Selasa, 25 November 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 25 Nov 2014 11:32 AM PST

PEJUANG BANGSA


KERAJAAN DAP HANYA TAHU NAIKKAN CUKAI TAPI TUNGGAKAN RM76.3 JUTA TAK KUTIP @dzainalabidin @Rrafizal

Posted: 25 Nov 2014 04:52 AM PST
Kerajaan Negeri Pulau Pinang "flip-flop" Dalam Kenaikan Cukai Taksiran oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang dan Majlis Perbandaran Seberang Perai 

1. Kerajaan Pulau Pinang telah mengumumkan kenaikan kadar cukai taksiran oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang dan Majlis Perbandaran Seberang Perai berkuatkuasa mulai 1 Januari 2015. Kenaikan ini dikatakan akan memberi hasil tambahan sebanyak RM 40 juta kepada kedua-dua PBT. Alasan yang diberikan oleh Kerajaan Negeri, antaranya adalah kerana peningkatan kos mengurus sisa pepejal oleh kedua-dua PBT.

2. Ini bercanggahan dengan
laporan Buletin Mutiara pada 9 Januari 2014, yang melaporkan Ketua Menteri Pulau Pinang sebagai berkata kerajaan negeri Pulau Pinang akan mengabaikan syor kerajaan Pusat untuk menaikkan kadar cukai taksiran di Pulau Pinang dengan alasan tidak mahu membebankan rakyat negeri ini.

3. Saya berpandangan kenaikan kadar cukai taksiran yang diumumkan oleh kerajaan negeri semalam adalah kerana ketidakcekapan pengurusan sumber oleh kerajaan negeri. Kedua-dua PBT merekodkan jumlah tunggakan cukai taksiran yang besar. Mengikut Laporan Ketua Audit Negara Mengenai Penyata Kewangan MPSP dan MPPP bagi tahun 2013, jumlah tunggakan cukai pintu yang tidak dikutip oleh MPSP berjumlah RM 21.8 juta manakala bagi MPPP adalah sebanyak RM54.5 juta.
4. Langkah yang sewajarnya diambil oleh kerajaan negeri ialah mencari jalan untuk meningkat kecekapan kedua-dua PBT yang gagal mengutip tunggakan cukai taksiran yang berjumlah RM 76.3 juta. Keputusan menaikkan cukai taksiran bagaikan memaksa pembayar cukai menampung tunggakan besar untuk mereka yang tidak membayar. Adakah ini layanan yang adil terhadap rakyat Pulau Pinang yang membayar cukai taksiran?

5. Kenaikan cukai taksiran bukan sahaja tidak dapat menyelesaikan masalah tunggakan, malah masalah tersebut dijangka menjadi lebih teruk lagi ekoran tidak ternampak sebarang usaha yang gigih untuk menangani punca masalah tunggakan iaitu ketidakcekapan kedua-dua PBT. Rakyat Pulau Pinang berhak mengetahui kenapa tunggakan sejumlah RM 76.3 juta tersebut tidak dapat dikutip. Adakah kedua-dua PBT takut untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang enggan membayar cukai taksiran?

6. Saya juga ingin menyarankan supaya Kerajaan Negeri lebih serius dalam menangani kewujudan ribuan kilang-kilang haram di kawasan Pulau dan Seberang Perai. Kerajaan negeri perlu melaksanakan langkah-langkah pemutihan untuk melesenkan kilang-kilang tersebut bagi tujuan menjana hasil tambahan kepada MPSP dan MPPP tanpa perlu membebankan rakyat dengan kenaikan cukai.

7. Kerajaan negeri melalui PBT juga telah menaikkan kadar sewaan gerai Medan Selera dan juga tapak niaga pasar awam sebanyak 100 peratus atas alasan tidak cukup kewangan untuk menyelenggara dan mengubahsuai premis -premis berkenaan. Pada masa yang sama kedua-dua PBT mengumpul jumlah wang yang besar melalui denda dan saman parkir.JAWAPAN UNTUK TUDUHAN MACAI PR THAILAND LEBIH HEBAT BERBANDING MALAYSIA

Posted: 24 Nov 2014 07:30 PM PST

Jawapan dari sahabat yang tinggal di Thailand terhadap fitnah yang disebarkan oleh pecacai Pakatan Reput.

" Ada segelintir manusia POLITIK TAKSUB dari Malaysia, paksa kami untuk mengaku kebenaran FITNAH ini.

Kami tiada kepentingan dalam politik Malaysia, so buat apa kami nak berbohong. Mereka gunakan bendera Thailand untuk melakukan provokasi politik. Ada juga yang TAG di Facebook kami, bila kami nyatakan kebenaran, dia dan geng mereka maki hamun saya. Apa dosa saya bila BERKATA BENAR.Ada yang suruh saya buka cawangan UMNO di Thailand. GILA GILA GILA.

Bila anda buat FITNAH, orang jelaskan kebenaran, Janganlah nak marah. Jangan keluar hadis dan Al Quran katakan kami kafir. Kami memang tak sokong atau undi PAS di Thailand. Takkan kami KAFIR ?

PENJELASAN TENTANG FITNAH BERKENAAN

1.Top Sim Kad Tiada Expiry Date .
Soalannya syarikat mana ? Di tiga Wilayah bergolak, penggunaan HP sangat ketat.Salinan Kad Pengenalan juga diambil. Cuma di wilayah yang dianggap selamat tidak perlu didaftarkan. Tarikh luput sama saja. Ada yang 3 bulan, 6 bulan , 12 bulan dan bergantung kepada tawaran dan promosi.

2. Lesen boleh pakai sampai mati dengan sekali bayar .
Lesen apa ? lembu, kerbau atau babi ? Lesen kenderaan, kena renew setiap tahun, sama dengan di Malaysia. Cuma orang yang ambil 30 – 40 dahulu sahaja,boleh guna sepanjang hajat. Sekarang ini penguatkuasaan memasang lampu siang untuk motosikal dan pemakain helmet dikuat kuasa. Setiap hari ada road block. CUKAI JALAN DAN INSURANS pun kena bayar setiap tahun. Yang murah ,sekadar Syarat untuk membeli kereta atau kenderaan. Bila accident ramai yang mati kena tembak bukan mati kemalangan.KERANA masing masing nak claim kerosakkan. Terjadilah pergaduhan.

3. Warga tua, OKU dan Ibu Tunggal dapat Seratus sebulan bersamaan 1200 setahun. HAHAHAHA THB100 = RM10 . THB1200 sama dengan RM120, makan kuaci pun belum tentu boleh hidup. Wargatua TERPILIH dapat THB500-THB700 sebulan bersamaan dengan RM50-RM70. Setahun berapa ? Sama dengan BRIM ka ?
Ibu Tunggal dapat ? FITNAH yang sangat besar. Orang Islam Thai umur 15 pun dah kahwin, umur 16 th dah cerai. Kebanyakkan yang berniaga Tom Yam di Malaysia adalah dari 3 Wilayah bergolak terutama Pattani.Kebanyakan wanita adalah Ibu Tunggal. Pi Tanya sendiri.
OKU dapat ? kakak saya pun OKU, sampai sekarang umur 42 tahun mohon tak dapat lagi.

4. Murid Murid diberi Makanan Percuma. Benar. Murid murid yang nak jadi Tok Sami Buddha memang dapat makanan percuma. TAPI mereka kena berjalan ke tempat tempat yang mahu bagi makan pada mereka.

5. Parabola sekali bayar RM400 pakai sampai mati . HAHAHAHAHA tak da parabola tak gambar la sheikh ooooi. Semua channel kena guna para bola. Kalau nak tengok HBO atau macam Astro, kena bayar sebulan THB1000 – THB1500. Kalau nak IPTV pun kena langgan. Ada PAHAM KA ?

6. Kereta import memang murah. Vios THB600,000 sebuah. Sebab Thai dah lama guna GST. So duti kereta dikurangkan. Kebanyakkan kilang pemasangan kereta dan motor Thai antara yang terbesar di dunia. Seperti juga Malaysia Ron95 baru 2,30 dan di Thai Ron95 RM4.50 per liter. Guna kereta setahun bubuh minyak nilainya sama macam beli kereta Malaysia dan guna di Malaysia. Ada Faham ka ?

7. Keretapi kelas ketiga FREE. Benar, semasa promosi. Macam Airasia juga la, RM1 pun boleh fly.

8. dan macam macam lagi.
Nak komen tentang ini. Anda perlu bersyukur tinggal di Malaysia, sebab buat FITNAH macam ni boleh terus hidup panjang. Kalau di THAI anda dah mungkin jadi MAYAT. Anda sekadar datang Thai cari AYAM di DANNOK dan balik MALAYSIA LAGAK MACAM ALIM ULAMAK. Sebenarnya anda tak tahu penderitaan kami di sini. Sekarang kami sedang mengadakan kelas Bahasa Melayu dan Fardu AIn dan Pengajian IQRA. Kami ada seramai 232 orang.Kami terpaksa mencari DANA sendiri dalam membimbing anak anak mengenali ALLAH DAN MUHAMMAD SAW. Kalau anda terasa sukar tinggal di Malaysia, kami alu alukan kedatangan anda untuk mengajar sukarela tanpa gaji di Kampung kami. Komen GPB 

Seperti katan YB KJ ,  SEMAK SEMUA FAKTA DULU , JANGAN CEPAT SHARE THINK FIRST " 

KJ JAMBATAN ANAK MUDA & MAHASISWA DEKATI UMNO - PEMANAS @KhairyKJ @NajibRazak #PAU2014

Posted: 24 Nov 2014 06:51 PM PST

Pendekatan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin Abu Bakar semasa berkongsi pengalaman dan pengetahuannya dalam bidang politik pada Persidangan Kepimpinan Mahasiswa Nasional (Pemanas) 2014 menarik perhatian peserta persidangan itu.

Seramai 240 mahasiswa dari dalam dan luar negara menunjukkan isyarat positif terhadap UMNO selepas lebih satu jam mendengar penerangan daripada Menteri Belia dan Sukan itu.

Khairy juga berkongsi pelbagai idea dan tip untuk menjadi pemimpin dan ahli politik yang berwibawa dan turut mengajak mereka bersama-sama UMNO untuk meremajakan parti itu.

Beliau yang lebih popular dengan panggilan 'KJ' tidak keberatan menjawab kira-kira 15 soalan dan cadangan dikemukan mahasiswa, yang kebanyakannya mahu UMNO lebih terbuka mendengar suara belia dan mahasiswa.

Penuntut tahun dua jurusan ekonomi dari Universiti Shizuoka, Jepun, Nur Aqilah Imran, 21, berkata perkongsian yang dikemukakan Ahli Parlimen Rembau itu telah mengubah persepsinya terhadap UMNO.

"KJ mempunyai aura yang tersendiri ketika menyampaikan peranan sebenar UMNO dalam menjaga kedudukan bangsa Melayu, kemurnian agama Islam dan kedaulatan negara.

"Hari ini, saya tidak lagi melihat UMNO sebagai sebuah parti lama sebaliknya parti yang mahukan lebih peranan golongan muda terutama mahasiswa untuk bersama-sama membawa perubahan kepada negara," katanya.

Pelajar tahun tiga Kejuruteraan Mekanikal di Universiti Gifu, Jepun, Ben Haaziq Mohd Rosli, 22, pula berkata pendekatan yang dibawa Khairy telah menambat hati golangan muda untuk kembali mendekati UMNO.

"Saya melihat KJ sebagai 'jambatan' golongan muda dan mahasiswa untuk mendekati UMNO. Beliau mampu mendengar apa yang disuarakan mahasiswa untuk disampaikan kepada pimpinan tertinggi UMNO.

"Tidak semua pemimpin UMNO mampu mendekati golongan muda, tetapi KJ boleh. Kami mahukan lebih ramai pemimpin UMNO seperti beliau," kata Ben Haaziq.

Pelajar jurusan psikologi di Universiti of East London, Mohammad Nor Sakhawi Mohd Subri, 22, pula kagum dengan cadangan dan usaha Khairy untuk meningkatkan kebajikan dan kehidupan mahasiswa yang menuntut di luar negara menerusi Kelab UMNO Luar Negara.

"Usaha beliau untuk mengukuhkan lagi peranan Kelab UMNO Luar Negara bagi menjaga kebajikan pelajar Malaysia sangat dialu-alukan. 

Perkara ini bukan hanya memberi kebaikan kepada pelajar Melayu tetapi keseluruhan idea itu memberi manfaat kepada bangsa lain dan ia menepati konsep 1Malaysia," katanya.


IPOHMALAY

Posted: 25 Nov 2014 10:12 AM PST

IPOHMALAY


Rusuhan kaum tercetus di Amerika Syarikat

Posted: 25 Nov 2014 05:11 AM PST

     

Rusuhan berdasarkan perkauman tercetus di Ferguson, Missouri, Amerika Syarikat dalam ketidakpuashatian masyarakat kulit hitam apabila keadilan dikatakan tidak ditegakkan dalam insiden polis kulit putih menembak mati seorang remaja kulit hitam berumur 18 tahun yang tidak bersenjata.

Selain itu, protes terus menyebar sehingga ke Los Angeles dan New York menuntut keadilan ke atas mangsa di mana hakim memutuskan untuk tidak menghukum anggota polis yang terlibat.

Kematian Michael Brown pada 9 Ogos lalu menjadi kemarahan masyarakat kulit hitam apabila dia didapati ditembak 12 kali.

Berbelas-belas bangunan dibakar, berpuluh-puluh kenderaan hangus dan kira-kira 30 orang ditangkap beberapa jam yang lalu.
Outrage across US over Ferguson ruling
Last updated: 1 hour ago
Decision not to charge police officer over death of unarmed black teenager Michael Brown prompts protests across the US.
Thousands of people rallied in US cities including Los Angeles and New York to protest against a grand jury's decision not to indict a white police officer who killed an unarmed black 18-year-old in Ferguson, Missouri.

Gunshots rang out and police lobbed tear gas at an angry crowd in suburban St Louis after the grand jury decision was announced late on Monday.

Angry protesters overran barricades and taunted police in Ferguson, with some chanting "murderer" and others throwing stones and bottles, as police car windows were smashed and protesters tried to set vehicles ablaze.

Officers responded by firing what authorities said was smoke and pepper spray into the crowd, as some in the crowd tried to stop others from taking part in the violence.

Activists had been planning to protest even before the nighttime announcement that officer Darren Wilson would not be charged in the shooting death of Michael Brown on August 9.

Wilson shot Brown 12 times according toevidence presented to the grand jury, with witness reports differing as to whether and when Brown had his hands raised.

'Black lives matter'

In New York City marchers chanting "Black lives matter" snarled traffic on Broadway through Times Square.

In Chicago, demonstrators walked up Lake Shore Drive carrying banners that read "Justice for Mike Brown".

Police in Ferguson used smoke canisters and trucks to force waves of violent protesters down the street away from the police building soon after sporadic gunshots were heard. Flames from a burning car rose into the night sky.

Whistles pierced the air as some of the hundreds of protesters tried to keep the peace, shouting, "Don't run, don't run."
Police who formed a wall of clear riot shields outside the precinct were pelted with bottles and cans as the crowd surged up and down the street immediately after authorities said the grand jury had voted not to indict Wilson.
"Murderers, you're nothing but murderers," protesters in the crowd shouted. One woman, speaking through a megaphone said, "Stinking murderers."

Dozens of police and military vehicles were poised for possible mass arrests not far from the stretch of Ferguson streets that saw the worst of the rioting after Wilson shot Brown in August.

"They need to feel the pain these mothers feel at the (expletive) cemetery," shouted Paulette Wilkes, 40, a teacher's assistant who was in the crowd at the police department.

A smaller, calmer crowd of about three dozen protesters gathered outside the courthouse where the grand jury had met. In that crowd, a white woman held a sign that read: "Black Lives Matter." Many of the protesters looked stunned.

"That's just how the justice system works - the rich are up there and the poor are down here," said Antonio Burns, 25, who is black and lives in the Ferguson area. The police "think they can get away with it," Burns said.
A handful of Amnesty International volunteers in bright vests tried to maintain the peace.

'Rightfully angry'

Speaking to Al Jazeera, Dante Barry, executive director of Million Hoodies for Justice, said the protesters were "rightfully angry".

"There is this misconception that we are living in a post-racial society. Even with a black president, it [police killings of African Americans] is still happening under his watch.

"What you're seeing tonight is folks expressing frustration and it's rightfully so."
Al Jazeera's Tom Ackerman, reporting from Washington DC, said the evidence used by the grand jury for their decision will be published.

"Now that the case is closed, the evidence will be made public, including audio recordings and transcripts of the testimonies, which is not usual."

Brown's family quickly urged a non-violent response to the grand jury's decision. In a statement released shortly after the decision the family said: "We are profoundly disappointed that the killer of our child will not face the consequence of his actions."
"While we understand that many others share our pain, we ask that you channel your frustration in ways that will make a positive change. We need to work together to fix the system that allowed this to happen," the statement added.

"We respectfully ask that you please keep your protests peaceful. Answering violence with violence is not the appropriate reaction. Let's not just make noise, let's make a difference," it said.

Officials urged tolerance and assured residents that the National Guard would provide security at critical facilities such as fire houses, police stations and utility substations.

"I do not want people in this community to think they have to barricade their doors and take up arms," St Louis County Executive Director Charlie Dooley said before the grand jury's decision was announced.


8 batang jalan di Kuala Lumpur diberi nama baru mulai esok

Posted: 25 Nov 2014 01:57 AM PST

Berikut kenyataan media DBKL berhubung penamaan semula beberapa batang jalan di Kuala Lumpur mulai esok 26 November 2014 sempena memperingati raja-raja yang pernah ditabal sebagai Yang Dipertuan Agong.

Jalan yang bertukar nama adalah seperti berikut 

 1. Jalan Duta menjadi Jalan Tunku Abdul Halim,
 2. Jalan Khidmat Usaha menjadi Jalan Sultan Haji Ahmad Shah,
 3. Jalan Ipoh (dari simpang Jalan Pahang ke Jalan Segambut) menjadi Jalan Sultan Azlan Shah,
 4. Persiaran Duta menjadi Persiaran Tuanku Syed Sirajuddin,
 5. Jalan Khidmat Setia dan Jalan Ibadah menjadi Jalan Sultan Mizan Zainal Abidin,
 6. Lebuhraya Mahameru menjadi Lebuhraya Sultan Iskandar,
 7. Persiaran Mahameru menjadi Persiaran Tuanku Jaafar, dan
 8. Jalan Semarak menjadi Jalan Sultan Yahya PetraSubsidi dikembalikan jika harga minyak naik mendadak

Posted: 24 Nov 2014 10:46 PM PST

Kebimbangan masyarakat berhubung kesan kenaikan minyak mendadak selepas pengapungan terkawal harga minyak RON95 yang berlaku setelah penghapusan subsidi minyak mulai 1 Disember ini telah mendapat jawapan dari kerajaan.

Blog ini juga mengupas persoalan ini melalui posting Penghapusan subsidi minyak Malaysia yang tiba-tiba bertarikh 22 November 2014 bagi mengetengahkan persoalan ini.

Pihak kerajaan semalam telah memberi jaminan bahawa kenaikan harga minyak mendadak akan membawa campurtangan kerajaan semula untuk mensubsidikan semula harga minyak pada paras tertentu melalui mekanisme subsidi yang bersesuaian.Subsidi diperkenal jika harga tinggi
25 November 2014 1:04 AM


KUALA LUMPUR 24 Nov. – Kerajaan sedia melaksanakan semula bantuan subsidi petrol jika harga minyak dunia kembali meningkat dengan ketara.

 

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Chua Tee Yong berkata, bagaimanapun sistem subsidi yang akan dilaksanakan itu lebih terarah untuk mengurangkan beban golongan berpendapatan menengah dan rendah yang akan terkesan akibat kenaikan harga minyak.

 

Katanya, kerajaan sentiasa memantau pergerakan harga komoditi itu bagi memastikan rakyat negara ini mendapat faedah daripada penurunan harga minyak dan pada masa sama menyediakan bantuan yang sesuai jika harga minyak meningkat dengan tinggi.

 

Beliau berkata lagi, berdasarkan situasi semasa harga minyak mungkin tidak naik mendadak kerana Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) tidak merancang untuk mengurangkan pengeluaran minyaknya.

 

"Jika harga minyak naik mendadak, sudah tentu kerajaan akan mengkaji bantuan yang sesuai dan bertindak bagi mengurangkan kesan kepada rakyat, khususnya golongan yang memerlukan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Pasaran Modal Malaysia ke-19 di sini hari ini.

 
Bacaan lanjut : UTUSAN

Indonesia mahu usir pendatang Filipina ke sempadan Malaysia di Sabah

Posted: 24 Nov 2014 03:38 PM PST


Kerajaan Malaysia diminta berkerjasama dengan pemerintah Indonesia apabila negara itu merancang untuk mengusir 526 orang tanpa identiti yang tinggal di atas perahu, ke sempadan Malaysia di kawasan Semporna.

526 orang dari ratusan keluarga dengan lebih 300 perahu ditahan dan hasil siasatan mereka datang dari Semporna tetapi bukan warga negara Malaysia.

Dipercayai mereka berasal dari wilayah Filipina dan kehadiran mereka di Pulau Derawan, Indonesia dikatakan kerana melarikan diri dari pihak berkuasa Malaysia.

Persoalannya, jika benar mereka kedengaran berbahasa Filipina tanpa mampu berbahasa Melayu, mengapa tidak di kembalikan sahaja ke wilayah Filipina?

Senin, 24/11/2014 19:48 WIB

'Manusia Perahu' Disebut Tak Berniat Ambil Alih Pulau di RI

Wiji Nurhayat - detikFinance
Ilustrasi
Jakarta - Pemerintah daerah Berau memastikan tidak ada niat 'manusia perahu' asal Malaysia dan Filipina merebut pulau terluar Indonesia. Hal ini sekaligus menepis ketakutan Menteri Koordinator Kemaritiman Indroyono Soesilo yang khawatir kejadian lepasnya Pulau Sipadan dan Ligitan terulang.

"Indikasi itu tidak ada. Ini murni mereka orang-orang yang hidupnya tidak menentu dan terdesak," ungkap Wakil Bupati Berau Ahmad Rivai saat ditemui di kantor pusat Kementerian Kelautan dan Perikanan, Jakarta, Senin (24/11/2014).

Rivai mengatakan meskipun 'manusia perahu' tergolong nelayan asing yang menangkap ikan secara ilegal di laut Indonesia, tetapi keberadaannya murni karena desakan hidup. Diperkirakan 'manusia perahu' berasal dari Filipina yang menetap di Pulau Semporna Sabah, Malaysia. Karena desakan aparat kepolisian Malaysia, 'manusia perahu' akhirnya menyingkir hingga lautan Indonesia.

"Mereka ini orang tersudut dan akhirnya masuk ke Malaysia. Tapi di Malaysia sedang gencar sektor pariwisata akhirnya diusir mereka ini, terdesaklah mereka dan hanyut masuk ke wilayah kita. Mereka ini tidak punya warga negara, bahasanya Tagalog. Mereka bilang dari Pulau Semporna," paparnya.

Oleh karena itu, tambah Rivai, harus ada penyelesaian kongkret untuk menyelesaikan masalah 'manusia perahu' yang melibatkan 3 negara sekaligus yaitu Malaysia, Indonesia, dan Filipina. Karena tidak punya hubungan budaya maupun kesamaan fisik, ratusan 'manusia perahu' mau tidak mau harus dideportasi dari Indonesia.

"Saya minta di dalam rapat tadi, saya minta mereka ini didorong ke perbatasan negara antara Indonesia dan Malaysia. Kemudian ada tindak lanjut dari TNI AL untuk menjaga wilayah kita jangan sampai mereka datang lagi," jelasnya.

bumiyang

Posted: 25 Nov 2014 05:03 AM PST

bumiyang


DAP Mula Tunjuk Belang???

Posted: 24 Nov 2014 09:12 PM PST

Azmin ni MB Selangor Atau Juara Maharaja Lawak 2014???

Posted: 23 Nov 2014 07:00 AM PST

tunku

Posted: 25 Nov 2014 04:00 AM PST

tunku


Selangor BN reps reject RM200,000 allocation

Posted: 24 Nov 2014 11:38 PM PST

Selangor's Barisan Nasional assemblymen have unanimously rejected the RM200,000 allocated to them under Mentri Besar Azmin Ali's 2015 budget.

Selangor Opposition leader Datuk Shamsudin Lias said the 12 Barisan assemblymen had declined the allocation because the quantum did not reflect fair play.

According to him a bigger allocation had been given to constituency coordinators from Pakatan Rakyat.

Pakatan coordinators appointed to oversee constituencies helmed by the Opposition have been given an allocation of RM700,000.

"We are elected representatives voted in by the people whilst the coordinators are not.
"It is not fair that they get a bigger allocation than us,'' Shamsudin told a press conference after debating the budget at the Selangor legislative assembly Tuesday.

Shamsudin also urged Azmin to do away with the state economic advisor's post which is being held by PKR advisor Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Shamsudin said the position was redundant as there wasn't a need to have an economic advisor in Selangor.

Government to intervene if global oil prices rise too high

Posted: 24 Nov 2014 06:55 PM PST

The Government will intervene if global crude oil prices rise too high to cushion the impact on RON95 petrol and diesel, said Deputy Finance Minister Datuk Chua Tee Yong.

"However, the intervention mechanism has not been finalised yet and the evaluation process undertaken by the Domestic Trade and Consumer Affairs Ministry is still ongoing," he told a press conference after delivering his keynote address at the 19th Malaysian Capital Market Summit here yesterday.

Chua said the Government's move to let market forces determine fuel prices via a managed float system was to let consumers enjoy the current downtrend in global oil prices.

The managed float mechanism, to commence on Dec 1 as announced last Friday, supercedes the Government's initial plan for an income-tiered fuel subsidy.

"With the current low oil prices, not announcing the float means the Government has to impose tax on petrol. This is not what we want to achieve," Chua said.

In making a comparison, he said neighbouring Indonesia had priced the lower grade RON88 petrol at RM2.35 a litre, while the premium RON92 and RON95 were at about RM2.70 and RM3.20 respectively – substantially higher than in Malaysia due to taxes.

He believed that in the short term, there should not be any increase in global oil prices given that the Organisation of Petroleum Exporting Countries had also not indicated any reduction in exports.

"We will continue to monitor these developments to ensure the floating of fuel prices will not be an extra burden to the people. The Government has allocated a subsidy budget of about RM37bil for next year.

Aspirasi Bangsa

Posted: 25 Nov 2014 01:40 AM PST

Aspirasi Bangsa


Walaupun lakonan Azmin Ali tetap berbangga

Posted: 25 Nov 2014 12:26 AM PST

Taipingmali (tm)

Posted: 25 Nov 2014 01:26 AM PST

Taipingmali (tm)


SIDANG AKHBAR PERLANCARAN TUBE

Posted: 25 Nov 2014 01:02 AM PST

Anwar Ibrahim meraban di TEDxGeorgetown

Posted: 24 Nov 2014 04:49 PM PST

Hahahahaha! Ingat hebat sangat tempat yang dia pergi bercakap...rupa-rupa cokia ..kalau nak bercakap macam tu kat Malaysia pun banyak tempat dia boleh bercakap, antaranya ialah toastmaster club Malaysia.

Di sana Anwar berkongsi pentas dengan seorang Gay yang berkongsi pengalamannya. Pada malam Anwar bercakap pada 15 November lalu, terdapat 12 speaker termasuk beliau.

Kehadiran pada malam itu mengikut penganjur hanyalah untuk 1500 orang tetapi yang hadir tak lah ramai.

Anwar dok bercakap pun dok merepek tentang zaman kegemilangan zaman dia jadi menteri kewangan dan kisah dia yang kononnya rajin membaca banyak buku dan berterima kasih kepada orang yang bagi buku semasa beliau dalam penjara. Juga menceritakan tentang lagu-lagu orang putih yang dia dok menyanyi. Gila sungguh lah hang ni.

Dok tunjuk dia menang undi popular, dok tunjuk dia hebat,Jangan Percaya 100% Kenyataan Pembangkang Di Media Sosial:- Veeran Muniandy

Posted: 24 Nov 2014 03:49 PM PST

Pelan Tindakan Pembangunan di Cameron Highlands Perlu Dikaji Semula- Muh...

Posted: 24 Nov 2014 04:46 AM PST

sekupangdua

Posted: 24 Nov 2014 11:49 PM PST

sekupangdua


PIALA PIDATO PRESIDEN UMNO... AZMI ISMAIL PILIHAN TEMAN!

Posted: 24 Nov 2014 07:50 AM PST

Kebiasaan nya teman tak berapa ghairah untuk hadir setiap hari pertama Perhimpunan Agung UMNO. Lewat tengahari barulah teman bergegas ke PWTC untuk turut bersama ribuan yg hadir ke perhimpunan keramat bangsa Melayu oleh UMNO. Tak banyak aktiviti segar dipagi hari mula PAU sebaliknya mula panas bila tengahari dimana PWTC akan dibanjiri bangsa Melayu yg dilihat masih bersatu dengan perjuangan Bangsa, Agama untuk  negara.

Ini juga kali pertama teman sampai awal sehari sebelum... semuanya kerana mahu melihat sahabat teman Azmi Ismail yg  bertanding akhir Pidato piala presiden esok jam 8.30 pagi di dewan Merdeka PWTC. Tak ada bau bacang atau soreh-soreh dengan dia pun... tapi semuanya terpanggil kerana mata dan hati yg mendesak. Terasa bagai sejarah kepuasan melihat aksi beliau yg sangat teman gemarkan.

Azmi Ismail punya low profil, dari segi sahabat akrabnya tiada kasta atau pun tembok darjat. Sesiapa sahaja menkadi sahabatnya tetap sama sekali pun menteri tidak dibezakan. Sehingga kini dia masih ungkapkan ayat ' Miker jugak guru teman!' Baginya apa sahaja teguran sahabat menjadi petunjuk dan panduan baginya. Masih ingat apa saja yg kita beri setiap keramat kata... apa saja yg baik bukan sebelah telinga dia mendengar sebaliknya selagi ada aura yg boleh digunakan akan ditafsirkan nya dihati dan disimpan kedalam kotak  fikirannya.. baginya segala baik maupun burok adalah ilmu panduan pedoman.

Pernah juga teman persoalkan... jika yg baik tentulah boleh diambil kira sebagai ilmu bagaimana pula yg dangkal bin binggung...  apa pulak faedahnnya? Jawabnya tidak terfikir akal selama teman mencari jawabnya... 'sekali pun jawabnya memang bodoh dan tidak ada nilai tetapi pengajaran nya yg boleh kita iktibarkan sebagai panduan dan peringatan kita supaya tidak khilaf bagi kita...'

Apa pun pada aku dan khabarnya ramai lagi yg akan bergerak subuh hari dari kampung  hanyalah kerana mahu melihat bakal juara... bagi teman dia tetap juara sekali pun dibelakang johan yg diumumkan. In sya Allah teman peminat nombor satu. Azmi Ismail... semoga berjaya... bravo yop...

The Unspinners

Posted: 24 Nov 2014 11:38 PM PST

The Unspinners


Bila dikata Parti Ajaran Sesat marah TAPI ...

Posted: 24 Nov 2014 09:00 PM PST


... PAS boleh pertahankan NGO bawa ajaran sesat?

Bila abang dapat, tak pulak Mahfuz tuduh kroni UMNO atau Mukhriz

Posted: 24 Nov 2014 07:00 PM PST


Mahfuz Omar suka timbulkan isu kroni di Dewan Rakyat atau terbuka pada awam. Sering kali, tuduhan yang dilakukan adalah salah dan fakta tiada. Namun dia tetap menuduh dengan cara menimbulkan persoalan.

Sekarang ni Dato Mukhriz telah dedahkan abang Mahfuz dapat kontrak kerajaan negeri. Adakah dia akan kata abangnya kroni

Air percuma sudah silap, Wifi percuma pun bakal silap

Posted: 24 Nov 2014 04:56 PM PST


BN dah cakap, kini DAP yang akui program air percuma tidak bijak. Kini nak bina Wifi ... Wifi hebat bagus ke untuk industri luar bandar?

Dengan defisit RM2.3 billion, bolehkah laksanakan? Mana nak beli aset air lagi ...


Tujuannya untuk kasi kontrak pada kawan-kawan, dan penggunaan politik.

CAA tiada hak melombong di Bukit Besi

Posted: 24 Nov 2014 06:30 AM PST


Semua ni pembohongan PAS yg salahguna nama Tun Dr Mahathir dan reka laporan Msia Insider.

Disokong dgn laporan Malay Mail Online.


Biasalah PasPissPus ... pakai kopiah, perangai ikut setan.
Tutup kilang carlsberg, dan henti jualan beer di shah alam dulu

Posted: 24 Nov 2014 04:31 AM PST


Parti cacamarba tapi nak buat isu gini. Kilang carlsberg tak blh tutup. Malah beer mula dijual zaman pentadbiran PAS di Selangor.

Manskala pelan hudud di kelantan tu tak akan jadi punya.

Jangan nak pelabur asing sampai rumah hanya mampu tengok

Posted: 24 Nov 2014 02:32 AM PST


Masaalah perumahan pengundi Melayu bandar

Posted: 24 Nov 2014 12:34 AM PST


Adakah penyelesaiannya satu lagi forum, seminar dan kongres?


Pastinya bukan ....
DARUL EHSAN TODAY

Posted: 24 Nov 2014 11:22 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


Pesanan NGO Melayu, "Dengar Suara Bumiputra, Kerana Kami Kaum Majoriti"

Posted: 24 Nov 2014 06:00 PM PST


"In the context of our country, the public is 67 per cent Bumiputera. So you have to listen to the majority first, only then you consider the other groups. That is how democracy goes," Perkasa president Datuk Ibrahim Ali told reporters. berita selanjutnya klik sini

Kepada perwakilan UMNO saya ucapkan "Selamat Bersidang"

Panglima Perang Cyber

Posted: 24 Nov 2014 11:22 PM PST

Panglima Perang Cyber


Video: Pemilik Restoran Ali Maju Mohon Maaf, Pecat Pekerja Pengotor | Suara TV

Posted: 24 Nov 2014 05:42 AM PST


Ali Maju

Kuala Lumpur – Pemilik rangkaian restoran Ali Maju, Datuk Jawahar Ali Taib Khan melahirkan rasa kesal dengan tindakan pekerja restorannya yang melanggar etika kebersihan sehingga menimbulkan rasa kurang senang masyarakat.

Menurut Jawahar, beliau mengakui kesilapan pekerja tersebut yang dilakukan di permis restoran Ali Maju cawangan Keramat Permai Setiawangsa dan menzahirkan permohonan maaf secara terbuka atas tindakannya yang mengunakan mop lantai untuk membersihkan meja.

"Saya akui kesilapan itu dan ingin memohon maaf (namun) saya ingin menafikan sekeras-kerasnya dakwaan yang mengatakan meja tersebut digunakan untuk menyediakan atau memasak roti canai.

"Meja tersebut hanya digunakan untuk meletakkan hidangan tomyam yang telah siap dimasak" katanya ketika ditemui SuaraTV sebentar tadi.

Ekoran penyebaran rakaman video tersebut, beliau telah datang ke permis terbabit untuk melakukan siasatan.

Menurut pekerja terbabit ia dilakukan secara spontan kerana meja yang digunakan untuk meletakkan hidangan tomyan itu terlalu kotor.

Menurutnya lagi walau apapun alasan yang diberikan pekerja tersebut, dia secara jelas telah melanggar etika pekerjaan yang ditetapkan dan tindakan telah diambil terhadapnya.

"Walau apapun alasan yang diberikan, saya tidak boleh bertolak ansur (dalam isu ini) kerana ia juga merupakan sebagai pengajaran kepada para pekerja yang lain.

"Saya telah bertindak memberhentikan pekerja terbabit dan mengusirnya demi untuk kebaikan bersama" katanya lagi.

Masyarakat dan penguna media sosial sebelum ini gempar dengan pendedahan Suara TV berhubung tindakan seorang pekerja restoran yang mengunakan mop lantai untuk membersihkan meja.

Jawahar turut menjelaskan beliau amat menitik-beratkan soal kebersihan di semua rangkaian restoran miliknya khususnya bilik air.

"Insyallah saya boleh beri jaminan, kami cukup praktikal dan prihatin (dalam soal kebersihan).

"Kerana (saya berpegang pada prinsip) saya tidak akan menghidangkan makanan yang saya sendiri tidak boleh menjamahnya tambahan pula agama kita (Islam) amat menekankan konsep kebersihan" ujarnya lagi.

http://www.suara.tv/2014/11/24/video-pemilik-restoran-ali-maju-mohon-maaf-pecat-pekerja-pengotor/


Sent from my iPhone

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 24 Nov 2014 11:14 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


LGBT ADALAH ETIKA KATA ANWAR

Posted: 24 Nov 2014 07:42 PM PST
Sebuah organisasi bebas dengan idea baharu dan segar, TEDx Universiti Gerogetown, universiti Jesuits yang terbesar di Amerika Syarikat mengiktiraf LGBT (Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender)
Thomas Lloyd, pelajar di STIA: Sains, Teknologi & Hal Ehwal Antarabangsa, School of Foreign Service, Universiti Georgetown diberi penghormatan berucap dalam program TEDx untuk meluahkan kebangaannya sebagai seorang gay.
Sejak dua tahun lalu Thomas telah berkhidmat sebagai Presiden GUPride, kumpulan pelajar LGBTQ (Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender dan Queer) Universiti Georgetown, satu-satunya kumpulan LGBT di sebuah sekolah Katolik di negara itu.
Thomas juga telah menjadi RA di Georgetown selama dua tahun, menulis kolum tetap di The Hoya, media LGBT GUPride.
The hoya.com, 18 November melaporkan selain Thomas, bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga diberi peluang berucap di TEDx.
"Saya rasa sebab untuk demokrasi, kebebasan, keadilan, bukan prinsip teori. Ia adalah isu kesalahan, isu sabitan keberanian, kebahagiaan tujuan. Ia adalah kepercayaan dan nilai-nilai. Ia adalah etika. Ia adalah prinsip iaitu anda tidak boleh berkompromi dengannya," kenyataan Anwar dipetik.

PAS BARU BY MUJAHID YUSUF RAWA

Posted: 24 Nov 2014 04:00 PM PST

'Menuju PAS baru' gagasan idea Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa mungkin menjadi realiti pada suatu hari nanti kata Zulkifli Sulong.
Zulkifli yang juga bekas Ketua Pengarang Harakahdaily berkata demikian ketika membuat kata-kata aluan dalam buku bertajuk "Menuju PAS Baru: Krisis, Peluang dan Dinamisme" Mujahid Yusof Rawa, terbitan The Malaysian Insider (2010).
"Masa yang akan menentukannya," kata Zulkifli.
Kenyataan penuh Zulkifli dalam buku tersebut :
Saya mula mengenali Dr Mujahid Yusof ketika kami bersama-sama mewakili NGO di Malaysia dalam persidangan Belia Islam Asian di Jakarta, Indonesia pada pertengahan tahun 1990an lalu. Dalam persidangan itu, Mujahid telah dipilih sebagai salah seorang moderator dalam bengkel yang diadakan. Kebetulannya bengkel itu adalah mengenai media. Sebagai pengamal media, saya antara peserta yang aktif memberikan pandangan dalam bengkel yang dipengerusikan oleh Mujahid itu.
Sejak itu, selepas pulang ke Malaysia kami menjadi rapat. Hubungan kami tambah erat apabila Mujahid dilantik sebagai Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS. Lajnah yang asalnya tidaklah penting mana, telah menjadi satu entiti yang sangat penting dalam PAS.
Sejak sekian lama, PAS berusaha untuk memecahkan temboknya dengan orang bukan Islam sama ada Cina atau India. Ia bermula sejak pertengahan tahun 1980an lagi apabila CCC dibentuk. Namun, singkatan ini benar-benar membawa nasib tidak baik sebagaimana maksud CCC dalam bahasa Mandarin itu sendiri iaitu mati-mati-mati. CCC mati begitu sahaja.
Apabila Mujahid dilantik menjadi Pengerusi lajnah atau biro Perpaduan Nasional ini, beliau telah berjaya membentuk satu struktur organisasi yang baik dalam menghubungkan PAS dengan orang Cina dan India. Kemuncak dari hubungan baik inilah lahirnya apa yang dinamakan sebagai Kelab Penyokong PAS (KPP) menjelang pilihan raya 2008. Apabila Hindraf terbentuk dan orang India bangkit menentang BN, KPP telah berjaya membina tapak yang baik untuk mereka aktif menyokong PAS dalam pilihan raya umum 2008.
Begitu juga orang Cina. Mereka bersama-sama menyokong PAS dalam pilihan raya tersebut dan menghasilkan lima negeri untuk Pakatan Rakyat yang di dalamnya adalah PAS. Ekoran perkembangan baik itu, Mujahid sekali lagi bertindak mengikat para penyokong PAS ini dengan membawa mereka terus menjadi ahli PAS melalui Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP). Ia berlaku dalam bulan Mei 2010. Dalam muktamar PAS ke 56 di Kota Bharu Jun 2010, DHPP mula menghantar perwakilannya.
Inilah sebenarnya kelebihan Mujahid. Beliau berjaya mencipta organisasi dan struktur sebenarnya. Bukan sekadar membawa orang menyokong PAS tetapi berjaya membina struktur untuk mereka bergerak secara berperlembagaan. Melalui buku ini, Mujahid terus berteori tentang struktur kepimpinan PAS.
Apa yang beliau tulis ini bukan berdasarkan pengalaman peribadi beliau semata-mata tetapi berdasarkan pengalaman dan ilmu yang beliau timba dari ayahnya Allahyarham Yusof Rawa, bekas presiden dan mursyidul am PAS. Buku ini juga adalah hasil kajian Mujahid melalui tesis PhD yang beliau buat. Kajian beliau adalah tentang organisasi PAS itu sendiri. Melalui pengamatan dan kajian beliaulah terhasilnya teori lekuk dalam perubahan kepimpinan dalam PAS.
Tulisan Mujahid ini mungkin sensitif bagi sesetengah orang. Tetapi dengan latar belakang akademik beliau (ijazah pertama dalam pengajian Islam dari universiti di Mesir dan PhD dalam bidang pengurusan organisasi dari universiti tempatan) agak sukar mana-mana penentang teori ini untuk menolak mentah-mentah pandangan Mujahid ini.
Pendek kata, Mujahid adalah hasil dari penegasan yang dibuat oleh presiden PAS yang paling dihormati, Datuk Fadzil Mohd Noor. Ketika hayatnya, ketika dilihat berlakunya pertembungan antara ulama dan profesional dalam PAS, Ustaz Fadzil telah datang dengan penegasan, apa yang perlu dibuat oleh PAS adalah mengulamakan profesional dan memprofesionalkan ulama.
Mujahid adalah salah seorang yang lahir dari penegasan Ustaz Fadzil ini. Kini Mujahid datang dengan teori kepimpinan baru PAS selepas dua lekuk berlalu. Persoalannya adalah apakah kepimpinan PAS yang ada sekarang akan membuka laluan untuk lekuk baru ini atau berlakunya resistan dan akhirnya perubahan akan berlaku dalam suasana yang tidak enak.
Masa yang akan menentukannya.
Zulkifli Sulong.

Belantan

Posted: 24 Nov 2014 11:10 PM PST

Belantan


Perwakilan kritik Guan Eng beli Mercedes-Benz?

Posted: 24 Nov 2014 09:30 PM PST


BUKIT MERTAJAM 23 Nov. – Konvensyen Tahunan DAP Pulau Pinang di sini hari ini dikejutkan oleh seorang perwakilan yang secara terbuka dalam perbahasannya mengkritik parti tersebut.

Perwakilan Chai Leng Park, Seberang Perai, Shamsher Singh Thind mempertikaikan tindakan Ketua Menteri, Lim Guan Eng, yang membeli kereta mewah sebagai kenderaan rasmi kerajaan negeri bagi menggantikan kereta terdahulu yang masih elok.

Katanya, Lim yang juga Setiausaha Agung parti itu telah mengkritik kerajaan negeri Terengganu yang membeli kereta Mercedes- Benz serupa pada 2008 tetapi beliau telah melakukan perkara sama dalam pentadbirannya.

"Saudara Guan Eng sendiri membeli kereta Mercedes-Benz, Apa sudah jadi?," katanya ketika sesi perbahasan.


Keberanian Shamsher Singh mempersoal isu berkaitan kerajaan negeri di hadapan Guan Eng menyebabkan lebih 309 orang perwakilan lain tergamam.

Shamsher Singh, pensyarah undang-undang di sebuah institusi pengajian tinggi di sini, turut mempersoalkan kelebihan kuasa Guan Eng yang kebal daripada tindakan penguat kuasa Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP).

"MPPP sungguh beria-ia menunda kereta orang awam termasuk kereta pelajar kolej, tetapi MPPP buat bodoh apabila kereta Ketua Menteri diletakkan secara salah," katanya.


Namun, persoalan itu dijawab oleh Guan Eng dan Pengerusi DAP negeri, Chow Kon Yeow, yang berkata akan memberi arahan kepada MPPP untuk memberi saman kepada pemandunya.

Guan Eng turut menyalahkan media yang didakwanya sering memperbesarkan isu kecil serta melaporkan berita berat sebelah mengenai dirinya.

"Apabila saya bercakap mengenai perkara yang lebih mustahak, media langsung tidak laporkan. Tetapi isu mengenai kereta saya, ia menjadi begitu besar," katanya.

Suara Politik
Belantan

Gempar...!!! Kepala manusia ditemui dalam beg plastik?

Posted: 24 Nov 2014 08:36 AM PST


BUKIT MERTAJAM - Penemuan satu beg plastik berisi kepala manusia dipercayai warga asing yang diletakkan di sebuah kedai menggemparkan penduduk di Taman Impian Ria di sini.

Beg plastik berkenaan ditemui orang awam kira-kira jam 5.30 petang, yang kemudiannya menghubungi polis.

Berdasarkan rakaman CCTV, seorang dari dua lelaki itu turun dari motosikal dan meninggalkan bungkusan plastik berkenaan berhampiran kedai sebelum beredar.

Polis tidak menolak kemungkinan mangsa dibunuh di tempat lain dan telinga kiri dan kanannya dipotong sebelum kepala itu dibuang di situ.

Setakat ini, polis masih menjalankan siasatan dan identiti mangsa sedang dikenal pasti.

Suara Politik
Belantan

Isu RM2.6j : Rakyat berhak diberi penjelasan?

Posted: 23 Nov 2014 11:49 PM PST


Rakyat Selangor berhak mendapat penjelasan berkenaan pemberian wang pampasan kepada lapan pegawai bekas menteri besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kerana ia melibatkan wang awam.

Pensyarah Pusat Pengajian Antarabangsa, Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Madya Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata, Perbadanan Menteri Besar (MBI) perlu menjawab sama ada wujud terma dan syarat pelantikan seumpama itu dan bagaimana pemberian itu dikira.

Menurutnya, beliau percaya setiap syarikat mempunyai cara yang berbeza dalam memberi pampasan kepada pekerja yang diberhentikan, tetapi dalam kes ini ia perlu didedahkan.

"Apabila ada yang membangkitkan, maka MBI perlu beri penjelasan dan laporan mengenainya kerana ia melibatkan kepentingan kepada rakyat dan mereka mahu tahu sama ada RM2.6 juta itu dikeluarkan secara adil.


"Pemberian itu perlu mengikut terma pelantikan sama ada wujud sebegitu atau tidak kaedah itu, ia perlu dedahkan supaya rakyat dan pihak tertentu tidak lagi mempertikaikannya," katanya.

Beliau berkata, tidak dinafikan bahawa kebiasaannya sesebuah syarikat itu akan memberi pampasan mengikut pengiraan kadar yang termaktub dalam pengurusan sumber manusia.

"Kalau ditamatkan lebih awal, maka akan menjejaskan pendapat individu itu dan syarikat besar seperti MBI sudah tentu ada memberi pampasan cuma terma dan syarat yang mungkin berbeza dengan yang lainnya.

"Pembayaran pastinya berbeza mengikut pangkat yang mungkin mengambil kira tempoh penggal dan sebagainya.

"Bagaimanapun MBI perlu menjawab banyak persoalan yang mungkin akan timbul seperti kenapa MBI mempunyai syarat seperti itu dan kenapa syarikat berkaitan kerajaan (GLC) negeri lain tiada," katanya.


Azizuddin dalam pada itu percaya, Abdul Khalid meluluskan pemberian itu atas dasar yang dipatuhi kerana beliau merupakan pemimpin yang mempunyai keperibadian yang baik.

Dalam pada itu, Timbalan Dekan Fakulti Sains Sosial Universiti Sains Malaysia, Prof Madya Dr Sivamurugan Pandian berkata, pertikaian mengenai pampasan hanya boleh dipersoalkan dari sudut integriti, bukan politik.

Pemberian pampasan bergantung kepada persetujuan berdasarkan undang-undang kerana ia membabitkan persoalan integriti.

"Kita perhatikan isu MBI ini lebih cenderung kepada pembunuhan karakter politik kerana ia seolah-olah cubaan menyalahkan bekas menteri besar," katanya.

Suara Politik
Belantan

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 24 Nov 2014 10:02 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Taktik Putar Alam DAP, Belajar Dari Anwar Rasanya

Posted: 24 Nov 2014 05:50 AM PSTPro Pembangkang Main Taktik Jahat Di UUM

Posted: 23 Nov 2014 10:04 PM PST


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 24 Nov 2014 09:09 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


AKTA HASUTAN : KENYATAAN BIDAS TERBAIK PERNAH AKU DENGAR ! HEBAT TUN HAMID !

Posted: 24 Nov 2014 06:00 AM PST

TS MUHYIDIN CEKAP SELESAI MASALAH..

Posted: 24 Nov 2014 04:08 AM PST

MAMAT NI MASIH UMNO LAGI KE ?

Posted: 24 Nov 2014 01:01 AM PST

JURI RAKYAT

Posted: 24 Nov 2014 07:20 PM PST

JURI RAKYAT


Pasca-Bentrok TNI-Polri, Anggota Brimob Diungsikan ke Polda Riau

Posted: 24 Nov 2014 04:08 PM PST

Suasana barak teratai Satuan Brimob Polda Kepulauan Riau, Kamis 20 November petang terkesan mencekam. Beberapa personel bersenjata lengkap terlihat siaga penuh, padahal saat itu tim investigasi tengah melakukan olah tempat kejadian perkara (TKP) terkait insiden bentrok TNI-Polri, Rabu 19 November petang.

Seperti ditayangkan Liputan 6 SCTV, Kamis (20/11/2014), anggota tim tidak hanya memeriksa barak teratai yang dirusak dan dibakar, tapi juga mencari selongsong peluru yang diduga sebagai penyebab tewasnya Praka JK Marpaung, anggota Batalion Yonif 134 Tuah Sakti.

Setelah olah TKP dan dipasangi garis polisi, 2 truk dan bus berisi anggota Brimob berseragam lengkap keluar barak teratai. Konvoi yang dikawal mobil provost ini melaju menuju markas Polda Kepri.

Diduga ratusan anggota Brimob ini ditarik ke Polda Kepri guna menghindarai bentrolak susulan yang bisa kapan saja terjadi.

Situasi ini bertolak belakang dengan pertemuan Kapolri Jenderal Sutarman dan Kepala Staf Angkatan Darat (KSAD) Jenderal Nurmantyo pada Kamis 19 November siang. Kedua jenderal ini juga sudah menyampaikan permohonan maaf terkait insiden baku tembak antara prajurit Batalyon Infanteri 134 Tuah Sakti (TS) dengan Brimob Polda Kepulauan Riau (TNI - Polri) Rabu 19 November kemarin.
Bentrok antara anggota TNI Yonif 134 TS dan Brimob Polda Kepulauan Riau ini terjadi hingga Kamis 20 November dini hari tadi. Bentrokan diduga berawal dari saling pandang antara 2 anggota kesatuan tersebut saat melakukan pengisian bahan bakar minyak (BBM).

Bentrokan antara 2 institusi ini juga terjadi pada September lalu. Bentrokan diduga berawal dari kesalahpahaman ketika tim gabungan Brimob Polda Kepri dan Polresta Barelang tengah melakukan razia penimbunan BBM di sebuah gudang. Akibat bentrokan ini, 4 orang menderita luka-luka. (Mar/Riz)

Hujan Es Sebesar Bola Golf di Pantai

Posted: 24 Nov 2014 03:25 PM PST

Hujan Es Sebesar Bola Golf di Pantai - Semua orang yang ada di pantai Siberia ini tiba-tiba berlarian ke sana ke mari mencari perlindungan. Sebab hujan yang turun disertai bulir es sebesar bola golf. Mengerikan! Mungkinkah itu serangan dari langit?

Dalam rekaman gambar yang telah tersebar di YouTube, adegannya begitu mengejutkan. Para pengunjung pantai yang sedang berjemur maupun berenang, berlarian ke tepian mencari tempat berteduh.

Angin kencang yang berhembus saat musim terpanas di Siberia itu menghantam pantai berpasir di Novosibirsk pada sore hari. Ketika ratusan orang sedang menyejukkan diri saat musim panas dengan berenang di Ob, sungai terpanjang kelima di dunia.

Sambil berteriak, mereka menutupi bagian kepala agar tak terluka terkena hantaman es yang turun dari langit dengan kekuatan cukup kencang.

Suara-suara benturan bulir-bulir es dengan atap payung maupun gubuk itu pun terdengar jelas. Handuk, tikar pantai dan barang-barang juga beterbang akibat tiupan angin kencang.

Saksikan video selengkapnya berikut ini:Inilah 5 Tempat Wisata di Jawa Timur

Posted: 23 Nov 2014 11:26 PM PST


Berikut adalah 5Tempat Wisata Di Jawa Timur - ada banyak keunikan dan pesona pemandangan di Jawa Timur, diantaranya adalah pesona alam yang sangat indah serta panorama keindahan laut yang memikat hati. provinsi dengan jumplah penduduk terbanyak di Indonesia ini memiliki Ibu kota yang juga merupakan salah satu destinasi wisata di Jawa Timur.

Berikut adalah 5 tempat wisata di Jawa Timur yang wajib sobat Juri Rakyat Kunjungi ketika berlibur kesana.


1. Gunung Bromo di Malang
Pesona keindahan matahari terbit di gunung bromo adalah salah satu yang terbaik yang bisa sobat rasakan di puncak pananjakan. Gunung Bromo tidaklah besar seperti gunung api umumnya yang ada di Indonesia, tetapi Gunung Bromo memiliki pemandangan yang spektakuler dan dramatis.Keindahannya yang luar biasa membuat wisatawan yang mengunjunginya akan berdecak kagum.

Gunung Bromo memiliki karakter alam yang menawan, hamparan lautan pasir yang luas, udara segar, dan berhawa dingin. Inilah yang membuat tempat wisata di Jawa Timur ini disukai para wisatawan, sebuah destinasi yang menantang untuk ditaklukkan.

Ketika matahari mulai kembali ke peraduannya, lautan pasir Gunung Bromo ini terlihat menawan dengan rona jingga yang menyelimutinya. Pemandangan indah ini bahkan dapat Anda saksikan dari Cemorolawang, sebuah pintu masuk ke area wisata Gunung Bromo ini.

Berkuda di atas lautan pasir yang hanya dimiliki taman nasional ini merupakan pengalaman yang luar biasa. Lautan pasir ini begitu luas dan terletak pada ketinggian 2.392 meter, sebuah keunikan alam yang hanya dapat Anda temui di bumi Indonesia.


2. Kawah Ijen di Banyuwangi
Kawah Ijen adalah Kawah Terbesar di Pulau Jawa. pesona tempat wisata di Jawa Timur yang satu ini adalah pada danau belerang yang berwarna tosca dan api biru (blue fire). Anda dapat menyaksikan panorama memikat ini pada saat malam hari hingga menjelang subuh. Untuk mencapai kawah, Anda harus mendaki setinggi 3 km, ini akan memakan waktu sekitar 1,5 jam. Kemiringan pendakian adalah 25-35 derajat. Rasa lelah mendaki akan terbayar lunas tatkala mendapati pesona indah blue fire di salah satu tempat wisata di Banyuwangi nan memikat ini.


3. Pantai Pelengkung di Banyu Wangi
Reputasi Pantai Plengkung sebagai salah satu tempat wisata di Jawa Timur telah mendunia. Berjuluk "The Seven Giant Waves Wonder", pantai ini begitu disukai para peselancar mancanegara memiliki tujuh gulungan ombak hingga setinggi 6 meter.

Pantai di Banyuwangi ini adalah pantai yang terkenal sebagai tempat surfing di Jawa Timur. Banyak wisatawan asing dari Bali berkunjung ke pantai Plengkung ini dengan tujuan menaklukkan gelombangnya yang ganas. Pantai ini adalah bagian dari Taman Nasional Alas Purwo di Banyuwangi.


4. Pantai Pulau Merah di Banyuwangi.
Tanah yang berwarna merah, bentuknya menyerupai sebuah bukit kecil, terletak tak jauh dari bibir pantai yang memiliki pasir putih sepanjang 3 km, inilah sebab mengapa tempat wisata Jawa Timur yang satu ini dinamakan sebagai Pantai Pulau Merah. Inilah salah satu pesona yang dimiliki pantai di Banyuwangi.

Selain Plengkung, pantai ini juga adalah tempat surfing yang menarik di Banyuwangi. Pantai Pulau Merah memiliki ketinggian gelombang hingga 4-5 meter, sebuah tempat berselancar di Banyuwangi yang menarik bagi para pemula hingga pro. Panorama sunset yang memikat juga dapat Anda rasakan di pantai Jawa Timur yang satu ini.


5. Gua Gong di Pacitan
Goa Gong terletak di Desa Bomo, sebuah gua yang indah dan cukup dalam diantara gugusan gua-gua yang berada di di sekitarnya. Goa ini adalah salah satu yang terkenal dari sejumlah tempat wisata di Pacitan. Selain keindahan bentuk stalaktit dan stalagmitnya, keunikan Gua Gong juga adalah karena stalaktit dan stalakmit tertentu dapat berbunyi seperti gong ketika dipukul.

Dari sinilah gua ini mendapatkan namanya. Konon, dulu gua ini dianggap angker karena sering terdengar suara gamelan, termasuk bunyi suara gong dari dalam gua. Gua Gong merupakan gua horizontal, artinya bahwa untuk menelusurinya tidak memerlukan peralatan dan keahlian khusus.

Fasilitas yang dibangun memberi kemudahan akses bagi pengunjung untuk mengeksplorasi tempat wisata di Jawa Timur yang satu ini. Gua Gong hanya memiliki satu akses pintu masuk sekaligus pintu keluar. Inilah alasan Goa Gong dijadikan sebagai salah satu destinasi wisata keluarga yang menarik di Pacitan.

melayuangkat

Posted: 24 Nov 2014 03:59 PM PST

melayuangkat


Spesifikasi Genius G-Shot 510 Kamera Digital Tahan Air

Posted: 24 Nov 2014 07:18 AM PST

Genius G-Shot 510 sebuah kamera digital yang memiliki fitur cukup mumpuni untuk mengambil gambar /foto dan kamera ini memiliki kemampuan untuk mengambil gambar / foto di dalam air. Genius G-Shot 510 di bandrol dengan harga yang sangat terjangkau yakni di bawah 1 juta. 

Review dan Harga Genius G-Shot 510 kamera Dalam Air

Berikut sedikit ulasan dan detail harga kamera Genius G-Shot 510

Memang sangat banyak keuntungan yang sangat jelas dari kamera G-Shot 510 adalah IPX8 (perlindungan terhadap air hingga 3 meter kedalaman) fitur yang dimiliki adalah tahan air dan built-in dual panel (depan 1.8 "dan belakang 2,7"). Anda bisa saja langsung mengambil foto bawah air / video hingga kedalaman 3 meter menyelam ke dalam air dan pemutaran file-file ini ketika anda masih di dalam air.kemudian selai dari itu.

Tampilan body panel depan khusus memungkinkan kalian untuk mengambil diri-snapshot. Maximum resolusi 16 mega piksel (dengan interpolasi software) resolusi dan 4X digital zoom memungkinkan kalian untuk menghasilkan gambar yang sangat jelas sekali. lalu dengan kamera G-Shot 510, Anda dapat mengambil foto / gambar ukuran besar dan video sehingga Anda tidak akan melewatkan atau menangkap momen momen yang kalian sara paling mengesankan dan tidak usah khawatir jika kalian sedang berada dalam atau keluar dari air yang pada saat itu tubuh anda basah kuyup.

Untuk harga yang saya rasa sangat murah sekali karena kamera ini cuma di banderol di bawah 1 Jutaan dan memungkinkan orang yang memiliki kantong tipis seperti saya ini kawan kawan, kita beruntung sekali jika membeli kamera ini karena kualiatas dan kuantitas yang sangat bagus bagi kalian para penggemar photografi.
Review dan Harga Genius G-Shot 510 Kamera Dalam Air
image by Google
Spesifikasi Kamera Genius G-Shot 510
 • 16 Mega Pixels
 • 4X Digital Zoom
 • Dual LCD 2.7" (belakang) & 1.8" (depan)
 • MicroSD Card up to 32 GB
 • 2 X AAA alkaline batteries
Harga Kamera Genius G-Shot 510 Terbaru 2014
 • Harga Genius G-Shot 510 Baru: Rp790.000
 • Harga Genius G-Shot 510 Bekas: -

Daftar Harga AC Low Watt Terbaru Berkualitas

Posted: 24 Nov 2014 06:44 AM PST

Daftar Harga AC Low Watt Terbaru 2014 Berkualitas  -  Inggin memiliki ruangan sejuk yang menggunakan AC kini tidak harus mengeluarkan biaya yang terlalu mahal, karena sudah banyak pilihan AC dengan harga yang lumayan terjangkau dan memiliki watt rendah akan menambah hemat lagi berikut daftar AC low watt yang mungkin bisa menjadi pilihan anda


AC Split 0.5 PK

Merk/TypeSpesifikasi BarangHarga (Rp.)
ELECTROLUX ESM-05CRBLow Watt series II, Filter Bio HEPA & Vitamin C, 330watt2.690.000,-
LG S05iCEXLG TERMINATOR Low watt 300w, anti nyamuk3.640.000,-
LG S05LFG -2All New Goldfin, Jet Cool, Triple filter, 390watt2.280.000,-
LG S05LPBX-3LG HERCULES Low watt, 310 watt2.770.000,-
LG S05LPBX-RLG HERCULES MINI, 260 watt2.960.000,-
LG S05LTJet Cool, Deodorizing Filter, 390w2.420.000,-
PANASONIC CS-KC5MKJLG TERMINATOR Low watt 300w, anti nyamuk3.230.000,-
PANASONIC CS-PC5MKJStandard series, Smart Standby 0.2 watt, 395 watt2.690.000,-
SAMSUNG AS-05ESMNVirus Doctor with Micro Plasma Ionizer, Low watt series3.155.000,-
SAMSUNG AS-05ESPNVirus Doctor with S-Plasma Ionizer, Low watt series3.090.000,-
SAMSUNG AS-05RUMNMax Standard, Filter system, Volt Control system2.655.000,-
SAMSUNG AS-05UGPNMax Low Watt, Smart Saver Function2.620.000,-
SAMSUNG AS-05UUPNMax Standard, Smart Saver Function2.470.000,-
SANYO SAP-K5AGMicroprocessor control, 3 Fan speed, 560w2.745.000,-
SANYO SAP-KC57GAXUVD Sterilization filter attracts airborne bacteria, germs & allergens and deactivates these pollutants, Low watt: 320 – 340w2.985.000,-
SHARP AH-A5MEYPowerful Jetstream, New AG+ Air Purifiying Filter2.550.000,-
SHARP AH-AP5MHLSayonara 3 series, Jetstream ION Plasmacluster G7, 330w3.110.000,-
SHARP AH-AP5MSLPlasmacluster High Density 7000 Sayonara Panas 5 Series, 330w, 12 hours timer3.030.000,-
SHARP AH-AP5MSYPlasmacluster High Density 7000 Sayonara Panas 3 Series, 390w2.710.000,-
SHARP AH-X5MEYSayonara panas Standard INVERTER3.110.000,-
SHARP AH-XP5MSYPlasmacluster High Density G7 INVERTER3.330.000,-
TOSHIBA RAS-05SKPXBioEnzyme, Sasa Zeolite vitamin C2.940.000,-AC Split 1 PK

Merk/TypeSpesifikasi BarangHarga (Rp.)
SAMSUNG AS-09UUPNMax Standard, Smart Saver Function2.485.000,-
LG S09LTJet Cool, Deodorizing Filter, 880w2.580.000,-
SHARP AH-A9KCYSharp iikaze series, Turbo & air cooling function2.610.000,-
LG S09LFG-2All New Goldfin, Jet Cool, Triple filter, 795watt2.660.000,-
SAMSUNG AS-09UUQNMax Standard, Smart Saver Function, Turbo cooling2.680.000,-
SHARP AH-A9MEYPowerful Jetstream, New AG+ Air Purifiying Filter2.770.000,-
SAMSUNG AS-09RGMNMax Low Watt, Smart Saver – saving up to 30% energy2.890.000,-
PANASONIC CS-PC9MKJStandard series, Smart Standby 0.2 watt, 840 watt2.920.000,-
SANYO SAP-K9AGMicroprocessor control, 3 Fan speed, 560w2.945.000,-
SHARP AH-AP9MSYPlasmacluster High Density 7000 Sayonara Panas 3 Series, 860w2.970.000,-
ELECTROLUX ESM-09CRBLow Watt series II, Filter Bio HEPA & Vitamin C, 682watt2.980.000,-
SAMSUNG AS-09ESMNVirus Doctor with Micro Plasma Ionizer, Low watt series3.125.000,-
PANASONIC CS-C9KKPEnvio series, E-ion Air Purifying System, Patrol Sensor, Eco Patrol3.135.000,-
PANASONIC CS-C9MKPECONAVI Envio series, Advanced e-ion Air Purifying System3.180.000,-
LG S09LPBX-3LG HERCULES Low watt, 650 watt3.190.000,-
DAIKIN FT-25FTEStandard series, Quite operation, Auto fan speed3.230.000,-
SAMSUNG AS-09ESPNVirus Doctor with S-Plasma Ionizer, Low watt series3.240.000,-
SHARP AH-AP9MSLPlasmacluster High Density 7000 Sayonara Panas 5 Series, 690w, 12 hours timer3.280.000,-
TOSHIBA RAS-10SKPX-2760w, BioEnzyme, Sasa Zeolite vitamin C3.290.000,-
SANYO SAP-KC97GBXEconomy Mode, Air cleaner & anti mold filter, Low watt: 660 – 700w3.335.000,-
DAIKIN FTE-25FVStandard series, Quite operation, 5 Steps Auto fan speed3.355.000,-
PANASONIC CS-KC9MKJSemi Deluxe series, ALOWA = Ac Low Watt: 660 w3.410.000,-
SHARP AH-AP9MHLSayonara 3 series, Jetstream ION Plasmacluster G7, 690w3.430.000,-
DAIKIN FT-25DVMDeluxe series, Air-purifying filter, Power-Airflow Dual Flaps3.470.000,-
SHARP AH-X9MEYSayonara panas Standard INVERTER3.740.000,-
SHARP AH-XP10MYPlasmacluster High Density G7 INVERTER3.770.000,-
LG S10iNVAC LG HERCULES INVERTER3.880.000,-
SHARP AH-XP10MRYPlasmacluster High Density G7 INVERTER, Eco Saving3.890.000,-
PANASONIC CS-S10MKPECONAVI Envio Inverter, Auto Comfort, Advanced E-ion Air Purifying4.040.000,-
LG S10iCEVAC LG TERMINATOR INVERTER4.080.000,-
DAIKIN FTKD-25Inverter series, High Energy Savings, Advanced Photocatalytic Air Purifying4.490.000,-


AC Split 1.5 PK

Merk/TypeSpesifikasi BarangHarga (Rp.)
LG S12LFGAll New Goldfin, Jet Cool, Triple filter, 1200watt3.230.000,-
PANASONIC CS-PC12MKPStandard series, Super Alleru-Buster Filter3.470.000,-
TOSHIBA RAS-12SKPXPremier series, 1150w, Auto self cleaning3.715.000,-
SAMSUNG AS-12UUMNMax Standard, Filter system, Volt Control system3.885.000,-
SHARP AH-AP12MSYPlasmacluster High Density 7000, 1090w3.970.000,-
ELECTROLUX ESM-12CRBLow Watt series II, Filter Bio HEPA & Vitamin C, 1044watt3.990.000,-
SANYO SAP-KC127GAXMicroprocessor control, 3 Fan speed, 1265w4.175.000,-
DAIKIN FT-35FTEStandard series, Quite operation, Auto fan speed4.340.000,-
LG S12LPBX-2LG HERCULES 2, 940 watt4.420.000,-
SHARP AH-AP12MHLPlasmacluster High Density 7000 Sayonara Panas 5 Series, Low watt, 970w4.480.000,-
DAIKIN FTE-35FVStandard series, Quite operation, 5 Steps Auto fan speed4.555.000,-
TOSHIBA RAS-13SKPXVitaplasma series, 1120w, BioEnzyme, Super Zeolite vitamin C4.720.000,-
SHARP AH-AP12MEYSayonara panas Standard INVERTER4.730.000,-
DAIKIN FT-35DVMDeluxe series, Air-purifying filter, Power-Airflow Dual Flaps4.740.000,-
SHARP AH-XP13MYPlasmacluster High Density G7 INVERTER4.820.000,-
SHARP AH-AP13MRYPlasmacluster High Density G7 INVERTER, Eco Saving4.890.000,-
PANASONIC CS-C12MKPECONAVI Envio series, Advanced e-ion Air Purifying System5.110.000,-
LG S13iCEVAC LG TERMINATOR INVERTER5.430.000,-
LG S13iNVAC LG HERCULES INVERTER5.590.000,-
DAIKIN FTKD-35Inverter series, High Energy Savings, Advanced Photocatalytic Air Purifying5.930.000,-
PANASONIC CS-S13MKPECONAVI Envio Inverter, AutoComfort, Advanced E-ion Air Purifying5.990.000,-


AC Split 2 PK

Merk/TypeSpesifikasi BarangHarga (Rp.)
PANASONIC CS-S24MKP2½ pk, ECONAVI Envio Inverter, AutoComfort, Advanced E-ion Air Purifying12.685.000,-
LG S18LFG-2All New Goldfin, Jet Cool, Triple filter, 1800watt5.130.000,-
PANASONIC CS-PC18MKPStandard series, Super Alleru-Buster Filter5.130.000,-
ELECTROLUX ESM-18CRBLow Watt series II, Filter Bio HEPA & Vitamin C, 1554watt5.160.000,-
SAMSUNG AS-18UUMNSharp iikaze series, Turbo & air cooling function5.230.000,-
SHARP AH-A18MEYPowerful Jetstream, New AG+ Air Purifiying Filter5.440.000,-
SHARP AH-AP18MHLPlasmacluster High Density 7000 Sayonara Panas 5 Series, Low watt, 1540w6.525.000,-
SHARP AH-AP18MSYPlasmacluster High Density 7000, 1740w6.720.000,-
DAIKIN FT-50FTEStandard series, Quite operation, Auto fan speed7.270.000,-
PANASONIC CS-C18MKPECONAVI Envio series, Advanced e-ion Air Purifying System7.300.000,-
PANASONIC CS-PC24MKP2½ pk, Standard series, Super Alleru-Buster Filter7.750.000,-
SHARP AH-A24KCY2½ pk, Sharp iikaze series, Turbo & air cooling function8.220.000,-
PANASONIC CS-S18MKPECONAVI Envio Inverter, AutoComfort, Advanced E-ion Air Purifying8.440.000,-
PANASONIC CS-C24MKP2½ pk, ECONAVI Envio series, Advanced e-ion Air Purifying System8.960.000,-Demikian Daftar Harga AC Low Watt Terbaru Berkualitas Semoga bisa memberi informasi yang berguna untuk anda semua.

Spesifikasi dan Harga Kamera Canon EOS 600D

Posted: 24 Nov 2014 06:23 AM PST

Spesifikasi Kamera Canon EOS 600D - Pada kali ini saya akan membagikan seputar informasi mengenai kamera terbaru dengan beberapa fitur fitur canggih yang mungkin jika kalian sedang mencari informasi mengenai spesifikasi dan harga kamera terbaru maka tidak ada salahnya untuk membaca artikel berikut agar memudahkan pencarian anda dalam mencari kamera bagus dan keren
Spesifikasi dan Harga Kamera Canon EOS 600D Terbaru 2014
Canon EOS 600D merupakan kamera DSLR yang bagus dengan fitur Full High Definition Movies, dengan 9 titik Auto Focus yang dapat membantu kalian untuk mendapatkan foto dari posisi apapun, serta dilengkapi LCD 3 inch dan built-in flash. Kamera dengan resolusi 18 MP ini menggunakan memori SD, SDHC atau SDXC, menjadi teman setia para fotografer profesional maupun pemula di seluruh dunia. Dengan kamera ini kamu bisa lebih mengekspresikan segala yang ada didalam diri kamu. kemudian bukan hanya untuk diri kamu pribadi tapi bisa juga untuk banyak orang yang anda sayangi. Canon EOS 600Dini dapat menjadi sahabat terbaik kamu.

Kamu dapat menyimpan gambar apapun yang kamu bisa dapatkan sebagai pembelajaran memotret atau menfoto kalian, kemudian selain itu Anda juga bisa mencoba berbagai macam fitur yang memang aku akui bagus agar lalu saya yakin kalian akan semakin memahami tentang dunia fotografi. Bukan hanya untuk kalian sendiri, namun juga bisa untuk seluruh keluarga kalian yang kamu sayangi, Dengan adanya kamera ini kalian juga mampu menciptakan warna da hal yang baru di dalam cerita hidup kalian. jangan lupa jadikan Kamera Canon EOS 600D sebagai teman terbaik kalian dalam hal menfoto maupun menpotret.

Prosesor 14-bit
Canon EOS 600D juga mempunyai prosesor 14-bit DIGIC 4 yang menyediakan reproduksi warna yang sangat bagus, gradasi total yang saya rasa cukup halus kemudian kontrol gambar yang baik terhadap noise.

Video Full-HD EOS
Kalian juga bisa merekam video dengan kualitas Full-HD melalui kontrol manual terhadap frame, exposure dan suara. Teknologi yang di miliki dalam bentuk Video Snapshot memungkinkan kamu agar busa membuat klip pendek sepanjang 2, 4 atau 8 detik untuk digabung ke dalam sebuah file video yang utuh satu. Tak hanya itu saja yang di miliki, Film Digital Zoom yang dapat memungkinkan kalian untuk bisa melakukan 3-10x perbesaran dengan menggunakan Kamera Canon EOS 600D ini kawan kawan.

Sensor 18 MP APS-C CMOS
Canon EOS 600 juga memiliki sensor APS-C CMOS berukuran cukup besar yaitu 18-megapixel agar bisa menangkap foto / gambar dengan kualitas yang lumayan sangat jernih. Dengan di bekali resolusi tinggi memungkinkan kamu untuk mencetak foto / gambar dalam ukuran yang sngat besar dan fleksibilitas dalam memotong gambar untuk komposisi alternatif yang lebih memiliki banyak variasi.

Mode Scene Intelligent Auto
Scene Intelligent Auto mampu menganalisis setiap jenis adegan secara detail,cepat dan bagus lalu memilih setting kamera yang sesuai dengan kondisi keadaan pemotretan sehingga kalian bebas untuk berkonsentrasi pada gambar target yang akan kamu bidik dengan sempurna.

Kompatibilitas dengan Semua Lensa EF dan EF-S
Canon EOS 600D juga banyak didukung oleh beberapa sistem yang lengkap: flash kamera, kabel remote dan lebih dari 60 lensa yang sangat lengap dan dipercaya oleh fotografer profesional di seluruh indonesia maupun luar indonesia.

Kontrol Flash Terintegrasi
Sebuah fitur nirkabel yang terintegrasi dengan Speedlite Flash controller dan teknologi Easy Wireless memungkinkan off-camera TTL flash tanpa perlu aksesori tambahan.

Layar Putar
DI bekali juga layar yang dapat berputar yang dimiliki kamera ini memiliki banyak sekali fitur keuntungan. kalian juga dapat mengambil gambar dari berbagai angle yang tidak biasa, karena layar LCD-nya bisa ditarik ke luar dan di putar hingga 360°.

Berbagai Pilihan Lensa Kit Canon 
Canon EOS 600D Juga di bekali dengan berbagai macam lensa kit pilihan yaitu 18-55mm dan 18-135mm. Untuk lensa kit serian DL ini telah dilengkapi fitur IS yang dapat mengurangi efek blur akibat getaran tubuh kita saat sedang mengambil objek sesuatu.

Sensitivitas ISO 100-6400
Dengan ISO range 100-6400, dapat diperpanjang hingga ISO 12800, memungkinkan kamera mengambil gambar berkualitas tinggi di kondisi cahaya yang rendah, walaupun tanpa menggunakan flash.
Spesifikasi dan Harga Kamera Canon EOS 600D Terbaru 2014

Harga Kamera Canon EOS 600D Terbaru 2014

 • Harga Canon EOS 600D Baru : Rp 5.459.000,-
 • Harga Canon EOS 600D Bekas : -
Mungkin hanya itu saja yang bisa saya bagikan dan berikan kepada anda semua dan semoga artikel ini yang berjudul Spesifikasi Kamera Canon EOS 600D bisa berguna dan bermanfaat

Mencari Damai Abadi

Posted: 24 Nov 2014 03:48 PM PST

Mencari Damai Abadi


Cuti Sakit

Posted: 24 Nov 2014 03:40 AM PST

Bismillah

Sejak Jumaat, badan aku rasa tak sedap. Dada sakit, kepala sakit. Makanya hari Jumaat hari tu aku half day. Lepas solat jumaat aku balik. Sabtu pula adalah cuti umum negeri Johor. Hari Keputeraan Sultan Johor. Hari ini sepatutnya aku kerja, tapi masih tak sihat. Maka aku pun cuti sakit.

Tapi tak ambil ubat dan sijil sakit.

Hmmm

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 24 Nov 2014 03:08 PM PST

Pilihan Anda

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Bunuh adik hamil luar nikah

Posted: 24 Nov 2014 03:01 PM PST

Gambar hiasan
Mesir: Seorang lelaki berusia 32 tahun ditangkap semalam kerana membunuh adik perempuannya atas alasan menjaga maruah keluarga.

Lelaki berkenaan, Sa'ad M, memberitahu piolis, maruah keluarganya lebih penting daripada nyawa adiknya.

Menurut laporan, kejadian berlaku di satu majlis perkahwinan sepupu mereka.

Akhbar al-Yooum al-Sabea melaporkan, Sa'ad menemani adik perempuannya, Hana'a ke majlis itu.

"Ketika dia menari bersama-sama jemputan wanita bagi meraikan pengantin perempuan, adik saya jatuh.

"Wanita lain di majlis itu membantunya. Apabila diperiksa, mereka mendapati adik saya hamil.

"Dia belum berkahwin. Saya malu dan marah. Saya memanggil doktor dan mengesahkan dia hamil tiga bulan," lapor akhbar itu, memetik kenyataan Saad kepada polis. =- Agensi


Pandalela Rinong nyaris maut, kereta remuk teruk

Posted: 24 Nov 2014 05:05 AM PST

Kuala Lumpur: Penerjun negara Pandelela Rinong terbabit dalam kemalangan di Jalan Mahameru arah Sentul berhampiran Bangunan Parlimen, hari in.

Dalam kejadian pada 1 pagi itu, mangsa yang dalam perjalanan ke Pusat Sukan Bukit Jalil tidak mengalami sebarang kecederaan.

Pegawai Turus Siasatan dan Perundangan Trafik Kuala Lumpur Deputi Superintendan S Markandan berkata, kejadian berlaku apabila mangsa cuba mengelak sebuah kereta yang menukar arah laluan secara tiba-tiba.

Menurutnya, mangsa yang memandu kereta model Chevrolet hilang kawalan lalu merempuh pembahagi jalan.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/11360?m=1#sthash.AXi1Lu8g.dpuf

Melacur di usia 16 tahun di Puchong

Posted: 23 Nov 2014 08:17 PM PST


KUALA LUMPUR 23 Nov. – Dua gadis warga Vietnam ini memasuki Malaysia kerana tertarik dengan tawaran pekerjaan bergaji lumayan.

Namun, tanpa disangka-sangka, mereka akhirnya terperangkap dan diserahkan kepada ejen untuk menjadi pekerja seks di sebuah pusat urut di Puchong, Selangor.

Nasib malang dua gadis berusia 16 tahun itu bagaimanapun berakhir apabila sepasukan anggota daripada Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Selangor menyerbu premis terbabit semalam, dan menyelamatkan mereka.

Jurucakap polis memberitahu, dua remaja itu adalah antara 61 wanita warga asing yang ditahan kerana disyaki menawarkan khidmat pelacuran dan berselindung di sebalik pekerjaan sebagai tukang urut di tiga premis berasingan di sekitar Puchong.

Katanya, kesemuanya terdiri daripada 51 orang warga Vietnam, Thailand (9) dan Laos (1).

Jelasnya, dalam serbuan pertama di Jalan Bandar 19, seramai 26 wanita warga Vietnam dan seorang wanita berasal dari Laos ditangkap.

"Dalam serbuan itu, kami menemukan pelbagai alatan yang dipercayai digunakan untuk khidmat seks antaranya minyak pelincir, tuala dan kondom. Wang tunai berjumlah RM9,021 juga dirampas.

"Ketika serbuan itu, kita mengesan seramai 22 pelanggan yang mahu mendapatkan khidmat seks," katanya di sini hari ini.
Dalam serbuan kedua di sebuah lagi premis mengurut di Jalan Puteri 5/20, Bandar Puteri, kata jurucakap tersebut, seramai 23 wanita warga Vietnam berusia 20 hingga 34 tahun ditangkap.

"Kita juga menemukan pelbagai bahan yang dipercayai digunakan bagi tujuan kegiatan pelacuran. Seorang penjaga premis iaitu lelaki tempatan turut ditahan," katanya.

Jurucakap itu berkata, serbuan ketiga di premis tiga tingkat di Jalan Puteri 1/4, Bandar Puteri, seramai 11 wanita warga asing ditangkap bersama seorang pekerja lelaki warga Myanmar.

"Sembilan wanita itu berasal dari Thailand manakala dua lagi dari Vietnam. Dua warga Vietnam itu adalah gadis bawah umur iaitu berusia 16 tahun.

"Kita akan serahkan gadis itu kepada Unit Antipemerdagangan Orang (ATIP) untuk siasatan lanjut. Setakat ini kita mengesyaki gadis itu turut menawarkan khidmat pelacuran kepada pelanggan di situ," katanya.

- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/63-termasuk-gadis-bawah-umur-ditangkap-melacur-1.28479#sthash.qS2pUw9b.dpuf

Bersekedudukan dengan bekas isteri, bini orang

Posted: 23 Nov 2014 06:31 PM PST


JITRA: Seorang lelaki dipercayai gila talak apabila didapati bersekedudukan dengan bekas isterinya yang juga isteri orang, malah kerap mengunjungi rumah jandanya di Tunjang, dekat sini, sebelum mereka dicekup kerana disyaki berkhalwat, malam kelmarin.

Lelaki berusia 46 tahun itu dikatakan sudah lama berpisah dengan bekas isterinya berusia 45 tahun dan mempunyai tiga anak yang masih kecil, tetapi dikesan menjalinkan hubungan sulit ketika suami wanita terbabit tiada di rumah.

Bagaimanapun, kegiatan mereka akhirnya dapat dihidu sebelum dicekup kira-kira jam 11 malam oleh sepasukan anggota penguat kuasa Pejabat Agama Daerah Kubang Pasu (PAKDP) selepas menerima maklumat.

Pegawai Agama Daerah Kubang Pasu Syeikh Radzi Abdul Mutalib berkata, pihaknya menerima maklumat awam berhubung kegiatan maksiat membabitkan pasangan itu lalu membuat pemeriksaan lanjut.

Beliau berkata, sebaik anggota penguat kuasa tiba, mereka mendapati keadaan luar rumah itu gelap dan berkunci dari dalam sehingga menimbulkan syak.

"Sejurus mengetuk pintu dan memberi salam beberapa kali, ia dibuka seorang wanita yang berpakaian lengkap dan terkejut melihat kehadiran anggota penguat kuasa PADKP.

--Harian Metro

Mula-mula adik angkat, akhirnya...

Posted: 23 Nov 2014 05:29 PM PST

MOHD Zaini Othman dan Afiqah Shamsudin menatap gambar-gambar sempena majlis konvokesyen dalam album kenangan di rumah mereka di Nilai, Negeri Sembilan.
Benar, cinta itu sememangnya buta, pekak dan sewaktu dengannya. Kadangkala ia datang secara sedar dan terancang atau tidak.

Apatah lagi jika diikutkan, ada yang mempunyai pengalaman menemui pasangan masing-masing sebelum tercetusnya bibit-bibit percintaan bermula di institut pengajian tinggi, lantas mengambil keputusan untuk berumah tangga.

Bercerita mengenai kisah cinta di antara Penolong Pendaftar, Pusat Komunikasi Strategik (Stracom) Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Mohd Zaini Othman bersama pasangannya, Afiqah Shamsudin, boleh dikatakan ia berlaku secara terancang.

Bertemu dengan pasangannya ketika satu program fakulti di Cherating, Pahang, Mohd Zaini, 27, tidak menyangka Afiqah, 24, menjadi suri hidupnya selepas mengenali hati budi masing-masing sebelum mengambil keputusan untuk mendirikan rumah tangga.

"Pada masa itu, saya berada di tahun akhir pengajian di Fakulti Sains dan Teknologi dalam program Ijazah Sarjana Muda Sains Matematik dan Kewangan. Kebetulan pula, Afiqah mengambil jurusan yang sama tetapi dia masih dalam tahun pertama pengajian.

"Kami juga adakalanya mengambil subjek yang sama dalam kuliah yang sama. Bermula daripada 'adik angkat', hubungan kami semakin rapat sebelum kami 'isytihar' sebagai pasangan kekasih pada 1 November 2011.

"Jadi..., kalau nak lihat contoh adik angkat dan abang angkat yang akhirnya bersatu sebagai pasangan suami isteri, inilah contoh terdekat," katanya sambil disambut hilai ketawa di kediamannya di Nilai, Negeri Sembilan baru-baru ini.
Mohd Zaini dan Afiqah tidak menunggu lama apabila selamat diijabkabulkan pada 21 Mac lalu dan mereka kini bahagia menanti kelahiran cahaya mata pertama.

Beliau yang seringkali menjadi tempat rujukan media dan akhbar di negeri ini bagi sebarang aktiviti di USIM berasal dari Gerik, Perak. Mohd Zaini memulakan pendidikan rendah di Sekolah Rendah Kebangsaan Tan Sri Ghazali Jawi, Gerik pada tahun 1994 hingga 1999.

Dia kemudiannya meneruskan pendidikan di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SKMA) Sultan Azlan Shah di Seri Iskandar pada tahun 2000 sebelum melangkah masuk ke Pusat Asasi Sains Universiti Malaya pada 2005 hingga 2006, seterusnya ke USIM pada tahun 2006.

Sepanjang berkhidmat di USIM, beliau menerima beberapa anugerah antaranya Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC), USIM 2012 serta Anugerah Perkhidmatan Terpuji (AT) USIM 2013.

Selain menyandang jawatan di Stracom USIM, Mohd Zaini juga memegang beberapa jawatan penting antaranya Penasihat Kelab Debat USIM sejak 2011 dan Felo Kolej Kediaman Pertama USIM.

"Saya juga merupakan Pegawai Kehormat Sukarelawan Polis Siswa (Suksis) USIM dengan jawatan Asisten Supritendan mulai Ogos lalu.

"Kejayaan yang saya perolehi sehingga saat ini adalah hasil dorongan dan sokongan daripada semua pihak termasuklah 
isteri saya yang memahami 
tugasan saya.

"Kadangkala saya terpaksa bertugas sehingga lewat malam dan terpaksa mengorbankan masa berhujung minggu tetapi apa yang saya dapat simpulkan, isteri saya seorang yang amat memahami," kata Mohd Zaini.

Bercerita mengenai isterinya yang berasal dari Jengka, Pahang, Mohd Zaini berkata, isterinya itu adalah seorang yang amat tenang dan ceria perwatakannya dan sifat-sifat itulah yang membuatkan dia tertarik dengan Afiqah.

"Dalam perwatakan dia itu (Afiqah), dia juga seorang yang sensitif dan amat lasak orangnya," katanya.

Afiqah yang kini menjalankan perniagaan produk kecantikan ketika berbicara soal suaminya menjelaskan, Mohd Zaini merupakan seorang yang cukup gigih dan rajin dalam urusan seharian yang diceburinya.

Dari segi karakter suaminya, katanya, dia seorang yang amat manja apabila bersamanya, selain cukup memahami peranannya sebagai isteri dan usahawan.

"Dia juga adalah 'pemakan' orangnya. Kadangkala sampai ke Melaka, kami bersiar-siar hanya untuk mencari makan.
"Apa yang saya masak, dia akan makan tanpa banyak soal. Paling Zaini suka apabila saya menghidangkan nasi goreng dan sambal sotong yang disifatkannya sebagai menu istimewa kegemarannya.

"Zaini ini..., anak bongsu. Sebab itulah, dia manja orangnya. Tetapi pada masa yang sama, dia adalah seorang yang sangat komited ketika bertugas kerana itu 
adalah tanggungjawabnya," katanya.

- See more at: http://www.utusan.com.my/gaya-hidup/keluarga/bermula-adik-angkat-akhirnya-ke-jenjang-pelamin-1.27624#sthash.xDPJh5hv.dpuf

Tiada ulasan:

Catat Ulasan