Sabtu, 26 April 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 26 Apr 2014 01:28 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Kekuatan Malaysia Terletak Kepada Kepelbagaian-Etnik-Agama: Obama

Posted: 26 Apr 2014 10:01 AM PDT

KUALA LUMPUR: Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama berkata Malaysia boleh mencari kekuatan daripada kepelbagaian etnik dan agama rakyatnya serta harapan yang terlakar dalam sejarah untuk mengukir masa depan yang lebih cerah bagi generasi akan datang.

Berucap pada majlis jamuan negara di Istana Negara sempena lawatan negara tiga hari beliau ke Malaysia, Obama berkata walaupun Amerika dan Malaysia adalah dua negara berbeza, namun rakyatnya berkongsi harapan dan hasrat yang sama. 

"Saya percaya, tidak kira sama ada kita berasal dari sebuah kampung terpencil atau bandar raya megah, sama ada kita tinggal di Amerika atau di Malaysia, sebagai manusia, kita berkongsi hasrat yang sama - untuk hidup dengan bermaruah dan aman. 


"(Kita ingin) mencorakkan masa depan kita sendiri, boleh mencari rezeki dan bekerja keras untuk menyara keluarga. Dan paling penting, mewariskan kepada generasi akan datang sesuatu yang lebih baik daripada apa yang ditinggalkan untuk kita," katanya.

Inilah hasrat yang beliau percaya boleh memberi sinar lebih gemilang kepada era baharu dalam perkongsian antara Amerika dan Malaysia, kata Obama pada majlis itu yang diserikan dengan keberangkatan tiba Yang di-Pertuan Agong,Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Hajah Haminah.

Pemimpin Amerika itu menyelit beberapa perkataan Melayu dalam ucapannya, sesuatu yang disambut baik oleh hadirin seperti yang terpamer daripada tepukan bergemuruh mereka.

Ketika memulakan ucapannya, Obama mengucapkan "Selamat Petang" dan mengakhirnya dengan ungkapan "Terima kasih banyak". 
Beliau juga menggunakan perkataan "bekerjasama" apabila menyentuh tentang perkongsian antara Amerika dan Malaysia serta "boleh spirit" bagi merujuk kepada slogan "Malaysia Boleh".

Obama mendarat dengan pesawat khas di ibu negara pada kira-kira jam 5 petang untuk melakukan lawatan ke Malaysia sebagai sebahagian daripada siri jelajah beliau ke empat negara Asia, bermula dengan Jepun dan diikuti Korea Selatan. Destinasi terakhir beliau ialah Filipina.

Kunjungan beliau ke sini adalah yang pertama oleh presiden Amerika dalam tempoh 48 tahun, sejak lawatan Presiden Lyndon B. Johnson ke Malaysia pada 1966.

Mengimbau kembali lawatan Johnson ke sini, Obama berkata bekas presiden Amerika itu menulis dalam memoirnya "betapa kagumnya beliau tentang kesegaran dan minat luar biasa yang beliau lihat pada wajah rakyat di sini dan di seluruh Asia Tenggara".

"Dan saya juga begitu ingin melihat semangat 'boleh' yang sama itu esok, apabila saya berpeluang berbicara dengan anak muda dari seluruh Asia Tenggara di Universiti Malaya," kata Obama pada majlis itu yang turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak serta isteri, Datin Seri Rosmah Mansor. 

Sambil menoleh kepada Najib, beliau berkata: "Tuan Perdana Menteri, saya amat berharap kita boleh bekerjasama dan saya berikrar akan menyuntik semangat yang sama ke dalam usaha kita.

"Malam ini, saya hanya ingin menyampaikan ucapan terima kasih saya atas kemurahan hati yang anda pamerkan kepada kami hari ini -- kemurahan hati yang dihulurkan oleh rakyat Malaysia kepada keluarga saya sejak pemilihan saya (sebagai presiden)."

Obama menceritakan kepada hadirin satu episod dalam kehidupannya berkaitan kesukaan ibunya terhadap batik, kain yang tidak asing kepada rakyat Malaysia.

Beliau bercerita tentang pameran batik yang memperagakan sebahagian daripada koleksi batik milik ibunya yang dianjurkan Muzium Keseniaan Islam Malaysia dua tahun lalu.

"Ibu saya memang sukakan batik. Saya masih ingat ketika masih kecil dan membesar di Jakarta, beliau akan pulang ke rumah dari pasar dengan tangannya penuh menjinjing kain batik dan membentang kain itu di dalam rumah untuk menghayatinya sebelum dijadikan pakaian.

"Oleh kerana saya masih kecil ketika itu, saya tidaklah seteruja seperti beliau," tambah beliau dan disambut dengan ketawa oleh hadirin.

Menurut Obama, bagi ibunya, batik bukan hanya sekadar satu fesyen, tetapi hasil usaha dan punca rezeki bagi ibu dan wanita muda yang begitu tekun menghasilkannya.

"Ia adalah jendela untuk menjengah ke dalam kehidupan orang lain - budaya dan tradisi mereka serta harapan mereka. Dan ia begitu bermakna serta menjadi sebahagian daripada semangat beliau.

"Oleh itu, saya amat berterima kasih kepada rakyat Malaysia kerana meraikan sebahagian daripada kehidupan ibu saya itu. Terima kasih semua," katanya.

Obama juga mengambil kesempatan untuk mengucapkan terima kasih atas layanan luar biasa yang ditunjukkan kepada beliau dan delegasinya.

"Bagi pihak negara saya, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada rakyat Malaysia atas sambutan yang diberi kepada kami hari ini," katanya sambil menyuarakan kegembirannya kerana dapat melakukan lawatan bersejarah ini.- BERNAMA

MH370: Kemungkinan Mendarat Di Tempat Lain

Posted: 26 Apr 2014 05:38 AM PDT

Pasukan Antarabangsa yang membentuk pasukan pencari MH370, akan melihat kaedah lain, termasuk bahawa pesawat itu sebenarnya mendarat di tempat lain, bukannya berakhir di lautan Hindi.

Anggapan pasukan itu, atas sebab selepas memasuki hari ke-50 operasi mencari, tiada sebarang klue berkaitan dengan pesawat malang itu.

Pesawat Penerbangan Malaysia B777-200ER MH370 bersama 239 penumpang termasuk kru berlepas pada pukul 12.41 pagi 8 Mac tujuan Beijing. Pesawat yang dipandu juruterbang berpengalaman Capt Zaharie Ahmad Shah dan dibantu pembantu juruterbang Fariq Abdul Hamid sepatutnya mendarat di destinasi akhirnya Beijing pada pukul 6.30 pagi hari yang sama.

Pesawat malang itu, hilang daripada radar kawalan trafik udara Subang pada pukul 1.22 pagi dan dikatakan dikesan oleh radar tentera Malaysia pada pukul 2.40 pagi 320km utara Pulau Pinang. Analisis data radar tentera itu diketahui pada 11 Mac.

Berasaskan analisis data satellite, kepunyaan UK-Immarsat, yang menggunakan Doppler Effect yang berasaskan gelombang, memutuskan bahawa pesawat malang itu berakhir di Lautan Hindi; atas sebab itu, Perdana Menteri Malaysia- Dato Seri Najib membuat pengumuman bahawa pesawat malang itu berakhir di Barat Laut Perth, Australia.

Selepas itu, penumpuan pencarian berlokasi lebih 1,000 batu barat laut Perth, dan pada 5,6,7, Mac dikatakan pasukan pencari berjaya mengesan pancaran daripada Kotak Hitam pesawat itu. Berasaskan sangkaan lokasi Kotak Hitam itu, maka drone dasar laut kepunyaan Amerika Bluefin 21 digunakan untuk melakukan pemetaan dasar laut, selain mengesan objek yang menyerupai bangkai pesawat. Namun kini, hampir 95 peratus kawasan yang diperkirakan lokasi bangkai pesawat, tiada sebarang klue yang berjaya dikesan yang boleh dihubungkan dengan MH370.

Walaupun teknologi canggih seperti Bluefin 21 digunakan, namun ternyata telah gagal menemukan sebarang klue, atas sebab itu, pasukan pencari akan bermula daripada awal, kehilangan pesawat itu, dan sangkaan atau andaian, termasuklah pesawat itu telah mendarat di tempat lain.

Banyak anggapan sebelum ini, walaupun dinafikan, bahawa sebenarnya pesawat itu telah mendarat di Diego Garcia, pengakalan tentera Amerika di lautan Hindi. Selain itu, pihak perisik Russia pula, mengatakan bahawa pesawat telah mendarat di wilayah Pakistan, yang dikawal Taliban. Bagi AYT, berasaskan kegagalan pasukan pencari menemukan sebarang klue selama 50 hari, ada kebenaran bahawa pesawat itu berada di salah satu lokasi yang disebutkan.

Sebenarnya, pihak Amerika lebih arif berkaitan pesawat itu, atas sebab dengan segala teknologi yang ada, selain bahawa pesawat itu adalah buatan negara itu, adalah mustahil, bahawa Amerika tidak mengetahui di mana pesawat bersama 239 penumpang sedang berada.

Kecualilah, dianggap bahawa kehilangan pesawat itu, dijadikan kehilangan misteri pesawat abad ini; sepertimana pengakuan para pegawai Amerika, bahawa pencarian pesawat itu akan memerlukan masa yang sangat panjang. Kapal Titaic yang karam pada tahun 1912, di utara Lautan Atlantik, hanya ditemui pada tahun 1985, 73 tahun kemudian. Mungkin, MH370 akan melampui masa itu, untuk menjadikan satu kehilangan amat misteri.

Obama Mendarat Di Subang untuk Lawatan 72 Jam

Posted: 26 Apr 2014 01:21 AM PDT

Presiden Amerika Syarikat Barack Hussien Obama telah mendarat di LTUDM Subang. Air Force One baru mendarat sebentar tadi. Obama kelihatan berjalan kaki menunju bilik Kenamaan. Pada 5.30 Petang, di Dataran Parlimen, diadakan sambutan Rasmi kepada Presiden AS itu. Obama adalah presiden AS ke dua melawat Malaysia, selepas LB Johnson tahun 1966. Obama yang diadualkan melawat negara ini oktober tahun lepas, menundah lawatan itu hari ini, atas sebab masalah dalam negara AS masa itu.

MH370: Apa Kah Tertimbun Dalam Gaung?

Posted: 25 Apr 2014 06:28 PM PDT

Apa kah pesawat MH370 jatuh gaung dasar laut, kemudian tertimbus, sehingga Bluefine 21 tidak mampu mengesannya? Kawasan pencarian hampir 100 peratus telah dijelajah, namun sehingga kini, tiada sebarang tanda yang boleh dihubungkan pesawat itu. Sebagai perbandingan, Kapal Titaic yang tenggelam tahun 1912, hanya dijumpai pada tahun 1985, 73 tahun kemudian; sedangkan lokasi dikenal pasti; Bagi MH370, kawasan pencarian hanya berasaskan perkiraan menggunakan data teknologi; tiada kepastian apa kah memang pesawat itu berakhir di Lautan Hindi.  Memandangkan sudah 50 hari kehilangan MH370 bersama 239 penumpang termasuk kru pada pagi 8 Mac; menyebabkan berbagai teori dan spekulasi berkaitan pesawat itu. Kata Pakteh...!!

Posted: 26 Apr 2014 01:26 PM PDT

Kata Pakteh...!!


Demi Agama Bangsa Dan Negara : Artikel Sempena Lawatan Obama

Posted: 25 Apr 2014 04:52 PM PDT


Ini adalah artikel yang di copy & Paste dari Berita Harian Online. 
Pakteh menilai artikel ini sesuai untuk sesiapa sahaja termasuk Perdana Menteri, Menteri Kabinet, Ketua Menteri, Menteri Besar, Exco, Ketua Bahagian, Ketua cawangan, Ketua di agensi kerajaan, Pengarah di agensi swasta, Ketua Keluarga, malah sekecil-kecil pemimpin iaitu diri sendiri. 
Atas faktor itu, marilah kita sama-sama bermuhasabah diri dan menilai diri kebenaran artikel yang dipetik ini dan sesuaikan dengan kehendak Agama, Bangsa dan Negara. Moga kita dijauhkan dari keburukan dan dinaikkan darjat untuk membawa kebaikan
------------------------------------------------------
PEMIMPIN JATUH ANGKARA NASIHAT KAKI AMPU

Sudah menjadi tabiat manusia, kita lebih suka mendengar pujian dan kata-kata yang baik mengenai diri sendiri. Tidak mudah untuk telinga kita menerima kritikan, apatah lagi celaan, makian atau cercaan.


Begitu jugalah dengan pemimpin. Seorang yang diberi kuasa oleh Allah SWT sering dikelilingi manusia oportunis. Mereka selalu datang dengan pelbagai cerita enak untuk didengar pemimpin berserta kata pujian melangit sama ada untuk mendapatkan ganjaran atau takut dengan tindakan pemerintah. 

Namun, orang yang sama juga yang pertama akan meminggirkan diri, bahkan mula mengeji dan menghina apabila pemimpin yang diampu hilang pengaruh, apatah lagi jika sudah tidak bertakhta.

Allah SWT bersabda: "Wahai orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang yang bukan daripada kalangan kamu menjadi penasihat (orang yang dipercayai). Mereka tidak akan henti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. Mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. Telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi. Sesungguhnya telah Kami jelaskan kepada kamu keterangan-keterangan itu jika kamu (mahu) memahaminya," (Ali-Imran:118)Justeru, pemimpin harus sentiasa berwaspada dengan manusia pengampu di sekelilingnya kerana golongan inilah yang selalunya akan menarik diri apabila pemimpin sudah tiada kuasa. Dalam Islam, penasihat pimpinan, adalah golongan yang perlu sentiasa diperhatikan, bimbang tersalah pilih sehingga membawa rebah.Allah SWT memberikan penegasan ini yang bermaksud: "Wahai orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang yang bukan daripada kalangan kamu menjadi penasihat (orang yang dipercayai). Mereka tidak akan henti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. Mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. Telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi. Sesungguhnya telah Kami jelaskan kepada kamu keterangan-keterangan itu jika kamu (mahu) memahaminya," (Ali-Imran:118)Dua sifat penasihatNabi Muhammad SAW turut menjelaskan ciri penasihat yang sering melingkari pemerintah seperti Baginda SAW: "Tidak dilantik seorang khalifah melainkan akan ada baginya dua bitanah (penasihat yang rapat). (Pertama) bitanah yang menyuruhnya untuk melakukan kebaikan dan menggalakkannya. (Kedua) bitanah yang menyuruhnya untuk melakukan kejahatan dan menggalakkannya. Hanya selamat ialah sesiapa yang selamatkan Allah. (Riwayat al-Bukhari 6/2438 dan al-Nasai 7/158). 
Ternyata amaran dan peringatan Allah dan Rasul-Nya cukup tepat menggambarkan fenomena jatuh bangun seorang pemimpin sejak berzaman.Kalau disingkap kembali sejarah kebangkitan dan kejatuhan setiap zaman khalifah Islam, kita akan dapati bagaimana kekuatan dan kelemahan kepemimpinan Islam amat tergantung kepada siapa penasihat yang dipilih dan dilantik.Apabila yang dilantik adalah mereka yang hanya tahu mengampu, membodek dan mengangkat ego pemimpin sehingga didiamkan kebenaran serta dizahirkan kepalsuan, pada waktu itu kita dapat menyaksikan bagaimana permulaan kejatuhan pemerintah. Saidina Ali Abi Talib pernah menggambarkan fenomena ini menerusi kata-kata hikmahnya: "Sesungguhnya binasa manusia terdahulu kerana mereka menghalang kebenaran sehingga ia terpaksa dibeli. Mereka pula membentangkan kezaliman sehingga ia terpaksa ditebus." (Ibnu Muflih, Al-Adab Asy-Syari'yyah, 1/201)Islam tetapkan ciri penasihatSebab itu pemimpin Islam mesti sentiasa memastikan penasihat di sekeliling mereka adalah kalangan orang yang jujur dan benar-benar memberikan berita berasaskan denyut nadi umat.Penasihat yang jujur akan sentiasa mengkhabarkan hakikat yang benar walaupun pahit agar sampai ke telinga pemimpin. Penasihat yang jujur dan beriman seperti digambarkan dalam ayat 118 Surah Ali-Imran juga sentiasa memastikan pemimpin tunduk dan patuh kepada syariat Allah SWT kerana ia amat faham implikasi pertanggungjawaban di hadapan Allah SWT kelak.Sedangkan penasihat yang berwatak pengampu hanya menjadi penglipur lara kepada pemimpin kerana apa yang disampaikannya hanyalah cerita indah penuh dongeng agar pemimpin mampu tidur nyenyak dibuai mimpi indah tanpa rasa takut atau gundah untuk bertemu Allah SWT.Manusia pengampu seperti ini tidak memikirkan masa depan pemimpin, jauh sekali nasib rakyat yang dipimpin. Sebaliknya siang malam memikirkan bagaimana untuk terus mengisi tembolok dan kantung kekayaan yang tidak pernah puas.Justeru, pemimpin perlu memastikan penasihat mereka ialah orang yang beriman dan bukan yang menyesatkan. Mudah-mudahan kita semua diberikan hidayah untuk memimpin umat ke arah kebaikan.

Sumber: BH Online

THE FLYING KICK

Posted: 26 Apr 2014 01:14 PM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 26 Apr 2014 11:20 AM PDT

PEJUANG BANGSA


GAMBAR MENARIK KETIBAAN PRESIDEN AS OBAMA KE MALAYSIA @NajibRazak

Posted: 26 Apr 2014 04:14 AM PDT Malaysia mengucapkan "Selamat Datang" kepada Presiden Amerika Syarikat Barack Obama dengan hamparan permaidani merah pada upacara sambutan rasmi bagi pemimpin Amerika itu di sini hari ini. Obama sebelumnya mendarat di Kuala Lumpur untuk memulakan lawatan negara selama tiga hari ke negara Asia Tengggara ini yang mempunyai 30 juta penduduk. 

Beliau disambut di Bangunan Parlimen di sini oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah. Turut hadir ialah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

 Selepas lagu kebangsaan kedua-dua negara dimainkan, Obama memeriksa perbarisan kehormatan oleh 107 pegawai dan anggota dari Batalon Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) diketuai Mejar Amriza Mohd Asshari.

 Lawatan Obama ke Malaysia, sebahagian daripada lawatan ke empat negara Asia, adalah yang pertama oleh seorang presiden Amerika Syarikat dalam tempoh 48 tahun sejak lawatan Presiden Lyndon B. Johnson pada 1966.

 Obama sebelum ini melawat Jepun dan Korea Selatan. Negara terakhir yang akan dilawatinya dalam lawatan ke Asia ialah Filipina.

 Upacara sambutan di Dataran Parlimen dengan tembakan meriam 21 das. Presiden Obama kemudian diperkenalkan kepada menteri-menteri Kabinet pada upacara sambutan yang juga dihadiri oleh anggota-anggota kor diplomatik.

 Obama akan berlepas ke Pusat Pentadbiran Persekutuan di Putrajaya pada Ahad untuk mengadakan perbincangan dengan Najib sebelum bertolak ke Cyberjaya bagi pelancaran Pusat Inovasi dan Kreatif Global Malaysia (MaGIC) yang akan menjadi platform bagi para usahawan mengembangkan sayap mereka.

 Jadual lain dalam lawatan Obama adalah mengadakan sesi perbincangan dengan pemimpin-pemimpin muda dari seluruh Asia Tenggara dan melawat Masjid negara. - BernamaPANAS !! KETUA AMK P.PINANG SENDIRI MARAH CYBERTROOPER RBA PR HINA WAN AZIZAH !!

Posted: 26 Apr 2014 01:15 AM PDT
Adun PKR Seberang Jaya yang juga calon Naik Ketua AMK PKR  iaitu Dr Afif hari ini nampaknya  marah  sungguh    kegiatan fitnah jahat cybertrooper PR sendiri iaitu RBA menghina Presiden PKR DS Wan Azizah telah   meninggal dunia  di media sosial .

Ramai penyokong BN telah  tahu fan pages Blue Wave Army adalah akaun palsu   di create oleh RBA & kenyataanya banyak memburukkan imej kerajaan .

 Tapi mungkin  Dr Afif   desperate sangat nak jadi hero di ketika pemilihan AMK Pusat , sesuatu perlu dibuat untuk menjadi popular walaupun dilihat bodoh kerana membuat laporan polis terhadap penyokongnya sendiri . 


Malah tersebar meluas identiti admin page ini yang kantoi ketika  invite supaya LIKE page berkenaan . 

Apakah Dr Afif akan membuat laporan polis seperti dijanjikannya  selepas tersebar  bahawa akaun palsu Blue Wave Army ini adalah hasil kerja fitnah penyokong PR dari RBA ??


Sebelum ini Dr Afif Bahardin juga terlibat dalam fitnah ke atas 3 DUN UMNO Pulau Pinang tentang TUDM Butterworth. 

Lihat video di bawah :Sehingga ke hari ini, Dr Afif Bahardin gagal menjawab tohmahan beliau sendiri dan memberi bukti terhadap pertuduhan beliau ini. 

Nampaknya pemimpin AMK Pulau Pinang berdepan dengan isu yang boleh menjatuhkan kredibiliti dan maruah beliau sebagai ahli politik jika beliau tidak menjawab isu-isu ini. 

Inilah jenis pemimpin yang mahu dipilih oleh ahli-ahli AMK dan juga rakyat Pulau Pinang?


DAP warning PAS keluar pakatan jika laksana hudud

Posted: 25 Apr 2014 08:35 PM PDT
DAP meminta PAS menghormati muafakat yang telah dipersetujui secara bersama dalam Pakatan Rakyat atau berundur daripada pakatan itu sekiranya ia bertegas mahu melaksanakan hudud di Kelantan. 

Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Anthony Loke Siew Fook berkata tindakan pimpinan PAS itu yang dibuat tanpa kata sepakat Majlis Presiden atau pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat jelas telah mencabuli muafakat tersebut.

 "Sekiranya PAS bertegas untuk membuat sebarang keputusan dan tindakan yang tidak ada konsensus dalam Pakatan Rakyat, maka langkah yang paling terhormat dan sewajarnya untuk PAS ialah berundur dari Pakatan Rakyat," katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini, hari ini.

 Beliau yang juga Ahli Parlimen Seremban menambah PAS tidak boleh terus bertindak bertentangan dengan dasar bersama muafakat itu tetapi pada masa yang sama tetap bersandar kepada Pakatan Rakyat. Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebelum ini menegaskan PAS akan tetap dengan perancangannya mahu melaksanakan hudud di Kelantan kerana ia tidak berjanji dengan DAP dan PKR untuk tidak melaksanakan cita-cita perjuangan parti Islam itu.

 Jelas Anthony, DAP sedar bahawa pelaksanaan hudud adalah satu daripada matlamat perjuangan politik PAS tetapi prinsip muafakat yang dipersetujui sejak selepas pilihan raya umum 2008 ialah perjuangan parti harus mendapat konsensus anggota Pakatan Rakyat.

 Beliau merujuk kepada Dasar Bersama Pakatan Rakyat yang dimeterai oleh pimpinan tertinggi DAP, PAS dan Parti Keadilan Rakyat dalam Konvensyen Pakatan Rakyat yang pertama pada 19 Disember 2009 di Shah Alam.

 Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kenyataannya baru-baru ini berkata Pakatan Rakyat perlu memahami terlebih dahulu hudud yang hendak dilaksanakan di Kelantan sebelum ia menyokong hasrat kerajaan negeri pimpinan PAS itu.

 Polemik mengenai hudud kembali timbul selepas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom menyatakan kesediaan kerajaan Persekutuan untuk menyokong mana-mana negeri yang mahu melaksanakan hudud. 

Ekoran kenyataannya di Dewan Rakyat itu, kerajaan negeri Kelantan mengumumkan rancangan mahu mengemukakan rang undang-undang persendirian di Parlimen untuk membolehkan Enakmen Kanun Jenayah Syariah 2 Kelantan yang tertangguh sejak 1993 dilaksanakan di negeri itu. Kerajaan negeri Kelantan meletakkan sasaran pelaksanaan hudud dan qisas di negeri itu seawal-awalnya pada tahun depan.

 Rancangan kerajaan negeri Kelantan itu kemudiannya mendapat bantahan pemimpin kanan DAP yang mengingatkan PAS bahawa pendirian parti itu berhubung hudud tidak pernah berubah. Beberapa ahli parlimen DAP juga menegaskan semua wakil rakyat DAP tidak akan menyokong rang undang-undang persendirian berkenaan.

Hasrat PAS itu juga mendapat bantahan daripada MCA. Selain Kelantan, Dewan Undangan Negeri Terengganu juga meluluskan enakmen yang sama pada 2002 ketika kerajaan negeri itu ditadbir oleh pimpinan PAS. Bagaimanapun enakmen berkenaan tidak dapat dilaksanakan kerana di bawah Perlembagaan Persekutuan, undang-undang jenayah terletak dalam bidang kuasa kerajaan Persekutuan dan bukannya kerajaan negeri.

 Dalam kenyataannya, Anthony sekali lagi mengulangi pendirian DAP bahawa parti itu tidak pernah dan tidak akan bersetuju hudud dilaksanakan di negara ini kerana "ia tidak pratikal dan tidak sesuai dalam keadaan masyarakat majmuk di Malaysia". 

Antara lain, beliau berpendapat pelaksanaan hudud akan mewujudkan dua set undang-undang jenayah yang akan dipakai ke atas orang Islam dan bukan Islam. Pandangan sama juga antara lain dikongsi oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Dalam pada itu, Anthony mengingatkan pendirian DAP menolak hudud bukan bermakna ia menentang agama Islam atau bersikap anti Islam.


 "DAP tidak pernah mempersendakan hukum Islam untuk menimbulkan ketakutan ataupun fobia di kalangan orang bukan Islam terhadap agama Islam seperti yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin MCA," katanya.

 Beliau merujuk kepada tindakannya mempertahankan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Parlimen apabila ada pemimpin MCA memfitnah Mursyidul Am PAS itu kononnya beliau mengizinkan wanita yang tidak menutup aurat dirogol.

 Tambah Anthony, DAP sanggup mempertahankan PAS untuk membantu PAS dalam proses mengikis ketakutan dan fobia di kalangan masyarakat bukan Islam terhadap PAS dan agama Islam supaya PAS boleh diterima oleh semua rakyat Malaysia.

Katanya, beliau melakukan itu semua untuk mereliasasikan perubahan politik di bawah Pakatan Rakyat yang menekankan prinsip-prinsip keadilan untuk semua, pentadbiran yang baik tanpa rasuah dan meninggalkan politik perkauman Read

more at: http://www.astroawani.com/news/show/hudud-dap-syor-pas-keluar-pakatan-rakyat-34696?cp

bumiyang

Posted: 26 Apr 2014 03:23 AM PDT

bumiyang


Siapa Yang X Faham Islam, Kelab Penyokong Atau Pemuda Pas Kota Bahru???

Posted: 25 Apr 2014 09:06 PM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 26 Apr 2014 01:50 AM PDT

Taipingmali (tm)


Kabinet Tok Najib di rombak??macam mana nasib 3 MB.....

Posted: 25 Apr 2014 07:37 AM PDT

Aspirasi Bangsa

Posted: 26 Apr 2014 01:21 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Apa punca sebenar Fiza Elita dan Adam AF bercerai??

Posted: 25 Apr 2014 09:08 AM PDT

Untung rakyat Johor kalau kat Selangor kena sewa rumah ni!!

Posted: 25 Apr 2014 06:27 AM PDT

MH370: Keluarga penumpang China adakan protes di kedutaan Malaysia

Posted: 25 Apr 2014 02:09 AM PDT

oyabun

Posted: 25 Apr 2014 11:48 PM PDT

oyabun


Virgin plane hijacked, force land in Bali?

Posted: 25 Apr 2014 10:21 AM PDT


A Virgin aircraft flying from Australia is believed to have been hijacked at Bali airport, reports quoting Indonesian officials say.

Police have told Indonesian TV that a passenger tried to enter the cockpit and take over the plane but has since been arrested.

An Indonesian air force spokesman told the BBC that troops had boarded the plane, which had flown from Brisbane.

Wasabi Oyabun..

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 25 Apr 2014 11:47 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


MESYUARAT SULIT PAS: TETAP LAKSANA HUDUD WALAU DIHALANG DAP, TIDAK TOLAK KERJASAMA DENGAN UMNO

Posted: 25 Apr 2014 07:23 AM PDT


Dalam satu pertemuan sulit dengan Jawatankuasa Penerangan PAS seluruh negara, Pengarah Jawatankuasa Penerangan Negeri-Negeri (JPN) seluruh negara bersama S/U dan AJK JPN seluruh negara yang diadakan di sebuah resort di Negeri Sembilan minggu lalu, beberapa keputusan penting dalam pertemuan itu telah diputuskan dan dirumuskan oleh Dr. Hatta Ramli dan Dr. Dzulkifli Ahmad sebagai Pengarah Strategik PAS Pusat. 

Berkenaan dengan isu Hudud dua ketetapan telah diputuskan seperti di bawah:- 

Pertama, PAS sebenarnya tidak mengharapkan undi kaum Cina terutama bila melihatkan isu pelaksanaan Hukum Hudud yang ditentang oleh pemimpin DAP.

Kedua, PAS tetap akan laksana Hudud dan tidak tahu samada akan bergabung dengan UMNO. Walau bagaimanapun, jika UMNO sanggup terima cadangan untuk melaksanakan Hudud, PAS bersedia untuk berbincang.

Bersambung esok ... Dr. Dzulkifley turut mengumumkan peruntukan dari PAS sebanyak RM300,000 kepada setiap ADUN dan RM500,000 kepada setiap Parlimen untuk menjalankan aktiviti-aktiviti perang saraf. 

Juga esok, begitu juga PAS tidak ada kepercayaan dan tiada harapan kepada PAS Sabah dan PAS Sarawak.

PESAWAT PENUMPANG KENA HIJACKED ...APA KERAJAAN BUAT?

Posted: 25 Apr 2014 03:25 AM PDT


Apa ni kerajaan...pesawat nak kena rampas lagi masih duduk diam, pergilah siasat mesti ada sesuatu yang tidak kena! Dah dua kejadian insiden dalam pesawat berlaku dalam masa tak sampai seminggu hingga mengemparkan industri penerbangan seantero dunia.

Kes yang pertama melibatkan seorang remaja lelaki 16 tahun telah mendapati menceroboh masuk ke bahagian roda pesawat Hawaiian Airlines Flight 45 -Boeing 767 yang melakukan penerbangan selama 5 jam dari California ke Hawaii (negeri-negeri di Amerika Syarikat) tanpa lemas akibat kekurangan oksigen dan cuaca sejuk. 

Remaja 16 tahun menceroboh pesawat di lapangan terbang California, US dan bersembunyi
di bahagian tayar pesawat

Budak itu akhirnya disanjung sebagai hero oleh media-media barat kerana boleh survive. Namun pihak berkuasa penerbangan California dan Hawaii dihentam teruk oleh pihak berkuasa keselamatan penerbangan Amerika Syarikat.

Kes kedua dan terkini sebuah pesawat Virgin Australia VA41-Boeing 737 (milik Sir Richard Bronson...yang jadi pramugari pondan Air Asia tu) terpaksa mendarat cemas ekoran terdapatnya insiden penumpang mabuk yang disyaki cuba merampas pesawat apabila cuba memasuki ruangan kokpit pesawat. Berita seperti di bawah;

Virgin Australia Plane Forced To Land In Bali By Drunk, Unruly Passenger

An intoxicated and unruly passenger on a Virgin Australia flight caused a hijacking scare on Friday, The Associated Press reported.

About an hour before arriving at Denpasar International Airport in Bali, the pilot contacted air traffic controllers and reported a possible hijacking, an Indonesian Air Force spokesman said.

Heru Sudjatmiko, airport manager for Virgin Australia, told Metro TV that a 28-year-old male passenger, later identified by authorities as Matt Christopher from Australia, banged on the cockpit door.

"There was a drunk passenger, intoxicated and aggressively behaved. He was trying to enter the cockpit, banging the door but he did not enter the cockpit," Sudjatmiko said.

The plane's crew seized Christopher and handcuffed him.

After the plane landed, authorities placed Christopher under arrest for creating a disturbance, Reuters reported.
None of the 137 passengers and six crew members were harmed during the incident.

Sir Richard Bronson terpaksa menjadi pramugari pondan akibat kalah pertaruhan dengan Tony Fernandes Air Asia
Richard Bronson pemilik Virgin Australia

Komen kami

Bayangkanlah jika kedua-dua insiden ini berlaku di Malaysia sudah pasti akan menyalaklah segala haiwan-haiwan politik dan pencacai-macai pembangkang di luar sana menyalahkan kerajaan BN /UMNO kononnya tak pandai urus negara, negara terancam, kerajaan sembunyi fakta...bla...bla ..bla

Akan menjerit-jeritlah mereka menuduh dan fitnah kerajaan sana sini. Bukannya berusaha membantu kerajaan mengatasi masalah atau konflik.

2 insiden ini salah satunya berlaku di Amerika Syarikat, sebuah negara yang paling ketat kawalan dan peraturan di lapangan terbangnya telah dibolosi dengan mudah oleh seorang remaja 16 tahun. Satu lagi insiden berlaku di atas pesawat Australia yang juga terkenal dengan kawalan ketatnya. 

Insiden MH370 sebenarnya telah membuka mata semua pihak bahawa betapa pentingnya soal keselamatan dari pelbagai aspek. Namun yang amat dikesali apabila kerajaan ingin meningkatkan taraf keselamatan, memberikan kemudahan di lapangan terbang baru KLIA2, ada pulak puak-puak bengong yang menentangnya membuta tuli.   

Heran juga ya kenapa asyik MAS dan Firefly jer yang selalu kena...

The Unspinners

Posted: 25 Apr 2014 11:38 PM PDT

The Unspinners


Patut Jeff Ooi panggil juga Anwar Penasihat tak guna

Posted: 25 Apr 2014 09:00 PM PDT


MP Jelutong Jeff Ooi berkata, masalah bekalan air itu menyulitkan urusannya hingga terpaksa "mandi kerbau" setiap kali pulang ke kediamannya di Subang Jaya.

"Saya merupakan seorang pembayar cukai di Selangor sejak bertahun-tahun lamanya kerana saya memiliki rumah di Subang Jaya.


"Kami tidak pernah menghadapi catuan air yang berlarutan begitu lama seperti ini, malah semasa pentadbiran BN sekalipun.

"Kegagalan Pakatan adalah kegagalan Pakatan. Masa Khalid sudah tamat. Pecat orang tidak guna ini," katanya.


Namun begitu Jeff Ooi macam sengaja lupa bahawa bukankah Rafizi yang berkata "Air itu senjata politik" ketika menentang perjanjian persefahaman air dengan kerajaan pusat.

Ini hanya menunjukkan Anwar turut sama mengarah supaya dibiarkan masaalah air berpanjangan.

Kenapa Jeff Ooi yang lama mulut di plaster DAP kini bersuara dengan begitu kasar pada Khalid? Adakah arahan dari DAP pusat suruh dia bersuara?


Sepatutnya orang yang patut dipersalahkan juga adalah Anwar Ibrahim. Cantik sekali dikala orang marah, Anwar Ibrahim berdiam diri pasal isu air.


Namun begitu, dalam Jeff Ooi bercakap mengenai haknya sebagai pembayar cukai di Selangor, kenapa pula kini bertanding dan wakili Pulau Pinang dan bekerja di pejabat KM Pulau Pinang?


Apa jadi cerita pada anak jati dan pembayar cukai Puau Pinang ini ... tak ada ke dia hak?


biadap 

Kursus GST untuk Rafizi "Crash Test Dummy"

Posted: 25 Apr 2014 06:04 PM PDT


Rafizi si budak ijazah 2nd class lower telah putarbelit maklumat erkenaan GST seolah-olah cukai GST mengakibat lonjakan harga barangan.


Cara dia spin tu macam orang tak ada otak untuk buat kesilapan besar sedemikian.


Main langgar sajaa Rafizi. Kalau iya pyun, langgar pakai fakta betul bukan guna fakta palsu.

Rafizi main langgar saja macam "crash test dummy"

Posted: 25 Apr 2014 07:37 AM PDT


Sebelum PRU, kami dedahkan satu persatu pembohongan dan kepalsuan tuduha Rafizi. Ingatkan dia sedar bahawa orang boleh tahu bahawa setiap pendedahan dan tuduhan yang dibuatnya terhadap kerajaan mesti salah dan boleh dibukikan sebagai bohong.

Lama-lama ternyata jawatan Pengarah Strategik PKR sebenarnya adalah jawatan crash test dummy yang sering diiguna untuk menguji keselamatan kereta. Bezanya, Rafizi cuba menguji isu apa yang boleh diguna untuk PKR main dan gembar gemburkan.

OLeh kerana orang ramai kurang akses pada maklumat dan tiada kriteria untuk membandingkan mana yang benar dan mana yang tipu, maka mereka hanya memakai lojik mudah atau simple logic dan berakhir dengan tertipu.

Contoh terbaru adalah Rafizi mengatakan kerajaan Dato Najib terlalu kerap membuat bajet tambahan. Yang ini Mat Maslan menjawab.Baca komen rakan-rakan blogger SINI, SINI, SINI, dan SINI

Sekarang ini, Rafizi sedang cuba memainkan isu baru kononnya PM telah salahguna geran MOSTI:


Hal ini dijaja di ceramah mengatakan syarikat NSE Resources Corporation Sdn Bhd mendapat geran RM100 juta hasil campur tangan PM.

Rafizi menuduh mengatakan syarikkat tersebut tidak ada pegangan kerajaan. Rupanya Mavcap ada pegangan sebanyak 25%. Baca penjelasan RBF SINI

Kalau Faekah dan Tian Chua biasa beri surat sokongan untuk kroni, apa isunya sekrang PM beri surat sokongan pada syarikat kerajaan dengn syarat Menteri tiada halangan.


Dari tulisan terbaru RBF di SINI, ianya sah Rafizi hanya crash test dunny untuk cuba cari-cari isu dengan cara main langgar. Selalu hal yang dilanggar salah dan kali ini, dia bakal berhadapan saman.

!


Konon crash test dummy ini nak saman Sarawak kerana menafikan pelbagai pemimpin PR dan pemimpin NGO dari memasuki Sarawak. 

Cubalah test kereeta kamu selamat ke untuk langgar mahkamah untuk pertikai otonomi Sarwak yang dipersetujui dalam perjanjian Malaysia 1963 dan PR juga pertahankan.
 
Kejadian ini ditulis oleh Selangor Chronicles: 

Semalam (21 April), Rafizi Ramli dihalau keluar dari Sarawak. Dia hanya sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, tetapi tidak dapat keluar dari lapangan terbang itu apabila Imigresen Sarawak menjadi penghalangnya buat kali kedua.

Turut dilaporkan Rafizi telah melanggar peraturan penerbangan:

... sewaktu dihantar pulang ke Kuala Lumpur dengan menaiki pesawat AIR ASIA AK5215, Rafizi telah melepak di dalam kokpit pesawat tersebut. Mengikut peraturan penerbangan, mana-mana penumpang tidak dibenarkan sama sekali memasuki kokpit atas faktor keselamatan penerbangan. Justeru, AIR ASIA perlu memberikan penjelasan, mengapa Rafizi Ramli dibenarkan berada dalam kokpit ketika penerbangan itu. 

Sepenuh SINI

Khabarnya patong ujian keselamatan kereta ini dikhabarkan bakal ditangkap untuk soal siasat pada 28hb April di atasbuku Reformasi 2.0 yang difahamkan adalah menghina mahkamah.


Dahlah dia masih berahdapan dengan kes BAFIA dan saman dari NFC. Rafizi pasti mengharap agar hakim Md ARif yang sentiasa berat sebelah pada PR akan membantu.


Dalam kes terbaru yang ditulis Flying Kick SINI, hakim bekas calun PAS Md arif yang sekali lagi memihak dengan bias untuk melepaskan Nik Nazmi yang jelas terlibat dalam perhimpunan haram.


Hmmm ... tak akan Tan Sri Gani Patail dan Dato Nancy Shukri pun crash test dummy untuk gubal undang-undang sedemikian?

AWAS! Ada mangkuk menyamar sebagai pegawai Mat Maslan

Posted: 25 Apr 2014 02:30 AM PDT


Kalau iya pun nak menipu, cerdiklah sikit. Nampak sangat kad nama palsu.

Bila Mat Sabu kata kerajaan banyak hutang, serupa dia nak jadi Manager MU

Posted: 24 Apr 2014 11:30 PM PDT


Bila Mat Sabu cakap ekonomi, ia serupa Mat Sabu nak gantikan David Moyes untuk jadi Pengurus Manchester United.


Macam tikus baiki labu....

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 25 Apr 2014 11:34 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Sapa Nak Tengok VIDEO Rafizi Kena Menganjing Degan Ahmad Maslan...

Posted: 25 Apr 2014 06:00 AM PDT

Aku dah kata, budak nie bukan cerdik sangat, tapi pasal kita nie bodoh itu sebab dia nampak cerdik, tak caya korang tengok video nie, bodoh-bodoh je dia kena menganjing dengan tok mat...

Panglima Perang Cyber

Posted: 25 Apr 2014 11:31 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Perasmian SM Imtiaz Ulul Albab Di Masjid Tanah Melaka Oleh TYT Negeri Melaka Pagi Ini

Posted: 25 Apr 2014 05:58 PM PDT

Sekolah ini di mana Menteri Dalam Negeri DS Dr Ahmad Zahid Hamidi menjadi penasihat akan dirasmikan jam 10 pagi ini oleh TYT Negeri Melaka.

ZULKIFLI BIN NOORDIN: HUDUD-ANTARA REALITI & IMPIAN (Sebarkan)

Posted: 25 Apr 2014 06:08 AM PDT

Adakah pendirian kepimpinan pembangkang membenarkan kristian mengguna-pakai kalimah yang bercanggah dengan ketetapan Majlis Syura' PAS membolehkan tindakan hudud riddah dikenakan?
Salam 2 all.

Saya melihat mutakhir ini isu perlaksanaan hudud sekali lagi menjadi bahan bahas di medan awam. Ianya bermula apabila Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Menteri di JPM membuat kenyataan didalam Dewan Rakyat semasa penggulungan Titah DiRaja baru-baru ini bahawa Kerajaan (bermaksud UMNO) tidak ada halangan untuk Kerajaan PAS Kelantan melaksanakan hudud, dan bersedia membantu.

Kenyataan ini disambut baik oleh YAB Menteri Besar Kelantan YAB Datuk Ahmad Yaacob dengan cadangan untuk membentangkan usul perlaksanaan hudud di Dewan Rakyat melalui usul Ahli Parlimen PAS dalam sidang Dewan Rakyat akan datang, kemungkinannya bulan Disember ini.

Bagaimanapun, cadangan Kerajaan PAS Kelantan menerima tentangan hebat daripada rakan sekutunya DAP dan PKR. DAP memberi amaran keras kepada PAS supaya tidak melaksanakannya, dan PKR mengingatkan PAS bahawa perlaksanaan hudud bukan agenda pakatan DAP-PKR-PAS yang telah dipersetujui.

Bermakna sebelum membuka langkah walau setapak pun, PAS perlu menyelesaikan kemelut dalaman pakatan pembangkang dahulu. Jika gagal mendapat persetujuan rakan sekongkol ini, maka PAS perlu membuat pilihan samada sanggup melangkah mayatpembangkang DAP-PKR dahulu; atau mencampakkan agenda perlaksanaan hudud ini kedalam arkib politik mereka.

Baca lagi : 

http://zul4kulim.blogspot.com/2014/04/hudud-antara-realiti-impian.html?m=1


Sent from my iPhone

Belantan

Posted: 25 Apr 2014 11:14 PM PDT

Belantan


Pas Kelantan perlu kaji semula pelaksanaan?

Posted: 25 Apr 2014 11:00 PM PDT


Kerajaan Pas Kelantan disaran agar mengkaji semula pelaksanaan hukum hudud yang ingin dijalankan negeri itu kerana hukum hudud Islam merangkumi semua pihak termasuk orang bukan Islam.

Pengasas Pondok Geting Tumpat, Kelantan, Abdullah Sa'amah berkata, kerajaan Pas Kelantan sebelum ini menyatakan hukum hudud yang ingin dijalankan di Kelantan hanya merangkumi orang Islam sahaja.

Sedangkan kata Abdullah, hukum hudud yang sebenarnya adalah merangkumi ke atas orang Islam dan orang bukan Islam.

"Hudud Islam kena dua-dua pihak (orang Islam dan bukan Islam), tetapi hukum hudud Pas hanya merangkumi orang Islam sahaja, ini zalim.

"Di dalam kitab Majmuk Al Imam Al-Nawawi ada menyebut bahawa jika ada kes berkaitan orang Islam dan bukan Islam, contohnya orang bukan Islam mencuri harta orang Islam, tidak ada khilaf lagi bagi hakim untuk menjatuhkan hukum hudud ke atas orang bukan Islam tersebut.

"Kalau hendak suruh orang bukan Islam ke mahkamah lain dan bukannya laksanakan hukum hudud untuk satu kes seperti ini, ia adalah tidak betul," katanya ketika ditemui di Mentaloon di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas keputusan Kerajaan Pas Kelantan yang akan membawa usul rang undang-undang persendirian dalam sidang Dewan Rakyat bagi melaksanakan hukum hudud di negeri itu menjelang 2015.

Keputusan itu susulan kesediaan Kerajaan Persekutuan memberi laluan kepada mana-mana negeri menguatkuasakan hukum hudud di negeri masing-masing.

Walau bagaimanapun, DAP menerusi Penasihat, Lim Kit Siang dan Ketua Publisiti, Tony Pua serta Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), N. Surendran memberi peringatan keras kepada Pas bahawa hukum hudud tidak pernah menjadi kesepakatan dalam pembangkang dan sebarang cubaan untuk membentangkan usul rang undang-undang tersebut di Dewan Rakyat akan ditentang.

Tambah Abdullah, semua pihak wajib menolak pelaksanaan hukum tersebut jika Kerajaan Pas Kelantan ingin menjalankannya mengikut cara mereka sendiri.

"Jadi wajib untuk kita menolak hukum hudud Pas ini kerana ia bukan hukum hudud Islam, mereka ingin laksanakannya semata-mata kerana politik," jelasnya.

Suara Politik
Belantan

China's shadow to follow Obama around Asia?

Posted: 25 Apr 2014 10:13 AM PDT


President Barack Obama will not visit China on his Asia tour next week, but its broadening shadow will be cast everywhere he goes at a time of complex regional disputes and questions about US strategy.

American China policy has been based for two decades on the goal of easing the emerging giant into the international system while avoiding a classic geopolitical clash between an established power and a rising one.

China's regional ascent is now reality, with its growing economic and military influence nudging and worrying neighbors that look to Washington as a counterweight.

China is the "leitmotif that's going to be running through the trip," said Christopher Johnson, a former CIA China analyst now at the Center for Strategic and International Studies.

"The thing that both Beijing and those of us who watch at all closely will be watching ...will the president be saying the 'C-word' -- China -- on a regular basis throughout the trip?"

- Balancing act -


Obama will use visits to Japan, South Korea, Malaysia and the Philippines to placate allies uncertain over his diplomatic and military "rebalance" towards Asia -- with Washington preoccupied by crises elsewhere, including in Ukraine.

But he must at the same time find language that will not exacerbate suspicions in Beijing that the true aim of the rebalance is to contain China.

Obama's tour will be his first to Asia since Beijing declared an air defense zone in the South China Sea last year, raising the temperature of festering maritime and territorial disputes.

Washington branded the move as "illegitimate" and ignored the zone by sending its aircraft through it.

The episode, however, compounded worries in the US capital about China's ultimate military intentions.

But the two sides have continued talking.


Obama met Chinese President Xi Jinping in The Hague a few weeks ago, following their successful informal summit in California last year.

US officials appreciate Xi's diplomatic style, which is more freewheeling than that of former Chinese leader Hu Jintao.

First Lady Michelle Obama recently got a warm welcome in China. And the US president will go to November's APEC summit in Beijing.

Washington was also intrigued by China's decision to abstain but not to veto a UN resolution condemning Russia's referendum in Crimea last month.

But the potential for blunt exchanges remains, as evidenced by the public face-off between US Defense Secretary Chuck Hagel and his counterpart Chang Wanquan over Japan and territorial questions this month.

Obama's national security advisor Susan Rice says Obama will make clear that regional territorial disputes must be resolved "not through coercion, not through threats, not through anything other than peaceful diplomatic means based on the rule of law ... particularly the law of the sea."


Jeff Bader, who ran Obama's first term White House East Asia policy, said the president faces a balancing act with Beijing inside its rebalance.

"The message for China is the US is here to stay in the Asia Pacific, that the US expects international norms to be respected and countries not to be bullied, and that the US has developed and will continue to develop a cooperative relationship with Beijing," said Bader, now with the Brookings Institution.

But Chinese leaders will parse Obama's language.

Comments by top State Department official Danny Russel in February that China had created "uncertainty, insecurity and instability" in the region angered Beijing and opened debate on whether Washington had adopted a more hawkish policy.

There is talk in Washington that China might have again overplayed its hand with its neighbors, replicating the opening that Obama exploited in his first term to launch a diplomatic offensive.

Beijing's handling of the disappearance of a Malaysian airliner, its military buildup and the air defense zone may make Obama's audience especially receptive.


The Americans "want to take advantage of the fact that China is scoring own goals throughout the region," said Douglas Paal of the Carnegie Endowment for International Peace.

US-China economic relations are not without aggravation but the Treasury declared last week that Beijing was not a currency manipulator -- though Washington wants the yuan to rise further.

Trade disputes also niggle. What's more, the two sides are at odds over alleged Chinese cyber hacking of the US military and businesses though US leverage has yet to recover from revelations of National Security Agency eavesdropping by Edward Snowden.

- Chinese concerns -

So how will Obama's visit play in Beijing?

Professor Shen Dingli of Fudan University said China would rest easy in the knowledge that, ultimately, the US-China relationship was more important than Washington's ties with either Japan or South Korea.

China would also like Obama to tell Japanese Prime Minister Shinzo Abe that acknowledging war criminals with visits to World War II shrines is unacceptable, Shen said.

Jia Qingguo, dean of international studies at Peking University, said the US swing to Asia made sense given the region's growing influence and prosperity.

"But of course there are people in China and in other countries who are worried about its intentions -- that is only natural. The US is a big country."

Suara Politik
Belantan

Peguam gesa Putrajaya tidak teruskan rayuan kes hasutan Karpal Singh?

Posted: 25 Apr 2014 12:33 AM PDT


Keluarga Karpal Singh boleh singkirkan sabitan mengikut Akta Hasutan yang dikenakan terhadapnya melalui keputusan Mahkamah Persekutuan pada 1997 yang membenarkan waris mendiang merayu terhadap sabitan berkenaan, kata peguam.

Menurut laporan berita The Malaysian Insider, Putrajaya perlu menggugurkan rayuan terhadap hukuman Karpal yang didenda sebanyak RM4,000.
Selain itu, mereka juga berkata Putrajaya juga tidak harus teruskan rayuan dan menunjukkan tiada elemen hasutan dalam kes Karpal.

Karpal menyuarakan pendapatnya sebagai peguam dan pemimpin berikutan krisis Perlembagaan rampasan kuasa yang menyaksikan kerajaan 10 bulan yang dibentuk Pakatan Rakyat (PR) di Perak jatuh.

Karpal dijatuhkan bersalah melakukan hasutan pada 2009 dan didenda RM4,000.

Karpal memfailkan rayuan terhadap pendakwaan dan hukuman dan menantikan hakim perbicaraan memberikan penghakiman sebelum membawa perkara itu ke Mahkamah Rayuan.

Naib Presiden PKR dan peguam N Surendran berkata Putrajaya perlu menggugurkan rayuan mereka dan tidak menghalang rayuan Karpal.

Mahkamah Tinggi pada 21 Februari menjatuhkan hukuman bersalah terhadap Karpal kerana dikatakan mengeluarkan kata-kata berunsur hasutan terhadap Sultan Perak.

Karpal berkemungkinan gugur kelayakan sebagai anggota Parlimen, memandangkan kelayakan boleh terlucut apabila wakil rakyat dikenakan hukuman denda lebih RM2,000 atau penjara lebih setahun serta tidak menerima pengampunan.

Anggota Parlimen Bukit Gelugor Karpal Singh dan pembantu peribadinya maut dalam kemalangan membabitkan kenderaan serba guna (MPV) yang dinaikinya dan lori di Kilometer 306.1 Lebuhraya Utara Selatan laluan utara berhampiran Gua Tempurung minggu lalu.

Suara Politik
Belantan

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 25 Apr 2014 09:49 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Hudud : DAP Gesa PAS Keluar Pakatan Rakyat

Posted: 25 Apr 2014 06:49 PM PDTPengendali Page Facebook Palsu, Polis Wajib Cekup Individu Ini

Posted: 25 Apr 2014 09:18 AM PDTSindiran Tajam Tun M Pada Anwar

Posted: 25 Apr 2014 06:47 AM PDTPandangan Ustaz Kazim Elias Tentang Hudud

Posted: 25 Apr 2014 02:38 AM PDTAnwar Ibrahim Kantoi Lagi Di Twitter

Posted: 25 Apr 2014 01:10 AM PDTGERAKAN ANTI PKR

Posted: 25 Apr 2014 09:45 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


TUN M PERTAHAN MARUAH MAS DAN SERGAH BOEING !

Posted: 25 Apr 2014 08:59 PM PDT

AHMAD MASLAN MALUKAN RAFIZI !

Posted: 25 Apr 2014 12:51 PM PDT

NAJIB BERTEMU OBAMA : JANGAN CEPAT SETUJU DENGAN TPPA, DAIM ZAINUDIN !

Posted: 25 Apr 2014 05:04 AM PDT

FAKTA..

Posted: 25 Apr 2014 04:54 AM PDT

PenangWasabi

Posted: 25 Apr 2014 09:26 PM PDT

PenangWasabi


Menara kawalan KLIA2 diiktiraf tertinggi di dunia?

Posted: 25 Apr 2014 10:28 AM PDT


Menara kawalan trafik udara Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) diiktiraf oleh Guinness World Record sebagai menara kawalan tertinggi di dunia, kata Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Datuk Azharuddin Abdul Rahman.

Beliau berkata menara berketinggian 141.3 meter dan mempunyai 33 tingkat itu mengatasi menara kawalan di Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhune, Thailand yang berketinggian 132.2 meter.

"Tarikh pembinaan menara tersebut adalah pada 1 Mei 2012 dan siap 10 bulan selepas itu iaitu 1 Mac 2013 dan mula digunakan pada 4 April lepas iaitu sebulan awal bagi membolehkan Pengawal Trafik Udara membiasakan diri dengan operasi klia2," katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan pada majlis penyerahan menara tersebut dari Malaysia Airport Holding Berhad (MAHB) kepada DCA oleh pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Hussein di bilik kawalan utama iaitu tingkat ke 33 menara berkenaan.

Pada majlis itu, Hishammuddin turut menerima sijil pengiktirafan tersebut daripada wakil Guinness World Record serta Malaysia Book Of Records selain menyaksikan pendaratan pertama membabitkan dua pesawat Malaysia Airlines MH604 dan MH402 di KLIA2.

Azharuddin berkata latihan pengawal trafik udara untuk klia2 telah dimulakan seawal Januari lalu termasuk latihan teori dan simulator dan buat masa ini seramai 120 pengawal telah bersedia untuk memulakan operasi di klia2 termasuk keseluruhan KLIA.

"Waktu operasi adalah 24 jam dan lapan orang pengawal trafik udara akan bertugas pada satu-satu masa di bilik kawalan utama. Sebanyak 58 perjawatan baharu juga telah diwujudkan untuk menampung tambahan posisi kerja di menara tersebut," katanya.

KLIA2, lapangan terbang dibina khas terbesar dunia untuk syarikat penerbangan tambang rendah itu dijadual beroperasi pada 2 Mei ini.

Apabila beroperasi kelak, KLIA2 dijangka mengendalikan sehingga 45 juta pengguna sekali gus mengukuhkan kedudukan negara sebagai hab penerbangan pesat berkembang di rantau ini.

Penang Wasabi..

JURI RAKYAT

Posted: 25 Apr 2014 07:28 PM PDT

JURI RAKYAT


SEJARAH BERDIRINYA KOTA JOGJAKARTA

Posted: 24 Apr 2014 11:54 PM PDT


Keberadaan Kota Yogyakarta tidak bisa lepas dari keberadaan Kasultanan Yogyakarta. Pangeran Mangkubumi yang memperjuangkan kedaulatan Kerajaan Mataram dari pengaruh Belanda, merupakan adik dari Sunan Paku Buwana II. Setelah melalui perjuangan yang panjang, pada hari Kamis Kliwon tanggal 29 Rabiulakhir 1680 atau bertepatan dengan 13 Februari 1755, Pangeran Mangkubumi yang telah bergelar Susuhunan Kabanaran menandatangani Perjanjian Giyanti atau sering disebut dengan Palihan Nagari . Palihan Nagari inilah yang menjadi titik awal keberadaan Kasultanan Yogyakarta. Pada saat itulah Susuhunan Kabanaran kemudian bergelar Sri Sultan Hamengku Buwana Senopati Ing Ngalaga Abdurrahman Sayidin Panatagama Kalifatullah Ingkang Jumeneng Kaping I. Setelah Perjanjian Giyanti ini, Sri Sultan Hamengku Buwana mesanggrah di Ambarketawang sambil menunggui pembangunan fisik kraton.
      Sebulan setelah ditandatanganinya Perjanjian Giyanti tepatnya hari Kamis Pon tanggal 29 Jumadilawal 1680 atau 13 Maret 1755, Sultan Hamengku Buwana I memproklamirkan berdirinya Kasultanan Ngayogyakarta Hadiningrat dengan ibukota Ngayogyakarta dan memiliki separuh dari wilayah Kerajaan Mataram. Proklamasi ini terjadi di Pesanggrahan Ambarketawang dan dikenal dengan peristiwa Hadeging Nagari Dalem Kasultanan Mataram – Ngayogyakarta. Pada hari Kamis Pon tanggal 3 sura 1681 atau bertepatan dengan tanggal 9 Oktober 1755, Sri Sultan Hamengku Buwana I memerintahkan untuk membangun Kraton Ngayogyakarta di Desa Pacethokan dalam Hutan Beringan yang pada awalnya bernama Garjitawati.

      Pembangunan ibu kota Kasultanan Yogyakarta ini membutuhkan waktu satu tahun. Pada hari Kamis pahing tanggal 13 Sura 1682 bertepatan dengan 7 Oktober 1756, Sri Sultan Hamengku Buwana I beserta keluarganya pindah atau boyongan dari Pesanggrahan Ambarketawan masuk ke dalam Kraton Ngayogyakarta. Peristiwa perpindahan ini ditandai dengan candra sengkala memet Dwi Naga Rasa Tunggal berupa dua ekor naga yang kedua ekornya saling melilit dan diukirkan di atas banon/renteng kelir baturana Kagungan Dalem Regol Kemagangan dan Regol Gadhung Mlathi. Momentum kepindahan inilah yang dipakai sebagai dasar penentuan Hari Jadi Kota Yogyakarta karena mulai saat itu berbagai macam sarana dan bangunan pendukung untuk mewadahi aktivitas pemerintahan baik kegiatan sosial, politik, ekonomi, budaya maupun tempat tinggal mulai dibangun secara bertahap. Berdasarkan itu semua maka Hari Jadi Kota Yogyakarta ditentukan pada tanggal 7 Oktober 2009 dan dikuatkan dengan Peraturan Daerah Kota Yogyakarta Nomor 6 Tahun 2004


KONDISI GEOGRAFIS KOTA YOGYAKARTA
I     BATAS WILAYAH
      Kota Yogyakarta berkedudukan sebagai ibukota Propinsi DIY dan merupakan satu-satunya daerah tingkat II yang berstatus Kota di samping 4 daerah tingkat II lainnya yang berstatus Kabupaten
      Kota Yogyakarta terletak ditengah-tengah Propinsi DIY, dengan batas-batas wilayah sebagai berikut
Sebelah utara : Kabupaten Slema
Sebelah timur : Kabupaten Bantul & Slema
Sebelah selatan : Kabupaten Bantul
Sebelah barat : Kabupaten Bantul & Sleman
Wilayah Kota Yogyakarta terbentang antara 110o 24I 19II sampai 110o 28I 53II Bujur Timur dan 7o 15I 24II sampai 7o 49I 26II Lintang Selatan dengan ketinggian rata-rata 114 m diatas permukaan laut


II     KEADAAN ALAM
      Secara garis besar Kota Yogyakarta merupakan dataran rendah dimana dari barat ke timur relatif datar dan dari utara ke selatan memiliki kemiringan ± 1 derajat, serta terdapat 3 (tiga) sungai yang melintas Kota Yogyakarta, yaitu :
      Sebelah timur adalah Sungai Gajah Wong
      Bagian tengah adalah Sungai Code
      Sebelah barat adalah Sungai Winongo


III     LUAS WILAYAH
      Kota Yogyakarta memiliki luas wilayah tersempit dibandingkan dengan daerah tingkat II lainnya, yaitu 32,5 Km² yang berarti 1,025% dari luas wilayah Propinsi DIY
      Dengan luas 3.250 hektar tersebut terbagi menjadi 14 Kecamatan, 45 Kelurahan, 617 RW, dan 2.531 RT, serta dihuni oleh 489.000 jiwa (data per Desember 1999) dengan kepadatan rata-rata 15.000 jiwa/Km²


IV     TIPE TANAH
      Kondisi tanah Kota Yogyakarta cukup subur dan memungkinkan ditanami berbagai tanaman pertanian maupun perdagangan, disebabkan oleh letaknya yang berada didataran lereng gunung Merapi (fluvia vulcanic foot plain) yang garis besarnya mengandung tanah regosol atau tanah vulkanis muda Sejalan dengan perkembangan Perkotaan dan Pemukiman yang pesat, lahan pertanian Kota setiap tahun mengalami penyusutan.  Data tahun 1999 menunjukkan penyusutan 7,8% dari luas area Kota Yogyakarta (3.249,75) karena beralih fungsi, (lahan pekarangan)


V     IKLIM
      Tipe iklim "AM dan AW", curah hujan rata-rata 2.012 mm/thn dengan 119 hari hujan, suhu rata-rata 27,2°C dan kelembaban rata-rata 24,7%.  Angin pada umumnya bertiup angin muson dan pada musim hujan bertiup angin barat daya dengan arah 220°  bersifat basah dan mendatangkan hujan, pada musim kemarau bertiup angin muson tenggara yang agak kering dengan arah ± 90° - 140° dengan rata-rata kecepatan 5-16 knot/jam


VI     DEMOGRAFI
      Pertambahan penduduk Kota dari tahun ke tahun cukup tinggi, pada akhir tahun 1999 jumlah penduduk Kota 490.433 jiwa dan sampai pada akhir Juni 2000 tercatat penduduk Kota Yogyakarta sebanyak 493.903 jiwa dengan tingkat kepadatan rata-rata 15.197/km².  Angka harapan hidup penduduk Kota Yogyakarta menurut jenis kelamin, laki-laki usia 72,25 tahun dan perempuan usia 76,31 tahun.

Gedong Songo : Candi Yang Hilang di Bukit Ungaran

Posted: 24 Apr 2014 11:49 PM PDT


Setelah memasuki parkir, petualang akan dibawa ke pintu masuk candi. Untuk petualang lokal dikenai biaya Rp. 6.000,- untuk petualang asal mancanegara harga tiketnya Rp. 25.000,-. Cukup terjangkau dengan sesuatu yang didapatkan nanti. Pandangan pertama Petualang akan tertuju pada gapura masuk yang mirip candi, lalu berjalan sebentar akan bertemu dengan tempat tempat pentas dan komplek candi Gedong Songo I . Kebanyakan para petualang akan berfoto ria di komplek candi ini. Untuk yang satu ini Petualang wajib antri dan sabar.Gedong Songo (Sembilan Bangunan) adalah nama candi yang berada di bukit pegunungan Ungaran. Candi Gedong Songo terletak pada ketinggian sekitar 1.200 DPL dengan suhu sekitar 19 – 27 °C. Lokasi Candi Gedong Songo sangat mudah di jangkau dari berbagai kota yang ada di sekitarnya. Lokasinya merupakan jalur deretan alternatif  Ungaran – Temanggung. Apabila Petualang memulai dari Kota Semarang cukup ke selatan menuju Kota Ungaran – Bandungan – Gedong Songo. Bisa di tempuh dengan waktu 1 jam perjalanan. Apabila dari Yogyakarta bisa melalui Kota Ambarawa (Tugu Palagan Ambarawa) – Bandungan – Gedong Songo, waktu perjalanan sekitar 2 jam.
Candi Gedong Songo terletak di lereng Gunung Ungaran, pada koordinat 110°20'27" BT dan 07°14'3" LS di desa Darum, Kelurahan Candi, Kecamatan Bandungan, Kabupaten Semarang, Propinsi Jawa Tengah. Gedong Songo berasal dari bahasa Jawa, Gedong (rumah/bangunan) dan Songo (sembilan) yang berarti Sembilan (Kelompok) Bangunan. Apakah sejak awal candi ini ada sembilan kelompok? Atau memiliki arti lain? Hmm, belum dapat dijawab. Namun saat ini hanya ada 5 komplek candi.
Candi Gedong Songo ini banyak kemiripan dengan candi yang ada di Dieng yang berada di Kabupaten Banjarnegara (petualangan selanjutnya). Komplek candi ini di buat berderet dari  bawah ke atas perbukitan mengintari kawah sumber air panas. Dimana komplek candi di Dieng juga banyak kawah air panas yang berada tak jauh dari pusat candi. Pembuatan candi yang simetris dan berada atas bukit menunjukan perpaduan dari dua religi yaitu lokal yang menganut kepercayaan terhadap nenek moyang dan budaya hindu dimana candi sebagai tempat tinggal para dewa. Candi yang dibuat kuncup ke atas mirip dengan budaya jaman batu yaitu punden berundak-undak.  Prinsipnya bawah semakin ke puncak, maka roh nenek moyang semakin dekat dengan manusia. Nah, kedua budaya ini menyatu di Candi Gedong Songo dengan mendefinisikan sebagai tempat persembahan untuk roh nenek moyang dimana tempat untuk melakukan prosesi tersebut berada di komplek candi yang berada di atas perbukitan.
Arca-Arca di komplek Candi Gedong Songo yang dibuat pada abad ke 8 Masehi tidak lagi lengkap. Arca-arca yang di jumpai hanya beberapa yang tersisa, seperti Durga (Istri Siwa), Ghanesa (Anak Siwa), Agastya (Seorang Resi) Serta dua pengawal dewa Siwa yaitu Nandiswara dan Mahakala yang bertugas menjaga pintu candi.
Komplek Candi Gedong Songo sendiri di temukan oleh Loten, pada tahun 1740. Pada masa setelahnya, Rafles mulai mencatatnya dengan memberi nama gedong pitoe (tujuh) karena hanya menemukan 7 kelompok bangunan sekitar tahun 1804.  Namun baru pada tahun 1925, Van Braam membuat publikasi adanya candi di sekitar perbukitan Ungaran. Lalu Friederich dan Hopermans menulis tentang Gedong Songo, dan Van Stein Calefells melakukan penelitian di sekitar Komplek Candi Gedong Songo pada tahun 1908.  Sekitar tahun 1911-1912 Knebel melakukan inventarisasi semua komplek candi Gedong Songo.
Pada tahun 1916, Pemerintah Belanda secara resmi mulai melakukan penelitian di komplek candi yang diserahkan tugas pada saat itu adalah oleh Dinas Purbakala Belanda. Pada tahun 1928-1929, dilakukan pemugaran candi Gedong 1. Pada tahun 1930-1932 dilakukan pemugaran pada candi Gedong 2. Pemerintah Indonesia memulai pemugaran pada tahun 1977-1983, yang dipugar pada pada komplek candi gedong 3 , 4 dan 5.  Pada saat itu yang melakukan tugas pemugaran adalah SPSP, pada saat ini namanya berubah menjadi Balai Pelestarian Peninggalan Purbakala. Pada tahun 2009 Pemerintah Indonesia mulai melakukan pemetaan ulang semua komplek candi Gedong Songo.
Untuk menuju ke Gedong Songo Petualang harus hati-hati dalam berkendara, karena jalan sempit dan berkelok-kelok. Apalagi ketika turun hujan, sebaiknya jalan pelan-pelan. Setelah melewati gapura masuk Gedong Songo, silakan untuk mengunakan gigi rendah karena jalan sangat menanjak dan sempit. Ketika memasuki sekitar desa jalan semakin menanjak, terutama di bagian belokan setelah parkir luar komplek Candi Gedong Songo. Banyak motor dan mobil kewalahan dan terpaksa berhenti di tengah tanjakan karena tidak kuat untuk naik lagi.
Untuk menuju komplek candi II, petualang harus ekstra kuat dan semangat. Letaknya sekitar 500 meter lebih dari komplek candi I. Pada saat ini, pengelola candi Gedong Songo membuat jalur baru yang memisahkan antara jalur Hikingers dan jalur kuda. Jalur Hikingers akan di belokkan ke kanan, melewati perbukitan dan warung makan. Beberapa Gazebo di siapkan untuk tempat istirahat para Petualang yang lelah naik ke perbukitan. Jalannya cukup bersih karena (maaf) tidak ada kotoran kuda disana-sini. Untuk jalur kuda berada di sebelah kiri yang letaknya agak berjauhan.
Bagi para Petualang yang sangat capek dan lelah, bisa menyewa kuda menuju candi-candi tertentu atau semua komplit seluruh candi. Dengan harga berkisar sekitar Rp. 25.000,- hingga Rp. 70.000,- untuk mengintari seluruh komplek candi. Ketika berada di komplek candi kedua, Petualang akan merasakan perbedaan dengan candi yang kesatu. Letaknya yang berada di ketinggian sangat bagus untuk eksplore sejarah dan berfoto ria. Sama dengan candi yang kesatu, komplek candi kedua juga hanya ada 1 buah candi. Beberapa bekas candi nampak sangat buruk karena keberadaannya tidak nampak lagi. Entah belum jadi, atau 'diamankan' untuk tujuan tertentu.
Setelah puas dengan komplek candi yang kedua, hanya berjarak beberapa meter ke atas. Petualang akan menemukan komplek candi yang ketiga. Komplek candi yang ketiga ini cukup lengkap berjumlah 3 buah candi yang saling berdekatan. Kalau petualang pernah ke Dieng, maka akan di temukan kemiripan dengan komplek candi Arjuna di Dieng. Dengan beberapa candi yang mengerucut ke atas dan satu buah candi berbentuk kotak di depannya. Di komplek candi ketiga ini beberapa patung masih ada seperti patung Durga, Ganesa dan pengawal dewa siwa Nandiswara dan Mahakala yang berada di samping kanan kiri pintu candi.
Di depan komplek candi ketiga tersebut juga terdapat uap panas yang berasal dari dalam bum. Pengelola Candi Gedong songo telah menyiapkan tempat untuk petualang yang menikmati air hangat dan uap panas yang konon dapat menyembuhkan penyakit kulit. Hanya berjarak sekitar 100 meter ke bawah, dengan jalanan yang mudah dilalui maka petualang bisa menikmati segarnya uap panas yang menyehatkan.
Namun petulang bisa melakukan perjalanan lagi menuju komplek candi keempat yang letaknya agak jauh dari komplek candi ke dua dan ke tiga. Hanya perlu berjalan beberapa menit mengintari bukit, maka pertualang akan tiba di komplek candi ke empat. Dan candi kelima jaraknya juga tidak jauh dari tempat tersebut. Pada komplek candi yang kelima, beberapa bangunan candi nampak rusak karena sesuatu sehingga hanya sebuah candi kecil saja yang tersisa.
Setelah lelah berpetualang, pasti merasakan lapar dan haus. Tak masalah, di sekitar Gedong Songo atau Bandungan banyak tersedia kuliner khas Ungaran. Petualang bisa menikmati sate kelinci yang sedap dengan merogoh dompet sebesar Rp. 15.000,-. atau minum wedang (minuman)  ronde yang hangat. Petualang juga bisa bisa menikmati Tahu Serasi khas Ungaran disajikan bersama dengan hangatnya sari kedelai yang manis. Jangan lupa membeli gula kacang yang tersedia di toko-toko terdekat. Bisa juga membeli aneka sayur dan buah segar di pasar tradisional Bandungan, lalu berbelanja beragam tamanan hias dan bunga-bunga langka yang indah.
Foto di Gedong Songo :
Candi Tiga Gedong Songo,

Gedong Songo Candi Ke 2

Cerita Raden Renggo Joyo, Kisah Cinta "Pintu Gerbang Majapahit"

Posted: 24 Apr 2014 09:28 PM PDT

Sejarah Raden Renggojoyo (Sunan Ngerang) dan Roro Pujiwati
Kisah Cinta "Pintu Gerbang Majapahit"


PADA tahun 1479 Kerajaan Majapahit seiring lahirnya Kerajaan Demak (Raden Patah dan Walisongo). Pada tahun 1486, Pati yang merupakan Lereng gunung Muria, masih merupakan hutan belantara. Pada suatu hari, Sunan Muria pulang dari Sarasehan (pertemuan) di padepokan Sunan Ngerang. Sesampainya di barat kota Pati, sekitar jam 3 sore atau waktu ashar, kebetulan di tepi hutan tadi terhalang sungai yang sedang banjir. Sunan Muria mau menyeberang, tetapi tak ada perahu.


Lalu beliau mengadakan sayembara, barang siapa yang bisa menyeberangkannya kalau laki-laki akan ia jadikan sebagai saudara sinorowedi (saudara sejati) kalau perempuan akan ia jadikan istri. Kebetulan di sebelah baratnya ada seorang wanita yang sedang menggembalakan kerbau bernama Dewi Sapsari putri Ki Gedhe Sebo Menggolo. Setelah mendengar sayembara tersebut, Dewi Sapsari dengan menunggang kerbau menyeberang ke timur. Lalu ia menyeberangkan Sunan Muria. Sesampai di tepi sungai sebelah barat, Sunan Muria menepati janjinya. Ia lalu ingin bertemu orang tua dari Dewi Sapsari dan akan menyuntingnya sebagai istri. Lalu Sunan Muria menikahi Dewi Sapsari.


Sepeninggal beliau pulang ke padepokan Gunung Muria, Dewi Sapsari hamil. Lalu ia melahirkan seorang putra dan diberi nama Raden Bambang Kebo Nyabrang, sesuai pertemuannya dengan suaminya yaitu Sunan Muria. Setelah dewasa, anak itu menanyakan siapa sebenarnya ayahandanya itu kepada kakeknya. Lalu kakeknya berkata kalau ia masih memiliki keturunan dengan Sunan Muria yang ada di padepokan Gunung Muria.


Setelah mendengar hal tersebut, R. Bambang Kebo Nyabrang pergi berangkat ke Gunung Muria. Sesampainya di padepokan, ia bertemu dangan Sunan Muria. Tetapi Sunan Muria tidak mudah percaya dengan anak itu. Lalu Sunan Muria memerintah Raden Bambang Kebo Nyabrang untuk membawa Pintu Gerbang Majapahit ke hadapannya kalau ia mau diakui sebagai anak. Lalu berangkatlah R. Bambang Kebo Nyabrang ke Bajang Ratu yang merupakan bekas Kerajaan Majapahit. Yang sekarang menjadi Kota Trowulan Kabupaten Mojokerto Jawa Timur. Ia harus segera berangkat karena ia hanya diberi waktu 1x 24 jam.


Di lain tempat, yaitu di padepokan Sunan Ngerang, terdapat salah seorang muridnya yang bernama Raden Ronggo yang ingin menyunting putri Sunan Ngerang, yang bernama Roro Pujiwat. Roro Pujiwat mau diperistri apabila Raden Ronggo bersedia memboyong Pintu Gerbang Majapahit ke padepokan.


Lalu R. Ronggo pun berangkat ke bekas Kerajaan Majapahit. Tetapi, ia kecewa karena sesampainya di sana barang tersebut sudah tak ada (sudah diboyong oleh R. Kebo Nyabrang). Lalu Raden Ronggo segera mengejarnya ke arah barat. Sesampainya di barat kota Pati, R. Rongo masuk kawasan hutan. Disana ia melihat pohon Kenanga yang berbentuk mirip kurungan(sangkar). Kemudian ia menamai dukuh tersebut dengan nama Sekar Kurung. Lalu ia melanjutkan misinya untuk mengejar R. Kebo Nyabrang. Dan ia pun menemukan R. Kebo Nyabrang yang sedang istirahat. Pintu itu pun dimintanya. Tetapi tidak diberikan oleh R. Kebo Nyabrang. Akhirnya timbul peperangan. Dalam peperangan tersebut, penyangga pintu tersebut tercecer sehingga tempat tersebut di beri nama "Njelawang" (Ganjel Lawang). Kemudian mereka menuju ke barat saat itu jam dua belas siang saat semua orang harus beristirahat dan melaksanakan sholat Dhuhur. Maka tempat tersebut diberi nama dukuh "Nduren" (samu barang kudu leren). Mereka bertarung selama 35 hari. Lalu Sunan Muria turun ke arah timur. Ia pun melihat dua orang bertarung dengan jelas. Dalam Bahasa Jawa, jelas diartikan "cetho welo-welo", sehingga tempat tersebut diberi nama Dukuh Towelo/ Trowelo. Lalu Sunan Muria turun ke tempat kedua orang tersebut bertarung. Lalu beliau berkata "Wis padha lerena sak kloron padha bandhole". Lalu berhentilah kedua orang tersebut bertarung. Sehingga tempat tersebut hingga sekarang di namai dukuh "Rendhole" (sak kloron padha bandhole). Sunan Muria pun lalu mengakui R. Kebo Nyabrang menjadi anaknya. Dan beliau menyuruh anaknya tersebut untuk menjadi penjaga gerbang ini. Setelah Sunan Muria berkata "jaganen !!" (jagalah) maka ia pun langsung meninggal dan hilang nyawanya karena sebagai seorang penjaga harus tidak terlihat.


R. Ronggo diberi "katek" oleh Sunan Muria untuk dibawa ke padepokan. Tetapi sesampainya di sana Roro Pujiwat tidak menerimanya. Raden Ronggo pun marah dan mengejarnya hingga ke barat. Sesampinya di sungai Juwan Roro Pujiwat berhenti. R. Ronggo yang marah lalu melempar katek tersebut kearah Roro Pujiwat. Roro Pujiwat meninggal. Katek tersebut hilang seperti kilat. Sehingga sampai sekarang dinamai "Segelap".

Sejarah Keraton Demak, Situs Kerajaan Yang Hilang

Posted: 24 Apr 2014 09:10 PM PDT

 SEJARAH mencatat pada abad XV hinggga XVI terdapat kerajaan besar yang berpusat di Demak dengan rajanya, Sultan Fatah. Situs yang tertinggal, seperti Masjid Agung Demak menjadi buktinya. Tetapi, muncul pertanyaan dimanakah sebenarnya letak Keraton Demak itu?
Pertanyaan itu menjadi wacana yang selalu diperbincangkan dan belum ada yang menemukan jawabannya. Padahal, berbagai penelitian telah dilakukan. Bukan hanya oleh akademisi, peneliti, arkeolog, tetapi juga mereka yang memiliki minat dan keingintahuan menapak jejak kerajaan Demak.
Hasilnya, banyak pihak yang memiliki pandangan berbeda tentang posisi yang pasti letak keraton itu. Persoalan tersebut menjadi bahan kajian menarik dalam seminar bertema ''Mengungkap Silsilah dan Situs Kerajaan Demak'' yang diadakan LSM Gelora di aula Gedung DPRD Demak, kemarin.
Tampil sebagai pembicara Prof Dr Wasino M Hum (guru besar sejarah Unnes) Prof Dr H A Sutarmadi (UIN Syarif Hidayatullah), Drs H Masrun M Nor MH, Triyanto Triwikromo (Redaktur Suara Merdeka) dan R Sumito Joyo Kusumo. Prof Wasino mengungkapkan, runtuhnya kerajaan Demak terjadi beberapa waktu setelah wafatnya Sultan Trenggono. Saat itu, terjadi konflik keluarga.
Situsnya Hilang
Mengenai letak Keraton Demak, dia mengatakan, situs yang tinggal reruntuhan itu dihancurkan oleh pemerintahan Belanda pada masa Gubernur Jenderal Daendels. Posisi keraton dipakai untuk jalan dari arah Semarang hingga ke Demak. ''Posisi situs kerajaan itu berada di sebelah alun-alun Demak yang sekarang menjadi jalan raya. Situs tersebut telah hancur sejalan dengan perkembangan jalan daendels yang telah merobohkan bekas keraton.''
Bekas istana semakin hilang pada akhir abad ke XIX, bertepatan dengan pembuatan jalur kereta api Semarang-Juwana melalui Demak. Pembuatan jalur kereta api tepat melalui pusat kerajaan (keraton) Demak. ''Jadi situs bangunan kerajaan Demak ini kemungkinan sudah hilang,'' katanya.
Masrum M Noor mengatakan, telah banyak rekomendasi yang disampaikan para penulis sejarah Demak tentang letak keraton Kesultanan Demak. Di antaranya, hasil penelitian IAIN Walisongo tahun 1975 yang merekomendasikan ada tiga kemungkinan letak istananya. Yakni, di sekitar stasiun kereta api sebagai rumah Sultan Fatah. Sedangkan, keratonnya beradai di Lembaga Pemasyarakatan atau lokasinya berhadapan dengan Masjid Agung Demak.
Hasil penelitian Fakultas Sastra Undip tahun 1994-1995 menyebutkan, lokasi paling relevan itu di sebelah selatan alun-alun menghadap ke utara yang oleh masyarakat disebutkan setinggil.
Hasil penelitian tim pencari pusat dan tata letak pemerintahan kerajanaan Islam menyebutkan hasil tes geolistrik atau pemetaan wilayah melalui udara, posisi kerajaan berada di lahan yang kini dipergunakan untuk kantor Kejaksaan Negeri. Di situ juga pernah ditemukan keramik-keramik keraton. R Sumito Joyo Kusumo mengatakan, tepat keraton berada di tanah yang dipakai untuk SMPN 2 Demak.
Persoalan sejarah Demak yang masih simpang siur, menurut Triyanto Triwikromo agaknya akan menyulitkan dalam mencari bekar keraton. Karenanya perlu dilakukan penelitian arkelogis, historis, geologis dan geografis guna mengungkap misteri tersebut. ''Termasuk juga perlu penelitian kultural, politis dan ekonomis untuk menyatakan lokasi keraton,'' terangnya.

CERITA RAKYAT - Sejarah Kabupaten Demak

Posted: 24 Apr 2014 08:56 PM PDT

Demak adalah kesultanan atau kerajaan islam pertama di pulau jawa. Kerajaan ini didirikan oleh Raden Patah (1478-1518) pada tahun 1478, Raden patah adalah bangsawan kerajaan Majapahit yang menjabat sebagai adipati kadipaten Bintara, Demak. Pamor kesultanan ini didapatkan dari Walisanga, yang terdiri atas sembila orang ulama besar, pendakwah islam paling awal di pulau jawa.

Atas bantuan daerah-daerah lain yang sudah lebih dahulu menganut islam seperti Jepara, Tuban dan Gresik, Raden patah sebagai adipati Islam di Demak memutuskan ikatan dengan Majapahit saat itu, Majapahit memang tengah berada dalam kondisi yang sangat lemah. Dengan proklamasi itu, Radeh Patah menyatakan kemandirian Demak dan mengambil gelar Sultan Syah Alam Akbar.

Pada awal abad ke 14, Kaisar Yan Lu dari Dinasti Ming di China mengirimkan seorang putri kepada raja Brawijaya V di Majapahit, sebagai tanda persahabatan kedua negara. Putri yang cantik jelita dan pintar ini segera mendapat tempat istimewa di hati raja. Raja brawijaya sangat tunduk kepada semua kemauan sang putri jelita, hingga membawa banyak pertentangan dalam istana majapahit. Pasalnya sang putri telah berakidah tauhid. Saat itu, Brawijaya sudah memiliki permaisuri yang berasal dari Champa (sekarang bernama kamboja), masih kerabat Raja Champa.

Sang permaisuri memiliki ketidak cocokan dengan putri pemberian Kaisar yan Lu. Akhirnya dengan berat hati raja menyingkirkan putri cantik ini dari istana. Dalam keadaan mengandung, sang putri dihibahkan kepada adipati Pelembang, Arya Damar. Nah di sanalah Raden Patah dilahirkan dari rahim sang putri cina.

Nama kecil raden patah adalah pangeran Jimbun. Pada masa mudanya raden patah memperoleh pendidikan yang berlatar belakang kebangsawanan dan politik. 20 tahun lamanya ia hidup di istana Adipati Palembang. Sesudah dewasa ia kembali ke majapahit.

Raden Patah memiliki adik laki-laki seibu, tapi beda ayah. Saat memasuki usia belasan tahun, raden patah bersama adiknya berlayar ke Jawa untuk belajar di Ampel Denta. Mereka mendarat di pelabuhan Tuban pada tahun 1419 M.

Patah sempat tinggal beberapa lama di ampel Denta, bersama para saudagar muslim ketika itu. Di sana pula ia mendapat dukungan dari utusan Kaisar Cina, yaitu laksamana Cheng Ho yang juga dikenal sebagai Dampo Awang atau Sam Poo Tai-jin, seorang panglima muslim.

Raden patah mendalami agama islam bersama pemuda-pemuda lainnya, seperti raden Paku (Sunan Giri), Makhdum ibrahim (Sunan Bonang), dan Raden Kosim (Sunan Drajat). Setelah dianggap lulus, raden patah dipercaya menjadi ulama dan membuat permukiman di Bintara. Ia diiringi oleh Sultan Palembang, Arya Dilah 200 tentaranya. Raden patah memusatkan kegiatannya di Bintara, karena daerah tersebut direncanakan oleh Walisanga sebagai pusat kerajaan Islam di Jawa.

Di Bintara, Patah juga mendirikan pondok pesantren. Penyiaran agama dilaksanakan sejalan dengan pengembangan ilmu pengetahuan. Perlahan-lahan, daerah tersebut menjadi pusat keramaian dan perniagaan. Raden patah memerintah Demak hingga tahun 1518, dan Demak menjadi pusat penyebaran Islam di Jawa sejak pemerintahannya.

Secara beruturut-turut, hanya tiga sultan Demak yang namanya cukup terkenal, Yakni Raden Patah sebagai raja pertama, Adipati Muhammad Yunus atau Pati Unus sebagai raja kedua, dan Sultan Trenggana, saudara Pati Unus, sebagai raja ketiga (1524 - 1546).

Dalam masa pemerintahan Raden Patah, Demak berhasil dalam berbagai bidang, diantaranya adalah perluasan dan pertahanan kerajaan, pengembangan islam dan pengamalannya, serta penerapan musyawarah dan kerja sama antara ulama dan umara (penguasa).

Keberhasilan Raden Patah dalam perluasan dan pertahanan kerajaan dapat dilihat ketika ia melanklukkan Girindra Wardhana yang merebut tahkta Majapahit (1478), hingga dapat menggambil alih kekuasaan majapahit. Selain itu, Patah juga mengadakan perlawan terhada portugis, yang telah menduduki malaka dan ingin mengganggu demak. Ia mengutus pasukan di bawah pimpinan putranya, Pati Unus atau Adipati Yunus atau Pangeran Sabrang Lor (1511), meski akhirnya gagal. Perjuangan Raden Patah kemudian dilanjutkan oleh Pati Unus yang menggantikan ayahnya pada tahun 1518.

Dalam bidang dakwah islam dan pengembangannya, Raden patah mencoba menerapkan hukum islam dalam berbagai aspek kehidupan. Selain itu, ia juga membangun istana dan mendirikan masjid (1479) yang sampai sekarang terkenal dengan masjid Agung Demak. Pendirian masjid itu dibantu sepenuhnya oleh walisanga.

Di antara ketiga raja demak Bintara, Sultan Trenggana lah yang berhasil menghantarkan Kusultanan Demak ke masa jayanya. Pada masa trenggan, daerah kekuasaan demak bintara meliputi seluruh jawa serta sebagian besar pulau-pulau lainnya. Aksi-aksi militer yang dilakukan oleh Trenggana berhasil memperkuat dan memperluas kekuasaan demak. Di tahun 1527, tentara demak menguasai tuban, setahun kemudian menduduki Wonosari (purwodadi, jateng), dan tahun 1529 menguasai Gagelang (madiun sekarang). Daerah taklukan selanjutnya adalah medangkungan (Blora, 1530), Surabaya (1531), Lamongan (1542), wilayah Gunung Penanggungan (1545), serta blambangan, kerajaan hindu terakhir di ujung timur pulau jawa (1546).

Di sebelah barat pulau jawa, kekuatan militer Demak juga merajalela. Pada tahun 1527, Demak merebut Sunda Kelapa dari Pajajaran (kerajaan Hindu di Jawa Barat), serta menghalau tentara tentara portugis yang akan mendarat di sana. Kemudian, bekerja sama dengan saudagar islam di Banten, Demak bahkan berhasil meruntuhkan Pajajaran. Dengan jatuhnya Pajajaran, demak dapat mengendalikan Selat Sunda. Melangkah lebih jauh, lampung sebagai sumber lada di seberang selat tersebut juga dikuasai dan diislamkan. Perlu diketahui, panglima perang andalan Demak waktu itu adalah Fatahillah, pemuda asal Pasai (sumatera), yang juga menjadi menantu Sultan Trenggana.

Di timur laut, pengaruh demak juga sampai ke Kesultanan banjar di kalimantan. Calon pengganti Raja Banjar pernah meminta agar sultan Demak mengirimkan tentara, guna menengahi masalah pergantian raja banjar. Calon pewaris mahkota yang didukung oleh rakyat jawa pun masuk islam, dan oleh seorang ulama dari Arab, sang pewaris tahta diberi nama Islam. Selama masa kesultanan Demk, setiap tahun raja Banjar mengirimkan upeti kepada Sultan Demak. Tradisi ini berhenti ketika kekuasaan beralih kepada Raja Pajang.

Di masa jayanya, Sultan Trenggana berkunjung kepada Sunan Gunung Jati. Dari Sunan gunung jati, Trenggana memperoleh gelar Sultan Ahmad Abdul Arifin. Gelar Islam seperti itu sebelumnya telah diberikan kepada raden patah, yaitu setelah ia berhasil mengalahkan Majapahit.

Trenggana sangat gigih memerangi portugis. Seiring perlawanan Demak terhadap bangsa portugis yang dianggap kafir. Demak sebagai kerajaan islam terkuat pada masanya meneguhkan diri sebagai pusat penyebaran Islam pada abad ke 16.

Sultan Trenggan meninggal pada tahn 1546, dalam sebuah pertempuran menaklukkan Pasuran. Ia kemudian digantikan oleh Sunan Prawoto. Setelah sultan trenggana mengantar Demak ke masa jaya, keturunan sultan tersebut silih berganti berkuasa hingga munculnya kesultanan pajang.

Masjid agung Demak sebagai lambang kekuasaan bercorak Islam adalah sisi tak terpisahkan dari kesultanan Demak Bintara. Kegiatan walisanga yang berpusat di Masjid itu. Di sanalah tempat kesembilan wali bertukar pikiran tentang soal-soal keagamaan.

Masjid demak didirikan oleh Walisanga secara bersama-sama. Babad demak menunjukkan bahwa masjid ini didirikan pada tahun Saka 1399 (1477) yang ditandai oleh candrasengkala Lawang Trus Gunaning Janma, sedangkan pada gambar bulus yang berada di mihrab masjid ini terdapat lambang tahun Saka 1401 yang menunjukkan bahwa masjid ini berdiri pada tahun 1479.

Pada awalnya, majid agung Demak menjadi pusat kegiatan kerajaan islam pertama di jawa. Bagunan ini juga dijadikan markas para wali untuk mengadakan Sekaten. Pada upacara sekaten, dibunyikanlah gamelan dan rebana di depan serambi masjid, sehingga masyarakat berduyun-duyun mengerumuni dan memenuhi depan gapura. Lalu para wali mengadakan semacam pengajian akbar, hingga rakyat pun secara sukarela dituntun mengucapkan dua kalimat syahadat.

Cepatnya kota demak berkembang menjadi pusat perniagaan dan lalu lintas serta pusat kegiatan pengislaman tidak lepas dari andil masjid Agung Demak. Dari sinilah para wali dan raja dari Kesultanan Demak mengadakan perluasan kekuasaan yang dibarengi oleh kegiatan dakwah islam ke seluruh Jawa.


Ada beberapa pendapat mengenai asal nama kota Demak, diantaranya :

Prof.DR. Hamka menafsirkan kata Demak berasal dari bahasa Arab "dama" yang artinya mata air. Selanjutnya penulis Sholihin Salam juga menjelaskan bahwa Demak berasal dari bahasa Arab diambil dari kata "dzimaa in" yang berarti sesuatu yang mengandung air (rawa-rawa). Suatu kenyataan bahwa daerah Demak memang banyak mengandung air; Karena banyaknya rawa dan tanah payau sehingga banyak tebat (kolam) atau sebangsa telaga tempat air tertampung. Catatan : kata delamak dari bahasa Sansekerta berarti rawa.

Menurut Prof. Slamet Mulyono, Demak berasal dari bahasa Jawa Kuno "damak", yang berarti anugerah. Bumi Bintoro saat itu oleh Prabu Kertabhumi Brawijaya V dianugerahkan kepada putranya R. Patah atas bumi bekas hutan Gelagah Wangi. Dasar etimologisnya adalah Kitab Kekawin Ramayana yang berbunyi "Wineh Demak Kapwo Yotho Karamanyo".

Berasal dari bahasa Arab "dummu" yang berarti air mata. Hal ini diibaratkan sebagai kesusahpayahan para muslim dan mubaligh dalam menyiarkan dan mengembangkan agama islam saat itu. Sehingga para mubaligh dan juru dakwah harus banyak prihatin, tekun dan selalu menangis (munajat) kepada Allah SWT memohon pertolongan dan perlindungan serta kekuatan.
 
 
sumber : buku sejarah

CERITA RAKYAT - Kisah Misteri Gunung Semeru dan Mbah Dipo

Posted: 24 Apr 2014 08:43 PM PDT

Setiap penggemar pecinta Alam khususnya pendaki gunung...pasti memiliki keinginan untuk mencapai salah satu puncak tertinggi di Indonesia ini. KArena memang gunung semeru merupakan favorit pendakian. Apakah ini karena misteri yang terkandung didalamnya ataukah hanya sekedar menikmati keindahan alamnya yang memang luar biasa.

Misteri gunung Semeru tak ubahnya juga seperti misteri gunung-gunung lain di Pulau Jawa. Seperti misteri gunung Merapi di Jawa Tengah, misteri gunung Lawu, Misteri gunung Bromo, Misteri Gunung Slamet. Dan hampir semua Gunung memiki misterinya sendiri-sendiri. Misteri ini melegenda dan menjadi kisah rakyat yang diceritakan secara turun temurun.

Gunung Semeru yang memiliki tinggi 3.676 meter di atas permukaan laut (DPL) merupakan gunung api tertinggi di Pulau Jawa. Semeru menyuguhkan keindahan alam dan menyimpan aneka misteri gaib. Meski akhir-akhir ini Gunung Semeru sering mengeluarkan lahar dingin, hujan abu dan lelehan lahar yang turun dari bibir kawah yang bernama Kawah jonggring Saloko, namun hal tersebut tidak membuat warga takut.

Sebab mereka yakin, jika gunung meletus, 'penguasa' yang ada di gunung tersebut akan menyampaikan tanda-tanda yang tidak mampu dinalar oleh manusia biasa. Dan yang bisa menangkap tanda-tanda tersebut hanya satu orang, yakni Mbah Dipo yang dipercaya sebagai 'juru kunci' Mahameru, nama puncak Semeru. Mbah Dipo mirip Mbah Maridjan, 'juru kunci' Gunung Merapi. Mbah Dipo tinggal di Dusun Kamar A, daerah yang sangat rawan apabila Semeru benar-benar meletus dan mengeluarkan lahar panas yang melintas di Sungai Curah Kobokan dan Sungai Lengkong.

Namun sayangnya mereka kini tak punya lagi seorang juru kunci seperti Mbah Dipo. Mbah Dipo telah meninggal dunia 2 tahun lalu. "Beberapa tahun lalu sebelum Mbah Dipo meninggal, saya sempat bertemu beliau. Beliau mengatakan tidak akan pernah terjadi apa-apa semasih ada saya, tapi sayang sekarang Mbah Dipo sudah meninggal," kata Suwandi (55), warga Dusun Curah Kobokan, Lumajang, Seandainya Semeru benar-benar meletus hanya satu pesan Mbah Dipo yang diingat Suwandi hingga kini. "Jangan pernah lari ke arah Desa Gunung Sawur tapi larilah menuju ke arah sungai.Tapi kita sebagai manusia semuanya kita kembalikan lagi kepada Yang Di Atas," kata Suwardi. Konon puncak Mahameru diyakini sebagai tempat suci, tepatnya istana para dewa. Warga yang tinggal di lereng Semeru mupun pendaki gunung itu percaya roh para dewa masih setia menjaga Mahameru. Hantu Cantik Yang juga menarik adalah pengakuan para pendaki gunung yang melihat sesuatu yang aneh di malam hari. Mereka mengaku melihat cahaya berwarna oranye di tengah Danau Ranu Kumbolo yang berubah wujud menjadi sesosok hantu wanita cantik.

Selain itu di danau tersebut juga terdapat banyak ikan mas yang tidak diketahui asal muasalnya, tiba-tiba saja ada. Diyakini ikan-ikan tersebut adalah jelmaan dari hantu wanita cantik serta para dayang-dayangnya.

Haram hukumnya bagi warga sekitar Mahameru maupun para pendaki untuk memancing ikan mas di sana. Percaya atau tidak, yang jelas cerita mistis itu masih hidup hingga kini di tengah kecantikan Semeru.

Semeru adalah gunung tertinggi di tanah Jawa. Letaknya berada di Propinsi Jawa Timur. Bersanding dengan Bromo dan Arjuna, meski tak sedekat hubungan Sindoro-Sumbing atau Merapi-Merbabu di Jawa Tengah.

Mahameru adalah sebutan untuk Puncak Semeru. Gunung berketinggian 3676 meter di atas permukaan laut ini memiliki banyak kisah yang mampu menarik perhatian para pendaki. Sosok Shoe Hoek Gie, tokoh tahun 70-an pun memiliki hubungan dengan gunung Semeru. Di tempat inilah, Hoek Gie harus menghembuskan nafas yang terakhirnya.

Untuk naik ke gunung ini, salah satu jalur yang banyak ditempuh adalah melalui kota Malang. Dari kota Apel ini, pendakian ke Gunung Mahameru berawal dari sebuah daerah bernama Ranu Pane. Di Ranu Pane ini, banyak pendaki mulai menentukan waktu untuk mengawali pendakian.

Dari Ranu Pane, perjalanan setengah hari menuju daerah bernama Ranu Kumbolo. Di lokasi ini, terdapat danau sehingga di tempat ini para pendaki sering menghabiskan malam untuk beristrirahat dan menikmati keindahan danau di atas ketinggian.

Misteri Arcopodo

Perjalanan dari Ranu Kumbolo, para pendaki akan dipertemukan dengan daerah yang ditumbuhi hutan lebat. Dari sinilah, banyak kisah yang bernuansa mistik terjadi. Konon banyak yang menyebut kawasan hutan tersebut adalah hutan yang mistis. Sebab, tak jarang pendaki tersesat di hutan tersebut meski sudah berulang kali mendaki Mahameru.

Orang Jawa mengatakan, "oyot kesimpar". Artinya, seseorang akan dibuat linglung dan hanya berputar-putar di jalan yang itu-itu saja selama waktu yang panjang. Di kawasan ini, para pendaki harus memperbanyak do'a kepada Sang Pencipta dan mengurangi sikap sombong dan bercanda yang kurang perlu.

Selepas hutan, akan bertemu sebuah dataran lapang yang menyimpan banyak misteri. Inilah yang dinamakan Arcopodo. Artinya adalah arca kembar. Dalam legenda Mahameru, diceritakan bahwa di tempat tersebut terdapat dua buah arca yang berdiri kembar. Pendirinya adalah prajurit dari jaman kerajaan Majapahit.

Hanya, keberadaan arca tersebut tidak bisa dilihat oleh sembarang orang. Hanya orang yang memiliki "kelebihan" saja yang bisa mengetahui keberadaan arca kembar tersebut. Dan yang melihatnya pun, masing-masing memiliki beragam versi terkait wujud arca kembar tersebut.

Ada yang berkata bahwa arca tersebut sebesar anak kecil. Namun ada juga yang mengatakan bahwa arca tersebut sangat besar sehingga bisa terlihat dari jauh, seperti dari Ranu Kumbolo. Selain itu, bagi orang biasa yang "terpilih" pun, pada akhirnya bisa menyaksikan keberadaan arca tersebut. Dan Arcopodo adalah akhir pos pendakian sebelum seseorang mencapai puncak Semeru. Puncak Mahameru, tempat tertinggi di tanah Jawa.

r b f

Posted: 25 Apr 2014 07:04 PM PDT

r b f


Hari Ini Khalid Ibrahim Terima Pembalasan Akibat Mencemarkan Kesucian Masjid Empat Tahun Lepas

Posted: 25 Apr 2014 06:38 PM PDT


Tahun ini telah masuk tahun ke 6 kerajaan yang diketuai PKR memerintah Selangor. Manakala bulan ini pula adalah bulan ke 2 rakyat Selangor dan Kuala Lumpur menghadapi masalah air yang serius. Seorang rakan di Selangor bercerita kepada saya, katanya sepanjang PKR memerintah Selangor beliau telah mendapat bekalan air percuma berjumlah RM 792.00 (RM 11.00/bulan X 72 bulan). Itu jumlah untuk 6 tahun, tetapi dalam masa 2 bulan ini pula beliau terpaksa membelanjakan lebih RM 2000.00 gara-gara masalah air. 

Bulan Mac beliau belanja RM 400.00 untuk membeli bekas-bekas air. RM 580.00 pula untuk beberapa kali sewa hotel kerana air di rumahnya langsung tidak ada. Bulan April pula beliau terpaksa beli lagi bekas-bekas air yang berjumlah RM 290.00. Masalah tak selesai juga. Setakat semalam katanya beliau dah belanja RM 460.00 untuk sewa hotel bagi membolehkan anak-anak mandi untuk ke sekolah. Itu belum dikira lagi belanja untuk membeli air minuman dari pasaraya dan juga belanja untuk membeli makanan kerana tidak boleh memasak di rumah. 

Itu perbelanjaan yang perlu dikeluarkan oleh seorang individu. Jika seorang individu terpaksa membelanjakan lebih RM 2000.00 untuk tempoh yang belum sampai dua bulan, cuba anda bayangkan berapa banyakkah kerugian yang dialami oleh pengilang-pengilang di Selangor kerana masalah air ? 

Tiga empat tahun lepas lagi Kerajaan Persekutuan telah berkali-kali memberitahu bahawa Selangor dan Kuala Lumpur akan menghadapi masalah air paling awal tahun 2014. Lihat di sini. 

Bukan setakat Kerajaan Persekutuan,malah Sultan Selangor sendiri pun pernah menegur kerajaan pimpinan PKR Selangor agar jangan mempolitikkan isu air. Lihat sini 

Kerajaan Persekutuan meminta mereka meluluskan segera pembinaan Loji Langat 2. Tetapi oleh kerana sifat kebinatangan menguasai diri mereka tolak semua itu dan menuduh kerajaan pusat bersekongkol dengan Syabas untuk menipu rakyat. Perkara pertama yang dilakukan mereka pada waktu itu adalah berdemo di Masjid Negara pada tahun 2010. Habis Masjid Negara dicemari tapak kaki kaum yang tidak mandi hadas. 

Mungkin apa yang berlaku hari ini adalah balasan keatas Khalid kerana mencemari kesucian Masjid Negara 4 tahun lepas. Hari ini kita boleh lihat bagaimana Khalid bersendirian. Tidak ada lagi rakan-rakannya yang tampil mempertahankannya dalam isu air sepertimana mereka berdemo bersama-sama Khalid di Masjid Negara tahun 2010. Jangan kata nak mempertahankan Khalid, malah rakan-rakannya sendiri pula yang membalunnya.  Lihat video apa yang berlaku di Masjid Negara tahun 2010 di sini

Kerajaan Pusat tidak pernah putus asa dan terus memohon agar Selangor meluluskan pembinaan Langat 2 kerana masa semakin suntuk dan bimbang krisis air akan berlaku. Khalid Ibrahim dan sekutu-sekutunya menolak dan memberi seribu satu alasan. Khalid kata nak guna air lombong. Ronnie Liu pula bawa wartawan pergi tunjuk air di empangan yang penuh. 

Akhirnya apabila krisis air semakin menghampiri tahap parah, siapakah yang berlari ke Putrajaya tergesa-gesa bulan lepas tanpa sempat berbincang dengan sekutu-sekutunya untuk menandatangani kebenaran pembinaan Langat 2 ? 
Apa yang berlaku hari menunjukkan kepada kita perbezaan yang jelas antara kerja yang dilakukan oleh pimpinan BN dan pemimpin-pemimpin berotak lembu pak-khatan rakyat. Ya betul…pemimpin BN tak pandai bercakap, tak pandai berucap berapi-api dan tidak pandai berdebat sepertimana pemimpin-pemimpin mereka. Namun begitu pemimpin BN adalah pemimpin yang berkerja. Mereka dah tahu krisis air akan berlaku dan mereka telah mengambil langkah yang cukup sebelum krisis berlaku. Mereka sebuah kerajaan yang ada perancangan, ada jangkaan, ada bancian dan sebagainya. Mereka dah kaji dan mereka dah ada data berapa banyak pertambahan penduduk, pertambahan rumah, pertambahan premis, pertambahan kilang, taburan hujan dan sebagainya. Datang kerajaan PKR tahun 2008 mereka nafikan semua itu dan halang pembinaan Langat 2. 

Beza antara kerajaan BN dengan kerajaan lembu pak-khatan rakyat saya boleh ibaratkan antara penjual ubat kaki lima dengan penjual ubat dalam farmasi. Penjual ubat kaki lima memang bercakap bijak hingga memukau orang ramai untuk membelinya. Kalau dengar mereka bercakap makan sebiji ubatnya boleh selesai seribu satu masalah penyakit . Daripada sakit kepala hingga ke masalah tenaga batin. Sedangkan itu semua temberang. Samalah seperti pemimpin-pemimpin lembu pak-khatan rakyat.  Kalau dengar mereka bercakap hanya mereka yang betul, hanya mereka yang cerdik dan hanya mereka yang boleh selesaikan semua masalah anda. Manakala ahli farmasi yang menjual ubat dalam farmasi, mereka tidak bercakap banyak hingga memukau orang ramai untuk membelinya. Kalau sakit ini , itu ubatnya. Kalau sakit itu, ini ubatnya. Yang mana boleh dimakan diberitahu, yang tak dibenarkan makan juga diberitahu. Yang pasti ubat mereka boleh menyelesaikan sakit yang anda hadapi walaupun ada kalanya anda terpaksa membayar mahal. 

Satu lagi contoh…

Dalam kes MH370, ada dua pihak yang terlibat untuk mengesan lokasi kapal itu. Pihak pertama adalah pakar-pakar penerbangan dan satelit. Pihak kedua adalah tok bomoh. Pihak tok bomoh datang ke KLIA buat upacara perbomohan dengan tikar terbang, kelapa, bubu dan teropong ajaib. Keadaan menjadi kecoh dan mendapat perhatian ramai. Tok bomoh bercakap besar mengatakan dia seorang yang hebat dan macam-macam lagi. Kemudian dia kata pesawat tersebut tergantung antara tiga negara. Kemudian ada seorang peliwat pula kata dia boleh selesaikan masalah MH370 dalam sekelip mata sahaja. Apa beza antara tok bomoh dengan peliwat itu ? Tiada bezanya, semuanya bercakap besar dan temberang. 

Pihak pakar-pakar penerbangan dan satelit buat kerja senyap-senyap belakang tabir. Tak kecoh dan tiada siapa tahu apa yang mereka lakukan. Tup..tup..diumumkan bahawa berdasarkan maklumat-maklumat kajian mereka pesawat itu berakhir di Lautan Hindi di Australia. Antara apa yang diperkatakan tok bomoh dengan apa yang diperkatakan oleh pakar-pakar, mana yang anda percaya ?  

Orang yang bercakap besar memang tak boleh dipakai. Mereka hanya pandai bercakap tetapi tidak boleh bekerja. Lihat contoh di sekeliling kita. Saya yakin kita semua ada pengalaman dengan orang yang bercakap besar tidak kiralah samada kawan-kawan kita atau saudara mara kita. Adakah mereka boleh dipakai atau dipercayai ? 

Inilah beza antara BN dan mereka. Seperti yang saya katakan diatas, pemimpin-pemimpin BN tidak pandai bercakap hingga memukau orang ramai dan tidak pandai berdebat. Tetapi pemimpin-pemimpin BN boleh bekerja untuk rakyat dan negara. Daripada sebuah negara yang kosong yang ditinggalkan penjajah, mereka bangunkan sehingga ke tahap yang ada hari ini. Jika BN sebuah kerajaan yang gagal kita tidak akan menikmati sebuah negara sepertimana yang kita ada hari ini. Saya tidak menafikan ada juga perkara yang tidak betul yang dilakukan oleh BN. Tetapi anda sebagai manusia yang diberikan akal fikiran sudah tentulah boleh berfikir.  Janganlah kerana hujan sekejap di petang hari kita nak menafikan panas yang sepanjang hari sebelum hujan turun. 

Berbalik kepada kisah air, masalah ini kalau tidak ditangani dengan segara ianya akan menjadi masalah yang lebih besar. Selain daripada kesan kepada kehidupan manusia ianya boleh memberi kesan yang serius kepada ekonomi negara. Seperti yang kita sedia maklum Kuala Lumpur dan Selangor adalah pemangkin ekonomi negara. Kerosakan ekonomi di Kuala Lumpur dan Selangor akan memberi kesan kepada ekonomi seluruh negara. 

Dari segi kehidupan manusia pula, kita semua sedia maklum bahawa air adalah keperluan asas terpenting kepada manusia. Apatah lagi kepada kita orang-orang islam. Dalam situasi hari ini orang di Selangor dan Kuala Lumpur nak beribadat pun tak sempurna kerana masalah air. Nak cuci diri tak sempurna, nak berwudhu pun tak sempurna dan nak mandi hadas pun tak boleh. Setiap hari berapa ramai wanita kering haid perlu mandi hadas ? Bagaimana nak mandi hadas kalau tiada air ? Itu belum kira lagi kaum lelaki yang nak mandi hadas. Lelaki yang meliwat saya tidak pasti samada dia perlu mandi hadas atau tidak. 

Cukuplah rakyat Malaysia…cukuplah. Ambilah iktibar apa yang berlaku di Selangor sebagai contoh yang paling nyata kegagalan pemerintahan PKR, PAS dan DAP. Untuk mentadbir sebuah negeri maju dan sebuah negara bukan perkara mudah. Pengalaman adalah satu perkara cukup-cukup penting untuk mentadbir. Mereka semua mana pengalaman mentadbir. Mereka hanya ada pengalaman berguling atas jalan raya, berceramah dan meliwat. 

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 25 Apr 2014 03:10 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Lepas dukung, peluk pula...

Posted: 25 Apr 2014 08:01 AM PDT

Komen negatif dari peminat memang tidak pernah terlepas kalau ada foto-foto yang sedikit sensitif melibatkan selebriti kesayangan mereka. Itulah juga situasi yang sedang dialami oleh pelakon sensasi, Nelydia Senrose.

Sekeping foto Nelydia sedang dipeluk oleh mat salleh bernama Mariosalvatori yang merupakan Executive Vice President of LFASIA, membuatkan segelintir peminatnya geram dan tidak senang. Mereka kemudian meninggalkan komen-komen yang agak negatif dan berbaur sindiran.

Bagaimanapun, ada juga pengikut Nelydia yang menyokong tindakannya sebagai tidak keterlaluan dan meminta rakan lain yang berfikiran sempit agar tidak sesuka hati menghukum orang.
Bukan mudah untuk bergelar artis popular. Ada sahaja pihak tidak bertanggungjawab mencari-cari peluang keemasan untuk menjatuhkan imej dan reputasi seseorang selebriti itu. Pastinya, Nelydia sudah sedia maklum akan perkara ini dan tidak mahu mengambil pusing dengan kritikan pengikut-pengikutnya di Instagram.

Sebelum ini, pelakon cantik Yana Samsudin turut dikecam apabila memuat naik fotonya sedang didukung oleh seorang lelaki berbangsa asing ketika shooting. Baca SINI

Mengapa saya tanggalkan purdah...

Posted: 25 Apr 2014 07:01 AM PDT

Rozita Ibrahim
Kisah menarik itu mendapat respon positif dari rakan-rakan muslim lain termasuk kalangan blogger-blogger tempatan. Buat yang tidak tahu, Rozita pernah hadir ke Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2014) yang diadakan beberapa bulan lepas.

Di majlis tersebut, beliau sempat berkongsi kisah dan pengalamannya mendirikan perniagaan sendiri walaupun berhadapan dengan pelbagai cabaran yang tidak dijangka.

Terbaru, menerusi lamam blog rozitaibrahim, Rozita telah berkongsi sebab dan punca sebenar mengapa dia mengambil keputusan untuk tidak lagi berpurdah. Menurut wanita berusia 41 tahun itu, tidak mudah sebenarnya untuk beliau berhenti berpurdah serta-merta namun atas nasihat tiga orang yang arif tentang agama, Rozita akhirnya berhenti juga berpurdah.

Mari baca penjelasan panjang lebar Rozita Ibrahim, pengasas syarikat kecantikan Sendayu Tinggi tentang sebab dan punca sebenar beliau tidak lagi memakai purdah.

Budaya berpurdah bukan budaya di negara ini dan ia lebih dikaitkan dengan Al Arqam, Pas atau anti kerajaan.. Saya memang tidak pernah menyertai Pas, Al Arqam atau mana-mana politik. Saya tidak arif dan bukan ahli agama, niat hati hanya satu iaitu mendidik hati dan terus menyemai rasa cintakan islam..!!

Bukan mudah mendidik hati.. Iman itu ada pasang surutnya, hati ini tak tetap pendiriannya.. Saya tidak mahu hati seronok bila dipuji dan tidak mahu bangga sebagai orang yang dikenali.

Apabila berpurdah ketika itu amatlah selesa kerana orang tidak mengenali saya. Rasa selamat bila bergerak keluar dari rumah dan tidak menjadi perhatian orang ramai kemana saja saya pergi. Banyak kecaman hebat saya terima, akibat berpurdah. Antaranya kecaman yang saya terima ialah

- Muka saya rosak akibat kosmetik yang saya pakai..
- Kalau nak berubah kenapa nak tutup muka..
- Kenapa pakai make up lagi kalau dah pakai purdah..

Masalah saya semasa berpurdah,

- Saya pernah membeli siaran tajaan di stesen radio klasik nasional.. Kontrak 6 bulan, semua sudah diluluskan. Selepas bersiaran 3kali, mereka membatalkan kontrak tanpa alasan.

- Saya ingin membeli siaran RTM & TV3 untuk mempromosikan produk keluaran ST dan JRM. Mereka tidak membenarkan berpurdah sama sekali.

Alasannya "Negara kita berbilang kaum dan agama.. Bagi menghormati orang yang bukan beragama islam maka purdah tidak dibenarkan"

Saya jawab "Bagaimana pula kalau orang islam atau bukan islam yang berpakaian seksi .. kenapa dibenarkan ?? Bukankah itu lebih teruk akibatnya dari saya menutup muka, kerana boleh menyebabkan gejala sosial yang lebih teruk, seperti merangsang keinginan seks sehingga berlakunya rogol dan zina.. Setahu saya, islam agama rasmi negara kita kan..??

Jawab mereka " Itu saya tak tahu.. Itu pihak atasan punya arahan".. Disini saya melihat dan merasakan hak mempertahankan maruah dan agama "Islam" itu sangat kecil jika dibandingkan menjaga hak orang bukan islam lebih bermakna dan dihormati ..

Bukan itu saja memakai Niqab juga menyukarkan urusan perniagaan dalam dan diluar negara. Mereka menganggap orang islam adalah pengganas. Semasa saya di Air Port Guang Zho saya bersolat (tiada tempat solat saya terpaksa solat ditempat terbuka) 3 orang polis merapati saya ketika solat. Mungkin melihat saya dengan purdah dan jubah hitam, manakala suami saya bersongkok putih..

Semasa bersarapan di hotel saya di datangi seorang wanita cina muslim Malaysia (Eksport Biskut) dan boleh berbahasa kantonis "Kalau nak berniaga tak boleh pakai macam ni, saya kat Malaysia pakai tudung.. Kat sini saya buka..Terpaksa..Mana-mana negara mereka tak mahu berniaga dengan kita".. Saya diam tanpa sebarang komen..

Setelah 3 tahun berpurdah, saya terpaksa membuka purdah selepas meminta pandangan dan diberi penjelasan oleh 3 orang yang arif dalam hal agama. Katanya "muka dan tapak tangan bukan aurat wanita".

Diharuskan bagi saya untuk membuka purdah jika untuk tujuan memudahkan perniagaan dan memakai purdah itu adalah sangat banyak kebaikannya dalam mengelakkan fitnah.

Positif dadah, Apek dan tiga rakan didenda

Posted: 25 Apr 2014 06:37 AM PDT

Pelakon dan pelawak terkenal Saiful Apek bersama tiga pekerjanya masing-masing dikenakan denda RM2,500 oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini selepas didapati bersalah memasukkan dadah jenis kanabis ke dalam badan, empat tahun lepas.

Hakim Datuk Nurchaya Arshad membuat keputusan itu selepas membenarkan rayuan pendakwaan terhadap perintah Mahkamah Majistret Petaling Jaya yang membebaskan mereka daripada pertuduhan pada 30 Sept tahun lepas.

Beliau turut memerintahkan kesemua tertuduh diletakkan di bawah pengawasan selama tiga tahun.

Hakim Nurchaya bagaimanapun menolak permohonan kos pendakwaan oleh pihak perayu yang diwakili Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Ishrakh Saad.

Pada 30 Sept tahun lepas, Majistret Ahmad Solihin Abd Wahid melepas dan membebaskan Saiful Apek, atau nama sebenarnya Mohd Saifulazam Mohamed Yusoff, 45, serta tiga pekerja syarikat produksi Gitu-Gitu Productions iaitu Shah Zainatull Ehsan Al-Muazam Shah Yahya, 31; Shaiful Baharom, 27; dan Noremy Mohamad, 31, daripada pertuduhan selepas berpuas hati pembelaan mereka berjaya menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.

Berikutan keputusan itu, pihak pendakwaan mengemukakan rayuan di Mahkamah Tinggi di sini.

Sebelum ini, Mahkamah Majistret sama melepas dan membebaskan kesemua tertuduh tanpa dipanggil membela diri selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie.

Pihak pendakwaan yang tidak berpuas hati dengan keputusan itu mengemukakan rayuan di Mahkamah Tinggi di sini dan pada 22 Mei tahun lepas, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Abdul Alim Abdullah memerintahkan kesemua tertuduh membela diri selepas membenarkan rayuan tersebut.

Saiful Apek, Shah Zainatull Ehsan, Shaiful dan Noremy didakwa melakukan kesalahan itu di Pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah Subang Jaya, Jalan LP 2A/1, Taman Putra Permai, Seri Kembangan, Petaling Jaya pada 11 malam, 12 Jun 2010.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 15(1) akta sama yang membawa hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda RM5,000, jika sabit kesalahan.

– BERNAMA

Ucapan 'Rest in Peace' jejas akidah - JAKIM

Posted: 25 Apr 2014 03:57 AM PDT

KUALA LUMPUR, 25 April (Bernama) -- Individu beragama Islam amat tidak digalakkan untuk mengucapkan "Rest in Peace" kepada seorang yang bukan Islam apabila berlaku kematian.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Datuk Othman Mustapha berkata ucapan tersebut mempunyai implikasi dari sudut akidah sekiranya tidak difahami secara jelas kerana ia merupakan amalan keagamaan orang bukan Islam yang sepatutnya tidak diikuti oleh orang Islam.

"Dalam konteks ucapan Rest in Peace, ia adalah bentuk ucapan doa yang biasa diucapkan dalam agama Kristian terutama dalam mazhab Katolik sejak abad ke-18. Ia juga biasanya diukir di batu nisan mereka yang telah meninggal dunia dalam kalangan masyarakat Kristian.

"Versi penuh ucapan tersebut yang berasal daripada bahasa Latin adalah 'May his soul and the souls of all the departed faithful by God's mercy rest in peace'. Ia juga mengandaikan orang bukan Islam tersebut akan mendapat rahmat daripada Tuhan sebagaimana doa asal yang disebut dalam bahasa Latin," katanya dalam satu kenyataan di sini Jumaat.

Beliau berkata demikian bagi menjelaskan Fatwa Malaysia dalam laman Facebooknya 17 April lalu berkenaan isu ucapan tersebut yang menimbulkan rasa tidak puas hati sesetengah pihak.

Othman berkata penjelasan Fatwa Malaysia dalam laman sosial itu merupakan penjelasan hukum dan nasihat yang diberikan oleh Felo Fatwa berdasarkan kemusykilan dan persoalan yang dikemukakan masyarakat umum, dan ia bukan fatwa yang dikeluarkan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan.

Katanya, Islam melarang umatnya mendoakan untuk keampunan bagi orang bukan Islam seperti yang dijelaskan dalam al-Quran, Surah Taubah, ayat 113 dan dinyatakan juga oleh Imam an-Nawawi dalam Kitab al-Majmu.

Bagaimanapun, dalam masyarakat berbilang kaum dan agama seperti Malaysia, Islam tidak melarang umatnya mengucapkan rasa simpati terhadap keluarga orang bukan Islam yng meninggal dunia dengan ucapan yang tidak memberi implikasi keagamaan seperti 'saya bersimpati dengan apa yang berlaku kepada anda', katanya.

"Panduan hukum yang diberikan mengenai 'Rest in Peace' ini bukan merupakan fatwa, tetapi ia perlu dijadikan panduan oleh umat Islam kerana panduan ini berdasarkan nas-nas yang jelas selaras dengan hukum syarak," katanya.

Othman juga menasihatkan semua pihak agar tidak mempolemikkan isu itu kerana pandangan hukum yang dikeluarkan adalah sebagai panduan dan nasihat khusus kepada umat Islam dan sama sekali tiada kaitan dengan unsur-unsur penghinaan atau menidakkan hak kehormatan dan kemanusiaan mana-mana pihak atau individu.

-- BERNAMA

Kubur bercahaya, Mufti Perak beri respon

Posted: 24 Apr 2014 09:01 PM PDT

Ipoh: "Kalau betul kubur berkenaan bercahaya, ia membawa tanda yang cukup baik kepada jenazah berkenaan, namun setiap penyebaran berita itu mestilah dilakukan dengan bukti yang sahih," kata Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria.

Harussani berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai penyebaran berita dan gambar liang lahad wanita berusia 35 tahun dari Bukit Gantang, Taiping, dekat sini yang dikatakan bercahaya ketika arwah mahu dikebumikan Ahad lalu.

Penyebaran gambar serta maklumat kejadian itu tersebar di media sosial dengan memberitahu jenazah berkenaan ketika hidupnya adalah seorang yang kuat berzikir.

Menurut Harussani, kemungkinan besar sekiranya perkara sedemikian terjadi kepada kubur mangsa, ia membawa petanda baik kepada jenazah berkenaan.

Katanya, kejadian kubur bercahaya seperti itu tidak pernah tertulis dalam al-Quran mahupun hadis dan disebabkan itu penyebaran kejadian seperti itu mestilah dengan bukti sahih.

"Dulu-dulu pernah ada kes seperti ini, namun ia tidak pernah tertulis di dalam al-Quran mahu pun hadis. Kalau penyebaran perkara membawa kebaikan kepada jenazah tidak apa kerana dalam Islam, kita tidak dibenarkan memburukkan jenazah," katanya. ketika dihubungi Harian Metro.

Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) Datuk Mohd Yusop Husin ketika dihubungi berkata, pihaknya setakat ini tidak menerima sebarang laporan mengenai kejadian itu.

Parti Seks Di Pangsapuri Mewah

Posted: 24 Apr 2014 08:06 PM PDT

PETALING JAYA: Polis sedang menyiasat dakwaan rancangan penganjuran parti seks di pangsapuri mewah di empat bandar utama pada 4 Mei ini.

Penganjur dikatakan akan mengenakan bayaran masuk sebanyak RM300 kepada pengunjung lelaki.

Bagaimanapun pengunjung wanita dibenarkan masuk secara percuma.

Dipercayai tiada sebarang syarat dikenakan terhadap pengunjung lelaki namun peserta wanita disyaratkan tidak boleh terlalu gemuk.

Difahamkan lokasi tepat mengenai parti liar itu hanya akan didedahkan kepada perserta selepas penganjur menerima bayaran.

Penganjur sudah menghantar jemputan melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) berhubung parti yang akan diadakan di Kuala Lumpur, George Town, Ipoh dan Johor Baru.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Roslee Chik berkata, polis akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bagi menyiasat mengenai perkara itu.

"Jika ia benar, kita akan kenal pasti penganjurnya parti seks yang jelas bertentangan dengan budaya dan nilai masyarakat kita," katanya ketika dihubungi.

Menerusi SMS yang dihantar, penganjur mendakwa setiap lokasi akan diadakan di pangsapuri mewah bagi menghalang pihak berkuasa memasuki premis-premis tersebut.

PRK Bukit Gelugor: Ahli DAP diarah kunci mulut

Posted: 24 Apr 2014 07:31 PM PDT

GEORGE TOWN: Semua pemimpin dan ahli DAP diingatkan supaya tidak memberi sebarang kenyataan berkenaan Pilihan Raya Kecil Parlimen Bukit Gelugor, lapor Roketkini.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata larangan tersebut dibuat kerana dibimbangi kenyataan yang dikeluarkan akan diputabelitkan media arus perdana.

Katanya, sebarang pengumuman akan dibuat selepas mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif (CEC) 28 April nanti.

"Jawatankuasa DAP Pulau Pinang akan bermesyuarat petang ini dan CEC pula pada 28 April berhubung persediaan PRK. Pencalonan akan dibincangkan oleh CEC dan ditetapkan oleh Jawatankuasa Pencalonan DAP saya ketuai dan dianggotai Pengarah Pilihanraya Tan Kok Wai dan Ketua Parlimen Lim Kit Siang.

"Tiada pengumuman berkenaan calon akan dibuat sebelum 28 April. Semua pimpinan diminta tidak memberi komen untuk mengelakkan putarbelit media arus perdana.

"Sehingga tempoh itu, saya, Tan dan (Pengarah Pilihanraya DAP Pulau Pinang) Chow Kon Yeow akan menjadi jurucakap berhubung PRK ini," katanya.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada Khamis menetapkan tarikh penamaan calon bagi Pilihan Raya Kecil Parlimen Bukit Gelugor adalah pada 12 Mei manakala hari mengundi pada 25 Mei.

Pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), bekas Pengerusi Kebangsaan DAP mendiang Karpal Singh menewaskan calon Barisan Nasional (BN) Teh Beng Yeam dengan majoriti 41,778 undi.

Pilihan Raya Kecil Parlimen Bukit Gelugor akan diadakan berikutan kematian Karpal dalam satu kemalangan jalan raya awal pagi 17 April lalu.

Dalam pada itu, Ketua Menteri Pulau Pinang itu menggesa agar DAP tidak memandang ringan Pilihan Raya Kecil kali ini serta bekerja keras untuk menghadapinya.

"PRK ini tidak mudah untuk DAP kerana sukar untuk kita mendapat kembali majoriti besar yang dimenangi mendiang. Sememangnya, siapa yang dapat menandingi beliau?

"Atas sebab ini, kita tidak boleh mengambil mudah dan mesti ada usaha sepadu untuk menang pada 25 Mei nanti," katanya lagi.

'Kami tak perlukan simpati Peguam Negara' - Keluarga Karpal

Posted: 24 Apr 2014 07:01 PM PDT

KUALA LUMPUR: Keluarga Karpal Singh tidak mengharapkan apa-apa "bantuan" daripada Peguam Negara dalam rayuan terhadap sabitan dan hukuman ke atas peguam dan tokoh politik terhormat itu, kata anak mendiang, Gobind Singh Deo.

Berucap pada majlis memperingati Karpal malam tadi, Gobind berkata pihaknya sedar bahawa ada desakan daripada pengamal undang-undang yang mahukan Peguam Negara menggugurkan rayuan untuk menambah hukuman ke atas Karpal.

Namun beliau menegaskan keluarganya mahu meneruskan kes itu demi untuk membersihkan nama baik mendiang.

"Kami tidak perlukan pertolongan daripada Peguam Negara. Kami tidak perlukan simpati beliau. Kami tidak akan berundur... kami akan terus berjuang hingga ke akhir, kerana (Karpal) juga akan berjuang hingga ke akhir," katanya kepada lebih kurang 3,000 orang yang hadir pada majlis Malam Kenangan Saudara Karpal Singh itu.

Karpal dikenakan hukuman denda RM4,000 oleh Mahkamah Tinggi selepas didapati sabit tuduhan di bawah Akta Hasutan berhubung kenyataannya kepada Sultan Perak, Sultan Azlan Shah ketika krisis perlembagaan Perak pada 2009.

Karpal memfailkan notis rayuan terhadap sabitan dan hukuman itu dan menunggu hakim bicara menyiapkan alasan penghakiman.

Mendiang bagaimanapun meninggal dunia pada 17 April lalu selepas terlibat dalam satu kemalangan jalan raya di Lebuh Raya Utara Selatan dekat Gopeng. Nahas itu turut meragut nyawa pembantu peribadinya, Michael Cornelius.

Karpal didakwa melakukan kesalahan itu dalam satu sidang media di firma guamannya di Jalan Pudu Lama pada 6 November 2009. Beliau bagaimanapun membela diri dengan mengatakan bahawa kenyataannya itu adalah satu pendapat undang-undang dan bukannya hasutan terhadap Sultan Perak.

Dalam pada itu, Gobind mengucapkan terima kasih kepada rakyat Malaysia di atas ucap takziah dan simpati yang mereka rakamkan kepada keluarganya ketika saat-saat sukar ini.

Beliau meminta mereka untuk meneruskan perjuangan Karpal dan menyelesaikan apa yang mendiang mulakan semasa hayatnya iaitu untuk membentuk sebuah Malaysia yang saksama dan adil.

"Saya yakin anda semua akan membantu saya menyebarkan mesej mendiang ayahanda saya. Kita harus kuat. Perjuangan mesti diteruskan. Jangan main-main. Harimau terus hidup," katanya, merujuk kepada gelaran kepada Karpal sebagai Harimau Jelutong.

Majlis itu adalah siri jelajah memperingati Karpal anjuran DAP di beberapa negeri. Ia turut disertai oleh beberapa pemimpin kanan Pakatan Rakyat dan badan bukan kerajaan.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dalam ucapannya menyifatkan pemergian Karpal sebagai kehilangan seorang pembela hak asasi manusia, demokrasi dan keadilan.

Beliau turut menyifatkan bekas Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu sebagai 'peguam kepada semua peguam' yang tegas dan berpegang kepada prinsip tanpa mengira kawan ataupun lawan.

"Tidak ada Ahli Parlimen lain yang seberani beliau," kata Mohamad.

Dalam pada itu, pemangku Pengerusi DAP, Tan Kok Wai meminta rakyat mengenang Karpal dengan melaksanakan perjuangannya ke arah Malaysia yang lebih baik.

"DAP berjanji akan melakukan yang terbaik dalam pilihan raya akan datang (untuk mengalahkan Barisan Nasional)," katanya.

Sementara itu, Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang menyifatkan pemergian Karpal sebagai satu kehilangan peribadi kerana mereka sama-sama berjuang dalam parti sejak selepas tragedi 13 Mei 1969.

Katanya, tiada penghormatan lain yang lebih baik untuk Karpal selain perjuangannya diteruskan demi keadilan dan demokrasi.

Mesej sama juga disuarakan oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang mengenang Karpal sebagai seorang yang optimis.

Majlis lebih kurang empat jam itu turut diserikan dengan bacaan puisi oleh Sasterawan Negara, A. Samad Said dan aktivis Hishamuddin Rais.

Lagi foto panas anak Shiela Majid disebar blogger hiburan

Posted: 24 Apr 2014 06:01 PM PDT

Jika baru-baru ini, Dato' Sheila Majid memberi komen menarik mengenai kontroversi yang mengaitkan anak gadisnya, Kayda Aziz... namun terbaru tersebar pula gambar lain yang memperlihatkan anak gadisnya dicium dan mencium jejaka bukan muhrim.

Dalam hal ini, kita tidak boleh salahkan ibu bapa semata-mata, anak juga seharusnya memainkan peranan murni dalam pergaulan. Kerana sebagai manusia berakal, kita pastinya tahu mana yang baik dan mana yang memberi kesan buruk pada keluarga, agama dan diri sendiri. Tak gitu?
KOMEN SHEILA SEBELUM INI:

Umur dia bukannya 45 atau 50 tahun. Dia baru 22. Ini apa yang kita panggil proses pembesaran. Adakalanya kita kena buat silap dalam kehidupan. Memang ada beberapa insiden yang dia terkantoi, tapi dia belajar dari kesilapan tu. Dia ambil itu sebagai pengajaran.

Bagi saya pada umur sekarang dia nak pakai camtu, tak mengapa. Kalau dah umur 42 pakai seksi macam tu memanglah saya marah. Sekarang ni dia masih lagi tercari-cari fesyen yang sesuai. Tapi tak adalah sampai keterlaluan hingga menampakkan pakaian dalam sahaja.

Saya pernah bagitahu wartawan sebelum ni, anak saya bukan selebriti, dia cuma gadis remaja yang sedang membesar dan dia tak akan lari dari membuat silap. Cuma malangnya, dia adalah anak saya dan dia pun turut jadi bahan perhatian.

Bagi dia peluang untuk membesar, biar dia buat kesilapan dan belajar dari situ. Jangan terus menghukum. Saya juga pernah buat silap, tapi masa dulu saya cuma anak Haji Abdul Majid, orang tak peduli.

Sumber

Apa Yang Tersirat

Posted: 25 Apr 2014 01:41 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Obama Memang Tidak Mahu Jumpa Anwar.

Posted: 25 Apr 2014 05:31 AM PDT

SELEPAS 48 tahun, pada Sabtu depan, seorang lagi Presiden Amerika akan melawat Malaysia. Kali ini, giliran Barack Obama, Presiden Amerika berkulit hitam.

Sempena lawatan Obama, ke Malaysia, dikhabarkan, Presiden itu enggan berjumpa Anwar Ibrahim, Ketua Pembangkang Malaysia , meskipun pelobi Anwar mencuba agar Obama berjumpa dengan beliau.

Disebabkan kengganan Obama, maka Anwar menuduh Perdana Menteri Dato Seri Najib Tun Razak menekan Presiden Amerika itu agar tidak berjumpa dengan Anwar. 

Hari ini, Najib menafikan bahawa adanya tekanan itu, Obama itu adalah Presiden sebuah negara Super power; bagaimana Perdana Menteri sebuah negara kecil seperti Malaysia boleh melakukan tekanan.

tun faisal dot com

Posted: 25 Apr 2014 01:37 PM PDT

tun faisal dot com


#GST Siri 2 : @CheguBard kena sekolah.... #PenipuRakyat

Posted: 24 Apr 2014 11:30 PM PDTKononnya nak perlekehkan pelaksanaan GST di Malaysia lah tu... jadi kita jawab dan sekolahkan dia lah...

Singapura?


Singapura mula GST dengan 3%, sebelum tu tiada SST. Kemudian naikkan kepada 5% 
dan sekarang 7%.Status ekonomi negara-negara yang laksana GST. Tinggi buat, rendah pun buat..Yang `bangkrap' Greece pun buat, kadar GST 19% lagi....


#PemilihanPKR makin PANAS: Empayar @AzminAli kian runtuh... #PartiKangkungRakyat

Posted: 24 Apr 2014 05:00 PM PDTBlogger Milo Suam menggambarkan Empayar Azmin Ali makin runtuh? Menurut blogger PR ini elitis yang memegang jawatan utama PKR bakal disingkir oleh Team Saifudin - Nurul Izzah - Rafizi.

Apakah rating calon Timbalan Presiden PKR sekarang? Menurut maklumat yang disebarkan melalui media-media sosial, rating calon Timbalan Presiden PKR adalah seperti berikut -


Saifuddin Nasution mendahului dengan 56% walaupun beliau dikatakan calon Timbalan Presiden yang tiada kesetiaan kepada parti, suka melompat parti dan pernah dihalau oleh Anwar Ibrahim ketika di Munich.


Apa hubungan Mahfuz Omar dengan pemimpin kanan PKR? Kenapa isu Saifudin yang masih ahli Pas ini timbul semasa pemilihan tahun ini?Anwar halau Saifudin di Munich sebab dakwa PKR TIADA MASA DEPAN? Sekarang dah jadi MASA DEPAN BERSAMA pulak dah?

Lebih menarik lagi, blogger PR ini menggambarkan bahawa untuk mempertahankan kedudukan elitis PKR ini, taktik kotor mula digunakan.Cybertroopers PKR sendiri mengakui Skandal `Aiskrim' Azmin..

Sebelum ini taktik-taktik kotor lain juga telah digunakan untuk membunuh karektor saingan dalam pemilihan PKR ini, sesuatu yang tidak asing dan menjadi trademark dalam politik PKR dan gerak kerja cybertrooper PR dalam menyerang UMNO dan BN.

Antara taktik kotor yang dikesan....


Cerita Perempuan Simpanan MB selepas kebocoran maklumat tentang Nurul Izzah tuntut fasakh


Siapa pasang kamera pengintip untuk bunuh karektor Khalid Ibrahim?MP DAP pun tumpang tui?


Macam-macam lagi sudah keluar...


Mak Lampir pun terbabit?

Sangat menarik game ni, jom sama-sama beli pop-corn, hot dog, meat ball, corn in cup dan Teh O Ais Limau gelas besar... ini wayang banyak panjang wooo...

Semoga PKR terus hancur...


Cucu Tok Selampit

Posted: 25 Apr 2014 01:29 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Video @ahmadmaslan Lembukan @RafiziRamli Isu Bajet Tambahan Menjadi Viral Di Internet

Posted: 24 Apr 2014 11:48 PM PDT


Pakar Strategik PKR yang juga merupakan calon Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli dimalukan dengan teruk sekali di dalam satu sessi Parlimen. Ini berikutan Rafizi Ramli mempertikaikan tindakan DS Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri yang tidak pernah gagal membentangkan bajet tambahan sepanjang menjadi Menteri Kewangan.

Datuk Ahmad Maslan di dalam jawapan beliau menemplak Rafizi Ramli dengan membandingkan dengan bajet tambahan yang dibentangkan oleh Anwar Ibrahim semsa beliau menjadi Menteri Kewangan sehinggalah beliau dipecat. Fakta yang Rafizi Ramli terlupa atau buat-buat lupa adalah sepanjang 8 tahun Anwar Ibrahim menjawat jawatan Menteri Kewangan, sebanyak 29 kali Anwar Ibrahim membentangkan bajet tambahan!!! Nampak sangat Rafizi Ramli kantoi buat sekalian kali apabila beliau tidak membuat kajian yang mendalam sebelum membuka mulut celupar beliau.

Kata Pakteh...!!

Posted: 25 Apr 2014 01:26 PM PDT

Kata Pakteh...!!


Majlis ilmu : Hanya di Kedah - Anwar & COMANGO

Posted: 25 Apr 2014 06:13 AM PDT

Pakteh agak lama tidak menulis, kekangan masa atas faktor-faktor yang sukar untuk dinyatakan. Minggu ini agak menarik untuk menilai hala tuju kerajaan Kedah kini. Alim Ulama dihimpunkan dan diangkat martabatnya. MB dan PM turun bersama menghargai mereka. Artikel terakhir pakteh sebelum ini juga menulis tentang nilai keagamaan.
Terkini, semua pembaca di jemput majlis yang sangat penting yang akan berlangsung di kedah.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan