Sabtu, 28 Disember 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 28 Dec 2013 11:25 AM PST

PEJUANG BANGSA


TERKINI ! LAST WARNING POLIS UNTUK 4 GENG MACAI NAK TURUN 31 DISEMBER !!

Posted: 28 Dec 2013 02:06 AM PST
Polis memberi amaran keras terhadap individu atau kumpulan yang mengadakan perhimpunan haram 'menggulingkan kerajaan' di Dataran Merdeka di sini Selasa ini.

Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Amar Singh Ishar Singh berkata pihak polis tidak teragak-agak menahan pihak yang cuba mencetuskan huru-hara di bawah Akta Kanun Keseksaan dan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas)(SOSMA) 2012.

Beliau berkata hasil risikan mendapati beberapa kumpulan dan badan bukan kerajaan akan terlibat dalam perhimpunan itu bagi menunjukkan rasa tidak berpuas hati mereka ke atas kerajaan dan seterusnya mahu menimbulkan kekacauan.


"Kumpulan Gerakan Turun Kos Sara Hidup (TURUN), Jingga 13, Solidariti Anak Muda Malaysia serta Solidariti Mahasiswa Malaysia dipercayai akan terlibat dalam perhimpunan itu," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur di sini hari ini.

Beliau berkata penganjur perhimpunan haram tersebut dipercayai akan mendirikan khemah di sekitar Dataran Merdeka dengan membawa pelbagai senjata termasuk bom tangan bagi melakukan kekecohan. Beliau turut menasihatkan orang ramai supaya tidak menyertai dan menyokong perhimpunan sedemikian kerana ia menyalahi undang-undang negara.

Katanya setakat hari ini, pihak polis telah menerima 588 laporan di seluruh negara dari pelbagai pihak bagi membantah perhimpunan berkenaan. - BERNAMA

600 MURID PERMATANG PAUH TERIMA BANTUAN PERSEKOLAHAN UMNO BAHAGIAN @NajibRazak @dzainalabidin

Posted: 27 Dec 2013 11:35 PM PST


Dalam kesibukan isu kos sara hidup meningkat  disebabkan harga barang naik , UMNO yang sering dipersalahkan oleh pelbagai pihak termasuk ISMA   terus membantu rakyat .

Menjelang musim persekolahan baru bermula , UMNO Permatang Pauh telah menyampaikan bantuan persekolahan iaitu beg & alat tulis  kepada 600 murid di Parlimen ini hari ini . Ia bagi meringankan beban waris yang sekarang ini sibuk menyediakan kelengkapan persekolahan untuk anak-anak mereka. 

Nak harapkan parti  pembangkang dan ahli Parlimen ini membantu rakyatnya  dari segi bantuan persekolahan  ?? Mereka lebih sibuk menyalak menuding jadi kepada kerajaan mengenai harga barang naik daripada membantu sendiri rakyatnya .PERMATANG PAUH  - Seramai 600  murid dari Parlimen  ini menerima sumbangan beg & alat tulis sekolah daripada  UMNO Bahagian Permatang Pauh dengan kerjasama TEKUN   bagi meringankan beban keluarga mereka.Sumbangan tersebut  diadakan di SMK Prmtg Pasir  hari ini.

Ketua  UMNO Bahagian itu, Mohd Zaidi Mohd Said  berkata soal pendidikan merupakan perkara paling penting dalam kehidupan  dan  kerajaan  telah membelanjakan cukup banyak untuk memperbaiki sistem pendidikan kita . 

Ia juga menjadi perjuangan utama kepimpinan baru UMNO Bahagian bagi memastikan tiada  lagi anak-anak pelajar di Permatang Pauh yang  tercicir dalam pendidikan akibat daripada faktor kemiskinan keluarga. 

Beliau juga  berharap sumbangan ini dapat meringankan beban yang ditanggung oleh waris murid berkenaan dalam menyediakan kelengkapan persekolahan untuk anak- anak mereka," katanya. 

Turut hadir ialah wakil Pejabat Pendidikan P.Pinang Cikgu Mohd Hassan , Pengerusi MIC Prmtg Pauh , Sdr Suresh ,   Ketua Pemuda Bahagian ,  Abu Bakar Sidek Zainul Abidin , Ketua Wanita Bahagian Pn Rosni Salleh & Ketua Puteri Bahagian Cik Nursyazana Bt Soberi . - MY PENANG ONLINE -


Ketua Bahagian Mohd Zaidi Hj Mohd Said turut memberi sumbangan
wang tunai kepada 3 orang adik beradik yang baru menjadi 
anak yatim bagi membeli baju dan kelengkapan sekolah .The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 28 Dec 2013 03:40 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang


Ikan pun tak mahu bayar toll

Posted: 27 Dec 2013 04:23 PM PST


Kisah ikan cuba melompat ke darat di pantai Tambisan, Lahad Datu menjadi sebaran dalam sosial media hingga dilaporkan akhbar beberapa hari lepas. Penduduk kampong mengambil peluang mengaut ribuan ikan tamban yang jatuh ke riba.

Ia seperti kejadian di Acheh sebelum berlaku Tsunami, namun tiada tsunami dilaporkan tetapi hanya gempa bumi skala Richter 5.7 di Pulau Mariana, timur laut Filipina.

Ada pihak pula kata-kataribuan pengganas Sulu telah berjaya menceroboh masuk ke Lahad Datu dengan menggunakan ilmu hitam untuk menjelma sebagai ikan. Apabila gagal kembali balik jadi manusia, mereka terdampar di pantai untuk dipungut dan sedap digoreng.

Pihak lain berkata fenomena ini disebabkan faktor berlainan.

Ikan-ikan ini telah bertemu dengan Menteri mereka yang sama specie dengan ikan yang dijadikan sardin cap ayam untuk merungut tentang kenaikan kos sara hidup dalam laut.

Menteri mereka hanya kata, "Jangan salahkan semua orang. Kalau tak suka hidup dalam laut, boleh hidup di tempat lain."

Lalu ikan-ikan ini ramai-ramai cuba lompat ke darat untuk mencari penghidupan baru.

Kalau kita perati betul-betul, ikan-ikan yang cuba ke darat adalah ikan-ikan yang kecil. Ikan-ikan yang besar mampu hadapi kenaikkan kos sara hidup untuk kekal hidup dalam laut.

Wow! Kasi cukup makan, unta tak lompat keluar kandang

bumiyang

Posted: 28 Dec 2013 03:11 AM PST

bumiyang


Gempar Kerajaan Negeri Pulau Pinang Halalkan Semua Pinjaman Pendidikan???

Posted: 27 Dec 2013 05:00 PM PST

Majoriti Tempat2 Pertemuan Gerakan Gulingkan Kerajaan di Gereja2 ?

Posted: 27 Dec 2013 04:30 AM PST

Sahabat-Gunung

Posted: 28 Dec 2013 01:07 AM PST

Sahabat-Gunung


Menarik Gak Minat Penyokong 'R" Nie ....

Posted: 27 Dec 2013 06:04 AM PSTsekupangdua

Posted: 27 Dec 2013 11:53 PM PST

sekupangdua


BAKAL ADA LETUPAN BOM DISAMBUTAN TAHUN BARU?

Posted: 27 Dec 2013 05:30 AM PST

Benarkah bakal ada letupan bom yg dirancang di perhimpunan tahun baru nanti? Dikatakan sudag ada 5 spot area tempat tersebut dan dimaklumkan kepada mereka yg terlibat supaya menghindari semiantempat yg dimaksudkan...

Ia dikatakan bocor selepas menerima email yg memberikan maklumat perancangan jahat itu nanti. Bukan sahaja memberi maklumat sebaliknya siap memaklumkan bakal ada orang mereka yg diletakan dikawasan tersebut untuk merakam dan terus upload dilaman you tube...

Semua ini dibongkar oleh blogger Unspiner dalam blognya. Kalau benarlah in8byg dirancang maka pihak PDRM sudah sepatutnya boleh bertindak terhadap perancangan jahat yg diranxang puak pakatan...
Ikuti pendedahan oleh unspiner...

http://theunspinners.blogspot.com/2013/12/bocor-e-mel-plan-guna-bom-ala-himpunan.html?m=1
BOCOR!!! e-mel plan guna bom ala Himpunan Bebas Anwar 901?

Pada Disember 16hb baru-baru seorang rakan blogger Mael Pengerang di SINI menulis untuk mengingatkan penggunaan bom di Himpunan Bebas Anwar 901 pada hari keputusan kes liwat ke 2 Anwar Ibrahim pada Januari 9hb, 2012.

Video kejadian boleh mengingatkan sedikit:

Mungkinkah taktik sama akan digunakan budak-budak ini?

Unspinners ungkit balik kisah lama ini kerana kami ada menerima satu email dari satu sumber yang kononnya dari Rahim Ghouse ke Rafizi Ramli yang memberi amaran awal akan penggunaan taktik lama bom di beberapa kawasan.

Nombor handphone dan email semua ngam.

Samada betul atau tidak, Unspinners nasihatkan kepada anak-anak muda supaya tak payah pergi ke perhimpunan haram tersebut. Pasti kecuh ...

Tiada perhimpunan yang tak kecuh.

SOP mereka ada untuk salahkan SB di atas sebarang kekecuhan.

Hakikatnya mereka mahukan kecuh supaya cepat tersebar luas oleh cybertrooper mereka dan boleh terhebahkan satu dunia.

Pasti media-media asing akan memberi liputan. Bab huru hara memang media asing suka. Lagi ada mati, cedera dan harta awam rosak lagi mereka suka.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 27 Dec 2013 11:39 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Santai Sabtu : Tolong Jangan Memberukkan Lagi Keadaan.

Posted: 27 Dec 2013 06:00 PM PST

Gambar yang MyMassa dapat melalui e-mel.


Kalau tak percaya, mungkin gambar bersejarah ni boleh jadi bukti keBERUKan mereka.

Awas! Gambar Makhluk Yang Bakal BerGULING Malam Tahun Baru Dikesan.

Posted: 27 Dec 2013 02:08 AM PST*Yang ni dah tentu haram punya....

The Unspinners

Posted: 27 Dec 2013 11:35 PM PST

APANAMA

Posted: 27 Dec 2013 11:28 PM PST

APANAMA


Archbishop Pakiam, are you a priest or politician?

Posted: 27 Dec 2013 09:46 PM PST

What a wonderful world - LOUIS ARMSTRONG

Posted: 27 Dec 2013 12:11 AM PST

Panglima Perang Cyber

Posted: 27 Dec 2013 11:27 PM PST

Panglima Perang Cyber


The Unspinners Dedah e-mel rancang guna bom 31 Disember Depan ala Himpunan Bebas @Anwaribrahim 901

Posted: 27 Dec 2013 09:30 AM PST

Panglima sejak dahulu sedar kebangkitan Islam dari Timur akan bermula di Malaysia. Sedikit demi sedikit Malaysia sedang dan telah serta terus menempa kejayaan yang tidak dicapai negara Islam yang lain bahkan negara Arab tempat asal ajaran suci sekalipun.

Perkara ini perlu dibaca dengan deria penyiasat dan mengumpulkan semua bukti yang telah terjadi padaj masa kini di mana kebanyakan kekecohan didalangi proksi Zionis Barat untuk kepentingan politik sejagat jahat mereka.

Maka tindakan setengah pihak yang membangkitkan kemarahan rakyat terhadap Kerajaan dengan alasan kenaikan harga kos kehidupan adalah tidak betul kerana ia bukan sahaja tidak akan mampu menurunkan harga barangan bahkan boleh menjadikan kehidupan semakin sukar dan pendapatan juga akan terjejas.

Apa yang boleh kita lakukan ialah dengan mengurangkan perbelanjaan atau meningkatkan pendapatan. Keyakinan kepada Allah juga perlu diperkasakan dengan matlamat untuk menerima segala ketentuan yang berlaku dengan bijaksana bukan dengan cara membuat kekacauan demi memuaskan hati Tauke Barat proksi Zionis.

Baca pendedahan Blog Theunspinners ancaman bom pada hari 31.12.1013 akan datang. Beserta salinan email yang didakwa bukti campur tangan orang luar untuk menjalankan ini dengan reputasi kita.


Baca artikel beliau di bawah :


Pada Disember 16hb baru-baru seorang rakan blogger Mael Pengerang di SINImenulis untuk mengingatkan penggunaan bom di Himpunan Bebas Anwar 901 pada hari keputusan kes liwat ke 2 Anwar Ibrahim pada Januari 9hb, 2012.

Video kejadian boleh mengingatkan sedikit:


Mungkinkah taktik sama akan digunakan budak-budak ini?

Unspinners ungkit balik kisah lama ini kerana kami ada menerima satu email dari satu sumber yang kononnya dari Rahim Ghouse ke Rafizi Ramli yang memberi amaran awal akan penggunaan taktik lama bom di beberapa kawasan.


Nombor handphone dan email semua ngam.

Samada betul atau tidak, Unspinners nasihatkan kepada anak-anak muda supaya tak payah pergi ke perhimpunan haram tersebut. Pasti kecuh ...

Tiada perhimpunan yang tak kecuh.

SOP mereka ada untuk salahkan SB di atas sebarang kekecuhan.

Hakikatnya mereka mahukan kecuh supaya cepat tersebar luas oleh cybertrooper mereka dan boleh terhebahkan satu dunia.

Pasti media-media asing akan memberi liputan. Bab huru hara memang media asing suka. Lagi ada mati, cedera dan harta awam rosak lagi mereka suka. Sent from my iPhone

Tragedi Budak Lelaki 3 Tahun mati leher tersepit cermin kereta di Arab Saudi

Posted: 27 Dec 2013 01:53 AM PST

3yr Child kills himself by mistake !!!!!

Dear All,
Please share this with your known people, to avoid this type of accidents.
A tragic and horrific scene took place in Jubail, Saudi Arabia, as a child killed himself by mistake while he was in his father's car. The father, who forgot to switch off the vehicle, headed for the grocery store for a few minutes and left the child inside.

When he returned, he was shocked to see his 3 year old son had his head stuck out the window; the child who had stuck his head out the window to look outside, accidentally had one of his knees pressed on the button and raised the glass.

He could not lower the window, which completely overpowered the neck to the fullest extent. The father rushed hysterically to lower the window, only to find the child was dead and lifeless. All who witnessed the incident cried out in sadness and pain.
Never leave your child alone!
Please share!

Belantan

Posted: 27 Dec 2013 11:11 PM PST

Belantan


Menjelang 2014: Selagi ada kuasa, gunakanlah...?

Posted: 27 Dec 2013 03:20 AM PST


Tidak sampai seminggu lagi kita akan menyambut Tahun Baru 2014. Setahun lagi umur kita akan meningkat, setahun lagi cabaran akan mendatang, setahun lagi dosa pahala terus dihitung. Selagi hayat dikandung badan, selagi itu cabaran tetap mendatang.

Si pemakan rasuah pula akan terus makan rasuah, waima sedar majikannya sedang seksa berjuang untuk hidup. Si pejuang akan terus berjuang dan si pendemostran akan terus berdemostrasi.

Namun, negara akan tetap berdiri. Malaysia bukanlah sebuah rumah yang sedang terbakar dan kapal sedang karam. Ia masih lagi berlayar, walaupun badai terus melanda.

Semua pihak mahukan Malaysia ini milik mereka. Pembangkang amat dahagakan negara ini. Hanya orang bodoh sahaja yang tidak mahu merebut negara yang makmur ini.

Negara asing pun melihat Malaysia dengan cemburunya. Walaupun, pihak pembangkang terus-menerus membangkang, mereka masih lagi hidup dengan mewahnya. Jangan tipulah.


Jangan tipu rakyat mengatakan negara ini penuh dengan kezaliman. Kakitangan kerajaan menikmati segala kesenangan mengatasi pekerja swasta, tetapi ada antara mereka tetap tidak bersyukur. Malah ada yang bercita-cita mahu mengebom di malam Tahun Baru ini. Memang taksub gila penjawat awam itu.

Tapi kasihan, mereka ini jadi begitu kerana terlalu taksub dengan pemimpin mereka. Di belakang mereka, para pemimpin itu cakap tak serupa bikin.

Saya tidak pasti, apakah ada ramai lagi yang berfikiran macam itu?

Jadi, selagi ada kuasa jika tidak digunakan kuasa itu, maka tunggulah akibatnya kelak.

Tahun 2014 akan diharungi dengan penuh mencabar. Harga barangan dan perkhidmatan akan terus naik. Satu demi satu diumumkan serentak. Rakyat cukup tersentak. Tak pasti kita, siapa yang mengatur semua itu. Alahai, ada kuasa pun tak pandai atur.

Kini harga teh 'O' kurang manis di KL ada tempat sudah pun berharga RM2.80! Jangan disebut yang lain-lain lagi. Pihak berkuasa pergilah tengok-tengok apa yang patut dilakukan. Selagi ada kuasa lakukanlah apa yang patut.

Siapa yang menerajui kuasa, tolonglah pastikan harga itu dan harga ini tidak dinaikkan satu demi satu. Jika sayangkan kuasa, tadbirlah dengan baik-baik.


Pihak politik yang berkuasa jangan terus berangan-angan untuk menjadi kaya-raya. Kaya boleh, tapi janganlah berlebih-lebih. Rakyat memerhati anda sekalian. Selagi ada kuasa, gunakanlah secara bijak. Berhemahlah. Jangan anggap di zaman siber ini rakyat itu bodoh. Jika anda beranggap sebegitu, maka tunggulah masanya nanti.

Jangan ditunjuk-tunjuk kemewahan itu kepada rakyat yang terkial-kial untuk membayar bil itu dan bil ini setiap bulan. Jika dulu ada ISA tapi sudah dibungkus, gunalah undang-undang baru dengan setegas mungkin. Jangan nanti menyesal di kemudian hari.

Jika dah tahu ada yang nak berdemo di malam Tahun Baru, pergilah bertindak. Bukan kita tidak mahu kebebasan bersuara, tetapi biarlah ia dengan niat yang baik dan murni, bukan untuk memenuhi kehendak politik peribadi pihak-pihak tertentu.

Selagi ada kuasa gunakanlah setegas-tegasnya. Jangan biarkan kepala kita dipijak- pijak.

Bagi negeri yang dirampas balik daripada tangan pembangkang, jaga negeri itu baik- baik. Jika semasa mereka memerintah dulu, kita lihat betapa gelojohnya mereka mengondolkan gunung-ganang. Oleh itu jangan diulangi perangai seperti itu.


Jadi betullah, politik itu bukan untuk tujuan keredaan Allah semata-mata, tetapi duitan juga matlamat akhirnya.

Selagi ada kuasa, jangan dipinggirkan mana-mana rakyat yang terpinggir. Orang Melayu, India dan Cina yang miskin harus dibantu. Bantu mereka seadil-adilnya mengikut apa yang diperaku dan ditetapkan oleh Perlembagaan negara.

Kaum yang kaya, jangan menganiayai kaum lain yang miskin. Jangan cakap tak serupa bikin. Jangan tuduh Malaysia mengamalkan Aparteid, sedangkan di negara ini minoriti yang menguasai kekayaan dan kemewahan.

Malaysia ialah negara berbilang kaum, jagalah rakyat supaya hidup sayang-menyayang dan hormat-menghormati.

Jadikan 2014 ini tahun Perpaduan dan Rukun Tetangga. Sengketa tidak akan membawa ke mana-mana. Malah musuh akan lebih seronok untuk menangguk di air keruh.

Yang majoriti dan minoriti teruslah bermuhasabah. Lancarkan Tahun 2014 tahun Bahasa Kebangsaan, supaya semua bangsa bercakap satu bahasa.

Amat malu jika ada rakyat Malaysia tidak tahu berbahasa negara sendiri. Nak cakap Melayu pun terkial-kial. Namun, kita juga kena menguasai bahasa-bahasa lain supaya kita boleh duduk sama rendah, berdiri sama tinggi dengan bangsa dunia lain.


Jangan biarkan orang Melayu merasa terpinggir apabila berada di Ipoh atau di Butterworth.

Ingatlah orang Melayu ini pemurah. Orang Cina boleh hidup selesa dan mewah di kampung Melayu, jangan pula biarkan orang Melayu tercicir dan tersisih di pekan-pekan besar milik anda.

Bagi orang Melayu pula, selagi ada kuasa bersatulah.

Seorang rakan menghantar SMS Tahun Barunya "hati UMNO sudah lama terbuka luas, hati Hadi Awang sudah terbuka untuk muzakarah dengan UMNO. Ayuh bangsaku Melayu demi maruah bangsa dan agama bersatulah demi kelangsungan kuasa di bumi sendiri. Kita diherdik dicaci....sedarlah jika kita lemah layulah Melayu... tiada harapan untuk bangkit lagi."

Oleh itu menjelang tahun baru ini, gunakanlah kuasa yang ada sebaik-baik mungkin - sebelum semuanya terlambat!

Oleh : Zaini Hasan

Suara Politik
Belantan

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 27 Dec 2013 09:19 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


ANWAR AKAN TENANG JIKA DIBERIKAN DOS KUNYIT YANG SECUKUPNYA..

Posted: 27 Dec 2013 12:39 PM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 27 Dec 2013 09:06 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Perhimpunan Gulingkan Kerajaan : Individu Yang Mengajak Orang Ramai Turun Akan Ditahan

Posted: 27 Dec 2013 06:30 PM PST

Himpunan Guling Kerajaan : Amaran Keras Dari Datuk Bandar Kuala Lumpur

Posted: 27 Dec 2013 03:00 PM PST

SHAH ALAM - Susulan dakwaan yang mengatakan satu himpunan menggulingkan kerajaan akan diadakan ibu kota pada hujung bulan ini, Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib menegaskan, Dataran Merdeka bukan tempat untuk mengadakan himpunan tersebut.
Memetik laporan, The Malaysia Insider, Ahmad Phesal berkata, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) belum menerima sebarang permohonan daripada mana-mana pihak untuk berhimpun di Dataran Merdeka.

"Dataran Merdeka hanya digunakan untuk acaran sambutan tahun baru dan beberapa program hiburan yang kita sudah aturkan.

"Ini bermakna dari segi penggunaan, seperti apa yang saya katakan, hanya untuk sambutan tahun baru dan tiada acara lain seperti didakwa," katanya.

Sebelum ini, sekumpulan mahasiswa di bawah Gerakan Turun Kos Sara Hidup (Turun) telah mengumumkan perhimpunan pada malam ambang tahun baru di Dataran Merdeka untuk membantah siri kenaikan harga barang dan perkhidmatan yang disebarkan melalui media sosial.

Sehubungan itu, seorang pemimpin pelajar telah ditahan di Kuala Lumpur untuk disiasat di bawah seksyen 9 (5) Akta Perhimpunan Aman 2012, berhubung perhimpunan itu.

Himpunan Gulingkan Kerajaan : Jangan Biarkan Dataran Merdeka Jadi Hura Hara Begini

Posted: 27 Dec 2013 09:00 AM PST

Himpunan Gulingkan Kerajaan : Wajah Wajah Ini Bakal Ditangkap Polis

Posted: 27 Dec 2013 07:30 AM PSTIni adalah antara beberapa suspek wajah yang bakal dicekup polis berikutan dipercayai sebagai antara dalang Himpunan Gulingkan Kerajaan pada malam 31 Disember 2013. 

Memang wajar polis mengambil langkah pencegahan untuk tangkap dan siasat perancang himpunan sebelum segalanya menjadi bubur. Langkah yang dibuat oleh pihak polis tepat. Teruskan menjaga keselamatan negara. 

Jangan biarkan tragedi dalam video ini berulang :


Video Prof Dr Muhaya Mempertahankan Dirinya Setelah Dimaki & Dicaci Di Facebook Oleh Red Bean Army

Posted: 27 Dec 2013 01:00 AM PST


Hati Hati Keluarkan Duit Di Mesin ATM, Ada Sindiket Curi Maklumat Peribadi

Posted: 26 Dec 2013 10:30 PM PST Izany Abd. Ghany menunjukkan alat pengimbas mesin ATM yang dirampas semasa sidang akhbar di Kuala Lumpur, semalam. - BERNAMA

KUALA LUMPUR 26 Dis. - Polis menumpaskan satu sindiket mencuri maklumat dan wang pengguna mesin pengeluaran wang automatik (ATM) dengan menggunakan alat pengimbas data setelah menahan seorang lelaki warga Poland di pusat beli-belah Suria KLCC di sini Rabu lalu.

Dalam kejadian kira-kira pukul 4 petang itu, lelaki berusia lingkungan 30-an itu ditahan ketika sedang menanggalkan alat pengimbas data dikenali sebagai skimming device yang diletakkan pada panel mesin ATM di pusat beli belah berkenaan hasil maklumat awam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Izany Abd. Ghany berkata, modus operandi sindiket tersebut ialah mencuri data daripada pelanggan mesin ATM melalui alatan pengimbas tersebut sebelum membuat kad klon mereka dan mengeluarkan wang di dalam akaun mangsa di luar negara.
"Hasil pemerhatian kamera litar tertutup (CCTV), polis mendapati sindiket ini bergerak secara berkumpulan kerana terdapat dua lagi rakan suspek dirakam melakukan jenayah namun masih belum berjaya ditahan," katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur, di sini hari ini.

Izany berkata, susulan penahanan itu polis percaya dapat menyelesaikan kes penemuan peralatan sama di pusat beli belah Times Square, Jalan Imbi di sini yang dilaporkan pada 25 November lalu.
Katanya, sindiket terbabit dipercayai aktif sejak awal tahun ini dan ahli-ahli kumpulan terbabit yang terdiri daripada warga asing dilaporkan sering keluar masuk negara.

"Kes seumpama ini pernah dilaporkan beberapa tahun lalu namun kini mereka dilihat kembali aktif," katanya.

Menurut beliau, siasatan awal mendapati alat pengimbas terbabit telah dibeli oleh ahli sindiket terbabit dengan harga RM8,000 seunit dan dibuat di negara ini.

Sementara itu, Izany berkata, pihaknya menasihati orang ramai supaya sentiasa berwaspada semasa berurusan di ATM sekiranya melihat peralatan yang mencurigakan dan melaporkan kepada polis.
Katanya, suspek kini ditahan reman sehingga 6 Januari untuk siasatan lanjut dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.

JURI RAKYAT

Posted: 27 Dec 2013 07:28 PM PST

JURI RAKYAT


Sejarah dan Kisah Tembok Ratapan

Posted: 27 Dec 2013 03:29 AM PST

tembok ratapan 150x150 Apa itu Tembok Ratapan? Sejarah dan Kisah Tembok RatapanTembok Ratapan atau Tembok Barat di Yerusalem, diyakini oleh banyak orang sebagai sisa-sisa dari salah satu dinding sebuah kuil Yahudi besar atau dinding yang mengelilingi halaman kuil.
Tembok Ratapan merupakan dinding batu yang menjulang sekitar 18,9 m dari atas tanah.
Tembok ini dianggap situs sakral oleh orang Yahudi, dan ribuan orang berziarah di sana setiap tahun.
Tembok Ratapan merupakan sumber sengketa antara orang Yahudi dan Muslim.
Orang Islam menganggap tembok ini menjadi bagian dari masjid kuno dan tempat nabi Muhammad mengikat kuda bersayapnya (Buraq) selama perjalanan Isra Mi'raj.


Tembok Kuil
Orang Yahudi menganggap dinding tersebut sebagai bagian dari sebuah kuil Yahudi yang disebut juga Bait Suci Kedua yang telah berdiri selama ratusan tahun.
Raja Herodes memerintahkan renovasi dan perluasan kuil sekitar tahun 19 SM, dan pekerjaan itu tidak selesai sampai sekitar 50 tahun kemudian.
Kuil ini lantas dihancurkan oleh Roma sekitar tahun 70 M, hanya beberapa tahun setelah selesai. Tembok Ratapan secara luas diyakini sebagai satu-satunya bagian yang masih berdiri.
Setelah kuil itu hancur, banyak orang Yahudi mulai pergi ke dinding yang tersisa untuk meratapi kehancuran kuil dan untuk berdoa.
Tembok Ratapan merupakan nama yang diberikan oleh orang non-Yahudi ketika melihat orang-orang Yahudi meratap sana.
Orang Yahudi sebenarnya menamai tembok tersebut sebagai Tembok Barat, atau Kotel HaMaaravi dalam bahasa Ibrani.
Tembok Al-Buraq
Banyak Muslim percaya bahwa dinding tersebut tidak ada hubungannya dengan Yudaisme kuno.
Orang Islam merujuk tembok tersebut sebagai Tembok Al-Buraq, diambil dari nama kuda bersayap yang ditunggangi Nabi Muhammad dalam peristiwa Isra' Mi'raj.
Kepercayaan Islam menyatakan bahwa Al-Buraq diikat ke dinding sementara Nabi naik ke surga untuk bertemu dengan Tuhan.
Banyak Muslim juga percaya bahwa tembok tersebut merupakan bagian dari Masjid Al-Aqsa kuno, dan bahwa orang Yahudi baru mulai berdoa di tembok tersebut sampai setidaknya abad ke-16.
Penguasa Tembok
Selama lebih dari 3.500 tahun, Yerusalem berulang kali dikuasai oleh berbagai penakluk yang berbeda. Penguasaan Tembok Ratapan terus menjadi titik pertikaian hingga abad ke-20 dan awal abad ke-21.
Pemimpin Arab mengontrol wilayah Tembok Ratapan selama bagian pertama abad ke-20. Namun dengan berdirinya Israel, Yahudi menguasai tembok tersebut pada tahun 1967.
Meskipun tetap terjadi permusuhan antara Yahudi dan Muslim, Tembok Ratapan telah menjadi situs rekonsiliasi antara Yahudi dan Katolik.
Pada tahun 2000, Paus Yohanes Paulus II menjadi Paus pertama yang berdoa di Tembok Ratapan. Paus juga meminta maaf akibat penganiayaan Katolik terhadap Yahudi selama berabad-abad.
Berdoa di Tembok Ratapan
Umat Yahudi dari semua negara, dan juga wisatawan dari berbagai latar belakang agama lazim berdoa di Tembok Ratapan karena diyakini memiliki "telinga Tuhan."
Orang yang tidak dapat berdoa langsung di tembok dapat mengirimkan doa atau menggunakan Kaddish, sebuah doa khusus untuk orang Yahudi.
Doa yang dikirim tersebut ditulis dalam sebuah kertas dan diselipkan di celah-celah dinding yang disebut sebagai kvitelach.
Tembok Ratapan dapat dikunjungi setiap saat sepanjang hari. Pengunjung biasanya digeledah secara menyeluruh untuk tujuan keamanan.
Perempuan dari agama apapun, untuk menghormati hukum Yahudi, harus mengenakan pakaian yang sopan.
Ada pintu masuk terpisah untuk pria dan wanita, meskipun mereka dapat berkumpul kembali di dalam tembok.
Struktur
Bagian utama dari tembok, di mana orang pergi untuk berdoa, memiliki panjang sekitar 57 m dan terbuat dari batu kapur meleke.
Sebagian besar batu memiliki berat hingga 1,814.4 kg atau lebih, dan satu batu terbesar yang disebut Batu Barat, beratnya mencapai lebih dari 500.000 kg.

Sejarah Tembok Berlin

Posted: 27 Dec 2013 03:24 AM PST

Tembok Berlin adalah sebuah tembok pembatas terbuat dari beton yang dibangun oleh Republik Demokratik Jerman (Jerman Timur) yang memisahkan Berlin Barat dan Berlin Timur serta daerah Jerman Timur lainnya sehingga membuat Berlin Barat sebuah enklave. Tembok ini mulai dibangun pada tanggal 13 Agustus 1961. Tembok pembatas ini juga dibarengi dengan pendirian menara penjaga yang dibangun sepanjang tembok ini, juga pendirian sebuah daerah terlarang, yang diisi dengan ranjau anti kendaraan. Para pemerintah Jerman Timur menyatakan bahwa tembok ini dibangun untuk melindungi para warganya dari elemen-elemen fasis yang dapat memicu gerakan-gerakan besar, sehingga mereka dapat membentuk pemerintahan komunis di Jerman Timur. Meski begitu, dalam prakteknya, ternyata tembok ini digunakan untuk mencegah larinya penduduk Berlin Timur ke wilayah Berlin Barat, yang berada dalam wilayah Jerman Barat.

Sebelum pembangunan tembok ini, ada sekitar 3,5 juta warga Jerman Timur yang bermigrasi dan membelot ke barat, salah satunya dengan melewati perbatasan Jerman Timur dan Jerman Barat, lalu kemudian mereka pun bisa pergi ke negara Eropa Barat lainnya. Diantara tahun 1961 dan 1969, tembok ini pun mencegah hal itu. Di rentang waktu kira-kira 30 tahun ini, ada sekitar 5.000 orang yang mencoba kabur, dengan estimasi ada 100 sampai 200 orang yang meninggal karena ditembak.

 
Di tahun 1989, ada perubahan politik radikal di kawasan Blok Timur, yang berhubungan dengan liberalisasi sistem otoritas di Blok Timur dan juga mulai berkurangnya pengaruh Uni Soviet di negara-negara seperti Polandia dan Hungaria. Setelah kerusuhan sipil selama beberapa minggu, pemerintah Jerman Timur mengumumkan tanggal 9 November 1989 bahwa rakyat Jerman Timur boleh pergi ke Jerman Barat dan Berlin Barat. Maka, kerumunan orang Jerman Timur pun menyeberangi dan memanjat tembok itu, diikuti pula dengan warga Jerman Barat di sisi lain untuk merayakan atmosfer kebebasan. Beberapa minggu setelahnya, euforia publik dan pemburu souvenir akhirnya meretakkan bagian-bagian tembok itu. Nantinya, sebagian besar tembok ini dihancurkan oleh pemerintah menggunakan alat berat. Kejatuhan dari Tembok Berlin membuka jalan terbentuknya Reunifikasi Jerman, 3 Oktober 1990.

Latar Belakang

Jerman Pasca-Perang Dunia II
Setelah berakhirnya Perang Dunia II di Eropa, yang tersisa dari bagian barat Perbatasan Oder-Noisse dibagi menjadi 4 wilayah pendudukan (akibat Perjanjian Potsdam), masing-masing wilayah itu dikuasai oleh Amerika Serikat, Britania Raya, Perancis, dan Uni Soviet. Ibukota Berlin, sebagai pusat kontrol, juga dibagi-bagi menjadi 4 wilayah meskipun kota ini sendiri terletak jauh di dalam kekuasaan Soviet.

Selama kurang lebih dua tahun, ada perubahan politik diantara Soviet dan anggota sekutu lainnya. Hal ini terjadi karena Soviet menolak setuju untuk rencana rekonstruksi kembali Jerman pasca-perang. Inggris, Perancis, Amerika Serikat, dan negara-negara Beneluks kemudian bertemu untuk menggabungkan kawasan-kawasan non-Soviet menjadi satu kawasan untuk direkonstruksi dan menyetujui perluasan dari Marshall Plan.

Pembangunan Tembok
Tembok ini didirikan pada tanggal 13 Agustus 1961 oleh pemerintahan komunis Jerman Timur di bawah pimpinan Walter Ulbricht karena Berlin Barat adalah sebuah 'lubang' di negara mereka. Antara tahun 1949 sampai tahun 1961 sudah lebih dari 2 juta penduduk Jerman Timur melarikan diri lewat Berlin. Hal ini membuat ekonomi Jerman Timur menjadi kedodoran, karena kebanyakan orang-orang yang masih muda yang melarikan diri. Maka secara rahasia dan tiba-tiba tembok ini dibangun.

Map yang menunjukkan lokasi Tembok Berlin, sekaligus menunjukkan tempat pos pemeriksaan.

Tembok Berlin dan Perang Dingin

Tembok Berlin yang mengurung Berlin Barat dan memotong kota ini persis di tengahnya, menjadi simbol Perang Dingin yang paling terkenal. Banyak pembesar barat, terutama presiden Amerika Serikat yang mengunjungi tembok ini untuk mengutuknya. Presiden J.F Kennedy pada tahun 1963 datang dan berpidato di sisi tembok ini dengan kalimatnya yang ternama: "Ich bin ein Berliner." Lalu 20 tahun kemudian, pada tahun 1983 presiden Ronald Reagan juga berpidato di sini dan mengutuk Uni Soviet yang disebutnya An Evil Empire, atau sebuah kerajaan kejahatan. Tetapi pada tahun 1989, pada hari peringatan Republik Demokratis Jerman, atau Jerman Timur, pemimpin Uni Soviet, Mikhail Gorbachev juga sempat mengunjungi Tembok Berlin dan berkata pada pemimpin Jerman Timur Erich Honecker bahwa "Barangsiapa terlambat datang, akan dihukum oleh hidup".

Pelarian Melalui Tembok Berlin

Selama Tembok Berlin berdiri, ada sekitar 5.000 orang yang berhasil melarikan diri. Jumlah orang yang tewas akibat mencoba kabur, sampai saat ini masih menjadi perdebatan. Menurut Alexandra Hildebrandt, Direktur Museum Pos Pemeriksaan Charlie, diperkirakan jumlah orang yang tewas adalah lebih dari 200 orang. Sebuah kelomok bersejarah di Center for Contemporary Historical Research (ZZF) di Potsdam mengkonfirmasikan bahwa ada 136 jumlah orang tewas. Sebelumnya, yang tercatat resmi adalah 98 orang yang dibunuh.

Runtuhnya Tembok Berlin

Setelah memperbolehkan celah bagi para penduduknya untuk melewati perbatasan di musim panas, Hungaria akhirnya secara efektif menghilangkan pembatas fisik negaranya dengan Austria tanggal 19 Agustus 1989. Di bulan September, lebih dari 13.000 orang Jerman Timur kabur ke Austria melalui Hungaria. Hal ini menyebabkan beberapa rentetan kejadian berikutnya. Orang Hungaria mencegah agar tidak semakin banyak orang Jerman Timur yang menyebrang perbatasan, dan mengembalikan mereka ke Budapest. Orang-orang Jerman Timur ini memenuhi kedutaan Jerman Barat dan menolak untuk kembali ke Jerman Timur. 

Pemerintah Jerman Timur menanggapi hal ini dengan menutup semua perjalanan ke Hungaria, tapi masih memperbolehkan mereka yang mau kembali ke Jerman Timur. Pada kesempatan kali ini, otoritas Jerman Timur memperbolehkan mereka untuk pergi, asalkan saja nanti kereta yang mereka pakai melewati Jerman Timur. Maka muncullah demonstrasi besar-besaran di Jerman Timur sendiri. (Lihat Demonstrasi Senin di Jerman Timur.) Pemimpin Jerman Timur, Erich Honecker, mengundurkan diri tanggal 18 Oktober 1989 dan digantikan oleh Egon Krenz beberapa hari kemudian. Honecker telah memprediksi bahwa tembok itu masih akan bertahan sampai 50 atau 100 tahun lagi, jika kondisi negara itu tidak berubah.

Protes demonstrasi pecah di seluruh Jerman Timur bulan September 1989. Pada awalnya, para pemrotes ingin pergi menuju ke barat, sambil meneriakkan "Wir wollen raus!" ("Kami mau pergi!"). Tapi lalu para pemrotes mulai berteriak "Wir bleiben hier", ("Kami akan tetap di sini!"). Maka, ini adalah awal dari apa yang disebut orang Jerman Timur sebagai "Revolusi Damai" di akhir 1989. Para pemrotes semakin besar di awal November. Para pemrotes mencapai puncaknya pada tanggal 4 November, ketika hampir setengah juta orang berkumpul di Demonstrasi Alexanderplatz. (Henslin, 07)

Sementara itu, para pengungsi yang meninggalkan Jerman Timur ke Jerman Barat semakin meningkat, dan mereka menemukan jalan baru untuk keluar dari Jerman Timur, yaitu dengan cara melalui Hungaria via Cekoslowakia (atau via Kedutaan Jerman Barat di Prague) yang diizinkan oleh pemerintahan Krenz yang baru, dan dengan persetujuan dengan pemerintah komunis Cekoslowakia. Agar keadaan tidak semakin rumit, akhirnya politbiro yang dipimpin oleh Krenz memperbolehkan para pengungsi untuk keluar langsung melalui pintu perbatasan antara Jerman Timur dan Jerman Barat, termasuk Berlin Barat pada tanggal 9 November 1989.

Penghancuran

Tanggal ketika tembok ini mulai dihancurkan adalah 9 November 1989, tapi saat itu tembok ini tidak langsung dTihancurkan saat itu juga. Di sore itu dan beberapa minggu setelahnya, orang-orang datang membawa palu godam dan sejenisnya untuk menghacurkan beberapa bagian tembok dan juga menciptakan beberapa lubang perbatasan yang tak resmi. Orang-orang ini disebut sebagai "Mauerspechte" (pelatuk tembok).

Rezim Jerman Timur kembali mengumumkan bahwa mereka akan membuka 10 pintu perbatasan baru, termasuk di beberapa tempat bersejarah seperti Potsdamer Platz, Glienicker Brücke, dan Bernauer Straße. Massa dari 2 sisi menunggu berjam-jam, bersorak-sorai ketika buldoser menghancurkan tembok ini. Pintu perbatasan baru terus dibuka sepanjang tahun 1990, termasuk di Gerbang Brandenburg tanggal 22 Desember 1989.

Penduduk Jerman Barat dan Berlin Barat diperbolehkan masuk Jerman Timur tanpa visa mulai 23 Desember 1989. Sampai tanggal itu, mereka hanya diperbolehkan masuk dengan berbagai persyaratan dan diharuskan membuat aplikasi untuk pembuatan visa. Selain itu, mereka diharuskan membayar minimal 25 DM per harinya. Maka, sebenarnya pada tanggal 9 November dan 23 Desember ini, penduduk Jerman Timur lebih bebas daripada Jerman Barat. Hampir semua bagian tembok ini telah diruntuhkan. Foto Desember 1990.

Pemberitaan di televisi tentang banyaknya penduduk yang menghancurkan banyak bagian tembok tanggal 9 November membuat banyak orang di luar negeri berpikir bahwa tembok ini akan dihancurkan secepatnya. Sebenarnya, tembok ini tetap dijagai sampai beberapa hari kemudian, meskipun intensitas penjagaan semakin kecil. Di bulan pertama itu, malahan militer Jerman Timur berusaha untuk memperbaiki kembali tembok yang dihancurkan oleh para "pelatuk tembok". Lalu, seiring berjalannya waktu, tindakan ini dihentikan, dan para penjaga semakin toleran dengan aksi penghancuran tembok dan perginya penduduk melalui tembok yang lubang.

Tanggal 13 Januari 1990, tembok ini resmi dihancurkan oleh militer Jerman Timur, dimulai di Bernauer Straße. Penghancuran tembok ini kembali diteruskan setelah Reunifikasi Jerman sampai akhirnya selesai bulan November 1991. Hanya sedikit bagian tembok dan menara tetap dipertahankan, sebagai tempat memorial. Jatuhnya Tembok Berlin merupakan awal dari Reunifikasi Jerman, yang ditandatangani tanggal 3 Oktober 1990.

Rizman, Astronot Pertama Indonesia

Posted: 26 Dec 2013 10:10 PM PST


Siapa yang tak mau pergi ke luar angkasa ketika kesempatan itu datang. Sejak program Axe Apollo Space Academy dibuka, tingkat antusiasme masyarakat untuk bergabung dan merasakan sensasi terbang di gravitasi nol serta menjadi orang Indonesia pertama di luar angkasa sangat tinggi. Seperti yang dilansir liputan6.com

 Hal ini terlihat dengan semangat yang menggebu dari puluhan ribu pendaftar, puluhan peserta National Space Camp, hingga akhirnya AXE memilih tiga finalis calon astronot pertama Indonesia – Muhammad Sidharta Krisna, Abraham Gamaliel Figrana, Rizman Adhi Nugraha - yang mengikuti Global Space Camp di Amerika. Kini, Indonesia menyambut Rizman sebagai astronot pertama Indonesia yang akan terbang ke luar angkasa yang sebenarnya. Dari dua pesaingnya, Rizman berhasil unggul dari rekan senegaranya itu. Tak terbayangkan bagaimana senangnya Rizman

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 27 Dec 2013 03:37 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Tiduri bakal ibu mertua selepas hamilkan kekasih

Posted: 27 Dec 2013 09:30 AM PST

Gambar hiasan
DMS (17), seorang remaja perempuan yang sudah tamat sekolah ini mengaku telah mengadakan hubungan seks dengan kekasihnya bernama Ariadi (20) hingga hamil.

Lebih parah, Ariadi pula telah menjalin hubungan sulit dengan ibu kandung DMS.

Setelah mengetahui kekasihnya itu juga meniduri ibunya, DMS melaporkan kejadian tersebut kepada Ikrimah, salah seorang dari ahli keluarganya. Kepada Ikrimah, DMS mengaku telah hamil tiga bulan, dan mengaku telah melakukan hubungan seks di rumah orang tuanya.

Mendengar pengakuan DMS, Ikrimah telah bertemu dengan Ariadi untuk memintanya supaya bertanggungjawab. Ariadi mengakui perbuatannya dan berjanji akan bertanggungjawab untuk menikahi DMS.

Namun, tidak lama kemudian, Ikrimah dan DMS telah mendapat tahu Ariadi menjalin hubungan asmara dengan ibu kandung DMS. Hal ini membuat DMS dan Ikrimah akhirnya melaporkan perbuatan Ariadi kepada pihak polis.

"Laporan mangsa sudah direkodkan, mangsa juga sudah diperiksa, dan suspek juga sedang disiasat. Proses hukumnya sedang ditangani Polres Bengkalis," ujar Kabid Humas Polda Riau, AKBP Guntur Aryo Tejo, seperti yang dikutip dari Merdeka (26/12/2013).

Infospesial.com

Tak puas seks dengan suami, artis wanita minta cerai

Posted: 27 Dec 2013 06:31 AM PST

Courtney Stodden bersama bekas suaminya Doug Hucthiso satu ketika dahulu
Courtney Stodden, 19 memohon untuk bercerai daripada suaminya Doug Hutchiso, 53 meskipun pada awalnya Courtney sendiri mengaku akan menerima Doug yang lebih tua itu seadanya.

Namun kini ternyata masalah ranjang menjadi penyebab retaknya rumah tangga keduanya.

Courtney sendiri memutuskan untuk berpisah dengan Doug setelah melayari rumahtangga selama dua setengah tahun.

Courtney mendakwa di usianya yang baru menginjak 19 tahun, sangat normal jika dirinya masih sangat menginginkan seks, sedangkan di usia Doug yang sudah lebih dari setengah abad itu tak lagi mampu memenuhi keperluan isterinya tersebut.

Namun tidak lama selepas perceraiannya tersebut kini Courtney sudah dilihat kembali menggandeng seorang model lelaki yang lebih muda.

Nampaknya Courtney benar-benar tak cukup puas dengan kehidupan seks bersama suaminya yang lebih tua, dan kini dia telah memilih untuk menjgadakan hubungan dengan lelaki seusia dengannya.
Courtney bersama teman leaki barunya
"Mereka memiliki saat-saat indah bersama. Dia benar-benar lelaki baik dan dia sudah siap untuk serius dengan Courtney," ujar sumber seperti dikutip Contactmusic, Jumat lalu.

Agensi pelancongan guna wanita bogel promosi pakej dikritik

Posted: 27 Dec 2013 05:33 AM PST

Kontroversi di laman mikro blog Weibo minggu ini mengisahkan perihal sebuah website rasmi yang didakwa dimiliki oleh sebuah syarikat pelancongan di Henan yang memaparkan gambar tiga wanita separuh bogel untuk tujuan promosi.

Gambar tersebut bukan sahaja mengejutkan pengguna laman blog mikro itu malah ada yang menyifatkan ianya tidak sesuai mempromosi tempat menarik menggunakan tubuh wanita.

Foto tersebut menampilkan tiga wanita yang hampir bogel berdiri di hadapan pemandangan Pergunungan Shennong di bandar semenanjung Qinyang, satu kawasan tarikan pelancong di China. Posting website itu menulis "Click here for your economical trip!".

Web tersebut kemudiaanya membuang foto tersebut dan mendakwa ianya diambil ketika sebuah program "human body photography" pada tahun 2007 dan menafikan mereka mempromosikan pornogafi. Web tersebut kemudian turut dipadam, dan biro pelancongan Henan mendakwa akaun tersebut sebenarnya adalah palsu dan kejadian tersebut tidak pernah berlaku lapor Shanghaiist.com.

Linda Onn sah isteri kepada Ungku Azhar

Posted: 27 Dec 2013 04:01 AM PST

AMPANG: Penyampai radio yang baru bergelar pengantin baru, Linda Onn enggan bertemu media bagi memberi sebarang kenyataan berhubung majlis pernikahan di kediamannya di Setia Hills, Bukit Indah, di sini, petang tadi.

Linda atau nama sebenar Rozlindah Onn, 36, yang hanya diwakili ahli keluarga juga pengarah filem, Razif Rashid berkata, penyampai Suria FM itu tidak bersedia berkongsi butiran majlis kerana sibuk melayan sanak-saudara.

Razif menjelaskan, butiran pernikahan itu akan dikongsikan menerusi akaun Twitter miliknya menjelang malam nanti bagi berlaku adil kepada semua.

"Sebenarnya kita tak jemput media pun. Majlis ini terlalu tertutup dan saya minta maaf tak dapat nak beritahu apa-apa maklumat.

"Untuk hari ini, minta maaf dia (Linda) tak bersedia jumpa (media). Dia akan kongsi (maklumat nikah) nanti," katanya.

Terdahulu, jurugambar yang membuat liputan tidak dibenarkan merakamkan sebarang gambar majlis terbabit manakala wartawan pula diminta menunggu di perkarangan rumahnya sehingga majlis selesai.

Bagaimanapun, selepas majlis selesai Linda enggan bertemu media untuk ditemuramah.

Difahamkan, Linda bernikah dengan lelaki berdarah kerabat diraja Johor berstatus duda dikenali sebagai Ungku Azhar, 40-an.

Majlis pernikahan itu dipercayai berlangsung selepas solat Asar secara tertutup dan hanya dihadiri keluarga dan kenalan rapat.

Tiada sebarang pengesahan mengenai maklumat pengantin lelaki dan majlis terbabit diperoleh.

Sikap YB Nga Kor Ming Macam Cina Gampang Mabuk

Posted: 27 Dec 2013 01:31 AM PST

Nga Kor Ming dilihat ada memuatnaik satu gambar yang boleh dikata kritikan murahan terhadap Perdana Menteri, Dato' Sri Najib Tun Razak.
Gambar itu menyamakan Najib dan isteri, Datin Rosmah sebagai pasangan kekasih 'badak dan kuda belang' dalam filem animasi Madagascar.

Apabila ditegur oleh pengikut di Twitter dan Facebook bahawa tindakannya itu memalukan, Nga Kor Ming hanya menjawab dengan nada mengejek.
Sebenarnya tidak kiralah apa fahaman politik sekalipun, apabila sesuatu isu yang menguntungkan rakyat dibawa ke tengah bersama fakta maka ia menjadikan politik sesuatu yang bermanfaat.

Namun apabila serangan lebih berunsur peribadi terutama melibatkan fizikal dan penampilan seseorang, ahli politik yang melakukannya patut berasa malu kepada kanak-kanak!

(Gambar) Ini dia foto penghasut yang mahu gulingkan kerajaan

Posted: 27 Dec 2013 01:01 AM PST

KUALA LUMPUR – Polis petang ini akan memohon perintah reman terhadap pemilik akaun Facebook yang beroperasi dengan nama Asmaelz Hadzeny II bagi membantu siasatan berkaitan cubaan menghasut orang ramai menyertai perhimpunan untuk menggulingkan kerajaan pada 31 Disember.

Jurucakap Polis Bukit Aman berkata siasatan terhadapnya dilakukan mengikut Seksyen 124C Kanun Keseksaan iaitu cubaan melakukan sesuatu aktiviti yang menjejaskan demokrasi berparlimen.

Lelaki berusia 25 tahun itu yang diburu polis sejak minggu lepas, dibawa ke Kuala Lumpur pagi ini setelah dia ditahan pada 11 pagi semalam di Saratok, Sarawak.

"Dia dijangka dibawa ke Kompleks Mahkamah, Jalan Duta kira-kira 2 petang ini," kata jurucakap itu ketika dihubungi Bernama. – BERNAMA

(Gambar) Selebriti Islam yang meraikan Krismas, tebiat agaknya!

Posted: 26 Dec 2013 11:01 PM PST

Hmm apa nak jadi ni selebriti beragama Islam tapi menyambut perayaan Krismas. Antaranya ialah Azwan Ali, Nurul, Noniswara, Zahida Rafik, Marion Caunter, Azah Aziz, Shasha Saidin, Siti Saleha, Zubir Gemok & anak Sofea Jane. (Media Malaya)

About Musalman

Agama Islam adalah agama yang menjaga hubungan antara umat manusia di dunia ini. Disamping menganjurkan agar menjalinkan hubungan silaturrahim antara kaum kerabat dan kaum muslimin seluruhnya juga dianjurkan dalam membina hubungan dengan orang yang beragama lain.

Dalam surah An Nisaa ayat 36 dijelaskan maksudnya: "Sembahlah Allah dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatu apapun. Dan berbuat baiklah kepada kedua ibu bapa, kaum kerabat, anak yatim, orang-orang miskin, tetangga yang dekat dan tetangga yang jauh....".

Maksud tetangga yang dekat iaitu tempat tinggalnya berdekatan ataupun tetangga yang masih ada hubungan kerabat atau nasab ataupun sama-sama beragama Islam. Sedangkan tetangga jauh maksudnya adalah tetangga yang tidak mempunyai hubungan kerabat, jauh tempatnya atau berlainan nasab mahupun agama. Jadi dengan tegas Allah menyuruh kita menghormati tetangga baik sesama muslim mahupun yang bukan muslim (kafir).

Fatwa MUI (Majlis Ulama Indonesia yang dipengerusikan oleh Bung Hamka) pada tarikh 7 Mac 1981 telah mengeluarkan fatwa HARAM umat Islam Indonesia merayakan bersama perayaan hari krismas atau natal kerana perayaan itu adalah ibadah dan bercanggah dengan akidah umat Islam.

Inilah fatwa yang jelas yang boleh kita jadikan sandaran untuk memutuskan sikap umat Islam terhadap perayaan-perayaan umat bukan Islam. Yang jelas haram menurut Prof Hamka dan Majlis Ulama Indonesia jika kita turut serta merayakan perayaan sambutan yang ada unsur ibadah dan akidah secara redha dan bertambah haramlah jika kita menyambutnya di tempat yang dianggap rumah peribadatannya.

Kedua: Kedudukan hukum berubah bila melibatkan pemimpin negara; ada unsur kejiranan, teman sepejabat yang mengadakan rumah terbuka; Fitnah akan timbul jika pemimpin Islam tidak menjengok muka ke rumah terbuka kaum bukan Islam; atau si muslim yang tidak mengunjungi jirannya sempena hari perayaannya; Ini semua perlu diambil kira apabila ia masuk bab maslahat dan menolak mudharat.

Muhammad Saleh al-Munajjid, seorang ulama dan ahli majlis fatwa kerajaan Arab Saudi. Beliau berpendapat hukum mengucap tahniah kepada bukan Islam pada hari-hari kebesaran mereka seperti hari Krismas dan sebagainya adalah haram dan bertentangan asas-asas akidah Islam. Alasan beliau ialah:

Pertama:

Hari perayaan agama kaum bukan Islam pada hakikatnya adalah syiar agama mereka. Umat Islam disuruh supaya tidak meniru syiar dan budaya kaum bukan Islam. Dalam sebuah hadis Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Barang siapa meniru syiar sesuatu kaum (bukan Islam), maka ia daripada golongan mereka" - (riwayat Abu Dawud bilangan 4031. Musnad Ahmad Ibn Hanbal, bilangan 5093).

Kedua:

Dalam suatu kaedah, ulama Islam telah mengambil ketetapan iaitu merelai kekufuran adalah kufur. Ikut serta berhari raya dengan kaum bukan Islam, serta mengucap tahniah dan selamat Hari Raya kepada mereka, adalah antara tanda kerelaan hati terhadap kekufuran seseorang. Islam menolak sekeras-kerasnya sikap itu.

Secara umumnya:

Hari Krismas; Haram menyambutnya bersama dengan orang Kristian dengan penyelewengan akidah mereka seperti menyanyikan lagu krismas dan lain-lain.

Namun untuk mengunjungi jiran atau teman sepejabat yang beragama Kristian adalah harus demi maslahat dakwah dan menolak mudharat fitnah kita tidak meraikan perpaduan nasional tetapi apabila kita menghadiri majlis/sambutan perayaan krismas tidak perlulah kita memakai atau mengenakan pakaian mahupun aksesori seperti topi salji dan lain-lain lagi kerana kita hanyalah sekadar melawat dan bukanyer menyambut perayaan mereka..cukuplah dengan pakaian yg sopan dan menutup aurat..

Lanjut di halaqah.net

(Gambar) Ikan besar mendarat di tepi pantai pula tersebar

Posted: 26 Dec 2013 09:01 PM PST

Dua keping gambar diperoleh dari laman sosial Facebook yang menyaksikan seekor ikan paus telah terdampar di panta.

Kelihatan anggota Bomba sedang membasahkan haiwan mamalia terbesar di dunia itu sebelum tindakan selanjutnya dilakukan.

Kejadian tersebut menarik perhatian masyarakat sekeliling untuk datang melihat sendiri ikan paus tersebut. Kejadian ini juga biasa berlaku di negara-negara jiran seperti Filipina pada awal 2013 yang lalu.

Apa yang menarik mengenai penyebaran berita-berita sensasi sebegini adalah ianya bersumberkan entah dari mana hingga sukar menentukan kesahihan penceritaannya. Contoh yang kami ambil adalah foto ini disebarkan oleh dua pihak dan kedua-duanya menyatakan kejadian ini berlaku di dua tempat yang berbeza. Seorang lapor di Kelantan, seorang lagi di Melaka.

Dan akhirnya persoalan ini terjawab apabila ini adalah gambar lama yang berlaku sekitar Ogos 2012 yang telah dilaporkan oleh laman blog Melvister.com

Memang la gambar tersebut sahih berlaku, tapi informasi lanjutannya biarlah benar dan selari. Hmmm..typical Malaysian!

Korang memang takde kerja ke weh?

Baru-baru ini, negara kecoh dengan pendaratan beribu-ribu ekor ikan tamban di pantai Lahad Datu dan ramai yang membuat andaian ianya satu petanda malapetaka akan berlaku.

Dicekup bogel berzina dalam surau tempat kerja

Posted: 26 Dec 2013 07:01 PM PST

Gambar hiasan
Ipoh: Seorang pekerja salun kecantikan di Taman Ipoh Jaya Timur, Rapat Setia, di sini, yang dipercayai melakukan maksiat bersama seorang lelaki dicekup majikannya dalam keadaan tidak berpakaian dipremisnya bekerja, awal pagi kelmarin.

Lebih memalukan, pekerja wanita berusia 23 tahun dan baru enam bulan bekerja di spa terbabit terkantoi melakukan perbuatan terkutuk itu bersama pasangannya yang berusia 25 tahun di dalam surau spa itu.

Menurut pemilik spa dikenali sebagai Yaya, 27, dia menangkap pekerjanya itu ketika bersama beberapa pekerja lain mahu menyimpan barang di kedainya jam 5 pagi kerana pembekal terpaksa menghantar barang awal pagi berikutan cuti Krismas.

"Saya hampir pitam akibat terkejut melihat pekerja terbabit bersama pasangan lelakinya tidur dalam keadaan bogel sebaik membuka pintu surau ditingkat atas kedai.

"Pasangan terbabit hanya menyedari kehadiran kami selepas dikejutkan beberapa kali dan sebaik tersedar, saya menyuruhnya memakai pakaian sebelum melaporkan kejadian berkenaan kepada polis," katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Yaya berkata, sementara pasangan terbabit memakai pakaian, dia bersama yang lain menunggu kehadiran polis ditingkat bawah, namun kedua-duanya lesap melarikan diri mengikut koridor ditingkat atas meninggalkan kereta PERODUA Myvi didepan kedai.

Katanya, melihat kekecohan, beberapa jiran datang dan memeranjatkan apabila ada jiran mendakwa perbuatan maksiat dilakukan pekerja wanita warga tempatan itu berlarutan sejak lima bulan lalu.

"Jiran mendakwa hampir setiap malam terutama lewat malam dan awal pagi, ada lelaki datang ke spa kami, sedangkan perniagaan kami hanya beroperasi dari jam 11 pagi hingga 7 petang.

"Menurut jiran, lelaki yang datang pada waktu malam bukan seorang, tetapi ramai menaiki pelbagai kereta," katanya.

Yaya berkata, pekerja berkenaan memecah masuk pusat kecantikannya lewat malam kelmarin, mengambil barangannya yang ditinggalkan di spa dan pasangannya mengambil kereta yang ditinggalkan.

Menurutnya, dia tidak sangka pekerja yang diberi kepercayaan menjaga premis termasuk diberi kunci tergamak melakukan perbuatan terkutuk itu di premis perniagaan mereka.

"Sejak dua tahun beroperasi di sini, kami menjalankan rawatan kecantikan terutama pasangan pengantin dan salun rambut," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ipoh Asisten Komisioner Sum Chang Keong, mengesahkan mengenai kejadian dan pihaknya sudah menjalankan pemeriksaan di tempat kejadian serta menjalankan siasatan bagi mengesan pekerja wanita itu.

Pelakon Nur Fathia, Aiman Hakim berkelakuan sumbang?

Posted: 26 Dec 2013 06:01 PM PST

Petaling Jaya: "Tak adalah kami melekat saja. Kami masing-masing ada kerja sendiri. Saya pun tak tahu nak komen apa bila orang cakap kami terlalu mesra dan macam belangkas," luah pelakon Nur Fathia mengenai dakwaan orang ramai yang sering melihat dirinya dan kekasih, aktor Aiman Hakim Ridza berkelakuan 'sumbang' di tempat awam.

Fathia atau nama sebenar Nur Fathia Abdul Latiff, 26, berkata, tuduhan dilemparkan itu sesuatu yang pelik kerana mereka tidak akan berkelakuan seperti itu terutama di depan khalayak.

"Saya pun tak tahu macam mana boleh timbul benda ini.

Setahu saya, kami tidak pernah buat benda bukan-bukan dan tidak manis apatah lagi di tempat awam.

"Sudah tentu kami boleh fikir dan tahu batas-batasnya.

Bila orang dakwa kami selalu dilihat buat benda bukan-bukan, saya pun tak tahu nak komen macam mana.

"Apa pun saya hargai keprihatinan peminat dan akan lebih peka dalam tingkah-laku supaya disenangi," katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Pasangan yang mulai intim sejak setahun kebelakangan ini dipercayai bercinta berdasarkan cakap-cakap orang sekeliling dan kemesraan mereka ketika menghadiri majlis hiburan dan di luar waktu kerja.

Bagaimanapun, sama ada Fathia atau Aiman, 24, tidak pernah mengesahkan status sebenar hubungan mereka secara rasmi di media.

Fathia berkata, selagi hubungan itu tidak mempunyai sebarang ikatan sah, dia lebih selesa menggelarkan hubungan berlandaskan persahabatan saja.

"Saya tak nak beritahu orang ramai kami bercinta atau apa.

Tak seronoklah cakap apa-apa selagi tak ada jodoh.

"Saya tak nak nanti sudah beria-ia canang, lepas itu kalau putus jadi tak sedap pula.


Lebih baik kami anggap kawan rapat saja," katanya.

Tambahnya, Aiman menepati ciri lelaki idaman kerana kematangannya dan bijak dalam berkomunikasi.

"Kalau ikutkan umur memanglah dia lebih muda, tapi dia berpendidikan dan pandai.

Saya selesa berkomunikasi dengannya.

"Pada saya, dia calon suami sempurna.

Doakanlah kami ada jodoh," katanya.

Dalam perkembangan lain, Fathia berharap peminat novel The Wedding Breaker tidak membandingkan karakter Ariana dalam novel itu dengan versi drama bersiri Ariana Rose.

"Saya harap peminat faham drama ini adaptasi.

Kita adaptasi ikut kesesuaian bajet, lokasi dan benda lain tak boleh jadi 100 peratus ikut novel.

"Bagaimanapun, saya berusaha sebaik mungkin untuk menjayakan watak itu memenuhi jangkaan peminat.

Saya harap ia diterima nanti," katanya yang bakal muncul dengan drama bersiri itu bermula 30 Disember ini di TV3.

Ketua Muslimat PAS 'bersyukur' dapat sebar fitnah?

Posted: 26 Dec 2013 05:31 PM PST

Ramai yang menyelar Ketua Muslimat PAS Pusat, Siti Zailah Mohd Yussof kerana menggunakan gambar yang telah diedit di dalam Facebook semata-mata untuk menyerang PERKASA. Bagaimanapun, Ketua Muslimat PAS Pusat itu tidak boleh dituduh melakukan fitnah kerana dia sendiri telah termakan dengan fitnah.

Amat mustahil, gambar berkenaan dibuatnya sendiri. Siti Zailah mungkin telah menemui gambar tersebut secara tidak sengaja di Facebook dan terus melihatnya sebagai peluang untuk dia menghentam PERKASA yang amat dibenci oleh Pakatan Rakyat khususnya DAP.

Bayangkanlah...

Seorang Ketua Muslimat PAS pun boleh tertipu dengan pengubahsuaian gambar tersebut, inikan pula rakyat biasa terutama sekali orang kampung. Bayangkanlah kalau gambar yang telah diubahsuai itu dicetak dan kemudian disebarkan ke kampung-kampung setiap kali PAS berceramah, pasti kesannya akan lebih besar dan PERKASA yang seringkali dikaitkan dengan UMNO, akan dikatakan sebagai pengkhianat Melayu-Bumiputera.

Kalau ditanya kepada Siti Zailah nanti, pastinya jawapan yang diberikan ialah, dia cukup yakin gambar tersebut adalah asli. Dan dia akan mempertahankan 'kebenaran' itu dengan pelbagai dalih dan alasan. Malah dia akan cuba untuk mengaitkan kenaikan harga barangan dengan UMNO sekaligus mengalihkan topik dia menggunakan gambar edit untuk menfitnah PERKASA.

The Flying Kick

Rafizi berbohong lagi - TIBAI

Posted: 26 Dec 2013 05:15 PM PST

KUALA LUMPUR 26 Dis. - Dakwaan Pengarah Strategik Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli berhubung penjualan dan pembelian aset kerajaan bernilai RM5.6 bilion adalah siri pembohongan terbaharu Ahli Parlimen Pandan itu.

Mursyidul Am Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI), Muhammad Zahid Md. Arip berkata, sehingga hari ini, Rafizi masih gagal mengemukakan bukti senarai nama pembeli aset berkenaan.

"TIBAI menganggap Rafizi seorang manusia yang kuat berbohong serta mengeluarkan kenyataan yang tidak bertanggungjawab.

"Mengapa sehingga kini beliau gagal mengemukakan senarai pembeli aset negara seperti didesak oleh banyak pihak. Ini jelas menunjukkan satu lagi siri pembohongan daripada pembangkang," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Baru-baru ini, Kementerian Kewangan dalam kenyataannya menjelaskan dakwaan Rafizi berhubung penjualan dan pembelian aset kerajaan dan pensekuritian hutang kerajaan sebagai tidak berasas.

Muhammad Zahid berkata, pembohongan itu tidak mengejutkan kerana sebelum ini pembangkang mendakwa wujud pengundi warga Bangladesh selain isu pembentukan kerajaan pada 16 September 2008.

Beliau turut mencabar Rafizi membuat laporan polis bagi membuktikan kesahihan dakwaannya.

Katanya, tindakan itu amat perlu kerana dakwaan beliau boleh mengundang suasana huru-hara serta merosakkan kepercayaan rakyat terhadap kerajaan.

Sementara itu, Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), Mohamed Maliki Mohamed Rapiee pula berkata, sebagai seorang Ahli Parlimen, Rafizi perlu bertindak mengikut lunas undang-undang serta fakta yang sahih.

Katanya, semua tuduhan tersebut mesti disertakan dengan bukti yang jelas.

"Kita menantikan segala bukti yang boleh menyokong tuduhan tersebut. Jika tidak ada, sudah pasti tindakan beliau ini boleh menjejaskan kredibiliti dan integriti beliau sebagai wakil rakyat," katanya.

DAP belum ada Pengerusi, Setiausaha Agung yang sah

Posted: 26 Dec 2013 05:01 PM PST

PULAU PINANG 26 Dis. - Bekas Naib Pengerusi DAP, Zulkifli Mohd. Noor meminta semua pihak tidak menggunakan sebarang jawatan bagi merujuk kepada mana-mana ahli DAP kerana pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti itu yang diadakan September lalu belum diiktiraf oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS).

Menurutnya, sehingga kini DAP sebenarnya tidak mempunyai pemimpin yang sah di semua peringkat, malah arahan dan keputusan yang dibuat oleh mereka juga dianggap tidak sah.

''Pemilihan yang diadakan masih belum diiktiraf dan ini menunjukkan tiada individu dalam parti ini yang telah disahkan jawatannya.

"Tidak sepatutnya ada pihak menggunakan jawatan tertentu termasuk Pengerusi dan Setiausaha Agung DAP bagi merujuk mana-mana individu dalam parti memandangkan status semua ahli adalah sama ketika ini," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau mengulas desakan Ketua Wanita UMNO Pulau Pinang, Norliza Abdul Rahim baru-baru ini yang mahu Jawatankuasa Disiplin DAP mengambil tindakan terhadap Ketua Menteri, Lim Guan Eng kerana melabel Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN), Datuk Jahara Hamid sebagai 'nenek rasis' baru-baru ini.

Zulkifli memberitahu, desakan Norliza itu juga tidak tepat dari segi teknikal memandangkan jawatankuasa disiplin parti yang dibentuk juga dilihat tidak berkuasa untuk mengambil sebarang tindakan ke atas mana-mana ahli DAP selagi ROS tidak memberikan mandat sepatutnya.

"Malah sebarang keputusan yang dibuat parti ketika ini juga tidak boleh diiktiraf kerana keputusan itu dibuat oleh mereka yang belum disahkan jawatannya termasuk arahan mengadakan Konvensyen DAP negeri," tegasnya.

Beliau dalam pada itu turut mencabar DAP supaya membawa ROS ke mahkamah sekiranya merasakan wujud perkara yang tidak betul dilakukan badan berkenaan terhadap pemilihan DAP.

"DAP mempunyai ramai ahli dalam kalangan peguam, jadi mengapa selama ini hanya berdegar-degar di akhbar.

"Kalau rasa diri sendiri betul mengapa tidak berani bawa ROS ke mahkamah seperti yang sering didakwa melalui akhbar," katanya.

Kekasih Larang Berpeluk Antara Sebab Izara Tangguh Kahwin

Posted: 26 Dec 2013 04:01 PM PST

PETALING JAYA: Pelakon Izara Aishah belum bersedia untuk menamatkan zaman bujangnya disebabkan beberapa syarat yang ditetapkan oleh kekasihnya jika mereka mendirikan rumah tangga.

Izara, atau nama sebenarnya Izara Aishah Hisham 21, berkata, mereka masih berbincang tentang perkara dan syarat-syarat tersebut termasuklah dia perlu kurangkan kemunculannya di televisyen sebelum mengambil keputusan untuk berkahwin.

"Dia memahami kerja dan kesibukan saya, namun dia tidak mahu saya aktif berlakon dan kerap keluar televisyen selepas berkahwin nanti.

"Dia juga sudah beritahu agar tidak berlakon adegan berpelukan dan perlu balik rumah awal sebelum dia pulang daripada kerja," ujarnya kepada mStar Online.

Kata Izara, disebabkan syarat-syarat itu, dia meminta tempoh selama tujuh tahun untuk aktif berlakon sebelum memutuskan untuk berumah tangga.

Izara turut tidak menolak kemungkinan akan mengundurkan diri daripada bidang lakonan selepas berkahwin kelak.

"Kalau diikutkan, dia mahu berkahwin tiga tahun lagi, tetapi tiga tahun masih terlalu awal bagi saya dan banyak lagi yang saya belum capai dalam industri ini.

"Apa-apa pun bergantung kepada jodoh yang ditetapkan Allah, kami hanya mampu merancang sahaja," katanya yang enggan mendedahkan identiti lelaki tersebut.

Izara turut bersyukur lelaki yang dikenali sejak tujuh tahun itu sentiasa memberi sokongan dan berada di sampingnya dalam apa juga keadaan.

Wanita dicabul teman lelaki rakan serumah

Posted: 26 Dec 2013 03:01 PM PST

Gambar hiasan
Kuala Lumpur: Gara-gara mencium rakan serumah kekasihnya, seorang pelajar dijatuhi hukuman penjara sehari dan denda RM1,800 selepas mengaku bersalah di Mahkamah Majistret di sini, semalam.

Majistret Erry Shahriman Nor Aripin menjatuhkan hukuman itu terhadap Syed Hassan Lal Gilani, 24, seorang warga Pakistan, yang mengaku bersalah mencabul kehormatan mangsa dengan mencium pipi wanita berusia 24 tahun itu.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah rumah di Taman Desa, Jalan Klang Lama, di sini pada jam 10.55 pagi, 30 Ogos lalu.

Bagi perbuatan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun atau dengan denda atau sebatan jika sabit kesalahan.

Berdasarkan fakta kes, mangsa ketika itu duduk di sofa apabila tertuduh yang berjalan menuju ke bilik kekasihnya, berpatah balik ke arah mangsa dan memegang kepala mangsa dengan kedua-dua tangannya serta cuba mencium bibirnya.

Mangsa berjaya mengelaknya, bagaimanapun terkena di pipinya.

Apa Yang Tersirat

Posted: 27 Dec 2013 01:38 PM PST

Apa Yang Tersirat


Sara Hidup Naik: Nak Kata Apa Lagi

Posted: 27 Dec 2013 03:00 AM PST


SARA HIDUP NAIK, nak kata apa lagi.

Biang kerok kepada kenaikan sara hidup dikatakan sebagai implikasi daripada pengurangan subsidi minyak, gula dan dituruti kenaikan tarif litrik.

Sebenarnya, kenaikan sara hidup di negara ini yang berlaku dengan mendadak, hanya ekoran pengurangan subsidi minyak dan gula, sebenarnya satu ciptaan pihak-pihak tertentu yang terlibat dalam semua rangkaian perniagaan.

Satu fakta perlu diketahui, bahawa mereka yang terlibat dalam semua sektor perniagaan ini, rata-rata penyokong pembangkang. Kenyataan ini, disokong oleh fakta, bahawa sejak beberapa dekad, kawasan perdagangan dalam negera seperti kawasan Bukit Bintang, Chow Kit, Petaling Street, atau bandar-bandar besar adalah kawasan pembangkang.

Pembangkang telah mengkaji, menaikan emosi rakyat sahaja melalui permainan politik, tidak akan mampu memenangkan mereka dalam sistem demokrasi. Untuk itu, mereka melaksanakan pelan B mereka, yakni menimbulkan kersesahan, akibat kenaikan sara hidup.

Kenaikan sara hidup akan dirasai oleh penduduk luar bandar, di mana pengundi di kawasan ini merupakan simpanan tetap barisan nasional. Pada PRU-13 lalu, kerana sokongan penduduk luar bandar, maka BN mampu mendapat 133 kerusi berbanding Pakatan Rakyat 89. Adalah satu kenyataan, bahawa kerusi-kerusi yang dimenangi oleh Pakatan Rakyat adalah kawasan Bandar, dan kawasan perdagangan.

Oleh kerana kegiatan perdagangan berpusat di bandar-bandar utama, dan pelakunya adalah penyokong pembangkang, maka mereka mencipta suasana kepanikan kepada rakyat dengan memanipulasi harga barangan, dan menyalahkan kerajaan kerana bertindak mengurangkan subsidi.

Sebenarnya, kenaikan harga minyak tidak selalunya benar berkorelasi langsung dengan harga barangan. Contohnya apabila pada tahun 2006, harga minyak dinaikkan, dan kemudian peniaga memberi reaksi menaikan harga tanpa terkawal, menyebabkan kerajaan menurunkan semula minyak ke harga asal. Namun, harga yang sudah naik itu tidak juga turun pada harga asal, melainkan terus bertahan sehingga kini, malah terus meningkat.

Sebenarnya pihak tertentu dalam rangkaian perniagaan menanti peluang, apabila subsidi minyak dikurangkan atau tarif litrik dinaikkan. Dengan tindakan itu, maka mereka dapat meneruskan agenda tersembunyi dan tersusun mereka, untuk menjatuhkan kerajaan melalui kemarahan rakyat.

Kini mereka, mengwar-warkan, bahawa kerajaan Barisan Nasional tidak mengotakan janjinya seperti terdapat dalam manifesto PRU-13; malah mereka mendakwa bahawa kini kerajaan takut digulingkan.

Pembangkang sebenarnya telah mengenal pasti, bahawa tanpa sokongan pengundi luar bandar, maka mereka tidak akan mampu menang. Atas sebab itu, mereka mempergunakan kekuatan pada mereka, yakni kekuatan menguasai perdagangan.

Percayalah tindakan mereka ini, selain membangkitkan kemarahan rakyat, juga bertujuan keuntungan. Yakinlah apabila harga naik, maka sukar untuk diturunkan, oleh mana-mana kerajaan, sekalipun Pakatan Rakyat membentuk kerajaan Persekutuan; kecualilah mereka yang telah berpakat ini, berkorban pula, untuk menurunkan harga, demi menyelamatkan kerajaan yang dirancang oleh mereka. Keadaan itu, tidak akan berlaku dalam dunia perniagaan, kerana dunia perniagaan dipenuhi dengan kerakusan dan ketamakan. Akhirnya, rakyat juga yang menderita, kerana rakyat adalah mentimun, berdepan dengan durian.

Saranan Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir, agar kerajaan mencari jalankan menurunkan kos, dapat dilakukan, jika kerajaan melaksanakan monopoli bagi semua jaringan perniagaan yang melibatkan barangan keperluan asas. Kerajaan boleh mengurangkan kos, melalui pengurangan kos penyimpanan, pengangkutan, kerana ianya dilakukan dalam bentuk lambak atau volume yang besar.

Selagi, barangan keperluan asas, dikuasai oleh pihak-pihak tertentu yang bermotifkan keuntungan semata-mata, kerajaan tidak akan mampu membendung kenaikan harga barangan dan pada giliriannya terus menaikan sara hidup.

Kepada kerajaan, bertindaklah daripada sekarang sebelum terlambat, kerana mencegah lebih baik daripada mengubati.

Other Perspektif

Posted: 27 Dec 2013 01:34 PM PST

Other Perspektif


Kuantan, Banjir & Politik

Posted: 26 Dec 2013 08:21 PM PST

Rasuah sampai ke Laut! Memalukan status penguatkuasa APMM

Posted: 02 Oct 2013 06:12 PM PDT

waadat

Posted: 27 Dec 2013 01:09 PM PST

waadat


Gadis 15 tahun diculik

Posted: 27 Dec 2013 12:03 AM PST

Mohon sebar segera. Terima kasih.

THE FLYING KICK

Posted: 27 Dec 2013 01:06 PM PST

bumiyang

Posted: 27 Dec 2013 03:45 AM PST

bumiyang


Seperti Biasa Guan Eng Enter Frame???

Posted: 26 Dec 2013 05:00 PM PST

Berbanding MCA, Guan Eng Tidak Perlukan Viagra???

Posted: 26 Dec 2013 04:30 AM PST

#seratah#

Posted: 27 Dec 2013 03:42 AM PST

#seratah#


MENGAPA KAMI TINGGALKAN ANWAR IBRAHIM

Posted: 26 Dec 2013 08:08 PM PST

sambungan Datuk Eskay


SUMPAH ! ITU ANWAR


Dalam pada itu  Shuib berkata Pada saya pendedahan  ini bukan bertujuan mahu mengedarkan rakaman video seks tetapi untuk membolehkan rakyat menjadi saksi, kalau ingin mengedar rakaman tersebut sudah dicetak sebanyak 20,000 salinan tetapi  sahingga kini hanya 15 individu yang dibenar menontonnya.

Shazryl Eskey yang juga bekas Konsul Kehormat Malaysia di Thailand turut melontarkan lima soalan maut kapada Anwar, lima soalan itu adalah sejak dua tahun lalu berapa kali Anwar ke Thailand, siapa yang menyambutnya di Thailand, di Hotel mana beliau menginap, apa ketua pembangkang buat di hotel tersebut dan siapa yang baya semua bil.

Menurutnya dia terpaksa mengambil masa lama sebelum mendedahkan moral ketua pembangkang itu disebabkan tiada bukti, apa bukti nak sokong dakwan saya? tap[i bila saya dapat video ini bukti itu diberi kapada saya katanya.

IKUT HUKUM SIAPA NAK SUMPAH - ANWAR.

Inilah jawapan Anwar ketika ditanya wartawan samaada beliau akan menyahut  Shazryl Eskay untuk bersumpah laknat di Masjid Amru Al-As dibandar baru Sentul. Ikut hukum siapa nak sumpah.Saudari orang Islam? Hukum mana yang suruh angkat sumpah, tak boleh jawab ok tak payah.

Juga ketika ditanya mengenai kesediaannya memberi sampel deoksiribonukleik (DNA) kapada polis berhubung rakaman video seks yang didakwa mirip dirinya, dalam nada tinggi Anwar berkata
DNA apa dan dengan sinikal beliau menyatakan kapada wartawan, semoga awak dapat naik pangkat dalam masa terdekat.

Itulah perangai Anwar sedangkan di mahkamah pun beliau tak angkat sumpah dan bercakap di kandang sahaja, memang Anwar takut untuk bersumpah kerana segala tuduhan sumbang terhadapnya adalah benar dengan itu Anwar mengambil keputusan untuk tidak berbuat demekian, dan mencari helah apa cara saja untuk tidak melakukan sumpah laknat.

Kalau nak membersihkan segala tuduhan Liwat terhadap beliau itulah caranya yang diajar oleh Islam tetapi Anwar tau bahaya kiranya beliau bersumpah laknat.

Oleh itu kita seharusnya tidak terpengaruh dengan segala ucapan pembohongannya itu yang hanya untuk melepaskan diri untuk menjadi PM sahaja.

sekian untuk cerita Datuk Eskay


sambung dengan yang lain

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 27 Dec 2013 03:42 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang


Ni pun kena GST ke?

Posted: 26 Dec 2013 09:22 PM PST


GST dijangka akan mula dikuatkuasa pada tahun 2015. Cukai tersebut akan menggantikan SST yang sedia ada. Tujuannya adalah untuk mengembangkan jala pungutan cukai dari hanya berasaskan pendapatan. keuntungan dan eksais.

Husin tak tahu senarai barang GST. Hanya fahamkan ia melibatkan produk dan perkhidmatan yang ada "added value" dan bukan barangan asas. Daun Ketum yang dijual di Tesco kena GST juga ke?

Wow! Barang haram jadi halal kerana GST

Ohpolitik!™

Posted: 27 Dec 2013 03:30 AM PST

Ohpolitik!™


KERAJAAN @NajibRazak GAGAL GUNA Agensi Komunikasi Paling Penting Dalam Sesebuah Kerajaan?

Posted: 27 Dec 2013 01:06 AM PST

KEGAGALAN kerajaan memanfaatkan fungsi  Jabatan Penerangan dalam menerangkan setiap dasar yang telah dan akan dilaksanakan merupakan punca rakyat tidak faham serta keliru.

Kerajaan sepatutnya menggunakan seluruh jentera jabatan itu untuk menerangkan setiap polisi secara jelas dan konsisten bagi mengelakkan kekeliruan mengenai sebarang tindakan yang bakal dilaksanakan.

Kegagalan menggunakan sepenuhnya  Jabatan Penerangan yang sewajarnya sudah mencapai status pakar strategi komunikasi mengakibatkan segala penyampaian maklumat antara kerajaan dan rakyat gagal.

Keadaan diburukkan lagi apabila dasar-dasar itu dijadikan isu lalu dimanipulasi dan dipolemikkan oleh pelbagai pihak.

Inilah realiti yang berlaku apabila perubahan polisi kerajaan berhubung penurunan subsidi yang menyebabkan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan tidak difahami oleh rakyat.

Akibatnya isu yang mudah terus berpanjangan kerana banyak isu yang material dan bukan material tidak diperjelaskan dengan baik.

Pensyarah di Jabatan Pengurusan dan Kemanusiaan Universiti Teknologi Petronas (UTP), Prof. Dr. Ahmad Murad Merican berkata, kelemahan kerajaan itu perlu diatasi segera dengan mengembalikan semula peranan strategik komunikasi kepada Jabatan Penerangan.

"Kemarahan rakyat berhubung pelbagai isu sejak kebelakangan ini termasuk kenaikan harga barangan dan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) kerana tidak memahami polisi kerajaan secara menyeluruh.

"Apabila isu tidak diselesaikan, ia menjadi krisis," katanya kepadalaysiaGazette ketika diminta mengulas mengenai pemahaman rakyat Malaysia mengenai polisi-polisi kerajaan termasuk isu kenaikan harga barangan.

Tambah Ahmad Murad, penjelasan mengenai polisi atau dasar kerajaan tidak sepatutnya dilakukan oleh Perdana Menteri, Menteri-Menteri Kabinet, Ketua Setiausaha Negara, kementerian atau agensi-agensi kerajaan.

Sebaliknya, tegas beliau, penerangan itu perlu dilakukan oleh satu unit khas seperti Jabatan Penerangan.

Sambil memberi contoh kejadian pencerobohan di Lahad Datu, Ahmad Murad berkata, pada awal kejadian situasi tidak jelas kerana terlalu banyak kenyataan dibuat tetapi apabila krisis itu diletakkan di bawah tanggungjawab Ketua Polis Sabah, kebimbangan rakyat reda.

"Keredaan itu disebabkan rakyat sentiasa mendapat maklumat terkini daripada satu sumber dan maklumat yang disampaikan jelas dan difahami," ujar beliau.

Berikutan itu, beliau berkata, kerajaan perlu menghidupkan semula peranan Jabatan Penerangan terutama membabitkan isu-isu yang berkaitan dengan
kehidupan seharian.

''Pengurusan komunikasi kerajaan bukan urusan menteri kerana ia akan dilihat bias. Lagipun kalau terlalu banyak sangat yang buka mulut, kenyataan-kenyataan akan menjadi spekulasi.

"Inilah yang berlaku di Malaysia sekarang akibat kesan pengurusan strategi komunikasi yang tidak mantap," katanya.- MalaysiaGazette

Sumber : http://www.malaysiagazette.com/nasional/kerajaan-gagal-manfaatkan-fungsi-jabatan-penerangan#axzz2ofC4ORli
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Taipingmali (tm)

Posted: 27 Dec 2013 01:18 AM PST

Taipingmali (tm)


Pas Kelantan Tolak Untuk Sertai Himpunan Gulingkan Kerajaan

Posted: 26 Dec 2013 03:48 AM PST

 

Keputusan Pas Kelantan untuk tidak menghantar wakil atau penyokong ke demonstrasi jalanan yang akan diadakan pada malam sambutan tahun baru ini pasti akan mengejutkan ramai pihak khususnya mereka yang begitu taksub dan fanatik dengan fahaman revolusi.

 

Paling menarik apabila, keputusan tersebut dibuat dengan sebulat suara melalui mesyuarat Dewan Harian Pas Kelantan yang dipengerusikan oleh Dato Ahmad Yaakob di Bangunan Pas Jalan Dato Pati, Kota Baharu malam semalam.

 

Menurut Menteri Besar Kelantan itu,  Pas Kelantan memutuskan untuk tidak akan menghantar wakil atau penyokong ke demonstrasi pada tengah malam 31 Disember 2013 dengan alasan, TIDAK BERSETUJU DENGAN SLOGAN, 'GULINGKAN KERAJAAN'.


Ekoran keputusan yang dibuat itu juga, beberapa Pas kawasan di Kelantan yang sebelum ini merancang untuk turut mengikuti demonstrasi jalanan itu telah bertindak untuk membatalkan penyertaan mereka.

 

Masyarakat sebelum ini dikejutkan dengan laporan beberapa media dan portal pembangkang yang bertindak menyebarkan poster dan risalah mengenai perhimpunan pada malam 31 Disember ini.

 

Walaupun mereka mendakwa himpunan yang diadakan itu bagi mendesak dan memberi amaran kepada kerajaan berhubung isu kenaikan kos sara hidup. Namun di dalam poster dan risalah yang disebarkan jelas tertera perkataan 'Himpunan Guling Kerajaan : 31 Disember 2013.

 

Pihak polis sebelum ini dilaporkan turut memburu beberapa individu yang dipercayai menjadi dalang dan penganjur program tersebut dan beberapa langkah proaktif turut diambil bagi menjaga kepentingan dan keselamatan pihak awam.

 

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata mereka yang terlibat boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 124  C, Kanun Keseksaan kerana melakukan aktiviti yang memudaratkan demokrasi berparlimen. Menurutnya, siasatan juga akan dibuat mengikut prosedur Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 Sosma kerana ia melibatkan kesalahan keselamatan.

 

Manakala Pas Terengganu ketika diminta mengulas mengenai perkara yang sama menjelaskan pihaknya langsung tidak tahu menahu kerana tidak mendapat maklumat mengenainya.

 

"Saya tiada maklumat mengenai perkara itu (himpunan guling kerajaan) dan tidak tahu pula sama ada perkara itu disebarkan melalui laman sosial kerana maklumat itu pun tidak sampai," kata Pesuruhjaya Pas negeri, Satiful Bahri Mamat

 

Berbalik kepada isu yang dibangkitkan, disebabkan keputusan yang dibuat itu Pas Kelantan telah dikecam oleh beberapa individu melalui laman sosial Facebook.

 

"Menteri Besar Kelantan jadi dayus suruhan Najib Altantunya setelah bersalam dengan Najib! Leher Amat Yaakob dah menjadi seperti kura-kura masuk dalam cengkerang!" kata salah seorang penguna Facebook di laman sosial itu.

 

Kesimpulannya walaupun Pas secara dasarnya menyokong himpunan yang bakal diadakan itu, namun masih ada segelintir di kalangan mereka yang jelas tidak bersetuju dengan pendekatan radikal sesetengah pihak yang terlalu kemaruk inginkan kuasa.

 

Ini kerana, mereka sedar percubaan untuk menggulingkan kerajaan melalui kekerasan hanya akan menyebabkan negara menjadi huru-hara sekali gus merugikan rakyat.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SELANGOR BUKAN SAJA NAIK HARGA TAPI JOLI DUIT RAKYAT

Posted: 26 Dec 2013 03:13 AM PST

Setelah masuk penggal kedua mentadbir Selangor, pembangkang sudah sedar bahawa banyak daripada dasar serta program pembangunan yang mereka laksanakan sebenarkan merugikan kerajaan negeri.

Dap yang merupakan sekutu PKR dan Pas sudah mula melihat sesetengah dasar yang diperkenalkan pada tahun 2008 ketika pembangkang mula menguasai Selangor sudah ketinggalan zaman atau 'outdated'.

Lantas Naib Pengerusi DAP negeri, Teng Chang Khim membidas kerajaan negeri pimpinan Abdul Khalid Ibrahim supaya menilai semula program-program seperti pemberian air percuma.

Air percuma sebanyak 20 meter padu merupakan program teras pembangkang yang diperkenalkan pada peringkat awal untuk menambat hati rakyat dan menarik sokongan kepada kerajaan negeri yang baru.

Pembangkang heboh sekampung pertama kali mereka melancarkan program tersebut kerana pada mereka itulah satu-satunya ide paling hebat yang mereka fikir telah berjaya dijana oleh pemikiran pakar strategik mereka.

Sejumlah RM382 juta telah dibelanjakan bagi program air percuma 20 meter padu dari tahun 2008 hingga 2011.

Kalau diambil purata ini bermakna sepanjang tempoh tiga tahun kerajaan negeri Selangor telah memperuntukkan kira-kira RM127 setahun untuk program tersebut.

Jika nilai purata itu dijumlahkan sehingga tahun 2013, ini bermakna kerajaan negeri Selangor pimpinan PKR, Pas dan Dap telah meleburkan duit kerajaan yang dikutip dari pembayar cukai sebanyak RM635.

Bayangkan pembangkang dengan mudah sekali membazir lebih daripada setengah bilion ringgit duit rakyat bagi tujuan politik yang akhirnya mengancam kedudukan kewangan negeri itu sendiri.

Wang sebanyak RM635 boleh digunakan untuk membaik pulih aset-aset berkaitan kepunyaan negeri seperti loji pembersihan, ampangan dan sebagai yang banyak daripada amat memerlukan penyelenggaraan.

Tapi sebaliknya Selangor memilih jalan mudah untuk jolikan wang RM635 itu untuk kepentingan politik mereka dan tidak memberi keuntungan kepada semua rakyat negeri itu.

Isu penduduk pangsapuri yang berkongsi meter air induk masih belum diselelsaikan sehingga kini.

Dikatakan hampir 300,000 penduduk negeri itu yang menghuni kediaman jenis pangpuri atau flet masih tidak menerima setitik pun air percuma yang digembar gemburkan itu.

Jadi di mana keadilan sosial dan merakyatkan ekonomi yang begitu gah disebut-sebut dalam setiap ceramah politik mereka.

Ini bukan merakyatkan ekonomi namanya tapi meranakan rakyat!

Mungkin sebab itu Chang Kim mengingatkan menteri besar supaya mengkaji semula dasar populis tersebut.

Ganjil bunyinya apabila pembangkang sendiri yang menggunakan istilah 'populis' terhadap pentadbiran mereka sendiri .

Sebelum ini pembangkang menuduh kerajaan Barisan Nasional mengamalkan dasar populis tapi kini ludah yang mereka sembur ke langit jatuh bertempek ke muka mereka sendiri.

Satu lagi dasar yang dikritik oleh bekas speaker itu ialah kegagalan 12 pihak berkuasa tempatan (PBT) di Selangor menggunakan peruntukan yang diberi untuk tujuan pembangunan.

Katanya setelah lima tahun memerintah, hanya antara empat dan 10 peratus sahaja bajet untuk kesemua 12 PBT tersebut telah berjaya digunakan.

Adakah PBT juga turut mengikut pe'el menteri bersar yang dikatakan tangkai jering dan tidak mahu menggunakan peruntukan negeri untuk kebajikan rakyat.

Mungkin PBT di Selangor juga berfikiran sedemikian bahawa wang yang diperuntukkan lebih baik disimpan di dalam bank untuk menjana faedah daripada dibelanjakan untuk pembangunan bagi kebaikan rakyat.

Apa pun Selangor tidak lagi boleh mendabik dada segala program atau dasar yang diperkenalkan benar-benar mensejahterakan rakyatnya.

Lebih-lebih lagi Anwar Ibrahim selaku penasihat ekonomi negeri bergaji RM1 telah juga gagal untuk membawa Selangor ke tahap pembangunan ekonomi yang hebat dan cemerlang.

Apa yang dinikmati di Selangor ketika ini adalah penat lelah dan jerih penat selama 50 tahun membangunakan negeri itu.

Pembangkang hanya datang, tadbir dan nikmati segala apa yang ada sambil melaungkan kepada seluruh rakyat bahawa semua itu adalah hasil kerja mereka.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

The Unspinners

Posted: 26 Dec 2013 11:45 PM PST

Belantan

Posted: 26 Dec 2013 11:38 PM PST

Belantan


Satu lagi kesan dari slogan 'Pas For All' - Abdul Rani anggap guna rostrum salib bukan isu besar?

Posted: 26 Dec 2013 03:53 AM PST


Sebelum ini tiga orang Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Khalid Samad, Dr.Zulkili Ahmad dan Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa, dan kini tersebar pula gambar bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, YB Dr. Abdul Rani bin Osman masuk gereja.

Yang menariknya Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor ini, Dr. Abdul Rani Osman menganggap guna rostum bukanlah masalah besar! Beliau mempertahankan tindakannya hadir dalam sebuah majlis anjuran sebuah pertubuhan agama Kristian di Meru malam semalam.

Beliau yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Meru mengakui pihaknya menyedari rostrum yang disediakan ketika berucap dalam majlis itu mempunyai lambang salib namun perkara itu bukan satu isu besar.

Sebaliknya Abdul Rani menjelaskan, majlis yang dihadiri oleh kira-kira 100 penganut Kristian itu adalah melibatkan pemberian bantuan dan bukannya upacara keagamaan bukan Islam.

''Saya rasa tidak ada masalah (hadir pada majlis tersebut). Saya wakil rakyat di kawasan DUN Meru dan saya mewakili semua rakyat daripada pelbagai kaum dan agama bukannya Islam sahaja," katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai penyebaran gambarnya menerusi laman-laman blog yang menunjukkan ADUN Meru itu berdiri di sebuah rostrum yang tertera lambang salib dan memberikan ucapan dalam satu majlis yang dikatakan dianjurkan oleh sebuah persatuan Kristian di kawasan DUN berkenaan.

Merujuk kepada laman Facebook Abdul Rani, beliau didapati turut memuatkan gambar-gambarnya dalam majlis tersebut selain menceritakan pandangan Pastor Moses Savari yang turut hadir pada majlis berkenaan yang memuji kehadiran beliau.

Mengulas lanjut mengenai penyebaran gambar tersebut, Abdul Rani mengakui dalam majlis itu beliau memberikan ucapan antara lain menjelaskan pandangan Islam terhadap agama Kristian kepada para hadirin.

''Saya beritahu mereka (kepada hadirin), nama Nabi Isa disebut sebanyak 25 kali di dalam al-Quran. Selain itu saya turut menerangkan ayat al-Quran dalam surah Hujurat bahawa Allah menjadikan manusia berbangsa-bangsa dan berpuak-puak supaya manusia dapat kenal mengenal di antara satu sama lain," katanya.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan