Jumaat, 8 Februari 2013

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


Suara Sri Andalas

Posted: 07 Feb 2013 11:56 PM PST

Suara Sri Andalas


Perutusan YB Dr Xavier Jayakumar Sempena Tahun Baru Cina 2013

Posted: 07 Feb 2013 06:30 PM PST

Selamat Menyambut Tahun Baru Cina saya ucapkan kepada semua rakyat yang berbangsa Tiong Hua di negeri Selangor khasnya dan diseluruh negara.
 
Pada 10 Februari ini tibalah tahun ular yang telah dinantikan oleh masyarakat cina sebagai permulaan kalendar tahun baru. Seperti amalan biasa, sehari sebelumnya masyarakat Tiong Hua akan mengadakan majlis makan besar bersama ahli keluarga mereka.
 
Amalan kunjung-mengunjungi diantara satu sama lain pastinya akan diteruskan bagi merapatkan hubungan bukan sahaja dikalangan masyarakat Tiong Hua malah masyarakat lain yang berbilang bangsa dan agama untuk turut meraikan bersama-sama. Ini adalah amalan yang telah kita lakukan setiap kali tibanya perayaan.

Pada tahun ini juga Pilihanraya Umum Ke-13 akan diadakan dan merupakan peluang untuk kita bersama-sama melakukan perubahan demi negara yang lebih makmur melalui perubahan pentadbiran yang akan menyaksikan keadilan dan hak saksama diperjuangkan serta pentadbiran yang serius memerangi rasuah yang pada akhirnya membawa manfaat kepada rakyat seluruhnya. Saya menyeru agar kita semua mengambil peluang ini untuk keluar mengundi dan memilih perubahan demi kebaikan kita semua dan generasi akan datang.
 
Akhir sekali, pesanan saya kepada mereka yang akan membuat perjalanan pulang ke kampung, utamakanlah aspek keselamatan dan sentiasa berhati-hati dijalanraya. Semoga selamat ke destinasi masing-masing. Bagi pihak DUN Seri Andalas saya menjemput anda semua ke Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina DUN Seri Andalas akan diadakan pada 24 Februari 2013 (Ahad), jam 2 hingga 5 petang bertempat di Jalan Bendahara 45, Off Jalan Jati, Taman Mewah, Klang. Datanglah beramai-ramai, kita meriahkan sambutan Tahun Baru Cina ini.

Sekali lagi bagi pihak saya dan keluarga serta warga kerja DUN Seri Andalas dan rakan-rakan pimpinan Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat, mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina, Xin Nian Kuaile dan Gong Xi Fa Cai kepada semua rakyat Malaysia berbangsa Tiong Hua.

YB DR XAVIER JAYAKUMAR
ADUN Seri Andalas
EXCO Kerajaan Negeri Selangor

Sumbangan Sempena Tahun Baru Cina oleh PEKAWANIS di DUN Seri Andalas

Posted: 07 Feb 2013 06:00 PM PST

DUN Seri Andalas, 7 Februari 2013 - Bertempat di Pejabat Khidmat ADUN Seri Andalas, satu program menyampaikan sumbangan bersempena Tahun Baru Cina telah diadakan oleh PEKAWANIS.

Sumbangan sebanyak RM100 disampaikan kepada 30 orang wanita oleh Puan Sheila Devaraj yang merupakan penggerak PEKAWANIS yang juga merupakan isteri kepada YB Dr Xavier Jayakumar. 

Pada program hari ini penerangan ringkas dibuat berkenaan program-program yang dianjurkan PEKAWANIS. Mereka yang hadir dijamu dengan makanan yang disediakan para sukarelawan.

PEKAWANIS adalah persatuan bagi isteri-isteri ADUN dan ahli Parlimen serta ADUN dan Ahli Parlimen wanita yang berminat menyertainya. Matlamat utama PEKAWANIS adalah kebajikan dan perstuan ini juga menguruskan rumah kebajikan di Shah Alam untuk perempuan-perempuan muda yang menghadapi masalah. PEKAWANIS juga menguruskan pusat dialisis di Klang.

Untuk setiap kali perayaan, sebanyak RM3,000 diagihkan kepada wanita / keluarga miskin di kawasan mereka. Dianggarkan seramai 13,500 wanita telah mendapat manfaat daripada PEKAWANIS.


Harga Rumah Mampu Milik Pasang Siap Selangor Tidak Melebihi RM100,000

Posted: 07 Feb 2013 05:30 PM PST

SHAH ALAM 8 FEB : Pakar dari dalam dan luar negara akan dipanggil Kerajaan Negeri berhubung pembinaan projek "Rumah Mampu Milik Pasang Siap" yang mula dilaksanakan menerusi Belanjawan 2013.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pakar-pakar luar negara dari United Kingdom dan Jepun itu akan diminta memberikan pendapat dan cadangan dalam penyediaan rumah itu nanti dengan cara yang terbaik.

Katanya, hasil pembinaan itu, rakyat akan dapat menikmati dengan harga yang murah iaitu tidak melebihi RM100,000.

"Di Selangor, khusunya Shah Alam, harga tanah semasa tinggi, setiap lima tahun tanah yang berharga RM10 sekaki akan menjadi RM30 sekaki, kalau harga tanah tinggi lagi ramai yang mahu membelinya.

"Jadi untuk rakyat yang tidak mampu, itu kita akan sediakan mereka rumah mampu milik. Dan menjadi polisi Kerajaan Negeri, setiap pembangunan tanah di 10 ekar tanah, mestilah mempunyai projek pembinaan rumah mampu milik," katanya kepada pemberita selepas Merasmikan Bengkel Pengurusan Tanah negeri bagi tahun 2008-2012 .

Hadir sama Pengarah PTGS, Datuk Kamarulzaman Jamil dan Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi, Inovasi dan Kebudayaan Selangor, Rodziah Ismail.

November lalu, dalam sidang Dewan Negeri (DNS) sejumlah RM50 juta diperuntukkan bagi tujuan pembinaan Rumah Mampu Milik melalui projek "Rumah Mampu Milik Pasang Siap" (Prefabricated Packages Home) yang bakal dikendalikan oleh Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor mulai ini menerusi Belanjawan 2013.

Inisiatif itu bertujuan membantu rakyat yang terbeban dengan harga rumah yang melambung di pasaran pada ketika ini.

Projek itu diyakini mampu memberi keseimbangan terhadap harga tinggi dalam trend lonjakan harga rumah kesan daripada penawaran dan permintaan pasaran akibat pengambilan untung yang keterlaluan dikalangan pemaju.

Melalui projek itu, Kerajaan Negeri berhasrat untuk memperbaiki kesan-kesan harga pasaran yang terjadi akibat aktiviti persaingan spekulasi dalam perniagaan hartanah.

Sumber: Selangorku

Bantuan Blueprint Selangor Bantu Peniaga Kembangkan Perniagaan

Posted: 07 Feb 2013 02:00 AM PST

KUALA KUBU BHARU 7 FEB : Peniaga kuih muih dari Hulu Bernam, Nor Anita Baharuddin, 44, menganggap bantuan Kerajaan Negeri yang diterima memberi galakan bagi dirinya untuk terus berusaha gigih memajukan perniagaan dijalankan sejak dua tahun lalu.

"Bantuan perniagaan yang saya terima ini akan membolehkan saya membuat kuih muih dengan lebih banyak kerana oven diberikan lebih besar dari yang saya gunakan sekarang.

"Dengan cara itu saya dapat mengembangkan lagi perniagaan saya ke kawasan lain dan memenuhi tempahan lebih banyak," kata peniaga Medan Selera Tanjung Malim itu selepas Majlis Pemberian Bantuan Blueprint dan Kesihatan Selangor di sini hari ini.

Nor Anita adalah salah seorang dari 46 peniaga dari daerah Hulu Selangor yang menerima bantuan perniagaan tersebut dari Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar.

Bantuan perniagaan Blueprint adalah bantuan perniagaan dalam bentuk barangan disalurkan Kerajaan Negeri kepada golongan peniaga di Selangor sejak 2008 dengan peruntukan tahunan RM1 juta bagi memajukan perniagaan dijalankan mereka.

Saidina Hamzah Siakin, 49, yang menjalankan perniagaan memotong rumput sejak tiga tahun lalu menyambut baik pemberian mesin rumput diterimanya kerana selama ini dia tiada berkemampuan untuk memiliki mesin tersebut.

"Selama ini saya mengambil upah memotong rumput dengan cara menyewa mesin pemotong ini mengikut kadar harian RM30.

"Mesin rumput yang baik harganya antara RM1,000 ke RM1,500, ia agak mahal bagi saya. Apabila dapat bantuan dari Kerajaan Negeri, saya bersyukur sangat kerana sudah ada mesin sendiri dan tak perlu menyewa lagi," kata Saidina yang berasal dari Batang Kali.

Dr Xavieer dalam ucapannya menjelaskan Kerajaan Negeri memberikan bantuan Blueprint kepada peniaga yang menjalankan perniagaan serta membuktikan kemampuan dalam bidang itu.

Katanya, ia berbeza dengan bantuan mikrokredit kerana bantuan Blueprint tidak pelu dibayar semula oleh penerima.

"Kerajaan Negeri bagi bantuan ini kepada peniaga supaya dapat meningkatkan pendapatan dengan barangan yang diminta peniaga.

"Kita menggalakkan diwujudkan pusat komuniti supaya peniaga boleh menjalankan perniagaan mereka di situ. Apa yang saya lihat kebanyakan peniaga adalah wanita dan perniagaan diusahakan bidang jahitan. Dengan cara ini, mesin jahitan boleh ditempatkan di pusat komuniti ini," katanya.

Dr Xavier berkata, beberapa kawasan lain sudah menyediakan kemudahan pusat komuniti itu seperti Tanjung Karang, Jenjarom, Sri Andalas dan Klang.

Sumber: Selangorku

Anwar Ibrahim

Posted: 07 Feb 2013 07:27 PM PST

Anwar Ibrahim


Gong Xi Fa Cai Bersama Dato’ Seri Anwar Ibrahim Sabah & Sarawak – 10 & 11 Februari 2013 (Ahad & Isnin)

Posted: 07 Feb 2013 11:00 AM PST

10 Februari 2013 (Ahad) – Sabah

1) 2.00 ptg – Ceramah Perdana

Lokasi : Kg Panginatan, Ranau
2) 4.00 ptg – Forum Perdana Suara Anak Sabah (SUASA)

Lokasi: Restoran Pelancongan, Keningau
3) 7.00 mlm – Makan Malam Perayaan Tahun Baru Cina

Lokasi: Restoran Putera Ballroom, Kota Kinabalu
4) 10.00 mlm – Dialog Anwar Ibrahim Bersama Anak Muda & Professionals

Lokasi: Hotel Megah D Aru, Tanjung Aru
5) Barisan Penceramah:

i. Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii. YBhg Tamrin Jailani

iii. YB Dato' Seri Panglima Lajim Ukin

iv. YB Dato' Seri Panglima Wilfred Bumburing

v. YB Senator Maijol Mahap

vi. YBhg Christina Liew

vii. YB Jonathan Yassin

===
11 Februari 2013 (Isnin) – Sarawak

1) 3.00 ptg – Ceramah "Solusi Baram"

Lokasi : Beluru Bazaar, Beluru, Bakong
2) 7.00 mlm – Makan Malam Gong Xi Fa Cai

Lokasi: Restoran Cina Mega Hotel, Miri
3) 8.00 mlm – Ceramah Perdana – Gong Xi Fa Cai

Lokasi: Waterfront Commercial Centre, Miri
4) Barisan Penceramah:

i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii. YB Baru Bian

iii. YB Ali Biju

iv. YB See Chee How

v. YBhg Dr Michael Teo Yu Keng

[VIDEO] Di Sebalik Tabir Jelajah Merdeka Rakyat

Posted: 07 Feb 2013 01:33 AM PST

[VIDEO] We Have Crazy Fools Dictating Our Students Listen Listen Listen

Posted: 07 Feb 2013 01:07 AM PST

[VIDEO] It’s Time We Stand Up & Be Counted, Change This Rotten Racist Corrupt Government

Posted: 07 Feb 2013 01:05 AM PST

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 07 Feb 2013 12:19 PM PST

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Zahid tolak kajian TI, bukti Kementah beli senjata secara rasuah – Rafizi

Posted: 06 Feb 2013 07:38 PM PST


Ekoran tidak mempunyai jawatankuasa selia di peringkat Parlimen yang bertanggungjawab menyemak dan memastikan strategi pembelian persenjataan mengakibatkan rasuah pertahanan negara semakin meningkat, kata Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli.
Beliau berkata, tidak seperti negara lain, yang mengamalkan konsep telus berbanding Malaysia, menyebabkan pengaliran wang negara dan pertumbuhan ekonomi terbantut.
tentera
"Di negara-negara lain walaupun kontrak itu secara tender terbuka, dan ada perbincangan sulit berlaku, tetapi ada jawatankuasa. Kalau di Amerika Syarikat ada dua peringkat (jawatankuasa), di UK (United Kingdom) pun ada. Begitu juga di mana-mana negara ada satu jawatankuasa bebas selalunya daripada kalangan Ahli Parlimen bagi memastikan kontrak itu betul-betul telus dan bersesuaian dengan harga.

"Tanpa jawatankuasa ini, kedudukan negara kita jauh di bawah," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN, di sini hari ini.
Beliau merujuk kritikan Transperancy International (TI) berkenaan indeks rasuah pertahanan negara yang dinilainya ada kebenaran berikutan amalan negara menjadi penyumbang kepada berlakunya rasuah.
"Perkara ini ditimbulkan dalam TI. Mereka mengkritik pembelian senjata di Malaysia dibuat secara rahsia, dikawal dan ditentukan sekelompok kecil. Perkara ini memang banyak berlaku. Ekoran itu, kedudukan indeks anti rasuah pertahanan rendah," jelas Rafizi.
"Kontrak pembelian kereta kebal, senjata, bukan ditentukan oleh jeneral (tentera). Kita tahu kerana jeneral bersama dengan kita. Setiap hari kita duduk berbincang dengan mereka tentang pembelian itu, tapi sebenarnya ia berlaku atas kehendak menteri," kata Rafizi.
Ini berikutan pendedahan bekas Timbalan Panglima Angkatan Tentera Darat Malaysia, Lt Jen (B) Datuk Abdul Ghafir Abdul Hamid berhubung amalan kepimpinan Kementerian Pertahanan (Mindef) membeli senjata melalui kaedah secara rundingan terus dan terdedah kepada rasuah, baru-baru ini.
"TI juga mengkritik akta-akta kerahsiaan di Malaysia seperti rahsia rasmi yang menyekat maklumat menyebabkan rakyat tidak boleh menilai," sambungnya.
Beliau turut menempelak Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi apabila menyalahkan kaedah penentuan Indeks Anti Rasuah Pertahanan yang diguna pakai TI kerana tidak mahu mengakui pentadbiran kerajaan berlandaskan rasuah.
"Ia melambangkan betapa kuatnya tentangan dari pimpinan tertinggi Umno BN terhadap apa-apa langkah untuk membanteras rasuah. Ini berpunca dari sindrom penafian mereka yang tidak mahu menerima hakikat pentadbiran mereka memang membudayakan rasuah," katanya.
"Hanya di Malaysia kita mempunyai seorang menteri kanan yang memperlekehkan indeks rasuah yang diangkat oleh Perdana Menterinya sendiri sebagai kayu ukur utama kerajaannya," sinis Rafizi kesal dengan amalan itu.
Hadir sama, Pengerusi Majlis Perundingan Keselamatan Tentera KEADILAN merangkap Penasihat Pertubuhan Prihatin Bekas Anggota Keselamatan Malaysia (Pahlawan), Brig Jen (B) Datuk Abdul Hadi Abdul Khatab dan Presiden Pahlawan, Asri Buang.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=44479

PRU 13: KEADILAN kategori kerusi wajib menang ikut gred

Posted: 06 Feb 2013 07:32 PM PST


KUALA LUMPUR 7 Feb: Bersandarkan kejayaan Pilihan Raya Umum (PRU) 2008, KEADILAN mengklasifikasikan beberapa kerusi wajib dimenangi pada tahun ini dengan gred tertentu.
Saifuddin
Menurut Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Saifuddin Nasution Ismail, pembahagian kerusi itu merupakan strategi Pakatan Rakyat untuk menawan Putrajaya.

"Kerusi kita bahagikan kepada gred A, B dan C. Gred A kita menang majoriti besar dan kita kena menang lagi, B pula sama ada kita menang atau kalah kecil, contohnya kerusi yang kita kalah tipis.
"Manakala Gred C apabila kita kalah besar. Untuk persediaan PRU 13, program utama KEADILAN berjalan mengikut jadual. Untuk sasaran kemenangan, kita terpaksa lipat gandakan usaha kempen," katanya kepadaKeadilan Daily.
keadilan
Beliau berkata, pergerakan jentera bagi memastikan kemenangan besar dalam PRU 13 turut melibatkan Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) yang dilantik sebagai ketua untuk meninjau perjalanan kempen.

"Komponen seterusnya adalah penglibatan 70 anggota MPP. Seorang MPP ditugaskan menjaga dua atau empat kawasan Parlimen yang bakal ditandingi KEADILAN.
"Tinjauan aspek yang perlu diaudit adalah bilik gerakan. Kena pastikan telah bergerak atau tidak, ejen tempat mengundi (Pacaba) apakah ia atas kertas atau bagaimana dengan gerak kerja bersama Pakatan di kawasan itu seperti program penerangan ziarah rumah ke rumah," kata Ahli Parlimen Machang itu.
Pada PRU 2008, KEADILAN berjaya memenangi 31 kerusi Parlimen dan 42 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).
Pakatan Rakyat berjaya memenangi 82 kerusi Parlimen dan 196 kerusi DUN hasil kemenangan lima negeri sekaligus menafikan kemenangan 2/3 Umno BN.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=44516

Banner PR dicabut di Palong, tanda Umno kian bacul!

Posted: 06 Feb 2013 06:49 PM PST

Banner PR yang dipasang pada Ahad (3/2/2013) di Daerah Mengundi Palong 4,5 & 6
 ini telah dicabut !
Umno meneruskan sikap tidak demokratik dan politik bacul dengan sengaja mencabut dan merobohkan sebuah banner gergasi yang dipasang oleh jentera pilihanraya bagi Dun Palong pada Isnin lalu. 

Tindakan ini amat bertentangan dengan kenyataan angkuh beberapa pemuka utama Umno di Jempol khususnya di kawasan Palong bahawa Palong adalah kubu Umno. Jika benar Umno berpengaruh dan kuat di Palong, persoalan timbul mengapa pihak mereka bersikap kebudak-budakan dengan meroboh dan mencabut banner kepunyaan PR sedangkan pihak Umno-BN juga telah memasang bendera-bendera dan propaganda mereka di bilboard?

Mungkin ada benar maklumat lisan yang disampaikan oleh beberapa pengikut Umno di Palong bahawa pemuka-pemuka utama Umno Jempol mulai tergugat dengan gerakan aktif PR sejak tahun lalu. Umno sudah mulai rasa tidak selesa di kubu kuat mereka ini khususnya di kawasan-kawasan Felda. Tambahan pula khabar angin menyebut Adun Palong sekarang, Dato Aziz Samsudin bakal digugurkan sebagai calon kerana beliau adalah orang Kem Mohamad Hassan, kini hangat diperkatakan bakal dicantas oleh Kem Isa Samad yang telah menyusun gerakan politiknya untuk kembali menguasai Negeri Sembilan!

Menurut Setiausaha Biro Felda & Orang Asal Keadilan Pusat, Rebin Birham yang dipetik daripada lama FB beliau, banner tersebut telah dipasang sekitar jam 4.00 petang pada hari Ahad lalu, namun awal pagi Isnin banner tersebut telah hilang dicabut dan dirobohkan oleh Umno.BULETIN RAKYAT

Posted: 07 Feb 2013 11:23 AM PST

BULETIN RAKYAT


RAKYAT NEGARA LAIN BULEH BAYAR !

Posted: 06 Feb 2013 09:14 PM PST


Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 07 Feb 2013 11:09 AM PST

Anak Muda Kampung Nak Senang


Siapa lebih layak bertanding di Parlimen Rembau, Nasha atau KJ?

Posted: 06 Feb 2013 10:43 PM PST


Jelajah DUN Chembong 11 Feb 2013

Posted: 06 Feb 2013 06:37 PM PSTProgram Sehari Bersama Penduduk DUN Chembong, Parlimen Rembau

Tarikh : 11 Februari 2013
Hari : Isnin

Aturcara :

9 pg – 12 tgh : Pemuda PAS Bersama Kaum India di Taman Koperasi, Chembong.
3 ptg – 4.30 ptg : Majlis Ramah Mesra Agenda Wanita Pakatan Rakyat bersama Fareedah Samad-Ameerah/ Dewan Muslimat PAS Pusat di Kg. Chembong Halt
8 mlm : Kuliah Maghrib bersama Ustaz Mohd Khairil Anuar - Ketua Pemuda PAS Negeri Sembilan di Masjid Lama Batu Hampar.
9 mlm : Ceramah Kelompok/ Dialog Bersama  Dr. Zulkifli Ahmad ( Ahli Parlimen PAS Kuala Selangor ), Zulkifli Mohammad Hj. Omar ( AJK PAS Pusat ) & Dr. Rosli Yaakop ( Timb. Pesurhjaya PAS NS ) di Taman Chembong Utama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan