Selasa, 29 Januari 2013

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


DUN BUKIT PAYONG

Posted: 29 Jan 2013 03:35 AM PST

DUN BUKIT PAYONG


Belanjawan khas, Muhyiddin tiada hak

Posted: 28 Jan 2013 05:57 PM PST


Kuala Nerus : Pengumum pemberian belanjawan khas untuk sekolah jenis kebangsaan Tamil (SJKT) dan Cina (SJKC) mulai tahun depan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dilihat sebagai tindakan yang tidak betul.
Ini kerana semua perkara yang melibatkan belanjawan, mestilah dibahas dan diterima di dalam parlimen.
Apatah lagi kerajaan yang ada sekarang belum tentu menang dalam pilihanraya yang bakal diadakan.
Demikian pandangan Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat, Ustaz Datuk Abu Bakar Chik ( kiri ) ketika ditanya berkenaan janji Tan Sri Muhyiddin kepada kaum cina dan tamil pada sambutan perayaan Thaipusam 2013 di Batu Caves baru-baru ini.
"Peruntukan khas yang akan diberikan kepada sekolah kebangsaan jenis Cina (SKJC) dan Tamil (SKJT) tahun depan sebenarnya, beliau tiada hak untuk mengeluarkan apa-apa kenyataan berkaitan belanjawan pendidikan tahun depan (2014).
Sebab pilihanraya insya Allah pada tahun ini. Oleh kerana itu semua orang tahu bahawa mana-mana perbelanjaan yang melepasi pilihanraya ( belanjawan yang belum diluluskan) maka tiada apa-apa makna janji itu," kata beliau.
Beliau ditemui dalam majlis sambutan maulidur rasul di Maahad Tahfiz wal Tarbiyyah Darul Iman Tok Jiring baru-baru ini.
Dalam ucapan beliau dihadapan masyarakat india, Muhyiddin, berkata Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia yang dijangka dibentang kepada kabinet hujung bulan ini, dirancang untuk menjamin kualiti pendidikan kepada semua sekolah, termasuk SJKT.

Beliau berkata Kementerian Pelajaran telah menyalur peruntukan belanja mengurus kepada SJKT sebanyak RM584,382,340 pada 2011 dan meningkat kepada RM660,346,311 pada 2012.

Selain itu, SJKT mendapat peruntukan RM100 juta dalam Belanjawan 2012 dan 2013 untuk pembangunan, katanya.
Bagi Ustaz Abu Bakar, janji tersebut tidak lebih sebagai cara untuk memancing undi daripada kaum cina dan india sahaja.
Beliau juga melahirkan rasa hairan kerana tumpuan peruntukan pendidikan oleh kerajaan mutakhir ini hanya kepada SKJC, SKJC dan sekolah mubaligh kristian sahaja sedangkan sekolah agama rakyat (SAR) tiada langsung peruntukan.
SAR menurut beliau berhak mendapat peruntukan mengikut perlembagaan berdasarkan perkapita dan tidak boleh disamakan kategori dengan sekolah agama bantuan kerajaan (SABK).
"Maknanya disini diskriminasi  kepada masyarakat Islam adalah satu yang sangat jelas dan sebenarnya merupakan penghinaan kepada masyarakat yang menghantar anak mereka ke SAR.
Dan ini menunjukkan mereka sebenarnya tidak prihatin dan tidak mempunyai rancangan yang jelas pembangunan pendidikan Islam," ujar beliau lagi.
Ustaz Abu Bakar akhirnya meminta agar rakyat menolak segala janji BN ketika hampir pilihanraya kerana ianya tidak lebih dari janji manis sahaja.
Ini kerana mereka berkuasa melaksanakannya ketika mempunyai kuasa tetapi memilih saat menjelang pilihanraya untuk menabur janji-janji mereka.

Dr Siti Mariah Mahmud

Posted: 29 Jan 2013 03:33 AM PST

Dr Siti Mariah Mahmud


Kuasa Politik Orang Melayu tetap dipertahan

Posted: 28 Jan 2013 04:32 PM PST

Walaupun terdapat dakwaan bahawa kaum Melayu berpecah kebelakangan ini khususnya sejak 2008, Pakatan Rakyat (PR) memberi jaminan kuasa Melayu tidak akan terhakis sama sekali jika perikatan muda itu menguasai Kerajaan Pusat.

Timbalan Pesuruhjaya Pas III Selangor, Khalid Samad berkata, pada Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) nanti, sebahagian kerusi Melayu ditandingi oleh Pas dan sebahagiannya PKR, tetapi hanya sebilangan dimiliki DAP.

"Sebenarnya kerusi Melayu (dalam PR) tetap sama."Kerusi Melayu yang Umno tandingi (dalam kerusi Parlimen) lebih kurang 132. Jumlah kerusi Melayu dalam PR tetap sama.

Maka, walaupun tidak dikuasai oleh satu parti jumlah kerusi Melayu tetap sama," katanya.Menurutnya, jika bilangan kerusi Melayu terbahagi dua maka, tidak wujud penguasaan diktator seperti yang didakwa berlaku dalam Umno.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Pelancaran Gerak Kerja Pilihan Raya PR Hulu Selangor di Jalan Kantan di Bukit Sentosa di sini.

Khalid yang juga Ahli Parlimen Shah Alam berkata, beliau menjelaskan perkara itu berikutan sentimen parti dan perkauman didakwa dilakukan Umno dan Barisan Nasional (BN) sehingga mencetuskan kebimbangan kononnya Melayu akan hilang kuasa jika PR memerintah.

Menurutnya, setiap parti dalam komponan PR seperti Pas, PKR dan DAP tidak akan berkuasa mutlak kerana mempunyai bilangan kerusi yang seimbang, malah segala dasar yang mahu ditentukan memerlukan kesepakatan serta persetujuan ahli komponan.

"Bila kita dedahkan segala penyelewengan (dalam BN) maka dia nak takutkan Melayu, DAP berkuasa (jika PR menang).

"Pada (PRU) 2008, DAP bertanding 48 kerusi Parlimen dan mungkin bertambah lebih kurang 54 pada 2013.

Adakah DAP boleh memerintah sekiranya menang kesemua 54 kerusi Parlimen (daripada 222)?.

Tidak boleh," katanya.

Katanya, begitu juga dengan Pas jika memenangi kesemua lebih kurang 70 kerusi Parlimen dipertandingkan pada PRU13, tidak akan dapat berkuasa sendirian termasuklah PKR.

Menurutnya, untuk berkuasa PR perlu menang sekurang-kurangnya 112 kerusi Parlimen iaitu dengan mejoriti mudah.

CINA ISLAM (林川興)

Posted: 29 Jan 2013 01:37 AM PST

CINA ISLAM (林川興)


Banglo: Fauzi telus, sedia disiasat SPRM

Posted: 29 Jan 2013 12:07 AM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Fauzi Shaari hari ini menyatakan kesediaan untuk disiasat berhubung banglo miliknya yang dimainkan bloger Umno.

Katanya, beliau mengalu-alukan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat siasatan sekiranya ada pihak ragu-ragu terhadapnya.

Dalam pada itu beliau menjelaskan banglo dua tingkat setengah miliknya di Seksyen 10, Shah Alam itu dibelinya pada 2004 dengan harga RM15 setiap kaki dengan harga istimewa sebagai kakitangan awam ketika itu.

"Ketika itu nilai tidak sampai RM1juta pun. Malah, pembinaan rumah itu dibuat secara berperingkat-peringkat dengan mengamalkan penjimatan ketika bekerja dalam kerajaan termasuk wang simpanan bersama isteri.

"Saya juga turut menjual dua buah rumah teres di kawasan Gombak dan Shah Alam untuk membina rumah dua tingkat setengah itu," katanya dipetik Sinar Harian Online.

Mengulas lanjut, Fauzi menjelaskan, walaupun hampir 10 tahun berlalu, rumah itu pun masih belum siap sepenuhnya dan walaupun beliau bersama keluarga telah menduduki banglo terbabit setahun lalu.

"Harga dulu berbeza dengan sekarang dan logiklah jika orang ramai tertanya-tanya dengan satu-satunya harta saya itu. Empat anak lelaki saya turut membantu memberi dana," katanya.

Pendedahan itu juga jelasnya tidak sedikitpun menjejaskan reputasinya kerana beliau mendakwa telus dalam perkara itu.

"Saya langsung tidak berasa risau dengan pendedahan itu dan tidak menjejaskan gerak kerja saya untuk memenangi hati pengundi-pengundi di Parlimen Larut.

"Malah, tiada istilah takut dengan pengundi kerana saya telus terhadap perkara ini dan rakyat lebih memahami pemimpin mereka," katanya.

harakah/-

PRU13: Agama pula jadi cagaran Umno

Posted: 29 Jan 2013 12:05 AM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: "Sekarang Umno terpaksa mengikut rentak PAS di dalam memperjuangkan agama," kata AJK PAS Pusat, Idris Ahmad.

Katanya, dahulu Umno sering menuduh PAS menggunakan agama untuk kepentingan politik sehingga ada cadangan supaya nama Islam pada parti PAS dibuangkan.

Jelasnya, PAS sememangnya wajib memperjuangkan Islam kerana tertera dengan jelas di dalam Perlembagaan PAS Fasa 3 "Dasar PAS ialah Islam".

Justeru, ujarnya apabila Umno bercakap tentang Islam, ianya agak janggal seperti pepatah "cakap tidak serupa bikin".

Menurutnya, oleh kerana Umno wajib mendapat sokongan Melayu, maka pemimpin Umno terpaksa berlakon untuk menunjukkan mereka pembela agama.

Contohnya, kata beliau dalam isu kalimah Allah, Umno berlagak mempertahankan nama Allah, tetapi Umno melawan hukum Allah dan kempen mereka kepada orang Melayu, kononnya bimbang gejala murtad berlaku.

"Peliknya mana suara Umno ketika Noraishah Bukhari, Hartina Kamarudin, Lina Joy meninggalkan agama Islam. Umno membisu seribu bahasa.

"Mereka mendakwa mereka mempertahan nama Allah, tetapi ulama yang hendak mempertahankan ajaran Allah, Umno hendak tangkap.

"Ini yang terjadi kepada Datuk Dr Harun Din, Almarhum Datuk Ishak Baharom, Datuk Ismail Kamus ketika Umno berkuasa di Selangor," ujarnya.

Oleh kerana itu, menurutnya lagi, benarlah pemimpin Umno sejenis makhluk yang boleh menyerupai berbagai warna demi kepentingan politik.

Begitu juga, katanya Najib hendak menunjuk juara Palestin sedangkan semua dunia tahu kepimpinan Najib tidak mengiktiraf Hamas.

"Tetapi demi kepentingan undi Melayu, Najib pergi mengadap pemimpin Hamas.

"Apabila balik ke Malaysia, tukang juak Najib mengarahkan untuk menyambut Najib sebagai wira Palestin. Semua dilakukan demi kepentingan undi orang Melayu kepada Umno," katanya lagi.

harakah/-

'Kaki minum' kantoi

Posted: 28 Jan 2013 11:55 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

'Kaki minum' kantoi
"Port' kaki mabuk yang diserbu pegawai penguat kuasa Jaip hasil aduan masyarakat setempat berhubung aktiviti teguk arak bungkus di Padang Tengku, Lipis, kelmarin.
 
KUANTAN-  Kehadiran sekumpulan lelaki datang melepak di sebuah taman permainan kanak-kanak sambil membawa minuman bungkus saban malam menimbulkan tanda tanya penduduk Padang Tengku, Lipis sejak beberapa bulan lalu.

Kecurigaan penduduk itu berasas apabila mereka mendapati kumpulan terbabit melepak dalam keadaan mabuk sedangkan tiada botol arak di temui di kawasan itu sebaliknya hanya plastik bungkusan minuman yang bertaburan.

Susulan kecurigaan mereka itu, penduduk tampil membuat aduan kepada Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) untuk memantau dan mengambil tindakan lanjut berhubung aktiviti kumpulan tersebut.

Hasil aduan penduduk, seramai 15 pegawai penguat kuasa diketuai Ketua Unit Operasi Bahagian Penguatkuasaan Jaip, Mohd Anis Mohd Azmi  dengan kerjasama polis menjalankan pemeriksaan di kawasan taman permainan itu sebelum menahan 13

lelaki berusia antara 25 hingga 65 tahun untuk siasatan.

Ketua Bahagian Penguatkuasa-an Jaip, Ahmad Raffli Ab Malek berkata, dalam operasi kira-kira jam 9 malam itu, pihaknya mendapati 10 daripada mereka berada dalam pengaruh alkoho.

Menurutnya, agak mengejutkan apabila minuman yang ditemui mendapati ianya mengandungi minuman keras yang dipercayai dibungkus terlebih dahulu sebelum dibawa ke lokasi itu bagi mengaburi masyarakat.

"Kita tidak pasti sama ada mereka membeli minuman keras itu dan membungkus sendiri atau ada kedai yang menyediakan arak bungkus untuk pelanggan beragama Islam.

"Ini kali pertama kita berdepan dengan taktik ini namun atas kerjasama masyarakat dan polis kita berjaya mengesan dan membongkar aktiviti itu," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Ahmad Raffli berkata, semua yang ditahan termasuk seorang warga emas itu dibawa ke Balai Polis Padang Tengku sebelum dihantar ke Pejabat Agama Islam Daerah (Paid) Lipis untuk siasatan lanjut atas kesalahan meminum arak mengikut Seksyen 136

Enakmen Pentadbiran Keluarga Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 (Pindaan 1987).

"Semua yang terlibat berdepan hukuman denda tidak lebih RM5,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun dan tidak kurang enam sebatan," katanya.

Sementara itu, dalam operasi berlainan, tiga lelaki termasuk seorang warga emas berusia 68 tahun  ditahan kerana berjudi.

Beliau berkata, kesemua mereka ditahan hasil serbuan ke atas premis judi nombor ekor berlesen di Pekan Benta, Lipis, petang kelmarin.

"Mereka ditahan untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 169 Enakmen Pentadbiran Keluarga Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 (Pindaan 1987) dan jika sabit kesalahan individu terlibat boleh didenda sehingga RM2,000 atau penjara sehingga

satu tahun atau kedua-duanya sekali," katanya.

Ahmad Raffli berkata, operasi yang melibatkan pegawai penguat kuasa seluruh daerah itu sebahagian daripada operasi berjadual Jaip dalam usaha menangani kes-kes jenayah syariah di negeri ini.

"Kita juga akan meneruskan operasi bersepadu dan operasi khas sekiranya ada keperluan dan aduan," katanya.

Beliau berkata, sepanjang Januari tahun ini, seramai 22 individu ditahan atas kesalahan minum arak hasil beberapa operasi yang dijalankan pihaknya.

sinar/-

Dewan Kuin dikenali Dewan Permaisuri Hajah Haminah

Posted: 28 Jan 2013 11:53 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

BALING: Dewan Induk Kolej Universiti Insaniah (Kuin) yang terletak di Kuala Ketil kini dikenali sebagai 'Dewan Permaisuri Hajah Haminah'.

Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah mengisytiharkan demikian sempena Perasmian Kampus Kuin dan Istiadat Konvokesyen Khas, pagi tadi.

Dewan yang berkapisiti 5,000 orang itu kini megah di laluan pintu masuk kampus  yang berkeluasan 360 ekar yang mampu menempatkan 7,000 pelajar.

Hadir sama dalam konvokesyen bertemakan 'Penerokaan Ke Arah Kebijaksaan' itu ialah semua Jemaah Pemangku Sultan Negeri Kedah Darul Aman, Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Tan Sri Annuar Ibni Almarhum Sultan Badlishah, Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, Pro Canselor, Datuk Affifudin Omar dan Rektor Kuin, Datuk Wira Dr Jamil Osman.

harakah/-

15 lelaki dicekup leka berjudi

Posted: 28 Jan 2013 11:53 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

15 lelaki dicekup leka berjudi

Serbuan yang dijalankan di sebuah premis kerana disyaki menjalankan kegiatan perjudian secara haram.
MARAN - Dua remaja lelaki berusia 14 dan 18 tahun antara 15 yang ditahan ketika sedang leka bermain judi internet, manakala 42 set komputer dirampas dalam dua serbuan berasingan di Kampung Sungai Kertam, Sri Jaya dan Felda Jengka 8, dekat sini.

Ketua Polis Daerah Maran, Pemangku Deputi Superintendan Sulaiman A Hamid berkata, dalam serbuan pertama jam 9.40 malam itu, enam ditahan termasuk seorang penjaga premis berusia 31 tahun.

Menurutnya, sebanyak 21 set komputer dirampas bersama peralatan lain dalam premis berkenaan kerana didapati menjalankan perniagaan tanpa lesen sah dan kegiatan perjudian.

"Manakala serbuan kedua jam 11.20 malam di premis tidak bernombor belakang sebuah restoran di Jalan Besar Jengka 8, sembilan ditahan termasuk dua remaja.

"Pemeriksaan mendapati kesemua set komputer dalam dua serbuan bersama penguat kuasa Majlis Daerah Maran (MDM) itu terpapar gambar disyaki berunsur perjudian. Turut dirampas wang tunai pelbagai dominasi berjumlah RM506 daripada penjaga premis," katanya.

Sulaiman berkata, polis akan melakukan pemantauan secara berterusan bagi memerangi kegiatan tersebut dengan kerjasama MDM.

Beliau turut meminta kerjasama orang ramai menyalurkan maklumat sekiranya mengetahui wujud aktiviti perjudian di kawasan mereka.

sinar/-

Tercampak dari jejambat

Posted: 28 Jan 2013 11:13 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

 pix_topright

Pengguna Jalan Kepong berhampiran Taman Desa Jaya, di sini terkejut apabila satu objek yang jatuh dari atas jejambat Jalan Lingkaran Tengah (MRR2) ke kawasan tempat letak kereta berhampiran lokasi kejadian adalah mayat seorang lelaki.

Mangsa, V Adrian Thrishen, 28, maut di lokasi kejadian akibat parah di kepala dan badan apabila terjatuh pada ketinggian 21 meter dalam kemalangan membabitkan kereta yang dipandunya dengan sebuah lori membawa muatan biskut di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 1 tengah hari di Kilometer 2.7 MRR2 itu, mangsa yang juga jurulatih kecergasan di sebuah gimnasium di Taman Tun Dr Ismail (TTDI) dikatakan dalam perjalanan dari rumahnya di Taman Melawati ke tempat kerja.

Sumber polis berkata, siasatan mendapati kereta dipandu mangsa dilanggar lori berkenaan dari sisi sebelah kanan sebelum hilang kawalan. Katanya, akibat rempuhan itu kereta mangsa terbabas dan melanggar tembok sebelah kiri jalan manakala lori berkenaan terbalik menyebabkan pemandu parah.

"Siasatan awal, mangsa tercampak keluar melalui cermin hadapan keretanya yang pecah sebelum terjatuh ke kawasan tempat letak kereta di lokasi kejadian. Polis belum mengambil keterangan pemandu lori terbabit kini dilaporkan kritikal," katanya.

Seorang pekerja swasta yang ditemui di tempat kejadian dikenali sebagai Wong, 29, berkata, ketika kejadian itu, dia sedang menuju ke sebuah bank di persimpangan jalan berkenaan.

Katanya, dia terdengar bunyi objek terjatuh disusuli jeritan orang ramai mengerumuni lokasi kejadian.

metro/-

‘Mengapa dia mati?’

Posted: 28 Jan 2013 10:55 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

pix_topright


"Saya mati pun tidak apa kerana sudah tua. Mengapa dia (cucu) mati begitu saja. Saya sering tidak dapat tidur, makan dan minum kerana kehilangannya," rintih Chee Chou Moi, 68, nenek kepada William Yau Zhen Zhong, 6, yang ditemui mati selepas lebih seminggu dilaporkan hilang di Subang Jaya, Selangor, 16 Januari lalu.

Mayat kanak-kanak yang dibawa menggunakan van jenazah tiba di Melaka Memorial Park, Bukit Jelutong di sini, kira-kira jam 12.55 tengah hari dengan diiringi kedua-dua ibu bapanya, William Yau Kok Kang, 32, dan Goh Ying Ying, 28.

Suasana pilu menyelubungi pekarangan kawasan itu apabila upacara sembahyang dan keagamaan dilakukan sebelum mendiang dimasukkan ke dalam tempat pembakaran, kira-kira jam 2 petang.

Turut hadir, Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paya Rumput, Datuk Tahir Hassan.

Bagaimanapun, sejurus ibu bapa mendiang yang enggan ditemu bual media beredar, suasana kembali pilu apabila nenek kanak-kanak itu tiba di kawasan berkenaan sambil meronta-ronta menangis dan meraung kesedihan.

Chee yang ditemani seorang anak lelakinya dikatakan turut merintih hiba apabila urusan pengebumian itu tidak dimaklumkan kepadanya dan tidak sempat melihat mendiang cucunya buat kali terakhir.
Wanita warga emas itu bagaimanapun ditenteramkan Mohd Ali.

Terdahulu, Mohd Ali ketika menemui Kok Kang dan Goh Ying Ying mengucapkan takziah selain meminta mereka sekeluarga bersabar atas apa yang berlaku.

"Bagi meringankan beban keluarga mendiang, kerajaan negeri turut menyalurkan sumbangan RM5,000 untuk tanggungan kos perbelanjaan upacara pengebumian," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut meminta semua pihak terutama parti pembangkang tidak mempolitikkan kejadian berkenaan kerana keluarga mendiang masih bersedih.

"Ia termasuk tindakan Lim Kit Siang (Penasihat DAP) yang melemparkan tuduhan kepada Barisan Nasional (BN) mengenai keselamatan kanak-kanak di negara ini sedangkan kejadian berlaku di Selangor iaitu di bawah negeri pembangkang.

"Saya amat berharap kejadian seumpama ini tidak berulang pada masa depan terutama membabitkan kanak-kanak," katanya.

metro/-

Suburkan ilmu di 'fan page' Dewan Ulamak PAS Pusat

Posted: 28 Jan 2013 10:52 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -KUALA LUMPUR: Tidak mahu ketinggalan dalam arus perkembangan teknologi semasa, Dewan Ulamak PAS Pusat turut memanfaatkan medium jaringan sosial Facebook untuk menyampaikan dakwah mereka kepada masyarakat.

Dengan pendekatan ini, mereka yang sering kali dipersepsikan dengan gambaran kumpulan berjubah dan berserban, kini cuba untuk lebih dekat dengan masyarakat agar lebih mengenali mereka.

Terbaru, mereka telah mewujudkan laman peminat (fan page) atas nama Dewan Ulamak PAS Pusat.

Sehingga berita ini ditulis, laman ini sudah mempunyai lebih 11,000 peminat.

(Gambar: Antara grafik kempen yang dimuat naik oleh dewan ulamak untuk dikongsi bersama)

"Selain menyalurkan kenyataan rasmi Dewan Ulamak dalam isu politik, kita juga akan sentiasa berkongsi mutiara ilmu khususnya berkaitan dakwah melalui medium ini.

"Ayuh bersama Dewan Ulamak PAS Pusat, memimpin umat berpandukan wahyu. 'Follow' dan 'Like' kami untuk kita sama-sama berkongsi kebaikannya," kata setiausahanya Dr. Khairudin Aman Razali kepada Harakahdaily.

Menurut Khairudin, laman peminant ini akan diuruskan oleh kumpulan media dewan itu yang diketuai penolong setiausahanya Ust Nazmi Nik Din.

Beliau juga yakin, pendekatan ini mampu membawa suara Dewan Ulamak ke tengah-tengah masyarakat khusnya kepada generasi muda.

Dewan Ulamak PAS Pusat diterajui ketuanya Datuk Tuan Guru Harun Taib, timbalan ketua Datuk Ustaz Haji Ahmad Yakob, naib ketua Datuk Dr. Ustaz Haji Mahfodz Mohamad serta ketua penerangan Datuk Nik Muhammad Zawawi Salleh.

"Kita akan cuba untuk memastikan laman ini sentiasa dikemaskini. Saya juga mengalu-alukan masyarakat diluar sana untuk sama ada bertanya soalan mahupun memberi pandangan di fan page ini.

"Kita akan cuba menjawab setiap persoalan yang diajukan dan berkongsi pandangan demi kebaikan semua" ujar Khairudin.

harakah/-

Kakitangan kerajaan jangan takut kerajaan baru 60 hari lagi

Posted: 28 Jan 2013 10:51 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -
UMNO semakin meroyan. Fitnah semakin  menjadi-jadi. Semuanya kerana sudah sampai bulan, 

cuma tak nampak tarikh lagi. Najib sudah ikut cara Barrack Obama dalam berkempen. Lagaknya "Wira Dunia", semuanya untuk menutup diri yang gundah gulana. 

Bukan lama paling kurang 60 hari lagi kita semua mendapat kerajaan baru. Insya Allah segala isu basi yang dimainkan UMNO BN tidak meninggalkan bekas. Bagi kakitangan kerajaan jangan takut kita mempunyai Perdana Menteri baru tidak sampai 60 hari lagi.

harakahdaily/-

MENJADI PENGIKUT RASULULLAH SAW

Posted: 28 Jan 2013 10:49 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِيْنُهُ وَنَسْتَهْدِيْهِ وَنَسْتَغْفِرُهُ،وَنَعُوْذُ بِاللهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَمِنْ سَيِّئاَتِ أَعْمَالِنَا، مَنْ يَهْدِهِ اللهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِىَ لَهُ.
أَشْهَدُ أَن لَا إِلَهَ اللهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أَرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا بَيْنَ يَدَيِ السَّاعَةِ، مَنْ يُطِعِ اللهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ رَشَدَ، وَمَنْ يَعْصِهِمَا فَقَدْ غَوَى.
اللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِينَ.
أَمَّا بَعْدُ، فَيَا عِبَادَ اللهِ !! اِتَّقُوْا اللهَ،أُوْصِيْكُم وَإيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُونَ.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian,
Bertakwalah kita kepada Allah SWT dengan sebenar-benar takwa, dengan mentaati segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Sesungguhnya kita dituntut dan diperintahkan untuk bertaqwa, dan mati dalam keadaan  bertaqwa kepada Allah dan Rasul-Nya.

Muslimin Yang di Rahmati Allah,
Insan yang bernama Muhammad bin Abdullah merupakan utusan Allah untuk manusia akhir zaman. Baginda merupakan nabi dan Rasul yang terakhir yang diutuskan oleh Allah untuk memberi khabar gembira dan ancaman seksa kepada manusia sehingga datangnya hari kiamat. Baginda juga merupakan penutup segala nabi dan rasul dan merupakan makhluk yang paling mulia di atas muka bumi ini. Allah Taala telah memerintahkan dan mencabar kita, jika kita mencintai Allah, hendaklah kita mengikut Rasulullah SAW sebagaimana  Firman-Nya dalam surah Ali Imran ayat 31 yang berbunyi:
قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ ۗ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ ﴿٣١﴾

Maksudnya : Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu, dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian,
Menurut Ibnu Rajab al-Hanbali rahimahullahu Taala 'anhu di dalam kitabnya Fathul Bari(فتح البارى)yang bermaksud : kecintaan kepada nabi SAW merupakan salah satu pegangan dalam keimanan, dan ia selari dengan kecintaan kepada Allah SWT. Allah telah menjelaskan keselarian ini, dan memberi janji buruk kepada mereka yang mendahulukan kecintaan terhadap perkara lain berbanding kedua-kedua kecintaan ini, sama ada kecintaan terhadap ahli keluarga, harta, tanahair dan sebagainya.
Begitu juga, Al-'Allamah Sheikh Prof Dr Ali Jum'ah di dalam bukunya al-Bayan lima yashghulu al-azhan (البيان لما يشغل الأذهان ) (Penerangan yang tepat untuk memperbetulkan beberapa fahaman yang keliru dalam bab kenabian Rasulullah SAW) ketika diminta untuk mengulas mengenai perayaan atau sambutan kelahiran Nabi Muhammad SAW atau Maulidur Rasul, beliau menjelaskan bahawa sambutan perayaan sempena mengingati kelahiran baginda SAW merupakan satu amalan yang baik, dan semulia-mulia cara menghampirkan diri. Ini kerana ia merupakan aplikasi kepada kegembiraan dan kecintaan kepadanya. Bahkan, kecintaan kepada Nabi Muhammad SAW merupakan salah satu pegangan dalam keimanan.
Daripada penjelasan di atas, merayakan sambutan kelahiran Nabi Muhammad SAW, bukanlah merupakan perkara bid'ah dan tidak bertentangan dengan ajaran Islam dan ianya diiktiraf sebagai salah satu bentuk kecintaan ke atas baginda SAW.
Saban tahun kita menyambut dan merayakan hari kelahiran Nabi Muhammad SAW, yang merupakan salah satu daripada tanda kecintaan kita kepada baginda. Adakah ini sahaja yang sanggup kita lakukan sepanjang hidup selain daripada berselawat ke atas baginda??? Adakah perkara ini sahaja yang dituntut kepada kita sebagai tanda cinta dan kasih kita kepada sebaik-baik makhluk di atas muka bumi ini??? Sesungguhnya, ketahuilah kita semua, bahawa kita sebenar dituntut untuk melakukan lebih daripada itu, sebagai tanda keimanan kita kepada Rasulullah.

Muslimin yang dirahmati sekalian,
Allah SWT ketika menyatakan ciri-ciri pengikut Rasulullah SAW sebagaimana ayat 29 surah al-Fath iaitu :-
مُّحَمَّدٌ رَّسُولُ اللَّهِ ۚ وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ ۖ تَرَاهُمْ رُكَّعًا سُجَّدًا يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِّنَ اللَّهِ وَرِضْوَانًا ۖ سِيمَاهُمْ فِي وُجُوهِهِم مِّنْ أَثَرِ السُّجُودِ ۚ ذَ‌ٰلِكَ مَثَلُهُمْ فِي التَّوْرَاةِ ۚ وَمَثَلُهُمْ فِي الْإِنجِيلِ كَزَرْعٍ أَخْرَجَ شَطْأَهُ فَآزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوَىٰ عَلَىٰ سُوقِهِ يُعْجِبُ الزُّرَّاعَ لِيَغِيظَ بِهِمُ الْكُفَّارَ ۗ وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ مِنْهُم مَّغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا ﴿٢٩﴾

Maksudnya : Muhammad adalah Rasul Allah; dan orang-orang yang bersama dengannya bersikap keras dan tegas terhadap orang-orang kafir yang (memusuhi Islam), dan sebaiknya bersikap kasih sayang serta belas kasihan kasihan sesama sendiri (umat Islam). Engkau melihat mereka tetap beribadat rukuk dan sujud, dengan mengharapkan limpah kurnia dari Tuhan mereka serta mengharapkan keredaanNya. Tanda yang menunjukkan mereka (sebagai orang-orang yang soleh) terdapat muka mereka dari kesan sujud (dan ibadat mereka yang ikhlas). Demikianlah sifat mereka yang tersebut di dalam Kitab Taurat; dan sifat mereka di dalam Kitab Injil pula ialah: (bahawa mereka diibaratkan) sebagai pokok tanaman yang mengeluarkan anak dan tunasnya, lalu anak dan tunasnya itu menyuburkannya, sehingga ia menjadi kuat, lalu ia tegap berdiri di atas (pangkal) batangnya dengan keadaan yang mengkagumkan orang-orang yang menanamnya. (Allah menjadikan sahabat-sahabat Nabi Muhammad, s.a.w dan pengikut-pengikutnya kembang biak serta kuat gagah sedemikian itu) kerana Ia hendak menjadikan orang-orang kafir merana dengan perasaan marah dan hasad dengki - dengan kembang biaknya umat Islam itu. Allah telah menjanjikan orang-orang yang beriman dan beramal soleh dari mereka, keampunan dan pahala yang besar.

            Daripada ayat di atas, saya ingin menyenaraikan ciri-ciri pengikut Rasulullah sebagaimana berikut :-
1.       Bersikap tegas dan keras kepada orang kafir. Dalam perkara-perkara berkaitan perkara usul atau aspek keimanan iaitu berkaitan rukun-rukun iman seperti iman kepada Allah dengan tidak mensyirikkan Allah dengan segala sesuatu selain-Nya, kita tidak boleh bertolak ansur dengan orang kafir yang sentiasa mencuba untuk memesongkan akidah dan keimanan kita. Sebagai contoh, kita sebagai umat Islam di Malaysia telah mencapai kata sepakat untuk tidak membenarkan orang bukan Islam menggunakan kalimah Allah kepada tuhan mereka.
2.      Bersikap kasih sayang dan belas kasihan kepada sesama muslim. Kita mestilah memiliki perasaan kasih sayang dan belas kasihan kepada saudara sesama muslim walaupun berlainan warna kulit, bahasa, adat resam, budaya dan seumpamanya. Elakkan melakukan permusuhan yang berpanjangan yang boleh merugikan diri kita sendiri dan umat ini. Ketahuilah, kita semua diibaratkan seperti sebuah bangunan saling menguatkan antara satu sama lain. Setiap daripada kita mempunyai keistimewaan dan fungsi tertentu di dalam masyarakat dan negara.
3.      Beribadat ruku' dan sujud kerana mengharap limpah kurnia dan keredhaan Allah. Sentiasa melakukkan ibadah dengan mengikut petunjuk-petunjuk daripada Rasulullah dan orang-orang saleh seperti solat tahajjud, puasa sunat, menjaga kebajikan anak yatim, memuliakan tetamu, menghormati alim ulama dan sebagainya.
4.     Di muka mereka terdapat kesan-kesan sujud. Mereka banyak melakukan amal ibadah, hati dan jiwa mereka sentiasa tenang, zahir di wajah mereka ketenangan walaupun alam sekeliling mereka kacau bilau dan seumpamanya. Jiwa mereka sentiasa tenang kerana sentiasa mengingati Allah dalam keadaan berdiri, duduk atau tidur.

Mengakhiri khutbah pada hari ini, marilah sama-sama kita menjadi pengikut Rasulullah dengan memiliki dan mengamalkan keempat-empat perkara seperti di atas, untuk melayakkan kita mendapat syafaat Nabi Muhammad di akhirat kelak.
بَارَكَ اللهُ لِىْ وَلَكُمْ بِالْقُرْآءنِ الْعَظِيْمِ، وَنفَعَنِىْ وَاِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ، وَتَقَبَّلَ مِنِّى وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ اِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ، أَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا وَاسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ ِليْ وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ فَيَا فَوْزَ الْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَياَ نَجَاةَ التَّاءِبِيْنَ.  


خطبة كدوا
اَلْحَمْدُ للهِ القَائِل :

أَلَمْ يَجِدْكَ يَتِيمًا فَـَٔاوَىٰ ﴿٦﴾ وَوَجَدَكَ ضَآلًّا فَهَدَىٰ ﴿٧﴾ وَوَجَدَكَ عَآئِلًا فَأَغْنَىٰ ﴿٨﴾ فَأَمَّا ٱلْيَتِيمَ فَلَا تَقْهَرْ ﴿٩﴾ وَأَمَّا ٱلسَّآئِلَ فَلَا تَنْهَرْ ﴿١٠﴾ وَأَمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّكَ فَحَدِّثْ ﴿١١﴾

Maksudnya : Bukankah dia mendapati engkau yatim piatu, lalu la memberikan perlindungan? Dan didapati-Nya engkau mencari-cari (jalan yang benar), lalu Ia memberikan hidayah petunjuk (dengan Al-Quran)? Dan didapatiNya engkau miskin, lalu Ia memberikan kekayaan? Oleh itu, adapun terhadap anak yatim, maka janganlah engkau berlaku kasar terhadapnya, Adapun orang yang meminta (bantuan pimpinan) maka janganlah engkau tengking herdik; Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepada-Nya. (Surah ad-Dhuha : ayat 6-11)

أَشْهَدُ أَنْ لاإِلهَ إِلا اللهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ. اللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ.
أَمَّا بَعْدُ، فَيَا عِبَادَ اللهِ ! اتَّقُوْا اللهَ  حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاتمَوُتُنَّ إِلا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ.
Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,
Kesimpulan dari khutbah pertama tadi ialah :
1.       Mengikut Rasulullah merupakan tanda keimanan kepada Allah Taala
2.      Merayakan sambutan kelahiran Rasulullah merupakan tanda kegembiraan dan kecintaan kepada Rasulullah SAW.
3.      Mengamalkan ciri-ciri pengikut Rasulullah iaitu Bersikap tegas dan keras kepada orang kafir, Bersikap kasih sayang dan belas kasihan kepada sesama muslim,  Beribadat ruku' dan sujud kerana mengharap limpah kurnia dan keredhaan Allah dan di muka mereka terdapat kesan-kesan sujud. 

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ والْمُؤمِنَاتِ، وَأَصْلِحْ ذَاتَ بَيْنِهِمْ وَأَلِّفْ بَيْنَ قُلُوْبِهِمْ،وَاجْعَلْ فِىقُلُوْبِهِمُ الإِيْمَانَ وَالحِكْمَةَ، وَثَبِّتْهُمْ عَلَى مِلَّةِ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّ اللهِ عَلَيهِ وَسَلَّم .
اَللَّهُمَّ أَعِزَّ الإِسْلاَمَ وَالْمُسْلِمِيْنَ، اَللَّهُمَّ انْصُرِ الإِسْلاَمَ وَاْلمُسْلِمِيْنَ، اَللَّهُمَّ انْصُرِ الدُّعَاةَ وَالْمُجَاهِدِيْنَ، اَللَّهُمَّ دَمِّرِ الْكَفَرَةَ وَالْمُشْرِكِيْنَ،وَأَهْلِكْ أَعْدَائَكَ أَعْدَاءَ الدِّيْنِ.
اَللَّهُمَّ عَذِّبِ اْلكَفَرَةَ الَّذِيْنَ يَصُدُّوْنَ عَنْ سَبِيْلِكَ، وَيُكَذِّبُوْنَ رُسُلَكَ، وَيُقَاتِلُوْنَ أَوْلِيَائَكَ، اَللَّهُمَّ بَدِّدْ شَمْلَهُمْ وَفَرِّقْ جَمْعَهُمْ،  وَزَلْزِلْ أَقْدَامَهُمْ، وَسَلِّطْ عَلَيْهِمْ كَلْبًا مِنْ كِلاَبِكَ.
اَللَّهُمَّ يَا مُنْزِلَ الْكِتَابِ، وَيَا مُجْرِيَ السَّحَابِ، وَيَا هَازِمَ الْأَحْزَابِ، إِهْزِمْهُمْ وَانْصُرْنَا عَلَيْهِمْ، بِقُدْرَتِكَ وَقُوَّتِكَ يَا رَبَّ الْعَالَمِينَ.
اَللَّهُمَّ وَفِّقْ سلطان أزلن مُحِبُّ الدِّيْن شاه اِبْنِ اَلْمَرْحُوْمِ سلطان يُوْسُف عِزُّ الدِّيْن شَاه غَفَرُ اللهُ لَهُ بِمَا تُحِبُّ وَتَرْضَاهُ.
رَبَّنَا ءَاتنِاَ فِى الدُّنْياَ حَسَنَةً وَفِى الأخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ، وَصَلَّى الله عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِيْنَ، وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ.
إِنَّ الله يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ، وَإِيْتَاءِ ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَالْبَغْيِ، يَعِظُكُم لَعَلَّكُم تَذَكَّرُوْنَ.
فَاذْكُرُوْا اللهَ الْعَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ، وَاشْكُرُوهُ عَلَى نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ، وَاسْأَلُوْهُ مِنْ فَضْلِهِ يُعْطِكُمْ، وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرُ، وَاللهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ.
 
Bahagian Pengurusan Masjid,
Jabatan Agama Islam Perak

Israel tidak mampu hentikan Azan

Posted: 28 Jan 2013 08:31 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -
Sejumlah kelompok Yahudi ekstrem gagal melakukan konspirasi untuk menghentikan azan yang dikumandangkan di beberapa kawasan pendudukan Palestin.

Sebagaimana dilaporkan TV Alalam, Rabu lalu, sekumpulan pelampau di wilayah Ramat Aviv yang terletak di utara Tel Aviv, mengajak warga Yahudi di wilayah itu untuk bersama-sama menghentikan laungan azan.
Mereka mengajak pendatang Yahudi lain di wilayah itu dengan meneriakkan pengumuman melalui pembesar suara di tengah malam.

Rangkaian 10 televisyen rejim Yahudi dalam laporannya berkata, "Tindakan para kaum ekstrem yang mengajak warga Yahudi di wilayah Ramat Aviv untuk mematikan suara azan di masjid-masjid, di luar dugaan mendapat bantahan keras dari warga Yahudi. Bahkan di beberapa kawasan penempatan pendatang Israel, mereka marah dan mencaci para ekstrimis itu. "

Sebahagian warga Yahudi, kata Rangkaian 10, menelefon polis dan mendesak agar para ekstrimis itu ditangkap.

Diterjemahkan dari sumber republika via Detik Islam

Pengundi luar: Pakatan mahu SPR gugur syarat 30 hari

Posted: 28 Jan 2013 07:57 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

Anthony Loke
Anthony Loke
 
SHAH ALAM - Syarat tidak kurang 30 hari tinggal di Malaysia yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) ke atas pengundi tinggal di luar negara perlu digugurkan atas alasan ia tidak dibincangkan oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) Mengenai Penambahbaikan Sistem Pilihan Raya.

Setiausaha Pengelola DAP, Anthony Loke berkata, SPR perlu menghormati keputusan yang telah dibuat oleh PSC dan perkara yang telah dipersetujui sebelum ini.

Beliau berkata, syarat tinggal tidak kurang 30 hari akan menyukarkan proses pilihan raya.

"Syarat tambahan baru (tinggal tidak kurang 30 hari) itu, perlu digugurkan.

"... lagipun syarat itu tak pernah dibincangkan sebelum ini pada mesyuarat PSC, memanglah SPR ada kuasa, tapi mereka perlu hormat keputusan PSC.

"Syarat baru ini juga akan menyukarkan proses mengundi (membabitkan) pengundi luar tersebut," katanya kepada Sinar Harian Online.

Kelmarin, media melaporkan syarat kelayakan pengundi luar negara yang ditetapkan SPR, antaranya mesti pernah kembali ke tanah air dalam tempoh lima tahun terakhir dan tinggal tidak kurang 30 hari, adalah munasabah.

SPR berkata, syarat itu cukup ringan dan sesuai kerana negara-negara Komanwel seperti Australia dan Kanada turut menetapkan syarat sama manakala di Singapura menetapkan syarat tiga bulan.

Mengulas lanjut, Loke yang juga Ahli Parlimen Rasah dan bekas anggota PSC berkata, syarat pulang sekali dalam tempoh lima tahun yang ditetapkan SPR itu adalah munasabah.

Namun beliau berkata, semua syarat baru yang ditambah perlu dibincangkan kepada PSC walaupun SPR mempunyai hak untuk menentukan syarat pilihan raya.

"PSC adalah suara ramai wakil Ahli Parlimen, suara rakyat, jadi sebarang keputusan atau syarat baru perlu dibincangkan dengan PSC.

"Pulang sekali dalam tempoh lima tahun, saya setuju tetapi tidak perlu letak syarat 30 hari itu," katanya yang sebelum ini pernah menggesa SPR mengkaji semula syarat itu.

sinar/-

Cabaran untuk Ahmad Maslan

Posted: 28 Jan 2013 07:44 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -


Datuk Ahmad Maslan tuduh saya pemfitnah bersiri, sebaris dengan perogol bersiri. Dia tohmah pembangkang punca saham FGVH merudum.

Dia hentam saya dalam majlis2 di Felda. Guna Jabatan Seranta memburuk2kan saya dan ANAK.

Ahmad Maslan hasut penduduk Kemahang 3 untuk saman peguam mereka sendiri, Wan Rohaimi.

Dia kata saya fitnah isu pembelian saham FGVH oleh Genting Berhad. Dia kata saya pembohong besar dalam isu penjualan minyak sawit kepada syarikat Yahudi.

Bila ANAK nak buat penjelasan, dia sekat. Kembara Oren dihalang. Ceramah tidak dibenarkan. Peralat Pengurus Felda, kononnya ia di bawah Akta GSA.

Justeru, kalau dia pemimpin yang berani; jom kita berdebat secara terbuka. Buktikan kejantanan kamu wahai Ahmad Maslan.

Buat kali ke 3, saya cabar dia berdebat. Siapa sebenarnya yang menjadi pengkhianat dan petualang Felda.

Oleh kerana sebelum ini, saya minta tarikh dan tempat debat, dia gagal berbuat demikian; kali ini saya pula cadangkan tarikh, masa dan tempat!

Wakil saya akan hantar surat resmi untuk cabaran Debat Terbuka dalam masa terdekat.

Saya akan tunggu dia di Dewan Perdana Felda 16 Februari ini!

harakah/-

Keganasan terus melanda Mesir

Posted: 28 Jan 2013 07:20 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -


KAHERAH - Seorang lelaki mati ditembak semalam dalam keganasan yang memasuki hari kelima di Mesir menjadikan 50 orang terbunuh setakat ini.

Lelaki itu yang merupakan seorang pejalan kaki mati akibat terkena tembakan di sini.

Bagaimanapun, masih tidak diketahui siapa yang menembaknya semasa tunjuk perasaan ganas berlaku bagi menentang pemerintahan Presiden Mohamed Morsi.

Ketika kejadian, polis melepaskan gas pemedih mata ke arah para penunjuk perasaan yang membaling batu ke arah anggota-anggota pasukan keselamatan itu dekat Dataran Tahrir.

"Kami mahu menumbangkan rejim (Morsi) dan menamatkan pemerintahan yang dikendalikan pergerakan Ikhwanul Muslimin," kata seorang tukang masak, Ibrahim Eissa yang berusia 26 tahun.
Dia memakai topeng yang mengelak terhidu gas pemedih mata.

Sejak memenangi jawatan Presiden pada pertengahan tahun lalu, Morsi diselubungi pelbagai krisis dan tunjuk perasaan ganas.

Tunjuk perasaan yang kerap berlaku itu menyebabkan dia sukar untuk menjalankan tugasnya bagi meningkatkan ekonomi negaranya.

Ia turut berlaku di beberapa buah bandar mengakibatkan Morsi terpaksa mengisytiharkan darurat di tiga buah bandar iaitu Port Said, Ismilia dan Suez.

Pihak tentera mengawal dua daripada bandar tersebut manakala Kabinet meluluskan kuasa kepada askar-askar untuk menangkap orang awam yang melakukan keganasan.

Morsi bersimpati dengan mangsa-mangsa rusuhan dan meminta dialog diadakan antara sekutu-sekutu Islamnya dan beberapa parti pembangkang.

Namun, perikatan Barisan Penyelamat kebangsaan menolak tawaran berdialog dengan menetapkan syarat seperti pembentukan sebuah kerajaan perpaduan.

Perikatan tersebut juga menuntut supaya Morsi bertanggungjawab berhubung pertumpahan darah yang berlaku di negara ini.

Keganasan itu bermula pada 25 Januari lalu semasa penduduk menyambut ulang tahun kedua kebangkitan rakyat yang menyebabkan Hosni Mubarak meletakkan jawatan sebagai Presiden.
Hosni meletakkan jawatan pada 11 Februari 2011. - Agensi

Pertemuan TG Nik Aziz, Bishop buktikan dua agama boleh berbincang

Posted: 28 Jan 2013 06:00 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

BAYAN BARU: Pertemuan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan Bishop Wilayah Utara bagi Negeri Perak, Pulau Pinang, Kedah, Perlis dan Kelantan, Sebastian Josef di sebuah hotel semalam membuktikan dua agama boleh duduk berbincang dan berdialog.

Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS, Datuk Mujahid Yusuf Rawa berpendapat, kesediaan Tuan Guru Nik Aziz dan Sebastian Josef bertentang mata, berbual mengenai pengunaan kalimah Allah dan sebagainya merupakan permulaan sessi untuk pengenalan dialog sekiranya ada pihak ingin melaksanakan kerja mulia itu.

"Itulah kerja Rassullulah s.a.w untuk berdakwah bukan bersikap keras sehingga orang bukan Islam pandang serong terhadap keindahan yang ada dalam Islam.

"Saya juga harap selepas ini ada pertemuan yang lebih erat di mana jua termasuk dalam gereja sekalipun," katanya yang juga Ahli Parlimen Parit Buntar.

Walaupun pertemuan itu terlalu ringkas namun katanya, kedua-duanya begitu teruja kerana masing-masing pertama kali bertemu serta berharap ianya akan berulang lagi demi memastikan kehidupan di dunia ini berada dalam keamanan dan kemakmuran.

Bagi Bishop Sebastian, jelas Ustaz Mujahid, pendirianya terhadap isu yang lebih besar seperti kes kehilangan anak, moral, jenayah, rasuah dan gejala remaja masa kini perlu difikirkan oleh semua agama dan bangsa berbanding isu yang boleh mencetuskan kecurigaan.

Bagi beliau, isu seperti kontroversi kalimah Allah boleh diselesaikan dengan senang sahaja asalkan wujud perbincangan.

Sikap positif Musyidul Am PAS jelasnya, memberi impirasi kepads Lajnah Perpaduan untuk terus bekerja menerangkan konsep yang dibawa oleh PAS mendepani  isu semasa
di negara ini.

"Kita kena bersikap terbuka dengan mana-mana agama supaya perhubungan dapat dijalinkan dengan lebih mesra.  Jangan pula sebagai umat Islam wujud prasangka dan perasaan sombong dengan agama lain.  Sikap sedemikian merugikan perjuangan terutamanya PAS kerana Malaysia mempunyai etnik berbilang bangsa, " tambahnya.

Tindakan Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali hendak bakar Bible yang ada Kalimah Allah disifatkan beliau satu tindakan yang 'gila' sebab ia tidak mewakili langsung kerahmatan Islam terhadap penganut agama lain.

Beliau juga mendesak Umno yang betul-betul mahu memperjuangkan kalimah Allah mengutuk kenyataan tersebut kerana ia akan memberi gambaran yang buruk terhadap agama Islam yang penuh dengan sifat rahmat di antara manusia.

Oleh  itu kata Mujahid, sejak 2010 lagi lajnah ini telah berusaha membuka pintu dialog supaya semua isu yang berkaitan agama diperbincangkan.

Untuk itu, hari Ahad lepas (27 Januari) Lajnah Perpaduan Nasional telah mengadakan pertemuan dan dialog di Gereja Laddy Fatima, Bintong di Kangar, Perlis serta pertemuan muhibbah dengan Ketua Agama Budha Perlis untuk menerangkan sikap keterbukaan PAS  untuk berdialog demi mencari titik persefahaman sesama sendiri.

"Kalau PAS mengambil sikap seperti Datuk Ibrahim Ali apa akan terjadi dengan urusan dakwah kita.  Tentu meresahkan kaum lain yang ada di Malaysia.  Lagipun kita memerlukan  sokongan mereka untuk menang pilihanraya yang membolehkan Pakatan Raykat berkuasa di Putrajaya," ujarnya lantang sambil memuji koodinator lajnahnya, Haji Abdul Rahman Kasim yang tidak jemu-jemu mengutus surat dan memohon pertemuan diadakan dengan tujuan yang murni.

harakah/-

ANAK JATUH BALKONI

Posted: 28 Jan 2013 05:50 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

pix_topright

"Saya memang bimbang dengan perlakuannya yang hiperaktif. "Tetapi, saya tidak menyangka anak tunggal kesayangan yang diletakkan di rumah pengasuh sejak Mei tahun lalu itu akan meninggal dunia dengan cara sebegitu," kata Siti Nur Jannah Azman, 24.

Beliau mengulas mengenai anaknya Muhamad Adam Zafuan, 6, yang maut selepas terjatuh dari tingkat tujuh Apartmen Sutra Mas, Puchong Jaya, di sini, semalam.

Menurutnya, perasaan bimbang mengenai kemungkinan anak lelakinya itu terjatuh kerana gemar memanjat balkoni menjadi kenyataan apabila anaknya ditemui dalam keadaan berlumuran darah Dalam kejadian jam 9.30 pagi itu, Muhamad Adam, maut ketika dalam perjalanan ke Hospital Serdang akibat parah di kepala dan badan.

Difahamkan, kanak-kanak berkenaan yang hiperaktif memanjat pagar balkoni rumah pengasuhnya di tingkat tujuh setinggi lebih satu meter sebelum terjatuh.

Kejadian itu tidak disedari pengasuhnya yang berada dalam rumah dan sebaik dihubungi ibu mangsa yang menyuruh melihat Adam, pengasuh terbabit mendapati kanak-kanak itu sudah terjatuh dari balkoni.

Siti Nur Jannah berkata, anak tunggalnya itu seorang kanak-kanak hiperaktif dan suka bermain di balkoni di rumahnya di tingkat lima, apartmen sama, selain di pangsapuri ibunya di tingkat 15, Jalan Kuching.
"Sebelum kejadian, ibu saya menghantar Adam ke rumah pengasuhnya itu jam 9 pagi sebelum dikejutkan dengan kejadian berkenaan setengah jam kemudian.

"Ketika itu saya berada di tempat kerja apabila dihubungi rakan yang tinggal di kawasan sama dan memaklumkan Adam terjatuh dari balkoni sebelum menghubungi pengasuh supaya melihat Adam dan mengesahkan anak saya itu terjatuh," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Serdang Asisten Komisioner Abd Razak Elias mengesahkan menerima laporan kejadian dan kes itu diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

"Kami sudah memanggil pengasuh untuk memberi keterangan," katanya.

metro/-

Peniaga makanan miliki syiling berusia 214 tahun

Posted: 28 Jan 2013 05:40 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -RUZAMAN menunjukkan syiling AS tahun 1799 dan laporan Kosmo! mengenai lelongan syiling di New York yang hampir sama dengan syiling miliknya di Selayang semalam.

SELAYANG – Seorang peniaga makanan di sini, Ruzaman Zakaria mendakwa memiliki dua keping duit syiling perak lama yang dipercayai berusia antara 138 hingga 214 tahun.

Menurut Ruzaman, 40, syiling berkenaan diperolehnya kira-kira 12 tahun lalu yang diberi oleh seorang lelaki yang tidak dikenali ketika dia pulang daripada berniaga di Rawang, Selangor.

Katanya, pada malam itu keretanya kehabisan minyak di sekitar Taman Templer dan dia terpaksa berjalan kaki selama 30 minit ke sebuah stesen minyak berdekatan.

"Ketika dalam perjalanan ke kereta setelah membeli minyak, tiba-tiba seorang lelaki menghampiri saya dan menanyakan masalah yang saya hadapi.

"Kemudiannya, secara tiba-tiba lelaki itu menghulurkan dua keping syiling ini kepada saya dan selepas menerimanya saya terus berlari ke kereta sementara lelaki tersebut juga hilang begitu sahaja," katanya ketika ditemui Kosmo! di sini semalam.

Kosmo


Ahli tegar Umno masuk PAS kerana 'mulut' Haji Lah Genting

Posted: 28 Jan 2013 05:30 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -


Sesuatu itu terjadi atas sebab musabab.

Seorang wartawan bertanya Ali Lizon yang tinggal di desa Bendang Nyiur, Kemahang, Tanah Merah.

"Mengapa anda keluar Umno dan menyertai PAS?"

Jawab pria 40-an yang juga mantan Ketua Pemuda Umno desa tersebut, "kerana Haji Lah Geting".

Sang watawan terkejut, Haji Lah Geting yang juga mudir pondok pesantren terkenal itu adalah seorang pendukung tegar Umno di desa itu, masakan kerana dia Ali Lizon keluar Umno.

Maka terbongkarlah ceritanya. Suatu malam, tahun 2012,  Ali Lizon  hadir ceramah Umno bersebelahan dengan desanya. Di antara penceramah dijemput ialah Haji Lah Geting.

Siapa tak kenal dengan tok guru pondok yang paling lantang mengutuk, mencerca Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat setiap kali diberi peluang naik ke pentas Umno kalau tidak Haji Lah Geting dan seorang lagi Mad Nor Deris.


"Apa Haji Lah Geting  kata kepada Nik Aziz?" tanya wartawan.

"Tok Guru Nik Aziz sesat, kerana berkawan dengan DAP dan banyak lagi kata-kata yang tak masuk akal dihemburkan kepada Tuan Guru," ujar Ali Lizon.

Benar kata orang bijaksana, sesuatu itu terjadi di atas  sebab musabab! Setelah Ali Lizon mendengar cercaan dan maki hamun yang dahsyat oleh sang penceramah Umno itu, hatinya berdetap detup, dadanya berombak dan gelora keinginan untuk mengenali Tuan Guru Nik Aziz dari dekat menerjah datang secara tiba-tiba seperti tsunami melanda Acheh 2004.

Sejak  peristiwa itu Ali Lizon  bersama isterinya tak pernah absen hadir mendengar ceramah Tuan Guru Nik Aziz bila Menteri Besar itu datang berceramah di sekitar daerah tempat tinggalnya. Bahkan kuliah rutin Tuan Guru Nik Aziz setiap pagi Jumaat di Medan Ilmu, Kota Bharu, juga beliau hadir sekali sekala walaupun jauh dari desanya.

Dengan sifat Tuan Guru Nik Aziz yang lemah lembut, tidak pernah meninggi diri berserta ilmu yang diajar dan difahaminya sangat kontradiktif dengan apa yang disampaikan Haji Lah Geting, baru Ali Lizon  faham, tuduhan mengatakan Tuang Guru sesat, munafik adalah karut dan fitnah kubro semata-mata.

Tiga bulan sepelas itu Ali Lizon Isa, isteri, emaknya Che Som Mamat, 11 adik beradiknya bersama 100 pengikut menyerahkan borang sertai PAS kepada Speaker Dun Kelantan, Dato' Nasuruddin Daud di sebuah pentas ceramah yang diadakan di desa itu tanggal 27 Januari 2013.

harakahdaily/-

PAS Sarawak Kecam Perbuatan Melampau Presiden PERKASA Ibrahim Ali

Posted: 28 Jan 2013 05:00 PM PST

17 Rabi'ul Awal 1434 H. [MOD] -

PAS Sarawak mengecam keras tindakan presiden PERKASA Ibrahim Ali yang menyeru supaya membakar Bible versi Bahasa Melayu yang menggunakan kalimah Allah.
Adakah dengan perbuatan membakar Bible versi Bahasa Melayu dapat menyelesaikan masalah kalimah Allah? Perbuatan Ibrahim Ali hanya mengundang perasaan benci penganut bukan Islam terhadap Islam.
Adakah Islam mengajar umatnya melakukan perbuatan yang biadap ini terhadap penganut agama lain? Bagaimana pula kalau penganut agama lain yang membakar kitab suci umat Islam, sudah tentu umat Islam juga akan marah dan begitulah sebaliknya.
Perbuatan Ibrahim Ali bukan mewakili umat Islam tetapi lebih kepada perbuatan extremis PERKASA yang bersifat perkauman yang melampau.  Islam melarang umatnya bertindak sedemikian rupa kerana ianya boleh mencetuskan rusuhan kaum dan agama dalam negara ini.
PAS Sarawak serta umat Islam yang rasional tidak akan bertindak menghina agama lain disebabkan oleh salah faham dan adalah lebih baik mengadakan perjumpaan atau dialog antara agama untuk menyelesaikan masalah yang berkaitan. Carilah jalan terbaik untuk menyelesaikan masalah tersebut dari berlarutan dengan mengadakan pertemuan antara penganut agama Islam dan Kristen.
Mereka yang bertindak diluar batas agama bukan mencerminkan akhlak Islam yang sebenar. Islam mengajar kita supaya sering menghormati agama lain kalau ada masalah lebih baik berbincang untuk menyelesaikan masalah daripada melakukan perbuatan diluar batasan agama dan undang-undang negara.
Kita mengesa pihak berkuasa bertindak segera dan mengatasi masalah perkauman yang diamalkan oleh Ibrahim Ali dan mereka yang mengamalkan sifat perkauman melampau agar tidak mencetuskan rusuhan kaum dalam negara ini.
Bertindaklah secara rasional jangan terlalu ikut emosi yang akhirnya memusnahkan kestabilan dan kehormanian masyarakat berbagai kaum dan agama dalam negara ini.
Jofri Jaraiee
PAS Sarawak

n12selinsing

Posted: 28 Jan 2013 09:03 PM PST

n12selinsing


INDAHNYA ISLAM

Posted: 28 Jan 2013 06:13 PM PST

PERTEMUAN TUAN GURU NIK AZIZ , BISHOP BUKTIKAN DUA AGAMA BOLEH BERBINCANG

Mohd Sabri Said,
29 Jan 2013

BAYAN BARU: Pertemuan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan Bishop Wilayah Utara bagi Negeri Perak, Pulau Pinang, Kedah, Perlis dan Kelantan, Sebastian Josef di sebuah hotel semalam membuktikan dua agama boleh duduk berbincang dan berdialog.

Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS, Datuk Mujahid Yusuf Rawa berpendapat, kesediaan Tuan Guru Nik Aziz dan Sebastian Josef bertentang mata, berbual mengenai pengunaan kalimah Allah dan sebagainya merupakan permulaan sessi untuk pengenalan dialog sekiranya ada pihak ingin melaksanakan kerja mulia itu.

"Itulah kerja Rassullulah s.a.w untuk berdakwah bukan bersikap keras sehingga orang bukan Islam pandang serong terhadap keindahan yang ada dalam Islam.

"Saya juga harap selepas ini ada pertemuan yang lebih erat di mana jua termasuk dalam gereja sekalipun," katanya yang juga Ahli Parlimen Parit Buntar.

Walaupun pertemuan itu terlalu ringkas namun katanya, kedua-duanya begitu teruja kerana masing-masing pertama kali bertemu serta berharap ianya akan berulang lagi demi memastikan kehidupan di dunia ini berada dalam keamanan dan kemakmuran.

Bagi Bishop Sebastian, jelas Ustaz Mujahid, pendirianya terhadap isu yang lebih besar seperti kes kehilangan anak, moral, jenayah, rasuah dan gejala remaja masa kini perlu difikirkan oleh semua agama dan bangsa berbanding isu yang boleh mencetuskan kecurigaan.

Bagi beliau, isu seperti kontroversi kalimah Allah boleh diselesaikan dengan senang sahaja asalkan wujud perbincangan.

Sikap positif Musyidul Am PAS jelasnya, memberi impirasi kepads Lajnah Perpaduan untuk terus bekerja menerangkan konsep yang dibawa oleh PAS mendepani  isu semasa
di negara ini.

"Kita kena bersikap terbuka dengan mana-mana agama supaya perhubungan dapat dijalinkan dengan lebih mesra.  Jangan pula sebagai umat Islam wujud prasangka dan perasaan sombong dengan agama lain.  Sikap sedemikian merugikan perjuangan terutamanya PAS kerana Malaysia mempunyai etnik berbilang bangsa, " tambahnya.

Tindakan Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali hendak bakar Bible yang ada Kalimah Allah disifatkan beliau satu tindakan yang 'gila' sebab ia tidak mewakili langsung kerahmatan Islam terhadap penganut agama lain.

Beliau juga mendesak Umno yang betul-betul mahu memperjuangkan kalimah Allah mengutuk kenyataan tersebut kerana ia akan memberi gambaran yang buruk terhadap agama Islam yang penuh dengan sifat rahmat di antara manusia.

Oleh  itu kata Mujahid, sejak 2010 lagi lajnah ini telah berusaha membuka pintu dialog supaya semua isu yang berkaitan agama diperbincangkan.

Untuk itu, hari Ahad lepas (27 Januari) Lajnah Perpaduan Nasional telah mengadakan pertemuan dan dialog di Gereja Laddy Fatima, Bintong di Kangar, Perlis serta pertemuan muhibbah dengan Ketua Agama Budha Perlis untuk menerangkan sikap keterbukaan PAS  untuk berdialog demi mencari titik persefahaman sesama sendiri.

"Kalau PAS mengambil sikap seperti Datuk Ibrahim Ali apa akan terjadi dengan urusan dakwah kita.  Tentu meresahkan kaum lain yang ada di Malaysia.  Lagipun kita memerlukan  sokongan mereka untuk menang pilihanraya yang membolehkan Pakatan Raykat berkuasa di Putrajaya," ujarnya lantang sambil memuji koodinator lajnahnya, Haji Abdul Rahman Kasim yang tidak jemu-jemu mengutus surat dan memohon pertemuan diadakan dengan tujuan yang murni.
SUMBER http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/16372-pertemuan-tg-nik-aziz-bishop-buktikan-dua-agama-boleh-berbincang-

PAS LENGGONG

Posted: 28 Jan 2013 07:49 PM PST

PAS LENGGONG


Posted: 28 Jan 2013 07:11 PM PSTNasha: Berita lawak bodoh dari Utusan


Kat atas sekali (tajuk utama).. kununnya Nasharudin Mat Isa dipecat kerana sertai lawatan PM ke luar negara.

Kat para pertama bawah tu laporkan... Nasha dipecat oleh Majlis Syura Ulamak pada 13 Januari lalu.

Kat para ketiga laporkan... antara sebab Nasha dipecat kerana menyertai PM ke Gaza pada 22 Januari.

Macam niilah contohnya... 'pengadil layangkan kad merah kepada penjaga gol kerana penjaga gol itu menangkap bola di luar kawasan penalti. Kad merah dilayangkan di minit ke 13 dan pengadil tu tangkap bola luar kawasan penalti minit ke 22.'... Ehh, boleh percaya ke kalau ada berita laporkan macam ni...

Posted: 28 Jan 2013 06:22 PM PST

Tranformasi Dakwah

Kunjungan TG Nik Aziz ke rumah Karpal disambut air mata gembira

Harakahdaily,28 Jan 2013

(PENUH KECERIAAN ... Tg Nik Aziz memotong kek harijadinya ke 82 di rumah Karpal Singh dengan diperhatikan keluarganya)

KUALA LUMPUR: Sikap positif yang ditunjukkan oleh Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengunjungi Pengerusi DAP Karpal Singh disambut air mata gembira oleh para penyokong Pakatan Rakyat.

Ini kerana, bagi mereka hubungan erat antara pimpinan parti dalam Pakatan Rakyat akan menambahkan keyakinan rakyat untuk mentadbir negara dengan baik apabila Pakatan berjaya ke Putrajaya nanti.

Petang semalam, Tuan Guru Nik Aziz mengunjungi Karpal Singh di Gelugor Pulau Pinang dalam suasana perayaan Thaipusan sedang meriah di kawasan kediaman Karpal itu.

Tuan Guru Nik Aziz dengan ditemani Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Datuk Salleh Man, disambut gembira oleh Karpal dan keluarganya.  Tuan Guru Aziz berkunjung ke rumah Karpal dalam rangka lawatan beliau ke Pulau Pinang semalam dan malam tadi.

Tuan Guru Nik Aziz kemudiannya memotong kek hari jadinya yang ke 82 di rumah anggota Parlimen Bukit Gelugor di Jalan Scotland itu.

Setiausaha Dewan Ulamak, Ustaz Khairudin Aman Razali ketika menyambut baik berita ini berkata, beliau pernah membuat kenyataan sebelum ini, ahli PAS wajib mengundi calon DAP di kawasan mereka.

"Ia perlu sekiranya ia membantu untuk menjatuhkan kezaliman dan menegakkan kebajikan," katanya.

Ia juga dipersetujui oleh Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS, Ustaz Riduan Mohd Nor.

Karpal ketika mengulas kunjungan ini berkata, "Kehadirannya memberi mesej yang kuat bahawa kesatuan kami tetap utuh walau dengan apa yang telah berlaku.

"Kami memahami dan menerima perbezaan antara satu sama lain," kata Karpal kepada media selepas kunjungan itu.

Kegembiraan ini tidak dikalangan penyokong PAS dan orang Islam sahaja bahkan di kongsi bersama oleh orang bukan Islam yang ingin melihat Malaysia yang lebih baik.

Vivek Vairakkannu dalam komennya di Facebok TG Nik Aziz menulis: "Semoga Tok  menyambut hari jadi selama-lamanya. Saya anggap Tok adalah tunggak utama untuk menyatukan rakyat Malaysia dengan aman dan makmur. Harap saya jabat tangan Tok satu hari dimana saya anggap Tok bersamaan dengan Mahtma Gandhi."

PAS Kawasan Miri

Posted: 28 Jan 2013 07:49 PM PST

PAS Kawasan Miri


Hanya BN Boleh guna Surau/Masjid untuk politik?

Posted: 28 Jan 2013 05:24 AM PST

Kerajaan Perlu Adil kepada semua Pihak
Surau Darul Iman Kpg Satap, Bekenu terletak dalam parlimen Sibuti. Apa yang menjadi persoalan sekarang ini, mengapa ada pihak dari parti BN (Barisan Nasional) dengan jelas melanggar peraturan yang mereka sendiri buat.

Sebuah bendera BN jelas kelihatan di pintu masuk Surau Darul Iman Kpg Satap, Bekenu. Ini jelas satu perbuatan yang bercanggah dengan peraturan yang mereka sendiri buat iaitu politik kepartian tidak dibenarkan dibawa masuk di masjid atau dimana-mana tempat premis kerajaan.

Tindakan ini satu perbuatan khianat dengan melanggari peraturan tersebut. Satu tindakan segera perlu diambil oleh pihak yang berkenaan supaya tidak berlaku ketidakadilan dalam melaksanakan peraturan dalam negara ini.

Begitu juga terdapat notis dalam surau dan masjid yang melarang parti pembangkang menggunakan kemudahan surau dan masjid tetapi boleh pula membenarkan pihak dari parti BN menggunakannya?

Apa kata kalau bendera parti pembangkang diletak dalam kawasan surau atau masjid dan tempat premis kerajaan sudah pasti ianya jadi isu dan tindakan akan diambil oleh pihak berkenaan tetapi mengapa pula kalau yang melakukannya dari pihak parti BN tiada sebarang tindakan diambil?

Dimana keadilan yang dilaungkan oleh pihak parti pemerintah sekarang, sedangkan mereka sudah jelas dan terang-terangan melanggar peraturan yang mereka sendiri buat.

Kita mengesa pihak kerajaan bersikap adil kepada semua parti yang berdaftar dalam negara ini.

Jangan memandang rendah dan mudah akan keupayaan parti pembangkang kerana bukan selamanya BN akan terus memerintah. Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga apabila masanya tiba.

Adakah mereka suka orang lain membuat perkara yang sama terhadap mereka suatu hari nanti? Jadi fikir-fikirlah dengan hati yang terbuka dan jangan terlalu berfikiran sempit sampai sanggup melakukan perkara yang tidak adil terhadap parti lawan.

Jofri Jaraiee
PAS Miri, Sarawak

English version

Government must fair to all parties

Surau Darul Iman Kpg Satap, Bekenu located in Sibuti parliamentary. What is the big question now is, why are parties from the BN (Barisan Nasional) that clearly violates rules they own do.

A BN flag is clearly visible at the entrance of Surau Darul Iman Kpg Satap, Bekenu. This is clearly an act which conflict with their own rules for the political partitioning are not allowed in mosques or any place of government premises. This action is an act of treason by violates the rules. An immediate action must be taken by the relevant authorities so that there is injustice in implementing regulations in this country.

Similarly, there was a notice in the surau and mosques prohibit opposition using the facility of surau and mosques but can also allow parties from BN to use it?

What if the opposition party flag is placed in the surau or mosque and government premises no doubt it turned into an issue and actions to be taken by the relevant authorities, but why would if who do it from the BN, no action taken?

Where is the justice that is propagated by the ruling party now while they are obviously and flagrant violation of the rules that their own making?

We urge the government to be fair to all parties registered in the country.

Do not underestimate and easily will capabilities of the opposition party because because not forever BN will continue to reign. As smart-clever as squirrel jumps at the end it fall to the ground too when the time comes.

Do they like others to do the same against them one day? So think with an open mind and do not be so arrow minded until willing to do things that are not fair to the opposition.

Jambatan Rosak Ancam Keselamatan Pengguna

Posted: 28 Jan 2013 05:19 AM PST

Jambatan Kpg Lusut Perlu Diperbaiki Segera 
LAMBIR - Sebuah jambatan yang menghubungkan Kpg Lusut, Lambir ke New Township Taman Tunku perlu diperbaiki dengan segera. Inilah jambatan yang sering dilalui oleh pengguna dalam kawasan tersebut untuk berulang alik ke tempat kediaman dan tempat kerja mereka.

Keadaan jambatan yang agak usang dan rosak tersebut sangat merbahaya kepada pengguna kenderaan yang melaluinya.

Kerosakan ini sudah lama berlaku tetapi pihak berkuasa dan mereka yang berkenaan tidak ambil peduli dan memandang ringan keperluan rakyat di sekitar kampung Lusut dan Lambir ini.

Mereka sepatutnya bertindak segera sebelum sesuatu perkara yang tidak diingini berlaku kepada pengguna jambatan tersebut.

Kita mengesa pihak yang berkenaan supaya segera memperbaiki jambatan tersebut kerana kita tidak mahu ada yang akan jadi mangsa sekiranya jambatan tersebut runtuh akibat terbiar begitu saja.

Kerjasama dengan pihak berkenaan sangat dihargai.

Jofri Jaraiee
PAS Miri, Sarawak

English version

Kpg Lusut Bridge Need to be improved immediately
LAMBIR - A bridge connecting Kpg Lusut, Lambir to New Township Taman Tunku need to be improved immediately. This is a bridge that is often traveled by users in the area to commute to the place of residence and place of work.

A bridge condition somewhat obsolete and damaged is very dangerous to motorists who pass through.

This damage had been long occurred, but authorities and those concerned do not care and looked lightly the needs of people in the vicinity of Lusut village and Lambir.

They should act quickly before something untoward happens to the users of the bridge.

We urge the parties concerned to immediately repair the bridge, because we do not want there to be a victim if the bridge collapsed due to idle as they are.

The cooperation with the relevant authorities is highly appreciated.

PARTI ISLAM SEMALAYSIA KAWASAN BUKIT KATIL

Posted: 28 Jan 2013 07:35 PM PST

PARTI ISLAM SEMALAYSIA KAWASAN BUKIT KATIL


AJK PAS KAWASAN KENDURI KAHWIN, SEMUA DIJEMPUT

Posted: 27 Jan 2013 07:25 PM PST

AJK PAS Kawasan, Haji Hassan Mohamad dan Hajah Maizarah Abu Bakar akan melangsungkan perkahwinan anakandanya Kauthar pada 2 Feb 2013 bertempat di rumahnya Lorong Pandan. Kenduri kahwin ini mendapat kerjasama sepenuhnya dari PAS Kawasan. Pada sebelah malamnya diadakan ceramah Palestin.

Sementara itu Ketua Dewan Muslimat PAS Kawasan, Dr Hajah Khatijah Jumangat dan suaminya Haji Kamaruzzaman Dato Hashim juga mengadakan kenduri kahwin anaknya Kartini pada 2 Feb 2013 di rumah beliau di Kampung Bukit Bayan, Bukit Katil.

Haji Hanafiah Untuk DUN Chukai

Posted: 28 Jan 2013 12:10 PM PST

Haji Hanafiah Untuk DUN Chukai


Posted: 27 Jan 2013 03:09 PM PST

Isu Kalimah ALLAH Sudah Selesai

  • PDF
http://www.buletinonline.net/images/stories/aberita13/PC%20Datuk%20Tuan3.jpgKUALA TERENGGANU - PAS menegaskan isu berkaitan kalimah ALLAH sudah selesai dan mengharap ia tidak diperbesarkan lagi kerana boleh menggugat keamanan dan keharmonian di negara ini.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, mana-mana pihak yang memperbesarkan isu itu dilihat hanya kerana ingin mengalih isu lain.

Menurutnya apabila keputusan sudah dibuat oleh Majlis Syura Ulama PAS, pimpinan parti mesti mendokongi keputusan yang dibuat dan tidak boleh bercanggah dengan Majlis Syura.

Menurutnya, nama-nama yang diberikan kepada manusia pun tidak diterjemahkan ke dalam bahasa-bahasa lain, apatah lagi nama ALLAH yang khusus dan satu.

"Kita tidak mencampuri agama lain, bahkan kita mempertahankan prinsip beragama. Cua kalau kalimah Allah nak diterjemahkan....itu tak tetapt....tak boleh....contoh (orang yang ber)nama Ali......nama Karpal Singh.......nama Lim Guan Eng......contohnya ,

"kalau nama Ali dalam mana-mana bahasa pun tetap (orang akan panggil) Ali, orang Melayu sebut Ali dalam bahasa Cina atau India pun tetap orang panggil Ali, begitu juga Karpal Singh dan Lim Guan Eng (mana-mana bahasa akan sebut nama itu sepertinya),

"apatah lagi kalau nama ALLAH! maknanya kalau nama kita pun tidak diterjemah, apatah lagi nama ALLAH?,"jelasnya dalam sidang media di Markaz Tarbiah PAS Kuala Terengganu di Kualai Ibai dekat sini pada Jumaat  25 Januari.

Beliau berkata, masyarakat harus sensitif dengan agama dan PAS  mempertahankan prinsip beragama serta tidak akan mengganggu mana-mana agama lain, sebagaimana kita minta mereka tidak mengganggu agama kita.

"Prinsip agama kita kena pelihara kerana ia teras keamanan. Kita kena fikir tiga perkara iaitu isu agama, bangsa dan isu hak. Sepertimana kita pelihara dan pertahan orang Melayu, jaminan orang Melayu dan sebagainya isu bangsa," katanya

Sehubungan itu, katanya, tidak ada percanggahan antara kenyataan Presiden PAS dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Majlis Syura Ulamak PAS.

Beliau berkata, kenyataan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sebelum ini, secara umum dan  tidak spesifik kepada soal terjemahan kalimah ALLAH tetapi menegaskan, jangan salahgunakan nama ALLAH.

Sebaliknya, kata beliau,  keputusan yang dikeluarkan oleh Majlis Syura Ulamak, lebih khusus dan spesifik berkaitan samada boleh atau tidak menterjemahkan perkataan 'God' atau 'Lord' itu kepada kaimah Allah.

Jelasnya, PAS berpegang bahawa orang bukan Islam boleh menyebut kalimah ALLAH, tetapi tidak boleh menterjemahkan God atau Lord kepada Allah.

"Kita tidak bersetuju kerana kalimah ALLAH tidak boleh diterjemah. Tiada satupun bahasa di dunia ini yang boleh terjemah kalimah ALLAH. Kalau mereka nak sebut, terpulang pada mereka, kita tidak ada kuasa untuk melarang (mereka menyebut kalimah ALLAH),

"Tetapi apabila mereka nak terjemah, tidak boleh. Seperti dalam lagu negeri, kebanyakannya ada nama ALLAH. Kalau kita larang, mereka tidak boleh menyanyi lagu negeri. Kita tidak ada kuasa untuk melarang, kalau mereka nak sebut, kita tidak ada kuasa nak menghalang," katanya.

DUN Lembah Jaya

Posted: 28 Jan 2013 12:09 PM PST

DUN Lembah Jaya


Menjelang PRU13: Gerak Gempur Berterusan

Posted: 28 Jan 2013 12:32 AM PST


Mesyuarat GERAK GEMPUR PRU13
bersama ADN Teratai YB Jenice Lee dan
komuniti DUN Teratai @ 28/01/2013

N45 Dr Halimah Ali

Posted: 28 Jan 2013 09:50 AM PST

N45 Dr Halimah Ali


PENGAWAL KUNCI AIR, BILAL JENAZAH ANTARA PENERIMA ANUGERAH

Posted: 28 Jan 2013 03:05 AM PST

Nazri


Hj Mokhtar

ust Bashir
KLANG, 28 JAN: Dua petugas Pengawal Kunci Air Sungai Bertik, Sungai Udang dan Kampung Delek menerima Penghargaan Jasamu Tetap Dikenang Sepanjang Zaman dalam Sambutan Maulidur Rasul 1434/2013 Peringkat DUN Selat Klang di sini.

Pengawal Kunci Air Sungai Udang dan Kampung Delek, Hasanuddin Selamat dan Pengawal Kunci Air Sungai Bertik, Mohd Nazri Jailani merupakan antara 51 penerima penghargaan sempena sambutan kelahiran Nabi Muhammad S.A.W.
Penghargaan tersebut diberikan atas peranan dan jasa besar yang dimainkan mereka bagi mengelak banjir besar melanda kampung-kampung sekitar Sungai Udang dan Sungai Bertik.

Demikian menurut Dr Halimah Ali ketika menyampaikan ucapannya di majlis sambutan yang diadakan di Masjid Nurul Amin, Kampung Delek di sini.

"Kalau tidak kerana mereka, tentu kita masyarakat di sini kerap hadapi banjir, oleh itu jasa mereka sangat besar," kata beliau yang juga merupakan Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor.

Sementara itu Nazir Masjid Nurul Amin, Basir Bakar yang turut menerima penghargaan berkata, menganggap penghargaan yang diterimanya itu sebagai pendorong untuk beliau lebih bersemangat dalam menjalankan tanggungjawab kepada masyarakat Kampung Delek.

"Terima kasih kerana berikan sumbangan ini, sesungguhnya tugas yang saya jalankan adalah amanah dari Allah dan masyarakat kampung ini," kata Basir.

Manakala Pengerusi Surau Hj Mokhtar, Mokhtar Ahmad pula memberitahu, penghargaan yang diterimanya menjadikan beliau lebih bersemangat untuk menegakkan syiar Islam di Selat Klang.

Dalam majlis itu seramai 51 orang yang terdiri daripada Nazir Masjid, Pengerusi Surau, Siak, Bilal, Bilal Jenazah dan Pengawal Kunci Air dari seluruh Dun Selat Klang diberikan penghargaan.

Sebelum itu, dianggarkan hampir dua ribu penduduk Kampung Delek dan kampung-kampung berhampiran hadir dalam majlis sambutan Maulidur Rasul yang bertemakan 'Ya Rasullullah, Kami Sayang dan Taat Padamu'.

Majlis itu dimulakan dengan perarakkan 914 perserta dari 31 kontingen badan bukan kerajaan (NGO), sekolah, masjid dan surau dari seluruh Selat Klang sejauh hampir dua Kilometer sebelum berakhir di perkarangan Masjid Nurul Amin.

Dalam majlis tersebut pelbagai program menarik turut diadakan seperti program Adik dan Al-Quran Bersama Ustaz Zamri 'Mantop' atau nama sebenarnya Zamri Zainuddin, pertandingan mewarna untuk kanak-kanak, Bicara Ilmu oleh Ustaz Dr Zulkifli, Marhaban dan lain-lain lagi.

Sumber: Mediaselangorku

MYKAD PASPOR MASUK TEMPAT MENGUNDI

Posted: 27 Jan 2013 10:27 PM PST


Memang benar bahagian 12 Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu mengenai kerakyatan menyebut:-

Kerakyatan Persekutuan pada dan kemudian daripada hari yang ditetapkan itu orang-orang yang tersebut di bawah ini hendaklah menjadi rakyat Persekutuan:

(a)Mana-mana rakyat Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu sama ada diperanakkan dahulu, atau pada atau kemudian daripada hari yang ditetapkan.

(b)Mana-mana rakyat British yang diperanakkan di Negeri-negeri Selat sama ada dahulu, atau pada atau kemudian daripada hari yang ditetapkan.

(c)Mana-mana orang yang diperanakkan dahulu, pada atau kemudian daripada hari yang ditetapkan itu dalam mana-mana negeri yang sekarang akan terkandung dalam Persekutuan dan bertabiat bercakap bahasa Melayu dan mengikut adat resam Melayu.

(d)Mana-mana orang yang lain diperanakkan dahulu, atau pada atau kemudian daripada hari yang ditetapkan dalam mana-mana negeri yang akan terkandung dalam Persekutuan yang ibu bapa kedua-duanya diperanakkan dalam mana-mana negeri itu dan pada masa diperanakkan itu telah atau akan tinggal tetap dalam negeri-negeri itu.

(e)Mana-mana orang yang bapanya pada tarikh diperanakkan orang itu ia sedia menjadi rakyat Persekutuan.

Kerakyatan Secara Permohonan:

(a)Ia telah diperanakkan dan telah tinggal dalam mana-mana negeri-negeri dalam Persekutuan selama 8 daripada 12 tahun terdahulu daripada permintaannya.

(b)Telah tinggal 15 tahun daripada 20 tahun awal daripada permintaannya dengan syarat berperangai baik, mempunyai pengetahuan yang cukup tentang bahasa Melayu atau Inggeris, membuat pengakuan akan tinggal tetap dan mengangkat sumpah taat setia kepada Persekutuan.

Isunya sekarang :

(1) Kenapa pemberian IC dibuat menjelang PILIHANRAYA UMUM bagi tujuan membolehkan hak mengundi, dan tidak dibuat sebelum atau selepas PRU?

(2) Kenapa pemberian IC   diberi kepada individu yang tidak cukup syarat-syarat seperti yang termaktub dalam Perlembagaan?

(3) Kenapa pemberian IC diberi kepada individu secara pukal termasuk kepada mereka yang tidak pernah memohon. Dengan kata lain, IC dianugerahkan bukan dipohon.

Mengapa RCI untuk satu Malaysia tidak boleh? — A Kadir Jasin menyokong RCI untuk menyiasat pemberian warganegara kepada kaum Cina dan India. Kadir Jasin malah membuat analogi anjing.

Ada yang menggelarkannya sebagai Projek IC dan ada yang mengenalinya dengan nama Projek M. Namun apa juga gelarannya, berikut merupakan perkara yang diperolehi daripada siasatan suruhanjaya diraja ke atas isu imigran Sabah – khususnya operasi sulit yang memberi peluang kepada warga asing untuk mengundi dan menggulingkan kerajaan pimpinan PBS Sabah.

Sekurang-kurang terdapat dua operasi sulit yang dikenal pasti.

G17 (atau Kumpulan 17) dan Ops Durian Buruk. Butirannya di SINI.

Jasindaily Online

Posted: 28 Jan 2013 09:15 AM PST

Jasindaily Online


Cuba Baca Sekejap

Posted: 27 Jan 2013 07:42 PM PST


Senyuman Jumpa Bidadari

Posted: 27 Jan 2013 07:40 PM PST

Keadaan mujahidin Syria yang gugur syahid akibat ditembak tentera rejim tersenyum ketika dibawa ke hospital Antakya, Turki.Semoga Allah merahmati beliau.
 

Ulamak Turki dan Mesir Turut Keluarkan Amanat Sama Seperti Amanat Haji Hadi

Posted: 27 Jan 2013 07:39 PM PST

KUALA NERUS - Amanat yang memberi amaran tentang bahaya sekularisma kepada aqidah umat Islam bukan sahaja telah dikeluarkan oleh Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, malah amanat yang serupa pernah dikeluarkan oleh ulamak negara Turki dan Mesir. Pensyarah Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Dr. Azhar Yaakob berkata, Mufti terakhir kerajaan Turki Uthmaniyyah Sheikh Mustafa Sobri dan Ulamak terkenal Sheikh Abdul Kadir Audah dari Mesir turut berkata, umat Islam akan menjadi 'sesat' sekiranya menganut fahaman 'politik suku dan agama suku'. 

 "Mufti terakhir kerajaan Turki Uthmaniyyah Sheikh Mustafa Sobri berkata mana-mana dikalangan umat Islam yang menganut faham sekularisma, faham agama suku dan poltik suku, yang redha dengan faham penjajah sekularisma menjadi sistem hidup mereka, ia adalah jalan pintas kepada seseorang untuk 'murtad' dari agama Islam, "ulamak Mesir Sheikh Abdul Kadir Audah mengeluarkan amanat memberikan amaran sekiranya ada dikelangan umat Islam yang redha dengan pemerintahan dan undang-undang sekular, agama uku politik suku, demi sesungguh seseorang itu meniti jalan 'riddah dalam hidupnya, murtad dri agama Islam,"tegas Ustaz Azhar. Beliau bekata demikian ketika menyampaikan khutbah Jumaat di atas mimbar Masjid at-Taqwa Batu Enam dekat sini, hari ini 25 Januari.

 Oleh itu, kata beliau adakah boleh kita berkata amanat dan pandangan kedua-dua ulamak itu adalah menyebabkan umat Islamberpecah belah sebagaimana tuduhan yang dilontarkan kepada Ustaz Abdul Hadi Awang. Beliau menegaskan umat Islam di Malaysia sepatutnya bersyukur dengan adanya amanat Haji Hadi dapat menyedarkan orang Melayu beragama Islam 'sesat' dari agama Islam. "di Malaysia seharusnya kita semua bersyukur kepada Allah kerana tampil apa yang dikatakan sebagai amanat Haji Hadi yang bukan untuk memecahbelahkan masyarakat tetapi untuk menjadi penyelamat menyedarkan umat islam tentang bahaya mereka berkiblatkan kepada Barat, "menyedarkan masyarakat supaya mereka jangan mengambil ideologi sekular 'agama suku politik suku', menyedarkan masyarakat supaya mereka kembali kepada Islam yang syumul, yang lengkap dan sempurna,"jelasnya. Justeru katanya, tidak timbul soal untuk menarik balik amanat tersebut bahkan amanat haji Hadi itu adalah relevan sejak ia dikeluarkan pada tahun 1980an sehingga hari kiamat.- BuletinOnline

Ceramah Umum 1 Februari 2013

Posted: 27 Jan 2013 07:32 PM PST


Ceramah Umum Sempena RAPAT (RETREAT) SAMM Melaka & SAMM KEBANGSAAN di MELAKA- " Amaran : Tipu PRU, Rakyat Bangkit Humban Kamu" . Semua dijemput hadir dan Mohon sebarkan..... Ayuhhhh semua.... 

Tunisia Before and After Arab Spring

Posted: 27 Jan 2013 07:27 PM PST


gambar kiri : Sebelum Revolusi 
gambar kanan : selepas revolusi 


Sekadar perkongsian untuk tatapan semua . Boleh buat perbandingan sebelum berlakunya perubahan dan selepas berlakunya perubahan. Kalau Malaysia kita nak jadi macam nie kenalah buat perubahan 

Gaza vs Syria....

Posted: 27 Jan 2013 07:22 PM PST


1-Pertembungan dan perkembangan di Gaza diketahui oleh umat Islam dan juga dunia antarabangsa dengan gambaran yang jelas. Namun tidak begitu keadaannya di Syria.

2-Musuh umat Islam di Gaza jelas dikenali kerana mereka adalah musuh umat Islam sedunia iaitu rejim zionis Israel. Situasi di Syria sangat berbeza kerana rejim Bashar al Assad mendapat sokongan Hisbullah, Iran dan juga Syiah Iraq selain daripada China dan Rusia.

3-Ketika Netanyahu membunuh seramai 161 orang (14-21 Nov 2012) orang di Gaza dan tidak lebih daripada 1,000 si sepanjang tahun 2012, Bashar al Assad telah mengorbankan lebih 60,000 orang rakyatnya sendiri sejak 15 Mac 2011 (Menurut PBB, manakala statistik pejuang Syria mengatakan jumlahnya telah melebihi 200,000 orang)

Pada ketika ini, lebih daripada 200,000 rakyat Syria dipenjarakan dan lebih daripada 700,000 orang di kalangan mereka yang tersedai sebagai pelarian di negara sempadan sambil bergelut dengan kesejukan musim dingin yang bersalji.

Insafilah, bahawa situasi di Syria pada ketika ini sebenarnya adalah lebih teruk daripada Gaza yang dikepung rejim zionis Israel.


Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh

Posted: 28 Jan 2013 07:04 AM PST

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh


MALAM KESENIAN BERSAMA MEL WINGS : TARIK ANAK MUDA MELALUI KESENIAN ISLAM DAN MELAYU.

Posted: 27 Jan 2013 05:42 PM PST

Tiada ulasan:

Catat Ulasan