Jumaat, 30 November 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 29 Nov 2012 11:19 PM PST

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


KUALA KRAU MENJADI SEBUAH DAERAH BARU?

Posted: 29 Nov 2012 01:32 AM PSTJalan di perkampongan Orang Asal di Mukim Jenderak, Kuala Krau
Sdr Alias Abdullah memohon Jabatan Ugama Islam memberikan peruntukan yang cukup untuk keperluan surau di Kg Lubok Wong

Perumahan yang terbengkalai lebih dari 10 tahun di Kg Paya Sok, Kuala Krau

Kuala Krau adalah sebuah kawasan Parlimen yang mengandungi sebahagian besar kawasannya berada didalam Daerah Temerloh, manakala bahagian kecilnya di dalam Daerah Maran.  

Sebagai sebuah kawasan Parlimen, Kuala Krau bolehlah dianggap sebagai sebuah kawasan mundur di dalam pedalaman Negeri Pahang.

Kawasan Parlimen ini mengandungi 3 buah kawasan Dewan Undangan Negeri iaitu Jengka, Kerdau dan Jenderak.  Jengka adalah kawasan yang hampir 100% diliputi oleh rancangan Felda melainkan Bandar Tun Razak yang dulunya dikenali sebagai Bandar Pusat Jengka.  

Di dalam kawasan ini terdapat bangunan pejabat dan kedai dan mempunyai beberapa buah bank.  Ia mempunyai sebuah Rumah Rehat dan sebuah Hospital.  Di sini juga terletak UiTM kampus Jengka.

Kawasan DUN nya meliputi Felda Jengka 18, 19, 20, 14, 15, 16, 17, Jengka 1, 2, 3, 4, 5, Felda Ulu Jempol, Bandar Jengka (Bandar Tun Razak), dan Bandar Sg Jerik, penduduk kaum Cina ada kecil tertumpu di Pekan Sg Jerik.

Kerdau pula ada sebuah kawasan yang diliputi oleh perkampongan tradisiional Melayu, juga terdapat beberapa kawasan Felcra dan Rancangan Felda iaitu Felda Jengka 22, 23 dan 25.  Di sini terdapat pekan kecil iaitu Pekan Kerdau lama di mana terdapat kaum Cina dan India sebagai masyarakat minoriti.

Jenderak selain dari memiliki sebuah pekan kecil bernama pekan Kuala Krau merupakan kawasan yang paling mundur jika berbanding dengan Jengka dan Kerdau.

Di kawasan itu terdapat 10 buah perkampongan Orang Asal dengan kehidupan sosial yang jauh lebih rendah dari kaum-kaum lain.  Kaum India tertumpu di Estet Kuala Tekal, Taman Mewah dan sedikit di Taman Sri Desa.  Manakala orang Cina tertumpu kepada pekan Kuala Krau, Kg Baru, Taman Setia, Taman Kuala Krau dan sebahagian kecilnya di Taman Sri Desa.

Kawasan ini amatlah luas jika berbanding dengan Jengka dan Kerdau tetapi mempunyai penduduk paling kecil.  DUN Jenderak merupakan salah satu kawasan DUN yang terbesar di Negeri Pahang namun merupakan kawasan pedalaman yang mundur.

Keseluruhan kawasan Parlimen Kuala Krau ini adalah sebahagian daripada kawasasan Daerah Temerloh sebelum wujud perpecahan Daerah bilamana sebahagian Daerah ini dijadikan Daerah Maran.  Bahkan kawasan DUN Chenor, kawasan DUN Tajau, kawasan DUN Kuala Sentul dan DUN Luit yang kini berada didalam Daerah Maran kesemuanya berada didalam Daerah Temerloh sebelum Daerah Maran diwujudkan.

Keseluruhan Daerah Bera yang kini menjadi kawasan Parlimen Bera mengandungi 3 kawasan DUN iaitu Triang, Kemayan dan Guai adalah juga dibawah kawasan Daerah Temerloh, dan tidak salah jika dikatakan bahawa Daerah Temerloh pada suatu ketika dulu sebelum wujud Daerah Maran dan Daerah Bera merupakan kawasan Daerah yang terbesar di Semenanjung Malaysia lebih besar dari Negeri Sembilan dan Melaka yang dicantumkan.

Kuala Krau wajar menjadi sebuah Daerah tersendiri mengambil kira ketiga-tiga kawasan DUN yang ada didalam kaawasan Parlimen Kuala Krau.

Dengan adanya Daerah baru maka peruntukan Federal untuk Daerah itu akan menjadi lebih besar dan tidak lagi peruntukan itu diberikan kepada Daerah Temerloh dengan bebanan kawasan yang luas.

Daerah baru juga akan menyaksikan terbinanya Pejabat Daerah baru dengan semua pejabat-pejabat peringkat Federal dan Negeri berada di sana, dan akan menyaksikan pembangunan fizikal yang lebih pesat.

Infrastrukturnya akan menjadi lebih terurus.  Sebagai kawasan pedalaman, kecuali di Jengka, infrastruktur di kawasan ini amatlah berkurangan dengan jalanrayanya yang kurang sempurna, masih jalan tanah ke kebanyakan perkampongan Orang Asal, bekalan elektrik dan air bersih masih ditahap yang tidak memuaskan, bahkan bekalan talipon masih tidak sampai ke perkampongan Orang Asal walaupun kebanyakan mereka kini memiliki talifon bimbit untuk perhubungan mereka.

Pembangunan Bandar di Pekan Kuala Krau, Pekan Kerdau dan Pekan Jengka akan menjadi lebih pesat; dan khidmat bank-bank komersil akan sampai ke Kerdau dan Kuala Krau; kini Kerdau tidak memiliki sebuah Bank pun manakala Kuala Krau hanya memiliki sebuah Agro Bank yang kecil.

Di kawasan ini tidak wujud walaupun sebuah Hotel.  Di Pekan Kuala Krau ini amat memerlukan sebuah Rumah Rehat yang selesa untuk penduduknya berinteraksi antara satu sama lain selain boleh meluangkan masa untuk menjamu selera dan menyediakan tempat penginapan kepada orang-orang luar yang berkunnjung ke Kuala Krau, bahkan boleh menampung keperluan bagi anak-anak Kuala Krau di perantauan yang kembali ke kampong khususnya semasa menyambut Hari Raya dan lain-lain Hari Cuti Umum.

Mara ke hutan pergi berburu,
Dapat rusa terkena tembakan,
Kuala Krau menjadi Daerah baru,
Barulah selesa tahap pembangunan!!!

Anwar Ibrahim

Posted: 29 Nov 2012 07:20 PM PST

Anwar Ibrahim


Deepak Regrets Getting Involved in Bala’s SD

Posted: 29 Nov 2012 06:43 PM PST

[VIDEO] Dasar Ekonomi Baru “Pro” Keluarga Menteri & Pemimpin-Pemimpin UMNO

Posted: 29 Nov 2012 04:54 AM PST

Pilihanraya Lebih Telus Jika Ada Pemerhati Antarabangsa

Posted: 29 Nov 2012 01:31 AM PST

Harakah

Tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang hanya mengundang pemerhati negara Asean untuk memantau Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang, terus dipersoal.

Ahli Parlimen Kuala Krai Dr Mohd Hatta Ramli berkata, SPR tidak perlu bimbang jika mereka membuka peluang kepada pemerhati antarabangsa untuk memantau PRU negara ini.

Beliau yang juga Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS, berkata, dengan memanggil pemerhati antarabangsa sebenarnya akan memperkayakan sistem pilihan raya negara ini yang telus di mata dunia.

“Apa yang SPR takut? Kita sepatutnya buka kepada antarabangsa dan buka kebenaran kepada sesiapa sahaja.

“Kalau kita, kononya guna media yang bebas, sistem yang adil, lantai yang sama rata, kenapa perlu takut?” katanya dalam sidang media.

Beliau tidak menolak usaha SPR memanggil pemerhati Asean bagaimanapun usaha ini boleh diperluaskan ke negara antarabangsa.

Sebelum ini Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar menegaskan adalah tidak wajar menjemput kerajaan asing datang campur tangan dalam urusan menentukan proses pemilihan kerajaan di negara ini.

Beliau berkata demikian setelah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta SPR mengundang kerajaan Australia sebagai pemantau bebas bagi memastikan pilihan raya nanti bebas dan adil.

“Motif Ketua Pembangkang ialah untuk menanamkan satu perasaan simpati, yang mereka (parti pembangkang) adalah ‘underdog’ di kalangan para penyokong, rakyat am khususnya pengundi atas pagar dan pihak luar. Ini adalah rangka dan agenda perancangan yang rapi.

“Motif kedua Anwar ialah untuk mendapat tarikan dan simpati dunia dan pihak antarabangsa supaya tekanan demi tekanan akan datang untuk Malaysia,” dakwanya.

Sahut Debat Anwar-Najib Untuk Buktikan Umno Tidak Takut

Posted: 29 Nov 2012 01:23 AM PST

KeadilanDaily

Pakatan Rakyat mencabar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berdebat dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim jika benar Umno tidak takut.

Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar berkata, Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2012  menunjukkan rakyat perlu memilih antara politik ketakutan yang dijulang parti itu dan politik harapan yang diperjuang Pakatan Rakyat, demi Malaysia yang lebih baik.

"Satu-satunya cara untuk membuktikan Umno tidak takut mahupun panik dalam hari-hari menjelang PRU 13 ini adalah dengan Presiden Umno berdebat dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim," katanya dalam kenyataan.

Ahli Parlimen Lembah Pantai itu berkata, kenyataan Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Jalil yang serupa disebut oleh Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menakut-nakutkan rakyat menunjukkan sifat sebenar rejim Umno yang semakin nazak.

Izzah berkata, sebagai pemimpin, Shahrizat harus menunjukkan teladan yang baik dengan membincangkan masa depan yang cerah buat semua, bukannya mengeluarkan kata-kata ancaman bahawa akan berlaku sengketa perkauman 13 Mei demi menyelamatkan Umno.

"Nada Datuk Seri Shahrizat yang begitu cemas memikirkan apa yang berlaku jika Pakatan Rakyat memenangi tampuk pimpinan negara pada PRU 13 nanti turut membuktikan betapa beliau tidak memahami dan tidak mengenali suara
hati para pengundi, teruma rakyat Malaysia yang sudah celik politik dan punyai keinginan kuat untuk berubah," katanya.

Tegas beliau, Pakatan Rakyat tekad pada perubahan dan agenda reformasi melalui proses demokrasi, dan akan berusaha untuk perkukuh dan memperkasa sistem demokrasi pilihan raya di Malaysia.

"Oleh itu, saya tidak segan mengulangi kata-kata Datuk Ambiga Sreenevasan: 'Kami mahu perubahan melalui peti undi, jika perubahan tiba'," kata Izzah.

Najib Setuju Urusniaga Tanah, Kata Deepak

Posted: 29 Nov 2012 01:20 AM PST

Malaysiakini

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa Datuk Seri Najib Razak ketika menjadi menteri pertahanan pada 2006 bersetuju untuk memindahkan pemilikan tanah seluas 223.3 ekar (89.332ha) di Bukit Raja, Selangor daripada syarikat Awan Megah Sdn Bhd kepada seorang syarikat penama milik ahli perniagaan Deepak Jaikishan.

Hakim Zabariah Mohd Yusof bagaimanapun tidak membenarkan Deepak mengemukakan satu surat bertarikh 25 September 2006 daripada Awan Megah kepada Najib sebagai bukti, memandangkan beliau tidak memfailkan dokumen tersebut sebagai sebahagian daripada dokumennya semasa pengurusan kes.

Deepak dalam keterangannya hari ini mendakwa, Najib mempersetujui urusan berkenaan dan mahu timbalan ketua setiausaha kementerian pertahanan meneliti pemindahan milik tersebut.

Deepak memberitahu mahkamah bahawa beliau membantu untuk mengatur pertemuan di antara Awan Mega, yang diwakili pengarahnya Senator Raja Ropiah Raja Abdullah dengan Najib melalui isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor.

Ahli perniagaan tersebut memberitahu mahkamah ketika disoal peguamnya R Sivarasa, bahawa transaksi yang berlaku memandangkan Awan Megah tidak berjaya mendapatkan bond tanah yang ditetapkan sebagai syarat untuk meneruskan projek Institut Pengajian Pertahanan Nasional di Putrajaya.

Deepak melalui syarikat Astacanggih Sdn Bhd, di mana beliau merupakan pengarah, menamakan kerajaan Malaysia, Syarikat Tanah Harta Sdn Bhd, Awan Megah dan Cebur Megah Development Sdn Bhd, di mana beliau turut menjadi pengarah, sebagai defendan.

Bagaimanapun, Hakim Zabariah mengeluarkan kerajaan Malaysia, Syarikat Tanah Harta, dan Cebur Megah sebagai defendan dalam saman tersebut.

Keputusannya dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan.

Himpunan Raksasa Kebangkitan Rakyat Johor

Posted: 28 Nov 2012 08:59 PM PST

1 Disember 2012 (Sabtu)

8.30 – 12.00 malam

Dataran KeADILan, Parit Haji Salleh Ros, Parit Raja, Batu Pahat (P- Seri Gading)
(Depan McDonald Parit Raja, KM 18 Jalan Kluang/Batu Pahat)

Pemidato:
i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii. YB Dato' Seri Tuan Guru Hadi Awang
iii. YB Lim Kit Siang
iv. Pimpinan Pakatan Rakyat Johor
v. Waki-wakil NGO

(7.30 – 8.30 malam – Dato' Seri Anwar Ibrahim Akan Bersama Masyarakat India Johor Sempena Sambutan Deepavali di – Jalan Badik 15, Taman Puteri Wangsa, Ulu Tiram, Johor)

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 29 Nov 2012 11:08 AM PST

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Utusan Malaysia bakal berkubur?

Posted: 29 Nov 2012 12:22 AM PST

dipetik daripada blog Mohd Sayuti Omar


Utusan Malaysia Bakal Berkubur?

SESUDAH SUBUH                                                                                                          

Surat khbar Utusan Malaysia kemungkinan akan hilang lenyap dari atas muka bumi ini sekiranya lembaga pengarah dan editorial akhbar berkenaan tidak mengambil langkah awal meletakkan ahbar berkenaan di atas paksi kewujudannya yang sebenar. Sekiranya akhbar itu tidak dilakukan perubahan drastik Utusan Malaysia hanya akan meninggalkan nama saja didunia ini tanpa jasadnya lagi.

Kemungkinan ini dirasakan terjadi apabila jualan akhbar berkenaan merosot teruk setiap hari. Dari sumber dalaman memberi tahu jumlah edaran akhbar itu kini 70,000 perhari. Kedudukan syarikat Utusan Malelayu (M) Berhad juga senafas dengan parti yang didokongnya Umno yang kini nyawanya berada di hujung pedang.    

Dalam kenyataan urusniaga terbarunya menunjukkan Utusan Melayu (M) Berhad mencatat kerugian sebelum cukai berjumlah  RM1.09 juta bagi suku ketiga berakhir 30 Sept, 2012 berbanding keuntungan sebelum cukai sebanyak RM14.82 juta bagi tempoh yang sama tahun lepas. Keuntungan tahun lepas bukan kerana hasil jualan dan uruniaga lain termasuk iklan tetapi kerana penjualan anak syarikatnya Utusan Print Corp Sdn. Bhd.

Dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia, Utusan berkata pendapatannya susut kepada RM90.05 juta daripada RM92.14 juta.

Kesusutan pendapatan itu disebabkan jualan akhbar berkenaan merudum teruk. Utusan bukan lagi menjadi bacaan wajib bagi orang Melayu. Semua ini ialah kerana kredibiliti akhbar berkenaan haprak bila mana banyak kes-kes saman ke atasnya akhbar berkenaan kalah dan terpaksa membayar jutaan ringgit.

Pembaca yang sebelum ini menjadikan akhbar itu sebagai cake untuk dihirup bersam kopi waktu pagi juga sudah mengubah tabiat dengan memilih akbar lain yang lebih berwibawa. Ini semua berlaku kerana sikap akhbar berkenaan bukan lagi menjadi media yang membangun minda sosial secara profesional sebaliknya menjadi lidah penyambung lidah-lidah pemimpin Umno yang bercakap syok sendiri di samping kaporan tidak adil. 

Ekoran kemerosotan julan dan pendapatan syarikat itu juga telah menjual anaknya syarikatnya Utusan Print Corp Sdn Bhd, dalam segmen percetakan pada September tahun lepas. Penjualan anak syarikat itu dirasakan sebahagian persediaan untuk penggulungan syarikat akhbar berkenaan sebaik saja Umno tewas.

Perkembangan 'masam' mengenai akhbar milik Umno itu ia berpotensi untuk tutup sebaik saja partinya kalah terus dan tidak memegang teraju selepas pilihan raya akan datang. Sesungguhnya penutupan Utusan Melayu akan membawa ketenangan buat orang Melayu di negara ini yang digumbal dengan fitnah, provokasi dan penyiaran berita-berita yang tidak boleh dipertanggungjawab.

Kesan daripada sikap melampau dan tidak bijak pengurusan menyebabkan lebih 600 pekerjanya berada di dalam dilema. [wm.kl.7:34 am 29/11/12]

rujukan blog: http://msomelayu.blogspot.com/


Kempen bebaskan tahanan ISA di Himpunan Kebangkitan Rakyat

Posted: 29 Nov 2012 12:14 AM PST


(Oleh Sidiqin Omar)
KUALA LUMPUR 28 November: Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) akan turut serta dalam Himpunan Kebangkitan Rakyat yang dijadual diadakan di Stadium Bukit Jalil 12 Januari depan.
"Usaha-usaha begini perlu diberi sokongan. Kami akan lakukan mobilisasi," kata Pengerusinya, Syed Ibrahim Syed Noh pada sidang media di Dewan Himpunan Cina Selangor Kuala Lumpur (KLSCAH), hari ini.
Menurutnya, GMI akan meneruskan kempen membebaskan tahanan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) termasuk membuka pondok maklumat di himpunan tersebut di seluruh negara, bermula di Sri Gading, Johor, Sabtu ini.
"Sekarang GMI mengumpul 10,000 kad menuntut pembebasan tahanan. Kita akan serahkan kepada Menteri Dalam Negeri," katanya.
Beliau berkata, pemansuhan ISA yang diumum kerajaan 15 September tahun lalu digantikan dengan undang-undang yang sama mencengkam, iaitu Sosma.
"Walaupun ada perbicaraan, orang yang disyaki akan terus ditahan. Malah tempohnya lebih panjang.
"Rayuan mereka yang ditahan di bawah Sosma akan ditolak selagi ada perbicaraan. Di sini boleh wujud ugutan supaya tahanan mengaku kesalahan. Di bawah Sosma, ada elemen tangkapan secara sewenang-wenangnya (arbitrary).
"Melalui kuasa polis yang hanya berpangkat Superintendan, seseorang boleh ditahan di bawah Sosma selama 28 hari. Berbanding ISA, Menteri yang keluarkan arahan tangkapan," jelasnya.
Dalam pada itu, beliau memaklumkan penubuhan GMI Tawau selepas NGO itu menziarah lapan keluarga tahanan ISA di daerah tersebut selama tiga hari minggu lalu.
"Fokus lawatan adalah untuk berbincang bersama keluarga tahanan mengenai tindakan perundangan yang boleh diambil," kata Syed Ibrahim.
"Sebelum ini pihak GMI dimaklumkan ada keluarga tahanan yang diugut polis supaya tak berhubung dengan mana-mana NGO atau peguam.
"Peguam GMI akan mengadakan lawatan ke Kamunting esok bagi mendapatkan maklumat terus dari tahanan.
"GMI mendapati kebanyakan keluarga menghadapi kesukaran meneruskan kehidupan kerana ketiadaan ketua keluarga," katanya.
Justeru, GMI melancarkan kutipan dana dengan sasaran RM50,000 untuk membantu keluarga tahanan menampung keperluan mereka termasuk pembiayaan pelajaran anak-anak.
Sumbangan boleh diberikan melalui akaun Maybank atas nama Bendahari GMI, Nashita Md Nor di nombor akaun 1622-0993-9776.

(Oleh Aisha Geoffrey) KUALA LUMPUR 28 November: Bekas Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan didesak jelaskan secara terperinci berkenaan campur tangan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dalam penyiasatan polis seperti yang didedahkan beliau semalam. Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, pendedahan Musa itu mengesahkan dakwaan Pakatan Rakyat bahawa menteri memang campur tangan dalam pentadbiran polis. “Pendedahan itu mengesahkan kenyataan kita selama ini menteri ada campur tangan dalam pentadbiran polis, khususnya hal ehwal politik,” kata Shamsul. “Justeru, jika pendedahan Musa itu berdasarkan prinsip dan ingin membetulkan keadaan, kita minta beliau dedahkan lebih terperinci dalam kes mana Hishammuddin telah campur tangan,” katanya ketika dihubungi. Mengikut laporan Malaysiakini, Musa menyatakan Hishamuddin campur tangan dalam pentadbiran PDRM semasa dalam kepimpinan beliau. Musa mendakwa, Hishammuddin pernah memberi arahan terus kepada pegawai-pegawai junior dan seorang ketua polis daerah tanpa pengetahuannya. Shamsul berkata, AMK sedia membawa kes tersebut ke peringkat seterusnya, jika Musa tampil menjelaskan mengenai campur tangan tersebut. “Pesanan kita kepada ketua polis sekarang, janganlah terikat dengan arahan menteri, siasat kes dengan adil tanpa sebarang pengaruh politik,” katanya.

Posted: 29 Nov 2012 12:13 AM PST


(Oleh Norutul Ilham)
KUALA LUMPUR 28 November: Masjid Ar-Rahman, Universiti Malaya (UM) di Jalan Pantai Baru di sini diarah tutup oleh kerajaan Umno BN mulai Sabtu ini, tanpa surat pengesahan daripada Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi).
Menurut Pengerusi Jawatankuasa Jemaah Mempertahankan Masjid Ar-Rahman, Jamlus Mansor, kain rentang dan notis pemberitahuan mengenai penutupan masjid yang digantung sejak seminggu lalu menimbulkan keresahan penduduk.

Notis penutupan juga tidak dinyatakan tempoh berapa lama masjid tersebut diselenggara.
"Kami sedih perkara ini berlaku, dan kita tidak dimaklumkan tindakan awal yang mahu diambil berhubung penutupan itu.
"Ini satu-satunya masjid yang dikatakan sebagai contoh pimpinan dahulu, tapi sekarang nak diubah suai. Kita tak halang kerja-kerja tersebut. Tapi jangan sampai sekat orang ramai nak solat sedangkan ruang masjid ini luas.
"Malah notis yang ditampal juga tanpa pengesahan daripada Jawi," katanya pada sidang media di luar pagar masjid, hari ini ekoran halangan oleh seorang yang mengaku ahli jawatankuasa masjid tersebut.
"Ini masjid tertua dan jadi tumpuan pelajar universiti, pusat bahasa dan orang-orang luar untuk solat.
"Apa tujuan sebenar ia diarah tutup. Adakah melibatkan isu politik atau isu agama. Kita mahu perkara ini dijelaskan," katanya lagi.
Sementara itu, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar yang hadir sama dalam sidang media itu menggesa kerajaan menjelaskan kepada umum mengapa masjid itu perlu ditutup kepada umum.

"Kita tidak menolak keperluan (naik taraf), tapi saya mahu laporan daripada jurutera serta laporan daripada syarikat pemaju untuk menunjukkan tahap kerosakan di masjid dan adakah kemungkinan boleh buka ruangan tertentu untuk memudahkan jemaah daripada UM dan penduduk sekitar.
"Kalau perlu tutup di setengah bahagian tidak mengapa. Apa yang kita mahu diberikan ruangan solat, solat Jumaat dan kuliah yang dianjurkan pihak masjid," katanya.
Justeru, Izzah menuntut Pengerusi Masjid, Datuk Ibrahim Thamby Chik daripada Umno Lembah Pantai tampil menjelaskan berkenaan penutupan itu.
"Sepatutnya masjid dijadikan tempat untuk diimarahkan semua. Saya datang ke sini tidak membawa bendera parti. Kita utarakan kebimbangan para jemaah.
"Kita minta secara baik supaya semua laporan ini diberikan kepada umum secara terbuka," kata Naib Presiden KEADILAN itu.
Hadir sama, Ahli Parlimen Padang Terap, Mohd Nasir Zakaria.

Desak Musa Hassan dedah campur tangan Hishammuddin

Posted: 29 Nov 2012 12:12 AM PST


(Oleh Aisha Geoffrey)
KUALA LUMPUR 28 November: Bekas Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan didesak jelaskan secara terperinci berkenaan campur tangan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dalam penyiasatan polis seperti yang didedahkan beliau semalam.
Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, pendedahan Musa itu mengesahkan dakwaan Pakatan Rakyat bahawa menteri memang campur tangan dalam pentadbiran polis.

"Pendedahan itu mengesahkan kenyataan kita selama ini menteri ada campur tangan dalam pentadbiran polis, khususnya hal ehwal politik," kata Shamsul.
"Justeru, jika pendedahan Musa itu berdasarkan prinsip dan ingin membetulkan keadaan, kita minta beliau dedahkan lebih terperinci dalam kes mana Hishammuddin telah campur tangan," katanya ketika dihubungi.
Mengikut laporan Malaysiakini, Musa menyatakan Hishamuddin campur tangan dalam pentadbiran PDRM semasa dalam kepimpinan beliau.
Musa mendakwa, Hishammuddin pernah memberi arahan terus kepada pegawai-pegawai junior dan seorang ketua polis daerah tanpa pengetahuannya.
Shamsul berkata, AMK sedia membawa kes tersebut ke peringkat seterusnya, jika Musa tampil menjelaskan mengenai campur tangan tersebut.
"Pesanan kita kepada ketua polis sekarang, janganlah terikat dengan arahan menteri, siasat kes dengan adil tanpa sebarang pengaruh politik," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan