Khamis, 23 Januari 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 23 Jan 2014 01:04 PM PST

Apa Yang Tersirat


Nurul Izzah Minta Cerai Faskh-- Pasti Ada Sebab Besar

Posted: 23 Jan 2014 05:52 AM PST

Bernama melalukan semakan fail di Mahkamah Rendah Syariah Kuala Lumpur hari ini mengesahkan Ahli Parlimen Lembah Pantai daripada PKR, Nurul Izzah Anwar telah memfailkan permohonan cerai terhadap suaminya, Raja Ahmad Shahrir Iskandar Raja Salim.

Nurul Izzah, 34, anak sulung Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, memfailkan permohonan itu pada awal bulan ini.

Nurul Izzah memfailkan permohonan itu mengikut Seksyen 47 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Wilayah Persekutuan 1984.

Seksyen itu merupakan pembubaran perkahwinan yang memperuntukkan perceraian dengan talak atau dengan perintah mahkamah.

Kes itu pertama kali disebut di hadapan Hakim Syarie Ab Malek Awang dua hari lepas. Mahkamah menetapkan 18 Feb ini untuk sebutan semula kes itu.

Pasangan itu berkahwin pada 9 Mei 2003 dan dikurniakan seorang anak perempuan berumur tujuh tahun dan seorang lelaki berumur empat tahun.

PC Nurul Izzah sila layari

Nurul Izzah Mahu Bergelar Janda

Posted: 22 Jan 2014 10:41 PM PST

Nurul Izzah Anwar, 33, dan Raja Ahmad Shahrir Iskandar Raja Salim, 35, yang berkahwin pada 9 Mei 2003 bakal mengakhiri alam perkahwinan mereka, selepas 10 tahun mendirikan rumah tangga.

Naib Presiden PKR itu mahu bergelar janda, atas sebab itu MP Lembah Pantai itu menutut cerai faskh daripada suaminya pada Desimber tahun lalu.

Nurul yang mempunyai dua anak daripada perkahwinannya itu, belum mengsahkan atau memberi kenyataan berkaitan dengan isu tuntutannya itu.

Spekulasi meluas bahawa anggota Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar memfailkan penceraian disahkan melalui rekod mahkamah syariah, lapor The Star Online.

Menurut laporan itu, semakan dengan Mahkamah Syariah Rendah Jalan Duta mendapati naib presiden PKR itu memfailkan petisyen penceraian terhadap suaminya Raja Ahmad Shahrir Iskandar Raja Salim bulan lalu.

PEJUANG BANGSA

Posted: 23 Jan 2014 11:08 AM PST

PEJUANG BANGSA


HOT ! KETUA WIRA PERKASA P.PINANG DITANGKAP KERANA PERTAHAN GERAI MELAYU DIROBOH REGIM DAP !

Posted: 23 Jan 2014 05:46 AM PST


Demi perjuangan membela orang Melayu daripada ditindas regim DAP , sdr Rizuad Mohd Azudin dan rakan-rakannya telah  ditangkap POLIS P.Pinang berikutan insiden menghalang MPPP merobohkan gerai orang kampung .

Ini berikutan desakan  Ketua Menteri paling celaka Guan Eng kepada Polis supaya menangkap mereka yang terliBat menghalang MPPP merobohkan gerai Melayu .

Persoalan bermain  dikalangan fikiran peniaga &  orang Melayu di negeri ...' MENGAPA GERAI MELAYU SAHAJA DIROBOH KERAJAAN DAP  , TAPI GERAI PENJAJA2  CINA SEPERTI   DI JALAN RAJA UDA DIBIARKAN "

Guan Eng dan konco2 Melayunya tak mampu menjawab sebaliknya mengalihkan isu ini kepada dakwaan  UMNO RASIS jika parti itu terus   pertahankan peniaga2 Melayu .

Orang Melayu tak bodoh dan mereka boleh melihat sendiri penjaja2 gerai Cina terus berniaga tanpa sebarang masalah dan gangguan MPPP dan MPSPKita tunggu akan ada banyak lagi tindakan RASIS kerajaan DAP menggunakan MPPP & MPSP ( kakitangan Melayu )  untuk merobohkan gerai  peniaga2 Melayu di negeri ini . Yang akan diarahkan roboh pulak adalah Melayu kakitangan awam .


Ini kerana  Hanya CINABENG sahaja boleh berniaga tepi-tepi jalan sebab ini KUASA DAP sudah pegang!

HOT ! ANWAR IBRAHIM DICABAR MUSA SAMAN KERAJAAN JEPUN JIKA TAK BERSALAH !! @dzainalabidin

Posted: 23 Jan 2014 04:32 AM PST
Anwar Ibrahim dalang kepada tercetusnya insiden pembakaran bendera negara Jepun oleh penyokong PKR yang di ketuai oleh Shamsul Iskandar di depan kedutaan Jepun telah di cabar oleh Datuk Musa Sheikh Fadzir , Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Negeri Pulau Pinang supaya segera menyaman kerajaan negeri Jepun.

Ini berikutan tindakan Anwar sendiri yang secara membuta tuli membuat tafsiran dengan menuduh kerajaan Malaysia antara pihak yang terlibat dalam insiden pengusirannya dari negara Jepun baru-baru ini.

Anwar di lihat sebagai individu yang punya sifat pendendam sehinggakan segala yang berlaku di sasarkan kepada UMNO dan kerajaan.

Agak memalukan sebagai seorang ketua pembangkang , beliau dengan bersahaja boleh membuat tuduhan sebegitu rupa sedangkan beliau tahu setiap negara punya undang-undang tersendiri dan setiap tindakan yang di lakukan kepada mana-mana pihak sudah pasti mengikut peruntukan undang-undang sedia ada.

Mana mungkin kerajaan sehebat Jepun boleh menurut sahaja arahan daripada mana-mana negara tanpa merujuk kepada peruntukan undang-undang mereka sendiri.

Inilah perkara paling memalukan yang telah di lakukan oleh seorang ketua pembangkang yang terlalu beremosi setelah di usir dari negara Jepun.

Walaupun di akui bahawa Anwar sudah pun membuat kenyataan yang beliau tidak menuduh Wisma Putra sebagai dalang kepada pengusirannya , tindakan serta kenyataannya sebelum ini seolah-olah merujuk kepada kerajaan.

Hanya mereka yang buta dan tuli sahaja barangkali tidak dapat memahami maksud tersirat yang cuba di sampaikan oleh Anwar.Malah Anwar sendiri seharusnya perlu bertanggungjawab terhadap tindakan AMK di ketuai oleh Shamsul dalam demo yang telah menyebabkan nama negara tercalar.

Tetapi malangnya Anwar cuba bermain politik dengan hanya menyebut beliau tidak bersetuju dengan tindakan mereka memijak bendera negara Jepun sedangkan dari awal beliau sendiri sebenarnya sudah tentu tahu dan sedia maklum tindakan penyokongnya sendiri akan melakukan demo.

Persoalannya mengapa setelah perkara terbabit mendapat perhatian rakyat dan media di negara Jepun barulah Anwar Ibrahim mengeluarkan kenyataannya tentang insiden terbabit ?

Ini merupakan permainan politik murahan Anwar Ibrahim dan beliau sememangnya terkenal dengan gerakan-gerakan seperti ini.


Dalam masa yang sama Anwar Ibrahim yang terkenal dengan aksi saman menyaman banyak pihak sebelum ini berikutan pelbagai isu berkaitan harus membuktikan pendiriannya apabila masih mempertikaikan tentang tindakan pihak berkuasa negara Jepun dengan menyaman kerajaan Jepun seperti mana yang di sarankan oleh Datuk Musa.

Gagal menyahut cabaran tersebut bererti Anwar sememangnya RAJA DRAMA !!! - UTARA NEWS-

tunku

Posted: 23 Jan 2014 03:46 AM PST

tunku


Nurul Izzah files for divorce

Posted: 22 Jan 2014 09:57 PM PST

 It's confirmed that Lembah MP Nurul Izzah Anwar has filed a divorce petition against her husband, Raja Ahmad Shahrir Iskandar Raja Salim at the lower Syariah Court at Jalan Duta.

A check of the court records by The Star Online showed that a divorce case exists between the PKR vice-president and her husband.

Nurul, 33, has sought the divorce under Fasakh (to annul the marriage) with Raja Ahamd Shahrir Iskandar, 35, in late December through the petition.

Raja Ahmad Shahrir Iskandar is believed to have received the petition on Jan 16.
He has asked for a two-week postponement of the proceeding for him to enable him to prepare his case.
It could not be ascertained if a third party was involved in the break up of the couple.
Court officials confirmed that their divorce case was in the system and Nurul and her husband were both parties in the suit.

They said that the case was set for mention before lower Syariah Court judge Ab Malek Awang.
Both Nurul Izzah and Raja Ahamd Shahrir Iskandar were not available for comment on the alleged divorce action.

When contacted at around 11.40am Thursday, Nurul Izzah's phone rang twice and the line was cut after which the phone was switched off.

Around noon, Nurul Izzah had tweeted that she was attending the Asli's the 16th Malaysia Strategic Outlook Conference.

Nurul Izzah and Raja Ahmad Shahrir Iskandar were married on May 9, 2003.
The marriage ceremony was held at the residence of Nurul Izzah's father Datuk Seri Anwar Ibrahim at Bukit Damansara.

The couple has a seven-year-old girl and four-year-old boy.

bumiyang

Posted: 23 Jan 2014 03:39 AM PST

bumiyang


Penyokong Pihak Bendera Jepun - Saya Tidak Bertanggung-jawab. - Anwar

Posted: 22 Jan 2014 09:00 PM PST

Gagal Memasuki Jepun - Nota RM1000 dan RM500 Selamat Seketika???

Posted: 22 Jan 2014 04:30 PM PST

Ohpolitik!™

Posted: 23 Jan 2014 03:27 AM PST

Ohpolitik!™


Aziz Bari : Agong Bukan Ketua Islam?

Posted: 22 Jan 2014 06:01 PM PST


Terkejut dengan kenyataan Dr Abdul Aziz Bari yang dilaporkan di dalam portal pro-pembangkang, The Malaysian Insider...Majlis Raja-Raja adalah platform terbaik untuk mewakili pemerintah dalam isu agama namun bukan semua sultan sependapat dengan Agong dan Sultan Selangor dalam isu kalimah Allah...Tuduhan 'bukan semua sultan sependapat dengan Agong dan Sultan Selangor dalam isu kalimah Allah' adalah satu tuduhan yang sangat berat terhadap ketua-ketua agama Islam negeri di negara ini.

Bagaimana pula 'bukan semua sultan setuju' padahal Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan akan menimbang, memutus dan mengeluar fatwa atas apa-apa perkara berkenaan dengan agama Islam yang dirujuk kepadanya oleh Majlis Raja-Raja?

Selain daripada itu, Abdul Aziz berkata, Malaysia tidak mempunyai ketua agama kerana Agong hanya ketua agama di negeri asalnya dan tidak terpakai bagi negeri seperti Kuala Lumpur, Labuan, Putrajaya, Melaka, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak yang tidak mempunyai Sultan. Apakah benar kenyataan Abdul Aziz ini?

Perkara 3 (Agama bagi Persekutuan) di dalam Perlembagaan Persekutuan, begitu jelas mewartakan kedudukan Yang Di-pertuan Agung di negeri-negeri yang dinyatakan oleh Abdul Aziz.

(2) Dalam tiap-tiap Negeri selain Negeri-Negeri yang tidak mempunyai Raja, kedudukan Raja sebagai Ketua agama Islam di Negerinya mengikut cara dan setakat yang diakui dan ditetapkan oleh Perlembagaan Negeri itu, dan, tertakluk kepada Perlembagaan itu, segala hak, keistimewaan, prerogatif dan kuasa yang dinikmati olehnya sebagai Ketua agama Islam, tidaklah tersentuh dan tercacat; tetapi dalam apa-apa perbuatan, amalan atau upacara yang berkenaan dengannya Majlis Raja-Raja telah bersetuju bahawa perbuatan, amalan atau upacara itu patut diperluas ke seluruh Persekutuan, setiap Raja lain hendaklah atas sifatnya sebagai Ketua agama Islam membenarkan Yang di-Pertuan Agong mewakilinya. 

(3) Perlembagaan-Perlembagaan Negeri Melaka, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak hendaklah masing-masing membuat peruntukan bagi memberi Yang di-Pertuan Agong kedudukan sebagai Ketua agama Islam di Negeri itu. 

(4) Tiada apa-apa jua dalam ini mengurangkan mana-mana peruntukan lain dalam Perlembagaan ini. 

(5) Walau pun apa-apa jua dalam Perlembagaan ini, Yang di-Pertuan Agong hendaklah menjadi Ketua Agama Islam di Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya; dan bagi maksud ini Parlimen boleh melalui undang-undang membuat peruntukan- peruntukan bagi mengawal selia hal ehwal agama Islam dan bagi menubuhkan suatu Majlis untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong mengenai perkara-perkara yang berhubungan dengan agama Islam.

Sin Chew Daily : Azmin Ali Ganti Khalid Ibrahim Sebagai MB Selangor?

Posted: 22 Jan 2014 05:43 PM PST


Menurut Sin Chew Daily keluaran petang pada 22 Januari 2014, Khalid Ibrahim akan digesa berundur sebagai Menteri Besar Selangor pada 1 Mei 2014. Sin Chew Daily memetik sumber dalaman dari Mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi PKR. 

Difahamkan menurut keputusan mesyuarat itu, Azmin Ali bakal dijadikan Menteri Besar Selangor yang baru untuk gantikan Khalid Ibrahim. 

Pelbagai isu yang menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan kem Azmin Ali dan juga AMK Selangor seperti isu air, isu GiatMara, kenaikan caj lesen perniagaan dan isu pelucutan jawatan Azmin dari PKNS menjadi punca Khalid Ibrahim didesak turun dari posisi Menteri Besar Selangor.


Khalid Ibrahim juga akan diminta secara terhormat turun atas alasan kesihatan. Ini kerana Khalid Ibrahim dipercayai sering tertidur kerana faktor kesihatan. Maklumat itu juga menyatakan Anwar Ibrahim sudah tidak menyokong lagi Khalid Ibrahim. Hanya tinggal Wan Azizah dan Faekah sahaja yang menyokong Khalid Ibrahim. Habis berebut sebab hendak kuasa di Selangor.

AnginPerubahan

Anwar Nafi Tuduh Wisma Putra? #Anwaribrahimkenahalau #AnwarKenaHalau #AnwarBlakangTaro

Posted: 22 Jan 2014 05:23 PM PST

Datuk Seri Anwar Ibrahim menafikan bahawa beliau menuduh Wisma Putra sebagai 'tangan ghaib' yang menghalang kemasukannya ke Jepun pada Ahad lalu.

Bagaimanapun, beliau tetap menuntut penjelasan terperinci daripada Wisma Putra dan pihak berkuasa Jepun berhubung tindakan itu.


"Saya tak pernah cakap (Wisma Putra), saya hanya sebut ada 'tangan ghaib' sebab pegawai Imigresen (Jepun) merujuk kepada laporan terbaharu.

"Jadi sekarang, saya inginkan penjelasan daripada kedua-dua pihak, pihak berkuasa Jepun dan Menteri Luar apakah sebenarnya di sebalik laporan tersembunyi itu, sehingga mereka nafikan mempunyai kuasa untuk berbuat demikian," katanya.

Beliau berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat di Ibu Pejabat PAS di sini, Rabu.

Menurut Anwar, sebagai seorang rakyat Malaysia, beliau berhak untuk mendapatkan penjelasan berhubung halangan tersebut.

Terdahulu, Timbalan Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainudin meminta Anwar mengemukakan bukti terhadap tuduhan bahawa Wisma Putra dalang di sebalik larangan yang dikenakan terhadap beliau.

"Beliau perlu jelaskan apa yang dimaksudkan dengan `tangan ghaib' masuk campur sehingga dia tidak dibenarkan masuk ke Jepun.

"Rakyat perlu tahu apa yang dimaksudkannya.

"Pihak Jepun sendiri sudah jelaskan apa yang berlaku adalah salah dia (Anwar) sendiri. Dia hendak masuk ke negara itu, dia kena ada perjanjian khas sebab pernah dipenjarakan. Dia bukan tidak tahu tentang itu kerana sebelum ini dia pernah buat," kata Hamzah.

Sementara itu, Anwar turut mempertahankan dirinya berhubung keperluan visa bagi seseorang yang pernah bergelar banduan.

"Sekarang kita pergi Jepun tanpa visa, malah kita telah rujuk kepada pegawai visa di kedutaan bahawa saya nak pergi (Jepun) dan ada apa-apa keperluan yang perlu disediakan, dan pihak mereka kata sudah memenuhi keperluan.

"Saya pergi tahun 2006, pada waktu itu lepas sahaja. Itu kali pertama melalui proses itu dan selesai.

"Dan saya pergi kali ini yang keempat dan terbaharu pada tahun ini, kali ini sahaja tak lepas.

"Bukan saya tak tahu undang-undang itu, saya maklum," katanya.

Sahabat-Gunung

Posted: 23 Jan 2014 01:18 AM PST

Sahabat-Gunung


Dulu IKYS, Sekarang Pusat Giat MARA, Terkini .... Tabika KEMAS Jadi Mangsa

Posted: 23 Jan 2014 12:15 AM PST


Kalau pada tahun 2010, Institut Kemahiran Yayasan Selangor menjadi mangsa penutupan oleh kerajaan negeri Berkebajikan Selangor …

Dalam dua minggu lepas, Pusat Giat MARA jadi sasaran, namun sebelum iu, dah ada dua pusat Giat MARA yang dah jadi mangsa …

Terkini ….. Tabika KEMAS di Kampung Lembah Jaya Selatan menjadi sasaran terbaru pihak Kerajaan Negeri ….


Apa motifnya??

Punca Nurul Izzah Bercerai...... ?

Posted: 22 Jan 2014 11:30 PM PST


Spekulasi meluas bahawa anggota Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar memfailkan penceraian disahkan melalui rekod mahkamah syariah, lapor The Star Online.

Menurut laporan itu, semakan dengan Mahkamah Syariah Rendah Jalan Duta mendapati naib presiden PKR itu memfailkan petisyen penceraian terhadap suaminya Raja Ahmad Shahrir Iskandar Raja Salim bulan lalu.
Dia berkahwin, dia bercerai .... itu masalah keluarga dia. Aku tak masuk campur tapi yang aku bengang tu.... ada gak komen-komen yang aku terbaca nie mengatakan PUNCA Izzah tu sebab .....


UMNO Yang Salah

Siapa Anas Alam Faizli Nie?

Posted: 22 Jan 2014 10:35 PM PST


Sape jejaka istimewa bernama Anas Alam Faizli nie .... ramai kawan-kawan yang bertanya mengenai jejaka yg agak kacak nie ....


Sape boleh bagi pencerahan sikit?

Inilah Manusia SIAL Yang Rogol & Bunuh Budak Usia 2 Tahun

Posted: 22 Jan 2014 10:11 AM PST


Inilah wajah manusia SIAL yang telah merogol dan membunuh adik Nursyafikah Addawiyah bte Abdullah, 2 tahun ..... kerana dadah dan hutang, dia sanggup mempertaruhkan nyawa manusia..... 

Bagaimana pula mak kepada arwah adik malang nie .... katanya turut ditahan polis kerana membuat laporan polis PALSU ......Seperti yang diketahui, negara sekali lagi gempar dengan kejadian jenayah kejam apabila seorang kanak-kanak perempuan yang baru berusia dua tahun, Nursyafiqah

Adawiyyah Abdullah ditemui mati dibunuh dengan kejam di sebuah rumah tidak berpenghuni di Taman Permint, Seri Paka Fasa Dua, Dungun semalam.

Dan hari ini, polis mengesahkan empat orang termasuk ibu kanak-kanak malang itu telah ditahan dalam usaha menyelesaikan kes berkenaan. - mynewshub

Taipingmali (tm)

Posted: 23 Jan 2014 01:09 AM PST

Taipingmali (tm)


Laungan 13 Mei:  DAP Terjerat Dalam Provokasi Sendiri

Posted: 22 Jan 2014 08:56 PM PST

 
Penulis ingin menarik perhatian pembaca terhadap surat terbuka Lim Kit Siang kepada Dato' Seri Najib dan Menteri Kabinet sepertimana yang dipaparkan dalam blognya hari ini.  Menurut beliau, ini adalah surat terbuka yang ke-dua untuk pihak yang sama, dalam masa lebih kurang dua minggu. 
 
Surat ini diberi tajuk "Apakah Pemimpin BN Bersedia untuk Bekerjasama dengan Pemimpin PR bagi Memastikan Rusuhan 13 Mei Tidak Berulang di Malaysia?" 
 
Sebenarnya, surat ini merupakan antara salah satu dari beberapa artikel di blog Lim Kit Siang yang membawa topik 13 Mei.   
 
Walaupun kebanyakan artikel berkenaan 13 Mei di blog Kit Siang panjang-panjang belaka dan mempunyai tajuk yang panjang juga, namun, kesemuanya boleh disimpulkan dalam tajuk salah satunya sahaja, iaitu 'Tutup Mulut Mereka yang Mengancam 13 Mei" tulisan Khee Thuan Chye. 
 
Nampaknya, Kit Siang ingin mengarahkan kerajaan agar menutup mulut orang-orang Melayu yang mengingatkannya tentang kemungkinan berulangnya tragedi rusuhan kaum itu. 
 
Tajuk tersebut sudah cukup untuk membuktikan bahawa Kit Siang amat terkesan dengan laungan 13 Mei oleh orang-orang Melayu dalam demonstrasi bantahan penghinaan ADUN PKR terhadap Perdana Menteri baru-baru ini.   
 
Bertitik tolak dari kejadian itu, Kit Siang dilihat semakin galak bercakap mengenai patriotisme dan juga keamanan.  Kit Siang sedaya upaya cuba menggambarkan pihaknya, iaitu DAP atau kaum Cina, sebagai patriotik manakala orang-orang Melayu yang melaungkan ancaman berulangnya 13 Mei sebagai pengkhianat. 
 
Kit Siang berhujah bahawa perbuatan menyuap kangkung ke dalam mulut patung Dato' Seri Najib bukan satu perbuatan rasis dan tidak perlu disambut dengan ancaman 13 Mei.  Justeru, melalui surat terbuka itu, Kit Siang secara terbuka mengajak BN bekerjasama dengannya untuk memastikan 13 Mei tidak berulang. 
 
Manusia yang bijak pasti akan dapat belajar dari kesilapan terdahulu.  Dan ternyatalah sudah bahawa Kit Siang bukanlah manusia yang bijak. 
 
Seharusnya Kit Siang sudah belajar dari sejarah yang beliau terlibat sendiri bahawa orang Melayu itu sabar dan pemurah, sanggup berkongsi apa saja dengan bangsa lain asalkan dapat memastikan keamanan.  Namun, sabar orang Melayu itu ada hadnya. 
 
Malangnya, walaupun sudah tua dan sudah melalui berbagai peristiwa, Kit Siang tidak mampu belajar apa-apa. 
 
Untuk pengetahuan Kit Siang Laungan 13 Mei oleh orang-orang Melayu dalam demonstrasi tersebut bukanlah berpunca dari isu kangkung semata-mata, tetapi ia adalah cetusan dari perbuatan Namewee, Alvivi, Paderi Lawrence Andrew, Peguam Edmund Bon, COMANGO, Nga Kor Ming dan berpuluh atau beratus lagi 'tentera Red Bean Army' yang saban hari kerjanya mengutuk dan menghina agama Islam, orang Melayu, pemimpin Melayu dan Raja-raja.  
 
Laungan 13 Mei dari orang-orang Melayu juga merupakan ledakan dari isu membuang tulisan jawi dari papan tanda, rampasan tanah dan tapak perniagaan orang-orang Melayu, penutupan Giat MARA, desakan untuk membuka UiTM pada semua bangsa dan juga penentangan terhadap Hak Bumiputera. 
 
Hakikatnya, kerajaan pimpinan Dato' Seri Najib merupakan yang paling 'longgar' sekali dalam memperkatakan perihal hak orang Melayu.  Seperti yang diketahui umum, pada hari ini, jawatan-jawatan tinggi di syarikat berkaitan kerajaan telah pun 'ditembusi' oleh bukan Melayu sedangkan jawatan-jawatan tinggi di syarikat swasta masih terus 'dibekukan' kepada orang Melayu. 
 
Dalam pada itu pula, hak kaum Cina untuk meneruskan Sekolah Vernakular dan mencetak akhbar berbahasa Cina tidak pernah disekat.  Malah, kaum Cina juga mempunyai stesen radio dan TV yang menggunakan bahasa ibunda mereka.  Semua keistimewaan minoriti Cina ini tidak pernah disekat walaupun ia menghalang perpaduan masyarakat dan tidak menepati aspirasi negara. 
 
Pun begitu, kerajaan pimpinan UMNO terus dicabar, diherdik dan dihina semahu-mahunya oleh DAP sebagai rasis. 
 
Oleh itu, Kit Siang seharusnya sedar bahawa DAPlah sebenarnya yang sedang mengulangi sejarah 13 Mei. 
 
Dalam kejadian 13 Mei, DAP telah mencabar, mengherdik dan menghina orang-orang Melayu kerana ketinggalan dari segi ekonomi.  Cina DAP mendabik dada sebagai bangsa yang lebih hebat dan mencemuh orang Melayu pula bangsa yang rendah dan hina. 
 
Perkara yang sama sedang berlaku hari ini di mana orang-orang Cina secara terbuka mendabik dada sebagai pembayar cukai tertinggi dan memperlekeh orang-orang Melayu.  Kononnya, orang-orang Cinalah yang memajukan ekonomi negara dan orang-orang Melayu langsung tidak berguna. 
 
Tanpa disedari, kenyataan orang-orang Cina ini dengan sendirinya membuktikan bahawa yang rasis itu bukan orang Melayu, tetapi Cina. 
 
Logiknya, orang-orang Cina tidak mungkin akan dapat menguasai ekonomi negara ini jika orang Melayu itu rasis.  Oleh kerana orang Melayu tidak rasis dan sanggup membeli dan membuka peluang kepada peniaga Cinalah, maka orang-orang Cina boleh menjadi kaya. 
 
Hanya akhir-akhir ini sahaja, kempen memboikot barangan peniaga Cina berbangkit.  Semuanya bertitik tolak dari keangkuhan orang-orang Cina, sama seperti yang dipamerkan ketika 13 Mei. 
 
Berdasarkan fakta di atas, Kit Siang sepatutnya menyuarakan kebimbangan mengenai 13 Mei kepada dirinya sendiri, bukan kerajaan dan bukan orang-orang Melayu.  Setelah begitu lantang menghasut dan menghina segala-galanya tentang Melayu dan Islam maka Kit Siang seharusnya sudah dapat mengagak apa akan terjadi. 
 
Kesimpulannya di sini ialah, kangkung bukanlah punca masalah, tetapi Kit Sianglah masalahnya. 

 
Walaubagaimanapun, kita tidak boleh mengenepikan kemungkinan yang Kit Siang bukannya tidak tahu bahawa beliau sedang mengulangi sejarah 13 Mei.  Tidak mustahil beliau cukup sedar apa yang sedang dilakukannya dan memang sengaja ingin membawa kita ke arah itu. 
 
Kalau ini benar, apakah reaksi kita? 
 
Apa yang boleh kita katakan pada Kit Siang ialah, jika beliau sebagai mewakili peniaga Cina ingin menjual, kita sebagai pengguna Melayu sentiasa sanggup membeli. 


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Nurul Izzah! Apa benar lu mau cerai?

Posted: 22 Jan 2014 08:53 PM PST

Haha, apa kah puncanya? Sudah bosan dengan isu jam Omega? Sudah bosan dengan skandel dengan pensyarah?

Apa pun, kita tunggu saja cerita dari mahkamah syariah!

BY D.KANYAKUMARI AND L. SUGANYA

PETALING JAYA: The cyberspace is abuzz with talk that PKR vice president Nurul Izzah Anwar is divorcing her husband.

Nurul Izzah is said to have sought the divorce under Fasakh (to annul the marriage) in late December through a petition at a Syariah Court.

Her husband, Raja Ahmad Shahrir Iskandar Raja Salim, who is believed to have received the petition on Jan 16, has sought a two-week postponement of the matter for him to prepare his case.

Both Nurul Izzah and Raja Ahamd Shahrir Iskandar were not available for comment on the alleged divorce action.

When The Star Online contacted her at 11.40am Thursday, Nurul Izzah's phone rang twice and the line was cut after which the phone was switched off.

Nurul Izzah, 33, Raja Ahmad Shahrir Iskandar Raja Salim, 35, were married on May 9, 2003.

The marriage ceremony was held at the residence of Nurul Izzah's father Datuk Seri Anwar Ibrahim at Bukit Bandaraya.

The couple has a seven-year-old girl and four-year-old boy.

Sumber : http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/01/23/Nurul-Izzah-Divorce/
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Setinggi Tahniah untuk Tian Chua

Posted: 22 Jan 2014 08:23 PM PST

TM mengucapkan tahniah yang tidak terhingga kepada MP Batu YB Tian Chua, Naib Presiden Parti Ketidakadilan Rakyat kerana berjaya menempah untuk menginap di Hotel Sungai Buloh dengan bayaran tunai RM 1000 untuk tempoh sebulan.

Tahniah
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

The Unspinners

Posted: 22 Jan 2014 11:43 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 22 Jan 2014 11:37 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Santai pagi ini...Al kisah pasal Jepun lagi!

Posted: 22 Jan 2014 05:35 PM PST


Semalam Anwar buat sidang akhbar untuk menutup segala aibnya berhubung kesilapan dirinya tak memohon visa khas untuk memasuki Jepun.

Meskipun menerima undangan dari anak ketua Yakuza; Yohei Sasakawa, namun ia bukan jaminan untuk Anwar mendapat apajua keistimewaan di Jepun. 

Sebagai seorang bekas banduan yang pernah dipenjarakan atas tuduhan liwat dan rasuah, beliau seharusnya tahu prosedur imigresen Jepun yang menetapkan setiap pelawat yang ada kes jenayah lampau jika ingin memasuki Jepun hatta untuk tujuan meliwat sekalipun perlu ada visa dan kebenaran khas.

Sebelum inipun Anwar telah mengikuti prosedur-prosedur tersebut. Namun mengapa tidak dilakukannya untuk lawatan ke Jepun baru-baru ini. Adakah Setpol atau Penasihat ataupun pembancuh kopi Anwar sengaja mahu aniaya Anwar?

Mungkin juga di kepala Anwar ketika itu ligat berdenyut merasakan dirinya seorang bakal 'Perdana Menteri' yang akan dapat keistimewaan kerana dijemput oleh Nippon Foundation sebuah Yayasan Yakuza yang mendanai kempen hayat politiknya selama ini? 

Mau dibilang goblok atau bagero Pak Anwar ini?

Apa Pak Anwar mikir aparat imigrasi Jepang begitu bodoh dengan prosedur mereka? 

Kesian mau lihat Miyabi beraksi sambil makan sushi kok nggak kesampaian...

Ujung-ujungnya pemerintah dan UMNO juga dipersalahkan oleh mantan narapidana sodomi ini....keterlaluan!

Jadi nggak usah stress mikirin dan pusing-pusing dong, ayo dengarin lagu ini... 


BAKAR BENDERA JEPUN & PEMULANGAN KERETA RASMI BUATAN JEPUN

Posted: 22 Jan 2014 06:10 AM PST

Dicadangkan Kepada PKR Kembalikan Toyota Camry Pada 27 Januari 2014
Ketua Pemuda PKR, Sam Ketot mengetuai perarakan berdemo di tepi longkang bahu jalan di Kedutaan Jepun, Kuala Lumpur (gambar kat atas tu)

Peserta demo itu bakar bendera Jepun dan pijak bendera Jepun (tu kat atas tu buta kah tak nampak)

Mereka ahli PKR,  lambang Parti Keadilan Rakyat tu kat atas tu.

Mereka juga suruh boikot barangan Jepun seperti kereta Toyota, tapi si Sam Ketot pakai kereta Toyota (tu sepanduk Boikot Barangan Jepun sebelah Sam Ketot)

Khabarnya, Sam Ketot terlalu malu dengan insiden Boikot Barangan Jepun tapi sendiri pakai kereta Jepun. Oleh itu, pada 27 Januari 2014 dicadangkan semua kereta Toyota Camry yang digunakan oleh wakil rakyat PKR dan DAP di seluruh negara supaya pulangkan di hadapan Kedutaan Jepun.

Kepada rakyat Malaysia yang mahukan kereta Camry Free yang dipulangkan oleh Sam Ketot dan lain-lainnya, datanglah pada 27 Januari 2014, itupun kalau Sam Ketot ada maruah lah...

Sam Ketot tak perlu keluar modal buat poster besar-besaran, ada pembaca sanggup buatkan poster di atas secara percuma dan kami tolong uar-uarkan ajer...

ORANG ANWAR KUTUK LIM KIT SIANG

Posted: 22 Jan 2014 04:57 AM PST


Sekumpulan - maksudnya sebahagian sahaja
mereka terhadap wakil rakyat Machang Bubuk - maknanya penyokong PKR (Lee) yang diarah kutuk Lim Kit Siang

Semalam Lim Guan Eng menegur Anwar supaya menjawab isu Lee(Adun PKR) kerana dia bukan Adun DAP.

Anwar sudah menjawab tetapi sekumpulan anak muda Cina di atas masih tidak berpuashati kerana Anwar tidak berani menekan Lim Kit Siang.


Persengketaan Anwar-Lim Kit Siang akan bertambah parah sebagaimana ramalan di sini http://helenang.wordpress.com/2014/01/22/cina-dap-yakin-ulangan-13-mei-akan-membabitkan-melayu-lawan-melayu/ 

Santai Petang : Lawak Nujum Pak Belalang Pergi Jepun

Posted: 22 Jan 2014 01:46 AM PST

Agak menarik kisah Belalang menipu Sultan Shahrul Nizam.


Lebih menarik bila dialog ini diparodikan dengan isu semasa.


Sumber : http://penaminangreturn.blogspot.com/2014/01/sempena-memperingati-hari-anwaribrahim.html#axzz2r5xRyrv3

*Layanzzz...

Belantan

Posted: 22 Jan 2014 11:19 PM PST

Belantan


Pijak bendera Jepun : Anwar kata dia dihina dan enggan minta maaf?

Posted: 22 Jan 2014 07:14 PM PST


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim tidak akan memohon maaf terhadap perbuatan sekumpulan penyokong yang memijak bendera Jepun sebagai solidariti terhadap beliau.

Beliau turut menyelar tindakan itu dan menyifatkan sebagai perkara itu tidak perlu dilakukan dalam perhimpunan aman.

"Saya setuju mereka gunakan hak untuk berhimpun untuk nyatakan bantahan. Tetapi tindakan memijak bendera itu tidak perlu," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pimpinan PR hari ini.

Ditanya adakah beliau akan meminta maaf bagi pihak penyokong PR itu, Ahli Parlimen Permatang Pauh itu menyifatkan perkara itu tidak perlu."Kenapa pula saya perlu minta maaf? Bukan saya yang buat malah saya dihina.

"Orang yang hina itulah minta maaf," katanya.

Mengulas lanjut mengenai penahanan beliau dari memasuki Jepun Ahad lalu.

Anwar menafikan beliau menuduh Wisma Putra sebagai "tangan ghaib" yang menghalang kemasukannya ke negara itu.

"Saya tak sebut Wisma Putra, saya cuma cakap ada "tangan ghaib', sebab pegawai imigresen (Jepun ) merujuk laporan terbaru.

"Jadi sekarang ini saya inginkan penjelasan dari kedua-dua pihak autoriti (Menteri Luar) dan Jepun apakah sebenar disebalik laporan tersembunyi itu sehingga mereka kata mereka ada kuasa untuk berbuat demikian. Sebab saya ada hak sebagai rakyat Malaysia, jadi saya minta penjelasan," katanya.


Terdahulu, Timbalan Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainuddin berkata, Anwar perlu memohon maaf dan mengemukakan bukti terhadap dakwaannya bahawa Wisma Putra berkomplot dengan pihak berkuasa Jepun bagi melarang pemimpin pembangkang itu masuk ke Jepun.

Hamzah berkata, Anwar sedia maklum bahawa bekas banduan perlu memohon visa untuk masuk ke Jepun.

"Pihak Jepun sendiri sudah jelaskan apa yang berlaku adalah salah dia sendiri. Dia hendak masuk ke negara itu, dia kena ada perjanjian khas sebab pernah dipenjarakan. Dia bukan tidak tahu tentang itu kerana sebelum ini dia pernah buat," katanya.

Suara Politik
Belantan

Anwar kena kemuka bukti sebelum tuduh?

Posted: 22 Jan 2014 09:38 AM PST


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim perlu mengemukakan bukti terhadap tuduhan Wisma Putra dalang di sebalik larangan memasuki Jepun.

Timbalan Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainudin, berkata Anwar perlu berhenti membuat tuduhan jika gagal mengemukakan bukti menyokong dakwaannya.

Katanya, bukti kukuh perlu dikemukakan sebelum bertindak menuding jari dan menuduh pihak lain.

"Kerajaan sudah menjelaskan dengan terperinci punca dan alasan larangan itu, begitu juga penjelasan daripada kerajaan Jepun berhubung larangan itu," katanya.

Hamzah berkata, pemergian Anwar ke Jepun sebelum ini diuruskan khas Kedutaan Jepun di Malaysia.

"Bagaimanapun, pada kali ini beliau pergi ke negara itu tanpa membuat permohonan terlebih dahulu, kerana itu beliau tidak dibenarkan masuk atas sebab yang dinyatakan sebelum ini," katanya.

Anwar diminta mengambil penerbangan pertama pulang ke Malaysia sebaik mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, Ahad lalu atau dihantar pulang.

Beliau dimaklumkan pihak berkuasa Jepun, larangan itu kerana Ahli Parlimen Permatang Pauh itu pernah disabitkan atas kesalahan jenayah pada 1999.


Tak mohon visa

Dalam perkembangan berkaitan, Setiausaha Kedua Kedutaan Jepun di Malaysia, Takaharu Suegami semalam dilaporkan berkata, Anwar dilarang memasuki Jepun kerana tidak membuat permohonan mendapatkan visa.

Beliau turut memaklumkan Ketua Pembangkang itu sebelum ini pernah melawat Jepun dua kali, masing-masing pada April dan Jun 2012.

"Untuk kedua-dua lawatan itu, Anwar ada membuat permohonan mendapatkan visa dan ia membolehkan Kedutaan Jepun mengeluarkan 'kebenaran khas' untuk beliau memasuki Jepun.

"Kerajaan Jepun berhak melarang sesiapa saja memasuki negara itu mengikut Akta Kawalan Imigresen dan Pengiktirafan Pelarian," katanya.

Suara Politik
Belantan

oyabun

Posted: 22 Jan 2014 11:17 PM PST

oyabun


MB Khalid mula hadapi tekanan?

Posted: 22 Jan 2014 11:08 PM PST


Tindakan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menukar serta-merta dua pegawai kanan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), kelmarin mula mencetuskan kontroversi baharu.

Ini berikutan beliau berhadapan dengan tekanan daripada dalam parti sendiri yang menentang keputusannya menukar Pengurus Besar PKNS, Othman Omar dan Setiausaha PKNS, Norita Mohd. Sidek ke pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri berikutan isu pengguguran Azmin Ali sebagai ahli lembaga pengarah anak syarikat milik kerajaan negeri Selangor tersebut.

Timbalan Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) yang Ahli Parlimen Kuala Langat dari PKR, Abdullah Sani Abdul Hamid menegaskan, Othman dan Norita boleh mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan Selangor kerana melakukan pertukaran yang dianggap tidak mengikut prosedur.

Abdullah Sani berkata, apa yang dilakukan oleh Abdul Khalid ke atas kedua-dua penjawat awam tersebut adalah tidak wajar memandangkan isu yang dibangkitkan masih lagi dalam peringkat siasatan.

"Berdasarkan prosedur, mana-mana pekerja yang didakwa melakukan kesalahan tertentu dalam sesebuah organisasi, mereka perlu diberi peluang untuk mempertahankan diri menerusi surat tunjuk sebab terlebih dahulu.

"Pengurusan organisasi kemudiannya menjalankan siasatan dalaman yang mana sebarang tindakan boleh dikenakan ke atas pekerja terbabit sekiranya didapati bersalah oleh jawatankuasa panel yang diwujudkan khas untuk menjalankan siasatan dalaman.

"Dalam kes yang melibatkan dua pengawai kanan PKNS itu, mereka dikenakan tindakan terlebih dahulu (ditukarkan SUK) sedangkan siasatan masih lagi berjalan. Saya anggap tindakan kerajaan negeri ini mengkhianati keadilan ke atas mereka," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Terdahulu, Abdullah Sani dan beberapa ahli PKR Selangor termasuk ADUN Batu Caves, Amiruddin Shari berhimpun di depan pejabat PKNS di Seksyen 13 di sini bagi menyerahkan nota sokongan kepada penjawat awam di PKNS.

Nota sokongan itu antara lain menyebut PKR Selangor memandang serius isu pertukaran Othman dan Norita ekoran percanggahan antara kerajaan negeri dan PKNS serta bertegas supaya mereka tidak dihukum sebelum dibicarakan dan membela diri.

Nota tersebut diserahkan kepada Pengurus Perhubungan Awam PKNS, Ishak Hashim.

Kelmarin ketika mengumumkan pertukaran tersebut, Abdul Khalid berkata, satu surat kuasa telah diberikan kepada Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohammed Khusrin Munawi untuk melaksanakan tindakan pentadbiran terhadap Othman dan Norita.

Kemelut antara Abdul Khalid dan dua pegawai kanan PKNS tersebut tercetus berikutan isu pengguguran Azmin yang juga Timbalan Presiden PKR sebagai ahli lembaga pengarah PKNS.

Abdul Khalid yang diasak dengan dakwaan tindakan tersebut bermotif politik menafikan kerajaan negeri mempunyai kaitan dalam isu pengguguran Azmin sebaliknya menyatakan keputusan itu dibuat oleh Othman.

Bagaimanapun kenyataan Abdul Khalid itu bercanggah dengan kenyataan dikeluarkan PKNS menerusi Norita yang memaklumkan penamatan Azmin dibuat selaras dengan keputusan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) pada 13 November lalu yang disahkan pada 4 Disember.

Wasabi Oyabun..

Lakonan tak menjadi : Mengapa Anwar tidak salahkan imigresen Jepun?

Posted: 22 Jan 2014 10:17 AM PST


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim `lebih tahu' sebab beliau tidak dibenarkan memasuki Jepun oleh pihak berkuasa negara itu namun menggunakan peluang tersebut untuk mempolitikkan keadaan.

Bekas Ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat (PKR), Wee Choo Keong berkata, peluang mencetuskan kontroversi tersebut sangat diperlukan Anwar terutama ketika rakyat negara ini semakin melupakan beliau.

Choo Keong juga tidak menolak kemungkinan Ahli Parlimen Permatang Pauh itu sebenarnya mengetahui beliau akan diusir di Jepun ketika berada di Malaysia lagi dan mengambil keputusan ke negara matahari terbit tersebut untuk ditangkap bagi meraih simpati rakyat serta masyarakat luar.

"Anwar pasti mengetahui sebab beliau dianggap pihak tidak dikehendaki oleh pihak berkuasa Jepun. Mungkin dia sendiri tahu yang dia tidak dibenarkan memasuki Jepun ketika di negara ini lagi tetapi ingin juga ke sana untuk mencetuskan kontroversi.

Wee Choo Keong, Ismail Mina Ahmad

"Atas asas apa Anwar menyalahkan Wisma Putra bersungguh-sungguh dan bukan Jabatan Imigresen Jepun? Perkara ini seolah-olah sebuah lakonan yang tidak menjadi," katanya.

Dalam pada itu, bekas rakan seperjuangan Anwar semasa mengasaskan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Ismail Mina Ahmad berkata, pihak berkuasa Jepun pasti mempunyai maklumat perisikan tertentu sehingga menganggap Anwar tidak boleh memasuki negara mereka.

"Tentu ada sebab cukup serius Anwar tidak dibenarkan masuk, mungkin perisikan Jepun mempunyai maklumat selain kes liwatnya sebelum ini untuk bertindak demikian," katanya.

Wasabi Oyabun..

Panglima Perang Cyber

Posted: 22 Jan 2014 11:16 PM PST

Panglima Perang Cyber


Gambar Lelaki Mirip Elvis Presley didakwa Ada Hubungan Dengan @N_Izzah Disebar Demi Selamatkan Maruah @Anwaribrahim Dihalau ???

Posted: 22 Jan 2014 11:00 PM PST

Menutup isu dengan mencipta isu adalah taktik dalam perang gerila alam maya. Semakin besar isu semakin besar juga cerita baru akan dicipta.

Cerita Nurul Izzah yang F bercerai dengan suami

Dalam hal ini Panglima nampak dan mahu isu Anwar diusir dari Jepun sehingga menimbulkan kemarahan beliau perlu diteruskan oleh para pejuang maya tanpa terganggu dengan kisah perceraian ini.

Ada Blogger mendedahkan lelaki di bawah ini dikaitkan dengan punca perceraian tersebut, wallahu A'lam. Harap bukan kerana sebab lain seperti suaminya DOT DOT dengan lelaki sama lelaki.

Harap dapat dielakkan perceraian demi kebaikan anak anak.

UMNO Online - @TianChua Dipenjara Sebulan, Denda RM1,000 Langgar Arahan Perintah Kawasan Larangan

Posted: 22 Jan 2014 10:46 PM PST


KUALA LUMPUR, 23 Jan – Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tian Chua hari ini dihukum penjara sebulan dan denda RM1,000 oleh Mahkamah Sesyen selepas didapati bersalah tidak mematuhi perintah polis supaya beredar dari kawasan larangan di Pusat Latihan Polis Diraja Malaysia (Pulapol) di sini, dua tahun lalu.

Hakim Mahmud Abdullah memerintahkan Tian Chua atau nama sebenarnya Chua Tian Chang, 51, menjalani hukuman penjara itu bermula hari ini.

Bagaimanapun, Mahmud membenarkan permohonan peguam Eric Paulsen yang mewakili pemimpin pembangkang itu, untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara sementara menunggu rayuan terhadap keputusan itu selesai.

Mahkamah menaikkan jumlah wang jaminan daripada RM500 kepada RM1,000.

Mahmud dalam keputusannya mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan, selepas mendengar keterangan sembilan saksi pendakwaan dan dua saksi pembelaan..

Tian Chua, yang juga Anggota Parlimen Batu, mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan tidak mematuhi perintah pegawai polis DSP A.Rajagopal untuk beredar dari kawasan yang diisytiharkan sebagai kawasan larangan mengikut Perintah Kawasan-Kawasan Larangan 1975.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Pulapol, Jalan Semarak, di sini pada 2.30 pagi 29 April 2012, iaitu sehari selepas perhimpunan Bersih 3.0.

Dia didakwa mengikut Seksyen 4(2) Akta Kawasan Larangan dan Tempat Larangan 1959 (Akta 298) yang boleh dihukum mengikut Seksyen 7 akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda maksimum RM1,000 atau kedua-duanya.

Terdahulu Timbalan Pendakwa Raya Amirah Mohamed Yusoff memohon hukuman setimpal dikenakan kepada tertuduh kerana kesalahan itu adalah serius walaupun tiada kecederaan berlaku semasa tertuduh berada di Pulapol.

"Sebagai Yang Berhormat, tertuduh perlu memberi contoh yang baik kepada masyarakat, tetapi dia telah melanggar perintah polis. Pohon beri hukuman setimpal dalam bentuk pemenjaraan bagi memberi pengajaran kepada tertuduh dan masyarakat supaya tidak melakukan kesalahan sama," katanya.

Eric pula memohon mahkamah mengenakan hukuman denda sahaja kepada anak guamnya atas alasan ia adalah satu kesalahan teknikal yang tidak membawa apa-apa keuntungan kepada orang ramai dan juga tertuduh.Sent from my iPhone

SU Umno @TengkuAdnanreal : Isu Tuduhan Lahad Datu : @TianChua Belum Terlepas Dari Hukuman cc @NajibRazak @MuhyiddinYassin

Posted: 22 Jan 2014 06:43 PM PST


Isu Tuduhan Lahad Datu : Tian Chua Belum Terlepas Dari Hukuman

KUALA LUMPUR, 22 Jan – Ekoran daripada polemik berkaitan kes UMNO tarik balik saman fitnah terhadap Naib Presiden PKR, Tian Chua, yang masih berlarutan, Ibu Pejabat UMNO telah mengemukakan dokumen mahkamah bertajuk Perintah Penghakiman Persetujuan antara UMNO dengan Tian Chua dan 2 yang lain bertarikh 13 Januari 2014.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menjelaskan bahawa daripada Perintah Penghakiman Persetujuan tersebut jelas bahawa Defenden Pertama iaitu Tian Chua kesal terhadap artikel bertajuk 'Insiden Tembakan di Lahad Datu Konspirasi Terancang UMNO' telah dirujuk kepada UMNO, sementara Defenden Kedua dan Ketiga iaitu Fazallah Pit (Editor KeadilanDaily.com) dan Aisha Geoffrey (pengarang artikel) dengan serta-merta mengeluarkan artikel tersebut dari sesawangnya.

"Di sini juga ditegaskan bahawa tawaran untuk menyelesaikan kes tersebut dibuat oleh Tian Chua kepada pihak UMNO melalui peguam UMNO, Datuk Mohd Hafarizam Harun dalam kehadiran Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Ab Rauf Yusoh dan bukan sebaliknya."

keadilan-tian-chua-lahad-datu-hina-polis

Dalam masa yang sama, beliau turut memaklumkan walaupun UMNO menyelesaikan kes saman tersebut namun Tian Chua masih lagi berdepan dengan kes tuduhan jenayah hasutan di Mahkamah Sesyen Jenayah Kuala Lumpur yang mana laporan polis yang dibuat oleh rakyat berkaitan Tian Chua dalam insiden Lahad Datu adalah terangkum dalam kes jenayah tersebut.

"Saya menegaskan bahawa, sebagai sebuah parti yang mendukung cita-cita Kebangsaan Melayu demi mengekalkan maruah dan martabat bangsa, agama dan negara, UMNO tidak akan sesekali berkompromi atau beralah dengan pihak yang berniat jahat tetapi dalam kes terbabit pihak lawan meminta untuk ia diselesaikan di luar mahkamah dengan kekesalan terhadap apa yang telah dilakukan."

Antara kandungan pertuduhan jenayah yang dihadapi oleh Tian Chua ialah:

"Bahawa kamu, pada 1 Mac 2013 jam 11.00 pagi di alamat No: 62-2-A Fraser Business Park, Jalan Off Metro Pudu, Jalan Yew, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan telah menyebutkan perkataan menghasut dengan membuatkan kenyataan bahawa

a. Serangan tembak menembak di Lahad Datu dipercayai konspirasi terancang kerajaan UMNO untuk mengalih perhatian dan menakut-nakutkan rakyat;

b. Insiden berkenaan menimbulkan banyak persoalan dan keraguan di sebalik wayang mainan kerajaan UMNO;

c. Menyifatkan pencerobohan di Lahad Datu hanya sandiwara kerajaan untuk menakut-nakutkan rakyat seolah-olah wujud suasana tidak aman di Sabah. Kejadian pencerobohan di Lahad Datu hanya sandiwara kerajaan untuk menakut-nakutkan rakyat seolah-olah wujud suasana tidak aman di Sabah; dan

d. Ada konspirasi oleh kerajaan UMNO untuk mengalih pandangan rakyat Sabah, terutama dari isu pemberian kad pengenalan kepada warga asing;

dan oleh yang demikian, kamu telah melakukan sesuatu kesalahan di bawah seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 (Akta 15) dan boleh dihukum di bawah seksyen 4(1) Akta yang sama."- MediaUMNO

dokumen-penghakiman-kes-mahkamah-tian-chua-fitnah-umno-01

dokumen-penghakiman-kes-mahkamah-tian-chua-fitnah-umno-02

dokumen-penghakiman-kes-mahkamah-tian-chua-fitnah-umno-03

Muat Turun Dokumen Penghakiman Kes Mahkamah Tian Chua Fitnah UMNO Sini :


Berita Bertarikh Pada 22 January 2014 6:31 PM

Sent from my iPhone

Video Bukti Kerajaan dan PM @NajibRazak tidak beli jet peribadi baru - PMO

Posted: 22 Jan 2014 07:42 AM PST

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/tySmwyYRXA0


Sent from my iPhone

Video indonesia Dihujani Salji (Akhir zaman)

Posted: 22 Jan 2014 07:07 AM PST

http://www.youtube.com/watch?v=XHv3XIivpgI&sns=em


Sent from my iPhone

PenangWasabi

Posted: 22 Jan 2014 09:45 PM PST

PenangWasabi


200 peniaga halang MPPP roboh gerai?

Posted: 22 Jan 2014 09:51 AM PST

Seorang pemuda menghayun penumbuk kepada seorang penguatkuasa kerana gerai dia cuba dirobohkan. Hidup sudahlah, itu sahaja lah mata pencarian harian keluarganya. Yang nak dirobohkan pula kerajaan DAP Pulau Pinang.

Balik Pulau: Operasi meroboh 15 gerai peniaga dan penjaja Melayu di Teluk Bahang, di sini semalam, kecoh apabila kira-kira 200 peniaga dan penduduk menghalang tindakan berkenaan.

Seawal jam 9 pagi, peniaga dan penduduk berkumpul dan kemudian cuba menghalang sekumpulan 50 kakitangan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) menghampiri lokasi berkenaan. Kekecohan tercetus jam 10.30 pagi, menyaksikan sesetengah peniaga yang tidak berpuas hati, bertindak agresif terhadap kakitangan MPPP.

Insiden bermula apabila seorang pegawai dipercayai dari Pejabat Daerah dan Tanah Barat Daya dikatakan cuba menenangkan peniaga termasuk menunjukkan notis kebenaran melakukan kerja terbabit, namun mengundang kemarahan peniaga hingga berlaku pergelutan dengan suasana kecoh berlarutan hampir setengah jam sebelum dileraikan polis.

Pengerusi Persatuan Peniaga Kecil Teluk Bahang, Mohd Redza Zainal Abidin, kesal dengan tindakan MPPP yang didakwa menindas dan menjejaskan mata pencarian penjaja kecil Melayu yang sudah lebih 15 tahun mencari rezeki di situ tanpa gangguan.

Tindakan aniaya peniaga

"Sepatutnya MPPP berbincang dengan kami... tindakan ini menganiaya kami yang mencari rezeki untuk menanggung keluarga," katanya sambil disokong pengusaha bengkel kereta, Muhammad Suhaimi Arsad, 30, yang kecewa kerana MPPP didakwa lewat mengeluarkan notis arahan pengosongan premis selain tidak mengadakan perbincangan.

Sambil menyifatkan pengusiran itu suatu penganiayaan terhadap peniaga dan keluarga mereka, Suhaimi berkata, mereka sudah lama berniaga di lokasi berkenaan sehingga berjaya menarik ramai pelanggan setia.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teluk Bahang, Datuk Shah Headan Ayob Hussain Shah, berkata Kerajaan DAP Pulau Pinang perlu mencontohi kerajaan negeri di bawah Barisan Nasional (BN) yang mengutamakan kebajikan peniaga dan menyediakan tempat niaga baru sebelum merobohkan mana-mana premis perniagaan tanpa lesen.

Dalam perkembangan berkaitan, EXCO Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir negeri, Chow Kon Yeow, ketika dihubungi enggan mengulas lanjut, sekadar memaklumkan operasi meroboh itu dikendalikan Pejabat Daerah dan Tanah Barat Daya, manakala MPPP hanya membantu.

Penang Wasabi..

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 22 Jan 2014 09:43 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Pensyarah Jepun Di Malaysia Kecewa Bendera Negaranya Dibakar & Dipijak

Posted: 22 Jan 2014 08:30 PM PST

Seorang pensyarah warganegara Jepun, Jun Ishimatsu yang mengajar di Malaysia meluahkan perasaan kecewa dengan tindakan sekumpulan penunjuk perasaan yang bertindak membakar bendera negaranya.

Menurut seorang pelajar kepada pensyarah berkenaan, tindakan sekumpulan penunjuk perasaan yang membakar bendera Negara Jepun itu ialah sesuatu tindakan yang melampaui batas. 
Bagi dirinya, tujuan penunjuk perasaan berkenaan yang baran kerana seorang pemimpin pembangkang tidak dapat memasuki negara Jepun dilihat bukan masalah di antara dua buah negara, tetapi ia lebih kepada permasalahan peribadi. 

Tambahannya lagi, Pensyarah Jepun itu merupakan seorang pensyarah bahasa Jepun yang amat menyukai negara Malaysia, malah beliau juga fasih dalam bertutur Bahasa Melayu.


Dato Seri @Zahid_Hamidi Kena Tangkap Profesor Kangkung PKR Ini

Posted: 22 Jan 2014 07:18 PM PST


Kenyataan Aziz Bari ini nampaknya sudah melampaui batas. (baca sini) Mengapa perlu menghasut rakyat agar tidak mentaati Titah Yang Dipertuan Agong mengenai isu kalimah Allah? 

Hanya kerana mahu membenarkan DAP menggunakan kalimah Allah maka Aziz Bari sanggup hasut rakyat dan umat Islam agar menafikan Yang Dipertuan Agong sebagai Ketua Agama Islam di negara ini. 

Aziz Bari layak dianggap profesor kangkung kerana sebagai orang menulis buku tentang undang undang beliau sememangnya sudah tahu apa yang terkandung dalam perlembagaan persekutuan. Semata mata kerana politik, dia butakan mata untuk menidakkan kuasa Yang Dipertuan Agong seperti mana yang tertulis dalam Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan.


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الأمْرِ مِنْكُمْ

"Hai orang-orang yang beriman, taatilah Allah dan taatilah Rasul (Muhammad), dan ulil amri di antara kalangan kalian".

(Surah An Nisaa' [4]: 59)


Kemudian jika kamu berselisih dalam sesuatu perkara, maka kembalikanlah ia kepada Allah dan Rasul-Nya jika benar kamu beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu), dan lebih elok pula kesudahannya."

Dalam konteks ini, ramai orang politik dari PAS dan PKR sudah tidak mahu merujuk kembali kepada Al Quran bila berselisih tentang sesuatu perkara. Logik akal lebih banyak digunakan untuk merosakkan pemikiran umat Islam.
 

 Sudah jelas, agenda tersusun portal Malaysian Insider ini untuk hasut rakyat agar tidak patuh pada Titah Yang Dipertuan Agong.

Malaysian Insider nampaknya sudah mula mempromosi secara kuat isu kalimah Allah SWT ini. Nampaknya portal itu benar benar berpihak kepada agenda tersembunyi untuk rosakkan umat Islam. 

Menteri Dalam Negeri perlu berbuat sesuatu ke atas portal sebegini. Tidak boleh dibiarkan sewenang wenangnya menyesatkan umat Islam di negara ini dengan sesuka hati mereka.  Apakah mereka sedang menyusun gerakan yang lebih besar untuk hancurkan institusi raja dan agama di negara ini?
 

Azmin Ali Bakal Menteri Besar Selangor Pada 1 Mei 2014

Posted: 22 Jan 2014 05:39 PM PST


Menurut Sin Chew Daily keluaran petang pada 22 Januari 2014, Khalid Ibrahim akan digesa berundur sebagai Menteri Besar Selangor pada 1 Mei 2014. Sin Chew Daily memetik sumber dalaman dari Mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi PKR. 

Difahamkan menurut keputusan mesyuarat itu, Azmin Ali bakal dijadikan Menteri Besar Selangor yang baru untuk gantikan Khalid Ibrahim. 

Pelbagai isu yang menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan kem Azmin Ali dan juga AMK Selangor seperti isu air, isu GiatMara, kenaikan caj lesen perniagaan dan isu pelucutan jawatan Azmin dari PKNS menjadi punca Khalid Ibrahim didesak turun dari posisi Menteri Besar Selangor.


 Khalid Ibrahim juga akan diminta secara terhormat turun atas alasan kesihatan. Ini kerana Khalid Ibrahim dipercayai sering tertidur kerana faktor kesihatan. Maklumat itu juga menyatakan Anwar Ibrahim sudah tidak menyokong lagi Khalid Ibrahim. Hanya tinggal Wan Azizah dan Faekah sahaja yang menyokong Khalid Ibrahim. Habis berebut sebab hendak kuasa di Selangor.

Pulau Barang Jepun, Dr Maza Sindir Sam Ketot

Posted: 22 Jan 2014 08:49 AM PSTKetahui 11 Langkah Penjimatan Kerajaan Menerusi Video Ini

Posted: 22 Jan 2014 07:30 AM PST


Akhbar Sin Chew Daily Lapor Azmin Akan Ganti Khalid Sebagai MB

Posted: 22 Jan 2014 06:09 AM PSTUltraman Berjaya Makan Kangkung

Posted: 22 Jan 2014 05:30 AM PSTBerbagai parodi berlaku pada awal tahun 2014 ini, bermula pada 2 Januari 2014, parodi kepala tersepit di kerusi menjadi viral di WhatApps dan Facebook sepanjang hari berikutan beberapa kejadian murid sekolah darjah satu terkepit kerusi ketika baru memasuki alam persekolahan.

Parodi itu bertahan dua hari sehingga 4 Januari 2014, bila gambar seorang wanita duduk dalam ERL tidak memberi tempat duduk kepada seorang lagi wanita mengandung menjadi topik panas perbincangan di media sosial. Juga selepas itu, meletup di SRJK (Cina) Nan Ya, Johor bila seorang guru mualaf diminta membuka tudung di sekolah.


Namun pada 13 Januari 2014, parodi baru dipetik oleh Malaysiakini mengenai "kangkung" menjadi panas di media sosial. Ucapan Perdana Menteri itu hanya dipetik separuh kemudian ditambah dengan lagu dan muzik untuk menyedapkan propaganda murahan mereka. Tidak cukup dengan itu, banyak poster poster yang menghina orang Melayu dibuat untuk memanaskan lagi isu kangkung. Antaranya adalah menggambarkan seorang wanita Melayu disumbat penuh mulutnya dengan kangkung.


Bukan setakat itu sahaja, perbuatan menghina semakin menjadi jadi bila mereka sanggup buat replika Perdana Menteri dan menyumbatnya dengan kangkung di Alma, Bukit Mertajam pada 17 Januari 2014. ADUN PKR, Lee Khai Loon telah dikritik hebat oleh berbagai pihak, parti politik, NGO dan juga rakan rakan mereka dalam pembangkang sendiri kerana tindakan keterlaluan itu. Malah Lim Kit Siang secara terbuka telah meminta Khai Loon memohon maaf pada 21 Januari 2014.


Kangkung yang disangka boleh dijadikan bahan parodi politik hanya bertahan selama 4 hari sahaja. Biarpun mendapat liputan dalam BBC, namun parodi kangkung itu ditamatkan dengan penghinaan yang tidak boleh diterima oleh semua pihak. Dengan tidak disangka sangka, tiba tiba datang Ultraman untuk memakan kangkung pada malam 19 Januari 2014. Hanya parodi ini sahaja tidak berani dilaporkan oleh Malaysiakini.


Semuanya kerana gelagat seorang ahli parlimen yang enggan memohon visa bila hendak memasuki Jepun. Sudah jelas tertulis dalam undang undang negara dalam Seksyen II Artikel 5 Akta Kawalan Imigresen dan Pengiktirafan Pelarian negara Jepun tentang peraturan bagi mereka yang pernah dilibatkan dengan kesalahan jenayah. Sehingga hari ini, sudah 4 hari Ultraman bertahan memakan parodi kangkung.


Berbagai watak keluar daripada negara matahari terbit itu untuk mempertahankan Jepun termasuklah Doremon, Detektif Conan, Ultraman, Naruto, Gaban dan Ksatria Baja Hitam termasuklah Tomoko Nagai, jurucakap kedutaan Jepun di Malaysia yang menjelaskan cerita sebenar kenapa Anwar tidak dibenarkan memasuki Jepun. 

Hanya watak Giant sahaja yang dilihat pro kepada Anwar Ibrahim. Watak Giant itu disamakan dengan Shamsul Iskandar Mohd Akin, Ketua AMK yang bertindak nakal membuat demonstrasi membakar dan memijak bendera Jepun pada jam 11.00 pagi, 21 Januari 2014.


Shamsul Iskandar dikecam hebat bila membuat tindakan propaganda tidak waras tersebut. Berbeza dengan isu kangkung, kisah Ultraman ini melibatkan hubungan diplomasi antara dua negara dan turut dilaporkan di akhbar akhbar Jepun dan rantau Asia Pasifik. Majalah popular iaitu 9Gag.com dan Utaka, pelakon popular Jepun turut mengecam Anwar Ibrahim dalam media sosial. 

Kangkung penuh dengan penghinaan tetapi cerita Ultraman lebih bersifat hubungan sesama negara. Sehingga hari keempat, parodi Ultraman ini sudah memakan parodi kangkung untuk tahun 2014 ini. Apa lagi yang akan datang selepas ini. Apa yang pasti, tahun 2014 ini penuh dengan parodi lawak politik.

Khalid Ibrahim Arah SPRM Siasat Pengurus Besar PKNS, Siapa Sebenarnya Yang Perlu Disiasat?

Posted: 22 Jan 2014 03:00 AM PSTKhalid Ibrahim arah SPRM siasat Pengurus Besar tetapi dalam masa yang sama Abdullah Sani, Timbalan MTUC yang juga ahli parlimen PKR di Kuala Langat minta agar Norita Mohd Sidek (SU Kerja PKNS) mengambil tindakan saman terhadap kerajaan negeri Selangor (baca sini). 

Apa sebenarnya yang berlaku di PKNS ini?  Seolah macam sedang berebut sesuatu yang besar sangat di sana.


SUK Kerajaan Negeri Selangor pula mendakwa Kerajaan Negeri Selangor menafikan membatalkan keputusan untuk tarik balik penyingkiran Azmin Ali. 


Ini bermakna, Azmin Ali tetap terpecat dari PKNS. Pihak yang menjadi mangsa dalam isu ini adalah Pengurus dan SUK Kerja PKNS. Padahal dalam masa yang sama kerajaan negeri Selangor dapat merehatkan sekejap fokus isu daripada GiatMara kepada PKNS. 

Semua harus disiasat dan rakyat Selangor perlu diberitahu secara umum apa sebenarnya yang berlaku di PKNS dan Selangor.Rakyat Malaysia Di Jepun Kecewa Dengan Perangai AMK Bakar & Pijak Bendera Jepun

Posted: 21 Jan 2014 10:42 PM PST
Berdasarkan kajian oleh  Long Stay Foundation Japan ke atas rakyat Jepun, Malaysia merupakan negara pertama yang menjadi pilihan selama 7 tahun berturut turut (2006-2012) dalam ranking negara yang ingin didiami rakyat Jepun. Malaysia mengalahkan negara negara lain seperti Australia, Thailand, Kanada dan Hawaii, 

Kenapa rakyat Jepun mahu tinggal di Malaysia?

Antara sebab utama rakyat Jepun memilih Malaysia ialah kerana kos hidup di Malaysia yang jauh lebih murah, iaitu hanya 1/3 daripada kos hidup mereka di Jepun. Selain itu, kelengkapan infrastruktur dan kestabilan Malaysia sebagai negara membangun juga digemari oleh rakyat Jepun. 

 
Namun keadaan berbeza buat rakyat Malaysia yang sedang berada di Jepun selepas Anwar Ibrahim membuat kenyataan yang boleh mengeruhkan hubungan baik Malaysia dan Jepun. Selain tindakan AMK PKR memijak dan membakar bendera Jepun. Berikut adalah komen dalam Facebook oleh rakyat Malaysia di Jepun : 

Video Kenyataan Penuh Artis Bertudung Dihalau Dari Pentas

Posted: 21 Jan 2014 09:50 PM PST


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 22 Jan 2014 09:14 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


EDISI PUNAI NUAR TERSEPIT KAT ZIP : DARI 1993 SAMPAI 2014 ASIK MEMBOHONG AJE KERJANYA !

Posted: 22 Jan 2014 08:51 AM PST

BAB HANCURKAN NAMA BAIK MALAYSIA.. SERAH KAT BEROK PKR !

Posted: 22 Jan 2014 08:08 AM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 22 Jan 2014 03:03 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Hubungan songsang Ning Baizura?

Posted: 22 Jan 2014 03:01 PM PST

Bagi yang sudah menonton muzik video terbaru Ning Baizura yang berjudul Bukan Wanita Sempurna, pastinya anda berasa sedikit terkejut dengan keberanian penyanyi itu mengetengahkan isu hubungan sejenis atau songsang menerusi video itu.

Namun, menurut penyanyi bersuara soprano itu, dia pada mulanya menentang idea muzik video yang diilhamkan oleh pengarah video itu sendiri iaitu Zul Ardhia.

Memetik portal Murai, Ning berkata, "masa mula-mula idea ini dilontarkan kepada saya terus-terang saya sedikit gementar dan agak berat hendak melakukannya tetapi bila diyakinkan oleh pihak label iaitu Universal Music bahawa mereka mahu bawa satu kelainan kali ini saya pun terus bersetuju".

"Sebenarnya saya antara orang yang berfikiran sangat negatif bila idea ini diberikan kepada saya oleh pengarah videonya, Zul Ardhia. Bukan apa, saya kalau boleh hendak menjaga hati semua pihak, itu yang membuat saya sangat bimbang ketika itu," ulasnya lagi.

Muzik video itu memaparkan kecurangan suami yang beralih arah mencintai seorang jejaka lain sehingga menghancurkan hati isteri yang setia mencintainya.

Ning juga menafikan menyokong hubungan songsang dengan penerbitan video tersebut sebaliknya mengharapkan peminat di luar sana dapat melihat mesej yang cuba disampaikan menerusi lagu dan video tersebut.

"Saya harap, video klip ini tidak disensasikan dan harap khalayak lebih terbuka kerana sebenarnya kisah yang ditonjolkan kisah realiti sebenar yang pernah berlaku disekeliling kita juga, cuma kali ini divisualkan," katanya.

Wajah suspek lelaki, ibu kanak-kanak mati dibunuh di T'ganu

Posted: 22 Jan 2014 05:01 AM PST

KUALA LUMPUR: Polis yakin dapat menyelesaikan kes penemuan mayat kanak-kanak berusia dua tahun di Paka, Dungun, dalam tempoh terdekat berikutan penahanan tiga suspek selain ibu mangsa, semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu, Asisten Komisioner K Manoharan berkata, suspek utama yang juga teman lelaki ibu mangsa berusia 25 tahun, ditahan di Kuala Paka jam 3.30 petang semalam.

"Polis mencari lelaki ini sejak 18 Januari lalu iaitu sejurus laporan polis dibuat oleh ibu mangsa yang berusia 27 tahun mengenai kehilangan anaknya.

"Susulan penahanan ibu mangsa juga, kita mendapat tahu laporan dibuat sebelum ini adalah palsu dan wanita itu mendakwa dia dipaksa berbohong oleh suspek utama," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Terengganu di sini, sebentar tadi.

Manoharan berkata, ketika ditahan, semua suspek dalam keadaan khayal dipercayai akibat pengaruh dadah.

"Kita percaya semua suspek termasuk ibu mangsa terbabit dengan dadah dan turut menjadi pengedar secara kecil-kecilan," katanya. -Harian Metro

Pijak bendera Jepun, Anwar sokong, enggan mohon maaf

Posted: 22 Jan 2014 04:22 AM PST

KUALA LUMPUR - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak akan memohon maaf terhadap perbuatan sekumpulan penyokong yang memijak bendera Jepun sebagai solidariti terhadap beliau.

Beliau turut menyelar tindakan itu dan menyifatkan sebagai perkara itu tidak perlu dilakukan dalam perhimpunan aman.

"Saya setu
ju mereka gunakan hak untuk berhimpun untuk nyatakan bantahan. Tetapi tindakan memijak bendera itu tidak perlu," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pimpinan PR hari ini.

Ditanya adakah beliau akan meminta maaf bagi pihak penyokong PR itu, Ahli Parlimen Permatang Pauh itu menyifatkan perkara itu tidak perlu.

"Kenapa pula saya perlu minta maaf? Bukan saya yang buat malah saya dihina.

"Orang yang hina itulah minta maaf," katanya.

Mengulas lanjut mengenai penahanan beliau dari memasuki Jepun Ahad lalu.

Anwar menafikan beliau menuduh Wisma Putra sebagai "tangan ghaib" yang menghalang kemasukannya ke negara itu.

"Saya tak sebut Wisma Putra, saya cuma cakap ada "tangan ghaib', sebab pegawai imigresen (Jepun ) merujuk laporan terbaru.

"Jadi sekarang ini saya inginkan penjelasan dari kedua-dua pihak autoriti (Menteri Luar) dan Jepun apakah sebenar disebalik laporan tersembunyi itu sehingga mereka kata mereka ada kuasa untuk berbuat demikian. Sebab saya ada hak sebagai rakyat Malaysia, jadi saya minta penjelasan," katanya.

Terdahulu, Timbalan Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainuddin berkata, Anwar perlu memohon maaf dan mengemukakan bukti terhadap dakwaannya bahawa Wisma Putra berkomplot dengan pihak berkuasa Jepun bagi melarang pemimpin pembangkang itu masuk ke Jepun.

Hamzah berkata, Anwar sedia maklum bahawa bekas banduan perlu memohon visa untuk masuk ke Jepun.

"Pihak Jepun sendiri sudah jelaskan apa yang berlaku adalah salah dia sendiri. Dia hendak masuk ke negara itu, dia kena ada perjanjian khas sebab pernah dipenjarakan. Dia bukan tidak tahu tentang itu kerana sebelum ini dia pernah buat," katanya.

Polis buru individu sebar foto mayat kanak-kanak mati dibunuh

Posted: 22 Jan 2014 12:15 AM PST

KUALA LUMPUR: Pihak polis sedang memburu individu pertama yang disyaki menyebarkan gambar mayat kanak-kanak berusia dua tahun yang ditemui mati di dalam sebuah rumah kosong di Taman Perumahan Permint Seberang Paka, Terengganu semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri ACP K. Manoharan ketika dihubungi menafikan gambar datangnya dari sumber polis dan mengutuk keras perbuatan yang dianggap tidak sensitif oleh individu terbabit.

Gambar itu turut mendapat kritikan ramai di laman sosial sejurus ia dimuat-naikkan.

"Kami tidak tahu identiti orang pertama yang menyebarkan foto itu di media sosial. Kemungkinan orang yang mengambil gambar tersebut sampai ke tempat kejadian lebih awal daripada pihak polis. Kami tidak pasti. Kami masih sedang menyiasat," Manoharan memberitahu Astro AWANI.

Nursyafiqah Abdullah yang dilaporkan hilang sejak 17 Januari lalu, ditemui oleh seorang pengawal keselamatan dalam keadaan mula mereput selain ada kesan darah kira -kira jam 3.30 petang.

Ibunya Rabiatul Adawiyah Mamat, 28, sebelum itu dilaporkan meninggalkan kanak-kanak itu didalam keretanya yang tidak berkunci, untuk bertemu dengan rakannya di sebuah restoran di Kuala Paka.r

Apabila dia kembali ke keretanya, anaknya itu didapati hilang.

Rabiatul Adawiyah yang membuat laporan polis kemudiannya, memberitahu pihak polis yang dia pernah mendapat ugutan bunuh sebelum ini.

Tindakan penyebaran foto kanak-kanak itu di laman media sosial dipersoalkan oleh banyak pihak termasuk mantan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Musa berkata perbuatan itu menunjukkan orang yang menyebarkannya tiada perasaan dan suka dengan keganasan.

'Atuk' dicekup khalwat dengan pucuk muda

Posted: 21 Jan 2014 11:01 PM PST

Kangar: Seorang lelaki mengugut pasukan rondaan sukarela, mendakwa dia anggota polis ketika ditangkap berkhalwat di Taman Rekreasi Sungai Batu Pahat, kelmarin.

Helah lelaki berusia 48 tahun yang sudah mempunyai dua cucu itu bagaimanapun gagal kerana anggota pasukan terbabit tetap menahannya bersama pasangan, wanita berusia 24 tahun yang mendakwa berasal dari Perak.

Komander Pasukan Skim Rondaan Sukarela Kawasan Rukun Tetangga (SRS-KRT) Sungai Batu Pahat, Che Suria Che Din, berkata pihaknya menerima laporan mengenai sebuah kereta hitam dipandu berulang-alik di antara kawasan padang Golf Sungai Batu Pahat serta Taman Ular dan Reptilia di sini, jam 11 malam kelmarin.

Katanya, kereta itu kemudian berhenti di satu lokasi gelap dan tersembunyi berhampiran Mes Pegawai Polis, sebelum sepasukan lapan anggota SRS-KRT dihantar untuk menjalankan pemeriksaan, namun tidak melihat sesiapa di dalam kenderaan berkenaan.

"Pasukan itu kemudian mengesan seorang lelaki dan pasangannya berdua-duaan dalam gelap di sebuah pondok terbuka di Taman Rekreasi Sungai Batu Pahat tidak jauh dari keretanya.

"Pemeriksaan mendapati mereka tiada ikatan perkahwinan atau persaudaraan, tetapi mendakwa berjiran di sebuah taman perumahan di Padang Besar," katanya.

Kata Che Suria, lelaki terbabit dan wanita yang mengaku baru menamatkan pengajian di sebuah institusi pengajian tinggi (IPT) di negeri ini, diberikan saman supaya hadir ke pejabat Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis (JAIPs) untuk tindakan lanjut.

Suami 'restu' isteri jual tubuh untuk cari wang tambahan

Posted: 21 Jan 2014 09:40 PM PST

KUALA TERENGGANU - Demi mendapatkan wang tambahan, seorang wanita warga Kemboja dipercayai sanggup menawarkan diri untuk dijadikan hamba seks, selain mencari rezeki menjalankan perniagaan emas Kemboja dari rumah ke rumah.

Lebih memualkan, pekerjaan 'lebih masa' yang dilakukan itu turut diketahui suaminya, namun disebabkan kesempitan wang, si suami terpaksa 'tutup mata' dan merestui pekerjaan yang dilakukan isterinya.

Aktiviti tidak sihat ibu kepada tiga anak itu yang dikenali sebagai Santari, 24, terbongkar selepas dia ditahan dalam satu serbuan di sebuah rumah di Kampung Tebakang, Bukit Payung, Marang, sempena Ops 6P Bersepadu, awal pagi semalam.

Timbalan Pengarah Imigresen, Mohd Shahrir Khalil berkata, siasatan mendapati pasangan warga asing itu sudah hampir tiga tahun menetap di negara ini menggunakan pas pelancong.

"Hasil soal siasat, wanita itu mengaku mengambil kesempatan menawarkan khidmat seks kepada pelanggannya semasa menjalankan perniagaan menjual barang kemas dari rumah ke rumah.

"Dia mendakwa suaminya yang turut ditahan, tidak kisah dengan pekerjaan 'tambahan' itu kerana pendapatan suami sebagai buruh binaan tidak cukup untuk menampung perbelanjaan keluarga," katanya.

Mohd Shahrir berkata, wanita itu juga mengakui, selain menawarkan khidmat seks kepada orang tempatan, dia juga menawarkan khidmat sama kepada warga asing termasuk Pakistan, India dan Indonesia.

"Turut ditahan dalam serbuan itu, suami; dua anaknya berusia empat dan 15 tahun dan adik iparnya berusia 19 tahun. Mereka ditahan mengikut Seksyen 15 (1) (C) Akta Imigresen 1959/63 kerana tinggal lebih masa," katanya.

Sementara itu, dalam operasi sama, seorang pelajar tabligh, Rumly El, 19, dari Kemboja turut ditahan atas kesalahan visa tamat tempoh.

Rumly ketika ditemui berkata, dia menyedari visanya sudah tamat tempoh dua minggu lalu, namun terlambat memperbaharuinya kerana mendakwa terlalu sibuk bekerja.

"Saya sudah mendalami ilmu agama di negara ini selama lapan tahun. Sebelum ini saya menuntut ilmu al-Quran di Johor dan selepas tahfiz 30 juzuk, saya mengambil keputusan untuk mendalami ilmu kitab pula.

"Bagaimanapun, akibat masalah kewangan, saya terpaksa menangguhkan pembelajaran dan datang ke Terengganu untuk bekerja sebagai buruh binaan sebulan yang lalu," katanya.

Dalam perkembangan sama, seramai 135 Pendatang Asing Tanpa Izin berjaya diberkas dalam Operasi Ops 6P Bersepadu yang dilaksanakan di sekitar Kuala Terengganu.

Mohd Shahrir berkata, dalam operasi membabitkan seramai 154 anggota daripada pelbagai jabatan dan agensi itu, seramai 463 warga asing diperiksa melibatkan 54 lokasi penempatan di seluruh daerah ini.

Jumlah tangkapan itu membabitkan seramai 55 warga Kemboja; 28 warga Bangladesh; 17 warga Myanmar; tujuh warga Pakistan dan 22 warga India.

Kesemua mereka ditahan atas kesalahan tidak mempunyai dokumen perjalanan sah dan tinggal lebih masa.

Budaya pembangkang, buat rakyat marah kemudian pohon maaf

Posted: 21 Jan 2014 06:31 PM PST

BUTTERWORTH - Desakan Penasihat DAP Lim Kit Siang supaya anggota Dewan Undangan Machang Bubuk, Lee Khai Loon memohon maaf secara terbuka berhubung isu 'kangkung' merupakan budaya pembangkang bagi menutup kesalahan mereka.

Ketua Penerangan Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang Datuk Shabudin Yahaya berkata memang menjadi budaya pembangkang menimbulkan isu yang membuatkan rakyat marah dan selepas itu memohon maaf.

"Permohonan maaf sebegitu sebenarnya sudah tidak mempunyai nilai kerana ia merupakan budaya parti pembangkang untuk mengalih pandangan selepas mengguris hati pelbagai pihak," katanya kepada pemberita pada Majlis Penyampaian Awal Persekolahan Parlimen Tasek Gelugor, di sini semalam.

Beliau mengulas laporan sebuah portal berita hari ini yang melaporkan Lim mahu Adun DAP itu memohon maaf kerana menghina Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Terdahulu pada majlis itu, Shabudin yang juga Anggota Parlimen Tasek Gelugor dalam ucapannya berkata kerajaan pusat memperuntukkan RM2 juta untuk diagihkan kepada 20,000 pelajar iaitu RM100 setiap pelajar di 32 sekolah di Parlimen berkenaan. -Bernama

Hina PM, Anwar yang bertanggungjawab - Guan Eng

Posted: 21 Jan 2014 06:01 PM PST

PULAU PINANG 21 Jan. - Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan individu yang harus tampil menyelesaikan kemelut berhubung tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machang Bubuk, Lee Khai Loon menghina Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam satu demonstrasi pada minggu lalu.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, Kerajaan DAP Pulau Pinang tiada kena mengena dengan perkara itu dan mereka tidak sepatutnya diseret dalam demonstrasi mengecam Khai Loon.

"Saya tidak perlu memberi penjelasan walaupun Khai Loon merupakan ADUN di negeri ini. Beliau ahli PKR (Parti Keadilan Rakyat) dan bukan DAP.

"Dalam isu ini, Anwar yang harus selesaikan kerana program yang berlangsung di Bukit Mertajam Rabu minggu lalu dianjurkan oleh PKR," katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.

Guan Eng berkata demikian sebagai mengulas dua demonstrasi yang berlangsung dalam suasana tegang di negeri ini oleh UMNO dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) kerana tidak berpuas hati dengan tindakan biadab Khai Loon memasukkan kangkung dalam mulut patung menyerupai Najib.

"Mengapa mereka tidak serang Anwar ketika membuat bantahan berkenaan? Adakah kerana beliau seorang Melayu dan saya pula Cina, jadi saya yang jadi sasaran.

"Ini semua tidak seharusnya berlaku. Mereka membuat demonstrasi dalam keadaan ganas sehingga ada seorang lelaki dipukul," katanya.

Difahamkan punca lelaki berkenaan dipukul adalah kerana memaki hamun peserta demonstrasi yang membantah Khai Loon.

Wanita Malaysia ceroboh Kementerian Luar Singapura ditahan

Posted: 21 Jan 2014 05:31 PM PST

SINGAPURA: Polis menahan seorang wanita Malaysia berusia 27 tahun semalam di pekarangan Kementerian Luar di sini kerana menceroboh.

Wanita itu juga disiasat kerana mengelak pemeriksaan imigresen.

Saluran televisyen tempatan, Channel NewsAsia, melaporkan kenyataan bersama Pihak Berkuasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan (ICA) dan polis menyatakan bahawa wanita itu mempunyai rekod sakit otak.

"Dengan bantuan Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Singapura dan polis Malaysia, ICA dan polis sudah menghubungi waris wanita itu di Malaysia dan mereka dalam perjalanan ke Singapura untuk membantu siasatan," menurut kenyataan itu.

Wanita itu kini dalam tahanan polis.

Menurut siasatan awal, wanita itu memasuki Singapura dengan kereta yang berdaftar di Malaysia pada 17 Januari melalui Pusat Pemeriksaan Woodlands pada jam 1.58 petang.

Beliau meninggalkan pusat pemeriksaan itu pada jam 2 petang.
Pihak berkuasa berkata, wanita itu meninggalkan pusat pemeriksaan itu tanpa diminta berhenti oleh kerana pegawai bertugas tidak segera membunyikan penggera. - BERNAMA

Komposer terkenal meninggal dunia

Posted: 21 Jan 2014 05:01 PM PST

KUALA LUMPUR: Komposer tersohor era 1950-an, Kassim Masdor (gambar), 76, meninggal dunia di Hospital Besar Singapura (SGH), akibat penyakit radang paru-paru kira-kira jam 9.30 malam tadi.

Sementara itu, laman sosial dibanjiri ucapan takziah selebriti yang berkongsi kesedihan dengan pemergian komposer itu antaranya Datin Seri Tiara Jacquelina dan Melissa Saila.

Antara penyanyi yang mendendangkan lagu beliau ialah Ahmad Jais, Sanisah Huri, Kartina Dahari, Rafeah Buang, Sharifah Aini, Ahmad Daud dan Sudirman dengan lagu popularnya termasuk Bahtera Merdeka.

(Gambar) Kanak-kanak perempuan dibunuh kejam di Terengganu

Posted: 21 Jan 2014 04:00 PM PST

Dungun: Curiga dengan bau busuk yang datang dari sebuah rumah kosong di Taman Permint Seri Paka Fasa Dua di sini, seorang pengawal keselamatan yang membuat pemeriksaan terkejut apabila menemui mayat seorang kanak-kanak perempuan di rumah berkenaan, semalam.

Difahamkan, ketika itu pengawal keselamatan berusia 31 tahun terbabit sedang melakukan rondaan di kawasan perumahan yang sudah hampir siap dan belum diduduki itu sebelum menemui mayat kanak-kanak itu jam 3.20 petang apabila memeriksa tandas rumah kosong berkenaan.

Sumber berkata, berdasarkan keadaan mayat yang mula mengembang dan mengeluarkan bau busuk, kanak-kanak itu dipercayai meninggal dunia dalam tempoh antara dua hingga tiga hari.

"Terkejut dengan penemuan ngeri berkenaan, lelaki terbabit tanpa berlengah memaklumkan perkara itu kepada majikannya," katanya.
Laporan polis kemudiannya dibuat pihak pengurusan taman perumahan berkenaan di Balai Polis Paka dekat sini, sejurus selepas itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Dungun Pemangku Superintendan Ahmad Zailani Yaacub mengesahkan menerima laporan kes berkenaan.

"Masih terlalu awal untuk memaklumkan perincian mengenai kes ini dan polis masih melakukan siasatan," katanya.

Apa Yang Tersirat

Posted: 22 Jan 2014 01:32 PM PST

Apa Yang Tersirat


Anwar Gagal Masuk Jepun; Dia Buka Aib Sendiri

Posted: 22 Jan 2014 03:26 AM PST

KALAU Anwar Ibrahim, tidak buka mulut kerana dilarang masuk Jepun, maka AIBnya tidak akan dicakap lagi. Kini, Kerajaan Jepun terpaksa membuat kenyataan bahawa sesiapa sahaja bekas banduan adalah dilarang masuk negara matahari terbit itu, kecuali mendapat kebenaran khas.

Memang benar, sebelum ini Anwar berjaya masuk 3 kali ke Jepun, namun pada masa itu ketua pembangkang itu mendapat kebenaran khas.

Mungkin dalam fikiran Anwar, disebabkan mulai tahun 2013, bahawa rakyat Malaysia yang menggunakan passport sistem biometrik, tidak perlu lagi menggunakan visa, Anwar terfikir, bahawa beliau termasuk dalam golongan itu.

Selepas Perang Dunia ke-2, ketika Jepun mula membangun negaranya, udang-undang itu telahpun ada. Bagi Jepun, sesiapa sahaja bekas banduan adalah dilarang masuk di negara itu, kecuali mendapat kebenaran khas.

Lagipun, lawatan Anwar ke Jepun pada kali ini, dikatakan atas jemputan anak kepada pengasas YAKUZA, dan mungkin, faktor itu, antara penyebab mengapa beliau dihalang masuk selain statusnya.

THE FLYING KICK

Posted: 22 Jan 2014 01:06 PM PST

THE FLYING KICK


CERITA PKR SELANGOR SEBULAT SUARA GANTIKAN MB KHALID IBRAHIM DENGAN AZMIN ALI, CUBAAN UNTUK TUTUP KEMALUAN ANWAR IBRAHIM!!!

Posted: 22 Jan 2014 07:30 AM PST

ANWAR IBRAHIM MAIN U-TURN DAH... DIA KATA, DIA TAK TUDUH WISMA PUTRA DALANG YANG TAK BENARKAN DIA MASUK JEPUN!!!

Posted: 22 Jan 2014 06:30 AM PST

GUAN ENG DESAK ANWAR IBRAHIM SELESAIKAN ISU HINA NAJIB DI PULAU PINANG!!!

Posted: 22 Jan 2014 05:30 AM PST

DEWAN PEMUDA PAS BATU PAHAT PATUT DISIASAT, MACAM MANA MEREKA BOLEH DAPAT GAMBAR BUDAK 2 TAHUN MATI DIBUNUH!!!

Posted: 22 Jan 2014 04:00 AM PST

LIM KIT SIANG PUN NAK MAIN DRAMA PULAK BILA ARAHAN MINTA MAAF, TIDAK DIHIRAUKAN LEE KAI LOON!!!

Posted: 22 Jan 2014 02:23 AM PST

HUAN CHENG GUAN NASIHATKAN ANWAR, JANGAN MALUKAN DIRI SENDIRI LAGI!!!

Posted: 22 Jan 2014 12:28 AM PST

LAPORAN POLIS TERHADAP PENGHINA ANGGOTA POLIS TRAFIK TELAH DIBUAT!!!

Posted: 21 Jan 2014 11:34 PM PST

KERANA EDMUND BON, PEGUAM NEGARA HILANG DIHANYUT ARUS SUNGAI, MENTERI DALAM NEGERI TENGAH CARI TELURNYA YANG TERCICIR!!!

Posted: 21 Jan 2014 10:00 PM PST

Duke of UMNO

Posted: 22 Jan 2014 01:03 PM PST

Duke of UMNO


BOIKOT BARANGAN JEPUN, TAPI NAIK "HONDA CRV WBX 9"..! KAH..! KAHH..!! KAHHH..!!!

Posted: 22 Jan 2014 06:35 AM PST

Secara jujur… penulis tidak faham apa yang berlaku di Kedutaan Jepun semalam.

Tang datang serah memorandum tu oklah… tapi yang tak masuk akal tu… poster yang dipegang dengan jelas meminta boikot barangan Jepun… namun, sebahagian besar termasuk ketua yang datang, Shamsul Iskandar sendiri menggunakan sama ada kereta Honda atau Toyota.

Tak masuk lagi la jam tangan Casio atau jenama pakaian dan kasut yang dipakai.

Apa semua ni?


Kalau tulis kat poster … mohon maaf pada Anwar Ibrahim… Tindakan Jepun tidak betul… oklah.


Ni dengan penuh macho filem Tamil box office dan bangganya turun CRV.. turun Camry… lepas tu menjerit suruh boikot barangan Jepun.

Sebenarnya apa yang berlaku hari ini adalah cerminan kepada sikap hipokrit yang tidak ada titik tolaknya.

Inilah politik… selalu yang dipermainkan adalah sentimen yang mampu membakar perasaan rakyat, tanpa berpijak di bumi nyata.

Demi Anwar Ibrahim, habis barangan Jepun pula hendak dipulaukan, lupakah berapa banyak bantuan dan pelaburan Jepun selama puluhan tahun di negara ini yang membantu jutaan rakyat kita.

Dalam kes ini, Shamsul yang cuba mengampu Anwar dengan menghantar memo bantahan ke kedutaan atas kegagalan bosnya memasuki Jepun beberapa hari lalu, sepatutnya berasa malu kerana tindakannya itu lebih banyak menzahirkan kebodohan dan sikap yang boleh ditafsir sebagai hipokrit sebenarnya.

Kalau datang naik kereta kebangsaan atau kereta Korea lepas tu cakap boikot barangan Jepun… boleh la kita telan sekejap benda camtu.

Ini tidak.. turun Crv, Camry bagai… lagi mau cerita "Deyyy… mari kita boikot itu Jepun barang".
Banyaklah kau punya boikot semata-mata pasal bos kau tak dapat nak pijak kaki ke Jepun… lepas tu balik naik CRV siap ada driver… - Mynewshub.my

HAHAHAA..!!! SAM KETOT MENGAMUK..!!!

Posted: 22 Jan 2014 04:37 AM PST

Ishhhh..! Contoh "tamadun" taksub Anwar Berahim...
Tu diaaa..!!! Marah sungguh..! Sampai bakar bendera Jepun? Marahkan nyamuk, kelambu dibakar, marahkan Jepun, bendera pulak yang jadi mangsa. Kenapa? 

Kenapa tak bakar Kedutaan Jepun? Tak berani ke nak bakar Narita Airport dan lapangan terbang dengan imigresen Jepun tu sekali? Berani ke tak berani ni? Dengan bendera yang depa sendiri yang bawak, boleh la depa tunjuk eksyennnn...

Tu dia la payah bila dah taksub ni. Jepun tak bagi Anwar masuk, depa pulak yang meroyan. Anwar "cool" je makan karipap kat rumah, depa yang poyo buat demo sana sini... Sam Ketot bodek "boss" ke? Heh!

Cuba tengok kat bawah ni...INILAH jadinya bila dah terlalu mengagungkan pemimpin mereka, Anwar Ibrahim.

Pagi tadi Pemuda PKR (AMK) menghantar memorandum bantahan ke kedutaan Jepun di Kuala Lumpur berhubung sekatan yang dikenakan ke atas Anwar yang ingin memasuki negara itu pada 19 Januari lalu.

Penghantaran memorandum ke kedutaan Jepun itu melibatkan 30 orang peserta bantahan sambil memegang poster yang bertulis "boikot barangan Jepun".

Mereka kemudiannya bertindak memijak poster, yang mirip bendera Jepun tersebut, dan membakarnya di hadapan kedutaan itu.

Persoalannya, mengapa perlu sampai jadi seteruk itu hingga nak pijak poster bendera Jepun bagai.

 
Apa Kejadahnya Pijak Poster Bendera Jepun Demi Anwar Ibrahim???
Dosa Jepun pada Anwar cuma satu – menghalangnya masuk ke negera mereka.

Tetapi tahukah beribu kebaikan yang negara Jepun dah buat kepada rakyat negara ini terutama sekali penyokong Anwar yang mengagungkannya selama ini?

Andai kata syarikat-syarikat Jepun mengambil keputusan menutup kilang-kilang mereka di Malaysia, adakah Anwar akan menggunakan segala hartanya untuk membayar gaji para penyokongnya yang diberhentikan kerja?

Penyokong Anwar di kedutaan tadi juga mendesak agar barangan negara matahari terbit itu diboikot – apa kata mereka lakukan terlebih dahulu, buang segala peti sejuk, televisyen, penghawa dingin dan segala barangan buatan Jepun di rumah mereka untuk membuktikan 'keikhlasan' pemboikotan tersebut?

Ada ribuan pelajar kita yang sedang menuntut di institusi pengajian tinggi di Jepun, andai kata negara itu memutuskan hubugan diplomatik, berapa ramai yang terpaksa pulang dengan tangan kosong, berapa banyak duit yang mengalir begitu saja tanpa sekeping sijil atau kemahiran pun yang boleh dibawa pulang?

Kes rakyat Malaysia tidak dibenarkan masuk ke negara asing bukan isu baru, selama ini pun banyak rakyat Malaysia yang diperlakukan demikian namun tak banyak yang boleh dilakukan kerana itu adalah hak mutlak negara tersebut.

Kalau Anwar betul-betul 'gentle', pergilah saman Tokyo seperti mana seorang pensyarah UPM yang menyaman kerajaan Amerika Syarikat disebabkan alasan yang sama.

Akhir kata, kalau bodoh, bodohlah seorang…jangan semua rakyat nak dibodohkan juga, kan? -Mynewshub.my

ANWAR TAKDE MODAL LAIN KE? ABIS IDEA?

Posted: 22 Jan 2014 01:37 AM PST

MENGAPA sebenarnya Anwar Ibrahim dilarang dari memasuki Jepun? Kebenarannya masih belum pasti tetapi Anwar tidak buang masa. Jari telunjuk dituding sepenuhnya ke Wisma Putra.

Ramai yang memang terkejut dengan tindakan Jepun melarang pemimpin pembangkang ini dari memasuki negara matahari terbit itu.

Rata-rata faham kekecewaan Anwar mengenai perkara tersebut namun tindakan Anwar menuduh Wisma Putra terlibat secara langsung agak keterlaluan.


Memanggil semua ini sebagai sandiwara Wisma Putra, Anwar sepatutnya melepaskan rasa marahnya pada Jepun dan bukan menuding jari pada pihak yang tidak sepatutnya.

Logiknya, Wisma Putra tidak mendapat apa-apa kebaikan atau imbuhan langsung dengan berbuat demikian terhadap Anwar dan langkah terbaik yang patut diambil Anwar dan barisan perundangannya sekarang adalah memanjangkan surat bantahan kepada Kedutaan Jepun di Malaysia bagi menuntut jawapan penuh.

Sesuatu yang perlu umum tahu juga kenyataan bahawa Jepun adalah sebuah negara yang punya pendekatan yang berbeza dengan negara Asia lain apabila menyentuh soal Islam dan Muslim keseluruhannya.

Di Jepun, Islam dilihat sebagai sesuatu yang asing dan dakwah secara terbuka adalah dilarang.

Mengambil kira pendirian Jepun mengenai Islam, mungkin tidak salah untuk mengandaikan bahawa apa yang berlaku pada Anwar berkaitan dengan tujuan Anwar ke sana.

Tidak perlu menjadikan isu ini satu kontroversi kerana sekiranya kerajaan Jepun kembali dengan jawapan bahawa larangan tersebut dikenakan atas alasan keperibadian Anwar sendiri, ia akan mengundang malu yang lebih besar.

Cukup-cukuplah Anwar. Mungkin sudah masanya Anwar berikan lebih perhatian kepada partinya juga masalah dalaman pakatan pembangkang dan bukan mengheret rakyat dalam perjuangannya untuk kekal relevan.

Selesaikan dahulu isu tiga penjuru antara Azmin Ali, Khalid Ibrahim dan PKNS. Tidak perlu mencetus isu bagi mengalihkan pandangan umum terhadap pergolakan dalam PKR.

* Penulis Lisa Adam adalah pemerhati politik tanahair.( Free Malaysian Today)

GEMPARRR..!!! UST. HARON DIN AL-HAFIZ TANGKAP BUAYA DI BRUNEI..???

Posted: 21 Jan 2014 10:35 PM PST

Assalamualaikum wbt.

Di maklumkan bahawa gambar (contoh spt dilampirkan) dan maklumat yang tersebar melalui Facebook dan media perhubungan lain pada hari ini mengenai penangkapan buaya oleh tuan guru adalah KURANG TEPAT.

Buaya tersebut adalah diperolehi daripada pihak yang dibenarkan untuk aktiviti yang dijalankan oleh Darusyiffa' Warrafahah Brunei Darussalam.

Tiada buaya dicederakan atau terbunuh dalam aktiviti ini, ianya akan dipulangkan setelah aktiviti selesai.

Berhati-hati dan dapatkan sumber yang sahih dalam menyebarkan maklumat berkenaan aktiviti dan kata-kata hikmah daripada tuan guru.

SUMBER: FB Tuan Guru Dato' Dr. Haron Din (Official)

1497543_576890589070943_1725717008_n

NOTA: Kami difahamkan buaya itu cuma 'dipinjam' untuk tujuan perubatan di mana ada 'sesuatu' akan 'diambil' di dalam mulutnya. Wallahualam. -Mynewshub.my

HIDUP GERAI CINA..!!! ROBOH GERAI MELAYU..!!! BRAVO GUAN ENG..!!! #ABCD

Posted: 21 Jan 2014 06:31 PM PST

Rasa macam menyebut skrip yang sama berulang-ulang kali.

Setiap tahun, setiap bulan, ada sahaja deretan gerai orang Melayu yang dirobohkan di Pulau Pinang.
Yang terbaru petang tadi pihak Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) merobohkan gerai milik orang-orang Melayu di Jalan Hassan Abbas, Teluk Bahang.

Dua orang dikatakan telah ditahan dan disiasat mengikut mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas dan Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan.

Ini kerana, dalam pergaduhan yang berlaku, seorang pegawai Pejabat Daerah dan Tanah Barat Daya cedera di kepala dan leher.gerai tumbuk

Di sebalik semua itu, hakikatnya sudah 30 tahun hampir 50 peniaga mencari makan di sana.
Tiba-tiba hari ini ia dirobohkan.

Oklah kalau nak kata meraka meniaga salah tempat atau secara haram… mungkin itu dalam bidang kuasa MPPP.

NAMUN PERSOALANNYA… BILA ANDA PERNAH DENGAR PENIAGA HARAM CINA DI PULAU PINANG DIROBOHKAN GERAI MEREKA?

ADA TAK? 

KALAU ADA PUN… SEKADAR DRAMA YANG TAK SAMPAI SEMINGGU DAH DAPAT TAPAK LAGI MENARIK DAN BARU.

Jangan gebanglah kalau nak kata takda gerai haram Cina kat Pulau Pinang.

gerai cina

Berlaku lah adil… namun inilah sikap bangsa Cina yang sayangnya Melayu dalam PKR dan PAS tak nampak atau buat-buat tak nampak… mereka bersatu dan bersama dalam semua hal…

Benda yang salah melibatkan kaum sendiri mereka akan tutup mata.

Dan mereka pandai berlakon seolah-olah mereka prihatin dan mahu bersama majukan negara ini… sedangkan hakikatnya matlamat mereka hanyalah untuk kaum mereka sahaja…

Tunggulah bila mereka berjaya memerintah melalui rejim boneka. - Mynewshub.my

ngeh-nizar-nga.jpg w=455

PEJUANG BANGSA

Posted: 22 Jan 2014 11:20 AM PST

PEJUANG BANGSA


ADUN PKR MACHANG BUBUK TAK MOHON MAAF KERANA SOKONGAN MAT SABU !! @dzainalabidin

Posted: 21 Jan 2014 05:36 PM PST


KERANA ADA MELAYU BARUA SEPERTI MAT SABU YANG SOKONG PERBUATANNYA  ...CINA PKR BIADAP LEE KAI LOON ANGKUH TAK MOHON MAAF KERANA SUMBAT KANGKUNG KE MULUT REPLIKA WAJAH PM .Saya amat berterima kasih kepada cadangan yang dikemukakan oleh pemimpin DAP Lim Kit Siang atas keprihatinan beliau ke atas flash mob kangkung yang telah diadakan. Sebagai salah seorang anggota dalam Pakatan Rakyat, saya juga amat marah serta khuatir dengan tindakan UMNO dan penyokongnya yang selalu memainkan isu perkauman untuk mengalihkan fokus.
Dalam pelbagai himpunan yang diadakan oleh UMNO dan bersekutu mereka seringkali penuh dengan perkauman dan keganasan. Orang ramai memang tidak berpuas hati dan bantah perbuatan UMNO yang ganas dan keras. Pimpinan UMNO juga terpaksa memisahkan perkaitan di antara UMNO dengan himpunan pada Ahad yang lepas yang telah menjadi ganas dan kekerasan. Ini bermakna kad perkauman yang sering dipermainkan tidak berkesan serta politk negara kita dalam tren yang progresif dan matang.
Berkenaan dengan cara flash mob kangkung diadakan, seperti apa yang disebutkan oleh Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, "sebagai seorang Melayu, saya tidak terasa terhina".
 Flash mob kangkung adalah simbolik yang mengharapkan Perdana Menteri boleh prihatin terhadap perasaan rakyat yang susah dan tidak bermaksud untuk menghina sesiapa. Flash mob tersebut adalah respon kepada isu harga barang naik dan ia merupakan isu rakyat yang mempengaruhi semua kaum.
Oleh itu, saya tidak akan tunduk kepada kenyataan perkauman dan keganasan UMNO. Mereka adalah pencetus yang sebenar kepada apa yang berlaku baru-baru ini. Saya menegaskan bahawa yang paling mustahak sekarang adalah meneruskan gerakan rakyat membantah harga barang naik serta cukai GST dan seterusnya mendesak kerajaan Persekutuan untuk mendengar suara dan kesusahan rakyat.
Akhir sekali, saya mengambil kesempatan ini untuk mengucap ribuan terima kasih atas sokongan dan dorongan yang diberi oleh semua pimpinan Pakatan Rakyat, sahabat seperjuangan saya di Jawatankuasa Backbenchers Pakatan Rakyat Pulau Pinang, Persatuan-persatuan NGO serta pengundi-pengundi saya.
LEE KHAI LOON
ADUN Machang Bubuk
Ketua Penerangan Angkatan Muda KEADILAN (AMK)
Ketua Penerangan Majlis Pimpinan Negeri KEADILAN Pulau Pinang

HOT !! SAM KETOT KANTOI MENIPU BILA NAFI AMK TAK TERLIBAT BAKAR POSTER BENDERA JEPUN !!

Posted: 21 Jan 2014 09:17 AM PST


Biar gambar ini berbicara .... bila orang marah AMK PKR termasuk blogger mereka pasal bakar poster  bendera Jepun di depan kedutaan tadi , Sam Ketot otak kangkung ini  terus tarik handbrake dengan nafi ia tiada kaitan dengan AMK .

Tetapi lihat lah wajah individu yang bakar poster bendera Jepun  dengan Sam Ketot ....

nak cuba menipu lagi ke ??
The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 22 Jan 2014 03:10 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang


UMNO tidor dan lembik atau UMNO power?

Posted: 21 Jan 2014 09:50 PM PST


Ingatkan UMNO lembik. Dah kenyang, tidor saja ....

Ibu pejabat UMNO dikatakan Zahid Md Arif sebagai beruang berjiwa tikus. Orang fitnah UMNO, tapi senang-senang peguam UMNO terima maaf dengan hanya helah yang lemah ....


Mudah percaya ....


.... hingga ditipu buta-buta....


Itulah UMNO sekarang yang tidak boleh berhenti cemburu sesama sendiri hingga dipenuhi pengampu yang akhirnya melemahkan parti dan menjadikan menjadikan mereka kelihatan pengecut.

Maka pelik dan hairan Nga Kor Meng boleh kata ...


Adakah Anwar Ibrahim akan tuduh Datin Rosmah talipon Maharani Jepun untuk meminta kerajaan Jepun tahannya dari memasuki Jepun?

Dengar selepas Anwar salahkan Putrajaya, dia salahkan kerajaan dan kedutaaan Jepun kerana tidak memberitahunya tentang prosedur baru yang khas untuknya. Bekas banduan masih perlu memohon dan dapat Visa khas dahulu baru diterima masuk Jepun.

Wow! Terbiasa orang hantarkan passport ke rumah

bumiyang

Posted: 22 Jan 2014 03:10 AM PST

bumiyang


Bukti Malaysiakini Sememangnya Penipu???

Posted: 22 Jan 2014 12:30 AM PST

Saari Sungib Mengata Pas, Umpama "Menepuk Air di Dalam Dulang"???

Posted: 21 Jan 2014 04:30 PM PST

Kesilapan Mengisi Borang - Antara Melawat dan Meliwat?

Posted: 21 Jan 2014 07:35 AM PST

Ohpolitik!™

Posted: 22 Jan 2014 03:07 AM PST

Ohpolitik!™


Mengapa Bro Lim Hantar Surat Terbuka Kepada @NajibRazak Bukan Anwar ? @PMOMalaysia

Posted: 22 Jan 2014 12:04 AM PST

Apa Tujuan sebenar disebalik surat menganjing Perdana Menteri itu? Pengisian yang ditulis lebih ke arah menyerang imej Najib yang telah terserlah BURUK atau cubaan membantu Anwar bagi menutup isu Anwar kena halau dari Jepun?


Antara yang dibangkitkan oleh Bro LIM

-    Pertama, krisis pembinaan negara dan perpaduan nasional yang terlihat dengan jelas pada jurang kaum dan keagamaan yang paling lebar dalam sejarah negara – menjejaskan matlamat membentuk Bangsa Malaysia seperti yang disebut dalam Wawasan 2020 dan juga dasar utama Najib sendiri, iaitu 1Malaysia:
-   Kedua, krisis ekonomi yang semakin lebar, disebabkan oleh peningkatan harga yang telah berlaku dan bakal terjadi secara lebih meluas dan akan mencapai kemuncaknya apabila GST sebanyak enam peratus diperkenalkan pada April 2015;
-    Ketiga, krisis rasuah yang tidak menunjukkan ada usaha serius untuk menangani rasuah di peringkat tinggi (grand corruption) dan mengakhiri pembaziran dan salah guna wang rakyat secara besar-besaran.
-   Keempat, krisis kemerosotan tahap pendidikan nasional sehinggakan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri mengelak untuk menyentuh tentang pencapaian buruk Malaysia dalam TIMSS 2011 dan PISA 2012; dan
-   Kelima, krisis keselamatan dan keamanan warga, pelabur, dan pelancong, memandangkan polis belum berubah menjadi sebuah pasukan yang cekap, bebas, dan profesional bertaraf dunia yang menjalankan tugas secara demokratik dan bukan hanya "mempertahankan rejim" sehingga sanggup bertindak melanggar norma-norma hak asasi manusia antarabangsa.

Tudik cukup dengan itu, si mata sepek ini semakin berani bermain dengan api mencari punca membakar peristiwa 13 Mei.

"Malangnya, kerajaan Najib yang tidak berpemimpin, tidak berteraju, serta dalam kebingungan itu terus hanyut tanpa arah sejak dua minggu lalu, tanpa ada sebarang penyelesaian ditawarkan bagi menangani lima krisis yang disebutkan di atas."

"Sejak 10 hari yang lalu pula, Najib dan Kabinet dilanda "tsunami kangkung" sehingga mereka diperolok-olokkan menerusi jenaka, video, satira, komedi, dan lakaran, mencambahkan produk-produk seperti Kangkung Fried Chicken, Burger McKangkung, dan malah merentasi sempadan antarabangsa sehingga "kadar kangkung" menjadi bahan berita dalam BBC, Channel News Asia, Singapore Straits Times, Jakarta Post dll.

"Kangkung" juga menjadi kegilaan dalam Internet dengan tiga video telah mencatatkan 1.2 juta tontonan di YouTube: "kangkung remix feat. Najib" oleh Yuri Wong mencatatkan 735,000 tontonan, video "Ucapan Najib 'kangkung' hangat di alam maya" mencatatkan 410,000 tontonan, manakala The Effing Show #99 "Let Them Eat Kangkung" pula menjadi item paling hangat dalam siri "popteevee" apabila mencatatkan 125,000 tontonan dalam masa lima hari."
Baca penuh disini.

KENAPA LKS YANG TULIS? ADAKAH LGE KETUA PEMBANGKANG ATAU BAKAL MENERAJUI NEGARA SELEPAS PRU14 NANTI?

Japan says Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim failed to apply for visa

Posted: 21 Jan 2014 11:45 PM PST

Japan says Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim was barred entry to Japan at the weekend because he did not obtain a visa.
Mr Anwar had arrived at Narita International Airport on a personal visit early Sunday but was turned away by immigration officials, who cited his controversial 1999 conviction for sodomy and corruption.
Mr Anwar speculated that "hidden hands" were behind the refusal, and his party questioned whether Malaysia's ruling coalition played a role.
However, embassy official Tomoko Nagai says that while Japan lifted a requirement that Malaysians obtain visas to enter the country last year, Mr Anwar is still required to have one due to his past criminal record.
She says Mr Anwar did not apply for a visa, as he had for previous visits.
"Japan could not consider a special arrangement for Anwar since we did not receive any prior application for a visa," she said.
Mr Anwar had been invited by a Japanese NGO to deliver a speech on religious harmony.
He was once heir-apparent to the leadership of Malaysia's ruling coalition but was cast from power over the sodomy and corruption charges - viewed by many as a set-up by his political enemies.
He was jailed in 1999 for six years.
After being refused entry, Mr Anwar said he was "puzzled and shocked" and demanded explanations from the Japanese and Malaysian governments.
Foreign Minister Anifah Aman dismissed any involvement by the Malaysian government.
Beginning with the 2008 elections, the ruling coalition has steadily lost ground in parliament to an Anwar-led opposition.
The opposition accuses the coalition of a long-running campaign of harassment including trumped-up criminal charges designed to smear Mr Anwar and trip up the opposition's surge.
AFP

Walaupun Anwar Tidak Berjaya Ke Jepun, Berita Demo BODOH Anwar Berjaya Sampai di JEPUN

Posted: 21 Jan 2014 11:18 PM PSThttp://english.kyodonews.jp/news/2014/01/266997.html

Sandiwara Pakatan Pembangkang ini bukan sahaja memalukan seluruh rakyat Malaysia tetapi sudah pasti akan menimbulkan rasa tidak puas hati kerajaan Jepun kerana mereka juga telah dimalukan dan difitnah oleh Pakatan Pembangkang.


And true enough, tindakan bodoh Pakatan pembangkang itu telah menjatuhkan maruah negara Malaysia di mata dunia. Beberapa media antarabangsa telah melaporkan protes pakatan pembangkang termasuk media negara Jepun.

Kyodo News melaporkan Supporters of Malaysia's Anwar protest his eviction from Japan.

Isu PKNS: Azmin 'Hentam' Syed Husin

Posted: 21 Jan 2014 10:32 PM PST

Perbalahan antara kem Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Mohamed Azmin Ali seakan tidak boleh diselindung lagi apabila Ahli Parlimen Gombak itu secara terbuka melepaskan kemarahannya terhadap bekas Timbalan Presiden PKR, Dr Syed Husin Ali.
Perseteruan antara kedua-dua belah pihak itu semakin memuncak akhir-akhir ini apabila tarikh pemilihan parti yang dijadualkan pada Februari atau Mac semakin hampir.
Menggunakan pentas media sosial di Twitter, Mohamed Azmin dengan terang 'menghentam' veteren PKR itu supaya tidak mencampuri urusan disebalik kontroversi pemecatannya daripada Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).
Langkah Syed Husin untuk membela perbuatan Menteri Besar menghukum Pengurus Besar PKNS, Datuk Othman Omar dan Setiausaha Eksekutif Kerja PKNS, Norita Mohd Sidek yang dikaitkan menjadi punca berlakunya kontroversi ini ternyata tidak disenangi Mohamed Azmin.
Petikan twit antara Mohamed Azmin dan Syed Husin.
"Harap dapatkan fakta yang berasas dan tepat sebelum membuat kenyataan terbuka," tegas Mohamed Azmin menerusi akaun Twitter miliknya.
Teguran terbuka Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Antarabangsa itu sebagai jawapan balas kepada twit Syed Husin sebelum itu yang menyalahkan Othman kerana membelakangkan Abdul Khalid selaku Pengerusi PKNS.
"GM PKNS buat dua kesalahan. Pertama hantar surat tamatkan Azmin. Kedua tarik balik surat itu. Dia tiada kuasa. Dakwa pula kerajaan arah, yang dinafi SUK," tulis Syed Husin.
Tidak cukup dengan itu, menerusi twit kedua Syed Husin, beliau turut mempersoalkan kredibiliti Othman yang kini sedang berhadapan dengan siasatan dalaman berhubung isu berkenaan.
"Pengurus Besar PKNS tidak ada kuasa tetapi mempunyai keberanian untuk hantar surat pecat Azmin dan kemudian tarik balik. SUK nafi beri arahan. Apa permaian Pengurus Besar?" soalnya.
Sebelum ini penyokong Mohamed Azmin dilihat kurang senang dengan penggantungan tugas dua pegawai tinggi PKNS itu kerana mahu Abdul Khalid sendiri bertanggungjawab terhadap kontroversi pemecatan Mohamed Azmin daripada PKNS.
Perang berbalas twit antara Mohamed Azmin dan Syed Husin pernah bermula sejak selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) Mei lalu apabila Ahli Dewan Negara itu menegur Pengerusi PKR Selangor berkenaan penggunaan saluran media untuk mengkritik kepimpinan parti termasuk isu perlantikan semula Abdul Khalid sebagai Menteri Besar.
Mstar

Undang-Undang Jepun VS Spin Ala Anwar #Anwaribrahimkenahalau #AnwarKenaHalau #AnwarBlakangTaro

Posted: 21 Jan 2014 06:07 PM PST


Rujuk Undang-Undang Kerajaan Jepun :

Article 5 Any alien who falls under any of the following items shall be denied permission for landing in Japan. 

(i) A person who falls under any of the following categories of infections, which are provided for by the Act on Prevention of Infections and Medical Care for Patients with Infections (Act No. 114, 1998): Category 1 or Category 2 infections or new or reemerging influenza infections or designated infections (limited to the infections to which the provisions of Article 19 or 20 of the same Act shall apply mutatis mutandis, pursuant to the provisions of a Cabinet Order pursuant to the provisions of Article 7 of the same Act) including a person who is regarded as a patient of Category 1 or Category 2 infections or new or reemerging influenza infections or designated infections pursuant to the provisions of Article 8 of the same Act(including cases where it is applied mutatis mutandis pursuant to Article 7 of the same Act), or any person who has symptoms of a new infection. 

(ii) A person who, due to a mental disorder, is unable to understand right from wrong or whose capacity for such understanding is significantly lacking, and is not accompanied by those persons provided for by a Ministry of Justice ordinance to assist him or her in engaging in activities in Japan. 

(iii) A person who is indigent or without a fixed dwelling place and is likely to become a burden on the Japanese Government or a local public entity because of an inability to make a living. 

(iv) A person who has been convicted of a violation of any law or regulation of Japan, or of any other country, and has been sentenced to imprisonment with or without work for 1 year or more, or to an equivalent penalty. However, this shall not apply to those convicted of a political offense. 

(v) A person who has been convicted of a violation of any law or regulation of Japan or of any other country relating to the control of narcotics, marijuana, opium, stimulants or psychotropic substances, and has been sentenced to a penalty. 

(v)-2 A person who has been convicted of a violation of any law or regulation of Japan or of any other country or has been deported from Japan pursuant to the provisions of the Immigration Control and Refugee Recognition Act or deported from any other country pursuant to the provisions of any law or regulation of that country for killing, injuring, assaulting or threatening a person, or damaging a building or other objects in relation to the process or results of an international competition or a competition of an equivalent scale or an international conference (hereinafter referred to as "international competition") or with the intent of preventing the smooth operation thereof, and is likely to kill, injure, assault or threaten a person, or damage a building or other objects in relation to the process or results of an international competition held in Japan or with the intent of preventing the smooth operation thereof, at the venue of the international competition or within the area of the municipality where the venue is located (this refers to "ward" in areas where the Tokyo special wards exist or in designated cities prescribed in Article 252-19, paragraph (1) of the Local Autonomy Act (Act No. 67 of 1947)) or to neighboring places provided for use to unspecified persons or a number of persons. 

(vi) A person who illegally possesses any narcotics or psychotropic substances prescribed in the Narcotics and Psychotropic Substances Control Act (Act No. 14 of 1953), or marijuana prescribed in the Marijuana Control Act (Act No. 124 of 1948), or poppy, opium or poppy plants prescribed in the Opium Control Act (Act No. 71 of 1954), or stimulants or raw materials used to make stimulants as prescribed in the Stimulants Control Act (Act No. 252 of 1951), or any other appara.us used for smoking or eating opium. 

(vii) A person who has engaged in prostitution, or intermediation or solicitation of prostitutes for other persons or provision of a place for prostitution, or any other business directly connected to prostitution (except for those who have engaged in these businesses under the control of another due to trafficking in persons). 

(vii)-2 A person who has committed trafficking in persons or incited or aided another to commit IT. 

(viii) A person who illegally possesses firearms, swords or other such weapons as prescribed in the Act for Controlling the Possession of Firearms or Swords and Other Such Weapons (Act No. 6 of 1958) or explosives as provided for by the Explosives Control Act (Act No. 149 of 1950). 

(ix) A person who falls under any of (a) to (d) where the period set forth in the relevant provisions has not yet elapsed : 

(a) A person who has been denied landing for any of the reasons prescribed in the provisions of either item (vi) or the preceding item--- 1 year from the date of denial. 

(b) A person who has been deported from Japan for any of the reasons set forth in any of the items of Article 24 (except for item (iv), sub-items (l) to (o), and items (iv)-3 and has not previously been deported from Japan or has not previously departed from Japan under a departure order pursuant to the provisions of Article 55-3, paragraph (1), before the aforesaid date of deportation--- 5 years from the date of deportation. 

(c) A person (except for those listed in sub-item (b)) who has previously been deported from Japan for falling under any of the items of Article 24 (except for item (iv), sub-items (l) to (o), and item (iv)-3 --- 10 years from the date of deportation. 

(d) A person who has departed from Japan under a departure order pursuant to the provisions of Article 55-3, paragraph 1--- 1 year from the date of departure. 

(ix)-2 A person who has been sentenced to imprisonment with or without work on the charge of a crime provided for in Part II, Chapters XII, XVI to XIX, XXIII, XXVI, XXVII, XXXI, XXXIII, XXXVI, XXXVII or XXXIX of the Penal Code of Japan (Act No. 45 of 1907), or in Article 1, 1-2 or 1-3 (except for the parts pertaining to Article 222 or 261 of the Penal Code of Japan) of the Act on Punishment of Physical Violence and Others (Act No. 60 of 1926), or the Act for Prevention and Disposition of Robbery, Theft, and Other Related Matters (Act No. 9 of 1930), or Article 15 or 16 of the Act on Prohibition of Possession of Special Picking Tools, and Other Related Matters(Act No. 65 of 2003) during his/her stay in Japan with the status of residence listed in the left-hand column of Appended Table I, who subsequently left Japan and whose sentence became final and binding when he or she was outside of Japan, and for whom 5 years have not yet elapsed from the date when the sentence became final and bindiNG. 

(x) A person who has been deported from Japan for falling under any of Article 24, item (iv), sub-items (1) to (o). 

(xi) A person who attempts or advocates the overthrow of the Constitution of Japan or the Government formed thereunder by means of force or violence, or who organizes or is a member of a political party or any organization which attempts or advocates the same. 

(xii) A person who organizes, or is a member of, or is closely affiliated with any of the following political parties or organizations: 

(a) A political party or organization which encourages acts of violence or the assault, killing,or injury of officials of the Government or of local public entities for the reason of their being such officials 

(b) A political party or organization which encourages illegal damage or destruction of public facilities

(c) A political party or organization which encourages acts of dispute such as stopping or preventing normal maintenance or operation of security facilities of a plant or place of work 

(xiii) A person who attempts to prepare, distribute, or exhibit printed matters, motion pictures, or any other documents or drawings to attain the objectives of any political party or organization prescribed in item (xi) or the preceding item.

(xiv) In addition to those persons listed in items (i) to (xiii), a person whom the Minister of Justice has reasonable grounds to believe is likely to commit an act which could be detrimental to the interests or public security of Japan. 

(2) Even in cases where an alien seeking to land in Japan does not fall under any of the items of the preceding paragraph, if the country of which he or she is a national or citizen denies landing to a Japanese national therein for any reasons other than those set forth in the items of the same paragraph,the Minister of Justice may deny his/her landing for the same reasons.  


Bagi yang tertanya-tanya kenapa sebelum ini Anwar bebas memasuki Jepunn pada 2006,2009 dan 2012,anda perlu sedar ketika itu memang permohonan VISA merupakan syarat wajib,jadi semestinya dia masuk ke Jepun menggunakan VISA.Yang menjadi masalah sekarang,apabila dia menyangkakan kelonggaran tidak memohon VISA laku untuk diri dia juga.itu jawapan sebenar.


SPIN ALA ANWAR IBRAHIM !!!


tunku

Posted: 22 Jan 2014 03:02 AM PST

tunku


13 May: DAP is trapped in their own web.

Posted: 22 Jan 2014 01:11 AM PST

We would like to enlighten our readers on the content of the open letter made by Lim Kit Siang. The letter was meant for Datuk Seri Najib and his cabinet ministers have been posted by Lim's admin in his blog today. According to Lim Kit Siang the particular letter is the second of which has been made in less than two week.

The letter was titled "Are the leadership of BN ready to cooperate with Pakatan Rakyat to ensure that the 13th May incident will not be repeated in Malaysia?"

As a matter of fact, this is one of the many articles in Lim Kit Siang's blog which carries the notion of the unforgettable 13th May tragedy.
  
Even though there are a lot of articles regarding the 13th May incident in Kit Siang's blog are lengthy and has long titles, each and every single one of those articles can be concluded in one particular article which is titled "People Who Talks of 13th Mei Must Be Silenced" written by KheeThuanChye.


It seems that Kit Siang wants the government to silence the Malays from reminding the future generations that there are possibilities that the racial riots can happen again.

The title of the article itself is sufficient proof that Kit Siang is adversely affected by the 13 May slogans that the Malays made during the demonstration against a PKR state assemblymen for insulting the Prime Minister recently.

Starting from that particular incident, Kit Siang can be seen actively speaking about patriotism and peace. Kit Siang tries very hard to show that the DAP or the Chinese, as patriotic while the Malays who are trying to remind Malaysians about the 13th May incident as traitors.

Kit Siang stated that the act of "feeding water spinach" inside the mouth of the PM's figurine was not racist and shall not be threatened with slogans and cries for another 13th May. Thus, through the open letter, Kit Siang asks the BN government to cooperate with him so that the 13th May incident would not happen again.
  
A wise man would have learned from his past mistakes. And this proves that Kit Siang is not a clever or wise person.

Kit Siang should've learned from history that he was the one who incite the Malays. The Malays at that time were patient and generous enough to share everything with other races as long as they can maintain peace and harmony in the country. However, they went overboard with their racial provocation.

Unfortunately, even though he is old and had gone through many historical incident, Kit Siang did not manage to learn from any of it.


Kit Siang should have understood that the 13th May slogans made by the Malays in the demonstration does not originate from the kangkung issue at all, but it is created by the acts of Namawee, Alvivi, Father Lawrence Andrew, Lawyer Edmond Bon, COMANGO, NgaKor Ming and hundreds or thousands of the "Red Bean Army" who provokes the Muslim population by insulting Islam, Malay leaders and the Malay Royals.  

The 13th May slogan was made as retaliation and a warning for the act of abolishing the Jawi word from signboards, acquisition of land and Malay businesses, the closing of Giat MARA, pressuring UiTM to be open to all the races and also to the act of inciting the abolishment of Bumiputra's right.


The fact is, the Najib administration is one of the most lenient government compared to all the former Prime Minister to fight for the right of the Malays. As it is known by the public, today even high ranking officials in the government consist of many non-Malays. Ironically, the Malays was not given any chance by the non-Malays to hold top position in the private sectors.

Meanwhile, the Chinese who currently enjoys the right for vernacular schools and the rights to have Chinese language newspapers were never stopped. More than that, the Chinese also has their own radio and TV channel which uses Mandarin and Cantonese as their main language. All of these special treatments given to the minority Chinese has never been stopped even though it's clearly disrupt the unity amongst the people of this country and also against the aspiration of Malaysia.

Even with all the special treatment given by the government, UMNO leaders are being mocked and provoked by the DAP as a racist party.
  
Kit Siang has to understand that the DAP is the one who are trying to re-live the 13th May incident.

In the 13th May incident, the DAP provoked, teased and insulted the Malays as they were much inferior, economically compared to the Chinese. DAP insulted the Malays and viewed the Malays with disgust and contempt.
  
The same thing is happening today when the Chinese is openly proud of their achievement as the highest tax payer and ridiculed the Malays. As if the Chinese was the one who developed the Malaysian economy while the Malays were useless.

This proves that, the Chinese are more racist than the Malays.

Logically, the Chinese will not be able to control the economy if the Malay people are racist. The Malays were the ones who supported Chinese business, and that is why the Chinese can enjoy their wealth today.

Only recently, there are campaigns to boycott Chinese businesses as it also came from the arrogance of the Chinese as it is shown in the 13 May incident.

According to the above facts, Kit Siang should have made his statement regarding the 13th May incident in front of the mirror to himself. He was the one who provoked the Malays and he should've known what is coming next.
  
In conclusion, the "kangkung" water spinach is not the problem. Lim Kit Siang is the problem.  

However, we cannot deny the possibility that Kit Siang knows that the second 13th May incident is near. It is possible that he knows what is going to happen and he is the one who tries to repeat history.
  
If this is true, what will we do? What can we do?


The Wall Street Journal – The Long Arm of The Evangelists?

Posted: 21 Jan 2014 05:15 AM PST

The issue of the word "Allah" in the Malay Bible has now become a world issue, or at least, that's what the Christians in Malaysia are trying to do.

It looks like they have already managed to do so, when they finally get the attention of the Wall Street Journal, which published an article on it, entitled 'Between God and Allah'. WSJ began the article by stating that the Muslims in Malaysia have been using the word 'Allah' for 'God' since 200 years ago – which is only partly correct.

We sense a synchronized agenda of the Christians and WSJ, when both failed to acknowledge that the non-Muslims in the Peninsular have never used the word 'Allah' for 'God' because 'Allah' is not a direct translation of 'God'.

The word 'Allah' for 'God' is only used in the East Malaysia and they can still continue using it without any restriction. There is no new regulation or law to stop them from doing so. There is no sudden change in the practice like what is reported by WSJ.

The restriction is only applied in the Peninsular. Again, this is not a new regulation or a new law, but has been written very clearly, ever since.

As far as Malaysians in the Peninsular are concerned, this should have never been an issue at all since Malaysia has a clear guidelines and law that disallow the word 'Allah' among few Arabic words, to be used by the non-Muslims in their religious documents, activities or practices. The word 'Allah' is strictly not allowed to be used to refer to other entity or being but 'The One and Only God who has no son, nor father'.

Christians in Malaysia have never before questioned this Law until very recently when Father Lawrence Andrew decided to break it and challenged the court and the Sultan of Selangor by insisting on using the word 'Allah' to refer to Christian's God ie 'Father' or 'Lord' in churches in Peninsular. Not enough of that, the Christians then strike again when the Bible Society of Malaysia (BSM) distributed bibles with the word 'Allah' in them.

Clearly, the Christians are asking for trouble.

The State Islamic Religious Department acted to the challenge and provocation by using their power to seize the bibles. Their raiding of the BSM's premise took a turn on them when they are made to look like a bully and the Christians as the victim. The fact that it is BSM and Father Andrew who had broken the Law has somehow faded into thin air.

Since the case has been taken to court and since the Law is written very clearly, the Muslim do not see the needs to pay much attention to the issue in the first place.

However, it has become clear that Father Andrew and his followers are a bunch of troublemakers who just have problems abiding the law. They cannot let Malaysians of all religions live peacefully like we always do. They just have to pick a fight on the Muslims just for the fun of it. They must drag the world into their game, as spectators and judges.

There is no way to explain their stubbornness when they cannot give even one good reason why the Christians suddenly feel the need to give their God a name that is, the same name as the Muslim's? In their argument, they say that 'Allah' is a common God to all religions and there shouldn't be any issue on whatever we call Him.

Using the same argument, the Muslims asked, "if 'name' is not an issue why not just use any other name that does not offend anybody?"

And then the Christians argued that 'Allah' is the perfect Malay-translation for 'God'.
The truth is, 'Allah' is an exclusive name not a general word for 'God' – the exact and perfect translation for 'God' in Malay is 'Tuhan'.

These evangelists action makes the Muslims in Malaysia even more skeptical about the Christian's missionary agenda. The Muslims are afraid that these missionaries will target the weak and ignorant Malay-Muslims to convert them into Christians by confusing them with the Malay-translated Bibles with the word 'Allah' in it.

For all we know, these missionaries can always spread Christianity just the same by using the word 'Father' or 'Lord'. Therefore, it almost seems that these missionaries just want to prey on weak souls like cunning foxes.

Surely, it all will eventually come to a question of the strength of one's faith, but then, the Muslims believe that opening the gates to let the weak souls out, will be a question needed to be answered by all Muslims. As such, might as well keep the gate closed as it will not offend or harm anybody, plus it will also help guarantee peace and harmony in the country.

Taipingmali (tm)

Posted: 22 Jan 2014 01:36 AM PST

Taipingmali (tm)


Isu Bakar Dan Pijak Bendera Jepun, Sam Kena Bedal Pengikut Sendiri  

Posted: 21 Jan 2014 11:56 PM PST

Panik dengan tindakan para pengikutnya Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin segera mengeluarkan kenyataan bagi menyalahkan pihak media kononnya insiden pijak dan bakar bendar Jepun semalam, bukan dilakukan oleh pihaknya.

 

Menurutnya kehadiran AMK semalam hanya untuk menghantar memorandum bantahan kepada pihak kedutaan Jepun sekali gus meminta penjelasan berhubung keputusan jabatan imigresen negara itu yang menghalau Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim pulang.

 

Pegawai imigresen yang bertugas di Lapangan Terbang Narita sebelum ini telah meminta Anwar agar membatalkan hasrat untuk memasuki negara Jepun sekali gus mengarahkannya untuk segera meninggalkan negara itu dengan mengambil penerbangan pertama atau 'dipaksa' untuk dihantar balik.

 

Mungkin kerana ini membodek Anwar, ahli parlimen Bukit Katil itu telah menganjurkan satu demonstrasi jalanan yang dihadiri tidak kurang dari 15 orang. Namun disebabkan demonstrasi yang diadakan itu tidak mendapat sambutan seperti yang diharapkan, mereka mula bertindak di luar batasan dengan memijak dan membakar bendera negara Jepun sebagai tanda protes.

 

Malangnya tindakan itu akhirnya telah memakan diri, apabila media Jepun memberikan laporan yang meluas sekali gus boleh merosakkan hubungan dua hala antara negara.

 

Ini kerana tindakan tersebut jelas membuktikan tahap kebodohan Shamsul yang cuba menyalahkan kerajaan Jepun yang kononnya telah tunduk atas desakan kerajaan Malaysia untuk memalukan Anwar yang disifatkan sebagai setaraf dengan Perdana Menteri.

 

Sebagai tindak balas, jurucakap kedutaan Jepun di Malaysia Tomoko Nagai telah mengeluarkan kenyataan bagi menerangkan perkara yang sebenar. Menurutnya kegagalan Anwar untuk memasuki negara matahari itu berpunca dari kesilapannya sendiri kerana tidak mengemukakan permohonan visa.

 

Ini kerana, Anwar masih perlu memohon visa kerana rekod jenayahnya yang lalu walaupun kerajaan Jepun sebelum ini telah memberi kelonggaran kepada rakyat negara ini supaya tidak lagi menggunakan visa untuk memasuki negara tersebut.

 

Tomoko turut menjelaskan, pelepasan yang diberikan kepada Anwar sebelum ini untuk memasuki Jepun pada 2011 dan 2012 adalah melalui kebenaran khas dan kedatangannya baru-baru ini tidak melalui proses tersebut.

 

"Sesiapa yang pernah dipenjarakan sebelum ini sama ada di Jepun atau negara lain selama setahun atau lebih akan dinafikan memasuki Jepun.

 

Berbalik kepada isu pijak dan bendera, tindakan Shamsul yang juga dikenali sebagai Sam Ketot itu jelas membuktikan bahawa dia telah bertindak secara melulu dan membabi buta.

 

Paling menarik, apabila ramai di kalangan penyokong dan ahli pembangkang yang turut mengecam tindakan bodoh Shamsul itu. Berikut adalah antara kritikan yang diterimanya.

 

Gin Marvel · GM "AMAT TAK BERSETUJU" cara AMK memijak & bakar poster mirip bendera Jepun. Ini memalukan PKR & PR secara khususnya. Hantar Memorandum Bantahan, YA GM setuju, tapi jika ini caranya, ia adalah amat memalukan & tak seharusnya terjadi. Shamsul Iskandar Mohd Akin, sila kembangkan OTAK anda dari badan anda... Again, kejadian ini amat mendukacitakan....

 

Mohd Halim A Rahim · Tindakan AMK ini merupakan ketandusan idea Ketuanya, Shamsul Iskandar Mohd Akin. Sebagai Ahli Parlimen dan Peguam beliau sepatutnya membawa 'isu' ini ke Parlimen. Kunjungilah Kedutaan Jepun dengan berhemah dan budi bahasa menyatakan ingin tahu butir terperinci mengapa Anwar dilarang menjejaki bumi Jepun walhal sebelum ini tiada sebarang larangan.


Tiba-tiba pula kempen jangan beli barangan Jepun. Sungguh tidak wajar dan mengarut sama sekali. Mungkin, tindakan begini menjadi tindakan berani kali terakhir Mohd Shamsul sebelum meninggalkan gelanggang kepemimpinan AMK.

 

Mohd Rejab Ahmad · Kerja bodoh. Nak hantar memo,hantarlah.Ini sampai pijak-pijak pula bendera negara orang lain, apa ke jadahnya. Cuba check balik, budak-budak upahan mana yang dibawa oleh AMK ini. Kalau budak budak hidu gum pun tak akan berkelakuan macam ini.

 

Mohd Rejab Ahmad · Hehehe, aku amat yakin esok AMK akan kata, itu bukan orang kami

 

Mikami Angelo Krakov · Ini bukanlah cara yang sepatutnya untuk meluahkan ketidak puashati terhadap tindakan kerajaan Jepun menidakkan Anwar memasuki negara berkenaan. Janganlah gara2 negara maju, matang dan terbuka seperti Korea Selatan pun memboikot tak puas hati dengan Jepun dengan main pijak2 dan bakar karikatur pemimpin mereka, kita di sini pun merasakan itulah tindakan terbaik. Sebab last2 yang rugi adalah kita dalam keluarga PR juga.. start malam ini sehinggalah bila2 pun, isu inilah yang akan dimomokan dalam TV3 suku, BernamaBUK, & Utusex..

 

Apain Soriun · Yang ini saya amat tak setuju kerana perilaku seperti ini tiada bezanya dengan puak-puak UMNO dan PERKASA. Gunalah saluran yang betul dan siasat dulu apa puncanya DSAI dihalang masuk ke Jepun. Apa pun hal ini kena siasat betul-betul kerana mungkin ada pihak lain yang ambil kesempatan untuk memburuk burukkan parti lawan.

 

Kesimpulannya Sam Ketot akhirnya sedar tindakannya untuk membodek Anwar akhirnya telah memakan diri sendiri. Sudahlah kehadiran peserta amat memalukan, kini dia turut menerima kecaman dan kritikan dari penyokong sendiri.Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Apa lah punya cokia Pemuda Umno Pahang

Posted: 21 Jan 2014 08:51 PM PST

Sehari dua lepas timbul pula isu 11 Ketua Pemuda Bahagian di Pahang menolak perlantikan KPN yang baru.

Aperr kee heee demeer ni?

Dahulu semasa pemilihan 2009 Perak pernah mengalami kes yang sama, dimana lebih 16 bahagian jika tak silap telah menolah YB Maslin. Sham Razman dan akibat itu Azwan Bro diangkat oleh KJ sebagai KPN Umno negeri.

Kini penyakit berpindah ke Pahang. Apa kerana KPN kelihatan tak cukup tebal poketnya ?

Budaya subsidi harus diketepikan, kalau nak jadi Ketua Pemuda poket mesti berisi jangan lah nak harap KPN hulur duit untuk menjalankan aktiviti, dia pun nak jaga bahagian dia, KPN hanya satu amanah dan tanggungjawab dalam kepimpinan negeri bukan jengkaut atau bank!

Atau protes ini kerana ada udang disebalik batu, orang yang berhasrat untuk jadi KPN tetapi orang lain yang terpilih menyebabkan berlaku satu anjakan yang kurang matang.

Ingatlah sapa-sapa pun boleh jadi KPN tetapi yang penting hidupkan pemuda cawangan yang semakin pupus.

Pupus bukan kerana tidak ada anak muda tetapi tiada pendekatan untuk menarik mereka ke dalam parti. Banyak cawangan yang awal 2009 aktif tetapi bila sampai pemilihan 2013 hanya separuh saja yang masih bernyawa. Yang lain, tak cukup korum, tak ada pemuda, bertukar bendera dan sebagainya. Ini yang harus di fokus oleh pemuda negeri, bukan berebut untuk jawatan sahaja.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Dilema guru PBS dan SPPBS

Posted: 21 Jan 2014 07:24 PM PST


PBS atau lebih dikenali dengan Pentaksiran Berasaskan Sekolah merupakan satu pentaksiran yang menyeluruh dan holistik. Ini kerana ia memberi penekanan dari aspek JERI iaitu Jasmani, Emosi, Rohani dan Intelek selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Ia juga mentaksir dan menilai bidang akademik dan bukan akademik. Ini berbanding kepada pentaksiran sedia ada yang lebih memberi penumpuan kepada pencapaian akademik melalui peperiksaan.

PBS akan mentaksir proses dan produk secara formatif dan sumatif iaitu mengamalkan konsep “assessment for learning” dan “assessment of learning” manakala fokus utama pentaksiran sedia ada lebih kepada pencapaian murid di akhir pembelajaran.

PBS dikendalikan oleh pihak sekolah dan dilaksanakan secara terancang mengikut prosedur yang telah digariskan oleh lembaga peperiksaan manakala pentaksirannya dilaksanakan oleh guru-guru mata pelajaran secara berterusan dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

PBS ini mempunyai beberapa tujuan yang baik iaitu untuk menilai potensi pelajar, memantau pertumbuhan dan meningkatkan potensi murid, dan membuat laporan bermakna tentang pembelajaran individu.

Konsep PBS ini bukanlah sesuatu bentuk pembaharuan dalam sistem pendidikan di negara kita kerana pentaksirannya adalah seakan-akan sama dengan apa yang telah dilaksanakan oleh para guru di sekolah selama ini iaitu dengan memberikan kerja rumah, kuiz, soal-jawab, projek dan lain-lain.

Menurut Kementerian Pendidikan Malaysia, PBS yang dicadangkan ini merupakan penambahbaikan kepada PBS yang telah sedia dilaksana dengan memperkenalkan pentaksiran merujuk standard dan aplikasi Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah atau lebih dikenali dengan SPPBS.

Pun begitu, SPPBS ini sudah hangat diperkatakan sejak kebelakangan ini bukan sahaja dalam kalangan guru dan pendidik malahan juga masyarakat di Malaysia. Sudah tentu rungutan sebegini akan membingitkan telinga pihak-pihak yang tidak memahami betapa kesusahan sebenar yang dialami para pendidik masa kini.

Kalau kita fikir sejenak, biasanya para guru cukup gembira dengan pelbagai percutian am di negara kita. Ini kerana mereka mempunyai masa untuk merehatkan mental dan fizikal dan meluangkan banyak masa bersama keluarga dan anak-anak. Akan tetapi, kali ini suasana tersebut menjadi suram kerana ramai dalam kalangan mereka yang tertekan dengan sistem baru yang digunakan oleh kementerian iaitu SPPBS ini.

Benar, sistem ini diperkenalkan oleh kementerian setelah beberapa kali perbincangan diadakan.

Benar, sistem ini dilaksanakan setelah mengkaji dan mengambil kira kebaikannya kepada guru, murid dan sistem pendidikan negara.

Benar, sistem ini mempunyai objektif yang baik dalam mentransformasi sistem pendidikan di negara kita bagi menghasilkan modal insan yang bertaraf dunia.

Tetapi, apakah pihak kementerian telah mengambil kira bahawa sistem ini benar-benar diterima oleh para guru? Persoalan sebegini seharusnya diteliti dan dikaji terlebih dahulu sebelum diputuskan.

Saya merasakan majoriti daripada guru-guru di Malaysia sangat tidak bersetuju dengan sistem yang diperkenalkan sekarang sehingga wujudnya pelbagai rungutan dan kritikan di media sosial seperti page di facebook “kami mahu SPPBS dimansuhkan”.

Malah ada juga sesetengah pihak yang ingin mengadakan perhimpunan aman dalam waktu yang terdekat ini bagi membantah sistem ini daripada terus diguna pakai.

Apakah kurangnya dengan sistem ini? Apakah yang menyebabkan para guru sangat tidak bersetuju dengan sistem ini? Di manakah lemahnya? Lemahnya sudah pasti bukan pada tujuannya yang baik tetapi pada penggunaan sitem memasukkan datanya. Sistem pengkalan data PBS lemah menyebabkan guru perlu memasukkan data pada waktu malam.

Akibatnya, pada waktu pagi guru mengatuk menyebabkan mutu mengajar menjadi lemah. Manakala murid pula tidak mendapat pembelajaran yang sempurna dan sepatutnya. Ini kerana waktu guru dihabiskan pada tugas perkeranian, bukan pada tugasnya yang sebenar.

Bukan itu sahaja, guru juga perlu mengurus fail pelajar yang mungkin mencecah ribuan dan puluhan unit almari untuk penyimpanan fail berkenaan serta memasukkan ratusan band dan data ke dalam sistem secara online.

Bayangkan bagaimana jika internet sukar didapati di kawasan pendalaman dan kampung-kampung?

Bayangkan bagaimana ratusan ribu guru ingin memasukkan data dalam satu server yang sama?

Bayangkan bagaimana susah dan tertekannya guru jika internet bermasalah?

Bayangkan bagaimanakah perasan para guru jika data yang telah dimasukkan tiba-tiba hilang?

Maka, banyak persoalan yang akan timbul dan berlegar di ruang minda para guru.

Siapakah yang membangunkan sistem ini? bagaimana mungkin kerajaan boleh melaksanakan sistem ini dikala sistem ini masih belum mesra pengguna? Bilakah mutu sistem ini akan dipertingkatkan?

Dan pelbagai persoalan lagi. Ini yang menimbulkan kemarahan para guru dan melahirkan rasa kekecewaan dan ketidakpuasan hati kepada pihak kementerian.

Memang tidak dapat dinafikan bahawa sistem ini telah berjaya di Negara lain tetapi apa yang dikatakan oleh ramai guru bahawa sistem ini tidak mesra pengguna kerana sistemnya selalu ''hanged'' sehingga menyebabkan guru tertekan dan terkejar-kejar. Ada guru yang terpaksa bangun pada jam 3 pagi semata-mata untuk memasukkan data.

Sistem Pengurusan PBS mungkin sesuai di negara lain, tetapi belum tentu sesuai di negara kita.

Jadi, saya berharap agar isu sebegini harus ditangani dengan segera oleh pihak yang terlibat. Jika kerajaan mahu meneruskan juga penggunaan sistem ini, maka kerajaan seharusnya membaiki dan meningkatkan mutu sistemnya supaya para guru tidak lagi tertekan dan terbeban kerana mereka juga insan seperti kita.

Tugas mendidik adalah satu tugas yang mulia. Jasa dan pengorbanan seseorang guru itu sukar untuk dibalas walau dengan segunung intan.

Tanpa guru siapalah kita kerana gurulah yang mengajar kita mengenali erti kehidupan. Justeru jangan bebankan para guru dengan tugas-tugas yang tidak sepatutnya.

MOHD SOLIHIN CHE ROZALI
PELAJAR INSTITUT PENDIDIKAN
UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA

Sinar Harian

Kena Pecat Dari PKNS, Azmin Mula Serang Khalid Gagap

Posted: 21 Jan 2014 04:35 AM PST

 

Polemik perbalahan antara Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali dan Menteri Besar Selangor, Abdul Khalid Ibrahim seperti tiada penghujungnya. Terbaru Khalid memaklumkan isu pemecatan Azmin sebagai ahli lembaga pengarah, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) kekal sehingga siasatan lanjutan mengenai diselesaikan.

 

Khalid melalui kenyataan medianya petang semalam seperti cuba untuk 'lepas tangan' apabila mengatakan pemecatan Azmin pada 8 Januari lalu telah dilakukan tanpa pengetahuannya.

 

Bagi menguatkan lagi dakwaan tersebut, Khalid turut memaklumkan Pengurus Besar Datuk Othman Omar dan Setiausaha Eksekutif PKNS Norita Mohd Sidek telah dipindahkan ke pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri,  Datuk Mohamed Khusrin Munawi dengan serta-merta.

 

Tindakan itu diambil kononnya untuk membolehkan siasatan dijalankan sekali gus mengelakkan wujud sebarang campur tangan yang mungkin boleh mengganggu siasatan.

 

Paling menarik, Azmin sebelum ini ketika menjawab tweet yang dihantar oleh salah seorang pengikutnya menyifatkan Khalid sebagai 'Mr U-Turn'.

 

"Hanya Mr. U Turn boleh kata begitu" jelas Azmin ketika menjawab persoalan berhubung pemecatannya sebagai ahli lembaga pengarah.

 

Malah apabila ada salah seorang pengikutnya mengatakan "hanya di Selangor, Pengurus Besar boleh pecat ahli lembaga pengarah" dia yang juga merupakan Pengerusi PKR Selangor dengan segera menjawab "Mr U-turn". Ia sekali gus menguatkan lagi andaian bahawa pemecatan dari PKNS adalah merupakan sandiwara Khalid.

 

Tidak cukup dengan itu, Azmin turut dilihat menyerang Khalid dengan melabelkan nya sebagai 'orang tua'dan bekas Setiausaha Politknya, Faekah Husin sebagai 'anak dara tua'.

 

"Tapi ada orang tua yang suka andartu" sindirnya pula.

 

Kesimpulannya, Azmin jelas tidak berpuas hati dengan keputusan 'suara-suara ghaib' untuk menyingkirkannya dari PKNS.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan