Rabu, 27 Februari 2013

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


Suara Sri Andalas

Posted: 26 Feb 2013 11:22 PM PST

Suara Sri Andalas


Warga Emas Seluruh Negara Dapat Bonus RM1,000 Di Bawah Pakatan

Posted: 26 Feb 2013 08:16 PM PST

KUALA LUMPUR 27 FEB: Pakatan Rakyat akan meluaskan Skim Bonus Warga Emas yang dilaksanakan di Pulau Pinang ke seluruh negara.

Menerusi skim ini, setiap warga emas berusia 60 tahun ke atas akan menerima bonus bernilai RM1,000 setiap tahun untuk membantu mengurangkan beban hidup mereka.

Tawaran ini terkandung pada muka surat 9 Manifesto Pakatan Rakyat di bawah teras Rakyat Bersaudara.

Manifesto Rakyat dengan tema Pakatan Harapan Rakyat yang dilancar pada Konvensyen Pakatan Isnin lalu memberi tumpuan ke atas empat teras utama, yang dilihat merangkumi semua segmen masyarakat.

Empat teras utama tersebut adalah Rakyat Bersaudara, Ekonomi Rakyat, Kesejahteraan Rakyat dan Kerajaan Rakyat.

"Kenaikan harga barang yang mencanak mengurangkan kuasa beli warga emas. Kesempitan hidup di hari tua menjadi igauan ramai rakyat Malaysia," dokumen manifesto itu dipetik.

Manifesto ini diumumkan oleh Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli; Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad dan Naib Pengerusi DAP, M Kulasegaran.

Sumber: KeadilanDaily

Pakatan Rakyat Mansuh AUKU Dalam Tempoh 100 Hari Perintah Putrajaya

Posted: 26 Feb 2013 08:11 PM PST

SHAH ALAM 26 FEB : Pakatan Rakyat(PR) menegaskan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) akan dimansuhkan dalam tempoh 100 hari pertama apabila gagasan itu berjaya ke Putrajaya.

Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata ia akan digantikan dengan akta lain yang memberikan kebebasan kepada mahasiswa dan akademik.

Katanya, banyak aspek AUKU masih berada di dalam kongkongan Kementerian Pengajian Tinggi yang menghalang perkara pokok dalam kebebasan akademik.

"Kita kena faham banyak aspek AUKU contohnya perlantikan Naib Canselor masih berada di bawah kuasa Menteri Pengajian Tinggi.

"Saya juga pernah hadir sidang meja bulat dengan beberapa peserta Muafakat, AUKU bukan perlu dipinda tetapi dimansuhkan terus.

"Dan satu jawatankuasa khas ditubuhkan untuk membawa syor itu. Bagaimanapun, lebih satu tahun ia belum menjadi realiti," katanya dalam Wacana Sinar siri ke 17 yang bertajuk Kuasa Politik Mahasiswa di Auditorium Kumpulan Karangkraf, di sini.

Wacana itu turut membariskan panel yang terdiri daripada bekas aktivis pergerakan mahasiswa, Tun Faizal Ismail Aziz ; Penganalisis politik, Prof Dr Azmi Hassan ; Timbalan Presiden Majlis Belia Malaysia, Muammar Ghadafi Datuk Jamal dan Presiden Gabungan Mahasiswa Islam (Gamis), Azan Safar serta moderator Prof Datuk Mohamad Abu Bakar.

Beliau menambah sebagai bekas seorang mahasiswa, mahasiswa tidak wajar menyertai kursus Biro Tata Negara (BTN) yang mana hanya dilihat lebih memberikan maklumat tentang dasar kerajaan selain menyerang pihak pembangkang.

"Ia berbeza dengan institut kerajaan lain, dalam BTN ia juga ada elemen perkauman, mereka serang pembangkang. Mahasiswa mahupun penjawat awam mereka tidak boleh dipaksa. Lagipun BTN menggunakan duit rakyat," katanya.

Nik turut memberikan contoh beberapa mahasiswa digantung ekoran mengadakan debat dengan menjemput pemimpin DAP dan MCA.

"Kuasa politik dalam universiti masih menyekat mahasiswa menyebabkan banyak kekangan berlaku. Mahasiswa seolah diugut, bila jadi macam itu mereka takut," katanya.

Sementara itu, Azan berkata walaupun AUKU dipinda tetapi ia perlu diberi perhatian dan disemak semula.

"Kuasa politik yang menyekat menyebabkan mahasiswa 'lesu'. Kekangan dominasi dalam Universiti menjadikan lesu. Jika dibebas akan hilang lesu itu. Kita kena ingat tidak semua aktivis pelajar tidak bijak. Mereka terdiri dari pelajar cemerlang," katanya.

Tambahnya, politik juga merupakan sebahagian dari akademik.

"Bila mereka dilarang bercakap, sistem pendidikan dan demokrasi perlu diperlihatkan. Kita bukan mahu wujudkan 'politik konflik' tetapi mahu politik tumpuan dan hujah, " katanya.

Pada 2011, Mahkamah Rayuan memutuskan Seksyen 15 (5) AUKU sebagai tidak sah seterusnya dipinda.

Mengulas lanjut, Nik berkata apabila kes itu dibawa ke mahkamah, baru timbul kesedaran Kerajaan Persekutuan untuk meminda akta terbabit.


Sumber: Selangorku

Merdeka Center: Sokongan Kepada Najib Turun, Masyarakat Cina Masih Kuat Menolak

Posted: 26 Feb 2013 01:30 AM PST

KUALA LUMPUR, 26 Feb — Penyelidik bebas Merdeka Center dalam laporan terkini hari ini mendapati sokongan pengundi kepada Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak menurun daripada 65 peratus pada Mei 2012 kepada 61 peratus pada bulan Januari tahun ini.

Dalam kajian yang melibatkan 1,021 pengundi berdaftar tersebut juga mendapati kemarahan masyarakat Cina terhadap terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN) masih tinggi iaitu pada kadar 68 peratus, petanda program dan kempen yang dilakukan oleh pimpinan Najib untuk menarik hati kumpulan tersebut masih lagi gagal.

Masyarakat Melayu juga mencatat peningkatan kemarahan keatas kerajaan apabila naik daripada 24 peratus pada Mei 2012 kepada 32 peratus pada Januari 2013, manakala masyarakat India juga naik daripada 41 kepada 43 peratus dalam tempoh sama.

Menurut kajian itu lagi, walaupun sokongan kumpulan majoriti masyarakat Melayu masih kuat kepada kerajaan BN tetapi corak penurunan sokongan daripada 66 peratus pada Mei 2012 kepada 60 peratus pada Januari 2013 dilihat akan memberikan kesan yang besar kepada kerajaan menjelang Pilihan Raya 2013 tidak lama lagi.

"Kajian juga menemui penurunan sokongan dikalangan responden kaum Melayu terhadap kerajaan dan Barisan Nasional," kata Merdeka Centre dalam satu kenyataan hari ini.

Daripada responden yang dipilih oleh Merdeka Centre, para pengundi memilih masalah rasuah sebagai isu utama yang kerajaan perlu titikberatkan dengan sebanyak 46 peratus perkara tersebut perlu ditangani oleh kerajaan, manakala isu polis dan keselamatan awam pula 28 peratus dan diikuti dengan masalah kenaikkan harga barang atau inflasi sebanyak 23 peratus.

Kajian yang dilakukan oleh Merdeka Center dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti isu persepsi yang bakal memberikan kesan menjelang pilihan raya tidak lama lagi.

Kebanyakkan isu-isu yang dibangkitkan kepada responden antaranya seperti Perhimpunan Kebangkitan Rakyat pada 12 Januari lalu, laporan media semasa Suruhanjaya Diraja Sabah mengenai kad pengenalan, isu yang didedahkan oleh usahawan karpet Deepak Jaikishan, kenyataan kontroversi oleh bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan juga perbalahan dalam perebutan kalimah "Allah" kebelakangan ini yang ditiimbulkan semula oleh ahli politik.

Kajian tersebut melibatkan 59 peratus kaum Melayu, 32 peratus kaum Cina dan 9 peratus kaum India.

Pilihan Raya 2013 perlu diadakan selepas mandat kerajaan BN tamat pada penghujung April.

Sebanyak 222 kerusi Parlimen dipertandingkan manakala 505 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) menjadi rebutan dalam pilihan raya yang dianggap paling sengit dalam sejarah.

Setakat ini, hanya negeri Sarawak yang telah mengadakan pilihan raya negeri pada 2011.

Sumber: TheMalaysianInsider

Selangor Kekang Kenaikan Tarif Air Demi Kebaikan Rakyat

Posted: 26 Feb 2013 01:20 AM PST

BANGI 26 FEB : Dalam tempoh lima tahun pertama pentadbirannya, Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat (PR) Selangor berjaya mengekang kenaikan tarif air dua kali demi membela nasib rakyat.

Mengikut perjanjian dimeterai, Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) boleh menaikkan tarif air tiga tahun sekali iaitu pada 2009 sebanyak 37 peratus diikuti 2012 (25 peratus), 2015 (20 peratus) dan seterusnya.

Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Ronnie Liu berkata, Kerajaan Negeri bertindak demikian kerana menyedari ia hanya memberi keuntungan kepada Syabas dan pihak berkepentingan.

"2008 hingga 2013 Syabas ada hak untuk menaikkan tarif air dua kali hingga lebih kurang 60 peratus. Kalau kita lihat tambahan harga itu maksudnya setiap keluarga di Selangor dalam masa lima tahun sudah jimat RM1,200.

"Ini kerana 20 meter padu air percuma RM11.40 sebulan, dalam masa setahun sudah seratus ringgit lebih sudah jimat.

"Keluarga yang tidak pakai meter individu pula tetap untung sebab kadar tarif air tidak naik. Walau tidak menikmati air percuma, mereka tetapi jimat RM800 dalam masa lima tahun," katanya dalam Forum Air Untuk Rakyat di sini malam tadi.

Ronnie berkata, masyarakat di Selangor tidak seharusnya berasa bimbang kerana negeri mempunyai simpanan air yang cukup bagi tempoh beberapa tahun akan datang dan tidak memerlukan projek pembinaan loji Langat 2 buat masa ini.

Menurutnya, kadar simpanan air di empangan seperti Sungai Selangor, Sungai Tinggi, Sungai Semenyih, Sungai Langat, Klang Gate, Subang dan sebagainya semua penuh dengan air.

"Kita ada 35 loji yang semua beroperasi dengan baik. Kalau ikut spesifikasi loji, kapasiti optimum kita boleh dapat 4,832 juta liter air sehari.

"Kalau bandingkan dengan statistik agihan sebanyak 4,546 juta liter sehari, ini bermakna kita ada lebihan kapasiti enam peratus. Kita tidak ada kekurangan air dan krisis air. Kita hanya ada krisis yang dicipta Umno-BN dengan bantuan Syabas," katanya.

Sementara itu, Senator Syed Shahir Syed Mahmud berkata, krisis air di Selangor yang digembar-gemburkan hanya mainan politik Umno-BN menerusi media arus perdana dikuasainya.

"Kak Ros (Datin Seri Rosmah Mansor) angkat baldi. Tak pernah terfikir kita, Kak Ros angkat baldi. Itukan lakonan politik.

"Keyakinan anda semua terhadap pemerintahan (Pakatan Rakyat) yang adil dan saksama mestilah kita teruskan. Ada masalah di Selangor, kita boleh selesaikan malah masalah di tempat lain dan saudara lihat macam mana masalah ketidakcukupan air di Pahang dan Johor.

"Dia (Datuk Seri Najib Razak) sibuk di Kelantan tapi di tempat dia tiada air. Perdana Menteri, negeri dia sendiri tidak ada air," katanya.

Sumber: Selangorku

Rafizi Minta Selangor Keluar Notis Pengambilan Tanah Kepada Raja Ropiaah

Posted: 26 Feb 2013 01:00 AM PST

PETALING JAYA, 26 FEB: Pengarah Startegi PKR, Rafizi Ramli hari ini menggesa Kerajaan Negeri Selangor mengeluarkan notis Pengambilan Tanah di bawah Akta Pengambilan Tanah 1960 yang kini dimiliki Kerajaan Persekutuan.

Tindakan tersebut harus diambil bagi mengelakkan tanah seluas 223 ekar itu diserahkan kepada Ketua Wanita Umno Selangor, Raja Ropiaah Raja Abdullah melalui sebuah syarikat milik Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Jendela Hikmat Sdn Bhd.

Menurut Rafizi, Perkara 3.2 perjanjian di antara syarikat milik Raja Ropiaah, Awan Megah dengan Bakti Wira Sdn Bhd, Awan Megah akan menandatangani satu perjanjian perkongsian tanah dengan Jendela Hikmat.

"Saya sudah tulis surat secara rasmi kepada Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Jika notis ini dikeluarkan, secara automatik Perkara 8.2 di dalam perjanjian berkuatkuasa dan wajarlah keseluruhan urusniaga ini dibatalkan seperti diperuntukkan di dalam perjanjian," kata Rafizi di sidang media yang diadakan di Ibu Pejabat PKR, Merchant Square di Tropicana hari ini.

Terdahulu, Kerajaan Negeri menyerahkan tanah kepada Kerajaan Persekutuan sebelum Kerajaan Persekutuan memberikan tanah tersebut kepada LTAT untuk membina kem tentera dan juga untuk membiayai pelbagai aktivitinya.

Bagaimanapun LTAT melalui beberapa anak syarikatnya, selain didapati tidak menepati syarat pembangunan tanah, LTAT juga didapati cuba menyerahkan tanah tersebut kepada syarikat milik Ketua Wanita Umno Selangor, sekaligus dianggap merugikan anggota tentera dan rakyat.

Dalam Akta Pengambilan Tanah 1960, Kerajaan Negeri mempunyai kuasa untuk mengambil semula tanah tersebut sekiranya didapati pihak terlibat melanggar syarat pengambilalihan tanah atau bertindak merugikan kepentingan awam.

Sumber: Selangorku

Anwar Ibrahim

Posted: 26 Feb 2013 07:07 PM PST

Wee Choo Keong

Posted: 26 Feb 2013 03:23 PM PST

Wee Choo Keong


YB Liow Tiong Lai assisted in deceiving the rakyat

Posted: 25 Feb 2013 10:07 PM PST

On 23-2-3013, YB Datuk Seri Liow Tiong Lai (Liow), the Minister of Health and Deputy President of MCA, has officially announced that Datuk Yew Teong Look (Yew) is the “winnable candidate” for Wangsa Maju. Liow had also announced amongst other things that Yew has won the support of the coalition of 120 NGOs in Wangsa [...]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan