Rabu, 10 September 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 10 Sep 2014 01:34 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Kemelut MB Selangor: Mungkin Kah Khalid Meneruskan Jawatan?

Posted: 10 Sep 2014 01:37 AM PDT

MEMANG benar Tan Sri Khalid Ibrahim ada mengemukakan surat perletakan jawatan kepada Sultan Selangor, namun Tuanku meminta beliau menarik surat itu. Ertinya Khalid belum meletakkan jawatan.

Memandangkan kecelaruan yang melanda Selangor akibat ketidak patuhan PKR dan DAP atas permintaan Tuanku berkaitan senarai nama yang dicadangkan untuk dilantik sebagai Menteri Besar, maka ada kemungkinan besar Khalid akan dipertahankan pada jawatannya dengan syarat dua ADUN Pas yang membelot itu kembali ke pangkal jalan. Dalam politik semuanya boleh berlaku; dua ADUN Pas itu masih mempunyai masa untuk menarik balik sokongannya terhadap Wan Azizah.

Anak Dato Nik Aziz Nik Mat, Nik Abduh yang juga MP Pasir Mas Kelantan berkata, punca kecelaruan berkaitan kecelaruan MB Selangor, adalah disebabkan oleh pembelotan dua ADUN Pas, di mana pembelotan itu dimungkinkan disebabkan tindakan menikam Pas oleh PKR.

Pembelotan dua ADUN Pas ADUN Hulu Kelang dan Morib menyebabkan Pas terpaksa melakukan U Turn dan terpaksa menyokong Wan Azizah Wan Ismail dalam mesyuarat CLC parti itu pada 17 Ogos; selain menyokong Azizah, parti itu juga menamakan Azmin Ali sebagai alternatif. Namun lima jam selepas keputusan itu, MPP Pakatan hanya mahu Azizah sebagai calon tunggal.

Ekoran permintaan Sultan agar setiap parti mengemukakan tiga nama, maka penyebab kepada berlarutannya perlantikan MB baru; kerana PKR dan DAP enggan mengikut titah Sultan.

Selepas Sultan murka dan menyatakan bahawa DAP dan PKR adalah parti biadap, kedua-dua parti itu memohon maaf, dan kini mengunci mulut berkaitan dengan calon MB Selangor. Apa kah parti itu menghantar tiga nama? seperti mana yang dititahkan? sama-sama kita tunggu perkembangan selanjutnya, walaupun daripada semalam berlegar-legar, bahawa Pesurujaya Pas Selangor kononnya bakal dilantik sebagai MB yang baru.

waadat

Posted: 10 Sep 2014 01:32 PM PDT

waadat


Soalan sains upsr 2014 bocor

Posted: 10 Sep 2014 06:19 AM PDT

Sejak beberapa hari ini Demang ada menerima beberapa mesej melalui media sosial yang didakwa sebagai soalan-soalan UPSR sebenar.

Demang malas nak layan sebab bagi Demang yang dikatakan UJIAN dalam UPSR dan lain-lain peperiksaan berpusat bukanlah soalan-soalannya TETAPI cara mana kita menghadapi peperiksaan tersebut.

Jika kita menipu dalam peperiksaan maka itulah kegagalan sebenar!

Mari kita lihat, siapakah yang diuji dalam UPSR ini:

1) murid yakni calon UPSR.
Mereka sepatutnya diuji berdasarkan Falsafah Pendidikan Kebangsaan yang mengutamakan keseimbangan jasmani, emosi, rohani, dan intelek.

2) guru yang mengajar
Jika murid hanya dilatihtubi dengan soalan ramalan dan lain-lain yang menjurus peperiksaan semata-mata sehingga mengabaikan perkara-perkara lain dalam pendidikan maka gagallah guru itu. Lebih teruk lagi yang membocorkan soalan!

3) pentadbir sekolah (GB)
Jika terlalu mengagungkan keputusan UPSR sehingga mengenepikan program lain dalam falsafah pendidikan terutama kerohanian maka gagallah beliau awal-awal lagi. Rasanya kebanyakan guru besar begini adalah kerana ditekan oleh PPD.

4) PPD iaitu pihak yang menyelia Sekumpulan sekolah di daerahnya.
Jika hanya mementingkan pencapaian akademik semata-mata maka gagallah mereka. Kebanyakan PPD berjiwa murni tetapi bersikap penakut pada JPN.

5) JPN menyelia PPD.
Kalau setakat untuk bermegah apabila negeri mereka mencatat keputusan UPSR terbaik hingga maka gagallah mereka. Namun semua JPN di Malaysia berniat baik cuma mereka terpaksa 'jaga periuk nasi'.

6) KPM menyelaras di peringkat pusat.
KPM kalau setakat melagang teori semata-mata dan sudah berpuluh tahun meninggalkan profesyen guru di sekolah, maka banyaklah keputusan syok sendiri dibuat dan akhirnya pihak KPM lah bapa segala kegagalan. Namun KPM adalah badan terbaik cuma mereka.... hmm (tolong bantu Demang carikan alasan).,

Kesimpulan Demang ialah kes kebocoran kertas sains UPSR 2014 yang berlaku hari ini adalah BUKTI bahawa sistem peperiksaan yang kita amalkan selama ini sudah jauh terpesong daripada tujuannya.

Hal ini kerana keghairahan pihak-pihak tertentu yang terlalu mengejar keuntungan peribadi. Contohnya, guru subjek, guru besar, pegawai JPN, KPM, dan lain-lain yang meletakkan UPSR sebagai tangga untuk mencapai impian peribadi, bukannya kerana ikhlas mendidik anak manusia.

Mendidik anak bangsa yang jika tidak mampu berjasa besar pun sekurang-kurangnya tidak menyusahkan manusia lain.

Hello... siapa yang pandai-pandai ubah kementerian PENDIDIKAN menjadi kementerian PELAJARAN? tolong kembalikan semula istilah yang lebih murni itu.

Cucu Tok Selampit

Posted: 10 Sep 2014 01:15 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Peguam PKR Dalang Tunjuk Perasaan Mansuh Akta Hasutan Di UM Hari Petang Tadi?

Posted: 10 Sep 2014 07:49 AM PDT
PKR bijak memanipulasi pelajar-pelajar Universiti Malaya hari ini apabila mereka kelihatan cuba mendalangi tunjuk perasaan Mansuh Akta Hasutan yang diadakan di perkarangan universiti berkenaan petang tadi. Kelibat peguam pro-PKR kelihatan di dalam tunjuk perasaan berkenaan. Begitu juga dengan kenderaan rasmi Ahli Parlimen Lembah Pantai yang juga kelihatan di tempat tunjuk perasaan berkenaan. Oh ya, calon DAP PRK Teluk Intan yang kalah, Dyana Sofya turut juga kelihatan.


Ramai tertanya-tanya siapakah peguam wanita cantik di atas. Beliau adalah Michele Darlene Yusadas, yang merupakan seorang peguam di firma guaman Daim & Gamany. Selain Michele, beberapa lagi peguam PKR seperti Sivarasa Rasiah dan Lateefa Koya turut bekerja di situ. Jadi tidak hairanlah segolongn kecil pelajar-pelajar Universiti Malaya ini naik lemak dan berani bertindak melanggar peraturan dan undang-undang Universiti.

Duke of UMNO

Posted: 10 Sep 2014 01:02 PM PDT

Duke of UMNO


MOHON MAAF ANWAR HANYA MAIN-MAINKAN TITAH SULTAN SELANGOR..! JANGAN PERCAYA!!!

Posted: 09 Sep 2014 11:36 PM PDT


Semalam, PKR dan DAP merafak sembah memohon ampun dari Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah... Rasanya semua maklum pasal perkara ni... kan?

Kalau diteliti permohonan maaf dari DAP di sini dan PKR di sini, terdapat kelainan yang sangat ketara antara dua parti sekutu setan tu...

Nak tahu di mana bezanya? Jom kita perati sama-sama...

 

Kalau kita teliti permohonan ampun DAP sila baca kat sini... kita akan dapati bahawa DAP sedar kesalahan depa yang tak faham titah Tuanku Sultan yang mahu depa kemukakan LEBIH DARI DUA nama calon MB Selangor...Maksudnya, DAP sedar di mana salah depa...

Paling best, DAP berikan alasan bahawa depa buat kesalahan tu disebabkan "rundingan dengan Anwar Berahim".. cuba baca betul-betul kenyataan Guan Eng tu... Maksudnya, DAP menyalahkan Anwar Berahim dalam kesalahan yang DAP buat...kan? Heh!

Jom kita tengok permohonan maaf Anwar pulak... sila klik kat sini...

Dia kata, dia hanya mohon maaf jika Sultan Selangor terguris dengan tindakan PKR yang mematuhi "Undang-Undang Tubuh Negeri dan amalan ('convention') sejak 1957"... dia takdak sebut pun minta ampun sebab hantar satu nama calon MB sahaja...kan?

Maksudnya, Anwar tak mintak maaf pun kat Sultan Selangor. Dia hanya minta maaf sebab guris hati Tuanku Sultan! Anwar dan PKR tak mengaku salah pun hantar satu nama calon. Anwar tak sedar pun PKR salah tak ikut titah Tuanku Sultan Selangor!

Itu satu perbezaan yang sangat ketara antara permohonan maaf PKR dan DAP..!

Lepas tu, Anwar cuba nak salahkan Najib... kononnya BN hanya serah satu nama saja pada Sultan sejak merdeka untuk dinamakan sebagai Menteri Besar... 

Ya memang betul BN hanya serah satu nama saja. Nak tahu kenapa? Sebab BN sememangnya memiliki ramai pemimpin yang layak dan berkaliber untuk jadi MB di mana-mana negeri sekali pun. BN tak tandus kepimpinan macam PKR..! Heh!

Tapi, kalau Sultan tak mahu endorse pemimpin yang dipilih BN untuk menjadi Menteri Besar di negeri tertentu, misalnya di Terengganu, Perlis atau Johor macam sebelum ni, BN akan ikut kemahuan sebagaimana yang dititahkan.

Maksudnya, kalau Sultan mintak 2 nama, maka BN akan beri 2 nama. Kalau Sultan titah kemukakan 5 nama, maka BN akan kemuka 5 nama. Pokok pangkalnya, BN faham dan hormati hak dan faham titah Tuanku Sultan... 

Hang faham ke tidak ni Anwar Berahim? Sebab tu la saya katakan... Anwar Berahim dan PKR ni memang tak makan saman... tak reti hormat Sultan dan tak sedar diri... sorry to say that sebab apa yang depa buat memang mencerminkan begitu pun... itu fakta...!

MUKA-MUKA NI NAK SEKOLAHKAN HADI AWANG..??? HEH..!!!

Posted: 09 Sep 2014 07:31 PM PDT


Baru-baru ni saya dengar Pemuda PAS, DAP dan PKR kononnya tawar diri nak jadi "orang tengah" nak jadi "pendamai" antara kepimpinan tertinggi puak Pakatan Haram yang dok gaduh sakan secara terbuka sekarang nihhh...

Bila saya dengar "hasrat murni" depa tu... perkara pertama yang terlintas dalam akal saya ialah.."siapa Pemuda Pakatan yang nak tolong settle masalah besar tu?" Suhaizan? Nik Nazmi? Kok Seng? Heh!

Siapa nak dengar depa? Hadi nak dengar kata Kok Seng? Anwar Berahim nak dengar teguran Suhaizan? Kit Siang nak dengar Suhaizan "sekolahkan" dia? Hahahahhaaa.... berderai ketawa saya...


Apa level depa nak nasihat Hadi Awang? Awat budak-budak Pemuda ni ingat depa lebih "berhikmah" dari Dewan Ulama dan Majlis Syura untuk "sekolah"kan Presiden PAS? Heh! Nak settle kononnnnnnnn... heh!

Ni... cuba baca kat sini... apa cerita? Macam ni ke Pemuda Pakatan nak settle??? Agak-agak laaaa...

Awat? Matang sangat dah Pemuda Pakatan Haram ni nak "sekolah"kan Hadi Awang? Sembang ja deraihhhhhh... tong kosong, pepsi cola... Hadi tak sound budak-budak ni pun dah kira baguih dah tu... heh!

Sebelum nak sekolahkan Hadi, elok sekolahkan diri sendiri dulu... boleh bro? Heh!

PEJUANG BANGSA

Posted: 10 Sep 2014 11:22 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Terkini ! Ostat PR individu terbaru ditahan Akta Hasutan kerana hina institusi Raja

Posted: 09 Sep 2014 06:37 PM PDT


Syabas PDRM ..seorang lagi penghina institusi Raja ditahan di bawah Akta Hasutan 1948 .

Kita tak boleh lagi berlembut dan hanya tindakan tegas sahaja perlu digunakan kepada individu yang biadap dan kurang ajar kepada institusi Raja tidak kira mereka adalah macai PR atau tidak .

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 10 Sep 2014 07:57 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


Kertas soalan Sains UPSR bocor ditunda 30 September ini

Posted: 10 Sep 2014 06:02 AM PDT

TUMPAT - Tan Sri Muhyiddin Yassin memohon maaf kepada ibu bapa dan murid terbabit dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) berhubung kertas soalan Sains yang didapati bocor sehingga peperiksaan ditangguh kepada 30 September.

"Lembaga Peperiksaan Malaysia, Kementerian Pendidikan telah melaporkan perkara itu kepada pihak polis untuk siasatan terperinci dan berharap perkara tersebut tidak akan berulang lagi," ujar Menteri Pendidikan itu.

Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata, kejadian kertas peperiksaan bocor itu adalah sesuatu yang malang.

Kertas peperiksaan subjek Sains itu sepatutnya diduduki pelajar tahun enam pada jam 8.15 pagi sehingga 9.30 pagi, esok.

bumiyang

Posted: 10 Sep 2014 03:22 AM PDT

bumiyang


Gempar!!! DYMM Sultan Selangor Mahukan 10 Nama Calon MB???

Posted: 10 Sep 2014 12:18 AM PDT

Pengarang Harakah Pun Dalam Kawalan Anwar???

Posted: 09 Sep 2014 06:49 AM PDT

tunku

Posted: 10 Sep 2014 03:22 AM PDT

tunku


PAS allies wore out Hadi’s patience, says Nik Aziz’s son

Posted: 09 Sep 2014 11:03 PM PDT


The son of Datuk Nik Aziz Nik Mat said PAS president Datuk Abdul Hadi Awang was forced to make his own decisions to solve the Selangor mentri besar impasse due to the "betrayal" by some of PAS leaders and Pakatan Rakyat allies.


Defending the president, PAS central committee member Nik Abduh Nik Aziz accused two Selangor PAS assemblyman of triggering the treachery when they declared support for PKR's sole mentri besar candidate, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.


"When these two traitors sided with PKR, that's when PAS' stability started to crack. PKR has also betrayed our friendship when they accepted the support of these two assemblymen," said the Pasir Mas MP in a strongly-worded statement.


He claimed the president had chosen to save the relationship between the parties instead of taking a drastic action by pulling the Islamist party from the pact despite facing betrayal from its own men and allies.


The son of the spiritual leader said Hadi had to compromise as the Syura Council's original decision was contradictory to the stand taken by the central committee during its meeting on Aug 17.


At the meeting, it was decided that the party would withdraw support for Tan Sri Khalid Ibrahim and named two new candidates for the post including Dr Wan Azizah. 


"This shows that our president is a man with a big heart. He could influence the Syura council to accept that Pakatan needs saving. 


"Unfortunately, the significant decision only lasted four five hours because the Pakatan leadership later met in Hadi's absence and decided that only Dr Wan Azizah's name would be submitted following Azmin's decision to decline the nomination," said Nik Abduh, adding that this led to PAS being labelled as a 'U-turn' party.

Pakatan's weak decision has left Hadi facing internal conflict including possible friction with the palace, which had already indicated that it was not favourable to Dr Wan Azizah, he said.


He further questioned PAS' allies PKR and DAP for not being grateful for Hadi's numerous attempts to repair the tension.


"Did PKR not see the tolerant attitude displayed by the president? Did DAP give him any breathing room to preserve Pakatan's stability? No, right? 


"So who started the treachery and who is continuing it?" Nik Abduh questioned.


PAS has been blamed for defying Pakatan's consensus when Hadi personally chose to submit his own list of MB candidates to the Selangor palace.


The list was said to include at least one candidate from PAS, reportedly that of PAS state commissioner Iskandar Samad, who is also Chempaka assemblyman.


Hadi clarified in a speech that he was not backing Dr Wan Azizah for the MB post because she was not qualified and not because she was a woman. 


Nik Abduh also warned that the present MB conflict could force the president's hand in no longer seeking consultation with PKR and DAP and would deliberate on internal issues on his own.

"If yesterday, you saw how united some PAS leaders were with their PKR and DAP counterparts in trying to sabotage their own president, today you are seeing how the ulama factions in the party are fully behind the president's new action.


"Selamat bertarung di 'KuborMove', Jumpa di sana. (Good luck with KuborMove. See you there)", Nik Abduh added in obvious reference to PKR's Kajang move that had begun the lengthy crisis with Pakatan.

PAS is contesting the Pengkalan Kubor by-election on Sept 25, in a seat that was formerly contested by PKR.

Nik Aziz's son declares war on PKR and DAP

Posted: 09 Sep 2014 08:16 PM PDT


The son of PAS' spiritual adviser Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat has declared war on PKR and DAP, lambasting their leaders for betraying the Islamist party.

Nik Mohamad Abduh, who is a PAS central committee member, warned that his party would take stern action if DAP and PKR refused to reciprocate the high level of tolerance displayed by PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

"The president has decided that DAP and PKR no longer need to be consulted… no more.
"Let us launch a 'Kubor Move'… see you there," he said Wednesday in his Facebook page.

Govt to offer rent-to-own schemes for PR1MA housebuyers without bank loans

Posted: 09 Sep 2014 05:10 AM PDT

The Government will offer rent-to-own schemes to potential PR1MA housebuyers who are unable to secure loans from financial institutions, said Datuk Seri Najib Tun Razak.

The Prime Minister said the RTO scheme was designed to allow potential PR1MA buyers who could not afford the units, or had been turned away by banks.

"Under the RTO scheme, the buyers will have to pay rent for say 20 to 30 years and they will eventually own these units.

"On our part, we will work something out with the banks and get them to help out in its implementation," he said at the ground-breaking ceremony for the Seremban Sentral PR1MA project here.

Najib said the Government had to intervene as there were cases where genuine buyers could not come up with proper documents to support their applications.

"We had to intervene because we know that owning a house is a priority for most Malaysians," he said. 

Najib also approved the construction of an additional 2,000 such units under the Seremban Sentral PR1MA project.


"I support the Mentri Besar's (Datuk Seri Mohamad Hasan) noble idea for PR1MA to build an additional 2,000 units since there was additional space and it benefits the rakyat," he said.
Najib said although the price range for these units had not been determined, it would be at least 20% cheaper than the prevailing market rate.

He also thanked conglomerate Sime Darby for agreeing to build 1,000 PR1MA units in Labu near here.

"I am glad that Sime Darby has joined the Government to help build affordable homes for the rakyat," he added.

PR1MA has more than 700,000 interested buyers listed on its national registration system.

As of last year, PR1MA had approved the construction of 80,494 affordable units as mandated by the Government.

Taipingmali (tm)

Posted: 10 Sep 2014 01:45 AM PDT

Belantan

Posted: 09 Sep 2014 11:37 PM PDT

Belantan


PKR, DAP sepakat, Pas berpecah?

Posted: 09 Sep 2014 08:47 PM PDT


Selain kejutan oleh Pas dengan menyenaraikan salah seorang wakil rakyatnya untuk jawatan itu, Parti Keadilan Rakyat (PKR) pula dilaporkan terpaksa menggugurkan Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon mutlak.

Sebaliknya laporan menyatakan PKR menyenaraikan tiga nama baru iaitu Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa, Azmin Ali, ADUN Ijok, Idris Ahmad dan ADUN Sri Setia Nik Nazmi Nik Ahmad. Tidak kiralah siapa pun yang parti itu calonkan ia pasti akan mendapat sokongan kawan karibnya, DAP.

Biarpun semakin jelas kini harapan Anwar Ibrahim untuk melihat isterinya menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menuju kehancuran, namun diharapkan kalaulah kalangan wakil rakyat PKR yang dipilih, jangan pula ia menjadi MB kawalan jauh.

Apa pun siapapun wakil rakyat PKR itu, beliau pasti akan disokong penuh DAP tetapi bagaimana dengan Pas? Pemimpin dan ahli Pas perlu mengakui kemelut MB Selangor telah menyebabkan parti itu berantakan. Ketika PKR dan DAP bersepakat, Pas pula berpecah sesama mereka.


Perbalahan dan pertelingkahan antara golongan ulama dan bukan ulama atau lebih terkenal dengan gelaran 'Anwarinas' semakin ketara. Berikut penulis paparkan beberapa faktor yang mendorong berlakunya pertembungan tersebut;

* Terlalu mengutamakan kerjasama dengan PKR-DAP

Di dalam Pas wujudnya satu sentimen yang cukup kuat iaitu Pas harus bersama-sama dalam pakatan pembangkang. Bagi kelompok ini, mereka sudah tidak ada lagi keyakinan kepada kekuatan Pas. Biarpun 'track record' politik Pas jauh lebih baik daripada PKR dan DAP tetapi itu sudah tidak menjadi pertimbangan.

Sebaliknya mereka terlalu 'taksub' dengan pendapat, kalau Pas keluar daripada pakatan pembangkang maka hancurlah masa depan politik parti itu. Tidak kira sama ada Pas dilayan sebagai 'pak turut' kepada PKR atau 'kuda tunggangan' kepada DAP yang pasti mereka mahu Pas terus kekal bekerjasama dengan kedua-dua parti itu.

* Mengagumi kewibawaan Anwar lebih daripada Presiden sendiri

'Penyakit' ini sudah lama wujud iaitu sejak Pas berkawan dengan PKR dan Pas dipimpin oleh Datuk Seri Abdul Hadi Awang. Ada kelompok dalam Pas terlalu 'berkiblatkan' Anwar dan PKR. Bagi mereka, hanya Anwar sahaja mampu membawa Pas mencapai kejayaan melalui kesepakatan dalam pakatan pembangkang.


Akibat ketaksuban inilah yang menyebabkan sesetengah mereka seolah-olah sudah hilang rasa hormat kepada Abdul Hadi sehingga sebarang pendirian atau keputusan beliau sudah tidak dikira mewakili parti sebaliknya bersifat peribadi.

Mereka bukan lagi mengkritik kepimpinan sendiri di dalam mesyuarat tertutup malah di forum-forum terbuka dan sekali gus menampakkan pendirian politik mereka kadangkala dilihat lebih PKR daripada PKR.

Keadaan ini menggembirakan pemimpin PKR dan DAP kerana mereka tahu di dalam Pas ada kelompok yang boleh digunakan untuk mengurangkan ketegasan Pas apabila berhadapan dengan sesuatu isu.

* Semakin hilangnya rasa hormat kepada golongan ulama.

Cengkaman politik golongan ulama yang semakin longgar dalam Pas memungkinkan, kelompok tertentu semakin menunjukkan taring mereka. Biarpun Majlis Syura Ulama Pas membuat keputusan tetapi ia sekadar satu keputusan sahaja bukannya dipatuhi.

Pelbagai hujah mereka tampilkan untuk memastikan keputusan itu tidak menjadi satu keputusan muktamad Pas. Begitulah yang berlaku dalam perebutan kerusi MB Selangor, apabila kelompok ini bersuara lantang tetap mahukan Wan Azizah, biar pun Pas mempunyai pendirian sendiri dalam soal itu.

* Sentimen bencikan UMNO

Dalam usaha mencari sokongan dalam kalangan ahli dan penyokong Pas, kelompok ini berusaha untuk mengaitkan UMNO. Bagi mereka, langkah itu adalah 'senjata' yang paling ampuh bagi memperkecilkan kewibawaan pemimpin sendiri.

Mereka akan menuduh pemimpin kanan Pas khususnya daripada golongan ulama terlibat bersekongkol dengan UMNO dalam sesuatu perkara termasuklah dalam isu MB Selangor.

Sebenarnya, nama UMNO sengaja dikaitkan bagi menimbulkan kebencian dalam kalangan pemimpin dan ahli Pas.


Mana-mana pemimpin Pas yang dilihat cuba bekerjasama dengan UMNO waima untuk kepentingan orang Melayu dan umat Islam sekali pun akan dianggap musuh kepada Pas.

Bagi kelompok ini, tidak mengapa kalau terus `dibuli' oleh PKR dan DAP, tidak mengapa kalau terus dipaksa mengikut agenda politik kedua-dua parti tetapi jangan sesekali bekerjasama dengan UMNO. Keadaan itu menampakkan seolah-olah menjalin kesepakatan dengan parti induk orang Melayu tersebut 'satu dosa' yang tidak boleh diampunkan.

Dalam soal ini seorang pemimpin Pas dikatakan mencoretkan pandangan berikut:

"Kini ada usaha bersungguh-sungguh untuk menukar corak kepimpinan Pas yang berkonsepkan kepimpinan ulama dengan dokongan profesional yang mencintai perjuangan kepada konsep kepimpinan yang lebih liberal, lebih mesra sekular serta lebih bersifat realistik dengan keadaan semasa tanpa terikat dengan dasar-dasar Islam.

"Untuk tujuan itu maka diuar-uarkan bahawa Pas di bawah pimpinan Abdul Hadi dan dokongan ulama serta profesional yang cintakan ulama bercita-cita bergabung dengan UMNO dan berusaha menyeret Pas keluar daripada pakatan. "Tujuannya ialah supaya nanti jika dilihat mereka menghentam Abdul Hadi dan ulama, maka itu adalah tindakan yang rasional dan munasabah kerana mereka cintakan Pas dan mahu kekal Pas bersama pakatan pembangkang.''


Itulah antara perkara yang memungkinkan Pas kini bukan lagi berada di ambang perpecahan sesama mereka tetapi sudah berpecah dari segi dalamannya.

Oleh itu tidak perlulah mana-mana pihak dalam Pas cuba menafikan hakikat ini. Sudah jelas tahaluf siyasi yang dibanggakan oleh parti itu selama ini tidak memberikan apa-apa keuntungan besar kepada parti tersebut.

Sebaliknya ia menyebabkan perpecahan sesama mereka akibat ketaksuban sesetengah pemimpin parti tersebut kepada kerjasama berkenaan.

Usahlah lagi bercakap soal adat berjamaah atau setia kepada pemimpin kerana bagi sesetengah pemimpin Pas semua itu sudah tidak penting.

Apa yang lebih utama kepada mereka ialah memastikan Pas tidak meninggalkan pakatan pembangkang dan segala arahan serta kehendak PKR-DAP dipenuhi.

Kesimpulannya, Pas kini bagaikan 'jong' yang berada dalam keadaan terumbang-ambing akibat perpecahan dalaman, jika ia tidak dapat diatasi percayalah Pas akan menjadi ibarat 'Jong pecah Yu kenyang'. Siapakah 'Yu' itu? Semua pemimpin Pas mengetahuinya!

Oleh : Zulkiflee Bakar

Suara Politik
Belantan

Ronnie Liu sifatkan Mat Sabu lebih bijak?

Posted: 09 Sep 2014 07:00 AM PDT


Demi mempertahankan amalan nepotisme Anwar Ibrahim, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) berterusan 'menyerang' Datuk Seri Abdul Hadi Awang berikutan kenyataan Presiden Pas itu yang bertegas Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail tidak layak menjadi Menteri Besar Selangor.

Paling biadab apabila bekas Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Selangor dari DAP, Ronnie Liu , bertindak membandingkan kebijaksanaan Abdul Hadi dengan Mohamad Sabu selain menyifatkan pihak yang menyokong Presiden Pas itu adalah sebahagian daripada elemen tidak masuk akal.


Malah tanpa segan silu, Ronnie Liu yang sebelum ini terkenal sebagai tokoh DAP Selangor yang paling lantang menentang beberapa usaha kerajaan Selangor memerangi kemungkaran menganggap Mohamad atau lebih dikenali sebagai 'Mat Sabu' sebagai tokoh Pas yang jauh lebih bijak dan jujur, tidak seperti Abdul Hadi.

"Sebelum mengucapkan selamat malam, saya percaya ramai antara kita kecewa dengan tindak-tanduk yang dilakukan oleh pihak konservatif dalam Pas. Jutaan rakyat di luar sana juga marah dengan Abdul Hadi serta pengikutnya dan wajar untuk mereka berasa begitu tetapi kena ingat, kita tidak hilang semuanya," katanya..!!!

Suara Politik
Belantan

Panglima Perang Cyber

Posted: 09 Sep 2014 11:35 PM PDT

Panglima Perang Cyber


EGM Majlis Peguam 19 Sept Depan Bincang Akta Hasutan

Posted: 09 Sep 2014 11:21 PM PDT

Saya terfikir jika peguam dan Majlis Peguam
Menghasut adakah boleh dikenakan Akta Hasutan???

Adakah kerana mereka peguam maka Peguam Negara segan atau takut mengambil tindakan ?

Jangan benar sesiapa pun bebas tanpa terikat di tali undang-undang negara !!!

Salah tetap salah walau dia seorang Ketua Menteri atau Menteri Besar atau Timbalan Perdana Menteri sekalipun.

Hari ini ramai penjenayah dan politician berlagak bila mereka mendapat pembelaan peguam atas perlakuan melanggar undang undang.

Gejala dan tabiat ini sangat berbahaya kerana mereka akan menjadi tidak terkawal untuk menghasut dan mengutuk sesiapa pun waima Sultan dan Raja Pemerintah.

Dalam hal ini kuasa media sosial kita diharap dapat mempertahankan institusi Raja dan kedudukan agama serta Melayu di Malaysia.

Bila sokongan rakyat merosot hasil perjuangan kita di alam maya sudah tentu mereka akan berfikir banyak kali untuk melakukan kesilapan yang dikecam pengguna media sosial dan disebarkan ke aplikasi Whatsapp dan Telegram.

Hari ini kemerosotan makin jelas bila kita pejuang maya bersatu tanpa mengira puak atau pemimpin untuk melanyak pemimpin Pembangkang yang biadap dengan Raja kita.

Namun ia belum mencukupi dan kita perlu ramaikan lagi Batalion Siber kita agar kuasa media rakyat akan menghalang Pakatan penipu Pembangkang untuk bertindak mengikut hawa nafsu liar mereka demi mengejar kuasa dan harta.

Ayuhhhh kita kemaskan barisan satukan tujuan untuk agama bahasa dan tanah air kita!

Video: Ucapan Hadi Awang Jawab Isu Bini @Anwaribrahim Calon MB Jadi Parodi #Lawak Di Media Sosial | Suara TV

Posted: 09 Sep 2014 09:07 PM PDT

Kuala Lumur – Sebuah video parodi yang memaparkan ucapan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengenai isu dan perkembangan politik semasa baru-baru ini kini mendapat perhatian hangat di laman sosial.

Rakaman ucapan yang dilihat mengkritik secara terbuka kepimpinan PKR itu telah diselitkan dengan petikan-petikan ucapan dari Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isterinya itu dilihat menarik kerana mempunyai unsur lawak jenaka.

Berikut adalah dua petikan video parodi lawak yang dimaksudkan:

 
Sent from my iPhone

Majlis Penerangan Perdana #GST Bersama YAB PM @NajibRazak 2 Petang Ini di PWTC

Posted: 09 Sep 2014 05:46 PM PDT

Mohon sebarkan

Permohonan Maaf DAP PKR Adalah Wayang Politik Dan Tidak Wajar Dimaafkan !!!

Posted: 09 Sep 2014 05:39 PM PDTPihak Istana bukan tidak menghantar surat peringatan kepada semua parti Pakatan agar mereka menghantar lebih satu nama. Namun DAP PKR tetap bongkak tidak mahu hantar nama seperti diminta.

Selepas dikecam dibidas kerana biadap dan derhaka titah baginda maka dua parti DAP PKR mula berlakon wayang meminta maaf secara terbuka.

Maka drama meminta maaf oleh DAP PKR adalah drama paling haprak sekali selepas mereka secara sengaja enggan menghantar nama walaupun selepas diberi surat peringatan oleh baginda Sultan.

Baca ayat yang dilapor Sinar Harian ini : 

Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng bagaimanapun berkata, meskipun parti itu gagal memenuhi permintaan tuanku supaya mengemukakan lebih dua nama bagi jawatan itu, namun pihaknya sentiasa setia dan mempertahankan institusi Raja Berperlembagaan itu.


Adakah ada setia seperti diperkatakan DAP jika sengaja tidak hantar dua nama ??? Putar belit ini bukan sekali ini sahaja berlaku dan banyak kali sudah dimainkan hingga menimbulkan kemarahan orang Melayu terhadap parti rasis DAP ini.

Pada 3 September lalu surat peringatan telah dihantar Istana agar dihantar lebih dua nama seperti disahkan Sinar Harian di sini http://www.sinarharian.com.my/politik/pkr-utus-surat-mohon-maaf-kepada-sultan-1.315338? 

Kita minta PKR DAP dihukum kerana begitu biadap dan derhaka kepada Sultan Selangor !!!

Bukan hari ini Istana Selangor meminta dua nama bahkan pada PRU 2008 dan 2013 perkara dan amalan ini telah pun dipraktikkan. Maka kenyataan Anwar dan PKR bahawa mereka mengikut adat sebelum ini adalah satu penipuan !!!
Dalam hal ini PAS patut dipuji kerana akur dengan arahan Istana agar menghantar lebih dua nama seperti dikehendaki Istana. Walaupun ada juga pemimpinnya Khalid Samad turut menghasut menggunakan alasan suara netizen agar Sultan tidak diberi kuasa lantik MB seperti disiar The Malaysian Insider di sini http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/sultan-tidak-patut-diberi-hak-mutlak-lantik-mb-kata-khalid-samad
The Unspinners

Posted: 09 Sep 2014 11:15 PM PDT

The Unspinners


Apakah kiblat Dato KJ mengarah ke Jerman?

Posted: 09 Sep 2014 09:00 PM PDT


Peter Schier, wakil KAF Malaysia (kiri), Kamaruddin Jaafar (tengah) dan Khalid Jaafar (kanan).


BUkan niat untuk persenda orang Kelantan sebagai orang Jerman tapi satu soalan yang valid.

Kita hanya perlu ingat balik akan Konrad Adreneur Foundation (Atau bahasa jermannya Siftung)(KAF)

KAF menaja badan pemikir Anwar sejak 1984, ketika itu dipengerusikan oleh Kamaruddin Jaafar (kawan rapat Anwar dalam ABIM).

Selepas Anwar dipecat UMNO, Kamaruddin masuk parti PAS dan jawatannya di IKD telah diambilalih oleh Khalid Jaafar (bekas Setiausaha Akhbar Anwar) hingga sekarang.


Lina Joy (kiri) dan peguam pemerhati Bar Council, Malik Imtiaz Sarwar. Malik juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Pemandu Ke Arah Pembentukan Suruhanjaya Antara Agama-Agama (IFC) di Malaysia.


Badan pemikir Anwar sangat terlibat dalam KAF, HAKAM, IFC, Malaysia Interfaith Network, Christian Federation Malaysia, MCBHHS dll. Ini semua adalah badan-badan yang terlibat cuba megurangkan status ugama Islam sebagai ugama rasmi Malaysia.

Baca sepnuh di AIDC Blog SINI

Kamaruddin Jaafar membawa imej PAS dan bersongkok haji ke sana kemari tapi adakah dia menentang kumpulan Islam liberal? Adakah dia nyatakan penentangan kepada mereka?Adakah Dato KJ yang diketahui sebahagian dari kumpulan Anwarinas berfikiran mengikut aliran Islam yang sedia ada dalam PAS atau PAS hanya apa yang dikatakan sebagai political convenience?

Orang PAS perlu tahu samada kiblat sembahyang Dato KJ sebenarnya menghala ke Mekkah atau ke Jerman di Bonn dan Berlin?

PKR undur pun, calun tetap PKR di Pengkalan Kubor?

Posted: 09 Sep 2014 06:23 PM PDT


Bunyi macam besar hati sangat si KIPAS untuk PKR undurkan diri dari bertanding dari kerusi Pengkalan Kubur yang ditandingi PKR pada PRU 13.

Kejujuran si KIPAS tu kelingking berkait. Ada lihat ianya suatu usaha untuk ambil hati PAS buat sementara masa hingga kumpulan ulamak dapat digugurkan dari PAS. Selangor Chronicles di SINI melihat jika PKR ikhlas, serahkan Pengkalan Kubor dan jawatan MB Selangor sekali.

Sg Rapat Online SINI lihat ini usaha untuk dapatkan rizab RM3.2 billion TSKI telah kumpulkan atas kesusahan rakyat.

Dalma hal ini, PKR tak juga ikhlas kerana, FLying Kick SINi menulis AMK Kelantan akan boikot Pengkalan Kubor. Sedia diketahui bahawa dio PRU13 lepas, undi PKR meningkat hingga berjaya mengurangkan jurang majoriti BN.  

Dari khabar yang didengar, walaupun PKR undur dari Pengkalan Kubor, yang bertanding pun tetap PKR. Dalam lain kata, calun yang diura-urakan akan bertanding adalah ahli Parlimen Tumpat dari kumpulan Anwarinas atau PasMa.

Strategi ini kononnya ini untuk ambil hati PAS dan juga PKR.

Sebenarnya PKR takut untuk tanding kerana mereka tiada jentera lagi lepas PKR bergaduh sesama sendiri disebabkan pemilihan yang kotor. Mereka menjangka jentera PAS akan slow atau boikot. PKR tak mahu diboikot tapi mereka pula yang mahu boikot?

Pasti pertandingan yang menarik .....

Guan Eng ... Chief Minister with terorist and gangster mentality

Posted: 09 Sep 2014 05:28 AM PDT


The Chief Minister with a Gangster Mentality

Gangster mentality can be seen in people whose lives are ruled by criminal beliefs and actions. Just as there are different types of gangsters, the same applies to political leaders and politicians. Some have true diplomacy, elegance, and class while some are deficient in leadership quality, style, and character.

When a chief minister demonstrates a gangster mentality by consistently challenging authorities, police and anyone who does not conform to his ideals, expectations and plans, citizens are then ushered into a new era of rebellion and anarchy.

When a political leader lacks a bedrock of principles and values such as mutual respect, vision, social etiquette, and class, he can never be a leader in a class above others. Through time, people will gradually lose respect for him upon realization of his gross deficiency in eloquence, wisdom, self-control, and finesse.

To exacerbate matters, if such a Chief Minister loves riding on popular sentiments for political mileage via a cocky and arrogant attitude, is he capable of binding citizens together to develop consensus for unity? Can such a leader be a noteworthy role model for young people? Is he indirectly stirring a new generation of Gen Y rebels in the making, ever ready to go against the status quo at any opportunity for applause, fame via arrests and other brainless antics?

A Chief Minister's political decisions and statements must be sensitive to public sentiments to uphold unity and harmony. He must assess the wind direction to frame a positive message that is guided by a strong moral compass.

However, Penang has a hotheaded Chief Minister who loses his cool easily by his confrontational attitude with media and police, which often results in full-blown conflict. As head of the state administration, he should seek solutions instead of creating more dissention.

Instead, his megalomaniacal habit is to flame the situation for political mileage to turn the citizens against the government. Perhaps he views Penang as his little kingdom where he is immune to police and legal action. 

Read on here

It is only fair that police should take action also against him. He is a threat to national peace and harmony.

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 09 Sep 2014 11:04 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Perpecahan Dalam PAS, Khalid Samad Salahkan Polis Cawangan Khas "SB"

Posted: 09 Sep 2014 07:00 PM PDT

Pemimpin PAS Khalid Samad memberi amaran hari ini mengenai munculnya 'golongan baru' dalam parti itu yang mahu ia meninggalkan Pakatan Rakyat (PR) dan mewujudkan jenama Islam yang lebih 'eksklusif' dan fahaman 'chauvanis-Islam'.

Melalui blognya, ahli Jawatankuasa PAS Pusat itu berkata, berdasarkan pengalaman berada dalam PAS lebih 30 tahun, beliau melihat PAS sedang berdepan "masalah dalaman yang agak kronik yang  tidak pernah dihadapi sebelum ini".

Katanya, kumpulan itu dipercayai muncul lewat 1990-an dan awal 2000 dan kemungkinan di kalangan pegawai cawangan khas (SB) yang menyusup dalam PAS sejak 1980-an.


"Kalau golongan baru ini bukan SB sekalipun, mereka merupakan orang yang mahu merungkai kembali segala yang dibina PAS selama ini.

"Dengan itu akan hilang segala yang tercapai sekian lama, termasuk kejayaan PAS menzahirkan corak politik Islam yang berprinsip, bersih, adil dan bebas perkauman," katanya.

Beliau kemudiannya memberitahu The Malaysian Insider, kumpulan ini lebih chauvanis daripada kumpulan Ikatan Muslimin Malaysia (Isma).

"Mereka mahu tukarkan parti ini menjadi lebih eksklusif dan mahu menyisihkan golongan profesional dalam PAS," katanya.

Dalam tulisannya, Khalid yang juga ahli Parlimen Shah Alam berkata matlamat di sebalik strategi yang sedang dilaksanakan golongan baru itu ialah menukar pendekatan inklusif yang diguna pakai PAS sejak terlaksananya konsep kepimpinan ulama dengan "pendekatan yang lebih syadid dan tertutup".

Katanya, bagi mencapai matlamat itu, beberapa langkah dilaksanakan mengikut strategi mereka yang beliau namakan strategi 'Langgar Golongan Profesional'.

Beliau menyenaraikan 3 langkah yang diambil golongan itu, pertama menaikkan panji 'kepimpinan ulama' yang tafsirannya terpesong daripada kefahaman asal; kedua menyerang pimpinan lama yang khususnya golongan profesional yang pro-PR; dan ketiga menyerang rakan dalam PR iaitu PKR dan DAP.

Katanya, matlamat asal penubuhan Majlis Syura Ulama ialah memantau perjalanan parti bagi menentukan ia tidak terkeluar landasan syariat, tetapi golongan baru itu membawa fahaman yang lebih mirip pendekatan 'Theocracy Barat'.

"Yang bergelar ulama (sebenarnya ustaz) perlu diberikan jawatan dan kedudukan walaupun mereka sendiri tidak begitu mahir dalam bidang yang ingin ditugaskan kepada mereka.

"Ia menyempitkan ruang keterlibatan semua pihak dan dengan sendirinya cogankata 'gandingan ulama dan profesional' sudah lama tidak kedengaran," katanya merujuk fahaman yang dibawa golongan baru itu.

Khalid berkata, pada masa yang sama, kumpulan itu juga mahu merosakkan hubungan rapat antara profesional dan ulama dalam parti dengan memasukkan "jarum syak" di kalangan ulama terhadap profesional.

"Dengan menggunakan emosi dan sentimen, harapan mereka adalah pimpinan sasaran mereka ditolak ahli PAS," katanya.

Golongan ini melabel pimpinan sasaran mereka ini liberal, tidak wala' pada presiden, menentang ulama dan lebih wala' pada PR/PKR, katanya.

"Pimpinan sasaran mereka terdiri daripada golongan profesional yang kuat menyokong pendekatan tahalluf siyaasi dan kerjasama melalui PR," katanya.

Khalid mendakwa, dengan menyerang PKR dan DAP, mereka kelihatan lebih lunak dan mesra terhadap Umno dan Barisan Nasional (BN).

Katanya, kumpulan ini berselindung di sebalik slogan seperti 'cintakan presiden, cintakan ulama'.

Khalid berkata, objektif mereka ialah memastikan PAS tinggalkan PR, tetapi beliau tidak pasti sama ada mereka mahu PAS bersama dengan Umno atau bersendirian.

"Apa yang jelas, mereka ingin PAS tinggalkan PR dan dengan itu, secara sedar atau tidak sedar, Umno/BN akan kembali bernafas lega.

"Igauan Umno selama ini akan berakhir. Ini kerana yang mampu mengalahkan Umno/BN setakat ini hanya PR. Oleh itu sesiapa saja yang berusaha menggagalkan PR sebenarnya membantu Umno/BN," katanya. 

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 09 Sep 2014 11:04 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


SURAT TERBUKA, SAIFUDDIN ABDULLAH vs A. RAHMAN DAHLAN

Posted: 09 Sep 2014 10:26 PM PDT

Assalamualaikum Warahmatullahih Wabarakatuh.

BERKENAAN komentar YB Datuk A. Rahman Dahlan ke atas Datuk Saifuddin Abdulah, saya melihat ianya berpunca daripada awal lagi apabila Majlis Konsultasi Perpaduan Negara (MKPN) yang diberi amanah menerima cadangan-cadangan berkenaan penggantian Akta Hasutan 1948 kepada Akta Keharmonian Nasional telah tersalah urus dalam tindakan mereka.

MKPN dikhabarkan menerima cadangan malah bantuan daripada Majlis Peguam semasa menyiapkan Draf Undang-Undang Akta Keharmonian Nasional untuk diserahkan kepada pihak Kerajaan sebagai Majikan utama. 

Persoalannya kenapa ada pihak mengaku ianya sebagai Draf muktamad? Kenapa ada pihak mengaku ianya sahaja yang diterima untuk dipersembahkan kepada pihak Kerajaan? Menteri yang menjaga Undang-Undang dan Kehakiman pun tidak jelas percakapannya? Perbuatan itu sangat-sangat mengelirukan rakyat. Kita lebih jelas dengan penjelasan Tun A. Hamid Mohamad, mantan Ketua Hakim Negara tempohari.

Persoalan lainnya, adakah MPKN hanya menerima cadangan daripada Majlis Peguam sahaja? Bagaimana dengan badan-badan peguam yang lain seperti Majlis Peguam Muslim Malaysia, NGO-NGO berlatarbelakangkan undang-undang dan pakar-pakar sejarah negara? Adakah pensyarah-pensyarah di Jabatan Sejarah Universiti Malaya dan Majlis Profesor Negara diberi peluang memberikan pandangan mereka?

Kepada Datuk Saifudin Abdullah, adakah Datuk sengaja tidak tahu bahawa negara ini ada backround sejarah yang tersendiri dan mempunyai nilai kenegaraan yang unik? Adakah Datuk pura-pura tidak mengetahui bahawa Islam dan Melayu adalah entiti utama dalam kenegaraan Malaysia ini? Adakah Datuk pura-pura buta sejarah bahawa teras negara Malaysia ini adalah Islam dan Melayu? 

Saya tidak faham seseorang yang cuba menunjukkan sikap liberalistiknya rupa-rupanya seorang yang benar-benar kelihatan buta sejarah perihal asas, teras, latarbelakang malah tidak mempunyai pandangan jelas akan masa hadapan negara ini ke mana hendak dibawa?

Saya tidak melihat Datuk A. Rahman Dahlan cuba untuk menutup suara Datuk daripada berbicara, isunya ialah bicara Datuk songsang dan tidak cocok dengan masa hadapan negara ini. Saya sendiri melihat, jika Kerajaan mengambil kira pandangan Datuk, saya yakin negara kita akan menghadapi masalah besar untuk mempertahankan status-quo keamanan dan kedamaian hidup bernegara di Malaysia. 

Beritahu kepada saya dan rakyat Malaysia, apa metodologi Datuk untuk memansuhkan Akta Hasutan? Adakah Datuk ada membuat kajian berapa jumlah kes-kes hasutan yang berlaku sejak ISA dimansuhkan? 

Saya menemui beberapa orang Cina yang terpelajar dan mereka memberitahu kepada saya, kita silap kerana menghapuskan ISA. Baginya, langkah-langkah pencegahan lebih penting daripada langkah-langkah pembaharuan. Jika pembaharuan itu membawa lebih banyak keburukan lebih baik kekal dengan cara lama.

Datuk berada di luar sistem kerajaan, Datuk bukan lagi Ahli Parlimen, bukan juga Senator dan Timbalan Menteri. Berbeza dengan Datuk A. Rahman Dahlan seorang Menteri Penuh yang boleh direct bertemu YAB Perdana Menteri untuk membincangkan kemashlahatan rakyat dan negara. Daripada segi itu, Datuk sebenarnya sudah tidak relevan untuk bercakap bagi pihak Kerajaan walaupun Datuk diberi saguhati untuk berada dalam yayasan yang ada kaitannya.

Seseorang Menteri yang bertanggungjawab seperti Datuk A. Rahman Dahlan, berhak untuk bercakap mempertahankan Kabinet dan Kerajaan yang dia menjadi ahli utama, terutama apabila mengetahui kesilapan telah dilakukan oleh orang luar seperti Datuk.

Kesimpulannya, saya berharap Datuk lebih jelas bahawa MPKN bukan tugas utamanya membuat Rang Undang-Undang, melainkan menerima cadangan-cadangan daripada semua pihak (every single person kata YAB Perdana Menteri). MPKN apatah lagi Majlis Peguam tidak boleh membuat kata putus atau menutup ruang kepada orang lain untuk memberi pula cadangan mereka.

Soalnya, selain cadangan daripada Majlis Peguam, boleh Datuk bentangkan berapa jumlah cadangan yang diterima oleh MPKN daripada mana-mana agensi dan orang awam? Sila senaraikan kerana rakyat mahu tahu, Datuk sering bercakap soal transparancemaka dedahkanlah, baharulah rakyat melihat cadangan itu datangnya daripada pelbagai pihak, bukannya daripada satu sumber sahaja.

Bagi saya, kalaulah Datuk tidak boleh memainkan peranan yang jitu di dalam MPKN, adalah lebih baik Datuk berundur sahaja dan berikan tempat itu kepada orang lain yang lebih berani, vokal dan berintegriti. 

Sebagai mantan Ahli Parlimen, Datuk patut tahu membezakan di antara kepentingan negara berbanding kepentingan politik. 

MPKN dalam watikah pelantikan (25/11/2013) dinyatakan supaya tidak cenderung kepada mana-mana aliran pemikiran pihak tertentu. Nampaknya perkara ini telah diabaikan.

HAJI HADI PUNCA KRISIS MB SELANGOR KATA PEGUAM PKR

Posted: 09 Sep 2014 09:26 PM PDT

Wartawan Mstar, Ariffuddin Ishak melihat forum anjuran Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur Selangor (KLSCAH) di Kuala Lumpur pada Isnin menjadi medan untuk mengkritik Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
"Tanpa berselindung, salah seorang ahli panel forum itu, bekas pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Dr Abdul Aziz Bari menempelak beberapa tindakan dan keputusan Abdul Hadi berhubung krisis politik Selangor.
"Menurut Aziz yang mengakui bercakap atas kapasiti ahli akademik dan bukannya mewakili mana-mana parti politik Pakatan Rakyat, Abdul Hadi boleh dianggap punca berlakunya krisis politik yang berpanjangan di Selangor.
"Katanya kenyataan bertentangan antara Hadi dan Jawatankuasa PAS Pusat berhubung pencalonan bagi jawatan Menteri Besar Selangor adalah punca segala masalah yang berlaku.
"Bukan sahaja Aziz, malah rata-rata penyokong dan pendengar forum berkenaan mengambil pendirian untuk menyalahkan Abdul Hadi kerana tidak merestui Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk diangkat sebagai menteri besar.
"Malah timbul persoalan di kalangan pendengar yang ingin mengetahui sama ada PAS berani mengambil tindakan terhadap Hadi termasuk mempertimbangkan agar beliau dipecat daripada PAS," lapornya.
Mstar turut memetik kenyataan Presiden PasMa, Datuk Phahrolrazi Zawawi yang berkata sikap dan pendirian PAS yang tidak jelas ketika berhadapan krisis berpanjangan membabitkan isu penggantian Menteri Besar Selangor menjadi punca penubuhan NGO itu.
Mengakui kesal dengan sikap PAS, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang ditubuhkan pada 10 Ogos lalu dipelopori pemimpin dan ahli PAS itu bagaimanapun menegaskan tidak berhasrat untuk mengubah haluan PasMa untuk menjadi sebuah parti politik.
"Setakat ini, tak terfikir untuk wujud sebuah parti politik baharu. Pada peringkat ini kita mahu kukuhkan lagi Pakatan Rakyat.
"Bagaimanapun sejak kebelakangan ini khususnya membabitkan isu politik di Selangor…tindakan PAS ternyata tidak jelas (berhubung kerjasama dalam Pakatan Rakyat)," katanya.
Sejak awal penubuhannya dalam tempoh kurang sebulan, PasMa mencetuskan fenomena baharu di kalangan pakatan pembangkang apabila disebut-sebut bakal menggantikan peranan PAS dalam Pakatan Rakyat.
PasMa juga didakwa dianggotai golongan 'Anwarinas' iaitu kumpulan dalam PAS yang menyokong kepemimpinan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Mengulas lanjut, Phahrolrazi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS Pangkalan Kundur berkata, PasMa bimbang wujudnya usaha pihak tertentu dalam PAS untuk bekerjasama dengan Umno ketika Pakatan Rakyat berhadapan krisis membabitkan isu menteri besar.
"Sudah ada bayangan, ada percaturan dalam PAS di Selangor malah sudah ada pemikiran dan perbincangan jika Pakatan Rakyat jatuh di Selangor, akan berlaku PAS campur Umno campur Tan Sri Khalid Ibrahim untuk bentuk kerajaan.
"Kalau tidak ada dua Adun PAS tampil menyokong Datuk Seri Dr Wan Azizah (Wan Ismail), saya fikir kerajaan campuran seumpama itu sudah jadi…ini sesuatu yang membahayakan," katanya.
Selain itu, Phahrolrazi yang juga bekas Timbalan Pesuruhjaya I PAS Kedah menggesa PAS supaya kembali kepada konsep 'tahaluf siayi' atau kerjasama politik bersama PKR dan DAP bagi menyelesaikan segera kemelut penggantian Menteri Besar Selangor.
"Kembali kepada 'Dasar Bersama Pakatan Rakyat' yang dibuat di Shah Alam pada 2009. Kita akui sukar, tapi pastinya ada jalan keluar tentang perkara ini. Ini adalah kebimbangan utama PasMa terhadap masa depan PAS dalam Pakatan," katanya.
Naib Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Dr Mahfodz Mohamed pula menempelak PasMa sebagai talam dua muka, mengaku setia kepada parti tetapi mengkritik presiden parti.
"Daripada terus menerus menghentam jadikan gelanggang untuk menghentam Presiden sedangkan dia ahli parti, mana boleh. Ahli parti yang masih mengaku taat setia kepada parti, tiba-tiba hentam parti sendiri.
"Jadi bagi saya lebih baik dia mufaraqah, meninggalkan parti. Cari lah pemimpin yang boleh mengikut kehendak mereka.
"Kalau kita dalam sembahyang, kalau kita dah tak percaya kepada imam kita, misalnya kalau bacaan tidak betul, maka kita kena mufaraqah (berpisah)," katanya kepada Antarapos.
Tambah Mahfodz, sebagai seorang Islam yang berada di dalam jemaah sesebuah parti, adalah menjadi satu kewajipan untuk mentaati pemimpin, selagi mana beliau tidak melakukan maksiat atau menyeru ahlinya melakukan maksiat.
Malah kata beliau, apa yang dilakukan Hadi berhubung kemelut menteri besar adalah tindakan yang tepat sebagai seorang pemimpin yang mengambilkira semua aspek sebelum melakukan tindakan susulan.
"Walaupun mesyuarat memutuskan pada 17 haribulan hantar dua orang pimpinan PKR, tapi oleh kerana keadaan gawat lagi dan pihak istana tak terima, sebab itulah Presiden dengan kuasa yang ada, setelah bincang dengan rakan-rakannyanya, maka beliau hantar nama dua campur satu itu (2 PKR 1 PAS).
"Takkanlah semua Presiden nak bertindak berdasarkan mesyuarat..mesyaurat memang perlu tapi dalam keadaan urgent (terpaksa). Macam juga panglima perang, takkanlah semua nak tunggu mesyuarat. Perkara itu urgent," katanya sambil mengulangi bahawa Presiden mempunyai kuasa pemutus seperti mana yang termaktub di dalam Fasal 26 (1) (a) Perlembagaan PAS.
Fasal itu menyebut bahawa Presiden bertanggungjawab sebagai ketua bagi melaksanakan pentadbiran, gerakan dan kegiatan PAS.
Bekas Pesuruhjaya PAS Johor itu dalam masa yang sama melahirkan kekecewaan berhubung perkembangan yang berlaku di dalam parti berkenaan pada masa kini, yang mana ianya hanya berpunca daripada kemelut yang dicetuskan pihak lain.
"Itulah.. pasal masalah ini bukan masalah PAS, (ia) masalah PKR. Tapi kerana mungkin ada yang lebih sayang kepada PKR, dia sanggup hentam Presiden sendiri. Sebab itu kita tak boleh ada dua imam, kalau rasa imam sana lebih baik, maka silakanlah (keluar)," katanya lagi.
Kebangkitan PasMa, turut menyemarakkan kemunculan tokoh-tokoh PAS yang tidak sehaluan dengan Presiden PAS.
Setiausaha Lajnah Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia (Luham) PAS Pusat, Abang Ahmad Kardee Abang Masagus pula bangkit mendakwa Abdul Hadi telah melanggar perlembagaan parti itu apabila membuat keputusan sendiri memilih calon Menteri Besar Selangor melangkaui Kuasa Dewan Harian dan Jawatankuasa Kerja PAS Pusat.
Abang Ahmad Kardee yang juga Setiausaha Perhubungan PAS Sarawak mendakwa tidak wujud sebarang peruntukan dalam perlembagaan parti itu mengenai jawatan Presiden secara bersendiri, sebaliknya termasuk dalam Fasal 26 Perlembagaan PAS di bawah "Tugas-Tugas Ahli Jawatankuasa Kerja (AJK) PAS Pusat".
"Adalah aneh apabila Presiden secara tiba-tiba boleh bertindak seorang diri melangkaui kuasa Dewan Harian mahupun kuasa Jawatankuasa Kerja PAS Pusat yang menurunkan kuasa kepadanya.
"Lebih-lebih lagi, keputusan mengenai pencalonan Menteri Besar di kalangan Ahli Dewan Undangan Negeri PAS juga dibuat tanpa memaklumkan perkara itu terlebih dahulu kepada ahli Dewan Harian yang lain.
"Luham berpendapat sebarang tafsiran yang membenarkan presiden bertindak hingga ke tahap yang dinyatakan itu adalah bercanggah dengan roh, matan dan niat Perlembagaan PAS," katanya dalam satu kenyataan pada Selasa, lapor therakyatpost.
Tambah beliau, jawatan Presiden PAS berkonsepkan Perlembagaan iaitu kuasa dan peranannya dihadkan dalam Perlembagaan, maka sebarang tafsiran yang keluar dari konsep atau doktrin tersebut amat asing dan tidak boleh dipertahankan.
Mengulas mengenai kenyataan Majlis Syura Ulama (MSU) yang menyokong tindakan Hadi pada 7 September lepas, Kardee berkata mesyuarat Luham semalam juga memutuskan MSU bertindak melampaui kuasanya apabila badan itu membuat keputusan dalam isu yang melibatkan pelantikan Menteri Besar Selangor.
Katanya, kenyataan MSU itu membawa makna Presiden mempunyai kuasa membuat apa-apa keputusan di luar mesyuarat AJK PAS Pusat, sekaligus menjadikan peranan Jawatankuasa Kerja PAS Pusat tidak lagi relevan.
Sebelum ini, Malaysiakini melaporkan Pesuruhjaya PAS Melaka, Adly Zahari menyelar tindakan Abdul Hadi yang membelakangkan keputusan anggota Jawatankuasa PAS Pusat dalam pencalonan menteri besar Selangor.
Beliau menjadi pemimpin PAS kanan pertama yang membuat kritikan secara terbuka dalam hal itu.
"Saya merasa terkilan dan amat bersimpati kepada AJK PAS pusat yang dipinggirkan dalam membuat keputusan berhubung kedudukan MB Selangor," katanya.
Beliau merujuk kepada penglibatan Abdul Hadi menyerahkan dua nama ADUN PKR dan satu nama ADUN PAS untuk jawatan itu.
Adly memberi amaran bahawa langkah itu akan menjejaskan sokongan rakyat kepada PAS.
"PAS Melaka merasakan tindakan itu menghilangkan kepercayaan umum rakyat kepada PAS.
"Imej PAS sebagai gerakan siasah yang memperjuangkan Islam juga akan tercalar," katanya lagi.

MAJLIS PEGUAM & SAIFUDIN ABDULLAH UMPAMA BEROK MENDAPAT BUNGA

Posted: 09 Sep 2014 07:19 AM PDT

SIAPAKAH BEROK MENDAPAT BUNGA?
Komentar YB Datuk A. Rahman Dahlan, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan yang juga Ahli Parlimen dari Kota Belud, Sabah ke atas bekas Ahli Parlimen Temerloh yang tewas, Datuk Saifuddin Abdullah sangat menyentuh minda patriotik saya. Kami sama-sama dari Sabah dan terserlah bahawa Datuk Rahman Dahlan memiliki semangat patriotik dan kasih kepada negara yang lebih tinggi berbanding Datuk Saifudin Abdullah.

Kalaulah orang Sabah lebih hebat jati dirinya kepada Malaysia, berbanding mantan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi itu, anda boleh bayangkan betapa malu malah bencinya kami kepada orang seperti ini. Menyeru orang berpatriotik diri sendiri tidak nampak, kerana bagi saya jika kamu tidak boleh berfikiran sebagai seorang negarawan(bertatanegara), tidak jelas nilai 'national interest' malah seperti kebudak-budakan yang baharu memanjat tangga simpati politik, orang Sabah kata kamu jenis orang 'tiada skul' (tiada sekolah).

Sejak kebelakangan ini, semua orang tahu bahawa Majlis Peguam sering menyokong apa yang kita lihat seperti perjuangan kebebasan mutlak, kebebasan human right, kebebasan menukar agama, kebebasan amalan lgbt dan sebagainya. Mereka seperti Berok mendapat Bunga bilamana mendahului Kerajaan kononnya merekalah yang diamanahkan menyiapkan draf undang-undang untuk menggantikan Akta Hasutan dan mengaku pula telah diserahkan kepada Menteri di Pejabat Perdana Menteri, Nancy Shukri. Si Saifudin Abdullah pula tumpang semangkok hidung tak muncung pipi tersorong-sorong!

Majlis Peguam bagaikan si Kudung mendapat Cincin kerana tidak tahu malu. Mereka berbangga-bangga dengan draf mereka itu, lalu menghebahkannya di laman web mereka kononnya draf Undang-Undang Keharmonian Nasional yang mereka drafkan adalah yang terakhir dan kononnya akan menjadi Rang Undang-Undang yang akan digunapakai oleh pihak Kerajaan. Persoalannya, sejak bila kerajaan memberi mereka elaun dan tugasan untuk menyediakan Rang Undang-Undang? Apa perbezaan Draf dengan Rang? 

KERAJAAN NAFI
Dalam hal ini, YAB TPM TS Muhyiddin berkata beliau belum pun membaca Draf undang-undang yang dikemukakan Majlis Peguam. 

Lihatlah Majlis Peguam betul-betul tidak ada rasa malu malah menghebahkan kepada rakyat kononnya mereka diberi tanggungjawab oleh kerajaan untuk menghapuskan Akta Hasutan walhal TPM sendiri menafikannya.

Malah, YAB TS Muhyiddin Yassin menasihatkan rakyat agar tidak terkeliru atau terpengaruh dengan cadangan yang dikemukakan itu kerana ia bukan Draf undang-undang yang dimuktamadkan oleh kerajaan. 

"Draf undang-undang kerajaan hanya dibuat oleh Jabatan Peguam Negara berpandu pandangan kabinet selepas mengambil kira pandangan semua pihak".  

"Buat masa ini belum ada sebarang keputusan muktamad daripada kerajaan sama ada untuk menghapuskan akta itu dan diganti dengan akta baharu atau meminda akta sedia ada," kata TS Muhyidin Yassin.

Tetapi bagi kita, tiada yang menghairankan kepada Majlis Peguam ini kerana mereka telah sekian lama menunjukkan jati diri mereka pro kepada pembangkang. Sudahkah kamu membaca tulisan Tun Abdul Hamid Mohamad di sini, mantan Ketua Hakim Negara betapa jelek dan buruknya sikap Majlis Peguam yang mempergunakannya untuk mengiakan tindakan mereka suatu masa dahulu.

Ada orang berkata kepada saya, Majlis Peguam ini kelihatannya semua terpelajar tapi mereka sebenarnya sangat bodoh kerana tidak memiliki pemikiran national interest. Samalah juga seperti Datuk Saifudin Abdullah kelihatan sangat bodoh dengan pandangan-pandangan kontranya kepada kerajaan.
AKTA HASUTAN DI SINGAPURA
PEGUAM-PEGUAM SINGAPURA
Peguam-peguam di Singapura nampaknya lebih bijak kerana mempertahankan kerajaan mereka supaya mengekalkan Akta Hasutan dan ISA untuk menjamin keselamatan rakyat dan negara Singapura. Mereka lebih bersifat negarawan, faham hidup bertatanegara dan faham konsep keutamaan kepada negara. Kebodohan sesetengah peguam dalam Majlis Peguam Malaysia ialah mereka tidak dapat membezakan antara kepentingan negara dengan kemahuan politik.

Kesimpulannyamudah, Kerajaan tidak patut mengambil pandangan mereka yang tidak ada national interest, buta sejarah dan lebih memenuhi kepentingan parti pembangkang. Sebaliknya, kerajaan  lebih baik mendengar pandangan-pandangan daripada pakar-pakar perundangan dan sejarah negara yang lebih berkaliber, patriotik dan dan memiliki jati diri yang jelas kepada negara.

Sebagai orang Sabah, saya sangat malu mempunyai seseorang seperti Datuk Saifudin Abdullah di dalam Malaysia. Saya sarankan Datuk Saifudin Abdullah dihantar ke Kursus Perdana anjuran mana-mana agensi/NGO untuk mendalami world view yang betul mengenai kepentingan Akta Hasutan kepada negara. Kursus-kursus mengenai konsep mengutamakan kepentingan negara juga boleh diikuti di pusat kenegaraan China, Jepun dan Korea.

Kebodohan sesetengah pihak di dalam Majlis Peguam, juga Datuk Saifudin Abdullah kerana dia seolah-olah tidak mengetahui bahawa Akta Hasutan bukannya mengenai institusi diraja dan kedudukan istimewa Melayu atau mempertahankan mana-mana kerajaan. 

Akta Hasutan ini sangat jelas untuk mencegah dan mengawal rakyat Malaysia tidak kira Melayu, Cina, India dan sebagainya supaya tidak berlaku lagi tragedi seperti rusuhan 13 Mei 1969. Akta Hasutan tidak juga digunakan kepada mana-mana agama dan kepercayaan mereka. Sesiapa sahaja yang didapati memulakan niat untuk merosakkan keamanan negara dan keselamatan rakyat Malaysia, maka Akta Hasutan adalah jawapan yang paling tepat selepas ketiadaan ISA. Ianya jelas adalah langkah-langkah pencegahan.
MAJLIS PEGUAM ATAU SAIFUDDIN?
TIDAK TAHU MALU
Benar kata Datuk A. Rahman Dahlan bahawa perbuatan Datuk Saifuddin Abdullah yang berkata bahawa Draf Undang-Undang Harmoni Nasional yang ditulis oleh Majlis Konsultatif Perpaduan Negara (NUCC) dengan bantuan Majlis Peguam kononnya bakal menggantikan Akta Hasutan sebagai perbuatan tidak masuk akal. 

Datuk Saifudin Abdullah dan Majlis Peguam bukan sahaja mendedahkan sesuatu yang belum pun dibincangkan di peringkat kerajaan malahan telah mendahului suara rasmi kerajaan. Barangkali kerana Saifudin tidak pernah menjadi Menteri Penuh yang tidak perlu menghadiri mesyuarat Kabinet maka dia menunjukkan kebodohannya yang sebenar.

Betul kata Datuk A. Rahman Dahlan, siapa dia Saifuddin Abdullah dan Majlis Peguam dan NUCC untuk mengumumkan kandungan draf itu kepada umum?

Mereka hanya diberi mandat untuk menerima, mendengar dan membincangkan cadangan-cadangan dan buah fikiran pihak-pihak yang berkepentingan dalam perbincangan tertutup dan selepas itu, mereka dikehendaki untuk menyerahkan rumusan mereka kepada pihak kerajaan untuk diteliti, diperhalusi dan dibincang. 

Sungguh Nampak kebodohan Datuk Saifudin Abdulllah apabila mengatakan bahawa Draf Undang-Undang yang ditulis oleh NUCC dan Majis Peguam itu adalah dokumen Draf Undang-Undang yang akan diangkat ke parlimen. Kerajaan tidak akan berbuat begitu kerana kerajaan akan juga mendengar pandangan daripada pihak selain dari NUCC mengenai cadangan Akta Harmoni Nasional ini sebelum membuat keputusan rasmi.

Selepas itu barulah, pihak Peguam Negara akan menDraf Rang Undang-Undang itu untuk diangkat ke mesyuarat kabinet dan selepas itu dibawa ke parlimen untuk dibahas dan diundi. Jika Rang Undang-Undang Harmoni Nasional belum lagi dibentang dalam mesyuarat kabinet, mengapa Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam serta NUCC pandai-pandai membicarakan isi kandungan deraf rang undang-undang mereka itu di dalam media. Inilah yang dikatakan seperti Berok mendapat Bunga, tidak tahu malu.

Saya bersetuju bahawa tindakan Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam tidak adil dan salah dari segi prosedur. Ianya akan mengelirukan rakyat dan boleh dianggap tidak beretika kerana mereka tidak mempunyai mandat untuk meluahkan isi kandungan cadangan mereka itu kepada umum melalui media massa. 

Oleh itu, kepada Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam berhentilah merujuk kononnya cadangan mereka itu sebagai dokumen terakhir yang akan diangkat ke parlimen. Yang akan menentukan bentuk terakhir dokumen rang undang-undang itu ialah Jemaah Menteri. Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam tidak boleh mendahului kabinet Malaysia.

Datuk Saifudin, sedar dirilah kamu, bahawa kamu bukan Menteri juga bukan siapa-siapa pun? Kamu patut bersimpati dengan tragedi yang sedang menimpa isteri DS Anwar Ibrahim di Selangor, berilah cadangan kamu dalam isu itu? Kamu sedarilah kamu tewas kerana rakyat sudah tidak mahukan kamu lagi, kamu sudah outdated, janganlah kamu anggap diri kamu sebagai pemimpin transformasi yang lebih sudu daripada kuah!

Kepada Majllis Peguam, kamu kembalilah kepada tugas asal kamu, silalah tadbir dan urus peguam-peguam supaya mereka mematuhi etika guaman. Sedarlah bahawa kamu sebagai Majlis Peguam tidak ada pun dalam mana-mana peruntukan penubuhan kamu bertanggungjawab untuk membuat undang-undang negara.Janganlah kamu menjadi hidung tak mancung pipi tersorong-sorong.

ABU AS-SYIFA'
KOTA KINABALU, SABAH.

GEMPAR! Satu Lagi Mesej WhatsApp Dalaman PAS Terbongkar?

Posted: 09 Sep 2014 06:30 AM PDT

Makin kucar kacir PAS dek kerana walaknya pemimpin PAS kepada Anwar Ibrahim. Lihatlah mesej WhatsApp ini....Sampai pengarang lidah rasmi PAS, Harakah pun serang Presiden sendiri, apa dah jadi dengan PAS?

Pemuda Cina Hina Islam Telah Dihukum. Adakah Akta Hasutan Tak Releven?

Posted: 09 Sep 2014 04:56 AM PDT


Seorang pemuda yang menghina Islam telah dijatuhkan hukuman oleh mahkamah hari ini. Pada mulanya dia dituduh di bawah Akta Hasutan tetapi kerana mengaku bersalah, dia telah didakwa di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia.

KUALA LUMPUR, Sept 9 ― A 27-year-old Facebook user was sentenced to one year's jail after he pleaded guilty to making remarks disparaging Islam and the Prophet Muhammad.

Chow Mun Fai was earlier charged with using his "Chow Jack" Facebook account on June 12 to post a Hari Raya Aidilfitri greeting that included the words "devil" and "bak kut teh", a dish containing pork that is forbidden to Muslims.

The charge was proffered under Section 233 (1)(a) of the Communications and Multimedia Act 1998, for posting an offensive comment with intention to hurt the feelings of others.

After hearing arguments from both sides, Sessions Court judge Azman Mustapha ordered Chow to be jailed for one year ― the maximum imprisonment term allowed under Section 233 (3) of the same law.

The penalty under Section 233 (3) is a fine of up to RM50,000 or one year jail or both.
According to Azman, the sentence should serve as both a lesson for Chow and also a reminder to the public to not hide behind the Internet to write comments that could cause anger and disrupt harmony.

Chow's lawyer Ahmad Ridza Mohd Noh had earlier asked for a lighter sentence, pointing out that his client was providing for his parents, both aged 60, with his RM2,000 monthly wage as a site supervisor.

Ahmad Ridza also said that his client suffered from severe gastric problems and tuberculosis.

Chow also regretted his error and his act would "haunt" him for life, the lawyer said.
DPP Suhaimi Ibrahim had argued that "public policy demands a severe sentence to be imposed" in Chow's case.

Suhaimi cited the Federal Constitution's Article 3, which states that Islam is the religion of the federation while other religions may be practiced in peace and harmony.
"The accused's action in disputing or raising sensitive issues about Islam would surely invite response from others," he said, adding that this would destroy the foundation of a peaceful and respectful society based on Article 3.

Suhaimi also said there is a limit to the constitutional right to freedom of expression, and that the court must give a clear message to all social media users that they must be responsible for the consequences of their remarks.

Earlier today, Chow pleaded not guilty to the principal charge under Section 4(1)(c) of the Sedition Act, which prescribes a maximum penalty of RM5,000 fine or three years' jail or both.

Since Chow pleaded guilty to the alternative charge under the CMA, the sedition charge against him no longer applies.

The charges against him were brought following a June 12 police report by Mohamed Fairuz Mohamed Ariff, a supervisor at the Kuala Lumpur Performing Arts Centre (KLPAC) — where Chow was said to have posted the offensive remark.
Sumber: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/facebook-user-jailed-a-year-for-offensive-hari-raya-greeting#sthash.lRduhgo7.dpuf


Lihatlah betapa kukuhnya Akta Hasutan yang mampu membuatkan penghasut mengaku bersalah. Walaupun hukuman penalti RM5,000 tetapi hukuman penjara bagi kesalahan ini sehingga 3 tahun mampu membuatkan penghasut berfikir 2 kali apabila dituduh di mahkamah. Lainlah kalau kerjanya memang menghasut pengikutnya atas pentas ceramah.

Jadi, di mana relevennya draf Akta Keharmonia Nasional yang dicadangkan oleh Saifuddin Abdullah dan rakan-rakannya dalam MKPN dan Majlis Peguam sedangkan tugas mereka hanya mengambil input dari masyarakat. Itu pun jika mereka benar-benar 'ikhlas' dalam memilih rakyat mana yang mereka mahu jumpa. Jika benar mereka telah jumpa semua peringkat dan kumpulan rakyat, kenapa draf yang mereka cadangkan kini mendapat tentangan hebat rakyat?

Kalau tiada angin, masakan pokok bergoyang.

*MyMassa sokong Datuk Rahman Dahlan.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 09 Sep 2014 09:27 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


HATI HATI DENGAN HELAH MINTAK MAAF LAHABAU KETUM .

Posted: 09 Sep 2014 08:04 AM PDT

PASMA DAH MULA CERAMAH HASUT PENYOKONG HENTAM PAS ???

Posted: 09 Sep 2014 03:06 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 09 Sep 2014 09:15 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Memang Wajar Pun "Ustaz" Celup PKR Ini Ditahan

Posted: 09 Sep 2014 07:35 PM PDTWhatsApp Dalaman Ini Dedahkan Azmin Akan Khianati Anwar, Benarkah?

Posted: 09 Sep 2014 09:07 AM PDT

PKR Tarik Diri, Mahu PAS Sokong Wan Azizah Kembali?

Posted: 09 Sep 2014 06:18 AM PDTMasuk Neraka? Nik Abduh Tujukan Ayat Ini Pada Siapa?

Posted: 09 Sep 2014 01:00 AM PDT


Aziz Bari Tentu Terkejut Dengar Kata Kata Anwar Ini

Posted: 08 Sep 2014 10:22 PM PDT

Anwar berkata: "Kemungkinan itu ada. Kita kena bincang ikut proses Pakatan. Ada urusan berkenaan dengan Tuanku (Sultan Selangor) kerana isu Perlembagaan ini bukan hanya naik mahkamah saja" kata Anwar pada 7 Februari 2014

Bukan main lagi, Aziz Bari bercakap dalam forum kendalian parti baru kumpulan Anwarinas semalam. Bercakap pula di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur.
Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur
Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur

Hari ini, semua orang PKR kerana ikutlah apa yang Anwar telah cakap di atas. Usah persalahkan pihak Istana, Anwar sendiri pun mengakui Selangor ada perlembagaan yang tersendiri. Kalau tanya Anwar hari ini, dia akan salahkan pula media yang memetik kata katanya itu. 

Macam itulah perangai Anwar. Rakyat Malaysia yang cerdik takkan nak ikut perangai macam itu juga?

JURI RAKYAT

Posted: 09 Sep 2014 07:42 PM PDT

JURI RAKYAT


9 MASJID TERTUA Di INDONESIA

Posted: 09 Sep 2014 05:14 PM PDT

Di bawah ini ada beberapa bangunan Masjid tertua yang ada di indonesia, semua masjid-masjid ini dibangun di tanah air kita indonesia. Beberapa masjid berikut berumur mulai dari sekitar 700-400 tahun.

1. Masjid Agung Banten (1552-1570)Tahukah kamu jika Masjid Agung Banten ini termasuk masjid tua yang penuh nilai sejarah. Setiap harinya masjid ini ramai dikunjungi para peziarah yang datang tak hanya dari Banten dan Jawa Barat, tapi juga dari berbagai daerah di pulau Jawa.

Masjid Agung Banten terletak di kompleks bangunan masjid di Desa Banten Lama, sekitar 10 km sebelah utara Kota Serang. Masjid ini dibangun pertama kali oleh Sultan Maulana Hasanuddin (1552-1570), sultan pertama Kasultanan Demak. Ia adalah putra pertama Sunan Gunung Jati.

Salah satu kekhasan yang tampak dari masjid ini adalah adalah atap bangunan utama yang bertumpuk lima, mirip pagoda china. Ini adalah karya arsitektur china yang bernama Tjek Nan Tjut. Dua buah serambi yang dibangun kemudian menjadi pelengkap di sisi utara dan selatan bangunan utama.

Di masjid ini juga terdapat komplek makam sultan-sultan banten serta keluarganya. Yaitu makam Sultan Maulana Hasanuddin dan istrinya, Sultan Ageng Tirtayasa, dan Sultan Abu Nasir Abdul Qohhar. Sementara di sisi utara serambi selatan terdapat makam Sultan Maulana Muhammad dan Sultan Zainul Abidin, dan lainnya

Masjid Agung Banten juga memiliki paviliun tambahan yang terletak di sisi selatan bangunan inti masjid agung. Paviliun dua lantai ini dinamakan Tiyamah. Berbentuk persegi panjang dengan gaya arsitektur belanda kuno. Bangunan ini dirancang oleh seorang arsitek belanda bernama Hendick Lucasz Cardeel. Biasanya, acara-acara seperti rapat, dan kajian Islami dilakukan di sini

Menara yang menjadi ciri khas sebuah masjid juga dimiliki Masjid Agung Banten. Terletak di sebelah timur masjid, menara ini terbuat dari batu bata dengan ketinggian kurang lebih 24 meter, diameter bagian bawahnya kurang lebih 10 meter. Untuk mencapai ujung menara, ada 83 buah anak tangga yang harus ditapaki dan melewati lorong yang hanya dapat dilewati oleh satu orang.

Dari atas menara ini, pengunjung dapat melihat pemandangan di sekitar masjid dan perairan lepas pantai, karena jarak antara menara dengan laut hanya sekitar 1,5 km. Dahulu, selain digunakan sebagai tempang mengumandangkan azan, menara yang juga dibuat oleh Hendick Lucasz Cardeel ini digunakan sebagai tempat menyimpan senjata

2. Masjid Al-Hilal Katanga (1603)
Masjid ini dibangun pada tahun 1603 masehi pada masa pemerintahan Taja Gowa-24, Aku Manga'ragi Daeng-Manrabbiakaraeng Lakiung, Sultan Alauddin. Kemudian pada tahun 1605 m, masjid ini benar-benar dirubah untuk diberi nama Masjid Katangka.

Masjid berukuran 14,1 x struktur 14,4 meter dan sebuah bangunan tambahan 4,1 x 14,4 meter. Tinggi bangunan 11,9 meter dan 90 meter dinding tebel, bahan baku dari batu bata dengan atap ubin dan lantai porselen. Lokasi di Katangka, Gowa.

3. Masjid saka tunggal (1288)
Masjid Saka tunggal terletak di Desa Cikakak Kecamatan Wangon dibangun pada tahun 1288 sebagaimana terukir di Guru Saka (Pilar Utama) masjid. Tapi dalam membuat masjid ini lebih jelas ditulis dalam buku-buku kiri oleh para pendiri masjid ini adalah Kyai Mustolih.


Akan tetapi buku-buku ini telah hilang bertahun-tahun yang lalu, Setiap tanggal 27 rajab diadakan ziarah di masjid dan membersihkan makam Kyai Jaro Mustolih. Masjid ini terletak ± 30 km dari kota purwokerto. Disebut saka tunggal untuk membangun tiang yang digunakan untuk membentuk hanya satu tiang (tunggal).

Yang menurut bp. Sopani salah satu pengurus masjid adalah bahwa pilar tunggal melambangkan bahwa ALLAH adalah hanya satu ALLAH swt. Di beberapa tempat terdapat hutan pinus dan hutan lainnya dihuni oleh ratusan monyet jinak dan ramah, seperti di Sangeh Bali.

4. Masjid Mantingan (1559)
Masjid ini merupakan masjid kuno di Desa Mantingan, Kecamatan Tahunan, Jepara, Jawa Tengah. Menurut sejarah, Masjid Mantingan ini didirikan di Kesultanan Demak pada tahun 1559. Didirikan oleh ubin lantai tinggi ditutup dengan cina buatan sendiri, dan juga kereta api-undakannya
http://1.bp.blogspot.com/-SLst4NeX_Hs/Ue1_qDgP4dI/AAAAAAAAASI/44ZwYjACVVI/s1600/Masjid+Mantingan+%25281559%2529.jpg
Semua didatangkan dari Makao. Bubungan atap bangunan gaya termasuk china. Dinding luar dan dalam dihiasi dengan piring tembikar bergambar biru, sedang dinding sebelah tempat imam dan pendeta itu dihiasi dengan relief persegi bergambar margasatwa, dan penari penari diukir di batu kuning tua.

Pengawasan pekerjaan konstruksi masjid ini tak lain adalah Babah Liem Mo Han. Di dalam kompleks masjid terdapat makam Sultan Hadlirin, suami dari Kanjeng Ratu Kalinyamat dan adik ipar Sultan Trenggono, penguasa terakhir Demak. Selain itu ada juga makam Waliullah Mbah Abdul Jalil, yang disebut sebagai nama lain Syekh Siti Jenar.

5. Masjid Wapauwe (1414)
Masjid ini masih terawat dengan baik.Kebanyakan bangunan aslinya juga disimpan beberapa benda warisan seperti drum, tulisan tangan Alquran ', sifat skala batu yang beratnya 2,5 kilogram, dan logam hiasan dan membaca huruf arab di dinding

Masjid juga masih berfungsi sebagai tempat doa sekitar penduduk.Jika drum atau beduk dipukuli, maka suaranya akan terdengar sampai seluruh desa, mengundang orang untuk datang ke masjid untuk jemaat.

kitab suci Alquran tulisan tangan di masjid ini pernah dipamerkan di Festival Istiqlal di Jakarta. Beberapa tambahan baru adalah tempat wudlu, karpet, kipas dan listrik untuk pencahayaan.

6. Masjid Menara Kudus (1549)
Terkadang disebut juga sebagai Mesjid Al Aqsa dan Mesjid Al Manar adalah mesjid yang dibangun oleh Sunan Kudus pada tahun 1549 masehi atau tahun 956 hijriah dengan menggunakan batu dari Baitul Maqdis dari Palestina sebagai batu pertama dan terletak di Desa Kauman, Kecamatan Kota, Kabupaten Kudus, Jawa Tengah.

Masjid Menara Kudus ini berbentuk unik, karena memiliki menara yang serupa bangunan candi. Masjid ini adalah perpaduan antara budaya Islam dengan budaya Hindu. 

7. Masjid ampel (1421)
Masjid ini merupakan sebuah masjid kuno yang berada di bagian utara Kota Surabaya, Jawa Timur. Masjid ini didirikan oleh Sunan Ampel, dan didekatnya terdapat kompleks makam Sunan Ampel.

Saat ini Masjid Ampel merupakan salah satu daerah tujuan wisata religi di surabaya. Masjid ini dikelilingi oleh bangunan berarsitektur tiongkok dan arab.Disamping kiri halaman Masjid Ampel, terdapat sebuah sumur yang diyakini merupakan sumur yang bertuah, biasanya digunakan oleh mereka yang meyakininnya untuk penguat janji atau sumpah.

8. Masjid sultan suriansyah (1526)
Masjid Sultan Suriansyah adalah sebuah masjid bersejarah yang merupakan masjid tertua di Kalimantan Selatan. Masjid ini dibangun pada masa pemerintahan Tuan Guru (1526-1550), Raja Banjar yang pertama masuk islam.Masjid ini terletak di utara Kecamatan Kesehatan, Banjarmasin Utara, Banjarmasin, daerah yang dikenal sebagai Banjar Lama merupakan ibukota Kesultanan Banjar untuk pertama kalinya. Arsitektur tahap konstruksi dan atap tumpang tindih, merupakan masjid bergaya tradisional banjar. Gaya masjid tradisional di banjar mihrabnya memiliki atap sendiri terpisah dengan bangunan utama. Masjid ini dibangun di tepi sungai di Kecamatan Kesehatan.

9. Masjid agung demak (1474)
Masjid ini adalah salah satu mesjid yang tertua di Indonesia. Masjid ini terletak di desa kauman, demak, jawa tengah. Masjid Agung Demak ini dipercayai pernah merupakan tempat berkumpulnya para ulama (wali) penyebar agama Islam, disebut juga Walisongo, untuk membahas penyebaran agama Islam di tanah Jawa khususnya dan Indonesia pada umumnya. Diperkirakan pendiri masjid ini adalah Raden Patah, yaitu raja pertama dari Kesultanan Demak, pada sekitar abad ke-15 masehi.


Masjid Agung Demak ini mempunyai bangunan-bangunan induk dan serambi. Bangunan induk memiliki empat tiang utama yang disebut Saka Guru. Tiang ini konon berasal dari serpihan-serpihan kayu, sehingga dinamai 'saka tatal' bangunan serambi merupakan bangunan terbuka. Atapnya berbentuk limas yang ditopang delapan tiang yang disebut saka majapahit.

Di dalam lokasi kompleks Masjid Agung Demak, terdapat beberapa makam raja-raja Kesultanan Demak dan para abdinya. Di sana juga terdapat sebuah museum, yang berisi berbagai hal mengenai riwayat berdirinya Masjid Agung Demak.

MISTERI RUMAH KANTHIL KOTA GEDE

Posted: 09 Sep 2014 02:19 AM PDT


Rumah Kanthil atau sering disebut Omah Kanthil oleh kebanyakan warga Kotagede adalah rumah kosong yang menjadi dikenal oleh wisatawan lokal maupun mancanegara setelah on air dalam acara uji nyali "Dunia Lain" di Trans TV.
Saat kita menyusuri jalan Modorakan Kotagede, yaitu arah dari pasar Kotagede ke barat, kita akan melihat sebuah pintu kuno di sebelah kanan jalan kurang lebih 200 meter setelah kita beranjak dari Pasar Kotagede. Pintu di sisi utara Jalan Mondorakan itu dari luar hanya tampak seperti pintu garasi dari kayu yang sudah usang. Tidak tampak ada yang menarik dari pintu itu, apa lagi yang berada di balik pintu itu kira-kira. Pintu kayu lapuk tersebut terdiri dari dua daun pintu yang masing-masing lebarnya sekitar dua meter, cukup besar memang. Pada salah satu daun pintu terdapat sebuah pintu kecil, sehingga tepat jika disebut dengan pintu yang berpintu. Pintu itulah yang digunakan sebagai jalan keluar masuk ketika pintu utama ditutup.
Jika kita mencoba masuk, selepas dari pintu besar tadi terbentang jalan tanah selebar sekitar empat meter yang dibatasi oleh dinding bangunan di kedua sisinya. Jalan itu tidak panjang, sekitar lima belas meter saja, dan di ujungnya telah menanti dengan angkuhnya sebuah menara penerima/penerus sinyal salah satu operator telepon seluler berikut pagar kelilingnya yang begitu masif. Dari ujung jalan ini, untuk terus menuju ke utara harus terlebih dahulu mengitari pagar menara itu. Tepat di sisi utara pagar menara berdiri sebuah rumah tua yang jelas tidak lagi ditinggali.
Rumah tua itu saat ini letaknya memang sudah sangat terbuka. Di samping dan belakangnya langsung berbatasan dengan rumah penduduk, selain bagian depan rumah yang telah berubah menjadi menara tadi (menara itu menempati lahan bekas pendapa rumah tua itu). Namun begitu, terasa nuansa yang lain ketika mencoba mendekati rumah tua itu, apa lagi mencoba masuk ke dalamnya. Memang, menurut warga Kota Gede, rumah yang dikenal dengan nama Rumah Kanthil itu ada "penunggunya" yang dikenal dengan nama Barowo. Keangkeran rumah tua itu sudah begitu dikenal oleh warga kawasan yang sudah sangat akrab dengan organisasi Islam besar bernama Muhammadiyah itu.
Sejak sekitar hampir 5 tahun yang lalu Rumah Kanthil ini semakin populer, tidak hanya di kalangan warga Kota Gede saja, tetapi juga warga Yogyakarta pada umumnya, bahkan kota-kota lain di Jawa. Menariknya, menurut M. Natsir dari Yayasan Kanthil Kotagede, sempat ada rombongan dari luar kota Yogyakarta yang datang ke Kotagede mencarter bus wisata hanya untuk mencari Rumah Kanthil ini. Hal ini tidak lepas dari peristiwa ketika Rumah Kanthil dipakai sebagai lokasi pengambilan gambar acara reality show yang populer dengan uji nyalinya, yaitu "Dunia Lain" yang ditukangi oleh Trans TV. Tak ayal lagi, banyak orang yang semakin penasaran dengan Rumah Kanthil. Kedatangan rombongan "turis" tadi menjadi salah satu dampak nyatanya.

Sejarah Omah Kanthil
Kawasan Kanthil berada sekitar 230 meter di barat laut Pasar Kotagede. Persisnya di RT 49, RW 10 Kampung Trunojayan. Nama Kanthil diambil dari nama pohon kanthil (Michelia champaka) yang pernah tumbuh di sana. Pohon kanthil ini tumbuh besar, sehingga banyak dikeramatkan orang. Di dekat pohon kanthil, ada sebuah lumpang dari batu hitam. Sama seperti pohon kanthil, lumpang itu pun dikeramatkan warga. Ada yang percaya, orang yang kakinya lumpuh jika dimandikan di lumpang tersebut bakalan bisa sembuh.
Pemilik Rumah Kanthil adalah Karto Jalal, atau sebagian warga lebih mengenalnya dengan Karto Kanthil. Ia adalah seorang saudagar kaya di Kotagede. Usaha yang digelutinya adalah batik. Ketika batik Kotagede mengalami masa keemasan di tahun 1940-1960, Karto Kanthil pun mendulang untung. Kala itu, harga jarik amat mahal. Orang rela menukarkan tanahnya yang seluas ratusan meter dengan dua atau tiga potong kain jarik. Tak heran, rumah dan tanah Karto Kanthil pun terserak di segala pelosok Kotagede.
Kalau Karto Kanthil mempunyai hajatan menikahkan anaknya, pestanya tujuh hari tujuh malam. Pengantinnya diarak keliling Pasar Kotagede. Pengantin laki-lakinya mengendarai kuda. Pengantin perempuannya naik tandu hias yang dipikul empat orang lelaki. Keluarga yang lain mengendarai kereta kuda hias. Sedangkan anak-anak yang mengiringi naik kremun (tandu kecil), di belakangnya barisan umbul-umbul, rontek bertugas sebagai pramuladi pun pria-pria pilihan, gagah-gagah berkulit kuning langsat. Pemuda-pemuda itu diambil dari kampung-kampung di Kotagede yang tergabung dalam paguyuban Susilo Mudho.
Setelah tahun 1960, usaha batik di Kotagede surut drastis, termasuk juga usaha milik Karto Kanthil. Beberapa puluh tahun kemudian, tanah-tanah Karto Kanthil satu demi satu dijual oleh ahli warisnya. Malah, untuk mencukupi kebutuhan hidup sehari-hari, tak jarang ahli waris menjual murah barang-barang yang masih tersisa, seperti tempat tidur besi, tanggem, daun jendela, dandang, soblok, almari, dan aneka barang remeh temeh lainnya.
Di sekitar tahun 1990 an, salah seorang menantu Karto Kantil pernah mengeluh, bahwa beberapa tanah miliknya telah dipakai oleh pemerintah tanpa seijin dirinya. Malah, di tanah yang menurut menantu tersebut adalah miliknya, telah didirikan bangunan gedung kantor pemerintah. Salah satunya adalah Balai Diklat PU di timur jembatan Winong, Kotagede. Menantu Karto Kantil tersebut mengaku pernah mengurusnya, namun karena tiadanya bukti legal formal tertulis, sang menantu tersebut akhirnya kalah.
Sebagai ruang publik, tak banyak jejak yang bisa dilacak dari pendapa Kanthil. Selain pernah menjadi tempat ibadah sholat tarawih pengajian anak-anak Komariyah Masjid Perak, pendapa Kanthil jarang sekali dimanfaatkan untuk kepentingan publik.
Nasib tragis pendapa Kanthil punya kisah tersendiri. Waktu itu di tahun 1990-an, seorang menantu dari Karto Kanthil sedang punya hajat menjual pohon mangga. Karena tukang tebangnya kurang perhitungan, ranting besar pohon itu menimpa pendapa Kanthil yang ada di dekatnya. Akibatnya, pendapa Kanthil pun miring. Karena tidak punya biaya untuk mengembalikan pendapa seperti semula, pendapa Kanthil itu dibiarkan miring dalam waktu yang lama. Keadaan ini diterkam makelar pendapa. Benar saja. Tak sampai hitungan tahun, pendapa Kanthil pun tercerabut dari tempatnya.
Kini, kawasan Kanthil telah sangat berubah. Rumah tanpa induk semang itu sedang menunggu kehancurannya. Kelabang, cacing, kalajengking, dan dhemit kini tinggal di sana. Karena dikenal angker, Rumah Kanthil pun pernah dipakai sebagai lokasi pengambilan gambar acara "Dunia Lain", yang ditayangkan oleh sebuah televisi swasta nasional.

Misteri Mahluk Humanoid Ningen

Posted: 09 Sep 2014 01:36 AM PDT


Laut yang luas dengan kedalaman yang misterius memungkinkan bagi banyak mahluk-mahluk untuk hidup tanpa pernah terlihat oleh manusia. Meskipun ada yang menyangkal bahwa jauh di kedalaman samudera ada mahluk-mahluk raksasa yang belum diketahui, namun kemungkinan untuk mahluk seperti itu selama ini tersembunyi dari manusia tetap ada. selama hampir 20 tahun tahun terakhir, rumor telah beredar di Jepang tentang keberadaan mahluk besar misterius berbentuk humanoid yang menghuni perairan es Antartika.


Ningen?

Mahluk tersebut kabarnya dalam beberapa kesempatan telah diamati oleh awak kapal "Penelitian paus" yang dioperasikan pemerintah. Mahluk misterius tersebut yang kemudian disebut "Ningen" (berarti "manusia" dalam bahasa jepang) dikatakan sepenuhnya berwarna putih dengan panjang sekitar 20 sampai 30 meter. Saksi mata menggambarkan mereka memiliki bentuk mirip manusia, seringkali terlihat kaki, lengan, dan tangan bahkan lima jari. Kadang-kadang mereka digambarkan memiliki sirip atau seperti duyung dengan ekor besar dan bukannya kaki. Satu-satunya fitur wajah yang terlihat adalah mata dan mulut.
Menurut sebuah laporan, awak kapal penelitian paus mengamati apa yang awalnya mereka pikir adalah kapal selam asing dari kejauhan. Ketika mereka mendekat, kemudian menjadi jelas bahwa benda tersebut bukanlah buatan manusia – itu mahluk hidup. Makhluk itu kemudian dengan cepat menghilang di bawah air.


Ningen?

Sebagian besar informasi mengenai keberadaan Ningen dapat ditelusuri kembali ke serangkaian posting di forum 2channel, ditulis oleh seseorang yang mengaku dirinya adalah seorang teman dari orang teman yang bekerja pada kapal "Penelitian paus" milik pemerintah jepang. (Baca teks Jepang penuh dari cerita asli yang pertama kali muncul di sebuah forum 2channel.)


Ningen?

Postingan tersebut kemudian menjadi sangat populer dan menarik perhatian banyak pembaca dari luar komunitas 2channel, dan majalah MU, sebuah majalah Jepang yang khusus menyajikan artikel mengenai fenomena paranormal, pada edisi November 2007, menampilkan artikel tentang humanoids Antartika tersebut.
Artikel ini berspekulasi tentang kemungkinan makhluk tak dikenal yang menghuni laut selatan, dan juga menambahkan sebuah screenshot dari Google Maps yang menunjukkan apa yang tampak seperti Ningen di Samudera Atlantik Selatan di lepas pantai Namibia.


Dari Google Maps

Sampai saat ini, tidak ada bukti kuat telah disajikan untuk mengkonfirmasi keberadaan Ningen. Pemerintah Jepang diyakini menyimpan catatan detail dari penampakan ningen, namun mereka tidak menginformasikannya kepada publik dan telah memerintahkan beberapa saksi mata untuk tetap diam.

Penampakan Ningen tampaknya terjadi paling sering pada malam hari, membuat mereka semua lebih sulit untuk foto. Dalam gambar diam, cryptids laut tersebut kebanyakan hanya terlihat seperti gunung es, meskipun dikatakan bahwa mereka sangat halus, kulit seperti kulit manusia dapat dilihat ketika foto-foto diperbesar.
Tapi bagaimanapun, tidak ada foto-foto meyakinkan dari yang telah beredar luas di publik, baik karena mereka memang tidak ada atau karena, seperti beberapa pihak berpendapat, pemerintah tidak ingin mengundang perhatian yang berlebihan dari publik yang dapat merusak reputasi ilmiah dari program penelitian ikan paus.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 09 Sep 2014 03:31 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Foto gebu Siti Saleha undang komen lucah peminat

Posted: 09 Sep 2014 08:01 AM PDT

Apa dah jadi dengan sebahagian pengikut Siti Saleha di laman Instagram peribadinya? Ada yang suka berfikiran lucah dan negatif sehingga sekeping foto seksi pelakon itu duduk di batang pokok besar pun boleh dijadikan bahan lucah melampau.

Kalau dipandang sekali imbas, tiada yang pelik dengan gambar yang dikongsikan namun oleh kerana Siti Saleha duduk di antara dua batang pokok besar, fikiran segelintir pengikutnya berimaginasi yang bukan-bukan.

Buktinya, korang boleh baca screenshot komen-komen di bawah yang amat tidak sesuai dibaca oleh golongan kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun.(Video) Zaquan Adha Cemburu Gandingan Ayu Raudhah & Iqram Dinzly?

Posted: 09 Sep 2014 06:01 AM PDT

Satu lagi kes cemburu dengan lakonan pasangan dalam filem. Jika sebelum ini kita semua dengar akan kisah Diana Danielle yang cemburukan Nora Danish bersama Farid Kamil, kini giliran si suami pula cemburukan isterinya.

Namun bukanlah Farid Kamil, tetapi Zaquan Adha yang merupakan suami kepada Ayu Raudhah yang terlibat dengan filem yang bakal ke pawagam Lagenda Budak Setan 3: Kasyah. Dalam filem tersebut, Ayu Raudhah berlakon bersama Farid Kamil, Maya Karin, Iqram Dinzly dan ramai lagi.
 
Menerusi akaun Twitter beliau hari ini, Zaquan Adha meluahkan rasa tidak puas hati melihat isteri beliau 'diperlakukan sebegitu' dalam filem tersebut dan terus mengeluarkan arahan yang isterinya itu tidak akan terlibat lagi dengan mana mana penggambaran.
#03 Mengamuk Di Twitter, Zaquan Adha Cemburu Gandingan Ayu Raudhah & Iqram Dinzly - ROTIKAYA
Kenyataan Zaquan Adha itu menarik perhatian Iqram Dinzly dan gandingan Ayu Raudhah dalam filem itu membalas kenyataan tidak puas hati itu dengan mengatakan berlakon di layar perak tidak sesekali sama dengan bermain bola sepak — merujuk kepada kerjaya Zaquan Adha.
#02 Mengamuk Di Twitter, Zaquan Adha Cemburu Gandingan Ayu Raudhah & Iqram Dinzly - ROTIKAYA
#01 Mengamuk Di Twitter, Zaquan Adha Cemburu Gandingan Ayu Raudhah & Iqram Dinzly - ROTIKAYA
Apa cerita? (rtky/m)


Habis rompak, dipaksanya pulak 'kulum'...

Posted: 09 Sep 2014 04:00 AM PDT

KOTA BHARU - Padah merompak dan memaksa mangsanya melakukan seks oral, seorang penjual sayur dihukum penjara 20 tahun dan dikenakan 10 sebatan rotan oleh mahkamah sesyen, di sini, petang tadi.

Tertuduh, Amran Yunus, 36, dari Kampung Chica, di sini, dihukum selepas mengaku bersalah di hadapan Hakim, Mohd Yusoff Yunus.

Tertuduh didakwa pada tuduhan pindaan merompak wanita yang berusia 29 itu dengan mengambil wang tunai RM50, seutas gelang emas; lokat emas dan kunci kereta jenis Suzuki Swift di ladang kelapa sawit di Batu Jong, Kuala Krai, antara jam 7.20 dan 9 pagi, 4 Mei 2014.

Sebelum itu, mangsa behenti di sebuah stesen minyak menyedari salah satu daripada tayar keretanya pancit.

Tertuduh kemudian mendekati mangsa dan menawarkan bantuan untuk menunjukkan kedai tayar, namun kedai yang ditunjukkan tutup.

Tertuduh kemudian menawarkan bantuan untuk membaikinya, namun tiba-tiba mangsa ditarik dan diikat pada kerusi belakang kereta.

Dia kemudiannya memaksa mangsa melakukan oral seks. Enggan melakukannya, tertuduh bertindak mencurahkan gam ke dalam telinga dan memukul mangsa di mata serta perut.

Mangsa ditinggalkan di kawasan itu selepas barangan berharga diambil.

Pada prosiding itu, peguam bela, Mohd Faizal Abdul Rahman merayu hukuman tertuduh diringankan dengan mengambil kira tertuduh yang mempunyai lima anak serta isteri, namun Timbalan Pendakwa Raya negeri, Ahmad Salam Yusof memohon mahkamah menjatuhkan hukuman berat.

"Jenayah yang dilakukan tertuduh sangat serius. Saya mohon mahkamah mengambil kira kepentingan awam melebihi kepentingan diri tertuduh. Mohon juga supaya mahkamah mempertimbangkan trauma yang dialami mangsa seperti mana laporan perubatan daripada pihak hospital," katanya

Walau dihina, PKR beri laluan PAS bertanding PRK Pengkalan Kubor

Posted: 09 Sep 2014 02:01 AM PDT

Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hari ini mengumumkan parti itu memberi laluan kepada calon PAS untuk bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Kubor pada 25 September ini.

Dr Wan Azizah berkata, keputusan tersebut dibuat atas dasar bertolak ansur dan kesepakatan sesama parti komponen Pakatan Rakyat (PR) walaupun kerusi tersebut ditandingi mereka pada dua pilihan raya lalu.

"PKR memutuskan untuk memberi laluan kepada calon PAS bertanding Pilihan Raya Kecil Pengkalan Kubur, mengambil kira perlunya sesama kita ini bertolak ansur, saling memahami dan berjiwa besar," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Minggu lepas Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengkritik Dr Wan Azizah secara terbuka dan mempersoalkan kelayakan beliau sebagai calon menteri besar Selangor.
Bagaimanapun, Dr Wan Azizah menekankan lawan utama mereka ketika ini adalah Umno dan Barisan Nasional (BN), bukannya bercakaran antara satu sama lain dalam Pakatan Rakyat (PR).

"Saya percaya kita perlu kembali kepada hasrat rakyat agar Pakatan Rakyat terus menumpukan usaha menggembleng semula tenaga rakyat berhadapan Umno dan BN," katanya.

Beliau berkata, isu semasa yang dihadapi rakyat ketika ini lebih penting, antaranya isu kenaikan harga barang dan penggunaan Akta Hasutan secara besar-besaran terhadap ahli politik PR, ahli akademik dan wartawan.

"Rakyat kini berdepan dengan kenaikan harga minyak yang saya jangka akan diumumkan sebelum Belanjawan 2015, pengenalan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) menjelang April 2015, tangkapan dan pelbagai tindakan undang-undang khususnya di bawah Akta Hasutan selain adu domba perkauman dan keagamaan yang berterusan.

"Untuk berdepan dengan Umno dan BN secara berkesan, keutuhan dan kesepakatan dalam PR perlu dipertahankan agar kita bersatu menentang Umno/BN," katanya.

PRK Pengkalan Kubor diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Noor Zahidi Omar, 57, pada 20 Ogos lepas.

Pada Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13), Noor Zahidi yang mewakili BN mengalahkan calon PKR Saharun Ibrahim dan calon Bebas Izat Bukhary Ismail Bukhary dengan majoriti 1,736 undi.

PKR pada awalnya menyatakan hasrat untuk bertanding di kerusi tersebut, bagaimanapun PAS Kelantan berkeras berkata kerusi tersebut hanya dipinjamkan kepada PKR.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 13 September ini sebagai tarikh penamaan calon manakala hari pengundian pada 25 September. – 9 September, 2014.

Pelakon Wanita Bunuh Suami Selepas Dipaksa Berlakon Dalam Filem Lucah

Posted: 08 Sep 2014 11:34 PM PDT

SEORANG aktres naik berang sehingga membunuh suaminya yang memaksa dia untuk berlakon dalam filem lucah bagi menjelaskan hutang perniagaan, lapor Makkal Osai.

Aktres Shruti Chandralekha,22, dari Bangalore ditahan kerana membunuh suaminya, Peter Prinzo,35.

Menurut akhbar tersebut, selain Chandralekha yang merupakan pelakon beberapa filem Tamil dan Kannada, polis turut menahan dua orang disyaki bersubahat dengan kes pembunuhan ini pada Januari lalu.

Mereka menanam mayat itu di Palayamkottai di daerah Tirunelveli.

Dilaporkan bahawa Prinzo telah meminjam wang dengan kawannya untuk memulakan perniagaan secara online.

Bagaimana pun perniagaannya itu gagal dan dia berada dalam tekanan seterusnya memaksa Chandralekha berlakon dalam filem lucah.

Pihak polis membuat tangkapan sejurus abang mangsa membuat laporan mengenai kehilangannya.

Abaikan maklumat palsu kejadian tsunami di utara semenanjung - Jabatan Meteorologi

Posted: 08 Sep 2014 11:19 PM PDT

ALOR SETAR: Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM) meminta orang awam mengabaikan sebarang maklumat palsu yang tersebar di media sosial berkaitan kejadian tsunami yang dilaporkan bakal melanda kawasan pantai sekitar utara semenanjung.

JMM melalui laman rasmi Facebooknya berkata, pihaknya sedang menjalankan latihan komunikasi Exercise Indian Ocean Wave (IOWAVE) 2014 pada hari ini dan esok.

IOWAVE membabitkan kerjasama dengan Majlis Keselamatan Negara (MKN), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Aziz Bari dakwa Sultan S'ngor langgar perlembagaan

Posted: 08 Sep 2014 10:31 PM PDT

Pakar Perlembagaan Aziz Bari berpendapat pihak istana Selangor melanggar perlembagaan apabila meminta meminta setiap parti komponen Pakatan Rakyat untuk mengemukakan tiga nama untuk Sultan Sharafuddin Idris Shah pertimbangkan sebagai menteri besar.

Bekas pensyarah undang-undang itu berkata tindakan baginda bercanggah dengan sistem demokrasi yang diamalkan di negara ini.

DAP sembah ampun pada Sultan Selangor

Posted: 08 Sep 2014 10:15 PM PDT

SHAH ALAM – DAP hari ini memohon ampun kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah kerana parti itu telah menyebabkan tuanku berasa dukacita terhadap keputusannya mengemukakan hanya satu nama iaitu Adun Kajang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar baharu.

Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng bagaimanapun berkata, meskipun parti itu gagal memenuhi permintaan tuanku supaya mengemukakan lebih dua nama bagi jawatan itu, namun pihaknya sentiasa setia dan mempertahankan institusi Raja Berperlembagaan itu.

"Saya ingin memohon ampun kepada Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor kerana telah menyebabkan tuanku merasa dukacita terhadap keputusan parti DAP mengemukakan nama Adun Kajang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sahaja sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baharu.

"Keputusan DAP itu telah dicapai selepas rundingan dengan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa ia mengikut konvensyen yang dituruti sebelum ini berkaitan dengan lantikan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor pada 2013," katanya dalam satu kenyataan medianya, hari ini.

Semalam, Sultan Selangor melalui Setiausaha Sulitnya menzahirkan rasa dukacita dengan tindakan PKR dan DAP yang ingkar dengan titah baginda supaya parti-parti dalam PR mengemukakan lebih dua nama bagi calon jawatan menteri besar.

Datuk Mohamad Munir Bani berkata, tindakan PKR dan DAP itu menggambarkan kebiadaban kepada institusi raja dan merupakan satu perbuatan derhaka kepada titah baginda.

Menurutnya, Sultan Sharafuddin telah menerima senarai calon menteri besar daripada ketiga-tiga parti dalam PR namun hanya Pas yang akur titah baginda dengan menyenaraikan tiga nama.

Mengulas lanjut, Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan berkata, DAP akan berunding dengan Ketua Pembangkang itu berkenaan dengan titah Sultan Selangor terbaru itu secepat mungkin.

"DAP mengulangi kesetiaan kepada institusi Raja Berperlembagaan yang tidak berbelah bagi dan akan berunding dengan YB Datuk Seri Anwar Ibrahim tentang titah Tuanku DYMM Sultan Selangor yang terkandung dalam kenyataan akhbar oleh Setiausaha Sulit Tuanku," katanya lagi.

Gadis hamil luar nikah gugur kandungan dalam balai polis

Posted: 08 Sep 2014 08:01 PM PDT

Gambar hiasan
Riyadh: Seorang wanita Syria yang hamil selepas menjalin hubungan sulit dengan kekasihnya bertindak luar jangkaan apabila menggugurkan kandungannya ketika ditahan di dalam lokap polis untuk mengelak didakwa.

Wanita itu yang sudah bercerai ditahan selepas dilihat bersama seorang lelaki. Hasil pemeriksaan mendapati dia hamil, lapor akhbar al Watan.

"Dia ditahan dalam lokap sementara menanti perbicaraannya, namun menggugurkan kandungan itu.

"Mungkin dia menganggap dapat mengelak daripada dibicarakan dan menyangka pihak polis tidak tahu perbuatannya," lapor akhbar itu.

Wanita itu kemudian dibawa ke hospital dan bakal menghadapi tuduhan mengadakan hubungan sulit serta membunuh anak dalam kandungannya. - Agensi.

8 kekesalan rakyat dan penyokong Pas

Posted: 08 Sep 2014 07:35 PM PDT

KUALA LUMPUR 8 Sept. - Seorang ulama Pas hari ini 'memulangkan paku buah keras' kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) berikutan tindakan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad yang menyatakan kekesalan terhadap sikap Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam kemelut Menteri Besar Selangor.

Ketua Dewan Ulama Pas Pahang, Mokhtar Senik secara keras membidas semula kenyataan berkenaan dengan menyenaraikan lapan kekesalan rakyat dan penyokong Pas terhadap parti itu dalam kemelut tersebut.

Beliau berkata, mereka kesal kerana PKR mempermainkan mandat rakyat dengan mengosongkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang tanpa sebab bagi membolehkan pilihan raya kecil diadakan di kawasan berkenaan.

"Kami kesal dengan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengatakan `Langkah Kajang' tiada kaitan dengan pertukaran Menteri Besar tetapi berlaku sebaliknya dan tindakan PKR mencipta projek `Langkah Kajang' tanpa persetujuan Pas serta komponen pakatan pembangkang," katanya menerusi status Facebook beliau hari ini.

Nik Nazmi dilaporkan meminta Abdul Hadi menarik balik kenyataannya yang mendakwa Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail tidak berkebolehan untuk menjadi Menteri Besar Selangor.

Beliau turut kesal dengan kenyataan berkenaan dan mahu Abdul Hadi menghormati keputusan Jawatankuasa Pas Pusat dan Majlis Pimpinan Pakatan yang meletakkan Wan Azizah sebagai calon tunggal bagi jawatan berkenaan.

Mokhtar berkata, rakyat dan penyokong Pas juga kecewa terhadap penipuan Anwar dan Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail yang menyebut mereka sudah berbincang dengan Abdul Hadi di Terengganu tentang nama calon Menteri Besar Selangor tetapi sebenarnya memaksa Presiden Pas itu menandatangani surat sokongan kepada satu nama sahaja iaitu Wan Azizah.

Dakwanya, perkara lain yang dikesalkan adalah penipuan PKR yang menyebut bahawa Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah mengkhianati wang rakyat tetapi sehingga kini gagal membuktikan fitnah tersebut.

"Kami juga kesal dengan PKR apabila masih gagal menyatakan bukti penafian terhadap 'Dokumen Langkah Kajang' yang tersebar sebelum ini yang dianggap mengkhianati Pas. Hari ini sudah masuk hari ke-19 dokumen tersebut tersebar,'' ujarnya.

Tambah beliau, sikap 'lidah bercabang' Anwar dan Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli yang mengatakan bahawa Pas berkehendakkan Tengku Razaleigh Hamzah menjadi Perdana Menteri sedangkan mereka terlebih dahulu berjumpa Ahli Parlimen Gua Musang itu tetapi gagal juga dikesali oleh penyokong Pas.

Selain itu katanya, mereka kesal dengan sikap PKR tidak menghormati konsensus pakatan pembangkang yang bersetuju menjunjung institusi beraja berikutan masih berdegil mengikuti arahan istana Selangor dalam isu penggantian Menteri Besar.

Utusan

PKR, DAP kena ingat 'Pas kakak tua'

Posted: 08 Sep 2014 07:19 PM PDT

KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengingatkan PKR dan DAP supaya jangan memaksa parti itu mengikut telunjuk mereka.

Menurut beliau, tidak ada hak bagi mana-mana parti untuk paksa parti lain buat sesuatu, apa lagi mendesak presiden sebuah parti yang lain menarik balik kenyataannya.

"Mereka tidak ada hak untuk buat begitu. Kita tiga parti yang berpakat melawan Umno. Pas adalah 'kakak yang tua' (parti yang paling lama), sudah ada dari 1951 lagi. Orang Pas ada pengalaman yang begitu banyak sebelum orang (parti) lain," tegasnya.

Semalam, Ketua AMK, Nik Nazmi Nik Ahmad mendesak Abdul Hadi menarik balik kenyataannya yang menyifatkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak layak memikul tanggungjawab sebagai Menteri Besar Selangor baharu sebagai sebab penolakan Pas terhadap pencalonan Presiden PKR itu.

Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua pula mempersoalkan kemampuan Abdul Hadi sendiri atas kegagalan mempertahankan penguasaan Pas di Terengganu pada pilihan raya 2004 selain melantik pengganti Tan Sri Azizan Abdul Razak ketika Menteri Besar Kedah itu terlantar sakit.

Namun, Nik Aziz mempertahankan Abdul Hadi yang menurut beliau, tidak membuat keputusan itu bersendirian.

tun faisal dot com

Posted: 09 Sep 2014 01:35 PM PDT

tun faisal dot com


#AktaHasutan: Rahman @MPKotaBelud sanggah kenyataan syok sendiri @SaifudinAbd

Posted: 08 Sep 2014 06:37 PM PDT

*Nota: Majlis Konsultansi Perpaduan Negara (MKPN) merupakan satu lagi organisasi yang tidak mempunyai sebarang peranan jelas dan dianggotai oleh ahli-ahli yang tidak mewakili kehendak sebenar majoriti rakyat Malaysia, terutama golongan Muslim sebenar dan majoriti kaum Melayu. Keanggotaan MKPN wajar dirombak dan digantikan dengan yang lebih mewakili suara majoriti rakyat Malaysia.

Daripada posting FB Datuk Abdul Rahman Dahlan

Saya kurang bersetuju dengan sahabat saya Datuk Saifuddin Abdullah, Pengerusi Global Movement of Moderates yang dipetik berkata bahawa rang undang undang Harmoni Nasional yang ditulis oleh Majlis Konsultatif Perpaduan Negara dan dibantu oleh Majlis Peguam Malaysia, bakal menganti Akta Hasutan. Beliau dan Majlis Peguam Malaysia juga didapati telah mendedahkan kandungan deraf itu kepada umum.

Pertamanya, Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam serta NUCC tidak pernah diberi mandat oleh kerajaan untuk mengumumkan kandungan deraf itu kepada umum. Mereka hanya diberi mandat untuk mendengar dan membincangkan cadangan-cadangan dan buah fikiran pihak-pihak yang berkepentingan dalam perbincangan tertutup dan selepas itu, mereka dikehendaki untuk menyerahkan rumusan mereka kepada pihak kerajaan untuk diteliti, diperhalusi dan dibincang.

Adalah salah bagi mereka untuk mengatakan bahawa rang undang-undang yang ditulis oleh NUCC yang dibantu oleh Majis Peguam itu adalah dokumen rang undang-undang yang akan diangkat ke parlimen.

Kerajaan tidak akan berbuat begitu kerana kerajaan akan juga mendengar pandangan daripada pihak selain dari NUCC mengenai cadangan Akta Harmoni Nasional ini sebelum membuat keputusan rasmi.

Selepas itu barulah, pihak Peguam Negara akan menderaf rang undang-undang itu untuk diangkat ke mesyuarat kabinet dan selepas itu dibawa ke parlimen untuk dibahas dan diundi.

Yang keduanya, sebagai anggota jemaah menteri, saya boleh sahkan bahawa setakat artikel ini ditulis, rang undang-undang Harmoni Nasional belum lagi dibentang dalam mesyuarat kabinet. Oleh sebab itu. Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam serta NUCC tidak boleh membicarakan isi kandungan deraf rang undang-undang mereka itu di dalam media.

Itu tidak adil dan salah dari segi prosedur. Ia juga boleh mengelirukan rakyat dan boleh dianggap tidak beretika kerana mereka tidak mempunyai mandat untuk meluahkan isi kandungan cadangan mereka itu kepada umum melalui media massa.

Saya amat berharap agar Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam berhenti untuk merujuk kononnya cadangan mereka itu sebagai dokumen terakhir yang akan diangkat ke parlimen. Yang akan menentukan bentuk terakhir dokumen rang undang-undang itu ialah jemaah menteri. Datuk Saifuddin dan Majlis Peguam tidak boleh mendahului kabinet Malaysia.

Terima kasih.

Duke of UMNO

Posted: 09 Sep 2014 01:30 PM PDT

Duke of UMNO


MUSLIMAT PAS SERTAI "GUSTI BERIRAMA"..??? BIAQ BETOIIII....?!

Posted: 09 Sep 2014 06:17 AM PDT


Semalam kita dah ikut sikit la perkembangan "Ustazah Segera" kita yang sorang tu... khabarnya nak kahwin lagi buat kali ketiga.. Alhamdulillah... teruskan..teruskan... harap kali ni kekal la hingga ke akhir hayat...

Tapi ni kita nak cerita sikit pasal ustazah-ustazah PAS kita ni... 

Khabarnya dah join "bergusti" sakannnnnn...! Heh! Jangan la bergusti... please.. tak mau la sat lagi terlondeh abih segala pekung busuk yang tersembunyi di sebalik tudung labuh ustazah-ustazah tuuu...

 

Betoi ka depa "bergusti"? Cuba check kat sini betoi ke tidakkk...

Macam tu rupanya Muslimat PAS ni noooo.. dulu bukan main lagi... demi politik depa sanggup tutup pekung.. hat yang tolak Islam pun depa ngaku sedara... hat yang tali barut yahudi pun depa sanggup mati bersama...

Sekarang ni baru nak dedah apa yang ada dalam hati tu? Awat tak dedah sebelum ni? Takut Anwar suruh PAS pecat macam Hasan Ali tu? Orang PAS kat bawah ni dah lama sebut dahhh.. hat PAS kat atas tu ja dok sembunyi sakannnnn...

Nah amikkkk..! Heh! Kena buku dengan ruas... awat tak rasa? Heh!

Apa Yang Tersirat

Posted: 09 Sep 2014 01:28 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Kemelut MB Selangor: Siapa Pengkhianat? Nik Abduh

Posted: 09 Sep 2014 08:59 AM PDT


Siapa Pengkhianat? (Di petik daripada FB Ahli Parlimen Pasir Mas itu)

Presiden PAS dituduh khianati PR kerana namakan calon MB daripada PAS.

Mari amati kisah pengkhianatan. Hakikatnya, pengkhianatan lebih awal bermula daripada 2 gerangan yang saling berkerja sama;

1) 2 pengkhianat daripada ADUN PAS yang melompat memberi sokongan kepada PKR. Ia memulakan kerosakan kepada kestabilan dalaman PAS.

2) Pengkhianatan PKR terhadap setiakawan dengan PAS dalam PR apabila menerima pengkhianatan 2 ADUN PAS dengan mengiktiraf sokongan mereka kepada PKR. 

Sebagaimana 2 ADUN itu memutuskan wala' dan kesetiaannya kepada presiden, begitu juga PKR telah memutuskan kesetiakawanannya dengan PAS.

Siapa pun yang menginsafi, dia akan memahami apakah tindakan yang perlu dilakukan oleh presiden PAS apabila;

1) Partinya dikhianati dari dalam oleh ahlinya sendiri.

Anda sedang melihat apa yang sedang bergolak di dalam PAS sekarang. Ia sememangnya bermula daripada kisah pengkhianatan 2 ADUN ini.

2) Partinya dikhianati dari luar oleh rakan sendiri.

Anda juga sedang melihat -akibat pengkhianatan PKR- pergolakan dalam PR akibat PAS kehilangan taruhan kuasanya di dalam menentukan kelangsungan kerajaan TSKI yang Majlis Syura Ulama PAS putuskan untuk mempertahankannya.

Apa pilihan yang harus dilakukan presiden? Ada 2 pilihan;

1) Terus bertindak drastik dan keras dengan mendorong parti PAS ke arah keluar daripada PR. Pengkhianatan, daripada sudut hukum, semestinya menjadi faktor utama pembatalan Tahaluf Siyasi.

2) Bersikap dan bertindak lebih budiman dengan memberi peluang dan masa agar mampu memperbaiki keadaan dan memulihkan dalaman PAS dan hubungan dengan PKR dan PR.

Presiden telah memilih pilihan kedua. 

Tindakan itu telah menerima pujian awam apabila PAS melalui mesyuarat 17/8/14, memutuskan bersetuju memberikan sokongan sementara kepada TSKI (Ini pastinya dilihat bercanggah dengan keputusan asal MSU dan mengejutkan pihak yang menyokong TSKI) dan mengemukakan 2 nama calon MB baru, termasuk WAWI (yang juga dilihat bercanggah dengan keputusan asal MSU).

Lihat, alangkah berjiwa besarnya presiden. Beliau mampu mempengaruhi MSU agar menerima hakikat PR perlu diselamatkan.

Malang tak berbau!

Keputusan 'emas' itu hanya mampu bertahan 5 jam! 

Petangnya, tanpa kehadiran presiden PAS, mesyuarat PR memutuskan hanya satu nama akan dipersembahkan kepada istana iaitu WAWI. Alasan penarikan diri Azmin Ali adalah menarik dan diterima.

Di sinilah bermula PAS dilabel sebagai parti U-Turn oleh BN.

Presiden kini berhadapan 2 kemelut yang tiba-tiba;

1) Kegagalan wakil PAS ke mesyuarat PR yang diketuai Timbalan Presiden untuk mengembalikan semula keputusan penarikan diri Azmin Ali ke meja mesyuarat PAS. Menghantar hanya satu nama ke istana bukan sama sekali RUH keputusan mesyuarat PAS yang telah menetapkan 2 nama.

Ia bermaksud presiden berhadapan situasi kritikan dalaman yang tajam akibat keputusan yang lemah dalam mesyuarat PR.

2) Ketegangan dengan pihak istana yang memberi isyarat awal penolakan terhadap pencalonan WAWI. Tambahan pula, istana masih memberi sokongan padu kepada TSKI.

Menjaga hubungan dengan pihak istana adalah polisi PAS yang diterima masyarakat awam yang mahukan keharmonian di antara institusi kuasa diwujudkan.

Apa pula yang presiden harus lakukan selepas badai hanya mampu bertenang sekadar 5 jam?

Ya, presiden terus dengan sikap budiman. Beliau menerima hakikat bahawa kelemahan adalah daripada dalam partinya sendiri. Beliau segera ke Kota Bharu, bertemu Mursyidul Am untuk bergagah dengan nilai budimannya itu pada kekuatan suara putus daripada ketua MSU. Mursyidul Am telah memberi sokongan padu.

Keadaan mendung tidak berakhir dengan hari yang kembali cerah, malah kilat dan petir mula bersambaran. Tiba-tiba isu SD timbul.

13 ADUN PAS diasak oleh PKR agar menanda tangani SD menyokong WAWI sebagai Menteri Besar baru. Ia menimbulkan ketegangan dan kekeruhan yang bertambah di dalam dan di luar PAS.

Presiden mesti bertindak dan mestilah segera!

Mesyuarat PAS pada 25/8/14 keluar dengan keputusan baru yang mengejutkan. PAS memutuskan tidak menghantar sebarang nama dan menyerahkan kebijaksanaan memutuskan isu MB kepada pihak Istana.

Mesyuarat itu dilaporkan kemudiannya bahawa presiden menggunakan kata putusnya sendiri dan dilapor tidak menerima pandangan majoriti ahli.

Daripada pelabelan awal oleh BN, rakan PR mula turut menamakan PAS sebagai parti U-Turn! 

PAS mula dipermainkan rakan-rakannha sendiri.

Kemudian, apabila istana membuat keputusan meminta setiap parti menghantar lebih 2 nama, PR terus gagal untuk bersatu.

Malah, kemelut dipanaskan dengan isu presiden PAS mengajak Azmin Ali belot terhadap partinya. Walaupun dinafikan, api itu enggan dipadamkan dan sengaja dibiarkan.

Sekarang, mari kita lihat;

1) Adakah PKR melihat dan memuliakan sikap toleransi yang tinggi itu daripada presiden PAS? Tidak bukan?

2) Adakah anda melihat sebarang usaha pengenduran daripada PKR di dalam mengurangkan ketegangan dengan PAS? Tidak bukan?

3) Adakah tindakan budiman presiden PAS berjaya meredakan ketidakpuasan beberapa pemimpin PAS yang terus mengkritik beliau, malah terus memuja pengkhianatan 2 ADUN itu? Tidak bukan?

4) Adakah dalam tempoh tu, DAP sebagai rakan PR berusaha memberi sedikit nafas kepada kestabilan PR? Tidak bukan?

5) Adakah situasi ini berjaya memikat pihak istana untuk menerima penyelesaian daripada dalaman PR? Tidak bukan?

Jadi, siapakah yang memulakan pengkhianatan dan siapakah yang meneruskannya?

Mari melihat kesimpulan saya..

Hari ini, anda melihat apa yang pernah saya tulis sebelum ini bahawa PAS atau presiden PAS telah sampai ke tahap toleransi tertinggi. Selepasnya, jika tidak disambut baik, maka toleransi berakhir dan presiden PAS akan mula bertindak..

Saksikan..

Presiden putuskan bahawa PKR dan DAP tidak perlu lagi diajak berunding.. no more

Presiden putuskan untuk menangani isu dalaman PAS dengan caranya sendiri.. juga, no more

Akhir daripada saya, jika semalam anda melihat intimnya hubungan beberapa pemimpin PAS dengan rakan PKR dan DAP untuk mematikan langkah presiden sendiri, hari ini pula anda sedang melihat para ulama dan pencinta kepimpinan ulama sedang bersahutan dan bertautan menyokong tindakan baru presiden PAS.

Dan anda telah pun tahu apa sikap saya dan di mana saya. Saya enggan mengelirukan..

Selamat bertarung di 'KuborMove'.. Jumpa di sana.

Kemelut MB Selangor: Titah Sultan Sungguh Mudah

Posted: 09 Sep 2014 08:08 AM PDT

TITAH Sultan Selangor sungguh mudah. Sila kemukakan lebih daripada tiga nama untuk dipertimbangkan bagi jawatan MB Selangor yang baru. Malangnya, PKR dan DAP bersifat bodoh sombong, pura-pura tidak faham dengan titah itu. Pihak Istana sekali lagi mengingatkan PKR dan DAP selepas menerima surat sesuai dengan tarikh yang diberikan, agar parti-parti itu mengemukakan sesuai dengan titah; namun parti-parti itu enggan juga; atas sebab itu Sultan murka. 

Sebenarnya PKR dan DAP mahu menunjukkan kuasa, walaupun kuasa melantik Menteri Besar adalah atas budibicara Sultan; namun mereka tidak mahu faham, kerana dibenak mereka, kuasa Raja Berperlembagaan itu boleh dimansuhkan oleh kuasa parti.

Dari awal-awal lagi PKR telah menunjukkan biadap parti itu kepada Sultan Selangor. Selepas PRU-13 mereka mengemukakan calon untuk dilantik kepada Sultan, apabila lantikan Sultan itu mahu diganti tanpa sebab yang munasabah, mereka membelakangkan Sultan, sebaliknya memaksa Sultan mengikut telunjuk mereka, apabila dengan angkuh menghantar nama untuk dilantik sekali lagi.

Kemelut MB Selangor: Aziz Bari Galakan Pemimpin Politik Ingkar Titah Sultan

Posted: 09 Sep 2014 01:08 AM PDT

Aziz Bari, ahli PKR mempergunakan ilmunya dalam bidang undang-undang dengan menyatakan bahawa ingkar titah Sultan adalah tidak salah. 

Jika laporan Mstar online ini benar disini; maka adalah malang bagi seseorang yang mempunyai ilmu dalam undang-undang, mempergunakan ilmu itu untuk menggalakkan/mendorong pemimpin politik khasnya, dan sesiapa sahaja ingkar kepada titah Sultan.

Menurut Aziz, seperti petikan artikel di atas, di Malaysia, boleh sahaja sesiapa ingkar kepada titah Sultan, dan ianya bukan satu jenayah atau bukan kesalahan, malah tidak boleh diadili dalam undang-undang negara.

Berlainan dengan Thailand kata mantan Pensyarah UIA itu, kerana menghina/ingkar kepada titah raja termaktub dalam undang-undang negara itu.

Sebelum ini, mendiang Karpal Singh dijatuhi hukuman kerana memberi komen berkaitan keputusan Sultan Perak dalam krisis Perak tahun 2009. Jika Karpal boleh dihukum dengan komen itu, mengapa tidak Aziz Bari?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan