Selasa, 9 Disember 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Duke of UMNO

Posted: 09 Dec 2014 01:05 PM PST

Duke of UMNO


ALI.. TU "KAD POHON SUAKA", BUKAN "KAD SUAKA"... ADA PAHAM KAAA???

Posted: 09 Dec 2014 12:26 AM PST

aliKecoh di dada media mengenai Ali Abdul Jalil, seorang anak muda yang melarikan diri dari pihak berkuasa setelah berdepan perbicaraan di mahkamah di bawah Akta Hasutan kerana menghina Raja-Raja Melayu, khususnya Sultan Johor.
Mereka kecoh kerana Ali mendakwa dia sudah mendapat "kad suaka politik" dari negara Sweden, negara yang menjadi lokasi anak muda itu melarikan diri. Rata-rata penyokong Ali gembira dan mengucapkan tahniah pada "ikon" anak muda pro-Pakatan Haram itu.
Tidak tahulah sama ada berpengetahuan luas atau tidak, namun status "kad suaka politik" yang diberikan pihak berkuasa Sweden kepada Ali itu agak meragukan pada pandangan saya.

Menurut sumber, tidak semudah itu untuk seseorang mendapat suaka politik dari sesebuah negara, termasuk Sweden.
Difahamkan bahawa prosedur membuat permohonan "suaka politik" di negara itu agak ketat dan memerlukan masa bagi pihak berkuasa di Sweden meneliti identiti pemohon yang cuba mendapatkan suaka politik di negara tersebut.
Sumber menjelaskan bahawa para pemohon kad suaka politik dari Kerajaan Sweden akan diberikan sekeping resit permohonan dan dalam tempoh beberapa hari kemudian, pemohon tersebut akan menerima sekeping kad yang dberi nama "LMA-Kort" atau "kad pemohon suaka".
Pemegang kad berkenaan dibenarkan tinggal di Sweden sehingga pemohon menerima jawapan dari pihak berkuasa berhubung status permohonannya. Dengan kad berkenaan, pemohon tersebut diberikan diskaun sekiranya mahu mendapatkan rawatan di pusat kesihatan di sana.
Perlu diingat bahawa kad pemohon suaka itu bukanlah "kad suaka politik" yang disahkan. Ia masih lagi berstatus "permohonan secara rasmi" meskipun rupa kad berkenaan mengandungi butiran identiti pemohon.
Merujuk pada kad yang dipamerkan dengan bangga oleh Ali itu, sumber menjelaskan bahawa kad itu hanyalah "LMA-Kort" atau "kad pemohon suaka". Jelas sekali "ikon" pro-Pakatan Haram itu belum memiliki suaka dari Sweden!
Jadi, tidak perlulah gebang besar lagi. Tidak perlulah sebut "undang-undang PBB" atau "Perjanjian Dublin". Kalau status kad pun gagal difahami, tidak perlulah cakap besar dan berlaku angkuh. Allah SWT bukannya suka pada hambaNya yang angkuh pun…
Saya tidak tahu siapa yang beritahu Ali kononnya dia sudah mendapat suaka politik dari Sweden dengan hanya memiliki LMA-Kort.
Mungkin juga beberapa aktivis pelampau Pakatan Haram yang lebih "senior" dan berpengalaman luas pernah melarikan diri ke luar negara yang memberitahu "junior" mereka itu. Isham Rais? Raja Petra?
Justeru itu, sekiranya maklumat sumber berkenaan mengenai prosedur dan kad suaka negara Sweden itu benar, maka jelaslah Ali masih lagi belum "selamat" sepenuhnya dari diheret kembali ke Malaysia untuk dihadap ke muka pengadilan.
Saya percaya, ramai yang "menunggu" Ali kembali ke tanahair dan rakyat Malaysia yang baik pastinya tidak sabar melihat budak muda ini mensia-siakan umur di penjara. Mungkin dia boleh menemani Anwar di penjara kelak? Wallahu'alam.

Sumber: Mykmu.net

PEJUANG BANGSA

Posted: 09 Dec 2014 11:28 AM PST

PEJUANG BANGSA


CHEGUBARD TERUS BIKIN AZMIN ALI PANAS PUNGGUNG DI SELANGOR

Posted: 09 Dec 2014 06:30 AM PST

Chegubard nampaknya  terus mengoncangkan  kedudukan  MB Selangor Azmin Ali di Selangor dan kali ini beliau mendakwa  dia yang bersetuju dengan Istana menarik balik gelaran Datuk Seri kepada Anwar Ibrahim .

Apakah Azmin akan menjawab segala tohmahan ini atau membiarkan askarnya sahaja  melawan Chegubard ?  Anggota PKR yang digantung, Badrul Hisham Shahrain hari ini mendakwa Menteri Besar Selangor Mohamad Azmin Ali bersetuju dengan pembatalan gelaran Datuk Seri yang diberikan pada Anwar Ibrahim.

 "Siapa pegawai tinggi (kerajaan Negeri Selangor) ada dalam itu? Duduk sebelah Sultan dalam mesyuarat ialah Azmin, selaku menteri besar.

Maknanya, Azmin setuju kempat-empat alasan yang merumuskan Anwar penderhaka. Azmin setuju gelaran 'Datuk Seri' ditarik. "Maknanya, Azmin dah tahu sejak November. Dia berselindung, yang akhirnya dia kata, ini semua kehendak istana," katanya.

 Secara sinis Badrul Hisham yang lebih dikenali CheguBard bertanya adakah ini usaha permulaan Azmin untuk menyingkirkan pengaruh Anwar di Selangor.

 "Adakah lepas ini akan dibuat pula usaha menyingkirkan Datuk Seri Anwar daripada Selangor, selaku penasihat ekonomi dan sebagainya,"katanya. CheguBard berkata apa yang lebih membimbangkan ialah Azmin akan menggunakan alasan pihak istana untuk memastikan Anwar tidak berfungsi lagi di negeri itu selepas ini.

 Istana Selangor pada Khamis, menarik balik gelaran "Datuk Seri" Anwar yang dianugerahkan kepadanya oleh Sultan Selangor terdahulu pada 1992.

 Penarikan anugerah Seri Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (S.S.S.A) itu berkuasakuasa bermula 3 November lalu. Istana berkata, keputusan menarik balik gelaran Anwar itu kerana beliau "berulang-kali mempersoalkan integriti Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dan institusi diraja dalam krisis menteri besar baru-baru ini"

 Menurut kenyataan yang dikeluarkan, Sultan membuat keputusan itu selepas berunding dengan Majlis Diraja Selangor, selaras dengan kuasa Sultan memberikan gelaran itu seperti yang termaktub dalam Perlembagaan negeri.MISTERI PROJEK TEROWONG KINI JADI SKANDAL TERBESAR 2014 ??

Posted: 09 Dec 2014 05:50 AM PST
Sistem pengangkutan awam negeri yang perlu diperbaiki terlebih dahulu sebelum melaksanakan projek pembinaan terowong dasar laut ini, tiadanya keperluan terowong berkenaan pada masa kini
Akhbar New Straits Times bertarikh 15 November 2014 melaporkan bahawa  Ketua Menteri Pulau Pinang mengakui tidak dapat membantu rakyat di negeri ini dalam aspek pengangkutan dan penjagaan kesihatan. Sekiranya perbelanjaan mengurus negeri ditambah untuk membantu rakyat Pulau Pinang maka adalah dikhuatiri kerajaan negeri akan muflis. 
Tetapi lain pula ceritanya dengan projek terowong dasar laut Pulau Pinang ini yang dengan jelas menunjukkan bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang memiliki kemampuan untuk membiayai mega projek ini berbanding mengutamakan rakyatnya sendiri.

Skandal Terbesar Tahun 2014?

Laporan Malaymail Online bertarikh 4 Oktober 2013 menyatakan bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang meluluskan projek Terowong Dasar Laut (PTDL) dengan kos keseluruhan projek ini yang dianggarkan bernilai RM6.3 bilion dan dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang dengan pembayaran tunai serta pembiayaan melalui pemindahan 110 ekar tanah pinggir laut di Gurney Drive dengan harga RM1,300 kaki persegi atau nilai keseluruhannya sebanyak RM6.3 bilion kepada pemegang konsesi projek ini.

Menurut Malaysian Gazette bertarikh 6 November 2013, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah melantik Consortium Zenith Sdn. Bhd. untuk melaksanakan projek ini dan konsortium ini pula telah menjalin kerjasama strategik antara Zenith Construction Sdn. Bhd. dan China Railway Construction Co. Ltd. (CRCC), bersama Beijing Urban Construction Group, Sri Tinggi Sdn. Bhd. dan Juteras Sdn. Bhd.

Projek yang dijangka mengambil masa 10 tahun untuk disiapkan ini terdiri daripada 4.2 km jalan pintas dari Gurney Drive ke Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu, jalan pintas sepanjang 4.6 km antara Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu dan Bandar Baru Air Itam, laluan berkembar sepanjang 12 km dari jalan Tanjung Bungah ke Teluk Bahang serta laluan sepanjang 6.5 kilometer dari Pulau Pinang ke Butterworth (laluan terowong dasar laut).

Rakyat Pulau Pinang pula akan dibebankan dengan kutipan tol apabila kerajaan Negeri Pulau Pinang membenarkan syarikat Consortium Zenith BUCG Sdn Bhd untuk mengutip tol selama 30 tahun. Laporan Bernama bertarikh 19 Mac 2013 pula melaporkan bahawa syarikat konsortium ini boleh menjana untung sebanyak RM 0.27 bilion menerusi hasil kutipan tol ini.

Pembinaan jalan raya adalah sepanjang 27.3 km tetapi hakikatnya 20.8 km daripada jalan raya berkenaan merupakan jalan pintasan biasa dan laluan berkembar. 

Jika kita membuat andaian mengenai anggaran kasar pembinaan jalan-jalan biasa ini iaitu kita mengandaikan bahawa kos pembinaan setiap kilometer akan menelan sebanyak RM80 juta maka kos totalnya adalah dianggarkan sebanyak RM1.664 bilion. 

Manakala bakinya sebanyak RM4.63 bilion pula dianggarkan akan digunakan untuk membina 6.5 km terowong dasar laut tersebut.

Maka, diandaikan bahawa anggaran untuk membina setiapkilometer terowong dasar laut ini adalah sebanyak RM713 juta yang sekaligus menjadikan antara projek yang paling termahal di Malaysia. 

Malah, projek pembinaan terowong SMART yang melibatkan 9.7 km laluan terowong air ribut dan 4 km laluan jalan raya pun hanya menelan kos sebanyak RM1.88 bilion sahaja.

Utamakan Rakyat, Bukannya Kapitalis

Adalah dianggarkan bahawa harga tanah di Gurney Drive pada masa kini adalah RM1,650 kaki persegi yang menyaksikan peningkatan 25% dalam masa tidak sampai dua tahun. 

Sekiranya pembinaan terowong dasar laut ini disiapkan mengikut jadual iaitu pada tahun 2025, dan dianggarkan berlakunya peningkatan kadar 10% harga tanah di Gurney Drive maka 110 ekar tanah yang diberikan kepada syarikat Consortium Zenith BUCG ini akan bernilai kira-kira RM19.77 bilion pada tahun 2025. Ini sememangnya munasabah jika melihat kepada harga hartanah di Pulau Pinang semenjak 12 tahun yang lalu dan pada masa kini.

Sebuah kerajaan negeri yang beretika dan memiliki tanggungjawab moral sepatutnya menggunakan tanah tersebut sebagai cagaran untuk menerbitkan bon yang disokong oleh kerajaan negeri untuk mendapatkan RM6.3 bilion dan pada masa yang sama memberikan projek kepada syarikat pembinaan yang dipilih secara tender terbuka untuk membina terowong dasar laut tersebut.

Bagi memastikan setiap rakyat Pulau Pinang menikmati keuntungan hasil daripada projek ini, kerajaan negeri yang perlu mengutip tol atau menjual tanah 110 ekar itu pada tahun 2025 yang pastinya akan bernilai lebih tinggi daripada kos untuk menebus bon tersebut.

Dengan cara begini, kerajaan negeri akan dapat memastikan negerinya menjana keuntungan melalui harga tanah pada tahun 2025 dan harga bon serta pada masa yang sama menjana keuntungan daripada hasil kutipan tol. Keuntungan ini akan dapat disalurkan untuk menjaga kepentingan rakyat Pulau Pinang termasuk dalam soal pengangkutan awam serta penjagaan kesihatan dan bukannya memberikan terus hak kutipan tol tersebut kepada syarikat swasta.

RM305 juta hanya untuk kertas kerja?

Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah memberikan Consortium Zenith BUCG Sdn Bhd sebanyak 9 ekar tanah di Seri Tanjung Pinang 1 (STP1) yang bernilai RM305 juta untuk membiayai kos kajian kebolehlaksanaan dan reka bentuk terperinci projek terowong dasar laut Pulau Pinang termasuk perincian Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA). Secara logiknya,bukankah kajian ini sepatutnya dilaksanakan terlebih dahulu sebelum menyerahkan projek ini kepada Consortium Zenith BUCG ini?

Mereka yang berfikir secara waras pun akan sedar bahawa kemungkinan untuk pemaju projek ini memberikan laporan kajian yang benar-benar bebas adalah sifar kerana ianya melibatkan keuntungan besar yang bakal diperolehi melalui pampasan 110 ekar tanah yang diberikan oleh kerajaan negeri serta kebenaran untuk mengutip tol selama 30 tahun.

Malah selain dakwaan bahawa hingga kini tidak ada sebarang tanda-tanda kajian kebolehlaksanaan sedang dan telah dilaksanakan di kawasan melibatkan projek terowong ini, wujud pula persoalan penting yang gagal dijawab oleh kerajaan negeri DAP Pulau Pinang iaitu bagaimana sekiranya laporan kajian kebolehlaksanaan serta EIA menunjukkan projek ini sebagai tidak berdaya maju serta mengundang malapetaka alam sekitar?

Misteri Disebalik Tender Terbuka?

Memetik tulisan Ong Eu Soon dalam The Ant Daily bertarikh 25 Ogos 2014 yang mendedahkan bahawa tidak wujud tender terbuka dalam pemberian projek terowong dasar laut ini sebaliknya ia adalah apa yang dikenali sebagai Request for Proposal (RFP) sahaja.

Menurutnya, China Railway Construction Ltd (CRCL) bersama IJM Corporation Bhd membida tender terbuka itu tetapi hanya mencadangkan pembinaan jalan raya sepanjang 4.2 km antara Gurney Drive dan Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu. 

Sementara itu, VST Cemerlang bersama-sama dengan China State Corporation turut mengemukakan cadangan empat projek pembinaan dan diikuti oleh kontraktor pembinaan iaitu WCT Berhad bersama syarikat gergasi pembinaan Korea, Daewoo Engineering and Construction membida projek jalan raya berkembar Teluk Bahang dan Tanjung Bungah dan projek pintasan pantai Gurney Drive.

Kerajaan negeri Pulau Pinang telah meminta Consortium Zenith BUCG yang merupakan syarikat khas (SPV) untuk menjadi kontraktor utama projek ini dan bergabung dengan syarikat-syarikat kontraktor lain. 

Maka, ini sudah terang lagi bersuluh bahawa keseluruhan proses ini bukanlah proses tender terbuka sebaliknya RFP kerana kesemua pembida ini tidak bertanding atas terma dan syarat yang sama.

Malah menurut Ong Eu Soon lagi dalam kenyataannya yang dipetik daripada The Malaysian Insider bertarikh 6 Oktober 2013 yang mempersoalkan kewajaran kerajaan negeri dalam menganugerahkan projek ini kepada Consortium Zenith BUCG yang menurutnyahanya didaftarkan pada Julai 2012 sedangkan tarikh tutup untuk mengemukakan kertas cadangan untuk projek jalan dan terowong ini ialah pada Jun 2012. 

Bagaimana mungkin Consortium Zenith BUCG ini boleh dianugerahkan tender tersebut apabila ketika itu (Jun 2012) syarikat berkenaan tidak berdaftar lagi dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia?

Sekiranya projek terowong ini telah dianugerahkan kepada Consortium Zenith BUCG melalui tender terbuka maka adalah menjadi tanggungjawab moral kerajaan negeri Pulau Pinang untuk mendedahkan nama syarikat-syarikat yang telah membida tender tersebut, jumlah pembida dan harga tawaran yang kalah dalam pembidaan projek ini.

Garis panduan "Open Tender" oleh Bank Dunia juga menyeru supaya semua tawaran perlu dibuka untuk penelitian orang awam tetapi memandangkan keseluruhan isu pemberian tender ini dirahsiakan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang dan orang awam terutamanya rakyat Pulau Pinang tidak mengetahui siapa pembidanya serta tawarannya maka ini secara langsung menjurus kepada apa yang dipanggil sebagai 'managed tender'.

SM Mohamed Idris vs Lim Guan Eng

NGO Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dan Sahabat Alam Malaysia (SAM) merupakan NGO yang tertua di Pulau Pinang dan sekian lamanya telah merealisasikan prinsip 'semak dan imbang' dengan kerajaan negeri sama ada sewaktu pentadbiran Barisan Nasional mahupun ketika ini dibawah pentadbiran Pakatan Rakyat.

CAP dan SAM menentang keras projek ini dengan alasan yang kukuh bahawanya keseluruhan projek pembinaan jalan dan terowong dasar laut inihanya akan mewujudkan kesesakan lalu lintas yang lebih teruk, risiko kemalangan dalam terowong serta kesan alam sekitar yang tidak boleh dibayangkan. 

Turut dipersoal adalah tahap keselamatan terowong dasar laut berkenaan serta perjanjian untuk membenarkan pemaju menebus-guna laut seluas 44 hektar sebagai bayaran pembinaan terowong dan jalanraya.

SM Mohamed Idris yang juga Presiden CAP dan SAM ini yang pernah memainkan peranan utama dalam membatalkan projek pembangunan Bukit Bendera pada tahun 1980-an ini menuntut agar Lim Guan Eng sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang mendengar rintihan rakyat dan membatalkan projek berkenaan.

Namun, Lim Guan Eng dalam satu surat terbuka kepada SM Mohamaed Idris yang juga Presiden CAP dan SAM yang bertarikh 21 Mac 2013 dan disiarkan dalam Malaysiakini memilih untuk tidak mempedulikan suara NGO ini dan menyatakan dengan jelas bahawa SM Mohamed Idris dan NGO beliau tidak pernah menghadiri sebarang forum mahupun dialog yang dianjurkan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang untuk mendapatkan maklum balas orang awam mengenai projek berkenaan serta menuduh beliau sebagai memilih kasih apabila membuat kritikan.

Surat balasan SM Mohamad Idris kepada Ketua Menteri Pulau Pinang bertarikh 26 Mac 2013 yang turut disiarkan di Malaysiakini pula telahmempersoalkan kewajaran kerajaan negeri memulakan projek mega ini tanpa menjalankan penilaian implikasi jangka panjang kepada negeri serta alam sekitar dan kerajaan negeri DAP Pulau Pinang juga gagal dalam memberikan bukti yang menyakinkan bahawasanya projek ini akan dapat mengatasi masalah kesesakan lalu lintas. 

Malah menurutnya lagi, forum dan dialog yang dianjurkan oleh kerajaan negeri ini bukannya bersifat untuk mendapatkan pandangan awam sebaliknya adalah menjelaskan keputusan kerajaan negeri yang mahu untuk meneruskan projek ini.

Persoalan fundamental kini ialah apakah perlunya sebuah projek berskala besar begini dan apakah kajian kebolehlaksanaan dan keuntungan kos telah dijalankan sebelum keputusan untuk menjalankan projek ini dibuat? 

Hakikatnya, kerajaan negeri menandatangai MOU untuk pembinaan empat jalan utama dengan syarikat daripada China sebelum memulakan kerja perundingan melibatkan Pelan Induk Pengangkutan atau Transport Master Plan. Malah, kerajaan negeri Pulau Pinang jelas gagal dalam menjelaskan atas asas apa keputusan-keputusan ini dibuat.

Tindakan Lim Guan Eng yang tidak mempedulikan suara NGO-NGO sivil ini turut mendapat bantahan daripada ahli partinya sendiri apabila Ahli Dewan Undangan Negeri DAP Pulau Tikus Yap Soo Huey dalam The Malaysian Insider bertarikh 5 Mac 2014 sebagai berkata bahawa sistem pengangkutan awam negeri yang perlu diperbaiki terlebih dahulu sebelum melaksanakan projek pembinaan terowong dasar laut ini serta tiadanya keperluan terowong berkenaan pada masa kini dan mungkin hanya akan diperlukan pada tahun 2030 nanti.

Masa Depan Pulau Pinang Di Bawah DAP

Jika sebelum ini kerajaan negeri DAP Pulau Pinang terkenal dengan skandal penjualan tanah negeri semata-mata untuk menguruskan ekonomi negeri maka kini skandal projek terowong dasar laut ini pula memalit integriti, ketelusan serta akauntabiliti kerajaan negeri pimpinan Lim Guan Eng ini. 

Mengandaikan bahawa masalah kesesakan lalu lintas akan berakhir sepenuhnya dengan pelaksanaan projek ini adalah sesuatu yang amat meragukan malah persoalan-persoalan yang dibangkitkan oleh NGO sivil masyarakat seperti CAP dan SAM adalah petanda betapa projek ini cukup berbahaya dan malapetaka sedang menanti rakyat Pulau Pinang.

Edwin Michael merupakan Pensyarah Universiti Tunku Abdul Rahman


*** Adakah Lim Guan Eng berani menyanggah FAKTA penyelewengannya didedahkan Pensyarah UTAR ?? 

Ali Abd Jalil biadap , nekad terus hasut rakyat jadikan Malaysia Republik

Posted: 08 Dec 2014 07:23 PM PST Aktivis Ali Abd Jalil mendedahkan bahawa kini beliau telah memiliki kad perlindungan suaka di bawah undang-undang Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Perjanjian Dublin (perjanjian suaka).
Jelasnya, kini beliau sudah tidak lagi tertakluk di bawah undang-undang kerajaan UMNO dan Barisan Nasional serta Sultan.

"Aku tak tertakluk bawah undang undang bangs*t kerajaan UMNO dan sultan… Sini bukan Malaysia….kalo kat Malaysia polis dan mahkamah senang dijadikan anji*g kurap takda maruah..Tidak ada integriti," tulisnya di dalam Facebook.

Ali yang melarikan diri ke Sweeden turut memberitahu bahawa Malaysia kini sedang menuju negara republik milik rakyat, dan turut menyatakan beliau akan menghasut lebih ramai lagi rakyat Malaysia.

"Kepada barua UMNO dan penjilat bont*t sultan, makin ramai rakyat Malaysia akan aku hasut untuk guling sultan Johor dan raja-raja Melayu…Malaysia sedang menuju Republik milik rakyat..hapuskan fasis dan rasis..Polis dan Mahkamah sudah tidak ada kredibiliti, sudah hilang kepercayaan rakyat," ujar beliau lagi.

Semalam, Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Mustafa Ibrahim mengumumkan bahawa pasport blogger kontroversi, Alvin Tan dan aktivis politik Ali Abdul Jalil yang mencari suaka politik di luar negara, ditarik balik.

Menurutnya, penarikan tersebut berkuatkuasa serta merta sebaik sahaja Jabatan Imigresen menghantar surat maklumat rasmi ke alamat terakhir mereka.

"Kita tidak akan bertoleransi dengan mana-mana individu yang menghina sistem kehakiman dan raja-raja Melayu," kata Mustafa . Sumber : FMT

Taipingmali (tm)

Posted: 09 Dec 2014 02:05 AM PST

Taipingmali (tm)


Bajet 2015 Berdasarkan Ekonomi Negara Menjelang Tahun Hadapan

Posted: 08 Dec 2014 11:14 PM PST

Temu Bual EKSKLUSIF Bersama Ketua Bahagian Reka Bentuk Proton, Azlan Othman

Posted: 08 Dec 2014 07:30 AM PST

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 08 Dec 2014 11:42 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


Antara Buatan Rusia, Amerika Dan Eropah, Yang Mana Satu Pilihan TUDM...

Posted: 08 Dec 2014 06:00 PM PST


Tahun 2015 akan menjelma beberapa hari je lagi, peminat aero angkasa masih tertunggu-tunggu keputusan besar dari kerajaan dan kementerian pertahanan mengenai pengganti pesawat pejuang MiG 29N yang akan luput tarikh operasinya (pencen) pada tahun 2015, tahun depan...

Macam-macam spekulasi di buat oleh pemerhati dan peminat keselamatan dalam negara yang malaysia bakal membeli pesawat pejuang dari eropah iaitu Eurofighter Typhoon bagi menggantikan jet pejuang MRCA MiG 29N dan ada juga yang berpendapat TUDM akan menambah beberapa buah lagi jet pejuang F/A-18F Super Hornet bagi menggantikan MiG 29N, tapi kalau kita masih ingat, dulu, Tun Mahathir pernah mendedahkan bahawa  8 pesawat F/A 18D Hornet yang berada dalam logistik TUDM sebenarnya tidak mencapai kemampuan maksima dan ia sengaja dilakukan sedemikian rupa oleh pengeluarnya iaitu Boeing kononnya atas arahan dewan senat yang bimbang Malaysia akan menimbulkan ancaman ke atas jiran kita di seberang tambak.

Adakah berbaloi untuk kerajaan membelanjakan ratusan juta membeli jet pejuang buatan eropah? sedangkan jet MiG29 yang kita miliki sekarang ini masih boleh di upgrade dan kos untuk meng-upgrade 18 buah jet itu  hanya memakan separuh dari kos untuk membeli jet pejuang baru.

Jangan ada pula yang berkata, "gila ke nak upgrade jet pejuang" untuk pengetahuan semua, tentera udara india pernah meng-upgrade 69 buah jet MiG29 mereka sehingga keupayaan jet pejuang MiG29 (nama baru setelah upgrade MiG 29UPG) milik tentera india dikhabarkan menyamai keupayaan jet pejuang Sukhoi 30 dan kerajaan india hanya mengeluarkan separuh dari kos yang telah di peruntukan untuk membeli jet pejuang baru.

Seperti yang kita semua tahu, bajet pertahanan negara kita tidak sebesar bajet pertahanan jiran di seberang tambak, tapi saranan Tun Mahathir supaya jet pejuang MiG 29N yang kita ada ini hanya perlu di upgrade untuk meningkatkan keupayaannya tidak boleh kita tolak mentah-mentah, negara india boleh kita jadikan sebagai contoh bagai mana berjayanya mereka melakukan kerja-kerja menaik taraf jet pejuang.

Belantan

Posted: 08 Dec 2014 11:23 PM PST

Belantan


Pasport Alvin, Ali ditarik balik serta-merta?

Posted: 08 Dec 2014 11:23 PM PST


Jabatan Imigresen bertindak tegas menarik balik Pasport Malaysia Antarabangsa (PMA) penulis blog seks, Alvin Tan dan aktivis bebas, Ali Abd. Jalil berkuat kuasa serta-merta berdasarkan kesalahanmereka.

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Mustafa Ibrahim berkata, surat penarikan balik pasport kedua-dua individu terbabit akan dihantar ke alamat terakhir mereka selain diwartakan dalam akhbar-akhbar tempatan sebagai makluman.

Beliau berkata, sistem Jabatan Imigresen juga telah menyenaraihitamkan kedua-dua individu terbabit dan sekiranya mahu pulang ke negara ini, mereka perlu memohon Sijil Perakuan Cemas terlebih dahulu di Kedutaan Malaysia.

Mustafa Ibrahim menunjukkan notis yang menyatakan pasport Malaysia adalah hak milik kerajaan dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Imigresen, Putrajaya, semalam.

"Kesalahan mereka menghina mahkamah, menghina Islam dan menghina institusi raja telah mengganggu-gugat ketenteraman sekali gus menimbulkan rasa tidak se­nang rakyat Malaysia, jadi keputusan menarik balik pasport kedua-dua individu ini amat tepat.

"Penarikan balik pasport ini sah kerana kerajaan berhak untuk berbuat demikian, sama ada mereka tahu atau tidak mengenai penarikan balik pasport ini, itu adalah masalah mereka. Kita sudah maklumkan melalui surat yang dihantar," katanya dalam sidang akhbar, di sini hari ini.

Suara Politik
Belantan

Alvin cabar Zahid batalkan pasport?

Posted: 08 Dec 2014 09:17 AM PST


Penulis blog kontroversi, Alvin Tan dengan angkuh mencabar Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi untuk benar-benar membatalkan pasportnya.

Alvin menerusi status yang dimuat naik dalam laman sosial Facebook miliknya, melepaskan kemarahan dengan mengeluarkan kata-kata berunsur provokasi mencabar Ahmad Zahid.

"Jangan hanya mengugut. Lakukannya. Jangan jadi pengecut," kata Alvin susulan tindakan kementerian itu yang dijangka menarik balik dokumen perjalanan lelaki berkenaan seawal hari ini atau esok.Terdahulu, Ahmad Zahid berkata, tindakan itu adalah berdasarkan peruntukan mengikut Akta Imigresen dan bertepatan dengan kelakuan Alvin yang sering melakukan perkara yang boleh menjejaskan hubungan antara kaum di negara ini.

Alvin sebelum ini turut mengeluarkan kenyataan yang menghina Islam dan Sultan Selangor selain melabelkan Ahmad Zahid sebagai pemimpin paling teruk dalam UMNO.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 08 Dec 2014 11:21 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


DI USIA SENJA ANWAR MAKIN CELARU...SUKA TIPU, SUKA MERAPU...

Posted: 08 Dec 2014 08:00 PM PST


Sebenarnya Teman tak mau mengulas apabila Anwar Ibrahim pergi ke gereja di Kajang dan beri ucapan sempena pra krismas di atas pentas gereja. 

Namun apabila Teman melihat banyak benor kesilapan yang diucapkan oleh Anwar dan anak ikannya Azmin maka Teman terpanggil untuk menjawab. Antaranya;

Anwar ada mengatakan beliau semasa dipenjara banyak menghabiskan masa membaca Al Quran dan Bible.

Memang tak menjadi kesalahan untuk umat Islam membaca apa saja kitab dan buku di dunia semata-mata untuk mencari ilmu. 

Namun apabila ilmu tersebut disalahguna untuk mencari populariti hingga merosakkan akidah dan iktikad serta menjadikan seseorang itu angkuh maka hukumnya adalah haram. 

Bila tak dapat sokongan Melayu-Islam, Anwar lebih selesa mencari pengaruh dari penganut agama lain hingga mengguriskan perasaan umat Islam dan Melayu sendiri...
Dalam kes Anwar, apakah dengan mempelajari Bible menyebabkan Anwar terlalu faham kehendak dan boleh kaw tim dengan penganut Kristian hingga membenarkan mereka mempersoalkan hak-hak asasi dan akidah umat Islam dalam mempertahankan kesucian agama mereka sendiri?

Dulu kita hidup aman harmoni namun apabila Anwar sendiri yang berlebih-lebih mempertikaikan kuasa Raja Berpelembagaan, hak asasi dan keistimewaan orang Melayu serta kesucian agama Islam maka penganut dari kepercayaan dan ajaran lain terangsang dan menjadi berani menghina Islam secara terbuka dan di media-media sosial. 

Kehadiran Anwar dan Wan Azizah sebagai tetamu jemputan Ketua Biskop Kristian Murphy Pakiam (bulatan) pada 25 Disember 2007, di Rumah Terbuka anjuran Christian Federation of Malaysia di Bukit Nanas. Inilah detik-detik awal pemimpin PR menyokong agenda Kristianisasi di Malaysia. Setelah peristiwa ini berlakulah tuntutan terhadap penggunaan kalimah Allah oleh majalah Catholik Weekly; The Herald bermula pada 31 Disember 2007...licik...licik

Hakikatnya ketidakharmonian ini sengaja dicetuskan oleh Anwar untuk memperlekehkan kuasa dan perundangan negara supaya kerajaan Pusat dilihat terlalu 'lemah' tetapi 'zalim dan tidak bertoleransi' kepada penganut kepercayaan dan ajaran lain.

Maka yang akan dianggap bagus hanyalah beliau seorang yang menjadi pemimpin terhebat dambaan masyarakat dan rakyat.   

Persoalannya adakah kelakuan Anwar selama ini disebabkan kesan tindakannya mencampur adukkan ajaran Al Quran dan Bible hingga beliau sendiri celaru mindanya? 

Antara dua ajaran tersebut mana yang lebih dominan di hati Anwar? Atau Anwar telahpun menggabungkannya menjadi satu lalu lahirlah pluralisme dan liberalisme yang selama ini menjadi ikutan dan anutannya??? 

Anwar juga telah menyebut bahawa Kamal Antartuk tidak membezakan antara penganut Kristian dan Islam bagi meraih kedamaian sejati di Turki

Mengapa Kamal Antartuk yang jadi idola Anwar? 

Sebenarnya begitu banyak persamaan perbuatan dan tindakan antara Kamal Antartuk dahulu dengan Anwar Ibrahim sekarang. 

Kamal Antartuk berjaya menjatuhkan kerajaan Kesultanan Islam Uthmaniyah dan menubuhkan Republik Turki.

Walaupun dah tua, Kamal Antartuk suka berpoya-poya dan menari ikut cara barat. Anwar Anta Terkutuk juga minat menari-nari dan giat meliberalkan Melayu dan Malaysia.
Di bawah pemerintahannya, Islam telah digantikan dengan sekularisme dan pluralisme, perundangan syariah dihapuskan dengan liberalisasi.

Sama seperti apa yang Anwar Ibrahim Anta Terkutuk dan juak-juaknya cuba lakukan di Malaysia sekarang.

Kamal Antartuk hidup dan mati sesat penuh kehinaan. Kerananya negara Islam berpecah belah, umat Turki dulu ramai yang sesat. Majoriti umat Islam di dunia kini membenci Kamal Antartuk. 

Inilah yang sedang dan terus berlaku bila Anwar Ibrahim Anta Terkutuk semakin dijauhi oleh majoriti orang Melayu-Islam dan hanya dipuja melangit oleh kaum dan penganut lain. 

Dan Anwar nampaknya begitu teruja dan mabuk dengan sokongan tersebut!   

Di akhir ucapannya, Anwar mempersoalkan kenapa Bajet 2015 hanya memberi pengecualian cukai kepada badan-badan Islam tetapi tidak kepada badan-badan agama Hindu, Buddha, Kristian dan sebagainya. 

Adakah adil dan saksama apabila kita membandingkan nisbah penganut dengan peruntukkan yang diberikan oleh kerajaan?


Hakikatnya agama lain sebenarnya mendapat lebih daripada apa yang umat Islam dapat. Di merata-rata ceruk walaupun mereka minoriti di sesuatu kawasan namun terdapat pelbagai rumah persembahan dan pemujaan untuk ajaran mereka.

Kita tidak boleh membuat perbandingan apabila melihat masjid atau surau besar maka mereka juga perlu rumah sembahan dan pemujaan yang besar juga dari duit bajet kerajaan. 


Umat Islam ada jemaahnya tersendiri. Semuanya disatukan di bawah Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ). 

Mereka solat lima kali sehari. Selain itu solat Jumaat, solat tarawih dan solat dua hari raya menyebabkan jemaah melimpah ke jalan raya. 

Di masjid juga pelbagai aktiviti agama dan kemasyarakatan aktif dilakukan. Tapi ajaran kepercayaan lain ada sebegitu setiap hari?

Islam juga ada sistem ekonomi tersendiri. Pungutan zakat, fitrah, tabung haji, wakaf dan infaq diuruskan secara teratur, sistematik dan telus oleh Jabatan Agama Islam Negeri dengan bantuan pelbagai pihak untuk membantu umat Islam yang begitu ramai. 

Jadi ia memerlukan satu peruntukkan yang besar untuk perbelanjaan pengurusan.

Paling penting pembayar cukai di kalangan umat Islam sekian mendapat pengecualian cukai apabila membayar zakat melalui potongan cukai berjadual (PCB) dengan mana-mana lembaga zakat dan memaklumkannya kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Dalam masa yang sama banyak badan korporat dan peniaga Islam yang bergerak melalui pelbagai NGO melakukan amal jariah korporat (CSR) dan membayar pelbagai cukai, zakat, infaq, sedekah, wakaf kepada masyarakat dan mereka boleh menuntut pengecualian dan potongan cukai dari LHDN.

Sebaliknya adakah pihak gereja, tokong, kuil yang mempunyai pelbagai mazhab, aliran dan dewa-dewi sembahan itu telus menguruskan akaun perbelanjaan pungutan derma dan sumbangan penganut-penganut mereka?

Adakah mereka melakukan hal yang sama mendaftar diri dengan LHDN untuk mendapat pengecualian cukai sebelum menuduh yang bukan-bukan terhadap kerajaan yang kononnya sengaja mengenakan mereka cukai?

Tu belum masuk bab GST lagi...adakah syarikat-syarikat milik bukan Islam banyak dah daftar dengan sistem GST untuk mendapat pelbagai intensif cukai dari kerajaan. Jangan bila tak buat, tak dapat insentif kena denda kata kerajaan zalim plak.

Kamu tu yang sebenarnya zalim tak mau ikut aturan. 

Hakikatnya umat Islam menjadi penganut majoriti di negara ini. Seharusnya kita hidup hormat - menghormati antara satu sama lain. 

Allah tarik nikmat Anwar Ibrahim Anta Terkutuk satu persatu sebelum akhir hayatnya...
Namun tindakan Anwar mengapi-apikan perasaan orang bukan Islam kononnya kerajaan tak adil memang satu perbuatan khianat, jahat, derhaka serta merbahaya pada perpaduan kaum. 

Mungkin itu takdirnya semakin tua jadi semakin sesat dan hanyut...Orang macam ni nak dijadikan pemimpin sebuah negara Islam???

Nuar...Nuar ko ingat yang sokong ko ramai tapi yang menentang ko pun ramai juga. Jangan fikir ko boleh tadbir dengan aman damai kerana majoriti yang meluat dengan ko berada di mana-mana saja.    


RAHSIA PROJEK TEROWONG DASAR LAUT PULAU PINANG DIBONGKAR

Posted: 08 Dec 2014 06:00 PM PST

Edwin Michael - Sistem pengangkutan awam negeri yang perlu diperbaiki terlebih dahulu sebelum melaksanakan projek pembinaan terowong dasar laut ini, tiadanya keperluan terowong berkenaan pada masa kini

Akhbar New Straits Times bertarikh 15 November 2014 melaporkan bahawa Ketua Menteri Pulau Pinang mengakui tidak dapat membantu rakyat di negeri ini dalam aspek pengangkutan dan penjagaan kesihatan. Sekiranya perbelanjaan mengurus negeri ditambah untuk membantu rakyat Pulau Pinang maka adalah dikhuatiri kerajaan negeri akan muflis. Tetapi lain pula ceritanya dengan projek terowong dasar laut Pulau Pinang ini yang dengan jelas menunjukkan bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang memiliki kemampuan untuk membiayai mega projek ini berbanding mengutamakan rakyatnya sendiri.
Skandal Terbesar Tahun 2014?
Laporan Malaymail Online bertarikh 4 Oktober 2013 menyatakan bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang meluluskan projek Terowong Dasar Laut (PTDL) dengan kos keseluruhan projek ini yang dianggarkan bernilai RM6.3 bilion dan dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang dengan pembayaran tunai serta pembiayaan melalui pemindahan 110 ekar tanah pinggir laut di Gurney Drive dengan harga RM1,300 kaki persegi atau nilai keseluruhannya sebanyak RM6.3 bilion kepada pemegang konsesi projek ini.
Menurut Malaysian Gazette bertarikh 6 November 2013, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah melantik Consortium Zenith Sdn. Bhd. untuk melaksanakan projek ini dan konsortium ini pula telah menjalin kerjasama strategik antara Zenith Construction Sdn. Bhd. dan China Railway Construction Co. Ltd. (CRCC), bersama Beijing Urban Construction Group, Sri Tinggi Sdn. Bhd. dan Juteras Sdn. Bhd.
Projek yang dijangka mengambil masa 10 tahun untuk disiapkan ini terdiri daripada 4.2 km jalan pintas dari Gurney Drive ke Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu, jalan pintas sepanjang 4.6 km antara Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu dan Bandar Baru Air Itam, laluan berkembar sepanjang 12 km dari jalan Tanjung Bungah ke Teluk Bahang serta laluan sepanjang 6.5 kilometer dari Pulau Pinang ke Butterworth (laluan terowong dasar laut).
Rakyat Pulau Pinang pula akan dibebankan dengan kutipan tol apabila kerajaan Negeri Pulau Pinang membenarkan syarikat Consortium Zenith BUCG Sdn Bhd untuk mengutip tol selama 30 tahun. Laporan Bernama bertarikh 19 Mac 2013 pula melaporkan bahawa syarikat konsortium ini boleh menjana untung sebanyak RM 0.27 bilion menerusi hasil kutipan tol ini.
Pembinaan jalan raya adalah sepanjang 27.3 km tetapi hakikatnya 20.8 km daripada jalan raya berkenaan merupakan jalan pintasan biasa dan laluan berkembar. Jika kita membuat andaian mengenai anggaran kasar pembinaan jalan-jalan biasa ini iaitu kita mengandaikan bahawa kos pembinaan setiap kilometer akan menelan sebanyak RM80 juta maka kos totalnya adalah dianggarkan sebanyak RM1.664 bilion. Manakala bakinya sebanyak RM4.63 bilion pula dianggarkan akan digunakan untuk membina 6.5 km terowong dasar laut tersebut.
Maka, diandaikan bahawa anggaran untuk membina setiap kilometer terowong dasar laut ini adalah sebanyak RM713 juta yang sekaligus menjadikan antara projek yang paling termahal di Malaysia. Malah, projek pembinaan terowong SMART yang melibatkan 9.7 km laluan terowong air ribut dan 4 km laluan jalan raya pun hanya menelan kos sebanyak RM1.88 bilion sahaja.
Utamakan Rakyat, Bukannya Kapitalis
Adalah dianggarkan bahawa harga tanah di Gurney Drive pada masa kini adalah RM1,650 kaki persegi yang menyaksikan peningkatan 25% dalam masa tidak sampai dua tahun. Sekiranya pembinaan terowong dasar laut ini disiapkan mengikut jadual iaitu pada tahun 2025, dan dianggarkan berlakunya peningkatan kadar 10% harga tanah di Gurney Drive maka 110 ekar tanah yang diberikan kepada syarikat Consortium Zenith BUCG ini akan bernilai kira-kira RM19.77 bilion pada tahun 2025. Ini sememangnya munasabah jika melihat kepada harga hartanah di Pulau Pinang semenjak 12 tahun yang lalu dan pada masa kini.
Sebuah kerajaan negeri yang beretika dan memiliki tanggungjawab moral sepatutnya menggunakan tanah tersebut sebagai cagaran untuk menerbitkan bon yang disokong oleh kerajaan negeri untuk mendapatkan RM6.3 bilion dan pada masa yang sama memberikan projek kepada syarikat pembinaan yang dipilih secara tender terbuka untuk membina terowong dasar laut tersebut. Bagi memastikan setiap rakyat Pulau Pinang menikmati keuntungan hasil daripada projek ini, kerajaan negeri yang perlu mengutip tol atau menjual tanah 110 ekar itu pada tahun 2025 yang pastinya akan bernilai lebih tinggi daripada kos untuk menebus bon tersebut.
Dengan cara begini, kerajaan negeri akan dapat memastikan negerinya menjana keuntungan melalui harga tanah pada tahun 2025 dan harga bon serta pada masa yang sama menjana keuntungan daripada hasil kutipan tol. Keuntungan ini akan dapat disalurkan untuk menjaga kepentingan rakyat Pulau Pinang termasuk dalam soal pengangkutan awam serta penjagaan kesihatan dan bukannya memberikan terus hak kutipan tol tersebut kepada syarikat swasta.
RM305 juta hanya untuk kertas kerja?
Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah memberikan Consortium Zenith BUCG Sdn Bhd sebanyak 9 ekar tanah di Seri Tanjung Pinang 1 (STP1) yang bernilai RM305 juta untuk membiayai kos kajian kebolehlaksanaan dan reka bentuk terperinci projek terowong dasar laut Pulau Pinang termasuk perincian Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA). Secara logiknya, bukankah kajian ini sepatutnya dilaksanakan terlebih dahulu sebelum menyerahkan projek ini kepada Consortium Zenith BUCG ini?
Mereka yang berfikir secara waras pun akan sedar bahawa kemungkinan untuk pemaju projek ini memberikan laporan kajian yang benar-benar bebas adalah sifar kerana ianya melibatkan keuntungan besar yang bakal diperolehi melalui pampasan 110 ekar tanah yang diberikan oleh kerajaan negeri serta kebenaran untuk mengutip tol selama 30 tahun.
Malah selain dakwaan bahawa hingga kini tidak ada sebarang tanda-tanda kajian kebolehlaksanaan sedang dan telah dilaksanakan di kawasan melibatkan projek terowong ini, wujud pula persoalan penting yang gagal dijawab oleh kerajaan negeri DAP Pulau Pinang iaitu bagaimana sekiranya laporan kajian kebolehlaksanaan serta EIA menunjukkan projek ini sebagai tidak berdaya maju serta mengundang malapetaka alam sekitar?
Misteri Disebalik Tender Terbuka?
Memetik tulisan Ong Eu Soon dalam The Ant Daily bertarikh 25 Ogos 2014 yang mendedahkan bahawa tidak wujud tender terbuka dalam pemberian projek terowong dasar laut ini sebaliknya ia adalah apa yang dikenali sebagai Request for Proposal (RFP) sahaja.
Menurutnya, China Railway Construction Ltd (CRCL) bersama IJM Corporation Bhd membida tender terbuka itu tetapi hanya mencadangkan pembinaan jalan raya sepanjang 4.2 km antara Gurney Drive dan Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu. Sementara itu, VST Cemerlang bersama-sama dengan China State Corporation turut mengemukakan cadangan empat projek pembinaan dan diikuti oleh kontraktor pembinaan iaitu WCT Berhad bersama syarikat gergasi pembinaan Korea, Daewoo Engineering and Construction membida projek jalan raya berkembar Teluk Bahang dan Tanjung Bungah dan projek pintasan pantai Gurney Drive.
Kerajaan negeri Pulau Pinang telah meminta Consortium Zenith BUCG yang merupakan syarikat khas (SPV) untuk menjadi kontraktor utama projek ini dan bergabung dengan syarikat-syarikat kontraktor lain. Maka, ini sudah terang lagi bersuluh bahawa keseluruhan proses ini bukanlah proses tender terbuka sebaliknya RFP kerana kesemua pembida ini tidak bertanding atas terma dan syarat yang sama.
Malah menurut Ong Eu Soon lagi dalam kenyataannya yang dipetik daripada The Malaysian Insider bertarikh 6 Oktober 2013 yang mempersoalkan kewajaran kerajaan negeri dalam menganugerahkan projek ini kepada Consortium Zenith BUCG yang menurutnya hanya didaftarkan pada Julai 2012 sedangkan tarikh tutup untuk mengemukakan kertas cadangan untuk projek jalan dan terowong ini ialah pada Jun 2012. Bagaimana mungkin Consortium Zenith BUCG ini boleh dianugerahkan tender tersebut apabila ketika itu (Jun 2012) syarikat berkenaan tidak berdaftar lagi dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia?
Sekiranya projek terowong ini telah dianugerahkan kepada Consortium Zenith BUCG melalui tender terbuka maka adalah menjadi tanggungjawab moral kerajaan negeri Pulau Pinang untuk mendedahkan nama syarikat-syarikat yang telah membida tender tersebut, jumlah pembida dan harga tawaran yang kalah dalam pembidaan projek ini.
Garis panduan "Open Tender" oleh Bank Dunia juga menyeru supaya semua tawaran perlu dibuka untuk penelitian orang awam tetapi memandangkan keseluruhan isu pemberian tender ini dirahsiakan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang dan orang awam terutamanya rakyat Pulau Pinang tidak mengetahui siapa pembidanya serta tawarannya maka ini secara langsung menjurus kepada apa yang dipanggil sebagai 'managed tender'.
SM Mohamed Idris vs Lim Guan Eng
NGO Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dan Sahabat Alam Malaysia (SAM) merupakan NGO yang tertua di Pulau Pinang dan sekian lamanya telah merealisasikan prinsip 'semak dan imbang' dengan kerajaan negeri sama ada sewaktu pentadbiran Barisan Nasional mahupun ketika ini dibawah pentadbiran Pakatan Rakyat.
CAP dan SAM menentang keras projek ini dengan alasan yang kukuh bahawanya keseluruhan projek pembinaan jalan dan terowong dasar laut ini hanya akan mewujudkan kesesakan lalu lintas yang lebih teruk, risiko kemalangan dalam terowong serta kesan alam sekitar yang tidak boleh dibayangkan. Turut dipersoal adalah tahap keselamatan terowong dasar laut berkenaan serta perjanjian untuk membenarkan pemaju menebus-guna laut seluas 44 hektar sebagai bayaran pembinaan terowong dan jalanraya.
SM Mohamed Idris yang juga Presiden CAP dan SAM ini yang pernah memainkan peranan utama dalam membatalkan projek pembangunan Bukit Bendera pada tahun 1980-an ini menuntut agar Lim Guan Eng sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang mendengar rintihan rakyat dan membatalkan projek berkenaan.
Namun, Lim Guan Eng dalam satu surat terbuka kepada SM Mohamaed Idris yang juga Presiden CAP dan SAM yang bertarikh 21 Mac 2013 dan disiarkan dalam Malaysiakini memilih untuk tidak mempedulikan suara NGO ini dan menyatakan dengan jelas bahawa SM Mohamed Idris dan NGO beliau tidak pernah menghadiri sebarang forum mahupun dialog yang dianjurkan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang untuk mendapatkan maklum balas orang awam mengenai projek berkenaan serta menuduh beliau sebagai memilih kasih apabila membuat kritikan.
Surat balasan SM Mohamad Idris kepada Ketua Menteri Pulau Pinang bertarikh 26 Mac 2013 yang turut disiarkan di Malaysiakini pula telah mempersoalkan kewajaran kerajaan negeri memulakan projek mega ini tanpa menjalankan penilaian implikasi jangka panjang kepada negeri serta alam sekitar dan kerajaan negeri DAP Pulau Pinang juga gagal dalam memberikan bukti yang menyakinkan bahawasanya projek ini akan dapat mengatasi masalah kesesakan lalu lintas. Malah menurutnya lagi, forum dan dialog yang dianjurkan oleh kerajaan negeri ini bukannya bersifat untuk mendapatkan pandangan awam sebaliknya adalah menjelaskan keputusan kerajaan negeri yang mahu untuk meneruskan projek ini.
Persoalan fundamental kini ialah apakah perlunya sebuah projek berskala besar begini dan apakah kajian kebolehlaksanaan dan keuntungan kos telah dijalankan sebelum keputusan untuk menjalankan projek ini dibuat? Hakikatnya, kerajaan negeri menandatangai MOU untuk pembinaan empat jalan utama dengan syarikat daripada China sebelum memulakan kerja perundingan melibatkan Pelan Induk Pengangkutan atau Transport Master Plan. Malah, kerajaan negeri Pulau Pinang jelas gagal dalam menjelaskan atas asas apa keputusan-keputusan ini dibuat.
Tindakan Lim Guan Eng yang tidak mempedulikan suara NGO-NGO sivil ini turut mendapat bantahan daripada ahli partinya sendiri apabila Ahli Dewan Undangan Negeri DAP Pulau Tikus Yap Soo Huey dalam The Malaysian Insider bertarikh 5 Mac 2014 sebagai berkata bahawa sistem pengangkutan awam negeri yang perlu diperbaiki terlebih dahulu sebelum melaksanakan projek pembinaan terowong dasar laut ini serta tiadanya keperluan terowong berkenaan pada masa kini dan mungkin hanya akan diperlukan pada tahun 2030 nanti.
Masa Depan Pulau Pinang Di Bawah DAP
Jika sebelum ini kerajaan negeri DAP Pulau Pinang terkenal dengan skandal penjualan tanah negeri semata-mata untuk menguruskan ekonomi negeri maka kini skandal projek terowong dasar laut ini pula memalit integriti, ketelusan serta akauntabiliti kerajaan negeri pimpinan Lim Guan Eng ini. Mengandaikan bahawa masalah kesesakan lalu lintas akan berakhir sepenuhnya dengan pelaksanaan projek ini adalah sesuatu yang amat meragukan malah persoalan-persoalan yang dibangkitkan oleh NGO sivil masyarakat seperti CAP dan SAM adalah petanda betapa projek ini cukup berbahaya dan malapetaka sedang menanti rakyat Pulau Pinang.
Edwin Michael merupakan Pensyarah Universiti Tunku Abdul Rahman.

Insiden tikam menikam di DUN Selangor?!! DS @NohOmar buat keputusan tepat arah ADUN Sg Burong letak jawatan. @NajibRazak

Posted: 08 Dec 2014 04:00 PM PSTSemalam, ADUN Sg Burong telah mengambil satu keputusan yang cukup bijak dengan meletakkan jawatan sebagai Ketua Pembangkang DUN Selangor dan memulangkan semua kemudahan yang diberikan oleh Kerajaan Negeri seperti Toyota Camry. Ini merupakan tindakan berintegriti dan bermaruah selepas sebelum ini menolak peruntukan sebanyak RM200K kepada ADUN-ADUN pembangkang di Selangor.


SHAH ALAM – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Burong Datuk Mohd Shamsudin Lias meletak jawatan sebagai Ketua Pembangkang Selangor berkuatkuasa serta-merta hari ini.

Menurut Shamsudin keputusan itu dibuat selepas beliau menolak perlantikan jawatan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang (PAC) Selangor.

"Keputusan ini adalah keputusan peribadi saya yang menolak jawatan sebagai Pengerusi PAC Selangor yang menetapkan Ketua Pembangkang sebagai pengerusi.

"Saya sudah maklumkan keputusan ini kepada kepimpinan tertinggi Barisan Nasional (BN) Selangor dan surat perletakan jawatan sebagai Ketua Pembangkang kepada wakil pejabat Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor pagi ini," katanya.

Shamsudin juga memulangkan semua kemudahan yang diterima sebagai ketua pembangkang termasuk sebuah kereta jenis Toyota Camry yang diberikan oleh kerajaan negeri kepadanya.

Dalam sidang media yang sama, beliau mencabar Menteri Besar Selangor memecat Penasihat Ekonomi Selangor, Anwar Ibrahim

"Saya cabar MB pecat penasihat ekonomi atas prinsip integriti," katanya dalam sidang media di Lobi DUN Selangor pagi ini.

Pengganti bagi kekosongan jawatan itu akan diputuskan oleh Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Noh Omar kemudian. - http://www.selangorpress.com/blog/ketua-pembangkang-selangor-letak-jawatan-serta-merta/


Tindakan ini dilihat sebagai satu langkah yang terpuji setelah Kerajaan Negeri pimpinan MB Azmin dibuktikan mengkhianati kepimpinan parti sendiri dengan secara rahsia menyokong usul menarik balik anugerah DYMM Sultan Selangor dari mentor dan Ketua Umum partinya sendiri!Jika kepimpinan parti sendiri pun boleh ditikam belakang, apatah lagi dengan parti lawan?!! Kami merasakan BN Selangor telah mengambil langkah yang betul kerana duit RM200K dan jawatan dalam Jawatankuasa PAC ini dilihat tidak lebih sebagai umpan dan batu loncatan kepada Kerajaan Negeri untuk menaikkan imej mereka dan cuci tangan daripada penyelewengan serta salah urus tadbir negeri!

Hari ini LIMA ADUN yang dikatakan telah mengkianati DS Wan Azizah ketika krisis MB lalu didedahkan dan dibuktikan! Anda nilaikan sendiri adakah ini jenis wakil rakyat yang berintegriti yang ingin anda semua pilih semula selepas ini?!!Tidak sampai dua penggal memerintah Selangor, pakatan pembangkang telah melakukan rompakan dan rampasan kuasa sesama sendiri demi habuan hasil negeri. Salah siapa? Marahkan BN kerana persepsi, sekarang tuhan tunjukkan satu persatu siapa yang anda semua telah undi pada PRU yang lalu!

Mohon hukum mereka ini semua PRU akan datang!

COWBOY DOK SIBUK HAL NEGARA ORANG...NEGARA SENDIRI KUCAR KACIR, APE HAL???

Posted: 08 Dec 2014 04:00 AM PST


KUCHING, 7 Dis – Kerajaan Amerika Syarikat (AS) mempunyai urusan dalaman sendiri yang perlu ditangani dan wakilnya tidak perlu datang ke negara ini dan menunjuk ajar rakyat Malaysia berkenaan hak asasi manusia, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri.

"Sebenarnya kami tahu apa yang perlu dilakukan dan diharap rakyat Malaysia tidak meminta bantuan daripada mereka seperti dari AS untuk datang ke sini dan memberitahu kami apa yang perlu dilakukan.

Malaysia adalah sebuah negara berdaulat, jadi biarlah kami menangani hal ehwal dalaman kami dan memastikan kami melakukan yang terbaik untuk negara ini dalam isu hak asasi manusia," beliau memberitahu wartawan selepas merasmikan Bazar Kebajikan Krismas 2014 Sarawak Society for Prevention of Animal Cruelty (SSPCA) di sini hari ini.

Beliau berkata demikian semasa mengulas kritikan pelbagai pihak termasuk kenyataan daripada Naib Presiden AS Joe Biden dan Duta AS ke Malaysia Joseph Yun terhadap keputusan Malaysia mengekalkan Akta Hasutan 1948.

Guantanamo Bay Detention Camp lebih zalim dari Pusat Tahanan ISA. 
Nancy berkata AS mempunyai beberapa isu yang perlu ditangani seperti bagaimana mereka mengendalikan isu kontroversi kem tahanan Guantanamo Bay yang dibangkitkan oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin.

"Buatlah apa yang kamu perlu lakukan untuk negara kamu dan biarlah kami memastikan negara kami melakukan yang terbaik jika ada yang tidak betul. Biarlah kami membincangkan perkara itu dan memastikan kami mematuhi kesemua undang-undang dan peraturan di negara ini," katanya. 

Masyarakat kulit hitam turun ke jalanan membantah kezaliman polis kulit putih AS ke atas warga kulit hitam. Di AS, sesiapa saja bebas untuk memaki hamun dan menghasut berkaitan isu perkauman dan agama...namun kesannya??? 
Rappers yang majoriti berkulit hitam turut bangkit menentang kezaliman polis AS. Apa yang Tuan Presiden kulit hitam tu buat...? Sibuk hantar tentera ke ke Iraq lawan militan Islamic State atau sibuk kacau hal ehwal negara orang?
Sementara itu, Nancy berkata ketika ini perbincangan mengenai cadangan penggubalan Akta Keharmonian Nasional tetap diteruskan biarpun setelah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pada Perhimpunan Agung UMNO bulan lepas bahawa Akta Hasutan 1948, dikekalkan.

"Setakat ini apa yang kita tahu Akta Keharmonian Nasional akan diteruskan. Status akta itu masih dalam perbincangan pihak-pihak bertanggungjawab dalam hal ini. 

"Kita masih memerlukan Akta Keharmonian Nasional untuk menguatkan lagi keharmonian di kalangan masyarakat Malaysia ini," katanya.

Akibat hasutan yang berleluasa penduduk minoriti kulit hitam bermusuhan dengan penduduk majoriti kulit putih. Adakah kita mahu ini berlaku di Malaysia apabila Akta Hasutan dihapuskan??? 
Inilah akibatnya suka sibuk hal rumah tangga orang, negara sendiri kacau bilau. Semuanya kerana nak selamatkan si ketua peliwat yang diketahui mempunyai hubungan baik dengan Naib Presiden AS Joe Biden tu.

Sampai masalah perkauman negara sendiri pun tak boleh nak bendung, ada hati nak ajar orang Malaysia supaya hapuskan Akta Hasutan.

Kalau huru - hara nanti nak suruh Malaysia minta bantuan AS? 

Mereka dakwa kerajaan Malaysia zalim kerana guna polis untuk cegah rusuhan, tapi bila polis mereka sendiri guna kekerasan menghalang demonstrasi rakyat tak apa pula yer?

Kini mereka sendiri terima akibatnya kerana membiarkan segelintir pihak terlalu bebas menghasut.

Semuanya kerana seorang polis kulit putih dibebaskan setelah menyiksa dan membunuh remaja kulit hitam di bandar Ferguson.

http://www.theglobeandmail.com/news/world/in-pictures-heavily-armed-riot-police-face-down-ferguson-citizens/article20056164/
Mengapa puak-puak pembangkang tak bangkitkan isu perkauman di AS ini. Malu atau sudah hilang kerandut untuk bercakap benar?

Lupa plak Joe Biden tu kan sokong gay dan LGBT...Patut pun dia sokong Anwar dan puak-puak pembangkang!


So enough Mr Biden, your Democrat Party will go to hell next 2016 Presidential Election and you are not extremely popular candidate, you actually are nothing!

http://www.opposingviews.com/i/politics/public-puts-hillary-clinton-far-ahead-2016-contenders

  

PAS CADANG LADIES NIGHT, LELAKI TAK BOLEH

Posted: 08 Dec 2014 01:00 AM PST

Dewan Muslimat PAS Pusat mengakui pendekatan berdakwah khususnya di kalangan muslimat pada masa kini perlu melalui pelbagai cara sama ada hiburan atau kesenian asalkan tidak bercanggah dengan syariat Islam.

Naib Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat Dr Siti Mariah Mahmud berkata, Islam sendiri telah menganjurkan hiburan tetapi hiburan itu sebagai medium membentuk minda masyarakat.

Bercakap dalam Wacana Garis Panduan Hiburan dan Kesenian Dalam Islam, Siti Mariah berkata, artis yang berhijrah hari ini perlu mengadakan program mereka di khalayak yang mendapat eksklusif di kalangan wanita sahaja.

"Penghibur wanita, dan khalayak juga adalah di kalangan wanita. Kita buat 'ladies night' dalam masa yang sama kita ada 'infotainment' seperti tazkirah. Kita buat lingkungan muslimat sahaja.
"Mungkin lepas ini kita jemput muslimat sahaja dalam kenduri kahwin yang pernah diamalkan di negara Arab, mereka boleh berhibur di kalangan mereka," katanya ketika merasmikan wacana yang dianjurkan oleh Lajnah Kesenian, Kebudayaan dan Rekreasi (LKKR) Dewan Muslimat PAS Pusat.

Hiburan yang mengikut syariat Islam ini katanya pasti akan terlaksanakan di negara ini melalui usaha-usaha yang dilakukan oleh PAS, suatu hari nanti.

Lajnah ini, katanya perlu ditubuhkan dan diperluaskan di peringkat kawasan dengan dipimpin oleh Muslimat di peringkat pusat.

Bahkan katanya, Lajnah Kesenian juga boleh memperluaskan pendekatan mereka misalnya menganjurkan pertandingan musbaqah Al-quran peringkat pusat sebagai usaha mengetengahkan wanita-wanita diluar sana yang mempunyai suara yang lunak. 

"Ramai wanita di luar sana mempunyai suara yang merdu. Jika kita buat mesti di kalangan muslimat sahaja. Insya-Allah program ini menjadi magnet untuk muslimat di luar sana untuk bertaranum. Kita buat tertutup. Yang penting tujuan kita adalah dakwah," katanya.

Wacana yang berlangsung di KUIZM Taman Melewar turut menampilkan tiga ahli panel iaitu Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura) Ustaz Abdul Ghani Shamsuddin, Ahli Majlis Syura Ulama PAS Pusat Dr Wahibah Tahir, dan Pengerusi Lajnah Tarbiyah Dakwah dan Perkaderan Dewan Muslimat PAS Pusat Dr Asiah Ali.

Kumpulan Nasyid El Muslimat yang diketuai oleh Pengerusi LKKR Wan Aisyah Wan Ariffin turut menghiburkan para peserta dengan alunan qasidah yang cukup mengasyikan. – HARAKAHDAILY 8/12/2014

The Unspinners

Posted: 08 Dec 2014 11:11 PM PST

The Unspinners


Siapa Joe Bidden yang sokong Anwar?

Posted: 08 Dec 2014 10:13 PM PSTAnwar sehati sejiwa dengan muballigh Sidang Injil Borneo

Posted: 08 Dec 2014 06:27 PM PST


Inilah yang dikatakan Anwar di perjumpaan dalam gereja kajang pada ahad lepas.

Tujuannya untuk huru harakan sabah dan sarawak dengan membuat persepsi kepada penganut kristian seolah2 pkr itu parti bertoleran dan umno yang selama hampif 60 tahun membudayakan toletansi antara kaum dan ugama dianggap fanatik.

Anwar mahu melemahkan BN di sarawak pada PRN akan datang. Maka jangan kita benarkan cakar mencakar sesama kita demi kegilaan kuasa individu menimbulkan masaalah baru.

Apa yang Anwar lakukan sebenarnya selari dengan suatu mazhab baru kristian, bernana Sidang Injil Borneo (SIB) yg agak militan kesungguhan, desakan dan cara aggresif mahu melebarkan mazhab mereka.

Ketika mazhab kristian lain setuju dengan penyelesaian dan cara perdamaian dalam hubungan dengsn pihak berkuasa dan penganut Islam, SIB mahukan hak samarata.

Mereka mahu bible melayu dibolehkan guna di semenanjung. Sudahlah diterima pakai kegunaan di sabah sarawak dan kini berdamai.

Kini mereka mendesak mahu lebih. Antara ramai2 kumoulan kristian, SIB adalah satu2 kympulan yg aggresif memesungkan akidah orang Islam dan mereka mahu lakukan di Semenanjung.

Memang isu sarawak tak patut orang luar masuk campur tapi bila BN sarawak terjejas, semua BN terjejas. Kini.cara hidup malaysia timor mahu pula dipaksa terhadap semenanjung.

Fuad Hasan mati sedang bela alif ba ta, Rakan lamanya hina..

Posted: 08 Dec 2014 03:35 AM PST
... ali ba ta.

Wanita Islam bawa anak untuk terima bantuan dari gereja. Banyak pihak lain boleh dipersalahkan di atas tindakan menjatuhkan maruah Islam.

Namun, Anwar dan Azmin paling utama ...


.... politik dari alif ba ta.

Peristiwa ini berlaku ketika majlis sambutan hari kristmas pada hari Ahad 7hb semalam di Gereja Holy Family, Kajang anjursn Biro Integrasi PKR Nasional.

Ketika berucap dalam majlis yang dihadiri oleh 1,200 orang yang mana 60% adalah cina, 30 india, 9% lain-lain, Azmin Ali menyatakan pendirian kerajaan PR Negeri Selangor untuk meraikan kepelbagaian agama.

Katanya, yang lebih kurang berbunyi... "sebab itu saya tegaskan, the 351 bibles must return back to church. And i promise, you (Kristian) will not alone, we (PKR) will with and behind you all the time. Don't worry, you can keep on my words"...sambil disambut dengan tepukan gemuruh.

Sementara itu, Anwar Ibrahim mempolitikkan serangan yang diterimanya ketika datang ke gereja tersebut ketika kempen PRK DUN Kajang kira-kira sepuluh bulan lalu.

Dia memutarbelitkan dengan berkata inilah cara berpolitik di Malaysia menggunakan isu agama dan kaum yang perlu ditentang oleh rakyat pelbagai kaum. Anwar turut menyatakan bahawa dia tidak bimbang di-ambil gambar berlatarbelakangkan palang Jesus dibelakang pentas gereja ini.

Yang sesatnya, Anwar menyebut tentang persamaan antara Islam dan Kristian dan mengambil contoh pemimpin Turki sesat wal dajjal Kamal Attartuk yang tidak membezakan antara Islam dan Kristian untuk meraih keamanan yang tulin.

Hai contohnya ... baik sekali.

Diakhir ucapannya, Anwar turut menyentuh isu perlembagaan dengan mempersoalkan Bajet 2015 di Parlimen yang hanya beri pengecualian cukai kepada badan-badan Islam tapi tidak pada badan-badan agama Hindu, Buddha, Kristian dan agama lain.

Jelas dia bermain sentimen ugama dalam politiknya untuk membakar semangat anti Islam dikalangan orang Kristian dan mengajak mereka memberontak terhadap kerajaan BN.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 08 Dec 2014 09:38 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Azmin Takut Melawan Individu Ini?

Posted: 08 Dec 2014 06:33 PM PSTGERAKAN ANTI PKR

Posted: 08 Dec 2014 09:13 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


RAFIZI RAMLI SEMAKIN DEKAT MENUJU PENJARA ?

Posted: 08 Dec 2014 12:03 AM PST

TERKINI : PASPOT ALVIN DAN ALI FB REJIMEN ANARKI DAH DITARIK BALIK...

Posted: 07 Dec 2014 10:29 PM PST

JURI RAKYAT

Posted: 08 Dec 2014 07:27 PM PST

JURI RAKYAT


Tempat Wisata di Lampung Paling Populer

Posted: 08 Dec 2014 05:12 PM PST


Selamat Pagi Sobat Juri.. kali ini admin akan berbagi informasi 10 Tempat Wisata di Kota Lampung Paling Populer yang wajib di kunjungi saat liburan di lampung, penasaran kan dimana aja sih tempat-tempatnya, simak ulasan berikut ini seperti yang di lansir anekatempatwisata.com, Lampung adalah provinsi yang terletak di bagian paling selatan Pulau Sumatera.

Lampung resmi menjadi salah satu provinsi di Indonesia pada tahun 1964. Beragam jenis tempat wisata ditawarkan oleh provinsi ini sehingga mengundang banyak wisatawan dari luar Lampung. Apa saja tempat wisata di Lampung yang wajib dikunjungi?

1.Tempat Wisata di Kota Lampung - Pantai Pasir Putih 


Terletak sekitar 20 KM dari kota Bandar Lampung, Pantai Pasir Putih adalah salah satu tempat wisata di Lampung yang paling favorit karena dekat dengan ibukota, hanya membutuhkan waktu perjalanan sekitar 20 menit saja untuk dapat menikmati pantai yang menyegarkan mata ini. Sesuai dengan namanya, pantai ini mempunyai pasir yang bewarna putih, dilengkapi dengan pepohonan yang melambai tertiup angin dan lautan yang bewarna biru. Tempat wisata ini juga merupakan tempat wisata akhir pekan favorit warga Bandar Lampung sehingga jangan kaget bila berkunjung pada akhir pekan dan mendapati keramaian.

2.Tempat Wisata di Kota Lampung - Teluk Kiluan

Teluk Kiluan adalah salah satu tempat wisata di Lampung yang paling terkenal karena pengalaman unik yang ditawarkannya. Pengalaman seperti apa yang dapat anda nikmati di Teluk Kiluan? Seperti di Pantai Lovina, Bali, Teluk Kiluan menawarkan pengalaman melihat lumba-lumba langsung di habitatnya. Sensasi melihat lumba-lumba di lautan sangatlah berbeda dengan pada saat Anda melihat lumba-lumba yang telah dijinakan. Waktu terbaik untuk melihat lumba-lumba di Teluk Kiluan adalah pada bulan April hingga September di mana sedang musim kemarau. Saran saya, sebelum berangkat bertanyalah dahulu pada pengelola homestay mengenai cuaca dan keberadaan lumba-lumba, karena kemunculan lumba-lumba secara alami di Teluk Kiluan sangat dipengaruhi oleh cuaca.

3. Tempat Wisata di Kota Lampung - Taman Nasional Wey Kambas

Taman Nasional Way Kambas merupakan salah satu taman nasional yang berumur paling tua di Indonesia. Taman Nasional Way Kambas adalah taman nasional yang berfokus pada pelatihan dan pelindungan gajah, sehingga hal yang wajib dilhat di Taman Nasional Way Kambas adalah gajahnya. Selain gajah, Taman Nasional Way Kambas juga melindungi beberapa hewan yang hampir punah seperti harimau Sumatera dan badak Sumatera. Taman Nasional Way Kambas berlokasi sekitar 2 jam perjalanan dari kota Bandar Lampung. Untuk dapat masuk ke kawasan ini, Anda harus memperoleh ijin yang dapat diperoleh di gerbang masuk Taman Nasional Way Kambas. Di sini Anda dapat melihat berbagai pertunjukan gajah, misalnya sepak bola gajah, menaiki gajah, dan lain-lain.

4. Tempat Wisata di Kota Lampung - Pulau Kubur

Pulau Kubur mungkin terdengar seram bagi sebagian orang, namun sebenarnya Pulau Kubur adalah surganya para pecinta kegiatan memancing. Menurut cerita warga setempat, pulai ini dinamai Pulau Kubur karena dulunya pulau ini digunakan untuk acara penaburan abu jenazah. Berlokasi di Teluk Lampung, pulau ini dapat dicapai dengan menggunakan perahu dalam waktu kurang lebih 20 menit. Pulau Kubur relatif sepi pada hari-hari biasa, namun pada hari libur dapat terlihat cukup banyak wisatawan yang datang untuk memancing. Ikan di sekitar Pulau Kubur sangat banyak dan beragam karena ada banyak karang besar yang merupakan habitat ikan di sekitar Pulau Kubur.

5. Tempat Wisata di Kota Lampung - Menagara Siger

Menara Siger adalah bangunan indah bewarna kuning yang saat ini sudah menjadi ikon Lampung. Berdiri cantik di atas sebuah bukit, Menara Siger adalah titik nol jalan lintas Sumatera yang sudah menjadi salah satu tempat transit dan tempat wisata di Lampung. Untuk dapat memasuki kawasan Menara Siger, Anda harus membayar tiket masuk dan biaya parkir yang tidak mahal. Menara Siger adalah bangunan kebanggan masyarakat provinsi Lampung karena mempunyai arsitektur tradisional khas Lampung.

6. Tempat Wisata di Kota Lampung - Air Terjun Putri Malu 

Terletak di wilayah Way Kanan, Air Terjun Putri Malu adalah salah satu tempat wisata di Lampung yang mungkin jarang Anda dengar namanya. Nama unik Air Terjun Putri Malu berasal dari bentuk air terjun yang bengkok sehingga terkesan seperti malu-malu. Air Terjun Putri Malu mempunyai ketinggian kurang lebih 80 meter, dilengkapi dengan lingkungan yang asri dan sejuk. Air Terjun Putri Malu banyak dikunjungi oleh para pecinta alam yang kemudian berfoto-foto dan berenang di danau yang ada di bawah Air Terjun Putri Malu. Selain itu, di lokasi ini Anda juga dapat menikmati wisata panjat tebing, berkemah, dan trekking.

7. Tempat Wisata di Kota Lampung - Gunung Krakatau

Gunung Krakatau tentu semua orang sudah pernah mendengarnya. Terletak di Selat Sunda, Gunung Krakatau adalah tempat wisata di Lampung yang menawarkan tidak hanya wisata pegunungan, melainkan juga wisata bahari. Gunung Krakatau dahulu kala pernah meletus pada tahun 1883, sekarang telah menjadi tempat wisata yang terkenal. Saat ini Gunung Krakatau sudah menjadi daerah konservasi alam, oleh karena itu, untuk memasuki area Gunung Krakatau, Anda harus memiliki ijin terlebih dahulu. Ijin ini dapat diperoleh dari balai konservasi Lampung.

8. Tempat Wisata di Kota Lampung - Taman Wisata  Lembah Hijau
http://jurirakyat.blogspot.com/

Taman Wisata Lembah Hijau mulai dibuka pada tahun 2006. Mempunyai lahan seluas kurang lebih 30 hektar, Taman Wisata Lembah Hijau adalah tempat wisata di Lampung yang mempunyai konsep cagar alam, budaya, dan adat. Dari 30 hektar tersebut, 80%nya adalah areal alami dan sisanya adalah bangunan. Mempunyai taman rekreasi, water boom, dan kebun binatang mini, Taman Wisata Lembah Hijau adalah tempat wisata yang cukup lengkap untuk wisata keluarga. Harga tiket masuk Taman Wisata Lembah Hijau adalah 10,000 Rupiah, untuk dapat masuk ke areal water boom, Anda harus membayar tambahan harga tiket sebesar 35,000 Rupiah per orang. Water boom sendiri adalah wahana paling favorit di Taman Wisata Lembah Hijau.

9. Tempat Wisata di Kota Lampung - Pantai Tanjung Setia

Pantai Tanjung Setia adalah alternatif bagus untuk para pecinta selancar yang sudah bosan berselancar di Pantai Pelabuhan Ratu, Jawa Barat. Terletak di sisi barat Lampung, Pantai Tanjung Setia mempunyai salah satu ombak terbaik di dunia, menurut para peselancar yang telah mencoba tantangan selancar di Pantai Tanjung Setia. Lokasinya memang cukup jauh, sektiar 270 KM dari Bandar Lampung, dan membutuhkan waktu sekitar 6 jam untuk mencapainya, namun tidak perlu kuatir, pecinta selancar tidak akan kecewa! Mengingat lokasinya yang lumayan jauh dan terpencil, Pantai Tanjung Setia mempunyai kondisi yang baik dan tidak rusak oleh kegiatan manusia, bagaikan mutiara yang bersembunyi dengan sempurna.

10. Tempat Wisata di Kota Lampung - Taman Purbakala Pugung Raharjo

Terletak di Desa Pugung Raharjo, Taman Purbakala Pugung Raharjo adalah kompleks peninggalan kebudayaan masa lalu. Berlokasi sekitar 52 KM dari kota Bandar Lampung, Taman Purbakala Pugung Raharjo mempunyai koleksi peninggalan purbakala berupa kuburan batu, meja batu, altar batu, batu mayat, dan lain-lain. Wisata sejarah ini memang kurang begitu diminati oleh anak muda jaman sekarang, namun tidak ada salahnya mencoba jenis wisata ini supaya tidak bosan. 

Ikan Aneh Berhidung Panjang

Posted: 08 Dec 2014 07:03 AM PST


Penangkap ikan di perairan Artic yang dingin di Kanada menangkap makhluk aneh. Sebab bentuknya tak biasa, memiliki hidung panjang dengan proporsi tubuh kecil.

Para ilmuwan mengidentifikasi itu adalah ikan chimaera berhidung panjang superlangka.

Ikan mengerikan yang hidup di laut dalam itu punya hidung panjang, mulut dengan gigi tajam bergerigi, tulang belakang berbisa, dan tubuh abu-abu yang dilapisi zat mirip agar-agar -- ditangkap di dekat provinsi paling utara Nunavut di Selat Davis.

Awalnya, para ilmuwan yakin, ikan aneh tersebut mirip ikan hiu goblin (goblin shark). Namun, belakangan, para ahli mengatakan ia adalah chimaera -- hewan bertulang lunak dari ordo Chimaeriformes, kerap disebut ghost shark (hiu hantu), Rat Fish, atau Fangtooth -- yang habitatnya ada di kedalaman samudera yang tak pernah dijamah manusia.

Chimaera berhidung panjang memiliki ekor seperti cambuk dan dapat tumbuh sampai sebesar 3 meter

Gao Qinbao Kunyah dan Suapi Sang Ibu Makan dari Mulutnya

Posted: 08 Dec 2014 06:49 AM PST


Seorang bocah berusia 2 tahun bernama Gao Qinbao ini selalu berada di samping sang bunda. Ia suka mengunyahkan makanan ke mulut ibunya, yang tak bisa mencerna makanan kasar.

Bahkan bocah cilik ini tak sungkan menyuapi makanan yang dikunyahnya, langsung ke mulut sang ibu, Zhang.

Mungkin bocah laki-laki itu begitu senang melihat sang ibu yang kembali sadar setelah koma selama 2 tahun. Dan dengan cara itulah mungkin yang ia bisa lakukan saat ini.

Pemandangan itu tentu mengharukan siapa saja yang melihatnya. Bagaimana bisa bocah sekecil itu bisa melakukannya tanpa bantuan?

Pengabdiannya kepada sang ibu tertangkap kamera untuk pertama kalinya, sejak Zhang Rongxiang terbangun dari keadaan cacat.

Sejauh ini, Zhang dan keluarga kecilnya bertahan hidup dengan bantuan pemerintah dan dukungan para kerabat serta teman-teman yang baik hati.

Heboh Bayi Ajaib, Masih Hidup Usai Dikubur

Posted: 08 Dec 2014 06:34 AM PST


Bayi Ajaib, Masih Hidup Usai Dikubur - Keajaiban terjadi pada seorang bayi di China. Ia masih hidup setelah dikubur oleh neneknya selama sekitar 2 jam.

Seperti dikutip dari Dailymail, Minggu (7/12/2014), awalnya bayi yang belum diberi nama itu keluar dari rahim sang ibu, Lu Xiaoyun secara prematur pada usia kandungan 6 bulan. Si ibu mengalami keguguran saat sedang bekerja di ladang.

Xiaoyun kemudian memanggil berteriak memanggil suaminya, He Yong. Yong pun memanggil tim medis untuk membawa istrinya ke rumah sakit. Namun si bapak meminta petugas untuk membiarkan bayinya yang ia kira sudah meninggal.

Yong kemudian menemani Xiaoyun ke rumah sakit. Sementara ibu Xiaoyun atau nenek si bayi menguburkannya di tanah dekat rumah. Dokter rumah sakit menanyakan si bayi, dan suami istri itu menyatakan bayinya sudah meninggal.

Namun dokter tersebut mempertanyakan suami istri itu kenapa mereka buru-buru menyimpulkan kondisi bayinya begitu saja, alih-alih memeriksanya dengan teliti, mungkin saja si bayi masih hidup.

Xiaouyun dan Yong pun lalu bergegas kembali ke rumah. Mereka shock saat mengetahui bayinya sudah dikubur, dan langsung menuju tempat si orok dikebumikan.

Benar saja, bayi mereka masih hidup, dan kini bayi itu mendapat perawatan intensif dengan bantuan biaya dari warga sekitar lantaran suami istri merupakan golongan kurang mampu.

Tikus Sepanjang 1 Meter Hebohkan Petani Cina

Posted: 08 Dec 2014 06:27 AM PST


Tikus Sepanjang 1 Meter Hebohkan Petani Cina - Petani di China menangkap tikus got sepanjang 1 meter dan seberat 5 kg. Tikus got jumbo itu diklaim telah meneror desa dan memakan ikan-ikan dengan rakus.

Tikus mengerikan itu memiliki bobot 10 kali lipat dari rata-rata tikus normal. Pertama kali terlihat saat sedang menyambar ikan seberat 3 kg dari kolam di sebuah desa di Shaoyang, Hunan.

Menurut laporan media setempat yang dimuat Daily Mail , si tikus terlihat mengarungi kolam dan menyeret ikan besar ke pinggir sebelum menelannya utuh dengan rahang yang sangat besar.


Petani lokal pun kemudian bersatu untuk menangkap binatang pengerat, yang telah memicu teror di antara warga desa. Mereka akhirnya berhasil memojokkan si tikus jumbo sebelum membunuh dengan senjata seadanya.

Setelah berhasil membunuh si tikus, para petani hendak memasak bintang pengerat jumbo itu. Namun yang terjadi, pisau dapur yang mereka gunakan untuk memotong si tikus jumbo itu justru patah. Kulit tikus itu ternyata sangat tebal.

Tikus secara tradisional dimakan di Guangdong, China selatan. Biasanya mereka menyajikannya dalam bentuk semur, direbus atau dimasak dalam sup. Selain itu juga terkadang disajikan dalam bentuk dipanggang bersama bebek.

10 Tempat Wisata di Kuala Lumpur Paling Populer

Posted: 08 Dec 2014 04:03 AM PST


10 Tempat Wisata di Kuala Lumpur Paling Populer - Kuala Lumpur adalah ibukota dari Malaysia. Kota Kuala Lumpur banyak dikunjungi wisatawan internasional sepanjang tahun karena terdapat banyak sekali tempat wisata yang menarik. Tempat wisata di Kuala Lumpur banyak jenisnya, mulai dari tempat wisata religi, tempat wisata belanja, tempat wisata kuliner, tempat wisata modern, hingga tempat wisata tradisional. Dari sekian banyak tempat wisata di Kuala Lumpur, yang manakah yang paling populer?

1. Petronas Twin Towers (Menara Kembar Petronas)

Menara Kembar Petronas yang terletak di pusat kota Kuala Lumpur (Kuala Lumpur City Centre) adalah tempat wisata di Kuala Lumpur yang paling populer dan sudah menjadi ikon dari kota Kuala Lumpur, dan juga Malaysia. Menara Kembar Petronas adalah menara kembar yang tertinggi di dunia dengan 88 lantai dan ketinggian mencapai 452 meter.

Selain berfoto-foto, anda juga dapat membeli tiket naik ke atas untuk dapat menikmati keindahan pemandangan dari salah satu bangunan tertinggi di dunia. Tempat ini dikunjungi banyak sekali wisatawan mancanegara mulai dari siang hari hingga malam hari.

Saya sendiri mengunjungi Menara Kembar Petronas ini pada malam hari dan ternyata cahaya lampu yang dibuat sedemikian rupa membuat menara ini tampak lebih indah pada malam hari dari pada siang hari. Tak heran sampai tengah malam pun masih banyak wisatawan yang berfoto di tempat ini.

2. Kuala Lumpur Bird Park (Taman Burung Kuala Lumpur)

Dengan lebih dari 3,000 ekor burung, Taman Burung Kuala Lumpur adalah salah satu taman burung yang terbesar di dunia. Sebagian burung yang ada di sini berasal dari Malaysia, hanya sekitar 10 persen saja yang berasal dari luar negeri.

Kegiatan utama yang dapat dilakukan di Taman Burung Kuala Lumpur adalah melihat, bermain, berinteraksi, dan berfoto dengan berbagai jenis burung. Tempat ini sangatlah cocok dan aman bagi anak-anak yang ikut serta dalam wisata anda karena selain menyenangkan, anak-anak juga dapat menambah pengetahuan.

Jangan membuang sampah sembarangan, karena dapat berakibat buruk pada hewan-hewan yang hidup di sini. Harga tiket masuk adalah 48 Ringgit untuk dewasa, dan 38 Ringgit untuk anak-anak berusia 3 sampai dengan 12 tahun. Taman Burung Kuala Lumpur buka setiap hari dari jam 9 pagi hingga jam 6 sore.

3. Chinatown 

Chinatown Kuala Lumpur yang terletak di Jalan Petaling adalah sebuah surga belanja bagi wisatawan yang hobi membeli barang-barang murah. Tempat yang mayoritas pedagangnya adalah keturunan China ini sangat ramai dikunjungi wisatawan dan warga setempat yang ingin berburu barang murah, apabila anda ingin suasana yang sedikit lebih sepi anda bisa mencoba datang ke Chinatown pada siang hari karena semakin sore akan semakin banyak pedagang dan pembeli yang datang ke tempat ini.

Jenis barang yang dijual di sini sangat beraneka ragam, mulai dari tas, baju, dompet, sabuk, CD musik, mainan anak-anak, makanan, hingga obat herbal China ada di sini.

Jangan malu-malu untuk menawar harga di sini, barang-barang yang ada di sini bisa anda dapatkan dengan harga kurang dari 50 persen dari harga pembuka. Tempat ini sangat cocok untuk berburu oleh-oleh karena banyak pilihan barang, dan harganya relatif murah.

4. Kuala Lumpur Tower (Menara Kuala Lumpur)

Menara Kuala Lumpur adalah sebuah menara dengan tinggi 421 meter. dan merupakan salah satu tempat wisata di Kuala Lumpur yang sering dikunjungi wisatawan, dibangun untuk tujuan komunikasi. Elevator yang terdapat di Menara Kuala Lumpur cukup cepat, hanya membutuhkan waktu sekitar 54 detik saja untuk mencapai tempat observasi, dan sekitar 52 detik untuk kembali mencapai dasar.

Selain dapat menikmati pemandangan, di sini anda juga dapat bermain simulasi F1, memasuki zona binatang, menaiki kuda poni, melihat akuarium koral, mencoba sensasi teater XD, dan mencoba makan di restoran mewah dengan desain unik yang berputar 360 derajat di ketinggian 282 meter. Menara Kuala Lumpur buka pada jam 9 pagi, dan tutup pada jam 10 malam.

5. Batu Caves 

Berlokasi sekitar 13 kilometer di utara Kuala Lumpur, Batu Caves adalah sebuah tempat yang suci bagi umat Hindu, dan sebuah tempat wisata di Kuala Lumpur yang terkenal bagi wisatawan. Di sini anda akan menaiki 272 anak tangga yang terjal dan cukup melelahkan untuk dapat merasakan kemegahan Batu Caves.

Uniknya, di tiap anak tangganya terdapat angka yang menunjukan anda sudah berada di anak tangga keberapa, angka-angka ini sangat memotivasi saya untuk terus naik walau sudah lelah. Di tempat wisata ini juga banyak sekali monyet yang akan berusaha mengambil makanan anda, jadi berhati-hatilah. Selain itu jangan lupa bahwa tempat ini adalah tempat yang suci, hargailah tempat ini dan jangan merusak apapun.

6. Jalan Alor 

Jalan Alor yang terletak di Bukit Bintang adalah surganya pecinta kuliner. Jalan Alor ramai dikunjungi para pecinta kuliner murah kaki lima terutama pada saat malam hari. Makanan dan minuman yang disajikan di sini sangatlah beragam, mulai dari makanan lokal, makanan China, hingga makanan India dan hidangan laut dapat anda temukan di sini. Pecinta Kuliner, kalian pasti akan menyesal bila tidak datang ke Jalan Alor!

7. Aquaria KLCC 
Bertempat di Kuala Lumpur City Centre, Aquaria KLCC akan membawa anda ke dunia yang benar-benar berbeda. Di akuarium Aquaria KLCC, anda dapat melihat berbagai jenis ikan dari yang besar hingga kecil, dari yang biasa hingga yang aneh, masing-masing dalam akuarium yang menyerupai habitat asli mereka. Tempat wisata ini buka dari jam 10.30 pagi hingga jam 8 malam setiap hari, termasuk hari libur nasional. Jam terakhir penerimaan tamu baru adalah pada pukul 7 malam.

8. Bukit Bintang

Bukit Bintang adalah tempat wisata di Kuala Lumpur yang ditujukan untuk kegiatan belanja dan hiburan. Mall-mall terbesar dan terlengkap di Kuala Lumpur dapat ditemukan di area Bukit Bintang. Mall-mall ini menjual barang bermerek dan semuanya adalah barang asli, bukan tiruan.

Selain pusat perbelanjaan besar dan mewah, Bukit Bintang juga memiliki banyak sekali kafe. Bagi mereka yang lelah, di Bukit Bintang terdapat banyak sekali spa dan tempat pijat refleksi jadi tidak perlu kuatir kelelahan setelah belanja.

9. Lake Gardens (Taman Tasik Perdana) 

Taman Tasik Perdana adalah sebuah taman yang sangat besar dan populer di tengah kota Kuala Lumpur. Taman ini memiliki luas lebih dari 91 hektar dan sering kali menjadi tuan rumah dari berbagai macam acara menarik.

Obyek wisata menarik di tempat ini cukup banyak, di antaranya taman rusa, taman anggrek, taman kembang sepatu, monumen nasional, dan lain-lain. Anda juga bisa bersepeda di taman ini dengan cara menyewa sepeda dengan biaya 3 Ringgit setiap 30 menit.

Memasuki tempat ini tidak dipungut biaya namun menyenangkan dan cocok untuk menjadi tempat istirahat karena Taman Tasik Perdana memiliki karakteristik yang sangat tenang dan damai. Taman ini buka setiap hari dari jam 9 pagi sampai dengan jam 6 sore.

10. National Mosque (Masjid Negara) 

Masjid Negara yang berlokasi di Jalan Perdana, Kuala Lumpur ini selesai dibangun pada tahun 1965. Masjid Negara Malaysia ini dapat menampung sekitar 15,000 orang dan berfungsi sebagai sebuah tempat ibadah aktif.

Pemeluk agama selain Muslim diperbolehkan mengunjungi tempat ini di luar jam ibadah. Apabila staf Masjid Negara merasa pakaian anda kurang sopan atau kurang cocok, mereka akan meminjami anda sebuah jubah panjang selama kunjungan anda di Masjid Negara.

Apabila anda datang pada saat ibadah selesai, anda akan menyaksikan ribuan orang berbondong-bondong keluar dari Masjid Negara.

Cerita Rakyat Jawa - Asal Usul Gunung Bromo Dan Semeru

Posted: 08 Dec 2014 02:10 AM PSTCerita Rakyat Jawa - Asal Usul Gunung Bromo Dan Semeru. Alkisah pada zaman dahulu Pulau Jawa belum dihuni oleh manusia, bagaikan daun padi yang terapung dan terombang-ambing di tengah samudera dan senantiasa mengguncang setiap pulau di muka Bumi. Pulau Jawa selalu bergerak berpindah-pindah sebab tidak ada gunung-gunung yang menahannya. Oleh karena itu, Bhatara Jagatpramana (nama lain Bhatara Guru) berdiri, dia menciptakan Pulau Jawa bersama Bhatari Parameswari, sehingga terdapatlah Gunung Dihyang (Gunung Dieng sekarang), tempat Bhatara Guru kemudian mencipta.

Setelah Bhatara Guru selesai melakukan semadi, kemudian memerintahkan Hyang Brahma dan Wisnu untuk menciptakan manusia. Manusia laki-laki dibuat oleh Brahma, sedangkan manusia perempuan dibuat oleh Wisnu. Tanah dikepal-kepalnya dan dibuatlah manusia yang sangat elok rupanya seperti rupa dewata. Sepasang manusia di Pulau Jawa itu lalu beranak pinak. Sayang mereka masih tanpa pakaian, tidak dapat berbicara dan belum menetap dalam suatu rumah. Maka dari itu para dewata berkumpul dan bermusyawarah menghadap kepada Bhatara Guru. Bhatara Guru memerintahkan kepada para dewa agar turun ke Pulau Jawa untuk mendidik manusia Jawa.

Maka para Dewa bersama-sama turun ke Pulau Jawa. Wiswakarma mengajarkan cara membuat rumah. Iswara mengajarkan tentang Dasasila (sepuluh hal yang utama) dan Pancasiska (ilmu hukum/tata tertib). Wisnu mengajarkan cara bertingkah laku dan menjadi guru manusia. Mahadewa mengajarkan menjadi tukang besi dan membuat pakaian. Bhagawan Ciptagupta mengajarkan melukis dan mewarnai perhiasan. Brahma mengajarkan cara membuat peralatan dari besi. Lima makhluk besar dimintai pertolongannya, yakni bumi, air, api, angin, dan angkasa. Bumi sebagai landasan (paron), air sebagai penjepit, api sebagai pembakar, angin sebagai peniup api, dan angkasa sebagai palu. Oleh karena itu, tempat itu dinamai Gunung Brahma (Bromo), tempat Brahma menjadi pandai besi. Palu dan landasannya sebesar pohon tal, penjepitnya (guntingnya) sebesar pohon pinang, sang Bayu (angin) keluar dari goa, dan sang Agni (api) selalu ada siang dan malam. Itulah tempat Brahma mengerjakan pekerjaan pandai besi.

Adapun Pulau Jawa pada zaman itu masih bergoyang-goyang, selalu bergerak mengguncang-guncang, karena belum ada penindihnya. Oleh karena itu Bhatara Guru mencari alat untuk menguatkan Pulau Jawa supaya tetap kuat. Kemudian Bhatara Guru bertapa di Gunung Hyang (Gunung Dewa, Gunung Dieng sekarang), berdiri menghadap ke timur, kemudian diputarlah air sampai menjadi busa, lalu menjadi gunung. Tanah yang dipijak oleh kaki Bhatara kelak menjadi Gunung Limohan. Kemudian Pulau Jawa sudah tidak kuat lagi, selalu bergerak berguncang-guncang. Kemudian Bhatara Parameswara (nama lain Bhatara Guru) memerintahkan kepada para dewata menghentikan penciptaan dunia. Maka pulanglah mereka ke sorganya masing-masing. Adapun manusia di Pulau Jawa semakin lama semakin bertambah banyak.

Melihat keadaan Pulau Jawa para Dewa merasa sangat prihatin. Itu sebabnya, dengan berbondong-bondong para dewa menghadap Bhatara Guru yang menjadi pemimpin mereka. Semua dewata, para resi, para pahlawan, para bidadari, para gandarwa, semua berhimpun dan sujud di kaki Bhatara Mahakarana. Setelah mereka berbuat sembah, mereka duduk bersila berderet menghadap ke Bhatara Guru. "Sampai sekarang Pulau Jawa masih terus bergoyang kalau tidak segera diatasi, pulau itu selamanya tidak akan ditempati.

Karena itu, mohon Pukulun (Tuan) memikirkannya," kata Dewa Wisnu. Sesuai dengan hasil semadinya di Gunung Dihyang Bhatara Guru telah menemukan cara mengatasi hal itu. "Satu-satunya cara untuk membuat Pulau Jawa kokoh dan tidak bergoyang adalah dengan memberinya pasak. Karena itu pergilah ke Jambudwipa (India). Potonglah Gunung Mandara separuhnya dan ambillah puncak Mahameru untuk dijadikan pasak Pulau Jawa," ujar Bhatara Guru. "Mohon ampun, Pukulun.

Gunung Mandara itu sangat tinggi, puncaknya yang bernama Mahameru sampai menyentuh langit. Jadi, meskipun diambil separuhnya, tetap saja sangat besar dan terlalu berat untuk diangkat serta dipindahkan. Mana mungkin di antara kami ada yang mampu melaksanakan tugas tersebut?" kata Bhatara Bayu. "Sebesar dan seberat apapun suatu pekerjaan, akan menjadi lebih mudah dan terasa lebih ringan bila dikerjakan bersama-sama. Itu sebabnya, kalian harus berangkat bersama-sama dan bergotong-royong untuk menyelesaikan pekerjaan ini", perintah Bhatara Guru.

Tanpa menunggu waktu lebih lama lagi berangkatlah para dewa ke Negeri Jambudwipa. Mereka bahu-membahu memotong Gunung Mandara menjadi dua. Setelah puncak Mahameru berhasil didapatkan, barulah para dewa itu membagi tugas untuk membawanya ke Pulau Jawa. Mula-mula, Bhatara Brahma yang mengubah dirinya menjadi kura-kura raksasa.

Kura-kura yang besarnya tiada terkira itu dijadikan alas untuk meletakkan Mahameru. Kemudian Bhatara Bayu, sang dewa kekuatan mengangkat Mahameru dengan dibantu dewa yang lain, dan meletakkannya di punggung kura-kura. Setelah itu Bhatara Wisnu mengubah diri menjadi naga raksasa yang panjangnya tidak terjangkau mata. Naga raksasa itu membelit Mahameru agar tidak sampai terjatuh selama dalam perjalanan.

Di perjalanan para dewa yang kelelahan membawa Mahameru, merasa sangat kehausan. Mereka melihat ada air yang sangat jernih keluar dari Mahameru yang dibawanya. Para dewa yang menempuh perjalanan yang sangat jauh, segera berebut mengambilnya. Mereka ingin menghapus dahaga dengan meminum air tersebut. Mereka tidak sadar bahwa air itu sebenarnya adalah air racun Kalakuta yang mematikan. Sesaat setelah meminumnya, para dewa itu menemui ajalnya.

Tidak berapa lama kemudian, Bhatara Guru datang untuk melihat kerja para dewa. Betapa terkejutnya pemimpin para dewa itu, mengetahui anak buahnya sudah terbujur kaku tidak bernyawa. "Ah, semua dewata mati. Apa sebabnya mereka mati?" kata Bhatara Guru dalam hati. Setelah melihat keadaan sekeliling, Bhatara Guru mencurigai air yang mengalir dari puncak Mahamerulah yang menjadi penyebab kematian para dewa.

Untuk membuktikannya, Bhatara Guru meneguk air racun Kalakuta itu. Ternyata benar, begitu melewati tenggorokan, leher Bhatara Guru seketika bagai terbakar. Bhatara Guru pun memuntahkannya. Namun sudah terlambat, meski berhasil dimuntahkan, leher Bhatara Guru sudah terlanjur terbakar dan tak bisa disembuhkan. Akibatnya, pada leher Bhatara Guru terdapat tanda hitam yang tidak dapat dihilangkan. Sejak saat itu, Bhatara Guru mendapat sebutan Bhatara Nilakanta yang artinya leher hitam.

"Ganas sekali racun Mahameru ini. Pantas bila para dewa langsung menemui ajal begitu meminumnya," guman Batara Guru. Akhirnya, dengan kesaktian yang dimiliki, Bhatara Guru mengubah air racun Kalakuta menjadi air suci pangkal kehidupan. Air itu diberi nama Tirtha Kamandalu. Tirtha Kamandalu itu segera disiramkan ke semua jasad para dewa. Ajaib! Begitu tersentuh Tirtha Kamandalu, para Dewa langsung hidup sebagaimana keadaan semula. Maka Bhatara Guru berkata: "Kini bawalah kembali Sang Hyang Mandaragiri (nama lain Mahameru) sampai ke Pulau Jawa, hai anak-anakku."

Maka para raksasa dikerahkan untuk membantu para dewata. Gunung Mandara diangkat, kemudian sampailah mereka ke sisi sebelah barat Pulau Jawa. Nampaklah Mahameru bercahaya cemerlang, oleh karena itu Gunung Mahameru dinamakan juga Kelasaparwata. Lalu ditancapkanlah di sebelah barat Pulau Jawa sebagai paku. Namun yang terjadi adalah Pulau Jawa terjungkit dan sebelah timur Pulau Jawa terangkat ke atas. Tunggul sisanya hanya ada di sisi barat, oleh karena itu nanti akan ada Gunung Kailasa, tunggulnya Sang Hyang Mahameru.

Akhirnya puncaknya Mahameru dipindahkan ke sebelah timur, diangkat bersama-sama oleh para dewata. Dalam perjalanan pemindahan gunung tersebut bagian Mahameru berguguran menjadi gunung-gunung yang berjajar sepanjang Pulau Jawa antara lain, Gunung Katong (Lawu), Wilis, Kampud (Kelud), Kawi, Arjuna (Arjuno), dan Gunung Kemukus (Welirang).

Tubuh Mahameru rusak bagian bawahnya karena runtuh maka miring berdirinya, bergerak-geraklah puncaknya. Lalu puncak Mahameru diberdirikan oleh para dewata. Demikianlah Mahameru tidak kuat dan bersandar di Gunung Brahma. Kemudian puncak yang tersisa ditancapkan berupa Gunung Semeru, dari kata Mahameru. Ketika Gunung Mahameru sudah ditaruh di bagian timur, Pulau Jawa tetap saja miring.

Sehingga para Dewa memutuskan memotong bagian gunung dan ditempatkan di bagian barat laut. Penggalan Mahameru itu menjadi Gunung Pawitra (artinya Gunung Suci) dan sekarang lebih dikenal sebagai Gunung Penanggungan. Oleh karena diperteguh pada Gunung Brahma, Pulau Jawa menjadi kuat, berhentilah dia bergerak dan bergoyang maka Gunung Mahameru disebut juga dengan Gunung Misada.

Mulai saat itu Pulau Jawa menjadi tenang kedudukannya seperti sekarang ini. Ketika Sang Hyang Siwa datang ke Pulau Jawa dilihatnya banyak tanaman Jawawut, sehingga akhirnya pulau yang ditempati Gunung Mahameru itu dinamakan Pulau Jawa. Bagian utama Gunung Mahameru dijadikan bersemayamnya Dewa Siwa dan sekarang lebih dikenal dengan nama Gunung Semeru.


Sumber: id.wikipedia.org

Legenda Rakyat Jawa Timur - Gunung Arjuna

Posted: 08 Dec 2014 02:01 AM PST


Legenda Rakyat Jawat Timur - Gunung Arjuna. Halo sobat juri rakyat, taukah sobat dimana letak Gunung Arjuna? Nah mukin ada beberapa sobat juri rakyat yang belom tau bahkan ada yang belom pernah dengar di daerah mana Gunung Arjuna, Gunung Arjuna terletak di Kabupaten Malang, Jawa Timur, menurut legenda masarakat setempat, gunung ini dahulu ketingiannya hampir mencapai langit. karna ada beberapa peristiwa yang menyebabkan gunung ini dipotong, hingga ahirnya ketinggiannya menjadi 3.339 meter diatas permukaan laut. nah penasaran kan apa sih penyebab gunung arjuna jadi terpotong? simak Legenda Gunung Arjuna berikut ini.

Alkisah, Dalam kisah pewayangan dikisahkan bahwa Prabu Pandu memerintah di Kerajaan Hastinapura. Ia memiliki lima orang putra yang dikenal sebagai Pandawa yang berarti Anak Pandu. Kelima orang Pandawa itu adalah Yudhistira, Bhima, Arjuna, serta si kembar Nakula dan Sadewa. Yudhistira, Bhima, dan Arjuna lahir dari permaisuri pertama Prabu Pandu yang bernama Kunti, sedangkan Nakula dan Sadewa lahir dari permaisuri kedua yang bernama Madri.

Dari kelima Pandawa tersebut, Arjuna dikenal memiliki ilmu kesaktian yang tinggi dibandingkan dengan saudara-saudaranya. Nama Arjuna diambil dari bahasa Sanskerta yang berarti yang bersinar atau yang bercahaya. Ia merupakan penjelmaan dari Dewa Indra, sang Dewa Perang. Sebagai titisan Dewa Indra, Arjuna memiliki ilmu peperangan yang tinggi. Ia sangat mahir memanah dan sakti mandraguna. Semua kesaktian tersebut merupakan anugerah dari para Dewa karena ketekunannya bertapa. Namun, karena belum puas dengan kesaktian yang dimilikinya, Arjuna masih sering melakukan tapa untuk menambah kesaktiannya.

Kali ini Arjuna bertapa di puncak gunung dengan sangat tekunnya, hingga berbulan-bulan. Karena ketekunannya, tubuhnya mengeluarkan sinar yang memiliki kekuatan yang sangat luar biasa. Hal ini menimbulkan persoalan besar di kahyangan Suralaya. Kahyangan tempat para dewa berguncang. Kawah Candradimuka mendidih dan menyemburkan muntahan lahar. Petir menggelegar di siang bolong. Puncak gunung tempatnya bertapa terangkat ke atas hingga hampir menyentuh langit. Karena perbawanya yang hebat, jika burung berani terbang di atasnya pastilah jatuh tersungkur. Makhluk apapun tak berani mengganggu.

Para Dewa sangat khawatir, dan kemudian mereka berkumpul mengadakan sidang yang dipimpin oleh Batara Guru. Dari sidang itu, para Dewa memutuskan bahwa hanya Batara Narada yang dianggap sanggup menyelesaikan masalah tersebut. Batara Narada pun buru-buru terbang ke bumi. la menyelidiki untuk mengetahui apa yang menyebabkan kahyangan ber­guncang hebat. Sesaat ia terbang, berputar-putar di angkasa. Dilihatnya Arjuna sedang bertapa di puncak gunung. Bersabdalah Batara Narada, "Cucuku Arjuna, bangunlah dari tapamu.

Semua orang bahkan para Dewa akan menjadi celaka bila kau tak menghentikan tapamu." Arjuna mendengar panggilan tersebut. Namun karena keangkuhannya, justru dia malah semakin tekun bertapa. Dia berpikir bila dia tidak mau bangun pasti Dewa-dewa akan kebingungan dan akan menghadiahkan banyak senjata dan kesaktian. Batara Narada gagal membangunkan tapa Arjuna, meskipun dia sudah menjanjikan berbagai kesaktian. Dengan bingung dan putus asa, Batara Narada segera terbang kembali ke kahyangan.

Barulah Batara Guru tahu siapa penyebab kegoncangan kahyangan tetapi tidak mengetahui apa kemauan Arjuna itu. Sidang pun segera digelar untuk mencari cara bagaimana membangunkan sang Arjuna dari tapanya. Lalu Batara Guru memanggil tujuh bidadari cantik dan memerintahkan mereka untuk menggoda Arjuna sampai ia mau mengakhiri tapanya. Para bidadari itu pun terbang ke bumi.

Setibanya di tempat Arjuna, para bidadari cantik itu mulai merayu dengan suara lembut. Segala cara mereka pakai untuk membangunkan Arjuna dari tapanya. Namun, Arjuna tidak bergeming. la tidak tergoda sedikit pun oleh rayuan mereka. Para bidadari jelita itu kembali ke kahyangan dengan wajah kecewa dan melaporkan kepada Batara Guru atas kegagalan mereka menggoda Arjuna.

Lalu Batara Guru memanggil para dedemit dan memerintahkan mereka untuk menakut-nakuti Arjuna. Sepasukan dedemit segera berangkat ke gunung tempat Arjuna bertapa. Mereka pun menakut-nakuti Arjuna dengan segala cara. Namun, penengah Pandawa itu tetap tidak bergeming. la seakan terlena dalam tapanya. Para dedemit segera melaporkan kegagalan mereka kepada Batara Guru.

Betapa gundah hati Batara Guru, ia berjalan mondar-mandir untuk mengurangi keresahan hatinya. Di saat nyaris putus asa, tiba-tiba Batara Guru teringat Dewa Ismaya. Dewa Ismaya itu tak lain adalah Semar yang menjadi pengasuh Pandawa di bumi. Batara Narada segera diutus ke bumi untuk menemui Batara Ismaya. Dewa yang bertubuh gemuk itu pun segera melesat ke bumi. Setibanya di tempat Semar, Batara Narada pun men­ceritakan keresahan hati Batara Guru.

Semar merasa terkejut dengan kelakuan Arjuna itu yang dikenal sebagai seorang satria yang baik. Lalu Semar berjanji kepada Batara Narada agar Batara Guru tetap tenang dan akan segera menemui Arjuna untuk menyadarkan anak asuhannya tersebut. Setelah mengucapkan terima kasih, Batara Narada pun segera kembali ke kahyangan. Semar termenung sendirian dan sibuk mencari akal. Ia pun ingat untuk meminta bantuan adiknya yang bernama Togog. Lalu, ia berangkat ke rumah adiknya. Togog menyambut dengan gembira dengan kedatangan kakaknya. Semar pun menceritakan perihal tugas yang diberikan Batara Guru kepadanya.

Kedua kakak-beradik itu segera berangkat. Setibanya di gunung tempat Arjuna bertapa, mereka berpencar. Masing-masing menempati sisi gunung itu. Lalu mereka bersemadi. Berkat kesaktian mereka, tubuh mereka berubah menjadi tinggi besar. Tingginya melampaui puncak gunung itu. Lalu mereka mengeruk bagian bawah puncak dan memotongnya.

Mereka melemparkan puncak gunung itu ke tempat lain. Terdengarlah suara berdebum saat potongan gunung itu mendarat di bumi. Arjuna terbangun seketika dari tapanya. la amat terkejut ketika melihat Semar dan Togog di hadapannya. Arjuna menanyakan kepada mereka apa yang sebenarnya terjadi. Semar mengatakan telah memotong gunung yang dijadikan Arjuna bertapa. Lalu, Semar memberi nasihat, "Sadarlah, Raden. Raden adalah seorang satria sakti yang disegani setiap orang.

Oleh karena itu, Raden harus rendah hati dan tidak sombong. Keangkuhan Raden bisa menimbulkan malapetaka bagi diri Raden, juga bagi orang lain." Betapa malunya Arjuna. Mendengar nasihat tersebut, Arjuna menjadi sadar dan mengakui kesalahannya. Ia juga tidak lupa berterima kasih kepada Semar dan Togog karena telah menyadarkannya.

Semar bersyukur Arjuna telah menyadari kesalahannya karena kalau tidak Sanghyang Wenang, raja segala dewa pun, tak akan memaafkan perbuatan Arjuna tadi. Ketiga orang itu pun segera meninggalkan tempat itu. Sejak itu gunung tempat Arjuna bertapa itu diberi nama Gunung Arjuna. Sedangkan puncak gunung yang dilemparkan oleh Semar dan Togog dinamai Gunung Wukir. Gunung Arjuna terletak di sebelah utara Kota Batu, sedangkan Gunung Wukir letaknya di sebelah tenggara Kota Batu sekarang. simak kisah Cerita Rakyat  Gunung Kelud (Lembu Sura)


diambil dari berbagai sumber

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 08 Dec 2014 03:02 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Passport blogger seks Alvin Tan ditarik balik serta merta, kini bergelar PATI

Posted: 07 Dec 2014 11:03 PM PST

Pennsylvania: Kerana keinginan untuk mengadakan seks dengan mayat, seorang lelaki sanggup membunuh anak tirinya.

Gregory Graf merakam perbuatan dia mencabuli mayat Jessica Padgett dalam kejadian bulan lalu, kata pendakwa raya Northampton County John Morganelli.

Dalam kenyataannya kepada mahkamah semalam, Morganelli berkata, video itu ditemui dalam komputer tertuduh.

Kali terakhir Jessica, 33, dilihat ialah pada 21 November apabila dia meninggalkan rumah untuk ke tempat kerja.

Graf ditangkap lima hari kemudian selepas polis menemui mayat anak tirinya itu tertanam di belakang rumah tempat dia tinggal bersama-sama ibu Jessica.-Agensi

Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

Rakam aksi perkosa mayat anak tiri

Posted: 07 Dec 2014 10:19 PM PST

Pennsylvania: Kerana keinginan untuk mengadakan seks dengan mayat, seorang lelaki sanggup membunuh anak tirinya.

Gregory Graf merakam perbuatan dia mencabuli mayat Jessica Padgett dalam kejadian bulan lalu, kata pendakwa raya Northampton County John Morganelli.

Dalam kenyataannya kepada mahkamah semalam, Morganelli berkata, video itu ditemui dalam komputer tertuduh.

Kali terakhir Jessica, 33, dilihat ialah pada 21 November apabila dia meninggalkan rumah untuk ke tempat kerja.

Graf ditangkap lima hari kemudian selepas polis menemui mayat anak tirinya itu tertanam di belakang rumah tempat dia tinggal bersama-sama ibu Jessica.-Agensi

Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

Pasangan suami isteri dianggap berzina sepanjang perkahwinan mereka jika...

Posted: 07 Dec 2014 06:01 PM PST

TAJUK : ZINA AKAN BERTERUSAN WALAU PUN DAH DI IJABKABUL... BACA UNTUK PENGETAHUAN SENDIRI DAN PEDOMAN SEMUA. HIDUP SEBAGAI SEORG BERNAMA ISLAM JANGAN TERUSAN DLM KEJAHILAN.

Sesungguhnya, permasalahan ini berat. Perhatikan soalan 1 - 9.

Perkahwinan seumpama ini Hari ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya memilih jalan ini untuk menutup malu. Bila dapat tahu anak "pregnant luar nikah", cepat cepat dikahwinkan.

Berdasarkan kenyataan ini, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu kelak hidup dalam zina sampai bila-bila... Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak persoalan lain timbul dari persoalan pokok tersebut. Saya kongsikan bersama anda di sini kerana ianya amat penting:

Soalan 1: Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belum berkahwin didapati hamil anak luar nikah?
Jawapan 1 : Gadis itu tidak boleh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan.

Soalan 2 : Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersedia mengahwini gadis itu, bolehkah mereka bernikah?
Jawapan 2 : Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itu dilahirkan.

Soalan 3 : Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin?
Jawapan 3 : Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak boleh mengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakan ayah kepada bayi yang dikandung itu.

Soalan 4 : Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untuk memperbetulkan keadaan?
Jawapan 4 : Mereka mesti berpisah. Perempuan itu mestilah menunggu sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak mengandung, barulah mereka boleh bernikah sekali lagi,secara sah.

Soalan 5 : Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?
Jawapan 5 : Maka mereka akan hidup di dalam zina kerana pernikahan itu tidak sah.

Soalan 6 : Apakah hak seorang anak luar nikah?
Jawapan 6 : Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk menuntut apa-apa daripada ayahnya.

Soalan 7 : Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada anak tersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannya sendiri?
Jawapan 7 : Ya. Dia tidak boleh menjadi mahram.

Soalan 8 : Sekiranya seorang lelaki Muslim Dan seorang wanita Muslim (atau bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakan yang sewajarnya?
Jawapan 8 : Mereka mesti tinggal berasingan segera Dan menunggu sehingga perempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah.

Soalan 9 : Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini, apakah saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain sendiri?
Jawapan 9 : Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahan tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.

Kesimpulannya: Ibubapa, saudaramara, org2 kampung, tok2 imam, tok2 kadi Dan saksi-saksi yang tahu akan keadaan tersebut tetapi mendiamkan, membiarkan atau membenarkan pernikahan tersebut diteruskan maka mereka juga tidak terlepas daripada menanggung azab Dan seksaan samada didunia atau pun diakhirat...

Tolong jangan abaikan text ini. Ini merupakan satu perkara yang serious jadi, fahami Dan dalami betul-betul Dan bincanglah dengan Imam/ustaz sekiranya perlu.

Mafhumnya: Katakanlah: 'Sesungguhnya sembahyangku Dan ibadatku, hidupku Dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara Dan mentadbirkan sekalian alam...

USTAZ ROSLI AL HAFIZ

Pemandu teksi ambil kesempatan rogol penumpang tertidur

Posted: 07 Dec 2014 04:37 PM PST

NEW DELHI 8 Dis. - Pasukan polis India berusaha mengesan seorang pemandu teksi perkhidmatan tempahan antarabangsa, Uber kerana didapati bersalah merogol seorang wanita berusia 26 tahun di pusat bandar negara itu semalam.

Pegawai polis New Delhi, Alma Ming berkata, siasatan lanjut yang dilakukan menjumpai sebuah teksi yang ditinggalkan pemandu berusia 32 tahun itu, namun pemandu tersebut masih dicari.

Akhbar Press Trust of India melaporkan, wanita itu tertidur semasa menaiki teksi terbabit. Apabila dia terjaga, dia dapati teksi itu berada di sebuah tempat tersorok dan pemandu teksi tersebut kemudian mengugut wanita berkenaan dan merogolnya. - AGENSI

Tiada ulasan:

Catat Ulasan