Rabu, 14 November 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional

Barisan Nasional


IPOHMALAY

Posted: 14 Nov 2012 12:02 PM PST

IPOHMALAY


Gesa Hubungan Diplomatik Indonesia-Malaysia Dihentikan, Rieke Dikritik Pembaca

Posted: 13 Nov 2012 04:05 PM PST

Kita tahu, bukan semua rakyat Indonesia terpancing dengan kebodohan sesetengah pemimpin mereka. Dalam sentimen anti Malaysia yang diketengahkan oleh Rieke Diah Pitaloka, calon Gabenor Jawa Barat pada pilihanraya Gabenor akan datang, ternyata, Rieke tersilap.

Ingin bertanding di Jawa Barat yang kota pentadbirannya adalah Bandung, ramai mengetahui bahawa Bandung merupakan kota mesra rakyat Malaysia dengan kemasukan pelancong Malaysia hampir 10,000 setiap bulan melalui lapangan terbang Hussein Sastranegara sahaja.

Kenyataan Rieke supaya Presiden menghentikan hubungan diplomatik dengan Malaysia di akhbar digital Detik.com versi Bandung, ternyata dibidas pembaca. Nampaknya, jangan haraplah kau nak jadi Gabenor Jawa Barat.

Kerbau_Dungu  about an hour agoPemikiran yang nyeleneh... kalaupun mau bukan hubungan DIPLOMATIKNYA yg diputus, tapi hentikan pengiriman TKW.kirbi  about 2 hours agoLama-lama kasian nih orang, maksain diri jadi kelihatan kurang bijaknya. ampuuunnnhalimsanjaya  about 3 hours agoHehehe kayak mahasiswa br belajar jd aktivis dikit2 teriak bubarkan turunkan putuskanasep66a  about 3 hours agoRieke ini type politisi karbitan, omongannya asal bunyi, asal muncul di media. Begini ini ya Calon Gubernur Jabar ? Hadoohhhhh rusaaakkkkk !!!phoenix9  about 4 hours agoHmmm.... Emosinya tidak di kontrol. Kalo mimpin bagaimana ya kalo ada masalah serius. Itu aja bisa menarik kesimpulan kalo mimpin bagaimana. Simpulkan sendirilah....culunpunya55  about 4 hours agoOneng jangan terlalu bersemangat ah...nanti jadinya malah ngawur. Malingsia jangan langsung digebuk, pake racun asap aja biar nyaho. valserra  about 4 hours agoliatnya yang jelek2 nya terus nih si oneng.. ngga dipikir berapa ribu orang indonesia yang sukses bekerja dan berbisnis di malaysia? berapa ribu mahasiswa dan pelajar indonesia yang menuntut ilmu di malaysia? thumbsdown Den_Willy  about 5 hours agoLagi cari simpati ni yee lucubangetlo  lucubangetlo  lucubangetlo 


DIMENSI

Posted: 14 Nov 2012 11:31 AM PST

DIMENSI


Omegay: DEMI RAKYAT 2 - PKR pencabul rakyat >XD

Posted: 13 Nov 2012 05:30 PM PST
otai

Posted: 14 Nov 2012 11:17 AM PST

otai


TOKPA SEGERA DAN PERLU ATAU NEED JADI MB KELANTAN

Posted: 13 Nov 2012 11:47 AM PST

TERBACA SAYA HARI INI SEBUAH BUKU BERTAJUK "THINKING SMART" KARYA KHAW CHOON EAN TERBITAN PELANDUK CETAKKAN 2009 LANTAS BERFIKIR...... APAKAH YANG ORANG MELAYU KELANTAN BERKEHENDAK (WANT) ATAU PERLUKAN (NEED).

ORANG MELAYU KELANTAN ADALAH 98%. RAMAI NI DAN DIANYA MEWAKILI SUARA MELAYU SECARA MAJORITI. HENDAK TAHU SUARA MELAYU DALAM DEMOKRASI SECARA PILIHANRAYA MAKA KENA AMBIL KIRA SUARA ORANG MELAYU KELANTAN. BEGITULAH HAKIKATNYA HENDAK TAHU SUARA MAJORITI CINA MALAYSIA MAKA ANALISISLAH POLA PENGUNDIAN DI PULAU PINANG.

DULU SEJAK 1990 SAYA AMAT TAK SELESA BILA DIKATAKAN "BIARLAH KELANTAN    TU PAS YANG MEMERINTAH. NIK AZIZ TU MELAYU BIARLAH..."

POKOK PANGKALNYA ADAKAH NIK AZIZ BANGGA JADI MELAYU SEBAB MELAYU TU ASSOBIAH ATAU PERKAUMAN ATAU KEBANGSAAN ???

NAK MASA SEKARANG NI TERJAWABLAH BAHAWA PAS BERJUANG UNTUK TUBUH NEGARA ATAU NOGORO BERRRRRRRRRRRRRKEBAJIKAN !!!!!!

APA MAKNA BERRRRRRRRRRRRRRRKEBAJIKKAN ??? MEMBERI HAK SAMARATA KEPADA KAUM MINORITI BUKAN ISLAM. APAKAH INI YANG MELAYU KELANTAN HENDAK ATAU PERLUKAN ????????????????

MANA ISLAMNYA ??? MANA KEPIMPINAN ULAMAKNYA ??? MANA MEMBANGUN BERSAMA ISLAM DAN RUNTUH BERSAMA BERRRRRRRKEBAJIKKAN ???

98% MELAYU ISLAM KELANTAN BOLEH DITIDURKAN HANYA DENGAN JOM KE PUTRAJAYA UNTUK MEMBERI HAK SAMARATA ATAS KONSEP MAJORITI MEMERINTAH DEMI NEGARA BERRRRRRRKEBAJIKAN ???

APA SEBENARNYA 98% MELAYU ISLAM KELANTAN HENDAK ATAU WANT ??? APA SEBENARNYA MELAYU KELANTAN YANG TERNYATA PEMILIK SUARA MAJORITI MELAYU MUTLAK NEED ATAU PERLUKAN ???

MELALUI AJARAN BUKU KHAW CHOON EAN INI SAYA FAHAM BAHAWA MELAYU KELANTAN PERLU UTAMAKAN NEED ATAU PERLU DAHULU LEBIH DARIPADA BENDA LAIN. JANGAN UTAMAKAN WANT ATAU NAK IKUT NAFSU SAHAJA.

MELAYU KELANTAN NEED ATAU PERLUKAN KELANTAN YANG SEMAJU PULAU PINANG DAN SELANGOR UNTUK BUKTIKAN NEGERI YANG 98% MELAYU MAMPU SETANDING DENGAN SELANGOR DAN PULAU PINANG. 

SIAPA YANG BOLEH BUAT SEMUA TU NIK AZIZ ATAU MUSTAPHA MUHAMAD ???

JAWAPANNYA MUDAH WALAUPUN KITA SAYANG NIK AZIZ TAPI KITA SAYANG DAN PERLUKAN MUSTAPHA MUHAMAD MORE N MORE.....

MAKA ORANG MELAYU MAJORITI DI KELANTAN PERLU KETEPIKAN WANT ATAU KEHENDAK MEREKA KEPADA IDEALISME YANG DISEBUT PAS DALAM CERAMAH ATAU SLOGAN ATAU KAIN2 RINTANG DLL YANG TERPAMPANG PIC NIK AZIZ SERATA ALAM DI KELANTAN. NAMPAKNYA MINDA ATAU MINDSET ORANG KELANTAN DIASAK ATAU DIPAKSA TERIMA IMEJ ATAU PIC NIK AZIZ HINGGA LUPA MEREKA SEBENARNYA NEED ATAU PERLUKAN TOKPA ATAU MUSTAPHA MUHAMAD.

DAH 22 TAHUN LEBIH NIK AZIZ PERINTAH KELANTAN DENGAN RETORIK MAKA MARILAH KITA BUI PELUANG KEPADA TOKPA YANG LEBIH BERPIJAK DI BUMI NYATA DAN LEBIH PRAKTIKAL ATAU BUTIR ATAU PECAH BERAH.

MARI KITA TANYA TOKPA APA ORANG KELANTAN NEED ATAU PERLU ???

PERLU SLOGAN ATAU RETORIK ??? ATAU PERLU PEMBANGUNAN DAN REALITI UNTUK JADI NEGERI MAJORITI 98% MELAYU BANGUN ATAU BANGKIT  MAJU BERSAMA SELANGOR DAN PULAU PINANG ???

INILAH INTIPATI BUKU "THINKING SMART" KARYA KHAW CHOON EAN NAMPAKNYA. ORANG MELAYU KELANTAN PERLU BANGKIT NYATAKAN NEED ATAU KEPERLUAN DAN TANAMKAN ATAU KUBURKAN RETORIK 22 TAHUN YANG KONONNYA HENDAK ATAU WANT NIK AZIZ ATAS IMEJ RETORIK DAN CIPTAAN BOMBASTIK POLITIK PAS.

ATAU MELAYU KELANTAN 98% MASIH TIDUR DAN FIKIR KELANTAN TIDAK BOLEH MAJU MALAH LEBIH HEBAT DARIPADA SELANGOR DAN PULAU PINANG ???

KELANTAN ADA MINYAK DAN GAS, KELANTAN ADA HUTAN YANG LUAS DAN TEBAL, KELANTAN ADA EMAS DAN BESI, KELANTAN ADA PASIR YANG BANYAK, KELANTAN ADA TANAH YANG LUAS, KELANTAN ADA SEMUA BENDA YANG TIDAK ADA PADA SELANGOR DAN PULAU PINANG !!!! KABAR KO TUUUUU ?????

DAN KELANTAN ADA MODAL INSAN MELAYU ISLAM YANG HEBAT !!!!!

TAK PERCAYA ????

KALAU TAK PERCAYA DAN TERUS BOMBASTIK DAN RETORIK DENGAN PASHAMPAS........ TERIMALAH KEMISKINAN DAN KEMUNDURAN...

SAMPAI BILA PUN 98% PENDUDUK MELAYU KELANTAN AKAN DIPECAH PERINTAH DAN DIADUDOMBA UNTUK TERUS TERKEBELAKANG DARIPADA SELANGOR DAN PULAU PINANG.......  

INILAH RACUN MINDA YANG TIDAK "THINKING SMART'....
AMAT RETORIK DAN BOMBANSTIK......
DAH 22 TAHUN DAH........
JOM GELOMBANG MERAH.... TOKPA KITA PERLU DAN KITA NEED....
BACA BLOG INI DAN RENUNGKAN.......
KITA 98% DI KELANTAN PATUT BANGKIT MAJU DAN MEMBANGUN BERSAMA SELANGOR DAN PULAU PINANG......
KELANTAN BOLEH... GOMO KELANTAN GOMO.....
ABAIKAN BLOG INI SEBAB RACUN DALAM MADU MANIS AYAT POWER DIA HEHEHEHEHEHEHEHE....................................................................................................

http://al-hajari.blogspot.com/2012/06/negara-berkebajikan-menjawab-kekeliruan.html

Negara Berkebajikan - menjawab kekeliruanبِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ, الحمد لله رب العالمين, وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد وآله وصحبه أجمعين. السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ

Benda ni dah lama. Apabila PAS pada sidang muktamarnya kali ke 57 di Taman Melewar tahun lepas mengumumkan gagasan "negara berkebajikan", ramai pihak mula memberikan perhatian. Disaat para penyokong dan pendukung PAS serta para pemerhati yang bebas mengalu2kan gagasan yang lebih spesifik dari PAS itu, pihak2 musuh menggunakan gagasan tersebut untuk memperlekehkan PAS dan menyebarkan tohmahan kononnya PAS telah lemah dan kendur dalam perjuangan menegakkan "negara Islam"nya. Dituduhnya PAS menurut kata2 DAP yang selama ini digemburkan menolak sama sekali pembentukan negara Islam. Dihalwakan PAS telah menjadi liberalis dan anwaris, lantas meninggalkan perjuangan yang didukung sekian lama.

Semua itu sememangnya karut. Kalau kita imbas balik pada tahun 2002, ketika PR belum wujud dan tidak muncul sebarang bentuk kerjasama antara PAS dan DAP pada masa itu (Barisan Alternatif masa tu terbahagi dua - pakatan antara PKR dan DAP serta PKR dan PAS), Almarhum Dato' Fadzil Noor telah membentangkan Dokumen Kerajaan Islam yang menjadi asas kepada pembentukan negara Islam itu sendiri dan antara ciri yang digariskan adalah -

● Masyarakat madani

● Hak saksama (al-musaawah)

● Kedaulatan undang-undang berasaskan syariah yang luas makna dan ruang lingkupnya

● Keadilan (al-'adalah)

● Meritokrasi (as-solahiyah)

● Negara berkebajikan

● Pentadbiran dinamik dan inovatif

Di sini jelas konsep Negara Berkebajikan itu sememangnya wujud sebagai salah satu prasyarat untuk membentuk sebuah kerajaan Islam yang baik. Jadi, ini secara tak langsung menolak tohmahan puak2 musuh kononnya konsep Negara Berkebajikan ini semata2 mengikut selera orang lain.

Plus, kalau kita fikirkan pada tahun 1990 Tun Mahathir telah menggagaskan Wawasan 2020. Selepas Tun bersara, tidak ada kedengaran lagi tentang Wawasan 2020 dan pengganti2 beliau mengeluarkan slogan dan gagasan sendiri - Pak Lah dengan Islam Hadrahinya, dan Najib dengan 1Malaysianya. Jadi, apakah boleh kita katakan yang BN tidak lagi memperjuangkan Wawasan 2020? Sudah tentu depa akan kata, "oh, semua yang kita buat sekarang ini bertepatan dengan matlamat mencapai wawasan 2020." Sama la kesnya dengan Negara Berkebajikan! Apa yang digariskan dalam konsep Negara Berkebajikan itu sendiri merupakan wasilah untuk membina Kerajaan dan Negara Islam itu sendiri.

Konsep Negara Berkebajikan itu bukanlah sama dengan konsep "kebajikan". Charitable state, bukannya welfare state. Banyak org keliru istilah ni. Kita tak merekacipta sebuah negara berkonsepkan semuanya subsidi. Memang beberapa aspek digagaskan untuk diberikan percuma kepada rakyat tetapi itu bukanlah bermaksud kita menggalakkan rakyat hidup bersubsidi, sebaliknya itu adalah hak rakyat yang sememangnya patut diberi kepada rakyat, bukan dijual atau disewa kepada rakyat - seperti pendidikan umpamanya. Ini bertujuan untuk memudahkan kehidupan rakyat dan sememangnya adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk MENYEDIAKAN prasarana dan kemudahan tersebut, bukannya dijadikan bahan perniagaan.

Begitulah serba sedikit penjelasan awal mengenai konsep Negara Berkebajikan yang didukungi PAS pada ketika ini. Insya Allah, pada masa akan datang aku akan cuba ulas konsep negara Berkebajikan ini dari konteks maqasid syar'iyyah pula sebab aku nampak kerelevanannya di situ. Mudah2an, kita akan terus mempelajari dan mempromosi konsep Negara Berkebajikan ini bukan semata2 bermatlamatkan pilihanraya, tetapi yang lebih penting adalah untuk mencari keredhaan Allah swt.

PEJUANG BANGSA

Posted: 14 Nov 2012 11:12 AM PST

PEJUANG BANGSA


Remy nafi gadis gambar ini kekasihnya ...

Posted: 14 Nov 2012 11:00 AM PST
Pelakon Remy Ishak menjelaskan dia masih lagi solo walaupun tersebar gambar dia dengan mana-mana wanita. Remy, 30, berkata, sebuah foto yang menyaksikan seorang wanita bergambar dengannya secara rapat mungkin peminat fanatiknya dan ia bukanlah isu yang harus dikontroversikan. "Saya harap, tidak ada pihak yang akan menimbulkan spekulasi menerusi sekeping gambar biasa.

 "Wanita itu mungkin peminat atau rakan saya dan dia bukanlah kekasih sekiranya ada yang mengandaikannya begitu, kerana saya masih lagi solo," tegasnya ketika dihubungi mStar Online, di sini, Rabu. Pelakon itu diminta mengulas sekeping gambarnya yang dikirim menerusi e-mel kepada mStar Online bersama seorang wanita yang tidak diketahui identitinya.

Gambar Merzagua Abderazak kembali ke P.Pinang

Posted: 14 Nov 2012 10:02 AM PSTGPB ucap tahniah kepada member-member geng penyokong setia P.Pinang yang menyambut kembali  The Great Merz ( Merzaguan Abderazak )  di airport sebentar tadi .

 Merzagua akan menjadi Ketua Jurulatih pasukan Harimau Kumbang yang baru musim depan bagi memastikan misi ke Liga Premier 2014 berjaya .  Syabas kepada pengurusan baru FAP yang dilihat begitu serius untuk menaikkan semula pasukan Harimau Kumbang kali ini . penyokong setia bergambar kenangan dengan The Lagend Penang ..


 Duta promosi Penang , Jimmy Shanley ..


Maskot Harimau Kumbang yg diberi penjenamaan semula ..


sumber gambar : FB KB USMFC 

Nurul Izzah tak salah , penjelasan menyusul cukup la - PKR

Posted: 14 Nov 2012 04:30 AM PST
Parti Keadilan Rakyat hari ini mengakui Naib Presidennya Nurul Izzah Anwar mengeluarkan kenyataan "bersahaja dan spontan" mengenai kebebasan agama untuk orang Melayu sehingga mengundang pelbagai persepsi dan tafsiran.

 Ketua Penerangan PKR Muhammad Nur Manuty bagaimanapun berkata ketegasan Nurul Izzah menyusul dengan penjelasan terhadap kenyataan itu patut diterima oleh semua pihak.

 "Sesungguhnya, kenyataan spontan dan bersahaja YB Nurul Izzah pada majlis berkaitan adalah secara umum dan memang boleh mengundang pelbagai persepsi dan tafsiran," kata Manuty.

 "Namun, kekeliruan yang timbul telahpun diperjelaskan sendiri oleh beliau kemudiannya dengan tegas dan jelas," kata beliau, dalam kenyataan rasmi PKR 10 hari selepas kontrovesi itu tercetus. 

Selain pemimpin-pemimpin Umno, pimpinan PAS turut meluahkan rasa tidak puas hati dengan kenyataan Nurul itu. Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Harun Taib menyifatkan kenyataan Izzah sebagai natijah tidak berhati-hati dan bersifat "kebudak- budakkan".

Keesokkannya selepas dikecam dalam media arus perdana, Nurul menjelaskan bahawa beliau bukan pro murtad dan berpegang kepada pendirian umum bahawa kaum Muslimin tertakluk dengan Syariat Islam. 

Beliau juga merancang menyaman Utusan Malaysia, Berita Harian dan beberapa portal bersabit isu itu. Manuty menganggap ledakan kritikan terhadap Nurul dibuat oleh orang-orang "fasik" yang memberikan maklumat salah.

 Beliau sekali lagi mengaitkan kontrovesi akibat kenyataan Nurul kepada apa yang didakwanya sebagai "langkah terbaru UMNO dalam percubaan mengembalikan sokongan dan kepercayaan rakyat yang semakin terhakis," kata beliau.

 Bagaimanapun ketua penerangan PKR itu tidak mengulas mengenai kritikan di kalangan pemimpin PAS terhadap Nurul. Perwakilan parti dijangka membahaskan isu itu pada muktamar parti berkenaan yang bermula esok.


Komen GPB 

Lihat lah jawapan PKR mengenai kenyataan kebebasan agama oleh Nurul Izzah .. 'spontan & bersahaja '.

Nampaknya  Akidah agama tidak dipandang penting  oleh PKR  .S udahlah tak minta maaf atau tarik balik kenyataan ..dia pusing 180 darjah pulak cakap dan tuduh orang putar belit kenyataannya . Apa dia ingat orang bodoh tak faham apa yang dia cakap.

Mengapa Nasha tak hadir muktamar PAS esok ?

Posted: 14 Nov 2012 03:17 AM PST
Pemimpin kontroversi PAS Nasharudin Mat Isa dijangka tidak akan menghadiri muktamar ke-58 parti itu yang akan berlangsung di Pengkalan Chepa, Kelantan bermula esok.

 Memetik sumber Berita Harian, bekas Timbalan Presiden parti Islam itu kini telah berada di luar negara sejak Ahad lalu bagi menghadiri undangan rasmi yang dikatakan telah diterimanya lebih awal.

 Namun menurut sumber itu, tindakan ahli tidak menghadirkan diri ke muktamar atas urusan lain dianggap sebagai perkara biasa. "PAS tiada masalah kalau memang beliau atau mana-mana ahli muktamar ada urusan lain yang lebih penting. Tak adalah sampai bnak ambil tindakan sebab ini biasa.

 "Mungkin ramai yang mahu melihat tempat duduknya selepas tidak lagi berada atas pentas, itu saja," katanya kepada BH. Nasharudin yang gagal mempertahankan jawatan kedua tertinggi PAS tahun lalu selepas kalah kepada pemimpin akar umbi Mohamad Sabu sering mengeluarkan kenyataan yang tidak sehaluan dengan pendirian parti. - ANTARA POS-


Hot ! Ostazah Abby kata lawan UMNO dapat pahala !!

Posted: 14 Nov 2012 12:30 AM PST


Ostazah Abby buat hal lagi ...kali ini beliau mengeluarkan kenyataan pulak bahawa menentang parti UMNO akan mendapat PAHALA .

Semakin lingkup otak artis ini selepas masuk PAS ..meroyan kat UMNO je kerjanya  setiap hari.

Sejak bila UMNO memerintah  negara ini  tak ikut Al Quran & Sunnah .. Itu  bina masjid , maahad tahfiz ,sekolah agama , sistem perbankan Islam , Tabung Haji ,  bukan menegakkan syiar Islam ka ?? Malah menepati segala janji kepada rakyat juga berlandaskan tuntutan Islam dalam melaksanakan tanggungjawab kepada rakyat.

Kalau benar lah PAS kononnya perintah ikut Al Quran & Sunnah ,


NGO pemimpin PKR mahu hapus Artikel 153 & 89 Perlembagaan !!

Posted: 13 Nov 2012 09:16 PM PST


Nak cari pasal... Menjelang pilihanraya umum ke 13, macam-macam cara orang hendak cari populariti termasuklah mempertikaikan apa yang sudah diterima sekian lama orang rakyat Malaysia.
Terbaru, dua NGO, satu asing dan satu lagi Malaysia, keluarkan satu laporan yang konon dakwa dua artikel dalam Perlembagaan Persekutuan menyebabkan diskriminasi terhadap kaum-kaum lain di negara ini.
Equal Rights Trust (ERT) NGO yang berpengkalan di London bersama Tenaganita, NGO yang mana bosnya orang Malaysia dan pemimpin PKR Irene Fernandez, berkerjasama menyiapkan laporan tersebut.
Dengan dibiayai oleh tabung Kesatuan Eropah (EU) laporan setebal 406 (Versi PDF) itu boleh dimuat turun di laman web ERT.


Apa yang menarik, punya pembohongan mereka ini adalah menyadikan gambar perhimpunan Bersih sebagai gambar utama, memberi bayangan seolah-olah perhimpunan tersebut juga berkaitan dengan diskriminasi kaum.
Laporan tersebut antara lain mendesak kerajaan Malaysia memansuhkan atau meminda dua peruntukan Perlembagaan yang melindungi hak istimewa dan tanah orang Melayu untuk mengelakkan diskriminasi berdasarkan kaum atau etnik.
Terbahagi kepada empat bahagian, yang dijalankan bersama ERT dan Tenaganita, berkata kewujudan Artikel 89 dan 153 dalam Perlembagaan Persekutuan adalah antara sebab-sebab yang kuat di sebalik diskriminasi kaum di Malaysia kerana kedua-duanya gagal memenuhi niat asal untuk tindakan positif.
Sebaliknya, peruntukan "melanggar piawaian undang-undang antarabangsa", kata kajian tersebut dalam ringkasan eksekutif "Washing the Tigers: Addressing Discrimination and Inequality in Malaysia" kajian yang diterbitkan di laman web ERT pada  Isnin.
"Langkah-langkah tindakan positif di bawah peruntukan ini tidak terhad kepada masa atau mempunyai fungsi terhad.
"Keistimewaan kekal dinikmati oleh orang Melayu dan pribumi Sabah dan Sarawak itu mengekalkan piawaian tidak sama rata dan berasingan, atas alasan bangsa, bercanggah dengan larangan diskriminasi dalam perlembagaan," kata kajian tersebut.
Perkara 153 Perlembagaan Malaysia memberikan tanggungjawab kepada Yang di-Pertuan Agong untuk melindungi kedudukan istimewa 'Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak serta kepentingan kaum-kaum lain'. Peruntukan ini juga menentukan cara untuk melakukan ini, seperti mewujudkan kuota bagi kemasukan ke dalam perkhidmatan awam, biasiswa awam dan pendidikan awam.
"Malaysia digesa untuk menyemak semula semua undang-undang dasar persekutuan dan negeri untuk (i) menilai keserasian dengan hak untuk kesaksamaan dan (ii) meminda, dan di mana perlu, memansuhkan undang-undang yang sedia ada, peraturan, dan dasar-dasar yang bercanggah atau tidak serasi dengan hak untuk kesaksamaan.
"Proses ini termasuk pemansuhan semua undang-undang, peruntukan dan dasar diskriminasi. Secara khususnya, peruntukan diskriminasi  berikut harus dimansuhkan atau dipinda untuk menghapuskan unsur-unsur diskriminasi," kata kajian tersebut, sebelum menyenaraikan Artikel 5 (4), 8 (2), 9, 10, 11, 12 (1), 14, 15, 24, 26, 89, 153 dan 161 Perlembagaan Persekutuan
Menurut kajian itu, peruntukan-peruntukan tersebut mendiskriminasi individu atas alasan kediaman, pandangan politik, agama, wanita kaum, dan etnik.
Sebagai contoh, laporan itu berkata bahawa Perkara 10 Perlembagaan, yang menggariskan kebebasan bersuara, berhimpun dan berpersatuan, mendiskriminasi atas alasan pendapat politik dengan menetapkan pengecualian dan syarat bertujuan untuk menyekat aktiviti lawan politik kepada kerajaan.
"Ketidaksamaan di Malaysia akan diputarbelitkan tanpa pemahaman diskriminasi berdasarkan pandangan politik.
"Corak utama diskriminasi berasaskan politik berkaitan dengan hak mengundi dan hak penyertaan politik lain, penahanan sewenang-wenangnya atas alasan politik, kebebasan berpersatuan dan berhimpun, dan kebebasan bersuara," kata laporan itu lagi.
Laporan yang disiarkan seminggu sebelum Muktamar PAS ini menarik untuk ditinjau pandangan parti utama dalam Pakatan Rakyat itu.
Kalau PKR dan DAP memang sah-sah akan setuju dengan laporan ini, tetapi PAS yang sebahagian besar ahlinya adalah Melayu/Islam apakah turut bersetuju menghapuskan Artikel 89 dan 153 Perlembagaan Persekutuan.
PAS perlu menjawab persoalan ini, apakah jika PR mengambil alih Putrajaya, kedua-dua peruntukan Perlembagaan yang melindungi hak orang Melayu dan Bumiputera sebagai 'tuan tanah' akan dimansuhkan atau dipinda.
Sama-sama kita saksikan, apa kata PAS?-AGENDA DAILY

Ulama PAS Pusat kata Nurul Izzah masih kebudak-budakkan !!

Posted: 13 Nov 2012 06:09 PM PSTKetua Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Harun Taib menyifatkan kenyataan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar berhubung isu kebebasan memilih agama bagi umat Melayu sebagai tidak berhati-hati dan bersifat "kebudak-budakkan". 

Sehubungan itu beliau tidak mahu membuat sebarang ulasan lanjut kerana: "Dia cakap itu, bagi saya, saya panggil dia budak-budak lagi. Tidak berhati-hati. Saya tidak mahu komen apa."

 Kenyataan Harun ini adalah komen yang paling pedas datang daripada mana-mana pemimpin PAS setakat ini. Sebelum ini kebanyakan mereka jelas cuba menghindar daripada mencetuskan "silang pendapat" dengan PKR berhubung isu berkenaan.

 Nurul Izzah ketika menyertai forum anjuran Islamic Rennaisance Front (IRF) dan Gereja Tabernacle di Subang Jaya 3 November lalu menyatakan bahawa setiap insan harus diberi kebebasan memilih agama masing-masing tanpa mengira mereka berpegang kepada ajaran Islam atau tidak.


"Tidak harus ada paksaan di dalam agama.

Bagaimanakah seseorang itu boleh berkata maaf..ini (kebebasan agama) hanya untuk bukan Melayu. Ia (sebenarnya) harus dilaksanakan sama rata (untuk semua kaum)," katanya ketika menjawab pertanyaan seorang ahli Majlis Peguam, Siti Zubaidah Kassim.

tunku

Posted: 14 Nov 2012 05:46 AM PST

tunku


Selangor Sultan tells politicians to stop politicising Islam

Posted: 14 Nov 2012 05:37 AM PST

SHAH ALAM: The Sultan of Selangor has called on politicians to stop politicising Islam, as it can mislead the people and cause a split amongst Muslims. Sultan Sharafuddin Idris Shah said the sanctity of Islam was tainted when religious teachings and interpretations of the Al-Quran were used to gain political mileage. "Confusion arises when those who are not knowledgeable, or are not qualified to interpret Al-Quran verses or other items relating to Allah's teachings, interprets according to their own understanding and will, and does not arrive at the actual meanings (of the verses and teachings). "Al-Quran verses are not part of a poem, which can be interpreted according to one's own taste and understanding," he said in his speech at the state mosques in conjunction with Maal Hijrah. Recently, PKR vice-president Nurul Izzah Anwar was accused of supporting apostasy among Malay Muslims. Her alleged remarks on freedom of religion for all have been widely debated by many quarters, with some criticising her and others, such as Sisters in Islam, supporting her. Nurul Izzah had allegedly made the remarks at a public forum on Nov 3, titled Islamic State: Which vision? Whose responsibility? Online news portal Malaysiakini had on Nov 3 also carried Nurul Izzah's alleged comments on the issue. Sultan Sharafuddin said Muslims, particularly Malays, should be wary and re-evaluate their position to ensure that they were not influenced by incitement and propaganda of those who were independent-minded (pemikiran bebas), liberal or pluralists as it could destroy one's faith and make him or her turn against Allah. "I do not want to see Malays leave Islam. Instead, I want Malays to uphold the sanctity of Islam with the strength and wisdom as done by Nabi Muhammad, mujahids and past Islamic leaders," he said. He added that the Malay leaders of the past had wisely inserted the definition of Malays in Article 160(2) of the Federal Constitution, which defined Malays as those who practised Malay culture, conversed in the Malay language and practiced Islam. "If one of the above is not practised, then he or she cannot be considered a Malay," he said. He also pointed out that Article 3 of the Constitution states that Islam was the official religion, thus placing Islam higher than other religions.

PAS ASSEMBLY MAY SEE PRESSURE MOUNTING TO EXPEL NASHARUDDIN

Posted: 14 Nov 2012 02:00 AM PST

PAS assembly this week in Kota Baru, Kelantan, is expected to be a BN bashing session given the general election in around the corner and the party needs to prepare its election machinery mentally. The usual Islamic issues that the party has been playing in past general elections are expected to take a back seat as the delegates to the assembly are expected to ride the tide in raising issues played up by its partners PKR and DAP. Although the delegates may treat the assembly as a BN bashing session, some delegates may 'stir up a pertinent issue that has been a pain in the neck' for PKR de facto chief Anwar Ibrahim. These delegates, who are Anwar's supporters in PAS, are expected to call on the party leadership to expel former deputy president Nasharuddin Mat Isa, who has been critical of the party's association with DAP and PKR. Nasharuddin sees PAS as diverting from its original objective and the political scenario now calls for Malay unity given DAP playing racial and religious issues that divide Malays and running down Islam. Nasharuddin is also aware of the division in PAS and the 'hands outside' dictating those members what to do aimed at trying to weakened the present leadership so that they can take over. These delegates have been planted to put pressure on the leadership to expel Nasharuddin who Anwar sees as the stumbling block to his goal of controlling PAS from outside. Given the present situation where Nasharuddin's mind is being supported by the fundamentalists in the party that included party president Abdul Hadi Awang, secretary-general Mustapa Ali, deputy chief Syura Council Dr Harun Din and few others who are still trying to prevent the party leadership from falling to these liberals who idolized Anwar. With Nasharuddin still vocal in his stand and statements against the co-operation with DAP and PKR, Anwar sees this assembly as the only opportunity to get rid of Nasharuddin. The timing is Nasharuddin must be out of PAS before the general election so that Anwar can have his men as candidates and when the time comes for party election next year, these people can easily take over the leadership. Anwar is ambitious and selfish, whose character is known to the fundamentalists in PAS and at the present situation, these fundamentalists seem to be just playing along with Anwar just to win the general election. After the general election, PAS will probably call the shot to implement its objectives and if its partners do not agree, the Islamic party may just go its own way.

Green Protest: 300km Walk To Lie To Rakyat

Posted: 13 Nov 2012 11:36 PM PST

The group which goes against Lynas, Himpunan Hijau, still refuse to give up even though court had rejected their injunction application for failing to prove that the plant's operations are dangerous. The court decision was celebrated by Lynas staff which majority of them are Muslims are residents of Gebeng. From there, Himpunan Hijau which majority of its participants are Chinese which are not from Gebeng, refuse to give up and continue with the protest. Thus, by using their stories on victims of radioactive waste in rare cases which happens in other countries, Himpunan Hijau had began their 300km walk for 14 days beginning today, from Kuantan to Kuala Lumpur to proceed with their protest. They are expected to arrive at Dataran Merdeka by November 25 before marching towards the Parliament. They are somehow hoping that they could get more support by passing through villages and towns along the way, to campaign. What is certain, Himpunan Hijau is just an empty campaign because they do not have any facts nor figures to prove that Lynas plant is dangerous. What they have are only stories on nuclear, its effects and stories of victims which were involved in the tragedy. Despite that, not all of those facts fall on Lynas because Lynas is not a nuclear plant and it does not produce any dangerous radioactive waste. Lynas plant is just a chemical plant which could be dangerous but it is a lot lower than the level which was recommended, and it is very secure. The security system to this plant was approved by international organizations which are responsible on issues regarding radioactive, atom and nuclear. Lynas plant is dubbed as the most hi-tech rare earth plant today. With its existence in Gebeng, Malaysiawill become the main competitor to the word's main producer, China. Hence, increasing Malaysian economy considering that rare earth is one of the basic elements which are needed to develop high-tech goods. Considering all of these facts, it is not surprising why Lynas became a controversy. Its great potential became threat to various industries around the world. The sad part here is when certain rakyat chooses to bring down something which would benefit the country. It gets even sadder as rakyat simply fell for these empty stories and that they refuse to consider the facts and figures given to them. Himpunan Hijau are willing to walk 300km just to lie to rakyat, only to reach their objective of causing loss to both the country and rakyat. Their actions also show that they have their doubt on the government and that they are belittling court's decision. Few of the activists in this group, Wong Tack, tries to convince us that this walk is not planned, instead, it came from random support. Who would be too stupid to believe him when we have long known how this group has been operating. We do know that they did organize demonstrations and programs in a few places, all equipped with campaign materials, t-shirt as well as organized logistics. Besides that, even though many Chinese are known to hate the government, they usually refuse to join rallies with others which 'fights' for rakyat issues. Even in the BERSIH issue, not many Chinese were willing to join PAS and PKR supporters under the hot sun. Even if there were, they were only there to 'show their faces' for a while. But, for some reason, with Lynas, this race somehow would have a walk which goes for days. There is no way that they really care about the security or health on Gebeng residents because since when do these 'kiasus' ever get concerned on anything which has nothing to do with them? Thus, what is the real reason, or to be more precise, what is their reward, which led them to this?

bumiyang

Posted: 14 Nov 2012 04:42 AM PST

bumiyang


Rohinya Dibunuh Kerajaan Myanmar - Kita Juga Menyumbang Dosa?

Posted: 13 Nov 2012 07:58 PM PST

anakbukitgantang says

Posted: 14 Nov 2012 04:37 AM PST

anakbukitgantang says


Amanat Ustaz Syed Faez menentang Wahhabi

Posted: 13 Nov 2012 05:03 PM PST

Dalam satu kejadian yang hampir menyerupai AMANAT HADI AWANG tahun 1960-an dulu seorang anak muda, keturunan ahlul bayt; As-Sayyid Faez Al 'Aydrus menyampaikan AMANAT. Kalau dulu AMANAT HADI AWANG merosakkan perpaduan ummah dan membawa kepada kebangkitan Wahhabi (melalui Kepimpinan Ulama)  dalam PAS, kini bangkit seorang anak muda yang berani untuk menentang penyelewengan AKIDAH yang dibawa oleh Wahhabi yang menjadikan PAS sebagai paksi mereka meraih kuasa di Malaysia. Blog pendakwah muda ini kini saya pautkan ke blog anakbukitgantang. 
 
 
Amanat Ustaz Syed Ahmad Faiz (USAF) ketika Ceramah Agama: Bongkar Aqidah Wahabi di KELANTAN DARUL NA'IM

 


Saudara-saudari sekelian percayalah,

Kita menentang WAHABI , bukan kerana nama dia WAHABI. Kita menentang MUJASSIMAH HANABILAH bukan kerana nama dia MUJASSIMAH HANABILAH . Kita menentang dia ialah kerana dia memecah belahkan AQIDAH ummah, membahayakan AQIDAH ummah , memecah belahkan KESATUAN ummah . Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba menasihati mereka.

Percayalah saudara-saudari sekelian,

Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, nasihat kita adalah jihad, kritikan kita adalah jihad . Bergantunglah kita kepada Allah dengan menghadapi puak-puak ini kerana kalau kita di pulau,di cerca, di hina, di fitnah tentu pahala dan redho dari ALLOH sentiasa untuk kita dan kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid mati kita adalah Islam.

Kita tidak perlu masuk ajaran hasan anak rimau, kita tidak perlu masuk ajaran ahmad laksamana, kita tidak perlu masuk ajaran ayah pin , kita tidak perlu minum arak atau berzina. Tapi kita menjadi Ahli Bid'ah Fasiq dan Kaki Maksiat dengan mengatakan " ALLOH bersila lendik tidak sama seperti makhluq dan Nabi Muhammad S.A.W itu seperti mamat di kampung sebelum terima wahyu".

Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengatakan " ALLOH bersila lendik sama seperti makhluq dan Nabi Muhammad S.A.W itu Kafir sebelum terima wahyu ''.

الله موجود بلا مكان ولا تحيز في أي جهة وسيدنا محمد أفضل المخلوق على اطلاق


"
Amanat Ustaz Syed Ahmad Faiz (USAF) ini ialah suatu sedutan ceramah beliau yang bertajuk "Selamatkan Aqidah Ummat , Bongkar Penyelewengan Akidah" yang disampaikan oleh beliau sendiri di Kampung Chap ,Bekelam, Tawang ,Bachok,Kelantan Darul Na'im pada 3 Nov 2012.
yang menyatakan kebenaran

 Ustaz Syed Faiz Al-Idrus As-Sayyid Faez Al 'Aydrus السيد احمد فائزالعيدروس
الله موجود بلا مكان ولا تحيز في أي جهة
Aqidah di dahulukan,
Syari'ah menjadi amalan
Membangun mengikut Islam

 

Cubaan Pluralisme ugama Nurul Izzah - MUAFAKAT menjawab

Posted: 13 Nov 2012 04:28 AM PST

Usaha pluralisme makin rancak sejak PRU12. Kemenangan Pakatan di Selangor, Penang, Kedah dan Kelantan (22 tahun) sebenarnya telah  menyenangkan kerja mempluralisme ugama melalui penguasaan masjid dan influx paderi Kristian kedalam masjid. Malangnya umat Islam berbelah bahagi kerana dikaburi pandangan politik kepartian. Sebenarnya usaha menjadikan umat Islam MURTAD  bermula dengan menidakkan kedudukan Islam dalam Perlembagaan Persekutuan -senanglah nanti umat Islam dimurtadkan bila ugama Islam sudah "samataraf dengan ugama lain" (Pluralisme).
 
Nurul Izzah adalah puncak segala kemelut cubaan mempluralkan ugama Islam supaya samataraf dengan ugama lain di Malaysia!
 
 
 
 

MUAFAKAT  cuba menjawab persoalan Kedudukan Islam dalam negara dan pluralisme ugama melalui barisan pembentang yang arif dan pakar tentang undang undang.

MUAFAKAT berusaha  mendepani PLURALISME ugama yang cuba disemai Pakatan sejak PRU12. Seminar SEMAIAN mengupas kemelut umat Islam dewasa ini – Senarai Pembentang Kertas Kerja seperti dibawah:


Tarikh:
16hb Disember 2012 (Ahad)
Masa:
8:00 pagi – 5:30 petang
Tempat:
Dewan Muktamar, Pusat Islam, Kuala Lumpur

 
Ucap Utama oleh:
YAA Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim, mantan Ketua Hakim Negara
bertajuk:
Memartabatkan Islam Sebagai Agama Negara
 
Lain-lain tajuk dan pembentang:
 
Islam, Raja dan Melayu Sebagai Paksi Keutuhan Negara Berdasarkan Perlembagaan Persekutuan
Oleh: YA Dato Mohd Noor Abdullah, mantan Hakim Mahkamah Rayuan
 
Ancaman Terhadap Kedudukan Islam Agama Negara
Oleh: Haji Mahamad Naser Disa, Pengarah Kanan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
 
Kedaulatan Islam Sebagai Agama Negara – Peranan Raja-Raja Melayu Berpaksi Perlembagaan Persekutuan
Oleh: Prof. Madya Shamrahayu Abdul Aziz, Kulliyyah Undang-undang Profesor Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
 
Islam Agama Negara: Antara Tuntutan HAM Sejagat dan Kedaulatan Islam Dalam Perlembagaan
Oleh: En. Azril Mohd Amin, Naib Presiden, Persatuan Peguam Muslim Malaysia


Penyertaan dibuka kepada semua.
Pendaftaran adalah PERCUMA
Sila ikuti perkembangan lanjut di http://muafakatmalaysia.com/
atau hubungi kami melalui:
emel: muafakat_malaysia@yahoo.com
Tel: +603 4107-1025

Politik Harian

Posted: 14 Nov 2012 04:18 AM PST

Politik Harian


Muktamar Pas: Diarahkan Tutup Mulut Isu Izzah

Posted: 14 Nov 2012 02:00 AM PST


Akhirnya Pas menyerahkan kepada rakyat untuk membuat penilaian terhadap isu kenyataan Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar berhubung pandangan bahawa orang Melayu juga perlu diberi memilih agama yang mereka anuti.

Parti yang kononnya mendabik dada di corong-corong mikrofon sebagai pejuang Islam sejati di seluruh kampung, desa, lurah dan lembah rupa-rupanya hanyalah tin kosong yang bunyi saja bising tapi tidak ada isi.

Ujian sesebuah parti politik ialah kemampuannya bangun mempertahankan prinsipnya apabila diserang pihak lawan atau ketika prinsip yang didakwa menjadi pegangannya terancam oleh idea yang bercanggah.

Tetapi dalam kedua-dua senario ini berhubung apa yang disebutkan oleh anak Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim itu yang dengan mudah mengeluarkan 'fatwa' bahawa kebebasan beragama juga merangkumi orang Melayu yang rata-ratanya adalah beragama Islam, nyata pendirian Pas amat dikesali sekali.

Ketua Dewan Ulamak Pas Harun Taib berkata rakyat boleh menilai kenyataan tersebut kerana hanya Nurul Izzah sahaja yang tahu 'ketepatan' pandangan yyang beliau luahkan.

Komen dari seorang yang memakai 'ustaz' dari Pas ini menunjukkan parti itu lepas tangan dengan membiarkan Islam dipermain-mainkan oleh seorang wanita 31 tahun yang juga seorang ahli politik pembangkang dan anak kepada Ketua Pembangkang.

Pas telah meletakkan pertimbangan politik jauh mengatasi imej dan maruah Islam dan merelakan agama menjadi korban asalkan politik mereka tidak terjejas.

Pas gentar memberi pendirian rasminya sebagai sekutu PKR bukan kerana takutkan Allah tetapi takutkan seorang manusia yang bernama Anwar.

Disebabkan Mursyidul Am, Nik Aziz berpeluk cium dengan Anwar maka dengan sendirinya apabila timbul kontroversi seperti yang dikecohkan oleh Nurul Izzah, Pas akan jadi kecut kerana mahu jaga hati sekutu politiknya.

Kalau isu kenyataan Nurul Izzah tidak mampu ditangani dengan adil dan saksama atas prinsip Islam, bagaimana pula jika yang menyerang agama adalah orang bukan Islam pula.

Sebenarnya perkara ini sudahpun lama berlaku apabila Pas bersekongkol dengan parti cauvinis Cina, Dap dan parti menggalakkan fahaman pluralisme dan liberalisme, PKR.

Memang benarlah pandangan rakyat bahawa Pas sudah menjadi seperti lembu yang dicucuk hidung kepada Dap dan PKR kerana setiap kemahuan kedua-dua parti itu tidak berani dibantahnya waimah yang berkaitan dengan isu Islam sekali pun.

Pas kononnya mahu mendengar penjelasan dari Nurul Izzah mengenai kenyataan beliau tetapi sehingga tidak ada usaha untuk mengadakan pertemuan yang dicadangkan.

Perlu apa penjelasan selanjutnya dari Nurul apabila Pas sendiri boleh membaca malah mendengar dan melihat sendiri kenyataan penuh Nurul Izzah yang dimuatkan turunkan dalam portal berita Malaysiakini dan youtube?

Ini hanyalah permainan politik pas yang ingin melengah-lengahkan supaya ia dapat melepaskan diri daripada tanggungjawab membela Islam.

Jika begini sikap parti itu, elok sekalilah jangan menggunakan istilah Islam pada namanya kerana ia akan lebih menghina agama.

Apa yang disebut oleh Nurul Izzah pada 3 November lalu di gereja Full Gospel Tabernacle di Subang Jaya tidak akan berlalu begitu sahaja.

Umat Melayu-Islam di negara ini yang terhiris hati dan perasaan mereka kerana pengkhianatan yang dilakukan oleh Nurul Izzah tidak akan membiarkan perkara itu dilupakan begitu sahaja.

Sudah tentu akan ada implikasi dalam ruang lingkup politik, sosial dan agama hasil daripada kenyataan biadap itu.

Orang Melayu di Lembah Pantai sudah tentu tidak lagi akan mempercayai Nurul Izzah sebagai wakil rakyat berbangsa Melayu yang mampu menjaga kebajikan pengundi di kawasan itu terutamanya pengundi Melayu.

Anwar Amal Nepotisme, Ahli Berpaling Tadah - @Tunfaisal

Posted: 14 Nov 2012 01:00 AM PST


Hilangnya kepercayaan terhadap dasar perjuangan parti dan kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah faktor utama beberapa orang kanan beliau mengundurkan diri dari PKR.

Malah amalan nepotisme dalam parti berkenaan turut mengundang ketidakpuasan hati sesetengah ahli, kata Exco Pergerakan Pemuda Umno, Tun Faisal Ismail Aziz.

"Jadi bermula Dr Chandra Muzaffar seorang intelek, yang saya percaya sudah kehilangan kepercayaan dan akhirnya sampailah saudara Ezam sehinggalah rakan-rakan yang terbaru semua adalah disebabkan oleh kehilangan kepercayaan, krisis keyakinan terhadap kepimpinan yang tertinggi iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi panel wacana Meja Bulat Antarapos, di sini, baru-baru ini yang membincangkan topik 'Kebangsawanan Satu Warisan'.

Wacana tersebut turut menampilkan dua panel lain iaitu Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafie dan penganalisis politik dari Universiti Teknologi MARA, Prof Madya Dr Shaharudin Badarudin.

Setakat ini, tidak kurang 100 individu, termasuk ahli parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan sekutu rapat yang meninggalkan Anwar dan perjuangan parti PKR kerana kecewa.

Antara mereka termasuk beberapa wakil rakyat PKR seperti Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim, Datuk Zulkifli Nordin, Tan Tee Beng, Mohsin Fadzli Samsuri, Badrul Hisham Abdullah, V Arumugam dan ramai lagi.

Perjuangan PKR diragui ahli

Tun Faisal berkata, soal kasih sayang kerana meninggalkan Anwar dan PKR tidak timbul tetapi beliau melihat krisis keyakinan lebih mendatangkan kesan terhadap parti berkenaan.

"Sebab daripada Chandra Muzaffar sampai sekarang begitu ramai yang kehilangan kasih-sayang. Tapi sebenarnya saya percaya ia bukan kasih sayang semata-mata. Ia adalah krisis keyakinan, makin lama makin orang tak percaya.

"Sebab kalau kita tengok Ezam, dia memang disayangi (Anwar), sewaktu di Institut Kajian Dasar, saya tahu Ezam ni orang nombor dua di Institut Kajian Dasar, memang disayangi selepas Kamaruddin Jaafar, tapi kenapa Ezam jadi macam tu?" soalnya.

Beliau berkata individu berkenaan meninggalkan parti kerana mereka sudah hilang kepercayaan dengan perjuangan sebenar PKR dan mula hilang rasa hormat terhadap Anwar.

Hakikatnya kata beliau, perjuangan PKR diragui bagi indidvidu-individu ini dan kelihatan tidak jelas serta bercampur dengan agenda-agenda tersendiri termasuk untuk memenuhi nafsu Anwar.

Dibandingkan dengan perjuangan Umno, Tun Faisal berkata parti itu jelas memperjuangkan soal agama, bangsa dan negara.

"Kita tengok orang yang keluar macam Saudara Ezam, dia bercakap tentang perjuangan Melayu, perjuangan Islam yang sudah ditinggalkan oleh PKR.

"Waktu saya di IKD dia cakap macam tu, jadi mungkin waktu di PKR dia lupa, sebab terlalu disayangi, jadi bila dia masuk semula Umno, 'allignment' dia betul balik, jadi mudah-mudahan kalau dia dekat dengan Umno semula perjuangan agama, bangsa dan negara itu kembali tersemat pada hati," katanya.

Nepotisme benam idealisme

Mengupas mengenai masalah yang juga menjadi punca kepada pengunduran oleh indvidu-individu berkenaan daripada PKR, Tun Faisal berkata, Anwar juga jelas dilihat mendahulukan indidvidu-individu yang merupakan orang kesayangan beliau.

Mereka seperti isteri beliau, Dr Wan Azizah Ismail yang merupakan Presiden PKR, anak mereka Nurul Izzah sebagai Naib Presiden dan lelaki kesayangan Anwar iaitu Azmin Ali yang memegang jawatan Timbalan Presiden.

Sejajar dengan topik yang dibincangkan dalam wacana Meja Bulat baru-baru ini, Tun Faisal turut menjelaskan bahawa amalan nepotisme dan kronisme tidak patut diserapkan dalam budaya politik negara ini.

"Kalau kata ini berterusan, walaupun di peringkat bahagian dan cawangan, ini sebenarnya (membawa) kerosakan kepada parti politik tersebut, sebab idealisme, perjuangan, gerak kerja, kemahiran tidak akan didedahkan kepada lebih ramai orang.

"Dan ini akhirnya akan merosakkan parti pada jangka masa panjang," katanya.

Tun Faisal yang juga Pengerusi Unit Media Baru Umno turut menyelar amalan PKR yang mementingkan hubungan kekeluargaan dan menyebabkan peluang orang yang lebih berbakat dan berpotensi untuk berkhidmat tersekat.

Katanya, tindakan berkenaan hanya menampilkan kelompok tertentu yang akan menguasai kepimpinan, kuasa dan sebagainya. - ANTARAPOS

PAS Assembly May See Pressure Mouting To Expel Nasharuddin

Posted: 14 Nov 2012 12:00 AM PST


PAS assembly this week in Kota Baru, Kelantan, is expected to be a BN bashing session given the general election in around the corner and the party needs to prepare its election machinery mentally.

The usual Islamic issues that the party has been playing in past general elections are expected to take a back seat as the delegates to the assembly are expected to ride the tide in raising issues played up by its partners PKR and DAP.

Although the delegates may treat the assembly as a BN bashing session, some delegates may 'stir up a pertinent issue that has been a pain in the neck' for PKR de facto chief Anwar Ibrahim.

These delegates, who are Anwar's supporters in PAS, are expected to call on the party leadership to expel former deputy president Nasharuddin Mat Isa, who has been critical of the party's association with DAP and PKR.

Nasharuddin sees PAS as diverting from its original objective and the political scenario now calls for Malay unity given DAP playing racial and religious issues that divide Malays and running down Islam.

Nasharuddin is also aware of the division in PAS and the 'hands outside' dictating those members what to do aimed at trying to weakened the present leadership so that they can take over.

These delegates have been planted to put pressure on the leadership to expel Nasharuddin who Anwar sees as the stumbling block to his goal of controlling PAS from outside.

Given the present situation where Nasharuddin's mind is being supported by the fundamentalists in the party that included party president Abdul Hadi Awang, secretary-general Mustapa Ali, deputy chief Syura Council Dr Harun Din and few others who are still trying to prevent the party leadership from falling to these liberals who idolized Anwar.

With Nasharuddin still vocal in his stand and statements against the co-operation with DAP and PKR, Anwar sees this assembly as the only opportunity to get rid of Nasharuddin.

The timing is Nasharuddin must be out of PAS before the general election so that Anwar can have his men as candidates and when the time comes for party election next year, these people can easily take over the leadership.

Anwar is ambitious and selfish, whose character is known to the fundamentalists in PAS and at the present situation, these fundamentalists seem to be just playing along with Anwar just to win the general election.

After the general election, PAS will probably call the shot to implement its objectives and if its partners do not agree, the Islamic party may just go its own way.

Perarakan Hijau Kuantan-KL Untuk Menipu Rakyat

Posted: 13 Nov 2012 10:49 PM PST


Kumpulan menentang Lynas yang memakai penyamaran sebagai aktivis alam sekitar dengan nama Himpunan Hijau, masih tidak berputus asa walaupun mahkamah telah menolak permohonan injunksi oleh pihak mereka kerana gagal membuktikan yang operasi kilang tersebut adalah merbahaya. Keputusan mahkamah tersebut telah disambut dengan kesyukuran dan linangan air mata oleh para pekerja Lynas yang majoritinya beragama Islam dan merupakan penduduk sekitar Gebeng.

Bertitik tolak dari itu, Himpunan Hijau yang majoritinya atau hampir seratus peratus adalah dari kaum Cina yang bukannya penduduk Gebeng, enggan mengalah dan terus berdegil untuk meneruskan penentangan.

Justeru, berbekalkan air liur dan cerita-cerita berkenaan mangsa bahaya radioaktif dalam kes-kes berasingan di tempat dan negara lain, Himpunan Hijau telah memulakan perjalanan sejauh 300 km selama 14-hari yang bermula hari ini, dari Kuantan ke Kuala Lumpur bagi meneruskan usaha menentang operasi kilang Lynas.

Mereka dijangka tiba di Dataran Merdeka pada 25 November sebelum meneruskan perjalanan ke Parlimen. Harapan mereka adalah untuk mengumpul lebih banyak sokongan dengan masuk ke kampung-kampung dan pekan-pekan di sepanjang perjalanan, untuk berkempen.

Apa yang pasti, kempen Himpunan Hijau adalah kempen yang berdasarkan auta semata-mata kerana mereka tidak punya sebarang fakta atau angka untuk membuktikan bahawa kilang Lynas adalah merbahaya. Apa yang mereka ada hanyalah cerita berkenaan nuklear, kesannya dan kisah-kisah mangsa yang terlibat dalam tragedi seumpamanya.

Namun, itu semua bukan fakta mengenai Lynas kerana Lynas bukanlah kilang nuklear dan tidak menghasilkan sisa radioaktif yang merbahaya. Kilang Lynas adalah kilang kimia biasa di mana walaupun terdapat sisa yang mampu membahayakan tetapi ianya adalah di paras yang jauh lebih rendah dari tahap yang diluluskan, serta sangat terkawal.

Tahap keselamatan kilang ini telah diakui dan diluluskan oleh badan-badan antarabangsa yang bertanggungjawab terhadap isu-isu radioaktif, atom dan nuklear. Kilang Lynas telah diiktiraf sebagai antara kilang nadir bumi tercanggih di masa ini. Dengan kewujudannya di Gebeng, Malaysia bakal menjadi pesaing utama kepada pengeluar utama dunia iaitu negara China. Sekali gus, mampu melonjakkan ekonomi Malaysia secara drastik memandangkan nadir bumi adalah bahan asas yang penting dalam pembuatan dan penghasilan barangan berteknologi tinggi dan canggih.

Dengan kepesatan pembangunan teknologi terkini, tiada siapa yang dapat menjangkakan sejauh mana impak yang bakal dibawa oleh Lynas kepada Malaysia dari segi ekonomi dan juga pembangunan teknologi. Melihat di luar konteks pembuatan dan pulangan pendapatan, tidak mustahil kewujudan kilang ini juga bakal menjadi pemangkin kepada kelahiran pakar teknologi dan inovasi dari negara ini.

Mengambil-kira semua fakta ini, maka tidak hairanlah Lynas menjadi kontroversi. Potensi hebat Lynas menjadikan ia sasaran berbagai pihak yang berkepentingan dalam berbagai bidang dan industri dan dari berbagai negara.

Inilah yang menyedihkan kita iaitu apabila sebahagian dari rakyat negara ini sendiri yang sanggup menjadi dalang untuk menggagalkan sesuatu yang baik untuk negara. Lebih sedih lagi apabila ada yang mudah diperdaya dengan cerita kosong serta enggan mengambil-kira fakta yang sah.

Himpunan Hijau sanggup berjalan 300km hanya untuk menipu seramai yang boleh bagi mencapai matlamat yang sebenarnya merugikan negara dan rakyat. Dari tindakan ini juga mereka cuba menimbulkan keraguan terhadap kerajaan serta menunjukkan sikap memperkecilkan keputusan mahkamah.

Antara aktivis kumpulan ini, iaitu Wong Tack, cuba meyakinkan kita kononnya perjalanan ini bukanlah sesuatu yang dirancang, tetapi telah mendapat sokongan secara spontan.

Entah siapa yang begitu bodoh akan mempercayainya sedangkan kita tahu bagaimana kumpulan ini beroperasi selama ini? Kita tahu mereka pernah mengadakan demonstrasi dan program di beberapa tempat dengan bahan-bahan kempen, t-shirt dan logistik yang tersusun.

Selain itu, walaupun ramai kaum Cina yang menjadi penentang kerajaan, mereka selalunya enggan berdemonstrasi bersama-sama dengan puak penentang kerajaan yang lain dalam 'memperjuangkan' isu-isu yang kononnya isu rakyat. Malah, dalam isu BERSIH juga, tidak ramai kaum Cina yang sanggup turun berpanas dan menahan pedih mata bersama-sama juak-juak PAS dan PKR. Jika adapun, mereka hanya turun sebentar sahaja, sebagai syarat agar 'nampak muka', kata orang.

Tetapi, entah kenapa dalam isu Lynas, kaum ini cukup tegar sehingga sanggup berjalan begitu jauh sekali selama berhari-hari. Tidak mungkin kerana mereka benar-benar prihatin terhadap keselamatan dan kesihatan atau nyawa rakyat Gebeng kerana sejak bila pula puak kiasu ini prihatin terhadap sesiapa yang tiada kena mengena dengan mereka?

Justeru, apakah sebabnya, atau lebih tepat, apakah agaknya imbuhan atau ganjarannya yang membuatkan mereka sanggup melakukannya?

Taipingmali (tm)

Posted: 14 Nov 2012 01:37 AM PST

Taipingmali (tm)


PAS Tetap Setia Bersama DAP, PKR

Posted: 13 Nov 2012 05:36 PM PST

Apa nak jadi, jadi lah. Kesetian Pas tidak ada tolok bandingnya.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kerajaan Sedia Tunai Harapan Masyarakat India

Posted: 13 Nov 2012 05:35 PM PST

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Apa Kata Anwar

Posted: 13 Nov 2012 05:34 PM PST

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ingat, Jangan boros

Posted: 13 Nov 2012 05:33 PM PST

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ustaz Azhar Idrus masuk Astro Oasis

Posted: 13 Nov 2012 04:00 PM PST

kemah keming ustaz azhar idrus
Badut


Tahniah kepada Azhar Idrus kerana berjaya mengembangkan popularitinya dalam Astro oasis bermula malam tadi. Walaupun cerita beliau nak masuk astro hangat diperkatakan sejak Julai lagi.

Jika dahulu beliau hebat berceramah di surau, masjid dan pentas yang dianjurkan oleh Pas dan Pkr serta berjaya menarik ribuan peminat beliau untuk hadir ke majlis beliau.

Azhar Idrus boleh dianggap sebagai magnet baru mengganti kan populariti seperti Mat Sabu, Dato Dr Hasan Ali, Dato Dr Fadillah Kamsah dan lain-lain lagi. Cuma bezanya Mat Sabu lebih kepada politik, Hasan Ali dan Fadillah Kamsah lebih kepada motivasi diri. Azhar Idrus pula menggabungkan politik dan agama secara lawak jenaka.

Azhar Idrus boleh dikategorikan juga sebagai badut yang berjaya membuatkan peminatnya ketawa terbatuk-batuk dan tidak kering gusi.

Dengan kemasukan beliau dalam Astro menyebabkan ramai orang yang masih buta IT atau tiada IT boleh menonton beliau melalui Astro yang hanya perlu menekan butang remote control sahaja.  Ini kerana mengikut perangkaan Astro, 60 peratus pelanggan Astro ialah orang Melayu.

Walaupun ilmu yang disampaikan amat sedikit tetapi penyampaiannya pedas dan mendalam.Tak ada lagi ustaz-ustaz yang pernah kita jumpa dalam ceramah atau kuliah mereka memperbodohkan, memperlekeh, mencerca, menghina orang lain tetapi ustaz Azhar Idrus berjaya melakukannya dan memecah tradisi ustaz yang membuatkan orang mengantuk.

Dengan tersiarnya ceramah beliau dalam Astro menyebabkan orang ramai dapat menilai sendiri siapa beliau, tahap mana tingginya ilmu yang beliau ada. Azhar sendiri mengaku beliau hanya mahir dalam bab fardu ain sahaja .

Jika nak dibanding kan dengan ustaz lain seperti Ustaz Fathul Bari, Ustaz Dr Fadzlan Mohd Othman maka jauh benar perbezaan mereka.  Azhar tidak mampu mengupas isu-isu agama secara lebih mendalam, Azhar hanya bijak bermain kata-kata seperti pelawak dalam isu-isu atau menjawab soalan tahap budak tadika sahaja.

Satu perkara lagi, ialah Azhar Idrus hendaklah jujur dalam Astro, jangan bermuka-muka atau tunjuk baik. Kalau nak hentam BN atau hentam Umno sila lakukan seperti mana yang dilakukan sebelum ini.

Semalam baru siri pertama, Azhar Idrus nampak pandai cover line.

bersambung

Pas sudah rosak kerana mengejar dunia dan menjadi anjing Dap

Posted: 13 Nov 2012 08:36 AM PST

Kebakaran ragut nyawa 3 beranak

Posted: 13 Nov 2012 08:28 AM PST

Rumah Terbuka Deepavali Semarak Gagasan 1Malaysia

Posted: 13 Nov 2012 08:24 AM PST

ISU MURTAD TAMATKAN KARIER POLITIK NURUL IZZAH

Posted: 13 Nov 2012 07:32 AM PST

Sudah lebih seminggu kontroversi kenyataan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah yang menyokong kebebasan beragama bagi orang Melayu meletus dan masih belum reda lagi.

Kebodohan Ahli Parlimen Lembah Pantai itu cuba menunjuk pandai dalam mentafsir ayat suci Al-Qur'an akhirnya memakan dirinya sendiri.

Lebih buruk lagi sikap bermuka-muka anak Ketua Pembangkang itu terserlah apabila kenyataan yang menggalakkan orang Melayu murtad dibuat pada forum yang dianjur oleh pihak gereja.

Truth Matters Forum bertajuk "Negara Islam: Versi mana?, Tanggungjawab Siapa?" adalah anjuran Oriental Hearts and MInd Study Institute (OHMSI) dan diadakan di Full Gospel Tabernacle, Subang Jaya pada 3 November lalu.

Apabila ditanya oleh seorang peserta forum bernama Siti Kasim yang merupakan ahli Majlis Peguam serta menganggotai jawatankuasa hak asasi manusia berhubung isu kebebasan beragama, Nurul menjawab,"Apabila anda bertanya saya, tiada paksaan dalam beragama, mengapa sesetengah pihak rasa bersalah, perkara ini (kebebasan beragama) hanya terpakai kepada orang bukan Melayu, sepatutnya diguna pakai secara sama rata. Melayu sepatutnya bebas beragama."

Perbahasan yang berlaku selepas itu sudah banyak dilaporkan di dalam semua saluran media termasuk media arus perdana, media elektronik, laman sesawang, blog, twitter, facebook dan laman media sosial yang lain.

Yang menjadi kemusykilan sehingga mengapa Biro Agama PKR yang dipengerusikan oleh kroni Anwar Ibrahim bernama Dr Muhammad Nor Manuty tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan rasmi mahupun komen peribadi mengenai perkara ini.

Sikap membisu ini membawa kesimpulan bahawa ustaz-ustaz PKR hanya terkenal dengan skandal peribadi seperti Dr Badrolamin Bahron yang ditangkap berkhalwat dengan isteri orang di dalam bilik hotel.

Golongan intelektual agama di dalam PKR sebenarnya tidak berani menegur apa lagi mempertahankan Islam apabila salah seorang pemimpinnya membuat kenyataan yang bercanggah dengan Islam.

Jika mereka berdiam, dua pengertian boleh dibuat daripada sikap itu, samada mereka bersetuju dengan kenyataan Nurul Izzah ataupun takut untuk bercanggah pendapat dengan Anwar yang agresif mempertahan anaknya itu.

Apapun PKR bukanlah satu parti yang boleh diharapkan oleh umat Melayu-Islam untuk membela hak mereka atau kedudukan Islam sebagai agama persekutuan di dalam Perlembagaan.

Kuliah mingguan yang diadakan di kediaman Ketua Umum PKR tanpa putus dengan menjemput ulama luar negara dan para ustaz rupa-rupanya hanyalah satu lakonan Anwar semata-mata untuk menunjukkan dirinya Islamik.

Begitu juga majlis tazkirah yang diadakan di surau dan masjid oleh Anwar di setiap persinggahan dalam siri jelajahnya hanyalah sandiwara Anwar untuk menutup sikap hipokritnya.

Anwar bercakap mengenai isu-isu besar seperti ketelusan, keadilan sosial, memartabatkan Islam dan melawan rasuah tetapi apabila terkena batang hidung sendiri, beliau gagal melakukan muhasabah diri tetapi seperti kebiasaan meletakkan kesalahan kepada pihak lain.

Anwar anggap dirinya suci dan tergolong dalam kategori mazlum atau orang yang dizalimi tetapi hakikatnya beliau hanya menggunakan Islam untuk menegakkan idealogi politiknya songsang.

Kenyataan Nurul Izzah secara terang dan dibuat di khalayak ramai yang jelas bertentangan dengan pengertian sebenar ayat al-Qur'an yang dirujuk dan pendirian Islam dalam isu murtad tetap mahu dipertahankan oleh Anwar hanya kerana yang menyuarakan pendapat sedemikian adalah darah daging sendiri.

Jadi bagi Anwar Islam adalah kuda tunggangannya yang boleh dimanipulasi sekehendaknya dalam apa-apa keadaan sekalipun asalkan ia memberi manfaat politik kepada beliau.

Kelemahan yang ditunjukkan oleh biro agama PKR yang disebut sebagai Biro Pemahaman Dan Pemantapan Agama (BiPPA) dalam menangani kemelut yang dicetuskan oleh Nurul Izzah amat memalukan sekali.

Nama biro yang diberikan sungguh gah sekali tetapi malangnya apabila situasi timbul di mana Islam perlu dipertahankan, BiPPA hanya pandai menikus dan membenamkan kepalanya dalam pasir seperti seekor burung kasawari (ostrich).

Peristiwa di Gereja Full Gospel Tabernacle akan tercatat di dalam memori Nurul Izzah sebagai sejarah hitam sehingga akhirnya hayatnya.

Dari segi karier politik Nurul Izzah, ia sudahpun tamat sebelum pun ianya bermula, jadi eloklah beliau bersara sahaja daripada bidang yang bukan menjadi kepakarannya.

Pastinya orang Melayu di Lembah Pantai yang diwakilinya akan berfikir sepuluh kali sebelum memberi undi kepada Nurul Izzah pada Pilihan Raya Umum ke 13 nanti.

Pengundi Islam akan terfikir apakah mereka akan terus menyokong seorang yang tidak sayangkan Islam dan merelakan orang Islam murtad dengan mudah sekali ataupun mengundi pihak yang sekian lama telah membela dan menaikkan syiar Islam sejak merdeka.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sahabat-Gunung

Posted: 14 Nov 2012 01:23 AM PST

Sahabat-Gunung


Kontroversi Nurul Izzah: Azizan Razak Buktikan Perjuangan Islam Bukan Perjuangan PAS

Posted: 13 Nov 2012 06:30 PM PST"Melepas tangan dan cuba mengelak" merupakan perkara yang terpaksa dibuat oleh pemimpin-pemimpin PAS dalam menghadapi kontroversi kenyataan Nurul Izzah Anwar berhubung kebebasan beragama.

Naib Ketua Pemuda UMNO, Datuk Razali Ibrahim berkata, namun di sebalik tindakan mereka, beliau nampak semakin banyak kesilapan yang telah dibuat oleh pihak PAS.

"Umpamanya kenyataan daripada Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak yang cuba membuat perbandingan bahawa PAS masih lagi diketuai oleh kumpulan Ulamak. Mursyidul Am Ulamak, Presiden Ulamak, cuma Timbalan Presiden sahaja yang bukan ulamak.

Jadi, dia kata PAS masih lagi diketuai oleh golongan ulamak, namun begitu dia ada menyatakan bahawa ini bukan soal ulamak tetapi mereka bolehlah meletakkan perjuangan PAS.

Di situ saya mula rasa pelik, perjuangan PAS itu seolah-olah lain dari perjuangan Islam. Kalau dulu mereka mengatakan bahawa PAS memperjuangankan Islam, hari ini buat pertama kalinya mendengar kenyataan yang dibuat oleh MB Kedah yang mengatakan bahawa ahli atau pimpinan PAS perlu dan boleh memperjuangkan perjuangan PAS. Jadi, saya nak tanya apa perjuangan PAS," ujarnya mengulas sikap mendiamkan diri pimpinan PAS terhadap kontroversi kenyataan Nurul Izzah Anwar berhubung kebebasan beragama.

Adakah ini membuktikan mereka mengakui bahawa perjuangan Pas lain  dari perjuangan Islam. Jadi ini juga menjadikan satu tanda tanya dan satu kesalahan yang sangat besar kerana isu yang dinyatakan oleh Naib Presiden PKR ini berkaitan dengan agama.

Tetapi mereka tidak dapat membuat pendirian sehingga mengatakan bahawa ada perjuangan PAS, adakah perjuangan ini tidak memperbetulkan apa yang diperkatakan oleh Nurul Izzah.

"Tetapi pokok pangkalnya, saya ada rasa khuatir kerana soal ini melibatkan agama Islam, orang Melayu keseluruhan dan kita berbalah, keduanya atas dasar politik, perkara yang betul, yang haq itu tidak diperbaiki dan kita cuba melindungkan kebatilan. Ini jelas tidak betul dan akhirnya pada saya, yang rugi itu adalah kita, umat Islam.

Walaupun sesetengahnya ada mengatakan bahawa ini adalah permulaan kepada pluralisme dalam beragama, saya ingin menyatakan persetujuan dan membayangkan bahawa kalau tidak kita berkeras dan bersama-sama mempertahankan apa yang dilakukan ini sebagai salah, maka akan berlaku pluralisme dalam negara kita kerana ada di kalangan umat Islam nanti akan mengatakan bahawa tidak ada masalah untuk mereka bebas memilih agama yang terang-terangan perlu kita perangi," ujarnya yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO.

Tambahnya, tetapi hari ini kita berbalah untuk memberi penjelasan terhadap perjuangan, bukannya asas pokok perkara yang benar-benar bercanggahan dengan agama kita, agama Islam.

"Jadi saya risau kepada satu suasana di mana kita tak boleh bayang akan berlaku tetapi sedikit demi sedikit sudah bermula, bercakap tentang murtad ini pun sudah memberi tanda kepada permulaannya pluralisme beragama.

Sepatutnya isu ini tidak perlu pun diperbahaskan, tidak perlu pun diperbincangkan dan tidak perlu pun diberikan keterangan mengenainya seperti juga undang-undang hudud, sebagai orang Islam yang mengaku beriman kena terima undang-undang hudud.

Serupa yang ini, sebagai orang Islam yang beriman, kita tak boleh benarkan murtad di kalangan penganut agama Islam, jadi kalau ada pemimpin yang menganjurkan bahawa sepatutnya boleh, jadi itu terang-terang salah. Saya tak nampak Pas mempunyai pilihan, melainkan pilihan untuk menjadi kerajaan, pilihan untuk berkuasa, yang sedih dan malang, agama itu dijadikan pertaruhan. Saya tak tergamak untuk meletakkan agama sebagai pertaruhan hanya kerana kita ingin berkuasa," tambahnya.

Terdahulu, laporan portal berita pro pembangkang pada 3 Nov memetik Nurul Izzah sebagai berkata: Rakyat tidak seharusnya dipaksa menganut agama tertentu dan perkara ini juga patut terpakai kepada orang Melayu.


Beliau berkata demikian pada forum bertajuk 'Negara Islam: Versi Mana; Tanggungjawab Siapa?' di Subang Jaya pada 3 Nov.

The Unspinners

Posted: 14 Nov 2012 12:57 AM PST

The Unspinners


Husam bakal taik hidung masin ... tak dapat jadi MB

Posted: 13 Nov 2012 09:00 PM PST

Din Puduraya hanya katak puru .... pengecut!

Posted: 13 Nov 2012 06:00 PM PST

Ingat Kg Buah Pala, Kaum India jangan tertipu!

Posted: 13 Nov 2012 04:30 PM PST

Can Pakatan better handle Hindu temples than BN?

Posted: 13 Nov 2012 01:00 AM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 14 Nov 2012 12:51 AM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


GEMPAR! Video Skandal Projek Anwar Ibrahim dan Rafizi Didedahkan!!!

Posted: 13 Nov 2012 10:34 PM PST


Video projek pemuliharaan dan pembangunan Sungai Klang oleh Anwar Ibrahim dan Rafizi.


MyMassa pernah dedahkan projek RM10 billion di bawah Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor.


Jika projek yang bernilai RM 10 billion ini bermula sebagaimana yang diwarwarkan sejak tahun 2009, berkemungkinan banjir yang menimpa Negeri Selangor tidak seburuk tahun ini.Gambar dari Selangordaily dan duniaitu.blogspot.com

Mana perginya RM10billion dalam projek tersebut?

Sila baca di sini :

Bahagian Pertama
Bahagian Kedua
Bahagian Ketiga
Bahagian Akhir

*RM10 billion bersamaan dengan 5 kali ganda belanjawan negeri Selangor tahun 2012 (RM1.9 billion)
*Jika kerajaan PAS Kelantan gagal dalam projek pembangunan dan pengindahan tebing Sungai Kelantan (Lembah Sireh) sehingga ditegur dalam Laporan Ketua Audit Negara, nampaknya Kerajaan PKR Selangor juga mengalami nasib yang sama dalam projek ini.
*MyMassa akan berbincang dengan rakan-rakan lain untuk menerangkan kepada rakyat negeri Selangor bahawa mereka telah ditipu hidup-hidup oleh Kerajaan PKR sehingga apabila musim hujan, rakyat juga yang menerima bencana banjir.
*Penerangan tentang isu ini akan dibuat dalam bentuk infografik supaya lebih mudah difahami.

Eksklusif: Awal Muharram Moga Anwar dan Izzah bertaubat!

Posted: 13 Nov 2012 08:16 PM PST


Awal Muharram detik permulaan
Perkiraan tahun Islam Hijrah
Perpindahan nabi dan umat Islam
Dari Kota Mekah ke Kota Madinah
Atas keyakinan dan iman yang teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar bersatu
Rela berkorban harta dan nyawa
Demi menegakkan Islam tercinta

Hijrah itu pengorbanan
Hijrah itu perjuangan
Hijrah itu persaudaraan
Hijrah membentuk perpaduan

Oleh itu mari semua
Kita sambut Maal Hijrah
Tingkatkan semangat
tegakkan syiar Islam

Untuk sepanjang zaman 3x

Cuba anda hayati bait-bait lirik lagu ini, atas keyakinan dan iman yang teguh, rela bekorban harta dan nyawa demi menegakkan Islam tercinta.  Itulah dia kesanggupan orang Muslim rela bekorban, memperjuangkan dan mempertahankan Islam yang tercinta. Tapi lihat Anwar Ibrahim, orang seperti ini sanggup menjual agama, untuk memperoleh sokongan dan undi semata-mata,


Didalam video ini analisa yang boleh MyMassa katakan Anwar sekeras-kerasnya menolak pimpinan negara Islam. Dan melaung-laungkan kerajaan itu parti rasis, walhal apa yang cuba dilakukan pakatan rakyat adalah sama dan serupa. Kerajaan BN (UMNO-Melayu, MCA-Cina, MIC-India), Pakatan Rakyat (PKR-Melayu Islam Liberal, Cina, India, PAS-Orang Melayu, DAP-Cina). Tidakkah perbuatan ini hanya meniru jejak langkah Barisan Nasional yang sudah dari dahulu lagi menggabungkan dan memecahkan kuasa pemerintahan yang saksama diantara bangsa?

Kita lihat video yang seterusnya.Terang-terang, Anwar ini menolak sebuah negara Islam, dan dia sendiri menyatakan, ingin menjadikan Malaysia ini sebagai sebuah negara Liberal, ataupun lebih terbuka. Anwar turut menyatakan beliau tidak mahu menegah atau melarang perbuatan yang melanggari undang-undang Islam, dan menyatakan itu hak masing-masing. Adakah itu sepatutnya perbuatan atau ciri-ciri seorang pemimpin yang beragama Islam? Anwar turut menyatakan kebebasan 'human right' seperti beliau menyatakan sokongannya terhadap LGBT dan Seksualiti Merdeka. Anwar juga turut menyatakan sokongannya terhadap Lina Joy yang keluar dari agama Islam .Adakah ini sepatutnya yang ada dalam ciri-ciri pemimpin Islam? Sempena awal Muharram MyMassa petik Fasal 13 didalam Piagam Madinah

Bahawa orang-orang beriman lagi bertaqwa hendaklah menentang sesiapa yang membuat kesalahan, melanggar kesusilaan, melakukan kezaliman atau dosa atau perseteruan atau kerosakan di kalangan orang-orang beriman, dan mereka hendaklah bersatu bersama-sama menentang orang tersebut walaupun jika orang itu anak kepada salah seorang dari mereka.Dan apa yang dilakukan Anwar ketika anaknya Nurul Izzah cuba menyesatkan orang Malaysia, cuba mempengaruhi minda anak muda beragama Islam, berketurunan Melayu dengan kenyataanJika benar Anwar seorang pemimpin Islam yang sebenarnya, harus dan wajib baginya menegur dan mendidik anaknya. Tapi apa yang boleh kita buat, Anwar itu sendiri sudah terpesong ajarannya, dan kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi. Bapak borek anak rintik, itulah yang terjadi, bapanya berfahaman Liberal, anaknya pula ikut sekali. Nescaya hancurlah umat Islam Malaysia sekiranya si bapa dan anak bergandingan cuba menawan minda dan fikiran rakyat Malaysia dengan fahaman Islam Liberalnya.


Sempena Awal Muharram MyMassa, berdoa kepada diri sendiri, seluruh umat Islam, serta utamanya Anwar dan Nurul Izzah agar mari kita bertaubat. Sesungguhnya semasa Madinah itu ditubuhkan hukum-hakam, serta peraturan Islam berjaya ditetapkan, dan puak-puak serta orang bukan Islam mampu mengikutnya. Jadi tidak perlulah Anwar dan Izzah, menipu, membohong, serta memesong ajaran Islam semata-mata meraih undi simpati.

TAUBATLAH ANWAR TAUBATLAH IZZAH, MASIH BELUM TERLAMBAT!

 

PANAS : Fitnah Harakah dan Keadilan Daily didedahkan

Posted: 13 Nov 2012 05:41 PM PST
Ternyata KeadilanDaily dan HarakahDaily akhbar yang kaki FITNAH... Kedua-dua Akhbar pembangkang ini memang tiada kredibiliti apabila mencedok status Facebook untuk memfitnah UNHCR dan kerajaan Malaysia yang kononnya memberi kerakyatan kepada ribuan rakyat Myanmar di Stadium KLFA.

Status Shirley Gabriella yang bangang.


Hanya dengan status Shirley Gabriella yang bersifat prasangka, tuduhan tanpa asas dan bukti. HaramkahDaily dan KeldaianDaily sanggup memuatkan status tersebut di laman mereka. Slogan Haramkahdaily- TEPAT DARI SUMBER langsung tak boleh pakai. Sumber dari status facebook pun boleh dikatakan tepat? sungguh memalukan!

HaramkahDaily KAKI FITNAH

KeldaianDaily KAKI FITNAH


Dibawah MyMassa selitkan kenyataan UNHCR tentang apa yang berlaku di stadium KLFA. HaramkahDaily dan KeldaianDaily memang kaki Fitnah kerana sewenang-wenangnya menuduh tanpa mendapatkan sendiri kenyataan daripada UNHCR. Sebelum ini Mymassa telah mendedahkan fitnah top blogger pembangkang, Milosuam(fitnah-terbaru-milosuam-dibongkar) mengenai UNHCR ini. Tetapi MyMassa agak terkejut apabila dua akhbar milik pembangkang juga menyebarkan fitnah yang sama! 


Kenyataan daripada laman Web UNHCR
Kenyataan dalam Bahasa Melayu


Mymassa juga turut selitkan komen pembaca yang membetulkan artikel Fitnah di laman web KeldaianDaily.


Selama ni pembangkang kerap menuduh Utusan Malaysia kaki fitnah, kali ini pencacai-pencacai Pakatan Rakyat lihatlah sendiri akhbar kebanggaan kamu yang kaki FITNAH. HARAMKAHDAILY dan KELDAIANDAILY!

#Ibarat meludah kelangit, jatuh ke muka sendiri

PANAS! Ulama PAS Kata Anwar Ibrahim Tak Cukup Ajar Agama Islam Pada Anaknya.

Posted: 13 Nov 2012 06:30 AM PST

Berita dari FMT.
'Maafkan Nurul, dia masih budak-budak'

PETALING JAYA: Ketua Ulamak PAS, Datuk Harun Taib menganggap Nurul Izzah tidak mempunyai pendidikan tinggi dalam agama.

Umur Nurul yang masih muda boleh menyebabkan beliau boleh membuat kesilapan jika bercakap mengenai agama Islam, kata Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Harun Taib.

"Saya mengingatkan orang poltik yang tidak tahu agama Islam supaya tidak bercakap mengenai agama Islam.

"Kalau orang yang tahu agama boleh lah mereka bercakap hal agama," kata Harun.

Harun menegaskan beliau tidak mengambil serius bimbang dengan kenyataan Nurul, sebaliknya lebih risau orang yang pandai agama tetapi banyak membuat salah dalam agama.

Dan tokoh PAS itu meminta orang ramai memaafkan Naib Presiden PKR dan ahli Parlimen Lembah Pantai itu.

"Nurul masih budak-budak lagi, dan dia juga tidak ada pendidikan tinggi dalam agama," katanya.

Harun turut bertanya, mengapa isu Nurul heboh diperkatakan tetapi tidak kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak walaupun pemimpin nombor satu juga banyak bercakap salah mengenai agama Islam.

Harun berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Nurul dalam satu program di dalam sebuah gereja Sabtu lalu.

Dalam program tersebut Nurul dilaporkan sebagai berkata, jika kebebasan beragama boleh digunakan kepada orang bukan Islam ia juga seharusnya melibatkan orang Islam juga.

Kenyataan tersebut menimbulkan kontroversi sehingga beberapa pihak membuat laporan polis terhadap pemimpin muda PKR itu.

Nurul bagaimanapun, menafikan beliau membuat kenyataan tersebut dan mendakwa ia diputarbelit oleh media.

Sumber : http://www.freemalaysiatoday.com/category/frontpage/2012/11/12/maafkan-nurul-dia-masih-budak-budak/

Macam mana ni Pak Syeikh? Anak sendiri pun tak dapat didikan agama secukupnya sampai ditegur Ketua Dewan Ulama PAS.

Ente pergi berceramah agama, bertazkirah malah beri khutbah merata-rata tempat, tapi anak ente sendiri pun gagal ente didik.


Tapi ana pun kompius dengan ente, Pak Syeikh. Kalau betul la ente begitu alim sampai boleh mengajar orang lain, takkan ente sendiri berjoget ketika umat Islam sedang bertakbir Aidil Adha pada 9 Zulhijjah 1432 (5 November 2011). Mazhab mana yang Pak Syeikh ikut?


*Gaya Pak Syeikh joget ni tak macam orang sakit belakang je. Sudah baik ka?

Masa Deepavali Pun Sempat Lagi Nak Berkempen?

Posted: 13 Nov 2012 04:30 AM PST

Kad Happy Deepavali dari ADUN PKR.


Sila ke blog ini untuk cerita selanjutnya : http://dhanyaraam.blogspot.com/2012/11/istimewa-deepavali-apa-kandungan-dalam.html#more

*Siap promote portal, FB dan twitter lagik.....alahai PKR, setiap hari adalah Hari Pilihan Raya bagi mereka, termasuk ketika hari perayaan.

Santai: Gajah pun tak suka Bob Lokman

Posted: 13 Nov 2012 01:51 AM PST

Mangsa Amukan Gajah.

Sudah lama MyMassa tak dengar cerita pasal Bob Lokman. Petang ni MyMassa terbaca pasal kereta Bob Lokman diserang Gajah di Grik, Perak. Katanya sedang dalam perjalanan ke Muktamar PAS di Kelantan. Nak tergelak pun ada.Tapi MyMassa tetap bersyukur tiada apa kejadian yang buruk menimpa Bob Lokman dan konvoinya.


Alphard : Zuhudnya ahli PAS 

Tapi mungkin ada hikmah disebalik kejadian ini. Mungkin serangan gajah itu sebagai tanda kepada Bob Lokman apabila berada di Muktamar Tahunan PAS itu nanti, janganlah menabur fitnah kepada Kerajaan. Kerana popularitinya sebagai artis sebelum ini, PAS pasti akan menggunakannya di pentas-pentas politik mereka untuk memberi ceramah kepada ahlinya.

#UMNO kot bayar Gajah tu. kah3x

sumber: mediapermatangpauh

sekupangdua

Posted: 14 Nov 2012 12:32 AM PST

sekupangdua


PADA PADA LER YONG! HORMAT LER SIKIT ORANG TUA!

Posted: 13 Nov 2012 11:42 PM PST

CER NASIHATKAN ANAK BERANAK BAPAK DENGAN ANAK POMPUAN NIE! HORMAT LAH SIKIT KAT ORANG TUA! TAK TAU ADAB LER... Errr... Memang ler dua ekor netuk nie tak tau adab pun, tapi HORMAT LER SIKIT KAT ORANG TUA!!!

MELALAK MACAM UNGKA . Terjerit-jerit bagi ceramah,sekejap cakap sekejap kata tak cakap, sekejap nak saman sekejap kata tak nak jawab dgn lawyer yg dia cakap depan lawyer ishh amenda ler sarkis nie, melalak macam ungka, terjerit-jerit, terpekik terlolong menjerit macam beruk sarkis dalam ceramah

Tak nampak ker orang tua nie tengah kerojer! ishhh tak hormat lansung...tak boleh ker cakap sorang-sorang masa berak dalam toilet... errr komer jer jangan babitkan Azmean lak buat kerojer dalam tandas, hehehe...menjerit dia tapi tak keluar suara lak!!! Hehehe...

CER KITA BETENANG KEJAP, JOM MENGUJI IQ ANDA

Posted: 13 Nov 2012 09:14 AM PST

Apa kata kita bertenang kejap! Mari MENGUJI IQ ANDA! Perhatikan kedua-dua gambar nie, Banyak yang kantoi tak boleh cari 20 benda yang tak sama dalam gambar nie! Cuba mengkomer pulak yang try, Kak One pun tak dapat cari, inikan komer hehehehe!

Memang taff bro! Sampai sekarang banyak yang kantoi tak jumpa walaupun satu pun YANG TAK SAMA DALAM DUA GAMBOR NIE! Sama jer dua-dua gambor nie, ishhh tak jumpa ler pulak, mana nie?

Belantan

Posted: 14 Nov 2012 12:14 AM PST

Belantan


Khalid pandang remeh kedudukan akar umbi Pas?

Posted: 13 Nov 2012 10:49 PM PSTTindakan Timbalan Pesuruhjaya III Pas Selangor, Khalid Abdul Samad mempertikaikan keahlian peserta yang menghadiri wacana 'Mengembalikan Pas ke Landasan Asal' Sabtu lalu dilihat seperti meremehkan kemampuan, kebolehan dan kedudukan mereka di dalam parti.

Presiden Pertubuhan Jalur Tiga, Datuk Dr. Hasan Ali berkata, beliau dimaklumkan sebahagian besar peserta wacana adalah ahli akar umbi dan penyokong Pas mewakili cawangan-cawangan beberapa negeri termasuk Kedah, Perak, Selangor dan Negeri Sembilan.

Menurut beliau, antara yang hadir dan aktif menyumbangkan pandangan pada wacana itu ialah bekas Setiausaha Agung Pas, Datuk Hishamudin Yahya dan bekas Pesuruhjaya Pas Kedah, Datuk Muslim Othman.

Jelasnya, kumpulan yang hadir pada wacana tersebut bertanggungjawab memilih pucuk pimpinan parti sekarang termasuk Khalid sendiri.

''Bagi saya, jangan diperkotak-katikkan peranan dan sumbangan mereka kepada parti. Mereka bukan kumpulan yang syok sendiri.

''Malah, mereka yang akan menyelamatkan Pas daripada didominasi oleh parasit-parasit yang gilakan Putrajaya dan sanggup menjadikan Pas seperti kerbau dicucuk hidung," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.


Beliau mengulas kenyataan Khalid semalam yang mendakwa wacana tersebut bukan dihadiri oleh ahli Pas manakala 11 resolusi yang dicapai hasil wacana itu tidak mewakili akar umbi parti.

Tambah Hasan, program jelajah ke seluruh negara yang dianjurkannya bersama rakan-rakan seperjuangan yang lain mendapati sebahagian ahli-ahli Pas peringkat cawangan, kawasan dan negeri tidak bersetuju dengan bentuk kerjasama Pas dalam pakatan pembangkang.

''Mereka berpandangan Pas telah mengetepikan landasan perjuangannya semata-mata untuk mengejar kuasa dengan menawan Putrajaya serta mengangkat Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri," ujarnya.

Hasan memberitahu, Pas juga dikatakan sudah termakan 'gula-gula' fahaman liberalisme Barat yang menghalalkan perlakuan-perlakuan individu yang bertentangan dengan ajaran agama seperti golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT).

''Kenyataan terbaharu oleh Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar berhubung kebebasan beragama untuk orang Melayu dan Islam telah meranapkan keyakinan ahli dan penyokong Pas terhadap pimpinan mereka," katanya.

Berhubung penegasan Khalid bahawa Pas tidak pernah tersasar dalam perjuangannya, jelas Hasan, resolusi yang dicapai pada wacana tersebut menyatakan hakikat sebaliknya.


Menurut beliau, Pas tidak menunjukkan tanda-tanda mempunyai keupayaan untuk menjadi peneraju utama dalam pakatan pembangkang malah pimpinan parti telah merelakan Pas menjadi kuda tunggangan DAP dan PKR.

''Peserta-peserta wacana sanggup datang dari jauh dan dekat untuk menyatakan kekecewaan mereka terhadap pimpinan Pas yang dikatakan tidak lagi dapat mempertahankan amanah menegakkan Islam dan melaksanakan hudud yang menjadi landasan perjuangan sejak parti ditubuhkan," katanya.

Mengulas tindakan Khalid mempertikaikan kelayakan beliau memberi ucapan pada wacana tersebut, Hasan menjelaskan kehadirannya adalah di atas jemputan penganjur wacana.

''Saya juga diminta untuk memperjelaskan kedudukan Pas di dalam pakatan pembangkang yang mentadbir Selangor di mana saya pernah terlibat secara langsung sebagai Exco kerajaan negeri.

''Sebahagian peserta yang hadir memang ada menyentuh tentang pentadbiran kerajaan PKR Selangor dan saya diminta tampil memberi ulasan tentang perkara itu. Saya telah memberi pandangan berdasarkan kepada pengalaman saya, tidak lebih daripada itu," katanya.

Semalam Khalid Abdul Samad mendakwa 11 resolusi yang dicapai hasil wacana 'Mengembalikan Pas ke Landasan Asal' yang diadakan Sabtu lalu di Hotel Vistana, Kuala Lumpur dekat sini bukan mewakili akar umbi parti.


Beliau berkata, wacana yang kononnya dianjurkan oleh Pas Selangor itu juga bukan dihadiri oleh ahli parti, sebalik terdiri daripada individu yang tidak berpuas hati dengan kepimpinan parti sekarang.

"Wacana tersebut hanya syok sendiri yang diadakan untuk memecahbelahkan parti. Perkara yang dinyatakan dalam resolusi itu juga tidak masuk akal langsung dan hanya menipu rakyat dan umat Islam di negara ini.

"Untuk pengetahuan umum, Pas tidak pernah tersasar dalam perjuangannya, malah kerjasama yang dijalankan dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP adalah satu langkah yang betul," katanya pada sidang akhbar mengenai perkara itu.

Sabtu lalu, Pas Selangor menganjurkan wacana 'Mengembalikan Pas ke Landasan Asal', namun wacana tersebut tidak mendapat perkenan kepimpinan tertinggi Pas. Akibatnya, wacana tersebut tidak diiktiraf oleh Pas meskipun dibuat bagi memperbetulkan dasar-dasar perjuangan parti itu yang kini dilihat jauh terpesong.

Khalid turut mempertikaikan kelayakan individu yang dijemput memberi ucapan dan menjadi ahli panel dalam wacana tersebut.

"Mereka yang menjadi ahli panel merupakan individu yang telah ditolak oleh parti. Mereka hanya memberi pendapat untuk memecahbelahkan parti yang kini semakin berkembang.

"Sebagai contoh, bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali...dia dibuang parti. Sebelum ini dialah individu utama yang mencadangkan di muktamar agar kerjasama antara Pas, PKR dan DAP dibubarkan, jadi layakkah dia untuk menjadi ahli panel?" katanya.

Dalam pada itu, Khalid turut mempersoalkan dakwaan bekas Setiausaha Pas Selangor, Norman Toha yang mengatakan 70 peratus daripada rakyat negeri ini mengharapkan satu kerjasama Pas dan UMNO demi mempertahankan Islam dan Melayu.

"Kajian yang dilakukan Norman meragukan, daripada mana beliau mendapat peratusan tersebut?" katanya.

Suara Politik
Belantan

Isu Selangor : Batu Caves Tapak Warisan Dunia!

Posted: 13 Nov 2012 04:46 PM PST


Najib Tun Razak bersalaman dengan orang ramai ketika menghadiri Majlis Rumah Terbuka Deepavali anjuran MIC di Batu Caves, Selangor, semalam.

Datuk Seri Najib Tun Razak berjanji Barisan Nasional (BN) akan membatalkan projek pembinaan kondominium 29 tingkat berhampiran kuil Batu Caves jika parti itu mengambil alih pentadbiran Selangor selepas pilihan raya umum nanti.

Perdana Menteri berkata, jaminan itu dibuat bagi memastikan kedudukan kompleks Batu Caves yang begitu dipandang mulia oleh penganut Hindu tempatan dan luar negara tidak sesekali terancam dengan sebarang projek pembangunan.

Katanya, pembatalan projek itu merupakan salah satu daripada usaha BN bagi memastikan kompleks Batu Caves terus terpelihara di masa depan.

Kita tidak mahu pembangunan di kawasan ini akan mengancam kompleks Batu Caves, oleh itu pengakuan yang saya buat buat, seperti mana kita tahu, kerajaan BN merupakan kerajaan 'janji ditepati'," katanya.

Beliau yang juga Pengerusi BN mengumumkan perkara itu ketika berucap dalam majlis Sambutan Rumah Terbuka Deepavali anjuran MIC di Batu Caves, dekat sini hari ini.

Yang turut hadir Menteri Penerangan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri G. Palanivel yang juga Presiden MIC, Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dan bekas Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu.

Majlis itu turut dimeriahkan dengan kehadiran, para pemimpin tertinggi komponen BN, MIC serta kira-kira 10,000 masyarakat pelbagai kaum dan agama.


Isu pembinaan dua blok kondominium 29 tingkat di sekitar Batu Caves terus menjadi perhatian masyarakat Hindu tempatan apabila kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor pada hujung bulan lalu hanya mengarahkan projek itu dihentikan buat sementara waktu.

Susulan itu, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengumumkan pembentukan sebuah jawatankuasa bertindak bebas bagi menyelesaikan isu tersebut namun memberitahu tidak melibatkan mereka yang berkepentingan termasuk dari pengurusan kuil berkenaan.

Dalam perkembangan berkaitan, Najib berkata, kerajaan akan memohon Pertubuhan Kebudayaan, Sains dan Pendidikan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) mengisytihar Batu Caves sebagai Tapak Warisan Dunia bagi memelihara kawasan itu.

Bagaimanapun, kata beliau, permohonan itu yang akan dibuat melalui Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan akan hanya diserahkan selepas 2015 kerana Malaysia masih menjadi anggota suruhanjaya Tapak Warisan Dunia sehingga tahun tersebut, bagi mengelakkan pertembungan kepentingan.-UMO

Suara Politik
Belantan

Kerajaan PKR Selangor didakwa tidak bertanggungjawab?

Posted: 13 Nov 2012 05:46 AM PST


Penduduk Pangsapuri Permai membuat demontrasi aman menuntut hak air percuma daripada Kerajaan Negeri Selangor di Damansara Damai, dekat Kuala Lumpur, semalam.

Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor disifatkan tidak bertanggungjawab kerana gagal menunaikan janji pemberian air percuma kepada seluruh rakyat negeri itu sejak mentadbir hampir lima tahun lalu.

Pengerusi Badan Pengurusan Bersama (JMB) Pangsapuri Permai, Damansara Damai di Sungai Buloh, Mohammad Fauzi Md. Shapaie berkata, kerajaan negeri sepatutnya profesional melaksanakan janji-janji yang telah ditaburkan kepada rakyat yang memilih mereka pada pilihan raya umum lalu.

Katanya, kegagalan kerajaan negeri Selangor menunaikan janji itu terserlah apabila ada lagi rakyat negeri itu yang belum menerima air percuma.

"Mereka sepatutnya profesional. Apa yang telah dijanjikan wajar dilaksanakan.

"Kegagalan mereka menunaikannya seperti pemberian air percuma kepada rakyat seperti kami adalah bukti bahawa kerajaan negeri sedia ada tidak bertanggungjawab," katanya ketika ditemui selepas demonstrasi aman menuntut air percuma oleh penduduk Pangsapuri Permai dekat semalam.

Kira-kira 20 penduduk pangsapuri berkenaan yang terdiri daripada berbilang kaum berkumpul serta berhimpun secara aman bagi menyatakan rasa tidak puas hati kerana tidak menerima air percuma seperti dijanjikan Kerajaan PKR Selangor dalam manifesto pilihan raya mereka yang lalu.

Seorang penduduk pangsapuri berkenaan, Hashim Mat, 57, juga bersependapat dengan Mohammad Fauzi apabila mendakwa kerajaan negeri Selangor sebagai tidak bertanggungjawab.

Katanya, manifesto yang dibawa oleh pembangkang memang seronok untuk dilihat tetapi setelah hampir lima tahun mentadbir Selangor, ternyata mereka gagal melaksanakannya dengan profesional.

"Jadi hari ini kami mahu tuntut hak kami sebagai rakyat Selangor iaitu air percuma seperti dijanjikan. Kami tidak minta lebih, cukuplah sekadar kadar pemberian air percuma seperti yang telah digariskan sebelum ini," jelasnya.

Suara Politik
Belantan

Panglima Perang Cyber

Posted: 14 Nov 2012 12:01 AM PST

Panglima Perang Cyber


Tun Mahathir Bidas Nurul Izzah Anak Anwar Ibrahim Soal Bebas Tukar Agama

Posted: 13 Nov 2012 09:12 AM PST

MERBOK TIMES

Posted: 13 Nov 2012 11:11 PM PST

MERBOK TIMES


JEPUN HASILKAN SELUAR DALAM TAPIS BAU KENTUT

Posted: 13 Nov 2012 06:37 PM PST

Punca kentut seringkali dikaitkan dengan makanan yang berangin seperti gulai nangka, sayur daun keti, sayur munggai dan yang paling cepat punca kentut ialah apabila makan biji nangka atau biji cempedak rebus.

Berita Harian melapurkan di Tokyo sebuah syarikat Seirin tekstil Jepun telah membangunkan teknologi seluar dalam yang dikatakan mampu mencegah bau yang tidak diingini.

Seluar dalam yang dapat meneutralkan bau kentut terbukti mendapat sambutan hangat di kalangan ahli perniagaan yang kuat bekerja dan yang kerap melepaskan bau sehingga mendatangkan masaalah ketika berhadapan orang ramai.
 
Nami Yoshida, seorang jurucakap syarikat Seiren yang mengeluarkan produk itu menyatakan mereka mengambil masa beberapa tahun untuk membangunkan seluar dalam deodoran pertama yang cukup selesa dipakai dalam kehidupan seharian malah segera menghapuskan bau busuk.

Menurut Nami pada mulanya mereka hanya terfikir untuk menjualnya kepada mereka yang memerlukan penjagaan di rumah orang tua dan hospital. Namun sebaliknya yang amat mengejutkan mereka ialah apabila sambutannya lebih popular di kalangan ahli perniagaan.

Seluar dalam itu menggunakan bahan partikel seramik penyerap bau di dalam bahan gentian. Seiren membangunkan teknologi itu selepas dihubungi seorang doktor yang mahukan sesuatu untuk menutup bau najis yang dikeluarkan mereka yang menghidap penyakit usus.

Kini syarikat itu telah berjaya menghasilkan sebanyak 22 barangan lagi di antaranya stokin yang mencegah bau kaki dan baju-t yang mencegah bau ketiak.

Tidak mustahil juga suatu hari nanti Malaysia juga akan berjaya mencipta sarung kencing bagi mencegah bau haring kencing pemimpin politik.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 13 Nov 2012 10:21 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


LYNAS : PERTEMBUNGAN KOMUNIS DAP DAN MELAYU !

Posted: 13 Nov 2012 09:05 PM PST

JAMALUDIN JARJIS TIDAK PERLU ULANGI KESILAPAN TINGKAT 4 ?

Posted: 13 Nov 2012 08:35 AM PST

KESAN KENYATAAN NURUL ANAK PUAKA.

Posted: 13 Nov 2012 01:52 AM PST

BACAAN UNTUK AHLI PAS SHJ. UMNO XYAH !

Posted: 12 Nov 2012 10:37 PM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 13 Nov 2012 09:51 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Video Cikgu Non Belasah PAS Kedah

Posted: 13 Nov 2012 03:00 PM PST


Video Dato Seri @NajibRazak Di Bazaar Deepavali

Posted: 13 Nov 2012 08:30 AM PST


Video Ketua Dewan Ulama PAS Anggap Nurul Izzah Macam Budak Budak

Posted: 13 Nov 2012 06:51 AM PST


PISAU.NET

Posted: 13 Nov 2012 09:16 PM PST

PISAU.NET


Masih Nak Salahkan Umno Jugak Ker Cacai PR?

Posted: 13 Nov 2012 08:00 PM PST

Pedih ...ini obat memang pahit yang tidak akan sama sekali diterima oleh penyokong pakatan. Berguling atau tidor atas jalan pun belum mampu untuk pulihkan meroyan pakatan.Minum air kaki Nik Aziz pun belum tentu dapat hilangkan kepanasan dek kebenaran ini. 

Bagaikan syaitan terdengar azan,ramai puak pakatan pasti lari daripada kebenaran ini.1. Video seks Anwar Ibrahim tersebar dan yang sebarkannya adalah Datuk Eskay (bukan pemimpin UMNO)

2. Pengerusi Karpal Singh memberi kenyataan dalam mahkamah bahawa liwat berlaku antara Anwar dan Saiful tapi suka sama suka. Karpal Singh juga bukan orang UMNO.

3. Kenyataan Anwar menyokong usaha menjaga keselamatan negara Israel dikeluarkan oleh WSJ. WSJ bukan lidah rasmi UMNO.

4. Anwar cuba fitnah YAB PM dengan kes Altantuya. Ianya di dedahkan oleh RPK. RPK bukan blogger UMNO.

5. Nurul Izzah Anwar pula keluarkan kenyataan bahawa tiada paksaan untuk seseorang Murtad dari agama Islam. Malaysiakini yang melaporkanya. Malaysiakini bukan portal UMNO
Pisau kata " Yang dedahkan Guan Eng skandal ngentot perempuan lain pun bukan Umno..geng DAP jugak.."

Nurul Izzah Kambing Hitamkan Quran Demi Selamatkan Pluralisme.

Posted: 13 Nov 2012 04:10 PM PST


KUALA LUMPUR: Persatuan Ulama' Malaysia (PUM) bersama pelbagai badan ulama' di peringkat antarabangsa sentiasa mengalukan pendirian tegas OIC bagi mewakili semua negara anggotanya di PBB dan pelbagai forum antarabangsa berhubung kebebasan agama.
"Islam mengiktiraf kebebasan beragama; seseorang tidak boleh dipaksa untuk menganuti sesuatu agama; namun, murtad tidak termasuk dalam kebebasan tersebut," ujar Setiausaha Agung PUM, Dr. Mohd Roslan Mohd Noor dalam satu kenyataan.

Di bawah adalah kenyataan penuh beliau.

Dengan harapan media beramanah dalam melaporkan isu kebebasan beragama yang sedang dibincangkan, Persatuan Ulama' Malaysia (PUM) ingin menyatakan sokongan terhadap Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB), Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), termasuk para pemimpin dunia yang lain yang mengutuk perbuatan biadap menista agama, termasuk sebarang penistaan dalam isu kebebasan beragama.

Dan, di saat ummah Islam semakin hilang keyakinan terhadap PBB, PUM turut menyokong Kenyataan Malaysia, khasnya Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) yang menolak konsep kebebasan beragama yang tidak menepati Syariah dan Perlembagaan Persekutuan semasa Sesi Biasa Ke-19 Majlis Hak Asasi Manusia PBB.

PUM bersama pelbagai badan ulama' di peringkat antarabangsa sentiasa mengalukan pendirian tegas OIC bagi mewakili semua negara anggotanya di PBB dan pelbagai forum antarabangsa berhubung kebebasan agama, iaitu bahawa Islam mengiktiraf kebebasan beragama; seseorang tidak boleh dipaksa untuk menganuti sesuatu agama; namun, murtad tidak termasuk dalam kebebasan tersebut.

Perkara ini telah diijma'kan oleh ulama' dan mujtahid, salaf dan khalaf, dan dari semua mazhab Islam berdasarkan metodologi syara' yang diiktiraf, yang turut menjadi asas penting dalam sambutan Minggu Keharmonian Antara Penganut Agama Sedunia (UNGA Res. A/65/PV.34).

Walaupun kedua-dua dokumen ini tidak mengikat dari sudut undang-undang, "Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat (UDHR, 1948)" yang membenarkan jenayah syarie seperti murtad dianggap tertolak di sisi Syariah, khasnya melalui dokumen "Deklarasi Hak Asasi Manusia Dalam Islam Kaherah (CDHRI, 1990)".

Bahkan, terdapat resolusi penyelarasan antara negara anggota OIC dalam bidang hak asasi manusia  (Resolusi No. 41/21- P, 1993) berdasarkan CDHRI di mana kebebasan beragama tidak terkecuali.

Sedihnya, resolusi ini masih terbiar tanpa penyelarasan oleh pihak Kerajaan seperti di dalam Akta 597 (Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia 1999) dan Draf "Asean Human Rights Declaration (AHRD)" yang bakal dimuktamadkan pada 21 November 2012 ini.

PUM meminta SIS (Sister In Islam) dan sesetengah pihak sekularis berhenti memanipulasi teks agama untuk disesuaikan dengan perspektif sekular, termasuk dalam isu kebebasan beragama. Tindakan tersebut merupakan suatu penistaan agama (defamation of religions) yang menjadi sebahagian daripada menifestasi religiofobia. Bahawa, ianya telah pun dianggap suatu jenayah di peringkat nasional dan antarabangsa.

Justeru, PUM menyokong Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan-kerajaan Negeri yang menjalankan tanggungjawab mengambil tindakan dari sudut perundangan, pendidikan, media dan seumpamanya untuk memastikan agama tidak dinafikan haknya atas nama-nama yang indah seperti hak asasi manusia.

Pisau kata " Sejauh mana kuatnya anda bantah Isu melayu boleh murtad?  Boleh tukar undi BN atau tetap pangkah pakatan? "

Lebai PAS Akui Selingkohan Haram Sedap!

Posted: 13 Nov 2012 05:00 AM PST

Inilah yang dikatakan mabuk bercinta,biasalah bila orang bercinta kentut pun dia kata wangi..yang buruk pun dia nampak indah indah...ibarat gadis yang menyerahkan tubuhnya kepada awang hitam,ibarat gadis yang sanggup tinggalkan mak bapak ikut lari dengan lelaki Lombok.


Cinta PAS kepada DAP bagaikan romeo dan juliet..nampak cinta terlarang ini selalunya menghasilkan benih benih haram,Bila terjadinya selingkohan haram maka terhasillah hibrid hibrid DAP.Kita dapat lihat bagaimana hibrid hibrid DAP ini lebih sudu dari kuah.


Apabila agama dihina dikatanya muslihat musuh,apabila Allah dan quran dilacurkan dia kata orang mengaji tak habis.Apabila kebenaran terpampang didepan mata dikatanya fitnah dan dusta.


Nak bersatu demi kepentingan agama dan bangsa? Mana mungkin.. kita yang diluar tak menganut agama Isle PAS. Kita yang diluar bangsanya melayu yang dihina oleh PAS. Apa perlunya bersatu dengan puak asoibiah ni..


Kesetiaan dan cinta PAS kepada pluralisme,liberalisme,semua agama sama,LGBT,human right ..freedom of speech.. adalah hasil cinta luhur terhadap DAP dan PKR.

Korang taknak bercinta dengan DAP dengan PKR? Untung beb bleh tukar agama..bleh tukar jantina..bleh lawan pedang..pekena ais krim dalam jamban..syurga pun dah tersedia menanti..  tunggu apa lagi.. pakat pi isi borang ramai ramai la...

Pisau kata " dia bercinta sampai ke Pudu beb..."

Sri Tri Buana

Posted: 13 Nov 2012 07:39 PM PST

Sri Tri Buana


UMNO Perlu Belajar Menjadi Sebuah Parti.

Posted: 13 Nov 2012 05:16 PM PST

Historia de un amor(History of love)

Posted: 12 Nov 2012 10:00 PM PST

r b f

Posted: 13 Nov 2012 07:05 PM PST

r b f


Pernah Anda Lihat Rosmah Berada Belakang Najib Dalam Dewan Rakyat ?

Posted: 13 Nov 2012 05:43 PM PST

Beberapa hari lepas kecoh isu berhubung tempat duduk yang disediakan kepada isteri PM di majlis resepsi  ke dua perkahwinan Lee Chong Wei. 

Gila beb.....punyalah nak serang Rosmah punya pasal sampaikan tempat duduk pun dijadikan isu. 

Saya tidak berhajat nak jelaskan panjang lebar isu berkenaan kerana segalanya telah dijawab dengan baik oleh MyKMU.net. Sila klik di sini....

Rosmah yang duduk di tempat yang memang dikhususkan untuknya serta mengikut tatacara protokol di majlis yang tidak melibatkan kepentingan, kedaulatan, keselamatan atau dasar negara dan negeri dijadikan isu besar. Bagaimana pula dengan yang di bawah ini ?


Fungsi sesebuah Dewan Undangan Negeri adalah untuk menggubal perundangan dan dasar negeri. Dun juga mempunyai tahap keselamatan yang tinggi. Bukan semua orang boleh memasuki Dun sesuka hati. Sesiapa yang nak masuk perlu ikut segala prosedur yang telah ditetapkan. 

Dalam gambar diatas terang-terang ditunjukkan isteri tokong Pulau Pinang telah duduk di kerusi yang dikhususkan kepada pegawai-pegawai kerajaan yang bertugas semasa Dun bersidang dan betul-betul di belakang suaminya. 

Pernah anda lihat Rosmah duduk di belakang Najib semasa suaminya menjawab soalan atau berucap di Dewan Rakyat ? 
ABCD - Asal Bukan Cina DAP

Video:Orang Pas Dedahkan Satu Perjanjian Telah Ditandatangani Untuk Menafikan Hudud

Posted: 13 Nov 2012 04:23 AM PST


Hi....hi....hi....pimpinan Pas memang cukup fobia kalau dengar nama Cikgu Non.

Cikgu Non adalah antara pejuang Pas yang jenis sanggup syahid dalam perjuangan. Orang seperti ini sanggup berhabis atau berkorban apa sahaja demi parti. Dia juga adalah pejuang Pas sejak zaman Ibrahim Libya lagi.

Cikgu Non tinggal di Kampung Memali, berdekatan dengan sekolah yang diasaskan oleh Ibrahim Libya.

Sebab apa pimpinan Pas cukup fobia dengan Cikgu Non ?

Cikgu Non adalah antara penggerak utama untuk ibu-ibu tunggal yang suami mereka meninggal dalam kejadian Memali mencari pendapatan bagi meneruskan hidup.

Cikgu Non tahu bagaimana Pas mengutip duit dari orang ramai atas nama Tabung Memali yang mencecah juta-jutaan. Walaupun kutip juta-juta tetapi wang yang sampai kepada ibu-ibu tunggal dan anak-anak yatim tidak seperti sepatutnya.

Setelah melihat wujudnya unsur-unsur penyelewengan dalam menguruskan isu derma itu, Cikgu Non mula bersuara. Mula-mula dia bersuara secara baik atau mengikut saluran parti. Tetapi suaranya tidak dipedulikan. Selepas itu beliau mula lantang bersuara tentang isu berkenaan. Kerana kelantangannya itu akhirnya dia dipecat sebagai ahli Pas seumur hidup.


Selepas dipecat Cikgu Non mula menulis sebuah buku yang menceritakan tentang kisah penyelewengan tabung Memali.

Pas cukup takut dengan buku itu......pernah dalam satu majlis ceramah di Memali petugas-petugas Pas memeriksa satu persatu gerai-gerai di tempat ceramah untuk memastikan buku berkenaan tidak di jual.

Seorang kawan pernah berjumpa dengan Cikgu Non dan dia berkata walaupun telah dipecat oleh Pas namun beliau tetap orang Pas.

Di bawah ini adalah video ucapan Cikgu Non di majlis Wacana mengembalikan Pas kepada perjuangan asal.

Cikgu Non mendedahkan bagaimana Pas telah menandatangani satu perjanjian dengan PKR dan DAP untuk tidak menyentuh hudud dan negara islam jika mereka berjaya menawan negara. Perhatikan pada minit 5.15.

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 13 Nov 2012 03:46 PM PST

KEPAL NASI KEPAL BERAS


HJ HADI BERDAILOG DENGAN RAJA IBLIS!!

Posted: 12 Nov 2012 05:07 PM PST

PAS makin carca merba. Sudah tidak tahu lagi apa sebenarnya yang mahu diperjuangkannya.

Hadi Awang, selaku Presiden parti sudah lama menarik semula tuntutan ke arah negara Islam dan perlaksanaan hukum hudud dan melakukan transformasi dari negara Islam kepada negara kebajikan.

Itu yang dinyatakan oleh Presiden PAS. Tapi pengikut PAS masih lagi menjalankan provokasi menghina UMNO kerana tidak menegakkan perjuangan negara Islam dan hukum hudud, seolah-olah mereka masih beranggapan perjuangan PAS masih kekal seperti dulu.

Perut pemimpin PAS makin buncit dan hampir mahu meletup akibat dari terlalu banyak menelan semula segala tuduhan yang mereka lemparkan kepada UMNO.

Tuduhan paling awal yang dibahamnya semula ialah menuduh UMNO kafir kerana bersekongkol kuasa dengan MCA dan MIC. Hari ini segala jenis perkongsian sudah dilakukannya.

PAS sendiri yang paksa UMNO gugurkan segala undang-undang toghut dan ambil Quran dan hadis sebagai sumber, kini PAS yang buncit dan kembung kekenyangan akibat terlalu banyak menelan segala jenis undang-undang dan rakankongsi toghut yang menekan Islam dan kepercayaannya.

Segala parti dan NGO yang jelas menolak Islam dan amalan Islam sudah dijadikan rakankongsi perjuangannya. LGBT yang tak diterima nabi, sudah boleh diterima oleh PAS.

Kenyataan samarata dalam kebebasan mengamalkan kepercayaan agama termasuk di kalangan masyarakat melayu yang dipelopori oleh Anwar anak beranak, hingga kini PAS tidak sanggup untuk memberi teguran walaupun ia sangat jelas menghina Islam. 

Sampai tahap mana PAS mahu berkompromi dengan cara Anwar anak beranak yang sudah semakin liberal dalam mentafsir pelbagai bentuk syariat dan ajaran Islam di negara ini?

Akhirnya bukan Allah dan segala syariat serta hukum hakamNya yang diagungkan, sebaliknya akal dan logik akal mereka yang diagungkan. Bukan Allah yang dituhankan, sebaliknya mereka bertuhankan akal dan meninggikan akal fikiran mereka melebihi hukum dan syariat Allah.

Hakikatnya apa yang hilang dari PAS dan kepimpinannya ialah "tahap kepercayaan, pengakuan dan keyakinan terhadap Allah dan segala aturanNya yang sudah semakin longgar dan lesu". Apabila pegangan asas ini semakin lesu, maka akal datang mengambil tempat dengan bantuan nafsu dan godaan "kuasa pemerintahan" yang kononnya sudah semakin hampir ditakluki.

Apabila hukum akal (dengan pelbagai logik qias) sudah beransur dijadikan sumber rujukan tertinggi, melebihi Quran dan hadis, maka di situlah bermulanya saat kehancuran segala nilai yang diperjuangkan PAS selama ini.

Suka penulis bentangkan di sini dailog di antara seorang ahli ibadat yang marah dengan seseorang  yang didengarnya sedang meyembah pokok di hujung kampong dengan Iblis yang menyamar;

Iblis: Kau nak ke mano bang?

Ahli ibadat: den nak tobang pokok yang disombah eh dek malaun tu. Sosek!!

Iblis: kok kau tobang pokok tu, malaun tu akan cari pokok lain. Disombah eh yo lai. Lobih baik kau teruskan ibadat dan zikir kau tu. Ado yo faedah eh.

Ahli ibadat terus dengan pendirian untuk menebang pokok dan dihalang oleh iblis. Berlaku pergaduhan dan akhirnya iblis tersebut kalah. Dipendekkan cerita...

Iblis: macam ni la bro... Kau tak payah tebang pokok tu. Kau buat ibadat macam biasa. Pagi-pagi kau ambik duit yang aku letakkan bawah bantal kau. Dengan duit tu, kau boleh bersedekah... amal jariah tu bro...itu lebih bermenafaat dari kau tebang pokok yang belum pasti si penyembah pokok tu akan berhenti dari amalan sesatnya. 

Ahli ibadat: ok setuju.

Masuk hari ke 3, wang yang dijanjikan si iblis taada pulak. Cuma ada 2 pagi je. Si abid bengang dan ambik kapak dan terus mahu pergi tebang itu pokok.

Sampai setengah jalan iblis halang dan berkaku perlawanan. Kali ini iblis menang dan si abid terkejut kerana heran macam mana dia boleh kalah.

Iblis: hari tu aku kalah kerana kau berjuang kerana Allah. Kali ini kau takkan boleh menang sebab kau tidak lagi berjuang kerana Allah sebaliknya kerana wang yang ku letak bawah bantal.

Kisah ini sangat rekevan dengan apa yang terjadi kepada PAS hari ini. Kekuatan mereka sudah hancur hanya disebabkan tipuan iblis di dalam menimbulkan was-was terhadap perjuangan asal mereka selama ini.

PAS tertipu dengan kaedah baru ciptaan Anwar dan gerombolan iblisnya yang menyamar dan menawarkan kaedah perjuangan yang kononnya lebih praktikal dan menjurus kepada kejayaan menguasai Putrajaya. Kononnya, apabila Putrajaya dikuasai, maka akan wujud nilai gandaan dakam perjuangannya menegakkan agama Allah di mukabumi.

Hakikatnya, mereka tertipu dengan kebijaksanaan Iblis yang tidak pernah kenal erti putus asa untuk menyesatkan anak Adam.

melayuangkat

Posted: 13 Nov 2012 03:36 PM PST

melayuangkat


Money Money Money..........

Posted: 12 Nov 2012 08:02 PM PST


Duit Duit Duit...

RM1.00 pun duit...

RM10.00 pun duit..

RM1,000,00 pun duit

SEMUA orang suka duit...

Apa lagi kalau duit duit tak SIAPA PULAK yang AUDIT............

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 13 Nov 2012 03:23 PM PST

Pilihan Anda

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Gambar) Uiks, sampai nampak punggung skirt Kristen Stewart nih...!

Posted: 13 Nov 2012 03:31 PM PST

Hubungan cintanya dengan Robert Pattinson pernah digegarkan dengan skandal pengarah filem yang sudah berkahwin Rupert Sanders pada awal tahun ini.

Namun begitu, Kristen Stewart memastikan semua skandal itu berjaya dilupakan seketika dengan kehadirannya di majlis tayangan perdana The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 dengan pakaian yang amat seksi dan menjolok mata di Los Angeles, Isnin lepas.

Pelakon wanita berusia 22 tahun ini muncul bersama Pattingson dengan memakai pakaian rekaan Zuhair Murad berwarna keemas lengkap dengan corset dan skirt yang jarang hingga menampakkan seluar dalamnya!

Persatuan Ulama bidas Sister in Islam

Posted: 13 Nov 2012 04:31 AM PST

KUALA LUMPUR – Persatuan Ulama Malaysia (PUM) meminta Sister In Islam (SIS) berhenti memanipulasi teks agama untuk disesuaikan dengan perspektif sekular termasuk dalam isu kebebasan beragama.

Setiausaha Agungnya, Dr. Mohd. Roslan Mohd. Noor berkata, tindakan itu merupakan suatu penghinaan agama yang dianggap suatu jenayah di peringkat nasional dan antarabangsa.

"PUM menyokong Kerajaan Persekutuan atau kerajaan negeri mengambil tindakan dari sudut perundangan, pendidikan, media dan seumpamanya untuk memastikan agama tidak dinafikan haknya atas nama-nama yang indah seperti hak asasi manusia," katanya melalui satu kenyataan media hari ini.

Sehubungan itu, Mohd. Roslan berkata, PUM turut menyokong Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang menolak konsep kebebasan beragama yang tidak menepati Syariah dan Perlembagaan Persekutuan.

Beberapa media dan blog sebelum ini melaporkan respons SIS berhubung kenyataan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar mengenai kebebasan beragama yang menjadi pertikaian ramai pihak.

SIS dilapor berkata, kebebasan beragama mestilah termasuk untuk menukar agama dan kepercayaan berdasarkan paksaan akan menjadi hipokrit.

Rogol wanita Indonesia: Bendera Malaysia dibakar dikediaman Duta

Posted: 13 Nov 2012 04:01 AM PST

JAKARTA - Isu tiga anggota polis Malaysia yang didakwa merogol seorang wanita rakyat Indonesia di Pulau Pinang baru-baru ini menyebabkan sekumpulan penunjuk perasaan berdemonstrasi berhampiran kediaman Duta Besar Malaysia ke Indonesia, di Jalan Patra Kuningan Utara di sini pada Selasa.

Dalam demonstrasi pada pukul 1 petang itu, kira-kira 20 orang yang mewakili kumpulan Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) mendesak kerajaan Indonesia mengusir Duta Besar Malaysia dari republik itu selain bertindak membakar bendera Malaysia bagi menunjukkan kemarahan terhadap kejadian yang berlaku ke atas wanita berusia 25 tahun itu.

Demonstrasi itu diadakan kira-kira 100 meter dari Kediaman Rasmi Duta Besar Malaysia itu kerana pihak polis Indonesia telah menutup jalan di hadapan kediaman itu dan menghalang kumpulan penunjuk perasaan daripada beraksi di hadapan kediaman itu.

Kumpulan penunjuk perasaan itu turut mendesak Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono bertindak tegas berhubung kejadian itu dengan mengusir Duta Besar Malaysia ke Indonesia dari republik itu.

Mereka menyalahkan Yudhoyono yang didakwa gagal melindungi warganegara Indonesia di Malaysia dan meminta Presiden Indonesia itu mengundurkan diri jika beliau gagal mengusir Duta Besar Malaysia.

Dalam demonstasi selama 50 minit itu, beberapa peserta termasuk kanak-kanak dan wanita memegang kain sepanduk berwarna merah yang antara antara lain bertulis 'Usir Duta Besar Malaysia, Ganyang dan lawan Malaysia'.

Pasukan Polis Indonesia, termasuk anggota dari unit pemusnah bom, mengawal ketat di kawasan sekitar Kediaman Rasmi Duta Besar Malaysia itu sepanjang demonstrasi berlangsung.

Sejumlah besar anggota polis Indonesia turut berkawal di luar bangunan Kedutaan Besar Malaysia di Jalan H.R. Rasuna Said, Kuningan bagi mengawal keadaan jika berlaku demonstrasi di situ, namun bas yang membawa kumpulan dari Bendera itu hanya melalui kawasan itu. -Bernama

Video: Nasyid ‘Power Kaabah’ Pesongkan Akidah?

Posted: 13 Nov 2012 03:01 AM PST

Ini adalah video lagu nasyid yang penulis temui di laman YouTube.

Tajuk lagunya, 'Power Kaabah' benar-benar menangkap perhatian penulis.

Ketika mendengar lirik lagu nasyid itu sambil asyik melihat mereka melakukan gerak tarian, tidak dinafikan timbulnya rasa curiga terhadap lagu itu.

Dalam mendengar, terdapat satu lirik yang kalau difikirkan logiknya, sangat tidak masuk akal.

Liriknya adalah "Sedangkan Sabun pon ada power, Masakan kaabah tiada power!".

Apa komen dan pandangan anda mengenai lagu nasyid tersebut?


Mynewshub

(Video) Maya Karin, pelakon wanita terbaik dan pakaian dalam

Posted: 13 Nov 2012 01:32 AM PST

Nampak kalau kami tiada idea untuk letakkan tajuk apa, kami taburkan sahaja katakunci menjadi tajuk yang catchy. Tahap kewartawanan peringkat tinggi. #LOL

Ada peminat yang sudah menjangkakan kemenangan Maya Karin di malam Anugerah Skrin 2012 hujung minggu lalu namun untuk aktress ini, ianya terlalu cepat.

"Saya datang pun dengan tidak begitu tinggi harapan — tiba tiba sahaja kategori Pelakon Filem Wanita Terbaik muncul — dan I got it, yeay!" ujar Maya Karin yang di'temui.

Dalam video temubual di'bawah, Maya Karin juga menceritakan pengalaman beliau di Kathmandu, Nepal selain menjawab isu menjadi jurucakap pakaian dalam wanita. Heh.
Rotikaya

Muktamar: Ulama tak berhasrat sentuh isu Izzah

Posted: 13 Nov 2012 12:01 AM PST

SHAH ALAM - Dewan Ulama Pas tidak berhasrat membawa isu kontroversi Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar ke Muktamar Pas ke-58 ini.

Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib berkata, mereka mempunyai perkara lain yang lebih utama daripada isu itu berbanding pemimpin sekutu mereka dalam Pakatan Rakyat (PR).

"Tidak, kami (Dewan Ulama) tidak akan bawa isu (Nurul Izzah) ke dalam muktamar. Banyak perkara lain yang ingin kami usulkan," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Diminta mengulas kenyataan kontroversi Ahli Parlimen Lembah Pantai itu, Harun berkata, adalah lebih baik perkara itu dinilai sendiri oleh masyarakat.

"Kalau dia rasa bersalah, dia kena tarik balik kenyataannya itu. Tapi kalau dia rasa tidak bersalah, itu hak dia kalau dia tidak mahu tarik balik," katanya.

Mengulas lanjut mengenai perkara itu, beliau berpendapat Nurul Izzah kurang arif menggunakan ayat Surah Al-Baqarah ayat 256 itu.

"Mungkin ketika dia bercakap, dia kurang ilmu dalam perkara itu. Ayat itu hanya terpakai kepada orang bukan Islam, bukan untuk orang Islam," katanya.

PR wujud keraguan dalam Islam: Zulkifli

Posted: 12 Nov 2012 11:31 PM PST

KUALA LUMPUR - Pakatan Rakyat (PR) didakwa cuba mewujudkan keraguan dalam Islam kerana mempertahankan kenyataan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar berhubung kebebasan beragama demi mencapai hasrat menawan Putrajaya.

Naib Presiden Perkasa, Datuk Zulkifli Noordin mendakwa, kenyataan Nurul Izzah mempunyai persamaan dengan Majlis Peguam yang menyokong usaha menubuhkan Suruhanjaya Antara Agama (IFC).

Menurutnya, kenyataan dan kesepakatan ketiga-tiga parti komponen PR mempertahan kenyataan itu beri ancaman bahaya kepada Islam.

Katanya, Perlembagaan meletakkan Islam lebih dari agama lain dan termaktub sebagai Agama Persekutuan.

"Tindakan Pas memperlihatkan kesepakatan mempertahankan Nurul Izzah. Pas juga lebih mengutamakan kerusi berbanding isu kebebasan beragama.

"Saya hairan Pas boleh terima kenyataan ini, sedangkan sebelum ini Pas menentang Majlis Peguam dalam menuntut pelaksanaan IFC," katanya.

Beliau mendakwa, kenyataan yang menyebutkan orang Melayu boleh menukar agamanya, mempunyai kesan besar sehingga boleh hapuskan bangsa sendiri.

Sebelum ini, Zulkifli turut mencabar Pas menentang pandangan Ahli Parlimen Lembah Pantai yang dipetik dalam laman portal berbahasa Inggeris mengenai hak kebebasan memilih agama tidak terhad kepada orang bukan Islam, sebaliknya diberi kepada orang Melayu beragama Islam.

Kenyataan Nurul Izzah: Apa guna justifikasi benda salah.

Posted: 12 Nov 2012 11:01 PM PST

Blog-blog pro murtad (PKR dan DAP terutamanya dan k. gereja) dalam usaha menjustifikasikan kenyataan Melayu seharusnya boleh murtad oleh Nurul Izzah telah mengorek dan menyebarkan dakyah kononnya Pak Lah juga membenarkan orang Islam keluar dari Islam jika tidak lagi berminat. (untuk rekod saya tidak akan menyokong kenyataan Pak Lah ini jika benar)

Berbeda dengan blog PAS dan beberapa kepimpinannya seperti ketua Pemuda PAS, Tantawi, bekas timb presiden, Nasharuddin, ahli majlis shura PAS, Datuk Dr Mahfodz Mohamed, ketua Ulama' PAS, Harun Taib dan lain-lain yang mula mengeluarkan kenyataan berlawanan daripada kenyataan Nurul sama ada secara terus menembak Nurul atau berkias.

Trend mereka dari PAS ini difahami kerana apa guna menjustifikasikan benda yang salah tambah-tambah lagi melibatkan akidah. Jika dulu benda yang berkaitan syariah iaitu Hudud dan CSL boleh dibawa hingga berdemo dan bermemorandum, kenapa benda yang lebih besar melibatkan akidah harus dijustifikasi? (bila Allah nak tunjuk)

Nasruddin Tantawi dalam kenyataannya menegaskan tiada kebebasan beragama bagi orang yang sudah Islam walaupun beliau tidak mahu mengulas isu Nurul. Nasharuddin pula terang-terang menembak Nurul dengan berkata orang Islam tiada hak memilih agama.

Datuk Dr Mahfodz juga menegaskan kebebasan beragama tidak tertakluk kepada umat Islam. Malahan Harun Taib berkata kelmarin, 'jika dia (Nurul) rasa bersalah dia perlu tarik balik dan memohon maaf?' -Jika kenyataan itu tidak salah, tiada siapa akan menyarankan untuk mohon maaf.

Kebanyakkan Ulama PAS (kecuali sang k. gereja) kuat menunjukkan kenyataan Nurul Izzah itu SESAT dan tidak perlu dijustifikasi. Seelok-eloknya ambil saja nasihat Ust harun Taib, taubat dan mohon maaf, TAPI mustahillah, kalau dah bapa borek anak pasti rintik.

Junah - Kepada Nurul, ada perbezaan antara TERJEMAH (yang tersurat) dan TAFSIR (yang tersirat) ayat-ayat Al Quran.

(Video) Wah...besarnya 'batang' abang!

Posted: 12 Nov 2012 10:01 PM PST

Memang 'seronok' bagi yang berpeluang melawat pameran dewasa di China. Dalam satu pameran baru-baru ini di Ghuang Zhou Adult Exhibition, seorang selebriti internet, Yau Song telah membuat liputan yang amat mendalam berkenaan pameran tersebut.

Beliau turut mencuba beberapa peralatan seks dan juga permainan-permainan berkaitan.

Beliau juga dilihat 'membuat pemeriksaan' payudara, vagina palsu dari patung-patung seks yang dipamerkan di situ.

Walaupun masyarakat China agak konservatif apabila membicarakan tentang seks, kebanyakan pelayar-pelayar internet beranggapan video-video Yau ini profesional dan berfikiran terbuka terhadap seks.
Sultan Kelantan tegur kepincangan kerajaan Nik Aziz

Posted: 12 Nov 2012 06:45 PM PST

Kota Bharu: Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V, menegur pengurusan air oleh kerajaan negeri dan diperintah segera menyelesaikannya bagi memastikan rakyat menikmati sumber air bersih serta terjamin.

Baginda meminta penstrukturan semula industri perkhidmatan bekalan air disegerakan seperti dipersetujui melalui kaedah pengambilalihan aset air oleh Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB).

"Beta dimaklumkan pada dasarnya pihak berkuasa negeri sudah bersetuju dengan penstrukturan semula industri perkhidmatan bekalan air Kelantan melalui kaedah pengambilalihan aset air negeri oleh PAAB.

Selesaikan segera

"Beta menggesa pihak terbabit supaya dapat menyelesaikan segera perkara ini bagi memastikan rakyat diutamakan dan sumber bekalan air yang berkualiti serta terjamin dapat dinikmati rakyat," titah baginda pada majlis Perayaan Ulang Tahun Hari Keputeraan Ke43, di Istana Balai Besar, di sini semalam.

Kerajaan Persekutuan tak abai Kelantan: Sultan Muhammad V

Turut hadir Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat; Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin.

Baginda yang juga Timbalan Yang di-Pertuan Agung mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Pusat yang selama ini dilihat tidak pernah meminggirkan Kelantan daripada arus pembangunan.

"Beta berharap satu rangkaian jalan raya bertaraf lebuh raya dapat dibina di negeri ini seperti negeri di Pantai Barat atau negeri Pantai Timur lain bagi merangsangkan lagi pertumbuhan ekonomi negeri.

"Kelantan tidak harus dibiarkan ketinggalan kerana ia sebahagian daripada Malaysia," katanya.

Sultan Muhammad juga mengingatkan kerajaan negeri supaya tidak melihat pertanian sebagai sektor mengaut keuntungan serta menjana ekonomi semata-mata.

"Beta menyeru supaya semua pihak terbabit dalam sektor ini menjaga sumber asli seperti tanah, sungai, laut serta kawasan tadahan hujan bagi memastikan alam sekitar terus terpelihara.

"Langkah ini bagi memastikan Kelantan terus subur dan berupaya mengeluarkan hasil yang banyak serta berkualiti sepanjang masa," titah baginda.

Baginda juga menegur jentera pentadbiran kerajaan negeri supaya proaktif dalam memperbaiki serta mempertingkatkan sistem sedia ada agar rakyat dapat menikmati perkhidmatan bermutu dan terbaik.

"Semua agensi perlu menjana idea baru bagi menghasilkan produk inovatif bagi meningkatkan kecemerlangan dalam perkhidmatan, selain inisiatif sentiasa dikemukakan supaya rakyat mendapat perkhidmatan terbaik," titah baginda.

Apa Lagi Yang PAS Boleh Putar Untuk Selamatkan Nurul Izzah?

Posted: 12 Nov 2012 06:31 PM PST

Rasa mual dan loya tekak saya apabila membaca tuduhan puak-puak PAS di laman-laman web mereka yang menuduh bahawa akhbar Utusan Malaysia dan media arus perdana yang lain sengaja memutar belitkan kenyataan Nurul Izzah.

Bukan sekadar transkrip penuh yang diterjemahkan, malah rakaman video tulen yang menayangkan Nurul Izzah menyokong orang Melayu untuk murtad juga sudah disiarkan oleh media-media tersebut.

Namun, dek kerana PAS tahu bahawa ahli-ahli bawahannya kurang fasih berbahasa Inggeris, malas berfikir dan mudah terpengaruh dengan dakyah mereka, mereka sengaja membuat tuduhan tidak berasas itu terhadap akhbar tersebut.

Kononnya, Utusan memutar belit fakta dan kenyataan? Siapa yang terbelit sebenarnya?

Pada saya, setelah meneliti dan beberapa kali menonton video tersebut, jelas sangat menunjukkan Nurul Izzah terlanjur kata di hadapan para peserta forum yang kebanyakkannya penyokong LGBT dan kebebasan hak asasi manusia berasaskan pandangan orientalis.

Mungkin kerana mahu mendapatkan sokongan dan tepukan gemuruh dari golongan yang hadir di forum tersebut Nurul Izzah begitu teruja sehingga sanggup memberikan harapan untuk memperjuangkan kehendak LGBT serta gerakan memurtadkan umat Islam di negara ini.

Malangnya, Nurul Izzah mungkin pula terlupa bahawa dia bakal berhadapan dengan jutaan umat Islam di negara ini di mana mereka ternyata tidak sependapat dengannya yang begitu menyokong LGBT serta gerakan menggadaikan aqidah umat Islam di Malaysia.

Pepatah orang Melayu berkata, "terlajak perahu boleh diundur, terlajak perkataan buruk padahnya".

Dengan pembuktian yang menunjukkan secara jelas Nurul Izzah mengucapkan kata-kata yang melukakan ramai umat Islam di negara ini, apakah dia masih lagi mampu berdolak-dalih untuk mempertahankan dirinya?

Mana lagi dia nak lari?

Bagaimana lagi dia nak pusing?

Satu dunia boleh menonton betapa Nurul Izzah dan Pakatan Haram sanggup menggadaikan aqidah san masa depan umat Islam di negara ini.

Satu dunia juga boleh menonton prinsip Nurul Izzah dan Pakatan Haram yang jelas menyokong hak LGBT untuk diamalkan di negara Islam ini.

Jadi, bagaimana lagi PAS mahu memutar belit dan menyelamatkan "anak papa" itu dari terus dikecam oleh umat Islam di Malaysia?

Jika dia menyatakan bahawa Utusan sengaja memutar belit kenyataan Nurul Izzah, bagaimana pula dengan laporan media pro-pembangkang Malaysiakini dan Malaysia Today yang menyiarkan berita yang senada?

Apatah lagi Utusan antaranya turut memetik sumber dari Malaysiakini yang terlebih dahulu menyiarkan berita yang menjadi kontroversi itu.

Pada saya, PAS sendiri telah menjatuhkan maruahnya apabila cuba mempertahankan Nurul Izzah dalam isu sokongannya terhadap membenarkan Melayu untuk keluar dari Islam dan memberikan hak kepada golongan LGBT di negara ini.

Saya yakin, jika pemimpin UMNO atau BN yang berada di tempat Nurul Izzah dan mengucapkan kenyataan kontroversi itu, sudah tentu PAS akan menyerang habis-habisan serta menuduh kerajaan BN sebagai "toghut", "sesat" dan sebagainya.

Namun oleh kerana orang yang berkata itu adalah Nurul Izzah, maka PAS sedaya upaya terpaksa mempertahankan anak Anwar Ibrahim itu walaupun terpaksa berdepan dengan jutaan umat Islam yang marah dengan kenyataan biadap tersebut.

Pada saya, biar apa pun usaha PAS untuk mempertahankan Nurul Izzah, "nasi telah jadi bubur". Satu duina sudah tahu dan terbukti tiada putar belit dalam kenyataan Ahli Parlimen Lembah Pantai itu.

Malah jika PAS berdegil, saya yakin ramai yang akan mencebik dan menuduh PAS sebagai pihak yang sebenarnya cuba memutar belitkan isu dan tidak berkata benar demi meraih sokongan politik.

Persoalan seterusnya, apakah PAS fikir mereka bermaruah dengan tindakan mempertahankan Nurul Izzah itu? Entahlah. Tepuk dada tanyalah lubuk hati anda yang paling dalam…

Dukeofmontecristo@mykmu

Umno: Pembangkang guna agama demi 'hayat politik'

Posted: 12 Nov 2012 06:15 PM PST

KUALA LUMPUR - Di sebalik polemik dan kontroversi semasa, Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor membidas pembangkang yang menurut beliau menggunakan agama demi memanjangkan jangka hayat politik mereka.

Malah ujarnya, pembangkang di negara ini lebih bertumpu kepada soal politik termasuklah menjadikan agama sebagai modal politik mereka sehingga boleh mengelirukan masyarakat.

Katanya, sewajarnya kaum Melayu menyekat mana-mana pihak yang menjadikan agama sebagai bahan politik termasuklah menggunakan nama Islam dalam parti bagi menarik golongan terbabit menyertai mereka.

"Pas yang bertopengkan agama adalah parti serpihan dari Umno iaitu di dalamnya terdiri dari kalangan orang-orang kecewa, menggunakan agama Islam demi untuk kepentingan peribadi, kedudukan dan pangkat sedangkan dalam masa yang sama mereka gagal mempertahankan akidah umat Islam yang ada di sekeliling mereka.

"Umno sebagai parti yang menyokong perjuangan kebangsaan Melayu tidak pernah menggunakan walau sepotong ayat al-Quran pun dalam urusan politik kerana apa yang penting adalah asas dan tujuan parti tersebut ditubuhkan selain usaha-usaha untuk terus memelihara akidah umat Islam," katanya dipetik Umno-Online hari ini.

Tengku Adnan yang lebih mesra dengan panggilan Ku Nan merujuk kepada Fasal 3.3 Perlembagaan Umno iaitu menegak, mempertahan dan mengembangkan Islam, agama rasmi negara serta menghormati prinsip kebebasan beragama.

Menurut Ku Nan, yang juga Setiausaha Agung BN, Pakatan Rakyat hakikatnya terbentuk daripada golongan kecewa lantaran diketepikan dari Umno dan BN ekoran kepentingan peribadi dan impian mereka yang tidak dapat ditunaikan.

Beliau merujuk kepada pelbagai insiden yang berlaku dalam pakatan pembangkang sendiri sehinggakan di kalangan mereka ada yang mempertikaikan berkaitan Islam sebagai agama rasmi, menyokong kebebasan beragama meliputi semua kaum termasuk Melayu, tiada tindakan dalam kenyataan menyokong keselamatan negara Israel dan pelbagai isu lain.

"Ada dikalangan mereka sanggup mengadakan perhimpunan jalanan dan mengadakan demonstrasi apabila ada negara asing membuat lakaran berkaitan Nabi Muhammad SAW tetapi malangnya apabila pemimpin mereka yang bergelar Mursyidul Am menyamakan Nabi Muhammad SAW dengan Mamat budak kampung tak ada pula yang bangkit untuk membantah atau cuba membetulkan kenyataan terbabit," katanya.

Beliau turut mengulas berkaitan laporan kononnya beliau sakit dan akan meletak jawatan lantaran tidak mempunyai keyakinan untuk BN menang dalam pilihan raya nanti.

"Ini semua tidak benar dan ia dilakukan oleh pihak tertentu yang suka menyerang peribadi pihak lawan lantaran gentar dan takut dengan realiti sebenar malah saya tekankan bahawa BN akan beroleh kemenangan lebih dua pertiga dalam PRU akan datang. Saya yakin," tegasnya lagi.

Rasuah: 'Tidak adil tuduh UMNO semata-mata'

Posted: 12 Nov 2012 05:45 PM PST

KUALA LUMPUR, 12 Nov — Ketua penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan mendakwa tidak adil hanya menuduh Umno sahaja yang terlibat dalam rasuah sebaliknya menegaskan perkara tersebut boleh berlaku-berlaku tidak kenal siapa.

Beliau menjawab soalan daripada wartawan ekoran kenyataan setiausaha agung Umno, Datuk Tengku Adnan Mansor pada minggu lepas bahawa cabaran parti tersebut ketika ini adalah menangani isu persepsi rasuah.

"Rasuah tidak boleh dibandingkan antara sesebuah parti, tidak boleh dibandingkan dengan sesuatu jantina serta tidak boleh dibandingkan dengan sesuatu bangsa.

"Jangan menuduh rasuah hanya berlaku di kalangan orang Umno sahaja. Isu rasuah adalah merentas semua," kata beliau dalam satu sidang akhbar selepas berkempen di Hentian Jalan Duta pagi tadi.

Timbalan menteri di jabatan perdana menteri tersebut juga menegaskan perkara utama ketika ini ialah pihak kerajaan tegas dalam membanteras rasuah.

"Paling penting, kerajaan serius untuk membanteras rasuah," katanya.

Ahmad berkata salah satu langkah kerajaan ialah memperkenalkan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) bertujuan untuk memerangi rasuah.

Pada minggu lepas, Tengku Adnan Mansor memberitahu Bernama masalah persepsi merupakan cabaran utama dalam mengukuhkan imej parti itu di persada politik tanah air.

Beliau berkata selepas pilihan raya 2004, Umno bukan sahaja berhadapan dengan tohmahan pembangkang yang melabelkannya sebagai parti kronisme, elitis dan korup.

Malah terpaksa berhadapan dengan bekas anggota parti yang kecewa apabila gagal meraih kedudukan politik semasa bersama Umno hingga menjadi manusia yang "angkuh hati" dan sanggup menyebarkan persepsi buruk mengenai parti.

Kontroversi terbaru melibatkan parti tersebut ialah kes sumbangan dana sebanyak RM40 juta yang disifatkan oleh presidennya, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai "derma politik" kepada Umno Sabah.

Selain itu, menteri di jabatan perdana menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz juga telah memberitahu Parlimen bahawa agensi anti-rasuah di negara membersihkan ketua menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman melibatkan dakwaan rasuah lebih RM40 juta tersebut.

Umno info chief: Bribery happens across the board

Posted: 12 Nov 2012 05:31 PM PST

KUALA LUMPUR, Nov 12 ― Bribery happens across the board and allegations of corruption should not be made only against Umno, the party's information chief Datuk Ahmad Maslan said today.

He was asked to comment on Umno's secretary-general Datuk Tengku Adnan Mansor's remark last week that the party faces the challenge of being perceived as corrupt.

"This perception is not necessarily true. Perception only remains as perception."

"Bribery does not differentiate between party, does not differentiate between gender, does not differentiate between races...

"Don't just accuse bribery only (by) Umno's people. This bribery transcends all..." Ahmad told reporters at a press conference today.

The deputy minister in the prime minister's department said the important thing is that the government is serious about tackling corruption.

"Most importantly, the government is serious to eradicate bribery," he said.

Ahmad said one of the government's National Key Results Area is to fight corruption.

Last week, Tengku Adnan Mansor told state news agency Bernama that it will be tough to fix the misperception because many of Umno's critics were disgruntled partymen who chose to break away and form their own splinter groups, like PAS and PKR.

"The problem we are facing is perception. After we won the 2004 general elections, probably we were negligent until the opposition succeeded in labelling Umno a crony party, elitists, corrupt and all sorts," he was reported saying.

He also blamed the widespread negative perception of Umno with some within its ranks who had painted a false and distorted image of the party having promised largess to individuals instead of the public good.

There was a controversy recently over a sum of RM40 million, which Umno president Datuk Seri Najib Razak had said is a "political donation" to Sabah Umno.

Umno's Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz had also told Parliament that the country's anti-graft agency had cleared the Sabah chief minister of allegations of corrupt links over the RM40 million.

THE MI

'Maafkan saja Nurul Izzah, dia masih budak-budak' - Harun Taib

Posted: 12 Nov 2012 05:01 PM PST

PETALING JAYA: Ketua Ulamak PAS, Datuk Harun Taib menganggap Nurul Izzah tidak mempunyai pendidikan tinggi dalam agama.

Umur Nurul yang masih muda boleh menyebabkan beliau boleh membuat kesilapan jika bercakap mengenai agama Islam, kata Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Harun Taib.

"Saya mengingatkan orang poltik yang tidak tahu agama Islam supaya tidak bercakap mengenai agama Islam.

"Kalau orang yang tahu agama boleh lah mereka bercakap hal agama," kata Harun.

Harun menegaskan beliau tidak mengambil serius bimbang dengan kenyataan Nurul, sebaliknya lebih risau orang yang pandai agama tetapi banyak membuat salah dalam agama.

Dan tokoh PAS itu meminta orang ramai memaafkan Naib Presiden PKR dan ahli Parlimen Lembah Pantai itu.

"Nurul masih budak-budak lagi, dan dia juga tidak ada pendidikan tinggi dalam agama," katanya.

Harun turut bertanya, mengapa isu Nurul heboh diperkatakan tetapi tidak kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak walaupun pemimpin nombor satu juga banyak bercakap salah mengenai agama Islam.

Harun berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Nurul dalam satu program di dalam sebuah gereja Sabtu lalu.

Dalam program tersebut Nurul dilaporkan sebagai berkata, jika kebebasan beragama boleh digunakan kepada orang bukan Islam ia juga seharusnya melibatkan orang Islam juga.

Kenyataan tersebut menimbulkan kontroversi sehingga beberapa pihak membuat laporan polis terhadap pemimpin muda PKR itu.

Nurul bagaimanapun, menafikan beliau membuat kenyataan tersebut dan mendakwa ia diputarbelit oleh media.

FMT

Mencari Damai Abadi

Posted: 13 Nov 2012 03:16 PM PST

Mencari Damai Abadi


Ucapan Raya

Posted: 13 Nov 2012 04:29 AM PST

selamat Hari Raya Deepavali kepada masyarakat India. Semoga raya kali ini membawa lebih banyak sinar bahagia di masa hadapan

:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan