Sabtu, 27 September 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 27 Sep 2014 11:06 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Pelancaran #MahsuhAktaHasutan Permatang Pauh malam ini memalukan Anwar !!

Posted: 27 Sep 2014 09:14 AM PDT


Ceramah Pelancaran Mahsuh Akta Hasutan di Tapak Pesta Seberang Jaya malam ini  pastinya memalukan ANWAR  IBRAHIM yang juga Ahli Parlimen Pmtg Pauh .

Apa tidaknya pelancaran sesuatu gerakan besar seperti Mahsuh Akta Hasutan sepatutnya dihadiri ribuan penyokong mereka dan lokasinya pulak kubu kuat PKR sendiri iaitu Permatang Pauh .

Di manakah silapnya ia tidak mendapat sambutan penyokong dan rakyat khusunya Permatang Pauh walaupun menampilkan ramai pemimpin terkenal dalam Pakatan seperti Mat Sabu , Tian Chua , Dr Afif Bahardin , Rayer serta Adam Adli .

Dianggarkan  300 orang sahaja menurut maklumat rakan GPB  yang hadir di ceramah berkenaan dan ia memberi tamparan hebat kepada Anwar dan PKR .


Apakah penyokong PAS yang dianggap penghuni tetap setiap ceramah PR ini memboikot ceramah Anwar ini disebabkan kecewa  perwakilan Pas negeri Iszuree Ibrahim digantung tugas sebagai Ahli Majlis MPPP dan isu kerusi Exco di Selangor  ?

Ini kerana desakan Dewan Pemuda PAS PP hari ini  adalah dari Ketua Pemuda PAS Pmtg Pauh sendiri Sdr Yusni Md Piah  .

Anwar a.k.a KETUM pastinya mengamuk sakan kepada orang kanannya disebabkan kehadiran cukup hebat malam ini ... .
PAS SELANGOR KENA TIPU PKR , NAFI SETUJU KURANG JUMLAH EXCO KURANG !

Posted: 27 Sep 2014 03:00 AM PDT

Pas Selangor menafikan sebarang dakwaan bahawa parti itu bersetuju supaya bilangan anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) daripada Pas dikurangkan kepada tiga berbanding empat dalam pentadbiran sebelum ini.

Setiausaha Badan Perhubungan Pas Selangor, Mohd Khairuddin Othman menegaskan pihaknya tidak pernah bersetuju dengan pengurangan bilangan Exco itu dan merasakan tindakan berkenaan bukan satu permulaan yang baik.

"Kami juga berpendapat pengguguran Adun Selat Klang, Dr Halimah Ali dan Adun Sabak, Sallehen Mukhyi sebagai tidak berasas kerana mereka memberi perkhidmatan cemerlang sebelum ini," katanya.

Dalam kenyataan hari ini, beliau menarik perhatian bahawa sebelum ini, exco daripada Pas tetap kekal dalam pentadbiran kerajaan Selangor demi memastikan kerajaan pakatan rakyat di negeri itu tidak tumbang.

Dalam pengumuman awal hari ini, Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali menambah seorang anggota daripada PKR dan mengurangkan seorang wakil Pas dalam barisan 10 anggota Exco Selangor baharu.

Beliau mengekalkan tiga jawatan Exco DAP selain menamakan tiga muka baharu.

Mereka yang baru dilantik ialah Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad dan Adun Batu Caves, Amirudin Shari - kedua-duanya daripada PKR - dan Adun Taman Templer, Zaidy Abdul Talib daripada Pas.

Wakil parti Pas yang dikekalkan ialah Adun Chempaka, Iskandar Abdul Samad dan Adun Sijangkang, Dr Ahmad Yunus Hairi.

Tujuh lagi anggota Exco yang dilantik merupakan mereka yang telah berkhidmat di bawah pentabiran bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.*** PAS HARUS INGAT KERANA NIK NAZMI LOBI NAK JADI EXCO DENGAN AZMIN  ...KERUSI PAS TERPAKSA DIKORBANKAN ...HAHAHA...PADAN MUKA !!

TANTAWI BALUN TINDAKAN KERAJAAN DAP KEPADA ISZUREE IKUT STYLE PAP

Posted: 27 Sep 2014 02:14 AM PDT
1. Tindakan Kerajaan Pulau Pinang mengeluarkan Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang Saudara Iszuree Ibrahim ( PAS ) dari semua Jawatankuasa Tetap Majlis Perbandaran Pulau Pinang dan membekukan semua peruntukkannya menambah lagi jerebu iklim politik tanahair. Iszuree Ibrahim adalah Bendahari Badan Perhubungan PAS Negeri Pulau Pinang.
2. Saya percaya tindakan itu adalah ekoran ucapan Sdr Iszuree yang menegur dan mengkritik kesan langsung dari pesatnya pembangunan di Pulau Pinang yang menyebabkan pemaju "bermaharajalela". Bukan sahaja timbul isu pampasan setimpal, isu penempatan ummat Islam dan nama kampung mereka juga berbangkit.
3. Sdr Iszuree memohon campurtangan Kerajaan Negeri sambil mendesak supaya PAS Pusat memberi perhatian terhadap isu berbangkit berhubung kedudukan ummat Islam di bumi Pulau Mutiara itu. Penegasan ini dibuat oleh Sdr Iszuree dalam perbahasan ucapan dasar di Muktamar Tahunan PAS ke 60 yang berlangsung di Batu Pahat tempohari .
4. Mengamati ucapan Sdr Iszuree dalam perbahasan Muktamar Tahunan PAS tersebut, jelas menunjukkan ia adalah satu teguran dan kritikan membina supaya PAS Pusat memberi perhatian mengenai isu yang melibatkan kedudukan dan kepentingan ummat Islam di Pulau Pinang yang kian terhimpit dalam arus pembangunan.
5. Malangnya tindak balas dari Kerajaan Pulau Pinang sangat drastik. Sdr Iszuree "dipancung" gara – gara kritikan yang membina itu. Seperti tersimpan satu dendam yang hanya menanti detik untuk dilunaskan. Akhirnya Iszuree terpaksa membayar "harga yang tidak sedikit".
6. Kritikan membina dibalas racun tuba sekaligus merosakkan tauladan Khalifah Umar Abdul Aziz yang sering dijolok pada pemerintahan Ketua Menterinya. Lebih tragis, tindakan ke atas Sdr Iszuree diambil tanpa sebarang surat tunjuk sebab apatah lagi dipanggil untuk memberi penjelasan.
7. Kelihatan tindakan DAP mutaakhir ini seperti meniru gaya dan pendekatan PAP di Singapura iaitu mengambil "tindak balas" segera terhadap pengkritik mereka dengan menggunakan kuasa yang mereka miliki antaranya memberi tekanan dan menyaman pengkritik mereka. Saya kira ia sebagai satu langkah untuk menakut dan menggerunkan pihak yang mahu menegur dan mengkritik.
8. Jika benar telahan saya, maka ia adalah suatu yang sangat malang bagi Pakatan Rakyat yang selama ini memperjuangkan demokrasi dan hak bersuara. Sdr Iszuree bukanlah memfitnah apatah lagi mengkhianati kerajaan sebaliknya beliau menggunakan forum muktamar tahunan PAS bagi membangkit isu ini agar ia menjadi perhatian PAS Pusat, di mana secara kebetulannya Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang ialah Timbalan Presiden PAS. Malangnya belum sempat PAS Pusat mengambil apa – apa langkah wajar, Sdr Iszuree telah dimangsakan.
9. Apakah kerajaan DAP di Pulau Pinang mahu menyembunyikan sesuatu dari pengetahuan umum ? Saya yakin isu yang dibangkitkan oleh Sdr Iszuree berkait isu penempatan, kampung dan tanah ummat Islam Pulau Pinang ada asas dan faktanya yang sangat jelas. Sewaktu saya menjawat amanah sebagai Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia seketika dulu, isu serupa telah dibangkitkan dan saya turun meninjau ke Negeri Pulau Pinang. Malah Lajnah Tanah PAS Pusat yang dipengerusikan oleh Sdr Mazlan Aliman juga sangat maklum betapa berbangkitnya isu kepentingan ummat Islam di Pulau Pinang.
10. Timbalan Presiden PAS Tuan Hj Mohd Sabu pastinya boleh berperanan untuk menangani isu berbangkit dan berkait kepentingan ummat Islam khasnya tindakan Kerajaan Negeri Pulau Pinang ke atas Bendahari Badan Perhubungan PAS Negeri Sdr Iszuree. Kebetulan pula Ybhg Tuan Hj Mohd Sabu juga adalah Pesuruhjaya PAS Negeri. Sementelah ucapan beliau bukan di atas kapasiti peribadi tetapi mewakili Badan Perhubungan Pas Pulau Pinang. Saya difahamkan teks ucapan berkaitan isu tersebut telah disemak sendiri oleh Timbalan Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang Dato Dr Mujahid. Sewajarnya Pas Pulau Pinang mengambil tindakan yang bertanggungjawab bagi membela saudara Iszuree yang telah dizalimi oleh DAP. SUMBER

GANTUNG ISZUREE IBRAHIM SERLAHKAN PAS HANYA KUDA TUNGANGGAN DAP DI P.PINANG @dzainalabidin

Posted: 26 Sep 2014 11:12 PM PDT


Ini kebebasan bersuara dalam kerajaan DAP di P.Pinang .

Kritik untuk kepentingan rakyat oleh perwakilan PAS Iszuree Ibrahim dalam isu perumahan di muktamar baru-baru ini  dianggap derhaka memalukan  Tokong DAP yang sentiasa mengamal CAT Meoww dan tidak langsung membela kroni .

Tapi seperti biasa hanya Pemuda PAS negeri  sahaja bersuara mengecam & meroyan tindakan terhadap Iszuree Ibrahim oleh kerajaan DAP .


 Di mana suara Mat Sabu selaku Pesuruhjaya Pas P.Pinang sertai yang lain-lain ??

Adakah diagihkan jawatan Ahli Lembaga Pengarah agensi di bawah kerajaan DAP seperti di MAIPP MPSP , MPPP  & Pusat Urus Zakat menyebabkan mereka tak berani bersuara kerana takut dipecat juga ??

Kesian betul kepada PAS ...sudah lah dikurang kerusi EXCO di Selangor kepada 3 orang sahaja kini Ahli Majlis di PP  pula digantung tugas .

Itu pun tak sedaq lagi dok  kena main dengan  DAP - PKR disebabkan  sayangkan tahaluf siyasi dalam Pakatan

DEWAN PEMUDA PAS PULAU PINANG KECAM TINDAKAN GANTUNG TUGAS AHLI MAJLIS PAS DALAM MAJLIS PERBANDARAN PULAU PINANG (MPPP).

Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang mengecam tindakan Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang difahamkan telah membuat keputusan melalui Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) pada 25 September 2014 untuk mengeluarkan Sdr Iszuree Ibrahim (Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang - PAS) dari semua Jawatankuasa Tetap MPPP serta membekukan semua peruntukan beliau, meskipun beliau mempunyai 'track record' cemerlang sebagai Ahli Majlis.

Tindakan ini dipercayai susulan dari ucapan bernada teguran membina & memberi pandangan untuk menambah baik polisi pembangunan rakyat Pulau Pinang oleh Sdr Iszuree Ibrahim yang juga Bendahari Badan Perhubungan PAS Negeri (BPPN) P.Pinang sebagai pembahas yang dilantik mewakili PAS P.Pinang dalam Muktamar PAS yang berlangsung di Johor tempoh hari.

Hukuman 'gantung tugas' yang dikenakan terhadap beliau dengan berdasarkan laporan media yang disalah petik tanpa perbincangan secara bersemuka disifatkan sebagai keputusan yang tidak mencerminkan sikap demokratik, berat sebelah & tergesa-gesa.

Perlu diingatkan, perlantikan jawatan beliau bukanlah atas kapasiti individu, sebaliknya ia adalah atas kapasiti parti politik mewakili PAS. Maka sewajarnya pihak MMK turut mengambil kira pandangan & keputusan dari PAS P.Pinang sebelum membuat apa-apa keputusan, jika benar semangat kerjasama Pakatan Rakyat itu dihormati. Tindakan yang diambil ini dilihat seumpama merobek kembali luka yang baru hendak sembuh.

Bagi terus memelihara hubungan kerjasama Pakatan Rakyat, DPPN P.Pinang menggesa agar tindakan ini ditarik semula seberapa segera, sebelum timbul persepsi awam bahawa pemerintahan Kerajaan PR P.Pinang dilihat sama dengan Barisan Nasional dari sudut kebebasan bersuara.

Sidang mesyuarat Pakatan Rakyat yang tertangguh sejak selesai PRU13 perlu segera diadakan. PAS Pulau Pinang bersama Sdr Iszuree perlu diberi hak untuk memberi penjelasan penuh. Keputusan perlu diputuskan secara kolektif & bersama, andai PAS masih dianggap rakan dalam Pakatan Rakyat.

Sepertimana kami boleh bersabar dengan perbezaan pandangan & terbuka menerima kritikan, kecaman, cemuhan, sehingga dituduh "pengkhianat di Selangor" dari rakan kami, maka kami juga meminta supaya rakan kami juga dapat berjiwa besar berbuat begitu.

Selaras dengan tema "Memperkukuh Muafakat" yang diketengahkan Ketua Pemuda PAS Malaysia & penegasan Presiden PAS supaya "Terus Beristiqamah" dalam muktamar kami yang lalu, kami desak supaya isu ini diselesaikan segera sebagai rakan, bukan sebagai lawan!

MOHD YUSNI MAT PIAH
Ketua Pemuda PAS Pulau Pinang
27 September 2014

tunku

Posted: 27 Sep 2014 03:34 AM PDT

tunku


Sultan takes PKR and DAP to task

Posted: 26 Sep 2014 06:47 PM PDT

The Sultan of Selangor has blamed the "Kajang Move" as the start of the mentri besar crisis in the state, which resulted in the appointment of a new mentri besar and an exco line-up.

Sultan Sharafuddin Idris Shah directly chided PKR and DAP for the state of affairs in the state, saying the turmoil within Pakatan Rakyat started with the two parties trying to oust former mentri besar Tan Sri Khalid Ibrahim from office following the "Kajang Move".

"The appointment of the new exco members is due to PKR and DAP having lost their confidence in Khalid, who was appointed mentri besar after the 13th general election.

"Therefore, a new mentri besar and a new exco line-up needed to be appointed to administer the state government," the Sultan said in his speech at the swearing-in ceremony of the new state exco yesterday.

"With this (Kajang Move) began the slander and instigation to ruin Khalid's name so that he would be relieved from the mentri besar post. All this backbiting continued into the holy month of Ramadan, the time when Muslims were supposed to do good deeds to purge their sins.

"However, PKR continued with its agenda in the holy month by continuing its insults and abuse until it succeeded in bringing Khalid down as the mentri besar," he said.

The Ruler also vindicated Khalid as he thanked him for his "outstanding service" during his tenure as mentri besar and noted that the relationship between the palace and the mentri besar's office was good and smooth.

He also reminded the people of the nature of politics, where politicians come and go but the royal institution remains.

"This mentri besar crisis has opened my eyes and heart as well as my views on the politics in this state. Politicians come and go, they will serve for five years and might be replaced in the next election.

"However, my position here as the ruling Sultan of Selangor will continue until I breathe my last," he said.

People, he said, were not given the right information on the functions of the Sultan and thought the institution was merely a symbol.

"I find there are also politicians who do not understand the functions of the palace or choose not to understand, convincing me there is an agenda.

"As the Sultan of Selangor, my decisions have always been ruled by the state Constitution," he said, adding that he had never meddled in the administration of the state.

"I only advise the mentri besar in matters that can cause hardship to the people."

Sultan Sharafuddin also thanked the mainstream media for cooperating with the palace in disseminating its press statements.

He called for the new state exco members to give their full support to Azmin Ali as the new mentri besar.

"Forget all the past arguments and concentrate your energy, expertise and experience coupled with sincerity in your service to the people of Selangor who have given you the mandate to become their state assemblymen.

"The people of Selangor do not like to see their state in chaos or live in fear," he added.

bumiyang

Posted: 27 Sep 2014 03:15 AM PDT

bumiyang


Doa Buat Azizah atau Azizah Menipu Lagi???

Posted: 26 Sep 2014 11:55 PM PDT

anakbukitgantang says

Posted: 27 Sep 2014 03:04 AM PDT

anakbukitgantang says


kenapa pemimpin PAS bagai lembu dicucuk hidung oleh DAP

Posted: 26 Sep 2014 09:06 PM PDT

Anggota PAS dipecat sebab bersuara lantang-

 Bila PAS bersuara lantang seperti Izureen ini dia akan dipecat. Sebab itu majority pemimpin PAS senyak dan ikut sahaja DAP. Hello ini bukan kerajaan Islam tapi kerajaan Kafirun yang kosong sokong. Sebab itu Ulama Pondok tolak DAP PAS dan PKR.

Rujuk sini dan sini


RAPERA ..

Posted: 27 Sep 2014 01:28 AM PDT

RAPERA ..


Justice is serious business

Posted: 26 Sep 2014 05:52 AM PDT

The Unspinners

Posted: 26 Sep 2014 11:19 PM PDT

The Unspinners


Berterusanlah wayang ... ada plan B pulak?

Posted: 26 Sep 2014 08:21 AM PDTKrisis rakyat Selangor belum berakhir

Posted: 26 Sep 2014 05:30 AM PDT


Jangan hanya kasi aiskrim, tunaikan janji PR pulang untung air pada rakyat!!!

Posted: 26 Sep 2014 02:30 AM PDTKUALA LUMPUR: Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mahu penjawat awam terus berkhidmat kepada rakyat dengan tidak terikut rentak ahli politik dalam pentadbiran kerajaan, lapor Selangor Kini.

"Biarkan orang politik berperang. Biarlah ahli politik berlakon dan berdrama. Kita terus kerja. Biar drama mereka jadi lawak jenaka yang akan dikenang selamanya," kata Abdul Khalid di depan kira-kira 1,000 kakitangan awam pada majlis perpisahannya di foyer Setiausaha Kerajaan (SUK) di sini, hari ini.

Khalid dalam ucapan terakhirnya mencabar penggantinya memulangkan hasil keuntungan aset air kepada rakyat.

Beliau berkata, penggantinya perlu memulangkan aset air bernilai RM14 bilion secara saham seperti yang dijanjikan Pakatan Rakyat (PR) dalam manifesto Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

"Jika tidak rakyat akan hukum mereka kerana sudah janji dalam manifesto PRU lalu. Ini cabaran kita kepada pemimpin akan datang," katanya.

Salah PKR tapi PAS yang didendam PKR dan DAP

Posted: 26 Sep 2014 12:30 AM PDT
Panglima Perang Cyber

Posted: 26 Sep 2014 11:13 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Mr @cmlimguaneng : WHO Is The Traitor ???

Posted: 26 Sep 2014 06:42 PM PDT


 

GUAN ENG : WHO IS THE TRAITOR?

 

The Chief Minister of Penang, Lim Guan Eng, has proved time and time again that he is not only unpatriotic, but a traitor as well. 

 

During the Selangor mess he called the four PAS excomembers traitors. What was it they did that was so traitorous? Oh, that's right, they didn't give up their positions and make way for PKR and DAP. It appears that Guan Eng is a fool. Did he not realize that if they had given up their positions, Khalid would have had the right to choose new members? And after the shit way that PKR and DAP treated him do you really think he would choose from their bunch? No. He would have chosen UMNO members. Probably, for no other reason than to spite Guan Eng and his band of fools.By the way Guan Eng, who the hell are you to be pointing fingers and calling people traitors? Ladies and Gentlemen if you want to know what a REAL traitor looks like go on Google images now and type Lim Guan Eng. Yep, there's your traitor. Did you know that when he went to Singapore, UK, China, and Taiwan Guan Eng gave talks? In those talks he constantly put down our country.LimGuan Eng stated that Malaysia's economy would never grow that by the year 2019 we would be bankrupt. He wasn't condemning the politicians or the government, but the people of Malaysia with that statement. He was saying that Malaysia would never grow. We would never become better. In fact we would be worse. And you know whatwe will become worse if we keep supporting unpatriotic, vile, traitorous bastards like him to 'lead' us. Wake up Malaysia. It's time to face the facts and realize that the man that we had put our hopes on, is nothing more than a faithless loser. 

 

In Singapore in 2011, you ridiculed the state of Johor, labeling Johor as the most unsafe place. Do you have to lie and ridicule your own tanah air, aren't you a traitor?

 

In 2013, in Taiwan, you urged investors not to come to Malaysia and again, you ridiculed Malaysia. Your DAP MPs demonstrated in Taiwan, urging Taiwan investors not to come to Malaysia. Now, aren't you and your party traitors?

 

You did the same in Hong Kong in 2013. You ridiculed Malaysia's GTP saying that it was unachievable, what cheap thrill do you get from all these unpatriotic behavior? 

 

Guan Eng, it seems that you simply love Singapore, Taiwan and Hong Kong where you choose to lambast your own country from there….special links with these countries is it…so who is the traitor? The four past Excosor is it you and the DAP?

 

Also, as the leader of DAP, shouldn't you keep a tighter control on your bloody MPs? For example, that idiot Kuching MP Chong Chieng Jen who took to twitter to voice his objections against playing the national anthem in the cinemas. As a Malaysian he should have been proud to hear his national anthem playing. The fact that he was upset by it begs the question; where do your loyalties lie? Then again Guan Eng wouldn't have called the Kuching MP out anyway because he was guilty of the same disrespect. At an event in Johor Guan Eng blatantly refused to respect the national anthem by standing up. What in the bloody hell is going on? Since when was standing up for the national anthem a big sin? Was he not taught basic respect? Even when another country's national anthem is playing he would have to stand out of respect, but he can't respect his own country?

 

I have another word of advice for Guan Eng and the DAP; PAS is always consistent in its stand. We never agree with the BN formula but we are never traitors. The real bloody traitor is you, Guan Eng and DAP. Guan Eng, don't try to teach PAS how to conduct politics. We are more matured than you and the DAP. When PAS was formed, you were not yet born, when PAS was active in national politics, you are the naked fool child running around in your napkins, don't ever tell us what to do. We practice matured politics not stupid racial street politics like you do. Don't ever dream or think you can speak down to us….GROW UP CHILDISH GUAN ENG.Received by email


Sent from my iPhone

Pembelaan terhadap kitab Ihya' Ulumiddin Imam Ghazali siri 2 cc @Mynewshub @NajibRazak @Ustazfathulbari

Posted: 26 Sep 2014 04:07 PM PDT


Sila baca Pembelaan terhadap kitab Ihya' Ulumiddin siri 1 dahulu. Scroll ke bawah. Atau tekan sini.

Topik berundur ke belakang kembali. Isu akidah saya tak mahu panjangkan. Jika neraca mereka untuk mengukur kebenaran akidah seseorang masih dengan pegangan yg lama, iaitu menganggap mazhab Asyairah sebagai bukan Ahlus Sunnah, maka bukan Imam Ghazali sahaja yg terkena bahkan jumhur ummah. Jadi mudah sahaja untuk mengenali individu-individu yg ditolak mereka. Kiaskan sahaja kaedah ini kepada mana-mana individu.

Rasa sayang pula jika tidak menulis yg ini. Haji Khalifah [1] menyebut, ketika kitab Ihya' memasuki Maghribi, terdapat sebahagian ulama Maghribi yg mengingkarinya, lalu mengarang kitab mengkritiknya iaitu, Al-Imla' fi Ar-Roddi 'alal Ihya'. Sehinggalah pengarang tersebut melihat kehebatan Imam Ghazali dan ketulusan niatnya. Maka pengarang itu bertaubat dan menarik semula penulisannya terhadap kitab Ihya'.

:: Takhrij hadith oleh Al-'Iraqi
Haji Khalifah juga menyebut bahawa Al-Hafiz Al-'Iraqi sebenarnya menulis dua buah kitab untuk takhrih hadith-hadith di dalam kitab Ihya'. Yang pertama, kitab yg besar yg beliau karang pada 751 H. Tapi beliau tidak menyiapkannya. Pada tahun 760H, beliau karang kitab kedua yg lebih kecil iaitu Al-Mughni 'an Hamlil Asfar yg akhirnya tersebar ke serata dunia bersama-sama kitab Ihya'. Apa yg mendorong Al-'Iraqi bersungguh berkhidmat kepada kitab Ihya'? Saya fikir, ini kerana beliau melihat kehebatan kitab Ihya' yg akan melata ke seluruh dunia satu ketika nanti. Maka, beliau akan berbangga di hadapan Allah kerana membersihkan kitab Ihya' yg yg menjadi pedoman ulama zaman berzaman.

Lalu murid beliau, Imam Ibnu Hajar Al-Asqolani (wafat 852H) yg telah bertalaqqqi dengannya selama 10 tahun telah menyempurnakan apa yg terluput daripada karangan gurunya dalam satu jilid kitab. Imam Zainuddin Al-Qosim bin Qutlubugho Al-Hanafi (wafat 879H) pula telah mengarang kitab Tuhfatul Ahya' fi ma Fata min Takhariji Ahadith Al-Ihya' bagi menyempurnakan lagi takhrij terhadap hadith-hadith di dalam kitab Ihya'. Para ulama seolah-olah ghairah untuk melibatkan diri mereka dalam 'pembikinan' kitab Ihya' yg berharga ini.
Salinan kitab Ihya' Ulumiddin yg terdapat di Darul Kutub Al-Wataniyah, Tunisia.

:: Pujian para ulama terhadap kitab Ihya'
Imam Nawawi berkata, "Jika kitab-kitab Islam hilang (nauzubillah) dan yg kekal hanya Ihya', sesungguhnya ia akan menampung apa yg hilang."

Imam Abdullah Al-'Idrus berkata, "Aku duduk bertahun-tahun menelaah kitab Ihya' , setiap fasal dan huruf daripadanya. Dan aku ulanginya dan menghayatinya. Maka zahir kepadaku daripada perbuatan itu akan ilmu-ilmu, rahsia-rahsia dan kefahaman-kefahaman yg melimpah pada setiap hari berbeza dengan apa yg aku dapat pada hari sebelumnya."
Beliau juga mengatakan Imam Ghazali telah mensyarahkan manhaj Al-Quran dan As-Sunnah dalam kitabnya yg hebat yg digelar, أعجوبة الزمان (Keajaiban Zaman) Ihya'Ulumiddin.

Anak beliau pula, Syeikh Abdul Qadir Al-'Idrus, pengarang kitab Takrif Al-Ahya' bi Fadhlil Ihya' memuji Imam Ghazali dan karyanya Ihya' dengan pujian yg amat baik.

Imam Muhammad bin Yahya berkata, "Al-Ghazali ialah Syafie yg kedua."


:: Penyalinan, Syarah dan Talkhis kepada kitab Ihya'
Penyalinan, Syarah dan talkhis para ulama terhadap kitab Ihya' juga dianggap satu pembelaan secara tidak langsung kepada kitab Ihya'. Juga dianggap satu pujian yg lebih bermakna berbanding pujian biasa. Ini jelas menunjukkan kehebatan kitab Ihya'. Orang yg mengkritiknya setelah proses-proses saringan yg dialaminya merupakan orang yg tidak tahu menilai.

:: Penyalinan kitab Ihya'
Kitab Ihya' dianggap kitab yg paling hebat yg merangkumkan pelbagai jenis ilmu. Penyalinan kitab Ihya' secara tulisan tangan sebagaimana yg disebut oleh Doktor Badawi, pengarang kitab Muallafat Al-Ghazali(Karya-karya Al-Ghazali) ialah hampir 120 salinan (makhtutot) yg terdapat di perpustakaan-perpustakaan dunia seperti di Darul Kutub Al-Misriyyah, Al-Azhar, Paris, Istanbul, Algeria, Tehran dan banyak lagi. Dan telah dicetak dengan banyaknya di Kaherah, Tehran dan Istanbul.

:: Kitab yg mensyarah kitab Ihya'
  • Ithaf Sadat Al-Muttaqin bi Syarhi Asrar Ihya' Ulumiddinkarangan Imam As-Sayyid Al-Murtadha Az-Zabidi. Kitab yg amat besar.
  • Takrif Al-Ahya' bi Fadhlil Ihya' karangan Syeikh Abdul Qadir Al-'Idrus. Biasanya dicetak bersama kitab Ihya'.
  • Tashyid Al-Arkan fi Laisa fil Imkan Abda' mimma Kankarangan Imam Jalaluddin As-Suyuti. Kitab ini masih belum dicetak dan masih kekal sebagai makhtutoh(tulisan tangan)
:: Talkhis (Ringkasan) kitab Ihya'
Terdapat 26 buah kitab Talkhis terhadap Ihya' dalam bahasa Arab sehingga tahun 1988. Sehingga sekarang saya tak tahu jika ada usaha yg dilakukan untuk mentalkhiskan kitab Ihya'. Tapi kawan saya menyebut ada sebuah kitab di Maktabah Darus Salam yg berjudul lebih kurang bunyinya Ihya' Ulumiddin Kurun ke-21. Saya akan memastikannya semula dan meletakkan maklumat mengenainya di nota kaki.

Sebahagian Talkhis ini masih kekal sebagai makhtutot di perpustakaan-perpustakaan dunia seperti di Kaherah, Berlin, Peshawar, Tunisia, Tehran, Istanbul, Az-Zahiriah di Damsyik, Paris, Iraq dan lain-lain.

Antara Talkhis-talkhis kitab Ihya':
  • Lubab Ihya' Ulumiddin. Talkhis paling awal yg dilakukan sendiri oleh saudara Imam Ghazali, Imam Ahmad bin Muhammad Al-Ghazali. (wafat 521H)
  • Minhajul Qosidin karangan Imam Ibnul Jauzi. Ditulis pada akhir kurun ke-6 Hijrah. Ini jelas menunjukkan kritikan Ibnul Jauzi terhadap Ihya' dalam kitab-kitab beliau semata untuk memberikan mutu yg sebenar kepada Ihya'.
  • Mukhtasar Ulumiddin.Karangan Abu Abdillah Syamsuddin Muhammad bin Jaafar yg dikenali dengan Al-Bilali. Beliau juga ada mengarang kitab lain iaitu, Mukhtasar Al-Ihya'.
:: Penterjemahan kitab Ihya' ke dalam bahasa lain
Kehebatan dan kepentingan kitab ini telah memaksa berlakunya usaha penterjemahannya ke dalam bahasa lain. Ihya' telah diterjemahkan ke dalam Bahasa Jerman, Bahasa Parsi, Bahasa Sepanyol, Bahasa Urdu dan Bahasa Turki. Menurut kawan saya, Ihya' juga telah diterjemahkan ke dalam Bahasa Melayu Indonesia.

Yang menariknya, kitab Ihya' tidak pernah diterjemahkan ke dalam Bahasa Hebrew (Bahasa Yahudi) sedangkan kitab-kitab Imam Ghazali yg lain ada diterjemahkan ke dalam Bahasa Hebrew.

Sehingga sekarang, Masjid Al-Azhar menghidangkan pengajian kitab Ihya' Ulumiddin pada setiap hari Ahad, selepas solat asar. Tenaga pengajar ialah guru yg kukasihi, Al-Allamah As-Syeikh Ahmad Al-Hajin, salah seorang murid kepada Mufti Negara Mesir sekarang, Al-Allamah As-Syeikh Ali Jum'ah.

Alhamdulillah, selesai juga. Semoga tulisan ini diterima oleh Allah sebagaimana amal ibadat. Aminnn.

جعله الله خالصا لوجهه الكريم ووسيلة إلى النعيم المقيم

Rujukan:
Ihya' Ulumiddin
Taqrib At-Turath: Ihya' Ulumiddin karangan Dr. Islah Abd Salam Ar-Rifaie
Tulisan Haji Khalifah di ghazali.org
al-Ghazali website
Maqolat Al-Kauthari karangan Imam Al-Kauthari

Untuk mendapatkan kitab Ihya' versi digital sila ke sini.

Nota kaki:
[1] Nama sebenar beliau ialah Al-Allamah Mustafa bin Abdillah Al-Istanbuli. Dikenali di kalangan ulama dengan gelaran Katib Jalabi. Di kalangan rakan-rakan penulis kitab, dikenali dengan nama Haji Khalifah. Digelar begitu setelah beliau menunaikan haji dan naik pangkat yg lebih tinggi dalam jawatan berkaitan penulisan kitab iaitu Khalifahmengikut istilah masyarakat Uthmani. Dikenali dengan nama Haji Qolifah di kalangan orientalis. Ulama Kerajaan Turki Uthmaniyyah pada kurun ke-11 Hijrah.

Pengarang kitab ulung, Kashfu Az-Zunun 'ala Asamil Kutub wal Funun. Kitab yg menghimpun maklumat tentang kitab-kitab Ilmu Islam. Dua jilid besar kitab ini membicarakan tentang lebih kurang 300 jenis ilmu dan seni. Mengandungi maklumat tentang 14501 nama kitab dan risalah, 9512 nama pengarang.


http://al-aman.blogspot.com/2008/12/pembelaan-terhadap-kitab-ihya-ulumiddin_22.html?m=1


Sent from my iPhone

Jawapan Kepada Artikel @mynewshub Fitnah Imam Ghazali Jahil Hadis Nabawi - Tolong Sebarkan. @NajibRazak @ustazfathulbari

Posted: 26 Sep 2014 06:15 AM PDT


Tolong Share di whatsapp telegram jawapan ini untuk lawan kembali fitnah pihak wahabi / Salafi / Tajdid yang berdusta terhadap ulama besar dunia Islam Imam Ghazali!!!


Kisah Hujjatul Islam Imam al Ghazali difitnah Jahil Ilmu Hadis Oleh Ulama Anti Sufi


Pengkritik dan golongan  anti-tasawuf seringkali menuduh bahawa kitab-kitab karangan para ulama' tasawuf sarat dengan hadith-hadith dhaif. Tuduhan paling berat pernah dihalakan kepada sosok tubuh tokoh tasawuf  dan ulama Islam agung  yang diberi gelaran "Hujjatul Islam" iaitu Imam al-Ghazali radiyallahu anhu sendiri. Mereka menuduh di dalam karyamagnum opus  empat jilid  Ihya' Ulumiddin karangan Imam al-Ghazali itu penuh dengan hadith-hadith dhaif. Sebenarnya, perbahasan berhubung dengan kedudukan hadith-hadith dhaif tidak perlulah kita bicarakan di sini kerana perbahasannya yang panjang cuma cukuplah kita nukilkan bahawa  para ulama hadith seperti al-Hakim di dalam al-Madkhal li `ilm al-hadith,  Imam al- Bayhaqi dalam Dala'il al-nubuwwah, Imam Nawawi dalam al-Tibyan fi `ulum al-qur'an. Bahkan Imam al-Sakhawi  dalam al-Qawl al-badi` fi al-salat `ala al-habib al- shafi` menyebut bahawa ianya disepakati para ulama yang membenarkan penggunaan hadith dhaif  selama mana ianya bertujuan untuk menunjukkan kelebihan-kelebihan sesuatu amalan (fadha'ilul amal) dan menggalakkan orang ramai beramal dengannya dan menjauhi dari melakukan maksiat (al-targhib wa tarhib). Status hadith dhaif tidak sama dengan hadith palsu yang sama sekali tidak boleh beramal dengannya bahkan meriwayatkannya juga haram dan berdosa. Namun kelompok pelampau ini telah menyamatarafkan hadith dhaif dan hadith palsu sebagai satu kategori sama dan mendakwa kononnya kedua-duanya tidak boleh digunakan sama sekali. Ini telah  menimbulkan kekeliruan dan keresahan  di kalangan masyarakat dan mula memandang hina terhadap hadith dhaif. Tindakan biadap sebegini tidak pernah diamalkan oleh para ulama silam yang muktabar dan justeru it kita  jangan keliru dengan propaganda para asatizah ini yang kononnya ingin membawa islah dan tajdid dalam masyarakat agar beramal hanya dengan hadith Sahih sahaja.

Imam al-Ghazali jahil ilmu hadith?

Antara tuduhan keterlaluan yang dilemparkan terhadap Hujjatul Islam Imam al-Ghazali ialah kononnya beliau jahil ilmu hadith dan kerana itulah banyak hadith-hadith dhaif dalam Ihya' Ulumiddin. Ada juga yang mendakwa kononnya di akhir hayat beliau, Imam al-Ghazali meninggalkan tasawuf dan menjadi ahli hadith kerana beliau ditemui meninggal dunia dengan kitab Sahih Bukhari di tempat tidurnya. Harus diingati bahawa tiada manusia lain di atas mukabumi ini yang digelar "Hujjatul Islam" melainkan Imam al-Ghazali. Gelaran itu diberikan oleh masyarakat pada zamannya kerana kehebatan ilmu yang beliau miliki yang tiada tolok tandingnya. Imam Salahuddin al-Safadi (w.764) yang mengarang kitab al-Wafi, sebuah kitab biografi para ulama silam atau digelar 'tabaqat' yang mengandungi 14,000 para ulama menyebut bahawa bahawa "Imam al-Ghazali adalah seorang ulama mazhab Shafi'e yang tiada tandingnya di zaman beliau".  Ulama kontemporari seperti Sheikh Dr Yusuf al-Qaradhawi menyebut bahawa Imam al-Ghazali adalah mujaddid kurun ke-5 hijri sepertimana Imam al-Shafie di zamannya dan Umar bin Abdul Aziz di zamannya.

Yang lantang mengkritik Imam al-Ghazali sebenarnya hanya beberapa orang tokoh ulama seperti ulama anti-sufi  seperti Ibn al- Jawzi  melalui kitabnya  I`lam al-ahya' bi aghlat al-Ihya'  dan Talbis Iblis, dan diikuti oleh Ibn Taymiyyah dan pelajarnya al-Dhahabi. Manakala majoriti ulama di zaman Imam al-Ghazali dan selepasnya semuanya mengkagumi kehebatan beliau. Hari ini kelompok 'islah dan tajdid moden' yang mengkritik Imam al-Ghazali mengutip kembali kritikan-kritikan ketiga-tiga orang tokoh ulama ini dan menghamburkannya kepada masyarakat sehingga masyarakat hilang hormat pada Imam al-Ghazali.

Sebagai manusia biasa, Imam al-Ghazali sudah tentu  ada kelemahannya namun sumbangan besar Imam al-Ghazali dalam ilmu akhlak atau tasawuf melalui karya Ihya Ulumiddinnya itu tidak dapat dinafikan oleh sesiapa sekalipun sehingga dikatakan "andaikata seluruh kitab-kitab di atas mukabumi ini musnah, dan tinggal Ihya sahaja, maka ianya sudah memadai untuk membimbing manusia". Imam Fakhruddin al-Razi mengatakan bahawa "seolah-olah Allah SWT mengumpulkan seluruh ilmu di bawah satu bumbung dan menunjukkannya kepada Imam al-Ghazali".

Ya, memang diakui bahawa hadith-hadith dalam Ihya ada yang bersifat Hadith Dhaif sepertimana senarai yang diberikan oleh Imam Tajuddin al-Subki dalam Tabaqat al-Shafi'iyyah nya, namun sebagai sebuah kitab akhlak  yang bertujuan untuk 'menggalakan beramal dan menjauhkan maksiat' (targhib wa tarhib), ianya dikira tidak menyalahi disiplin ilmu hadith seperti yang  kita sebut sebelum ini. Kerana itulah tokoh-tokoh hadith seperti  Imam al-Hafiz Al-`Iraqi (w. 806)  dan Imam al-Hafiz al-Zabidi (w. 1205) ketika menyemak satu persatu hadith-hadith dalam Ihya mengatakan bahawa Ihya' secara keseluruhannya sebuah kitab tasawuf yang cukup hebat walaupun di sana ada hadith-hadith dhaif. Bahkan mereka ini, seperti Zainuddin al-Iraqi, Ibn Hajar, al-Zabidi dan ramai lagi turut mengarang Syarah berjilid-jilid kepada kitab Ihya yang hanya empat jilid.  Imam al-Safadi turut mengatakan bahawa kritikan terhadap Ihya hanya kerana di sana ada hadith-hadith dhaif tidak boleh diterima kerana kriteria ketat untuk hadith hanyalah dalam hal-hal Aqidah dan Fekah sepertimana disepakati majoriti ulama. Adapun dalam hal-hal tasawuf, akhlak atau etika, maka kelonggaran diberi di sana.

Tuduhan bahawa Imam al-Ghazali tidak belajar ilmu hadith  juga adalah tuduhan biadap yang pernah kita dengar berlegar di dalam masyarakat kita hari ini.  Ianya tidak benar samasekali, walaupun kepakaran Imam al-Ghazali lebih menonjol dalam bidang Tasawuf, namun kita tidak boleh nafikan bahawa beliau juga pernah mendalami ilmu hadith.  Ibn 'Asakir  turut menyebut bahawa Imam al-Ghazali pernah belajar Sahih Bukhari dari Imam Abu Sahl Muhammad ibn Ahmad al-Hafsi. Manakala guru-guru hadithnya yang lain ialah seperti Imam Nasir ibn 'Ali ibn Ahmad al-Hakimi al-Tusi, pakar hadith Imam Abu al-Fityan 'Umar ibn Abi al-Hasan al-Ru'asi al-Dahistani dan  ramai lagi. Wallahu'alam.

 

(Sumber: http://roskiman.com/blog/2012/07/20/imam-al-ghazali/)

http://fitrahislami.wordpress.com/2013/01/13/hujjatul-islam-imam-al-ghazali-rahimamullah-di-kritik-hebat-oleh-golonga-anti-tasauf/


Jika tidak berpuas hati kupasan lebih jelas boleh anda baca di siniAntara petikannya :

Bukankah Imam al-Ghazali cukup terkenal sebagai seorang faqih (ahli fiqh)? Sudah tentu beliau mahir berkaitan fiqh al-hadith, atau ilmu dirayah al-hadith. Beliau tentunya memiliki ilmu yang cukup berkaitan hadis-hadis ahkam. Oleh sebab itu, beliau mampu menghasilkan kitab-kitab fiqh yang menjadi rujukan muktabar dan diiktiraf oleh para ulama, khususnya dalam mazhab al-Syafi'i.


[*Berhubung ilmu hadis riwayah dan dirayah, saya mengikut pembahagian kebanyakan ulama, namun dengan takrifan al-Muhaddith Sayyid 'Abdullah al-Ghumari dalam Tawjih al-'Inayah, yang turut disepakati Prof. Dr. Abu al-Laith al-Khair Abadi. Iaitu ilmu riwayah al-hadith berkaitan para perawi dan riwayat mereka, manakala ilmu dirayah al-hadith hanya berkaitan matan hadis. Berlainan dengan Dr. Muhammad 'Aqil al-Mahdali yang mengikut pembahagian Prof. Dr. Sayyid Muhammad 'Alawi al-Maliki dalam al-Manhal al-Latif]


Justeru dengan ini, kita dapat lihat Imam al-Ghazali mengetahui tentang dua cabang utama ilmu hadis, iaitu ilmu riwayah al-hadith dan ilmu dirayah al-hadith. Adapun kata-kata Imam al-Ghazali dalam Qanun al-Ta'wil (hlm. 30): "Dan barang bekalanku dalam ilmu hadis adalah sedikit". Saya berpendapat ianya adalah dalam nada tawaduk dan merendah diri, apatah lagi kerana beliau berani mengisytiharkan dirinya begitu. Dalam erti kata lain, beliau menganggap dirinya bukanlah seorang imam dalam ilmu hadis sebagaimana imam-imam hadis yang tersohor di zamannya ataupun di zaman sebelumnya. Namun, ini tidak bermakna beliau langsung tidak mengetahui ilmu hadis.


Antara imam-imam hadis di zamannya atau di zaman sebelumnya, iaitu sekitar kurun kelima hijrah ialah al-Hakim (w. 405H), Abu 'Abd al-Rahman al-Sulami (w. 412H), Tammam al-Dimasyqi (w. 414H), al-Lalika'i (w. 418H), Hamzah al-Sahmi (w. 427H), Abu Nu'aim al-Asbahani (w. 430H), al-Mustaghfiri (w. 432H), Abu Zar al-Harawi (w. 434H), al-Khallal (w. 439H), Abu 'Amru al-Dani (w. 444H), al-Qudha'i (w. 454H), al-Bayhaqi (w. 458H), Ibn 'Abd al-Barr (w. 463H), al-Khatib al-Baghdadi (w. 463H), Abu al-Qasim Ibn Mandah (w. 470H), al-Baji (w. 474H), al-Sam'ani (w. 489H), al-Ruyani (w. 501H), al-Daylami (w. 509H) dan lain-lain.


Maka, dakwaan bahawa Imam al-Ghazali tidak mahir hadis perlu disemak semula. Kerana hakikatnya, ia bukan secara umum begitu. Beliau hanya tidak mendalami ilmu riwayah al-hadith dari segi kajian sanad dan praktikalnya secara lebih mendalam, dari sudut al-jarh wa al-ta'dil dan rijal al-hadith, serta dari segi periwayatan lautan kitab-kitab hadis secara sama'/talaqqi. Barangkali inilah maksud kenapa beliau menelaah Sahih al-Bukhari dan Sahih Muslim di akhir hayatnya, iaitu kerana ingin mendalami rijal al-hadith dalam kedua-dua kitab sahih yang agung tersebut, dan sebagai usaha permulaan bagi mendengar dan menelaah lautan kitab-kitab hadis yang amat banyak bilangannya. Sebagaimana sebahagian ulama merekodkannya di dalam kitab-kitab sanad mereka.


Jelasnya, meskipun Imam al-Ghazali bukanlah seorang imam atau tokoh besar dalam ilmu hadis, beliau dianggap masih berkeupayaan dalam ilmu hadis, riwayah dan dirayahnya.Sent from my iPhone

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 26 Sep 2014 11:06 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PROFESSIONAL PAS ASK LIM GUAN ENG : WHO IS THE TRAITOR?

Posted: 26 Sep 2014 02:39 PM PDT


WHO THE TRAITOR AT HONG KONG?
GUAN ENG : WHO IS THE TRAITOR?

The Chief Minister of Penang, Lim Guan Eng, has proved time and time again that he is not only unpatriotic, but a traitor as well.

During the Selangor mess he called the four PAS exco members traitors. What was it they did that was so traitorous? Oh, that's right, they didn't give up their positions and make way for PKR and DAP. It appears that Guan Eng is a fool. Did he not realize that if they had given up their positions, Khalid would have had the right to choose new members? And after the shit way that PKR and DAP treated him do you really think he would choose from their bunch? No. He would have chosen UMNO members. Probably, for no other reason than to spite Guan Eng and his band of fools.
WHO THE TRAITOR AT TAIWAN?
By the way Guan Eng, who the hell are you to be pointing fingers and calling people traitors? Ladies and Gentlemen if you want to know what a REAL traitor looks like go on Google images now and type Lim Guan Eng. Yep, there's your traitor. Did you know that when he went to Singapore, UK, China, and Taiwan Guan Eng gave talks? In those talks he constantly put down our country.

Lim Guan Eng stated that Malaysia's economy would never grow that by the year 2019 we would be bankrupt. He wasn't condemning the politicians or the government, but the people of Malaysia with that statement. He was saying that Malaysia would never grow. We would never become better. In fact we would be worse. And you know what…we will become worse if we keep supporting unpatriotic, vile, traitorous bastards like him to 'lead' us. Wake up Malaysia. It's time to face the facts and realize that the man that we had put our hopes on, is nothing more than a faithless loser.

In Singapore in 2011, you ridiculed the state of Johor, labeling Johor as the most unsafe place. Do you have to lie and ridicule your own tanah air, aren't you a traitor?

In 2013, in Taiwan, you urged investors not to come to Malaysia and again, you ridiculed Malaysia. Your DAP MPs demonstrated in Taiwan, urging Taiwan investors not to come to Malaysia. Now, aren't you and your party traitors?

You did the same in Hong Kong in 2013. You ridiculed Malaysia's GTP saying that it was unachievable, what cheap thrill do you get from all these unpatriotic behavior?

Guan Eng, it seems that you simply love Singapore, Taiwan and Hong Kong where you choose to lambast your own country from there….special links with these countries is it…so who is the traitor? The four past Excos or is it you and the DAP?

Also, as the leader of DAP, shouldn't you keep a tighter control on your bloody MPs? For example, that idiot Kuching MP Chong Chieng Jen who took to twitter to voice his objections against playing the national anthem in the cinemas. As a Malaysian he should have been proud to hear his national anthem playing. The fact that he was upset by it begs the question; where do your loyalties lie? Then again Guan Eng wouldn't have called the Kuching MP out anyway because he was guilty of the same disrespect. At an event in Johor Guan Eng blatantly refused to respect the national anthem by standing up. 

What in the bloody hell is going on? Since when was standing up for the national anthem a big sin? Was he not taught basic respect? Even when another country's national anthem is playing he would have to stand out of respect, but he can't respect his own country?

I have another word of advice for Guan Eng and the DAP; PAS is always consistent in its stand. We never agree with the BN formula but we are never traitors. The real bloody traitor is you, Guan Eng and DAP. 

Guan Eng, don't try to teach PAS how to conduct politics. We are more matured than you and the DAP. When PAS was formed, you were not yet born, when PAS was active in national politics, you are the naked fool child running around in your napkins, don't ever tell us what to do. We practice matured politics not stupid racial street politics like you do. Don't ever dream or think you can speak down to us….GROW UP CHILDISH GUAN ENG.

KERANA KEGERSANGAN CINABENG KAKI NGESEK MEROYAN LAGI...MUAHAHAHA

Posted: 26 Sep 2014 04:14 AM PDT


Hahaha kali ni babibeng Alvian kaki ngesek bebas meroyan lagi di US. 

Dia kutuk beberapa pemimpin negara.

Dia kutuk dan desak mansuhkan Akta Hasutan supaya kaum babibeng bebas untuk menghina sesiapa saja yang bernama Melayu, Islam dan Raja.

Dasar pendatang pemakan telur babi memang perangai macam tu.


Rasanya tak perlu pihak polis atau interpol nak susah-susah cari babibeng ini.

Babibeng hanya berani di luar jer....setakat jadi keyboard warrior bolehla...bila berdepan dengan polis mengecut habih kerandutnya.

Kami desak supaya pihak NGO's hantar petisyen ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Jabatan Imigresen, SPR, Wisma Putra, Jabatan Peguam Negara dan KDN supaya babibeng ini digugurkan kewarganegaraannya dan hilang segala keistimewaannya sebagai rakyat Malaysia.

Menurut hukum dan undang-undang apabila seseorang memohon suaka politik dari sesebuah negara asing bermakna dia tidak lagi berminat menjadi warganegara dan rakyat di negara asalnya. Maka bolehlah kerajaan sesebuah negara itu melucut dan menyahtaraf kewarganegaraannya secara automatik atau perintah mahkamah.

Lepas tu kalau dia masih lagi menghina Malaysia di luar negara biarkan saja pihak berkuasa di Amerika Syarikat ambil tindakan ke atasnya kerana melakukan kegiatan subversif.

Biar dia tahu bagaimana jadi pendatang haram di bumi Amerika. 

Ko minta belas ihsan Amerika tetapi dalam masa yang sama ko cuba burukkan nama Amerika hingga menjejaskan hubungan baik diplomatik KL -Washington.

Tak ke bodoh piang namanya...

Tu lah makan babi lagi.


Baca juga;


Tak perlu layan sangat babibeng ni...lucutkan saja kewarganegaraannya biar dia melalak dan meroyan sorang-sorang di Amerika. Orang gila mesti dilayan cara gila baru dia senyap. 

Perlukah pihak Kedutaan dan Perwakilan Malaysia di Washington, New York atau Los Angeles bermurah hati memperpanjangkan lagi visa cinabeng ini bila visanya di US itu tamat tempoh?

Kalau tamat tempoh lu duduk negara orang lu jadi pendatang haram. 

Lu berani lu datangla renew lu punya visa di kedutaan...makahai lu

Parti Mana Yang Ada Barua, Broker dan Boneka?

Posted: 26 Sep 2014 12:55 AM PDT

Cuba pembaca jawab soalan di atas.*Mohon like page Friends of BN : https://www.facebook.com/frensofbn

Belantan

Posted: 26 Sep 2014 11:03 PM PDT

Belantan


Faekah pertahan tindakan Khalid pecat Anwar?

Posted: 26 Sep 2014 09:19 AM PDT


Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali tidak sepatutnya mempersoalkan tindakan Perbadanan Menteri Besar (MBI) menutup pejabat dan menamatkan khidmat Anwar Ibrahim sebagai Penasihat Ekonomi Selangor.

Ketua Pegawai Eksekutif MBI, Faekah Husin berkata, hal demikian kerana, arahan tersebut diputuskan oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) sebelum ini.

Menurutnya, pihaknya menerima arahan penutupan tersebut setelah MMKN memutuskan perkara itu Isnin lalu memandangkan Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor terletak di bawah kelolaan MBI sejak diwujudkan pada 2009.

"Saya dapat arahan daripada MMKN mengenai penutupan Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor. Keputusan penutupan itu dibuat oleh MMKN dan MBI hanya melaksanakan arahan termasuk membuat pengumuman sebelum ini.

"Tidak timbul soal tutup Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor pada saat akhir (pentadbiran Menteri Besar dahulu, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim)," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Faekah diminta mengulas kenyataan Azmin selepas mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar baharu semalam yang mengkritik tindakan Abdul Khalid memecat Anwar daripada jawatan Penasihat Ekonomi Selangor.


Kelmarin, Faekah mengeluarkan satu kenyataan yang mengumumkan penutupan Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor bagi menjimatkan kos pentadbiran kerajaan negeri.

Faekah menambah, berdasarkan arahan MMKN, pihaknya dimaklumkan bahawa keputusan itu dibuat atas perkiraan mengurangkan kos tidak mustahak yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan negeri melibatkan perbelanjaan operasi Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor.

Bagaimanapun, beliau tidak menjelaskan jumlah kos yang telah ditanggung kerajaan negeri bagi menampung operasi pejabat tersebut selain menolak sebarang andaian pihak tertentu kononnya mempunyai kaitan dengan tarikh akhir pentadbiran Abdul Khalid sebagai Menteri Besar sebelum ini.

"Selain mengurangkan kos tidak mustahak, saya dimaklumkan bahawa keputusan MMKN itu turut mengambil kira pertindihan tugas antara Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor dengan agensi pelaburan kerajaan negeri, iaitu Pusat Pelaburan Negeri Selangor (SSIC) sebelum ini," ujarnya.

Suara Politik
Belantan

tok gajah

Posted: 26 Sep 2014 09:40 PM PDT

tok gajah


PAS, idung tak mancung pipi ter sorong2.......

Posted: 26 Sep 2014 08:10 PM PDTDAP Sarawak putuskan hubungan kerjasama dengan PAS
- Saturday: 2014-09-27 08:00:13'.


Kemelut dalam Pakatan Rakyat (PR) tidak nampak kesudahan apabila Pemuda DAP Sarawak mengisytiharkan berakhirnya kerjasama dengan PAS di negeri itu ekoran kenyataan Naib Ketua Pemuda PAS, Mohd Khairil Nizam Khiruddin bahawa PAS tidak menolak kemungkinan keluar dari PR bila tiba masanya.

Ketua Pemuda DAP Sarawak, Wong King Wei yang juga Naib Pengerusi Pemuda DAP Kebangsaan berkata, tiada lagi ruang untuk bekerjasama dengan PAS.....

PAS: bak pepatah melayu, "idung tak mancung pipi ter sorong2. Pade peratian atuk PAS ni dah jadi macam 'peminte sedekah' aje. Pade hakikat nye ade juje kebenaran nye, kini nyawe PAS hanye tumpang bergantung pade DAP dan PKR sahaje.

Pemimpin2 PAS sedar bahawe nyawe nye di luar Kelantan hanye bergantung kepade PKR dan DAP. Di Pulau Pinang PAS di layan seperti kucing kurap oleh DAP. Walaupun PAS memiliki satu kerusi DUN tetapi ianye tidak terpilih kedalam EXCO.

Kini di Selangor pule PAS mendapat layanan seperti layanan DAP P Pinang. Walaupun di layan sedemikian rupe, PAS terpakse tetap patuh dan setie terhadap DAP dan PKR. Keadaan ini telah memberi gambaran bahawe PAS adelah parti 'second-class' di luar Kelantan.

Seterusnye keadaan PAS bertambah buruk apebile parti itu di tolak bulat2 oleh DAP di Sarawak. PAS memang jenis 'tebal kulit muke' nye. Langsung tak sedar diri dan tak tau malu.

Sekarang kedudukan PAS semakin bertambah buruk lagi apebile menerime kekalahan teruk di Pengkalan Kubur. Kawasan majoriti kaum melayu/Islan dan di negeri yang di perintah nye. Ini telah memberi isyarat bahawe melayu/Islam sudah mule menolak PAS.

Pergolakan politik Selangor akan berterusan?

Posted: 26 Sep 2014 06:00 PM PDT

PAS S'gor nafi bersetuju pengurangan kuota exco

Majlis angkat sumpah anggota Exco baru kerajaan negeri Selangor hari ini telah gagal menamatkan pertikaian politik Selangor.

Walaupun Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata pengurangan kuota exco PAS - daripada empat kepada tiga orang - adalah satu "pengorbanan" yang perlu dilakukannya, tetapi PAS Selangor kini berkata parti itu tidak pernah bersetuju.

Ini bercanggah dengan dakwaan Menteri Besar Azmin Ali bahawa Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Timbalan Presiden Mohamad Sabu dan Mustafa sendiri telah memberikan persetujuan berhubung penyusunan barisan exco baru.
Pade perhatian tok, PAS ni tak ubah seperti 'lebai malang', dah le di Pengkalan Kubur kalah teruk di Selangor pule dah kehilangan satu jawatan EXCO pule. 

Banyak pehak membuat andaian bahawe kekalahan teruk PAS di Pengkalan Kubur ni ade kaitan nye dengan pergolakan Pakatan Rakyat Selangor. Tambah malang lagi bagi PAS apebile tiade seorang pun pemimpin tertinggi dari PKR mau pun DAP yang datang membantu calon PAS di Pengkalan Kubur.

Kini rakyat sudah hilang kepercayaan nye terhadap Pakatan Rakyat dan parti2 komponen nye PAS, PKR dan DAP. Pergolakan politik di Selangor telah banyak memberi kesedaran kepade rakyat bahawe PR tidak mampu mentadbirkan negare ini.

Sekarang Selangor sudah mempunyai Menteri Besar yang baru. Sudah mule pule terbayang satu lagi episod 'peperangan' bakal berlaku tidak lame lagi. Walaupun pemimpin2  atasan PAS nammpak nye bersetuju dengan pengurangan jawatan EXCO, tapi banyak pehak di akar umbi tidak bersetuju.

Hanye pemimpin2 atasan PAS sahaje yang sanggup di perbodohkan oleh PKR dan DAP. Ahli2 dan penyokong2 PAS di akar umbi tetap marah dan rase terhine oleh perbuatan PKR yang tamak dan tidak jujur itu.

PAS terkubur di Pengkalan Kubur, dimalukan pule di Selangor..........

Posted: 26 Sep 2014 10:03 AM PDT


Atuk pelek juge dengan PAS di Selangor ni. Kunun nye tidak tamakan sebarang jawatan. Tapi pade pandangan atuk PAS ni sebenar nye telah memper bodoh2 kan diri nye sendiri. Atuk yakin bahawe ramai penyokong2 dan ahli nye berase kecewe terhadap sikap pemimpin2 PAS yang nampak bacul dan penyecut ni.

Dah lah di Pengkalan Kubur, Kelantan tempat kubu kuat PAS tewas dengan teruk nye. Ini telah membayangkan bahawe rakyat di Kelantan sudah mule menolak PAS.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 26 Sep 2014 09:24 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


PAS SELANGOR SEBENARNYA BOLEH JADIKAN AZMIN MB TERSINGKAT DALAM SEJARAH.

Posted: 26 Sep 2014 01:22 PM PDT

SIGNAL AMAT BAIK. AZMIN TETAP BERDARAH UMNO.

Posted: 25 Sep 2014 11:20 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 26 Sep 2014 09:22 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 26 Sep 2014 03:28 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Foto Bogel Pegawai Polis Wanita Tersebar Di Whatsapp

Posted: 26 Sep 2014 07:01 AM PDT

Gambar hiasan
GEORGETOWN: Seorang anggota polis wanita membuat laporan polis selepas beberapa keping gambar separuh bogel yang didakwa menyerupai dirinya tersebar di internet dan aplikasi telefon pintar WhatsApp.

Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk A Thaiveegan, berkata anggota polis berusia dalam 20-an itu membuat laporan polis semalam selepas mendapati gambar-gambar itu tersebar di whatsApp dan laman sosial sejak beberapa hari lalu.

"Dia menyedari perkara itu selepas dimaklumkan rakannya dan selepas melihatnya, dia menafikan gambar-gambar itu adalah dirinya," kata Thaiveegan ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Beliau berkata, polis dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia akan menyiasat secara terperinci kes itu.

Polis juga akan menyiasat motif penyebaran gambar berkenaan berikutan anggota polis itu tidak menerima ugutan atau ancaman selepas gambar itu tersebar.

-BH

Pencuri kereta hisap puting diburu

Posted: 26 Sep 2014 12:01 AM PDT

Gambar hiasan
Oklahoma City: Polis di bandar raya ini melancarkan operasi memburu seorang lelaki penghisap puting kerana mencuri kereta.

Suspek yang digelar 'Binky Bandit' (gambar) didakwa merompak dan mencuri kereta minggu lalu.

Rakaman video berhampiran tempat kejadian menunjukkan lelaki itu menghisap puting.

Walaupun gambar itu agak menggelikan hati, jurucakap Jabatan Polis Oklahoma City mengingatkan penduduk bahawa lelaki terbabit penjenayah berbahaya.

Sarjan Jennifer Wardlow berkata, suspek mungkin kelihatan keanak-anakan tetapi jenayahnya serius.
Wajah suspek dirakam CCTV
"Mangsa pertama tidak cedera tetapi mangsa kedua mungkin tidak bernasib baik," katanya.

Dalam kejadian minggu lalu, lelaki kulit hitam itu dipercayai penagih dadah berusia 18 tahun, merompak mangsa dan merampas kunci kereta sebelum melarikan kenderaan mangsa. - AFP

'Mana bukti saya hutang RM15,000?' - ND Lala

Posted: 25 Sep 2014 10:46 PM PDT

TIDAK tertumpu kepada anaknya Shila Amzah, 24, penyanyi ND Lala atau nama sebenarnya Amir Hamzah Salleh, 52, turut terheret sama dalam satu kontroversi yang melibatkan rakan artisnya.

Menerusi sebuah media tempatan ND Lala dilaporkan masih belum membayar hutang berjumlah RM15,000 yang dipinjamnya daripada pelakon, Den Wahab sekitar tahun 2000.

Malah menerusi sebuah portal berita, Den Wahab mendakwa dia tidak akan menghalalkan hutang tersebut, sementelah ND Lala sengaja melarikan diri darinya sejak sekian lama.

Rentetan dakwaan itu, ND Lala sempat memberikan penjelasan ketika sidang media bersama Shila yang diadakan di Mega Music World (MMW) kelmarin.

"Sebenarnya saya sudah memberikan penjelasan mengenai perkara ini Mac lalu. Tetapi ia tidak sampai kepada mana-mana pihak. Di sini saya tegaskan, kepada sesiapa sahaja yang membuat fitnah ini sila buat laporan polis," katanya.

Jelasnya, dia sedia berhadapan dengan pihak berkenaan mengenai dakwaan itu. "Dakwa saya dan kita berhadapan. Tunjuk bukti kepada saya," katanya lagi.

Sanggup diperbodohkan PKR dan DAP

Posted: 25 Sep 2014 10:31 PM PDT

PETALING JAYA : "Mana-mana parti Melayu yang menyertai perjuangan DAP disifatkan sebagai pengkhianat dan petualang kepada bangsanya sendiri," demikian kata Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee.

Syed Ali berkata, perjuangan politik DAP terang-terangan berteraskan kepentingan kaum Cina dan menafikan hak serta kedudukan orang Melayu di negara ini.

Katanya, PAS seharusnya tidak menjadi parti 'pak turut' kepada PKR dan DAP dan sekiranya PAS terus bersekongkol, ini bermakna parti tersebut merestui pemimpin kedua-dua parti berkenaan yang mempersendakan Raja-Raja Melayu dan agama Islam.

"Bagi saya, tiada sebab parti Melayu yang berteraskan Islam seperti PAS harus berada dalam satu kapal dengan PKR dan DAP yang mempunyai satu matlamat perjuangan iaitu kuasa dan meletakkan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri.

"Sampai bila PAS mahu mengorbankan maruah dan menggadaikan prinsip perjuangannya? Saya nak tanya di sini, kenapa murah sangat harga pemimpin PAS yang sanggup menjadi alatan kepada PKR dan DAP?

"Saya turut merasa pelik kenapa PAS sanggup membiarkan dirinya diperbodohkan oleh PKR dan DAP yang terus mengasak dan memberikan komen-komen negatif terhadap parti itu sejak kemelut Menteri Besar Selangor," ujarnya dalam entri terbaru umnobahagiancheras.blogspot.com.

Beliau berkata, tanpa PAS sedar, PKR dan DAP sedang berusaha menggadaikan maruah parti Islam itu sehingga tahap terendah yang akhirnya PAS akan ditolak oleh rakyat dalam pilihan raya umum akan datang.

Tambahnya, tiada jaminan bahawa orang Melayu akan terbela pada masa hadapan sekiranya PAS terus bernaung di bawah PKR dan DAP.

Syed Ali turut menasihatkan PAS agar bermuhasabah diri dan bersama UMNO bagi memperjuangkan kepentingan agama Islam dan orang Melayu.

"Sejarah sudah membuktikan bahawa UMNO telah berjaya meletakkan orang Melayu sebagai satu bangsa yang mempunyai hak dan keistimewaan di negara ini.

"Ini jauh bezanya dengan Pakatan Rakyat yang mengumpul kekuatan dengan cara menghasut rakyat," tegasnya.

Timbalan Speaker Selangor letak jawatan

Posted: 25 Sep 2014 10:16 PM PDT

SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali berkata jawatan Timbalan Speaker Selangor yang sebelum ini disandang oleh Nik Nazmi Nik Ahmad akan diserahkan kepada PAS.

Menurut Azmin, ini kerana Nik Nazmi telah meletak jawatan berikutan telah dilantik sebagai Exco Selangor yang baru oleh MB baru.

Namun Azmin tidak mendedahkan siapa calon dari PAS itu, hanya akan diputuskan selepas dewan bersidang bulan November nanti.

Jelasnya lagi, jawatan Timbalan Speaker juga akan dibincangkan oleh PAS.

"PAS akan mengadakan mesyuarat bagi menentukan calon yang akan dikemukan kepada saya," katanya ketika ditemui pemberita dalam satu sidang media di bangunan SSAAS.

Selain itu Azmin juga mengumumkan bahawa kerusi Exco untuk PAS berkurang satu kerusi.

"Ini mengambil kira perkembangan baru daripada semua pihak.

"Selain itu semua nama Exco baru telah berada di Istana Alam Shah bagi membuat persediaan mengangkat sumpah petang nanti. PAS juga telah setuju dan portfolio akan dikemukakan minggu hadapan," jelasnya.

Semalam, Azmin Ali mengesahkan bahawa 10 senarai nama Exco yang dipersembahkan kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah telah diperkenan oleh Baginda.

"Saya telah mempersembahkan nama-nama yang dicadangkan untuk menjadi ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri kepada baginda Sultan.

"Alhamdulilah Sultan telah pun perkenan senarai nama Exco Selangor yang saya berikan.

"Saya akan umumkan esok." katanya ketika ditemui pemberita di Istana Mestika petang semalam.

Kekalahan Pengkalan Kubor bukti PAS tak mampu bersendirian

Posted: 25 Sep 2014 10:01 PM PDT

Kekalahan PAS di Pilihan Raya Kecil (PRK) Pengkalan Kubor malam tadi membuktikan walaupun di negeri yang mereka kuasai, parti Islam itu akan kalah tanpa sekutu mereka dalam Pakatan Rakyat (PR), kata penganalisis.

Selain itu, PAS juga terperangkap dalam pertembungan dalaman terlalu hebat untuk merampas kembali kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) itu daripada Barisan Nasional (BN), kata mereka kepada The Malaysian Insider.

"Kempen ini memperlihatkan kekuatan PAS tanpa rakan-rakan mereka, di negeri yang mereka kuasai," kata Pengarah Eksekutif Merdeka Center Ibrahim Suffian.

Beliau berkata tanpa sekutu PR, PAS hanya bergantung kepada kekuatan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, katanya.

"Sekarang beliau sudah di penghujung usia, semakin lemah dan bukan lagi di barisan hadapan, anda dapat lihat kurangnya semangat di kalangan pemimpin PAS dan penyokongnya."

"Kurangnya semangat dan juga disebabkan PRK tersepit di antara cuti sekolah dan Hari Raya Haji menyebabkan peratusan mengundi rendah," kata Ibrahim.

Rendahnya peratusan keluar mengundi memberikan indikasi pengundi luar yang kebiasaannya mengundi pembangkang tidak pulang untuk membuang undi, katanya.

Calon Barisan Nasional (BN) Mat Razi Mat Ali malam tadi menang PRK Pengkalan Kubor dengan majoriti lebih besar 2,635 undi mengalahkan calon PAS Wan Ibrahim Wan Rosdi.

Mat Razi mendapat 9,961 berbanding Wan Rosdi yang memperolehi 7,326 undi dan calon Bebas Izat Bukhary Ismail Bukhary yang hanya memperoleh 38 undi.

Peratusan keluar mengundi hanya 73% berbanding 80% semasa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) tahun lepas.

PRK Pengkalan Kubor berlangsung beberapa hari selepas Muktamar PAS ke-60 yang menyaksikan perlawanan secara terbuka di antara kumpulan konservatif dan kumpulan progresif parti Islam itu.

Ia juga berlangsung selepas kemelut menteri besar Selangor yang mengeruhkan hubungan antara PAS dan parti komponen PR selepas parti Islam itu mengambil pendirian berbeza.

Pemimpin tertinggi DAP dan PKR tidak kelihatan sepanjang tempoh berkempen, meninggalkan PAS sendirian di Pengkalan Kubor.

"Isu dalaman antara PR juga memberi kesan kepada pengundi di kawasan tersebut," kata Ibrahim.

Namun beliau meragui kemelut Selangor dan sikap PAS sepanjang isu itu memberikan kesan kepada PRK disebabkan faktor Pengkalan Kubor yang berada di kawasan pedalaman.

Dr Wong Chin Huat dari Penang Institute berkata keputusan PRK memberikan gambaran masa depan politik PAS tanpa DAP dan PKR.

"Pengkalan Kubor bukan sahaja pengajaran, tetapi mini senario kepada masa depan mereka jika mahu bergerak sendirian," katanya kepada The Malaysian Insider.

Beliau berkata kekalahan menunjukkan menteri besar baru Datuk Ahmad Yaakob gagal menunjukkan kekuatannya sejak mengambil alih daripada Nik Aziz tahun lepas.

"Beliau mencuba memposisikan dirinya sebagai pemimpin lebih baik daripada Nik Aziz, cuba mendesak pelaksanaan hudud, tetapi ia tidak mendapat sambutan," kata Wong.

Sementara itu, penganalisis politik Khoo Khay Peng berkata PAS perlu menempuh jalan panjang untuk memenangi sokongan pengundi, terutamanya apabila PKR dan DAP tiada.

"Pakatan sudah tentu tidak membantu PAS, tetapi yang memberikan kesan kepada PAS adalah perpecahan dalamannya," katanya.

"Keputusan PRK menunjukkan keperluan pimpinan tertinggi parti memberikan hala tuju lebih jelas dan menyelesaikan pertembungan antara golongan konservatif dan sederhana." – 26 September, 2014.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/kekalahan-pengkalan-kubor-bukti-pas-tidak-boleh-sendirian-kata-penganalisis#sthash.OZUvalrG.dpuf

Dua hari berturut-turut PAS terima berita malang kerana anak muda

Posted: 25 Sep 2014 09:45 PM PDT

PAS menerima nasib malang dua hari berturut-turut; semalam di negeri terkuatnya Kelantan, apabila kalah di Pengkalan Kubor, hari ini di Selangor apabila kuota ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negerinya (exco) kurang dari empat kepada tiga.

Kedua-duanya disifatkan berpunca daripada anak muda.

Bagi penganalisis politik Dr Mohammad Agus Yusoff dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), kekalahan PAS di Pengkalan Kubor adalah kerana anak muda yang sudah muak dengan politik PAS dan Pakatan Rakyat (PR).

Kehilangan satu kerusi exco di Selangor juga diletakkan atas kesilapan anak muda, iaitu Pemuda PAS.

Tengahari semalam Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali mengumumkan kuota exco Selangor akan kekal empat untuk PAS. Namun pada lewat petang, Azmin sekali lagi mengumumkan 'laporan tidak tepat kerana proses rundingan masih berjalan.'

Dalam satu temubual dengan Sinar Harian Online semalam, Naib Ketua Pemuda PAS Khairil Nizam Khirudin mengatakan tidak mustahil PAS meninggalkan PR, kerana sudah lama bersabar dengan kedegilan PKR dan DAP, tetapi bukan dalam masa terdekat.

Ekoran kenyataan itu, Pengarah Komunikasi PKR yang juga Naib Ketua Pemudanya Fahmi Fadzil membuat kenyataan balas menyesali kenyataan Khairil.

Kenyataan Fahmi dibuat selepas Ketua Wanita PKR Zuraida Kamarudin menuntut PAS diberikan dua kerusi exco sahaja.

Hari ini hanya tiga exco PAS Selangor mengangkat sumpah jawatan di hadapan Sultan – Iskandar Samad, Dr Ahmad Yunus Hairi dan Zaidy Talib – berbanding empat sebelum ini.

Menurut Agus yang menulis di dalam laman media sosial Facebook, BN dalam laluan untuk menang di Pengkalan Kubor kerana anak muda sudah muak dengan cara PAS dan PR berpolitik.

"Ini bukannya kerana BN hebat, jentera BN kuat, wang BN banyak, calon BN baik atau media BN kawal, tetapi kerana anak muda sudah bosan dengan politik PAS dan PR.

"Maka, ramai anak muda yang tidak akan balik mengundi, dan mereka juga tidak kisah dengan hasil pilihan raya kecil ini," katanya.

"Mengapa anak muda bosan? Jawapan mudahnya kerana krisis Erdogan vs ulama dalam PAS dan juga kerana kerjasama dalam PR yang kacau. Maka, harapan mereka melihat PR membawa wajah politik baru negara hancur," tambahnya. – 26 September, 2014.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/dua-hari-berturut-turut-pas-terima-berita-malang-kerana-anak-muda#sthash.YwYHuS33.dpuf

PAS 'menang boo, jawatan tergadai'

Posted: 25 Sep 2014 09:30 PM PDT

PAS tidak percaya kemerosotan undinya di Pengkalan Kubor angkara tiada sokongan Pakatan Rakyat. Bagi pemimpinnya Tuan Ibrahim Tuan Man, penambahan majoriti BN disebabkan gula-gula politik dan pengundinya dari luar daerah yang tidak kembali ke Kelantan.

Kerusi ini kembali ke tangan PAS atas alasan PKR tiada jentera di situ; lagi pula ia "dipinjamkan" kepada sekutunya. Demikian hujah PAS sewaktu PKR di Kelantan dan Terengganu berasa disisihkan dalam gabungan itu.

PAS percaya jika ia bertanding, ia boleh mengurangkan majoriti BN di kubu kuat Umno itu. Namun, akhirnya kerusi yang ditagihnya tidak membawa kesan positif, sebaliknya menjadi beban pula.

Apa pun hujahnya, seperti disuarakan oleh naib presiden PAS, ia tidak dapat mengelakkan tanggapan umum bahawa kemerosotan itu juga boleh disandarkan pada reputasi PAS dan Pakatan yang tercalar dalam krisis Selangor.

PAS juga dilihat tidak istiqamah dengan keputusan awalnya dalam krisis menteri besar - walaupun muktamar di tengah-tengah krisis tersebut berslogankan 'Terus Beristiqamah'.

Presidennya Abdul Hadi Awang mengambil tiga keputusan yang "pelik" – daripada mencalonkan presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail dan timbalannya Azmin Ali kepada "akur keputusan istana" tetapi kemudian mencalonkan wakil-wakil rakyatnya sendiri.

Sikap sebegini mengundang kecaman dari dalam PAS dan menjolok keberangan penyokong Pakatan Rakyat, khususnya yang pro-Anwar Ibrahim dan setia bersama keputusan calon tunggal PKR.

Kritikan terbuka atau tersembunyi dari dalam PAS pula dijawab kumpulan pro-Abdul Hadi, termasuk sorakan mengejek 'boo' di muktamar, yang memanaskan lagi pertemuan di Batu Pahat. Sikap presiden dan riuh-rendah muktamar itu mencalarkan lagi imej parti.

Biarpun pada awalnya 'Langkah Kajang' itu ciptaan PKR bagi menyelesaikan persaingan dalaman, akhirnya perseteruan ketara muncul dalam PAS. Seolah-olahnya PKR hanya terkena selesema untuk beberapa hari tetapi jangkitan itu menyebab PAS demam kura berbulan-bulan.

Nasihat timbalan mursyidul am

Untuk mengurangkan kepanasan muktamar, tokoh ulama parti Haron Din berpesan pada perwakilan agar tidak membangkitkan isu-isu yang hanya boleh merekahkan lagi luka-luka di antara dua kumpulan dalam PAS.

Sebagai menghormati nasihat timbalan mursyidul am, perwakilan pada sebelah petang Jumaat dan barisan pemimpin atasannya pada esoknya cuba meredakan keadaan.

Namun, muktamar itu berakhir dengan ucapan 'barua' dan 'broker' Abdul Hadi. Ucapan yang pedas dan penuh emosi itu mengejutkan banyak pihak, dalam dan luar PAS, sekali gus membuka semula rekah dalam yang dideritai parti itu.

Sasarannya pada watak-watak utama yang pro-PKR sewaktu cuba menyelesaikan krisis Selangor, termasuk dua wakil rakyatnya Saari Sungib (Hulu Kelang) dan Hasnul Baharuddin (Morib).

Panas dengan serangan Abdul Hadi, Saari mencabar presidennya agar mendatangkan bukti beliau telah dibeli oleh PKR untuk menandatangani akuan bersumpah (SD) menyokong Dr Wan Azizah.

Mantan tahanan ISA itu turut mengulangi pendirian sedia dipecat daripada PAS jika Abdul Hadi mempunyai bukti beliau telah dibeli dan bersedia didakwa di mahkamah jika benar terlibat dalam politik wang.

"Saya tak tahu apa maksud 'broker', 'barua', dicuri dan dibeli. Jadi PAS perlu jelaskan sebab sebelum ini tidak pernah dengar saya ini 'broker' atau 'barua' dan dibeli," Saari dipetik sebagai berkata.

"Dibeli ini, adakah dengan cara jual beli pantun macam itu, atau pun melibatkan wang ringgit?"

Hari ini, PAS kehilangan satu jawatan exco (daripada empat kepada tiga) pula akibat jumlah kerusinya yang "berkurangan".

Walaupun pemimpin PAS mendapat jawatan timbalan Speaker, menggantikan kuota PKR, menariknya kehilangan kerusi exco itu disabitkan dengan jumlah kerusi PAS kini dianggap "13 saja."

Umum melihat PKR yang paling kecil jumlah kerusinya di Selangor setelah Khalid Ibrahim dipecat – daripada 14 kepada 13 kerusi. Sementara DAP dan PAS masing-masing menguasai 15 kerusi dalam pilihan umum Mei 2013.

Namun, dalam krisis menteri besar Selangor, kuasa PAS berjaya dikurangkan sedikit kerana dua wakil rakyatnya, Saari dan Hasnul, dianggap telah berpaling menyokong calon PKR, Dr Wan Azizah.

PAS di barisan tercorot

Jadi, apabila presiden PKR berundur di saat-saat akhir dengan memberi laluan kepada timbalannya Azmin, maka menteri besar baru ini dengan "automatis" mengambil sokongan 30 wakil rakyat pro-Dr Wan Azizah. Malah, termasuk sokongan tambahan daripada "13 wakil rakyat PAS" yang menolak tokoh wanita itu.

DAP, yang selama ini mengekori sahaja keputusan PKR dalam krisis menteri besar, dengan senang hati menerima perubahan saat akhir rakan kongsinya – ia turut menggantikan Dr Wan Azizah dengan Azmin.

Akibat perpecahan dalaman PAS, PKR muncul sebagai parti terutuh di Selangor – dan sekali gus melayakkan ia mendapat empat kerusi exco dan jawatan eksekutif teratas.

Sewaktu PAS masih mengubat luka perpecahan akibat krisis Selangor, PKR pula cuba merapatkan saf dengan membawa masuk tokoh-tokoh muda yang berseberangan kepentingan.

Bekas timbalan speaker Nik Nazmi Nik Ahmad, yang bertembung dengan Amirudin Shari (Batu Caves) dan dianggap pendukung geng 'Langkah Kajang', dibawa bersama pasukan Azmin.

Berbeza dengan PAS, proses "penyatuan" dalam PKR lebih mudah dicapai kerana parti itu bertelagah kebanyakannya di belakang tabir media. Kelicikan kumpulan Azmin dan silat politik lawannya Saifuddin Nasution Ismail atau Rafizi Ramli tidak disorot media.

Tetapi tokoh-tokoh PAS melancarkan perang terbuka di media; pengikut masing-masing bersuara lantang di muktamar dan media sosial.

PKR juga berkongres di tengah-tengah kegawatan krisis Selangor tetapi ia tidak menjadikan persidangan itu pentas melancarkan perang terbuka. Malah kongres PKR dianggap lesu dan beku gara-gara sebilangan perwakilan dan penyokong membantah kumpulan 'Langkah Kajang'.

Dalam babak-babak ini, PAS muncul di barisan tercorot, sementara PKR mengatasi rakan kongsinya. Tetapi semua ini bukanlah lambang kepintaran politik PKR.

Semua ini lambang kesasauan politik PAS yang sarat dengan intrig politik dan pertarungan maut yang tidak selesai-selesai sejak 2008 – persaingan "kumpulan Erdogan" dan puak pro-ulama.

Persaingan sengit muncul setahun sebelum pemilihan tahun lepas dan muktamar di Johor baru-baru ini dijadikan pula gelanggang baru untuk persaingan jawatan di pemilihan berikutnya.

Jangan salahkan PKR apabila ia mengambil lebih kuasa di Selangor – PAS harus muhasabah, perpecahan dalaman hanya menatijahkan jegela Pak Kaduk, 'menang sorak, kampung tergadai'.

Barisan baru: PAS hilang satu jawatan exco

Posted: 25 Sep 2014 09:16 PM PDT

Barisan baru Exco kerajaan negeri Selangor yang diumumkan pagi ini menyaksikan PAS kehilangan satu jawatan exco.

Jumlah ahli exco PAS dikurangkan daripada empat sebelum ini kepada tiga orang.

Manakala jumlah Exco dari PKR bertambah daripada tiga kepada empat orang.

Komposisi baru barisan Exco PKR-DAP-PAS itu, telah diperkenankan oleh Sultan Selangor semalam dan diumumkan oleh Menteri Besar, Azmin Ali.

Menurut Azmin hari ini, Nik Nazmi sudahpun meletak jawatan timbalan speakar dan menteri besar itu juga bersetuju bahawa jawatan tersebut akan diisi oleh wakil PAS.

"Mereka (PAS) akan putuskan, dan kita akan lantik timbalan speaker baru apabila Dewan kembali bersidang pada November," katanya.

Tiga ADUN yang digugurkan dari barisan Exco itu ialah Sallehen Mukhyi (PAS), Halimah Ali (PAS) dan Rodziah Ismail (PKR).

Upacara mengangkat sumpah jawatan akan diadakan di Istana Alam Shah di Klang pada jam 3 petang ini.

Azmin juga menjelaskan bahawa portfolio untuk barisan exco baru itu akan dibincangkan pada hujung minggu ini.

Senarai baru Exco kerajaan negeri Selangor adalah seperti berikut:

Amirudin Shari (PKR) **
Daroyah Alwi (PKR)
Elizabeth Wong (PKR)
Nik Nazmi Nik Ahmad (PKR) **

Ean Yong Hian Wah (DAP)
Teng Chang Khim (DAP)
V Ganabatirau (DAP)

Ahmad Yunus Hairi (PAS)
Iskandar Abdul Samad (PAS)
Zaidy Abdul Talib (PAS) **
** muka baru

Khalwat tujuh orang sekaligus

Posted: 25 Sep 2014 07:01 PM PDT

KUALA TERENGGANU - Tujuh rakan sekerja termasuk seorang pengurus jualan dikenakan denda RM1,700 oleh Mahkamah Rendah Syariah Kuala Terengganu, semalam selepas ditahan berkhalwat di dalam sebuah rumah pada Disember tahun lalu.

Bukan itu saja, kesemua tertuduh masing-masing terdiri daripada empat lelaki dan tiga wanita itu turut berdepan hukuman penjara tiga bulan jika mereka gagal menjelaskan denda berkenaan.

Hakim Syarie Kamalruazmi Ismail membuat keputusan selepas kesemua tertuduh berusia antara 21 hingga 38 tahun mengaku salah terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 31 (b) Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001 kerana berkhalwat.

Mengikut pertuduhan, Hamdi Halipah, 38, yang juga pengurus jualan bersama tiga penasihat jualan iaitu Mohammad Haznee Izwadi Umar, 31, Nor Rahim Mohamad Nayin, 28, dan Mohd Affis Adnan, 24, didakwa melakukan khalwat di dalam sebuah rumah di Mukim Off Chabang Tiga, Jalan Sultan Mohamad, di sini, jam 1.15 pagi pada 23 Disember tahun lalu.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu bersama tiga lagi wanita iaitu Ismadia Ismail, 24, Suizee Dan Nia, 26, dan Nurul Nadhira Saleh, 23.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Ketua Pendakwa Syarie Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu Nik Mohd Shahril Irwan Mat Yusof.

Mengikut fakta kes, serbuan dilakukan sepasukan pegawai dan anggota penguatkuasa syariah daerah bersama polis kira-kira jam 1.15 pagi pada 23 Disember 2013.

Sebaik tiba di rumah berkenaan, keadaan pintu utama rumah terbuka dan polis memberi salam beberapa kali tetapi tiada jawapan diberikan.

Selepas beberapa kali salam diberikan, anggota membuat pemeriksaan sebelum menemui empat lelaki dan tiga wanita berada dalam sebuah bilik di tingkat atas rumah berkenaan.

Hasil soal siasat dijalankan mereka tiada mempunyai hubungan suami isteri sebelum kesemuanya ditahan untuk siasatan lanjut.

Diliwat rakan sendiri

Posted: 25 Sep 2014 06:01 PM PDT

Alor Setar: Seorang remaja lelaki berusia 13 tahun berdepan detik hitam apabila diliwat rakan sendiri dalam kejadian di sebuah rumah kedai di Taman Nuri, di sini, Isnin lalu.

Kejadian dipercayai berlaku jam 9.30 pagi apabila mangsa dikatakan diarahkan suspek berusia 16 tahun mengikutinya ke premis berkenaan yang dihuni seorang lelaki lain berusia 35 tahun sebelum dipukul.

Difahamkan, suspek melakukan seks luar tabie terhadap mangsa menyebabkan remaja itu mengalami kesakitan sebelum diarahkan pulang.

Mangsa bertindak memaklumkan kepada keluarga lalu dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), di sini.

Ketua Polis Daerah Kota Setar Asisten Komisioner Adzaman Mohd Jan berkata, polis menerima laporan mengenai kejadian daripada doktor Selasa lalu.

Menurutnya, berikutan itu polis menahan suspek dan lelaki terbabit di rumah masing-masing di Taman Nuri pada jam 10 pagi, kelmarin, bagi membantu siasatan.

Mak Andam terlampau

Posted: 25 Sep 2014 05:15 PM PDT

SEREMBAN – Impian sepasang pengantin baharu untuk meraikan hari bahagia mereka minggu lalu, bertukar pengalaman ngeri apabila mereka ditipu mak andam.

Lebih teruk, pasangan yang hanya mahu dikenali sebagai Zack, 42, dan Nina, 32, terpaksa membeli persalinan lain sebagai ganti disebabkan mak andam dinantikan hanya tiba 15 minit sebelum majlis persandingan bermula.

Menceritakan kejadian itu, Zack berkata, dia dan isteri membuat keputusan memilih mak andam berkenaan yang ditemui di pameran pengantin di pusat membeli-belah Terminal 2, Februari lalu selepas tertarik dengan pakej perkahwinan ditawarkan.

"Pakej ditawarkan meliputi pelamin, jurugambar, solekan dan lapan persalinan baju dengan hanya RM1,500. Selepas berbincang dengan isteri, kami telah pergi ke kedai mak andam itu di Seremban Jaya beberapa hari kemudian untuk membuat tempahan," katanya.

Menurutnya, dia membayar deposit sebanyak RM450 pada 10 Februari lalu selepas membuat pilihan pelamin dan pakaian pengantin serta membuat bayaran tambahan RM700 pada 26 Mac lalu.

Namun, kata Zack, dia dan isteri mula berasa tidak sedap hati kerana sukar berurusan dengan wanita terbabit bagi membincangkan persediaan majlis perkahwinan mereka.

"Bila kita telefon mahu tengok baju dan buat fitting, dia beri alasan sibuk dan selalunya gagal untuk dihubungi. Tapi disebabkan kami telah membuat bayaran dan majlis perkahwinan pun tidak lama lagi, saya bersangka baik mungkin dia betul-betul sibuk," katanya.

Bagaimanapun, katanya, perasaannya bertambah tertekan kerana sebaik saja hari dinantikan, pelamin dan pakaian diberikan tidak seperti dipesan.

"Saya pilih pelamin lain, tapi yang dia pasang pada majlis di rumah isteri saya macam pelamin budak tadika buat. Baju pula dia beri bukan yang kami pilih," katanya.

Lebih mengecewakan, katanya, apabila pada majlis bertandang di rumahnya pula, dia dan isteri terpaksa memakai pakaian sendiri kerana wanita terbabit gagal dihubungi.

Zack berkata, suami kepada mak andam itu hanya tiba kira-kira 15 minit sebelum majlis bermula dan memberi alasan isterinya tidak dapat datang kerana terjatuh di dalam tandas.

"Bayangkan, tertekannya kami ketika itu. Tapi mahu buat macam mana, majlis perlu diteruskan kerana tetamu sudah dijemput.

"Mereka berjanji mahu memulangkan semula wang yang dibayar sebanyak RM1,150. Tapi tak tahulah macamana," katanya yang kemudian membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seremban, di sini.

Datuk Jamil Sulong meninggal dunia

Posted: 25 Sep 2014 05:01 PM PDT

KUALA LUMPUR 26 Sept. - Pengarah filem veteran, Datuk Jamil Sulong meninggal dunia di kediaman salah seorang anaknya di Bukit Utama, Damansara dekat sini pada pukul 9.35 malam tadi.

Allahyarham yang berusia 88 tahun dimasukkan ke sebuah hospital pada 28 Ogos lalu ekoran angin ahmar dan dibenarkan kembali ke rumah pagi semalam.

Menurut salah seorang anak beliau, Doktor Anwardi, jenazah Allahyarham akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Janda Baik selepas solat Jumaat hari ini.

Antara filem arahan Allahyarham sewaktu mudanya adalah 'Batu Belah Batu Bertangkup', 'Lela Manja' dan 'Ranjau Sepanjang Jalan'. - UTUSAN ONLINE

Cucu Tok Selampit

Posted: 26 Sep 2014 01:41 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Banjir Lumpur Di Paya Terubong - Kerajaan DAP Pulau Pinang Harus Disaman

Posted: 26 Sep 2014 01:45 AM PDT

Banjir di Pulau Pinang berlaku lagi hari ini. Kali ini di Paya Terubong. Inilah akibat kerakusan pemaju menggondolkan bukit untuk tujuan pembangunan. Ketiadaan pelan tempatan sejak DAP menjadi kerajaan Pulau Pinang menyebabkan pembangunan sudah tidak terkawal. Rakyat Pulau Pinang terutama masyarakat Paya Terubong harus menyaman Kerajaan Negeri di atas kerosakan yang dialami. Ini kerana kekhilafan Kerajaan Negeri membenarkan bukit-bukit di sekitar Paya Terubong dan Relau ditarah untuk tujuan pembangunan yang tidak terkawal sehingga menyebabkan berlakunya banjir lumpur.

Belum Seminggu YAB @AzminAli Jadi Menteri Besar Selangor, Beliau Sudah 'u-turn' dan 'flip flop'

Posted: 25 Sep 2014 06:00 PM PDT

Pukul 3.00 petang semalam, Dato Menteri Besar Selangor, Azmin Ali berkata beliau sudah hantar nama-nama EXCO dan Tuanku Sultan sudahpun bersetuju. YAB Azmin Ali telah persembahkan nama-nama bakal menjadi Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) kepada Tuanku Sultan. Bukti lihat video klip di bawah:


Tup tup ... Pukul 10.00 malam, beliau telah menulis di laman sosial Twitter bahawa beliau masih dalam perbincangan. Belum ada keputusan.


Adakah Azmin Ali telah mendapat tekanan daripada Ketua Umum (KETUM), Anwar Ibrahim atau DAP bila mana beliau masih mengekalkan 4-3-3 untuk barisan EXCO beliau iaitu 4 untuk PAS dan 3 masing-masing untuk PKR dan DAP?

Yang ini kita nak panggil apa? Gagap ka? Flip-flop ka? Atau U-turn ka?

Terkini 10.00 AM:

Komposisi barisan Exco Selangor akhirnya terjawab pagi ini apabila Menteri Besar, Azmin Ali mengumumkan senarai yang baru dengan mengurangkan kuota Exco PAS kepada 3 daripada 4 sebelum ini. Azmin mengumumkan demikian pada sidang media di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK). Berikut adalah senarai EXCO Selangor yang baru:

1. Elizabeth Wong - PKR
2. Dr Daroyah Alwi - PKR
3 Nik Nadzmi Nik Ahmad - PKR
4. Amiruddin Shari - PKR
5. Teng Chang Khim - DAP
6. Ean Yong Hian Hua - DAP
7. Ganabatirau Veraman - DAP
8. Iskandar Abdul Samad - PAS
9. Dr Ahmad Yunus Hairi - PAS
10. Zaidy Abdul Talib - PAS

PAS kini sudah hilang maruah diri. PAS ada 15 orang ADUN. Hanya 3 orang dilantik EXCO berbanding PKR yang tinggal 13 ADUN ada 5 EXCO termasuk Menteri Besar. DAP kekal 3 EXCO. Ertinya yang bagi kuat Kerajaan PR di Selangor ialah perkahwinan mutaah di antara PKR dan DAP.


Apa Yang Tersirat

Posted: 26 Sep 2014 01:34 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Pelan Peralihan Kepimpinan Sabah: Bukan Idea Sesuai Masa Kini

Posted: 26 Sep 2014 05:35 AM PDT

APA yang jelas, pelan peralihan kepimpinan Sabah yang dicetuskan oleh 8 Ketua Bahagian Umno Sabah; Jumat Idris (Sepanggar); John Amborse (Penampang); Sairin Karno (Keningau); Ghani Yasin (Pensiangan); Rubin Balang (Tenom), James Ratib (Beluran), Bolkiah Ismail (Kudat) dan Wetrom Bahanda (Kota Marudu) bukan merupakan suara majoriti pada bahagian-bahagian itu; melainkan hanya bersifat pandangan peribadi masing-masing.

Tamparan hebat yang diterima kumpulan itu, apabila dua orang ketua bahagian yang ikut pada perjumpaan dengan Perdana Menteri pada 10 Julai mengaku diperalat (James Ratib) dan terperangkap (Bolkiah Ismail).

Dalam perkembangan sama, selepas perjumpaan itu menjadi pengetahuan umum, Jumat mengaku, pelan itu bukannya satu desakan kepada Musa untuk meletakan jawatan, namun sebaliknya sebagai pelan jangka panjang untuk pertukaran kepimpinan negeri secara aman.

Ekoran terdedahnya perjumpaan dengan Perdana Menteri itu, beberapa orang pemimpin negeri antaranya Speaker Dewan Undang Negeri Datuk Salleh Tun Said yang juga ketua bahagian Umno Kota Belud, perbincangan berkaitan pelan peralihan kepimpinan Sabah seharusnya tidak berlaku, kerana kuasa itu adalah kuasa perdana menteri. Lagipun, kata Salleh, persidangan bahagian-bahagian Umno yang sedang berjalan telah mengambil ketetapan, bahawa Umno menjunjung kesepakatan iaitu berketuakan satu, kalau di Sabah berketuakan Musa, manakala di peringkat kebangsaan berketuakan Najib.

Lagipun, sejak Musa menjadi Ketua Menteri, beliau telah menunjukan satu kepimpinan yang sangat dinamik, mampu meningkatkan perekonomian negeri, malah melonjakkan bajet tahun negeri.

Dalam soal kejayaan dalam bidang politik, Musa telah membawa kemenangan bergaya kepada BN untuk tiga pilihanraya umum bermula pada tahun 2004, 2008 dan 2013.

Kemampuan Musa menaikan simpan tetap negeri daripada RM150 juta pada tahun 2003 kepada RM3.2bilion pada masa kini, merupakan satu kejayaan luar biasa bagi negeri yang dikatakan mempunyai kekurangan serba serbi.

Kejayaan Musa meningkatkan perekonomian negeri selepas kayu balak yang merupakan punca pendapatan negeri pada suatu masa bukan lagi menjadi asas penumbang kepada pendapatan negeri.

Kalaulah dilihat daripada segi pencapaian, dan juga daripada segi kemampuan fizikal Musa, membicarakan pelan peralihan kuasa kepimpinan Sabah, sebenarnya bukan satu idea yang sesuai dibincangkan pada masa kini.

Kenapa perlu menukar seseorang yang masih mampu memberikan kejayaan kepada negeri dan rakyat?

Kemelut MB Selangor: Balasan Azmin Pada Pas

Posted: 26 Sep 2014 02:58 AM PDT

HANYA Pas yang mencalonkan Azmin Ali sebagai MB Selangor. PKR sendiri enggan mencalonkan beliau. Namun, selepas mendapat jawatan itu, Pas sekali lagi berkorban dengan kehilangan satu jawatan exco. 

Memang sebagai pengganti kepada jawatan exco adalah jawatan timbalan Speaker, namun jumlah ADUN Pas yang mendapat jawatan tidak berbaloi jika dibandingkan bagimana Pas bertindak sehingga Timbalan Presiden PKR itu menduduki jawatan yang didamkannya sejak tahun 2008.

PKR hanya ada 13 ADUN berbanding Pas 15, namun PKR mendapat jawatan 5 termasuk MB. Bagi DAP, adalah memadai dengan 4 jawatan, 3 exco dan speaker; kerana DAP bukanlah parti yang mahukan Azmin.

DAP dan PKR sebenarnya bertegas, hanya Wan Azizah Wan Ismail, Presiden PKR dan isteri kepada Anwar sebagao calon tunggal bagi menggantikan Khalid Ibrahim.

Rupanya selepas Pas terutama Presidennya berusaha agar Azmin menduduki jawatan MB Selangor yang ke-15, Azmin membalasnya dengan pengurangan jawatan exco.


Pas kena mengambil iktibar ini, bahawa parti itu sebenarnya bukanlah mustahak kepada PKR dan DAP, melainkan hanya sebagai batu loncatan untuk mendapatkan kuasa.

Azmin berjaya mempergunakan Pas, untuk mencapai keinginannya.

waadat

Posted: 26 Sep 2014 01:09 PM PDT

waadat


BN menang di Pengkalan Kubur

Posted: 25 Sep 2014 04:29 PM PDT

Keputusan PRK Pengkalan Kubor mengikut Utusan Malaysia sms alert : 

Calon BN, Mat Razi Mat Ail memperolehi 9,961 undi 

calon Pas, Wan Rosdi Wan Ibrahim dengan 7,326 undi dan 

Bebas, Aizat Bukhary Ismail Bukhary pula mendapat 38 undi. 

Undi rosak 230. 

Jumlah yang keluar mengundi adalah 73 peratus. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan