Jumaat, 9 November 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


MEDIA Rakyat MALAYSIA

Posted: 09 Nov 2012 03:43 AM PST

MEDIA Rakyat MALAYSIA


BUKU PANAS DI PASARAN ~ TIADA PAKSAAN DALAM AGAMA

Posted: 09 Nov 2012 03:23 AM PST

RIBUT PETIR DI PETANG DEEPAVALI

Posted: 09 Nov 2012 02:18 AM PST

MESJID BUKIT INDAH DI TAKLUKKI, DIPERKOSAI BEEND...BOLEH PULAK...

Posted: 08 Nov 2012 03:33 AM PST

RAKYAT AKAN BANGKIT DALAM PRU13....DS ANWAR

Posted: 08 Nov 2012 03:31 AM PST

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 08 Nov 2012 11:16 PM PST

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Dato Seri Anwar Ibrahim ke Kuala Krau sekali lagi

Posted: 08 Nov 2012 02:05 PM PST

Pada 4hb November 2012 yang lalu, Dato Seri Anwar Ibrahim, telah meruangkan masa dengan membuat lawatan singkat ke Kuala Krau.

Kehadirannya disambut dengan penuh semangat oleh 2000 orang penduduk tempatan.  Kehadiran Anwar dengan Bas Merdeka Rakyat diberikan tepukan gemuruh dengan laungan REFORMASI.  Sebagai pemimpin rakyat, Anwar mengambil tempat di kerusi untuk orang ramai, beliau bersalam dengan orang ramai.


Atas kehendak orang ramai, Anwar memberikan ucapannya sekadar 30 minit kerana beliau terpaksa berlepas ke Kuantan.  Ada 3 program besar menunggu beliau di Kuantan.

Bagaimana pun, Parti Keadilan Rakyat Cabang Kuala Krau memulakan program dari jam 2.00 petang, dan kesemua pimpinan Pakatan Rakyat yang hadir sempat memberikan ucapan masing-masing didalam kadar 5 hingga 8 minit seorang termasuklah Sdr Rosli Ahmad, Sdr Bostamin Bakar, Sdr Tan Wei Wun, Sdr Bob Manolan, YB Fuziah Saleh dan Dato Fauzi Abdul Rahman dari pimpinan Parti Keadilan Rakyat Negeri Pahang; Sdr Husin Chow, Ketua Penerangan DAP Pahang dan Sdr Ustaz Syahril Azman, Ketua Pemuda PAS Pahang.

Ini bererti bahawa program yang memakan masa selama 2 jam itu cukup bererti bagi penduduk Kuala Krau dan ucapan Dato Seri Anwar mengunci isi kandungan ucapan-ucapan pimpinan tersebut.

Kehadiran dari semua kaum, Melayu, Cina, Orang Asal dan India merupakan kehadiran rakyat yang bersatu padu.

Majoriti Orang Asal Kuala Krau tidak dapat bersama didalam program ini kerana mereka tidak mempunyai sebarang pengangkutan untuk keluar ke Kuala Krau dari kampong-kampong mereka yang agak jauh dari Pekan Kuala Krau.

Bagaimana pun pihak Parti Keadilan Rakyat berjaya menghantarkan kepada mereka berita-berita program Dato Seri Anwar di Kuala Krau tersebut.  Memanglah tidak sama diantara kehadiran diri sendiri dengan menerima berita.

Dato Seri Anwar menerima bisikan hati kecil dari Orang Asal Kuala Krau, dan didalam lawatan kali keduanya ke Negeri Pahang pada 18hb November 2012, beliau bersetuju dengan cadangan Dato Fauzi Abd Rahman untuk singgah di perkampongan Orang Asal, Kuala Krau.

(Di bawah ini adalah gambar-gambar album dari perkampongan Orang Asal, Kuala Krau)


Program Dato Seri Anwar Ibrahim pada 18.11.2012 bermula dari Kuantan pada jam 8.30 pagi, mengunjungi beberapa kawasan dan berucap di beberapa tempat; sebelum menuju ke Paya Bungor untuk bertemu dengan masyarakat Orang Asal disana.

Beliau akan meneruskan perjalanannya ke Felda Jengka 6, Maran untuk bersama-sama dengan Peneroka Felda sekitar Jengka.  Dari Jengka beliau akan bertolak ke kawasan Parlimen Temerloh dan dijangka berada di Mentakab pada jam 5.00 petang.

Selesai program di Mentakab, Dato Seri Anwar Ibrahim akan bertolak ke Kg Paya Luas, Kuala Krau untuk makan malam dan solat Maghrib di rumah Sdr Azmi Zainon.  Tepat jam 7.30 malam beliau akan ke Kg Penderas bersama-sama dengan penduduk Orang Asal Kuala Krau yang akan berhimpun di rumah Chim, iaitu Markas PKR Kg Penderas.

Program di Kg Penderas bermula dari jam 5.30 petang dengan mendengar ucapan-ucapan dari pimpinan Orang Asal Negeri Pahang dan juga pimpinan Pakatan Rakyat Negeri Pahang.

Dato Seri Anwar Ibrahim akan berucap dari jam 7.30 malam dan beliau akan meninggalkan Kg Penderas pada jam 9.00 malam untuk program yang dianjurkan oleh Parti Keadilan Rakyat di kawasan Parlimen Bera.


Suara Sri Andalas

Posted: 08 Nov 2012 11:07 PM PST

Suara Sri Andalas


Lawatan PEKAWANIS Dari Rumah Ke Rumah Di DUN Seri Andalas Sempena Deepavali

Posted: 08 Nov 2012 07:08 PM PST

Pada 7 November yang lalu, PEKAWANIS di DUN Seri Andalas yang diterajui Puan Sheila Devaraj, isteri kepada YB Dr Xavier Jayakumar, ADUN Seri Andalas dan Encik Nallasamy telah menganjurkan satu program bersempena Deepavali ini.

PEKAWANIS adalah persatuan bagi isteri-isteri ADUN dan ahli Parlimen serta ADUN dan Ahli Parlimen wanita yang berminat menyertainya. 

Matlamat utama PEKAWANIS adalah kebajikan dan perstuan ini juga menguruskan rumah kebajikan di Shah Alam untuk perempuan-perempuan muda yang menghadapi masalah. PEKAWANIS juga menguruskan pusat dialisis di Klang.

Untuk setiap kali perayaan, sebanyak RM3,000 diagihkan kepada wanita / keluarga miskin di kawasan mereka.
Gambar-gambar dibawah ini telah diambil di Taman Maznah, dalam program ini sepuluh orang wanita telah diberi angpow yang berjumlah RM50 setiap satu dan juga goody bag.
 


Dibawah program ini juga, Puan Sheila Devaraj telah menyampaikan angpow kepada 60 orang wanita bersempena perayaan Deepavali ini.

Para sukarelawan telah diminta untuk mengenalpasti wanita-wanita yang layak. Lawatan dari rumah ke rumah telah dibuat, namun disebabkan cuaca yang tidak menentu hanya sepuluh wanita telah berjaya ditemui. Program bersambung pada 8 November 2012.

Kerajaan Negeri Edar Hamper Barangan Makanan Sempena Deepavali

Posted: 08 Nov 2012 02:00 AM PST

Khamis, 8 November 2012, Shah Alam - Kerajaan Selangor telah mengaaih-agih kira-kira 39,000 set hamper barangan makanan untuk diagih-agihkan kepada 56 Dun sempena sambutan deepavali yang akan datang tidak lama lagi.

Purata setiap dun akan menerima dalam 500- 700 set hamper bergantung kepada peratusan populasi masyarakat India yang berpendapatan rendah dan miskin di kawasan dun masing-masing.

Pejabat-pejabat Dun dan Pusat Khidmat rakyat kemudiannya akan mengagih-agihkannya pula kepada masyarakat India setempat.

Stok simpanan barangan tersebut adalah terletak di stor JKR seksyen 17, Shah Alam dimana operasi pengagihan dibuat dari sini.

Kerja-kerja pengagihan dilakukan oleh pegawai-pegawai  dan kakitangan Seksyen Sektoral dan Unit Makro dan Penswastaan , Unit Perancang Ekonomi Negeri (Upen) Selangor  

EXCO Kerajaan Negeri Selangor yang juga pengerusi jawatankuasa tetap Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, YB Dr. Xavier Jayakumar telah meluangkan masa melihat operasi pengagihan.

Antara kandungan barangan tersebut ialah beras 5 kg, minyak masak 2kg, meehun, tepung muruku, pake-paket kari ayam, kambing serta kari kurma.

Kerajaan Negeri berharap masyarakat India yang berpendapatan rendah dapat memanafaatkan barangan makanan tersebut dalam sambutan Deepavali nanti.

Tahap Pencemaran Sumber Air Selangor Masih Terkawal

Posted: 07 Nov 2012 01:00 AM PST

Tahap pencemaran sumber air Negeri Selangor masih terkawal dengan indeks kualiti Air di tiga sungai utama iaitu Sungai Langat, Sungai Selangor dan Sungai Klang meningkat setiap tahun sejak  2000 hingga 2012.

Indeks Kualiti Air bagi Sungai Langat meningkat daripada 68 kepada 76 walaupun masih berada kelas ketiga dalam kategori sederhana tercemar. Sungai Selangor pula meningkat daripada 81 kepada 86 pada kelas kedua dalam kategori bersih manakala Sungai Klang meningkat daripada 53 dalam kategori tercemar kepada 72 dalam kategori sederhana tercemar.

Sepanjang 2010 hingga Oktober 2012, sebanyak 19 kes pencemaran sumber air yang menyebabkan henti tugas loji pembersihan air direkodkan. Kes-kes ini melibatkan pencemaran daripada pelbagai sumber seperti kilang, tapak pelupusan sampah, kuari dan kejadian alam semula jadi.

Antara sumber utama yang mencemarkan sungai selangor adalah daripada tumpahan minyak daripada kilang-kilang dan sekurang-kurang 2 kilang termasuk syarikat yang disenaraikan di bursa saham telah diambil tindakan oleh kerajaan negeri dengan meminta jabatan peguam negara untuk mendakwa syarikat yang terbabit di mahkamah.

Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) menjalankan pemantauan dan mengambil tindakan terhadap kesalahan pencemaran sumber air Negeri Selangor menerusi dua jawatankuasa iaitu Jawatankuasa Pengurusan Lembangan Sungai Selangor dan Pasukan Petugas Mengawal Pencemaran.

Bagi kes kecemasan seperti pencemaran yang menyebabkan henti tugas loji, tindakan serta merta akan diambil melalui Jawatankuasa Kecemasan Pencemaran Sumber Air Negeri Selangor yang sentiasa berada dalam keadaan siap siaga untuk menangani sebarang kes pencemaran.

Secara amnya, pencemaran sumber air adalah disebabkan ketidakpatuhan dan pelanggaran kepada peraturan sedia ada oleh pihak-pihak tidak bertanggungjawab. Setiap kes pencemaran diberi perhatian dan tindakan segera oleh LUAS supaya ia tidak menjejaskan keperluan masyarakat.

YB ELIZABETH WONG
Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor

AMK KEDAH

Posted: 08 Nov 2012 09:38 PM PST

AMK KEDAH


MUSLIHAT NAZRI AZIZ

Posted: 08 Nov 2012 07:00 AM PST

Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli mendakwa larangan menggunakan ruang sidang akhbar di Parlimen oleh bukan anggota parlimen yang berkuatkuasa serta merta sengaja dibuat untuk menghadkan pergerakannya.

"Saya memang sudah menjangka tindakan seterusnya yang akan diambil oleh Datuk Seri Mohamad Nazri Abdul Aziz adalah dengan menggunakan kuasanya untuk menghalang saya dari membuat sidang media di Parlimen.

"Beliau seharusnya sedar bahawa Parlimen adalah institusi tertinggi milik rakyat di negara ini.

Ia wajar disemarakkan dengan isu rakyat baik di dalam atau luar dewan," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Tegas beliau, "tindakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu dan pengurusan Parlimen menghadkan akses rakyat biasa untuk ke Parlimen dan bersuara melalui sidang media hanya akan merendahkan martabat dan kedudukan Parlimen.

"Pada fikiran saya, Nazri sekali lagi mengambil tindakan yang berunsurkan "conflict of interest" kerana sidang-sidang media yang akan datang mungkin akan berkisar mengenai beliau.

"Sebelum ini beliau tidak pernah mempunyai apa-apa halangan dengan sidang media yang dibuat di Parlimen," jelas Rafizi.

Malah katanya, ketika isu NFC dibongkarkan dan bekas rakan kabinet beliau Dato' Seri Shahrizat Jalil menjadi topik hangat sidang media, beliau langsung tidak membantah terhadap sidang-sidang media di Parlimen.

"Beliau juga dipetik berkali-kali melalui sidang media di Parlimen turut sama mendesak Shahrizat meletakkan jawatan.

"Hanya apabila beliau yang menjadi bahan sasaran sidang-sidang media kebelakangan ini ekoran persoalan mengenai hubungan beliau dengan Michael Chia, barulah timbul soal hak menggunakan Parlimen untuk sidang media.

"Sebab itu saya terus mengulangi saranan saya supaya Nazri mengambil sikap yang lebih terbuka dan tenang seperti Shahrizat dalam menghadapi persoalan mengenai integriti dan perhubungan beliau dengan ahli perniagaan yang disiasat.

"Keputusan terbaru Parlimen ini sedikit pun tidak merencatkan rancangan PKR untuk menumpukan perhatian kepada kes Nazri. Sidang media akan diteruskan dari semasa ke semasa dan pihak media akan dimaklumkan lebih awal," ujar Rafizi.

Bernama melaporkan Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia hari ini mengisytiharkan ruang sidang akhbar di bangunan Parlimen, adalah khas dan eksklusif untuk anggota Parlimen sahaja berkuat kuasa serta-merta.

Beliau berkata orang luar yang masuk ke Parlimen dilarang menggunakan fasiliti itu untuk membuat apa sahaja kenyataan atau sidang akhbar walaupun ditemani oleh anggota Parlimen Bebas, Barisan Nasional mahupun pembangkang. -FMT

Anwar Ibrahim

Posted: 08 Nov 2012 08:00 PM PST

Anwar Ibrahim


UMNO’s ‘Islamic’ Sentiments No Different From Zionist Ideology, Says Group

Posted: 07 Nov 2012 08:22 PM PST

Harakah

The current smear campaign against PKR vice president Nurul Izzah Anwar is steeped in ethnic sentiments and no different from the Zionist ideology which confuses race and religion, according to a Muslim organisation.

In a statement to Harakahdaily condemning the “irresponsible mischaracterisation” by UMNO leaders over Nurul’s statement on freedom of religion as stated in the Qur’an, Kuala Lumpur-based Islamic Renaissance Front said the basic premise of the campaign to vilify Nurul was against the Qur’anic principle of freedom of conscience.

“In particular, the danger lies in the unmistakably ethnic nature of the sentiments that are motivating the on-going smear campaign against her. The erroneous assumption being encouragedis that Malays can only be Muslims. This, to be sure, goes against the elementary confusion of an ethnicity with a religion.

“Here, we should pause to reflect on how that very confusion is also discernable in conservative Zionist thinking, which some Malay-Muslims who are so enraged by Nurul Izzah's statement are also supposed to oppose,” IRF said.

Nurul made a statement during a forum on the theme of Islamic state in Subang Jaya on November 3, where she was a panelist alongside PAS member of parliament Mujahid Yusof Rawa, Sarawak PKR leader Baru Bian, head of Malay Studies Department at the National University of Singapore Dr. Syed Farid Alatas, lawyer and rights activist Malik Imtiaz, social activist Dr. Wong Chin Huat, and Christian activist and lawyer Kenny Ng.

Moderated by Dr Cyrus Das, the discussion was based on a main speech delivered by IRF director Dr Ahmad Farouk Musa.

Nurul had quoted a verse from the Qur’an that there was no compulsion in religion, while saying that Muslims were still bound by the Shariah. This led to UMNO mouthpiece Utusan Malaysia accusing her of supporting apostasy among Malay-Muslims, while Islamic studies graduates alligned to the Malay party argued that freedom of religion in Islam only applied to those outside its fold.

‘Hotel California’

IRF however said it made no sense to interpret the Qur’anic verse of freedom of religion as being directed only to non-Muslims.

“Those who believe that are mistaking Islam for Hotel California, where you can check out anytime you like, but can never leave,” it added, quoting lyrics of the song popularised by American rock bank The Eagles.

It further lamented the absence of any argument based on sound Islamic principles in the current debate, adding that it had turned into something political.

“In that frenzy of rage, the personal has been drowned by the political. There is no Muslim condition to speak of, just enraged mobs. The only ‘winners’ to speak of in the meantime, are those seeking to exploit religion for ethnocentric ends,” it stressed.

Calling on all quarters to “speak the truth to power”, the statement cited verse 99 from Surah Yunus of the Qur’an: And [thus it is] had thy Sustainer so willed, all those who live on earth would surely have attained to faith, all of them: dost thou, then, think that thou couldn't compel people to believe.

“In other words, the belief that Malays must be made to remain Muslim goes against the principle of reason and justice – the cornerstone of Islamic epistemology,” it said.

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 08 Nov 2012 11:55 AM PST

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Cecah 10,000 warga Myanmar dapat IC jadi pengundi BN?

Posted: 07 Nov 2012 09:26 PM PST


Pengguna facebook, Shirley Gabriella mendedahkan, pada 6.45 pagi Jumaat lalu (2 November 2012), beliau terkejut menyaksikan ribuan warga asing Myanmar diberi kerakyatan menjadi warganegara Malaysia yang sah.
Inilah mesej yang ditulis Gabriella di facebook miliknya.
Beliau menganggarkan sekitar 10,000 menunggu di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur, Cheras untuk diberi kerakyatan oleh Kerajaan Malaysia dengan syarat, mereka beragama Islam dan boleh mengucap dua kalimah syahadah.
Menurutnya lagi, warga asing terbabit tidak diberi taraf penduduk tetap (permanent resident), sebaliknya diberi taraf warganegara (permanent citizenship).
Tulis Gabriella dalam ruangan komen statusnya itu, beliau mengizinkan orang ramai untuk menyebarkan berita ini.
Persoalannya, apakah kelayakan yang membolehkan ribuan warga Myanmar tersebut diberi kerakyatan secara beramai-ramai?
Adakah Malaysia sudah kekurangan rakyat sehingga perlu memberi kerakyatan segera kepada bangsa asing? Atau ribuan warga Myanmar ini akan dibenarkan untuk mengundi pada pilihan raya umum akan datang bagi memberi kemenangan kepada Barisan Nasional?

Gambar Sekitar Himpunan Kebangkitan Rakyat 3 Nov 2012

Posted: 07 Nov 2012 09:22 PM PSTUmno BN main sentimen agama untuk raih sokongan Melayu – Anwar

Posted: 07 Nov 2012 09:07 PM PST


Umno BN tergamak memainkan sentimen agama dan mengambil pendekatan keras terhadap golongan bukan Islam semata-mata untuk raih sokongan Melayu, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Ketua Umum KEADILAN itu mengulas serangan terdesak Umno BN menerusi media kawalannya, Utusan Malaysia dan TV3 terhadap Naib Presiden, Nurul Izzah Anwar berhubung komennya dalam soal kebebasan agama.
Menyifatkan serangan yang diterima Nurul Izzah itu tidak adil, Anwar berkata, kenyataan tersebut tidak patut dimanipulasi hanya untuk mendapat sokongan politik kerana perihal agama adalah soal keyakinan.
"Apa isunya? Saya baca teks (ucapan Nurul Izzah) dan jelas Perlembagaan (Persekutuan dihormati).
"Mereka pun buat perkara sama terhadap kenyataan saya…ambil satu dua ayat (dan putar belit)," katanya ketika ditemui di Parlimen hari ini.
Semalam, Utusan Malaysia pada muka depannya memanipulasi kenyataan Nurul Izzah di forum 'Islamic State: Which version? Whose responsibility?'.
Pada hari sama, Nurul Izzah menyanggah tuduhan itu dan menegaskan sama sekali tidak mengeluarkan kenyataan meremehkan Islam.
Dalam perkembangan berkaitan, Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dilaporkan mungkin akan memanggil beliau untuk membantu siasatan berhubung kenyataannya.
Anwar berkata, Jais perlu mengambil tindakan kepada umat Islam yang terlibat dalam perjudian dan syarikat arak seperti San Miguel jika benar badan itu ingin menjaga kesucian Islam.
"Tetapi agama diguna jadi alat politik bagi umno, ini saya fikir tidak sihat," kata Ketua Pembangkang.
Nurul Izzah dalam sidang media sebelum itu menyatakan kesediaannya berjumpa Jais, namun berharap badan itu turut memanggil Utusan kerana mengeluarkan kenyataan fitnah.

Rompak tanah Negeri Sembilan, Umno sebabkan rakyat terabai

Posted: 07 Nov 2012 09:06 PM PST


(Oleh Aisha Geoffrey)
KUALA LUMPUR 7 November: Rakyat Negeri Sembilan perlu ubah pentadbiran kerajaan negeri jika tidak mahu kehidupan mereka terabai akibat rompakan tanah yang dikaut pemimpin Umno, kata Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Negeri, Mohd Nazree Yunus.
Beliau mengulas pendedahan KEADILAN berhubung isu penyelewengan tanah hutan simpan di Jempol dan rampasan Pantai Teluk Kemang, Port Dickson minggu lalu.

"Tindakan mengenepikan rakyat seperti itu dah lama berlaku, malah banyak lagi daerah di negeri ini. Di Rembau, peniaga tidak disedia keperluan asas seperti air dan sebagainya," kata Naib Ketua AMK Pusat itu.
Ahmad Nazib berkata, pihaknya sedang kumpul bukti untuk dilapor kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
"Kita sedang mengumpulkan dokumen penting, berbincang dengan Rafizi, dan akan bawa isu ini untuk dilapor kepada SPRM dalam masa terdekat," jelasnya kepada Keadilan Daily.
Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli pada 3 Oktober lalu membongkar skandal penyelewengan pengambilan tanah secara haram yang dipercayai didalangi Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohammad Hassan.
Pada 2 November, Rafizi mendedahkan, 1014 hektar tanah hutan simpan tetap di Mukim Serting Ulu, Jempol diberi kepada ASLI-YNS Sdn Bhd, syarikat milik Pengerusi MCA Negeri Sembilan, Senator Dr Yeow Chai Thiam.
Menurut Rafizi, pada 3 Mac 2004, Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri Sembilan meluluskan permohonan Yayasan Negeri Sembilan (YNS) untuk meminda keputusan pemberian milikan tanah itu bagi perladangan getah kepada ASLI-YNS.
Sementara itu, peniaga di sekitar Pantai Telok Kemang berhimpun di perkarangan Parlimen 1 November lalu membantah kezaliman kerajaan yang mengusir dan 'menutup periuk nasi' mereka dari kawasan itu untuk projek pembangunan.
Tanah di sekitar pantai ditambak dan sebahagian besarnya dijadikan milik peribadi beberapa individu, lalu mengusir peniaga tanpa sebarang notis.

BULETIN RAKYAT

Posted: 08 Nov 2012 11:04 AM PST

BULETIN RAKYAT


Boleh pulak masuk mesjid....

Posted: 08 Nov 2012 03:41 AM PST

Majlis pelancaran Yayasan Pondok 1Msia telah disempurnakan oleh Perdana Menteri, Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak di dalam kawasan solat Masjid Taman Bukit Indah, Ampang, Selangor petang tadi .


Kira-kira 500 warga pondok dari 109 pondok di seluruh negara hadir dan bersama Dato' Sri Mohd Najib menunaikan solat Asar berjemaah.
Pada majlis itu juga Perdana Menteri menyampaikan tiga anugerah iaitu Anugerah Tokoh Pondok 2012 kepada pengasas dan mudir pondok, tiga Anugerah Pondok Contoh 2012 dan 10 pondok menerima sumbangan daripada Dato' Sri Mohd Najib menerusi Anugerah Kasih.

Sebelah pagi diadakan karnival pondok melibatkan beberapa jabatan dan agensi bawah Jabatan Perdana Menteri seperti Jakim, Yapeim, Yadim dan sebagainya.

Senator Dato' Dr Mashitah berkata, program itu bukan bersikap 'one off', sebaliknya akan berterusan setiap tahun termasuk merancang mengadakan Konvensyen Pondok-Pondok Nusantara, program mengeratkan silaturahim dan mengukuhkan ukhuwah.Tiada ulasan:

Catat Ulasan