Rabu, 9 April 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 09 Apr 2014 11:20 AM PDT

PEJUANG BANGSA


GUAN ENG BAZIRKAN DUIT RAKYAT, BANGLO CM TERUS TERBIAR @dzainalabifin

Posted: 08 Apr 2014 09:44 PM PDT- Ketua Menteri, Lim Guan Eng masih tidak berpindah semula ke kediaman rasmi di Seri Teratai sebaliknya terus menyewa banglo mewah di Jalan Pinhorn sejak 2009 menimbulkan banyak tanda tanya.

Ketua Pembangkang, Datuk Jahara Hamid berkata, rakyat dalam keadaan tertanya-tanya mengenai perkembangan terkini kerja memusnahkan anai-anai dan semut api serta baik pulih kediaman itu.

Menurutnya, sebagai pemimpin yang sentiasa melaung-luangkan prinsip cekap, akauntabiliti dan telus (CAT), Guan Eng perlu bertanggungjawab memperjelaskan status terkini kerja baik pulih yang dijalankan ke atas rumah itu.

Beliau berkata, kebiasaannya, kerja membaik pulih cuma mengambil masa antara satu hingga dua tahun dan tidak mungkin berlarutan sehingga lima tahun.

"Tak akan kot ambil masa sampai lima tahun. Guan Eng sudah dipilih sebagai ketua menteri bagi penggal kedua namun isu rumahnya belum selesai," katanya kepada Sinar Harian.

Jahara berkata, alasan enggan berpindah kembali ke kediaman rasmi untuk satu tempoh yang lama kononnya banyak anai-anai dan musang adalah satu tindakan tidak wajar.

Jika masih dengan pendirian enggan berpindah ke rumah kediaman rasmi, Guan Eng perlu menjelaskan perancangannya dengan kediaman itu sama ada akan diserahkan kepada kakitangan kerajaan negeri atau agensi kerajaan untuk dijadikan rumah tetamu daripada
dibiarkan kosong begitu sahaja.

"Rakyat pun nak tahu, apakah status atau perancangan ketua menteri dengan kediaman rasmi itu," katanya.

Jika sebelum ini, Guan Eng menekankan bahawa kerajaan negeri pimpinannya akan mengamalkan dasar berjimat cermat dan berbelanja secara sederhana.

"Tetapi dilihat secara kasar mana amalan CAT dipraktikkan. Dalam isu rumah ini, kerajaan negeri seolah-olah tidak cekap menyiapkan kerja penyelenggaraan, tidak telus untuk mendedah kontrak penyelanggaraan dan pengubahsuaian rumah sewa yang beliau masih tinggal
serta membazirkan harta kerajaan.

"Kalau nak sangat tinggal di rumah banglo, beliau boleh mengubahsuai kediaman rasmi yang sedia ada agar menjadi lebih selesa dan mewah. Tak perlu sewa rumah dari orang perseorangan yang menimbulkan keraguan siapa pemilik rumah itu dan apa manfaat diperoleh dengan menyewanya kepada ketua menteri," katanya.

Sinar Harian berusaha mendapatkan penjelasan Guan Eng mengenai isu tetapi tidak mendapat respon termasuk dengan menghantar pertanyaan secara bertulis.

Pada 3 Julai 2009, Guan Eng berpindah dari Seri Teratai ke sebuah banglo mewah di Jalan Pinhorn atas alasan mempunyai banyak semut api, anai-anai dan musang.

Pemindahan itu dilakukan dengan dengan alasan memberi laluan kepada pembaikan besar dan rawatan anai-anai oleh Jabatan Kerja Raya (JKR).

Sebelum ini, sebuah akhbar mendakwa kediaman baru itu hanya sebuah banglo biasa namun selepas proses pengubahsuaian, ia menjadi kediaman mewah.

Bagaimanapun, Guan Eng menafikannya dengan mendakwa kos pembaikan dan pengubahsuaian rumah sewa itu ditanggung oleh pemiliknya.

Memandangkan pemiliknya ingin menduduki rumah itu suatu masa nanti, Guan Eng bersetuju tidak mendedahkan butiran lanjut ini kerana ia melibatkan hak peribadi pemiliknya.

Mempertahankan tindakannya, Guan Eng berkata beliau tidak membelanjakan wang awam sebaliknya hanya menggunakan elaun perumahan yang diperuntukkan kepadanya mengikut undang-undang, seperti pernah dinikmati Tan Sri Dr Koh Tsu Koon sebelum itu.

IPOHMALAY

Posted: 09 Apr 2014 09:02 AM PDT

IPOHMALAY


Red Bean Army dari kalangan Melayu

Posted: 09 Apr 2014 06:00 AM PDTSiasatan teman mendapati beberapa kawan sepermainan teman dari kampung sebelah menjadi Tentera Kacang Merah di Kuala Lumpur. Mereka yang berasal dari kampung tersusun yang dihuni oleh banyak penyokong PAS, merelakan diri untuk dibayar dengan duit entah hasil mana datang supaya menjadi agen maya kumpulan pembangkang yang jelas diketuai DAP.

Rupa-rupanya tidak sedikit orang Melayu yang menadah kencing puak tertentu yang menguasai pembangkang, terus ke dalam mulut mereka sendiri.

Mengapa teman kata demikian? Ini kerana wang yang dibayar kepada mereka datang dari mana? Hasil lendir rumah urut yang bercambah di Selangor? Atau kekayaan negeri Pulau Pinang tetapi khusus cukai-cukai maksiat? Kasihan.Mereka lupa dajal kini di mana-mana. Sebab itulah kita dapat lihat kelakuan mereka terlalu bukan-bukan.

Teman rileks je. Tanpa dibayar. Teman bayar internet guna duit sendiri je. 

Fitnah tanpa bersalah, menutup pintu kritik ke atas pihak sendiri dan menganut fahaman bahawa kutuk, hina, fitnah dan reka cerita memburukkan orang lain yang bukan kalangan mereka itu bagai asas keperibadian utama mereka di dunia maya kerana luar mereka berpura-pura dan kalau boleh menjadi lalang paling baik.  Perbuatan ini sebahagian natijah hasil dari mentekedarah sumber entah mana datang.

Lebih buruk, jika hidup memaksa mereka menyara anak bini dengan wang hasil saluran dari kelompok itu yang boleh dikatakan anti-Islam ini. Entah apa pula hasil jenis makhluk benih mereka itu yang kelak menjadi dewasa.

Red Bean Army sebenarnya turut terdiri dari ramai orang Melayu yang kebulur makan wang haram puak yang menjana kekayaan tanpa sempadan syarak.

Merekalah yang terpersona dengan dunia internet, terdiri dari golongan yang baharu di dunia IT, meneroka segala apa di dalamnya semata-mata mahu meyebarkan rasa benci. Itulah perjuangan mereka. 

Kelebihan masa yang mereka ada membuatkan mereka punya terlalu banyak masa berbanding anak-anak Cina yang hanya berorientasikan musim pilihanraya dan sibuk mencari wang. Sebagai continuity, budak-budak MA LAI CAI ini digunakan kerana siapa tak kenal sifat busuk hati orang Melayu apabila mereka sampai ke fasa tidak faham agama mereka sendiri.

Semoga mereka akan sedar.

Jokowi mampu menang pilihanraya presiden Indonesia Julai ini.

Posted: 08 Apr 2014 06:48 PM PDT

JAKARTA 7 April - Buat kali pertama, Presiden Susilo Bambang Yudhoyono yang akan menamatkan tempoh pentadbirannya pada Oktober ini membuat kenyataan terbuka menggesa rakyat Indonesia memberi peluang kepada Joko Widodo atau Jokowi untuk menggantikannya dengan memilih beliau pada pilihan raya Presiden Indonesia (Pemilu) 2014.

Kepada Jokowi yang muncul sebagai calon paling popular untuk menggantikan beliau, Susilo menasihatkan Gabenor Jakarta itu agar meyakinkan rakyat terhadap kemampuannya untuk memerintah Indonesia.

Dalam kenyataan yang disiarkan di YouTube semalam, Susilo juga mencadangkan kepada Jokowi agar menyenaraikan rancangannya untuk menerajui negara ini, sekali gus dapat menyangkal prasangka banyak pihak terhadap kemampuan beliau.

"Saya fikir apa yang paling baik ialah rakyat tidak terlalu cepat menghakimi beliau (Jokowi) sebagai seorang yang tidak berkemampuan. Pada masa sama, Pak Jokowi harus membentangkan idea, cara mengatasi serta polisi yang akan beliau perkenalkan untuk menyelesaikan masalah dalam negara yang sedang dihadapi.

"Dengan memberikan penjelasan tentang program dan bersedia untuk membincangkannya, rakyat boleh menilai kualiti yang ada pada Pak Jokowi berbanding calon lain Presiden. Daripada situ, rakyat boleh membuat pilihan siapa calon paling tepat untuk menggantikan saya," kata Presiden Indonesia itu.

Mengenai dakwaan lawan politik yang menggelarkan Jokowi sebagai boneka kepada Ketua Umum Parti Demokrasi Indonesia - Perjuangan (PDI-P), Megawati Sukarnoputeri, Susilo berkata, Jokowi harus membuktikan sebaliknya.

"Ia akan menjadi satu cabaran kepada Pak Jokowi atau sesiapa sahaja yang akan dilantik sebagai Presiden seterusnya untuk tidak membenarkan diri mereka mengikut telunjuk sesiapa, sama ada daripada pelabur atau entiti asing. Saya tidak pernah membenarkan sesiapa untuk campur tangan dengan apa yang saya lakukan sepanjang 10 tahun di pejabat (memerintah)," ujar Susilo.

Artikel Penuh: UTUSAN 
© Utusan Melayu (M) Bhd Joko Widodo (kanan sekali) ketika lawatan kerja ke Kuala Lumpur bagi menyaksikan operasi KL Monorail Jun tahun lalu.

Ohpolitik!™

Posted: 09 Apr 2014 03:19 AM PDT

Ohpolitik!™


Nantikan BESOK! PENDEDAHAN LOKASI #MH370 oleh #AnwarIbrahim di #ParlimenMalaysia #MalaysiaNews

Posted: 09 Apr 2014 01:45 AM PDTDatuk Seri Anwar Ibrahim dilapor akan membuat pendedahan mengejutkan mengenai lokasi sebenar pesawat MH370 Besok di Parlimen.

Persoalannya kenapa di Parlimen BESOK? Kerana hanya di Parlimen sahajalah tindakan undang-undang tidak boleh diambil ke atas Anwar apabila pendedahan itu dibuat nanti. 

Jadi, Jom kita dengar Pendedahan Perdana Menteri Anwar Ibrahim buat pendedahan lokasi MH370 BESOK.

#AnwarIbrahim Sokong Perlaksanaan GST? #MalaysiaNews

Posted: 09 Apr 2014 01:12 AM PDT

Marah Sangat GST DILULUSKAN DI PARLIMEN


TAPI Bang NON sendiri sendiri umum menyokong GST. 


Pastinya CACAI akan berkata 
"TIDAK! TIDAK! TIDAK!... INI FITNAH UMNO!"AirAsia Mengadap Pakatan Rakyat di #ParlimenMalaysia ? #MalaysiaNews

Posted: 09 Apr 2014 01:00 AM PDT


Agak pelik membaca status Ahli Parlimen Jelutong, Ooi Chuan Aun atau lebih dikenali dengan YB Jeff Ooi, di laman sosial Facebook. MP Jelutong berkenaan mendakwa Air Asia telah membuat permintaan untuk berjumpa dengan dengan Ahli-Ahli Parlimen PR di Pejabat Ketua Pembangkang di Tingkat 14, pukul 1.00 petang tadi. Persoalan yang timbul adalah apakah motif Air Asia hendak berjumpa hanya dengan MP-MP Pembangkang? Apakah Air Asia hendak menjadikan isu perpindahan mereka dari LCCT ke KLIA2 sebagai modal politik untuk menghentam Kerajaan?

Bukankah Jawatankuasa Parlimen untuk PAC (Public Account Committee) bersedia untuk berjumpa dengan Air Asia pada 28 April ini untuk mendengar keluhan mereka? Baca The Malaysian Insiders, di sini. Untuk apakah perjumpaan dengan MP-MP pembangkang diadakan? Air Asia sering mendakwa bahawa dua bulan yang diperuntukkan oleh Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) tidak cukup untuk menjalankan operasi ORAT (Operational Readiness & Airport Transfer) atau kesediaan operasi dan permindahan lapangan terbang. Secara jujur, perancangan yang lebih baik dari Air Asia boleh membantu. 

Jika Air Asia tidak sibuk menyalahkan MAHB akibat kelewatan mereka dan mengurangkan kerenah birokrasi dan berpolitik, CTS yakin mereka lebih dari bersedia untuk berpindah. Tidak perlulah menggunakan pembangkang untuk menghentam balik Kerajaan yang selama ini banyak membantu perkembangan dan kemajuan Air Asia, kalau betul itulah tujuan Air Asia hendak berjumpa dengan pembangkang hari ini. Tak begitu DS Tony Fernandes?

sumber  http://khairulryezal.blogspot.com

WOW! UNTUNGLA BERGELAR YB. JANDA : MASA DEPAN MEREKA BERSAMA?

Posted: 08 Apr 2014 09:05 PM PDT
"Saifuddin Nasution Ismail, Nurul Izzah Anwar dan Rafizi Ramli telah sepakat untuk menawarkan satu gagasan bersama yang menekankan kepada kepimpinan bersama (collective leadership) dan barisan pimpinan masa depan untuk melonjakkan keyakinan rakyat kepada KEADILAN."

Masa depan "BERSAMA"?.. ehemmmm..ade maksud tersirat lahhhh....

@NajibRazak Govt Will End 1 May? #MalaysiaNews

Posted: 08 Apr 2014 06:45 PM PDTSolidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mendesak kerajaan untuk segera mengumumkan penangguhan pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Penyelaras Kebangsaan Sekretariat GST SAMM, Mohd Faizal Ab Rahman, berkata jika kerajaan enggan menangguhkan pelaksanaan tersebut, kerajaan bakal berdepan dengan gelombang rakyat pada 1 Mei ini.

"Sebagai kumpulan anak muda yang pertahankan rakyat, SAMM memberi kata dua untuk kerajaan mengumumkan penangguhan GST atau bakal berdepan lautan rakyat dalam satu deminstrasi gergasi," kata beliau dalam satu kenyataan yang diedarkan kepada media di bangunan parlimen, petang ini.

Tegas Faizal, kesabaran rakyat kini amat nipis, rasa hormat terhadap pemerintah sudah tiada lagi memandangkan rakyat tidak pernah dihormati, malah hak demokrasinya ditipu demi regim mengekalkan kuasa.

Berpendapat bahawa SAMM tidak menolak pelaksanaan GST, Faizal bagaimanapun menegaskan SAMM sebulat suara bersetuju bahawa Malaysia belum bersedia ke arah pelaksanaan GST atas beberapa faktor.

"Antaranya ketirisan melampau dalam pentadbiran negara yang menyebabkan pembaziran harus diatasi terlebih dahulu yang boleh dirujuk melalui laporan audit setiap tahun.

"Begitu juga dengan pelaksanaan GST yang tergesa-gesa tanpa menyediakan asas kukuh terhadap aspek pendapatan rakyat yang masih lagi tidak meningkat di kala ketidaktentuan harga barangan dan kos sara hidup yang semakin membebankan," kata beliau lagi.

Justeru, Faizal menjelaskan rakyat tidak mempunyai pilihan untuk meluahkan rasa tidak puas hati, lebih-lebih lagi apabila Dewan Rakyat telah meluluskan pelaksanaan GST yang mendapat sokongan ahli parlimen Barisan Nasional, semalam.

GAGAL DI KAJANG, AL-KISAH PEREMPUAN SIMPANAN PULA DICIPTA BAGI MENJATUHKAN KHALID IBRAHIM?

Posted: 08 Apr 2014 04:44 PM PDT


Hari ini, gempar pula dengan berita bekas perempuan simpanan seorang Menteri Besar menuntut agar diberikan RM3 juta selepas Menteri Besar tersebut gagal menepati janjinya. (BACA DI SINI)

Siapakah perempuan simpanan itu dan siapa pula Menteri Besar yang dimaksudkan?

Berita berkenaan dipangkalkan di PETALING JAYA. Sekaligus cuba memberi petunjuk bahawa Menteri Besar itu adalah Menteri Besar Selangor. 'Perempuan simpanan' yang paling terkenal walaupun kesahihannya belum diketahui adalah seorang wanita bernama Rahimah yang khabarnya adalah Pegawai Koordinator di Pejabat Menteri Besar Selangor selain turut memiliki beberapa buah syarikat perniagaan.

Mengapa berita ini dikeluarkan dan apakah kesannya kepada Khalid Ibrahim?

Khalid Ibrahim dikenali sebagai Menteri Besar kedekut yang gagal mengeluarkan duit Kerajaan Negeri Selangor untuk membiayai operasi PKR. Beberapa kali cubaan menggulingkan Khalid Ibrahim gagal oleh para pemimpin PKR termasuklah yang terbaru, yang diketuai oleh Anwar Ibrahim sendiri.

Semalam, Wan Azizah melafazkan ikrar bahawa dia tidak berniat hendak menjadi Menteri Besar Selangor. Namun seperti biasa, setiap kali ada pengumuman yang dibuat oleh Wan Azizah, maka perkara sebenar yang berlaku adalah sebaliknya.

Berita tentang Menteri Besar serta perempuan simpanannya, sebenarnya adalah adalah berita yang bertujuan untuk memalukan Khalid Ibrahim, sekaligus menekannya agar segera melepaskan jawatan, selain ugutan agar tidak meneruskan niatnya untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR. Kumpulan pro-Azmin Ali yang dibantu oleh Ketua Wanita PKR sebelum ini telah berjaya mengenakan Nurul Izzah, anak perempuan Anwar Ibrahim sendiri. Justeru, mereka cuba mengulanginya terhadap Khalid Ibrahim agar tidak meneruskan niatnya untuk menentang Azmin Ali. Apatah Khalid Ibrahim bagi mereka tidak cukup bijak untuk berpolitik dan seringkali boleh dijadikan lembu yang dicucuk hidung.

Agak menarik ialah, pro-PKR kelihatan tidak begitu teruja dengan berita ini walaupun ada seorang dua yang memetiknya sambil cuba menghalakan kepada beberapa orang Menteri Besar dari kalangan pimpinan UMNO. Ramai yang melihat berita ini sebenarnya lebih tertumpu dan terkait dengan Khalid Ibrahim serta wanita bernama Rahimah yang sebelum ini telah dikhabarkan menjalin hubungan terlarang semenjak dari PNB lagi.

Ironinya, 'skandal' Khalid Ibrahim dengan wanita itu juga, mempunyai kaitan langsung dengan Azmin Ali yang dibantu oleh Zuraidah Kamaruddin!

http://selangorchronicle.blogspot.com/

bumiyang

Posted: 09 Apr 2014 03:16 AM PDT

bumiyang


MH370: Ocean Shield Kesan Dua Lagi Isyarat Baru ???

Posted: 09 Apr 2014 01:05 AM PDT

tunku

Posted: 09 Apr 2014 03:01 AM PDT

tunku


MH370 : OPERATION SAVING FACE OF THE SUPERPOWER ?

Posted: 08 Apr 2014 11:31 AM PDT


Despite all the effort and the international co-operation in the search for MH370, the where-about of the aircraft remains a mystery. All 26 countries involved in the mission can only keep guessing and searching. All clues had led the team nowhere. All the satellites, radars, vessels, submarines, aircrafts that are used in the SAR have so far failed to locate the aircraft or its wreckage.
This is not the failure of the Malaysian government, nor is it the Malaysian Airline's. In fact, I don't think it is wrong to say that this, is a failure of the most sophisticated technology, developed and owned mostly by the superpower, the United States of America.
Ever since the flight went missing, Malaysian has been made into somewhat 'punching bag' by the foreign media. The Oppositions too, was quick to grab the opportunity to deride the government. Consequently, they managed to shake Malaysia-China relation, which could have been their objective all along.
The reluctance and the delay by the Chinese government in clearing the air doubled the frustration. With majority of the passengers are Chinese nationals, the least their government could do is help Malaysia provide a firm and clear message to their people.
Yet, Malaysia did not resort to pointing fingers or whine. We took it all in, continue to explain as best possible and swear to continue searching. If this is not a proof of credibility and professionalism, then what is?
If only foreign media has the same professionalism, then they should have known that 'credibility in handling the press' is not the issue here. That is why we didn't hear the same accusation of 'concealing information' or 'weak' being shout at French Government when Air France went down in 2009, did we? We didn't hear anybody questioning the time taken to find the wreckage of AF447 that is, after two years – even with all the expertise and assets they have.
So, why has 'Malaysian government' become the subject of reporting, instead of the 'search'? Why is 'handling the press' more important than 'why, despite all the sophistication in the technology, we have found nothing'?
Being a small developing country, Malaysia is very humble to admit our lack of expertise, assets and technology to deal with such disaster. It could be true that we are a little lost in handling the situation but that's because we have never come across such a case before. Therefore, we were quick to accept all help and assistance that any country could offer. Not one offer for help was denied.
Of all the countries, Malaysia has high hopes on the world's superpower – the United States of America, especially. The flight, a Boeing, is made by the Americans and we assumed that if anybody could help us find it, it must be the Americans. Obviously, we are wrong.
Therefore, instead of looking into the pilots and passengers and Malaysian leaders for fault, perhaps, we should be looking at the Americans. It would make more sense for the foreign media to ask about whatever happened to the most powerful U.S satellites on that fateful 8th of May?
It is funny how the U.S managed to locate Osama Bin Laden and Saddam Hussein in some hidden holes, but they cannot detect a Boeing 777 flying in the open sky, on the open sea! Can the U.S explain why did their satellites failed to get anything at all when the Chinese's and Australian's had at least gave us some hope?
If there is any 'weak' factor in the case of the missing MH370, the weakness lies hugely on the Americans: the Boeing Commercial Airplanes and the US government themselves.
It seems that this state of the art Boeing 777 may not be as perfect as it is portrayed. Last 6 July, 2013 Asiana Airlines Flight 214, a Boeing 777, had landed short of the runway on a clear, sunny day and killed three passengers. The record shows no obvious explaination on why an experienced pilot of 20 years did not recognize the deteriorating airspeed and abandon the approach sooner.
Asiana then pointed out that Boeing 777's airliner's automation and warning system as a probable fault. The company also strongly encouraged Boeing to change the 777′s autothrottle so it would wake up when the aircraft deviates significantly from the desired speed. The issue had been flagged by European aviation regulators and the lead FAA test pilot for the Boeing 787, which has essentially the same auto-throttle system.
What I'm trying to point out here is that it is not impossible that MH370 had had a terrible system failure that it just shut down all emergency signals altogether.

As experts learn from mistakes, Malaysia Airlines has never had the chance to learn, because the airlines has always been well known for its excellent safety records. It boasts of its best pilots and cabin crews. However, we could only wish for a perfect record throughout, but then some things are just beyond our control.
This is the first time Malaysia has to deal with such complex situation but it is not the first time for the U.S.
Remember, the U.S had failed to see a plane coming towards the World Trade Center. Lesson learned and the U.S upgraded an improved all of their assets to the extent of 'paranoia', to ensure such things don't recur. The U.S insists on detecting the enemy before the enemy even thought of coming to the U.S. So, how come with all these technology, we still have not find MH370?
I guess, the foreign media should just cut the crap on bashing Malaysia just to save face of the U.S and start asking the real question like, 'have all the money spent on US military technology worth it?'

Taipingmali (tm)

Posted: 09 Apr 2014 01:42 AM PDT

Taipingmali (tm)


Khalid & Perempuan Simpanan Bernilai RM3 Juta

Posted: 08 Apr 2014 07:53 PM PDT


Sebelum ini, kisah perceraian Nurul Izzah telah dibocorkan oleh puak dari dalam PKR sendiri terdiri daripada kumpulan pro-Azmin Ali termasuklah Ketua Wanita PKR, Zuraidah Kamaruddin. Cerita tersebut disampaikan kepada blogger pro-UMNO dan apabila berita tersebut viral, cytro pro-UMNO dipersalahkan kerana kononnya melakukan fitnah.

Walau bagaimanapun cerita tentang perceraian Nurul Izzah dan suaminya, benar-benar berlaku dan Nurul Izzah sendiri yang memohon mahkamah syariah agar membenarkan dia menceraikan suaminya yang dikatakan mengalami kegagalan syahwat, sekaligus gagal memenuhi keperluan batinnya.

Hari ini, gempar pula dengan berita bekas perempuan simpanan seorang Menteri Besar menuntut agar diberikan RM3 juta selepas Menteri Besar tersebut gagal menepati janjinya.Baca Sini 

Siapakah perempuan simpanan itu dan siapa pula Menteri Besar yang dimaksudkan?

Berita berkenaan dipangkalkan di PETALING JAYA. Sekaligus cuba memberi petunjuk bahawa Menteri Besar itu adalah Menteri Besar Selangor. 'Perempuan simpanan' yang paling terkenal walaupun kesahihannya belum diketahui adalah seorang wanita bernama Rahimah yang khabarnya adalah Pegawai Koordinator di Pejabat Menteri Besar Selangor selain turut memiliki beberapa buah syarikat perniagaan.

Mengapa berita ini dikeluarkan dan apakah kesannya kepada Khalid Ibrahim?

Khalid Ibrahim dikenali sebagai Menteri Besar kedekut yang gagal mengeluarkan duit Kerajaan Negeri Selangor untuk membiayai operasi PKR. Beberapa kali cubaan menggulingkan Khalid Ibrahim gagal oleh para pemimpin PKR termasuklah yang terbaru, yang diketuai oleh Anwar Ibrahim sendiri.

Semalam, Wan Azizah melafazkan ikrar bahawa dia tidak berniat hendak menjadi Menteri Besar Selangor. Namun seperti biasa, setiap kali ada pengumuman yang dibuat oleh Wan Azizah, maka perkara sebenar yang berlaku adalah sebaliknya.

Berita tentang Menteri Besar serta perempuan simpanannya, sebenarnya adalah adalah berita yang bertujuan untuk memalukan Khalid Ibrahim, sekaligus menekannya agar segera melepaskan jawatan, selain ugutan agar tidak meneruskan niatnya untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR. Kumpulan pro-Azmin Ali yang dibantu oleh Ketua Wanita PKR sebelum ini telah berjaya mengenakan Nurul Izzah, anak perempuan Anwar Ibrahim sendiri. Justeru, mereka cuba mengulanginya terhadap Khalid Ibrahim agar tidak meneruskan niatnya untuk menentang Azmin Ali. Apatah Khalid Ibrahim bagi mereka tidak cukup bijak untuk berpolitik dan seringkali boleh dijadikan lembu yang dicucuk hidung.

Agak menarik ialah, pro-PKR kelihatan tidak begitu teruja dengan berita ini walaupun ada seorang dua yang memetiknya sambil cuba menghalakan kepada beberapa orang Menteri Besar dari kalangan pimpinan UMNO. Ramai yang melihat berita ini sebenarnya lebih tertumpu dan terkait dengan Khalid Ibrahim serta wanita bernama Rahimah yang sebelum ini telah dikhabarkan menjalin hubungan terlarang semenjak dari PNB lagi.

Ironinya, 'skandal' Khalid Ibrahim dengan wanita itu juga, mempunyai kaitan langsung dengan Azmin Ali yang dibantu oleh Zuraidah Kamaruddin! selangorchronicle.blogspot.com 

Papagomo vs Rafizi Ramli

Posted: 08 Apr 2014 06:14 AM PDT


Tuesday, April 8, 2014

SI MARHAEN DISERET DIHERET KERANA HINA MAHKAMAH, PEMIMPIN BOLEH PULAK GELAK-GELAK!!!


Ada semacam yang tidak kena dengan KEADILAN di Malaysia.

Kes terbaru melibatkan seorang lelaki bernama Wan Muhammad Azri Wan Jusuh yang didakwa sebagai blogger PAPAGOMO merupakan contoh terbaik, bagaimana mereka yang mempunyai wang, kabel besar dengan sistem perundangan itu sendiri serta mampu mengupah peguam-peguam handalan bertindak ke atas rakyat marhein untuk tuduhan yang sama.

HINA MAHKAMAH!!!

Selepas Anwar Ibrahim, Rafizi Ramli, kini seorang ahli perniagaan, Abdul Razak Mohd Noor turut mengambil tindakan yang sama. Dan menariknya, ketiga-tiga mereka mempunyai pangkal yang sama iaitu MALIK IMTIAZ, peguam PKR yang cukup ligat dalam pembelaan mereka yang mahu murtad dari agama Islam selain kaitannnya dengan beberapa pertubuhan luar negara yang menyalurkan kewangan menerusinya untuk kegiatan menentang kerajaan dan umat Islam di negara ini.

Sungguh aneh memandangkan Wan Muhammad Azri yang tidak mempunyai sebarang kedudukan dalam parti mahupun sektor korporat atau perniagaan, diheret ke mahkamah oleh golongan yang terang-terang telah menghina mahkamah dalam terlalu banyak kes.

Anwar Ibrahim sendiri, ketika kesnya dibicarakan, dia boleh berceramah ke sana ke mari, menghasut rakyat dan menuduh hakim dan mahkamah Malaysia berat sebelah. Apabila dia menang kes, tuduhannya lenyap. Namun apabila dalam kesnya di Mahkamah Rayuan baru-baru ini, Anwar Ibrahim kembali menghina barisan hakim, mahkamah serta seluruh sistem perundangan di Malaysia.

Walaupun ada laporan polis yang dibuat, tetapi tidak pula gesaan daripada Jabatan Peguam Negara untuk mengheret Anwar Ibrahim dan dibicarakan atas kesalahan menghina mahkamah. Begitu juga dalam kesnya membuat laporan polis palsu berhubung video seks Chinadoll yang kemudian disahkan palsu oleh pelbagai pihak pakar dalam dan luar negara.

Tiada sebarang tindakan terhadap Anwar Ibrahim. Manakala Rafizi Ramli yang terang-terang telah melanggar peraturan BAFIA, boleh pulak berceramah di sana sini menceritakan kononnya hakim, pendakwaraya dan mahkamah Malaysia tidak faham antara Akta BAFIA dan Akta Wistleblower sehingga permohonannya agar tuduhan tersebut dibatalkan, telah ditolak baru-baru ini.

Mengapa perundangan hanya berpilih-pilih? Adakah perundangan dan keadilan serta hukuman hanya melibatkan golongan marhein manakala golongan yang ada kabel besar, yang ada banyak duit, yang bergiat dalam politik, bebas menghina mahkamah, bebas mengatur hakim, bebas menghina sistem perundangan dan bebas daripada sebarang hukuman?

Apakah perkataan FITNAH itu hanya berkuatkuasa kepada golongan marhein manakala golongan seperti Anwar Ibrahim, perkataan tersebut hanyalah berstatus KEMPEN POLITIK?

Keadilan perlu dipulangkan semula kepada rakyat dan rompong-rompong sebegini yang dipergunakan secara optimum oleh golongan yang ada duit dan mampu mengupah peguam perlu diperbaiki.

Jangan cerita tentang AKIBAT FITNAH, jikalau BAPA PENFITNAH boleh lepas bebas dan terus melakukan fitnah serta hasutan di seluruh negara!!!

No comments:


Taiping dah hujan hari-hari, nak benih apa lagi?

Posted: 08 Apr 2014 06:04 AM PDT

Hujan setiap hari


IPOH 8 April - Kerja-kerja pembenihan awan dijangka dilakukan di kawasan utara meliputi daerah Taiping dan Kerian pada minggu ini berikutan Empangan Air Kuning yang membekalkan air ke Loji Taiping Headworks tidak mencukupi.

Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Tenaga dan Air negeri, Datuk Zainol Fadzi Paharuddin berkata, catuan air di beberapa kawasan di Taiping dan Kamunting yang bermula Khamis lalu juga akan diteruskan seperti dijadual sehingga 16 April ini.

"Saya difahamkan oleh Jabatan Meteorologi bahawa mereka akan membuat pembenihan awan pada minggu ini. Paras air di Empangan Bukit Merah juga kritikal.

"Paras air biasa di Loji Taiping Headworks misalnya telah menurun dari paras biasa iaitu 35 kepada 30 juta liter air semalam berbanding 26 juta liter air pada minggu lalu," katanya dalam sidang akhbar sempena sesi taklimat penguatkuasaan Akta Pengangkutan Awam Darat (APAD) 2010 di Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE

Visit website

Aspirasi Bangsa

Posted: 09 Apr 2014 01:40 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Laporan Gerakan Rakyat Marhein (GERAM) terhadap Rafizi Ramli

Posted: 08 Apr 2014 10:23 PM PDT

#‎GST‬ kenapa PR beri penerangan half truth?

Posted: 08 Apr 2014 07:30 PM PDT

PAS Sabah memalukan!!

Posted: 08 Apr 2014 05:44 PM PDT

Pesanan akhir kru Mh370 kepada isteri yang memilukan

Posted: 08 Apr 2014 03:51 PM PDT

Kenapa Kit Siang pula mengamuk?

Posted: 08 Apr 2014 06:52 AM PDT

ADUN DAP : EXCO Selangor makan gaji buta!!

Posted: 08 Apr 2014 03:00 AM PDT

Sahabat-Gunung

Posted: 09 Apr 2014 01:14 AM PDT

Sahabat-Gunung


akar Sahkan Isyarat Detikan Dari Sebuah Kotak Hitam

Posted: 09 Apr 2014 12:15 AM PDT


Para pakar di Australia dan Amerika Syarikat mengesahkan bahawa isyarat detikan yang dikesan kapal-kapal mencari pesawat Malaysia Airlines yang hilang di selatan Lautan Hindi merupakan peranti buatan manusia dan bukan bunyi semula jadi lautan, demikian menurut Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC).

Ketua Penyelarasnya, Ketua Marsyal Udara (B) Angus Houston berkata para pakar dari Pusat Analisis Akustik Bersama Australia (AJACC) di New South Wales dan pengeluar kotak hitam di Amerika Syarikat, mengesahkan bahawa isyarat 33.31khz itu adalah daripada perakam data penerbangan sebuah kotak hitam.

Bagaimanapun, beliau tidak dapat mengesahkan sama ada isyarat itu dating daripada kotak hitam pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH370.

"Dua isyarat yang dikesan kapal pertahanan Australia (ADV) Ocean Shield
ialah pada 4.27 petang dan 10.17 malam semalam," katanya dalam sidang akhbar mengenai perkembangan usaha menjejaki pesawat MAS Penerbangan MH370 di sini hari ini.

Beliau berkata isyarat pertama berlangsung selama 5 minit dan 32 saat dan

yang kedua, 7 minit.

Penganjuran Parti Liar Merupakan Cubaan Musuh Islam Pesongkan Akhlak Anak Muda

Posted: 08 Apr 2014 10:30 PM PDT

Ahli Dewan Undangan Negeri Jabi, Iskandar Jaafar menyifatkan penganjuran parti Topless di Jalan Ampang yang dibatalkan penganjurannya oleh Kementerian Wilayah Persekutuan semalam adalah satu lagi cubaan musuh-musuh Islam untuk memesongkan akhlak dan perlaku anak muda di negara ini. 

Ujarnya, parti liar ini jika diteruskan akan memberi satu tanda aras baru kepada peningkatan kerosakan moral anak-anak muda hari ini.

"Kita sudah cukup di kejutkan dengan pelbagai isu moral yang membabitkan remaja negara ini yang berlaku saban hari hingga ada membawa kepada kematian.

Budaya hedonisme ini sebenarnya jauh menyimpang daripada tatasusila. Bagi umat Islam dan bukan Islam, setiap agama menganjurkan perlakuan yg baik dan bermoral. Sementelah lagi ia turut terpahat dalam Rukun Negara yang ke lima iaitu Kesopanan dan kesusilaan.

Penganjur parti ini jelas terdiri daripada golongan warganegara yang gagal menghayati peranan sebagai seorang rakyat yang sepatutnya mendukung prinsip Rukun Negara. Manakala peserta yang bakal hadir juga mendedahkan diri mereka kepada persepsi umum bahawa mereka tidak dididik dengan akhlak yang baik dan sempurna," ujarnya yang juga EXCO Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia.

Ta,bahnya, penganjur seharusnya insaf dengan suasana negara ini yang sedang bersedih dengan tragedi kehilangan MH 370. Sepatutnya semua rakyat Malaysia bersatu memberikan sokongan kepada kerajaan dalam hal ini dan bukan menyertai program-program hiburan melampau yang jelas melalaikan. Mereka juga harus mengambil pengajaran daripada tragedi yang berlaku pada konsert di Bukit Jalil bukan lepas yang di buat tanpa batas sehingga melibatkan kematian akibat pengaruh dadah dan ahkohol.

"Biro Sosial dan  Etika  Pemuda UMNO Malaysia percaya banyak lagi parti seumpanya telah dan akan dianjurkan. Justeru, kita mendesak pihak berkuasa menyekat budaya ini daripada menular. Pusat-pusat hiburan yang menganjurkan program-program seperti ini perlu ditarik balik lesen operasi mereka oleh DBKL.

Jakim dan pihak berkuasa agama pula perlu lebih proaktif menjalankan pemeriksaan ke atas pusat hiburan bagi memastikan golongan remaja Islam tidak terlibat atau terjebak dalam kegiatan tidak bermoral ini.


Biro Sosial & Etika Pemuda UMNO menyeru kepada semua remaja tanpa mengira bangsa dan agama yang bercadang untuk hadir ke parti tersebut (walaupun telah dibatalkan) atau mana-mana parti seumpamnya di lain-lain masa agar membatalkan niat mereka kerana ia jelas tidak memberi munafaat kepada perkembangan sahsia diri remaja itu sendiri," ujarnya yang juga Pengerusi Biro Sosial & Etika Pemuda UMNO. 

Hebat Khalid Ibrahim .........!!

Posted: 08 Apr 2014 08:34 PM PDT


Perghhhh.... Bukan main tunduk lagi ADUN BN Kuang, Shukor Idrus kat Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim....

1) Ada ker pemimpin PR yang lain akan buat benda yang sama macam nie kat DS Najib Razak?


2) Ada ker pemimpin PR yang lain juga akan buat benda yang sama macam nie pada Khalid Ibrahim?

Teruskan Sahaja Pembinaan Projek Jambatan Bengkok Johor-Singapura

Posted: 08 Apr 2014 06:23 PM PDT


Tak perlu cadangan sebuah jambatan baru sebaliknya kerajaan harus meneruskan pembinaan JAMBATAN BENGKOK antara Johor & Singapura.

Pembinaan Jambatan Bengkok ini akan  menghubungkan Tanjung Puteri di Johor dan Woodlands di Singapura, boleh mengelakkan berlakunya kesesakan lalu lintas yang teruk.

Pembinaan jambatan ini juga untuk kepentingan ekonomi kedua-dua negara yang membolehkan kapal-kapal kecil melalui Selat Tebrau tanpa terhalang oleh tambak selain melancarkan perjalanan darat menghala kedua-dua belah negara.


Jadi, untuk apa cadangan lagi sebaliknya teruskan pembinaan JAMBATAN BENGKOK yang tergendala pada tahun 2008 kalau tak silap aku.Salam Perjuangan


MOHD FAIZAL MOHD SALLEH
AJK Pemuda UMNO Bahagian Johor Bahru

HARAKAH Bukan Milik UMNO - Apa Yang Dijanji Oleh Pakatan Rakyat .....

Posted: 08 Apr 2014 04:45 PM PDT

Petikan akhbar tersebut diambil dari media rasmi PAS. Penyokong PR akan kata "NO NO NO.. INI SEMUA FITNAH UMNO". 

Jadi kita sertakan link daripada Harakah.


HARAKAHBukan Milik UMNO

Gerakan 'Jatuhkan' Khalid Ibrahim Sudah Bermula ....??

Posted: 08 Apr 2014 08:41 AM PDT

Sikap Pemimpin Pembangkang Ajar Pengikut Jadi Kurang Ajar

Posted: 08 Apr 2014 04:40 AM PDT

Tindakan pemimpin-pemimpin pembangkang yang suka memaki hamun, mencerca dan memberikan gelaran-gelaran negatif terhadap pemimpin-pemimpin kerajaan jelas menunjukkan kepada dunia bahawa institusi pembangkang yang sepatutnya dihormati dan mebdatangkan manfaat kepada rakyat, jelas tidak wujud di Malaysia.

Ketua Penerangan Pemuda UMNO Negeri Pahang, Mohd Farid Mohd Nor berkata, di Negara-negara yang sering dijadikan conoth oleh pihak pakatan, pembangkang di sana memainkan peranan penting selaku pihak yang mengimbangi kuasa kerajaan melalui peranan mereka mengkritik dan mengutarakan cadangan munasabah untuk menidakkan sesuatu keputusan kerajaan.

"Bagaimanapun, ini tidak berlaku di Malaysia. Kenyataan-kenyataan berbentuk penghinaan yang dikeluarkan oleh pemimpin mereka lebih menjurus kepada dendam peribadi.

Budaya yang mereka pupuk seolah-olah mereka mahu rakyat memilih pendekatan bercorak jalanan dalam menumbangkan kerajaan.

Emosi rakyat dibakar dengan harapan rakyat bangkit melalui kaedah keganasan bagi mewujudkan pemerintahan baru di Malaysia," ujarnya yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Lipis.

Dalam masa yang sama, tindakan dan sikap pemimpin-pemimpin pakatan ini dilihat sebagai amalan dan contoh untuk mengajar penyokong dan pengikut mereka untuk bersikap kurang ajar dan biadap terhadap pemimpin kerajaan termasuk membuat berbagai-bagai fitnah dan cacian.


"Tengok sahaja bagaimana seorang yang memuatkan gambar ngeri kononnya isteri pemimpin yang mati ngeri dalam laman media social baru-baru ini, ia antara contoh bagaimana sikap kurang ajar pengikut pakatan pembangkang ini yang terikut-ikut rentak pemimpin mereka yang saban hari memaki-hamun pemimpin UMNO tidak kira di pentas ceramah ataupun di laman-laman media sosial," ujarnya lagi. 

AZLI SHUKRI

Posted: 08 Apr 2014 11:51 PM PDT

AZLI SHUKRI


Misteri MH370 : 6 Bulan Sebelum Tragedi (Episod ke-2)

Posted: 08 Apr 2014 03:20 AM PDT

Kita masih tetap teguh membicarakan apakah mesej di sebalik tragedi kehilangan pesawat MH370. Sama ada para pembaca suka membaca hipotesis ini atau pun sebaliknya, terserah. Namun demikian, saya tetap mempercayai bahawa terdapat mesej dan agenda besar yang tersirat untuk Asia, khususnya Asia Tenggara. Seperti yang sudah saya jelaskan sebelum ini bahawa, tragedi MH370 seakan-akan ada pihak yang mahu menjadikan ia sebagai peristiwa yang tidak akan luput dan sentiasa "dihidupkan" bagi mencapai sesuatu maksud dan cita-cita yang sangat besar. Ia sebenarnya bukan untuk mencari "khazanah bernilai" di dalam pesawat itu atau pun mahu membunuh 22 saintis/jurutera China yang menjadi penumpang di dalam MH370, kerana jika itu maksudnya, MH370 tidak perlu "dilarikan" terlalu jauh sehingga ke Lautan Hindi, cukuplah sekadar mereka mengupah mana-mana pengganas untuk meletupkan atau menjatuhkan pesawat tersebut di kawasan yang lebih terbuka dan mudah diselesaikan dengan satu kesimpulan yang utuh, atau yang paling mudah semua saintis atau jurutera China itu boleh dibunuh oleh agen-agen Mossad di negara mereka sendiri, itu lebih senang. Namun demikian, mereka tidak memilih cara itu - kerana maksud disebalik menghilangkan MH370 bukanlah kerana mahu membunuh saintis/jurutera China yang kononnya ingin membawa pulang ilmu canggih milik AS yang yang sangat terkenal itu - Sistem Kawal dan Perintah Command and Control System - (CNC) yang didakwa telah dibeli daripada pihak Taliban yang sebelum ini telah berjaya merampasnya daripada pasukan konvoi tentera elit AS di Afghanistan pada bulan Februari yang lalu. 

CNC merupakan sistem yang mengawal pesawat tanpa pemandu yang dicipta oleh AS yang dikenali sebagai "Drone" - Drone bukan semata-mata pesawat tanpa pemandu, bahkan ia merupakan istilah bagi menggambarkan "senjata automatik tanpa pemandu" yang merangkumi tentera robotik, kapal perang tanpa tentera, ular robotik pencuri maklumat, pesawat pejuang tanpa pemandu dan banyak lagi teknologi ketenteraan masa hadapan bagi menterjemahkan tatacara peperangan generasi baharu yang mereka istilahkan sebagai "Perang Hari Esok". Dan CNC adalah kunci kepada teknologi masa hadapan ini. Dikhabarkan juga, kononnya CNC yang dimiliki oleh Taliban tersebut merupakan CNC versi generasi ke-4 yang lebih canggih dan termaju - ia menggerakkan Drone yang dikenali sebagai P46 Avenger iaitu pesawat UAV (Unmanned Air Vehicle) yang bukan sekadar sebagai pesawat peninjau atau mengumpul maklumat, bahkan ia merupakan pesawat tanpa pemandu yang dilengkapi dengan teknologi penangkis rada, mampu terbang 12 jam tanpa henti, berkemampuan membawa senjata seberat 2000 pound dan hampir sama fungsinya dengan pesawat tempur F-35 Lightning II Joint Strike Fighter milik tentera udara AS. 

Soalnya apakah China sangat "tergila-gila" dengan teknologi CNC sehingga tergamak mengambil risiko dengan cara sebegini? Apakah pasukan elit dan intelligence China begitu bodoh untuk  menghantar pulang teknologi paling canggih di dunia itu melalui pesawat awam yang jauh lebih bahaya dan sangat mudah terdedah kepada kebocoran maklumat, khususnya kepada media? Apakah melalui Malaysia teknologi tersebut lebih sesuai "diangkut" berbanding dengan laluan melalui Tajikistan atau Pakistan yang jauh lebih dekat dan selamat? Semua ini membawa kita kepada satu kesimpulan bahawa, ini bukanlah tujuan sebenar mengapa mereka cuba menghilangkan MH370 jauh ke tengah-tengah Samudera Hindi, tempat yang sangat sunyi lagi jauh. Sudah tentu ada sebab lain - yang jauh lebih besar dan munasabah, serta impaknya lebih menguntungkan pihak yang melakukan konspirasi tersebut. 

Cuba kita bertanya apakah natijah daripada peristiwa keruntuhan WTC? bukankah ia menghalalkan penjajahan AS berskala besar? Mengaut keuntungan minyak dan penjualan senjata? Cuba kita bertanya apakah keuntungan AS (baca sekali atas nama Yahudi/Israel) apabila mewujudkan plot konspirasi kononnya Iraq mempunyai senjata pemusnah? Cuba kita bertanya siapakah yang untung hasil daripada Perang Dunia Pertama dan Kedua? Cuba kita bertanya apakah keuntungan AS apabila mengembar-gemburkan kewujudan UFO? Sudah berapa banyak kita menghabiskan wang semata-mata untuk menonton produk AS atas nama "UFO Mahu Menyerang Dunia"? Ia adalah sama dengan kewujudan  watak Jack The Ripper - watak misteri yang wujud dan tidak pernah ditemui jejaknya, namun yang tetap untung adalah produksi filem dan novelnya! Begitu juga dengan kisah Shakespeare? Siapakah penulisnya? Illuminati siapakah ahlinya? Freemason siapakah ketuanya? Rothschilds berapa banyak kekayaannya? Bermuda Triangle, apakah yang ada di dalamnya? Semua ini adalah misteri yang tidak pernah selesai dan tiada sesiapa pun yang boleh menjawabnya - tetapi cerita dan kisahnya sentiasa "diulang cetak" dan dihidupkan untuk keuntungan sesuatu pihak. Ia memang sengaja dicipta dan dijajarkan sebegitu rupa, kerana ini adalah karekter sebuah konspirasi! Sesuatu peristiwa yang tidak ada urutan jawapan yang jelas dan menguntungkan segolongan kumpulan tertentu, maka itu adalah konspirasi. Ia sangat berbeza dengan Islam, al-Quran telah menjelaskan semua perkara dan kejadian alam dengan jelas dan terperinci tanpa keraguan dan kepayahan. Hanya syaitan sahaja yang gemar menjadikan manusia itu keliru dan mudah ditipu! 

Konspirasi - salah satu cirinya adalah menjadikan sesuatu peristiwa itu berada antara 50% kebenaran dengan 50% lagi kepalsuan, sesuatu konspirasi yang berlaku di dunia ini tidak pernah mempunyai jawapan yang konkrit lagi jelas - ia akan terus terapung-apung seperti sebuah filem yang tergantung di akhir penceritaannya. Inilah yang terjadi kepada MH370 - 30 hari dengan penuh misteri, 26 negara tidak mampu merungkai keanehannya, teknologi canggih seakan-akan tidak berfungsi, bomoh dan para ustaz hanya berupaya menghamparkan mimpi - namun, walaupun kita mengesyaki semua ini adalah muslihat dan konspirasi musuh Islam, tetapi percayalah segalanya datang daripada Allah dan hanya Dia yang akan menghancurkan tipu daya mereka.  

Kita kembali kepada perbicaraan topik asal - Enam bulan sebelum peristiwa kehilangan MH370 tercetus, Presiden China, Xi Jinping tiba di Malaysia dalam rangka lawatan pertama kali bersama isterinya ke negara ini. Hal ini merupakan satu penghormatan tertinggi daripada kerajaan China kepada Malaysia - tanpa urusan penting, sudah tentu seorang presiden sebuah negara besar tidak akan membazirkan masanya membuat kunjungan dan lawatan selama tiga hari ke sebuah negara kecil seperti Malaysia. Dan sudah tentu ada sebab yang sangat mustahak mengapa Presiden China sanggup membuat lawatan rasmi ke Malaysia bermula 3 Oktober 2013 hingga 5 Oktober 2013 yang lalu...dan inilah yang akan kita bincangkan dalam siri yang akan datang....bersambung.. 


Link

Belantan

Posted: 08 Apr 2014 11:46 PM PDT

Belantan


Malaysia sembunyi atau maklumat Anwar terbongkar?

Posted: 08 Apr 2014 09:07 AM PDTDalam kenyataan dalam akhbar, The Daily Telegraph di London, Anwar mendakwa Malaysia telah menyembunyikan maklumat berhubung kehilangan pesawat MH370.

Ekoran itu, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein lantas menjawab, kenyataan tersebut seolah-olah menuduh kesemua 26 negara yang terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR) sejak 8 Mac lalu turut menyorokkan maklumat sebenar.

Bidas beliau yang juga Pemangku Menteri Pengangkutan, dakwaan berkenaan tidak masuk akal, sempit fikiran dan sepatutnya dia berpijak di bumi nyata. Hishamuddin turut menyindir, yang nyatanya pencarian jam Omega sampai ke hari ini tidak berhasil.

Kata beliau lagi, kalau hendak berpolitik ada had batasannya.

Tergamakkah kita mengambil kesempatan politik dalam keadaan nyawa penumpang dalam pesawat itu masih tidak menentu? Tergamakkah kita berpecah-belah dalam dunia sekarang telah bersatu untuk melakukan sesuatu yang baik?

Dalam pada itu penulis pun tidak mudah hendak percaya kenyataan Chin Yi, bekas penggubal undang-undang parti pemerintah Taiwan yang mendakwa Ketua Umum PKR itu adalah dalang di sebalik kehilangan pesawat MH370. Anwar sepatutnya menyaman Chin Yi kerana ia adalah tuduhan yang berat.

Sejak kempen Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang lagi Anwar dan isterinya, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail mengambil pendirian berbeza terhadap isu MH370 ini. Meskipun rakyat umumnya memperlihatkan sokongan yang tinggi kepada usaha kerajaan ini namun Anwar tidak mengambil sikap sedemikian.

Tidak cukup dengan sindiran dan perlian dibuat di media Malaysia, Anwar melakukan hal yang sama di luar negara.

Media asing diketahui cuba memutarbelitkan kenyataan yang sebenar dan melakukan sensasi dan provokasi dan meremehkan usaha yang berlaku walaupun melibatkan kuasa-kuasa Britain, Amerika Syarikat (AS), Jepun, Cina dan Australia dengan segala peralatan dan aset yang canggih.


Hubungan Anwar dengan pihak-pihak luar adalah sesuatu yang nyata dan tidak boleh disembunyikan lagi. Kunjungan Anwar ke London atas undangan Al Gore, untuk bermesyuarat dengan kumpulan Generations dan pasukan akademik pendidikan tinggi Universiti Cambridge. Al Gore melantik Anwar sebagai salah seorang Ahli Lembaga Penasihat Generations, bersama-sama Simon Zadek, James Wolfenshoun dan Marry Robinson. Al Gore pernah melawat Malaysia waktu di puncak reformasi 1998 dan menyatakan sokongannya kepada perjuangan Anwar.

Apa yang sedang dilakukan oleh Malaysia dan 26 negara lain di dunia menggunakan peralatan canggih dalam bidang pengesanan dan menyelamat pesawat dianggap perkara remeh.

Sebagai bekas Menteri Kabinet kanan, Anwar patutnya memahami pengurusan krisis. Krisis kewangan yang berlaku pada 1997 umpamanya, Anwar cuba mengambil strategi ekonomi dan kewangan tetapi akhirnya merujuk kepada pedoman Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia juga.

Mujur Tun Dr. Mahathir Mohamad mempunyai kemampuan mengurus ekonomi dan kewangan negara menyebabkan maruah negara dapat diselamatkan. Kalau diserahkan kepada Anwar kita tahu apa yang akan terjadi.

Pendukung Anwar masih tidak nampak mengapa Anwar merujuk kepada pemimpin dan media Barat untuk menyatakan kritiknya terhadap Malaysia.Anwar yang pernah terkenal sebagai pemimpin Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) yang memperjuangkan Islam tiba-tiba bertukar menjadi Barat dan media yang dikritiknya suatu ketika dulu sebagai teman mendapatkan sokongan dan perlindungan.

Mustahil tidak ada sedikit pun saki-baki patriotisme atau kewatanan pada diri Anwar terhadap Malaysia. Semua dilihat oleh Anwar sebagai negatif.

Sewaktu dalam UMNO pihak pembangkang menjadi sumber kecaman Anwar terutama Pas. Apabila menjadi pembangkang UMNO disalahkannya dalam semua perkara yang terjadi. Semasa dalam kerajaan dulu Anwar pemimpin unggul yang mempertahankan Dr. Mahathir.

Bila tidak bersama dengan kerajaan, Dr. Mahathir menjadi sumber kecamannya sehingga kini. Itulah Anwar Ibrahim, 'peliwat tegar' yang sedang menantikan rayuan hukuman penjara 5 tahun yang di dijatuhkan terhadapnya oleh mahkamah Rayuan baru-baru ini!

Suara Politik
Belantan

Panglima Perang Cyber

Posted: 08 Apr 2014 11:33 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Artikel - BN, Umno weak in handling the economy after GE13, survey shows - The Malaysian Insider - Cubaan Lagakan Antara Pemimpin Tertinggi Umno

Posted: 08 Apr 2014 08:43 PM PDT

Artikel ini yang dihasilkan berdasar kajian kononnya dilihat cuba melagakan antara pemimpin Umno.

Meskipun DS Ahmad Zahid Hamidi memang memenangi jawatan Naib Presiden yang lalu dengan majoriti paling tinggi namun menidakkan kemampuan Perdana Menteri dan TPM  dengan meletakkan beliau lebih tinggi adalah sesuatu yang dilihat tidak ada niat melainkan untuk melaga-lagakan antara pemimpin tertinggi negara.

Sebagai bekas Setpol YAB Perdana Menteri DS Ahmad Zahid Hamidi selalu akur kepada aspirasi yang dihasratkan PM dan tidak memilih cara atau haluan berbeza.

Lagipun tidak ada sepanjang pengetahuan kita sebarang artikel The Malaysian Insider yang memberi keuntungan kepada Barisan Nasional atau Umno.

Justeru menidakkan kepimpinan YAB Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri termasuk pemimpin lain seperti DS Hishammuddin yang disifatkan banyak pihak begitu cemerlang mengendalikan kehilangan pesawat Malaysian Airlines MH370 adalah sesuatu yang tidak dapat diterima.

Kajian ini juga tidak dibuat pihak akademik yang lebih mahir mengendalikan kajian dan boleh dipercayai sebaliknya dibuat oleh The Malaysian Insider sendiri.

Oleh sebab itu kajian ini sukar dipercayai dan susah ditentukan kesahihannya dan hanya boleh dijadikan lawak jenaka sahaja.

Baca dan nilaikan artikel di bawah ini : 

BN, Umno weak in handling the economy after GE13, survey shows

BY LEE SHI-IAN
APRIL 09, 2014

Barisan Nasional had a grand launching of its manifesto for the May 5 general election last year, but a new survey shows most Malaysians think it has failed to keep its election pledges. – The Malaysian Insider pic, April 9, 2014.Barisan Nasional had a grand launching of its manifesto for the May 5 general election last year, but a new survey shows most Malaysians think it has failed to keep its election pledges. – The Malaysian Insider pic, April 9, 2014.Umno and Barisan Nasional (BN) have been floundering since the general election last May, with a new survey showing that more Malaysians are describing their performance as "very weak" especially in handling the national economy.

More than half 1,005 respondents polled in a survey commissioned  by The Malaysian Insider described BN's performance since the 13th general election as "very weak" while 45% felt its lynchpin party Umno fared as poorly.

The respondents said the ruling coalition had failed to tackle rising cost of living or address economic concerns, displayed negative quality of leadership, and failed to keep election pledges and to tackle corruption.

Only 31% of respondents, who were polled via telephone, felt the BN, which won by a simple majority in the 13th general election, was doing an excellent job, while the rest were unsure or refused to commit.

Once again, Chinese respondents were almost unanimous in their disapproval of BN with Malay respondents slightly in favour of BN.

Both urban and rural voters said they were disappointed with BN's performance with 53% of respondents aged 21 to 40 giving BN the thumbs down. Meanwhile, Umno's performance from the last general election to March this year was described as "very weak" by 45% of the respondents.

Respondents were selected through random stratified sampling methods along the lines of ethnicity, gender and age, and covered all parliamentary constituencies in peninsular Malaysia.

The survey was carried out from March 7 to March 20, 2014 with the selection of respondents being proportional to the population in each parliamentary constituency.

The majority of Chinese respondents said that Umno's performance had been weak while Malays and Indians were evenly split about the Malay party's performance.

The survey did not give a rural-urban ethnic breakdown but said rural folk were split on the average over Umno's performance while urban respondents were dissatisfied with the lynchpin of the BN coalition.

"The top issues which the rakyat are concerned about are cost of living, crime, corruption, national unity and employability," the survey said.

An overwhelming number of respondents (40%), whether from the rural or urban areas, were concerned about the cost of living. Crime was second with 24%, corruption (13%), national unity (11%) and employability (7%).

Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's rating was good among the respondents with 42% saying that the Umno president had done an excellent job, while 39% gave him the thumbs down.

The survey also showed that Home Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi was considered by Malay respondents to be the top performing leader.

Youth and Sports Minister Khairy Jamaluddin was second, followed by Defence Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein third.

Zahid was first choice for 15.2%, second choice for 8.1% and third choice for 5.2% of respondents.

Najib was in the fifth position, behind Deputy Prime Minister and Education Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Last week, a survey by Merdeka Center revealed that dissatisfaction among Malaysians with Najib increased from 40% in December last year to 44% in March. This came after Putrajaya faced heavy criticism over price hikes, among other issues.

The poll showed that Najib's approval ratings remained unchanged at 52% last month compared with last December.

In December, Najib's approval ratings slid to an all-time low of 52% following the series of painful measures to trim Malaysia's chronic budget deficit.

The price hikes, however, caused public anger, culminating in an anti-price hike rally attended by tens of thousands of Malaysians at Dataran Merdeka in Kuala Lumpur on New Year's Eve. – April 9, 2014.


http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/bn-umno-weak-in-handling-the-economy-after-ge13-survey-shows


Sent from my iPhone

@UMNOOnline - UMNO Kelantan Akan Bawa Isu Hukum Hudud Kelantan Ke Mesyuarat MT UMNO - Mustapa_Mohamed

Posted: 08 Apr 2014 07:46 PM PDTUMNO Kelantan Akan Bawa Isu Hukum Hudud Kelantan Ke Mesyuarat MT UMNO

JELI, 6 April – Badan Perhubungan UMNO Kelantan akan membangkitkan hasrat kerajaan Pas negeri melaksanakan hukum hudud pada Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO, kata Pengerusinya Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Datuk-Seri-Mustapa-Mohamed

Beliau berkata perkara itu perlu dibincangkan oleh MT UMNO sebelum kerajaan negeri Kelantan membentangkan rang undang-undang persendirian berkaitan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (2) Kelantan 1993 di Parlimen.

Beliau berkata rancangan kerajaan Kelantan itu memerlukan persediaan rapi termasuk penyelidikan dan pendidikan dakwah berkaitan penguatkuasaan hukum hudud tersebut.

"Tidak ada masalah…sebagai orang Islam, kita wajib sokong undang-undang Islam," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Ke-15 Badan Ihsan Anggota Pendidik Kelantan di Sekolah Menengah Kebangsaan Jeli di sini, hari ini.

Mustapa, yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata demikian ketika diminta mengulas keyakinan kerajaan negeri melaksanakan hokum hudud pada awal tahun depan sekiranya Parlimen meluluskan pelaksanaan hukuman berkenaan.

http://www.umno-online.my/?p=104272


Sent from my iPhone

Kes Terbaru ( Tiada Kaitan #MH370 ) : Lelaki Menyamar Guna Pasport Orang Lain Di England Terbang Ke Sepanyol - Huffington Post

Posted: 08 Apr 2014 02:05 AM PDT

Lelaki botak Inggris pakai paspor pacar untuk terbang ke Spanyol 
 
Neil Clulow boleh ke luar negeri dengan pasport kekasihnya. huffingtonpost.com 

Seorang lelaki botak dari England melakukan perjalanan ke Sepanyol dengan pasport palsu. Di foto pasport dia menjadi perempuan berambut perang.

Surat khabar the Huffington Post melaporkan, Isnin (7/4), Neil Clulow mengatakan dia memang mengambil pasport kekasihnya   sebelum meninggalkan rumah. Petugas kontrol tidak memeriksa pasportnya lebih lanjut lantaran Clulow tak banyak membawa barang bawaan. Dia diizinkan melalui imigresen.

"Teman-teman saya baru menyedari kesalahan ketika kami bergurau soal foto buruk pasport kami. Mereka kata saya lebih cantik di foto itu dibanding  aslinya," jelas lelaki 50 tahun itu.

Atas kesalahan ini pihak bandar udara dan syarikat penerbangan membawa Clulow terbang langsung meneliti pekerja  yang bertugas yang meluluskan pasport lelaki itu, juga agen yang membiarkan dia terbang dengan identiti  palsu
 
 
 

Status FB Terbaru @ProfIzziHjAli Guna Ayat Quran Tentang Mati Selepas Didakwa Meraba Payudara Seorang Pelajar Universiti

Posted: 08 Apr 2014 01:56 AM PDT


Reaksi Prof Izzi Selepas Di Dakwa Meraba Payudara Seorang Pelajar.

KUALA LUMPUR – Selepas mengambil sikap berdiam diri selepas didakwa mencabul dengan meraba payudara seorang pelajarnya, pensyarah yang juga pakar motivasi terkenal, Profesor Izzi Ali mula memberi reaksi di laman Facebook miliknya.

Dihujani dengan pelbagai pertanyaan dan komen dari peminat serta pengikutnya di laman sosial, Prof Izzi bagaimanapun tidak memberi respon secara langsung terhadap dakwaan yang mengaibkan itu.

Sebaliknya, pensyarah Matematik Universiti Teknologi Mara (UiTM) Arau Perlis berkenaan sekadar meletakkan status memetik surah An-Nisaa berbunyi: "Di mana jua kamu berada maut akan mendapatkan kamu, sekalipun kamu berada dlm benteng yang tinggi lagi kukuh."


Namun, tidak diketahui sama ada status tersebut mempunyai sebarang kaitan dengan kontroversi yang memalit namanya ketika ini.

Status itu kemudiannya mendapat reaksi pelbagai dari pengikut-pengikutnya yang mahu beliau menjawab sama ada dakwaan yang dilemparkan terhadapnya adalah benar atau sebaliknya.

"Prof, sila kemukakan (penjelasan) adakah betul pasal (dakwaan) kes budak UiTM Arau, Perlis tu? mohon prof terus terang," tanya seorang pemilik akaun Facebook bernama Mohd Syafiq.Soalan itu mengundang reaksi daripada pemilik akaun Facebook lain yang mahukan Prof Izzi memberi respon, namun ada juga pengikutnya yang meminta semua pihak berhati-hati kerana ada kemungkinan beliau difitnah.

Akhbar sebelum ini melaporkan mengenai kelakuan tidak senonoh seorang pensyarah instutusi pengajian tinggi yang didakwa sering mencabul kehormatan pelajarnya.


Negara kemudiannya digemparkan mengenai penyebaran satu salinan laporan yang dibuat oleh pelajar wanita di UiTM Arau, Nurul Shuhada Shahadan mengenai kelakuan pensyarahnya yang meraba payu daranya ketika berada di pejabat lelaki berkenaan.

Dalam laporannya, Nurul Shuhada mendakwa pensyarah Matematiknya, Prof Izzi melakukan perbuatan tidak senonoh itu di dalam pejabatnya.

Beberapa pemilik akaun Facebook meminta Prof Izzi tampil membersihkan namanya memandangkan beliau mempunyai pengikut yang ramai.

"Kalau tak salah kenapa diam, bagilah penjelasan. Budak perempuan itu takkan nak malukan diri dan jatuhkan maruah sendiri dengan buat laporan semata-mata nak jatuhkan maruah profesor," kata Basyari Fiqri.

Mohd. Syahir pula meminta semua pihak bersabar dan tidak membuat kesimpulan sendiri dan menanti penjelasan daripada Prof Izzi sendiri manakala Mohd. Nazri pula berharap supaya pakar motivasi berkenaan sabar dengan dugaan.

Sumber

Video Malam Cinta Rasul Baling Kedah Siri 1 2 3 - Tahniah

Posted: 07 Apr 2014 11:56 PM PDT


Beberapa hari lepas heboh mengenai pengibaran bendera Israel di sebuah pusat peranginan di Tuaran, Raintree Beach Resort. Maklumat yang diperolehi daripada Ketua Polis Tuaran, menyatakan pihak resort memberitahu bahawa mereka tidak menyedari pemasangan bendera tersebut. Pihak resort memaklumkan sebuah syarikat perfileman daripada China yang telah membuat pengambaran 'The World Stewardess Contest' di hadapan resort sejak seminggu yang lalu. 
Filem berkenaan menceritakan perihal pramugari dari seluruh dunia mengadakan pertandingan di resort tersebut. Bendera tersebut kemungkinan mewakili negara pramugari yg bertanding. Wakil pihak resort, Encik Roslani Abdullah telah membuat laporan polis terhadap pengibaran bendera tersebut di Balai Polis Tuaran, petang semalam. Pihak Pergerakan Pemuda UMNO Tuaran telah pergi ke resort itu petang semalam untuk memastikan bendera Israel tersebut diturunkan dengan segera. Mereka juga memaklumkan bendera tersebut telah diturunkan.

Read more at http://khairulryezal.blogspot.com/2014/04/isu-pengibaran-bendera-israel-di.html#J4YXEFQLguf8FgM7.99

Beberapa hari lepas heboh mengenai pengibaran bendera Israel di sebuah pusat peranginan di Tuaran, Raintree Beach Resort. Maklumat yang diperolehi daripada Ketua Polis Tuaran, menyatakan pihak resort memberitahu bahawa mereka tidak menyedari pemasangan bendera tersebut. Pihak resort memaklumkan sebuah syarikat perfileman daripada China yang telah membuat pengambaran 'The World Stewardess Contest' di hadapan resort sejak seminggu yang lalu. 
Filem berkenaan menceritakan perihal pramugari dari seluruh dunia mengadakan pertandingan di resort tersebut. Bendera tersebut kemungkinan mewakili negara pramugari yg bertanding. Wakil pihak resort, Encik Roslani Abdullah telah membuat laporan polis terhadap pengibaran bendera tersebut di Balai Polis Tuaran, petang semalam. Pihak Pergerakan Pemuda UMNO Tuaran telah pergi ke resort itu petang semalam untuk memastikan bendera Israel tersebut diturunkan dengan segera. Mereka juga memaklumkan bendera tersebut telah diturunkan.

Read more at http://khairulryezal.blogspot.com/2014/04/isu-pengibaran-bendera-israel-di.html#J4YXEFQLguf8FgM7.99

Beberapa hari lepas heboh mengenai pengibaran bendera Israel di sebuah pusat peranginan di Tuaran, Raintree Beach Resort. Maklumat yang diperolehi daripada Ketua Polis Tuaran, menyatakan pihak resort memberitahu bahawa mereka tidak menyedari pemasangan bendera tersebut. Pihak resort memaklumkan sebuah syarikat perfileman daripada China yang telah membuat pengambaran 'The World Stewardess Contest' di hadapan resort sejak seminggu yang lalu. 
Filem berkenaan menceritakan perihal pramugari dari seluruh dunia mengadakan pertandingan di resort tersebut. Bendera tersebut kemungkinan mewakili negara pramugari yg bertanding. Wakil pihak resort, Encik Roslani Abdullah telah membuat laporan polis terhadap pengibaran bendera tersebut di Balai Polis Tuaran, petang semalam. Pihak Pergerakan Pemuda UMNO Tuaran telah pergi ke resort itu petang semalam untuk memastikan bendera Israel tersebut diturunkan dengan segera. Mereka juga memaklumkan bendera tersebut telah diturunkan.

Read more at http://khairulryezal.blogspot.com/2014/04/isu-pengibaran-bendera-israel-di.html#J4YXEFQLguf8FgM7.99http://pisaukedah.blogspot.com/2014/04/video-part-1-malam-cinta-rasul-di.html

Tahniah atas penganjuran program ini dan semoga ia dapat dibuat di seluruh negeri demi menyatukan umat Islam yang selalu berpecah belah kerana penangan politik.

Umara bergandingan dengan Ulama pasti akan membawa keberkatan kepada ummat.

http://pisaukedah.blogspot.com/2014/04/video-part-1-malam-cinta-rasul-di.html

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 08 Apr 2014 11:27 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


ANWAR BUAT PRESS CONFERENCE HARI INI MH370?

Posted: 08 Apr 2014 07:51 PM PDT

Laporan tersebar bahawa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan membuat pendedahan mengejut mengenai lokasi sebenar pesawat MH370 yang hilang 8 Mac lalu, di Dewan Rakyat.
Datuk Seri Syed Ali Alhabshee mengulas, "Dakwaan itu amat serius, jadi saya mahu polis melakukan siasatan dan mengambil tindakan sewajarnya terhadap Anwar,".
Dakwaan kononnya Anwar mengetahui lokasi pesawat berkenaan juga seolah-olah mempersenda-sendakan waris dan keluarga penumpang yang malang itu.
"Mungkin ini satu pembohongan yang dirancang kerana Anwar sememangnya kaki pembohong, tetapi apabila membabitkan pesawat yang hilang, ianya satu perkara serius dan perlu segera disiasat," .

The Unspinners

Posted: 08 Apr 2014 11:25 PM PDT

The Unspinners


Dari Semenanjung ke Sabah, Cina DAP yang kangkong rakyat .... bukan Najib

Posted: 08 Apr 2014 08:30 PM PDT


Semalam ketika mengunjungi pasar satok, Kuching membeli ikan terubok masin untuk dikirim kepada rakan karib,  terkejut dengan harga yang murah; harga yang tertera pada label jualan adalah RM25 seekor, akan tetapi pemuda yang dikenali dengan nama Man, salah seorang pengusaha ikan terubok masin, memberi harga istimewa sempena tahun baru cina katanya iaitu cuma RM10 seekor!

Balik dari pasar satok, duduk lepak minum petang bersama rakan. Apabila dimaklum mengenai harga ikan terubuk yang murah, maka salah seorang rakan sempat bercerita mengenai kenaikan harga barang dan perkhidmatan yang amat mendadak di Kuching!

Cuci kereta yang biasanya RM15, tiba-tiba naik jadi RM30. Pergi gunting rambut dan cuci sekali di salun biasanya RM12, boleh pulak harga naik ke RM30! Sejak bila pula harga tiba-tiba naik ni?

Sebenarnya inilah senario yang 'normal, berlaku di Sarawak setiap kali Tahun Baru Cina. Peniaga mengambil kesempatan menaikkan harga barang dan perkhidmatan sesuka hati! Jika anda perasan, dari tahun ke tahun harga tetap naik tanpa apa-apa pengumuman dari kerajaan. 

Alasan peniaga tersebut ialah ianya harga "istimewa' sempena tahun baru cina sebab mereka nak tutup kedai selama 3 hari. Atas sebab itulah mereka terpaksa menaikkan harga barang atau perkhidmatan untuk 'cover' kerugian selama 3 hari. 

Akan tetapi, ada kedai tu petang raya cina dah mula beroperasi; ada yang mula berniaga seperti biasa pada hari kedua! "Kami mau tutup 3 hali, manyak rugi ooo!!". Tapi tak sampai 3 hari pun?!

Baca seterusnya di Dari Semntan ke Lawas SINI

Wan Malek! Apa kaitan amoi dedah cipap dengan tangani kos sara hidup?

Posted: 08 Apr 2014 06:05 PM PDT


Apa Sangkut Paut Karnival Tangani Peningkatan Kos Sara Hidup Dengan Tarian Amoi Cina?

CTS memang kurang arif dari segi penganjuran sesuatu karnival. Al maklumlah, tugas hakiki CTS hanyalah sebagai seorang juruaudit.

Namun, ingin juga CTS bertanya kepada penganjur karnival di atas terutamanya KPDNKK, apa kaitan atau sangkut paut di antara tarian persembahan amoi dengan skirt pendek dengan karnival yang dikenali sebagai "Karnival Tangani Peningkatan Kos Sara Hidup"?

Apakah karnival berkenaan mengajar hadirin yang hadir cara-cara untuk menari supaya selepas ini mereka boleh pulang dan menyara diri dengan menari? Atau apakah karnival ini menggalakkan pengunjung yang datang untuk membuka kelas tarian?

Kalau hendak ada hiburan dalam karnival sekalipun, agak-agaklah. Tak kena langsung rasanya dengan tema karnival rasanya. Seperti yang CTS katakan di awal posting, CTS bukan arif di dalam hal ini. Jadi, lantak hangpalah.

CTS

Tian Chua, Latheefa Koya dan COMANGO akan tuntut hak asasi pesta bikini

Posted: 08 Apr 2014 05:00 AM PDT


Ku Nan telah mengeluarkan kenyataan rasmi membatalkan rancangan untuk adakan pesta bikini Ampang. Baca CTS SINI

Hah ... percayalah pasti Tian Chua, Latheefa Koya dan COMANGO akan membantah dan menuntut hak asasi mereka untuk berpesta bikini.

Tak lama lagi keluar di FB dan Twitter kata-kata mereka yang menentang ini semua kolot dan tak ikut peredaran masa. Beginilah masyarakat akhir zaman.

Anwar akan kata seperti hal liwat bahawa boleh pesta biki asal bukan terbuka.

Lagi kisah Wan Junaidi... keselamatan bukan main-main Ghaffur

Posted: 08 Apr 2014 01:00 AM PDT

Putera Merdeka menulis satu posting yang mahu boleh memulakan satu perbincang:

Mana penting:

Keselamatan atau ekonomi yang utama?


Agak agak siapa yang cakap ikut sedap mulut..! si MP ke atau si Timbalan Menteri?

MP BN Kalabakan Datuk Ghafur Salleh mendesak Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar meletakkan jawatan sebagai timbalan menteri dalam negeri ekoran saranannya agar resort di pulau terpencil ditutup bagi menjamin keselamatan pelancong.

Selain itu, Ghapur (kanan) juga mendesak supaya Wan Junaidi memohon maaf di atas kenytaanya, susulan insiden penculikan dua individu termasuk seorang seorang pelancong China di Singamata Adventures and Reef Resort, di pantai Semporna.

"Jika tidak mahu minta maaf, letak jawatan sama sekali.

"Kita tidak mahu menteri yang bermuka-muka dan tidak menjaga sensitiviti rakyat Sabah," katanya sewaktu membahaskan usul penambaikan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom).

---------------------

Tak boleh bah fikir begitu.

Sudah dua kali berlaku, pencerobohan Lahad Datu lagi dan dengan MH370 juga menimbulkan isu tentang kedudukan keselatan dan pertahanan, hal ini tidak boleh main-main.

Tidak boleh laggi terus dengan sikap tidak apa dan hanya memikirkan wang saja. 

Baik ekonomi atau politik, keselamatan dan pertahanan negara patut diberikan keutamaan. 

Tidak boleh diketepikan dan diambil mudah.

Kalau keadaan memerulakan di tutup resort ini semua, maka lakukanlah dari nyawa manusia dijadikan dalam risiko.

Nampak sah Ghaffur tidak mengikuti perkembangan tentang apa yang CHina lakukan terhadap Pulau Puracel dan sikap enggan berbincangdan rasional mereka.  

Kelak Sabah dan sarawak tak merasa hasil minyaknya ....

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 08 Apr 2014 11:15 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Parti Bogel, DBKL Bertindak Batalkan Parti Yang Jadi Keperluan Rakyat...???

Posted: 08 Apr 2014 10:00 PM PDT

Percayalah cakap aku, sikit hari lagi, ada la barua-barua dari comango atau lawyer for liberty akan buat sidang akhbar kata, tindakan dbkl menghalang parti bogel tu melanggar hak asasi manusia untuk berbogel dan ianya keperluan rakyat...

Lebih teruk mereka akan berdemo depan pejabat dbkl mendesak parti bogel itu di benarkan...

Setakat semalam, penyokong ngo haram comango seperti nurul izzah, marina mahathir, zainah anwar dan ambiga masih berdiam diri, agaknya masih lagi terkejut dengan tindakan dbkl tu...


Minah Puaka Nie Cuba Mengajar Ulama PAS Apa Itu Islam...

Posted: 08 Apr 2014 07:00 PM PDT


Nak tahu kenapa pas sampai la nie tak buat-buat lagi hudud di kelantan, pasal pemimpin pas kerap dengar nasihat keluarga puaka nie, bapak puaka, mak puaka anak pun puaka juga...

Baca kenyataan di atas, anak puaka tu cuba mengajar ulama pas apa itu Islam dan hukum hakamnya...

Tahniah Kepada Pengundi Islam Parlimen Batu...

Posted: 08 Apr 2014 01:00 AM PDT


Tahniah di ucapkan kepada pengundi Islam di parlimen batu, ahli parlimen yang korang pilih tu memang superb...

Salahkan umat Islam adalah satu trand baru pakatan untuk menghalalkan kenaikan harga air di pulau pinang, lepas ni kalau ada apa-apa masaalah lagi, mereka akan salahkan umat Islam sebagai puncanya...

Aku ingat yahudi amerika zionis laknatullah je yang buat perangai sikit-sikit salahkan umat Islam, rupanya kat malaysia yang negara Islam ni pun ada jugak... sumber.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 08 Apr 2014 09:29 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Bukti Anwar Ibrahim Tolak Hudud Yang Mahu Dibawa PAS

Posted: 08 Apr 2014 07:34 PM PDTSelepas Menang Kajang, Rakyat Selangor Dapat Habuan, Tarif Air Naik

Posted: 08 Apr 2014 06:39 PM PDT


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 08 Apr 2014 09:03 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


DAP PANAS HATI PDRM BERTARING SEMULA.

Posted: 08 Apr 2014 07:44 AM PDT

KU NAN GAGALKAN CUBAAN MEROSAKKAN NAMA PEMERINTAH ISLAM/MELAYU DALAM MALAYSIA !

Posted: 08 Apr 2014 04:26 AM PDT

JURI RAKYAT

Posted: 08 Apr 2014 07:50 PM PDT

JURI RAKYAT


6 Tempat Wisata Aneh Di Dunia

Posted: 08 Apr 2014 09:56 AM PDT

Sebuab objek wisata haruslah mempunyai daya tarik yang khas dan membuat orang akan selalu melancong ke sana. Tetapi bagaimana jadinya kalau daya tarik tersebut berasal dari hal-hal unik dan aneh yang dimiliki oleh tempat tersebut. Misalnya sebuah spa yang airnya 100% wine, kuil penuh tikus dan tembok penuh dengan permen karet. Terkesan menjijikan bukan?!

Ini ke 6 Tempat wisata unik, aneh dan tak biasa di dunia, serta tempat-tempat ini tak pernah sepi pengunjung.

1. Yunessun Spa Resort di Jepang

Yunessun Spa Resort di Jepang menawarkan sensasi liburan yang sangat berbeda. Resor di Hakone, Jepang ini menyiapkan kolam berendam yang unik. Kalau biasanya kolam berendam hanya berisi air biasa, kolam di Yunessun Spa Resort malah berisi air teh, wine dan kopi. Rasa rileks dan tenang pun akan didapat para turis yang sudah berendam di sana. Tapi ingat, jangan diminum, ya!

2. Carhenge di USA

Destinasi aneh lain di dunia adalah Carhenge di Nebraska, AS. Sesuai namanya, destinasi ini memang mirip seperti Stonehenge di Inggris. Hanya saja bangunan ini adalah susunan mobil bukan batu. Tidak hanya yang berbentuk seperti Stonehenge, Carhenge juga punya monumen mobil dengan bentuk yang bereneka ragam. Ada mobil sedan klasik yang dicat dengan warna-warna pastel seperti kuning, pink, hijau muda, dan biru muda. Mobil-mobil ini pun diletakkan dengan posisi berdiri tegak. Unik!

3. Sedlec Ossuary di Republik Chechnya

Masuk ke kapel Sedlec Ossuary di Kutna Hora, Republik Checnya, para turis akan dibuat terkesima karena ornamen yang tidak biasa. Terang saja, kapel ini berisi puluhan ribu tulang manusia. Karena itulah Sedlec Ossuary juga disebut sebagai Church of Bones.

Tulang-tulang ini bisa wisatawan lihat mulai dari langit-langit hingga dinding. Ya, tulang belulang dan tengkorak manusia dijadikan hiasan di dalam kapel. Tak hanya itu, ada kerangka manusia yang disusun dengan rapi menjadi berbentuk lampu.

4. Bubblegum Alley di USA

Jijik! Mungkin ini kesan pertama yang traveler rasakan begitu tiba di Bubblegum Alley, San Luis Obispo di California, AS. Sesuai namanya, permen karet memang mengisi penuh gang ini. Di atas dinding di gang setinggi 4,6 meter dan panjang 21 meter, ada banyak tempelan permen karet.

Anehnya, meski menjijikkan, destinasi ini terus saja ramai dikunjungi wisatawan. Sampai saat ini tidak ada yang pernah tahu secara pasti awal mula dan maksud dari tradisi menempel permen karet di dinding ini.

5. Inveraray Jail di Skotlandia

Masuk penjara, rasanya tak ada yang mau. Tapi di Skotlandia, sebuah wisata aneh dan unik dibuat untuk para turis yang ingin merasakan bagaimana hidup di tempat yang pernah menjadi penjara paling menakutkan di Skotlandia, yakni Penjara Inveraray.

Berada di sini, para turis akan diajak merasakan bagaimana hidup di di balik jeruji penjara. Anda juga bisa melihat seperti apa ruang penyiksaan yang menyeramkan. Tak hanya itu, wisata berburu hantu juga ditawarkan bagi turis yang berani. Mau?

6. The Karni Mata Temple di India

The Karni Mata Temple di Bikaner, India tak hanya menjadi tempat ibadah, tapi juga 'rumah' bagi puluhan ribu tikus. Sekali melangkah, pasti Anda langsung bisa melihat ada tikus di mana-mana. Gagang pintu, kolong meja, di sela-sela ventilasi, dan di mana pun ada ruang pasti di situ ada tikus.

Bukan karena jorok, tapi tikus ini ada karena mereka merupakan peliharaan umat yang beribadah di kuil tersebut. Pengurus kuil dan juga jemaah sangat menyayangi tikus-tikus tersebut. Mereka pun dimasukkan dalam golongan yang suci dan disebut Kabbas. Ada-ada saja!

5 Tempat Belanja TERMAHAL Di Dunia

Posted: 08 Apr 2014 09:30 AM PDT

Jika Anda termasuk seorang yang tak pusing untuk menguras saku membeli barang-barang fashion dari label-label ternama, tentang tempat-tempat terbaik untuk belanja item fashion mewah ini, dapat menjadi referensi.
Lima area perbelanjaan berikut ini memiliki pemandangan kota yang menakjubkan. Karena harga sewa tanah dan bangunan yang sangat mahal, hanya merek-merek mewah yang terdapat di area-area itu.
Di daerah-daerah tersebut juga terdapat real estate super-mahal dan restoran-restoran fine dining. Jelas tempat-tempat berikut ini menarik warga dunia kelas VIP untuk bertandang dan menghamburkan uang mereka di area-area eksklusif itu. Berikut info yang dikutip dari ide2gue.co.vu 

1. Ginza, Tokyo: 
Terletak di area elit di kota Tokyo, Ginza merupakan salah satu area permbelanjaan mewah di dunia. Area ini adalah area paling terkenal di Tokyo. Harga sewa lahan di sini sekitar US$ 984 (sekitar 11,1 juta) per square feet. Area ini menjadi pusat dari berbagai depatment store, butik dan restaurant.

Ginza juga merupakam area yang tingkat kepadatan butiknya sangat tinggi. Di sini, Anda dapat menemui butik Chanel, Gucci, Dior, Louis Vuitton, dan lain sebagainya. Setiap hari Sabtu dan Minggu pukul 12.00 hingga 17.00 waktu setempat, jalan utama di Ginza ditutup sehingga memungkinkan pejalan kaki bebas berlalu-lalang di jalan itu.

2. New Bond Street, London: 
New Bond Street adalah tempat belanja utama di London bagian barat. Area belanjan ini sudah terkenal sejak akhir abad ke-18. Terletak di antara Oxford Street dan Piccadilly, The Bond Street terbentang dari utara ke selatan Mayfair. Bagian selatan adalah Old Bond Street dan bagian utaranya adalah New Bond Street.

New Bond Street juga merupakan area real estate termahal di dunia dengan harga sewa per square feet US$ 1047 (sekitar 11,8 juta). Armani, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Polo Ralph Lauren, Prada, Chanel, Gucci, Dior, Calvin Klein dan lainnya dapat ditemukan di sini.

3.Avenue des Champs-Elysees, Paris: 
Paling terkenal sebagai pusat fashion dunia dan kota paling romantis, Paris adalah kota yang harus dikunjungi untuk berlibur dan berbelanja. Avenue des Champs-Elysees, Paris adalah salah satu area perbelanjaan paling dikenal di dunia. Jalan tersebut dihiasi oleh berbagai cafe, butik-butik mewah, dan pohon horse-chestnut yang cantik di sisi kiri dan kanan jalan.

Champs-Elysees adalah tempat dari monumen-monumen bersejarah Prancis seperti Place de la Concorde dan Arc de Triomphe. Tempat ini adalah tempat yang tepat untuk bermewah-mewah. Anda dapat menyusuri jalan ini dan menemukan Louis Vuitton, Hugo Boss, Benetton dan sederet label fashion mewah lainnya di tempat ini.

4. Fifth Avenue, New York: 
Area antara 49th Street dan 60th Street di Fifth Avenue dipenuhi dengan barisan butik-butik mewah, department store eksklusif, dan restoran fine dining. Sejak dulu area ini dikenal sejak tempat belanja termahal di dunia. Harga sewa lahan di sini mencapai US$ 2500 (sekitar 28,4 juta) per square feet.

Tak heran bila area ini dipenuhi oleh label-label ternama seperti Prada, Chanel, Louis Vuitton, Guci, Armani, Tommy Hilfiger, dan lainnya. Tempat ini juga terkenal dengan Apple Store yang merilis produk terbaru pada tengah malam.

5. Causeway Bay, Hongkong: 
Sejak tahun 2012, Causeway Bay menggeser posisi Fifth Avenue sebagai pusat perbelanjaan termahal di dunia. Harga sewa lahan per square feet di area ini mencapai US$ 3000 (sekitar Rp 34 juta).

Dikenal juga dengan nama East Point, Cause Bay terkenal dengan mal-mal dan department stores bertingkat. Contohnya adalah department store Sogo yang memiliki 13 tingkat. Berbeda dengan pusat perbelanjaan lainnya, mal, department store dan butik-butik di sini buka hingga lewat tengah malam.

9 Selebritis Indonesia yang Melirik Bisnis Online untuk Usaha Sampingan

Posted: 08 Apr 2014 08:22 AM PDT


Kini, beberapa seleb Indonesia mulai melirik usaha online shop sebagai bisnis lain mereka di samping menyanyi, berakting atau presenter. Siapa saja mereka?

Berikut  9 Selebritis Indonesia yang Melirik Bisnis Online untuk Usaha Sampingan:

1. Dewi Rezer

Selebriti cantik ini tidak hanya piawai dalam berakting, tapi juga membuka usaha online tas branded second milik artis Indonesia. Setelah lebih dari setahun menjalankan bisnis online, situs belanjanya yang dinamakan Bebelian.com telah menaungi 30 artis, pengusaha, dan sosialita. Tas yang dijual Dewi merupakan tas original, bukan KW ataupun KW Super.

2. Bunga Zainal
Selain sibuk shooting, artis yang sering tampil di layar kaca itu juga sedang fokus mengurus bisnis online-nya. Bunga membangun usaha ini sudah dua tahun bersama kakaknya, Vicky Zaenal. Dia pun membeli barang jualannya, seperti tas, sepatu, dan baju langsung dari luar negeri.

3. Fitri Tropica
Presenter sekaligus penulis ini juga melebarkan sayapnya sebagai pengusaha online shop. Fitri memiliki toko online yang menjual berbagai pernak-pernik lucu untuk hiasan di meja atau kado ulang tahun. Situs bisnis online artis yang akrab disapa Fitrop ini dilabeli dengan nama etalage-id.com.

4. Alice Norin
Seleb yang sering memainkan peran antagonis ini membuka usaha fashion online pada awal 2012. Alice telah serius menjalani bisnis barunya. Online shop milik Alice menjual sepatu serta pakaian. Koleksinya dapat dipesan melalui situs buy8wood.com

5. Asmirandah
Asmirandah sedang merintis bisnisnya dengan sistem online. Artis yang akrab dipanggil Andah ingin menyalurkan hobinya mendesain pakaian. Mantan kekasih Dude Herlino itu pun mengusung nama Manja Cloth untuk melabeli online shop-nya.

6. Uli Auliani
Uli Auliani memang senang membuat baju yang anggun, glamour, dan elegan. Uli pun telah membuka butik di rumahnya di tahun 2012. Dia mengatakan kalau harga yang ditaksir tidak begitu mahal daripada buatan desainer.

7. Giring Nidji
Pelantun lagu 'Hapus Aku' itu tidak hanya sibuk show bersama band-nya, Nidji. Giring juga tengah merintis bisnis online yang menjual macam-macam merchandise dari berbagai musisi terkenal. Online shop Giring 'Nidji' diberi nama kincir.com.

8. Afgan Syahreza
Baru-baru ini Afgan disibukkan dengan bisnis clothing online-nya yang telah berjalan satu tahun. Pelantun tembang 'Terima Kasih Cinta' itu tidak menyangka kalau hasil yang diperoleh cukup besar dari bisnis online shop. Usaha tersebut berawal dari penerapan ilmu yang dia dapatkan saat kuliah.

9. Ghea 'Idol'
Ghea Oktarin atau Ghea 'Idol' tidak hanya sibuk sebagai duta enterpreneur, tapi juga sedang merintis usahanya membuka online shop. Penyanyi jebolan Indonesian Idol itu menjual barang-barang artis seperti baju, aksesori, atau apapun yang pernah dimiliki seorang artis. Usahanya pun cukup berkembang dan banyak diminati oleh masyarakat Indonesia.


sumber

7 Adegan Ranjang Terpanas di Film Bollywood

Posted: 08 Apr 2014 07:41 AM PDT

Banyak beredar film Bollywood yang berisi adegan panas. Namun hanya beberapa dari mereka yang bisa dikatakan fantastis.Film apa saja yang memiliki adegan ranjang terbaik. Seperti apa pula adegannya? Berikut 7 Adegan Ranjang Terpanas di Film Bollywood,dikutip dari Kapanlagi :

1. Jism 2
Jism 2
Konsep panas dalam film Bollywood memang muncul sejak bintang porno Sunny Leone mengawali karir di dunia film. JISM 2 sendiri menjadi awal karir sang bintang di dunia akting. Tak heran jika film perdananya ini masuk dalam daftar film terpanas tahun 2012.

JISM 2 berkisah tentang kisah cinta Sunny Leone dan Randeep Hooda yang penuh dilema. Sunny sendiri memang berperan sebagai bintang porno yang disewa FBI dan ditugaskan untuk menjebak Randeep.

2. RAAZ 3D
RAAZ 3D
 Adegan panas memang menjadi daya tarik luar biasa dalam film horror thriller ini. Tak heran jika film yang dibintangi Bipasha Basu, Emraan Hashmi dan Esha Gupta ini sangat dicari penggemar film.

Dalam film ini, Bipasha Basu memang melakoni peran seksi yang selalu menggoda Emraan Hashmi. Sayangnya, hubungan mereka akhirnya beranjak pada berbagai pengalaman menakutkan. 

3. Hate Story
Hate Story
HATE STORY berhasil mengemas kisah percintaan dan pembunuhan dengan apik. Film ini dibintangi oleh Paoli Dam, Gulshan Vecaiya dan Nikhil Dwivedi.

Dalam film berdurasi 139 menit ini, Paoli berperan sebagai wanita yang rela tidur dengan banyak pria demi membalas dendam pada Gulshan. Apakah usahanya berhasil? 

4. Jab Tak Hai Jaan
Jab Tak Hai Jaan
Kisah cinta romantis antara Katrina Kaif dan Shahrukh Khan ini memang berhasil menyihir penonton. Bumbu-bumbu adegan hot macam ini juga menjadi daya tarik tersendiri dari film JAB TAK HAI JAAN. Hmm... Kira-kira adegan ini membuat mantan kekasih Katrina,Salman Khan,  ikut panas tidak ya? :) 

5. Heroine
Heroine
Sejak awal diproduksi, film HEROINE memang sudah kontroversial. Pasalnya, sutradara Madhur Bhandarkar sempat berseteru dengan Aishwarya Rai gara-gara bintang cantik itu hamil.

Hasil film ini tak kalah kontroversial. Adegan ranjang yang dilakoni Kareena Kapoor dan Arjun Rampal pun membuat penonton terbelalak. Bahkan muncul desas-desus bahwa kekasih Kareena, Saif Ali Khan (yang kini telah menjadi suami Kareena), cemburu berat.

6. Ishaqzaade
Ishaqzaade
Parineeti dan Arjun Kapoor memang bisa dibilang baru di dunia perfilman. Namun adegan yang mereka lakoni dalam film ISHAQZAADE membuktikan bahwa keduanya cukup piawai melakoni adegan-adegan hot.

Sutradara Habib Faisal mungkin beranggapan bahwa film bergenre drama romantis ini takkan menarik tanpa adegan ranjang. Dia berhasil membuktikan hipotesis tersebut.

7. Agneepath
Agneepath
AGNEEPATH versi remake ternyata tak kalah seru dengan aslinya. Adegan ranjang Priyanka Chopra dan Hrithik Roshan pun menjadi salah satu bumbu yang luar biasa.

Selain Priyanka dan Hrithik, film yang diproduseri oleh Karan Johar ini juga dibintangi Sanjay Dutt dan Rishi Kapoor.
 
 

5 Guru Ini Pernah Berhubungan Seks Dengan Muridnya Sendiri

Posted: 08 Apr 2014 05:16 AM PDT

Entah mengapa semakin pesat perkembangan zaman, semakin banyak kasus tak senonoh yang terjadi. Kita sudah sering mendengar kasus seorang guru yang tega menghukum muridnya sendiri dengan cara yang tak layak, ada yang menamparnya hingga babak belur, ada juga yang menghukumnya untuk makan rumput, dan ada juga guru yang menyuruh anak-anak muridnya menampar temannya sendiri.
Kasus-kasus semacam itu sudah sangat sering terjadi, padahal guru merupakan teladan yang baik untuk para murid, tetapi sikap gurunya tersebut tidak mencerminkan sikap yang baik. Inilah yang sangat dikhawatirkan para orangtua dengan status guru yang semakin tak jelas dan bahkan tak senonoh.
Namun, ada yang lebih parah lagi, yaitu kasus guru yang berhubungan seks dengan muridnya sendiri. Ini bahkan menjadikan orangtua semakin meragukan status guru.
Seperti dilansir KlikSeru.com, inilah dia ke lima kasus guru yang pernah berhubungan seks dengan muridnya sendiri.

1. April Alexander
http://2.bp.blogspot.com/-lnFZJmcRFDQ/TdeWmQX1t8I/AAAAAAAABJs/McrPmwR_Oa0/s1600/April+Alexander.jpg
Wanita berusia 26 tahun ini merupakan seorang guru biologi di MacArthur High School, Texas. April yang mengajar biologi ini tentunya ada hubungannya dengan sistem reproduksi. Hal inilah yang membuat April memprakteknya secara nyata dengan muridnya sendiri. Lebih parahnya lagi April mengaku telah berhubungan seks dengan muridnya sebanyak 25 kali, dan itu mereka lakukan di dalam kelas, dan juga di dalam mobil April. Murid yang beru berusia 16 tahun itu, kemudian dilaporkan ke polisi oleh temannya yang  pernah melihat dirinya tengah berhubungan seks dengan April. Hal ini membuat April harus di penjara selama beberapa tahun

2. Stacy Schuler
http://ronethebuzzcincy.files.wordpress.com/2011/10/stacy-schuler.jpg
Wanita yang bernama Stacy Schuler ini telah di tuduh melakukan 19 kejahatan seksual terhadap murid tim sepakbola di SMA ia mengajar. Satcy yang sudah berusia 31 tahun ini, terbukti telah melakuka 3 kejahatan seksual terhadap lima muridnya dengan sengaja memberinya minuman alkohol. Kemudian, kejahatan yang lainnya belum terbuktikan oleh pihak polisi. Jika Stacy  benar bersalah maka ia akan dipenjara selama 96 tahun.

3. Marcie Lynn Rousseau
http://media.mlive.com/saginawnews_impact/photo/marcie-rousseau-hearing-207af74a05f3b1ce_large.jpg
Wanita yang bernama Marcie Lynn Rousseau ini adalah seorang guru bahasa Inggris di Michigan yang telah terbukti melakukan hubungan seksual dengan muridnya sendiri sebanyak 100 kali. Hal ini membuat Marcie harus di pernjara selama 4 tahun atas perbuatannya tersebut. Namun, menurut pengacara Marcie, ini bukan 100 persen salah Marcie karena siswa tersebut juga sering merayu Marcie dan memberi bungan untuk Marcie.

4. Brittni Colleps
http://0.tqn.com/d/crime/1/0/N/O/1/brittni-colleps.jpg
Seorang guru bahasa Ingris yang bernama Brittni Colleps dari Arlington, Texas di tangkap polisi karena telah ketahuan melakukan hubungan seks dengan lima siswa sekaligus. Hal ini ia lakukan di rumahnya sendiri, dengan sengaja mengundang siswa-siswa tersebut ke rumahnya, kemudian mereka berpesta seks dengan cara bergantian dan merekam kejadian itu lewat video kamera ponsel salah satu muridnya. Brittni yang diketahui berusia 27 tahun itu ternyata sudah memiliki suami, namun suaminya tengah bertugas menjadi tentara. Kini ia harus dipenjara selama 10 tahun.

5. Gina Watring
http://s2.excoboard.com/forums/15776/user/283799/491405.jpg
Wanita berusia 40 tahun ini telah harus di penjara selama 70 tahun karena telah melakukan hubungan seks dengan murid SD di tempat ia mengajar yang baru berusia 10 tahun. Ibu dari dua anak ini telah melakukan perbuatan yang tak senonoh dengan anak orang lain. Padahal, ia telah berusia hampir paruh baya, tapi kelakukannya tersebut mencerminkan yang sangat buruk untuk murid SD yang masih sangat kecil.
Nah, itulah dia ke lima guru yang pernah berhubungan seks dengan muridnya sendiri.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 08 Apr 2014 03:02 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Shah Jaszle hanya pakai seluar dalam ketika dicekup khalwat

Posted: 08 Apr 2014 09:30 AM PDT

Gambar fail pelakon Shahrizal Jaszle ketika hadir ke mahkamah bagi tuduhan khalwatnya pada 12 November 2013.
PETALING JAYA: Pegawai Penguat Kuasa Agama, Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) Mohd Radzi Saliman memberitahu mahkamah beliau melihat pelakon Shahrizal Jaszle hanya memakai 'boxer' (seluar dalam) ketika serbuan dilakukan di sebuah apartmen di Taman Sri Subang dekat pada 16 Mei 2013.

Mohd Radzi, 30, berkata, ketika pemeriksaan dibuat di bilik kedua rumah berkenaan, ia didapati berkunci dan hanya dibuka selepas hampir lima minit diketuk oleh pihaknya.

Katanya, ketika itu seorang wanita berbaju T dan berseluar pendek kelihatan terpinga-pinga ketika membuka pintu bilik berkenaan.

"Ketika pintu dibuka bilik berkenaan berada dalam keadaan gelap dan selepas saya membuka lampu bilik itu, saya mendapati ada seseorang yang sedang baring di katil sambil berselimut.

"Apabila dia diarahkan untuk bangun dari katil saya mendapati dia adalah seorang lelaki dan ketika itu dia hanya memakai 'boxer' (seluar dalam) sahaja," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai saksi pertama dalam kes perbicaraan melibatkan pelakon Sharizal Jaszle atau nama sebenarnya Shahrizal Jaszle Jasmin, 26, dengan seorang pegawai bank, Farah Nurizzati Salleh, 22, di Mahkamah Rendah Syariah Daerah Petaling di sini pada Selasa.

Shahrizal Jaszle diwakili peguam syarie, Ashraf Ranee manakala pendakwaan dilakukan pendakwa syarie, Hasrul Hafidzi Ahmad.

Perbicaraan dijalankan di hadapan hakim syarie, Abd Halim Abu Samah.

Mohd Radzi turut memberitahu mahkamah, aktor itu juga mengaku wanita yang bersamanya dalam sebuah bilik ketika diserbu adalah teman wanitanya selepas disoal sama ada mereka mempunyai ikatan sah sebagai suami-isteri.

Terdahulu Shahrizal yang duduk di kandang tertuduh, hadir memakai baju Melayu berwarna putih lengkap bersongkok kelihatan tenang ketika mendengar keterangan daripada saksi sepanjang hampir dua jam perbicaraan berlangsung.

Dalam kejadian 16 Mei 2013, Shahrizal dan pasangannya Farah Nurizzati telah ditahan atas tuduhan khalwat di Apartmen Taman Sri Subang dekat sini kira-kira pukul 3.30 pagi oleh unit penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) hasil aduan orang ramai.

Mereka ditahan di bawah Seksyen 29(1) A dan B, Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995.

Kejadian itu menyebabkan pertunangan Shahrizal dengan Redzwani Puteri, 26, terpaksa diputuskan oleh keluarga perempuan tetapi telah disambung semula pada Hari Raya Aidiladha tahun lalu.

Pada sebutan kes pada 13 November tahun lalu, Farah Nurizzati telah mengaku salah terhadap tuduhan tersebut dan mahkamah memerintahkannya membayar denda maksimum iaitu RM3,000 atau penjara selama tiga bulan jika gagal membayar denda.

Mahkamah turut memerintahkan Shahrizal membayar wang jaminan sebanyak RM1,500 selepas pelakon itu mengaku tidak bersalah atas tuduhan khalwat yang dikenakan.

Sementara itu, Shahrizal ketika ditemui di perkarangan mahkamah memberitahu dia berpuas hati dengan keterangan yang diberikan oleh Mohd Radzi kepada mahkamah.

Perbicaraan disambung semula pada 10 Jun depan.

mStar

Pelajar jalin hubungan sejenis 'gelisah' nafsu tidak dipenuhi

Posted: 08 Apr 2014 08:01 AM PDT

Saya siswa institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan seorang gay. Saya mempunyai pasangan yang ingin menjalin hubungan serius de­ngan saya, tapi agak keberatan kerana niat saya hanyalah untuk memuaskan nafsu saja.

Namun, saya terhutang budi kepada pasangan kerana dia banyak menghabiskan wang untuk saya.

Pelajaran saya juga merosot sejak berkenalan dengan si dia kerana kini kurang mengadakan perbincangan dengan kawan sekuliah.

Saya juga semakin hilang kawan. Tolonglah saya Dr. Apa yang harus saya lakukan? Saya sudah masuk ke dalam perangkap yang saya buat sendiri.


MAHU BEBAS,

Perak

Amalan seks secara songsang diharamkan dalam agama. Contohnya ayat al-Quran menceritakan mengenai umat Nabi Lut (juga dikenali sebagai Bani Sodom) yang dibinasakan dengan kemurkaan Allah kerana terbabit dalam tindakan homoseksual.

Perbuatan seks sejenis ini dikeji dan dihina Allah, sebagaimana firman-Nya bermaksud: "Dan Nabi Lut juga (Kami utuskan). Ingatlah ketika ia berkata kepada kaumnya: Patutkah kamu melakukan perbuatan yang keji yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun daripada penduduk alam ini sebelum kamu?

Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dengan meninggalkan perempuan, bahkan kamu ini adalah kaum yang melampaui batas." (Surah al-A'raf, ayat 80 dan 81)

Perhubungan adik dan pasangan jelas sekali berdosa dari segi agama. Apa yang berlaku dalam kehidupan manusia sering kali diakibatkan oleh perbuatan sendiri. Dalam permasalahan adik, apa yang berlaku dalam kehidupan adalah pilihan hidup sendiri.

Dari beberapa aspek seperti seksual, kewangan dan emosi, pasangan adik dilihat dapat memenuhi keinginan seks, kewangan dan keselesaan hidup diri adik.

Sementara dari aspek lain pula, sekiranya adik tidak menghalang diri untuk menerima pasangan memasuki ruang hidup adik, tiada siapa yang menentukan kecuali diri sendiri.

Dr akui untuk meninggalkan seorang yang dapat memenuhi beberapa kepuasan diri bukanlah mudah.

Adik kena banyak berkorban. Antaranya adik perlu menerima kenyataan untuk kehilangan elemen keseronokan dan keistimewaan yang dikecapi bersama-sama pasangan adik itu.

Malah, adik juga tidak perlu bergantung kepada orang lain untuk hidup selesa. Semuanya atas usaha keras sendiri.

Adik juga perlu memikirkan cara untuk tidak mengabaikan pelajaran. Pelajaran dan kawan adalah dua elemen penting dalam kehidupan.

Jika diabaikan kedua-dua perkara ini, adik akan kehilangan banyak hikmah dalam kehidupan.

Hubungan songsang adik dan pasangan adalah hubungan terlarang di sisi agama. Kesan hubungan terlarang ini adalah merosakkan institusi kekeluargaan.

Sebarang keputusan yang adik ambil perlu memikirkan akibat perbuatan dari segi tuntutan agama dan juga kebaikan diri.

Faktor lain seperti prestasi dalam pelajaran, hubungan dengan kawan sekuliah, kesediaan mempunyai keluarga seperti anak dan pandangan negatif masyarakat terhadap perhubungan songsang ini juga perlu diambil kira dalam membuat keputusan.


Kaunseling Remaja @ Harian Metro

Respon DBKL berkenaan parti bogel di KL Jumaat ini

Posted: 08 Apr 2014 07:01 AM PDT


BERHUBUNG dengan penganjuran parti liar 'Topless Friday Beach Party' yang bakal diadakan di kelab malam, The Pool, Kuala Lumpur pada Jumaat ini, pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) memaklumkan bahawa premis berkenaan tidak mengemukakan sebarang permohonan untuk menjalankan aktiviti itu.

Ia dimaklumkan menerusi kenyataan media yang dikeluarkan oleh DBKL yang turut menyebut, jika pihak penganjur membuat permohonan sekalipun, ia tetap tidak akan diluluskan.

Ini berikutan aktiviti tersebut tidak selaras dengan garis panduan pelesenan.

Pihak DBKL turut memaklumkan bahawa iklan bersempena aktiviti tersebut juga dipamerkan tanpa kelulusan lesen daripada mereka.

Justeru, pihak penganjur diarahkan untuk memberi surat bertulis dalam tempoh tujuh hari bagi mengemukakan sebab kelulusan lesen premis dan lesen hiburan mereka tidak boleh dibatalkan ekoran kesalahan tersebut.

Pada masa yang sama, premis tersebut akan diarahkan untuk ditutup selama tujuh hari mulai malam ini bagi memastikan mereka sentiasa mematuhi syarat yang ditetapkan DBKL.

Sebelum ini, parti liar yang menggalakan pengunjungnya memakai bikini dan seluar pendek itu mendapat kecaman ramai terutamanya menerusi laman sosial.

Poster iklannya turut menyertakan satu klausa yang berbunyi, "lebih sedikit pakaian lebih bagus" selain pertandingan tarian lucah dengan habuan minuman keras buat para pemenang.

Bekas perempuan simpanan Menteri Besar tuntut RM3 juta

Posted: 08 Apr 2014 12:31 AM PDT

PETALING JAYA: Bekas perempuan simpanan seorang Menteri Besar (MB) dikatakan menuntut RM3 juta kerana MB mungkir janji memberi satu projek kepadanya.

Menurut sumber, bekas perempuan simpanan itu yang merupakan seorang ahli perniagaan telah memohon satu projek dengan MB pada tahun lepas.

Tetapi, sumber itu menambah, MB kata tunggu selepas pilihanraya umum 5 Mei 2013.

Setelah pilihanraya umum berlalu, MB dikatakan mungkir janji dan enggan meluluskan projek tersebut kepada janda yang berusia 30an itu.

Bagaimanapun, perempuan simpanan MB berkata jika MB tidak mahu meluluskan projek, MB hendaklah memberinya sebanyak RM3 juta.

Pada tahun lepas MB telah memberi RM800,000 kepada ahli perniagaan tersebut dan bakinya sebanyak RM2.2 juta akan dibayar kemudian.

Setelah setahun berlalu, bekas perempuan simpanan MB itu tidak puas hati kerana MB belum menunaikan janjinya untuk membayar baki sebanyak RM2.2 juta.

Bekas perempuan simpanan MB itu dikatakan telah berkahwin dengan lelaki lain apabila hubungan mereka telah diketahui oleh isteri MB.

FMT difahamkan ahli perniagaan itu cuba menghubungi MB untuk mendapatkan baki RM2.2 juta seperti yang dijanjikan oleh MB tetapi tidak dapat menghubungi beliau.

Temui isteri bogel dalam kereta selepas seks dengan 2 lelaki

Posted: 07 Apr 2014 11:30 PM PDT

Gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Kedegilan seorang isteri meminum minuman keras membawa padah apabila dia dibelasah suaminya di hadapan pejabat lelaki berkenaan di Subang Jaya, di sini, kelmarin.

Lelaki berusia awal 30-an itu hilang kawalan apabila menemui isterinya yang tidak pulang semalaman dalam keadaan separuh bogel tidur dalam kereta miliknya di hadapan pejabatnya itu.

Malah, kemarahan lelaki terbabit tidak dapat dibendung apabila dia mengetahui isterinya yang berusia 23 tahun itu turut berasmara dengan dua lelaki yang baru dikenalinya di kelab malam selepas gagal mengawal dirinya kerana mabuk.

Wanita terbabit berbuat demikian sebagai protes kepada tindakan suaminya yang melarangnya meminum arak.

Dalam kejadian kira-kira jam 7 pagi itu, sebaik tiba di pejabat, lelaki terbabit terkejut apabila mendapati kereta miliknya berada di hadapan pejabat sebelum melihat isterinya dalam keadaan separuh bogel menyebabkannya marah.

Menurut sumber, semuanya bermula sejak malam sebelum kejadian apabila pasangan terbabit bertengkar apabila lelaki terbabit melarang isterinya itu daripada meminum arak.

"Wanita terbabit meninggalkan rumahnya jam 11 malam dan tidak pulang selepas itu," katanya.

Sumber berkata, ketika berada di kelab malam berkenaan, wanita terbabit bertemu dengan dua lelaki berusia awal 30-an dan dikatakan berasmara dengan mereka selepas gagal mengawal dirinya akibat terlalu mabuk.

"Selepas bercumbu dan bermesra dengan mereka, wanita berkenaan memandu kereta ke pejabat suaminya di Subang Jaya sebelum tertidur dalam kereta itu dengan hanya memakai baju," katanya.

Bapa tiri ramas buah dada ketika tidur di Segamat

Posted: 07 Apr 2014 10:01 PM PDT

Segamat: Polis menahan seorang orang kelainan upaya (OKU) kerana didakwa mencabul anak tirinya yang berusia 12 tahun di rumah mereka di Jalan Genuang dekat sini, Jumaat lalu.

Lelaki berusia 36 tahun yang bekerja menjual minyak wangi, ditahan susulan laporan polis yang dibuat mangsa pada hari yang sama.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Mohd Kamil Sukarmi, berkata mangsa mendakwa bapa tirinya meramas payu daranya kira-kira jam 4 pagi, pada 18 Mac lalu.

Katanya, suspek didakwa melakukan perbuatan itu setelah menitiskan minyak wangi ke atas badan anak tirinya yang tidur berseorang di ruang tamu rumah.

Dalam kejadian itu, mangsa yang terkejut dengan perbuatan bapa tirinya, menepis tangan suspek sebelum menjerit meminta tolong. Bapa tirinya kemudian melarikan diri.

Ibu mangsa yang menyedari kejadian itu, pada mulanya enggan membuat laporan polis kerana khuatir akan dipukul suaminya yang panas baran, katanya.

Gadis 'legging' tanpa baju dicekup bersama duda

Posted: 07 Apr 2014 08:07 PM PDT

Gambar hiasan
KUALA TERENGGANU - Bagaikan tidak serik dengan hukuman yang diterima atas kesalahan khalwat sebelum ini, seorang duda sekali lagi dihadapkan ke mahkamah rendah syariah di sini, semalam atas pertuduhan sama.

Tertuduh yang berusia 37 tahun dan merupakan seorang pekerja pendawaian, dijatuhkan hukuman denda RM2,500 dan dua minggu penjara atau lima bulan penjara jika gagal membayar denda oleh hakim syarie, Kamalruazmi Ismail.

Pasangannya yang berusia 23 tahun dan bekerja sebagai juruwang di sebuah kedai kek di sini, didenda RM2,900 atau enam bulan penjara jika gagal membayar denda, setelah kedua-duanya mengaku bersalah atas pertuduhan di bawah Seksyen 29 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001 iaitu perbuatan sebagai persediaan untuk melakukan persetubuhan luar nikah.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Ketua Pendakwa Syarie Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT).

Berdasarkan fakta kes, bertindak atas maklumat orang awam, satu serbuan berwaran telah dilakukan oleh sepasukan pegawai dan anggota penguat kuasa syariah dari Pejabat Agama Daerah Kuala Terengganu pada 12 Februari lalu, kira-kira jam 11 malam, bertempat di sebuah rumah di Banggol Donas, Kuala Terengganu.

Ketika serbuan dibuat, keadaan pintu utama terbuka sedikit manakala gril tertutup dan berkunci.

Pegawai penguat kuasa syariah berkenaan kemudian mengetuk pintu dan memberi salam. Lebih kurang tiga minit kemudian, pintu dibuka dari dalam oleh seorang lelaki dan penguat kuasa syariah dan pegawai polis kemudiannya masuk membuat pemeriksaan.

Hasil pemeriksaan lanjut mendapati, ada seorang perempuan bersembunyi di dalam almari pakaian dalam sebuah bilik di rumah tersebut.

Keadaan perempuan itu hanya berseluar legging dan tidak berbaju. Setelah soal siasat dilakukan, didapati mereka berdua bukan suami isteri.

Dalam rayuannya, duda terbabit memohon mahkamah membuat penggantungan pelaksanaan penjara ke atasnya memandangkan sudah insaf dengan perbuatannya dan berjanji tidak akan mengulangi perbuatan tersebut.

Lelaki itu berkata, dia mempunyai tanggungan, iaitu anak dan sudah bertunang dengan pasangannya dan merancang untuk berkahwin selepas hari raya nanti.

Hakim Kamalruazmi kemudiannya membenarkan penggantungan pelaksanaan hukuman penjara dan tertuduh dibenarkan diikat jamin sebanyak RM1,500 dengan dua penjamin.

(Video) Seksi melampau, Agnes Monica dikecam peminat

Posted: 07 Apr 2014 07:01 PM PDT

KLIP video single antarabangsa Agnes Monica berjudul Coke Bottle dikecam oleh segelintir peminat berikutan penampilannya yang agak seksi.

Agnes telah menggayakan pakaian tradisional Indonesia dalam klip video itu.

Bagaimanapun Agnes memberi alasan dia tidak sempat untuk memberi ukuran baju kepada ibunya yang diminta membawa baju berkenaan sebelum penggambaran klip video dilakukan.

"Saya tidak sempat untuk memberi ukuran badan dan tidak sempat mencuba dahulu baju tersebut kerana sibuk dengan latihan.

"Saya akui ia agak seksi tetapi baju itu sangat cantik," katanya.

Klip video tersebut mendapat perhatian beberapa media barat dan membuatkan namanya mula dikenali pada peringkat antarabangsa.

"Saya suka lihat Twitter dan radio di sana, mereka banyak memberi liputan tentang lagu tersebut.

"Ia adalah satu permulaan yang baik, saya bersyukur kerana semua yang dirancang berjalan lancar," katanya.

Hadi bimbang GST dinasihati 'Qarun'

Posted: 07 Apr 2014 06:30 PM PDT

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang (PAS-Marang) bimbang pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang bakal dilaksanakan April tahun depan dibuat hasil nasihat "Qarun" luar negara seperti Tabung Kewangan Dunia (IMF) dan "penyangak kewangan".

Membaca sepotong ayat al-Quran mengisahkan seorang raja menolak permintaan mengenakan cukai kepada kaum lemah, Abdul Hadi berkata, pelaksanaan GST perlu dibuat dengan melihat situasi kewangan negara.

"Adakah negara kira dalam keadaan darurat sehingga memerlukan cukai GST (dan) percukaian yang sentiasa dibuat semasa ke semasa. Saya berpendapat menggunakan kaedah percukaian ini adalah (daripada) nasihat yang salah.

"Saya bimbang, (pelaksanaan cukai) ini nasihat daripada 'Qarun' luar negara. Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), Bank Dunia, penyangak-penyangak kewangan termasuk yang ada dalam negara kita.

"Penyangak-penyangak kewangan yang mahu menggalakkan diri mereka menunaikan amanah dan tanggungjawab, untuk menimpa dan mengenakan (cukai) kepada rakyat," katanya ketika membahaskan Rang Undang-undang GST di Dewan Rakyat tengah hari ini.

Abdul Hadi berkata pelaksanaan itu boleh dielak apabila negara menguruskan sumber dengan "petunjuk yang betul" bagi menambah pendapatan termasuk memanfaat hasil sedia ada tanpa mengadakan cukai baru kepada rakyat.

"Soalnya apakah pengurusan hasil bukan cukai seperti Petronas dan lain-lain diuruskan dengan betul bagi menambah hasil negara?

"Adakah cukai daripada mereka layak, sepatutnya membayar cukai selama ini diurus dengan baik, sehingga (boleh) membanyakkan hasil negara.

"Ini perlu dilihat dengan petunjuk dengan betul untuk mengendali sumber sedia ada," katanya.

Selain itu, Abdul Hadi turut menempelak sikap kerajaan yang berdepan 'penyakit' "membazir, boros, bocor, hutang, rasuah dan tak mampu berjimat" dengan projek dilaksanakan.

"Projek itu ada tapi membazir (seperti) projek mewah, saja nak tunjuk lagak, nak berhibur. Boros dapat dilihat projek ditambah peruntukan..." katanya sambil beberapa MP BN bangun untuk mencelah bagi mendapatkan penjelasan daripadanya.

'Kami bukan Melayu mudah lupa'

Bagaimanapun, Abdul Hadi tidak mengendahkan permintaan mereka memandangkan "masa tidak cukup" dan meneruskan perbahasannya.

Speaker Datuk Ismail Mohamed Said turut menegur pemimpin BN yang kerap mencelah sedangkan peraturan mesyuarat 37(2) menetap supaya tidak perlu mencelah jika seseorang MP enggan memberi laluan.

Abdul Hadi kemudiannya berkata kerajaan seringkali menyediakan perbekalan tambahan yang didakwanya dibuat kerana boros dan kebocoran dan bukan disebabkan oleh perkara yang sebenarnya.

"Berlakunya bocor, hutang dengan riba yang semakin meningkat. Inilah yang merudumkan ekonomi kuasa besar dunia (seperti) Amerika dan Eropah.

"Kalau mampu berjimat, tak ada boros, membazir, hutang dan rasuah diatasi, maka tak perlu GST. GST diadakan untuk menampung defisit," katanya sambil sekali lagi beberapa MP BN termasuk Tasek Gelugor Shabudin Yahya bangun mencelah untuk mendapatkan penjelasan.

Selepas beberapa kali Shabudin berdiri meminta celahan, akhirnya Abdul Hadi memberi laluan kepadanya yang menempelak kenyataan Abdul Hadi supaya mengemukakan bukti terhadap dakwaannya.

Dan pada masa yang sama, Shabudin menjelaskan negara memerlukan wang dengan melaksanakan projek pembangunan dan juga integriti yang dimantap dari masa semasa bagi mengelakkan penyakit yang dimaksudkan Abdul Hadi.

Bagaimanapun, Abdul Hadi yang juga ADUN Rhu Rendang kemudiannya bangun dan membidas sinis dan berkata:

"Mungkin Yang Berhormat tidak baca Laporan Audit Negara. Mesti baca laporan audit negara tiap-tiap tahun, dan kami bukan Melayu yang mudah lupa.

"Kami tidak lupa peristiwa IMF, Perwaja, KWSP, Tabung Haji, kapal terbang Skyhawk, kapal selam dan lain-lain lagi. Tidak ada apa-apa tindakan.

"Tindakan terhadap ikan bilis kecil, yang besar tak ada tindakan, yang kena tindakan pegawai, orang politik tak ada tindakan, menteri tak kena tindakan... Mana integriti?" katanya sambil diiringi sorakan daripada MP Pakatan Rakyat.

Malaysiakini

Rang Undang-undang GST 2014 dilulus Dewan Rakyat

Posted: 07 Apr 2014 06:25 PM PDT

KUALA LUMPUR - Persidangan Dewan Rakyat hari ini meluluskan Rang Undang-undang Cukai Barang dan Perkhidmatan 2014.

Rang undang-undang itu diluluskan menerusi undi belah bahagi sebanyak dua kali dengan undian kali pertama pembangkang memperoleh 81 undi berbanding penyokong kerajaan mendapat 118 undi.

Undian kali kedua menyaksikan pembangkang kekal 81 undi, manakala penyokong kerajaan memperoleh 119 undi. - Bernama

K'jaan P'sekutuan ambil alih pengawalan operator, pemegang lesen air di S'ngor

Posted: 07 Apr 2014 06:20 PM PDT

KUALA LUMPUR - Kerajaan Persekutuan bersetuju untuk menguatkuasakan Seksyen 114 Akta Industri Perkhidmatan Air (WSIA) 2006 bagi mengambil alih pengawalan kesemua empat syarikat konsesi dan pemegang lesen air di Selangor.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili

berkata, keputusan itu dibuat untuk memastikan jaminan dan kelestarian bekalan air kepada penduduk di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Keputusan itu dibuat Kabinet dalam mesyuarat mingguannya Jumaat lepas (4 April).

Ongkili berkata, kerajaan Persekutuan tidak berhasrat membenarkan rundingan mengenai penstrukturan industri air yang dicapai antara kerajaan negeri Selangor dan semua syarikat konsesi dan krisis bekalan air sedang berlaku di tiga kawasan berlarutan sehingga menyebabkan penduduk terus menderita dan ekonomi negara terjejas.

Katanya, penggunaan Seksyen 114 WSIA adalah syarat bagi kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri Selangor menandatangani perjanjian "Heads of Agreement' dari segi penstrukturan industri air, kemudahan kewangan dan penyiapan projek Langat 2. - Bernama

Suami isteri hina Nabi Muhammad SAW dihukum

Posted: 07 Apr 2014 06:05 PM PDT

ISLAMABAD 6 April - Sepasang suami isteri beragama Kristian dijatuhi hukuman mati atas kesalahan menghantar mesej menghina Nabi Muhammad SAW di timur wilayah Punjab di sini.

Peguambela, Nadeem Hassan berkata, hakim menjatuhkan hukuman itu, kelmarin terhadap Shafqat Emmanuel, 38, dan isterinya, Shagufta Kausar, 42, yang ditahan di sebuah penjara di bandar Toba Tek Singh.

Jabatan pendakwa mengesahkan hukuman berkenaan.

Nadeem berkata, pasangan suami isteri itu akan mengemukakan rayuan terhadap hukuman itu.

Pada Julai lalu, imam sebuah masjid di Gojra, Maulvi Mohammad Hussain membuat aduan tentang satu mesej yang diterimanya daripada pasangan itu yang dikatakan menghina Nabi Muhammad SAW.

Maulvi mendakwa Shafqat menghantar mesej itu menggunakan telefon bimbit isterinya.

Namun, peguam Nadeem berkata, teks mesej itu berasal daripada sebuah telefon bimbit pasangan itu yang hilang sebelum insiden berkenaan, jadi tidak mungkin Shafqat dan isterinya yang melakukan perbuatan tersebut.

Tambah Nadeem, kedua-dua pesalah itu disyaki mempunyai musuh menyebabkan mereka terbabit dalam kes itu. Pasangan itu turut dikatakan mempunyai kaitan dengan pengadu.

Pakistan melaksanakan undang-undang keras terhadap pesalah yang memfitnah Islam, termasuk hukuman mati terhadap mereka yang menghina Nabi Muhammad SAW dan undang-undang itu sering digunakan sebagai cara bagi menyelesaikan perbalahan peribadi. - AFP

Tiada kompromi bocor rahsia kerajaan

Posted: 07 Apr 2014 06:00 PM PDT

KUALA LUMPUR 7 April - Kementerian Pertahanan tidak akan berkompromi dengan kakitangannya yang membocorkan rahsia kerajaan termasuk menyebarkan maklumat sulit dan sensitif kepada pihak tertentu.

Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Abdul Rahim Bakri menegaskan, setiap ketua jabatan perlu lebih tegas dalam memberikan teguran atau amaran serta mengambil tindakan sewajarnya jika berlaku ketidakpatuhan, kecuaian, kelalaian penjawat awam sehingga berlakunya kebocoran rahsia rasmi kerajaan.

"Dalam dunia tanpa sempadan dengan medium komunikasi menjadi semakin mudah, penjawat awam perlu lebih berwaspada ketika menggunakan media sosial antaranya Facebook dan Twitter, jangan sampai maklumat yang diklasifikasi sebagai sulit atau rahsia sampai ke tangan pihak luar," katanya ketika merasmikan majlis Penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang kementerian di sini Isnin. - BERNAMA

Dazrin yakin penipuan Fasha Sandha akan didedahkan

Posted: 07 Apr 2014 04:25 PM PDT

Dazrin yakin penipuan Fasha Sandha akan didedahkan - Umum mengetahui, Dazrin Kamarudin dan tunanganya, Amyra Rosli pernah ditegur Fasha Sandha kerana dikatakan sering datang lewat ke lokasi penggambaran drama.

Dazrin sudah memohon maaf kepada Fasha secara terbuka beberapa minggu lepas namun perang dinginnya dengan Fasha kembali dipanaskan dengan teguran yang dibuat isteri Jejai itu terhadap tunanganya pula.

Aktor itu yang kini sedang terlibat dalam fear factor selebriti malaysia musim kedua di Afrika, bagaimanapun enggan memberikan komen lanjut berhubung perkara tersebut kerana dia yakin kebenaran akan berpihak kepadanya suatu hari nanti.

"Apa sahaja isu di antara saya dan Fasha sebelum ini telah pun selesai dan tiada isu berbangkit mengenai perkara itu malah saya sudah memohon maaf atas kejadian tersebut. Biarlah apa pun yang hendak dia kata kerana itu haknya dan pada akhirnya orang akan tahu juga kebenarannya."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan