Khamis, 17 Januari 2013

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 16 Jan 2013 11:26 PM PST

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Gaya Peneroka: APA DAH JADI DENGAN PROJEK KAMBING FELDA ??? DENGAN TRANSFOMASI FELDA ??? DENGAN AKADEMIK FEKDA ???

Posted: 16 Jan 2013 02:00 PM PST

Laman Rasmi: SATU LAGI KAWASAN "KARAT UMNO" DIGEMPUR DI K.KRAU

Posted: 16 Jan 2013 01:53 PM PST

Laman Rasmi: SATU LAGI KAWASAN "KARAT UMNO" DIGEMPUR DI K.KRAU: Kampong Kuala Mai, K.Krau boleh dikatakan kampong yang teramat 'pekat' Umno nya.  Seperti yang dinyatakan oleh Ketua Cabang KEADILAN K.Krau...

Anwar Ibrahim

Posted: 16 Jan 2013 07:08 PM PST

Anwar Ibrahim


Isu Saman Dato’ Seri Anwar Ibrahim/Khairy Jamaluddin & Penggantungan Chief Economist, Bank Islam

Posted: 16 Jan 2013 07:07 AM PST

Berikutan kenyataan-kenyataan yang dibuat oleh Sdr Khairy Jamaluddin yang bertentangan dengan keputusan yang dicapai di mahkamah dalam kes saman Dato’ Seri Anwar Ibrahim terhadap beliau, satu sidang media akan diadakan seperti berikut:

Tarikh : 17 Januari 2013
Masa : 11 pagi
Tempat : Ibupejabat KEADILAN

Sidang media akan dikendalikan oleh Sdr Azmin Ali, Timbalan Presiden KEADILAN.

Beliau juga akan memberi maklumbalas KEADILAN mengenai tindakan penggantungan terhadap Saudara Azrul Azwa Ahmad Tajuddin, Chief Economist Bank Islam.

Siri Jelajah Merdeka Rakyat Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Selangor 19 Januari 2013 (Sabtu)

Posted: 15 Jan 2013 08:35 PM PST

1) 2.00–5.00 ptg – "Meet Anwar" – Dialog Anak Muda Bersama Anwar Ibrahim

Lokasi: Oriental Crystal Hotel, Kajang

2) 7.00-10.00 mlm – "DAP Fund Raising Dinner" – Petaling Jaya Utara

Lokasi: Stadium Hoki Petaling Jaya, Jalan Selangor, Petaling Jaya

3) 9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana Merdeka Rakyat

Lokasi: Tapak Pasar Malam PJS 2D, Taman Medan, Petaling Jaya

4) 9.00-12.00 mlm – Ceramah Perdana – Merdeka Rakyat

Lokasi : Tapak Pasar Tani, Seksyen 17, Syah Alam

5) Barisan Penceramah:

i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii. YAB Lim Guan Eng

iii. YB Rodziah Ismail

iv. YB Tony Pua Kiam Wee

v. YB Khalid Samad

vi. YB Lee Hoy Seang

vii. YB Dato' Teng Chang Kim

viii. YBhg Razifi Ramli

ix. YBhg Siti Aisyah Shaik Ismail

Tuntut Pendidikan Percuma, Anwar ‘Tabik’ Keberanian Mahasiswa

Posted: 15 Jan 2013 07:47 PM PST

KeadilanDAILY

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim tabik di atas keberanian KS Bawani, mahasiswa Universiti Utara Malaysia (UUM) yang menuntut hak golongan itu untuk mendapatkan pendidikan percuma dari pemerintah.

Katanya, mahasiswa bukan kelompok yang boleh dibodohkan sesuka hati oleh mana-mana pihak.

"Mahasiswa bukan alat untuk diguna dan diperbodohkan! 'Salute' dengan keberanian menjelaskan fakta! Viva mahasiswa Malaysia!," kata Anwar dalam facebooknya.

Isu ini mendapat perhatian ramai selepas satu klip video berdurasi 24 minit yang dirakam dalam sebuah forum suara mahasiswa anjuran UUM memaparkan panelis, Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin menegur dan enggan memberi ruang kepada Bawani memberi pandangan.

Difahamkan, Syarifah Zohrah juga adalah Timbalan Ketua Wanita Kimma, atau singkatan kepada Kongress Indian Muslim Malaysia, komponen baru dalam BN.

Bawani memberikan pandangan mengenai Bersih dan penerajunya, Datuk S Ambiga dan Datuk A Samad Said.

Beliau turut menegaskan kepada penganjur forum bahawa negara mampu menawarkan pendidikan percuma sehingga ke peringkat universiti.

Pelajar jurusan undang-undang itu mempersoal mengapa Malaysia tidak boleh berbuat demikian, diikuti dengan tepukan penonton, rata-ratanya mahasiswa.

Ketika Bawani sedang bercakap, Sharifah turun dari pentas dan berdiri di depannya. Bawani tidak mempedulikan tindakan Sharifah itu dan meneruskan hujahnya.

Sharifah kemudian berkata 'listen' kira-kira 10 kali sebelum berkeras merampas mikrofon.

Tindakan itu mendapat kecaman pelbagai pihak dan masyarakat.

Dalam isu ini, Pakatan Rakyat menegaskan, pemansuhan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) seterusnya melaksanakan sistem pendidikan percuma adalah antara 10 agenda utama dalam mereformasikan hala tuju pendidikan negara.

Anwar Menang Saman, Khairy Tarik Balik Fitnah

Posted: 15 Jan 2013 07:44 PM PST

KeadilanDaily

Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menang kes saman terhadap Khairy Jamaluddin Abu Bakar berikutan Ketua Pemuda Umno itu menarik semula kenyataan fitnah beliau ke atas Ketua Umum KEADILAN dan kes selesai.

Khairy sebelum ini berpendirian bahawa beliau ada menuturkan kata-kata terhadap plaintif (Anwar) adalah pengkhianat Melayu dan boneka kepada Amerika Syarikat dan Yahudi.

Semalam, Khairy menarik balik kenyataan tersebut dan mengambil pendirian beliau tidak pernah berkata demikian.

"Sekarang Khairy mengatakan beliau tidak pernah mengucapkan kata-kata tersebut. Ini bertentangan dengan pendiriannya sebelum ini. Pihaknya tarik balik dan kita berpuas hati," kata Anwar mengulas keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

"Khairy kata saya pengkhianat Melayu, dah tarik balik maksudnya saya ni pahlawan Melayulah…," seloroh Anwar yang berpuas hati dengan keputusan tersebut.

Beliau ditemani isteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Hadir sama mendengar keputusan yang dibacakan oleh Hakim Datuk Su Geok Yiam adalah Khairy dan seorang lagi peguam Anwar, Gobind Singh Deo.

Ekoran tindakan Khairy itu, Anwar mengingatkan pemimpin Umno agar berhenti menggunakan saluran media sesuka hati untuk memburukkan imej beliau.

Peguam mewakili Anwar, Haijan Omar turut berpuas hati dengan penarikan tersebut.

"Dia (Khairy) menarik balik sebab bertentangan dengan pendirian beliau sebelum ini. Kita berpuas hati dan setuju untuk selesaikan," kata Haijan kepada pemberita.

"Lagipun ia menjimatkan masa dan kos semua pihak," tambahnya.

Anwar memfailkan saman tersebut pada 7 September 2007 dengan mendakwa Khairy yang ketika itu Timbalan Ketua Pergerakan Pemuda Umno menfitnah beliau semasa menghadiri satu majlis politik di Kuala Kangsar, Perak, pada Ogos 2007.

Menurut beliau, kenyataan fitnah itu disiarkan oleh media cetak dan eletronik dalam negara pada 3 Ogos 2007.

Anwar juga mendakwa kenyataan itu menggambarkan beliau sebagai seorang ahli politik yang tidak boleh dipercayai oleh orang Melayu, yang tidak mengutamakan perjuangan orang Melayu serta hak mereka, dan beliau berkeupayaan untuk mengkhianati perjuangan dan hak orang Melayu demi mendapatkan sokongan bukan Melayu dalam negara.

Beliau turut berkata, Khairy membuat kenyataan itu untuk menyindir bahawa beliau (Anwar) merupakan seorang ejen politik Amerika Syarikat dan pihak Yahudi, di samping bertujuan memusnahkan kerjaya politiknya, dan Khairy menurutnya berniat jahat ketika membuat kenyataan itu yang merupakan satu pembohongan, tidak berasas dan tidak benar.

Selain ganti rugi am, teruk dan teladan serta relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah, Anwar turut memohon injunksi bagi menghalang Khairy, atau ejennya, daripada mengulangi kenyataan itu.

Wee Choo Keong

Posted: 16 Jan 2013 03:12 PM PST

Wee Choo Keong


MAS Integrity Programe NO:7

Posted: 16 Jan 2013 04:16 AM PST

FOM YOUR VOICE ONLINE Sent: Wednesday, January 16, 2013 5:47 PM Subject: Integrity Bulletin Vol. 7 16 January 2013 Dear Colleagues, We made good progress in 2012 to up the ante on building Integrity as a core value in our Group. The challenge going forward in 2013 is to keep the momentum going to strengthen [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 16 Jan 2013 11:20 AM PST

Anak Muda Kampung Nak Senang


Ceramah Umum

Posted: 15 Jan 2013 11:01 PM PST


Makan Malam bersama Tok Guru di Lenggeng

Posted: 15 Jan 2013 11:00 PM PST


Imam Masjid Jamek Rembau dipecat kerana berkhutbah

Posted: 15 Jan 2013 07:09 PM PSTImam veteran (tua/warga emas) pesan pada imam muda jangan gentar untuk menyampaikan kebenaran dengan berkhutbah walaupun akan diambil tindakan kena pecat.

Rembau 13 Jan 2013 – Bekas Imam Masjid Jamek An Nur Pekan Rembau atau lebih dikenali oleh orang Rembau sebagai Imam Rosli menceritakan pengalaman beliau yang dipecat pada lewat tahun 90an kerana beliau berkhutbah cara Rasulullah SAW, bukannya membaca teks khutbah. Beliau berpesan kepada imam-imam muda pada ketika ini supaya jangan gentar untuk berkhutbah untuk menaikkan semangat para jemaah untuk menghayati dan mengamalkan Islam sepenuhnya.

Imam Rosli berucap dalam majlis meraikan veteran PAS DUN Chembong di rumah Tn Hj Idris di Kg Tanjung Sena.

Seterusnya Imam Rosli mengingatkan bahawa golongan veteran ini memainkan peranan besar dalam perjuangan Islam dan semasa kempen pilihanraya. Imam Rosli menyeru kepada golongan veteran agar sentiasa menunaikan solat hajat, bertahajjud serta bermunajat agar Islam di beri kemenangan di Negeri Sembilan.

Turut sama dalam majlis bersama veteran PAS DUN Chembong ialah YB Hj Mohamad Taufek Abd Ghani (Pesuruhjaya PAS N.Sembilan/ADUN Paroi) dan Dr Rosli Yaakop (AJK PAS Pusat).

Dalam perkembangan lain seorang pendakwah terkenal dengan program motivasi remaja dan pelajar, Ustaz Nor Azman Mohamad telah diberi surat amaran untuk tidak lagi bekhutbah Jumaat di mana-mana masjid di daerah Seremban susulan beliau berkhutbah Jumaat di sebuah surau Sekolah Menengah Kebangsaan Agama yang tersohor di Seremban.

Gambar Imam Rosli yang begitu bersemangat berucap walaupun sudah uzur serta surat amaran terhadap Ustaz Nor Azman kerana berkhutbah di http://rembau-hari-ini.blogspot.com/2013/01/imam-masjid-rembau-dipecat-kerana.html

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 16 Jan 2013 11:02 AM PST

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Sokongan pada Bawani, kritikan untuk Sharifah

Posted: 15 Jan 2013 11:45 PM PSTPelajar undang-undang Universiti Utara Malaysia (UUM) yang juga penyelaras JERIT, KS Bawani terus menerima pujian selepas insiden 'perang mulut' dengan pengerusi Suara Wanita 1Malaysia (SW1M), Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin yang sebaliknya menjadi sasaran cemuhan pelbagai pihak.

NONE
Sebuah video 24 minit Sharifah 'menegur' Bawani semasa 
sebuah forum di UUM bulan lepas, hangat di Youtube minggu lalu, dan mencetuskan pelbagai jenaka di internet serta gambar dan video yang mempersendakan pengerusi SW1M itu.


Walaupun Bawani adalah dari NGO yang berkaitan dengan PSM, namun sokongan turut diterima dari parti BN manakala Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin menjawab dalam tweet menjauhkan parti pemerintah itu dari Sharifah.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah juga tampil mempertahankan Bawani, mengatakan bahawa Sharifah tidak sepatutnya bercakap begitu kepada pelajar tersebut.

NONE
Sesetengah warga siber mencadangkan supaya baju-T dihasilkan dengan memaparkan kata-kata Sharifah -  "listen, listen, listen..." - yang diulanginya sebanyak 11 kali terhadap Bawani.

Manakala Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaya yang didominasi kumpulan pro-Aspirasi turut mengecam tindakan Sharifah itu, dengan berkata Sharifah berbicara perihal "menghormati", namun dia mungkin terlupa perihal "menghina". .

"Saya percaya, seandainya Saudari Sharifah mahu membuka mata mahasiswa, saudari perlu juga belajar untuk membuka mata saudari menghormati kami," tegas Yang Dipertuanya, Izham Ismail. 

"Saya juga percaya, seandainya haiwan seperti kucing, jerung, lembu dan lain-lain pun boleh bercakap, nescaya mereka akan menyuruh Saudari Sharifah berhenti bertindak sebegitu rupa.," katanya merujuk kepada hujah Sharifah bahawa orang ramai tidak sepatutnya mengadu banyak sangat kerana haiwan pun mempunyai masalah.

Izham juga semua pihak perlu belajar daripada insiden tersebut.

NONE
"Usah menuding jari ke arah Sharifah semata-mata, mungkin 
kita juga ada kekurangan yang menuntut kita bermuhasabah diri.

"Musuh sebenar kita bukanlah Sharifah Zohra, tetapi adalah rasa hormat dan rasional yang kian hilang dalam diri kita," tambahnya.

Menurut Izham, beliau saya mewakili kepimpinan MPPUM untuk menyatakan pendirian mereka menentang segala bentuk tindakan yang merendahkan martabat mahasiswa.

"Saya menjemput Saudari Sharifah Zohra untuk mengadakan sesi dialog di Universiti Malaya untuk kita bersama-sama membincangkan soal halatuju negara. Moga kedua-dua pihak mendapat manfaat daripadanya," tambahnya. 

UUM kata tiada kena mengena dengan forum SW1M

Posted: 15 Jan 2013 11:43 PM PST


Universiti Utara Malaysia (UUM) hari ini menjelaskan bahawa ia hanya menyediakan dewan untuk forum kontroversi melibatkan teguran pengerusi NGO Suara Wanita 1Malaysia (SW1M) Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin kepada pelajar jurusan undang-undang KS Bawani.

Naib canselor UUM Prof Datuk Mohamed Mustafa Ishak dalam kenyataan kepada beberapa akhbar berbahasa Cina semalam berkata, universiti itu tiada kena mengena dengan forum berkenaan selain menyediakan tempat.

"Untuk mengaitkan UUM dengan forum ini amat tidak adil kepada pihak berkuasa universiti," katanya kepada akhbar China Press.

Laporan Oriental Daily News pula menyebut, Mustafa kecewa apabila ramai yang menuding jari kepada UUM selepas menonton konfrontasi di antara Bawani dan Sharifah.

Beliau turut menegaskan bahawa kenyataan Sharifah tidak mewakili pendirian UUM dan turut memuji keberanian Bawani dalam menyatakan pandangan.

"Sebenaranya, sikap kedua-dua mereka amat keras. Bawani bertegas untuk bertanya soalan selepas sesi soal jawab tamat dan berlanjutan. Ini mungkin menyebabkan Sharifah berang.

"Universiti sentiasa memberi kebebasan kepada pelajar untuk menyatakan buah fikiran," tambahnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Malaysiakini menghubungi seorang pengurus program SW1M yang dikenali dengan nama Azhar untuk mendapatkan reaksi pagi ini.

Azhar yang enggan mengulas lanjut berkata NGO berkenaan akan mengadakan sidang media dalam masa terdekat.

Bekas pegawai JPN dakwa SPR arah beri IC

Posted: 15 Jan 2013 11:42 PM PST


Seorang bekas pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) hari ini mengemukakan bukti berhubung dakwaan kerjasama pihak berkuasa untuk mengubah demografi pemilih Sabah pada tahun 1990-an.Mohd Nasir Sugip ketika memberi keterangan kepada Suruhanjaya Diraja (RCI) mengenai masalah imigrasi Sabah hari ini mendakwa jabatannya pernah menerima arahan daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) negeri untuk memberi kad pengenalan kepada pendatang asing untuk membolehkan golongan itu mengundi.

Mohd Nasir yang pernah ditahan bawah ISA sebelum ini mendakwa operasi yang digelar "Ops Durian Buruk" itu dijalankan antara tahun 1992 hingga 1995.

Dakwanya, pengarah SPR Sabah pada masa itu, Wan Ahmad Wan Yusof menyerahkan senarai 16,000 nama untuk diklasifikasikan sebagai pengundi "Bumiputera Islam".

"Bos saya, pengarah JPN Sabah Ramli Kamarudin kemudiannya secara lisan memberitahu saya untuk menjalankan projek ini," katanya.

Mohd Nasir turut mengaitkan tiga lagi individu yang hadir ketika arahan itu dikeluarkan.

Bagaimanapun, nama individu berkenaan tidak dapat diperolehi memandangkan pegawai RCI – wakil daripada pejabat peguam negara – enggan memberi kerjasama.

Katanya, beliau mengikut arahan tersebut dan mengambil pegawai yang tidak dinamakan di peringkat negeri untuk operasi berkenaan.

Mohd Nasir mendakwa, operasi berkenaan melibatkan tindakan memberi kad pengenalan kepada pendatang asing dan mengeluarkan nombor kad pengenalan berdasarkan tarikh lahir, foto dan nama yang diberikan SPR.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan