Isnin, 6 Oktober 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Keris Pusaka Melayu

Posted: 06 Oct 2014 11:22 AM PDT

Keris Pusaka Melayu


Anti-monarchy protesters clash with police in Madrid

Posted: 05 Oct 2014 04:03 PM PDT

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/9OhFuUUqbV0


bumiyang

Posted: 06 Oct 2014 03:38 AM PDT

bumiyang


Kononnya Jika Memerintah PAS Akan Hapuskan PTPN, Tol, Turunkan Harga Minyak???

Posted: 06 Oct 2014 12:07 AM PDT

Bukti Kerajaan BN X Perjuangkan Nasib Rakyaat???

Posted: 03 Oct 2014 01:43 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 06 Oct 2014 01:28 AM PDT

Taipingmali (tm)


Kejadian mengganggu ibadat korban cukup menjijikkan

Posted: 05 Oct 2014 09:07 PM PDT


Apa yang berlaku di  Telok Panglima Garang Selangor kelmarin amatlah memalukan.  Ia mengenai perilaku seorang lelaki India yang tidak membenarkan penyembelihan lembu untuk ibadat korban.


Sejak merdeka dan sejak tertubuhnya Persekutuan Tanah Melayu dan bangsa Melayu menerima kaum-kaum lain yang dibawa masuk oleh British supaya dibenarkan tinggal dan menetap di Tanah Melayu dan diberikan taraf warganegara.

Untuk membolehkan warga British terus tinggal dan hidup di bumi Malaysia, mereka dikenakan beberapa syarat. Antaranya ialah menghormati orang Melayu dan adat-adat yang menjadi amalan orang Melayu, memahami dan menghormati agama Islam adalah agama Persekutuan Tanah Melayu.

Barang siapa yang tidak faham berbahasa Melayu hendaklah berusaha mempelajarinya. Mereka juga diberi pilihan jika tidak bersetuju dengan segala syarat yang tetap kan dalam kontrak sosial mereka boleh memilih untuk meninggal kan tanah air ini. Ini kontrak yang dipatuhi oleh datuk nenek nenek mereka dahulu.

Kini sejak berkembangnya fahaman sosialis demokratik yang dibawa oleh parti-parti politik pembangkang dan NGO yang cuba mengganggu gugat keharmonian kaum yang telah lama terbina.

Individu ini sememangnya sudah lupa akan janji-janji taat setia datuk nenek mereka sehingga berani untuk mencabar majlis korban.

Tahun lepas seorang individu juga turut menelefon seorang guru besar di Selangor yang mempertikai majlis korban yang dilakukan di sebuah sekolah kerajaan. Taipingmali memuji sikap guru besar tersebut yang berlembut dan berhemah menjawab soalan mempertikai kan majlis korban. Apa yang diharapkan oleh pemanggil supaya guru besar itu meninggikan suara dan memaki hamun beliau tidak kesampaian, Guru tersebut cukup berjaya menjawab dengan tenang dan akibatnya pemanggil yang naik darah sendiri.

Tindakan penduduk Taman Jaya Utama atau Khairiah Surau Attaqwa tidak bertegang leher dengan lelaki tersebut juga satu tindakan bijak. beliau terus ke balai polis dan membuat laporan polis. Taipingmali percaya lelaki India itu pasti kena tarbiah oleh polis dan pemimpin masyarakat India yang tidak setuju dengan kebodohannya.

57 Tahun Malaysia Merdeka kini baru kita dengar kes-kes terpencil yang BODOH seperti ini.Khutbah Aidul Adha Masjid Kampung Expo tercalar kerana Pas.

Posted: 05 Oct 2014 08:19 PM PDT

Masjid sewaktu awal pembinaannya.


Masjid Jamek Kampung Expo yang dibina oleh kerajaan BN dengan dana yang disumbang kan oleh kerajaan ketika Pak Lah menjadi Perdana Menteri cukup sinonim sebagai kubu pertahanan parti Pas Perak, khususnya di kawasan Parlimen Taiping.

Masjid ini pernah menjadi kesayangan ahli parlimen Dap, Nga Kor Meng kerana kerap menaja majlis berkhatan pada hujung tahun.

Dalam kempen PRU 13 lalu, Nurul Izzah pernah datang dalam satu majlis Muslimat Pas Perak untuk memperkenal kan calon-calon wanita Pas yang akan bertanding dalam DUN dan MP Perak. Begitulah hebatnya Masjid Kampung Expo, Kamunting Perak.

Kelmarin masjid tersebut sekali lagi menjadi tumpuan ramai anak-anak kampung (Khairiah) yang balik menyambut hari raya korban. Namun ini lah peluang dan kesempatan yang diambil oleh jawatan kuasa masjid untuk menghentam kerajaan yang memerintah.

Solat sunat dimulakan tepat pada jam 8.30 pagi. Imam Wahid bangun bercakap mewakili pihak ahli jawatan kuasa dengan memohon ampun dan maaf jika terdapat sebarang kesilapan dalam pentadbiran dan pengurusan masjid sepanjang tahun yang lalu.

Beliau juga mengumumkan nama imam dan khatib yang akan bertugas pagi ini yang. Kedua-dua nama tersebut bukanlah nama yang yang biasa tetapi ditonjolkan khas untuk pagi itu. Imam ialah saudara Firdaus anak kepada pengerusi masjid dan khatib yang membaca khutbah ada dijemput khas iaitu Ustaz Zakaria Ahmad seorang ustaz fanatik dengan perjuangan Pas dan Dap.

Kecacatan sudah mula dikesan sebaik sahaja lepas solat sunat 2 rakaat dimana imam terlajak dan bertakbir. Sedar akan kesilapan tersebut pegawai bertugas merampas pembesar suara dan takbir terhenti dan suasana senyap seketika. maklum yang tak tahu apa-apa terus bertakbir sehingga Zakaria Ahmad naik mimbar untuk berkhutbah.

Di sinilah cacat dan tercemarnya khutbah kelmarin. Makmun dan anak Khairiah mahukan satu khutbah yang baik yang ditulis oleh Pejabat Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Negeri Perak tetapi tidak berlaku.

Zakaria Ahmad menyampaikan khutbah ciptaan sendiri yang langsung tidak berkualiti dan mencapai matlamat yang diharapkan sempena aidul adha.

Permulaan khutbah nampak baik dan okay walaupun keras tetapi bila di penghujung khutbah isinya mula menyimpang dan meloyakan.

Kelmarin juga Taipingmali banyak menerima mesej daripada anak Khairiah yang tidak berpuas hati dengan isi khutbah yang jelas merapu dan tidak berkualiti. Sewaktu menghadiri majlis korban lebih ramai jemaah yang menunaikan solat di masjid tersebut meluah rasa kecewanya dengan sikap AJK yang tak habis-habis nak berpolitik atas mimbar masjid lebih-lebih lagi pada hari raya.

Apakah isi khutbah tersebut?

Dalam khutnah tersebut beliau menyebut tentang perjuangan Islam yang terdahulu lebih tinggi nilainya berbanding kita yang hanya berkorban 300 ke 400 seorang untuk berkorban seekor haiwan, Pejuang-pejuang Islam terdahulu sanggup mati ditali gantung dan dibunuh oleh musuh-musuh Islam. Walaupun ramai nama pejuang Islam yang disebut oleh beliau namum beliau tidak lupa untuk menyebut dua nama iaitu Syed Qutb dan Hassan Al Bana. Dua nama ini cukup sinonim dengan Pas yang mengangungkan dua nama pencetus revolusi yang mahukan pertumpahan darah rakyat Mesir, Syed Qutb dan Hassan Al Bana adalah pencetus revolusi dan gerakan ikhawannul Muslimin dunia atau Brotherhood of Islam yang ternyata bertentangan dengan Universiti Al Azhar Mesir, Kini fahaman kedua-dua tokoh revolusi ini diharamkan terus dari bumi Mesir.

Selain memuji Syed Qutb dan Hasan Al Bana, khatib juga memuji pejuang-pejuang Islam tanah air yang sanggup menggadaikan harta benda mereka untuk bertanding dan pilihan raya untuk menegakkan perjuangan Islam, ada yang menang dan ada yang kalah.  Yang kalah mereka dihina, dipulaukan, ada yang difitnah sehingga ramai yang ditangkap dan dibuang daerah. ada yang hilang entah ke mana.

Walaupun khatib tidak menyebut pejuang Islam yang bertanding dalam pilihan raya sebagai ahli Pas tetapi kita semua boleh faham siapa yang dimaksudkan itu.

Selain itu beliau juga mengutuk perjuangan Melayu sambil menyebut, beliau sebagai guru yang mengajar di penjara Taiping malu dengan Slogan Hidup Melayu, kerana menurut beliau penghuni cina dan India berjumlah 900 orang lebih, sedangkan Melayu yang dibanggakan berjumlah 1200 orang lebih.

Mengarut sungguh, kalaupun menjadi guru agama dalam penjara, tak payah lah nak bawa cerita sampai keluar. Harap Penjara Taiping berhati-hatilah dengan ustaz Pas ini, Tak payah lah bawa dia masuk penjara sebab duit yang dia dapat tu duit kerajaan kufur lagi zalim.

Banyak lagi isu-isu politik yang dibawanya ke dalam khutbah semalam. cukup lah setakat ini, Harap Pejabat Agama Taiping tegur-tegur lah sikap pentadbiran masjid yang tak habis-habis nak berpolitik.

Akhir sekali ialah sejarah pembinaan masjid.

Dahulu masjid ini pada asalnya sebuah surau dan dibina ialah anak-anak Khairiah dengan peruntukkan kerajaan. Hasilnya terbina lah sebuah surau kecil dan lama-kelamaan dinaikkan taraf menjadi surau diri Jumaat. Usaha berterusan untuk membina sebuah masjid yang besar terus diusahakan oleh AJK asal.

Akhirnya usaha berjaya dan Pak Lah sudi menyumbang kan jutaan ringgit.

Pada tahun 2000 Pas Perak berusaha untuk merampas masjid. sebelum ini Pas mendirikan Markas dan mengajak pengikut mereka menunaikan solat fardu di dalam Markas. Tahun 2000 bermula usaha mereka mendesak AJK Masjid dan Surau seluruh Perak supaya mengadakan mesyuarat Agung untuk memilih AJK baru.  Surau Diri Jumaat Kg Expo tidak terlepas daripada perancangan mereka. Kini 14 tahun berlalu dan mereka tidak pula berani mengadakan pemilihan yang baru.

Apabila masjid baru sedang dalam usaha dibangunkan, AJK Pas yang telah merampas surau daripada AJK lama buat solat hajat supaya masjid baru tidak diri kan, mereka takut kepada AJK surau lama akan mentadbir masjid baru itu.

Akan tetapi setelah masjid siap dan akan diserahkan, puak-puak perampas ini pandai-pandai pula pergi ke pejabat agama untuk menyenarai kan semua nama puak-puak mereka untuk mentadbir masjid baru.

Namun begitu anak-anak Khairiah tidak kisah, kalau mereka nak urus masjid, urus lah dengan baik tetapi nampaknya sehingga ke hari ini masih lagi fanatik dengan fahaman jumud mereka.

Ini belum cerita fasal korban.....lagi,,,,,,,

Orang PKR sudah kaya , peduli apa subsidi minyak dikurangkan 20 sen

Posted: 05 Oct 2014 06:45 PM PDT


Penyokong kuat Anwar dan juga ahli Pkr yang menjadi pengerusi Mywatch sudah kaya lah. dulu mengaku miskin dan hanya mampu menonggang motosikal. Kini sudah menjadi jutawan, Mampu membeli BMW, bukan sebiji tetapi 2 biji. No pilihan beliau ialah BMW 11 dan BMW 8.

Menurut beliau, pembelian nombor tersebut dibuat kerana beliau mampu. Hebat PKR.

oyabun

Posted: 05 Oct 2014 11:25 PM PDT

oyabun


Korban DAP?

Posted: 05 Oct 2014 01:15 PM PDT


Dalam media sosial sekarang kecoh cerita seorang gadis berpurdah, Jamila Rahim menyertai DAP. Langkah aktivis pakatan pembangkang berusia 22 tahun yang menulis novel, Pelacur Kelas Pertama ini mencetuskan polemik. Sila baca di sini.

Dia tidak memilih PKR, jauh sekali Pas kerana berasa DAP itu humanisme sifatnya dan lebih dekat dengan keadilan. Jumaat lalu, pengguna nama pena Melati Rahim bersama dua 'awek cun' DAP, Dyana Sofya Mohd. Daud dan Young Syefura Othman ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Mereka ditemani oleh peguam yang juga Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo dan Ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching. DAP mahu SKMM mengambil tindakan terhadap tulisan dalam laman web yang memalukan ahli baharu parti ini.

Polemik tulisan "Melati, lebih baik jadi pelacur daripada sertai DAP" dan "DAP dan politik onani" dalam dua laman web berasingan itu berlaku di tengah-tengah kontroversi hubungan rakan sepakatan DAP, PKR dengan Pas.

Di Selangor, empat Exco daripada Pas ditohmah sebagai pengkhianat oleh DAP. Sehingga kini DAP belum menarik balik tohmahan itu walaupun dua daripada Exco tersebut dipilih semula dalam pentadbiran baharu Kerajaan Negeri Selangor.

Tidak tahulah bagaimana dua pengkhianat ini boleh bekerjasama dengan tiga lagi Exco DAP. Pas pula seperti tidak mampu mengambil apa-apa tindakan balas. Bayangkan apa yang akan berlaku jika pemimpin Pas secara konsensus membuat tohmahan yang sama ke atas pemimpin DAP.

Dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pas yang dikecam oleh Presidennya sendiri, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai 'broker dan barua' pula dijulang dan diraikan sebagai hero dalam satu majlis DAP.

Apakah mesej yang mahu disampaikan? 'Dibuang' daripada Pas, diraikan oleh DAP. Derhaka kepada Pas, disanjung oleh DAP. Buruk kepada Pas, baik kepada DAP. Pengertian soal nilai mereka ternyata sangat berbeza.

Kasihanlah seorang Nasrudin Hassan. Ahli Jawatankuasa Pas Pusat dan Ahli Parlimen Temerloh ini dimalukan secara terbuka. Kritikannya yang mempersoalkan projek pembinaan terowong bawah laut Pulau Pinang berakhir dengan beliau disaman.

Sedangkan Nasrudin hanya mengkritik kecaman-kecaman berpilih yang ditujukan kepada pentadbiran Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang mahu digugurkan oleh PKR dan DAP sebagai menteri besar.


Boleh dikecam

Jika Abdul Khalid boleh dikecam dan dikritik, kenapa tidak Guan Eng yang mentadbir Pulau Pinang. Begitu hujah Nasrudin. Beliau mahu prinsip adil dan saksama itu ditegakkan meliputi semua orang, bukan berpilih-pilih mengikut kepentingan tertentu.

Tetapi itulah yang berlaku. Setiausaha Agung DAP yang dinilai bersikap semakin angkuh sehingga digelar 'tokong' oleh kelompoknya sendiri lebih suka memilih tindakan saman berbanding penyelesaian secara bersahabat.

Guan Eng memang ada hak tetapi sebagai rakan sekutu, parti satu matlamat dan perjuangan, tindakan itu adalah janggal. Tentu sekali saman seperti ini tidak akan menakutkan pemimpin muda Pas itu. Beliau menyatakan kesediaan berdepan Guan Eng di mahkamah.

Kasihan juga kepada Iszuree Ibrahim. Bendahari Pas Pulau Pinang tidak diberi keadilan. Beliau disingkirkan semua jawatan dalam Jawatankuasa Tetap Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) begitu sahaja hanya kerana satu sebab - mengkritik Guan Eng.

Guan Eng selalu berpegang kepada prinsip tidak memberi reaksi terhadap laporan media tetapi kali ini Iszuree dikenakan tindakan hanya berdasarkan laporan portal. Iszuree mahu memberi penjelasan tapi tidak dilayan.

Sedangkan isu 'kerajaan DAP propemaju' yang dibangkitkan Iszuree dalam Muktamar Pas Ke-60 di Batu Pahat itu berkaitan kepentingan rakyat, orang Melayu dan bumiputera khususnya. Muktamar adalah forum sesuai apatah lagi sudah lebih setahun Pas memohon untuk bertemu ketua menteri bagi membincangkan isu pembangunan dan tanah tetapi tidak dilayan.

Mohamad Sabu yang juga rakan akrab Guan Eng pun tidak terdaya mempertahankan Iszuree. Tiada kenyataan tegas daripada ayam sabung Pas ini sedangkan beliau ialah Timbalan Presiden yang juga Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang.

Luahan rasa bertajuk 'Malay first Malaysian second vs Chinese first the rest second' Aspan Alias, bekas pemimpin UMNO yang menyertai DAP pada Januari 2012 dalam blog beliau pada 7 Jun 2014 barangkali boleh dijadikan ukuran.

Aspan menulis; "Di satu pihak yang lain mereka tidak bercakap tentang kaumnya, tetapi dalam praktiknya tindakan mereka sangat cauvinis dan tebal perkaumannya. Mereka hanya mahu berbincang sesama bangsanya sendiri sahaja dan orang Melayu hanya terima sahaja keputusan yang mereka buat tanpa menyoal apa-apa."

Melihat apa yang berlaku sekarang, ada benarnya analisis Aspan yang pasti bersandarkan pemerhatian dan penelitian beliau lebih setahun berada dalam rumah DAP. Siapa dan apakah lagi yang akan terkorban? Tidak mustahil korban pada masa depan lebih besar lagi.

Renungkan. Selamat Hari Raya Korban.

Wasabi Oyabun..

Belantan

Posted: 05 Oct 2014 11:20 PM PDT

Belantan


Cukuplah Azmin!

Posted: 05 Oct 2014 11:44 AM PDT


"Cukuplah Azmin!'' - Itulah desakan rakyat Selangor kepada Menteri Besar baharu mereka, Mohamed Azmin Ali yang dianggap tidak sampai 10 hari memegang jawatan tersebut dilihat seolah-olah lebih banyak memberi tumpuan untuk melunaskan dendam politik terhadap Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Walaupun pada hari mengangkat sumpah jawatan pada 23 September lalu, Azmin dengan bangga menyatakan, "Selaku Menteri Besar pada hari ini, sudah tentulah tanggungjawab saya untuk melaksanakan dasar peduli rakyat selain memastikan pentadbiran negeri benar-benar bersih dan adil.", tetapi semua itu seolah-olah ucapan politik semata-mata.

Sebaliknya sehingga ke hari ini, Azmin masih belum membentangkan sebarang agenda yang dilihat bertujuan meningkatkan taraf hidup rakyat Selangor, apa yang beliau lakukan ialah mengkaji dan membatalkan satu persatu tindakan atau keputusan yang dibuat ketika kerajaan negeri di bawah pentadbiran Abdul Khalid.

Langkah pertama yang beliau lakukan ialah membatalkan kenaikan kadar elaun empat jawatan utama iaitu Menteri Besar, Exco, Speaker dan Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri. Turut dilakukan ialah melantik semula Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Penasihat Ekonomi Negeri Selangor.

Tidak cukup dengan itu, tindakan Azmin yang mahukan perjanjian penstrukturan semula industri air negeri itu dan kerajaan Persekutuan dikaji semula menimbulkan persoalan.

Ini memandangkan Abdul Khalid sudah berkali-kali menegaskan, perjanjian itu dilakukan demi kepentingan rakyat, tetapi Azmin dilihat masih tidak berpuas hati apabila hari ini memohon kepada kerajaan persekutuan untuk membolehkan perjanjian itu yang tertakluk di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) didedahkan kepada umum.

Sebenarnya sebagai Menteri Besar, Azmin berhak melakukan tindakan tersebut tetapi dalam masa yang sama beliau tidak boleh menepis tanggapan bahawa semua itu berkaitan dendam politiknya terhadap Abdul Khalid.

Mungkin sementara waktu, rakyat boleh menerima penjelasan Azmin bahawa beliau tidak ada dendam terhadap Abdul Khalid memandangkan bekas Menteri Besar Selangor itu "adalah kawan saya'' tetapi ia masih belum mampu menutupi sejarah politik antara kedua-dua.


Semua orang tahu, Azmin dan Abdul Khalid ibarat `musuh tradisi' dalam pentadbiran kerajaan negeri Selangor. Azmin merupakan pengkritik utama pentadbiran Abdul Khalid dan pernah mempengerusikan beberapa mesyuarat PKR yang antara lain turut membincangkan penyingkiran Abdul Khalid sebagai Menteri Besar.

Oleh itu Azmin perlu membuktikan beliau benar-benar tidak mempunyai dendam politik kepada Abdul Khalid dengan menghentikan tindakan-tindakan yang boleh ditafsirkan ke arah tersebut.

Rakyat Selangor sudah bosan dengan pertelingkahan dan kemelut politik yang dicetuskan oleh PKR berikutan `Langkah Kajang' yang direkacipta oleh parti itu, justeru apabila Azmin dilantik sebagai Menteri Besar mereka mengharapkan segala kekaluatan tersebut dihentikan.

Dalam laman sosial dan blog-blog ternyata rakyat Selangor mahukan Azmin menumpu perhatian kepada usaha meningkat taraf hidup mereka dan bukannya membelek satu persatu apa yang sudah dilakukan oleh Abdul Khalid.

Azmin sudah berjanji gesaan Anwar yang mahukan beliau mendedahkan kepincangan dan keputusan meragukan yang dibuat dalam pentadbiran Abdul Khalid bukanlah satu perkara yang perlu disegerakan.

Tetapi anehnya, tindakan yang beliau lakukan selepas 10 hari menjadi Menteri Besar seolah-olah menampakkan Azmin sengaja mahu mewujudkan keraguan terhadap apa yang dilaksanakan oleh Abdul Khalid ketika menjadi Menteri Besar.

Bagaimanapun dalam keghairahan dan keterujaan tersebut, Azmin harus memahami beliau menjadi Menteri Besar bukan atas pilihan rakyat, beliau menduduki kerusi nombor satu Selangor bukan melalui satu pilihan raya tetapi beliau berada di situ kerana langkah politik songsang PKR melalui `Langkah Kajang' .

Azmin tidak harus melupakan Abdul Khalid mempunyai integriti yang cukup tinggi dan tidak mempunyai sebarang `rekod' yang boleh dikaitkan dengan soal moral. Abdul Khalid tidak ada rakaman litar tertutup (CCTV) dan tidak pernah disiasat oleh pihak berkuasa atas apa-apa penyelewengan sepanjang Menteri Besar.

Disebabkan 'rekod' inilah, rakyat Selangor membuat keputusan terus memberi mandat kepada pakatan pembangkang. Mereka memberi kepercayaan itu bukan kerana PKR tetapi atas faktor Abdul Khalid.

Inilah fakta yang tidak harus dilupakan oleh Azmin. Jika benar PKR mendapat kepercayaan rakyat kenapakah parti itu mendapat kerusi paling rendah berbanding sekutunya, DAP dan Pas yang masing-masing menguasai 15 kerusi sedangkan PKR hanya 14 kerusi?

Oleh itu, dalam mentadbir Selangor adalah lebih baik Azmin berusaha memberi keyakinan kepada rakyat melalui dasar-dasar yang bertujuan untuk mensejahterakan mereka dan bukannya dilihat lebih tertumpu kepada usaha melunaskan dendam politik dengan Abdul Khalid.

Malah lebih penting daripada itu, Azmin perlu berhati-hati dalam tindak-tanduknya supaya beliau tidak dianggap Menteri Besar bertaraf `kawalan jauh' kerana ia akan mengakibatkan rakyat Selangor menganggap nasib mereka bagaikan, `lari mulut buaya masuk mulut harimau'.

Tunaikanlah janji yang beliau lafazkan pada 23 September lalu iaitu meneruskan program dan dasar yang dilaksanakan oleh pentadbiran Abdul Khalid kerana faktor itulah yang memungkinkan Azmin merasai nikmat menjadi Menteri Besar.

Oleh : Zulkiflee Bakar

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 05 Oct 2014 11:14 PM PDT

The Unspinners


Belum pun ambilalih kuasa, orang Islam nak ibadat oun mahu dihalang

Posted: 05 Oct 2014 11:00 PM PDT


PKNS beri lembu korban untuk Projek Datum Jelatek sembelih orang Melayu?

Posted: 05 Oct 2014 07:22 PM PDT

Datum Jelatek beri lembu-lembu untuk dikorbankan oleh masjid, surau dan madrasah berdekatan dengan tapak projek Datum Jelatek.Ini adalah taktik biasa yang selalu diguna untuk ambilhati dan dapatkan sokongan bari orang-orang MelayuSeronoklah masyarakat buat ibadah korban.

Tak lama lagi, tentangan penduduk terhadap projek Datum Jelatek yang mana Menteri Besar Azmin Ali dikatakan mempunyai kepentingan.

Nampaknya tak lama lagi, projek yang dibiayai dengan menjual ssalah satu bangunan kkepada pelabur dari China manakala rumah-rumah dalam bangunan lain akan dijualkan kepada orang ramai.

Bolehkah orang Melayu mampu beli rumah yang harg aboleh mencapai sejuta? Akhirnya yang mampu beli adalah orang-orang cina dna kaum lain yang lebih mampu.

Tak lama lagi, kawasan ahli Parlimen Titiwangsa, dan parlimen berdekatan Gombak, dan Setiawangsa yang majoriti Melayu akan dipenuhi orang bukan Melayu dan hilanglah parimen Melayu dalam WIlayah Persekutuan Kuala Lumpur pada DAP atau cina dalma parti lain.

Sembelihan ini hanya untu jangkamasa pendik untuk makan daging. Untuk jangkamasa lama, akhirnya Melayu yang akan di "sembelih".oleh PKNS. Harap orang-orang lama PKNS sedar bahawa ada orang boleh lihat usaha untuk tutup mata orang Melayu.

Baliklah objektif asal untuk utamakan rakyat teramai bukan ketamakan korporat yang bangsat!!!

Bolehkah Melayu hayati kata-kata Tun Hamid tentang Akta Hasutan?

Posted: 05 Oct 2014 05:30 AM PDT


Berikut teks penuh ucapan oleh mantan Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad pada Majlis Wacana Islam dan Cabaran Semasa sempena  Majlis Berbuka Puasa NGO-NGO Islam.

Semenanjung Tanah Melayu telah dijajah daripada orang Melayu. Yang menentangnya, baik Dato Bahaman, Dato Sagor, Dato Maharaja Lela, Dol Said, Tok Janggut atau Rusli Dhobi, adalah orang Melayu.

Yang menentang Malayan Union adalah orang Melayu. Yang berkorban nyawa menentang pengganas Komunis semasa darurat adalah orang Melayu. Yang menuntut kemerdekaan adalah orang Melayu.

Orang bukan Melayu menyertai gerakan menuntut kemerdekaan apabila mereka melihat ia akan menjadi kenyataan untuk menjaga kepentingan mereka. Pada masa itu pun tujuan mereka sudah berlainan.

Logiknya, Semenanjung Tanah Melayu yang dijajah daripada orang Melayu hendaklah dipulangkan kepada orang Melayu. Tetapi tidak, orang Melayu diminta berkongsi kuasa yang akan diserah balik oleh penjajah British.

Pada masa itu pun orang Melayu telah diminta mengorbankan hak mereka "untuk menjaga perpaduan". Orang Melayu bersetuju, sehinggakan dalam Pilihan Raya Umum (PRU) 1955, untuk memberi lebih banyak representasi kepada orang bukan Melayu, kawasan-kawasan majoriti Melayu diberikan kepada calon-calon bukan Melayu untuk bertanding.

Keadaan ini berterusan demi untuk memastikan kemenangan pemimpin-pemimpin utama bukan Melayu, sehinggalah PRU 12 apabila kemenangan UMNO sendiri dalam kawasan majoriti Melayu sudah tidak terjamin.Semasa rundingan kemerdekaan, PAS menuntut supaya Pulau Pinang dan Melaka dijadikan Negeri-Negeri Melayu demi menjaga hak keistimewaan orang Melayu.

Semasa Malaysia hendak ditubuhkan PAS menentangnya kerana ia akan mengurangkan peratusan orang Melayu dan takut kiranya orang Melayu akan hilang kuasa politik dan dengan itu kedudukan orang Melayu dan agama Islam akan tergugat.

Malah, selama beberapa dekat PAS senentiasa mengkritik UMNO kerana "tak cukup Melayu dan tak cukup Islam". Begitu prihatin PAS terhadap nasib bangsa Melayu dan agama Islam pada masa itu.


Semasa rundingan kemerdekaan juga, Parti Boroh Malaya menuntut supaya ditubuhkan kerajaan unitari kerana, mengikut mereka, mengekalkan Sultan-Sultan dan Negeri-Negeri Melayu akan mewujudkan sebuah kerajaan beraja. Dalam kata- kata lain mereka hendak menghapuskan sistem beraja di Malaya.

Siapakah majoriti ahli-ahli Parti Boroh? Tidakkah tuan-tuan terhidu bau yang serupa sekarang?
Parti Komunis Malaya mengangkat senjata untuk menubuhkan kerajaan komunis ala-China. Beberapa orang pemimpin parti-parti kiri Melayu lari ke hutan dan menyertai Parti Komunis Malaya kerana takut ditangkap British. Mereka diperalatkan oleh Chin Peng untuk mempengaruhi orang Melayu menyokong perjuangan mereka. Nasib baik, pada masa itu orang Melayu tidak terpengaruh degan mereka. Soalan: Tidakkah orang Melayu ternampak perancangan yang serupa sekarang oleh "komunis bandar" meminjam istilah Tan Sri Rahim Noor, mantan Ketua Polis Negara?


Biar apa pun, akhirnya peruntukan-peruntukan Perlembagaan dipersetujui dan ia menjadi undang-undang utama kita. Pada detik 12.00 tengah malam Semenanjung Tanah Melayu pun merdeka. Orang-orang yang sebaya dengan saya masih terdengar pekikan "Merdeka" itu dengan perasaan penuh semangat dan kegembiraan.

Tetapi, pada detik yang sama, satu perkara berlaku, yang kita tidak sedar. Ini digambarkan dengan jelas oleh Professor Shad Saleem Farouqi dalam bukunya yang bertajuk "Document of Destiny: The Constitution of the Federation of Malaysia" di muka surat 710. Katanya:

"As a result of the "social contract" between the various races, millions of migrants to British Malaya were bestowed with citizenship by the Merdeka Constitution. It is believed that the number of citizens in Malaya doubled at the stroke of midnight on August 31, 1957 due to the constitutional grant."

"Akibat "kontrak sosial" di antara berbagai-bagai kaum, berjuta-juta pendatang ke Malaya yang diperintah oleh British itu diberi kerakyatan oleh Perlembagaan Merdeka. Adalah dipercayai bahawa jumlah warga negara Malaya bertambah sekali ganda pada detik tengah malam 31 Ogos 1957 disebabkan oleh pemberian Perlembagaan itu." (Terjemahan saya).


Pada 1963, Sabah dan Sarawak menyertai Malaysia. Kedudukan anak negeri Sabah dan Sarawak hampir serupa dengan kedudukan orang Melayu di Semenanjung. Maka peruntukan yang serupa dibuat untuk mereka – lihat Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

Semenjak Merdeka hinggalah sekarang, Kerajaan Persekutuan dipimpin oleh sekumpulan parti berbagai-bagai bangsa dengan seorang Melayu sebagai Perdana Menterinya. Biar apa pun kelemahan mereka, negara berada dalam keadaan aman, tenteram membolehkannya maju dalam semua bidang dan dinikmati oleh semua orang dan semua kaum. Mana sebuah kaum yang boleh berkata bahawa mereka tidak menikmati kemakmuran Malaysia walau sedikit pun? Negara kita adalah di antara beberapa buah negara sahaja dalam dunia ini yang Perlembagaan asalnya masih berkuat kuasa. Malah Malaysia disifatkan sebagai model negara membangun dan negara Islam moden.

Jika kaum minoriti hendak 'complain' mengenai kebebasan mereka, tunjukkan kepada saya sebuah negara yang memberi lebih banyak hak kepada kaum minoriti. Apa jadi kepada orang Islam Rohingya di Myanmar? Di negeri-negeri jiran, nama mereka pun perlu diubah. Tunjukkan kepada saya sebuah negara yang bukan sahaja membenarkan sekolah-sekolah vernakular diadakan, malah membiayainya. Dari segi kebebasan beragama, pernahkah Kerajaan menghalang mereka daripada mengamalkan agama mereka.

Pernahkah terfikir oleh mereka bagaimana mudahnya mereka membina rumah-rumah ibadat mereka di Malaysia, termasuk di atas tanah Kerajaan tanpa sebarang tindakan, diberi bantuan kewangan dan tanah gantian apabila dikehendaki pindah? Bandingkan dengan halangan yang di hadapi oleh orang Islam untuk membuat sebuah masjid di Eropah atau Amerika Syarikat.


Kecuali seketika di sekitar tahun 1969, keadaan bertahan selama lebih kurang 50 tahun. Ia disebabkan Kerajaan Persekutuan kukuh, pemimpin-pemimpin yang tegas dan ekonomi yang senentiasa berkembang.

Kerajaan Persekutuan kuat sebab ia menerima sokongan orang Melayu dan bukan Melayu yang mencukupi, walau pun lebih banyak orang Cina senentiasa menyebelahi pembangkang. Mereka mahu lebih. Itu sahaja sebabnya. Dan mereka menuduh orang Melayu "tamak" kerana hendak mencapai 30% ekonomi negara!

Bagaimana dengan mereka yang sudah mempunyai 80% tetapi mahu lebih? Mungkin itu "dermawan" mengikut istilah mereka. Anehnya ada juga orang Melayu yang mempercayainya.

Tetapi, keadaan berubah di kebelakangan ini. Orang Melayu berpecah kerana leka dengan sedikit kemakmuran yang baru dirasai, ketaksuban kepada parti dan pemimpin dan kehadiran pemimpin-pemimpin dan penyokong-penyokong yang oportunis yang tidak kira apa yang akan terjadi kepada bangsa, negara dan agama asalkan cita-cita mereka tercapai.


Maka orang Melayu berpecah dengan seriusnya. Kumpulan pengundi majoriti menjadi minoriti. Kumpulan minoriti memperalatkan sebahagian pengundi Melayu untuk kepentingan mereka dan orang Melayu tidak sedar.

Melihat keadaan itu, kumpulan-kumpulan yang memang pandai mengira untung-rugi, terus mengatur perancangan mereka. Mereka membuat perancangan teratur untuk merampas kuasa melalui peti undi, dengan bersatu padu sesama sendiri sambil memperalatkan parti-parti Melayu dan orang Melayu yang naif itu. Mereka hampir berjaya.

Sambil itu kumpulan-kumpulan ekstremis mula membuat tuntutan-tuntutan yang bukan-bukan, menyerang hak-hak orang Melayu, menghina lagu Kebangsaan, menghina bendera Malaysia, menghina Institusi Raja-Raja, menghina pemimpin-pemimpin Melayu dan menghina agama Islam. Ketiadaan tindakan tegas terhadap mereka dilihat oleh mereka sebagai tanda kelemahan dan mereka menuntut lebih lagi.

Pendekatan mereka adalah bersifat ugutan dan bisnes: jika mahu perpaduan berikan kami hak yang sama dan kebebasan sepenuhnya. Dalam kata-kata lain, mereka mahu faedah yang diberikan kepada orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak dihapuskan. Ertinya, mereka mahu perizaban kadar dalam perkhidmatan awam, biasiswa, danasiswa, keistimewaan pendidikan dan latihan, permit, lesen dan sebagainya dihapuskan. Semua mesti diberi atas dasar merit. Mereka tahu mereka menguasai ekonomi dan berada di hadapan dalam bidang pelajaran. Mereka tinggal di bandar-bandar besar di mana terdapat semua kemudahan dan exposure. Apabila pemilihan cuma dibuat berdasarkan kelulusan akademik, merekalah yang akan membolotnya. Tak cukup dengan itu, mereka mahu UiTM juga dibuka kepada mereka!

Rata-rata orang bukan Islam di Malaysia tidak senang dengan kedudukan agama Islam sebagai agama Persekutuan. Mereka mahu agama-agama mereka juga diberi kedudukan yang sama. Mengikut mantan Mufti Pulau Pinang, di Pulau Pinang telah berlaku satu peristiwa di mana di perasmian sebuah bangunan oleh Timbalan Ketua Menteri, doa dibacakan oleh seorang Paderi Kristian, seorang Sami Hindu dan Imam Masjid Negeri. Saya amat hairan mengapa Imam Besar pun turut menyertainya. Tidakkah beliau berfikir?

Saya amat sedih melihat orang Melayu dan Islam begitu naif sehingga mereka begitu mudah diperalatkan sehingga sanggup bertakbir dan bergolek di atas jalan raya sedangkan orang bukan Islam yang untung.

Saya juga hairan mengapa ada orang-orang yang dikenali sebagai ulama' tidak nampak muslihat gereja Roman Katolik yang hendak memakai kalimah "Allah" dalam Bible Bahasa Melayu dan upacara gereja dalam Bahasa Melayu selepas 500 tahun kecewa mengkristiankan orang Melayu secara besar-besaran. Mereka merujuk kepada penggunaan kalimah Allah di bumi Arab tanpa menganalisis berbezaannya. Kita perlu lihat isu itu dalam konteks Malaysia.

Hinggakan, apabila sami Buddha mengadakan upacara sembahyang di surau di sebuah hotel pun, ada "ilmuwan Syariah" yang mengatakan Rasul Allah pernah membenarkan orang Kristian bersembahyang dalam masjid. Tidakkah mereka nampak perbezaannya?

Kisah itu melibatkan ahlil-kitab yang beriman dengan Allah dan di peringkat awal kerasulan Muhammad s.a.w. dan cara mereka bersembahyang pun tidak mencemarkan kesucian masjid. Jika dibenarkan penganut-penganut agama yang ada di Malaysia bersembahyang dalam masjid, apa akan jadi? Bukan sahaja masjid akan busuk dengan bau gaharu, babi panggang pun akan dibawa masuk ke masjid, sebab di bulan hantu lapar "offering" kepada hantu lapar adalah sebahagian daripada upacara sembahyang mereka.

Mantan Mufti Pulau Pinang juga memberitahu saya adalah susah mendapat peruntukan untuk aktiviti agama Islam di Pulau Pinang, kerana pemimpin-pemimpin agama-agama lain juga menuntut hak yang sama. Jika kita tidak membendungnya, perkara seperti ini akan merebak ke seluruh Malaysia. Pada waktu itu, waktu penyiaran rancangan-rancangan agama Islam di televisyen pun akan terpaksa dikongsi dengan agama-agama lain. Jabatan-jabatan Kerajaan dan kampus-kampus universiti kerajaan yang menyediakan surau akan terpaksa menyediakan gereja, to'kong-to'kong dan gurdwara, memberi hanya dua misalan. Ertinya, kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan sudah tidak bermakna lagi. Peruntukan agama Islam sebagai agama Persekutuan mungkin dimansuhkan atau kesemua agama akan dijadikan agama Persekutuan. Tidakkah orang Islam berfikir?

Kumpulan ini sangat tidak puas hati dengan peruntukan Perlembagaan yang tidak membenarkan orang bukan Islam menyebarkan agama mereka kepada orang Islam. Selain dari itu, mereka pergi ke merata dunia untuk memburukkan Islam kerana Islam tidak membenarkan penganutnya murtad, kerana Islam membolehkan poligami, kerana Islam mengharamkan liwat, membuat tuduhan Islam mendiskriminasikan orang perempuan kerana pembahagian pusaka yang tidak sama rata dan lain-lain. Soalan saya: Mengapa mereka membantah hal-hal mengenai agama Islam pada hal kita tidak pernah membantah mereka membakar kereta kertas, duit neraka (hell money) atau mencucuk pipi mereka dengan besi dan lain-lain.

Mereka juga tidak puas hati dengan kedudukan Bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan. Mereka mahu Bahasa mereka juga diberi kedudukan yang sama. Ke mana perginya "kontrak sosial"?

Ringkasnya mereka mahukan atau mahu menghapuskan apa yang ada pada orang Melayu tetapi mereka tidak mahu melepaskan apa yang ada pada mereka. Sanggupkah syarat kerakyatan dikaji semula? Sanggupkah syarikat-syarikat milik mereka dibuka kepada orang Melayu, baik sebagai pemilik saham, ahli Lembaga atau pengurusan atasan?

Kumpulan itu menjadi lebih berani kerana:

1. Mereka telah melihat orang Melayu berpecah-belah. Kumpulan majoriti telah menjadi minoriti.

2. Mereka telah berjaya mempengaruhi pemimpin-pemimpin parti-parti orang Melayu untuk bekerjasama dengan mereka.

3. Mereka telah berjaya memanfaatkan pengundi Melayu yang menentang BN yang tidak sedar bahawa mereka diperalatkan.

4. Ketiadaan tindakan terhadap mereka dilihat sebagai kelemahan Kerajaan.

5. Pemansuhan Perisytiharan Darurat dan undang-undang yang dibuat di bawahnya, Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) dan pengumuman bahawa Akta Hasutan 1948 juga akan dimansuhkan dilihat sebagai satu kemenangan mereka. Mereka telah sekian lama menuntut perkara itu dilakukan dan mereka berjaya sekarang.

6. Persepsi rasuah di kalangan pemimpin politik Kerajaan yang tinggi memudahkan orang ramai percayai hasutan mereka.

Pada masa yang sama, Kerajaan semakin mengambil sikap lebih lembut dan "liberal", mungkin dalam usaha untuk memenangi semula sokongan pengundi-pengundi bukan Melayu yang telah lari kepada pembangkang. Jika itulah tujuannya, nyata sekali bahawa harapan itu adalah satu kesilapan. Bukan sahaja mereka tidak kembali dan tidak berterima kasih, tetapi mereka melihatnya sebagai satu kelemahan di pihak Kerajaan dan kejayaan bagi mereka.

Saya boleh faham mengapa Perisytiharan Darurat dan undang-undang yang dibuat di bawahnya dimansuhkan.

Dalam tahun 1970an, seorang Hakim dari Afrika yang datang ke Malaysia untuk menghadiri satu persidangan undang-undang bertanya kepada saya: "Malaysia berada dalam keadaan darurat bukan? Saya tidak lihat sekatan jalan raya oleh tentera mahupun kereta kebal di jalan raya." Saya jawab, "Ya, itu darurat di Malaysia. Bayangkan jika tidak." Untuk mengatakan selepas tahun 2000 kita masih berada di bawah keadaan darurat adalah tidak munasabah. Demikian juga melaksanakan undang-undang yang dibuat khas untuk menangani keadaan semasa darurat juga sukar untuk dibela walau pun dari segi undang-undang ia adalah sah.

Tetapi, saya dapati sukar sedikit untuk memahami mengapa Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) juga turut dimansuhkan. Perlu diambil perhatian bahawa ISA bukanlah satu undang-undang yang dibuat di bawah peruntukan Perkara 150, ia itu semasa Proklamasi Darurat berkuat kuasa. ISA dibuat di bawah Perkara 149 yang membolehkan undang-undang seperti ISA dibuat untuk menentang perbuatan subversif, tindakan yang memudaratkan ketenteraman awam dan sebagainya.

Memanglah undang-undang yang membolehkan penangkapan dan tahanan tanpa perbicaraan bukanlah undang-undang yang baik. Tetapi, sudahkah kita lupa Mei 13? Adakah keadaan yang menggugat ketenteraman negara, tidak kira oleh siapa, komunis, militan Islam, kumpulan pelampau dan lain-lain sudah tidak ada lagi? Mana lebih baik ISA atau Guantanamo (Untuk perbincangan mengenai ISA dan Guantanamo, sila baca ucapan dan kertas kerja saya bertajuk "Conflict of Interests Between Different Basic Rights" dan "Legal and Judicial Transformation in Malaysia" yang boleh didapati dalam lman web saya.)


Saya faham bahawa Kerajaan mahu melihat Malaysia berada di kedudukan yang baik di mata dunia. Tetapi, Singapura yang mengekalkan ISA, berada di kedudukan yang lebih baik, hampir dalam semua hal. ISA bukanlah sebab utama yang menentukan kedudukan itu.

Sekarang ISA telah "digantikan" dengan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah- Langkah Khas) 2012 (SOSMA). Secara ringkas, perbezaan utama di antara keduanya ialah ISA membolehkan tahanan tanpa perbicaraan. (Tetapi tangkapan dan penahanan itu boleh dicabar di mahkamah melalui semakan kehakiman (judicial review)). Sebaliknya, di bawah SOSMA seseorang yang melakukan suatu kesalahan di bawah akta itu mestilah dituduh di mahkamah atas tuduhan tertentu dan dibicarakan sama seperi kes jenayah lain.

Setakat ini sebanyak 38 orang telah dihadapkan ke mahkmah di bawah SOSMA, dengan 30 daripadanya di Lahat Datu.    Perbicaraan sedang berjalan. Pendakwaan dilakukan oleh Peguam Negara sendiri. Kebanayakan pertuduhan adalah di bawah Chapter VIA Kanun Keseksaan yakni kesalahan-kesalahan yg berkaitan dengan keganasan (offences relating to terrorism).

Ertinya "terrorism" yang memungkinkan kewujudan ISA masih ada.    Apa yg dilakukan sekarang memang cantik di atas kertas. Tetapi soalnya, mampukan SOSMA menangani masalah terrorism? Dari segi kesalahan-kesalahan yang diwujudkan ia nampaknya lengkap. Soalnya, dapatkah pertuduhan-pertuduhan itu dibuktikan? Sama-samalah kita melihat perkembangannya.

Bagi saya ukurannya bukan sangat ISA ada atau tidak tetapi bagaimana ia dilaksanakan. Undang-undang apa pun boleh disalahgunakan. ISA pun jika dilaksanakan dengan berhemah dan menepati peraturan-peraturannya, boleh membawa hasil yg lebih baik dari SOSMA jika SOSMA disalahgunakan.

Sebaliknya, jika SOSMA dilaksanakan dengan berhemah dan ia memberi kesan yang serupa, tentulah SOSMA lebih baik.

Selain daripada itu Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak telah juga mengumumkan bahawa Akta Hasutan 1948 juga akan dimansuhkan.

Akta ini dibuat oleh British apabila Persekutuan Tanah Melayu ditubuhkan untuk mengekang penentangan kpd pemerintahan British.

Secara ringkas, ia mengandungi kesalahan-kesalahan kerana menghasut untuk membangkitkan kebencian dan tidak taat setia kepada Raja atau Kerajaan, menghasut rakyat untuk mendapat perubahan dengan cara yang tak sah, menghasut orang supaya benci kpd pentadbiran keadilan, menimbulkan perasaan tidak puas hati atau tidak setia di kalangan rakyat Malaysia, mengembangkan perasaan permusuhan antara kaum. Seksyen 3(1)(f) memperuntukkan:

"…….mempersoalkan apa-apa perkara, hak, taraf, kedudukan, keistimewaan, kedaulatan atau prerogatif yg ditetapkan atau dilindungi oleh peruntukan Bahagian III Perlembagaan Persekutuan atau Perkara 152, 153 atau 181
Perlembagaan Persekutuan."

Bahagian III adalah mengenai kewarganegaraan. Perkara 152 ialah mengenai Bahasa Kebangsaan.

Perkara 153 adalah mengenai "perizaban kuota berkenaan dengan perkhidmatan, permit dan sebagainya bagi orang Melayu atau anak negeri Sabah dan Sarawak.

Peruntukan ini dimasukkan akibat peristiwa 13 Mei. Ringkasnya, ia menghalang sesiapa sahaja dpd mempersoalkan perkara-perkara yg disebutkan itu untuk mengelak dpd berulangnya peristiwa 13 Mei.

Bagi saya, perwujudan seksyen 3(1)(f) Akta Hasutan itu adalah kemuncak kejayaan politik orang Melayu dan Tun Abdul Razak Bin Hussain. Maka kepada anaknya saya berseru: Janganlah mansuhkan apa yg ayah anda telah lakukan. Saya khuatir kiranya beliau tidak akan memaafkan anda kerananya.

Bagaimana dengan RUU Harmoni yg JPNIN sedang buat itu?

Mereka mengaitkan Akta Hasutan dengan RUU Harmoni. RUU Harmoni akan menggantikan Akta Hasutan seperti mana SOSMA menggantikan ISA. Ertinya, mengikut mereka, untuk mencapai perpaduan dan harmoni ("perpaduan") Akta Hasutan perlulah dimansuhkan kerana ia menjadi penghalang perpaduan.

Dalam kata-kata lain, berikan kebebasan kpd sesiapa sahaja untuk menghasut orang ramai supaya membenci Raja, menghapuskan sistem beraja, mempersoalkan kedudukan Bahasa Melayu sebagi Bahasa Kebangsaan, mempersoalkan hak orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak dan kerakyatan, perpaduan akan tercapai. Lojik apa ini? Ia samalah dengan lojik seorang yg berkata "Kalau mahu tebuan berada di dalam sarangnya, jolokkan sarangnya." Cubalah!

Maka kita perlu faham bahawa alasan bahawa Akta Hasutan perlu dimansuhkan demi untuk mencapai perpaduan itu tidak berasas langsung. Ia hanyalah helah untuk memansuhkan Akta Hasutan oleh orang-orang yg tidak sukakannya. Apatah lagi yang menggubalnya adalah Majlis Peguam. Itulah yang mereka mahu. Diberi peluang, terus mereka memanfaatkannya. Kita jangan terperangkap dengan helah seperti itu.

Apa untungnya orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak jika larangan- larangan mempersoalkan hak-hak yg diberi kepada mereka oleh Perkara 153 itu dihapuskan? Apakah untungnya orang Melayu jika hasutan mengenai kedudukan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dibenarkan? Yg untung hanyalah orang-orang yg tidak suka peruntukan-peruntukan itu. Tanpa Akta Hasutan mereka bebas menghasut orang ramai untuk menghapuskan pemerintahan Raja Berperlembagaan, Bahasa Melayu sbgai Bahasa Kebangsaan, hak-hak orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak. Itu kita mesti faham.

Selain dari itu, ada beberapa perkara yg sangat menghairankan saya mengenai usaha menggubal RUU Harmoni untuk menggantikan Akta Hasutan itu.

Pertama, Akta Hasutan terletak di bawah portfolio Kementerian Dalam Negeri (KDN) yg Menterinya ialah Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi. Sepatutnya, semua perkara yg berkenaan dengan akta itu, sama ada hendak memindanya atau memansuhkannya, hendaklah datangnya daripada kementerian itu. Ini penting bukan sahaja kerana akta itu terletak di bawah kementerian itu, tetapi kerana kementerian itu mempunyai maklumat-maklumat, termasuk maklumat rahsia, mengenai ketenteraman negara yang akan menentukan dasar mengenainya.

Soalan saya: Mengapa dalam hal ini tugas itu diambil alih oleh Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) yg menterinya Tan Sri Joseph Kurup yg nampaknya bekerjasama dengan Nancy Shukri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri? Adakah satu "rampasan" (highjacking) berlaku di sini?

Mengikut prosedur biasa, penetapan dasar dilakukan oleh kementerian berkenaan sebelum ia diputuskan oleh Kabinet. Dalam hal ini, penentuan dasar, sekurang- kurangnya di peringkat permulaan, diserahkan kepada JUU&D yg ditubuhkan oleh MKPN yang di tubuh pula oleh JPNIN. Pengerusi JUU&D adalah YB Dato' Dr Mujahid Yusof Rawa, Ahli Parlimen PAS Parit Buntar dan Timbalan Pengerusinya adalah Lim Chee Wee, mantan Presiden Majlis Peguam. Kita semua tahu bahawa Majlis Peguam adalah penyokong kuat parti-parti pembangkang terutama sekali DAP dan PKR. Adakah ini "rampasan" (highjaking) yg kedua?

Mengikut prosedur biasa juga, setelah dasar ditentukan oleh kementerian berkenaan, penggubalan dilakukan oleh Jabatan Peguam Negara.    Dalam hal ini, penggubalan dilakukan oleh Majlis Peguam. Adakah ini "rampasan" (highjaking) yg ketiga?
Disebabkan oleh kesuntukan masa, untuk tujuan wacana ini, memadailah jika saya memberi dua misalan mengenai isi kandungan RUU Harmoni.

Pertama, rang undang-undang itu menekankan peruntukan Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan. Seksyen 2(i) National Harmony and Reconciliation Bill mengatakan bahawa tujuan rang undang-undang itu adalah:
"2(i) To give effect to the letter and spirit of the Federal Constitution, in particular Article 8."

"Untuk memberi kesan kepada apa yg tertulis dan semangat Perlembagaan Persekutuan, khususnya perkara 8." – (Terjemahan saya.) Apa kata Perkara 8? Perkara 8(1) memperuntukkan:

"8. (1) Semua orang adalah sama rata di sisi undang-undang dan berhak mendapat perlindungan yg sama rata di sisi undang- undang."

Itulah yg mereka mahu mahkamah memberi keutamaan dalam mentafsir atau memakai (interpretation or application) undang-undang itu jika ada kes.

Sepanjang ingatan saya, saya belum penah temui satu akta yg memperuntukkan bahawa sesuatu perkara dlm Perlembagaan itu kena diberi perhatian yg lebih daripada yg lain-lain. Dari situ kita dapat lihat tujuan mereka yg tersirat.

Kedua, nampaknya matlamat utama penggubal RUU Harmoni adalah untuk memansuhkan Akta Hasutan. Seksyen 8(1), Draft Racial and Religious Hate Crimes Bill memperuntukkan:

"8(1) The Sedition Act 1948 [Act No. 15] is repealed."

Siapakah yang membuat tuntutan supaya Akta Hasutan dimansuhkan? Tidakkah apa yang hendak dilakukan itu untuk memenuhi kehendak mereka?

Patutkah Akta Hasutan dimansuhkan? Jawapan saya: tidak. Patutkah ia dipinda? Jawapan saya: Ya. Apakah pindaan yang perlu dibuat? Jawapan saya: Masukkan Perkara 3 dan 11 Perlembagaan Malaysia (agama Islam) ke dalam seksyen 3(1)(f) Akta Hasutan. Sekarang menghasut terhadap kedudukan agama Islam bukanlah satu kesalahan di bawah Akta Hasutan. Mungkin kerana itu, mereka sangat berani. Semua orang Islam, sama ada dalam UMNO, PAS, PKR, NGO dan individu hendaklah bersatu dalam hal ini.

Kedua, pada pandangan saya, adalah lebih baik bagi kerajaan kiranya kesalahan menghasut terhadap kerajaan dimansuhkan. Maksud saya hanya mengenai kerajaan tetapi terhadap Raja mestilah dikekalkan. Ini lebih demokratik, lebih telus dan lebih terbuka. Hari ini pun, walaupun larangan itu ada, setakat yang saya tahu, kerajaan tidak pernah mengambil tindakan terhadap orang yang mengkritiknya kerana itu sebahagian daripada proses demokrasi. Untuk apa dikekalkan peruntukan itu?

Pada pandangan saya, itulah pendirian yang semua orang Islam, parti politik Islam dan NGO Islam, patut ambil.

Kita bukan mahukan hak orang lain. Kita bukan menuntut supaya Perlembagaan dirombak kerana kita mahu lebih. Kita cuma mempertahankan Perlembagaan Persekutuan. Kita cuma mahu apa yang telah dipersetujui dikekalkan untuk mengekalkan perpaduan dan harmoni. Rasiskah kita?

Pemimpin-pemimpin Melayu dan Islam, tidak kira dalam parti mana hendaklah bersatu dalam mempertahankan kepentingan bangsa, agama dan negara, dengan mempertahankan peruntukan-peruntukan Perlembagaan Malaysia yang sedia ada. Caranya ialah dengan menguatkan Kerajaan Persekutuan. PAS patutlah bekerjasama dengan UMNO dan BN di peringkat pusat. Di peringkat negeri ia boleh kekal seperti sekarang. Saya membuat seruan ini kerana saya percaya bahawa, dalam keadaan sekarang, mengikut hemat saya, itu sahaja cara yang boleh kita mempertahankan Perlembagaan dan kepentingan bangsa Melayu dan umat Islam di Malaysia.

Anak-anak Negeri Sabah dan Sarawak patut ingat bahawa apa yang menjamin nasib mereka ialah Perlembagaan Persekutuan dan mereka juga sepatutnya bersama mempertahankannya.

Sebenarnya semua pemimpin negara, tidak kira apa parti politiknya, apa bangsa dan agamanya, sama-sama mempunyai tanggungjawab untuk mempertahankan Perlembagaan Malaysia untuk kepentingan bersama.

Kesimpulannya:

1. Janganlah mansuh Akta Hasutan 1948.

2. Segala urusan mengenai Akta Hasutan hendaklah dilakukan oleh kementerian yang bertanggungjawab mengenainya ia itu KDN.

3. JPNIN tidak sepatutnya mengambil alih perkara yang terletak dalam bidang kuasa KDN dan Peguam Negara.

4. Prosedur biasa di mana Kementerian berkenaan menentukan dasar dan pengpenggubalan dibuat oleh Jabatan Peguam Negara manakala keputusan muktamad dibuat oleh Kabinet hendaklah diikuti.

5. Akta Hasutan hendaklah dipinda untuk memasukkan Perkara 3 dan 11 (agama Islam) ke dalam seksyen 3(1)(f).

6. Eloklah kerajaan memikirkan untuk meminda Akta Hasutan untuk mengeluarkan kesalahan menghasut terhadap kerajaan supaya kerajaan nampak lebih telus, terbuka dan demokratik.

7. Ketepikan draf RUU yang dibuat oleh Majlis Peguam itu.

8. Jika JPNIN berfikir bahawa perpaduan boleh dicapai melalui undang-undang, sila sediakan drafnya. Ikutlah peraturan biasa.

9. Semua orang Melayu, Islam dan anak negeri Sabah dan Sarawak dan semua parti politik, NGO dan pertubuhan Melayu, Islam dan anak negeri Sabah dan Sarawak, hendaklah bersatu dalam hal ini.

10. Kita bukan hendak meminggir mana-mana kaum. Kita hanya hendak mempertahankan Perlembagaan supaya perpaduan akan berkekalan. Malah, kaum-kaum lain juga sepatutnya bersama-sama mempertahankan Perlembagaan kerana hanya dengan cara itu perpaduan dan harmoni dapat  dikekalkan.


Sekian. terima kasih.

Tun Abdul Hamid Mohamad
tunabdulhamid@gmail.com
http://www.tunabdulhamid.my


Baca juga 7 soalan buat Saifuddin SINI

Ingat jam balik raya semalam ... rupanya PKR, DAP demo!!!!

Posted: 05 Oct 2014 12:30 AM PDT


Terer PKR boleh kumpul 10 ribu ... Dah berani cina DAP turun demo ramai2

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 05 Oct 2014 09:35 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Bot Tempur CB90 TLDM Hilang Di Sabah

Posted: 05 Oct 2014 06:10 PM PDT

Kuala Lumpur - Sebuah Bot Tempur CB90 TLDM yang akan ditugaskan untuk beroperasi di kawasan Terumbu Layang- Layang (Stesen Lima TLDM) telah hilang perhubungan komunikasi dengan kapal pengiring KD PAUS semasa dalam perjalanan ke stesen tersebut.

Kehilangan perhubungan komunikasi radio ini berlaku dalam cuaca buruk di sekitar Pulau Mengalum pada jam 1115 hari ini.

KD PAUS dan Bot CB204 telah belayar ke Pangkalan TLDM Kota Kinabalu untuk melaksanakan tugasan di kawasan operasi pada 5 Okt jam 5 pagi. Operasi mencari sedang dilaksanakan oleh aset TLDM, APMM dan aset udara TUDM.

Walau bagaimanapun sehingga kini bot masih belum ditemui. Krew bot tempur milik TLDM ini terdiri daripada tujuh orang dan diketuai oleh Leftenan Azri bin Bakar TLDM. Operasi mencari masih diteruskan mengikut prosedur sedia ada.

Nik Abduh Akui PAS Ada Duri Dalam Daging

Posted: 05 Oct 2014 08:08 AM PDTPRK Lagi Di Pelabuhan Klang?

Posted: 04 Oct 2014 11:22 PM PDT

PenangWasabi

Posted: 05 Oct 2014 09:28 PM PDT

PenangWasabi


Biak betoi...!!! Ahli DAP berpurdah selar pengkritik, agama ‘urusan peribadi’?

Posted: 05 Oct 2014 01:02 PM PDT

Saya menyertai DAP kerana itu hak saya dan saya masih Islam, kata aktivis Jamila Rahim.

Aktivis dan ahli DAP, Jamila Rahim, seorang wanita Islam berpurdah, lebih dikenali sebagai Melati, percaya tidak wujud konflik antara keimanannya dengan parti yang disertai, walaupun ia membawa ideologi sosialis dan sekularis.

"Saya tertarik kepada DAP kerana ia menolak politik perkauman dan fokus kepada keadilan dan kebajikan.

"Islam menganjurkan kebajikan dan kemanusiaan," katanya.

Aktivis berusia 22 tahun itu menerima kritikan hebat minggu ini selepas ramai mengetahui beliau menyertai DAP, dengan seorang penulis blog Melayu hingga berkata lebih baik Melati jadi pelacur.

Kepada mereka yang membencinya, Melati ada jawapan ini:"Allah tidak pernah beri sesiapa hak untuk menghina orang lain."

Beliau yang juga seorang penulis novel berkata kepada The Malaysian Insider tidak pernah menjangka hentaman sedemikian terhadapnya hanya kerana menyertai DAP.

"Hanya kerana saya berpurdah, orang anggap saya patut hadkan tindakan. Tetapi saya ada hak untuk buat apa yang saya mahu dan saya tidak firkin menyertai DAP itu salah.

"Saya menyertai sebuah parti; Saya tidak jual agama. Saya tidak tukar agama. Saya masih Islam," katanya.

Seorang penulis blog dengan nama "KuntaKinte Malaysia" menulis keputusan Melati untuk menyertai DAP adalah sama seperti menjual diri dan agamanya untuk kekayaan yang ditawarkan.

"Pelacur yang menjual diri tidak akan menghakis kedudukan kebesaran Islam di negara ini, tapi mereka yang menyertai DAP sedang membantu menghancurkan kedudukan Islam di Malaysia.

"Hakikatnya, lebih mulia jadi pelacur yang menjual diri untuk sesuap nasi, dari mereka yang bertudung dan berpurdah 'menjual diri' kepada DAP untuk kesenangan dunia sehingga melemahkan Islam," katanya di laman sosial www.mykmu.net.

Penghinaan penulis blog itu tidak meruntuhkan Melati.

"Mereka mempersoalkan keimanan saya dalam Islam, tetapi mereka sendiri tidak melakukan perkara yang betul dengan menghina saya. Islam tidak pernah mengajar kita untuk hina orang seperti itu," katanya.

Beliau berkata, kritikan itu umpama api kepadanya, tetapi ia tidak membuatnya menyesal menyertai DAP atau memakai purdah.

"Dalam Islam, berpurdah tidak wajib, ia Sunnah. Dan saya buat keputusan memakainya kerana saya percaya ia adalah hak saya," katanya.

Melati melihat agama sebagai perkara peribadi, dan tidak seperti PAS, yang mahu menukar Malaysia kepada negara Islam dan melaksanakan hudud, beliau mengambil pendirian lebih pragmatik berhubung isu berkenaan.

"Agama adalah hak peribadi seseorang. Kita tidak boleh paksa orang jadi seperti kita, dan kita tidak boleh paksa orang buat apa yang kita mahu.

"Jika kita lihat kenyataan Tunku Abdul Rahman, beliau berkata Malaysia adalah negara sekular, tetapi Islam adalah agama rasminya.

"Saya orang Islam, dan hudud disebut dalam Al-Quran. Saya tidak menolaknya. Tetapi untuk melaksanakannya dalam negara berbilang bangsa dan agama …

"Ia seperti apa yang (bekas mufti Perlis) Dr Mohd Asri Zainul Abidin said, kita perlu menyelesaikan isu lain dulu, seperti membanteras rasuah," katanya.

Mempunyai 7 adik beradik, Melati menamatkan pengajian dari Universiti Selangor dengan diploma Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua pada 2011.

Tetapi beliau memilih untuk mengajar di sebuah rumah kebajikan yang kekurangan kakitangan di Teluk Intan yang menempatkan 70 penghuni dengan pelbagai ketidakupayaan.

"Saya beritahu diri ini, jika saya tidak buat, siapa yang hendak buat," katanya, ketika ditanya mengapa bekerja di tempat itu.

Bekerja di rumah kebajikan membuka matanya kepada diskriminasi yang dialami orang kurang upaya, dan mendorongnya untuk menjadi aktivis dan membela mereka.

Melati berkata, beliau terkesan dan sangat kasihan kepada golongan tertindas dan mereka yang dieksloitasi, dan ia tercermin menerusi penulisannya – novelnya Pelacur Kelas Pertama adalah mengenai pelacur, isteri yang didera dan pengantin yang diculik menjadi mangsa keganasan rumah tangga.

"Menerusi DAP, Insya-Allah, saya akan boleh membela mereka yang kurang upaya, dan bantu memperkenalkan pendidikan terapeutik kepada mereka.

"Mereka adalah kumpulan terpencil yang mendapat perhatian sangat sedikit. Saya juga mahu fokus kepada hak wanita, dan kebajikan untuk semua," katanya.

Katanya, beliau tidak berminat dengan kedudukan politik dalam parti, dan tidak ada rancangan untuk berbuat demikian pada masa depan.

"Saya tidak pernah terfikir untuk jadi Adun atau ahli Parlimen. Saya menyertai DAP untuk membantu menyelesaikan masalah rakyat," katanya.

Melati berkata, keluarga dan rakan menyokong keputusan itu walaupun mereka di luar lingkungan yang mengenalinya tidak begitu mengalu-alukan idea berkenaan.

"Di Malaysia, masalah perkauman sangat tinggi. Jadi bila saya masuk DAP, rakan kepada sahabat baik saya rasa saya khianati Melayu. Jadi mereka suruh rakan jangan berkawan dengan saya.

"Rakan dan keluarga berdepan banyak tekanan mengenai perkara ini, tetapi mereka tidak lepaskan kepada saya. Mereka melindungi saya daripada tekanan itu," katanya.

Tetapi Melati sudah biasa dengan kontroversi – beliau menceritakan menerima mesej ancaman di telefonnya selepas menyertai bantahan untuk pendidikan percuma 3 tahun lalu.

"Ketika saya masih belajar di Unisel, orang tidak dikenali hantar mesej kepada saya cakap mahu pukul saya, rogol saya, hanya kerana mereka tidka setuju saya menyertai bantahan seumpama itu," katanya.

Melati berkata, beliau tidak menghiraukan pesanan itu, dan memilih untuk melakukan perkara sama kali ini ketika berdepan dengan hinaan dan gelaran yang mencercanya di Internet.

"Kita tidak boleh halang orang bercakap apa yang mereka mahu. Jika saya balas, ia akan berterusan, jadi, saya hanya tunggu mereka penat dan berhenti," katanya.

Ketika ditanya mengenai harapannya untuk masa depan Malaysia, Melati berkata beliau mahu kerajaan memperuntukkan lebih banyak bantuan kepada golongan kurang upaya dan yang memerlukan, selain menghentikan rasuah.

"Bagi masa depan saya – dalam tempoh 5 tahun, saya harap dapat membuka rumah kebajikan saya sendiri," katanya.

Penang Wasabi..

JURI RAKYAT

Posted: 05 Oct 2014 07:22 PM PDT

JURI RAKYAT


Mahluk Berkaki Delapan Ini Ada di Wajah Anda

Posted: 05 Oct 2014 06:02 PM PDT

Wajah-wajah dari semua orang dewasa adalah rumah bagi makhluk mikroskopis berkaki delapan, sebuah studi baru menunjukkan. Tungau Wajah yang panjangnya hanya setengah milimeter ini semi transparan dan tidak terlihat oleh mata manusia, memiliki delapan kaki, serta terlihat seperti caterpillar (ulat) yang sangat kecil.
Selama ini, para ilmuwan berpikir bahwa hanya sebagian kecil dari populasi manusia memiliki tungau wajah.
Namun, sebuah studi baru yang dipimpin oleh Megan Thoemmes, seorang mahasiswa pascasarjana di biologi di North Carolina State University, menemukan bahwa 100 persen dari 253 orang di atas usia 18 yang dijadikan sampel oleh timnya memiliki DNA tungau di wajah mereka, menunjukkan bahwa tungau ini bisa bersifat universal dan ada di semua wajah manusia dewasa.
Studi ini juga menemukan bahwa wajah manusia merupakan rumah bagi dua spesies yang berbeda dari tungau. Yang pertama adalah Demodex brevis, yang membuat liang ke dalam kelenjar keringat.
Spesies lainnya, Demodex folliculorum, tinggal di folikel-folikel bulu mata, alis dan kulit wajah.
Manusia adalah raksasa super besar yang penuh keringat dan berminyak bagi tungau-tungau ini. Kita memiliki bayak relung-relung di mana organisme dapat hidup dan berkembang. Jaringan gua-gua kulit kita menawarkan makanan dan tempat tinggal untuk dua spesies tungau ini.
Biasanya hanya ada satu tungau brevis per kelenjar sebaceous (kelenjar mikroskopik yang berada tepat di bawah kulit yang mengeluarkan minyak yang disebut sebum), dan 3-6 tungau folliculorum per folikel rambut. Karena Anda memiliki 5 juta folikel rambut, maka …. OK, mungkin bukanlah fakta yang menyenangkan untuk anda ketahui :)
Para ilmuwan sudah tahu tentang tungau ini selama lebih dari seratus tahun; mereka pertama kali dijelaskan pada tahun 1842. Mereka benar-benar tidak berbahaya. Namun apa yang tungau ini lakukan dan bagaimana kita mendapatkannya, baru mulai sedikit dipahami.
Jangan khawatir, tungau-tungau ini tidak buang kotoran pada anda. kedua spesies tidak memiliki anus; mereka hanya menyimpan semua kotoran sampai mereka mati. Setelah mereka mati cengkeraman mereka lebih kendor dan mereka dilepaskan ke permukaan kulit Anda; DNA dan limbah mereka bergabung dengan lapisan berminyak, menjaga kelembaban epidermis anda.

Tungau Wajah dengan perbesaran 400 kali

Setelah peneliti memiliki informasi genetik tentang tungau, serta informasi geografis tentang tuan rumah mereka, mereka mulai mengetahuitentang betapa terkaitnya kita dengan populasi tungau kita.
Dua spesies tungau yang berbeda bukanlah kerabat dekat, dan tampaknya telah diperoleh dari inang/tuan rumah yang berbeda di masa lalu evolusi kita. D. brevis lebih erat terkait dengan tungau anjing daripada tungau D. folliculorum, mereka berbagi ruang di folike-folike rambut.
Variasi geografis dalam keanekaragaman tungau juga tidak biasa; D. brevis orang di Cina, dengan orang Amerika jauh lebih beragam daripada genetik D. folliculorum. Hal ini juga sesuai dengan biologi dari dua spesies tersebut. Spesies folliculorum yang lebih besar suka berkelompok dan lebih aktif, sehingga mencampur-aduk gen mereka lebih sering. Spesies D. brevis yang lebih kecil, lebih terisolasi, sehingga mutasi dan pergeseran genetik terakumulasi sebagai variasi genetik dalam populasi pori-pori kecilyang terisolasi. Variasi ini juga tampaknya adalah echo sejarah genetik manusia; ketika populasi manusia terbagi dan menyimpang 40.000 tahun yang lalu, begitu pula garis keturunan tungau kita.
Singkatnya, Tungau yang dikumpulkan dari wajah di tempat yang berbeda, dapat dibedakan secara genetik satu sama lain, yang membuat mereka berguna untuk melacak populasi manusia dan migrasi mereka.

Ada Kentang Tumbuh dalam Vagina Wanita Ini

Posted: 05 Oct 2014 05:56 PM PDT

Para petugas medis yang berada di sebuah klinik di pusat kota Columbia terkejut menemukan kentang tumbuh di dalam vagina pasien yang datang. Kejadian aneh ini terjadi ketika dokter memeriksa perempuan muda berusia 22 tahun yang datang ke klinik karena mengeluh perut sakit selama seminggu.
Perempuan muda ini menceritakan sambil malu bahwa ia diberitahu oleh sang ibu agar memasukan kentang ke dalam vagina untuk mencegah kehamilan yang tidak diinginkan.
"Ibuku mengatakan bahwa jika aku tidak ingin hamil, aku sebaiknya meletakkan kentang di vagina. Dan aku percaya ucapannya,"terang pasien yang namanya dirahasiakan seperti yang dikutip dari liputan6.com.
Setelah meletakkan kentang di vagina, dua minggu kemudia ia merasakan sakit di bagian bawah perutnya. Ternyata kentang ini telah berkecambah dan tumbuh akar di bagian intimnya.
Akhirnya oleh pihak medis, akar tersebut diambil tanpa perlu tindakan operasi.
Salah seorang perawat yang terlibat menangani perempuan ini, Carolina Rojas, menyalahkan sang ibu karena memberikan saran buruk seperti itu padahal kini sudah ada alat kontrasepsi yang mudah digunakan.
Kisah perempuan ini menjadi tanda bahwa kurangnya informasi seksual bagi anak muda membuat mereka percaya pada hal-hal yang tidak berhubungan dengan medis. Seharusnya pengetahuan tentang alat kontrasepsi sangat diperlukan apalagi ketika sudah aktif seksual.

Misteri “Pak Tua” Penunggu Danau

Posted: 05 Oct 2014 05:44 PM PDT

 
Misteri - Pada tahun 1886, ketika ahli geologi Joseph S. Diller membuat studi geologi pertama di danau kawah Oregon (Oregon Crater Lake), di Amerika Serikat, ia melihat tunggul pohon yang berdiri dan sepenuhnya tak tertambat serta bergerak di sepanjang danau, diarahkan oleh angin dan ombak. Enam tahun kemudian, Diller mempublikasikan penemuannya di mana ia menggambarkan secara singkat melihat tunggul. Ini menjadi catatan tertulis pertama dari apa yang akhirnya kemudian dikenal sebagai Old Man of the Lake.
Batang pohon hemlock kuno ini sampai sekarang masih masih ada disana, mengambang dan melonjak-lonjak, serta benar-benar vertikal, di perairan selama lebih dari 100 tahun. Diameter tunggul sekitar 2 kaki dengan dan berdiri sekitar 4 kaki di atas permukaan air. Permukaan tunggul telah dikelantang menjadi putih oleh sinar matahari selama bertahun-tahun, dan meskipun ujung tunggul yang mengambang tersebut telah pecah dan usang, namun masih cukup lebar dan cukup ringan untuk mendukung berat badan seseorang.


Foto tahun 1930

Pada awalnya Diller pikir pohon itu berakar ke bawah dan mungkin merupakan bukti bahwa permukaan Danau kawah telah meningkat dari waktu ke waktu. Tapi kemudian, Diller sadar bahwa pohon itu bergerak. Selama bertahun-tahun, danau menjadi objek wisata dan 'Pak Tua' menjadi selebriti.
Mengapa Pak Tua mengapung tegak dan belum menjadi benar-benar basah kuyup dan tenggelam, atau membusuk, tetap menjadi sesuatu yang misteri. Teori yang berlaku umum adalah bahwa pohon jatuh ke dalam danau, mungkin karena tanah longsor, yang bersamanya jatuh pula batu-batu yang kemudian terperangkap di antara akar-akarnya, yang membuatnya berat dan melonjak-lonjak . Seiring waktu, akar membusuk dan batu-batu jatuh ke kedalaman, tapi kemudian bagian pohon yang terendam telah menjadi basah kuyup, dan berat air terus membuatnya vertikal. Sedangkan bagian yang berada di atas air kering di bawah sinar matahari, dan memberikan Pak Tua daya apung yang cukup untuk tetap bertahan. Air danau yang dingin mencegah kayu dari membusuk.
Sebuah fitur yang luar biasa dari Pak Tua adalah bahwa ia bergerak ke seluruh danau. Pada tahun 1938, naturalis John Doerr menghabiskan tiga bulan pelacakan pola perjalanannya, dan menemukan bahwa dalam jangka waktu tersebut, pohon melakukan perjalanan sejauh 62 mil, dan pada satu hari yang sangat berangin, Pak Tua bepergian 3,8 mil.Sebuah legenda yang mengatakan bahwa Pak Tua mengendalikan cuaca merebak, karena pada tahun 1988, selama ekspedisi penyelaman di danau, para ilmuwan mengikatnya dekat pulau Wizard untuk menghindari pohon menabrak kapal selam. Cerita berlanjut bahwa saat mereka mengikatnya, langit mulai gelap, dan badai bertiup. Langit secara ajaib cerah kembali saat Pak Tua dilepaskan.Wajib dibaca:

Gua Terbesar di Dunia

Posted: 05 Oct 2014 05:43 AM PDT


Gua terbesar di dunia telah ditemukan di Cina, demikian laporan National Geographic News. Gua yang diberi nama Miao Room, memiliki volume 10,78 juta meter kubik dan baru-baru ini dinyatakan sebagai gua terbesar di dunia.

Pemetaan menggunakan laser (laser-mapping) digunakan oleh sebuah ekspedisi untuk mengetahui seberapa besar  ukuran ruang gua tersebut, dan ternyata melebihi pemegang rekor sebelumnya, ruang gua Sarawak Chamber di Malaysia sebesar 10 persen.

Gua super besar tersebut terletak di taman nasional Ziyun Getu He Chuandong, dekat Guiyang, Cina. Beberapa gua terbesar di dunia ditemukan di sini di propinsi Guangxi dan Guizhou.


Gua ini pertama kali didokumentasikan oleh tim geologi Eropa-Cina pada tahun 1989. Tapi tahun lalu para ahli dari Universitas Lancaster Inggris mengungkapkan ukuran sebenarnya.

Gua ini dapat berisi pesawat Boeing 747 yang melayang - jika bisa masuk kesana - dan terletak sekitar 100 meter di bawah tanah.

Dan juga mengandung stalagmit setinggi 45 meter, yang adalah salah satu stalagmit yang terbesar di dunia.

Gua ini memiliki dua ruang besar dihubungkan dengan lorong sepanjang 852 meter. Gua belum dieksplorasi sepenuhnya, namun, dengan teknik laser-mapping 3D yang digunakan, maka tampaklah seperti apa sebagian besar gua ini terlihat. Beberapa bagian dari gua yang masih belum diketahui, ditandai dengan daerah hitam di peta gua. 
Lorong gua sepanjang 852 meterIkan Fosil Yang Masih Hidup Hingga Kini

Posted: 05 Oct 2014 05:15 AM PDT

Ikan-ikan ini adalah ikan-ikan yg pernah hidup di jaman pra sejarah dan berhasil bertahan hingga saat ini tanpa banyak perubahan pada penampilan mereka, sehingga mereka masih mirip dengan fosil-fosil nenek moyang mereka ....

  Polypterus Senegalus
Ikan afrika ini sering disebut "belut dinosaurus", karena penampilannya yang mirip reptil dan sirip punggung bergerigi, mengingatkan punggung berduri beberapa dinosaurus '. Mereka bukanlah belut, tetapi masuk dalam famili Bichir. Bichirs sudah ada sejak jaman Kapur (Cretaceous), sehingga julukan "dinosaurus" bagi mereka mereka sebenarnya cocok. Meskipun sering dijual sebagai hewan peliharaan yang eksotis, ikan ini cenderung melarikan diri dari akuarium mereka. Mereka dapat bertahan hidup keluar dari air untuk jangka waktu yang lama asalkan kulit mereka tetap basah, yang memungkinkan mereka untuk mengembara jauh dari akuarium mereka.

Alligator Gar 
Ikan pemangsa yang tangguh dan tebal ini, dapat ditemukan di selatan AS serta di utara dan timur Meksiko, ini adalah ikan air tawar terbesar di Amerika Utara (meskipun kadang-kadang mengembara ke laut). Ikan ini dapat tumbuh mencapai panjang  4 meter dan berat hingga 200 kg. Sering disebut dengan nama Gator Gars karena penampilan reptil dan rahangnya panjang, dipersenjatai dengan dua deretan gigi yang tajam. Mereka adalah predator penyerang yang rakus dan sering menggigit manusia, meskipun tidak ada kematian karena gigitannya. dikonfirmasi karena gars buaya telah tercatat sampai saat ini. Ikan ini termasuk salah satu ikan yang tertua hidup hari ini, dan asal mereka dapat ditelusuri pada periode Cretaceous.


Sawfish
Hewan yang ini hampir punah ini adalah salah satu ikan yang bertahan dari periode Cretaceous, dan dapat ditemukan baik di air asin atau dalam sungai dan anak sungai, dan telah ditemukan hingga 100 km jauh di pedalaman. Dengan Panjang bisa mencapai 7 meter, sawfish mungkin terlihat seperti hiu. "Gergaji" mereka berfungsi sebagai senjata sekaligus organ sensorik, yang mempunyai pori-pori elektro-sensitif yang memungkinkan mereka untuk mencari mangsanya karena penglihatan mereka yang rabun. Meskipun biasanya kalem, sawfish dapat menjadi sangat berbahaya jika diprovokasi. Dari fosil yang pernah ditemukan, diketahui bahwa sawfish prehistorik adalah makanan dari spinosaurus, dinosaurus karnivora terbesar, karena nenek moyang sawfish ditemukan terselip diantara gigi dinosaurus tersebut.

Coelacanth
Coelacanth adalah yang paling terkenal dari semua "fosil hidup" dan layak untuk menjadi namor satu 1 dalam daftar ini, karena ini adalah contoh terbaik dari "takson Lazarus", ini adalah, hewan yang seharusnya lama punah dan tak terduga ditemukan masih hidup. Coelacanth seharusnya telah punah pada periode Kapur, bersama dengan dinosaurus, namun pada tahun 1938, sebuah spesimen hidup tertangkap di Afrika Selatan. Sejak itu, lebih banyak spesimen yang terlihat dan difoto, dan spesies Coelacanth yang kedua bahkan ditemukan di Indonesia pada tahun 1999. Coelacanth adalah predator besar, bisa mencapai panjang 2 meter, mereka memakan ikan yang lebih kecil, termasuk hiu kecil, dan biasanya ditemukan di dalam, perairan dalam yang gelap. Meskipun jarang ditangkap dan dikonsumsi karena rasanya tidak enak, coelacanth saat ini terancam punah.

Frilled Shark
Predator laut dalam, salah satu hiu yang paling primitif yang hidup sampai sekarang, adalah peninggalan dari periode Cretaceous, yaitu ketika dinosaurus menguasai Bumi. Jarang terlihat hidup, dan hanya baru-baru ini difilmkan untuk pertama kalinya, hiu berjumbai ini bisa tumbuh hingga panjang 2 meter (dengan betinanya lebih besar dari jantan) dan mereka tinggal di perairan dalam. Makanan mereka biasanya adalah cumi-cumi. Mereka tidak berbahaya bagi manusia, malahan kebanyakan hiu berjumbai ini menghabiskan seluruh hidup mereka tanpa pernah bertemu manusia. Hanya spesimen yang mati atau sekarat saja yang biasanya terlihat dan direkam oleh nelayan atau ilmuwan.

Arowana
Termasuk group Osteoglossids kuno, ikan ini sudah ada pada periode Jurassic. Hari ini, mereka ditemukan di Amazon, dan di beberapa bagian Afrika, Asia dan Australia. Kadang-kadang dipelihara sebagai hewan peliharaan eksotis, arowana adalah predator yang rakus yang memakan binatang kecil mereka dapat menangkap, termasuk burung dan kelelawar. mereka mampu melompat hingga 2 meter  ke udara. Di Cina, arowana dikenal sebagai "ikan naga" karena penampilan mereka, dan mereka dianggap membawa keberuntungan.

 Arapaima
Termasuk kerabat dekat dengan arwana, arapaima Amazon yang kadang-kadang dianggap sebagai ikan air tawar terbesar di dunia. Menurut deskripsi awal, ikan ini bisa tumbuh hingga 4,5 meter panjangnya, tapi sekarang, individu-individu yang sangat besar seperti ini jarang ditemukan dan rata-rata arapaima dewasa yang ditemukan hanyalah yang panjangnya 2 meteran. Predator ini bergerak lambat dan memakan ikan kecil, dan apa pun yang kecil yang bisa muat dimulut mereka. Sebuah ciri menarik dari ikan ini adalah bahwa mereka perlu oksigen dari udara, untuk bertahan hidup. Arapaimas tidak berbahaya bagi manusia dan sering diburu untuk daging mereka, sayangnya, mereka sangat langka saat ini. Meskipun arapaima tampaknya muncul di masa Miosen, tetapi mereka masuk famili yang jauh lebih tua, yaitu Osteoglossidae, dan asal-usulnya dapat ditelusuri kembali ke zaman dinosaurus.

Hagfish
Menurut catatan fosil, hagfish telah ada selama lebih dari 300 juta tahun, yang berarti mereka sudah ada lama sebelum dinosaurus berkuasa! Ditemukan di perairan yang relatif dalam, hewan ini kadang-kadang disebut belut berlendir, tetapi mereka tidak benar-benar belut, dan bahkan sebenarnya mereka juga tidak bisa dikatakan ikan sama sekali, menurut beberapa ilmuwan. Mereka adalah hewan yang sangat aneh dalam segala hal, mereka memiliki tengkorak tetapi tak ada tulang belakang, dan mereka memiliki dua otak dan hampir buta. Mereka makan pada malam hari dan memakan bangkai hewan besar yang jatuh ke dasar laut. Mereka secara alami menghasilkan lendir yang merusak insang ikan predator, sebagai akibatnya, mereka hampir tidak memiliki musuh alami.

Lancetfish
Lancetfish jelas-jelas memiliki penampilan "prasejarah", dengan muka yang sangar, gigi tajam di rahangnya dan layar di punggungnya, mengingatkan kita pada beberapa dinosaurus (meskipun, pada lancetfish layar sebenarnya merupakan sirip dorsal yang melebar) . Bahkan nama ilmiahnya juga mirip dengan nama2 dinosaurus, yaitu Alepisaurus ferox. Memiliki panjang hingga dua meter, predator ini ditemukan di semua samudra, kecuali untuk daerah kutub, sangat rakus, ia makan ikan kecil dan cumi-cumi, dan juga diketahui terkadang dia anggota spesiesnya sendiri.

Sturgeon
Survivor lainnya yang selamat dari zaman dinosaurus, sturgeon yang dikenal sebagai salah satu sumber utama dari kaviar; karena penangkapan yang berlebihan, ini megah, ikan berperisai yang luarbiasa ini terancam punah saat ini. Spesies sturgeon terbesar dapat tumbuh hingga mencapai panjang 6 meter, dan tumbuh sebesar hiu putih. Mereka makan hewan-hewan kecil dari dasar laut dan tidak menimbulkan bahaya bagi manusia, kecuali diprovokasi (meskipun dengan tubuh mereka yang besar sebenarnya mereka dapat membunuh orang jika melompat ke tubuh manusia!)

Cerita Rakyat - Bawang Merah Dan Bawang Putih

Posted: 05 Oct 2014 01:15 AM PDT


Cerita Rakyat - Bawang Merah dan Bawang Putih Jaman dahulu kala di sebuah desa tinggal sebuah keluarga yang terdiri dari Ayah, Ibu dan seorang gadis remaja yang cantik bernama bawang putih. Mereka adalah keluarga yang bahagia. Meski ayah bawang putih hanya pedagang biasa, namun mereka hidup rukun dan damai. Namun suatu hari ibu bawang putih sakit keras dan akhirnya meninggal dunia. Bawang putih sangat berduka demikian pula ayahnya.

Di desa itu tinggal pula seorang janda yang memiliki anak bernama Bawang Merah. Semenjak ibu Bawang putih meninggal, ibu Bawang merah sering berkunjung ke rumah Bawang putih. Dia sering membawakan makanan, membantu bawang putih membereskan rumah atau hanya menemani Bawang Putih dan ayahnya mengobrol. Akhirnya ayah Bawang putih berpikir bahwa mungkin lebih baik kalau ia menikah saja dengan ibu Bawang merah, supaya Bawang putih tidak kesepian lagi.

Dengan pertimbangan dari bawang putih, maka ayah Bawang putih menikah dengan ibu bawang merah. Awalnya ibu bawang merah dan bawang merah sangat baik kepada bawang putih. Namun lama kelamaan sifat asli mereka mulai kelihatan. Mereka kerap memarahi bawang putih dan memberinya pekerjaan berat jika ayah Bawang Putih sedang pergi berdagang. Bawang putih harus mengerjakan semua pekerjaan rumah, sementara Bawang merah dan ibunya hanya duduk-duduk saja. Tentu saja ayah Bawang putih tidak mengetahuinya, karena Bawang putih tidak pernah menceritakannya.

Suatu hari ayah Bawang putih jatuh sakit dan kemudian meninggal dunia. Sejak saat itu Bawang merah dan ibunya semakin berkuasa dan semena-mena terhadap Bawang putih. Bawang putih hampir tidak pernah beristirahat. Dia sudah harus bangun sebelum subuh, untuk mempersiapkan air mandi dan sarapan bagi Bawang merah dan ibunya. Kemudian dia harus memberi makan ternak, menyirami kebun dan mencuci baju ke sungai. Lalu dia masih harus menyetrika, membereskan rumah, dan masih banyak pekerjaan lainnya. Namun Bawang putih selalu melakukan pekerjaannya dengan gembira, karena dia berharap suatu saat ibu tirinya akan mencintainya seperti anak kandungnya sendiri.

Pagi ini seperti biasa Bawang putih membawa bakul berisi pakaian yang akan dicucinya di sungai. Dengan bernyanyi kecil dia menyusuri jalan setapak di pinggir hutan kecil yang biasa dilaluinya. Hari itu cuaca sangat cerah. Bawang putih segera mencuci semua pakaian kotor yang dibawanya. Saking terlalu asyiknya, Bawang putih tidak menyadari bahwasalah satu baju telah hanyut terbawa arus. Celakanya baju yang hanyut adalah baju kesayangan ibu tirinya. Ketika menyadari hal itu, baju ibu tirinya telah hanyut terlalu jauh. Bawang putih mencoba menyusuri sungai untuk mencarinya, namun tidak berhasil menemukannya. Dengan putus asa dia kembali ke rumah dan menceritakannya kepada ibunya.

"Dasar ceroboh!" bentak ibu tirinya. "Aku tidak mau tahu, pokoknya kamu harus mencari baju itu! Dan jangan berani pulang ke rumah kalau kau belum menemukannya. Mengerti?"

Bawang putih terpaksa menuruti keinginan ibun tirinya. Dia segera menyusuri sungai tempatnya mencuci tadi. Mataharisudah mulai meninggi, namun Bawang putih belum juga menemukan baju ibunya. Dia memasang matanya, dengan teliti diperiksanya setiap juluran akar yang menjorok ke sungai, siapa tahu baju ibunya tersangkut disana. Setelah jauh melangkah dan matahari sudah condong ke barat, Bawang putih melihat seorang penggembala yang sedang memandikan kerbaunya. Maka Bawang putih bertanya: "Wahai paman yang baik, apakah paman melihat baju merah yang hanyut lewat sini? Karena saya harus menemukan dan membawanya pulang." "Ya tadi saya lihat nak. Kalau kamu mengejarnya cepat-cepat, mungkin kau bisa mengejarnya," kata paman itu.

"Baiklah paman, terima kasih!" kata Bawang putih dan segera berlari kembali menyusuri. Hari sudah mulai gelap, Bawang putih sudah mulai putus asa. Sebentar lagi malam akan tiba, dan Bawang putih. Dari kejauhan tampak cahaya lampu yang berasal dari sebuah gubuk di tepi sungai. Bawang putih segera menghampiri rumah itu dan mengetuknya.
"Permisi…!" kata Bawang putih. Seorang perempuan tua membuka pintu.
"Siapa kamu nak?" tanya nenek itu.

"Saya Bawang putih nek. Tadi saya sedang mencari baju ibu saya yang hanyut. Dan sekarang kemalaman. Bolehkah saya tinggal di sini malam ini?" tanya Bawang putih.
"Boleh nak. Apakah baju yang kau cari berwarna merah?" tanya nenek.
"Ya nek. Apa…nenek menemukannya?" tanya Bawang putih.

"Ya. Tadi baju itu tersangkut di depan rumahku. Sayang, padahal aku menyukai baju itu," kata nenek. "Baiklah aku akan mengembalikannya, tapi kau harus menemaniku dulu disini selama seminggu. Sudah lama aku tidak mengobrol dengan siapapun, bagaimana?" pinta nenek.Bawang putih berpikir sejenak. Nenek itu kelihatan kesepian. Bawang putih pun merasa iba. "Baiklah nek, saya akan menemani nenek selama seminggu, asal nenek tidak bosan saja denganku," kata Bawang putih dengan tersenyum.

Selama seminggu Bawang putih tinggal dengan nenek tersebut. Setiap hari Bawang putih membantu mengerjakan pekerjaan rumah nenek. Tentu saja nenek itu merasa senang. Hingga akhirnya genap sudah seminggu, nenek pun memanggil bawang putih.
"Nak, sudah seminggu kau tinggal di sini. Dan aku senang karena kau anak yang rajin dan berbakti. Untuk itu sesuai janjiku kau boleh membawa baju ibumu pulang. Dan satu lagi, kau boleh memilih satu dari dua labu kuning ini sebagai hadiah!" kata nenek.
Mulanya Bawang putih menolak diberi hadiah tapi nenek tetap memaksanya. Akhirnya Bawang putih memilih labu yang paling kecil. "Saya takut tidak kuat membawa yang besar," katanya. Nenek pun tersenyum dan mengantarkan Bawang putih hingga depan rumah.

Sesampainya di rumah, Bawang putih menyerahkan baju merah milik ibu tirinya sementara dia pergi ke dapur untuk membelah labu kuningnya. Alangkah terkejutnya bawang putih ketika labu itu terbelah, didalamnya ternyata berisi emas permata yang sangat banyak. Dia berteriak saking gembiranya dan memberitahukan hal ajaib ini ke ibu tirinya dan bawang merah yang dengan serakah langsun merebut emas dan permata tersebut. Mereka memaksa bawang putih untuk menceritakan bagaimana dia bisa mendapatkan hadiah tersebut. Bawang putih pun menceritakan dengan sejujurnya.

Mendengar cerita bawang putih, bawang merah dan ibunya berencana untuk melakukan hal yang sama tapi kali ini bawang merah yang akan melakukannya. Singkat kata akhirnya bawang merah sampai di rumah nenek tua di pinggir sungai tersebut. Seperti bawang putih, bawang merah pun diminta untuk menemaninya selama seminggu. Tidak seperti bawang putih yang rajin, selama seminggu itu bawang merah hanya bermalas-malasan. Kalaupun ada yang dikerjakan maka hasilnya tidak pernah bagus karena selalu dikerjakan dengan asal-asalan. Akhirnya setelah seminggu nenek itu membolehkan bawang merah untuk pergi. "Bukankah seharusnya nenek memberiku labu sebagai hadiah karena menemanimu selama seminggu?" tanya bawang merah. Nenek itu terpaksa menyuruh bawang merah memilih salah satu dari dua labu yang ditawarkan. Dengan cepat bawang merah mengambil labu yang besar dan tanpa mengucapkan terima kasih dia melenggang pergi.

Sesampainya di rumah bawang merah segera menemui ibunya dan dengan gembira memperlihatkan labu yang dibawanya. Karena takut bawang putih akan meminta bagian, mereka menyuruh bawang putih untuk pergi ke sungai. Lalu dengan tidak sabar mereka membelah labu tersebut. Tapi ternyata bukan emas permata yang keluar dari labu tersebut, melainkan binatang-binatang berbisa seperti ular, kalajengking, dan lain-lain. Binatang-binatang itu langsung menyerang bawang merah dan ibunya hingga tewas. Itulah balasan bagi orang yang serakah.

10 Cara Yang Sering di Gunakan Untuk Melacak profil Seseorang

Posted: 04 Oct 2014 11:26 PM PDT


10 Cara melacak profil seseorang - Perang melawan teror adalah upaya di seluruh dunia yang telah mendorong investasi besar-besaran ke dalam industri pengamanan global yang sekarang tampaknya menjadi perang terhadap "kebebasan dan privasi".
Dengan semua teknologi baru yang diterapkan, kegemparan atas penyadapan sekarang tampaknya diperdebatkan. Teknologi tinggi, bagaimana warga dunia dilacak, ditelusuri, dan dimasukkan ke dalam database, secara harfiah terjadi di setiap sudut bumi.
Pemerintah, dibantu oleh perusahaan swasta, mengumpulkan informasi mengenai warganya. Berikut adalah beberapa cara bagaimana matriks data seseorang dikumpulkan,

1. GPS (Global Positioning System)

Chip Global positioning sekarang muncul dalam segala hal, mulai dari paspor, ponsel, sampai pada mobil. Penggunaannya biasanya untuk melacak para karyawan, dan untuk semua bentuk penyelidikan swasta.
Apple baru-baru ini mengumumkan mereka akan mengumpulkan lokasi pengguna iPhone melalui GPS untuk melihat orang-orang, di samping untuk memata-matai pengguna dengan cara lain.

2. Internet

Internet browser merekam setiap langkah Anda dengan membentuk cookie terperinci mengenai kegiatan Anda. NSA dilaporkan memiliki cookie di situs mereka yang tidak akan berakhir sampai 2035.
Mesin pencari yang besar juga tahu di mana Anda berselancar internet, dan setiap pembelian online menjadi masukan untuk database. Alamat IP juga dikumpulkan dan bahkan dibuat untuk publik.
Situs kontroversial dapat ditandai secara internal oleh pemerintah, serta mengendalikan semua lalu lintas dunia maya untuk memblokir situs-situs yang diinginkan oleh pemerintah.

3. RFID (Radio Frequency Identification Device)

Lupakan kartu kredit Anda yang sangat mudah dilacak, atau kartu keanggotaan untuk hal-hal yang sangat tidak signifikan seperti kartu rental film yang memerlukan SSN (Social Security Number).
RFID melakukan pelacakan ke tingkat baru dalam penggunaannya mulai dari kartu loyalitas, ID mahasiswa, akses fisik, dan akses jaringan komputer.
Perkembangan terbaru RFID dikembangkan oleh Hitachi, mungkin termasuk pelacakan mata uang sehingga kita tidak bisa menyimpan uang tunai yang tidak terdeteksi.

4. Kamera Lampu Lalu Lintas

Lampu lalu lintas sudah sejak lama menjadi pembantu yang efektif bagi para polisi di Amerika Serikat dalam memburu target mereka.

5. Kamera Komputer dan Mikrofon
Kenyataan bahwa laptop memata-matai anak-anak sekolah umum (atau di rumah) adalah sesuatu yang keterlaluan. Tahun lalu Google secara resmi menggunakan komputer "audio fingerprinting" untuk menggunakan periklanan.
Mereka mengakui bekerjasama dengan NSA, pengawasan jaringan terkemuka di dunia. Komunikasi perusahaan swasta sudah terkena dampak dari kendali komunikasi untuk NSA.

6. Pengawasan Suara Publik (Public Sound Surveillance)
Teknologi ini sejak dulu dipergunakan untuk mendeteksi suara tembakan di tempat umum. Teknologi ini telah diluncurkan di Eropa untuk "memonitor percakapan" di tempat umum.
Sound Intelligence adalah produsen teknologi yang bekerja dalam menganalisis pidato, dan situs web mereka menunjukkan bagaimana dengan mudah dapat diintegrasikan ke dalam sistem lain.

7. Biometrik

Skema otentikasi biometrik yang paling populer digunakan dalam beberapa tahun terakhir adalah Iris Recognition. Aplikasi utamanya adalah entri DNS (Domain Name System), ATM dan program Pemerintah.
Baru-baru ini, jaringan perusahaan dan pemerintah telah menggunakan otentikasi biometrik termasuk analisis sidik jari, pengenalan iris, pengenalan suara, atau kombinasi ini untuk digunakan dalam kartu identifikasi nasional.

8. DNA (Deoxyribo Nucleic Acid)

Darah sejak lahir yang telah diambil untuk semua orang di bawah usia 38. Di Inggris, DNA dikirim ke database rahasia. Beberapa laporan telah mengungkapkan rahasia database Pentagon. DNA Digital sekarang digunakan juga untuk melawan hacker.

9. Microchips

Microsoft HealthVault dan VeriMed menciptakan implan microchip RFID. Microchip untuk melacak binatang peliharaan yang berharga menjadi biasa dan akan diterapkan pada anak-anak kita di masa depan.
FDA (Food & Drug Administration) telah menyetujui teknologi ini untuk manusia dan pemasaran sebagai keajaiban medis.

10. Pengenalan Wajah (Facial Recognition)

Anonimitas wajah di wilayah publik sudah selesai. Cara ini diakui digunakan dalam acara-acara kampanye Obama, acara olahraga, dan yang paling baru-baru ini dalam protes G8/G20 di Kanada. Teknologi ini juga memanen data dari Facebook.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 05 Oct 2014 03:30 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Tujuh anggota TLDM hilang bot karam

Posted: 05 Oct 2014 03:29 PM PDT

KOTA KINABALU 5 Okt. - Seorang pegawai dan enam anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) berpangkalan di Pangkalan TLDM Sepanggar dekat sini dilaporkan hilang ketika melakukan operasi tinjauan menggunakan sebuah bot tempur CB90 di sekitar perairan Pulau Mengalum, kira-kira 102 kilometer dari Labuan, hari ini.

Sumber keselamatan memberitahu, kesemua mereka dikatakan terputus hubungan pukul 10.20 pagi di perairan pulau terbabit selepas bergerak dari pangkalan berkenaan kira-kira pukul 5 pagi.

Katanya, kejadian berlaku ketika cuaca buruk dan pasukan keselamatan sedang berusaha mengesan mereka.

"Bot itu terputus hubungan dengan kapal KD Paus yang turut serta dalam operasi itu setelah kapal tersebut tiba di Pulau Mengalum. Kali terakhir perhubungan antara kedua-duanya adalah pada pukul 10.20 pagi. KD Paus yang diarah melakukan pencarian setakat ini masih gagal mengesan bot tersebut," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sementara itu, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar ketika dihubungi Utusan Malaysia malam ini mengesahkan kejadian terbabit.

"Salah seorang daripada tujuh yang hilang itu adalah pegawai. Kita mengharapkan mereka selamat," tambahnya.

Bot tempur TLDM dilapor terputus hubungan di perairan Sabah

Posted: 05 Oct 2014 03:16 PM PDT

Kota Kinabalu: Tujuh anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) berpangkalan di Sepanggar yang dalam perjalanan ke Stesen Uniform berdekatan Pulau Layang-Layang, Labuan dengan menaiki bot tempur jenis CB90 bernombor panji CB204 terputus hubungan, jam 11.00 pagi tadi.

Sehingga kini bot berkenaan masih belum ditemui dan usaha mencari sedang giat dilaksanakan termasuk bantuan dari Kapal Diraja (KD) Lekiu dan KD Serang.
Difahamkan bot CB204 dipercayai berlepas dari pangkalan TLDM Sepanggar ke Stesen Uniform pada jam 5 pagi bersama KD Paus.

Ketika tiba di lokasi kejadian kira-kira 23 batu nautika di Pulau Mengalom, keadaan laut bergelora dan KD Paus membuat panggilan pada jam 10.35 pagi ke pusat operasi di pangkalan TLDM untuk berpatah balik berikutan cuaca tidak mengizinkan.

Bagaimanapun, CB204 gagal dikesan dan hilang dari pemantauan KD PAUS sebelum terputus hubungan pada jam 1.05 petang.

Sementara itu, Panglima TLDM Laksamana Datuk Seri Abdul Aziz Jaafar menerusi akaun twitternya, mengesahkan kejadian itu dan meminta orang ramai mendoakan keselamatan anggota terbabit.

CB90 adalah antara aset terpenting milik TLDM kerana kemampuannya untuk tiba ke lokasi sasar dalam masa terpantas.

Bot tempur itu juga boleh beroperasi di kawasan air cetek sama ada lautan mahupun sungai atau tasik.

Bot ini turut digunakan oleh TLDM di kawasan-kawasan sensitif termasuk di Sabah bagi menangani sebarang pencerobohan musuh.


Bahana aksi lucah melampau

Posted: 05 Oct 2014 07:15 AM PDT

Gambar hiasan
Tokyo: Polis semalam menyerbu ke atas sebuah kelab lucah di Shinjuku kerana didakwa menawarkan perkhidmatan tanpa lesen yang berselindung di sebalik operasi restoran.

Jurucakap polis semalam berkata, mereka menahan pengurus Kelab Saddle, Kozue Osugi, 41, pada awal pagi kerana membekalkan perkhidmatan seks sadis dan terlampau yang melanggar Undang-Undang Perniagaan Hiburan Dewasa.

Katanya, antara perkhidmatan ditawarkan di 'restoran' Osugi ialah merangsang nafsu pelanggan lelaki dengan jarum atau menyembur mereka dengan air kencing.

Dikenali sebagai "bar perempuan simpanan", Kelab Saddle memang pakar dalam "membenarkan lelaki hidung belang menyembah wanita," seperti diterangkan dalam laman sesawang kelab berkenaan.

Menurut media tempatan, perkhidmatan yang ditawarkan termasuk pelanggan lelaki dipaksa membersihkan tandas bar berkenaan dalam keadaan bogel.

Ketika serbuan semalam, polis merampas tali, cemeti, rantai dan pelbagai peralatan yang digunakan bagi aktiviti seks di kelab berkenaan. - Agensi

Ar

Guru besar ditahan cabul pekerja pejabat

Posted: 04 Oct 2014 09:38 PM PDT

JEMPOL 4 Okt. - Seorang guru besar sebuah sekolah kebangsaan di sini ditahan kelmarin selepas didakwa mencabul
seorang pekerja pejabat sekolah itu dalam satu kejadian pada 30 September lalu.

Suspek lelaki yang berusia 49 tahun itu ditahan di pekarangan Ibu Pejabat Polis Daerah di sini kira-kira pukul 4.20 petang selepas mangsa membuat laporan polis.

Ketua Polis Daerah, Supritendan Hamzah Alias berkata, pihaknya menerima aduan daripada mangsa pada kira-kira pukul 11.30 pagi Khamis lalu.

"Mangsa seorang lelaki berusia 26 tahun telah membuat laporan mendakwa dia telah dicabul oleh suspek pada kira-kira pukul 1 petang 30 September lalu ketika dia sedang baring secara sendirian di atas kerusi malas di dalam biliknya pada waktu rehat.

"Suspek didakwa mendekati sebelum membuka zip seluar mangsa dan memasukkan tangannya. Mangsa yang terkejut cuba melawan dan menghentikan perbuatan suspek," katanya ketika dihubungi di sini.

Berikutan kejadian tersebut kata Hamzah, mangsa mula trauma dan dia telah mengambil masa beberapa hari sebelum membuat laporan polis.

Menurut beliau, pihaknya telah menghantar mangsa ke Hospital Jempol untuk mendapatkan rawatan dan dia telah dibenarkan keluar.

Tambahnya, suspek pula dipanggil datang ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Jempol untuk membantu siasatan sebelum ditahan.

"Suspek bagaimanapun dilepaskan dengan jaminan polis selepas keterangannya diambil mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan kerana mencabul kehormatan.

"Kita juga akan menjalankan siasatan sekiranya ada mangsa-mangsa lain yang terlibat dalam kes ini," ujarnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan