Isnin, 29 September 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 29 Sep 2014 01:16 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Kajang Banjir Lagi, Mana @drwanazizah

Posted: 29 Sep 2014 02:12 AM PDT
Padan muka penduduk Kajang yang memberi undi kepada bin KETUM (Ketua Umum), Dr Wan Azizah di dalam PRK Kajang yang lepas. Mana muka Wan Azizah sewaktu Kajang dilanda banjir lagi hari ini? Teringin pulak CTS hendak melihat Dr Wan Azizah meranduk air banjir sambil memegang kipas bersama sarung tangan putihnya itu. 

Kalau setakat hendak hadir majlis makan malan dan menyambut Perayaan Kuih Bulan di Kajang dan beri ceramah bodoh, tak payah jadi Wakil Rakyat pun tak apa. Teringat CTS kepada lawak seorang rakan Twitter, "If Rafizi had designed Waze, any request for directions to Kajang would end up with people being sent to Bukit Antarabangsa."


Antara PRK Balingian, Teluk Intan Dan Pengkalan Kubor, Prestasi Parti PR Mana Yang Paling Teruk?

Posted: 29 Sep 2014 12:58 AM PDT


Lama sudah CTS tidak berpantun, kita mulakan posting ini dengan pantun berikut:

33.00% Undi PKR jatuh di Balingian
27.30% pulak undi DAP jatuh di Teluk Intan
Kalau sudah hati busuk macam syaitan
Undi PAS turun 13.18% juga jadi perdebatan

Kemerosotan peratusan undi DAP dan PKR lebih teruk dari PAS kalau mengikut statistik di atas. Statistik tidak pernah berbohong. Bagaimana Lim Kit Siang dan Anwar Ibrahim hendak jawab ni? Dalam PAS telah diboikot oleh DAP dan PKR sewaktu PRK Pengkalan Kubor, mereka masih mampu mencatat peratus penurunan bilangan undi yang terkecil. Jika dibandingkan sewaktu PKR di Balingian dan DAP di Teluk Intan yang mendapat sokongan padu dari PAS, kedua-dua parti ini tidak mampu mencatat prestasi yang memberansangkan.

Statistik di atas telah dikeluarkan oleh Nasruddin Hassan hari ini yang tidak berpuas hati dengan Lim Kit Siang yang menyalahkan PAS di atas kegagalan untuk mendapatkan kembali kerusi DUN Pengkalan Kubor.

Program "My Diamond: Prihatin OKU" Anjuran Parlimen Kota Tinggi Wajar Dicontohi

Posted: 25 Sep 2014 09:49 PM PDT


Golongan orang kurang upaya (OKU) merupakan sebahagian daripada masyarakat. Oleh itu, mereka mempunyai kesaksamaan hak dan peluang untuk menjalani kehidupan seperti anggota masyarakat yang lain. Pendekatan berasaskan hak atau 'rights-based' dan juga perlindungan wajar digunakan bagi menjamin kepentingan dan kesejahteraan OKU. OKU adalah seseorang yang mempunyai ketidakupayaan jangka masa panjang dari segi fizikal, mental, intelektual atau pancaindera yang apabila berhadapan dengan pelbagai halangan mungkin tidak dapat melibatkan diri sepenuhnya dan secara efektif dalam masyarakat.

Menyedari hakikat tersebut, Pusat Khidmat Parlimen Kota Tinggi dengan kerjasama NGO Yayasan Mesra dan Jabatan Kebajikan Masyarakat Kejora pada 19 dan 20 September 2014, telah mengadakan program "My Diamond: Prihatin OKU". Penganjuran program ini bertujuan untuk memberi bantuan dan sokongan moral serta kaunseling kepada golongan OKU di sekitar kawasan Kota Tinggi, di samping dapat memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada golongan ini. 

Selain itu, program ini diharap dapat meningkatkan keprihatinan masyarakat terhadap golongan OKU untuk mewujudkan integrasi dan kesedaran yang berterusan di kalangan masyarakat. Program ini telah diadakan di Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Indah Murni, Perumahan Tersusun, Kg Mawai, PDK Cemerlang, Gugusan Wa Ha dan PDK Harapan Murni. Antara bantuan yang diberikan adalah bantuan tunai sebanyak RM200 bagi setiap keluarga selain dari bantuan barangan dapur seperti beras, gula, garam dan makanan di dalam tin.

Adalah diharapkan program murni yang dianjurkan oleh Yayasan Mesra dan Pusat Khidmat Parlimen Kota Tinggi di bawah Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid, dapat memberi bantuan motivasi, sokongan moral dan barangan keperluan barangan kepada OKU, mengenal pasti ahli keluarga yang mempunyai OKU di kawasan Kota Tinggi, menubuhkan kumpulan sokongan kepada ibu bapa OKU dan penerapan nilai-nilai pemikiran positif kepada ibu bapa dan ahli keluarga OKU.
"Walkabout Ziarah Mesra, Jalinan Murni" Satu Usaha Murni Parlimen Kota Tinggi Untuk Rakyat

Posted: 25 Sep 2014 08:30 AM PDT


Bertempat di Dewan Undangan Negeri Sedili, Kota Tinggi, sebuah pertubuhan NGO, Yayasan Mesra dengan kerjasama Pusat Khidmat Parlimen Kota Tinggi, UMNO Bahagian Kota Tinggi dan UMNO Cawangan DUN Sedili telah mengadakan program "Walkabout Ziarah Mesra, Jalinan Murni". Program ini yang diadakan pada 13 September 2014, bertujuan untuk untuk menyampaikan sumbangan kepada warga fakir miskin kawasan DUN Sedili, Parlimen Kota Tinggi.

Program "Walkabout Ziarah Mesra, Jalinan Murni ini merupakan satu kerangka program yang memberi pendekatan "Mesra Bersatu Bersama Rakyat" untuk merealisasikan serta mendokong amanat YAB Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak supaya usaha menjiwai rakyat sentiasa berterusan.   Program ini  juga merupakan satu wadah komunikasi secara dekat di antara penduduk dan juga pemimpin tempatan serta mewujudkan hubungan integrasi diantara agensi kerajaan, badan bukan kerajaan serta penduduk tempatan melalui pendekatan rumah ke rumah.

Adalah diharapkan objektif program ini dapat dicapai untuk mewujudkan ukhuwah diantara rakyat dan pemimpin, sebagai wadah interaksi untuk mendengar, mengenal pasti serta menangani masalah-masalah yang dihadapi oleh golongan fakir miskin dari DUN Sedili, Parlimen Kota Tinggi, memberi bantuan dan sumbangan serta sokongan moral kepada kanak-kanak yang mengalami masalah kesihatan dan menerapkan nilai-nilai murni seperti kasih sayang, bantu-membantu, semangat kekitaan, perpaduan di antara kaum. 

Program ini melibatkan 30 buah rumah di Kampung Sayang, Kampung Gembut, Kampung Mawai dan Kampung Sedili Kechil. Tahniah kepada semua pihak yang terlibat mendekati Rakyat terutama pihak penganjur Yayasan Mesra dan juga Ahli Parlimen Kota Tinggi sendiri, Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid. Semoga usaha murni ini diberkati Allah.


Apa Yang Tersirat

Posted: 29 Sep 2014 01:08 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Mengapa Pas Hilang Maruah?

Posted: 29 Sep 2014 01:23 AM PDT

PARTI Pas kini hilang maruah. Kenyataan Lim Kit Siang semasa kemelut MB Selangor, bahawa empat exco Kerajaan Selangor yang menyokong Khalid Ibarhim sebagai pengkhianat, tidakpun merisaukan Pas, hanya dua pemimpin parti itu bersuara Hassan Tantawi yang juga MP Temerloh dan juga Nik Abduh anak kepada Dato Seri Nik Aziz Nik Mat. Pemimpin lain, semuanya mandul, malah Khalid Samad MP Shah Alam, seolah-olah minat sangat dengan kenyataan Kit Siang itu.

Terbaru pemecatan ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang Iszuree Ibrahim daripada Pas, juga tidak mendapat pembelaan daripada Pas.

Pas hanya berani bercakap soal Umno, sedangkan parti tunjang Bn itu tidakpun mencampuri urusan Pas, Umno dan Pas adalah parti yang berlawan dalam memikat rakyat. Umno tidak membuli Pas, juga Umno tidak menghilangkan maruah parti itu.

Dalam perlantikan exco negeri Selangor, Pas dikurangkan jumlah exconya, malah sebelum perlantikan itu, Zuraida Kamaruddin Pemimpin wanita PKR, dengan lantang meminta agar jumlah exco Pas dikurangkan sebagai hukuman kerana tidak menyokong Wan Azizah.

Apa kah hilangnya maruah Pas, menyebabkan penyokongnya berpatah arang? jika keadaan demikian berlaku, apa kah menguntungkan Umno? kerana penyokong Pas adalah kaum melayu dan islam, sama dengan penyokong Umno.

Jika kaum melayu dan islam penyokong Pas mengambil iktibar bagaimana DAP membuli Pas yang membawa erti membuli kaum melayu dan islam, maka sudah tiba masanya, mereka perlu bermuhasabah diri.

PEJUANG BANGSA

Posted: 29 Sep 2014 11:38 AM PDT

PEJUANG BANGSA


RAHMAN DAHLAN BERANG DAP BIDAS DIRINYA RASIS BANTU ISU PERUMAHAN BUMIPUTRA

Posted: 29 Sep 2014 01:37 AM PDT
Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan menyelar tindakan DAP yang meminta beliau supaya tidak bersifat perkauman dalam mengendalikan hal pembelian rumah untuk Bumiputera.
"Apakah DAP tidak rasis apabila projek perumahan kos rendah atau mampu milik di Pulau Pinang oleh agensi kerajaan pusat tidak diberi kelulusan?.
"Saya juga boleh kata DAP rasis apabila perumahan yang diluluskan untuk dibina di Pinang Pinang tidak mampu dibeli oleh orang Bumiputera," katanya yang turut menggelar DAP parti paling rasis dan cauvinis dalam negara ini.
Isu itu timbul selepas mesej seorang pembeli Bumiputera mengenai dakwaan manipulasi harga oleh pemaju perumahan bukan Bumiputera mula tersebar di internet sejak beberapa hari lalu.
Pembeli Bumiputera didakwa perlu membayar jauh lebih tinggi pada peringkat awal untuk membeli rumah daripada syarikat perumahan bukan Bumiputera, menyebabkan kaum itu sukar untuk memiliki rumah sendiri.
Abdul Rahman memberi jaminan kementeriannya akan menyiasat dakwaan itu.
"Mengapa DAP bimbang kementerian saya menyiasat kekhuatiran pembeli rumah Bumiputera? Tidakkah mereka (pembeli Bumiputera) juga ada hak untuk dilindungi?," soalnya melalui laman Twitter beliau, semalam.
Abdul Rahman berkata pihaknya perlu menyiasat apabila menerima aduan daripada pembeli dan pihak DAP tidak perlu mempertikai tindakan beliau kerana pembeli Bumiputra juga mempunyai hak untuk dilindungi.
Beliau juga berkata, pihak DAP sudah 'besar kepala' apabila enggan mengiktiraf bahawa pembeli rumah Bumiputra juga mempunyai hak yang sama dengan bukan Bumiputra untuk dibela.
"Kenapa apabila saya membantu pemaju perumahan bukan Bumiputra, DAP tidak pernah kata saya rasis,
"Dan saya tidak akan menerima apa-apa nasihat daripada parti DAP yang saya anggap rasis," jelasnya menerusi laman Twitter beliau.
Beliau telah mengarahkan Ketua Setiausaha kementerianya untuk membuat siasatan dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap pemaju perumahan yang didapati melanggar peraturan sedia ada.-29/9/2014BULAN SEPTEMBER MALANG BAGI PAS , TERUS DIMALUKAN PKR & DAP

Posted: 28 Sep 2014 07:06 PM PDTPAS terus dirundung malang di bukan September ini . Selepas muktamar , Barua & Broker dalam parti mereka terus membuat onar . 2 Adun PAS dianggap wira oleh DAP dan salah seorang daripada  mereka juga sanggup bertanding di atas tiket parti itu di PRU akan datang .

Lebih perit lagi perwakilan PAS PP Iszuree Ibrahim disingkirkan dari Ahli Majlis MPPP oleh kerajaan DAP kerana mengkritik tentang isu perumahan.

Apakah kata macai-macai PAS terutama golongan profesional terdiri Doktor , peguam , pensyarah dan guru2 ??  

Sayang sekali anda semua cerdik pandai tapi parti anda sertai merupakan parti paling lemah dalam Pakatan dan selalu dibuli dan ditipu oleh PKR -DAP . 

Memang patut la kekuatan PAS dikatakan kuat pada U - TURN sahaja ...hahaDua wakil rakyat PAS menyokong Datuk Seri Wan Azizah Ismail  sebagai menteri besar Selangor sebelum partinya membuapendirian sebelum ini   akan berdepan lembaga disiplin esok.

Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Kelang Saari Sungib memberitahu Malaysiakini bahawa beliau dan Hasnul Baharuddin (Morib) telah dipanggil menjelaskan tindakan mereka itu.

Saari yang menerima sambutan wira daripada DAP ekoran tindakannya itu bagaimanapun menegaskan tidak akan keluar daripada PAS.

"Kalau jawatankuasa (disiplin) itu adil, berilmu dan objektif, tidak dipengaruhi selain daripada untuk menegakkan keadilan dan kebenaran, saya akan tetap jadi ahli (PAS)," katanya.

Bagaimanapun, katanya, jika takdirnya beliau dipecat, beliau berazam akan terus bersama Pakatan dan menjadi ahli politik tanpa parti.

"Parti saya Pakatan Rakyat," katanya.

Sementara itu, Hasnul sebelum ini berseloroh bahawa beliau masih boleh bertanding menggunakan lambang DAP.

Beliau bagaimanapun menegaskan tiada hasrat langsung melompat parti

tunku

Posted: 29 Sep 2014 03:35 AM PDT

tunku


Hisham: Travel advisory should include Western countries, too

Posted: 28 Sep 2014 07:54 PM PDT

The travel advisory issued by France urging its people to be vigilant when visiting several Muslim countries including Malaysia, should also include Western countries, Defence Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein said.

He said the advisory should not only be addressed to specific countries but globally as all countries should be vigilant against any threats by Islamic State (IS) or any other extremist groups.

"If they want to give an advisory, I think the same applies to their own country, and not just unique to one country," he told journalists after opening the Larut Umno AGM at the Taiping Golf Resort in Kamunting near here yesterday.

The advisory was issued on Friday by the French Foreign Affairs Ministry following the beheading of French tourist Herv Gourdel in Algeria on Wednesday by terrorists claiming to belong to IS.

Hishammuddin stressed that Malaysia was always serious about the country's security.

"We have arrested three people who were on their way to Syria.

"There are also threats including Bangsamoro Islamic Freedom Fighters, Abu Sayyaf, who declared their support for ISIL or IS and Nur Misuari who made his intention clearly to form an Islamic caliphate that includes Sabah and Sarawak, southern Philippines, Brunei and Indonesia," he said. "I have also discussed with the Prime Minister on more funds for security in Sabah and Sarawak."

bumiyang

Posted: 29 Sep 2014 03:11 AM PDT

bumiyang


Sudahlah Khianat... Presiden TG Hj Hadi Awang Mahu Disamannya???

Posted: 29 Sep 2014 02:03 AM PDT

DAP Dedahkan Wajah Sebenar???

Posted: 28 Sep 2014 08:45 PM PDT

Selepas Herdik PAS Kerana Melamar TSKI, DAP Berikan Sambutan Pahlawan Kepada Pengkhianat PAS?

Posted: 28 Sep 2014 04:57 AM PDT

Aspirasi Bangsa

Posted: 29 Sep 2014 01:26 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Rakyat didahulukan.. tiada kenaikan tarif air Johor

Posted: 29 Sep 2014 12:27 AM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 28 Sep 2014 11:35 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Pemalsuan Hadis Nabi, Pihak Berkuasa Perlu Bertindak Segara...

Posted: 28 Sep 2014 07:00 PM PDT


The Unspinners

Posted: 28 Sep 2014 11:23 PM PDT

The Unspinners


Untung jadi barua ... tak dibuli tapi disanjung DAP

Posted: 28 Sep 2014 09:30 PM PDTMemetik MyMAssa SINI, "Kami disambut sebagai Hero oleh DAP. Dalam PAS kami digelar Pengkhianat, Barua, Broker, kalau macam itu elok kami ke majlis-majlis DAP, kami dijulang sebagai Hero."

Kedua-dua Saari Sungip dan Hasnul bakal dihadapkan ke Majlis Disiplin PAS. Takpe DAP sedia terima mereka untuk tanding sebagai calun di kawasan Melayu.

Undi Melayu split antara UMNO dan PAS, DAP yang akhirnya menang dengan kudakan Melayu! Cukup masa bila pembangunan deras masuk kawasan Melayu, cina pula boleh tanding.

Azmin bakal digugur atau memang dirancang?

Posted: 28 Sep 2014 07:24 PM PDT


Kenapa perlu Sinar Harian guna istilah desak untuk melaporkan peintaan Anwar supaya dikaji balik beberapa urusan kerajaan? Bukankah Anwar boleh bisikkan saja kepada Azmin tanpa suarakan secara terbuka? Baca komen anwar tentang Iszuree SINI

Dalam hal air, Anwar pun nampak macam mengarah-arahkan Azmin. Baca Mkini SINI

Menurut RPK di SINI, usaha untuk mengguling Azmin telah bermula. Jika tidak, kenapa tun Mahathir meminta ADUN-ADUn menyokong Azmin. [Baca The Star di SINI]

Ini hanya mengingatkan kembali kepada TS Khalid yang dipecat kerana tidak akur arahan PKR mahukan Azizah jadi MB! Azmin juge tidak akur arahan yang sama tapi dia akhirnya jd MB! 

Adakah bateri 3A masih hidup? Adakah kita semua dah kena kencing? Apa plan sebenarnya?Ikuti kupasan terkini di www.zul4kulim.blogspot.com bertajuk "Sandiwara-2A". 

Jika ia berterusan hingga lepas Oktober 28 dan 29, boleh pendik umur 2A di DUN bulan November.  

Nampak macam "one big happy family"

Posted: 28 Sep 2014 05:30 PM PDT


Rupanya bersatu untuk ...


Sementara itu, konon nak dedahkan penyamun. Mkini SINI laporkan Anwar kata MB akan dedah siapa dapat kontrak air.

Manakala Khalid kata dan dilaporkan Mkini SINI, sebarang semakan jangan sampai rakyat kena bayar lebih. Ingat balik isu nak pulun RM2.25 billion di SINI

Hanya 300 datang dengar Anwar menghasut

Posted: 28 Sep 2014 08:16 AM PDT


Kah kah kah .... baik masuk Sg Buloh cepat-cepat sebelum anak beranak saja yang masih tinggal untuk dengar dan layan Anwar.

Rakan seperjuangan sudah lama tinggalkan Anwar. Yg bela macam Tan Sri.Khalid Ibrahim dikencingkan. Yang bantu bela macam PAS, dihina dan diketepikan. Tinggal saja pengampu dan opportunis.

Baca kisah ceramah nak hasut yang tiada hadirin di Bulletin Sengal SINI

Arahan baru ke atas pembeli asing tak terpakai untuk Datum Jelatek

Posted: 28 Sep 2014 12:43 AM PDTDulu Saari Sungip lantang menentang pembangunan ini. Tiba-tiba senyap dan pasti terus senyap.

Sudah tentu kawasan Gombak yang tidak berapa kaki dari Datum Jelatek, kenapa Azmin tidak kenakan syarst sama seperti di kawasan Gombak?

Macam ada orang yang untung bila projek Datum dijual ke orang asing....

Belantan

Posted: 28 Sep 2014 11:23 PM PDT

Belantan


Polis akan buru Alvin hingga ke lubang cacing?

Posted: 28 Sep 2014 04:10 PM PDT


"Kita akan cari dia hingga ke lubang cacing sekalipun."

Itu tegas Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar ketika diminta mengulas mengenai tindakan yang sedang dilakukan pihak polis terhadap penulis blog kontroversi, Alvin Tan yang semakin biadab memuat naik status dan gambar di laman sosial Facebook miliknya yang dilihat cuba memalukan beberapa pemimpin negara.

Menurut Khalid, kenyataan berbaur menghina serta mencabar pihak berkuasa itu adalah suatu perbuatan yang tidak boleh dimaafkan.

"Dia (Alvin) ingat dia boleh lari. Bagaimanapun, setiap negara ada peraturan dan kita akan cari dia hingga ke lubang cacing," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Alvin atau nama sebenarnya Tan Jye Yee yang kini berada di Los Angeles, California berdasarkan lokasi terkini yang dikemas kini di laman Facebooknya menghilangkan diri selepas Mahkamah Sesyen membenarkan penyerahan sementara pasportnya atas alasan ingin pergi ke Singapura bagi tujuan penggambaran sebuah dokumentari.


Pada bulan lepas, sebahagian wang jaminannya turut dilucutkan berhubung tuduhan mempersendakan umat Islam dan bulan Ramadan bersama pasangannya Vivian Lee.

Dia turut menghadapi pertuduhan mengikut Subseksyen 5 (1) Akta Penapisan Filem 2002 iaitu mempamerkan gambar-gambar yang didapati lucah di laman blognya di http://alviviswingers.tumblr.com/ tahun lepas.

Tidak habis di situ, Alvin turut bertindak biadab dengan mengubah suai gambar hidung beberapa pemimpin negara dan Khalid sendiri dengan hidung seekor khinzir serta menuduhnya menyalahgunakan kuasa sebagai seorang pemimpin.

Menurut khalid. siasatan terhadap kes tersebut telah dimulakan dan beliau turut memberi amaran keras kepada mereka yang menyalahgunakan media sosial untuk mengaibkan para pemimpin.

"Tiada maaf lagi kepada sesiapa yang menggunakan rangkaian media bagi menghina dan menghasut," katanya.

Suara Politik
Belantan

Titah Ucapan Sultan Selangor, Sultan Sarafuddin Idris Shah di Majlis Pelantikan Exco Baru Negeri Selangor. pada 26 September 2014

Posted: 28 Sep 2014 05:19 AM PDT


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera.
Bismillahir Rahmanir Rahim.

Beta bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu Wataala kerana dengan limpah dan kurnianya pada hari ini, Beta dapat mengadakan Pelantikan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor (EXCO) pada petang ini.

Seperti yang kita sedia maklum pelantikan Exco yang baru ini adalah disebabkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Democratic Action Party (DAP) tiada mempunyai keyakinan kepada Tan Sri Dato' Seri Abdul Khalid Ibrahim yang menyandang Menteri Besar Selangor, yang dilantik selepas Pilihanraya Umum ke 13. Oleh itu seorang Menteri Besar yang baru dan Exco yang baru juga perlu dilantik untuk mentadbirkan Kerajaan Negeri Selangor ini.

Kemelut dan pergolakan dalam Parti Pakatan Rakyat ini bermula daripada Pakatan Rakyat membuat 'Kajang Move'-Langkah Kajang dan bermulalah usaha mereka untuk menyingkirkan Tan Sri Dato' Seri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

Dengan ini timbullah pelbagai hasutan dan tomahan untuk memburukkan Tan Sri Dato' Seri Abdul Khalid Ibrahim supaya dapat diturunkan daripada jawatan Menteri Besar Selangor. Perkara hasut menghasut dan melempar tohmahan-tohmahan terhadap Tan Sri Dato' Seri Abdul Khalid Ibrahim berterusan walaupun semasa bulan suci Ramadhan, di mana umat Islam sepatutnya membuat ibadah dan membuat kerja-kerja amal yang diredhai oleh Allah Subhanahu Wataala untuk membersihkan dosa dan maksiat. Beta telah menyeru dan mengingatkan beberapa kali, rakyat Melayu beragama Islam di Negeri Selangor ini supaya di bulan Ramadhan yang mulia ini hendaklah sentiasa bertaqwa kepada Allah Subhanahu Wataala dan melakukan amal jariah kita supaya diterima Allah.

Tetapi Parti Keadilan Rakyat (PKR) tetap meneruskan agenda mereka walaupun dalam bulan suci Ramadhan dengan terus menghina dan mencaci sehingga mereka berjaya dalam niat mereka untuk menjatuhkan Tan Sri Dato' Seri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

Di sini Beta ingin mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Dato' Seri Abdul Khalid Ibrahim yang telah menjalankan tugas beliau dengan jaya dan sempurna sebagai Menteri Besar, yang mana hubungan Istana dengan beliau telah berjalan dengan baik dan lancar.

Krisis yang berlaku berkenaan dengan Menteri Besar Selangor ini telah membuka mata dan hati serta pandangan Beta terhadap politik di Negeri Selangor ini. Ahli-ahli politik datang dan pergi, mereka akan berkhidmat untuk selama 5 tahun dan mungkin akan diganti pada pilihanraya yang akan datang. Tetapi kedudukan Beta sebagai Sultan yang memerintah Negeri Selangor akan berterusan sehingga akhir hayat Beta.

Sebagai Sultan yang memerintah, tugas-tugas Beta amatlah berat untuk memastikan rakyat Negeri Selangor yang Beta kasihi ini dapat menikmati hidup yang berkualiti dan pembangunan Negeri yang sempurna. Beta tidak campur tangan dalam pentadbiran Negeri yang dijalankan oleh Menteri Besar. Beta hanya menasihatkan Menteri Besar jika terdapat sesuatu perkara yang boleh menyusahkan rakyat.

Beta ingin mengingatkan bahawa Sultan itu bukanlah sahaja dalam istiadat dan majlis rasmi, tetapi kuasa Sultan adalah untuk melihat negeri dan rakyat Negeri Selangor ini hidup dalam keamanan dan maju jaya.

Oleh kerana rakyat tidak diberi kefahaman akan fungsi sebenar Sultan, rakyat beranggapan Institusi Raja itu adalah sebagai lambang sahaja tanpa mempunyai apa-apa peranan dan kuasa yang diperuntukkan dibawah Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor. Beta dapati ada ahli politik yang tidak faham akan peranan dan kuasa Institusi Raja atau mereka sengaja tidak memahaminya kerana Beta yakin mereka mempunyai agenda yang lain.

Beta adalah Sultan yang memerintah Negeri Selangor sentiasa berpandukan pemerintahan Beta dengan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor yang telah dimeterikan pada tahun 1959.

Rakyat Negeri Selangor yang berbilang kaum dan berbilang agama serta mempunyai pelbagai adat resam mahukan Negeri Selangor ini aman dan makmur, bebas mengamalkan agama masing-masing serta dapat hidup dalam tenteram dan harmoni.

Seterusnya Beta mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada rakyat Negeri Selangor yang menyokong Beta dalam kemelut pelantikan Menteri Besar di Negeri Selangor ini dan mempercayai Beta dalam menyelesaikan kemelut ini. Beta sentiasa memikirkan ketenteraman, kemakmuran dan keharmonian rakyat Negeri Selangor yang Beta kasihi ini.

Tidak lupa juga Beta mengucapkan terima kasih kepada pihak media arus perdana yang telah berkerjasama dengan pihak Istana dalam menyiarkan kenyataan-kenyataan akhbar dari Istana.

Di samping itu Beta mahukan orang Melayu Islam janganlah berpecah belah dan tidak extremis atau mengelirukan rakyat hingga mengikut ajaran agama sesat.

Beta tidak mahu orang Melayu Islam berpuak-puak, mencaci antara sesama sendiri, hingga meruntuhkan kemuafakatan orang Melayu yang mana Beta khuatiri suatu hari kelak jika perkara ini berterusan, orang Melayu akan menuju kehancuran.

Ke manakah hala tuju, dan ke manakah perginya orang Melayu nanti. Beta sentiasa berdoa agar Allah Subhanahu Wataala membuka hati mereka supaya dapat melihat kebenaran dan seterusnya bersatu padu didalam memelihara dan mempertahankan tanah air kita yang dikasihi ini. Janganlah mudah sangat orang Melayu diperdaya sehingga maruah tergadai demi untuk kepentingan sendiri.

Kepada Ahli-Ahli Exco yang baru, Beta menyeru supaya memberi sokongan yang padu kepada Yang Amat Berhormat Tuan Mohamed Azmin Bin Ali, Dato' Menteri Besar Selangor yang baru. Lupakan segala sengketa yang lalu dan tumpukan segala tenaga, kepakaran dan pengalaman disertakan dengan keikhlasan untuk berkhidmat kepada rakyat Negeri Selangor yang telah memberi mandat kepada tuan-tuan dan puan-puan sebagai wakil rakyat mereka. Rakyat tidak suka melihat Negeri Selangor ini di dalam kucar kacir dan mereka tinggal didalam ketakutan dan kesengsaraan.

Beta berdoa kehadrat Allah Subhanahu Wataala semoga dengan pelantikan Yang Amat Berhormat Dato' Menteri Besar Selangor yang baru ini, parti-parti yang telah diberi mandat untuk memerintah Negeri Selangor akan dapat berkerjasama untuk mentadbir Kerajaan Negeri dengan penuh jujur dan ikhlas demi kesejahteraan dan kemakmuran rakyat Negeri Selangor. Rakyat menaruh harapan supaya mereka dapat tinggal di Negeri Selangor yang kaya dan maju ini serta dapat menikmati segala kemakmuran yang ada di dalamnya.

Beta sentiasa berdoa kehadrat Allah Subhanahu Wataala supaya Negeri Selangor yang kita kasihi ini dirahmatiNya dan dilindungi daripada segala malapetaka dan apa juga yang boleh menyusahkan rakyat Negeri Selangor yang Beta kasihi ini. Amin.

Sekian.

Wabillahi Taufiq Wal Hidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabaraktuh.

Suara Politik
Belantan

Panglima Perang Cyber

Posted: 28 Sep 2014 11:13 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Kerana Kritik : DAP pecat ahli majlis Pas (Bendahari PAS Negeri Pulau Pinang)

Posted: 28 Sep 2014 12:42 AM PDT


MPPP pecat ahli majlis Pas

ISZUREE IBRAHIM

PULAU PINANG 27 Sept. - Kerajaan DAP negeri yang selama ini melaungkan prinsip cekap, telus dan akauntabiliti (CAT) sekali lagi dilihat bertindak membelakangkan prinsip berkenaan apabila menyingkirkan Bendahari Pas Pulau Pinang, Iszuree Ibrahim daripada semua jawatankuasa tetap Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) serta membekukan peruntukannya.

Tindakan itu difahamkan dibuat selepas Iszuree menegur kepemimpinan kerajaan negeri dalam isu perumahan di negeri ini ketika berucap di Muktamar Tahunan Pas Kali Ke-60 di Batu Pahat, minggu lalu.

Iszuree ketika dihubungi mengesahkan beliau menerima surat pemecatannya daripada MPPP semalam dan memberitahu beliau tidak langsung diberi peluang untuk menjelaskan keadaan sebenar.

Surat pemecatan Iszuree yang menggunakan kepala surat MPPP dan ditandatangani oleh Setiausaha MPPP, Ang Aing Thye itu mula tersebar melalui aplikasi WhatsApp awal pagi ini.

Surat itu memberitahu, Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) yang diadakan pada Khamis lalu telah memutuskan untuk mengeluarkan Iszuree daripada semua jawatankuasa tetap MPPP dan membekukan peruntukannya.

Namun, surat berkenaan tidak menyatakan alasan tindakan oleh MPPP itu biarpun Iszuree telah menjadi ahli majlis tersebut sejak 2010.

Sementara itu, Dewan Pemuda Pas negeri mengecam tindakan Kerajaan DAP negeri yang disifatkan tidak demokratik, berat sebelah dan tergesa-gesa dalam menyingkirkan Bendahari Pas Pulau Pinang itu.

Ketuanya, Mohd. Yusni Mat Piah berkata, kerajaan negeri seharusnya memahami bahawa pelantikan Iszuree dibuat bukan atas kapasiti individu tetapi mewakili Pas.

Beliau berkata, sekiranya kerjasama dalam pakatan pembangkang masih dihormati, adalah wajar pandangan Pas diambil kira terlebih dahulu sebelum MMK membuat sebarang ketetapan untuk menyingkirkan Iszuree.

"Tindakan yang diambil kerajaan negeri ini umpama merobek kembali luka yang baru hendak sembuh dan untuk itu, Dewan Pemuda Pas negeri menggesa kerajaan negeri menarik balik tindakan ke atas Iszuree bagi memelihara hubungan kerjasama dalam pakatan.

"Sebelum sebarang persepsi awam timbul terhadap pemerintahan kerajaan negeri, perkara ini harus diselesaikan segera dan kami mengecam tindakan diambil kerajaan negeri kerana selama ini Iszuree menunjukkan rekod cemerlang sebagai ahli majlis MPPP," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Mohd. Yusni berkata, pihaknya percaya tindakan diambil terhadap pemimpin Pas itu adalah susulan daripada tindakan Iszuree yang menegur dan memberi pandangan supaya penambahbaikan terhadap polisi pembangunan rakyat negeri ini dilakukan ketika sesi perbahasan pada Muktamar Tahunan Pas Kali Ke-60 di Batu Pahat, minggu lalu.

Katanya, hukuman 'gantung tugas' yang diambil kerajaan negeri berdasarkan laporan media yang disalah petik itu adalah tidak sepatutnya dan Iszuree juga seharusnya diberi ruang untuk memberikan penjelasan.

Malah kata beliau, sekiranya Pas masih dianggap sebagai rakan kerjasama dalam pakatan pembangkang, sebarang keputusan yang hendak diambil terhadap Iszuree perlu diputuskan secara kolektif dan bersama.

"Mesyuarat pakatan pembangkang yang tertangguh sejak pilihan raya umum lalu perlu segera diadakan dan perkara ini perlu diselesaikan sebagai seorang rakan, bukan sebagai lawan.

"Seperti Pas yang boleh bersabar dengan perbezaan pandangan dan terbuka menerima kritikan, kecaman dan cemuhan sehingga dituduh pengkhianat di Selangor daripada rakan-rakan pakatan, maka kami juga meminta supaya rakan sekutu yang berjiwa besar ini dapat berbuat sedemikian," tegasnya.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20140928/po_01/MPPP-pecat-ahli-majlis-Pas#ixzz3EasekKsL 
© Utusan Melayu (M) Bhd 


Sent from my iPhone

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 28 Sep 2014 11:02 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


CARA DAP

Posted: 28 Sep 2014 08:01 PM PDTKita Hanya Melihat Rumah Milik Kita diROBOHkan?

Jangan Jadi Dayus!

Dap sedang mencucuk jarum kedalam masyarakat dgn permainan rasis yg bahaya. Memecah belahkan masyarakat Malaysia dgn isu perkauman tanpa batasan, sedang cuba membawa Sabah dan Sarawak keluar dari Malaysia. Itu semua plan jahat nak hancurkan negara.

Tidak kah kita sedar semua ini.

Tapi apa yang kita buat? Maki dalam FB atau hanya tengok sambil mengeleng kepala tanpa berusaha menyatukan semula masyarakat kita yg makin rapuh.

Patutnya kita jadi doktor utk mengubati penyakit, kita jadi pawang utk menghalau hantu-hantu ini dari terus memporak-perandakan keadaan.

Namun kita hanya jadi penonton dan pemerhati melihat pengkhianatan mereka?

Sedarkah kita mereka itu sebenarnya merancang utk meroboh rumah yg kita berteduh, rumah yg memayungi kita ketika panas atau hujan, rumah yg menjadi tapak kita membesar hingga beranak pinak.

Sekarang ni memanglah kita tak nampak sebab rumah kita ada 14 tiang. Tiga tiang (Kelantan, Selangor dan Pulau Pinang) dah kena kerat, sekarang ni depa cuba kerat lagi dua tiang rumah yg agak besar (Sabah dan Sarawak).. jika dua tiang ni dikerat, rumah kita akan senget dan tak stabil, kemungkinan besar hampir roboh kerana tiang-tiang yg lain pun sudah berjaya digergaji dan tunggu masa nak patah.

Takkan kita nak tengok saja?

Sebagai tuan rumah yg memegang kunci dan masih bergelar penjaga yg sah, waktu sekarang adalah waktu yg paling tepat utk bertindak (walaupun dah agak lambat) takkan kita nak tunggu rumah dah roboh baru kita terhegeh-hegeh nak tahan dan bina balik?

Kalau sampai waktu tu, rasanya dah lambat, puak ni akan cuba curah minyak petrol dan bakar rumah tersebut sekali dgn tuan rumah yg sedang menahan rumah dari roboh.

Sedarlah sahabat sedarlah bangsaku, sedarlah rakyat Malaysia. Tidak ada sesiapa nak bantu kita jaga rumah kita, kecuali kita sendiri. Bersatulah menjadi pendinding dan pelindung, kerana rumah dan tanah ini bakal didiami oleh anak, cucu dan cicit kita pulak.

Jangan sampai dah merempat baru kita nak menyesal.. kalau dah jadi macam tu..rasanya anak, cucu dan cicit kita akan maki sumpah seranah kita kerana gagal mempertahankan rumah yg dijaga baik oleh keturunan kita terdahulu.

Nak ka kita jadi mcm tu?

Melayu Islam Berani!

Pemimpin PAS Mengaku DAP dan PKR Buli Partinya

Posted: 28 Sep 2014 06:43 PM PDTPAS ini, daripada awal penubuhannya lagi adalah parti yang sering dibuli musuhnya. Dulu teruk dibuli. Kini pun teruknya PAS dibuli oleh musuhnya tak habis-habis lagi.

Pembulinya kadang-kadang rakan-rakan mereka juga. Waktu susah PAS diminta tolong. Waktu senang, PAS ditinggalkan, disalahkan dan dibuli.

Sebelum PAS ditubuhkan dulu, yang teruk dibuli adalah para ulama dan pejuang kemerdekaan. Pembuli mereka adalah penjajah dan talibarut penjajah. Kelihatannya, hal PAS dibuli ini ada kaitannya dengan sejarah lama kerana apa yang dituntut oleh para pejuang kemerdekaan dulu, itulah yang dituntut oleh PAS hari ini. Mereka daripada mata rantai yang sama.


Umno paling lama membuli PAS. Sejarah umno buli PAS ini masih bersambungan dan masih belum ada tanda mahu berakhir. Kerana itu, bila nampak umno macam nak berkawan dengan PAS, orang PAS memang susah nak percaya.

Hari ini, selain umno, PKR dan DAP mula nak buli PAS. Sehinggakan PAS kelihatannya sekarang seperti terpinga-pinga tak tahu nak sentuh yang mana satu. Semua macam tak menjadi.

Masih dalam PR pun, mereka membakar masyarakat dan penyokong PR agar membenci PAS. PAS ni tak berapa 'ganas' mana agaknya. Dibuli pun dia buat muka selamba je. Melawan pun macam tak melawan mana..

Itulah PAS, seperti orang miskin hidupnya, sentiasa menjadi mangsa buli.

Tetapi walaupun PAS dibuli sentiasa, PAS tetap hidup dan berjaya dalam hidupnya. PAS memenangi banyak pilihanraya dan memerintah beberapa negeri. PAS juga terus melebarkan pengaruhnya di mana-mana.

Daripada gelaran-gelaran yang bersifat jumud dan sempit, PAS kini sudah maju dan lebih terbuka. Sukar PAS kini untuk dikatakan jumud dan sempit. Dalam keadaan dibuli, PAS hidup, membesar dan maju. PAS tak berubah apa pun. PAS hari ini adalah PAS yang dulu juga. Istiqamahnya berjuang untuk agama Islam tak pernah dipertikaikan. Terlalu jelas perjuangan Islamnya sehingga jika dilihat seperti melonggarkan pengaruh ugamanya, PAS akan diherdik dan dihina-hina pula.

Ada pemimpin DAP yang kata PAS akan dihukum rakyat akibat isu Selangor yang kelihatannya sedang menuju titik koma, bukan noktah lagi. PAS akan tamat riwayatnya di Selangor dan Malaysia. Di Sarawak, bukan main lagi DAP isytihar tak nak berkawan lagi dengan PAS.

Macam umno jugak DAP ni. Gembira dan megah sangat bila dah ada kuasa. Maklumlah, lama jadi pembangkang bersama PAS, baru penggal lepas DAP mula dapat kuasa memerintah, sedangkan PAS yang hidupnya sering dibuli dah lama berkuasa di Kelantan dan Terengganu.

Diungkit-ungkit kisah kegagalan PAS sampai lupa pula kisah kejayaan dan kebaikan PAS di samping kegagalan mereka sendiri.

PKR pun nak buli PAS macam DAP juga. Sambil mencuri sambil membuli. Nasib baik dalaman PKR tak berapa kuat macam DAP. Ada masam muka di antara sesama mereka. Maka bulian mereka, walaupun pedih juga, tapi paling tak menjadi. Tak macam DAP, apatah umno. Syukurlah..

Saya hanya nak nasihatkan DAP agar janganlah suka membuli. Nanti jadi bongkak. Bila dah bongkak, rakyat akan marahlah..

DAP kena tahu PAS takkan mati. Nyawanya masih panjang. Kalau umno pun tak mati lagi, macamana PAS nak mati? Kalau PAS mati, siapa nak berjuang Islam? Umno? PKR? DAP?

PAS takkan mati sebab nyawanya Islam. Islam bukan bermula 1951. Ia bermula lebih 1400 tahun lepas. Masa tu ideologi yang diperjuang DAP masih berada dilapis bumi yang ke 5, kalau pun tidak yang ke 7. Takde orang lagi masa tu yang nak gali dan berjuang untuk ideologi itu.

PAS hanya akan mati atau terpinggir bila ada yang lebih baik daripada PAS memperjuangkan Islam. Setakat ni kelihatannya tiada lagi. Kalau setakat PasMa yang nampak ada hati nak ganti PAS jika PAS keluar PR, rasanya tak tergamak nak kata mampu ganti PAS. Tapi biarlah orang nak berangan-angan, janganlah dibuli-buli pula..

Rugi DAP sokong PKR dengan buli PAS. Macam perangai lelaki buli bini tua bila dah ada bini muda. Cukup tak manis. Lama-lama menyesal nanti.

Mungkin susah DAP nak terima. Tapi pada saya, bila tiba-tiba PAS tukar angin, tiba-tiba PAS marah pada DAP, saat itu DAP akan rugi. DAP akan rugi lama. Mungkin undi Cina dan India akan bertukar. Mereka jadi cuak dengan DAP. Mereka rakyat yang mahukan keamanan, kebenaran dan setiakawan dalam kehidupan.

Itu pandangan saya. DAP akan rugi lama jika PAS marahkan DAP. Tapi mungkin saya silap. Sebab, jika tiba-tiba DAP jadi kawan umno, sahlah tekaan saya bahawa DAP rugi jadi silap dan tak betul lagi.

DAP nak hanya bersama PKR? Saya hairan..

DAP nak berkawan dengan umno? Saya ternganga..

DAP nak berangan sorang-sorang? Saya nak tidur dulu..

Nik Mohamad Abduh bin Nik Abdul Aziz
AJK PAS PUSAT

*Better late than never. Ubah sebelum parah!

APA ADA PADA PAS, BAIK MASUK DAP KAMI DISANJUNG HERO

Posted: 28 Sep 2014 04:50 PM PDTKami disambut sebagai Hero oleh DAP. Dalam PAS kami digelar Pengkhianat, Barua, Broker, kalau macam itu elok kami ke majlis-majlis DAP, kami dijulang sebagai Hero.


YB BROKAR DAN BARUAH (BB) BUKTIKAN MAKAN BABI DENGAN DAP BEGITU SEDAP DAN MENYELERAKAN...

Posted: 28 Sep 2014 06:44 AM PDT


Dua anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS Selangor, Saari Sungib dan Hasnul Baharuddin kini benar-benar membuktikan bahawa mereka memang benar-benar 'broker' dan 'baruah' (BB) sepertimana yang dilafazkan oleh Presiden PAS; Dato' Abdul Hadi Awang.

Kedua-duanya didapati melanggar baiah dan arahan parti kerana menandatangani surat akuan bersumpah (SD) bagi menyokong perlantikan Jijah Kipas sebagai Menteri Besar Selangor baru-baru ini.

Dan broker dan baruah PAS itu dianggap sebagai 'wira' penyelamat Pakatan Rakyat (PR)...sedangkan 13 lagi rakan-rakan mereka di kalangan ADUN PAS sebagai pengkhianat...fuyoo tererrnya!


Maka dengan penuh takzimnya dan wala'nya, DAP pun meraikan kedua-duanya dalam satu majlis makan malam besar-besaran bersama penyokong Cina DAP bagi menghargai jasa-jasa mereka.

Jasa kerana sanggup menjadi 'barua' kepada PKR dan jasa memecahbelahkan PAS. 

Beberapa pemimpin DAP ketika berucap dalam majlis makan malam yang dihadiri kira-kira 500 penyokong DAP, telah menggelarkan kedua-duanya sebagai 'Penyelamat Pakatan Rakyat'.

Sebelum ini, Presiden PAS itu dalam satu ucapannya di Muktamar PAS kali ke 66 di Batu Pahat baru-baru ini telah menggelarkan kedua-dua Adun partinya itu sebagai 'broker' dan 'barua' kepada PKR dan Anwar Ibrahim kerana cuba menghasut beberapa Adun PAS lain supaya menyatakan sokongan terhadap perlantikan Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor yang baharu.


Dek kerana teruja dengan sokongan DAP Adun Morib, Hasnul Baharuddin yang sendawa kekeyangan itu telah menyatakan kesediaannya untuk bertanding pada PRU14 akan datang atas tiket DAP sekiranya beliau dipecat atau dikenakan tindakan disiplin oleh pimpinan PAS Pusat

Malah dalam hati si Senul ni sekarang kalau ada peluang pun beliau sanggup keluar PAS dan bersedia untuk menjadi wakil rakyat kepada DAP. Fuyoooo... 

Apa yang dizahirkan oleh si Hasnul dan Saari itu jelas membuktikan semua dakwaan Hadi Awang sebelum ini terhadap mereka yang memang dah jadi 'barua' apatah lagi setelah mereka yamseng dengan makanan-makanan yang dihidangkan DAP malam itu.


So apa kelas baiah-baiah ni, semuanya boleh ubah...bak kata ularmak PASMA; nak batalkan baiah senang jer...sembelih sekor kambing...kira settle.

Hebatkan tarbiyah DAP...yam seng!

Hadi uu ada telorkah mau pecat ini dua ekor BB?


Ustaz Moden's Weblog

Posted: 28 Sep 2014 11:01 PM PDT

Ustaz Moden's Weblog


Kajian Usaha Orientalis Cuba Burukkan Hadis Nabi

Posted: 28 Sep 2014 03:13 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 28 Sep 2014 09:25 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Tidak Ikut PasMa Rugi, Yang Ikut PasMa "Ada Masyuk"?

Posted: 28 Sep 2014 09:10 PM PDT


Siapa "Syaitan" Yang Dimaksudkan Oleh Nik Abduh?

Posted: 28 Sep 2014 03:22 PM PDTNasrudin Tantawi Balun Kit Siang Di Twitter

Posted: 28 Sep 2014 09:17 AM PDTInikah Wajah Calon DAP Bakal MB Selangor Nanti?

Posted: 28 Sep 2014 06:45 AM PDT

tok gajah

Posted: 28 Sep 2014 09:25 PM PDT

tok gajah


Inilah keturunan bangse melayu yang sudah lupe diri...........

Posted: 28 Sep 2014 05:00 PM PDT


Atuk sedikit pun tak marah atau nak menyalahkan kumpulan manusie jenis ni. Sebalik nye atuk berase sangat bersimpati terhadap kumpulan manusie jenis ini. Mereke ni nampak nye sangat2 terlalu suke dan terlalu seronok menyokong parti DAP yang 100% diterajui oleh orang kafir.

Sebenar nye mereke ni tidak mengtahui sikap dan perangai sebenar kaum kafir ni terhadap Islam. Mereke tidak mengetahui bagaimane kaum kafir telah membunuh ratusan ribu umat Islam setiap hari di serate bumi yang di kasai oleh kafir.

Contoh yang paling baik negara kafir yang menzalami umat Islam hari ini ialah Myanmar. Setiap hari mereke membunuh umat Islam ikut sesuke hati mereke. Umat Islam di India, Thailand dan lain2 negare bukan Islam di tindas dengan sewenang nye.

Malang nye di Malaysia ini orang islam pule nampak ney telah meng agung2 kan kaum kafir. Mereke sanggup pule menyokong kaum kafir untuk menjatuhkan kerajaan yang di pimpin oleh Islam. Pade pandangan atuk kumpulan ini lah yang se benar2 nye musuh Islam.

"1Malaysia kena Tipu" - Perlantikan Azmin Kemuncak Perancangan Langkah Langkah Kajang............

Posted: 28 Sep 2014 06:00 AM PDT


(1MALAYSIA KENA TIPU) Pelantikan Azmin Kemuncak Perancangan Lengkap Langkah Kajang, kata Lee Chin Cheh, Bekas Adun Kajang


Lee Chin Cheh, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) yang meletakkan jawatannya untuk mencetuskan Langkah Kajang sehingga membawa kepada kebuntuan isu menteri besar Selangor berpendapat pelantikan Mohamed Azmin Ali adalah kemuncak kepada perancangan yang lengkap.

Bekas Adun Kajang itu percaya Langkah Kajang bukan satu kegagalan kerana PKR Selangor sejak mula lagi mahu Azmin menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
"Apa yang berlaku sekarang adalah apa yang kita mahukan selama ini, walaupun ia berlaku secara tidak sengaja berpusing-pusing," katanya.

Lee berkata, pemimpin PKR negeri bertemu kepimpinan tertinggi parti dua hari selepas pilihan raya umum 5 Mei tahun lepas, mencadangkan agar Azmin mengambil alih jawatan menteri besar, kerana mereka ragu-ragu dengan kesesuaian Khalid untuk terus menerajui Selangor.
Tetapi cadangan itu ditolak.

"Saya diberitahu kita tidak mempunyai kata sepakat daripada rakan-rakan Pakatan," katanya, merujuk kepada DAP dan PAS yang mahu Khalid untuk terus kekal menerajui negeri terkaya di Malaysia itu untuk penggal kedua.

"Mereka tidak memahami pertembungan kami dengan Khalid dalam PKR dan kita tidak boleh memaksa mereka untuk mempercayainya," katanya kepada The Malaysian Insider ketika ditemubual di firma guamannya di Petaling Jaya, baru-baru ini.

Lee yang juga seorang peguam berkata, beliau tidak tahu mengapa kedua-dua pihak dalam pakatan itu memilih Khalid tetapi mengakui Azmin sering "disalah faham" ramai orang.
"Orang yang tidak mengenal dia selalu melabel beliau sebagai tamak, rasuah dan gila kuasa tetapi itu tidak benar.

"Beliau menunjukkan kebolehan kepimpinan yang besar, berkarisma sebagai pemimpin dan mempunyai kualiti untuk menggerakkan kami," kata Lee, yang pernah bekerja rapat dengan Azmin selaku ketua PKR negeri ini.

Beliau berkata, Langkah Kajang juga berjaya menggantikan Khalid, walaupun ia mengambil masa 8 bulan dalam huru-hara yang mendedahkan keretakan dalam Pakatan Rakyat (PR) dan mungkin memberi kesan kepada sokongan terhadap pakatan pembangkang daripada pengundi.

PKR mendakwa Langkah Kajang dan keputusan untuk meletakkan ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding di kerusi itu adalah untuk mengukuhkan keupayaan pakatan pembangkang.

Pada masa itu, Lee, 43, berharap Anwar akan menarik Azmin menjadi sebahagian daripada anggota pentadbiran negeri. "Jadi bagi saya, Azmin berkaitan dengan langkah itu," katanya.
Bagaimanapun, keputusan itu gagal ekoran keputusan Mahkamah Rayuan yang mendapati Anwar bersalah meliwat bekas pembantunya, yang menyebabkan PKR meletakkan isteri Anwar, Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail di kerusi itu.

Dr Wan Azizah memenangi pilihan raya kecil Kajang dan pilihan tunggal PKR dan DAP untuk jawatan MB itu, satu langkah yang ditentang pemimpin sekutu mereka iaitu PAS, yang merasakan beliau tidak layak.

Ini mencetuskan ketegangan dalam parti Islam itu dan juga dengan PKR dan DAP.
Awal minggu ini, Sultan Selangor melantik Azmin yang juga timbalan presiden PKR sebagai MB, mengakhiri kekalutan negeri untuk beberapa bulan.

Lee berkata, beliau lega krisis berakhir dan tumpuan untuk Azmin sekarang adalah pengurusan negeri yang berkesan dan membawa ketiga-tiga pihak untuk bersedia menghadapi pilihan raya umum akan datang menjelang 2018.

"Terdapat lebih banyak kerja yang perlu dilakukan pada masa akan datang tetapi saya percaya ada peluang baik sekarang untuk dasar parti dilaksanakan dengan lebih berkesan dalam pentadbiran," katanya.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 28 Sep 2014 03:27 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


'Coli puntianak' gemparkan penduduk kampung

Posted: 28 Sep 2014 04:00 PM PDT

Klaten: Penduduk sebuah kampung di daerah Jawa Tengah ini gempar apabila 18 coli ditemui tersidai di jemuran belakang rumah seorang penduduk, kelmarin.

Sehubungan itu, ketua polis daerah berkenaan, Suginoto berkata, pihaknya akan menyiasat dan menjejaki pemilik pakaian dalam itu.
"Kami sudah menerima laporan dan sudah mengambil coli itu untuk menjalankan siasatan.

"Kami juga ingin tahu motif orang yang meletakkan coli itu di rumah berkenaan," katanya.. seperti yang dipetik akhbar tempatan, Jateng Pos.

Polis mengambil coli berkenaan untuk memastikan tidak ada perkara buruk berlaku. Selain itu, beberapa kenyataan daripada penduduk juga diambil.

Penemuan coli itu menggemparkan penduduk kampung berkenaan kerana khabar angin mendakwa ia milik puntianak.

Seorang penduduk, Eko, 22, yang mendiami sebelah rumah tempat coli itu ditemui berkata, sebelum ini, 17 coli bersaiz besar ditemui di tempat sama.

"Ini kejadian kedua. Sebelum ini pernah berlaku. Dulu jumlahnya 17 dan saiznya juga besar. Penduduk membakar semuanya," kata Eko.

Menurutnya, coli itu berada di ampaian jirannya secara tiba-tiba.

"Ada penduduk mendakwa melihat wanita tua, berkuku dan berambut panjang di kawasan itu," katanya.

Cerita penemuan coli itu tersebar begitu pantas, termasuk ke kampung berhampiran menyebabkan ramai yang datang ke rumah terbabit untuk melihat sendiri coli yang tergantung itu.

Mulanya jumlah coli yang ditemui 18. Tetapi, ketika polis tiba, jumlah berkurangan kepada 17.

"Mungkin ada yang datang untuk melihat mengambil satu coli itu," kata Eko. - JPNN

Cucu Tok Selampit

Posted: 28 Sep 2014 01:25 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Ceramah Pelancaran Mansuhkan Akta Hasutan Hanya Dihadiri 300 Orang? KETUM Malu Besar

Posted: 27 Sep 2014 08:21 PM PDT

Mungkin alasan yang diberikan adalah semalam ada perlawanan English Premier League (EPL) sehingga menyebabkan ceramah dan Perasmian Mansuhkan Akta Hasutan tidak mendapat sambutan. Kehadiran penduduk dan penonton import di Tapak Pesta Seberang Jaya, Pulau Pinang adalah dalam lingkungan 300 orang. KETUM (Ketua Umum) Anwar ibrahim sudah hilang bisanya atau Rakyat sudah muak berpolitik.Entah ke mana hilangnya penyokong-penyokong beliau yang jutaan orang itu.

waadat

Posted: 28 Sep 2014 01:25 PM PDT

waadat


Perjuangan sia-sia a. Samad said

Posted: 27 Sep 2014 07:19 PM PDT

Terkelip-kelip mata Demang menatap surat daripada sebuah syarikat insuran.

Puas Demang cuba fahamkan namun ada ayat yang mengelirukan. Padahal itulah bahagian terpenting.

Tiba-tiba Demang terfikir jika Demang yang rasanya tidak pernah gagal kertas bahasa Inggeris sejak sekolah rendah hingga di universiti, sesekali terpaksa membuat rujukan dalam bahasa Inggeris pun bimbang dengan pemahaman bahasa Inggeris berkaitan undang-undang, bagaimana dengan rakyat kebanyakan lain?

Alangkah 'cerdik'nya mendakwa perjanjian dalam bahasa Melayu boleh mengelirukan maka perlu digunakan bahasa Inggeris! Tok guru yahudi mana yang ajar mereka?

Apa yang pejuang bangsa, pemimpin politik, tokoh bahasa, dan lain-lain buat? Mana PAK SAMAD SAID (he he..) yang bukan main lagi kononnya berjuang menentang pembelajaran matematik dan sains dalam bahasa Inggeris?

Apa hasil perjuangan itu? Hasilnya ialah orang Melayu ketinggalan semula!

Sekarang pembelajaran bahasa Inggeris dalam matematik dan sains sudah tiada. Dalam masa yang sama penggunaan bahasa Melayu kekal bahasa kampungan. Dokumen-dokumen penting tetap menggunakan bahasa Inggeris 100%.

Mana perjuangan? Orang yang mengaku pejuang bahasa tahu perjuangan taik kucing?

Ini bukan soal politik. Ini perkara hak rakyat. Hak pengguna yang sepatutnya faham perjanjian dan sebagainya yang dihempuk di atas kepala mereka.

Tak perlu tanya orang kampung dan rakyat marhaen. Pergilah ke sekolah-sekolah dan jumpalah guru-guru Melayu. Berapa ramai yang mahir berbahasa Inggeris dan mampu menahami surat perjanjian bank dalam bahasa Inggeris?

Jangan lupa, tanyakan berapa kerat yang tidak pernah berurusan dengan bank dan terpaksa menandatangani dokumen tebal dalam bahasa Inggeris?

Susah sangat kah nak menggunakan bahasa Melayu dalam perundangan. Bodoh sungguh profesional di Malaysia ini kerana TIDAK MAMPU mempertahankan perundangan menggunakan bahasa Melayu.

Kenapa orang bodoh seperti itu dibayar gaji dengan duit rakyat?

Apa guna bahasa kalau sukar digunakan? Lebih baik berbahasa babi atau anjing!

Sepatutnya bahasa adalah alat untuk berkomunikasi. Komunikasi dianggap gagal apabila penerima gagal menerima maklumat yang diterimanya. Apabila penerima maklumat gagal memahaminya maka komunikasi tersebut dianggap rosak dan penghantar maklumat juga dianggap GAGAL.

Adakah bahasa Melayu kekurangan istilah? Hanya sibodoh yang tidak mahir bahasa Melayu sahaja yang menganggap begitu.

Lantas kejahilannya itu ditutup dengan alasan bodoh. Lebih bodoh lagi apabila mereka menyangka orang lain juga bodoh!

Aneh sungguh apabila sasterawan negara membantah PEMBELAJARAN bahasa Inggeris dalam matematik dan sains namun dalam masa yang sama buta, tuli, dan bisu dalam hal PENGGUNAAN bahasa dalam dokumen penting yang perlu difahami oleh rakyat bangsa Melayu!

Perjuangan apa itu? Perjuangan untuk populariti atau ada perkara lain yang tidak puas hati?

Demang percaya sebagai sasterawan negara Pak Samad takkan membaca blog kerdil ini. Justeru Demang harap jika ada yang mampu, tolonglah sampaikan perkara ini kepada yang berkenaan.

Demang petik nama Samad Said sebab Demang rasa ini juga tugas sasterawan negara. Demang tak petik nama Zetti Aziz sebab orang bank selaku peneraju sistem kapitalis peduli apa dengan bahasa.

Bahkan kalau anjing dan babi boleh bawa duit banyak-banyak ke bank, maka bukan sahaja anjing dan babi itu akan dilayan seperti raja bahkan bankers akan mengistiharkan bahasa utama di bank ialah bahasa yang digunakan oleh kedua-dua makhluk Allah tersebut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan