Sabtu, 25 Januari 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Keris Pusaka Melayu

Posted: 25 Jan 2014 11:31 AM PST

Keris Pusaka Melayu


Free Malaysia Today » Kenapa Zahid Hamidi terlalu popular?

Posted: 24 Jan 2014 06:51 PM PST

PETALING JAYA: Pada 19 Oktober 2013, sekali lagi Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengekalkan jawatan Naib Presiden Umno dengan undi tertinggi selain dari Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Shafie Apdal dan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishamuddin Hussein.

Pada tahun 2009, Zahid turut mendapat undi tertinggi juga mengatasi undi Hishamuddin dan Shafie. Apakah rahsia kejayaan Zahid? Adakah kerana beliau bekas Ketua Pemuda Umno (1996-1999) yang menyebabkan beliau begitu popular di kalangan perwakilan Umno?

Tahun lepas beliau mendapat 188 undi. Ini bermakna tiga bahagian sahaja yang tidak mengundi beliau daripada seluruh negara (kecuali Sarawak yang tiada Umno) iaitu Jempol, Kota Marudu dan Batu Sapi.

Ini menunjukkan Zahid mendapat 98.4 peratus undi mengatasi undi Shafie (92.6 peratus atau 177 undi) dan undi Hishamuddin (52.8 peratus atau 101 undi).

Menurut Ketua Umno Bahagian Jempol yang baru, Datuk Md Salim Sharif, Zahid tidak turun padang ke Jempol punca dia kalah di tangan ahli parlimen Jempol, Tan Sri Isa Samad dalam pemilihan pada 19 Oktober itu. Namun demikian undi yang dipungut Zahid tidak jauh beza dari undi yang diperolehi Isa.

Ketua Umno Bahagian Kota Marudu, Datuk Wetrom Bahada dan Ketua Umno Bahagian Batu Sapi, Datuk Shamsuddin Yahya tidak dapat dihubungi untuk mengetahui punca Zahid kalah di kedua-dua bahagian tersebut.

FMT difahamkan kerana arahan dari Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman supaya Bahagian-Bahagian di Sabah mengundi Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir punca Zahid kalah di Kota Marudu dan Batu Sapi.

23 Bahagian lain di Sabah tetap memilih Zahid kerana Zahid bukan orang baru dalam politik.Beliau adalah bekas Ketua Pemuda (1996-1999), ahli majlis tertinggi Umno (2000-2004 dan 2004-2008) dan Naib Presiden Umno (2008-2013).

Dalam kerajaan pula, beliau pernah menjadi Pengerusi BSN, Timbalan Menteri Pelancongan, Timbalan Menteri Penerangan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan.

Sebagai bekas Ketua Pemuda, beliau ada kelebihan kerana majoriti ketua bahagian sekarang adalah bekas ketua pemuda bahagian. Beliau sudah lama bertapak dalam pemuda bermula sebagai Ketua Pemuda Umno Bahagian Bagan Datoh (1984-1995), Naib Ketua Pemuda Umno Perak (1987-1990), Ketua Penerangan Pemuda Umno pusat (1994) dan Ketua Pemuda Umno pusat (1996-1999).

Sebab itu Zahid terlalu popular. Walaupun KDN yang dipegangnya sekarang amat ditakuti oleh ramai menteri, tetapi KDN tetap membuatkan beliau popular.

Tun Ghazali Shafie banyak kali bertanding Naib Presiden Umno ketika menjadi Menteri Dalam Negari tetapi kalah. Tun Musa Hitam terpelanting dari jawatan Timbalan Perdana Menteri ketika menjaga KDN selepas peristiwa berdarah Memali. Genap 100 hari peristiwa Memali, beliau meletakkan jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri.

Selamatkah Zahid di KDN? Kenapa Zahid terlalu popular di KDN? Apa puncanya?

Punca sebenar beliau popular ialah kerana setiap hari Khamid Zahid mengadakan hari terbuka untuk orang ramai menemuinya dari pagi hingga ke malam.

Kebetulan semalam penulis berada di KDN, penulis dapati lebih 200 orang sanggup menunggu dari pagi hingga ke jam 9 malam untuk menemui beliau. Tepat jam 9 malam, masih ramai yang tidak dapat menemuinya dan terpaksa menempah untuk membuat temujanji dengannya pada Khamis minggu hadapan.

Zahid melayan setiap orang dari pagi hingga ke malam yang ingin menemuinya. Ketika orang lain menjadi menteri yang jaga KDN,Syed Hamid Albar dan Hishamuddin Hussein bukan semua orang dapat menemui menteri yang jaga KDN itu. Hanya kawan-kawan rapat dan orang politik sahaja yang dapat menemui mereka.

Tetapi Zahid terbuka. Sesiapa sahaja dapat menemuinya asalkan orang itu sabar menunggu giliran.

Menurut setiausaha eksekutif Zahid, Major Mazlina Mazlan, biasa setiap Khamis mereka yang buat temujanji dengan Zahid akan dibuka pendaftaran sampai jam 10.30 pagi. Walaupun pendaftaran sudah ditutup pada pukul 10.30 pagi, orang ramai tetap naik ke Tingkat 12, KDN menunggu giliran untuk mengadu hal kepada Zahid.

Dengan pendekatan terbuka Zahid ini, tidak syak lagi jika berlaku pertembungan Timbalan Presiden Umno di antara Zahid dengan Hishamuddin pada tahun 2016, perwakilan sudah tentu akan mengundi Zahid kerana Zahid mudah ditemui daripada Hishamuddin.

Jika semua menteri mengikut stail Zahid buat hari terbuka, saya rasa orang ramai yang ada masalah dengan mana-mana kementerian dapat menyelesaikan masalah dengan segera dengan bantuan menteri.

Takdirnya suatu hari nanti Zahid menjadi Timbalan Perdana Menteri, kita berharap beliau akan menjadi Timbalan Perdana Menteri yang pertama mengadakan hari terbuka di negara ini.

URL artikel http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2014/01/24/kenapa-zahid-hamidi-terlalu-popular/


PEJUANG BANGSA

Posted: 25 Jan 2014 11:25 AM PST

PEJUANG BANGSA


ADUN BN TELUK BAHANG DEDAH CERITA SEBENAR INSIDEN ROBOH GERAI MELAYU @dzainalabidin

Posted: 24 Jan 2014 10:36 PM PST
Kontroversi insiden perobohan gerai penjaja Melayu di Teluk Bahang telah diputar belitkan kerajaan DAP hingga menuduh kakitangan awam dipukul samseng UMNO & Perkasa.

Kelmarin   Adun BN  Teluk Bahang , Datuk Shah Headan Ayob Shah Hussain Shah  memberi penjelasan yang sebenar mengenai insiden berkenaan yang jelas diputarbelitkan pembangkang  dalam satu sidang media khas.

Turut hadir  Hisham Abd Hamid  , Ketua Pemuda UMNO Bahagian , Mohd Redza  Zainal Abidin  - Pengerusi Persatuan Perniaga Kecil Teluk Bahang , Naib Ketua Pemuda UMNO P.Pinang  Jasmin bin Noordin


Kenyataan Sidang Media


A) tujuan sidang media dibuat pada hari ini adalah untuk memberi maklum balas kepada kerajaan negeri  berhubung isu perobohan gerai  kecil di teluk bahang.

B) menyatakan beliau telah berhubung dengan pihak pejabat daerah dan tanah daerah barat daya dan mendapati bahawa sebelum insiden berlaku tidak ada sebarang mesyuarat / perbincangan bersama peniaga yang terlibat.

C) menyelar kerajaan negeri yang bersikap menunding jari dengan menuduh pihak polis tidak menjaga keselamatan di kawasan tersebut sehingga mencetuskan ketegangan sedangkan mereka telah dimaklum terlebih awal supaya tidak meneruskan perobohan pada hari tersebut.

D) menyatakan kerajaan BN langsung tidak berkompromi untuk menghalang penjawat awam untuk melakukan peobohan.

E) menyatakan pada hakikatnya, ABU HASSAN bin OMAR - Penolong Pengarah Pejabat Daerah Barat Daya langsung tidak mengalami apax kecederaan pada hari insiden tersebut namun terdapat pihak yang sengaja memutarkan belitkan isu.

F) Menyatakan apa yang menjadi persoalannya adalah mengapakah pihak yang terlibat langsung tidak mengadakan perbincangan terlebih dahulu diantara penjaja premis tersebut sebelum perobohan diibuat.

G) menyelar pimpinan Pakatan Rakyat yang menuduh Kerajaan BN bersikap perkauman sedangkan kerajaan BN telah banyak membantu bangsa lain selain melayu dan ini adalah satu tindakan jahat unyuk menghasut rakyat membenci Kerajaan BN.

H) berpendapat bahawa kerajaan negeri harus membuat satu kajian dan perancangan untuk membangunkan ekonomi takyat di negari ini dan bukanlah cara menindas rakyat.

I) menyarankan agar kerajaan negeri menyediakan tapak khas untuk peniaga-peniaga  sebelum bertindak merobohkan sesuatu premis perniagaan.

J) menyatakan negeri pulau pinang mempunyai banyak tanah dan menyarakan agar kerajaan negeri menjual sedikit tanah yang ada di negeri ini dan hasilnya itu diberikan untuk membantu rakyat.

TERKINI ! MURID MELAYU JADI MANGSA HINAAN LEMBU MAKAN RUMPUT CIKGU RASIS SJKC !!

Posted: 24 Jan 2014 04:30 PM PSTLembu tak buat kerja rumah mesti kena makan rumput"..!

-Itulah kata2 yg keluar dr mulut seorang guru Kiasu berbangsa Cina yg mengajar di SJKC Khai Meng Sungkai, membuli pelajar dgn menggantung loceng dileher dan di berikan rumput pada waktu rehat.

Chen Yan Yan(cikgu) juga telah 'mengugut' pelajar tersebut akan memasukkan gambar mereka didalam Facebook.

Untuk rekod , SJKC yang membabitkan  cikgu Cina  dalam awal  tahun ini saja sudah 2 kali bikin kontroversi dan sebelum ini berlaku di Johor dalam isu guru bertudung .

Mengapa ini terjadi ?? Jawapannya kini  semangat chauvinis dihasut  DAP   telah meresapi jiwa majoriti bangsa CINA termasuk guru di sekolah2 Cina . 

Perbuatan menggelar  murid berbangsa Melayu  seperti lembu makan rumput  jelas satu penghinaan melampau. Tak tergamak rasanya seorang guru daripada mana2 bangsa di dunia ini  pun untuk  melakukan sedemikian kepada muridnya melainkan ia gila !!

Tapi  guru Cina ini bukan saja Gila tapi semangat kebencian & kebiadapannya  terhadap anak Melayu cukup menebal .  

Amat merbahaya sekali jika Kementerian Pelajaran terus  menyimpan lagi guru ini untuk mengajar di sekolah . Ini kerana dibimbangi akan berlaku kejadian lebih buruk lagi kepada pelajar2 Melayu .
Fakta kes : 

-Guru cina tersebut baru berkhidmat disekolah itu baru menjangkau 2 tahun. 

 -Kanak kanak melayu tersebut telah didera emosinya sehingga terpaksa makan rumput dan diperlakukan seperti lembu oleh guru tersebut.. 

 - PPD hanya minta guru tersebut surat tunjuk sebab.

 -Dan didalam kejadian tersebut murid yang dikenakan tindakkan tersebut seorang kanak kanak berbangsa melayu sedangkan ada lagi seorang pelajar berbangsa cina dilepaskan tanpa hukuman. 

 (Difahamkan anak cina itu anak YDP PIBG sekolah tu merangkap Pengerusi DAP Sungkai, Perak)
bumiyang

Posted: 25 Jan 2014 03:34 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 25 Jan 2014 03:11 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang


Cari menantu ganti

Posted: 25 Jan 2014 12:37 AM PST


Entah berapa harga minang janda?


Isy isy isy ... tak patut murah sangat.

tunku

Posted: 25 Jan 2014 03:09 AM PST

tunku


Anwar Raging Mad But Khalid Is Cool And The Rift Continues

Posted: 24 Jan 2014 07:11 AM PST

The cards are laid on the table except for the last card and Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim is not about to reveal it – not as yet.

With Parti Keadilan Rakyat (PKR) de facto chief Datuk Seri Anwar Ibrahim seemingly after 'his blood' for dropping his loyalist Azmin Ali from Selangor Development Corporation (PKNS) board, Khalid seems to be playing cool.

The present political rift between Khalid and PKR deputy president Azmin is getting hotter, and the temperature is not going down anytime now given that Anwar is backing Azmin all the way.

PKR is close-knitted at the top – advisor Anwar and president Datin Seri Wan Azizah Ismail are husband and wife, one of the five vice-presidents is Nurul Izzah who is their daughter.

Azmin, who is now in the middle of the political tiff with Khalid is Anwar's closest ally, who Anwar most probably trust more than anyone else.

Getting entangled with Azmin is no child's play unless one has got a true solid backing from someone somewhere who Anwar fears or respects and Khalid, whether he has one or not, is actually playing with fire.
Does Khalid has an Ace that he would open when he is pushed to the corner?

Anwar's show of anger against him has put him in an unstable position as the Mentri Besar as Anwar can appoint anybody from the party to replace him, of course with the consent of the other partners DAP and PAS, which many observers feel Anwar could get anytime.

However, why is Anwar not doing this is another question as Khalid, despite being politically novice and not possessing grassroot support, does not seem to fear such threats.

And the 'scapegoats' thus far are PKNS general manager Datuk Othman Said and executive secretary Norita Mohd Sidek.

When PKR political bureau sat a week ago to hear the case, only Azmin was present and the bureau members heard Azmin's side of the story while Khalid was absent, the same thing happened at the party supreme council meeting the next night after the political bureau meeting.

In the absence of Khalid's version of the issue, obviously the 'judgement' was on Azmin's side and when Anwar expressed disagreement with Khalid's action on Azmin, Khalid put the blame on PKNS.
Othman and Norita, as civil servants, had said they were in no position to make such decision as only the state executive councilors had the authority to do such things.

Khalid then transferred them out, citing investigation was taking place and the two should not be there while this was going on.

Khalid's action is seen as a cover-up to 'more than the eyes can see' as even a layman knows a general manager and an executive secretary have no power to remove a director.
Given PKNS, a statutory body under the state government, a general manager and executive secretary are just civil servants who 'menurut perintah' or 'obeying orders' according to one of the PKR political bureau members.

With Anwar raging mad and Khalid taking it coolly, the political rift between Anwar's loyalist Azmin and Khalid is expected to drag until the coming party poll in May where the delegates will have the final say.

Taipingmali (tm)

Posted: 25 Jan 2014 01:28 AM PST

Taipingmali (tm)


Lawyer Umno Kangkong?

Posted: 24 Jan 2014 03:29 AM PST

Sahabat-Gunung

Posted: 25 Jan 2014 01:04 AM PST

Sahabat-Gunung


Al-fatihah ......

Posted: 24 Jan 2014 08:51 AM PST


Innalillahi wa inna ilaihi rooji'uuuun.... Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Ustaz Harun Taib, Ketua Dewan Ulama PAS Pusat ...... 

Semoga roh Allahyarham akan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman ......

Siapa ayam, siapa ULAR?

Posted: 24 Jan 2014 06:50 AM PST


Ayam Disangkar Disambar ULAR ....


Siapa ayam, siapa ULAR?


Pihak Kementerian Pelajaran Jangan Tutup Mata Plak.......

Posted: 24 Jan 2014 05:29 AM PSTMemakaikan loceng di leher....

Lembu tak buat kerja mesti kena makan rumput ....
Apa MAKNYAnya semua itu?


Diharap Timbalan Menteri Pelajaran, P.Kamalanathan juga ambil tindakan terhadap isu yang terjadi di SJK (C) Khai Heng, Sungkai ......

Jangan TUTUP MATA plak dalam isu nie .....

Bila Otromen Bersatu.....

Posted: 24 Jan 2014 03:37 AM PST


MERBOK TIMES

Posted: 24 Jan 2014 11:49 PM PST

MERBOK TIMES


ANAK KHAIRIAH TAMAN RIA JAYA MENENTANG KONSERT PLANET EUPE

Posted: 24 Jan 2014 12:24 AM PST


oyabun

Posted: 24 Jan 2014 11:47 PM PST

oyabun


Usah beri harapan palsu kepada rakyat Selangor?

Posted: 24 Jan 2014 03:51 AM PST


Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim diminta tidak terus memberi harapan palsu kepada rakyat dalam soal mengatasi masalah krisis bekalan air meruncing yang melanda Lembah Klang pada masa ini.

Pengerusi Persatuan Air Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya (Swan), Aldric Loong Kim Yew berkata, kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor perlu mengetepikan aspek politik dalam menyelesaikan isu berkenaan sudah berlarutan hampir enam tahun.

"Apa yang pasti masalah bekalan air tidak terawat (NRW) sebagaimana yang dibentangkan oleh Ketua Pegawai Operasi Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas), Datuk Ir. Lee Miang Koi semakin meruncing dan kita berpegang teguh kepada jalan penyelesaian bahawa krisis air hanya boleh diselesaikan dengan terbinanya Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2).

"Tindakan kerajaan negeri mahu memulakan projek bekalan air bersih HORAS (Hybrid Off River Augmentation System) misalnya bukan akan menyelesaikan masalah tetapi lebih kepada mewujudkan kekeliruan dan kebimbangan tentang keberkesanan projek tersebut dalam kalangan pengguna," katanya.


Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat meja bulat bertajuk Betapa Kritikalnya Bekalan Air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya di sini hari ini.

Yang hadir sama ialah Pengerusi Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA), Datuk Dr. Jacob George dan Pengarah Urusan Puncak Niaga Sdn. Bhd., Datuk Syed Daniel Syed Ariffin.

Kim Yew menambah, kerajaan negeri juga harus komited untuk memuktamadkan perbincangan dengan Kerajaan Persekutuan dan segera mengeluarkan arahan pembangunan (DO) pembinaan Langat 2, bukannya terus mempolitikkan isu yang membelenggu rakyat pada masa ini.

Sementara itu menurut Jacob, semua pihak termasuk Kerajaan Persekutuan, kerajaan negeri dan pihak yang terlibat dalam industri air perlu memberi fokus untuk menyelesaikan masalah rakyat dan tidak menimbulkan perkara baharu sehingga isu pokok tidak diatasi.


"Semua pihak terutama kerajaan negeri , selesaikan dulu masalah pembinaan Langat 2 dengan mengeluarkan DO untuk projek tersebut, bukannya membangkitkan isu baharu seperti penstrukturan air hingga isu pokok untuk menyelesaikan krisis air tertangguh begitu lama.

"Jangan jadikan isu air seperti permainan bola sepak hingga mendatangkan kerugian kepada ekonomi negara dengan 725 projek pembangunan terjejas kerana pihak Syabas tidak dapat memberi jaminan bekalan air mencukupi. Itu belum lagi banyak pelaburan terus asing (FDI) yang tidak dapat diteruskan di Lembah Klang," ujarnya.

Pada 13 Januari lalu, Abdul Khalid dilaporkan menerusi sebuah portal berita mengarahkan Pengawal Selia Air Selangor, Datuk Mohamad Roslan Sakiman untuk memulakan projek HORAS di Sungai Selangor yang mampu membekalkan air bersih 600 hingga 700 juta liter sehari.

Menurut Abdul Khalid, dengan adanya projek itu, rakyat Selangor tidak akan terlalu bergantung kepada projek Langat 2 sebagai jaminan atau kepastian bahawa pengguna air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya akan mendapat bekalan air berterusan.

Wasabi Oyabun..

Panglima Perang Cyber

Posted: 24 Jan 2014 11:41 PM PST

Panglima Perang Cyber


Pemergian Harun Taib kehilangan besar untuk umat Islam walau ...

Posted: 24 Jan 2014 07:19 PM PST

Panglima - Siapa yang gembira kematian beliau sudah tentu pihak yang terasa dengan kenyataannya di bawah.

Berikut kenyataan beliau yang sering tidak disukai Karpal Singh dan Anwar Ibrahim serta konco-konconya.

10 Kenyataan yang Arwah Tuan Guru Dato Haron Taib yang kita perlu tahu dan sesuai untuk sebaran.

1) ISU KALIMAH ALLAH :"Saya juga berpuas hati dan menyokong penuh keputusan Mahkamah Rayuan semalam tidak membenarkan kalimah Allah digunakan dalam majalah The Herald. Dalam bab akidah, Islam kena jaga,"

2) ISU KALIMAH ALLAH: "Saya tidak bersetuju dengan pendapat Mohd. Asri, sebagai orang Islam, saya tetap tegaskan bahawa kalimah Allah hanya hak agama dan umat Islam, bukan Islam tiada hak menggunakan kalimah suci itu,"

3) ISU KALIMAH ALLAH: "Majlis Syura Ulama PAS tidak akan menarik balik atau berbincang apa-apa lagi mengenai isu ini. Ia melibat kan akidah, bukan sesuatu yang boleh mendapat kelonggaran,"

4) HUBUNGAN POLITIK DENGAN PKR:"Manakala di pihak Majlis Syura Ulama pula, hendaklah meneliti kembali Tahaluf Siyasi bersama PKR dikaji semula setelah berlaku perkara-perkara yang boleh melemahkan PAS dan merosakkan hubungan di dalam Tahaluf Siyasi,"

5) HUBUNGAN POLITIK DENGAN PKR:"Saya mengharapkan agar PAS Pusat segera menubuhkan sebuah jawatankuasa khas untuk mengkaji dan menilai kemerosotan sokongan pengundi Melayu kepada PAS serta menilai kembali Tahaluf Siyasi terutamanya dengan PKR sejauh mana ia menguntungkan PAS,"

6) MEMBIDAS KATA-KATA KARPAL SINGH: "Secara umumnya bahawa bukan sahaja hudud tapi syariat Islam itu dilaksanakan selepas berjaya mendapat keyakinan rakyat untuk memimpin Malaysia".

7) MEMBIDAS KATA-KATA KARPAL SINGH: "Kita menegaskan bahawa pihak kami tidak bersetuju tindakan Pengerusi DAP, YB Karpal Singh yang dilihat mencampuri urusan Majlis Syura Ulamak PAS yang telah diputuskan secara kolektif,"

8) HIMPUNAN BLACK505: "Ketua Dewan Ulama PAS Datuk Harun Taib mengulangi bahawa parti itu tidak secara sukarela menganjur atau mengambil bahagian dalam perhimpunan itu (Black 505) kerana telah menerima keputusan pilihan raya umum ke-13,"

9) HIMPUNAN BLACK505: "Saya tidak berminat untuk berbuat demikian kerana untuk membantah keputusan pilihan raya itu dan saya tidak tahu kenapa mereka membantah itu (keputusan pilihan raya),"

10) HIMPUNAN BLACK505: "Fikirkan kemenangan melalui kesabaran. Kesabaran adalah kunci yang membuka. Apa perlu kemenangan yang isinya belum ranum,"

- KLXPRESS

Sent from my iPhone

Kurang Ajar - Cikgu Cina di Perak Arah Murid Melayu Jadi Lembu Makan Rumput Sangat Biadap !!! Cc @MuhyiddinYassin

Posted: 24 Jan 2014 04:00 AM PST

Baca laporan blog Belia bangkit di bawah :CIKGU CHEN YAN YAN

SERTA

SEMUA CIKGU CINA DI MALAYSIA

APA LAGI YANG KORANG MAHU?


BANGSAT!!!! Lagi kejadian penghinaan Cikgu Cina Kepada murid Melayu. Diperbodoh dan "DILEMBUKAN" di sekolah kononnya sebagai pengajaran!!! Sebab apa mereka berani? Korang tentu boleh jawab sendiri kan. INI BUKAN PERLU TOLAK ANSUR LAGI. TETAPI SEBAB KITA YANG "BERKUASA" ibarat "lembu yang dicucuk hidung dgn tali" serta "tiada telur" lagi.
Bapa kepada salah seorang murid tersebut telah membuat laporan polis setelah anaknya mengadu selalu diejek oleh rakan rakan di sekolah akibat dari kejadian tersebut.

Nampak tak betapa kurang ajarnya cikgu berbangsa cina ni? Sampai kata nak masukkan gambar yang dia ambil dalam facebook dan guru ini juga telah menunjukkan gambar yang beliau rakam kepada murid murid lain sambil mengatakan LEMBU KENA MAKAN RUMPUT.

Rasanya guru tersebut mesti terpelajarkan? Takkan lembu dan manusia tak dapat dibezakan oleh guru berkenaan.

Tapi atas sebab rasis terhadap Melayu maka guru tersebut yang sepatutnya menjadi contoh yang baik kepada murid tergamak untuk melakukan penghinaan keoada anak anak murid beliau.

Kementerian pendidikan perlu mengambil tindakan tegas supaya perkara seperti ini tidak berulang dan jangan ada mana mana guru yang berani menghina anak anak kurid sesuka hati mereka.

Adakah episod duka kali ini akan berakhir dengan "hanya permohonan maaf" sahaja seperti yang kita tahu penyelesaian kes di Kota Tinggi, Johor? 

Apa yang lebih dikesali, kejadian dan kebiadaban kali ini juga berlaku di SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CINA yang seperti mana kita tahu dibiayai dan dibawah pengurusan Kerajaan Malaysia.


Sent from my iPhone

APANAMA

Posted: 24 Jan 2014 11:36 PM PST

APANAMA


The 'Proxy Dictator'

Posted: 24 Jan 2014 03:30 AM PST

Belantan

Posted: 24 Jan 2014 11:33 PM PST

Belantan


Krisis rebutan kuasa MB Selangor - Desakan kuat agar Khalid digantikan?

Posted: 24 Jan 2014 11:25 PM PST


Pimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor sebulat suara bersetuju tanpa sebarang bantahan supaya Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim meletak jawatan sebagai Menteri Besar dan perlu digantikan dengan individu lain.

Ahli Parlimen Kuala Langat dari PKR, Abdullah Sani Abdul Hamid berkata, kedudukan Abdul Khalid sememangnya dibincangkan dalam satu mesyuarat Majlis Pimpinan PKR Selangor yang dipengerusikan oleh Pengerusi PKR negeri, Azmin Ali baru-baru ini.

"Memang dalam mesyuarat tersebut kita ada membangkitkan kedudukan Abdul Khalid sebagai Menteri Besar dan kita telah membuat keputusan supaya beliau digantikan," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas desas-desus wujud desakan kuat daripada kepemimpinan PKR khususnya di negeri ini yang mahu Abdul Khalid digantikan daripada terus memegang jawatan Menteri Besar.

Desakan itu dikatakan berkait rapat dengan rasa tidak puas hati dalam kalangan kepemimpinan PKR Selangor terhadap corak pentadbiran Abdul Khalid di negeri ini.


Sebelum ini Azmin yang juga Timbalan Presiden PKR dilaporkan sering mengkritik pentadbiran Abdul Khalid melibatkan beberapa isu antaranya menyelar keputusan kerajaan negeri menaikkan gaji dan elaun anggota pentadbiran Selangor di antara 80 hingga 373 peratus berkuat kuasa Januari 2014.

Selain itu, Azmin juga dilaporkan pernah bertindak melalui Kelab Penyokong Kerajaan (BBC) Negeri Selangor mengemukakan memorandum kepada Abdul Khalid ekoran tidak berpuas hati dengan pengurangan peruntukan pembangunan oleh kerajaan negeri.

Walau bagaimanapun, apa yang dinyatakan Abdullah Sani itu dilihat bercanggah dengan kenyataan Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution semalam yang menafikan Azmin bakal menggantikan Abdul Khalid sebagai Menteri Besar.

Menurut Saifuddin, isu tersebut tidak dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR pada 15 Januari lalu.

Dalam pada itu, Abdullah Sani yang juga Timbalan Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menegaskan, keputusan menggantikan Abdul Khalid tersebut dibuat berasaskan keadaan pentadbiran negeri yang dilihat tidak menepati aspirasi parti.

"Keputusan itu dibuat atas sebab cara Abdul Khalid mentadbir negeri ini membabitkan isu-isu tertentu antaranya industri air, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), kenaikan elaun Menteri Besar dan anggota pentadbiran negeri," ujarnya.

Walau bagaimanapun, beliau memberitahu, keputusan sebulat suara itu belum dibawa ke pihak PKR Pusat untuk dibincangkan dan diputuskan bersama pimpinan tertinggi pakatan pembangkang yang lain dari DAP dan Pas.

Suara Politik
Belantan

Kedudukan MB Khalid bagai 'telur dihujung tanduk'?

Posted: 24 Jan 2014 02:06 AM PST


Walaupun Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah mendedahkan dokumen sulit bagi membuktikan kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor tidak terlibat dalam isu penyingkiran Azmin Ali sebagai Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) namun Menteri Besar Selangor itu terus menerima tekanan dari parti sendiri termasuk berundur.

Difahamkan, Abdul Khalid kini bukan sahaja menerima tekanan untuk meletakkan jawatan malah sudah ada desakan kuat dalam PKR supaya beliau dipecat berikutan kemelut yang berlaku.

Desakan kuat untuk memecat Abdul Khalid disahkan oleh Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution dalam sidang akhbar di Petaling Jaya hari ini dengan menggunakan istilah desakan 'keras' yang dilakukan oleh empat hingga lima orang anggota Majlis Pimpinan Parti (MPP).

Saifuddin menyatakan, desakan itu bukanlah satu usul dan MPP tidak membuat keputusan memecat Abdul Khalid seperti mana dilaporkan oleh sebuah akhbar berbahasa Cina, semalam.

Beliau menganggap pandangan seperti itu lumrah dalam parti tetapi menyatakan ia pertama kali desakan seumpama itu dilakukan.

Difahamkan penegasan Saifuddin masih belum mampu memastikan kedudukan Abdul Khalid tidak terancam atau tidak tergugat memandangkan Menteri Besar Selangor itu berhadapan dengan tekanan cukup kuat yang memungkinkan beliau tersingkir.

Tambahan pula, perbalahan politik antara beliau dengan Azmin yang merupakan antara pemimpin paling berpengaruh dalam PKR dikatakan sudah sampai ke kemuncaknya.

Biar pun penyingkiran Azmin dari PKNS bukan dilakukan oleh Abdul Khalid namun ia tetap memberi kesan hubungan politik kedua-dua pemimpin itu.


Apatah lagi, sejak Jun 2010, Azmin dilihat pemimpin paling lantang mengkritik cara Abdul Khalid mengendalikan pentadbiran kerajaan negeri.

Terbaharu pada November lalu, apabila Azmin mengkritik keputusan kerajaan negeri menaikkan gaji dan elaun anggota pentadbiran Selangor di antara 80 peratus hingga 373 peratus.

Berikutan keadaan itu dalam kalangan pemimpin dan ahli PKR khususnya di Selangor, mereka tertanya-tanya sejauh manakah Abdul Khalid mampu bertahan, tambahan pula di negeri itu, kepimpinan beliau kurang disenangi oleh pemimpin parti berkenaan termasuklah dalam kalangan wakil rakyat PKR.

Difahamkan juga kepimpinan kanan PKR tidak berpuas hati dengan Abdul Khalid yang tidak merujuk terlebih dahulu kepada kepimpinan tertinggi parti sebelum membuat keputusan berhubung sesuatu isu melibatkan pengurusan kerajaan negeri sehingga ada banyak tindakan beliau dilihat 'menyusahkan' parti.

Walau bagaimanapun, satu sumber memberitahu, Abdul Khalid akan terus bertahan memimpin Selangor dengan sokongan padu wakil rakyat DAP dan Pas.

''Atas sebab itulah dalam satu mesyuarat baru-baru ini pemimpin kanan PKR tidak mahu desakan untuk menyingkirkan Abdul Khalid bocor kepada mana-mana pihak kerana kedudukan beliau harus dibincangkan secara bersama dengan rakan sekutu PKR," kata sumber itu.

Namun sumber itu menegaskan, beliau percaya tekanan kepada Abdul Khalid dijangka memuncak menjelang pemilihan PKR pada Mei nanti memandangkan beliau dilihat pencabar terdekat kepada Azmin yang akan mempertahankan jawatan Timbalan Presiden PKR.

''Walaupun Azmin tidak pernah membuat sebarang desakan bagi memastikan Abdul Khalid tersingkir daripada kedudukan sekarang namun penyokong beliau didakwa akan terus memainkan peranan bagi tujuan itu," kata sumber tersebut ketika dihubungi.

Suara Politik
Belantan

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 24 Jan 2014 11:27 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


Kepada Bakal Jantan Yang Nak Pinang Nurul Izah, Ini Syarat-Syaratnya...

Posted: 24 Jan 2014 11:00 PM PST

Barang Rare Nie, Tak Ramai Yang Pernah Tengok Pass Nie.

40ribu dulang hati bangla..
Jambatan emas dr travoli vila ke airport narita
7 dulang airmata anak dare chinadoll..
1 utas jam tangan omega

hidangan utama pada hari kenduri nanti agak save bajet sikit...

karipap dan kopi spesel dari masterchef anwar fujimori bagero..

namun kalau anda loya dan nak pening lepas makan karipap, harap insiden selepas itu anda maafkanlah perbuatan bapa penganti perempuan tu ya..

maklumkan pada hadirin, pada waktu pinangan kelak kad jemputan tak perlu dibawa..

hanya dengan menyebut pasword MOKHTAR, anda boleh masuk ke khemah utama..

Sekiranya Cerita Ini Benar, Perbuatan JAIS Ini Memalukan Umat Islam...

Posted: 24 Jan 2014 06:00 PM PST


Seperti yang di emailkan oleh seorang hamba Allah kepada aku, aku tergerak nak siarkan cerita ini untuk bacaan kita semua umat Islam, sekiranya cerita ini benar, maka nayalah saudara baru kita itu...

Dua hari lepas, dalam perjalanan dari Puncak Alam ke Shah Alam, singgah sebentar di Masjid Negeri Shah Alam memandang azan baru sahaja berkumandang. Usai sahaja solat, hujan renyai-renyai sehingga lebat. Waktu itu kebetulan lapar, nampak seorang pakcik jual ais-krim di tepi pagar Masjid Negeri, singgah sebentar belikan aiskrim.

Sedang-sedang menunggu ais-krim disiapkan, hujan makin lebat, dentuman guruh semakin kuat. Nampak seorang lelaki india dan wanita india di tepi pagar, berdiri berdua di situ. Berseluar jeans, ber t-shirt bersahaja. Ana tanya..


" buat apa sini bro? "

" saya sedang tunggu teksi , mahu balik Padang Jawa "

Selepas perbualan kami dipanjangkan, dapat tahu saudara India tadi adalah seorang revert, wanita tadi adalah isterinya. Alhamdulillah bertambah saudara seIslam lagi.
Pada awal perbualan, saudara tadi memperkenalkan diri dengan nama Islamnya, Ariffin. Seorang lelaki berusia 25 tahun , berasal dari KL. Isterinya bernama Nadiah.

Terus ana mengajak mereka berdua menaiki kereta , ana tumpangkan terus dari Masjid tadi ke Padang Jawa. Dalam hujan makin lebat, kereta makin perlahan, ana bertanya padanya kenapa berada di masjid tadi

" awak buat apa di situ tadi ? "

" saya mahu jumpa itu Jais, saya sudah jumpa rumah, sekarang itu Jais kata mahu bayarkan sewa rumah kalau sudah jumpa " sambil menunjukkan surat dari Jais 

" sekarang rumah saya di Padang Jawa sana sudah duduk 5 bulan, akhir bulan ini saya kena keluar, itu owner India tidak mahu saya duduk situ " 

" eh kenapa? " 

" itu Jais kata mahu bayar sewa, tapi sampai hari ini sudah 5 bulan saya sendiri yang bayar sewa, rumah saya apa pun tiada. Kosong tiada apa-apa "

" tadi awak ke Jais mereka kata apa "

" saya ke Jais itu Tingkat satu tempat muallaf, mahu hantar itu form lagi, untuk minta bantuan, mereka kata dulu mahu bantu , sampai hari ini masih tiada jawapan , saya isteri semua nak makan susah "

" saya masuk Islam sukarela , tiada siapa ajak mahu paksa, saya rela masuk. Ibu bapa saya tidak bagi saya tinggal dengan mereka, mereka kata saya sudah Islam tidak boleh campur "
" sekarang rumah saya tinggal itu rumah orang India lama punya, itu Ustaz Jais kata jangan guna pinggan mangkuk sudu semua, mereka kata akan beri bantuan kecemasan pinggan mangkuk lain. Tapi sampai hari ini, satu bantuan pun belum dapat.

Saya rumah satu apa pun tiada, tilam apa semua tiada. Itu ustaz kata mahu datang pun langsung tidak datang "

Hati ana yang dengar ni makin panas membara. Dalam hati seperti seribu carutan sudah diucapkan.

Sambung ana

" then awak makan hari-hari makan apa? "

" saya dengan isteri makan roti sapu itu plantar kuning setiap hari. Itu ustaz kata suruh minta saya belajar agama. Saya suka belajar, tapi bila waktu itu ustaz suruh datang hari itu, hari ini, hari orang kerja, saya juga kena kerja, mahu belajar macam mana? Saya kenderaan pun tiada "

" itu tuan rumah kata Jais mahu bayar, itu cek sewa bulanan sampai hari ini pun tidak dapat lagi, kami sendiri juga yang bayar "

"Itu ustaz tiada datang tolong ke? "

" itu ustaz saya jumpa call semua selalu kata, " ariffin, you usaha lagi, cari rumah lagi, usaha lagi kerja semua, nanti kami tolong " "

" saya ada jiran beri saya motor , motor lama masuk ladang, baru dua hari guna sudah enjin rosak, sekarang mahu duit lagi rm 250 nak repair semua "

" saya makan pun tiada, nak bayar sewa rumah semua "

Sedar tidak sedar sedang berbual sambil isteri di sebelah, dan mereka berdua di seat belakang, kami telah tiba di rumah mereka ,apartment tingkat 11. Tiba di sana, Ariffin kata

" saya punya isteri tidak boleh pakai tudung masuk rumah, ada kawan abang dia tinggal sini, nampak dia nampak ,.susah "

Terus isterinya buka tudung, kami terkejut, keIslaman mereka masih dirahsiakan walaupun 8 bulan sudah memeluk Islam! Allah AllahT_T" 

En. Arifin tadi mengajak ke rumahnya, bila tiba di rumahnya, ia…KOSONG! KOSONG ! KOSONG! Dari ruang tamu pintu masuk hingga ke dapur hanya dalam 6-7 langkah saja, ruang tamu kosong, bilik tidur kosong, tiada tv, tiada katil mahupun tilam bahkan peti sejuk dan dapur memasak pun tiada. Yang boleh nampak hanyalah tikar sejadah dihamparkan di dalam bilik mengarah ke kiblat.

Oh sayu nya!
Mereka tidur setiap hari bertilamkan lantai, mengalas perut dengan roti. Hey mana kamu semua yang bekerja di Pejabat Agama! Duduk dalam aircond semata? , ini SAUDARA ISLAM kamu yang minta pertolongan kamu buat apa? Pergi lah carik orang untuk dibantu, kami bayar zakat setiap tahun , zakat harta, fitrah , emas etc, kemana pergi semua wang zakat itu?

Ada 7 asnaf semuanya, bila ke Majlis Zakat, kamu sekalian dengan bangga ucapkan keuntungan zakat sehingga berjuta-juta, buat majlis program di hotel sekalian sekalian makan 4 kali sehari, ini saudara kamu 8 bulan peluk Islam bantuan sekali sahaja diberi?

Sungguh macam pelarian hidup mereka, berkat sungguh hidup kamu wahai pegawai-pegawai Majlis Agama?

Kebetulan hari ini 10 Januari, baru keluarkan duit untuk bayar duit kereta dan duit rumah. Terus ana capai duit itu, berikan semua pada mereka. Mereka orang Islam, mereka orang Malaysia kita, iya inilah tanggungjawab kita sebagai saudara seagama dan se-negara. 

Dulu dengar cerita orang pusat zakat layan peminta zakat macam si*l. Hari ini nampak benar cerita itu didepan mata. Bila masuk ke parking mana-mana pusat zakat, kereta Perdana, BMW, Mercedes tersergam indah. Kaya benar kau dengan gaji bulanan? Rasa-rasa kerja itu berkat ke? Orang 8 bulan hidup tunggang langgang nak cari tempat tinggal, nak makan, ditinggalkan keluarga, pertolongan yang diberi hanyalah

" bersabar dan usaha lagi " ?

Rasa tidak berbaloi benar nak bayar zakat begini, tiada langsung kemajuan. Kami bayar zakat bukan untuk bayar gaji kalian, kami nak Islam agama kami ini mekar , menjadi tempat bantuan, tempat bergantung harap. Membantu ketika sukar.

10 hari dari sekarang, apakah yang akan terjadi pada en. Ariffin itu dan isterinya? Ditendang keluar oleh tuan rumah? Masih kais pagi makan pagi kais petang makan petang? 

Jangan lupa, setiap sen gaji yang dibayar menggunakan duit zakat itu akan ditanya oleh SEMUA pembayar zakat di Padang Mahsyar, kamu tidak buat kerja , masih mahu duduk bersenang-senang di dalam ofis di bawah air cond , silakan. Tunggu lah sehingga kalam dan janji Ilahi itu menjadi pasti.

Tak Habis-Habis Lagi CINA Menghina Bangsa Melayu...

Posted: 24 Jan 2014 05:00 AM PST


Lepas guru besar sekolah cina di kota tinggi johor menghina umat Islam dengan meyuruh seorang guru membuka tudung sekiranya mahu mengajar di sekolah itu, hari ini sekali lagi kita di gemparkan dengan perangai seorang guru sekolah cina menyuruh dua orang anak muridnya memakan rumput dan menyifatkan dua murid melayu tersebut sebagai seekor LEMBU...

Sebelum itu, dua pelajar melayu itu telah di pakaikan loceng di leher mereka sebelum waktu rehat dan guru itu telah mengambil gambar dua pelajar itu untuk di masukan kedalam facebook guru itu...

Laporan polis telah dibuat oleh bapa salah seorang murid yang dianaya oleh guru cina itu...

Soalan aku: kenapa makin sekarang ini makin menggila umat Islam dan orang melayu di hina oleh orang cina??


The Unspinners

Posted: 24 Jan 2014 11:18 PM PST

The Unspinners


Cina PKR maki Melayu PKR sebagai BODOH dan SAKAI

Posted: 24 Jan 2014 09:00 PM PST

Cukuplah Shahrizat dilembukan, takkan murid sekolah perlu dihina juga?

Posted: 24 Jan 2014 05:17 PM PST

Kepura-puraan PAS membantu rakyat

Posted: 24 Jan 2014 07:00 AM PST

Barang naik raya cina

Posted: 24 Jan 2014 04:00 AM PST

Pergolakan dijangka di hari-hari terakhir Khalid Gagap

Posted: 24 Jan 2014 12:00 AM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 24 Jan 2014 11:14 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Santai Jumaat : Sultan Melaka, Janda dan Kangkung.

Posted: 24 Jan 2014 03:00 AM PST

Semalam tersebar gambar ini, kononnya Sultan Melaka mahu meminang seseorang.


Hari ni muncul pulak video pantun antara Sultan dengan pengikutnya mengenai janda dan kangkung.Mungkinkah ini satu suratan atau kebetulan?

The Star dan Astro Awani : Musuh Dalam Selimut Serang Kerajaan? @NajibRazak @PMOMalaysia @KhairyKJ

Posted: 24 Jan 2014 12:21 AM PST

Semalam MyMassa ada berkongsi cadangan supaya tiada lagi pemimpin negara yang mengeluarkan kenyataan yang boleh digunakan oleh pembangkang.
Dalam keadaan sekarang, dilihat parti pembangkang agak goyah ketika ini. DAP juga berhadapan dengan krisis kepimpinan. MyMassa harapkan agar pemimpin UMNO dan Kerajaan tidak buat silap dengan melakukan tindakan atau kenyataan yang membolehkan Kerajaan Barisan Nasional diserang oleh pihak lawan. Ini kerana dalam masa pimpinan pembangkang sedang dilanda isu, para cybertrooper lawan (terutamanya RED BEAN ARMY) akan mencari kesalahan Barisan Nasional untuk counter isu-isu yang melanda pucuk pimpinan parti mereka.
Baca seterusnya di sini : http://mymassa.blogspot.com/2014/01/sirthe-ball-is-in-your-court-najibrazak.html

Tak sampai sehari, tiba-tiba timbul isu kononnya Datuk Seri Tengku Adnan mengeluarkan kenyataan bahawa minyak RON95 hanya akan dijual kepada orang miskin.

Berita dari Astro Awani

Berita dari The Star
Anehnya hanya dua akhbar sahaja yang melaporkan perkara ini. Dalam pemerhatian MyMassa, portal berita pro pembangkang tidak pula mengeluarkan kenyataan ini. Lebih aneh bila penafian Kerajaan mengenai berita palsu ini dikeluarkan oleh Malaysian Insider.


MyMassa rasa sudah tiba masanya Setiausaha-setiausaha Akhbar para menteri untuk bertindak aggresif dalam hal ini. Jika ada mana-mana akhbar yang menfitnah atau memutar belitkan fakta yang dikeluarkan oleh bos anda, anda perlu memberikan amaran. Jadikan apa yang dilakukan oleh Menteri Besar Kedah sebagai ikutan. Amaran yang diberi sehingga portal ini meminta maaf.


*Ini bukan kali pertama The Star putar belitkan kenyataan menteri. Sebelum ini The Star pernah putar belitkan kenyataan Menteri KPDNKK sehingga menteri berkenaan 'menegur' akhbar tersebut dalam FB beliau.PenangWasabi

Posted: 24 Jan 2014 09:27 PM PST

PenangWasabi


Khalid mula hadapi tekanan?

Posted: 24 Jan 2014 03:55 AM PST


Tindakan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menukar serta-merta dua pegawai kanan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), kelmarin mula mencetuskan kontroversi baharu.

Ini berikutan beliau berhadapan dengan tekanan daripada dalam parti sendiri yang menentang keputusannya menukar Pengurus Besar PKNS, Othman Omar dan Setiausaha PKNS, Norita Mohd. Sidek ke pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri berikutan isu pengguguran Azmin Ali sebagai ahli lembaga pengarah anak syarikat milik kerajaan negeri Selangor tersebut.

Timbalan Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) yang Ahli Parlimen Kuala Langat dari PKR, Abdullah Sani Abdul Hamid menegaskan, Othman dan Norita boleh mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan Selangor kerana melakukan pertukaran yang dianggap tidak mengikut prosedur.

Abdullah Sani berkata, apa yang dilakukan oleh Abdul Khalid ke atas kedua-dua penjawat awam tersebut adalah tidak wajar memandangkan isu yang dibangkitkan masih lagi dalam peringkat siasatan.

"Berdasarkan prosedur, mana-mana pekerja yang didakwa melakukan kesalahan tertentu dalam sesebuah organisasi, mereka perlu diberi peluang untuk mempertahankan diri menerusi surat tunjuk sebab terlebih dahulu.

"Pengurusan organisasi kemudiannya menjalankan siasatan dalaman yang mana sebarang tindakan boleh dikenakan ke atas pekerja terbabit sekiranya didapati bersalah oleh jawatankuasa panel yang diwujudkan khas untuk menjalankan siasatan dalaman.

"Dalam kes yang melibatkan dua pengawai kanan PKNS itu, mereka dikenakan tindakan terlebih dahulu (ditukarkan SUK) sedangkan siasatan masih lagi berjalan. Saya anggap tindakan kerajaan negeri ini mengkhianati keadilan ke atas mereka," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Terdahulu, Abdullah Sani dan beberapa ahli PKR Selangor termasuk ADUN Batu Caves, Amiruddin Shari berhimpun di depan pejabat PKNS di Seksyen 13 di sini bagi menyerahkan nota sokongan kepada penjawat awam di PKNS.

Nota sokongan itu antara lain menyebut PKR Selangor memandang serius isu pertukaran Othman dan Norita ekoran percanggahan antara kerajaan negeri dan PKNS serta bertegas supaya mereka tidak dihukum sebelum dibicarakan dan membela diri.

Nota tersebut diserahkan kepada Pengurus Perhubungan Awam PKNS, Ishak Hashim.

Kelmarin ketika mengumumkan pertukaran tersebut, Abdul Khalid berkata, satu surat kuasa telah diberikan kepada Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohammed Khusrin Munawi untuk melaksanakan tindakan pentadbiran terhadap Othman dan Norita.

Kemelut antara Abdul Khalid dan dua pegawai kanan PKNS tersebut tercetus berikutan isu pengguguran Azmin yang juga Timbalan Presiden PKR sebagai ahli lembaga pengarah PKNS.

Abdul Khalid yang diasak dengan dakwaan tindakan tersebut bermotif politik menafikan kerajaan negeri mempunyai kaitan dalam isu pengguguran Azmin sebaliknya menyatakan keputusan itu dibuat oleh Othman.

Bagaimanapun kenyataan Abdul Khalid itu bercanggah dengan kenyataan dikeluarkan PKNS menerusi Norita yang memaklumkan penamatan Azmin dibuat selaras dengan keputusan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) pada 13 November lalu yang disahkan pada 4 Disember.

Penang Wasabi..

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 24 Jan 2014 09:22 PM PST

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 24 Jan 2014 09:06 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


WAJIB SEBAR KEPADA BUKAN UMNO.. MAKSUDNYA MELAYU PEMBANGKANG !

Posted: 24 Jan 2014 08:31 AM PST

BELACAN SEKALIAN.. KASI SEBAR INFO NI..

Posted: 24 Jan 2014 04:59 AM PST

NUAR MARAH KALAU DISEBUT PERKATAAN JEPUN.. JADI BELACAN SEKALIAN..

Posted: 23 Jan 2014 11:33 PM PST

r b f

Posted: 24 Jan 2014 07:01 PM PST

r b f


Cadangan Dari Rosmah Dilaksanakan Kerajaan Selangor

Posted: 24 Jan 2014 05:05 AM PST


Saya masih ingat lagi pada tahun 2010 bagaimana isteri PM dibelasah apabila beliau mencadangkan agar satu pusat bagi menempatkan wanita hamil tanpa nikah untuk mengatasi masalah pembuangan bayi. 

Rosmah dibelasah kiri dan kanan oleh Pas dan PKR. Di pihak Pas yang lantang membelasah Rosmah adalah Idris Ahmad. Di pihak PKR pula, mak lampir. 

Kemudian Kerajaan Melaka di bawah kepimpinan Ali Rustam ketika itu setuju untuk membuka pusat tersebut. Macam-macam mereka belasah Ali Rustam. Sehinggakan apabila berlaku kejadian ribut melanda pasar ramadhan di Jasin pada tahun 2010, puak-puak Pas mengatakan kejadian tersebut adalah bala kerana tindakan Kerajaan Melaka membuka pusat tersebut. 

Mengikut maklumat yang saya terima sebelum ini antara penghuni teramai pusat berkenaan adalah wanita yang berasal dari Kelantan. 

Setelah puas mereka ludah isteri PM dan Ali Rustam, selepas tiga tahun tiba-tiba Selangor pula melaksanakan apa yang pernah dicadangkan oleh isteri PM dan yang dilaksanakan Kerajaan Melaka. 

Mana puak-puak Parti Anak Setan ? 

Mana mak lampir ? 

Selanjutnya baca di sini

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 24 Jan 2014 03:29 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Gila! Kaedah Naikkan LIKE FB Page paling mudah..!

Posted: 25 Jan 2014 07:15 PM PST

Jika sebelum ini, 1000 likes anda akan di charge daripada RM80-100 untuk satu fan page. Bayangkan jika anda ada lebih dari satu. Berapa banyak peruntukkan yang akan anda keluarkan, untuk menghasilkan sebuah fan page yang GAH dengan ribuan likes? Di sini saya akan tunjukkan caranya, untuk anda mengurangkan peruntukan tersebut. Bagaimana? Teruskan membaca!!

Tidak ramai yang mengetahui 'rahsia' yang bakal saya kongsikan. Oleh itu, anda sangat bertuah kerana menjumpai page ini. *Ucap Alhamdulillah*. Alhamdulillah, kerana selepas ini anda tidak perlu mengeluarkan modal untuk mendapatkan service likes lagi. Jadi, peruntukkan itu, anda boleh guna untuk membeli ebook lain misalnya. Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan. Alang-alang dah membaca, biar baca sampai habis. Teknik yang bakal saya kongsikan ini, boleh tingkatkan likes fan page anda kepada beribu-ribu dalam masa 24jam sahaja!
Anda RUGI jika tidak memilik ebook ini kerana:
1- MODAL.
Anda terpaksa mengeluarkan modal lagi sekiranya anda mempunyai fan page baru untuk dibangunkan.
2- Masa.
Kalau tak keluarkan modal, anda terpaksa habiskan masa anda untuk mempromosikan fan page anda bagi mendapat likes. Penat bukan?
3- Kepercayaan pelanggan kurang.
FAKTA menunjukkan, semakin tinggi likes di fan pages jualan, semakin tinggi kepercayaan pelanggan terhadap syarikat terbabit.
4- Jualan tidak memberangsangkan.

'Wahhh, saya tidak mahu semua ini berlaku kepada saya'
'Apa yang saya perlu lakukan?'

Justeru, mahukah anda jika saya kongsikan dengan anda teknik yang mudah dan menguntungkan ini?

Sebelum itu, tentu anda nak tahu apa yang bakal anda dapat dalam ebook ini kan?

#1 Pengenalan
#2 Cara Penggunaan
#3 Cara penggunan 'teknik rahsia'
#4 Cara meningkatkan lebih banyak likes dengan 'teknik rahsia'

Teknik ini sangat mudah untuk digunakan walaupun anda:

Ye! Percaya atau tidak, waktu tidur pun teknik ini masih berkesan. Jadi tak kisahla anda busy tahap gabenor negara ke, perdana menteri ke, wakil rakyat ke, anda tetap boleh mengamalkan teknik ini. Awesomee bukan??

http://miruljr.ashadee.com/go/adminpa/
BERMINAT? Bagaimana nak dapatkan?
Sekejap! Biar saya senaraikan bonus yang bakal anda dapat jika anda beli sekarang.

Kini semuanya terpulang kepada anda.

Yaa... Saya sudah beri anda peluang, untuk anda mengurangkan kos mengupah service meningkatkan likes fan page, serta memberi cara mudah untuk anda melakukannya sendiri.

Sangat mudah, sehingga anda tidak perlu berada dihadapan laptop pun untuk melakukannya.

Jika anda teruja dengan apa yang saya telah dedahkan, ianya tidak akan mendatangkan apa-apa makna jika anda tidak bercadang untuk melakukan apa-apa tindakan terhadap apa yang telah anda lihat, baca dan hadam sebentar tadi.

http://miruljr.ashadee.com/go/adminpa/
Jadi, usah membazir masa. Bertindak segera. Lagi cepat anda bertindak, lagi banyak keuntungan yang mampu anda lakukan. InshaAllah.

Usah bertangguh, dapatkan dengan segera!

Untuk anda ebook ini hanya dijual pada harga:

RM200

RM150

>>RM50 SAHAJA<< 
UNTUK HARGA PROMOSI

ps: Tawaran ini sangat terhad. Malah sebelum pelancaran pun sudah menerima tempahan daripada pelanggan. Kouta 100 orang pasti dipenuhi dengan cepat.

Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib meninggal dunia

Posted: 24 Jan 2014 03:01 PM PST

KUALA LUMPUR – Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Harun Taib kembali ke rahmatullah di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu pada jam 12.05 tengah malam ini.

Demikian dimaklumkan oleh Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali kepada Harakahdaily sebentar tadi.

Katanya, perkara itu dimaklumkan kepada beliau oleh anak Allahyarham.

Sementara itu, Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat, Dr Mohd Khairuddin Aman Razali at-Takiri memberitahu jenazah Almarhum Ustaz Harun dijangka disolatkan pada jam 10 pagi nanti di Markas Tarbiyah Kubang Lembik, Manir, Kuala Terengganu.

Sehubungan itu, beliau menjemput seluruh ahli PAS agar beramai-ramai hadir mendoakan kebaikan untuk almarhum.

"Moga Allah merahmati roh beliau dan meletakkan beliau bersama roh para nabi, siddiqin, syuhada dan solihin," ujarnya dalam satu kenyataan ringkas kepada Harakahdaily.

Bagi pihak Dewan Ulamak PAS Pusat dan seluruh jawatankuasanya, beliau mengucapkan takziah kepada seluruh ahli keluarga almarhum.

"Jasa dan amal perjuangan dakwah almarhum sepanjang berkecimpung dalam gerakan Islam seawal remaja sehingga ke akhir hayat insya Allah diganjari dengan yang terbaik oleh Allah subhanahu wa taala," ujarnya lagi.

Pesuruhjaya PAS Terengganu, Ustaz Satiful Bahri Mamat dan seluruh kepimpinan PAS negeri turut mengucapkan takziah kepada keluarga almarhum, semoga bersabar dan tabah dalam menghadapi dugaan Allah tersebut.

Selain itu, sumber itu juga menyatakan Timbalan Musyidul Am Pas, Datuk Dr Haron Din turut menerima rawatan di Institut Jantung Negara (IJN).

haron din

Keadaan Haron yang dilaporkan kritikal sebelum ini, kini dilaporkan stabil. (Sinar Harian Online)

(Gambar) Gaun jarang, seluar dalam pula tak dipakainya...

Posted: 24 Jan 2014 09:00 AM PST

Malam penganugerahan adalah malam yang ditunggu-tungu oleh setiap pelakon yang hadir.

Di sini, pelakon wania terutamnya akan memakai pakaian-pakaian yang cantik untuk diperagakan di karpet merah.

Tidak ketinggalan pelakon wanita Hollyoaks, Jennifer Mercalfe turut hadir pada malam tersebut.

Penampilan Jenny yang menggayakan pakaian rekaan Philip Amstrong menjadi tumpuan pada malam itu kerana gaun yang dipakai begitu jarang hingga menampakkan bahagian sulit wanitanya.

Jenny turut membuat kejutan apabila memakai gaun jarang tersebut tanpa seluar dalam!


(Gambar) Ustaz Harun Din nazak di hospital, mohon doakan beliau

Posted: 24 Jan 2014 01:07 AM PST

Dimaklumkan Ustaz Harun Din sekarang berada didalam keadaan yang kritikal.

Menurut makluman Ustaz Najmi dari Darussyifa, beliau meminta agar semua solat hajat untuk kesembuhan beliau.

Turut hadir menziarahi ialah Presiden Pas, Hadi Awang.

Hubungan sulit isteri dibongkar rakan sendiri

Posted: 24 Jan 2014 12:31 AM PST

Saya pekerja kilang elektronik di Batu Pahat, Johor. Saya ada seorang kawan yang sudah lama berkahwin tetapi belum ada anak. Masalah timbul apabila suami kawan saya sering bekerja di Singapura.

Kesempatan itu digunakan kawan saya untuk keluar dan berbalas mesej dengan lelaki atau kekasihnya (juga rakan sekerja) yang lebih muda 10 tahun.

Walaupun dengan alasan dia kesunyian, sebagai rakan sekerja, saya rasa bersalah kerana nanti dituduh bersubahat.

Rakan lain juga sudah menasihatinya tapi kami disalahkan kerana menjaga tepi kain dia.

Apa harus saya lakukan?

JAS
Batu Pahat, Johor

Terkilan Dang Setia dengan sikap rakan saudari kerana mengabaikan nasihat rakan disebabkan hanyut dengan ajakan nafsu serta noda. Biarpun dia keluar serta berbalas mesej, statusnya selaku isteri jelas curang terhadap suami.

Dia menghubungi lelaki itu secara terbuka dan semakin berani melakukannya ketika ketiadaan suami. Hanya bersandarkan alasan sunyi, rakan saudari lupa dosa serta pahala mahupun peranannya untuk menjaga kehormatan diri.

Dalam situasi ini, saudari perlu lebih tegas. Membiarkan rakan terus menjalin hubungan terlarang bukan cara terbaik untuk menjaga persahabatan.

Bagi Dang Setia, adalah penting untuk saudari terus menegur dan bersikap tegas terhadap rakan supaya dia menyedari kesalahan dilakukan.

Jika dia masih berdegil, mungkin cara lebih tegas perlu dilakukan iaitu mengugut mengadu kepada suami mahupun tidak mempedulikannya dengan harapan ia menyedarkan kedudukannya selaku isteri.

Dang Suria @ Harian Metro

2 Adun PKR bertumbuk di khalayak umum

Posted: 24 Jan 2014 12:01 AM PST

Orang ramai di Restoran Maya Jalan Beserah, Kuantan terkejut dengan aksi pergaduhan melibatkan dua pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang berlaku baru-baru ini.

Azan Ismail (Adun Bandar) dan Lee Chean Chung (Adun Semambu) dikatakan bertekak sebelum kedua-duanya dilihat bergaduh. Insiden itu berlaku kira-kira jam 9.30 pagi di situ.

Menurut sumber, semuanya bermula apabila Azan menegur Chean Chung berhubung isu menghina sidang DUN pada 19 November 2013 dengan menyatakan bajet tambahan yang dibentangkan oleh Menteri Besar adalah bajet palsu.

Azan menyatakan, pebuatan Chean Chung itu hanya akan memburukkan imej parti PKR sekaligus menunjukkan betapa bodoh dan gelojohnya mereka yang dipilih menjadi pemimpin PKR. Azan menasihati Chean Chung agar bertindak secara profesional dan bukannya bertindak mengikut perasaan.

Rupa-rupanya teguran tersebut tidak dapat diterima oleh Chean Chung. Berlakulah pertikaman lidah antara Chean Chung dan Azan. Saksi menyatakan, Chean Chung tidak dapat menerima teguran Azan Ismail kerana Azan adalah Melayu.

Ketika bertikam lidah, Chean Chung secara sengaja telah mengejek Azan dengan menyatakan, 'Melayu semuanya bodoh' dan memberitahu kalau bukan kerana sokongan Cina, Azan dan Anwar Ibrahim tidak mungkin berada pada kedudukan sekarang.

Kata-kata 'Melayu sakai masuk hutan' menyebabkan Azan hilang sabar dan cuba bertindak menampar Chean Chung kerana bermulut celupar. Tetapi seorang rakannya berjaya menenangkan Azan.

Sebaliknya rakan Lee Chean Chung, seorang Cina mengambil kesempatan, mengangkat kerusi dan cuba menghentam kepala Azan. Mujurlah seorang pelanggan yang ada di situ, berjaya menangkap kerusi berkenaan sebelum sempat menghentam kepala Azan.

Apabila menyedari pergaduhan mereka telah menarik perhatian para pelanggan dan orang ramai selain turut diminta oleh pemilik restoran agar menunjukkan sikap sebagai pemimpin, kedua-dua pemimpin PKR itu berlalu meninggalkan restoran.

Sumber

Artis lelaki tergamak biar isteri diriba lelaki lain untuk projek

Posted: 23 Jan 2014 11:01 PM PST

Gambar hiasan
Sanggup penggiat seni ini 'menjual' isterinya sendiri untuk mendapatkan projek.

Dia sanggup membiarkan isterinya berada di ribaan lelaki lain dan bertambah malang nasib si isteri kerana dia tak berani nak membantah. Sama ada si isteri dah kena 'mandrem' ataupun dia memang sangat patuh kepada perintah suaminya.

Itulah cerita yang SS dengar, tak mahu percaya pun tak boleh kerana dalam dunia sekarang tiada yang mustahil. Kes ibu bapa jual anak pun sudah ada demi mendapatkan wang.

Banyak sekali SS de-ngar cerita buruk mengenai penggiat seni ini, pasti pembaca nak tahu siapakah dia, tetapi biarlah SS saja yang tahu siapa orangnya.

SS coretkan kisah ini agar menjadi teladan kepada semua, isteri adalah amanah yang Allah SWT berikan kepada si suami dan bukan barang yang boleh dijual beli serta diletak ke tepi apabila dah tak suka.

Khabarnya bukan setakat itu saja, kru dan pelakon yang bekerja dengan penggiat seni ini pun selalu tertekan kerana dia bukan seorang yang mesra.

Kalau ada yang tidak kena, habis dihamunnya dan jika dia tiba-tiba muncul di set peng-gambaran drama terbitannya, pelakon serta kru tak kuasa nak melayannya.

Suasana yang pada asalnya riang dan ceria, terus menjadi senyap dan muram setibanya penggiat seni ini di lokasi.

Semua tak sabar nak siapkan drama itu kerana di set dah macam di tanah perkuburan apabila penggiat seni itu ada.

Dengan wajah yang masam mencuka ia memberi aura yang tidak baik kepada semua orang. Malah, dia juga tidak segan silu menghamun isterinya di depan orang ramai.

SS@Harian Metro

Bloger PR dedah wajah 'bakal' suami Nurul Izzah

Posted: 23 Jan 2014 08:47 PM PST

Laporan The Star hari ini (semalam) memetik sumber dari Mahkamah Syariah Kuala Lumpur yang menyebut tentang permohonan cerai anak sulung Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nurul Izzah Anwar dengan suaminya, Raja Ahmad Shahrir Iskandar.

Pasangan ini dikatakan sudah tidak sehaluan sejak dari tahun lepas lagi dan keretakakan rumah tangga itu sampai ke kemuncaknya Disember lalu apabila Nurul Izzah memfailkan permohonan fasakh (menuntut cerai dari suami).

Sebetulnya, aku sendiri sudah mendengar desas desus tentang keretakan rumah tangga Nurul Izzah ini jauh lebih awal lagi.

Nurul Izzah dikatakan menghadapi sedikit masalah dengan sikap suaminya yang terkenal sebagai kaki minum, kaki perempuan dan ada ura-ura menyebut, turut terbabit dengan hubungan sejenis juga.

Sudahlah bapanya dihambat dengan dakwaan hampir serupa, kini, suaminya pun dikaitkan dengan dakwaan yang sama.

Justeru, amat wajarlah Nurul Izzah memohon cerai demi kebaikan semua pihak.
Anas Disebelah CheguBard
Dalam masa yang sama, imej lelaki yang dikata bakal menjadi suami Nurul Izzah yang baru juga sudah diedarkan di media sosial.

Anas Alam Faizli ini dikatakan seorang profesional muda Melayu yang juga menjadi aktivis sepenuh masa PKR.

Beberapa sumber yang rapat dengan Nurul Izzah menyebut, jika nak dibandingkan dengan suaminya sekarang, Anas adalah 10 kali lebih hebat.

Bukan sekadar memegang jawatan sebagai Jurutera Minyak dan Gas, Anas juga mengetuai NGO menentang TPPA yang ditubuhkan PKR.

Suami Nurul Izzah sekarang, Raja Ahmad, tidak begitu terlibat dalam politik dan dikatakan lebih banyak menggunakan kedudukan Anwar sebagai Penasihat Ekonomi Selangor dan Nurul Izzah sebagai Ahli Parlimen Lembah Pantai untuk kepentingan dirinya sahaja.

Sambung baca di Negara Pakatan Rakyat

Ketua kampung arah 12 lelaki rogol wanita

Posted: 23 Jan 2014 07:01 PM PST

Gambar hiasan
Kolkata: Seorang wanita dirogol beramai-ramai oleh 12 lelaki atas arahan majlis kampung di timur India sebagai hukuman kerana menjalinkan hubungan, kata polis semalam.

Majlis berkenaan mengarahkan hukuman dahsyat itu dilakukan di kampung di Benggala Barat malam Selasa lalu selepas gadis berusia 20 tahun itu ditemui bersama-sama lelaki daripada komuniti lain.

Polis tahan 12 lelaki

Polis menahan 12 orang berhubung serangan itu yang dilakukan selepas ibu bapa wanita berkenaan berkata mereka tidak mampu membayar denda berjumlah 25,000 rupee (RM1,332) yang dikenakan majlis kerana hubungan itu.

"Gadis berkenaan dirogol beramai-ramai kerana menjalin hubungan dengan lelaki komuniti lain dan gagal membayar denda yang dikenakan majlis kampung. Setakat ini kami menahan 12 orang berkaitan kejadian itu," kata Superintendan Polis Daerah, C Sudhakar.

Serangan itu sekali lagi meletakkan rekod India dalam keganasan seksual dalam tumpuan sekali lagi selepas kemarahan awam berhubung kes rogol beramai-ramai yang membawa kematian seorang penuntut di New Delhi pada Disember 2012. - AFP

Diperkosa lelaki bertopeng dalam bilik tidur sendiri

Posted: 23 Jan 2014 06:01 PM PST

SIBU: Seorang gadis berumur 19 tahun yang tinggal di Jalan Indah di sini dipercayai menjadi mangsa rogol oleh seorang lelaki bertopeng awal pagi kelmarin.

Dalam kejadian jam 4 pagi itu, mangsa berseorangan di dalam bilik tidurnya terjaga selepas terdengar bunyi bising.

Menyangka ayahnya yang bekerja sebagai pengawal keselamatan sudah balik, gadis tersebut terus membuka bilik tidurnya.

Ketika berdiri di depan pintu, mangsa ternampak seorang lelaki berbadan kurus dan bertopeng bertindak menolaknya ke atas katil.

"Mangsa yang cuba melawan menyebabkan lelaki itu memu-kulnya dengan gelas menye-babkan mangsa mengalami luka di bahagian kepala dan lengannya," menurut sumber.

Lelaki itu kemudian bertindak menanggalkan pakaian mangsa dan memperkosanya.

Selepas memuaskan nafsunya, lelaki tersebut terus melarikan diri dan meninggalkan mangsa yang masih terbaring menahan kecederaan.

Mangsa kemudiannya menghubungi seorang rakan yang tiba di rumahnya untuk membawanya ke Hospital Sibu mendapatkan rawatan.

Ayah mangsa hanya dimaklumkan mengenai apa yang berlaku selepas pulang dari tempat kerja dan mendapati anak gadisnya tiada di rumah pada jam 6 pagi.

Ayahnya yang sudah berpisah dengan isterinya, terus menghubungi mangsa dan dimaklumkan mengenai insiden tersebut.

Mangsa kemudiannya diiringi oleh ayahnya ke Balai Polis Sentral membuat laporan polis pada sebelah petang hari sama.

Ketika kes dalam siasatan mangsa dan ayahnya diarahkan tinggal bersama saudaranya buat sementara untuk membolehkan polis menjalankan siasatan kes.
Petang semalam, polis forensik pergi ke rumah mangsa untuk menjalankan siasatan lanjut.

Kes tersebut kini masih dalam siasatan polis.

Borneo Post

Penjelasan berkenaan fenomena suhu sejuk di Malaysia

Posted: 23 Jan 2014 05:45 PM PST

PETALING JAYA: Sambutan Tahun Baru Cina pada kali ini akan diraikan dalam cuaca sejuk, tempias dari negara di hemisfera utara yang dibawa tiupan Monsun Timur Laut yang akan berterusan dalam tempoh beberapa minggu lagi.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, kebanyakan kawasan di pantai timur, utara dan wilayah tengah sedang mengalami cuaca sejuk kerana tiupan angin tersebut.

Katanya, beberapa kawasan seperti Subang Jaya, Kota Kinabalu, Sandakan, Kota Baru, Kuantan dan Petaling Jaya merekodkan suhu serendah 25 darjah Celsius, menyamai cuaca sejuk di Cameron Highlands dan Genting Highlands.

Pada Khamis, Kuala Krai merekodkan bacaan suhu serendah 17.2 darjah Celsius.

Bermula 1 hingga 2 Januari lalu, bacaan suhu terendah direkodkan adalah 21 darjah Celsius di Kuantan, 22.1 darjah Celsius di Kota Kinabalu, 23.6 darjah Celsius di Petaling Jaya, 23 darjah Celsius di Kota Baru dan 22 darjah Celsius di Kuching.

Alor Setar dan Chuping di Perlis masing-masing merekodkan suhu dingin serendah 22.4 darjah Celsius dan 23.3 darjah Celsius.

Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia, Alui Bahari menafikan dakwaan bahawa perubahan cuaca sejuk itu disebabkan kurangnya aktiviti di matahari atau dikenali sebagai fenomena 'sleeping sun'.

"Berdasarkan rekod, Januari merupakan bulan paling dingin," katanya.

Menurut Alui, penurunan suhu itu adalah disebabkan tempias cuaca sejuk melampau di negara hemisfera utara yang dibawa angin Monsun Timur Laut dan ia bukan kali pertama kejadian ini berlaku.

"Suhu akan turun dan naik dari semasa ke semasa. Bacaan terendah adalah kejadian biasa dan banyak kali berlaku ketika musim ini.

"Angin monsun yang bertiup laju itu membawa kedinginan dari China, yang sedang dilanda musim sejuk pada ketika ini.

"Malah, cuaca baik dan kekurangan kepulan awan di Malaysia pada minggu ini membantu penurunan suhu pada sebelah pagi dan malam," katanya.

Guru Diarah Buka Tudung, Pengetua Sekolah Bukan Ahli MCA

Posted: 23 Jan 2014 05:30 PM PST

JOHOR BAHRU: Pimpinan MCA Johor menafikan dakwaan bahawa guru yang telah diarahkan supaya membuka tudung di sebuah sekolah Cina di Kota Tinggi dan pengetua sekolah berkenaan merupakan anggota parti.

Ketua Wanita MCA negeri Wong You Fong berkata terdapat 'posting' tersebar di Facebook mendakwa bahawa guru dan pengetua sekolah itu adalah ahli MCA.

"Kami telah memeriksa data kami dengan teliti dan mengesahkan bahawa tidak ada rekod keahlian.

"Kami percaya bahawa pengguna menggunakan satu taktik politik yang tidak bertanggungjawab untuk mencemarkan imej MCA," katanya pada sidang akhbar di sini.

Beliau menambah, parti itu mahu menjelaskan isu ini kerana ia boleh membawa kepada ketidakharmonian antara kaum di kalangan penduduk tempatan di sini.

Sebelum ini dilaporkan bahawa pengurusan sekolah telah mengarahkan seorang guru mualaf membuka tudung jika mahu terus mengajar di sana.

'Posting' di Facebook itu mempunyai pelbagai gambar yang membandingkan gambar pengetua (diambil dari laman Facebook beliau) dengan gambar ahli-ahli MCA yang diambil semasa mesyuarat agung tahunan Wanita MCA pada Disember tahun lepas.

Pengguna juga telah menulis bahawa guru berkenaan juga merupakan ahli parti dan mengkritik parti kerana tidak menjaga kebajikan ahli-ahli mereka sendiri.

Posting pada hari Isnin (20 Januari), telah dikongsi lebih 250 kali.

Ketua MCA Bahagian Gelang Patah Jason Teoh yang turut hadir pada sidang akhbar itu mencabar pengguna Facebook untuk membuktikan bahawa 'posting' itu adalah benar.

RON95 mungkin akan dijual pada yang layak sahaja - Ku Nan

Posted: 23 Jan 2014 05:01 PM PST

PETALING JAYA: Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor hari ini memaklumkan bahawa petrol RON95 hanya akan dijual kepada golongan yang layak sahaja.

Katanya untuk memastikan semua subsidi kerajaan dinikmati rakyat Malaysia yang layak sahaja, harga subsidi bagi RON95 dijangka hanya disediakan untuk golongan miskin.

Jelas Tengku Andan, pendekatan itu antara lain sebagai usaha mengurangkan perbelanjaan kerajaan dan dasar harga baru itu dijangka berkuatkuasa pada Mei atau Jun tahun ini.

"Kami mahu mengenakan kenaikan hanya kepada mereka yang mampu… seseorang mungkin memandu (Toyota) Alphard ataupun Mercedes (Benz) tetapi mereka masih menggunakan petrol RON95," katanya kepada pemberita.

Tambah beliau, mungkin mereka yang tidak layak untuk membeli petrol RON95 pada harga subsidi, hanya layak untuk membeli petrol RON97.

Pada masa ini harga RON95 adalah RM2.10 seliter (63 sen subsidi) dan harga RON97 adalah RM2.80.

Harga runcit RON97 ditetapkan berdasarkan apungan terurus dengan harga bulanan ditentukan kuasa pasaran.

Beliau bagaimanapun memberitahu pendekatan baru itu masih dalam kajian oleh Datuk Seri Abdul Wahid Omar dari Jabatan Perdana Menteri.

Tengku Adnan ditemui selepas majlis penyerahan 100 surat tawaran kepada penduduk yang layak untuk menyewa di projek perumahan kos rendah di Petaling Jaya.


Read more at: http://www.astroawani.com/news/show/ron95-mungkin-akan-dijual-pada-yang-layak-sahaja-tengku-adnan-28816?cp

Cucu Tok Selampit

Posted: 24 Jan 2014 01:22 PM PST

Cucu Tok Selampit


Video Biadap Kumpulan Hijau Menganggu Sambutan Hari Kebangsaan Australia di KLCC

Posted: 24 Jan 2014 01:37 AM PST


Tindakan kumpulan Anti Lynas, Himpunan Hijau menganggu sambutan Hari Kebangsaan Australia di Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC) dua hari lepas amat memalukan. Adalah amat biadap dan tidak beradab apabila Rakyat Malaysia menceroboh dan membuat kacau di majlis orang apatah lagi yang melibatkan negara luar. Apakah rancangan untuk menceroboh dan menganggu majlis Kedutaan Australia ini sudah dirancang oleh PR?

Sehari sebelum kejadian, PR telah menolak sama sekali jemputan Suruhanjaya Tinggi Australia di Kuala Lumpur untuk menghadiri sambutan Hari Australia, di stu. Sesudah Shamsul Iskandar memalukan Negara dengan mengadakan demonstrasi, membakar dan memijak bendera Jepun di Kedutaan Jepun sehari sebelumnya, giliran Himpunan Hijau pula yang bertindak memalukan negara. Apakah tidak ada undang-undang bagi menghukum pengkianat yang memalukan negara atau pihak Kerajaan turut bersekongkol dengan dua kejadian yang memalukan ini?

Kelemahan BR1M Yang Patut Kerajaan Fikirkan Untuk Membantu Rakyat @ahmadmaslan @NajibRazak

Posted: 23 Jan 2014 05:02 PM PST

Rakyat Malaysia pasti teruja dengan pemberian BR1M yang bakal dimasukkan ke dalam setiap akaun individu tidak lama lagi. Beberapa ketidakpuasan kedengaran apabila Kerajaan membuat keputusan untuk membayar BR1M terus ke dalam akaun. Dari satu sudut memang ada kebaikannya. Rakyat tidak perlu beratur panjang dan mendengar ceramah yang tidak perlu. Namun, bagi orang yang tidak mempunyai akaun bank terpaksa meminjam sana sini atau mengeluarkan duit sendiri kerana untuk membuka akaun perlukan RM100 wang permulaan sekurang-kurangnya. Baki di dalam buku kemudiannya harus mempunyai minima RM10. Ini belum lagi diambil kira caj RM8 sekiranya pengguna ingin mempunyai kad ATM untuk kemudahan pengeluaran.

Terdapat ura-ura bahawa daripada RM650 BR1M yang diperuntukkan kepada orang yang layak, RM50 darinya akan dipotong untuk insuran nyawa. Tidak dapat dipastikan insuran berkenaan Islamik atau tidak. Jumlah bersih yang akan diterima hanyalah RM600. Perlukah insurans berkenaan untuk BR1M. Insurans adalah bertujuan untuk kemudahan waris yang tinggal dan bukan untuk kemudahan dan faedah orang yang memohon BR1M berkenaan. Dan soalan cepumas yang CTS rasa bijak pandai yang berada di sekeliling Perdana Menteri fikirkan adalah bagaimana orang-orang yang muflis/bangkrap untuk membuka akaun di Bank? Mereka tidak layak dan tidak boleh membuka akaun di Bank. Bagaimana wang BR1M akan disalurkan? Apakah akaun pihak ketiga boleh digunakan?

Lihat analogi berikut betul-betul. Katakan penerima BR1M adalah sebanyak 4 juta orang. RM10 tidak dibenarkan keluar dari akaun Bank. Berapa banyak Bank di Malaysia kongsi duit BR1M? Duit RM50 pula digunakan untuk membeli insurans. Berapa banyak syarikat insurans yang digunakan untuk tujuan BR1M ini? Boleh kita tahu syarikat insurans mana yang mendapat keuntungan ini? Berapa banyak syarikat insurans untung kesan dari BR1M ini? Kerajaan hendak membantu Rakyat atau Bank dan syarikat insurans?

Apa Yang Tersirat

Posted: 24 Jan 2014 01:15 PM PST

Apa Yang Tersirat


Nurul Izzah: Belum menjanda Lagi

Posted: 23 Jan 2014 11:01 PM PST

Menurut Bernama, tuntutan pencerian fasakh oleh Nurul Izzah akan didengar semula pada 18 februari depan. Ertinya pencerian itu belum berlaku lagi.

Pencerian itu bukan tidak berlaku, memandangkan satu kenyataan akhbar Nurul dan suaminya menerusi blog ahli parlimen Lembah Pantai itu, bahawa mereka mahu mempertahankan perkahwinan mereka, kerana menurut kenyataan mereka, bahawa keluarga adalah keutamaan.

Berjaya kah perkahwinan Nurul dipertahankan, sehingga beliau tidak akan bergelar janda? kerana janda menurut video berikut

THE FLYING KICK

Posted: 24 Jan 2014 01:06 PM PST

THE FLYING KICK


HARON DIN AL-HAFIZ KRITIKAL DI IJN... MOHON DOAKAN BELIAU!!!

Posted: 24 Jan 2014 08:38 AM PST

NURUL IZZAH TARIK BALIK PERMOHONAN MENCERAIKAN SUAMINYA... DRAMA TERBARU MENYALAHKAN UMNO SUDAH PUN BERMULA!!!

Posted: 24 Jan 2014 06:30 AM PST

ISU GURU CINA ARAH MURID MAKAN RUMPUT DAN GANTUNG LOCENG DI LEHER: HUAN CHEN GUAN BOSAN, KEMENTERIAN PELAJARAN TERLALU LEMBIK BILA BABITKAN GURU SJKC!!!

Posted: 24 Jan 2014 05:02 AM PST

GURU ARAH MURID MELAYU MAKAN RUMPUT... ADAKAH GURU DI SJKC KHAI MENG SUNGKAI INI AKAN DIMAAFKAN JUGA?

Posted: 24 Jan 2014 03:30 AM PST

KATA TENGAH NAK SELAMATKAN RUMAHTANGGAH, DOKUMEN NI PULA MEMPERKATAKAN TENTANG PERSETUJUAN PERCERAIAN!!!

Posted: 24 Jan 2014 01:00 AM PST

KELUHAN SUAMI NURUL IZZAH DI TWITTER BOLEH MEMBUATKAN KITA MENANGIS!!! KESIAN... RINDU BENAR DIA PADA ISTERI YANG DAH DISAMBAR 'HELANG'!!!

Posted: 23 Jan 2014 11:50 PM PST

ISU PERCERAIAN NURUL IZZAH... APALAH AGAKNYA SIDANG MEDIA PKR HARI NI?

Posted: 23 Jan 2014 06:00 PM PST

PENANGKAPAN PENDATANG TANPA IZIN... KENAPA PENDATANG TANPA IZIN DARI CHINA DAN VIETNAM TAK TERTANGKAP?

Posted: 23 Jan 2014 04:13 PM PST

PEJUANG BANGSA

Posted: 24 Jan 2014 11:49 AM PST

PEJUANG BANGSA


AMK PKR CAKAP BAKAR BENDERA JEPUN PERKARA KECIL , JANGAN BABITKAN ANWAR

Posted: 24 Jan 2014 02:06 AM PST Susulan insiden pijak dan bakar bendera Jepun yang dilakukan kumpulan penyokong Ketua Pembangkang baru-baru ini di keduataan negara itu, Ketua  Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mat Akin menyatakan perkara itu tidak perlu melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurutnya, insiden itu berlaku bukan dirancang dan ia hanya insiden kecil yang tidak perlu dipanjangkan.

Beliau juga berkata, apa yang AMK inginkan pada bantahan tersebut adalah untuk mendapatkan penjelasan daripada Jepun mengenai sekatan yang dilakukan terhadap Anwar secara jelas.

"Itu kita tak ada plan untuk lakukan seperti itu, itu hanya insiden kecil.

"Bendera yang dibakar kita telah padamkan apinya dan memohon maaf kepada pengawal di situ, sesiapa yang ada pada hari itu tahu keadaan sebenar.


"Sepatutnya insiden itu tidak perlu libatkan Anwar, bukan dia yang bersalah, itu hanya insiden kecil dan tak perlu dipanjangkan.
"Apa yang penting dalam bantahan kita hari itu adalah untuk menuntut penjelasan daripada Jepun dan kebebasan bergerak," katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Sebelum ini, mengikut laporan media, Timbalan Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainuddin berkata, Anwar perlu memohon maaf dan mengemukakan bukti terhadap dakwaannya bahawa Wisma Putra berkomplot dengan pihak berkuasa Jepun bagi melarang pemimpin pembangkang itu masuk ke Jepun.

Hamzah berkata, Anwar sedia maklum bahawa bekas banduan perlu memohon visa untuk masuk ke Jepun.

"Pihak Jepun sendiri sudah jelaskan apa yang berlaku adalah salah dia sendiri. Dia hendak masuk ke negara itu, dia kena ada perjanjian khas sebab pernah dipenjarakan. Dia bukan tidak tahu tentang itu kerana sebelum ini dia pernah buat," katanya.

Sehubungan itu, Shamsul Iskandar yang juga Ahli Parlimen Bukit Katil mengandaikan Timbalan Menteri Luar yang mengeluarkan kenyataan itu tidak mengetahui keadaan sebenar.

"Menteri itu mungkin tak tahu keadaan sebenar pada hari kejadian," katanya. – SINAR HARIAN 

KALIMAH ALLAH : NGO ISLAM BANTAH DEBAT ANJURAN SINAR HARIAN

Posted: 24 Jan 2014 12:02 AM PST

GPB menyokong saranan ABIM agar Sinar Harian yang mendesak agar dibatalkan debat hujan isu kalimah Allah ini. Tolong hormati & jangan menderhaka tidah  YDP Agong yang menegaskan kalimah Allah adalah hak eksklusif  umat Islam klik di sini


Kalau Sinar Harian gila mencari publisiti sesuatu isu bagi lariskan akhbar , jangan babitkan isu Kalimah Allah untuk diperdebatkan yang boleh memecahbelahkan lagi umat Islam . Biar lah ilmuan Islam menyelesaikan bukan pemimpin politik dengan cara debat.   Polemik Kalimah Allah tidak akan dapat diselesaikan menerusi perdebatan, kata Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM).


Setiausaha Agung ABIM, Muhammad Faisal Abdul Aziz berkata, ini kerana ia amat bersangkutan dengan perkara-perkara yang melibatkan isu teologi yang akan mengundang sensitiviti masyarakat.

Beliau merujuk kepada penganjuran "Perdebatan Hujah Isu Kalimah Allah Dari Perspektif Undang-Undang" yang merupakan Wacana Sinar Siri 26 yang akan diadakan pada 27 Januari 2014.

Perdebatan itu dirancangkan antara Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar dengan ahli Jawatankuasa PAS pusat, Khalid Samad yang juga ahli Parlimen Shah Alam.

Susulan itu, katanya, ABIM telah menyerahkan surat kepada pihak akhbar Sinar Harian untuk menyarankan agar penganjuran debat tersebut dibatalkan.

"Isu-isu agama yang melingkari masyarakat seperti ini harus diselesaikan menerusi perbincangan yang melibatkan kumpulan ilmuan yang sentiasa
berlapang dada dan mengambil pendekatan bersederhana dari kelompok kedua-dua pihak," katanya dalam satu kenyataan.

Justeru, tegasnya, ABIM menilai perdebatan yang melibatkan dua tokoh politik tersebut tidak akan memberi sebarang jalan penyelesaian bahkan bertambah buruk apabila isu ini yang asalnya bersifat teologi secara langsung diheret kepada perkara lain yang lebih sensitif yang melibatkan perundangan dan institusi Raja.

Dalam pada itu, tambahnya, penganjuran perdebatan tersebut juga boleh dianggap perjudis kerana ia masih belum lagi didengar di peringkat Mahkamah Persekutuan.

"ABIM juga menyeru semua pihak khususnya media untuk mengenengahkan pandangan sederhana dan bersifat ilmiah khususnya dari kelompok agamawan Islam dan Kristian yang merupakan "silent majority" bagi memastikan polemik ini dapat disejukkan," tambahnya.

TERKINI ! UMNO P.PINANG BERJAYA BANTU PENIAGA MELAYU TANJUNG TOKONG DIROBOH MPPP @dzainalabidin

Posted: 23 Jan 2014 09:01 PM PSTPagi ini MPPP telah membatalkan tindakan perobohan 10 gerai orang Melayu di kawasan perumahan transit Tanjung Tokong . Ia disebabkan campur tangan Ketua UMNO Bahagian Bukit Bendera Datuk Ahmad Islam yang berunding dengan MPPP membantu peniaga2 Melayu ini .  Jika tiada campur tangan ini , maka akan berlaku lagilah pergaduhan sesama Melayu  antara peniaga dan pengkuatkuasa disebabkan arahan kerajaan DAP

 Walaupun arahan perobohan dihentikan , tetapi notis berkenaan masih lagi berkuatkuasa dan hanya ditangguhkan sementara.

10 buah gerai berkenaan diusahkan oleh penduduk rumah panjang Tanjung Tokong dan didirikan di atas tanah UDA Land dan bukannya milik kerajaan DAP. Difahamkan alasan MPPP untuk roboh hanya kerana tidak mempunyai lesen perniagaa yang sah .

Alasan mereka tiada lesen yang sah sebenarnya boleh   dirunding dan peniaga berkenaan selepas ini boleh  memohon lesen dengan bantuan MPPP .

Persoalannya , apa agenda muslihat sebenar MPPP & kerajaan DAP terhadap peniaga Melayu di negeri ini?

Jika berniaga di tanah swasta/persendirian   , mereka cari kesalahan peniaga  melalui lesen .

Ini lah nasib peniaga Melayu seolah-olah seperti pendatang asing di negeri ditadbir regim DAP !!


tunku

Posted: 24 Jan 2014 03:40 AM PST

tunku


REMOVING KAHLID IS DANGEROUS, A SOURCE SAYS

Posted: 24 Jan 2014 01:00 AM PSTThe rift between Selangor MentriBesar Tan Sri Khalid Ibrahim and PartiKeadilan Rakyat (PKR) deputy president Azmin Ali has revealed the truth about the whole matter – Khalid should be replaced by Azmin.

And Azmin's supporters have spoken out on the matter, loud and clear, not officially of course, but the call, made subtly is said to reflect the minds of the party leadership particularly de facto chief Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Not that this news is new and shocking as Malaysians at large are quick to read the hidden motives of any political move by any politician but now, the motive is being mentioned and highlighted.

And to Khalid, this is nothing new or else he would not have taken actions that are seen as clipping Azmin's influence, a move many see as the preliminary strategy for the party upcoming poll in May.

Of course, replacing Khalid will free PKR of internal dissatisfaction and problems because having a 'yes' man to the party in particular to party supremo Anwar, who probably wants to know all the goings on and decisions on anything and everything, is very much welcomed.

But the process of replacing Khalid is the most difficult given the situation where it involves all the parties in Pakatan Rakyat (PR) which are DAP and PAS and external factors but most important – acceptance of the Selangor Palace on the person to replace Khalid.

Sources said Anwar was angry with Khalid and obviously would love, if the opportunity was there, to replace Khalid immediately so that the party could move on to develop Selangor and other states, politically that is.

"Removing Khalid is easy – just get the party central executive committee to make a resolution – which is simple.

"Then present it to PAS and DAP and when all agreed, present it to the Sultan.
"The problem here is first will Selangor PAS and DAP agree to the proposal? Given that Selangor PAS and DAP have been working very well with Khalid, the latter who have been satisfying both the parties in filling up their leaders in various positions in the state GLCs and others.

"Second, if assuming both PAS and DAP agree to remove Khalid, will both parties agree to have Azmin as MB?

"It is common knowledge that Azmin is not accepted very by both parties as they have not very much taken Azmin as an administrator, only as politician.

"Then assuming they still agree because of Anwar, who will present the recommendation to the Palace?

"The Sultan, as it is at present, seen and proven, trusts Khalid more than anyone else from any of the opposition party.

"So would the Sultan consent to the change," said a party insider.

He said the Selangor situation was a matter that was sensitive and that Anwar knew nothing much could be done given that Khalid had the trust of the Palace and leaders of both parties in PR – PAS and DAP.

In short, Khalid had played his card right to PAS, DAP and the Palace and "that is why he continues to be cool in this situation despite the anger of party de facto chief," said the source.
One thing for sure, the source said if Khalid decides to jump to PAS, PKR will be left with nothing in Selangor.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan