Selasa, 26 Mac 2013

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

Posted: 25 Mar 2013 11:46 PM PDT

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Sivarasa's Response to AG

Posted: 25 Mar 2013 09:07 AM PDT

Anwar Ibrahim

Posted: 25 Mar 2013 07:45 PM PDT

Anwar Ibrahim


[VIDEO] Najib, Kali Ini Rakyat Putus, Kalau Rakyat Kata Tukar, Tukarlah!

Posted: 25 Mar 2013 12:03 PM PDT

[VIDEO] Menteri Ambil, Komisen! Polis Ambil, Corruption!

Posted: 25 Mar 2013 12:02 PM PDT

[VIDEO] Saya Tak Sanggup Fitnah Yang Saya Tidak Tahu

Posted: 25 Mar 2013 11:58 AM PDT

[VIDEO] Harapan Rakyat Kepada Polis Sangat Tinggi

Posted: 25 Mar 2013 11:55 AM PDT

[VIDEO] Mengapa Melindungi Keganasan Yang Dilakukan Oleh Pemuda UMNO & Perkasa?

Posted: 25 Mar 2013 11:54 AM PDT

[VIDEO] Hishamuddin, Do Not Condone Political Violence

Posted: 25 Mar 2013 11:52 AM PDT

WAWANCARA ANWAR IBRAHIM DISIARKAN LANGSUNG MALAM INI DI RADIO FREE MALAYSIA (25 MAC 2013, 9PM)

Posted: 24 Mar 2013 10:01 PM PDT

Wawancara Dato’ Seri Anwar Ibrahim akan disiarkan secara langsung malam ini bersama rakyat Malaysia di seluruh negara melalui siaran Radio Free Malaysia. Siaran wawancara yang menggemparkan ini, adalah untuk kebanyakan rakyat Malaysia yang sudah lama tidak mendengar Anwar Ibrahim bercakap di radio sejak penyingkiran beliau dari kerajaan pada tahun 1998. Ianya akan menjadi wawancara khas sempena operasi stesen radio baru ini, Radio Free Sarawak (RFM).

Setiap malam di frekuensi AM / MW 1359, RFM akan menampilkan kandungan siaran yang melibatkan orang-orang yang selalunya tidak diberikan ruang untuk menyuarakan pandangan. Stesen ini mempunyai nombor bebas tol dan rakyat Malaysia boleh menggunakannya dengan menghubungi (1-800-815-309).

Sementara rakyat Malaysia menunggu Parlimen untuk dibubarkan dan pilihan raya umum berlaku, mereka boleh mendengar pandangan dan pemikiran pemimpin Pakatan, dan membuat keputusan untuk diri mereka sendiri apa arah tuju yang terbaik bagi masa depan Malaysia.

Demokrasi adalah tentang pandangan, ungkapan, dan kami gembira untuk mengumumkan awal hari ini, ungkapan itu akan bermula. Bagi Malaysia yang lebih demokratik.

Untuk maklumat lanjut mengenai stesen, pengeluaran dan butiran kenalan, sila baca siaran dari stesen tersebut.

PEJABAT DATO ‘SERI ANWAR IBRAHIM
IBU PEJABAT KEADILAN
TROPICANA Selatan

Wee Choo Keong

Posted: 25 Mar 2013 03:52 PM PDT

Wee Choo Keong


Watan-Online bukan ANASIR asing

Posted: 25 Mar 2013 02:38 AM PDT

Watan-online telah menjawab posting saya bertajuk “Is Watan-Online another foreign outfit for “Regime Change” pada 23-3-2013.  Jawapan/Penjelasan Watan-Online di SINI. Untuk makluman sdr/sdri sidang pengarang Watan-Online yang saya hormati, bahawa Peraturan Dewan Rakyat 36 (6) hanya boleh digunakan oleh Ahli-Ahli Yang Berhormat sahaja dalam persidangan Dewan. Walaubagaimana pun saya amat memahami maksud sdra/sdri, kenapa Peraturan [...]

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 25 Mar 2013 11:40 AM PDT

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Posted: 25 Mar 2013 12:24 AM PDT


Kenapa saya masuk PKR?

Posted: 25 Mar 2013 12:19 AM PDT


Anwar: Siasat pertemuan Najib & Aziz Shamsuddin dengan Esmail Kiram

Posted: 25 Mar 2013 12:17 AM PDT


KOTA KINABALU 25 MAC: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim menuntut pihak berkuasa menyiasat bukti bergambar pertemuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Tan Sri Aziz Shamsuddin dengan Esmail Kiram, pimpinan Kesultanan Sulu.
"Ada bukti bergambar foto pertemuan dengan Aziz Shamsuddin, Menteri dan bekas Setiausaha politik Tun Dr Mahathir (Mohamad) yang terlibat dalam projek IC dan juga dengan Datuk Seri Najib.
"Patut ada siasatan rapi tentang hubungan mereka dengan pimpinan Umno. Tidak hanya menuding dan tohmah pemimpin pembangkang," kata Anwar pada sidang media bersama Majlis Pimpinan KEADILAN Sabah di Hoytel Hyatt, hari ini.
Media semalam melaporkan pasukan keselamatan mengesahkan panglima tentera Sulu yang ditangkap di Semporna pada 23 Mac lalu ialah Datu Amir Bahar Hushin Kiram.
Amir Bahar anak kedua Esmail Kiram kini ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (Sosma) 2012.
Polis semalam melaporkan, lelaki berusia lewat 40-an itu adalah Menteri Pertahanan Sulu yang bertindak sebagai panglima yang memberi arahan sejak pencerobohan di Lahad Datu 12 Februari lepas.
Kata Anwar, siasatan perlu dibuat kerana ia berkait dengan insiden keganasan di Lahad Datu dan projek IC yang memberi kesan terhadap keamanan di Sabah.
"Kenyataan Pakatan Rakyat jelas. Menyokong pasukan keselamatan. Tetapi kita mengingatkan, isu ini adalah isu nasional dan keselamatan negara dan tidak harus dipolitikkan," katanya.
Gambar yang tersebar di internet dan media sosial sejak sebulan lalu menunjukkan pertemuan pemimpin Umno dengan waris Sultan Sulu yang menceroboh Lahad Datu sejak pertengahan Februari 2013.
Antara pemimpin Umno yang dirakam bersama Esmail Kiram adalah Aziz Shamsuddin, Najib Razak dan bekas Perdana Menteri, Tun Adbullah Ahmad Badawi. – SDQ
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=48307

MB Negeri Sembilan tak faham konsep pemisahan kuasa- Prof Aziz Bari

Posted: 24 Mar 2013 10:59 PM PDT


KUALA LUMPUR 25 Mac: Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan tidak faham perlembagaan apabila menyamakan isu kerajaan sementara dengan konsep pengasingan kuasa, kata pakar perlembagaan, Prof Dr Abdul Aziz Bari.
Beliau berkata demikian sebagai respon kenyataan Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan bahawa kerajaan negeri itu masih sah, walaupun Dewan Undangan Negeri (DUN) terbubar, Selasa ini.
Hasan dalam kenyataan semalam berkata, menerusi sistem demokrasi berparlimen atau westminster, hanya kuasa oleh wakil rakyat akan terbubar jika DUN mencapai tempoh lima tahun, sementara kehakiman dan eksekutif masih perlu dijalankan.
Mengulas perkara itu, Aziz yang juga bekas pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) berkata, dalam sistem westminster di Malaysia, kuasa eksekutif iaitu pemerintah dilantik oleh legislatif (perundangan).
"Dia (Mohamad Hasan) tak faham perlembagaan. Kerajaan sementara tidak ada kena mengena dengan pemisahan kuasa.
"Dalam sistem westminster, kerajaan itu dilantik daripada dewan (legislatif). Jadi apa lagi autoriti yang dia ada.
"Kalau Dewan habis (bubar), bermakna habislah kerajaan itu. Ibarat pelantar, kalau pelantar dah runtuh takkan boleh bina rumah atas air," ujarnya ketawa ketika dihubungi.
Justeru Aziz menegaskan, kerajaan Negeri Sembilan tetap akan menjadi sebuah kerajaan haram, sekiranya kerajaan sementara tidak dilantik secara rasmi selepas 26 Mac ini.
"Maknanya, dia (Mohamad Hasan) tidak boleh buat keputusan penting selepas dilantik, tidak boleh ada mesyuarat Exco dan lain-lain. Dalam keadaan dewan sudah melepasi 5 tahun, apalagi moral yang dia ada. Kerajaan sementara kena dilantik secara formal," tegas beliau.
Oleh sebab itu katanya, pihak istana perlu melantik Mohamad Hasan sebagai ketua kerajaan sementara, sesegera yang mungkin.
Katanya lagi, jika tidak, ia akan menimbulkan pelbagai isu berhubung kemudahan yang diguna menteri besar itu, termasuk kediaman dan kenderaan rasmi serta soal pembayaran gaji kepada kakitangan kerajaan negeri.
Menurut Aziz, kerajaan sementara yang ditubuhkan selepas itu pula mesti melakukan tugasan rutin sahaja dan tidak boleh membuat keputusan penting seperti meluluskan peruntukan mengguna wang kerajaan negeri.
Ditanya mengenai negara yang mengamalkan sistem westminster seperti Bangladesh yang menetapkan kerajaan sementara secara rasmi dalam perlembagaan, Aziz berkata, ini kerana perlembagaan mereka dikira baru, berbanding Malaysia.
Di negara itu, selepas dewan parlimennya dibubar, kerajaan sementara akan diletak di bawah satu majlis khas yang diketuai Ketua Hakim Negara.
Ini bermaksud kerajaan sementara di Bangladesh bukan sekadar melibatkan fungsi kerajaan, tetapi perubahan organisasi.
Di Australia dan New Zealand, dokumen rasmi menyebut tentang amalan ini, namun kebanyakan negara mengamalkan kerajaan sementara secara konvensyen, atau tidak bertulis.
"Ini kerana mereka lebih bertamadun dan beradab. Di UK (United Kingdom), walaupun tidak ada perlembagaan bertulis, tetapi mereka mengikut adat, jika habis tempoh maka dewan akan terbubar sendiri," ujarnya.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=48289

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 25 Mar 2013 11:04 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang


Parti Berjasa tidak mesra saudara baru?

Posted: 25 Mar 2013 02:24 AM PDT
Antara matlamat Parti Berjasa yang terdapat di laman web mereka di berjasa.org pada fasa yang pertama dengan jelas mengatakan ; "Untuk mewujudkan  sebuah masyarakat harmoni dan adil bagi menyatupadukan orang Melayu berdasarkan Al-Quran, Al-Sunnah, Qias dan Ijmak".

Adakah ini bermakna Parti Berjasa tidak mengalu-alukan masyarakat dari lain-lain kaum juga di kalangan saudara baru atau mualaf dari bangsa India, Cina, Sulu, Bajau, Bugis dan termasuk juga dari KIMMA iaitu Kongres Indian Muslim Malaysia?


Tiada ulasan:

Catat Ulasan