Rabu, 19 November 2014

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


PAS Negeri Sembilan

Posted: 18 Nov 2014 09:10 PM PST

PAS Negeri Sembilan


Pendaftaran pelajar PASTI 2015 kini dibuka

Posted: 18 Nov 2014 07:58 PM PSTSila daftar awal. Tempat adalah amat terhad.

Posted: 18 Nov 2014 07:57 PM PSTJasindaily Online

Posted: 18 Nov 2014 09:28 AM PST

Jasindaily Online


Qaradhawi Hairan UAE Senarai Ulama Sedunia Pengganas

Posted: 18 Nov 2014 06:59 AM PST

KESATUAN Ulama Sedunia dengan ketuanya seorang ulama Mesir yang berpusat di Qatar, Syaikh Yusuf Al-Qaradhawi, semalam menyatakan rasa terkejut kerana pertubuhan yang dipimpinnya itu dimasukkan dalam senarai pengganas oleh Emeriah Arab Bersatu (UAE), lapor Islampos. Sabtu lalu, kerajaan UAE secara rasmi mengeluarkan lebih daripada 82 organisasi termasuk Ikhwan Muslimin Mesir dan Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS) sebagai kumpulan pengganas, selaras dengan undang-undang persekutuan tentang pembanterasan terorisme. 

Dan Kesatuan Ulama Sedunia juga termasuk dalam senarai pengganas versi UAE itu. Dalam satu kenyataan semalam, Kesatuan Ulama Sedunia mendesak UAE untuk menggugurkan mereka dari senarai pengganas dengan berkata kesimpulan UAE tidak didasarkan pada analisis atau penyiasatan sama ada legal, logik atau rasional.


 "Kami mendedahkan kehairanan atas keputusan UAE yang memasukkan kami dalam senarai kumpulan pengganas dan kami menolak penjelasan ini sepenuhnya," kata kenyataan Kesatuan Ulama Sedunia yang ditandatangani oleh Qaradhawi. Kumpulan-kumpulan lain yang dimasukkan dalam senarai pengganas termasuk Jabhah Nusra, ISIS, gerakan Houthi di Yaman dan Ikhwanul Muslimin Mesir. Senarai ini juga merangkumi pelbagai agensi kemanusiaan, bantuan dan persatuan komuniti Muslim yang ada di dunia Arab dan Barat.

Mahkamah Persekutuan Syariah: PAS Sedia Diajak Bincang

Posted: 18 Nov 2014 06:57 AM PST

PAS pada prinsipnya bersetuju dengan cadangan kerajaan bagi menubuhkan Mahkamah Persekutuan Syariah jika ia dilihat dapat menambah baik sistem mahkamah syariah sedia ada. Malah, PAS bersedia menawarkan diri untuk duduk bersama-sama berbincang dengan kerajaan dalam menjayakan usaha itu, tegas Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub. Bercakap kepada Harakahdaily, hari ini, Salahuddin berkata dengan berlatar belakangkan berbagai ilmu dan kemahiran di kalangan pemimpin PAS, maka parti Islam itu bersedia duduk bersama kerajaan.

 "PAS setuju secara prinsipnya, dan bersedia jika PAS diajak untuk sama-sama berbincang bagi menentukan mekanisme tertentu bagi penubuhan Mahkamah Persekutuan Syariah tersebut. "Para pemimpin PAS mempunyai ilmu dan kepakaran yang pelbagai, yang membolehkan PAS membantu kerajaan dalam usaha memartabatkan agama Islam di negara ini," tegas beliau. Bagaimanapun, beliau menambah dalam masa sama fungsi dan peranan mahkamah syariah sedia ada perlu diberi penambahbaikan. Sebelum ini, Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang pernah menyatakan kesediaan untuk berbincang dengan kerajaan dalam isu-isu berkaitan mengangkat martabat perundangan Syariah Islam. 


 Jumaat lepas, Menteri Agama, Datuk Seri Jamil Khir Baharom mengumumkan perkara tersebut setelah cadangan itu diajukan kepada kabinet. Jamil dilaporkan berkata lima peringkat mahkamah syariah itu turut melibatkan penubuhan Mahkamah Tengah Syariah dan Majlis Rayuan Syariah. Jamil juga menegaskan tahap bidang kuasa Mahkamah Persekutuan Syariah itu harus sama dengan Mahkamah Persekutuan Sivil. Bagaimanapun, cadangan awal itu ditentang golongan bukan Islam, antaranya MIC, MCA, DAP dan Gerakan.

Sambutan Ulangtahun PAS Kali ke-63

Posted: 18 Nov 2014 06:54 AM PST


 29hb November 2014 hingga 30hb November 2014 
Tempat : Kuala Kangsar, Perak 

Antara aktivit yang akan diadakan adalah seperti wacana tokoh-tokoh pemikir dan tarbiyah PAS, pengkisahan perjuangan tokoh-tokoh Syuhada PAS, konvoi pemuda bermotor/ berkereta, persembahan kebudayaan, Dikir Zikir, Pembacaan puisi perjuangan, Sembang santai Sore bersama veteran PAS, perbarisan Pemuda ala tahun 50an dan 60an, Acara PASTI - sukaneka ibu bapa dan pemuda, Penganugerahan tokoh PAS, Pameran PAS Negeri-negeri dan Kerajaan PR negeri-negeri, Ceramah Perdana oleh pimpinan PAS dan banyak lagi. Jemput datang beramai-ramai bagi memeriahkan program Sambutan Ulangtahun PAS Kali ke-63 

 Anjuran : Lajnah Penerangan & Hubungan Media PAS Pusat dengan kerjasama PAS Negeri Perak

Bayaran Tiket Mas Termasuk Bayaran Arak

Posted: 17 Nov 2014 09:47 PM PST


KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat minggu lalu dikejutkan dengan pemakluman bahawa harga setiap tiket yang dibeli penumpang adalah termasuk dengan kos hidangan yang disediakan dalam peswat MAS termasuk arak. Perkara itu dimaklumkan Timbalan Menteri Pengangkutan Malaysia, Datuk Abdul Aziz Kaprawi sebagai menjawab soalan Khalid Abdul Samad (PAS-Shah Alam) yang bertanyakan sama ada minuman keras diberi secara percuma atau sebaliknya. "Tuan Pengerusi, memang apabila kita membeli tiket kapal terbang, maka ia termasuk dengan hidangan yang disediakan dalam kapal terbang," katanya. 

 Jawapan itu mengundang satu lagi kekhuatiran daripada Khalid yang mendakwa ia bermakna setiap orang yang membeli tiket MAS adalah bersubahat menyumbang kepada kos hidangan arak, sekalipun tidak meminumnya. "Jadi maknanya tiket yang saya beli saya subsidikan air arak untuk orang. Ini yang tidak betul ini. "Saya rasa kebanyakan daripada syarikat-syarikat penerbangan antarabangsa kalau ada penumpang yang hendak minta arak ini pun kena bayar. Kalau tidak, akhirnya sama ada kita sedar atau tidak, kita bersubahat," katanya.

Dalam pada itu Mohamed Hanipa bin Maidin (PAS-Sepang) mendakwa isu hidangan arak ini adalah lebih kepada kuasa menteri. Menurutnya, jika menteri boleh memberi arahan dan kata putus, ia boleh diselesaikan dengan mudah. "Saya rasa dari segi isu menghidang arak ini, dia lebih kepada kuasa Menteri. Menteri ada kuasa. Kalau Menteri boleh bagi arahan, saya rasa tidak ada masalah. "Saya mendengar jawapan Menteri ini, kita makin takut. Kita ingat selama ini tiket itu tidak ada kena-mengena dengan pembelian arak. "Yang Berhormat Menteri menyebabkan orang Islam yang mendengar jawapan itu menjadi takut hendak naik MAS lagi dah. Maknanya kita ada saham pula. Selama ini kita tak jangka benda macam ini berlaku," katanya.

 Abdul Aziz bagaimanapun berkata MAS sedang dalam proses penstrukturan semula dan akan membuat model perniagaan baharu yang mungkin akan menukar sistem sedia ada yang dipertikai itu. Terdahulu, isu pakaian menutup aurat oleh pramugari dan hidangan arak di dalam pesawat MAS dibangkitkan oleh Ahmad Marzuk Shaary (PAS-Bachok) ketika membahaskan Bajet 2015 peringkat Kementerian Pengangkutan. Marzuk meluahkan kekecewaan terhadap jawapan pihak kementerian yang mendakwa hidangan alkohol dalam pesawat sebagai meraikan kepelbagaian pelanggan dan kehendak pelanggan antarabangsa. 

 "Kalaulah ini sebagai hujahnya, maka apa akan jadi kepada orang yang duduk di sebelah penumpang yang minum minuman keras yang akhirnya mabuk dan mengganggu penumpang sebelah yang tidak minum minuman keras. "Kita bukan hendak menafikan privasi penumpangpenumpang non Muslim yang menaiki pesawat-pesawat antarabangsa ini. Akan tetapi kalaulah privasi mereka diutamakan, bagaimana pula dengan privasi kita?" soal beliau. Pandangan oleh ahli-ahli parlimen PAS itu turut disokong aleh ahli-ahli parlimen Umno termasuk Datuk Abdul Rahman Mohamad (BN-Lipis), Datuk Ahmad Jazlan bin Yaakub (BN-Machang) dan Datuk Ikmal Hisham Abdul Aziz (BN-Tanah Merah). Kesemua mereka bersetuju agar hidangan arak dihentikan dan pakaian pramugari ditetapkan supaya menutup aurat. 

 Timbalan Menteri, Datuk Ab. Aziz Kaprawi dalam penggulungannya berkata beliau akan mengambil maklum akan perkara-perkara yang dibangkitkan termasuk tiket yang siap dengan makanan yang sudah lama diamalkan. "Maka sebab itu saya yakin dengan penstrukturan MAS nanti, ia akan membuat pendekatan new business model yang lebih rapi dan lebih Islamik," katanya. Berikut adalah petikan perbahasan 11 Nov 2014 mengikut penyata rasmi (Hansard) parlimen. Tuan Khalid bin Abd. Samad [Shah Alam]: Adakah benar bahawa minuman-minuman keras ini dibekalkan secara percuma? Datuk Ab. Aziz bin Kaprawi: Tuan Pengerusi, memang apabila kita membeli tiket kapal terbang, maka ia termasuk dengan hidangan yang disediakan dalam kapal terbang.

 Tuan Khalid bin Abd. Samad [Shah Alam]: Jadi maknanya tiket yang saya beli saya subsidikan air arak untuk orang. Ini yang tidak betul ini. Saya rasa kebanyakan daripada syarikatsyarikat penerbangan antarabangsa kalau ada penumpang yang hendak minta arak ini pun kena bayar. Kalau tidak, akhirnya sama ada kita sedar atau tidak, kita bersubahat. Tuan Mohamed Hanipa bin Maidin [Sepang]: Malaysia boleh. Datuk Ab. Aziz bin Kaprawi: Untuk makluman Tuan Pengerusi, mengenai syarikat penerbangan MAS ini, ia dalam proses penstrukturan semula. Dalam konteks ini, ia akan menggunakan satu new business model. Jadi kemungkinan new business model yang akan diterajui oleh satu syarikat yang baru ini dan seorang CEO yang baru nanti, ia akan dapat merubah sistem ini seperti mana kehendak harapan Ahli-ahli Yang Berhormat. Tuan Mohamed Hanipa bin Maidin [Sepang]: Sikit boleh? Sikit, sikit. Tuan Mohamed Hanipa bin Maidin [Sepang]: Yang Berhormat Menteri, saya rasa dari segi isu menghidang arak ini, dia lebih kepada kuasa Menteri. Menteri ada kuasa. Kalau Menteri boleh bagi arahan, saya rasa tidak ada masalah. Saya mendengar jawapan Menteri ini, kita makin takut. Kita ingat selama ini tiket itu tidak ada kena-mengena dengan pembelian arak. 

 Yang Berhormat Menteri menyebabkan orang Islam yang mendengar jawapan itu menjadi takut hendak naik MAS lagi dah. Maknanya kita ada saham pula. Selama ini kita tak jangka benda macam ini berlaku. Itu yang pertama. Yang keduanya Yang Berhormat Menteri, kalau kita hendak katakan syarikat, banyak juga syarikat penerbangan lain yang tidak hidang arak langsung. Maknanya boleh. Akan tetapi dalam masa yang sama saya tahu Yang Berhormat Menteri mungkin cater kepada penumpang yang bukan Islam. Dalam konteks itu, kalau hendak beri pun mestilah ada had dia. Yang ketiganya Yang Berhormat Menteri, apabila ada hidangan arak ini, yang lebih concern ialah pramugari dan pramugara yang beragama Islam. Maknanya mereka concern sebab mereka terpaksa menjalankan tugas itu walaupun dengan tidak reda. Jadi macam mana kita hendak menjaga sensitiviti orang Islam yang bekerja itu? Sudahlah dengan gaji yang rendah, selepas itu terpaksa buat benda itu dalam keadaan kita tahu bagaimana kes ada seorang pramugari apabila mengandung diberhentikan kerja. Ini semua berlaku dalam MAS. Jadi saya harap, benda ini Yang Berhormat Menteri kena ada satu pendirian. Kerajaan ada satu pendirian tentang isu ini. Terima kasih. Tuan Pengerusi 

[Datuk Haji Ismail bin Haji Mohamed Said]: Ya. Yang Berhormat Bachok dan Yang Berhormat Lipis. Tuan Ahmad Marzuk bin Shaary [Bachok]: Terima kasih Tuan Pengerusi. Sikit sahaja saya hendak penjelasan, saya bangkitkan dalam perbahasan tadi berapa banyak kes yang pernah berlaku gangguan oleh orang yang minum arak kemudian mabuk atas kapal terbang khususnya kepada pramugari-pramugari yang bertugas ini. 

 Datuk Ab. Aziz bin Kaprawi: Tuan Pengerusi, apa juga pandangan-pandangan ahli Yang Berhormat mengenai apa yang dibangkitkan mengenai arak dan juga pakaian, saya akan bawa perkara ini kepada pengurusan MAS untuk di... Datuk Ab. Aziz bin Kaprawi: Okey, Ahli-ahli Yang Berhormat, saya akan mengambil maklum akan perkara-perkara yang dibangkitkan. Tadi mengenai tiket yang siap dengan makanan, ini perkara ini memang dah lama dah. Maka sebab itu saya yakin dengan penstrukturan MAS nanti, ia akan membuat pendekatan new business model yang lebih rapi dan lebih Islamik.

Landskap Siasah

Posted: 18 Nov 2014 07:20 AM PST

Landskap Siasah


memorandum - BANTAHAN JUALAN ARAK SECARA TERBUKA DI DAERAH KUALA NERANG

Posted: 17 Nov 2014 08:01 AM PSTMEMORANDUM MASYARAKAT ISLAM PRIHATIN

18 November 2014
Kepada
 1. YB. Badrol Hisham Hashim ADUN Kuala Nerang
 2. Haji Md Zuki Bin Shiru, SDK., AMK., BCK. Yang Dipertua Majlis Daerah Padang Terap
 3. Pemilik Premis 7 Eleven

BANTAHAN JUALAN ARAK SECARA TERBUKA DI DAERAH KUALA NERANG

 1. Memorandum ini dikeluarkan rentetan mulanya penjualan arak secara terbuka oleh premis 7 Eleven di Kuala Nerang.
 2. Pihak kami menyedari perlesenan kerajaan persekutuan membenarkan premis seperti 7 Eleven untuk menjual beer dalam tin dan botol secara terbuka melalui premis kedai serbaneka dan runcit.
 3. Namun dalam suasana dan persekitaran Daerah Kuala Nerang yang majoritinya adalah berbangsa melayu dan penganut agama Islam, pihak kami membantah sekerasnya penjualan arak secara terbuka di premis 7 Eleven yang mulai memasukkan arak dalam senarai barangan jualan terkini mereka di sini.
 4. Kami menyedari terdapatnya label tertulis "Sales Of Beers and Alcoholic drinks are for Non Muslim Costumer Only " pada perti sejuk berisi arak berkenaan namun ia bukan suatu sekatan mutlak untuk menghalang kaum Islam di sini untuk membei arak.
 5. Sepertimana Langkawi yang juga memiliki label yang sama, namun dengan pertembungan undang-undang svil dan syariah di malaysia yang masih rumit menatijahkanarak mudah dibeli da diperolehi oleh kaum islam sendiri.
 6. Menurut Jadual 3.2 : Jumlah penduduk mengikut kumpulan umur, kawasan Pihak Berkuasa Tempatan dan negeri, Malaysia, 2010 melalui laman http://www.statistics.gov.my/ Melayu 6,299 Cina 295 India 14 lain-lain 41.
 7. Bilangan pengundi Melayu : 96.30% Cina : 2.12% India: 0.50% Lain: 1.06%.
 8. Hal ini jelas kaum Muslim adalah majoriti di Kuala Nerang dan menjual arak terbuka kononnya hanya semata-mata untuk etnik kurang 10 % adalah tindakan tidak wajar dan tidak sensitif dengan keperluan bersyariah dalam masyarakat Islam. Para pekerja 7 Eleven yang berbangsa Melayu Islam juga secara langsung terlibat dalam hal ini.
 9. Menurut peruntukan undang-undang Enakmen jenayah Syariah (Kedah) 1988, Seksyen 25 (1) : Minum arak atau sebarang minuman yang memabukkan boleh membawa hukuman denda RM5,000.00 atau 3 tahun penjara atau kedua-duanya sekali. Manakala menurut Seksyen 25 (2) bagi pihak seperti 7 Eleven yang terlibat "membuat, menjual, menghadiah, mempamerkan untuk jualan, menyimpan atau membeli apa-apa arak atau minuman yang memabukkan" boleh dihukum denda RM3,000.00 atau 2 tahun penjara atau kedua-duanya sekali. Namun adakah undang-undang ini mampu menyekat premis serbaneka di Kuala Nerang sedangkan menurut undang-undang sivil perbuatan menjual beer terbuka adalah sah.
 10. Hal ini memerlukan keperihatinan pihak berwajib serta pihak pengurusan 7 Eleven sendiri untuk menilai kewajaran menjual arak di kawasan majoriti Muslim yang pastinya membawa kesan negatif kepada masyarakat Muslim di Kuala Nerang.
 11. Akhir kata, pihak kami mendesak pihak terlibat menghentikan penjualan arak di premis 7 Eleven atas alasan yang kami nyatakan di atas.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan