Selasa, 22 Januari 2013

BLOG - BLOG PARTI UMNO

BLOG - BLOG PARTI UMNO


LAMAN BLOG PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN TELOK DATOK

Posted: 21 Jan 2013 07:24 AM PST

LAMAN BLOG PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN TELOK DATOK


LISTEN..LISTEN..LISTEN..AZMIN ALI MUST LISTEN TO THIS!

Posted: 20 Jan 2013 06:52 PM PST


TANPA MENGIRA FAHAMAN POLITIK,DEMI MEMPERTAHANKAN KALIMAH ALLAH..AKU KIRA HAMPIR 500-600 ORANG TELAH BERHIMPUN DI SURAU FATIMAH AZ ZAHRAH,TAMAN KOSAS,AMPANG MALAM TADI..BAGI MENDENGAR DENGAN TELINGA SENDIRI ISU YANG HANGAT DIPERKATAKAN,TERUTAMA PUAK FUCKatan IAITU ISU PENGGUNAAN KALIMAH ALLAH OLEH BANGSA LAIN..PENCERAMAH YANG CUKUP HEBAT,IAITU YBHG DATO DR HARON DIN AL-HADIZ,Timbalan MURSIDUL AM PAS) TELAH MEMBUATKAN PARA HADIRIN BEGITU TEKUN MENDENGAR PENJELASAN YANG DISAMPAIKAN OLEH BELIAU,DISAMPING BELIAU,Ybhg DATO;ISMAIL KAMUS,mantan ADUN GOMBAK SETIA dan PROF.MADYA REDUAN TEE ABDULLAH TURUT MENGULAS AKAN ISU INI.

DALAM HAL INI DATO DR HARUN DIN MENYATAKAN KEBELAKANGAN INI UMAT ISLAM DILANDA ISU KALIMAH ALLAH.BELIAU JUGA TETAP MENEGASKAN BAHAWA KALIMAH ALLAH SWT ADALAH HAK EKSLUSIF AGAMA ISLAM YANG MANA ALLAH TIDAK BOLEH DISAMAKAN DENGAN LAIN-LAIN TUHAN.

AKU AMAT BERSETUJU DENGAN APA YANG DIKATAKAN BELIAU.
Allah Sebagai Nama Khas
Berbeza dengan agama lain, Islam adalah agama tanzīl (revealed Religion) yang murni. Ajaran Islam, yang terangkum dalam 'Aqidah, Ibadah, Shari'ah, dan Akhlak, adalah ajaran yang diwahyukan oleh Allah Subḥānahū wa Ta'ālā. Al-Attas menegaskan perbezaan ini dan menjadikannya keistimewaan yang tidak terdapat dalam agama lain, termasuk Yahudi dan Nasrani yang dibentuk oleh budaya dan perubahan sosial.[4] Demikian juga nama dan sifat Allah adalah perkara yang ditanzilkan dan bukan hasil proses sejarah dan budaya. Penegasan nama Allah sebagai nama khas sangat jelas dalam al-Qur'an. Dalam surah al-Ikhlāṣ ayat 1-4 Allah Subḥānahū wa Ta'ālā berfirman yang maksudnya:
Katakanlah: "Dia-lah Allah, Yang Maha Esa, Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu. Dia tiada beranak dan tiada pula diperanakkan, dan tidak ada seorangpun yang setara dengan Dia.
Dalam mentafsirkan ayat ini Ibn Kathir dan para mufassirin yang lain mengatakan bahawa Allah adalah nama khas kepada Zat Allah (ism 'alam li zhāt Allah) dan ia adalah nama yang luhur (al-ism al-a'lam). Oleh kerananya Ibn Kathir mengatakan:
dan tidak diberikan nama ini kepada seseorangpun dalam bentuk pengesahan kecuali kepada Allah 'azza wajalla kerana hanya Dia-lah yang sempurna dalam sifat dan perbuatan.
Ibn Kathir juga menegaskan bahawa ayat tersebut turun untuk menyanggah dakwaan orang Yahudi, Nasrani, dan Kafir Quraysh yang telah menyekutukan Allah.[5]
Sebagai orang yang beriman dan mengucapkan dua kalimah Shahadah, jelas bahawa nama Allah yang disebutkan dalam kalimah Tawhid (lā ilāha illa'Llāh) bukan nama am, kerana itu Allah tidak wajar dialih bahasakan menjadi Tuhan (God), dengan huruf "t" besar,  atau tuhan, dengan huruf "t" kecil (God atau god dalam bahasa Inggeris). Jika Allah adalah nama am, yang boleh diberikan kepada tuhan dalam agama lain, maka tidak ada maknanya kalimah Tawhid: lā ilāha illa Allāh (Tiada Tuhan melainkan Allah) kerana ia akan menjadi 'tiada tuhan melainkan Tuhan' dan kalimat ini tidak memberi apa-apa makna yang penting. Sememangnya terdapat orang Islam yang menterjemahkan lā ilāha illa Allāh sebagai tiada tuhan melainkan Tuhan dengan membezakan antara T besar dengan t kecil pada kalimat Tuhan, dan ini boleh dianggap kesan daripada faham pluralisme agama yang bercanggah dengan faham Tawhid, dan juga memberi ruang kepada relativisme dalam masalah akidah. Pandangan ini dapat disanggah dengan logik yang mudah. Seorang warga Amerika yang waras tidak mungkin akan berkata: "tiada presiden melainkan Presiden" sebaliknya jika ia sangat sayangkan presidennya sekalipun akan berkata "tiada presiden melainkan Presiden Obama". Jika T besar bermakna Tuhan Sebenar maka tidak wajar nama sebenar tidak digunakan, kecualilah Tuhan sebenar ini tidak memiliki nama, dan hal ini tidak mungkin berlaku. Maka jelas adanya usaha untuk menutupi perkara yang benar dan ini bermakna adanya keinginan untuk menyembunyikan kebenaran demi menzahirkan toleransi dan pluralisme.
Hakikat bahawa nama Allah adalah nama khas (proper name) telah disepakati oleh para ulama terdahulu. Imam Fakhr al-Dīn al-Razi dalam al-Tafsīr al-Kabīr mengatakan:
Yang terpilih bagi kami bahawa lafaz ini (Allah) adalah nama khas (ism 'alam) bagi Allah Ta'ālā dan ia bukanlah perkataan yang dapat dipecahkan (mushtaq)[6] sama sekali. Ini adalah pandangan al-Khalil (seorang yang paling berautoriti dalam hal bahasa) dan Sibawayh, dan pandangan majoriti ulama' usul dan Fuqaha.[7]
Ibn 'Ashur dalam Tafsīr al-Taḥrīr wa al-Tanwīr juga menegaskan bahawa nama Allah adalah nama khas.[8] Hal yang sama juga dinyatakan oleh Ibn Manzur dalam kamusnya, Lisān al-'Arab.[9] Menarik untuk dicermati bahawa Fakhr al-Dīn al-Razi mengatakan antara yang menunjukkan bahawa nama Allah adalah nama khas yang tidak boleh diganti dengan nama lain ialah hakikat bahawa kalimat Shahadah yang menyebabkan seseorang berpindah daripada kekufuran kepada Islam adalah dengan mengucapkan lā ilāha illa Allāh, jika dia mengucapkan perkataan lain daripada itu seperti lā ilāha illa al-Rahmān, maka Shahadahnya tidak diterima dan dia tidak dianggap sebagai Muslim.[10]

DAN AKU JUGA HAIRAN,KENAPA PUAK FUCKATAN INI YANG DITERAJUI SI NUAR BERAHIM DAN ANAK BUAH KESAYANGANNYA SI AZMIN TU BOLEH MEMBENARKANNYA.ADAKAH MEREKA TIDAK MEMAHAMINYA?SI NIK AJIS PULAK..MEMBISU..MEMBISU DAN TERUS MEMBISU..HARKKTUIIII..
JELAS DISINI MENUNJUKKAN BAHAWA PERINGKAT AKAR UMBI PAS MASIH KELIRU SERTA MENOLAK PENGGUNAAN KALIMAH ALLAH OLEH BUKAN ISLAM..AHLI PARLIMEN KUALA SELANGOR  DALAM  DIAM-DIAM TELAH MENYOKONG  KALIMAH ALLAH INI  DIGUNAKAN OLEH NON-MUSLIM..ERMM...AKU RASA KORANG PATUT BACA NI DAHULU kalimah-allah-mengapa-berpolimik-lagi/
MAKA TAK HAIRANLAH KALAU SI MP KUALA SELANGOR INI TETAP MEMPERTAHANKAN KENYATAAN BELIAU...ERMMM..JAWABLAH KAUUUU
INGAT YE..ESOK KALAU KAU MENINGGAL..MALAIKAT AKAN TANYA SAPA TUHAN MU?HAAKO NAK JAWAB APA?
SEPERKARA LAGI,KALAU KALIMAH ALLAH DIBENARKAN,ESOK AKU TAKUT TOKONG-TOKONG DAN GEREJA BERPINDAH KE MASJID KITA PULA..MEREKA PASTI AKAN KATA..TUHAN KITA SAMA..APA KE BODOHNYA MEREKA YANG BERSETUJU NI...
LEE GUAN ENGG..LU MEMANG CILAKO!
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan