Selasa, 21 Januari 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 21 Jan 2014 11:42 AM PST

PEJUANG BANGSA


TUDIA ! KERANA SAYANGKAN ANWAR , PKR AJAK BOIKOT BARANGAN JEPUN @khairykj @tunfaisal

Posted: 20 Jan 2014 11:31 PM PST


Kerasa sayangkan Bang Non yang  meroyan sebab  kempunan nak masuk negara  JEPUN , hari ini MACAI nya mengajak penyokong PR memboikot barangan buatan negara Matahari Terbit ini .

Kah kah kah ....Selepas ini segala jenama   Japan seperti kereta Toyota Camry , Honda semua akan diboikoi MACAI PR  hanya kerana telah menghina Bang Non ...Ia diketuai  SAM ketot a.k.a Giant Ketot seramai 30 orang telah   turun ke Kedutaan Jepun membantah kebiadapan negara berkenaan yang  tidaak menghalau Anwar cukup memalukan  seperti kucing kurap .

Kita   tunggu samada pemimpin PKR akan boikot atau tidak seperti yang mereka marah sangat hari ini depan kedutaan .... hahahaKECOH ! PENDUDUK HALAU PENGUATKUASA KERAJAAN DAP ROBOH GERAI MELAYU TELUK BAHANG ! @dzainalabidin

Posted: 20 Jan 2014 09:29 PM PST


Hari ini  tindakan  kerajaan DAP  Pulau Pinang yang mahu  melelakukan perobohan gerai Melayu  di Jalan Hassan Abbas, Teluk Bahang, Balik Pulau terhalang bila penduduk kampung di situ mengusir mereka

Lebih  30 orang yang terdiri daripada pemilik gerai, kepimpinan umno tempatan dan masyarakat setempat hadir dan berkumpul membantah tindakan zalim MPPP ini

 Akhirnya MPPP terpaksa membatalkan perobohan ini berikutan bantahan ini . Syabas kepada orang kampung di situ yang bangkit kezaliman regim DAP


EDISI BONGKAR PUNCA SEBENAR ANWAR DIHALANG MASUK KE JEPUN !

Posted: 20 Jan 2014 06:00 PM PST
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak dibenarkan masuk ke Tokyo kerana didakwa gagal memenuhi syarat yang ditetapkan di bawah undang-undang Imigresen Jepun, kata seorang pegawai Imigresen Jepun.
Menurut pegawai di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, pihak berkuasa mempunyai hak untuk menafikan kemasukan mana-mana individu yang gagal memenuhi syarat ditetapkan di bawah Perkara 7 Kawalan Imigresen dan Akta Pengiktirafan Pelarian.
"Kami tiada kuasa untuk menjawab hal-hal berkaitan peribadi individu," kata pegawai Imigresen Jepun ketika dihubungi pada Isnin.
Menerusi undang-undang Jepun, seseorang yang pernah dipenjara lebih daripada satu tahun boleh dihalang daripada masuk ke negara berkenaan seperti yang ditetapkan di bawah Perkara 5 Kawalan Imigresen dan Akta Pengiktirafan Pelarian.
Untuk rekod, Anwar pernah dipenjarakan selama enam tahun kerana penyalahgunaan kuasa.
Selain daripada memiliki paspost yang sah, syarat lain untuk memasuki Jepun ialah termasuk menyatakan sebab kemasukan serta sama ada tempoh kemasukan sama dengan program kunjungan atau tidak.
Menerusi kenyataan pada Isnin, Anwar berkata beliau dihalang memasuki Jepun sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita pada 6.45 pagi Ahad dan diminta menaiki pesawat pertama yang berlepas pulang atau menghadapi tindakan pengusiran.

KERAJAAN BN DAH TURUN HARGA KERETA , TAK PERLU TUNGGU JANJI RAFIZI

Posted: 20 Jan 2014 05:36 PM PSTKerajaan bersedia untuk menurunkan duti eksais yang secara langsung boleh menurunkan harga kereta jika kedudukan fiskal negara membenarkan. Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed (gambar) berkata, walaupun perkara itu tertakluk kepada Kementerian Kewangan, tetapi kementeriannya komited untuk merealisasikan penurunan harga kereta dalam Dasar Automotif Nasional (DAN) 2014.

 ''Buat masa ini, tiada kemungkinan untuk kerajaan melalui Kementerian Kewangan menurunkan duti eksais.

 ''Bagaimanapun, jika terdapat pendapatan daripada sektor lain yang boleh menjadi alternatif kepada hasil duti tersebut, tidak mustahil (harga) boleh diturunkan,'' kata beliau. Beliau berkata demikian pada sidang akhbar semasa mengumumkan Dasar Automotif Nasional 2014 di sini hari ini.

 Tahun lalu, kerajaan menyasarkan untuk mencapai sasaran defisit fiskal pada paras tiga peratus daripada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) pada 2015 dan bajet berimbang pada 2020.

 Jika sasaran berkenaan diambil kira, potensi untuk duti eksais dikurangkan menjelang 2020 adalah cerah. Mustapa menjelaskan, kementeriannya sudah membangunkan rangka kerja pengurangan harga bagi mengurangkan harga kereta secara berperingkat-peringkat antara 20 dan 30 peratus sehingga tahun 2017.

 Rangka kerja itu meliputi pelbagai langkah, dan faktor asas ialah meliberalisasikan industri automotif tempatan, tambah beliau. Langkah mengurangkan harga kenderaan juga merupakan akujanji Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 tahun lepas yang kemudiannya berjaya membentuk kerajaan. Sementara itu, bagi mengurangkan kebimbangan rakyat mengenai peraturan jangka hayat kenderaan (ELV), kerajaan telah mengambil keputusan untuk tidak mewajibkannya.

 "Proses pemeriksaan kenderaan akan dilakukan secara sukarela oleh pemilik dan perkhidmatan berkenaan tidak dimonopoli oleh mana-mana syarikat seperti sekarang," ujarnya.


Kereta mampu milik tawaran terbaik Proton
- Kelahiran Proton bukan sekadar menandakan penglibatan negara dalam sektor perindustrian tetapi juga memberikan peluang kepada rakyat Malaysia memiliki kereta mampu milik yang bakal terus menjadi kebanggaan negara.

Usaha ke arah memperkenalkan kereta varian mampu milik (super value atau SV) dilakukan selepas syarikat pengeluar kereta nasional menyedari lebih banyak lagi yang perlu diberikannya kepada negara dan juga rakyat kerana menyokong kejayaannya.
Malaysia mempunyai penduduk yang memiliki paras pendapatan yang pelbagai tetapi sebahagian besarnya terdiri daripada golongan berpendapatan rendah. Untuk itu, Proton membantu mereka memiliki kereta mampu milik dengan turut mengambil kira harga yang boleh ditawarkan dan juga kos tanggungan.

Konsep mampu milik ini merujuk kepada usaha menyediakan kereta yang mampu memenuhi keperluan asas rakyat negara ini pada harga yang munasabah manakala kos pengeluarannya pula mampu diurus oleh Proton, kata Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton Holdings Bhd., Datuk Lukman Ibrahim kepada Utusan Malaysia baru-baru ini.
Proton setakat ini telah mengeluarkan kereta varian mampu milik Saga SV dan Persona SV, masing-masing pada 15 Jun dan 30 November 2013.

''Kami mengeluarkan apa yang penting untuk orang lain. Ini bermakna kami melihat kepada apa yang diperlukan oleh pengguna, bukan syok sendiri dengan menawarkan kereta dengan pelbagai ciri-ciri menarik tetapi lupa apa yang sebenar diperlukan pengguna dan seterusnya menawarkan pada harga mampu milik.

''Operasi Proton bermula dengan produk kereta Proton Saga yang menyaksikan lebih 1.5 juta buah berjaya dijual meliputi generasi awal hingga akhir kenderaan itu. Kereta Proton Saga telah memperlihatkan pencapaian yang baik dan tiba masanya untuk Proton mengembalikan sokongan yang diberikan dengan memperkenalkan kereta mampu milik.
''Ini merupakan model yang berjaya. Kami telah mendapat kembali pelaburan yang dibuat bagi Proton Saga dan kami telah memperkenalkan kereta varian Saga SV.

''Biarpun dinamakan kereta mampu milik tetapi tiada kekurangannya dengan kereta lain. Ini hebatnya kereta mampu milik kami," kata beliau sambil menambah, pengenalan kereta mampu milik dibuat tanpa menjejaskan kualiti, keselesaan, prestasi pemanduan dan ciri keselamatan.

''Oleh sebab, keperluan setiap orang adalah berbeza, kereta mampu milik Saga SV mungkin kecil ruangnya, kita telah memperkenalkan pula kereta mampu milik Pesona SV, sebagai satu lagi pemberian kami kepada negara," kata beliau yang menyifatkan tempahan yang diterima untuk varian berkenaan sangat menggalakkan.

Dalam memperkenalkan kereta mampu milik, apa yang sedia ditawarkan dalam kereta sebelumnya adalah dikekalkan dan tidak pula dikurangkan. Malah kereta Proton Saga sebagai model berharga rendah, keutamaan turut diberikan dalam memastikan keupayaannya menawarkan kepada tahap keselamatan terbaik di atas jalan.
Tahap keselamatan

''Kami tidak mengurangkan tahap keselamatan kereta kami meskipun produk itu dianggap sebagai mampu milik. Ini bermakna kereta mampu milik mempunyai tahap keselamatan yang sama seperti mana kereta-kereta lain yang dikeluarkan," ulangi beliau sambil menambah, meskipun produk kereta yang dihasilkan adalah kereta asas (basic car) yang dijual rendah harganya tetapi nilainya tetap dipastikan berada pada tahap yang tertinggi.

Bagi harga yang ditawarkan, pembeli akan mendapat sebuah kereta Saga SV yang mendapat pengiktirafan 3-bintang oleh Program Penilai Kereta Baharu atau ASEAN NCAP dilengkapi dengan dwi beg udara keselamatan dengan tali pinggang keledar pretensioner serta pemanduan dan pengawalan yang terbaik.

Malah, kereta mampu milik Persona SV juga dilengkapi dengan Anti-Lock Braking System (ABS) dan sistem Electronic Brakeforce Distribution (EBD) yang mana kadangkala pengguna sendiri juga tidak mengetahui kewujudannya dalam usaha untuk memberikan perlindungan yang terbaik kepada pemilik keretanya.

Proton membuat pelaburan yang besar dalam memastikan tahap keselamatan produk keretanya berada di tahap terbaik, bahkan tidak wujud sebarang diskriminasi tentang warna yang boleh dijadikan pilihan untuk kereta mampu milik.

Begitu juga dengan pengurusan ruang dalam kereta, syarikat pengeluar kereta itu juga mengekalkan ruang dalaman yang agak selesa berdasarkan kategori sama menyedari bahawa rakyat Malaysia terdiri daripada mereka yang memiliki bilangan ahli keluarga yang besar.

Beliau mengakui ramai yang percaya bahawa sebarang penambahan misalnya dalam tahap keselamatan kereta, kos menjadi lebih tinggi, sedangkan hakikatnya adalah tidak selalu benar sekiranya nilai yang mampu diberikan lebih tinggi.

Proton juga memperluaskan perkhidmatan mampu miliknya meliputi perkhidmatan selepas jualan sambil turut memberikan penekanan kepada perkhidmatan berorientasi kepada pelanggan melalui lebih 300 pusat servis di bawahnya.

''Kami juga ingin meningkatkan jumlah pelanggan yang kekal bersama kami (datang untuk mendapatkan servis) dengan turut mendidik mereka ke arah itu dan berbincang dengan pengeluar komponen untuk menawarkan alat ganti pada harga yang lebih rendah," kata Lukman sambil menambah Proton kini mempunyai pusat operasi komponen untuk meningkatkan kecekapan perkhidmatan dalam mendapatkan alat gantian.

Syarikat itu memastikan perkhidmatan yang cemerlang diberikan seperti perkhidmatan tunda yang boleh dipercayai dan cekap serta menawarkan program pembaikan kereta untuk selang perjalanan 10,000 kilometer (km) berbanding 5,000 km sebelumnya, sekali gus memberikan penjimatan kos


Dd i n b u n g a

Posted: 21 Jan 2014 07:32 AM PST

Dd i n b u n g a


KEROJA ARI KA TOK, HAIK!!!!! YB DS AHMAD HUSNI KE KG PANCHOR BERUAS

Posted: 20 Jan 2014 11:41 PM PST

YB DS AHMAD HUSNI TIBA DI PELANTAR JETI IKAN KG PANCHOR

YB DS AHMAD HUSNI BERSAMA YB DATO MANAP MENINJAU GOTONG ROYONG MEMBINA RUMAH PENDUDUK PPRT KG PANCHOR, YB MKII BERSETUJU MEMBERI PERUNTUKAN TAMBAHAN.


YB DS AHMAD HUSNI BERSALAMAN DENGAN PENDUDUK

YB DS AHMAD HUSNI MINUM BERSAMA PENDUDUK DI GERAI SIMPANG KG PANCHOR DAN MELULUSKAN PERUNTUKAN PEMBINAAN LAMPU ISYARAT DI SIMPANG EMPAT KG. PANCHOR, TURUT SAMA YB DATO MANAP HASHIM ADUN PENGKALAN BAHARU, YB DATO ZULKIFLI HARUN ADUN LINTANG SUNGAI SIPUT.

YB DS AHMAD HUSNI MELAWAT PELANTAR JETI KERANG KG PANCHOR DAN BERSETUJU MEMBERI PERUNTUKAN PEMBINAAN JETI KERANG YANG BARU, BERSAMA BELIAU ENCIK SUHAMI DIN PEGAWAI KHAS MKII

YB MKII JUGA BERSETUJU MELULUSKAN PERUNTUKAN MENAIKTARAF MASJID KG PANCHOR BERUAS.

ADA AKU KESAH ANU WAR NAK KEMANA KE, ANU WAR KENA TAHAN MASUK JEPUN KE, YANG PENTING KEBAJIKAN RAKYAT DIUTAMAKAN.

MERATA DUNIA ANU WAR BOLEH BERCUTI ADA RAKYAT KESAH.

bumiyang

Posted: 21 Jan 2014 03:29 AM PST

bumiyang


12 Juta Penyokong2 Pakatan Rakyaat Berdemonstrasi di Depan Kedutaan Jepun???

Posted: 20 Jan 2014 09:42 PM PST

Ohpolitik!™

Posted: 21 Jan 2014 03:28 AM PST

Ohpolitik!™


100 Ribu Hadir Demo Anti Jepun Bersama Shamsul Ketot #KONEKKICIWA #ANWARBLAKANGTARO

Posted: 20 Jan 2014 08:36 PM PST


Ni je lah pencacai Anwar Ibrahim yang turun demo nak gulingkan kerajaan Jepun Kah Kah kah.

Kereta TOYOTA....
kah kah kah kah kah

kerajaan jepun xkisah langsung ko nak demo ke ape ke kat kedutaan dia...sbb si anwar ni bukan ada pape kepentingan kat negara dorg pon...bodoh giler dorg ni... 
kah kah kah
Siapa yang RASIS sebenarnya sekarang ni??? Ni gambar seorang pompuan cina yang berdemo bersama Sam ketot didepan kedutaan Jepun tadi.. Korang nilaikanlah sendiri....민영박's photo.

Anwar Gagal Penuhi Perkara 7 Kawalan Imigresen dan Akta Pengiktirafan Pelarian Jepun #KonekKiciwa #AnwarBlakangTaro

Posted: 20 Jan 2014 07:03 PM PST

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak dibenarkan masuk ke Tokyo kerana didakwa gagal memenuhi syarat yang ditetapkan di bawah undang-undang Imigresen Jepun, kata seorang pegawai Imigresen Jepun.
Menurut pegawai di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, pihak berkuasa mempunyai hak untuk menafikan kemasukan mana-mana individu yang gagal memenuhi syarat ditetapkan di bawah Perkara 7 Kawalan Imigresen dan Akta Pengiktirafan Pelarian.
"Kami tiada kuasa untuk menjawab hal-hal berkaitan peribadi individu," kata pegawai Imigresen Jepun ketika dihubungi pada Isnin.
Menerusi undang-undang Jepun, seseorang yang pernah dipenjara lebih daripada satu tahun boleh dihalang daripada masuk ke negara berkenaan seperti yang ditetapkan di bawah Perkara 5 Kawalan Imigresen dan Akta Pengiktirafan Pelarian.
Untuk rekod, Anwar pernah dipenjarakan selama enam tahun kerana penyalahgunaan kuasa.
Selain daripada memiliki paspost yang sah, syarat lain untuk memasuki Jepun ialah termasuk menyatakan sebab kemasukan serta sama ada tempoh kemasukan sama dengan program kunjungan atau tidak.
Menerusi kenyataan pada Isnin, Anwar berkata beliau dihalang memasuki Jepun sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita pada 6.45 pagi Ahad dan diminta menaiki pesawat pertama yang berlepas pulang atau menghadapi tindakan pengusiran.

Apa Kaitan Anwar dengan Nippon Foundation? #konekkiciwa #doraemon100gempak

Posted: 20 Jan 2014 03:47 AM PST

Dalam kenyataan rasmi Anwar Ibrahim di blognya, Anwar cakap beliau ke Jepun atas jemputan peribadi Mr Sasakawa, Pengerusi Nippon Foundation. 

Ramai rakyat di Malaysia mungkin tidak kenal siapa Mr Sasakawa ini? Namun di Jepun, Mr Sasakawa memang cukup dikenali oleh rakyat Jepun sebagai anak kepada Ryoichi Sasakawa, iaitu pengasas kepada Yakuza di Jepun. Pada tahun 1962, Ryoichi Sasakawa telah menubuhkan Nippon Foundation. Ini bukan kali pertama Anwar Ibrahim mahu ke Jepun atas tiket Nippon Foundation kerana pada 19 April 2011, Anwar turut ke sana atas jemputan ceramah Sasakawa Peace Foundation (SPF). 


Apakah Anwar hadir hanya untuk menyampaikan ceramah semata mata? Tentu ada sebab lain yang lebih kukuh untuk pihak kerajaan Jepun tidak membenarkan Anwar hadir ke negara tersebut. Mengapa pada tahun 2011 boleh tetapi tidak boleh pada tahun 2014? Apakah ada urusan dalaman Jepun yang tidak membenarkan Anwar Ibrahim masuk ke sana?

Pada 28 Disember 2013, Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe telah membuat kunjungan ke The Yasukuni Shrine yang menyemadikan 2.4 juta nama tentera Jepun yang terkorban dalam perang dunia. 14 orang daripada didapati bersalah mengikut tribunal perang pada 1945.  

Setiap kali Perdana Menteri Jepun mengunjuni Yasukuni pada 1985 dan 2002, pasti negara negara seperti China, Korea Selatan dan Korea Utara akan melakukan protes tanda kesilapan lepas tentera Jepun. Namun Abe ada alasan dan strategi tersendiri mengapa beliau mengunjuni Yasukuni. Pihak barat termasuklah Amerika Syarikat turut mengkritik kunjungan Abe ke Yasukuni.


Tulisan ini menjelaskan apa kaitan Abe dengan Yasukuni dan apa hubungan antara Ryoichi Sasakawa (Pengasas Nippon Foundation) dengan Yasukuni. Tindakan yang dibuat oleh kerajaan Jepun untuk menghalang Anwar Ibrahim memasuki Jepun dan berucap atas pentas Nippon Foundation mungkin ada asas yang kukuh. 

Hal dalaman Jepun, hubungan Nippon Foundation dengan Yakuza dan kontorversi lawatan Abe ke Yasukuni mungkin antara sebab halangan itu dibuat. Oleh itu, rakyat Malaysia jangan melulu sangat percaya dengan tuduhan yang dibuat Anwar Ibrahim bahawa beliau dihalang ke Jepun atas sebab politik. 

Rakyat Malaysia sendiri kena memahami apa sebenarnya situasi politik yang sedang berlaku di Jepun sekarang.

tunku

Posted: 21 Jan 2014 03:26 AM PST

tunku


Anwar denied entry to Japan- The actual reason.

Posted: 20 Jan 2014 07:01 AM PST

Oops! Anwar Did It Again!

While Malaysians are still quarrelling over kangkungs and religious words, a travesty that almost went unnoticed is Anwar's manipulative press statement that blamed the Malaysian Foreign Ministry for his denial of entry to Japan yesterday. In its usual attention-seeking tradition, PKR today demanded Putrajaya rescind an unwarranted report on Datuk Seri Anwar Ibrahim allegedly sent to the Japanese government and which prevented the opposition leader's entry into Tokyo yesterday. Anwar claims he had been invited by Nippon Foundation chair Yohei Sasakawa to present a paper on Muslim Democrats. This is the second invitation since he first went there on April 19, 2011.

Foreign Affairs Minister Datuk Seri Anifah Aman denied Anwar's allegation that Wisma Putra had a hand in barring him entry into Japan. He clarified that under Japan's Immigration Control and Refugee Recognition Act, the Japanese government had the right to deny entry to any person who had been previously convicted or imprisoned in either Japan or any other country.

What lurks behind this seemingly innocent denial of entry that compelled Anwar to create such an outcry over this ban? Simple. Anwar failed to tell us that his host, Yohei Sasakawa, is the son of Sasakawa Ryoichi - the creator of the gambling industry that we know today. Imprisoned as a Class A war criminal after World War II, Sasakawa is viewed with hostility by intellectuals internationally.  Most importantly, Sasakawa is the founder of the Yakuza in Japan.

The Yakuza or gokudo is the world's largest criminal organization and represent transnational organized crime syndicates in Japan. As depicted in movies, the Yakuza are notorious for their strict codes of conduct and very organized nature. Hence, the Japanese media carry stories about Yakuza who operate internationally with an estimated 103,000 members.

Now, what is the TRUE reason Anwar wanted to go to Japan so desperately? Could there be a hidden link to the Yasukuni Shrine controversy?

After WW2, arrest orders were given for 126 Japanese suspects on Class-A (crime against peace) charges and this was narrowed to 14. Of those who were released without charge included Kishi Nobusuke (Abe Shinzo's grandfather) and Sasakawa Ryoichi who promoted the anti-communist alliance with the United States. The Yasukuni Shrine claims to host the deified souls of military personnel who lost their lives in service to the nation. The controversy arose after 1978 when the new chief priest of the Yasukunia added 14 wartime military and civilian leaders who were executed as Class A criminals by decisions of the Tokyo War Crimes Tribunal or who died during imprisonment to the list of souls enshrined at the shrine.

Many Japanese doubt the legal, ethical, and factual legitimacy of the tribunal hence any Japanese political leader's visit to the shrine (such as Japanese PM Abe Shinzo's visit in December 26 visit last year) triggers much criticism. Yoichi Sato, a professor of international strategic studies at Ritsumeikan Asia Pacific University, wrote The Yasukuni Puzzle which sheds more light on the deep implications of the Yasukuni controversy. You can download it here.

Once you read the paper, you will begin to understand why the Japanese government does not want Anwar to visit Japan to be in the company of prominent personalities.  Do not fall for Anwar's lies.

 By Datuk Huan Cheng Guan
Centre for Political Awareness

Taipingmali (tm)

Posted: 21 Jan 2014 01:18 AM PST

Taipingmali (tm)


Ingkar Titah Yang Dipertuan Agong Adalah Sikap Penderhaka

Posted: 20 Jan 2014 11:44 PM PST

 

'Ibarat Cacing Naik Ke Mata'. Mungkin itu antara perumpamaan yang sesuai diberikan kepada tindakan dan kenyataan berbaur perkauman yang ditimbulkan oleh sesetengah pihak kerana ingin mengeruhkan keharmonian dan perpaduan yang wujud di negara ini.

 

Hari demi hari, pasti ada sahaja laporan mengenai isu yang menyentuh sensitiviti kaum yang mana sekiranya tidak dibendung atau langkah pencegahan dilakukan dikhuatiri bakal mewujudkan suasana tegang antara kaum.

 

Terbaru kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang peguam, Edmund Bon yang mengatakan orang bukan Melayu tidak perlu patuh dengan titah Yang Dipertuan Agong kerana ia melanggar hak perundangan dan beragama mereka.

 

"Bukan Islam tidak boleh didakwa di Mahkamah Syariah. Jadi mana-mana fatwa daripada Majlis Fatwa Kebangsaan tidak terpakai kepada bukan Islam," katanya.

 

Tidak cukup dengan itu, portal pro pembangkang turut melaporkan kenyataan seorang yang kononnya pakar perlembagaan yang mengatakan Malaysia merupakan sebuah negara sekular dan bukan Islam. Oleh itu, negara ini tidak perlu mematuhi mana-mana titah dikeluarkan pemerintah negeri atau fatwa dikeluarkan Majlis Fatwa Kebangsaan.

 

Pengasas Lawyers for Liberty Eric Paulsen juga mengatakan tidak ada apa yang boleh dilakukan oleh penguatkuasa agama terhadap bukan Islam.

 

"Apa-apa titah dikeluarkan, sama ada daripada Sultan atau Yang di-Pertuan Agong, tidak terpakai kepada bukan Islam," kata Paulsen.

 

"Walaupun Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) atau Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) mengeluarkan perintah, ia tidak memberi kesan kepada bukan Islam."

 

Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dalam titah baginda sempena istiadat menyembah tahniah dan pengurniaan darjah serta bintang kebesaran pada Hari Keputeraan Sultan Kedah ke-86 di Istana Anak Bukit sebelum ini menegaskan, kalimah Allah adalah merupakan hak eksklusif umat Islam dan penggunaannya dilarang dalam kalangan penganut agama lain.

 

Seri Paduka Baginda turut menitahkan, ketetapan tersebut sudah jelas dibuat oleh Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1986 dan ia perlu dihormati.

 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom ketika mengulas mengenainya berkata titah tersebut perlu dipatuhi oleh rakyat bagi menjamin keharmonian serta sensitiviti masyarakat berbilang kaum di negara ini.

"Sudah berulang kali dijelaskan bahawa kalimah Allah dan takrifan 'God' atau tuhan bagi Kristian adalah berbeza. Paling ketara adalah konsep ketauhidan dan keesaan tuhan yang kita baca dalam surah al-Ikhlas iaitu pengakuan kita terhadap tuhan yang satu.

 

"Kalau sudah ada konsep 'God' yang bersifat triniti, maka sudah tentu akan berlaku kecelaruan. Pada saya semua kita sudah faham tetap masih ada segelintir yang ekstrem menyebabkan kelompok masyarakat jadi keliru," katanya.

 

Presiden Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (Muafakat), Ismail Mina Ahmad ketika mengulas mnegenainya berkata, setiap rakyat negara ini tanpa mengira kaum dan agama mesti menjunjung titah Seri Paduka.

 

Mana-mana pihak yang mengingkari titah Yang di-Pertuan Agong, yang melarang penggunaan kalimah Allah oleh penganut agama lain boleh dianggap sebagai penderhaka. Menurut beliau, sesiapa sahaja yang mengingkari titah Yang di-Pertuan Agong tidak layak untuk menjadi warganegara Malaysia.

 

Dalam pada itu, Presiden Persatuan Belia Islam Nasional (Pembina), Ibrahim Mohd. Hassan berkata, tindakan tegas hendaklah diambil ke atas mana-mana pihak yang mengingkari titah Yang di-Pertuan Agong.

 

Jika masih tidak mahu tunduk dan meminta maaf, mereka boleh dianggap sebagai ingkar serta derhaka," jelasnya.

 

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pula ketika diminta mengulas mengenainya enggan memberikan sebarang komen.

 

"Saya tak naklah bagi komen apa-apa, takut nanti disalah tafsir. Biarlah mereka yang dalam bidang guaman dan undang-undang yang berikan pendapat. Walaupun saya ada maklumat mengenainya" katanya.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Anwar wajar disoal siasat kenapa beliau dihalang memasuki Jepun

Posted: 20 Jan 2014 10:05 PM PST

Foreign Affairs Minister Datuk Seri Anifah Aman denied Anwar’s allegation that Wisma Putra had a hand in barring him entry into Japan. He clarified that under Japan’s Immigration Control and Refugee Recognition Act, the Japanese government had the right to deny entry to any person who had been previously convicted or imprisoned in either Japan or any other country.

What lurks behind this seemingly innocent denial of entry that compelled Anwar to create such an outcry over this ban? Simple. Anwar failed to tell us that his host, Yohei Sasakawa, is the son of Sasakawa Ryoichi – the creator of the gambling industry that we know today. Imprisoned as a Class A war criminal after World War II, Sasakawa is viewed with hostility by intellectuals internationally. Most importantly, Sasakawa is the founder of the Yakuza in Japan.

The Yakuza or gokudo is the world’s largest criminal organization and represent transnational organized crime syndicates in Japan. As depicted in movies, the Yakuza are notorious for their strict codes of conduct and very organized nature. Hence, the Japanese media carry stories about Yakuza who operate internationally with an estimated 103,000 members.

Dari artikel raja petra...org yg invite anwar masuk ke Japan tu anak kepada Sasakawa Ryoichi...FOUNDER OF THE YAKUZA in JAPAN
Ori article dari Huan Cheng Guan

AMK bantah terhadap kerajaan Jepun

Posted: 20 Jan 2014 09:39 PM PST

Pkr begitu panas telinga apabila boss mereka tidak dibenarkan masuk ke sana, ia menyebabkan beberapa ekor penyokong dan ahli parti telah membuat bermacam-macam reaksi terhadap larangan itu.

Antara larangan tersebut ialah memboikot produk atau barangan dari negara mata hari terbit. Membuat batahan di kedutaan .jepun di Kuala Lumpur tetapi jangan lah sampai berguling-guling untuk jatuhkan kerajaan Jepun.

Tangkap saja lah Edmund Bon tu, tunggu apa lagi KDN

Posted: 20 Jan 2014 04:27 PM PST

Seorang peguam, Edmund Bon, semalam, telah membuat kenyataan di portal Malaysian Insider bahawa bukan Islam tidak perlu patuh kepada Yang di-Pertuan Agong.   Alasan beliau, titah Yang di-Pertuan Agong mengenai kalimah 'Allah' merupakan hak ekslusif umat Islam, adalah sebuah fatwa, yang mana hanya terpakai ke atas orang-orang Islam serta tidak melibatkan bukan Islam.
Kita ingin membantah hujah Edmund Bon yang amat dangkal lagi tidak berpijak di bumi nyata.
Yang di-Pertuan Agong sebenarnya telah bertitah atas kapasiti baginda sebagai Ketua Negara dan bukannya Ketua Agama Islam semata-mata.  Sebuah fatwa perlu melalui Majlis Fatwa dan ianya haruslah berkaitan amal ibadah atau hal-ehwal perundangan syariah yang melibatkan umat Islam. 
Berdasarkan hakikat ini, maka titah Yang di-Pertuan Agong tersebut ternyata bukanlah berkenaan hal ehwal ibadah umat Islam semata-mata tetapi berkenaan sekalian rakyat serta bersandarkan undang-undang dan juga keprihatinan baginda terhadap kesejahteraan negara.
Justeru, adalah salah menyatakan bahawa titah baginda adalah fatwa.  Sebaliknya, ia adalah perintah kepada seluruh rakyat jelata agar akur dengan undang-undang negeri yang menetapkan bahawa bukan Islam tidak boleh menggunakan kalimah Allah.
Tindakan Edmund Bon mempertikai dan merendah-rendahkan titah murni Yang di-Pertuan Agong adalah jelas berupa hasutan di mana beliau dilihat sengaja membangkitkan rasa tidak hormat kepada Institusi diRaja negara ini.
Edmund Bon cuba meletakkan garis pemisah antara orang-orang Melayu dengan bukan Melayu dengan menggambarkan seolah-olah bukan Melayu tidak perlu hormat kepada Sultan dan Raja-raja mahupun Yang di-Pertuan Agong.  Dalam kata lain, Edmund Bon memberitahu warga bukan Melayu bahawa mereka tidak terikat dengan sistem pemerintahan Raja Berpelembagaan yang digunapakai di negara ini.
Sekiranya Edmund Bon merupakan seorang warga Thailand yang menghina Raja mereka, tentu sekali beliau akan dikenakan hukuman berat.  Namun, di Malaysia nampaknya undang-undang kita begitu longgar kerana sehingga kini Edmund masih bebas berkeliaran menghasut rakyat jelata agar tidak menghormati Sultan.
Tindakan Edmund Bon bukan sahaja derhaka, tetapi juga merbahaya selain melanggar undang-undang di bawah Akta Hasutan.
Selama ini, warganegara Malaysia dari kalangan bukan Melayu sering menepis tuduhan orang-orang Melayu bahawa mereka tidak setia pada negara ini. 
Namun, apa yang dilakukan oleh Edmund Bon memberikan asas dan alasan kukuh kepada orang-orang Melayu untuk terus mempertikai kesetiaan kaum bukan Melayu terhadap negara.  Terserlah kini bahawa sememangnya ramai di kalangan kaum bukan Melayu yang enggan menerima dan menghayati aspirasi negara serta sentiasa menentang sistem dan perlembagaannya.  
Bagi mereka ini, apa yang tertulis dalam Rukunegara iaitu 'Kesetiaan Kepada Raja dan Negara' langsung tidak bermakna apa-apa.  Malah, tidak mustahil mereka langsung tidak tahu apa itu Rukunegara.   Ini dengan sendirinya menunjukkan betapa lemahnya struktur  negara ini.  
Rakyat yang tidak berpegang kepada Rukunegara tidak layak mengaku sebagai warganegara.  Seharusnya Edmund Bon dan sesiapa sahaja yang setuju dengan beliau, dilucutkan saja kewarganegaraan.  Sudah sampai masanya orang seperti Edmund Bon dikenakan tindakan.
Malaysia tidak memerlukan rakyat yang derhaka dan tidak setia.  Negara ini pastinya sukar untuk dimajukan selagi penghasut dan penderhaka ini wujud dan bebas menentang dan mempertikai undang-undang dan titah baginda Sultan.
Rakyat Malaysia perlu dididik agar kembali kepada Rukunegara sebelum kita mampu bangun menjadi negara dunia pertama sepertimana yang dicita-citakan.   Rakyat perlu disatukan di bawah payung dan aspirasi yang sama, dengan semangat patriotisme yang jitu sebelum kita mampu mengorak langkah pasti ke destinasi yang diinginkan.  
Jika tidak, percayalah bahawa Malaysia tidak akan ke mana-mana dan hampir pasti akan hancur jua.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
Sahabat-Gunung

Posted: 21 Jan 2014 01:12 AM PST

Sahabat-Gunung


PM Dicemuh, Diperlekeh Dan Di’booo’ - Mana Budi Bahasa & Budaya Masyarakat Timur Kita

Posted: 21 Jan 2014 12:10 AM PST


Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia hari ini melahirkan kekhuatirannya dengan sikap segelintir masyarakat kita yang sudah mula tidak melambangkan budaya ketimuran kita selama ini yang kaya dengan budi bahawa.

EXCO Pemuda, Iskandar Jaafar berkata, slogan yang diterapkan kepada kita selama ini `Budi Bahasa Budaya Kita', telah nampak mula tercemar apabila pemimpin utama kita sendiri, YAB Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak mula diperlekehkan dan dicemuh oleh masyarakat kita tidak kira di mana termasuk di warung-warung kopi, pejabat, media sosial dan pelbagai medium lain apabila contoh kangkung yang diberikannya baru-baru ini.

"Malah baru-baru ini, Datuk Seri Najib dan isterinya telah dimalukan dengan ungkapan 'boooo' semasa penyampaian hadiah Kejohanan Badminton Terbuka Malaysia baru-baru ini oleh individu-individu yang tidak bertanggungjawab dan tidak mempunyai sentimen selain semangat cintakan Negara.

Perkara ini tidak sewajarnya berlaku dan berterusan apatah lagi kepada pemimpin-pemimpin kita. Di mana dan ke mana hilangnya nilai murni dan etika kita sebagai warganegara ini untuk menghormati pemimpin," ujarnya dalam satu sidang media di sini hari ini.

Ujarnya yang juga Pengerusi Biro Sosial Dan Etika Pemuda UMNO, impak kepada sikap dan budaya kebencian yang telag diracun oleh pihak yang tidak bertanggungjawab ini bakal menjadi barah dan memusnahkan generasi akan datang malahan keharmonian integrasi antara kaum juga boleh diganggu-gugat.

"Siapa generasi akan datang? Anak-anak kita, cucu-cucu kita. Cuba kita kenang wajah mereka ini dalam keadaan masa akan datang sekiranya perkara ini tidak dikawal dan dibendung.

Kita sebagai generasi hari ini pula menunjukkan sikap yang beremosi dan tidak diplomatik dalam menangani sesuatu hal, maka natijahnya nanti kita akan ditampar dengan budaya dan bahasa moden serta mungkin perkataan kesat yang kita kadangkala tidak mampu mengjangkanya keluar dari mulut mahupun tindakan seorang anak.

Kita tidak mahu perkara ini berterusan, kita tidak mahu generasi akan dating musnah. Jangan kita meletakkan sesuatu perkara itu melampaui batasan dengan mengambil tindakan dan mengemukakan kenyataan terutamanya yang berkaitan samaada antara kaum, antara agama mahupun pemahaman politik," tambahnya lagi.

Tambahnya lagi, Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia percaya kepada demokrasi Kerajaan Berpelembagaan melalui pilihan rakyat. Kita hormat semua pemimpin kerajaan dan pembangkang kerana pemimpin yang wujud hari ini adalah pilihan rakyat.

"Kita juga tidak mahu isu-isu yang melibatkan integrasi kaum dan agama, antaranya cikgu Muslim yang diminta membuka tudung dan Kalimah Allah ini berpanjangan dan dipolitikkan yang mana ianya boleh memberi musibah kepada kita, rakyat Malaysia kelak.

Kami mendesak sekeras-kerasnya kepada mereka yang tidak bertanggungjawab membakar semangat kebencian kepada Perdana Menteri dan kepimpinan Negara agar berhenti dari membuat sebarang tohmahan, fitnah, ejekan dan cerita pasar ini agar keharmonian, kestabilan ekonomi dan kemajuan yang kita capai selama ini dapat kita pelihara bersama.


Bukan sahaja kita mahu dihormati dalam Negara malahan kita perlu bersama memastikan Negara kita dihormati di seantero dunia. Kita focus kepada pembangunan Negara agar semua rakyat merasai nikmat kemajuan Negara," ujarnya yang juga Ahli Dewan Undangan kawasan Jabi, Terengganu. 

Tutup Pusat Giat MARA Bukan Perkara Baru Di Selangor

Posted: 20 Jan 2014 05:15 PM PST


Cadangan Penutupan Pusat Giat MARA Selayang baru-baru ini oleh kerajaan negeri Selangor bukanlah satu  perkara yang dibuat oleh mereka, sebaliknya telah berlaku berulang kali dalam sejarah pendidikan di negeri ini.

Presiden Kesatuan Pelajar-Pelajar Melayu Selangoor (KPPMS Muda), Azwan Mat Yassir berkata, penutupan Institut Kemahiran Yayasan Selangor milik PKNS di Bagan Terap, Sabak Bernam pada tahun 2010 menjadi permulaan kepada kerakusan kerajaan negeri untuk menutup satu-persatu pusat pendidikan peluang ke-2 untuk pelajar-pelajar khususnya orang Melayu di negeri ini.

"Dulu IKYS, sekarang Pusat Giat MARA, selepas ini siapa pula yang jadi mangsanya? Tindakan menutup Pusat Giat MARA ini seolah-olah kerajaan negeri mahu menutup peluang kedua kepada para pelajar yang kurang bernasib baik atau pelajar yang kurang dari segi akademiknya.

Namun semenjak pakatan mentadbir Selangor, sedikit demi sedikit kelebihan yang ada pada orang Melayu ditarik oleh kepimpinan kerajaan negeri khususnya DAP atas dasar tiada kepentingan untuk semua kaum," ujarnya yang juga AJK Majlis Belia Selangor.

Tambahnya, KPPMS tak mahu apa yang berlaku di Merbau Berdarah berulang. Pusat Giat MARA dipindahkan tetapi tapak asal tidak dimanfaatkan.

Akhirnya tapak Pusat Giat MARA Merbau Berdarah ini tinggal jadi sarang penagih dadah. Dari satu pusat menimba ilmu akhirnya jadi projek gajah putih yang tidak memberikan apa-apa makna khususnya kepada anak Selangor.

"Pengurusan Giat Mara Sabak Bernam telah dihalau keluar dari premis milik Majlis Daerah Sabak Bernam selepas tempat asal mereka di Pekan Sungai Besar diambilalih untuk menjadi stor penguatkuasa MDSB.

Premis yang terletak di Merbau Berdarah, Sungai Panjang itu kini sudah menjadi gajah putih dengan tidak terpelihara kawasan tersebut. Apakah motif sebenar pengusiran Giat Mara dari premis MDSB?," tambahnya.

Ujarnya, kalau kilang haram boleh diwujudkan jawatankuasa untuk pemutihan dan pemilikan, kenapa layanan yang sama tidak diberikan kepada Pusat Giat MARA ini.

"Jika ada cukai yang tertunggak, kutiplah. Kalau perlu dikenakan sewa, maka kenakanlah, bukannya menghalang anak-anak kita nak belaar. Jangan jadikan anak-anak ini sebagai bahan ujikaji makmal politik pakatan pembangkang," tambahnya.

Dalam masa yang sama, Setiausaha Agung Gagasan Pendidikan Melayu Malaysia, Syed Anuar Syed Mohamed berkata, Kerajaan negeri Selangor dilihat terlalu rakus di dalam menguruskan kuasa sehingga menidakkan hak rakyat yang lemah akademik untuk mendapatkan kemahiran demi kerjaya mereka.


"Di manakah slogan negara berkebajikan yang dilaungkan oleh pakatan DAP-PKR-PAS ini. Walaupun kerajaan negeri berhak menutup premis tersebut, namun sepatutnya pertimbangan perlu yang lebih rasional demi masa depan pelajar yang gagal dalam akademik," ujarnya yang juga Presiden Alumni GPMS Malaysia. 

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 20 Jan 2014 11:45 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


Kalimah 1Malaysia Adalah Kalimah Yang Paling Power...

Posted: 20 Jan 2014 06:00 PM PST


Kalimah 1malaysia adalah kalimah yang paling power di malaysia, dengan menyebut perkataan itu, seseorang yang yang menghina Islam boleh di gugurkan dosanya, dengan menyebut kalimah itu, seorang yang di lihat melanggar hak asasi manusia, tiba-tiba menjadi seorang yang berhati mulia dan dengan menyebut kalimah itu, seorang yang pada mulanya di anggap sebagai rasis tetiba menjadi seorang yang petriotik dan cintakan negaranya...

"Dengan ini saya harap isu ini selesai dan dapatlah kita semua hidup dalam harmoni sesuai dengan slogan 1Malaysia,"

Tapi kalimah itu hanya boleh di gunakan oleh orang bukan melayu sahaja, selepas puas menghina dan mengaibkan agama Islam, kalimah itu akan di gunakan sebagai "talian hayat"...

Siapa la yang cipta kalimah itu ekk...

APANAMA

Posted: 20 Jan 2014 11:39 PM PST

APANAMA


The 'rapist' Beruang

Posted: 20 Jan 2014 03:51 AM PST

Panglima Perang Cyber

Posted: 20 Jan 2014 11:35 PM PST

Panglima Perang Cyber


Penjara dan Visa Sebab @Anwaribrahim Dihalau Keluar dari Jepun

Posted: 20 Jan 2014 07:07 PM PST

ANWAR IBRAHIM DAN HALANGAN MEMASUKI JEPUN.

Seperti semua sedia maklum, sebelum ini rakyat Malaysia perlu memohon Visa untuk memasuki Jepun. Namun, pada tahun 2013 Kerajaan Jepun telah menguatkuasakan peraturan rakyat Malaysia yang memegang pasport biometrik dilengkapi mikrocip TIDAK PERLU MENDAPATKAN VISA untuk berkunjung ke Jepun.

Kesilapan Anwar Ibrahim ialah, apabila dia beranggapan kelonggaran syarat tersebut terpakai bagi dirinya juga. Apa yang Anwar Ibrahim terlupa, mereka yang pernah memasuki PENJARA tetap perlu memohon VISA untuk memasuki negara Jepun. Hal ini kerana kelonggaran syarat tersebut hanya terpakai bagi mereka yang bebas dari rekod jenayah atau rekod tahanan penjara.

Apa yang berlaku terhadap Anwar Ibrahim juga telah termaktub dengan jelas melalui undang-undang Jepun, apabila pihak dia gagal mengemukakan dokumen sewajarnya (VISA bagi mereka yang pernah memasuki penjara), dia akan dihantar pulang serta-merta ke negara asal.

Video Rambut Rasulullah saw disimpan Keturunan Al Khazraji di Abu Dhabi

Posted: 20 Jan 2014 01:43 AM PST

Panglima baru sahaja menonton video ini. 


Sangat teruja melihat rambut Nabi saw yang masih kekal hingga ke hari ini. Jasad manusia yang sangat luar biasa terbaik kalangan manusia dulu kini dan selamanya.

Marilah kita berselawat tanda kasih dan taat kepada baginda.


اللهم صَلِّ وسلم وَبَارِكْ  عليه وعلى آله


Berita :


KEPADA  sesiapa yang bakal menonton video ini, anda kemungkinan adalah antara beberapa ribu atau ratus orang sahaja yang berkesempatan melihat proses ini yang cukup agung dan ia dilakukan dengan penuh ketelitian.

Ini adalah kerana ia adalah rakaman video proses mengawet rambut junjungan besar Rasulullah Nabi Muhammad S.A.W yang diadakan di Abu Dhabi, Emiriyah Arab Bersatu (UAE).

Penulis memperolehi video berkenaan daripada laman Facebook Majlis Cinta Rasul.

Ia dilakukan dengan begitu teliti oleh mereka yang dipilih kerana kepakaran dan kasih sayang kepada Nabi Muhammad sahaja yang berhak melakukan proses ini.

Helaian rambut baginda disimpan oleh Shaikh Ahmad Al Khazraji dan sesekali ia dipertunjukkan kepada orang awam di rumahnya supaya mereka dapat melihat anggota badan Nabi terakhir dalam sejarah kerasulan.

RambutMuhammad01

Shaikh Ahmad ialah anak kepada Shaikh Muhammed Al Khazraji iaitu bekas Menteri Wakaf dan Hal Ehwal Islam UAE.

Beliau memiliki beberapa barangan dan tanda milik Nabi Muhammad S.A.W, kerana beliau merupakan waris daripada puak Khazraj yang merupakan antara puak terbesar di Madinah ketika zaman kehidupan baginda Rasulullah.

Di dunia ketika ini, hanya empat bahagian anggota tubuh Nabi Muhammad disimpan dan dijaga dengan baik di beberapa lokasi tertentu di seluruh dunia.

Ia adalah janggut baginda, gigi baginda, bekas tapak kaki baginda dan rambut baginda.

Bagi rambut yang berada dalam simpanan Shaikh Ahmad, ia diperolehi ketika Rasulullah bertahlul selepas tidak dibenarkan masuk ke Kota Makkah sewaktu Perjanjian Hudaibiah. – IBNU K/Mynewshub.my

Sent from my iPhone

The Unspinners

Posted: 20 Jan 2014 11:27 PM PST

The Unspinners


Mukhriz saran penerimaan rakyat diambilkira

Posted: 20 Jan 2014 10:35 PM PST

Anwar akan tuduh Rosmah talipon Maharani Jepun

Posted: 20 Jan 2014 07:28 PM PST

Siapa Dibelakang Facebooker Amran Fans Ini?

Posted: 20 Jan 2014 04:30 PM PST

Jepun "hilang nafsu" lihat Anwar yang kuat nafsu

Posted: 20 Jan 2014 06:19 AM PST

PR dah tunjuk niat bubar institusi raja

Posted: 20 Jan 2014 01:30 AM PST

Belantan

Posted: 20 Jan 2014 11:19 PM PST

Belantan


Wisma Putra nafi dakwaan Penasihat PKR?

Posted: 20 Jan 2014 07:52 PM PST


Wisma Putra menafikan dakwaan terlibat dalam 'komplot' dengan pihak berkuasa Jepun bagi melarang Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada memasuki negara tersebut.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman berkata, sebaliknya larangan itu dikuatkuasakan oleh kerajaan Jepun di bawah Perkara 5 (iv), Akta Pengiktirafan Pelarian dan Kawalan Imigresen.

Jelasnya, larangan menurut akta berkenaan mengambil kira sesiapa yang disabitkan atas suatu pelanggaran mana-mana undang-undang atau peraturan Jepun, atau mana-mana negara lain, dan telah dijatuhi hukuman penjara selama setahun atau lebih, atau suatu penalti yang setara.

"Ketua Pembangkang itu dilarang memasuki Jepun kerana beliau dianggap 'tidak diingini' oleh pihak berkuasa imigresen di sana. Setiap negara mempunyai kedaulatan undang-undang dan hak untuk menafikan sesiapa untuk memasuki negaranya.

"Dalam kes ini, Anwar tiada kewajipan untuk menjelaskan mengapa pihak berkuasa Jepun membuat penegasan berkenaan," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Anwar yang menuding jari kepada kerajaan dengan mendakwa larangan itu dikuatkuasakan kononnya selepas pihak berkuasa Jepun mendapat aduan terbaharu mengenai beliau daripada Wisma Putra.


Dalam kejadian semalam, Jabatan Imigresen di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, Jepun melarang Anwar daripada memasuki negara itu selain meminta beliau pulang semula ke Malaysia.

Anifah memberitahu, dakwaan yang mengaitkan Wisma Putra terlibat dalam larangan itu atau pihaknya memiliki 'kuasa' untuk mempengaruhi negara luar ialah sesuatu yang tidak masuk akal.

"Kami tiada kaitan dengannya," tegas beliau.

Anifah turut menafikan dakwaan Anwar yang mengaitkan larangan itu berdasarkan kepada suatu 'laporan' yang kononnya diserahkan oleh kerajaan kepada Jepun.

"Saya tidak pernah mengemukakan sebarang laporan mengenai Anwar kepada Jepun. Atas dasar apa perlunya kita mengemukakan sebarang perkara berkaitan Anwar bagi menghalangnya memasuki mana-mana negara," katanya.

Walau bagaimanapun, beliau berkata, Wisma Putra telah menghubungi pihak berkuasa Jepun bagi mendapatkan pengesahan lanjut mengenainya memandangkan perkara itu melibatkan rakyat Malaysia.

"Tidak kira mereka dari pihak kerajaan atau pembangkang atau sesiapa pun, bagi kami, Anwar ialah seorang warganegara Malaysia," tambahnya.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 20 Jan 2014 11:08 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


LAPORAN ANTARABANGSA : ANWAR DIUSIR KERANA KES SODOMI

Posted: 20 Jan 2014 08:39 PM PST


TEMPO.COKuala Lumpur - Pemimpin oposisi Malaysia, Anwar Ibrahim, mengatakan kaget setelah pemerintah Jepang melarangnya masuk ke Jepang saat melakukan kunjungan pribadi, Ahad, 19 Januari 2014. Imigrasi Jepang menolak Anwar karena dia telah divonis bersalah oleh pengadilan dalam kasus sodomi dan korupsi 1999.

"Saya bingung dan terkejut dengan kejadian itu," kata Anwar, 66 tahun, Senin, 20 Januari 2014.

Anwar masuk ke Jepang melalui Bandara Internasional Narita pada pukul 6.45 waktu setempat, Ahad, 19 Januari 2014. Imigrasi menolaknya dan hari itu juga mendeportasi Anwar. Dia langsung tembang kembali ke Kuala Lumpur dengan penerbangan berikutnya pada pukul 10.45. "Itu bukan cara sebuah negara demokrasi memperlakukan seorang pemimpin politik oposisi dan politikus veteran," ujarnya.

BACAIN DI SINI DONG 

THE AUSTRALIAN : SAYA ORANG TUA POLITIK, HORMATLAH SIKIT

Posted: 20 Jan 2014 06:04 PM PST

Anwar Ibrahim 'shocked' as Japan bars him entry

Anwar 'shocked' as Japan b...
Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim has questioned whether his government was behind him being barred entry to Japan at Narita Airport. Picture: AFP Source: AFP
MALAYSIAN opposition leader Anwar Ibrahim says he is "puzzled and shocked" after being barred entry to Japan, as his party questioned whether Malaysia's ruling coalition was behind the move.
Mr Anwar said he arrived at Narita International Airport on a personal visit early on Sunday and was told by immigration authorities he was barred because of his 1999 conviction for sodomy and corruption.
The controversial conviction, which cast the then-rising political star out of Malaysia's longtime ruling party and into jail for six years, is viewed by many as a frame-up by Mr Anwar's enemies.
"I am puzzled and shocked by the incident," Mr Anwar, 66, said. "It is not the way for a democratic country to treat an opposition political leader and a veteran politician." He called on Malaysia's government to "probe this incident and lodge a strong protest against Tokyo".
Mr Anwar said he protested to Japanese immigration officials, saying the 1999 conviction was an invalid reason to refuse his entry and that he visited Japan on three occasions since 2006 without incident.
Officials told him vaguely that they were responding to a more recent "report" against him, he said.
Mr Anwar added that he had been invited to Japan to deliver a speech on inter-religious harmony by a Japanese NGO.
He returned to Malaysia on a later flight.
In a blog posting, Mr Anwar said he felt "hidden hands may be at work here" and demanded an explanation from Malaysia's foreign ministry.
"The barring of Anwar Ibrahim from entering Japan raises serious questions on the involvement of this (the Malaysian) government," Anwar's People's Justice Party said in a separate statement. Malaysia's foreign ministry did not immediately respond to a request for comment.
Mr Anwar said Japan's embassy in Malaysia had told him before the trip there would be no problem entering the country.
Malaysia's ruling coalition has steadily lost ground in parliament since Mr Anwar officially became opposition leader in 2008. The opposition accuses the coalition of a long-running campaign of harassment and false charges designed to smear Mr Anwar.
Shortly after a historic strong 2008 opposition showing, Mr Anwar faced new charges of illicit sex with a former male aide.
Sodomy is illegal in Muslim-majority Malaysia.
A court acquitted Mr Anwar in 2012 but the government is appealing the decision.
Later in 2012 he was accused of illegal assembly over an anti-government protest, but a court dismissed those charges earlier this month.
AFP

ISU ANWAR DIUSIR - CINA INI CABAR AKTA HASUTAN KDN

Posted: 20 Jan 2014 11:30 AM PST

Oleh kerana terlalu malu dengan insiden kena Usir di Narita. Sejumlah 12 orang manusia sahaja telah berarak di bahu jalan di tepi longkang berhadapan pejabat Kedutaan Jepun di Kuala Lumpur. Pelik mereka ini, suruh boikot barangan Jepun sendiri pakai kereta Jepun (Toyota).

Dan si Bodoh Cina di atas barangkali tidak baca Perlembagaan Persekutuan bahawa Perlembagaan Persekutuan tidak sebut apa pun dan siapapun. Perlembagaan Persekutuan hanya sebut mana-mana parti yang mendapat majoriti, YDA akan melantik ketua mereka sebagai Perdana Menteri.

Maknanya kalau DAP menang PRU13 sudah tentulah  Lim Kit Siang atau Lim guan Eng akan menjadi Perdana Menteri. Tak kanlah DAP akan melantik Karpal!

Sama juga dengan Singapura, bilamana PAP menang PRU tak kanlah PAP akan melantik orang Melayu/India jadi PM, tentulah orang Cina bukan.

Perinsip Demokrasi ialah siapa mendapat majoriti dialah akan memerintah. Cuba tanya Cina Bodoh kat atas tu boleh ker orang MuslimCina jadi PM di dalam CCP ?


***Nota : Khabarnya Cina Bodoh di atas tu pernah kena tampar! Anda search di internet.

Cabaran : Ternyata Cina Bodoh di atas itu boleh dikenakan AKTA HASUTAN dengan hasutan yang tertera di dadanya. Kepada NGO-NGO dan individu-individu, buatlah Laporan Polis ke atas Penghasut di atas itu.

Sumber : http://cinakawkaw.blogspot.com/2014/01/akta-hasutan-untuk-cina-ini-ngo-diminta.html

Mungkinkah Ini Punca Anwar Dihalang Masuk Jepun?

Posted: 20 Jan 2014 07:00 AM PST

Masih belum reda isu Anwar Ibrahim dihalang masuk ke Jepun. Dalam isu ini, pemimpin-pemimpin PKR mula meroyan.

Latifah Koya menyalahkan Kerajaan Malaysia manakala ada pemimpin PKR yang menyerahkan memorandum bantahan di pejabat kedutaan Jepun.

Dalam PKR dan Anwar dok salahkan orang lain termasuk Kerajaan Malaysia dan Jepun, PKR terlupa bahawa parti tersebut bersama-sama PAS pernah fitnah Kerajaan Jepun dalam isu pampasan buruh paksa. Perkara ini didedahkan oleh blog MiM:

Jika kita perhatikan isu-isu yang berlaku pada tahun 2013, terdapat satu isu berunsur fitnah yang dimain-mainkan oleh kepimpinan PAS dan PKR sehingga menyebabkan campur tangan Kedutaan Jepun di Kuala Lumpur.

Kedutaan Jepun terpaksa menafikan fitnah rakan sejawat Anwar Ibrahim. Fitnah tersebut kononnya pihak Jepun telah membayar Putrjaya RM207 bilion sebagai pampasan untuk mangsa projek "Landasan Maut " semasa Perang Dunia ke dua.

Takaharu Suegami, Setiausaha Kedua Kedutaan Jepun di Kuala Lumpur menegaskan adalah salah untuk mencadangkan bahawa Malaysia menerima pampasan lumayan sebegitu.

Beliau terkejut dengan tindakan beberapa pemimpin pembangkang termasuk Ahli Jawatankuasa PAS Pusat yang mendakwa Jepun membayar RM207 bilion kepada Malaysia dalam tahun 90-an.

"Mereka mendakwa angka RM207 bilion, kita tidak tahu dari mana datangnya jumlah itu. Kami tidak mempunyai apa-apa rekod transaksi wang antara kerajaan Jepun dan Malaysia," katanya.

Pampasan itu didakwa adalah untuk 30,000 keluarga mangsa yang terbabit dalam pembinaan landasan maut di Myanmar (dahulunya Burma) ketika Jepun menakluki rantau ini semasa Perang Dunia ke dua.


Jika Anwar lupa, MyMassa boleh sertakan kenyataannya berkenaan isu tersebut.PKR boleh salahkan semua orang tetapi tidak mustahil isu di atas menjadi punca. Mana ada negara yang sanggup terima pemimpin yang mereka cerita palsu mengenai negara tersebut?

*Kalau tak salahkan orang bukan PKR namanya.....

アンワルの漫画は、日本で最も人気となっています!

Posted: 20 Jan 2014 06:31 AM PST


Anwar's cartoon becomes most popular in Japan!


KENYATAAN AKHBAR ISU PENGUSIRAN ANWAR DI JEPUN

Posted: 20 Jan 2014 03:59 AM PST

プレスリリース 
入国管理局、成田、日本。 

成田空港謝罪で勤務中の役員を代表して可能な外部の人々が私たちの国に入ることにするわけではありません。 

それは、人々のセキュリティと私たちの国以外の者を受け入れるか、拒否するように私たちの権利です。私たちは自身の理由を持って、彼は私たちの行動に異議を唱える権利はないものとします。 

最終決定権、TIME MIRROR MYSELF。私たちはあなたの愚かKAHを覚えていますか? 

ありがとう。 

入国管理局、成田、日本。 
2013年1月20日。 
電話番号:010489から99873 
Eメール:ultraman.Narita@ jpn.com


CARA BACA DALAM RUMI:-
Puresurirīsu Nyūkoku kanri-kyoku, Naritatara, Nihon. 

Naritakūkō shazai de kinmu-chū no yakuin o daihyō shite kanōna gaibu no hitobito ga watashitachi no kuni ni hairu koto ni suru wakede wa arimasen. Sore wa, hitobito no sekyuriti to watashitachi no kuni igai no mono o ukeireru ka, kyohi suru yō ni watashitachi no kenridesu. Watashitachi wa jishin no riyū o motte, kare wa watashitachi no kōdō ni igiwotonaeru kenri wanai mono to shimasu. Saishū kettei-ken, taimu MIRROR MYSELF. Watashitachi wa anata no oroka KAH o oboete imasu ka? Arigatō. 

Nyūkoku kanri-kyoku, Narita, Nihon. 2013-Nen 1 tsuki 20-nichi. Tenwabangō: 010489 Kara 99873 E mēru: Ultraman. Narita@ jpn. Komu


TERJEMAHAN BAHASA MELAYU;-
KENYATAAN AKHBAR 
JABATAN IMIGRESEN, NARITATARA, JAPAN.

SAYA BAGI PIHAK PEGAWAI-PEGAWAI YANG BERTUGAS DI LAPANGAN TERBANG NARITA TIDAK MUNGKIN MEMOHON MAAF KEPADA SESIAPA PUN RAKYAT DARI LUAR NEGARA YANG HENDAK MEMASUKI NEGARA KAMI.

ADALAH MENJADI HAK KAMI UNTUK MENERIMA ATAU MENOLAK SESIAPA SAHAJA ORANG LUAR UNTUK KESELAMATAN RAKYAT DAN NEGARA KAMI. KAMI MEMPUNYAI ALASAN TERSENDIRI DAN SESIAPA PUN TIDAK BERHAK MEMPERTIKAI TINDAKAN KAMI.

AKHIR KATA, LAIN KALI CERMIN DIRI SENDIRI JANGAN SLAHKAN SESIAPA. KAMI TIDAK SEKALI-KALI AKAN MEMBENARKAN VIRUS H1NDOLL MEMASUKI NEGARA KAMI SECARA MANUSIAWI NYATA! 

SEBARANG BANTAHAN SILA BUAT DI HADAPAN KEDUTAAN BANGUNAN BAHARU KAMI DI JALAN TUN RAZAK, KUALA LUMPO, MALAYSIA. DEMO DIALU-ALUKAN, JIKA TIDAK CUKUP ORANG KAMI MEMBERI KEBENARAN MEMBAWA PENDEMO DARI BANGLADESH.

JIKA KERAJAAN DAP PENANG MASUK CAMPUR, KAMI TERPAKSA MENARIK BALIK PELABURAN KAMI DI PULAU PENANG DAN MEMINTA GANTI RUGI. KAMI TIDAK PERNAH LUPA SEJARAH CHINA JEPUN.

SEKIAN, TERIMA KASIH.

PEJABAT IMIGRESEN, NARITARA, JEPANG.
20 JANUARI 2013.
Telefon: 010489-99873

Emel : ultraman.Narita@jpn.com

Santai Petang : Koleksi Parodi #Doraemon100GEMPAK Dan Anwar Ibrahim

Posted: 20 Jan 2014 01:55 AM PST

Beberapa parodi Doraemon berkenaan isu Anwar Ibrahim dilarang masuk Jepun.Sumber : Blog dan FB rakan-rakan.

*Layanzzzz...Pak Sheikh pun tak sedar dia di'parodi'kan.


Apa Beza 'ANDARTU' Azmin Ali Dengan 'ANDARTU' Ridhuan Tee?

Posted: 19 Jan 2014 11:49 PM PST

Pada bulan lepas, DAP telah menyelar Dr. Ridhuan Tee kerana memanggil Teresa Kok sebagai ANDARTU. Perkara ini disiarkan dalam portal DAP, Roketkini.

Dalam bulan yang sama, Lim Guan Eng juga diselar oleh pertubuhan wanita apabila menggelar Ketua Pembangkang di DUN Pulau Pinang sebagai NENEK RASIS.
Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan kolumnis kontroversi Ridhuan Tee Abdullah hari ini sama-sama menjadi sasaran kritikan daripada kumpulan NGO wanita.

Aktivis hak-hak wanita beranggapan, kenyataan kedua-dua mereka dalam isu berbeza, menghilangkan rasa hormat dan "seksis".

Pengarah Eksekutif Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO) Ivy Josiah (kiri) berkata, "musim bodoh untuk komen seksis" hanya menunjukkan betapa sukarnya bagi ahli politik wanita untuk mendapat penghormatan.

"Ejekan dan komen seksis sebegini tidak menghormati wanita. Ia hanya menunjukkan betapa sukarnya untuk wanita dalam politik untuk merentasi seksisme."

"Jantina kita sebagai wanita bukan kelemahan dan peranan kita tidak kurang pentingnya. Ahli politik wanita daripada kedua-dua belah harus tampil bersama dan menuntut supaya seksisme dihentikan," katanya kepada Malaysiakini.

Semalam, Lim yang juga setiausaha agung DAP, menggelar ketua pembangkang Pulau Pinang Jahara Hamid sebagai "nenek rasis" selepas beliau mempersoalkan tindakan terpilih berasaskan kaum terhadap perniagaan haram.

Ridhuan pula dilaporkan menggelar anggota Parlimen Seputeh dariapda DAP Teresa Kok sebagai "andartu ultra-kiasu selepas mendakwa beliau mengajar tentang "pembersihan etnik" kepada pelajar di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Kok sebelum itu membangkitkan dakwaan Ridhuan memplagiat tulisan ahli akademik lain.
Sumber: https://m.malaysiakini.com/news/249009

Minggu lepas, dunia politik tanah air digemparkan dengan lawak 'ANDARTU' oleh Azmin Ali kepada musuh politiknya.


Anehnya tiada pula NGO wanita yang menyelar Azmin Ali. Bukankah dalam PKR sendiri ada begitu ramai 'pejuang-pejuang' hak wanita? MyMassa masih ingat bagaimana PEJUANG HAK WANITA dalam PKR sanggup berebut padang dengan kanak-kanak semata-mata mahu berdemonstrasi.Kalau benar mereka PEJUANG KEADILAN untuk WANITA dalam PKR, kenapa tak berani tegur Timbalan Presiden sendiri?

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 20 Jan 2014 09:29 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Ultraman Pula Dipersalahkan Punca Anwar Ibrahim Tidak Boleh Masuk Jepun

Posted: 20 Jan 2014 08:19 PM PST


Ini antara 5 soalan yang ditanya dalam soalan kesepuluh bagi sesiapa yang ingin melawat Jepun menerusi laman web Immigration Bureau, the Ministry of Justice (rujuk sini).  

Menurut Wisma Putra, Anwar Ibrahim dilarang memasuki Jepun atas sebab kesalahan jenayah. 

Larangan itu terkandung dalam Seksyen II Artikel 5 Akta Kawalan Imigresen dan Pengiktirafan Pelarian negara berkenaan. 

 Habis keluar semua superhero Jepun untuk menafikan dakwaan dan persepsi yang telah dibuat oleh Anwar Ibrahim. Semua superhero ini tidak ada apa apa kaitan dengan UMNO. Mereka hanya mempertahankan negara mereka sahaja.

Artikel 5 akta itu menyatakan individu yang pernah dipenjara untuk tempoh setahun atau lebih di Jepun atau negara lain atas kesalahan selain politik, boleh dilarang daripada memasuki negara berkenaan. 

Sudah jelas mengikut undang undang yang sedia ada di Jepun, Anwar Ibrahim tidak dibenarkan memasuki Jepun. Sejauh mana Anwar Ibrahim mampu spin dan menyalahkan pihak lain dalam hal ini. 

Semakin lama dia spin semakin orang akan kenal perangai dan sikap Anwar Ibrahim yang sebenar. Tidak guna menipu diri sendiri dan menyalahkan orang lain. 

Senarai Penuh 8 Jenis Kereta Turun Harga Antara RM2,000 - RM15,100

Posted: 20 Jan 2014 05:46 PM PST


Harga Kereta Turun Antara 20% - 30%

Posted: 20 Jan 2014 04:00 PM PST


Video Seorang Penyokong DAP Nyaris Dipukul Kerana Menggelar "Melayu Bodoh"

Posted: 20 Jan 2014 07:30 AM PSTMemang biadap dan kurang ajar. Seorang penyokong DAP ini telah menggelar orang Melayu dengan perkataan yang tidak sepatutnya ketika Himpunan Bantah kelakuan biadap Lee Khai Loon, ADUN PKR yang menyumbat kangkung ke dalam karikatur Perdana Menteri. 

 Yang bodoh sebenarnya adalah Mat Sabu. Entah berapa dia dibayar oleh DAP untuk pertahankan penghinaan yang telah dilakukan oleh Lee Khai Loon.

Jika orang Melayu dalam video di atas tidak menahan dan menolong penyokong DAP tersebut sudah tentu perkara yang lebih buruk akan berlaku. Berhati hatilah bila mengeluarkan kata kata. Jangan cuba bermain dengan api.

Azmin Ali Tidak Dipecat Dari PKNS, Dua Orang Ini Yang Jadi Mangsa

Posted: 20 Jan 2014 04:00 AM PST


Apakah sebenarnya game plan yang mahu dimainkan oleh Azmin - Anwar - Khalid Ibrahim selepas ini? Memang terbukti pengumuman untuk memecat Azmin telah memakan diri dua orang yang di atas. 

Apakah akan ada watak baru di PKNS yang lebih mahukan jawatan penting di kerusi Pengurus Besar dan Setiausaha Kerja? Kita nantikan drama selanjutnya mengenai PKNS Selangor ini.

Kaitan Dengan Yakuza, Punca Anwar Ibrahim Tidak Dibenarkan Masuk Jepun?

Posted: 20 Jan 2014 01:16 AM PST

Dalam kenyataan rasmi Anwar Ibrahim di blognya (baca sini), Anwar cakap beliau ke Jepun atas jemputan peribadi Mr Sasakawa, Pengerusi Nippon Foundation. 

Ramai rakyat di Malaysia mungkin tidak kenal siapa Mr Sasakawa ini? Namun di Jepun, Mr Sasakawa memang cukup dikenali oleh rakyat Jepun sebagai anak kepada Ryoichi Sasakawa, iaitu pengasas kepada Yakuza di Jepun. Pada tahun 1962, Ryoichi Sasakawa telah menubuhkan Nippon Foundation (baca sini). Ini bukan kali pertama Anwar Ibrahim mahu ke Jepun atas tiket Nippon Foundation kerana pada 19 April 2011, Anwar turut ke sana atas jemputan ceramah Sasakawa Peace Foundation (SPF). 


Apakah Anwar hadir hanya untuk menyampaikan ceramah semata mata? Tentu ada sebab lain yang lebih kukuh untuk pihak kerajaan Jepun tidak membenarkan Anwar hadir ke negara tersebut. Mengapa pada tahun 2011 boleh tetapi tidak boleh pada tahun 2014? Apakah ada urusan dalaman Jepun yang tidak membenarkan Anwar Ibrahim masuk ke sana?

Pada 28 Disember 2013, Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe telah membuat kunjungan ke The Yasukuni Shrine yang menyemadikan 2.4 juta nama tentera Jepun yang terkorban dalam perang dunia. 14 orang daripada didapati bersalah mengikut tribunal perang pada 1945.  

Setiap kali Perdana Menteri Jepun mengunjuni Yasukuni pada 1985 dan 2002, pasti negara negara seperti China, Korea Selatan dan Korea Utara akan melakukan protes tanda kesilapan lepas tentera Jepun (baca sini). Namun Abe ada alasan dan strategi tersendiri mengapa beliau mengunjuni Yasukuni (baca sini). Pihak barat termasuklah Amerika Syarikat turut mengkritik kunjungan Abe ke Yasukuni (baca sini). 


Tulisan ini menjelaskan apa kaitan Abe dengan Yasukuni dan apa hubungan antara Ryoichi Sasakawa (Pengasas Nippon Foundation) dengan Yasukuni. Tindakan yang dibuat oleh kerajaan Jepun untuk menghalang Anwar Ibrahim memasuki Jepun dan berucap atas pentas Nippon Foundation mungkin ada asas yang kukuh. 

Hal dalaman Jepun, hubungan Nippon Foundation dengan Yakuza dan kontorversi lawatan Abe ke Yasukuni mungkin antara sebab halangan itu dibuat. Oleh itu, rakyat Malaysia jangan melulu sangat percaya dengan tuduhan yang dibuat Anwar Ibrahim bahawa beliau dihalang ke Jepun atas sebab politik. 

Rakyat Malaysia sendiri kena memahami apa sebenarnya situasi politik yang sedang berlaku di Jepun sekarang.Anwar Ibrahim Tersalah Isi Borang Masuk Jepun

Posted: 19 Jan 2014 10:39 PM PSTGERAKAN ANTI PKR

Posted: 20 Jan 2014 09:08 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


MAJORITI MELAYU PASTI BERSETUJU DENGAN PANDANGAN MUKHRIZ !

Posted: 20 Jan 2014 11:13 AM PST

SALAH EJA PELIWAT DAN BUKAN PELAWAT DALAM BORANG PENDARATAN PUNCA IMIGRESEN JEPUN NAFIKAN ANWAR MASUK ??

Posted: 20 Jan 2014 03:26 AM PST

JURI RAKYAT

Posted: 20 Jan 2014 07:18 PM PST

JURI RAKYAT


Sejarah Pohon Natal

Posted: 20 Jan 2014 12:40 AM PST

Sudah menjadi kebiasaan bagi umat kristiani setiap PERAYAAN NATAL selalu menghiasi pohon natal di berbagai tempat sebagai wujud kegembiraan menyambut hari Kelahiran Tuhan Yesus. Namun tahukah sobat semua kalau pohon natal itu ada sejarahnya looo. Baiklah maka dari itu pada kesempatan kali ini Kumpulan Sejarah akan mencoba berbagi pengetahuan kepada sobat semua mengenai Sejarah Adanya Pohon Natal tersebut.
sejarah Adanya pohon natal dimulai dari Jerman. Konon Bangsa Jerman kuno memiliki kebiasaan memasang batang pohon (lengkap dengan cabang-cabang dan daun-daunnya) di tempat tinggal mereka untuk mengusir 'bad spirit', dan sebagai simbol agar musim semi cepat tiba. Kebiasaan ini telah dimiliki pada zaman dahulu bahkan sebelum kitab-kitab suci dibawa oleh para nabi.
Saat penduduk Jerman menyebar ke berbagai wilayah termasuk Amerika, mereka pun kerap memasang cemara yang tergolong pohon evergreen untuk dekorasi Natal di dalam rumah. Dari catatan yang ada, orang Jerman di Pennsylvania Amerika Serikat memajang pohon Natal untuk pertama kalinya pada tahun 1830-an.
Pada saat kristen menyebar di Jerman, gereja tidak menyukai kebiasaan tersebut dan melarangnya. Sekitar abad ke-12, seorang pemilik bakery memiliki ide untuk menaruh batang pohon tersebut dalam keadaan terbalik dan hal ini disetujui oleh gereja katolik.
Setelah protestan muncul, Martin Luther King mempopulerkan dengan posisi natural seperti pohon pada umumnya dan dihiasi dengan lilin-lilin untuk menunjukkan pada anak-anaknya bagaimana bintang-bintang berkilauan di langit yang kelam. Dan seiring dengan waktu, pohon natal pun didekorasi dengan hiasan-hiasan menarik seperti lampu-lampu, angel, bahkan cokelat dan apel.
Pohon natal pertama di Inggris datang karena raja Georgian yang berasal dari Jerman. Pada saat itu rakyat Inggris kurang bersimpati pada monarki Jerman sehingga trend tersebut tidak merakyat di kalangan mereka.
Pada tahun 1846 ratu Victoria dan pangeran Jermannya, Albert digambarkan oleh London News berdiri beserta kedua anak mereka mengelilingi pohon natal. Karena ratu Victoria sangat populer di hati rakyat, segeralah pohon natal menjadi trend di kalangan rakyat Inggeris bahkan menyebar hingga ke pantai timur Amerika. Pohon natal pertama di Amerika konon bermula di Pennsylvania yang dipopulerkan oleh pendatang yang berasal dari Jerman.
Secara tradisional, pohon natal di Jerman dipasang dan dihias pada tanggal 24 Desember saat malam natal, hingga setelah dua belas hari yakni tanggal 6 Januari. Tetapi ada juga pendapat yang menyatakan bahwa kebiasaan memasang pohon natal pertama kali di Amerika dipopulerkan oleh tentara Jerman Hessian.
Jenis-jenis pohon natal yang biasa digunakan di Eropa:
Silver Fir: Abies alba (the original species)
Nordman Fir: Abies nordmanniana
Noble Fir: Abies procera
Norway spruce Picea abies (the cheapest)
Serbian spruce: Picea omorika
Scots Pine: Pinus sylvestris
Amerika:
Balsam Fir: Abies balsamea
Fraser Fir: Abies fraseri
Grand Fir: Abies grandis
Noble Fir: Abies procera
Red Fir: Abies magnifica
Douglas Fir: P seudotsuga menziesii
Scots Pine: Pinus sylvestris
Stone Pine: Pinus pinea

LEGENDA
Ada beberapa legenda/cerita yang beredar di kalangan orang Kristen sendiri mengenai asal mula pohon natal.

Pengalaman "supranatural" Santo Bonifacius
Menurut sebuah legenda, ada seorang rohaniawan Inggris bernama Santo Bonifacius yang memimpin beberapa gereja di Jerman dan Perancis. Suatu hari dalam perjalanannya dia bertemu dengan sekelompok orang yang akan mempersembahkan seorang anak kepada dewa Thor di sebuah pohon oak. Untuk menghentikan perbuatan jahat mereka, secara ajaib St. Boniface merobohkan pohon oak tersebut dengan pukulan tangannya. Setelah kejadian yang menakjubkan tersebut di tempat pohon oak yang roboh tumbuhlah sebuah pohon cemara.

Martin Luther dan pohon cemaranya
Cerita lain mengisahkan kejadian saat Martin Luther, tokoh Reformasi Gereja, sedang berjalan-jalan di hutan pada suatu malam. Terkesan dengan keindahan gemerlap jutaan bintang di angkasa yang sinarnya menembus cabang-cabang pohon cemara di hutan, Martin Luther menebang sebuah pohon cemara kecil dan membawanya pulang pada keluarganya di rumah. Untuk menciptakan gemerlap bintang seperti yang dilihatnya di hutan, Martin Luther memasang lilin-lilin pada tiap cabang pohon cemara tersebut.

KONTROVERSI
Terlepas dari kebenaran kisah-kisah di atas, hingga hari ini pemasangan Pohon Natal masih menimbulkan pro dan kontra di kalangan umat Kristen. Bagi orang-orang yang tidak berkenan dengan pohon Natal, mengisahkan bahwa pada zaman dahulu bangsa Romawi menggunakan pohon cemara untuk perayaan Saturnalia, mereka menghiasinya dengan hiasan-hiasan kecil dan topeng-topeng kecil, karena pada tgl 25 Desember ini adalah hari kelahiran dewa matahari, Mithras, yang asal mulanya dari Dewa Matahari Iran yang kemudian dipuja di Roma. Demikian pula hari Minggu adalah hari untuk menyembah dewa matahari sesuai dari arti kata Zondag, Sunday atau Sonntag. Perlu diketahui juga bahwa dewa-dewa matahari lainnya, seperti Osiris, dewa matahari orang Mesir, dilahirkan pada tanggal 27 Desember. Demikian pula Dewa matahari Horus dan Apollo lahir pada tanggal 28 Desember.
Maka dari itu ada aliran-aliran gereja tertentu yang mengharamkan tradisi pohon Natal, sebab mereka menganggap ini sebagai pemujaan dewa matahari. Pemasangan pohon itu dianggap sebagai bentuk penyembahan berhala. Reaksi penolakan itu bahkan awalnya sempat diwarnai keputusan pemerintah Jerman untuk mendenda siapa pun yang memasang pohon cemara sebagai pohon Natal.
Hal itu mulai berubah, saat gambar Ratu Victoria dari Inggris, Pangeran Albert dari Jerman, dan anak-anaknya dengan latar pohon cemara, diilustrasikan di London News. Karena sosok Victoria yang sangat populer, pemuatan gambar itu di media massa pun membuat pohon cemara menjadi pilihan lazim sebagai pohon Natal.

TRADISI
Setelah masyarakat AS mengikuti jejak Inggris menggunakan pohon cemara pada akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20, duniakita.info industri pun semakin berkembang dan merambah ke berbagai negara. Termasuk industri berbagai hiasan pohon Natal seperti bola-bola yang digantung, pernak-pernik Santa Claus, tinsel (semacam tali berumbai yang dililitkan ke pohon), dan lainnya.
Karena penggunaan pohon cemara merupakan tradisi Eropa, ekspresi sukacita yang dilambangkan dengan berbagai dekorasi itu berbeda-beda di setiap negara. Indonesia dan Filipina menjadi negara yang sangat terpengaruh tradisi Eropa itu sampai akhirnya para umat Kristen membeli pohon buatan tapi yang penting berbentuk cemara.
Di Afrika Selatan keberadaan pohon Natal bukanlah sesuatu yang umum. Sementara masyarakat India, lebih memilih pohon mangga dan pohon pisang.
Hingga saat ini, Perayaan Natal yang identik dengan pohon natal tak bisa dilepaskan dalam perayaan untuk menyambut hari Kelahiran Tuhan Yesus. Namun pohon natal hanya lah sebagai symbol, jangan sampai hanya karena pohon natal saja tidak merenungi dan menghayati arti dari natal itu sendiri. Dan janganlah pohon natal dijadikan alat untuk saling beradu sombong karena ada anggapan bahwa gereja yang menggunakan pohon natal yang bagus akan mendapat pujian dari para jemaatnya

7 Air Paling Mematikan di Dunia

Posted: 19 Jan 2014 11:10 PM PST

Dunia ini 70% di antaranya adalah berupa perairan. Kenapa demikian? Karena air memang menjadi bahan kebutuhan utama untuk makhluk hidup bertahan hidup di dunia ini. Tapi tahukah kamu kalau ada air-air yang mematikan? Ya, sekalipun memang menguntungkan akan keberadaannya, air-air yang dilansir oleh listverse.com ini bisa dianggap mematikan karena sangat berbahaya jika dikonsumsi oleh manusia. Penasaran apa saja? simak 7 air paling mematikan di dunia 

1. Sungai JohannesburgJika kamu berkesampatan mencari air di sekitar sungai Johannesburg maka kamu harus berhati-hati karena akan ada banyak sekali bakteri E.Coli berlarian di dalamnya. Jumlah bakteri Coli di sungai ini juga begitu banyak hingga melampaui tingkat yang masuk akal. Beberapa daerah, seperti dekat Jembatan Cheetah, terdapat E. coli 240 kali lipat yang tentunya jika kamu konsumsi bisa mengakibatkan sakit perut parah.

2. Danau KarachayDanau Karachay yang terletak di Karachay sangatlah murni, indah namun mematikan. Danau itu bisa menjadi sumber radioaktif paling berbahaya di bumi karena menjadi tempat pembuangan utama limbah nuklir sampai tahun 90-an. Racun Karachay cukup untuk bisa membunuhmu tanpa harus meminum airnya. Bagaimana bisa? Karena dengan berdiri di pinggirnya kamu bisa menerima serangan radiasi mematikan yang radioaktifnya tak akan hilang sampai setidaknya 500 tahun nanti.

3. Sungai PotomacSungai Potomac terletak di bawah kota Washington DC dan dianggap sebagai sungai mematikan karena seringnya korban tewas di sana. Daerah di antara Great Falls dan Chain Bridge membentuk aliran jeram yang menurun sejauh 1,5 kilometer sehingga arusnya yang kuat bisa membuat siapapun terjebak dan tewas di dalam air. Dilaporkan rata-rata 6 orang tewas setiap tahunnya di Potomac sehingga membuatnya begitu buruk.

4 Sungai Belle FourcheSungai Belle Fourche tidaklah beracun, mendidik atau mengandung radioaktif. Namun danau ini memiliki titik-titik pusaran air mematikan yang tidak diketahui penyebabnya. Terletak di dekat bendungan Diversionm banyak sekali kematian yang terjadi di sana. Kebanyakan itu adalah penduduk yang sedang menikmati indahnya sungai namun terperangkap pada pusaran air dan hilang di bawah air.

5. Sungai Tualatin


Sungai Tualatin di Oregon bukanlah tempat yang menyenangkan untuk anjing. Karena hampir setiap tahunnya banyak anak anjing yang tewas karena paparan racun ganggang hijau-biru. Sebenarnya ganggang itu mengandung bakteri yang bisa membuat diare parah bagi siapapun yang mengonsumsi airnya.

6. Danau MendidihDinamakan Danau Didih dan ditemukan pada tahun 1870 oleh dua pria Inggris. Temperatur yang ada di danau ini mencapai 82-91,5°C (180-197°F) yang sangat mampu untuk membuat kulitmu terkelupas. Jangan berhenti kaget, karena suhu setinggi itu hanyalah diukur dari pinggiran danau yang berarti di bagian tengah dan dalamnya jauh lebih panas. Berniat untuk mengukurnya? Semoga tidak terebus hidup-hidup.

7. Danau KivuTiga ratus meter (1.000 kaki) di bawah Danau Kivu ada sebuah bom waktu. Bom waktu itu adalah lebih dari 250 kubik kilometer (60 kubik mil) zat karbon dioksida bersama sekitar 65 kubik kilometer gas metana yang lebih dari cukup untuk mengalirkan listrik ke beberapa negara. Masalahnya jika bom waktu itu diamankan maka akan membanjiri pemukiman di sekitarnya dan bisa menewaskan ribuan orang. Kini gas metana itu tidak aktif dan mungkin saja menunggu waktu.

7 Penemuan Paling Aneh dari Jepang

Posted: 19 Jan 2014 10:51 PM PST

coolshoes3
Jepang dikenal dengan berbagai penemuan mereka yang berguna untuk menunjang kehidupan sehari-hari. Namun ada kalanya penemuan itu begitu aneh sehingga membuat kita berpikir untuk apa ditemukan?
Seperti 7 penemuan berikut ini. Benda-benda berikut memiliki guna masing-masing. Namun baik bentuk dan fungsi yang dihadirkannya benar-benar unik.Seperti apa penemuan orang Jepang tersebut?
1. Edward Scissor Feet 
blogger--pemalaz.blogspot.com - Blogger pemalaz: 7 Penemuan Paling Aneh dari Jepang
Jika sebelumnya harus satu-persatu ketika memotong kuku, dengan alat ini pekerjaan itu bisa dilakukan 5 kuku sekaligus. Namun berapa lama waktu yang dibutuhkan untuk memotong kuku? Apakah dengan alat ini kita lantas menghemat beberapa menit yang berharga tersebut?

2. Penyangga Tidur 

blogger--pemalaz.blogspot.com - Blogger pemalaz: 7 Penemuan Paling Aneh dari Jepang

Mengantuk di subway namun semua kursi tengah terisi? Salah satu penemuan ini bakal berguna untuk mengatasi hal itu. Tidak perlu takut lagi terjatuh karena pegangan di atas subway terlepas ketika tengah tertidur sambil berdiri.

3. Makanan Dari … 

blogger--pemalaz.blogspot.com - Blogger pemalaz: 7 Penemuan Paling Aneh dari Jepang

Sebagian orang di dunia ada yang mengalami kelaparan berat. Namun bahkan mereka bakal menutup hidungnya jika diharuskan makan makanan ini. Benda dalam mangkuk tersebut adalah kotoran yang dihilangkan pathogennya sehingga bisa dimakan. Apa ada yang berani coba?

4. Mesin Pencuci di Kaki 

Penemuan ini cukup menarik, di mana mesin cuci yang terpasang di kaki ini bisa dibawa ke mana-mana. Namun apa gunanya jika ternyata mesin cuci ini hanya muat untuk dimasuki pakaian dalam? Apakah kalian siap menahan malu untuk mencuci baju dalam tersebut di sepanjang jalan?

5. Tisu di Kepala 

blogger--pemalaz.blogspot.com - Blogger pemalaz: 7 Penemuan Paling Aneh dari Jepang

Tengah sakit flu? Benda ini bakal sangat berguna untuk dibawa. Selain itu jika tengah berada di toilet umum tanpa tisu, tidak perlu khawatir lagi karena itu ada di kepala?

6. Bayi Pengepel 

blogger--pemalaz.blogspot.com - Blogger pemalaz: 7 Penemuan Paling Aneh dari Jepang

Punya bayi yang hanya bisa merangkak? Kini kalian bisa membuat mereka bekerja. Dengan alat pel yang ada di baju bayi ini, kita bisa membiarkannya bermain seharian di lantai dan lantai pun menjadi bersih. Penemuan yang aneh.

 7. Mesin Penjual Pakaian Dalam 

blogger--pemalaz.blogspot.com - Blogger pemalaz: 7 Penemuan Paling Aneh dari Jepang

Apa yang ada di dalam mesin ini? Benar, pakaian dalam wanita. Lalu apakah fungsi menjual pakaian dalam tersebut di dalam mesin yang seolah menjadi pajangan seperti mesin minuman dingin?

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 20 Jan 2014 03:24 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


'Gantung raket': Lee Chong Wei dedah punca sebenar

Posted: 20 Jan 2014 03:06 PM PST

Lee Chong Wei terus bertemu Wong Mew Choo dan anak mereka, Kingston Lee sejurus selepas menjuarai kejohanan Terbuka Malaysia buat kali ke-10 di Stadium Putra, Bukit Jalil, kelmarin.
KUALA LUMPUR - "Ramai tidak tahu, saya suruh isteri (Wong Mew Choo) dan anak kami tinggal di rumah ibu mertua sepanjang Terbuka Malaysia berlangsung kerana saya mahu bersendirian," itu antara pendedahan Datuk Lee Chong Wei ketika bercerita mengapa dia mengambil keputusan hendak menggantung raket secara mengejut.

Jaguh No. 1 dunia itu mendedahkan, dia terpaksa melakukan pengorbanan yang mungkin 'menguris' hati isterinya dalam usaha merangkul kejuaraan Terbuka Malaysia ke-10.

"Hanya semalam (kelmarin, selepas kejohanan) saya berkesempatan duduk dan meminta maaf kepadanya (Mew Choo) kerana tidak dapat bersama dan menjenguk Kingston.

"Tumpuan saya hanya untuk menjuarai Terbuka Malaysia kali ke-10. Saya bernasib baik kerana isteri saya juga bekas atlet, jadi dia amat memahami saya," ujarnya lagi, yang muncul juara selepas mengalahkan Tommy Sugiarto dari Indonesia 21-19, 21-9.

Kelmarin, Chong Wei mengejutkan peminat badminton tanahair apabila menyuarakan hasrat untuk bersara hujung tahun ini kerana mahu memberi tumpuan kepada keluarga.

Menghurai mengenai keputusan mengejutnya itu Chong Wei berkata, sudah tiba masanya dia menghabiskan lebih banyak masa bersama isteri, anak mereka serta ahli keluarganya yang lain.

"Memang saya ada masalah peribadi, terutama yang membabitkan isteri dan anak.

"Selama ini saya tidak ada masa untuk mereka, bila balik berlatih sudah penat," katanya.

Dia berkata demikian selepas majlis memeterai perjanjian persefahaman (MoU) antara Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan XOX Berhad semalam.

Jelasnya, dia ada berbincang dengan Mew Choo tentang persaraan tersebut kerana hanya isterinya sahaja yang tahu dan memahami.

Dalam masa yang sama Chong Wei juga sempat meluahkan perasaan yang terpendam selama ini sejak menggalas tanggungjawab berat sebagai perseorangan No. 1 negara.

Menurut Chong Wei, ketika dia menang semua orang gembira tetapi selepas dia kalah orang bercakap perkara yang tidak baik tentangnya.

"Saya terima semua itu kerana saya seorang atlet.

"Apa pun, saya gembira dengan segala pencapaian yang diraih selama ini," katanya, yang akan menimbang semula keputusannya itu selepas tamat Piala Thomas, Kejohanan Dunia, Sukan Komanwel dan Sukan Asia tahun ini.

Gugur Azmin, PKNS pecat dua pegawai tertinggi

Posted: 20 Jan 2014 12:01 AM PST

PETALING JAYA: Dua pegawai Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) yang berada di tengah-tengah kontroversi pengguguran Mohamed Azmin Ali daripada badan itu digugurkan daripada jawatan masing-masing berkuat-kuasa serta merta.

Menurut sumber tertinggi, Pengurus Besar PKNS, Othman Omar dan Setiausaha Kerja PKNS, Norita Mohd Sidek sudah dimaklumkan mengenai pertukaran jawatan masing-masing.

Difahamkan langkah itu dibuat berdasarkan arahan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang berada di bawah tekanan bagi menjelaskan mengenai pengguguran Mohamed Azmin yang juga Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) daripada jawatan ahli lembaga pengarah PKNS.

Abdul Khalid yang sebelum ini menyalahkan PKNS mengenai pengguguran Mohamed Azmin dijadual mengadakan pertemuan dengan kedua-dua individu berkenaan pada Isnin.
Lembaga Pengarah PKNS di jadual akan bermesyuarat hari ini dan Abdul Khalid dijangka hadir.

Isu pengguguran Mohamed Azmin menjadi hangat apabila kerajaan negeri dan PKNS menuding jari antara satu sama lain malah Abdul Khalid pula menyatakan hanya mahu memberikan penjelasan setelah berjumpa dengan pengurusan perbadanan itu pada Isnin.

Pada Sabtu, Abdul Khalid menafikan dakwaan beliau terlibat dalam membuat keputusan menggugurkan Mohamed Azmin dan menjelaskan perkara itu dicadangkan oleh Othman yang mahu menamatkan khidmat Ahli Parlimen Gombak itu pada penghujung bulan ini.

Bagaimanapun kenyataan Menteri Besar itu disangkal oleh Norita yang memaklumkan kuasa melantik Anggota Lembaga Pengarah adalah di tangan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) yang dipengerusikan Abdul Khalid dan bukan Pengurus Besar selaras dengan klausa 4(1) Enakmen Penubuhan PKNS.

Norita berkata, pengguguran Azmin itu juga disahkan oleh MMKN pada Disember lalu.

Khalwat dengan tiga rakan

Posted: 19 Jan 2014 11:01 PM PST

Gambar hiasan
KUALA TERENGGANU- Mahkamah Rendah Syariah di sini, semalam, menjatuhkan hukuman denda RM2,300 terhadap sepasang kekasih selepas mengaku bersalah berkhalwat bersama tiga lagi rakan di sebuah hotel, pada Jun 2012.

Hakim Syarie Kamalruazmi Ismail turut memerintahkan pasangan itu, Mohamad Nazri Aliliah @ Alias, 21, dari Marang dan Syafiqah Husna Mohd Nor, 19, juga dari Marang, dipenjarakan tiga bulan sekiranya gagal menjelaskan jumlah denda berkenaan.

Kamalruazmi Ismail membuat keputusan itu selepas Mohamad Nazri yang bekerja sebagai buruh dan pasangannya, Syafiqah Husna mengaku salah terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 31 (a) Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001 kerana berkhalwat.

Berdasarkan fakta kes, pasangan itu mengaku bersalah melakukan khalwat di dalam sebuah bilik hotel di Jalan Sultan Zainal Abidin, di sini jam 10 pagi pada 25 Jun 2012.

Hasil pemeriksaan mendapati, pasangan itu bukan suami isteri atau mahram.

Bagaimanapun, selepas kejadian itu, pasangan berkenaan berkahwin dan kini mempunyai seorang cahaya mata.

Selain pasangan muda itu, seorang rakan mereka, Nurul Syazwani Zulkifli, 19, dari Bukit Payong, Marang turut dikenakan pertuduhan sama dijatuhi hukuman denda RM2,400 atau tiga bulan penjara jika gagal menjelaskan denda berkenaan.

Bagaimanapun dua lagi tertuduh, Siti Normaisarah Alias, 20, dari Manir, di sini sudah pun menjalani hukuman selama enam bulan di Pusat Perlindungan Wanita Baitul Ehsan, Selangor sementara satu waran tangkap sudah dikeluarkan terhadap Abdul Rahman Razak, 21, dari Bukit Payong, Marang selepas gagal hadir ke mahkamah.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Ketua Pendakwa Syarie, Jabatan Undang-undang dan Pendakwaan Terengganu.

Mengikut fakta kes, sepasukan pegawai dan anggota membuat serbuan di sebuah bilik hotel di Jalan Sultan Zainal Abidin kira-kira jam 10 pagi pada 25 Jun 2012.

Ketika serbuan, pintu berada dalam keadaan tertutup dan berkunci sebelum dibuka oleh Siti Nor Maisarah. Sebaik dibuka, Abdul Rahman duduk di atas katil manakala Mohamad Nazri sedang tidur di atas katil.

Dua lagi tertuduh wanita berada di sebuah katil berasingan sebelum pemeriksaan mendapati mereka bukan suami isteri atau mahram

Isteri risau suami dikelilingi GRO

Posted: 19 Jan 2014 10:01 PM PST

Gambar hiasan
BUKAN namanya rumah tangga jika tidak diuji. Ia pula ada pelbagai, ada yang mudah diatasi, yang sukar dan paling menyakitkan hati yang terpaksa memendam rasa dan makan hati.

Dalam sesetengah kes, ada pasangan yang berdepan dengan kerenah suami disebabkan pekerjaannya yang memerlukan dia berbuat begitu. Contohnya, ahli perniagaan yang terpaksa bersaing dengan peniaga lain untuk mendapatkan tender atau bisnes.

Berhibur di kelab malam, coffee house dan trip ke luar negara menjadi agenda penting dalam kehidupan mereka, jika tidak melepaslah bisnes.

Dalam rumah tangga persefahaman, tolak ansur, kejujuran dan saling hormat-menghormati menjadi faktor utama kebahagiaan.

Pun begitu ia tidak semudah yang dikatakan, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Hanya mereka yang merasanya sahaja yang tahu.

Begitu kata Lina (bukan nama sebenar) dalam pertemuan dengan saya baru-baru ini. Dalam kehidupan ini katanya, kemewahan tidak dapat menjamin bahagia dalam rumah tangga jika hati tidak tenang.

Ingin tahu kenapa? Kita ikuti kisah yang diceritakan oleh Lina kepada saya untuk iktibar kita bersama.

"Saya berusia lewat 50-an, mempunyai empat orang anak, seorang lelaki dan tiga perempuan. Tiga sudah bekerja seorang masih menuntut di universiti.

"Syukur Alhamdulillah, kehidupan saya agak mewah kerana mempunyai seorang suami yang berjawatan tinggi, ada kedudukan. Semua yang saya dan anak-anak inginkan boleh diperoleh dengan mudah.

"Kami telah berkahwin selama 27 tahun. Sepanjang tempoh itu hidup saya tidak tenang, selalu berfikir tentang perkara negatif yang mungkin dibuat oleh suami di belakang saya walaupun saya tahu dia tidak berbuat demikian.

"Namun naluri seorang isteri amat kuat, selalu saya syak wasangka dan buruk sangka terhadapnya terutama apabila dia berada di luar negara.

"Memang saya bahagia sebab hidup mewah, sarat dengan kasih sayang dan anak-anak sentiasa menyokong saya, tetapi saya selalu susah hati. Bimbang jika suami akan berubah hati dan mencari perempuan lain.

"Saya kenal suami saya, dia bukan kaki perempuan tetapi kedudukannya menjadikan dia diintai ramai wanita termasuk gadis yang masih remaja yang bekerja sebagai gadis pelayan pelanggan (GRO).

"Begitulah kehidupan ahli perniagaan ternama, sentiasa menjadi tumpuan dan buruan gadis yang ingin hidup mewah.

"Bertemu klien, melepak di coffee house, kelab malam dan kelab dangdut menjadi amalan suami. Sudah tentu GRO ini akan menjadi peneman.

"Pernah beberapa kali saya menasihatinya supaya mengubah cara hidup dan bekerja secara lebih berhemah tetapi alasan yang diberikan tetap sama, semuanya bergantung pada klien. Jika tidak, bisnes tak masuk.

"Saya tidak ada masalah untuk memahami kerjanya itu tetapi kadang-kadang apabila tertekan saya menjadi tidak seronok dan mula berfikir yang bukan-bukan.

"Masalahnya ialah setiap kali suami bercerita tentang pertemuannya dengan klien di kelab-kelab semuanya mesti ada GRO. Muda-muda dan cantik-cantik belaka. Malah saya juga selalu membaca mesej dan WhatsApp yang dikirim oleh mereka kepada suami dengan kata-kata yang menggugat kesabaran saya sebagai isteri.

"Ayat-ayat cinta seperti I miss you, I love you sudah menjadi lumrah dalam setiap mesej atau WhatsApp yang dihantar. Kadang-kadang saya terasa hati tetapi kata suami, dia tidak hairan dengan kata-kata itu, sebab itu ayat cari makan golongan GRO tersebut.

"Saya faham dengan gaya hidup suami tetapi ada kalanya, hati isteri juga tersentuh dengan kata-kata seumpama tersebut, itu belum termasuk gambar-gambar seksi yang dikirim oleh gadis-gadis itu kepada suami melalui telefon.

"Semuanya dengan niat menggoda. Saya tidak tahu kenapa gadis sekarang terlebih berani untuk meraih kemewahan...,saya juga pelik mengapa klien perlu menggunakan GRO untuk mendapatkan bisnes.

"Bila difikirkan saya menjadi sedih dan tidak boleh tidur malam. Dalam usia yang semakin tua ini, hati mudah tersentuh. Walaupun saya tahu suami tidak seperti apa yang saya sangka, naluri saya tetap terasa.

"Pernah beberapa kali saya nasihatkan suami supaya tidak lagi melakukan urusan bisnes seperti itu tetapi nampaknya masih tidak ada perubahan.

"Suami selalu beritahu saya supaya bersabar kerana dia tidak pernah berubah hati terhadap saya. Tetapi sebagai isteri saya pasti semua pembaca faham dengan apa yang saya alami.

"Anak-anak juga memberi sokongan kepada saya dan yakin ayah mereka tidak berubah hati. Kata mereka, GRO itu hanya cari makan mama, jangan susah hati.

"Saya terfikir juga, kalau suami hendak buat jahat sudah tentu dia akan buat di peringkat awal lagi, tetapi sehingga kini setelah 27 tahun hidup bersama, saya tidak nampak sikapnya berubah terhadap saya lebih-lebih lagi apabila bercakap tentang GRO ini.

"Saya berdoa agar suami tidak akan berubah hati dan menjaga keharmonian rumah tangga yang kami nikmati sekarang sehingga ke akhir hayat kami.

"Saya selalu berdoa agar dalam masa terdekat, suami akan terbuka hatinya untuk berubah dan menukar cara hidup kepada yang lebih baik dan bersih di sisi Allah SWT.

"Mudah-mudahan Allah akan makbulkan doa saya ini, '' begitu Lina menamatkan ceritanya dengan air mata bergenang.

Saya faham dengan perasaan Lina yang inginkan perubahan dalam hidupnya ke jalan yang lebih diredai oleh Allah SWT.

Bersabarlah Lina. Insya-Allah akan ada perubahannya kelak dan jangan lupa bersyukur dengan kehidupan mewah yang Allah kurniakan kepada Lina dan keluarga selama ini.

Banyakkan bersabar dan berdoa selalu agar dalam masa terdekat Allah akan buka pintu hati suami untuk berubah dan mengubah cara hidupnya. Ingat, Allah bagi kita kemewahan dan Dia akan uji dengan cara lain. Inilah yang sedang Lina hadapi.

Menutup kata, pesanan saya, jangan resah apabila di dalam kesusahan kerana ia akan membuatkan anda merasa hampa, sebaliknya banyakkan berdoa dan bersyukur kerana di situ ada jalan menuju ketenangan.

Salam

Utusan Malaysia

Bukan Islam tidak perlu patuh kepada titah Diraja atau fatwa, kata peguam

Posted: 19 Jan 2014 08:56 PM PST

Malaysia merupakan sebuah negara sekular dan bukan Islam. Oleh itu, negara ini tidak perlu mematuhi mana-mana titah dikeluarkan pemerintah negeri atau fatwa dikeluarkan Majlis Fatwa Kebangsaan, kata pakar Perlembagaan.

Sultan Kedah yang kini merupakan Yang Di-Pertuan Agong semalam memetik keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1986 – mengatakan sesetengah perkataan termasuk kalimah Allah hanya eksklusif kepada umat Islam, menimbulkan kebimbangan kepada bukan Islam berhubung hak beragama seperti dijamin Perjanjian Malaysia 1963.

"Titah dan fatwa tidak boleh digunakan kepada bukan Islam kerana ia melanggar hak perundangan dan beragama mereka," kata peguam Edmund Bon (gambar) kepada The Malaysian Insider, memetik kes pada 2009.

"Bukan Islam tidak boleh didakwa di Mahkamah Syariah. Jadi mana-mana fatwa daripada Majlis Fatwa Kebangsaan tidak terpakai kepada bukan Islam," katanya dan menambah fatwa hanya terpakai kepada umat Islam seperti diputuskan dalam kes Mahkamah Persekutuan pada 2009 yang diputuskan oleh tiga hakim dalam kes Sulaiman Takrib lawan Kerajaan Negeri Terengganu; Kerajaan Malaysia (pencelah) & Kes Lain.

Panel hakim pada ketika itu terdiri daripada Hakim Besar Malaya pada ketika ini Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin, bekas Ketua Hakim Negara Tun Zaki Azmi dan Tun Abdul Hamid Mohamad yang membuat penghakiman terakhirnya. Antaranya, fatwa hanya terpakai kepada penganut agama Islam.

Pengasas Lawyers for Liberty Eric Paulsen juga mengatakan tidak ada apa yang boleh dilakukan oleh penguatkuasa agama terhadap bukan Islam.

"Apa-apa titah dikeluarkan, sama ada daripada Sultan atau Yang di-Pertuan Agong, tidak terpakai kepada bukan Islam," kata Paulsen.

"Walaupun Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) atau Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) mengeluarkan perintah, ia tidak memberi kesan kepada bukan Islam."

Beliau mengatakan terdapat beberapa kes mahkamah dengan jelas menunjukkan Malaysia merupakan sebuah negara sekular.

"Islam bukanlah faktor utama yang boleh menafikan hak asasi rakyat Malaysia seperti dijamin Perlembagaan Persekutuan," kata Paulsen.

"Rakyat Malaysia dijamin kebebasan bersuara, berekspresi dan beragama. Semua ini jelas ditulis dalam Perlembagaan Persekutuan."

Beliau memberikan komen selepas Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah mengatakan sensitiviti agama dan status Islam sebagai agama rasmi negara harus dihormati.

"Titah Agong merupakan nasihat. Bagaimanapun, ia tidak membantu kerana apa yang diperlukan untuk menyelesaikan isu 'Allah' adalah perundingan di antara pihak berkepentingan," kata Paulsen.

Beliau juga mengatakan, Raja-raja Melayu, Barisan Nasional, Pakatan Rakyat dan pemimpin Kristian harus duduk bersama bagi menyelesaikan isu ini secara aman.

Semua pihak berkepentingan harus membuang prejudis dan berbincang untuk menyelesaikan isu ini, kata peguam tersebut.

Pakar Perlembagaan Dr Abdul Aziz Bari juga berkata Majlis Fatwa Kebangsaan tidak mempunyai kuasa undang-undang dalam perkara berkaitan Islam kerana perkara itu merupakan urusan kerajaan negeri.

"Perkara berkaitan agama Islam urusan negeri-negeri, dan Majlis Fatwa Kebangsaan tidak mempunyai status di sisi Perlembagaan," katanya dalam satu kenyataan semalam.

"Pembahagian kuasa persekutuan-negeri yang meletakkan Islam di tangan negeri-negeri dikekalkan oleh Perlembagaan Persekutuan."

Sehubungan itu, beliau menegaskan, apa sahaja pandangan Majlis Fatwa Kebangsaan tentang serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) terhadap Pertubuhan Bible Malaysia pada 2 Januari tidak memberi kesan, sama ada kepada umat Islam atau bukan Islam.

Kenyataan Sultan semalam dibacakan ketika berlaku ketegangan di antara umat Islam dan penganut Kristian berhubung penggunaan kalimah Alla oleh penganut Kristian yang menggunakan bahasa Melayu di Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Nancy Shukri menegaskan pada hujung minggu lalu, Putrajaya tetap memberikan komitmen terhada penyelesaian 10 perkara ditandatangani dengan Sabah dan Sarawak yang membenarkan penganut Kristian menggunakan kalimah Allah dalam Bible bahasa Melayu.

Penyelesaian 10-perkara itu diumumkan pada April 2011 untuk menyelesaian isu berhubung penggunaan kalimah Allah dalam Bible berbahasa Melayu oleh majoriti penganut Kristian di Malaysia Timur.

Dalam perjanjian tersebut yang diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala mengatakan Bible dalam semua bahasa boleh dicetak atau diimport masuk ke dalam negara.

The Malaysian Insider

Zizan, Emma kantoi bercumbuan dalam kapal terbang

Posted: 19 Jan 2014 08:01 PM PST

SEORANG teman Miss J sudah sampaikan cerita pasal Zizan Raja Lawak.

Katanya, dia ternampak di depan matanya yang Zizan dan Emma Maembong bercumbuan dalam kapal terbang semasa mereka dalam perjalanan menuju ke Los Angeles (LA), Amerika Syarikat tempoh hari.

Umum pun tahu memang sekarang ini mereka berdua berada di LA bersama Wirefame Entertainment. Tak cuma berdua tetapi turut disertai Kaka dan pihak pengurusan Wirefame.

Tak kisahlah pasal percutian itu. Ceritanya sekarang, kenapa Zizan nak tayang aksi macam itu dalam kapal terbang yang sah-sahlah bukan mereka berdua saja yang ada. Ramai lagi penumpang lain yang tentu-tentu punya mata untuk melihat dan telinga untuk mendengar dan mengenai mereka.

Menurut teman Miss J itu, Zizan yang duduk bersebelahan Emma dalam kapal terbang tanpa segan silu bercumbuan. Tak kiralah, cium pipi juga salah satu aksi bercumbuan bukan?

Sekarang ini alasan apa lagi yang Zizan nak guna kalau banyak mata yang nampak perbuatan tu? Itulah, bila ditanya, mati-mati tak mengaku bercinta.

Baik Zizan atau Emma, dua-dua pun sama tak nak mengaku. Habis itu, cium-cium itu sebab sayang sebagai kawanlah? Macam itu? Ke sebab ada nyamuk kat pipi Emma? Kalau ada nyamuk tak payah cium, tampar pakai tangan pun boleh.

Apa pun, Miss J memang tak berkenanlah cara Zizan itu. Bukanlah sebab Miss J ini ortodoks atau konservatif sangat.

Iyalah, kalau nak cium boleh... kahwinlah cepat-cepat. Hati kalau dah suka, tunggu lama-lama buat apa? Betul tak?

Miss J @ Utusan

Ajak seks ditangga melalui FB

Posted: 19 Jan 2014 07:01 PM PST

Tersebar di media sosial hari ini apabila seorang remaja perempuan yang berasal dari Sabah, dikenali dengan nama She Shima mengupload salinan Chat tidak senonoh daripada remaja lelaki lepasan SPM.

Melalui salinan Chat itu, remaja lelaki dengan nama Panjang Putra Bugis Bone telah mengajak She Shima melakukan perkara terkutuk.Namun permintaan remaja lelaki itu tidak diendahkan oleh She Shima, malah lebih malang bila salinan chat itu didedahkan kepada umum. Walaupun ramai rakan remaja lelaki itu menghentam perbuatan She Shima, namun tidak dihiraukan olehnya.

Walaubagaimanapun, kedua-duanya pasti bersalah kerana bertepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi.
Nampaknya, perhubungan sosial remaja masa kini telah berada di level yang lebih tinggi seiring dengan kemajuan teknologi masa kini. Keadaan ini pasti sukar dibendung melainkan adanya tanggungjawab daripada semua pihak.

Tengoktvonline

Terbabas selepas leka berzina dalam kereta

Posted: 19 Jan 2014 06:02 PM PST

Alor Gajah: Tersentak melihat kehadiran penduduk kampung, sepasang kekasih yang asyik memadu asmara dalam sebuah kereta bertindak nekad mengundurkan kenderaan sejauh kira-kira 200 meter sebelum merempuh tiang dan masuk ke dalam longkang di Jalan Sungai Ragok, Ayer Paabas di sini, awal pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 2.30 pagi itu, pasangan masing-masing berusia 20 tahun itu memberhentikan kereta Produa Myvi di bahu jalan di kawasan kampung berkenaan.

Menurut sumber, beberapa penduduk menyedari kereta berkenaan berhenti dan mematikan lampu kesemua lampu hingga menimbulkan kecurigaan.

"Bimbang berlaku sesuatu yang buruk berlaku, beberapa penduduk kampung menaiki kereta dan motosikal menghampiri kenderaan itu untuk menghulurkan bantuan.

PIHAK berkuasa mengambil maklumat daripada pasangan yang ditangkap khalwat. FOTO Arifin Salleh

"Penduduk mendapati tempat duduk pemandu dan penumpang direbahkan dan melihat pasangan itu leka bergomol dan berpelukan di dalam kereta dengan seluar pasangan terbabit separuh terlondeh.

"Penduduk menghubungi pegawai syarak kariah kampung dan seorang penduduk menyuluh ke dalam kenderaan menyebabkan pasangan yang sedang asyik dibuai asmara itu terkejut.

"Wanita berkenaan menekup mukanya manakala lelaki terbabit mengangkat kepala tanpa menaikkan tempat duduk dan terus menekan pedal minyak menyebabkan kereta bergerak laju secara mengundurkan tanpa menyalakan lampu," katanya ketika ditemui di tempat kejadian, pagi semalam.

Sumber itu berkata, beberapa ketika kemudian kedengaran dentuman kuat kira-kira 200 meter dari tempat kejadian sebelum penduduk kampung mendapati kenderaan dinaiki pasangan kekasih terbabit terperosok di dalam longkang di kiri jalan selepas merempuh tiang telekomunikasi.

"Tiang telekomunikasi berkenaan tercabut dan patah dua manakala kenderaan dinaiki pasangan terbabit remuk di bahagian belakang dan pasangan itu keluar dari kenderaan berkenaan," katanya.

Menurut sumber, pasangan kakitangan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Negeri Sembilan dan penuntut wanita di sebuah Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di sini, memberi alasan tinggal berjauhan dan bertemu untuk bersiar-siar sebelum berhenti di tepi jalan kerana mengantuk dan terlelap di situ.

Menurut Imam (1) Kariah Masjid Bukit Saga, Ayer Paabas Shaari Samah, pasangan terbabit masing-masing berusia 20 tahun ditahan kerana berdua-duaan di dalam kereta di kawasan sunyi dipercayai kedua-duanya dalam keadaan separuh bogel.

"Pasangan terbabit mendakwa tersalah jalan dan terlelap ketika berhenti di tempat kejadian. Selepas diperiksa, mereka didapati tidak memiliki sebarang dokumen pernikahan dan dibawa ke Balai Polis Alor Gajah untuk diambil keterangan sebelum diserah kepada Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) untuk tindakan lanjut," katanya.

Ketua Penguatkuasa JAIM, Rahimin Bani, ketika dihubungi hari ini mengesahkan tangkapan khalwat pasangan berkenaan.

Hoki: Revington mahu letak jawatan

Posted: 19 Jan 2014 05:22 PM PST

REVINGTON (tengah) berjaya membawa impak sejak membimbing skuad senior hoki negara.
PERSIAPAN skuad hoki senior negara menjelang kempen Kejohanan Hoki Piala Dunia 2014 di The Hague, Belanda pada Mei depan terencat seketika apabila ketua jurulatih, Paul Revington membuat keputusan mengejut untuk melepaskan jawatannya.

Difahamkan, jurulatih kelahiran Afrika Selatan berusia 41 tahun itu memutus- kan untuk mengundur diri atas alasan kesihatan.

Perkara itu disahkan oleh Timbalan Presiden Konfederasi Hoki Malaysia (MHC), Datuk Nur Azmi Ahmad kepada Kosmo! semalam.

Beliau yang enggan menjelaskan lebih terperinci berhubung perkara tersebut berkata, satu sidang akhbar khas akan diadakan hari ini.

"Pihak MHC telah menerima surat peletakan jawatan daripada Revington pada Jumaat lalu.

"Saya tidak mahu mengulas lebih lanjut kerana esok (hari ini) kami akan mengadakan sidang akhbar bagi menjelaskan perkara sebenar," kata Nur Azmi ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Revington telah menghantar surat peletakan jawatannya sehari selepas sidang akhbar yang beliau turut hadir ketika mengumumkan 35 pelatih skuad senior negara yang dipengerusikan oleh Nur Azmi sendiri pada Khamis lalu.

Ini merupakan kali kedua Revington melepaskan jawatannya selepas beliau dikatakan tidak berpuas hati dengan campur tangan bekas jurulatih skuad Projek 2013, Muhammad Dhaarma Raj Abdullah dan Pengarah Pembangunan Hoki 1MAS, Lim Chiow Chuan pada Jun tahun lalu.

Bagaimanapun, Reving- ton menarik kembali keputusannya dan bersetuju meneruskan tugas dengan skuad hoki senior negara selepas mengadakan perbincangan dengan Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Revington dilantik sebagai jurulatih skuad senior pada 22 Ogos 2012 apabila menandatangani kontrak selama dua tahun serta pilihan sambungan kontrak selama dua tahun lagi.

Sementara itu, bekas kapten skuad negara, Nor Saiful Zaini menganggap keputusan Revington itu bakal mengundang masalah kepada anak- anak buahnya sebelum mereka berlepas ke Belanda.

"Daripada pandangan saya, ia tidak sepatutnya berlaku kerana kita ada empat bulan sahaja lagi sebelum bermulanya Piala Dunia.

"Sepatutnya, dia (Reving- ton) meletakkan jawatannya lebih awal," jelasnya.

Skuad senior negara akan berdepan jadual padat sepanjang tahun ini dengan menyertai beberapa kejohanan seperti Piala Sultan Azlan Shah (13-23 Mac); Cabaran Juara-Juara I (26 April-4 Mei); Kejohanan Dusseldorf Jemputan Empat Negara (15-18 Mei); Piala Dunia (31 Mei-15 Jun); Sukan Komanwel (23 Julai-3 Ogos) dan Sukan Asia (18 September-27 Oktober).

Kosmo!

Dasar Automotif Nasional 2014: Harga kereta bakal turun lagi

Posted: 19 Jan 2014 05:11 PM PST

Kereta CKD murah 30 peratus


Kuala Lumpur: Dasar Automotif Nasional (DAN) 2014 yang diumumkan hari ini dijangka turut membabitkan penurunan harga antara 20 hingga 30 peratus bagi kereta yang dipasang dalam negara (CKD) menjelang 2018.

Bagi membolehkan harga yang lebih kompetitif, kerajaan dijangka mengambil pendekatan dengan menyediakan insentif untuk terus menggalakkan syarikat automotif membuka kilang pemasangan di negara ini.
Menurut sumber industri, penurunan harga kereta juga selaras agenda kerajaan yang dinyatakan dalam Manifesto Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 dengan pelbagai langkah dilaksanakan sejak 2012.

Semakan semula DAN yang ditunggu-tunggu peserta industri, pelabur dan pengguna, menggariskan pelbagai langkah serta insentif menjadikan industri automotif negara lebih berdaya saing, menggalakkan pelaburan lebih besar dan merangsang pembangunan teknologi baru.

Dasar itu juga bertujuan meningkatkan penyertaan berterusan Bumiputera, menaikkan standard keselamatan dan menjadikan harga kereta lebih mampu untuk dibeli.

Kaji masalah pengguna

Fokus utama NAP 2014 adalah menangani isu berkaitan pengguna, peserta automotif serta masalah umum dalam industri itu.
Dari segi industri, antara isu utama ialah penggunaan teknologi yang masih rendah dalam kalangan vendor, eksport rendah, permit import (AP) dan pekerja asing kurang mahir.

Dari segi pengguna pula, kita tahu keluhan mereka adalah mengenai harga yang tinggi. Antara isu umum pula berkaitan standard bahan api yang rendah, faktor keselamatan serta kesan alam sekitar, kata seorang peserta industri.

Mengenai pengurangan harga, beberapa pengeluar yang memasang kereta dalam negara sudah mengurangkan harga secara berperingkat. Antaranya Honda Jazz dikurangkan hingga 17 peratus, Nissan Sentra (13 peratus), PROTON Saga (12 peratus) dan terbaru PERODUA Alza (12 peratus).

Dalam pada itu, kerajaan memulakan usaha mengurangkan kadar duti eksais di bawah Program Rangkaian Industri (ILP). Menerusi program itu, pengeluar bahagian kenderaan dari Malaysia dan negara ASEAN dibenarkan memohon rebat cukai, sekali gus membantu mengurangkan harga jualan.

Ketika ini, duti import adalah sehingga 30 peratus, manakala duti eksais antara 65 hingga 125 peratus.

Selain itu, pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bermula April tahun depan dijangka membantu mengurangkan harga kenderaan di negara ini.
Mengikut kajian, GST akan membantu mengurangkan harga kereta kerana cukai jualan kenderaan ketika ini adalah 10 peratus, manakala GST hanya enam peratus.

Tarik FDI

Sementara itu, penganalisis automotif tempatan berpendapat kerajaan dijangka mengumumkan pelbagai langkah dan insentif untuk menarik pelaburan langsung asing (FDI), khususnya dalam segmen pengeluaran Kenderaan Cekap Tenaga (EEV).

Langkah itu dilihat mempunyai kesan pengganda ekonomi yang besar dalam meningkatkan daya saing, menyediakan peluang perniagaan kepada syarikat dan vendor automotif tempatan, pemindahan teknologi dan inovasi serta mewujudkan peluang pekerjaan berkemahiran tinggi.

Bagi mencapai matlamat menjadikan Malaysia hab kenderaan EEV di rantau ini, kerajaan juga dijangka membuka permohonan Lesen Pembuatan (ML) kepada syarikat automotif asing dalam usaha menggalakkan pengeluar kereta dalam segmen berkenaan di negara ini.

Tawar lesen EEV

Kerajaan dijangka membuka pemberian lesen pengeluaran EEV secara menyeluruh. Kini lesen hanya diberikan kepada pemasangan kereta dengan kapasiti enjin tidak kurang 1800cc dan harganya perlu lebih daripada RM150,000 seunit, kata seorang sumber.

Bagaimanapun, beliau tidak menjangka langkah itu akan memberi kesan negatif kepada pengeluar kereta nasional seperti PROTON Holdings Bhd kerana ia adalah segmen kereta berbeza, membabitkan sistem enjin berteknologi tinggi dan harganya juga dalam kategori lebih mahal.

Turut dijangka disentuh dalam NAP 2014 ialah dasar pemeriksaan kenderaan yang diperluaskan kepada kenderaan persendirian berbanding kenderaan komersial sekarang.

Bagaimanapun, penganalisis secara umumnya tidak menjangka kerajaan akan menguatkuasakan dasar pelupusan kenderaan.

Jika dilaksanakan, kerajaan terpaksa memberi kupon tunai RM5,000 kepada pengguna yang melupuskan kenderaan. Berdasarkan kedudukan fiskal semasa kerajaan, dasar itu berkemungkinan tidak dilaksanakan dalam tempoh terdekat ini, katanya.

Berita Harian Online

Chong Wei umum 'gantung raket'?

Posted: 19 Jan 2014 05:00 PM PST

KUALA LUMPUR, 19 Jan - Pemain nombor satu dunia Datuk Lee Chong Wei mungkin akan 'menggantung raket' untuk bersara dalam sukan badminton pada penghujung Disember ini sekiranya prestasinya tidak berada pada tahap terbaik.

Jaguh badminton negara itu berkata faktor kepenatan dan masalah peribadi menjadi punca utama yang mendorong beliau menyuarakan hasrat untuk bersara pada tahun ini.

"Sampai satu masa saya kena berundur juga, saya harap Liew Daren dan Chong Wei Feng (pemain perseorangan lelaki negara) boleh menggantikan saya, mereka perlu memberikan prestasi yang terbaik pada tahun ini.

"Selepas Sukan Asia di Incheon (19 Sept-4 Okt) dan Sukan Komanwel di Scotland (23 Julai-3 Ogos) saya masih tidak tahu sama ada mahu meneruskan karier dalam badminton, kalau kondisi saya tidak baik mungkin saya mahu bersara pada Disember.

"Sekiranya prestasi bagus dan 'bebas daripada kecederaan', mungkin saya akan terus bermain lagi, jika tidak, saya mahu bersara dalam karier badminton tahun ini," katanya kepada pemberita selepas meraih kejuaraan kesepuluh pada Kejohanan Terbuka Siri Super Malaysia 2014 di Stadium Putra Bukit Jalil, Ahad.

Chong Wei, 31 berkata beliau berasa sangat lega kerana impian untuk mencipta rekod kejuaraan kali kesepuluh pada Terbuka Siri Super Malaysia 2014 akhirnya tercapai.

"Isteri dan keluarga tahu tekanan saya untuk memenangi Kejohanan Terbuka Siri Super Malaysia kali ini. Selepas menang tadi saya dapat merasakan satu beban hilang.

"Saya juga banyak masalah peribadi tetapi saya akan buat yang terbaik pada Sukan Asia dan Sukan Komanwel sebab tahun ini banyak kejohanan penting. Saya juga akan cuba untuk beraksi sehingga Sukan Olimpik Rio de Janeiro 2016 di Brazil jika keadaan mengizinkan," kata Chong Wei yang juga mahu memberi tumpuan kepada keluarga.

"Saya juga sudah berkeluarga dan sering meninggalkan mereka dalam beberapa bulan untuk memberikan tumpuan kepada kejohanan...tetapi isteri saya faham (Datin Wong Mew Choo) kerjaya saya," katanya.

Chong Wei dan Mew Choo mempunyai seorang anak lelaki bernama Kinston Lee yang kini berumur sembilan bulan.

Chong Wei memulakan kariernya sejak berusia 18 tahun, antara pencapaian terbesarnya ialah memenangi pingat perak Sukan Olimpik 2012 di London.

- BERNAMA

Anwar diusir Jepun, tuntut penjelasan Wisma Putra

Posted: 19 Jan 2014 04:01 PM PST

SHAH ALAM - Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendesak Kementerian Luar Negeri memberi penjelasan di sebalik sandiwara kerajaan yang didakwa mendalangi pengusiran beliau dari Jepun.

Anwar mendakwa kerajaan telah memberikan 'laporan terbaru' termasuk skandal kepada kerajaan Jepun hingga menghalang beliau daripada memasuki negara terbabit secara sah hari ini.

"Apa peranan Wisma Putra hingga menyebabkan saya terpaksa diusir dari Jepun.

"Ketika ditahan pihak berkuasa Jepun, saya meminta penjelasan, mereka akhirnya memberitahu saya bahawa mereka terpaksa mengambil tindakan ini "kerana laporan terkini" mungkin pada lalu," katanya memetik kenyataannya dari akaun laman sosial Facebook, hari ini.

Mengulas lanjut, Anwar membantah sekeras-kerasnya tindakan kerajaan Jepun yang menghalang beliau memasuki negara itu secara sah sekali gus menafikan haknya untuk mendapatkan perjalanan bebas tanpa sebarang halangan.

Tambah beliau, tindakan pihak berkuasa Jepun itu mengejutkannya kerana sebagai sebuah negara demokrasi terkemuka di dunia, perkara tersebut tidak pernah berlaku dengan hanya alasan yang berasas dan lemah.

"Saya mengesyaki ada tangan tersembunyi yang mendalangi kemasukan saya ke Jepun.

"Sebelum ini saya telah memasuki Tokyo tanpa halangan sebanyak tiga kali pada 2006, 2009, dan 2012, namun kali ini dihalang pula," katanya.

Memetik kenyataannya lagi, Anwar telah tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita pada jam 6.45 pagi, hari ini dari Kuala Lumpur tetapi telah dihalang daripada memasukinya oleh pihak berkuasa imigresen Jepun.

Beliau kemudiannya diarah pihak berkuasa Jepun untuk mengambil penerbangan pulang ke Kuala Lumpur pada jam 10.45 pagi, hari ini.

THE FLYING KICK

Posted: 20 Jan 2014 01:24 PM PST

THE FLYING KICK


DUA KISAH SEBENAR MENGAPA ANWAR IBRAHIM TIDAK DIBENARKAN MASUK KE JEPUN!!!

Posted: 20 Jan 2014 04:44 AM PST

BERITA SUSULAN SELEPAS ANWAR DIHALAU DARI JEPUN MACAM ANJING KURAP!!!

Posted: 19 Jan 2014 10:51 PM PST

Kata Pakteh...!!

Posted: 20 Jan 2014 01:24 PM PST

Kata Pakteh...!!


Mengenal Bangsa Melayu

Posted: 19 Jan 2014 08:33 PM PST

Dahulunya tanah pusaka ini dikenali dengan nama Tanah Melayu. Mungkin ada baiknya jika nama itu kekal begitu namun sejarah tidak boleh diubah cuma sejarah perlu diteladani. Setiap keputusan perlu diambil kira secara teliti dan halus.

Berapa ramai dikalangan Melayu hari ini percaya, negara ini dicatur secara halus untuk menolak Bangsa Melayu agar menjadi fakir dibumi sendiri. Harapan tangan pencatur ini ialah apabila Bangsa Melayu itu sudah fakir, hidupnya menjadi merempat dan tidak kuat untuk bangun mengatur sosio politik dunia. 

Percayalah....ratusan tahun sebelum Masehi, Bangsa Melayu ini sudah membina Empayarnya sendiri yang canggih dan kukuh sehingga mampu bertahan sehingga 2000 tahun. Penemuan tinggalan Empayar purba di Sg Batu Lembah Bujang oleh pengkaji dari USM membuka lembaran baru kepada sejarah dunia. Jika sebelum ini, Bangsa Melayu ini cuba dilenyapkan sehinggakan asal usulnya diubah dan diatur sewenang-wenangnya, pasti penemuan ini memberikan gambaran yang sebaliknya.

Berikan ruang dan Peluang kepada penyelidik untuk meneruskan usaha mereka namun fakta yang tidak boleh diauta 400 tahun sebelum masehi, Sudah ada empayar besar dan agung di Sg Batu Kedah. fakta ini sekali gus menolak tanggapan bahawa Lembah Bujang asalnya hak milik mereka yang beragama Hindu @ Buddha.  Lebih memalukan mereka datang sekitar puluhan tahun dahulu ke Tanah Melayu mendakwa itu hak mereka. 

Sejarah yang hilang kian muncul. Tangan-tangan ghaib pasti kebingungan memikirkan bagaimana pembohongan mereka selama ini terbongkar. The Hidden Hand pasti merencana sesuatu namun Bangsa Melayu perlu ada jati diri dan keyakinan tinggi bahawa mereka bukan Bangsa yang hidup berlitupkan daun kayu dan memakan daging mentah sebagai santapan.

Cahaya semakin terang dipuncak gunung jerai. Menyinari penemuan terpenting abad ini yang mampu mengubah sejarah dunia. Pasti hari itu akan tiba....

Boleh rujuk di sini Kedah times Atau di sini Pelaq.com 

Duke of UMNO

Posted: 20 Jan 2014 01:23 PM PST

Duke of UMNO


KURANG AJAR: GEREJA KRISTIAN PERSOAL KEISTIMEWAAN ISLAM DALAM PERLEMBAGAAN..!!!

Posted: 20 Jan 2014 06:33 AM PST


Pernah dengar nama Herman Shastri? Tengok gambar kat atas tu, dialah Herman Shastri, Setiausaha Agung Majlis Gereja-Gereja Malaysia. Nak tahu apa yang dia kata dalam satu majlis baru-baru ni?

Dia kata...
"Jadi adalah lebih baik untuk orang Kristian dan orang Islam mengisytiharkan 'sesiapa pun tidak akan mengambil mualaf baru', dan kita akan hidup dengan aman," -Forum Kebebasan Beragama di Petaling Jaya, 13 Januari 2014.
Maksud Herman tu, dia tak setuju kalau Kristian disekat sebarkan dakwahnya. Dia mahu, Kristian tidak disekat untuk menyebarkan dakwah. Atau, kalau nak sekat dakwah Kristian, maka Islam pun tak boleh berdakwah kat negara kita ni...

Nampak macam mamat ni nak kena "lempang", kan? Memang tak sayang mulut ke mamat Kristian ni? Sengaja nak kasi panas umat Islam kat Malaysia ni? Dia tak tahu perlembagaan ke? Herman ni warganegara mana? Dia tak tahu ke perlembagaan Malaysia ni berikan hak dan keistimewaan Islam yang tidak boleh sama sekali dipertikai atau dipersoal oleh mana-mana pihak?

Herman ni bodoh ke apa? Perlembagaan negara menegaskan bahawa agama lain tidak boleh berdakwah di Malaysia. Dan untuk hak serta keistimewaan Islam di Malaysia, kita dibenarkan untuk berdakwah ke arah Islam... tak ada perlembagaan yang menghalang dakwah Islam di Malaysia!

Jadi, kalau PM sekali pun tiba-tiba setuju dengan hujah Herman dan laksanakan kehendak mamat Kristian tu, maka secara automatik arahan PM itu terbatal disebabkan ketetapan perlembagaan tu.

Kalau PM tak boleh langgar perlembagaan tu, apatah lagi Idris Jala! Bawaklah 1,000 resolusi sekalipun, ia tidak boleh dilaksanakan! Faham ke Herman? Atau memang bebal sangat sampai nak kena "lempang" baru boleh faham?

Jadi, Kristian jangan haraplah nak boleh berdakwah kat Malaysia ni. Kalau kami tahu, tahu la kami nak buat apa... Hanya Islam saja yang dibenarkan berdakwah dan jangan sesekali persoal hak keistimewaan Islam tu...

Kalau Herman nak jugak berdakwah Kristian, sila ke Aceh. Kat situ Melayu Muslimnya "baik-baik" belaka. Cuba la try ke sana... manalah tahu "berhasil"...kan? Ingat... "lakum deenukum, wa li ya deen"... 

Herman, kalau hang tak suka dengan perlembagaan negara ni, hang boleh blah... pindah la kat negara lain... jangan tunjuk poyo kat sini... blah! blah! Kalau hang tak hormat agama kami dan buat-buat tak faham keistimewaan Islam kat sini, macamana kami nak hormat hang? Hang blah la weiii...

Ps: Saya boleh bertoleransi bab lain, tapi tentang Islam tiada kompromi..!

TERKINI "PAKSA BUKA TUDUNG": PENYANYI BERTUDUNG PULA JADI MANGSA..!!!

Posted: 20 Jan 2014 04:34 AM PST


Selepas kontroversi seorang guru mualaf, Choi Yi Shan, 25, diarahkan untuk membuka tudung semasa mengajar di SJKC Nan Ya, Teluk Sengat, Johor, malam tadi diskriminasi yang sama dikenakan kepada seorang penyanyi yang membuat persembahan di Roof Lounge, Pusat Konvensyen Sime Darby, Bukit Kiara.
 
Marinatasha Isnariah Mustapar, 33, yang sepatutnya menyanyi bersama band Rufus dimalukan dengan diarahkan turun daripada pentas utama ketika majlis Makan Malam Tahunan CASTMET 2014 iaitu sebuah syarikat pemaju hartanah yang berpusat di Plaza Damas, Sri Hartamas.
 
"Saya rasa sangat malu kerana sudah bersiap sedia mengambil tempat di atas pentas dengan mikrofon. Saya terpaksa mengemaskan buku nota lirik dan membawa turun bersama note stand," jelas Marina yang kecewa diaibkan di hadapan lebih kurang seratus tetamu pada insiden jam 8.00 malam tadi.
 
Arahan berbaur perkauman tersebut dikeluarkan oleh Pengarah Kewangan CASTMET, Shannon Yong. Menurut Marina lagi, Shahnon ada menemuinya sebelum acara berlangsung dengan meminta dia mencari penyanyi ganti yang tidak bertudung untuk menjayakan persembahan tersebut.
 
"Semasa saya mengadakan latihan bersama pemuzik di studio Plaza Damas pada 16 Januari lalu, wakil CASTMET ada bersama dan mereka tidak pernah isukan mengenai tudung yang saya pakai. Hanya semasa hari majlis tersebut, Shahnon menimbulkannya atas alasan tidak sesuai, sedangkan ada tetamu yang datang berhijab."
 
Artis Akademia Fantasia 8, Zafarina Jamhari atau Farina yang muncul kemudian dalam persembahannya turut bersimpati dengan mengundang Marina untuk naik ke atas pentas bagi menyanyikan dua buah lagu, "Someone Like You" dan "Price Tag".
 
"Saya lihat tetamu tiada sebarang masalah dengan penampilan saya berhijab. Malah Pengerusi kumpulan syarikat CASTMET, Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor turut meminta saya menyanyi lagu tambahan," jelas Marina yang kemudian telah dimarahi Shannon setelah selesai persembahan tersebut.
 
Menurutnya lagi, Shannon kemudian telah memanggilnya di bahagian luar dewan kerana tidak berpuas hati dengan tindakan Marina menyanyi dalam keadaan bertudung. Setelah melepaskan kemarahannya, Shannon meninggalkannya bersama Penolong Pengurus Pembangunan syarikat, Jaharudin Abdul Malek untuk menyelesaikan masalah tersebut.
 
Jaharudin ketika dihubungi MySuara pagi tadi mengesahkan kejadian tersebut tetapi enggan mengulas lanjut kerana dia bukan pihak yang berautoriti.
 
Bekas pelajar Akademi Seni Kebangsaan dalam bidang muzik dan vokal yang pertama kali menjadi mangsa rasis dan diskriminasi perkauman setelah 12 tahun bergiat dalam industri tersebut menyifatkan tindakan penganjur sebagai satu penghinaan terhadap agama dan kepercayaannya sebagai seorang Muslim.
 
"Kita berada di Malaysia bukan Amerika Syarikat. Malah Amerika Syarikat pun sudah menerima penyanyi Malaysia berhijab seperti Yuna. Apa masalah kita di Malaysia? Yang menyanyi mulut saya bukan tudung saya!" tegas Marina yang telah membuat laporan polis di Balai Polis Sentul pada jam 2.40 pagi tadi selepas pulang dari majlis tersebut.

GEMPARR..!!! BONDA RAJA MANA LAK NAK JADI SULTAN MELAKA NI..???!!!

Posted: 20 Jan 2014 01:31 AM PST

Adoi la... "Sultan Melaka" dah kena tangkap...Sekarang ni timbul pulak "Permaisuri" dari Seri Kembangan, Selangor, nak tuntut jadi Raja kat Melaka. Adoi laaa... macam-macam gila sekarang ni...

Paling best, orang kanan permaisuri tu.. (mungkin bertaraf "Datuk Pujangga" atau "Datuk Nikah Kahwin" la kot...) kata, "permaisuri" dia tu boleh buat macam-macam "magic" kalau "naik angin"..!

Perghhhh...! Siap boleh buat angin ribut dan hujan lebat kalau dia marah? Adoi laa.. ni dah setaraf dengan bomoh hujan ni... Jangan main-main... nanti dia marah nanti tak boleh motong getah la kita...

Ni cuba baca kat bawah ni.. lawak sangat aihhhh...!


Orang Gila Baru – Bonda Ratu Kuasa Alam Pulak Tuntut Takhta Melaka

NAMPAKNYA Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron kini terpaksa menghadapi tuntutan demi tuntutan ke atas hak Kesultanan Melaka kerana ia bukannya datang dari Raja Noor Jan Shah Raja Tuah sebaliknya ada tuntutan lain.

Raja Noor Jan kini di dalam tahanan polis untuk membantu siasatan mengikut Akta Hasutan berhubung dakwaan telah mengadakan beberapa majlis penganugerahan pingat, bintang dan darjah kebesaran yang tidak diiktiraf.

Kini, muncul seorang yang mendakwa dirinya 'permaisuri' dari Seri Kembangan, Selangor pula juga menuntut perkara yang sama.

Tambahan pula, dia melabelkan Raja Noor Jan sebagai berlagak semata-mata dan mendakwa suaminya yang merupakan anak kelahiran Melaka, berusia 48 tahun yang sepatutnya mewarisi takhta itu.

Bonda Ratu Kuasa Alam Tan Sri Sharifah Norlaini Kesemua Dinegeret (Ratu Kepulauan Melayu), seorang warga Indonesia dengan campuran Turki-Aceh itu menuntut Idris memberikan ikrar taat setia kepadanya.

Idris juga dituntut mengadakan mesyuarat dengan pegawai-pegawai kerajaan untuk membincangkan bagaimana untuk memulihkan kembali zaman Kesultanan Melayu Melaka yang telah lama berlalu.

Sharifah membuat percubaan pertama untuk bertemu Idris di pejabatnya di Seri Negeri di Ayer Keroh, Melaka dua minggu lalu tetapi gagal.

Seorang lelaki yang mendakwa dirinya pembantu peribadi Sharifah, Hidhir Yusof berkata ratu mempunyai kuasa luar biasa dan memberi amaran bahawa dia boleh membuat sumpahan ke atas Melaka jika marah.

"Dia boleh memanggil ribut angin dan hujan yang tidak berhenti-henti jika tidak dapat menahan kesabarannya.

"Oleh itu, lebih baik ketua menteri bertemu dengannya dan mendengar rahsia Kesultanan Melaka yang tidak sabar-sabar untuk didedahkan kepada beliau," kata Hidhir, memetik laporan MStar Online.

Ketika ditemui, Idris mengakui bahawa 'permaisuri' tersebut dan Hidhir cuba untuk bertemu beliau di pejabat. –Mynewshub.my

AGONG KAMI SUDAH BERTITAH, JANGAN SAMPAI JADI 13 MEI SEKALI LAGI..!

Posted: 19 Jan 2014 10:36 PM PST

agong14_02

Semalam berlangsung upacara majlis istiadat menyembah tahniah dan pengurniaan darjat bintang kebesaran di Istana Anak Bukit sempena Hari Keputeraan DYMM Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'azam Shah.

Teks ucapan DYMM Yang DiPertuan Agong telah dibaca oleh Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Tan Sri Tunku Annuar Sultan Badlishah, dan sesungguhnya baginda Tuanku telah bertitah tentang suatu yang sangat bermakna bagi seluruh umat Islam di negara kita.

DYMM Tuanku Sultan Kedah dalam titahnya menegaskan bahawa kalimah "Allah" merupakan hak eksklusif umat Islam di Malaysia dan adalah dilarang sama sekali penggunaannya oleh para penganut agama lain.


Sebagaimana maklum, kedudukan DYMM Yang DiPertuan Agong adalah yang tertinggi di dalam struktur perlembagaan negara. Malah tarafnya lebih tinggi dari Perdana Menteri. Baginda merupakan Ketua Tertinggi Agama Islam dan Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera DiRaja Malaysia.

Apabila Baginda Tuanku bertitah, maka suka diingatkan kepada seluruh rakyat jelata bahawa titah tersebut perlulah dihormati dan tidak wajar disanggah selagi tidak bertentangan dengan kehendak syar'ie dari sudut agama Islam.

Jadi, apabila Ketua Tertinggi Agama Islam di negara berdaulat ini sudah menitahkan bahawa kalimah "Allah" adalah hak eksklusif umat Islam di Malaysia, saya kira datanglah beribu-ribu "lemon" resolusi" sekalipun, ia tidak akan dapat menandingi titah DiRaja itu.

Lagipun, mahkamah pun tidak membenarkan kalimah "Allah" digunapakai oleh penganut agama lain di Malaysia, kecuali Sabah dan Sarawak. Ia adalah senada dengan titah DYMM Tuanku itu…

Nah! Apa lagi yang mahu dikatakan oleh puak-puak DAP dalam titah Tuanku itu? Nak saman DYMM Yang DiPertuan Agong? Silakan! Kita tengok siapa yang "kena" nanti…

DAP dan Pakatan Haram perlu ingat. Sekali mereka menderhaka pada titah Tuanku dalam hal membabitkan kepentingan aqidah umat Islam kali ini, saya yakin mereka hanya akan mengundang padah. Bukan hanya umat Islam, malah mungkin mereka akan berhadapan dengan ATM!

"Jangan dijolok sarang tebuan", binasa badan nanti. Jangan dicabar atau meminta sesuatu yang bukan hak untuk dimiliki, sudah pasti bertemu geruh nanti. Jangan mencari nahas di Tanah Melayu ini, takut-takut nanti dihantar pulang ke tanah asal…

Saya tidak tahu betapa bangsa Melayu beragama Islam sudah bersabar dalam hal ini. Sudah berkali-kali dihina dan dicabar Islam di negara ini. Mungkin terlalu kaya dengan tolak ansur, sikap memaafkan dan hormat pada undang-undang menyebabkan kami tidak bertindak diluar batasan.

Namun saya yakin, kalau isu seumpama ini berlaku di Aceh, silap-silap Guan Eng tidak pulang ke rumah dan mungkin Kit Siang serta Betty hanya akan menerima "kepala" saja nanti ditepi pagar rumah. Mujurlah kita belum lagi seekstrim itu…

Namun kesabaran kita ada batasnya. Sebab itulah sudah berkali-kali dipesan, supaya jangan cuba mencabar batas-batas kesabaran itu. Silap-silap nanti akan berlaku sesuatu yang jauh lebih dahsyat dari peristiwa 13 Mei 1969.

Harapnya tidaklah sampai ke tahap begitu. Namun saya positif, jika pihak-pihak tertentu itu tidak kendurkan diri dan terus keras kepala, tidak mustahil ia berlaku. Harap pihak tersebut faham dan jadi warganegara yang baik sebelum sesuatu yang buruk berlaku…

Sumber: Mykmu.net

VIDEO GEGARRR..!!! CINA NYARIS MATI DIBALUN KATA "MELAYU BODOH!"..!!!

Posted: 19 Jan 2014 08:36 PM PST


Saya dah kata dah... jangan jolok sarang tebuan.. Ni baru kata "Melayu bodoh"... dah kena ligan tumbuk bagai... mujur la ada abang-abang SB kita yang pantau.. kalau tidak, renyuk la Ah Chai ni jadi "lauk"...heh!

Orang tengah hangat hati pasal isu kalimah "Allah" dan PM dihina dengan hinaan yang tidak matang, tiba-tiba cari pasal? Haaa... jolok la lagi... jolok la... tu baru sikit je tu...

Ni cuba tengok video kat bawah ni. Saya tak sokong keganasan. Tapi macam saya kata la.. orang Melayu ni ada batas kesabaran... dah banyak kali bertolak ansur, tapi degil jugak nak pijak kepala... nah ambik hang sebiji dua dulu... nak lagi? Cuba la di lain episod.. kan? Heh!GEGARRR..!!! ANWAR DIHALAU DARI JEPUN SEBAB FILEM PORNO..?!!!

Posted: 19 Jan 2014 06:17 PM PST

anwar marah1

Teruk betul! Dia yang dihalau, tapi dia salahkan pula Kerajaan Malaysia dan Wisma Putra. Dia yang tak laku dan tidak diterima, dia bising-bising pula pada "tuan rumah". Ikut suka "tuan rumah"lah nak beri izin dia masuk atau tidak. Kalau tidak diizinkan, angkat kaki sajalah. Apa yang nak dibising-bisingkan? Buat malu negara saja…

Begitulah Anwar Ibrahim, petualang negara yang tidak dibenarkan masuk ke negara Jepun kelmarin dan dihalau keluar dari negara matahari terbit itu. Masih lagi berbudi bahasa, dia diminta Kerajaan Jepun untuk menaiki pesawat pertama untuk keluar dari negara itu atau berdepan dengan tindakan "deportation" atau "dipaksa pulang"!

Anwar dilaporka tiba di Jepun sekitar jam 6.45 petang semalam. Namun dia tidak dibenarkan masuk oleh pihak berkuasa negara itu. Alasan awal yang diberikan ialah disebabkan sejarah Anwar yang pernah dipenjara pada tahun 1999 di Malaysia. Dia tidak puas hati dan dia bising-bising.


Katanya, dia pernah masuk ke Jepun pada tahun 2006, 2009 dan 2012. Namun kali ini dia diberitahu bahawa terdapat aduan mengenai dirinya pada tahun lalu (2013) dan ditegaskan tidak dibenarkan masuk ke negara itu lagi. Tak tahulah betapa tebalnya muka Anwar naik kapal terbang kira-kira jam 10.45 malam semalam dan keluar dari Jepun.

Tapi saya yakin, dalam otaknya ligat mencari pihak yang perlu disalahkan dalam hal yang benar-benar memalukan dirinya itu. Siapa lagi kalau bukan Kerajaan Malaysia dan Wisma Putera, kan?

Saya tertanya-tanya, tidakkah Anwar terlintas untuk bermuhasabah diri sebelum menuding jari pada pihak yang tidak bersalah? Kenapa dia tidak cermin dirinya? Kenapa dia tidak bertanya tentang apakah dosa yang pernah dia lakukan sehingga tidak dibenarkan masuk ke Jepun? Jijik sangatkah Anwar di mata Kerajaan Jepun?

Mungkin Anwar sudah lupa, rakaman "video terhangat"nya pernah tersiar di laman web porno di negara itu. Mungkin pada pandangan Anwar, kalau rakyat Malaysia dapat menerima penglibatannya dengan video itu maka mungkin Kerajaan Jepun juga dapat menerimanya. Tapi mungkin jangkaannya itu meleset…

Setahu saya, Jepun merupakan sebuah negara yang sangat mementingkan maruah diri. Bukan saja telah menjadi budaya rakyatnya, malah pemimpinnya juga sangat mementingkan maruah dan harga diri.

Walau satu sen pun silapnya, mereka sanggup menyembah meminta maaf. Kalau pemimpinnya didedah berskandal sedikit pun, cepat-cepat pemimpin itu letak jawatan. Malah ada yang sanggup berharakiri membunuh diri kerana malu dan tercemar maruahnya…

Bagaimana dengan Anwar? Dua kali didakwa meliwat, berkali-kali "kantoi" dengan bukti rakaman yang hangat tersebar di seluruh dunia. Air mani milik "lelaki Y" berada di dalam salur dubur seseorang dan siapakah "lelaki Y" itu? Takkanlah "seseorang" itu paksa Kak Wan dapatkan air mani "lelaki Y" untuk dimasukkan ke dalam duburnya, kan?

Itu belum lagi diceritakan tentang buruk salahlakunya ketika menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri. Bukan setakat "raja pink form dan rasuah", malah sikap dan tabiat buruknya yang suka "makan luar" itu pernah dilaporkan pada bekas Imam Besar Masjid Negara, Ustaz Taib Azamuddin dan seorang wanita pernah mengaku telah di"inside" Anwar beberapa kali…

Cubalah Anwar duduk seorang diri dalam perjalanan keluar dari Jepun itu bertanya dalam hati. Selam dirinya dan catatkan satu persatu dosa, silap dan salahnya. Saya yakin, dia pasti akan menemui jawapan sendiri tentang disebalik insiden "dihalau" keluar dari Jepun itu…

Tapi mungkin Anwar ini jenis "tak makan saman"? Apa sekali pun silapnya, dia pasti akan "spin" dan salahkan Kerajaan Malaysia. Sikit-sikit salah UMNO/BN. Asyik-asyik Najib yang salah. Mungkin kalau Anwar tersepak batu sekalipun, dia tetap akan menyalahkan Najib. Macam inikah sikap "pemimpin anugerah Tuhan" dan "harapan rakyat"???

Sumber: Mykmu.net

yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 20 Jan 2014 01:21 PM PST

yang ku dengar dan ku lihat


Mukhris bimbang, KJ?

Posted: 19 Jan 2014 02:49 PM PST

Begitu ramai dikalangan pemimpin dan ahli UMNO menaruh kebimbangan diatas sikap Najib membuat pengumuman yang tidak populor ekoran kenaikan harga barang harian yang mendadak. Golongan berpendapatan rendah sudah merasai beban kehidupan tersebut.

Selain dari Tun Mahathir merasai tidak senang dengan cara Najib memimpin negara kini, terbaru anaknya iaitu Mukhris Mahathir, Menteri Besar Kedah melahirkan kebimbingan sekiranyan Najib terus membuat keputusan yang tidak pepulor itu.

Mukhris melahirkan kebimbangan kerana takut ia akan memberi kesan kepada PRU ke 14. Tidak mustahil pada PRU14 nanti sekiranya isu kesusahan rakyat berpanjangan UMNO akan ditolak oleh rakyat. tidak mustahil.

Walau pun ramai pemimpin UMNO dan ahli UMNO yang masih buta hati terhadap sikap Najib dan tidak ramai yang melahirkan kekecewaan secara terbuka melalui media cetak dan TV milik Kerajaan, Tapi diluahkan melalui FB dan Twitter, banyak komen-komen yang jelas melahirkaan kekecewaan mereka terhadap Najib.

Jelas sekali isu, 'Kangkung' merendahkan martabat Najib, ada diantara pemimpin UMNO tidak langsung cuba mempertahankan kutukan rakyat terhadap Presiden Parti begitu juga dengan Menteri, Timbalan Menteri serta wakil rakyat, tidak ramai yang bangkit mempertahankan Perdana Menteri Najib.

Terutama Menteri, Timbalan Menteri dan wakil rakyat BN dari Sabah dan Serawak, apakah ada usaha untuk mempercepatkan tempoh Najib menjadi Perdana Menteri. Inilah fenomena yang berlaku dalam kepimpinan Najib hari ini. Najib nempak seperti keseorangan dalam membawa Malaysia kearah negara maju 2020, ada Menteri pun selalu membuat kenyataan yang boleh menghancurkan kekuatan Kerajaan.

Yang menjadi kemarahan dikalangan pemimpin UMNO terutamanya Ketua Bahagian berhubung dengan dasar baru kerajaan hari ini yang mana semua projek akan ditenderkan, Dasar tersebut boleh menyusuhkan mereka untuk bertahan memegang jawatan Ketua Bahagian dimasa yang akan datang.

Walau pun sudah ada pemimpin UMNO dan ahli UMNO menegur Najib secara terbuka tapi masih ramai yang menjadi 'pengampu dan pak turut', mereka yang perangai seperti itulah yang disukai oleh Pakatan Rakyat (PR) kerana ianya akan memudahkan proses kejatuhan Kerajaan yang ada hari ini.

Berapa ramai Menteri Besar sikapnya seperti Muhkris Mahathir?


Cucu Tok Selampit

Posted: 20 Jan 2014 01:04 PM PST

Cucu Tok Selampit


Satira @anwaribrahim Gagal Masuk Ke Jepun Bakal Menyaingi Satira #Kangkung

Posted: 19 Jan 2014 08:26 PM PST


Semenjak Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim membuat posting di laman sosial Fanpage Facebooknya gara-gara beliau tidak dibenarkan masuk ke Jepun di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, pelbagai satira telah dikeluarkan oleh Masyarakat Malaysia.

Satira-satira berkenaan menjadi trending semenjak semalam dan nampak gayanya bakal menyaingi satira #kangkung. Anwar Ibrahim juga bersifat terbuka dan memberi respons baik kepada satira-satira yang ditujukan kepada beliau. Antaranya seperti di bawah:Di bawah ini dikongsikan satira-satira yang diambil di laman sosial.


Namun ada juga di antara penyokong-penyokong PKR yang cuba memberi alasan kenapa Anwar Ibrahim dihalang dari memasuki Jepun. Baca di bawah:

Apa Yang Tersirat

Posted: 20 Jan 2014 01:02 PM PST

Apa Yang Tersirat


Mandul Kah Para Pegawai Najib?

Posted: 20 Jan 2014 05:34 AM PST

MACAM satu sindikit, sejak akhir-akhir ini, Perdana Menteri macam seorang yang tidak disenangi? Najib bukan sahaja menjadi bahan lawak malah telah menjurus kepada menghinanya yang berkaitan dengan isu kangkung, dan yang terbaru, apabila beliau langsung tidak mendapat sambutan ketika menyampaikan hadiah Malaysian Badminton Open; selain itu, isteri beliau Datin Rosmah Mansor, dibooo oleh sebahagian hadirin pada majlis itu.

Belum pernah berlaku, sebelum ini terhadap mana-mana Perdana Menteri Malaysia, di mana kehadiran beliau pada sesuatu majlis, macam tidak disenangi.

Apa yang berlaku, terhadap para pegawai Najib terutama bahagian media beliau? seolah-olah mereka mandul berdepan dengan isu-isu semasa. Mereka seolah-olah tidak berdaya dengan isu-isu spontan seperti Isu Kangkung; mereka seolah-olah robot yang terprogram, sehingga jika sesuatu berlaku diluar program mereka, mereka kelam kabut, malah tidak tahu apa yang perlu dibuat.

Melihat kepada respon di media sosial, seolah-olah Keluarga Najib, adalah keluarga yang banyak membawa berita yang tidak sedap untuk dibaca. Keadaan ini lah yang berimpak negatif kepada PM, atas sebab itu, keadaan pada Majlis Penyampian Hadiah Malaysian Open, adalah rentetan daripada persepsi yang melekat kepada beliau.

Nampaknya media yang bertugas atau pegawai yang berkhidmatan kepada beliau untuk mengharumkan nama PM atau menjawab isu-isu negatif berkaitan beliau, hanya tidur makan, mengampu, menyokong, sehingga tidak tahu langsung bagaimana membantah. Inilah akibat, apabila melantik mereka yang tidak memahami perjuangan, dan bagaimana mempertahankan maruah kerajaan atau pemimpin.

Keris Pusaka Melayu

Posted: 20 Jan 2014 11:41 AM PST

Keris Pusaka Melayu


Blog OutSyed The Box Peminat tokoh Anti-Hadis Dr Kassim Ahmad ?

Posted: 19 Jan 2014 11:39 PM PST

Diturunkan di bawah artikel YDP Blogger Pembela negara berkenaan isu anti hadis melibatkan blog terkenal Outsyedthebox.

Barangkali tindakan menyerang kepimpinan tertinggi negara ada kaitan dengan ajaran ini.

Baca dan nilaikan apa yang didedahkan takut negara akan terancam dengan gerakan ini.

Apa Motif Blog OutSyed The Box Siar Tulisan Dr Kassim Ahmad @ Anti Hadis – Hina Imam Syafei ???

Saya pernah mendengar Blogger Outsyedthebox anti hadis. Kebetulan pula petang ini saya melihat buktinya yang kebetulan terjumpa semasa membuat sedikit berkenaan ajaran sesat di Malaysia.

Gambar : Blogger outsyedthebox di tengah bersama PM DS Najib Razak dan Mantan PM Tun Mahathir

Saya tidak kenal dekat Blogger Blog House aka Elit ini. Walaupun ada yang kalangan mereka pernah saya temui seperti Rocky Bru Theunspinners dan Apanama. Mereka ini satu kumpulan yang sangat bijak dan fasih Inggeris walau mungkin bilangan hits mereka tidak sehebat blog lain. Cuma akhir akhir ini kerap menghentam Najib walaupun sebelum PRU13 dikatakan amat rapat dengan beliau sehingga dicemburui pihak Blogger kumpulan lain.

Mohon alim ulama dapat memberi pandangan tentang entri oleh Blogger ini yang dikhuatiri boleh membawa penyelewengan kerana mempopularkan tokoh anti hadis yang menghina Imam Syafei dan memberi maksud seperti hadis sudah diragui kesahihannya.

Salinan imej artikel :

Meskipun beliau seorang berani dan saya salah seorang yang kagum dengan kelantangannya menegur Pembangkang termasuk pihak kerajaan namun jika ada niat mahu sebar ajaran sesat maka kita tidak boleh kompromi.

Saya juga ada menemui virus ini yang sudah berkembang dan cuba menyusup dalam kumpulan penyokong Tun Mahathir. Kumpulan sebegini memang licik masuk geng VVIP termasuk keluarga Pak Lah melalui isteri KJ dan Marina Mahathir sebelum ini. Saya khuatir alasan logik bab agama disediakan puak ini kepada Tun Mahathir sehingga menimbulkan persepsi negatif terhadap Umno dan Barisan Nasional sebelum ini seperti isu hudud dll.

Semoga Allah memberi taufik hidayat kepada kita semua dari disesatkan dengan ajaran sesat samada wahabi Syiah islam liberal ajaran Batiniyah dll.

Petikan tulisan Dr Kassim ahmad di blog dimaksudkan :

Saya menulis esei ini untuk menjelaskan sekali lagi masalah Hadis, kerana ketaksuban umat Islam berpegang kepadanya. Kesilapan besar ini berpunca daripada umat Islam sendiri melalui tokoh agamawan mereka, Imam Shafi’e. Di antara kewaftan Nabi Muhammad pada 632 T.M. dengan kemunculan pengumpul-pengumpul Hadis yang masyhur, Imam-imam Bukhari, Muslim dan lain-lain, wujud satu jurang masa antara 150 hingga 200 tahun.

Perhatikan bahawa Imam Shafi’e itulah yang telah menciptakan doktrin bahawa undang-undang Islam berdasarkan dua sumber utama, iaitu Quran dan Hadis dengan menyalah-tafsirkan ayat 4: 59. Ayat ini berbunyi: “Hendaklah kamu taat kepada Allah, dan hendaklah kamu taat kepada rasul, dan kepada mereka yang berkuasa di antara kamu …” Makna ayat ini sebenarnya: Orang Islam wajib berpegang kepada Quran sebagai sumber hukum yang pertama; pihak berkuasa boleh membuat undang-undang tambahan dengan syarat undang-undang tambahan ini tidak bercanggah dengan ajaran Quran.

Di antara tarikh kewafatan Nabi Muhammad (632 T.M.) dengan kemunculan doktrin baru yang digubal oleh Imam Shafi’e (m. 827), umat Islam berpegang kepada Quran, dan amalan-amalan Nabi Muhammad yang benar-benar sahih, seperti Piagam Madinah, Perjanjian Hudaibiyah, surat-surat beliau kepada pembesar-pembesar Parsi dan Romawi dan sebagainya, diterima sebagaiprecedent atau kebiasaan yang boleh diikut, jika sesuai, tetapi tidak diwajibkan. Yang mewajibkan itu, dengan doktrin dua sumber utamanya, Imam Shafi’e.

Mungkin Imam Shafi’e mempunyai sebab-sebab tertentu mewajibkan Hadis, tetapi apa yang nyata, doktrin beliau menyalahi ajaran Quran. Hanya selepas beliau menghalalkan Hadis sebagai sumber hukum bersama dengan Quran, barulah pengumpul-pengumpul Hadis muncul. Hakikat ini disahkan oleh pengkaji-pengkaji Hadis, sama ada dari kalangan sarjana Islam atau bukan Islam.

Sepenuhnya :

http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2013/02/dr-kassim-ahmad-menulis-berkenaan-hadis.html?m=1

Source :

http://www.penembak-tepat.com/2014/01/apa-motif-blog-outsyed-box-siar-tulisan.html?m=1

Sent from my Sony Ericson


Penasihat Undang-Undang UMNO

Posted: 20 Jan 2014 11:28 AM PST

Penasihat Undang-Undang UMNO


Penjelasan Kenapa UMNO Tarik Balik Saman Fitnah Terhadap Tian Chua dan Mustafa Ali

Posted: 19 Jan 2014 11:10 PM PST

Langkah UMNO menarik balik saman fitnah terhadap Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tian Chua dan Setiausaha Agung Pas Datuk Mustafa Ali bukanlah bermakna UMNO tidak serius terhadap pandangan rakyat atau isu fitnah yang dibuat oleh pihak lawan.
Penasihat undang-undang UMNO, Datuk Mohd Hafarizam Harun menjelaskan tindakan terbabit dibuat sebagai bukti keterbukaan UMNO yang tidak berdendam dan menerima pihak lawan dalam keadaan mereka mengakui kesalahan dan sanggup berubah.
"Tidak bermakna UMNO takut kerana kalau pihak lawan tidak mahu berubah maka kita tidak akan beralah tetapi dalam kes terbabit pihak lawan meminta untuk ia diselesaikan di luar mahkamah dengan beberapa terma dan akui kesilapan," katanya kepada UMNO-Online.
peguam-umno-hafarizam-harun-bn-barisan-nasional
Ujar beliau, UMNO bukan parti yang hanya mahu ke mahkamah tanpa sebab atau tanpa asas, bukan menyaman mana-mana pihak untuk mendapat ganjaran wang atau sebagainya tetapi UMNO berpaksi kepada prinsip bahawa, jika UMNO telah difitnah dan dimalukan maka ia tidak akan berkompromi.
Tapi sebaliknya tegas beliau jika mereka sanggup menyatakan pendirian sama ada meminta maaf atau menyatakan kekesalan atas apa yang telah dilakukan maka UMNO selaku parti siasah sentiasa berjiwa besar kerana imej UMNO bukan sewenang-wenangnya mendapat duit dari pihak yang disaman.
Mac lalu, tindakan undang-undang telah diambil terhadap Tian Chua yang juga Ahli Parlimen Batu berkaitan kenyataannya yang bertajuk 'Insiden tembakan di Lahad Datu konspirasi terancang UMNO – Tian' yang seterusnya diterbitkan dalam KeadilanDaily.com. pada 1 Mac 2013.
Jelas Hafarizam, Tian Chua dan peguamnya meminta untuk menyelesaikannya di luar mahkamah dan sanggup untuk menarik balik kenyataan yang merujuk kepada UMNO iaitu:
1. Insiden terancang di Lahad Datu bukan konspirasi UMNO, ini bukan sandiwara UMNO untuk tarik perhatian UMNO tentang isu RCI, atau apa-apa jua yang ada kena mengena dengan UMNO;
2. Menyatakan kekesalan kenyataan itu telah mengaitkan UMNO;
3. Memohon untuk memastikan dia akan minta KeadilanDaily keluarkan keseluruhan artikel itu serta-merta;
4. Tanpa apa-apa perintah kos iaitu kos yang UMNO perlu bayar atau sebaliknya dengan kos ditanggung sendiri.
"Selepas terma-terma tersebut diperhalusi dan dipersetujui maka YB Tian Chua menarik balik segala tuduhan yang mengaitkan UMNO, yang bermakna beliau mengaku salah sebut UMNO sebagai perancang kepada insiden Lahad Datu, menarik balik kenyataan bahawasanya UMNO cuba mengalih perhatian daripada isu RCI kepada isu tembakan di Lahad Datu.
"Beliau juga menyatakan kekesalan, yang mana kesannya sama dengan memohon maaf, iaitu dia mengaku bahawa dia tidak sepatutnya berkata begitu. Di sini hanya penggunaan kesal dan mohon maaf yang berbeza tetapi kesannya adalah sama iaitu UMNO tidak terlibat dalam insiden tembakan di Lahad Datu dan ini bukan sandiwara UMNO untuk mengalih perhatian rakyat daripada RCI," tegasnya.
Sebelum itu, Tian Chua telah diberi peluang untuk menyatakan pembelaannya terhadap kes saman malu yang dibawa oleh UMNO namun UMNO mempersoalkan kenapa perlu kaitkan parti terbabit dalam insiden tembak menembak di Lahad Datu jika ianya tidak pasti sama ada UMNO terlibat atau tidak, sementara isu RCI dan sebagainya tidak ada kena mengena dengan insiden Lahad Datu.
"Walaupun kes saman malu ini telah selesai, namun Tian Chua sedang hadapi satu lagi pertuduhan jenayah berbentuk hasutan kerana kenyataan yang sama dibuat dan beliau terpaksa menjawabnya di mahkamah nanti.
"Tidak semestinya dengan UMNO bersetuju menarik balik saman fitnah dan saman malu, maka pertuduhan jenayah yang dihadapinya akan terlepas kerana ia tidak ada kaitan iaitu kes terbabit adalah pertuduhan yang sedang dihadapinya di mahkamah jenayah yang dikatakan berbentuk hasutan.
Ab-Rauf-Yusoh-SUK-UMNO-Tian-Chua-PKR-Mahkamah-Fitnah-Demokrasi-Lahad-Datu
"Laporan polis yang dibuat oleh rakyat berkaitan Tian Chua dalam insiden Lahad Datu tersebut terangkum dalam laporan jenayah berbentuk fitnah yang sedang dihadapi oleh Tian Chua," maklumnya.
Tambah beliau, sebagai sebuah parti yang memegang tampuk kuasa dan memperoleh pertambahan kerusi selepas PRU lalu, maka tentunya fokus UMNO bukanlah kepada kes sedemikian sebaliknya ada agenda yang lebih besar misalnya transformasi UMNO, transformasi kerajaan dan politik UMNO.
"Sekiranya kita hanya melihat Tian Chua kepada kes yang sangat besar dan penting, maka kita akan dilihat oleh rakyat terlalu pendendam walhal Tian Chua telah bersetuju untuk menarik balik dan menyatakan kekesalan atas apa yang telah dilakukan."
Merujuk kepada kes Mustafa Ali pula yang telah disaman ekoran menuduh UMNO terlibat dalam penyebaran video seksnya yang dianggap sebagai kebiasaan untuk UMNO sebarkan fitnah, pihak terbabit turut memberikan tawaran.
"Beliau yang hadir bersama dua defendan lain iaitu peguamnya dan Editor Harakahdaily, telah ditawarkan kepada UMNO iaitu menarik balik apa jua kenyataan yang merujuk kepada UMNO dan melahirkan kekesalan dan akan keluarkan artikel itu dari Harakahdaily dengan kes tersebut tiada perintah berkaitan kos.
"Maka UMNO ambil sikap terbuka, sifat besar hati iaitu akan menarik balik demi menjaga nama dan maruah UMNO, maka kita setuju menyelesaikannya di luar mahkamah." - MediaUMNO
keadilan-tian-chua-lahad-datu-hina-polis
ULASAN DARI: yuktesvijay.blogspot.com


Langkah Datuk Hafarizam, Penasihat undang-undang UMNO, menggugurkan Kes Saman Malu terhadap Tian Chua telah dikritik hebat oleh penyokong-penyokong UMNO sendiri. Penulis  sendiri telah melahirkan rasa kecewanya dalam laman social FB melalui profil peribadinya. 

Malah penulis telah mula berbincang dengan beberapa rakan-rakannya daripada UMNO untuk memulakan Kes Saman Malu yang baru terhadap Tian Chua.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai alasan yang mendorong Hafarizam untuk menggugurkan Kes Saman Malu tersebut, penulis telah memanggil Penasihat Undang-undang UMNO petang semalam. 

Panggilan yang dibuat itu hanya untuk meminta Hafarizam menghantar dokumen berkaitan melalui e-mel tetapi telah berlangsung untuk hampir 1 jam di mana penulis dan Hafarizam telah bertikam lidah, bertukar pendapat dan mencari justifikasi untuk mempertahankan pendirian masing-masing.

Perbincangan panjang tersebut telah melahirkan satu tanda soal dalam pemikiran penulis.

Tanda soal yang boleh ditafsirkan sebagai "mungkin itu keputusan terbaik dalam keadaan yang sedia ada"

Analisa terperinci tentang Kes Lahad Datu – Tian Chua dibuat. Inilah hasil pencarian dan inferens yang dibuat berdasarkan undang-undang berkaitan dan penghakiman yang telah dibuat dalam Kes-kes yang mempunyai fakta yang lebih kurang sama dengan Kes ini.

Sinopsis

Pada 1 Mac 2013 laman Keadilan Daily pula mengeluarkan kenyataan dari Tian Chua, yang mengatakan bahawa insiden tembak-menembak di Lahad Datu adalah konspirasi UMNO


Notis Tuntutan bertarikh 4 Mac 2013 membuat permohonan maaf secara bertulis dan menarik balik kenyataan berunsur fitnah itu

UMNO mendakwa Tian Chua mengeluarkan kata-kata fitnah di dalam artikel "Insiden tembakan di Lahad Datu konspirasi terancang Umno" yang telah dilaporkan dan diterbitkan oleh KeadilanDaily pada 1 Mac yang lepas

Mengikut dakwaan UMNO perkataan-perkataan fitnah itu membawa maksud bahawa
  • -          Umno merupakan dalang di dalam konspirasi jahat untuk Barisan Nasional menang dalam pilihan raya akan datang di negeri Sabah
  • -          sengaja mahu menakut-nakutkan rakyat dengan insiden di Lahad Datu
  • -          mendakwa Umno adalah pembelot negara yang kononnya membawa masuk pejuang Kesultanan Sulu di Lahad Datu, Sabah.
Dalam  Notis Tuntutan bertarikh 4 Mac UMNO meminta agar Tian Chua membuat permohonan maaf secara bertulis dan menarik balik kenyataan berunsur fitnah itu 

Seperti yang diagak Tian Chua tidak meminta maaf. Maka satu Kes Sivil telah difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di mana dalam pernyataan tuntutan yang difailkan, Ab Rauf selaku wakil UMNO mendakwa Tian Chua mengeluarkan kata-kata fitnah di dalam artikel "Insiden tembakan di Lahad Datu konspirasi terancang Umno" yang telah dilaporkan dan diterbitkan oleh KeadilanDaily pada 1 Mac

Selain Tian Chua, individu lain yang turut disertakan di dalam Tuntutan yang sana adalah Editor KeadilanDaily.comFazallah Pit dan penulis artikel itu Aisha Geoffrey sebagai defendan

Dalam pernyataan pembelaannya, Tian Chua antaranya menyatakan, kenyataannya adalah komen yang wajar dan dibuat di bawah perlindungan bersyarat demi kepentingan awam berkenaan isu keselamatan negara dan ketelusan media.


Malah dia juga berkata kenyataannya itu adalah komen yang wajar dan terlindung di bawah 'keistimewaan bersyarat' sebagai ahli Parlimen dan demi kepentingan awam.

Dengan tidak menyentuh lebih lanjut memandangkan 2-3 perjumpaan di antara Hakim dan Peguambela kedua-dua Pihak berkaitan tidak bersangkut paut dengan isu yang timbul, kita akan terus ke keputusan kontrovesi yang dibuat Datuk Hafarizam ini

Peguam Tian Chua telah mengesyorkan kepada Hafarizam agar Kes ini digugurkan dengan syarat syarat berikut

  1. Mengakui insiden terancang di Lahad Datu bukan konspirasi UMNO, ini bukan sandiwara UMNO untuk mengalih perhatian orang ramai tentang isu RCI (Suruhanjaya Siasatan Di Raja berkaitan dakwaan pemberian kad pengenalan kepada pendatang asing). Apa jua yang ada kena mengena dengan UMNO;
  2. Menyatakan kekesalan kenyataan itu telah mengaitkan UMNO;
  3. Memohon untuk memastikan dia (Tian Chua) akan minta KeadilanDaily keluarkan keseluruhan artikel itu serta-merta;
  4. Tanpa apa-apa perintah kos iaitu kos yang UMNO perlu bayar atau sebaliknya dengan kos ditanggung sendiri.

 
Apabila dilihat secara kasar, memang wajar perasaan marah di kalangan penyokong BN dan ahli ahli UMNO.

Perasaan marah yang dicetuskan oleh persoalan seperti

MENGAPA TIDAK TERUSKAN KES TERHADAP TIAN CHUA

KENAPA TIADA KOS UNTUK TIAN CHUA

MENGAPA TIAN CHUA TIDAK MEMINTA MAAF DAN SEKADAR MELAHIRKAN RASA KESAL

SEMEMANGNYA RUMIT UNTUK DITERANGKAN . APLIKASI ASPEK UNDANG-UNDANG YANG TEKNIKAL.

AKAN CUBA MEMPERMUDAHKANNYA.

FAKTOR YANG HARUS DIBUKTIKAN DAN APA YANG TERTAKHLUK DI DALAM UNDANG-UNDANG BERKAITAN KES SAMAN MALU HARUS DIKETAHUI

APA ITU SAMAN FITNAH/SAMAN MALU

Pembaca harus memahami apa itu 'Defamation iaitu Istilah Bahasa Inggeris untuk Saman Fitnah/Saman Malu.

Sebenarnya istilah "saman malu" yang popular di Malaysia adalah tidak tepat. Ini kerana Saman tersebut tidak difailkan kerana seseorang itu dimalukan tetapi HANYA BOLEH DIFAILKAN APABILA ADA KENYATAAN BERUNSURKAN FITNAH

Maka Istilah "saman fitnah" adalah lebih tepat.
Akta Fitnah 1957 (Defamation Act 1957) menyelia tuntutan fitnah di bawah undang-undang sivil.

Manakala bagi fitnah dalam undang-undang jenayah, Seksyen 499 hingga Seksyen 502. Kanun Keseksaan menjadi rujukan

Ada 3 ciri penting yang dipenuhi untuk tuntutan fitnah boleh dibuat atau tidak. Tiga persoalan itu adalah:
  1. Adakah Terdapatnya Kenyataan Fitnah?
Kenyataan fitnah boleh dikenal pasti dengan menyelidik jika

ia boleh merendahkan reputasi individu yang difitnah di mata masyarakat?

Ia menyebabkan orang yang difitnah terdedah kepada kebencian, dimalukan atau kehinaaan
(seperti yang dipetik daripada Kes Kian Lup Construction v Hong Kong Malaysia Bhd)

DALAM KES LAHAD DATU-TIAN CHUA,TERUS TERANG NAMA UMNO DISEBUT DAN MEMANDANGKAN INSIDEN TERSEBUT TELAH MERAGUT BANYAK NYAWA TENTERA, IA AKAN MELAHIRKAN KETIGA-TIGA PERASAAN NEGATIF YANG DISEBUT DI ATAS.

MAKA CIRI 1 TELAH DIPENUHI
  
  1. Adakah Kenyataan Itu Merujuk  Kepada Orang Yang Menuntut (Claimant)?
Kenyataan Fitnah itu HARUS ditujukan kepada Claimant.  Jika kenyataan fitnah itu tidak merujuk kepada mana-mana orang atau organisasi yang membuat tuntutan, maka tuntutan ini tidak akan berjaya.

UMNO mempunyai locus standi untuk memulakan tindakan di bawah Seksyen 9 (c) Akta Pertubuhan 1966 menggunakan nama pegawai awam parti tersebut

Pegawai Awam dalam Kes ini adalah Muhamad Rauf. Erti kata lain, hanya sekadar wakil. Segala keputusan berkenaan kes tidak boleh dibuat olehnya. Hanya Tengku Adnan selaku Setiausaha Agung dan PM Najib selaku Presiden boleh membuat apa-apa keputusan mengenai Kes ini. Tertakhluk di dalam Perlembagaan UMNO.

CIRI NOMBOR 2 PUN OK

  1. Adakah Kenyataan Itu Telah Diterbitkan Atau Sampai Ke Pengetahuan Pihak Ketiga?
FITNAH tersebut harush DICETAK dan sampai ke PENGETAHUAN PARTI YANG LAIN

Dicetak di dalam Suara Keadilan, portal online dan melalui SHARE boleh dibuktikan ianya telah sampai ke pengetahuan pihak ketiga

CIRI NOMBOR 3 JUGA SUDAH DIPENUHI


SEMEMANGNYA KETIGA-TIGA CIRI YANG PENTING TELAH DIPENUHI.

NAMUN JANGAN LUPA TIAN CHUA SELAKU DEFENDAN JUGA MEMPUNYAI HAK UNTUK MEMBELA DIRI

Tian Chua telah ini menyatakan yang dia akan menggunakan pembelaan kepentingan bersyarat dan komen berpatutan seperti yang dicatat di atas 
Ingat kembali Kes Saman Anwar Ibrahim (DSAI) terhadap Tun Dr Mahathir atas alasan bahawa Mahathir telah menfitnahnya seorang peliwat 

Mahkamah berpihak kepada Tun Mahathir dengan sebab kenyataan Tun Mahathir itu berkepentingan awam maka DSAI gagal dalam kesnya bukan seperti yang dibohonginya iaitu Hakim dibeli oleh BN

Analisa Kes Secara Mendalam


KITA TAHU KATA KATA YANG DIDAKWA MENJEJASKAN REPUTASI UMNO IALAH
'insiden tembak-menembak di Lahad Datu adalah konspirasi UMNO'

KATA KATA TERSEBUT HARUS DIBUKTIKAN TELAH MENJEJASKAN reputasi Umno kerana kes pencerobohan di Lahad Datu melibatkan kedaulatan Negara dan turut melibat pengorbanan askar askar Negara.

ERTI KATA KATA YANG DIDAKWA MENJEJASKAN REPUTASI UMNO DALAM KONTEKS MENYELURUH
(KATA KATA YANG DIDAKWA MENJEJASKAN REPUTASI UMNO dipetik daripada konteks petikan ini)

Ahli Parlimen Batu itu berkata, insiden berkenaan menimbulkan banyak persoalan dan keraguan di sebalik wayang mainan kerajaan Umno.

"Kita rasa pelik kenapa media Malaysia tidak melaporkan kejadian itu? Semua sumber laporan oleh media asing.

"Dari mana mereka dapat info sedangkan tidak ada wakil media yang dibenarkan membuat liputan? Malah berita yang dilapor itu setakat ini belum diketahui kesahihannya," kata Tian kepada Keadilan Daily.

Menurut laporan media Filipina hari ini, berlaku kejadian tembak menembak antara penceroboh dari Kesultanan Sulu dengan pasukan keselamatan Malaysia di Lahad Datu sehingga menyebabkan kematian.

Seorang jurucakap kesultanan Sulu mendakwa seperti dilapor ABS-CBNnews, 10 orang terbunuh dan empat yang lain cedera dalam pertempuran antara pasukan keselamatan Malaysia dan penceroboh kesultanan Sulu di Lahad Datu pagi ini.

Menurut akhbar The Philippine Star, pihak berkuasa Malaysia yang memulakan serangan ke atas kubu penceroboh pagi ini.

Apa yang berlaku di sini ialah akhbar The Philippine Star telah melaporakan berlaku kejadian tembak menembak antara penceroboh dari Kesultanan Sulu dengan pasukan keselamatan Malaysia di Lahad Datu sehingga menyebabkan kematian.

Malah akhbar tersebut telah mengungkap beberapa sumber media yang lain dan melapor kematian dan kecedaraan dalam pertempuran itu

Namun berita ini tidak diterbitkan pada masa yang sama di Malaysia.Ini kerana ianya tertakhluk sebagai maklumat sulit dan dibuat dengan niat untuk tidak menjana atau menimbulkan keadaan panik dan takut di kalangan rakyat Malaysia. Memang protokol yang diluluskan oleh YDP Agong selaku Ketua Angkatan Tentera Malaysia dan mendapat restu PM

Suara Keadilan yang dapat artikel berita ini telah berhubung Tian Chua untuk mendapatkan pandangan peribadinya mengenai laporan kejadian itu dalam media Filipina dan pendapatnya mengenai sebab berita tersebut tidak dilaporkan oleh media di Malaysia

Tian Chua telah beritahu Suara Keadilan 

            insiden berkenaan menimbulkan banyak persoalan dan keraguan di sebalik wayang mainan kerajaan Umno

            pelik kenapa media Malaysia tidak melaporkan kejadian

            kesahihan info disyaki kerana pada masa tersebut tiada media dibenarkan untuk membuat liputan

MAHKAMAH AKAN MELIHAT KONTEKS SEBENAR DAN IMPLIKASI KATA KATA YANG DIDAKWA MENJEJASKAN REPUTASI UMNO TERSEBUT DENGAN ATURAN YANG BERLAINAN. SUSUNAN PERENGGAN MENGIKUT KRONOLOGI.

YA. Tian Chua sememangnya kata ianya KONSPIRASI UMNO

Tetapi

Telah menyatakan ianya konspirasi kerana media Malaysia tidak melaporkan kejadian dan di Lahad Datu hanya Datuk Hishamudin selaku Menteri KDN dan askar-askar yang berada di tempat kejadian

Kehadiran Datuk Hisham boleh digunakan sebagai JUSTIFIKASI kenyataan Tian Chua. Kan Datuk  Hisham ahli UMNO dan memandangkan tiada liputan media, bagaimana pula berita itu boleh diterbitkan di Filipina

Satu lagi Justifikasinya adalah tuduhan akhbar Filipina yang mengaitkan Anwar dan insiden Lahad Datu. 
Seperti biasa ianya digelar satu konspirasi BN.

Namun ikut kaca mata undang-undang, Datuk Hisham selaku ahli UMNO di sana. Mula-mula Ketua Pembangkang dituduh terlibat. Kemudian berita telah 'leak' walaupun tiada liputan media. Menunjukkan keadaan adalah di bawah kawalan Tentera Malaysia

Yang penting, Mahkamah akan mengambil kira faktor PRU 13 yang bakal diadakan bila-bila masa ketika itu.


KEHADIRAN PEMBELAAN DARI SEGI JUSTIFIKASI TELAH MEMBERI KELEBIHAN KEPADA TIAN CHUA

DALAM KES SAMAN FITNAH, UMNO HARUS MEMBUKTIKAN REPUTASINYA TELAH TERJEJAS.

 NAMUN BAGAIMANA NAK BUKTIKANNYA?
 
         Umno kekal mendominasi di peringkat Parlimen kerana mampu untuk mendapat 3,416,310 undi dari 120 kerusi yang ditandingi dan mereka berjaya menang 88 daripadanya.Tweet Tian Chua yang mengatakan dja tidak meminta maaf adalah satu taktik yang dipanggil 'terminology spin'. 

Dia kata dia hanya tarik balik kenyataan tetapi tidak meminta maaf. Tindakan dia tarik balik kenyataan adalah implikasi dia telah berbohong.

Diharapkan rakan-rakan siber daripada BN akan mengeluarkan segala gambar edit tentang Datuk Hafarizam.

Datuk Hafarizam telah mendesak Tian Chua untuk mengeluarkan kenyataan yang diterbitkan di laman portal PKR

Melalui tindakan beliau itu kini semua rakan media siber BN boleh menyalar portal tersebut dan menyoal kredibilitinya serta segala tuduhan yang telah dan bakal dilemparkan ke arah ahli media siber BN boleh dicantas dan akan serta merta menjadi satu kenyataan yang palsu

Itulah implikasinya. Tian Chua Naib Presiden PKR suruh Portal Rasmi Partinya sendiri untuk mengeluarkan Kenyataannya.

Ini cukup untuk membuktikan Portal itu tidak ada kredibiliti.

Portal PKR ibarat bangkai bernyawa. Seperti Anwar. Seperi Parti itu sendiri

BERITA TERDAHULU: www.umno-online.my


Isu Lahad Datu : UMNO Ambil Tindakan Undang-undang Terhadap Fitnah Tian Chua

"Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak telah mengarahkan saya untuk mengambil tindakan undang-undang kepada pihak yang telah mengaitkan UMNO terhadap insiden di Lahad Datu, Sabah.
"Ini kerana, segala tuduhan yang dibuat adalah tidak berasas dan amat serius dengan niat jahat untuk memburukkan dan merosakkan reputasi dan imej UMNO. Ia juga turut bertujuan untuk menjatuhkan dan merendahkan maruah dan kredibiliti UMNO yang menjadi tulang belakang Kerajaan Barisan Nasional yang mentadbir Malaysia dan mempunyai imej awam yang baik," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.
Tindakan undang-undang telah diambil melalui Penasihat Undang-undang UMNO, Hafarizam Wan & Aisha Mubarak terhadap Tian Chua Chang yang juga Ahli Parlimen Batu berkaitan kenyataannya yang seterusnya diterbitkan dalam KeadilanDaily.com. pada 1 Mac 2013.
"Notis telah dihantar kepada Tian Chua dengan menuntut beliau dalam masa tujuh hari bermula hari ini, 4 Mac 2013 untuk berhenti daripada membuat kenyataan lanjut berunsur fitnah berkenaan isu di atas atau sebarang kenyataan yang serupa terhadap UMNO, membuat satu permohonan maaf tidak bersyarat dalam bentuk bertulis dan penarikan balik kenyataan berunsur fitnah tersebut atau kenyataan yang serupa dengannya terhadap UMNO.
Katanya, Tian Chua juga perlu menerbitkan penarikan balik kenyataan berunsur fitnah dan permohonan maaf tersebut dan menyediakan satu akujanji bertulis bahawa beliau tidak akan mengeluarkan kenyataan berunsur fitnah tersebut atau kenyataan yang serupa serta membayar gantirugi untuk kerosakan reputasi yang teruk dan gantirugi terhadap kos dan perbelanjaan yang ditanggung oleh UMNO berhubung perkara ini.
"UMNO tidak memandang ringan terhadap perbuatan fitnah dan sekiranya sebarang maklumbalas tidak diterima berhubung tuntutan terbabit maka bermakna Tian Chua tidak menafikannya dan juga berniat untuk meneruskan penerbitan berunsur fitnah.
"Oleh itu, UMNO akan meneruskan prosiding mahkamah terhadap YB Chua Tian Chang tanpa sebarang rujukan kepada beliau termasuklah untuk memfailkan injuksi bagi menghalang penerbitan lanjut berkaitan isu ini."
Kenyataan Tian Chua yang bertajuk 'Insiden tembakan di Lahad Datu konspirasi terancang UMNO – Tian' dianggap mengandungi kata-kata fitnah yang jahat terhadap UMNO iaitu:
i. "Serangan tembak menembak di Lahad Datu dipercayai konspirasi terancang kerajaan UMNO untuk mengalih perhatian dan menakut-nakutkan rakyat"
ii. "…insiden berkenaan menimbulkan banyak persoalan dan keraguan di sebalik wayang mainan kerajaan UMNO"
iii. "Mengulas lanjut, Tian menyifatkan pencerobohan di Lahad Datu hanya sandiwara kerajaan untuk menakut-nakutkan rakyat seolah-olah wujud suasana tidak aman di Sabah."
iv. "Ada konspirasi oleh Kerajaan UMNO untuk mengalih pandangan rakyat Sabah, terutama dalam isu pemberian kad pengenalan kepada warga asing."
Kenyataan yang dibuat oleh YB Chua Tian Chang adalah berunsur fitnah yang telah membawa maksud:
i. UMNO yang merancang insiden pencerobohan di Lahad Datu;
ii. UMNO berkonspirasi kononnya bersama pejuang Kesultanan Sulu di Lahad Datu;
iii. UMNO dengan sengaja mahu menakut-nakutkan rakyat dengan insiden di Lahad Datu ini;
iv. UMNO merupakan pembelot Negara yang kononnya membawa masuk pejuang Kesultanan Sulu di Lahad Datu;
v. UMNO adalah dicurigai ketelusannya dalam menjadi tulang belakang kerajaan Barisan Nasional yang memerintah Malaysia;
vi. UMNO adalah dalang dalam konspirasi jahat untuk memenangkan Barisan Nasional di Negeri Sabah dalam pilihan raya akan datang;
vii. UMNO tidak mempunyai kredibiliti;
viii. Setiap tindakan dan perlakuan UMNO adalah dicurigai akan ketelusannya;
ix. UMNO sanggup memprejudiskan keamanan Malaysia dengan berkonspirasi dengan pejuang Kesultanan Sulu di Lahad Datu;
x. UMNO sanggup menggadaikan tanah air sendiri untuk kepentingan politik; dan
xi. UMNO dengan sengaja mengaburi rakyat bagi menutup konspirasi-konspirasi jahat lain yang dibuat oleh UMNO.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan