Isnin, 17 Mac 2014

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


PAS Negeri Sembilan

Posted: 16 Mar 2014 09:31 PM PDT

PAS Negeri Sembilan


MESYUARAT AGUNG PAS CAWANGAN SENAWANG

Posted: 16 Mar 2014 04:04 PM PDT

MESYUARAT AGUNG PAS CAWANGAN SENAWANG
Tarikh : 6 April 2014, Ahad
Masa : 9 pagi
Maklumat lanjut sila hubungi Tn Hj Fisol 019-3440826

Rembau Hari Ini

Posted: 16 Mar 2014 07:42 PM PDT

Rembau Hari Ini


MESYUARAT AGUNG PAS CAWANGAN SENAWANG

Posted: 16 Mar 2014 04:04 PM PDT

MESYUARAT AGUNG PAS CAWANGAN SENAWANG
Tarikh : 6 April 2014, Ahad
Masa : 9 pagi
Maklumat lanjut sila hubungi Tn Hj Fisol 019-3440826

Jasindaily Online

Posted: 16 Mar 2014 09:23 AM PDT

Jasindaily Online


BILA NAK MULA SIASAT ??

Posted: 16 Mar 2014 12:12 AM PDT


Pemuda PAS Melaka Mengecam Konsert Liar Di Bukit Jalil.

Posted: 16 Mar 2014 12:11 AM PDT

Di sebalik kisah duka dan ujian yang sedang dihadapi rakyat malaysia khususnya umat Islam tentang isu MH 370 , kemarau dan ketiadaan air , kita menyaksikan tragedi kebobrokan moral yang berlaku akibat ketiadaanpemantauan yang tegas oleh pihak berkuasa terhadap Festival future Music baru-baru ini . Dengan ini Pemuda PAS Melaka amat berduka cita dengan perkara yang berlaku dalam Festival Future music di stadium Bukit Jalil pada 13 -15 mac 2014 , di mana berlaku kematian seramai lima orang dan empat orang kritikal. Kami menganggap penganjur seolah mendapat lesen besar dalam penganjuran festival ini kerana secara terang-terang mempromosi bahawa akan ada parti liar 


"Malaysia biggest and wildest party". Adakah pihak penganjur iaitu syarikat Live Scape sdn. bhd mengikut piawaian hiburan dalam negara ini atau mereka yang meluluskan festival ini tidak memantau sepanjang perjalanan festival ini berlaku. Bagi kami peristiwa ini amat memalukan negara kerana pada masa yang sama kita sedang bersedih tentang kehilangan pesawat MH370. Lebih malang lagi kematian ini melibatkan anak-anak muda yang beragama islam. Di mana letaknya pihak penguatkuasa dan pihak kementerian dalam isu yang besar ini. Pemuda Pas Melaka merasakan pihak kementerian yang bertanggungjawab iaitu Kementerian Belia Dan Sukan dan Kementerian Perlancongan perlu memberi penjelasan yang secukupnya dan perlu meletakkan jawatan sekiranya jawapan itu tidak menyakinkan kerana ia sudah melibatkan nyawa dan maruah negara.

 Pemuda Pas Melaka memandang berat isu ini kerana ia adalah pertama kali berlaku di malaysia yang merupakan Negara majoriti umat Islam dan ia melibatkan kematian anak muda yang beragama Islam akibat ketagihan dadah yang berlaku dalam konsert itu. Sudahlah negera kita dicemuh dan dipersendakan oleh sebahagian akhbar-akhbar antarabangsa akibat memanggil Bomoh 1 Malaysia untuk mencari pesawat MH 370 di KLIA , ini pula memaparkan imej yang buruk terhadap Negara akibat penganjuran konsert yang jelas bertentangan dengan Agama dan tatasusila Rakyat Malaysia. 

Jauhar bin Mohd Dawi 
Ketua Pemuda PAS Melaka

MEMBANGUN BERSAMA ISLAM

Posted: 16 Mar 2014 09:13 AM PDT

MEMBANGUN BERSAMA ISLAM


Ciri-Ciri Naqib Yang Berkaliber

Posted: 15 Mar 2014 06:29 PM PDT


Idris Haji Ahmad
13/3/14

Kejayaan satu usrah bergantung kepada kewibawaan naqib yang memenuhi ciri-ciri seorang naqib. Kegagalan usrah berpunca daripada naqib yang tidak memenuhi kriteria naqib. Naqib tidak boleh ditangkap muat begitu sahaja, walaupun dia seorang ustaz, belum tentu dia mampu meletakkan dirinya seorang naqib yang berjaya.

Ciri-Ciri Naqib

1. Berilmu.
Naqib mesti mempunyai ilmu, jika naqib kosong kepala macam mana beliau hendak menjelaskan kepada anak buah usrahnya. Sebagaimana pepatah Arab menyebut " Orang yang fakir macam mana beliau hendak memberi". Mereka yang ada ilmu akan menarik minat ahli usrahnya. Jika naqib tidak memiliki ilmu dan pengetahuan yang luas bagaimana ia hendak meyakinkan orang lain untuk memahami perjuangan. Naqib mesti bersedia untuk menimba pengetahuan tanpa jemu-jemu. Tidak ada istilah pencen untuk seorang naqib mendapat ilmu. Bukan sahaja mereka menguasai ilmu agama, malahan juga ilmu dunia, isu semasa dan isu-isu orgnisasi. Usrah sentiasa segar jika naqib memiliki mutiara-mutiara yang berharga untuk dibawa balik setelah menghadiri usrah. Mahu tidak mahu, naqib mesti memaksa dirinya untuk membaca dan membuat persediaan yang rapi sebelum memulakan usrah.

2. Yakin Dengan Perjuangan

Naqib mesti yakin dengan perjuangan Pas yang berteraskan Islam. Landasan ini akan dipegang samaada sewaktu kalah atau menang. Beliau mesti yakin inilah akidah perjuangan yang tidak pernah luntur daripada batang tubuh perjuangan Pas. Islam membawa rahmat kepada semua. Beliau tidak boleh menjadi orang yang musta'jilun ( gopoh) untuk cepat menang sehingga mengenepikan soal prinsip perjuangan. Keyakinan ini yang ditanam di dalam diri ahli usrahnya.

3.Pernah Ikut Tarbiah

Hendak menjadi naqib usrah ia perlu juga mengikuti usrah baru ia boleh membawa usrah. Jika beliau tidak memahami usrah bagaimana beliau hendak membawa usrah kepada ahli usrah. Usrah mempunyai seni yang tersendiri, ia bukan ceramah umum, ia bukan kuliah maghrib. Tetapi ia adalah majlis meyakinkan fikrah perjuangan, membina peribadi ahli Pas, dan meniupkan semangat perjuangan. Lebih banyak muhasabah diri dan muhasabah dalaman, kurang mengkritik orang lain. Naqib yang biasa mengikuti program usrah sahaja yang mampu membawa usrah. Barulah akan lahir satu natijah kemanisan berusrah di kalangan ahli usrah. Program usrah dinanti-nanti kerana ia majlis yang menyeronokkan, bukan yang membosankan. Kenapa majlis usrah seronok? Jawabnya kerana naqib berpengalaman dan naqib berpengalaman di dalam usrah.

4.Suri Teladan Yang Baik

Naqib akan menjadi qudwah hasanah kepada anak buahnya. Izzahnya mesti dijaga di pandangan mata ahli. Jangan hilang thiqah ahli kepada naqib, apabila mereka melihat akhlak naqib tidak menepati piawai seorang yang berakhlak mulia. Naqib mesti bercakap serupa dengan perbuatan. Istilah, lihat apa yang saya cakap, bukan siapa yang bercakap tidak boleh digunakan oleh seorang naqib kepada ahli usrah. Peribadi naqib, isteri naqib, anak naqib, keluarga naqib semuanya menjadi perhatian di kalangan ahli usrah. Kesan yang mendalam akan dirasai oleh ahli usrah apabila memerhati peribadi naqib yang membuat apa yang dia cakap. Jika naqib sendiri tidak berjihad, macam mana ahli usrah hendak berjihad. Jika naqib kedekut macam mana ahli usrah hendak bersifat pemurah. Jika anak isterinya sendiri tidak terlibat dengan Pas macam mana orang lain bersemangat dengan Pas. Jika ahli keluarga naqib tidak menutup aurat macam mana anak buah hendak hormat dengan naqib. Semuanya tepat sepert kata-kata hukama' "Lisanul Hal lebih berkesan daripada kata-kata". Ahli psikollogi berkata manusia lebih senang memahami bahasa mata daripada bahasa lidah.

5. Mesti Terlibat Dengan Pas

Usrah bukan hanya memindah ilmu kepada pendengarnya, tetapi ia hendak membina fikrah ahli dan pembinaan parti. Macam mana naqib hendak membina parti jika beliau sendiri tidak melibatkan diri dengn Pas. Beliau sendiri tidak memahami struktur perjalanan parti. Jika ini berlaku untuk jangka panjang ia akan bertentangan dengan fikrah perjuangan parti. Lama kelamaan ia akan mewujudkan jamaah dalam jamaah. Naqib akan membawa fikrah peribadi, bukan fikrah jamaah. Segala keputusan parti tidak selari dengan apa yang beliau sampaikan dalam usrah. Misalnya dia tidak memahami Tahaluf Siasi yang sudah diputuskan oleh Majlis Syura, tetapi beliau membuat pendekatan yang tersendiri, akhirnya menimbulkan masalah kepada parti.

6. Kesungguhan

Pepatah Arab bermaksud "Siapa yang bersungguh-sungguh dia akan dapat ". Kunci kejayaan segala amalan ialah sifat kesungguhan di kalangan naqib. Tanpa kesungguhan, usrah tidak akan berjaya. Biasalah, kadang-kadang kita sebagai naqib datang anak buah tidak datang. Kerana usrah di dalam Pas perlu ada kesungguhan. Tempatnya jauh, pendalaman terutama ahli Pas di kampung-kampung. Orang yang mempunyai kesungguhan sahaja yang boleh melaksanakan usrah.

7. Sabar

Di dalam perjuangan perlu kesabaran, begitu juga sebagai naqib perlu ada kesabaran. Bukan senang untuk memahamkan akidah perjuangan kepada ahli usrah. Penekanan kepada ahli usrah mengenai akidah perjuangan perlu kepada kesabaran. Penekanan diberi kepada ahli usrah ialah perkara sam'iyat, dosa dan pahala bukan perkara yang dapat dilihat. Perlu ada kesabaran untuk meyakinkan ahli usrah.

Posted via Blogaway


Posted via Blogaway

Tiada ulasan:

Catat Ulasan