Rabu, 3 Oktober 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 02 Oct 2012 11:41 PM PDT

Suara Sri Andalas

Posted: 02 Oct 2012 11:32 PM PDT

Suara Sri Andalas


Tidak Pertahankan Hak Wanita, Najib Perlu Lepas Jawatan

Posted: 02 Oct 2012 07:50 PM PDT

SHAH ALAM 3 OKT : Datuk Seri Najib Razak disaran melepaskan jawatan sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat kerana gagal memberi kesaksamaan terhadap hak wanita di negara ini.

Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong dalam satu kenyataan berkata Najib tidak memahami perjuangan wanita berkenaan kesaksamaan gender terutama dalam usaha menempatkan diri di perkhidmatan awam dan sektor korporat.

Menurutnya, wanita di Malaysia masih ketinggalan jauh baik dari sudut pembangunan mahupun pentadbiran di mana dianggarkan kurang 10 peratus daripada mereka terlibat dalam sektor politik (Parlimen dan Dewan Undangan Negeri).

"Tidak cuba memahami kehendak wanita di negara ini, Najib sebaliknya membandingkan kebebasan hak wanita di Malaysia dengan sebuah kelab elit di Amerika Syarikat yang terhad untuk kaum hawa," katanya.

Elizabeth berkata demikian sebagai respon kepada kenyataan Najib yang menolak penubuhan pergerakan menuntut hak wanita kerana dakwanya kesaksamaan itu telah diberikan sejak awal lagi.

Najib dalam ucapannya ketika sambutan Hari Wanita Kebangsaan ke-50 hari ini turut berkata, Malaysia lebih ke hadapan berbanding negara membangun lain dengan memberi contoh kepada keahlian kelab di Amerika Syarikat.

Tambah Elizabeth, pengurangan peruntukan kepada Kementerian Pembangunan Wanita dan Masyarakat melalui pengumuman Bajet 2013 baru-baru ini juga membuktikan Najib tidak prihatin terhadap golongan itu.

Berbeza dengan Pakatan Rakyat (PR), Elizabeth berkata sejumlah RM4.5 bilion diperuntukkan melalui bajet alternatif sekiranya PR berjaya menawan Putrajaya kelak.

"Pada tahun 2010, Kerajaan memperuntukkan sejumlah RM2.4 bilion dalam peruntukan bajet yang kemudiannya dikurangkan kepada RM2 bilion, sebelum diturunkan lagi kepada RM1.9 bilion pada 2012.

Bagi Bajet 2013, hanya RM1.8 bilion diperuntukkan untuk pembangunan wanita. Ini jelas membuktikan bahawa Perdana Menteri tidak peka terhadap soal wanita. Sebab itu beliau perlu melepaskan jawatannya," katanya lagi.

Sumber: Selangorku

PATI Yang Guna Mykad Palsu Adalah Pemilih Sah SPR

Posted: 02 Oct 2012 07:30 PM PDT

KUALA LUMPUR, 3 OKT: Dua pendatang asing tanpa izin yang dijatuhkan hukuman oleh mahkamah kerana menggunakan MyKad palsu sebelum ini, didapati diberikan hak mengundi.

Seorang daripada mereka, warga Filipina Salleh Bin Samsul didapati memegang Mykad palsu bernombor 670110-12-5035.

Beliau dijatuhkan hukuman penjara setahun oleh Majistret Cindy McJuce Balitus dalam perbicaraan di Kota Kinabalu pada 20 Sept 2010.

Demikian menurut MP Kuantan, Fuziah Salleh dalam satu sidang media yang diadakan di lobi Parlimen hari ini.

Bagaimanapun, semakan TVSelangor pada daftar pemilih di laman web Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini mendapati Salleh merupakan pengundi sah di DUN Kempas dalam Parlimen Pasir Gudang, Johor.

Fuziah berkata dalam satu kes berasingan, seorang lagi warga Filipina, Hassanuddin Bin Manna juga didapati bersalah atas tuduhan membeli MyKad palsu dengan harga RM 1,000.

"Hassanuddin mengaku beli MyKad dengan harga RM 1,000 dan dia juga dijatuhkan hukuman penjara setahun," kata Fuziah.

Dalam perbicaraan tersebut, Hasanuddin mengaku beliau memperolehi MyKad palsu bernombor 741029-12-5463 dari seorang rakannya.

Menurut satu salinan daftar pemilih, Hassanuddin juga merupakan seorang pengundi sah di DUN Karambunai di kawasan Parlimen Sepanggar, Sabah.

Kedua-dua perbicaraan tersebut turut dilaporkan dalam beberapa laporan akhbar tempatan di Sabah termasuk Harian Ekspress dan Daily Exspress.

Selain akhbar tempatan, Fuziah memberitahu, ianya turut dilaporkan dalam laman web Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) sendiri.

"Ini membahayakan keselamatan negara, kerakyatan negara boleh dibeli dengan harga RM1,000 sahaja dan diberi hak menentukan kerajaan.

"Kalau saya sendiri dapat kesan dua kes, sudah tentu ada banyak lagi pendatang asing lain yang memiliki MyKad dan boleh mengundi dalam pilihan raya.

"Saya cuba tanya di Dewan Rakyat, tetapi tidak dibenarkan oleh Yang Dipertua," kata Fuziah.

Sumber: Selangorku

MB : Tiada Masalah SPRM Siasat Pembelian Kompaktor

Posted: 02 Oct 2012 02:15 AM PDT

SHAH ALAM 2 OKT : Kerajaan Selangor menyambut dengan terbuka tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat pembelian kompaktor sampah oleh Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB).

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata sikap terbuka ini merupakan sebahagian daripada amalan pentadbiran korporat Kerajaan Negeri.

"Kita terima kenyataan bahawa dalam usaha memastikan negara dan negeri bebas daripada sebarang penyelewengan, kita perlu diaudit dan dinilai.

"Saya sendiri perlu diperiksa dari segi saya bayar cukai atau tidak, kereta apa saya pakai kerana saya adalah harta awam sebagai seorang Menteri Besar," jelas beliau selepas Majlis Perasmian Kolokium Penyelidikan Unisel 2012 di sini pagi tadi.

Kerajaan Negeri sebelum ini membeli 50 kompaktor sampah melalui KDEB dengan harga mencecah RM 14.5 juta.

Namun ada pihak yang mempertikaikan pembelian tersebut dengan mendakwa kompaktor tersebut berharga kurang RM 240,000 sebuah.

"Kita sememangnya bersedia sebab itu kita menyimpan dua fail dengan rekod yang sama, satu untuk simpanan SPRM dan satu lagi untuk kita bagi memudahkan kerja," tambah Abdul Khalid sinis.

Mengulas permintaan 350 penduduk miskin yang memohon agar Kerajaan Negeri mengarahkan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) melupuskan hutang rumah mereka, beliau berkata Kerajaan Negeri akan meneliti perkara tersebut.

"Bagaimanapun, kita tidak boleh berbuat begitu (melupuskan hutang), jika tidak semua orang akan mengaku fakir dan miskin.

"PKNS juga tidak melangsaikan atau menghapuskan hutang Talam (Corporation) sebagaimana diminta mereka, itu tidak benar," jelas beliau.

Sehubungan itu, beliau menyeru agar masyarakat tidak dijadikan alat untuk menjayakan propaganda pihak-pihak tertentu.

"Saya harap masyarakat tidak dimainkan dan jika benar mereka memerlukan, kita akan tolong," ujarnya ringkas.

Sumber: Selangorku

Duduk Di Rumah Tetapi Bil Air Umpama Perniagaan

Posted: 02 Oct 2012 01:30 AM PDT

AMPANG 01 OKT : Seramai 26 penduduk pangsapuri di Pandan Jaya membantah tindakan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) yang didakwa bertindak menukar status meter air mereka daripada "kediaman" kepada "perniagaan".

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan, Iskandar Samad berkata mengikut laporan penduduk, perkara itu berlaku sejak tahun lalu. Kes terbaru berlaku dua bulan kebelakangan ini.

Katanya, penukaran itu menyebabkan penduduk terpaksa membayar bil air empat kali ganda berbanding sebelum ini.

Mereka juga tidak mendapat air percuma 20 meter padu yang diberikan oleh Kerajaan Selangor.

Iskandar berkata penduduk turut mempertikaikan mengapa Syabas bertindak demikian sedangkan mereka sudah menetap di kawasan itu sejak 20 tahun.

"Jika sebelum ini mereka membayar minimum RM0.57 sahaja, kini dinaikkan kepada minimum RM2.07. Jumlah itu menjadikan bil mereka dicaj sehingga RM80 hingga lebih RM100 sebulan.

"Setakat ini, kita baru menerima laporan 26 penduduk ini, namun kita percaya perkara sedemikian mungkin berlaku dibeberapa kawasan lain di sekitar negeri," katanya dalam sidang media di Pandan Jaya, hari ini.

Jelasnya, dalam perbincangan dengan pihak Syabas baru-baru ini, Syabas meminta penduduk yang mahu menukar kembali ke meter asal untuk memohon pengesahan dari pihak Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ).

"Mereka turut memberikan alasan yang saya tidak terima. Dakwa mereka (Syabas) menukar meter itu berdasarkan status tanah, bagaimanapun terdapat juga sebaliknya," katanya.

Sehubungan itu, pihaknya meminta kerjasama daripada penduduk supaya membuat aduan kepada Adun atau Ahli Majlis di kawasan masing-masing supaya memudahkan urusan menghantar senarai nama kepada MPAJ.

Katanya, pihaknya turut mendesak Syabas supaya membayar rebet kepada penduduk selepas meter itu ditukarkan kepada asal.

"Ini kerana ada yang terlibat sudah hampir setahun, ia merugikan penduduk. Jika Syabas tidak boleh mengembalikan rebet, kita meminta Syabas memotong bayaran pada bil mereka yang akan datang ini.

"Perkara ini melibatkan ribuan penduduk dan melibatkan banyak kediaman daripada perniagaan. Saya harap kerjasama daripada penduduk supaya mereka dikenakan caj yang betul (kediaman) bukannya perniagaan.

"Perkara ini seolah-olah ada sesuatu yang tidak kena, kita tidak mahu pihak Syabas berterusan mempolitikkan isu air ini," katanya.

Sumber: Selangorku

Wan Azizah: Belanjawan PR Untuk Wanita 10 Kali Lebih Banyak Dari BN

Posted: 01 Oct 2012 01:45 PM PDT

PETALING JAYA, 2 OKT : Belanjawan 2013 Pakatan Rakyat (PR) untuk membela dan memartabatkan Wanita berbeza sepuluh kali berbanding belanjawan yang di bentangkan oleh kerajaan Umno-BN.

Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail dalam sidang media di sini hari ini berkata, peruntukan RM 4.5 bilion menerusi Agenda Wanita Malaysia (AWM) berbanding RM450 Juta oleh BN membuktikan ketidakperihatinan kerajaan terhadap sumbangan kaum wanita di negara ini.

Menurutnya, dari segi perbandingaan peratusan hanya 0.2 peratus daripada belanjawan Umno-BN diperuntukan kepada wanita.

Belanjawan 2013 dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak selaku Menteri Kewangan dengan jumlah RM251.6 bilion biarpun tinggi tetapi mengalami pengurangan enam peratus atau RM115 juta untuk Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Penurunan bersifat konsisten bermula 2010 sebanyak RM2.4 bilion, 2011 (RM2 bilion), 2012 (RM1.9 bilion) serta 2013 (RM1.8 bilion).

Beliau Wan Azizah, AWM dirangka PR jelas membela nasib dan masa depan wanita khususnya suri rumah yang walaupun tidak bekerja tetapi memperuntukan masa mereka membela dan mendidik anak-anak ke arah masa depan lebih baik.

Katanya, Caruman Wanita Nasional dan Elaun Penjagaan Anak menerusi AWM adalah perbandingan nyata di mana PR begitu menitikberatkan pembelaaan terhadap golongan wanita.

"Caruman Wanita Nasional adalah satu skim keselamatan sosial bagi wanita suri rumah yang mana sekiranya suami meninggal dunia, menjadi kurang upaya atau menceraikan isteri, suri rumah akan mempunyai simpanan wang untuk menangani sebarang kemungkinan yang boleh terjadi.

"Kerajaan PR bercadang memberikan caruman sebanyak RM600 setahun kepasa setiap suri rumah dan akan menggalakkan suami menyumbang sejumlah wang sebanyak RM120 ke RM1,200 setahun kepadaa caruman itu. Sasaran skim ini bagi memastikan seorang suri rumah mempunyai sekurang-kurangnya simpanan RM30,000 ketika berusia 50 tahun," katanya.

Dr Wan Azizah berkata, skim ini dijangkakan akan memberi faedah kepada lima juta suri rumah dan melibatkan peruntukan RM3 bilion setahun.

Menurutnya, skim Elaun Penjagaan Anak pula melibatkan perbelanjaan kira-kira RM940 juta bagi membantu wanita miskin yang bekerja di mana pendapatan isi rumah kurang dari RM1,000 sebulan.

"Bagi setiap kanak-kanak di bawah 12 tahun, kita akan menyediakan dana jagaan kanak-kanak sokongan sebanyak RM1,000 sebulan iaitu berhasrat membantu ibu yang bekerja bagi membayar yuran pengasuh ketika ibu bekerja.

"Kini terdapat lebih kurang 470,000 isu rumah miskin yang layak bagi skim ini pada kadar purata dua orang kanak-kanak di bawah 12 tahun," ujarnya.

Beliau menambah, kedua-dua projek memberdayakan wanita akan menelan belanja RM3.94 bilion setahun di mana pada keseluruhan PR berhasrat untuk membelanjakan sehingga RM4.5 bilion dalam tempoh setahun untuk semua program melibatkan wanita.

Jelas beliau tujuh teras komprehensif di garis untuk meningkatkan dan memberdayakan wanita, dasar pendidikan lebih baik, kelangsungan kesihatan dan kualiti hidup, penglibatan dan peluang ekonomi, kesejahteraan sosial, pendemokrasian politik, penguatkuasaan undang-undang daripada diskriminasi serta memupuk agenda wanita muda.

Turut hadir, Exco Kerajaan Selangor, Rodziah Ismail serta Pengerusi Biro Pelaburan dan Perdagangan PKR, Wong Chen.

Sumber: Selangorku

Kurang 30 Peratus Rakyat Miskin Terima Bantuan Kerajaan

Posted: 01 Oct 2012 02:00 AM PDT

KUALA LUMPUR, 1 OKT : Hanya 27 peratus dari golongan 10 peratus termiskin negara menerima  bantuan Kerajaan, walaupun Umno-BN mendakwa kononnya pelbagai program kebajikan telah diadakan untuk rakyat.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata peratusan itu diperolehi dari Kajiselidik Isirumah yang dibuat pada tahun 2009 dan dilaporkan di dalam Malaysia Economic Monitor April 2012.

Beliau berkata, hakikat bahawa hanya 27 peratus dari golongan yang wajar dibantu dan termiskin mendapat manfaat dari program kerajaan mencerminkan ketirisan yang berterusan.

"Hubungan rapat di antara kroni, golongan mahakaya dan berkepentingan dengan kerajaan menyebabkan hanya mereka diberi peluang untuk memainkan peranan besar," katanya semasa sesi perbahasan Bajet 2013 di Dewan Rakyat, hari ini.

"Pembolotan ekonomi seperti ini memberi impak buruk kepada percambahan usahawan baru yang tawar hati dan tidak mungkin dapat bersaing dengan syarikat-syarikat besar yang mempunyai talian terus kepada pimpinan tertinggi negara."

Katanya, kewujudan konsesi dan perjanjian berat sebelah telah menindas rakyat dan menyebabkan mereka terpaksa menanggung kos berganda.

Jelasnya, ketirisan yang terus berlaku menyebabkan bantuan atau insentif yang sepatutnya sampai kepada golongan atau kumpulan sasaran ini dicuri di tengah jalan.

"Mulanya, rakyat terpaksa menanggung kos sara hidup yang melambung kerana konsesi-konsesi ini berbentuk monopoli dan mengherot harga sebenar di dalam pasaran.

"Kemudian, rakyat juga terpaksa menanggung kos yang dibayar kerajaan yang memberi pelbagai bantuan kepada konsesi yang dianugerahkan kepada kroni dan golongan mahakaya ini, termasuklah pampasan, subsidi korporat dan lain-lain," katanya lagi.

Sumber: Selangorku

Sikap Kedekut Dan Cermat Telah Berjaya Di Selangor

Posted: 01 Oct 2012 01:30 AM PDT

KLANG 01 OKT : Sikap "tidak memilih bulu" Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah meningkatkan rizab simpanan negeri dan mengutip kembali hutang syarikat Talam kepada Kerajaan Selangor yang bernilai RM392 juta.

Dalam memuji kepimpinan Abdul Khalid, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata sikapnya yang cermat dan tegas telah meningkatkan prestasi kewangan Kerajaan Negeri.

"Tan Sri ini kedekut dan cermat kena pada tempatnya. Tengoklah beliau berani memanggil semua tauke-tauke besar untuk meminta balik bayaran premium tanah yang dibagi percuma semasa pentadbiran Umno-BN sebelum ini.

"Kalau pemimpin Umno-BN mesti masuk kocek dulu, tapi beliau tidak," katanya dihadapan kira-kira 1,000 penonton program Jelajah Merdeka Rakyat, di Bandar Putera, di sini, semalam.

Bulan lepas, syarikat audit KPMG Transaction & Restructuring Sdn Bhd (KPMG) berkata usaha mengutip hutang Talam berjumlah RM 392 bilion kepada kerajaan negeri adalah satu keputusan komersial yang munasabah dan bijak.

Anwar juga berkata kes saman penduduk terhadap kerajaan negeri kerana tidak mendapat air percuma merupakan contoh Umno-BN memperbesarkan isu.

"Umno-BN ini cepat riuh, orang bagi air percuma nak sibuk apa, yang tidak dapat tidak ikut syarat," katanya.

Hadir sama program tersebut, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ; Exco Kerajaan Negeri, Dr Xavier Jayakumar, Ronnie Liu, Elizabeth Wong ; Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Mariah Mahmud, Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafei.

Turut hadir, Timbalan Speaker Dun, Haniza Mohamed Talha ; Ketua AMK negeri, Azmizam Zaman Huri ; Adun Meru, Dr Rani Othman ; Ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian.

Sumber: Selangorku

Anwar Ibrahim

Posted: 02 Oct 2012 07:08 PM PDT

Anwar Ibrahim


[VIDEO] Anwar Ibrahim: Book Launch “Tinderbox: The Past and Future of Pakistan”

Posted: 02 Oct 2012 09:23 AM PDT

Tinderbox by MJ Akbar

Posted: 02 Oct 2012 09:18 AM PDT

Speech by Anwar Ibrahim at the launching of MJ Akbar's Tinderbox, on 2nd October 2012, The Royal Lake Club, Kuala Lumpur

First, let me just say that there is never a dull moment when reading MJ Akbar. He can be diplomatic if he wants to, but most of the time he doesn't tolerate fools. So, he will call a Taliban, a Taliban – and not some 'turbaned fundamentalist of salafist persuasion', or by some other apologetic description.

Reviewing MJ Akbar's books is, however, a different kettle of fish. Yes, he's never dull but because he seems to have so much to say, speed reading him is quite a futile exercise. Just keeping up with his thought processes sometimes requires mental energy of herculean proportions.

Most mortals will consider themselves very fortunate to have one of two talents: one, to have the gift of the gab but lacking in writing skill; and the other, the more common one I should say, writes well but for some reason or other, somewhat challenged in the verbal skills department. MJ Akbar is blessed with both: well, certainly no question he is a superb writer but give him the microphone, and he'll talk until the cows come home. (My apologies, I forgot that since the breaking of that scandal, any reference to 'cows, beef or even butter' may be considered seditious!)

So, I'm very much relieved today that I am not here to review his works. Indeed, it is such an honour for me that MJ has asked me to launch Tinderbox. And having declared my incapacity to review his writings, I therefore now exercise my severe limitations merely to share some thoughts about his works.

I have followed MJ Akbar's books as a continuum – from Byline, then Nehru: The Making of India, and Kashmir: Behind the Vale, just to name a few. Notice that I used the word 'followed', and not 'read'.

And I believe herein lies a significant difference. One may have 'read' a book or be a 'reader' and yet may not be keen to read another one, while one who has 'followed' wears the badge of loyalty to the writer – as far as his books are concerned.

He displays it prominently in his library, proudly proclaiming that he is in the know about such and such a book. When a new one comes up, he will be among the first to tell his friends about it and ask whether they know that a new book is out. He has 'read' it, of course, – but not necessarily 'read it through'. He visits the tome as and when the occasion arises.

He takes it with him in his travels. Now, speaking of travelling, it depends on where one is going. For instance, if you plan to visit the leaders of the Jamaat-e-Islami in Pakistan then for heaven's sake don't take Tinderbox with you.

Now, this book: I'm not sure if the reading leads us to the dark conclusion that Pakistan is in self-destruct mode. But I'm sure that not everyone will agree that Pakistan is simply beyond repair. Nevertheless, I believe it is legitimate to explore answers to the question: why is Pakistan in the situation it is today? What is the situation really? Well, that is the question discoursed in the book, among other things.

The book is said to be controversial. But as we know, controversy is not something a writer worth his salt ought to be shy of. The title obviously gives quite a bit away. It's not for me to talk too much about this book, but suffice it to say that whether you call it time bomb, powder keg or tinderbox, there is some explosive stuff being talked about.

So for those who are thinking of a light and easy read, this is probably not for them. It is neither fiction nor drama where poetic license allows the writer to spice things up and we are prepared to engage in some suspension of disbelief. To my mind, it is a political treatise on a subject by someone well versed in its history and divergent ideologies. And as T.S. Eliot says, "History may be servitude, History may be freedom."

And speaking of freedom, I would of course be remiss if I didn't mention Pakistan's great leader (Quaid-i-Azam), Muhammad Ali Jinnah who is without doubt universally acclaimed as pivotal in the creation of Pakistan. Just about six months before he passed on, he said: "The story of Pakistan, its struggle and its achievement, is the very story of great human ideals, struggling to survive in the face of great odds and difficulties."

Now, this latest outing by MJ Akbar will put him in the cross hairs of quite a few people and be that as it may, I leave it to you to draw your own conclusions. But make no mistake: if you need an intellectual wakeup call on an issue that not only impacts the sub-continent but the entire region, this is your book.

Thank you.

KENYATAAN MEDIA: Isu Kepentingan Wanita Diketepikan Dalam Bajet2013

Posted: 01 Oct 2012 09:59 PM PDT

KENYATAAN MEDIA
2 OKTOBER 2012

1.    Terima kasih kepada pihak media yang hadir pada hari ini dan ini amat dihargai. Pada hari ini saya ingin mengulas mengenai belanjawan yang baru dibentangkan oleh PM Dato' Seri Najib.

 

2.    Isu-isu Wanita adalah luas dan pelbagai. Wanita membentuk separuh daripada penduduk Malaysia, tetapi penglibatan  wanita di sektor pekerjaan dan politik, adalah masih terhad. Pada hari ini, saya ingin melahirkan suara hati, sebagai seorang wanita yang pernah bekerja sebagai doktor pakar mata di hospital kerajaan selama 15 tahun. Saya juga ingin berbicara sebagai seorang muslimah dan ibu kepada 6 orang anak; saya bersyukur walaupun ayah mereka, Anwar Ibrahim dimasukkan ke dalam penjara dengan zalim, semua anak-anak kami boleh dikatakan berjaya mendapati pendidikan tinggi dan kini mempunyai kehidupan produktif dan gembira. Saya juga ingin berkata sebagai seorang nenek yang sudah mempunyai tiga orang cucu dan juga sebagai seorang ahli politik. Dengan pengalaman yang pelbagai inilah maka saya ingin membicarakan tentang isu-isu wanita.

 

3.    Wanita Pakatan Rakyat yang diketuai bersama oleh YB Hajah Zuraidah daripada KEADILAN, YB Chong Eng daripada DAP dan YB Hajah Siti Zailah daripada PAS telah berjaya menerbitkan satu polisi yang dipanggil "Agenda Wanita Malaysia". Dokumen ini mempunyai 7 teras yang komprehensif untuk meningkatkan dan memberdayakan Wanita: dasar pendidikan yang lebih baik, kelangsungan kesihatan dan kualiti hidup, penglibatan dan peluang ekonomi, kesejahteraan sosial, pendemokrasian politik, penguatkuasaan undang-undang daripada diskriminasi dan memupuk agenda Wanita muda. Kesemua dasar-dasar yang tersebut diatas ada terkandung di dalam Belanjawan Pakatan Rakyat kami.

 

4.    Saya ingin membuat perbandingan diantara Belanjawan Pakatan Rakyat dengan belanjawan BN UMNO dan akan menjelaskan dua polisi kami iaitu :-

• Caruman Wanita Nasional; dan

• Elaun Penjagaan Anak.

 

5.    Caruman Wanita Nasional adalah satu skim jaringan keselamatan sosial bagi Wanita suri rumah. Ideanya adalah seperti berikut; sekiranya suami meninggal dunia, menjadi kurang upaya atau menceraikan isteri, suri rumah akan mempunyai simpanan wang untuk menangani sebarang kemunkginan yang boleh terjadi. Kerajaan Pakatan Rakyat bercadang untuk memberikan caruman sebanyak RM600 setahun kepada setiap suri rumah, dan akan memastikan dan menggalakkan suami menyumbang sejumlah wang sebanyak RM120 ke RM1,200 setahun kepada caruman yang sama.

 

6.    Sasaran skim ini adalah untuk memastikan seorang suri rumah mempunyai sekurang-kurangnya simpanan sebanyak RM30, 000 ketika usia 50 tahun. Kami menjangkakan terdapat 5 juta suri rumah yang bakal menyertai skim ini dan ianya akan menelan belanja kira-kira RM3 bilion setahun. Walaupun skim ini adalah berdasarkan kepada prinsip kebajikan, sasaran ekonominya adalah untuk menggalakkan simpanan peribadi. Skim ini adalah merupakan salah satu program kita untuk meningkatkan pendapatan isi rumah (disposable income).

 

7.    Skim Elaun Penjagaan Anak diperkenalkan untuk menolong wanita miskin yang bekerja dimana pendapatan isi rumah yang kurang daripada RM1, 000 sebulan. Bagi setiap kanak-kanak di bawah umur 12 tahun, kita akan menyediakan dana jagaan kanak-kanak sokongan sebanyak RM1, 000 setahun. Sokongan ini berhasrat membantu ibu yang bekerja untuk membayar yuran pengasuh menjaga anaknya ketika ibu sedang berkerja.

 

8.    Kini terdapat kira-kira 470,000 isi rumah miskin yang layak untuk skim ini dan pada kadar purata 2 orang kanak-kanak di bawah umur 12 tahun bagi setiap isi rumah, skim ini akan menelan belanja kira-kira RM940 juta setahun. Walaupun mahal, skim ini mempunyai sasaran ekonomi untuk membebaskan lebih ramai Wanita untuk menyertai tenaga kerja.

 

9.    Kesimpulannya; kedua-dua projek memberdayakan Wanita tersebut akan menelan belanja RM3.94 bilion setahun. Pada keseluruhannya, Pakatan Rakyat berhasrat untuk membelanjakan sehingga RM4.5 bilion setahun untuk kesemua program wanita, ini merupakan 10 kali ganda lebih daripada apa yang ditawarkan oleh UMNO BN.

 

 

Dato Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail,

Presiden

Parti Keadilan Rakyat

 

 

 —-

 

 Press statement , Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, President.

 

1.    Thank you for your presence today and for giving me this opportunity to comment on the budget.

 

2.    Women's issues are wide and varied. Women make up half of the population, and yet we are under-represented in the workforce and in politics. I speak as one who was a working woman, an eye doctor in government hospitals for 16 years while juggling further studies and motherhood. I also speak as a muslimah and a mother of 6 children. Thankfully all my children were blessed with the opportunity for higher education and they are leading happy and productive lives now, despite the dark days when their father was jailed. I also speak as a grandmother of three grandchildren. Today, I also address all of you, as a politician. Thus, it is with this wide and varied experience and understanding that I wish to discuss with you, the key matter of women's issues.

 

3.    As you may know, the women of Pakatan Rakyat are led by YB Hajah Zuraida from PKR, YB Chong Eng from DAP and YB  Hajah Siti Zailah of PAS. They have put together a policy document, called "The Malaysian Women's Agenda". This document calls for seven comprehensive thrusts to uplift and empower women: the need for better education, better health and quality of life, economic equity, social safety net, political participation, comprehensive legal protection from discrimination and nurturing young women. Spending plans to implement these policies are contained in our Pakatan Rakyat Budget.

 

4.    I wish to highlight, as a contrast to UMNO BN's miserly budget, our two most critical policies:

·                     Caruman Wanita Nasional (National Contributions Fund for Women); and

·                     Childcare Allowance.

 

 

5.    We propose the Caruman Wanita Nasional as a social safety net scheme for women who are homemakers. The idea is simple; in the event the husband dies, becomes disabled or divorces his wife, the woman homemaker will have some financial savings to fall back on. A Pakatan Rakyat government will provide a yearly payment of RM600 to homemakers, whilst ensuring the husband also contributes a sum ranging from RM120 to RM1,200 per year. The scheme's target is to ensure that a homemaker will have at least a savings of RM30,000 at age 50. We expect 5 million homemakers to participate in the scheme and it will cost about RM3 billion a year. This policy is not just based on compassionate grounds, but on real life problems faced by homemakers. Homemakers tend to have little to no income, so they almost have no savings of their own. It is also designed to encourage personal savings, and it is part of our broader policy to increase disposable income of households. 

 

6.    The Childcare Allowance scheme is designed for working women of poor households earning less than RM1,000 a month. For every child below the age of 12, we will provide a childcare support fund of RM1,000 a year per child. This will go some way toward helping the working mother pay for a baby sitter for her child, whilst she works. There are currently about 470,000 poor households that will qualify for this and at an average headcount of 2 children per household being below 12, this program will cost about RM940 million. This is not a handout policy but it is an economic instrument to enable more women to join the workforce.            

 

7.    In conclusion, our two projects for empowering women call for spending of RM3.94 billion. All in, we intend to spend up to RM4.5 billion a year on programs for women. This is 10 times more than UMNO BN's spending plans for women.

 

Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail

President

Parti Keadilan Rakyat 

Outstanding Article (Why Anwar Ibrahim?)

Posted: 01 Oct 2012 08:51 PM PDT

PLEASE HELP CIRCULATE THIS-ITS TIME RACE POLITICS ENDED IN OUR COUNTRY!!!Great article by John Lee M K. You will never believe that this is a 22-year-old.
……………………………………………………………………..

It ignores a simple reality: Datuk Seri Anwar Ibrahim has already made history by being the first Malay politician to ever actually win more political support through an explicitly non-racial platform. It is practically impossible to underestimate how Anwar bucked the trend; he has completely turned our understanding of politics in this country on its head.

History has already made it crystal-clear; Malay politicians who try to unite the country by appealing to a common sense of Malaysian-ness inevitably wind up heading into political oblivion. Dato Onn Ja’afar’s political career went up in flames the moment he founded the first multiracial political party in the country, in spite of it having every conceivable advantage – it was literally the incumbent party of the time because of Onn’s towering status in Malayan politics. And it, of course, foundered completely.

Since then nobody has even tried to unite the Malays as Malaysians. Unite the Malays as Malays, of course; Syed Jaafar Albar famously proclaimed in the 1960s that he was a Malay first and a Malaysian second. Syed Hussein Alatas made an admirable attempt to change Malaysian politics through Gerakan, and we all know how that turned out. Literally every Malay leader who has tried to be Malaysian first ever since has risked being branded as a sell-out, a puppet of the non-Malays and a stooge of Lee Kuan Yew.

The one exception was Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad, who experienced some brief success with his Bangsa Malaysia idea. This only makes sense, considering Dr Mahathir’s iron-fisted handling of anyone who dared to oppose him; it is thus a pity that he never took this policy beyond mere words.

The moment Dr Mahathir handed over the reins to his successor, Malay politicians were up in arms criticising Bangsa Malaysia as a ‘nebulous’ and untenable concept for daring to acknowledge that the non-Malays have a place in this country too.

So here we are today: 51 years after independence, the easiest way to tar a Malay politician next to calling him a Jew-lover is to accuse him of saying this country belongs to the Chinese and Indians too. That is simply how Malaysian politics works; to win the support of the Malays, you need to denounce the non-Malays as foreign squatters, who are only here as a matter of privilege rather than right, a privilege revocable at any time.

And what a coincidence it is – that is exactly how the Malaysian government works too. If you’re not an Indonesian who can be counted as a Malay, your application for permanent residency or citizenship can never hope to see the light of day. If you’re not a Malay, you can expect to hear your fair share of racist remarks in a public national school – and not from students, mind you, but teachers. As a student you can expect a syllabus which teaches you about the meaning of ketuanan Melayu rather than bangsa Malaysia. As an employee you can expect a civil service where you’re not welcome unless they need you to fulfil their minuscule quota of non-Malay recruits. As an entrepreneur you can expect a government – and many government-linked companies – which will not give you any business unless you are a Malay. Half a century after independence, and that’s what 40% of this country has to look forward to.

And since this is how the government works, up-and-coming politicians and political activists realise this is how politics works too. That is why even though you will never hear the typical Malaysian voicing such sentiments, political activists will readily denounce the non-Malays as foreign squatters here at the behest of a social contract which gives them the privilege, not right, to stay and live here.

Since this is how politics and government have worked since time immemorial, we owe Anwar an incredible debt for nearly single-handedly
turning all this – everything – completely on its head. For the past half century, to be a good Malay leader, you have either had to publicly proclaim your support for ketuanan Melayu – and not the mild ketuanan as in strong leadership, but ketuanan as in ‘blood will run in the streets if our demands are not met’ – or you have had to simply avoid commenting on the issue and just hope you can be all things to all people. Anwar ran on a platform, not of vague meaningless nice-sounding platitudes, but a platform explicitly against everything ketuanan Melayu stands for.

This is a man, mind you, who celebrated the end of his ban on active politics by damning ketuanan Melayu and consigning it to the dust heap of history. This is a man who has publicly and repeatedly proclaimed that his commitment is to the sovereignty of the people – ketuanan rakyat – rather than the dominance of the Malays.

This is a man who has never wavered from his stand that the philosophy of government assistance based on racial origin, rather than economic
status, is fundamentally and morally wrong. This is a man who has repeatedly, wherever he goes, whoever he speaks to, driven home the
same point, again and again: ‘Anak Melayu, anak saya. Anak Cina, anak saya. Anak India, anak saya.’

And this is a man who has had everything in the traditional playbook of Malaysian politics thrown at him. He’s been labelled a heretic, a sodomite, a liar, a hypocrite, a traitor willing to sell the Malays and Malaysians out at a moment’s notice. The ruling coalition has done everything in their power to make it known far and wide that this is a man committed to non-racialism; committed to a Malaysia where everyone belongs.

Regardless of whether you think he deserves it, or if he was just lucky, credit is due to Anwar: where so many brave Malay leaders have fallen and failed, he has won an incredible victory. Onn Ja’afar was vilified simply for opening up his political party to Malayans of all creeds and colours; Anwar has gone above and beyond, explicitly declaring that this is a country for all Malaysians, whoever they might be. And he has won a resounding victory.

It would be one thing if he scraped through with a majority of less than 5,000 votes in the recent by-election, but the fact is, it was not even close – not with a landslide majority of 15,000, larger even than the majority his wife won before he explicitly condemned ketuanan Melayu. Anwar has succeeded where everyone else has failed; he has carved out a broad base of political support, not on a platform of rights or privileges for one community, but a platform of justice and equality of opportunity for all communities.

Criticise Anwar all you like for his inconsistent and wishy-washy stands on other issues. Criticise his coalition for its internal dissension and strange hypocrisy all you want. You can even say you have no intention of trusting a man who might just stab you in the back the moment he gains power.

The fact of the matter is, you do not have a choice between Anwar and your ideal, committed, consistent, sincere Malaysian leader. Your choice, in the here and now, is between Anwar and a regime built on racism, built on stoking the flames of mistrust and hatred. This regime of hatred has delivered its promise of ketuanan Melayu; why should we expect things to be any worse under a regime promising ketuanan rakyat? At the worst, it’s the same old shit under a different government; at best, we might finally have a government and a political system which works for all Malaysians rather than whoever yells the loudest and threatens the most blood.

As far as taking power is concerned, this is still a long shot. Anwar may yet turn out to be a flop on delivering if he ever gets the chance to govern. But the simple and stark reality is, as far as we who live in the present are concerned, he is our best and only chance to put a stop to this insanity.

Anwar is not the perfect vessel for uniting the country, but there is a reason he scares the powers that be: he is the first real chance we have ever had to unite the country against the demons of racialism and parochialism. And for now, he is our only chance. He is the only one who can cross ethnic barriers to proclaim a commitment to a Malaysia where Malaysians, not Malays, are sovereign, and actually win more support than before.

I am no huge fan of Anwar, but I recognise what he has done, and how far he has come. I support him, not because I like him as a person, but because I believe in the cause he champions, and because I believe that if there is any person in this country who can make that dream a reality, it is Anwar Ibrahim.

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 02 Oct 2012 11:18 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang


CERAMAH PR REMBAU

Posted: 02 Oct 2012 01:24 AM PDT


JOM UBAH

Posted: 02 Oct 2012 01:23 AM PDT


Tiada ulasan:

Catat Ulasan