Sabtu, 8 November 2014

Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat


Tukar Tiub

Posted: 08 Nov 2014 07:16 PM PST

Tukar Tiub


INI DIA RASUAH

Posted: 08 Nov 2014 07:09 PM PSTKOMENTAR
inilah salah satu akibat rasuah
jambatan runtuh
stadium runtuh
bangunan runtuh
sekarang gunung dan bukit runtuh

bila nyawa tercabut
maka baru nak heboh
rasuah dibayar dengan harga yang mahal
Rasuah 0.4 hektar = RM10,000

Punca penerokaan haram di Cameron Highlands berleluasa

KUALA LUMPUR 8 Nov. Percaya atau tidak, untuk setiap 0.4 hektar (1 ekar) tanah yang diteroka secara haram di Cameron Highlands bagi dijadikan kebun sayur, sebanyak RM10,000 didakwa diberikan kepada segelintir pegawai kerajaan sebagai habuan 'melindungi' perbuatan itu.

Satu sumber mendedahkan jumlah rasuah yang begitu besar itu menyebabkan penerokaan tanah secara haram berleluasa sehingga menjejaskan alam sekitar dan mendorong berlakunya tanah runtuh serta banjir lumpur di tanah tinggi tersebut.

"Pegawai menerima habuan itu akan membiarkan sahaja penerokaan tanah-tanah walaupun dilakukan di kawasan yang berisiko terjadinya tanah runtuh," dakwa sumber itu.


KAH KAH KAH

woit

baru sekarang tahu
baru sekarang lapor
rasuah buka tanah haram
semua orang tahu 
yang tak tahu
yang buat buat tak tahu
yang konon tak tahu
ialah bani ketuanan melayu

KAH KAH KAH

-------------

ZUNAR WAJIB DITANGKAP

Posted: 08 Nov 2014 05:38 PM PSTHINA SUAMI NAJIB


Ambil tindakan tegas terhadap kebiadaban Zunar

KUALA LUMPUR 8 Nov. – Pihak berkuasa diminta mengambil tindakan tegas terhadap Kartunis, Zunar serta rakan-rakannya yang bersikap biadab apabila secara terang-terangan menghina sistem kehakiman negara semasa berlangsungnya perbicaraan kes liwat melibatkan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim.

Bekas pemimpin Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) Kedah, Zamil Ibrahim berkata, hal demikian kerana tindakan kurang ajar yang dilakukan di hadapan Istana Kehakiman Putrajaya itu amat memalukan serta tidak boleh dibiarkan tanpa tindakan tegas diambil terhadap Zunar.

Lebih memalukan, katanya, tindakan itu berlaku di hadapan ramai wakil dari luar negara yang hadir sewaktu perbicaraan tersebut berlangsung.

"Saya dapati ramai rakan dari luar negara telah membawa kamera serta menangkap gambar sehingga ada yang telah tersebar secara agak meluas di internet, malah, rakan saya dari London turut mengirimkan gambar tersebut.


KAH KAH KAH

betul
kami sokong
ini memang menghina
bukan saja gambar
keluar di london
di new york pun ada
di dubai pun ada
di toronto pun ada
di mumbai pun ada
memang zunar menghina
menghina melayu
menghina islam
menghina pemimpin melayu
menghina alim ularmak
menghina raja melayu
zunar kata rosmah gemok
zunar kata njib bangang

memang patut dihukum

sunatkan zunar sekali lagi
kali ini jangan pakai pisau
jangan pakai gunting
gunakan sembilu buluh

KAH KAH KAH

-------------

LINGKUP MALAYSIA

Posted: 08 Nov 2014 06:07 AM PST


FACE BOOK


Saya yakin 1MDB akan mengheret Najib Razak jatuh & sama-sama mengheret Malaysia. Tidak pernah ada skandal sebesar ini di Malaysia. Jika NFC melibatkan lembu-lembu, 1MDB melibatkan berjuta-juta lembu! Sebarkan, rakyat mesti tahu bahaya 1MDB.
 — withMariam ARashidAzhar Ibrahim Cikgu AtAbdul Aziz Ismail and 23 others.

LINGKUP
----------

BERAPA EKOR PELANDUK

Posted: 08 Nov 2014 05:00 AM PST
SOALAN 


KURUN INI
siapkan mereka ini
apakah semua ini
fitnah dan tohmah

ENTOT HAK ASASI
Mengentot adalah hak asasi setiap insan sama mcm hak makan,minum,bernapas dan berak.apa salah pelanduk ini Ada pelanduk ini entot2 lari? Ada dia menyamar melayu lepas kantoi dgn bapak mertua kawin dua mcm ee sekor kat penang tu? Lantak dia la.patutnya pas dpt gambar ni kena carik sabun pastu tidur diam2. on PELANDOK DUA SERUPA
Anonymous
on 11/8/14
PERANG SARAF
Kominis dah masuk perang sarap. walaupun dah dibukti gambar tu dah dibukti palsu tapi kominis tetap dengan perang sarap nya. inilah ajaran Karlpuki Mak..kah ...kah..kah.. on PELANDOK DUA SERUPA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/8/14
MENGAKU PANDAI
Selalunya manusia yg mengaku pandai dari Tuhan.... lebih arif pasai haram halal lg banyak seleweng... berlakon depan tv mcm pakai make up...kah kah kah.. yg tak ambil pot pasal ostad...tapi sembahyang 5 waktu... hati tak dengki macam eee...lebih baik dari ostad kah kah kah on PELANDOK DUA SERUPA
Anonymous
on 11/8/14

KAH KAH KAH

woit
pelandok ini
berapa ekor
dua ekor ke
empat ekor

KAH KAH KAH


------------

JANGAN JADI MATANG

Posted: 07 Nov 2014 09:30 PM PST

PR
SHAH ALAM - PR dianggap sebagai gabungan yang masih mentah dalam berpolitik apabila wujudnya pelbagai ketidaksefahaman antara rakan pakatan terutama Pas dan DAP.

KAH KAH KAH

woit
matang?
kah kah kah
sanusi kata
kassim ahmad matang
dia masuk gerombolan
sanusi kata
asri jadi matang
asri masuk gerombolan

dulu  pas jadi matang
pas masuk 
barisan nasional

woit
lebih baik jangan matang
terus tempur gerombolan

APA PUN TUUUR------------

BERITA TERKINI - TENOW - TERHOTT

Posted: 07 Nov 2014 07:53 PM PST


Chong Wei's B sample tests positive, 
suspension looms for world badminton
champ -

Sampel B Chong Wei positif, risiko johan badminton dunia itu digantung

8 Nov — Pemain badminton nombor satu dunia,  Lee Chong Wei disahkan positif dexamethasone dalam ujian sampel B beliau, mengancam kerjaya atlet terbaik negara itu. Persatuan Badminton Malaysia (BAM) pada 2 petang nanti akan mengadakan sidang media di ibu…KAH KAH KAH
woit
bukan dadah
bukan dexamethasone
bukan bukan bukan 
doktor silap kaji
sebenarnya rosemathone
atau nama melayunya
air ketiak rosmah

APA PUNYA TUUUR

------------

CADANGAN ANUGERAH HASAN MALEK

Posted: 07 Nov 2014 07:43 PM PST


Azmin cuba tunjuk pandai - Noh Omar

TANJONG KARANG 7 Nov. - Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali didakwa cuba berlagak pandai apabila mencadangkan satu pertemuan diadakan antara Mufti Selangor dan Sisters in Islam (Sis) berhubung isu pengisytiharan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu sebagai sesat oleh Jawatankuasa Fatwa Selangor.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri,  Noh Omar berkata, adalah tidak wajar pertemuan itu dilaksanakan kerana Sis telah pun mengemukakan semakan kehakiman berhubung status mereka di mahkamah.

"Sekiranya Menteri Besar mahu Mufti jumpa Sis, beliau kena nasihatkan NGO itu supaya menarik balik kes tersebut.


KAH KAH KAH

woit
bangang noh omar ni
wajib dicadangkan
menerima anugerah
hasan malek

apa salahnya
sister jumpa mufti?

APA PUNYA TUUUR---------

ALHUSSEYN

Posted: 08 Nov 2014 03:44 PM PST

ALHUSSEYN


PasMa bukan untuk menjatuhkan sesiapa - Datuk Pahrolrazi

Posted: 08 Nov 2014 04:24 AM PSTSaya datang mencelah dan menyibuk merakamkan perbualan ini sewaktu Datuk Pahrolrazi sedang ditemubual oleh dua wartawan berkenaan...

Maaflah sebab rakan pun paki hnphone ajer...dan skrip soalan dari wartawan pun tidak berapa jelas pada rakaman.Pakaq tu adalah panggilan mesra fotojurnalis  ZAINULFAQAR. Berikut adalah transkripnya. 

Wartawan Sinar : ….. PasMa ini wujud atas dasar cuba untuk ….err orang kata nak menjatuhkan seseorang; benarkah dakwaan-dakwaan ini?

Pahrolrazi : Sebenarnya dakwan itu tidak betul, gagasan PasMa sebenarnya ialah menjadi saluran untuk atau pun flatform untuk penyokong-penyokong. Jadi mungkin mereka lihat dalam program-program kita terdapat kritikan dan sebagainya , jadi mereka lihat kita ini untuk menjatuhkan pimpinan. Dah banyak kali saya tegaskan , kedudukan pimpinan parti politik, tidak boleh ditentukan oleh PasMa; kerada PasMa berada di luar parti politik. Yang menentukan kepimpinan parti politik ialah perwakilan mereka. Jadi sebenarnya itu lebih satu andaian sahaja.Saya fikir tidak betul andaian itu… 

Pakaq : Pilihanraya yang akan datang ini, sebagai NGO yang kuat menyokong Pakatan Rakyat, berapakan sasaran penyertaan sukarelawan PasMa?

Pahrolrazi : Kita harap kita mencapai satu jumlah yang besar, yang saya kata tadi, kita ada penyokong hampir 4 juta.Penyokong ada 3.7 juta. Kita harap satu jumlah yang besarlah, kita harap kalau boleh lebih dari 1juta ahli yang menyertai PasMa, kerana PasMa ini satu pertubuhan yang tidak ketat, longgar. Dia tidak ada ikatan, tidak ada disiplin yang begitu ketat kepada ahli dia.

Pakaq : (tidak jelas) 

Pahrolrazi : Saya…Kita nak bawa kepada satu perbincangan …iaitu … Pakatan Rakyat perlu menjadi sebuah pertubuhan yang ada pemimpin dan membuka kepada parti politik menyertai. Dengan cara itu kita dapat sokongan yang lebih macam …bukan sahaja PSM, parti politik di Sabah, Sarawak …supaya boleh juga menjadi ahli dalam Pakatan Rakyat sebenarnya. Jadi patut kita meluaskan lagi . Tidak terhad kepada 3 sahaja parti politik.Itu pandangan dari kita lah….

Pakaq : Pilihan Raya Negeri Sarawak dijadualkan paling lewat pada Jun tahun depan. Adakah PasMa melebarkan sayap NGO ke Sabah atau Sarawak sebagai persiapan mengukuhkan sokongan rakyat kepada Pakatan? 

Pahrolrazi : Kita belum lagilah Sabah dan Sarawak…sebab di Semenanjung pun ada negeri yang belum lagi … permintaan sudah ada untuk pergi ke Sabah, Sarawak…Jadi kalau sudah ada organisasi yang kita wujudkan di Sabah, Sarawak , mungkin mereka mula main peranan menyokong Pakatan Rakyat. 

Pakaq : (tidak jelas) 

Pahrolrazi : Bagi kami tidak ada apa-apa halangan untuk menyokong. Yang pentingnya, Pakatan Rakyat lebih kukuh. Lebih kukuh dan dapat menyakinkan rakyat untuk menjadi satu pilihan kepada rakyat. Itu sebenarnya ..(tak jelas) hasrat kita lah…

TKasih kepada Y. ZAINULFAQAR Fotojurnalis P.Pinang

PasMa syor Pakatan lebih kuat jika disertai PSM, parti-parti dari Sarawak-Sabah

Posted: 08 Nov 2014 03:07 AM PST

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 


PHAHROLRAZI Mohd. Zawawi (kopiah putih) semasa 
diinterbiu selepas selesai Forum PAS Peringkat Negeri Perak 
di Hotel Seri Malaysia  Ipoh, malam tadi.| Foto: FB Mohd. Saad


 IPOH - Pakatan Rakyat disyor lebih fleksibal menerima kehadiran Gabungan Kiri terbaru yang ditunjangi oleh Parti Sosialis Malaysia (PSM) demi mewujudkan saingan 'satu lawan satu' dengan Umno Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

 PHAHROLRAZI Mohd. Zawawi Presiden Pertubuhan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa), Datuk Ir. Phahrolrazi Mohd. Zawawi berkata, langkah itu adalah wajar agar Pakatan Rakyat terus mendekati aspirasi sebenar 51 peratus undi majoriti rakyat Malaysia seperti pilihan raya umum lepas. 

 Lagipun katanya lagi, penyertaan lebih banyak parti politik khususnya dari Sarawak akan menguatkan lagi sokongan rakyat dalam menghadapi Pilihan Raya Negeri berkenaan, yang dijangka paling lewat pada Jun tahun depan.

 "PasMa adalah pertubuhan yang longgar untuk menghimpunkan suara sebenar penyokong Pakatan Rakyat, dan kita cadang Pakatan Rakyat lebih fleksibal dalam menguatkan sokongannya dengan formula 'satu lawan satu' dengan Umno Barisan Nasional. 

 "Bukan sahaja PSM patut dipertimbang sertai Pakatan Rakyat, malah, parti-parti politik dari Sarawak dan Sabah juga boleh menyertai kita.

 "Kita (Pakatan Rakyat) sepatutnya meluaskan lagi kekuatan kita, tidak sekadar tiga parti politik sahaja (PAS, PKR dan DAP) untuk menjadi lebih kuat kerana hampir 3.7 juta pengundi yang menyokong Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum lalu adalah mreka yang tidak berparti," ujar Phahrolrazi yang juga Timbalan Pesuruhjaya I PAS Kedah.

 Beliau berkata demikian kepada wartawan, sejurus selesai Forum PasMa Peringkat Negeri Perak yang berjudul "Di Sini Lahirnya Pakatan Rakyat" di Hotel Seri Malaysia di sini, pada malam tadi.

 Selain gelut memenuhi pentas-pentas forum di seluruh Semenanjung Malaysia, Phahrolrazi menjelaskan bahawa NGO berusia hampir 90 hari itu sedang giat merancang untuk mewujudkan sejuta sukarelawan pro Pakatan Rakyat sebelum PRU14.

 "Di Sabah dan Sarawak, secara rasmi kita belum menubuhkan PasMa kerana memenuhi forum yang begitu banyak permintaan di Semenanjung.

 "Tetapi, kita (PasMa) tengah berbincang untuk membina pasukan sukarelawan yang terbanyak...kalau boleh lebih sejuta untuk membantu Pakatan Rakyat menang pilihan raya nanti," ujar Pahrolrazi lagi.

 Difahamkan, iltizam politik PSM serta gabungan kirinya untuk menyertai Pakatan Rakyat serta bertanding menggunakan logo parti sendiri sejak dua tahun lepas seakan menerima reaksi dingin daripada pemimpin tertentu pembangkang berkenaan.

 Pada PRU14, PSM disebut-sebut bercadang untuk bertanding di enam kerusi Parlimen serta 11 kerusi DUN. Baca lagi di sini

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN

Posted: 08 Nov 2014 01:27 PM PST

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN


UMNO - MAHATHIR DAN NOR OMAR BERTELAGAH

Posted: 08 Nov 2014 01:57 AM PST

ANWAR - PENGAJARAN MENGAJAR NYA

Posted: 07 Nov 2014 04:40 PM PST

Telok Bakong Online

Posted: 08 Nov 2014 11:04 AM PST

Telok Bakong Online


DSAI Mampu Menang...cuma?

Posted: 07 Nov 2014 06:41 PM PST

DSAI merasakan beliau mampu untuk menang kes Liwat 2 ini,kerana banyak hujah hujah dari pihak pembelaan yang dapat menimbulkan keraguan yang munasabah.Beliau berkata demikian dihadapan penyokong penyokong nya dihadapan mahkamah petang semalam

Namun begitu beliau tidak menolak akan berlaku nya campurtangan "tangan tangan ghaib "yang akan menyebabkan beliau dipenjarakan.Beliau turut mengecam tindakan Peguam Pendakwa Tan Sri Shafie yang membuat kenyataan bahawa beliau mahu memakukan paku terakhir untuk keranda DSAI,kerana ini menunjukkan ketidak professional an beliau sebagai peguam yang sepatut nya tidak bersifat bias.

Beliau turut mengucapkan ribuan terima kasih kepada penyokong yang sudi hadir.Beliau juga turut berharap agar pihak UM tidak akan mengambil tindakan kepada lapan pelajar (UM8) yang menganjurkan ceramah beliau tempohari.

Kelab Greenboc

Posted: 08 Nov 2014 01:30 AM PST

Kelab Greenboc


Kartunis Zunar Nafi Isterinya Ditangkap

Posted: 08 Nov 2014 12:25 AM PST


Dua wanita dan seorang lelaki ditahan di pekarangan Istana Kehakiman di sini pada Khamis, dipercayai kerana menjual buku yang mengandungi sindiran kepada institusi kehakiman dan pemimpin negara.

Berdasarkan laporan awal, salah seorang daripada mereka dikatakan isteri kepada kartunis kontroversi, Zulkifli Anwar Ulhaque atau dikenali sebagai Zunar.

Wanita berkenaan ditahan bersama seorang lagi wanita dan seorang lelaki yang dipercayai membantunya mempamer dan menjual buku tersebut sejak perbicaraan kes liwat membabitkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berlangsung pada Selasa lepas.

Ketiga-tiga mereka ditahan anggota polis berpakaian preman kira-kira 6.50 petang dengan buku, kad serta komik yang dijual turut dirampas.

Mereka kemudiannya dibawa dengan sebuah van polis ke Ibu Pejabat Polis Daerah di sini untuk siasatan lanjut.

Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Abdul Razak Abdul Majid ketika dihubungi mengesahkan penahanan ketiga-tiga individu berkenaan yang seorang daripadanya adalah isteri kepada kartunis Zunar.

"Dua daripada mereka berusia 41 tahun, manakala seorang lagi wanita berumur 29 tahun dan kesemuanya ditahan di bawah Seksyen 2 (3) Akta Penerbitan dan Mesin Cetak 1984," katanya.

Sebelum ini, Kementerian Dalam Negeri pernah mengenakan Perintah Larangan terhadap sebuah buku dan dua komik sindiran politik tulisan Zunar, mengikut akta sama.

Bagaimanapun, Zunar menerusi laman Facebooknya menjelaskan, individu yang ditahan itu bukan isterinya, sebaliknya ketiga-tiga mereka adalah pembantunya yang dikenali sebagai Rizaldy, Raja Norita dan Norliza Mohd Kassim.

"Mereka ditangkap kerana jual buku kartun terbaharu saya, Komplot Penjarakan Anwar," katanya, lapor mStar.

IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Jawapan Dr.Mujahid Terhadap Pihak Yang Menyelar Pertemuannya Dengan SIS

Posted: 07 Nov 2014 09:57 PM PST


Mujahid: Kenyataan MP PAS dimanipulasikan

Pengerusi Lujnah Perpaduan Nasional PAS, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa menjelaskan kenyataan beberapa Ahli Parlimen PAS tentang Fatwa Pluralisme dan Liberalisme serta pertemuan beliau dengan Sisters In Islam (SIS) telah dimanipulasi oleh segelintir ahli PAS sendiri.

Menurut Mujahid juga, kenyataannya telah dimanipulasikan secara malafide oleh pihak-pihak tertentu.

"Saya ingin menjelaskan, kami tidak pernah mempertikaikan fatwa tentang sesatnya pandangan yang mengatakan semua agama adalah sama dan mengimani kepada kebenaran secara relatif.

"Kami juga berpendapat bahawa ilmu syariat perlu dipandu dengan disiplin ilmu Islam bagi memahami tuntutan nas," katanya dalam satu kenyataan.

Tambah beliau, pertikaian PAS terhadap proses pengfatwaan dibuat bukanlah perkara baru, malah Fatwa Memali dan Fatwa Amanat Haji Hadi yang difatwakan sebagai sesat senantiasa dipersoalkan tentang ketulusan dan menuntut ruang mendapat pembelaan.

"Mengapakah hari ini premis yang sama kami pertikaikan ke atas SIS dipolemikkan oleh pihak-pihak tertentu termasuk segelintir ahli PAS sendiri?


"Persoalan kami adalah proses fatwa pengharaman yang perlu mendapat proses keadilan, ruang mempertahankan pertuduhan dan menilai faktor masa antara fatwa dan pengharaman," jelasnya.

Tegasnya beliau menuntut supaya kita bersikap konsisten dalam menyatakan kebenaran tanpa mengira bulu dan hanya kerana itu kita akan dihormati kawan dan lawan.

"Sebagaimana PAS pernah bertegas menegakkan ruang mempertahankan diri dengan membawa segala tuduhan ajaran sesat ke Mahkamah Syariah untuk mendapat hak pembelaan, mengapa kita tidak pula konsisten menyatakannya kepada SIS bahawa jika mereka sesat maka dakwalah di Mahkamah Syariah supaya kebenaran dan keadilan ditegakkan," ujarnya.

PENJELASAN DATO DR MUJAHID YUSUF RAWA TENTANG ISU YANG DIMALAFIDE MENGENAI FATWA PLURALISME DAN LIBERALISME

Kenyataan kami daripada beberapa Ahli Parlimen PAS tentang Fatwa Pluralisme dan Liberalisme bertarikh 4 November 2014 serta pertemuan kami dengan Sisters In Islam (SIS) pada 6 November 2014 telah dimanipulasi secara malafide oleh pihak-pihak tertentu termasuk daripada segelintir ahli PAS sendiri.

Ingin saya jelaskan beberapa perkara:

1. Kami tidak pernah mempertikaikan fatwa tentang sesatnya pandangan yang mengatakan semua agama adalah sama dan mengimani kepada kebenaran secara relatif.

2. Kami juga berpendapat bahawa ilmu syariat perlu dipandu dengan disiplin ilmu Islam bagi memahami tuntutan nas.

3. Persoalan kami adalah proses fatwa pengharaman yang perlu mendapat proses keadilan, ruang mempertahankan pertuduhan dan menilai faktor masa antara fatwa dan pengharaman.

4. Pertikaian PAS terhadap proses pengfatwaan dibuat bukanlah perkara baru malah Fatwa Memali dan Fatwa Amanat Haji Hadi yang difatwakan sesat senantiasa dipersoalkan tentang ketulusan dan menuntut ruang mendapat pembelaan. Mengapakah hari ini premis yang sama kami pertikaikan ke atas SIS dipolemikkan oleh pihak-pihak tertentu malah segelintir ahli PAS sendiri?

5. Saya menuntut supaya kita bersikap konsisten dalam menyatakan kebenaran tanpa mengira bulu dan hanya kerana itu kita akan dihormati kawan dan lawan.

6. Sebagaimana PAS pernah bertegas menegakkan ruang mempertahankan diri dengan membawa segala tuduhan ajaran sesat ke Mahkamah Syariah untuk mendapat hak pembelaan, mengapa kita tidak pula konsisten menyatakannya kepada SIS bahawa jika mereka sesat maka dakwalah di Mahkamah Syariah supaya kebenaran dan keadilan tertegak?

"Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan" (Al Maa'idah: 8)

Dato' Dr Mujahid Yusof Rawa
Pengerusi Lujnah Perpaduan Nasional PAS
Ahli Parlimen Parit Buntar


ULASAN GB

Jadi hairan kita, lepas satu, satu isu ditimbulkan oleh "pihak tertentu" untuk memburuk beberapa AJK PAS Pusat terutama golongan profesyenal yang telah berusaha menjalankan dakwah dikalangan orangramai bagi memantapkan PAS4ALL.

Sedangkan sudah menjadi tugas dan tanggungjawab Ustaz Dr.Mujahid selaku Pengerusi Lujnah Perpaduan Nasional PAS untuk bertemu dengan semua pihak, untuk meleraikan apa-apa kekusutan dan kecelaruan.

Perlu diingat bahawa Islam adalah agama yang ditegakkan di atas ilmu dan hujah, bukan emosi dan sentimen!

Sepatutnya kita bersikap sedemikian dan tidak bersikap menzalimi ilmu dan akal kita. Buka pemikiran dan buka diri kita untuk mendengar hujah dari semua pihak. Biar kita menjadi adil dalam menimbang neraca kebenaran sesuatu perkara tersebut.IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

[PENGAJARAN] Cermin Kereta Penyampai Radio Dipecahkan Penjenayah

Posted: 07 Nov 2014 04:22 PM PST

Penyampai Radio Sinar FM iaitu Feeya Iskandar nyaris disamun oleh dua orang penunggang motosikal yang cuba memecahkan cermin keretanya ketika dia dalam perjalanan ke tempat kerjanya di Astro, Bukit Jalil dekat sini pada Jumaat.

Feeya atau nama sebenarnya Nor Shafiza Iskandar Azizan, 24, berkata, individu dipercaya sudah melihat beg mekap yang diletakkan pada kerusi hadapan penumpang lalu cuba memecahkan cermin keretanya jenis Mitsubishi ASX ketika dia sedang berhenti menunggu isyarat lampu merah di satu persimpangan jalan di Bukit Jalil.

"Saya sedang berhenti kerana lampu merah tiba-tiba terdengar satu bunyi yang kuat. Pada mula saya sangka ada berlaku kemalangan dan selepas saya lihat sebelah kiri cermin kereta saya sudah retak.

"Selepas itu, mereka cuba sekali lagi untuk mengetuk cermin tetapi gagal, mereka terus melarikan diri," ujarnya ketika dihubungi mStar Online, di sini, Jumaat.

Feeya berkata, dia bernasib baik kerana tiada sebarang barang miliknya berjaya diambil oleh penjenayah tersebut.

Keadaan cermin kereta milik Feeya yang cuba dipecahkan penjenayah.

Dalam pada itu, Feeya mengakui beg alat solek yang diletakkan di sebelah tempat duduk penumpang menjadi punca kejadian tersebut.

"Cermin kereta saya tiada penapis udara dan mungkin mereka nampak beg alat solek di sebelah tempat duduk penumpang itu membuatkan mereka cuba memecahkan cermin itu. Alhamdulillah, nasib baik mereka tidak berjaya pecahkan cermin kereta dan ambil barang-barang saya," ujarnya.

Sementara itu, bercerita tentang kejadian itu, Feeya berkata, dia terkejut dan mengigil ketika berhadapan situasi berkenaan. Dia juga masih trauma kerana pertama kali berhadapan dengan keadaan tersebut.

"Saya sangat terkejut dan menggigil takut kerana saya seorang sahaja dalam kereta dan di jalan raya pun tidak banyak kereta ketika kejadian itu. Mujur mereka terus berlalu selepas gagal pecahkan cermin kereta.

"Saya terpaksa keudara lambat sedikit hari ini sebab buat laporan dulu di Balai Polis Sungai Besi, ini pun masih lagi terkejut dan menggigil," ujarnya.

Feeya ke udara setiap hari pukul 3 hingga 7 petang di slot Santai Sinar, Sinar FM. -MSTAR

ULASAN GB

Ada pengajaran di sana.

Jangan letakkan beg tangan atau apa-apa benda yang berharga di kerusi hadapan atau di tempat yang boleh dilihat dari luar. Ia mengundang perhatian penjenayah bermotorsikal.

IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

Posted: 07 Nov 2014 11:28 PM PST

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Terciptanya sejarah perundangan

Posted: 07 Nov 2014 04:40 PM PSTRamai yang beranggapan ....Barisan hakim dalam kes rayuan DSAI semestinya mengetahui keputusan berdasarkan hujah kedua-dua belah pihak pendakwa dan pembela. Cuma kecemasan untuk membuat keputusan agak mungkin menggerunkan mereka.

Hakim Mahkamah Tinggi yang membebaskan DSAI tahun 2004 dalam kes Liwat 1(1998)  dan kini Liwat 2 pada awalnya tertekan asakan sang penguasa yang berpihak kepada kebenaran. Manakala Hakim Mahkamah Rayuan menyambung semula talian hayat sang penguasa,

Terkini Hakim Mahkamah Persekutuan terpaksa menangguh keputusan dan tercipta lah sejarah dalam perundangan di negara ini.

Rakyat & dunia memerhati dan mencongak andaian. Adakah hakim dalam membuat keputusan "ditelan mati emak diluah mati ayah"

Adakah badan kehakiman sebegitu berani disebabkan Badan  ini terletak di bawah Jabatan Perdana
Menteri.???
Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berjabat tangan dengan penyokongnya selepas solat Jumaat di Masjid Abidin Tuanku Mizan Zainal, Putrajaya, hari ini. Keputusan kes liwat beliau hanya diketahui pada satu tarikh yang akan diumumkan kemudian. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 7 November, 2014. Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berjabat tangan dengan penyokongnya selepas solat Jumaat di Masjid Abidin Tuanku Mizan Zainal, Putrajaya, hari ini. Keputusan kes liwat beliau hanya diketahui pada satu tarikh yang akan diumumkan kemudian. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 7 November, 2014. Selepas tidak sampai satu jam ucapan penutup dibuat pihak pembelaan dan pendakwaan dalam rayuan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mahkamah Persekutuan mengumumkan ia akan membuat keputusan pada satu tarikh yang akan ditetapkan kemudian.
Setelah 7 hari mendengar hujah kedua-dua pihak, Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria berkata panel 5 hakim perlu mempertimbangkan isu dan fakta yang dikemukakan.
"Memandangkan fakta yang dikemukakan, kami akan memerlukan sedikit waktu. Kami akan tangguhkan ke tarikh yang akan ditetapkan kemudian," kata Arifin, yang mengetuai panel.

Perbicaraan maraton rayuan Anwar terhadap sabitan kesalahannya yang didakwa meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan bermula pada 28 Oktober. Mengikut jadual asal, ia akan berlangsung selama dua hari sahaja tetapi mahkamah kemudiannya memanjangkan jumlah hari perbicaraan kerana terdapat banyak keterangan.
Selepas pembelaan, diketuai bekas hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram selesai dengan ucapannya petang ini, mahkamah bertanya ketua pendakwa Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah jika beliau mempunyai sebarang perbalahan.
Shafee berkata, beliau mahu membangkitkan kes undang-undang membuktikan beberapa hujah pendakwaan tetapi Arifin memintanya menyediakan citation untuk rujukan panel.
Arifin kemudian berkata mahkamah akan menangguhkan penghakimannya dan menetapkan satu tarikh kemudian untuk membuat keputusan.
Ikat jamin Anwar dilanjutkan mengikut syarat yang sama dikeluarkan Mahkamah Rayuan, yang sebelum ini membatalkan pembebasannya yang diputuskan Mahkamah Tinggi pada Mac tahun ini.
Mahkamah Rayuan sebelum ini mendapati beliau bersalah dan menjatuhkan hukuman lima tahun penjara. Beliau dilepaskan dengan ikat jamin sebanyak RM10,000 dan seorang penjamin.
Pihak pendakwaan juga memfailkan rayuan balas memohon hukuman penjara Anwar ditingkatkan jika mahkamah tertinggi itu menegakkan keputusan Mahkamah Rayuan. Ia akan didengar kemudian bergantung kepada keputusan.
Salah seorang peguam Anwar, Ramkarpal Singh berkata kepada pemberita di luar mahkamah, perbicaraan ini mungkin rayuan yang paling lama dalam sejarah Mahkamah Persekutuan.
Termasuk hari ini, ia berlangsung selama 8 hari.
"(Kami) berterima kasih kepada panel hakim kerana mereka sangat sabar. Kami harap keadilan akan menang akhirnya," katanya.
Abangnya, peguam Gobind Singh Deo berkata baik bagi panel mengambil masa mempertimbangkan fakta dalam kes itu.
"Kami yakin akan berjaya."
Ini tuduhan liwat kedua terhadap Anwar. Pertama pada 1998, selepas beliau dipecat daripada kerajaan ketika masih memegang jawatan timbalan perdana menteri dan menteri kewangan.
Ketika itu, beliau dituduh meliwat bekas pemandu isterinya dan dibebaskan Mahkamah Persekutuan pada 2004.
Shafee juga memberitahu media di luar mahkamah, "sangat normal" bagi panel menangguh penghakiman dalam kes berprofil tinggi supaya dapat "memikirkan kes tersebut dengan baik dan membaca semua dokumen yang dikemukakan."
Beliau menegaskan walaupun pihak pembelaan mendakwa pegawai penyiasat Supt Jude Pereira mengusik bukti dengan memotong beg bukti, tiub di dalamnya yang mengandungi sampel tidak pernah dibuka.
Shafee juga menafikan membuat sebarang kenyataan bertujuan menjatuhkan Anwar dengan lebih teruk, menjawab aduan Anwar yang pendakwaan bersikap "tidak profesional dan berdendam."
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/tiada-keputusan-hari-ini-mahkamah-persekutuan-perlu-masa-timbang-kes-anwar#sthash.cFacQ8GL.dpuf
Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berjabat tangan dengan penyokongnya selepas solat Jumaat di Masjid Abidin Tuanku Mizan Zainal, Putrajaya, hari ini. Keputusan kes liwat beliau hanya diketahui pada satu tarikh yang akan diumumkan kemudian. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 7 November, 2014. Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berjabat tangan dengan penyokongnya selepas solat Jumaat di Masjid Abidin Tuanku Mizan Zainal, Putrajaya, hari ini. Keputusan kes liwat beliau hanya diketahui pada satu tarikh yang akan diumumkan kemudian. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 7 November, 2014. Selepas tidak sampai satu jam ucapan penutup dibuat pihak pembelaan dan pendakwaan dalam rayuan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mahkamah Persekutuan mengumumkan ia akan membuat keputusan pada satu tarikh yang akan ditetapkan kemudian.
Setelah 7 hari mendengar hujah kedua-dua pihak, Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria berkata panel 5 hakim perlu mempertimbangkan isu dan fakta yang dikemukakan.
"Memandangkan fakta yang dikemukakan, kami akan memerlukan sedikit waktu. Kami akan tangguhkan ke tarikh yang akan ditetapkan kemudian," kata Arifin, yang mengetuai panel.

Perbicaraan maraton rayuan Anwar terhadap sabitan kesalahannya yang didakwa meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan bermula pada 28 Oktober. Mengikut jadual asal, ia akan berlangsung selama dua hari sahaja tetapi mahkamah kemudiannya memanjangkan jumlah hari perbicaraan kerana terdapat banyak keterangan.
Selepas pembelaan, diketuai bekas hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram selesai dengan ucapannya petang ini, mahkamah bertanya ketua pendakwa Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah jika beliau mempunyai sebarang perbalahan.
Shafee berkata, beliau mahu membangkitkan kes undang-undang membuktikan beberapa hujah pendakwaan tetapi Arifin memintanya menyediakan citation untuk rujukan panel.
Arifin kemudian berkata mahkamah akan menangguhkan penghakimannya dan menetapkan satu tarikh kemudian untuk membuat keputusan.
Ikat jamin Anwar dilanjutkan mengikut syarat yang sama dikeluarkan Mahkamah Rayuan, yang sebelum ini membatalkan pembebasannya yang diputuskan Mahkamah Tinggi pada Mac tahun ini.
Mahkamah Rayuan sebelum ini mendapati beliau bersalah dan menjatuhkan hukuman lima tahun penjara. Beliau dilepaskan dengan ikat jamin sebanyak RM10,000 dan seorang penjamin.
Pihak pendakwaan juga memfailkan rayuan balas memohon hukuman penjara Anwar ditingkatkan jika mahkamah tertinggi itu menegakkan keputusan Mahkamah Rayuan. Ia akan didengar kemudian bergantung kepada keputusan.
Salah seorang peguam Anwar, Ramkarpal Singh berkata kepada pemberita di luar mahkamah, perbicaraan ini mungkin rayuan yang paling lama dalam sejarah Mahkamah Persekutuan.
Termasuk hari ini, ia berlangsung selama 8 hari.
"(Kami) berterima kasih kepada panel hakim kerana mereka sangat sabar. Kami harap keadilan akan menang akhirnya," katanya.
Abangnya, peguam Gobind Singh Deo berkata baik bagi panel mengambil masa mempertimbangkan fakta dalam kes itu.
"Kami yakin akan berjaya."
Ini tuduhan liwat kedua terhadap Anwar. Pertama pada 1998, selepas beliau dipecat daripada kerajaan ketika masih memegang jawatan timbalan perdana menteri dan menteri kewangan.
Ketika itu, beliau dituduh meliwat bekas pemandu isterinya dan dibebaskan Mahkamah Persekutuan pada 2004.
Shafee juga memberitahu media di luar mahkamah, "sangat normal" bagi panel menangguh penghakiman dalam kes berprofil tinggi supaya dapat "memikirkan kes tersebut dengan baik dan membaca semua dokumen yang dikemukakan."
Beliau menegaskan walaupun pihak pembelaan mendakwa pegawai penyiasat Supt Jude Pereira mengusik bukti dengan memotong beg bukti, tiub di dalamnya yang mengandungi sampel tidak pernah dibuka.
Shafee juga menafikan membuat sebarang kenyataan bertujuan menjatuhkan Anwar dengan lebih teruk, menjawab aduan Anwar yang pendakwaan bersikap "tidak profesional dan berdendam."
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/tiada-keputusan-hari-ini-mahkamah-persekutuan-perlu-masa-timbang-kes-anwar#sthash.cFacQ8GL.dpuf
Selepas tidak sampai satu jam ucapan penutup dibuat pihak pembelaan dan pendakwaan dalam rayuan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mahkamah Persekutuan mengumumkan ia akan membuat keputusan pada satu tarikh yang akan ditetapkan kemudian.
Setelah 7 hari mendengar hujah kedua-dua pihak, Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria berkata panel 5 hakim perlu mempertimbangkan isu dan fakta yang dikemukakan.
"Memandangkan fakta yang dikemukakan, kami akan memerlukan sedikit waktu. Kami akan tangguhkan ke tarikh yang akan ditetapkan kemudian," kata Arifin, yang mengetuai panel.

Perbicaraan maraton rayuan Anwar terhadap sabitan kesalahannya yang didakwa meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan bermula pada 28 Oktober. Mengikut jadual asal, ia akan berlangsung selama dua hari sahaja tetapi mahkamah kemudiannya memanjangkan jumlah hari perbicaraan kerana terdapat banyak keterangan.
Selepas pembelaan, diketuai bekas hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram selesai dengan ucapannya petang ini, mahkamah bertanya ketua pendakwa Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah jika beliau mempunyai sebarang perbalahan.
Shafee berkata, beliau mahu membangkitkan kes undang-undang membuktikan beberapa hujah pendakwaan tetapi Arifin memintanya menyediakan citation untuk rujukan panel.
Arifin kemudian berkata mahkamah akan menangguhkan penghakimannya dan menetapkan satu tarikh kemudian untuk membuat keputusan.
Ikat jamin Anwar dilanjutkan mengikut syarat yang sama dikeluarkan Mahkamah Rayuan, yang sebelum ini membatalkan pembebasannya yang diputuskan Mahkamah Tinggi pada Mac tahun ini.
Mahkamah Rayuan sebelum ini mendapati beliau bersalah dan menjatuhkan hukuman lima tahun penjara. Beliau dilepaskan dengan ikat jamin sebanyak RM10,000 dan seorang penjamin.
Pihak pendakwaan juga memfailkan rayuan balas memohon hukuman penjara Anwar ditingkatkan jika mahkamah tertinggi itu menegakkan keputusan Mahkamah Rayuan. Ia akan didengar kemudian bergantung kepada keputusan.
Salah seorang peguam Anwar, Ramkarpal Singh berkata kepada pemberita di luar mahkamah, perbicaraan ini mungkin rayuan yang paling lama dalam sejarah Mahkamah Persekutuan.
Termasuk hari ini, ia berlangsung selama 8 hari.
"(Kami) berterima kasih kepada panel hakim kerana mereka sangat sabar. Kami harap keadilan akan menang akhirnya," katanya.
Abangnya, peguam Gobind Singh Deo berkata baik bagi panel mengambil masa mempertimbangkan fakta dalam kes itu.
"Kami yakin akan berjaya."
Ini tuduhan liwat kedua terhadap Anwar. Pertama pada 1998, selepas beliau dipecat daripada kerajaan ketika masih memegang jawatan timbalan perdana menteri dan menteri kewangan.
Ketika itu, beliau dituduh meliwat bekas pemandu isterinya dan dibebaskan Mahkamah Persekutuan pada 2004.
Shafee juga memberitahu media di luar mahkamah, "sangat normal" bagi panel menangguh penghakiman dalam kes berprofil tinggi supaya dapat "memikirkan kes tersebut dengan baik dan membaca semua dokumen yang dikemukakan."
Beliau menegaskan walaupun pihak pembelaan mendakwa pegawai penyiasat Supt Jude Pereira mengusik bukti dengan memotong beg bukti, tiub di dalamnya yang mengandungi sampel tidak pernah dibuka.
Shafee juga menafikan membuat sebarang kenyataan bertujuan menjatuhkan Anwar dengan lebih teruk, menjawab aduan Anwar yang pendakwaan bersikap "tidak profesional dan berdendam.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/tiada-keputusan-hari-ini-mahkamah-persekutuan-perlu-masa-timbang-kes-anwar#sthash.cFacQ8GL.dpuf

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berjabat tangan dengan penyokongnya selepas solat Jumaat di Masjid Abidin Tuanku Mizan Zainal, Putrajaya, hari ini. Keputusan kes liwat beliau hanya diketahui pada satu tarikh yang akan diumumkan kemudian. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 7 November, 2014. Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berjabat tangan dengan penyokongnya selepas solat Jumaat di Masjid Abidin Tuanku Mizan Zainal, Putrajaya, hari ini. Keputusan kes liwat beliau hanya diketahui pada satu tarikh yang akan diumumkan kemudian. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 7 November, 2014. Selepas tidak sampai satu jam ucapan penutup dibuat pihak pembelaan dan pendakwaan dalam rayuan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mahkamah Persekutuan mengumumkan ia akan membuat keputusan pada satu tarikh yang akan ditetapkan kemudian.
Setelah 7 hari mendengar hujah kedua-dua pihak, Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria berkata panel 5 hakim perlu mempertimbangkan isu dan fakta yang dikemukakan.
"Memandangkan fakta yang dikemukakan, kami akan memerlukan sedikit waktu. Kami akan tangguhkan ke tarikh yang akan ditetapkan kemudian," kata Arifin, yang mengetuai panel.

Perbicaraan maraton rayuan Anwar terhadap sabitan kesalahannya yang didakwa meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan bermula pada 28 Oktober. Mengikut jadual asal, ia akan berlangsung selama dua hari sahaja tetapi mahkamah kemudiannya memanjangkan jumlah hari perbicaraan kerana terdapat banyak keterangan.
Selepas pembelaan, diketuai bekas hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram selesai dengan ucapannya petang ini, mahkamah bertanya ketua pendakwa Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah jika beliau mempunyai sebarang perbalahan.
Shafee berkata, beliau mahu membangkitkan kes undang-undang membuktikan beberapa hujah pendakwaan tetapi Arifin memintanya menyediakan citation untuk rujukan panel.
Arifin kemudian berkata mahkamah akan menangguhkan penghakimannya dan menetapkan satu tarikh kemudian untuk membuat keputusan.
Ikat jamin Anwar dilanjutkan mengikut syarat yang sama dikeluarkan Mahkamah Rayuan, yang sebelum ini membatalkan pembebasannya yang diputuskan Mahkamah Tinggi pada Mac tahun ini.
Mahkamah Rayuan sebelum ini mendapati beliau bersalah dan menjatuhkan hukuman lima tahun penjara. Beliau dilepaskan dengan ikat jamin sebanyak RM10,000 dan seorang penjamin.
Pihak pendakwaan juga memfailkan rayuan balas memohon hukuman penjara Anwar ditingkatkan jika mahkamah tertinggi itu menegakkan keputusan Mahkamah Rayuan. Ia akan didengar kemudian bergantung kepada keputusan.
Salah seorang peguam Anwar, Ramkarpal Singh berkata kepada pemberita di luar mahkamah, perbicaraan ini mungkin rayuan yang paling lama dalam sejarah Mahkamah Persekutuan.
Termasuk hari ini, ia berlangsung selama 8 hari.
"(Kami) berterima kasih kepada panel hakim kerana mereka sangat sabar. Kami harap keadilan akan menang akhirnya," katanya.
Abangnya, peguam Gobind Singh Deo berkata baik bagi panel mengambil masa mempertimbangkan fakta dalam kes itu.
"Kami yakin akan berjaya."
Ini tuduhan liwat kedua terhadap Anwar. Pertama pada 1998, selepas beliau dipecat daripada kerajaan ketika masih memegang jawatan timbalan perdana menteri dan menteri kewangan.
Ketika itu, beliau dituduh meliwat bekas pemandu isterinya dan dibebaskan Mahkamah Persekutuan pada 2004.
Shafee juga memberitahu media di luar mahkamah, "sangat normal" bagi panel menangguh penghakiman dalam kes berprofil tinggi supaya dapat "memikirkan kes tersebut dengan baik dan membaca semua dokumen yang dikemukakan."
Beliau menegaskan walaupun pihak pembelaan mendakwa pegawai penyiasat Supt Jude Pereira mengusik bukti dengan memotong beg bukti, tiub di dalamnya yang mengandungi sampel tidak pernah dibuka.
Shafee juga menafikan membuat sebarang kenyataan bertujuan menjatuhkan Anwar dengan lebih teruk, menjawab aduan Anwar yang pendakwaan bersikap "tidak profesional dan berdendam."
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/tiada-keputusan-hari-ini-mahkamah-persekutuan-perlu-masa-timbang-kes-anwar#sthash.cFacQ8GL.dpuf

Tukar Tiub

Posted: 07 Nov 2014 07:06 PM PST

Tukar Tiub


NIAT NAK KONTROL

Posted: 07 Nov 2014 07:00 PM PST
APA 

HUBUNGAN


najib razak 
 dengan ziana zain
dengan mat isa'
dan 
dengan 
majlis agama islam negeri sembilanKOMENTAR
ini lelaki pakai
pakaian perempuan
bagaimana kalau melayu
pakai pakaian bengali
bagaimana kalau melayu
pakai pakaian cina

jabatan agama ini cepat merayu
tentang hal pakaian
tapi dalam kes bunuh altantuya
kenapa tak cepat merayu
apabila razak baginda dibebas
kenapa senyap tak merayuMAINS digesa fail rayuan ke Mahkamah 

Persekutuan

KUALA LUMPUR 8 Nov. - Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) digesa segera memfailkan rayuan ke Mahkamah Persekutuan terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang membenarkan rayuan tiga lelaki Islam berpakaian wanita.

Pengerusi Gabungan Peguam-peguam Ikatan Muslimin Malaysia (iPeguam), Tuan Muhammad Luttfi Abdul Khalid berkata, rayuan itu penting kerana perkara tersebut melibatkan isu Perlembagaan dan kewibawaan institusi agama Islam Negeri Sembilan.

KAH KAH KAH

woit
tak ada kerja lain
jaga tepi kain orang
pergi mampooslaah
orang nak pakai
baju jantan ke 
nak pakai baju betina ke
apa hal nak tangkap pulak
ini bukan ajaran agama
ini ada niat nak kontrol

ciiiis makan duit zakat
makan gaji dari cukai rakyat
susahkan rakyat
dah online dengan tuhan ke
poooorah

KAH KAH KAH


----------

BERITA TERKINI

Posted: 07 Nov 2014 06:00 PM PST

LEBAI  BARACK

HUSSEIN OBAMA
batalkan niat
untuk  singgah
di kuala lumpur
ketika persidangan apec
dan
us-asean summit di myamar

The president will be in China November 10 to 12 for the APEC Asia-Pacific Economic Cooperation leaders' summit and the associated CEO summit, and then he'll have a state visit  with President Xi Jinping. 

November 12 to 14 he's in Myanmar, Burma, for the East Asia Summit the U.S.-ASEAN  Summit in Naypyitaw, and  with Thein Sein and meeting with Daw Aung  San Suu Kyi. 

He is in Brisbane, Australia, then, from the 15th through the 16th  for the G-20. And in  Brisbane, the White House has said, he will do a major speech on Asia policy. 

ANAK BADAK

dah beli 
kasut tinggi tumit
kini frussss
menonggeng----------

MARAH PAGI INI

Posted: 07 Nov 2014 05:00 PM PST


KAH KAH KAH

wat de fak
is going on
kah kah kah

nota
lubang najis
diganti
dengan
lubang jubur
kah kah kah

-----------

PELANDOK DUA SERUPA

Posted: 07 Nov 2014 06:30 AM PST
KAH KAH KAH

siapa buat fitnah ini?
siapa hina ostad?
tangkap tangkap
pelanduk dua serupa
bila nak tangkap
pelanduk itu
kah kah kahOSTAD
mengikut fakwa ostad azhar idrus yang beromem kaw-kaw dalam video pelanduk dua serupa, pompuan dapat Tupperware dan Pyrex kat syurga on ULARMAK BERKATA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/7/14
KAH KAH KAH


-------------

MENTERI KANG KONG

Posted: 07 Nov 2014 05:00 AM PST


DEDAH PERJANJIAN HUTANG 1MDB UNTUK BUKTI MENTERI BERBOHONG

Saya meneliti jawapan yang diberikan oleh Timbalan Menteri Kewangan, Ahmad Maslan semalam mengenai kedudukan kewangan 1MDB.

Beliau mengulas bahawa dana rakyat yang disimpan di Pulau Cayman sedang dalam proses untuk dibawa pulang ke Malaysia setelah didesak oleh rakyat. Semasa saya mula-mula membawa isu dana rakyat yang disimpan di Pulay Cayman ini iaitu dalam April 2013, pengurusan 1MDB menghantar surat mengugut untuk menyaman saya dan kini terbukti bahawa kebimbangan saya itu bertempat.

Oleh itu, mulai minggu depan saya dan pasukan dari National Oversight & Whistleblowers (NOW) akan dedahkan individu dan syarikat-syarikat yang terlibat dalam urusniaga menyimpan dana rakyat secara penuh rahsia di Pulau Cayman itu. Ini penting supaya menteri dan individu terbabit tidak dengan mudah mencuci tangan setelah dana itu mula dibawa kembali ke Malaysia. Individu yang terbabit di dalam keputusan tersebut perlu menerima pertanggungjawaban dari keputusan yang salah itu.

Saya juga terkejut apabila  Ahmad Maslan terus menafikan bahawa Kerajaan Persekutuan menjamin hutang-hutang 1MDB yang kini berjumlah RM41 bilion.

Saya mempunyai satu salinan perjanjian hutang tersebut yang secara jelas menunjukkan Kerajaan Persekutuan menjamin hutang 1MDB walaupun ia ditulis dalam lenggok kata yang berlainan. Hakikatnya, pentadbiran  Najib  Razak ingin bersembunyi di sebalik perkara teknikal untuk menyembunyikan bahawa hutang-hutang 1MDB sebenarnya dijamin oleh rakyat.

Oleh itu, saya akan mendedahkan salinan perjanjian ini di Parlimen pada hari Isnin, 10 November 2014 jam 1130 pagi.

Jika Ahmad Maslan tidak membetulkan kenyataannya sebelum tarikh itu, saya tidak akan teragak-agak membawa usul tergempar merujuk beliau kepada Jawatankuasa Khas Parlimen kerana telah berbohong kepada Parlimen. 

RAFIZI RAMLI
Naib Presiden/Setiausaha Agong KEADILAN
Ahli Parlimen Pandan
  
7 November 2014


-----------

PUNK PUNK LIMA BETA

Posted: 07 Nov 2014 01:09 AM PST
YA AMPOON

KAH KAH KAH

 | November 6, 2014
Sultan-Sharafuddin-Idris-Shah
Umat Islam perlu yakin dengan penuh ikhlas, bersatu dan berpadu fikiran untuk memahami segala ajaran Islam dan ia perlu... More ››

KAH KAH KAH

i have nothing to add
i have nothing to say
only kah kah kah

YA AMPOON

punk punk lima beta

-------------

ULARMAK BERKATA

Posted: 06 Nov 2014 10:07 PM PST

LIBERAL
Teringat kata-kata seorang ularmak yang diinterview di dalam tv. Dengan pakaian puteh, serban puteh, dahi bertompok hitam, amboi alimnya rupa. 

Dia berkata lebihkurang begini, '...pihak liberal sangat dibenci kerana mereka terlalu banyak bertanya...' Oleh itu, marilah jadi pak turut dan ikut membabi buta. Itu yang terbaik bagi dia. on PANDANGAN IALAH FIKRAH MANUSIA
Publish | Delete | Spam
yb
on 11/7/14


NOTA
salah satu  contoh soalan 
yang masih menunggu jawapan
ialah:

lelaki dapat bidadari di syurga
perempuan dapat apa?KAH KAH KAH

kah kah kah
i rest my case
my lord
kah kah kah

---------

KETUANAN MELAYU SUDAH LEEEMBIK

Posted: 06 Nov 2014 09:58 PM PSTSOALAN MENUNGGU
 JAWAPAN
adakah muka ini muka sosok melayu
muka ini jelas keeelihatan
muka saeeekor keeeling


KOMENTAR
united malays national organistion
dan kuncu kuncunya sedar
bahawa mereha hanya 
mendapat 47% undi orang ramai
ini pun menang dengan cara tipu

kalau tunjuk gedebe sekali lagi
kalau tunjuk samseng sekali
lagi ramai rakyat menyampah


NOTA
kalau terus jadi samseng
nanti jadi macam kesd
saddan hussein pulak
kah kah kah


UMNO kini tidak berani bersuara
 | November 7, 2014
Peranan UMNO kini telah diambil alih NGO dan PERKASA kerana orang UMNO kini berada dalam ketakutan kerana dianggap sebagai ekstrem atau tidak relevan dengan pentas globalisasi.
PETALING JAYA : Zainuddin Maidin menyatakan UMNO kini tidak lagi bersuara lantang dan berani dalam soal yang menyentuh akidah dan maruah bangsa, terutamanya dari Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin.
Beliau berkata, peranan UMNO itu kini telah diambil alih oleh badan bukan kerajaan (NGO) dan PERKASA kerana orang UMNO kini berada dalam ketakutan kerana dianggap sebagai ekstrem atau tidak relevan dengan pentas globalisasi.

"Orang bukan Islam dan fanatik Kristian mengambil kesempatan ini untuk mengeksploitasi konsep ini bagi terlihat memihak kepada mereka.
"Terkini orang Islam telah digunakan untuk mendedahkan tiada kesederhanaan dalam Islam di Malaysia bila orang Islam ditonjolkan tidak boleh menyentuh anjing dan pesta arak dibantah oleh orang Islam di negara Islam ini," katanya.
"Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin tidak bersuara dalam soal penganjuran Pesta Arak dan Sentuh Anjing yang sengaja dilakukan untuk mendedahkan menerusi kebangkitan berbagai reaksi bahawa kesederhanaan bukan sifat orang Islam Malaysia," katanya.
Katanya, sindrom sederhana ini menyebabkan Melayu dan Islam berada dalam keadaan bertahan dan pihak musuh di pihak menyerang.

KAH KAH KAH
woit
gerombolan
sudah ada nama baru
perkano  pukisma
pekembar sudah  jadi toyol
sudah ilang teloooo
bila jadi kontrektor kelas f

woit
nak jadi berani apa
sokongan hanya 47%
nak tunjuk terer apa
tak ada sapa sokong
apa punya tuuuuur

KAH KAH KAH---------

DARI SAEKOR BANGANG KE SAEKOR EEE

Posted: 06 Nov 2014 09:30 PM PST


ANWAR 

IBRAHIM


kata bakal peguam negara
saekor eee
masuk islam untuk
jadee melayu
apa punya tuuur

Nik Nazmi mahu dakwa Peguam Negara kerana dakwaan berulang


Ketua Angkatan Muda PKR Nik Nazmi Nik Ahmad dibebaskan oleh mahkamah – buat kali keempat – dari dakwaan melanggar Akta Perhimpunan Aman 2012, dan akan menyaman Peguam Negara kerana "dakwaan berniat jahat".
Mahkamah Tinggi Shah Alam pagi ini menolak rayuan yang dibuat oleh pendakwaraya terhadap pembebasan Nik Nazmi sebelum ini.
Adun Seri Setia dan juga Exco kerajaan negeri Selangor itu berkata, peguamnya akan memfailkan saman sivil terhadap Peguam Negara kerana mengulangi pendakwaan dengan berkata tindakan pendakwaan semula kesalahan yang sama perlu dihentikan. – 7 November, 2014.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/nik-nazmi-mahu-dakwa-peguam-negara-kerana-dakwaan-berulang#sthash.SsE9DZhO.dpufKAH KAH KAH

woit
ini malaysia
kalau pilihanraya
ada sistem
kira sampai menang

mahkamah pulak
ada sistem
dakwa sampai
masuk jil

wat de fak

KAH KAH KAH

---------

DIALOG RAKYAT

Posted: 07 Nov 2014 03:36 PM PST

DIALOG RAKYAT


JPJ diarah bayar RM76,835 pada peniaga

Posted: 07 Nov 2014 04:34 AM PST

MALAYSIAKINI


Seorang peniaga hari ini menang dalam samannya terhadap Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) berhubung pembelian sebuah kereta curi dalam lelongan awam jabatan itu, enam tahun lepas.
  
Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Rozana Ali Yusoff memerintahkan JPJ membayar ganti rugi keseluruhan berjumlah RM76,835 kepada Mohd Iskandar Idris, selaku plaintif.
  
Dalam penghakimannya, beliau berkata JPJ telah gagal menguruskan penjualan secara tender hingga menyusahkan plaintif.
  
Mohd Iskandar, 32, memfailkan saman terhadap Adenan Md Isa, Penolong Pengarah JPJ Selangor, Ketua Pengarah JPJ dan kerajaan Malaysia sebagai defendan pertama hingga ketiga.
  
Dalam pernyataan tuntutannya yang difailkan 12 September 2012  menerusi Tetuan Hakimi & Partners, Mohd Iskandar berkata pada 31 Oktober 2008 beliau membeli sebuah kereta Perodua Kancil pada harga RM1,250 dalam satu lelongan awam yang dijalankan JPJ di Jalan Padang Jawa, Seksyen 16, Shah Alam.

Beliau mendakwa diberitahu oleh JPJ bahawa kereta itu adalah sah untuk dimiliki dan hak milik boleh ditukar kepada namanya tanpa sebarang masalah.
  
Namun pada 14 September 2009, plaintif ditahan polis atas alasan memiliki kereta curi dan digari di khalayak ramai ketika berniaga menjual minuman di sebuah pasar Ramadan.
  
Beliau kemudiaan dibawa ke Balai Polis Seapark, Petaling Jaya, untuk soal siasat.
  
Dalam saman itu, Mohd Iskandar mendakwa beliau terkejut apabila diberitahu polis bahawa kenderaan yang dibeli adalah kenderaan curi walhal beliau membelinya dalam lelongan awam yang dijalankan JPJ.
   
Beliau dibebaskan dengan jaminan polis setelah polis berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan sebelum kenderaan itu disita.
  
Mohd Iskandar berkata beliau sempat mendapatkan semula kereta itu tetapi ia sudah dileraikan semasa dalam penyimpanan dan perlu dibaiki.
  
Plaintif menuntut RM12,335 untuk ganti rugi khas, kos, dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.- Bernama

Filem genre gangster punca buli?

Posted: 07 Nov 2014 04:24 AM PST


Yusof Haslam Yusof Haslam
 
 
KES buli melibatkan pelajar kembali menghantui pemikiran masyarakat selepas penyebaran klip video yang dipercayai berlaku di kalangan pelajar sekolah berasrama.

Dalam hal ini, rata-rata ibu bapa melahirkan kerisauan apabila memikirkan keselamatan anak-anak mereka di sekolah. Malah, selebriti terkenal, Wardina Safiyyah, juga turut meluahkan rasa sekaligus meletakkan kesalahan ini di bahu segelintir penggiat seni yang lebih berminat dalam menghasilkan filem bercorak keganasan dan gangster.

Kenyataan Wardina yang lantang menerusi tulisannya di laman Facebook, sedikit sebanyak mengguris perasaan penerbit terkenal, Datuk Yusof Haslam.

Pemilik syarikat penerbitan, Skop Production ini, turut menasihati personaliti itu agar tidak terlalu menyalahkan pihak lain termasuk penggiat seni dalam industri tempatan.

"Gunakanlah akal fikiran yang waras sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan dan jangan terlalu lantang menyalahkan orang lain dalam apa jua isu yang timbul.

"Setiap kali menghasilkan filem, kami tidak berniat untuk menyebarkan benda yang bukan-bukan kerana di sebalik kisah yang dipaparkan, ada mesej yang ingin disampaikan. Malah, selain filem gangster, saya juga menghasilkan filem bercorak kepolisan.

"Kenapa apabila ada isu sebegini, kami yang dipersalahkan dan filem tempatan 'ditunjal' tanpa perkiraan? Sekiranya anda bukan berada di tempat kami, fikir dahulu sebelum berkata apa-apa perkara yang boleh membawa kepada keburukan," tegas pengarah prolifik ini.

Tambah penerbit filem, KL Gangster ini, seharusnya kesalahan ini tidak diletakkan di bahu industri memandangkan jumlah penonton di pawagam hanyalah sekitar dua peratus sahaja.

"Sejujurnya, kes buli bukanlah perkara baharu dalam masyarakat kita kerana zaman persekolahan saya lagi, perkara ini sudah ada. Malah saya lihat dengan mata saya sendiri apabila ada pelajar di sekolah dibuli dengan teruk.

"Pada hari ini, sejajar dengan teknologi yang semakin canggih, filem bukanlah dilihat sebagai medium utama untuk mempengaruhi minda remaja kerana jumlah tontonan di pawagam lebih rendah berbanding pelayar di Internet yang mencapai 70 peratus.

"Lihatlah video-video yang disebarkan di Facebook, Youtube dan laman perkongsian video lain, malah video pembunuhan serta pemberontakan di negara-negara bergolak juga. Itu semua boleh menyumbang kepada gejala buruk termasuk penyebaran video lucah. Adakah ini kerana filem kita?," soal ikon seni ini lagi.

Anwar puas hati prosiding berjalan lancar

Posted: 07 Nov 2014 04:22 AM PSTFoto Sinar Harian oleh AFIQ RAZALI Foto Sinar Harian oleh AFIQ RAZALI
 
 
PUTRAJAYA - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berpuas hati dengan perjalanan prosiding rayuan terakhir berhubung sabitan dan hukuman yang dikenakan ke atasnya oleh Mahkamah Rayuan sebelum ini.

Menurutnya, lima panel Hakim Mahkamah Persekutuan kes ini telah mendengar dengan teliti setiap hujahan yang dikemukan oleh barisan peguamnya.

"Saya tidak sedikit pun berasa bimbang kerana barisan peguam yang dahulunya diketuai oleh mendiang Karpal Singh dan kini Datuk Seri Gopal Sri Ram telah melakukan tugasan dengan baik," katanya ketika ditemui di luar kamar mahkamah petang tadi.

Beliau berkata, segala dakwaan yang dikemukakan oleh pendakwa berjaya dipatahkan oleh barisan peguam bela.

Peguam bela, Ram Karpal Sigh berkata, perbicaraan yang memakan masa lapan hari ini mungkin rayuan paling lama dalam sejarah Mahkamah Persekutuan

Sementara itu, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah di luar mahkamah menyifatkan kes liwat II sangat rumit apabila terdapat banyak isu sampingan yang diketengahkan oleh pihak pembelaan.

Menurutnya, adalah perkara biasa apabila hakim mengambil masa untuk membuat keputusan.

"Terpulang kepada panel hakim untuk menentukan tarikhnya dan Ia ( keputusan) boleh jadi minggu depan atau dua minggu lagi, " katanya.

Fahmi minta masa 14 hari untuk buat persiapan hadapi Lembaga Disiplin UM

Posted: 07 Nov 2014 04:13 AM PST

ANTARAPOS.COM
 
 
Post Pic
 
 
 
KUALA LUMPUR: Presiden Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya (PMUM) Fahmi Zainol hari ini memohon diberikan masa 14 hari untuk membuat persiapan sebelum pendengaran oleh lembaga disiplin universiti itu.
 
Ketua Unit Media dan Korporat UM Izzad Zalman Abd Kader memberitahu pemberita hari ini bahawa lembaga disiplin mempertimbangkan permohonan Fahmi.
 
"Fahmi memohon tempoh lanjutan bagi perbicaraan dengan berkata dia perlu 14 hari tambahan untuk mempersiapkan tuntutan terhadapnya," katanya yang dipetik The Malaysian Insider.
 
Fahmi berdepan sembilan pertuduhan atas kesalahan menganjur dan menyertai ceramah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.
 
Isnin lalu, keadaan di UM pada perhimpunan haram menjadi huru-hara apabila sekumpulan mahasiswa dan orang ramai yang terdiri daripada penyokong Anwar bertindak merempuh pintu utama UM untuk menghadiri program pidato Ketua Pembangkang itu.

Perbicaraan Mej Zaidi: Ketua Penal Mahkamah Berat Sebelah, Hentak Meja....

Posted: 07 Nov 2014 04:07 AM PST

KELAB GREENBOC 
Mahkamah tentera berat sebelah, ketua panel komen tentang tertuduh di Internet

Mahkamah tentera yang mendengar perbicaraan juruterbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Mejar Zaidi Ahmad yang didakwa membuat kenyataan terbuka berkenaan dakwat kekal digunakan semasa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) harus dibubarkan, kata pihak pembelaan hari ini.

Ini kerana, ketua panelnya, Kol Saadon Hasnan, menunjukkan sifat berat sebelah terhadap tertuduh dalam satu komentar yang dibuatnya di Internet melalui satu artikel di portal berita.

Peguambela Mohamed Hanipa Maidin berkata, Saadon bersikap prejudis terhadap Zaidi.

"Keadilan sudah terjejas. Anak guam kami tidak mahu beliau terus mempengerusikan perbicaraan ini," katanya.

Saadon didakwa mengulas satu laporan berita dengan menulis yang Zaidi sepatutnya menjadi penoreh getah sekiranya beliau tidak suka berada dalam tentera.

Kamar mahkamah bertukar kecoh apabila Hanipa membentangkan kesnya berhujah menggesa panel dibubarkan, dan Saadon menghentak meja.

"Sudahlah, duduk," kata Saadon.


Beliau dikatakan membuat komen tersebut melalui akaun Facebooknya menggunakan nama Saadon Tson.
Ia sebagai respons kepada artikel "Peguam: Kesalahan Mejar Zaidi hanya kerana berani" dikeluarkan Malaysiakini pada 20 Oktober lalu.

Pengguna Facebook bernama Saadon Tson itu menulis: "klu tak nak jd tentera duk kampung motong getah je"

Hanipa berkata, pasukan pembela membuat carian di Internet malam tadi tetapi mendapati komen itu kini 'hilang' bersama dengan akaun Facebook tersebut.

Hanipa berkata, komen itu disedari selepas Zaidi membuat laporan dengan komander nombor satu Bahagian Tentera Udara di ibu pejabat tentera udara di Sungai Besi pada hari sama artikel itu disiarkan.

Pihak pembela boleh memanggil Saadon memberi keterangan sekiranya panel mahkamah tentera itu enggan melucutkan kelayakannya, kata Hanipa.

"Kita dibenarkan memanggil sesiapa pun memberi keterangan sebagai saksi," kata peguam itu.

Hanipa berkata, dalam keadaan biasa, seorang hakim boleh dilucutkan kelayakannya, tetapi dalam kes ini, Saadon membuat komen itu sebelum mahkamah tentera memanggil Zaidi membela diri.

Oleh itu, panel tersebut sudah berprasangka dan perlu dibubarkan,
katanya.

Mahkamah pada 27 Oktober menetapkan hari ini bagi Zaidi, 45, membela diri.

Pegawai Tentera Udara Diraja Malaysia itu mengaku tidak bersalah atas tuduhan melanggar perintah Majlis Angkatan Tentera mengenai penggunaan dakwat kekal semasa PRU13.

Mahkamah sebelum ini menggugurkan lima daripada tujuh pertuduhan ke atasnya kerana kekurangan bukti.

Zaidi kemudian diminta membela diri atas tuduhan membuat kenyataan media menyuarakan kekecewaannya berkenaan dakwat kekal itu, dan membocorkan surat pekeliling mengenai penggunaan dakwat itu kepada media tanpa kebenaran daripada Majlis Angkatan Tentera.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di Taman Bertam Indah di Kepala Batas, Pulau Pinang, pada 3 Mei 2013.

Dalam kenyataan medianya, Zaidi mengatakan dakwat kekal itu – bertujuan mengelak undian berulang – boleh dibersihkan dengan mudah .

Beliau dipuji sebagai pemberi maklumat oleh kumpulan reformasi pilihan raya yang sekian lama curiga dengan proses pengundian melibatkan anggota tentera.

Di mahkamah hari ini, panel juga mengarahkan pasukan pendakwaan menarik balik kenyataan mereka menuduh pembelaan melambatkan prosiding mahkamah dengan membuat satu afidavit bersumpah baru tentang komen berat sebelah Saadon.

Pihak pendakwa berkata, permohonan membubarkan panel dan afidavit bersumpah itu tiba pada saat akhir dan mengejutkan semua orang. –TMI

UMNO kini tidak berani bersuara

Posted: 07 Nov 2014 02:03 AM PST

 
Peranan UMNO kini telah diambil alih NGO dan PERKASA kerana orang UMNO kini berada dalam ketakutan kerana dianggap sebagai ekstrem atau tidak relevan dengan pentas globalisasi.
zainuddin-maidin

PETALING JAYA : Bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin menyatakan UMNO kini tidak lagi bersuara lantang dan berani dalam soal yang menyentuh akidah dan maruah bangsa, terutamanya dari Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata, peranan UMNO itu kini telah diambil alih oleh badan bukan kerajaan (NGO) dan PERKASA kerana orang UMNO kini berada dalam ketakutan kerana dianggap sebagai ekstrem atau tidak relevan dengan pentas globalisasi.

Zainuddin berkata ini dibuktikan dengan kata-kata Naib Ketua Pemuda UMNO Johor, Khairul Anwar Rahmat di sebuah akhbar milik UMNO yang menyatakan bahawa ada ketikanya konsep kesederhanaan tidak sesuai digunakan terutama melibatkan perjuangan agama dan menegakkan undang-undang syariah.

Beliau berkata, walaupun kenyataan tersebut tidak menarik perhatian dan dibiarkan berlalu , ia sebenarnya merupakan suara hati rakyat akar umbi terutamanya ahli-ahli UMNO.

Tambahnya, walaupun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak berjaya dalam usahanya untuk mempromosikan imej Malaysia sebagai contoh negara Islam sederhana, tetapi ia
mendatangkan kesan negatif dalam negara hingga ke peringkat akidah, tradisi dan kedudukan Islam sebagai agama rasmi telah dicabar dengan provokasi yang menjatuhkan maruah Islam di negara ini.

"Orang bukan Islam dan fanatik Kristian mengambil kesempatan ini untuk mengeksploitasi konsep ini bagi terlihat memihak kepada mereka.

"Terkini orang Islam telah digunakan untuk mendedahkan tiada kesederhanaan dalam Islam di Malaysia bila orang Islam ditonjolkan tidak boleh menyentuh anjing dan pesta arak dibantah oleh orang Islam di negara Islam ini," katanya dalam entri terbarunya zamkata.blogspot.com.

Beliau yang juga bekas Ketua Pengarang Kumpulan Utusan Malaysia berkata, keputusan Peguam Negara untuk tidak mendakwa Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali kerana mengancam untuk membakar Bible dalam Bahasa Malaysia telah dicabar lantang bagi menunjukkan tidak adanya keadilan dan kesederhanaan Islam di Malaysia.

"Pengarah Urusan The Star, Datuk Wong Chun Hai telah tampil kehadapan menjadi juara dalam hal ini. Star diberikan kepercayaan oleh Datuk Najib untuk mempromosikan konsep sederhana," katanya.

Beliau berpendapat, konsep kesederhanaan ini menyebabkan orang UMNO dan juga masyarakat Melayu serta Islam berada dalam keadaan menyerah kalah kerana takut dianggap sebagai ekstremis.

"Malah Perdana Menteri Datuk Seri Najib sendiri takut untuk mempertahankan seorang Menterinya Nancy Shukri yang menyampaikan keputusan Peguam Negara itu.

"Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin tidak bersuara dalam soal penganjuran Pesta Arak dan Sentuh Anjing yang sengaja dilakukan untuk mendedahkan menerusi kebangkitan berbagai reaksi bahawa kesederhanaan bukan sifat orang Islam Malaysia," katanya.

Katanya, sindrom sederhana ini menyebabkan Melayu dan Islam berada dalam keadaan bertahan dan pihak musuh di pihak menyerang.

"Dalam peperangan, bila berada dalam keadaan bertahan bererti berada dalam kekalahan. Inilah yang sedang dirasakan oleh orang Melayu dan Islam sekarang," ujarnya.

Pemilik bot ekspres ancam tamatkan perkhidmatan

Posted: 07 Nov 2014 02:00 AM PST

 
Pemilik bot mendakwa mereka sengsara sepanjang 10 tahun yang lepas dengan kenaikan banyak barangan yang melambung tinggi.


bot ekspress


KUCHING: Pengerusi Lembaga Sungai-sungai Sarawak (LSS) Murni Suhaili, menggesa pemilik bot ekspress mesti mengembalikan tambang kepada kadar yang lama sehingga terdapat kelulusan dari kerajaan Sarawak untuk kenaikan tambang.

Beliau berkata setakat ini tiada kelulusan untuk kenaikan tambang bot di Sarawak dan mengingatkan operator bot ekspress untuk tidak menaikkan tambang mereka.

"Sebenarnya LSS telah bersetuju untuk kenaikan harga yang munasabah untuk semua bot ekspress seluruh Sarawak dan sudah mencadangkannya kepada kerajaan Sarawak. Ini untuk memastikan perkhidmatan bot ekspress lebih selamat dan berkualiti," katanya dalam satu kenyataan selepas pemilik bot ekspress mengesahkan mereka menaikkan tambang bermula 1 November tanpa memaklumkan kepada LSS.

Menurut pemilik bot ekspress, banyak faktor yang membuatkan kenaikan tambang bot termasuk harga minyak, gaji pekerja dan kos penyelenggaraan.

Pemilik bot mendakwa mereka sengsara sepanjang 10 tahun yang lepas dengan kenaikan harga banyak barangan yang melambung tinggi.

Mereka mengancam pihak berkuasa jika bekeras dengan mereka, mereka bersedia untuk menamatkan perkhidmatan bot ekspress mereka.

Lembaga Displin UM biadap dan tiada akhlak

Posted: 07 Nov 2014 01:55 AM PST

 
Mereka mahu kami mengikut prosedur tapi mereka tidak mengikut prosedur


Fahmi Zainol_1PETALING JAYA: Presiden Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya (PMUM), Fahmi Zainol mendakwa pihak Lembaga Disiplin Universiti Malaya (UM) bersikap biadap dan tiada akhlak kerana tidak memaklumkan secara terus penangguhan prosiding tatatertib terhadap lapan pelajar UM.

Menurutnya, beliau hanya dimaklumkan oleh staf UM yang terlibat dalam prosiding itu akan ditangguhkan ke 18 November setelah berjumpa sendiri dengan staf tersebut.

"Kami tunggu sehingga jam 12.45 tengahari setelah selesai prosiding dan menanyakan sama ada kami mahu menangguhkan atau tidak prosiding ini.

"Kami tunggu mereka buat keputusan, namun mereka terus keluar tanpa memberitahu kami. Kami sendiri pergi ke tempat prosiding itu, dan kami tanya mana ahli panel dan kami mahu mengetahui keputusan.

"Mereka baru memberitahu prosiding tersebut dilanjutkan ke 18 November," katanya ketika dihubungi oleh FMT.

Dalam prosiding tatatertib yang bermula pagi tadi, beliau diwakili Presiden Kakitangan Akademik Universiti Malaya (PKAUM) Prof Madya Azmi Sharom selaku peguam.

Panel yang terdiri daripada 3 anggota, diketuai Professor Dr Zanariah Abdullah, mendengar testimoni dari semua 8 pelajar di antara jam 9 hingga 12 tengahari ini.

Tambah beliau, "Lembaga Disiplin UM ini tunjuk satu sikap yang biadap, mereka tak menghormati kami sebagai mahasiswa dan Azmi Sharom juga merupakan pensyarah UM."

"Kami mengetahui staf yang perlu beritahu juga sudah lama keluar. Tindakan apa universiti ini. Mereka mahu kami mengikut prosedur tapi mereka sendiri tidak mengikut prosedur.

"Saya menyifatkan sikap universiti ini tidak ada adab dan tidak berakhlak. Tak menghormati kami sebagai mahasiswa dan wakil pensyarah. Sebagai orang Islam kita perlu ada adab dan akhlak," jelasnya.

Katanya lagi apabila diminta ulas mengenai tawaran oleh Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad untuk memberi peluang kepada 8 pelajar UM tersebut menyambung pelajaran mereka di universiti-universiti lain seperti Universiti Selangor (UNISEL) atau Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS), beliau mengucapkan terima kasih.

"Terima kasih kepada Nik Nazmi dan kerajaan Negeri Selangor sudi membantu kami. InsyaAllah kami akan bekerjasama dan sangat menghargai dia (Nik Nazmi) punya tawaran.

"Kalau dah ada tawaran kita akan ke sanalah," ujarnya.

Shafee Perlu Tegak Keadilan, Bukan Jadi Musuh Politik

Posted: 07 Nov 2014 01:27 AM PST

Amirul Ashraff


alt
 
 
 
PUTRAJAYA - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan pihak pendakwaan, Tan Sri Shafee seharusnya menegakkan keadilan dan bukannya menjadi musuh politik pada perbicaraan rayuan kes liwat II. 
 
Anwar berkata, dia sepatut ingat bahawa beliau seorang pendakwa raya yang hanya mewakili peguam negara dan tidak perlu bersikap sombong dan angkuh dengan mengatakan mahu meletakkan paku terakhir didalam keranda buat saya.
 
"Semalam saya duka cita kerana Yan Sri Shafee mewakili peguam negara bercakap dengan begitu sombong dan angkuh dengan mengatakan akan meletakkan paku yang terakhir dalam keranda Anwar. 
 
"Dia mesti ingat yang dia bukannya disini sebagai musuh politik mewakili UMNO, dia sebenarnya adalah pendakwa raya yang hendak pertahankan kebenaran dan tahap profesionalisme, hari ini tiada keranda dan paku buat Anwar," katanya kepada penberita di Istana Kehakiman hari ini.
 
Tambah beliau lagi, tiada rasa kebimbangan dan akan terima sebarang keputusan dengan hati terbuka melalui perbicaraan yang sudah berlangsung.
 
"Saya sikit pun tiada rasa kebimbangan dengan apa yang sudah berlaku dan kesediaan panel-panel hakim Mahkamah Persekutuan dengan mendengar dengan teliti segala hujah yang dibentangkan. Semua hujah mereka telah dipatahkan," katanya lagi.
 
Anwar turut mengucapkan ribuan terima kasih kepada seluruh barisan peguam yang telah berkerja keras sepanjang perbicaraan rayuan kes liwat II ini.
 
"Saya ingin ambik kesempatan ini dengan mengucapkan ribuan terima kasih kepada barisan peguam-peguam sejak mendiang Karpal Singh sehingga sekarang yang telah menjalankan tugas cukup cemerlang, " katanya lagi.

Nik Nazmi bebas lagi, akan saman AG

Posted: 07 Nov 2014 01:21 AM PST

MALAYSIAKINI


 


Anggota exco Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad yang didakwa sebanyak tiga kali oleh Pejabat Peguam Negara atas kesalahan sama, dibebaskan lagi hari ini, kali ini oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Dalam keputusan hari ini, Hakim Datuk Abdul Halim Aman berkata beliau terikat dengan keputusan Mahkamah Rayuan 25 April, yang membebaskan Nik Nazmi atas tuduhan menganjurkan perhimpunan tanpa mengemukakan notis.

Keputusan Mahkamah Rayuan itu juga mengisytiharkan Seksyen 9(5) Akta Perhimpunan Aman yang memperuntukkan kesalahan Nik Nazmi itu sebagai tidak mengikut perlembagaan.

Seksyen berkenaan mentakrifkan perhimpunan spontan sebagai jenayah, dan menyediakan hukuman denda sehingga RM10,000.

Peguam Nik Nazmi, N Surendran berkata beliau berharap tiada lagi tuduhan baru dikenakan ke atas anak guamnya itu yang "mungkin mencipta sejarah sebagai orang yang paling kerap dibebaskan atas tuduhan sama".

Dalam satu tulisan di Twitter selepas keputusan Mahkamah Tinggi itu, Nik Nazmi berkata beliau akan mengemukakan sama ke atas peguam negara kerana mendakwa beliau berulang kali "dengan niat jahat".

"Saya telah meminta peguam mempercepatkan proses menyaman peguam negara kerana pendakwaan jahat ini," katanya.

Dua lagi mangsa tanah runtuh ditemui

Posted: 07 Nov 2014 01:18 AM PST

MALAYSIAKINI


 


Dua lagi mayat tragedi banjir kilat dan tanah runtuh di Cameron Highlands ditemui pagi tadi.
  
Mayat lelaki dan wanita warga Indonesia itu ditemui tertimbus sedalam kira-kira satu meter berhampiran lokasi kejadian di Lembah Bertam, kira-kira 11.05 pagi.
  
Ia kini menjadikan keseluruhan lima mangsa yang terkorban dalam kejadian Rabu lepas itu.
  
Ketua Polis Daerah Cameron Highlands, DSP Wan Zahari Wan Busu berkata kedua-dua mangsa merupakan pekerja kebun sayur di Sungai Kabok, yang dikenali sebagai Suwalis, 40, dan Yunita, 41.
  
Kedua-dua mayat ditemui dalam keadaan masih berselimut.

"Kita percaya mangsa sedang tidur ketika kejadian tanpa menyedari berlaku tanah runtuh dari atas mereka," katanya di pusat kawalan operasi dan bencana di Lembah Bertam hari ini.
  
Mayat dihantar ke Hospital Sultanah Hajah Kalsom di Tanah Rata untuk dibedah siasat.
  
Sementara itu operasi mencari dan menyelamat dihentikan sejak tengah hari  tadi setelah pihak polis membuat penggeledahan di lokasi kejadian.
  
"Kita setakat ini mengesahkan tiada lagi mangsa dalam kejadian tanah runtuh ini. Bagaimanapun pusat kawalan operasi bencana akan terus dibuka di Lembah Bertam bagi memantau keadaan cuaca dan pelepasan air yang mungkin berlaku lagi sekiranya hujan turun petang ini," kata Wan Zahari.
  
Kejadian itu turut mengorbankan seorang pelajar lelaki R. Tunesh, 13, yang ditemui lemas di Sungai Terlom, Kampung Raja; seorang pekerja kebun sayur warga Indonesia yang dikenali sebagai Anipan, 48, yang ditemui tertimbus di Lembah Bertam.
  
Seorang lagi mangsa ialah seorang pekerja kebun sayur warga Nepal, Md Yousuf Miya, 66, yang tertimbus di Jalan Ulu Merah, Ringlet.Bernama

Pakatan gagal batalkan PRU-13

Posted: 07 Nov 2014 01:17 AM PST

MALAYSIAKINI


 Mahkamah Rayuan hari ini mengenepikan permohonan Pakatan Rakyat untuk membatalkan pilihan raya umum ke-13 kerana kontroversi dakwat kekal.

Keputusan majoriti 2-1 itu dibuat oleh tiga panel hakim yang memutuskan perbicaraan demikian perlu didengar menerusi petisyen pilihan raya di mahkamah pilihan raya.

Maka, mahkamah memutuskan bahawa mahkamah sivil tidak mempunyai kuasa untuk mendengar kes pilihan raya dan permohonan untuk menggugurkan pesuruhjaya pilihan raya.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman yang membacakan keputusan itu berkata Mahkamah Tinggi tiada hak untuk membatalkan pilihan raya.

Sementara seorang lagi hakim, Prasad Abraham membuat keputusan yang separa menyebelahi plaintif.

Beliau bersetuju bahawa plaintif berhak untuk mempersoalkan tugas berperlembagaan Suruhanjaya Pilihan Raya dalam melaksanakan tanggungjawabnya sewaktu pilihan raya.

Seorang lagi adalah Hakim Rohana Yusuf.

Pak Samad boikot khutbah prokerajaan

Posted: 07 Nov 2014 01:12 AM PST

MALAYSIAKINI


 


Sasterawan Negara Datuk A Samad Said berkata beliau tidak menunaikan solat Jumaat di Masjid Negara kerana mendakwa khutbah di masjid itu menyebabkan "hatinya sakit".

Sebaliknya, katanya, beliau beralih mendengar khutbah di Masjid India walaupun dalam bahasa Tamil yang tidak difahaminya, berbandingkan khutbah di Masjid Negara yang didakwanya selalu memihak kepada kerajaan.

"Saya tidak suka dengar situ (Masjid Negara). Jadi saya pergi Masjid India. Dia (imam) bercakap dalam Bahasa Tamil dan saya tidak faham, tapi saya suka.

"Tak faham oklah, sedapkan? Tapi kalau dalam Bahasa Malaysia, dia cakap kamu faham, hati sakit," katanya.

Beliau berkata kepada pemberita selepas sidang media bagi majlis makan malam dan mengutip derma bagi memperingati Teoh Beng Hock di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau yang mesra dipanggil Pak Samad sebelum ini biasa menunaikan solat Jumaat di Masjid Negara tetapi beliau telah berpindah ke Masjid India sejak empat bulan lalu.

Walaupun khutbah di Masjid India menggunakan bahasa Tamil, Pak Samad berkata ramai orang Melayu menunaikan solat itu dan beliau sudah mulai rasa mesra kerana menemui rakan baik di masjid itu.

Sokong Anwar

Sementara itu Pak Samad berpendapat tidak mustahil berlaku himpunan besar-besaran jika Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan berhubung kes liwat II.

"Kalau lihat dari hadirin umum yang datang (ke Mahkamah Putrajaya), memang ada yang rasa ketidakpuasan hati tentang kes ini.

"Jadi kalau ada apa-apa berlaku, misalnya hukuman yang tidak memihak kepada Anwar, tidak mustahil akan ada tunjuk perasaan yang besar-besaran di serata negara," katanya.

Mengulas lanjut, Pak Samad berkata beliau hadir ke mahkamah di Putrajaya dalam tempoh beberapa hari berturut-turut utnuk memberi sokongan kepada Anwar.

"Saya berada di situ memang untuk menyokong Anwar, sebagai seorang sasterawan negara saya mempercayai dia wajar disokong.

"Kalau anda lihat memang tidak ada sasterawan negara yang lain. Jadi saya memberi sokongan saya yang padu dan penuh," katanya.

Majlis makan malam

Sementara itu, NGO Teoh Beng Hock Trust for Democracy akan mengadakan majlis makan malam untuk mengutip dana pada 5 Disember depan di Dewan Mutiara, Mutiara Complex, Jalan Ipoh bermula jam 7 malam

Pak Samad yang juga merupakan presiden Teoh Beng Hock Trust for Democracy berkata tujuan kutipan dana ini untuk membolehkan yayasannya membantu individu yang ditahan atau mati di lokap tahanan.

Katanya, kutipan dana ini juga bertujuan mengadakan pelbagai program pendidikan untuk menyedarkan masyarakat mengenai hak kemanusiaan dan demokrasi.

Beliau berkata, yayasannya akan menghantar surat kepada semua ahli Parlimen dan ADUN untuk mendapat bantuan dermaan dan berharap dapat mengutip RM500 ribu dana dalam majlis itu.

Liwat II: Tarikh keputusan ditetapkan kemudian

Posted: 07 Nov 2014 01:09 AM PST

MALAYSIAKINI


 


3.48pm: Shafee membangkitkan satu kes mahkamah berhubung ikatan dokumen yang hilang

Gopal berkata pasukan pembelaan tidak akan membalas.

Hakim Ariffin berkata, mahkamah akan mendedahkan keputusan pada satu tarikh lain yang akan ditetapkan kemudian.

Ini memandangkan proses penghujahan mengambil masa lama.

Mahkamah turut melanjutkan tempoh ikat jamin Anwar.

3.45pm: Shafee mempersoalkan takrif "tanpa kerelaan".

Katanya, pendakwaan memberikan 14 ikatan dokumen kepada para hakim namun Hakim Suriyadi berkata mereka hanya menerima 13 ikatan.

3.38pm: Gopal berkata Shafee mengkritik Anwar kerana menyifatkan kes tersebut sebagai satu konspirasi.

Katanya, perkara itu sepatutnya dimaafkan kerana Anwar didakwa dengan tuduhan sama bersama seorang individu yang mengemukakan keterangan meragukan pada 1998.

Anwar hanya dibebaskan di Mahkamah Persekutuan pada 2004 dengan penghakiman majoriti 2-1.

Namun, Anwar kemudiannya didakwa sekali lagi dengan kesalahan sama, dengan individu berbeza.

Katanya, Anwar diserang oleh pendakwaan berdasarkan keterangan seorang saksi yang tidak dapat dipertahankan.

Gopal mengucap terima kasih kepada anggota panel dan menamatkan penghujahannya.

3.48: Hakim Ariffin berkata keputusan rayuan akan ditetapkan pada tarikh yang akan ditentukan kemudian.

3.30pm: Turut hadir di mahkamah ialah bekas presiden ABIM yang pertama, Dr Razali Nawawi yang juga rakan karib Anwar.

Gopal berkata, hakim perbicaraan tidak perlu membuat pentahkikan kerana hakim itu sendiri terpesong kerana tidak menilai keterangan Saiful.

Sri Ram berkata, gambar menunjukkan Saiful menghidangkan teh perlu diterima kerana fotograf dalam teknologi masa kini boleh dirakam tanpa menggunakan negatif.

Oleh itu, sekiranya seseorang itu mengecam dirinya dalam gambar tersebut, keterangan berkenaan perlu diterima.

"Tidak perlu dipanggil pembuat (gambar)," kata Gopal.

Katanya, kehadiran Saiful untuk menghidang teh di situ juga menimbulkan persoalan ke atas keterangan "tanpa kerelaan".

3.23pm: Bekas hakim mahkamah persekutuan itu berkata Saiful perlu dianggap sebagai individu yang bersubahat.

Katanya, melihat kepada bahasa yang digunakan ke atas Anwar, serta keadaan kes tersebut, elemen motif dan tuduhan berkenaan boleh dipatahkan dengan mudah.

"Saiful sememangnya seorang saksi yang mana keterangannya perlu ditahkik.

"Sekiranya ada keraguan serius jika kesalahan itu berlaku, beliau adalah individu dengan kewibawaan yang disangsikan.

"Sekiranya tiada kewibawaan, pentahkikan tidak lagi relevan," katanya.

3.20pm: Gopal mempertahankan keterangan Dr Osman yang konsisten dengan kenyataan kepada polis dan tidak perlu dicabar.

Ini menunjukkan Dr Osman jujur dan berwibawa, katanya.

3.14pm: Persidangan mahkamah bermula.

Gopal mengemukakan hujahan mengenai kewibawaan doktor Hospital Pusrawi, Dr Mohd Osman Abdul Hamid kerana memberi keterangan tidak konsisten.

3.07pm: Anak perempuan Anwar, yang juga MP Lembah Pantai dan MP Sungai Petani, Datuk Johari Abdul turut hadir.

2.55pm: MP Bukit Katil dan naib presiden PKR Shamsul Iskandar Md Akin, barisan exco Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad dan Shuhaimi Shafiei, MP Alor Setar Gooi Hsiao Leung dan MP Petaling Jaya Selatan MP Hee Loy San.

2.48pm: MB Selangor Azmin Ali turut hadir.

Shafee tiba di mahkamah dengan barisan pasukan pendakwaan.

Mahathir memberitahu pemberita bahawa beliau duduk berdekatan dengan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ketika solat Jumaat.

2.38pm: Gopal Sri Ram tiba bersama pasukan pendakwaan - R Sivarasa, Sangeet Kaur Deo, N Surendran, J Leela dan Latheefa Koya.

2.10pm: Anwar bersama 30 orang penyokong berarak ke Istana Kehakiman sebaik selesai menunaikan solat Jumaat di Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin.

Setibanya di perkarangan Mahkamah Persekutuan, Anwar bersalaman dengan penyokongnya sebelum masuk ke mahkamah.

Rayuan kes sabitan kes Liwat II Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Persekutuan yang masuk hari kelapan hari ini menjadi pendengaran rayuan paling lama di Malaysia.

Peguam Ram Karpal, yang merupakan salah seorang anggota barisan pembelaan Anwar berkata beliau merasakan bahawa kes ini, yang pada awalnya ditetapkan untuk pendengaran pada 28 dan 29 Oktober merupakan salah satu kes rayuan paling lama.

"Saya pernah menangani banyak kes tetapi tidak boleh ingat kes yang lebih lama daripada ini," katanya.

Ini merupakan usaha terakhir Anwar untuk mengenepikan sabitan kes meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Anwar dijatuhkan hukuman penjara lima tahun oleh Mahkamah Rayuan atas sabitan kes tersebut.

Peguam kanan, yang juga bekas hakim Mahkamah Rayuan Tan Sri Gopal Sri Ram dijangka akan mengambil masa 15 minit untuk menamatkan penghujahannya dan juga rayuan pihak pembelaan.

Peguam yang dilantik kerajaan, Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah pula memaklumkan panel hakim semalam bahawa beliau memerlukan masa 10 minit untuk menjawab isu yang dibangkitkan oleh Gopal.

Persoalan utama hari ini: Adakah panel Mahkamah Persekutuan akan memutuskan kes tersebut hari ini selepas mendengar penghujahan.

Difahamkan, Hakim Ariffin akan berada di luar negara pada minggu depan manakala anggota panel lain juga akan bercuti.

Malaysiakini melaporkan persidangan hari ini secara langsung.

Lamanweb lapor buku dakwa rasuah terhadap Taib digodam

Posted: 06 Nov 2014 08:36 PM PST

MALAYSIAKINI


 


Bruno Manser Fund (BMF) mendakwa bahawa kerajaan Malaysia dikesan menggodam laman web yang memuatkan laporan mengenai buku 'Money Logging: On the Trail of the Asian Timber Mafia' tulisan Lukas Straumann.

Buku tersebut mndakwa berlaku amalan rasuah di pihak bekas ketua menteri Sarawak itu yang kini menjadi Yang Dipertua Negeri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan keluarganya berhubung dengan industri pembalakan di negeri itu.

Satu kenyataan yang dikeluarkan oleh BMF semalam mendakwa
Environment News Service (ENS) yang berpangkalan di di Amerika Syarikat melaporkan bahawa laman webnya diserang kerana menyiarkan laporan mengenai buku tersebut.

"Sejurus selepas siaran akhbar anda mengumumkan buku itu dihantar, server ENS dan World-Wire teruk diserang. Pasukan keselamatan kami mengesan laluan kembali kepada kerajaan Malaysia. Mereka berjaya menutup server kami selama kira-kira dua jam, "kata kenyataan itu.

Penulis buku itu, Straumann, yang yang pengarah eksekutif BMF, berkata serangan terhadap laman web ini mengejutkan kerana ia adalah haram untuk berbuat demikian.

Pihaknya menuntut penjelasan daripada kerajaan Malaysia dan jaminan bahawa pegawai-pegawai Malaysia tidak akan melakukan apa-apa langkah-langkah lanjut untuk menghalang pengedaran dan laporan mengenai buku itu.

100 siswa mula berhimpun di UM

Posted: 06 Nov 2014 08:34 PM PST

MALAYSIAKINI


 


Sekumpulan lebih 50 orang pelajar Universiti Malaya mula berhimpun seawal jam 9 pagi ini bagi menyatakan solidariti bersama lapan rakan mereka yang dihadapkan ke lembaga tatatertib universiti.

Kumpulan siswa berkenaan sebelum itu berarak dari perhentian bas utama, UM Sentral ke Kompleks Perdanasiswa dengan memakai riben berwarna biru.

Lapan orang rakan mereka, termasuk aktivis siswa Fahmi Zainol, berdepan dengan tindakan disingkir daripada universiti kerana menyertai perhimpunan yang dianggap haram bersama ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, 27 Oktober lalu.
                                  
Tujuh individu – empat orang ahli akademik dan tiga orang siswa – mewakili tujuh daripada siswa berkenaan, manakala seorang lagi, Abraham Au, mewakili dirinya sendiri hari ini.

Mahkamah Rayuan iktiraf hak transgender

Posted: 06 Nov 2014 08:32 PM PST

MALAYSIAKINI


 


Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini memutuskan bahawa Seksyen 66 Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Sembilan) 1992 yang memperuntukkan hukuman ke atas lelaki Islam berpakaian wanita bercanggah dengan perlembagaan.

Hakim Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus menyampaikan keputusan yang mengisytiharkan Seksyen 66 sebagai terbatal.

Keputusan berkenaan secara tidak langsung mengiktiraf hak golongan transgender yang mengalami disforia gender dan berpakaian serta berkelakuan seperti wanita.

Keputusan berkenaan disambut dengan gembira oleh para penyokong dan kumpulan transgender yang hadir di mahkamah hari ini.

Kes berkenaan difailkan oleh Muhamad Juzaili Mohamad Khamis, 26, Syukor Jani,  28, dan Wan Fairol Wan Ismail, 30, pada 2 Februari 20122, untuk mencabar kesahakan peruntukan terbabit.

Mengikut Seksyen 66, mereka boleh dihukum penjara maksimum enam bulan penjara dan didenda RM1,000 oleh Mahkamah Syariah.

Mereka menamakan kerajaan negeri Negeri Sembilan, pengarah jabatan agama Islam negeri, pengarah penguatkuasa syariah dan ketua pendakwaan sebagai responden.

Mereka turut memohon perintah mahkamah untuk menghalang penahan dan pendakwaan ke atas mereka.

Makhamah Tinggi Seremban yang menolak permohonan tiga individu berkenaan memutuskan bahawa agar hak tersebut diketepikan kerana mereka dilahirkan sebagai lelaki Islam dan perlu mengikut undang-undang dan ajaran agama.

Panel tiga orang hakim Mahkamah Rayuan hari ini turut dianggotai Hakim Datuk Aziah Ali dan Hakim Datuk Lim Yee Lan.

63 tahun: Masalah dalaman mematangkan PAS

Posted: 06 Nov 2014 08:26 PM PST

MUHAMMAD FAIZAL  


KUALA LUMPUR: Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan masalah yang timbul di dalam PAS merupakan ujian kepada parti untuk menyelesaikannya yang mematangkan PAS.

Beliau yang merupakan panel pada program Bicara Harakah 'Matangkan PAS Di Usia 63 Tahun' petang semalam turut memberitahu apa yang berlaku adalah satu peralihan dimensi dalam mencorakkan pemikiran matang.

"Ujian kepada PAS dalam memastikan parti itu terus matang dengan cara menguruskan krisis yang berlaku terutama krisis dalaman.

"Untuk mencapai pada usia 63 tahun, PAS telah melalui pelbagai proses ujian yang lebih mencabar jika dibandingkan sekarang," katanya.

‎Namun beliau yang turut berpendapat, walaupun kematangan terhadap PAS itu dilihat subjektif tetapi ia harus dilihat bagaimana parti itu diuruskan.

"Proses 63 tahun pertama telah kita lalui dengan bijaksana dan kita telah matang dengan setiap selok belok politik.

"Namun untuk menghadapi 63 tahun akan datang merupakan satu proses berterusan dan perlu diurus dengan baik agak kematangan PAS ini terus releven selama-lamanya.‎

"Tujuan penubuhan 'core business' PAS adalah politik iaitu dalam konteks demokarsi, pilihan raya dan hak rakyat, ini yang harus ditekankan dalam perjuangan sekarang," sambung beliau.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu turut berpendapat, jika dahulu rakyat hanya melihat PAS dan Umno, namun perubahan telah berlaku hari ini apabila orang melihat dari sudut dan aliran pemikiran yang berbeza.

"Walaupun pemikiran yang berbeza, PAS perlu meneruskan perjuangan untuk Islam dan kita bergerak ke depan, tidak perlu undur ke belakang.

"Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) merupakan satu kejayaan dan tahap kematangan terhadap realiti politik di Malaysia dalam konteks demokrasi," jelas beliau lagi.

Beliau turut menggesa agar anak muda perlu diberikan peluang untuk menonjolkan diri serta kebolehan mereka agar PAS terus relevan dengan seluruh lapisan masyarakat.

Turut menjadi panel pada program tersebut adalah Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr Riduan Mohd Nor dan Koordinator Lensa Anak Muda (Lensa), Safwan Anang sementara Pengerusi Impak Pemuda PAS Malaysia, Borhanuddin Othman selaku moderator. - HARAKAHDAILY

Penyokong, jangan timbulkan kekecohan

Posted: 06 Nov 2014 08:22 PM PST


SINAR HARIAN

PDRM
 
 
KUALA LUMPUR - Penyokong Ketua Pebangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Mohd Saiful Bukhari Azlan dinasihat tidak menimbulkan sebarang kekecohan berhubung keputusan rayuan akhir Liwat II yang akan diumumkan Mahkamah Persekutuan.

Pemangku Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun berkata, pihaknya akan menambah bilangan anggota bagi mengawal keselamatan sekiranya tahap keselamatan dirasakan terancam.

"Kepada kedua-dua penyokong jangan cuba menimbulkan ancaman atau melakukan huru-hara terutama di sekitar Lembah Klang.

"Tindakan tegas akan diambil kepada mereka yang melakukan demikian," katanya pada sidang media selepas menyempurnakan Majlis Penutupan Program Diploma Sains Siasatan sesi 2012/2013di Maktab PDRM Cheras hari ini.

Banjir lumpur: Operasi mencari mangsa diteruskan

Posted: 06 Nov 2014 08:16 PM PST

SINAR HARIAN


Keadaan di sekitar Pekan Ringlet yang dilanda banjir kilat semasa tinjauan Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi dan Air (KeTTHA) di Cameran Highland, hari ini. - Foto Bernama Keadaan di sekitar Pekan Ringlet yang dilanda banjir kilat semasa tinjauan Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi dan Air (KeTTHA) di Cameran Highland, hari ini. - Foto Bernama
 
 
CAMERON HIGHLANDS - Operasi mencari dan menyelamat dua warga Indonesia yang masih hilang dipercayai tertimbus runtuhan tanah di kebun sayur Sungai Kabok di Lembah Bertam, di sini diteruskan pagi ini.

Timbalan Pengarah Bomba dan Penyelamat Pahang, Morni Mamat berkata, pihaknya terpaksa menggunakan empat ekor anjing pengesan untuk menjejaki mangsa yang tertimbus.

"Kalau tiada mangsa yang ditemui, bomba akan rujuk kepada polis yang berkemungkinan mangsa dipercayai sempat melarikan diri.

"Ini kerana tidak ada saksi yang melihat mangsa tertimbus," katanya ketika ditemui pemberita di pusat kawalan operasi dan bencana di Lembah Bertam, di sini hari ini.

Katanya, usaha mencari mangsa berdasarkan laporan yang dibuat oleh pihak majikan kepada polis dan makluman mereka kepada bomba.

Morni berkata, 27 anggota dan pegawai bomba, 10 tentera dan 10 anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) terbabit dalam usaha mencari mangsa di lokasi kejadian.

Dalam kejadian itu, tiga orang disahkan maut dengan seorang pelajar lelaki, R. Punesh, 13, ditemui lemas di Sungai Terlom, Kampung Raja, manakala seorang pekerja kebun sayur warga Indonesia yang dikenali sebagai Anipan, 48, ditemui tertimbus di Lembah Bertam.

Seorang lagi mangsa, seorang pekerja kebun sayur warga Nepal, Md Yousuf Miya, 66, meninggal dunia selepas ditemui tertimbus di Jalan Ulu Merah, Ringlet.

Kejadian yang berpunca daripada hujan lebat itu, turut menjejaskan 203 penduduk yang terdiri daripada 47 keluarga di Kampung Baru dan Lembah Bertam yang terpaksa dipindahkan ke Pusat Pemindahan Dewan Orang Ramai Ringlet.

Semalam, penduduk di tebing Sungai Bertam dekat sini diarahkan berpindah apabila air Empangan Sultan Abu Bakar dilepaskan secara berperingkat ekoran parasnya yang semakin meningkat akibat hujan lebat. - Bernama

PBT & PKM daftar belia kahwin teramai bakal dapat insentif RM10,000

Posted: 06 Nov 2014 08:13 PM PST

Oleh: NAZLI IBRAHIM


SHAH ALAM: Skim Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) melibatkan manfaat secara langsung kepada golongan belia akan terus dirancakkan dengan pelbagai program.

Antara langkah bakal diambil termasuk menghadiahkan wang tunai RM10,000 sebagai insentif kepada Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) dan Penggerak Belia Tempatan (PBT) yang berjaya mendaftarkan peserta program Insentif Perkahwinan Belia Selangor paling ramai.

perkahwinan belia1Exco Pembangunan Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan, Amiruddin Shari berkata, langkah itu diambil berikutan penyertaan belia dalam program insentif perkahwinan itu masih berada ditahap rendah.

"Dilihat pendaftaran untuk insentif perkahwinan masih sangat rendah, kita ada 17,000 sahaja tahun lepas.

"Jadi untuk insentif itu, tahun hadapan PBT mendaftarkan paling banyak kita hadiahkan RM10,000 dan Pusat Khidmat Masyarakat juga RM10,000," kata Amiruddin di Program Taklimat Pembentangan Laporan Akhir Dasar Belia Negeri Selangor di Bangunan Annexe, di sini, malam tadi.

Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Selangor sebelum ini memperkenalkan pelbagai program di bawah Skim MES sebagai usaha mengembalikan hasil negeri kepada rakyat.

Program-program itu melibatkan semua lapisan umur daripada peringkat bayi hinggalah ke peringkat usia emas.

Program itu turut menitik beratkan skim yang melibatkan belia secara langsung seperti hadiah masuk universiti, insentif perkahwinan belia dan pelbagai agenda lain.EZY

Pertikai fatwa bukan pendirian PAS Selangor

Posted: 06 Nov 2014 08:06 PM PST

HARAKAHDAILY


KUALA LUMPUR: "Saya ingin menegaskan di sini bahawa tindakan beberapa orang ahli Parlimen PAS mempertikaikan keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor berkenaan liberalisme dan pluralisme adalah bukan pendirian PAS Selangor," ujar Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar A Samad.

Sehubungan itu, tegasnya laporan bahawa terdapat di antara mereka adalah pimpinan PAS Selangor adalah tidak benar.

Ini, ujarnya kerana terdapat media yang melaporkan bahawa salah seorang dari mereka adalah Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor.

Jelasnya, laporan itu adalah sama sekali tidak benar dan PAS Selangor kesal dengan tindakan tidak profesional media tersebut.

"Kami juga melihat tindakan mempertikaikan keputusan Jawatankuasa Fatwa secara terbuka adalah satu tindakan yang tidak wajar," ujarnya yang juga Exco Kerajaan Selangor dalam satu kenyataan.

Tambahnya, ia akan membuka ruang untuk semua fatwa-fatwa dipertikaikan.

Katanya lagi, keadaan yang sedemikian sudah tentu akan mewujudkan kekeliruan di kalangan umat Islam.

"Tindakan ahli-ahli parlimen PAS tersebut telah dibuat tanpa berbincang dengan PAS Selangor walaupun kami mengadakan pertemuan mingguan wakil-wakil rakyat iaitu pada setiap pagi Rabu," ujarnya yang juga Adun Chempaka.

Tambahnya, wakil-wakil rakyat tidak sepatutnya bertindak bersendirian kerana mereka bertanding di dalam piliharaya umum di atas tiket parti dan bukan tiket individu.

Oleh yang demikian, tegasnya lagi tindakan mereka akan dilaporkan kepada PAS Pusat untuk tindakan selanjutnya. - HARAKAHDAILY

Guan Eng tutup mata, telinga tindakan DAP Sarawak

Posted: 06 Nov 2014 08:04 PM PST

ANDRI ZULKARNAENPenulis berdiri di belakang sebelah kiri sekali bersama pemimpin PAS Sarawak dan PKR semasa mesyuarat PR Sarawak baru-baru ini. Pemimpin DAP dijemput tetapi tidak hadir.BERUCAP dalam konvensyen Tahunan DAP Wilayah Persekutuan pada 2 November yang lepas, seperti mana yang dirakam oleh KiniTV,Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menyifatkan dalam PR, ada parti yang 'cakap tak serupa bikin'. Menurut beliau lagi parti itu bukan sahaja tidak menunaikan janji malah tidak menunjukkan komitmen kepada Pakatan.

Walaupun Guan Eng tidak menyebut nama parti itu namun yang jelas dan nyata sindiran itu merujuk kepada PAS berhubung krisis Menteri Besar Selangor baru-baru ini.

Apa yang lebih menarik intipati ucapan beliau ialah beliau dengan tegas berkata mana-mana pihak yang ingin bekerjasama dengan DAP perlu memiliki prinsip dan amalan yang sama dengan parti itu. Malah katanya lagi DAP berjuang kerana prinsip dan tidak takut berjuang bersendirian kalau perlu.

Teguran Guan Eng tidak terhenti di situ, beliau mengulangi ucapannya di Majlis Fund-Raising Dinner DAP Petaling Jaya keesokan harinya di Kelana Jaya, kali ini terang-terangan menyebut nama PAS dan lebih ditujukan kepada Presiden PAS.

Saya menjadi terkaku kehairanan bila mendengar ucapan berapi Guan Eng ini yang juga merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang. Saya juga terfikir adakah beliau sebagai Ketua Menteri dan Setiausaha Agung DAP kini tinggal dan berkelana di luar negara.

Ucapan serta pendirian yang dinyatakan oleh Guan Eng amat mengelirukan sebenarnya. Hairan pun ada di hati saya dengan kata-kata yang keluar dari mulutnya. Mungkin juga beliau jenis spesies yang tidak boleh mendapat mikrofon terus berucap mengikut selera atau syok sendiri.

Adakah Guan Eng sedar atau tidak akan tindakan buruk yang telah dilakukan oleh DAP Sarawak sehingga menimbulkan kemelut dalam PR Sarawak?

Tindakan memutuskan segala hubungan komunikasi bukan sahaja dengan PAS Sarawak malah dengan PKR yang kononnya tidak bersama mereka mendesak PAS Sarawak menyatakan pendirian mengenai isu hudud di Sarawak, bukan setakat itu sahaja, alasan yang diberi oleh DAP Sarawak bahawa mereka tidak setuju dan menentang pelaksanaan enakmen hudud di Kelantan yang boleh menjejaskan kerusi sedia ada mereka dan peluang mereka untuk mencapai kemenangan pada Pilihan raya Negeri (PRN) Sarawak akan datang.

DAP Sarawak seperti mana dalam kenyataan baru-baru ini berkata mereka masih kekal dalam gabungan Pakatan Rakyat, namun tindakan yang diambil oleh mereka memboikot semua program melibatkan PR Sarawak sehingga ke hari ini amat menghairankan.

Apakah ertinya memboikot program tetapi masih kekal dalam Pakatan? Pelik sungguh tingkah laku serta tindakannya. Kalau sudah boikot semua program PR serta sudah mencemuh rakan dalam Pakatan adalah lebih baik keluar sahaja secara terhormat dari Pakatan.

Pengerusi DAP Sarawak YB Chong Chieng Jen dalam kenyataan medianya berkata DAP Sarawak bersikap tunggu dan lihat sementara menunggu pemilihan kepimpinan PAS yang bakal diadakan tahun depan. Sekiranya kepimpinan PAS yang baru masih didukung oleh pemimpin yang menyokong hudud maka mereka akan bertindak menarik diri dari PR. Tindakan DAP Sarawak ini adalah keterlaluan dan cuba mencampuri urusan dalam dan mempengaruhi pemilihan kepimpinan PAS.

Mengapa Guan Eng tidak menyatakan pendirian DAP Pusat ke atas tindakan melampau DAP Sarawak dalam Pakatan Rakyat yang ternyata jelas tidak menunjukkan komitmen kepada Pakatan.

Adakah tindakan DAP Sarawak itu adalah contoh prinsip dan amalan DAP yang dimaksudkan oleh Guan Eng? Guan Eng harus sedar bahawa langkah yang diambil oleh DAP Sarawak ini boleh menjejaskan persiapan PRN rakan-rakan dalam PR. Guan Eng juga seharusnya mencerminkan DAP itu sendiri terlebih dahulu sebelum membuat segala macam kenyataan yang boleh memburukkan keadaan.

Alangkah baiknya Guan Eng segera menyelesaikannya isu DAP Sarawak ini dari menanggung "biawak hidup" kepada rakan-rakan dalam PR Sarawak. Kenyataan Guan Eng ini seperti tulisan saya yang lalu umpama "meludah ke langit terkena muka sendiri".

Yang pasti DAP Sarawak hanya berminat untuk menang dan tiada sedikit pun di hati sanubari mempunyai perasaan setiakawan dalam PR. Jangan-jangan apa yang dikatakan dan dicemuh oleh pemimpin dan macai BN terhadap DAP benar belaka.

Adakah DAP sedar yang mereka sekarang jadi alat atau wakil kepada suara Gerakan, MCA dan SUPP dalam usaha menentang PAS? Adakah DAP Sarawak hendak menggantikan SUPP setelah mereka berjaya menumbang SUPP dan seterusnya menjadi mesra BN Sarawak satu hari nanti setelah SUPP terendam dalam politik Sarawak?

Sedarkah DAP Sarawak bahawa mereka sebenarnya telah terperangkap dalam jerat parti kompenan BN apabila mereka secara tidak sedar telah menjadi alat SUPP? SUPP telah berjaya memecahkan perpaduan dalam PR Sarawak. Matlamat SUPP hanya ingin melihat DAP Sarawak keluar dari PR dan usaha mereka hampir berjaya. Sekarang terserah kepada DAP Sarawak untuk memikirkan masa depan parti mereka.

(*)  Penulis adalah Ketua Penerangan PAS Sarawak yang juga anggota Majlis Pakatan Rakyat Sarawak.

Aolidariti bersama #UM8 desak gugurkan pertuduhan

Posted: 06 Nov 2014 08:02 PM PST

ARIF ATAN 

 

 


KUALA LUMPUR: Tindakan pentadbiran Universiti Malaya (UM) menggunakan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) dengan mengenakan beberapa pertuduhan terhadap lapan mahasiswa secara terpilih susulan Pidato Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim, 27 Oktober lalu dilihat sebagai bercanggah dengan hak kebebasan bersuara seperti termaktub dalam Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan Malaysia.

Naib Presiden Persatuan Mahasiswa Islam UM (PMIUM), Zarin Maszalan berkata demikian ketika mengulas tindakan tatatertib mengikut akta drakonian tersebut termasuk ke atas Presiden Persatuan Mahasiswa UM (PMUM), Fahmi Zainol dan Yang Dipertua Persatuan Mahasiswa Islam UM (PMIUM), Khairol Najib Hashim.

"Kami diperingkat PMIUM mendesak UM menggugurkan semua tuduhan ke atas lapan mahasiswa ini serta-merta dan mengajak orang ramai untuk hadir bersolidariti bersama-sama pada hari Jumaat ini," ujarnya.

Sementara itu, Timbalan Exco Politik dan Hal Ehwal Semasa PMIUM, Anis Syafiqah berkata, nilai kebebasan akademik tidak seharusnya terbelenggu dalam ruang lingkup teori sebaliknya mengasak idealisme mahasiswa kepada pengamalan ilmu melalui aktivisme.

"Mahasiswa semakin sedar akan hak mereka sebagai 'stakeholder' utama universiti dan terus giat memberi penerangan kepada masyarakat terutamanya warga kampus dalam usaha membumikan nilai kebebasan akademik di universiti.

"Tidak kira yang ditindas itu seorang tokoh mahupun rakyat bawahan di ceruk kampung, di mana ada kezaliman, di situ mahasiswa bangkit," tegas Anis lagi.

Untuk rekod, Syamimi Munira merupakan satu-satunya mahasiswi yang didakwa oleh pihak pentadbiran UM mengikut Kaedah-kaedah Universiti Malaya (Tatatertib Pelajar 1999) kerana mengambil bahagian dalam program Pidato Datuk Seri Anwar Ibrahim: 40 tahun dari UM ke Penjara di Dataran Dewan Tunku Canselor UM.

Pertubuhan berkaitan mahasiswa seperti Pro?Mahahsiswa UM (Pro-M UM), Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM), Sisters In Movement dan Persatuan Untuk Belia Baru Universiti Malaya (UMANY) bersolidariti mengadakan "Occupy Gazebo" bertempat di Gazebo di Kompleks Perdana Siswa universiti tersebut.

Bermula di perhentian bas utama UM, gerakan protes sempena prosiding ke atas lapan mahasiswa terbabit yang dijadualkan bermula jam 9 pagi ini turut diisi dengan teater senyap dan persembahan musik dari Accino & Gang manakala slot ceramah di sebelah petangnya.

Dalam hal berkaitan, Presiden Gamis, Abdul Malik Ab Razak berkata, cengkaman pengaruh parti politik di kampus berlaku sehingga merosakkan budaya intelektualisme dan perbahasan ilmu secara adil dan seimbang.

"Tindakan tidak adil kepada mahasiswa menjadi kayu ukur kegagalan kampus Malaysia dinobatkan sebagai kampus yang terulung di peringkat antarabangsa.

"Jika universiti benar-benar bersih dari pengaruh parti politik, izinkan semua ahli parlimen kerajaan dan pembangkang dibenarkan masuk ke kampus atau semua ahli parti politik tidak dibenarkan sama sekali. Pihak pentadbiran harus bersih dari pengaruh mana-mana parti politik dan bersikap adil," ujar Malik.

Bagi jurucakap WUFI? Pro Mahasiswa UIAM, Shazwan Ismaon, budaya sekatan terhadap kegiatan pelajar menggunakan akta lapuk Auku itu digunakan atas kepentingan politik yang turut mendidik mahasiswa untuk menjadi takut (culture of fear) di kampus.

"WUFI bersama lapan orang mahasiswa Universiti Malaya (UM) yang menjadi mangsa akta zalim ini dan WUFI menyeru kepada semua mahasiswa agar terus meningkatkan momentum menentang AUKU yang bertentangan dengan prinsip demokrasi yang diamalkan di Malaysia.

"Mahasiswa tidak akan mengalah dengan gertakan akta zalim, Auku. Ayuh bersolidariti bersama UM8!" tegas Shazwan lagi. - HARAKAHDAILY

Biaqpila

Posted: 07 Nov 2014 03:04 PM PST

Biaqpila


RAHSIA KUSYUK DALAM SOLAT

Posted: 06 Nov 2014 08:00 PM PST


Seorang ahli ibadah bernama Isam bin Yusuf, dia sangat warak dan sangat khusyuk solatnya. Namun dia selalu khuatir kalau-kalau ibadahnya kurang khusyuk dan selalu bertanya kepada orang yang dianggapnya lebih ibadahnya, demi untuk memperbaiki dirinya yang selalu dirasakan kurang khusyuk.

Pada suatu hari, Isam menghadiri majlis seorang abid bernama Hatim Al-Isam dan bertanya : "Wahai Aba Abdurrahman, bagaimanakah caranya tuan solat?"

Hatim berkata : "Apabila masuk waktu solat aku berwudhu' zahir dan batin."

Isam bertanya, "Bagaimana wudhu' zahir dan batin itu?"

Hatim berkata, "Wudhu' zahir sebagaimana biasa, iaitu membasuh semua anggota wudhu' dengan air. Sementara wudhu' batin ialah membasuh anggota dengan tujuh perkara :-


1. bertaubat
2. menyesali dosa yang dilakukan
3. tidak tergila-gilakan dunia
4. tidak mencari / mengharap pujian orang (riya')
5. tinggalkan sifat berbangga
6. tinggalkan sifat khianat dan menipu
7. meninggalkan sifat dengki
Seterusnya Hatim berkata, "Kemudian aku pergi ke masjid, aku kemaskan semua anggotaku dan menghadap kiblat. Aku berdiri dengan penuh kewaspadaan dan aku bayangkan Allah ada di hadapanku, syurga di sebelah kananku, neraka di sebelah kiriku, malaikat maut berada di belakangku, dan aku bayangkan pula bahawa aku seolah-olah berdiri di atas titian 'Sirratul Mustaqim' dan aku menganggap bahawa solatku kali ini adalah solat terakhirku, kemudian aku berniat dan bertakbir dengan baik.
Setiap bacaan dan doa dalam solat kufaham maknanya, kemudian aku rukun dan sujud dengan tawadhu', aku bertasyahhud dengan penuh pengharapan dan aku memberi salam dengan ikhlas. Beginilah aku bersolat selama 30 tahun."
Apabila Isam mendengar, menangislah dia kerana membayangkan ibadahnya yang kurang baik bila dibandingkan dengan Hatim.

Suriman
Kerabu Bersuara ®

Posted: 07 Nov 2014 03:02 PM PST

Kerabu Bersuara ®


Bil Astro Akan Naik Lagi RM 5?

Posted: 07 Nov 2014 12:33 AM PSTSyabas dan tahniah. Terima kasih kerajaan malaysia.

Anwar dan Mahathir Solat Jumaat Sekali Tadi

Posted: 06 Nov 2014 11:47 PM PSTRamai yang tak perasan kan.

MEMBEDAH PEMIKIRAN KELOMPOK ISLAM LIBERAL

Posted: 06 Nov 2014 07:40 PM PST

Oleh Dr Riduan Mohamad Nor

Terjahan kepada Islam berlangsung disepanjang zaman dan menuntut ummat Islam berdada dengan penyelewengan ini. Antara kebobrokan yang kian mendapat tempat dikalangan umat Islam yang jahil ialah fahaman Islam liberal, menyusup secara diam dan pantas dalam akar ummah dipelbagai posisi. Isu ini makin menjadi hangat dengan polemik SIS dan juga Majlis Fatwa dan juga pihak berkuasa agama yang lain.

Bentuk-Bentuk Pemikiran Golongan Islam Liberal

1. Mereka menganut fahaman pluralisme

Iaitulah fahaman yang menyatakan bahawa semua agama adalah sama yakni benar belaka. Orang Islam tidak boleh meyakini bahawa hanya agama Islam sahaja yang benar. Sebaliknya mereka hendaklah mengiktiraf agama lain juga benar dan betul. Urusetia Jaringan Islam Liberal, Ulil Abshar Abdalla dalam majalah Gatra (Indonesia) keluaran 21 Disember 2002 menyatakan: "Semua agama sama. Semuanya menuju jalan kebenaran".

Dengan fahaman inilah, maka lahirnya ideologi Pancasila di Indonesia. Darinya juga, penganut fahaman Islam Liberal menyeru agar dibenar perkahwinan campur antara agama kerana semua agama adalah benar dan betul dan perkahwinan sebegini sememangnya telah diamalkan di Indonesia menunjukkan kejayaan besar golongan Islam Liberal di sana. Di Malaysia, penularan fahaman Pluralisme dapat dilihat dalam kes-kes berikut;

a. Sambutan Kongsi-Raya iaitu menyambut perayaan agama secara bersama-sama di antara agama-agama di Malaysia (Islam, Hindu, Cina dan Kristian). Sekalipun telah ditegur oleh Mufti dan para ulama dalam Muzakarah Ulamak 2006 (13 Jun) di Perak sebagai bertentangan dengan Islam, namun golongan Islam Liberal menolak pandangan Mufti dan ulama-ulama tersebut dan menuduh mereka jumud, kolot atau berpemikiran tertutup.

b. Kerana terpengaruh dengan fahaman Pluralisme inilah maka beberapa Menteri Muslim dan sebuah NGO muslim (iaitu Sisters In Islam) telah turut menyokong penubuhan InterFaith Council (IFC) atau Majlis/Suruhanjaya Antara Agama-Agama. Suruhanjaya Antara Agama ini dicadangkan oleh MCCBCHS atau Majlis Kristian Budha Hindu dan Sikh Malaysia melalui memorandum yang telah dihantar ke Majlis Peguam pada 21 Ogos 2001.

2. Mendesak agar diberikan hak kebebasan murtad untuk penganut Islam di Malaysia

Dalam isu murtad - seperti kes Lina Joy (yang nama asalnya Azlina Jailani), golongan Islam Liberal di Malaysia antara yang mendesak agar penganut Islam diberi hak untuk murtad dari agama (Islam) tanpa sebarang tindakan undang-undang dan tanpa tertakluk dengan keputusan Mahkamah Syariah. Seorang peguam yang juga merupakan ahli parlimen daripada parti kerajaan iaitu Zaid Ibrahim pernah mengungkapkan isu murtad ini dalam satu forum yang dianjurkan oleh SUHAKAM pada 9 September.

Bagi kelompok Islam Liberal yang jahil ini mereka berhujah bahawa Hak untuk murtad menurut mereka adalah kebebasan beragama yang juga diakui oleh al-Quran. Mereka menyalah tafsirkan ayat Allah yang berbunyi;

"Tidak ada paksaan dalam agama".

(Al-Baqarah; 256)

Menurut tafsiran ulama-ulama tafsir yang muktabar, ayat di atas hanya terpakai bagi orang bukan Islam, yakni mereka tidak harus dipaksa untuk menganut Islam kecuali dengan kerelaan sendiri. Adapun bagi penganut Islam, maka mereka wajib beramal dengan segala tuntutan Islam termasuk tuntutan memelihara Aqidah dan Iman. Dalam kes murtad, orang Islam yang keluar dari agama akan dikenakan hukuman yang berat di akhirat dan di dunia. Hukuman di akhirat ia akan dihumbankan Allah dalam neraka untuk selama-lamanya.

Adapun hukuman di dunia ia akan dibunuh sebagaimana yang sabit dengam dalil as-Sunnah yang soheh iaitu sabda Nabi SAW yang bermaksud:

"Sesiapa menukar agamanya (yakni murtad), maka hendaklah kamu membunuhnya".

(Riwayat Imam Bukhari, Ahmad, Abu Daud dan lain-lain dari Ibnu Abbas)

3. Ayat-ayat al-Quran perlu ditafsir semula agar selari dengan peredaran zaman

Menurut golongan Islam Liberal, Al-Quran perlu ditafsir semula tanpa terikat dengan tafsiran ulama-ulama terdahulu. Tafsiran ulama-ulama terdahulu telah jauh ketinggalan dan tidak sesuai lagi untuk zaman sekarang. Dalam mentafsir al-Quran tidak perlu terikat dengan ilmu Asbabun-Nuzul, Nasikh wal Mansukh, tafsiran Rasulullah, para sahabat dan ahli-ahli tafsir terdahulu. Memadai menurut mereka tafsiran itu menepati logik akal dan rasional.

"Semua umat Islam perlu kembali kepada asas-asas Islam dengan menolak tafsiran klasik (lama) yang telah ketinggalan zaman. Kepada umat Islam, kita menyeru supaya digerakkan usaha-usaha membuat tafsiran al-Quran berdasarkan kaedah saintifik". (Kassim Ahmad, 12 Oktober 2000, News Straits Times)

Jelasnya, golongan Islam Liberal mengajak umat Islam kepada penafsiran ayat-ayat al-Quran berdasarkan ilmu akal semata-mata. Kerana itu mereka awal-awal lagi telah menolak hadis Nabi yang bermaksud "Sesiapa yang mentafsir al-Quran dengan akal fikirannya semata-mata, maka sediakanlah tempat duduknya dari api neraka" dengan mendakwa hadis tersebut bercanggah dengan al-Quran yang menyeru manusia supaya berfikir, merenung dan menggunakan akal.

4. Mempertikai syari'at Allah dan hukum-hakam fiqh dengan hujah rasional

Pada pandangan mereka hukum syari'at Islam adalah ciptaan ulama dan fuqahak. Oleh itu, mereka menganggap Syariat Islam tidaklah suci secara sepenuhnya dan ia terdedah kepada penilaian semula dan kritikan termasuklah hukum-hakam Syari'at yang Qat'ie. Antara hukum-hakam Syari'at yang menurut pandangan mereka perlu dinilai semula ialah;

a. Hukum faraid yang tidak sama rata antara lelaki dan wanita

b. Keharusan poligarni bagi lelaki.

c. Kewajipan bertudung kepala ke atas wanita

d. Hukuman bunuh ke atas orang murtad

e. Hukum jenayah Hudud yang menurut mereka adalah pengaruh budaya Arab Jahiliyah

f. Larangan wanita dari menjadi pemimpin termasuklah dalam solat.

g. Hak mutlak suami untuk mencerai isteri

h. Larangan perkahwinan antara orang Islam dan bukan Islam

i. Undang-undang moral agama yang dikatakan melanggar hak asasi dan kebebasan manusia

Demi menjayakan hasrat mereka itu maka mereka menyeru kepada pembaharuan Fiqh secara bebas tanpa perlu merujuk kepada ulama dan disiplin ilmu Usul Fiqh. Golongan Islam Liberal menolak autoriti ulama dalam bidang agama. Mereka amat menekankan kebebasan berpendapat dana sesiapa sahaja berhak bercakap tentamg agama.

5. Menolak penguatkuasaan undang-undang moral agama

Golongan Islam Liberal menentang penguatkuasaan undang-undang moral berteraskan agama kerana menurut mereka undang-undang tersebut melanggar kebebasan dan hak asasi manusia.

Sebagai contohnya, tindakan pihak berkuasa tempatan (PBT) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) suatu ketika dulu menahan para pengunjung Islam di pusat-pusat hiburan telah mendapat bantahan keras dari Sisters In Islam dan 50 NGO yang lain. Mereka telah mengemukakan memorandum kepada pihak kerajaan supaya tidak menggunakan pendekatan undang-undang untuk mengawasi akhlak rakyat kerana tindakan itu dianggap bercanggah dengan hak asasi manusia.

Malah dalam satu kenyataannya SIS meminta pihak kerajaan agar membubarkan semua undang-undang agama yang menghalang rakyat daripada mengecapi hak asasi peribadi dan bersuara. Malahan pertubuhan itu juga tidak bersetuju dengan apa cara dan usaha menggunakan undang-undang untuk memelihara iman seorang muslim. Ini kerana persoalan yang berkaitana dengan moral dan agama dianggap sebagai hak peribadi dan kebebasan tersebut tidak seharusnya dikawal dengan menggunakan kuasa perundangan.

(Penulis ialah AJK PAS Pusat, Timbalan Pengerusi Lujnah Dakwah PAS)

PERTIKAI FATWA BUKAN PENDIRIAN PAS SELANGOR

Posted: 06 Nov 2014 05:42 PM PST

Saya ingin menegaskan di sini bahawa tindakan beberapa orang ahli Parlimen PAS mempertikaikan keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor berkenaan liberalisme dan pluralisme adalah bukan pendirian PAS Selangor.

Sehubungan itu, laporan bahawa terdapat di antara mereka adalah pimpinan PAS Selangor adalah tidak benar. Terdapat media yang melaporkan bahawa salah seorang dari mereka adalah Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor. Laporan ini adalah sama sekali tidak benar dan PAS Selangor kesal dengan tindakan tidak profesional media tersebut.

Kami juga melihat tindakan mempertikaikan keputusan Jawatankuasa Fatwa secara terbuka adalah satu tindakan yang tidak wajar. Ia akan membuka ruang untuk semua fatwa-fatwa dipertikaikan. Keadaan yang sedemikian sudah tentu akan mewujudkan kekeliruan di kalangan umat Islam.

Tindakan Ahli-Ahli Parlimen PAS tersebut telah dibuat tanpa berbincang dengan PAS Selangor walaupun kami mengadakan pertemuan mingguan wakil-wakil rakyat iaitu pada setiap pagi Rabu.

Wakil-wakil rakyat tidak sepatutnya bertindak bersendirian kerana mereka bertanding di dalam piliharaya umum di atas tiket parti dan bukan tiket individu. Oleh yang demikian, tindakan mereka akan dilaporkan kepada PAS Pusat untuk tindakan selanjutnya.

Iskandar A. Samad
Pesuruhjaya PAS
Negeri Selangor
6 November 2014

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN

Posted: 07 Nov 2014 01:09 PM PST

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN


BENARKAH MELAYU IKHLAS DALAM PERJUANGAN?

Posted: 06 Nov 2014 08:10 PM PST

LIWAT - ISTERI SAIFUL JADI MANGSA

Posted: 06 Nov 2014 05:08 PM PST

Telok Bakong Online

Posted: 07 Nov 2014 11:26 AM PST

Telok Bakong Online


Mari Kita Berhibur Dengan Kenaikan Harga Minyak

Posted: 07 Nov 2014 06:12 AM PST


Msinc-Ingin mengucapkan ribuan terima kasih pada Pakcik dan Makcik semua yang begitu bersungguh sungguh untuk memangkah Partai BN dalam PRU yang lalu.Diharap anda bergembira dan bersyukur dengan hadiah spesil ini.

Terkini...Hakim Menangguhkan Keputusan Ke Satu Tarikh Yang Tidak Diketahui.

Posted: 07 Nov 2014 12:17 AM PST

Macam mana tu...apasal tangguh keputusan...

Jadual Occupy Universiti Malaya

Posted: 06 Nov 2014 08:39 PM PST

Rezeki Perairan Sungai Perak

Posted: 06 Nov 2014 08:34 PM PST

Nelayan Sungai Saudara Muhammad Noor Mansur,Kg Telok Bakong Bota Perak.

Pendapat peribadi hamba.

Posted: 07 Nov 2014 07:44 AM PST

Pendapat peribadi hamba.


ISLAM LIBERAL? ADA KE? ATAU MITOS SHJ? MEH BACA..

Posted: 06 Nov 2014 08:15 PM PST

HARI INI, KITA BELASAH PAS LAGI..

Posted: 06 Nov 2014 05:39 PM PST

Roslan SMS Corner

Posted: 07 Nov 2014 07:13 AM PST

Roslan SMS Corner


Kontroversi SIS: Jauhilah kita dari RUWAIBIDHAH (7/11/14)

Posted: 06 Nov 2014 11:41 PM PST


Saya (bukan Roslan SMS) percaya bahawa setiap individu sewajarnya diberi dan dijamin kebebasan mereka. Mereka tidak boleh dipaksa menerima sebarang fahaman atau anutan, mereka berhak memilih termasuklah memilih untuk tidak memilih apa-apa.
Dalam hal beragama sebagaimana sekiranya Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan menjamin kebebasan beragama, sepatutunya peruntukkan ini digunapakai ke atas setiap warga Malaysia termasuk yang beragama Islam. Setiap warga Malaysia yang mencapai umur dewasa sepatutunya berhak memilih mana-mana agama yang disenanginya atau memilih untuk tidak beragama sekalipun.

Memaksa seseorang memilih agama , adalah pencabulan hak kebebasan.
Sebagaimana seorang Kristian boleh menukar agama kepada Islam begitu juga seorang Islam sepatutunya berhak dan diberi kebebasan untuk menjadi Krisitian atas kemahuannya.

Demikianlah juga seseorang perlu dijamin haknya memilih agama atau anutan contoh bagi seorang anak yang bapa nya beragama Kristian dia berhak menukar agama kepada Islam apabila dewasa sebagaimana anak yang bapanya beragama Islam berhak menukar agama kepada Kristian apabila ia dewasa ataupun tidak beragama.
Tiada siapa sepatutnya dikenakan tindakan apabila memilih untuk menukar agama.

Begitu juga kebebasan itu sepatutnya meliputi bab nikah kahwin. Perkahwinan tidak sewajarnya mengakibatkan agama dan kepercayaan seseorang ditukar. Seorang Islam atas semangat kebebasan ini sepatutnya boleh berkhawin dengan seorang Hindu tanpa mana-mana pihak menukar agama dan kepercayaannya apalagi dipaksa berbuat demikian.
Kebebasan seumpama inilah mencerminkan kematangan dan kedewasaan kita dalam berfikir dan berinteraksi sesama masyarakat lebih-lebih lagi yang berbilang kaum dan agam diMalaysia. Konsepn universal ini perlu didik dan disemai dalam masyarakat kita agar Negara kita berdiri sama tinggi dengan Negara-negara maju yang lain.

Bolehkah anda menerima kenyataan di atas?
Idea liberalisma bertunjang dari contoh di atas. Perjuangan menuntut hak dan kebebasan mutlak merupakan dorongan dari fahaman liberalisma.

Menurut Sulaiman Nordin dalam "Islam Sekularisma dan Liberalisma" (1995):
"….liberalisma tercetus hasil dari respon terhadap penguasaan Gereja (di Eropah) (di abad ke 15), lantas tuntutan di buat bagi memberi hak kebebasan dari sudut agama, politik, ekonomi dan nilai kemanusiaan."

Menurut Munif, Suhanim, Marzalina "Religious Liberalism in Islam Discourse: An Analysis on Identification" (UUM Sintok):
"Liberalisma yang disokong dan diperjuangkan oleh Sisters in Islam (SIS) bertujuan membawa perubahan dalam pemikiran masyarakat Islam. Tetapi perubahan berkenaan adalah bertentangan dengan fahaman masyarakt Islam di Malaysia"

Islam liberal merupakan suatu fahaman yang sangat berbahaya dan menggugat kestabilan dan keutuhan pegangan Islam dikalangan masyarakat Islam khasnya kebelakangan ini di Malaysia.
Menurut Hj.Mohammad Ariffin bin Ismail (Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, Jabatan Perdana Menteri) dalam kertasnya : "Cabaran akidah: Pemikiran Islam Liberal":

"Golongan Islam Liberal tidak menzahirkan diri mereka sebagai orang yang menolak agama, tetapi berselindung di sebalik gagasan mengkaji semula agama, mentafsir semula al-Quran, menilai semula syariat dan hukum-hukum fikah.
Mereka menolak segala tafsiran yang dianggap lama dan kolot mengenai agama termasuk hal yang telah menjadi ijmak ulama, termasuk tafsiran daripada Rasulullah dan sahabat serta ulama mujtahid.

Bagi merekaagama hendaklah disesuaikan kepada realiti semasa , sekalipun terpaksa menafikan hukum-hakam dan peraturan agama yang telah sabit dengan nas- nas Syarak secara putus (qat'ie).
Jika terdapat hukum yang tidak menepati zaman, kemodenan, hak-hak manusia, dan tamadun global, maka hukum itu hendaklah ditakwilkan atau sebolehnya digugurkan."

Berdasarkan kenyataan saya di atas tadi, begitulah bahayanya fahaman liberalisma, yang menjuarakan kebebasan mutlak dan pluralisma yang mendewakan kesaksamaan agama atas nama hak dan kebebasan. Sisters in Islam, merupakan NGO yang memang diketahui umum tersohor dalam bab tuntutan sebegini rupa.
PAS dan beberapa badan serta NGO Islam memang telah lama menuntut agar SIS tidak lagi dibenarnkan menjuarai faham bathil yang sesat itu. Bagaimana mungkin PAS boleh diam apabila SIS NGO yang kononnya Islamik tetapi menentang perlaksanaan syariat Islam, ia menentang penguatkuasaan berhubung hukum murtad malah berjuang agar hak diberikan kepada orang Islam untuk murtad, ia memandang kerja-kerja nahi mungkar sebagai sesuatu paksaan yang di luar kononnya ajaran al Quran.

PAS konsisten dalam penentangan terhadap SIS sehinggalah pernah lulus usul dalam mukatamarnya pada tahun 2009 menuntut agar kerajaan mengambil tindakan terhadap SIS.
Tiba-tiba bukan sahaja orang PAS tetapi saya percaya seluruh masyarakat Islam di Malaysia terkejut apabila melihat beberapa orang ahli Parlimen (yang sepatutnya mewakili) PAS, Mujahid Yusoff, Hanipa Maidin, Khalid Samad dan Dr Siti Mariah, kebelakangan ini begitu bersungguh mempertahankan SIS ini.

Tiada bukit, kononnya SIS membawa fahaman yang dihukum haram oleh Majlis Fatwa Negeri Selangor. SIS kononnya tidak dibawa berbincang sebelum fatwa dikenakana ke atasnya. Bersungguh-sungguh beberapa kerat nama-nama ini menonjol diri mepertahankan SIS dari dipalitkan dengan fatwa berkenaan.

Saya tidak tahu adakah mereka yang berkenaan sedar bahawa bukan sahaja orang-orang PAS malah masyaralat Islam seluruhnya di Malaysia sangat kesal dengan tindakan mereka itu. Apakah agenda mereka menyokong dan mempertahankan SIS sedangkan PAS sudah punya pendirian terhadap NGO berkenaan sejak sebelum mereka menentang fatwa MAIS secara terbuka lagi.
Sekarang ini ekoran isu hangat itu sedang "viral" sepotong Hadis berkenaan "Ruwaibidhah".

Siapakah "Ruwaibidhah itu?
Imam Ibnu Majah meriwayatkan di dalam Sunannya, Rasulullah saw bersabada :

حَدَّثَنَاأَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِيشَيْبَةَ حَدَّثَنَا يَزِيدُ بْنُ هَارُونَحَدَّثَنَا عَبْدُ الْمَلِكِ بْنُقُدَامَةَ الْجُمَحِيُّ عَنْ إِسْحَقَ بْنِأَبِي الْفُرَاتِ عَنْ الْمَقْبُرِيِّ عَنْأَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُاللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِوَسَلَّمَ سَيَأْتِي عَلَى النَّاسِ سَنَوَاتٌخَدَّاعَاتُ يُصَدَّقُ فِيهَا الْكَاذِبُ وَيُكَذَّبُفِيهَا الصَّادِقُ وَيُؤْتَمَنُ فِيهَا الْخَائِنُ وَيُخَوَّنُفِيهَا الْأَمِينُ وَيَنْطِقُ فِيهَا الرُّوَيْبِضَةُ قِيلَوَمَا الرُّوَيْبِضَةُ قَالَ الرَّجُلُ التَّافِهُفِي أَمْرِ الْعَامَّةِ

 "Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh dengan penipuan. Ketika itu pendusta dibenarkan sedangkan orang yang jujur malah didustakan, pengkhianat dipercaya sedangkan orang yang amanah justru dianggap sebagai pengkhianat. Pada saat itu Ruwaibidhah berbicara." Ada yang bertanya, "Apa yang dimaksud Ruwaibidhah?". Beliau menjawab, "Orang bodoh yang turut campur dalam urusan masyarakat luas." (HR. Ibnu Majah, disahihkan al-Albani dalam as-Shahihah [1887] as-Syamilah).
Peringatan akan bahaya berbicara tanpa landasan ilmu. Allah ta'ala berfirman (yang artinya), "Janganlah kamu mengikuti sesuatu yang kamu tidak punya ilmu tentangnya, sesungguhnya pendengaran, penglihatan, dan hati, itu semua akan dimintai pertanggungjawabannya." (QS. al-Israa' : 36). Allah ta'ala juga berfirman (yang artinya), "Hai umat manusia, makanlah sebagian yang ada di bumi ini yang halal dan baik, dan janganlah kalian mengikuti langkah-langkah syaitan, sesungguhnya dia adalah musuh yang nyata bagi kalian. Sesungguhnya dia hanya akan menyuruh kalian kepada perbuatan dosa dan kekejian, dan agar kalian berkata-kata atas nama Allah dalam sesuatu yang tidak kalian ketahui ilmunya." (QS. al-Baqarah : 168-169).

Maka barangsiapa yang gemar berbicara atas nama agama tanpa ilmu, sesungguhnya dia adalah agen-agen Syaitan, bukan Hizbullah dan bukan pula pembela keadilan atau penegak Syari'at Islam!
Hadits di atas menunjukkan bahwa jalan keluar ketika menghadapi situasi kacau semacam itu adalah dengan kembali kepada ilmu dan ulama. Yang dimaksud ilmu adalah al-Qur'an dan as-Sunnah dengan pemahaman salafus salih. Dan yang dimaksud ulama adalah ahli ilmu yang mengikuti perjalanan Nabi dan para sahabat dalam hal ilmu, amal, dakwah, maupun jihad.

Ya Allah lindungi dan jauhilah kami dari menjadi atau menyokong RUWAIBIDHAH itu….

.

Posted: 07 Nov 2014 03:47 AM PST

.


Rafizi hendak dedah nama penyimpan harta di Pulau Cayman

Posted: 07 Nov 2014 01:36 AM PST

KENYATAAN                                                                                                   

Rafizi Ramli
Ahli Parlimen Pandan Mohd Rafizi Ramli akan mendedahkan nama individu dan syarikat yang terlibat dengan urus niaga menyimpan dana rakyat secara penuh kerahsia di Pulau Cayman yang dianggarkan bernilai RM41 billion.

Katanya, beliau dan pasukan dari National Oversight & Whistleblower (NOW) akan dedah butirannya agar menteri dan individu terbabit tidak dengan mudah mencuci tangan setelah dana itu dibawa kembali ke Malaysia.

Katanya dalam satu email kepada blog ini, individu terbabit perlu menerima pentanggungjawab dari keputusan yang salah itu.

Rafizi bercadang akan mendedahkan butiran salinan perjanjian yang ada dengannya di Parlimen pada 10 November Isnin depan jam 11: 30 pagi. Dalam pada itu beliau juga memberi kata dua kepada Timbalan Menteri Kewangan Ahmad Maslan agar memperbetulkan kenyataanya berhubung perkara itu yang dianggap sebagai bohong.

"Saya akan bawa Datuk Ahmad Maslan ke Jawatankuasa Khas Parlimen kalau beliau tidak membetulkan kenyataannya sebelum tarikh itu," demikian ancam Rafizi seperti ditulis dalam emainya.

Berikut adalah email Rafizi;

DEDAH PERJANJIAN HUTANG 1MDB UNTUK BUKTI MENTERI BERBOHONG

Saya meneliti jawapan yang diberikan oleh Timbalan Menteri Kewangan, Dato' Ahmad Maslan semalam mengenai kedudukan kewangan 1MDB.

Beliau mengulas bahawa dana rakyat yang disimpan di Pulau Cayman sedang dalam proses untuk dibawa pulang ke Malaysia setelah didesak oleh rakyat. Semasa saya mula-mula membawa isu dana rakyat yang disimpan di Pulay Cayman ini iaitu dalam April 2013, pengurusan 1MDB menghantar surat mengugut untuk menyaman saya dan kini terbukti bahawa kebimbangan saya itu bertempat.

Oleh itu, mulai minggu depan saya dan pasukan dari National Oversight & Whistleblowers (NOW) akan dedahkan individu dan syarikat-syarikat yang terlibat dalam urusniaga menyimpan dana rakyat secara penuh rahsia di Pulau Cayman itu. Ini penting supaya menteri dan individu terbabit tidak dengan mudah mencuci tangan setelah dana itu mula dibawa kembali ke Malaysia. Individu yang terbabit di dalam keputusan tersebut perlu menerima pertanggungjawaban dari keputusan yang salah itu.

Saya juga terkejut apabila Dato' Ahmad Maslan terus menafikan bahawa Kerajaan Persekutuan menjamin hutang-hutang 1MDB yang kini berjumlah RM41 bilion.

Saya mempunyai satu salinan perjanjian hutang tersebut yang secara jelas menunjukkan Kerajaan Persekutuan menjamin hutang 1MDB walaupun ia ditulis dalam lenggok kata yang berlainan. Hakikatnya, pentadbiran Dato' Seri Najib Tun Razak ingin bersembunyi di sebalik perkara teknikal untuk menyembunyikan bahawa hutang-hutang 1MDB sebenarnya dijamin oleh rakyat.

Oleh itu, saya akan mendedahkan salinan perjanjian ini di Parlimen pada hari Isnin, 10 November 2014 jam 1130 pagi.

Jika Dato' Ahmad Maslan tidak membetulkan kenyataannya sebelum tarikh itu, saya tidak akan teragak-agak membawa usul tergempar merujuk beliau kepada Jawatankuasa Khas Parlimen kerana telah berbohong kepada Parlimen.

RAFIZI RAMLI
Naib Presiden/Setiausaha Agong KEADILAN
Ahli Parlimen Pandan. [wm.kl.5:31 pm 07/11/14]

Keputusan Anwar bebas atau dipenjara diketahui masa ditetapkan kemudian

Posted: 07 Nov 2014 12:41 AM PST

TERKINI                                                                                                       

Bebas atau dipenjara masih jadi tandatanya.
Proses pendengaran rayuan Anwar Ibrahim terhadap hukuman penjara lima tahun ke atasnya diputus Mahkamah Rayuan bersabit dakwaan meliwat telah selesai lewat petang ini. Bagaimana pun keputusan rayuan berkenaan akan diputuskan pada tarikh yang akan diberi tahu kelak, demikian menurut Ketua Hakim Negara, Ariffin Zakaria yang mengetuai lima hakim mendengar rayuan berkenaan.

Penetapan semula tarikh keputusan itu diumumkan sudah tentu mengecewakan orang ramai terutamanya para penyokong Anwar yang "berderet-deret" ke Istana Keadilan sejak hari pertama proses itu didengar. Proses pendengtaran rayuan itu berjalan selama tujuh hari yang disifatkan satu proses yang lama.

Mereka berharap pemimpin agung mereka itu dibebaskan. Ia menjadi semakin ghairah apabila proses rayuan itu seolah-olah memberi kelebihan kepada mereka apabila pihak pendakwa dilihat kurang mantap dalam hujah-hujah dikemukakan.

Ketua pendakwa swasta Muhammad Shafei Abdullah dikatakan berhujah secara politik sengaja untuk memalukan Anwar sehinggakan ketua pembangkang itu minta agar Shafei memasuki sekolah undang-undang semula.

Dalam pada itu Anwar yang tidak menunjukkan keresahan melalui rayuan itu, yakin dia akan dibebaskan. Kesenggangan mahkamah membuat keputusan itu memberi ruang untuk orang ramai terus berteka teki dengan nasib akan diterima Anwar.

Kaki judi yang mengambil kesempatan menjadikan kes rayuan itu sebagai makenisme judi juga tentu kecewa dengan tindakan mahkamah Persekutuan itu. [wm.kl.4:40 pm 07/11/14]

Kelab Greenboc

Posted: 07 Nov 2014 01:38 AM PST

Kelab Greenboc


[BERGAMBAR] Hakim Tangguhkan Keputusan Di Hari Lain

Posted: 07 Nov 2014 01:24 AM PST

Anwar setelah selesai solat Jumaat dan menuju ke Istana Kehakiman.

Perbicaraan kes liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim disambung semula hari ini di Mahkamah Persekutuan. Ketua pasukan pembelaan, Datuk Seri Gopal Sri Ram akan menyambung hujahnya yang dijangka memakan masa selama kurang 30 minit dan kemudian diikut dengan jawapan balas oleh pihak pendakwa, Shafee Abdullah yang menurutnya beliau akan mengambil masa kira-kira 10-15 minit untuk memberikan penekanan di beberapa sudut pendakwaannya.

Selepas itu 5 orang hakim Mahkamah Persekutuan yang mendengar kes ini akan membuat keputusannya. Namun belum dipastikan samada keputusan itu akan dibuat petang ini atau pada hari yang lain.


LAPORAN LANSUNG

3.48pm: Shafee membangkitkan satu kes mahkamah berhubung ikatan dokumen yang hilang

Gopal berkata pasukan pembelaan tidak akan membalas.

Hakim Ariffin berkata, mahkamah akan mendedahkan keputusan pada satu tarikh lain yang akan ditetapkan kemudian.

Ini memandangkan proses penghujahan mengambil masa lama.

Mahkamah turut melanjutkan tempoh ikat jamin Anwar.

3.45pm: Shafee mempersoalkan takrif "tanpa kerelaan".

Katanya, pendakwaan memberikan 14 ikatan dokumen kepada para hakim namun Hakim Suriyadi berkata mereka hanya menerima 13 ikatan.

3.38pm: Gopal berkata Shafee mengkritik Anwar kerana menyifatkan kes tersebut sebagai satu konspirasi.

Katanya, perkara itu sepatutnya dimaafkan kerana Anwar didakwa dengan tuduhan sama bersama seorang individu yang mengemukakan keterangan meragukan pada 1998.

Anwar hanya dibebaskan di Mahkamah Persekutuan pada 2004 dengan penghakiman majoriti 2-1.

Namun, Anwar kemudiannya didakwa sekali lagi dengan kesalahan sama, dengan individu berbeza.

Katanya, Anwar diserang oleh pendakwaan berdasarkan keterangan seorang saksi yang tidak dapat dipertahankan.


Gopal mengucap terima kasih kepada anggota panel dan menamatkan penghujahannya.

3.48: Hakim Ariffin berkata keputusan rayuan akan ditetapkan pada tarikh yang akan ditentukan kemudian.

3:30pm : Turut hadir di mahkamah ialah bekas presiden ABIM yang pertama, Dr Razali Nawawi yang juga rakan karib Anwar.

Gopal berkata, hakim perbicaraan tidak perlu membuat pentahkikan kerana hakim itu sendiri terpesong kerana tidak menilai keterangan Saiful.

Sri Ram berkata, gambar menunjukkan Saiful menghidangkan teh perlu diterima kerana fotograf dalam teknologi masa kini boleh dirakam tanpa menggunakan negatif.

Oleh itu, sekiranya seseorang itu mengecam dirinya dalam gambar tersebut, keterangan berkenaan perlu diterima.

"Tidak perlu dipanggil pembuat (gambar)," kata Gopal.

Katanya, kehadiran Saiful untuk menghidang teh di situ juga menimbulkan persoalan ke atas keterangan (tanpa kerelaan).

3.23pm: Bekas hakim mahkamah persekutuan itu berkata Saiful perlu dianggap sebagai individu yang bersubahat.

Katanya, melihat kepada bahasa yang digunakan ke atas Anwar, serta keadaan kes tersebut, elemen motif dan tuduhan berkenaan boleh dipatahkan dengan mudah.

"Saiful sememangnya seorang saksi yang mana keterangannya perlu ditahkik.

"Sekiranya ada keraguan serius jika kesalahan itu berlaku, beliau adalah individu dengan kewibawaan yang disangsikan.

"Sekiranya tiada kewibawaan, pentahkikan tidak lagi relevan," katanya.

3:20pm: Gopal mempertahankan keterangan Dr Osman yang konsisten dengan kenyataan kepada polis dan tidak perlu dicabar.

Ini menunjukkan Dr Osman jujur dan berwibawa, katanya.

3.14pm: Persidangan mahkamah bermula.

Gopal mengemukakan hujahan mengenai kewibawaan doktor Hospital Pusrawi, Dr Mohd Osman Abdul Hamid kerana (dikatakan) memberi keterangan tidak konsisten.

3.07pm: Anak perempuan Anwar, yang juga MP Lembah Pantai dan MP Sungai Petani, Datuk Johari Abdul turut hadir.

2.55pm: MP Bukit Katil dan naib presiden PKR Shamsul Iskandar Md Akin, barisan exco Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad dan Shuhaimi Shafiei, MP Alor Setar Gooi Hsiao Leung dan MP Petaling Jaya Selatan MP Hee Loy San.

2.48pm: MB Selangor Azmin Ali turut hadir.

Shafee tiba di mahkamah dengan barisan pasukan pendakwaan.

Mahathir memberitahu pemberita bahawa beliau duduk berdekatan dengan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ketika solat Jumaat.

2.38pm: Gopal Sri Ram tiba bersama pasukan pendakwaan, dengan R Sivarasa, Sangeet Kaur Deo, N Surendran, J Leela dan Latheefa Koya.

2.10pm Anwar bersama 30 orang penyokong berarak ke Istana Kehakiman sebaik selesai menunaikan solat Jumaat di Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin.

Setibanya di perkarangan Mahkamah Persekutuan, Anwar bersalaman dengan penyokongnya sebelum masuk ke mahkamah.

IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Tak Dapat Tanduk, Telinga Pun Nak Dipulasnya....

Posted: 06 Nov 2014 09:45 PM PST


Shafee mahu Anwar disabit hina mahkamah

Ketua pendakwa yang dilantik kerajaan, Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah berkata beliau menerima arahan untuk memohon mahkamah memulakan prosiding menghina mahkamah ke atas ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas keputusan rayuan kes Liwat II.

Shafee berkata beliau menerima arahan daripada peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail dan memaklumkan kepada panel hakim yang dipengerusikan ketua hakim Tan Sri Ariffin Zakaria sebaik selepas prosiding bermula hari ini.

Beliau memetik dua laporan yang disiarkan Malaysiakini dan satu lagi yang disiarkan portal The Malay Mail Online.

Peguam kanan itu memetik dua perenggan terakhir dalam laporan Malaysiakini bertajuk 'Go back to lawschool'.

Beliau bagaimanapun tidak membacakan laporan The Malay Mail Online.

Shafee mendakwa Anwar sebelum ini menyeret Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur ke ruang skandal dengan kenyataannya dan kini membuat perkara sama ke atas Mahkamah Persekutuan.

Ekoran itu, beliau memohon agar Anwar diseret ke mahkamah atas kesalahan itu. -mk


Anwar Tetap Ke Penjara? - Shahbudin Hussin

Sesiapa pun yang mengikuti dengan teliti kes rayuan liwat Anwar Ibrahim yang sedang berlangsung di Mahkamah Persekutuan dari awal hingga detik-detik akhir ini, pastinya tidak dapat mengelak daripada mengakui bahawa semakin banyak keraguan telah berjaya diserlahkan.

Para peguambela Anwar yang diketuai oleh Gopal Sri Ram berjaya menimbulkan banyak persoalan serta keraguan dan para hakim pula memberi ruang yang seluas-luasnya untuk mereka menimbulkan persoalan itu demi menegakkan keadilan.

Pada peringkat awal, isu seluar dalam Saiful yang berbeza yang ditemui kesan air mani serta wajahnya yang selamba menghidangkan teh kepada tetamu Anwar walaupun mendakwa diliwat sehari sebelum itu, telah pun ditimbulkan.

Ia kemudian disusuli dengan kaitan konspirasi politik kerana Saiful juga didapati bertemu dengan pegawai tinggi polis dan Najib sebelum kejadian liwat didakwa berlaku serta turut menghubungi Musa Hassan yang ketika itu menjadi Ketua Polis Negara melalui telefon.

Isu DNA lelaki ketiga yang ditemui pada seluar dalam dan dubur Saiful juga turut dibangkitkan oleh peguam, selain penemuan empat doktor tiada penembusan pada duburnya, tiada kecederaan walaupun mendakwa diliwat secara kasar dan tanpa rela oleh Anwar.

Dengan baki pembelaan hanya tinggal sedikit waktu sahaja lagi pada petang ini iaitu selepas sembahyang Jumaat sebelum pendakwa pula berhujah dan kemudian hakim dijangka membuat keputusan, peguambela Anwar terus menimbulkan banyak keraguan lagi untuk perhatian mahkamah.

Antara yang disentuh pada Khamis ialah mengenai permaidani yang didakwa tempat berlakunya kejadian liwat itu tetapi ditemui di unit kondominium yang berbeza daripada dakwaan di mana kejadian itu berlaku.

Gopal juga membangkitkan mengenai tiada penemuan forensik kejadian liwat telah berlaku di atas permaidani itu serta tidak dibuktikan juga ianya telah dipindahkan.

Secara bergurau, Gopal berkata, beliau tidak percaya adanya "karpet terbang".

Isu DNA lelaki ketiga yang dipertahankan oleh Shafee sebelum ini kemungkinan ianya datangnya daripada tempat duduk tandas yang digunakan Saiful serta kemungkinan juga kepunyaan Dr. Osman yang merawat Saiful, turut disanggah oleh Gobind Deo dengan mengaitkannya dengan kes Hanif Basri yang dibebaskan daripada tuduhan membunuh Norita Shamsudin hanya kerana penemuan air mani lelaki lain yang tidak dikenali dalam tubuhnya.

Beliau juga mengulangi mengenai penemuan awal empat orang doktor yang mendapati tiada penembusan zakar pada dubur Saiful untuk dipertimbangkan sebagai tiada bukti kejadian liwat itu telah berlaku.

Keraguan mengenai sut jenama Brioni yang tidak dibuktikan serta seluar Saiful yang ketika diperiksa tidak disahkan mempunyai jenama itu, kamera CCTV dalam lokap yang tidak berfungsi untuk mengesahkan penggunaan berus gigi, tuala dan botol air minuman serta beberapa isu yang lain oleh Anwar, turut juga dibangkitkan oleh peguam untuk mengukuhkan lagi keraguan bagi melayakkan Anwar dibebaskan.

Dengan keraguan yang semakin terserlah, secara logik dan harapan umumnya ialah peluang Anwar untuk dibebaskan cukup cerah walaupun kenderaan FRU dan bas penjara sudah pun diletakkan di sekitar Istana Kehakiman sejak awal pagi seolah-olah sudah siap untuk menghumban Ketua Pembangkang itu ke penjara.

Tetapi sama ada Anwar bebas atau tidak, tiada siapa yang tahu dan macam-macam perkara boleh berlaku pada petang ini. Hanya Tuhan yang menentukan segala-galanya.

Namun, sementara ramai merasakan Anwar semakin mempunyai hujah dan fakta kukuh untuk dibebaskan, Shafee yang dilantik sebagai pendakwaraya juga memaklumkan bahawa beliau telah diarahkan oleh Peguam Negara untuk memohon memulakan prosiding menghina mahkamah terhadap Ahli Parlimen Permatang Pauh itu selepas keputusan kes rayuan ini nanti.

Tindakan itu ialah berhubung kenyataan Anwar yang disiarkan dalam dua portal berita yang meminta Shafee kembali ke sekolah undang-undang yang dianggap sebagai menghina mahkamah.

Dengan ini, bermakna kiranya Anwar dibebaskan dalam rayuan kes liwat, satu lagi kes iaitu menghina mahkamah pula sedang menunggunya. Jika rayuan ini gagal dan Anwar menghuni penjara sekali, pastinya prosiding menghina mahkamah itu tidak akan akan diteruskan kerana tidak mempunyai makna lagi jika diteruskan pun.

Penjara nampaknya tetap dijadikan sasaran untuk memendekkan hayat perjuangan Anwar.mJika kes liwat memperuntukkan hukuman penjara dan sebat, kes menghina mahkamah pula melibatkan penjara dan denda.

Terdapat beberapa kes menghina mahkamah yang berlaku sebelum ini. Jika kita masih ingat, Presiden Perkasa, Ibrahim Ali pernah didapati bersalah pada 2013 kerana menghina mahkamah dan dipenjara sehari serta denda RM20 ribu. Seorang blogger, Amizuddin Ahmat pula dipenjara tiga bulan kerana kesalahan yang sama setelah dilarang menerbitkan artikel yang memburuk-burukkan Dr Rais Yatim.

Dalam kes menghina mahkamah melibatkan Anwar, hukuman yang bakal menantinya mungkin penjara atau denda atau kedua-duanya sekali yang boleh menyebabkannya hilang kelayakan sebagai wakil rakyat. Jika itu berlaku, bukan saja peluangnya untuk terus berjuang dalam PRU 14 nanti jadi terhalang, tetapi penjara tetap merupakan destinasi yang disasarkan kepadanya.
-shahbudindotcom


ULASAN GB

Amat jelas di dalam proceeding di Mahkamah Persekutuan bahawa kredibiliti dan reputasi pendakwa yang dilantik Peguam negara bagipihak Saiful telah hancur musnah apabila para peguambela Anwar berjaya mendedahkan banyak kepincangan hujah-hujah Shafee.

Sekarang apabila berhadapan dengan kemungkinan Anwar bakal dibebaskan petang ini, Shafee & Peguam Negara cuba untuk mencari jalan lain... tak dapat tanduk, dapat pulas telinga pun tidak mengapa...

GB sudah mengulas semalam, petikan:

Pertama, ia tiada kaitan dengan penghinaan mahkamah. Tetapi Shafee yang merasa "terhina" kerana Anwar menempelaknya supaya belajar undang-undang semula sedangkan hujah Anwar adalah betul. Berikut sebahagian kenyataan Anwar:

"Shafee juga memberitahu mahkamah bahawa jika saya ingin membuktikan saya tidak bersalah, saya mesti tunjukkan DNA saya.

"Beliau meletakkan beban bukti ke atas saya, meminta saya mengemukakan sampel saya kepada pusat DNA antarabangsa mana, untuk membutikan saya bukan 'Lelaki Y'.

"Ini adalah kes jenayah, beban pembuktian pada pendakwaan (untuk membuktikan kes tersebut melampaui keraguan munasabah).

Kedua, jika betul ia arahan Peguam Negara, Gani Patail, maka ia juga seperti sudah jelas ada konspirasi dan niat membalas dendam Peguam Negara terhadap Anwar. Anwar pernah membuat satu laporan polis di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor pada 1 Julai, 2008 mendakwa Musa dan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail telah mereka-reka keterangan serta menyembunyikan fakta dalam siasatan kes serangan fizikal terhadapnya oleh bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Rahim Noor, pada 1998.

Peguam Negara dan Shafee berhempas pulas untuk menegakkan benang yang basah. Tetapi kesemua usaha untuk melawan Hukum Kebenaran dan Keadilan akan tetap tewas juga.

Walaupun pada awalnya peguambela gagal menegnepikan Shafee sebagai peguam pendakwa, tetapi rupa-rupanya ada hikmah. Proceeding di Mahkamah Persekutuan mendedahkan "kebodohan" Shafee. Malah Shafee cuba untuk merendahkan dan mencemarkan reputasi orang lain seolah-oleh macamlah beliau seorang mempunyai reputasi yang baik. GB juga sudah ulas hal ini. Petikan.

Semalam beliau menyerang Dr.Osman dari Pusrawi, hari ini beliau menyerang Dr. McDonald, tetapi tidak berani memanggil mereka untuk menjawab hujahnya.

Seperkara lagi macamlah dia seorang saja berkredibiliti, sedangkan Mahkamah Rayuan sendiri pernah "memalukannya" apabila beliau diarah menanggalkan jubah peguamnya ketika sesi mahkamah bersidang.

Shafee hadir atas kapasiti peribadi untuk merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi awal tahun ini yang membawa denda RM5,000 kerana melanggar peranan publisiti mengikut Akta Profesion Perundangan.


IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Tukar Tiub

Posted: 06 Nov 2014 07:05 PM PST

Tukar Tiub


PANDANGAN IALAH FIKRAH MANUSIA

Posted: 06 Nov 2014 06:48 PM PST


KOMENTAR
fatwa ini ialah pandangan
maka terpulanglah
sama ada hendak diterima
atau di tolak pandangan ini

Fatwa tidak berasas, pemimpin PAS 

pertahan SIS


Dua pemimpin PAS mempertahankan Sisters in Islam (SIS) dan berkata fatwa yang diwartakan mengatakan pertubuhan itu bersikap liberal dan pluralisme agama tidak berasas.
Dr Mujahid Yusof Rawa dan Khalid Samad, yang merupakan ahli jawatankuasa PAS Pusat berkata, pihak berkuasa agama seharusnya faham SIS tidak berurusan dengan fahaman teologi, apatah lagi pluralisme dan liberalisme sekiranya mereka menemui kumpulan berkenaan.
"Fatwa yang diwartakan bersangkut paut dengan pemikiran, jadi perlu ada perbincangan dengan mereka yang terlibat," kata Mujahid selepas menghadiri dialog bersama SIS di Menara Manulife, Kuala Lumpur, hari ini.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/fatwa-tidak-berasas-pemimpin-pas-pertahan-sis#sthash.SgE84UCh.dpuf

KAH KAH KAH

woit
pandangan ini
macam lubang cirit
setiap orang
ada lubang cirit
terpulanglah mana 
nak ikut atau tidak

KAH KAH KAH

------------

1974-2014 -EMPAT PULUH TAHUN

Posted: 06 Nov 2014 06:18 PM PST


PMUM

1974-2014

Pelajar UM tak menyesal walaupun dikenakan tindakan tatatertib


Ini adalah harinya untuk lapan pelajar Universiti Malaya (UM) menghadap lembaga tatatertib kerana menganjurkan himpunan bersama Ketua Pembangkang  Anwar Ibrahim, minggu lalu.
Di sebalik prospek dibuang daripada institusi pengajian itu, mereka berkata tidak menyesal dengan tindakan mereka.
Dakwaan terhadap lapan pelajar itu digambarkan sebagai "mengarut", daripada menghadiri himpunan haram hingga menggunakan pembesar suara.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pelajar-um-tak-menyesal-walaupun-dikenakan-tindakan-tatatertib#sthash.FJ7uPZQU.dpuf

----------

BERSIH JAMBAN SENDIRI

Posted: 06 Nov 2014 05:48 PM PSTSPRM sepatutnya lebih proaktif

Siasat semua Ketua Polis Negeri dan Ketua Polis Daerah

KUALA LUMPUR 6 Nov. - Suruhanjaya Pencegahan Ra­­suah Malaysia (SPRM) se­pa­tutnya bersikap proaktif dalam isu mesin judi dengan mula menyiasat semua Ketua Polis Negeri dan semua Ketua Polis Daerah.

Presiden Jaringan Me­­­layu Malaysia (JMM), Azwanddin Ham­­zah berkata, siasatan itu perlu berdasarkan ke­pa­da statistik yang dikeluarkan oleh pihak polis mengenai serbuan yang di­buat di premis perjudian.

KAH KAH KAH
woit
sebelum sprm siasat polis
sprm patut siasat sprm dulu
bersihkan rumah sendiri


kes teo beng hock
masih belum selesai
kes sarbani belum selesai
woit
bersih jamban sendiri
sebelum bersih jamban
rumah orang lain

KAH KAH KAH


-------------

GWA MASIH TAK FAHAM

Posted: 06 Nov 2014 05:09 PM PST


KAH KAH KAH

woit
gwa tak faham 
macam mana 
nak hina mahkamah
gwa tak faham
macam mana 
nak basah kan hujan
gwa tak tahu
macam mana
masin kan garam

KAH KAH KAH


------------

NAJIB YANG BANGANG

Posted: 06 Nov 2014 06:07 AM PST
KOMENTAR
najib razak ini 
bukan saje bodoh
tapi jelas bangang

bujet kali ini
dihitung dengan
pendapatan negara
dengan harga minyak petrol
dan juga harga minyak sawit

dua dua harga ini
telah jatuh
hari ini satu tong minyak
dah jadi 82 dolar
sawit satu tan tak sampai 500 ringit
maka jawabnya 
negara akan berhutang lagi

negara sudah tidak ada
ulangi sekali lagi TIDAK ADA duit
buktinya ialah pinjaman ptptn
telah dikurangkan
banyak jabatan banyak dapat gaji
guru sekolah walau tak cukup
tapi tidak ada penambahan guru
ini semua ciri negara nak meledak

seramai 558,475 anak muda 
yang dipaksa berhutang dg ptptn
akan bangkrap

jumlah bangrap yang lain
pasti ada

KUALA LUMPUR: Hutang kerajaan Malaysia tidak mengancam kedudukan ekonomi negara, malah pencapaian ekonomi negara turut dicemburui negara lain, kata  Najib Razak.

Perdana Menteri berkata, hutang negara berada pada paras 53 peratus (daripada Keluaran Dalam Negara Kasar), iaitu jauh lebih rendah jika dibandingkan dengan negara lain.KAH KAH KAH

woit
ini najib kang kong
jantan nasi kang kang
bodoh macam telooo
macam mana 
berhutang baik
pedapatan 100 ringgit
belaja 150 ringgit
terhutang 50 ringgit
pundeeeek punya pm

ANAK MUDA
berak muka najib


------------

I WANT TO TOUCH KELENTIT

Posted: 06 Nov 2014 05:00 AM PST


Panel Pakar Kelentit tegur 

penganjur 'I Want To Touch Kelentit'


KUALA LUMPUR: Panel Pakar Kelentit (PPK) Jabatan Kemajuan Cendawan  Malaysia (JAKCIM) menegur dan menasihatkan pihak penganjur program 'I Want To Touch  Kelentit' supaya tidak menganjurkan aktiviti serupa pada masa depan berikutan menyentuh sensitiviti cendawan.


Panel Pakar Syariah tegur 

penganjur 'I Want To Touch Dog'

KUALA LUMPUR: Panel Pakar Syariah (PPS) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menegur dan menasihatkan pihak penganjur program 'I Want To Touch Dog' supaya tidak menganjurkan aktiviti serupa pada masa depan berikutan menyentuh sensitiviti umat Islam.

KAH KAH KAH

woit
wat de fak
is going on
one kelentit for u

KAH KAH KAH


-----------

JAWA TIBAI KEEELING

Posted: 06 Nov 2014 12:39 AM PSTKOMENTAR
apa sebenarnya perbalahan ini?

ini adalah perbalahan
dua kumpulan penyamun
kalau dulu selangor 
adalah lubuk kroni
lubuk projek
kini lubuk ini telah beralih tangan

maka dua kumpulan lanun ini
mula berbalah
mula menyalahkan sesama sendiri

ini bukan tidak baik
ini baik untuk pakatan
ini baik untuk rakyat
ini baik untuk malaysia

bila lanun bergaduh
rakyat ada banyak masa
untuk susun ke jalan raya
Umno Selangor perlu 

dibubarkan, kata  

Mahathir

Umno Selangor perlu berubah dengan melakukan pembubaran dan penyusunan semula terutama dengan bersedia menerima ramai ahli baru, termasuk yang berbakat, kata Mahathir Mohamad dalam blognya hari ini.
Kata bekas perdana menteri itu, pemimpin Umno Selangor mesti perlu terima hakikat yang mereka perlu berundur selepas mengalami kekalahan dalam pilihan raya umum ke-12 (PRU12) dan PRU13.

Sejak bila orang cop Umno parti rasuah, Noh Omar soal Dr MahathirSejak bila orang cop Umno parti rasuah, Noh Omar soal  Mahathir


Menjawab kritikan bekas perdana menteri yang berpengaruh terhadap Umno Selangor, Noh Omar meminta  Mahathir Mohamad menjelaskan sejak zaman bila orang ramai mula mengaitkan parti Melayu itu dengan rasuah?
Pengerusi Badan Perhubungan Selangor Umno itu turut menggesa agar Dr Mahathir memberi komen secara spesifik berhubung desakannya agar Umno Selangor dibubarkan semalam.
"Bukanlah kita kata bermula daripada dia, dia dulu presiden. Sejak bila orang cop Umno parti rasuah? Ia bermula zaman bila?" katanya apabila dihubungi The Malaysian Insider.
Noh berkata, pada dasarnya Umno Selangor menerima segala pandangan yang dilontarkan Dr Mahathir namun saranan yang diberikan perlu lebih spesifik.
Katanya, pemimpin Umno di Selangor adalah pilihan ahli parti sendiri dan gesaan untuk berundur adalah satu pandangan yang subjektif.
"Kita Umno Selangor terima pandangannya. Kita akan buat pembaharuan.
"Dia suruh siapa berundur? Umno Selangor tu siapa? Saya hendak komen macam mana kalau tidak ada spesifik. Hendak undur apa? Yang duduk di Umno Selangor itu semua ketua bahagian. Ketua bahagian yang dipilih oleh orang Umno, oleh perhimpunan.
"Hendak kata saya, saya tidak pernah kalah. Majoriti saya meningkat lagi. Siapa yang dimaksudkan secara spesifik?" katanya kepada The Malaysian Insider.
Mahathir semalam berkata, Umno Selangor perlu menerima hakikat untuk berundur selepas mengalami kekalahan dalam Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU12) dan PRU13.
Katanya, Umno Selangor perlu berubah dengan melakukan pembubaran dan penyusunan semula, terutamanya dengan bersedia menerima ramai ahli baru, termasuk yang berbakat.
"Pemimpin Umno biasanya tidak suka menerima ahli baru yang berbakat kerana takut mereka dicabar dan hilang jawatan atau tidak dapat jadi calon pilihan raya.
"Oleh itu usaha mereka bukanlah memperkuatkan Umno, tetapi memperkuatkan kedudukan mereka," katanya menerusi blog popularnya itu.
Noh turut menafikan dakwaan Mahathir yang mendakwa parti Melayu itu tidak berminat menerima ahli baru.
Katanya, segala dakwaan yang diutarakan bekas presiden Umno itu perlu dibuat secara khusus agar pihaknya dapat mengambil langkah penambahbaikan.
"Saya hendak beritahu, kena spesifik. Kita di Selangor terbuka kepada semua orang. Di mana kita sekat jadi ahli?
"Kalau boleh spesifik, ahli Umno mana yang ditolak, kita bolehlah tahu. Setahu kita, kita buka semua," katanya.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/sejak-bila-orang-cop-umno-parti-rasuah-noh-omar-soal-dr-mahathir#sthash.wqiF72sd.dpuf

KAH KAH KAH

woit
ini berita baik
ini berita terbaik
ini berita dari langit

musuh sedang bergaduh

bila musuh bergaduh
tak cukup tepok tangan
api apikan lagi
bila jawa lemah
kita sokong jawa
bila keeling lemah
kita sokong keeeling
biar gaduh lama lama
biar bunuh sama sendiri

gaduh jangan tak gaduh
tibai jangan tak tibai

KAH KAH KAH

APA ITU ISIS

Posted: 05 Nov 2014 08:08 PM PST
APA ITU ISIS?

Perang di Timur Tengah hari ini semuanya bermula dengan ledakan WTC pada 9/11. Ini kenyataan salah. Semuanya bermula dengan Perang Iraq. Ini juga kenyataan salah. Semuanya bermula dengan Iran. Ini juga salah. Semuanya bermula dengan Zionis Israel. Ini juga salah. Semuanya bermula dengan Saddam dan Gadaffy. Ini juga salah. Semuanya bermula dengan pertelingkahan Sunni dan Shia. Ini juga tak betul. Semuanya bermula dengan CIA dan KGB. Dengan MI6? Ini juga salah.

Jika semua salah – jika semua tak betul - apa puncanya perang yang sedang melanda Timur Tengah hari ini?

Biar saya nyatakan disini : Perang dan pergolakkan politik dunia hari ini semuanya berpunca dari: PETROL – bahan bakar petrolium. Minyak petrol telah menjadi punca Perang Dunia Kedua. Dan kini Perang Dunia Bahagian Ke2 juga disebabkan oleh minyak petrol. Pergolakan politik dunia hari ini adalah pergolakan pengeluaran bahan bakar pertolium.

Saya telah banyak menulis tentang teori 'Peak Oil' atau Puncak Minyak.Saya juga telah cuba membawa pencerahan tentang peranan minyak dalam tamadun manusia moden. Semua ini saya lakukan dengan harapan para pembaca akan memiliki latar untuk memahami apa yang sedang berlaku dalam dunia hari ini. Memahami apa yang sedang berlaku dihadapan mata kita semua.

Sayugia diingatkan bahawa dunia hari ini amat jauh bezanya dari dunia arwah ibu dan ayah saya. Malah dunia hari ini amat jauh bezanya dari dunia yang saya lalui ketika saya membesar di sekolah rendah hingga ke universiti.

Dalam masa yang amat singkat Malaysia telah mengalami perubahan mendadak. Dalam masa yang singkat dunia telah berubah. Perubahan mendadak ini berlaku kerana wujudnya bahan bakar petrolium. Semenanjung Malaysia mula menjadi pengeluar minyak pada tahun 1974. Asas ekonomi Malaysia mula beralih. Dari getah dan bijeh kini dengan duit modal minyak – Malaysia mula membina infrastruktur untuk menjemput pemodal luar. Tanpa bahan bakar minyak Malaysia pasti bukan Malaysia yang kita hadapi hari ini.

Dunia hari ini adalah dunia petrolium. Asas dunia hari ini ialah minyak. Tanpa minyak dunia hari ini akan terhenti dan tidak bergerak. TERHENTI dan TIDAK BERGERAK? Betul - apabila minyak habis maka dunia ini akan terhenti. Tamadun kita hari ini akan terhenti.

Tamadun kita hari ini ialah Tamadun Minyak. Dunia hari ini bergerak kerana wujudnya minyak. Tamadun Minyak ini bergerak melalui satu sistem ekonomi yang dipanggil sistem eknomi kapitalis. Dari Tamadun Minyak dan dari sistem ekonomi kapitalis ini muncul budaya, nilai, politk dan negara bangsa. Umat manusia hari – anak semua bangsa - semuanya adalah Umat Minyak.

Persoalan muncul berapa lama agaknya minyak akan terus mengalir dari perut bumi? Berapa lama lagi bahan bakar ini akan terus dapat menjana dan membakar agar sistem kapitalis ini terus bergerak?

Salah satu jawapan datang dari Peak Oil Theory atau Teori Pucak Minyak.Teori ini telah cuba menjawab soalan ini. Teori ini secara ilmiah dan berdasarkan fakta telah meramalkan kehabisan minyak dalam dunia ini. Apabila minyak habis maka Tamadun Minyak yang berumur kurang lebih 150 tahun ini akan terhenti dan runtuh.

Mengikut teori ini kita TELAH melintasi puncak dan SEDANG memasuki zaman meleset. Ini bermakna dari hari ke hari bahan bakar minyak petrolium akan berkurangan. Permintaan makin bertambah. Ekonomi kapitalis bergantung kepada pengeluran dan permintaan. Pabrik dan kilang memerlukan bahan bakar minyak untuk bergerak. Permintaan untuk minyak bertambah manakala pengeluran minyak makin berkurangan. Harga minyak tidak menentu dan semakin mahal.

Jika minyak menjadi bagitu mahal dan pengeluaran berkurangan maka tamadun kita akan runtuh. Keruntuhan tamadun bukan satu yang baru. Dari kajian arkeoloji kita membaca bagaimana Tamadun Inca berkembang dan runtuh di Amerika Latin. Kita juga membaca bagaimana Tamadun Lembah Ganges berkembang dan runtuh di India. Kita juga membaca bagaimana Tamadun Mesir kuno maju dan runtuh. Malah dalam kita-kitab suci agama-agama ada kesah dan surah tentang tamadun kuno yang telah runtuh. Al-Quran ada menyebut tamadun Aad dan Thamud untuk dijadikan pengajaran.

Apa yang saya lakarkan disini bukan satu dogeng. Fakta-fakta telah membuktikan bahawa bahan bakar petrolium ini akan habis. Minyak adalah sumber asli – mengalir keluar dari perut bumi. Minyak bukan macam getah atau sawit – boleh ditanam untuk dituai. Lima leter minyak yang dibakar bermakna minyak dunia berkurangan sebanyak lima liter. Minyak yang telah dibakar TIDAK dapat ditokok tambah.
Dari data resmi International Energy Agency tahun 2011 - dunia telah membakar 89 juta tong minyak sehari. Satu tong ialah 156 liter. Dalam setahun dunia membakar 32 bilion tong setahun. Ini data tahun 2011. Tahun 2014 pasti bertambah.

Fakta minyak semakin berkurangan ini diketahui oleh Obama, diketahui oleh Putin, di ketahui oleh pemodal international, diketahui oleh CIA , diketahui oleh perancangan dasar Rumah Puteh dan juga perancang dasar untuk Kremlin. Fakta ini juga diketahui oleh Beijing dan Parti Komunis China. Malah Najib Razak 6 tahun dahulu pernah berkata bahawa pada tahun 2016 Malaysia juga akan kekeringan minyak.

Perang Dunia Kedua telah membuktikan bagaimana Hitler telah cuba masuk ke Afrika untuk menawan telaga minyak di Mesir. Bahan bakar petrolium adalah asas utama penggerak sistem ekonomi kapitalis hari ini. Tanpa minyak maka sistem ekonomi kapitalis ini akan runtuh. Bibit-bibt keruntuhan ini semakin jelas dapat dilihat. Krisis keewangan yang bermula pada September 2008 telah melanggar dunia kapitalis masih menggelodak. Sistem kapitalis kelihatan rebah bangun. Harga minyak naik dan turun. Setiap kali ianya bangun sistem ini semakin lembik dan rapuh.

Justeru para pemikir, para perancang dan panglima perang penyokong tegar sistem ekonomi kapitalis berkumpul berfikr dan merancang. Kaum imperialis Anglo-Amerika menyedari pekara ini. Mereka melahirkan STRATIJI untuk memastikan diri mereka selamat dari ledakan kekeringan bahan bakar petrolium.

Stratiji ini ialah mengepong dan menawan semua telaga-telaga minyak mentah dalam dunia ini. Ini adalah prinsip asas perancanga ini. Selainya hanya mekanisma dan taktik untuk memastikan telaga minyak ini akan dapat mereka miliki.

Justeru – Islam, Sunni, Shia, Arab, Parsi, Kurdish, Bako Haram, Al-Qaeda, KMM, Al-Nusra, Mujahideen termasuk ISIS hanyalah projek sampingan. Semua ini adalah pecahan dari projek induk untuk memastikan bahan bakar petrolium ini jatuh ke tangan kuasa imperial Anglo-Amerika.

Project for New American Century (PNAC) Alaf Baru Untuk Amerika - telah difikirkan, dirancang dan ditulis. Projek PNAC ini sedang dijalankan satu persatu. Projek ini berpayung dibawah projek induk untuk mewujudkan New World Order – tatasula dunia baru. Peraturan baru dunia dimana semua umat manusia ini akan dikawal dan menjadi hamba kepada kuasa imperial Anglo-Amerika.

Mungkin ada yang menganggap tulisan ini agak susah untuk dipercayai. Atau kurang diyakini. Saya menyedari pekara ini – kerana apa yang saya cuba paparkan disini ialah Gambar Besar – The BIg Picture. Saya melukis hutan belantara yang penuh dengan duri dan ranjau. Saya tidak berkesah tentang kayu Jati atau Meranti. Melihat sebatang kayu lebih senang dari melihat hutan. Tetapi batang-batang kayu inilah yang menjadikan hutan.
Maka ISIS , al-Qaeda atau al-Nusra hanyalah batang-batang kayu yang diwujudkan oleh kuasa imperial Anglo-Amerika untuk memastikan projek menawan semua telaga minyak di Timur Tengah. Mereka ini hanya 'aparacik' untuk menjayakan Projek Alaf Baru Amerika.

Iraq dilaporkan sebagai wilayah yang memiliki minyak terbanyak sesudah Saudi Arabia. Ini diikuti oleh Iran dan Rusia. Iran dan Rusia bukan sekutu Amerika. Bagitu juga Iraq ketika dibawah Saddam Hussein. Dari perancangan strateji Projek Alaf Baru Amerika ini seluruh Timur Tengah termasuk Iran, Turkey, Afghanistan dan Pakistan wajib dimasukkan dalam bakul Anglo-Amerika. Justeru Perang Drones di Utara Pakistan, serangan gerila Sunni ke Timur Iran, Perang 'non stop' di Afghanistan adalah sebahagian dari stratiji ini.

Sebenarnya Perang Dunia Kedua yang berpunca dari perebutan telaga minyak hanya berhenti ' rehat' sabentar. Dunia hari ini masih lagi berperang. Di Yemen Perang Drones sedang berjalan. Bako Haram di Nigeria ialah perang perebutan telaga minyak. Perang juga sedang berjalan di Libya untuk merebut telaga minyak. Kurdish dan Arab berperang di Iraq untuk merebut Kirkuk wilayah telaga minyak Iraq.

Bagaimana dengan ISIS? Bukan kah ISIS ini berjuang untuk menegakkan Islam. Bukankah ISIS ini ingin mendirikan kembali sistem Khalifah Islam?) (TT) (bersambung)


NOTA
tulisan ini telah disiarkan
oleh SUARA KEADILAN
sesiapa ingan melanggan akhbar minngun ini
siula pukul talipon
03-92-21-30-45

------------

RAKYAT WAJIB SOKONG

Posted: 05 Nov 2014 07:49 PM PST

KOMENTAR
ini berita amat amat baik
ada 558,475 anak muda
lebih satengah juta anak muda
yang sedang dizalimi oleh
united malays national organisation
hasut mereka untuk benci kerajaan


inilah peluang terbaik
peluang menghasut yang terbaik
inilah namanya
peluang jual pelampong
dalam kapal titanic


Peminjam gagal bayar PTPTN disenarai dalam CCRIS
KUALA LUMPUR - Sebanyak 558,475 peminjam yang gagal membuat bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan disenaraikan di dalam Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) dengan kerjasama Bank Negara, mulai 1 Januari 2015.
    
Pengerusi PTPTN Shamsul Anuar Nasarah berkata bagaimanapun pada peringkat permulaan penyenaraian itu akan membabitkan 173,985 peminjam tegar, iaitu mereka yang tidak pernah membuat bayaran balik melebihi tiga tahun daripada tarikh pembayaran sepatutnya dibuat.
    
"Penyenaraian ini akan dibuat secara berperingkat. Pada peringkat permulaan, butiran mengenai 173,985 peminjam dengan pinjaman berjumlah RM1.23 bilion akan disenaraikan dalam CCRIS.KAH KAH KAH

woit
ini berita baik
sokong tindakan ini

tak bayar hutang
bankrapkan mereka
apa lagi tunggu

ada 558,475 orang
bangkarapkan segera
bagi mereka sedar

padan muka
biar  mereka 
jadi macai
biar mereka sokong
pakatan rakyat
yang janji mahu
pembelajaran percuma

bagi mereka tahu
siapa tuan
dalam negara ini

KAH KAH KAH


-----------

PERTANYAAN DARI PEMBACA

Posted: 05 Nov 2014 07:15 PM PST


IJAZAH APA?
This blog belongs to a man named hishamuddin, a known hypocrite and a staunch supporter of anwar. A socialist who cannot tell a right or wrong.......as i have stated many times.....hishamuddins is a coward...bro u dpt ijaxah apa kat universiti?........... on UNTUK BANI MELAYU
Anonymous
on 11/6/14
INI SOALANNYA
Tukar tiub @ hishamuddin rais.....tak guna buat blog ini kalau takut dengan ulasan majoriti rakyat yang tak sebulu dengan mu. Dah beberapa kali saya tanya soalan2 berikut dalam blog anda dan blog rakan2 anda yang pro anwar. Namun kamu semua tak berani menyiarkan soalan2 saya. 

1. Naper anwar tak nak bersumpah di masjid seperti saiful sebab ia melibatkan maruah diri dan keluarga?

2. Naper tak nak serah DNA? 

3. Napef tak berani jawab untuk soal periksa dalam kandang saksi? 

4. Naper tak panggil 13 alibi untuk memberi keterangan? Alasan2 yang dibagi anwar adalah tak masuk akal, lemah, macam budak spm, nampak takut dan banyak lagi.

 Kalau anda seorang muslim yang baik dan takut dengan ALLAH, naper tak pegang prinsip BERANI KERANA BENAR? Bekas mufti perlis MAZA, qardawi, habibie bukan tuhan atas perkara yang haq....keberangkalian mereka dipengaruhi syaitan ada. TODAY IS THE FINAL APPEAL DAY....KRPUTUSAN...WALLAHUALAM Hishamuddin, you are a socialist and believe in democracy...for all i on UNTUK BANI MELAYU
Anonymous
on 11/6/14


KAH KAH KAH


-----------

DIALOG RAKYAT

Posted: 06 Nov 2014 03:46 PM PST

DIALOG RAKYAT


Hina mahkamah: Anwar, peguam akan bincang

Posted: 06 Nov 2014 06:49 AM PST


Anwar Ibrahim Anwar Ibrahim
 
 
PUTRAJAYA - Menyentuh isu dakwaan menghina mahkamah yang dikemukakan oleh Ketua Pendakwa, Tan Sri Shafee Abdullah semasa prosiding pagi tadi, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, perbincangan akan dibuat bersama barisan peguamnya selepas perbicaraan liwat ini selesai.

"Satu-satulah. Takkan semua nak charge ( tuduh) sekali gus," katanya ringkas kepada wartawan ketika prosiding ditangguhkan.

Sementara itu, Shafee di luar kamar mahkamah memberitahu isu tersebut adalah arahan daripada Jabatan Peguam Negara yang mahukan pihak pendakwaan memaklumkan perkara tersebut kepada mahkamah.

"Adalah menjadi tugas jabatan untuk melindungi mahkamah daripada dicemari," katanya.

Menurutnya, mahkamah bagaimana pun mahkamah bersetuju dengan cadangan pendakwaan agar kes rayuan liwat terakhir yang difailkan Anwar diselesaikan terlebih dahulu.

"Prosiding ini berjalan dengan lancar dan kita tidak mahu sebarang gangguan," katanya.

Tiada bukti ditemui pada permaidani dirampas

Posted: 06 Nov 2014 06:47 AM PST


Gopal Sri Ram Gopal Sri Ram

PUTRAJAYA - Permaidani yang disita oleh polis dalam dakwaan kes liwat Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan tidak menunjukkan sebarang bukti berlakunya kes liwat.

Ketua pembelaan, Datuk Seri Gopal Sri Ram dalam hujahannya berkata, permaidani sutera dari China itu diambil oleh pegawai forensik polis, Superintendan Amidon Anan di unit kondominium bernombor 11-5-2 bukannya unit kondominium yang didakwa berlakunya insiden itu.

"Mohd Saiful Bukhari pada keterangannya memberitahu dia didakwa diliwat dengan mengambil posisi di atas permaidani pada jam 3.30 petang di unit 11-5-1 pada 26 Jun 2008," katanya.

Menurutnya, bagi mensabitkan kejadian itu benar- benar berlaku, permaidani tersebut haruslah ditemui di dalam unit kondominium yang betul.

"Paling tidak pun, terdapat bukti ia dipindahkan dari unit 11-5-1 ke 11-5-2, bagaimana pun kedua- dua unit itu tidak bersambung," katanya.

Dalam nada bergurau, Gopal berkata, permaidani itu tidak mungkin diterbangkan.

"Saya tidak percaya kepada permaidani terbang," katanya yang membuatkan hadirin ketawa.

Beliau berkata, dengan percanggahan fakta penting itu, pihak pendakwaan telah gagal membuktikan kes terhadap Anwar.

Menjawab isu alibi yang dikemukan oleh pendakwaan, Bekas Ketua Hakim Mahkamah Persekutuan itu memberitahu pemilik unit kondominium 11-5-2, Hasanuddin tidak dipanggil kerana dia telah diganggu.

"Hasanuddin yang tersenarai dalam saksi pembelaan tidak boleh memberi keterangan kerana dia diganggu," katanya.

Gopal turut menyanggah isu yang dibangkitkan oleh pendakwaan terhadap Dr Mohd Osman Abdul Hamid dengan mengemukakan bahawa doktor perubatan warga Myammar itu tidak mempunyai sebarang motif dalam kes ini.

"Beliau diundang oleh Hospital Pusrawi untuk memberi perkhidmatan perubatan di negara ini dan pulang apabila kontraknya tamat," katanya.

Perbicaraan rayuan terakhir kes liwat II itu didengari di hadapan lima panel hakim yang diketuai Ketua Hakim Negara, Tun Ariffin Zakaria memasuki hari ketujuh hari ini ditangguhkan pada jam 7.15 malam dan akan disambung petang esok.

Empat korum hakim adalah Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Sharif, Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Abdul Hamid Embong, Tan Sri Suriyadi Halim Omar dan Datuk Ramly Ali.

Hujah Penutup Shafee Penuh Lawak Jenaka

Posted: 06 Nov 2014 06:40 AM PSTOleh Shahbudin Husin


Peguam terkenal, Shafee Abdullah yang dilantik khusus oleh Jabatan Peguam Negara bagi menjalankan tugas pendakwaan bagi rayuan kes liwat melibatkan Anwar Ibrahim di Mahkamah Persekutuan telah pun menamatkan pusingan pertama pembentangan hujah-hujahnya petang semalam.

Sebelum itu, pihak pembela sudah pun mengemukakan hujah pembelaannya dalam usaha memastikan sabitan lima tahun penjara keatas Ketua Pembangkang, digugurkan.

Berikutan kedua-duanya sudah menamatkan pusingan pertama masing-masing, pihak pembela yang diketuai oleh Gopal Sri Ram akan membalas dan cuba mematahkan hujah-hujah pendakwa itu di pusingan akhir pada hari Khamis nanti. Memandangkan seramai empat peguam Anwar dijangka tampil berhujah mengikut skop masing-masing, adalah dirasakan ia akan mengambil masa sehari suntuk pada Khamis itu.

Selepas itu, dijangka pada Jumaat pagi, barulah pihak pendakwa sekali lagi tampil mempertahankan hujah pendakwaan untuk kekal mensabitkan Anwar atas dakwaan liwat sebelum lima hakim membuat keputusannya.

Sama ada keputusan akan dibuat sebaik saja pihak pendakwa dan pembela menamatkan tugas masing-masing, ia bergantung kepada lima hakim berkenaan menentukannya. Andainya fakta-fakta kes sudah diteliti sepenuhnya, tidak mustahil keputusan akan diketahui menjelang petang Jumaat nanti.

Tetapi sekiranya selepas tamat hujah kedua-duanya dan hakim memerlukan lebih masa untuk menelitinya, keputusan kes rayuan ini dijangka hanya akan diketahui dua atau tiga minggu selepas itu.

Dalam tempoh menunggu keputusan itu, pihak yang mengharap dan berdoa agar Anwar dibebaskan dan dapat meneruskan perjuangan politiknya, dapatlah terus beristiqamah dan begitu juga pihak yang suka Ahli Parlimen Permatang Pauh itu dipenjarakan, teruslah dengan keinginan itu.

Tiada sesiapa yang mampu mengubah pendirian dan keyakinan seseorang kerana masing-masing ada matlamat dan tujuan yang berbeza.

Di hari penutup hujah pusingan pertama Shafee ini, walaupun banyak hujah, keterangan dan fakta yang cuba disampaikannya, bukan saja untuk mengekalkan sabitan bersalah yang dijatuhkan oleh Mahkamah Rayuan sebelum ini tetapi juga dipercayai untuk menambah lagi tempoh penjara kepada Anwar, dua isu yang dihujahkan oleh pihak pendakwa lebih menarik perhatian serta menjadi perbualan ramai.

Pertamanya, menyenai DNA pihak ketiga yang turut ditemui dalam rektum Saiful. Jika semalam, Shafee berkata, DNA ketiga pada seluar dalam Saiful boleh jadi datangnya daripada tempat duduk tandas yang yang digunakannya sebelum itu, hari ini pula beliau berkata, DNA ketiga itu mungkin kepunyaan doktor daripada Pusrawi yang mula-mula merawat Saiful iaitu Dr Osman Abdul Hamid.

Beliau mengandaikan, DNA daripada Dr. Osman mungkin melekat secara tidak sengaja kerana ketika melakukan rawatan, tiada sarung tangan dan protoskop yang tidak diseterilkan pula telah digunakannya.

Sesiapa pun yang mendengar hujah ini pastinya tidak dapat mengelakkan daripada mengatakannya seperti lawak jenaka semata-mata. Ia seperti hujah tangkap muat dan ingin menunjukkan kebenciannya kepada Dr. Osman yang sebelum ini menyatakan tiada penembusan pada dubur Saiful ketika mula-mula memeriksanya.

Sebab itu, sementara pihak pembela dijangka akan mematahkan hujah tersebut dengan fakta yang kebih kukuh pada Isnin nanti, Anwar ketika selesai mahkamah bersidang hanya mengulasnya dengan berkata, "jika DNA ketiga itu dipercayai daripada Dr. Osman, kenapa tidak diambil ujian DNA daripadanya."

Menutup hujahnya mengenai kelewatan Saiful membuat laporan polis iaitu dua hari selepas mendakwa diliwat pula, Shafee berkata, ia adalah disebabkan tiada sesiapa yang mengambil serius terhadap aduan yang dibuatnya sebelum itu.

Adalah menjadi fakta dalam mahkamah sebelum ini bahawa sebelum membuat laporan polis, Saiful didapati telah menemui Najib yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri dan seorang pegawai kanan polis yang dikenali sebagai Mohd Rodwan Mohd Yusof. Saiful juga didapati menghubungi Ketua Polis Negara, Musa Hassan melalui panggilan telefon.

Shafee berhujah bahawa pegawai polis dan pegawai kerajaan peringkat atasan yang ditemui Saiful telah tidak bertindak terhadap aduan yang dibuatnya dan itu mungkin punca mengapa Saiful menunggu sehingga dua hari sebelum membuat laporan polis.

Sekali lagi, hujah ini benar-benar lawak jenaka. Apakah perlunya seseorang meminta sokongan daripada segala macam jenis orang sebelum mahu membuat laporan polis?

Daripada manakah pula aksesnya diperolehi untuk bertemu Najib dan Mohd Rodwan serta menghubungi Musa Hasan itu?

Bukankah sesiapa saja bebas boleh pergi ke mana-mana balai polis untuk membuat laporan?

Berbanding banyak keraguan dan kekeliruan yang berjaya ditimbulkan oleh pihak pembela pada pusingan pertama dan kemudian sudah dibalas oleh Shafee tetapi bukan saja dengan hujah mirip kuliah politik dan kadangkala membuatkan sesiapa turut ketawa, keyakinan untuk melihat Anwar diberi keadilan yang sewajarnya dan dibebaskan, tetap tidak berubah dan cerah.

Yakin dan percayalah, jika rakyat biasa pun ramai yang sekadar ketawa dengan hujah pendakwa, tentulah tidak mungkin hakim yang arif lagi bijaksana mahu mengambil kiranya sebagai fakta. - DETIK DAILY

Agensi kerajaan jangan kaut untung dari projek rumah mampu milik

Posted: 06 Nov 2014 06:27 AM PST

LGE_Mission_Home_Possible

Roketkini.com


GEORGE TOWN: Perdana Menteri digesa memastikan agensi kerajaan seperti Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda) dan JKP Sdn Bhd menjadi pelopor pembinaan rumah mampu milik untuk rakyat, bukan mengaut keuntungan daripadanya.

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng mengkritik tindakan dua agensi itu yang menyertai 15 projek perumahan mampu milik di negeri ini apabila menetapkan anggaran keuntungan mencecah RM150 juta.

"Sangat malang apabila agensi kerajaan pusat ingin mengaut untung besar, apabila JKP Sdn Bhd dijangka untung RM17 juta bagi lapan projek perumahan, manakala Perda pula RM117 juta bagi tujuh projek di seluruh Pulau Pinang," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Angka tersebut diperolehi Guan Eng menerusi surat daripada Pengerusi Umno Pulau Pinang Datuk Zainal Abidin Osman kepada beliau.

Menurut surat itu, Perda terlibat dalam projek melibatkan keluasan tanah 514.18 ekar dengan 1,656 buah rumah kos rendah dan 4,246 buah rumah kos sederhana, manakala JKP Sdn Bhd dengan 91.6 ekar membima 791 rumah kos rendah dan 2,300 rumah kos sederhana.

Pada masa sama, Datuk Seri Najib Razak ketika merasmikan Wisma REHDA (Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Malaysia) semalam menggesa setiap negeri memastikan rumah kos rendah mampu dimiliki golongan memerlukan, bukannya sebagai peluang meraih keuntungan.

"Kerajaan negeri setuju dengan Najib bahawa cubaan mengaut keuntungan daripada projek seumpama itu adalah salah dan tidak bertanggungjawab.

"(Tetapi) bagaimana agensi kerajaan seperti Perda boleh membantu orang miskin mahu pun bumiputera apabila membina rumah mewah pada harga RM1.85 juta di Teluk Kumbar?" kata Setiausaha Agung DAP itu lagi.

Sebaliknya kata Guan Eng, kerajaan negeri membelanjakan RM500-800 juta bagi membina rumah mampu milik.

"Kami mematuhi garis panduan kerajaan untuk menjual rumah awam di bawah RM72,000, sementara rumah mampu milik antara RM72,000 hingga RM400,000 di kawasan pulau, dan RM72,000 hingga RM250,000 di Seberang Perai.

"Tiada yang melebihi RM400,000, apatah lagi mencecah jutaan ringgit," katanya.

Justeru itu katanya, Najib perlu menasihatkan kedua-dua JKP dan Perda agar menumpukan projek perumahan mampu milik dan mengikut garis panduan ditetapkan.

"Kegagalan berbuat demikian hanya menunjukkan Najib tidak jujur, dan kerajaan hipokrit apabila sanggup mengaut keuntungan melalui projek perumahan awam dan mampu milik," katanya lagi. – Roketkini.com

Kenapa perlu syarikat baharu ganti MAS?

Posted: 06 Nov 2014 06:20 AM PST

SALMIYAH HARUN


KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar mempersoalkan kenapa perlu ada syarikat baharu untuk menggantikan syarikat penerbangan negara sedangkan kerajaan telah menggariskan 12 pelan memulihkan MAS.

Menurut Mahfuz, syarikat MAS yang sedia ada boleh memainkan peranan untuk mengembalikan semula imej MAS dan tidak perlu wujudnya syarikat baru.

"Melalui 12 plan yang dikemukakan Khazanah Negara, kenapa pemulihan hanya boleh dicapai dengan syarikat baru?

"Kenapa tidak boleh guna syarikat sedia ada? Seolah-olah kita hendak tutup kedai lama kemudian buka kedai baru,"soalnya dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini

Sehubungan itu Mahfuz berpendapat unit kejuruteraan MAS yang banyak menanggung sebahagian hasil MAS telah berjaya mendapat hasil RM475 juta dan ianya boleh menampung gaji kakitangan MAS.

"Saya tidak lihat kedudukan unit ini dalam 12 plan pemulihan. Adakah ianya dikekalkan atau akan dijadikan syarikat persendirian,"soalnya.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan dalam pada itu memberitahu dua syarikat yang telah menandatangani MOU dengan Khazanah antaranya Sicom Berhad dan Tech Mahindra ICT Service. - HARAKAHDAILY

Tiada sebab turunkan harga petrol dan diesel – Ahmad Maslan

Posted: 06 Nov 2014 06:12 AM PST

Namun Ahmad Maslan mengakui kerajaan akan mengkaji dan menyediakan langkah terbaik sekiranya harga minyak terus menurun. 


Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad MaslanKUALA LUMPUR: Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan berkata kerajaan masih belum membincangkan untuk menurunkan harga minyak walaupun harga minyak mentah dunia terus menunjukkan trend penurunan.

Menurut beliau buat masa ini kerajaan masih memberi subsidi minyak iaitu RM0.12 sen seliter bagi RON95.

"Sekiranya harga minyak mentah turun di pasaran hingga Disember 2014, secara relatifnya purata harga minyak mentah 2014 tidak jauh dari anggaran asal tahun ini," katanya di Parlimen hari ini.

Namun beliau mengakui kerajaan akan mengkaji dan menyediakan langkah terbaik sekiranya harga minyak terus menurun.

"Kerajaan mempunyai dua pilihan jika sampai pada tahap harga RM2.30sen seliter. Pilihan pertama menurunkan harga minyak, itu satu perkara popular.

"Kedua kerajaan boleh mengenakan cukai jualan. Ini kerana cukai jualan ialah RM0.58 sen 1 liter bagi RON95 yang kita tidak kutip. Sepatutnya harga minyak itu RM2.30 sen campur RM0.58 sen seliter menjadi RM2.88 sen bagi RON95.

"Namun kerajaan tidak mengenakan cukai jualan tersebut dan bukan itu sahaja, kerajaan juga memberi subsidi. Ini kerana kerajaan Barisan Nasional (BN) baik kepada rakyat," jelasnya.

Tegasnya, jika kerajaan ingin mengenakan cukai RM0.58 sen seliter pun hanyalah sehingga 1 April 2015.

"Ini kerana 1 April 2015 tidak ada cukai jualan. Kita dimaklumkan tidak ada Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) kepada minyak petrol," katanya.

Ujarnya lagi, kerajaan membuat rasionalisasi minyak kerana subsidi untuk minyak diesel dan petrol RON95 tidak rasional.

"Sebab itu kita kena buat rasionalisasi minyak. Sepatutnya subsidi ini diberikan kepada orang yang berpendapatan rendah dan bukan pada orang yang berpendapatan tinggi.

"Daripada 2,000 juta sebulan itu 70 peratus dinikmati mereka yang berpendapatan sederhana tinggi dan tinggi. 30 peratus dinikmati oleh yang berpendapatan rendah. Ini menunjukkan ketidakseimbangan dan sepatutnya sebaliknya.

"Sebab itu kita mahu membuat rasionalisasi minyak RON95 tersebut agar dapat diseimbangkan subsidi yang diberikan oleh kerajaan," jelasnya.

Tanah runtuh: Pasukan bencana PAS siap siaga

Posted: 06 Nov 2014 12:00 AM PST

HARAKAHDAILY


CAMERON HIGHLANDS: Ekoran kejadian banjir kilat dan tanah runtuh yang mengakibatkan tiga maut malam tadi, pasukan Pusat Pengurusan Kecemasan dan Bencana PAS (CEDM) turun ke kawasan kejadian hari ini.

Pengerusinya Salahudin Ayub bersama Pesuruhjaya PAS Perak Razman Zakaria dan Anggota unit Amal Perak tiba di sini pagi tadi bagi membuat tinjauan dan mengenal pasti bantuan yang boleh disumbangkan.

Salahudin berkata, beliau telah dimaklumkan bahawa sehingga kini keadaan masih terkawal dan tidak ada insiden baru dilaporkan.

"Dalam lawatan kita ke beberapa lokasi, ada kawasan mengalami tanah runtuh dan banjir kilat, namun keadaan dilaporkan terkawal.

"Hari ini kita buat lawatan awal untuk melihat apa bentuk bantuan yang kita boleh sumbangkan,"katanya.

Menurut Salahudin yang juga Naib Presiden PAS, pihak CEDM kini dalam keadaan siap siaga dan bersedia bila-bila masa untuk menghulurkan bantuan khususnya dari aspek pembersihan rumah, surau dan sekolah yang terlibat dengan banjir dan tanah runtuh tersebut.

Dalam pada itu, beliau turut menggesa kerajaan untuk mengambil tindakan serius terhadap kejadian tanah runtuh yang sering berlaku dikawan tanah tinggi itu.

Beliau tidak menolak, kejadian itu berpunca dari penarahan bukit secara haram oleh pihak-pihak tertentu.

"Penarahan ini dilihat tidak terkawal. Sepanjang laluan di sini ini kita lihat ada penarahan baru dibuat.

"Kita minta kerajan kuatkuasakan soal penerokaan tanah haram dan penarahan bukit ini," katanya.

Dalam insiden malam tadi, tiga orang dilaporkan maut manakala lima lagi cedera akibat runtuhan tanah dan banjir kilat di kawasan di Lembah Bertam.

Antara yang maut termasuk seorang pelajar berusia 13 tahun,  dan orang pekerja kebun sayur masing-masing warga Indonesia dan Nepal. - HARAKAHDAILY

Pencerobohan Al-Aqsa: M'sia digesa suarakan pembelaan

Posted: 05 Nov 2014 11:58 PM PST

TUAN GURU ABDUL HADI AWANG


1. Parti Islam Islam SeMalaysia (PAS) mengutuk dengan sekeras-kerasnya tindakan pihak tentera negara haram Israel yang telah menceroboh dan menggempur ke dalam kawasan Masjid al-Aqsa dalam perkembangan terkini yang berlaku sejak pendudukan haram Israel dari tahun 1967. Tindakan ganas pihak Israel ini dimulakan dengan menghalang umat Islam dari memasuki Masjid al-Aqsa untuk menunaikan solat, menhalang semua pelawat dari masuk, dan dalam masa yang sama pihak Israel membenarkan rakyat negara haram Israel memasukinya.

2. Biarpun dikecam dan menerima kutukan seluruh manusia sejagat, hingga kini Zionis Israel tetap tidak pernah berhenti melakukan keganasan dan terus menekan umat Islam Palestin.

3. PAS konsisten untuk menyatakan bahawa penindasan ini wajib dihentikan menerusi peranan ketenteraan semua negara di bawah PBB, OIC dan Liga Arab setelah nyata Israel berdegil dan tidak tunduk kepada diplomasi sebarang teguran dan perjanjian.

4. Secara khusus, Malaysia yang sering mengaku sebagai negara Islam contoh, perlu ke hadapan untuk mendesak pertubuhan-pertubuhan dunia tersebut untuk segera menghalang Israel melakukan pencerobohan ke atas al-Aqsa.

5. Malaysia juga perlu menggesa kerajaan negara-negara OIC untuk menghentikan sebarang hubungan dagang dan memutuskan diplomatik dengan Israel serta merta sebagai bukti keimanan dan persaudaraan kepada saudara di Palestin.

6. Sesungguhnya tidak beroleh sebarang faedah umat Islam menjalin hubungan dengan bangsa dilaknati ini setelah Allah mengisytiharkan pemutusan antara mereka dengan umat Islam sejak lebih 1400 tahun lalu. Apatah lagi membiar diri menjadi boneka atau diperalatkan untuk kepentingan mereka.

7. Para pemimpin, kerajaan dan seluruh umat Islam wajib menyedari bahawa tanggung jawab membela, menebus dan mempertahankan bumi al-Aqsa itu adalah kefarduan jihad dan maruah kepada semua Muslim, bukannya perjuangan penduduk Palestin dan Jurusalem sahaja. - HARAKAHDAILY

Tiga maut tanah runtuh di Cameron Highlands

Posted: 05 Nov 2014 11:48 PM PST

MALAYSIAKINI
 


Mayat seorang pelajar berusia 13 tahun merupakan salah satu antara dua mangsa yang ditemui mati di tempat kejadian banjir dan tanah runtuh di Cameron Highlands.

Ia menjadikan jumlah yang maut tiga orang setakat ini.

Mayat R Punesh, pelajar Sekolah Menengah Kampung Raja dan seorang pekerja ladang sayuran warga Indonesia, berusia 48 tahun masing-masing ditemui pada jam 8.45 pagi dan 9.20 pagi ini.

Ketua polis daerah Cameron Highlands, Wan Mohd Zahari Wan Busu mengesahkan hanya tiga orang ditemui mati setakat ini manakala lima yang lain cedera dalam kejadian itu.

Sementara itu, laporan Bernama terdahulu menyebut, seorang lagi yang disahkan maut adlah pekerja kebun sayur warga Nepal dikenali sebagai Md Yousus Miya, 66.

Mayat warga Nepal itu dibawa keluar akibat tertimbus tanah pada pukul 8.30 malam tadi,  kata Ketua Polis Daerah Cameron Highlands DSP Wan Mohd Zahari Wan Busu.

Manakala seorang daripada yang cedera di Ringlet itu dikenali sebagai Iswandi Nahrowi, 40 tahun, katanya.

Timbalan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Pahang, Penolong Pesuruhjaya Bomba, Morni Mamat pula berkata pihaknya menerima laporan tiga lelaki turut tertimbus di sebuah bengkel di Ringlet.
  
"Seorang darinya hanya tertimbus separuh badan dua lagi terperangkap sepenuhnya," katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata mereka yang tertimbus itu terdiri daripada dua warga India dan seorang warga tempatan.
  
Ketiga-tiga mereka yang cedera parah itu berjaya diselamatkan dan kini dibawa ke hospital berhampiran untuk rawatan.
  
Morni berkata kira-kira 150 orang daripada 37 keluarga dari Pekan Baru Ringlet dipindahkan ke pusat pemindahan banjir di Dewan Orang Ramai Ringlet malam ini.
  
Wan Mohd Zahari juga berkata seorang remaja lelaki berusia 13 tahun yang identitinya tidak dikenali dikhuatiri lemas dalam kejadian banjir dan tanah runtuh di Sungai Telom, Kuala Terlah dekat Kampung Raja.
  
Usaha mencari dan menyelamat remaja lelaki itu akan disambung hari ini.

Beliau berkata air dari Empangan Sultan Abu Bakar dilepaskan sejak petang secara berperingkat dan penduduk diarahkan berpindah ke kawasan tinggi bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku.
  
Katanya setakat ini keadaan di tempat kejadian terkawal.
  
Pada tahun lepas, Tasik Ringlet di Lembah Bertam, yang melimpahkan air sehingga menyebabkan banjir lumpur dan mengorbankan tiga nyawa serta merosakkan lebih daripada 100 buah rumah. - Bernama

Jakim tegur penganjur 'I want to touch a dog'

Posted: 05 Nov 2014 11:44 PM PST

MALAYSIAKINI


 


Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) memberi teguran kepada penganjur 'I Want To Touch A Dog' supaya tidak lagi menganjurkan program yang menyentuh sensitiviti umat Islam.

Ketua Pengarah Jakim Datuk Othman Mustapha dalam satu kenyataan berkata teguran dan nasihat itu disampaikan dalam satu pertemuan diketuai Pengerusi Panel Pakar Syariah Jakim Datuk Seri Hassan Ahmad hari ini.
  
Difahamkan perjumpaan itu berlangsung kira-kira satu setengah jam di Seri Kembangan.
  
Sehubungan itu Othman berkata Jakim menyerahkan kepada Majlis Agama Islam Selangor, selaku pihak berkuasa agama negeri, untuk tindakan selanjutnya.
  
Sebelum ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata perjumpaan antara Jakim dan penganjur program itu bertujuan mendapatkan penjelasan sebenar mengenai penganjuran 'I want to Touch a Dog.'

Bagaimanapun Jamil Khir berkata Jakim tidak mempunyai kuasa untuk menentukan sebarang tindakan undang-undang memandangkan jabatan itu hanya bertindak sebagai perantara.
  
Program 'I Want To Touch A Dog' pada 19 Oktober di Central Park, One Utama, Petaling Jaya itu mencetuskan perdebatan hangat khususnya dalam kalangan umat Islam kerana ia dikatakan bercanggah dengan mazhab Shafie dan adat di negara ini.
  
Bagaimanapun, penganjur program Syed Azmi Alhabshi telah memohon maaf atas perasaan tidak senang yang timbul akibat perbuatan segelintir peserta memeluk dan mencium anjing semasa program berlangsung.- Bernama

Shafee mahu Anwar disabit hina mahkamah

Posted: 05 Nov 2014 11:42 PM PST

MALAYSIAKINI


 


Ketua pendakwa yang dilantik kerajaan, Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah berkata beliau menerima arahan untuk memohon mahkamah memulakan prosiding menghina mahkamah ke atas ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas keputusan rayuan kes Liwat II.

Shafee berkata beliau menerima arahan daripada peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail dan memaklumkan kepada panel hakim yang dipengerusikan ketua hakim Tan Sri Ariffin Zakaria sebaik selepas prosiding bermula hari ini.

 Beliau memetik dua laporan yang disiarkan Malaysiakini dan satu lagi yang disiarkan portal The Malay Mail Online.

Peguam kanan itu memetik dua perenggan terakhir dalam laporan Malaysiakini bertajuk 'Go back to lawschool'.

Beliau bagaimanapun tidak membacakan laporan The Malay Mail Online.

Shafee mendakwa Anwar sebelum ini menyeret Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur ke ruang skandal dengan kenyataannya dan kini membuat perkara sama ke atas Mahkamah Persekutuan.

Ekoran itu, beliau memohon agar Anwar diseret ke mahkamah atas kesalahan itu.

300 sambut Opah Wahidah masuk UM

Posted: 05 Nov 2014 11:38 PM PST

MALAYSIAKINI


 


"Mahasiswa semua, berjuang, terus berjuang," begitulah kata-kata semangat Wahidah Salleh, mangsa perobohan rumah di Kampung Chubadak Tambahan oleh penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) minggu lalu.

Warga emas yang mesra dipanggil 'Opah' Wahidah membangkitkan semangat kepada gerakan mahasiswa di Unversiti Malaya (UM) dalam program "Opah masuk UM" malam tadi.

Katanya - yang kini terpaksa menghuni satu pondok sementara di kampung itu - kemudian disambut dengan laungan "Hidup Opah" oleh kira-kira 300 hadirin di medan selera di Kolej Kediaman Tujuh.

Walaupun berlangsung dalam keadaaan hujan lebat, ia tidak menghalang mahasiswa, kakitangan (UM) dan juga orang awam memenuhi medan itu pada jam 9 malam bagi mendengar permasalahan Opah Wahidah.

Menjangkau usia 72 tahun, Opah wahidah kelihatan penat namun perasaan gembira tergambar di wajahnya apabila mengucapkan terima kasih kepada mahasiswa yang membawanya ke kampus perdana itu.

"Opah ucapkan jutaan terima kasih kepada pelajar semua kerana sudi bawa opah ke dalam universiti," katanya lagi.

Sementara mahasiswa pula turut mengadakan kutipan derma buat Opah Wahidah bagi meringankan beban yang ditanggungnya kini.

Menurut Opah Wahidah lagi, walaupun dia berasa semakin rasa tenang kerana penderitaannya mendapat perhatian pelbagai pihak namun ada kerisauan yang masih terbuku di dalam hatinya.

"Opah rasa semakin tenang, tapi ada dua perkara yang opah sangat risau. (Opah) tinggal di khemah tu opah takut pengganas (samseng) dan juga ular," katanya.

Rasa terbela

Opah Wahidah yang hadir bersama dua cucunya turut berkata bahawa beliau merasa terbela kerana mahahsiswa UM banyak membantunya ketika dalam kesusahan.

"Opah rasa terbela," katanya.

"Mahasiswa teruskan berjuang untuk kita (yang menerima nasib sepertinya)," katanya lagi.

Sementara itu, Presiden Mahahsiwa Islam Universiti Malaya (PMIUM), Khairol Najib Hashim berkata acara itu diadakan bagi memberi kesedaran kepada mahasiswa mengenai realiti yang berlaku terhadap penduduk Kampung Chubadak Tambahan.

"Sebelum ini, kita bawa isu ini di luar universiti dan juga sosial media. Mahasiswa yang datang pada malam ini semua kerana ingin tahu dan mendengar permasalahan yang dihadapi penduduk Kampung Chubadak Tambahan," katanya.

Menurut Khairol lagi, suara mahasiswa dan juga Gerakan Rakyat Bela Kampung Chubadak Tambahan (BELA) telah didengari dari pihak pemaju selepas beberapa kali rundingan dibuat.

"Mereka bersetuju ke atas semua tuntutan kami," katanya sambil merujuk demonstrasi membantah perobohan rumahnya sebelum ini.

Menurutnya, rundingan dengan pihak pemaju pada hari tersebut disambut baik antaranya bersetuju memberi gantian rumah kos sederhana yang akan dibina di tapak Kampung Chubadak kepada Wahidah dan suaminya.

Katanya lagi, bayaran pampasan setimpal diberikan termasuk kos perpindahan dan bayaran sewa rumah transit di PPR Batu Muda akan ditanggung sepenuhnya oleh pemaju sehingga mereka dipindahkan semula ke rumah gantian.

Pemaju juga bersetuju tidak menuntut kos mahkamah dan bayaran ke atas kes yang dimenangi oleh pihak pemaju serta bersetuju untuk menanggung segala kos tersebut, tambahnya.

Kuiz seluar dalam Saiful jadi tarikan

Posted: 05 Nov 2014 11:33 PM PST

MALAYSIAKINI


 


12.00pm – Suasana di perkarangan Istana Kehakiman bertukar meriah pagi ini apabila para pemimpin PKR menganjurkan pertandingan kuiz bersama kira-kira 200 orang para penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Peserta perhimpunan berjaya menjawab soalan yang berkirsar mengenai fakta kes perbicaraan terbabit turut membawa pulang hadiah berbentuk hamper daripada penganjur.

Pertandingan kuiz tersebut diadili oleh kartunis popular Zunar, yang turut memakai jubah hitam dan juga rambut palsu putih seperti seorang hakim.

Para peserta berkenaan antara lainnya ditanya mengenai jenama dan saiz seluar dalam Saiful Bukhari Azlan, pengadu dalam kes Liwat II.

Rata-rata para penyokong Anwar yang berada di perkarangan Istana Kehakiman diperhatikan mengikuti kuiz tersebut dalam suasana gembira.

Kuiz berkenaan berlangsung selama kira-kira 15 minit dan akan bersambung petang ini apabila persidangan mahkamah diteruskan semula.

Sementara itu, di satu sudut lagi, seramai kira-kira 30 orang penyokong Saiful cuba menarik perhatian dengan bersorak dan melaungkan slogan "Tangkap Anwar" dan "Anwar Peliwat".

Mereka turut memainkan rakaman ceramah daripada penceramah popular Ustaz Azhar Idrus melalui pembesar suara berhububg hukum sumpah mubahalah.

Ia bagi membangkitkan persepsi ke atas Anwar yang tetap enggan bersumpah bagi menunjukkan beliau tidak melakukan perbuatan liwat seperti yang didakwa di mahkamah.

Azmin dedah nombor telefon peribadi

Posted: 05 Nov 2014 11:32 PM PST


Kenyataan Azmin yang ditulis dalam laman Twitter miliknya. Kenyataan Azmin yang ditulis dalam laman Twitter miliknya.
 
 
SHAH ALAM - Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali membuat tindakan berani apabila memberikan nombor telefon peribadinya kepada orang awam dan meminta supaya penduduk menghubungi beliau jika terlihat sampah yang belum dikutip.

"Kalau anda  nampak ada sampah belum kutip, anda 'text' saya. Ini nombor saya, 012-2052020. Saya mahu Selangor bersih!" demikian katanya menerusi laman sosial Twitter, kelmarin.

Hingga kini, kenyataan Azmin itu mendapat sokongan ramai pengikutnya di Twitter dan ternyata usaha beliau mendapat respons positif.

Kenyataan beliau juga berjaya menerima lebih 900 'retweets' dan lebih 200 'favourites'.

Sebelum ini, Azmin memberi masa tiga bulan untuk pihak berkuasa tempatan (PBT) membersihkan sampah-sarap di kawasan Selangor.

"Saya telah arahkan semua PBT termasuklah Majlis Perbandaran Petaling Jaya (MPPJ) dan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), saya beri mereka tiga bulan sehingga Disember 2014. Saya mahu semua sampah ini dikutip dan diselesaikan.

"Saya mahu Petaling Jaya menjadi daerah yang paling bersih di negeri Selangor," katanya.

Isu SIS: Mufti dijangka menghadap Sultan

Posted: 05 Nov 2014 10:42 PM PST

SINAR HARIAN

Datuk Mohamad Tamyes Abdul Wahid Datuk Mohamad Tamyes Abdul Wahid
 
 
SHAH ALAM - Majlis Agama Islam Selangor (Mais) menyatakan Mufti Negeri dijangka menghadap Sultan Selangor hari ini bagi mendapatkan nasihat berhubung kontroversi fatwa berkaitan pertubuhan 'Sisters In Islam (SIS)'.

Sumber Mais berkata, pertemuan itu dilakukan berikutan pertubuhan itu baru-baru ini mahu memohon untuk membuat semakan kehakiman mengenai fatwa majlis agama Islam itu yang mengisytiharkan fahaman dibawa SIS sebagai sesat.

Menurut sumber itu lagi, kontroversi yang melibatkan fatwa akan diselesaikan Jabatan Mufti Selangor berikutan sebarang isu mengenainya adalah di bawah bidang kuasa jabatan itu.

Bagaimanapun, Pengerusi Mais Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa ketika ditemui pada Majlis Anugerah Qudwatul Hasanah Muallaf Mais 2014 malam ini enggan mengulas lanjut berhubung isu berkenaan.

Semalam, Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali mencadangkan Mais, Mufti Negeri, Datuk Setia Mohd Tamyes Abd Wahid dan SIS bertemu bagi meleraikan kontroversi fatwa yang berkaitan dengan pertubuhan bukan kerajaan itu.

Mohamed Azmin berkata, beliau telah mendapatkan penjelasan mengenai isu itu menerusi Mufti Negeri dan kemudian membincangkannya dalam Mesyuarat Dewan Diraja Selangor yang kebetulan diadakan pada Isnin lepas.

Tambah beliau dengan perkenan Sultan Sharafuddin Idris Shah, konsultasi dan pertemuan yang dijalankan tanpa prasangka akan membantu untuk membawa suasana harmoni seperti mana yang dianjurkan oleh Islam. - Bernama

Banjir lumpur CH: Seorang dilaporkan masih hilang

Posted: 05 Nov 2014 10:39 PM PST


Keadaan banjir lumpur di Cameron Highlands semalam apabila hujan lebat tidak berhenti yang mengakibatkan paras air empangan Ringlet penuh. - Foto Ihsan Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia Keadaan banjir lumpur di Cameron Highlands semalam apabila hujan lebat tidak berhenti yang mengakibatkan paras air empangan Ringlet penuh. - Foto Ihsan Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia
 
 
CAMERON HIGHLANDS - [DIKEMASKINI] Seorang lelaki dipercayai warga Nepal maut, manakala seorang kanak-kanak berusia 12 tahun disyaki hanyut arus deras dalam kejadian banjir lumpur di pusat peranginan itu, semalam.

Dalam kejadian kira-kira 7 petang itu, empat lagi dilaporkan cedera akibat tanah runtuh di beberapa lokasi antaranya pekan Ringlet, Kampung Baru Ringlet dan Kampung Ulu Merah.

Jurucakap bomba Cameron Highlands berkata, mangsa yang meninggal dunia ditemui tertimbus di Kampung Ulu Merah akibat tanah runtuh.

Dalam pada itu juga, pihaknya telah memindahkan seramai 150 penduduk kawasan berdekatan yang berisiko melibatkan 37 keluarga.

"Sehingga jam 10 malam semalam, jumlah penduduk yang dipindahkan semakin meningkat.

"Manakala paras air di pekan Ringlet agak meningkat ekoran hujan lebat yang berterusan," katanya.

Sementara itu, Bernama melaporkan Timbalan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Pahang, Penolong Pesuruhjaya Bomba, Morni Mamat berkata, pekerja kebun sayur yang maut itu adalah warganegara Nepal dan identitinya belum dikenal pasti.

"Dalam kejadian tanah runtuh di Kampung Baru Ringlet itu, seorang lagi lelaki warganegara Indonesia turut cedera," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Manakala seorang kanak-kanak lelaki di Kampung Kuala Kelah turut dilaporkan hilang dalam kejadian hujan lebat dan tanah runtuh itu.

Katanya, operasi mencari dan menyelamat kanak-kanak terbabit sedang giat dijalankan.

Morni berkata, pihaknya menerima maklumat kira-kira jam10 malam tadi berkenaan dua kawasan di Cameron Highlands mengalami banjir dan tanah runtuh iaitu di Kampung Bertam dan Kampung Baru Ringlet.

"Kita juga menerima laporan tiga lelaki turut tertimbus di sebuah bengkel di Ringlet. Seorang darinya hanya tertimbus separuh badan dua lagi terperangkap sepenuhnya," katanya.

Beliau berkata mereka yang tertimbus itu terdiri daripada dua warga India dan seorang warga tempatan.

Ketiga-tiga mereka yang cedera parah itu berjaya diselamatkan dan kini dibawa ke hospital berhampiran untuk rawatan.

Sementara itu Jurucakap Bomba dan Penyelamat Balai Bomba Cameron Highlands berkata hujan lebat sejak lewat petang tadi menyebabkan air mula naik di sungai sekitar Pekan Baru Ringlet dan berlakunya banjir kilat kira-kira jam 7 malam tadi.

"Bagaimanapun kawasan di Lembah Bertam yang pernah berlaku banjir besar tahun lalu masih tidak terjejas setakat malam ini," katanya.

Pada Oktober tahun lepas, air dari empangan Ringlet di Lembah Bertam melimpah menyebabkan banjir lumpur dan mengakibatkan lebih 100 buah rumah rosak dan tiga maut.

Video buli: Polis kesan lokasi, pelajar

Posted: 05 Nov 2014 10:37 PM PST


Video buli Video buli
 
 
SHAH ALAM – Polis setiap negeri sedang giat mengesan sekolah dan pelajar yang terlibat dalam dua klip video aksi buli yang tersebar di laman sosial, baru-baru ini.

Pemangku Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun dalam satu kenyataan berkata, arahan khusus telah diberikan kepada semua pesuruhjaya polis dan ketua polis negeri bagi mengesan perkara tersebut.

"Ekoran daripada penyebaran dua klip video di laman sosial yang memaparkan aksi buli yang berlainan oleh sekumpulan pelajar di sekolah berasrama, arahan khusus telah diberikan kepada semua pesuruhjaya polis dan ketua polis negeri untuk mengesan sekolah serta pelajar yang terlibat.

"Siasatan untuk kenal pasti tempat sebenar sedang dijalankan dan pihak polis merayu kepada orang ramai, pihak sekolah, guru serta ibu bapa dan pelajar terlibat yang mengetahui dan mempunyai maklumat tentang kejadian tersebut untuk tampil ke hadapan bagi membantu siasatan polis," katanya.

Dua klip video yang tersebar menunjukkan aksi pukul pelajar-pelajar lelaki dipercayai di asrama berdasarkan imej katil yang terdapat dalam video tersebut.

Dua video tersebut menimbulkan kemarahan orang awam dan menuntut tindakan segera pihak berkuasa.

Peguam: Saiful jumpa Najib bukan kebetulan

Posted: 05 Nov 2014 10:29 PM PST

MALAYSIAKINI


 


Perbicaraan kes liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka berakhir hari ini di Mahkamah Persekutuan.

Pasukan pembelaan akan membalas hujah dibangkitkan peguam pendakwaan yang dilantik kerajaan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Walaupun hanya ditetapkan selama dua hari pada asalnya, pendengaran rayuan Anwar itu memasuki hari ketujuh hari ini.

Pihak pembelaan dan pendakwaan masing-masing sudah mengambil tiga hari untuk menyelesaikan penghujahan mereka.

LAPORAN LANGSUNG:

1.05pm: Ram berkata, terdapat keraguan serius dan perkara itu memberikan hak untuk anwar dibebas dan dilepas daripada kes itu.

Mahkamah berhenti sebentar untuk makan tengah hari.

1.00pm: Ram berkata, terdapat kemungkinan yang nyata bahawa sampel itu diusik dan ia mungkin sampel berbeza.

Satu sampel diambil daripada Saiful menunjukkan kemerosotan tetapi tidak yang lain; dan perkara itu mencetuskan keraguan, kata Ram.

"Tembusan tidak berlaku dalam kes ini, bagaimana sampel ditemui di dubur?" soalnya.

Saiful juga, katanya, bukan saksi meyakinkan seperti dinyatakan oleh Mahkamah Rayuan.

12.55pm: Ram berkata, terdapat alasan untuk meragui atau tidak percaya pada testimoni Jude kerana dia didapati menipu dalam prosiding yang lain.

Beliau merujuk tindakan Jude (kiri) membuka beg plastik P27.

Ram kemudian merujuk keterangan Dr Thomas Hoogland yang mana terdapat bukti untuk mengatakan Anwar tidak melakukan tindakan seks seperti didakwa Saiful.

Anwar selepas pembebasannya pada 2004 menjalankan pembedahan belakang.

"Bukan kebetulan untuk Saiful bertemu Najib, dan ini bertentangan dengan 'Kes Tandoori' yang mana ahli politik disyaki tidak bertemu dengan perdana menteri India."

12.35pm: ‎Ram mempersoalkan kelayakan Seah yang dalam testimoninya mengaku meajalankan ujian DNA sejak 1994 tetapi kelayakan doktor falsafah beliau hanya diperoleh pada tahun 2000.

Ram kembali menyentuh soal gangguan terhadap bahan bukti, berhubung tindakan Jude membuka beg plastik mengandungi sampel daripada HKL.

"Dia tidak patut membuka plastik itu kerana perkara ini mencetuskan keraguan."

Ram kemudian membaca testimoni Jude semasa pendengaran Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) berhubung penangkapan lima peguam, yang mana Shafee ketika itu mempengerusikan panelnya, mendapati bahawa pegawai polis bukan saksi berwibawa.

Ram kemudian membawa testimoni Jude di mahkamah ketika soal balas oleh peguam bela sebelum ini, mendiang Karpal Singh, yang berkata Mahkamah Persekutuan patut berhati-hati menerima keterangan daripada pegawai polis.

12.31pm: Ram sekarang cuba membersihkan reputasi Dr Brian McDonald (kanan) ekoran keputusan penghakiman Mahkamah Rayuan yang mendakwa beliau seorang pakar dan hanya pandai berteori.

Shafee sebelum ini berkata, pengakuan McDonald tidak diterima walaupun di Australia, negaranya sendiri.

12.20pm: Ram memberi amaran bahawa garis panduan harus diikuti dan salinannya patut disediakan kepada pihak pembelaan.

Katanya, jika tidak diberikan, ia akan menyebabkan seseorang itu disabitkan membunuh atau kesalahan lain, kerana garis panduan tidak diberikan atau ahli kimia tidak mengikutinya.

12.12pm: Ram berkata apa yang dilabelkan oleh doktor HKL pada sampel itu adalah berbeza.

Ini kerana, katanya, DSP Jude telah melabelnya apabila membuka plastik besar mengandungi sampel HKL di pejabatnya.

Hakim Abdull Hamid bertanya, berdasar analisis Seah dan keterangan doktor HKL bahawa kemungkinan ada tembusan boleh jadi keterangan dengar cakap.

Ram bersetuju dan berkata ia bukan sampel yang sama dan Saiful tidak diliwat.

12.07pm: Oleh itu, Ram berkata, terdapat persoalan sama ada penembusan sebenarnya berlaku.

12 tengah hari: Ram kini berhujah sekitar isu penembusan.

Ram berkata, tiada bukti perubatan mencadangkan penemuan sebelumnya, kerana tiada bukti perubatan untuk menyokong andaian itu.

"Penemuan sebelumnya tidak patut dipertimbang, bahawa berlakunya tembusan," kata Ram.

Apa yang penting, katanya, empat orang doktor – seorang daripada Pusrawi dan tiga daripada HKL – berkata tiada tembusan berlaku.

Shafee menunjukkan testimoni Saiful bahawa Anwar memancutkan mani dalam duburnya "seperti biasa".

Sementara itu, suasana di perkarangan Istana Kehakiman meriah apabila permainan 'kuiz' (kanan) berkisar kes liwat II itu diadakan.

Penyokong yang berjaya menjawab soalan dengan tepat turut diberikan hadiah hamper.

Kartunis Zunar sebagai pengadil turut memakai pakaian seperti hakim dengan mengenakan rambut palsu berwarna putih dan jubah hitam.

Antara soalan yang ditanyakan dalam permainan kuiz itu ialah siapakah hakim bagi pendengaran kes liwat II dan apakah jenama dan saiz seluar dalam Saiful. [Baca lanjut]

11.52am: Mahkamah bersidang kembali.

Ram berkata, tindakan pihak pendakwaan meminta Awar mengambil DNA-nya sendiri untuk membuktikan pembelaannya sesuatu yang mengejutkan.

Katanya, pendakwaan sepatutnya membuktikan kes itu melampaui keraguan munasabah dan bebannya tidak terletak di bahu pihak pembelaan.

"Ini asas undang-undang, kerana penting untuk pihak pendakwaan membuktikan kes itu," katanya.

Shafee pada Selasa mencadangkan Anwar mengambil sampel DNA-nya untuk membuktikan dia tidak bersalah.

11:13am: Mahkamah berhenti berehat sebentar. Akan bersambung semula pada 11.30 pagi.

11:20am: Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dan ketua anggota parlimen DAP Lim Kit Siang kelihatan dalam mahkamah.

Dua cucu kecil Anwar juga berada dalam mahkamah.

11:05am Ram berkata, tiada keraguan bahawa pihak pendakwaan mengakui terdapat kemerosotan pada sampel, sebaliknya tiada kemerosotan pada calitan daripada bahagian intim.

Ram bertanya bagaimana sampel itu boleh berada dalam keadaan asli sedangkan ia tidak disimpan dalam peti sejuk seperti disarankan.

Justeru, kata Ram, ia menunjukkan bahawa sampel itu bukan sampel yang sama dan boleh jadi sudah dikompromi.

10.43am: Hakim Tan Sri Suriyadi Halim bertanya, jika 18 alel itu asing, ia tidak menolak kehadiran Anwar dalam sampel-sampel itu (seperti daripada lokap dan Saiful).

Ram menjawab bahawa ia juga boleh bermaksud Anwar tidak pun berada di sana (kondominium).

Ram berkata ahli kimia Seah (kanan) juga setuju bahawa tiada kemerosotan sampel walaupun diambil selepas 56 jam.

Katanya, walaupun tidak menggunakan perkataan "asli", Seah setuju bahawa tiada kemerosotan sampel.

Bagaimanapun, kata Ram, Seah bersetuju bahawa kemerosotan akan berlaku.

10.40am: Penyokong Anwar semakin bertambah. Kira-kira 200 orang kini berhimpun di perkarangan Istana Kehakiman.

Selain berkumpul mereka turut membaca surah Yassin dan mendengar ceramah daripada pemimpin PKR.

Risalah yang mengandungi gambar mata Anwar yang lebam pada 1998 dan bertulis "Jangan biarkan ini berlaku lagi" turut disebarkan kepada orang ramai.

Selain itu, peniaga turut mengambil kesempatan dengan menjual baju-T bertulis "Rakyat Hakim Negara", payung dan kerusi lipat kepada peserta himpunan.

10.30am: Ram berkata, spekulasi dan andaian tidak boleh dibuat dalam isu itu.

Katanya, pencemaran berlaku atau kesimpulan yang boleh dibuat adalah sampel itu telah dikompromi.

1020am: Ram berkata, 18 alel muncul pada tuala 'good morning', berus gigi dan botol air mineral dan perincian semula patut dilakukan bagi menjelaskan kehadirannya.

Keadaan itu sama seperti dalam kes Teoh Beng Hock apabila alel asing ditemui daripada tali pinggang si mati.

Ram menegaskan bahawa pihak pendakwaan harus menjelaskan kenapa terdapat kehadiran 18 alel itu.

"Ia juga muncul dalam calitan rektal tinggi B9 dan lokap daripada tuala 'good morning'."

Pihak pendakwaan menjelaskan, ia mungkin datang daripada Dr Mohd Osman Abdul Hamid tetapi tiada bukti.

Justeru, ia hanya boleh dikatakan sebagai kemungkinan.

Katanya, 18 alel juga terdapat dalam lokap dan ia menunjukkan sampel itu datang daripada pihak ketiga tetapi tidak boleh dan berbahaya untuk dikaitkan dan dispekulasi dengan doktor Dr Osman (atas).

"Tiada bukti untuk menyokong hujah pihak pendakwaan. Beban pembuktian terletak di bahawa pihak pendakwaan untuk membuktikan kes itu melampaui keraguan munasabah."

10.10am: Peguam bela Ram Karpal merujuk kepada tuala 'good morning' yang terdapat kehadiran 18 alel.

Ahli kimia Nor Aidora Saedon berkata 18 alel itu merupakan stutter.

"Bagaimanapun, berdasarkan garis panduan Jabatan Kimia, 18 alel itu bukan stutter, dan ia sepatutnya dilaporkan."

Daripada testimoni Nor Aidora, ahli kimia itu kemudian bersetuju bahawa tindakannya bertentangan dengan garis panduannya sendiri.

"Tiada keraguan bahawa kehadiran contaminor dalam 18 alel yang didakwa tidak dapat dinafikan."

10am: Ram berkata peguam kerajaan Dr Seah Lay Hong menyebut, 18 alel boleh berlaku pencemaran secara sporadic.

9.38am: Peguam bela Ram Karpal memulakan hujah balas terakhir pasukan pembelaan.

Beliau membangkitkan isu berkaitan sampel yang diambil daripada dubur pengadu kes Saiful Bukhari Azlan.

9:32am: Peguam utama Anwar, Datuk Seri Gopal Sri Ram bertanya sama ada mahkamah mahu pihak pembelaan menyentuh isu itu.

Hakim Tan Sri Arifin Zakaria bagaimanapun menyuruh prosiding perbicaraan diteruskan.

930am: Shafee (kanan) berkata beliau diarahkan oleh peguam negara untuk membangkitkan kenyataan Anwar di media yang menurutnya serius dan menghina mahkamah.

Tulisan dirujuk itu berjudul "Go back to law school, Anwar tells Shafee" dalam Malaysiakini.

9:27am: Mahkamah bersidang. Anwar melangkah ke kandang (bawah) sambil tersenyum kepada pemberita.

9am Mahkamah yang boleh memuatkan kira-kira 70 orang kini padat.

Antara kelihatan dalam mahkamah exco kerajaan Selangor Nik Nazmi Nik Ahmad, anggota parlimen Wangsa Maju Tan Kee Kwong dan bekas timbalan menteri perumahan Datuk Lajim Ukin.

Ketua pasukan pendakwaan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah tiba ke dalam mahkamah.

8.30am: Kira-kira 50 orang penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim mula berada di perkarangan Istana Kehakiman Putrajaya.

Penyokong Anwar semakin bertambah dari masa ke masa.

Di luar Istana Kehakiman juga kini terdapat deretan khemah sempena karnival yang akan diadakan hujung minggu ini.

[Laporan penuh menyusul]Laporan tambahan oleh Zulaikha Zulkifli.

Biaqpila

Posted: 06 Nov 2014 03:42 PM PST

Biaqpila


JERUT LEHER

Posted: 05 Nov 2014 08:34 PM PST


BETAPA BERTUAHNYA KITA KERANA GST

Beberapa hari lepas, telah pergi kursus GST di kastam kelana jaya, tiada tujuan lain melainkan ingin mengetahui sejauh mana terkesannya rakyat jika ia dilaksanakan pada 1 april 2015 nanti, di sini saya akan ceritakan bagaimana GST berlaku, rupanya ianya amat menguntungkan bagi kerajaan, pembekal, pengilang, pemborong, peruncit tetapi tidak kepada pengguna. Cara kiranya begini setelah saya tamat berkursus dengan penuh bangga! jika harga satu barang itu.. Contoh..

Sebiji aircond yang di buat oleh pengilang, segala bahan materialnya akan di kenakan cukai GST sebanyak 6%, maka kosnya juga akan meningkat 6%, dari harga asalnya, sebelum sampai segala material kepada pengilang, pembekal juga akan di kenakan cukai GST 6% untuk setiap material barang, ini menjadikan jika sebiji aircond 1.0 hp jika dulunya berharga RM 700.00, ianya akan bertambah menjadi 12% dari harga asalnya iaitu RM 784.00

Kemudian pengilang akan menjual kepada pemborong dengan tambahan 6% GST lagi menjadikan harga aircond 1.0 hp itu tadi menjadi RM 831.00.

Sesudah itu pemborong pula akan menjualnya pada peruncit dengan cukai 6% GST di tambah dengan mengambil keuntungan RM 50 ianya menjadikan aircond 1.0 hp itu tadi kepada RM 831.00 + RM 50.00 + 6% GST = RM 933.90

Kemudian peruncit akan menjualnya pada pemasang dengan menambah keuntungan RM 50.00 + RM 933.90 + 6% GST = RM 1042.40

Seterusnya pemasang pula akan mengenakan bayaran sebanyak RM 250 + RM 1042.40 + 6% GST
= RM 1369.60

Harga sebenar sebelum adanya GST bagi sebiji aircond 1.0 hp sehingga terpasang di rumah anda adalah RM 1369.60 / 100 x 70 = RM 958.70 saja! ini bermakna anda wajib menambah RM 411.00 lagi setelah GST di laksanakan pada 1 april 2015 bagi di kongsi-kongsikan oleh kerajaan, pembekal, pengilang, pemborong, peruncit dan pemasang!

Kesemua mereka boleh claim balik pada kerajaan dan hanya pengguna saja tidak boleh claim kepada kerajaan, bunyinya seperti indah bukan? Tetapi sebenarnya, pengguna terpaksa
membayar 30% cukai kepada kerajaan, kerajaan berkongsi keuntungan itu kepada peniaga yg memang telah kaya raya atas dasar penindasan dan kezaliman yang melampau ini. Rakyatlah akan tanggung semuanya!

Berdasarkan merit dan populasi pekerjaan, di anggarkan seramai 14 juta pekerja dan berjuta masih belajar dan tidak bekerja dan hanya 2 juta saja peniaga di malaysia, maka secara realitinya, 3/4 rakyat malaysia akan di tekan 30% cukai sama rata dari pendapatan mereka oleh kerajaan bermula 1 april ini..

Maka akan berlakulah inflasi, iaitu majoriti rakyat akan berkira-kira untuk membeli walau suatu barangan sekalipun, ini akan menyebabkan kecairan wang dalam negara tidak berlaku, ekonomi akan lembab, pemintaan kurang dan pengeluaran akan berlebihan kemudian kerajaan pun akan tumbang!

Begitupun, jika pemasang aircond 1.0 hp itu tadi tidak berdaftar dengan kastam untuk GST, secara rasionalnya mereka tidak akan dapat berdaya saing dengan yang berdaftar, kerana mereka terpaksa meletakkan harga yang lebih tinggi kerana barang yang mereka beli tidak sama harganya dengan yang berdaftar GST, kerana yang berdaftar, ia boleh merendahkan sedikit harga pemasangannya kerana ia boleh claim semula 6% GST tadi, ini menyebabkan majoriti sumber pendapatan yang tidak berdaftar akan gulung tikar.

Rumusan Rakyat Bijak adalah, inilah dia gaya kapitalis terbaru dalam menjerut leher rakyat marhain di malaysia, cukai ini di paksa sebanyak 30% ke atas rakyat yang majoritinya berpendapatan rendah dan cukup-cukup makan.JANA PENDAPATAN TANPA HENTI WALAUPUN ANDA TELAH BERHENTI! PERCUMA BUKU PANDUAN! SILA KLIK SINI!

ALHUSSEYN

Posted: 06 Nov 2014 03:24 PM PST

ALHUSSEYN


Jangan hanya menerima pendapat kelompoknya sahaja dan menyalahkan pendapat kelompok lain

Posted: 06 Nov 2014 02:14 PM PST


Ayat sebelum ini (19) yang menyebut bahawa hanya Islam agama yang diredhai di sisi Allah. Perselisihan yang berlaku antara orang berilmu menyebabkan seseorang menyekat berkembangnya ajaran ilmu orang lain. Dia cuma menerima pendapat dirinya sahaja dan menyalahkan pendapat orang lain. Sepatutnya, perbezaan dalam kefahaman ilmu boleh dilihat sebagai satu bentuk keluasan dalam memahami AL-Quran, dan hadis. Sesungguhnya, orang itu telah menyempitkan sifat keluasan yang ada pada sesuatu ilmu.

 Imam Malik menolak ketika diminta oleh Khalifah Harun Ar-Rashid agar kitab hadisnya iaitu Kitab Al-Muwattak dijadikan sebagai kitab yang wajib diikut oleh seluruh umat Islam. Imam Malik luas pandangannya dan beliau tidak mahu menyempitkan ilmu hadis dengan apa yang terkandung dalam kitabnya sahaja. Katanya: 

"Sahabat Nabi SAW itu ada di mana-mana, dan ada yang aku tidak berjumpa dengan mereka untuk mengambil sanad hadis Nabi SAW. Sekiranya kitab ini diwajibkan menjadi pegangan semua umat Islam, tetapi ada sahabat Nabi SAW menyebut hadis yang tidak terdapat dalam kitab ini, tetapi hadisnya memang benar. Maka kebenaran hadis Nabi SAW daripada sahabat itu akan 'didustakan' oleh kerana ianya tidak terdapat dalam kitab ini".

 Ilmu itu luas sifatnya. Ilmu tidak boleh dihadkan seperti yang difahami oleh individu atau satu kelompok sahaja. Khilaf (perbezaan) pendapat perlu dihormati dan diraikan, dan tidak memenangkan kepada satu pihak sahaja. 

Pada zaman dahulu, antara anak murid dan guru juga boleh berbeza pendapat. Imam Abu Hanifah belajar dengan Imam Jaafar As-Saddiq selama 2 tahun, tetapi dia banyak berbeza pendapat dengan gurunya. Tetapi Imam Abu Hanifah tidak pernah mengatakan yang cuma pendapatnya yang benar. 

Imam Syafie pernah berguru dengan Imam Malik dan mereka berbeza pandangan dalam banyak hal. Imam Hambali juga sangat banyak memuji Imam Syafie walaupun mereka banyak berbeza pendapat. Perbezaan pendapat antara mereka tidak sekali-kali menyebabkan mereka hilang hormat antara satu sama lain atau menuduh ajaran orang lain yang bertentangan dengan fahaman mereka sebagai sesat.

 Sebaliknya hari ini, ramai orang yang baru sahaja memahami sedikit tentang pandangan Imam Syafie berkenaan masalah yang tidak difahaminya betul-betul, sehingga berani mengeluarkan kenyataan yang tidak beradab tentang Imam Syafie. Contohnya dalam hal batal wudhuk ketika melakukan tawaf. Pandangannya yang sempit menyebabkan dia nampak pemahaman Imam Syafie pun sempit. Sepatutnya dia perlu memahami dasar-dasar yang dipandang oleh Imam Syafie dan darjat taqwa Imam Syafie terlebih dahulu.

Dalam kisah yang masyur sekali, Imam Syafie pernah ke Baghdad, ke Masjid Imam Abu Hanifah dan diminta menjadi imam solat Subuh di situ. Diriwayatkan bahawa ketika Imam Abu Hanifah meninggal dunia, lahir seorang imam yang baru iaitu Imam Syafie. Hubungan Imam Syafie mesra dengan anak murid Imam Abu Hanifah, walaupun mereka berbeza pandangan. 

Ketika menjadi imam, Imam Syafie tidak menjaharkan bacaan Basmallah ketika membaca Fatihah dan beliau juga tidak membaca doa Qunut. Selesai solat, dia ditanya:

 "Adakah kamu telah keluar mazhab kamu sendiri?" 

Jawabnya, "Tidak. Dalam pegangan saya membaca Basmallah masih termasuk rukun dalam solat dan perlu dijaharkan dan doa Qunut merupakan sunat muakkad". 

Orang bertanya lagi, "Jadi, mengapa tadi tidak didengari Basmallah dan ditinggalkan Qunut?". 

Kata Imam Syafie, "Aku menghormati tuan punya maqam di masjid ini". 

Imam Syafie merujuk kepada Imam Abu Hanifah yang dikebumikan di masjid tersebut. Imam Syafie tetap menghormati pandangan Imam Abu Hanifah, walaupun Imam Hanifah sudah pun meninggal. Inilah contoh akhlak yang ditunjukkan oleh Imam Syafie.

 Oleh itu, adalah sangat tidak patut apabila ada generasi hari ini yang tidak beradab dalam menyebut perkara berkaitan Imam Syafie. Tidak salah jika seseorang itu tidak setuju dengan pendapat, atau pandangan Imam Syafie, tetapi jangan diperli atau direndah-rendahkan martabatnya orangnya sekali. Itu perbuatan melampaui batas. 

Imam Syafie berakhlak mulia bukan semata-mata kepada orang yang hidup bahkan kepada orang yang telah meninggal juga.

Orang yang menerima pendapat dirinya sahaja sama seperti Firaun. Ketika memburu Nabi Musa dan bani Israel, sepupu Firaun yang beriman berkata kepadanya :

 "Adakah kamu akan membunuh seorang hanya kerana dia berkata tiada Tuhan selain Allah, sedangkan dia mendatangkan bukti-bukti terhadap apa yang disampaikan itu? Kalau dia berdusta, biarkan dia berdusta. Tetapi kalau dia benar, aku khuatir akan turun azab kepada kita". 

Jawab Firaun, "Tiada pengetahuan selain apa yang aku tahu. Kamu salah. Aku ini tak tunjuk kepada kamu kecuali jalan yang lurus". 

Firaun menyangka jalannya itu yang betul dan menolak jalan orang lain. Tidak, Allah tidak hadkan pemahaman sesuatu berdasarkan apa yang difahami oleh seorang individu sahaja. Oleh sebab itulah, setiap orang diberikan akal agar masing-masing dapat berfikir dan memahami.

 Perselisihan yang berlaku antara ahli kitab, antara ahli agama bukanlah berdasarkan ikhtilaf dan ijtihad, tetapi lebih kepada sikap untuk memenangkan pendapat dirinya dan menyalahkan pendapat orang lain. Inilah sumber malapetaka dan kehancuran umat Islam. Silapnya bukan pada perbezaanya tetapi pada tujuan dalam perbezaan itu.

 Perselisihan antara orang agama bukanlah kerana salah agama, tetapi kerana seseorang itu ingin mengikut hawa nafsunya sendiri. Ketika zaman Rasulullah SAW, ada beberapa kisah di mana sahabat berbeza pendapat dalam memahami arahan Nabi. Mereka masing-masing melakukan mengikut pemahaman mereka dan Nabi SAW membenarkan kedua-duanya. Antara mereka tiada yang menyalahkan pemahaman pihak lain.

 Inilah yang Allah maksudkan bahawa perselisihan yang berlaku antara mereka adalah mengikut hawa nafsu semata-mata (daripada hujung ayat 19 surah Ali-Imran).~ Habib Ali Zaenal Abidin bin Abu Bakar Al-Hamid MTDM 08.03.2013

Bekas pembantu Anwar itu diliwat dua orang? Siapakah orang itu?

Posted: 06 Nov 2014 03:32 AM PST


Saiful bohong, mungkin diliwat dua orang, kata peguam 

Tidak pernah dibuktikan DNA yang ditemui dalam rektum pengadu liwat Mohd Saiful Bukhari Azlan adalah milik Datuk Seri Anwar Ibrahim, kata pihak pembelaan hari ini di Mahkamah Persekutuan dalam kenyataan penutup perbicaraan rayuan Anwar terhadap sabitan dikenakan kepadanya.

 Hakikat ini, dan kewujudan DNA pihak ketiga dalam rektum Saiful, mencadangkan kemungkinan yang bekas pembantu Anwar itu diliwat dua orang, membuatkan tuduhannya terhadap pemimpin politik itu satu pembohongan, hujah pihak pembela.

 Peguam bersama Sangeet Kaur Deo menyambung keterangan balas penutup dari pagi tadi dengan berhujah mengenai rantaian bukti yang terputus mengaitkan Anwar kepada 'Lelaki Y' – profil DNA dalam rektum Saiful yang didakwa pihak pendakwa sebagai milik Anwar.

 Sangeet mengulangi hujahnya tiada bukti Anwar menggunakan tiga barang dalam lokap polis ketika beliau ditahan untuk siasatan. Profil DNA pada tiga barang itu padan dengan profil Lelaki Y dalam rektum Saiful, dan pihak pendakwa menggunakan rantaian itu sebagai asas kepada kes mereka terhadap Anwar. Barangan itu ialah botol air, berus gigi dan tuala, dan semuanya berada dalam lokap pada malam Julai 2008 itu di mana Anwar ditahan kerana didakwa meliwat Saiful.

 Sangeet berkata, ada kamera litar tertutup (CCTV) dalam sel lokap tetapi ia tidak berfungsi pada waktu itu, dan pegawai polis yang ditugaskan mengawasi Anwar tidak dipanggil memberi keterangan sama ada mereka melihat Anwar menggunakan barangan itu atau tidak.

 Seorang anggota polis mendakwa mendengar Anwar menggosok gigi, dan maka pasti beliau menggunakan berus gigi, juga tidak boleh disahkan kerana tidak ada sumber air atau sinki dalam sel, kata Sangeet.

 Beliau memberitahu mahkamah, pihak pendakwaan bersandar kepada keterangan ikut keadaan yang menyatakan Anwar adalah Lelaki Y.

 Pihak pendakwa tidak membuktikan rantaian bukti itu dan tidak boleh meminta mahkamah bersandar kepada bukti ikut keadaan yang 'lemah', kata Sangeet.

 Beliau juga berhujah polis memperolehi DNA Anwar menerusi cara tidak mengikut undang-undang dengan menggunakan tiga barang itu sebagai bukti kerana ketua umum PKR itu enggan memberikan sampelnya secara sukarela.

 "Tidak ada alasan untuk menahannya sepanjang malam kerana beliau bersedia untuk kembali semula ke balai polis keesokan harinya. Di sini timbulnya niat tersembunyi.

 "Bukti ikut keadaan itu sangat longgar, ia tidak mempunyai bukti keterangan," katanya kepada mahkamah.9 Peguam Gobind Singh Deo kemudian mengambil alih hujah penutup pihak pembelaan dengan membangkitkan mengenai beberapa bahagian dalam kes itu di mana pihak pendakwa meletakkan beban bukti ke atas tertuduh.

 Mereka meminta pihak pembelaan membuktikan Anwar bukan Lelaki Y, beliau tidak menggunakan barangan dalam lokap, dan menjelaskan bagaimana spermanya (milik Lelaki Y) boleh berada di dubur Saiful.

 Gobind berkata Mahkamah Tinggi dan juga Mahkamah Rayuan silap dalam membuat kesimpulan yang memandangkan Anwar satu-satunya penghuni lokap itu, DNA Lelaki Y itu pasti miliknya.

 Katanya, pihak pembelaan membuktikan sampel DNA diusik dengan adanya DNA pihak ketiga - Alel 18, yang tidak bersumberkan sama ada Saiful atau Anwar.

 Gobind menamakannya sebagai "satu kebetulan yang begitu tepat" kerana alel yang sama juga ditemui di dalam rektum Saiful dan pada barangan dalam Anwar lokap. Beliau kemudian mengkritik pendakwa utama Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, kerana bertindak lebih kepada seperti seorang peguam bela kerana beliau lebih banyak menanyakan soalan dalam penghujahannya daripada memberikan jawapan.

 Gobind berkata pihak pendakwaan tidak mengecualikan Alel 18 dari kes itu, maka persoalan tentang DNA tercemar atau diusik itu masih timbul.


 Oleh kerana bukti saintifik menunjukkan terdapat DNA Lelaki Y dan Alel 18 dalam rektum Saiful, ia boleh membawa maksud beliau melakukan aktiviti seksual dengan dua orang.

 Gobind berkata ini menunjukkan Saiful berbohong tentang tuduhannya terhadap Anwar. – 6 November, 2014. MENYUSUL LAGI -  sumber

Kerabu Bersuara ®

Posted: 06 Nov 2014 03:09 PM PST

Kerabu Bersuara ®


Benarkah Islam akan tertegak hanya dengan dialog?

Posted: 06 Nov 2014 05:08 AM PST

Adakah pertembungan ideologi antara Islam dengan jahiliyah mampu ditangani dengan dialog sahaja ?

Adakah mereka benar-benar mahu berdialog dan sekiranya hujjah mereka salah mereka akan menerima dengan hati yang terbuka ?

Jika dengan dialog sahaja sudah mampu selesaikan semua masalah, maka sudah pasti dengan dialog kita sudah mampu menundukkan Israel dan US untuk tidak meneruskan pembantaian terhadap umat Islam di seluruh dunia khususnya di Palestin.

Sudah pasti juga para anbiya' dan sahabat tidak perlu menunjukkan qudwah dalam mempersiapkan kekuatan untuk memerangi tentera-tentera dan berhala-berhala jahiliyah untuk ditundukkan dan dikalahkan.

Kadangkala kita menganggap segala permasalahan adalah pada kesalahfahaman yang berlaku, lalu kita cenderung untuk membetulkan kefahaman yang salah di kalangan penganut ideologi jahiliyah itu dengan cara dialog bersama mereka.

Lupakah kita akan kisah dialog Nabi Ibrahim AS bersama kaumnya yang Allah SWT rakamkan di dalam Al-Quran di mana akhirnya Nabi Ibrahim AS dicampak ke dalam api oleh kaumnya walaupun baginda telah berjaya menundukkan mereka dengan hujah-hujah.

قَالُواْ حَرِّقُوهُ وَٱنصُرُوٓاْ ءَالِهَتَكُمۡ إِن ڪُنتُمۡ فَـٰعِلِينَ

(Setelah tidak dapat berhujah lagi, ketua-ketua) mereka berkata: Bakarlah dia dan belalah tuhan-tuhan kamu, jika betul kamu mahu bertindak membelanya! (Al-Anbiya' :40)

Apa yang akan berlaku dalam dialog nanti ?

Si anak jati Muslim akan pertahankan akidahnya dan ideologinya, si anak jati liberalis akan pertahankan akidahnya, si komunis pula akan pertahankan akidahnya.

Lalu hadirlah moderator yang membawa kepada kesimpulan bahawa kita punyai pandangan masing-masing, maka hormatilah pandangan setiap pihak dan jangan ada mana-mana pihak memaksa pihak lain menerima pandangan sendiri.

Kemudian baliklah para hadirin yang menghadiri dialog itu, mereka terdiri daripada pemandu teksi, pelajar universiti, tukang masak, ustaz Mesir dan doktor pakar. Masing-masing membawa idea bahawa kita mesti hidup harmoni dan tidak perlu memaksa pandangan masing-masing kerana setiap kita adalah berbeza.

Akhirnya mereka akan hidup harmoni dan aman dalam sebuah negara yang penuh keharmonian dan penghormatan satu sama lain.

Tamatlah kisah dialog.

Namun di sisi lain (selain dialog), gagasan jahiliyah berbentuk arus liberalisme pluralisme sekularisme humanisme, mereka sedang memaksa ideologi-ideologi mereka yang menolak Tuhan ke dalam jiwa masyarakat.

Mereka ada selebriti yang selalu ditonton oleh masyarakat awam. Mereka punyai media yang selalu mempamerkan berita dan cukup tidak adil dalam menilai isu. Mereka ada bolasepak yang melalaikan. Mereka ada kuasa veto dalam PBB. Mereka ada bom nuklear yang boleh hancurkan Hiroshima dan Nagasaki. Mereka ada kempen berbagai-bagai perkara seperti membenarkan LGBT, kempen minum arak, kempen buat benda haram dan yang sewaktu dengannya.

Hakikatnya mereka sedang 'memaksa' umat ini untuk menerima cara hidup mereka, lalu luntur dengan perjuangan agama yang sepatutnya.

Adapun para pejuang dialog Islam yang lain, mereka sibuk membaca buku, membuat kajian dan mengumpulkan hujjah, hanya untuk mengisi jemputan dialog si pihak liberalis dan menjadi panelis, untuk mengisi beberapa jam penerangan yang diberikan kepada mereka, yang seolah-olah itulah dia dakwah para Nabi SAW dan sahabat RA sebenarnya.

Sedangkan pihak jahiliyyah berdakwah dan 'memaksa' orang lain selama 24 jam sehari, dalam segala bentuk. Pejuang dialog pula berjuang dalam medan yang dicipta itu, untuk membawa agenda keharmonian.

Alangkah sadisnya.

Adakah ia adalah pada dialog ? Atau semata-mata pengalihan isu ?

Soal saya kepada "pejuang dialog", dimanakah kedudukan firman Allah SWT di dalam Surah Al-Anfal ini?

وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّةٍ۬ وَمِن رِّبَاطِ ٱلۡخَيۡلِ تُرۡهِبُونَ بِهِۦ عَدُوَّ ٱللَّهِ وَعَدُوَّڪُمۡ وَءَاخَرِينَ مِن دُونِهِمۡ لَا تَعۡلَمُونَهُمُ ٱللَّهُ يَعۡلَمُهُمۡ‌ۚ

Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang menceroboh) segala jenis kekuatan yang dapat kamu sediakan dan dari pasukan-pasukan berkuda yang lengkap sedia, untuk menggerunkan dengan persediaan itu musuh Allah dan musuh kamu serta musuh-musuh yang lain dari mereka yang kamu tidak mengetahuinya;

Ust Ahmad SYamil Esa
Ahli Majlis Ulama ISMA (MUIS)

Agak-agak la kalau nak menipu pun

Posted: 06 Nov 2014 03:16 AM PSTBanyak kali dah page ni berbohong.

5 remaja mengaku salah merusuh di asrama anak yatim di Perlis

Posted: 06 Nov 2014 02:46 AM PST

KANGAR: Lima remaja mengaku bersalah di Mahkamah Juvana Kangar, di sini petang tadi atas tuduhan merusuh di sebuah asrama anak yatim, antara 31 Mei hingga 1 Jun lalu.

Kesemua tertuduh yang berusia antara 13 tahun hingga 16 tahun itu dituduh di hadapan Majistret Norhayati Ibrahim di bawah Seksyen 147 Kanun Keseksaan kerana merusuh.

Seorang daripada tertuduh yang berusia 15 tahun bagaimanapun tidak hadir ke mahkamah.

Norhayati menetapkan kes dibicarakan semula dan jatuh hukum pada 24 Disember 2014 sementara menunggu laporan akhlak dari Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Pendakwaan dilakukan oleh Ketua Unit Pendakwaan negeri, Badius Zaman Ahmad. Selepas pertuduhan, kelima-lima remaja berkenaan yang tidak diikat jamin dibawa ke lokap untuk ditahan.

Kelmarin, satu klip video berdurasi hampir tujuh minit yang menunjukkan sekumpulan pelajar membelasah seorang pelajar lain di sebuah bilik asrama dipapar dan disebar di laman sosial.

Mayat Warga Indon Ditemui di Cameron

Posted: 05 Nov 2014 11:18 PM PSTAlhamdulillah. Mayat warga indon ditemui dengan cepat. Terima kasih kepada semua warga keselamatan dan penyelamat.

MEMANG PATUT SIS HARAM!

Posted: 05 Nov 2014 09:49 PM PST

SIS adalah pejuang kebebasan individu yang membawa fahaman utilitarian dalam menentukan batasan akhlak yang diizinkan. Utilitrian menganggap bahawa keseronokan maksima adalah pengukur moraliti. Selagi ia menghasilkan keseronokan maksimum, maka seseorang bebas untuk melakukan apa sahaja yang dikehendaki. Fahaman ini menolak sebarang campur tangan mana-mana pihak menentukan bagaimana seseorang itu mahu berseronok kerana kononnya ia adalah hak individu.

SIS juga menyokong tindakan Amina Wadud menjadi imam dan khatib sembahyang Jumaat yang diikuti makmum dari kalangan lelaki dan perempuan berjumlah dalam lingkungan 100 jamaah di sebuah Gereja di Universiti Commanwealth di New York.

Pada Julai 2006 Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan mengeluarkan fatwa tentang aliran pemikiran liberal dan memutuskan ia adalah ajaran sesat dan menyeleweng daripada syariat Islam. Sisters In Islam memperjuangkan Islam Liberal ini.

Kandungan Program Dialog Fatwa Perdana anjuran Jabatan Mufti Negeri Selangor pada 18 Sept 2014 menyebut "bahawa liberalisme ialah serangan pemikiran yang mengarah kepada keterbukaan dan kebebasan dalam mentafsirkan agama dari belenggu tafsiran lama kepada tafsiran baru yang lebih segar mengikut kehendak semasa tanpa mengambilkira nas-nas qat'ie yang telah disepakati oleh para ulamak terdahulu. Pluralisme agama pula ialah menyamakan semua agama yang disebut di dalam bahasa Inggeris sebagai Transcendent Unity Of Religions (keunggulan perpaduan antara agama). Slogan ini merupakan sebahagian daripada agenda mereka yang memperjuangkan Islam Liberal bukan sahaja di Malaysia bahkan di seluruh dunia termasuklah gerakan yang sangat kuat pengaruhnya di negara jiran kita Indonesia".

Pada 13 hingga 17 Februari tahun 2009, diadakan Musawah iaitu perhimpunan besar-besaran penganut fahaman sesat Islam Liberal di dunia untuk mempertikaikan pelbagai prinsip-prinsip Islam khususnya dalam hukum syariah berkaitan wanita dan kekeluargaan. Mereka yang hadir ialah tokoh Liberalis Muslim yang dipertikaikan oleh Ulama Islam muktabar termasuklah Muhammad Khalid Masud, Pengerusi Majlis Ideologi Islamik dari Pakistan, Farida Bennani dari Morocco, Hussein Muhammad dan Siti Musdah Mulia dari Indonesia, Zainah Anwar dari Malaysia. SIS menyokong usaha ini.

Pada 9 November 2012, SIS buat kenyataan bahawa orang yang sudah beragama Islam juga mempunyai kebebasan memilih agama lain selain daripada Islam.

Dengan pelbagai gerakkerja dan kenyataan SIS yang menyeleweng ini, pihak Majlis Fatwa Kebangsaan dan Negeri-Negeri perlu bertegas dan tidak perlu bagi seseorang muslim yang beriman kepada Allah untuk mempertahankan anutan SIS ini seterusnya bertapak di Malaysia ini. Bertaubatlah SIS!

Via ustaz Asri Ed-Diwanie

Trak FRU Sudah Memenuhi Sekitar Istana Kehakiman Putrajaya

Posted: 05 Nov 2014 04:22 PM PSTDoakan semua dalam keadaan yang baik dan selamat.

™ kaasii peecaahhh laaa...®

Posted: 06 Nov 2014 01:26 PM PST

™ kaasii peecaahhh laaa...®


Kenyataan Bersama oleh Jawatankuasa Urusan Persempadanan Semula Bahagian Pilihanraya Mewakili Kerajaan Negeri Pulau Pinang

Posted: 05 Nov 2014 05:49 PM PST

5 November 2014

Kami, YB Dr Mujahid Yusoff Rawa (PAS-Parit Buntar), YB Ng Wei Aik (DAP-Tanjong), YB Sim Tze Tzin (PKR-Bayan Baru) telah dilantik oleh kerajaan negeri Pulau Pinang bagi mewakili kerajaan negeri dalam urusan persempadanan semula bahagian pilihan raya bagi negeri Pulau Pinang. Perlantikan kami telah ditetapkan pada 26 September 2014 oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Ini dipercayai adalah jawatankuasa yang pertama ditubuhkan oleh kerajaan-kerajaan negeri di Malaysia. Ini menunjukkan betapa serious kerajaan negeri Pulau Pinang memandang perkara ini.

Menurut laporan akhbar, Suruhanjaya Pilihanraya telah mengumumkan proses persempadanan semula akhir tahun ini. Kami memerhati perkembangan ini dengan teliti dan ingin bekerjasama dengan SPR dengan hati yang terbuka.

Kami menyeru SPR mencadangkan persempadanan semula dengan mematuhi prinsip "Persempadanan Adil, Parlimen Efektif" (Fair Delimitation, Effective Parliament). Butiran adalah seperti berikut:

Persempadanan Adil - Perlaksanaan Prinsip "1 orang, 1 undi, 1 nilai"  dalam Persempadanan Semula PilihanrayaJawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Berhubung Dengan Penambahbaikan Proses Pilihan Raya pada tahun 2012 telah mencadangkan dalam syor ke-20nya supaya persempadanan semula kawasan pilihanraya mengambilkira wajaran kawasan luar bandar dan juga memenuhi prinsip "satu orang, satu undi". SPR mesti akur kepada syor Parlimen ini dan menghapuskan gejala "pembahagian tidak sekata" (malapportionment) dan "persempadanan tidak adil" (gerrymandering).Parlimen Efektif - Memastikan keberkesanan Parlimen/DUNPengundi mengundi ahli Parlimen/ADUN untuk membawa suara rakyat ke Parlimen/DUN. Ini adalah tugas utama wakil rakyat. Dengan bertambahnya wakil rakyat, kuasa perwakilan dan fungsi setiap seorang wakil rakyat berkurangan. Semakin ramai ahli Parlimen/ADUN, semakin susah untuk menuntut peruntukan kawasan atau grant pembangunan untuk kawasan. Jika Parlimen menjadi terlalu besar, wakil rakyat juga akan kurang peluang berbahas dan membawa suara rakyat ke Parlimen/DUN. Kebanyakan negara tidak mengubah bilangan kerusi dalam Parlimen/DUN. Sebagai contoh, di Amerika Syarikat, House of Representatives (dewan bawahan) dalam Kongres mempunyai 435 orang ahli pada tahun 1911 dan tetap 435 pada hari ini, sungguhpun penduduk telah bertambah menjadi tiga kali ganda. Di India, saiz Dewan Rakyatnya dihadkan kepada 552 sahaja.Jika SPR ingin mencadang penambahan kerusi, mereka harus menyakinkan rakyat bagaimanakah Parlimen akan menjadi efektif dengan pertambahan kerusi.Pihak kami akan mengambil 2 prinsip di atas iaitu "Persempadanan Adil, Parlimen Efektif" sebagai rujukan utama dalam menasihati kerajaan negeri Pulau Pinang dalam menilai cadangan persempadanan kerusi Parlimen/DUN di negeri Pulau Pinang oleh SPR.

Pihak kami juga akan mengambil langkah proaktif untuk memulakan roadshow kami untuk mengambil maklum balas daripada pihak kerajaan negeri, PBT, Ahli Parlimen dan ADUN, orang awam, NGO-NGO, persatuan penduduk, parti-parti politik sebagai langkah outreach kami.

Hasil daripada usaha itu, kami akan menyediakan laporan penuh untuk membentangkan cadangan dan syor-syor kami kepada Ketua Menteri dan Pihak Berkuasa Negeri.

Terima Kasih

YB Dr Mujahid Yusof Rawa
Ahli Parlimen Parit Buntar (PAS)

YB Ng Wei Aik
Ahli Parlimen Tanjong (DAP)

YB Sim Tze Tzin
Ahli Parlimen Bayan Baru (PKR)

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN

Posted: 06 Nov 2014 01:14 PM PST

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN


PENJENISAN SYAFAAT DI PADANG MAHSYAR

Posted: 05 Nov 2014 04:29 PM PST

Telok Bakong Online

Posted: 06 Nov 2014 12:03 PM PST

Telok Bakong Online


Terkini...Mahkamah Sabitkan DSAI dengan tuduhan hina mahkamah..

Posted: 06 Nov 2014 12:16 AM PST

Camna jadi gitu pulook
..mana keputusan liwat 2...

Kenderaan Penjara Sudah Berada Di Mahkamah...Apa Maksudnya?

Posted: 05 Nov 2014 08:55 PM PST

Perbicaraan kes liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka berakhir hari ini di Mahkamah Persekutuan.

Pasukan pembelaan akan membalas hujah dibangkitkan peguam pendakwaan yang dilantik kerajaan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Walaupun hanya ditetapkan selama dua hari pada asalnya, pendengaran rayuan Anwar itu memasuki hari ketujuh hari ini.

Pihak pembelaan dan pendakwaan masing-masing sudah mengambil tiga hari untuk menyelesaikan penghujahan mereka.

LAPORAN LANGSUNG:

12.31pm: Ram sekarang cuba membersihkan reputasi Dr Brian McDonald ekoran keputusan penghakiman Mahkamah Rayuan yang mendakwa beliau seorang pakar dan hanya pandai berteori.

Shafee sebelum ini berkata, pengakuan McDonald tidak diterima walaupun di Australia, negaranya sendiri.

12.20pm: Ram memberi amaran bahawa garis panduan harus diikuti dan salinannya patut disediakan kepada pihak pembelaan.

Katanya, jika tidak diberikan, ia akan menyebabkan seseorang itu disabitkan membunuh atau kesalahan lain, kerana garis panduan tidak diberikan atau ahli kimia tidak mengikutinya.

12.12pm: Ram berkata apa yang dilabelkan oleh doktor HKL pada sampel itu adalah berbeza.

Ini kerana, katanya, DSP Jude telah melabelnya apabila membuka plastik besar mengandungi sampel HKL di pejabatnya.

Hakim Abdull Hamid bertanya, berdasar analisis Seah dan keterangan doktor HKL bahawa kemungkinan ada tembusan boleh jadi keterangan dengar cakap.

Ram bersetuju dan berkata ia bukan sampel yang sama adan Saiful tidak diliwat.

12.07pm: Oleh itu, Ram berkata, terdapat persoalan sama ada penembusan sebenarnya berlaku.

12 tengah hari: Ram kini berhujah sekitar isu penembusan.

Ram berkata, tiada bukti perubatan mencadangkan penemuan sebelumnya, kerana tiada bukti perubatan untuk menyokong andaian itu.

"Penemuan sebelumnya tidak patut dipertimbang, bahawa berlakunya tembusan," kata Ram.

Apa yang penting, katanya, empat orang doktor – seorang daripada Pusrawi dan tiga daripada HKL – berkata tiada tembusan berlaku.

Shafee menunjukkan testimoni Saiful bahawa Anwar memancutkan mani dalam duburnya "seperti biasa".

Sementara itu, suasana di perkarangan Istana Kehakiman meriah apabila permainan 'kuiz' (kanan) berkisar kes liwat II itu diadakan.

Penyokong yang berjaya menjawab soalan dengan tepat turut diberikan hadiah hamper.

Kartunis Zunar sebagai pengadil turut memakai pakaian seperti hakim dengan mengenakan rambut palsu berwarna putih dan jubah hitam.

Antara soalan yang ditanyakan dalam permainan kuiz itu ialah siapakah hakim bagi pendengaran kes liwat II dan apakah jenama dan saiz seluar dalam Saiful. [Baca lanjut]

11.52am: Mahkamah bersidang kembali.

Ram berkata, tindakan pihak pendakwaan meminta Awar mengambil DNA-nya sendiri untuk membuktikan pembelaannya sesuatu yang mengejutkan.

Katanya, pendakwaan sepatutnya membuktikan kes itu melampaui keraguan munasabah dan bebannya tidak terletak di bahu pihak pembelaan.

"Ini asas undang-undang, kerana penting untuk pihak pendakwaan membuktikan kes itu," katanya.

Shafee pada Selasa mencadangkan Anwar mengambil sampel DNA-nya untuk membuktikan dia tidak bersalah.

11:13am: Mahkamah berhenti berehat sebentar. Akan bersambung semula pada 11.30 pagi.

11:20am: Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dan ketua anggota parlimen DAP Lim Kit Siang kelihatan dalam mahkamah.

Dua cucu kecil Anwar juga berada dalam mahkamah.

11:05am Ram berkata, tiada keraguan bahawa pihak pendakwaan mengakui terdapat kemerosotan pada sampel, sebaliknya tiada kemerosotan pada calitan daripada bahagian intim.

Ram bertanya bagaimana sampel itu boleh berada dalam keadaan asli sedangkan ia tidak disimpan dalam peti sejuk seperti disarankan.

Justeru, kata Ram, ia menunjukkan bahawa sampel itu bukan sampel yang sama dan boleh jadi sudah dikompromi.

10.43am: Hakim Tan Sri Suriyadi Halim bertanya, jika 18 alel itu asing, ia tidak menolak kehadiran Anwar dalam sampel-sampel itu (seperti daripada lokap dan Saiful).

Ram menjawab bahawa ia juga boleh bermaksud Anwar tidak pun berada di sana (kondominium).

Ram berkata ahli kimia Seah (kanan) juga setuju bahawa tiada kemerosotan sampel walaupun diambil selepas 56 jam.

Katanya, walaupun tidak menggunakan perkataan "asli", Seah setuju bahawa tiada kemerosotan sampel.

Bagaimanapun, kata Ram, Seah bersetuju bahawa kemerosotan akan berlaku.

10.40am: Penyokong Anwar semakin bertambah. Kira-kira 200 orang kini berhimpun di perkarangan Istana Kehakiman.

Selain berkumpul mereka turut membaca surah Yassin dan mendengar ceramah daripada pemimpin PKR.

Risalah yang mengandungi gambar mata Anwar yang lebam pada 1998 dan bertulis "Jangan biarkan ini berlaku lagi" turut disebarkan kepada orang ramai.

Selain itu, peniaga turut mengambil kesempatan dengan menjual baju-T bertulis "Rakyat Hakim Negara", payung dan kerusi lipat kepada peserta himpunan.

10.30am: Ram berkata, spekulasi dan andaian tidak boleh dibuat dalam isu itu.

Katanya, pencemaran berlaku atau kesimpulan yang boleh dibuat adalah sampel itu telah dikompromi.

1020am: Ram berkata, 18 alel muncul pada tuala 'good morning', berus gigi dan botol air mineral dan perincian semula patut dilakukan bagi menjelaskan kehadirannya.

Keadaan itu sama seperti dalam kes Teoh Beng Hock apabila alel asing ditemui daripada tali pinggang si mati.

Ram menegaskan bahawa pihak pendakwaan harus menjelaskan kenapa terdapat kehadiran 18 alel itu.

"Ia juga muncul dalam calitan rektal tinggi B9 dan lokap daripada tuala 'good morning'."

Pihak pendakwaan menjelaskan, ia mungkin datang daripada Dr Mohd Osman Abdul Hamid tetapi tiada bukti.

Justeru, ia hanya boleh dikatakan sebagai kemungkinan.

Katanya, 18 alel juga terdapat dalam lokap dan ia menunjukkan sampel itu datang daripada pihak ketiga tetapi tidak boleh dan berbahaya untuk dikaitkan dan dispekulasi dengan doktor Dr Osman (atas).

"Tiada bukti untuk menyokong hujah pihak pendakwaan. Beban pembuktian terletak di bahawa pihak pendakwaan untuk membuktikan kes itu melampaui keraguan munasabah."

10.10am: Peguam bela Ram Karpal merujuk kepada tuala 'good morning' yang terdapat kehadiran 18 alel.

Ahli kimia Nor Aidora Saedon berkata 18 alel itu merupakan stutter.

"Bagaimanapun, berdasarkan garis panduan Jabatan Kimia, 18 alel itu bukan stutter, dan ia sepatutnya dilaporkan."

Daripada testimoni Nor Aidora, ahli kimia itu kemudian bersetuju bahawa tindakannya bertentangan dengan garis panduannya sendiri.

"Tiada keraguan bahawa kehadiran contaminor dalam 18 alel yang didakwa tidak dapat dinafikan."

10am: Ram berkata peguam kerajaan Dr Seah Lay Hong menyebut, 18 alel boleh berlaku pencemaran secara sporadic.

9.38am: Peguam bela Ram Karpal memulakan hujah balas terakhir pasukan pembelaan.

Beliau membangkitkan isu berkaitan sampel yang diambil daripada dubur pengadu kes Saiful Bukhari Azlan.

9:32am: Peguam utama Anwar, Datuk Seri Gopal Sri Ram bertanya sama ada mahkamah mahu pihak pembelaan menyentuh isu itu.

Hakim Tan Sri Arifin Zakaria bagaimanapun menyuruh prosiding perbicaraan diteruskan.

930am: Shafee (kanan) berkata beliau diarahkan oleh peguam negara untuk membangkitkan kenyataan Anwar di media yang menurutnya serius dan menghina mahkamah.

Tulisan dirujuk itu berjudul "Go back to law school, Anwar tells Shafee" dalam Malaysiakini.

9:27am: Mahkamah bersidang. Anwar melangkah ke kandang (bawah) sambil tersenyum kepada pemberita.

9am Mahkamah yang boleh memuatkan kira-kira 70 orang kini padat.

Antara kelihatan dalam mahkamah exco kerajaan Selangor Nik Nazmi Nik Ahmad, anggota parlimen Wangsa Maju Tan Kee Kwong dan bekas timbalan menteri perumahan Datuk Lajim Ukin.

Ketua pasukan pendakwaan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah tiba ke dalam mahkamah.

8.30am: Kira-kira 50 orang penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim mula berada di perkarangan Istana Kehakiman Putrajaya.

Penyokong Anwar semakin bertambah dari masa ke masa.

Di luar Istana Kehakiman juga kini terdapat deretan khemah sempena karnival yang akan diadakan hujung minggu ini.

Pendapat peribadi hamba.

Posted: 06 Nov 2014 08:06 AM PST

Pendapat peribadi hamba.


HARI NI, KITA KACAU PAS PLAK.

Posted: 05 Nov 2014 10:07 PM PST

Tiada ulasan:

Catat Ulasan