Isnin, 14 Oktober 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


THE FLYING KICK

Posted: 14 Oct 2013 01:13 PM PDT

THE FLYING KICK


SORRY LER NURUL IZZAH... HANYA PADAYYAPA N.SURENDRAN YANG DIBENARKAN SERTAI OPERASI POLIS BURU PENJENAYAH BERSENJATA API!!!

Posted: 14 Oct 2013 08:00 AM PDT

JOM TENGOK MACAMMANA CINABENG YANG CUBA LANGGAR MATI ANGGOTA POLIS TRAFIK MELAYU DAN KEMUDIAN BERLAGAK BIADAP!!!

Posted: 14 Oct 2013 06:30 AM PDT

PEMBESAR INDONESIA COP POLIS MALAYSIA SEBAGAI 'PENGECUT' SEBAB TEMBAK MATI TIGA WARGANYA YANG JADI PENJENAYAH... SUKA LER NURUL IZZAH DAN ANWAR IBRAHIM DENGAR!!!

Posted: 14 Oct 2013 05:16 AM PDT

KALIMAH ALLAH... ISTANA NEGARA WAJAR SAMAN THE HERALD KERANA PERLECEHKAN KUASA DYMM YANG DI-PERTUAN AGONG!!!

Posted: 14 Oct 2013 02:13 AM PDT

DEDAH KILANG BIHUN CINABENG DI SEBELAH KANDANG BABI SERTA JENAMA-JENAMA YANG DIKELUARKAN!!!

Posted: 14 Oct 2013 12:30 AM PDT

MAK LAMPIR AMBIL KESEMPATAN BALUN SHAHRIZAT JALIL!!!!

Posted: 13 Oct 2013 11:21 PM PDT

TUNTUTAN UNTUK GUNA KALIMAH ALLAH TAKKAN DIHENTIKAN WALAUPUN MAHKMAH DAH BUAT KEPUTUSAN!!!

Posted: 13 Oct 2013 09:50 PM PDT

Apa Yang Tersirat

Posted: 14 Oct 2013 01:03 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Naib Presiden Umno: Akan Adakah Bahagian-Bahagian Berani Menongkah Status Quo?

Posted: 14 Oct 2013 09:22 AM PDT

Bahagian yang bakal menongkah arus status quo, hanya pada bahagian di mana calon itu merupakan Ketua Bahagian.

Keadaan ini merupakan cabaran kepada calon-calon bukan penyandang- Datuk Mukhriz, Datuk Ali Rustam dan Tan Sri Isa Samad.

Mungkin bahagian-bahagian di Kedah akan menongah arus status quo, atas sebab Mukhriz adalah Pengerusi Perhubungan Umno Kedah, namun apa akan jadi pada Ali dan Isa, sedangkan mereka hanya ketua bahagian di kawasan masing-masing.

Jelas melalui Electoral College atau Undi ditentukan bahagian-bahagian, lebih mengutungkan penyandang yang mempunyai jawatan menteri.

Secara logiknya, tiada Bahagian yang berani menongkah arus status quo, memnadangkan tiga penyandang mempunyai kedudukan yang amat penting.

Datuk Seri Zahid Hamidi merupakan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein pula merupakan Menteri Pertahanan, manakala Datuk Seri Shafie Apdal Menteri KKLW.

Manakala Mukhriz hanya Menteri Besar, di mana kuasanya hanya di negeri Kedah; Tan Sri Isa pula hanya pengerusi Felda, dan Datuk Ali Pengerusi PUNB.

Adalah logik, tiada Ketua Bahagian yang terang-terangan akan menolak status quo, memandangkan penyandang boleh membantu mereka, dalam meneruskan perjalanan bahagian masing-masing.

Ketua-Ketua bahagian memerlukan sumbangan projek untuk perjalanan parti; dan mereka tahu, hanya melalui menteri sahaja sumbangan itu boleh diperolehi.

Sudah terbukti melalui pemilihan sayap parti yang berakhir pada sabtu, betapa pentingnya jawatan kepada perwakilan. Khairy hampir menang 100 peratus, kecuali Bahagian Pensiangan yang berkeculai, manakala Sharizat memang besar dengan jumlah undi 172-8. Naib Wanita menang dengan 127 undi, kerana beliau merupakan Timbalan Menteri; manakala Mas Ermieyati Samsuddin kerana sebagai ahli parlimen, manakala lawannya hanya Ketua Puteri Bahagian.

Berasaskan trend pada pengundian sayap parti, nampaknya perwakilan belum bersedia melakukan di peringkat atas barisan kempimpinan. Inilah yang akan berlaku pada pemilihan 19 Oktober ini.

Sayang, jika trend tersebut tidak berubah, kerana kalau berterusan, maka Mukhriz akan tercicir.

Pemilihan Umno: Ada Kecenderungan Mempertahankan Status Quo

Posted: 13 Oct 2013 11:17 PM PDT

TREND pengundian bagi pemilihan sayap Umno yang baru selesai Sabtu lalu menunjukkan bahawa perwakilan akar umbi parti itu enggan mengundi untuk melakukan perubahan pada kedudukan teratas.

Keadaan ini menunjukkan terdapat kemungkinan besar bahawa status quo akan dikekalkan bagi pemilihan Naib Presiden Umno pada peringkat Majlis Tertinggi Sabtu ini.

Berasaskan kepada kecenderungan itu, pertandingan bagi Naib Presiden yang menjadi tumpuhan pada kali ini ada kemungkinan besar bahawa penyandang, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Shafie Apdal dan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mempunyai kelebihan pada 19 Oktober ini.

Pada pemilihan sayap Umno Sabtu lalu, Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Jalil membuktikan mereka berjaya mengekalkan jawatan masing-masing walaupun berhadapan cabaran sengit terutama dari pihak yang mempertikaikan kepimpinan mereka.

Keputusan menunjukkan bahawa Khairy dan Shahrizat tidak hanya menang besar menerusi kaedah 'electoral College' pada pemilihan kali ini, tetapi juga menerima undi popular dari hampir semua 191 bahagian.


Pencabar bagi jawatan Naib Presiden (dari kiri), Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad, Datuk Mukhriz Mahathir dan Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Pemeilihan pada 19 Oktober adalah dijangka trend yang sama akan berlaku apabila perwakilan membuat pilihan mereka memilih Naib Presiden dan ahli-ahli Majlis Tertinggi.

Para calon yang merupakan penyandang dan berkedudukan menteri/timbalan menteri baik di peringkat persekutuan atau negeri akan mempunyai kelebihan.

PEJUANG BANGSA

Posted: 14 Oct 2013 12:08 PM PDT

PEJUANG BANGSA


KALIMAH ALLAH KEKAL TIDAK BOLEH DIGUNAKAN KRISTIAN !

Posted: 13 Oct 2013 08:23 PM PDT

Mahkamah Rayuan hari ini memutuskan kalimah Allah tidak boleh digunakan dalam majalah mingguan Herald.Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Seri Mohamed Apandi Ali memutuskan demikian selepas membenarkan rayuan kerajaan.Mahkamah Rayuan hari ini memutuskan penggunaan kalimah Allah dalam majalah mingguan Herald bukan sebahagian daripada aspek penting dalam kepercayaan dan amalan agama Kristian. 

 Hakim Datuk Seri Mohamed Apandi Ali berpendapat, kalimah suci itu jika dibenarkan penggunaanya akan mencetuskan kekeliruan dalam masyarakat. Sehubungan itu, beliau berpuas hati bahawa tiada alasan mengapa majalah berkenaan berkeras untuk menggunakannya dalam penerbitan mingguan tersebut. - UTUSAN 


*** Berkat doa umat Islam negara ini ,  Allah masih lagi sayangkan umat Islam di Malaysia ..  Apa kata PAS yang sokong kalimah Allah digunakan kristian ??

KRITIKAN PENASIHAT RM1 PERKARA BIASA JE BAGI MB SELANGOR

Posted: 13 Oct 2013 06:33 PM PDT
Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pihaknya mempunyai alasan tersendiri dalam cara membelanjakan lebihan dana kerajaan negeri.
Beliau berkata, ia perlu dilakukan dengan tertib agar rakyat tahu tujuan dana itu digunakan.

Proses mengumpulkan lebihan dana kerajaan negeri adalah sesuatu yang sukar dilakukan dan ia memerlukan strategi lebih teliti dalam membelanjakannya, katanya kepada pemberita selepas penyerahan lembu untuk korban sempena Aidiladha di Masjid Kampung Pendamar di sini hari ini.

Beliau berkata, kritikan yang diterima daripada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pada forum di Petaling Jaya malam tadi yang melabelnya sebagai gagal membelanjakan perolehan negeri dengan baik sebaliknya hanya berbangga dengan lebihan dana itu, dianggap kritikan biasa.

"Pada saya, ia (kritikan) hanya perkara biasa dan saya anggap Anwar ibarat memberi galakan untuk melakukan lebih banyak perbincangan sesama pemimpin agar dapat menjana strategi terbaik menguruskan dana kerajaan negeri," katanya. - BERNAMA

Akhramsyah patut ukur baju di badan sendiri dulu sebelum tanding KP

Posted: 13 Oct 2013 05:00 PM PDT


Bila GPB melihat komen anak bekas Menteri , Akhramsyah selepas  mendapat keputusan semalam , sepatunya dia patut bersyukur dibenarkan bertanding sebagai calon Ketua Pemuda UMNO Malaysia .

Bersyukur kerana dia tak perlukan sokongan 30 % pencalonan daripada 191 Bahagian bagi melayakkan diri tanding Ketua pemuda seperti termasuk zaman bapak dia .  Dia hanya berjawatan Ketua Pemuda Cawangan tapi sudah  layak tanding Ketua Pemuda UMNO Malaysia .

Tapi sayang dia ingat bila datang sebagai calon payung terjun dari Langkawi terus nak masuk  Tingkat 28 boleh mendarat dengan baik tapi tersungkur teruk juga  .

Macamana 75, 000 perwakilan nak undi dirinya jika hanya muncul bila  ada pertandingan UMNO  nak cabar jawatan KP ??

 Sekurang-kurang tunjuk lah   dulu  kerja & sumbangan   di Bahagian & Negeri dulu bukannya lompat terus   disebabkan dia adalah anak  bekas orang Menteri  & pemimpin besar  UMNO .

Kalau satu Bahagian UMNO pun tak beri undi kepada kita, faham-faham la ...

Kelayakan bertanding kerana sudah menjadi ahli UMNO 3 tahun nampaknya tidak membawa apa-apa makna . Sendiri mau ingat la ...
tunku

Posted: 14 Oct 2013 03:37 AM PDT

tunku


Government Wins Appeal, Herald Prohibited From Using The Word "Allah"

Posted: 13 Oct 2013 08:31 PM PDT

The Malaysian Catholic weekly publication, The Herald, is prohibited from using the word "Allah".

This follows a unanimous decision of the Court of Appeal here today to allow the government's appeal to set aside the 2009 decision of a High Court which had allowed the publication to use the word "Allah" to refer to God.

Federal Court judge Datuk Seri Mohamed Apandi Ali, leading a three-member panel, said it was the court's considered finding that the home minister had not acted in any manner or way that merited judicial interference on his decision to prohibit the publication to use the word "Allah".

"On evidence before us too we are satisfied that sufficient materials have been considered by the minister (home minister) in discharging his function and statutory power under the Printing Presses and Publications Act 1984," he said.

He said it was also the court's judgment that the condition set by the home ministry in the Herald's publication permit, which prohibited The Herald from using the word "Allah", did not infringe any church's constitutional rights.

"It is our common finding that the usage of the name "Allah" is not an integral part of the faith and practice of Christianity," said Justice Apandi, who read the summary of the decision.

The other two judges presiding on the panel were Justices Datuk Abdul Aziz Abd Rahim and Datuk Mohd Zawawi Salleh.

On Feb 16, 2010, the Roman Catholic Church led by Archbishop Tan Sri Murphy Pakiam filed a judicial review application, naming the home ministry and the government as respondents and seeking, among others, a declaration that the home ministry's decision to prohibit the use of the word "Allah" in The Herald publication was illegal.

The weekly, published in four languages, has been using the word "Allah" to refer to "God" in the Herald Malay-language section, specially to cater for the people in Sabah and Sarawak.

On Dec 31, 2009, the High Court declared the decision by the home ministry prohibiting The Herald from using the word "Allah" as illegal, null and void.

Politik Harian

Posted: 14 Oct 2013 03:31 AM PDT

Politik Harian


Khalid Samad Kecewa... Kerajaan Menang Rayuan, Herald Dilarang Guna Kalimah Allah

Posted: 13 Oct 2013 09:22 PM PDT


Sehingga hari ini Parti PAS yang mengelarkan diri mereka sebagai pejuang Islam gagal untuk menjelaskan pendirian mereka terhadap isu penggunaan kalimah Allah oleh orang Bukan Islam.Bernama - The Herald, penerbitan mingguan Katolik dilarang daripada menggunakan kalimah Allah. Ini berikutan Mahkamah Rayuan membuat keputusan sebulat suara di sini hari ini untuk membenarkan rayuan kerajaan mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi pada 2009 yang membenarkan penerbitan itu menggunakan kalimah "Allah" untuk merujuk kepada "Tuhan".

Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Mohamed Apandi Ali yang mempengerusikan panel tiga anggota hakim berkata ia dianggap dapatan mahkamah bahawa Kementerian Dalam Negeri tidak bertindak dalam apa-apa cara yang mewajarkan campur tangan badan kehakiman mengenai keputusannya melarang penerbitan itu menggunakan kalimah Allah.

"Mengenai keterangan di hadapan kita juga kami berpuas hati bahawa bahan rujukan yang mencukupi telah dipertimbangkan oleh menteri (dalam negeri) dalam melaksanakan tugas dan kuasa berkanun mengikut Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984," katanya.

Beliau berkata ia juga penghakiman mahkamah bahawa keadaan yang ditetapkan oleh Kementerian Dalam Negeri dalam permit penerbitan Herald melarang The Herald daripada menggunakan kalimah "Allah" tidak melanggar mana-mana hak perlembagaan gereja.

"Ia merupakan dapatan bersama kami bahawa penggunaan nama "Allah" bukan sebahagian daripada kepercayaan dan amalan agama Kristian," kata Hakim Apandi yang membaca ringkasan keputusan itu. Dua lagi hakim dalam panel itu ialah Datuk Abdul Aziz Abd Rahim dan Datuk Mohd Zawawi Salleh.

Pada 16 Feb, 2010, Ketua Paderi Gereja Roman Katolik Tan Sri Murphy Pakiam memfailkan permohonan semakan kehakiman menamakan Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan sebagai responden, menuntut antara lain, perisytiharan bahawa keputusan kementerian melarang penggunaan kalimah 'Allah' dalam penerbitan The Herald adalah tidak sah.

Penerbitan mingguan itu yang diterbitkan dalam empat bahasa, telah menggunakan kalimah 'Allah' untuk merujuk kepada "Tuhan" dalam edisi bahasa Malaysia, khusus untuk penduduk di Sabah dan Sarawak.

Pada 31 Dis, 2009, Mahkamah Tinggi mengisytiharkan keputusan Kementerian Dalam Negeri melarang The Herald menggunakan kalimah itu adalah salah di sini undang-undang, tidak sah dan batal.

anakbukitgantang says

Posted: 14 Oct 2013 03:18 AM PDT

anakbukitgantang says


Sah-Kalimah Allah hak ekslusif umat Islam di Malaysia

Posted: 14 Oct 2013 12:44 AM PDT

PUTRAJAYA 14 Sept. - Mahkamah Rayuan menerima rayuan pihak kerajaan, majlis agama Islam dan pertubuhan Islam dalam kes penggunaan kalimah  Allah dalam The Herald The Catholic Weekly kerana ia bukan sebahagian dasar agama Kristian
 
 
 
Datuk Zulkifli Nordin mengumumkan keputusan di perkarangan mahkamah

Datuk Zainol Rijal Abu Bakar antara peguam yang mewakili kes itu berkata, mahkamah juga tidak faham mengapa pihak Kristian berusaha mahu mengunakan kalimah Allah.

"Mahkamah berpandangan bahawa kalimah Allah itu bukanlah suatu bahagian dasar kepada agama Kristian ia adalah dasar kepada ajaran Islam.

"Mahkamah juga tidak faham kenapa pihak Kristian benar-benar mahu menggunakan kalimah suci ini bagi agama mereka," kata Zainol Rijal yang ditemui di perkarangan Istana Keadilan sebaik sahaja keputusan rayuan dibacakan.

Kes rayuan berkenaan diputusan oleh tiga panel hakim yang diketuai Datuk Seri Mohamed Apandi Ali yang bersidang bersama Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim dan Datuk Mohamad Zawawi Salleh selepas mendengar hujahan rayuan pada 10 September lepas.

Zainol Rijal berkata, pihak Herald boleh membuat rayuan dalam tempoh 30 hari.

Orang awam boleh membaca alasan penghakiman di laman sesawang Istana Kehakiman.

Sementara itu hampir 1,000 orang awam daripada pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berhimpun di luar Istana Kehakiman bagi untuk mengikuti keputusan berkenaan.

Peguam-peguam yang mewakili kerajaan, majlis agama Islam negeri dan NGO juga melakukan sujud syukur di perkarangan Istana kehakiman sebaik sahaja keputusan dibacakan. -UTUSAN ONLINE

by KHAIRULANUAR YAHAYA 10/14/2013 2:46:07 AM 10:46 AM

Sumber Utusan Online

bumiyang

Posted: 14 Oct 2013 03:04 AM PDT

bumiyang


Selamba Menipu Rakyaat!!! Masih Adakah Lagi Yang Percaya?

Posted: 13 Oct 2013 09:23 PM PDT

Sahabat-Gunung

Posted: 14 Oct 2013 01:17 AM PDT

Sahabat-Gunung


UMNO Johor Serah Isu Pemuda Gelang Patah Kepada Pusat

Posted: 13 Oct 2013 04:44 PM PDT


UMNO Johor sudah menyerahkan laporan mengenai dakwaan 'perwakilan hantu' dalam Mesyuarat Perwakilan dan Pemilihan Pemuda UMNO Gelang Patah kepada Jawatankuasa Pemilihan Pusat, kata Pengerusinya Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin hari ini.

"Laporan kita telah serah ke pusat dan saya pasti saudara Khairy (Jamaluddin) (Ketua Pemuda) akan buat keputusan. Terserahlah kepada ibu pejabat untuk tentukan sama ada mesyuarat semalam sah atau tidak," katanya.

Mohamed Khaled yang ditemui pemberita selepas melancarkan Empower Wilayah Ekonomi Pantai Timur di sini, diminta mengulas mengenai kekecohan ketika pemilihan Pemuda UMNO Gelang Patah yang menyebabkan mesyuarat terpaksa ditangguh.

Mengulas insiden itu, Mohamed Khaled berkata isu perwakilan hantu tersebut timbul apabila jumlah perwakilan yang diumum oleh Pengerusi Tetap Sahid Amun tidak sama dengan jumlah undi yang diterima.

"Saya difahamkan ketika pengerusi tetap umum masih ada perwakilan yang mendaftar. Dia umum awal kerana hendak mulakan mesyuarat, namun jumlah yang mendaftar kemudian ini tidak diumumkan. Jadi soalnya sama ada yang perwakilan tambahan itu perwakilan hantu atau tidak biarlah mereka yang siasat," katanya.

Kekecohan tercetus ketika keputusan diumumkan apabila didapati jumlah kertas undi yang diterima melebihi bilangan perwakilan. Dalam insiden itu bekas Ketua Pemuda bahagian Noorisham Ismail turut ditumbuk oleh seorang penyokong calon yang bertanding jawatan itu.

Jumlah perwakilan hanya 194 namun kertas undi yang diterima 205, sekali gus dipertikaikan oleh penyokong calon-calon bertanding.

Perebutan jawatan ketua Pemuda Gelang Patah menyaksikan pertembungan antara Julnizam Janisan dan Abdul Hamid Soaip. Keputusan yang diumum memihak kepada Julnizam.

Sementara itu, Mohamed Khaled berkata beliau berpuas hati dengan perjalanan proses pemilihan ketiga-tiga sayap di negeri berkenaan.

Kemenangan banyak muka baru, katanya menunjukkan demokrasi dalam parti berjalan dengan baik.

"Untuk sayap Wanita, kita mendapat lima ketua baharu dan tiga lagi penyandangnya kalah, manakala bagi ketua Pemuda, 23 merupakan orang baharu diikuti Puteri seramai enam orang," katanya.


Beliau turut berharap mereka yang dipilih itu tidak menghampakan perwakilan yang meletakkan kepercayaan kepada mereka untuk melaksanakan tanggungjawab sebaik mungkin.

Belantan

Posted: 13 Oct 2013 11:18 PM PDT

Belantan


Alhamdulillah...Herald tidak boleh guna kalimah Allah - Mahkamah Rayuan!

Posted: 13 Oct 2013 10:36 PM PDT


Mahkamah Rayuan hari ini memutuskan kalimah Allah tidak boleh digunakan dalam majalah mingguan The Herald. Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Seri Mohamed Apandi Ali memutuskan demikian selepas membenarkan rayuan kerajaan.

Mahkamah Rayuan memutuskan penggunaan kalimah Allah dalam majalah mingguan The Herald bukan sebahagian daripada aspek penting dalam kepercayaan dan amalan agama Kristian.

Hakim Datuk Seri Mohamed Apandi Ali berpendapat, kalimah suci itu jika dibenarkan penggunaanya akan mencetuskan kekeliruan dalam masyarakat.

Sehubungan itu, beliau berpuas hati bahawa tiada alasan mengapa majalah berkenaan berkeras untuk menggunakannya dalam penerbitan mingguan tersebut.

Allahuakbar..!!!

Suara Politik
Belantan

Indonesia tuduh PDRM pengecut tembak rakyatnya?

Posted: 13 Oct 2013 08:34 AM PDT


Indonesia memprotes insiden berbalas tembak yang mengorbankan empat warganya Jumaat lalu. Laporan tersebut boleh didapati dalam laman Kompas.com.

PDRM juga dianggap mereka sebagai sebuah pasukan yang dianggap 'senang main tembak'!

" Sepertinya polisi Malaysia bermental pengecut karena sedikit-sedikit menembak. Melumpuhkan, tidak harus membunuh apalagi mereka bukan teroris," kata Kepala Badan Nasional Penempatan dan Perlindungan Tenaga Kerja Indonesia (BNP2TKI) Moh Jumhur Hidayat di Jakarta.

"Saya mengecam keras tindakan barbar polisi Malaysia yang dengan mudahnya menembak orang hingga tewas," katanya yang dipetik dari laman web tersebut.

Jumhur menambah, Kedutaan Besar Republik Indonesia di Kuala Lumpur mendapat laporan bahawa empat rakyatnya ditembak mati dalam insiden pukul 12 tengah hari itu.

Mereka yang terbunuh dikenali sebagai Hafat, pemegang pasport Indonesia bernombor A0649848, Iknoriansyah (U4507980) Hery Setiawan (A4208167) dan Wahyudi (A2640273)

Menurut versi PDRM, kata Jumhur, keempat-empat rakyatnya itu disyaki telah merompak sebuah rumah pagi sebelum kejadian. Polis kemudian, katanya, telah menyerbu rumah suspek di Blok B-15-7, Ampang Hilir Pinggiran, Jalan Ampang Putra, Kuala Lumpur.

Jumhur menambah, pihaknya akan memastikan protes kerajaannya akan disampaikan melalui jalur diplomatik.

Suara Politik
Belantan

Gempar...!!! Vivian pelakon porno mahu 'bunuh diri'?

Posted: 12 Oct 2013 11:07 PM PDT


Selepas dihujani dengan pelbagai tohmahan dan kontroversi, pasangan Alvin Tan dan Vivian Lee yang akhirnya dibebaskan dengan ikat jamin, seolah-olah "lenyap" dari dunia siber yang menjadi "pemusnah" kepada kehidupan mereka selama ini.

Namun dua hari lalu, pasangan yang menggelarkan diri sebagai Alvivi ini kembali muncul dengan sebuah klip video pendek berjudul "Regret".

Klip video yang berdurasi satu minit lima puluh sembilan saat itu memaparkan Vivian yang mengenakan gaun putih dengan ekspresi wajah penuh emosi.

Klip video yang ditulis dan diarahkan sendiri oleh Alvin ini seolah-olah menunjukkan kekesalan watak dalam klip ini yang dilakonkan oleh Vivian dengan apa yang telah dilakukan selama ini.

"Saya fikir susah menjadi orang dewasa..., apabila saya mengikut kata hati saya, semua orang mengatakan saya salah," antara skrip yang dilontarkan dalam klip video itu.


Sebelum itu, klip video memaparkan bagaimana kehidupan Vivian ketika dia kecil, di mana dia diajar untuk mengejar cita-cita, yakin dengan diri sendiri, bersuara lantang namun semua itu berbeza apabila usianya menginjak dewasa.

Menurut klip video itu, semuanya berubah dan orang mula membenci apabila dia cuba menjadi dirinya dan melakukan apa yang dia rasakan betul sehinggakan orang yang disayang juga enggan menyayanginya lagi.

"Sebenarnya saya penat, mereka menang, saya kalah....," ujar Vivian dalam nada penuh kesah.

Babak akhir pada klip video itu menunjukkan Vivian mengelar lengannya dan menamatkan "perjuangannya".

"Mungkin ini adalah masa untuk menamatkan perjuangan bermakna saya sekaligus... hanya dengan satu tindakan segera," katanya lagi yang dipetik dalam klip video yang dimuatnaik di YouTube pada Rabu lalu.

Sehingga hari ini video itu sudah disaksikan lebih 60,000 pengunjung YouTube.


Pasangan bloggers seks, Alvivi sebelum ini ditahan selama lapan hari atas kesalahan mempersendakan bulan Ramadan dengan memuat naik gambar yang menyentuh sensitiviti umat Islam.

Bagaimanapun, Mahkamah Tinggi telah membenarkan Alvin atau nama sebenarnya Tan Jye Yee, 25, dan Vivian Lee May Ling, 24, diikat jamin bersyarat, selepas membuat semakan kehakiman mengikut Seksyen 35 Akta Mahkamah Kehakiman 1964 dan Seksyen 323(1) Kanun Acara Jenayah.

Pasangan itu dilarang memuat naik sebarang artikel, komen dan penulisan menghasut serta memuat naik gambar lucah dan jelik yang boleh menimbulkan unsur perkauman dan menyentuh sensitiviti kaum dan agama.

Hakim Datuk Mohd Azman Husin turut mengenakan syarat kepada kedua tertuduh iaitu mereka perlu menyerahkan pasport, dilarang menggunakan peranti komunikasi rangkaian yang boleh diakses kepada Internet dan melaporkan diri di balai polis berhampiran pada hari pertama setiap bulan.

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 13 Oct 2013 11:17 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 13 Oct 2013 11:15 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


KALIMAH ALLAH... SYUKUR KITA MENANG BUAT KALI KE 3!

Posted: 13 Oct 2013 09:24 PM PDT


Mahkamah Rayuan Putrajaya telah menetapkan kalimah Allah adalah hak milik umat Islam sekaligus telah menolak rayuan pihak gereja untuk menggunakannya dan juga keputusan Mahkamah Tinggi sebelumnya yang membenarkan kaum gereja menggunakan kalimah tersebut dalam penerbitan mereka.

Kita bersyukur kepada Allah s.w.t di atas segala bantuan dan rahmatNya ini. Umat Islam telah memperoleh kemenangan buat kali ke 3 berturut-turut. Ini bermakna kalimah Allah menjadi hak mutlak umat Islam dan kaum kafirin dan gereja khatolik tidak berhak untuk menggunakan kalimah tersebut di dalam apa jua penerbitan  seperti Herald Tribute dan The Chatholik Weekly.

Pemimpin-pemimpin Islam bersemangat mempertahankan kalimah Allah berkumpul depan Istana Kehakiman, Putrajaya. Syukur perjuangan jihad akhirnya menemui kemenangan jua...
Kemenangan ini merupakan anugerah tak terhingga dari Allah s.w.t kepada umat Islam memandangkan pada esok hari kita akan sambut Hari Raya Aidil Adha atau Hari Raya Qurban. Ketika ini umat Islam sedang berwukuf di Arafah dan kita percaya mereka juga tak henti-henti berdoa untuk kemenangan ini. Begitu juga kepada umat Islam yang berpuasa sunat hari ini telah berjaya mendapat kemenangan ini.

Makcik ini dan anaknya turut hadir dan berdoa agar Allah memberikan kemenangan kepada umat Islam dalam mempertahankan kalimah Allah. Tak bayar sesen pun makcik ini tetap akan hadir mempertahankan agamanya.


Warga Putrajaya yang berkelapangan turut menyatakan sokongan dan berdoa kesyukuran di atas kemenangan umat Islam di hadapan Istana Kehakiman
Tahniah kepada semua pihak yang terlibat mempertahankan kalimah Allah ini hingga mencapai kemenangan kali ke 3 ini. Terima kasih para peguam-peguam Islam, pertubuhan-pertubuhan NGO Islam dan orang perseorangan yang berdoa siang malam. Begitu juga kepada barisan bloggers dan facebookers yang telah berjihad melalui media sosial. Sesungguhnya jasa dan pengurbanan kalian terhadap agama Allah ini begitu besar ertinya.

Pahlawan-pahlawan dari NGO Seni Silat turut hadir dan berdoa kesyukuran sebaik sahaja pengumuman kemenangan dibacakan oleh para peguam muslim.

Namun di sebalik kegembiraan ini kita wajar beringat bahawa pihak kafirin tidak akan diam dan redha dengan keputusan mahkamah ini. Mereka sentiasa mencari jalan untuk menyelewengkan kalimah Allah ini seperti mana tersiratnya agenda dan muslihat mereka untuk memecahbelahkan dan memurtadkan kaum muslimin di negara ini. Orang ramai berdoa kesyukuran setelah pengumuman kemenangan umat Islam diumumkan
Puak-puak kafir ini akan membawa kes ini ke Persidangan Comango di Geneva pada 24hb Oktober ini untuk mencabar kemenangan umat Islam ini. NGO-NGO kafirin ini telah memulakan langkah dan strategi mereka untuk terus mencabar keputusan ini seterusnya mencabar Perlembagaan Persekutuan, Raja-Raja Melayu, syariat Islam seterusnya Ummah itu sendiri.

NGO yang berpakaian seperti pahlawan dan pendekar Melayu ini juga bersemangat mempertahankan kalimah Allah. Keris akan terhunus dan menusuk jika ada yang kurang ajar pada bangsa Melayu!

Justeru wahai umat Islam bersedialah dengan segala kekuatan yang kamu memiliki untuk menghadapi musuh-musuh kamu, musuh-musuh Allah dan musuh-musuh yang kamu tidak ketahui sedangkan Allah mengetahuinya. Ingatlah kaum kafir tidak akan dan pernah redha dengan umat Islam sehinggalah kita menuruti agama dan segala kemahuan mereka. Namun ingatlah mereka merencanakan muslihat, namun Allah lebih hebat muslihatnya. Kebatilan pasti akan hancur!

Takbir... Allah Akhbar !

HARI PENENTUAN AYUH JIHAD SELAMATKAN KALIMAH ALLAH

Posted: 13 Oct 2013 05:54 PM PDTDi kala umat Islam berwukuf di Arafah ,mereka memuji-muji Allah Yang Maha Esa. Kita di Malaysia pula kini sedang berjihad  mempertahankan kalimah Allah dari kesyirikan dan pembodohan puak kafirin dan harbirin. 

Ayuh umat Islam jangan biarkan kesucian kalimah ini dinodai oleh tangan-tangan kafirin yang penuh muslihat jahat. Jadikan takbir Aidil Adha kita lebih bermakna esok hari.

Berjuanglah dan berdoalah sesungguh hati semoga Allah s.w.t memelihara kesucian agamanya di bumi Malaysia ini.

Allah Akhbar, Allah Akhbar, Allah Akhbar Walillahilham

Panglima Perang Cyber

Posted: 13 Oct 2013 11:14 PM PDT

Panglima Perang Cyber


LIVE : MAHKAMAH TOLAK PERMOHONAN KRISTIAN #KALIMAHALLAH

Posted: 13 Oct 2013 10:57 PM PDT

Sebentar Presiden Majlis Peguam Muslim Malaysia Datuk Zainurrijal mengulang keputusan hakim di luar mahkamah yang telah menolak permohonan Kristian untuk menggunakan kalimah Allah.

Mereka ada 14 hari untuk membuat rayuan di Mahkamah Rayuan Mengurut Peguam Khairul Azam yang ditemui.

RTM turut membuat lintas langsung dan menemu bual Datuk Ibrahim Ali.

Kira-Kira 900 orang umat Islam dari berbagai NGO termasuk 10 buah bas dari Pulau Pinang telah hadir.

UST Nasharudin Mat Isa mantan Timbalan Presiden PAS,  DR YUSRI MANTAN Presiden Abim, Ustaz Ismail Mina Presiden Muafakat, Cikgu Zainon bekas pemimpin PAS yang aktif dedah isu Memali yang hadir.

@TonyPua Dibidas Gelar ROS Anjing !

Posted: 13 Oct 2013 02:51 AM PDT


Tindakan Tony Pua terus dibidasKUALA LUMPUR 12 Okt. - Ketua Publisiti DAP, Tony Pua terus dibidas atas tindakan berbaur perkaumannya yang menggelarkan Pendaftar Pertubuhan (ROS) dan Utusan Malaysia sebagai 'anjing UMNO' berhubung isu pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP.

Bekas Pengarah Perhubungan Pusat Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA), Abdul Aziz Abdul Kadir berkata, tindakan Tony ditujukan kepada kedua-dua pihak yang digerakkan majoritinya orang Melayu itu dilihat untuk meningkatkan reputasi beliau pada mata orang Cina.

"Kebiadapan Tony ini sebagai satu lonjakan politik terhadapnya. Perkara ini dilihat selaras dengan kecenderungan Dinasti Lim dalam DAP, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng untuk mengangkat karier politik Tony.

"Saya menyokong kuat segala tindakan ROS terhadap DAP kerana percaya badan tersebut prihatin terhadap aduan ahli parti itu sendiri. Sepatutnya Tony menyasarkan tohmahannya kepada Guan Eng kerana pengurusan beliau menjadi penyebab kepada semua kontroversi DAP," katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Tony dalam laman Facebooknya baru-baru ini menggelar ROS dan Utusan Malaysia sebagai 'anjing UMNO' selepas parti itu diarah menjalankan pemilihan semula CEC berikutan pelbagai pihak mempertikai kewibawaan proses yang pertama pada 15 Disember lalu.

Abdul Aziz dalam pada itu menyeru orang Melayu terutama dalam kalangan penyokong pembangkang agar tidak dicucuk hidung dengan merestui segala tindakan DAP meskipun secara terang-terangan mencabar kesabaran mereka.

Jelas beliau, ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas perlu mengelak daripada memberikan kebebasan yang melampau kepada individu seperti Tony untuk terus menaburkan politik kebencian di negara ini.

"Jangan biar kesilapan tersebut memakan diri PKR dan Pas, semata-mata kerana DAP adalah rakan satu pakatan pembangkang," katanya.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20131013/po_01/Tindakan-Tony-Pua-terus-dibidas#ixzz2havVjD54
© Utusan Melayu (M) Bhd

Watch "4 Ahli Keluarga MB Perlis Nyaris Maut Kediaman Terbakar" on YouTube

Posted: 13 Oct 2013 02:21 AM PDT

https://www.youtube.com/watch?v=zLE_2cdVdmU&feature=youtube_gdata_player

Watch "Penjelasan Kak Yah NAFI Berita Astro Awani & Sinar Harian Sarapan Rombongan VVIP Mukhriz RM 6000" on YouTube

Posted: 13 Oct 2013 01:33 AM PDT

https://www.youtube.com/watch?v=-RSdf7RldsQ&feature=youtube_gdata_player

Watch " Komen Presiden Umno @NajibRazak pemilihan UMNO 2013" Semalam on YouTube

Posted: 13 Oct 2013 01:17 AM PDT

https://www.youtube.com/watch?v=7Qn8Sh35Hl0&feature=youtube_gdata_player

Watch " @ShahrizatJalil : Ini Adalah Kemenangan Akar Umbi Dan Agenda Transfomasi" on YouTube

Posted: 13 Oct 2013 01:13 AM PDT

https://www.youtube.com/watch?v=TIgX8GpITNw&feature=youtube_gdata_player

oyabun

Posted: 13 Oct 2013 11:12 PM PDT

oyabun


Alhamdulillah...Herald tidak boleh guna kalimah Allah - Mahkamah Rayuan!

Posted: 13 Oct 2013 10:44 PM PDT


Mahkamah Rayuan hari ini memutuskan kalimah Allah tidak boleh digunakan dalam majalah mingguan The Herald. Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Seri Mohamed Apandi Ali memutuskan demikian selepas membenarkan rayuan kerajaan.

Mahkamah Rayuan memutuskan penggunaan kalimah Allah dalam majalah mingguan The Herald bukan sebahagian daripada aspek penting dalam kepercayaan dan amalan agama Kristian.

Hakim Datuk Seri Mohamed Apandi Ali berpendapat, kalimah suci itu jika dibenarkan penggunaanya akan mencetuskan kekeliruan dalam masyarakat.

Sehubungan itu, beliau berpuas hati bahawa tiada alasan mengapa majalah berkenaan berkeras untuk menggunakannya dalam penerbitan mingguan tersebut.

Allahuakbar..!!!

Wasabi Oyabun..

Semoga keputusan kalimah Allah berpihak kepada umat Islam!

Posted: 13 Oct 2013 06:52 AM PDT


Dalam kerancakan ahli-ahli UMNO memilih barisan kepimpinan baharu untuk Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri hari ini, jangan dilupakan peristiwa penting yang akan dilakar pada Isnin ini.

Keputusan penting yang kita tunggu-tunggu tentang kes penggunaan kalimah Allah oleh akhbar mingguan Katolik, The Herald akan didengar di Mahkamah Rayuan esok Isnin 14 Oktober.

Keputusan kes ini diharap memihak kepada umat Islam supaya ia tidak dijadikan kes rujukan untuk tuntutan-tuntutan lain yang bersangkutan dengan agama Islam selepas ini. Malah diminta dijauhkan Allah juga daripada niat pihak tertentu untuk menggugat dan mencabar perkara berkaitan Raja-raja Melayu, hak istimewa orang Melayu, bahasa kebangsaan dan lain-lain di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Barangkali 'keberanian' untuk mencabar Perlembagaan ini bermula pada Disember 2009, apabila Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan akhbar The Herald boleh menggunakan perkataan "Allah" sebagai merujuk kepada "God" dalam akhbar itu versi bahasa Melayu bagi memenuhi keperluan masyarakat di Sabah dan Sarawak.

Kerajaan Pusat bagaimanapun merayu keputusan tersebut. Sensitiviti umat Islam dan martabat Islam dalam Perlembagaan wajib diambil kira.


Dalam Perlembagaan, Islam adalah satu-satunya nama agama yang disebut tetapi nampaknya sekarang agama lain pula yang berlebih-lebih minta diberi hak yang sama.

Dalam khutbah Jumaat di beberapa masjid Kuala Lumpur semalam, khatib menyatakan percubaan menggunakan kalimah Allah di dalam kitab selain al-Quran, akan menimbulkan kecelaruan dalam akidah atau kepercayaan umat Islam. Islam menolak kepercayaan yang berteraskan kepada Trinity iaitu God Father (Bapa Tuhan), God the Son (Anak Tuhan) dan Holy Spirit (Roh Kudus).

Kedudukan agama dan umat Islam pada hari ini diancam dari segenap penjuru sama ada dari segi sosial, syariah dan akidah. Mereka melakukan pelbagai usaha bagi menimbulkan kekeliruan sehingga memberi pandangan dan pentafsiran yang salah tentang agama Islam dan kalimah Allah. Lebih mendukacitakan mereka sanggup mempertikaikannya sehingga membawa isu ini ke mahkamah.

Jika kalimah Allah dibenarkan, ada segelintir penganut Kristian mungkin bertanya; kenapa umat Islam perlu keliru? Kenapa orang Islam hendak baca Bible? Kenapa pula umat Islam hendak pergi gereja ketika orang Kristian sembahyang?

Ada juga yang ekstrem, menyatakan penganut Kristian tidak perlu kebenaran sesiapa untuk menggunakan perkataan "Allah", apatah lagi daripada orang yang 'bukan pemilik' perkataan Allah.

Sememangnya umat Islam bantah dan marah terhadap kenyataan seumpama ini. Kerana, apabila kalimah Allah digunakan secara langsung di dalam akhbar tersebut atau Bible versi bahasa Melayu, tindakan itu akan membatalkan konsep Triniti yang diamalkan mereka.


Lebih membimbangkan ialah agenda tersirat penggunaan kalimah Allah adalah untuk mengelirukan umat Islam dan menyatakan bahawa semua agama adalah sama. Perkataan Allah, solat, tauhid, Rasul, Kaabah, haji merupakan hak orang Islam yang tidak boleh dicerobohi oleh mana-mana pihak kerana ia akan menjadikan umat Islam keliru, ragu-ragu dan tersilap mengenal sifat-sifat Allah serta menggugat akidah.

Perkembangan ini sangat bahaya kerana boleh mempengaruhi umat Islam atas dasar hak asasi manusia.

Ada segelintir pemimpin Islam negara ini yang dilihat terpengaruh dengan dasar tersebut hingga tergamak memperjuangkan liberalisasi, pluralisme agama dan menghalalkan LGBT dan sanggup menggadaikan agama Islam dan negara.

Sebagai umat Islam yang beriman, kita perlu peka dan bertanggungjawab dalam isu ini. Sikap membenarkan sesiapa sahaja menggunakan kalimah Allah semata-mata untuk menunjukkan bahawa Islam meraikan agama lain, hanya akan mendatangkan mudarat yang lebih besar kepada agama dan umat Islam.

Adakah kita sanggup mendengar golongan bukan Islam memanggil gereja mereka sebagai rumah Allah? Mahukah kita mendengar panggilan nama Tuhan dan berhala mereka sebagai Allah?

Sudah pasti ramai umat Islam yang tak kuat imannya akan terkeliru, terpesong dan mungkin murtad. Jadi, umat Islam negara ini kena bertanggungjawab menyekat gerakan kelompok ekstremis dalam pertubuhan agama.

Semoga keputusan Mahkamah Rayuan Isnin ini menamatkan kebimbangan umat Islam Malaysia. InsyaAllah.

Wasabi Oyabun..

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 13 Oct 2013 11:05 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Kes Kalimah Allah, Islam Menang, Kafir Kalah Lagi...

Posted: 13 Oct 2013 09:24 PM PDT

Mahkamah Rayuan telah memutuskan bahawa The Herald tidak dibenarkan menggunakan Kalimah 'Allah'.

Berita penuh:

Pada 14 Okt 2013 jam 0900 - 0950 di Mahkamah rayuan 5, Kompleks Istana Kehakiman Putrajaya telah berlangsung pengumuman kes kdn lawan roman katolik berhubung penggunaan kalimah allah dlm akhbar herald catholic. hakim.

Hakim bg kes kalimah ALLAH :
1. dato' haji mohd zawawi
2. dato' abdul aziz bin abd rahim
3. dato' seri hj mohamed apandi bin hj ali

lebih kurang 500 orang telah hadir bg memberi sokongan. antara yg dkenali hadir ialah datuk ibrahim ali dan ustaz nasaruddin mat isa.

hakim sebulat suara telah membuat keputusan membenarkan rayuan kdn. sehubungan dgn itu pihak roman katolik tidak dibenarkan menggunakan kalimah Allah dlm akhbar terbitannya.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

tok gajah

Posted: 13 Oct 2013 09:28 PM PDT

tok gajah


Satu tamparan hebat terhadap PAS............

Posted: 13 Oct 2013 11:00 PM PDT

Kerajaan menang rayuan


PUTRAJAYA: The Herald, penerbitan mingguan Katolik dilarang daripada menggunakan kalimah Allah.
Ini berikutan Mahkamah Rayuan membuat keputusan sebulat suara di sini hari ini untuk membenarkan rayuan kerajaan mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi pada 2009 yang membenarkan penerbitan itu menggunakan kalimah "Allah" untuk merujuk kepada "Tuhan".

Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Mohamed Apandi Ali yang mempengerusikan panel tiga anggota hakim berkata ia dianggap dapatan mahkamah bahawa Kementerian Dalam Negeri tidak bertindak dalam apa-apa cara yang mewajarkan campur tangan badan kehakiman mengenai keputusannya melarang penerbitan itu menggunakan kalimah Allah.

"Mengenai keterangan di hadapan kita juga kami berpuas hati bahawa bahan rujukan yang mencukupi telah dipertimbangkan oleh menteri (dalam negeri) dalam melaksanakan tugas dan kuasa berkanun mengikut Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984," katanya.

Beliau berkata ia juga penghakiman mahkamah bahawa keadaan yang ditetapkan oleh Kementerian Dalam Negeri dalam permit penerbitan Herald melarang The Herald daripada menggunakan kalimah "Allah" tidak melanggar mana-mana hak perlembagaan gereja.

"Ia merupakan dapatan bersama kami bahawa penggunaan nama "Allah" bukan sebahagian daripada kepercayaan dan amalan agama Kristian," kata Hakim Apandi yang membaca ringkasan keputusan itu.

Dua lagi hakim dalam panel itu ialah Datuk Abdul Aziz Abd Rahim dan Datuk Mohd Zawawi Salleh.

Pada 16 Feb, 2010, Ketua Paderi Gereja Roman Katolik Tan Sri Murphy Pakiam memfailkan permohonan semakan kehakiman menamakan Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan sebagai responden, menuntut antara lain, perisytiharan bahawa keputusan kementerian melarang penggunaan kalimah 'Allah' dalam penerbitan The Herald adalah tidak sah.

Penerbitan mingguan itu yang diterbitkan dalam empat bahasa, telah menggunakan kalimah 'Allah' untuk merujuk kepada "Tuhan" dalam edisi bahasa Malaysia, khusus untuk penduduk di Sabah dan Sarawak.

Pada 31 Dis, 2009, Mahkamah Tinggi mengisytiharkan keputusan Kementerian Dalam Negeri melarang The Herald menggunakan kalimah itu adalah salah di sini undang-undang, tidak sah dan batal. - Bernama

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 13 Oct 2013 09:22 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Kalimah Allah : Moga Keputusan Berpihak Kepada Umat Islam, Amin

Posted: 13 Oct 2013 07:05 PM PDT


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 13 Oct 2013 09:08 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


KALIMAH ALLAH : YA ALLAH MENANGKANLAH KAMI UMAT ISLAM DI MALAYSIA !

Posted: 13 Oct 2013 12:20 PM PDT

PenangWasabi

Posted: 13 Oct 2013 09:06 PM PDT

PenangWasabi


Semoga keputusan kalimah Allah berpihak kepada umat Islam!

Posted: 13 Oct 2013 07:05 AM PDT


Dalam kerancakan ahli-ahli UMNO memilih barisan kepimpinan baharu untuk Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri hari ini, jangan dilupakan peristiwa penting yang akan dilakar pada Isnin ini.

Keputusan penting yang kita tunggu-tunggu tentang kes penggunaan kalimah Allah oleh akhbar mingguan Katolik, The Herald akan didengar di Mahkamah Rayuan esok Isnin 14 Oktober.

Keputusan kes ini diharap memihak kepada umat Islam supaya ia tidak dijadikan kes rujukan untuk tuntutan-tuntutan lain yang bersangkutan dengan agama Islam selepas ini. Malah diminta dijauhkan Allah juga daripada niat pihak tertentu untuk menggugat dan mencabar perkara berkaitan Raja-raja Melayu, hak istimewa orang Melayu, bahasa kebangsaan dan lain-lain di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Barangkali 'keberanian' untuk mencabar Perlembagaan ini bermula pada Disember 2009, apabila Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan akhbar The Herald boleh menggunakan perkataan "Allah" sebagai merujuk kepada "God" dalam akhbar itu versi bahasa Melayu bagi memenuhi keperluan masyarakat di Sabah dan Sarawak.

Kerajaan Pusat bagaimanapun merayu keputusan tersebut. Sensitiviti umat Islam dan martabat Islam dalam Perlembagaan wajib diambil kira.


Dalam Perlembagaan, Islam adalah satu-satunya nama agama yang disebut tetapi nampaknya sekarang agama lain pula yang berlebih-lebih minta diberi hak yang sama.

Dalam khutbah Jumaat di beberapa masjid Kuala Lumpur semalam, khatib menyatakan percubaan menggunakan kalimah Allah di dalam kitab selain al-Quran, akan menimbulkan kecelaruan dalam akidah atau kepercayaan umat Islam. Islam menolak kepercayaan yang berteraskan kepada Trinity iaitu God Father (Bapa Tuhan), God the Son (Anak Tuhan) dan Holy Spirit (Roh Kudus).

Kedudukan agama dan umat Islam pada hari ini diancam dari segenap penjuru sama ada dari segi sosial, syariah dan akidah. Mereka melakukan pelbagai usaha bagi menimbulkan kekeliruan sehingga memberi pandangan dan pentafsiran yang salah tentang agama Islam dan kalimah Allah. Lebih mendukacitakan mereka sanggup mempertikaikannya sehingga membawa isu ini ke mahkamah.

Jika kalimah Allah dibenarkan, ada segelintir penganut Kristian mungkin bertanya; kenapa umat Islam perlu keliru? Kenapa orang Islam hendak baca Bible? Kenapa pula umat Islam hendak pergi gereja ketika orang Kristian sembahyang?

Ada juga yang ekstrem, menyatakan penganut Kristian tidak perlu kebenaran sesiapa untuk menggunakan perkataan "Allah", apatah lagi daripada orang yang 'bukan pemilik' perkataan Allah.

Sememangnya umat Islam bantah dan marah terhadap kenyataan seumpama ini. Kerana, apabila kalimah Allah digunakan secara langsung di dalam akhbar tersebut atau Bible versi bahasa Melayu, tindakan itu akan membatalkan konsep Triniti yang diamalkan mereka.


Lebih membimbangkan ialah agenda tersirat penggunaan kalimah Allah adalah untuk mengelirukan umat Islam dan menyatakan bahawa semua agama adalah sama. Perkataan Allah, solat, tauhid, Rasul, Kaabah, haji merupakan hak orang Islam yang tidak boleh dicerobohi oleh mana-mana pihak kerana ia akan menjadikan umat Islam keliru, ragu-ragu dan tersilap mengenal sifat-sifat Allah serta menggugat akidah.

Perkembangan ini sangat bahaya kerana boleh mempengaruhi umat Islam atas dasar hak asasi manusia.

Ada segelintir pemimpin Islam negara ini yang dilihat terpengaruh dengan dasar tersebut hingga tergamak memperjuangkan liberalisasi, pluralisme agama dan menghalalkan LGBT dan sanggup menggadaikan agama Islam dan negara.

Sebagai umat Islam yang beriman, kita perlu peka dan bertanggungjawab dalam isu ini. Sikap membenarkan sesiapa sahaja menggunakan kalimah Allah semata-mata untuk menunjukkan bahawa Islam meraikan agama lain, hanya akan mendatangkan mudarat yang lebih besar kepada agama dan umat Islam.

Adakah kita sanggup mendengar golongan bukan Islam memanggil gereja mereka sebagai rumah Allah? Mahukah kita mendengar panggilan nama Tuhan dan berhala mereka sebagai Allah?

Sudah pasti ramai umat Islam yang tak kuat imannya akan terkeliru, terpesong dan mungkin murtad. Jadi, umat Islam negara ini kena bertanggungjawab menyekat gerakan kelompok ekstremis dalam pertubuhan agama.

Semoga keputusan Mahkamah Rayuan Isnin ini menamatkan kebimbangan umat Islam Malaysia. InsyaAllah.

Penang Wasabi..

r b f

Posted: 13 Oct 2013 07:33 PM PDT

r b f


Perwakilan Jadikan Chai Sebagai Senarai Yang Perlu Diikuti

Posted: 13 Oct 2013 06:06 PM PDT

Sistem lama pemilihan Umno menetapkan kuota pencalonan untuk melayakkan seseorang bertanding jawatan bagi peringkat Majlis Tertinggi.

Presiden - 30 peratus
Timbalan Presiden - 20 peratus
Naib Presiden - 10 peratus
Ahli MT - 5 peratus

Sesiapa yang tidak melepasi peratusan kuota yang ditetapkan tidak layak untuk bertanding. Tujuan sistem ini diperkenalkan untuk memastikan orang yang mendapat sokongan bahagian sahaja yang boleh bertanding. Ini bagi mengelakkan seseorang masuk bertanding sesuka hati. 

Selain daripada peratusan kuota, sistem lama juga hanya membolehkan 13 orang perwakilan dari setiap bahagian bagi mewakili ahli-ahli di bahagian tersebut untuk memilih pemimpin peringkat Majlis Tertinggi. 

Jumlah perwakilan 13 orang setiap bahagian bila dikali dengan 191 Bahagian Umno seluruh negara ianya menjadi 2483 orang. 

Terdapat rungutan daripada ahli-ahli yang mengatakan adalah tidak adil apabila hanya 2483 orang sahaja daripada lebih 3 juta ahli Umno yang berkuasa memilih pemimpin peringkat atasan. Selain itu ianya memudahkan calon-calon untuk membeli undi daripada perwakilan atau pun dipanggil politik wang. 

Apabila Datuk Seri Najib dipilih menjadi Presiden Umno 2009, beliau mengambil berat tentang perkara ini. Satu kaedah pemilihan baru diperkenalkan bagi untuk memberi ruang dan peluang yang lebih besar kepada ahli-ahli Umno untuk memilih pemimpin atasan. Selain itu juga untuk mengatasi masalah politik wang. 

Maka wujudlah sistem pemilihan baru. Jika dulu hanya 2483 orang yang berkuasa untuk memilih pemimpin atasan, sistem baru pula membolehkan 146, 500 orang perwakilan yang berkuasa untuk memilih pemimpin atasan. Secara puratanya setiap bahagian mempunyai 767 orang perwakilan. 

Bayangkan daripada 13 orang setiap bahagian melonjak kepada 767 orang. Berapa puluh kali ganda punya peningkatan ? 

Selain daripada peningkatan perwakilan, kelayakan untuk bertanding pun dipermudahkan. Macam-macam yang pemimpin atasan buat demi untuk memastikan parti terus relevan sepanjang zaman. 

Tetapi sayangnya.....sayangnya....ahli dibawah tidak menghargai ruang dan peluang yang diberikan oleh pemimpin di atas. 

Kenapa saya kata begitu ? 

Saya ada kisah yang nak diceritakan....

Sabtu 12 Oktober 2013, pemilihan peringkat sayap parti telah berlangsung. Daripada tinjauan yang dilakukan sendiri dan daripada soal selidik dan tanya khabar yang saya lakukan, didapati rata-rata perwakilan tidak menggunakan kesempatan yang diberikan sebaik mungkin. 

Perwakilan tidak membuat homework untuk mengenal pasti seseorang calon samada mereka layak dipilih atau tidak. Mereka tak periksa pun siapa dia ni ? Dari mana ? Apa latar belakangnya ? Senang cerita, rata-rata perwakilan tidak kenal pun siapa calon yang bertanding. Sebaliknya mereka main pilih mengikut senarai chai yang dibekalkan oleh ejen calon. 

Mereka menjadikan senarai dalam chai itu sebagai calon yang wajib dipilih...

Di persidangan satu Pemuda Bahagian yang saya hadiri, satu chai telah diletakkan di dalam beg perwakilan. Chai tersebut untuk pemilihan Pemuda Pusat. Semasa pengundian berjalan perwakilan sedikit pun tanpa rasa bersalah letak chai di sebelah kertas undi dan menulis nombor-nombor calon mengikut yang tersenarai dalam chai.  Bagi mereka apa yang diletak dalam beg itu wajib diikut. Apabila keputusan diumumkan ianya sama sepertimana yang tersenarai dalam chai

Saya hubungi kawan-kawan di bahagian lain....rata-rata mereka memberitahu perkara yang sama. Perwakilan mengundi mengikut chai yang mereka dapat. Jalan mudah...tak payah nak pening-pening kepala nak fikir atau nak buat homework untuk mengenal pasti calon. Jika begini caranya maka jawabnya sia-sia sahaja perubahan yang cuba dibuat oleh pemimpin atasan. 

Ahli-ahli dibawah bercakap senang....Umno kena berubah....pemimpin kena berubah dan bla...bla...bla...Tapi diri sendiri bila nak berubah ? 

Kita nak parti kita terus maju, kuat dan relevan sepanjang masa. Tapi bila kita diberi kuasa untuk membuat keputusan, kita sia-siakan. Jadi, kalau parti kita jahanam, jangan salahkan pemimpin atasan 100 peratus. Kita sendiri pun turut menjadi penyumbang. 

JURI RAKYAT

Posted: 13 Oct 2013 07:15 PM PDT

JURI RAKYAT


KISAH NYATA SEBUNGKUS PLASTIK UANG RECEHAN

Posted: 13 Oct 2013 08:46 AM PDT

SEPERTI biasa setiap satu bulan sekali Sawitri datang ke tempat praktik saya. Sawitri rajin memeriksakan kandungannya. Sore itu, seperti biasa pula dia memakai baju kembang-kembang cokelat, agak kusam dan lusuh. Dia tak pernah kelihatan berdandan, hanya apa adanya. Saya tidak mempedulikan hal itu, apalagi berminat menanyakannya, apakah baju itu kesukaannya atau memang tidak ada pakaian lagi untuk dipakainya.
 
Istri Sukarman itu sedang mengandung anak kedua. Usia kehamilannya cukup bulan. Anak pertamanya lahir premature dan persalinannya dibantu oleh dukun bayi. Seharusnya bayi itu segera dirawat di rumah sakit. Tapi, karena tidak punya biaya, maka Sawitri dan suaminya hanya pasrah. Akhirnya, bayi itu meninggal dunia.
Saya berminat sekali menolong keluarga miskin ini.  "Ya Allah, semoga niatku terkabulkan dan Engkau memberi jalan yang terbaik bagi mereka," gumamku.
Sukarman adalah suami yang bertanggung jawab terhadap keluarganya. Dia  rajin bekerja untuk mencari nafkah. Sehari-harinya Sukarman berjualan cilok. (makanan terbuat dari tepung kanji berbentuk bulat yang ditusuk dengan lidi, red). Dia berjalan kaki dari satu kampung ke kampung yang lain. Dulu, Sukarman bercita-cita ingin sekolah sampai sarjana, tapi kandas karena orang tuanya tak sanggup membiayai sekolahnya.
Sukarman juga sopan dan santun. Selain itu, dia pun taat beribadah. Walau termasuk keluarga miskin, tapi Sukarman tidak mau berpangku tangan. Sifat terpuji itulah yang melekat pada dirinya.
Suatu hari, Sukarman memanggil saya. Dia minta agar saya mau membantu persalinan istrinya. Ya, Sawitri sudah waktunya melahirkan. Saya segera bergegas menuju ke rumahnya.
Saat itu cuaca buruk. Hujan deras yang mengguyur sejak ashar belum berhenti. Namun saya tak mempedulikannya. Saya ingin membantu persalinan Sawitri.
Saya terus berdoa, "Ya Allah, mudahkanlah urusan ini. Tolonglah hamba-Mu yang dalam kesulitan. Ya Allah, semoga Sawitri dan bayinya lahir normal dan selamat, tak ada hambatan dan risiko apa pun. Ya Allah, Engkau Mahatahu. Engkau Maha Berkehendak."
Sore menjelang malam. Hujan masih mengguyur. Hanya sesekali saja suara petir masih menggelegar. Saya tak berhenti melangkah. Kaki saya begitu kotor karena cipratan air yang jatuh ke tanah dan mengenai rok panjangku.
Ternyata tempat tinggal Sawitri cukup jauh. Rumahnya di pinggir sawah dan agak jauh dari tetangga. Suara kodok ramai bersahutan, menyambut hujan dan gelapnya malam.
Akhirnya, saya pun tiba di rumah Sawitri. Sangat memprihatinkan. Rumahnya gubuk. Di sana-sini ada air yang menetes dari atap genting yang bocor. Meskipun demikian, saya masih melihat usaha dari si tuan rumah yang selalu berusaha membereskannya, sehingga sedikit tampak rapi. Mungkin itu karena sentuhan tangan Sawitri.
Saya memeriksa Sawitri sangat berhati-hati.
"Sawitri, bersabarlah dan bersiaplah. Yakinlah, Allah pasti menolong," saran saya pada Sawitri.
Sawitri mengangguk dan tersenyum lugu. Matanya sayu, dan terlihat begitu pasrah dengan keadaannya.
Alhamdulillah, satu jam telah berlalu. Sawitri sudah melahirkan bayinya dengan normal dan selamat. Bayi perempuan mirip ibunya itu berat badannya 2.600 gram dan panjangnya 48 centi meter.
Sawitri dan Sukarman terlihat bahagia menyambut kedatangan si jabang bayi.
"Terimakasih Bu Bidan, atas bantuannya," ujar Sukarman sambil tersenyum, di wajahnya masih tampak raut kebahagiaan.
"Sukarman, Sawitri, bersyukurlah pada Allah. Dialah yang menolong kita. Kalian berdua sekarang sudah diamanahi seorang bayi yang cantik, semoga kalian bisa merawatnya dengan baik," pesan saya padanya.
Saat saya hendak pulang, saya masih berpesan, "Sawitri, besok dan lima hari kedepan, saya akan selalu datang sampai kamu sehat dan puput pusar. Jangan cemas dan khawatir."
Setelah sepekan berlalu, tali pusar bayinya sudah lepas. Sebagai tanda syukur, Sukarman membagikan bungkusan nasi kuning kepada anak-anak tetangga terdekatnya. "Silahkan Bu Bidan dicicipi!" ujar Sukarman sambil memberi saya sepiring nasi kuning.
Sebelum saya pulang, mereka memberi bungkusan plastik.
"Bu Bidan, terimalah pemberian kami ini. Jumlahnya sedikit, tapi kami mohon Ibu jangan kecewa dan kapok. Juga bila ada kekurangan kami mohon maaf. Insya Allah, nanti akan kami bayar," Sukarman menjelaskan dengan penuh perasaaan.
Saya tertegun sambil menetap mereka berdua. Bungkusan itu lalu saya buka. Isinya ternyata uang recehan.
"Sukarman, Sawitri, saya berterimakasih apa yang kalian berikan.  Kalian berdua memiliki rasa tanggung jawab yang tinggi. Saya juga bangga atas kerja keras dan pengorbanan kalian. Semoga Allah senantiasa memberi rezeki kepada kalian yang cukup, halal dan baik. Masih banyak kebutuhan yang kalian perlukan. Silahkan uang ini kalian pakai untuk kebutuhan si jabang bayi."
Sukarman dan Sawitri tertunduk.
Ya Allah, dengan izin-Mu bayi itu lahir ke dunia. Dan dengan kehendak-Mu juga saya akhirnya diberi kesempatan membantu mereka. Terima kasih ya Allah.*/Seperti yang diceritakan bidan Tati Rahayu Kusumahati kepada Dadang Kusmayadi

[ Kisah Nyata ] Pengakuan Eks Bintang Film Porno

Posted: 13 Oct 2013 08:21 AM PDT

Shelley Lubben, mantan bintang film porno, membuat pengakuan mengejutkan. Industri pornografi, menurut dia, penuh dengan kepalsuan.

Shelley mengingatkan Amerika bahwa misi industri pornografi adalah untuk "menghancurkan Anda dan keluarga melalui kemampuannya memikat Anda, mendukung kecanduan Anda terhadap pornografi, dan mengambil keuntungan dari itu".

Mantan penari telanjang, pelacur, dan aktris film porno era '80 hingga '90-an ini menderita berbagai efek negatif dari industri pornografi. Dia pernah didiagnosa menderita Bipolar Disorder, Post Traumatic Stress Disorder, Deppressive Disorder, Impulse Control Disorder, dan trauma lainnya akibat kekerasan dalam industri seks.

Pada 1994, dia terinfeksi Herpes pada kelaminnya ketika masih produktif bermain film porno. Tak lama kemudian penyakitnya itu berkembang menjadi kanker serviks.
Shelley juga pernah mengalami kehamilan yang tak dikehendaki dari kegiatan prostitusinya, dan dua di antaranya berakhir dengan keguguran. Belakangan, bersama suaminya, dia mengalami kehamilan Entopis dan tiga kali keguguran.
Shelley kini mengerti betapa merusaknya industri pornografi itu. Setelah menemukan Tuhan dan melalui delapan tahun masa pemulihan di Champion's Center di Tacoma, Washington, Shelley kini mulai dapat hidup normal.

Kebohongan Industri Pornografi
Pornografi kini menjadi konsumsi yang tak asing lagi bagi berbagai kalangan, orang dewasa hingga kanak-kanak. Berdasar data comScore Media Metrix, 71,9 juta orang mengunjungi situs porno pada Agustus 2005. Industri pornografi di Amerika Serikat meraup USD12 miliar setahunnya. Angka itu lebih besar dibanding gabungan pendapatan event olahraga NFL, NBA, dan Major League Baseball. Di seluruh dunia, bisnis porno meraup USD57 miliar.
Sebagai perbandingan, raksasa produsen peranti lunak Microsoft hanya mendapatkan USD36,8 miliar pada 2004.
Pornografi bukan saja merupakan hal yang menyebabkan kecanduan, namun juga menyebarkan kebohongan tentang perempuan. Pornografi, menurut Shelley, mengeksploitasi dan merendahkan martabat kaum hawa. Pornografi membuat perempuan menjadi objek, bukan sebagai orang yang memiliki perasaan dan pendapatnya pribadi.
"Mereka (perempuan) hanya menjadi 'binatang peliharaan' atau 'teman bermain', yang dinilai hanya dari leher ke bawah. Perempuan dianggap tak lebih dari sekadar segumpal daging," ujarnya.
"Kebohongan lain dari industri pornografi memaksa Anda percaya jika seorang aktris menyukai seks. Mereka ingin Anda berpikir perempuan menikmati penghinaan dengan segala macam tindakan yang menjijikkan," ungkapnya.

Dalam bukunya, Shelley menulis:
Banyak yang percaya perempuan menikmati pembuatan film porno, namun kenyataannya mereka mengalami akhir yang tidak bahagia. Perempuan tidak menikmati pembuatan film itu, dan jika Anda melihat lebih dekat proses pembuatannya, Anda akan mengetahui beberapa alasannya.
Di dunia seks hardcore, hari yang dialami aktris porno sangat panjang dan membosankan. Perempuan diminta datang pukul delapan pagi untuk dirias, dan itu hanya untuk memastikan si aktris tiba tepat waktu untuk bekerja. Bintang porno memiliki kebiasaan datang terlambat, karena mereka kerap mengonsumsi obat-obatan terlarang atau alkohol di malam sebelumnya.
Setelah dirias, aktris porno biasanya menunggu berjam-jam sampai giliran mereka direkam tiba. Beberapa adegan dilakukan selama satu jam, dan beberapa selama beberapa jam. Itu sangat bergantung apakah aktor pria dapat "perform" atau tidak pada adegan pertama. Itu juga tergantung jika aktris harus berhenti karena tidak dapat menahan sakit akibat adegan hardcore.
Saat menunggu, pemain film porno yang kelelahan biasanya masuk ke kamar kecil dengan berbotol-botol alkohol atau pergi ke mobil mereka untuk mengonsumsi heroin, atau berkumpul di belakang dengan aktor lainnya untuk merokok mariyuana.
Perempuan tidak pernah merasakan kenikmatan karena pemotongan adegan yang terus menerus. Sutradara kerap berteriak "cut" dan aksi yang sedang berlangsung diinterupsi untuk mendapatkan gambar yang lebih baik, menyesuaikan pencahayaan, atau mengolesi tubuh dengan cairan.
Berkali-kali sutradara menghentikan adegan dan meminta aktor untuk "menyetop" gerakan, sehingga membuat kesakitan psikis dan emosi bagi aktris.
Saya berbicara berdasar pengalaman pribadi, ketika gerakan diminta untuk "berhenti (freeze)" pada posisi tertentu selama beberapa menit, hanya untuk menyesuaikan cahaya atau kamera, saya merasakan sakit dan terhina. Sangat memalukan pula ketika adegan dihentikan hanya untuk mengoleskan cairan seperti air mani, kotoran manusia, atau darah.
Meski faktanya perempuan tidak menikmati pembuatan film porno, mereka terus berbohong kepada penggemarnya dan dengan bangga mengaku menikmati pembuatannya. Tentu itu mereka lakukan. Mereka mendapat bayaran ratusan dan ribuan dolar untuk berbohong karena ini adalah pekerjaan mereka. Bintang porno dibayar sebagai pembohong profesional yang tahu bagaimana berbuat dan mereka melakukannya dengan baik.
Saya dulu menyombongkan diri terus menerus kepada penggemar dan sutradara mengenai kesukaan saya bermain di film porno. Saya berbohong 100 persen saat itu kepada 100 persen orang. Berbohong merupakan bahasa ibu bagi bintang porno, karena mereka tidak dapat mengatakan yang sesungguhnya. Sebab, tidak hanya akan merusak fantasi penggemarnya, namun yang lebih penting akan menjatuhkan jumlah pembayaran cek.
Jangan percaya aktris porno saat mereka mengaku menikmati pembuatan film. Mereka hanya berakting. 


Saat ini Shelley dan suaminya, Garret, mendirikan Yayasan Pink Cross, lembaga nonprofit untuk memberikan dukungan bagi mereka yang ingin keluar dari industri seks.

[ Kisah Nyata ] Subhanallah … Menolak Tawaran Rp. 500 juta untuk Seekor Burung Gagak

Posted: 13 Oct 2013 08:01 AM PDT

Ini kisah sahabat saya yang kesadaran agamanya luar biasa. Saya menjadikannya sebagai guru. Marilah simak kisahnya untuk jadi renungan bagi kita semua, alangkah indahnya bila Allah menganugrahkan kita kemampuan untuk bisa mencontohnya. Sahabat ini sebutlah namanya Ahmad.  
gagak
Suatu sore menjelang maghrib, di depan Masjid Agung Ujungberung, Bandung, Ahmad bertemu seorang bapak yang membawa seekor burung gagak hitam. Burung itu dibawa-bawa kesana kemari. Melihatnya seperti tak menentu, Ahmad bertanya:
"Pak, mau dibawa kemana itu burung?"
"Iya mau dijual nih, beli sajalah sama Bapak!"
"Mau dijual berapa?"
"Bayar sajalah Rp. 50.000, saya butuh buat ongkos pulang Pak!"

Melihat hari sudah hampir maghrib dan si bapak sedang butuh uang untuk ongkos pulang, Ahmad tergerak menolongnya. Ia tidak banyak bertanya langsung membelinya. Bahkan entah mengapa, hatinya tergerak memberikan uang yang ada disakunya semuanya.

"Pak, bawa saja uang ini semuanya, buat ongkos dan lumayan buat anak istri di rumah ya!"
Si penjual burung tentu saja kaget: "Lho Pak, saya nawarkannya lima puluh ribu, kok dibayar segini?" Ahmad memberikan Rp. 150.000 dari sakunya tanpa sisa. Burung itu selintas agak istimewa, bulu-bulu dan kakinya semuanya berwarna hitam legam.

Baru beberapa hari, burung itu dipelihara di rumahnya, datanglah hal aneh diluar dugaan. Ada orang mengetahui, entah darimana datangnya, bahwa Ahmad punya seekor burung gagak hitam. Orang itu menawarnya Rp. 2,5 juta. Ahmad kaget tapi tidak tertarik dengan tawaran itu. Ia hanya berfikir: "Masa membelinya hanya Rp. 150.000, mau dibeli 2,5 juta? 

Apa tidak aneh? Yang bener aja… itu kan tidak wajar." Beberapa hari orang itu datang lagi dan menaikkan harganya menjadi 5 juta rupiah. Ahmad makin heran dan tidak juga menjualnya. Beberapa hari kemudian, orang itu datang dan datang lagi. Kedatangannya mulai dirasakan cukup memusingkan karena datang berulang-ulang sedang Ahmad tidak mau melayaninya. 

Ia mencari-cari Ahmad, bertanya kesana-kemari, menemui dan menemuinya lagi. Ahmad mulai merasa terganggu oleh urusan aneh ini. Sangat mengherankan, orang itu terus menaikkan harganya menjadi 10 juta, 50 juta hingga 250.000 juta hanya untuk seekor burung gagak. Seekor burung gagak akan dibeli dengan harga Rp. 250 juta?? Wooooww ….. 

kalau terjadi pada saya atau Anda pasti sudah menerkamnya, jangankan 250 juta, 5 juta sajalah, pasti sudah gembira bukan kepalang, iya kan?? Ahmad semakin heran dan tetap mempertahankan tidak menjualnya. Hatinya berbicara, semakin tinggi tawarannya semakin tidak mau ia menjualnya. Pasti ada sesuatu dengan burung itu, sesuatu yang tidak normal dan tidak wajar.

Akhirnya, karena memaksa terus, dalam suatu dialog dengan pembeli yang terus memaksanya itu, Ahmad bertanya:

"Pak sebenarnya untuk apa burung itu? Bapak menawarnya dengan harga tidak wajar. Terus terang, saya tidak akan menjualnya karena harganya aneh. Saya tidak tertarik dengan uang besar yang didapatkan dengan tidak wajar. Masa bapak membeli seekor burung dengan harga ratusan juta. Apa tidak aneh? Apa bapak tidak berfikir? Bapak ini siapa dan darimana?"

Orang itu pun akhirnya bercerita.  Ia diutus oleh bosnya, seorang pengusaha Cina yang sedang membangun sebuah gedung bisnis pertokoan besar berkelas internasional. Ternyata itu adalah gedung yang saat itu sedang dibangun dan belum selesai di perempatan Jl. Soekarno-Hatta dan Kiara Condong. Pada tahun 2008, semua orang Bandung yang melewati perempatan strategis itu bisa menyaksikan pembangunan sebuah gedung pertokoan yang besar milik jaringan bisnis Perancis yang sekarang sudah berjalan. Ahmad menjadi tahu dan semakin kuat untuk tidak menjualnya. Rupanya burung itu akan disembelih sebagai tumbal keselamatan dan kelancaran bisnis perusahaan internasional itu.

Berulang-ulang, ketika menceritakan peristiwa ini semua kepada penulis sebagai sahabat dekatnya, Ahmad berpendirian, ia tidak mau memiliki uang besar dari cara yang tidak wajar walaupun secara hukum agama halal. Menurutnya, dan ia sangat meyakininya, memiliki uang dari cara seperti itu tidak akan berkah buat kehidupannya, tidak akan membawa kebaikan pada dirinya. Ia sering melemparkan pertanyaan kepada saya: "Apakah wajar seekor burung harganya ratusan juta?" Yang saya kagumi, prinsip itu dipegangnya sambil ia sendiri sering tidak punya uang bahkan sedang ditagih terus oleh cicilan motornya yang harus dibayar Rp. 400 ribu/bulan yang lunasnya masih lama. Sebagai orang yang tidak memiliki pekerjaan tetap, beban ekonominya untuk memenuhi kebutuhan lain pun sering kerepotan.

Ia meneruskan kemuliaannya:  

"Selain uang itu tidak wajar, membayangkan uang banyak, saya bukannya senang tapi malah takut. Saya takut hidup saya terpengaruh oleh uang itu. Saya takut tidak bisa membawanya, takut tidak amanat. Saya takut hidup saya menjadi tidak wajar. 

Ketika memiliki uang sebanyak itu, siapa pun dipikirannya pasti membeli ini membeli itu, belanja ini-itu, segala dibeli, yang tidak perlu pun dipikirkan, foya-foya.. wong uangnya banyak. Iya kan? Nah, itukan hidup yang gak bener. Saya tidak mau seperti itu. 

Saya pun pasti akan sama, membeli ini itu yang tidak perlu dan hidup saya akan berubah jadi tidak normal. Saya sangat yakin dengan rizki Allah, tak pernah takut sedikit pun. Saya lebih senang hidup wajar saja seperti ini. 

Ketika lapar saya berusaha mencari makan, ketika ada kebutuhan saya bekerja, disuruh orang mengerjakan apa dan imbalannya saya terima. Mendapat uang dari hasil keringat sendiri jauh lebih nikmat saya rasakan. 

Allah menganugrahkan saya pikiran dan tenaga untuk digunakan secara maksimal, amanat yang akan dipertanggung jawabkan di akhirat kelak, bukannya menempuh cara-cara tidak normal dan tidak wajar. 

 Mendapat sesuatu dengan terlalu mudah, apalagi dengan cara tidak baik, menurut hati saya itu tidak benar. Apalagi, ini yang membuat saya semakin tidak mau menjualnya, burung itu akan disembelih sebagai tumbal. Berarti saya memfasilitasi kemusyrikan. Walaupun mereka bukan Muslim, tapi saya kan tidak mau menyediakan fasilitas untuk itu. Saya takut Allah murka pada saya."

Saya hanya bergumam: "Subhanallah.., ada orang seperti ini di zaman sekarang! Tidak tertarik dengan uang besar hanya karena alasan tidak wajar, tidak berkah, takut tidak amanat, bukan karena haram. Allahu akbar…!" Saya bersyukur kepada Allah didekatkan dengan orang seperti ini. Kesadarannya lebih dari ulama. Saya harus banyak belajar darinya.

Karena namanya juga pengusaha non-Muslim yang mengimani pertumbalan dalam menjalanan bisnis sebagai syarat keberuntungan, utusan itu rupanya tidak menyerah, ia pun datang lagi. Karena sangat heran ada orang zaman sekarang tidak tertarik dengan uang sebanyak itu, halal lagi, orang itu datang dua mobil dengan rombongannya sebanyak delapan orang. 

Ternyata, termasuk dukunnya yang memberikan nasehet pada pengusaha Cina untuk menyembelih gagak hitam yang dimiliki Ahmad untuk kelancaran usahanya itu. Setelah mereka datang menemui Ahmad, mereka mematok harga terakhir Rp. 500 juta rupiah untuk burung gagak hitam yang istimewa itu. Mereka berusaha meyakinkan bahwa mereka serius, tidak main-main. Untuk meyakinkan, Ahmad diajak melihat uang itu di dalam mobil.

Masya Allah.., tercengang juga Ahmad menyaksikan sebuah koper berisi uang cash gepokan seratus ribuan yang masih baru dengan jumlah nominal 500 juta rupiah. Sang dukun duduk di mobil dan mengawasinya. Badannya besar dengan cincin-cincin di jari tangannya persis seperti tukang obat dipinggir jalan. Sang dukun, menurut Ahmad, melihat Ahmad bukan sebagai orang biasa, bukan orang sembarangan, orang yang mempunyai "ilmu" (Saya juga tahu Ahmad memang bukan orang sembarangan …) 

Karena itulah justru harga burung itu semakin tinggi karena dibeli bukan dari orang biasa-biasa, berarti memang jimat yang istimewa. Mereka mengatakan, kalau Ahmad tidak percaya dengan keaslian uang itu, mereka siap mentransfernya lewat rekening bank.

Reaksi Ahmad bukannya senang. Yang membuat Ahmad semakin tidak suka, sambil memperlihatkan uang itu, diantara mereka ada yang nyeletuk agak menyinggung, agak merendahkan, menganggap bodoh karena menolak uang sebanyak itu. Ahmad pun akhirnya berang dan marah. Merasa sudah dipaksa-paksa selama beberapa minggu dan mengganggu ketenangannya, ia kemudian membentak mereka semua sebagai orang bodoh dan hina, yang hidupnya sudah gelap. 

Ketika mereka mau melawan, bentakkan Ahmad semakin keras dan menantang mereka semua berkelahi termasuk dukunnya. Dukun itu diteriaki, disuruh turun dan dibentak habis-habisan sambil ditantang untuk membuktikan kehebatannya kalau ia memang hebat. Melihat "bukan orang sembarangan" itu marah-marah dan berteriak-teriak, dan takut terjadi keributan yang lebih besar, mereka tidak berani memenuhi tantangan Ahmad. Mereka ketakutan dan buru-buru naik mobilnya, diusir dan kemudian kabur alias ngaciirr…… dan jenis burung cerdas yang pertama kali mengilhami manusia bagaimana menguburkan orang mati pada zaman Nabi Adam itu, selamat dari kematian buruknya, disembelih sebagai tumbal.

Beberapa hari kemudian, ketika kami bertandang silaturahmi ke sebuah pesantren di Garut, kami menceritakan pengalaman itu kepada kiayinya. Sang kiayi memintanya agar burung itu dipelihara saja di pesantrennya. Ahmad yang cukup pusing dan tidak sedikit pun menganggap burung itu istimewa, menyetujuinya. Sang The Black Crowitu pun dihijrahkan ke pesantren tersebut. 

Mungkin, karena burung itu memang bukan burung sembarangan, esoknya, sungguh aneh, di tempat yang penuh ketenangan dan kedamaian itu, sang gagak wafat dengan terhormat. Ia berpulang ke rahmatullah disitu entah apa sebabnya. Sang Kiayi pun heran. Sang Gagak telah memilih kematiannya di tempat yang mulia!! Saya dan Ahmad yang mengantarkan burung itu, hanya tersenyum saja. Syukurlah burung itu khusnul khatimah!!

Cerita belum selesai. Beberapa hari setelah itu, ternyata datang lagi dua orang utusan yang mencari-cari Ahmad dan  datang ke rumahnya. Utusan itu bukan dari pengusaha sebelumnya tapi dari pengusaha Cina yang lain, Ahmad harus membayar cicilan motor Honda Supra Fit-nya yang sudah nunggak dua bulan. Ahmad tersenyum karena tidak punya uang. Ia berjanji akan berusaha membayarnya tapi akan mencarinya dulu. Ahmad meminta keduanya untuk bersabar. 

Hari itu disakunya hanya ada uang Rp. 15.000. Wajah Ahmad tampak jauh dari keruwetan menghadapi masalah. Ia selalu tenang, riang, optimis dan sumringah!! Wajahnya cerah membersitkan cahaya keimanan dan keterpeliharaan hidupnya.
Subhanallah. Wallahu 'alam!!

SEJARAH UANG

Posted: 13 Oct 2013 07:53 AM PDT

Uang yang kita kenal sekarang ini telah mengalami proses perkembangan yang panjang. Pada mulanya, masyarakat belum mengenal pertukaran karena setiap orang berusaha memenuhi kebutuhannnya dengan usaha sendiri. Manusia berburu jika ia lapar, membuat pakaian sendiri dari bahan-bahan yang sederhana, mencari buah-buahan untuk konsumsi sendiri; singkatnya, apa yang diperolehnya itulah yang dimanfaatkan untuk memenuhi kebutuhannya.


Perkembangan selanjutnya mengahadapkan manusia pada kenyataan bahwa apa yang diproduksi sendiri ternyata tidak cukup untuk memenuhui seluruh kebutuhannya. Untuk memperoleh barang-barang yang tidak dapat dihasilkan sendiri, mereka mencari orang yang mau menukarkan barang yang dimiliki dengan barang lain yang dibutuhkan olehnya. Akibatnya muncullah sistem barter', yaitu barang yang ditukar dengan barang.
Namun pada akhirnya, banyak kesulitan-kesulitan yang dirasakan dengan sistem ini. Di antaranya adalah kesulitan untuk menemukan orang yang mempunyai barang yang diinginkan dan juga mau menukarkan barang yang dimilikinya serta kesulitan untuk memperoleh barang yang dapat dipertukarkan satu sama lainnya dengan nilai pertukaran yang seimbang atau hampir sama nilainya. Untuk mengatasinya, mulailah timbul pikiran-pikiran untuk menggunakan benda-benda tertentu untuk digunakan sebagai alat tukar. Benda-benda yang ditetapkan sebagai alat pertukaran itu adalah benda-benda yang diterima oleh umum (generally accepted), benda-benda yang dipilih bernilai tinggi (sukar diperoleh atau memiliki nilai magis dan mistik), atau benda-benda yang merupakan kebutuhan primer sehari-hari; misalnya garam yang oleh orang Romawi digunakan sebagai alat tukar maupun sebagai alat pembayaran upah. Pengaruh orang Romawi tersebut masih terlihat sampai sekarang; orang Inggris menyebut upah sebagai salary yang berasal dari bahasa Latin salarium yang berarti garam.
Meskipun alat tukar sudah ada, kesulitan dalam pertukaran tetap ada. Kesulitan-kesulitan itu antara lain karena benda-benda yang dijadikan alat tukar belum mempunyai pecahan sehingga penentuan nilai uang, penyimpanan (storage), dan pengangkutan (transportation) menjadi sulit dilakukan serta timbul pula kesulitan akibat kurangnya daya tahan benda-benda tersebut sehingga mudah hancur atau tidak tahan lama.
Kemudian muncul apa yang dinamakan dengan uang logam. Logam dipilih sebagai alat tukar karena memiliki nilai yang tinggi sehingga digemari umum, tahan lama dan tidak mudah rusak, mudah dipecah tanpa mengurangi nilai, dan mudah dipindah-pindahkan. Logam yang dijadikan alat tukar karena memenuhi syarat-syarat tersebut adalah emas dan perak. Uang logam emas dan perak juga disebut sebagai uang penuh (full bodied money). Artinya, nilai intrinsik (nilai bahan) uang sama dengan nilai nominalnya (nilai yang tercantum pada mata uang tersebut). Pada saat itu, setiap orang berhak menempa uang, melebur, menjual atau memakainya, dan mempunyai hak tidak terbatas dalam menyimpan uang logam.
Sejalan dengan perkembangan perekonomian, timbul kesulitan ketika perkembangan tukar-menukar yang harus dilayani dengan uang logam bertambah sementara jumlah logam mulia (emas dan perak) sangat terbatas. Penggunaan uang logam juga sulit dilakukan untuk transaksi dalam jumlah besar sehingga diciptakanlah uang kertas
Mula-mula uang kertas yang beredar merupakan bukti-bukti pemilikan emas dan perak sebagai alat/perantara untuk melakukan transaksi. Dengan kata lain, uang kertas yang beredar pada saat itu merupakan uang yang dijamin 100% dengan emas atau perak yang disimpan di pandai emas atau perak dan sewaktu-waktu dapat ditukarkan penuh dengan jaminannya. Pada perkembangan selanjutnya, masyarakat tidak lagi menggunakan emas (secara langsung) sebagai alat pertukaran. Sebagai gantinya, mereka menjadikan 'kertas-bukti' tersebut sebagai alat tukar.
Sejarah uang sejak ribuan tahun. Pengetahuan tentang pengumpulan mata uang adalah studi ilmiah uang dan sejarahnya dalam segala bentuknya.
Banyak artikel telah digunakan sebagai uang komoditas seperti logam mulia alami langka, cowrie, barley, mutiara, dll, serta banyak hal lainnya yang dipandang sebagai memiliki nilai.
uang Modern (dan uang lama) pada dasarnya adalah tanda - abstraksi dengan kata lain, sebuah. Kertas mata uang mungkin merupakan jenis yang paling umum saat ini uang fisik. Namun, benda-benda emas dan perak memiliki sifat penting banyak uang.
Non-moneter tukar: barter dan hadiahBerlawanan dengan konsepsi populer, tidak ada bukti dari masyarakat atau ekonomi yang bergantung terutama pada barter. Sebaliknya, masyarakat non-moneter dioperasikan sebagian besar di bawah prinsip-prinsip ekonomi hadiah. Ketika barter benar-benar terjadi, itu umumnya antara dua orang asing, atau musuh yang potensial.
Dengan barter, seseorang dengan objek material nilai, sebagai ukuran butiran, langsung bisa pertukaran objek untuk objek lain dianggap memiliki nilai yang sama, seperti binatang kecil, pot tanah liat atau alat. Kemampuan untuk melakukan transaksi sangat terbatas karena bergantung pada beberapa kebetulan inginkan. Penjual foodgrains harus mencari pembeli yang ingin membeli gandum dan juga bisa menawarkan sesuatu sebagai imbalan, penjual ingin membeli. Tidak ada media pertukaran umum di mana penjual dan pembeli dapat mengubah barang-barang yang bisa diperdagangkan mereka. Tidak ada standar yang dapat diterapkan untuk mengukur nilai relatif dari berbagai barang dan jasa.
Dalam perekonomian hadiah, barang dan jasa yang berguna secara teratur diberikan tanpa persetujuan eksplisit untuk hadiah atau masa depan (yaitu tidak ada formal pound pro quo). Idealnya, simultan atau rutin memberikan berfungsi untuk mengedarkan dan mendistribusikan barang-barang berharga dalam masyarakat.
Ada beberapa teori tentang ekonomi sosial hadiah. Beberapa melihat sumbangan sebagai bentuk altruisme timbal balik. Interpretasi lain adalah bahwa status sosial diberikan sebagai imbalan untuk "hadiah". Perhatikan, misalnya, pembagian makanan di beberapa masyarakat pemburu-pengumpul, dimana berbagi makanan adalah suatu perlindungan terhadap kegagalan mencari makan sehari-hari setiap individu. Kebiasaan ini mungkin mencerminkan altruisme, dapat menjadi bentuk asuransi informal, atau dapat membawa dengan itu status sosial atau keuntungan lainnya.
Munculnya uangperadaban Mesopotamia mengembangkan ekonomi yang didasarkan pada komoditas uang skala besar. Orang Babel dan negara-negara tetangga mereka kota kemudian mengembangkan sistem pertama ekonomi daripada yang kita pikirkan saat ini dalam hal aturan tentang utang, hukum kontrak dan kode hukum yang berkaitan dengan praktek-praktek komersial dan milik pribadi . Uang itu bukan hanya penampilan, itu adalah sebuah kebutuhan.
Kode Kode Hammurabi UU ca terbaik diawetkan kuno, telah dibuat. 1760 SM (kronologi tengah) di Babel kuno. Hal ini diadopsi oleh raja Babel keenam, Hammurabi. Sebelumnya koleksi hukum termasuk Kode Ur-Nammu, raja Ur (ca. 2050 SM), Kode Eshnunna (ca. 1930 SM) dan Kode Lipit-Ishtar dari Isin (sekitar 1870 sebelum JC). Kode-kode hukum formal peranan uang dalam masyarakat sipil. Mereka memperbaiki jumlah bunga atas utang ... denda untuk 'malpraktik' ... dan kompensasi moneter untuk pelanggaran hukum formal.
The Shekel referensi untuk sebuah unit kuno berat dan mata uang. Penggunaan pertama istilah ini berasal dari Mesopotamia sekitar 3000 SM. dan kembali ke massa jenis jelai yang nilai-nilai lain yang terkait dalam metrik tembaga dll seperti perak, jelai perunggu, / syikal pada awalnya kedua unit dan satu unit mata uang berat, karena pound sterling awalnya unit denominasi massa satu pon perak.
Dengan tidak adanya alat tukar, masyarakat non-moneter dioperasikan sebagian besar di bawah prinsip-prinsip ekonomi hadiah.
komoditas uang
Barter memiliki beberapa masalah, termasuk bahwa itu memerlukan suatu "kebetulan inginkan." Misalnya, jika seorang petani gandum membutuhkan apa petani menghasilkan buah-buahan, pertukaran langsung adalah mustahil untuk buah musiman akan merusak sebelum panen. Salah satu solusinya adalah untuk perdagangan buah dari gandum secara tidak langsung oleh komoditas, ketiga "menengah",: buah dipertukarkan untuk produk setengah jadi ketika buah matang. Jika ini komoditas menengah tidak menuntut binasa dan dapat diandalkan sepanjang tahun (misalnya tembaga, emas, atau anggur), maka dapat ditukar dengan gandum setelah panen. Fungsi dari komoditas menengah sebagai penyimpan nilai dapat dibakukan dalam uang komoditas umum, mengurangi kebetulan ingin masalah. Dengan mengatasi keterbatasan barter sederhana, uang komoditi membuat pasar di semua lain yang lebih likuid.
Banyak kebudayaan di seluruh dunia kemudian mengembangkan penggunaan uang komoditas. Kuno China dan Afrika yang digunakan cowrie. Perdagangan dalam sistem feodal Jepang didirikan pada koku - unit beras per tahun. syikal ini adalah unit kuno berat dan mata uang. Penggunaan pertama istilah ini berasal dari Mesopotamia sekitar 3000 SM dan disebut berat tertentu jelai, nilai-nilai lain dalam metrik tembaga dll seperti perak, jelai perunggu, / syikal berada di awalnya kedua unit mata uang dan satuan berat.
Dimana perdagangan umum, sistem barter biasanya memimpin cukup cepat untuk beberapa produk utama disebabkan kebajikan uang . Di koloni Inggris awal New South Wales, rum muncul cukup segera setelah penyelesaian bahwa produk-produk pasar uang paling banyak. Ketika suatu negara merupakan mata uang tanpa sering mengadopsi mata uang asing. Dalam penjara di mana uang konvensional dilarang, sangat umum untuk rokok untuk mengambil kualitas moneter, dan sepanjang sejarah, emas telah membuat fungsi moneter tidak resmi.
standar mata uang
Secara historis, logam, jika ada, umumnya telah menguntungkan untuk digunakan sebagai uang-proto pada produk seperti sapi, cowrie, atau garam, karena mereka berdua tahan lama, portabel, dan mudah dibagi. Penggunaan emas sebagai proto-uang telah ditelusuri kembali ke milenium keempat SM ketika orang Mesir digunakan emas batangan dengan berat didefinisikan sebagai alat tukar, seperti yang telah dilakukan sebelumnya di Mesopotamia dengan bar perak. Penguasa pertama yang telah resmi didirikan standar untuk bobot dan uang Pheidon . Koin pertama dicap (ditandai dengan otoritas dalam bentuk gambar atau kata-kata) dapat dilihat di Perpustakaan Nasional di Paris. Ini adalah stater dari elektrum sepotong kura-kura, ditemukan di pulau Aegina. Ini bagian yang luar biasa tanggal sekitar 700 SM . koin elektrum juga diperkenalkan sekitar 650 SM di Lydia.
Koin telah banyak diadopsi di seluruh Ionia dan Yunani daratan selama abad ke-6 SM, akhirnya menimbulkan SM Kekaisaran Athena pada abad ke-5, dominasi daerah melalui ekspor mereka keping perak, ditambang di selatan Attica dan Thorikos Laurion. Sebuah penemuan utama dari perak di vena Laurion di 483 SM menyebabkan ekspansi besar militer armada Athena. bersaing standar koin pada waktu itu dikelola oleh Phocaea Mytilene dan bagian penggunaan elektrum; Aegina digunakan perak.
Ini adalah penemuan batu ujian yang membuka jalan bagi mata uang berbasis komoditas dan koin logam. logam lunak dapat diuji untuk kemurnian batu ujian, untuk cepat menghitung total kandungan logam menjadi satu. Emas adalah logam lunak, yang juga sulit untuk menemukan, padat, dan storable. Akibatnya, emas moneter menyebar sangat cepat dari Asia Kecil, di mana ia mendapat dipakai secara luas di seluruh dunia.Menggunakan sistem tersebut masih diperlukan beberapa langkah dan perhitungan matematis. Batu ujian untuk memperkirakan jumlah emas di suatu paduan, yang kemudian dikalikan dengan berat menemukan jumlah emas dalam satu potong. Untuk memfasilitasi proses ini, konsep mata uang standar diperkenalkan. Kamar telah dipra-ditimbang dan pra-paduan, selama produsen itu menyadari asal koin, tidak menggunakan batu ujian diwajibkan. Koin yang dicetak oleh pemerintah secara umum dalam proses hati-hati dilindungi, dan kemudian dicap dengan lambang yang dijamin berat dan nilai logam. Namun itu sangat umum bagi pemerintah untuk berpendapat bahwa nilai dana tersebut adalah lambang, dan dengan demikian semakin mengurangi nilai mata uang dengan menurunkan kandungan logam mulia.
Meskipun emas dan perak telah umum digunakan untuk koin, logam lain dapat digunakan. Sebagai contoh, Sparta kuno koin dilebur dari besi untuk mencegah warga dari terlibat dalam perdagangan luar negeri. Pada awal abad ketujuh belas Swedia tidak memiliki logam yang lebih mulia dan jika "piring uang" produk, yang lembaran besar dari tembaga sekitar 50 cm atau lebih panjang dan lebar, tepat cap dengan indikasi nilai.bagian dari logam mulia memiliki keuntungan menghasilkan nilai dalam koin sendiri - di sisi lain, mereka diinduksi manipulasi: pemotongan bagian dalam upaya untuk mendapatkan dan mendaur ulang logam mulia. Sebuah masalah besar adalah co-eksistensi simultan emas, perak dan koin tembaga di Eropa. Inggris dan Spanyol nilai pedagang emas lebih dari koin perak, seperti banyak dari tetangga mereka lakukan, yang menyatakan bahwa orang Inggris Guinea koin emas yang berisi mulai bangkit melawan mahkota perak Inggris yang berbasis di tahun 1670 dan 1680. Oleh karena itu, uang itu akhirnya dihapus ke Inggris untuk meragukan jumlah emas masuk ke dalam negeri dengan kecepatan yang ada saham negara lain Eropa. Efek ini diperparah dengan para pedagang Asia tidak berbagi apresiasi emas sekaligus Eropa -. Emas dan perak meninggalkan Asia meninggalkan Eropa dalam jumlah pemantau Eropa seperti Isaac Newton, Direktur Mint telah mengamati dengan perhatian.
Stabilitas telah datang ke dalam sistem dengan perbankan nasional yang menjamin untuk mengubah uang ke emas pada tingkat yang dijanjikan, belum ada mudah. Risiko Bank of England bencana keuangan nasional di 1730s ketika pelanggan meminta uang mereka akan berubah menjadi emas dalam waktu krisis. Akhirnya, pedagang London menyelamatkan bank dan bangsa dengan jaminan keuangan.
Langkah lain dalam evolusi mata uang koin berubah adalah satuan berat menjadi unit nilai. pembedaan bisa dibuat antara nilai komoditi dan nilainya secara tunai. Perbedaannya adalah nilai-nilai ini adalah seigniorage.

5 MACAM BUNGA TERINDAH DI DUNIA

Posted: 13 Oct 2013 07:41 AM PDT

Disetiap negara pasti memiliki bunga yang sangat terkenal, sehingga mampu menjadi Icon tersendiri untuk menikmati keindahan dari pesona bunga yang dimiliki setiap negara.
Mungkin bagi yang mencintai keindahan bunga perlu mengetahui informasi ini, setiap keindahan disetiap negara dengan iklim yang berbeda pasti memiliki jenis tumbuhan yang berbeda. Oleh sebab itu kita lihat yuk beberapa negara yang terkenal denga icon bunga terindah di diunia 

1. Sakura, Jepang

Di negri matahari terbit ini memang memiliki keunikan dan keindahan luar biasa dengan panorama alam yang membuat mata kita enggan untuk menatap pesona indahnya negri sakura ini. Jepang terkenal dengan bunga sakura (Cherry blossom) yan bermekaran dan menyebar di kota tokyo,Kyoto,Nagasaki, dan Osaka.Akan dsangat menyenangkan jika kita berpariwisata ke negeri ini apabila bunga tengah bermekaran, luar biasa dan sangat menggesankan untuk setiap mata yang memandangnya. Keindahan bunga ini juga buka hanya pada saat bermekaran saja. Namun pada saat bunga berguguran juga terlihat indah.

2. Poppies, aster, Denmark

Landscape kota ini memang dipenuhi dengan hutan , padang rumput dandaerah perkebunan. Denmari pun sangat terkenal dengan kota pariwisatanya yang indah, para wisatawan juga bertujuan untuk melihat keindahan bunga ini. ada saat musim semi, anda akan melihat istana tua yang berlatar belakang hamparan bunga.

3. Tulip,Belanda

Belanda, negeri kincir angin ini memang merupakan salah satu tujuan pariwisata yang sangat dinanti-nanti. Belanda memiliki bunga tulip dan daffodil selama musim semi. Waktu masa bermekarannya, bunga tulip ini akan dipanen dan dikirim ke penjuru dunia. Perkebunan bunga di Belanda akan berwarna pelangi pada saat bunga ini bermekaran. Biasanya ini akan terjadi selama bulan April sampai dengan September, pasti anda akan menemukan hamparan bunga tulip yang indah di kitaran bulan itu.

4. Plumeria, Perancis
Berwisata ke perancis tidak legkap rasanya bla tidak melirik bunga yang satu ini. Namanya plumeria, nama yang diambil dari nama latin dari bunga kamboja (indonesia), memiliki keindahan warna yang luar biasa. diambil dari nama seorang botani asal Prancis bernama Charles Plumier yang merupakan orang pertama menemukan tanaman ini ketika melakukan perjalanan ke dunia baru (Amerika) pada abad ke-16.

5. Anggrek, Indonesia

Anggrek, bunga yang satu ini memang memiliki pesona tersendiri bagi orang indonesia.Di Indonesia sendiri anggrek telah di budidayakan sejak 50 tahun silam, sedangkan anggrek sendiri telah di kenal sejak 200 tahun silam. terdapat beberapa jenis anggrek di Indonesia termasuk jenis yang indah. Anggrek bulan merupakan anggrek yang terkenal diindonesia.

10 MITOS YANG DIPERCAYA BANGSA AFRIKA

Posted: 13 Oct 2013 07:35 AM PDT

Afrika adalah benua segudang kisah. Disebutkan berkali-kali dalam berbagai kitab suci, hingga menjadi Ladang arkeologi tersubur untuk menggali masa lalu. Bahkan, dunia sains menghubungkan dengan muasal nenek moyang manusia.
Afrika juga penuh dengan cerita berbau mistik, di luar jangkauan akal. Ilmu hitam voodoo yang melegenda datang dari benua kulit berwarna ini. Dan, masih banyak lagi mitos yang menyebar di benua dengan lebih dari 1000 bahasa ini.

1. Huveane

Huveane menempati peran penting dalam legenda masyarakat Afrika. Sebagian besar menganggapnya sebagai manusia pertama, sementara kaum Basotho dan Bavenda di Afrika Selatan percaya bahwa Huveane sebagai pencipta.Disebutkan, setelah menciptakan bumi Huveane sangat mengagumi hasil karyanya. Saat itu manusia ciptaannya pun mulai belajar banyak hal tentang burung dan lebah. Suara itu semua terlalu bising bagi Huveane. Akhirnya sang dewa membuat tangga dan pulang ke surga. Setiap melangkah naik, dihapusnya setiap anak tangga yang dilewati sehingga manusia tak bisa menyusul ke surga.

2. Kaang

Kalau kamu pernah nonton film The Gods Must Be Crazy pasti ingat dengan tokoh utama yang polos dan lucu. Itu adalah gambaran suku Bushmen, penduduk nomaden di Afrika yang terkenal ahli menemukan sumber air di tengah padang tandus.Mereka mempercayai Kaang sebagai dewa tertinggi, pencipta kehidupan sekaligus penghukum ketika dunia penuh dengan pembangkangan. Meskipun sang Maha Dewa ini tinggal di langit, rohnya dapat terlihat pada setiap mahluk hidup.Dikisahkan, istri Kaang melahirkan Eland (antelop Afrika). Rupanya tanpa sengaja kedua putra Kaang yang lain membunuhnya. Kaang pun menuntut agar darah Eland direbus lalu disebar ke permukaan bumi. Inilah awal penciptaan antelop dan berbagai hewan lainnya. Dan dengan cara ini Kaang memberi sumber makanan bagi manusia.

3. Adu Ogyinae

Menurut mitos bangsa Akan, semua manusia awalnya hidup di dalam bumi. Suatu hari, cacing besar membuat lubang ke atas.  Tujuh pria, lima wanita, seekor leopard, dan seekor anjing merangkak ke luar. Melihat keaadan bumi, mereka menjadi ketakutan.Adu Ogyinae – lelaki pertama yang sampai di permukaan bumi – justru melihat banyak keajaiban di atas bumi. Ia pun menenangkan mereka semua, lalu membagi kelompok itu dengan tugas masing-masing. Ia mengatur pembangunan tempat tinggal mereka. Saat menebang pohon, ia tertimpa dan mati.

4. The Biloko 

Biloko adalah kurcaci jahat yang ada dalam mitos penduduk Zaire. Menurut legenda, Biloko adalah roh leluhur yang mendendam terhadap manusia. Mereka mendiami hutan dan tinggal di lubang-lubang pohon. Bila kaum wanita melihat mereka bisa langsung pingsan di tempat. Jadi hanya para pemburu pemberani yang bisa masuk hutan.Biloko digambarkan memiliki cakar panjang yang tajam, bergigi runcing dan bisa menelan orang dalam keadaan utuh.

5. Nyaminyami

Nyaminyami adalah mahluk legenda berupa naga yang diyakini ada di Sungai Zambezi. Ada sebuah kisah aneh saat bendungan Kariba mulai dibangun tahun 1956. Rakyat Batonga mendiami lokasi proyek dan mereka yakin Nyaminyami akan marah.Setahun setelah proyek dimulai, tiba-tiba banjir besar melanda dan menewaskan banyak pekerja. Bendungan yang sudah dibuat pun hancur. Para pekerja yang tewas hilang. Tim SAR tak bisa menemukan mereka. Lalu para tetua suku dipanggil. Mereka menerangkan soal kemarahan Nyaminyami dan harus memberinya tumbal. Akhirnya anak sapi disembelih dan dilarungkan di atas sungai. Keesokan harinya, mayat para pekerja muncul. Bendungan itu sendiri baru selesai pada tahun 1977.

6. Kuda Nil

Loh, kuda nil masuk daftar? Ya. Mamalia besar ini juga punya peran penting bagi rakyat Afrika. Di jaman Mesir kuno, kuda nil betina disembah sebagai Tawaret, dewi kesuburan. Sementara orang Ronga di Mozambik memiliki legenda, mereka akan menitipkan anak-anak mereka pada kuda nil betina dari musuh. Setiap malam, induk kuda nil akan muncul dan menyusui anak-anak suku Ronga.
Kuda nil jantan punya legenda berbeda. Dikisahkan, seorang pahlawan Fara Maka menjumpai kuda nil memakan habis tanaman di ladangnya. Lalu Fara Maka melemparkan berbagai jenis tombak dan mengirim anjing hitam menyerbu kuda nil tersebut. Namun tak dipedulikan dan tetap asik merusak ladang Fara Maka. Hingga akhirnya istrinya mengucapkan mantra, barulah Fara Maka dapat membunuhnya.

7. Kalunga

Rakyat Angola punya mitos tentang kematian yang agak absurd, namun cerita berikut ini berkesimpulan bahwa orang yang sudah mati tak bisa bangkit kembali.Syahdan, Kepala suku Kitamba bersedih dengan kematian istrinya. Ia menitahkan rakyatnya untuk berpuasa makan dan bicara sampai istrinya bisa hidup lagi. Ia juga meminta dukun sakti untuk pergi ke dunia orang mati (disebut Kalunga) bertemu ratu penguasa mengambil obat untuk istrinya.Sang dukun dan anaknya turun ke Kalunga dan bertemu dengan sang ratu kematian. Sang dukun juga melihat roh kepala suku diikiat dengan rantai. Ini berarti tak lama lagi waktu kematian untuk kepala suku akan tiba.Ratu Kalunga menyuruh sang dukun dan anaknya kembali ke 'dunia atas' dan menjaga rahasia tentang nasib kepala suku. Jika tidak, ia dan anaknya harus menetap di dunia orang mati. Karena, siapa pun yang masuk ke Kalunga tak akan pernah bisa kembali.

8. Anansi

Di wilayah Afrika Barat, Anansi dikenal sebagai dewa penipu. Bentuknya seperti laba-laba. Tujuan dewa ini ingin membuat manusia bodoh dan terlibat dalam segala perbuatan jahat. Guna mencapai niatnya, Anansi menimbun semua kebijaksanaan di dunia ke dalam pot. Kemudian ia berupaya menyembunyikannya di atas pohon. Anansi mendorong pot ke atas pohon tapi selalu gagal.Putra Anansi melihat hal ini dan memberi saran agar pot diikat di tubuh ayahnya agar gampang memanjat pohon. Anansi mengikuti saran anaknya, dan memang berhasil naik dengan mudah. Sayang, ia terpeleset dan jatuh. Kebijaksanaan di dalam pot pun berhamburan di atas tanah. Di saat yang sama, hujan turun dan menghanyutkan kebijaksanaan ke sungai hingga terus ke laut. Akhirnya semua orang dunia kembali memperoleh kebijaksanaan.

9. Mudjadji

Suku Lovedu dari Mpumalanga, Afrika Selatan mempercayai keberadaan ratu hujan, Mudjadji. Ratu ini diyakini dapat mengirim badai untuk menghancurkan musuh suku Lovedu, sekaligus memberi berkat bagi rakyat Lovedu dan sekutu mereka.Setiap tahun, kekuasaan ratu hujan dirayakan dengan upacara ritual di Ga-Modjadji. Saat itu, sang ratu diharapkan mau bunuh diri dengan racun saat mencapai usia 60. Dan, semua ramuan pembuat hujan serta mantra-mantra akan dirahasikan sampai saatnya ada ratu baru sebagai penerus Mudjadji.

10. Kebra Nagast

Kebra Nagast – disebut juga Kebra Negast merupakan kitab yang sangat suci bagi penduduk Ethiopia. Karenanya, orang Ethiopia sangat percaya bahwa mereka merupakan keturunan dari Solomon (Salomo atau Sulaiman) dengan Ratu Makeda.
Ratu Makeda disebutkan sebagai Ratu Sheba dalam Perjanjian Lama, atau Ratu Bilqis dalam Al Quran. Semua kitab suci tersebut memang menceritakan pertemuan sang ratu dengan Raja Solomon, penguasa Istrael. Namun, hanya Kebra Nagast yang menulis riwayat dihasilkannya orang-orang Ethiopia sebagai hasil perkawinan raja dan ratu ini.
Konon, Raja Solomon mengundang Ratu Makeda ke istananya. Pesta jamuan pun diadakan. Secara sengaja Raja Solomon menghidangkan semua masakan beraroma pedas. Setelah pesta usai, Ratu Makeda yang bermalam di istana Solomon memohon agar sang raja tak melakukan apa pun pada tubuhnya. Raja Solomon berjanji dengan syarat, Makeda tak boleh mengambil apa pun yang ada di dalam istana.
Akibat makanan pedas selama jamuan, saat tengah malam Ratu Makeda merasa haus dan ia pun meraih air minum yang sengaja ditempatkan oleh pesuruh raja di dekat tempat tidurnya. Tak lama, Raja Solomon muncul dan mengingatkan janjinya. Akibat sumpah sebelumnya, maka raja Israel ini bisa melakukan apa pun yang dikehendaki, dan itulah asal-muasal lahirnya keturunan yang menjadi bangsa Ethiopia.

TAHUKAH ANDA? (fakta kucing yang mungkin tidak anda ketahui)

Posted: 13 Oct 2013 07:05 AM PDT

Secara ilmiah telah dibuktikan, bahwa memiliki dan memelihara kucing baik untuk kesehatan pemilik dan mengurangi kejadian penyakit tekanan darah tinggi dan penyakit lainnya.
Bermain dengan kucing dan membelai-belai bulu kucing dapat membantu melepaskan stres. Kucing yang mendengkur di pangkuan anda dapat memberikan perasaan aman dan nyaman yang kuat.

Masyarakat mesir kuno adalah orang-orang yang pertama menyadari potensi kucing sebagai pemburu tikus. Mereka menjinakkan dan memelihara kucing untuk melindungi ladang dan gudang jagung.
Sir Isaac Newton terkenal bukan saja karena penemuan hukum gravitasi, tetapi juga penemuan pintu khusus kucing yang biasa terdapat pada pintu rumah (cat flap).

catflap              catflap

Seekor kucing mempunyai tulang-tulang lebih banyak daripada manusia. Manusia mempunyai 206 buah tulang, sedangkan kucing 230 buah.
Daya pendengaran kucing jauh lebih peka daripada manusia dan anjing.
Ekor kucing dipergunakan untuk menjaga keseimbangaan, terutama ketika sedang melompat atau berlari.
Kemampuan penglihatan kucing di tempat gelap/malam hari, enam kali lebih baik daripada manusia.
Kucing memakan rumput dengan tujuan memperbaiki pencernaan dan membantu mengeluarkan rambut yang tertelan dan menumpuk di lambung.

Kucing yang sehat mempunyai suhu tubuh 38 - 39.5 O C.
Kucing betina matang secara seksual ketika berumur 6-10 bulan, sedangkan kucing jantan pada umur 9 -12 bulan.
Kucing betina hamil/bunting selama 9 minggu, sekitar 62 - 65 hari.
Rata-rata jumlah anak kucing dalam satu kelahiran adalah 2-6 ekor.

Ailurofilia adalah istilah yang sering ditujukan pada mania/penyayang kucing yang berlebihan.
Dengkuran kucing (purring) tidak selalu menunjukkan bahwa kucing dalam keadaan nyaman. Kucing juga akan melakukan hal yang serupa dan lebih keras pada saat dalam keadaan stres atau kesakitan
Semua kucing memerlukan taurine dalam makanan untuk mencegah kebutaan. Kucing juga harus mengkonsumsi sejumlah lemak dalam makanan karena tidak dapat memproduksi lemak sendiri.

Di Amerika & Inggris, lebih banyak kucing yang dipelihara sebagai hewan kesayangan dibandingkan anjing. Setidaknya sekitar 1/3-nya memliki minimal 2 ekor kucing..
Ketika seekor kucing menggosokkan badannya ke kaki atau badan anda, ia sedang menandai anda dengan baunya dan menyatakan anda sebagai pemiliknya.

Sekitar  37% rumah-rumah di Amerika setidaknya memiliki 1 ekor kucing.
Susu dapat menyebabkan diare pada beberapa kucing
Rata-rata umur kucing yang hidup di luar rumah sekitar 3-5 tahun, sementara yang hidup didalam rumah dapat mencapai umur 16 tahun atau lebih lama.

Rata-rata waktu tidur kucing sekitar 16 jam
Seekor kucing domestik dapat berlari dengan kecepatan 48 Km/jam
Waktu harapan hidup kucing bertambah dua kali lipatnya selama 15 tahun belakangan
Kaki depan kucing mempunyai 5 jari dan 4 jari pada kaki belakang. Kucing yang lahir dengan 6 atau 7 jari pada kaki depan dan tambahan jari pada kaki belakang disebut polidaktil.

Kucing dewasa mempunyai 30 buah gigi, 16 buah di rahang atas dan 14 buah di rahang bawah.
Ada sekitar 9600 helai rambut tiap cm2 kulit bagian atas dan sekitar 19200 helai rambut tiap cm2 kulit  bagian bawah.
Kontes kucing pertama yang tercatat secara resmi, diadakan di Crystal Palace, Inggris, pada tahun 1871.
drh. Neno Waluyo S, 2007

Sejarah Kucing Dalam Kehidupan Manusia 1

Posted: 13 Oct 2013 07:02 AM PDT

8000 Sebelum Masehi (SM). Bukti pertama bahwa kucing telah dijinakkan - tulang mereka ditemukan di pulau Siprus (Cyprus). Pulau Siprus terdapat di Laut tengah berbatasan dengan mesir, yunani dan Israel. Para arkeolog menemukan tulang belulang kucing yang dikubur bersama dengan pemiliknya. 

 


Temuan kerangka di pulau Siprus, manusia (bawah) dan kucing (atas) .(news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3611453.stm) 3500 SM. Para ahli sepakat bahwa pada zaman  ini, kucing liar Afrika telah dijinakkan di Mesir. Seperti hubungan sinergis yang terjadi ketika seorang manusia dan seekor anjing saling membutuhkan untuk tempat tinggal dan perlindungan. Kucing terbukti berguna untuk petani Mesir dengan melawan ancaman yang ditimbulkan oleh tikus, yang menyerang ladang mereka dan menghabiskan persediaan gabah.  Pada zaman ini kucing yang disayangi karena keindahan bentuk dan kasih sayang serta  persahabatan yang mereka berikan. Kucing disambut dengan tangan terbuka ke setiap rumah, dicintai dan dimanjakan untuk alasan yang sama kita memelihara seperti saat ini.


 

3000 SM. Perkiraan figur peninggalan paling awal dari Bastet, dewi Mesir biasanya digambarkan sebagai memiliki tubuh seorang wanita dan kepala kucing. Pada saat ini, orang Mesir mendewakan kucing. Kemampuan kucing jelas untuk melihat dalam gelap mempesona masyarakat mesir yang memang mendewakan matahari dan menakuti kegelapan, orang-orang percaya bahwa kucing dapat melindungi mereka dari jahatnya malam/kegelapan.


Mengungkap Kisah Misteri Black Hole

Posted: 13 Oct 2013 05:02 AM PDT

Hay Sobat, kali ini saya lagi pengen mosting sebuah artikel tentang Black Hole atau lubang hitam. Melalui artikel ini Kumpulan Sejarah ingin mengungkap kisah misteri dibalik peristiwa aneh dan masih menjadi misteri dari black hole ini. Berikut ini informasi selengkapnya yang telah admin rangkum dari beberapa sumber.

Mengungkap Kisah Misteri Black HoleBaru-baru ini dikabarkan bahwa tela ditemukan sebuah lubang hitam besar di alam semesta yang memiliki berat 6,8 miliar kali massa matahari. 

Dengan besar yang sedemikian Lubang Hitam yang dikenal dengan Black Hole ini mampu menelan bumi dan seluruh isinya beserta seluruh isi dari tata surya kita.

Dengan ukuran cakrawala yang sebesar itu, diperkirakan seluruh isi tata surya tidak akan bisa melarikan diri dari tepi ini, termasuk cahaya sekali pun. 

Sebagai perbandingannya, besarnya bisa mencapai empat kali lipat orbit planet Neptunus.
Sebuah teleskop khusus di Hawaii digunakan oleh para ilmuwan untuk mengamati obyek yang diperkirakan memiliki berat dua kali lipat dibandingkan sebelumnya. Dengan teleskop tersebut, Gebhardt dan timnya mampu mengamati obyek luar angkasa hingga kejauhan 500 km.

Teori adanya lubang hitam pertama kali diajukan pada abad ke-18 oleh John Michell and Pierre-Simon Laplace, selanjutnya dikembangkan oleh astronom Jerman bernama Karl Schwarzschild, pada tahun 1916, dengan berdasar pada teori relativitas umum dari Albert Einstein, dan semakin dipopulerkan oleh Stephen William Hawking. Pada saat ini banyak astronom yang percaya bahwa hampir semua galaksi di alam semesta ini mengelilingi lubang hitam pada pusat galaksi.

Lubang hitam itu terletak di M87. Sejauh ini, ia adalah galaksi terbesar yang terdekat dengan galaksi Bima Sakti. Jaraknya diperkirakan kurang lebih 50 juta tahun cahaya dari Bumi dan masih belum diketahui kapan 'monster' ini lahir. Melihat ukurannya yang seperti raksasa, sejumlah ilmuwan menganggap lubang itu tercipta karena ratusan lubang hitam yang bergabung menjadi satu di masa lalu.

Lubang Hitam tercipta ketika suatu obyek tidak dapat bertahan dari kekuatan tekanan gaya gravitasinya sendiri. Banyak obyek (termasuk matahari dan bumi) tidak akan pernah menjadi lubang hitam. Tekanan gravitasi pada matahari dan bumi tidak mencukupi untuk melampaui kekuatan atom dan nuklir dalam dirinya yang sifatnya melawan tekanan gravitasi. Tetapi sebaliknya untuk obyek yang bermassa sangat besar, tekanan gravitasi-lah yang menang.

"Ia bisa menelan sistem tata surya kita," kata Karl Gebhardt, seorang ilmuwan asal University of Texas, Austin-AS, seperti dikutip dari All Voices, Minggu 16 Januari 2011.

Massa dari lubang hitam masih akan terus bertambah dengan cara menangkap semua materi didekatnya. Semua materi tidak bisa lari dari jeratan lubang hitam jika melintas terlalu dekat. Jadi objek yang tidak bisa menjaga jarak yang aman dari lubang hitam akan terhisap olehnya. 

Berlainan dengan reputasi yang disandangnya saat ini yang menyatakan bahwa lubang hitam dapat menghisap apa saja disekitarnya, lubang hitam tidak dapat menghisap material yang jaraknya sangat jauh dari dirinya. dia hanya bisa menarik materi yang lewat sangat dekat dengannya. 

Contohnya : bayangkan matahari kita menjadi lubang hitam dengan massa yang sama. Kegelapan akan menyelimuti bumi dikarenakan tidak ada pancaran cahaya dari lubang hitam, tetapi bumi akan tetap mengelilingi lubang hitam itu dengan jarak dan kecepatan yang sama dengan saat ini dan tidak terhisap masuk kedalamnya.

Bumi akan berada dalam bahaya jika bumi hanya berjarak 10 mil dari "Black Hole", Hal ini masih jauh dari kenyataan karena bumi berjarak 93 juta mil dari matahari. Lubang hitam juga dapat bertambah massanya dengan cara bertubrukan dengan lubang hitam dan "bersatu" menjadi lubang hitam yang jauh lebih besar.
Demikianlah informasi singkat mengenai "Mengungkap Kisah Misteri Black Hole", semoga apa yang telah disampaikan diatas dapat menambah pengetahuan dan wawasan Sobat semua.

7 Kisah Mengerikan di Balik Pembuatan Film

Posted: 13 Oct 2013 04:53 AM PDT

Tahukah Anda bahwa dalam proses pembuatan film terkadang muncul cerita mengerikan. Sebuah peristiwa yang membuat bulu kuduk merinding. Percaya atau tidak beberapa cerita berikut dipercaya terjadi.

1. Janin sapi diawetkan


Film Eraserhead dikenal karena kesan mengerikan dan juga misterius. Ceritanya tentang pria pecundang (Henry Spencer) yang selalu mengalami visi aneh dan punya anak aneh yang sama sekali tak mirip manusia.

Kisah di atas masih kalah mengerikan dengan keputusan sang sutradara David Lynch untuk tidak memberitahukan dengan cara apa ia menampilkan bayi mengerikan tersebut. Sampai satu dekade kemudian ia baru mengungkapkannya. Ia membiarkan para kru bertanya-tanya tentang sosok bayi aneh yang berlendir tersebut. Banyak yang beranggapan bahwa bayi tersebut adalah janin sapi yang diawetkan.

2. Penguntit mengerikan


Penguntit selebriti bukanlah hal baru di Hollywood. Namun penguntit yang mengincar Emma Watson selama syuting NOAH ini benar-benar agresif. Saat rehat syuting, Emma Watson memutuskan untuk pergi ke hutan di sekitar lokasi, tanpa disangkanya seorang penguntit tiba-tiba menyergapnya. Penguntit tersebut dikenali Emma adalah penguntit yang selalu mengintai di dekat rumahnya. Untung saja saat itu ada kru produksi yang menangkap sang penguntit.

3. Tembakan ancaman


Cerita di balik layar yang paling terkenal dari film tahun 1972 ini (Aquirre, Wraith of God) adalah ketika Werner Herzog sang sutradara mengancam Klaus Kinski dengan senjata agar ia tak hengkang dari proyek film ini. Versi lain mengatakan bahwa Kinski lah yang memegang pistol dan ia lah yang menembak di lokasi sehingga jari salah satu kru terkena. Kinski juga pernah menebas salah satu kru dengan pedang properti miliknya. Untungnya kru yang tertebas mengenakan helm. Jadi wajar saja bila sang sutradara menodongnya balik dengan pistol.

4. Penuh dengan pesan tersirat
 
Film The End of Evangelion - Anime versi layar lebar buatan tahun 1997 ini menghadirkan banyak sekali simbol dan juga adegan kekerasan. Salah satu yang paling membingungkan adalah saat tokoh utamanya berhalusinasi dengan melihat banyak huruf dan gambaran anak kecil.

Gambaran dalam film tersebut ternyata adalah gambar para anak korban pelecehan yang dimasukkan dalam film. Dan huruf-hurufnya adalah kata-kata dalam surat ancaman yang sungguh-sungguh diterima sang sutradara, Hideki Anno. Dan satu lagi dalam salah satu adegan pencekikan, para pengisi suaranya benar-benar mencekik satu dengan lainnya demi mendapatkan suara yang pas.

5. Ditembak peluru sungguhan


Film Come and See dari Uni Soviet ini menceritakan tentang korban invasi Jerman ke Soviet. Dalam penggarapannya, Elem Klimov sang sutradara dirasa terlalu realistis dalam menggarap filmnya. Para pemainnya benar-benar ditembaki peluru sungguhan. Aktor utamanya Aleksey Kravchenko berujar bahwa peluru benar-benar menyerempet kepalanya.

6. Diancam betulan
 

Film Last House on The Left menjadi film terobosan Wes Craven. Akan tetapi ia dinilai terlalu berlebihan dalam menggarapnya. Menurut pengakuannya dan aktor David Hess sertaMarc Shaffer,apa yang terjadi di balik layar juga tak kalah mengerikan.

Untuk membuat tokoh utama wanitanya benar-benar ketakutan, Marc Shaffer benar-benar mengancam untuk mencederainya bila ia tak mau berakting ketakutan. Saat adegan perkosaan, David Hess benar-benar mengancam sang pemeran wanita.

7. Penyiksaan sungguhan


Sutradara film Men Behind The Sun merasa perlu untuk menampilkan betapa mengerikannya penyiksaan manusia selama Perang Dunia II. Oleh karenanya ia memutuskan untuk menghilangkan jarak antara kenyataan dan film. Ia benar-benar membakar tikus hidup-hidup dan juga adegan otopsi anak kecil. Bayangkan saja bocah yang baru saja meninggal langsung dipakai sebagai properti film.

Prajurit Super? Ditabrak Kereta Hanya Lecet

Posted: 13 Oct 2013 04:48 AM PDT

Kamis 10 Oktober. Kristopher Wenberg, pemuda 25 tahun berpangkat prajurit asik mendengarkan musik dengan headphone. Saat melewati lintasan kereta api, ia tak sadar sebuah kereta mendekat dengan kecepatan tinggi.

Melihat ada orang di atas rel, kereta tersebut membunyikan klakson berulang-kali. Namun karena telinga Wenberg disumpal headphone, ia tak menyadari sama sekali. Hingga akhirnya Buuuum! tabrakan pun terjadi.


Menurut laporan koran Capital-Journal Jumat (11/10) AS, Kepala Sheriff, Herman Jones menjadi saksi mata peristiwa tersebut. Jones histeris saat kereta menyambar Wenberg. Anehnya, setelah kejadian ia melihat Wenberg tak terluka. Bagian sisi badan Wenberg hanya tergores sedikit.

"Sebenarnya masinis sudah membunyikan klakson beberapa kali. Ia juga melambatkan kereta. Namun, Wenberg tak melihatnya, ia pun tersambar. Saya benar-benar kaget dan sama sekali tak menyangka," ucap  Jones. Bagaimanapun, Wenberg dibawa ke rumah sakit untuk pengecekan lebih lanjut.

Kereta Burlington Northern Santa Fe sampai menghentikan perjalanan sesaat setelah menyambarnya. Wenberg sendiri kaget dengan kejadian yang menimpa dirinya, sambil memberi pernyataan singkat, "Saya sendiri kaget bukan kepalang."

Hanya kaget? Padahal kejadian ini membuat semua orang di kota kecil Topeka, Santa Fe, Amerika Serika geger mendengarnya. Mungkinkah Wenberg prajurit super atau ini sebuah keajaiban?

Pria Ini Sudah Punya 168 Anak di Usia 30 Tahun

Posted: 13 Oct 2013 04:38 AM PDT


Punya banyak anak memang bukan hal yang aneh namun jika anak yang dimiliki sebanayk 168 anak pastinya sedikit luar biasa ya apa lagi anak sebanyak ini didapatkan di usia yang masih muda yakni 30 tahun. 

Nah inilah yang dialami oleh pria benrma Chinagorom Onuoha yang merupakan musisi terkenal di Nigeria, di usianya yang kini sudah 30 tahun ia sudah memiliki anak sebanyak 168 anak yang didapatkanya dari wanita wanita yang berbeda. 

Anak sebanyak ini didapatka Chinagorom Onuoha karena ia tidak tahan menolak rayuan bercinta opara pengemar wanitanya, dan jika ada wanita yang hamil Chinagorom Onuoha pun menolak untuk mengugurkan kandunganu sang wanita yang pernah bercinta denganya. "Sebagai seorang bintang, saya selalu menemukan mereka di sekitar saya dan tak ada cara saya bisa mengusir mereka. 

Sesuai dengan kenyataan, saya memiliki pilihan memberitahu wanita itu untuk menggugurkan kehamilannya, tapi saya tahu Alkitab menentangnya," ujar Onuoha.

Ingin Cantik, Gadis 20 Tahun Ini Berubah Jadi Nenek Nenek

Posted: 13 Oct 2013 04:30 AM PDT


Setiap wanita di dunia ini pasti ingin memiliki wajah yang cantik nah inilah yang juga di Inginkan oleh seorang gadis berusia 20 tahun di China namun usahanya untuk merubah wajahnya jadi cantik gagal dan membuat dirinya terlihat menjadi seperti nenek nenek tua. 

Gadis 20 tahun ini bernama Xiaolian ia berasal dari Provinsi Guangdong, Cina. Selama ini ia selalu diejek sebagai pengemis karena wajahnya yang terlihat kecil dan tidak cantik, nah inilah yang membuat Xiaolian bertekat untuk membuat wajahnya cantik dan ingin pipinya sedikit gemuk dan memiliki tulang pipi yang tajam. 

Untuk memnuhi tekatnya itu Xiaolian mengumpulkan sejumlah uang utuk biyaya prosedur kecantikan, ia pun pergi ke negara jepang untuk mendapatkan perawatan kecantikan, namun perawatan kecantikan di Jepang sangat mahal dan membuat uang gadis ini pun habis. Mendapatkan saran dari temanya Xiaolian memutuskan untuk melanjutkan perawata kecantikan ke sebuah klinik, namun perawtan kecantikan di klinik ini tidak sama dengan klinik yang ada di Jepang, wajah gadis ini hancur dan terlihat membengkak. 

Parahnya, rambutnya mulai rontok dan di usianya yang kini 20 tahun, ia memiliki wajah seperti wanita tua. Setelah dilakukan beberapa penyelidikan ternyata yang membuat wajah gadis 20 tahun ini hancur adalah zat yang selalu disuntikkan ke wajahnya mengandung hidrofilik gel poliakrilamid, zat yang biasa digunakan untuk pembesaran payudara dan penjualannya kini dilarang di China karena menyebabkan kerusakan pada tubuh. 

Seorang dokter dari Guangzhou memperingatkan bahwa untuk prosedur kecil sekalipun, Anda harus memilih sebuah klinik yang dapat Anda percaya. 

Unik : Pohon ini Bisa Pindah Tempat Sendiri

Posted: 12 Oct 2013 07:50 PM PDT

Di hutan hujan tropis Amerika Selatan ada sejenis pohon palem yang bisa bergeser dari tempatnya semula. Socratea exorrhiza, atau sering disebut Walking Palm. 

Dinamakan Walking Palm karena bisa "berjalan", tentunya bukan seperti pohon raksasa Ent dalam film Lord of The Rings. Namun, memang benar-benar bisa berpindah tempat sendiri.

anything-but-normal.wonderhowto.com

Bagaimana hal ini bisa terjadi? Rupanya karena pergerakan akar yang mengikuti arah cahaya matahari. Akar yang tidak mendapatkan sinar akan mati dan kemudian digantikan oleh pertumbuhan akar yang baru. Bentuk akarnya muncul dari bagian batang seolah tentakel gurita.

Pada tahun 1961 sebuah fakta baru mengenai tanaman ini ditemukan oleh para ahli. Sebuah pohon jenis ini tumbang karena ditimpa oleh pohon lainnya, namun beberapa hari kemudian, tumbuh akar baru di sekitar akar yang lama. 
thelistcafe.com

Menurut penelitian, dalam tempo 1 tahun, pohon yang mampu tumbuh hingga 25 meter dan berdiameter sekitar 16 cm ini dapat bergeser dari tempatnya semula sejauh 1 meter. 

Supaya Lebih Kenal, Seorang Wanita ini Datangi 626 Teman Facebook, Ada Yg Mau Nyobain Ya...?

Posted: 12 Oct 2013 07:40 PM PDT

Fotografer Tanja Alexia Hollander memiliki 678 teman di situs jejaring sosial Facebook. Namun Hollander tidak mengenal dekat mayoritas teman-temannya itu. Bahkan banyak dari mereka yang belum dia jumpai secara pribadi. Hanya sekedar menyapa di Facebook.

Hingga pada tahun baru 2010, semuanya berubah. Ketika itu Hollander tengah berbincang dengan temannya di Jakarta melalui Facebook. Pada saat yang bersamaan, ia menuliskan surat untuk teman yang bertugas di Afganistan.


"Kala itu saya berpikir tentang adanya dunia online dan offline. Saya pun terpikir untuk membuat proyek foto dari kedua dunia itu," ungkap Hollander dikutip dari Mail Online.

Pada bulan Februari 2011, Hollander pun memulai proyek "Are You Really My Friend?". Ia mulai mendatangai 626 teman Facebook yang tidak dikenal Hollander secara pribadi, atau hanya dikenal melalui Facebook saja. "Berbekal kamera, saya datangi rumah mereka dan memotret anggota keluarganya," ujar Hollander.

 
Salah satu keluarga yang dikunjungi: Siri Kaur & Troy Morgan dan Claude the dog, Los Angeles, California

Proyek "Are You Really My Friend?" telah ia jalani selama dua tahun. Dan sepanjang itu, ia telah mengunjungi 300 teman Facebook-nya.  Hasilnya, ia mendatangi puluhan negara bagian di Amerika Serikat serta beberapa negara asing. "Saya pergi menggunakan kereta api, truk, kapal, kereta bawah tanah, pesawat, kereta api komuter, bus, mobil, bahkan berjalan kaki."

Dalam perjalanan, Hollander menemukan banyak orang yang mau membuka kehidupannya. Bahkan mereka menawarkan tempat menginap serta berbagi makanan dengan Hollander. "Orang yang awalnya hanya teman di Facebook ternyata bisa menjadi sahabat," kata Hollander.

Para Perempuan ini Senang Dipukul Hingga Terluka

Posted: 12 Oct 2013 07:33 PM PDT

Ayunan tongkat tak berhenti.  Jerit dan suara hantaman menjadi ritme yang berulang setiap batang kayu keras meninggalkan memar di kulit yang hitam. Sang Pria bagai kesurupan menghajarkan tongkatnya di sekujur tubuh sang perempuan. Tapi tak ada tangis mohon ampun dari mulutnya, melainkan permintaan agar terus memukul. Sampai darah menetes, bercampur debu merah di Omo River Valley.

Anda - khususnya kaum perempuan, mungkin terkesiap dan merasa perih membaca kisah 'penyiksaan' tersebut. Hal ini sangat bertentangan dengan kesadaran modern yang sangat melindungi hak kaum perempuan.
Bagaimanapun, inilah tradisi suku Hamar di Etiopia. Mereka hidup di sebuah alam yang panas, gersang dan tandus. Jika mengutip hukum seleksi alam, hanya yang kuat akan bertahan. Budaya suku Hamar akrab dengan kerasnya tantangan alam.

Berdasar pada laporan fotografer Perancis Eric Lafforgue yang foto-fotonya terpampang di sini, kaum pria boleh memiliki istri lebih dari satu. Bagi perempuan Hamar, pemukulan tidak hanya bagian dari ritual inisiasi - tetapi juga lazim dalam kehidupan sehari-hari sampai setidaknya dua anak telah lahir.

"Para wanita Hamar yang bukan istri pertama mengalami kehidupan yang benar-benar keras, dan mereka lebih seperti budak daripada istri," ungkap Lafforgue. Istri ke-2 dan seterusnya bertanggungjawab pada kebutuhan air bagi keluarga dan tanaman di ladang.

Walau tampak begitu kejam, perempuan-perempuan Hamar seolah tak terganggu dengan pola hidup mereka yang keras. Lewat foto-foto Lafforgue, tergambar keceriaan tetap mengembang dari mereka. manik-manik penuh warna berbaur dengan bekas luka di kulit menjadi tontonan eksotis di bawah teriknya matahari Afrika.

Apakah begitu berkuasanya kaum pria Hamar? Nyatanya mereka mengalami tantangan yang sama.

Ternak adalah segalanya bagi suku Hamar - terutama kaum pria. Ternak dibutuhkan untuk kelangsungan hidup, meneruskan keturunan ke generasi berikut. Kaum pria membutuhkan ternak sebagai mas kawin untuk menikah. Tak hanya itu, ada sebuah ritual yang menjadi pertanda apakah seorang lelaki bisa menjadi pria dewasa dan siap menikah, atau harus menanggung malu.

 
Dalam ritual proses pendewasaan lelaki, suku Hamar melakukan upacara lompat sapi. Kira-kira 15 sapi berjejer, diolesi dengan kotoran untuk membuat mereka licin.  Sang pemuda harus bisa melompati semuanya. Jika dia gagal , dia tidak bisa menikah dan akan dipukul oleh wanita yang menonton.

"Sementara anak laki-laki berjalan di atas sapi , perempuan Hamar menemaninya. Mereka melompat dan bernyanyi", kisah Lafforgue. Semakin banyak terdapat luka penuh darah, semakin besar rasa cinta itu tumbuh antara perempuan dan pemuda tersebut.

***
Secara perlahan kehidupan modern (atau westernisasi?) merambah Ethiopia, tak terkecuali kaum Hamar. Dunia sepak bola menjadi kegemaran baru. Kini, makin banyak pemuda Hamar mengenakan kaus Arsenal, Chelsea, atau MU. Mereka tergila-gila dengan sepak bola Inggris.

Pertanda budaya warisan mulai ditinggalkan? Jika memang budaya tersebut tidak cocok dengan falsafah hidup modern, adakah yang masih bisa diwarisi?

WOW Model Seragam Tentara AS Masa Depan Mirip Iron Man

Posted: 12 Oct 2013 07:28 PM PDT

Tampaknya kostum yang dipakai dalam Iron Man bukan sekadar khalayan. Baju anti peluru berteknologi tinggi ini mengilhami angkatan bersenjata Amerika Serikat menjadikannya nyata. Inilah dia TALOS: The Tactical Assault Light Operator Suit.

TALOS adalah baju tempur baja yang sangat inovatif. Di dalamnya terdapat teknologi pemantauan daya, kesehatan, dan sistem senjata canggih. Senada dengan janji Letnal Kolonel Karl Borjes, Penasihat Peneliti di Pusat Penelitian, Pengembangan, dan Rekayasa US Army, "TALOS juga memiliki sistem komunikasi, sensor, radar, dan lainnya. Semua teknologi terdepan ada di baju tempur baja ini."

Ilustrasi
Gareth McKinley, Profesor di Massachusetts Institute of Technology, membenarkan bahwa dirinya dan beberapa ilmuwan lain di MIT tengah membuat baju tempur yang ada di cerita-cerita fiksi di film-film Hollywood.

"Ya, bentuknya akan sama dengan baju Iron Man," kata McKinley. Bahkan, mengingat bahan baku utama dari logam yang rentan terhadap magnet dan listrik, Sersan Mayor Chris Faris mengungkap, "Para ilmuwan di Massachusetts Institute of Technology, AS, terlibat dalam desain baju tempur ini. Tim ilmuwan juga sedang mengembangkan pelindung tubuh cair yang akan melindungi tubuh pengguna dari efek medan magnet dan arus listrik."


Tentunya rencana para peneliti militer tersebut mendapat sambutan positif dari para tentara AS. Mereka berharap TALOS cepat terwujud. Dan tampaknya proyek ini tidak main-main. Pengerjaan baju TALOS dijadwalkan rampung dalam waktu satu tahun, dan penggunaannya bisa dimulai pada tahun 2016.

Kemajuan teknologi menyongsong masa depan memang harus dipersiapkan. Keamanan serta keselamatan prajurit sebagai manusia adalah prioritas. Walau pada akhirnya mungkin menguras dana negara untuk kepentingan militer. Tinggal tersisa pertanyaan mendasar: Apakah tujuan utamanya menyelamatkan nyawa atau menjadi mesin penghancur?

Seperti Manusia, Ternyata Simpanse Juga Pilih-pilih Dalam Berteman

Posted: 12 Oct 2013 07:21 PM PDT

Simpanse disebut-sebut sebagai spesies terdekat dan memiliki banyak ciri-ciri perilaku manusia. Tampaknya simpanse pun memilih teman mereka dengan cara yang sama seperti manusia.

Para ilmuwan dari universitas di Zurich dan Wina menemukan, seperti manusia, simpanse cenderung untuk berteman dengan sesamanya yang memiliki paling banyak kesamaan. Temuan para peneliti itu dipublikasikan dalam jurnal ilmiah Evolution and Human Behaviour yang mengungkapkan bahwa simpanse memilih teman-teman mereka berdasarkan pada kondisi perilaku dan emosional mereka.


Para ilmuwan mengamati 40 primata itu dalam dua kebun binatang. Lalu memantau dengan siapa mereka membentuk ikatan, dengan siapa mereka cenderung duduk bersama, dan jenis kepribadian yang mereka miliki.

Hasil penelitian menunjukkan bahwa simpanse yang suka bersosialisasi cenderung berteman dengan simpanse serupa. Sedangkan simpanse yang kurang bersosialisasi cenderung untuk bersatu dengan yang serupa.

Temuan itu mencerminkan "efek kesamaan" yang dikenal pada manusia. Jorg Massen, dari University of Vienna mengatakan, "Para peneliti menemukan bahwa individu yang paling ramah dan berani suka ditemani mereka yang sangat ramah dan berani lainnya. Sedangkan yang pemalu dan kurang bersosialisasi menghabiskan waktu dengan simpanse penyendiri dan pemalu lainnya," ujarnya sebagaimana dikutip Dailymail.

Sonja Koski dari University of Zurich mengatakan kepada Discovery News bahwa kelompok-kelompok simpanse terdiri dari banyak jantan dan betina, dan setiap individu berteman secara kooperatif.

"Hasil penelitian kami menunjukkan bahwa preferensi untuk membentuk persahabatan dengan individu seperti diri mereka ini hadir pada nenek moyang simpanse dan manusia. Penelitian sebelumnya pada primata lain, seperti babon, menunjukkan hasil yang sama," ujarnya.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 13 Oct 2013 03:20 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Video seksi khas untuk 'Hari Tanpa Bra'..enjoy!

Posted: 13 Oct 2013 07:31 AM PDT


Hari ini, 13 Oktober 2013 disebut sebagai No Bra Day atau Hari Tanpa Bra.

So apa itu No Bra Day?

Sebelum itu, meh tonton video seksi ni dulu...
Perusahaan farmasi terkemuka dari UK, Zeneca, menjadi pengasas progam the National Breast Cancer Awareness.

Program ini mempromosikan penggunaan mammografi sebagai instrumen untuk mengesan kanser payudara. Program ini terus berkembang dan akhirnya mereka menjadikan bulan Oktober sebagai bulan prihatin payudara.

Sebahagian orang menyatakan keprihatinan mereka terhadap pengidap kanser payudara ini dengan mengenakan baju pink atau riben pink.

Salah satu yayasan yang prihatin dengan kanser  payudara adalah Pink Ribbon. Yayasan ini mempromosikan keprihatinan terhadap kanser payudara melalui beberapa selebriti antarabangsa,  seperti Elizabeth Hurley dan Reese Whiterspoon sebagai dutanya.

Namun, Julian GT dan Lionel Pourtau memiliki cara yang lebih unik, mereka membina lama web yang diberi  nama Boobstagram yang menghimpunkan ribuan foto payudara di Instagram. Web ini bertujuan untuk mempromosikan keprihatinan akan kanser payudara, termasuk mempromosikan kempennya No Bra Day.

Boobstagram memiliki tagline 'Showing your boobs on the web is good, showing them to your doctor is better...'

No Bra Day disambut oleh beberapa negara, kaum wanita secara beramai-ramai tidak mengenakan bra sepanjang hari. Berdasarkan kajian, memakai bra dalam termpoh yang lama boleh mengundang kanser payudara.

Indonesia tuduh PDRM pengecut tembak rakyatnya...

Posted: 13 Oct 2013 07:01 AM PDT

Indonesia memprotes insiden berbalas tembak yang mengorbankan empat warganya Jumaat lalu.

Mynewshub.my menemui laporan tersebut dalam laman Kompas.com.

PDRM juga dianggap mereka sebagai sebuah pasukan yang dianggap 'senang main tembak'

" Sepertinya polisi Malaysia bermental pengecut karena sedikit-sedikit menembak. Melumpuhkan, tidak harus membunuh apalagi mereka bukan teroris," kata Kepala Badan Nasional Penempatan dan Perlindungan Tenaga Kerja Indonesia (BNP2TKI) Moh Jumhur Hidayat di Jakarta.

"Saya mengecam keras tindakan barbar polisi Malaysia yang dengan mudahnya menembak orang hingga tewas," katanya yang dipetik dari laman web tersebut.

Jumhur menambah, Kedutaan Besar Republik Indonesia di Kuala Lumpur mendapat laporan bahawa empat rakyatnya ditembak mati dalam insiden pukul 12 tengah hari itu.

Mereka yang terbunuh dikenali sebagai Hafat, pemegang pasport Indonesia bernombor A0649848, Iknoriansyah (U4507980) Hery Setiawan (A4208167) dan Wahyudi (A2640273)

Menurut versi PDRM, kata Jumhur, keempat-empat rakyatnya itu disyaki telah merompak sebuah rumah pagi sebelum kejadian.

Polis kemudian, katanya, telah menyerbu rumah suspek di Blok B-15-7, Ampang Hilir Pinggiran, Jalan Ampang Putra, Kuala Lumpur.

Jumhur menambah, pihaknya akan memastikan protes kerajaannya akan disampaikan melalui jalur diplomatik.

Rumah MB Perlis hangus terbakar

Posted: 13 Oct 2013 06:01 AM PDT

KUALA LUMPUR - Kediaman Menteri Besar Perlis Azlan Man di Bukit Persekutuan di sini musnah dalam kebakaran yang berlaku malam semalam.

Ketika kejadian pukul 10.30 malam itu, empat anggota keluarganya yang berada di banglo dua tingkat berkenaan berjaya menyelamatkan diri tanpa mengalami sebarang kecederaan.

Menurut Komander Operasi Bomba dan Penyelamat Sentul Zahari Mohamad, ketika kejadian empat bersaudara terbabit berada di tingkat atas rumah sebelum bergegas menyelamatkan diri selepas menyedari ada kebakaran.

Enam jentera bomba bersama-sama 57 anggota dari balai bomba Hang Tuah, Sentul, Taman Tun Dr Ismail dan Seputeh digegaskan ke tempat kejadian sejurus menerima laporan.

"Setibanya di lokasi kami mendapati hampir 60 peratus bahagian dalam rumah telah terbakar berikutan struktur bangunan dan lantai yang diperbuat daripada papan," katanya kepada pemberita di lokasi kejadian.

Menurutnya api berjaya dikawal setengah jam kemudian, manakala punca kebakaran dan jumlah kerugian masih dalam siasatan.

Sementara itu di KANGAR, Azlan memberitahu Bernama beliau bersyukur kerana kejadian itu tidak menyebabkan kehilangan nyawa atau kecederaan.

Saya belum sempat pulang untuk melihat sendiri keadaan rumah, namun dimaklumkan bahagian atas rumah musnah, katanya yang ditemui selepas penyampaian elaun pengerusi dan setiausaha jawatankuasa kemajuan dan keselamatan kampung seluruh Perlis.

Katanya beliau sudah tinggal di rumah itu ketika masih berkhidmat dalam sektor awam.

Belum pasti bila saya akan pulang untuk melihat rumah kerana jadual tugas saya di sini padat, katanya menambah isteri beliau sudah ke Kuala Lumpur untuk melihat tahap kerosakan dan kerugian yang dialami. - Bernama

Hari Tanpa Bra, artis Malaysia juga tidak ketinggalan!

Posted: 13 Oct 2013 05:02 AM PDT

Sebelum ini, kami ada muatkan berita mengenai keprihatinan seorang pelakon Indonesia, Julia Perrez yang tampil tanpa coli dalam akaun Twitternya bagi menyokong Hari Tanpa Bra atau No Bra Day yang diadakan untuk mengenangkan pesakit-pesakit kanser payudara.

Artis 'suam-suam-kuku-perasan-popular-publisiti-murahan' Sharifah Sakinah turut tidak ketinggalan untuk turut serta menyokong kempen ini.

Walaupun beliau sedar akan dikecam, seperti biasa, hati keringnya tetap terus lakukannya tanpa rasa segan.

Melalui akaun Instagramnya, beliau memuat naik foto sehelai baju putih yang dilukis lakaran payu dara  dengan status 'My F breast cancer shirt'
Seperti biasa, kecaman bertubi daripada peminat mula memenuhi ruangan komennya...
Hari Tanpa Bra, Julia Perrez muatnaik foto topless di Twitter

Posted: 13 Oct 2013 03:04 AM PDT

Aktres seksi Julia Perez (Jupe) turut menyambut Hari Tanpa Bra atau No Bra Day pada Hari ini, 13 Oktober.

Melalui akun Twitter dan Instagram, Jupe memuatnaik foto topless atau telanjang dada yang memperlihatkan dirinya tidak mengenakan bra.

No Bra Day adalah sebuah kempen masyarakat di seluruh dunia untuk para pesakit kanser payudara.

Tidak diketahui diketahui siapa yang memulakan aksi No Bra Day. Namun, Jupe tetap menunjukkan kepeduliannya dan ikut merayakan No Bra Day sebagai bentuk dukungan kepada penderita penyakit kanser payudara.


Padah upah pelayan bogel, restoran didenda

Posted: 13 Oct 2013 12:31 AM PDT

Seorang pemilik bar di bandar Perth, Australia Barat telah didenda USD 3,000 (RM9,540) apabila pelayan restorannya itu berbogel ketika melayan pelanggannya.

Kejadian tersebut terbongkar apabila pihak polis melakukan siasatan dengan menyamar sebagai pelanggan bar tersebut.

Bar di hotel Befords Arms Brookton, pekan kecil 140 km dari Perth itu telah mengupah pelayan barnya untuk berbogel dan hanya menutup puting payudara mereka dengan pasties.

Pada bulan November tahun lalu, pihak polis yang menyamar itu terkejut dengan keadaan pelayan bar tersebut yang selamba mempamerkan buah dada masing-masing pada pelanggan. Apabila tiba di tengah malam, ianya menjadi bertambah 'panas' apabila pakaian yang ada dilucutkan sepenuhnya.

Akhbar The West Australian melaporkan, polis berkenaan kembali lagi pada bulan Februari tahun ini dan mendapati seorang pelayan wanitanya masih lagi berkeadaan sedemikian ketiak melayan pelanggan.

"Mereka bertempiaran lari apabila menyedari polis di dalam bar tersebut," kata polis tersebut dalam laporannya.

Dalam rakaman CCTV bar tersebut, pengurus bar tersebut Gregory William Marr turut kelihatan apabila pelayan tersebut meminta sejumlah wang kepada pelanggan bar jika mereka mahu lihat lebih bahagian tubuhnya.

Ini telah melanggar peraturan yang perlu dipatuhi dan akhirnya bar ini didenda USD 3,000

Wawa Zainal masih tunangan orang ketika nikahi Aeril?

Posted: 13 Oct 2013 12:01 AM PDT

KETIKA berita pernikahan rahsia mereka masih hangat diperkatakan, kini muncul pula satu lagi kontroversi panas, kononnya Wawa Zainal masih tunangan orang ketika berkahwin dengan Aeril Zafrel.

BPop hari ini melaporkan, Wawa didakwa berkahwin dengan Aeril tanpa memutuskan terlebih dahulu ikatan pertunangannya dengan Abdul Rashid @ Johari Hambali yang kini bertugas sebagai guru di sebuah sekolah rendah di Tawau, Sabah.

Wawa Zainal atau nama sebenarnya Nur Hawa Zainal Abidin dikatakan bertunang dengan lelaki dari Lahad Datu, Sabah itu pada 2010 selepas beberapa bulan menandatangani kontrak sebagai artis MIG Talents.

Menurut Abdul Rashid yang dipetik dari BPop, dia bertunang dengan Wawa atas desakan keluarga Wawa.

Majlis pertunangan berlangsung di Lahad Datu, yang dibuat antara keluarga sahaja tanpa kehadiran mereka berdua.

Dikatakan kisah pertunangan Wawa dan Abdul Rashid mula tersebar di internet, dipercayai disebarkan anggota keluarga mereka apabila cerita Wawa dan Aeril bernikah dan mempunyai anak didedahkan di akhbar minggu lalu.

Menurut Abdul Rashid lagi, Wawa juga ada menghubunginya selepas berita mengenai dirinya mendapat liputan meluas media.

"Saya tanya kenapa tidak berterus terang mahu berkahwin, saya tak kisah untuk melepaskannya. Saya sudah agak dari awal lagi, inilah risiko bertunang dengan seorang artis.

"Tapi Wawa ketika itu terus menangis. Dia tidak mahu saya membocorkan cerita pertunangan kami. Saya tahu Wawa cukup sengsara dengan apa yang dihadapinya. Saya sebolehnya tidak mahu Wawa terseksa, apatah lagi dalam keadaan sekarang.

"Bagaimanapun, saya tidak mempu menutup mulut orang terutama di kalangan keluarga yang mengetahui kami masih ada ikatan pertunangan," antara kata-kata Abdul Rashid yang dipetik dari BPop.

(Gambar) Penyamun bodoh muat naik gambar hasil samun di FB

Posted: 12 Oct 2013 11:01 PM PDT

Seorang daripada dua suspek yang baru menyamun sebuah kafe siber di Setapak, di sini berani memuatnaik gambarnya hasil samun di Facebook (FB), dua jam selepas melakukan perbuatan berkenaan petang semalam.

Kebodohan suspek dipercayai berusia awal 20-an itu juga menyebabkan dia dan rakannya kini diburu pihak berkuasa yang turut memndapat gambar di FB selain mempunyai rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang merakamkan kejadian berkenaan.

(Video) Lurah payudara terlihat, personaliti tv dipecat

Posted: 12 Oct 2013 10:01 PM PDT

SEORANG personaliti televisyen di Turki dipecat dari jawatannya ekoran pemakaiannya yang seksi pada satu program siaran langsung.

Gozde Kansu dipecat selepas pakaiannya yang berwarna hitam dianggap tidak boleh diterima.

Wakil kerajaan Turki Huseyin Celik berkata pihak kerajaan biasanya tidak masuk campur hal peribadi sesiapa tetapi menganggap perbuatan Kansu telah melampau.

"Kami tidak mencampuri urusan peribadi sesiapa tetapi pakaian tersebut melampau, ia tidak boleh diterima," katanya.

Celik dari parti pemerintah iaitu Parti Keadilan dan Pembangunan dilaporkan tidak mendedahkan nama personaliti televisyen itu tetapi menggambarkan indidivu itu berpakaian yang sudah melampaui batas.

Stesen televisyen tempat Kansu telah mengesahkan pemecatannya dan penerbit rancangan berkenaan berkata Kansu tidak akan lagi mengambil bahagian dalam mana-mana penerbitan stesen itu selepas ini.

Chua Soi Lek 'serang' Liow Tiong Lai guna The Star?

Posted: 12 Oct 2013 08:31 PM PDT

"Ia sudah melampau, benar-benar sudah melampau. Ini benar-benar telah menyalahgunakan akhbar."

Begitulah reaksi Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai yang berang dengan laporan muka depan akhbar milik MCA, The Star, yang memetik Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek merujuk kepada Liow sebagai 'He is weak', 'He is indecisive' dan 'He is not a fighter'.

"Dia (Chua) menggunakan muka depan akhbar itu untuk menyerang saya kerana dendam peribadi. The Star sepatutnya lebih profesional," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Bagaimanapun, Liow berkata, beliau bersimpati dengan keadaan yang The Star terpaksa hadapi di bawah teraju Chua.

"Saya bersimpati dengan kakitangannya yang profesional dan beretika. Telah dipergunakan untuk agenda peribadi adalah sesuatu yang keji. Saya amat bersimpati," katanya.

Liow, yang melihat tajuk muka depan akhbar tersebut melalui MMS dari Malaysiakini, kedengaran berang dengan laporan tersebut dan menuduh Chua menggunakan jentera parti untuk menyerangnya menjelang mesyuarat agung luar biasa (EGM) minggu depan.

Umpil pintu sebelum rogol mangsa

Posted: 12 Oct 2013 08:01 PM PDT

Shah Alam, 11 Oktober – Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga antara ungkapan wajar diberikan kepada perogol bersiri apabila ditahan sepasukan polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Klang Utara di Cheras pada awal Oktober lalu.

Suspek yang berumur 37 tahun dan tidak mempunyai pengenalan diri itu, ditahan bersama-sama tiga buah telefon bimbit termasuk milik mangsa yang dirogol.

Modus operandi yang digunakan dalam kejadian yang berlaku dimana suspek akan masuk ke rumah mangsa melalui pintu belakang yang diumpil. Seterusnya, suspek akan mengacukan sebilah parang dan mengarahkan mangsa diam lalu merogol mangsa dan melarikan barang-barang berharga milik mangsa.

Sehingga kini , pihak polis percaya telah berjaya menyelesaikan tiga kes yang menggunakan modus operandi yang sama di sekitar Klang Utara dan Petaling Jaya, Selangor.

Suspek kini ditahan reman sehingga Selasa depan dan disiasat dibawah seksyen 376 Kanun Keseksaan iaitu rogol dan sekiranya disabitkan kesalahan boleh dihukum penjara selama tempoh 20 tahun dan boleh juga dikenakan sebat.

Sumber PDRM

Pas belum boleh laksana hudud

Posted: 12 Oct 2013 07:00 PM PDT

Hadi (tengah) ketika sidang media selepas memberi ucaptama sempena Seminar Pelaksanaan Syariah Islam Di Malaysia di Dewan Universiti Selangor (Unisel), hari ini. - Foto Sinar Harian oleh ZULFADHLI ZAKI
SHAH ALAM – Pas masih belum boleh melaksanakan hukuman hudud walaupun beberapa kali melakukan perbincangan dan memperjuangkannya untuk direalisasikan di negara ini.

Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, bidang kuasa yang terhad menyebabkan hasrat itu masih tertunda untuk ditunaikan.

Sebelum ini, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pernah menyatakan Pas tetap akan melaksanakan hukum hudud sekiranya PR menang di Putrajaya pada PRU13 Mei lalu walaupun ditentang parti komponennya, DAP.

"Walaupun kita memerintah Kelantan dan Selangor serta pernah memerintah Terengganu, tetapi kuasa penentu masih di tangan Kerajaan Persekutuan.

"Sebab itu kita perlukan semua kesepakatan dan syarat melaksanakan undang-undang Islam, ia mesti lengkap terlebih dahulu," katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas Seminar Pelaksanaan Syariah Islam Di Malaysia yang diadakan di Unisel, hari ini di mana beliau merupakan pembentang ucaptama dalam seminar itu.

Hadi berkata, Pas mengadakan dialog sejak 90-an lagi dengan rakan dalam PR termasuk bukan Islam.

"Pas menjelaskan mengenai syariah Islam kepada mereka dan mereka (bukan Islam) tidak akan terlibat dengan undang-undang ini.

"Namun, kami mahu mereka lihat dahulu bagaimana undang-undang ini dilaksanakan dan syariat Islam ini tidak boleh dibaca begitu sahaja, perlu tahu proses mahkamah, kehakiman dan proses yang lain," katanya.

Beliau berkata, yang pastinya undang-undang itu dapat menakutkan penjenayah walaupun mengakui ia susah menjatuhkan hukuman.

"Undang-undang ini salah satu rukun dalam negara, jika kurang maka tidak boleh laksana. Mengikut kaedah politik dan undang-undang antarabangsa mesti ada lima syarat iaitu ada pemimpin, negara, rakyat, perlembagaan dan kedaulatan," katanya.

'Takut dengan Tuhan, bukan dengan saya' - David Teo

Posted: 12 Oct 2013 06:20 PM PDT

Kuala Lumpur: "Tidak perlu takut dengan saya, tapi takutlah dengan Tuhan. Perkahwinan perkara baik dan dituntut dalam agama, lebih-lebih lagi Islam. Jadi apabila perkara ini dirahsiakan, ia akan mengundang fitnah dan kontroversi.

"Saya tak pernah menghalang mana-mana artis di bawah naungan saya daripada berkahwin. Dalam hal ini, perkara baik tidak sepatutnya disembunyikan.

"Saya berkali-kali bertanya Wawa (Zainal) dan Aeril (Zafrel) mengenai perkara ini, tapi mereka menafikannya, sebaliknya hanya menjelaskan mereka hanya berkawan.

"Jika mereka mengaku bercinta dan mahu berkahwin, kami boleh atur dan menaja majlis mereka. Lagipun, ia sememangnya menjadi tradisi Metrowealth Pictures (MIG)," kata produser MIG David Teo.

David mengulas pengakuan Wawa Zainal atau nama sebenarnya Nurhawa Zainal Abidin, 21, dan Suhairil Suhari atau lebih dikenali sebagai Aeril Zafrel, 25, kelmarin, bahawa mereka berkahwin pada 25 Februari 2012 dan dikurniakan cahaya mata lelaki pada 24 Ogos lalu.

Harian Metro

PAU 2013: Transformasi politik UMNO capai matlamat

Posted: 12 Oct 2013 06:01 PM PDT

Peraih undi menunjukkan poster calon Ketua Wanita UMNO Bahagian Alor Gajah, Datuk Hasnah Salam kepada perwakilan di Dewan Hang Kasturi, di Alor Gajah.
Kuala Lumpur: UMNO semalam berjaya dalam transformasi politiknya apabila pemilihan kepemimpinan tiga sayapnya, Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri, berlangsung lancar bagi semua 191 bahagiannya di seluruh negara.

Kira-kira 230,000 perwakilan ketiga-tiga sayap UMNO itu mengundi bagi memilih kepimpinan pergerakan masing-masing bagi peringkat bahagian dan pusat.

Tidak ada insiden kekecohan serius dilaporkan kecuali beberapa isu teknikal yang bakal menjalani penambahbaikan pada masa depan.

Antara isu teknikal yang dikesan sepanjang pemilihan semalam ialah masalah kepada mesin pengira kertas undi, warna kertas undi yang sama bagi bahagian, pusat selain peralatan audio di lokasi mesyuarat tidak berfungsi dan status perwakilan.

Pada Sabtu depan pula, 146,000 perwakilan akan mengundi bagi memilih pemimpin peringkat pusat iaitu bagi jawatan naib presiden, ahli Majlis Tertinggi dan jawatan di bahagian masing-masing.

Pemilihan yang menggunakan sistem 'Electoral College' itu berlangsung susulan pindaan perlembagaan parti yang dibuat pada 2009 untuk memberi suara lebih besar kepada ahli parti daripada 191 bahagian dalam memilih kepimpinan supaya menjadikan UMNO lebih telus dan demokratik.

Di Bagan Datoh, Perak, Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, puas hati dengan kelancaran pemilihan ketiga-tiga sayap dan berharap keputusannya diterima baik oleh ahli parti.
Beliau berkata, pihak yang kalah diharap dapat menerima keputusan dengan hati terbuka dan mengiktiraf pihak yang menang, manakala mereka yang menang dinasihat tidak 'menekan' pihak yang tewas.

"Inilah kali pertama kaedah baharu pemilihan diadakan, saya amat berpuas hati dengan proses pengundian yang berjalan.

"Jika ada masalah kita mempunyai Jawatankuasa Pemilihan yang akan menyelesaikannya. Berilah kepercayaan sepenuhnya kepada mereka," katanya selepas majlis penyerahan lembu korban sempena Aidiladha semalam.

Syor proses dipermudah


Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, pula menyarankan proses pemilihan UMNO dipermudahkan pada masa depan bagi mengelakkan kekeliruan dan masalah undi rosak.

"Ramai ahli UMNO dan Wanita yang sudah berusia, menyebabkan mereka terkeliru dengan proses pemilihan gaya baru ini. Mungkin ia patut dipermudahkan lagi selepas ini," katanya.

Sementara itu, Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, berkata transformasi dilakukan parti menerusi pemilihan kepemimpinan semalam mencerminkan pandangan ahli secara keseluruhan daripada setiap bahagian.

Justeru, katanya, pemilihan menerusi kaedah itu secara tidak langsung menunjukkan sejarah kepada rakyat Malaysia mengenai pembaharuan yang dilakukan UMNO.

Beliau yang juga Menteri Komunikasi dan Multimedia berkata, ia juga menunjukkan kuasa pemilihan pemimpin parti bukan hanya terletak pada sebahagian perwakilan, sebaliknya daripada setiap cawangan dan bahagian yang selaras dengan usaha meremajakan UMNO.

"Dengan kaedah (pemilihan) ini (UMNO), parti lain dilihat kuno dan ketinggalan zaman," katanya dalam satu kenyataan.

Berita Harian

Hasut: Dua anggota polis ditahan kerja

Posted: 12 Oct 2013 05:01 PM PDT

GEORGETOWN - Dua pegawai polis kontinjen Pulau Pinang ditahan kerja ekoran mengeluarkan kenyataan berbaur hasutan perkauman menerusi aplikasi WhatsApp kumpulan Ops Cantas di sini hari ini.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, dua anggota polis itu ditahan kerja berkuat kuasa serta-merta selepas menerima arahan daripada Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

"Kedua-dua mereka ditahan kerja selama dua minggu bagi membantu siasatan," katanya dalam kenyataan ringkas di sini.

Beliau berkata, pihaknya tidak akan berkompromi dengan sebarang tindakan atau perlakuan yang menjejaskan keharmonian masyarakat di negeri ini biarpun ia melibatkan anggota polis sendiri.

Abdul Rahim berkata, sidang media mengenainya akan dimaklumkan kemudian.

WhatsApp kumpulan Ops Cantas itu disertai anggota polis. - Bernama

Kak Jat, KJ dan Ermieyati tepati ramalan

Posted: 12 Oct 2013 04:25 PM PDT

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Khairy Jamaludin kekal mempertahankan jawatan Ketua Wanita dan Pemuda manakala Mas Ermieyati Samsudin diumumkan sebagai Ketua Puteri UMNO baru pada pemilihan sayap UMNO 2013.

Keputusan itu diumumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan UMNO 2013, Tan Sri Tajol Rosli Ghazali pada sidang media di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini, sebentar tadi.

Setakat jam 3.35 pagi ini, Shahrizat yang dicabar Datuk Maznah Mazlan dan Raihan Suleiman Palestin, memperoleh 100 daripada 191 undi.

Manakala, jawatan Ketua Pemuda yang menyaksikan pertandingan lima penjuru menyebelahi Khairy selepas memperoleh 97 undian.

Mas Ermieyati yang juga Ketua Puteri UMNO Melaka menewaskan Jamilah Hanim Othman dalam pertandingan satu lama satu, dengan memperoleh 96 undi.

Pemilihan ketiga-tiga sayap membabitkan 230,000 perwakilan dari 191 Bahagian.

bERANIKAN hATI

Posted: 13 Oct 2013 03:14 PM PDT

bERANIKAN hATI


HISHAMUDDIN ATAU MUKHRIZ?

Posted: 13 Oct 2013 03:15 AM PDT

Siapa yang akan terbuang... Hishamuddin? Mukhriz atau Shafie Afdal?Tinggal seminggu saja lagi untuk masing-masing calon memperkuatkan kedudukan mereka bagi merebut 2 lagi antara 3 kerusi Naib Presiden UMNO. Zahid Hamidi nampaknya sudah boleh tidur lena kerana popularitinya begitu tinggi sekali sebagai seorang menteri yang tegas dan sejak mengambilalih KDN.

Kita tidak pasti bagaimana kedudukan Shafie Afdal dalam perebutan kerusi berkenaan. namun persaingan diantara anak-anak mantan PM memang menjadi topik utama. Siapakah yang perwakilan akan pilih diantara Hishamuddin dan Mukhriz?

Saya banyak menulis mengenai Hishamuddin dan tidak Mukhriz, mungkin kerana saya berpeluang bersemuka dengannya berbanding Mukhriz. Di bahagian saya sendiri wakil calon tidak berjaya melaksanakan tugasnya dengan berkesan dalam mempromosikan calonnya. Mungkin pandangan saya akan berbeza jikalau saya berpeluang bertemu dengan Mukhriz sendiri selepas ini.

Saya juga tidak melihat Hishamuddin maupun Mukhriz dari sudut bapa mereka sebagai mantan PM. Bagi saya biarlah perwakilan menilai mereka atas keupayaan diri sendiri dan bukannya sebagai 'anak bapak'.

Jika Hishamuddin dilihat sebagai terlalu berlembut dan pemimpin yang lemah, saya juga tidak dapat melihat Mukhriz sebagai seorang pemimpin yang benar-benar tegas serta kuat terutama jika dibandingkan dengan KJ. Jika tidak masakan beliau mampu dikalahkan oleh KJ dalam perebutan jawatan Ketua Pemuda dahulu.

Saya sedar bahawa Mukhriz harus mendapatkan kerusi Naib Presiden kali ini bagi mengimbangi KJ dalam pertarungan akan datang. KJ juga sedang berusaha untuk menyekat Mukhriz dan mengisi kerusi berkenaan bagi mengelak saingan sengit akan datang. Mereka adalah musuh tradisi.

Jika Mukhriz dan Hishamuddin ingin bersama mendapat kerusi Naib Presiden UMNO, maka mereka perlu berganding bahu 'melenjan' Shafie Afdal' dan mengucapkannya selamat tinggal! Soalnya, mampukah mereka berdua melakukannya?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan