Rabu, 15 Oktober 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Duke of UMNO

Posted: 15 Oct 2014 01:01 PM PDT

Duke of UMNO


PERGHHH..!!! SENARAI 10 PERKARA KHAS UNTUK PAS KUALA KEDAH..???

Posted: 15 Oct 2014 07:17 AM PDT

Yg DiPertua PAS Kawasan Kuala Kedah...
Sejujurnya, kalau la saya ni Ahli PAS di Kedah, rasanya memang saya dah malu besar dah. Mana mungkin sebuah negeri macam Kedah yang pernah ada Presiden PAS yang sehebat arwah Ustaz Fadzil Noor, tiba-tiba ada pulak golongan liberal yang timbul...

Tu belum kira bab Syiah lagi tu... kalau masuk bab Syiah, rasanya teruk la depa nak bertaqiyyah. Tak gitu PAS Kawasan Bukit Bintang?

Dah teruk dah ni... Dah perang besar dah dalam PAS... Sampai keluar "senarai" dahhhh...

 

Ni.. cuba tengok kat sini "10 senarai" tu... 

Rasanya, kalau arwah Ustaz Azizan masih hidup, mungkin dia pun akan tepuk tangan bila perkara yang mampu gugat aqidah dalam PAS tu dihenyak teruk macam ni...

Amacam? Ada berani PAS Kuala Kedah angkat muka? 

GAMBAR-GAMBAR SEKITAR LOKASI & MANGSA KEJADIAN PUTING BELIUNG DI PENDANG...

Posted: 15 Oct 2014 05:13 AM PDT

Korang dah tengok gambar-gambar penduduk kampung di sekitar Kg Alor Besar yang dilanda Puting Beliung baru-baru ni...

Kita dah tengok puting beliung hari tu kat dalam Youtube, kan?

Itu saja? Lepas tengok puting beliung, maka settle? Macamana dengan mangsa yang terkena puting beliung tu? Ada kita kesahkan depa?


Klik kat sini untuk tengok gambar-gambar tersebut....

Seluruh Umat Islam Tak Selesa Kecuali "Depa Tu"...

Posted: 14 Oct 2014 07:17 PM PDT

Jangankan di Kedah, rasanya majoriti umat Islam di seluruh Malaysia memang tak selesa.. Memang kita tak welcome pun orang macam ni... jadi tolong jangan cuba jejak kaki di sini, boleh?

Setahu saya, kat Malaysia ni pun ada spesis macam ni... tapi memandangkan depa tu pemimpin politik, maka pandai ja depa spin sana sini...takmau mengaku depa pun bawak fahaman macam tu...

Mujur la pihak berkuasa sekat ada inisiatif buat sekatan.. ntah kerajaan mana ntah yang sekat fahaman tu... heh! Lebih menarik, kerajaan yang selalu dituduh "kafir" tu la yang susah payah buat penerapan Islam secara fundamental kat Malaysia ni...


Tahniah Kedah kerana menjadi yang pertama diterapkan seminar mencegah fahaman songsang tu... cuba klik di sini untuk tahu cerita sebenar...

Cuma saya nak tanya... agak-agak fahaman-fahaman yang banyak kelirukan Islam tu sapa yang suka bawak masuk? heh!

PEJUANG BANGSA

Posted: 15 Oct 2014 11:28 AM PDT

PEJUANG BANGSA


GUAN ENG MEROYAN PP DIANAKTIRIKAN TUTUP KELEMAHAN SENDIRI @dzainalabidin

Posted: 14 Oct 2014 11:31 PM PDT

Menjawab Tuduhan Ketua Menteri Pulau Pinang Menyatakan Bahawa Pulau Pinang Di"anak tiri"kan Kerajaan Persekutuan.

1. Adalah tidak wajar untuk Ketua Menteri Pulau Pinang mendesak Kerajaan Persekutuan meluluskan satu lagi projek pembesaran lapangan terbang atau pembinaan sebuah lapangan terbang baru di Pulau Pinang dalam masa terdekat memandangkan Projek Pembesaran Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang yang menelan belanja RM250juta baru sahaja selesai pembinaannya hanya kerana Kerajaan Kedah memohon pembinaan sebuah lapangan terbang baru di Kulim.

2. Pada masa Pulau Pinang meraih pelaburan asing yang tinggi, Ketua Menteri mengakui kejayaan tersebut adalah hasil usaha beliau dan Kerajaan Negeri tapi apabila FDI ke Pulau Pinang menjunam/merudum Ketua Menteri menyalahkan pihak lain pula. Ini adalah tindakan kebudak-budakan seorang Ketua Menteri. Penjelasan YB Menteri MITI pada Ahad lalu membuktikan bahawan MITI atau MIDA di bawah Kerajaan Persekutuan tidak pernah menyekat atau menghalang malah MIDA dan MITI terus menggalakkan pelabur asing membuat pelaburan di Pulau Pinang. Keputusan akhir untuk melabur di mana-mana negeri adalah prerogatif pelabur itu sendiri. Adalah tidak wajar bagi Ketua Menteri Pulau Pinang menyalahkan MIDA sekiranya pelabur tidak membuat pelaburan di Pulau Pinang atau memilih untuk membuat pelaburan di negeri-negeri lain dalam Malaysia.

3. Kerajaan Persekutuan memperuntukkan sejumlah RM 3.173 billion dalam RKM10 (2011-2015) untuk pembanguan pelbagai infrastruktur di Pulau Pinang. Peruntukan untuk perkhidmatan kesihatan sahaja berjumlah RM800 juta untuk RMK10. Projek-projek perumahan Kos Rendah, Rumah Kos Sederhana Rendah dan Mampu Milik terus dirancang untuk dibina di atas tanah-tanah milik agensi-agensi Persekutuan. Sehingga kini sejumlah 33,000 unit rumah sudah dalam perancangan termasuk 9444 unit yang telah dikemukakan Permohonan Pelan Kebenaran Merancang kepada Pihak Berkuasa Negeri dan menanti kelulusan.

4. Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Pulau Pinang telah mengemukakan rayuan kepada Kerajaan Persekutuan supaya projek pembangunan semula Pangkalan TUDM Butterworth tidak diteruskan dan menanti jawapan dari pihak Kerajaan Persekutuan. Ketua Menteri Pulau Pinang tidak perlu gusar mengenai projek ini kerana status projek masih di peringkat pertimbangan Kerajaan Persekutuan.

5. Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Pulau Pinang dimaklumkan bahawa pengurusan Penang Port Sdn Bhd telah memohon untuk mengadakan pertemuan dan memberi taklimat kepada Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

6. Ketua Menteri Pulau Pinang seharusnya berusaha untuk mengadakan hubungan baik dan mengelak berkonfrontasi dengan pimpinan negeri-negeri jiran Pulau Pinang. Masalah sumber air mentah dari Kedah dan Perak boleh diselesaikan melalui perundingan di antara negeri-negeri terlibat.

7. Sejak DAP menjadi kerajaan di Pulau Pinang pada Mac 2008, Kerajaan Persekutuan tidak pernah meng"anak-tiri"kan rakyat Pulau Pinang. Walaupun ada pihak-pihak mendesak supaya kerajaan mengkaji semula peruntukan-peruntukan untuk Pulau Pinang; Kerajaan Persekutuan terus memperuntukkan berbilion-billion ringgit peruntukan untuk pembinaan Jambatan Ke2 Pulau Pinang, Geran untuk Projek Pembesaran Empangan Mengkuang, Projek-projek Tebatan Banjir, Menaiktaraf Jalan-Jalan Persekutuan, Menaiktaraf Hospital dan klinik-klinik kesihatan, Sekolah-sekolah Menengah dan Rendah dan lain-lain kemudahan awam untuk rakyat. Kerajaan  Persekutuan telah dan akan terus berlaku adil kepada rakyat Pulau Pinang dan tidak akan sama sekali menjadikan Pulau Pinang sebagai anak tiri yang diabaikan.


Dato' Zainal Abidin Osman
Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Pulau Pinang
15 Oktober 2014

IPOHMALAY

Posted: 15 Oct 2014 09:18 AM PDT

IPOHMALAY


Harga minyak dunia jatuh

Posted: 15 Oct 2014 08:36 AM PDTHarga minyak dunia jatuh ke paras terendah dalam tempoh 4 tahun kepada kira-kira US$81 setong ketika rasionalisasi subsidi bahan bakar petrol dan diesel diberlakukan dengan kenaikan harga minyak di negara ini dua minggu lalu.

Ini dikatakan berpunca dari lebihan bekalan yang berlaku di pasaran dunia.

Memahami keadaan ini dan hasrat pengurangan hutang negara yang dilihat satu langkah untuk memastikan masa depan negara yang lebih baik untuk diwariskan, adalah seharusnya harga minyak tidak dinaikkan lagi selagi harga minyak dunia tidak kembali melepasi US$100 setong.

Oil prices reach new depths on oversupply

AFP


Oil prices reached new multi-year low points on Wednesday owing to a supply glut and weak global demand, analysts said.
Brent struck $83.37 a barrel -- the lowest level for nearly four years -- and the WTI contract dropped to $80.37, a point last seen more than two years ago.
In later deals, Brent North Sea crude for delivery in November stood at $84.06 a barrel, down 98 cents compared with Tuesday's close.
US benchmark West Texas Intermediate (WTI) for November was down $1.16 at $80.68.
"For as long as OPEC makes no move to tackle this threat of a massive oversupply by reducing production, prices are likely to continue to fall," said Commerzbank analyst Carsten Fritsch.
Currently, members of the Organization of the Petroleum Exporting Countries, such as kingpin Saudi Arabia, are in fact slashing the prices they charge customers for their crude in order to gain market share.
The International Energy Agency on Tuesday said it expects demand to have risen by just 700,000 barrels per day to 92.4 million barrels per day this year, 200,000 fewer than its previous growth forecast.
Market-watchers have blamed the slump in demand on weak growth in China, the world's biggest energy consumer, and the eurozone, which some analysts have warned is flirting with recession.
Adding to the pain is an oversupply of the black gold caused by strong US production of shale gas and a return of Libyan oil on to the market after facilities that were closed due to civil unrest resumed operations.
"At some point, dwindling oil prices should be a positive for businesses but global headwinds, which include an Ebola outbreak and signs of slowing growth in China and Europe, have the upper hand for now," said Desmond Chua, market analyst at CMC Markets in Singapore.
DBS Bank of Singapore pointed to concerns over weak growth in Europe's core economies France, Germany and Italy.
"We're not talking about Portugal and Greece anymore. It's the big guys that are shrinking," it said, adding that "the eurozone is on the cusp of its third recession in five years".DAP hina PAS. Tahaluf siyasi ala PAS menjadikan PAS bahalul siyesli

Posted: 15 Oct 2014 01:42 AM PDT

Tentu Melayu  dalam PAS akan berkata "biarlah mereka nak kata apa... tahaluf siyasi kita terus berjalan.. asal bukan UMNO ". Walaupun dah diejek dengan gelaran 'Parti Konek Getah' hasil bahalul siyesli mereka. Kita dalam seronok melihat PAS diperhanjengkan, kita sebenarnya kesian. Yang diperhanjengkan itu ialah orang kita juga. Sebangsa dan seagama. Yang menjadikan kita marah juga ialah Islam bukan mutlak agama orang PAS. Ia agama 1 billion orang di dunia. Tetapi itu pilihan mereka. Spesis bodoh tak boleh diajar katakan. Tentulah tetap dengan Pertubuhan Bangsat Bangsat bersatu mereka. Itulah balasan untuk mereka akibat sikap mereka yang sesama Muslim pun dok angkuh menyemarak api permusuhan. Kerana kaki para bangsat berkulup kini mampu memijak muka orang-orang PAS, mereka peduli apa kalau menghina Islam pun?
Sebentar tadi Keris ada tulis pasal Teresa Kok dan Eli Wong hina dan perlekeh PAS. Ini cerita pasal 'Pembabi DAP' yang sangat biadap dan suka mencarut. Orang yang terkenal dengan makian dalam ceramahnya ini kini menghalakan senapangnya kepada PAS.

PAS pada Hew adalah ancaman. Sebab itu Hew sudah mula memberi gelaran yang hina kepada PAS iaitu 'Islamic Rubber Cock Party'. Kedua dia menghina Islam apabila membuat gelaran begitu.

Bacaan lanjut : KERIS 7 LOK


Sementara itu :


Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pas Selangor, Saari Sungip (Hulu Klang) dan Hasnul Baharuddin (Morib) sebagai tidak siuman sekiranya mengambil keputusan keluar daripada parti itu.

Beliau berkata, kedua-dua ADUN yang digantung keahlian selama setahun itu tidak mempunyai alasan kukuh untuk berbuat demikian kerana mereka bertanding dan menang di kawasan masing-masing di atas tiket Pas pada pilihan raya umum lalu.

"Mahu pindah parti, itu dia punya pasal. Tetapi kalau pindah juga, ertinya dia akan berdepan dengan rakyat yang selama ini memilih dia kerana dia berkempen untuk Pas.

PM Najib hadiri perlantikan Jokowi sebagai Presiden Indonesia 20 Oktober ini

Posted: 15 Oct 2014 12:44 AM PDT

Perdana Menteri akan menghadiri majlis perlantikan Joko Widodo sebagai Presiden Indonesia ketujuh pada 20 Oktober ini.

Rabu, 15/10/2014 12:11 WIB

Ini Daftar Pimpinan Negara yang Dijamu Jokowi Usai Pelantikan Presiden

Ahmad Toriq - detikNewsJakarta - Jokowi-JK akan menjamu pimpinan negara sahabat di hari pelantikan presiden dan wakil presiden 20 Oktober 2014. Ini daftar pimpinan negara yang akan dijamu Jokowi-JK.

"Yang akan dijamu hanya pimpinan negara," kata Sekjen MPR Eddie Siregar saat dikonfirmasi detikcom, Rabu (15/10/2014). Para dubes dan menlu tak akan ikut jamuan itu.

"Tempatnya sedang dipersiapkan," ujar Eddie.

Berikut daftar pimpinan negara yang akan menghadiri pelantikan Jokowi-JK berdasarkan keterangan Sekjen MPR:

- Sultan Brunei Darussalam Hassanal Bolkiah
- Presiden Timor Leste Xanana Gusmao
- Gubernur Jenderal Papua Nugini Michael Ogio
- Perdana Menteri Malaysia Najib Tun Razak
- Perdana Menteri Haiti Laurent Lamothe
- Perdana Menteri Singapore Lee Hsien Loong
- Perdana Menteri Australia Tony Abbott
- Perdana Menteri Thailand Prayuth Chan-ocha
- Utusan pemerintah Jepang, Mantan Perdana Menteri Jepang Yasuo Fukuda

Pelajar SJKC tidak mahir berbahasa Melayu - Dr. Teo

Posted: 14 Oct 2014 07:46 PM PDT

Kecacatan utama seseorang warganegara ialah apabila tidak fasih bahasa kebangsaan negaranya sendiri padahal di negara itulah dia membesar dan mencari makan. Padahal mengaku-ngaku dengan lantang diri mereka juga warganegara. BUKAN SAHAJA DIKATEGORIKAN SEBAGAI CACAT, MALAH MENDATANGKAN RASA TIDAK SENANG! Kategori warga jenis apakah ini?

Perkara sebegini yang tidak pernah wujud di mana-mana negara di dunia. Malah jika berlaku, tentu sekali akan berlaku tindakbalas yang membawa kepada gangguan ketenteraman. 

Bukankah ini bukti bahawa masyarakat majoriti di negara ini sangat bertoleransi sehingga ke tahap tidak masuk akal. Eh, malah dituduh rasis pula?

Maka dengan itu, tidak hairanlah sentimen tidak senang terhadap sekolah vernakular semakin meningkat di kalangan kaum pribumi di negara ini, yang jelas sekali kini terlihat sebagai  antara punca gangguan sosial di masa hadapan.

Bukan membenci Bahasa Mandarin. Tidak. Tetapi membenci produk-produknya yang umpama rakyat Tiongkok, menyemak di bumi Nusantara. SEDARLAH DIRI WAHAI HUAREN.


Pelajar SJKC perlu kuasai bahasa Mandarin dan Melayu

KOTA BHARU 14 Okt. Pelajar sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) perlu menguasai bahasa Melayu dengan baik sebagaimana mereka fasih menggunakan bahasa Mandarin.

Felo Utama Institut Kajian Etnik (KITA) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Datuk Dr. Teo Kok Seong berkata, perimbangan tahap penguasaan di antara keduadua bahasa itu adalah perlu bagi memastikan perpaduan dalam kalangan rakyat negara ini terus kukuh.

Menurutnya, buat masa ini perimbangan tahap penguasaan keduadua bahasa itu dalam kalangan pelajar SJKC tidak wujud apabila mereka hanya menguasai bahasa Mandarin.

"Jadi, para pelajar di SJKC perlu mengimbangi penguasaan bahasa Cina dan Melayu ini dengan baik. Jika mereka dapat menguasainya maka tidak akan lagi timbul SJKC lebih kepada satu kaum sahaja.

"Di SJKC, 85 peratus pelajarnya adalah kaum Cina dan selebihnya terdiri daripada kaumkaum lain seperti Melayu, India, Siam dan sebagainya. Jika perimbangan ini wujud saya percaya ia akan dapat mengukuhkan perpaduan dalam kalangan masyarakat yang berbilang kaum di negara ini," katanya selepas Wacana Permartabatan Bahasa Melayu Sempena Karnival Bahasa Melayu di Institut Perguruan Kota Bharu (IPKB), di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang meminta SJKC meningkatkan penguasaan bahasa Melayu dalam kalangan muridnya bagi membolehkan mereka menggunakan bahasa kebangsaan itu dengan lancar dalam percakapan.

Kok Seong memberitahu, pergaulan antara para pelajar pelbagai kaum di SJKC sebenarnya sudah wujud namun mereka menggunakan bahasa Mandarin sebagai perantaraan dan bukannya bahasa Melayu.

Katanya, keadaan itu menyebabkan pelajar tersebut terbawabawa untuk menggunakan bahasa Mandarin sebaik sahaja mereka melangkah ke alam pekerjaan.

"Jika perimbangan ini dapat dilakukan, SJKC mampu melahirkan pelajar yang mampu menguasai bahasa Mandarin dan Melayu dengan baik," katanya.Artikel Penuh: UTUSAN 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Anwar Ibrahim kecewa Ulil Abshar disekat masuk Malaysia

Posted: 14 Oct 2014 04:39 PM PDT

Ketika ratusan pembaca portal berita di Indonesia memuji tindakan Malaysia menyekat kemasukan pengasas Jaringan Islam Liberal, Ulil Abshar Abdalla, Anwar Ibrahim, di belakang penjilat punggungnya meluahkan kekecewaannya atas sekatan tersebut.

Seperti yang dilaporkan sebuah portal berita Indonesia, Anwar memberi gambaran bahawa rantau ini yang bergerak ke arah Islam konservatif adalah merupakan satu trend yang tidak sihat.

Walaupun dikenali sebagai penyokong kuat Islam liberal, dengan bukti-bukti hubungannya dengan Ulil Abshar, sosok yang dianggap sesat oleh Majlis Ulama Indonesia dan kalangan rakyat Indonesia yang mencintai Islam, ramai ulama politik di Malaysia yang ketagih hasil lendir politik kafir, masih bermuka-muka dan menyokong Anwar Ibrahim. Bayangkanlah jika si tua ini jadi Perdana Menteri. Pemuka-pemuka agama yang menyokongnya hanya menjadi pelapik kaki alas di depan pintu. Pun masih tentu menyokongnya. Kerana apa? Kerana ketagihan hasil lendir politik kafir. Semoga mereka dan agenda mereka diberi balasan setimpal kelak.


Anwar Ibrahim sayangkan pelarangan Ulil masuk MalaysiaReporter : Iqbal Fadil 
Merdeka.com - Tokoh Jaringan Islam Liberal (JIL) Ulil Abshar Abdalla dilarang masuk Malaysia untuk hadir dalam diskusi panel berjudul 'Religious Fundamentalism Threat in This Century' di Kuala Lumpur pada 18 Oktober mendatang.

Ulil mengungkapkan, Persatuan Ulama Malaysia (PIM) telah melayangkan protes untuk menentang partisipasinya dalam acara tersebut.

"Dan sekarang saya dilarang masuk ke Malaysia," ujar pria yang juga politikus Partai Demokrat ini.

Mantan Wakil Perdana Menteri MalaysiaAnwar Ibrahim yang juga dikenal sebagai tokoh oposisi menyayangkan pelarangan itu. Dia pun mengomentari kicauan Ulil melalui akunnya @anwaribrahim.

"Must allow reasoned discourse NOT ban! "@ulil: Authority might ban my entrance to Malaysia. But Islamic progressive ideas can't be stopped." tulis Anwar

Ulil dalam twitternya menjelaskan, dia mendapat undangan untuk hadir dalam diskusi yang diselenggarakan oleh IRF (Islamic Renaissance). "Tapi sayangnya, kehadiran saya tidak akan terjadi," tulis Ulil dengan berbahasa Inggris lewat akun Twitter-nya, @ulil, Selasa (14/10).

Ulil mengaku sedih pelarangan ini terjadi ketika komunitas Muslim memerlukan dialog lebih untuk membendung radikalisme di tengah-tengah mereka.

"Seperti di Indonesia, tren Islam konservatif kelihatan meningkat di Malaysia. Dan ini bukan berita baik bagi Muslim di Nusantara," ujarnya.

Rakyat Indonesia puji Malaysia sekat masuk Ulil Abshar

Posted: 14 Oct 2014 10:45 AM PDT

Larangan Malaysia ke atas kemasukan seorang warga Indonesia yang merupakan pengasas Jaringan Islam Liberal, Ulil Abshar Abdalla mendapat pujian dari pembaca di Indonesia pada ruangan komen sebuah artikel berita yang melaporkan bahawa Indonesia tidak akan melakukan perkara yang sama yang dilakukan oleh Malaysia.Rata-rata memuji ketegasan negara ini membendung pemecah belah agama dari menyusup masuk dan menjalankan agendanya.

Selasa, 14/10/2014 19:10 WIB

Ulil Dilarang Masuk Malaysia, ini Reaksi Menag Lukman Hakim

Gagah Wijoseno - detikNews
FOKUS BERITA
Jakarta - Pendiri Jaringan Islam Liberal (JIL) Ulil Abshar Abdalla dilarang masuk ke Malaysia. Ulil sejatinya menjadi pembicara dalam diskusi tentang fundamentalisme. Apa kata Menag Lukman Hakim soal pelarangan Ulil masuk Malaysia ini?

"Saya tentu menghormati kebijakan Pemerintah Malaysia yg memiliki otoritas mencekal saudara Ulil Abshar Abdalla masuk ke wilayah Malaysia untuk berbicara tentang Islam di sana. Mereka punya alasan tersendiri yang patut kita hormati," kata Lukman, Selasa (14/10/2014).

Namun Lukman menegaskan, di Indonesia tak akan berlaku larangan di Malaysia. Perbedaan keagamaan mesti didialogkan.

"Tapi di Indonesia, saya berharap Pemerintah kita tak perlu lakukan larangan seperti itu. Sekeras, setajam, dan sebesar apapun perbedaan antarkita dalam hal pemikiran keagamaan, justru harus terus diupayakan untuk didialogkan guna mendapatkan pemahaman titik-titik persamaan dan perbedaannya," jelas Lukman.

"Selama pikiran-pikiran itu tidak mengajak kepada makar atau penistaan dan penodaan atas pokok-pokok suatu paham agama, maka perbedaan yang ada justru perlu terus didialogkan. Kita harus menjaga dialog paham pemikiran dalam intra dan antar agama secara santun, semata-mata demi meningkatkan kualitas peradaban kemanusiaan kita, buk
an justru sebaliknya," tutupnya.


 • Wednesday, 15/10/2014,00:10:58
  Rocky Bloom
  gak ada bedanya JIL sama FPI.. yg satu ngerusak fasilitas umum dan kamtib yang satu nya lagi ngerusak akidah.. pantas dua2 nya di gantung.. kebebasan kok dibanggakan.. ya perlu ada ukuran dong
 • Tuesday, 14/10/2014,23:59:09
  Ahmad Haidar
  ulil perusak islam.salut u malaysia
 • Tuesday, 14/10/2014,22:58:14
  Jumadi123 @jumadi123
  Halah indonesia santun apanya? FPI, FUI, HT, Isis... Perusak nama islam semua
 • Tuesday, 14/10/2014,22:47:05
  Aisla @aisla
  Indonesia santun yg keblinger...harus tegas kayak malaysia.salut tuk malaysia
 • Tuesday, 14/10/2014,22:47:04
  Anthonius.adhi.soedibyo@anthonius.adhi.soedibyo
  Walah ngurusin yg fundamentalis spt FPI dan lainnya aja ga bisa.. mmg bagus Malaysia itu.. disana beragam ras dan agama bisa menjadi satu dan berbaur serta menghargai.. ga kayak disini.. yang minoritas diinjak-injak, dituduh menzolimi yg mayoritas.. masuk akal ga tuh? Lihat aja tuduhan FPI dan sebagian masyarakat yg menolak Ahok menjadi gubernur Jakarta..
  • Tuesday, 14/10/2014,21:00:41
   Massasmito @massasmito
   Dua Jempol kanan untuk Malaysia...
  • Tuesday, 14/10/2014,20:33:00
   guenih1 @guenih1
   Good Job pemerintah Malaysia, Ulil itu lebeih berbahaya dibanding virus EbolaReply
 • Tuesday, 14/10/2014,22:33:31
  Rahmat Kurnia @rahmatalkeren
  ulil agamanya dolar dpat beasiswa jdi antek asing. . . ngak pnya harga diri
 • Tuesday, 14/10/2014,15:41:22
  Henset @henset
  Ulil Belajar Agama Islam di \Amerika\ yg jelas jelas bukan Negara tempat islam di lahirkan,,,Gimana dia Mau sependapat dengan Ulama Kita...Kalo Malaysia Punya Sikap Seperti itu \HEBAT\.....Preventive sebelum terjadi hal buruk.
 • Tuesday, 14/10/2014,22:07:14
  Asal-comen @sujoniman
  Biar dipilih jd mentri agama lagee ya?
 • Tuesday, 14/10/2014,22:02:30
  jokergituloh @jokergituloh
  eh tumben waras menag yang ini.. dibanding yg kemarin.. wkwkwkwk
Tuesday, 14/10/2014,16:00:34
Kaos Kaos Bandung @anehbangetidih
di malaysia tindakan hukumnya tegas, salut! makanya tidak ada ormas radikal macam FPI di sono,,pesantren abu bakar baasyir aja langsung di tutup sebelum ada kasus apapun, cuma berdasarkan ajaran2nya yg membahayakan!

 • Tuesday, 14/10/2014,15:19:08
  Taijah1309 @taijah1309
  Malaysia hebat.
 • Tuesday, 14/10/2014,15:14:10
  DIAT83 @diat83
  Salut buat pemerintah dan lembaga Islam Malaysia...! hanya ketegasan yang bisa meredam ajaran2 kaya gini, makanya dimalaysia itu jarang ada konflik antara, ataupun antar umat beragama
Tuesday, 14/10/2014,15:25:30
tekun @tekun
Malaysia bisa jadi contoh buat penguasa Indonesia dalam hal ketegasannya thd perusak aqidah Umat islam... Masyarakat malaysia tidak salah dlm memilih pemimpin...salut...
 • Tuesday, 14/10/2014,15:08:45
  N.seno.w
  malaysia memang hebat....bisa tegas...kalo indonesia semua serba abu2...banyak mafia, preman, koruptor tapi tampangnya innocence semua...ga merasa salah...hebat to...indonesia hebat
 • Tuesday, 14/10/2014,15:01:30
  endlessgain @endlessgain
  Gw demen sama M\apos;sia yg tegas kayak begini nih!!!!
 • Tuesday, 14/10/2014,14:58:53
  Antingapusi @antingapusi
  Jangan beri kesempatan manusia macam ulil untuk mengembangkan pikiran kotornya
 • Tuesday, 14/10/2014,14:58:47
  Anto Loco @kaliadra
  setuju Datuk....
 • Tuesday, 14/10/2014,14:56:58
  congor13 @congor13
  klo FPI militan mgkn nih org tinggal nama doang
 • Tuesday, 14/10/2014,14:55:04
  Andri Bimasakti @andri_bimasakti
  Pak Dato, saya setuju. Ulama di indonesia pernah meghalalkan dia utk di bnh.
 • Tuesday, 14/10/2014,14:52:44
  Iswan Asari @iswan_asari
  Good, untuk masalah yang satu ini sata setuju dengan Malaysia

Selasa, 14/10/2014 08:23 WIB

Dubes Malaysia Cek Soal Pencekalan Pendiri JIL Ulil Abshar

Taufan Noor Ismailian - detikNews
Pendiri Jaringan Islam Liberal (JIL) Ulil Abshar Abdalla dicekal masuk Malaysia. Ulil akhirnya tak bisa hadir sebagai panelis dalam diskusi yang bertema fundamentalisme. Permintaan cekal datang dari Persatuan Ulama Malaysia.�
14 KomentarKirim Komentar
 • Tuesday, 14/10/2014,09:42:41
  meirevolt
  Bagus!
 • Tuesday, 14/10/2014,09:42:20
  E_ledon @camelpo
  Giliran ust Felix Siaw di cegah di AS dan Aust,kita jg harus maklum ya? Jangan marah! Hehehe,,,,
 • Tuesday, 14/10/2014,09:41:59
  Edhy Gatot @edhy.gatot
  kalau dirasa banyak mudhorotnya dengan hadirnya manusia ini ya pasti lebih baik dicegah, karna menyangkut akidah bagi yang medengarkan....kalau tidak siap dalam arti ilmu....bisa galau...
 • Tuesday, 14/10/2014,09:29:26
  Alexsjiwabrata @alexsjiwabrata
  ulama-ulama kita harus banyak belajar dari ulama malaysia
 • Tuesday, 14/10/2014,09:29:06
  Salwa Binti Syam @salwaputri_capoa
  Indonesia mana brani ngurusin mslh kyk gni,,kalo ngurusin proyek baru jagoooo
 • Tuesday, 14/10/2014,09:12:40
  Nathandinata
  MUI harus belajar ke Majelis Ulama Malaysia,berkaca,berkaca dan berkaca
 • Tuesday, 14/10/2014,09:03:35
  Cahsoropadan @cahsoropadan
  Klo jaman Rasulullah org spt ulil ini sudah dipancung..
 • Tuesday, 14/10/2014,08:58:23
  aries purnomo @purnomoaries
  Uliilll,,,Weleh,weleehh,, Pen cekalan Pak Ulil oleh Pemerintah Malaysia sangat tepat!! JIL,,berpotensi merusak kemurnian Islam!!
 • Tuesday, 14/10/2014,08:58:11
  ibrahim_plbg @ibrahim_plbg
  seharusnya di indonesia juga di cekal orang seperti ini ngak ada manfaatnya, menyebarkan islam liberal merupakan perusak Agama Islam.
 • Tuesday, 14/10/2014,08:47:17
  Smilikiti @smilikiti
  alhamdulillah.
 • Tuesday, 14/10/2014,08:41:04
  gedebug @gedebug
  paham liberalisme itu tidak cocok di asia, jangan memaksakan kehendak
 • Tuesday, 14/10/2014,08:40:27
  Jogja Hebat @jogjahebat
  Kasihan Bumi Indonesia menangis ditempati Ulil
 • Tuesday, 14/10/2014,08:36:39
  gedebug @gedebug
  indonesiapun seharusnya menolak ulil..
 • Tuesday, 14/10/2014,08:34:29
  Jogja Hebat @jogjahebat
  Memang harus dicekal

bumiyang

Posted: 15 Oct 2014 03:38 AM PDT

bumiyang


Habis Madu...Khalid Dibuang??? YB Elizabeth Begitu Gembira di Pesta Arak, Khalid di Mana???

Posted: 14 Oct 2014 11:37 PM PDT

Lucutkan Sahaja Kewargaan Pencuri dan Penjual Subsidi???

Posted: 12 Oct 2014 08:09 PM PDT

tunku

Posted: 15 Oct 2014 03:15 AM PDT

tunku


Ahmad Maslan: No plans to privatise KTMB

Posted: 15 Oct 2014 02:14 AM PDT


The Government has no plans to privatise Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), the Dewan Rakyat was told Wednesday.

"If anyone has heard that KTMB is to be privatised, I w

Deputy Finance Minister Datuk Ahmad Maslan said the Government was instead striving to transform KTMB's operations and services and strengthen its financial position.

"Hopefully, the transformation will enable make KTMB profitable," he said when replying to a supplementary question from Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad (BN-Mersing) during question time.

The original question came from Lee Boon Chye (PKR-Gopeng) who had wanted to know the financial performance of KTMB after being incorporated in 1992.

Ahmad said several initiatives had been adopted to restore the railway company's financial position through the KTMB Transformation Laboratory that was established with the help of the Performance Management and Delivery Unit (Pemandu).

The initiatives included a review of passenger fares and cargo charges, rescheduling of the time table or termination of unprofitable services and a focus on maintenance, he said.

 "The implementation of these initiatives is expected to enable KTMB to garner a profit of RM33.1mil in 2015. With a better financial position, KTMB will be able to continue with its services in a sustainable manner without having to depend on financial aid from the Government," he said.

He said several factors contributed to the losses suffered by KTMB, such as low fares, high cost of operations involving maintenance of wagons, cost of electricity and diesel consumption, and cost of manpower.

Taipingmali (tm)

Posted: 15 Oct 2014 01:23 AM PDT

Taipingmali (tm)


Thanks Mr Police for your actions against this pariah

Posted: 14 Oct 2014 02:57 PM PDT
M. Krishnan, 58, was arrested by police on Saturday at his low-cost flat in PPR Sri Alam, Sungai Besi, to facilitate investigations.

He was remanded for a day to assist police in their probe into intentional insult with intent to provoke breach of peace and criminal intimidation. Krishnan has been released on police bail.

Sentul police chief Assistant Commissioner R. Munusamy confirmed the incident, saying police were wrapping up their investigations.

"The investigation papers will be passed to the Attorney-General's Chambers this week," he told The Malaysian Insider.

Putrajaya cut fuel subsidies on October 2 by raising the price of RON95 petrol and diesel by 20 sen a litre.

A photo purportedly showing Krishnan was published on Facebook by the "Friends of BN – Barisan Nasional" page.

Krishnan was allegedly photographed during a protest against the fuel price hike outside Parliament on October 8. The protest was also against the goods and services tax (GST), which will come into effect in April next year.

Krishnan was criticised by social media users after the photograph was circulated online, especially on the Friends of Barisan Nasional Facebook page.

Munusamy said police had made several recommendations in their investigation papers but declined to elaborate further.

"The Attorney-General will made a decision on the case," Munusamy said.

This is not the first time an individual has gotten into trouble with a perceived insult of Najib or his likeness.

In December 2011, student activist Adam Adli Abd Halim was arrested by police for bringing down a flag bearing Najib's image outside the Umno headquarters at the Putra World Trade Centre.

Adam was later suspended for three semesters by Universiti Pendidikan Sultan Idris, where he was studying at that time. – October 14, 2014.- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/odd-job-worker-arrested-for-allegedly-insulting-najib#sthash.tnVdlqB1.dpuf

Majlis Korban Masjid Kg Expo Lagha

Posted: 14 Oct 2014 07:05 AM PDT

Ini lah lembu yang di sembelih di bahagian dapur rumah kosong di rumah Mohd Azam

Rumah di belakang ialah rumah Penghulu Azam ( Homestay Azama)


Baru-baru ini Taipingmali telah menulis isu khutbah solat sunat aidil adha di Masjid Kg Expo dan mengundang kemarahan Pengerusi Masjid iaitu Mohammad Azam.

Taipingmali mengkritik khatib jemputan secara kecemasan oleh AJK Masjid dan perubahan mengenai iman dan khatib telah diumumkan oleh Tuan Iman Wahid. 

Pengumuman Iman Wahid menunjukkan beliau jelas menggambarkan rasa kurang senang dengan perubahan yang dibuat pada saat-saat akhir. Dari cara beliau bercakap telah menunjukkan beliau terpaksa menerima arahan.

Zakaria Ahmad bukan dari Kg Expo, beliau juga pernah menggemparkan negara kerana berdoa untuk Lim Guan Eng dalam satu solat Jumaat di Pulau Pinang.

Ekoran itu Mohammad Azam membalas kritikan Taipingmali dengan membuat sidang media bersama akhbar yang sentiasa bersinar-sinar memihak kepada pembangkang.

Pak Ngah mantan Adun Beruas pernah melahirkan kekecewaan dengan akhbar ini kerana lebih mengejar wakil rakyat Dap daripada wakil rakyat BN. 

Dalam akhbar yang bersinar-sinar itu, pengarang tidak menyebut nama blog Taiping mali dan jelas wartawan yang bersinar-sinar tersebut tidak meneliti tulisan dalam blog. Ia jelas menonjolkan kesilapan fakta, iaitu nama wakil rakyat Dap yang rajin turun ke Masjid Kg Expo dan menaja majlis berkhatan beramai-ramai pada setiap hujung tahun sejak 2008. Wartawan menyebut nama Ngeh Ko Ham pada hal dalam blog tertulis Nga Kor Ming.

Selepas Taipingmali menyalin semula keratan akhbar tersebut, Mohd Azam mantan penghulu telah melatah buat kali ke tiga. Beliau telah menggunakan mimbar masjid pada Jumaat lepas untuk menghentam Taipingmali sebelum khutbah.

Beliau tidak mengaitkan isu khutbah dan kesilapan anaknya mengimamkan solat sunat tetapi menghentam Taipingmali mengenai isu lembu korban.

Katanya Umno Kampung Expo telah menceroboh rumah beliau dan menyembelih lembu serta melapah daging dan mengotorkan kawasan belakang rumah beliau. Tambahnya bukan sahaja tidak memberikan sebahagian panggu ke atas nama beliau malah sedikit pun daging lembu tersebut tidak diberikan kepadanya. 

Ratusan makmum yang datang awal ke masjid dapat mendengar kata-kata lagha Mohd Azam.

Untuk makluman penduduk Kg Expo dan jemaah luar yang bersolat di masjid tersebut pada 10 Oktober lalu izinkan Taipingmali menjelaskan keadaan sebenar.

Pada hari Khamis Dato Shalimin Ketua Umno Taiping telah menyumbang  77 ekor lembu kepada surau dan masjid seluruh parlimen Taiping dan kepada badan-badan kerajaan seperti tentera, polis dan penjara.

AJK  Masjid Kg Expo seperti tahun-tahun lalu tidak pernah hadir dalam majlis penyerahan tersebut walaupun jemputan rasmi dikeluarkan.

Oleh itu Ketua Kampung JKKK Kg Expo  telah menerima akad untuk diserahkan lembu tersebut kepada pihak masjid, tetapi setelah lori membawa lembu dan apabila hendak diturunkan di dalam kawasan masjid, pihak masjid enggan menerimanya, maka lembu tersebut diletakkan dirumah penghulu Azam. Sepatutnya Penghulu Azam menolak terus lembu tersebut tetapi yang peliknya kenapa beliau menyimpan lembu tersebut di belakang dapur rumah kosong di sebelah rumahnya?

Apa muslihat beliau yang sebenarnya?

Pada hari Sabtu Ketua Kampung telah mendapat maklumat bahawa lembu tersebut berada di rumah Pengerusi Masjid Mohd Azam. 

Dalam perbualan petang itu Azam menyebut bahawa masjid tak dapat terima lembu tersebut kerana pihak masjid sudah ada 10 ekor lembu untuk dikorbankan pada hari Ahad 5 Oktober 2014. Antara alasan lain ialah beliau menyebut lembu ini kurus dan 10 ekor lembu yang ada di dalam kawasan masjid semua nya besar dan gemuk-gemuk. Secara tak langsung beliau memperlekehkan lembu yang disumbangkan  oleh Dato Shalimin kepada Masjid Kg Expo. 

Oleh itu Ketua Kampung bersama Ketua Umno Kg Expo telah berbincang dengan Pak Anjang untuk menambah seekor lagi lembu menjadikan jumlah 4 ekor untuk disembelih pada hari tersebut di Surau Jalam Kolam 8, Kg Expo.

Oleh kerana jelas Pengerusi Masjid Penghulu Azam menolak lembu tersebut maka, seramai 15 orang tenaga kerja serta tukang sembelih telah ke rumah Azam untuk menyembelihkan di sana juga. Lembu tersebut bukan lah lembu cucuk hidang, dan sukar untuk mengangkut ke Jalan Kolam 8, jadi keputusan yang diambil ia mesti disembelih disitu dan potongan di bawa ke Dewan Kolam 8 menggunakan kereta dan motosikal.

Tukang pakar lapah telah menjalankan tugas dengan cukup sempurna, daging sembelihan sedikit pun terkena tanah mahupun rumput. Selesai melapah bahagian dalaman dan kulit di tanam di situ juga dan semua tenaga kerja membersihkan kawasan seperti sedia kala. cumanya rumpun serai habis rosak kerana lembu yang tidak biasa dengan tali sering melompat dan cuba melepas diri dari awal lagi.

Satu lagi kami agak terkejut melihat lembu itu minum air dari dalam mangkuk tandas orang sakit, bekas atau ketur itu ialah plastik berwarna biru yang boleh dibeli di farmasi untuk orang sakit.

Lembu tersebut telah diberikan panggu kepada seramai 7 orang dan tidak memasukkan nama Mohd Azam,  oleh kerana daging tersebut dipotong dan ditimbang di Dewan Kolam 8 maka tidak sedikit pun diberikan kepada Azam.

Malah,  Azam hanya keluar dari rumah dengan membawa smart phone merakam gambar dari jauh sahaja. selepas merakam gambar dari jauh beliau terus masuk ke dalam rumah dan tidak memperdulikan tenaga kerja yang sedang melapah daging lembu tersebut.

Jadi mengapa beliau mempersoal pula di dalam masjid, bahawa nama beliau tidak dimasukkan sebahagian daripada 7 individu , kenapa pula teringin nak makan daging tersebut, pada hal sehari sebelum itu beliau menghina lembu tersebut kononnya kurus. 

Apa kes nak mempertikai gemuk atau kurus lembu korban? Mana hadis nya yang melarang penyembelihan lembu kurus untuk ibadat korban? Apa kah Azam tidak mengetahui syarat-syarat yang perlu dipatuhi dalam ibadat korban?

Okay selesai bab itu. 

Majlis Korban 10 ekor lembu lebih lagha.......

Lebih kurang jam 10.00 pagi suasana hiruk pikuk di masjid itu mengalahkan  Funfare. Riuh rendah satu kampung dengan celoteh DJ yang tidak henti-henti sehingga waktu zohor. Pok pek pok pek. Menurut seorang penduduk suara DJ tersebut ialah suara Cikgu Meor. Suara jurucakap dan pembesar dibuka sekuat-kuatnya sehingga seluruh taman dan kampung mendengar suara nya

Beberapa orang penduduk menyifatkan majlis korban 10 ekor lembu tersebut sudah jadi macam pesta dan lagha..

Cukup setakat tu dan diletakkan link cerita korban dua tahun lalu di mana  AJK Masjid masjid bernama Pak Mat Kastam ─Ćan Mohd Azam membuat laporan polis kononnya Umno mencuri lembu di masjid tersebut dan link mengesahkan YB Zahir dan Shalimin menyerahkan lembu kedua pada hari berikutnya selepas mereka menuduh Umno curi lembu.

2 tahun lepas (2012)  selepas pihak Shalimin dan Zahir menyerahkan lembu kedua dan selesai salam dan akad, ada suara sumbang yang menyuruh ahli mereka membasuh tangan kerana telah bersalam dengan orang Umno. Tetapi mereka lupa bahawa masjid yang mereka solat tunggang terbalik tu juga dari kerajaan BN semasa Pak Lah menjadi PM.
Belantan

Posted: 14 Oct 2014 11:38 PM PDT

Belantan


Nik Aziz ingatkan 'kalau keluar Pas, tidak siuman'?

Posted: 14 Oct 2014 04:11 PM PDT


Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pas Selangor, Saari Sungip (Hulu Klang) dan Hasnul Baharuddin (Morib) sebagai tidak siuman sekiranya mengambil keputusan keluar daripada parti itu.

Beliau berkata, kedua-dua ADUN yang digantung keahlian selama setahun itu tidak mempunyai alasan kukuh untuk berbuat demikian kerana mereka bertanding dan menang di kawasan masing-masing di atas tiket Pas pada pilihan raya umum lalu.

"Mahu pindah parti, itu dia punya pasal. Tetapi kalau pindah juga, ertinya dia akan berdepan dengan rakyat yang selama ini memilih dia kerana dia berkempen untuk Pas.

"Kempen untuk Pas, lepas pada itu, pergi parti lain pula. Ini orang tidak siuman kita panggil. Orang yang akil baligh mesti jaga lidah," katanya ketika ditemui pemberita semasa sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan berehat di sini hari ini.


Saari dan Hasnul yang digelar 'barua' dan 'broker' oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana membelakangi keputusan parti dalam kemelut jawatan Menteri Besar Selangor digantung keahlian selama setahun berkuat kuasa semalam.

Dalam pada itu, Nik Abdul Aziz yang juga bekas Menteri Besar berkata, beliau menyokong keputusan Jawatankuasa Pas Pusat menggantung dua ADUN berkenaan memandangkan mereka berdua melanggar peraturan parti.

"Kita dalam mana-mana persatuan, sama ada persatuan berbentuk politik, perniagaan, sekolah atau kerajaan, mesti patuh kepada peraturan. Nak langgar peraturan sesuka hati memang tidak betul. Jadi perlu dihukum.

"Nak gantung ke, atau apa sahaja hukuman, terserahlah kepada jawatankuasa, saya menyokong hukuman tersebut," katanya.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 14 Oct 2014 11:34 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


LUAHAN KECEWA ULAMA PAS

Posted: 14 Oct 2014 10:37 PM PDT

PUDIN NEW POLITIC NAFI TERLIBAT PROGRAM LIBERAL, BIAR BETIK?

Posted: 14 Oct 2014 08:00 PM PDTSetelah diasak bertubi-tubi dan ditunding sebagai pihak yang terlibat dalam Forum Liberal bersama tokoh Jaringan Islam Liberal (JIL) Indonesia; Ulil Absar Abdalla dari Indonesia maka Pudin pun buat kenyataan di tweeternya menafikan penglibatannya dan juga GMM.

Jika tidak terlibat dengan program lagha ini kenapa tidak buat press conference menafikan penglibatan GMM?

Cukupkah dengan hanya memaklumkan di tweeter saja?

Ini melibatkan nama baik institusi yang menggunakan dana kerajaan!

Lagi pun kenapa masih membenarkan IRF menggunakan kemudahan dewan GMM tu?


Pudin nampaknya marah dengan pihak media yang membongkar program tersebut dan mengaitkan dirinya dan GMM dalam kancah liberalisasi.

Susah bagi Pudin nak menghakis tohmahan tersebut sebab jika sekali dia terpalit dengan gerakan liberalisasi dan menyokong puak-puak liberal serta mengutarakan banyak pemikiran liberal yang ramai tak suka, maka selama-lamanya orang akan buruk sangka dan mark dia sebagai liberal.
Pudin yang tak keruan terus menemplak mereka yang menuduhnya bukan-bukan termasuklah dari jemaah haji di Mekah.

Di Mekah memang orang nak beribadat, tetapi kalau di tanah air sendiri ada yang nak buat lahanat mesti diaorang tentang hebat. 

Apatah lagi ia dibuat oleh tokoh musibat Islamic Renaissance Front (IRF); Dr Farouk Musa yang diketahui mempunyai pemikiran sama seperti tokoh-tokoh Islam JIL dan gerakan SEPILIS (Sekularisme, Pluralisme, Liberalisme, Sosialisme) antarabangsa. 

Dr Farouk Musa - Pengasas IRF
Dr Farouk ni juga adalah seorang pengkagum Anwar Ibrahim. Jadi memang tepat Allah s.w.t sengaja melonggokkan individu-individu songsang fikiran dan songsang nafsu dalam satu kumpulan supaya senang dikenali ramai.

Tapi kenapa ada juga lebai-lebai berkepiah dan ostajah berjubah labuh PAS yang masih sokong puak-puak songsang ini?

Semuanya boleh demi kuasa!    
ANWAR GAGAL LAGI, MASA SEMAKIN SUNTUK, BERSARALAH WAHAI ANWAR !

Posted: 14 Oct 2014 05:43 PM PDT

Anwar Gagal Percubaan Ketiga, Shafee Abdullah Layak Ketuai Pasukan Pendakwaan
Panel lima hakim diketuai oleh Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria dalam keputusan sebulat suara berkata saluran sesuai bagi Anwar untuk mencabar pelantikan Muhammad Shafee ialah melalui semakan kehakiman dan bukan melalui notis usul.
Muhammad Shafee dilantik oleh Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail secara "fiat" (kebenaran) mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Prosedur Jenayah (CPC) dan Perkara 145 (3) Perlembagaan Persekutuan untuk membuat rayuan di Mahkamah Rayuan.
Arifin berkata panel itu mendengar hujah yang dikemukakan peguam Anwar iaitu Tommy Thomas bahawa peguam itu (Muhammad Shafee) telah bertindak sebagai pengerusi Suhakam semasa perbicaraan yang mendapati bahawa saksi utama kes liwat Supt (B) Jude Blacious Pereira adalah seorang saksi yang tidak boleh dipercayai, tetapi panel mendapati tidak ada pertalian antara kedua-dua kes.
Mengenai isu Muhammad Shafee didenda RM5,000 oleh Lembaga Disiplin Peguambela dan Peguamcara kerana melanggar Akta Profesion Guaman, beliau berkata walaupun Muhammad Shafee didenda tetapi beliau tidak digugurkan daripada senarai daftar peguam.
"Alasan yang terpakai oleh pemohon bukan alasan yang kukuh untuk melucutkan kelayakan Shafee sebagai timbalan pendakwa raya," kata Arifin.
Beliau berkata kesimpulannya, panel berpendapat bahawa pelantikan itu sama sekali tidak menjejaskan integriti rayuan utama (mengenai sabit kesalahan Anwar).
Hakim lain yang menganggotai panel itu ialah Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Sharif, Tan Sri Suriyadi Halim Omar, Tan Sri Abdul Hamid Embong dan Tan Sri Ahmad Maarop.
Berikutan keputusan hari ini, Anwar gagal dalam percubaan kali ketiga untuk melucutkan kelayakan Muhammad Shafee mengetuai pasukan pendakwa dan Mahkamah Persekutuan akan mendengar rayuan akhir itu pada 28 dan 29 Okt.
Anwar pada mulanya mencabar kesahihan pelantikan Muhammad Shafee di bawah Kanun Prosedur Jenayah tetapi permohonannya ditolak oleh Mahkamah Rayuan pada 17 Sept tahun lepas.
Permohonan kali kedua untuk melucutkan kelayakan Muhammad Shafee, berdasarkan akuan berkanun oleh bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Mat Zain Ibrahim, juga ditolak oleh Mahkamah Rayuan, pada 20 Dis tahun lepas.
Dalam perkembangan berkaitan, seorang lagi peguam Anwar, R. Sivarasa memberitahu pemberita bahawa peguam Datuk Sulaiman Abdullah akan mengetuai pasukan pembela.
Mendiang Karpal Singh ialah peguam utama Anwar semasa perbicaraan di Mahkamah Tinggi dan di Mahkamah Rayuan.
Pada 9 Jan, 2012, Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur melepas dan membebaskan Anwar daripada tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari, 26, di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun, 2008.
Bagaimanapun pada 7 Mac tahun ini, Mahkamah Rayuan mengetepikan keputusan itu dan mensabitkan Anwar atas kesalahan itu dan menjatuhi hukuman penjara lima tahun – BERNAMA

ANWAR MEROYAN TELEFON, SMS DAN WHATSAPP SANA SINI DAN PANGGIL MESYUARAT TERGEMPAR MALAM TADI!!!

Posted: 14 Oct 2014 03:00 PM PDT


Tarikh 28-29 Oktober 2014 nanti seluruh dunia akan menyaksikan kes Liwat II Anwar yang akan didengar oleh Mahkamah Persekutuan, Putrajaya. 

Anwar sekali lagi berdepan dengan Tan Sri Muhammmad Shafee Abdullah, Timbalan Pendakwa Raya (TPP) yang tidak disenangi Anwar, kerana kelibat TPP itu menyebabkan Anwar dijatuhi penjara 5 tahun oleh Mahkamah Rayuan 7 Mac lalu. (Masih ingat apa yang berlaku pada 'malam 7 Mac itu'...???)

Pada perbicaraan itu nanti, selain pihak pendakwaan mahu mengekalkan sabitan terhadap pemimpin Umum PKR itu, juga pendakwaan mahu hukuman ditambah.


Anwar didapati bersalah meliwat pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 26 Jun 2008 di sebuah kondominum, Bukit Damansara antara pukul 3.01-4.30 petang.

Jika mahkamah mengekalkan hukuman apatah lagi hukuman itu ditambah, ianya bakal pengakhir kepada karier politik MP Permatang Pauh itu.

Anwar pernah dipenjarakan selama 6 tahun sebelum dibebaskan pada tahun 2004 kerana kesalahan yang sama.

Menurut sumber-sumber dalaman PKR, Anwar mengamuk sakan dan memaki hamun apabila mengetahui rayuannya untuk menggugurkan Shafee gagal buat kali ketiga. (Ambil anak Karpal dan barisan peguam-peguam gay-liberal tu memang ler gagal...Allah tak berkat)

Anwar juga tak lena tidur malam tadi dan memanggil semua balaci-balacinya untuk merancang dan berbuat sesuatu 'diluar jangkaan imiginasi' menjelang tarikh jatuhnya hukuman tersebut.

Taktik melengah-lengahkan masa dengan apa cara sekalipun adalah option dan modus operandi biasa yang akan digunapakai. 

Rumah Anwar ada mesyuarat tergempar hingga lewat pagi membincangkan pelbagai strategi mengagalkan hari perbicaraan dan jatuh hukuman Liwat II. 

Namun kali ini mungkin 'yang lebih teramat luar biasa' dan 'memberikan kesan yang teruk' hingga boleh menggagalkan hukuman dari dijatuhkan selain mungkin akan dilakukan sesuatu bagi 'mengalih perhatian' dan 'menimbulkan kebencian dan kemusnahan maksima mungkin' kepada kerajaan dan semua institusi kerajaan.

Yang pasti balaci Anwar telah bergerak sekarang!

Balaci Anwar sedia ada di dalam dan luar negara...

Pra hukuman, semasa hukuman dan pasca hukuman semuanya telah dirancang oleh balaci-balaci Anwar ini..  

"Ya Allah mereka merancang melakukan kejahatan, maka Engkau jua yang Mengetahuinya. Lindungilah dan selamatkanlah negara kami, agama kami dan bangsa kami dari kejahatan orang-orang yang berniat jahat. Sesungguhnya Engkau Maha Adil, Maha Mendengar, Maha Mengetahui siapa yang benar dan Engkaulah sebaik-baik Hakim yang Maha Berkuasa".


SAMAN TERHADAP HADI MENDAPAT RESTU ANWAR

Posted: 14 Oct 2014 03:00 AM PDTMenurut pengomen laman ini, 'Ali Ahamad' saman Mohd Shamsul terhadap Hadi mendapat restu Anwar bertujuan untuk melemahkan pengaruh politik Presiden PAS itu.

"Anwar merupakan dalang di sebalik tabir yang mengarahkan pengerusi PKR Terengganu, Azan Ismail memperalatkan Mohd Shamsul Md Amin menyaman Presiden PAS, Abdul Hadi Awang berkaitan isu pil kuda

"Tujuannya untuk melemahkan pengaruh dan imej Hadi yang dianggap kuasa sebenar dalam Majlis Syura Ulama PAS.

"Semua itu dibuat untuk memastikan Hadi berundur daripada pegang Presiden PAS dan diganti dengan Mat Sabu yang Anwar yakin, dia boleh beli Mat Sabu,"komennya ketika mengulas dalam artikel "Kenali Tokoh-tokoh LIBERAL Indonesia."

Pil Kuda : Anwar Datang Ke Terengganu Bukan Untuk Settle Kes Saman Presiden PAS

Menurutnya, ucapan Anwar di pusat liberal Indonesia, Komuniti Salihara, Indonesia pada tahun 2010 mempunyai kebenaran dengan apa yang dilakukan dalam realiti politik Malaysia sekarang ini.

Ketika berucap di Komuniti Salihara, Indonesia, Anwar berkata; "…Saya bangga sebagai seorang Muslim. Dan saya komited dengan prinsip ini, Islam. Tetapi, saya beza pendapat besar, bahkan kalau di Malaysia, bertempur dengan kalangan yang menjadikan Islam itu sebagai faktor penghalang…."

Petikan ucapan Anwar boleh didengar dalam rakaman video di bawah :


ADAKAH RAKYAT RELA DIPIMPIN OLEH KAKI BOTOL ?

Posted: 14 Oct 2014 01:00 AM PDT


Sikap berlagak dan provokatif pemimpin DAP dan PKR yang ditunjukkan melalui status laman media sosial Facebook serta sokongan dan keterlibatan mereka dalam pesta arak Oktoberfest meyakinkan umat Islam di negara ini bahawa kedua-dua parti itu bukan pilihan untuk memerintah negara ini.

Menurut Naib Presiden 2 Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) Encik Abdul Rahman Mt Dali, rakyat Malaysia sudah faham implikasinya kepada negara ini serta masa depan umat Islam seandainya DAP dan PKR yang memerintah.

"Kalau belum menang pun mereka dah tunjuk bongkak, bayangkan kalau mereka berkuasa. Tidak mustahil ia (pesta arak Oktoberfest) akan jadi pesta tahunan terbuka yang tidak boleh dihalang lagi," katanya.

"Apakah kita rela Malaysia dipimpin oleh kaki botol atau oleh mereka yang menyokong aktiviti maksiat seperti pesta arak?

"Yang pasti, rakyat Muslim di Malaysia tidak akan memilih parti sebegini sebagai pemimpin mereka," kata beliau kepada ISMAweb.

Tambahnya lagi, tindakan pemimpin DAP dan PKR mempromosikan pesta arak Oktoberfest ini bersifat provokatif dan sengaja menguji reaksi umat Islam di Malaysia.

Beliau berkata demikian susulan pelbagai respon rakyat Malaysia yang melahirkan kemarahan dan kerisauan mereka terhadap sifat melampau pemimpin DAP dan PKR yang terus mempromosikan pesta arak Oktoberfest di laman Facebook masing-masing sekalipun mendapat tentangan yang sangat hebat daripada seluruh masyarakat Muslim di Malaysia.

Ahli Parlimen Kelana Jaya Wong Chen (PKR) dalam status laman sosial Facebooknya telah melaporkan sokongan kuat daripada kontigen pemimpin DAP yang hadir ke pesta Oktoberfest di 1 Utama.

Antara pimpinan DAP yang hadir itu adalah Lim Kit Siang, Gobind Singh Deo, Tony Pua, Rajiv, Teng dan Bee Yin.

ADUN Bukit Lanjan Elizabeth Wong (PKR) telah memuatnaik gambarnya bersama Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok (DAP) sambil memegang gelas arak di laman facebooknya – ismaweb

The Unspinners

Posted: 14 Oct 2014 11:31 PM PDT

The Unspinners


Anwar's wrong call in Selangor water agreement

Posted: 14 Oct 2014 08:30 PM PDT


PKR de facto leader Anwar Ibrahim announced that he wants the new Selangor Menteri Besar, Azmin Ali, to review the water agreement that the Selangor state government signed with the Federal government recently.

Anwar said there is something not kosher in the way Khalid Ibrahim "rushed" to sign the agreement just before he left office on Monday last week, suggesting that there is some wrongdoing on the part of Khalid.

First of all, it was not Khalid but the Selangor State Secretary who signed the agreement.

Secondly, what the State Secretary signed was what the Selangor State EXCO approved in February 2013.

At that time, amongst the ten State EXCO Members were Ronnie Liu, Teresa Kok, and Dr Xavier Jayakumar. In that meeting that approved the State's takeover of the four water concessionaires at a price of RM9.65 billion were also the State Secretary, the State Legal Adviser, and the State Financial Officer.

Hence this was not Khalid's decision or his sole decision. It was a unanimous decision of 14 people in that committee and, in February 2013, no one had any objections to the takeover.

Read on in RPK's Malaysia Today here

Walaupun takut hadapi Shafee, Anwar tiada pilihan dan alasan lagi

Posted: 14 Oct 2014 05:13 PM PDT


Mahkamah Persekutuan sebulat suara menolak rayuan Dato Seri Anwar Ibrahim untuk mengenepikan Tan Sri Dr Mohd Shafie Abdulah dari  mengetuai barisan rayuan pendakwaan Kes liwat 2 yang melibatkan Anwar.

Prosiding hari ini diadakan bagi mendengar permohonan kali keempat perayu untuk mengenepikan Shafie. Anwar nak semakin terdesak menjelang perbicaraan Kes Rayuan Pendakwaan Liwat 2 yang akan diadakan pada 28 dan 29 Okt 2014 memandangkan barisan peguamnnya tidak mampu menandingi kehebatan Shafie tanpa Karpal SIngh.

Sebaik sahaja mahkamah bersidang, Tommy Thomas memulakan penghujahan dengan menyatakan permohonan perayu hari ini akan berasaskan kepada 2 isu iaitu isu konflik kepentingan yang melibat Shafie dengan Peg Penyiasat Kes Liwat 2 DSAI, Jude Pereira dan isu tatatertib Shafie sehingga dijatuhi hukuman denda RM 500.00 oleh Mahkamah Tinggi.

Shafie dikatakan tidak layak mengetuai barisan pendakwaan berasaskan penglibatnya sebagai Pengerusi Suruhanjaya SUHAKAM dimana suruhanjaya tersebut telah memutuskan Jude bukanlah seorang saksi yg boleh dipercayai.

Shafie dikatakan pernah dikenakan tindakan tata tertib oleh lembaga tatatertib peguambela dan peguamcara kerana melanggar peraturan profesyen undang undang ( publisiti ) sehingga didapati bersalah dan denda RM500 pada 5 OKT 2012.
Dalam menjawab hujah tersebut, Shafie menegaskan pihak perayu telah gagal dalam hujahan dan ianya tidak berkaitan dengan notis usul yang dikemukan hari ini. Notis usul adalah pihak perayu mempertikaikan perlantikannya sebagai DPP oleh AG bukanya kredibilitinya sepertimana yg dihujahkan hari ini.

Menjawab soalan Hakim berkaitan isu melibatkan kredibiliti Jude, dia menyatakan perkara tersebut bukanlah isu yg besar memandangkan Mahkamah membuat keputusan bukannya berasaskan keterangan seorang saksi sahaja dan mahkamah tersebut membebaskan ANwar.

Prosiding kali ini diperingkat semakan penghakiman dan buknannya diperingkat perbicaraan. Diperingkat ini tidak timbul sebarang isu melibatkan keterangan Jude.

Mahkamah dianggotai oleh 5 panel hakim iatu: Tun ARIFFIN bin ZAKARIA-Ketua Hakim, Tan Sri MD RAUS bin SHERIFF- Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri SURIYADI HALIM bin OMAR, Tan Sri -AHMAD bin MAAROP dan Dato Seri ABU SAMAH bin NORDIN.


Sementara itu, ANwar sedang cyba untuk melengahkan rayuan kes pada Oktober 27 dan 28 dengan peguam utama, Sulaiman Abdullah meminta cuti tiga bulan.

Jika ini dilayan, Mahkamah telah menafikan hak mangsa untuk mmendapatkan keadilan. Anwar ada ramai peguam lain dalam pasukan belanya ddan telah diberi peluang membela diri dengan secukunya.

Jika bbenar Sulaiman memohon 3 bulan cuti, ini bermakna dia tidak layak untuk menjadi peguam dan patut undur diri. Berdasarkan Rule 6 & Rule 24 of Legal Profession (Practice & Etiquette) Rule 1978, "an advocate shall not accept brief if unable to appear and instead must be ready for the day fixed for trial".

Difahamkan SUlaiman telah ambil cuti tiga bulan dan ianya tamat minggu lepas.

Patut MPP PKR diberi Saifuddin Abdullah satu biro ...

Posted: 14 Oct 2014 06:53 AM PDT


KENYATAAN MEDIA PRESIDEN KEADILAN

PERLANTIKAN KEPIMPINAN PARTI KEADILAN RAKYAT PENGGAL 2014 – 2017

Dengan selesainya pemilihan parti, saya telah berbincang dengan pimpinan-pimpinan kanan yang lain untuk melengkapkan kepimpinan KEADILAN bagi penggal 2014 – 2017.

Bersesuaian dengan peruntukan perlembagaan KEADILAN, saya dengan ini mengumumkan perlantikan berikut bagi melengkapkan kepimpinan KEADILAN:

Saudara Rafizi Ramli diberi tanggungjawab sebagai Setiausaha Agong yang baru selain dari tugas beliau sekarang sebagai Naib Presiden;

Saudara Xavier Jeyakumar dan Saudara Darell Leiking dilantik sebagai Naib-naib Presiden;

Datin Paduka Tan Yew Kew dilantik sebagai Bendahari Agong;

Tengku Maraziyah Tengku Sulaiman dilantik sebagai Timbalan Bendahari Agong;

Saudari Nurul Izzah Anwar (Naib Presiden) dan Dato' Saifuddin Nasution Ismail dilantik sebagai Pengarah-pengarah Pilihanraya mengambil kira keperluan memperkukuhkan gerakkerja dan strategi pilihanraya;

Saudara Sim Tze Tzin akan mengambil alih tugas sebagai Pengarah Strategi;

Saudara Fariz Musa dilantik menjadi Ketua Setiausaha Pengelola;

Saudara Fahmi Fadzil dikekalkan sebagai Pengarah Komunikasi;

Saudara Sivarasa Rasiah dilantik sebagai Pengarah Guaman;

Saudari Fauziah Salleh dilantik sebagai Pengarah Latihan.

Senarai lantikan penuh yang lain adalah seperti berikut:

Ahli MPP (Dilantik):

Dato' Saifuddin Nasution Ismail
Saudari Rodziah Ismail
Saudara Amirudin Shari
Saudara Mohdak Ismail
Saudara N. Surendran
Saudara Mustapha Sakmud

Pengerusi-pengerusi Biro:

Pengerusi Biro Pemantapan Politik: Chua Tian Chang

Pengerusi Biro Keanggotaan: Dr Tan Kee Kwong

Pengerusi Biro Pemahaman & Pemantapan Agama: Dr Md Nur Manuty

Pengerusi Biro Kemasyarakatan & Aduan Rakyat: S. Manickavasagam

Pengerusi Biro Pelaburan & Perdagangan: Wong Chen

Pengerusi Biro Integrasi Nasional: Dr Edmund Santhara

Pengerusi Biro Sains & Kesihatan: Dr Azman Ismail

Pengerusi Biro Pendidikan: Haji Abas Awang

Pengerusi Biro Antarabangsa: Gooi Hsiao Leung

Pengerusi Biro Penyelaras Ahli Parlimen & DUN: Dato Johari Abdul

Pengerusi Biro Masyarakat FELDA & Perladangan: Shamsul Iskandar Mohd Akin

Pengerusi Biro Masyarakat Orang Asal: Bob Manolan

Pengerusi Biro Pekerja: Abdullah Sani

Pengerusi Biro Kepenggunaan: G. Manivanan

Pengerusi Biro Kerajaan Tempatan: William Leong

Pengerusi Biro Srikandi: Siti Aishah Shaik Ismail

Ahli Biro Politik Dilantik:

Dr Syed Husin Ali
Dato' Saifuddin Nasution Ismail
Dato Johari Abdul
Dato' Dr Mansor Othman
N. Surendran
William Leong 

DATUK SERI DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL
Presiden KEADILAN

13 Oktober 2014

----------------------

Take Pudin, Pudin jerawat batu dan Azmin pun tiada peranan utama dalam PKR....
Usah komplen FDI jatuh bila DAP takutkan pelabur Taiwan ke Pengerang

Posted: 14 Oct 2014 02:30 AM PDT

Ingat lagi bagaimana hebatnya DAP membatalkan pelaburan bernilai RM35 bilion di Johor?

Tahun lepas, beberapa orang pemimpin Pakatan Rakyat telah berlepas ke Taiwan untuk memprotes dan meminta syarikat serta kerajaan Taiwan agar tidak melabur dalam projek di Pengerang, Johor.

Golongan manusia bijak ini adalah ADUN DAP Mengkibol, Tan Hong Pin; ADUN DAP Tangkak, Ee Chin Li; ADUN DAP Bentayan Chua Wee Beng dan wakil PAS Johor Mazlan Aliman.

Kumpulan tersebut turut menulis surat kepada Presiden Taiwan, Ma Ying-Jeou untuk memprotes projek pelaburan syarikat petrokimia milik kerajaan Taiwan, Kuokuang Petrochemical Technology Co., di Pengerang Johor.

Surat mereka kemudiannya telah dijawab oleh Presiden Taiwan. Surat tersebut dihantar menerusi e-mel menyatakan yang protes mereka akan diteliti oleh Eksekutif Yuan - cawangan eksekutif Kerajaan Taiwan.

Baca seterusnya di Selangor Chronicles SINI

Olh itu tak payahlah Guan ENg komlen mengenai kekurangan FDI ke Penang kerana DAP suka sabotaj ekonomi Malaysia. Baca SINI

DAP macam Israel... bina rumah tak boleh, lagi Kg Melayu diroboh

Posted: 14 Oct 2014 02:30 AM PDT


Lagi Kampung Melayu bakal hilang

PULAU PINANG 13 Okt. - Sebuah lagi perkampungan Melayu di negeri ini iaitu Kampung Mutiara, Batu Feringgi di sini bakal hilang dari peta apabila lebih 200 penduduknya diarahkan mengosongkan kediaman mereka masing - masing.

Kampung berkenaan yang terletak berhampiran lokasi pelancongan popular di sini wujud sejak tahun 1950-an lagi dan menempatkan lebih 200 penduduk membabitkan 48 keluarga.

Hari ini sebahagian besar penduduk kampung   mengadakan demonstrasi dalam keadaan penuh emosi bagi menyuarakan nasib mereka yang diarahkan berpindah tanpa pampasan dan rumah ganti.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Kampung Persekutuan (JKKKP) , Ismadi Abu Bakar berkata, masalah mereka bermula pada tahun 2007 apabila tuan tanah yang berpengkalan di Selangor menyerahkan notis pengosongan kepada mereka.

Menurutnya,  keadaan bertambah sukar  pada tahun 2012 apabila mereka diarah berpindah dan notis terakhir yang diserahkan ialah tiga bulan lalu.

" Sehubungan itu, kami meminta pihak berkuasa campur tangan bagi membantu penduduk di sini yang tersepit. Majoritinya adalah penduduk asal di Batu Feringgi dan ke mana kami hendak berpindah selepas ini," katanya.

Terdahulu, Ismadi bersama kira-kira 100 penduduk mengadakan demonstrasi sambil mendesak supaya keadilan diberikan kepada mereka.

Pelbagai sepanduk turut dibawa antaranya bertulis ' Jangan Halau Kami', Kami Diusir Tanpa Pampasan' dan ' Tuan Tanah Tidak Berperikemanusian' malah ada yang tidak dapat menahan sebak sehingga mengalirkan air mata.

Katanya, kawasan itu  bukanlah perkampungan haram kerana diiktiraf kerajaan dan pernah mendapat anugerah Johan Kampung Terbaik di negeri ini dan mempersoalkan kenapa tidak digazetkan sebagai kampung warisan.

" Arahan ini membabitkan 48 rumah penduduk yang terletak di lot A dan B dan kami tidak dimaklumkan, pembangunan apa yang mahu dilaksanakan di sini," katanya.

Seorang penduduk, Che Melor Othman, 48, berkata, dia berikrar untuk mempertahankan haknya sebagai penduduk kampung berkenaan dan menuntut supaya pemilik tanah lebih bertimbang rasa.

" Bagaimana saya, suami serta empat anak mahu meneruskan kehidupan kerana kami dihalau tanpa dibayar walaupun satu sen. 

" Majoritinya kami menuntut supaya diberikan rumah di kawasan ini juga kerana kami anak jati  dan hidup mati di sini," katanya.

Saudara kembarnya, Che Bunga Othman berkata, mereka mahu terus menetap di situ kerana terdapat masjid di kawasan berhampiran selain mewarisi tempat itu dari nenek moyang.

" Jangan main- main dengan kami orang Melayu di sini kerana apabila keadaan mendesak seperti ini, kami bangkit mempertahankan hak masing- masing," katanya.

Aminah Said, 51, pula berkata, keluarganya terpaksa menanggung kerugian yang besar kerana rumah bakal musnah selain perlu mengeluarkan perbelanjaan untuk menyewa atau membeli rumah baru di negeri ini yang sangat mahal.

" Saya hanya suri rumah yang mempunyai tiga orang anak.Mana hendak cari duit untuk berpindah. Ini tempat kami," katanya.

Perhimpunan berkenaan yang berlangsung selama sejam dengan kawalan ketat pihak polis berakhir dengan bacaan doa.

- habis-

LGE blame federal to cover-up unfulfill promise

Posted: 13 Oct 2014 11:38 PM PDT


In his first year as CM, Lim Guan Eng claimed credit for the rise in FDI for the year as due to his effort. Actually it is the effort of MITI for the simple reason that wooing FDI takes few years.

Since 2010 under his second tenure, he blames the Federal Government:

Penang Chief Minister Guan Eng Lim accused that Putrajaya has frozen the efforts of the Malaysian Investment Development Authority (MIDA) to draw and facilitate foreign investments to the state.

He said the agency had stopped introducing and recommending companies and has not responded to the state's letters for support or follow up on potential investments.

Lim asked why Putrajaya was treating the state like a step-child.

"After all, if they (potential investors) don't choose Penang, they are not going to another state. They are going to another country," he told The Malaysian Insider.

"There is no communication. And then when we write to them, we don't get any response," he added.

MIDA has stopped introducing investors over the past year, Lim said.

According to the latest MIDA statistics, Penang received RM2.34 billion in foreign investments from January to May this year, behind Sarawak (RM7.45 billion), Pahang (RM4.2 billion), Kedah (RM4.1 billion) and Johor (RM4.08 billion).

Penang was top in investments in the year 2011 but investments into the state had plunged 73% the following year in 2012 where it dropped to 6th place among all states. 

In 2013, investments in Penang had still not recovered to 2011 levels and Penang was placed 4th place behind Johore, Selangor and Sarawak.

Lim said he does not blame Mida officers, adding that he knew they worked "under directive".

He also questioned if Mida has even set a quota for Penang investments. He said the agency has always had a quota for every state to benchmark itself against.

"They must reach certain targets. What's the target for Penang? I don't think there is any target for Penang.

"We hope they can shed some light on this matter," he said, adding that investments in the country were too important to be politicised.

Lim said the Penang government felt cut off and adrift, but was determined to work harder to bring about improvement and change for the people.

"Is Penang an orphan without any siblings?" he asked,

-----------

Fairchild Semiconductor had closed shop. So does few other MNC electronic companies.

The signs were out there but LGE fail to see the trend as he focus himself on getting rich through properties.

Without economic activity backing the island state made expensive through unbridled property speculation, Guan Eng worry he could not fulfill the promise of prosperity to Penang Chinese.

Panglima Perang Cyber

Posted: 14 Oct 2014 11:15 PM PDT

Panglima Perang Cyber


(Video) 7 Sebab Saifuddin Abdullah Perlu Dibuang Dari UMNO

Posted: 14 Oct 2014 02:51 AM PDTCopy Paste dari blog Rakyat Post


Artikel ini bertujuan untuk membuat rumusan samada Saifuddin Abdullah ini ialah seorang yang masih relevan kehadirannya dalam arena politik Malaysia di bawah panji-panji UMNO ataupun tidak. Apakah perlakuan-perlakuan dan aktiviti beliau mencerminkan wajah UMNO atau sebaliknya. Tindakan segera perlu diambil dalam meneliti liabiliti yang ditanggung oleh UMNO akibat menanggung biawak hidup. 

video
Klik Video

Ahli Politik UMNO Yang Gagal?

Ramai yang perasan tentang kewujudan sosok bernama Saifuddin Abdullah ini di dalam Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO). Gagal mempertahankan jawatan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi akibat gagal mempertahankan kerusi BN di ParlimenTemerloh, ternyata slogan 'new politics' nya tidak relevan. 'Result' menjelaskan semuanya.

Gagal mendapat kepercayaan majoriti warga Temerloh kerana suka berkata "itu bukan kerja saya" apabila timbul masalah tempatan, nyata Saifuddin ini bukanlah seorang yang 'berjiwa rakyat'. Gagal mempertahankan kerusi Timbalan Ketua UMNO Bahagian Temerloh, adalah kayu ukur jelas bahawa Saifuddin ini tidak diterima oleh akar umbi UMNO.

Dari sudut hubungan Saifuddin dengan media pro-kerajaan termasuk media, sudah diketahui ramai ia amatlah keruh. Tidak mesra media offline dan online akibat kesombongannya membuatkan media malas lagi untuk 'memperbaiki' imejnya yang makin buruk di mata majoriti orang Melayu dan pemimpin-pemimpin kanan UMNO yang lain.

Maka, dari segi profesyennya sabagai ahli politik UMNO, Saifuddin ini ialah seorang politikus UMNO yang gagal.

'Trojan Horse' Anwar Ibrahim?

Seseorang individu boleh dikenali sebagai Trojan Horse apabila memiliki tanda-tanda tertentu. Tanda-tanda tersebut boleh dibaca dari segi perangai, ucapan, 'body language' dan keputusan-keputusannya yang sering bertentangan dengan ketetapan umum di tempat Trojan Horse tersebut berada.

1.       Membelakangkan Kerajaan dengan berkempen mansuhkan AUKU

2.       Memberi sokongan kepada gerakan mahasiswa anarki

3.       Mengatakan isi kandungan Buku Jingga adalah baik

4.       Menyebut Anwar Ibrahim sebagai pemimpin yang hebat di hadapan mahasiswa UM

5.       Menjadi jemputan dalam setiap majlis-majlis anjuran NGO-NGO dan gerakan liberal

6.       Menjadi sahabat kepada banyak individu-individu anarki dan anti establishment

7.       Menjadi pemuka utama gerakan mansuhkan Akta Hasutan (1948)

Menentang AUKU yang mendisiplinkan para pelajar IPTA/IPTS

SEKSYEN 15 (1) AUKU menyebut seseorang pelajar Universiti tidak boleh menjadi ahli mana-mana parti politik, persatuan dan pertubuhan yang menyalahi undang-undang, badan atau kumpulan yang ditetapkan tidak boleh oleh Menteri selepas berunding dengan Lembaga, secara bertulis kepada Naib Canselor sebagai tidak sesuai demi kepentingan dan kesentosaan pelajar atau universiti itu.

Persoalannya, kenapa undang-undang yang bertujuan untuk mendisiplinkan pelajar pula beriya-iya mahu dimansuhkan? Andaikata dilihat kepada tokoh-tokoh muda pembangkang sekalipun, ramai di antara mereka adalah dari golongan cerdik pandai yang lahir di bawah AUKU. Apa masalahnya? Malah ramai 1st Class Malays hari ini pun belajar di IPT di bawah AUKU. 

Namun, apa yang diperolehi oleh budak-budak macam Adam Adli, Khalid Ismath, Safwan Anang dan ramai lagi yang segolongan dengannya dengan melawan AUKU ini? Zero.

Saifuddin Abdullah dan Gerakan Hapus Akta Hasutan.Sebagai sosok UMNO yang pernah menjadi Ahli Parlimen dan memegang jawatan tinggi dalam kerajaan, Saifuddin sepatutnya sudah memahami darah daging perjuangan yang sepatutnya dibawa olehnya. Bukan menjadi seperti Chua Jui Meng, Saifudin Nasution, Muhammad Taib atau Anwar Ibrahim yang sangat hipokrit. Apakah faedahnya menjadi hipokrit dan talam dua muka? Nah, kalau benar bukan Trojan Horse, angkat sajalah kaki dari UMNO dan peluk sajalah Anwar Ibrahim. Sama-sama MCKK pun. Satu sekolah.

Dalam video ucapan Hari Malaysia oleh Saifuddin dalam Dewan Cina bersama budak-budak Anarki dan orang-orang kuat pakatan rakyat, dia jelas menekan presiden UMNO, Najib Razak sendiri untuk mansuhkan Akta Hasutan yang bertindak untuk mencegah perbuatan menghasut yang boleh menjejaskan keamanan negara. Kita wajib menerima hakikat bahawa Malaysia ialah sebuah negara majmuk berbilang kaum yang sebenarnya memerlukan perlindungan undang-undang daripada tindakan menghasut. 

Kemanan negara ini sebenarnya sangat 'fragile' dan mudah dihuru-harakan dengan hanya menimbulkan sedikit 'spark' sahaja. Isu-isu kedaulatan Raja-Raja Melayu, bahasa Melayu, agama Islam, hak istimewa orang Melayu dan isu-isu lain yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan dengan mudah dipermainkan akhir-akhir ini. Pelbagai hinaan, cacian dan hasutan yang dibuat agar institusi Raja-Raja Melayu dihapuskan misalnya, adalah satu cubaan jahat yang mencabar jiwa dan perasaan sanubari majority orang Melayu di negara ini. Maka ramai yang didakwa di bawah Akta Hasutan ini kerana kebiadaban tersebut.

Lalu apakah halangan mereka kepada matlamat mereka? Tentulah Akta Hasutan (1948) ini yang menjadi batu penghalang yang menyekat niat jahat dan mulut jahat mereka untuk bercakap sesuka hati menyebarkan dakyah kepada khalayak umum.

Bukan saja menekan presiden partinya sendiri, dia turut menyindir rakan-rakan partinya yang berdiri teguh mempertahankan Akta Hasutan yang boleh mendakwa ahli parlimen mulut lancang di dalam Dewan Rakyat. Apakah dosa undang-undang yang akan menghalang sesiapa daripada menghasut dan memburukkan  institusi raja-raja Melayu, hak istimewa orang Melayu, agama Islam, dan banyak lagi asas-asas penting dalam negara ini?

5 Soalan untuk Saifuddin

1.       Adakah Saifuddin Abdullah suka semua orang bebas bercakap sesuka hati tanpa adab dan peraturan berbanding kepentingan untuk keamanan dan keharmonian negara yang berbilang kaum?

2.       Butakah mata dan pekakkah telinga Saifuddin Abdullah ini dengan posting-posting menghasut di media massa dan internet yang terus menerus mencabar asas-asas negara ini?

3.       Kenapa Wanjie yang mahu Malaysia menjadi negara Republik, mahu mansuhkan institusi Raja-Raja Melayu dan anarki itu lebih dipertahankan dan dibela oleh Saifuddin Abdullah kononnya sebagai kebebasan bersuara?

4.       Apa niat tersirat sebenar Saifuddin ini yang mempergunakan istilah 'new politics' untuk menghalalkan aktiviti-aktiviti 'anti-establishment' yang sangat jelas dipengaruhi gerakan-gerakan konco-konco Anwar Ibrahim?

5.       Adakah Saifuddin Abdullah ini masih ingat dan tahu apakah dia 6 asas-asas dan tujuan utama UMNO selaku parti yang diwakilinya?

Pecat Keahlian UMNO Saifuddin Abdullah?

Tindakan-tindakan menongkak arus yang dipamerkan oleh Saifuddin Temerloh ini jelas menunjukkan perjuangannya bertentangan dengan dasar-dasar perjuangan UMNO. Memiliki belang yang sama seperti Zaid Ibrahim, Saifuddin ini wajar dipecat saja kerana menjadi duri dalam daging di dalam UMNO. Ibarat barah, kalau lambat dicegah maut menunggu. 

Percayalah, tidak akan ada gelombang yang akan mengikuti jejak Saifuddin ini bila dibuang nanti. Hanya ombak-ombak kecil yang tiada kesan lansung saja yang terjadi. Itupun, datang daripada puak pembangkang sahaja. Janganlah risau, parti-parti pembangkang terutamanya PKR sajalah tempat pembuangan sampah-sampah UMNO. Paling tidak pun, Muhammad Muhammad Taib pun membuangkan dirinya ke dalam PAS kononnya bagi mencuci dosa-dosanya yang telah lalu.

Apakah track record Saifuddin Abdullah semasa memegang jawatan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi selain memansuhkan beberapa bahagian dalam AUKU? Zero. Selain itu, track record Saifuddin Abdullah ini hanyalah memperjuangkan pemansuhan ISA dan hari ini, mahu mansuhkan Akta Hasutan pula. Apa lagi yang dia tahu? Mansuh, mansuh, mansuh! Kemudian, bersakan dengan anarki dan puak Pakatan Rakyat.

Pertahankan Akta Hasutan (1948)

Kata orang-orang lama, menyesal dahulu pendapatan, menyesal kemudian tiada gunanya. ISA telah dimansuhkan oleh UMNO sendiri mengakibatkan PDRM gagal melaksanakan tugas mereka dengan berkesan. SOSMA pula takkan dapat menandingi kekuatan ISA yang telah dibunuh oleh kerajaan.
Sedang negara-negara maju seperti Singapura masih memiliki ISA dan Amerika Syarikat memiliki Patriot Act, kenapa negara kita mengambil langkah ke belakang hanya kerana ditekan orang-orang bodoh yang mengatakan undang-undang tersebut sebagai 'draconian' dan tidak baik?

Wahai UMNO, buang sajalah biawak yang dipikul UMNO selama ini. Cabut sajalah duri yang melekat dalam daging UMNO selama ini. Dan jangan buang masa lagi memelihara sosok yang kononnya cerdik pandai sangat ini. Tidak elok untuk kita bersikap double standard dengan Zaid Ibrahim.

UMNO jangan jadi macam PAS

Adakah UMNO juga mahu menerima nasib yang sama seperti PAS yang sudah dicrett dengan benih-benih proksi Anwar Ibrahim sehingga mengakibatkan wujudnya golongan Anwarinas di dalam PAS? Mungkin pelik pemikiran ini untuk terjadi dalam UMNO, namun inilah politik. Semuanya adalah possible. UMNO wajib hapuskan semua kuda tunggangan, trojan horse, tali barut, Si Kitol, you name it lah siapa saja dalam UMNO ini sebelum terlambat dan jadi macam PAS. 

Apabila dihitung dan dicongak kembali, tidak akan ada apa-apa gelombang pun yang akan timbul hasil dari tindakan membuang 'pemimpin' yang sebegini. Percayalah, banyak lagi perkara-perkara anti-establishment yang dibuat olehnya termasuklah mengkritik menteri undang-undang sendiri, tanpa mengikut saluran dalaman. Maka, buang sajalah 'pemimpin yang terbuang' sebegini sebelum rakyat pula yang membuang UMNO dalam pilihanraya umum yang akan datang.


Sent from my iPhone

Jawapan Menteri @Zahid_Hamidi Isu #Judi Di #Parlimen

Posted: 14 Oct 2014 12:39 AM PDT
Jawapan Isu Judi Di Parlimen 8 Oktober 2014DEWAN RAKYAT
PARLIMEN KETIGA BELAS
PENGGAL KEDUA
MESYUARAT KETIGA
Rabu, 8 Oktober 2014

1. Datuk Johari bin Abdul Ghani [Titiwangsa] minta Menteri Dalam Negerimenyatakan sejauh manakah keberkesanan tindakan penguatkuasaan yang telah diambil terhadap aktiviti siber kafe/judi internet memandangkan masih banyak aktiviti perjudian ini yang masih beroperasi dan kembali beroperasi walaupun setelah tindakan penguatkuasaan dijalankan.
Menteri Dalam Negeri [Dato'
Seri Dr.    Ahmad Zahid bin Hamidi]:

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera. Tuan Yang di-Pertua, soalan ini adalah mengenai masalah perjudian. Perjudian adalah masalah kita bersama, masalah kerajaan, masalah rakyat, masalah penyokong kerajaan, masalah rakan-rakan pembangkang. KDN, Kementerian Dalam Negeri, khasnya Polis Diraja Malaysia (PDRM) amat peka dan sensitif kepada isu-isu berkaitan perjudian terutama yang melibatkan penggunaan internet di seluruh negara.
KDN sentiasa memantau dan menjalankan operasi secara terancang dan berterusan dalam menangani masalah ini. Beberapa langkah telah diambil oleh PDRM bukan sahaja untuk mengesan serta membanteras kegiatan yang dijalankan oleh orangorang perseorangan malah juga sindiket yang boleh menjejaskan imej negara dan merosakkan akhlak sahsiah dan permasalahan keluarga.
Berdasarkan statistik daripada operasi yang dilaksanakan untuk tempoh dua tahun iaitu 2013 dan 2014 yang berakhir pada bulan Ogos yang lalu, PDRM telah berjaya merampas sejumlah 197,477 unit komputer yang dianggarkan berjumlah RM197.477 juta berdasarkan kepada anggaran RM1,000 bagi setiap komputer yang dirampas. Di samping itu dalam tempoh yang sama, seramai 2,500 orang telah didakwa di bawah seksyen 4B, Akta Rumah Judi Terbuka dan1,753 telah didakwa di bawah 'seksyen 6(2)', Enakmen Hiburan.
Bagi menentukan aktiviti perjudian dapat ditangani dengan lebih berkesan dan terancang, KDN telah mengambil pendekatan dan langkah-langkah seperti berikut:
(i) memperhebatkan tindakan yang tegas bagi pembanterasan kegiatan mesin perjudian berkomputer melalui operasi yang dipanggil sebagai Ops Dadu Khas dengan tumpuan dan skala yang lebih besar di seluruh negara;
(ii) KDN dalam perancangan untuk menubuhkan pasukan khas di peringkat Ibu Pejabat PDRM, Bukit Aman dengan tujuan untuk membasmi masalah perjudian secara lebih berkesan. Yang Amat Berhormat Perdana Menteri telah meluluskan penambahan kekuatan seramai 200 pegawai dan anggota yang khusus bagi melakukan serbuan dan pemeriksaan pusat-pusat yang menganjurkan perjudian di seluruh negara terus dari Bukit Aman ke kawasan sasaran. Pasukan khas yang dikenali sebagai Skuad Taktikal Khas III iaitu perjudian, maksiat dan kongsi gelap dijangka akan mula beroperasi pada Disember ini;
(iii) KDN telah menyediakan satu nota maklumat dalam Mesyuarat Menteri-menteri Besar dan Ketua Menteri tentang keperluan tindakan bersepadu antara pihak PBT (pihak berkuasa tempatan) yang di bawah kerajaan negeri dengan pihak PDRM untuk mengekang kegiatan perjudian memandangkan pihak PBT mempunyai budi bicara bagi meluluskan dan membatalkan premis lesen untuk perniagaan cyber cafe di kawasan pentadbiran PBT berkenaan;
(iv) Kerjasama dengan pihak TNB atau Tenaga Nasional Berhad dan pihak berkuasa air akan terus dipertingkatkan untuk tindakan pemotongan bekalan elektrik dan air terhadap premis yang degil dan masih mengulangi kesalahan yang sama;
(v) KDN sedang mengkaji tindakan alternatif di bawah Undang-undang Pencegahan Jenayah atau POCA jika tiada keterangan yang kukuh untuk dituduh di mahkamah terhadap individu atau sindiket yang menganjurkan perjudian berkenaan.
Usaha dan tindakan yang diambil oleh PDRM melalui Ops Dadu Khas yang saya sebutkan tadi yang dilakukan secara agresif dan berterusan, insya-Allah akan dapat mengekang gejala yang negatif ini daripada terus berlaku. Namun demikian, usaha ini tidak akan berjaya sepenuhnya tanpa penglibatan orang ramai dalam menyalurkan maklumat kepada pihak polis di samping menghindari aktiviti yang tidak sihat ini kerana aktiviti perjudian akan terus wujud jika ada permintaan daripada penjudi-penjudi.
Datuk Johari bin Abdul Ghani [Titiwangsa]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua. Pertama, saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Yang Berhormat Menteri kerana telah memberi jawapan yang komprehensif terhadap 5 point yang telah dibangkitkan tadi. Cuma Yang Berhormat Menteri, saya agak terpanggil untuk berkongsi dengan Yang Berhormat Menteri bahawa selain daripada tindakan yang diambil ini kita lihat bahawa hari ini premis-premis judi ini masih menjalankan operasi macam biasa.
■1010
Saya takut kalau tauke-tauke ataupun operator-operator premis judi ini kalau dia tidak lagi menghormati tindakan diambil oleh polis selepas ambil tindakan dan buka balik semula saya takut bahawa negara kita ini akan menjadi seperti Colombia, Mexico yang mana orang cuma takut kepada mafia, gengster tetapi dengan polis dia tidak takut.
Jadi saya cuba ingin mencadangkan kepada Yang Berhormat Menteri, apa pandangan Yang Berhormat Menteri bahawa kalau kita lihat dalam kita membasmi dadah kita mempunyai langkah-langkah pencegahan. Jadi dalam soal ini boleh tidak kementerian memikirkan langkah-langkah pencegahan iaitu yang pertama kalau kita boleh menggunakan tangkapan tanpa bicara kepada suspek tauke-tauke judi ini simpan 60 hari.
Kita tengok apa jadi dia punya operasi. Satu.
Nombor dua, mana-mana pekerja yang kita tangkap dalam premis judi ini kebanyakan daripada mereka ini ialah pendatang asing. Kita tangkap terus simpan 60 hari dan hantar balik. Saya hendak tengok berapa orang berani bekerja dalam itu. Nombor tiga, saya juga kalau boleh kementerian memikirkan satu undang-undang langkah pencegahan ini iaitu kita mengeluarkan satu undang-undang untuk merampas premis-premis yang disewakan kepada operator judi ini menjadi hak kerajaan. Kita rampas premis ini. [Tepuk] Kita rampas premis ini dan kalau dia mengatakan dia tidak tahu bahawa premis ini diguna sebagai tempat judi suruh dia jawab di mahkamah. Kita rampas propertyini.
Kemudian saya juga hendak kalau boleh kementerian meletakkan KPI kepada OCPD. OCPD-OCPD daerah ini kena bertanggungjawab dalam kawasan mereka. Kalau mereka tidak tahu bahawa ada premis-premis judi dalam kawasan ini bermakna ini something wrong kepada OCPD. Saya hendak ambil contoh Yang Berhormat Menteri di kawasan saya kita bekerja dengan OCPD dan akhirnya kita dapat selesaikan dalam kawasan kita.
Akan tetapi dalam kawasan-kawasan lain benda ini masih berleluasa. Jadi saya minta pandangan daripada Yang Berhormat Menteri bahawa boleh tidak cadangancadangan yang saya bangkitkan tadi ini supaya dapat kita buat sebagai langkah-langkah pencegahan kepada premis ini kerana saya fikir 200 special task force ini untuk jaga satu country saya rasa agak impossible untuk kita mengatasinya. Sekian.
Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi: Tuan Yang di-Pertua, mukadimah tadi saya menyebutkan bahawa masalah perjudian ini ialah masalah kita bersama. Masalah di sini dan masalah di sana, masalah di luar dan masalah kita di dalam.
Saya ingin menyebutkan bahawa Yang Berhormat Titiwangsa sendiri sebenarnya telah turun ke bawah bersama-sama dengan OCPD. Turun ke bawah ke rumah-rumah perjudian untuk melakukan pencegahan dan pembanterasan. Inilah contoh yang terbaik yang saya sendiri dapat tahu. [Tepuk] Saya yakin yang di sana juga termasuk kawankawan kita bersama-sama dengan saya, bersama-sama dengan polis untuk melakukan pembanterasan.
Saya ingin menjawab beberapa persoalan Tuan Yang di-Pertua yang ditimbulkan tadi iaitu tentang tempat-tempat judi dan tauke-tauke judi ini tidak takut kepada polis. Ini satu kelumrahan kerana kita dapati bahawa judi-judi berinternet ini mempunyai server di luar negara. Tanpa kerjasama daripada TNB, tanpa kerjasama daripada pihak berkuasa air, tanpa kerjasama daripada pihak PBT mustahil perkara ini dapat dilakukan. TNB dari segi pemotongan bekalan elektrik, pihak berkuasa air dari segi pemotongan bekalan air, PBT dari segi pengeluaran lesen PHK (pusat hiburan keluarga) termasuk negeri-negeri yang dikuasai oleh bukan yang sebelah sini (pihak kerajaan) peka mengeluarkan lesen-lesen pusat hiburan keluarga ini.
Saya harap kita sama-sama jangan keluarkan langsung lesen PHK ini dan yang terakhir ialah kerjasama harus diperoleh daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia kerana apabila mesin judi dirampas, komputer dirampas tetapi talian tidak dipotong. Ini adalah kuasa pihak SKMM. Kita harus memberikan kepercayaan kepada SKMM untuk memotong talian itu di mana servernya datang dari luar negara.
Saya juga melihat bahawa langkah-langkah pencegahan termasuk tangkapan tanpa bicara insya-Allah kita akan lakukan termasuk menggunakan POCA.[Tepuk] Nanti pihak sana pula kata kenapa ditangkap tanpa bicara. Soalnya tidak ada bukti yang boleh membawa mereka ke mahkamah. Sebab itu kita mahu menangkap mereka mengikut POCA. Bukan kita mahu menyalahkan undang-undang. Begitu juga undang-undang untuk merampas premis-premis perjudian.
Di persidangan Dewan yang mulia ini pada tahun lepas saya telah mengemukakan sepuluh undang-undang selari untuk diluluskan oleh Dewan ini termasuk merampas premispremis judi itu sama ada dipunyai oleh tuan punya itu atau disewa harus dirampas tetapi malangnya kita telah mengambil keputusan untuk melewatkan pembentangan itu. Saya harap Dewan ini bersetuju dengan saya pada kali ini kita buat perkara ini. [Tepuk]
Ini bukan retorik. Ini sesuatu yang telah saya kemukakan dan kita tahu bahawa KPI untuk OCPD. Insya-Allah cadangan Yang Berhormat Titiwangsa ini saya akan beritahu kepada Ketua Polis Negara jadikan sebagai KPI untuk seluruh Ketua Polis Daerah seluruh negara.
Di samping itu saya juga ingin memaklumkan kepada Dewan yang mulia ini Tuan Yang di-Pertua, bahawa beberapa undang-undang harus dibawa ke Dewan ini termasuk sokongan daripada Ketua Pembangkang yang baru masuk yang tidak mendengar hujah saya iaitu tiga undang-undang yang harus kita bawa ke Dewan ini iaitu Akta Rumah Judi Terbuka yang telah dibuat pada tahun 1953. Satu umur dengan Ahli Parlimen Pokok Sena atau dia lebih muda sedikit, mungkin. Undang-undang itu dibuat sesuai dengan waktu ketika itu. Tidak sesuai dalam waktu ini kerana dahulu tidak ada internet sekarang ada internet termasuk internet yang memburukkan pelbagai orang.
Yang kedua Akta Loteri 1952 harus dipinda dan harus diperbaharui dan yang ketiga ialah Akta Pertaruhan Pool yang telah dibuat pada 1967. Ini adalah merupakan undangundang yang harus dipinda yang dipanggil draconian, undang-undang lapuk. Ini harus dibawa ke Dewan ini untuk kita pinda dan kita harap perkara-perkara yang sebegini menjadi keutamaan kepada kita semua. Sekali lagi saya sebutkan bahawa masalah perjudian ini bukan masalah polis sahaja, bukan masalah KDN sahaja tapi masalah kita bersama di sana dan juga di sini.
Tuan Loke Siew Fook [Seremban]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua. Tuan Yang di-Pertua, penguatkuasaan terhadap masalah perjudian siber ini memang tidak berkesan oleh PDRM seperti yang dikatakan berkali-kali oleh Yang Berhormat Titiwangsa dan juga rakan-rakan di sebelah sini kerana seperti yang dikatakan oleh Yang Berhormat Menteri masalah ini server itu berada di luar negara. PDRM pergi menyita komputer itu, beribu-ribu komputer disita pun tidak guna kerana server itu tetap berada di luar negara dan TNB pergi potong elektrik pun tidak guna sebab dia potong elektrik tempat lain boleh teruskan.
Baru-baru ini di Parlimen Singapura telah meluluskan satu undang-undang baruRemote Gambling Bill yang memberikan kuasa kepada kerajaan untuk menyekat manamana laman web perjudian ini daripada diakses di Singapura dan juga memberikan kuasa kepada Kerajaan Singapura untuk menyekat transaksi wang melalui bank kepada institusiinstitusi ataupun syarikat-syarikat yang terlibat dalam perjudian ini.
Persoalan saya ialah seperti yang dikatakan oleh Yang Berhormat Menteri tadi beberapa undang-undang perlu dipinda tetapi saya nampak ataupun saya lihat bahawa beberapa undang-undang itu tidak relevan kepada perjudian siber dan adakah kerajaan mengambil satu pendirian supaya membawa ataupun menggubal satu undang-undang baru seperti yang digubal oleh Kerajaan Singapura untuk menyekat perjudian siber ini. Ini yang pertama.
Yang keduanya saya juga bersetuju dengan Yang Berhormat Titiwangsa. Kalau sesuatu daerah itu masalah perjudian siber itu tidak diselesaikan, apakah ini ada masalah dengan OCPD? Ini kerana saya yakin OCPD-OCPD ini tahu di mana kedai-kedai pusat judi siber ini.
■1020
Ada banyak tempat, ratusan pusat judi siber tetapi macam polis tidak ada kuasa untuk menyekat masalah ini. Jadi saya menyarankan kepada Menteri Dalam Negeri, kalau ada sesuatu daerah itu ada maklumat bahawa ada beratus pusat judi siber ini dan OCPD tidak dapat menyelesaikan masalah itu, maka OCPD itu tentunya ada masalah dan perlu ditukar serta-merta. Terima kasih. [Tepuk]
Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi: Semangat ini bukan semangat Yang Berhormat Seremban sahaja, masalah semangat di sini lebih kuat lagi daripada Yang Berhormat Seremban sebenarnya.
Saya ingin sebutkan bahawa 53 website telah dikenal pasti dan telah diambil tindakan dengan kerjasama SKMM. Telah dibuat dan ada permasalahan dari segi perundangan. Perundangan-perundangan tadi memang disebutkan tadi termasuklah meminda undang-undang yang sedia ada termasuk undang-undang yang saya sebutkan tadi, Akta Rumah Judi Terbuka 1953 yang telah tidak relevan lagi dengan waktu ini. Oleh sebab itu, saya fikir saya mohon kepada Ahli-ahli Dewan ini supaya bersama-sama dengan saya dan KDN untuk meminda undang-undang ini. Atau jika tidak sesuai, undang-undang baru perlu dikemukakan supaya perjudian ini dapat dibanteras oleh kita semua. [Tepuk]
Masalah OCPD. Saya fikir bukan sahaja cadangan dari Yang Berhormat Seremban tetapi Yang Berhormat Titiwangsa telah mencadangkan KPI. Saya fikir apa yang patut kita buat sekarang ini – termasuklah ada di kalangan tauke-tauke judi yang menggunakan kaedah remote control. Apabila OCPD datang, dia tutup semua maklumat di dalam mesin judi itu dan blackout. Begitu juga apabila elektrik dipotong, tidak ada undang-undang yang ada yang bahawa mereka boleh ambil elektrik dari premis sebelah untuk sambung atau daripada perbekalan air di sebelah, sambung, tidak ada. Jadi kita semua harus bertanggungjawab dalam perkara itu untuk meminda undang-undang yang berkenaan. Maka saya mohonlah kepada Menteri Besar Selangor yang baru yang tidak ada supaya PHK ini atau pusat hiburan keluarga yang lesennya dikeluarkan oleh Majlis Daerah, Majlis Perbandaran dihapuskan, dibatalkan. Inilah puncanya. Ini kerana ketika mesin judi itu dioperasikan, hadiah-hadiah dalam bentuk dengan izin, in-kind,ditukarkan dengan wang. Jadi seolah-olah seperti pusat hiburan keluarga, seolah-olah begitu tetapi sebenarnya itu adalah pusat perjudian. Ini tanggungjawab kerajaan negeri. Saya minta kerajaan-kerajaan negeri yang dikuasai oleh rakan-rakan di sana dan kita semua harus membatalkan semua PHK… [Disampuk] Termasuklah wilayah. Saya kata semua. Kita bertanggungjawab semua. Kalau Padang Terap atau Pokok Sena ada…[Disampuk] Ya, Padang Terap ertinya belah sinilah atau Pokok Sena yang dia angkat kelapa di airport, harus mengambil tindakan yang sama.
Saya ingin ulangi lagi sekali bahawa masalah perjudian adalah masalah kita bersama. Mari kita bersama-sama membanteras perjudian ini. Terima kasih.

sumber : Blog Zahid Hamidi.com

Video @Youtube Jawapan Menteri @Zahid_Hamidi di #Parlimen Isu 'Human Trafficking'

Posted: 14 Oct 2014 12:34 AM PDT


tarikh jawapan : Rabu 8 Oktober 2014

TRANSKRIP JAWAPAN MENTERI :

. Tuan Julian Tan Kok Ping [Stampin] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan langkah dan usaha kerajaan dalam menangani gejala 'human trafficking' yang semakin buruk di Malaysia sehingga memburukkan nama negara. 

Menteri Dalam Negeri [Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi]: Tuan Yang diPertua, kerajaan telah dan sedang melaksanakan pelbagai usaha dalam menangani jenayah pemerdagangan orang. Di antara langkah yang telah diambil oleh kerajaan ialah dengan mewujudkan Akta Antipemerdagangan Orang 2007. Akta ini diluluskan pada 24 April 2007 dan berkuat kuasa sepenuhnya pada 28 Februari 2008. Akta ini kemudiannya telah dipinda dan dikuatkuasakan pada 15 November 2010 dan kini dikenali sebagai Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran 2007. 

Bagi memastikan akta ini dapat dikuatkuasakan dan usaha dapat dilaksanakan, Majlis Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran atau MAPO telah ditubuhkan. Susulan daripada penubuhan MAPO tersebut, lima jawatankuasa iaitu Jawatankuasa Perundangan, Penguatkuasaan, Perlindungan dan Pemulihan Mangsa, Media dan Publisiti serta Jawatankuasa Khas Pemerdagangan Buruh telah pun dibentuk. Kerajaan telah melancarkan pelan tindakan kebangsaan sebagai satu panduan untuk melaksanakan usaha bagi membanteras jenayah pemerdagangan orang tersebut. Pelan tindakan kebangsaan ini menggariskan strategi kerajaan dalam membanteras jenayah ini di peringkat domestik dan juga peringkat antarabangsa. 
Beberapa langkah telah dilakukan oleh pihak kerajaan untuk penambahbaikan pemerdagangan orang:

(i)            membuat pindaan kepada Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran atau ATIP SOM 2007;
(ii)           mengukuhkan sekretariat MAPO bagi tujuan penyelarasan dan koordinasi jawatankuasa-jawatankuasa di bawah MAPO serta secara lebih efektif dan terancang; dan 
(iii)          menyediakan dana tahunan bagi MAPO untuk melaksanakan program atau aktiviti menangani jenayah pemerdagangan orang. 

Pindaan kepada ATIP SOM 2007, pengukuhan sekretariat MAPO dan penyediaan bajet khusus bagi program atau aktiviti pembanterasan pemerdagangan orang adalah merupakan langkah-langkah penambahbaikan yang perlu diambil oleh pihak kerajaan bagi tujuan untuk mempertingkatkan kedudukan negara bagi tempoh penilaian oleh Jabatan Negara Amerika Syarikat pada tahun 2015 dan seterusnya. 

Tuan Julian Tan Kok Ping [Stampin]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua. Yang Berhormat Menteri, terima kasih atas jawapan yang telah diberikan. Soalan saya, kenapakah dengan adanya akta-akta yang disebut tadi serta usaha-usaha yang diambil oleh kerajaan, status Malaysia dari segi membanteras human trafficking jatuh ke paras yang paling rendah iaitu ke tier3, sama paras dengan negara Thailand yang begitu popular sekali dengan industri seks. Mengikut laporan CNN, yang dikatakan dari CNN dengan izin, 'lack of insufficient action against human trafficking'. 

Dalam satu temu duga dengan mangsa yang terselamat, negara kita adalah human trafficking hub di mana sebagai tempat strategik untuk menghantar mangsa ke negara lain. Ini adalah sangat membimbangkan. Yang Berhormat Menteri, mengikut sebuah dokumentari yang bertajuk 'Trapped' yang boleh ditonton di YouTube, dengan izin. Under age sex industry di Malaysia adalah begitu ketara sehinggakan walaupun ia adalah salah dari segi undang-undang, perniagaan seks dijalankan seumpama ianya adalah sah. 

Soalan saya, apakah langkah serius kerajaan dalam melindungi mangsa-mangsa industri seks ini di mana di antara mereka dipaksa, dicabuli kehormatan mereka, pasport dirampas oleh sindiket-sindiket yang dikhuatiri begitu berkuasa sehingga memburukkan nama baik pihak berkuasa kita, pihak polis kita kerana dikhuatiri melindungi sindiket ini yang sudah sekian lama budaya perlindungan ini diamalkan. 
■1050
Saya percaya rakyat mahu tindakan yang serius yang ditunjukkan oleh kerajaan. Buktikanlah dengan kembalikan status kita daripada tier 3 ke tier 1, biarlah ini KPI kerajaan kita. Dengan ini, saya menyokong kerajaan kita dalam membanteras industri seks di Malaysia supaya ia tidak akan memburukkan lagi nama negara kita serta saya menyokong perlindungan dan usaha kerajaan dalam melindungi mangsa-mangsa industri tersebut. Terima kasih.

Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi: Tuan Yang di-Pertua, saya sendiri telah mengadakan rundingan dengan Jabatan Negara Amerika Syarikat. Saya juga berjumpa denganHomeland Security of US, saya juga berjumpa dengan beberapa agensi di US. Bukan untuk berlindung di bawah mereka tetapi kerana kedudukan negara kita dengan izin daripada tier 2 telah turun ke tier 3. Ini adalah disebabkan oleh jika sesebuah negara itu berada di tier 2 selama tiga tahun berturut-turut, secara automatik dia akan turun ke tier 3 pada tahun berikutnya. 

Apa yang telah saya lakukan ialah dengan menubuhkan HLC dengan izin, High Level Committee di mana lima kementerian terlibat di dalam HLC ini, di mana beberapa langkah telah diambil mengikut checklist yang telah ditentukan. Senarai semakan ini telah saya ikuti dengan teliti dan saya sendiri mempengerusikan mesyuarat dan mengkordinasikannya dengan lima kementerian yang berbeza termasuklah bekerjasama dengan NGO supaya memberikan perlindungan kepada mangsa-mangsa pemerdagangan ini. 

Langkah-langkah yang dilakukan termasuklah dengan memberikan peluang untuk mereka kembali ke negara asal setelah pemulihan dilakukan terhadap mangsa-mangsa berkenaan. Saya mengucapkan terima kasih kepada semua NGO yang telah datang ke Kementerian Wanita dan Pembangunan Keluarga untuk membantu dan peruntukan telah diusahakan supaya NGO ini diberikan peruntukan khas untuk mereka membantu mangsamangsa berkenaan.
Langkah-langkah lain yang perlu saya sebutkan di Dewan yang mulia ini Tuan Yang di-Pertua termasuklah usaha pihak kerajaan untuk mempertingkatkan kehadiran dan pemantauan di semua hot spots yang digunakan untuk penyeludupan Malaysia khususnya di sempadan negara iaitu di utara dan selatan Semenanjung dan mengumpulkan semua maklumat tekong darat dan tekong laut serta bertindak sebaik sahaja pengumpulan maklumat diselesaikan. Selanjutnya mewujudkan contact point dengan pihak berkuasa Thailand bagi memudahkan perkongsian maklumat dan sumber risikan sebagaimana yang dicadangkan oleh Yang Berhormat Stampin tadi. 

Seterusnya mewujudkan kerjasama antara agensi umpamanya dengan pihak Australia melalui Border Protection Command dalam usaha membanteras kejadian penyeludupan manusia melalui Malaysia, Indonesia dan lain-lain negara untuk ke negara ketiga. Memperkukuhkan kerjasama antara agensi seperti PDRM, APMM, TLDM, Jabatan Laut Kastam Diraja Malaysia, imigresen dan lain-lain. Itu telah dijalankan termasuk juga mempertingkatkan keperluan logistik semua agensi-agensi penguatkuasaan terlibat seperti kapal dan bot ronda dan juga peralatan bagi menambah keberkesanan. 
Ertinya, langkah-langkah yang kita jalankan adalah satu langkah yang memperlihatkan keseriusan pihak kerajaan bukan sahaja mewujudkan MAPO tetapi langkah-langkah telah dilakukan bagi memperlihatkan komitmen pihak kerajaan di dalam menangani permasalahan pemerdagangan orang ini.

Datuk Bung Moktar bin Radin [Kinabatangan]: Terima kasih Tuan Yang diPertua. Yang Berhormat Menteri, negara kita ini telah dicemari oleh sindiket perdagangan manusia. Seolah-olah kita telah dijadikan hab pengeluaran perdagangan orang dan kalau kita lihat sejarah, perdagangan manusia ini berlaku beribu-ribu tahun yang lalu. Ruparupanya betullah kata P.Ramlee, " Wow, rupa-rupanya berniaga orang lebih untung daripada berniaga unta". [Ketawa] 
Jadi oleh kerana itu, dengan mewujudkan beberapa jawatankuasa, dengan mewujudkan Majlis Anti Pemerdagangan Manusia, apakah mungkin juga kerajaan perlu melihat visa on arrivalitu mungkin salah satu penyumbang ke arah perdagangan manusia itu sendiri sebab ada yang menyamar sebagai pelancong tetapi sebetulnya mereka diperdagangkan. 

Jadi negara ini kecil tetapi sudah seluruh dunia tahu bahawa kita sebuah negara yang memproses manusia untuk diperdagangkan sedangkan perkara ini tidak betul. Ia dilakukan oleh sindiket. Jadi bagaimana untuk mematikan langkah-langkah sedikit ini pada masa-masa akan datang dan berapa ramaikah sindiket ini yang telah didakwa. Ditangkap dan didakwa di mahkamah dan apa hukuman yang diberikan kepada mereka supaya mereka tidak lagi melakukan perkara-perkara yang jahil begini untuk memperdagangkan manusia. Terima kasih.

Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi: Tuan Yang di-Pertua, apa yang disebutkan oleh Yang Berhormat Kinabatangan tadi adalah sesuatu yang benar termasuk apa yang disebut memberikan VOA atau visa on arrival dan ingin saya maklumkan bahawa visa on arrival dari China telah dihapuskan. Visa on arrival dari India telah juga dihapuskan dan beberapa negara juga telah dihapuskan termasuk dari Iran. Kita tidak prejudis dengan izin, kita tidak prasangka kepada mana-mana negara tetapi kita lihat daripada segi sumber permasalahan. 
Bagi negara-negara yang menimbulkan masalah itu, bukan negara itu yang menimbulkan masalah tetapi ialah tekong-tekong darat dan tekong-tekong laut serta mereka yang disebut sebagai cerita P.Ramlee tadi. Saya harap Yang Berhormat
Kinabatangan tidak terlibat di dalam aktiviti itu. [Ketawa]

Datuk Bung Moktar bin Radin [Kinabatangan]: Ini sangkaan jahat. [Ketawa]
Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi: Saya kata kita harap tidak terlibat, memang tidak terlibat pun tetapi yang penting di dalam perkara ini ialah usaha-usaha yang dilakukan oleh semua pihak termasuk dengan Angkatan Tentera Malaysia apabila kita menubuhkan GBC dengan izin General Border Committee kerana kita dapati bahawa terdapat lebih daripada 560 lorong-lorong tikus yang telah menjadi lorong-lorong gajah. Penyeludupan manusia ini bukan sahaja dari Utara tetapi di sempadan Sabah dan Sarawak dengan Indonesia dan juga di kawasan laut. Begitu juga melalui selatan tanah air. Saya mengakui bahawa usaha-usaha harus diperkukuhkan dan diperkasakan bagi menentukan bahawa tidak ada penyeludupan ini lebih banyak berlaku. 

Namun saya lihat permasalahan antaranya saya tidak menggunakan kesempatan ini untuk menyentuh lain-lain kementerian tetapi termasuklah visa pelajar. Apabila mereka masuk ke negara ini menggunakan visa pelajar di kolej-kolej atau pusat bahasa tertentu yang kemasukan mereka adalah sebagai pelajar tetapi mereka tidak belajar. Mereka hanya mendaftar kemudian mereka bekerja ataupun bertugas di bawah sindiket-sindiket tertentu. Inilah pembanterasan yang sedang dilakukan. 

Saya berterima kasih kepada beberapa orang Ahli Parlimen termasuk daripada Yang Berhormat Kelana Jaya yang telah memberikan maklumat kepada saya dan kita telah melakukan operasi bersama dan insya-Allah operasi bersama dengan Imigresen, dengan Jabatan Pendaftaran Negara, dengan JASA, dengan RELA, dengan JPAM dan lain-lain agensi dilakukan dan saya harap usaha yang dapat dilakukan termasuklah pendakwaan yang menjadi suatu isu pertikaian pihak Jabatan Negara Amerika terhadap Malaysia termasuklah apabila penangkapan dilakukan kepada 777 orang dan pendakwaan hanya dilakukan terhadap 153 orang. 

Apa yang dilakukan oleh KDN ialah kita telah membincangkan dengan Jabatan Peguam Negara supaya mewujudkan mahkamah khas agar isu-isu yang tertangguh ini dapat dipercepatkan pendakwaan dan juga penghakimannya agar keseriusan kita menangani permasalahan ini akan dapat menjawab beberapa persoalan dan saya ingin menyebutkan di Dewan yang mulia ini bahawa sesungguhnya kerajaan serius di dalam menangani permasalahan perdagangan orang ini. Terima kasih. DARUL EHSAN TODAY

Posted: 14 Oct 2014 11:02 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Hasan Malek The Legend, Manusia Hebat Yang Pernah Tanah Melayu Miliki...

Posted: 14 Oct 2014 06:40 AM PDT


Setiap patah kata yang di nukilkan oleh hasan malik ibarat "masterpices" seperti leonardo da vinci karyanya monalisa.

Setiap gerak yang di buat hasan malik mengikut denyut nadi rakyat...

Negara dan rakyat sepatutnya megah dan rasa beruntung memiliki seorang menteri yang super duper genius, manusia genius seperti hasan.

Suatu ketika dulu, hasan pernah mengungkapkan ayat " kalau harga ayam naik, jangan makan ayam" wow... satu ungkapan yang mampu meruntuhkan tembok besar cina, ungkapan sehebat ungakapan nepoleon ketika berdepan tentera british dalam peperangan waterloo, hanya manusia genius seperti hasan malik mampu mengungkapkan kata-kata pujangga macam tu...

Jawatan sebagai menteri perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna amat tidak setara dengan ke genius-an hasan malik...

Perdana Menteri adalah jawatan yang cukup sesuai untuk beliau yang berotak genius se genius albart einstein... 

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 14 Oct 2014 09:34 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 14 Oct 2014 09:30 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Mufti Kelantan : Jangan Mudah Terpedaya Dengan Istilah Mati Syahid

Posted: 14 Oct 2014 08:30 PM PDT


Teguk Arak, Nik Abduh Balun DAP & PKR

Posted: 14 Oct 2014 09:02 AM PDT

Anwar Punyai Rekod Buruk Urus Ekonomi Negara

Posted: 14 Oct 2014 07:30 AM PDT
KUALA LUMPUR 13 Okt. - Hasrat pakatan pembangkang untuk memperkenalkan Keuntungan Modal (CGT) sebagai alternatif kepada cukai barangan dan perkhidmatan (GST) membuktikan sikap tidak konsisten Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh) dalam mempertahankan hujahnya.

Tan Sri Annuar Musa (BN-Ketereh) (gambar) berkata, pada 1993, Anwar yang ketika itu menjadi Menteri Kewangan pernah menyatakan di Dewan Rakyat bahawa beliau menolak cukai nilai tambah (VAT) iaitu sistem percukaian yang digunakan di negara-negara Barat.

Walau bagaimanapun, beliau memberitahu, Anwar kini berubah pendirian apabila mencadangkan dalam bajet pakatan pembangkang tentang pelaksanaan CGT mengikut model yang digunakan United Kingdom (UK).

"Terdapat banyak percanggahan berikutan ketidakupayaan Ketua Pembangkang untuk memahami tadbir urus ekonomi negara.

"Beliau juga mempunyai rekod buruk dalam tadbir urus ekonomi negara dan cuba menggunakan teori-teori Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dalam keadaan negara menghadapi krisis ekonomi," katanya ketika membahaskan Bajet 2015 dalam sidang Dewan Rakyat hari ini.

Terdahulu, Anwar ketika membahaskan Bajet 2015 mencadangkan pelaksanaan CGT bagi menggantikan GST yang bakal dikuatkuasakan mulai 1 April depan.

Annuar menambah, ketidakupayaan Anwar untuk memikul tanggungjawab sebagai Menteri Kewangan terserlah apabila negara dilanda krisis ekonomi pada 1997.

Menurut beliau, Anwar cuma tahu mencedok, meniru dan mengambil teori-teori yang disalin daripada model-model ekonomi yang diperkenalkan oleh pihak lain.

"Namun, saya memahami beliau tiada latar belakang dalam bidang ekonomi dan bernasib baik kerana apabila memasuki arus politik UMNO, beliau mendapat kedudukan secara fast track," ujarnya.
Annuar berkata, krisis ekonomi negara yang semakin meruncing menyebabkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad terpaksa campur tangan bagi menyelamatkan keadaan.

Satu Demi Satu Kampung Melayu Hilang Dari Peta Pulau Pinang

Posted: 14 Oct 2014 05:00 AM PDT
PULAU PINANG 13 Okt. - Sebuah lagi perkampungan Melayu di negeri ini iaitu Kampung Mutiara, Batu Feringgi di sini, bakal lenyap selepas lebih 200 penduduknya diarahkan mengosongkan kediaman masing-masing.

Kampung berkenaan yang terletak berhampiran lokasi pelancongan popular di sini wujud sejak 1950-an dan menempatkan kira-kira 48 buah keluarga.

Hari ini, penduduk kampung itu mengadakan demonstrasi bagi menyuarakan nasib mereka yang diarahkan berpindah tanpa pampasan dan rumah ganti.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Kampung Persekutuan (JKKKP) kampung berkenaan, Ismadi Abu Bakar berkata, masalah mereka bermula pada 2007 apabila tuan tanah yang menetap di Selangor menyerahkan notis pengosongan kepada mereka.

Menurutnya, keadaan bertambah sukar pada 2012 apabila mereka diarah berpindah dengan notis terakhir diterima kira-kira tiga bulan lalu.

Tambah beliau, arahan pengosongan itu membabitkan sebanyak 48 buah rumah penduduk yang terletak di lot A dan B manakala penduduk tidak dimaklumkan jenis pembangunan yang dirancang di kawasan tersebut.

"Sehubungan itu, kami meminta pihak berkuasa campur tangan bagi membantu penduduk di sini yang tersepit. Majoritinya adalah penduduk asal di Batu Feringgi dan ke mana kami hendak berpindah selepas ini," katanya kepada pemberita selepas demonstrasi itu.

Terdahulu, Ismadi bersama kira-kira 100 penduduk kampung itu mengadakan demonstrasi sambil mendesak supaya keadilan diberikan kepada mereka dan merayu kerajaan negeri campur tangan menyelamatkan perkampungan mereka.

Pelbagai sepanduk turut dibawa antaranya bertulis 'Jangan Halau Kami', 'Kami Diusir Tanpa Pampasan' dan ' Tuan Tanah Tidak Berperikemanusian' malah ada yang tidak dapat menahan sebak sehingga mengalirkan air mata.

Menurut Ismadi, kawasan itu bukan perkampungan haram kerana diiktiraf kerajaan dan pernah mendapat anugerah Johan Kampung Terbaik di negeri ini.

Dalam masa sama, beliau mempersoalkan mengapa tiada usaha daripada kerajaan negeri untuk mewartakan perkampungan itu sebagai kampung warisan.

Sementara itu, penduduk, Che Melor Othman, 48, berkata, dia berikrar untuk mempertahankan haknya sebagai penduduk kampung berkenaan dan menuntut supaya pemilik tanah lebih bertimbang rasa.

"Bagaimana saya, suami serta empat anak mahu meneruskan kehidupan kerana kami dihalau tanpa dibayar walaupun satu sen. 

"Kami menuntut supaya diberikan rumah di kawasan ini juga kerana kami anak jati kampung ini," katanya.

Saudara kembarnya, Che Bunga pula berkata, mereka mahu terus menetap di situ kerana terdapat masjid di kawasan berhampiran selain mewarisi tempat tersebut daripada nenek moyang.

"Jangan main- main dengan kami orang Melayu di sini kerana apabila keadaan mendesak seperti ini, kami akan bangkit mempertahankan hak kami," katanya.

Bagi Aminah Said, 51, pula katanya, dia dan keluarga terpaksa menanggung kerugian besar kerana rumahnya bakal musnah selain perlu mengeluarkan perbelanjaan menyewa atau membeli rumah baharu di negeri ini yang sangat mahal.

"Saya hanya suri rumah dengan tiga orang anak. Bagaimana saya mahu mencari duit untuk berpindah?" katanya.

PAS Dalam Krisis Besar : Selepas Dibuli DAP, Kini PasMa Pula Buli PAS

Posted: 14 Oct 2014 12:30 AM PDT

"Pasma tidak boleh dibubarkan kerana kita berdaftar dengan Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) sebagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO).
"Kadang-kadang, sikap pemikiran tertutup ini sebenarnya akan menyebabkan Pas sendiri yang rugi,"ini kata Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi, Presiden PasMa yang juga sekarang ini adalah Timbalan Pesuruhjaya PAS Kedah. 

Phahrolrazi anggap penubuhan PasMa adalah supaya PAS tidak lari dari perjuangan sebenar. Siapa sebenarnya yang lari daripada perjuangan? PasMa atau PAS? 

PAS bukan sahaja takut dengan DAP yang memprovokasi mereka dalam isu arak di Selangor. Tetapi PAS juga takut untuk memecat orang mereka sendiri yang jelas sekali mendakwa pemikiran ulama sebagai tertutup dan dianggap lari dari perjuangan. 

Beranikah PAS ambil tindakan ke atas Timbalan Pesuruhaya PAS Kedah ini? Jika tidak, bermakna PAS setuju PasMa gelarkan Nik Aziz, Haron Din dan Majlis Ulama sebagai mereka yang berfikiran tertutup dan lari dari perjuangan.

Nik Aziz Gelar Dua ADUN PAS Sokong Wan Azizah Sebagai Tidak Siuman

Posted: 13 Oct 2014 11:23 PM PDT


JURI RAKYAT

Posted: 14 Oct 2014 07:14 PM PDT

JURI RAKYAT


4 Anggota DPR Paling Cantik Periode 2014 - 2019

Posted: 14 Oct 2014 08:10 AM PDT


KPU telah menyelesaikan perhitungan pembagian kursi hasil perolehan suara 10 partai yang lolos ke DPR dan dilantik pada 1 Oktober 2014. Dari 560 anggota DPR 2014-2019, terdapat 97 anggota DPR wanita. Dan dari 97 anggota DPR ini, empat di antaranya merupakan wanita muda, cantik dan sepertinya pintar.

Tentu paras yang cantik bukan model utama untuk menaruhkan nasib rakyat Indonesia kepada anggota DPR. Namun, setidaknya, anggota-anggota DPR ini dapat memberikan aura positif ketika melihatnya daripada melihat anggota DPR pria yang itu-itu melulu.
Berikut adalah 4 Anggota DPR Paling Cantik Periode 2014 - 2019 :

1. Karolin Margret Natasa – PDIPKPU telah menetapkan caleg DPR RI terpilih dari 77 daerah pemilihan. Dari daftar perolehan suara, nama caleg PDIP Dr. Karolin Margret Natasa memperoleh suara tertinggi se-Indonesia sebanyak 397.481 suara. Mengalahkan Puan Maharani, dan Ibas Baskoro.

Karolin adalah seorang dokter lulusan Universitas Atmajaya Jakarta. Dia terpilih sebagai anggota DPR-RI komis IX dari partai PDI Perjuangan yang terpilih daerah pilihan Kalimantan Barat pada tahun 2009 setelah menempati posisi ke 3 setelah Edhi Baskoro dan Puan Maharani. Di Komisi IX dia menangani masalah kependudukan, kesehatan, tenaga kerja dan transmigrasi.

2. Meutya Hafid – GolkarWanita yang kedua adalah mantan pembawa acara di Metro TV. Meutya Hafid dinyatakan terlah berhasil lolos menjadi anggota legislatif tahun 2014 ini. Meutya berhasil menyabet suara terbanyak di daerah Sumatera Utara, sehingga menghantarkannya masuk dan duduk bersama teman-teman wanita cantik lainnya.

Wajahnya yang selalu menghiasi layar kaca setiap harinya ini seiring berjalannya waktu dan banyaknya pengalaman saat menjadi wartawan, Meutya pun memilih untuk terjun langsung ke dunia politik praktis. Selama menjadi wakil rakyat, Meutya tidak hanya berpegang pada Partai Golkar.

Ia juga menjadi salah satu fungsionaris Nasional Demokrat dan menjabat sebagai Ketua Bidang Perempuan, Pemuda, dan Mahasiswa. Belakangan, hal ini menjadi masalah saat Surya Paloh selaku mantan Ketua Dewan Penasehat Golkar mengeluarkan ultimatum kepada kadernya untuk terlibat dalam ormas yang berpotensi menjadi partai politik tersebut. Meutya mengaku tidak mendapat informasi tersebut. Ia merasa hubungannya dengan Golkar justru baik-baik saja.

Di sela kesibukannya yang beragam sebagai anggota DPR, Meutya tetap menikmati hidup seperti biasanya. Ia tetap gemar renang untuk menjaga fisik agar tetap bisa menjadi wakil rakyat yang aktif. Selain itu penulis autobiografi 168 Jam Dalam Penyanderaan ini juga menggeluti yoga agar bisa menyeimbangkan pikiran dan jiwa.

3. Novita Wijayanti – Gerindra

Novita Wijayanti yang juga Srikandi Muda Jawa Tengah adalah putri ke 3 dari pasangan H.Fran Lukman S.sos Ketua DPRD Cilacap Dan Hj Sumining (Alm) Guru SD Negeri 02 Karangpucung. Novita menyelasikan pendidikan S1 di UNSOED, Purwokerto. Bakat dan darah politik mengalir ditubuh wanita cantik ini kepemimpinannya terlihat semenjak kecil, pendiam, cerdas, ramah dan senang humor serta supel dalam bergaul sehingga di cintai banyak orang.

Pergerakan politiknya mulai muncul, saat Novita menjadi sekretaris PDI Perjuangan tingkat kecamatan di Karangpucung. Sebelum menjadi Pengurus PDI Perjuangan kecamatan Karangpucung Novita aktif mengikuti kegiatan konsolidasi di berbagai desa di wilayah Kecamatan Karangpucung pada saat masa Orde Baru. Novita mencalonkan diri sebagai Calon legislatif tingkat pusat untuk pemilu 2014 melalui Partai Gerindra. Setelah mengundurkan diri dari Partai PDI Perjuangan.

4. Indira Chunda – PAN


Indira Chunda Thita Syahrul atau yang biasa disapa Thita ini adalah seorang anggota Komisi IV DPR RI yang bertugas di bidang pertanian, perkebunan, kehutanan, kelautan, dan pangan. Perempuan kelahiran Jakarta ini adalah anggota DPR RI dari Fraksi Partai Amanat Nasional. Ia juga sempat menempuh pendidikan dan memperoleh gelar master dari program Magister Manajemen Pascasarjana Universitas Hasanuddin.

Thita adalah putri dari Syahrul Yasin Limpo, Gubernur Sulawesi Selatan. Pada bulan Januari tahun 2012 lalu di Sulawesi Selatan sempat beredar negative campaign berisi ajakan untuk menolak politik dinasti yang kabarnya dilakukan oleh keluarga Syahrul Yasin Limpo, yang salah satunya adalah putri Syahrul, yaitu Indira Chunda Thita Syahrul yang sedang menjabat sebagai anggota DPR RI.

Menanggapi black campaign ini pihak Syahrul Yasin Limpo berpendapat bahwa keluarganya memang telah lama mengabdi untuk rakyat dan mereka adalah pilihan rakyat sendiri. Bahkan Thita selalu berusaha melakukan komunikasi intensif dengan konstituen di daerah pemilihannya, yaitu Sulawesi Selatan 1, terutama selama masa reses masa persidangan DPR RI.

Hal ini ditunjukkan dengan acara pengobatan gratis yang dilaksanakannya pada bulan April tahun 2011 lalu di Kota Makassar dan Kabupaten Makalar. Sebanyak kurang lebih 800 masyarakat daerah setempat mengikuti pengobatan gratis ini. Sebelumnya ia juga mengadakan pertemuan dengan puluhan kelompok tani di Pusat Pertanian Pedesaan Swadaya Desa Julukanaya, Kabupaten Takalar.

Cerita Rakyat - Cerita Timun Mas Part 2

Posted: 14 Oct 2014 06:46 AM PDT

Cerita Timun Mas Part 2 - Pada zaman dahulu, hiduplah sepasang suami istri petani. Mereka tinggal di sebuah desa di dekat hutan. Mereka hidup bahagia. Sayangnya mereka belum saja dikaruniai seorang anak pun.

Setiap hari mereka berdoa pada Yang Maha Kuasa. Mereka berdoa agar segera diberi seorang anak. Suatu hari seorang raksasa melewati tempat tinggal mereka. Raksasa itu mendengar doa suami istri itu. Raksasa itu kemudian memberi mereka biji mentimun.

"Tanamlah biji ini. Nanti kau akan mendapatkan seorang anak perempuan," kata Raksasa. "Terima kasih, Raksasa," kata suami istri itu. "Tapi ada syaratnya. Pada usia 17 tahun anak itu harus kalian serahkan padaku," sahut Raksasa. Suami istri itu sangat merindukan seorang anak. Karena itu tanpa berpikir panjang mereka setuju.

Suami istri petani itu kemudian menanam biji-biji mentimun itu. Setiap hari mereka merawat tanaman yang mulai tumbuh itu dengan sebaik mungkin. Berbulan-bulan kemudian tumbuhlah sebuah mentimun berwarna keemasan.

Buah mentimun itu semakin lama semakin besar dan berat. Ketika buah itu masak, mereka memetiknya. Dengan hati-hati mereka memotong buah itu. Betapa terkejutnya mereka, di dalam buah itu mereka menemukan bayi perempuan yang sangat cantik. Suami istri itu sangat bahagia. Mereka memberi nama bayi itu Timun Mas.

Tahun demi tahun berlalu. Timun Mas tumbuh menjadi gadis yang cantik. Kedua orang tuanya sangat bangga padanya. Tapi mereka menjadi sangat takut. Karena pada ulang tahun Timun Mas yang ke-17, sang raksasa datang kembali. Raksasa itu menangih janji untuk mengambil Timun Mas.

Petani itu mencoba tenang. "Tunggulah sebentar. Timun Mas sedang bermain. Istriku akan memanggilnya," katanya. Petani itu segera menemui anaknya. "Anakkku, ambillah ini," katanya sambil menyerahkan sebuah kantung kain. "Ini akan menolongmu melawan Raksasa. Sekarang larilah secepat mungkin," katanya. Maka Timun Mas pun segera melarikan diri.

Suami istri itu sedih atas kepergian Timun Mas. Tapi mereka tidak rela kalau anaknya menjadi santapan Raksasa. Raksasa menunggu cukup lama. Ia menjadi tak sabar. Ia tahu, telah dibohongi suami istri itu. Lalu ia pun menghancurkan pondok petani itu. Lalu ia mengejar Timun Mas ke hutan.

Raksasa segera berlari mengejar Timun Mas. Raksasa semakin dekat. Timun Mas segera mengambil segenggam garam dari kantung kainnya. Lalu garam itu ditaburkan ke arah Raksasa. Tiba-tiba sebuah laut yang luas pun terhampar. Raksasa terpaksa berenang dengan susah payah.

Timun Mas berlari lagi. Tapi kemudian Raksasa hampir berhasil menyusulnya. Timun Mas kembali mengambil benda ajaib dari kantungnya. Ia mengambil segenggam cabai. Cabai itu dilemparnya ke arah raksasa. Seketika pohon dengan ranting dan duri yang tajam memerangkap Raksasa. Raksasa berteriak kesakitan. Sementara Timun Mas berlari menyelamatkan diri.

Tapi Raksasa sungguh kuat. Ia lagi-lagi hampir menangkap Timun Mas. Maka Timun Mas pun mengeluarkan benda ajaib ketiga. Ia menebarkan biji-biji mentimun ajaib. Seketika tumbuhlah kebun mentimun yang sangat luas. Raksasa sangat letih dan kelaparan. Ia pun makan mentimun-mentimun yang segar itu dengan lahap. Karena terlalu banyak makan, Raksasa tertidur.

Timun Mas kembali melarikan diri. Ia berlari sekuat tenaga. Tapi lama kelamaan tenaganya habis. Lebih celaka lagi karena Raksasa terbangun dari tidurnya. Raksasa lagi-lagi hampir menangkapnya. Timun Mas sangat ketakutan. Ia pun melemparkan senjatanya yang terakhir, segenggam terasi udang. Lagi-lagi terjadi keajaiban. Sebuah danau lumpur yang luas terhampar. Raksasa terjerembab ke dalamnya. Tangannya hampir menggapai Timun Mas. Tapi danau lumpur itu menariknya ke dasar. Raksasa panik. Ia tak bisa bernapas, lalu tenggelam.

Timun Mas lega. Ia telah selamat. Timun Mas pun kembali ke rumah orang tuanya. Ayah dan Ibu Timun Mas senang sekali melihat Timun Mas selamat. Mereka menyambutnya. "Terima Kasih, Tuhan. Kau telah menyelamatkan anakku," kata mereka gembira.

Sejak saat itu Timun Mas dapat hidup tenang bersama orang tuanya. Mereka dapat hidup bahagia tanpa ketakutan lagi.

Cerita Rakyat Tanah Jawa - Keong Emas

Posted: 14 Oct 2014 02:22 AM PDT

Cerita Rakyat Tanah Jawa - Pada jaman dahulu kala hiduplah seorang pemuda bernama Galoran. ia termasuk orang yang disegani karna kekayaan dan pangkat orang tuanya. namun Galoran sangat pemalas dan juga boros, sehari-hari kerjaannya hanya menghambur-hamburkan harta orang tuanya, bahkan setelah orang tuanya meninggal ia masih sering ber foya-foya, ahirnya lama kelamaan habislah harta tinggalan dari orang tuanya Walaupun demikian tidak membuat Galoran sadar juga, bahkan waktu dihabiskannya dengan hanya bermalas-malasan dan berjalan-jalan. Iba warga kampung melihatnya. Namun setiap kali ada yang menawarkan pekerjaan kepadanya, Galoran hanya makan dan tidur saja tanpa mau melakukan pekerjaan tersebut. Namun akhirnya galoran dipungut oleh seorang janda berkecukupan untuk dijadikan teman hidupnya. Hal ini membuat Galoran sangat senang ; "Pucuk dicinta ulam pun tiba", demikian pikir Galoran.

Janda tersebut mempunyai seorang anak perempuan yang sangat rajin dan pandai menenun, namanya Jambean. Begitu bagusnya tenunan Jambean sampai dikenal diseluruh dusun tersebut. Namun Galoran sangat membenci anak tirinya itu, karena seringkali Jambean menegurnya karena selalu bermalas-malasan.
Rasa benci Galoran sedemikian dalamnya, sampai tega merencanakan pembunuhan anak tirinya sendiri. Dengan tajam dia berkata pada istrinya : " Hai, Nyai, sungguh beraninya Jambean kepadaku. Beraninya ia menasehati orangtua! Patutkah itu ?" "Sabar, Kak. Jambean tidak bermaksud buruk terhadap kakak" bujuk istrinya itu. "Tahu aku mengapa ia berbuat kasar padaku, agar aku pergi meninggalkan rumah ini !" seru nya lagi sambil melototkan matanya. "Jangan begitu kak, Jambean hanya sekedar mengingatkan agar kakak mau bekerja" demikian usaha sang istri meredakan amarahnya. "Ah .. omong kosong. Pendeknya sekarang engkau harus memilih .. aku atau anakmu !" demikian Galoran mengancam.

Sedih hati ibu Jambean. Sang ibu menangis siang-malam karena bingung hatinya. Ratapnya : " Sampai hati bapakmu menyiksaku jambean. Jambean anakku, mari kemari nak" serunya lirih. "Sebentar mak, tinggal sedikit tenunanku" jawab Jambean. "Nah selesai sudah" serunya lagi. Langsung Jambean mendapatkan ibunya yang tengah bersedih. "Mengapa emak bersedih saja" tanyanya dengan iba. Maka diceritakanlah rencana bapak Jambean yang merencanakan akan membunuh Jambean. Dengan sedih Jambean pun berkata : " Sudahlah mak jangan bersedih, biarlah aku memenuhi keinginan bapak. Yang benar akhirnya akan bahagia mak". "Namun hanya satu pesanku mak, apabila aku sudah dibunuh ayah janganlah mayatku ditanam tapi buang saja ke bendungan" jawabnya lagi. Dengan sangat sedih sang ibu pun mengangguk-angguk. Akhirnya Jambean pun dibunuh oleh ayah tirinya, dan sesuai permintaan Jambean sang ibu membuang mayatnya di bendungan. Dengan ajaib batang tubuh dan kepala Jambean berubah menjadi udang dan siput, atau disebut juga dengan keong dalam bahasa Jawanya.

Tersebutlah di Desa Dadapan dua orang janda bersaudara bernama Mbok Rondo Sambega dan Mbok Rondo Sembadil. Kedua janda itu hidup dengan sangat melarat dan bermata pencaharian mengumpulkan kayu dan daun talas. Suatu hari kedua bersaudara tersebut pergi ke dekat bendungan untuk mencari daun talas. Sangat terpana mereka melihat udang dan siput yang berwarna kuning keemasan. "Alangkah indahnya udang dan siput ini" seru Mbok Rondo Sambega "Lihatlah betapa indahnya warna kulitnya, kuning keemasan. Ingin aku bisa memeliharanya" serunya lagi. "Yah sangat indah, kita bawa saja udang dan keong ini pulang" sahut Mbok Rondo Sembadil. Maka dipungutnya udang dan siput tersebut untuk dibawa pulang. Kemudian udang dan siput tersebut mereka taruh di dalam tempayan tanah liat di dapur. Sejak mereka memelihara udang dan siput emas tersebut kehidupan merekapun berubah. Terutama setiap sehabis pulang bekerja, didapur telah tersedia lauk pauk dan rumah menjadi sangat rapih dan bersih. Mbok Rondo Sambega dan Mbok Rondo Sembadil juga merasa keheranan dengan adanya hal tersebut. Sampai pada suatu hari mereka berencana untuk mencari tahu siapakah gerangan yang melakukan hal tersebut.

Suatu hari mereka seperti biasanya pergi untuk mencari kayu dan daun talas, mereka berpura-pura pergi dan kemudian setelah berjalan agak jauh mereka segera kembali menyelinap ke dapur. Dari dapur terdengar suara gemerisik, kedua bersaudara itu segera mengintip dan melihat seorang gadis cantik keluar dari tempayan tanah liat yang berisi udang dan Keong Emas peliharaan mereka. "tentu dia adalah jelmaan keong dan udang emas itu" bisik Mbok Rondo Sambega kepada Mbok Rondo Sembadil. "Ayo kita tangkap sebelum menjelma kembali menjadi udang dan Keong Emas" bisik Mbok Rondo Sembadil. Dengan perlahan-lahan mereka masuk ke dapur, lalu ditangkapnya gadis yang sedang asik memasak itu. "Ayo ceritakan lekas nak, siapa gerangan kamu itu" desak Mbok Rondo Sambega "Bidadarikah kamu ?" sahutnya lagi. "bukan Mak, saya manusia biasa yang karena dibunuh dan dibuang oleh orang tua saya, maka saya menjelma menjadi udang dan keong" sahut Jambean lirih. "terharu mendengar cerita Jambean kedua bersaudara itu akhirnya mengambil Keong Emas sebagai anak angkat mereka. Sejak itu Keong Emas membantu kedua bersaudara tersebut dengan menenun. Tenunannya sangat indah dan bagus sehingga terkenallah tenunan terebut keseluruh negeri, dan kedua janda bersaudara tersebut menjadi bertambah kaya dari hari kehari.

Sampailah tenunan tersebut di ibu kota kerajaan. Sang raja muda sangat tertarik dengan tenunan buatan Jambean atau Keong Emas tersebut. Akhirnya raja memutuskan untuk meninjau sendiri pembuatan tenunan tersebut dan pergi meninggalkan kerajaan dengan menyamar sebagai saudagar kain. Akhirnya tahulah raja perihal Keong Emas tersebut, dan sangat tertarik oleh kecantikan dan kerajinan Keong Emas. Raja menitahkan kedua bersaudara tersebut untuk membawa Jambean atau Keong Emas untuk masuk ke kerajaan dan meminang si Keong Emas untuk dijadikan permaisurinya. Betapa senang hati kedua janda bersaudara tersebut.


sumber: lokerseni.web.id

Heboh Video Aksi Brutal Siswa SD Bukit Tinggi

Posted: 14 Oct 2014 12:19 AM PDT

Juri Rakyat - Video aksi kekerasan yang dilakukan sejumlah siswa anak sekolah dasar yang menghebohkan dunia maya ternyata terjadi di daerah Bukit Tinggi, Sumatera Barat. Hal itu berdasarkan pernyataan dari akun Facebook bernama Fahri Akbar Tanjung.

Fahri ikut berkomentar saat video 'brutal' anak SD tersebut diunggah oleh sebuah komunitas bernama Vines Indonesia.

"Maaf min ini terjadi di sekolah adik saya di SDS Trisula Perwari Bukit Tinggi, Sumatera Barat. Kami berencana ingin mencari informasi lebih lanjut ke guru-guru dan anak-anak murid tersebut. Sekali lagi saya tegaskan, gurunya sendiri tidak mengajar akhlak yang baik. Cuma mengajar seperti biasa saja," tulis Fahri di Facebook, Minggu.

Seperti yang dikutip dari Tribunnews.com, Aksi kekerasan yang dilakukan oleh anak-anak terjadi di sebuah sekolah dasar kawasan Bukit Tinggi, Sumatera Barat. Ulah tidak pantas itu diabadikan dari sebuah video yang diunggah ke Komunitas Vines Indonesia di Facebook.

Dalam video yang berdurasi 1 menit 53 detik tersebut terlihat beberapa siswa sekolah dasar memakai seragam lengkap merah dan putih sedang dalam kegiatan belajar mengajar.

Namun dari beberapa siswa tersebut terutama yang berjenis kelamin laki-laki terlihat sibuk memukuli siswi perempuan yang berada di sudut ruangan kelas. Siswi perempuan itu juga tidak melawan saat teman-teman sekelasnya memukul bahkan menendangnya dengan bertubi-tubi.

Siswi perempuan yang menjadi korban pemukulan tersebut terlihat meringis kesakitan dan menangis di sudut ruangan. Tidak ada satu pun dari teman-temannya yang lain berusaha menolong siswi tersebut.

Sementara, siswa laki-laki yang melakukan pemukulan dan menendang terlihat dengan bangganya bergaya di depan kamera yang merekam aksi tidak pantas tersebut. Beberapa dari mereka bahkan ada yang mengacungkan jari tengah.

Misteri Mata Air Zubaedah, Mata Air di Tengah Gurun Pasir

Posted: 14 Oct 2014 12:11 AM PDT

Juri Rakyat - Dalam ramah-tamah dengan Korps Wanita Angkatan Bersenjata di Istana Negara Jakarta, 28 Desember 1965, Presiden Sukarno mengatakan bahwa perempuan selalu ikut dalam setiap revolusi besar dalam sejarah manusia. Sukarno menyebut Zubaidah yang membangun aliran air ke Mekah yang dinamakan "air Zubaidah." "Revolusi yang diadakan Nabi Muhammad saw. misalnya, mengenal nama Zubaidah," kata Sukarno.

Zubaidah (wafat tahun 831) adalah istri paling dicintai Harun al-Rasyid (memerintah 786-803). Harun salah satu khalifah Dinasti Abbasiyah yang kerap melaksanakan haji. Dia bersama istri, anak-anak, dan para fukaha telah sembilan kali naik haji. Jika tidak pergi haji, dia memberangkatkan 300 orang berhaji dengan dibekali biaya besar dan pakaian mewah. (Baca: Kisah Harun Dari Negeri Seribusatu Malam)

Menurut Michael Wolfe dalam Haji, karena ingin mempermudah para jemaah haji di abad-abad mendatang, Zubaidah membiayai penggalian seratus sumur di sepanjang jalur al-Kufa di Irak selatan sampai ke Mina di Mekah. Air merupakan kebutuhan mendasar bagi para jemaah haji di daerah yang gersang itu. (Baca: Calo-calo Haji dan Haji Singapura)

Saluran itu, tulis Wolfe, "abu-abu yang kelihatan usang dan terbuat dari batu serta bata melalui proses peleburan. Ini adalah saluran air yang cukup besar yang berasal dari abad ke-8."

Pembuatan saluran dan sumur-sumur itu menelan biaya sebesar 1.500.000 dinar. "Zubaidah merupakan sosiawan yang jarang tandingannya. Sampai sekarang saluran air itu terkenal dengan Air Zubaidah (mata air Zubaidah)," tulis Huzaemah T., "Konsep Wanita Menurut Quran, Sunah, dan Fikih," termuat dalam Wanita Islam Indonesia dalam Kajian Tekstual dan Kontekstual.

Selain itu, menurut Huzaemah, Zubaidah membuat banyak masjid, waduk untuk irigasi, dan jembatan di wilayah Hijaz, Syam, dan Bagdad. Bahkan, dia bersama suaminya berjasa dalam rekonstruksi dan rehabilitasi Mekah.

Menurut Christiaan Snouck Hurgronje dalam Tulisan-tulisan Tentang Islam di Hindia Belanda, di waktu biasa sumber-sumber air tersebut memasok air lebih dari cukup ke kota Mekah untuk keperluan rumahtangga, mencuci pakaian, dan mandi. Persediaan air di sumur-sumur itu tidak berkurang walau lama tak turun hujan.

Terkait sumber air tersebut, Dr Dickson, wakil Inggris di Dewan Kesehatan Internasional, melaporkan mengenai ibadah haji pada 1885: "Tempat-tempat penampungan air di Arafah diisi dengan air jernih dari pipa air Zubaidah dan setiap orang dengan sesuka hati boleh mengambil air dari situ dengan cuma-cuma; tetapi oleh karena orang tidak mengambil tindakan untuk melarang mandi di tempat itu, maka airnya lalu tidak layak (untuk diminum)."

Disinilah Nabi Ibrahim AS Dahulu dibakar Raja Namrud

Posted: 13 Oct 2014 11:46 PM PDT

Juri RakyatDisinilah Nabi Ibrahim AS Dahulu dibakar Raja Namrud. Nabi Ibrahim AS merupakan rasul atau utusan Allah yang diberikan banyak mukjizat. Salah satunya, Ibrahim AS tak mempan dibakar api yang ganas. Bapak monoteisme itu sempat dibakar dalam api yang menyala-nya setelah menghancurkan berhala-berhala yang disembah oleh ayah dan kaumnya.

Konon, Nabi Ibrahim AS dibakar di wilayah Urfa, Turki.

Di tempat pembakaran itu, terdapat kolam ikan yang cukup luas. Kolam itu berisi ikan berwarna hitam dove yang seperti ikan gabus. Hanya ada satu jenis ikan dalam kolam itu dengan berbagai ukuran, mulai dari kecil hingga besar.

Masyarakat setempat mengatakan bahwa ikan-ikan yang berada di kawasan pembakaran Nabi Ibrahim itu tidak boleh dimakan. Kolam itu rupanya mengalir ke berbagai selokan di sekitar tempat itu. Selokan yang jernih itu dihiasi dengan sejumlah ikan hitam itu.=

Sekitar 100 meter dari tempat pembakaran terdapat tempat kelahiran Nabi Ibrahim. Di samping tempat kelahiran itu telah berdiri dua masjid, yaitu Masjid Maulid Halil yang didirikan pada 1808 M dan Masjid Maulid Halil Baru yang didirikan pada 1980 M.

Dari tempat kelahiran terdapat bukit di belakang masjid. Bukit itu adalah tempat Nabi Ibrahim dilempar dari atas bukit ke tempat pembakaran dengan api yang telah menyala. Di bukit itu terdapat dua tiang besar dan bekas bangunan tua yang sudah runtuh, tetapi dirawat dan dijadikan museum oleh pemerintah setempat.

Di Perut Wanita Ini Ada Kerangka Bayi Berusia 38 Tahun

Posted: 13 Oct 2014 11:34 PM PDT

Juri Rakyat - Wanita asal Madhya Pradesh, India, Jyoti Kumar mengalami masalah buang air kecil serta demam. Ia tiba-tiba mengalami sakit luar biasa pada bagian perutnya. Selama beberapa bulan terakhir nyeri itu terus-menerus dirasakannya.

Karena tak kunjung sembuh, ia kemudian pergi ke rumah sakit di NKP Salve Institute of Medical Sciences. Ternyata di sana, dokter menemukan adanya massa di dalam perut wanita berusia 62 tahun ini.

"Dia mengalami nyeri terus-menerus selama dua bulan terakhir dan kami menemukan benjolan di sisi kanan bawah perut. Kami takut itu adalah kanker," ucap salah seorang dokter bedah, Dr. Mohammad Yunus Shah, seperti dilansir laman Daily Mail.

Hasil CT Scan mengungkap bahwa benjolan itu terbentuk dari massa yang keras dan merupakan materi klasifikasi. Kemudian, Kumar diminta melakukan pemindaian Magnetic Resonance Imaging (MRI). Dari hasil pemeriksaan ini, tim bedah menemukan bahwa benjolan itu adalah kerangka janin. Dokter pun langsung melakukan operasi terhadap Kumar untuk mengangkat kerangka tersebut dari perutnya.
Menurut penuturan saudara laki-laki Kumar, adiknya tersebut pernah hamil di usia 24 tahun. Namun, kehamilannya mengalami komplikasi. Bahkan, menurut dokter saat itu, kesempatan hidup janin dalam kandungan Kumar sangat kecil. Penyebabnya, janin tumbuh di luar kandungan. Takut dengan kemungkinan akan dioperasi, Kumar melarikan diri. Ia lalu mencari pengobatan di sebuah klinik kecil untuk menghilangkan rasa nyeri yang dialaminya. Beberapa bulan kemudian nyeri yang dirasakan Kumar menghilang. Ia pun yakin rasa sakitnya telah teratasi.

"Dia tampaknya tahu bahwa bayi telah meninggal dan ia membutuhkan operasi. Kami menduga dia takut akan kemungkinan operasi," ucap Dr. Shah.

Namun, kini dokter menemukan bahwa kerangka bayi itu masih tertinggal dalam perut Kumar. Tim bedah di India mencoba mencari literatur medis dengan kasus serupa.

Mereka menemukan kasus di mana seorang wanita Belgia mempertahankan kehamilan ektopik selama 18 tahun. Menjadikannya sebagai kehamilan ektopik dengan periode terpanjang yang pernah tercatat.

Namun, dokter percaya bahwa kehamilan ektopik Kumar merupakan yang terpanjang dengan rekor 38 tahun.

Peria Ini Cetak Fotonya Mengunakan Darah

Posted: 13 Oct 2014 11:19 PM PDT

Juri Rakyatmencetak sebuah foto dengan bahan dasar tinta mukin itu sesuatu hal yang umum, Hal yang tidak umum adalah hal yang dilakukan pria asal Brooklyn, New York, ini. Karena ia merasa karyanya terlihat seperti tidak ada yang istimewa, ia menggunakan darah sebagai pengganti tinta untuk mencetak foto bugil dirinya.

Ted Lawson membuat percobaan aneh dalam mencetak foto dirinya. Menggunakan mesin penggilingan yang dikontrol oleh komputer. Ia memiliki ide yang cukup aneh, dengan menggunakan mesin ini, ia harus mengubah format fotonya menjadi kode-kode yang dapat dibaca oleh mesin tersebut agar dapat diproses.

Tidak hanya itu, Lawson juga berpikir untuk mengganti tinta dalam mesin tersebut menggunakan darahnya. Akhirnya dilakukanlah idenya tersebut. Ia memasukan selang tinta ke dalam pembuluh darah yang berada di ujung jarinya.

Selama mesin tersebut mencetak fotonya, Lawson hanya terdiam agar selang yang disambungkan ke pembuluh darahnya tersebut tidak terlepas. Di samping itu ia juga menggunakan cara-cara tertentu untuk mempermudah darah dapat keluar dari tubuhnya tersebut.

Sebelumnya, ia harus banyak meminum air putih agar tekstur darahnya tidak terlalu kental. Dan juga mengonsumsi makanan yang banyak mengandung lemak dan kalori agar peredaran darah lebih lancar.

Darah yang dibutuhkan untuk melakukan hal ini tidak terlalu banyak menurutnya, sekitar 150 cc, yakni tidak sebanyak satu kantong donor darah yang sebanyak 250 cc.

Proses ini cukup memakan waktu kurang lebih selama 3 jam. Setelah hasil karyanya ini jadi, ia berencana untuk memamerkan hasil karyanya ini dalam pameran The Map Is Not The Territory, salah satu pameran bergengsi di kota New York.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 14 Oct 2014 03:08 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Cerita Ikat Perut

Posted: 14 Oct 2014 02:14 PM PDTFoto terkini kesan kerosakan akibat puting beliung di Pendang, Kedah

Posted: 14 Oct 2014 05:30 AM PDT

Berita terkini puting melanda di Pendang Kedah pada 14 Oktober 2014. Menerusi perkongsian dilaman sosial, kini tersebarnya foto dan video fenomena puting beliung yang dilihat jelas berdekatan tol Pendang, Kedah dari lebuhraya Alor Setar menuju Pendang. Insiden fenomena puting beliung dipercayai dikesan dan dilihat orang awam pada pukul 4.30 petang berikutan angin kencang serta hujan lebat. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan berlaku namun beberapa buah rumah dan sekolah di Kampung Alor Besar Pendang mengalami kerosakan teruk akibat impak puting beliung tersebut.
puting-beliung
Video Rakaman Puting Beliung Di Pendang Kedah 14 Oktober 2014
Komen Saksi Puting Beliung Di Pendang Kedah 14 Oktober 2014
pendang-ribut
pendang
saksi-3
komen-saksi
Gambar Puting Beliung Di Pendang, Alor Setar Kedah 14 Oktober 2014
kampung 7
puting beliung lagi
pendang-2
puting beliung kedah 2
 pendang 3
puting beliung pendang 1
kampung 8
puting beliung kedah
puting-beliung-kedah-1 puting-beliung-kedah-2 puting-beliung-kedah-3
pendang beliung 1
kedah 1
kedah 2
Gambar Kampung Alor Besar Pendang Mengalami Kerosakan Teruk
kampung 5 kampung 1 kampung 2 kampung 3   kampung 6 kampung 4
kemusnahan
rumah 1 rumah 2


(Video) Wanita cun dibogel di khalayak umum

Posted: 14 Oct 2014 12:03 AM PDT

CHINA: Seorang wanita yang dipercayai perempuan simpanan diserang hendap oleh empat wanita yang sedang 'naik hantu' ketika dalam perjalanan pulang ke rumahnya dekat Puyang, di sini baru-baru ini, lapor DailyMail.

Mangsa yang dikenali sebagai Lin Yao Li, 38, dikatakan dipukul dan ditendang di bahagian paha serta dada oleh isteri kepada kekasih mangsa di tempat awam dengan kejam ekoran berang dengan kelakuan mangsa yang telah tidur bersama suami wanita tersebut.

Lebih malang, bukan sahaja dibelasah dengan teruk, isteri kepada kekasih mangsa bersama tiga rakannya turut bertindak membogelkan mangsa tanpa rasa simpati di kaki lima sebuah pusat membeli belah di sini.

Tidak hanya ditendang bertubi-tubi, aksi ala-ala kung fu itu turut menyaksikan mangsa ditarik rambut di sepanjang laluan pejalan kaki di Bandar Puyang dalam keadaan berbogel.

Daily Mail melaporkan, ketika kejadian orang awam hanya mampu melihat kejadian tersebut tanpa bertindak untuk menolong mangsa dengan beranggapan ia melibatkan "urusan hati" antara golongan wanita, meskipun mangsa sedang meraung kesakitan.
Memetik kenyataan seorang lelaki tempatan, Jun Feng, 30, kepada sebuah televisyen tempatan sebagai berkata, kejadian sebegitu disifatkan sebagai 'perkara biasa'.

"Isteri marah dan teman wanita membalas dendam kepada lelaki yang menipu mereka dengan menyerang wanita lain.

"Orang ramai tidak cenderung untuk melibatkan diri kerana mereka melihat ia sebagai "luahan" di dalam hati," katanya yang membantu mangsa selepas melihat mangsa dalam keadaan terbaring gara-gara dipukul dengan teruk.

Mangsa telah dibawa ke sebuah hospital di Ibu Negara untuk mendapat rawatan lanjut.

Dilaporkan, kejadian serangan hendap tersebut merupakan kejadian kedua di China selepas kejadian seorang wanita sebelum ini yang juga teruk dibelasah dan dibogelkan di tepi jalan.

Liwat isteri sendiri

Posted: 13 Oct 2014 08:15 PM PDT

Gambar hiasan
Seorang penoreh getah dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Temerloh hari ini atas pertuduhan meliwat isterinya sendiri.

Tertuduh, Adnan Ramli, yang berusia 48 tahun, bagaimanapun tidak mengaku bersalah dan menuntut dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Jamaludin Mat.

Dia didakwa melakukan hubungan seks secara luar tabii tanpa kerelaan isterinya setelah melakukan hubungan seks secara normal di rumahnya sendiri di Perumahan Kilang Sawit Charuk Puting, Temerloh.

Hakim membenarkan Adnan diikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 13 November untuk sebutan semula kes.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 377(C) Kanun Keseksaan.

Jika sabit kesalahan boleh membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan kerana meliwat.
TV3.com.my

Pekerja Asing Layak Nikmati Subsidi - Rafizi Ramli

Posted: 13 Oct 2014 05:46 PM PDT

Rakyat di Malaysia perlu menerima hakikat bahawa barang bersubsidi di negara ini layak dinikmati oleh pekerja asing yang bekerja di sini termasuk rakyat negara jiran yang datang membeli-belah di negara ini.

Rosmah tidak dapat sesen pun duit Permata, kata Ahmad Maslan

Posted: 13 Oct 2014 05:31 PM PDT

Isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor tidak menerima peruntukan RM711 juta untuk Program Permata Negara (Permata) yang diumumkan semasa Bajet 2015 seperti didakwa beberapa pihak, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan.

Ahmad berkata, Permata hanya berkongsi peruntukan berkenaan dengan Kementerian Pendidikan, Tadika Kemas dan Tadika Perpaduan.

"Rosmah tidak dapat sesen pun daripada Permata," kata Ahmad di lobi Parlimen hari ini.

"Dapat RM711 juta itu tidak betul. Ia keseluruhan yang diperolehi pendidikan pra sekolah," katanya dan menambah, Permata hanya berada pada kedudukan keempat daripada keseluruhan penerima belanjawan itu.

"Pecahan itu boleh didapati daripada Kementerian Kewangan," kata ahli Parlimen Pontian itu lagi.

Pemimpin Pakatan Rakyat (PR) sebelum ini menjadikan Permata sebagai sasaran untuk mengkritik Rosmah dengan mendakwa projek pembangunan kanak-kanak itu merupakan satu pembaziran.

Ahli Parlimen Kapar Manivanan Gowin sebelum ini berkata, Permata hanya dilihat menjadi "orang tengah" mengagihkan peruntukan kerajaan.

Beliau juga turut mencadangkan, Permata yang dinaungi Rosmah itu juga seharusnya dipindahkan daripada Jabatan Perdana Menteri ke Kementerian Pendidikan Malaysia.

Pada 2013, Permata menerima peruntukan sejumlah RM150 juta, yang mana daripada jumlah itu RM77 juta diserahkan kepada Kemas bagi menaiktaraf 313 tadika di seluruh negara.

Manakala, RM16 juta pula digunakan untuk Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu dan RM9 juta disalurkan kepada kerajaan Sabah dan Sarawak bagi program Permata dan RM20 juta lagi dipulangkan kembali kepada kerajaan.

Permata ditubuhkan bagi menjadi institusi terulung dalam mempelopori keperluan pelajar pintar dan berbakat dalam bentuk generasi bitara bangsa yang dapat menyumbang kepada kesejahteraan sejagat. – 13 Oktober, 2014.

Pakatan gesa SPRM siasat PERMATA

Posted: 13 Oct 2014 05:16 PM PDT

Pakatan Rakyat terus mempersoalkan jumlah peruntukan yang diterima program pendidikan awal kanak-kanak yang diilhamkan isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Dua MP Pakatan hari ini menggesa menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) agar menyiasat Program Permata Negara (PERMATA).

Manivanan Gowindasamy (PKR-Kapar) berkata, peruntukan yang disalur kepada program itu dalam Belanjawan 2015 tidak sepadan dengan 82 buah jumlah pusatnya di seluruh negara yang melibatkan 1,780 orang pelajar.

Menurutnya, angka itu mewakili hanya 0.074 peratus daripada jumlah semua kanak-kanak di Malaysia.

"Adakah ini satu lagi ketirisan wang rakyat?" tanya Manivanan yang mencelah perbahasan Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS-Rantau Panjang) di Parlimen hari ini.

Sekolah pondok hanya RM25 juta

Sementara itu, menyahut kenyataan Manivanan, Siti Zailah (bawah) kemudian menggesa SPRM agar menyiasat program itu jika berlaku penyelewengan.

"Saya ingin SPRM bertanggungjawab menyiasat.

"Jika betul berlaku penyelewengan, Insya-Allah rakyat akan menghukum kerajaan BN," kata Siti Zailah sewaktu membahaskan Belanjawan 2015.

Beliau sebelum itu membandingkan jumlah peruntukan itu berbanding hanya RM25 juta untuk sekolah-sekolah pondok.

"Kita alu-alukan (PERMATA) untuk kebaikan negara tetapi kita tidak mahu dalam negara kita ada sistem pendidikan dua darjat," katanya.

Tengah hari tadi, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan menempelak pihak yang menuduh Rosmah mendapat manfaat menerusi peruntukan (PERMATA).

Menurut beliau PERMATA tidak menerima RM711 juta didakwa sebaliknya hanya sebahagian daripadanya.

Belanjawan 2015 Jumaat lalu, bagi mengukuhkan pendidikan awal kanak-kanak, memperuntukan RM711 juta kepada PERMATA, Kementerian Pendidikan, Tabika Kemas dan Tabika Perpaduan.

Pecahan belanjawan itu menyatakan anggaran RM42,831,500 pada 2014 dan 30,690,100 pada 2015 untuk PERMATA.

Perinciannya juga menyebut, PERMATA bertindak sebagai urus setia kepada Majlis Penyelarasan Dasar PERMATA Negara dan jawatankuasa bawahnya.

Ia juga memberikan khidmat pengurusan, operasi, penyelarasan, pemantauan dan sokongan dalam pelaksanaan program PERMATA Negara.

Annuar Musa ajak PAS sertai BN kerana dibuli

Posted: 13 Oct 2014 05:01 PM PDT

Datuk Seri Annuar Musa (BN-Ketereh) hari ini mengusik PAS dengan mengajak parti itu menyertai BN selepas kerap 'dibuli' sekutunya dalam Pakatan Rakyat.

"Saya nak tahu kenapa dalam Pakatan Rakyat, PAS dibuli sedangkan Umno pun tak buli PAS.

"Kita dengan PAS mungkin berbeza pendapat, (tetapi) bercerai tidak.

"Malah saya mendoakan kalau PAS banyak-banyak kena buli, marilah duduk bersama BN," kata Annuar sewaktu perbahasan Belanjawan 2015 di Parlimen hari ini.

Annuar sebelum itu menyebut tentang rungutan MP Pasir Mas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz (PAS-Pasir Mas) menerusi Facebook yang menuduh PKR dan DAP membuli PAS.

Memetik kontroversi sekitar penggantungan anggota majlis PAS di Pulau Pinang, Annuar berkata BN sendiri tidak pernah membuli PAS sedemikian rupa.

Beliau kemudian memuji PAS dan pada masa yang sama, beberapa MP BN menepuk-nepuk meja sebagai tanda sokongan.

"Kekuatan PKR dan DAP bukan datang daripada DAP dan PKR.

"Kekuatan DAP dan PKR datang daripada PAS.

"PAS tidak akan hancur kerana mereka 'istiqamah' dalam perjuangan mereka.

"Yang akan hancur orang lain," katanya merujuk kepada tema muktamar PAS baru-baru ini.

Khalid Samad (PAS-Shah Alam) yang kelihatan terhibur dengan puji-pujian dari seteru politik dari BN itu berterima kasih di atas kata-kata manisnya buat PAS.

"Saya mendapati ucapan dari wakil Ketereh (Annuar Musa) ini amat melucukan.

"Nak cuba beri umpan sedangkan pada masa yang sama dia mengakui kita ini orang yang dah berpengalaman lama...parti lama.

"Kami tak termakan umpan Ketereh.

"Kita telah mendapat 53 peratus undi rakyat ini dan kenyataan yang Ketereh tak boleh nafikan," kata Khalid.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan