Jumaat, 16 Mei 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 16 May 2014 11:07 AM PDT

PEJUANG BANGSA


DULU HENTAM UMNO , SEKARANG PAS JILAT LUDAH BALIK GUNA DEWAN JKKK BANTU DAP !! @dzainalabidin

Posted: 16 May 2014 01:29 AM PDT


Dulu pemimpin & macai PR sering menuduh menggunakan harta kerajaan & rakyat ketika pilihanraya seperti Dewan JKKK , hari ini  PAS P.Pinang secara terang-terang menggunakannya di PRK Bukit Gelugor bagi membantu sekutunya DAP .

1  premis kerajaan telah digunakan oleh PAS  sebagai bilik gerakan dan pusat operasi parti itu iaitu di Dewan JKKK Sg Gelugor

Sementara itu, orang ramai di Sg Gelugor kesal  dengan tindakan kerajaan DAP dan parti PAS menggunakan dewan berkenaan sebagai pentas politik dan boleh memecahbelahkan masyarakat.

 Nah ! sekarang PAS jilat  ludah mereka balik  dan hari ini bila berkuasa mereka gunakan dewan masyarakat serupa harta mak bapak depa wasiatkan !!.

Apa saja harta kerajaan yang ada dalam dewan tu hangpa kata harta PAS & DAP  walaupun ia dibina untuk kemudahan masyarakat kampong

 Dulu mereka menyalak  dewan JKKK  seharusnya bebas dari sebarang program yang melibatkan parti politik tapi hari mereka juga turun mengunakannya .

Kita tunggu ada lagi siri JILAT KEMBALI LUDAH akan ditemui di PRK Bukit Gelugor untuk tunjuk kepada rakyat tembelang sebenar mereka .

GEORGETOWN- Dewan orang ramai yang sepatutnya dijadikan tempat untuk komuniti bermasyarakat disalah guna oleh penyokong pakatan rakyat ketika menjelang Pilihan Raya Kecil (PRK) Perlimen Bukit Gelugor.

 Dewan JKKK yang terletak di Persiaran Sungai Gelugor 2 disini bukan sahaja dijadikan markas untuk mereka berkempen malah ia dijadikan bilik gerakan operasi parti Pas bagi membantu rakan sekutu mereka DAP yang bertanding dalam PRK disini.

 Tindakan parti itu menjadikan dewan orang ramai sebagai tempat untuk berpolitik ditentang penduduk tempatan kawasan itu. Bukan sahaja beranggapan tindakan itu tidak wajar malah beberapa penduduk yang ditemui berkata tindakan itu adalah penyalahgunaan kuasa.

 Seorang penduduk,Ismail Ibrahim, 61 berkata, dia kesal dengan tindakan parti berkenaan yang menggunakan kemudahan penduduk untuk kepentingan parti. 

 Menurutnya,Pas tidak sepatutnya menggunakan dewan itu sebagai markas mereka dan ia telah menyinggung perasaan penduduk di kawasan kampung berkenaan.

 "Dewan itu sepatutnya dijadikan tempat penduduk melakukan aktiviti,kenduri kendara dan sebagainya bukan untuk satu-satu puak berpolitik. 

 "Apabila perkara ini berlaku ia akan menyebabkan masyarakat berpecah belah kerana bukan semua penduduk disini yang bersetuju dengan tindakan mereka dan bukan semua penduduk disini menyokong parti Pas mahupun DAP,"katanya.

 Turut berkongsi pendapat yang sama Ahmad Salleh,62 yang menentang keras penyalahgunaan dewan berkenaan untuk tujuan politik. Katanya, tindakan Pas menaikkan bendera parti itu juga adalah satu kesalahan dibawah Akta Pilihanraya.

 "Penggunaan bendera parti lain selain bendera parti yang bertanding adalah salah dan mereka perlu menurunkan semua bendera Pas dikawasan itu.

 "Pas boleh membuka markas mahupun bilik operasi mereka,mereka nak berkempen untuk membantu DAP pun terserah kepada mereka tetapi jangan salah gunakan hak dan kemudahan rakyat.Banyak tempat lain yang boleh mereka jadikan bilik gerakan tetapi bukan di dewan JKKK,"katanya.


 Mohd Razak Ibrahim,66 pula berharap agar Pas lebih bertanggungjawab dan menjaga perasaan masyarakat kampung di kawasan berkenaan dengan tidak memandai-mandai membuka bilik gerakan di dalam kawasan berkenaan.

 Beliau turut berharap penduduk kampung dapat berpolitik secara sihat dan tidak menjadikan perbezaan pandangan politik sebagai penghalang untuk mereka bersatu. Ends.

PANAS ! KIT SIANG PULAK TERPALIT SKANDAL SELEWENG DUIT SEKOLAH CINA !!

Posted: 15 May 2014 06:07 PM PDT


"Kit Siang bukan tokong atau tuhan, dia pun kelabu mata jika tengok duit     "... itu lah kata-kata terbaik untuk pemimpin agong pujaan  chauvinis DAP ini . Dulu ahli-ahli DAP tak berani mempersoal atau membuat aduan mengenai penyelewengan dilakukan Kit Siang  kerana takut disaman , kali ini ia sudah berubah .

Selepas Teresa, kini ahli DAP membuat laporan polis & juga menyusul kepada  SPRM berikutan skandal menyalahguna duit sumbangan orang awam untuk sekolah CIna serta Dana Pendidikan Tinggi DAP . 

DAP sentiasa melaungkan slogan mereka   telus , bersih rasuah dan  akautabliti tetapi ternyata ada satu pembohongan !!    

Mereka sebenarnya adalah pemimpin   rakus mentekadarah duit sumbangan bangsanya sendiri  untuk kepentingan diri  .

 Syabas kepada mereka yang berani   mendedahkan tembelang sebenar penyelewengan  keluarga Dinasti LIM  !!!- Bekas Ahli DAP, Tony Tan Chee Chong dan Presiden Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin, Ramesh Rao hari ini membuat satu laporan polis ke atas Pemimpin DAP, Lim Kit Siang yang didakwa menyalahguna duit sumbangan awam demi kepentingannya sendiri.

Chee Chong mendakwa, terdapat beberapa ahli DAP datang mengemukakan aduan terhadap Kit Siang namun terlalu takut untuk menyuarakan  aduan mereka kerana bimbang akan disaman oleh Pemimpin DAP itu sendiri.

"Kami tak mahu buat tuduhan melulu, nanti DAP kata kami fitnah mereka (DAP), jadi kami buat laporan polis dulu, kemudian kami akan bawa kes ini ke SPRM untuk disiasat."

"Jika wang tersebut telah diaudit, kemukakaan bukti bahawa ianya diaudit, tak perlu takut apa-apa jika tak bersalah, jawab sahaja siasatan SPRM nanti," katanya ditemui di Ibu Pejabat Polis Sri Petaling, hari ini.

Beliau dalam pada itu menyeru Kit Siang supaya lebih bersifat telus dalam menjawab isu yang akan dibangkitkan SPRM.


Antara dakwaan yang dikemukakan terhadap Kit Siang ialah peruntukan wang bantuan sebanyak RM 1000 setiap bulan yang dijanjikan oleh beliau ke atas setiap sekolah cina dan sehingga kini dilaporkan tidak ada mana-mana sekolah menerima  wang bantuan yang dinyatakan.

Kit Siang juga didakwa menyeleweng Dana Pendidikan Tinggi DAP yang dianggarkan bernilai RM 200,000 dan menggunakan wang dari dana tersebut untuk kepentingan diri dan pembiayaan pembelajaran anaknya ke luar negara.

Dalam pada itu menurut Ramesh, pihaknya sudah mengumpul enam saksi bagi membuktikan dakwaan terhadap Kit Siang dan mereka juga telah memberikan perlindungan kepada saksi dari diugut atau disaman oleh Kit Siang.

Beliau turut menggesa Kit Siang melepaskan jawatannya sebagai Penasihat DAP jika beliau benar menyeleweng wang dan dana yang sepatutnya disalurkan kepada masyarakat.

"Jika SPRM dapat buktikan dia (Kit Siang) bersalah, dia patut berundur secara terhormat, jangan malukan parti sendiri," katanya lagi.

Menjelang minggu depan, satu laporan rasmi akan dihantar ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi menyiasat segala dakwaan ke atas Kit Siang.

anakbukitgantang says

Posted: 16 May 2014 03:35 AM PDT

anakbukitgantang says


Kapal terbang remote Boeing

Posted: 15 May 2014 03:30 AM PDT

Sebelum ini isu  kehilangan MH 370 menjadi sangat hebuh dan timbul pelbagai teori .

Agak menarek bahawa MH 370 membawa sejumlah besar penumpang negara China dan dilaporkan hilang tanpa berita hampir 2 bulan.

Minggu lepas pula Boeing telah berjaya mendapatkan patent rights ke atas  sejenis alat yang membolehkan kapal terbang dikawal, diterbangkan ke destinasi dan didarat ke destinasi tertentu melalui sejenis alat yang boleh diaktifkan oleh pilot, crew atau sensor jarak jauh (remote sensors)Justifikasi patent rights untuk alat itu ialah "demi menghalang individu atau kumpulan yang tak dikehendaki dari mengancam keselamatan penumpang di dalam kapal".

Bagi saya  ia juga satu petanda bahwa dunia teknologi sedang cuba dikuasai oleh satu kuasa besar .....apakah kehilangan MH 370 boleh dikaitkan dengan teknologi itu?


Sumber 

sini

bumiyang

Posted: 16 May 2014 03:16 AM PDT

bumiyang


Krisis Umno Terengganu Bak Kisah Lelaki, Anak Lelaki dan Keledai???

Posted: 15 May 2014 11:25 PM PDT

"Calon" DAP PRK Teluk Intan Lebih Hina Daripada Sekor Kuching???

Posted: 15 May 2014 08:54 AM PDT

Aspirasi Bangsa

Posted: 16 May 2014 01:47 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 16 May 2014 01:38 AM PDT

Taipingmali (tm)


Krisis perkauman semakin memuncak

Posted: 15 May 2014 06:13 PM PDT
Pembunuhan terhadap orang islam di selatan siam

ANTARA DUA DARJAT

Posted: 15 May 2014 08:23 AM PDT

DAP memang tak hormat undang-undang

Posted: 15 May 2014 05:07 AM PDT
The Unspinners

Posted: 16 May 2014 12:14 AM PDT

The Unspinners


Jailani Ngah atur Azwandin "kaki tikam belakang" dilantik Senator

Posted: 15 May 2014 11:40 PM PDT


Dihujung posting malam tadi [baca SINI] yang mendedahkan kedurjanaan Dato Jailani Ngah, Unspinners hanya dedahkan sedikit saja tentang peranan Jailani Ngah untuk batalkan perlantikan Khairun Anak Aseh. Hasrat Jailani adalah untuk meletakkan orang lain yang dia lebih selesa.

Maka Jailani dan partnernya Dato Habibul Rahman bin ABdul Kadir Shah telah dapatkan media pembangkang tibai Khairun cukup-cukup. Rancangan mereka adalah supaya Ezam Mohd Nor dapat dijadikan Setiausaha Politik PM.

Maka khabar angin tentang Ezam itu ada kebenaran. BIla muncul nama anak Dato Aseh, maka ditibai budak tu. Lalu dibuat cerita seolah-olah Tun Faisal yang juga dari Putrajaya yang mahukan jawatan itu dan merupakan dalang yang menyerang Khairun.

Ezam kini dah dapat jawatan di kementeriaan kewangan tapi bukan jawatan yang dimahu. Mereka terpaksa ambbiil kira bahawa memberi Ezam jawatan Setiausaha Politik akan membuat akarumbi UMNO lagi marah.

Di bawah sedang semarak bara yang membakar tanah gambut akarumbi setiap kali bekas-bekas "pengkhianat" keadilan diberi jawatan-jawatan besar. Maka hal ini diambilkira.

Persekongkolan Jailani, Habibul dan Ezam sudah lama. Projek yang sedang diuruskan adalah untuk menaikkan macai Ezam jadi Senator.

Macai itu adalah "trojan horse" yang penipu dan kaki porak peranda UMNO BUkit Antarabangsa yang dilihat bercita-cita tinggi. Didedahkan Azwandin memberitahu orang ramai bahawa dia ada Master dari Kanada padahal dia hanya budak SPM kerja kedai buku. Baca Flying Kick SINI

Tak percaya baca SMS yang diterima dalam email Unspinners malam tadi.Tiga orang yang dimaksudkan adalah Jailani, Habibur dan Raja Arif, Ketua BTN yang dah jadikan pejabat BTN sebagai sarang PKR/ABIM.

Raja Arif dan Jailani adalah sama-sama dalam UMNO Bahgaian Kuala Nerus. Raja Arif lama bercita-cita mahu tanding Parlimen Kuala Nerus dan Jailani sedang tunggu masa untuk gulingkan Razif untuk jadi MB terengganu pula.


Buat masa ini dia guna abang Razif, Cik Azmi dan kelihatan bersama Razif bergumbira.

Habibul Rahman hanya gembira untuk membantu kerana sebagai seorang AKauntan, dia melihat timing untuk melabur di terengganu adalah baik.


Ada projek redevelopment Kuala Terengganu yang banyak berada bawah kawasan Seberang Takir. Pelaburan pun banyak. Itu sikit saja. Dan orang yang panggil Md Said pengkhianat tak tahu bahawa dia lebih hebat dari bekas CEO PNB dan MB Selangor dalam membawa pelaburan. Khalid Gagap janji RM10 billion tapi mungkin hanya dapat dalam RM1 billion.

Md Said dapatkan pelauran sendiri tanpa banyuan federal government. Dia buat rombongan sendiri.
Selain ketua-ketua editor NST, TV3 dll media pro kerajaan, ramai tak tahu siapa Habibur. Namun Gelagat Anwar dah dedahkan namanya tahun lepas. Baca SINI. 

Kerja Habibur adalah memaksa media-media buat berita bodek yang buat rakyat meluat dan hanya menyampah dengan kerajaan. Kalau tak buat, dia bawak mulut ke Najib.

Selain itu, dia adalah ahli lembaga FGV dan Lotus. Habibur perlu didedahkan kerana dia akan menjahnamkan Dato Najib. Apa kepakarannya? Tiada sesiapa tahu dan ini bahaya.

Selama ini NGO tak berdaftar Azwandin dibbiayai Ezam Mohd Nor tapi kini bajet Senator dah tak ada maka Habibur yang biayai Azwandin. Mamat Azwandin ni tak ada kerja tapi hidup atas ehsan Habubur sebagai budak suruhan dan messenger untuk buat kerja ini dan itu.

Azwandin akan melaporkan diri ke Habibur di Mount Kiara Golf Course dan Haibut kasilah dia habuk-habuk roti beberap ribu ringgit.


Seperti didedahkan Cilipadi [baca SINI dan SINI], Azwandin adalah kaki tikam belakang yang bermuka-muka sebagai NGO bela Melayu tapi buat mulut mengenai Tun Dr Mahathir. Padahal negarawan itu hanya menyuarakan dengan lantang keresahannya.

Siapa dia jumpa semua dia beritahu tapi dia tak suruh langgar dan jatuhkan Najib. Dato Najib pun seorang gentleman dan beradab... banyak kali dijemput Tun ke pejabatnya untuk mendengar dengan hormat keresahannya.

Azwandin, Jailani dan habibur adalah tangan-tangan yang banyak buat kerja merepek dan cuba huru harakan UMNO dan kerajaan. Najib perlu sedar dari kejadian terengganu ini dan elak dari terus ditipu dan bohong oleh pencinta Anwar Ibrahim ini.

Sampai hari ini, Ezam belum memohon maaf dengan Tun Dr Mahathir!!!!

4 lagi kerja "busuk" Jailani Ngah terdedah!!!

Posted: 15 May 2014 07:00 AM PDT


Pada tahun 2006, Jelani Ngah merupakan individu utama yang berusaha memadankan muka Mat Said sekaligus menimbulkan kemarahan kepada Exco Terengganu paling senior itu bagi mencetuskan pemberontakan terhadap Najib Abdul Razak yang baru menjawat jawatan Perdana Menteri.

Ketika watikah perlantikan Ahmad Said disiapkan, bagi menunjukkan betapa hinanya Mat Said dan tidak perlunya Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu, watikah kepada istana Terengganu hanya DIHANTAR MENERUSI FAKSIMILI.

Apabila ditegur, watikah tersebut kemudiannya dihantar dengan menggunakan kurier ekspres dengan menggunakan pesawat komersial. Penerbangan daripada Subang ke Kuala Terengganu kemudiannya tergendala sedangkan pihak istana yang sudah diberitahu bahawa watikah sebenar dalam perjalanan ke Kuala Terengganu terpaksa menunggu.

Sedangkan pada masa yang sama, persiapan untuk majlis angkat sumpah Menteri Besar baru, sudah pun disiapkan.

Akhirnya pihak berkuasa memutuskan untuk menghantar watikah tersebut dengan menggunakan helikopter. Helikopter terpaksa ke Kuala Terengganu, dan bungkusan kurier dibuka untuk penyerahan kepada pihak istana secara rasmi dan terhormat.
Walaupun cuba dihalang, namun Ahmad Said akhirnya berjaya dilantik sebagai Menteri Besar Terengganu yang baru.Dalam kes terbaru, perlantikan dan upacara angkat sumpah Abdul Razif Abdul Rahman telah dibuat secara tergesa-gesa. Upacara tersebut cuba diperlihatkan seolah-olah Ahmad Said telah dimarahi oleh Perdana Menteri dan perlu diganti secara serta-merta.

Turut disebarkan juga kononnya, DYMM Sultan Terengganu murka kepada Ahmad Said, justeru menuntut agar Menteri Besar Terengganu itu dipecat serta-merta.Sedangkan hal sebenarnya ialah, kekecohan tersebut telah ditimbulkan oleh Jelani Ngah yang mengetuai kumpulan 6 Jahanam. Walaupun Abdul Razif telah dilantik sebagai Menteri Besar Terengganu yang dianggap oleh Jelani Ngah sebagai Menteri Besar sementara, namun Jelani Ngah yang tersilap jangkaan terperanjat besar apabila Ahmad Said dan dua orang ADUN BN memutuskan untuk keluar UMNO dan menjadi ADUN Bebas, sekaligus memberikan kelebihan kepada PAS dan PKR untuk menerajui Kerajaan Negeri Terengganu.

Melihat kepada keadaan yang tidak menentu itu, satu kumpulan lain telah menemui Perdana Menteri dan merundingkan pertemuan empat mata dengan Ahmad Said. Jelani Ngah dipinggirkan daripada mesyuarat dan pertemuan tersebut sekalipun dia dianggap sebagai Ketua Setpol Perdana Menteri.

Pertemuan empat mata antara Najib dan Ahmad Said akhirnya mendedahkan rahsia petualang sebenar. Secara gentleman, Perdana Menteri telah mengakui kesilapan dan meminta maaf kepada Ahmad Said. Begitu juga dengan Ahmad Said.

Kes selesai apabila Ahmad Said dan dua ADUN menarik balik surat keluar parti dan perletakan jawatan. Ahmad Said memberikan sokongan sepenuhnya kepada Abdul Razif yang sebenarnya, antara kedua-duanya memang tidak pernah ada sebarang konflik dan menerusi RAKAMAN PERBUALAN TIGA BULAN LALU, Ahmad Said menganggap Razif adalah calon terbaik sebagai Menteri Besar Terengganu menggantikannya.

Petikan dari Selangor Chronicle


Paling terbaru, Jailani Ngah telah membuat cerita dengan menyalurkan khabar angin Tengku Adnan Mansor akan diganti serta merta dan dipersalahkan sepenuhnya.

Laporan Malayssiakini ini boleh dijumpai di dalam blog pembangkang yang nampaknya begitu mesra dengan Jailani Ngah. Baca di Anak Sungai derhaka SINI cara Jailani Ngah segera menyalahkan sepenuhnya pada orang lain padahal kepala konpirator ada dirinya.

Terbaru dari Selangor Chronicle:


Lubang sudah pecah. Tembelang pun busuknya dah terhidu ke seluruh dunia.

Namun kepala konspirator yang tugas-tugas rasminya hanyalah membacakan doa, tetap tidak berpuas hati dan cuba mengelak daripada dipersalahkan. Atau dengan kata-kata lain, cuba menyelamatkan kerjayanya yang bersifat lucrative itu.

Berjaya dalam misi pertamanya tetapi gagal menyembunyikan petualangannya, Jelani Ngah dilaporkan tidak lagi menggunakan Free Malaysia Today, The STAR mahupun Utusan Malaysia. Sebaliknya beralih kepada Malaysiakini.

Cerita yang dibuat yang kemudiannya dipopularkan menerusi blog dan Facebook ialah, krisis 48 jam yang berlaku di Terengganu adalah disebabkan oleh SETIAUSAHA AGUNG UMNO dan SETIAUSAHA KERJA UMNO, Tengku Adnan Tengku Mansor dan Rauf Yusoh (BACA DI APANAMA).


Antara sentuhan Jailani Ngah

Serangan terhadap Ku Nan dan Rauf mula dipergiatkan seolah-olah perancang sebenar pemecatan Ahmad Said daripada jawatan Menteri Besar Terengganu adalah kedua-dua orang Setiausaha UMNO Pusat ini.

Gambar Ku Nan dan Rauf tersenyum dan tersengih lebar, telah digunakan untuk MEMBENARKAN teori yang menyatakan, isu ini adalah kerja mereka.

 Sepenuh di SINIAda lagi cerita Jailani, Khairun Aseh pasti ingat bagaimana perlantikannya penuh kontroversi diserang portal pembangkang.

Sambil itu Jilani searkan seolah-olah tangan Tun Faisal di belakang padahal wangnya yang berkerja.


Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 15 May 2014 11:57 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


KELUARGA HADI AWANG GELAR NIZAR "VERY STUPID" AKA "SANGAT BODOH"

Posted: 15 May 2014 08:43 PM PDT

Komen Zaharuddin Muhammad terhadap status laman Facebook Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yang mencetuskan kontroversi. – Gambar Facebook.
Kemelut Umno di Terengganu mungkin sudah selesai, bagaimanapun kini giliran PAS pula terjebak selepas kritikan "very stupid" menantu Presiden PAS, Zaharudin Muhammad kepada bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.
Menantu Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu menulis komen melalui laman sosial Facebook dengan menyelitkan bersama-sama artikel komen Nizar di satu portal berita.
Nizar dalam artikel tersebut menyeru pimpinan PAS berhati-hati dengan Barisan Nasional (BN) semasa krisis Dewan Undangan Negeri (DUN) di Terengganu baru-baru ini.
"Menantu Hadi (Zaharuddin) menafikan, sebab dia kata bukan tujukan kepada saya.
"Dia kata kenyataan 'very stupid' itu tidak semestinya ditujukan kepada Datuk Seri Nizar. Kalau bukan kepada saya, tidak tahu kepada siapa dia tujukan," katanya kepada The Malaysian Insider.
Nizar meminta Zaharuddin supaya menjelaskan kenyataan tersebut dan bukan hanya menafikan sahaja.
"Kalau dia kata tidak tujukan kepada saya, saya pun tidak tahu nak kata ditujukan kepada siapa.
"Tanya dia, apa niat dia," soal beliau.
Nizar kemudian berkata, kenyataan Zaharuddin yang juga salah seorang Exco Pemuda PAS mencerminkan imejnya yang sebenar.
"Sekarang ini, dia mencemarkan dirinya, ahli Majlis Syura dan AJK parti sendiri. Mana boleh kita beritahu kepada rakan-rakan macam itu," kata Nizar.
Nizar juga mempertahankan haknya untuk menasihati kepimpinan PAS di Terengganu.
"Saya berhak sebagai bekas menteri besar yang pernah mengalami peristiwa sedemikian," kata Nizar lagi.
Nizar meminta Zaharuddin supaya menjelaskan kenyataan tersebut dan bukan hanya menafikan sahaja.
"Kalau dia kata tidak tujukan kepada saya, saya pun tidak tahu nak kata ditujukan kepada siapa.
"Tanya dia, apa niat dia," soal beliau.
Nizar kemudian berkata, kenyataan Zaharuddin yang juga salah seorang Exco Pemuda PAS mencerminkan imejnya yang sebenar.
"Sekarang ini, dia mencemarkan dirinya, ahli Majlis Syura dan AJK parti sendiri. Mana boleh kita beritahu kepada rakan-rakan macam itu," kata Nizar.
Nizar juga mempertahankan haknya untuk menasihati kepimpinan PAS di Terengganu.
"Saya berhak sebagai bekas menteri besar yang pernah mengalami peristiwa sedemikian," kata Nizar lagi.
Nama tersebut diambil sempena nama Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan.
Menurut Nizar, nasihat tersebut bertujuan untuk mengelakkan krisis pada 2009 berulang di mana kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Perak tumbang susulan tindakan beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) lompat parti.
Baru-baru ini, episod di Perak berulang apabila tiga Adun di Terengganu dikepalai bekas Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said bertindak keluar parti dan mengumumkan menjadi wakil Bebas.
Terdapat khabar angin mengatakan akan ada usaha mewujudkan kerajaan campuran di Terengganu, tetapi perkara tersebut dinafikan oleh PAS Terengganu.
Nizar menggesa agar pemimpin negeri Terengganu supaya berhati-hati.
Bagaimanapun situasi tersebut berubah apabila ketiga-tiga Adun tersebut kembali ke pangkuan Umno.
"Sebab pengalaman masa di Perak, Umno buat macam itu dahulu, bila tersepit mereka cari kawan lain.
"Jadi pengalaman itu saya cuba sampaikan supaya tidak termakan," kata Nizar.
Dalam pada itu, Pesuruhjaya PAS Terengganu, Satiful Bahri Mamat juga senada dengan Nizar, menyifatkan Umno dan BN sebagai tidak boleh dipercayai.
"Kita sedia maklum sejarah panjang PAS dan Umno.
"Kekalahan pada 2004 pun BN menang dengan tidak adil," kata Satiful kepada The Malaysian Insider.
Satiful berkata PAS tidak akan sama sekali bekerjasama dengan Umno atau BN, bahkan mengganggap Ahmad sebagai tidak berkredibiliti serta "flip-flop".
"Mereka tidak pernah berubah dengan sikap diskriminasi dan tidak adil.
"Umno tidak pernah menunjukkan keikhlasan sikap, jadi macam mana nak perintah bersama…Ahmad Said ini kita pun tahu dia flip flop," katanya.
Satiful juga mengungkit kembali layanan yang diberikan oleh Ahmad kepada PAS sepanjang memerintah Terengganu dan berkata mustahil untuk bekerja dengan individu berperwatakan sedemikian.
Di Terengganu, BN memiliki 17 kerusi DUN manakala PR pula 15 daripada 32 kerusi keseluruhan, sebarang kemungkinan boleh berlaku sekiranya salah seorang daripada Adun Umno keluar parti menjadi wakil Bebas.
PAS juga mengintai peluang untuk memerintah di Terengganu, malah awal-awal lagi memberi isyarat akan mengusulkan undi tidak percaya dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) jika kemelut politik dalaman Umno tidak berakhir. (TMI)

SELAMAT HARI GURU KEPADA WARGA PENDIDIK SELURUH MALAYSIA

Posted: 15 May 2014 07:03 PM PDTSempena Hari Guru 2014 yang disambut hari ini, kita semua sudah tentu tidak mahu melepaskan peluang untuk mengucapkan terima kasih kepada cikgu yang telah mengerahkan keringat dan masa masing-masing untuk membolehkan kita menjadi insan berjaya.

Bagi individu yang berada dalam lingkungan umur 40-an, walaupun guru-guru disediakan kemudahan pengajaran yang serba kekurangan pada era 1970-an sehingga 1990-an, mereka tetap gigih untuk mengajar kita.

Itu adalah satu pengorbanan cukup tidak ternilai yang hanya Allah SWT yang dapat membalasnya.

Kepada generasi muda yang sedang bersekolah sekarang, mereka cukup bertuah kerana disediakan kemudahan serba lengkap khususnya melalui transformasi pendidikan yang sedang dilaksanakan oleh kerajaan sekarang.

Transformasi yang dijalankan menerusi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 melibatkan pendidikan dari peringkat prasekolah, menengah hinggalah pengajian tinggi.

Matlamat PPPM yang dilaksanakan dalam tempoh 13 tahun adalah untuk memastikan prestasi sistem pendidikan Malaysia setaraf dengan di negara-negara maju.

Ia juga bertujuan memastikan setiap murid mempunyai enam ciri utama yang akan membolehkan mereka bersaing di peringkat global.

Ciri pertama, mempunyai pengetahuan membaca, menulis, mengira dan menguasai mata pelajaran teras seperti Matematik dan Sains serta mempunyai pengetahuan kukuh mengenai Malaysia, Asia dan dunia.

Ciri kedua, mempunyai kemahiran berfikir yang akan membolehkan mereka menghasilkan idea-idea baharu dan ketiga, kemahiran memimpin bagi membolehkan mereka berjaya dalam kerjaya masing-masing.

Ciri keempat pula, mempunyai kemahiran dwibahasa sekurang-kurangnya bahasa Malaysia dan bahasa Inggeris. Ciri kelima, etika dan kerohanian yang akan membolehkan segala tindakan generasi akan datang dibuat berasaskan pertimbangan moral dan akhlak.

Setiap murid juga disasarkan untuk mempunyai ciri keenam iaitu identiti nasional. Ini bermakna tanpa mengira agama, etnik atau status sosioekonomi, mereka tetap berbangga dikenali sebagai anak Malaysia.

Untuk mencapai matlamat tersebut, tumpuan tidak lagi kepada pembelajaran secara hafalan, sebaliknya murid akan belajar menerusi kaedah yang lebih interaktif di dalam kelas.

Mereka juga mempunyai lebih kawalan ke atas proses pembelajaran masing-masing dan akan lebih banyak terlibat dalam kerja berkumpulan dan kolaborasi dengan rakan sekelas.

Pelajar juga akan diberi ruang untuk mengembangkan bakat masing-masing dalam bidang yang diminati seperti seni, sukan, badan beruniform dan khidmat masyarakat.

Sekarang sudah masuk tahun kedua transformasi berkenaan yang telah dilaksanakan mulai Januari 2013. Berdasarkan laporan terkini, ia telah berjaya meningkatkan pencapaian pelajar di sekolah.

Menurut Pengarah Eksekutif Unit Penyampaian Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (Padu), Dr. Habibah Abdul Rahim, antara strategi pelaksanaan adalah membuat transformasi di peringkat pejabat pelajaran daerah (PPD) dengan Kedah dan Sabah dipilih sebagai projek perintis.

Beliau berkata, transformasi itu melibatkan penempatan lebih 300 pegawai pembimbing di peringkat PPD yang berperanan membimbing guru, pengetua dan guru besar bagi memastikan prestasi sekolah meningkat dengan drastik.

"Hasilnya, pencapaian kedua-dua negeri ini adalah sangat baik khususnya dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

"Dalam ketiga-ketiga peperiksaan awam berkenaan, ini kali pertama dalam tempoh 10 tahun pencapaian yang terbaik dicatatkan di Sabah dan juga Kedah.

"Ini adalah hasil inisiatif kita memberi sokongan yang lebih kepada guru yang memerlukan bantuan dalam bilik darjah bagi meningkatkan prestasi proses pengajaran dan pembelajaran," katanya ketika menjadi ahli panel pada Wacana Intelek PPPM 2013-2025 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Dalam pada itu, kata beliau, pihaknya akan menyiapkan Pelan Pembangunan Pendidikan Pengajian Tinggi (PPPPT) pada September ini yang akan menjadi pelengkap kepada PPPM.

"Ini akan membolehkan wujud integrasi menyeluruh terhadap sistem pendidikan di negara ini dari peringkat prasekolah sehinggalah ke peringkat pengajian tinggi," jelasnya.

Sementara itu, Rektor Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM), Sulaiman Wak berkata, salah satu prasyarat kejayaan transformasi pendidikan adalah guru yang mengajar perlulah benar-benar berkualiti.

Katanya, bagi memastikan hasrat itu tercapai, mulai tahun ini pihaknya mengenakan syarat ketat bagi kemasukan calon guru pelatih di IPGM iaitu sekurang-kurangnya mendapat minimum 5A dalam peperiksaan SPM.

"Walaupun kita mengenakan syarat ketat, jumlah pemohon yang memenuhi syarat ini yang telah membuat permohonan adalah seramai lebih 22,000 orang.

"Jumlah ini cukup besar berbanding bilangan guru pelatih yang akan diambil pada tahun ini iaitu seramai 3,000 orang," jelasnya.

Berikutan jumlah calon layak yang ramai, kata beliau, pihaknya juga mengadakan tapisan kedua yang dinamakan Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG) bagi memastikan individu terbabit sesuai untuk menjadi seorang guru.

"Antara komponen dalam UKCG adalah ujian psikometrik bagi memastikan calon guru terbabit tidak mempunyai masalah mental.

"Satu lagi komponen adalah ujian kecergasan fizikal termasuk memastikan indeks jisim badan (BMI) adalah normal supaya mereka tidak menghadapi masalah di sekolah yang kini kebanyakan bangunannya lebih setingkat," katanya.

Menurutnya, selepas melepasi tapisan berkenaan, barulah calon guru terbabit dipanggil untuk sesi temu duga yang diadakan pada bulan ini.

"Walaupun ramai yang tidak lepas UKCG, tetapi bilangan yang ada masih cukup bagi membolehkan kita mengambil 3,000 calon guru untuk dilatih pada tahun ini," ujarnya.Utusan

PETROL OH PETROL! NGAPAIN LHO MAHAL BANGAT?

Posted: 15 May 2014 02:15 AM PDT


Kenapa harga minyak Malaysia mahal berbanding Brunei?

Benarkah harga minyak di Malaysia itu mahal? Jadi, mahal atau tidak harga minyak di Malaysia itu, mari kita buat perbandingan antara Malaysia dan negara-negara lain.


Oleh kerana Malaysia berada dalam kawasan Asia Tenggara, kita buat perbandingan antara Malaysia dengan negara-negara jiran terdekat Asia Tenggara yang selalu menyeludup dan merompak beribu-ribu gelen dan liter minyak kita sehari!

Negara Asia Tenggara yang mempunyai harga petrol paling mahal ialah Singapura dengan harga RM5.39 seliter bagi RON 95, manakala negara yang mempunyai harga petrol termurah ialah Brunei dengan harga RM1.64 (BND0.51) seliter bagi RON 97.

Ternyata Malaysia masih termurah jika dibandingkan dengan negara-negara ASEAN selain Brunei. 

Kenapa Brunei murah? Sebabnya Brunei adalah negara yang keenam terkaya di dunia, dengan populasi yang jauh berkali ganda lebih kecil dari Malaysia (412,238 orang - tahun 2012). Jadi, minyak yang ada di negara mereka sebenarnya tidak habis digunakan dan masih dalam bekalan yang banyak membuatkan mereka boleh mengimport ke mana yang mereka mahu, dalam kuantiti yang banyak.


Ataupun mungkin petrol murah di Brunei kerana negara itu laksanakan hudud. Sepertimana juga Finland mampu memberikan pendidikan percuma kerana kadar GSTnya 24%? Mungkinkah?

Hakikatnya, Malaysia bukanlah sebuah negara yang layak untuk menganggotai OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries – Organisasi Negara-negara Pengeksport Petroleum) kerana kita sebenarnya lebih banyak mengimport daripada mengeksportnya. Standard produksi anggota OPEC adalah melebihi 1 juta tong sehari. Indonesia pun disingkirkan pada September 2008 kerana tidak memenuhi keperluan OPEC itu.

Juga, kita kena lihat jumlah pengeluaran minyak Malaysia dengan negara-negara yang selalu dibandingkan oleh puak pembangkang dengan jumlah pengeluaran lain. Sebagai contoh, Arab Saudi harga minyaknya hanyalah RM0.50 seliter. Ada segelintir orang yang mempertikaikan kenapa Arab Saudi mampu memberikan kepada rakyat mereka harga yang semurah ini. Sedangkan Malaysia juga sebagai negara pengeluar minyak, seharusnya mampu seperti Arab Saudi.


Sekali lagi tak perlu tertipu dan terpengaruh dengan dakyah sebegini. Seperti ditegaskan Malaysia bukanlah sebahagian daripada OPEC kerana jumlah minyak serta aktiviti import dan eksport minyak negara kita tidak sehebat dan sebanyak mereka. Sebagai contoh, Arab Saudi mengeluarkan 9,570,000 tong sehari, melebihi kita yang hanya mengeluarkan 219,300 tong sahaja.

Malaysia merupakan negara memberi subsidi yang tertinggi di Asia Tenggara dan Asia. Malaysia membelanjakan 54% dari Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Pemberian subsidi merupakan perbelanjaan mengurus kedua terbesar kerajaan dan perbelanjaan ini semakin meningkat setiap tahun.

Kenapa ada yang bising bila harga minyak dunia turun, Malaysia tidak menurunkan harga minyak? Jawapan senang jer. Pernah dengar G20? Pada tahun 2011, sidang kemuncak kumpulan negara-negara ekonomi terbesar dunia, G20, yang diadakan di Seoul, Korea Selatan telah membuat deklarasi untuk menghentikan secara berperingkat (phase-out) subsidi minyak yang dikatakan tidak efisien dan menggalakkan pembaziran.

Hakikatnya, harga minyak memang tak naik cuma subsidi diberikan selama ini dikurangkan. Ini menyebabkan harga minyak naik.  

Pakar ekonomi dari serata dunia berkongsi pendapat bahawa sebenarnya subsidi minyak ini menguntungkan pihak yang lebih kaya, berbanding golongan miskin sedangkan jumlah subsidi yang dikeluarkan itu boleh digunakan untuk membantu golongan miskin lebih spesifik contohnya perbelanjaan subsidi dialihkan kepada usaha penambahbaikan kualiti pendidikan, perkhidmatan kesihatan, infrastruktur dan mengurangkan cukai.Selain daripada itu, subsidi minyak juga dianggap sebagai antara penyebab kenaikan harga minyak dunia. Subsidi melindungi pengguna daripada harga borong minyak yang tinggi, tetapi kemudiannya meningkatkan permintaan minyak dan mendorong kenaikan harga borong. China merupakan contoh negara yang sering menaikkan harga minyak dunia. Apabila China memotong subsidi, harga minyak dunia serta merta turun.

Sebagai sebuah negara yang menganggotai pelbagai pertubuhan dunia dan berdagang secara global Malaysia terdedah pada perubahan harga global dan perlu mematuhi setiap perjanjian serta persepakatan ekonomi dan politik yang dibuat oleh badan-badan dunia itu. Jika tidak mahu, Malaysia akan diboikot oleh dunia dan hidup terpencil atau dikucilkan seperti Myanmar, Korea Utara, Cuba dan Iran. Hiduplah sendiri menanggung bebanan ekonomi hingga menyusahkan rakyat lagi. 

Janganlah kita samakan menurunkan harga minyak sama seperti memberikan harga subsidi 20 meter padu air. Air boleh didapati merata-rata ceruk. Tapi minyak perlu digali dan diproses supaya dapat digunakan. Semuanya melibatkan kos yang banyak. Tak boleh guna tahi hidung untuk dapatkan petrol yang murah.

Haiya...Lim Guan Eng pun pening kapla pikir pasal subsidi lo. Sumber http://limguaneng.com/index.php/2011/06/29/

Artikel Berkaitan:
Belantan

Posted: 15 May 2014 11:55 PM PDT

Belantan


Saya bukan pengkhianat parti - Ahmad Said?

Posted: 15 May 2014 01:36 AM PDT


Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said menegaskan beliau bukan pengkhianat kepada UMNO, sebaliknya membuktikan kecintaan terhadap parti itu dengan kembali semula.

Menurutnya, jika benar seperti yang dituduh, beliau yang memutuskan keluar parti tidak akan menolak tawaran Pas yang cuba mengambil kesempatan dengan bergegas menemuinya untuk bersama parti itu agar dapat kembali memerintah Terengganu.

"Pas datang cepat sungguh (selepas) saya buat keputusan. Betul tak, Pas datang, saya tidak mahu bertemu lagi sebab itu 'stay' (kekal) tiga (ADUN yang umum keluar) walaupun ada lebih lagi.

"Kalau empat (ADUN), Pas boleh saja (peluang ambil alih) sebab itu isytihar tiga sahaja," katanya dalam sidang akhbar di kediamannya di Telok Kalong dekat sini hari ini.

Beliau yang mengesahkan telah menarik balik keputusan keluar daripada UMNO bersama dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ajil, Ghazali Taib seterusnya menegaskan, kontroversi yang tercetus sejak malam kelmarin sudah selesai.

Menurut Ahmad, tindakan awal yang diambilnya berpunca daripada salah faham dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sehingga merasakan maruahnya terjejas, namun dalam pertemuan hari ini, beliau telah memohon maaf atas keterlanjuran itu.

"Kami saling minta maaf, justeru, sebagai orang UMNO sejak berumur 18 tahun, saya buat keputusan menarik balik peletakan jawatan saya selaku ahli UMNO. Begitu juga Ghazali Taib, kes ini selesai, semuanya selesai," katanya.

Ahmad mengakui berlaku se­dikit ketegangan antara beliau dengan Najib pada pertemuan awal mereka yang difahamkan menyentuh mengenai penangguhan peletakan jawatannya sehingga selesai urusan majlis perkahwinan anak­nya yang akan diadakan di sini dan Kuala Lumpur tidak lama lagi.

"Masa itu tercetus sedikit tegang selepas saya beritahu PM bahawa majlis perkahwinan anak saya pada 17 Mei ini yang akan berlangsung di kediaman kami di Telok Kalong.

Tetapi Perdana Menteri kata itu masalah dan soal personal (peribadi). Ini melibatkan anak saya dan maruah saya sehingga saya mengambil keputusan meletak jawatan dalam UMNO dan keluar daripada parti.

"Akhirnya sebagai pemimpin berjiwa besar, Perdana Menteri akui sama ada sedar atau tidak, dia tak ingat anak saya kahwin pada 17 Mei. Dia ingatkan anak saya kahwin 10 haribulan (Mei)," katanya.

Ahmad seterusnya memberi jaminan untuk terus memberi sokongan kepada perjuangan UMNO bersama kepemimpinan negara dan negeri.

"Disebabkan saya sayangkan UMNOlah saya tarik balik keputusan saya untuk keluar parti," jelasnya yang berjanji untuk memberi kerjasama dan menyokong kepemimpinan Menteri Besar yang baharu, Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman.

Ahmad juga berkata, beliau tidak menyimpan dendam dengan sesiapa dan beliau sedia bertolak-ansur dengan mereka yang berlembut dengannya.

"Saya tidak berdendam dengan sesiapa. Bagi saya mudah, orang buat baik dengan saya, saya buat baik, orang lembut saya lembut. Saya tidak boleh orang berkasar dengan saya," katanya.

Suara Politik
Belantan

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 15 May 2014 11:36 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Cina MCA Arahkan Najib Ambil Tindakan Pada Menteri Melayu UMNO Yang Sokong Hudud...

Posted: 15 May 2014 06:00 AM PDT


Baca apa kata ketua wanita mca ini,

MCA wants Cabinet ministers who openly supported PAS' hudud initiative to be dealt with by the BN top brass.

Wanita MCA chief Heng Seai Kie was referring to Minister in the Prime Minister Department Jamil Khir and the International Trade and Industry ministerMustapa Mohamed who declared their support forhudud in Kelantan.

Artikel selanjutnya Klik Sini

Panglima Perang Cyber

Posted: 15 May 2014 11:04 PM PDT

Panglima Perang Cyber


WACANA PEMIKIRAN DAN PERADABAN UMMAH KE-6 DI MASJID WILAYAH PERSEKUTUAN 20-21 MEI 2014 AKAN DIRASMI TPM @MUHYIDDINYASSIN

Posted: 15 May 2014 07:23 AM PDT

Seminar utk memahami Kerangka Tasawwur ASWJ dan espismologi ilmu ilmu ASWJ, satu2nya golongan yg terselamat dunia dan akhirat.

Semua di Jemput ke... WACANA PEMIKIRAN DAN PERADABAN UMMAH KE-6
Tema: PENCERAHAN TASAWWUR AHLI AS-SUNNAH WA AL-JAMA`AH

Anjuran: Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (MUAFAKAT)
Tarikh: 20-21 Mei 2014 Mada: 8:30pg - 5ptg
Tempat: Dewan Serbaguna, Masjid Wilayah Persekutuan

Pembentang Kertas Kerja yang dijemput:

1. Prof Dato' Paduka Zakaria Stapa (UKM)
2. Dr Wan Adli Wan Ramli (UM)
3. Prof Madya Dato' Dr Mohd Fakhrudin Abdul Mukti (UM)
4. Prof Madya Dr Asmadi Mohamed Naim (UUM)
5. Ustaz Muhadir Hj Joll (UIA)
6. Prof Dr Idris Zakaria (UKM)
7. Dr Anis Malik Thoha (UNISSULA, Indonesia)
8. Tn Hj Azril Mohd Amin (MuslimUPRo)
9. Dr Mohamad Zaidi Abdul Rahman (UM)

Tajuk yang bakal dibincangkan:

1. ASWJ: Suatu Kerangka Umum
2. Tasawwur ASWJ: Konsep, Dasar dan Ciri-ciri
3. ASWJ: Suatu Kebenaran Mutlaq Berdasarkan Nass al-Qur'an
4. ASWJ: Suatu Kebenaran Mutlaq Berdasarkan Nass al-Sunnah
5. Ajaran Akhlaq Islamiyyah Dalam Membina Diri dan Kepimpinan Daripada Perspektif ASWJ
6. Ajaran ASWJ Berkaitan Politik dan Kenegaraan
7. Kemungkaran Fahaman Liberalisme: Perspektif ASWJ
8. Hak Asasi Manusia: Perspektif ASWJ
9. Malaysia Sebagai Benteng ASWJ Alam Melayu: Strategi Untuk Memperkasakannya

PENYERTAAN ADALAH PERCUMA

Pendaftaran (Nama):
Sms: 019-427 1025
Emel: muafakat_malaysia@yahoo.com

Maklumat lanjut:
Tel: 03-4107 1025
Web: muafakatmalaysia.net
Blog: muafakatmalaysia.com
InshaAllah akan dirasmikan oleh TPM.


Mohon sebarkan.


Sent from my iPhone

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 15 May 2014 09:52 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


VIDEO INI FAKTA. KIT SIANG PASTI SUKA.

Posted: 15 May 2014 11:17 AM PDT

KANTOI : KIT SIANG REMBAT DUIT RAKYAT SEJAK 1974 ???

Posted: 15 May 2014 04:23 AM PDT

MCA TUNJUKKAN TOPENG DAPNYA : LEPAS WEE KA SIONG, GILIRAN KETUA WANITA MCA SOUND UMNO !

Posted: 15 May 2014 12:03 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 15 May 2014 09:33 PM PDT

JURI RAKYAT

Posted: 15 May 2014 07:34 PM PDT

JURI RAKYAT


MISTERI PULAU JAWA KUNO DI ZAMAN SWETA DWIPA

Posted: 15 May 2014 08:52 AM PDT


Sebelum dihuni manusia, bumi Jawa telah dihuni oleh golongan dewa-dewi dan makhluk halus lainnya. Salah satu putra Sang Hyang Jagad Girinata, yaitu Bathara Wisnu, turun ke arcapada lalu kawin dengan Pratiwi, dewinya bumi….
Sebuah teori geologi kuno menyebutkan, proses terbentuknya daratan yang terjadi di Asia belahan selatan adalah akibat proses pergerakan anak benua India ke utara, yang bertabrakan dengan lempengan sebelah utara. Pergerakan lempeng bumi inilah yang kemudian melahirkan Gunung Himalaya.
Konon, proses tersebut terjadi pada 20-36 juta tahun yang silam. Anak benua yang di selatan sebagian terendam air laut, sehingga yang muncul di permukaan adalah gugusan-gugusan pulau yang merupakan mata rantai gunung berapi. Gugusan pulau-pulau di Asia Tenggara, yang sebagian adalah Nuswantoro (Nusantara), yang pada zaman dahulu disebut Sweta Dwipa. Dari bagian daratan ini salah satunya adalah gugusan anak benua yang disebut Jawata, yang satu potongan bagiannya adalah pulau Jawa.Jawata artinya gurunya orang Jawa. Wong dari kata Wahong, dan Tiyang dari kata Ti Hyang, yang berarti keturunan atau berasal dari Dewata. Konon karena itulah pulau Bali sampai kini masih dikenal sebagai pulau Dewata, karena juga merupakan potongan dari benua Sweta Dwipa atau Jawata.


Mengingat kalau dulunya anak benua India dan Sweta Dwipa atau Jawata itu satu daerah, maka tidak heran kalau ada budayanya yang hampir sama, atau mudah saling menerima pengaruh. Juga perkembagan agama di wilayah ini, khususnya Hindu dan Budha yang nyaris sama.
Al kisah, dalam kunjungan resminya sebagai utusan raja, Empu Barang atau nama bangsawannya Haryo Lembusuro, seorang pandhito terkemuka tanah Jawa, berkunjung ke Jambu Dwipa (India).
Sesampainya menginjakkan kaki di negeri Hindustan ini, oleh para Brahmana setempat, Empu Barang diminta untuk bersama-sama menyembah patung perwujudan Haricandana (Wisnu). Namun, dengan kehalusan sikap manusia Jawa, Empu Barang menyatakan bahwa sebagai pandhito Jawa, dia tidak bisa menyembah patung, tetapi para Brahmana India tetap mendesaknya, dengan alasan kalau Brahmana dinasti Haricandana menyembahnya karena Wisnu dipercaya sebagai Sang Pencipta Tribuwana.
Dengan setengah memaksa, Empu Barang diminta duduk, namun sewaktu kaki Empu Barang menyentuh tanah, tiba-tiba bumi bergoyang (tidak disebutkan berapa kekuatan goyangannya dalam skal ritcher). Yang jelas, saking hebatnya goyangan tersebut, patung tersebut hingga retak-retak.
Memang, menurut tata cara Jawa, penyembahan kepada Sang Penguasa Hidup itu bukan patung, tetapi lewat rasa sejati, sehingga hubungan kawula dengan Gusti menjadi serasi. Itulah Jumbuhing Kawula Dumateng Gusti.
Orang Jawa melakukan puja-puji penyembahan kepada Gustinya langsng dari batinya, maka itu dalam perkembangannya disebut aliran Kebatinan atau perkembangan selanjutnya dikenal dengan istilah Kejawen, karena bersumber dari Jawa.
Bagi orang Jawa tentang cerita waktu bumi Jawa belum dihuni manusia, telah dihuni oleh golongan dewa-dewi dan makhluk halus lainnya. Dan salah satu putra Sang Hyang Jagad Girinata, yaitu Bathara Wisnu turun ke arcapada kawin dengan Pratiwi, dewi bumi.
Dalam pemahaman kejawen, hal itu disikapi dengan terjemahan, kalau Wisnu itu artinya urip/hidup, pemelihara kehidupan. Jadi jelasnya awal mula adanya kehidupan manusia di bumi, atas izin Sang Penguasa Jagad. Dewa perlambang sukma, manusia perlambang raga. Begitulah hidup manusia, raganya bisa rusak, namun sukmanya tetap hidup langgeng.
Kemolekan bumi Jawa laksana perawan rupawan yang amat jelita, sehingga Kerajaan Rum (Ngerum) yang dipimpin Prabu Galbah, lewat laporan pendeta Ngali Samsujen, begitu terpesona karenanya. Maka diutuslah dutanya yang pertama yang bernama Hadipati Alip.
Hadipati Alip berangkat bersama 10.000 warga Ngerum menuju Nuswa Jawa. Mereka dalam waktu singkat meninggal terkena wabah penyakit. Tak tersisa seorang pun. Lalu dikirimlah ekspedisi kedua dibawah pemimpinan Hadipati Ehe. Malangnya, mereka juga mengalami nasib sama, tupes tapis tanpa tilas.
Masih diutus rombongan berikutnya, seperti Hadipati Jimawal, Je, Dal, Be, Wawu, dan Jimakir. Semuanya mengalami nasib sama, tumpes kelor.
Melihat semua itu, Prabu Galbah terkejut dan mengalami shock hebat. Akibatnya, sakit jantungnya kambuh. Dia kemudian jatuh sakit, dan dalam waktu tak lama mangkat.
Pendeta Ngali Samsujen, merasa bersalah karena nasehatnya menimbulkan malapateka ini terjadi. Akhirnya beliau mati dalam rasa bersalah. Tinggal Mahapati Ngerum, karena rasa setianya, dia ingin melanjutkan missi luhur yang dicita-citakan rajanya. Dia akhirnya ingat pada sahabatnya yang sakti bersanama Jaka Sangkala alias Aji Saka, yang tinggal di Tanah Maldewa atau Sweta Dwipa.
Habisnya para migran dari Ngerum ke Tanah Jawa itu, menurut Jaka Sangkala adalah karena hati mereka yang kurang bersih. Mereka tidak meminta izin dahulu pada penjaga Nuswa Jawa. Padahal, karena sejak zaman dahulu, tanah ini sudah ada yang menghuni. Yang menghuni tanah Jawa adalah manusia yang bersifat suci, berwujud badan halus atau ajiman (aji artinya ratu, man atau wan artinya sakti).
Selain penghuni yang baik, juga dihuni penghuni brekasakan, anak buah Bathara Kala. Makanya tak ada yang berani tinggal di bumi Jawa, sebelum mendapat izin Wisnu atau manikmaya atau Semar.
Akhirnya, Mahapati Ngerum diantar Aji Saka menemui Wisnu dan isterinya Dewi Sri Kembang. Saat bertemu, dituturkan bahwa wadyabala warga Ngerum yang mati tidak bisa hidup lagi, dan sudah menjadi Peri Prahyangan, anak buah Batara Kala. Tapi ke-8 Hadipati yang gugur dalam tugas itu berhasil diselamatkan oleh Wisnu dan diserahi tugas menjaga 8 mata angina. Namun mereka tetap menghuni alam halus.
Atas izin Wisnu, Mahapati Negrum dan Aji Saka berangkat ke tanah Jawa untuk menghadap Semar di Gunung Tidar. Tidar dari kata Tida; hati di dada, maksudnya hidup. Supaya selamat, oleh Wisnu, Mahapati Ngerum dan Aji Saka diberi sifat kandel berupa rajah Kalacakra, agar terhindar dari wabah penyakit dan serangan anak buah Batara Kala.
Kisah di atas hanya merupakan gambaran, bahwa ada makna yang tersirat di dalamnya. Wisnu dan Aji Saka itu dwitunggal, bagaikan matahari dan sinarnya, madu dan manisnya, tak terpisahkan. Loro-loro ning atunggal.
Maka itu, keraton Wisnu dan Aji Saka itu di Medang Kamulan, yang maksudnya dimula-mula kehidupan. Kalau dicermati, intinya adalah kawruh ngelmu sejati tentang kehidupan manusia di dunia, sejak masih gaib hingga terlahir di dunia, supaya hidup baik, sehingga kembalinya nanti menjadi gaib lagi, perjalanannya sempurna.
Singkat cerita, perjalanan ke tanah Jawa dipimpin oleh Aji Saka dengan jumlah warga yang lebih besar, 80 ribu atau 8 laksa, disebar di berbagai pelosok pulau. Sejak itulah, kehidupan di tanah Jawa Dwipa yang disebut masyarakat Kabuyutan telah ada sejak 10.000 SM, tetapi mulai agak ramai sejak 3.000 SM.
Sesudah kedatangan pengaruh Hindu, muncul kerajaan pertama di Jawa yang lokasinya di Gunung Gede, Merak. Rajanya Prabu Dewowarman atau Dewo Eso, yang bergelar Sang Hyang Prabu Wismudewo. Raja ini memperkuat tahtanya dengan mengawini Puteri Begawan Jawa yang paling terkenal, yakni Begawan Lembu Suro atau Kesowosidi di Padepokan Garbo Pitu (penguasa 7 lapis alam gaib) yang terletak di Dieng atau Adi Hyang (jiwa yang sempurna), juga disebut Bumi Samboro (tanah yang menjulang tinggi). Puterinya bernama Padmowati atau Dewi Pertiwi.
Dari perkawinan campuran itu, lahirlah Raden Joko Pakukuhan, yang kelak di kemudian hari menggantikan tahta ayahnya di kerajaan Jawa Dwipa atau Keraton Purwosarito, dan bergelar Sang Prabu Sri Maha Panggung. Lalu keraton dipindah lokasinya ke Medang Kamulan.
Penggantinya adalah putranya Prabu Palindriyo. Dari perkawinannya dengan puteri Patih Purnawarman, Dewi Sinto, lahir Raden Radite yang setelah bertahta dan bergelar Prabu Watuguung. Dia memerintah selama 28 tahun. Pemerintahannya mempunyai pengaruh kuat di Jawa Barat. Adalah kakaknya, Prabu Purnawarman yang membuat Prasasti Tugu, sebelah timur Tanjung Priuk dalam pembuatan saluran Kali Gomati, Prasasti Batu Tulis di Ciampea, Bogor.
Untuk menguasai Jawa Timur, Prabu Watugunung mengawini puteri Begawan Kondang, yaitu Dewi Soma dan Dewi Tumpak. Dia juga mengawini Ratu Negeri Taruma yang bernama Dewi Sitowoko.
Dalam pemerintahannya terjadi perebutan tahta dengan Dewi Sri Yuwati, saudara lain ibu (Dewi Landep). Dewi Sri Yuwati dibantu adiknya lain ibu, Joko Sadono (putera Dewi Soma). Akhirnya Prabu Watugunung berhasil dikalahkan, dan Joko Sadono menggantikan tahtanya dengan gelar Prabu Wisnupati, permaisurinya Dewi Sri. Kakak Dewi Sri diangkat sebagai raja Taruma, bergelar Prabu Brahma Raja

Sejarah Waisak dan Makna Hari Suci Waisak

Posted: 15 May 2014 08:41 AM PDT

Hari besar Agama Buddha salah satunya adalah hari Trisuci Waisak yang merupakan hari raya terbesar dan paling bermakna bagi umat Buddha.
'Waisak' berasal dari bahasa Pali 'Vesakha' atau di dalam bahasa Sansekerta disebut 'Vaisakha'. 'Vesakha' diambil dari bulan dalam kalender buddhis yang biasanya jatuh pada bulan Mei kalender Masehi.
Disebut demikian karena Waisak memperingati Tiga Peristiwa Penting yang semuanya terjadi di bulan Vesakha dan pada waktu yang sama yaitu tepat saat bulan purnama.

Tiga Peristiwa Penting itu adalah :
1. Kelahiran Pangeran Sidharta

Pangeran Sidharta adalah Putra dari seorang Raja yang bernama Raja Sudodhana dan seorang Permaisuri yang bernama Ratu Mahamaya. Pangeran Sidharta lahir ke dunia sebagai seorang Bodhisatva (Calon Buddha, Calon Seseorang yang akan mencapai Kebahagiaan Tertinggi). Beliau Lahir di Taman Lumbini pada tahun 623 sebelum Masehi.2. Pencapaian Penerangan Sempurna

Pangeran Sidharta tidak pernah keluar dari istana, pada usia 29 tahun beliau pergi meninggalkan istana dan pergi menuju Hutan untuk mencari Kebebasan dari Usia Tua, Sakit dan Mati. Kemudian pada saat Purnama Sidhi di bulan Waisak, Pertapa Sidharta mencapai Penerangan Sempurna dan mendapat gelar SANG BUDDHA.3. Pencapaian Parinibbana

Ketika usia 80 tahun, SANG BUDDHA Wafat atau Parinibbana di Kusinara. Semua Makhluk memberikan penghormatan kepada Sang Buddha dan begitu juga Para Anggota Sangha, mereka bersujud sebagai tanda penghormatan terakhirnya kepada Sang Buddha.

Waisak sebagai sebuah hari raya Agama Buddha bisa memberikan contoh yang positif kepada setiap orang. Contoh positif yang diteladani adalah pengembangan cinta kasih kepada setiap makhluk hidup. Wujudnya bisa berupa berdana membantu mereka yang membutuhkan mendonorkan darah, menjaga lingkungan sekitar dengan hidup sederhana atau perbuatan-perbuatan baik lainnya. Akhirnya satu harapan besar dari Hari Waisak tersebut adalah bahwa setiap manusia diharapkan dapat merenungi segala perbuatannya dan setiap saat selalu hidup dengan rasa cinta kasih tanpa kebencian, seperti yang tertulis di dalam Dhammapada.
"Kebencian tidak akan selesai jika dibalas dengan kebencian, tetapi hanya dengan memaafkan dan cinta kasihlah maka kebencian akan lenyap"

Inilah Sejarah Singkat dan Makna Hari Tri Suci Waisak

6 Artis Cantik Indonesia yang Mirip Seleb Hollywood

Posted: 15 May 2014 08:05 AM PDT

Kalau berbicara mengenai kemiripan, ternyata tidak hanya orang biasa saja yang memiliki bentuk muka hampir sama seperti idolanya, tetapi sesame artis pun terkadang juga memiliki kemiripan. Kadang saat menikmati acara yang disiarkan oleh stasiun-stasiun televisi, anda tentu sering menyadari kalau ada kemiripan kadang dimiliki oleh dua orang seleb yang berbeda tempat asal. Ya, ada beberapa seleb Hollywood yang biasanya berasal dari Amerika atau Eropa yang mempunyai kemiripan fisik pada wajah dengan seleb-seleb asli Indonesia.

 Nah, biar tidak semakin penasaran yuk kita simak beberapa foto yang menunjukkan kemiripan mereka berdua!

1. Luna Maya dan Mischa Barton


Bibir dan mata kedua artis ini sangat mirip bukan? Meski berasal dari dua ras yang berbeda, keduanya sama-sama cantik.

2. Tamara Bleszynski Vs Claire Danes


Sama-sama berbakat di seni peran, kedua artis cantik ini selalu memukau penggemarnya dengan kualitas akting mereka.

3. Sandra Dewi dan Jayma MaysSekilas senyum manis dua wanita cantik ini terlihat sangat mirip. Sepertinya keduanya pantas menjadi kakak adik ya?

4. Farah Quinn dan RihannaSama-sama cantik, sama-sama memiliki warna kulit yang eksotik kedua wanita yang mirip ini ternyata memiliki bakat yang berbeda. Kalau Farah pandai memasak, Rihanna terkenal dengan suaranya yang merdu.

5. Cinta Laura dan Rosie Huntington

Sekilas, wajah Cinta Laura memang serupa dengan wajah tirus Rosie yaa ?

6. Gita Gutawa Vs Hayden Panettiere


Hayoo tebak bagian wajah mana yang membuat kedua artis cantik ini mirip? Yup tatapan mata dan manisnya senyuman dua dara manis ini memang hampir sama

5 Bintang Porno Jepang yang Memilih Pensiun

Posted: 15 May 2014 07:29 AM PDT

Jepang adalah salah satu negara yang melegalkan industri film porno. Industri film porno yang paling terkenal di Jepang adalah JAV atau Japanesse Adult Video. Bahkan industri ini memiliki fans yang setia yang selalu setia menunggu kehadiran wanita-wanita cantik yang menjadi pemeren utamanya dalam video film dewasa tersebut.
JAV selalu menghadirkan wanita-wanita cantik untuk menjadi pemeran utamanya dalam video film pornonya agar para fansnya selalu setia menonton semua film-film dewasa di JAV ini. Namun, ternyata ada banyak artis-artis JAV yang memutuskan untuk pensiun dari pekerjaannya tersebut, dan memilih menjadi bintang iklan dan bahkan bintang film dewasa di negara lain. Mau tau siapa saja mereka? Inilah 5 bintang porno Jepang yang memilih pensiun

1. Yuria Sendoh

Yuria Sendoh mantan JAV yang terkenal dengan kecantikan dan keseksian tubuhnya. Ia juga pernah bermain di film dewasa di Indonesia. Selain cantik dan seksi Yuria Sendoh juga terkenal memiliki bibir yang sensual, yang bisa bikin para cowok menjadi geram melihatnya.
Yuria Sendoh memutuskan untuk pensiun dari JAV dan lebih memilih menjadi model majalah, dan juga model iklan.

2. Erika Kirihara

Selain Yulia, Erika Kirihara juga pernah bermain di film Indonesia yang berjudul "Arisan Brondong".
Erika Kirihara adalah salah satu mantan artis JAV yang sangat terkenal. Selain cantik, Erika juga memiliki tubuh yang seksi.
Sama seperti Yulia, Erika juga memutuskan untuk pensiun dari pekerjaan tersebut. Dan ia lebih memilih untuk bermain di film layar lebar Jepang.

3. Mihiro Taniguchi

Artis yang satu ini adalah mantang artis JAV yang memutuskan berhenti total bermain di film dewasa manapun.
Terbukti keputusannya itu benar-benar ia lakukan dan sampai saat ini ia diketahui belum bermain di film dewasa di manapun.
Mihiro Taniguchi ini malah menulis buku tentang perjalananya menuju kesuksesan di JAV. Bukunya itu bahkan di jadikan film layar lebar, yang pastinya ia tidak main di film tersebut.

4. Ran Asakawa

Ran Asakawa adalah mantan JAV yang terkenal sebagai pemegang rekor dunia untuk jumlah film dewasa terbanyak di dunia dalam setahun.
Dalam setahun Ran Asakawa ini menjadi bintang lebih dari 212 film. Saat ini ia memutuskan untuk pensiun dari JAV, ia mencoba meniti karir barunya di Taiwan yang juga menjadi bintang film dewasa.

 5. Risa Tachibana

Jika kamu penggemar berat AKB48, pasti kamu kenal bukan dengan Risa Tachibana. Karena Risa Tachibana adalah mantan member idol group AKB48.
Setelah memutuskan untuk keluar dari groupnya itu ia malah membuat para fansnya terkejut dengan penampilannya di film-film dewasa di JAV.
Risa memang sempat menjadi bintang di JAV, tapi sekarang ia mutusan untuk pensiun dan tidak pernah main lagi di film dewasa.

Tiap Hari Dipukuli Orang, Pria Ini Jadi Kaya Raya

Posted: 15 May 2014 07:01 AM PDTSeorang pria di China bisa hidup layak, bahkan mewah, dengan mengandalkan ketahanan tubuhnya yang luar biasa. Pria ini bekerja sebagai samsak hidup, tiap hari kerjanya dipukuli dan dapat bayaran.
Dia adalah Xie Shuiping, yang setiap harinya menawarkan perutnya untuk ditinju oleh setiap orang di jalan, bar atau klub malam di kota Wuhan, provinsi Hubei.
Setiap orang berhak memukul sebanyak tiga kali. Jika tidak berhasil membuat tubuhnya bergoyang, maka mereka harus membayar sejumlah uang. Namun jika Xie goyah, maka pria 48 tahun ini akan menraktir minum-minum orang itu.Karena pekerjaan ini, setiap bulannya Xie bisa mengantongi 20.000 yuan, lebih dari Rp36 juta. Dengan uang ini, cukup bisa menghidupi istri dan dua putrinya dengan layak di Wuhan.
Diberitakan Daily Mail, Rabu 13 Mei 2014, dia memulai karirnya sebagai samsak hidup pada 2004 silam. Pada permulaan karirnya itu, Xie memperbolehkan orang-orang untuk memukul kepalanya dengan botol anggur. Namun, akhirnya dia mengubahnya dengan pukul di bagian perut.
Tiga kali pukulan, kata Xie, berlangsung maksimal bisa hingga 20 menit. Entah kekuatan apa yang dimilikinya, 10 tahun melakoni pekerjaan ini, dia masih kokoh berdiri.
Istri dan anaknya memohon agar Xie tidak lagi melakukannya, khawatir akan keselamatannya. Tapi demi dapur yang ngebul, Xie terus jadi sasaran bogem mentah."Awalnya, saya melakukannya untuk senang-senang dan tidak berpikir mencari uang. Tapi akhirnya saya sadar, tanpa uang, saya tidak bisa hidup," kata Xie.

bERANIKAN hATI

Posted: 15 May 2014 03:08 PM PDT

bERANIKAN hATI


AHMAD SAID DIUGUT ATAU DIBERI HABUAN ?

Posted: 14 May 2014 05:30 PM PDT1. Akhirnya berakhirlah episod yang mendebarkan dalam sejarah UMNO Terengganu apabila mantan Menteri Besar Terengganu yang umumkan keluar parti telah menemui jalan kembali dengan mengumumkan menyertai UMNO semula.
 
2. Tentu pihak pembangkang sudah berkira-kira untuk memasuki Pejabat Menteri Besar bahkan khabarnya sudah berlaku perebutan siapa antara mereka yang layak menduduki kerusi berkenaan.

3. Namun antara banyak persoalan yang bermain dikepala peminat politik khususnya berkenaan isu politik Terengganu itu adalah kenapakah MB Terengganu sanggup umumkan meninggalkan parti dan kenapakah dengan sekelip mata berubah fikiran dan kembali semula?

4. Apakah beliau diugut dengan sesuatu yang akhirnya Ahmad Said terpaksa akur ataupun beliau diberikan habuan yang mampu menyejukkan hatinya yang penuh amarah itu? Siapa yang dapat menjawab?

Klik (Sini)BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 15 May 2014 03:06 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Video) Tidak ramai yang sedar wanita ini hanya berseluar dalam

Posted: 15 May 2014 04:30 PM PDT

Sarah Baboro, Davide Lesage, dan Marie Przybylski melakukan eksperimen sosial yang unik, aneh, dan menggoda.

Dalam video ini, seorang model wanita seksi hanya memakai seluar dalam bertali halus.

Kemudian, dirinya dilukis dengan teknik body-painting yang menggunakan cat biru sehingga seolah-olah memakai seluar.

Bagi menampakkan ketulinan lukisan tersebut, coraknya dilukis seperti seluar jeans.

Model tersebut kemudiaan berjalan di jalanan, menempuh ramai orang. Anehnya tidak ada yang menyedari wanita ini sebenarnya tidak memakai seluar. Hanya sebahagian kecil orang yang menyedarinya.

Sebagian besar, beranggapan wanita ini mengenakan jeans super ketat. Beberapa lelaki yang sedar akan hal ini, mahu bergambar dengan model tersebut. Video yang dimuatnaik pada akhir April lalu dan sudah ditonton lebih dari 6 juta.

Cinta FB berakhir di ranjang

Posted: 15 May 2014 06:01 AM PDT

Gambar hiasan
ALOR SETAR - Seorang wanita baru mengenali teman lelakinya melalui laman sosial Facebook (FB) dicekup dalam serbuan Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik) di sebuah hotel bajet, dekat sini.

Wanita berusia 26 tahun terbabit mendakwa berasal dari Sabah datang ke Semenanjung Malaysia semata-mata untuk mencari pekerjaan atas bantuan teman lelakinya.

Difahamkan, dia sanggup menaiki kapal terbang ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), sebelum dibawa teman lelakinya ke negeri ini untuk mendapatkan kerja.

Malah, dia bagaimanapun memberikan alasan terpaksa menginap di hotel bajet terbabit untuk menjimatkan wang, malah mendakwa baru sahaja memasuki bilik itu.

Namun, teman lelakinya berusia 23 tahun bertindak menyembunyikan diri di bawah katil hotel berkenaan semasa serbuan sehingga memaksa penguatkuasa mengangkat katil itu.

Dalam operasi jam 12.30 tengah malam, pasukan penguatkuasa Jaik turut menahan beberapa pasangan termasuk seorang kanak-kanak di hotel bajet sekitar bandaraya Alor Setar, dekat sini.

Pesawat MAS dilanggar Perodua Viva

Posted: 15 May 2014 05:11 AM PDT

SEPANG – Negara dikejutkan dengan satu lagi insiden melibatkan pesawat MAS apabila penerbangan MH740 dilanggar oleh sebuah Perodua Viva di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Memetik laporan portal Malaysiakini, pemilik kereta tersebut mengakui tidak menarik brek tangan kenderaan terbabit sehingga kenderaan terbabit bergerak sendiri menuju ke arah pesawat sebelum merempuh bahagian bawah pesawat.

Kesemua penumpang yang berada di dalam pesawat terbabit berjaya dipindahkan sepenuhnya dan menaiki penerbangan lain pada jam 10.45 pagi tadi.

Pesawat yang dijadualkan berlepas pada jam 10.05 pagi ke Yangon terpaksa menangguhkan penerbangan dan berlepas semula ke destinasi yang ditetapkan pada jam 12.30 tengah hari tadi.

Memadu kasih dengan 'kakak angkat' dalam hotel

Posted: 15 May 2014 03:01 AM PDT

Gambar hiasan
Seorang ibu muda sanggup membawa anak perempuannya berusia tujuh tahun semata-mata untuk bermadu kasih bersama teman lelakinya yang berusia 23 tahun.

Difahamkan, wanita berusia 25 tahun dari Teluk Kechai, dekat sini, dalam proses penceraian bersama suaminya, bagaimanapun masih memegang status isteri orang.

Ibu muda terbabit tidak bekerja, manakala pasangannya yang bekerja di sebuah pasaraya mendakwa hubungan dia bersama wanita terbabit hanyalah kakak angkat semata-mata.

Manakala, wanita terbabit mendakwa keluar dari kediaman mereka bersama anak perempuan orang kurang upaya (OKU) kerana tiada tempat berlindung selepas dihalau keluar.

Turut ditahan, suami orang berusia 32 tahun dari Jalan Datuk Kumbar, dekat sini, bersama anggota sukarelawan wanita sebuah jabatan dari Pulau Pinang.

Foto separuh bogel 'Fauziah Ghous' tersebar?

Posted: 15 May 2014 01:01 AM PDT

Sebelum ini Fouziah Gous pernah menjadi perhatian peminat gara-gara berkongsi foto romantik dengan suami, Md Zhafran ketika sedang melakukan latihan YOGA.

Perkongsian pelakon itu tidaklah begitu mengundang kontroversi memandangkan mereka sudah berkahwin dan mempunyai hubungan halal. Mungkin sebab baru berkahwin pada September tahun lalu maka pasangan ini sedang mengecapi kebahagian dalam hubungan suami isteri, tak gitu?

Baru-baru ini, seorang individu tidak bertanggungjawab telah memanipulasikan gambar wajahnya dengan mengedit menjadi gambar seorang wanita seksi yang hanya memakai skirt paras peha dan dada. Penulis akui amat terkejut dan tidak percaya wanita dalam gambar itu ialah Fouziah kerana banyak kesilapan edit dibuat pada bahagian wajah.

Menerusi laman Instagram, Fouziah telah memuatnaik foto yang diedit itu untuk memberitahu kepada peminat bahawa wanita dalam gambar tersebut bukan dirinya. Beliau turut menyertakan caption berbunyi terkejut namun sempat memuji kecantikan badan wanita berkenaan.
"Woweee… sexy babehh.. i must say thank to who eva done this.. effort tu penting ye. Atlez dapat la imagine kalau warna rambut n pakai gini apo ruponyooo.. hodoh ruponyooo… good job. Confirm menang body cantik tuk EH ni baik punya .lol @abidinkhairul n the geng hahhaaa…"

'Sedap' punya pasal, pelajar rogol teman wanita dua kali

Posted: 15 May 2014 12:02 AM PDT

SABAK BERNAM – Hasrat bersuka ria seorang pelajar tingkatan tiga bersama rakan-rakannya pergi bercuti ke Port Dickson menjadi igauan ngeri apabila dia dirogol teman lelakinya di rumah rakannya sehari sebelum ke pantai peranginan itu.

Ketua Polis Daerah Sabak Bernam, Superintendan Noor Mushar Muhammad berkata, pelajar perempuan berusia 15 tahun itu dirogol teman lelakinya kira-kira jam 12.55 tengah malam pada 21 Mac lalu.

Menurutnya, mangsa dipercayai bermalam di rumah seorang rakan perempuannya di Kampung Nelayan Sungai Besar bersama rakan-rakannya yang lain termasuk suspek berusia 16 tahun sebelum bertolak ke Port Dickson keesokannya.

"Difahamkan semasa kejadian, rakan-rakan mangsa keluar makan malam dan ibu bapa rakan mangsa ketika itu sedang lena tidur, sementara mangsa tidak keluar dan berada di ruang tamu sebelum dia didatangi suspek," katanya.

Noor Mushar berkata, suspek kemudian mengajak teman wanitanya itu ke bilik tidur sebelum menodai mangsa dengan menyuruhnya membuka pakaian sebelum bertindak merogol mangsa.

"Suspek yang seakan ketagih dengan perbuatannya itu, sekali lagi mengajak mangsa datang ke rumahnya di Parit Baru Sungai Air Tawar kira-kira jam 6.45 petang pada 7 April lalu sewaktu ibu bapa suspek tiada di rumah.

"Sebaik mangsa sampai di rumah suspek, suspek yang tidak dapat mengawal nafsunya menarik tangan mangsa masuk ke sebuah bilik dan merogolnya sekali lagi," katanya.

Noor Mushar memberitahu, mangsa mula curiga dengan suspek yang seolah-olah tidak mahu bertanggungjawab atas perbuatan tersebut kemudiannya menceritakan kepada ibu bapanya sebelum dia membuat laporan polis pada 8 Mei lalu.

"Suspek kemudiannya berjaya ditahan sepasukan anggota Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sabak Bernam keesokannya di Pondok Polis Parit Baru Sungai Air Tawar dan di reman sehingga Jumaat (esok) bagi membantu siasatan berhubung kes berkenaan," katanya.

Katanya, kes itu disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol gadis bawah umur yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Pelakon jelita, heroin drama kantoi tipu ada ijazah

Posted: 14 May 2014 11:00 PM PDT

Mula popular menerusi drama Playboy Itu Suami Aku, nama pelakon berusia 24 tahun ini dilihat sudah mula meningkat naik dalam industri.

Membawa watak heroin dalam drama tersebut, Risteena kini telah menarik perhatian beberapa orang pengarah tempatan untuk menjayakan filem dan drama mereka.

Bagaimanapun, menerusi laporan Metro, imej bersih yang dibawa oleh Risteena kini mula tercalar apabila timbul desas-desus bahawa pelakon ini didakwa telah berulang kali menipu orang ramai mengenai kelulusan pendidikannya.

Antara babak Risteena dalam drama Playboy Itu Suami Aku
Pelakon genit ini dikatakan sering menjaja cerita bahawa dia merupakan seorang graduan sarjana muda lepasan Universiti Teknologi Mara (UiTM) dalam bidang penyiaran.

Namun, penipuan itu mula terbongkar apabila Risteena didakwa tidak menghabiskan pengajian semster akhirnya di institut pengajian tinggi tersebut.

Malah, Risteena dikatakan tidak dapat mengawal perasaan gementarnya apabila ditemubual oleh pihak wartawan mengenai perkara ini lantas cuba menukar topik perbualan.

Setahu penulis, memang ramai di kalangan warga media yang merupakan lepasan daripada program tersebut. Jadi, tidak hairanlah jika rahsia ini akan terdedah juga bukan? Apapun, diharap agar Risteena dapat tampil memberi penjelasan mengenai perkara yang sebenar.

Al-maklumlah, karier baru sahaja nak berkembang, sudah timbul pula cerita yang tidak enak yang sedikit sebanyak dilihat boleh menjejaskan kepercayaan pihak media kepadanya.

Oh Bulan

Sudah lah seksi, jahil pulak tu...

Posted: 14 May 2014 09:00 PM PDT

Sydney: Nasib menyebelahi model Lara Bingle semalam apabila hukuman penjara enam bulan yang dikenakan terhadapnya ditangguhkan mahkamah.

Kekasih pelakon Avatar, Sam Worthington itu sebelum ini didakwa di mahkamah kerana kesalahan memandu.

Lara, 26, turut didenda A$2,000 (RM6,046) selepas mengaku salah atas dua tuduhan memandu menggunakan lesen yang dibatalkan.

Majistret Claire Farnan juga mengharamkan model itu daripada memandu selama dua tahun.

Malah, Claire menegur model terbabit supaya tidak menganggap statusnya sebagai selebriti tidak membolehkan dia terlepas daripada hukuman jika melakukan kesalahan.

"Undang-undang ini terpakai untuk setiap anggota masyarakat, bukan untuk menyusahkan pemandu," katanya.

Claire turut menegur rekod pemanduan Lara yang "teruk." Sementara itu, peguam Lara Michael Ainsworth mendakwa model itu tidak menyedari lesennya dibatalkan ketika diarahkan berhenti oleh anggota polis trafik pada September 2012.

Dia turut dihentikan polis ketika memandu pada Oktober dan November tahun lalu kerana memandu tanpa lesen.

"Anak guam saya agak jahil mengenai perkara membabitkan pentadbiran kerana selalunya semua itu diuruskan orang lain bagi pihaknya," katanya.

Lara berpindah ke New York sejak mula menjalinkan hubungan dengan Worthington, 37, tahun lalu.

Pada Februari lalu, Worthington turut dihadapkan ke mahkamah kerana menumbuk seorang jurugambar di New York.

Bagaimanapun, Worthington mendakwa melakukan perbuatan itu untuk melindungi Lara.- AFP

Bala baju kurung...

Posted: 14 May 2014 08:00 PM PDT

Gambar hiasan
KUANTAN - Seorang wanita maut selepas motosikal yang ditunggang anak lelakinya hilang kawalan dan terjatuh setelah baju kurung yang dipakainya termasuk ke dalam rantai motosikal, dalam kejadian di Km 3, Jalan Simpang Pelangai-Simpang Chemomoi dekat Bentong semalam.

Azizah Jamaludin, 40, dari Kampung Baru Simpang Pelangai, meninggal dunia ketika menerima rawatan di Pusat Kesihatan Simpang akibat kecederaan yang dialaminya, kata Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik negeri Supritenden Mohamed Fauzi Abdul Rahim ketika dihubungi di sini hari ini.

Katanya kejadian berlaku 1.10 tengah hari ketika dua beranak itu dalam perjalanan balik ke rumah.

"Akibat kain baju kurungnya termasuk ke dalam rantai motosikal, mangsa terjatuh ke belakang, manakala anak lelakinya yang berusia 20-an terjatuh ke sebelah kiri jalan," katanya menambah pemuda itu patah tangan kiri dan dirawat di Hospital Daerah Bentong.

Sementara itu dalam nahas berasingan, seorang pengawal keselamatan terbunuh selepas motosikal yang ditunggangnya dilanggar oleh sebuah jip dalam kejadian lewat petang semalam.

Mohamed Fauzi berkata, dalam kejadian 6.25 petang di Jalan Kuantan-Kemaman dekat Beserah itu, Wan Ismail Wan Musa, 56, meninggal dunia di tempat kejadian.

"Nahas berlaku semasa mangsa yang tinggal di Kampung Sungai Karang Darat dalam perjalanan dari arah bandar Kuantan menuju ke Beserah dan telah dilanggar dari tepi oleh jip terbabit yang datang dari arah sama," katanya.

Beliau berkata kes disisat menurut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. - Bernama

'Ustaz' terlampau ditahan di Permatang Pauh

Posted: 14 May 2014 07:00 PM PDT

Gambar hiasan
BUKIT MERTAJAM - Seorang pengasas sebuah pusat perubatan tradisional ditahan dalam serbuan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) di sebuah rumah teres yang dijadikan pusat perubatan itu di Permatang Pauh di sini.

Turut ditahan bersama lelaki berusia 46 tahun yang menggelarkan dirinya ustaz itu ialah dua wanita berusia 32 dan 40 tahun.

Ketua Unit Penguatkuasaan JHEAIPP Khairul Azman Azizan berkata pusat perubatan tradisional itu diserbu kerana didapati menjalankan rawatan bertentangan dengan hukum syarak.

"Serbuan pada 11.30 malam dengan kerjasama penguatkuasa Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan polis itu adalah hasil maklumat awam dan risikan sejak enam bulan lepas," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau berkata susulan serbuan itu, pihaknya turut menahan seorang lagi lelaki berusia 41 tahun yang merupakan pengurus bagi cawangan pusat perubatan berkenaan di Seberang Jaya, di sini, awal pagi ini.

Khairul Azman berkata siasatan awal mendapati pusat perubatan itu menyediakan rawatan untuk pelbagai penyakit berkaitan roh dan saka yang bertentangan dengan hukum syarak.

Pesakit yang ingin mendapatkan rawatan perlu membawa satu kilogram limau nipis, garam kasar dan lada hitam, katanya.

Beliau berkata pesakit tidak dikenakan bayaran sebaliknya perlu bersedekah atau memberi hadiah kepada 'ustaz' yang merawat pesakit.

Khairul Azman berkata dalam serbuan itu pihaknya merampas pelbagai peralatan dan kelengkapan yang digunakan untuk tujuan perubatan seperti cincin, minyak wangi termasuk beberapa buah buku untuk siasatan lanjut.

Beliau berkata siasatan juga mendapati pusat rawatan tradisional itu turut menyediakan 'pengijazahan tenaga dalam dan perubatan' dengan bayaran 'fidyah' RM950 dan individu yang tidak berkemampuan masih berpeluang mendapatkan 'ijazah' itu dengan berpuasa selama 15 tahun tanpa henti walaupun pada hari-hari tasyrik (hari diharamkan berpuasa).

"Kami dapati syarat yang dikenakan bertentangan dengan ajaran Islam dan serbuan dibuat bagi mengelakkan lebih ramai terjebak dalam kegiatan ini.

"Lebih mengelirukan ustaz terbabit mengaku dirinya sebagai ketua para wali dan boleh menyeru roh Nabi Muhammad SAW serta para malaikat menerusi perantaraan," katanya.

Khairul Azman berkata pengasas pusat perubatan itu disiasat mengikut Seksyen 4, 6 dan 13 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Pulau Pinang 1996 kerana mengamal dan menyebarkan doktrin palsu, menggelarkan diri sebagai wali serta memiliki bahan penerbitan agama yang bertentangan dengan hukum syarak.

"Seorang lagi lelaki dan dua wanita disiasat menurut Seksyen 43 enakmen sama atas tuduhan bersubahat. Siasatan lanjut masih dijalankan," katanya. - Bernama

Lelaki menyamar polis ketika beromen ditahan

Posted: 14 May 2014 06:30 PM PDT

Gambar hiasan
KOTA BAHARU 14 Mei - Seorang lelaki bertindak menyamar sebagai anggota polis ketika ditahan sepasukan penguatkuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JAHAEIK) atas kesalahan berkhalwat.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kota Baharu, Supt. Idris Abd Rafar berkata, suspek berusia 23 tahun itu ditahan pada 6.45 pagi semalam di sebuah rumah di Kampung Sireh di sini.

"Suspek mengatakan beliau adalah anggota polis dan bertindak menunjukkan kad kuasa berwarna putih berlambang polis yang dibalut plastik lut sinar yang tergantung pada lehernya.

"Suspek menyamar bagi mengelakkan dia ditahan atas kesalahan berkhalwat dengan seorang wanita," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Turut ditemukan sepasang gari dan dua buah walkie-talkie dan suspek didapati positif dadah jenis methamphetamine, katanya.- BERNAMA

Anwar tiada hak beri ceramah agama

Posted: 14 May 2014 06:05 PM PDT

JAKARTA - INDONESIA. Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyelar tindakan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi ceramah mengenai tamadun dan nilai-nilai Islam di sebuah universiti di Indonesia, baru-baru ini.

Dr Mahathir berkata Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu tidak mempunyai hak untuk menyampaikan kuliah agama kerana beliau sendiri berdepan dengan isu moral.

"Kalau nak cakap pasal Islam mesti praktik sekurang-kurangnya, tidak buat yang dilarang oleh agama.

"Saya hairan kerana diterima orang macam ini (Anwar) cakap pasal tajuk yang dia tiada hak sama sekali," katanya kepada pemberita selepas menerima anugerah Doktor Kehormat dari Universiti Islam Negeri Syarif Hidayatullah di sini, hari ini.

Pada masa sama, Dr Mahathir hairan dengan tindakan penganjur yang sanggup mengundang Anwar untuk memberi ceramah berkaitan agama.

Beliau berkata ramai dalam kalangan pemimpin yang bercakap mengenai Islam tetapi dari segi amalan dan cara hidup mereka berbeza dengan apa yang dituntut oleh agama.

Media Indonesia baru-baru ini, melaporkan Anwar diundang untuk menyampaikan ceramah eksekutif bertajuk 'Nilai-Nilai Islam dan Kebangkitan Semula Ummah Islam' di kampus Universiti Al-Azhar Indonesia. - Bernama

Bekas Naib Pengerusi DAP Kedah umum bertanding di Teluk Intan

Posted: 14 May 2014 06:00 PM PDT

ALOR SETAR - Bekas Naib Pengerusi Jawatankuasa Interim DAP Kedah Syed Araniri Syed Ahmad hari ini mengumumkan akan bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan, sebagai calon Bebas.

Syed Araniri, 40, yang menjalankan perniagaan Perubatan Islam di sini, berkata beliau memutuskan demikian selepas berbincang dengan anggota keluarga, rakan-rakan bekas DAP dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

"Selepas keluar daripada DAP Mei tahun lalu, saya tidak terikat dengan mana-mana parti politik, jadi saya akan bertanding atas tiket Bebas.

Saya yakin keputusan bertanding atas tiket Bebas ini akan mendapat sokongan padu pengundi Melayu Islam serta pengundi lain yang tidak berselera dengan mainan politik DAP dan Gerakan," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Syed Araniri juga berkata antara faktor utama membuatkannya mahu bertanding di Teluk Intan adalah bagi mendedahkan agenda DAP dalam politik Malaysia yang boleh memberi kesan buruk kepada masyarakat Melayu dan Islam.

Syed Araniri merupakan lulusan Ijazah Sarjana Muda Bimbingan dan Kaunseling Islam, Institut Agama Islam Negeri Sultan Syarif Kasim, Riau, Indonesia.

PRK Parlimen Teluk Intan diadakan berikutan kematian penyandangnya Seah Leong Peng, 58, daripada DAP pada 1 Mei lepas.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan penamaan calon PRK Teluk Intan pada 19 Mei dan pengundian pada 31 Mei. - Bernama

Duke of UMNO

Posted: 15 May 2014 01:40 PM PDT

Duke of UMNO


PERGHH..!!! TUN M BALUN ANWAR BERTEPEKKK DI DAHI..!!!

Posted: 15 May 2014 05:35 AM PDT

Perghhh..!!! Saya setuju 100%..!!! Tun M balun Anwar Berahim kat Indon... Heh!

Tepat...! Padat..! Bertepek kena kat dahi..!!!

Pada saya, kenyataan Tun M yang terkini pada Anwar ni patut dibaca oleh semua pihak dan difahami sedalam-dalamnya... bukan pada Anwar saja, kadang-kadang ada di kalangan kita ni yang berperangai macam Anwar Berahim...

 

WOW..!!! 20 "BUAH PENAMAT" UNTUK PAS KEDAH...!

Posted: 15 May 2014 02:13 AM PDT

Saya dah baca siri penamat "pukulan TKO" yang akan zip mulut PAS Kedah. Hangpa semua dah baca dah? Walaupun ringkas, tapi tepat dan padat...

Berapa? 20 perkara? 20 saja? Tak konkrit pulak tu...

Dalam banyak-banyak point yang PAS Kedah bagi tu, kebanyakkan back fire PAS Kedah balik. Cuba baca kat bawah ni... menarik!


Siri ulasan berhubung 20 perkara yang diketengahkan bekas Pengarah Urusetia Penerangan PAS Kedah, Zulkifli Yahya, bukanlah bertujuan untuk menyerang kreadibiliti mana-mana pihak, sama ada pihak pembangkang, Kerajaan Negeri Kedah atau Zulkifli sendiri. 
Namun ulasan ini lebih tertumpu pada hakihat kebenaran, fakta dan logik berlandaskan nilai-nilai mahmudah dari faktor agama, masyarakat dan sentimen isu politik tempatan. 
Justeru, siri akhir ulasan ini diharap agar memberikan pencerahan sewajarnya berkenaan dakwaan pemimpin PAS Kedah yang dilaporkan pernah bertugas di Wisma Darulama itu secara lantikan politik. 
16. GAGAL membuat keputusan yang wajar dalam isu pelantikan Pengarah Urusan Bina Darulaman Berhad (BDB) yang dikaitkan dengan siasatan salahlaku. Sepatutnya biar individu berkenaan membersihkan namanya satu melalui siasatan tersebut, sebelum pelantikan dibuat. 
Berhubung dakwaan di atas, penulis cuba memahami kenyataan Zulkifli yang menuduh Pengarah Urusan BDB yang dikatakan terlibat dengan siasatan salahlaku. Merujuk pada laman web BDB yang terkini diakses, individu yang dimaksudkan itu ialah Dato' Izham Yusoff. 
Kononnya, adalah tidak wajar untuk melantik Izham sebagai Pengarah Urusan BDB? Betulkah dia sedang disiasat atas tuduhan salahlaku? Kalau benar, apakah sudah terbukti Izham bersalah dalam tuduhan tersebut? 
Apakah rasional Zulkifli atas tuduhan untuk tidak mewajarkan perlantikan Izham? Apakah wajar Izham dihukum dengan persepsi begitu sebelum terbukti bersalah? Bagaimana jika Pengarah Urusan BDB itu menjadi mangsa fitnah, hasad dengki dan iri hati pihak tertentu?
Sila terus bacaan anda di sini... 

AHMAD SAID AKUI NAJIB MOHON MAAF PADANYA..?

Posted: 14 May 2014 11:59 PM PDT

Betul, tidak semestinya pemimpin itu berada dipuncak, maka pemimpin itu tidak membuat sebarang kesilapan. Tidak semestinya, sebab kita umat akhir zaman ni bukannya Nabi atau Rasul. Kita juga tidak maqsum sebagaimana Nik Aziz...

Dalam hal ini, tindakan Najib memohon maaf dan saling bermaafn dengan Ahmad Said menunjukkan Perdana Menteri kita tu sanggup mengaku silap sendiri. Takde la macam sesetengah pemimpin yang buat silap, tapi taknak mengaku silap...kan?

Meskipun kesilapan tu tidak disengajakan, atau dalam ertikata lain, salah faham dengan situasi Mat Said, kesudian Najib merendahkan egonya sebagai pemimpin nombor satu negara menunjukkan beliau bukanlah seorang pemimpin autokratik, malah PM kita tu benar-benar bersifat merendah diri...

 

Tak percaya? Cuba baca cerita kat sini...

tun faisal dot com

Posted: 15 May 2014 01:34 PM PDT

tun faisal dot com


#PemilihanPKR: Himpunan #TakADIL 20/5 untuk bantah pemilihan penuh rasuah, penipuan & keganasan?

Posted: 15 May 2014 03:17 AM PDTNama je parti Keadilan, tetapi TIDAK ADIL - itu yang diperkatakan oleh ahli dan penyokong PKR apabila mempersoalakan keadilan berpilih yang diputuskan oleh Jawatankuasa Pemilihan parti itu. Macam Melayu dalam PKR juga la, nama je Melayu dan Muslim, tapi sebenarnya..... Baguslah ada Himpunan Tak Adil ni.. ramai yang tengah tanya, bila la parti ni nak berkubur? :)

Adil ke Tak Adil, Keadilan Berpilih ke tak, baca dulu kenyataan akhbar di bawah.. Mana nama Chegu Bard yang turut membuat kenyataan baru-baru ini tentang pemilihan PKR?


KENYATAAN MEDIA

Lembaga Disiplin KEADILAN telah meneliti beberapa kes berkaitan tatatertib dan disiplin anggota. Kes-kes ini telahpun dibentangkan dalam mesyuarat Biropolitik bertarikh 14hb Mei 2014, yang dipengerusikan YB Azmin Ali, Timbalan Presiden KEADILAN dan dihadiri YB DS Anwar Ibrahim, Ketua Umum KEADILAN, YAB TS Abdul Khalid bin Ibrahim, Menteri Besar Selangor serta anggota-anggota Biropolitik yang lain.

Berikut adalah keputusan-keputusan yang dicadangkan Lembaga ini dan dipersetujui Biropolitik:

1) Sdr MUSTAPHA MOHD TALIB (Cabang Kuala Selangor)
Beliau selaku Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor melalui satu perbualan telefon telah membuat ugutan terhadap Pn Faridah, pembantu khas Penyelaras DUN Bukit Melawati, iaitu untuk menamatkan khidmat S Manikavasagam sebagai Penyelaras DUN Bukit Melawati.

Sdr MUSTAPHA MOHD TALIB akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.

2) Sdr S MANIKAVASAGAM (Cabang Kuala Selangor)
Beliau telah membuat kenyataan media yang mendakwa TS Abdul Khalid bin Ibrahim telah melakukan politik wang bagi pemilihan Cabang Kuala Selangor. Kenyataan ini telah disiar dalam berita TV1 dan Buletin Utama TV3 pada 11 Mei 2014, dan dalam m/s 6 akhbar Utusan Malaysia pada 12 Mei 2014. Ini merupakan pelanggaran Perkara B.7 Tataetika Pemilihan iaitu "Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum."

Sdr S MANIKAVASAGAM akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.

3) Sdr BOBINATH A/L VELLO (Cabang Kuala Selangor)
Beliau telah membuat kenyataan media mengkritik Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) dan Parti secara terbuka, yang merupakan pelanggaran Perkara B.7 Tataetika Pemilihan iaitu "Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum." Kenyataan ini telah disiarkan dalam Buletin Utama TV3 pada 11 Mei 2104.

Sdr BOBINATH A/L VELLO akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.

4) Sdri MONNIZA @ SARIMAH ABDUL GHANI (Cabang Kampar)
Beliau telah membuat kenyataan media mengkritik Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) dan Parti secara terbuka, yang merupakan pelanggaran Perkara B.7 Tataetika Pemilihan iaitu "Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum." Kenyataan ini telah disiarkan dalam akhbar Berita Harian, m/s 7 bertarikh 12 Mei 2014, bertajuk "Proses undi kotor, tak telus".

Sdri MONNIZA @ SARIMAH ABDUL GHANI akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.

5) Sdr MD YUSOP KAMARUDDIN (Cabang Pasir Salak)
Beliau telah membuat kenyataan media mengkritik JPP dan Parti secara terbuka di laman Facebook beliau, yang merupakan pelanggaran Perkara B.7 Tataetika Pemilihan iaitu "Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum."

Sdr MD YUSOP KAMARUDDIN akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.

6) Sdr K GUNASEKARAN A/L KUPPAN (Cabang Hulu Selangor)
Beliau bersama beberapa orang penyokong telah bertindak agresif dengan merempuh pintu masuk dewan pengundian Cabang Hulu Selangor dan menghentikan proses kiraan kertas undi pada 11 Mei 2014. Tindakan ini melanggar Perkara B.6 Tataetika Pemilihan iaitu "mana-mana calon atau penyokongnya adalah dilarang dari mengganggu sebarang proses dan acara Pemilihan Parti."

Sdr K GUNASEKARAN A/L KUPPAN akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.

7) Sdr NOOR AZMAN SAMSURI (Cabang Tanjung Karang)
Beliau telah terlibat dalam menipu tandatangan pencadang, Basri bin Kasnon, bagi pencalonan beliau sebagai Ketua Cabang Tanjung Karang.

Sdr NOOR AZMAN SAMSURI akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.

8) Sdr AHMAD JUFLIZ BIN DATO' FAIZA (Cabang Setiawangsa)
Beliau telah membuat kenyataan media pada 14 Mei 2014 yang mengkritik Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) dan Parti secara terbuka, yang merupakan pelanggaran Perkara B.7 Tataetika Pemilihan iaitu "Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum." Kenyataan ini telah disiarkan dalam rencana di laman The Malaysian Insider bertajuk "50 ahli PKR akan lapor RoS jika keputusan pemilihan tidak dibatalkan" pada 14 Mei 2014.

Sdr AHMAD JUFLIZ BIN DATO' FAIZA akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.

YB Dato' Dr Tan Kee Kwong
Pengerusi Lembaga Disiplin KEADILAN

15hb Mei 2014

#PemilihanPKR: Khalid dahului Azmin 59 undi sebab rasuah atau Azmin dibenci di Selangor?

Posted: 15 May 2014 01:20 AM PDTJumlah tidak rasmi terkini Pemilihan PKR 2014, Abdul Khalid memperoleh 11,837, Azmin (11,778) dan Saifuddin Nasution 7,624 undian.


Abdul Khalid mula pintas Azmin 59 undi?
Oleh: NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 15 MEI: Calon Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dikatakan mula memintas penyandang jawatan berkenaan, Mohamed Azmin Ali dengan kelebihan 59 undi.

Menurut sumber Selangor Kini, jumlah tidak rasmi terkini Pemilihan PKR 2014, Abdul Khalid memperoleh 11,837, Azmin (11,778) dan Saifuddin Nasution 7,624 undian.

Keputusan berkenaan diperoleh selepas selesai pengiraan di dua cabang, Sepang dan Kuala Langat dan secara tidak rasmi bagi Sepang Abdul Khalid memperoleh 594 undi, diikuti Azmin 210 dan Saifuddin tujuh undi.

Abdul KhalidBagi Cabang Kuala Langat pula, Abd Khalid memperoleh 392 undi; Mohamed Azmin, 247 dan Saifuddin lapan undian.

Setakat ini, Abdul Khalid dilihat terus menguasai di semua cabang di Selangor.

Sementara itu, kelewatan Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) mengumumkan keputusan terkini menimbulkan pelbagai spekulasi di kalangan ahli berhubung kredibiliti dan kecekapan badan itu menguruskan pemilihan parti.

Sebelum ini, pengawas pemilihan yang dilantik JPP turut dikritik ketika mengendalikan proses pengundian dijalankan.

Semakan Selangor Kini di laman sesawang rasmi PKR, kali terakhir kedudukan undian dikemaskini hanya membabitkan keputusan peringkat Perak.

Keputusan membabitkan peringkat Negeri Sembilan, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor masih belum dipamerkan lagi.


Apa Yang Tersirat

Posted: 15 May 2014 01:32 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Krisis Terengganu: Kesetiaan Pada Parti Lawan Peribadi

Posted: 15 May 2014 11:36 AM PDT

Kemelut politik yang melanda Terengganu ekoran berlakunya pertukaran Menteri Besar perlu dijadikan pengajaran kepada setiap ahli UMNO agar lebih setia kepada parti.

Kemelut itu untuk beberapa hari sangat mencemaskan kerana Barisan Nasional (BN) hanya menang dengan majoriti mudah di negeri itu.

"Yang penting pengajaran yang kita dapat daripada kemelut ini ialah kesetiaan kepada parti mesti mengatasi segalanya.
Pada Selasa, bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said bertindak keluar daripada UMNO dan mengumumkan menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bebas.

Ahmad menyandang jawatan Menteri Besar sejak 2008 setelah mengambil alih teraju kepemimpinan negeri daripada Datuk Seri Idris Jusoh, juga dalam keadaan penuh kontroversi.

Tindakan itu kemudian turut diikuti ADUN Ajil, Ghazali Taib dan ADUN Bukit Besi, Roslee Daud.

Bagaimanapun kemelut tersebut dianggap selesai apabila ketiga-tiga mereka kembali menyertai UMNO.

Perlu ditanamkan kepada para wakil rakyat dan perlu sedar bahawa setiap wakil rakyat perlu sentiasa mengingati bahawa gelaran 'Yang Berhormat' yang diperoleh merupakan ihsan daripada rakyat.

"Setiap wakil rakyat adalah wakil parti dan wakil rakyat, mereka itu dipilih hanya sebahagian kecil disebabkan peribadi dan sebahagian besar lagi disebabkan mereka mewakili sebuah parti yang diyakini.

waadat

Posted: 15 May 2014 01:23 PM PDT

waadat


Karipap sebiji 20 sen

Posted: 15 May 2014 06:31 AM PDT

Demang tak risau dengan ramainya pembangkang tapi Demang amat risau dengan individu yang cuba jadi pembangkang tapi dalam kepala lebih banyak hampas daripada santan.

Lebih malang lagi kalau perkara asas pun tak begitu faham tetapi cuba bercakap perkara besar. Bukan sahaja dia yang keliru malah mengelirukan orang ramai. Jadi satu kerja pula kita nak bersihkan 'tahi' yang dia taburkan di merata jalan.

Beberapa hari lalu Demang terjumpa satu sebaran tentang harga karipap dulu dan sekarang. Persoalan yang dikemukakan ialah kenapa pada 1990 sebiji karipap berharga 20 sen dan pada 2014 menjadi 50 sen?

Ada dua persepsi Demang pada penulis tersebut iaitu samada dia seorang yang bodoh atau seorang yang jahat!

Kenapa tak ditanya gaji guru lepasan maktab pada 1990 cuma RM435+ dan gaji guru keluaran IPG 2014 (maktab dinaiktaraf) RM2k++?

Manakala guru yang keluar maktab pada 1990 dengan gaji RM500 kini menerima lebih RM5k setiap bulan (setelah upgrade)?

Demang harap penulis itu cuma bodoh dan bukannya jahat sebab kalau bodoh masih boleh belajar tapi kalau memang berniat jahat pada kakak/makcik yang mencari rezeki menjual karipap di tepi jalan, patut benar kita korek matanya biar tak boleh melihat sampai bila-bila. Ada mata tapi tak reti guna pun menyusahkan orang jugak.

Wajarkah harga karipap kekal 20 sen sebijik pada 2014 padahal gaji guru pun dah bertambah 10 kali ganda? Sistem keadilan apa yang diguna?

Yang peliknya, harga gadjet komunikasi, harga aksesori kenderaan, harga makanan di restauren francais tak pula dipertikai? Itu sebabnya Demang katakan penulis tu jahat! Dia nak gaji meningkat untuk dirinya tapi tak bersedia berkongsi pendapatannya dengan peniaga kecil dan penjaja.

Demang tahu, dia nak 'kenen' kerajaan atas kenaikan harga barang yang kemudian dikaitkan dengan kegagalan kerajaan mengawal inflasi. Itu Demang setuju namun kita kena faham punca inflasi dan faktor kenaikan harga secara menyeluruh.

Kalau betul-betul nak bantu rakyat bawahan dalam soal ekonomi, bantulah perniagaan mereka. Kalau masa gaji kita RM500 dulu kita bayar 20 sen untuk sebiji kuih, apa salahnya kita bayar 50 sen apabila pendapatan kita sudah membolehkan kita beli rumah yang lebih selesa, beli kereta seorang sebiji untuk laki bini, belikan motor untuk anak ke sekolah sambil belajar merempit, beli kucing parsi, beli pokok bunga, tukar hanphone baru setiap 6 bulan sekali dan lain-lain.

Satu lagi, apa salahnya bayar lebih sikit untuk pengasuh anak-anak kita terutama yang gemar bercuti ke luar negara atas alasan dapat tambang murah.

Demang cadangkan harga minimum kueh tradisional di warung-warung mulai sekarang ialah 50 sen sebiji dan nasi lemak RM2 sebungkus.

Kalau nak jimat, buat sendiri atau beli yang frozen. Bantu pengusaha kita yang terdiri daripada rakyat bawahan.

Sementara itu Demang ucapkan selamat hari guru pada semua warga pendidikan di Malaysia.

Maaf kerana menjadikan gaji guru sebagai contoh dalam artikal ini. Sebabnya ialah Demang sendiripun seorang guru yang bermula dengan gaji RM435 sebulan, naik motor buruk ke sekolah, menoreh getah di hujung minggu, dan mula menjual karipap yang dibuat ibu sejak darjah dua.

Alhamdulillah, sekarang kehidupan guru sudah jauh berubah cuma beban tugas makin bertambah. Biasa lah.

Kepada rakan-rakan yang rajin menegur kerajaan, lakukanlah dengan niat untuk mencari keredhaan Ilahi, bukan kerana nak glemor sendiri.


THE FLYING KICK

Posted: 15 May 2014 01:21 PM PDT

Cucu Tok Selampit

Posted: 15 May 2014 01:12 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Wah!! Banyak Taiko Ini Calon DAP #PRKBukitGelugor - Berkempen Naik Jeep Lesen Sudah Mati! @PDRMsia

Posted: 15 May 2014 02:16 AM PDTBelum lagi menjadi Ahli Parlimen, sudah berlagak taiko dengan melanggar undang-undang. Mentang-mentanglah Pulau Pinang diperintah oleh DAP, apakah sudah tidak perlu mematuhi undang-undang jalanraya bagi pengikut-pengikut DAP? Apakah tujuan berkempen ke sana ke sini dengan menaiki jeep yang cukai jalannya telah tamat hendak menunjukkan bahawa anak Karpal Singh ini berada di atas undang-undang? Apakah calon DAP Bukit Gelugor ini tidak perasan bahawa cukai jalan jeep berkenaan sudah tamat atau beliau sengaja untuk mencabar undang-undang?


Adakah Ini Pemandangan Di Cambodia, Filipina, Indonesia? Tidak! Sadisnya Ini Di Perak!

Posted: 14 May 2014 06:05 PM PDT
Pernahkah kita terfikir, di Semenanjung, walau hanya sungai hanya selebar 50 meter, Kerajaan tidak mampu membina jambatan merentasinya. Sebaliknya, penduduk terpaksa menggunakan feri yang dioperasikan oleh Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS). Menariknya negeri berkenaan adalah Perak! Tempatnya adalah di Hulu Bernam. Salah satu PDM dalam Parlimen Teluk Intan. Ianya terletak di sempadan Perak-Selangor. 

Terletak di Ladang Hulu Bernam yang jaraknya 1 jam 20 minit dari Teluk Intan. Apa usaha yang telah dilakukan oleh Ahli Parlimen DAP Parlimen Teluk Intan, Mendiang Seah Leong Peng. Apa tindakan yang dibuat oleh ADUN UMNO/BN Changkat Jong, Mohd Azhar Jamaluddin? 

Beberapa hari lagi bakal berlangsung PRK di sini. Kedua-dua belah pihak bakal menabur janji itu dan ini. Di sini terdapat 400 orang pengundi di sini bagi Parlimen Teluk Intan. Sepatutnya 400 pengundi ini boikot kedua-dua belah pihak sewaktu PRK kelak kerana gagal berkhidmat kepada Rakyat. Bukan setakat Wakil Rakyat, Pegawai Daerah makan gaji buta, Pegawai Tadbir buat tak perduli, JPS tak buat kerja dan JKR buat tak perduli. Yang jadi mangsa adalah Rakyat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan