Rabu, 26 Mac 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 26 Mar 2014 11:04 AM PDT

PEJUANG BANGSA


TERKINI ! PILOT AIR ASIA MENCARUT HINA SAR #MH370 DIGANTUNG TUGAS !!

Posted: 26 Mar 2014 02:13 AM PDT
Syarikat penerbangan AirAsia bertindak menggantung tugas seorang juruterbangnya ekoran kritikannya di laman sosial berhubung operasi mencari pesawat penerbangan MH370 Malaysia Airlines. 


Ketua pegawai eksekutif kumpulan AirAsia Tan Sri Tony Fernandes dalam satu kenyataan menyebut, tindakan itu bagi menyiasat sama ada juruterbang yang bertugas di anak syarikatnya, AirAsia X itu melanggar polisi syarikat. 
"Pegawai kanan AirAsia X telah digantung tugas sementara menunggu siasatan berkenaan pelanggaran polisi syarikat dalam tulisan Facebook," katanya dalam satu tulisan di Twitter. 
Sementara itu, AirAsia X pula menjelaskan, pegawai tersebut melanggar "arahan khusus" agar tidak mengulas mengenai pencarian MH370 secara terbuka. 


Ketua pegawai eksekutifnya Azran Rani Osman berkata, arahan tersebut dikeluarkan untuk mengelakkan kakitangannya membuat kenyataan yang mengguris perasaan. 
"(Ada) arahan khusus kepada kru kami dalam membuat komen terbuka berkenaan MH370. (Ada) tanggungjawab untuk tidak menyakitkan perasaan (orang lain)," katanya, juga di Twitter. 
Ketika dihubungi, AirAsia X berkata tidak akan mengeluarkan sebarang maklumat lanjut berkenaan perkara itu - MK

KAPTEN NORUDIN MAS UCAP TERIMA KASIH @HISHAMUDDINH20 , BUKAN MUDAH TANGANI #MH370

Posted: 25 Mar 2014 08:52 PM PDTTidak salah rasanya kalau kita ucapkan TERIMA KASIH kepada beliau atas segala usaha yang dilakukan didalam krisis #MH370.

Ketepikan ideologi politik masing-masing.. bukan senang hendak menangani situasi yang tidak pernah terjadi di  dalam sejarah dunia.. TAHNIAH dan TERIMA KASIH Dato' Seri Hishammuddin Tun Hussein. 


                                                                                                                           Kapten Norudin MAS 


Datuk Hisham, Dato' Azhar & Ahmad jauhari...3 insan ni yg paling banyak menjawab persoalan  MH370 dari  hari 1   kehilangan pesawat yang akhirnya  menitiskan airmata akibat tragedi ini....

3 insan inilah yang memegang amanah dan tanggungjawab yang amat besar di dalam operasi mencari #MH370. Tetap cekal walaupun sentiasa mendapat kritikan daripada manusia yang suka membuat andaian dan spekulasi.

Komitmen   yg diberi oleh Dato Seri Hishammuddin Hussin amat dihargai ...beliau menunjukkan berapa prihatin beliau kepada apa yg terjadi sebagai insan ALLAH yg cuba bertanggungjawap atas apa yg ALLAH telah uji umat manusia.

 Tiada guna kita suka mencari salah org sedangkan apa yg terjadi adalah kuasa ALLAH.

kita sebagai hamba ALLAH lebih baik muhasabah diri dari mencari salah org lain atas dasar politik. jadi lah umat yangg bijak berfikir kerana ALLAH kurniakan akal fikiran yg amat baik buat manusia. Akal yg diberi bukan mencari dan menghina umat lain..

Semoga Allah S.W.T  memberi mereka  kekuatan untuk mengendalikan pencarian ini . AMINTEORI KONSPIRASI DIEGO GARCIA & MENGAPA KOMANDO MALAYSIA KE KORIDOR UTARA ?? #MH370

Posted: 25 Mar 2014 06:32 PM PDTArtikel  di bawah ini tersebar meluas di media sosial &  tak mustahil teori konspirasi ini boleh berlaku kepada MH370 .


Jika  8 saintis China & ratusan lagi rakyatnya  berada dalam pesawat MH370 , kerajaan negara itu tak akan duduk diam & akan terus menyiasat  . Walaupun keluarga penumpang dari negara itu marah kepada kerajaan kita , tapi pemerintah negara itu tetap berkerjasama  kerajaan Malaysia . 


Tetapi dalam keadaaan apa sekalipun ,  kita memerlukan bukti jika benar teori ini berlaku.  


Mungkin sebab itu Komando Malaysia dihantar ke negara di lokasi rahsia  koridor utara seperti India & Maldives (Klik di  sini ) untuk menjejaki petunjuk MH370 walaupun PM menyatakan melalui data satelit ,  MH370  berakhir di lautan Hindi dekat barat daya Australia . 


Malah PM sudah beri jaminan  polis akan menjalankan siasatan terperinci bagi mengenal pasti dengan secepat mungkin punca sebenar tragedi menimpa pesawat MH370. klik di sini 

Tuan-tuan boleh baca,nak percaya timbang2 sendiri.Kenapa MH370 membawa diri jauh ke lautan yang sangat dalam dan sunyi.


Adakah anda pernah mendengar teori konspirasi mengenai kehilangan MH 370? Perkara ini berlaku seperti ini: Amerika telah keluar daripada Afghanistan, salah satu sistem kawal dan perintah (command and control system - CNC) mereka (yang digunakan untuk mengawal Drone tanpa pemandu) telah dirampas oleh Taliban ketika konvoi pengangkutan Amerika sedang bergerak ke bawah dari salah satu pangkalan di atas bukit.

 Taliban menyerang hendap konvoi tersebut dan membunuh 2 kakitangan Navy Seal Amerika, merampas peralatan/senjata, termasuk CNC yang beratnya 20 tan dan dimasukkan ke dalam enam peti. Peristiwa ini berlaku lebih kurang sebulan yang lalu pada Februari 2014. Tiada liputan dalam peristiwa ini. http://america.aljazeera.com/articles/2014/2/23/taliban-ambush-killsscoresofafghantroops.html

Apa yang Taliban mahu ialah wang. Mereka mahu menjual sistem CNC tersebut kepada Rusia atau China. Rusia terlalu sibuk dengan urusan di Ukraine. China pula amat dahagakan teknologi sistem ini. Bayangkan jika China dapat menguasai teknologi di belakang sistem CNC ini, semua Drone Amerika akan tidak berguna lagi.

Oleh itu China telah menghantar lapan saintis pakar pertahanan mereka untuk memeriksa sistem yang dirampas tersebut dan bersetuju untuk membayar jutaan dollar untuk itu.

Sekitar awal Mac 2014, lapan saintis China tersebut bersama 6 peti melakukan perjalanan mereka ke Malaysia, dengan berpendapat laluan ini adalah yang terbaik untuk mengelakkan dari dikesan. Kargo ini kemudian disimpan dalam Kedutaan China di bawah perlindungan diplomatik.

Sementara itu, Amerika dengan bantuan perisikan Israel, bersama-sama merangka pelan untuk memintas dan menawan semula kargo tersebut. China berfikiran adalah lebih selamat untuk mengangkut kargo tersebut menggunakan pesawat awam untuk mengelakkan syak wasangka. Lagipun penerbangan terus dari KL ke Beijing mengambil masa hanya 4 jam setengah, dan Amerika dipercayai tidak akan merampas atau memudaratkan pesawat awam itu.

 Jadi MH370 adalah pilihan yang terbaik. Terdapat 5 agen Amerika dan Israel, yang sudah biasa dengan operasi Boeing 777 di dalam pesawat ini. 2 warga "Iran" dengan pasport curi kemungkinan diantaranya.

Sebaik sahaja MH370 meninggalkan ruang udara Malaysia dan melapor diri kepada kawalan udara Vietnam, satu pesawat AWACS Amerika telah menyekat isyarat komunikasi mereka (jammed the signal), mematikan sistem kawalan juruterbang dan menukar kawalan kepada mod kawalan jauh (remote control).
Pada ketika itu pesawat hilang ketinggian secara tiba-tiba untuk seketika. Bagaimana AWACS boleh melakukannya? Ingat peristiwa 911? Selepas peristiwa itu, semua pesawat Boeing (Airbus dan mungkin semua) dipasang dengan sistem kawalan jauh untuk menentang rampasan pesawat oleh pengganas.

 Sejak itu semua Boeing boleh terbang dengan kawalan jauh oleh menara kawalan di daratan. Sistem kawalan jauh yang sama digunakan untuk mengawal pesawat pengintip tanpa pemandu dan Drone. Seterusnya, 5 agen Amerika dan Israel mengambil alih kawalan pesawat, mematikan transponder dan sistem komunikasi yang lain, mengubah laluan dan terbang ke arah barat.

Mereka tidak terbang timur, ke Filipina atau Guam kerana Laut China Selatan dan keseluruhan ruang udaranya diawasi sepenuhnya oleh radar dan satelit pengawasan China. Radar tentera Malaysia, Thailand dan India sebenarnya telah mengesan pesawat yang tidak dikenali itu tetapi seperti dijangka mereka bertindak balas secara tidak profesional.

 Pesawat itu kemudian terbang ke atas Sumatra Utara, Anambas, India Selatan dan kemudian mendarat di Maldives (beberapa penduduk kampung menyaksikan pendaratan pesawat), mengisi minyak dan meneruskan penerbangannya ke Deigo Garcia, Pangkalan Udara Amerika di tengah-tengah Lautan Hindi.

 Sebaik mendarat, kargo dikeluarkan dan kotak hitam ditanggalkan. Penumpang disenyapkan (dibunuh) melalui kaedah secara semula jadi, iaitu kekurangan oksigen. Mereka percaya hanya orang mati sahaja yang tidak akan membocorkan rahsia.

Pesawat MH370 dengan penumpang yang sudah mati sekali lagi berlepas dan diterbangkan dengan kawalan jauh menuju selatan Lautan Hindi, untuk menjadikan orang percaya bahawa pesawat kehabisan minyak dan akhirnya terhempas ke lautan, dengan menyalahkan kapten dan pembantu juruterbang yang degil.

Amerika telah melakukan persembahan yang baik. Pertama, mereka mengalihkan semua perhatian dan usaha carian di Laut China Selatan padahal MH370 terbang ke arah barat ke Lautan Hindi. Kemudian mereka dengan bantuan media-media mereka telah mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang bercanggah dan bukti-bukti untuk mengelirukan dunia.

 Australia memainkan peranan sebagai pembantu pelakon. Jika dilihat usaha yang dibuat oleh China, dari segi bilangan pesawat carian, kapal dan satelit, mula-mula mencari di Laut China Selatan, kemudian di Selat Melaka dan Lautan Hindi, ini agak luar biasa. Ini menunjukkan bahawa China amat prihatin, bukan kerana ramainya penumpang awam China, tetapi lebih kepada nilai tinggi kandungan pesawat dan nyawa lapan ahli-ahli sains pertahanannya.

 Jangan percaya cerita? Saya tidak mengharapkan anda untuk mempercayai tetapi mari kita tunggu dan lihat bagaimana episod ini mendedahkan diri akhirnya nanti. Atau mungkin ia tidak akan berlaku sehingga kemunculan Snowden (Edward Snowden – pakar komputer US, bekas kakitangan CIA yang berpaling tadah dan mendedahkan pelbagai program dan dokumen rahsia US) 

-SUMBER - tunku

Posted: 26 Mar 2014 03:42 AM PDT

tunku


MH370 : CNN and Fox News: Can you handle the truth?

Posted: 26 Mar 2014 01:20 AM PDTBias information and reports are not a rarity in the western media. For decades we have been fed by half-truth reports just so that they can ensure a certain criteria or agenda is met. Bias reporting of foreign media has also been used as a weapon to propagate certain "facts" to justify actions taken by any parties even though the facts are not true.   
          
               The fact of the matter is, the news reported by CNN is always favouring certain countries and this does not includes Malaysia. Frankly speaking, many Asian countries have suffered badly at the hands of CNN and their foreign correspondent. Who can ever forget how CNN tries to defame the Thai government during the reign of AbhisitVejjajiva the former Thai Prime Minister. CNN was adamant in showing that the whole of Thailand is in flames with riots and looting. The same video showing rioters protesting on the streets were repeatedly shown. The real situation was actually very different then what CNN portrays. The rioting incident only happens in Bangkok, while people in Hatyai, Krabi and other places in Thailand are chilling at the beach while sipping Pina Coladas with no worries.

                The same goes to incident in Syria, Egypt, Afghanistan, Pakistan and many more countries in Asia. The news they report are sometimes based on rumours and speculation made so that they can get more viewers to watch their channel and click into their portal. There don't care about facts or the truth. Even China was a subject of CNN persecution, who can forget the Tiananmen Square incident where a Chinese protestor stood in front of a Chinese Army's tank.  They did not even show the full video of the incident. What they did was, they show the first part of the video, then they cut it off right when the tank about to move. Thus indicating the tank crush the "Tank Man" making the world see that the Chinese government is heartless. What really happened was, the Chinese Army Tank moves aside avoiding the famous "Tank Man" and no one was injured or died in this particular incident.

                CNN has constructed a decades of lies, their reasons for these lies might varied but we the people of the world must understand that they are not the responsible source that we should rely on, especially in any incident involving Asian countries. While CNN based most of their stories on half-baked facts, Fox New on the other hand are more of a tabloid type of news agency. They are not interested at the real facts but more towards creating a story that will enhance the imagination particularly of the American people.

                Who could forget the accusation that they made to their own president Mr Barack Obama by calling him the Anti-Christ. Because of the American freedom of speech and their liberal press laws, no legal action can be taken by Fox News. However the president of the United States will always take a jab at Fox News during the White House Correspondent Dinner as a way to get even to the news agency. Fox News racist slurs and anti-Asian stand is not a new thing. They have been ridiculing Asian, Middle Easterners and some European countries for decades.  Sadly many of us here in Malaysia still believe their story and use it as a source of facts.

                We should not get all worked up with their actions as both of these networks are consider not credible even in their own country. The statements made by their correspondent in the event of crisis are also marred with personal opinion and negative sentiments towards a certain group of people. Their reports on the MH370 flights are a reminder that both of these news agencies are not reliable. Their main target is to provoke and to see what happens with their provocation. Lately they are trying to provoke the people of China to hate the Malaysian government by saying that the Malaysian government lies to the world. But what they forget is that the information given by the Malaysian authorities consists of collective resource that is contributed by more than 26 countries worldwide. If CNN and Fox News were truly sincere in their reports, they should have mentioned the fact Malaysia is not the only country that are involved in the search and rescue mission.
                In the time of crisis, we as human beings should stand and work together. Spreading lies and unfounded accusation is not the way to go. Maybe we should all boycott news and agencies like Fox News and CNN just to show them that we demand real stories and not some fairy tales that they conjured up out of nowhere. 

Kajang Move: The Epitome of PKR Internal Fighting

Posted: 25 Mar 2014 02:13 AM PDT

At the end of the Kajang by-election we are wondering what will happen next. Will Wan Azizah be the first female Menteri Besar of Selangor? Will Khalid Ibrahim patch things up with Anwar and Azmin? Will the water shortage in Selangor ever be taken care off?

                All that we have now are questions.   Even though they won the Kajang by-election, most Malaysians know that the real reason for the Kajang move is not for the benefit of the Pakatan Rakyat, but it is solely because of PKR internal problems.

                Suddenly Khalid Ibrahim position as the Menteri Besar of Selangor is threatened and now although they are all smiles and holding hands while celebrating Wan Azizah's win in the by-election we can feel the tension that exist between them. It is crucial for all Malaysian to understand that PKR is the game maker in this particular scenario, and they have the power to change the course of the Selangor's administration even if they only have certain amounts of seats to begin with.

                Anwar Ibrahim is in a conundrum when Wan Azizah (his wife) is pit against Azmin Ali (a long-time family friend) while Khalid Ibrahim is seen as favouring Wan Azizah more than Azmin.  Khalid Ibrahim are backed by the DAP while Azmin is seen as an ultra-Malay by some DAP leaders stand close to Anwar Ibrahim to ensure his survival in this battle of supremacy of the PKR party.

                PKR is doing a good job in silencing two of the biggest opposition party in Malaysia which is namely PAS and DAP. Many PAS leaders have voice out their concern on PKR political game. They are worried that PKR is trying to manipulate the Islamic party into being their political servant rather than partners in administrating states controlled by the Pakatan Rakyat.  DAP on the other hand are only concerned with the Chinese population, that is why all Chinese media controlled by the DAP supports Khalid Ibrahim's administration of Selangor. This can be seen clearly during the Langat 2 MoU signing by Khalid Ibrahim and the Federal Government a move detest by Anwar Ibrahim and Azmin Ali.

                The Kajang Move is necessary for PKR, not only to reduce the tension that are currently gripping the party, but it is also to ensure that PKR would always be relevant in their hope to take the helm of the nation. The party is currently trying to reinvent themselves so that the people of Malaysia would look up to Anwar Ibrahim as they did in 1998. That is also the reason why they are proclaiming the Reformasi 2.0 campaign during Wan Azizah's candidacy in the by-election.

                What we can concur on these particular events happening especially in Selangor, PKR are afraid that they are losing touch with the people. There are no major issue that they could carry to smear the good name of Barisan Nasional and its leaders. The PKR is playing a dangerous game; it is up to us the rakyat to understand the real situation. The people must know the truth about PKR. Other Pakatan Rakyat leaders must also be cautious of PKR and their cronies; it has been proven from time to time that they only work for themselves and no other.

bumiyang

Posted: 26 Mar 2014 03:27 AM PDT

bumiyang


Permohonan Anwar Untuk Gugurkan Aktiviti Liwat Dari Laporan Penghakiman Gagal?

Posted: 25 Mar 2014 10:23 PM PDT

Ohpolitik!™

Posted: 26 Mar 2014 03:20 AM PDT

Ohpolitik!™


PENDEDAHAN : Kronologi Dan Motif Kehilangan #MH370 Paling Logik !!

Posted: 26 Mar 2014 02:44 AM PDT

Kenapa MH370 "membawa diri" jauh ke lautan yang sangat dalam paling sunyi dan terpencil di dunia untuk bersemadi. Dapatkan kronologi kejadian dan motif dalam artikel ini.


Adakah anda pernah mendengar teori konspirasi mengenai kehilangan MH 370? Perkara ini berlaku seperti ini:


afghanistan

Amerika telah keluar daripada Afghanistan, salah satu sistem kawal dan perintah (command and control system - CNC) mereka (yang digunakan untuk mengawal Drone tanpa pemandu) telah dirampas oleh Taliban ketika konvoi pengangkutan Amerika sedang bergerak ke bawah dari salah satu pangkalan di atas bukit. Taliban menyerang hendap konvoi tersebut dan membunuh 2 kakitangan Navy Seal Amerika, merampas peralatan/senjata, termasuk CNC yang beratnya 20 tan dan dimasukkan ke dalam enam peti. Peristiwa ini berlaku lebih kurang sebulan yang lalu pada Februari 2014. Tiada liputan dalam peristiwa ini kecuali berita ini

Apa yang Taliban mahu ialah wang. Mereka mahu menjual sistem CNC tersebut kepada Rusia atau China. Rusia terlalu sibuk dengan urusan di Ukraine. China pula amat dahagakan teknologi sistem ini. Bayangkan jika China dapat menguasai teknologi di belakang sistem CNC ini, semua Drone Amerika akan tidak berguna lagi. Oleh itu China telah menghantar lapan saintis pakar pertahanan mereka untuk memeriksa sistem yang dirampas tersebut dan bersetuju untuk membayar jutaan dollar untuk itu.

Sekitar awal Mac 2014, lapan saintis China tersebut bersama 6 peti melakukan perjalanan mereka ke Malaysia, dengan berpendapat laluan ini adalah yang terbaik untuk mengelakkan dari dikesan. Kargo ini kemudian disimpan dalam Kedutaan China di bawah perlindungan diplomatik. Sementara itu, Amerika dengan bantuan perisikan Israel, bersama-sama merangka pelan untuk memintas dan menawan semula kargo tersebut.

China berfikiran adalah lebih selamat untuk mengangkut kargo tersebut menggunakan pesawat awam untuk mengelakkan syak wasangka. Lagipun penerbangan terus dari KL ke Beijing mengambil masa hanya 4 jam setengah, dan Amerika dipercayai tidak akan merampas atau memudaratkan pesawat awam itu. Jadi MH370 adalah pilihan yang terbaik.
Terdapat 5 agen Amerika dan Israel, yang sudah biasa dengan operasi Boeing 777 di dalam pesawat ini. 2 warga "Iran" dengan pasport curi kemungkinan diantaranya.


Sebaik sahaja MH370 meninggalkan ruang udara Malaysia dan melapor diri kepada kawalan udara Vietnam, satu pesawat AWACS Amerika telah menyekat isyarat komunikasi mereka (jammed the signal), mematikan sistem kawalan juruterbang dan menukar kawalan kepada mod kawalan jauh (remote control). Pada ketika itu pesawat hilang ketinggian secara tiba-tiba untuk seketika.

Bagaimana AWACS boleh melakukannya? Ingat peristiwa 911? Selepas peristiwa itu, semua pesawat Boeing (Airbus dan mungkin semua) dipasang dengan sistem kawalan jauh untuk menentang rampasan pesawat oleh pengganas. Sejak itu semua Boeing boleh terbang dengan kawalan jauh oleh menara kawalan di daratan. Sistem kawalan jauh yang sama digunakan untuk mengawal pesawat pengintip tanpa pemandu dan Drone.

Seterusnya, 5 agen Amerika dan Israel mengambil alih kawalan pesawat, mematikan transponder dan sistem komunikasi yang lain, mengubah laluan dan terbang ke arah barat. Mereka tidak terbang timur, ke Filipina atau Guam kerana Laut China Selatan dan keseluruhan ruang udaranya diawasi sepenuhnya oleh radar dan satelit pengawasan China.

Radar tentera Malaysia, Thailand dan India sebenarnya telah mengesan pesawat yang tidak dikenali itu tetapi seperti dijangka mereka bertindak balas secara tidak profesional.

Diego Garcia

Pesawat itu kemudian terbang ke atas Sumatra Utara, Anambas, India Selatan dan kemudian mendarat di Maldives (beberapa penduduk kampung menyaksikan pendaratan pesawat), mengisi minyak dan meneruskan penerbangannya ke Diego Garcia, Pangkalan Udara Amerika di tengah-tengah Lautan Hindi. Sebaik mendarat, kargo dikeluarkan dan kotak hitam ditanggalkan. Penumpang disenyapkan (dibunuh) melalui kaedah secara semula jadi, iaitu kekurangan oksigen. Mereka percaya hanya orang mati sahaja yang tidak akan membocorkan rahsia. Pesawat MH370 dengan penumpang yang sudah mati sekali lagi berlepas dan diterbangkan dengan kawalan jauh menuju selatan Lautan Hindi, untuk menjadikan orang percaya bahawa pesawat kehabisan minyak dan akhirnya terhempas ke lautan, dengan menyalahkan kapten dan pembantu juruterbang yang degil.

Amerika telah melakukan persembahan yang baik. Pertama, mereka mengalihkan semua perhatian dan usaha carian di Laut China Selatan padahal MH370 terbang ke arah barat ke Lautan Hindi. Kemudian mereka dengan bantuan media-media mereka telah mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang bercanggah dan bukti-bukti untuk mengelirukan dunia. Australia memainkan peranan sebagai pembantu pelakon.

Jika dilihat usaha yang dibuat oleh China, dari segi bilangan pesawat carian, kapal dan satelit, mula-mula mencari di Laut China Selatan, kemudian di Selat Melaka dan Lautan Hindi, ini agak luar biasa. Ini menunjukkan bahawa China amat prihatin, bukan kerana ramainya penumpang awam China, tetapi lebih kepada nilai tinggi kandungan pesawat dan nyawa lapan ahli-ahli sains pertahanannya.

Jangan percaya cerita? Saya tidak mengharapkan anda untuk mempercayai tetapi mari kita tunggu dan lihat bagaimana episod ini mendedahkan diri akhirnya nanti. Atau mungkin ia tidak akan berlaku sehingga kemunculan Snowden (Edward Snowden – pakar komputer US, bekas kakitangan CIA yang berpaling tadah dan mendedahkan pelbagai program dan dokumen rahsia US). - fb Abdul Majid Hasan

CNN And Fox News NO Journalistic Ethics : #MH370 Associate With Muslims as Terrorists

Posted: 26 Mar 2014 02:01 AM PDT

Bias information and reports are not a rarity in the western media. For decades we have been fed by half-truth reports just so that they can ensure a certain criteria or agenda is met. Bias reporting of foreign media has also been used as a weapon to propagate certain "facts" to justify actions taken by any parties even though the facts are not true.   
          
                The fact of the matter is, the news reported by CNN is always favouring certain countries and this does not includes Malaysia. Frankly speaking, many Asian countries have suffered badly at the hands of CNN and their foreign correspondent. Who can ever forget how CNN tries to defame the Thai government during the reign of AbhisitVejjajiva the former Thai Prime Minister. CNN was adamant in showing that the whole of Thailand is in flames with riots and looting. The same video showing rioters protesting on the streets were repeatedly shown. The real situation was actually very different then what CNN portrays. The rioting incident only happens in Bangkok, while people in Hatyai, Krabi and other places in Thailand are chilling at the beach while sipping Pina Coladas with no worries.

                The same goes to incident in Syria, Egypt, Afghanistan, Pakistan and many more countries in Asia. The news they report are sometimes based on rumours and speculation made so that they can get more viewers to watch their channel and click into their portal. There don't care about facts or the truth. Even China was a subject of CNN persecution, who can forget the Tiananmen Square incident where a Chinese protestor stood in front of a Chinese Army's tank.  They did not even show the full video of the incident. What they did was, they show the first part of the video, then they cut it off right when the tank about to move. Thus indicating the tank crush the "Tank Man" making the world see that the Chinese government is heartless. What really happened was, the Chinese Army Tank moves aside avoiding the famous "Tank Man" and no one was injured or died in this particular incident.

                CNN has constructed a decades of lies, their reasons for these lies might varied but we the people of the world must understand that they are not the responsible source that we should rely on, especially in any incident involving Asian countries. While CNN based most of their stories on half-baked facts, Fox New on the other hand are more of a tabloid type of news agency. They are not interested at the real facts but more towards creating a story that will enhance the imagination particularly of the American people.

                Who could forget the accusation that they made to their own president Mr Barack Obama by calling him the Anti-Christ. Because of the American freedom of speech and their liberal press laws, no legal action can be taken by Fox News. However the president of the United States will always take a jab at Fox News during the White House Correspondent Dinner as a way to get even to the news agency. Fox News racist slurs and anti-Asian stand is not a new thing. They have been ridiculing Asian, Middle Easterners and some European countries for decades.  Sadly many of us here in Malaysia still believe their story and use it as a source of facts.

                We should not get all worked up with their actions as both of these networks are consider not credible even in their own country. The statements made by their correspondent in the event of crisis are also marred with personal opinion and negative sentiments towards a certain group of people. Their reports on the MH370 flights are a reminder that both of these news agencies are not reliable. Their main target is to provoke and to see what happens with their provocation. Lately they are trying to provoke the people of China to hate the Malaysian government by saying that the Malaysian government lies to the world. But what they forget is that the information given by the Malaysian authorities consists of collective resource that is contributed by more than 26 countries worldwide. If CNN and Fox News were truly sincere in their reports, they should have mentioned the fact Malaysia is not the only country that are involved in the search and rescue mission.

                In the time of crisis, we as human beings should stand and work together. Spreading lies and unfounded accusation is not the way to go. Maybe we should all boycott news and agencies like Fox News and CNN just to show them that we demand real stories and not some fairy tales that they conjured up out of nowhere. -tunku


Terkini : Enjin Pesawat Malindo Air TerBakar #MalaysiaNews

Posted: 25 Mar 2014 08:15 PM PDT


SUBANG: Sebuah pesawat milik Malindo Air dilaporkan terbakar di bahagian enjin sayap kiri dalam penerbangan ke Kuala Terengganu, pagi ini.

Perkara itu disahkan oleh pihak Malindo Air dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan pagi ini.

Enjin sayap kiri pesawat tersebut terbakar pada ketinggian 7,000 kaki, kira-kira lima ke tujuh minit selepas meninggalkan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang.

Juruterbang, Kapten Y. Y Wong  berjaya mengikut prosedur kecemasan dan mendarat kembali di lapangan terbang yang sama.

Semua 49 penumpang, yang sebahagian penumpangnya terdiri daripada skuad bolasepak Terengganu dan empat anak kapal pesawat yang berlepas kira-kira pukul 7.35 pagi tersebut selamat dan punca kejadian sedang disiasat.

Pemain tengah Terengganu, Faiz Subri memuatkan gambar enjin yang terbakar di laman sosial miliknya.

gambar dari lama sosial Faiz Subri
Gambar sayap Malindo Air yang terbakar dimuat naikkan oleh pemain Terengganu, Faiz Subri di laman sosial miliknya.

Semua penumpang kemudiannya ditukarkan ke penerbangan lain ke Kuala Terengganu.

RAPERA ..

Posted: 26 Mar 2014 01:43 AM PDT

RAPERA ..


MH 370: CONDOLENCES FROM JUST

Posted: 25 Mar 2014 05:08 AM PDT

Aspirasi Bangsa

Posted: 26 Mar 2014 01:21 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Satu lagi penipuan terancang tentang Mh370

Posted: 25 Mar 2014 10:58 PM PDT

Apa yang pembangkang takutkan dengan siasatan terhadap Kapt Zaharie

Posted: 25 Mar 2014 10:18 AM PDT

7 kegagalan #Kajangmove

Posted: 25 Mar 2014 02:09 AM PDT

Sahabat-Gunung

Posted: 26 Mar 2014 01:17 AM PDT

Sahabat-Gunung


Jangan Politikkan #MH370

Posted: 25 Mar 2014 10:30 AM PDT

Ketika negara sedang dirundung rasa sedih dan dukacita, janganlah mempolitikkan krisis ini. Sama-samalah kita bersatu hati menghormati perasaan ahli keluarga penumpang MH370.


Hilangkan Deposit Calon BN…. Pakatan Pembangkang Tanggung Malu Besar

Posted: 25 Mar 2014 08:43 AM PDT


Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Sohaimi Shahadan hari ini mempersoalkan referendum 'Kajang Move' yang sebelum ini gah dicanangkan hingga ke tahap mahu menghilangkan deposit calon Barisan Nasional (BN).

Jelas beliau kekalahan calon BN, Datin Paduka Chew Mei Fun tidak memeranjatkan tetapi penyusutan undi majoriti sebanyak 1,445 dan pengurangan 4,000 undi yang diperolehi calon PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail yang juga Presiden PKR, mengejutkan banyak pihak.

"Lebih memalukan kerana ada pemimpin pakatan pembangkang yang sebelum ini mengeluarkan kenyataan mahu menghilangkan wang deposit calon Barisan Nasional tetapi apa yang terjadi adalah sebaliknya.

keluarga-isteri-anak-diguna-peralat-awet-rakus-politik-anwar-ibrahim

"Apakah makna PKR dengan tokoh besarnya Dr. Wan Azizah Wan Ismail, Presiden PKR dengan politik simpatinya menang dengan majoriti kurang 1,445 sedangkan tujuan asal PKR untuk meningkatkan majoriti 10 hingga 11 ribu?," ujarnya mengulas keputusan Pilihan Raya Kecil DUN Kajang, 23 Mac lalu.

Beliau turut menyifatkan pembangkang sebagai terlalu angkuh dan sombong apabila meramalkan calon BN bakal kehilangan wang deposit dalam PRK DUN Kajang lalu, tetapi keputusan yang diterima Wan Azizah walaupun menang PRK ini membuktikan bahawa mereka sudah bosan dijadikan 'alat politik' untuk kepentingan peribadi pemimpin pembangkang khususnya Anwar Ibrahim.

PRK Kajang diadakan selepas penyandangnya Lee Chin Cheh meletakkan jawatan secara mengejut pada 27 Jan lepas, difahamkan untuk memberi laluan kepada Anwar Ibrahim bertanding.

Hasrat Anwar bagaimanapun tidak kesampaian apabila dia disabitkan bersalah atas kesalahan meliwat oleh Mahkamah Rayuan pada 7 Mac lalu sekali gus menyebabkannya hilang kelayakan.


Kemenangan PKR itu tidak mengubah kedudukan kerusi DUN Selangor dengan menguasai 14 kerusi dan BN kekal dengan 12 kerusi manakala dua lagi parti yang tidak bertanding iaitu Pas serta DAP memiliki 15 kerusi.

Taipingmali (tm)

Posted: 26 Mar 2014 01:11 AM PDT

Taipingmali (tm)


Sebastian Phiu: persoalkan penumpang (Iran)

Posted: 25 Mar 2014 05:13 AM PDT

Wa cuma mau tanya kenapa orag Iran yang berbaju hitam tu memakai salib? Adakah dia orang Iran beragama Kristian? Atau dia memang beragama Kristian tapi dia bukan orang Iran. Atau dia sebenarnya CIA/MOSSAD yang mana kita tau diaorang memang ada hubungan baik dengan Iran. Atau bagaimana?

Sedikit fakta mengenai populasi Iran yang dikaitkan dengan agama. Populasi penduduk Iran adalah seramai 77,176,930 juta orang yang dianggarkan pada tahun 2013. Agama di Iran dimonopoli oleh agama Syiah iaitu seramai kira-kira 90% hingga 95% dari kesuluran rakyatnya. Syiah juga merupakan agama rasmi negara mereka. Manakala 4% hingga 8% daripada rakyat Iran beragama Islam-Sunni. Baki 2% pula adalah minoriti agama bukan Islam, ia termasuk ahli-ahli Bahai, Mandeans, Hindu, Yezidis, Yarsanis, Majusi, Yahudi, dan Kristian. 

Jadi, tidak mustahil penumpang Iran yang dikatakan menggunakan passport palsu tersebut adalah orang Kristian. Mereka minoriti dan mungkin sebab itulah mereka lebih suka berhijrah ke negara lain. Tapi benarkah begitu? Kerana agama Syiah terkanal dengan agama bertaqiyah iaitu mereka menipu untuk menyorokkan akidah mereka. Jadi, tidak mustahil juga mereka memakai salib itu hanya sekadar taqiyah mereka.

Read more: http://www.sebastianphiu.com/2014/03/kenapa-penumpang-mh370-warga-iran-syiah.html

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Bendera separung tiang di Perak esok.

Posted: 25 Mar 2014 03:59 AM PDT

Esok 26 Mac 2014 seluruh bangunan kerajaan akan mengibarkan bendera separuh tiang tanda berkabung berikutan kehilangan MH370 di Lautan Hindi.

AhlI DAP ini dah melampau biadapnya

Posted: 25 Mar 2014 01:36 AM PDT

Translation dari Facebook Ng Teong yg mengecam PM dan semua anggota BN mati. Articlenya adalah berbunyi seperti berikut :

Ng Kok Teong (wakil DAP) menyatakan dia mewakili 130juta Rakyat China untuk mengali kubur PM Najib dan Penyokong Parti BN, dan lapan belas keturunan semua penyokong BN.

Dia juga menyatakan hasratnya untuk mendoakan supaya PM Najib dan semua penyokong BN dan keluarganya mati dilanggar kereta.

Ustaz Moden's Weblog

Posted: 25 Mar 2014 11:42 PM PDT

Ustaz Moden's Weblog


Kenyataan Media Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Tragedi #MH370

Posted: 25 Mar 2014 09:00 PM PDT

c8f76cc849248bfe9d5d1b0536abbbfd image

Belantan

Posted: 25 Mar 2014 11:36 PM PDT

Belantan


Bagaimana Inmarsat rungkai misteri?

Posted: 25 Mar 2014 08:46 PM PDT


Syarikat telekomunikasi satelit Britain, Inmarsat akhirnya membantu merungkai misteri kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370 selama 17 hari, selepas data-data yang disalurkan oleh satelit itu mengesahkan kapal terbang itu berakhir di selatan Lautan Hindi.

Data-data yang disalurkan oleh Inmarsat memberi petunjuk kedudukan terakhir pesawat itu adalah di tengah-tengah Lautan Hindi di barat Perth.

Dengan menggunakan analisis yang tidak pernah digunakan sebelum ini dalam mana-mana siasatan melibatkan kehilangan dan kemalangan pesawat, satelit Inmarsat dan Badan Penyiasatan Kemalangan Penerbangan (AAIB) United Kingdom mengesahkan pesawat MH370 terbang sepanjang laluan ke koridor selatan dan mengesahkan kedudukan terakhir pesawat itu adalah di tengah-tengah Lautan Hindi.

Berdasarkan maklumat data satelit Inmarsat dan AAIB United Kingdom itu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan perasaan penuh sedih dan terharu malam kelmarin mengumumkan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini bahawa pesawat MH370 telah berakhir di selatan Lautan Hindi di barat Perth, Australia.

Satelit Inmarsat telah memainkan peranan penting bagi membantu mengesan kehilangan pesawat MH370 sejak berita kehilangan MH370 dilaporkan pada 8 Mac lalu.

Tujuh hari selepas pesawat MAS itu hilang, satelit Inmarsat dilapor menerima isyarat 'ping' daripada pesawat MH370 lima jam selepas kapal terbang itu hilang dari radar.

Sebuah satelit Inmarsat turut mengesan isyarat 'jabat tangan' (handshake) daripada MH370 selama beberapa jam, sebelum syarikat itu mengeluarkan satu kiraan berdasarkan datanya, menunjukkan pesawat tersebut kemungkinan terbang menuju koridor utara sehingga ke Turkmenistan dan koridor selatan menjangkau Lautan Hindi.

Data itu turut mengalih tumpuan operasi mencari dan menyelamat dari Laut China Selatan ke Lautan Hindi dan bahagian daratan sehingga ke Turkmenistan dalam satu operasi mencari yang dilancarkan secara besar-besaran melibatkan 26 buah negara.

Inmarsat ditubuhkan pada 1979 oleh Pertubuhan Maritim Antarabangsa (IMO) yang juga merupakan sebuah agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Pada masa ini, Inmarsat memiliki 10 buah satelit terletak pada ketinggian 35,786 kilometer dari paras bumi termasuk satelit Inmarsat-5, Alphasat, I-3, I-4 dan Inmarsat-2.

Suara Politik
Belantan

MH370 Hari ke-18: China minta data satelit daripada Malaysia?

Posted: 25 Mar 2014 10:32 AM PDT


Kerajaan China telah meminta segala data analisis satelit yang berkaitan dengan kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370 yang dikumpul oleh Malaysia.

Timbalan Menteri Luar China, Xie Hangsheng membuat permintaan tersebut semalam kepada Duta Besar Malaysia ke China, Datuk Iskandar Sarudin.

Xie mengadakan pertemuan dengan duta Malaysia itu selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan penerbangan MH370 "berakhir" di kawasan selatan Lautan Hindi, berdasarkan kepada data terbaru satelit.

Suara Politik
Belantan

#MH370: PM mahu polis siasat segenap sudut?

Posted: 25 Mar 2014 06:33 AM PDT


Datuk Seri Najib Tun Razak mahu Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjalankan siasatan rapi dari segenap sudut berhubung tragedi yang menimpa MH370.

Perdana Menteri berkata walaupun jawapan sebenar kepada misteri kehilangan pesawat itu hanya boleh diketahui melalui rakaman perbualan kokpit di dalam kotak hitam, namun mereka perlu komited dan profesional semasa menjalankan siasatan.

"Siasatan lain amat perlu dilakukan kerana keluarga mangsa mahukan jawapan segera. Ini merupakan satu tragedi besar dan menyayat hati Malaysia dan negara lain.

"Misi menjejaki pesawat MH370 dijalankan bersama PDRM, Angkatan Tentera Malaysia dan 26 buah negara, namun siasatan punca kejadian perlu dilakukan secara rapi bagi mengurangkan spekulasi," katanya dalam ucapan perasmian sambutan Peringatan Hari Polis ke-207 di Pusat Latihan Polis (Pulapol), Jalan Semarak di sini, hari ini.

Dalam sidang akhbar malam tadi, Najib mengumumkan penerbangan MH370 berakhir di selatan Lautan Hindi.

Sehubungan itu, polis juga telah mengambil keterangan lebih 50 individu bagi membantu siasatan kehilangan pesawat terbabit.

Semalam, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata antara yang sudah diambil keterangannya ialah staf Jabatan Penerbangan Awam, anggota Tentera Udara Diraja Malaysia selain anggota keluarga penumpang dan anak kapal MH370.

Siasatan masih berdasarkan kepada empat aspek yang diumum sebelum ini iaitu kemungkinan dirampas, sabotaj, keadaan psikologi dan masalah peribadi penumpang serta anak kapal.

Penerbangan MH370 yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) pada 12.41 tengah malam 8 Mac menuju Beijing, hilang daripada skrin radar sejam kemudian.

Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari yang sama.


Sebelum itu, Inmarsat, AAIB temui bukti kukuh!

Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Ahmad Jauhari Yahya berkata, terdapat beberapa bukti kukuh yang boleh mengesahkan dakwaan MH370 hilang di Laut Hindi.

Menurutnya, bukti tersebut telah diperoleh dan dianalisis oleh Air Accidents Investigation Branch (AAIB) dan Inmarsa.

"Antara bukti yang boleh dipercayai ialah data yang mengesan lokasi terakhir pesawat MMH370, iaitu di Laut Hindi, selain itu, tidak ada lapangan terbang berdekatan dengan lokasi terbabit.

"Lokasi kawasan tersebut amat luas.... dan peluang bagi penumpang untuk bertahan di atas permukaan air agak tipis," katanya dalam sidang media yang diadakan di sini hari ini.

Menurutnya lagi, pasukan penyiasat sedang bekerjasama erat dengan pasukan pencarian bagi mendapatkan maklumat yang lebih terperinci berhubung dengan kenyataan pesawat hilang di Laut Hindi 8 Mac lalu.

"Operasi mencari dan menyelamat masih diteruskan, kami menunggu maklumat terbaru untuk disalurkan kepada media serta keluarga penumpang dan krew MH370," katanya.

Suara Politik
Belantan

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 25 Mar 2014 11:34 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Penjelasan Ustaz Don: Kenapa Bangsa Lain Dengki Dengan Bangsa Melayu...

Posted: 25 Mar 2014 07:00 PM PDT

Korang dengar baik-baik apa yang dikatakan oleh ustaz don mengenai bangsa melayu dan bagai mana bangsa-bangsa lain terutama yahudi laknatullah alaih cukup dengki dengan bangsa kita...

Copy video ini dan sebarkan...

Panglima Perang Cyber

Posted: 25 Mar 2014 11:27 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Pesawat Malindo Air mendarat cemas, enjin terbakar ketika di udara | Astro Awani

Posted: 25 Mar 2014 09:25 PM PDT

SUBANG: Sebuah pesawat milik Malindo Air dilaporkan terbakar di bahagian enjin sayap kiri dalam penerbangan ke Kuala Terengganu, pagi ini.

Perkara itu disahkan oleh pihak Malindo Air dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan pagi ini.

Enjin sayap kiri pesawat tersebut terbakar pada ketinggian 7,000 kaki, kira-kira lima ke tujuh minit selepas meninggalkan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang.

Juruterbang, Kapten Wong Y.Y  berjaya mengikut prosedur kecemasan dan mendarat kembali di lapangan terbang yang sama.

Semua 49 penumpang, yang sebahagian penumpangnya terdiri daripada skuad bolasepak Terengganu, dan empat anak kapal pesawat yang berlepas kira-kira pukul 7.35 pagi itu selamat dan punca kejadian sedang disiasat.

Pemain tengah Terengganu, Faiz Subri memuatkan gambar enjin yang terbakar di laman sosial miliknya.

gambar dari lama sosial Faiz Subri
Gambar sayap Malindo Air yang terbakar dimuat naikkan oleh pemain Terengganu, Faiz Subri di laman sosial miliknya.

Semua penumpang kemudiannya ditukarkan ke penerbangan lain ke Kuala Terengganu.Video Enjin pesawat terbakar http://youtu.be/-qyZFASOAe0Sent from my iPhone

Video Pemimpin PAKAtAN RAKYAt Basah Kuyup di Tengah Lautan Dilanda Ombak Setinggi Bangunan cari #MH307 ?

Posted: 25 Mar 2014 09:22 PM PDT

Tajuk hanya gempak saja nak tengok ada ke yang percaya. Jangan gelak kerana ini memang sindiran politik kepada pihak yang hanya pandai menipu dan terus menipu.

Memang tak ada antara kita yang akan percaya mereka akan sanggup redah lautan kerana kita hanya akan percaya air liur sahaja yang kencang keluar semasa bertempik atas pentas bukan air laut setingga beberapa meter seperti kita saksikan video di Lautan Hindi ini.

Bab percaya percikan air lain atas katil kena spender atau dalam tandas kita rasa tidak sopan untuk disebutkan di sini.

Nanti orang kata kita cari hits murahan dengan isu lucah walau ia memang ada rakaman.

Seterusnya :

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/bvGKiV28odo


Sent from my iPhone

Kain Rentang #PrayforMH370 Diconteng 'Royalti Hak milik Kelate'

Posted: 25 Mar 2014 08:51 PM PDT

Dipercayai ia dilakukan di Kompleks Sogo.

Namun kebenaran kisah ini perlu diteliti. Kerana jika silap info banyak pihak akan teraniaya.

Jika benar ini dilakukan penyokong pembangkang maka ia perbuatan tidak wajar namun tidaklah perlu diambil tindakan undang-undang...

Dari MSTAR : Warga Emas Saksikan Bangkai Kapal Terbang di Lautan Hindi Semasa Pulang Umrah 8 Mac 2014 Adalah Benar

Posted: 25 Mar 2014 06:52 PM PDTSeorang Rakyat M'sia Baru Pulang Umrah Dakwa Nampak Bangkai Pesawat Atas Laut Andaman

Diterbitkan: Jumaat, 21 Mac 2014 8:40 AM


Kepulauan Andaman yang menjadi lokasi Raja Dalelah mendakwa objek seakan pesawat MH370 yang hilang.
(Ubah saiz teks)
MELAKA: Seorang wanita rakyat Malaysia yang baru pulang dari menunaikan Umrah di tanah suci Mekah mendakwa yang dia telah melihat bangkai sebuah pesawat yang besar berwarna perak di perairan Laut Andaman ketika pesawat yang dinaikinya melintasi kawasan berkenaan pada pagi 8 Mac lalu.


Wanita berkenaan Raja Dalelah Raja Latife, 53, berkata ketika dia menyaksikan objek besar yang sebahagian daripada badan yang didakwa sebagai pesawat itu tenggelam dan sebahagian lagi timbul, dia telah memaklumkan kepada ramai pihak di dalam penerbangan berkenaan tetapi telah dipandang ringan.


Dalelah berkata dia menaiki pesawat Penerbangan Saudi SV2058 yang berlepas dari Jeddah pada jam 3.30 pagi waktu Arab Saudi (8.30 pagi waktu Malaysia) dan ketika pesawat itu melintasi bandar Chennai di India dan memasuki ruang udara Laut Andaman, dia melihat menerusi tingkap pesawatnya satu objek besar menyerupai pesawat terdampar di atas laut.


"Saya nampak macam kapalterbang.Sepanjang perjalanan pulang saya sentiasa melihat ke luar kerana saya tidak dapat tidur langsung dan ketika lawatan saya ke Beijing dua tahun lalu juga dia tidak dapat tidur di dalam pesawat dan sentiasa berjaga," kata ibu kepada 10 orang anak ini.

Raja Dalelah, yang berasal dari Kota Tinggi, Johor menambah, sewaktu dia terlihat objek besar berwarna perak yang seakan-akan sebuah pesawat di atas lautan itu, skrin tv di hadapannya menunjukkan yang mereka sedang melintasi Laut Andaman.

"Sebelum itu saya nampak beberapa buah kapal dan kemudian pulau-pulau kecil dan selepas itulah saya ternampak objek berwarna perak di atas air. Saya mengejutkan rakan saya di sebelah untuk melihat apa yang saya saksikan tetapi malangnya mereka mentertawakan saya," ujarnya lagi.
Raja Dalelah, bagaimanapun yakin apa yang disaksikannya itu adalah bangkai sebuah pesawat yang besar.


"Buat apa saya nak bercakap bohong saya baru sahaja balik dari umrah," katanya lagi.


Salinan laporan polis yang dibuat oleh Raja Dalelah sebaik sahaja tiba di Malaysia dari Umrah
baca sepenuhnya di sini http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2014/03/21/seorang-rakyat-msia-baru-pulang-umrah-dakwa-nampak-bangkai-pesawat-atas-laut-andaman/


Panglima : Jika hati bersih pandangannya akan tajam dan lebih tajam dari satelit yang dicipta oleh manusia bukan Islam...  Kebenaran telah terbukti dengan laporan satelit dan disahkan secara rasmi dua hari lepas... Namun semua telah berlalu dan tidak ada apa lagi yang boleh dilakukan.

Gurauan Kapten Zaharie kepada kenalan rapatnya jadi kenyataan

Posted: 25 Mar 2014 06:46 PM PDT
KUALA LUMPUR 25 Mac - Gurauan juruterbang pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370, Kapten Zaharie Ahmad Shah kepada kenalan rapatnya bahawa rakannya itu tidak akan menjumpai pusara Zaharie merupakan satu petanda yang beliau akan pergi buat selama-lamanya.

Menurut laporan Bernama, Mohaza Mohaza, yang dipercayai kenalan rapat kepada Zaharie berkata, dia tidak menyangka bahawa gurauan daripada juruterbang itu pada Hari Raya Aidilfitri lalu di Tanah Perkuburan Jalan Perak, Pulau Pinang merupakan satu kiasan untuk pergi meninggalkan semua.

"Zaharie memberitahu saya (secara gurauan) yang saya tidak akan jumpa kubur atau pusaranya. Inilah rupa maksudnya. Baru saya mengerti. Pusaranya di Lautan Hindi.

"Al-Fatihah. Semoga Allah SWT mencucuri setinggi-tinggi rahmat ke atas rohnya dan juga muslimin muslimat pesawat MH370 kesemuanya serta ditempatkan bersama-sama mereka yang beriman. Amin," katanya.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengesahkan MH370 yang hilang daripada radar sejak 8 Mac berakhir di tengah-tengah Lautan Hindi di kawasan barat Perth, Australia.

Sementara itu, anak kepada Zaharie, Ahmad Idris Zaharie turut berkongsi rasa terharu dengan sokongan dan kata-kata semangat dari sahabat serta kenalan bapanya.

Di laman Facebook 'Friends of Captain Zaharie MH370', Ahmad Idris menulis "Terima kasih semua untuk sokongan yang diberikan. Aku bersyukur kepadamu Ya Allah kerana telah meminjamkan aku seorang ayah yang berdedikasi dan penyayang selama 31 tahun aku ini. Al-Fatihah."

Anak perempuan Ketua Pramugara, Andrew Nari, Maira Elizabeth turut memuat naik gambar ayahnya dan menulis di laman Twitter, "Rasa begitu kehilangan, begitu kosong. Saya amat penat. Selamat malam ayah.

"Bagaimana saya boleh kuat? Bagaimana saya boleh tersenyum? Satu jawapan untuk soalan anda kerana saya percaya pada tuhan dengan kekuatan dan kepercayaan."

Dalam pada itu, catatan isteri krew MH370, Mohd. Hazrin Hasnan, Intan Maizura Othaman dalam laman sosial Facebooknya, amat menyentuh hati.

"Pada 8 Mac lalu memang mami dah jangka yang awak sudah berada di syurga tetapi pada keesokan harinya saya tetap berfikiran positif dan berharap awak masih hidup dan kembali pulang.

"Hari berlalu dan tiada berita sehingga malam semalam, 24 Mac, pada pukul 9.30 malam saya menerima berita yang awak dan penumpang lain sedang berehat di lautan yang sangat dalam, Lautan Hindi. Ia amat memeranjatkan tetapi Allah lebih menyayangi awak. Saya reda dengan pemergian awak, B.

"Apa yang berlaku sangat misteri tetapi siapalah kita untuk menyoal kuasa Allah. Allah pasti ada perancangan yang lebih baik untuk awak dan saya," katanya.

Tambah Intan, bermula hari ini (semalam), beliau akan menjadi wanita bionik untuk berhadapan realiti.

"Saya akan memberitahu Iman bahawa anak kecil itu kehilangan papanya sementara Muhammad akan menjadi tiang untuknya teruskan hidup. Insya-Allah Iman dan Muhammad tidak akan mengecewakan awak," jelasnya.

Jelasnya, cinta terhadap suaminya akan kekal sehingga ke syurga.

"Adakah awak ingat lagi semasa saya memberitahu untuk menjadi bidadari di syurga? Saya amat cemburu sekarang awak bersama mereka tetapi tidak mengapa, saya akan bersama awak kemudian. Kan Allah dah janji mati itu pasti.

"Awak adalah suami dan ayah yang terbaik. Allah maha besar kerana meminjamkan awak kepada saya walaupun sekadar untuk tempoh yang singkat. Kenangan itu sangat manis dan terbaik. Semoga Allah tempatkan awak di tempat orang-orang yang beriman. Saya cinta awak, B," katanya.
Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140326/dn_16/Gurauan-Zaharie-kepada-kenalan-rapatnya-jadi-kenyataan#ixzz2x1r9fJgI
© Utusan Melayu (M) Bhd

World's Scaries Plane Landing - Youtube

Posted: 25 Mar 2014 02:07 AM PDT


Betul Ke Ini Pilot @AirAsia Pertikai Kenyataan PM @NajibRazak #MH370 Wahai @TonyFernandes ???

Posted: 25 Mar 2014 12:02 AM PDT


 

sekupangdua

Posted: 25 Mar 2014 11:11 PM PDT

sekupangdua


PETANDA PKR BAKAL MENANG DENGAN MAJORITI 20 RIBU DI PRK BALINGIAN?

Posted: 25 Mar 2014 07:25 PM PDT


Nak jugak dengar PKR bercakap besar dan mendabik dada akan menang di PRK BALINGIAN nanti, bukan apa kalau dilihat kenapa PRK yg berlaku atas bukan sebab kematian atau pun pekara yang tak dapat dielakan menyebabkan PRK terpaksa diadakan, cukup jelas kesemua PRK yang diadakan sebelum ini termasuk sebelum PRU 13, semua melibatkan parti PKR dan tentunya sebab paling dengkel dan bengap dan sebenarnya hanya mencipta gelombang kononnya BN sudah tidak relevan lagi, dalam masa yg sama sebenarnya peliwat nie mencaturkan segala perancangan...

Nyata bila kita selidik ataupun memberi sedikit pemerhatian, kita akan mendapati memang jelas begitu banyak PRK diadakan sebenarnya melibatkan parti PKR sahaja, kecuali sebelum PRU 13 nyata di bukit gantang sahaja yg diadakan PRK kerana Kematian Adun tersebut Ustaz Roslan dari parti PAS, yang lain semua sebab yg sama dari PKR, dipecat dan disuruh letak jawatan, walaupun pada mulanya agak sukar diterima oleh pengundi tetapi atas desakan serta beberapa isu yang boleh kita anggap sebagai ugutan menyusul jika tidak akur...

Masih ingat lagi tak bagaimana Kapten Osman Jailu dan Jamaludin Radzi, mereka antara yg terawal dikerahkan seperti mangkuk ayun yg lain supaya meletakan jawatan supaya diadakan PRK selepas ketiadaan adun keranan letak jawatan, sepekara yg boleh kita nilaikan ialah rancangan yang mungkin diatur semasa dalam penjara sebenarnya begitu selamat untuk peliwat ini, mungkin ramai yg tak tahu bila mana-mana adun meletak jawatan maka dia secara otomatik tidak lagi boleh bertanding... itu menyelamatkan peliwat nie dari sebarng tindakan perancangan yg diatur


Memang peliwat menggunakan masa berehat didalam penjara merancang strategi, yg baik kepada yg buruk, yg A sampai ke Z supaya keluar sahaja terus ada gerakan, bila PRK yang telah dicaturkan memperlihatkan kemenangan kepada PKR maka ramai yg mula percaya gelombang PKR mula menjadi, malah ketika itu cukup nyata dan ada yg tak segan berkata 'Rakyat memang sokong Anuar @ PKR walhal sebenarnya gelombang yang dilancarkan peliwat ini sebenarnya kawasan kuat mereka dan peluang tipis kepada BN untuk menang... peduli dengan kerugian yang bakal ditanggung oleh rakyat dan negara yang penting dia mesti dapat perhatian dan diangkat... jadi kepada babian PR yg pernah pertikaikan pembaziran bila kejayaan Selawat Perdana kononnya membazir... tolong tahu, peliwat yg ko sokong tu lagi banyak membabitkan pembaziran termasuk baru-baru nie di kajang...

Diingatkan juga kalau sesiapa yang turut sama dsemasa PRN Sarawak lepas (2011) terutama dikawasan sibu, saratok, Mukah terutamanya diBalingian bukan pelik bila sepanjang PRN disini lansung tiada satu pun poster Si Peliwat nie disini... kitak madah lagi... sik da... sik da. disini peliwat nie tak laku.
Dan kalau lupa pun teman nak ingatkan lagi kegagalan PKR disana, imbas la kembali hanya 3 kerusi yg menang termasuk bakal CM kononnya yg hanya menang dengan majoriti 200 undi sahaja, apa pun tunggulah macamana kawasan atau tempat asal pehin nie bakal mengajar mulut lancang peliwat nie..  bukan pekara pelik dlam isu tiada sambutan, memang mereka tak suka dengan peliwat nie... sik mo sik mo peliwat..  

Gara-gara tidak mendapat sambutan, Anwar terpaksa merayu sambil berjalan. Anwar kelihatan terkinja-kinja dengan ceramah yang tidak mendapat sambutan itu demi menarik perhatian penduduk Mukah.

Malah sambutan terhadap kehadiran Anwar malam ini, lebih buruk dari sambutan terhadap Mat Sabu yang berceramah dilokasi yang sama minggu lalu.
Nampak sangat rakyat DUN Balingian menolak Anwar dan PKR... rujuk blog sahabat teman di (sini) malanau bloggerCerita Lanjut klik di (sini) the Unreported News

The Unspinners

Posted: 25 Mar 2014 11:07 PM PDT

The Unspinners


Sepatutnya kita bersatu padu

Posted: 25 Mar 2014 09:32 PM PDT


Jelas sekali Malaysia mahu dianiayakan oleh media asing.

CNN turut membakar sentimen dengan menuduh Malaysia dengan pelbagai tuduhan tidak berasas.

Semantara itu, FOX NEWS yang merupakan Red Bean Army USA, telah sebarkan berita palsu bahawa Juruterbang adalah pengganas islam dan juga mengaitkan Yang DiPertuan Agong, PM dan TPM sebagai pemimpin pengganas islam di asia tenggara.

Baca FB SINI.

Pada ketika keadaan begini patutny akita bersatu seperti mana kedua-dua parti Democrat dan republican bersatu ketika 911 dan ketepikan politik.

Lihat apa yang dikatakan oleh pembangkang: Antara paling anjing adalah Anwar dan Lim Kit Siang


Cubalah baca blog SINI, peliwat negara! Baca juga MyKMU SINI.

Masa masuk universiti pergi belajar Malay Studies yang tak membawa hasil. Itu pun sekarang meliwat bangsa sendiri!!!!Detail lebih boleh baca SINi tapi anwar tak pernah belajar Fizik dan Mathamatics untuk faham.

Dan LKS:


Sekarang nak pura-pura sedih dan simpati:

Twitter - mpkotabelud- Lim Kit Siang

Mana lagi enyokong pembangkang yang lain ...


Syukor Azmin bersikap rasional ...


Ingat "kita" tak sedih terpaksa terima hakikat MH370?

Posted: 25 Mar 2014 08:03 PM PDT
Pasti rakyat semua sedih. Baca Bicara Perjuangan SINI dan Anak Seberang SINI

CM patut ban terus DAP dari Sarawak

Posted: 25 Mar 2014 05:30 PM PDT


Langkah bijak Ketua Menteri Sarawak untuk menjaga keharmonian sesama rakyat dengan menahan kemasukan Rafizi Ramli, Teresa Kok, dan Saifuddin Nasution.

Selangor Chronicle menulis:


PKR dan DAP seringkali memberitahu para pendengar mereka, kononnya Sarawak di dalam Malaysia tidak mempunyai kuasa. Kononnya Sarawak hanyalah pecacai yang terpaksa menurut perintah Putrajaya dalam segala hal.

Apabila diberitahu bahawa Sarawak mempunyai kuasa-kuasanya yang tersendiri sebagaimana yang termaktub dalam Perjanjian 20 Perkara Penubuhan Malaysia, Pakatan Rakyat memperolok-olokkannya.

Sehinggakan mereka berjanji kononnya jikalau Pakatan Rakyat berkuasa di Sarawak, maka Sarawak akan menikmati autonominya yang tersendiri.Hari ini, di sebalik berita duka tentang nasib pesawat MH370 yang disahkan berakhir di selatan Perth, Australia biarpun bangkai dan mayat belum ditemui, beberapa orang pemimpin Pakatan Rakyat menerima nasib kesan daripada kuasa autonomi yang dimiliki oleh Sarawak.

Rafizi Ramli, Saifuddin Nasution, Tian Chua dan Teresa Kok tidak dibenarkan memasuki Sarawak. Sebaliknya, sebaik-baik sahaja mereka sampai ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, mereka telah diperintahkan oleh Imigresen Sarawak untuk mengambil penerbangan balik ke Kuala Lumpur semula.

Maka melalaklah para pemimpin Pakatan Rakyat itu kononnya, kehadiran mereka amat digeruni oleh Kerajaan Negeri Sarawak yang dipimpin oleh Parti Pesaka Bumiputera Sarawak (PBB). Kononnya Kerajaan Negeri Sarawak enggan membenarkan kebenaran daripada sampai ke pengetahuan rakyat Sarawak.

Dan kononnya juga Kerajaan Negeri Sarawak telah melanggar kuasa-kuasa yang diperuntukkan berdasarkan Perlembagaan Malaysia.

Sepatutnya para pendokong Pakatan Rakyat yang cukup gemar dengan perkataan 'AUTONOMI' mulai faham bahawa kuasa yang menerajang mereka keluar dari Sarawak itulah yang dinamakan autonomi.

Baca sepenuh SINI


Keharmonian antara kaum adalah lebih penting dari kebabasan pada anarki dan pembawa huru hara.

Malah usaha pemimpin seperti Tony Pua dan Nurul Izzah pun harus ditahan masuk.

Pedululah mereka melalak kerana mereka ingat pihak kerajaan Sarawak tidak pantau apa-apa yang dierkatakan dan tindak tanduk mereka membakar sentimen antara kaum dan penganut ugama.

DI Sarawak DAP paling kuat membakar sentimen antara ugama dengan membbuat pelbagai tomahan terhadap kerajaan.

Di Sabah, dah ada usaha ahli Parlimen DAP Jimmy Wong berdemo mahu azan diperlahankan. Syaitan memang gitu lah perangai.

Orang Islam dalam PR biar saja ianya berlaku. Inilah bigot dan racist yang sedang disebarkan ke rakyat.

Itu pasal perlu ISA tapi ....

PRK Bailingan: Tak membangun bising, Ada pembangunan isu alam sekitar pula

Posted: 25 Mar 2014 08:30 AM PDTPress Metal Sarawak patuhi piawaian sedunia

Balingian: Press Metal Sarawak Sdn. Bhd., sebuah syarikat pelebur aluminium pertama di Malaysia, di sini, menyatakan mereka menggunakan teknologi terkini dalam operasinya.

Dato Paul Koon, selaku Ketua Pegawai Eksekutif kilang tersebut juga memberitahu pihak pemberita yang menghadiri sidang media di sini,"Kami juga tidak terlepas dari tohmahan dari beberapa NGO tempatan mengaitkan kami dengan pencemaran kesan dari operasi kilang".


Beliau dalam menjawab isu berkenaan mengalu-alukan kedatangan pelawat untuk melihat sendiri proses operasi kilang tersebut.

"3 bulan sekali juruaudit luar akan datang ke kilang kami untuk memantau prosedur standard operasi kilang", tambahnya lagi.

Selain itu, Dato Paul juga berkata, teknologi terkini yang mereka gunakan disamping mematuhi peraturan ketat Jabatan alam Sekitar (JAS) Sarawak menunjukkan operasi kilang mereka setanding dengan satu lagi kilang yang beroperasi di tengah-tengah bandar di Dubai dan Jerman sekaligus membuktikan bahawa hampir tiada kesan pencemaran alam sekitar.

"Hubungan kami dengan penduduk sekitar sememangnya amat baik sekali", tambah Dato' Paul. Press Metal juga kerap kali mengadakan aktiviti sosial bersama masyarakat tempatan dan beliau amat berterima kasih diatas reaksi positif mereka.

Kenyataan itu menolak persepsi serta tohmahan NGO yang ditaja oleh parti politik yang sedang hangat menggunakan isu pencemaran di kawasan Balingian, Mukah.

Dengan teknologi terkini dan pelaburan modal sebanyak RM3 billion, membuktikan Press Metal tidak mengganggu alam sekitar di kawasan Balingian, Mukah.

Sarawak Online

-------------------

Biasalah NGO yang didalang pembangkang Tak bawa pembbangunan dia mainkan isu itu. Bila bawa pembagunan, dia cari dan reka isu alam sekitar.

NGO ni nak kuasa dan bukan ada isu pun.

Goodfellow, pilot bela Zaharie tak jelaskan kenapa MH370 turnback begitu rupa

Posted: 25 Mar 2014 05:30 AM PDT
Kami terima satu pandangan seorang juruterbang bernama Chris Goodfllow yang membela Kapt Zaharie dari sumber whats App.

Lepas cari, jumpa sumber di DailyMail UK di SINI, akhbar sama dedahkan pilot sebagai fanatik politik PKR.


Baca berikut:
Siapa Kapten Zaharie dari pandangan Juruterbang berpengalaman luar..

Sebelum ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib mengesahkan bahawa seseorang telah mematikan alat pengesan radar pesawat MH370 dan melakukan pusingan U.

Ekoran itu, timbul kemungkinan berlaku rampasan dan sebotaj ke atas pesawat tersebut sehingga mendorong kepada siasatan terhadap Kapten Zaharie.

Bagaimanapun, Chris Goodfellow yang berpengalaman 20 tahun sebagai juruterbang mempunyai teori sendiri.

Menurutnya, isu kehilangan pesawat MH370 terlalu dirumitkan sedangkan jawapannya mungkin mudah iaitu berlaku kebakaran di kokpit.

Dalam catatan akaun Google+ miliknya, Goodfellow, sebaik mendengar berita pesawat itu berpatah balik ke arah Selat Melaka dari Laut China Selatan, dia terus memeriksa peta dan mendapati MH370 mungkin menuju lapangan terbang terdakat di Pulau Langkawi selepas berlaku masalah seperti kebakaran dalam kokpit.

"Kunci utama di sini adalah pusingan kiri dibuat pesawat itu. Juruterbang (Kapten Zaharie Ahmad Shah) adalah kapten yang sangat berpengalaman dengan lebih 18,000 jam penerbangan. Mungkin juruterbang lebih muda yang ditemu ramah (agensi berita) CNN tidak sedar mengenai pusingan kiri.

"Kami juruterbang lama dilatih untuk sentiasa tahu di mana lapangan terbang paling dekat ketika terbang untuk perlindungan selamat jika kecemasan."

Menurut Goodfellow lagi, apabila melihat pusingan kiri dibuat oleh pesawat MH370 dan menuju terus ke arah bertentangan, nalurinya memberitahu juruterbang itu mungkin mahu menuju ke lapangan terbang terdekat.

"(Zaharie) sebenarnya mengambil laluan terus di atas laut ke Pulau Langkawi yang tidak mempunyai banyak halangan. Dia tidak kembali ke Kuala Lumpur kerana dia tahu (laluan itu) merentasi gunung (Banjaran Titiwangsa) setinggi 8,000 kaki.

Dia tahu laluan ke Langkawi lebih mudah dan jaraknya lebih dekat."

Goodfellow percaya Zaharie mengambil tindakan betul pada ketika mereka mungkin menghadapi masalah serius yang mendorong kepada tindakan pusingan U untuk menuju ke lapangan terbang terdekat di Pulau Langkawi.

Katanya, terputusnya komunikasi (ACARS) termasuk kesan radar adalah munasabah jika berlaku kebakaran di dalam kokpit.

"Melihat masa kejadian, mungkin berlaku kepanasan melampau pada salah satu tayar hadapan dan ia pecah sebaik pesawat berlepas dan terbakar perlahan-lahan.

"Ya, ini boleh berlaku dengan tayar yang kurang angin. Ingat ini pesawat berat, (dan insiden berlaku) pada malam yang panas dan landasan yang panjang."

Katanya, ada insiden di Nigeria pada 1991 melibatkan Douglas DC-8 yang tayarnya terbakar semasa berlepas menyebabkan asap tebal melemaskan kru dan penumpang.

Katanya, juruterbang memang ada akses kepada topeng oksigen tetapi ia tidak boleh digunakan semasa kebakaran.

Sebaliknya, kebanyakan juruterbang ada penutup muka dengan penapis asap tetapi ia hanya boleh bertahan beberapa minit sahaja.

"Apa yang berlaku adalah (kedua-dua juruterbang) lemas akibat asap dan pengsan, menyebabkan pesawat itu terus terbang menggunakan aplikasi sistem autopilot sehingga sama ada kehabisan minyak atau kebakaran memusnahkan papan kawalan dalam kokpit."

Jika itu benar, kata Goodfellow, Zaharie adalah wira yang bertarung situasi mustahil untuk cuba membawa pesawat itu ke Pulau Langkawi.

"Tiada was-was lagi dalam fikiran saya, itulah sebab mengapa pesawat itu berpusing dan mengambil laluan lurus."

Jika berlaku rampasan atau sabotaj, katanya, ia tidak akan sengaja pusing ke sebelah kiri dan menuju ke arah Pulau Langkawi.

Goodfellow mengakhiri tulisannya dengan kata-kata: "Juruterbang bijak. Cuma tidak mempunyai masa mencukupi."


----------------------------

Semua memberi hipotesis. Bukan teori... kerana teori perlu ada bukti empirical.

Masih tidak boleh dijawab macam mana kapalterbang boleh buat manouvre untuk terbang ke 35,000 kaki dan konar balik. Ini tak boleh dilakukan oleh sembarang juruterbang.

Tak boleh juga autopilot.


Masih tidak terjawab kenapa dia naik begitu pantas dan junam pula. Dan terus tak boleh detect...

Ianya dilakukan untuk hilang tak lama lepas kata goodnite.Pada pendapat kami,, susah nak terima tak berapa minit lepas goodnite sesuatu berlaku.

Kenapa?

Buktinya dalam blackbox dan bangkai kapalterbang. Kebenarannya Allah jua yang tahu.

Kita memberi pandangan tanpa emosi walaupun ada mirip political. Kenapa Anwar dan Wan Azizh tidak segera menyatakan simpati tatapi bermain politik?

Nak marah Unspinners, sila marah Anwar dan Azizah yang sama political juga.

Fikir-fikirkan ketika anda baca usaha yang kami lihat semangat setiakwan sesama pilot untuk tutup salahlaku rakan mereka. Tapi kita bukan macam blogger PR yang tak boleh beri laporan seimbang. Tak seperti media PR yang hanya nampak profesyenal tapi secara halus putarbelit berita.

Kita hanya beri pandangan. Laporan tetap profeseyenal.

Selamat hari polis ke 207

Posted: 25 Mar 2014 02:31 AM PDT


Harap tak terlamat nak ucap....


Ya ... polis kita lagi lama wujud sebelum pegawai NKRA kaki mabuk dan liberal tak bermoral berkenaan jenayah di PEMANDU yang cuba nak memandai pasal jenayah.

Biar orang tak puji, asal tuhan mengetahui,
Biar tak naik pangkat, asalkan hasilnya berkat,
Biar gaji tak naik, asalkan dah buat yang terbaik,
Biar kerja teruk asalkan peribadi tak buruk,
Biar rumah kecil asalkan anak tak degil,
Biar kereta lama asalkan kemana bersama sama,
Biar belum mewah asalkan hidup mudah,
Biar belum.kaya asalkan diri bahagia,
Biar tak byk kuasa asalkan byk masa utk keluarga,
Biar pasangan garang asalkan dia masih sayang,
Biarkan segalanya setelah beri semuanya,
Biar tak cantik asalkan diri menarik,
Biar tak handsome asalkan peribadi awesome.

Mana tidak Unspinners terus terang, Anwar/LKS pun nak nyalahkan kerajaan

Posted: 24 Mar 2014 11:39 PM PDT


PM hari ini membentangkan usul takziah sebagai menunjukkan negara, pemimpin dan rakyat sama bersatu di atas kesedihan.

 "BAHAWA Dewan yang mulia ini menzahirkan perasaan yang amat sedih, dukacita dan pilu terhadap tragedi malang, yang menimpa penumpang-penumpang dan anak-anak kapal Pesawat MH370, Syarikat Penerbangan Malaysia atau MAS.

BAHAWASANYA Dewan yang mulia ini, merakamkan ucapan takziah yang amat sangat, kepada seluruh keluarga, rakan dan kenalan penumpang dan anak-anak kapal Pesawat MH370 tersebut.

BAHAWASANYA Dewan yang mulia ini juga menyatakan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua pihak yang terlibat dalam memberikan kerjasama dan bantuan dalam operasi mencari dan menyelamat atau SAR, khususnya kepada negara-negara luar yang telah banyak memberikan bantuan dalam operasi tersebut.

DAN BAHAWASANYA Dewan yang mulia ini merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih atas segala komitmen dan pengorbanan yang tinggi oleh semua petugas serta anggota yang terbabit dalam operasi SAR ini "


Tapi pembangkang tidak menunjukkan sikap rasa kasihan dan pertahankan negara tapi bersama dengan rakyat asing untuk salahkan kerajaan kita.

Anwar menyalahkan kerajaan apabila berkata di lobi Parlimen, "Tahniah kpd semua pihak yg telah bertungkus lumus dlm usaha menyelamat MH 370. Tetapi sampai skrg timbul kemusykilan masih tdk dpt maklumat, punca, kenalpasti kehilangan, kegagalan radar di Gong Kedak kenalpasti mengapa pesawat mengubah haluan dan berpatah balik."


Hoi peliwat bongok! Radar TUDM bukan untuk pantau pesawat komersial tapi pesawat tentera dan foreign threat lah!!!

Tanyalah kenapa kawan dia Kapptan Zaharie itu putar balik dan bunuh diri di Lautan Hindi???
Anwar mahu tunjuk pandai untuk mengesyorkan Parlimen mengadakan satu siasatan dan jawatankuasa khas peringkat Parlimen bagi mengenalpasti isu kehilangan pesawat ini.

Dia turut persoal keputusan PM untuk umum MH 370 tenggelam di Lautan Hindi, tanpa menunjukkan bukti. 

Itu pasal dia tidak dibenarkan tengok map satelit yang ada flight plan. Syarikat satelit tak benarkan disiarkan umum. Nak buat macam mana?

Lim Komunis Siang pula:

Keputusan batalkan pencarian hari ini adalah keputusan pihak Australia lah komunis!

Kalau dia mahu "closure" kami cadangkan mereka hantar Mat Sabu, Tony Pua, Tian Chua dan Nurul Izzah supaya dive masuk Lautan Hindi:Kalau mampus, kita minta parlimen buat usul takziah juga hehehe ....!!!

oyabun

Posted: 25 Mar 2014 11:07 PM PDT

oyabun


CEO MAS: Hancur luluh hati saya?

Posted: 25 Mar 2014 06:42 AM PDT


"Hancur luluh hati saya apabila mengenangkan kesedihan tidak tertanggung yang dialami keluarga terbabit dan tiada kata-kata yang dapat meredakan kesedihan ini," kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airlines (MAS) Ahmad Jauhari Yahya.

Sejurus selepas sidang akhbar mengenai MH370 awal hari ini, Ahmad Jauhari berkata beliau bukan berkata demikian kerana kedudukannya sebagai CEO MAS, tetapi sebagai seorang bapa dan anak.

"Setiap anggota keluarga MAS mendoakan kesejahteraan 239 roh mereka yang menaiki MH370 dan orang yang mereka sayang pada hari yang memilukan ini. Kami (MAS) mendoakan kesejahteraan dan menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga mangsa," kata Ahmad Jauhari yang mengalirkan air mata apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membuat pengumuman tentang nasib pesawat itu malam semalam.

Beliau berkata seluruh warga MAS turut berasa sedih dan pilu. "Sedih kerana kesemua mereka yang menaiki Penerbangan MH370 pada 8 Mac tidak akan dapat lagi berjumpa dengan keluarga masing-masing. Dan kini, keluarga terbabit terpaksa menjalani kehidupan tanpa orang yang mereka sayangi. Satu lagi perkara yang tidak patut dilupakan ialah 13 rakan kami dan rakyat Malaysia lain juga menaiki pesawat itu.

"Izinkan saya menyatakan dengan sejelas-jelasnya tentang peristiwa petang semalam bahawa satu-satunya motivasi bagi kami (MAS) ialah untuk memastikan bahawa dalam tempoh yang amat singkat, keluarga berkenaan dapat mendengar berita sedih itu sebelum dunia mendengarnya," kata beliau.

Beliau berkata dengan sedapat mungkin, MAS menyampaikan berita itu secara peribadi kepada keluarga terbabit atau melalui telefon dan menggunakan sistem khidmat pesanan ringkas (SMS) hanya sebagai langkah susulan untuk memastikan hampir 1,000 anggota keluarga terbabit mendapat berita itu dari syarikat penerbangan tersebut sendiri, bukan dari media.

Ahmad Jauhari berkata seperti orang lain, MAS juga menunggu berita itu daripada pihak berkuasa.

"Kita tahu bahawa walaupun terdapat banyak petunjuk ketara, namun tidak terdapat pengesahan tentang identiti sebarang serpihan yang diperkatakan itu. Sukar untuk meramalkan berapa lama masa yang perlu diambil. Tetapi, selepas 17 hari, pengumuman yang dibuat malam tadi dan dikongsi dengan keluarga terbabit, merupakan hakikat yang perlu kita terima sekarang," katanya.

Beliau berkata apabila MAS mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa penyiasatan, persiapan akan dibuat untuk membawa keluarga terbabit ke kawasan penemuan sekiranya mereka ingin berbuat demikian, tapi untuk waktu ini, mereka akan terus membantu siasatan yang sedang dijalankan.

Sementara itu, Ahmad Jauhari mengucapkan terima kasih kepada kerajaan dan semua pihak yang terlibat dalam usaha mencari yang benar-benar bersifat global ini.

"Peristiwa yang belum pernah berlaku dalam sejarah penerbangan ini menjadikan 18 hari lepas sebagai tempoh yang paling mencabar dan terpaksa diharungi oleh seluruh pasukan kami di MAS. Saya amat terharu dengan ketekunan, dedikasi, rasa prihatin yang diutuskan serta sokongan yang diberi oleh pasukan kami yang hebat ini.

"Kami tidak tahu kenapa dan kami tidak tahu bagaimana tragedi dahsyat ini terjadi. Tapi, sebagai keluarga MAS, kami mendoakan kesejahteraan untuk penumpang dan anak kapal Penerbangan MH370," katanya.

Setelah 17 hari gerakan mencari dan menyelamat dijalankan, semalam, Najib mengumumkan bahawa laluan penerbangan MH370 berakhir di selatan Lautan Hindi.

Beliau membuat pengumuman itu berdasarkan analisis yang belum pernah dibuat sebelum ini oleh Cawangan Penyiasatan Kemalangan Udara UK dan Inmarsat, syarikat dari United Kingdom yang menyediakan data satelit berkenaan.

Penerbangan MH370 dengan 227 penumpang dan 12 anak kapal, hilang ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing, kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada 8 Mac. Pesawat itu dijadualkan mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari sama. - Bernama

Wasabi Oyabun..

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 25 Mar 2014 11:07 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PILOT AIR ASIA HINA TRAGEDI #MH370 @tonyfernandes

Posted: 25 Mar 2014 09:38 PM PDTJuruterbang, Krish Jejendira mendakwa kerajaan menyembunyikan banyak maklumat berhubung kehilangan pesawat MAS MH370.

Bahasa digunakan, kasar. Barangkali begitulah amalan komunikasi hariannya. Kebiadaban individu terpelajar, terserlah.Saya ajukan soalan kepada individu arif dalam sistem penerbangan di Malaysia.

"Kalau dua calit di bahu, pangkat apa?"

"Kita panggil calit itu sebagai 'bar'. Kalau 4 bar, kapten, 3 bar, first officer, 2 bar, second officer dan 1 bar, juruterbang kadet," jelasnya.

Namun dia mencatatkan di facebook, pangkatnya, 'senior first officer'.


Klik di sini.


Jika DAKWAANNYA benar, dia harus berani tampil mendedahkan MAKLUMAT itu. Polis juga wajar memperoleh maklumat sama untuk membantu siasatan.

Hemat saya, pendapat peribadi sebegitu tidak seharusnya dikongsikan di laman sosial. Tambahan pula pihak berkuasa masih menjalankan siasatan terperinci berhubung kejadian menimpa MH370.

As a pilot, I think that he could come up with better comments.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, mengarahkan siastan dilakukan dari setiap sudut, klik di sini.

Juruterbang itu menuntut bukti menunjukkan MH370 terhempas.Dalam sidang media, jam 10 malam , Najib berkata, penerbangan MH370 berakhir di Lautan Hindi Selatan. Tidak pula saya mendengar perkataan 'crashed' atau terhempas.

Krish, please watch this, probably you have missed the press conference.


 


Saya percaya, menangani tragedi hitam penerbangan negara itu, tidak semudah merakamkan gambar secara selfie.

Baca entri blog, Medan Tempur Kedah, klik di sini.


Sumber : http://www.mazidulakmal.com/2014/03/juruterbang-mendakwa-kerajaan.html

#PRK Balingian: BEDA BN - PKR BAK LANGIT DENGAN BUMI

Posted: 25 Mar 2014 04:00 PM PDT


Bila kamik banding calon BN; Yussibnosh Balo (YB) dengan calon PKR; Abdul Jalil Bujang (AJB), kamik lihat banyak beza. Beza umur, kemampuan dan pengalaman. YB lebih banyak kawan, orangnya mesra dan tahu semua kawasan Balingian.

Bagi kamik, wakil PKR nyata tidak punya kemampuan kepimpinan. Beliau pernah kalah dalam PRN ke 10 dulu dan hilang wang pertaruhan. 

Katanya dia rapat dengan orang di Balingian, saudara-maranya ramai di situk selalu pulang kampung. Tapi selama dia bolak balik pulang kampung dia kata dia lihat di Balingian tiada pembangunan selama 30 tahun kerana diperintah oleh Barisan Nasional. Sungguh betul dia tipu rakyat.

Pusat pentadbiran baru kerajaan di Mukah...antara mercu tanda pembangunan di Balingian

Apa AJB ini buta atau sengaja mau bohong orang Balingian. Nun di Mukah saja penuh dengan pembangunan sejak Pehin Seri Taib jadi ADUN Balingian. 

Sama juga dengan di Jepak tempat AJB bertanding dulu. Dia bawak isu tiada pembangunan di Sarawak, isu rasuah, isu kemiskinan rakyat tapi dia sendiri hidup bermewah dan hanya pandai cakap saja. Hujung-hujungnya dia kalah teruk.

Apa orang begini mau kita jadikan wakil rakyat kita di Balingian? Nanti dia cuma janji-janji saja. Rakyat juga kena tipu dengan janji kosong AJB. 

Pesan kamik, usah bagi undi pada AJB nanti kita semua juga akan susah. Kita mau letrik dia tiada duit mau bantu, kita mau bekalan air dia tiada duit mau tolong, kita mau jalan dia tiada duit mau kasi, anak mau bantuan sekolah belajar dia tida mau bagi duit. 

Tapi dia sama PKR hanya mau jadi wakil rakyat saja bukan mau tolong rakyat. Dia cuma suka bising-bising ganggu orang Balingian untuk hidup aman dan senang.

Jadi kamik mintak anak-anak Balingian berilah undi pada orang kita Yussibnosh Balo (YB) dan Barisan Nasional (BN) pada 29 hb ini. Nanti kita di Balingian hidup senang aman damai dan tiada pepecahan .
APAKAH ANDA AKAN BERSEDIH JIKA YANG MENJUNAM DI LAUTAN HINDI ITU TIAN CHUA ?

Posted: 25 Mar 2014 07:50 AM PDT

Tian Chua Tidak Menghormati Keluarga Mangsa
CHUA TIAN CHANG (TIAN CHUA), Naib Presiden PKR yang tiba dengan pesawat Air Asia AK 5872 dari  Kul/Sibu pada 25 Mac 2014 telah ditahan oleh pihak Jabatan Immigresen.

Dia dan rakan-rakannya diusir balik selaras dgn sekatan kemudahan Imigresen di bawah arahan berkuasa negeri Seksyen 65(1)(a) Akta Imigresen 1959/63 dibaca bersama Seksyen 66 Akta yang sama dan pulang menaiki pesawat seterusnya AK 5873 SBW/KUL pukul 3.15 petang.

#MH370 : TAKZIAH KEPADA SELURUH AHLI KELUAGA - PM

Posted: 25 Mar 2014 12:29 AM PDTDatuk Seri Najib Tun Razak tengah hari ini membentangkan usul di bawah Peraturan Mesyuarat 27(3) di Dewan Rakyat bagi menzahirkan rasa sedih, dukacita dan pilu terhadap tragedi malang yang menimpa pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370.

Menurut Perdana Menteri, di bawah usul itu, dewan turut merakamkan takziah kepada seluruh keluarga, rakan dan kenalan penumpang serta anak-anak kapal pesawat berkenaan.

``Bahawa dewan ini menyatakan ucapan terima kasih tak terhingga kepada semua pihak yang terlibat yang memberikan kerjasama dan bantuan dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR), khususnya kepada negara-negara luar yang telah banyak memberikan bantuan dalam operasi tersebut.

``Apa yang perlu kita lakukan dalam minggu-minggu dan mungkin bulan-bulan akan datang ini ialah untuk mencari segala serpihan, rangka serta objek-objek yang berkaitan dengan pesawat MH370 supaya kita boleh mengesahkan tanpa ragu-ragu bahawa pesawat itu telah hilang di selatan Lautan Hindi,'' katanya.

Menurut Najib, pada masa ini kerajaan menerima pelbagai cadangan dan

antaranya untuk berkabung dengan mengibarkan bendera separuh tiang.

``Kerajaan berpendapat,kita perlu menemui objek dan serpihan itu terlebih dahulu sebelum kita melakukan perkara tersebut.

``Begitulah juga saya diberitahu Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan akan

bersidang pada pukul 6 petang ini untuk menentukan solat jenazah ghaib, bila patut dilakukan,'' katanya.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 25 Mar 2014 09:15 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


PUAS HATI DENGAN KENYATAAN MUHYIDIN DAN IDRIS JUSOH ! NO KOW TOW !

Posted: 25 Mar 2014 10:50 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 25 Mar 2014 09:07 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Full Press Briefing On #MH370 By Hishammuddin Hussein

Posted: 25 Mar 2014 06:28 AM PDT


MINISTER OF DEFENCE AND ACTING MINISTER OF TRANSPORT

Introductory statement

As the search for MH370 continues, we remain focused on narrowing the search area.

With such strong co-operation from our international partners, the challenge is no longer diplomatic. It is now primarily technical and logistical.

Because the scale of the investigation is now much more complex, the release of technical and logistical information will be handled differently. As you have seen today, this means that Malaysia Airlines will take the lead in communicating with the families.

As the search area has narrowed, new challenges have arisen, including managing resources in a remote search and rescue effort. We continue to work closely with our friends and partners as we seek to marshal more specific resources in support of the operations in that area.

New data
Last night the Prime Minister announced that according to new analysis of satellite data, Inmarsat and UK Air Accidents Investigation Branch (AAIB) have concluded that flight MH370 ended in the southern Indian Ocean.

Today I will provide further details of how the data was analysed, as provided to us the UK AAIB.

This information is quite technical in nature. So although I will give you as much information as I can, I will not be in a position to answer questions about this data analysis today.

However, we will accept written questions which will be answered as soon as possible. We will be providing this information as a press release at the end of this press conference. This is the information provided to us by the AAIB.

Further details
In recent days Inmarsat developed a second innovative technique which considers the velocity of the aircraft relative to the satellite. Depending on this relative movement, the frequency received and transmitted will differ from its normal value, in much the same way that the sound of a passing car changes as it approaches and passes by. This is called the Doppler effect.

The Inmarsat technique analyses the difference between the frequency that the ground station expects to receive and one that is actually measured. This difference is the result of the Doppler effect and is known as the Burst Frequency Offset.

The Burst Frequency Offset changes depending on the location of the aircraft on an arc of possible positions, its direction of travel, and its speed. In order to establish confidence in its theory, Inmarsat checked its predictions using information obtained from six other B777 aircraft flying on the same day in various directions. There was good agreement.

While on the ground at Kuala Lumpur airport, and during the early stage of the flight, MH370 transmitted several messages. At this stage the location of the aircraft and the satellite were known, so it was possible to calculate system characteristics for the aircraft, satellite, and ground station.

During the flight the ground station logged the transmitted and received pulse frequencies at each handshake. Knowing the system characteristics and position of the satellite it was possible, considering aircraft performance, to determine where on each arc the calculated burst frequency offset fit best.

The analysis showed poor correlation with the Northern corridor, but good correlation with the Southern corridor, and depending on the ground speed of the aircraft it was then possible to estimate positions at 0011 UTC, at which the last complete handshake took place. I must emphasise that this is not the final position of the aircraft.

There is evidence of a partial handshake between the aircraft and ground station at 0019 UTC. At this time this transmission is not understood and is subject to further ongoing work.

No response was received from the aircraft at 0115 UTC, when the ground earth station sent the next log on / log off message. This indicates that the aircraft was no longer logged on to the network.

Therefore, sometime between 0011 UTC and 0115 UTC the aircraft was no longer able t
Therefore, sometime between 0011 UTC and 0115 UTC the aircraft was no longer able to communicate with the ground station. This is consistent with the maximum endurance of the aircraft.

This analysis by Inmarsat forms the basis for further study to attempt to determine the final position of the aircraft. Accordingly, the Malaysian investigation has set up an international working group, comprising agencies with expertise in satellite communications and aircraft performance, to take this work forward.

Technical background
The new analysis I have described above was convincing enough for the AAIB to brief the Prime Minister that MH370 flew along the southern corridor, and that its last position was in the middle of the Indian Ocean, west of Perth. Within a few hours, the families had been informed, and the Prime Minister announced the new development to the world.

As the Prime Minister stated, this type of analysis has never been done in an investigation of this sort.

There remains more work to be done, and we are grateful to Inmarsat, AAIB and the international investigations team, who are continuing to work with the Malaysian authorities. This is a developing situation, and as soon as we know more, we will share it.

Operational update
As a result of this new data analysis, the search and rescue operation in the northern corridor has been called off. We have also stopped the search and rescue operation in the northern part of the southern corridor, close to Indonesia.

All search efforts are now focused in the southern part of the southern corridor, in an area covering some 469,407 square nautical miles, as against the 2.24 million square nautical miles which we announced on 18th March.

We are currently working to further narrow down the search area, using the four methods I mentioned previously: gathering information from satellite surveillance, analysis of surveillance radar data, increasing air and surface assets, and increasing the number of technical and subject matter experts.

On the assets deployed, 2 Korean aircraft left Subang airport for Perth this morning, to help in the multinational search operation.

No flights from Perth to the search area took place today, due to bad weather.

6 Chinese ships are currently in the search area. They are expected to arrive within the vicinity of MH370's last known position by tomorrow morning. These ships include the ice breaker 'Xue Long'.

HMAS Success is also currently in the search area.

The American Towed Pinger Locater – an instrument that can help find a black box - is currently en route to Perth and will arrive tomorrow. The system will be fitted onto the Australian ship Ocean Shield, which is due to dock in Perth on 28th March. The Ocean Shield, fitted with the Towed Pinger Locater, is due to arrive in the search area on 5 April.

Concluding remarks
The new analysis shared with the investigation by Inmarsat and the AAIB has focused our efforts on the southern part of the southern corridor.

Although yesterday's news was incredibly hard for the family members, as our Prime Minister said, it was released out of a commitment to openness and respect for the relatives, two principles which have guided the investigation.


Senarai Nama Penuh Penumpang Pesawat MAS #MH370

Posted: 25 Mar 2014 02:00 AM PDT

1. An/Wenlan (65) China
2. Bao/Yuanhua (63) China
3. Bai/Xiaomo (37) Canada
4. Bian/Maoqin (67) China
5. Bian/Liangjing (27) China
6. Bibynazli/MohdHassim (62) Malaysia
7. Brodskii/Nikolai (43) Russia
8. Burrows/Rodney Mr (59) Australia
9. Burrows/Mary Mrs (54) Australia
10.Cao/Rui (32) China
11.Chan/Huanpeen Mr (46) Malaysia
12.Che/Junzhang (68) China
13.Chen/Jian (58) China
14.Chen/Changjun Mr (35) China
15.Chen/Wei (43) Malaysia
16.Chen/Yun Ms (57) China
17.Chew/Karmooi Ms (31) Malaysia
18.Chuang/Hsiuling Ms (45) Taiwan
19.Chng/Mei (33) Malaysia
20.Chustrak/Oleg (45) Ukraine
21.Dai/Shuling (58) China
22.Daisy/Anne (56) Malaysia
23.Deineka/Sergii (45) Ukraine
24.Di/Jiabin (36) China
25.Dina/MohamedYunus Ramli (30) Malaysia
26.Ding/Ying (28) China
27.Ding/Lijun (43) China
28.Ding/Yingg Ms (62) China
29.Dong/Guowei (48) China
30.Dou/Yunshan Mr (61) China
31. Du/Wen (50) China
32. Feng/Dong (21) China
33. Feng/Jixin (70) China
34. Fu/Baofeng (28) China
35. Gan/Tao (44) China
36. Gan/Fuxiang (49) China
37. Gao/Ge (27) China
38. Gu/Naijun (31) Australia
39. Guan/Huajin Ms (34) Malaysia
40. Guan/Wenjie Mr (35) China
41. Han/Jing (53) China
42. Hashim/Noorida (57) Malaysia
43. Hou/Aiqin Ms (45) China
44. Hou/Bo (35) China
45. Hu/Siwan Chd (3) China
46. Hu/XiaoningMr (34) China
47. Huang/YiMs (30) China
48. Huang/Tianhui (43) China
49. Hue/PuihengMr (66) Malaysia
50. Jia/Ping (32) China
51. Jiang/Cuiyun (62) China
52. Jiang/Xueren (62) China
53. Jiang/YingMs (27) China
54. Jiao/Weiwei (32) China
55. Jiao/Wenxue (58) China
56. Jinghang/Jee (41) Malaysia
57. Ju/Kun (32) China
58. Kang/Xu (34) China
59. Koh/Tiongmeng (40) Malaysia
60. Kolekar/Chetana (55) India
61. Kolekar/Swanand (23)India
62. Kolekar/Vinod (59) India
63. Kozel/Christian (30) Austria
64. Lawton/CatherineMrs (54) Australia
65. Lawton/RobertMr (58) Australia
66. Lee/KahkinMr (32) Malaysia
67. Lee/SewchuMDM (55) Malaysia
68. Li/Yanlin (29) China
69. Li/Zhi (41) China
70. Li/Guohui (56) China
71. Li/Hongjing (20) China
72. Li/Jie (27) China
73. Li/Mingzhong (69) China
74. Li/Wenbo (29) China
75. Li/Yan (31) China
76. Li/Yuan (33)Australia
77. Li/Yuchen (27) China
78. Li/Zhijin (30) China
79. Li/Zhixin (35) China
80. Li/Le (36) China
81. Liang/LuyangMr (60) China
82. Liang/Xuyang (30) China
83. Lim/PowchuaMs (43) Malaysia
84. Lin/AnnanMr (27) China
85. Lin/Mingfeng (34) China
86. Liu/Fengying (65) China
87. Liu/JinpengMr (33) China
88. Liu/Qiang (40) China
89. Liu/Rusheng (76) China
90. Liu/Shunchao (46) China
91. Liu/Zhongfu (72) China
92. Lou/Baotang (79) China
93. Lu/Jianhua (57) China
94. Lu/Xianchu (33) China
95. Lui/Ching (45) China
96. Luo/Wei (29) China
97. Ma/Wenzhi (57) China 98. Ma/JunMr (33) China
99. Maimaitijiang/A (35) China
100.Mao/Tugui (72) China
101. Maraldi/Luigi (37) Itali
102. Maria/Mohamed Yunus Ramli (32) Malaysia
103. MatRahim/Norfadzillah Miss (39) Malaysia
104. Meng/Nicole Chd (4) USA
105. Meng/Bing (40) China
106. Meng/Fanquan (70)China
107. Meng/Gaosheng (64) China
108. MohdKhairulAmri/Selamat Mr (29) Malaysia
109. MohamadSofuan/Ibrahim Mr (33) Malaysia
110. MuhammadRazahan/Zamani Mr (24) Malaysia
111. Mustafa/Suhaili Miss (31) Malaysia
112. Mukherjee/Muktesh (42) Canada
113. Ng/MayliMs (37) Malaysia
114. Norliakmar/Hamid Mdm (33) Malaysia
115. Ouyang/Xin (38) China 38
116. Puspanathan/Subramanian (34) Malaysia
117. Ramlan/Safuan Mr (32) Malaysia
118. Sharma/Chandrika Ms (51) India
119. Shi/Xianwen (26) China
120. Shirsath/Kranti (44) India
121. Sim/Kengwei (53) Malaysia
122. Siregar/Firman (25) India
123. Song/Feifei Mr (32) China
124. Song/Chunling Ms (60) China
125. Song/Kun (25) China
126. Su/Qiangguo (71) China
127. Suadaya/Ferryindra Mr (42) Indonesia
128. Suadaya/Herryindra Mr (35) Indoensia
129. Sugianto/Lo Mr (47) Indonesia
130. Surtidahlia/ Mrs (50) Netherlands
131. Tan/TeikhinMr (32) Malaysia
132. Tan/AhmengMr (46) Malaysia
133. Tan/WeichewMr (19) Malaysia
134. Tan/Chongling (48) Malaysia
135. Tan/Sioh (42) Malaysia
136. Tang/Xudong (31) China
137. Tang/XuezhuMs (57) China
138. Tanurisam/IndrasuriaMr (57) Indonesia
139. Tee/LinkeongMr (50) Malaysia
140. Teoh/KimlunMr (36)Malaysia
141. Tian/Junwei (29) China
142. Tian/Qingjun (51) China
143. Tong/Soonlee Mr (31) Malaysia
144. Vinny/Chynthyatio Mrs (47) Indonesia
145. Wan/Hockkhoon Mr (42) Malaysia
146. Wang/Shouxian (69) China
147. Wang/Shu (61) China
148. Wang/Xianjun (61) China
149. Wang/Chunhua Mr (34) China
150. Wang/Chunyong (43) China
151. Wang/Dan (54) China
152. Wang/Haitao (26) China
153. Wang/Houbin (28) China
154. Wang/Linshi (59) China
155. Wang/Willysurijanto Mr (53) Indonesia
156. Wang/Yonggang Mr (27) China
157. Wang/Yonghui (33) China
158. Wang/Yongqiang (30) China
159. Wang/Lijun (49) China
160. Wang/Ximin (50) New Zealand
161. Wang/Rui (35) China
162. Wang/Moheng (2) China
163. Wattrelos/Ambre (14) France
164. Wattrelos/Hadrien (17) France
165. Wattrelos/Laurence (52) France
166. Weeks/Paul Mr (39) New Zealand
167. Wen/Yongsheng (34) China
168. Wen/Hao (32) China
169. Weng/Mei (39) China
170. Wong/Saisang Mr (53) Malaysia
171. Wood/Philip (51) USA
172. Xie/Liping (51) China
173. Xin/XixiMs (32) China
174. Xing/FengTao (36) China
175. Xing/Qiao (27) China
176. Xiong/Deming (63) China
177. Xu/Chuane (57) China
178. Ya/Na (26) China
179. Yan/Ling Mr (29) China
180. Yan/Peng (29) China
181. Yan/Xioa (27) China
182. Yang/Li (35) China
183. Yang/Ailing Ms (60) China
184. Yang/Jiabao (26) China
185. Yang/Meihua (65) China
186. Yang/Qingyuan Mr (57) China
187. Yang/Xiaoming Ms (59) China
188. Yao/Jainfeng (70) China
189. Yao/Lifei (31) China
190. Yap/Cheemeng Mr (39) China
191. Yin/Boyan (33) China
192. Yin/Yuewang (21) China
193. Yuan/Jin (63) China
194. Yue/Guiju Ms (51) China
195. Yue/Wenchao (26) China
196. Yusop/Muzi Mr (50) Malaysia
197. Zang/Lingdi (58) China
198. Zhang/Chi (58) China
199. Zhang/Liqin (43) China
200. Zhang/QiMs (31) China
202. Zhang/HuaMr (43) China
203. Zhang/Lijuan Ms (61) China
204. Zhang/Na Ms (34) China
205. Zhang/Siming (71) China
206. Zhang/Xiaolei Ms (32) China
207. Zhang/Hualian (42) China
208. Zhang/Jianwu (31) China
209. Zhang/Jinquan (72) China
210. Zhang/Meng (29) China
211. Zhang/Xuewen Mr (61) China
212. Zhang/Yan (36) China
213. Zhang/Yan (2) USA
214. Zhang/Yanhui (44) China
215. Zhang/Zhonghai (43) China
216. Zhang/Shaohua (32) China
217. Zhao/GangMr (46) China
218. Zhao/QiweiMr (37) China
219. Zhao/YingxinChd (3) China
220. Zhao/Peng (25) China
221. Zhao/Yan (18) France
222. Zhao/Zhaofang (73) China
223. Zheng/Ruixian (42) China
224. Zhou/Feng (56) China
225. Zhou/Jinling (61) China
226. Zhou/Shijie (64) China
227. Zhu/Junyan (41) China

MH 370 TECH & CABIN CREW
1. Zaharie Ahmad Shah (Kru Tek)
2. Fariq Ab Hamid (Kru Tek)
3. Patrick Francis Gomes
4. Andrew Nari
5. Goh Sock Lay
6. Tan Ser Kuin
7. Wan Swaid Wan Ismail
8. Junaidi Mohd Kassim
9. Mohd Hazrin Mohamed Hasnan
10. Ng Yar Chien
11. Foong Wai Yueng
12. Tan Size Hiang

Video Suasana Sedih Petugas Media Selepas Sidang Media Semalam #MH370 #PrayForMH370

Posted: 25 Mar 2014 01:00 AM PDT


Video Keluarga Mangsa Redha Dengan Berita Terbaru #MH370 #PrayForMH370

Posted: 25 Mar 2014 12:00 AM PDT


Video Kenyataan Penuh Dato Seri @NajibRazak Di Parlimen Tentang #MH370 #PrayForMH370

Posted: 24 Mar 2014 10:41 PM PDT


JURI RAKYAT

Posted: 25 Mar 2014 07:04 PM PDT

JURI RAKYAT


Pemandangan Menakjubkan dari Kereta Gantung di Dunia

Posted: 25 Mar 2014 07:02 AM PDT


Hanya ada sedikit aktivitas yang mampu mengalahkan sensasi melihat pemandangan dari atas permukaan Bumi. Ropeway, kereta gantung, gondola, ski-lift, chair-lift dan zipline menawarkan kesempatan bagi para wisatawan untuk menikmati keindahan dunia saat berada di udara.

Berikut beberapa photo Pemandangan Menakjubkan dari Kereta Gantung di Dunia:

Sentosa, Singapura: Orang-orang sedang menikmati pemandangan saat mereka menaiki kereta gantung yang melintasi Pulau Sentosa, Singapura.


Zhangjiajie, China: Sebuah kereta gantung berjalan menuju puncak Gunung Tianmen di Taman Nasional Zhangjiajie, provinsi Hunan Tengah, China.


Lisbon, Portugal: Deretan kereta gantung dan Parque dos Nacoes (Park of Nations/Taman Bangsa-Bangsa), Vasco da Gama Bridge berada di belakang, berlokasi di ujung timur kota Lisbon, Portugal.


Kereta gantung menuju resor Timber Trail Heights di Pegunungan Shivalik, Parwanoo, India.


Dubrovnik, Kroasia: Pemandangan Gunung Srd dan kereta gantung di kota Dubrovnik, yang merupakan Situs Warisan Dunia UNESCO, di kawasan pesisir Dalmatia, Laut Adriatik dan pemandangan pulau Lokrum di Dubrovnik, Kroasia. Kota tua ini dikelilingi oleh tembok sepanjang 1,9km dan dijuluki sebagai Mutiara Adriatik.

Merano, Italia: Sebuah kereta gantung di kawasan ski es Schnalstaler Gletscher, Merano, Italia. Val Senales merupakan kawasan gletser yang terkenal sebagai lokasi penemuan Oetzi si Manusia Es dan lokasi untuk bermain ski selama setahun penuh. Lembah Val Senales berada di dekat daerah Melano dan Bolzano di Italia Utara, Provinsi Alto Adige.

Tenerife, Spanyol: Kereta gantung menuju puncak Pico del Teide di Taman Nasional Teide, yang menyajikan pemandangan alam berupa kawah gunung berapi dan formasi batuan magma di Tenerife, Spanyol. Tenerife merupakan pulau terbesar di Kepulauan Canary dan dikunjungi para wisatawan selama setahun penuh karena memiliki iklim yang hangat dan pemandangan gunung berapi. Pulau ini juga menjadi lokasi gunung tertinggi di Spanyol, yakni Pico del Teide.


Deretan gondola berjalan melintasi hutan yang diselimuti salju di sepanjang Streif, lokasi ski pria di resor ski Kitzbuehel yang berada di Gunung Hahnenkamm, Pegunungan Alpen, Austria.


Gondola kereta gantung difoto dekat pusat luncur di Rosa Khutor, sebuah arena untuk Olimpiade Musim Dingin Sochi 2014 dekat Sochi pada 2 Februari 2014. Pusat luncur Sanki akan menjadi arena untuk kompetisi bobsleigh, luge dan skeleton selama Olimpiade Musim Dingin dari 7 hingga 23 Februari 2014. REUTERS/Arnd Wiegmann (RUSSIA - Tags: SPORT BOBSLEIGH LUGE SKELETON OLYMPICS).


Pemandangan dari kereta gantung yang menuju ke Manakamana Devi Temple di Nepal.


Seorang wanita menutupi wajahnya saat menyebrangi aliran sungai yang sudah terkena polusi menggunakan kereta gantung di pinggiran kota Islamabad, Pakistan pada 23 Oktober 2013. REUTERS/Faisal Mahmood (PAKISTAN - Tags: SOCIETY ENVIRONMENT).


Jembatan gantung Bilbao mengangkut sejumlah orang dan mobil menggunakan kereta gantung di atas sungai Bilbao, Spanyol.


Cape Town, Afrika Selatan: Pemandangan dari puncak Table Mountain di Cape Town, Afrika Selatan. Table Mountain secara resmi dinobatkan sebagai salah satu dari New 7 Wonders of Nature (7 Keajaiban Alam Dunia)

Emas Rp.116 Miliar dalam Kaleng Berkarat

Posted: 25 Mar 2014 06:34 AM PDT


Inilah wujud dari koin yang ditemukan sebanyak 1.427 koin emas yang membuat gempar Amerika Serikat, Gambar diambil di kantor Professional Coin Grading Service di Santa Ana, Calif, 25 Februari 2014.

Pasangan di California, AS, yang sedang berjalan-jalan bersama anjing mereka dan menemukan sejumlah koin emas yang terkubur di tanah. Para ahli mengatakan, nilai koin itu mencapai lebih dari 10 juta dollar AS (atau setara Rp 116 miliar).


Temuan itu diyakini merupakan harta karun paling berharga yang pernah ditemukan di Amerika Serikat (AS), kata pihak Kagin's Inc, yang mengkhususkan diri dalam koin emas kuno.


John dan Mary pasangan tersebut menemukan sebuah kaleng yang terkubur yang menyembul dari tanah - dan setelah melakukan penggalian lebih lanjut menemukan tujuh kaleng lain, berisi lebih dari 1.427 koin emas.


Pasangan tersebut mengatakan, mereka hanya membawa anjing mereka untuk berjalan-jalan sebagaimana biasanya ketika mereka pertamakali menemukan harta itu.


'Saya melihat kaleng tua mencuat dari dalam tanah pada jalur yang kami telah lalui hampir setiap hari selama bertahun-tahun,' kata John. Ia lalu menggunakan tongkat untuk menggali kaleng tersebut.

Koin Emas Rp 116 Miliar dalam Kaleng Berkarat (© AP PHOTO)

Koin Emas Rp 116 Miliar dalam Kaleng Berkarat (© AP PHOTO)

Koin Emas Rp 116 Miliar dalam Kaleng Berkarat (© AP PHOTO)


Koin Emas Rp 116 Miliar dalam Kaleng Berkarat (© AP PHOTO)
David Hall, pendiri Professional Coin Grading Service difoto bersama  1.427 koin emas era demam emas di Amerika di kantornya di Santa Ana, Calif, 25 Februari 2014.

Koin Emas Rp 116 Miliar dalam Kaleng Berkarat (© AP PHOTO)
Koin yang ditemukan sebanyak 1.427 koin emas era demam emas yang difoto di dalam kaleng yang ditemukan oleh pasangan asal California.

Manusia Paling Online di Dunia

Posted: 25 Mar 2014 06:22 AM PDT


Seorang pria berusia 45 tahun asal Amerika Serikat, Chris Dancy, dikenal sebagai manusia paling online sedunia. Pria ini menggunakan berbagai perangkat wearable dan terhubung ke internet.

Sebanyak 300 hingga 700 sistem komputer berjalan mengatur dan memantau kehidupannya. Sistem tersebut merekam setiap hal yang ia lakukan selama hidupnya.


Di pergelangan tangan Dancy terdapat berbagai macam perangkat wearable. Ia mengenakan gelang perekam kesehatan tubuh dari Fitbit dan jam tangan pintar dari Pebble.


Di rumahnya dikelilingi dengan konektivitas Aria Wi-Fi.


Dancy bisa mengatur temperatur dan atmosfer ruangan rumahnya sesuai yang ia inginkan, cahaya temaram atau sejuk. Dan untuk beristirahat Dancy menggunakan kasur pintar yang dapat merekam aktivitas tidurnya dari Beddit.Semua ini ia lakukan karena motivasi untuk mengatur hidupnya jadi pola hidup yang sehat. Dulunya, Dancy adalah pria tambun. Namun sekarang ia berhasil menurunkan berat badannya hingga 100 pon, alias 45 kilogram.

"Saya berhasil menurunkan berat badan hingga 45 kilogram, dan belajar untuk bermeditasi," kata Dancy seperti dikutip dari
Mashable,

"Saya juga telah mengubah pola hidup yang lebih baik dari timbal balik yang saya dapatkan," tambahnya.


Dancy yang menggunakan Google Glass di kesehariannya merasa bahwa penggunaan perangkat wearable itu penting untuk memantau kesehatan tubuh manusia. Ia meyakini bahwa penggunaan perangkat wearable memberikan data yang bermanfaat untuk kesehatan tubuh manusia.

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 25 Mar 2014 03:05 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


TAKZIAH KEPADA MH370, MANGSA DAN DUNIA!!

Posted: 24 Mar 2014 06:30 PM PDT

"Top priority", iaitu untuk menemui pesawat sudah tercapai berdasarkan sidang akhbar Perdana Menteri jam 10 malam tadi.

Walaupun butiran lanjut hanya akan diketahui petang nanti, kita sudah diberitahu pesawat MH370 berakhir di pendalaman Lautan Hindi.

Jika benar seperti yang diumumkan, ini bermakna salah satu andaian yang boleh diterima pastinya penerbangan ini berakhir disebabkan kehabisan kerosin.

Andaian seterusnya ialah samada pesawat ini dipandu dengan sengaja oleh kapten hingga kehabisan minyak ataupu pesawat ini telah dipandu secara auto pilot. Jika dipandu secara auto pilot, apa sebenarnya yang terjadi kepada kedua-dua pilot yang berada di dalam kokpit? 

Jika diandaikan ke dua-duanya mati mengejut setelah pesawat diprogram secara auto pilot, apakah punca yang menyebabkan mereka mati mengejut? Adakah kebocoran gas atau kegagalan mekanikal yang mengeluarkan suatu bahan bahaya hingga menyebabkan mereka mati mengejut? 

Jika mereka diandaikan dibunuh oleh seseorang di dalam kokpit, siapa dan bagaimana pembunuh andaian ini boleh masuk ke dalam kokpit pintu kebal? Jika benar pula "pembunuh andaian" ini berjaya masuk ke kokpit, seterusnya membunuh kapten dan pembantunya, kenapa pesawat ini dirampas hanya untuk diterbangkan secara auto pilot hingga kehabisan minyak dan terhempas di pendalaman Lautan Hindi? Takkan itu saja tujuannya, melainkan pembunuh andaian ini gila.

Sepanjang lebih 6 jam pesawat ini terbang, tiada langsungkah inisiatif dari anak-anak kapal lain untuk memberi isyarat di luar sana? Atau andaian seterusnya semua penumpang dan anak kapal mati mengejut juga dan pesawat terbang secara auto hingga ke destinasi "ontah-mano".

Andaian lain yang boleh dibuat ialah ia sengaja dilakukan oleh ke dua-dua kapten dan pembantunya. Tapi, untuk apa? Adakah kedua-dua mereka seia-sekata dan sehidup semati dalam hal ini? Ia tak mungkin berlaku.

Setakat kenyataan yang dibuat oleh PM dalam sidang akhbar tergempar malam tadi, inilah saja andaian yang boleh dinyatakan. Andaian lain hanya boleh dibuat selepas butiran lanjut yang bakal didedahkan dalam sidang akhbar hari ini.

Apa yang pasti, penemuan objek ini jika benar ia adalah sebahagian komponen pesawat MH370, ia adalah merupakan permulaan kepada suatu perjalanan dan perungkaian kepada sesuatu yang sangat-sangat misteri dan sulit untuk dirumuskan.

Seandainya berjaya pun ditemukan suatu yang conclusive, ia pasti tidak akan berjaya meyakinkan semua pihak khususnya kepada waris mangsa.

Penemuan pesawat di lokasi yang tidak terjangkau logiknya oleh pemikiran manusia ini akan menyebabkan kes ini menjadi terlalu rumit dan bakal membuka kepada pelbagai teori, kemungkinan, rumusan dan andaian yang tidak mungkin mencapai kepada suatu yang conclusive.

Mungkin juga penemuan pesawat ini bakal menjadikan dunia ini benar-benar bulat. Siapa bakal duduk di bulatan di bawah, di tepi dan di atas belumlah dapat dipastikan.

Siapa yang terkurung di dalam dan siapa yang terkurung di luar, belum pasti. Siapa yang terhimpit di atas dan siapa yang terhimpit di bawah juga sama-samalah kita menanti, menilai dan merumuskannya.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 25 Mar 2014 03:03 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Juruterbang Air Asia maki insiden #MH370, mencarut di FB

Posted: 24 Mar 2014 11:15 PM PDT

Ketika negara sedang sedih kerana tragedi pesawat MAS MH370 kehilangan di lautan Hindi dan kerajaan telah melakukan yang terbaik dalam usaha mencari pesawat yang hilang itu. Turut di bantu oleh banyak rakan negara dengan aset aset mereka.

Rupanya ada seorang juruterbang Airasia bernama Krish Jejendira yang masih pertikaikan kesahihan pesawat itu telah terhempas atau meletup di Lautan Hindi. Jurutebang jni juga mengatakan bahawa kerajaan adamaklumat yang tidak diberitahu kepada umum atau cuba menyembunyikan perkara sebenarnya.

Elok Tony Fernandes memberi amaran juruterbang di syarikat AirAsia untuk menjaga mulutnya yang kemungkinan mabuk pada ketika membuat kenyataan tersebut.

Sumber


(Video) Petugas media cun tidak dapat tahan sedih #MH370

Posted: 24 Mar 2014 10:07 PM PDT

17 hari bertugas dan mengikuti rapat perkembangan tragedi MH370, petugas media yang membuat liputan di pusat media di PWTC tidak dapat menahan perasaan, sebaik saja mendengar pengumuman perdana menteri.

#MH370: Politik 'dajal' Tian Chua naik amarah rakyat Malaysia

Posted: 24 Mar 2014 09:36 PM PDT

Di saat semua pihak kini sedang memberi tumpuan terhadap kehilangan pesawat MH370 , pemimpin pembangkang pula jauh lebih sibuk dengan hal ehwal politik.

Tidak dapat di pastikan kenapa , cuma mungkin pemimpin pembangkang seperti Tian Chua sudah merasakan diri terlalu hebat kerana punya jawatan dan kerajaan harus melayan mereka umpama menatang minyak yang penuh.

Sikap yang cukup mengjengkelkan apatah lagi dalam situasi sebegini , siapa Tian Chua ?

Pemimpin PKR yang hanya tahu mengkritik tanpa memberikan sebarang sumbangan sama ada kecil atau besar dalam usaha mencari dan mengesan pesawat MH370 sejak ianya di laporkan hilang.

Untuk rekod semalam YAB Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengadakan satu sidang media tergempar khusus bagi melaporkan perkembangan terkini pesawat MH370.

Berdasarkan maklumat daripada banyak pihak dan setelah satu siasatan di lakukan oleh pasukan pakar maka di putuskan oleh pihak kerajaan Malaysia sidang media khas harus di lakukan bagi memberikan maklumat kepada semua pihak sebagai salah satu bukti komitmen kerajaan terhadap ahli keluarga mangsa penumpang MH370.Baca Sini 
Berikutan keceluparan pemimpin PKR ini mempertikaikan sidang media oleh Perdana Menteri berkenaan insiden MH370 , Tian Chua di label sebagai pemimpin Pakatan paling bodoh oleh kebanyakkan pengikut di laman Twitternya.
Beliau sebelum itu mempersoalkan kewajaran YAB Datuk Seri Najib mengadakan sidang media khas MH370 pada pukul 10.00 malam yang kononnya sebelum berakhirnya sidang Parlimen.

Pada hal sidang Parlimen telah berakhir pada pukul 9.30 malam hari berkenaan.Inilah bukti betapa bodohnya pemimpin pembangkang yang tidak pernah meletakkan tanggungjawab dan amanah rakyat sebagai keperluan kerana bagi mereka politik kepartian jauh lebih penting.
~UtaraNews.com


Habuan seks pelajar sekolah di banglo Bukit Beruntung

Posted: 24 Mar 2014 08:42 PM PDT

Gambar hiasan
BUKIT BERUNTUNG - Lokasi tersorok dan jauh daripada pandangan awam menjadikan sebuah banglo dua tingkat berdekatan sebuah kelab golf di sini sasaran golongan remaja melakukan maksiat.

Kegiatan remaja lelaki dan perempuan berusia lingkungan 12 hingga 17 tahun seringkali dihidu penduduk di kawasan sekitarnya.

Penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai nenek, 69, berkata, kumpulan remaja terbabit sering memasuki kawasan hujung minggu di antara jam 5 hingga 7 petang.

"Selalunya nenek tengok budak naik motor beramai-ramai ke belakang nak hidu gam.

"Nenek dengar budak itu buat perkara tak senonoh lelaki dan perempuan. Lebih sedih perempuan dijadikan habuan bila ada perlumbaan motosikal," katanya.

Manakala seorang lagi penduduk yang bekerja di kelab golf berkenaan dikenali sebagai Selvadewi, 40, berkata, dia dan suaminya pernah terserempak sekumpulan remaja bermotosikal kemalangan berdekatan banglo tersebut.

"Pakcik (suami) bersama pemain golf pernah tolong seorang budak perempuan yang cedera sebab jatuh bersama motosikal dalam longkang.
Keadaan dalam banglo yang dipercayai menjadi tempat remaja melakukan perbuatan sumbang dan menghidu gam.
"Pakcik tanya budak tu, kamu perempuan buat apa dalam hutan ni dengan ramai budak lelaki, tapi lepas diselamatkan budak tu terus lari," katanya.

Menurutnya, ini bukan pertama kali dia terserempak remaja bermotor masuk ke kawasan banglo itu kerana hampir setiap hujung minggu dan cuti sekolah pasti ada kumpulan bermotor masuk ke kawasan tersebut.

CEO MAS longlai, sebak terima berita #MH370

Posted: 24 Mar 2014 07:31 PM PDT

CEO MAS, Ahmad Jauhari Yahya tidak dapat menahan perasaan apabila dipeluk oleh Timbalan Menteri Pendidikan, P. Kamalanathan sambil diperhatian Datuk Seri Shahidan Kassim sebaik sidang akhbar berakhir di PWTC. Gambar MALAYSIAGAZETTE
TRAGEDI kehilangan pesawat MH370 pastinya dugaan paling besar buat Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Ahmad Jauhari Yahya. Di dalam pesawat itu ada 12 anak buahnya, manakala 227 lagi adalah penumpang yang menggunakan perkhidmatan penerbangan nasional menuju ke Beijing dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Siapa pun tidak merancang jauh sekali mahu kejadian seperti ini berlaku, namun takdir mengatasi segala-galanya apabila Boeing 777-200ER itu disahkan terhempas di satu lokasi terpencil di tengah-tengah Lautan Hindi.

Sepanjang 16 hari sebelum ini termasuk pada sidang akhbar petang tadi, Ahmad Jauhari kelihatan tenang. Dengan penampilan yang amat ringkas, beliau menjawab setiap soalan wartawan tanpa langsung ada unsur untuk menokok tambah jauh sekali mahu mempolitikkan suasana yang amat tegang itu.

Namun, malam ini, keadaan berubah. Beberapa minit sebelum sidang akhbar bermula, beliau dilihat melangkah longlai sambil menundukkan kepala masuk ke dewan dengan wajah yang amat sugul.

Jika kebiasaannya beliau turut berada di atas pentas, kali ini hanya pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Ketua Pengarah Penerbangan Awam, Datuk Azharuddin Abdul Rahman serta Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman mengiringi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ahmad Jauhari memilih untuk berada di bawah pentas. Sepanjang Najib membacakan kenyataannya, beliau tunduk. Di sebelahnya, Pengerusi MAS, Tan Sri Md Nor Yusof.

Sebaik kenyataan mengesahkan pesawat MH370 terhempas di tengah Lautan Hindi, Ahmad Jauhari kelihatan terlalu sedih. Beliau menangis apabila dipeluk oleh Timbalan Menteri Pendidikan, P. Kamalanathan.
Sesungguhnya tanggungan perasaan Ahmad Jauhari sangat berat. Tiada siapa mampu menyelami apa yang dirasainya bak kata pepatah berat mata memandang berat lagi bahu memikul.

Jika kaum keluarga penumpang MH370 kehilangan paling ramai dua ahli dalam tragedi yang menyayat hati itu, Ahmad Jauhari hilang 12 anak buah serentak. Beliau juga kehilangan 227 penumpang selain terpaksa berhadapan dengan suasana yang amat menekan perasaan.

Selami hatinya dan fahami tanggungan Ahmad Jauhari, nilai juga air matanya yang tumpah.

Read more: http://malaysiagazette.com/nasional/tanggungan-perasaan-aj-sangat-berat#ixzz2ww7yyJoU
Follow us: @MalaysiaGazette on Twitter | MalaysiaGazette on Facebook

Inmarsat Perjelas Bagaimana Ia Merumuskan #MH370 Terhempas

Posted: 24 Mar 2014 07:01 PM PDT

Lokasi kehilangan MH370 diperkecilkan melalui pengkajian yang rapi terhadap 'ping' dari kapal berkenaan kepada satelit, menurut syarikat Inmarsat dari United Kingdom (UK) yang menyediakan data satelit koridor utara dan selatan, semalam.

Peningkatan tahap kompleks dalam mengkaji maklumat itu merupakan penyebab mengapa selepas dua minggu baru sebarang rumusan yang kukuh dicapai, tambah syarikat itu.

Menurut laporan The Telegraph, MH370 menghantar isyarat 'ping' kepada satelit secara berterusan setiap jam walaupun semua sistem komunikasi lain kapal telah dimatikan.

Isyarat seperti itu biasanya digunakan untuk menyeragamkan maklumat masa.

Dengan mengkaji aliran 'ping' berkenaan, Inmarsat memutuskan bahawa kapal itu telah terbang lebih 5 jam selepas meninggalkan ruang udara Malaysia dan berkemungkinan telah mengambil dua laluan.

Naib Presiden Kanan (Hubungan Luar) Inmarsat Chris McLaughlin berkata kepada The Telegraph; "Kita melihat kepada kesan Doppler, yakni perubahan frekuensi akibat pergerakan satelit dalam orbitnya. Apa yang kami peroleh kemudiannya adalah jangkaan laluan utara dan jangkaan laluan selatan,".

Walaupun Inmarsat menyampaikan maklumat itu kepada kerajaan Malaysia pada 12 Mac, ia terus mengkaji data yang ada.

Sejak itu, perbandingan turut dilakukan dengan lain-lain kapal terbang dalam laluan yang sama dan Inmarsat berjaya mewujudkan 'persamaan luar biasa' antara laluan yang diramal ke selatan dan bacaan yang diterima dari kapal terbang yang lain.

Maklumat itu bersama anggaran kelajuan MH370, memperkecilkan kawasan pencarian kepada 3 peratus daripada keluasan koridor selatan.

"Kami berkerja berdasarkan di mana 'ping' terakhir berlaku dan kami tahu bahawa kapal berkenaan mesti telah kehabisan minyak sebelum 'ping' otomatik seterusnya, tetapi kami tidak tahu kelajuan kapal itu bergerak – kami andaikan ia 450 knots," kata McLaughlin.

"Kita tidak tahu bila bahan bakar kapal itu habis, kita tidak boleh tahu sama ada kapal itu menjunam atau meluncur dan kita tidak tahu sama ada kapal itu ketika penghujungnya sedang terbang lebih perlahan kerana ia terbakar dan berasap." tambahnya.

Analisis itu telah diserahkan selepas ia dinilai oleh rakan industri penerbangan yang lain di UK dan oleh Boeing, lapor Sky News.

Punca kapal itu terhempas bagaimanapun masih misteri- MYNEWSHUB

Anwar yakin Azizah dipilih jadi MB Selangor baru

Posted: 24 Mar 2014 06:01 PM PDT

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, tidak menolak kemungkinan wujudnya perbincangan untuk memilih isterinya, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar Selangor yang baharu.

Tanpa menyatakannya secara langsung mengenai perkara itu, Anwar berkata perkara itu bakal dibincangkan di peringkat pimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor terlebih dahulu.

"Hal itu mereka akan bincangkan melalui kepimpinan negeri. Program Wan Azizah hari ini masih di Kajang.

"Langkah Kajang masih diteruskan yang mana Wan Azizah sekarang sudah menang di sana," katanya ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Semalam, Wan Azizah yang juga Presiden PKR memenangi Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang selepas memperoleh 16,741 undi menewaskan calon Barisan Nasional, Datin Paduka Chew Mei Fun, yang mendapat 11,362 undi.

Bagaimanapun majoriti kemenangan Wan Azizah berkurangan kepada 5,379 undi, berbanding calon PKR pada Pilihan Raya Umum ke-13 lepas iaitu Lee Chin Cheh yang menang dengan majoriti 6,824 undi.

- BERNAMA

Mesej meruntun jiwa anak kepada ketua pramugara #MH370

Posted: 24 Mar 2014 05:07 PM PDT

KUALA LUMPUR - "Tuhan lebih sayangkan daddy... Tuhan lebih sayangkan mereka," kata Maira Elizabeth Nari, anak perempuan Ketua Pramugara penerbangan MH370 Andrew Nari selepas mengetahui nasib pesawat malang yang hilang sejak 8 Mac itu berakhir di selatan Lautan Hindi.

Beliau berkongsi kesedihan menerusi akaun Twitter selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membuat sidang media khas bagi mengumumkan perkembangan terkini pencarian pesawat milik Malaysian Airlines (MAS) itu malam tadi.

Ketika pengumuman itu dibuat, Maira Elizabeth, menerusi akaun Twitter beliau @Gorgxous_ pada mulanya menyebut: "I just don't know what to say about it" (Saya tak tahu nak kata apa) diikuti "God loves you more daddy... God loves them more)," tiga minit kemudian.

Dalam mesej pada 11.30 malam beliau, Maira Elizabeth menyebut "I will never forget the look on his face when he opened his birthday present the other day. He was so happy!"
(Saya tak akan lupa riak wajah gembira beliau ketika membuka hadiah hari jadinya tempoh hari. Dia amat gembira)

Akaun itu mempunyai 57,162 pengikut dan 62,474 tweet setakat pukul 11.30 malam.

Peminat Liga Perdana Inggeris iaitu Liverpool FC turut melahirkan sokongan mereka kepadanya selepas Maira Elizabeth menulis mesej yang meruntun hati kepada ayahnya di Twitter pada 16 Mac lepas. - Bernama

Apa Yang Tersirat

Posted: 25 Mar 2014 01:38 PM PDT

Apa Yang Tersirat


MH370: Meski Berakhir Di Lautan Hindi- Tapi Kehilangannya Masih Misteri

Posted: 25 Mar 2014 07:32 AM PDT

Meskipun kehilangan pesawat Malaysia B777-200ER MH370 sudah dinyatakan berakhir di Lautan Hindi 1,500 batu barat laut Perth, Australia, namun sehingga kini belum ditemukan sebarang bukti bahawa pesawat malang itu terhempas di kawasan itu. Objek yang dikesan satellite samada satellite Australia, China dan France belum ditemui. Clue yang mendekati adalah dua objek yang berjaya dikesan pesawat tentera Australia yang satu berbentuk bulat dan yang satu lagi berbentuk empat segi. Selain itu, pallet kayu yang bersama tali berwarna. Namun, mencari objek-objek itu terpaksa dihentikan buat sementara waktu, atas sebab keadaan cuaca tidak mengizinkan di kawasan pencarian.

Sebelah selatan, pada masa ini akan berhadapan musim sejuk, dan kekurangan cahaya matahari, menambah lagi kesukaran mencari objek-objek tersebut.

Membuktikan bahawa pesawat malang MH370 memang terhempas di selatan, selain menemui serpihan pesawat itu, juga penemuan kotak hitam (black boxes) merupakan sesuatu yang amat diperlukan, bagi mengesahkan bahawa pesawat malang itu benar-benar MH370.

Jika tiada sebarang bukti yang boleh dihubungkan dengan pesawat malang itu, maka kehilangan pesawat itu, masih dianggap misteri.

Fakta yang digunapakai bahawa kehilangan pesawat malang itu berakhir di Lautan Hindi, ikuti laporannya seperti berikut.

Berikut adalah penjelasan Mengapa PM Malaysia mengumumkan kehilangan MH370 berakhir di Lautan Hindi, 1,500 batu barat laut Perth, Australia.


The 19th century formula that found MH370

Britain's Inmarsat used a wave phenomenon discovered in the 19th century to analyze the seven pings its satellite picked up from Malaysia Airlines Flight MH370 to determine its final destination.

The new findings led Malaysian Prime Minister Najib Razak to conclude on Monday that the Boeing 777, which disappeared more than two weeks ago, crashed thousands of miles away in the southern Indian Ocean, killing all 239 people on board.

The pings, automatically transmitted every hour from the aircraft after the rest of its communications systems had stopped, indicated it continued flying for hours after it disappeared from its flight path from Kuala Lumpur to Beijing.Inmarsat's scientists then interrogated the faint pings using a technique based on the Doppler effect, which describes how a wave changes frequency relative to the movement of an observer, in this case the satellite, a spokesman said.

The Doppler effect is why the sound of a police car siren changes as it approaches and then overtakes an observer.

Britain's Air Accidents Investigation Branch was also involved in the analysis.

"We then took the data we had from the aircraft and plotted it against the two tracks, and it came out as following the southern track," Jonathan Sinnatt, head of corporate communications at Inmarsat, said.

The company then compared its theoretical flight path with data received from Boeing 777s it knew had flown the same route, he said, and it matched exactly.

The findings were passed to another satellite company to check, he said, before being released to investigators on Monday.

The paucity of data - only faint pings received by a single satellite every hour or so - meant techniques like triangulation using a number of satellites or GPS (Global Positioning System) could not be used to determine the aircraft's flight path.How the report featured on the front page of major UK newspaper, The Daily Telegraph.

Malaysian Prime Minister Najib Razak on Monday revealed that analysis "never before used in an investigation of this sort" had shown the Malaysian airliner had crashed into the southern Indian Ocean.

That analysis was undertaken by mobile communications company Inmarsat, which provides satellite data for Malaysia Airlines.

Even though the plane's transponder and ACARS system were turned off, the company's box on the Boeing 777 - equivalent to a mobile phone handset - stayed on and was polled every hour by Inmarsat's satellite.

The British company initially looked at the amount of time these handshake pings took to travel from the plane to its satellite 22,000 miles above the equator to determine the aircraft was moving along either a north or south corridor.

It passed on that discovery on March 11.

But space scientists continued to refine the model looking at the so-called doppler effect.

That's the way radio waves contract and expand as they are going to and from the satellite.

"They've tested it off against a number of other aircraft known flights and come to the conclusion that only the southern route was possible," Inmarsat senior vice president Chris McLaughlin told Sky News on Monday.


"We refined that with the signals we got from other (777) aircraft and that then gives you a very, very good fit.

"Previous aircraft provided a pattern and that pattern to the south is virtually what we got in our suggested estimates.

"So the fit is very, very strong."

Mr McLaughlin said the company was relying on a 1990s satellite over the Indian Ocean that wasn't GPS equipped.

But scientists could work out the approximate direction of travel "plus or minus 100 miles to a track line".

"All we can do is to say we believe it is in this general location.

"We can not give you the final few feet and inches of where it landed. It's just not that sort of system."

While the company was able to work out where the last ping was sent from, the aircraft likely still had some fuel remaining.

But it would have run out before the next automated handshake.

Inmarsat has been appointed a technical advisor to the UK Air Accident Investigation Branch.

It passed on the new analysis after it was peer-reviewed by other experts in the UK space industry and compared with Boeing.

Mr McLaughlin said systems that kept track of a plane's precise location should be mandated world-wide "and it could be delivered tomorrow". sumber

MH370: Yang Berlaku Sebelum Hilang Misteri

Posted: 24 Mar 2014 11:10 PM PDT

Pesawat semasa berada ketinggian 35,000 kaki atas permukaan laut di timur Kota Bharu Kelantan, pesawat mengalami kebakaran, sehingga asap memasuki ruang kabin dan kemudian kokpit. Kebakaran memusnahkan panel komunikasi, atas sebab itu transponder pesawat terputus tanpa disadari juruterbang.

Dalam keadaan demikian, naluri seorang juruterbang adalah menerbangkan pesawat itu ke arah lapangan terbang terdekat yang dia tahu boleh menampung pendaratan pesawat yang dipandunya. Dalam isu MH370, lapangan terbang terdekat adalah LTA Pulau Pinang dan Langkawi. Bukti, bahwa juruterbang mengarah ke dua LTA itu, apabila radar tentera mengesannya pada 2.40 pagi.

Atas sebab semua alat komunikasi terputus, maka mengambil keputusan mendarat, boleh mengundang bahaya besar, bukan sahaja kepada pesawat malah di lapangan terbang itu sendiri. Apabila gagal berkomunikasi dengan sebarang menara, maka juruterbang memutuskan untuk mendaratkan pesawat di laut Andaman, Selat Melaka tidak dipilih atas sebab kesibukan laluan itu.

Pesawat terpaksa berlegar-legar untuk menghabiskan minyak sebelum melakukan pendaratan atas air, atas sebab mendarat dengan minyak yang banyak boleh menyebabkan pesawat meletup. Apabila minyak habis, barulah pesawat mendarat, sekitar pukul 8 pagi hari nahas itu. Kali terakhir blips/pings pesawat diterima satellite adalah pukul 8.11 pagi, adalah mendokong teori bahawa pesawat mendarat dengan tangki kosong.

Sekiranya kesaksian seorang wanita yang baru pulang menjalankan umrah diambil kira, mungkin menemui pesawat akan lebih cepat.

Ikuti cerita Makcik itu:

Seorang wanita rakyat Malaysia yang baru pulang dari menunaikan Umrah di tanah suci Mekah mendakwa yang dia telah melihat bangkai sebuah pesawat yang besar berwarna perak di perairan Laut Andaman ketika pesawat yang dinaikinya melintasi kawasan berkenaan pada pagi 8 Mac lalu.

Wanita berkenaan Raja Dalelah Raja Latife, 53, berkata ketika dia menyaksikan objek besar yang sebahagian daripada badan yang didakwa sebagai pesawat itu tenggelam dan sebahagian lagi timbul, dia telah memaklumkan kepada ramai pihak di dalam penerbangan berkenaan tetapi telah dipandang ringan.

Dalelah berkata dia menaiki pesawat Penerbangan Saudi SV2058 yang berlepas dari Jeddah pada jam 3.30 pagi waktu Arab Saudi (8.30 pagi waktu Malaysia) dan ketika pesawat itu melintasi bandar Chennai di India dan memasuki ruang udara Laut Andaman, dia melihat menerusi tingkap pesawatnya satu objek besar menyerupai pesawat terdampar di atas laut.

"Saya nampak macam kapalterbang. Sepanjang perjalanan pulang saya sentiasa melihat ke luar kerana saya tidak dapat tidur langsung dan ketika lawatan saya ke Beijing dua tahun lalu juga dia tidak dapat tidur di dalam pesawat dan sentiasa berjaga," kata ibu kepada 10 orang anak ini.

Raja Dalelah, yang berasal dari Kota Tinggi, Johor menambah, sewaktu dia terlihat objek besar berwarna perak yang seakan-akan sebuah pesawat di atas lautan itu, skrin tv di hadapannya menunjukkan yang mereka sedang melintasi Laut Andaman.

"Sebelum itu saya nampak beberapa buah kapal dan kemudian pulau-pulau kecil dan selepas itulah saya ternampak objek berwarna perak di atas air. Saya mengejutkan rakan saya di sebelah untuk melihat apa yang saya saksikan tetapi malangnya mereka mentertawakan saya," ujarnya lagi.

Raja Dalelah, bagaimanapun yakin apa yang disaksikannya itu adalah bangkai sebuah pesawat yang besar. "Buat apa saya nak bercakap bohong saya baru sahaja balik dari umrah," katanya lagi.

Hanya pada 14 Mac lalu dia telah membuat laporan polis akan apa yang didakwa telah disaksikannya itu dengan harapan akan ada pihak yang mengambil apa yang dikatakannya itu secara serius.

Malah Raja Dalelah masih boleh menjelaskan apa yang disaksikannya itu secara terperinci.

Katanya, pesawat yang dilihatnya itu separuh terapung dan sebahagian besar lagi badan pesawat itu berada di dalam air dengan keadaannya yang senget sebelah.

"Saya melihat jam pada waktu itu menunjukkan pukul 9.30 pagi (2.30 petang waktu Malaysia)," kata beliau.

Raja Dalelah berkata, bila tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada pukul 4 petang dia telah menceritakan apa yang disaksikannya itu kepada anaknya.

"Pada waktu itulah mereka memberitahu saya yang pesawat MAS MH370 hilang dan sedang dicari.Menantu saya seorang pegawai polis yakin yang saya telah menyaksikan sebuah pesawat yang terhempas dan meminta saya supaya membuat laporan polis," katanya sambil menambah

"anak-anak saya yang lain khuatir yang saya mungkin akan ditahan kerana membuat laporan palsu kerana pada awalnya semua orang berkata yang pesawat itu kali terakhir dilihat di Laut China Selatan."

Tetapi katanya, sekarang sesiapa yang mendengar ceritanya sudah mula percaya selepas pesawat itu disahkan telah berpatah balik dan hilang di sebelah barat dan bukannya Laut China Selatan.

Bagaimanapun seorang juruterbang berkata, dalam penerbangan jarak jauh seperti dari Jeddah dan Kuala Lumpur, paras ketinggian sesebuah pesawat adalah pada 35,000 kaki.

"Ini bermakna kedudukan pesawat dari permukaan bumi adalah pada jarak lebih kurang tujuh batu. Pada jarak sejauh ini tidak ada siapa pun dapat melihat dengan jelas apa-apa objek di permukaan bumi atau pun di atas air," kata juruterbang itu yang enggan namanya disiarkan ~ mStar

Tak tahulah bagaimana Makcik tu boleh nampak.. mungkin beliau dikurniakan Allah kebolehan yang kita semua tidak ada atau memang Allah SWT hendak tunjukkan kepada dia sahaja..

Sebabnya sebagaimana yang dinyatakan oleh juruterbang yang enggan namanya disiarkan itu.. apa yang kita akan nampak dari ketinggian 35,000 kaki itu?

MH370: Kapten Zaharie Sebenarnya Hero

Posted: 24 Mar 2014 05:42 PM PDT

Naluri seorang juruterbang apabila pesawat dalam kecemasan, perkara pertama tindakannya adalah mendaratkan pesawat di lapangan terbang yang terdekat.  Bagi MH370, kali terakhir pesawat itu dikesan radar adalah menuju lapangan terbang Langkawi, pesawat terbang serendah 13,000 kaki mengarah ke lapangan itu. Namun belumpun sempat bertindak, semua penumpang termasuk krew jatuh pingsan. Keadaan ini hanya berlaku, atas sebab oksigen terputus dengan serta merta, asap beracun memenuhi pesawat. Dalam keadaan demikian, atas sebab berlaku letupan dalam pesawat yang merosakan alat-alat komunikasi, maka itulah sebabnya tiada sebarang panggilan diterima daripada juruterbang sehingga pesawat hilang daripada radar.
Semasa mengubah arah pesawat untuk berpatah balik, juruterbang memasukannya pada panel komputer. Sebelum tindakan itu, MH370 sedang terbang pada ketinggian 35,000 kaki hampir sejam selepas berlepas, dan masa seperti itu  auto pilot sudah aktifkan. 

Apabila komputer navigasi aktif selepas arah baru dimasukan, pesawat melakukan gerakan tindak balas mengejut dan terbang 45,000 kaki sambil berpusing ke kiri, kemudian turun ke paras 23,000 dan 13,000 kak; pada keadaan ini, juruterbang masih lagi mengawal pesawat secara manual sebelum jatuh pingsan. Selepas pilot pengsan, panel navigasi yang dikawal komputer, kembali ke keadaan auto pilot. Auto pilot mampu, menstabilkan pesawat dan kembali ke paras ketinggian normal dan akan terbang lurus sesuai dengan arahan pada panel navigasi. Atas sebab itu, pesawat malang itu berakhir di Lautan Hindi.

MH370 berlepas pada 12.41 pagi Sabtu 8 Mac daripada KLIA bagi laluan Kuala Lumpur Beijing bersama 239 penumpang serta krew, sepatutnya mendarat di destinasi terakhirnya Beijing pada pukul 6.30 pagi hari yang sama, namun selama 17 hari tidak pernah sampai, akhirnya dinyatakan hilang di Lautan Hindi, 1,500 batu barat laut Perth, Australia.

Berikut beberapa teori daripada media/penulis on line

EXPLOSION

One possible explanation is an explosion on board caused by a bomb or something in the cargo hold blew a hole in the frame of the aircraft.

It was not powerful enough to bring the plane down, but caused such a sudden decompression that all on board were rendered unconscious and the plane continued flying on auto-pilot until it ran out of fuel.

This appears to be one of the most logical theories.

FIRE

Another possible explanation is a fire so severe that the pilots, following the emergency rule of aviate, navigate and finally communicate, managed to turn the aircraft around to head to a runway on the west of Malaysia but become unconscious before they were able to send out an emergency message - and the autopilot took over.

Another logical theory.

A SUBTLE CRACKING OF THE AIRCRAFT FRAME

This could have lead to a slow decompression that rendered everyone unconscious after putting them in an incapacitating daze.

This, included in a warning by Boeing that said corrosion might occur on some models of the jet, might account for the pilot on another plane hearing the mumbled voice of Fariq over the air waves. This condition, hypoxia - oxygen starvation - might have led to the pilots fumbling with the controls, making mistakes and being unable to issue a MAYDAY before they passed out, turning MH370 into a ghost flight.

Another convincing theory.

HIJACKING

A conclusion put forward by Prime Minister Najib Razak more than a week ago based on the belief that someone in the flight deck had turned off all communications under duress.

This can possible be ruled out following the latest announcement - why would a hijacker order a Malaysian Airlines jet to fly to the southern Indian Ocean?

SABOTAGE

One or both of the pilots - Captain Zaharie Ahmad Shah and co-pilot Fariq Abdul Hamid - had deliberately shut down the communications and set the jet on a course into the Pacific.

This can again potentially be ruled out as it again raises the question - for what purpose?


+7

Another theory is human error, although the 53-year-old pilot, Zaharie Ahmad Shah, has more than 18,000 flying hours and has been flying for the airline since 1981

PILOT SUICIDE

Did one of the pilots subdue the other in a determined attempt to kill himself along with all on board? Nothing in their personalities shows that - but if he was going to do that, why not send the aircraft into a death plunge shortly after take-off? Why keep on flying for up to seven hours until the aircraft ran out of fuel?

THEFT OF THE AIRCRAFT

Another theory is that the captain practised landing on a remote airstrip on his home-based flight recorder after being offered a fantastic sum of money by a criminal group who planned to repaint the aircraft and use it for a terrorist attack.

Nothing has been found to incriminate the captain - and what were the thieves going to do with more than 200 angry passengers? This can again possibly be ruled out following the latest announcement.

MECHANICAL FAILURE

Another potential explanation is that everything broke down except for the 'clever' aircraft's autopilot that kept it on a westward course, away from any country's radar, until it ran out of fuel and plunged into the Pacific Ocean.

TERROR ATTACK

Everyone on board has been cleared of terrorist backgrounds and what was the purpose without a political or terrorist group claiming responsibility?

CYBER ATTACK

Was a passenger with a laptop computer able to hack into the aircraft's controls and render it useless in the hands of the pilot?

This would have been a complex scheme that would require a computer genius with a knowledge of that particular aircraft's controls - but why use those seemingly impossible skills to send the plane off on a flight to nowhere?

Cucu Tok Selampit

Posted: 25 Mar 2014 01:12 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Kenapa Petronas Benarkan Bob Lokman Berceramah / Bertazkirah Di Surau Milik Mereka?

Posted: 25 Mar 2014 12:00 AM PDT


Ini gambar yang dikirimkan oleh pekerja Petronas yang tidak berpuas hati tindakan Surau Petronas menjemput Ustaz Segera PAS Bob Lokman, untuk memberi ceramah / tazkirah waktu Zohor sebentar tadi. Sudah tidak adakah lagi ustaz yang berwibawa dan berilmu yang dapat dipanggil oleh Petronas untuk berceramah dan memberi tazkirah? 

Apa kelulusan Agama Bob Lokman? Adakah Bob Lokman mendapat tauliah dari mana-mana Majlis Agama Islam untuk memberi ceramah / tazkirah? Kenapakah Petronas sebagai tulang belakang Kerajaan menjemput Ustaz Segera PAS yang saban hari memaki hamun Kerajaan? Adakah AJK-AJK Surau Petronas telah dipenuhi dengan juak-juak PAS, tak ubah seperti gunting dalam lipatan?

Pilot Air Asia Pertikai Pengumuman PM @NajibRazak Mengenai #MH370 Semalam

Posted: 24 Mar 2014 10:44 PM PDT


Banyak sungguh pihak yang mempertikaikan pengumuman yang dibuat oleh Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak semalam mengenai kehilangan pesawat MH 370 yang diumumkan berakhir di selatan Lautan Hindi semalam. Salah seorang daripada mereka adalah pilot daripada Air Asia bernama Krish Jejendira. 

Kita boleh menerima sekiranya beliau tidak dapat menerima kenyataan nasib pesawat berkenaan. Namun, pertuduhan beliau Kerajaan menyembunyikan maklumat adalah keterlaluan. Ini melibatkan nyawa manusia terdiri daripada anak kapal dan penumpang berjumlah 239 orang. Pagi tadi Perdana Menteri telahpun membuat usul di Dewan Rakyat seperti di bawah. Apa lagi pilot berkenaan mahu lagi?
Di bawah Peraturan Mesyuarat 27(3) di Dewan Rakyat bagi menzahirkan rasa sedih, dukacita dan pilu terhadap tragedi malang yang menimpa pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370. Di bawah usul itu, dewan turut merakamkan takziah kepada seluruh keluarga, rakan dan kenalan penumpang serta anak-anak kapal pesawat berkenaan.

Bahawa dewan ini menyatakan ucapan terima kasih tak terhingga kepada semua pihak yang terlibat yang memberikan kerjasama dan bantuan dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR), khususnya kepada negara-negara luar yang telah banyak memberikan bantuan dalam operasi tersebut.

Apa yang perlu kita lakukan dalam minggu-minggu dan mungkin bulan-bulan akan datang ini ialah untuk mencari segala serpihan, rangka serta objek-objek yang berkaitan dengan pesawat MH370 supaya kita boleh mengesahkan tanpa ragu-ragu bahawa pesawat itu telah hilang di selatan Lautan Hindi.

Pada masa ini kerajaan menerima pelbagai cadangan dan antaranya untuk berkabung dengan mengibarkan bendera separuh tiang. Kerajaan berpendapat, kita perlu menemui objek dan serpihan itu terlebih dahulu sebelum kita melakukan perkara tersebut. Begitulah juga saya diberitahu Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan akan bersidang pada pukul 6 petang ini untuk menentukan solat jenazah ghaib, bila patut dilakukan.Tahniah YB @AzminAli Di Atas Keprihatinan Terhadap Anggota SAR #MH370 - Bukan Seperti @tianchua

Posted: 24 Mar 2014 07:00 PM PDT


Buat pertama kali, CTS rasa kagum dan hormat kepada Ahli Parlimen Gombak, YB Azmin Ali yang secara jujur menghargai pengorbanan Pemangku Menteri Pengangkutan, DS Hishammuddin Tun Hussein dan semua anggota yang berusaha keras dalam operasi SAR. Contoh sebeginilah yang kita mahukan daripada Wakil Rakyat pembangkang. Kata pepatah English, 'Give a credit when its due'. Tahniah sekali lagi buat YB Azmin Ali. Beliau tidak berkelakuan seperti Ahli Parlimen Batu yang sentiasa berpolitik 24 jam. Contoh terbaru adalah seperti 'tweet' beliau semalam:


THE FLYING KICK

Posted: 25 Mar 2014 01:01 PM PDT

THE FLYING KICK


KENA TUNGGU EMPAT TAHUN SEBELUM BOLEH ISYTIHAR MATI, KATA HADI AWANG!!!

Posted: 25 Mar 2014 08:50 AM PDT

AZHAR IDRUS KATA BACAAN AL-FATIHAH UNTUK PENUMPANG DAN KREW MH370 BERAGAMA ISLAM MACAM MINTA MEREKA MATI!!!

Posted: 25 Mar 2014 06:37 AM PDT

MASIHKAH ADA HARAPAN HIDUP? MENTERI PERTAHANAN AUSTRALIA KATA, PENGUMUMAN NAJIB HANYA SPEKULASI!!!

Posted: 25 Mar 2014 05:00 AM PDT

PESAWAT MH370 TERHEMPAS JAUH KE SELATAN PERTH AUSTRALIA, AHLI DAP DOAKAN PERDANA MENTERI DAN PENYOKONG BN MATI DILANGGAR KERETA!!!

Posted: 25 Mar 2014 02:28 AM PDT

CEO MAS AKAN LETAK JAWATAN SELEPAS PENCARIAN MH370 DITAMATKAN!!!

Posted: 25 Mar 2014 01:00 AM PDT

JURUTERBANG BUNUH DIRI... HISHAMUDDIN HUSSEIN ONN JADI SASARAN PAKATAN!!!

Posted: 24 Mar 2014 11:30 PM PDT

JANGAN MARAHKAN TIAN CHUA... DIA SEKADAR TEST MARKET!!!

Posted: 24 Mar 2014 10:27 PM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 25 Mar 2014 11:17 AM PDT

PEJUANG BANGSA


MARUAH NEGARA SEMAKIN TERCALAR , CNN TERUS SERANG BURUKKAN MALAYSIA #MH370

Posted: 25 Mar 2014 10:06 AM PDTAgenda jahat CNN yang dikuasai Yahudi memburukkan Malaysia semakin biadap .  Selepas pengumuman PM mengenai MH370 berakhir di Lautan Hindi , CNN terus mememburukkan kerajaan Malaysia .

kerajaan & tentera malaysia adalah pembunuh sebenar kepada kematian mereka ( penumpang2 mh370 ) 


Mereka jelas  cuba melaga-lagakan  antara  negara kita Malaysia dengan China menjadi tegang.


Sebagai rakyat , kita harus bersatu bersama-sama kerajaan Malaysia  yang kini maruahnya cuba digugat oleh kuasa asing . Malaysia sudah melakukan setakat mana kemampuannya untuk mengesan MH370 disampig dibantu 26 buah negara .


Pasukan Mancari dan Menyelamat kiya  terlatih dibantu dengan negara-negara yang bersedia memberi perkhidmatan mereka.

Apakah motif sebenar CNN menyiarkan kenyataan-kenyataan yang membuat keadaan lebih tegang? Mengapa mereka terlalu teruja menceritakan kelemahan Malaysia?


Menuduh negara kita sebagai Pembunuh satu kenyataan yang paling BANGSAT !!

Negara ini umpama IBU kita dan jika sesiapa menuduh ibu kita dengan tuduhan liar ..ia juga sebenanrya mencabar maruah kita.


KAPTEN NIK HUSLAN DEDAH PENIPUAN DAILY TELEGRAPH TRANSKRIP PESAWAT !! #MH370

Posted: 25 Mar 2014 03:30 AM PDT
–  Operasi mencari dan menyelamat (SAR) yang kini tertumpu Lautan Hindi, berdepan cabaran sukar memandangkan situasi lautan itu yang ganas, kata bekas Juruterbang Penerbangan Serantau MAS, Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussein.

Ujarnya, ketinggian ombak yang boleh mencecah 40 kaki dengan angin kuat menambah kesukaran mencari serpihan objek yang dikaitkan dengan MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu.

Keletihan pihak SAR dan daya ketahanan kapal mampu bertahan dalam misi terbabit perlu diambil kira.

"Mereka keletihan berdiri di tingkap dengan keadaan pesawat bergoyang-goyang. Dari pangkalan ke kawasan itu juga mengambil masa empat jam, ditambah waktu pergi balik menjadi lapan jam.

"Dengan kapasiti minyak yang ada, mungkin ada dua jam sahaja untuk mencari," katanya dipetik dalam wawancara  bersama Astro Awani.

Beliau juga berkata, keadaan matahari di sana yang condong dan mewujudkan bayang-bayang  walaupun di waktu tengah hari merumitkan lagi  pencarian menggunakan mata kasar.

Dalam pada itu, mengulas pendedahan transkrip pesawat didedahkan oleh akhbar Britain, Daily Telegraph, Nik Ahmad Huzlan menganggap ia meragukan dan sebagai bahan jenaka.

Menurut beliau, tiada istilah seumpama itu digunakan oleh juruterbang untuk berkomunikasi dengan menara kawalan kerana terma yang digunakan lebih teratur, tepat, padat dan mengikut perundangan.

Jelas beliau, lebih meragukan apabila transkrip itu berdasarkan versi bahasa Mandarin daripada terjemahan bahasa  bahasa Inggeris dengan salinan asal tidak dedahkan.

"Kita tidak bertutur secara beramah mesra dalam komunikasi penerbangan kerana banyak kapal terbang nak guna radio, dan akan 'jammed' dan tidak ada peluang orang lain.

"Bahasa yang digunakan juga bukan bahasa juru terbang, tetapi bahasa imaginasi orang yang nak jadi juruterbang sehingga masyarakat fikir inilah bahasa yang diguna pakai sedangkan tidak," katanya.
Ujar beliau, radio ada ungkapan dan terma tertentu dan mereka  perlu menjalani ujian.

Beliau juga berkata, tidak ada keperluan kepada DCA untuk memberikan pita rakaman itu kepada forensik antarabangsa untuk disiasat.

Butiran perbualan kokpit MH370 bermula dari saat berlepas jam 12.36 pagi hingga mesej terakhir 1.19 pagi pada 8 Mac itu didedahkan oleh, laporan akhbar Daily Telegraph.

Laporan itu mendedahkan transkrip komunikasi juruterbang bersama menara kawalan dan lain-lain pengawal trafik udara bermula Boeing 777-200 milik MAS berlepas dari landasan hingga kedudukannya di Laut China Selatan.

Ia juga termasuk pertukaran dari satu lokasi dan juga perkataan terakhir pembantu juruterbang, Fariq Abdul Hamid, "All right good night".

3 GAMBAR PILU INSAN YANG CEKAL & BERANI BERDEPAN DUNIA #MH370 #PRAYFORMH370

Posted: 25 Mar 2014 01:38 AM PDT


Selain ahli keluarga penumpang MH370 yang paling sedih , 3 insan kerdil berbangsa Melayu   ini GPB rasakan   juga antara  sebahagiannya  .

Selama 17 hari mereka berdepan  wartawan asing & masyarakat dunia dengan pelbagai kritikan , tohmahan , spekulasi  setiap hari bukan satu tugas mudah .

Kita mungkin mudah bercakap dan membuat apa sahaja spekulasi tetapi 3 insan ini memerlukan kudrat serta kekuatan dari segi mental dan fizikal.

Sebagai rakyat  , GPB  amat berterima kasih   dengan jasa  ,tanggungjawab & pengorbanan mereka . Siapa kita mampu mempertikai kredbiliti mereka ?

Rakyat Malaysia patriotik   bangga dengan pengorbanan  anda bertiga ...


 1.Datuk Seri Hishamuddin Hussein (Menteri Pertahanan , Pemangku Menteri Pengangkutan)

 2.Datuk Azharuddin Abdul Rahman (Ketua Pengarah DCA)

 3.Encik Ahmad Jauhari Yahya (CEO MAS )Hisham sudah melakukan yang terbaik untuk MH370 & negara ...

Kamalanathan cuba mententeramkan Ahmad Jauhari yang 
sebak dan sedih selepas pengumuman PM 


PILOT AIR ASIA MENCARUT MAKI PERTIKAI PENGUMUMAN PM SEMALAM #MH370

Posted: 25 Mar 2014 01:09 AM PDT


Ketika negara hari ini sedih dan dukacita mengenai tragedi malang pesawat MH370 , ada seekor manusia iaitu bernama Krish Jejendira ,  Pilot Air Asia ini yang mempertikaikan kesahihan pengumuman oleh PM semalam bahawa pesawat berkenaan berakhir di Lautan Hindi . 

Selain menuduh kerajaan menyembunyikan sesuatu , beliau juga mencarut & maki  hamun di status facebooknya  . 

Adakah pilot Air Asia kaki mabuk ini tahu bahawa pengumuman PM semalam bukan dibuat semberono , tetapi  profesional dan ia  berpandukan data  daripada  wakil  Badan Siasatan Kemalangan Udara United Kingdom(AAIB). Mereka memaklumkan kepada saya bahawa Inmarsat, syarikat UK yang menyediakan data satelit yang menunjukkan koridor utara dan selatan

Malah  pagi tadi Perdana Menteri telahpun membuat usul di Dewan Rakyat seperti di bawah.

Apa lagi pilot berkenaan mahu lagi? 
Di bawah Peraturan Mesyuarat 27(3) di Dewan Rakyat bagi menzahirkan rasa sedih, dukacita dan pilu terhadap tragedi malang yang menimpa pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370. Di bawah usul itu, dewan turut merakamkan takziah kepada seluruh keluarga, rakan dan kenalan penumpang serta anak-anak kapal pesawat berkenaan.

Bahawa dewan ini menyatakan ucapan terima kasih tak terhingga kepada semua pihak yang terlibat yang memberikan kerjasama dan bantuan dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR), khususnya kepada negara-negara luar yang telah banyak memberikan bantuan dalam operasi tersebut.

Apa yang perlu kita lakukan dalam minggu-minggu dan mungkin bulan-bulan akan datang ini ialah untuk mencari segala serpihan, rangka serta objek-objek yang berkaitan dengan pesawat MH370 supaya kita boleh mengesahkan tanpa ragu-ragu bahawa pesawat itu telah hilang di selatan Lautan Hindi.

Pada masa ini kerajaan menerima pelbagai cadangan dan antaranya untuk berkabung dengan mengibarkan bendera separuh tiang. Kerajaan berpendapat, kita perlu menemui objek dan serpihan itu terlebih dahulu sebelum kita melakukan perkara tersebut. Begitulah juga saya diberitahu Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan akan bersidang pada pukul 6 petang ini untuk menentukan solat jenazah ghaib, bila patut dilakukan.

KEBODOHAN TIAN CHUA YANG BUAT RAKYAT MALAYSIA MELUAT !! #MH370 #PRAYFORMH370

Posted: 24 Mar 2014 09:43 PM PDT


Dalam keadaan rakyat Malaysia mendapat berita sedih mengenai pesawat MH370 ,  manusia seperti Tian Chua terus menunjukkan kebodohannya untuk mempolitikkan tragedi ini .

Tidak dapat di pastikan kenapa , cuma mungkin pemimpin pembangkang seperti Tian Chua sudah merasakan diri terlalu hebat kerana punya jawatan dan kerajaan harus melayan mereka umpama menatang minyak yang penuh. 

Sikap yang cukup mengjengkelkan apatah lagi dalam situasi sebegini , siapa Tian Chua ?

Pemimpin PKR yang hanya tahu mengkritik tanpa memberikan sebarang sumbangan sama ada kecil atau besar dalam usaha mencari dan mengesan pesawat malang  ini . 


STUPID POLITICIAN !!

Takdirmu MH370 

17 hari kami menanti beritamu, 
Sebak dan sayu kami ditanpamu,
10 malam, 24 Mac petunjuk ditemui, 
Kami pasrah dengan takdir illahi, 

MH370 kami sudah berusaha,
Mencarimu di laut luas penuh gelora
Airmata & doa seluruh dunia
Mengharap ada berita gembira

Namun Tuhan lebih Maha Kuasa, 
Harapan gembira bertukar hiba, 
Seluruh nelayan, rakyat & tentera
Mencarimu tanpa rasa putus asa

Lautan Hindi tempatmu melayang, 
Ramai kehilangan orang tersayang
Taufan, gelap gelora jadi penghalang
Seluruh dunia terasa kehilangan 

Anak menanti ibu bapanya..
Ayah ibu menanti cucunya..
Isteri menanti akan suaminya..
Namun kami pasrah kau tiada

MH370..doa kami untuk semua..
Kerna itulah takdirmu dunia
Semoga syurga tempat semua..
Akan kami iringi kamu dengan doa

Amin.

Ini pun lagi seekor bahalol .. cakap macam orang tak pakai otak !!


PILOT #MH370 SEORANG YANG BIJAK & HERO SEBENAR - CHRIS GOODFELLOW

Posted: 24 Mar 2014 08:38 PM PDT
sila lihat pada Google Earth tentang lapangan terbang ini. Juruterbang ini melakukan semua perkara yang betul. Dia berhadapan dengan suatu situasi sukar di dalam kapal yang membuatkan dia segera mengambil keputusan kembali ke lapangan terbang terdekat.

Lapangan Terbang Langkawi yang dikatakan Goodfellow

Bagi saya kehilangan transponder dan komunikasi suatu yang masuk akal jika berlaku kebakaran. Dalam kes kebakaran tindak balas pertama ialah menarik semua busses utama dan memulihkan litar satu demi satu sehingga anda mengasingkan yang rosak.

Jika mereka menarik busses itu, pesawat akan menjadi senyap(tiada perhubungan). Ia mungkin satu keadaan yang serius dimana mereka perlu mengawal pesawat dan cuba memadam api. Aviate, Navigate dan akhir sekali berkomunikasi.

Melihat kepada masa kejadian, mungkin berlaku kepanasan melampau pada salah satu tayar hadapan dan ia pecah sebaik pesawat berlepas dan terbakar perlahan-lahan.

Ya, ini boleh berlaku dengan tayar yang kurang angin. Ingat ini pesawat berat, (dan insiden berlaku) pada malam yang panas dan landasan yang panjang.

Terdapat satu insiden di Nigeria pada 1991 melibatkan Douglas DC-8 dimana tayarnya terbakar semasa berlepas menyebabkan asap tebal melemaskan kru dan penumpang.

Benar, juruterbang memang ada akses kepada topeng oksigen tetapi ia tidak boleh digunakan ketika kebakaran. Sebaliknya, kebanyakan juruterbang ada penutup muka dengan penapis asap tetapi ia hanya boleh bertahan beberapa minit


Apa yang berlaku adalah (kedua-dua juruterbang) lemas akibat asap dan pengsan, menyebabkan pesawat itu terus terbang menggunakan aplikasi sistem autopilot sehingga sama ada kehabisan minyak atau kebakaran memusnahkan papan kawalan dalam kokpit dan seterusnya terhempas. Saya sudah katakan empat hari lalu anda akan menemuinya sepanjang laluan itu – mencari di kawasan lain hanya sia-sia.

Juruterbang ini, seperti yang saya katakan adalah seorang hero yang bergelut dengan satu situasi yang mustahil dimana dia cuba mendaratkan pesawat itu ke Langkawi.

Tidak ada keraguan dalam fikiran saya. Itulah punca mengapa pesawat itu melakukan pusingan dan terus meluncur ke laluan lurus.

Rampasan tidak akan membuatkan pesawat itu beralih arah secara sengaja dan menuju ke Langkawi. Pesawat pasti terbang lebih lama sehingga perampas mengambil keputusan membawa pesawat itu ke sesuatu lokasi.

Apa yang menghairankan tiada seorang pun daripada pemberita, pegawai-pegawai, dan juruterbang lain yang ditemuramah melihat perkara ini dari sudut pandangan juruterbang.

Jika sesuatu yang buruk berlaku kemana dia akan pergi?…

Melalui Google Earth yang hanya mengambil 30 saat saja, saya langsung ternampak Langkawi. Membesarkan peta, dan ternampak landasan…. Naluri saya tahu juruterbang ini mengetahui lokasi lapangan terbang itu.

Dia mungkin telah banyak kali melakukan penerbangan di situ.

Kebakaran dalam pesawat hanya menuntut satu perkara – anda perlu menurunkan pesawat itu ke atas landasan secepat mungkin.

Terdapat dua pengalaman dalam ingatan saya. AirCanada DC9 pada tahun 80-an contohnya telah melintasi beberapa lapangan terbang kerana juruterbang tidak mengetahui landasan terdekat. Juruterbang itu berjaya mendaratkan pesawat namun 30 nyawa tidak dapat diselamatkan.

Pada tahun 1998, kemalangan melibatkan Swissair DC-10 juga salah satu contoh menunjukkan juruterbang adalah hero sebenar. Mereka baru sahaja berlepas 15 minit menuju ke Halifax tetapi kebakaran menyebabkan pesawat itu terpaksa mendarat di lautan. Kejadian itu berlaku selepas sejam pesawat itu berlepas daripada Kennedy. Transponder dan alat komunikasi lain terpadam kerana mereka telah menarik busses di dalam pesawat itu.

Bagi saya itu adalah penjelasan yang mudah mengapa ia berpusing dan menuju ke arah itu.

Juruterbang seorang yang bijak, hanya tidak mempunyai masa.

Chris Goodfellow
-Bekas Juruterbang warga Canada
-Lebih 20 tahun pengalaman dalam bidang Penerbangan

MH370 BERAKHIR DI LAUTAN HINDI , AL FATIHAH KEPADA PENUMPANG & KREW #MH370 #PRAYFORMH370

Posted: 24 Mar 2014 06:20 PM PDT

Petang ini saya telah diberikan taklimat oleh wakil daripada Badan Siasatan Kemalangan Udara United Kingdom(AAIB). Mereka memaklumkan kepada saya bahawa Inmarsat, syarikat UK yang menyediakan data satelit yang menunjukkan koridor utara dan selatan, telah menjalankan perkiraan lanjut ke atas data berkenaan.

Menggunakan satu bentuk analisis yang belum pernah digunakan dalam siasatan seperti ini, mereka mampu memberikan beberapa petunjuk yang lebih jelas mengenai laluan penerbangan pesawat MH370.

Berdasarkan analisis baharu mereka,Inmarsatdan AAIB merumuskan bahawa pesawat MH370 telah terbang di koridor selatan dan kedudukan terakhirnya adalah di tengah-tengah Lautan Hindi, di barat Perth.

Kawasan ini merupakan lokasi terpencil, jauh daripada sebarang lokasi pendaratan. Oleh itu dengan perasaan yang amat sedih dan terharu, menurut data terkini yang diperolehi, saya ingin memaklumkan bahawa penerbangan pesawat MH370 telah berakhir di selatan Lautan Hindi.

Kami akan mengadakan satu sidangmediaesok (Selasa) bagi memberikan butiran lanjut. Buat masa ini, kami akan terus memaklumkan tentang perkembangan baru ini secepat yang mungkin. Kami berkongsi maklumat ini kerana kami komited kepada keterbukaan dan menghormati ahli keluarga yang terlibat, dua prinsip yang sentiasa menjadi panduan dalam siasatan ini.

Malaysia Airlinessudah berhubung dengan ahli keluarga penumpang dan anak kapal untuk memaklumkan kepada mereka perkembangan terbaru ini. Buat mereka, beberapa minggu lepas merupakan masa yang amat memilukan; saya sedar berita ini akan lebih menyedihkan lagi. Saya menggesa pihak media agar menghormati privasi mereka dan memberikan mereka sedikit ruang yang amat diperlukan di saat-saat sukar seperti ini.


** Al fatihah kepada semua penumpang dan krew MH370  dan takziah kepada keluarga penumpang. Kita semua perlu kuat dan terus berdoa. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan