Isnin, 21 Januari 2013

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan

Posted: 21 Jan 2013 07:13 AM PST

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan


ANDA PERCAYA DENGAN POLIS???

Posted: 20 Jan 2013 07:54 PM PST

KUALA LUMPUR: Pasukan polis kurang dipercayai berbanding parti politik, menurut kajian terbaru terhadap pengundi kali pertama oleh Merdeka Center. "Tinjauan Pendapat Umum Pengundi Kali Pertama" yang dilakukan antara November dengan Disember tahun lalu turut mengejutkan badan tinjauan bebas tersebut. Lebih daripada separuh atau 56 peratus daripada 826 pengundi baru berdaftar di Semenanjung Malaysia berumur 21 tahun dan ke atas yang ditinjau berkata bahawa mereka tidak mempercayai polis. Ini berbanding dengan 47 peratus berkata mereka tidak mempercayai parti-parti politik. Kesangsian kepada pihak berkuasa dalam undang-undang tertinggi di Malaysia itu melebihi semua institusi awam lain yang ditinjau, termasuk kedua-dua kerajaan persekutuan dan negeri, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan badan kehakiman, lapor The Malaysian Insider. Masyarakat Cina adalah yang paling tidak mempercayai polis - dengan lapan daripada 10 meragui Bukit Aman berbanding 46 peratus bagi Melayu dan 55 peratus bagi India. Kesangsian kepada parti-parti politik adalah tertinggi di kalangan kaum India dengan 57 peratus, diikuti oleh 52 peratus Melayu dan 33 peratus Cina. Pasukan polis negara itu baru-baru ini telah dikritik oleh orang ramai dan pemimpin pembangkang selepas peristiwa rompakan dan serangan menyebabkan tanda tanya kepada statistik kerajaan yang menunjukkan penurunan ketara dalam kadar jenayah di Malaysia. Pada Julai lalu, Encik Liew Chin Tong dari Parti Tindakan Demokratik (DAP) mendedahkan 86 peratus daripada polis di Malaysia tidak melawan penjenayah tetapi mengendalikan kertas kerja, aktiviti "mengintip" dan logistik. Ini menguatkan lagi dakwaan pihak berkuasa telah mengubah data jenayah untuk menunjukkan imej baik pasukan tersebut. "Hampir 14 peratus daripada pasukan polis beruniform bertugas di jabatan-jabatan berkaitan dengan jenayah," kata beliau merujuk kepada jabatan siasatan jenayah narkotik dan jabatan siasatan jenayah komersil di Polis Diraja Malaysia (PDRM). "Sementara 86 peratus anggota polis tergolong kepada sektor bukan berkaitan jenayah (seperti) pengurusan, keselamatan dalaman dan ketenteraman awam, logistik, Cawangan Khas, dan pasukan petugas khas," tambah beliau. Beliau menyatakan jumlah kakitangan jabatan siasatan jenayah (JSJ) membentuk hanya lapan peratus atau 9,346 daripada 105,929 pegawai pasukan polis beruniform. "Ini bermakna enam kali lebih ramai polis ditugaskan untuk pekerjaan bukan berkaitan jenayah berbanding yang memerangi jenayah. Tidak hairanlah kita berasa tidak selamat," kata Ahli Parlimen Bukit Bendera itu.

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 20 Jan 2013 11:27 PM PST

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Omak Kau!!!!: DUA KEPING GAMBAR YB NURUL IZZAH BERSAMA PUTERA WI...

Posted: 20 Jan 2013 03:26 PM PST

Omak Kau!!!!: DUA KEPING GAMBAR YB NURUL IZZAH BERSAMA PUTERA WI...: Dua keping gambar YB Nurul Izzah Anwar kini menjadi perbualan umum. 1)  Bersama suami tersayang bertemu Putera Wiiliam 2)  Bersama pen...

Omak Kau!!!!: NAJIB TELAH DIMALUKAN OLEH PENIAGA PASAR KHATIJAH,...

Posted: 20 Jan 2013 02:27 PM PST

Omak Kau!!!!: NAJIB TELAH DIMALUKAN OLEH PENIAGA PASAR KHATIJAH,...: Petang tadi, sempena kunjungan Najib Razak mengemis undi dan sokongan dari penduduk Kelantan,beliau sempat singgah melawat para peniaga w...

Anwar Ibrahim

Posted: 20 Jan 2013 07:11 PM PST

Anwar Ibrahim


[VIDEO] We Will Never, Never, Never Allow Leaders To Plunder & Rob The Wealth Of This Country

Posted: 20 Jan 2013 11:31 AM PST

[MAKLUMAN MEDIA] Perbicaraan kes saman Anwar Ibrahim ke atas Utusan Malaysia

Posted: 20 Jan 2013 02:42 AM PST

Dimaklumkan bahawa perbicaraan kes saman oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke atas akhbar Utusan Malaysia akan bersambung esok. Dijangkakan Hakim Datuk VT Singham akan mengumumkan keputusan penghakiman. Butiran adalah seperti berikut:

TARIKH: 21 Januari 2013 (Isnin)

MASA: 9.30 pagi

TEMPAT: Mahkamah NCVC 5, Aras 3, Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur

Liputan oleh pihak media adalah dialu-alukan. Terima kasih.

 

PEJABAT DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM

Ex-don: BN Parties And Rulers Should Respond to Dr M

Posted: 19 Jan 2013 10:24 PM PST

Malaysiakini

Umno, MCA, MIC, and the Conference of Rulers should respond to former prime minister Dr Mahathir Muhamad's statement yesterday because it undermines the social contract between Malaysia's three main races, said constitutional law expert Abdul Aziz Bari.

He said that when Mahathir mooted a royal commission of inquiry on first prime minister Tunku Abdul Rahman's granting of a million citizenships to a million immigrants in pre-independence Malaya, it was tantamount to saying that they had obtained citizenship illegally.

"Funnily enough, Mahathir, in his attempt to save his skin has somehow shot Umno's own foot.

"When he said that Tunku has committed the same crime he has actually undermined the notion of social contract which among others include the acceptance of the Malay special privilege position on the part of Chinese and Indians in return for the citizenship status.

"Umno, MCA and MIC should not keep quiet. They must state their position. Mahathir has virtually said that the Chinese and Indians got their citizenship through immoral and illegal means," he said in a statement today.

The former law professor also pointed out that there is a huge difference between what Tunku did and what Mahathir allegedly did.

Therefore, he said there is no need for the RCI that Mahathir suggested because, "unlike Tunku, what was done by Mahathir in 1994 looks like a crime and worse, treason against the nation".

He explained that this is because Tunku was merely following the recommendations of the Reid Commission report, which were later incorporated in Part III of the federal constitution.

"Several schedules have also been included (in the constitution) to explain them further. The Conference of Rulers had been tasked to oversee that.

"Thus they must break their silence on this issue, just as the rulers did in 2009 when Umno began to spin the issues pertaining to monarchy, Islam and the privileged position of the Malays," he said.

Mahathir Biadap, Buta Sejarah- Prof Dr Aziz Bari

Posted: 19 Jan 2013 08:59 PM PST

KeadilanDaily

Kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj memberi kewarganegaraan kepada pendatang asing, menerima kecaman pelbagai pihak termasuk pakar perlembagaan, Profesor Dr Abdul Aziz Bari.

Menyifatkan kenyataan itu biadap dan mengarut, Aziz berkata, kewarganegaraan yang diberi oleh bapa kemerdekaan itu berbeza ketika Mahathir berkuasa sebagai perdana menteri.

"Tunku beri kewarganegaraan bukan dengan tujuan menipu pilihan raya. Apa yang Tunku buat sebahagian tuntutan dan persetujuan kemerdekaan. Ada syarat tertentu yang diakui undang-undang sebagaimana negara-negara lain,"

"Mereka tidak datang ke sini sebagaimana Pendatang Tanpa Izin (PATI) sekarang, tetapi kesan pentadbiran British. Faktor menipu dalam pilihan raya, tidak ada dalam kes Tunku,"

"Tunku mengenakan syarat tertentu yang sebahagiannya dimasukkan dalam peruntukan perlembagaan. Ia dilakukan secara terbuka, bukan mencuri-curi dan berselindung sebagaimana Mahathir," ujarnya dalam satu kiriman emel kepada Keadilan Daily.

"Mahathir bukan sahaja biadab dan buta sejarah, tetapi mempersoalkan kedudukan orang Cina dan India yang diakui oleh perlembagaan," tambah beliau.

Menurut pakar undang-undang ini, berbeza di zaman Tunku, kerakyatan diberi berasaskan kontrak sosial, dan syarat kewarganegaraan pula menjamin kedudukan istimewa orang Melayu.

"Kedudukan dan kuasa Majlis Raja-Raja juga diperkuatkan oleh isu tersebut. Ertinya, tolak ansur antara Melayu dan bangsa lain ketika kemerdekaan dirundingkan.

"Ia diperincikan dengan jelas oleh Bahagian III Perlembagaan Persekutuan dan jadual yang berkenaan. Perkara ini juga perlu dipantau oleh Majlis Raja-Raja," tambah bekas Pensyarah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) ini.

Ketika ditanya sama ada kerakyatan diberi Tunku selepas merdeka sah mengikut perlembagaan, beliau berkata "Soal lama atau baru tak timbul; ia boleh diberi kepada sesiapa pun. Yang penting ia mengikut prosedur ditetapkan perlembagaan.

"Tidak timbul ia diberi selepas merdeka asalkan ia mengikut prosedur berkenaan dan telus. Almarhum Prof Ahmad Ibrahim (seorang ahli politik Singapura) sendiri pun jadi warga Malaysia selepas merdeka. Beliau orang Singapura. Perkara ini berlaku di seluruh dunia," tegas Aziz.

"Namun apa yang menjadi masalah dengan Mahathir adalah kewarganegaraan diberi secara borong, ribuan dan secara sembunyi.

"Seperti yang kita tahu dia sendiri nafikan sebelum ini. Baru sekarang setelah semua orang bercakap dan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) ditubuhkan, baru lah Mahathir mengaku. Tetapi seperti biasa, dia akan seret orang lain seperti Tunku," ujarnya yang turut menyentuh isu itu dalam bukunya, Malaysian Constitution: A Critical Introduction.

‘Listen, listen, listen’ Mewakil Sistem Pembelajaran Negara

Posted: 19 Jan 2013 07:19 PM PST

The Malaysian Insider

Insiden "listen … listen … listen" yang menimbulkan kekecohan di laman media sosial yang mengaitkan Bawani KS dan Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin adalah budaya pendoktrinan yang mewakili sistem pendidikan di negara ini, dakwa Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Jelas Anwar, insiden tersebut bukanlah sesuatu yang luar biasa kerana pelajar di negara ini diajar melalui kaedah "listen" seperti dalam video di laman YouTube tersebut.

"Kalau orang kata ini suatu yang luar biasa berlaku, tak betul … listen, listen, listen, ini mewakili sistem yang ada, ini kaedah anak kita diajar," kata Anwar dalam ucapan ketika majlis kutipan dana untuk Pilihan Raya Umum ke-13 DAP di sini malam tadi.

Kaedah sedemikian jelas pemimpin pembangkang itu telah bermula sejak pelaksanaan Biro Tata Negara (BTN) yang mana pelajar diarahkan untuk menuruti arahan tanpa sebarang pertanyaan.

"Dulu mereka disuruh ikut BTN, bila dipesoalkan, akan kata khianat Melayu …"

"Ia falsafah politik rasis dan autoritarian yang diibaratkan pemimpin berkuasa penuh terhadap rakyat," tegas Anwar di hadapan lebih 3,000 hadirin majlis tersebut.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu turut menjelaskan, hanya melalui pendidikan, kebenaran akan dapat disebarkan.

"Pendidikan adalah asimilasi ilmu pengetahuan, untuk mendapatkan pendidikan bagi menyebarkan kebenaran," katanya lagi.

Anwar dalam ucapannya juga sekali lagi turut mencabar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk berdebat kerana menurutnya Najib adalah pemimpin yang lemah kerana terpaksa mendapatkan khidmat bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai "penasihat" Umno.

"Najib seorang perdana menteri yang lemah, maka dia terpaksa 'outsource' melalui Perkasa dan Tun Mahathir," katanya yang turut merujuk kepada badan bukan kerajaan pro Umno, Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa).

"Saya sekali lagi cabar Najib untuk berdebat!" kata Anwar disahut sorakan hadirin yang hadir.

Kutipan derma malam tadi berjaya mengutip sejumlah RM66,3042.

Wee Choo Keong

Posted: 20 Jan 2013 03:04 PM PST

Wee Choo Keong


Azahari Dahlan: Was SRT’s statement referring to a possible joint venture with MAS?

Posted: 19 Jan 2013 09:36 PM PST

Tuan Azahari Dahlan, who was formerly the Regional Head of AirAsia Engineering and parachuted into MAS Engineering during the infamous MAS – AirAsia share swap, is the most qualified person in MAS Engineering to hold the post of the CEO. Rumour has it that he manages MAS Engineering like a well maintained engine and has [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 20 Jan 2013 11:05 AM PST

Anak Muda Kampung Nak Senang


Yuran apa sampai lebih RM200 untuk pelajar sekolah rendah?

Posted: 19 Jan 2013 03:46 PM PST


Kita harap pihak Kementerian Pelajaran dapat menyiasat kesahihan aduan di bawah ini, samada benar atau tidak, serta memberi penjelasan yang sewajarnya.

Sekolah Kerajaan tidak menyahut hasrat kerajaan
Aduanrakyat.com 18 Jan 2013

Hasrat kerajaan dalam frasa "Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan" dilihat tidak dijalankan sepenuhnya oleh sebuah sekolah kerajaan di daerah Kota Kinabalu yang berhampiran dengan lapangan terbang antarabangsa AirAsia. Sekolah ini mempunyai hampir 1000 orang murid sekolah tahun 1 hingga tahun 6 dan terletak 7 kilometer daripada bandaraya Kota Kinabalu.

Pendaftaran bagi tahun 2013 di sekolah tersebut ternyata mengejutkan ramai pihak terutamanya ibu bapa kerana bayaran yuran sekolah yang terlalu tinggi bagi murid-murid yang ingin menyambung persekolahan pada tahun 2013. Sebelum ini, kerajaan telah memansuhkan yuran sekolah di seluruh sekolah kerajaan namun begitu, keadaan ini tidak terjadi di sekolah yang dinyatakan. Bayangkan, murid-murid tahun 6 perlu membayar yuran melebihi RM200 manakala murid-murid tahun 1 pula perlu membayar sebanyak RM130.

Hal ini tidak seharusnya terjadi kerana sekolah memaksa murid-murid sekolah untuk membeli kelengkapan sekolah yang disediakan oleh koperasi sedangkan ibu bapa telah menyediakan bahan-bahan tersebut sebelum anak-anak masuk ke sekolah. Harga kelengkapan yang disediakan oleh koperasi sekolah pula adalah lebih mahal berbanding harga pasaran. Begitu juga dengan pakaian sukan, tali leher bagi lelaki dan sebagainya perlu dibayar oleh ibu bapa sedangkan anak sudah memiliki kelengkapan tersebut sebelum ini pada musim persekolahan yang lepas. Perkara ini sangat tidak relevan dan perlu diketahui oleh khalayak. Kita tidak mahu wujudnya diskriminasi antara sekolah-sekolah kerajaan yang yuran sekolah tidak mencecah RM30 hingga RM50 walaupun terletak di daerah yang sama.

Walaupun bagi sesetengah ibu bapa, yuran tersebut tidaklah terlalu tinggi tapi jika kita lihat dari sudut lain di mana terdapat ibu bapa yang hanya bekerja secara kontrak terpaksa menghantar dua atau tiga orang anak ke sekolah tersebut. Perkara ini sangat membebankan bagi mereka dan kita sebagai masyarakat yang bertanggungjawab haruslah peka terhadap keadaan mereka yang kurang bernasib baik tetapi mahukan anak-anak mereka berjaya dalam pendidikan.

Namun begitu, pada kali ini saya merasakan yuran sekolah tersebut terlalu mahal iaitu dalam kadar melebihi RM100 hingga RM200. Sebelum ini, yuran sekolah tersebut tidak pernah mencecah RM100 walaupun pada hakikatnya yuran sekolah kerajaan lain sebelum ini hanya RM20 atau RM30 sahaja. Saya dapat membandingkan sendiri yuran sekolah yang berdekatan dengan sekolah ini yang sangat jauh berbeza iaitu sebanyak 80 peratus. Perkara ini sangat mengejutkan saya kerana beberapa orang anak saya yang kini bekerja di sektor kerajaan dan menyambung pengajaran di peringkat university pernah bersekolah di tempat yang sama beberapa tahun yang lalu tidak pernah dikenakan bayaran yuran yang terlalu tinggi walaupun pada ketika itu yuran persekolahan belum lagi dikurangkan atau dimansuhkan.

Seperkara lagi yang ingin saya nyatakan ialah bantuan persekolahan RM100. Adakah pihak kerajaan menyatakan syarat-syarat bagi menerima bantuan tersebut? Di sekolah ini berlaku satu perkara yang diambil kira sebagai ugutan kepada para ibu bapa, murid-murid sekolah diberitahu bahawa ibu bapa yang tidak hadir pada mesyuarat Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), tidak akan diberikan bantuan kerajaan sebanyak RM100 tetapi sebaliknya perlu membayar pihak sekolah RM25. Sekiranya perkara ini benar-benar berlaku semasa penyerahan bantuan tersebut bagi tahun ini, saya merasakan tindakan pihak pentadbir sekolah ini adalah keterlaluan kerana ibu bapa juga mempunyai komitmen lain seperti kerja selain menghadiri mesyuarat PIBG sekolah. Saya tidak akan menghadiri mesyuarat tersebut untuk melihat sejauhmana kebenaran pihak pentadbir sekolah terhadap perkara ini. Saya juga tidak akan mendiamkan diri sekiranya perkara ini benar-benar terjadi kerana penyerahan bantuan persekolahan RM100 dijangka akan diberi pada 15 Januari 2013.

Kenyataan saya di sini hanyalah luahan hati seorang ibu yang prihatin dan merasakan sendiri keadaan sebenar menyekolahkan anak di sebuah sekolah kerajaan yang kurang peka dengan hasrat negara dan masyarakat sekeliling. Saya berharap pihak pentadbir sekolah dapat diberikan kesedaran agar setiap pentadbir boleh menyahut hasrat yang dilaksanakan oleh kerajaan secara sama rata.

By: ibu prihatin

Tiada ulasan:

Catat Ulasan