Khamis, 4 Disember 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 04 Dec 2014 11:29 AM PST

PEJUANG BANGSA


RAFIZI DAH GELABAH ,TERPAKSA SPIN SAMAN NAJIB PASAL PERTAHAN SUBSIDI @NajibRazak

Posted: 04 Dec 2014 07:42 AM PSTHari ini PM DS Najib telah membuat keputusan tepat memberi notis saman kepada Rafizi Ramli yang telah memfitnah beliau dan isteri dengan berniat jahat .

Tetapi Rafizi yang terkenal dengan spin menipunya seperti Guan Eng berbohong mendakwa bahawa saman PM terhadapnya adalah disebabkan pertahan subsidi untuk rakyat.  Ini kerja nak menarik simpati rakyat kepada dirinya dan pembangkang 

Itu sebabnya dia hanya  menunjukkan muka hadapan surat dari Peguam Hafarizam Wan & Aisha Mubarak   tetapi  sebab mengapa saman itu dihantar  tidak ditunjukkan . 


 Anda boleh rujuk di bawah apa yang difitnah Rafizi penipu ini yang menghasut rakyat membenci PM .

Jangan bagi muka lagi kepada penipu dan kaki fitnah ini !!


IPOHMALAY

Posted: 04 Dec 2014 10:08 AM PST

IPOHMALAY


Datuk Bandar London tenangkan penumpang mabuk dalam pesawat MAS KL-London

Posted: 04 Dec 2014 05:58 AM PST


Hidangan arak dalam pesawat MAS mencetus masalah apabila seorang penumpang yang terlalu mabuk, memaki dengan kata-kata rasis terhadap krew pesawat kerana tidak lagi diberikan arak kepadanya.

Ini memaksa Datuk Bandar London , Boris Johnson, yang turut menaiki pesawat tersebut selepas pulang dari lawatan kerja ke Jakarta, Singapura dan Kuala Lumpur, menenangkannya dan memberi amaran kepadanya bahawa dia akan ditangkap sebaik turun dari pesawat nantinya.

Lelaki tersebut kemudian ditangkap dan diikat oleh krew penerbangan di tempat duduk dan ditahan pihak keselamatan sejurus mendarat.

Datuk Bandar London memuji kecekapan krew pesawat dalam mengendalikan penumpang mabuk ini.


Kamis, 04/12/2014 20:03 WIB

Saat Wali Kota London Tenangkan Penumpang Mabuk di Pesawat MAS

BBCIndonesia.com - detikNews
London - Wali Kota London Boris Johnson berupaya menenangkan seorang penumpang yang mabuk dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke London.

Penumpang itu diduga mengomel dan mengumpat awak penerbangan Malaysia Airlines.

Seorang saksi mata mengatakan setelah beberapa orang berupaya untuk menenangkannya, enam awak kabin langsung memborgolnya.

Boris Johnson mengingatkan pria itu akan ditangkap ketika pesawat mendarat di London, jika dia terus berteriak.

Johnson berada di pesawat itu setelah mengakhiri lawatannya ke tiga kota, yakni Jakarta, Singapura dan Kuala Lumpur.

'Di luar kontrol'

Di dalam pesawat itu, selama awal penerbangan, Boris Johnson berfoto dengan para penumpang, termasuk dengan pria yang belakangan mabuk.

Seorang penumpang bernama Tom Oakes mengatakan pria itu "melontarkan makian bernada rasis, benar-benar mabuk dan meminta lebih banyak minuman."

Oakes mengatakan seluruh awak kabin gugup ketika dia kembali ke tempat duduknya dan mulai berteriak-teriak.

"Sejumlah kru telah mengingatkan dia sebanyak tiga kali, namun dia tetap agresif. Saat itu juga enam kru melumpuhkannya dengan cara memborgol, mengikat kaki dan mengaitkannya di kursi."

"Pria itu mulai tenang dan siuman. Namun dia masih memberontak dan berguling-guling di lorong pesawat dengan tangan diborgol."

Menurut Oakes, Boris Johnson tertawa setelah insiden itu berakhir dan mengucapkan selamat kepada kru yang telah melakukan pekerjaan dengan sangat baik.

Setibanya di Bandara Heathrow, penumpang itu dibawa turun dari pesawat dengan pengawalan enam polisi.

Juru bicara Kepolisian Metro London mengatakan pria itu ditangkap karena dicurigai mabuk dan mengganggu di dalam pesawat.

"Dia sudah dibawa dan ditahan di kantor polisi London Barat," tambahnya.

Apa kemungkinan gunung berapi meletus ketika taufan kuat melanda di Filipina?

Posted: 04 Dec 2014 01:06 AM PST

Kita pastinya berdoa untuk dijauhkan malapetaka namun cubalah kita bayangkan apa yang sedang dialami oleh Filipina hari ini yang walaupun pada asasnya tak mungkin berlaku, namun ada kemungkinan boleh berlaku.

Taufan Hagupit atau Taufan Ruby yang maguk kategori Super Typhoon hari ini, sedang bergerak menuju ke Filipina dan dijangka mendarat pada hari Sabtu.

Melihat kepada laluan taufan ini, ia akan melintasi Gunung Mayon, gunung berapi stratovolcano terkenal di Filipina.

Hendak dijadikan kejadian, dalam tempoh 24 jam yang lalu, Gunung Mayon telah berdehem dari dalam dengan 2 kali gempa vulkanik dikesan. 

Gunung yang terakhir meletus pada tahun 2002 ini tidak mungkin akan meletus saat dilalui Taufan Hagupit kerana tidak mungkin sebesar itu ujian yang akan diberikan Tuhan. Tetapi siapa dapat menghalang dari ia berlaku?

Jika ini berlaku, satu bentuk katastrofi serantau pasti terjadi dengan debu vulkanik beracun menyebar melalui kejadian taufan, sesuatu yang tidak pernah dibayangkan oleh saintis kerana belum pernah terjadi.
bumiyang

Posted: 04 Dec 2014 03:21 AM PST

bumiyang


Masa Untuk Bersatu!!! Malaysia Sebenarnya Sedang "Diserang"???

Posted: 03 Dec 2014 07:01 AM PST

Aspirasi Bangsa

Posted: 04 Dec 2014 01:54 AM PST

Taipingmali (tm)

Posted: 04 Dec 2014 01:20 AM PST

Taipingmali (tm)


Orang UMNO sepatutnya pertahankan pemimpin

Posted: 03 Dec 2014 04:44 PM PST

The Unspinners

Posted: 03 Dec 2014 11:23 PM PST

The Unspinners


Baca dengan teliti sebelum nafi hasil RCI

Posted: 03 Dec 2014 10:30 PM PST


TIDAK WUJUD PROJEK IC: HASIL TIGA TERMA RUJUKAN UTAMA #RCISABAH

Suruhanjaya setelah mengambil kira hasil siasatan dan keterangan daripada saksi-saksi serta bahan-bahan bukti yang dikemuka sepanjang siasatan merumuskan bahawa:

Baca lebih lanjut di:

http://klxpress.com.my/?SETIAUSAHA #RCISABAH JAMIN TIADA UBAHSUAI OLEH KERAJAAN

Setiausaha kepada Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI) Pendatang Asing Di Sabah telah memberikan satu jaminan bahawa tidak ada sebarang ubahsuai kepada laporan tersebut.

http://klxpress.com.my/?p=20581


[VIDEO HD] : UCAPAN PENUH PEMBENTANGAN LAPORAN #RCISABAH 

 Pembentangan Laporan Suruhanjaya Siasatan DiRaja Pendatang Asing Di Sabah oleh Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Ali Hamsa.

http://klxpress.com.my/?p=20564


RCI buktikan tuduhan SUHAKAM dan bekas PBS tidak berasas

Posted: 03 Dec 2014 07:32 PM PST


Sebelum ini, SUHAKAM telah memberi kenyataan bahawa terdapat 1 juta pendatang asing telah diberikan Kad Pengenalan Biru oleh Kerajaan untuk tujuan memenangkan Barisan Nasional pada pilihanraya yang lepas. 

Kenyataan ini adalah berdasarkan pengiraan oleh Dr. Chong Eng Leong, bekas pemimpin Parti Bersatu Sabah.

Atas dasar kenyataan ini dan beberapa dakwaan oleh pemimpin pembangkang, Kerajaan di bawah kuasa Yang DiPertuan Agong telah menubuhkan Suruhanjaya DiRaja Siasatan (RCI) Pendatang Asing Di Sabah.

Namun, setelah dibentangkan oleh Ketua Setiauasaha Negara sebentar tadi, tidak terdapat sebarang bukti bahawa wujudnya 'Projek IC' malah prosedur pemberian Kad Pengenalan Biru tersebut telah diberikan mengikut proses yang tertib tanpa sebarang kecelaruan.

Baca di KL Express SINI
http://klxpress.com.my/?p=2056

Jeffrey terus mencabar, Mahu didakwa mahu bawa Sabah keluar Msia

Posted: 03 Dec 2014 04:21 PM PST


PRESS STATEMENT

Unite and Stand Up for Sabah Sarawak Rights – Dr. Jeffrey

Monday, 01 December 2014

Kota Kinabalu: "Sabahans and Sarawakians need to unite and stand up for their Rights."   That is the most important message and lesson for Sabahans and Sarawakians to be learnt from the Prime Minister's move to retain and fortify the Sedition Act against nationalists and activists of Sabah and Sarawak rights as well from the outcome of the Umno (Baru) General Assembly" said Datuk Dr. Jeffrey Kitingan, STAR Sabah Chief in a press statement released today.

It may be a bitter pill to swallow for the leaders and grassroots of Umno Sabah and other BN components from Sabah and Sarawak but the reality has been laid bare at the Umno (Baru) General Assembly that Umno or more appropriately Umno Baru and the Prime Minister from Umno (Baru) cannot be relied upon to safeguard Sabah and Sarawak rights. 

Sadly for Sabah and Sarawak, PM Najib has failed miserably to demonstrate true leadership and failed to show that he is the Prime Minister for all Malaysians, particularly for Sabahans and Sarawakians, and making a mockery of his own "1-Malaysia" slogan. To add salt to injury, there were open calls for "1-Melayu" to replace 1-Malaysia. 

The retention of the Sedition Act after a grandiose announcement to the world in 2012 that it would be repealed is more than a long line of his flip-flop policies and loss of his waning credibility.   

It is more than a simple broken promise for Sabahans and Sarawakians clamouring for a better Malaysia with fair and equitable treatment for them with the restoration of their State rights as promised in the formation of Malaysia. 

The manner of its announcement is sheer arrogance of the highest order and a clear-cut abuse of power taking Malaysia back to the colonial-era of dictatorial control over Malaysians particularly Sabahans and Sarawakians.  Even the British who started the sedition laws know better and the Sedition Act has been abolished in the United Kingdom where sedition is no longer a criminal offence. 

Whatever the views and decisions of the Prime Minister and his Cabinet or the Umno general assembly, it is a clear and undisputed fact of history that Sabah (North Borneo then), Sarawak and Singapore (which left in 1965) formed Malaysia as a new nation on 16 September 1963. Sabah and Sarawak never joined the Federation of Malaya and neither did they form Malaysia to be made the 12th and 13th States. But the Federal government did turn Sabah and Sarawak into the 12th and 13th States by an amendment to the Federal Constitution on 27 August 1976 during the Harris Salleh-led Berjaya era. 

Right from the first discussion between the British government and the Prime Minister of Malaya and his entourage of Ministers in November 1961, it was to be the formation of the Federation of Malaysia comprising 5 territories (later reduced to 4 when Brunei declined the merger).  

As recorded in the Hansard of the British Parliament, the Secretary of State for Commonwealth Relations, Hon. Duncan Sandys, reported to the British Parliament on28 November 1961 that: "As a result of discussions last week with the Prime Minister of Malaya and other Malayan Ministers, we agreed that the creation of a Federation of Malaysia, embracing Malaya, Singapore, North Borneo, Sarawak and Brunei, was a desirable aim in the interests of the peoples concerned." 

What is so wrong with seeking the truth and for a review of the Malaysia Agreement and the basis of the formation of Malaysia with the restoration of the rights of Sabah and Sarawak as equal partners to the Federation of Malaya? 

What is so wrong with seeking the return of Sabah's oil and gas resources wrongly vested in Petronas by Tun Abdul Razak on 26 March 1975 and the fair and equitable treatment and development of Sabah that were promised in 1963? asked Dr. Jeffrey. 

Sabah and Sarawak nationalists and activists are not seeking secession but restoration of the legitimate rights, privileges and autonomy of the Borneo States that were taken away or eroded since 1963. Of course, there was a basis that led to the formation of Malaysia and if that basis is not honoured, one of the lawful and legal recourse would be a de-merger or dissolution. In such an event, it is not secession. 

These nationalists and activists are not seeking for additional rights or taking away any rights from Malaya or others. The seeking of Sabah and Sarawak rights is not different from the claim for Malay rights in the Peninsula.   

Worse still are the ultra-malays, extremists and racial bigots that are seeking to seize and trample the legitimate rights of others and even to the extent of Umno leaders chasing out Malaysians to leave the federation. If this option is now given by the federal government, probably a majority of Sabahans and Sarawakians would opt to leave Malaysia. 

There is no necessity to threaten and intimidate Sabahans so as to control Sabahans to ensure Umno/Malaya's dominance and colonization over Sabah.

If the federal government had any decency and treat Sabahans as equal Malaysians, the proper course would have been to engage the nationalists and activists and address not their grievances but the grievances and injustices against the people in Sabah and Sarawak. 

If the federal government and the Home Minister wish to arrest anyone connected with Sabah issues, they should start arresting the traitors and culprits behind the issuance of dubious ICs and MyKads to illegal immigrants, which is still on-going, and the insertion of illegals as voters in the electoral rolls. 

The Prime Minister and Home Minister should be aware that the continued threats against the rights of the Borneo States will not dampen the voices and spirit of the people in Sabah and Sarawak. Any further harassment and continued ignoring of the rights of the Borneo States will only make their voices grow louder.

Given the conclusion from the Umno (Baru) General Assembly, it is now time and imperative for Sabahans and Sarawakians especially Umno and BN leaders to unite and stand up to reclaim their rights in the Federation of Malaysia as the Federation of Malaysia was formed with Sabah and Sarawak and is NOT Persekutuan Tanah Melayu as made out to be by Umno Baru.

Datuk Dr. Jeffrey Kitingan


Putarbelit Jebon STAR tentang Perlembagaan dan Perjanjian Malaysia 1963

Posted: 03 Dec 2014 12:21 AM PST


Perlembagaan sudah dikemaskini ekoran Perjaniian Malaysia 1963 dan kemasukkan Sabah dan Sarawak dalam Malaysia tetapi ada pula pihak cuba putarbelit pemahaman orang ramai di Sabah atas tujuan untuk bawa Sabah keluar dari Malaysia. 

SMS berikut sedang merebak disebar:

Najib, Keluar!

Ya, Najib. Bukankah Perlembagaan Persekutuan itu merupakan undang-undang tertinggi di negara ini? Jika begitu, mari kita rujuk Perlembagaan:

Perkara 1(1): "The Federation shall be known, in Malay and in English, by the name Malaysia."

Perkara 1 (2): "The States of the Federation shall be Johore, Kedah, Kelantan, Malacca, Negeri Sembilan, Pahang, Penang, Perak, Perlis, Sabah, Sarawak, Selangor, and Terengganu."


Apakah maksudnya, "the Federation" (Persekutuan). Mari kita lihat pula Perkara 160:
 

"the Federation" means the Federation established under the Federation of Malaya Agreement 1957".

Jangan kata Perlembagaan Malaysia itu silap. Jangan! Perlembagaan Malaysia itu undang-undang tertinggi. Bagaimana boleh berkontradik ini?


[Memanglah the Federation ditubuh pada tahun 1957 dan dengan kemasukkan Sabah dan Sarawak, ianya berkembang memasukkan Sabah dan Sarawak sebagai negeri-negeri dengan pelbagai perubahan pada Perlembagaan untuk ambilkira perjanjian Malaysia 1963 dan pelbagai persetujuan yang dicapai dalam perbincangan. 

Perkara mudah dan kini diputarbelit menjadi berikut ....]

Perjanjian Malaysia ditandatangani pada 9 Julai 1963. Pada tahun 1957 belum ada Malaysia.

Sabah dan Sarawak tidak masuk Malaya. Kenapa dalam Perkara 1 (2) Sabah dan Sarawak tersenarai dalam senarai negeri Persekutuan sedangkan erti Persekutuan itu ialah Persekutuan yang dibentuk melalui Perjanjian Tanah Melayu 1957?

Sabah dan Sarawak tidak pernah masuk Malaya, kenapa boleh jadi begini? Fakta disembunyikan, lepas itu hasil Sabah Sarawak dijarah, dikaut, dibawa ke Malaya kemudian Sabah dan Sarawak dimiskinkan?

Fikir baik-baik, Sabahan! Mari kita berjuang memulihkan status Sabah sebagai negara.

Jebon Janaun
Presiden
Momogun Movement for Self-Determination (MOSIK)
Kota Marudu
30 November 2014---------------------------------

Fikir baik-baik sebelum tertipu. Baca kesemua isu Perlembagaan yang sudah ambilkira apa yang tersirat dalam Perjanjian Malaysia 1963. Ada dua Part tu ...


Panglima Perang Cyber

Posted: 03 Dec 2014 11:08 PM PST

Panglima Perang Cyber


Kenyataan Akhbar Istana Selangor Pembatalan Darjah Kebesaran SSSA @anwaribrahim

Posted: 03 Dec 2014 09:43 PM PST

Salafi Sebenar vs Salafi Wahabi

Posted: 03 Dec 2014 08:14 PM PST

Berikut sedikit perkongsian menarik tentang Salaf dan juga maksud Tabiin.

Diharap ia membuka mata kita untuk menghindari fahaman baru yang hanya muncul di akhir zaman.

Lebih-lebih lagi golongan tiga generasi inilah yang disebut sebaik-baik kurun oleh Nabi Muhammad saw.


1) imam hanafi lahir:80 hijrah

2) imam maliki lahir: 93 hijrah

3) imam syafie lahir:150 hijrah

4) imam hanbali lahir:164 hijrah

5) imam asy'ari lahir: 240 hijrah

Mereka ini semua ulama Salafus Soleh atau dikenali dengan nama ulama SALAF...Apa itu salaf?

Salaf ialah nama "zaman" iaitu merujuk kepada golongan ulama yang hidup antara kurun zaman kerasulan Nabi Muhammad hingga 300 HIJRAH.

1) golongan generasi pertama dari 300 tahun hijrah tu disebut "Sahabat Nabi" kerana mereka pernah bertemu Nabi

2) golongan generasi kedua pula disebut "Tabi'in" iaitu golongan yang pernah bertemu Sahabat nabi tapi tak pernah bertemu Nabi

3) golongan generasi ketiga disebut sebagai "Tabi' tabi'in" iaitu golongan yang tak pernah bertemu nabi dan sahabat tapi bertemu dengan tabi'in.

Jadi Imam Abu hanifah(pengasas mazhab hanafi) merupakan murid Sahabat nabi maka beliau seorang TABI'IN.Imam Malik,Imam Syafie,Imam Hanbali,Imam Asy'ari pula berguru dengan tabi'in maka mereka adalah golongan TABI' TABI'IN.

Jadi kesemua imam-imam yang mulia ini merupakan golongan SALAF YANG SEBENAR dan pengikut mazhab mereka lah yang paling layak digelar sebagai "Salafi" kerana "salafi" bermaksud "pengikut golongan SALAF".

Jadi beruntung lah kita di Malaysia yang masih berpegang kepada mazhab Syafie yang merupakan mazhab SALAF yang SEBENAR dan tidak lari dari kefahaman NABI DAN SAHABAT...

Rujukan Wahhabi pulak:

1) Ibnu taimiyyah lahir: 661 Hijrah (lahir 361 tahun selepas berakhirnya zaman SALAF)

2) Albani lahir: 1333 Hijrah (mati tahun 1420 hijrah atau 1999 Masihi,lahir 1033 tahun selepas berakhirnya zaman SALAF)

3) Muhammad abd wahhab(pengasas gerakan Wahhabi): 1115 Hijrah(lahir 815 tahun selepas berakhirnya zaman SALAF)

4) Bin baz lahir: 1330 Hijrah (mati tahun 1420 hijrah atau 1999 Masihi,sama dengan albani,lahir 1030 tahun selepas berakhirnya zaman SALAF)

5) Ustaimin lahir: 1928 Masihi(mati tahun 2001,lebih kurang 12 tahun lepas dia mati,lahir entah berapa ribu tahun selepas zaman SALAF,korang kira lah sendiri)

Mereka ini semua hidup di AKHIR ZAMAN kecuali ibnu taimiyyah yang hidup di pertengahan zaman antara zaman salaf dan zaman dajjal(akhir zaman)...

tak de sorang pun imam rujukan mereka yang mereka taksub buta hidup di zaman SALAF....

Mereka ini semua TERAMAT LAH JAUH DARI ZAMAN SALAF tapi SANGAT-SANGAT ANEH apabila puak-puak Wahhabi menggelarkan diri sebagai "Salafi" (pengikut golongan Salaf) dan menggelarkan pengikut 4 mazhab (hanafi,maliki,syafie,hanbali) sebagai "ahli bidaah" dan tidak mengikuti Quran Hadis?

Sedangkan rujukan mereka semuanya merupakan manusia-manusia yang hidup di AKHIR ZAMAN?Jadi kamu faham tak permainan mereka?

kredit Ibnu BatootaSent from my iPhone

Indonesia Perlu Bekal Tenaga Kerja Terlatih - @Zahid_Hamidi @KDNPUTRAJAYA #dszh

Posted: 03 Dec 2014 07:47 PM PST
AHMAD ZAHID HAMIDI (tengah) diiringi Zahrain Mohamed Hashim (kanan)AHMAD ZAHID HAMIDI (tengah) diiringi Zahrain Mohamed Hashim (kanan) mengadakan pertemuan dengan Jusuf Kalla di Jakarta, Indonesia, semalam.


JAKARTA 3 Dis. – Kerajaan telah menyampaikan mesej yang jelas kepada Indonesia mengenai keperluan negara itu membekalkan sumber tenaga kerja yang terlatih pada masa hadapan bagi mengelak daripada tercetus masalah.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, mesej tersebut dizahirkan beliau dalam pertemuan dengan Menteri Tenaga Kerja Indonesia, Hanif Dhakiri dan Menteri Hukum dan Hak Asasi Manusia Indonesia, Yasonna Hamonangan Laoly.

Dalam pertemuan dengan ke­dua-dua menteri itu juga, Ahmad Zahid berkata, hasrat Malaysia ialah pada masa hadapan tenaga kerja dari negara itu diberi latihan yang teratur berdasarkan modul yang ditentukan pihak berkuasa.

Selain itu, beliau juga berkongsi dengan Indonesia mengenai kepen­tingan sistem pengendalian kemasukan pekerja asing yang lebih teratur.

"Alhamdulillah kerajaan Indonesia bersetuju untuk bekerjasama dengan kerajaan Malaysia dalam melaksanakan kemasukan pekerja asing pada masa depan berdasarkan sistem yang lebih kemas dan teratur," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau sebelum itu mengadakan pertemuan dengan Naib Presiden Indonesia, Jusuf Kalla. Hadir sama ialah Duta Besar Malaysia ke Indonesia, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim.

Pendirian yang sama turut disuarakan Ahmad Zahid kepada Jusuf yang menyambut baik usaha kerajaan Malaysia yang komited untuk bekerjasama dengan Indonesia dalam hal ehwal pembekalan tenaga asing dari negara itu.

Kerajaan Malaysia, jelas Ahmad Zahid, telah membangunkan Sistem Pengurusan Setempat Pekerja Asing (FWCMS) untuk mengendali proses kemasukan, pemantauan dan penguat kuasa ke atas pekerja asing.

"Kerajaan Indonesia memberitahu bahawa negara itu turut memiliki prosedur standard yang akan bekerjasama dengan sistem yang dibangunkan oleh kerajaan Malaysia," jelasnya.

Beliau memberitahu, sesudah menjalani latihan, setiap pekerja yang ingin masuk ke Malaysia juga harus diberikan sijil kelayakan yang diiktiraf oleh pihak berkuasa.

"Latihan perlu diadakan di pusat latihan setempat di negara asal dan pekerja-pekerja itu juga perlu memiliki sijil yang sah dan diperakui bagi membolehkan mereka masuk ke Malaysia," katanya.

Beliau berkata, keperluan pekerja asing dilatih di pusat latihan yang diiktiraf adalah bagi memudahkan pihak berkuasa Malaysia mengadakan pemantauan.

Pada masa sama, kerajaan Indonesia, kata Ahmad Zahid, menyedari bahawa masalah yang melibatkan Tenaga Kerja Indonesia (TKI) di Malaysia juga bertitik tolak pada ejen pekerja asing yang memanipulasi keadaan. "Mereka (kerajaan Indonesia) setuju permasalahan (TKI di Malaysia) timbul disebabkan ejen-ejen (pekerja asing) yang menipu pekerja yang dibawa masuk.

"Justeru, persefahaman dan kerjasama yang diadakan ini diharapkan akan menyelesaikan masalah TKI pada masa hadapan," katanya.

Ahmad Zahid berada di sini sempena lawatan kerja bagi menghadiri mesyuarat kali ketiga ASEAN mengenai usaha pencegahan dadah. – UTUSAN

- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/nasional/indonesia-perlu-bekal-tenaga-kerja-terlatih-1.32427#sthash.X2XtOr3d.dpuf

Video :

#DSZH: Pertemuan Bersama Menteri Ketenagakerjaan …" on YouTube – #DSZH: Pertemuan Bersama Menteri Ketenagakerjaan …: http://youtu.be/ZcoWX7_h7xkSent from my iPhone

Sultan Selangor Tarik Balik Darjah Kebesaran Datuk Seri @Anwaribrahim

Posted: 03 Dec 2014 07:13 PM PST

RM0.UM.04/12: SULTAN Selangor tarik balik darjah kebesaran Datuk Seri yang diberi kepada Anwar Ibrahim berkuatkuasa 3 Nov lalu kerana persoal kuasa Sultan


Sent from my iPhone

Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim Timbalan Ketua Polis Negara Mula 1 Disember 2014

Posted: 03 Dec 2014 06:25 AM PST

03/12/2014 9:27pm

KUALA LUMPUR - Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN), Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim dilantik sebagai Timbalan Ketua Polis Negara berkuat kuasa 1 Disember lepas.

Menurut kenyataan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini, pelantikan Noor Rashid berdasarkan pengalaman yang luas dalam bidang kepolisan, kompetensi dan ciri-ciri kepimpinannya.

"Selaras dengan peruntukan fasal (4) dan (5), Perkara 140, Perlembagaan Persekutuan, Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong dengan nasihat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak atas perakuan Suruhanjaya Pasukan Polis telah memperkenankan lantikan Noor Rashid sebagai Timbalan Ketua Polis Negara," katanya.

Lantikan Noor Rashid bagi menggantikan Tan Sri Mohd. Bakri Mohd. Zinin yang bersara wajib pada 7 September lepas. - BernamaArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1203&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_40.htm#ixzz3KqR3OErp 
Hakcipta terpelihara 


Sent from my iPhone

Belantan

Posted: 03 Dec 2014 11:04 PM PST

Belantan


Anwar Ibrahim’s datukship title revoked in Selangor?

Posted: 03 Dec 2014 10:47 PM PST


The Sultan of Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah has revoked Datuk Seri Anwar Ibrahim's datukship title effective on November 3rd.

In a press statement, Sultan Sharafuddin's private secretary Datuk Mohamad Munir Bani mentioned that this decision was due to Anwar's actions and behaviour since the end of 2013.

The decision was also made after consulting with the Council of the Royal Court last month.

Munir also added that the opposition leader often questioned the Selangor Sultan's authority and power in resolving the Selangor Menteri Besar's issue and also other issues involving the religion of Islam.

A statement in Selangor Gazette published November 20th reads that "In exercise of the powers conferred by Article XXXIX of the Laws of the Constitution of Selangor, 1959, His Royal Highness the Sultan of Selangor, after consultation with the Dewan di-Raja, has assented that the title of Seri Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah which was conferred upon Anwar Ibrahim of No. 11, Jalan 3/61 Bukit Segambut, 51200 Kuala Lumpur be withdrawn with effect from 3 November 2014".

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 03 Dec 2014 11:02 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


RCI SABAH: SOALAN KEENAM, KALAU ADA LAGI KAMU TANYA SAJA BAH

Posted: 03 Dec 2014 10:30 PM PST

1.     
Dalam menjalankan penguatkuasaan berapa peratuskah JIM menghadapi masalah penduduk stateless? Berapa ramaikah stateless yang ditangkap tetapi sebenarnya memiliki negara asal  dan adakah terdapat keadaan di mana  negara asal tidak menerima mereka? Adakah JIM menghadapi masalah dalam mengendalikan hal sebegini?

Jawapan:

Mengikut perspektif keimigresenan, setiap individu yang bukan merupakan warganegara, adalah merupakan warga asing. Sekiranya terdapat individu yang mengaku dirinya stateless, individu ini merupakan seorang warga asing mengikut undang-undang imigresen. Oleh yang demikian, individu ini tertakluk kepada peraturan-peraturan yang terpakai kepada setiap warga asing di Malaysia.

2.     
Apakah tindakan JIM terhadap mereka yang telah ditangkap dan telah diusir tetapi masuk semula ke Sabah?

Jawapan:

JIM akan mengambil tindakan berdasarkan kepada Seksyen 36 Akta Imigresen 1959/63, yang menyebut mana-mana orang yang telah diusir keluar secara sah dari Malaysia, masuk semula atau berada di Malaysia secara tidak sah adalah melakukan kesalahan dan sekiranya sabit kesalahan boleh di hukum denda tidak lebih sepuluh ribu ringgit dan penjara bagi suatu tempoh tidak lebih daripada lima tahun atau keduanya dan adalah bertanggungan kepada sebat tidak lebih dari enam sebatan dan  diusir sekali lagi  dari Malaysia.


3.     
Apakah mekanisma pengusiran dan tindakan JIM dalam memastikan bahawa PATI yang telah diusir benar-benar telah diusir dan sampai ke negara asal?

Jawapan:

i)      PATI diuruskan dokumen perjalanan dengan pihak kedutaan negara asal masing-masing sebelum tindakan pengusiran dilakukan;

ii)     PATI akan diusir ke tempat terakhir mereka berlepas atau pulang ke negara asal mereka; dan

iii)    PATI diusir melalui pintu-pintu masuk/keluar yang diwartakan samada di pelabuhan atau lapangan terbang. Mereka dipastikan menaiki feri atau pesawat oleh Pegawai Imigresen yang mengiringkawal. Pihak Imigresen tidak mengiringkawal hingga ke negara asal kerana tidak mempunyai bidang kuasa di luar Persekutuan Malaysia.

4.     
Adakah JIM bercadang untuk mengatasi persepsi rakyat di media sosial bagi meningkatkan imej JIM?  Apakah engagement yang dibuat oleh JIM?

Jawapan:

JIM Sabah sememangnya mempunyai laman sosial sendiri yang membantu menyebarkan aktiviti-aktiviti Jabatan. Walau bagaimanapun, JIM Sabah akan mengemaskini dan mempergiatkan lagi pengunaan media sosial ini untuk hebahan kepada orang awam. Aktiviti JIM Sabah boleh diikuti melalui https://www.facebook.com/pages/Jabatan-Imigresen-Malaysia-Negeri-Sabah/311586338879706?fref=ts
RCI SABAH: SOALAN KELIMA KAH? PUN ADA JAWAPAN RILEKS KAMU BAH

Posted: 03 Dec 2014 09:30 PM PST

Mengapakah border pass tidak diperkenalkan kepada rakyat Filipina seperti yang dilakukan di sempadan Thailand dan Indonesia dan apakah tindakan JIM terhadap pemegang pasport Filipina yang dikeluarkan oleh wakil kerajaan Filipina di Sabah ?

Jawapan:

i)      Cadangan untuk memperkenalkan Border Pass kepada rakyat Filipina akan dikaji kesesuaian perlaksanaannya tertakluk kepada peruntukan undang-undang sedia ada. Sekiranya cadangan ini sesuai dilaksanakan, perkara ini memerlukan perbincangan antara dua kerajaan;

ii)     Pemilikan pasport oleh warga Filipina akan memudahkan JIM untuk melaksanakan penghantaran pulang; dan

iii)    JIM akan mengambil tindakan penguatkuasaan seperti termaktub dibawah Akta Imigresen 1959/63 kepada pemegang pasport ini. Selaras dengan Pekeliling Imigresen Bil: 3/2014 pemegang pasport ini boleh ditawarkan kompaun sebelum diusir pulang ke negara asal.

Apakah Kriteria pemberian Permit Masuk kepada pemegang pas IMM 13 kerana ada Permit Masuk yang dikeluarkan oleh Jabatan Ketua menteri  Sabah dan ada yang dikeluarkan oleh KDN?

Jawapan:

i)       Semua permohonan Permit Masuk untuk tinggal dan menetap di Sabah akan melalui Jabatan Ketua Menteri Sabah sebelum permohonan sesuatu Permit Masuk itu diputuskan dan dimaklumkan kepada pemohon.

Bagi permohonan di peringkat rayuan yang diproses di KDN, keputusan rayuan dipanjangkan kepada JIM Sabah untuk diambil tindakan selanjutnya. Walau bagaimanapun, prosedur ini telah ditambah baik, di mana permohonan di peringkat rayuan turut melalui proses yang sama seperti di peringkat permohonan. Kes-kes rayuan Permit Masuk yang diterima oleh KDN dirujuk kepada JKM Sabah sebelum diputuskan di peringkat KDN. Penambahbaikan prosedur ini dibuat bagi melibatkan pihak berkuasa negeri Sabah dalam pembuatan keputusan yang melibatkan kepentingan dan bidang kuasa negeri dalam hal ehwal keimigresenan.   

Adakah operasi JIM hanya tertumpu di lokasi yang mempunyai orang yang ramai dan hanya untuk memperlihatkan bahawa JIM membuat penguatkuasaan? Betulkah berlaku selective enforcement dan mengapa tangkapan lebih tertumpu kepada orang beragama islam?

Jawapan:

i)      Operasi penguatkuasaan adalah dibuat secara menyeluruh berdasarkan kepada perancangan penguatkuasaan pihak JIM dan arahan semasa yang diterima JIM. Tidak berlaku 'selective enforcements' semasa operasi dijalankan seperti yang didakwa.

ii)     Berdasarkan statistik semasa operasi semua warganegara asing  termasuk warganegara Malaysia yang disyaki melakukan kesalahan dibawah Akta Imigresen akan diambil tindakan penguatkuasaan oleh JIM. Jumlah tangkapan yang lebih ramai terhadap warganegara Filipina dan Indonesia adalah disebabkan jumlah mereka yang lebih ramai  berbanding dengan warganegara lain yang berada di negeri Sabah.


iii)    Statistik dibawah menunjukkan jumlah tangkapan berdasarkan warganegara bagi tahun 31 Disember 2013:


WARGANEGARA

JUMLAH TANGKAPAN

WARGA
NEGARA

JUMLAH TANGKAPAN

FILIPINA

2,865

SYRIA

4

INDONESIA

685

EGYPT

1

MALAYSIA

32

THAILAND

7

PAKISTAN

73

REP.KOREA

2

PRC

13

INDIA

12
Lain-lain
1

JUMLAH KESELURUHAN  TANGKAPAN = 3695iv)    Statistik  dibawah menunjukkan jumlah tangkapan berdasarkan warganegara dari  bulan Jan – 25 November 2014:


WARGANEGARA
JUMLAH TANGKAPAN
WARGA
NEGARA
JUMLAH TANGKAPAN

FILIPINA

4644

NEPAL

8

INDONESIA

958

THAILAND

14

MALAYSIA
(Majikan)

8

BRUNEI

1

PAKISTAN

87

INDIA

13

PRC

14

LAIN-LAIN

9

JUMLAH KESELURUHAN TANGKAPAN  =  5,756


STATISTIK OPERASI   MENGIKUT DAERAH BAGI TAHUN 2013


BIL.

DAERAH

JUMLAH OPERASI
1.
K.KINABALU
224
2.
TAWAU
70
3.
SANDAKAN
39
4.
KUDAT
88
5.
KENINGAU
22
6.
LAHAD DATU
19
7.
SIPITANG
27
8.
TENOM
24
9.
RANAU
24
10
SEMPORNA
23
JUMLAH

560STATISTIK OPERASI MENGIKUT DAERAH BAGI
BULAN JANUARI 2014 HINGGA NOVEMBER 2014

BIL.

DAERAH

JUMLAH OPERASI
1.
K.KINABALU
265
2.
TAWAU
40
3.
SANDAKAN
84
4.
KUDAT
36
5.
KENINGAU
45
6.
LAHAD DATU
11
7.
SIPITANG
48
8.
TENOM
27
9.
RANAU
22
10
SEMPORNA
21
JUMLAH

599

RCI SABAH: SOALAN KEEMPAT PUN BOLEH BAH, TIADA HAL

Posted: 03 Dec 2014 08:30 PM PST

Terdapat saksi RCI semasa prosiding yang mengaku telah mendapat Kad Pengenalan secara tidak teratur dan bolehkah JIM mengambil tindakan deportasi terhadap mereka?

Jawapan :

Seksyen 11 Akta Suruhanjaya Siasatan 1950 menyatakan bahawa tiada keterangan yang diambil di bawah Akta ini boleh diterima dalam mana-mana jua prosiding sivil atau jenayah terhadap orang yang memberikan keterangan kecuali apabila orang itu dipertuduh dengan memberi atau mereka keterangan palsu. Oleh yang demikian, JIM dalam mematuhi peruntukan di bawah Akta tersebut, tidak boleh mengambil sebarang tindakan dengan bersandarkan kepada keterangan mereka semasa prosiding RCI.

Apakah pandangan JIM terhadap pemegang kad UNHCR?

Jawapan:

Tiada pelarian yang memegang Kad UNHCR dibenarkan berada di Sabah.

Mengapakah anak-anak orang asing yang dilahirkan di Sabah tidak mempunyai dokumen pengenalan diri diistilahkan sebagai PATI?

Jawapan:

Mengikut Akta Imigresen 1959/63, setiap orang asing yang berada di negara ini perlu memiliki pas/permit yang sah yang dikeluarkan oleh JIM. Sekiranya seseorang warga asing itu tidak memiliki pas/permit yang sah, maka individu tersebut adalah berstatus PATI. Oleh yang demikian, sekiranya anak kepada PATI turut tidak memiliki pas/permit yang sah, maka anak kepada PATI tersebut adalah seorang PATI juga. Bagi anak yang dilahirkan di dalam Malaysia oleh PATI, dan tidak memiliki dokumen perjalanan serta pas/permit yang sah, maka status anak kelahiran tempatan ini adalah seorang PATI.

Adakah benar lambakan PATI di Sabah disebabkan JIM tidak mahu mengambil tindakan?

Jawapan:
i)       Perkara ini adalah tidak benar kerana JIM Sabah sentiasa mengadakan operasi untuk mengatasi lambakan PATI di Sabah. Berdasarkan statistik seramai 13,667 orang telah diperiksa dalam  560 operasi  yang telah dijalankan pada tahun 2013 dan seramai 14,278 orang telah diperiksa dalam  599 operasi yang telah dijalankan sepanjang bulan Januari hingga 25 November  2014.

ii)      Hasil operasi yang dijalankan pada tahun 201,3 seramai 3,695 orang telah ditangkap, dan bagi statistik pada Januari hingga 25 November 2014,  seramai  5,756 orang telah ditangkap.

iii)     Walaubagaimanapun, JIM Sabah masih menghadapi  kekangan seperti masalah logistik, geografi, sumber manusia dan kewangan untuk melaksanakan operasi bagi mengatasi lambakan kehadiran PATI di Sabah.

RCI SABAH: ADA BAH JAWAPANNYA, SOALAN KETIGA

Posted: 03 Dec 2014 07:30 PM PST

Mengapakah orang asing tanpa dokumen boleh masuk ke Sabah dan tinggal di Sabah. Mereka ini pula telah lama duduk di Sabah dan kemudian baru ditangkap?

Jawapan :

i)     Tiada orang asing yang dibenarkan masuk dan tinggal di negara ini tanpa dokumen yang sah. Kemasukan orang asing tanpa dokumen yang sah ke Sabah adalah melalui jalan-jalan yang tidak diwartakan.

Bagi menangani masalah kemasukan melalui jalan yang tidak diwartakan ini, MKN menguatkuasakan dan menyelaras Operasi-Operasi berkaitan Peraturan Laluan Khas (Designated Sea Route) di kawasan Perairan Negeri Sabah dan menyelaras pelaksanaan Ops Balasah dan Ops Pasir oleh ATM.

ii)    Selain daripada itu, penubuhan Eastern Sabah Security Command (ESSCOM) dan pewujudan ESSZONE di Pantai Timur Sabah juga berperanan untuk menutup laluan-laluan (jalan tikus) tersebut. Agensi-agensi keselamatan seperti PDRM, APMM, Tentera Laut, RELA (sepanjang pantai) dan Pasukan Penguatkuasaan Kerajaan Tempatan di sepanjang Pantai Timur Sabah turut menjalankan penguatkuasaan untuk menghalang kemasukan pendatang-pendatang haram melalui jalan-jalan yang tidak diwartakan.

iii)   JIM Sabah sentiasa mengadakan operasi dari semasa ke semasa untuk membanteras kebanjiran mereka. Berdasarkan statistik  JIM pada tahun 2013 sebanyak  560 operasi telah diadakan dimana semasa operasi seramai 13,667 orang telah diperiksa  yang melibatkan tangkapan seramai  3,695 warga asing.

iv)   Kebanjiran orang asing ke Sabah juga disebabkan:

a)            kurangnya kesedaran orang awam;
b)            Kedudukan geografi negeri Sabah yang berdekatan dengan sempadan Filipina dan Indonesia; dan
c)            Ikatan kekeluargaan antara warga Sabah dan Filipina dan Indonesia

Apakah asas pemberian Pas Residen dan berdasarkan perspektif JIM adakah pemegang IMM 13 sesuai diberikan Pas Residen?

Jawapan:

Pas Residen yang diwujudkan di bawah Peraturan 16A, Peraturan-Peraturan Imigresen 1963 boleh dipertimbangkan untuk dilaksanakan di Negeri Sabah berdasarkan kepada:

i)     hanya satu dokumen dikeluarkan kepada golongan pelarian di Sabah berbanding pelbagai dokumen sekarang;
ii)    merupakan gabungan Pas Pelajar, Pas Kerja dan Pas Lawatan Sosial;
iii)   pemegang Pas Residen dibenarkan untuk belajar dan bekerja tanpa perlu memohon kebenaran belajar atau bekerja daripada Ketua Pengaran JIM;
iv)   Pas Residen tidak memberikan taraf Penduduk Tetap, apatah lagi taraf Warganegara kepada pemegangnya; dan
v)    penyimpanan statistik menjadi lebih mudah kerana hanya merujuk kepada satu jenis dokumen sahaja.


Dari aspek keselamatan, pemegang Pas Residen akan turut dikeluarkan dengan Kad Pengenalan Pemastautin Sementara (MyKAS) yang berwarna hijau. Kad ini mempunyai cip dan mengandungi butiran pemegang kad tersebut. Setiap warga asing yang dikeluarkan dengan Pas Residen oleh JIM hendaklah hadir ke JPN untuk dikeluarkan dengan MyKAS sebagai kebenaran bermastautin secara sementara. Kedua-dua dokumen ini akan memudahkan pengecaman, mengesan keberadaan, dan dapat membantu mengesan pesalah jenayah berdasarkan kepada maklumat yang disimpan di dalam bank data kerajaan.

RCI SABAH: DIA TANYA SOALAN KEDUA, ADA JAWAPAN BAH

Posted: 03 Dec 2014 05:45 PM PST

Apakah tindakan menyeluruh kerajaan bagi mengatasi kebanjiran PATI ?

Jawapan :

Kerajaan telah mengambil beberapa langkah bagi mengatasi kebanjiran PATI seperti :
Pertama, Mengadakan Program 6P di Semenanjung Malaysia iaitu program pengampunan terhadap PATI yang bermula pada 11 Julai 2011 yang melibatkan Pendaftaran, Pemutihan, Pengampunan, Pemantauan, Penguatkuasaan dan Pengusiran.

STATISTIK PENDAFTARAN BIOMETRIK DIBAWAH PROGRAM 6P
BERAKHIR PADA 31.08.2011

KATEGORI
JUMLAH
PEKERJA ASING
1,016,908
PATI
1,303,126
JUMLAH
2,320,034
 Kedua.     Mengadakan Program 5P di Sabah yang bersamaan dengan program 6P di Semenanjung, tetapi tidak melibatkan program PEMUTIHAN. Program pemutihan tidak dilaksanakan kerana JIM Sabah telah mengadakan program Pemutihan pada tahun 2008 dan tahun 2009. Ini bagi mengelakkan kebanjiran kemasukan PATI ke Sabah sekiranya program Pemutihan diadakan semula.  Seramai 161,370 orang PATI telah didaftarkan dibawah program 5P ini menggunakan sistem biometrik. Kerajaan Negeri Sabah juga telah bersetuju agar mereka yang terlibat dalam sektor perladangan dan pertanian dibenarkan melalui program Pemutihan.

KATEGORI PROGRAM
JUMLAH

PENDAFTARAN
161,370

PEMUTIHAN
  66,885
*Principal (47,782), Tanggungan (19,103)
JUMLAH
2,320,034


Disamping pendaftaran PTI, JIM Sabah turut mendaftarkan pekerja yang SAH seramai 183, 793 orang bagi tempoh yang sama.

Ketiga.    Pelaksanaan penguatkuasaan dijalankan secara berterusan dari semasa ke semasa oleh JIM dan agensi penguatkuasan yang lain.

Keempat.    Tindakan penguatkuasaan bermula daripada tangkapan sehinggalah pengusiran.


STATISTIK TANGKAPAN WARGANEGARA ASING DI  SABAH

2013
3,695

JAN- 25 NOV 2014
5,756
JUMLAH KESELURUHAN

9,451


STATISTIK PENGUSIRAN WARGANEGARA ASING DISABAH

TAHUN
INDONESIA
FILIPINA
LAIN-LAIN
JUMLAH
2013
2,858
10,196
168
13,222

JAN- OKT
2014

3,153

11,426

302

14,881
JUMLAH KESELURUHAN

6,011

21,622

470

28,103MAKLUMAT TAMBAHAN

v.     Kos pengusiran
Kos pengurusan makan minum dan pengusiran PTI yang ditahan di Pusat Tahanan Sementara di seluruh Sabah adalah di bawah tanggugjawab pihak Pasukan Petugas Khas Persekutuan (Sabah/Labuan). Statistik kos perbelanjaan PTI seperti dibawah:

TAHUN
FERI
BAS
MAKAN /MINUM
2011
RM 1,750,742.44
RM344,724.76
RM6,635,140.74
2012
RM856,319.80
RM352,094.16
RM4,609,793.58
2013
RM670,177.70
RM831,969.00
RM5,101,894.65
JAN –OGOS 2014

RM1,698,432.10

RM831,969.00

RM5,101,894.65

JUMLAH

RM4,975,672.04

RM2,385,536.42

RM23,429,277.18


vi.           Tindakan kerajaan terhadap golongan Sabah In Land Foreigner
JIM menghormati dokumen-dokumen yang dikeluarkan oleh Kerajaan Negeri Sabah (Kad Penempatan Sementara JKM dan kad burung-burung) dan Kerajaan Persekutuan (Sijil Banci). Dokumen-dokumen ini masih boleh digunakan sehinggalah satu keputusan lain ditentukan kelak.vii.         Engagement dengan Kerajaan Filipina

Buat masa sekarang tiada 'engagement' secara khusus melibatkan golongan ini dibuat dengan Kerajaan Filipina. Golongan Sabah In Land Foreigner ini masih ditangani dibawah JKM, PPKP(S/L) dan JIM berdasarkan dasar sedia ada.

Walau bagaimanapun, Mobile Consular Team daripada Kedutaan Filipina di Malaysia ada membuat program outreach dengan warga Filipina, termasuk mengeluarkan pasport kepada warganegara Filipina yang berada di Sabah.


Mengapakah pelarian di Sabah dikeluarkan dokumen IMM 13 dan HIF 22 dan sejauh manakah keesahan pengeluaran IMM 13?

Jawapan:

i)      HIF 22 – [H(Sabah) Immigration Form] dikeluarkan kepada pelarian daripada Filipina & Indonesia (termasuk golongan Chinese Surrendered Illegal Immigrant) bagi membolehkan mereka tinggal dan bekerja di Sabah.

ii)    IMM13 merupakan pas lawatan yang dikeluarkan oleh JIM bagi membolehkan warga asing berada di Malaysia secara sah. Dokumen ini turut menggantikan  HIF 22 yang dikeluarkan sebelum ini bermula tahun1990.

iii)   Pengeluaran dokumen IMM 13 dan HIF 22 adalah teratur berdasarkan kepada Akta Imigresen 1959/63 serta Peraturan-peraturan Imigresen 1963.

iv)   Pengeluaran pas Iawatan IMM 13 adalah sah kerana dikeluarkan berdasarkan Peraturan 11 (10) Peraturan-Peraturan Imigresen 1963 yang membenarkan pemegangnya untuk tinggal di negeri ini.

v)    Memandangkan pelarian di Sabah memegang pelbagai jenis dokumen, Kerajaan Persekutuan bersama-sama dengan Kerajaan Negeri sedang mempertimbangkan untuk memperkenalkan satu jenis dokumen yang sesuai untuk menggantikan dokumen-dokumen yang sedang digunapakai sekarang. Perkara ini masih lagi di peringkat kajian bagi memastikan tiada kompromi terhadap aspek keselamatan dan tidak melibatkan pemberian status kepada pemegang dokumen tersebut.

RCI SABAH : SOALAN PERTAMA

Posted: 03 Dec 2014 04:54 PM PST

Apakah tindakan menyeluruh kerajaan bagi mengatasi kebanjiran PATI ?

Jawapan :

Kerajaan telah mengambil beberapa langkah bagi mengatasi kebanjiran PATI seperti :

Pertama, Kerajaan mengadakan Program 6P di Semenanjung Malaysia iaitu program pengampunan terhadap PATI yang bermula pada 11 Julai 2011 yang melibatkan Pendaftaran, Pemutihan, Pengampunan, Pemantauan, Penguatkuasaan dan Pengusiran.

STATISTIK PENDAFTARAN BIOMETRIK DIBAWAH PROGRAM 6P
BERAKHIR PADA 31.08.2011

KATEGORI
JUMLAH
PEKERJA ASING
1,016,908
PATI
1,303,126
JUMLAH
2,320,034
Kerajaan juga mengadakan Program 5P di Sabah yang bersamaan dengan program 6P di Semenanjung, tetapi tidak melibatkan program PEMUTIHAN. Program pemutihan tidak dilaksanakan kerana JIM Sabah telah mengadakan program Pemutihan pada tahun 2008 dan tahun 2009. Ini bagi mengelakkan kebanjiran kemasukan PATI ke Sabah sekiranya program Pemutihan diadakan semula.  Seramai 161,370 orang PATI telah didaftarkan dibawah program 5P ini menggunakan sistem biometrik. Kerajaan Negeri Sabah juga telah bersetuju agar mereka yang terlibat dalam sektor perladangan dan pertanian dibenarkan melalui program Pemutihan.

KATEGORI PROGRAM
JUMLAH

PENDAFTARAN
161,370

PEMUTIHAN
  66,885
*Principal (47,782), Tanggungan (19,103)
JUMLAH
2,320,034


Disamping pendaftaran PTI, JIM Sabah turut mendaftarkan pekerja yang SAH seramai 183, 793 orang bagi tempoh yang sama.

Juga, Pelaksanaan penguatkuasaan dijalankan secara berterusan dari semasa ke semasa oleh JIM dan agensi penguatkuasan yang lain.

Dan Tindakan penguatkuasaan bermula daripada tangkapan sehinggalah pengusiran.

BERSAMBUNG....


PROF. R. KIB: SHOULD WE ABOLISH THE MALAY PREVILAGES & REPEAL THE SEDITIOUS ACT

Posted: 03 Dec 2014 05:32 AM PST

Education is still staying on the biggest and continuous problem in Malaysia. The existence of vernacular schools since Independence makes the policy makers fickle minded, especially in making decision pertaining to teaching and educational aids at the third level.

Comprises of the three biggest races, Malay, Chinese and Indian, Malaysian policy for educational aids is a bit disbelieving. The Chinese and Indian claimed that 'The Bumiputras' are given extra rights and privileges as stated in the constitution of Malaysia. For this reason other races are getting less opportunity to continue their training at the third level.

They said the government is biased towards other races and claim that scholarship and spots in public universities have been awarded not only on merit but along the racial line.

The Chinese extremist have been making vicious attack in all aspect of the government policy and claiming that if the government is acting in a discriminatory manner at the remainder of the day the country will lose the potential renters.

However, in Rebutting this particular subject'  Minister in The Prime Minister Departmenent, Datuk Seri Shahidan Kassim says, "The numbers don't lie." He explained, in 2008, a total of 2,000 scholarships for overseas studies were awarded by the Public Services Department (JPA). Of these, 1,000 or 55% went to bumiputras and 900 (45%) to non-bumiputras.

By 2012, the ratio had changed to 60:40 in favour of bumiputras. Shahidan had argued that given the racial makeup of the Malaysian population, of which 67.9% are bumiputras, 24% are Chinese, 7.2% are Indians and 0.9% others, it was more than fair that non-bumiputras made up at least 40% of scholarship recipients.

On the issue of getting placed in the public university again, they accused the government of being biased by pointing out that of the more than 50,000 students who secured places in local public universities, only 20% of them are Chinese and less than 5% are Indians. Up till 2002 when there was a quota, bumiputras accounted for 55% of new intakes at public universities.

"The entire university intake issue in Malaysia has nothing to do with race," The deputy minister of education and higher learning II,  MIC's P. Kamalanathan said.

He stressed that the result this year is proof that the system was based on merit instead, pointing out that 76 per cent of Chinese applicants were successful, compared to 72 per cent from Bumiputera. Of the Indians, 69 per cent succeeded.

"The success rate of the Chinese community in university is the highest in this country,"  Kamalanathan told the BBC.

According to Kamalanathan, the reason why some Chinese and Indian applicants failed to gain places is because of intense competition for a limited number of places on courses popular with the community.

There were also applicants with perfect scores who refused to accept intakes in programmes that they had not applied for, he added.

Constitutional rights versus Merit
Education is not only the issue of contention, another issue such as individual freedom become agenda of public discussion in the social media. It worries the government because social media might be used by the irresponsible person to create social tension in the country. Still looking at the scenario, the Chinese and Indians may press out their prospects with full of stable but on the government side all decisions regarding the wealth of it citizens, including the Chinese and the Indian are distributed equally and all races in the country is always having ample opportunities to enhance their progress in the country.

For instance, regarding the scholarships and getting placement in the university, there are Chinese and Indian accusing the government is racist, so whatever decision made is based along the racial line, however facts do not plump for such accusation, knowing the fact that, the government comprises of three major races, Malay, Chinese and Indian and including Sarawakian and Sabahan. Unless the Chinese and Indian ministers are "dumb", racial discrimination might occur.

Although "merit" system as insisted by the some non-bumi is goodwill, intangible and not prejudice, it is the government discretion not to implement meritocracy system because the Constitution protects the indigenous people who are among the poors and the disadvantage who need training.  The clause (153) of the Federal Constitution  has given sole rights to the Bumiputras. Unless the article is read out, not a single soul is experiencing a greater advantage  of the others.

Alluding to the history, the first Prime Minister of Malaysia, Tuanku Abdul Rahman had initiated to materialized the 153 Federal Constitution as to recognize the special position of the Malays but the article did dot defines "the Bumiputras, it defines only Malay as the indigenous people. When Sarawak and Sabah entered Malaysia, the definition of Bumiputras included those native people of Sarawak and Sabah which was written in the article (160 (2)) for the indigenous people, (161A (6) (a) for the native people of Sarawak and 161 A (6) (b) for the native people of Sabah.

In the1970s, The government took affirmative actions in developing the Bumiputras' standard of living by opening up the opportunities for the Malays to pursue their education at the highest level and encouraging them to participate in the business sectors. The government had introduced the New Economnci Policy emphasizing in the eradication of poverty of the rural people which is mostly Malays. 

Remarkably, the policy has been expended, not only the government was helping the Malays by providing quotes for granting scholarships, position in the civil service, business licenses and the preservation of land, but the rubric of the New Economic Policy includes subsidies for real estate purchases, the quota for equity shares, and general subsidies for bumuputras business.

Mahathir administration marked  the booming of the Malay economy and education. The positive effects of the plan are remarkable, it bore a strong Malay community, Malay economics, social and politics are excellent comparing to 50 years ago, but on the contrary,  the policy also had engaged in an unremarkable attitude of the Malays- lean on the government and charging the government  if things do not satisfy them, the Malay become unproductive and myopic, prejudicial mind and racist. Whether the government likes it or not, it has to carry and maintain a bunch of myopic, prejudicial attitude of the majority, fearing that it could have been lost the majority backing in the general election.

The Chinese and Indians are also benefited through the economic expansion of the country. Some of them becomes a billionaire. Chinese and Indian are Malay's business partners, they lent the service and business expertise to the Malays and  the big chunk of the winnings belonged to the non bumi. The term "Ali Baba" spurred at that moment. Upon taking a serious revision, the government had succeeded in its plan to expense Malays knowledge and experience in business and other professional spheres.

During the ten to twenty years, the process of eradication of poverty under the New Economic Policy had been so favorable to all races. Presumably, all races held up the sound policy of its form. This can be seen of how formidable the ruling party was. The three dominant parties, namely, The UMNO, the MIC and MCA could work together to purge  the land from abject poverty.

Given the scenario of what had happened today, we may say that our new generation is in the state of forgotten the history. They challenge the constitution. They demand the equitable rights, accusing the government is racist and corrupt. They humiliate the King and the Sultan and the official religion of the country. They protest on the street and demand to repeal the law forgeting that the government had putting their previous generation at the pedestal of economic success and make them economically sound as what they were today. 

There is no a true answer to the accusation for this nation was run by the component party, the UMNO, the MCA and the MIC which is representing the interest of the all races in Malaysia. The Malay, the Indian, the Chinese, The Sabahan and Sarawakian all are having their representative in the parliament.  The Malay privilege which is noted in the constitution can be fixed unless the bulk of people in Malaysia agrees upon   writing of the article 153 of the Federal constitution.

The non- Bumis, under some circumstance, they are the victim of history. On the other hand the privileges, the Malays, have advantages over other races because they are the earliest settlers of the land. Still, all races the Malay, Indian and the Chinese live happily before and economically prosper under the administration of the Malay power. So the question is what has gone wrong?
When there is no need to recall about the basic needs such food, clothing and shelter, people begin to think something besides the basic human requirement.  One starts to think his aspiration, ambition and more often than not one's  identity in society. Often times, the value that they inherited will be used as a weapon to call upon other people of the same value to go against what they see as incongruent with their belief system.

In the modern times Malaysia, There are a myriad of problems arise out of the desires of the young non-Bumis to ignore the fundamental law which they feel unfair to the extent of humiliating  what has been composed in the fundamental laws regarding the Malay and bumitputra's rights, the King and the Sultan, the Islamic religion, the national nomenclature, the Malay reserve land, and pushing the government to the wall. The problem has become worse when the opposition parties the DAP and PAS  fueling the semtimemt, utilizing the media and particularly the social media , incite the masses to protest against the government whereas none of the parties acting opposing the fundamental law in the parliament.
Should the government, condone behavior of those who humiliate the law? Just because some "few bad guys" deterred the process of democracy, the whole democratic set up of the multiracial system that historically proven benefits to all races will be abolished. Or just simply the Federal Law states the priority should be given to the Bumis because they were the early settlers of the country and other non-bums should be afforded the same rights, In fact, they have already been getting so much benefit out of the system for instance, freedom to practice their own religion, possessing their own schools and their terminology under the vernacular school system, they have freedom to accumulate riches of the state to identify a few. 

Even then, if the law is obsolete or outdated, it is the obligation of the parliament to reconsider mending it, depending on whose having the 2/3 majority that dominated the state. But this does not happen in Malaysia in which the 2/3 majority belonged to the Barisan Nasional which is made up of many races who do not want the establishment to be repaired. The resistance to demand for equal rights is simply a mere desperate voice of a few who against the will  of the government.

Given any country in the world any resistance against the law that is not benefiting the masses or disrupt civil order and stability, any government won't hesitate to  use appropriate force or law against their behavior.

In the case of Malaysia, it appears, the desperation come from a few people who disatify with the government policy.  It is just mere individual fueling the rhetorical sentiments who want  to be in power or the people who without no reason feel threatened with the existing system, not so much the loss of one's rights but it is more worrying about political believe.  To be more specific, they against  the Islamic legal philosophy of the country, in which  the Federal law stated, although Islam is the main faith of the country, other religious belief than Islam  will be protected. 

They can hold their own sanctity. They also against the national language as an official language in Malaysia whereas the law, not prohibit other races to use their own language in  schools and in any sector.. They can put up an establishment of racial based to protect their interest. The Federal constitution does not  deprive individual freedom. They should bear in mind that the constitution is existed upon the understanding of the three major races during Independence. If the jurisprudence does not deprive the freedom of individual rights or victimized other races should we allow the "desperados" to destroy the democracy.

Is seditious acts is applicable, why it is applicable in Malaysia.
It is rather alarming when there are people daringly mocking and ridicule the power of the King and the Sultan, belittle the national language and Islam and accusing the government as racist. What more there are people using social media to advocate hatred and animosity against the ruler and the government. The national flag was burnt and the national anthem was distorted by derogatory words disrespecting the Malay power and the government  through the social media.

A Malaysian student Wee Meng Chee was mocking "the Negara Ku" where he published a video using social media, creating hatred towards the government which sparked the racial sentiment. Teressa Kok published the most offending video that touches the security of the country. However, Kok maintained that the video doesn't offend anybody. The late Karpal Singh (for saying that the Sultan can be sued), Lim Guan Eng (for saying that the AG used double standards in a rape case of a 15 year old malay girl), and Dr Ooi Kee Saik (for commenting that Malays dominated the civil service). With the expansion of the sharia law,  some Chinese and Indian contemptuously criticizes the government that could lead to seditious statements. And Many more seditious charges against the opposition had been brought to court.
In the recent event,  Malaysia's legal practitioners protested against the Sedition Act in the "Walk For Peace and Freedom" outside Parliament on the 16 at Padang Merbok car park.
Organized by the Bar Council, it saw mostly lawyers and members of the Bar turning up to oppose the Sedition Act, which they say has oppressed freedom in Malaysia since its time of inception.
Bar Council President Christopher Leong said that this struggle, is not merely for the Malaysian Bar or their families. But "We do this for the future generation of Malaysia!" This kind of a loose statement again and again becomes the opposition's  weapon of political statement as to full fill their personal agenda and biased opinions towards the Malay dominant party and the government and the constitution. Could he thinks otherwise, the repercussion of his statement could constitute the legal age of the Malays stands up against the Chinese race. The bar Council could call for other peaceful measure by negotiating as to obtain the objective of repairing or amending the law. There are non-bumis, for example the MCA and the MIC have taken a friendlier approach go hand in hand with the Malays  for the betterment of the nation  since the Independence. . Driving "the powerful " would only create imbalance, disharmony and social ferment that would result in the conflict of races in Malaysia as what we experiencing in the 13th May 1968.
Malaysia is one of the multi racial and multi religious countries, one of its kind in the world that has existed for so long under the texture of diverse culture and faith.  Perhaps, Malaysian law, for example, the Internal Secuiorty Acts (which had been abolished) and the seditious act, especially as a useful mechanism to reduce racial tension, suppress individual's vested interest and  extremism. If there is no law, such as seditious act, the people might have existed in the specter of hate. What we are witnessing today, there are crowds of extreme views and behavior who want this nation to be torn asunder. Under the flagship of "freedom" they need the government to repeal seditious acts. And then that they can freely defame others with derogatory words, publish unethical material so that the people will detest the regime. This alleged "propaganda of hatred is the most unethical and barbaric behavior of humans.

The social media are the most effective vehicle to disseminate rumors, defamatory and libelous news and seditious statements. The public is using them, without conscience, they are hurting other people and unconsciously they are creating the feeling of hatred among people. In Canada, disseminating information of hatred will be punishing:

"Hate speech is, outside the law, speech that attacks a person or group on the basis of attributes such as gender, ethnic origin, religion, race, disability, or sexual orientation.

In law, hate speech is any speech, gesture or conduct, writing, or display which is forbidden because it may incite violence or prejudicial action against or by a protected individual or group, or because it disparages or intimidates a protected individual or group. The law may identify a protected individual or a protected group by certain characteristics. In some countries, a victim of hate speech may seek redress under civil lawcriminal law, or both. A website that uses hate speech is called a hate site. Most of these sites contain Internet forums and news briefs that emphasize a particular viewpoint. There has been debate over how freedom of speech applies to the Internet."


Malaysia is among the highest index of the social media users. In such country that populated with different group of race hate speech becomes too coarse. Political leaders, professionals and other leaders in the organizations who represent the pursuit of each race and religion spat out their dissatisfaction with full of hatred. Without respecting laws, others' values and belief system, the whole democratic system in Malaysia will fall apart. Thus, the non Malay should stop initiating the hatred against the Malays and vice versa. The government on the other hand should strengthen its seditious acts and creates the hate acts to control the irresponsible users of the social media.

HARAKAH SIAR TIDAK MASUK AKAL TUKAR NAMA JALAN KEPADA JALAN CHIN PENG

Posted: 03 Dec 2014 12:30 AM PSTGEORGE TOWN: Kerajaan negeri menyangkal khabar angin kononnya nama jalan Persiaran Gurney, di sini akan ditukar kepada Persiaran Chin Peng mulai 1 Jan depan sebagai mengenang sumbangan pemimpin Parti Komunis Malaya itu.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir negeri Chow Kon Yeow menyifatkan khabar angin itu sebagai tidak masuk akal.

"Perkara ini tidak benar sama sekali," katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang Rafizal Abdul Rahim yang mahukan penjelasan kerajaan negeri tentang khabar angin kononnya Persiaran Gurney akan ditukar nama berkuat kuasa 1 Jan sebagai mengenang sumbangan Chin Peng dalam memperjuangkan kemerdekaan negara.

Rafizal dalam sidang akhbar hari ini berkata pihaknya mendapat maklumat itu menerusi sumber dalam pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, bagaimanapun beliau enggan mendedahkan sumber berkenaan.

"Kami tidak pasti dengan khabar angin berkenaan dan sebab itu Pemuda Umno Pulau Pinang mahukan penjelasan daripada kerajaan negeri kerana perkara berkenaan telah tersebar dalam aplikasi telefon pintar WhatsApp hari ini," katanya.

Rafizal berkata jika dakwaan itu benar, Pemuda Umno akan membantah dan mempertahankan agar tidak berlaku pertukaran nama berkenaan kerana Chin Peng bukan pejuang kemerdekaan negara.

"Kami akan bantah sekeras-kerasnya jika perkara itu diteruskan," katanya. - Bernama

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 03 Dec 2014 09:29 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Anwar Ibrahim Bukan Lagi Dato Seri

Posted: 03 Dec 2014 07:35 PM PST

PAS Sanggup Dibuli DAP Di Selangor

Posted: 03 Dec 2014 06:49 AM PST

Pilihanraya Tidak Perlu Diadakan Semula Di Sabah #RCISabah

Posted: 03 Dec 2014 01:30 AM PSTSelepas siasatan dilakukan oleh RCI, tidak ada keterangan dan bukti bahawa kerakyatan diberi tidak mengikut Perlembagaan Persekutuan.

Terdapat keterangan bahawa pendatang yang bukan rakyat Malaysia telah diberikan Kad Pengenalan biru secara haram oleh sindiket dan bukannya orang politik. Keterangan ini boleh dibaca dalam mukasurat 354 Laporan Suruhanjaya.

Salah seorang yang dikesan adalah Omar bin Mohd Subair seorang pendatang dari http://www.tv14.my/2014/12/03/pilihanraya-sabah-tidak-perlu-diadakan-semula-rcisabah/

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 03 Dec 2014 09:15 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


PELANCONG GELAR PENANG...PULAU PELACORAN !

Posted: 03 Dec 2014 10:21 AM PST

AKTIVITI LENDIR BERTAMBAH DI PULAU PINANG ?

Posted: 02 Dec 2014 09:30 PM PST

JURI RAKYAT

Posted: 03 Dec 2014 07:12 PM PST

JURI RAKYAT


Mengaku Bertemu Nabi Muhammad di Hotel, Pria Ini Ditangkap

Posted: 03 Dec 2014 05:04 PM PST


Mengaku Bertemu Nabi Muhammad di Hotel, Pria Ini Ditangkap - Bagi umat Muslim, sosok Nabi Muhammad SAW adalah pria yang sangat mulia dan penting. Muhammad merupakan nabi penutup yang memang wajib diketahui dan diteladani seluruh sikap baiknya.

Namun kini umat Muslim hanya bisa mendengar kisah Sang Nabi melalui Al Quran dan Hadist karena Muhammad sudah berpulang. Hanya saja, bagaimana kalau ada orang yang mengaku bertemu dengan Nabi Muhammad?  Itulah yang dialami oleh seorang pria di Arab Saudi. Pria itu mengaku bahwa dirinya telah duduk dan ngobrol bersama dengan Nabi Muhammad di sebuah hotel.

Karena apa yang diakuinya itu, Komisi Penganjur Kebaikan dan Pencegahan Perbuatan Buruk (HAIA) menangkap pria tersebut ke kepolisian.  Usai ditangkap, pria dengan identitas dirahasiakan itu langsung digelandang ke Biro Penyelidikan dan Kejaksaaan.

Dalam sebuah video yang tersebar di internet, kamu bisa melihat bagaimana pria tersebut berbicara kepada banyak orang bahwa dia sudah bertemu dengan Nabi Muhammad yang telah meninggal pada tahun 632 Masehi itu.  Sang pria juga sesumbar bahwa dia telah mengantarkan sejumlah peziarah ke makam Sang Nabi dan diajak pula berbicara dengan Nabi Besar umat Islam tersebut.

Enggan menjadi sebuah kasus yang membuat publik gerah, Kepala HAIA, Abdullah Al-Sheikh kini tengah menguji keaslian video, seperti dilansir Al Arabiya.  Atas tindakannya itu, juru bicara HAIA berpendapat jika pria itu bisa saja menyesatkan umat Islam dan mengotori kaidah keimanan para Muslim. Diketahui, pria misterius itu rupanya seorang guru selama 20 tahun dan sempat jadi kepala sekolah sebelum pensiun. 

Nah lho, kalau menurutmu pria ini membual atau dia terlalu lama hidup di alam mimpi?

Ritual Seks Gunung Kemukus Ditutup

Posted: 03 Dec 2014 10:16 AM PST


Ritual Seks Gunung Kemukus Ditutup  - Dalam beberapa minggu terakhir, gunung Kemukus memang jadi pembicaraan bahkan sampai disorot oleh banyak media di luar negeri. Bukan karena keindahan pemandangan atau situs wisata ziarah di sana, melainkan karena ritual seks yang ada. Sorotan media global yang tinggi, akhirnya membuat pemerintah kabupaten Sragen, Jawa Tengah turun tangan.  pihak Satpol PP Sragen akhirnya menertibkan tempat penginapan dan karaoke di sekitar kawasan ziarah gunung Kemukus di desa Pendem, kecamatan Sumber Lawang, Sragen.

Tercatat ada 69 tempat karaoke ditutup dan 158 PSK diusir dari gunung Kemukus. Bahkan kalau masih ada tempat hiburan dan PSK nekat, maka Satpol PP bakal membongkar tempat serta memproses secara hukum.

Tak hanya kemarin saja, Satpol PP juga bakal terus beroperasi dengan melakukan pemantauan ketika masa ramai peziarah pada malam Jumat Pon dan Jumat Kliwon agar ritual seks berkedok pesugihan tak terulang lagi di Kemukus. Gunung Kemukus memang menjadi pembicaraan kala wisata religi berkedok prostitusi terselubung di makam Pangeran Samudro atau gunung Kemukus ramai dibicarakan. 

Bupati Sragen, Agus Fathurrahman pun sampai geram. Meskipun begitu, Agus hanya akan menghilangkan kepercayaan negatif bahwa mereka yang melakukan seks di gunung Kemukus bakalan bisa kaya secara finansial. Untuk wisata ziarah, Agus meyakinkan tidak akan menutupnya.

Gunung Kemukus memang mendapatkan sorotan usai seorang jurnalis asal Australia bernama Patrick Abboud melaporkan kepada program Dateline di stasiun TV SBS mengenai praktek seks terselubung. Abboud mengungkapkan jika para peziarah yang datang ke kemukus melakukan pesta seks secara sembunyi-sembunyi. 

Bahkan Abboud membuat penuturan menggegerkan jika saat malam yang sangat sibuk seperti malam Satu Suro, akan ada 8.000 orang datang ke Kemukus untuk melakukan pesta seks bersamaan. Sungguh, kamu setuju tidak kalau ritual seks Kemukus akhirnya ditutup?

Foto Bugil Nikita Mirzani Beredar Tahun Depan

Posted: 03 Dec 2014 09:38 AM PST


Foto Bugil Nikita Mirzani Beredar Tahun Depan - Beberapa waktu lalu aktris kontroversial Nikita Mirzani memajang pose tanpa busananya untuk majalah dewasa Playboy di akun jejaring sosial Twitter pribadinya.

Ibu satu anak itu mengakui, kalau hingga kini foto syurnya itu belum diterbitkan di majalah dewasa tersebut.  Akan tetapi, perempuan yang belum lama ini resmi menjadi istri Sajad Ukra itu mengaku kalau pose seksinya akan terbit tahun depan.

"Belum lah. Tahun depan," ungkap Nikita pada Pose Nikita Mirzani di majalah Playboy. Nikita Mirzani Pose Nikita Mirzani di majalah Playboy.

Nikita Mirzani  Meski didesak, Nikita tetap keukeuh tak mau membocorkan waktu pastinya penerbitan. Pengambilan foto tubuh indah Nikita sendiri dilakukan di Bali. "Tahun depan pokoknya," kata pemeran film Comic 8 itu.

Foto Yenny Anggraeny Hebohkan Didunia Maya

Posted: 03 Dec 2014 09:10 AM PST


Foto Yenny Anggraeny Hebohkan Didunia Maya - Setelah beberapa waktu lalu sempat menghilang karena merasa jenuh dengan kehidupan di dunia entertainment. Kini personil grup dangdut 3 Kucing, Yenny Anggraeny kembali menghilang.

Namun, kali ini disebabkan oleh beredarnya sekitar 4 foto mesum di dunia maya. Foto-foto yang menyebar luas itu memperlihatkan tubuh Yenny yang seolah melakukan foto selfie.  Road manager 3 Kucing, Nelly, tak mau memberikan konfirmasi. Namun ia menduga jika Yenny sudah mengetahui pemberitaan tersebut. Sampai saat ini ia mengaku belum bisa menghubungi pihak bersangkutan.


Foto bugil Yenny Anggraeny beredar di dunia maya. ©istimewa  "Kalau tahu, mungkin dia sudah tahu. Ya banyak, teman-teman sendiri juga banyak yang nanyain.

Sebenarnya yang bisa konfirmasi ya mas Eko (manager sekaligus suami Yenny) sendiri," kata Nelly kepada wartawa.

Cerita Rakyat - Timun Emas Part 2

Posted: 03 Dec 2014 07:25 AM PST


Cerita Rakyat - Cerita Rakyat Timun Emas. bicara tentang cerita rakyat memang tiada habisnya untuk dibahas, karena disetiap daerah dari kota, desa hingga dimancanegara sekalipun semua memiliki kisah cerita dan legenda masing-masing, seperti admin kali ini akan menceritakan tentang Cerita rakyat Timun Emas yang mukin sudah tak asing lagi di telinga sobat Juri Rakyat seperti apakah ceritanya? langsung saja simak Cerita Timun Emas berikut ini.

Pada suatu hari, disuatu desa hidulah seorang janda tua yang bernama mbok Sarni, hampir setiap hari mbok Sarni menghabiskan waktunya sendirian, karena mbok Sarni tidak memiliki seorang anak, sebenarnya ia ingin sekali mempunyai seorang anak, untuk membantunya bekerja.


Pada suatu sore pergilah mbok Sarni ke hutan untuk mencari kayu, dan ditengah jalan mbok Sarni bertemu dengan raksasa yang sangat besar sekali. "Hei, mau kemana kamu?", tanya si Raksasa. "Aku hanya mau mengumpulkan kayu bakar, jadi ijinkanlah aku lewat", jawab mbok Sarni. "Hahahaha.... kamu boleh lewat setelah kamu memberiku seorang anak manusia untuk aku santap", kata si Raksasa. Lalu mbok Sarni menjawab, "Tetapi aku tidak mempunyai anak".

Setelah mbok Sarni mengatakan bahwa dia tidak punya anak dan ingin sekali punya anak, maka si Raksasa memberinya biji mentimun. Raksasa itu berkata, "Wahai wanita tua, ini aku berikan kamu biji mentimun. Tanamlah biji ini di halaman rumahmu, dan setelah dua minggu kamu akan mendapatkan seorang anak. Tetapi ingat, serahkan anak itu padaku setelah usianya enam tahun".

Setelah dua minggu, mentimun itu nampak berbuah sangat lebat dan ada salah satu mentimun yang cukup besar. Mbok Sarni kemudian mengambilnya , dan setelah dibelah ternyata isinya adalah seorang bayi yang sangat cantik jelita. Bayi itu kemudian diberi nama timun emas.

Semakin hari timun emas semakin tumbuh besar, dan mbok Sarni sangat gembira sekali karena rumahnya tidak sepi lagi. Semua pekerjaannya bisa selesai dengan cepat karena bantuan timun emas.

Akhirnya pada suatu hari datanglah si Raksasa untuk menagih janji. Mbok Sarni sangat ketakutan, dan tidak mau kehilangan timun emas. Kemudian mbok Sarni berkata, "Wahai raksasa, datanglah kesini dua tahun lagi. Semakin dewasa anak ini, maka semakin enak untuk di santap". Si Raksasa pun setuju dan meninggalkan rumah mbok Sarni.

Waktu dua tahun bukanlah waktu yang lama, karena itu tiap hari mbok Sarni mencari akal bagaimana caranya supaya anaknya tidak dibawa si Raksasa. Hati mbok Sarni sangat cemas sekali, dan akhirnya pada suatu malam mbok Sarni bermimpi. Dalam mimpinya itu, ia diberitahu agar timun emas menemui petapa di Gunung.

Pagi harinya mbok Sarni menyuruh timun emas untuk segera menemui petapa itu. Setelah bertemu dengan petapa, timun emas kemudian bercerita tentang maksud kedatangannya. Sang petapa kemudian memberinya empat buah bungkusan kecil yang isinya biji mentimun, jarum, garam, dan terasi. "Lemparkan satu per satu bungkusan ini, kalau kamu dikejar oleh raksasa itu", perintah petapa. Kemudian timun meas pulang ke rumah, dan langsung menyimpan bungkusan dari sang petapa.

Paginya raksasa datang lagi untuk menagih janji. "Wahai wanita tua, mana anak itu? Aku sudah tidak tahan untuk menyantapnya", teriak si Raksasa. Kemudian mbok Sarni menjawab, "Janganlah kau ambil anakku ini wahai raksasa, karena aku sangat sayang padanya. Lebih baik aku saja yang kamu santap". Raksasa tidak mau menerima tawaran dari mbok Sarni itu, dan akhirnya marah besar. "Mana anak itu? Mana timun emas?", teriak si raksasa.

Karena tidak tega melihat mbok Sarni menangis terus, maka timun emas keluar dari tempat sembunyinya. "Aku di sini raksasa, tangkaplah aku jika kau bisa!!!", teriak timun emas. Raksasapun mengejarnya, dan timun emas mulai melemparkan kantong yang berisi mentimun. Sungguh ajaib, hutan menjadi ladang mentimun yang lebat buahnya.

Raksasapun menjadi terhambat, karena batang timun tersebut terus melilit tubuhnya. Tetapi akhirnya si raksasa berhasil bebas juga, dan mulai mngejar timun emas lagi. Lalu timun emas menaburkan kantong kedua yang berisi jarum, dalam sekejap tumbuhlan pohon-pohon bambu yang sangat tinggi dan tajam. Dengan kaki yang berdarah-darah karena tertancap bambu tersebut si raksasa terus mengejar. Kemudian timun emas membuka bingkisan ketiga yang berisi garam.

Seketika itu hutanpun menjadi lautan luas. Tetapi lautan itu dengan mudah dilalui si raksasa. Yang terakhir Timun Emas akhirnya menaburkan terasi, seketika itu terbentuklah lautan lumpur yang mendidih, dan si raksasa tercebur di dalamnya. Akhirnya raksasapun mati.

Timun Emas mengucap syukur kepada Tuhan YME, karena sudah diselamatkan dari raksasa yang kejam. Akhirnya Timun Emas dan Mbok Sarni hidup bahagia dan damai.
Berikut ini adalah vidio Cerita Rakyat Timun Emas

Kisah Keris Empu Gandring

Posted: 03 Dec 2014 02:20 AM PST


Kisah Keris Empu Gandring yang terkubur di kawah Gunung Kelud- Gunung Kelud memiliki legenda yang panjang di negeri ini. Saat Kerajaan Majapahit berjaya, Gunung Kelud juga sempat meletus. Letusan Kelud menjadi perhatian raja terbesar Kerajaan Majapahit saat itu: Hayam Wuruk. Bahkan, konon kawah Kelud dijadikan tempat membrangus aura jahat keris Mpu Gandring oleh Raja Singosari saat itu: Wisnuwardana.

Keris Mpu Gandring sendiri terbuat dari bongkahan logam yang jatuh dari langit atau meteorit. Bongkahan logam itu diduga memiliki aura yang sangat jahat dan haus darah. Terbukti, nyawa sang empu alias yang membuat keris Mpu Gandring tewas oleh keris ini. Selain itu Mpu Gandring juga menewaskan prajurit Keboijo, Ken Arok dan Anusapati. Setelah membunuh Anusapati dengan keris Empu Gandring, Tohjaya naik tahta menjadi Raja Singosari.

Belum genap setahun menjabat sebagai Raja Singosari, Tohjaya tewas dalam sebuah pemberontakan yang dipimpin oleh Ranggawuni yang merupakan anak Anusapati. Ranggawuni yang membalaskan dendam ayahnya tersebut akhirnya menjadi Raja Singosari dan bergelar Wisnuwardhana (1248-1268).

Di masa kepemimpinan Wisnuwardhana inilah perseteruan antar-keluarga dalam dinasti Rajasa berakhir. Wisnuwardhana menikah dengan putri eks kerajaan Kadiri yang tamat riwayarnya setelah dikalahkan oleh Ken Arok, pendiri Kerajaan Singosari.

Berabad-abad silam, Jawadwipa (Pulau Jawa) dikisahkan selalu dalam kondisi tidak stabil. Daratannya terombang-ambing, timbul tenggelam terayun oleh gelombang samudera. Kalangan dewata di kahyangan pusing tujuh keliling, hingga akhirnya muncul ide cemerlang dari Betara Guru.

"Jawadwipa, harus diberi pemberat, biar tidak terus terombang-ambing," demikian ide cemerlang Betara Guru. "Mahameru yang ada di Jambhudwipa (India), harus dipindahkan ke Jawadwipa," lanjut sang betara menjelaskan gagasannya.

Para dewata sepakat Gunung Mahameru dipindahkan ke Pulau Jawa. Namun, dalam proses pemindahannya, bagian gunung berguguran di sepanjang perjalanan, hingga menjadi gunung-gunung lain di Jawa. Satu di antara gunung-gunung itu adalah Kampud (Kelud).

Sementara yang lainnya adalah Gunung Katong (Lawu), Wilis, Kawi, Arjjunai (Arjuno) dan Gunung Kemukus (Welirang). Tubuh Mahameru diletakkan agak miring. Menyandar pada Gunung Brahma (Bromo), hingga akhirnya menjadi Gunung Sumeru (Semeru). Sedang puncak Mahameru didirikan, hingga menjadi Pawitra atau Gunung Penanggungan.

Soal keberadaan Gunung Kelud, konon, kawah gunung itu sebenarnya merupakan kuburan dari keris Mpu Gandring. Meski kebenaran atas kisah ini masih perlu pembuktian, namun banyak warga yang terlanjur mempercayainya. Tetapi sejarah mencatat, betapa haus darahnya keris ciptaan empu itu.

Selain merenggut jiwa si penciptanya, Mpu Gandring sendiri, juga merenggut jiwa si pemesan, Ken Arok dan beberapa Raja Singosari lainnya. (Dari berbagai sumber)

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 03 Dec 2014 03:31 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


'KJ, apa yang awak hisap?' - Dyana Sofya

Posted: 03 Dec 2014 03:01 PM PST

KUALA LUMPUR – Kamu hisap apa KJ?.

Itu sindiran Setiausaha Politik kepada Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang, Dyana Sofya Mohd. Daud ke atas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Beliau membuat sindiran itu kerana kenyataan Khairy Jamaluddin yang membayangkan parti DAP dikuasai oleh Kit Siang sejak tahun 1969.

"Err.. Saudara Lim Kit Siang hanya menjadi Pengerusi DAP dari tahun 1999 hingga 2004. KJ apa yang awat hisap?," sindirnya dalam satu kenyataan hari ini.

Perbalahan kedua-dua mereka bermula apabila Khairy Jamaluddin dalam ucapan beliau menjelaskan Dyana Sofya diangkat oleh DAP menjadi calon Teluk Intan sebelum ini untuk memberi harapan palsu kepada golongan muda.

Khairy Jamaluddin membuat pendedahan itu pada Perhimpunan Agung UMNO 2014 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) baru-baru ini.

Dyana Sofya mengkritik ucapan itu dengan mendakwa UMNO yang tidak pernah memberi laluan lebih tinggi kepada ahli Puteri UMNO.

Khairy Jamaluddin menjawab hanya Kit Siang menguasai DAP sejak penubuhan parti itu. – MYNEWSHUB.CC

Pelakon veteran Mustapha Maarof dilapor nazak di hospital

Posted: 03 Dec 2014 07:21 AM PST

PELAKON veteran, Mustapha Maarof, 79, dilaporkan kritikal dan berada di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di Kuala Lumpur, hari ini.

Menurut sebuah portal berita, beliau dilaporkan mengalami masalah paru-paru.

Sebelum ini, beliau telah dimasukkan ke Institut Respiratori di Jalan Pahang, selepas mengadu sesak nafas pada 25 November lalu.

Antara filem lakonannya yang popular adalah ialah Sultan Mahmud mangkat dijulang.

(5 Gambar) Berpakaian 'separuh bogel', pelakon wanita ditampar peminat

Posted: 03 Dec 2014 06:01 AM PST

MUMBAI - INDIA. Polis menahan seorang pemandu yang menampar seorang pelakon wanita terkenal hanya kerana ingin tahu mengapa wanita berkenaan berpakaian mencolok mata.

Ketika kejadian, Mohammad Akil Malik sedang menonton rakaman sebuah rancangan televisyen popular di India.

Mengulas mengenai tindakannya itu, Mohammad Akil berkata, Gauhar Khan sepatutnya tidak berpakaian sedemikian kerana wanita tersebut seorang Islam.

Gauhar Khan merupakan seorang pelakon yang meningkat naik selepas mengikuti sebuah rancangan realiti televisyen.

Saya telah dirogol - Lady Gaga

Posted: 02 Dec 2014 09:01 PM PST

Lady Gaga mendakwa beliau telah diperkosa ketika berusia 19 tahun.

Penyanyi lagu The Born This Way itu membuat pendedahan mengejutkan tersebut ketika temubual bersama Howard Stern melalui rancangan radionya. Topik tersebut menjadi bual bicara selepas Howard bertanyakan kepada beliau mengenai persembahan Swine di SXSW bulan Mac yang lalu. Di dalam lagu tersebut, 'vomit panter' Millie Brown telah menyimbah cecair hijau di atas Lady Gaga.

"Saya telah menulis lagu Swine. Lagu berkenaan berkisar mengenai rogol. Ianya juga menceritakan tentang keruntuhan moral," jelas beliau berkenaan persembahan unik tersebut. "Lagu tersebut menggambarkan kemarahan, nafsu, dan saya ada banyak penderitaan yang saya nak luahkan."

"Saya telah melalui pengalaman hitam yang menyebabkan saya boleh tersenyum sekarang. Saya melalui proses terapi kerana saya bukan saya ketika di usia 19 tahun," jelasnya lagi.

Lady Gaga juga mengaku trauma dengan apa yang telah terjadi ke atas dirinya. Namun dia memberitahu dirinya, hidup ini mesti diteruskan.

Artis terkenal wanita kantoi memadu kasih, lebih baik cari bilik tidur!

Posted: 02 Dec 2014 08:01 PM PST

Gambar hiasan
Artis wanita memang terkenal dengan kisah kontroversinya. Sejak mula terbabit dalam bidang seni, dia lebih popular dengan kisah kontroversi berbanding kerjayanya.

Nampaknya artis itu tak serik-serik lagi dan baru-baru ini dia buat hal lagi. Baginya, apa dilakukan mungkin remeh tetapi bagi orang lain, ia sebaliknya kerana dia adalah artis yang sering mendapat perhatian masyarakat.

Seorang rakan SS baru-baru ini pergi makan malam di sebuah restoran di ibu kota. Secara kebetulan, artis terbabit juga menikmati makan malam di restoran yang sama.

Dia tidak berseorangan sebaliknya ditemani kekasihnya. Sebelum ini SS tahu dia berkasih dengan siapa, tetapi apabila dimaklumkan kepada rakan, dia tidak keluar dengan lelaki yang SS beritahu sebaliknya dengan lelaki lain.

Siapa pula gerangan kekasihnya kali ini? Tak kisahlah sebab artis ini juga dikenali suka bertukar-tukar kekasih.

Apa yang SS nak ceritakan di sini ialah gelagat mereka yang terlalu asyik bercinta hingga lupa orang sekeliling. SS malas nak gambarkan keadaan mereka ketika itu, tetapi bagi SS lebih baiklah mereka terus ke bilik tidur!

Tentu anda faham apa yang SS maksudkan, bukan?

Rakan SS memaklumkan, artis itu dan kekasihnya seperti tidak malu dengan orang sekeliling. Tambahan pula ramai yang datang ke situ terdiri daripada orang tua dan kanak-kanak.

SS: Restoran mamak tetap jadi pilihan.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/13526#sthash.hYHH40Ai.dpuf

Artis tempatan bergelar suami jalin hubungan sejenis

Posted: 02 Dec 2014 06:01 PM PST

Gambar hiasan
Cakap-cakap orang tak semuanya kita boleh percaya. Ada yang bercerita berlandaskan fakta, ada yang gemar menokok tambah.

Antara contoh ialah gosip yang sampai ke telinga SS ini. Ikut logik memang tak masuk akal kerana artis yang menjadi topik bualan kalangan teman SS ini tidak membayangkan dia seperti apa yang SS dengar.

Namun dalam pada tak mahu percaya, dulu pernah dia dikaitkan isu 'minat kaum sejenis' tetapi melihatkan perkahwinan bahagianya dikurniakan cahaya mata, tak sampai hati pula SS untuk mengetahui hakikat sebenar.

Apa yang SS nak ceritakan ini ialah mengenai sikap seorang artis berstatus suami yang kini bergelar ahli perniagaan khabarnya menjalin hubungan sulit dengan kaum sejenisnya.

Sumber SS memaklumkan, selepas lebih setahun merahsiakan hubungan mereka, akhirnya perbuatan itu secara tidak sengaja didedahkan ahli keluarga yang menemui mesej dengan panggilan 'sayang', 'rindu' dan 'I love you' membabitkan 'pasangan kekasih' ini.

Difahamkan, perkara ini sampai ke telinga isterinya yang tergamam selepas melihat bukti perbualan suami dan pasangannya itu, lalu merajuk meninggalkan rumah serta anak-anak.

Kalau suami ada kekasih gelap wanita mungkin boleh diterima lagi walaupun hati tetap remuk redam, tetapi kalau sang suami curang dengan kaum sejenisnya, tak tahulah nak bayangkan bagaimana remuknya hati si isteri.

SS yang 100 peratus tulen ini sendiri pun tak mampu dan tak lalu nak membayangkan situasi punya kekasih berotot, berkumis dan berjanggut.

Agak mengharukan selepas kejadian itu, isterinya yang baik hati kerana memikirkan anak-anak masih kecil, memberikan artis tadi peluang untuk berubah.

Namun, apakah lanjutan kisah percintaannya dengan kekasih gelapnya itu, status mereka sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

SS: Kaum Hawa sudah dicipta indah oleh Allah SWT, tetapi kaum sejenis juga yang diminatinya.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/13531#sthash.JNubBpjt.dpuf

Isteri Awie dakwa sijil nikah palsu

Posted: 02 Dec 2014 05:32 PM PST

Butterworth: Isteri penyanyi rock terkenal, Awie, Rozana Misbun membuat laporan di Balai Polis Butterworth, 3.30 petang tadi berhubung dakwaan sijil pernikahannya dengan Awie sejak sembilan tahun lalu dipercayai palsu.

Rozana, 36, hadir bersama peguam syarie, Nor Azmi Mohd Arif terlebih dahulu hadir ke Bahagian Penguatkuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) pada 3 petang untuk membuat aduan sebelum diminta membuat laporan polis untuk tindakan selanjutnya.

Nor Azmi berkata, dia bersama anak guamnya hadir untuk membuat aduan dan semakan mengenai pengesahan sijil perakuan nikah antara Rozana dan Awie atau nama sebenarnya, Ahmad Azhar Othman, 46, yang dipercayai palsu.

Beliau berkata, pihaknya tampil ke Bahagian Penguatkuasa JHEAIPP untuk membuat aduan dan semakan selepas sijil perakuan nikah yang dikeluarkan Pejabat Agama Daerah Bukit Mertajam sebelum ini didapati tidak didaftarkan.

Menurutnya, pihaknya menerima surat daripada Ketua Penolong Pengarah Bahagian Undang-Undang Keluarga Islam JHEAIPP pada 4 Julai lalu mengesahkan surat perakuan nikah anak guamnya tidak didaftarkan.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/13503#sthash.H4uvp03S.dpuf

Cucu Tok Selampit

Posted: 03 Dec 2014 01:53 PM PST

Cucu Tok Selampit


Pengguna TripAdvisor Dari London Mengelarkan Pulau Pinang Sebagai "Prostitute Island" - @cmlimguaneng Mesti Bangga!

Posted: 03 Dec 2014 07:51 AM PST


Ketua Menteri Pulau Pinang, Tokong Lim Guan Eng mendakwa Pulau Pinang suci bersih daripada dosa maksiat dan jenayah. Kalau adapun kegiatan perlacuran dan perjudian haram adalah disebabkan anggota polis tak buat kerja. pertadbiran DAP di bawah pimpinannya tidak bersalah apa-apa. Pengguna laman sosial berjaya menjumpai komen terhadap Pulau Pinang di laman TripAdvisor. 

Seorang pengguna TripAdvisor dari London membuat komen bahawa beliau tidak berapa suka melancong ke Pulau Pinang kerana terlalu banyak pelacur yang berkeliaran sehingga beliau menamakan Pulau Pinang sebagai "Prostitute Island" atau Pulau Pelacur.


Tidak cukup dengan itu, sebuah portal, HCTV News dengan rencana bertarikh 10 September 2014, telah melaporkan bahawa pekerja sex di Pulau Mutiara itu meningkat dari sehari ke sehari. Laporan rencana berkenaan yang dipetik di sini, berkata,
The sex trade in Penang is booming, with a significant increase of foreign sex workers compared to last year. Penang Immigration Department Chief Basri Othman said that the number of prostitutes who entered the island has risen to 536 this year.
There are at least 200 hot spots offering sex services in Penang and many are found in Upper Penang Road, Chulia Street, Muntri Street, Love Lane and Batu Feringgi. Recent trend has also shown that there is a high demand for prostitutes particularly from Vietnam, the Philippines, Thailand and China.
Tahniahlah Rakyat Pulau Pinang. Ketua Menteri asyik spin kata Pulau Pinang bersih dari maksiat sedangkan hakikat sebenarnya semua orang tahu.

Duke of UMNO

Posted: 03 Dec 2014 01:49 PM PST

Duke of UMNO


TAK HABIS LAGI PASAL "BLOGGER BANGANG"???

Posted: 02 Dec 2014 10:32 PM PST

Ramai jugak kawan-kawan saya yang tanya, saya marah ke bila PM kata blogger yang serang pemimpin UMNO tu sebagai "bangang"? 

Saya senyum je... maklum la... kawan-kawan maya kat internet ni tahu saya kerap jugak tulis pasal pemimpin UMNO terutama di zaman Pak Lah dulu... kan?

Okay la...saya explain la sikit pandangan saya...


Sebetulnya, blogger pro-UMNO ni memang tak wajar serang pemimpin UMNO.. apatah lagi kalau mereka bekerja dengan UMNO... kalau tak kerja dengan UMNO pun kami tak wajar serang pemimpin UMNO...

Pendekatan saya, kalau saya nampak ada yang tak kena, selalunya saya akan tegur ikut saluran. Cara dalaman...ikut saluran yang betul... minta tolong kawan-kawan sampaikan buah fikiran saya...

Kalau takde respon dan pandangan saya tak didengar, saya boleh buat apa? Buat bodoh je laa...kan?

Siapa saya nak tegur pemimpin? Apa kelayakan saya? Saya ahli UMNO tidak berjawatan besar...mana layak nak tegur pemimpin UMNO kat cawangan ke..bahagian ke... saya takdak jasa apa pun pada UMNO ni... lain la pemimpin-pemimpin UMNO...kan?

Pasal teguran PM kat "blogger bangang" tu, itu terserah pada PM la. Saya yakin, PM ada asas untuk kata macam tu. Dan paling saya yakin, PM tak tuju pada semua blogger pro-UMNO. Hanya segelintir yang melampau sangat tu...tu yang PM tegur kata "bangang" tu...

Jadi, blogger mana yang dimaksudkan tu #mohonterasa... heheheheeee... no offense bro! Ask him whom did he regards the call...

Nak kritik tu boleh.. tapi biarlah membina. Kalau teguran tu tak diendah, jangan la marah...sebab siapa kita nak paksa pemimpin UMNO ikut cakap kita, kan? 

Lagipun, pemimpin-pemimpin UMNO ni kebanyakkannya boleh dikatakan hebat-hebat belaka. Call tak angkat, sms tak berbalas, wassup kita pun tak dibaca kadang-kadang tu.. nak reply apatah lagi... depa nak dengar kata blogger buat apa? Bukan blogger bantu depa menang masa nak bertanding Ketua Bahagian pun...kan?

Saya tak refer pada PM dan TPM... setahu saya, majoriti rakyat takde hal dengan PM dan TPM... kesian lagi ada la kat depa... depa teruk kerja siang malam untuk rakyat... Sokongan penuh untuk PM dan TPM dari saya...

Gian nak serang jugak? Elok serang pemimpin pembangkang je laaa... lebih afdhal... lebih banyak pincang depa dari pemimpin UMNO... ada yang disahkan meliwat pun... sebat bini member pun ada... yang liberal, plural, syiah pun ada....so? Tunggu apa lagi?

Pada saya, perjuangan belum selesai... kita perlu dapatkan kembali 2/3 majoriti... demi Islam, Melayu dan Tanah Melayu... kita harungi perjuangan ini sama-sama... politic is still politic, tapi Islam tu lebih utama... Islam di atas, politik di bawah... Allahu Akbar!

UMNO KEDAH MEMANG DAH LAMA REMAJA DAH... MANTAP DAFTAR PEMILIH!

Posted: 02 Dec 2014 06:17 PM PST

Lepas PAU2014, ramai yang dok sebut "peremajaan parti". Boleh kata tiap-tiap hari saya dengar nak remajakan UMNO, termasuk la di Kedah ni...

Tapi di Kedah ni saya rasa tak perlu risau sangat tentang peremajaan UMNO...

Sebab? Sebab saya selalu cuba dapatkan feedback dari rakyat Kedah ni... Kalau tanya pemimpin, mungkin la depa akan kata semuanya elok... tapi dari sudut pandang rakyat Kedah? Sebab tu saya dapatkan jugak feedback dari rakyat... tak salah, kan?


Baru-baru ni Datuk Seri Mukhriz ada sebut pasal peremajaan UMNO Kedah ni... rujuk kat sini..

Taktau lah pada pandangan orang lain macamana. Tapi pada pandangan saya, UMNO Kedah ni dah mula diremajakan semula sejak Mukhriz jadi Timbalan Pengerusi Perhubungan dulu...

Masa tu, Tok Bashah jadi Pengerusi, Mukhriz jadi Timbalan... kedua pemimpin utama UMNO Kedah ni la yang mulakan gerakan meremajakan UMNO Kedah...

Lepas PRU ke-13, Mukhriz take over UMNO Kedah dan jadi MB... Tok Bashah pulak jadi Timbalan Menteri dan Timbalan Pengerusi UMNO Kedah... serasi dan seimbang dari sudut kepimpinan dan keremajaan parti...

Dari sudut kepimpinan, bila UMNO ditadbir oleh seorang Pengerusi yang masih dikategorikan sebagai muda, maka automatik UMNO jadi "remaja" semula... kan? Heh! Banyak gerakan ikut selera orang muda laaa...

Dari sudut perlaksanaan, mendekati golongan muda ni agak mudah bila kena caranya. Antara cara yang digunakan ialah dengan pendekatan agama dan bola sepak. Orang Kedah memang lain macam sikit bila sentuh pasal dua perkara ni...kan?

Dari sudut pengimejan parti, keremajaan UMNO nampak on progress dan mungkin boleh dikatakan lebih advance di Kedah.

Lagipun, ada orang kata... jentera UMNO Kedah memang hebat dah sekarang ni.. kalau PRU 14 buat esok pun gerenti boleh menang majoriti 2/3... kuat gila UMNO Kedah sekarang ni...

Cuma saya tak berapa pasti la berapa ramai yang dah didaftar UMNO untuk Daftar Pemilih... saya tak dapat data atau statistik daftar pemilih kat Kedah ni... maklum la.. saya bukan kerja dengan UMNO Kedah pun... mungkin lebih ramai dari DAP.. DAP sikit ja kat Kedah ni...

Dan satu lagi.. saya tak sure pasal pindah pusat mengundi tu.. data pasal perkara tu pun saya tak tau... semua data tu sulit kot kalau tak silap saya...

Shabery Cheek kata, menang atau kalah UMNO pada PRU14 nanti bakal ditentukan oleh daftar pemilih... basically saya setuju jugak la dengan apa yang Shabery kata tu... daftar pemilih ni memang penting pun...

Kalau dok sorak saja... tapi bila time mengundi nanti yang dikira hanyalah UNDI.. bukan sorakan, kan? 

Jadi saya serah la pasal daftar pemilih dan pindah pengundi tu kat UMNO Kedah. Depa dah lama dah handle semua tu...saya yakin depa boleh buat... kalau kata PRU14 gerenti Kedah menang 2/3, dah tentu la daftar pemilih kat Kedah ni mantap...kan? Heh!

Semoga rakyat Kedah senang bila BN menang... 


tun faisal dot com

Posted: 03 Dec 2014 01:13 PM PST

tun faisal dot com


Blogger #Bangang - Apa kisah sebenarnya? @NajibRazak

Posted: 02 Dec 2014 05:08 PM PST"Saya setuju kata Datuk Zahid yang kata bloggers kita ni kadang-kadang tembak kita. Dalam istilah perang, friendly fire. Friendly fire is not friendly" 

"Bloggers kita ni cari makan dengan siapa? Pergilah tembak pembangkang. Itu cara kita nak menang dalam peperangan. Jangan perang sesama sendiri. Tak masuk akal. Bangang,"


Inilah kenyataan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak yang telah menimbulkan begitu banyak perdebatan di dalam blogsfera UMNO dan pembangkang. Ada yang mengikut nasihat, namun tidak kurang yang terus `membangangkan' diri.


Malaysian Insider berjaya memanipulasikan pemikiran ramai, termasuk blogger UMNO, apabila menambah perkataan `UMNO' di dalam tajuk dan laporannya. 


Blogger dan penggiat maya UMNO yang hanya merujuk sumber pro-pembangkang terperangkap dengan menipulasi ini dan akhirnya berbalah sesama sendiri.

Dengar daripada minit ke-39 hingga minit ke-41, Datuk Seri Najib kata "Kalau parti nak kuat, jagalah pemimpin-pemimpin kita. Kalau dia bersalah pun tegurlah dengan baik, supaya parti kita kuat", merujuk kepada sikap penyokong pembangkang yang mempertahankan pemimpin mereka walaupun bersalah dan ada isu moral.

Pada minit ke-44, Datuk Seri Najib menyebut bahawa pemimpin pembangkang lebih teruk daripada pemimpin UMNO. "Jangan serang kita, serang pembangkang." Kemudian barulah beliau menyebut tentang tindakan blogger menyerang pemimpin (UMNO/Kerajaan)

Ada dua perkara yang perlu dijelaskan:-

Pertama, Datuk Seri Najib tidak menggunakan perkataan `Blogger UMNO' sebaliknya blogger kita, yang memberi maksud blogger pro-BN, tidak semestinya mereka blogger UMNO. Dalam sfera siber, blogger pro-BN terdiri daripada banyak kumpulan, termasuk jentera parti dan blogger bebas.

Sebagai mantan pengerusi jentera siber UMNO, Unit Media Baru (UMB), memang menjadi salah satu daripada syarat dan garis paduan untuk bersama dengan UMB adalah tidak boleh menyerang parti dan pemimpin parti. Tidak mengapa jika mahu mengkritik, tetapi mesti membina dan seboleh-bolehnya berusaha menggunakan saluran yang ada terlebih dulu. Memang ada kes blogger dan facebooker yang menarik diri kerana tidak sanggup mengikut peraturan ini. 

Peraturan ini penting kerana UMB adalah jentera parti. Adalah menjadi kesalahan untuk menyerang pemimpin UMNO secara terbuka seperti yang termaktub dalam peraturan parti dan mereka boleh dihadapkan ke hadapan Lembaga Disiplin UMNO.

Bagaimanapun terdapat blogger pro-UMNO dan pro-kerajaan yang bukan jentera parti yang tidak terikat kepada peraturan ini. 

Kemungkinan besar blogger bebas inilah yang dimaksudkan oleh Datuk Seri Najib yang mempersoalkan mereka ni "cari makan dengan siapa?" 

Konteksnya, siapa `towkey' atau `paymaster' mereka sehingga mereka ini tidak memfokuskan serangan kepada pemimpin pembangkang, sebaliknya menyerang pemimpin parti dan kerajaan?

Kedua, yang ingin ditekankan oleh Datuk Seri Najib bukan pelaku atau medium yang digunakan, tetapi PERBUATAN. Perbuatan menyerang pemimpin dan sesama sendiri ini yang ditekankan sebagai perbuatan yang melemahkan parti dan disifatkan sebagai BANGANG. 

Memang susah nak mengatakan tindakan menyerang pemimpin dan parti sendiri sebagai tindakan yang cerdik. Walaupun penyokong pembangkang tidak mengikut ajaran Islam, tetapi dalam hal SOLIDARITI dan KETAATAN kepada pemimpin, mereka mengikut jaran Islam, sehingga mereka dapat mempertahankan pemimpin dan `jemaah' mereka.

Tidak kisah, jika mereka BLOGGER, FACEBOOKER, TWITTERER atau PEMIMPIN UMNO sendiri, jika mereka menyerang pemimpin dan parti secara terbuka, tindakan ini bukan sahaja tidak bijak malah boleh melemahkan parti.

Jangan jadi mangsa manipulasi medium pro-pembangkang dan bergaduh sesama sendiri akibat tidak mahu merujuk sumber asal sesuatu berita. 


Rujuk video penuh ucapan penggulungan Datuk Seri Najib Tun Razak:-

1 ulasan: