Sabtu, 22 Februari 2014

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


Suara Sri Andalas

Posted: 21 Feb 2014 11:08 PM PST

Suara Sri Andalas


Pelancaran Jentera Pilihanraya AMK Sempena PRK Kajang

Posted: 21 Feb 2014 11:01 PM PST

Sekitar pelancaran jentera pilihan raya Angkatan Muda Keadilan untuk PRK N25 DUN Kajang oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim pada 21 Februari 2014. Dihadiri oleh YB Dr Xavier Jayakumar dan para pemimpin Pakatan Rakyat.Program Pecah Tanah Sri Subramaniar Swamy Alayam

Posted: 21 Feb 2014 08:00 PM PST

YB Dr Xavier Jayakumar pada 12 Februari 2014 yang lepas telah menghadiri majlis pecah tanah Sri Subramaniar Swamy Alayam di Telok Menegon. Berikut adalah gambar-gambar pada majlis tersebut.Menyampaikan Bantuan Program Kembali Ke Sekolah

Posted: 21 Feb 2014 02:30 AM PST

Klang, 21 Februari 2014 - YB Dr Xavier Jayakumar pada hari ini menyampaikan RM100 setiap seorang kepada 3 orang pelajar dalam Program Kembali Ke Sekolah.

Ibubapa kepada pelajar-pelajar tersebut telah hadir ke Pejabat Khidmat ADUN Seri Andalas untuk menerima bantuan pada hari ini.

Insentif Perkahwinan Belia - Kurangkan Beban Kewangan Perkahwinan

Posted: 21 Feb 2014 02:15 AM PST

Berita gembira untuk belia, sekiranya anda berkahwin, Kerajaan Negeri Selangor akan memberi insentif kepada anda. Pada hari ini seramai 15 orang telah menerima insentif sebanyak RM500.


PENYALURAN INSENTIF

1. ISLAM : Disalurkan melalui akaun Tabung Haji

2. BUKAN ISLAM : Disalurkan melalui Sijil Simpanan Premium Bank Simpanan Nasional.


SYARAT MEMPEROLEH INSENTIF

1. Terbuka kepada semua kaum

2. Tiada sebarang had pendapatan.

3. Lahir di Negeri Selangor atau telah bermastautin di Negeri Selangor selama 10 tahun (perlu pengesahan ADUN/Penghulu/Pengerusi JKKK/Pengerusi Taman)

4. Pemohon Islam: Sijil Nikah yang berdaftar dengan Jabatan agama Islam Selangor atau mana-mana Jabatan Islam Negeri.

5. Pemohon Bukan Islam: Sijil Pendaftaran Perkahwinan didaftarkan di Jabatan Pendaftaran Negara di semua cawangan Selangor atau Jabatan Pendaftaran Negara di setiap negeri.

6. Perkahwinan kali pertama sahaja.

7. Pengantin lelaki atau perempuan tidak melebihi usia 35 tahun semasa tarikh bernikah atau pendaftaran.

8. Permohonan hanya terbuka kepada perkahwinan / pernikahan / berdaftar pada atau selepas 1 Januari 2013.

9. Sah laku permohonan adalah sehingga 3 bulan selepas tarikh bernikah (bagi pasangan Islam) atau berdaftar (bagi pasangan bukan Islam)


DOKUMEN DIPERLUKAN

Borang permohonan mestilah disertakan dengan:

1. Salinan Kad Pengenalan pemohon.

2. Sijil Nikah pemohon beragama Islam ATAU

3. Sijil Pendaftaran Perkahwinan pemohon bukan Islam.

4. Salinan muka depan buku simpanan Tabung Haji bagi pemohon beragama Islam.


DI MANA MEMOHON
 
Sila hubungi Pusat Khidmat DUN berhampiran ATAU

Seksyen Sektoral
Unit Perancang Ekonomi Negeri,
Tingkat 5, Bangunan SSAAS,
40503, Shah Alam
Tel : 03-5544 7920/7921

Empat Pelajar Pintar UPSR Terima Sumbangan Galak Terus Kecemerlangan

Posted: 21 Feb 2014 02:00 AM PST

Klang, 21 Februari 2014 - YB Dr Xavier Jayakumar pada hari ini memberi sumbangan pendidikan sebagai galakan kepada empat orang pelajar yang mendapat keputusan cemerlang 7A dalam peperiksaan UPSR yang lepas.

Sumbangan disampaikan di Pejabat Khidmat ADUN Seri Andalas dan mereka yang menerima sumbangan adalah Rehma yang dahulunya bersekolah di SRJK (T) Batu Ampat, dan kini di  SMK Kg Jawa, Abilachinee, Mageson dan Ilantamil dahulunya bersekolah di SRJK (T) Simpang Lima dan kini bersekolah di SMK Raja Mahadi.

YB Dr Xavier berharap dengan sedikit sumbangan tersebut dapat memberi galakan kepada mereka untuk terus maju dalam pelajaran. Beliau percaya berbekalkan pendidikan yang baik, nasib seseorang dan keluarga dapat diubah kepada yang lebih baik.

MB Arah Syabas Aktif Pelan Tindakan Kecemasan Atasi Gangguan Air

Posted: 21 Feb 2014 01:45 AM PST

SHAH ALAM, 21 FEB: Kerajaan Selangor mengarahkan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) mengaktifkan pelan tindakan kecemasan termasuk mengagihkan air berjadual kepada pengguna dengan SYABAS memaklumkan butiran terperinci pelan pengagihan berjadual.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata beiau memandang serius gangguan bekalan air tidak berjadual yang melibatkan beberapa kawasan di negeri ini, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.
 
Khalid berkata, pengagihan air berjadual ini akan diteruskan sehingga 31 Mac sekiranya bekalan air terputus dan tekanan air rendah masih berlaku.

"Kita juga mengarahkan pihak berkuasa tempatan (PBT) terlibat menghantar bekalan air kepada penduduk terjejas di samping memastikan lif-lif rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) berfungsi bagi memudahkan penduduk mengangkut air.

"Kita meminta Konsortium ABBAS Sdn Bhd, syarikat milik Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) supaya membekalkan air minuman kepada penduduk terlibat," kata Abdul Khalid.

Beliau berkata, bagaimanapun, kemampuan bekalan air kecemasan ini amat terhad dan tidak mampu memenuhi kesemua permintaan pengguna pada waktu yang sama.

"Justeru, kita menasihatkan pengguna berjimat cermat dan mengelak sebarang pembaziran supaya lebih ramai pengguna
mendapat bantuan air kecemasan ini," kata Abdul Khalid dalam satu kenyataan media.

Gangguan bekalan air tidak berjadual telah berlaku di beberapa kawasan di Hulu Langat dan Kuala Langat yang melibatkan
kira-kira 27,000 rumah terputus bekalan air kerana LojiRawatan Air (LRA) Cheras Batu 11 dan LRA Bukit Tampoi masih ditutup semenjak 28 Januari lalu disebabkan pencemaran kandungan ammonia yang tinggi di Sungai Langat.

Dalam masa yang sama, beberapa kawasan di sekitar Hulu Langat, Kuala Langat, Kuala Lumpur dan Petaling Jaya yang melibatkan kira-kira 75,000 rumah juga terputus bekalan air dan tekanan rendah sejak kebelangan ini disebabkan pertambahan permintaan air yang mendadak ekoran cuaca panas kering dan kekurangan hujan .

Kerajaan Selangor juga akan memaklumkan perkembangan terkini dari semasa ke semasa dan berharap rakyat memahami keadaan ini disebabkan cuaca panas dan kering yang di luar kawalan manusia.

"Pengguna yang memerlukan bantuan boleh menghubungi talian bebas tol PUSPEL SYABAS di talian 1-800-88-5252 atau Pusat Khidmat Setempat SYABAS yang turut dibuka di kawasan-kawasan yang terjejas," kata beliau lagi.

Sumber: SelangorKini

MB: Bekalan Air di Selangor Cukup, Mampu Bertahan 5 Bulan

Posted: 21 Feb 2014 01:30 AM PST

SHAH ALAM 21 FEB : Bekalan air mentah di Selangor masih berada di paras selamat walaupun berhadapan dengan cuaca panas dan kering serta mampu bertahan sehingga lima bulan.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata Kerajaan Negeri tetap membuat persediaan sekiranya cuaca panas ini berterusan dalam tempoh panjang.

MB airKatanya, antara persediaan dirangka ialah bekerjasama dengan sebuah syarikat swasta bagi mendapatkan sumber air bawah tanah.

"Syarikat Mega Steel memberitahu Kerajaan Negeri kalau tidak cukup air kita boleh pam air dari bawah tanah. Jawapan saya jangan buat dulu hingga masa ini.

"Sebab kita ada tiga, empat bulan (bekalan air mentah) untuk tunggu lagi satu bulan (sebelum) musim tengkujuh" katanya kepada pemberita selepas menyertai sesi taklimat berkenaan isu air Selangor di sini.

Sebelum ini, sebuah akhbar melaporkan simpanan air di kesemua empangan di seluruh negara diunjurkan hanya mampu membekalkan air antara satu hingga tiga bulan sekiranya cuaca panas dan kering berpanjangan.

Terdahulu, ketika sesi taklimat, Abdul Khalid menjelaskan punca utama kepada masalah kekurangan bekalan air terawat ini ialah kehilangan air yang tidak berhasil (NRW) antaranya disebabkan kebocoran paip.

"Mengikut perjanjian, Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) perlu menurunkan kadar NRW daripada 30 peratus kepada 20 peratus tetapi itu tidak berlaku.

"Jadi, Kerajaan Negeri perlu selesaikan masalah ini sekiranya penyusunan semula industri air berlaku," katanya lagi.

Dalam perkembangan lain, Abdul Khalid berkata satu pengumuman berkenaan perkembangan rundingan air dengan Kerajaan Pusat akan dibuat dalam masa dua minggu lagi.

Sumber: SelangorKu

Rafizi - Syabas, Puncak Niaga Wajar Belanja Wang Selesai Masalah Air, Bukan Saman

Posted: 21 Feb 2014 01:15 AM PST

SHAH ALAM 21 FEB : Syarikat pengurusan air di Selangor (Syabas) dinasihatkan agar menukar sistem penapisan di semua loji yang gagal berfungsi dengan baik daripada menggunakan wang guamannya menyaman pengkritiknya.

Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli berkata, Syabas dan Puncak Niaga (serta pemiliknya) nampak dangkal apabila sanggup membazirkan wang membayar peguam menyaman wakil rakyat seperti beliau.

Katanya beliau akan terus menyuarakan bantahan kepada mana-mana pihak difikirkan tidak meletakkan kepentingan awam sebagai keutamaan nombor satu dalam memastikan bekalan air yang baik kepada penduduk.

syabas"Jika ini bermakna saya akan berdepan dengan tindakan undang-undang, ini bukan kali pertama saya diheret ke mahkamah apabila bersuara di dalam isu berkepentingan awam.

"Cuma SYABAS dan Puncak Niaga sanggup membazirkan wang membayar peguam menyaman wakil rakyat seperti saya, sedangkan wang itu lebih baik digunakan untuk menukar sistem penapis di loji-lojinya supaya kegagalan yang menyebabkan penutupan dua LPA di Batu 11 Cheras dan Bukit Tampoi dapat dielakkan di masa akan datang," katanya dalam kenyataan media.

Syabas bertindak mengambil tindakan undang-undang ekoran kenyataan Rafizi pada Isnin lepas mengenai masalah bekalan air yang terganggu melibatkan lebih 100,000 buah rumah di sekitar Lembah Klang.

Mengulas tindakan saman itu, Rafizi berkata sudah menjadi kebiasaan Syabas atau Puncak Niaga mengambil pendekatan saman setiap kali ada kritikan mengenai prestasinya sebagai syarikat yang memonopoli bekalan air di Lembah Klang.

Katanya, sebagai wakil rakyat, beliau mengambil pelbagai langkah untuk mengetengah rasa tidak puas hati penduduk yang sering menjadi mangsa gangguan bekalan air terutamanya di kawasan Pandan.

"Ini termasuklah, mengumpul tanda tangan bantahan, membawa kes kegagalan Syabas ke Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia, membawa isu untuk dibahaskan di Parlimen.

"Termasuk juga mengusulkan kepada kerajaan negeri supaya menyediakan bekalan air kecemasan apabila berlaku gangguan dan berbincang dengan kakitangan Syabas sendiri untuk membantu penduduk," katanya.

Bagaimanapun, kata Rafizi, semua langkah-langkah ini baik yang bekerjasama atau berdepan dengan Syabas tidak sedikit pun membaiki prestasi bekalan air.

"Oleh itu, menjadi tanggungjawab saya terus mengkritik prestasi Syabas kerana kelemahan perancangan dan operasinya.

Dalam gangguan terbaru, kata Rafizi, beliau tidak dapat menerima alasan bahawa dua loji iaitu Batu 11 Cheras dan Bukit Tampoi ditutup kerana kandungan ammonia di dalam air sungai melebihi kapasiti pemprosesan yang dibenarkan di dua loji itu.

Sedangkan sekiranya loji berkenaan dinaiktaraf lebih awal, ia boleh menangani air sungai yang mempunyai kandungan ammonia lebih tinggi.

Melalui semakan awam, beliau mendapati bahawa kedua-dua loji hanya boleh memproses air sungai yang mempunyai kandungan ammonia maksima sebanyak 1.5 mg/liter.

Pada masa yang sama, sisa air rawatan daripada sistem kumbahan yang dilepaskan ke sungai-sungai oleh Indah Water Konsortium (IWK) mempunyai kandungan ammonia lebih tinggi kerana piawai yang dibenarkan adalah maksima 15 mg/liter atau 25 mg/liter (bergantung lokasi sungai).

Ini bermakna pengendali loji penapisan air seperti Puncak Niaga sememangnya tahu bahawa wujud kemungkinan kandungan ammonia di dalam air sungai yang tinggi terutama apabila musim panas kerana kekurangan hujan.

Dalam keadaan ramalan cuaca boleh dirujuk, pengendali LPA seperti Puncak Niaga sepatutnya boleh menduga tempoh tertentu yang mana kadar kandungan ammonia di dalam air sungai lebih tinggi yang boleh menjejaskan bekalan air.

"Persoalan yang saya timbulkan ialah kenapa tidak ada tindakan proaktif sebelum ini di pihak Puncak Niaga (dan Syabas kerana kedua-duanya dikawal oleh kepentingan yang sama) untuk menaiktaraf LPA sedia ada agar semua LPA ini boleh mengambil air sungai berkandungan ammonia yang lebih tinggi dari 1.5 mg/liter kerana perkara ini boleh dibuat," tanya Rafizi.

Beliau difahamkan Puncak Niaga sudah pun bersetuju untuk memasang sistem penapis (filtering system) yang menggunakan Sodium Aluminosilicate yang menelan belanja RM5 juta yang dijangkakan akan meningkatkan keupayaan kedua-dua LPA itu memproses air berkandungan ammnoia yang lebih tinggi dari 1.5 mg/liter.

Masalahnya, pemasangan sistem penapis baru ini akan mengambil masa lebih enam bulan dari sekarang dan tidak akan menyelesaikan masalah bekalan air sekarang.

"Bukankah jika tindakan ini diambil lebih awal, dengan mengambil kira ramalan cuaca, masalah gangguan bekalan air yang kini menyusahkan rakyat di seluruh Selangor dapat dielakkan?" soal Rafizi.

"Sebab itu saya mengkritik kelemahan perancangan Syabas dan Puncak Niaga yang tidak menduga lebih awal keperluan menggantikan sistem penapis kepada Sodium Aluminosilicate yang jika dibuat lebih awal dapat mengelakkan masalah bekalan air sekarang," katanya.

Katanya, tindakan jangka pendek iaitu menggunakan kolam-kolam air berdekatan dengan hilir Sungai Langat untuk mencairkan air sungai yang digunakan oleh LPA Bukit Tampoi perlulah dilaksanakan segera kerana kosnya hanyalah sekitar RM360,000 sebulan.

Sumber: SelangorKini

Pengalaman, Cara Tadbir Anwar Yakinkan Penduduk Kajang

Posted: 21 Feb 2014 01:00 AM PST

KAJANG 21 FEB : Rata-rata penduduk yang ditemui Keadilandaily.com yakin dengan perubahan dan cara pentabiran yang bakal dibawa Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas memenangi pilihan raya kecil N25 Kajang.

Ainun Khairiah Jaafar, 46 ketiika ditemui menyatakanm sangat terasa dengan kenaikan kos sara hidup berkata rakyat sukar untuk menampung perbelanjaan harian dengan pendapatan rendah.

"Kalau tanya, saya memang yakin dengan pentadbiran Anwar," kata AInun kepada Keadilandaily.
Katanya, PRK Kajang adalah masa untuk rakyat Malaysia menyatakan pendirian berhubung dasar dan janji Umno-BN sebelu pilihan raya umum ke-13.

"Kita tengok kerajaan tak menjaga kebajikan rakyat. Harga barang naik, kita semua susah. Penduduk di sini memang sokong kehadiran Anwar sebagai calon PRK Kajang," katanya.

Sementara itu, kepimpinan Anwar mengagumkan Norjiah Sadan, 52, semenjak mengenali tokoh itu dari bangku sekolah.

Kata Norijah, Anwar dilihat lebih mementingkan hak rakyat dan belaku adil kepada semua bangsa.
"Setuju sangat sebab nak tawan Putrajaya.

"Itu matlamat kita lepas ni. InsyaAllah kalau menang memang bonus untuk Pakatan Rakyat,
"Walaupun saya ahli Pas, tapi saya tetap menyokong Datuk Seri Anwar sebagai calon untuk pilihan raya kecil di Kajang ni," katanya.

Abdullah bin MuhamadDalam pada itu, kata Abdullah Muhamad, 59, pengalaman Anwar sebagai Menteri Pertanian, Menteri Belia & Sukan, Menteri Pendidikan dan Menteri Kewangan mampu menambahbaik pentadbiran di Kajang secara khusus dan Selangor secara amnya.

"Kita nak kan kerajaan yang bersih dari rasuah, tidak menindas dan tidak makan duit rakyat,
"Saya yakin dia mampu bawa perubahan di Kajang," Abdullah.

Sumber: KeadilanDaily

Anwar Ibrahim

Posted: 21 Feb 2014 07:07 PM PST

Anwar Ibrahim


‘Anwar a brother to church, not politician’

Posted: 20 Feb 2014 10:48 PM PST

Malaysiakini

Deflecting claims that it carried out a “political activity,” the Holy Family Church (HFC) in Kajang said today that it invited by-election candidate Anwar Ibrahim to its church last Sunday for the sake of inter-faith harmony and not to win him more voters.

HFC’s parish priest George Harrison said the unusual initiative originated from a church member and he allowed it only because it was consistent with the church’s mission to boost  ties between Christians and Muslims in the country.

“I have been talking to people about building bridges with our Muslim brothers and sisters and so the event was allowed because a parishioner proposed it,” he told Malaysiakini.

“It was not meant to back any political party,” he added.

Harrison said the event, attended by some 1,200 people was organised by a church member from the Centre for Reform, Democracy and Social Initiatives, who rented a multi-purpose hall.

He added that although it took place after the Sunday church service, it was not in the main church building and the event was open to all.

During the event, Anwar spoke at length about the needed brotherhood among multiple races and religions, quoting from both the Quran and the Bible.

Harrison said he too dropped by for the talk on Sunday but not to cheer the PKR leader on.

“I have told my people – that we must listen well to all and then make your own discernment and decision (on the by-election) – even BN’s view and all.

“This is my message all along – I have said nothing to side anybody and to Anwar, I have only said : 'This is my brother, welcome,' ” he added.

The 40-year old priest asserted that as a citizen, he too had a right to host a famous personality, and noted that it was the first time he and Anwar had met.

Asked to answer to Perkasa vice-president Zulkifli Noordin’s suggestion that the church also allow Umno or NGOs like  Perkasa or Isma to hold talks at the church after Sunday prayers, Harrison hesitated.

“If this happens now, it will be very political. Remember, I am not the one organising it,” he said, adding that the church facilities were usually reserved only for its members to use for wedding and community events.

Is Anwar slowly winning over Umno supporters in Kajang?

Posted: 20 Feb 2014 10:46 PM PST

TMI

Although official campaigning has yet to start, PKR chief and Kajang by-election candidate Datuk Seri Anwar Ibrahim is starting to make inroads among the Malay voters who have traditionally sided with Barisan Nasional.

Umno supporters are increasingly showing up in the small-scale meetings that Anwar's team organises with residents such as at coffee shops and tazkirah (small discussions after the evening prayers).

The presence of Umno members who stay on to listen to Anwar at these meetings bode well for PKR's aim of retaining the seat¸ said one of the managers in Anwar's campaign, Mohd Yahya Saari.

"We were quite surprised that they came. And that they stayed on until the end to hear Anwar speak," said Yahya, who is chief of the Kajang by-election operations room.

Although Kajang is considered a PKR bastion – the party won it with a 6,000-vote majority in the 13th general election – most of the support came from Chinese voters.

The party has been trying to widen its appeal to the Malay working and middle classes whose support it will count on if it wants to win federal power.

In order to break Umno's hold over the Malay Muslim psyche, it needs to convince more Malay Muslims to accept its needs-based, multiracial agenda.

Anwar's visits to the Malay villages and residential areas in Batu 10 Cheras and Kampung Sungai Kantan in the constituency also fit into what PKR strategic director Rafizi Ramli alluded to in a past interview.

That Selangor Pakatan Rakyat, as a whole, needs to inoculate Malay Muslims against what it believes are increasing racial and religious provocations during the coalition's second term ruling the state.

For instance, Umno Selangor has gone on a roadshow in the state to drum up support for the ban on the use of the term "Allah" by non-Muslims.

Conversations between PKR activists and Umno supporters, said Yahya, showed an underlying worry about Umno's increasing tilt to the party's ultra conservatives.

"They seem to be quite bothered with how insular Umno has become. They feel that the party nowadays seems to only care for Malays instead of in the past, when the party was more open to all the communities," said Yahya.

However, Universiti Malaya academic Datuk Prof Mohammad Redzuan Othman cautioned against treating the presence of a few Umno supporters at Anwar's programmes as signs of an impending shift in Malay Muslim support in Kajang.

According to surveys by Redzuan's research team, overall support for Barisan Nasional and Pakatan has remained the same since the general election last year.

"There may be a 2% to 3% shift in support. But this is not a big wave," said Redzuan, the director of Universiti Malaya’s Centre for Democracy and Elections (UMCEDEL).

In UMCEDEL's latest survey of the Kajang constituency, 69% of respondents felt that the rise in the cost of living would drive support towards Pakatan Rakyat.

The highest number of voters who felt this were civil servants, with 79% of them saying that the rise in the price of goods and services would drive votes to Pakatan.

At the same time, 60% of Malay Muslim Kajang voters feel that the "Allah" issue would not lead to more support for the BN and Umno in the by-election.

The by-election was triggered by the resignation of its state assemblyperson Lee Chin Cheh of PKR.

PKR had admitted that Lee’s resignation and the by-election was a carefully laid-out plan, called the “Kajang move” by its architects, for the party’s de facto leader Anwar to enter the Selangor government.

Both PKR and Anwar have strongly indicated that it was to allow him to take over as menteri besar from the popular Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

In the last general election, Lee garnered 19,571 votes, to win by a 6,824 votes. BN's Lee Ban Seng obtained 12,747 votes while Mohamad Ismail of Berjasa got 1,014 votes.

[PROGRAM, dikemaskini] Bersama Dato’ Seri Anwar Ibrahim di N25 DUN KAJANG 21-23 dan 26 Februari 2014

Posted: 20 Feb 2014 10:43 PM PST

Program Bersama Dato' Seri Anwar Ibrahim di N25 DUN KAJANG

21 FEBRUARI 2014 – JUMAAT

1) 1.00 tghari – Solat Jumaat

Lokasi: Surau Saujana Impian, Kajang (3.007895,101.788328) (selepas Tesco Kajang)

2) 10:30 mlm – Pentas AMK bersama Dato’ Seri Anwar Ibrahim
Lokasi : Tapak Pasar Malam, Taman Delima, Batu 13 Jalan Cheras, Kajang (3.012727,101.779011)

22 FEBRUARI 2014 – SABTU

1) 7:30 mlm – Solat Maghrib & Interaksi dgn Jemaah

Lokasi: Surau Raudhatul Mawaddah Taman Mesra, Jalan 2, Taman Mesra, Batu 12 1/2, Jalan Cheras, Kajang

2) 8:45 mlm – Solat Isya’ dan Interaksi dgn Jemaah

Lokasi: Surau ittifaqiah, Taman Delima, Batu 13, Jalan Cheras, Kajang

3) 8.30 – 12.00 mlm – Santai Bersama Komuniti India & Pelancaran Jentera

Lokasi : No 1, Jalan 1, Taman Kajang Baru, Sg Jerlok, Kajang (2.995884,101.806029)

4) 9.00 – 12.00 mlm – Pelancaran Jentera DM Sg Kantan dan Ceramah Perdana

Lokasi: Pusat Komuniti Taman Impian Murni, Kajang

23 FEBRUARI 2014 – AHAD

1) 10.00 pagi – Kuliah Dhuha

Lokasi: Pondok Zakaria, Kampong Batu 10 Jalan Cheras, Kajang (berdekatan kompleks penghulu) ((3.058903,101.777685) )

2) 11:30 pagi – Penyampaian Hadiah Sukaneka

Lokasi: Kg Jambu, Belakang Tabung Haji, Kajang

3) 12:30 tgh hari – Bersama Khidmat Kesihatan 12 Pakar Perubatan

Lokasi: Perkarangan Surau Taman Jenaris, Kajang

4) 1:00 – 2:30 ptg – Santai Tengahari Bersama Komuniti India

Lokasi: Sebelah Kuil Mariamman – Taman Delima, Batu 13, Jalan Cheras, Kajang

5) 3:00 – 5:00 ptg – Dato’ Seri Anwar Ibrahim Bersama Teman-Teman Lama

Lokasi: KK Hotel Kajang, No 12, Plaza Citra, Jalan citra off Jalan Cheras, Kajang

6) 5:00 – 7:00 ptg – Sepetang Bersama Anak Muda dan Raikan Perlawanan Futsal

Lokasi: Padang Futsal Kg Bukit Dukong, Kajang

7)  7:30 mlm – Solat Maghrib dan Interaksi Bersama Jemaah

Lokasi: Surau Taman Koperasi Cuepacs, Kajang

8) 8:30 – 11:00 mlm – Ceramah dan Pelancaran Jentera PRK Komuniti Cina

Lokasi: Taman Berjaya, Sungai Chua, Kajang

9) 9:00 – 12:00 mlm – Ceramah Perdana dan Pelancaran Jentera DM Kajang Baru

Lokasi: Padang Francis, Taman Maju, Kajang

10) 9:00 – 12:00 mlm – Ceramah Perdana dan Pelancaran Jentera

Lokasi: Padang Surau Nurul Aman, Taman Damai Jaya, Cheras

26 FEBRUARI 2014 – RABU

1) 5:00 – 7:00 mlm – Sepetang Bersama Dato’ Seri Anwar Ibrahim

Lokasi: Kediaman Cikgu Ridwan (Ketua Cabang Hulu Langat), Taman Koperasi Cuepacs Cheras, Kajang

2) 7:30 mlm – Solat Maghrib dan Penyampaian SMUE Fasa 2

Lokasi: Surau Taman Jenaris Kajang

PEJABAT DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 21 Feb 2014 11:01 AM PST

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Anwar lawan Mei Fun di Kajang

Posted: 21 Feb 2014 01:27 AM PST

dipetik daripada Malaysiakini
BN akan meletakkan bekas timbalan menteri, Datin Paduka Chew Mei Fun dari MCA untuk bertanding dalam pilihan raya kecil Kajang, Mac depan.
Keputusan itu diumumkan Timbalan Pengerusi BN, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada sidang media selepas mesyuarat parti komponen BN, tengah hari ini.

PKR telah mengumumkan bahawa Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim (kanan) akan bertanding di Kajang.

Manakala bekas menteri, Datuk Zaid Ibrahim telah menyatakan hasratnya untuk bertanding sebagai calon bebas di situ.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menetap tarikh penamaan calon pada 11 Mac manakala pengundian akan diadakan pada 23 Mac.

Sementara Bernama melaporkan Muhyiddin, yang juga timbalan perdana menteri, berkata Chew, yang berasal dari Selangor, menjadi pilihan kerana beliau seorang yang berwibawa, mempunyai pengalaman luas serta sudah biasa berurusan dengan kerajaan persekutuan.
    
"Strategi kita pastilah mencapai kemenangan. Walaupun kita tahu akan berhadapan dengan tentangan yang hebat daripada Pakatan Rakyat atau lain-lain pihak tapi kita anggap ini suatu peluang untuk BN tawarkan seorang calon.
    
"Calon BN yang dipilih ini, saya kira berwibawa, berpengalaman, (dan) pernah berada dalam kerajaan, (serta) menjawat jawatan sebagai naib presiden MCA," katanya.

PRK DUN Kajang diadakan berikutan peletakan jawatan secara mengejut penyandangnya Lee Chin Cheh daripada PKR pada 27 Januari lepas.
    
Muhyiddin berkata BN akan mengatur gerak kerja sebagaimana yang biasa dilakukan, dan akan memberi tumpuan yang khusus kepada jentera komponen parti dari situ.

"Komponen parti telah pun diarahkan untuk buat persiapan yang perlu termasuk daripada barisan Wanita, Pemuda dan Puteri untuk bergerak di setiap Pusat Daerah Mengundi (PDM). Kita juga telah mengenal pasti PDM yang kita menang dan kalah," katanya.
    
Timbalan perdana menteri menjelaskan bahawa keputusan bertanding di Kajang merupakan satu ruang dan peluang BN menawarkan khidmat kepada pengundi untuk membuat pemilihan yang bijak.
    
"BN berjanji sekiranya (Chew) Mei Fun dipilih sebagai Ahli DUN di Kajang, dia akan memberi tumpuan sepenuh masa untuk bela rakyat di Kajang, tidak kira kaum dan bangsa," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan