Sabtu, 8 Disember 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 08 Dec 2012 01:11 PM PST

Cucu Tok Selampit


Krismas Bermula Awal Di Selangor - Apa Motif Santa Claus Khalid Ibrahim?

Posted: 08 Dec 2012 03:45 AM PST


Sayang betul Menteri Besar Selangor, TS Khalid Ibrahim dengan EXCO-EXCOnya yang berugama Kristian terutamanya YB Xavier Jayakumar, Teressa Cock dan Elizabeth Wong. Bukankah terlalu awal untuk mengadakan majlis jamuan untuk menyambut Krismas? Bukankah perayaan Krismas di seluruh dunia disambut pada 25 Disember. Kenapa Santa Claus Khalid Ibrahim beri-ria menyambutnya awal dua minggu pada hari ini? 

Kita tidak mempertikaikan majlis sambutan Krismas yang diadakan ketika azan Maghrib sedang berkumandang, sebaliknya tertanya-tanya kenapakah Santa Claus Khalid Ibrahim lebih teruja dengan perayaan ini melebihi rakan sekutunya, Ketua Menteri Pulau Pinang yang beragama Kristian. Untuk pengetahuan Santa Claus Khalid Ibrahim, waima YAB Joseph Lim Guan Eng pun masih belum mengadakan perayaan atau jamuan Krismas di Pulau Pinang! Ho Ho Ho!!! Merry Christmas!

PEJUANG BANGSA

Posted: 08 Dec 2012 11:26 AM PST

PEJUANG BANGSA


Hot ! Gambar istimewa anak @NajibRazak di Jelajah #Janjiditepati

Posted: 08 Dec 2012 05:31 AM PST


Semasa GPB membuat coverage lawatan PM ke P.Pinang iaitu Pasar Bayan Baru & Jelajah Janji Ditepati di USM , terjumpa dengan anak lelaki pemimpin No 1 negara ini iaitu Ashman Najib .

2 kali GPB mengambil gambar pose istimewa beliau iaitu di Pasar Bayan Baru dan satu lagi di booth PR1MA .  Kalau di lihat gambar di atas itu , baju t shirt beliau habis basah lencuh peluh  kerana berjalan  mengikuti bapanya berjumpa rakyat .

Memang cuaca panas terik hari ini dan anak muda masih lagi mampu tersenyum bergambar walaupun penat berjalan dari pagi .
Ada ke anak -anak  Menteri lain sanggup buat sepertimana  Ashman ?? Melihat kehidupan rakyat marhaen di bawah yang sebenar .

 Ternyata beliau mengikut jejak langkah bapanya yang pernah berbuat demikiran ketika dulu bersama datuknya PM kedua Tun Abd Razak Hussein .
Kerajaan DAP tersentak BN nak bina rumah PR1MA !!

Posted: 08 Dec 2012 02:55 AM PST
Rumah PR1MA 20,000 Rumah PR1MA Dan Monorel Untuk Rakyat Pulau Pinang


GEORGE TOWN 8 Dis. - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berjanji untuk memberi dua hadiah besar kepada rakyat Pulau Pinang iaitu pembinaan 20,000 unit rumah mampu milik dan perkhidmatan monorel jika Barisan Nasional (BN) diberi mandat semula untuk memerintah negeri ini.

Katanya, 10,000 unit rumah mampu milik itu akan dibina dalam masa terdekat di bawah program Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) manakala baki 10,000 unit akan dibina oleh agensi-agensi kerajaan termasuk JKP Sdn. Bhd., Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda) dan Syarikat Perumahan Nasional Berhad (SPNB).

 "Rumah-rumah itu akan dijual di bawah harga pasaran untuk rakyat Pulau Pinang, contohnya jika rumah itu harga pasarannya RM500,000 kita jual dengan harga RM300,000 sahaja," katanya ketika berucap melancarkan Program Jelajah Janji Ditepati di Universiti Sains Malaysia (USM) di sini. - BERNAMA
PANAS ! Zahrain masuk Umno bersama 300 penyokong PKR

Posted: 07 Dec 2012 10:15 PM PST

Sebentar tadi ketika Jamuan Tengahari bersama PM, berita yang pasti membuatkan PKR P.Pinang panas telinga ialah penyertaan semula Ahli Parlimen Bayan Baru,DS Zahrain Hashim ke dalam Umno.

Penyerahan borang keahlian beliau turut disertai 300 ahli dan penyokong PKR Bayan Baru.Puluhan ribu rakyat P.Pinang serbu Jelajah #JanjiDitepati

Posted: 07 Dec 2012 08:54 PM PST
Hari ini di Padang Kawad USM , puluhan ribu rakyat P.Pinang menyerbu Jelajah Janji Ditepati yang dirasmikan oleh Perdana Menteri DS Najib Tun Razak .

Beliau mengumumkan 2 janji yang akan dilaksanakan kerajaan Pusat  untuk rakyat P.Pinang iaitu pembinaan 20 ribu rumah mampu milik manakala  pembinaan sistem monorel jika negeri kembali dirampas BN .


Orang kampung lebih berani pegang nadir bumi Lynas daripada Cina DAP

Posted: 07 Dec 2012 04:17 PM PST

Anda lihat sendiri betapa beraninya orang kampung Gebeng yang tak takut mati seperti Cina dan pencacai Himpunan Hijau . Siap boleh pegang lagi nadir bumi yang didakwa merbahaya oleh puak-puak pembangkang.

Kesimpulannyq nadir bumi Lynas ini sebenarnya tak merbahaya pun seperti didakwa pembangkang . Mereka hanya mahu politikan isu ini bagi membolehkan berarak seperti Himpunan lalat Hijau .

Ada berani ke Kit Siang,Guan Eng ,Fuziah Salleh Dan pencacai Dap pegang nadir bumi ini?

bumiyang

Posted: 08 Dec 2012 03:44 AM PST

bumiyang


Pengundi Hantu - Mainan BN Atau Pakatan???

Posted: 07 Dec 2012 09:00 PM PST

Gempar!!! Najib Masuk Pas???

Posted: 07 Dec 2012 04:30 PM PST

8 Kali Juarai Bina Badan Dunia Sazali Masih Sarjan Cabok???

Posted: 07 Dec 2012 06:01 AM PST

Taipingmali (tm)

Posted: 08 Dec 2012 01:30 AM PST

Taipingmali (tm)


UIS - Mesir, Hosni, Morsi, & Khawarij

Posted: 07 Dec 2012 09:11 PM PST

Isu Gunting Rambut Jejas Sokongan – Dewan Himpunan Penyokong Pas

Posted: 07 Dec 2012 08:37 PM PST

KOTA BHARU – Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) percaya sokongan masyarakat Cina terhadap parti itu akan terjejas jika pimpinan parti itu gagal menyelesaikan isu kontroversi kedai gunting rambut di Kelantan.

Pengerusinya, Hoo Pang Chow berkata, walaupun isu itu dianggap remeh dan kecil kerana melibatkan segelintir masyarakat Cina di kawasan terbabit, namun ia boleh menjejaskan sokongan rakyat bukan Islam terhadap masa depan parti itu, khasnya di Kelantan.

"Sebagai sayap baru parti itu, kita hanya mampu memberi pandangan kerana kita lebih mengetahui kehendak masyarakat bukan Islam dalam membela nasib mereka," katanya.

Beliau berkata Kerajaan Pas Kelantan wajar mendengar pandangan masyarakat bukan Islam dalam menangani isu kontroversi membabitkan kedai gunting rambut itu.

Beliau kesal dengan sikap sesetengah pemimpin parti itu bertindak melampaui batas dalam melaksanakan dasar Islam sehingga sanggup melampaui batas agama demi mempertahankan perjuangan parti sekali gus mengetepikan kehendak dan hasrat rakyat bukan Islam.

Katanya, apa yang dikehendaki masyarakat bukan Islam ialah kesejahteraan melalui gaya hidup yang sihat, tempat tinggal yang selesa dan pendapatan lumayan.

"Mereka (pimpinan Pas) sepatutnya lebih bertindak sebagai mendidik supaya setiap rakyat boleh menerima segala peraturan dalam pentadbiran kerajaan negeri, termasuk melalui peraturan dan undang-undang kecil Pihak Berkuasa Tempatan.

"Inilah antara nasihat yang sentiasa saya berikan kepada pimpinan Pas dalam menyatakan pandangan berhubung isu kedai gunting rambut dalam kalangan pengusaha bukan Islam di bandar ini," katanya.

Katanya, beliau sebagai ketua satu daripada sayap parti akan turun padang menjelaskan kepada penyokong DHPP di seluruh negara berhubung isu itu.

Beliau juga berharap perbincangan yang dibuat antara kerajaan negeri dengan beberapa pertubuhan yang mewakili masyarakat Cina baru-baru ini, menemui jalan penyelesaian.

Isu itu timbul dan menjadi hangat baru-baru ini apabila seorang pengurus kedai gunting rambut di Kota Baharu, Ong Lee Ting mendakwa beliau disaman 11 kali oleh pihak berkuasa tempatan kerana pekerja wanita bukan Islam di premisnya menggunting rambut pelanggan lelaki bukan Islam sejak 2010.

Akibatnya, dia didenda antara RM200 hingga RM350 dan mendakwa ramai lagi pemilik kedai gunting turut menghadapi perkara sama.

Tindakan kerajaan negeri itu juga turut dikecam Pengerusi DAP Kebangsaan, Karpal Singh yang dilaporkan berkata mereka yang bukan Islam boleh membawa perkara itu ke mahkamah.

Bagaimanapun isu itu dipertahankan kerajaan negeri melalui Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Pelancongan, Kebudayaan dan Kesenian Kelantan Datuk Takiyuddin Hassan yang bertegas apa yang dilakukan itu tidak bercanggah dengan Perlembagaan -Sinar Harian


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Human Rights Watch Biadap

Posted: 07 Dec 2012 08:24 PM PST

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ronnie Tak Bertanggungjawab Tak Ada Telur

Posted: 07 Dec 2012 08:23 PM PST

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

CHUA IS STUPID AND DEVOID OF INTELLIGENCE

Posted: 07 Dec 2012 08:20 PM PST

PKR vice-president Chua Jui Meng has again shot at the wrong foot when he claimed that the National Petroleum Fund (NPF) has not even been set up to secure the future of Malaysians when the oil wells run dry.

His claimed did not only reflect his shallow knowledge on the issue that he intended to raise to rally support or at present prevent the declining support his party and the opposition are facing but made him look like a fool.

Chua had question the existence of such fund in Free Malaysia Today (FMT) on Nov 7, claiming further that only the Prime Minister is privy to PETRONAS accounts.
In fact, his claims, made probably with the purpose to divert the heavy onslaught the oppositions are facing with the revelations of their weaknesses, has made him look un-intelligent given the fact he was a former minister of the Cabinet.

Reliable sources revealed that the National Trust Fund (NTF) or also known as Kumpulan Wang Amanah Negara (KWAN) was established on 19 February, 1988, under the National Trust Fund Act 1988 (Act 339).
They said the Act was enacted by Yang Dipertuan Agong with the advice and consent of Dewan Negara and Dewan Rakyat in Parliament.

They added that the NTF was established, amongst others, to ensure optimum utilisation of the depleting natural resources of the country with the view to provide a continuous source of revenue for the benefit of future generations.

"Bank Negara Malaysia (BNM) has been entrusted to manage and administer the NTF to ensure that it is properly managed and invested. Under the Act, contribution to the NTF is not only made by PETRONAS but amongst others, also by any State in Malaysia which derives any form of royalty from exploitation of petroleum or other depleting resources," one of them added.

The sources said since the establishment of the NTF, PETRONAS has been the only contributor to the NTF and until 2010, has been contributing RM100 million per annum into the NTF.

They added that PETRONAS had recently raised the bar and made a commitment for its onward contribution until 2020 on a formula based on Weighted Average Realised Price of Oil.

"Based on this, PETRONAS' contribution in 2011 (paid in March 2012) was RM1 billion. Thus far, NTF's total asset has been derived entirely from PETRONAS.

"Information pertaining to the NTF has been publically made known via PETRONAS media releases and similar explanations have been given as response to a parliamentary question in June 2011," one of the sources added.

On the claim that only the Prime Minister is privy to PETRONAS' accounts and finances, Chua has again made himself looked like he is ignorant of government procedures and access to information.

A source said as a company incorporated under the Companies Act 1965, PETRONAS is required to prepare its financial reports in accordance with the rules and regulations prescribed by the Companies Commission of Malaysia.

"These financial reports are audited by internationally accredited auditors and prepared based on global accounting standards.

"PETRONAS also publishes its financial reports annually and these reports are made available on PETRONAS' website and could be downloaded by members of the public.
"In addition, PETRONAS also announces its quarterly financial results to the media, which then gets reported in all major dailies and financial newspapers.

"And all these are also available on PETRONAS websites," he added.
About the claim of giving away two oil fields to Brunei, for Chua's and public's information, the "2 oil fields" referred to are in actual fact two exploration blocks which then were disputed between Malaysia and Brunei.

This matter has been resolved between the two countries in an Exchange of Letters, which include a mutually beneficial commercial arrangement.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PKR: Bil elektrik akan naik hingga 41 peratus jika BN kekal memerintah

Posted: 07 Dec 2012 04:56 PM PST


PETALING JAYA, 7 Dis — Sekiranya Barisan Nasional (BN) kekal memerintah selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) akan datang, PKR menjangkakan rakyat akan membayar tarif elektrik yang lebih tinggi sehingga kadar 41 peratus dalam tempoh empat tahun akan datang.

Pengerusi Biro Pelaburan dan Perdagangan PKR, Wong Chen berkata, melalui pelan rasionalisasi subsidi PEMANDU untuk meningkatkan kadar tarif elektrik setiap enam bulan selama lima tahun, pengguna yang kini membayar kadar purata sekitar RM0.33 sen /kWj, akan membayar sehingga kadar mencecah RM0.46 sen /kWj.

"Rakyat akan sengsara dengan kenaikan 41 peratus kadar bil elektrik bagi tempoh empat tahun seterusnya," kata Wong, serta menambah kenaikan pertama tarif elektrik sudah pun dilaksanakan pada Jun tahun lalu.

Jelas beliau, melalui cadangan Pakatan Rakyat (PR) untuk menyemak semula kadar pulangan atas pelaburan (ROI) untuk Pembekal Kuasa Bebas (IPP) pada kadar purata 10 peratus berbanding 19 peratus sekarang, Tenaga Nasional Berhad (TNB) mampu untuk menjimatkan bayaran kapasiti sebanyak RM2.6 bilion setahun.

"Kadar 10 peratus ini adalah penanda aras global yang digunakan di peringkat antarabangsa, malah PR juga akan menguruskan rizab margin pada kadar optimal 20 peratus, berbanding sekarang, 38 peratus.

Bagi setiap 1 peratus, sejumlah RM483 juta hilang sebagai pelaburan terkandas, oleh itu pengurangan 18 peratus rizab margin dapat menjimatkan pelaburan terkandas sebanyak RM8.7 bilion, dan dengan bayaran kapasiti 10 peratus ROI, TNB dapat jimat sebanyak RM870 juta setahun.

"Dengan merundingkan semula IPP pada kadar 10 peratus (RM2.6 bilion) dan mengurangkan rizab margin kepada 20 peratus (RM870 juta), keseluruhan penjimatan TNB adalah RM3.47 bilion setahun," katanya ketika sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini.

Menurut Wong lagi, purata keuntungan TNB sekarang adalah RM2.14 bilion, dan melalui penjimatan bayaran IPP sebanyak RM3.47 bilion, TNB akan memperolehi keuntungan mencecah RM5.61 bilion setahun.

"Keuntungan yang tinggi ini akan mampu mengurangkan hutang TNB ... dan yang paling penting, dengan keuntungan tinggi ini TNB tidak lagi perlu meningkatkan tarif elektrik yang akan membebankan pengguna," katanya.

Beliau turut menjanjikan kerajaan PR akan memberikan jaminan, sekiranya pakatan pembangkang itu berjaya menawan Putrajaya selepas PRU13, 10 peratus saham TNB yang dimiliki Khazanah akan dipertimbangkan untuk dijual kepada kesemua 30,000 pekerja TNB.

"Ini adalah sebahagian daripada dasar ekonomi "management buy-out" kita untuk mewujudkan kelas menengah pengurus-pemilik dan juga mengurangkan penglibatan kerajaan di sektor swasta," katanya lagi.

Beliau sebelum ini mendakwa, keluarga bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi terlibat dalam pembekalan meter melalui program penggantian meter analog kepada elektronik TNB, apabila syarikat milik Noor Asiah Mahmood, adik kepada isteri pertama Abdullah, Allahyarhmah Tun Endon Mahmood, memiliki 15 peratus pegangan saham dalam Malaysian Intelligence Meters Sdn Bhd, salah sebuah daripada lima syarikat yang membekalkan meter elektronik tersebut kepada TNB.

Wong turut berkata, program yang dihentikan sementara waktu atas arahan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau, dan Air (KeeTha) Datuk Seri Peter Chin Fah Kui pada Oktober lalu menunjukkan pengguna akan membayar sebanyak RM6.88 bilion kepada keuntungan TNB dalam tempoh 10 tahun.

TM note:

Setelah tak laku dengan segala macam ugutan, kini pembangkang guna isu tarif tenaga elektrik pula, memang jelas, pembangkang ketandusan dan bankrupt minda.

Dr MAZA Calon Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, kata Anwar

Posted: 07 Dec 2012 04:48 PM PST

Menteri campur tangan kerja polis?

Posted: 07 Dec 2012 04:23 PM PST

Nelayan Tanjung Dawai Perlukan Pembelaan.avi

Posted: 07 Dec 2012 08:32 AM PST

Ikrar Integriti Korporat Komitmen SADC Banteras Rasuah

Posted: 07 Dec 2012 08:26 AM PST

Belantan

Posted: 07 Dec 2012 11:47 PM PST

Belantan


Isu Selangor : Sampah tidak dikutip seminggu?

Posted: 07 Dec 2012 04:40 PM PST


Lee Kwan Meng menunjukkan kepada wartawan sampah yang bertimbun di Pasar Besar Kampung Cempaka, Petaling Jaya, yang didakwa tidak dikutip.

Peniaga-peniaga di sekitar Pasar Besar Kampung Cempaka, Jalan PJU 1/5 berasa kesal dan kecewa kerana sampah di pasar tersebut tidak dikutip sejak Ahad lalu sehingga mencemarkan pemandangan dan udara di kawasan itu.

Pengerusi Persatuan Penjaja pasar tersebut, Lee Kwan Meng berkata, keadaan itu sekali gus mengganggu kehidupan harian penduduk sekitar serta peniagaan mereka.

Katanya, pihaknya sudah pun membuat aduan kepada Jabatan Kesihatan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) mengenai perkara itu, tetapi tiada tindakan yang diambil.

"Apabila kami membuat aduan mereka berjanji akan menguruskan perkara ini, tetapi tiada sesiapa yang datang dan mengutip sampah sehingga sekarang.

"Selalunya setiap hari sampah ini akan dikutip, tetapi sejak Ahad lalu ia tidak dilakukan dan sampah bertambah banyak," katanya ketika ditemui di pasar itu Jumaat lalu.


Sementara itu Lim Hoon Fatt, 58, yang berniaga nasi ayam di hadapan pasar itu memberitahu perniagaannya terjejas akibat masalah sampah yang tidak dikutip itu.

"Pendapatan perniagaan saya telah berkurangan sehingga 30 peratus disebabkan masalah ini. Ini kerana bau busuk daripada sampah itu boleh dihidu sehingga ke dalam kedai.

"Kalau dulu makanan yang saya jual boleh habis sebelum pukul 1 petang sahaja, tetapi kini kena tunggu sampai pukul 3 petang," ujarnya.

Dalam pada itu, Timbalan Ketua MCA Bahagian Petaling Jaya Utara, Datuk Lim Choon Kin berkata, beliau menerima aduan bahawa masalah tersebut bukan sahaja berlaku di situ.

"Peniaga mengadu yang sampah ini tidak diangkat oleh kontraktor sejak Ahad lalu dan ia telah menjejaskan perniagaan mereka.

"Malah, masalah sampah tidak dikutip ini bukan sahaja berlaku di sini sahaja. Saya juga mendapat aduan perkara yang sama berlaku di Pasar Taman Megah dan Pasar Sungai Way.

"Masalah ini berlaku semenjak kerajaan pembangkang tidak menyambung kontrak dengan Alam Flora," jelasnya.

Sementara itu, pemerhatian di Pasar Besar Kampung Cempaka hari ini mendapati hanya sebahagian sampah telah dikutip.

Suara Politik
Belantan

Skandal hutang Talam - Selangor kaburi mata rakyat!

Posted: 07 Dec 2012 07:29 AM PSTKerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor didakwa cuba mengaburi mata rakyat berhubung isu kutipan semula hutang Talam Corporation Bhd. (Talam).

Ketua Biro Profesional Muda MCA, Datuk Chua Tee Yong berkata, walaupun kerajaan PKR Selangor mendakwa mereka berjaya menyelesaikan isu tuntutan hutang Talam seperti yang dilaporkan dalam kertas putih baru-baru ini, namun pengumuman Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB) pada 28 November lalu memberi tamparan hebat kepada kerajaan PKR Selangor.

"Berdasarkan pengumuman KHSB, hutang Talam kepada KHSB kini berbaki RM115 juta, pengurangan sebanyak RM121 juta daripada jumlah hutang asal iaitu RM236 juta.

"Kami hairan kerana kertas putih kerajaan negeri atau laporan KPMG Transaction & Restructuring Sdn. Bhd. (KPMG) gagal memberi perhatian atau penjelasan tentang perkara ini," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut Tee Yong, firma juruaudit Tetuan AKN Arif yang dilantik untuk menyemak perjanjian penyelesaian hutang dengan Talam menemui sebanyak RM15 juta telah dihapus kira, penalti sebanyak RM58 juta kerana kelewatan membayar hutang tidak diambil kira dan sebanyak RM48 juta tidak dimasukkan dalam jumlah tuntutan hutang.


Jelas beliau, Tetuan AKN Arif juga menyebut kesemua penemuan itu memerlukan siasatan lanjut bagi menentukan sama ada pengesahan hutang yang perlu dibayar oleh Talam telah mematuhi prosedur yang ditetapkan.

"Sebaliknya, kertas putih tersebut menyatakan segala-galanya mengikut prosedur dan laporan KPMG telah digunakan untuk memuji kerajaan PKR Selangor," ujarnya.

Kata Tee Yong, perbezaan baki hutang yang sangat besar dan penemuan dalam laporan Tetuan AKN Arif menunjukkan terdapat perancangan untuk menyelamatkan Talam.

"Kertas putih atau laporan yang dikeluarkan oleh KPMG hanyalah satu dokumen yang dihasilkan oleh kerajaan PKR Selangor untuk menyembunyikan kebenaran," jelasnya.

Sehubungan itu, beliau mendesak kerajaan negeri itu menulis semula kertas putih itu dan kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan mereka dianggap mahu menyembunyikan kebenaran daripada rakyat.

Suara Politik
Belantan

Kedangkalan Menteri Besar adalah punca kepada segala masalah yang berlaku di Selangor?

Posted: 07 Dec 2012 12:46 AM PSTPenganalisis politik, Profesor Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff berkata masalah utama rakyat Selangor adalah terpaksa berhadapan dengan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang sering berdolak dalih untuk menyelamatkan diri.

Katanya, tindakan kerajaan negeri yang seolah-olah menipu rakyat dengan menawarkan jaminan kebajikan dalam manifesto pilihan raya umum tanpa mengambilkira kemampuan untuk melaksana akan mengakibatkan rakyat berubah arah.

"Dulu semasa berjanji tidak bagi tahu bahawa ada syarat-syarat kepada janji itu tetapi sekarang setelah berkuasa ada pula syarat-syaratnya.

"Tidak betul jika tindakan memberikan manifesto hanya sekadar untuk berjanji untuk buat tetapi kita tidak buat," katanya ketika dihubungi.

Khalid pada Rabu memberitahu bahawa bukan semua rakyat di Selangor layak untuk mendapat manfaat daripada manifesto yang diisytiharkan pakatan pembangkang sebelum berjaya menjadi kerajaan negeri.

Beliau berkata kerajaan negeri hanya bertanggungjawab menjaga kepentingan golongan yang kurang berkemampuan.

Sehubungan dengan itu Agus menggesa agar kerajaan Pakatan Rakyat menilai terlebih dahulu kemampuan kewangan negeri sebelum berjanji kepada pengundi di Selangor terutamanya.

"Lain kali dalam pilihan raya yang akan datang kalau tidak dapat buat sesuatu yang baru kepada rakyat jangan berjanji.

"Begitu juga dengan isu PTPTN, penurunan harga kereta, jadi mereka perlu fikir baik-baik sebelum berjanji," beliau menjelas.


Ketua Pembangkang negeri Selangor, Datuk Satim Diman sebelum ini mendakwa sumber kewangan yang tidak kukuh adalah faktor kerajaan PKR Selangor tidak mampu melaksanakan program-program rakyat sepertimana yang dijanjikan dalam manifestonya.

Beliau berkata Khalid mencari pelbagai alasan untuk mengenepikan hak rakyat Selangor yang dianggarkan berjumlah RM2.4 bilion. Pengakuan Khalid bukti pembangkang tidak ikhlas.

Dalam perkembangan sama, Ketua Penerangan Umno Selangor Abdul Shukor Idrus berkata pengakuan Khalid itu semalam membuktikan janji-janji yang dimuatkan dalam manifesto pembangkang bertujuan mengaburi mata pengundi untuk mendapatkan kuasa di negeri itu.

"Mereka sebenarnya mudah membuat janji, dan hari ini mereka tidak mampu untuk melaksanakannya pelbagai alasan yang diberikan untuk mengatakan janji-janji itu bersyarat.

"Dengan kenyataan MB itu, sudah terbukti kesemua janji yang telah dibuat oleh mereka tidak pasti samada boleh dilaksanakan hanya untuk menarik minat rakyat sebelum mendapatkan kuasa," kata beliau.

Abdul Shukor selain itu mendakwa pembangkang tidak berlaku ikhlas dengan memaklumkan syarat-syarat manifesto lebih awal.

"Kalau begitu mengapa sebelum ini semasa membentangkan manifesto mereka terus maklumkan apa syaratnya," katanya.

Justeru katanya, Buku Jingga yang ditawarkan kepada rakyat akan mengalami nasib yang sama.

"Ini bererti apa juga manifesto selepas ini termasuk Buku Jingga adalah untuk mengaburi mata rakyat semata-mata dan ianya belum pasti untuk diberikan kepada rakyat.

"Ianya telah pasti akan menjadi janji palsu jugak dan harapan kita janganlah rakyat terpedaya lagi dengan janji mereka yang sebegitu atau manifesto yang akan datang kerana sudah pasti tidak akan dilaksanakan," ujar beliau. - AntaraPos

Suara Politik
Belantan

Panglima Perang Cyber

Posted: 07 Dec 2012 11:41 PM PST

Panglima Perang Cyber


Gerakan Kristianisasi Malaysia Terbongkar di Palestin Dengan Kuasa Allah Taala !!! Mari Baca Kisah Ustaz Amin Ini

Posted: 07 Dec 2012 12:03 PM PST


........................................
                                                                                                                                                 
1. Kuasa Allah jangan hendak diduga.

2. Sebagaimana perancangan lain, perbuatan mahu menyebarkan kristian di negara kita telah terbongkar dengan izin Allah di Palestin.

3. Jangan pandang rendah perkara ini dan marilah amalkan Islam dalam kehidupan untuk kejayaan berpanjangan.

4. Kisah lanjut sila klik http://www.ustazamin.com/2012/12/universiti-kehidupan-233-agenda.html

5. Semoga Islam kekal berdaulat di Malaysia atas usaha tangan kita semua Amin...

The Unspinners

Posted: 07 Dec 2012 11:29 PM PST

The Unspinners


Habibie terima dana asing dan sokong Islam plural?

Posted: 07 Dec 2012 10:00 PM PST

Peneroka tahan konvoi Mazlan Aliman

Posted: 07 Dec 2012 08:00 PM PST

Dulu macam "real' PR bela kuil Hindu

Posted: 07 Dec 2012 05:00 PM PST

Anwar tak magrib pasal orang tak ramai

Posted: 07 Dec 2012 06:32 AM PST

Budaya samseng budaya Pakatan Rakyat

Posted: 07 Dec 2012 03:29 AM PST

oyabun

Posted: 07 Dec 2012 11:16 PM PST

oyabun


Kedangkalan Menteri Besar adalah punca kepada segala masalah yang berlaku di Selangor?

Posted: 07 Dec 2012 08:47 AM PSTPenganalisis politik, Profesor Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff berkata masalah utama rakyat Selangor adalah terpaksa berhadapan dengan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang sering berdolak dalih untuk menyelamatkan diri.

Katanya, tindakan kerajaan negeri yang seolah-olah menipu rakyat dengan menawarkan jaminan kebajikan dalam manifesto pilihan raya umum tanpa mengambilkira kemampuan untuk melaksana akan mengakibatkan rakyat berubah arah.

"Dulu semasa berjanji tidak bagi tahu bahawa ada syarat-syarat kepada janji itu tetapi sekarang setelah berkuasa ada pula syarat-syaratnya.

"Tidak betul jika tindakan memberikan manifesto hanya sekadar untuk berjanji untuk buat tetapi kita tidak buat," katanya ketika dihubungi.

Khalid pada Rabu memberitahu bahawa bukan semua rakyat di Selangor layak untuk mendapat manfaat daripada manifesto yang diisytiharkan pakatan pembangkang sebelum berjaya menjadi kerajaan negeri.

Beliau berkata kerajaan negeri hanya bertanggungjawab menjaga kepentingan golongan yang kurang berkemampuan.

Sehubungan dengan itu Agus menggesa agar kerajaan Pakatan Rakyat menilai terlebih dahulu kemampuan kewangan negeri sebelum berjanji kepada pengundi di Selangor terutamanya.

"Lain kali dalam pilihan raya yang akan datang kalau tidak dapat buat sesuatu yang baru kepada rakyat jangan berjanji.

"Begitu juga dengan isu PTPTN, penurunan harga kereta, jadi mereka perlu fikir baik-baik sebelum berjanji," beliau menjelas.


Ketua Pembangkang negeri Selangor, Datuk Satim Diman sebelum ini mendakwa sumber kewangan yang tidak kukuh adalah faktor kerajaan PKR Selangor tidak mampu melaksanakan program-program rakyat sepertimana yang dijanjikan dalam manifestonya.

Beliau berkata Khalid mencari pelbagai alasan untuk mengenepikan hak rakyat Selangor yang dianggarkan berjumlah RM2.4 bilion. Pengakuan Khalid bukti pembangkang tidak ikhlas.

Dalam perkembangan sama, Ketua Penerangan Umno Selangor Abdul Shukor Idrus berkata pengakuan Khalid itu semalam membuktikan janji-janji yang dimuatkan dalam manifesto pembangkang bertujuan mengaburi mata pengundi untuk mendapatkan kuasa di negeri itu.

"Mereka sebenarnya mudah membuat janji, dan hari ini mereka tidak mampu untuk melaksanakannya pelbagai alasan yang diberikan untuk mengatakan janji-janji itu bersyarat.

"Dengan kenyataan MB itu, sudah terbukti kesemua janji yang telah dibuat oleh mereka tidak pasti samada boleh dilaksanakan hanya untuk menarik minat rakyat sebelum mendapatkan kuasa," kata beliau.

Abdul Shukor selain itu mendakwa pembangkang tidak berlaku ikhlas dengan memaklumkan syarat-syarat manifesto lebih awal.

"Kalau begitu mengapa sebelum ini semasa membentangkan manifesto mereka terus maklumkan apa syaratnya," katanya.

Justeru katanya, Buku Jingga yang ditawarkan kepada rakyat akan mengalami nasib yang sama.

"Ini bererti apa juga manifesto selepas ini termasuk Buku Jingga adalah untuk mengaburi mata rakyat semata-mata dan ianya belum pasti untuk diberikan kepada rakyat.

"Ianya telah pasti akan menjadi janji palsu jugak dan harapan kita janganlah rakyat terpedaya lagi dengan janji mereka yang sebegitu atau manifesto yang akan datang kerana sudah pasti tidak akan dilaksanakan," ujar beliau. - AntaraPos

Wasabi Oyabun..

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 07 Dec 2012 11:04 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


NIK AZIZ KECEWA ANWAR SUKA BERHIBURAN

Posted: 07 Dec 2012 07:00 PM PST

ANWAR BERLIBUR DI THAILAND

ANWAR BERHIBUR DI MANILA
ANWAR MENYANYI SAKAN DIN JAKARTA

IF I PM: I WILL SUPPORT ALL EFFORTS TO PROTECT ISRAEL

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memberi kata dua kepada Anwar Ibrahim berhubung isu sokongan Ketua Umum PKR itu menyokong Negara Israel seperti dilaporkan Wall Street Journal (WSJ).
Nik Aziz dalam kenyataannya memberi kata dua kepada Anwar supaya Ketua Umum PKR itu menarik balik kenyataannya di WSJ atau meminta Anwar menyaman WSJ sekiranya kenyataan tersebut telah diputar-belitkan oleh media berkenaan.
Hari ini Gaza dibom, rakyat Palestin mati lagi dan mati lagi dibom oleh Israel, Anwar tersenyum, Nik Aziz kecewa.
SEMOGA ALLAH SWT MERAHMATI MEMENANGKAN UMAT ISLAM PALESTIN
Sokongan Anwar kepada Israel menjadi kontroversi apabila Wall Street Journal, telah melaporkan kenyataan Anwar yang berkata "I support all efforts to protect the security of the state of Israel," said Mr. Anwar. (Saya menyokong semua usaha untuk menjaga keselamatan negara Israel, kata Anwar).
DARI DULU ANWAR SUKA BERHIBURAN
NIK AZIZ KECEWA

Santai Pagi : Korek, Jangan Tak Korek

Posted: 07 Dec 2012 04:00 PM PST

Korek jangan tak korek

Geng PKR ni memang minat dengan aktiviti korek mengorek.

Lihatlah apa yang jadi pada negeri Selangor?


Habis semuanya dikorek sampai ekosistem alam pun terganggu. Akhirnya, rakyat Selangor juga yang menerima akibatnya dengan bencana banjir baru-baru ini.*Korek, jangan tak korek.....korek, sampai berlubang.


LIVE: Anak kecil PAS mangsa Himpunan Kebangkitan Rakyat!

Posted: 07 Dec 2012 06:30 AM PST


Langsung dari Lokasi! Mymassa merasa kasihan melihat anak-anak kecil yang dibawa mendengar ceramah dan fitnah Pembangkang di Himpunan Kebangkitan Rakyat, Kedah. Anak-anak kecil ini masih tidak mengerti apa-apa tentang politik tetapi telah dipaksa oleh ibu bapa mereka yang taksub akan perjuangan Parti. Sepatutnya anak-anak kecil ini diberikan didikan yang bersesuaian dengan tahap kematangan mereka agar tumbesaran dan mental mereka sempurna kelak di kemudian hari!
Pas telah mengamalkan budaya komunis dan Israel yang mendidik dan menerapkan fahaman politic of hatred kepada anak-anak yang masih kecil dan bersih daripada sebarang pengaruh yang tidak baik! 20 atau 30 tahun ke hadapan, negara pasti akan menerima kesannya jika budaya sebegini tidak dibendung daripada sekarang.

LIVE: Himpunan Kebangkitan Rakyat dibanjiri orang luar Kedah!

Posted: 07 Dec 2012 05:30 AM PST

Langsung dari lokasi! Apa yang mengejutkan pengunjung perhimpunan anjuran Pakatan Rakyat ini rata-rata datang daripada negeri-negeri lain. Bas Ekspres dan Bas Sekolah yang disewa khas untuk membawa orang luar dilihat memenuhi parking sepanjang jalan di luar Stadium Sultan Abdul Halim, Alor Setar, Kedah. 
Kereta-kereta daripada luar Negeri Kedah juga membanjiri kawasan luar Stadium!MyMassa percaya rakyat Kedah sudah muak dengan pentadbiran PAS yang amat teruk di negeri ini! Rakyat Kedah mula beralih arah!

Teruskan bersama MyMassa untuk laporan langsung dari lokasi perhimpunan!

LIVE: Himpunan Kebangkitan Pencacai PAS!

Posted: 07 Dec 2012 04:19 AM PST

Langsung Dari Himpunan Kebangkitan Rakyat di Kedah -  Program yang bertujuan untuk mengumpul penyokong-penyokong daripada ketiga-tiga parti daripada Pakatan Rakyat tidak mencapai objektif dan matlamat apabila 95% daripada penyokongnya adalah terdiri daripada ahli-ahli PAS! Ahli-ahli PKR boleh dibilang dengan jari. Ahli DAP hanya beberapa kerat yang MyMassa lihat.

Malah gerai-gerai jualan, peniaganya terdiri daripada ahli PAS sendiri. Adakah ini himpunan kebangkitan rakyat atau himpunan pencacai-pencacai PAS? Biar gambar menjadi bukti!

Ternyata PAS diperkudakan selama ni oleh DAP dan PKR. Bila ada program, yang riuh sekampung hanyalah ahli PAS sahaja. Ahli DAP dan PKR hanya duduk goyang kaki dirumah melihat kebodohan ahli-ahli PAS yang sudah khayal dibuai pengaruh pemimpin-pemimpin maksum mereka.

Teruskan bersama MyMassa untuk laporan langsung dari lokasi perhimpunan!

LIVE: PAS Kedah tolak Al-Juburi wa Al-Bontoti jadi PM!

Posted: 07 Dec 2012 01:00 AM PST

Banner daripada PAS Kedah Khas untuk Anuar!
Banner yang meletakkan gambar Hadi di hadapan dan bukannya Anuar.


Terkini, Himpunan Kebangkitan Rakyat yang berlangsung di Stadium Sultan Abdul Halim, Alor Setar, Kedah telah dihangatkan dengan banner daripada PAS Kedah yang mahukan Hadi sebagai PM. Gambar Hadi juga diletakkan di barisan paling hadapan berbanding Anwar. PAS Kedah secara terang-terangan tidak mahu Anwar menjadi PM sekiranya PR menang PRU 13.

Teruskan bersama blog MyMassa untuk laporan-laporan terkini dari lokasi perhimpunan!

Wajib Tonton : Video Sebab Utama Kaum India Tolak Kerajaan PKR Selangor.

Posted: 07 Dec 2012 12:36 AM PST


Video hasil blog LensaKini.

 

*Sebar-sebarkan.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 07 Dec 2012 09:48 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


GERAKAN HALUS SYIAH MELALUI SASTERA.

Posted: 07 Dec 2012 02:09 AM PST

SULTAN SELANGOR BARUA UMNO, KATA BUDAK PAS SELANGOR.

Posted: 06 Dec 2012 10:00 PM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 07 Dec 2012 09:39 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Video Ini Bukti Pembangkang Kantoi Memfitnah Perdana Menteri

Posted: 07 Dec 2012 05:00 PM PST


Taktik Mengelak AES, Jangan Tiru Aksi Ini

Posted: 07 Dec 2012 03:00 PM PST


Dr Asri Pelepas Tengkuk Sendiri Dalam Isu Doa Nurul Izzah

Posted: 07 Dec 2012 09:37 AM PST


Dr Asri sudah mula pening, sekejap kata lain, sekejap lain pula jadinya. Apa sudah jadi ni? Apakah Dr Asri sudah lupa siapa yang gelarkan dia sebagai bapak syaitan dulu?


Abby Abadi Terkantoi Hina Artis Malaysia ke Gaza

Posted: 07 Dec 2012 12:17 AM PSTPenangWasabi

Posted: 07 Dec 2012 09:23 PM PST

PenangWasabi


Perjuangan BN P.Pinang demi PPR Taman Manggis belum berakhir?

Posted: 07 Dec 2012 10:22 AM PSTBarisan Nasional (BN) Pulau Pinang akan meneruskan perjuangan bagi mendapatkan tanah Taman Manggis untuk projek perumahan rakyat (PPR) demi kepentingan rakyat.

Ketua Biro Undang-undang dan Hak Asasi Manusia Gerakan, Baljit Singh berkata, perjuangan itu belum berakhir walaupun hasrat untuk membeli tanah tersebut ditolak oleh kerajaan pakatan pembangkang Pulau Pinang.

Beliau berkata, BN akan terus menggesa kerajaan pakatan pembangkang itu mengemukakan terma dan syarat dalam perjanjian jual beli serta kaveat pendaftar untuk menjaga kepentingan rakyat negeri ini.

Katanya, satu kaveat pendaftar telah dimohon kepada Jabatan Tanah dan Galian Pulau Pinang pada 28 November tetapi amat mengecewakan kerana sehingga ke hari ini belum mendapat jawapan.

Tanah Taman Manggis itu tidak boleh dibangunkan selagi tidak mendapat kaveat pendaftar demi melindungi kepentingan rakyat Pulau Pinang, kata Baljit kepada pemberita di sini hari ini.

Penang Wasabi..

PISAU.NET

Posted: 07 Dec 2012 09:17 PM PST

PISAU.NET


Ustaz Azhar Idrus ~ Nik Aziz ni reti bahasa ke dok....

Posted: 07 Dec 2012 05:00 PM PST

Kita semua boleh lihat betapa sombong dan bongkaknya Nik Aziz. Beliau pertikaikan ketentuan tuhan,syurga dan neraka. Ulama khawarij ini berlagak bagaikan kuli mahukan upah.Di mana letaknya konsep menghambakan diri terhadap Allah.


Buat itu nak dapat ini,buat ini nak dapat itu.Ulama khawarij ini tidak mengajar umat Islam agar beribadat dengan ikhlas . Bolehkah kita persoalkan ketentuan tuhan terhadap syurga dan neraka yakni milik Allah? Apa Nik Aziz lebih besar daripada tuhan?


Video ini turut mendedahkan Nik Aziz yang boleh kita gelar mulut puki ayam dan tak reti bahasa apabila menyatakan kesemua ayat quran adalah ayat politik. Inilah jadinya apabila menggangap agama itu sebagai politik . Habis kesemuanya akan dipolitikkan.


Adakah kita bersolat boleh disama politik? Bayangkan jika kita berpuasa..nanti puak yang tak puasa kata "hok yang berpuasa tu politik la tuh" bagaimana? Tidakkah bodoh namanya.. rosak habis amalan dan juga agama apabila dikalungkan rantai berlian ke leher babi...


sekarang korang tau kan sebab apa Nik Aziz ni mulut dia serupa puki ayam...
Pisau kata "Ya Allah moga dipanjangkan umur Nik Aziz agar dapat umat Islam jadikan teladan dan sempadan ,tanda kiamat seperti mana yang disebutkan oleh Nabi Muhammad SAW jelas berada didepan mata.. Ulamak Akhir Zaman! "

Hot! Esok Najib Berlaku Kejam Siksa Binatang Di Pulau Pinang

Posted: 07 Dec 2012 09:50 AM PST

Esok rakyat Pulau Pinang menantikan kehadiran Perdana Menteri ke pelancaran PR1MA di Tanjong Tokong dan juga di program Janji Di Tepati di Padang USM.


2 program ini adalah menifestasi kelangsungan janji dikota dalam membantu rakyat.Daripada membina rumah murah hinggalah kepada melaksanakan pelbagai janji janji pilihanraya.Kesemuanya di kotakan.


Kali ini kehadiran Najib mengundang resah buat Guan Eng dan regim DAP,ini semua dek kerena janji janji bohong regim DAP terutamanya Lim Guan Eng yang sering kali cakap pembelit dan perbodohkan rakyat.


Sejak regim DAP memerintah Pulau Pinang,semua orang tahu regim rasis chauvanis ultrakiasu ini gagal sama sekali untuk membina rumah murah.Mereka berbohong kepada rakyat kononnya mereka ada membina beberapa ribu unit rumah malangnya pembohongan ini gagal.Kerana rumah yang dimaksudkan tidak ada malah lokasinya entah dimana. Hanya jeliran lidah bercabang biawak kapur menyusun kata mengharapkan sokongan rakyat.


Ketakutan haprak pakatan apabila melihat janji BN dilaksana menyebabkan mereka sanggup melakukan apa saja. Pelbagai sabotaj oleh haprak pakatan dilakukan untuk mengagalkan program yang dianjurkan ,Rakan blogger Penang ada mendedahkan surat palsu dari pihak UDA kononnya PM membatalkan kehadiran beliau ke program PR1MA di Tanjong Tokong.
Surat palsu diedar kononnya PM batal lawatan ke Tanjong Tokong

Maklumat terkini anjing pakatan khawarij PAS diarahkan DAP untuk menyalak dan berkumpul di depan pintu masuk USM. Anjing khawarij DAP ini menamakan kumpulan mereka HAPUS yang diketuai oleh Zolkifli Lazim ketua PAS di cawangan mahkamah di Bayan  Baru,kumpulan anjing ini menurut sumber Pisau diarahkan oleh DAP untuk berdemo  mendesak agar tol Jambatan Pulau Pinang dihapuskan. Menurut sumber khabarnya  mereka akan menganggu program PM di USM nanti sepertimana yang dirancang sebentar tadi dalam  mesyuarat .


Kita semua tahu tindakan mendesak agar tol dihapuskan sebenarnya satu lagi kerja bodoh oleh anjing khawarij ini.Bukankah yang berjanji untuk menghapuskan tol adalah pihak haprak pakatan sendiri ketika kempen PRU12. Semua orang tahu bagaimana Lim Guan Eng dalam siri ceramahnya berjanji untuk menghapuskan tol jika mereka berjaya mengambil alih kerajaan Pulau Pinang. Nah hari ini kita sudah menghampiri sepenggal regim DAP memerintah,mereka tidak menghapuskan tol Sg Nyior malah kerajaan negeri sendiri gagal untuk menghapuskan tol Jambatan Pulau Pinang.


Regim DAP ultrakiasu ini hanya tahu janji dicapati,bohong dan tipu kepada rakyat,apabila mengelabah melihat perkara baik yang dilakukan oleh pihak BN mereka akan sabotaj dan membuat fitnah. Malah setiap tindakan mereka akan kelihatan bodoh bodoh belaka..


Semua orang tahu Guan Eng lidah bercabang ini hanya mengkayakan kroni dan membangunkan projek rumah rumah mewah,betullah kata regim DAP mereka berjaya menghapuskan miskin tegar di Pulau Pinang sebab golongan miskin rumah mereka diroboh,kampung mereka dihancurkan dan dihalau..maka tiadalah orang miskin di Pulau Pinang...tak gitu?

Biawak lidah bercabang seperti Guan Eng terseksa dikerana aura Najib mendapat sokongan rakyat,buat haprak pakatan mereka bagaikan kepanasan melihat pelbagai janji dilaksana demi kepentingan rakyat

Pisau kata " petang tadi Guan Eng gelabah,tak semena-mena dia pi buat walkabout di sekitar pasar Bayan Baru lokasi berhampiran tempat PM akan berwalkabout esok.."

DAP Pening...Ah Jib Gor Buat Hal Lagi

Posted: 07 Dec 2012 07:00 AM PST


JOM PAKAT PI RAMAI-RAMAI.. 

JELAJAH JANJI DITEPATI..
 TEMPAT: PADANG KAWAD USM 
TARIKH : 8 DISEMBER 2012 (SABTU) 
MASA : 9.00 PAGI HINGGA 1.00 TENGAH HARI 

KEHADIRAN ANDA SEMUA AMAT DIALU-ALUKAN

Kubu Kuat Anwar Di Robek Najib, Kaum Cina Laungkan Nama Najib!.

Posted: 07 Dec 2012 05:00 AM PST

Ucapan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak ketika perhimpunan Agung Umno benar benar memberi kesan besar apatah lagi beliau secara terbuka dengan rendah diri membuat permohonan maaf kepada rakyat .Pemimpin yang begini besar jiwanya berjaya menyentuh hati rakyat apatah lagi saat beliau difitnah siang dan malam oleh haprak pakatan.


Kesannya cukup baik malah mendapat pelbagai reaksi yang baik dari semua kaum. Mereka melihat transformasi yang dibawa oleh Ds Najib benar benar ikhlas.Malah Ucapan beliau turut mendapat liputan media berbahasa cina.


Hari ini mencatat sejarah apabila pengundi Cina di kubu kuat Anwar Ibrahim di Kubang Semang,Permatang Pauh secara terbuka memberi sokongan kepada Ds Najib.Apa yang menariknya kalangan mereka ini adalah ahli DAP dan ada juga ahli PKR.
 Esok Perdana Menteri Ds Najib akan turun ke Pulau Pinang untuk menghadiri majlis pecah tanah di Tanjong Tokong kemudian beliau akan mengadakan walkabout dan juga hadir di karnival janji ditepati di padang kawad USM. Jom turun beramai ramai....

Pisau kata "Ada yang bakal meletup dalam DAP Pulau Pinang tak lama lagi..."

Azhar Idrus Label Al-Dajjal Kepada Dr Asri Bekas Mufti Perlis

Posted: 07 Dec 2012 01:58 AM PST

Azhar Idrus hina ulama tersohor dunia sebagai puak dajjal...Iman Bukhari,Iman Muslim,Yahya Ibnu Mait,Abu Hatem Ar Razi,Al Iman Ar Shaukani,Shiekh Ahmad Shakir.


Di petik dari AbuAqif:

Bila kita tak faham hadith atau tak belajar hadith, kita jangan pandai² kata orang lain dajjal. Inikah sikap seorang yang bernama ustaz..? Mulut tu kena jaga. Mulut ustaz tak sama macam mulut puaka. Apa yang keluar dari mulut ustaz mesti la baik², lemah lembut, ilmiah, mengajar ilmu yang bermanfaat. Pendek kata dia kena kawal diri dia dari sebut benda yang bukan². 


Apatah lagi jika ianya dirakam. Sungguh tak cerdik bila dia menunjukkan kebodohan diri sendiri sedang dia tahu yang dirinya dirakam ketika kuliah. Aku sangat berharap Azhar Idrus boleh ubah diri untuk jadi yang lebih baik. Kalau setakat nak cakap ikut sedap mulut, baik jadi bapak ayam. Pakai rantai, gelang, tatu satu badan, lepas tu nak cakap apa, cakap la.. Orang tengok pun faham akan keadaan orang tersebut. Tapi bila berstatus ustaz, dia kenalah jaga etika dia sebagai agamawan. Orang yang membawa agama mulut jangan macam puaka. Nauzubillah..


Pisau kata " UFB beri pencerahan yang mudah difahami"

“Agenda Kristian Untuk Malaysia Terbongkar Di Jerusalem..”

Posted: 06 Dec 2012 10:30 PM PST

Pisau kongsikan artikel pendedahan  Ustaz Amin yang dipetik dari blog beliau mengenai gejala murtad dan dakwah melayu kristian.

Seperti biasa, hari pertama kami sampai ke Jerusalem, kami akan masuk ke dalam hotel, berehat sebentar dan kami akan terus ke masjid al-Aqsa untuk mendirikan solat Maghrib dan Isyak di al-Aqsa.
Pulang waktu Isyak, kami akan makan malam di kafe hotel.
Mahmood, pemandu pelancong yang biasa dengan saya mencuit bahu saya dan mengajak saya ke satu sudut.


"Muhammad, mari sini" katanya.
"Kenapa?" tanya saya agak kehairanan kenana wajahnya agak serius, nada suaranya, agak perlahan seolah-olah ada rahsia yang ingin dibisikan pada saya.
"Tinggal bersama kamu di hotel ini satu rombongan dari Malaysia" terang Mahmood.
"Oh ye ke!" saya agak gembira mendengar berita itu.
"Tapi mereka rombongan Kristian" kata Mahmood lagi.
"Ye ke, ah, di sinikan banyak tempat penting buat Kristian, tentu mereka nak ziarah" kata saya.
"Sepanjang perjalanan dari border Jordan-Israel, mereka memang mengutuk Islam dan sangat tidak puas hati dengan orang Islam di Malaysia, mereka memang anti Islam" Mahmood Menambah.
"Mereka tak tahu aku Islam, mereka ingat aku Kristian" Mahmood semakin rancak berbual dengan saya di satu sudut di bahagian tangga.


"Memang bukan Islam di mana-mana pun tak suka Islam" kata saya tenang.
"Tak, mereka ini  lain, mereka memang anti Islam di Malaysia" terang Mahmood bersungguh-sungguh.
Perbualan malam pertama itu habis dengan rasa tidak puas hati Mahmood terhadap rombongan Kristian dari Malaysia ini.


Selama berhari-hari kami di hotel yang sama, berselisih di dewan makan, memang rombongan ini tidak menegur kami sedangkan mereka dari Malaysia, duduk di Malaysia.
Tidak ada sepatah pun bahasa Melayu yang keluar dari mulut mereka sedangkan kami saling mengetahui, sama-sama dari Malaysia.
Ada juga kami ingin menegur siapa, tetapi tidak di jawab atau jawapan yang sangat dingin.
Saya tidak tahu, apakah tujuan mereka datang, sama ada untuk lawatan atau ada apa-apa persidangan Kristian yang mereka hadiri.


Saya tidak mengambil perhatian apa yang berlalu walaupun pada tiap-tiap malam, Mahmood akan menceritakan pada saya mengenai ketidak puasan hati mereka pada Islam di Malaysia.
Mahmood memarahi saya…
"Apa dah jadi pada kamu orang Islam di Malaysia hingga hilang sensitviti dalam mempertahankan hak kamu?"


Apa yang mampu saya jawab hanyalah…
"berpecah, dan ramai yang berpecah…"
Jawapan yang sangat tidak bersemangat dan seolah-oleh maksudnya, "apa nak jadi, jadilah…"
Ya, kurang rasa sensitiviti….


Allah ingin menunjukkan pada saya sesuatu terhadap jawapan di atas……
1 Disember 2012 jam 8.30 pagi, hari terakhir kami di Palestin…
Biasanya hari terakhir saya akan membawa jemaah semua ke Mount Of Olive (Jabal Zaitun), Pemandangan al-Aqsa dari atas bukit ini terlalu cantik terutama pada waktu pagi, ketika memancarnya cahaya matahari dari arah timur, ia menyerlahkan lagi warna emas Dome Of Rock.
Bas yang kami naiki pada pagi ini adalah bas yang dinaiki oleh rombongan Kristian dari Malaysia sehari sebelumnya.
Seorang jemaah menghampiri saya dengan membawa beberapa helaian kertas yang terdapat di dalam bas ini.


Saya menatap kertas yang diberikan pada saya. Mata saya tertumpu pada tulisannya dan ia menjadikan jantung saya berdegup kencang, mungkin seperti degupan jantung Mahmood sejak seminggu lalu.


Tulisan itu berbunyi..
Decree For Malaysia
"We decree and declare that Malaysia will be a "Rainbow Nation" in seding missonaries to bring the gospel to the surrounding nations as well as be the gateway to open its doors to outside missionaries to preach the gospel here.."


Ini agenda Kristian di Malaysia, inilah yang cuba  Mahmood ceritakan pada saya sejak semingga lalu.
Ketika di Malaysia, saya selalu mendengar tentang agenda pendakyah Kristian, dan setiap kali berita itu keluar saya cuba untuk tidak mempercayainya kerana masih bersangka baik pada mereka.
Lebih-lebih lagi, ada sahaja golongan ahli politik yang memberikan komen popular yang menafikan fakta ini.


Kalau ada orang yang cuba bawa fakta ini, orang itu akan dicap sebagai penipu dan pembohong.
Hal ini menjadikan ramai orang Islam kita merasa berada di zon selesa kerana mempercayai  ahli politik yang punyai kepentingan.


Bagi pendakyah pula, mereka memang berada di zon paling bagus kerana usaha dan perancangan mereka di nafikan sendiri oleh orang Islam. Mereka boleh buat apa sahaja kerana orang Islam sangat tidak sensitif, malahan ada yang membela perbuatan mereka.


Ada beberapa perkara yang saya ingin tekankan:-
1. Bagi pendakyah Kristian, jangan pandang rendah kemampuan pendakwah Islam yang tidak berkepentingan di Malaysia. Kami para pendakwah dan orang-orang yang ikhlas akan tetap mempertahankan kedaulatan Islam di Malaysia sama ada menang atau kami mati di dalam usaha ini.


2. Malaysia bukan milik orang politik yang ada kepentingan yang  menyokong tindakan kamu kerana harapkan sokongan, Malaysia di dokong oleh ramai pejuang agama Islam, bangsa muslim  dan tanah air umat Islam. Kalau orang politik sibuk dengan perpecahan mereka, maka perjuangan itu tetap dibahu oleh umat Islam dari bidang lain.


3. Bagi umat Islam di Malaysia, ini bukan gimik popular, saya bukan ahli politik yang inginkan popular, Biarkan ahli politik bergaduh sesama mereka, yang boleh kita damaikan, kita damaikan atau sedarkan dengan apa cara sekalipun. Perpecahan ini satu yang sangat merugikan. Orang Kristian berbincang hingga ke luar negara merancang untuk mengkristiankan Malaysia, kita hanya menafikan dan hilang sensitiviti.


4. Bagi sahabat-sahabat dari Jabatan Agama Islam, anjurkanlah banyak program-program untuk menjaga dan mengawal umat Islam di Malaysia, bahagian zakat jangan berbangga dengan jumlah kutipan, tetapi usahakan untuk kepentingan umat Islam melalui lapan asnaf seperti yang disebut dalam al-Quran.


5. Bagi semua penguatkuasa agama. Jangan percaya dengan zon selesa yang dibisikkan dan penafian yang dicanangkan oleh orang berkepentingan. Jalankan pemantauan dan penguatkuasaan menurut enakmen yang telah diputuskan.


6. Bagi orang kaya, tolong infak harta untuk menganjurkan program-program keagamaan, semoga Allah sentiasa bersama anda sekelian.


7. Bagi sekelian yang membaca, kita umat Islam terlau beriya-iya ingin menjaga hati orang bukan Islam, adakah orang bukan Islam menghormati dan menjaga sensitiviti kita? Jalankanlah tugasan masing-masing di dalam ruang lingkup kemampuan anda semua, semoga Allah membantu usaha kita.
Semoga pendedahan ini memberi inspirasi pada saya untuk terus membahu Islam, yang ingin bersama mari, yang mahu mencebek dan tidak percaya silakan, yang mahu berfikir, renungkan dan yang mahu mendokan, doakan semua umat Islam di Malaysia agar terpelihara dari agenda global orang kafir.

P1020300


"Universiti Kehidupan Pengajian Sepanjang Hayat"
al-Faqir Ila Rabbihi
Muhamad bin Abdullah
Putra Heights
6 Disember 2012 jam 1.15 pagi


Pisau kata " Khalid Samad kata umat Islam di Malaysia paranoid dengan gejala murtad,PAS dan DAP pula tuduh Umno berniat jahat perkauman dan rasis,Hassan Ali pula dipecat sebab dedahkan kes DUMC.Sultan Selangor dihina sebab pertahankan JAIS;Nurul Izzah pula kata melayu berhak untuk murtad.. "

r b f

Posted: 07 Dec 2012 07:13 PM PST

r b f


Gambar Yang Para Parasit Dalam Pas Tidak Mahu Lihat

Posted: 07 Dec 2012 07:10 PM PST


Ada pula nanti para parasit yang hantuk kepala ke dinding bila melihat gambar ini....

Lihat di sini

Jangan Sampai Simpati Bertukar Jadi Menyampah

Posted: 07 Dec 2012 05:48 AM PST

SHAH ALAM: Ahli keluarga Aminulrasyid Amzah, remaja yang ditembak mati Korporal Jenain Subi dua tahun lalu, agar bersemuka dengan mereka untuk menceritakan insiden sebenar yang berlaku pada malam kejadian.

"Kami (ahli keluarga) mahu Jenain datang bersemuka dengan ibu kami kerana kami ingin mendengar cerita sebenar dari mulutnya sendiri.


"Kami juga ingin tahu mengapa beliau tergamak bertindak begitu," kata Aisyah Amzah kakak kepada Aminulrasyid.


Sementara itu ibunya, Norsiah Mohamad pula memohon agar kertas siasatan dapat dibuka semula demi membersihkan nama arwah anaknya.


Menyifatkan keputusan mahkamah yang baru-baru ini melepaskan Jenain daripada tuduhan tersebut sebagai mengejutkan, Norsiah nyata terkilan dengan keputusan itu yang seolah-olah meletakkan 100 peratus kesalahan terhadap anaknya.


"Saya minta siasatan dibuka semula (kerana) terlalu mudah bagi (mahkamah untuk membuat) keputusan mengejutkan. Seolah-olah anak saya 100 peratus bersalah. Kesalahannya hanya (memandu) tanpa lesen, tapi mati kena tembakan.


"21 das tembakan dikeluarkan..lima das di cermin belakang. Saya tidak boleh terima..terlalu kecewa sangat," katanya.


Sementara itu Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad mendakwa keputusan untuk membebaskan Jenain seolah-olah menggambarkan bahawa pihak berkuasa diberikan kebenaran untuk membunuh dengan sewenang-wenangnya.


"Saya rasa ramai yang telah melahirkan rasa terkejut dengan keputusan mahkamah yang melepaskan Koperal Jenain atas alasan bahawa dia tidak mempunyai niat untuk membunuh Aminulrasyid dan hanya menjalankan tugasnya dan meletakkan kesalahan itu 100 peratus ke atas almarhum Aminulrasyid yang tidak mampu untuk membela diri.


"Logik yang seperti itu amat mengejutkan di mana seolah-olah kita memberikan lesen untuk membunuh kepada pihak polis dengan sewenang-wenangnya walaupun dalam kes yang kecil," katanya.


Mahkamah Tinggi Shah Alam awal minggu ini membebaskan Jenain daripada tuduhan menyebabkan kematian Aminulrasyid, dua tahun lalu.


Hakim Datuk Abdul Rahman Sebi memutuskan sedemikian selepas menerima rayuan Jenain, 49, terhadap sabitan dan hukuman penjara lima tahun yang dijatuhkan ke atasnya oleh Mahkamah Sesyen di sini pada September tahun lepas.


Dalam penghakimannya, Abdul Rahman berpuas hati anggota polis itu melepaskan tembakan hanya untuk memberhentikan kereta proton Iswara dipandu Aminulrasyid dan bukan dengan niat untuk membunuh remaja lelaki itu.
Antara Pos

Kita sebenarnya simpati kepada mereka.Kita faham perasaan mereka. Dalam masa yang sama mereka juga harus faham perasaan orang lain.....

Tetapi cara dan gelagat mereka seolah-olah tragedi yang berlaku, kesalahan perlu diletakkan diatas bahu polis 100 peratus. Seolah-olah mereka sekeluarga langsung tidak bersalah. 

Lain kali jaga anak yang dibawah umur baik-baik......jangan biarkan anak keluar tengah malam sampai awal pagi. 

Lain kali ajar anak, kalau polis arah berhenti tolong berhenti. Jangan lari atau ingkar arahan polis.....

Tidak akan timbul soal 21 das atau 5 das jika patuh pada arahan polis supaya berhenti. 

Cuba anda bayangkan jika polis terpaksa mengejar hingga 6 km, apakah patut polis hanya perlu mengeluarkan cota untuk mengarahkan kereta itu berhenti ?  Tambahan pula dalam suasana yang gelap di awal pagi. Di kawasan yang banyak berlaku kejadian pecah rumah....

Sekarang mereka mula pusing cerita kononnya anak/adik mereka kerana kesalahan tiada lesen memandu. 

Cuba nak spin pula......

Nak spin pun spin lah......silap hari bulan terbelit leher sendiri......

Elok-elok masyarakat simpati kelak masyarakat jadi menyampah......

Anak Anwar Menggelupur Nak Tutup Isu Kebebasan Beragama

Posted: 06 Dec 2012 10:32 PM PST


Oleh:Beruang Biru

Kecoh seketika kem penyokong PKR apabila Ahli Parlimen Lembah Pantai merangkap Naib Presiden PKR, Nurul Izzah menimbulkan isu kononnya Masjid Ar-Rahman di Universiti Malaya (UM) telah dipaksa tutup oleh Kerajaan Pusat atas sebab politik.

Melihat gaya propaganda PKR berhubung isu ini nampak jalan ceritanya seolah-olah Masjid Ar-Rahman akan ditutup untuk selama-lamanya. Fitnah sebegini semacam dah jadi darah daging anak beranak Anwar Ibrahim agaknya.

Untuk sensasikan lagi cerita maka dicanangkan kepada umum konon arahan penutupan masjid itu datangnya dari Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), dengan demikian dapatlah diburukkan imej Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin.

Walhal kisah sebenarnya, Masjid Ar-Rahman di UM ini hanya akan ditutup sementara sahaja bagi membolehkan kerja-kerja baik pulih dilaksanakan.

Notis penutupan sementara itu pula datangnya dari Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) bertujuan untuk melicinkan proses membaiki kebocoran bumbung, kerosakan pendawaian dan kerosakan paip air yang berlaku di masjid tersebut.

Disamping itu dalam tempoh penutupan sementara ini, tumpuan turut diberikan untuk menyelsaikan masalah limpahan air di sekitar kawasan masjid tatkala hujan lebat. Semua langkah ini jelas bermaksud untuk menjamin keselesaan para jemaah di masa akan datang.

Arahan rasmi dari JAWI itu telahpun dikeluarkan pada 20 November 2012 dan berkuatkuasa pada 1 Disember 2012 sehinggalah jangkaan semua proses baik pulih ini akan selesai sekitar akhir Jun 2013.

Sementara menantikan semua kerja-kerja baik pulih diselesaikan, pihak JAWI menyarankan semua ahli kariah dan jemaah menunaikan solat di masjid-masjid berhampiran.

Misalnya di Masjid Tun Rahah Bangsar Village, Masjid Ikhlasiah Kg. Kerinchi, Masjid Saidina Abu Bakar As-Siddiq Jalan Ara Bangsar, Masjid Negara, Surau Jumaat Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya dan Surau Jumaat Muhammadi Angkasapuri.

Pendek kata, tiada masalah sebenarnya, sebaliknya anak perempuan kepada Ketua Umum PKR itu sahaja menimbulkan polemik untuk kepentingan politik songsang parti anak beranak yang diwakilinya.

Lebih-lebih lagi selama ini imej Nurul Izzah hanya dekat dengan gereja sahaja, termasuklah yang terbaru menyertai forum dalam Gereja Full Gospel Tabernacle, USJ, Selangor yang baru-baru ini kecoh dengan perakuan Naib Presiden PKR itu yang mahu kebebasan agama turut merangkumi orang Melayu Islam.

Mahu tak mahu, untuk naikkan semula saham politiknya dikalangan orang Melayu Islam maka terpaksalah mempolemikkan isu masjid pula, hatta walau terpaksa melakukan fitnah sekalipun demi kepentingan politik peribadi.

Akhirnya jadilah ibarat tolong 'meruntuhkan' masjid apabila sengaja mencetuskan kesangsian dikalangan orang ramai dengan memesongkan fakta konon Masjid Ar-Rahman akan ditutup selamanya oleh Kerajaan Pusat.

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 07 Dec 2012 03:32 PM PST

KEPAL NASI KEPAL BERAS


PEMIMPIN DAP, MCA, GERAKAN DAN MIC WAJIB BACA KENYATAAN INI!!!

Posted: 06 Dec 2012 05:05 PM PST

Konsep dan falsafah pembentukan negara Malaysia yang terbentuk pada hari ini, bukan terhasil atau terjadi dengan sendiri sebagaimana wujudnya sungai dan bukit bukau.

Konsep dan falsafah pembentukan negara Malaysia adalah "tailor made" yang cocok untuk rakyat negara ini. Ia mungkin "tak menjadi" jika konsep ini digunapakai di Indonesia atau di India mahu pun China. 

Kompleksiti dari segi kepelbagaian kaum, budaya, adat resam dan kepercayaan yang berbeza adalah faktor terpenting yang membezakan di antara negara Malaysia dengan lain-lain negara.

Disebabkan kompleksiti inilah yang mendorong pemimpin terdahulu memikirkan suatu "formula luar kotak" sehingga melahirkan sebuah "acuan khas" bagaimana rupabentuk terbaik yang seharusnya dibentuk bagi kehidupan masa hadapan rakyat yang menjadi kompleks sebaik saja kaum melayu bersetuju menerima kaum cina dan india sebagai warganegara.

Pemimpin terdahulu sedar bahawa formula ini tidak mungkin berhasil jika orang melayu tidak bersedia untuk "berkorban". Maka pemimpin ketika itu mengadakan roadshow seluruh negara untuk memperjelaskan kepada kaum melayu bahawa mereka harus berkorban, jika mahu negara ini bebas dan merdeka.

Pengorbanan yang dimaksudkan ialah "bersedia untuk menerima kaum dari negara Asia Selatan dan dari Tanah Besar China untuk hidup bersama di dalam negara yang bakal memperoleh kemerdekaan".

Orang melayu tanpa banyak bicara telah bersetuju dengan formula ini demi sebuah kemerdekaan dan kedaulatan. Penerimaan orang melayu ini bukan bermaksud kaum melayu bodoh dan mudah dimomok-momokkan.

Di sebalik persetujuan kaum melayu ini tersembunyi suatu norma nilai hidup dan ketamaddunan yang sangat mulia yang terdapat hanya pada kaum melayu dan tidak terdapat pada mana-mana kaum yang ada di dunia ini.

Nilai termulia yang dimaksudkan ialah sifat tolarensi, bersedia berkongsi tanah air dan pada masa yang sama bersedia melepaskan sebahagian dari hak dan kepentingan mereka untuk dikongsi bersama dengan kaum yang tidak ada hubungkait sama sekali dengan mereka samada dari segi darah, budaya mahupun kepercayaan.
  
Kesediaan untuk berkorban, bertolarensi dan melepaskan sebahagian dari hak dan kepentingan sebagai pemilik sah sebuah tanahair ini adalah merupakan sesuatu yang benar-benar  'unprecedented'. 

Mereka sanggup menyerahkan sebahagian dari hak mereka kepada orang lain demi untuk membina sebuah negara yang aman, bebas dan merdeka. 

Apa yang dilakukan oleh bangsa melayu ini adalah meeupakan "ulangan peristiwa" yang berlaku pada zaman Rasulullah saw, iaitu peristiwa yang terjadi setelah apabila Raaulullah saw menerima arahan langsung dari Allah swt supaya berhijrah ke Madinah. 

Peristiwa hijrah Rasulullah saw bersama 83 sahabat yang lain ke Madinah adalah satu-satunya precendented case yang selayaknya untuk dibandingkan dengan apa yang telah dilakukan oleh bangsa melayu. 

Dalam peristiwa hijrah tersebut, Kaum Ansar Madinah telah memberi sebahagian dari tanahair, kehidupan dan hak mereka kepada kaum muhajirin yang berhijrah dari Mekah. Bukan saja tanah dan tempat tinggal, malah ada kalangan kaum Ansar yang menceraikan sebahagian dari isteri-isteri mereka untuk diberi kepada kaum Muhajirin.

Tiada mana-mana bangsa di dunia ini yang telah melakukan pengorbanan sepertimana pengorbanan yang telah dilakukan oleh kaum Ansar Madinah. 

"Barangkali", inilah satu-satunya amalan murni tertinggi sebuah bangsa yang bernama "melayu" yang dipandang Allah swt sehingga negara kita hari ini diberi nikmat keamanan, kemakmuran dan sentiasa dilindungi dari malapetaka dan kemusnahan. Tidak sepertimana yang berlaku di kebanyakan negara. Inilah "barangkali" hadiah khusus dari Allah swt buat bangsa melayu dan tanah air ini serta seluruh penghuninya.

Kaum cina dan India juga wajib bersyukur dan berterimakasih dengan apa yang telah mereka nikmati bersama. Jika kaum melayu memiliki nilai murni sepertimana kaum Ansar, kaum cina dan India harus menjadi sepertimana kaum Muhajirin. 

Kaum muhajirin, walaupun diberi pelbagai bantuan dan nikmat hingga ke betis, tetapi mereka tidak pernah minta lebih hingga ke peha. Tiada tuntut-menuntut hak berlaku di antara kaum Muhajirin Mekah dan kaum Ansar Madinah! Sebaliknya mereka saling menunaikan hak di antara mereka. Hakikatnya inilah sebuah gambaran kehidupan Madinah Al Munawarah, dan inilah gambaran kehidupan Islam sebenar. 

PEMIMPIN KAUM, ulamak dan pemimpin parti politik di negara ini hari ini berkewajiban memahami fakta dan realiti sejarah yang telah mengevolusikan kehidupan rakyat dan negara hingga ke tahap yang ada pada hari ini! 

Jangan cuba lari dari kenyataan hanya disebabkan sejarah dan realiti yang telah termaktub itu tidak memberi kelebihan kepada anda ke arah proses untuk menguasai pemerintahan negara ini.

Perlembagaan yang telah digubal bukan sahaja melindungi hak keistimewaan orang melayu, bahkan ia turut melindungi hak keistimewaan semua kaum termasuk kaum cina dan India. 

Orang melayu tidak pernah menyesal dengan apa yang telah mereka korbankan. Orang melayu juga mengakui hakikat kelebihan kaum lain dalam bidang-bidang tertentu. Orang melayu juga mengakui hakikat tidak harus wujud peminggiran dan diskriminasi kaum di dalam sebuah negara yang demokratik dan bebas. Orang melayu juga terlebih-lebih faham bahawa kaum cina dan India juga adalah sebahagian dari warganegara Malaysia. 

Orang melayu memang kaum yang amat memahami dan paling bertolarensi. Orang melayu telah buktikannya dari dulu lagi. Orang melayu juga ingin lihat kaum lain bersedia untuk berkorban dan bertolarensi seperti mereka demi membina sebuah negara yang berjaya. 

Apa yang orang melayu lakukan hari ini, hanyalah mempertahankan baki hak keistimewaan yang masih ada, kerana keistimewaan selebihnya telah pun "diserah hak "untuk dikongsi bersama dengan kaum lain.

Orang melayu 'melakukan pengorbanan' ke atas sebahagian hak-hak mereka agar dapat dikongsi bersama dengan adil dan seimbang dalam pembinaan sebuah negara. Oleh itu, kaum cina dan India tidak sepatutnya 'melakukan tuntutan' terhadap segala baki hak yang masih tinggal kepada bangsa melayu. 

'Melakukan pengorbanan' dan 'melakukan tuntutan' dalam membina negara adalah 2 perjuangan yang sama sekali berbeza mauduknya. Tidak wujud sama sekali apa yang dikatakan "keadilan sebenar", jika satu pihak diminta terus berkorban dan sebelah pihak lagi terus-terusan melakukan tuntutan demi tuntutan.

Pertembungan ini adalah pertembungan di antara 2 budaya. Budaya melayu yang nasional sifatnya tetapi telah disalahtafsir sebagai perkauman, manakala budaya yang cuba dipromosi oleh pihak yang satu lagi digambarkan sebagai nasional tetapi hakikatnya ia sangat perkauman dan chauvinis sifatnya…! 

'Melakukan pengorbanan' bermakna perkara itu telah benar-benar berlaku dan yang dikorbankan itu telah terlepas dari tangan.

'Melakukan tuntutan' pula bermakna keinginan kepada sesuatu perkara yang belum tercapai atau sudah tercapai tetapi masih belum berpuas hati. 

Apa akan terjadi kepada baki hak dan keistimewaan bangsa melayu jika golongan yang sentiasa 'melakukan tuntutan', terus diberi ruang melakukan pelbagai tuntutan, manakala bangsa melayu diminta terus bertahan dan terus melakukan pengorbanan demi pengorbanan?

Negara Madinah yang dibangunkan oleh Rasulullah saw dan dimuliakan oleh Allah swt adalah berasbabkan pengorbanan ke dua-dua pihak, kaum Ansar dan Muhajirin. Ia tidak mungkin berjaya hanya dengan pengorbanan sebelah pihak.

Begitulah keadaannya dengan negara kita. Hari ini segala persefahaman dan persetujuan yang dicapai hasil dari pengorbanan ke dua-dua belah pihak sudah diikat mati di dalam perlembagaan negara.

Apa yang membimbangkan kita ialah formula dan kunci kejayaan ini sudah beransur-ansur diperlekehkan. Peruntukan perlembagaan yang melindungi persetujuan yang tercapai sudah kembali dipertikaikan oleh kaum muhajirin. 

Budaya "tuntut menuntut" sudah dijadikan asas baru yang kononnya ia adalah formula baru yang lebih demokratik dan terbuka serta mampu menjamin kesamarataan dan menghapuskan diskriminasi. Kononnya cara lama sudah ketinggalan zaman dan cara baru ini mendepani zaman, sedangkan hakikatnya, formula inilah yang sedang bergerak melenyap dan menghancurkan segala keharmonian, kedamaian dan kejayaan lalu.

Salam 1Malaysia Tolak Fitnah.

melayuangkat

Posted: 07 Dec 2012 03:27 PM PST

melayuangkat


Nak BerTanding Bertandinglah Ustaz...

Posted: 07 Dec 2012 02:54 PM PST

Ini negara Demokrasi...

Tepuk dada tanya Selera...

SIAPA pun tak maksum, boleh masuk POLITIK.

Atas perpatah Inggeris, "If you dont want to get dirty dont wrestle with the Pigs"..........Just a friendly reminder!!

Yet another Protest...this time against MORSI...

Posted: 07 Dec 2012 02:39 PM PST

In search for a Perfect Leader.........

Its happening all over again....just recently they protested against Mubarak..

It will never end.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 07 Dec 2012 03:16 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Gambar) 'Pose' panas gadis bertudung [Edisi berdarah hidung ibu mertua]

Posted: 07 Dec 2012 11:35 AM PST

Pergghh..sejuk mata mata memandang gadis-gadis ini beraksi di depan kamera. Kami kagum dengan penampilan mereka ini.

Pelik juga dengan seorang artis yang sedikit berumur dari mereka yang meracau berpolitik di twitternya. Macam lebih sudu dari kuah.

Berbalik kepada gadis-gadis ini, seperti yang kita kenal, Heliza (AF5), Sheila Amzah, Diana Amir dan Yatt Hamzah masing-masing baru mengenal tudung dan aurat, (kecuali Heliza) tapi bijak mengatur sumber rezeki masing-masing malah bergerak dalam usrah berkumpulan untuk menyebarkan dakwah.
Maniskan mereka ini, boleh mendebarkan bakal-bakal mertua masing-masing...yup!

[Advertorial]

RM1 juta dalam genggaman!

Bayangkan, anda peserta rancangan permainan dan wang ganjaran menjadi milik anda sebelum permainan bermula! Tak percaya? Memperkenalkan rancangan permainan yang termasyhur - Money Drop!

Apa dia #MoneyDropMY? Ikutilah rancangan ini di Astro Ria

(Gambar) Jom kenali wanita Asia paling seksi di dunia

Posted: 07 Dec 2012 08:36 AM PST

LONDON: Bintang Bollywood terkenal Priyanka Chopra telah dinobatkan sebagai 'Wanita Asia paling seksi di dunia' berdasarkan undian atas talian yang telah dilakukan sebuah majalah mingguan.

Priyanka, 30, telah menewaskan juara bertahan Kareena Kapoor dan juara tiga kali berturut-turt, Katrina Kaif untuk menjulang gelaran tersebut.

"Priyanka Chopra membolot tempat pertama, Kareena Kapoor tempat kedua dan tempat ketiga milik Katrina Kaif," lapor majalah mingguan Eastern Eye.

Gembira dengan keputusan itu, Priyanka berkata, " Saya sangat terharu, dan tidak sangka dipilih untuk gelaran seperti itu. Terima kasih kepada semua yang mengundi saya."

Zee.com

[Advertorial]

Get Ready for the New Wave – Step Forward Beyond your limits.

What does it mean to Go Beyond? It's all about the new movement catching on – amplify positivity by going beyond out of your comfort zone and doing something great!

Make a difference today. See how you can challenge yourself and also inspire others. #GoBeyond

Maharajalawak Mega 2012: DaDiDu, Balas dan Pmai tersingkir di minggu keempat

Posted: 07 Dec 2012 08:13 AM PST

Maharajalawak Mega minggu keempat baru sahaja melabuhkan tirainya pada malam ini. Minggu ini juga merupakan minggu penyingkiran untuk tiga peserta.

Setelah tiga minggu membuat persembahan, kumpulan DaDiDu, Pmai dan Balas gagal mendapat undian tertinggi untuk meneruskan perjuangan mereka. Ketiga-tiga kumpulan ini terkeluar pada minggu keempat.

Bagi kami, lawak yang ditonjolkan oleh kumpulan DaDiDu dan Pmai adalah lawak klasik yang hanya layak dipertontonkan di kaca television. Teguran Najip Ali juga ada benarnya, mereka harus mencari input-input terbaru bagi menarik minat penonton-penonton yang mahukan lawak segar.

Balas pula dengan lawak 'double meaning' mereka hingga ditegur sekali lagi oleh Awie selaku juri. Ada kalanya lawak-lawak sedemikian boleh diterima kalau ianya dilakukan sekali sekala, namun jika berulang kali, mungkin ramai yang jadi muak.


Kebanyakan persembahan malam ini juga kurang menyengat, termasuklah juga Jozan dan juga Jambu.

Nantikan episod minggu hadapan pula ya! Undi, jangan tak undi..heh!

(Gambar) Aksi pelakon 'Mimpi Cinderella' yang meloyakan diluar set pengambaran

Posted: 07 Dec 2012 06:31 AM PST

Eina Azman & Afiq Muiz adalah kelibat merpati sejoli yang berjaya menarik perhatian beberapa pengunjung di pusat membeli belah Sunway Pyramid.

Bukan kerana mereka ini pelakon, tetapi apa yang menarik perhatian ialah aksi memualkan yang telah ditonjolkan dikhayalak ramai.

Menurut pengirim email ini dia dan beberapa orang rakanya yang berada di Sunway pyramid pada malam Isnin (3 Dis 2012) yang lalu terserempak dengan kelibat Eina Azman & Afiq Muiz yang kelihatan begitu mesra sekali berpimpingan tangan.

Jelas email yang dikirimkan tadi adakalanya aksi kemesraan yang ditunjukan oleh 2 pelakon Mimpi Cinderella ini membuatkan dirinya dan juga rakanya merasa mual akan aksi 'lakonan' yang ditunjukan pelakon baru tersebut.
Memetik tulisan email yang dikirimkan.

"Yela manaya tak senonoh. Selamba badak je diorang berpelukkan masa nak naik eskalator dekat Sunway Pyramid tu. Cukupla setakat pegang tangan kalau nk menunjukkan yang korang tu tengah bercinta. lagipun tau la masa tu dah dekat pukul 11 malam lebih, tapi agak-agakla nk bermesra pun. Diorang ingat tak ada orang nampak apa. Mual ok tengok aksi diorang tu."

Tambah pengirim email ini lagi aksi tersebut sempat dirakamkanya. Walaubagaimanapun gambar yang dirakamkan itu hanyalah dari jauh sahaja tanpa menampakkan wajah Afiq Muiz.

Diakhir email ini sempat juga pengirim email meninggalkan pesanan buat Eina Azman & Afiq Muiz.

"Ni la artis baru Malaysia, berlakon dah la tahap sendu. tapi perangai tak pandai nak bawa diri. Bila tegur kata sibuk nak ambil hal korang. Tapi kalau dah aksi memualkan tu korang tunjukkan dekat tempat awam macam tu memang patutla kena tegur. ok byee"

Buahmulut.com

[Advertorial]

How many words can you fit into 10 seconds?

'I'm downstairs', 'On the way', 'Coming now'.

Sound like familiar short calls you make? Then you should get the new DiGi BEST Prepaid. It's the only telco to give you call rates of 6 sen for 10 seconds.

It's the best deal for short calls. Try it out now!

I'm downstairs', 'On the way' – is that wht u usually say? DiGi BEST Prepaid rates wld be great for u! #DiGiShortCall

Ketua Pas Cawangan Dayus Lihat Tubuh Isteri Di Ratah

Posted: 06 Dec 2012 11:31 PM PST

Kepada yang tertinggal kisah episod duka dan dayus pemimpin pas ini, sila klik di SINI

Part IV

Saksi menegaskan, ketika kejadian tangkapan awam ini berlaku, bukan beliau seorang atau bukan beliau hanya bertiga termasuk Sang Suami yang juga ketua cawangan pas yang terlibat dan melihat. Saksi mencerita bahawa saksi yang ada ketika itu lebih dari cukup seperti yang dikehendaki oleh syarak.

Dalam Islam, Allah swt memberi syarat pertuduhan perlakuan zina wajib datangkan empat saksi dan melihat sendiri aksi zina seperti Nabi saw memberi contoh ;

"..melihat seolah-olah seperti memasukkan pedang ke dalam sarungnya…"

Ustaz Saidi dalam keterangannya yang amat konsisten, beliau menjelaskan bahawa beliau tidak pernah menuduh kedua pasangan ini berzina kerana beliau tak nampak "pedang masuk ke sarung". Apa yang beliau nampak hanyalah pasangan yang kelam kabut bila menutup badan masing-masing akibat terkejut bila mereka diserbu.

Tambah Ustaz Saidi lagi, isteri kepada Ketua Cawangan Pas itu hanya sempat memakai tuala yang berwarna merah untuk menutup badannya dan Adun Pas hanya sempat menyarung seluar dalam jenis boxer. Ustaz Saidi menegaskan supaya jangan mereka cipta kenyataanya dan beliau tidak sekali-kali menuduh pasangan itu BERZINA.

Apa yang dikesalkan oleh Ustaz Saidi adalah sikap Sang Suami, ketika datang minta pertolongannya dan selepas kejadian tersebut amat berbeza nada ketegasannya. Tanpa silu Sang Suami masih kekalkan isterinya sebagai ISTERI ! Bukan niat Ustaz Saidi hendak meruntuhkan masjid yang dibina, beliau serahkan kepada pembaca menilai sendiri tahap "Islam" nya pejuang pas.

Antara Bai'ah politik dan maruah kita sebagai mukmin di sisi Allah swt.

Bersambung……gambar di atas itu adalah gambar seorang Isteri yang menjadi mangsa rayuan nafsu buas Adun Pas Kelantan dan ceritanya bakal MI paparkan selepas episod ini berakhir…..

- MalaysianInstinct

Tiada amalan pluralisme di M'sia - Mohd Yusof

Posted: 06 Dec 2012 11:15 PM PST

SHAH ALAM: Pengarah Institut Islam Hadhari, Datuk Dr Mohd Yusof Othman menyangkal dakwaan bekas Presiden Republik Indonesia, Bacharuddin Jusuf Habibie bahawa fahaman pluralisme telah lama bertapak di Malaysia.

Menurutnya, Malaysia merupakan negara yang meletakkan Islam sebagai agama rasmi sepertimana yang termaktub dalam perlembagaan, namun yang membezakan hanya rakyat Malaysia dibenarkan mengamalkan agama lain secara aman.

"Kalau dia sebut Malaysia negara yang mengamalkan pluralisme tidak betul sebab Islam ada dalam perlembagaan kita.

"Dalam Perlembagaan ada menyebut Islam adalah agama persekutuan agama-agama yang lain boleh diamalkan seara harmoni, itu bukan pluralisme," kata beliau ketika dihubungi.

Habibie dijemput oleh kerajaan negeri Selangor dalam sebuah majlis di Universiti Selangor (Unisel) hari ini.

Dalam ucapannya beliau berkata, fahaman pluralisme perlu dianggap sebagai satu kekuatan untuk mewujudkan keseimbangan selain menegaskan bahawa masyarakat tidak perlu malu untuk mengadaptasikan budaya orang lain di dalam kehidupan.

Mohd Yusof kemudian menambah Malaysia hanya memaparkan imej plural dalam konteks sosial tetapi bukan dari segi agama Islam.

"Malaysia plural dari segi penganut yang mengamalkan pelbagai agama betul dari segi pelbagai bangsa dan bahasa juga betul yang saya lihat Islam di negara ini tidak liberal," tambah beliau lagi.

Pas says no to repeal of law on homosexuality...hmmm...weird!

Posted: 06 Dec 2012 11:01 PM PST

KUALA LUMPUR: Pas says it will not support any attempts to end the prohibition of homosexuality in the country.

Pas Dewan Ulama chief Datuk Harun Taib told The Mole the party upholds Syariah law above others and stated that any civilised countries should not allow homosexuality, bi-sexuality and transgenderism.

Harun said: "Pas will only follow what has been accorded in Islam and al-Quran on this issue. We have the law on this, our society should be governed by it."

"A right minded person will not do what is not right and will not support any immoral acts. Even in the most civilised country, a society needs to be governed by the law," he said, adding that any right-minded person will not support anything which contradicts the order of nature.

Harun was commenting on the demand by Human Rights Watch (HRW) that the Malaysian government repeal Section 377 of Malaysia's Penal Code, which criminalises "carnal intercourse against the order of nature".

When asked whether Pas will agree with PKR's stand to repeal the law if Pakatan Rakyat wins in the next general election, Harun said: "It is not fair for me to say anything at the moment as the matter has not been brought up for discussions yet."

In a letter to Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, HRW said: "The Malaysian government should immediately seek the repeal of article 377, eliminate all other laws and policies that discriminate against LGBT people, and end projects that seek to change and convert, or alternatively stigmatise and marginalise LGBT people. The government should also initiate a sustained public awareness campaign aimed at ending hostility to and threats against the LGBT community."

The letter was signed by Boris O. Dittrich, the Advocacy Director of Human Rights Watch's LGBT program, and Phil Robertson, the Deputy Director of the organisation's Asia Division.

Sections 377b and 377c state that whoever commits carnal intercourse against the order of nature, with or without consent, shall be punished with imprisonment up to a maximum of 20 years.

Prior to this opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim had openly stated the laws will be reviewed as soon as he comes into power.

In January Anwar reportedly said the laws "are archaic and have frequently been used to attack political foes".

Yesterday PKR vice president Tian Chua contended that the law is irrelevant and archaic and stated that it is rarely used.

"Based on my limited knowledge, I have never seen the law being applied, or someone being charged (under Section 377). It is an archaic law and nobody has been charged," Tian Chua said.

The Mole

Sodomy law is archaic and irrelevant, says PKR

Posted: 06 Dec 2012 10:38 PM PST

KUALA LUMPUR: PKR vice-president Tian Chua said Section 377 of the Malaysian Penal Code -- which covers sodomy and other "carnal intercourse against the order of nature" - is archaic and irrelevant, and should be repealed by the Federal Government.

Furthermore, the MP for Batu said the Syariah laws have already covered the matter.

Tian Chua added that the law is considered archaic since it was inherited from the country's former colonial administration and is rarely used.

"Based on my limited knowledge, I have never seen the law being applied, or someone being charged (under Section 377). It is an archaic law and nobody has been charged," he said when contacted by The Mole.

"When it comes to the issue (Homosexual, Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), Syariah Law is already there to cover the matter," he said.

Tian Chua was responding to questions about a letter, sent by Human Rights Watch (HRW) to Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, urging the latter to revoke Section 377.

The letter stressed that the Malaysian government should reconsider policies that discriminate against members of the country's lesbian, gay, bi-sexual, and transgender (LGBT) community.

"Consenting adults in Malaysia should have the freedom to choose their own partners and the section of the law referring to non-consensual sex acts should be replaced by a gender-neutral rape law," the letter said.

"The Malaysian government should immediately seek the repeal of Section 377, eliminate all other laws and policies that discriminate against LGBT people, and end projects that seek to change and convert, or alternatively stigmatise and marginalise LGBT people," the letter added.

The letter was signed by Boris O. Dittrich, the Advocacy Director of Human Rights Watch's LGBT program, and Phil Robertson, the Deputy Director of the organisation's Asia Division.

Sections 377b and 377c state that whoever commits carnal intercourse against the order of nature, with or without consent, shall be punished with imprisonment up to a maximum of 20 years.

According to the Malaysian Penal Code, Section 377b reads: "Whoever voluntarily commits carnal intercourse against the order of nature shall be punished with imprisonments for a term which may extend to twenty years, and shall also be liable to whipping".

Meanwhile, Section 377c states: "Whoever voluntarily commits carnal intercourse against the order of nature on another person without the consent, or against the will, of the other person, or by putting the other person in fear of death or hurt to the person or any other person, shall be punished with imprisonment for a term of not less than five years and not more than twenty years, and shall also be liable to whipping".

When asked whether Pakatan Rakyat would repeal the act should they manage to take over the Federal Government after the next General Election, Tian Chua said: "I dont think this is Pakatan's issue."

In January this year, Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim had openly stated the laws will be reviewed as soon as he comes into power.

According to newsportal Malaysiakini, Anwar said the laws "are archaic and have frequently been used to attack political foes".

"People asked me whether I will review the laws. Yes, I will (review), to make sure it does not meant to insult people," the Permatang Pauh MP cum PKR de facto leader was quoted as saying.

The Mole

Saya tidak pertahankan Nurul Izzah kata Dr Asri

Posted: 06 Dec 2012 09:45 PM PST

SHAH ALAM: Bekas Mufti Perlis, Profesor Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menegaskan beliau tidak pernah mempertahankan Nurul Izzah Anwar bersabit kenyataan kontroversi memberi kebebasan umat Islam untuk memilih agama.

"Saya tidak pertahankan Izzah, tetapi dalam satu keadaan apabila satu orang cakap dan dia tidak maksudkan, jadi bagaimana mereka boleh kata kita hendak tuduh dia.

"Ketika Tun Dr Mahathir cakap pasal Hudud, orang kata dia hina hudud. Saya pula kata dia (Mahathir) maksudkan hudud PAS sebab Tun maksudkan begitu. Jadi adakah waktu itu saya tidak pertahankan Barisan Nasional?

"Kemudian Izzah hubungi saya dan kata dia tidak maksudkan, jadi saya punya peranan apabila ada orang hendak kafirkan dia, saya ada ruang untuk cakap dia tidak sesat, ibaratnya begitulah," katanya ketika ditemui Antarapos hari ini.

Asri dalam kenyataannya sebelum ini berkata, maksud yang cuba disampaikan Nurul Izzah adalah "tiada paksaan dari segi amalan agama Islam" setelah melihat rakaman video berkenaan.

Pada November lalu, Nurul Izzah dalam sebuah forum anjuran gereja Kristian di Subang Jaya berkata orang Melayu beragama Islam harus diberi kebebasan untuk memilih agama seperti bangsa lain.

Bagaimanapun kenyataannya yang tidak disertai dengan natijah yang cukup akhirnya mengundang reaksi negatif pelbagai pihak.

Malah Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah turut melahirkan rasa kesal dengan kenyataan anak sulung Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim itu.

Nurul Izzah kemudian diarahkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) untuk memberi keterangan tentang kenyataan yang didakwa boleh mengelirukan umat Islam.

Berdasarkan Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan setiap rakyat diberikan hak untuk bebas menjalankan hal ehwal agama masing-masing, namun melarang penyebaran kepercayaan agama lain di kalangan orang Islam.

AP

Kaum Cina sudah mula terima Lynas

Posted: 06 Dec 2012 09:31 PM PST

KUANTAN: Ketika kebenaran diberi kepada projek nadir bumi oleh Lynas Advanced Materia Plant (LAMP) beroperasi di kawasan Perindustrian Gebeng, Pahang awal November, rata-rata masyarakat sebenarnya telah menerima kewujudan kilang itu.

Ramai yang menentang pada awalnya terutama kaum bukan Melayu, kini dilihat mula berlembut.

Hakikatnya, LAMP yang disahkan tidak melanggar mana-mana peraturan di dalam mahupun di luar negara sebelum ini, dibenarkan beroperasi pada 8 Nov selepas Mahkamah Tinggi di sini menolak permohonan injunksi interim ke atas Lesen Operasi Sementara (TOL) oleh tiga penduduk Kuantan.

Menurut anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Teruntum, Datuk Chang Hong Seong, hanya segelintir sahaja dalam kalangan masyarakat Cina yang dilihat masih keliru dengan projek berkenaan akibat terpengaruh dengan dakyah pihak pembangkang.

"Majoriti masyarakat Cina tidak lagi menentang, namun mereka memilih untuk berdiam diri.

"Bagaimanapun ramai juga yang berharap agar kerajaan menubuhkan Jawatankuasa Khas bagi memantau cara kerja dan operasi kilang terbabit," katanya kepada Bernama di sini.

Mereka berharap jawatankuasa penjadi pemerhati supaya operasi mengikut kaedah yang betul dan selamat, pakar-pakar yang dipilih juga mestilah benar-benar berpengetahuan untuk mengendalikan sisa buangan kilang berkenaan.

"Sisa buangan kilang memproses nadir bumi itu mestilah dipindahkan ke lokasi lain yang jauh dari petempatan penduduk," katanya.

Manipulasi politik


Pengerusi MCA Kuantan Datuk Ti Lian Ker berkata usaha badan-badan bukan kerajaan yang kebanyakannya bukan orang tempatan, selain manipulasi politik oleh parti pembangkang, dilihat sebagai sebab mengapa masyarakat Cina terpengaruh dengan fakta yang salah sebelum ini.

"Kini rakyat khususnya kaum Cina di sini, sudah mula akur dan yakin dengan ketetapan yang dibuat. Pembangkang diminta jangan terus mempolitikkan isu Lynas untuk menjatuhkan imej kerajaan semata-mata bagi mengaut undi," katanya.

Berdasarkan maklum balas yang diterimanya, masyarakat kini semakin yakin bahawa projek nadir bumi itu selain tidak akan menjejaskan kesejahteraan penduduk, ia akan menjana ekonomi.

Masyarakat semakin sedar bahawa industri nadir bumi boleh menjadi sektor pembangunan baharu negara bagi melonjakkan Malaysia ke arah status negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

"Kilang itu juga akan menjadi hab untuk aktiviti hiliran nadir bumi seperti televisyen, skrin komputer, telefon bimbit hinggalah kepada lampu yang menjimatkan tenaga, mesin imbasan magnetik dan juga komponen kenderaan," katanya.

Alangkah ruginya Malaysia jika projek besar seperti ini terhenti kerana manipulasi politik semata-mata.

Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob dalam reaksinya selepas keputusan Mahkamah Tinggi Kuantan itu berkata syarikat memproses nadir bumi itu perlu diberi peluang sebagai sebuah syarikat yang melabur dalam bidang yang penting bagi menjana ekonomi negara.

Peluang ekonomi


Beliau berkata Lynas adalah sebuah syarikat yang selain memberi pendapatan kepada ekonomi negara ia turut memberi peluang ekonomi dan pekerjaan kepada penduduk setempat dan negeri Pahang.

Berdasarkan fakta, projek itu telah menarik ramai pembeli dan juga rakan niaga termasuk satu dari Jerman yang menjanjikan pelaburan lebih RM1.5 bilion untuk menguruskan sebuah kilang yang akan memerlukan sekitar 1,200 pekerja.

Selain itu, syarikat-syarikat pembekal juga telah membina kilang mereka lebih dekat dengan tapak LAMP antaranya dua syarikat pembekal asid yang melaburkan RM300 juta dan menggaji sekitar 100 petugas.

Berikutan hasil bumi, minyak dan sumber lain yang semakin berkurangan, Malaysia sememangnya perlu meneroka ke dalam sektor ekonomi baharu.

Loji nadir bumi di Gebeng dijangka mampu memproses 22,000 tan nadir bumi setahun iaitu bersamaan satu perlima permintaan global seterusnya menjana pendapatan tahunan sebanyak RM4 bilion.

Pakar runding Dudley Kingsnorth of Industrial Minerals Co of Australia (IMCOA) menjangkakan permintaan untuk bahan nadir bumi akan mencecah 160,000 tan menjelang 2016 berbanding 105,000 tan pada 2011.

Sehingga kini, para pengeluar dari China telah memonopoli industri itu tetapi menjelang 2016, dijangkakan sekitar 60,000 tan bekalan nadir bumi dunia akan diperoleh daripada pengeluar di luar China termasuk Malaysia.

Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri Pahang, Leong Ngah Ngah dari DAP ketika hadir pada taklimat untuk wakil-wakil rakyat berkenaan pembinaan kilang itu pada 2009, juga bersetuju dengan pembinaan kilang berkenaan.

Beliau telah pun mengulas dalam sebuah akhbar berbahasa Cina bahawa kerajaan negeri berjaya menarik pelaburan besar dari luar negara hasil cadangan projek
ini.

Dengan bermulanya projek LAMP ini tanpa halangan lagi, Pahang kini boleh menantikan pulangan ekonomi yang besar dan manfaatnya akan dinikmati semua.

- Bernama

Gadis dirogol lelaki baru dikenali

Posted: 06 Dec 2012 08:25 PM PST

TAMPIN – Seorang gadis berusia 20-an yang menetap di sini berdepan detik mencemaskan dalam hidupnya apabila dia diculik pada 28 November lalu dan dirogol beberapa kali oleh lelaki yang baru dikenalinya sebelum dia berjaya melarikan diri 3 Disember lalu di Dungun, Terengganu.

Dalam kejadian 28 November lalu, Sinar Harian difahamkan bapa gadis malang berkenaan berusia lingkungan 50-an membuat laporan di Balai Polis Tampin selepas menerima panggilan telefon daripada anaknya yang dalam keadaan cemas.

Kali terakhir anaknya dilihat ialah pada 6 petang, 28 November lalu yang mahu keluar berjalan-jalan dengan lelaki yang baru sahaja dikenalinya itu.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Wooi Kooi Cheang berkata, susulan kerjasama orang awam dalam membantu gadis berkenaan membuat laporan di Balai Polis Dungun, lelaki yang baru dikenalinya itu berjaya ditangkap pihak polis pada hari sama mangsa berjaya melarikan diri.

"Pada 3 Disember, suspek iaitu seorang lelaki berusia 20-an meninggalkan mangsa di dalam kereta yang masih belum dimatikan enjinnya untuk mengeluarkan wang di mesin ATM di Dungun, Terengganu.

"Bagaimanapun, mangsa yang menyedari dia mampu menyelamatkan diri telah bertindak melarikan kereta Perodua Kancil berkenaan dan memohon bantuan orang awam untuk bertanyakan lokasi balai polis berhampiran," katanya kepada Sinar Harian, di Ibu Pejabat Poilis Daerah (IPD) Tampin, dekat sini, semalam.

Kooi Cheang berkata, pada keesokan harinya (4 Disember) selepas berjaya diselamatkan, mangsa sekali lagi membuat laporan di Balai Polis Tampin bahawa dirinya dirogol beberapa kali oleh suspek semasa dilarikan termasuk sekali di Tampin.

"Suspek kini ditahan reman selama empat hari dan tempoh itu bakal dilanjutkan bagi membolehkan pihak polis menyiasat kes berkenaan di bawah Seksyen 363 Kanun Keseksaan bagi kesalahan menculik yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun serta denda jika sabit kesalahan.

"Malah, suspek juga disiasat di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan bagi kesalahan rogol yang mana jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan sebatan," katanya.

'Saya tak pernah tidur di hotel itu'

Posted: 06 Dec 2012 06:31 PM PST

PUTRAJAYA: "Berilah peluang kepada polis menyiasat perkara itu," kata Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr Ng Yen Yen mengenai dakwaan Ahli Parlimen Wang Maju, Wee Choo Keong yang mengatakan beliau melancong ke Austria dan menginap di sebuah hotel ais mewah.

Menurutnya, tuduhan Ahli Parlimen Bebas itu sama sekali tidak berasas serta tidak masuk akal dan beliau menafikan pernah ke hotel berkenaan, jauh sekali menginap di sana.

"Saya percaya ada individu mendapatkan maklumat dengan cara 'mengumpannya' daripada orang lain. Apabila maklumat ini sampai kepada individu tidak bertanggungjawab, mereka memutar belit fakta sehingga hilang fakta sebenar," katanya pada sidang media selepas menghadiri perhimpunan bulanan Kementerian Pelancongan di sini, semalam.

Hadir sama, Timbalan Menterinya, Datuk Dr James Dawos Damit; Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan, Datuk Dr Ong Hong Peng dan Ketua Pengarah Pelancongan, Datuk Mirza Taiyib.

Sebelum ini, Wee pada persidangan Parlimen pada 6 November lalu mendakwa Dr Ng menggunakan kedudukannya untuk melancong ke Austria dan menginap di hotel mewah sehingga menelan belanja yang besar.

Dr Ng berkata, individu tidak bertanggungjawab yang sanggup 'mengumpan' orang lain semata-mata mahu mendapatkan maklumat terperinci mempunyai motif tersembunyi seperti memutar belit dan mengubah maklumat berkenaan untuk menjatuhkan orang lain.

"Justeru, sangat penting bagi pegawai supaya bertanggungjawab ke atas setiap maklumat yang dikendalikan kerana ia bersangkut-paut dengan kerajaan serta dokumen rasmi kerajaan. "Mereka perlu sentiasa memastikan maklumat dan dokumen yang disimpan adalah selamat bagi mengelakkan kemungkinan maklumat itu berada di tangan individu yang salah," katanya.

Piala AFF 2012: Wan Zack Haikal sah tidak akan beraksi bertemu Thailand

Posted: 06 Dec 2012 06:01 PM PST


KECEDERAAN teruk yang melanda pemain sayap kanan kebangsaan, Wan Zack Haikal Wan Nor memaksa ketua jurulatih skuad kebangsaan Datuk K. Rajagobal menggugurkan beliau dalam dua aksi separuh akhir Piala AFF Suzuki bertemu Thailand pada 9 dan 13 Disember ini.

Rajagobal berkata, imbasan yang dilakukan oleh doktor pasukan hari ini mendapati terdapat koyakan teruk pada tisu otot kaki penyerang pasukan Harimau Muda A itu.

"Saya tidak mahu mengambil risiko dengan menyenaraikan Wan Zack Haikal pada kedua-dua perlawanan nanti terutamanya perlawanan separuh akhir pertama pada Ahad ini (di Stadium Nasional Bukit Jalil).

"Saya akui ketiadaan Wan Zack dalam pasukan kebangsaan merupakan kerugian besar kerana beliau telah mempamerkan persembahan menarik pada perlawanan peringkat kumpulan B," katanya ketika ditemui pemberita selepas sesi latihan skuad kebangsaan di Wisma Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Kelana Jaya hari ini.

Jurulatih berusia 56 tahun itu berkata, selain Wan Zack, beliau mungkin menggugurkan pemain tengah, Mohd Shakir Shaari yang belum pulih sepenuhnya daripada kecederaan pangkal paha yang dialaminya ketika bertemu Indonesia pada perlawanan ketiga Kumpulan B, 1 Disember lepas.

"Bagaimanapun Mohd Safee Sali (yang mengalami kecederaan hamstring) mungkin boleh diturunkan untuk perlawanan menentang Thailand nanti namun saya perlu mendapatkan nasihat daripada ahli fisioterapi pasukan terlebih dahulu.

"Saya akui kehilangan ramai pemain utama dalam pasukan kita adalah sangat mengecewakan namun saya mahu para pemain yang mendapat peluang beraksi perlu bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan sekiranya ada pemain lain yang dilanda kecederaan," katanya.

Sementara itu, Mohd Safee berharap mampu pulih sebelum perlawanan separuh akhir pertama yang akan menjadi penentu kepada nasib skuad kebangsaan untuk mara ke peringkat akhir buat kali kedua berturut-turut selepas edisi 2010 di Indonesia.

"Kecederaan sehingga kini menunjukkan perkembangan positif kerana berdasarkan imbasan yang dilakukan oleh doktor pasukan hari ini, tahap kecederaan saya kini bertambah baik antara 50-70 peratus," kata penyerang kelab Arema-Pelita Jaya itu.

Pemain yang bakal beraksi selama semusim secara pinjaman bersama Johor itu berkata perlawanan menentang skuad Thailand atau lebih dikenali sebagai 'Changsuk' (Gajah Perang) sangat istimewa berdasarkan saingan sengit yang ditunjukkan oleh kedua-dua pasukan dalam beberapa edisi Piala AFF sebelum ini.

"Saya menjangkakan perlawanan pada tahun ini mungkin lebih sengit namun saya berharap rakan sepasukan mampu menggunakan kelebihan bermain di laman sendiri untuk membawa bekalan selesa ke aksi separuh akhir kedua nanti," katanya.

Rakan sepasukan Mohd Safee iaitu Norshahrul Idlan Talaha pula berharap mampu menembusi kekebalan gawang Thailand yang hanya dibolosi dua gol setakat ini.

Sebagai rekod, kali terakhir Norshahrul atau dikenali sebagai 'Mat Yo' di kalangan rakan sepasukan menembusi gol lawan ialah ketika membantu pasukannya, Kelantan menewaskan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), 2-1 pada perlawanan akhir Piala Malaysia di Stadium Shah Alam, 20 Oktober lepas.

"Saya sudah menemui rentak permainan seperti corak serangan bersama rakan sepasukan cuma masalahnya ialah untuk mencari gol.

"Mungkin disebabkan keinginan untuk menembusi gol lawan belum saya temui, justeru mungkin rezeki saya untuk menjaringkan gol belum tiba lagi" katanya.

Skuad kebangsaan akan bertolak ke Thailand pada Selasa depan untuk aksi separuh akhir kedua di Stadium Supachalasai, Bangkok pada 13 Disember ini. - Bernama

bERANIKAN hATI

Posted: 07 Dec 2012 03:03 PM PST

bERANIKAN hATI


I HELP YOU, YOU HELP ME: NAJIB ATAU ANU ARR?

Posted: 06 Dec 2012 08:21 PM PST
1. Klip video diatas adalah rakaman tersembunyi, justeru itu jangan pertikaikan kualitinya jika sekadar ingin menegakkan benang basah.

2. Puak pencacai pembangkang selama ini menyindir DS Najib yang konon pernah merayu undi dengan mengeluarkan perkataan; ' I help you, you help me'. Maka mencacailah ke hulu dan ke hilir puak-puak itu mambawa kata-kata tadi.

3. Setelah mengikuti klip video diatas dengan teliti dan berkali-kali, tentu kita dapat mengesahkan bahawa Anu arr yang meminta Deepak membantunya dalam konspirasi jahatnya terhadap DS Najib telah mengucapkan perkataan itu, 'I help you, you help me'.

4. Anu arr sanggup menjelaskan hutang DP @ Deepak Paria itu yang berjumpah RM170 Juta. Jangan ditanya dari mana datangnya duit sebanyak itu kerana kita memang tahu bahawa bekas Menteri Kewangan ini kaya raya, maklumlah....dulu Menteri Kewangan.

5.  Berikut adalah catatan dari laman blog Gelombang Wangsamaju;Sejak dari semalam selepas tersebarnya rakaman video sulit ini, tidak ada satu pun portal pro pembangkang yang berani menyentuh mahupun menyiarkan, baik dalam bentuk artikel mahupun dis
iarkan video ini mengenai keceluparan mulut Deepak 'Conman' Jaikishan mengaitkan nama Anwar Ibrahim, Nurul Izzah dan R Sivarasa dalam melakukan 'character assasination' terhadap Perdana Menteri DS Najib dan isterinya DS Rosmah.

Malaysiakini? ...
FreeMalaysiaToday? ...
Malaysian Insider? ...
Suara Keadilan? ... 
Harakahdaily? ... (dah kena balun dengan perwakilan Muktamar masih tak sedar diri)

Hikayat dongeng kebebasan media dalam melaporkan berita secara adil dan saksama, Talk about Press Freedom In Malaysia ... 

Rakyat terus dihadapkan dan disuapkan dengan fitnah berterusan pembangkang tanpa sebarang titik noktah.


Adalah lebih baik jika sekiranya Anwar Ibrahim, Nurul Izzah dan R Sivarasa memberikan penjelasan kepada umum :

1) Sama ada benar berlaku pertemuan diantara Deepak 'Conman' Jaikishan dengan Anwar Ibrahim dan R Sivarasa pada penghujung November 2012 di rumah Ravi Dharan, Pengerusi Daya Group of Companies, di Tropicana Utama, Petaling Jaya.

2) Benarkah Anwar Ibrahim akan melangsaikan hutang piutang Deepak 'Conman' Jaikishan dengan Kuwait Finance House (KFH) bernilai RM170 juta, atas kesanggupan Deepak 'Conman' Jaikishan memberikan perkhidmatan berkomplot memfitnah Perdana Menteri DS Najib dan isterinya DS Rosmah.

3) Benarkah Anwar Ibrahim mengarahkan R Sivarasa menjadi peguambela kepada Deepak 'Conman' Jaikishan dalam kes perbicaraan Awan Megah agar Deepak 'Conman' Jaikishan dapat membaca skrip yang ditulis untuk memfitnah Perdana Menteri DS Najib dan isterinya DS Rosmah sewaktu perbicaraan berlangsung.

4) Dari sumber kewangan manakah Anwar Ibrahim mendapat duit sebegitu besar untuk melangsaikan hutang piutang Deepak 'Conman' Jaikishan dengan Kuwait Finance House (KFH) bernilai RM170 juta, atas kesanggupan Deepak 'Conman' Jaikishan memberikan perkhidmatan berkomplot memfitnah Perdana Menteri DS Najib dan isterinya DS Rosmah.

Anwar Ibrahim, Nurul Izzah dan R Sivarasa jangan berdiam diri dan bertindak bacul ...

THE FLYING KICK

Posted: 07 Dec 2012 01:48 PM PST

Cucu Tok Selampit

Posted: 07 Dec 2012 01:27 PM PST

Cucu Tok Selampit


Kelab Malam Pertama Di Shah Alam, Voyage - Tahniah Kerajaan PR Selangor! Tahniah MP @KhalidSamad

Posted: 06 Dec 2012 05:53 PM PST

CTS ingin mengucapkan tahniah kepada Kerajaan Pakatan Haram Selangor terutama Ahli Parlimen Shah Alam, YB Khalid Samad, yang telah memecahkan tradisi mewujudkan Kelab Malam pertama di Shah Alam!!! Bertempat di Setia Alam atau lebih khusus di Setia Avenue 2, Jalan Setia Prima S, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Malaysia. Sekalung ucapan tahniah diucapkan. 

Shah Alam sebelum 2008, terkenal dengan bandar bercirikan keIslamannya. Jangan kata Kelab Malam, pusat snooker dan panggung wayang jangan harap dapat didirikan di bandar ini. Dengan kewujudan pemerintahan baru, Pakatan Haram telah berjaya mewujudkan bukan sahaja Kelab Malam, malah rumah-rumah tumpangan dan hotel-hotel murah yang dikhuatiri menempatkan aktiviti-aktiviti maksiat berleluasa seperti cendawan selepas hujan. 

"Grand Opening" atau pembukaan besar-besaran akan diadakan pada 12.12.2012, satu tarikh keramat bagi penduduk Shah Alam. Voyage Shah Alam di dalam laman sosial Facebook nya juga menjanjikan "Draught Beer" yang paling berpatutan dari segi harga! Adalah diharapkan Menteri Besar Selangor tidak melepaskan peluang untuk merasmikan hari bersejarah ini. Hidup PR! Hidup PR! Hidup PR!
Inilah wajah model dan emcee cantik manis yang akan menjadi peneman anda sepanjang malam, Stephanie Tan.Tiada ulasan:

Catat Ulasan