Demonstrasi bantah ambil tanah
Penduduk Orang Asli tunjuk papan larang ceroboh kawasan ladang rakyat di Pos Belatim dan Dakoh.

GUA MUSANG – Lebih 100 penduduk Orang Asli di Pos Belatim dan Dakoh, dekat sini, akan mengadakan demonstrasi untuk membantah tindakan Kerajaan Pas Kelantan meluluskan tanah yang sudah diusahakan mereka kepada Perbadanan Ladang Rakyat.

Tempat perhimpunan itu belum dapat dipastikan sama ada di pos berkenaan atau depan Kota Darulnaim pusat pentadbiran kerajaan Negeri sambil menyerahkan memorandum bantahan itu dan mendesak kerajaan negeri menghentikan berbuat demikian.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak, Kamal Alik, berkata, Orang Asli sekarang semakin tidak puas hati dengan corak pemerintahan kerajaan negeri itu khususnya mengenai pengambilan balik tanah yang sudah diusahakan.

Katanya, setakat ini seluas 4,000 hektar tanah sudah dimajukan sebagai ladang rakyat termasuk 1,600 hektar di Pos Belatin dan 2,400 hektar di Pos Dakoh hingga timbul banyak masalah kepada kaum itu untuk mencari punca pendapatan.

"Kita akan mengadakan demonstrasi itu dalam masa terdekat ini kerana kita rasa hidup terpinggir disebabkan masalah itu yang berterusan tanpa ada rundingan terlebih dahulu dengan penduduk Orang Asli tempatan," katanya sambil menunjukkan papan larangan memasuki kawasan Ladang Rakyat, di Pos Belatin, semalam.

Kamal berkata, berikutan pembukaan ladang rakyat secara meluas itu juga menyebabkan kebanyakan penduduk terpaksa mencari peluang pekerjaan di luar kampung mereka.

"Sebelum ini banyak tanaman yang diusahakan penduduk tempatan disodok syarikat terbabit dan kami tidak ada kuasa untuk menghalangnya berikutan tanah terbabit juga mempunyai hak milik kaum kami," katanya.

Seorang penduduk Orang Asli, Alang Donggeng, 43, pula berkata, kerajaan Pas sewajarnya memberi perhatian terhadap nasib hidup kaum itu terutama memberi peluang dalam pembangunan tanah sebagai sumber pendapatan.

Beliau berkata, kaum itu bukan mahu tanah yang luas seperti yang diusahakan syarikat pembangunan ladang terbabit, tetapi sekadar mampu diusahakan bagi tujuan itu-  Sinar Harian Kelantan