Jumaat, 1 Mac 2013

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


Suara Sri Andalas

Posted: 28 Feb 2013 11:23 PM PST

Suara Sri Andalas


Pemberian Tanah kepada Pertubuhan Hospis Klang Untuk Pembinaan Pusat Penjagaan Paliatif

Posted: 28 Feb 2013 06:59 AM PST

Kerajaan Negeri Selangor pada hari ini telah menyerahkan sebidang tanah berukuran 1 ekar yang terletak di Bandar Parklands, Klang kepada Pertubuhan Hospis Klang bagi tujuan mendirikan Pusat Penjagaan Paliatif untuk rawatan susulan pesakit luar.

Pertubuhan Hospis adalah berkepakaran dalam program rawatan perubatan dan emosi untuk pesakit-pesakit yang telah tenat akibat menghidapi penyakit-penyakit kritikal yang membawa maut seperti kanser peringkat akhir. Pertubuhan Hospis Klang telah bekerjasama dengan Hospital Tengku Ampuan Rahimah untuk pengurusan dan rawatan pesakit-pesakit ini. Semua rawatan yang diberi kepada orang awam adalah percuma, oleh itu Hospice bergantung kepada "public donations" untuk menanggung kos aktiviti mereka.

Setelah meneliti kepentingan mewujudkan pusat jagaan ini kepada orang ramai terutamanya pesakit, Kerajaan Negeri Selangor telah meluluskan pemberian tanah di Bandar Parklands, Klang. Dengan pemberian tanah untuk pembinaan Pusat Penjagaan Paliatif yang berada di lokasi strategik berhampiran laluan utama, akan memudahkan urusan perjalanan ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah. Geran tanah telah diberikan dan Pusat Penjagaan Paliatif ini dijangka siap pembinaannya dalam tempoh dua tahun.

Pada masa yang sama Kerajaan Negeri juga mengharapkan bahawa Kerajaan Persekutuan/  Kementerian Kesihatan Malaysia lebih mengambil berat tentang beban kos aktiviti-aktiviti Persatuan-Persatuan Hospice di seluruh Malaysia, di mana kebanyakkan adalah  pertubuhan "non-profit". Ia sepatutnya tanggungjawab Kerajaan Persekutuan untuk memastikan Penjagaan Paliatif "palliative care" boleh diperolehi oleh semua lapisan masyarakat.

YB DR XAVIER JAYAKUMAR
EXCO Kerajaan Negeri Selangor


Syarikat Konsesi Beri Respon Positif Terhadap Tawaran Kerajaan Negeri

Posted: 28 Feb 2013 01:59 AM PST

SHAH ALAM, 28 FEB : Empat syarikat konsesi yang mengurus industri air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya mula memberi respon positif terhadap tawaran RM9.65 bilion oleh Kerajaan Negeri bagi mengambil alih operasi mereka, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurutnya, keempat-empat syarikat konsesi itu telah memberi surat maklumbalas kepada Kerajaan Negeri dan ia disifatkan sebagai satu petanda baik terhadap urusan pengambilalihan industri air di Selangor.

Bagaimanapun katanya, pengumuman rasmi berhubung perkara itu hanya akan dimaklumkan lebih lanjut mulai esok.

"Selama ini Kerajaan Pusat menganggap semua syarikat konsesi akan menolak tawaran yang diberikan oleh Kerajaan Negeri, tetapi apa yang terjadi kini sebaliknya.

"Kerajaan Negeri akan menulis surat kepada syarikat konsesi berkenaan untuk memberi penerangan lanjut berhubung proses pengambil alihan ini, di mana ia akan dijalankan secara berperingkat.

"Ia sekaligus menunjukkan Kerajaan Negeri tahu apa yang dilakukan demi kepentingan rakyat, ini pertama kali syarikat konsesi memberi respon kepada Kerajaan Negeri.

"Ia satu petanda baik," katanya kepada TVSelangor dalam satu temubual eksklusif di pejabatnya di Bangunan SUK, pagi tadi.

Tambahnya, sekiranya keempat-empat syarikat konsesi itu menerima tawaran Kerajaan Negeri, maka Kerajaan Pusat tidak mempunyai sebarang alasan untuk menentang keputusan Kerajaan Negeri mengambil alih operasi air.

Beliau turut mengulangi pendirian untuk terus mempertahankan hak air demi kepentingan rakyat dan memastikan pengguna mendapat bekalan air yang berterusan dan pada harga yang berpatutan.

"Kalaulah Pakatan Rakyat (PR) tidak menang pada Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12), tarif air di negeri Selangor sudah meningkat hampir 70 peratus dan kalau negeri ini masih ditadbir Umno-BN, saya percaya Menteri Besarnya tidak akan berani langsung menahan kenaikan air.

"Tetapi di bawah Kerajaan PR, kita sudah tunaikan janji untuk tidak menaikkan tarif air," katanya lagi.

Terdahulu, Kerajaan Negeri mengumumkan tawaran RM 9.65 bilion kepada empat syarikat konsensi untuk ambilalih operasi mereka.

Empat syarikat tersebut adalah Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), Puncak Niaga Sdn Bhd, Konsortium Abbas Sdn Bhd (Abbas) dan Syarikat Pengeluar Air Selangor Holding (Splash).

Tawaran itu memberi pulangan yang lebih kepada pemegang ekuiti empat-empat syarikat tersebut berbanding pulangan pada masa kini yang hanya enam peratus setahun.

Sekiranya tawaran tersebut diterima, Kerajaan Negeri akan mengurus seluruh sistem bekalan air terawat yang selama ini dilanda masalah air hilang yang agak tiggi, gangguan bekalan dan kenaikan harga yang tidak munasabah.

Sumber: Selangorku

JKM Diselar Arah Penerima Bantuan Ambil Wang dari Pejabat UMNO

Posted: 27 Feb 2013 08:33 PM PST

Kerajaan Negeri Selangor menyelar tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah Shah Alam kerana mengarahkan penerima-penerima bantuan mengambil pembayaran bulanan mereka di Pejabat Umno Bahagian Shah Alam pada hari ini.

Dikhabarkan majlis penyerahan bayaran tersebut pula disampaikan oleh Dato' Haji Ahmad Nawawi Dato' M.Zin, Ketua Umno Bahagian Shah Alam.

Kebiasaannya bayaran bulanan tersebut dikreditkan ke dalam akaun Bank Simpanan nasional (BSN) penerima bantuan.

Ini jelas menunjukkan bahawa JKM sebuah agensi kerajaan pusat telah diperalatkan oleh UMNO/BN untuk meraih undi dari kalangan penerima bantuan tersebut menjelang PRU yang semakin hampir.

JKM sepatutnya berlaku adil dan tidak berpihak kepada mana-mana parti politik dalam hal-hal yang melibatkan kebajikan rakyat yang miskin dan berpendapatan rendah.

Sebelum penyampaian bayaran tersebut mereka telah diberi "taklimat" oleh beberapa orang pemimpin UMNO untuk menyokong BN dalam PRU yang akan datang.

Lebih 100 orang telah hadir ke pejabat UMNO tersebut untuk mendapatkan bayaran tersebut.

Dilampirkan salinan surat pekeliling JKM Daerah Shah Alam bertarikh 13 Februari, 2013

YB Dr. Xavier Jaykumar
EXCO Kerajaan Negeri Selangor


Skim Air Percuma Jimat Penggunaan Air

Posted: 27 Feb 2013 08:26 PM PST

SHAH ALAM : Penggunaan air di seluruh Selangor telah menurun sejak Pakatan Rakyat melaksanakan skim 20 metre padu air percuma.

Selain itu, lebih 1.3 juta keluarga setahun telah menjimat RM 1,200 sejak lebih empat tahun skim itu dijalankan.

Manakala bagi segelintir pengguna yang masih tidak mendapat skim air percuma, mereka telah menjimatkan sebanyak RM 875 dalam lima tahun. Ini selepas Kerajaan Selangor menyekat kenaikan tarif air oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).

Perangkaan tersebut dibuat berdasarkan tarif 20 metre padu air sebulan yang berjumlah RM 11.40.

Sekiranya Kerajaan Pakatan Rakyat tidak mentadbir Selangor dan Syabas dibenarkan menaikkan tarif air, kos air untuk satu isi rumah mulai Januari 2013 adalah RM 18.80 sebulan untuk 20 meter padu.

Selain menjimatkan wang pengguna, skim tersebut telah menyebabkan penjimatan penggunaan air di seluruh Selangor sejak 2007, menurut satu Laporan Jawatankuasa Pemantauan Air Selangor baru-baru ini.

Jawatankuasa itu mendapati daripada tahap penggunaan sebanyak 35 metre padu untuk satu sambungan pada 2007, penggunaan air telah menurun sebanyak 32.8 metre padu untuk setiap sambungan pada 2011.

Setiap sambungan merujuk kepada bekalan air bermeter yang disambungkan ke premis pengguna domestik.

Penurunan penggunaan sebanyak 2.2 metre padu sebulan itu telah menyangkal kritikan sebelum ini bahawa skim air percuma akan membawa kepada pembaziran.

Sebaliknya, kata Ahli Parlimen Charles Santiago, skim tersebut telah mengajar rakyat Selangor untuk berjimat dalam mengguna air kerana tidak mahu membayar bil air RM 11.40 sebulan.

"Biasanya kita menganggap bahawa kalau sesuatu itu diberi secara percuma, ia akan menyebabkan pembaziran. Tetapi sebaliknya berlaku di dalam kes skim air percuma.

"Pengguna yang mendapat 20 metre padu setiap bulan akan berusaha untuk berjimat cermat supaya tidak membazirkan bekalan air dan mereka tidak payah bayar bil air.

"Ini satu lagi pencapaian bagi Kerajaan Selangor," kata Charles yang juga pengerak Gabungan Menentang Penswastaan Air.

Laporan jawatankuasa itu digubal menggunakan data Panduan Industri Air Malaysia (MWIG) 2009, 2011 dan 2012 yang diperakui oleh Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air.

Menurut data MWIG pada tahun 2008, penggunaan per sambungan sebulan adalah 34.8 meter padu berbanding dengan 2007 iaitu 35 metre padu.

Selepas 2008 trend menunjukkan penurunan kepada 34.5 meter padu (2009), 34.0m.padu (2010) dan 32.8m.padu (2011).

Sumber: Selangorku

RM 6 bilion Untuk Beri Pendidikan Percuma

Posted: 27 Feb 2013 08:24 PM PST

PETALING JAYA, 27 FEB: Kos pendidikan percuma yang ditawarkan Pakatan Rakyat (PR) di dalam Manifesto Rakyat dianggarkan berjumlah RM 6 bilion setahun untuk dilaksanakan.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli menjelaskan, jumlah ini turut membabitkan tawaran PR untuk membatalkan hutan Pinjaman Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang ditanggung graduan lepasan pengajian tinggi.

Menurutnya, RM 600 juta setahun diperlukan sebagai peruntukkan tambahan bagi menampung 10 peratus kos di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

Setakat ini, Kerajaan Persekutuan membelanjakan RM7.5 bilion setiap tahun bagi menanggung 90 peratus kos di IPTA

"Kalau kita ingin beri yuran percuma kita kena tambah dalam RM600 juta tambahan.

"Pemberian biasiswa kepada pelajar lebih rendah daripada pampasan-pampasan yang kita berikan kepada kroni,"

"Misalnya satu pampasan yang dimaafkan adalah hutang Tan Sri Tajudin Ramli bernilai RM650 juta yang boleh memberikan yuran percuma kepada pelajar IPTA," katanya.

Manifesto Pakatan Rakyat yang diumumkan pada 26 Februari mensasarkan pemberian pendidikan percuma sehingga tahap universiti.

Rafizi berkata jumlah RM 6 bilion itu merangkumi RM 2.5 bilion untuk pemberian elaun sara hidup sebanyak RM5,000 setahun untuk 500,000 orang pelajar.

Selain itu, Rafizi menjelaskan, kos anggaran sebanyak RM 2 bilion diperlukan untuk mengambil alih hutang PTPTN setelah dihapuskan dan dibayar secara ansuran selama 20 tahun.

Sementara RM 900 juta setahun diperlukan untuk tabung IPTS sebagai subsidi yuran dan penjaman sara hidup.

Dalam pada itu, Rafizi membidas kenyataan pimpinan Umno-BN yang memutar belit fakta dengan menyatakan pengurangan harga kereta sebanyak 20 peratus akan mengakibatkan negara kerugian RM 7 bilion.

"Pakatan tidak pernah cakap akan (lakukan) penurunan (harga kereta) sekaligus. Tetapi berperingkat 20 peratus setiap tahun supaya ada imbangan harga kereta baru dan terpakai," tegasnya.

Kesan kehilangan cukai eksais akibat pengurangan harga kereta mengikut perkiraan Jawatankuasa Manifesto Rakyat untuk tahun 2013 bernilai RM 1.4 juta.

Kos kehilangan ini boleh ditampung melalui pendapatan tambahan menjualan AP yang dilelong bagi kereta-kereta mewah.

Sumber: Selangorku

Rombak Struktur Ekonomi Akan Biayai Dasar PR

Posted: 27 Feb 2013 08:20 PM PST

PETALING JAYA, 27 FEB: Perubahan struktur ekonomi seperti merombak monopoli dan mengadakan tender terbuka bagi kontrak Kerajaan oleh pentadbiran Pakatan Rakyat (PR) akan menghasilkan dana bagi melakasanakan dasar di dalam manifesto PR.

Ahli Jawatankuasa Pembentangan Manifesto Rakyat, Rafizi Ramli menjelaskan, pembiayaan dasar dan inisiatif seperti menurunkan harga kereta, membiayai pendidikan percuma dan bonus warga emas bersandarkan tiga sumber kewangan.

Iaitu penjimatan perbelanjaan dengan membenteras rasuah dan perbelanjaan berhemah, menyusun keutamaan perbelanjaan selain pendapatan daripada peningkatan hasil pertumbuhan ekonomi yang lebih baik.

Rafizi berkata secara keseluruhan, kos anggaran sebanyak RM 45.75 bilion diperlukan bagi melaksanakan program ekonomi di dalam manifesto PR.

Manakala sekiranya PR dapat memerintah dan melakukan penjimatan dalam projek kerjaraya seperti yang dilakukan Kerajaan PR Selangor, ia akan menambah RM 49.5 bilion yang boleh digunakan untuk membiayai program PR.

Rafizi berkata Selangor dapat menjimatkan RM 10.4 juta atau 24 peratus daripada belanja perolehan untuk projek kerjarayanya.

Sekiranya PR memerintah Putrajaya dan melakukan perkara yang sama terhadap belanja perolehan Kerajaan Persekutuan, ia dapat menjimatkan RM 49.5 bilion.

Jumlah perolehan Kerajaan Persekutuan pada 2013 adalah RM 206.4 bilion.

"Penyusunan keutamaan perbelanjaan boleh dibuat antaranya melalui semakan semula rasianalisasi subsidi kepada IPP, rundingan semula monopoli dan pampasan.

"Selain mengalihkan perbelanjaan Jabatan Perdana Menteri dan sektor kurang keutamaan," kata Rafizi di dalam sidang media di ibu pejabat PKR di sini.

PR telah melancarkan manifesto pilihanrayanya pada 25 Februari yang bertajuk Manifesto Rakyat.

Beliau berkata jika pertumbuhan ekonomi mencecah tujuh peratus setiap tahun, Keuntungan Dalam Negara Kasar (KDNK) meningkat sebanyak RM 20 bilion setiap tahun.

"Kutipan cukai tambahan pada nisbah purata 20 peratus menterjemahkan pendapatan tambahan RM 4 bilion setahun," katanya.

Selain itu, perlaksanaan tender terbuka mampu mewujudkan persaingan lebih luas dan penjualan AP kenderaan akan menambah aliran kewangan negara, katanya.

"Setiap program telah dikira anggaran berdasarkan aliran tunai tahunan.

"Angka yang tepat penting bagi tujuan diskusi yang bermakna bukan angka menakutkan rakyat," ujarnya lagi.

Sumber: Selangorku

Kerajaan Pusat Sabotaj Pengambilalihan Air Selangor

Posted: 27 Feb 2013 08:18 PM PST

BANTING 27 FEB: Kerajaan Pusat didakwa bersetuju meluluskan pengambilalihan pengurusan air di Selangor tetapi mengkhianatinya apabila Pakatan Rakyat (PR) di berjaya membentuk Kerajaan Negeri selepas Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12) pada Mac 2008 lalu.

Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa mendakwa Kerajaan Pusat dalam satu mesyuarat pada Februari 2008 bersetuju memberikan hak pengurusan air di Selangor yang diuruskan oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) kepada anak syarikat Kerajaan Negeri iaitu Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB).

"Umno dan Kerajaan BN sendiri sabotaj keputusan yang dipersetujui sebab PR yang perintah, bukan orang dia.

"Mereka berniat jahat, 'it was their decision', tetapi tak mahu teruskan sebab niat jahat politik," katanya pada Forum Air di Dewan Sri Jugra, Banting, malam tadi.

Dakwanya, tindakan Kerajaan Pusat sengaja melengah-lengahkan penyelesaian isu air ini bagi menyekat Kerajaan Negeri daripada terus memberikan 20 meter padu air percuma kepada lebih lima juta penduduk di Selangor.

"Ini semua propaganda BN dengan menjadikan isu krisis ketiadaan air, isunya adalah Kerajaan Negeri mahu ambil syarikat konsesi untuk kembalikan kepada rakyat," katanya dihadapan hampir 400 orang yang hadir.

Dalam pada itu, rata-rata penduduk yang hadir ke forum itu memahami kesungguhan Kerajaan Negeri dalam usaha mengambil alih pengurusan air daripada Syabas.

Muniandy Muthusamy, 52, berpendapat Selangor sebenarnya tidak menghadapi krisis air tetapi lebih kepada campur tangan parti politik yang berniat jahat untuk menyekat usaha Kerajaan Negeri itu.

"Melalui forum ini saya dapat faham yang Kerajaan BN sengaja menyusah Kerajaan Negeri yang banyak tolong rakyat," katanya ketika ditemui.

Manakala bagi Rahman Abdullah, 47, pula bersetuju usaha Kerajaan Negeri mengambil alih pengurusan air daripada Syabas kerana mahu membantu rakyat.

"Syarikat untung juta-juta, pengerusinya pun gaji ratus ribu sebulan, saya sokong usaha Kerajaan Negeri," tegasnya.

Sementara itu, Exco Selangor, Dr Ahmad Yunus Hairi berkata, Kerajaan Negeri membuktikan pemberian air percuma kepada rakyat tidak menjadikan negeri muflis bahkan simpanan rizab meningkat sepanjang lima tahun kebelakangan ini.

"Rizab simpanan negeri meningkat kepada lebih RM2.5 bilion kerana berjaya mengurangkan ketirisan wang hasil kecekapan pengurusan pentadbiran yang berhemah," katanya yang merupakan Adun Sijangkang.

Sumber: Selangorku

Bernama Diminta Perbetul Fakta Isu Air Selangor

Posted: 27 Feb 2013 08:13 PM PST

SHAH ALAM 27 FEB : Kerajaan Negeri menegaskan bahawa artikel Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) bertajuk 'Air Selangor Dalam Keadaan Kucar-kacir' yang disiarkan pada 26 Februari lalu oleh beberapa akhbar dan portal berita mengelirukan.

Ia juga mengandungi kesalahan fakta berhubung usaha Kerajaan Negeri dalam memastikan rakyat mendapat perkhidmatan air yang lebih baik dan cekap pada kadar tarif munasabah.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam suratnya kepada Ketua Editor Bernama, Datuk Yong Soo Heong berkata, Kerajaan Negeri meletakkan tanggungjawab membetulkannya atas bahu Bernama yang cuai di dalam memilih pendapat 'pakar' yang meragukan.

Ujar beliau, kenyataan seorang ahli akademik Dr Zaharuddin Ahmad Sabri yang mendakwa konon dirinya seorang pakar air, lantas Bernama merumuskan bahawa pengurusan dan insfrastruktur air di Selangor dalam keadaan kucar-kacir .

"Agak sukar untuk mengiktiraf beliau sebagai pakar air kerana dari semakan yang lakukan, tiada satu makalah pun samada terbitan buku mahu pun artikel pendek yang pernah beliau hasilkan khusus dalam pengurusan industri air," kata Abdul Khalid.

Tambah Abdul Khalid, kenyataan Dr Zaharuddin yang mempersoalkan kemampuan kewangan Kerajaan Negeri membiayai tawaran RM9.65 bilion bagi membeli empat syarikat konsesi air dipertikaikan.

"Nampak jelas beliau sebenarnya tidak mengkaji Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 (Akta 655) yang menerangkan secara terperinci penstrukturan semula industri perkhidmatan air.

"Selaras dengan Akta 655, aset air negeri dipindahkan kepada Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) pada nilai yang ditetapkan.

"Oleh itu, pemerolehan aset air akan dibiayai oleh PAAB, sementara Kerajaan Negeri akan membiayai pemerolehan nilai ekuiti konsesi," katanya.

Jelas Abdul Khalid, pada masa ini beberapa institusi kewangan tempatan dan asing menunjukkan minat untuk membiayai perjanjian ini bagi pihak rakyat Selangor.

Tawaran ini munasabah kerana memberi pulangan 12 peratus setahun kepada kepada pemegang saham disamping semua asset dan liabiliti diambilalih Kerajaan Negeri.

"Kita menegaskan bahawa penstrukturan semula industri perkhidmatan air adalah amat penting untuk memastikan rakyat Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya menikmati perkhidmatan air yang cekap dan berbaloi," ujar beliau.

Sumber: Selangorku

Sasaran PR Pendapatan Isi Rumah RM4,000 Bukan “Mimpi Utopia”

Posted: 27 Feb 2013 08:10 PM PST

PETALING JAYA 27 FEB : Sasaran gaji RM 4,000 sebulan untuk setiap isi rumah oleh Pakatan Rakyat mampu dicapai dengan menyelaraskan skala gaji pekerjaan di Malaysia dan mengagihkan kekayaan negara.

Ia akan dilakukan dengan melahirkan lebih peluang pekerjaan bermutu untuk rakyat Malaysia dan melaksanakan skim gaji minima RM 1,100 sebulan di dalam setiap industri.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata sasaran itu boleh dicapai di dalam masa penggal pertama pemerintahan PR sekiranya gagasan itu berjaya mengambilalih Putrajaya.

Rafizi menegaskan sasaran tersebut bukannya 'mimpi utopia'.

"Penetapan gaji minima RM1,100 adalah penting dan utama kerana apabila berlaku peningkatan gaji maka ia akan menstruktur keseluruhan skema gaji dan itu akan mengimbangkan ketidakadilan daripada perbezaan gaji," kata Rafizi.

Beliau berkata demikian semasa Sidang Media Pembentangan Manifesto Pakatan Rakyat yang diadakan di Ibu Pejabat PKR.

Ujarnya, dasar ekonomi PR mensasarkan apabila setiap orang dalam isu rumah mempunyai gaji sekurang-kurangnya RM 2,000 ia secara tidak langsung meningkatkan pendapatan isi rumah (suami-isteri) kepada RM4,000.

"Jika kita memastikan peluang pekerjaan yang ada dilipatgandakan dan pekerjaan yang mempunyai gaji berkualiti ia akan menambah jumlah peluang pekerjaan secara keseluruhannya," kata Rafizi.

Dilaporkan sebelum ini bahawa Manifesto PR yang dilancarkan pada 25 Februari akan menambahkan 1 juta peluang pekerjaan untuk rakyat Malaysia dengan mengurangkan tenaga kerja buruh asing secara berperingkat.

Pengurangan tenaga buruh tersebut akan dilakukan secara berperingakatan selama lima tahun dan pekerjaan-pekerjaan tersebut akan ditawarkan kepada pekerja tempatan.

Ini diikuti dengan perlaksanaan skim gaji minima RM 1,100 seorang sebulan.

Sumber: Selangorku

Anwar Ibrahim

Posted: 28 Feb 2013 07:10 PM PST

Anwar Ibrahim


Program Dato’ Seri Anwar Ibrahim di Permatang Pauh

Posted: 27 Feb 2013 10:46 PM PST

2 Mac 2013 (Sabtu)

1) 4.00 ptg – Bersama Masyarakat Siam – Teluk Wang, Penanti

2) 5.00 ptg – Bersama Anak-anak Muda – JDM 6, Kubang Ulu

3) 6.00 ptg – Bersama Masyarakat Tionghua – Kebun Sayur, Bukit Mertajam

4) 7.15 mlm – Solat & Tazkirah Maghrib – Masjid Permatang Pasir

5) 9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana Merdeka Rakyat

Lokasi: Kadun, Seberang Jaya
6) Barisan Penceramah:

i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii. YAB Lim Guan Eng

iii. YB Dato' Mansor Osman

iv. YBhg Lt. Jeneral (B) Dato' Abdul Ghafir Abdul Hamid

v. YBhg Dr Afis Baharuddin

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 28 Feb 2013 12:15 PM PST

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Lebih 6 ribu hadir Majlis Makan Malam Demi Rakyat Ke Putrajaya

Posted: 28 Feb 2013 09:50 AM PST

Suasana meriah dengan kehadiran ribuan orang ke Majlis Makan Malam Demi Rakyat Ke Putrajaya anjuran Majlis Pimpinan Negeri Keadilan Negeri Sembilan membayangkan bahawa rakyat telah bersedia untuk menghadapi PRU-13.

Majlis ini berlangsung di dataran Tokong Cina Batu 3, Jalan Lukut-Port Dickson, Pekan Lukut yang bermula seawal jam 7 malam. Ia diserikan lagi dengan tetamu kehormatnya, Ketua Umum Keadilan Dato' Seri Anwar Ibrahim dan empat bekas komander tertinggi Angkatan Tentera Malaysia yang turut sama hadir memacu semangat rakyat untuk menyakini Pakatan Rakyat sebagai pengganti Umno-BN.

Semua 300 meja penuh diisi oleh hadirin dan ditambah pula dengan kehadiran rakyat untuk menyaksikan ucapan Anwar Ibrahim.


Program Ceramah Kelompok Hari Ini

Posted: 26 Feb 2013 10:12 PM PST


Tiada ulasan:

Catat Ulasan