Jumaat, 10 Mei 2013

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


BULETIN RAKYAT

Posted: 09 May 2013 11:40 AM PDT

BULETIN RAKYAT


KEMENANGAN MUNGKIN DI ZAMAN KAMU ANAK MUDA ~ TG HJ ABDUL HADI AWANG

Posted: 09 May 2013 02:17 AM PDT


MARANG: "Wahai anak muda,teruskan perjuangan selepas ini, mungkin kemenangan bukan berlaku pada zaman saya, mungkin kemenangan berlaku pada zaman kamu semua.

"Tetapi saya mengimpikan untuk melihat Islam menang pada zaman saya,impian saya adalah untuk melihat Islam berdaulat."

Inilah kata-kata penutup yang diucapkan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang mengakhiri ucapan beliau di Masjid Rusila malam tadi dalam suasana penuh sebak.

Hampir 20,000 memenuhi perkarangan Masjid Rusila malam tadi bagi menyertai perhimpunan Pasca Pilihan Raya Ke 13.

Orang ramai penuh sesak dari Dewan Terbuka Tok Guru sehinggalah ke jalan raya.

PULAU PINANG DAPAT TIMB KETUA MENTERI BARU

Posted: 08 May 2013 11:13 PM PDT

NONE

ADUN Pantai Jerejak, Mohd Rashid Hasnon telah dilantik sebagai Timbalan Ketua Menteri 1 (TKM) Pulau Pinang.

Rashid menggantikan bekas TKM I,  Datuk Mansor Othman yang juga pengerusi PKR negeri, yang bertanding dan memenangi kerusi Parlimen Nibong Tebal dalam pilihan raya umum Ahad ini.

Rashid adalah seorang ahli lama PKR sejak zaman reformasi dan penglibatannya sebelum ini dalam Jemaah Islaah Malaysia akan membantu kerajaan yang diterajui DAP menangkis tentangan dari NGO yang pro-Umno, yang cenderung mengkritik kepimpinan kerana kurang perwakilan Melayu atau Islam.

Beliau telah membuktikan kemampuan untuk mengekalkan
kerusinya di Perai itu dengan majoriti yang lebih tinggi  daripada 2008 (dari 5,176 kepada 7,959). Manakala P Ramasamy dikekalkan sebagai TKM II.

Pada masa ini terdapat 11 jawatan exco negeri yang perlu dikongsi bersama antara tiga parti yang memerintah negeri itu.

PKR telah memenangi satu kerusi tambahan (dari sembilan kepada 10) dalam pilihan raya umum Ahad lalu, dan telah diberikan satu lagi jawatan exco.

PAS tidak berjaya menambah sebarang kerusi kepada satu kerusi yang diwakilinya sekarang.

NONEPKR sebelum ini memegang jawatan exco hal ehwal agama, perdagangan domestik dan hal ehwal pengguna (Abdul Malik Kassim) dan exco pertanian dan industri asas tani, pembangunan luar bandar dan tebatan banjir (Law Choo Kiang).

Abdul Malik (kanan) dikekalkan dalam jawatan tersebut.

ADUN Datuk Keramat, Jagdeep Singh Deo menggantikan ADUN Air Itam, Wong Hon Wai sebagai exco Perumahan, Perancangan Bandar dan Desa.

Portfolio ini sangat penting kerana isu-isu perumahan telah menarik perhatian dalam tempoh lima tahun yang lalu dan dijangka menjadi cabaran yang lebih besar kepada kerajaan negeri dalam melaksanakan janji-janji pilihan raya untuk menyediakan rumah kos sederhana dan mampu milik untuk rakyat.

Senarai ahli exco kerajaan negeri Pulau Pinang yang mengangkat sumpah di Dewan Sri Penang hari ini ialah:

1. Hal Ehwal Tanah dan Pembangunan Tanah, Pembangunan Usahawan, Maklumat dan Warisan - Ketua Menteri, Lim Guan Eng (Parlimen Bagan dan ADUN Air Putih) - sedia ada.

2. Pembangunan Industri, Perdagangan Antarabangsa, Koperasi dan Perhubungan Masyarakat Perhubungan - Timbalan Ketua Menteri 1, Rashid Hasnor (Pantai Jerejak) - baru.

3. Perancang Ekonomi Negeri, Pendidikan dan Sumber Manusia, Sains, Teknologi dan Inovasi - Timbalan Ketua Menteri 11, P Ramasamy (Perai) - sedia ada.

4. Kerajaan Tempatan dan Pengurusan Trafik - Chow Kon Yeow (Padang Kota) - sedia ada.

5. Kerja Raya, Utiliti dan Pengangkutan - Lim Hock Seng (Bagan Lalang).

6. Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna - Abdul Malik Kassim (Batu Maung) - sedia ada.

7. Pertanian dan Industri Asas Tani, Kesihatan, Pembangunan Luar Bandar dan Tebatan Banjir - Dr Afif Bahardin (Seberang Jaya) - baru.

8. Pembangunan Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan - Danny Law Heng Kiang (Batu Lanchang).

9. Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar - Phee Boon Poh (Sungai Puyu).

10. Perancangan Bandar dan Desa, Perumahan - Jagdeep Singh Deo (Datok Keramat).

11. Pembangunan Belia dan Sukan, Wanita, Keluarga dan Masyarakat - Chong Eng (Padang Lalang) - baru.

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 09 May 2013 11:18 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang


Hospital Rembau, akan siapkah sebelum PRU-14?

Posted: 09 May 2013 12:33 AM PDT
Projek Hospital Rembau pada awalnya dijanjikan pembinaannya pada tahun 2008 semasa PRU-12. Sedangkan tender pembinaan Hospital Rembau baru saja dibuka dan ditutup pada tahun 2013 semasa PRU-13. Hospital Rembau ini terletak di DUN Chembong, DUN yang paling selamat untuk Umno di N.Sembilan.

Semasa PRU-13, PAS tewas di DUN Chembong dengan majoriti 6,480 undi, yang terbanyak di N.Sembilan dan hanya memperolehi 26.57 peratus undi.

Carian di laman web JKR mendapati terdapat sebanyak 61 kontraktor membida tender untuk projek Hospital Rembau. Tender yang paling rendah ialah kontraktor ke 41, iaitu dengan harga RM 91,558,855.00 (RM91 juta), manakala tender yang paling tinggi ialah kontraktor ke 32 dengan harga tender sebanyak RM147,784,539.53 (RM147 juta).

Semua kontraktor yang masuk tender meletakkan tempoh siap ialah 36 bulan.

Akan siapkah pembinaan Hospital Rembau ini menjelang PRU-14?

Sebelum ini projek Hospital Rembau, hanya sekadar tukar papan tanda baru seperti yang dilaporkan di http://rembau-hari-ini.blogspot.com/2013/04/hospital-rembau-sekadar-tukar-papan.html

Kerajaan Perpaduan UMNO dan DAP?

Posted: 08 May 2013 07:12 PM PDTJika selepas PRU-12 tahun 2008 lalu sibuk dengan isu Kerajaan Perpaduan UMNO-PAS , kini selepas PRU-13 timbul pula isu Kerajaan Perpaduan UMNO-DAP.


********************
Bekas Menteri Syor DAP Sertai K'jaan Untuk Wakili Masyarakat Cina
Mstar , 9 Mei 2013

KUALA LUMPUR : Bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin pada Rabu menyarankan DAP agar menyertai Barisan Nasional (BN) sebagai mewakili kaum Cina. Katanya, langkah itu memang sukar diterima oleh DAP dan BN serta penyokong masing-masing buat masa sekarang tetapi perlu dilakukan demi keharmonian dan kestabilan politik negara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan