Jumaat, 26 Oktober 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 26 Oct 2012 01:34 PM PDT

Cucu Tok Selampit


CTS Beri Sokongan Penuh Anthony Loke Jadi Presiden Kelab Penyokong PAS Malaysia

Posted: 26 Oct 2012 02:30 AM PDTVideo di atas adalah petikan "drama" di Parlimen sewaktu Ahli Parlimen Rasah, Anthony Loke cuba mempertahankan Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat yang "diserang" oleh MCA dalam isu gesaan Mursyidul Am tersebut merogol wanita yang tidak menutup aurat. 

Begitu sayangnya Ketua Pemuda DAP ini kepada Mursyidul Am PAS melebihi pemimpin partinya sendiri. Manakan tidak, sewaktu Setiausaha Agung DAP diserang dengan perkataan "Cocky, Arrogant and a Tokong" oleh Dr Mansor Othman, tidak sedetikpun beliau bangun untuk mempertahankan Ketua Menteri Pulau Pinang berkenaan daripada tuduhan Timbalannya itu. 

Selepas kejadian di atas, Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan telah menghantar surat penghargaan seperti di bawah:


Anthony Loke melalui ruangan laman sosial Facebooknya telah melahirkan rasa gembira dan bersyukur seperti kata-katanya seperti di bawah:


Sememangnya CTS amat merasakan Anthony Loke lah orang yang paling sesuai diberi tanggungjawab sebagai Presiden, Kelab Penyokong PAS Malaysia. Ada bangkangan?

Ketua UMNO Bahagian Kangar Perlu Beri Penjelasan Banner Lembu Menghina DS Shahrizat Jalil

Posted: 26 Oct 2012 12:43 AM PDTLihat kedua-dua foto di atas yang dipasang sekitar bandar Kangar. Kalau sekali imbas memang tidak nampak sebarang kesilapan. Namun jika dipandang betul-betul, poster ini bertujuan untuk menyatakan "Datuk Seri Shahrizat Lembu" dengan susunatur perkataan yang sebegitu rupa. Tidak eloklah untuk sesiapa untuk mensabotaj DS Shahrizat yang telah menyumbangkan 20 ekor lembu di dalam majlis ini.

Ketua UMNO Bahagian Kangar perlu beri penjelasan kepada Datuk Seri Shahrizat kenapa tidak menggunakan otak apabila membuat banner! Beliau mesti bertanggungjawab kerana ini adalah kerja bahagian. Apakah Ketua UMNO Bahagian Kangar tidak sensitif atau tidak ambik tahu apa yang anak buah buat kerja? Blog pembangkang sudah mula mainkan isu ni di dalam blog disebabkan si tolol Ketua Bahagian yang tak perihatin semasa banner ini dibuat.

Apa Yang Tersirat

Posted: 26 Oct 2012 01:30 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Anwar jadi PM?-Ramalan Fengshui

Posted: 26 Oct 2012 02:59 AM PDT

"Pada masa itu pakar Fengshui itu berkata, jika ditilik mengikut dari segi wajah dan tarikh lahir Anwar Ibrahim, penghujung dan sisa-sisa hidup Anwar Ibrahim kesepian dan keseorangan, tersirih dari pergaulan kawan-kawan ..."

Rupa-rupanya ketua pembangkang di Parlimen juga pandai tilik nasib, beliau berkata beliau telah meramalkan dari segi wajah air muka Najib, serta pemikiran Najib, Anwar Ibrahim berani meramalkan PRU akan jatuh pada bulan November ataupun pada awal bulan Disember tahun ini.

Sama ada ramalan Anwar Ibrahim itu tepat ataupun tidak, ia perlu tunggu sehingga jawapan itu keluar pada penghujung tahun ini, tetapi keluaran majalah fashion edisi ke-400 pada 19 tahun yang lalu pernah memaparkan tilikan nasib untuk Anwar Ibrahim, majalah itu menjemput seorang pakar Fengshui di sebelah utara Semenanjung, pakar Fengshui itu pergi ke tempat kediaman asal Anwar Ibrahim, di Cherok Tokun meninjau keadaan Fengshui di kawasan situ.

Pada masa itu kebetulan di waktu pemilihan UMNO pusat, kebetulan pada masa itu usia Anwar Ibrahim 46 tahun, masyarakat Cina pada masa itu ambil berat kerana Anwar Ibrahim mahu mencabar Ghafar Baba jawatan Naib Presiden UMNO, boleh dijangkakan selepas itu adakah Anwar akan menjadi perdana menteri.

Pada masa itu, pakar Fengshui itu memutuskan Anwar berusia 46 tahun nasibnya agak bagus, tetapi selepas berusia 51 tahun akan ada perubahan yang mendadak, jawatan dan kedudukannya akan tergugat, seterusnya Anwar Ibrahim akan mempunyai harta yang banyak tetapi tiada kedudukan, beliau dinasihatkan supaya buat langkah-langkah yang terbaik untuk diri sendiri. Secara kebetulan selepas 5 tahun, ramalan itu terbukti, Anwar Ibrahim dipecat oleh Mahathir.

Perbatasan yang terakhir

Pakar Fengshui itu juga berkata satu masa nanti di Bukit Mertajam akan lahir seorang perdana menteri, pakar tersebut meramalkannya pada ketika waktu itu, Ramalan yang lepas mungkin boleh memberi bukti dan kepastian yang tepat. Seterusnya pakar Fengshui itu berkata, tidak eloknya jika batu-batu di bukit itu ditarah dan diusik, pasti akan merosakkan kedudukan Fengshui di kawasan yang mana umpama perpatah Cina dalam Fengshui, kawasan itu seperti seekor harimau sedang berehat akan menjadi seekor naga jika ia terjaga, jika bukit itu dirosakkan bagi Anwar Ibrahim mahukan jawatan perdana menteri itu pasti akan tergugat, kecuali Anwar Ibrahim dapat tembusi nasib Fengshui bertukar boeh menjadi menteri dan mempunyai kuasa yang luar biasa, jika tidak niatnya itu boleh diabaikan sahaja.

Mirip wajah Anwar Ibrahim kurus di pipi dan dagu, dalam Fengshui ia kurang bermaya untuk menjadi menteri, Cara beliau mengarahkan orang memang benar dia mampu tundukkan orang, tetapi ia akan tersekat di tengah jalan sahaja. Cuping telinganya luas dan timbul, bermakna mempunyai sikap degil tidak mahu mengalah, kedudukan telinganya tinggi dari muka, memang seorang bijak yang luar biasa; lekuk atas bibir berbentuk tajam dan bergigi tajam, mempunyai sifat bentuk tubuh yang gagah dan bijak berkata-kata.

Pada bulan Julai tahun ini, Anwar mengumumkan, pada PRU kali ini adalah kerjaya beliau yang terakhir dalam politik, jika PR tidak dapat memerintah kerajaan pusat, beliau akan berundur diri dari arena politik dan akan menjadi pendidik di mana-mana universiti. Anwar Ibrahim semasa ditemu ramah sebuah akhbar di England mengakui, mungkin pada PRU akan datang ini, adalah PRU kali terakhir untuk beliau berpeluang menjawat jawatan perdana menteri.

Pada masa itu pakar Fengshui itu berkata, jika ditilik mengikut dari segi wajah dan tarikh lahir (Bazi) Anwar Ibrahim, penghujung dan sisa-sisa hidup Anwar Ibrahim kesepian dan keseorangan, tersirih dari pergaulan kawan-kawan. Dan nasihatkan Anwar Ibrahim supaya jangan terlalu syok sendiri, perlu bijak menggunakan orang lain, ia boleh membantu untuk masa tua beliau.

Selepas PRU ke-13 nanti, adakah Anwar Ibrahim akan menjadi calon perdana menteri seperti apa yang disebut itu, dikatkan akan menjadi seperti seekor harimau sedang berehat akan bertukar menjadi seekor naga jika ia terjaga dari Bukit Mertajam, sama ada beliau akan menjadi pensyarah di universiti ataupun menjadi ahli peramal nasib, itu semua mendapat perhatian khukus dari kalangan masyarakat Cina. Cara dan strategi Anwar Ibrahim hari ini menyerang dalam senyap itu adakah ditunjuk ajar oleh orang-orang luar biasa yang tertentu dari master Fengshui, ini menunjukkan ramalan Fengshui itu pastinya benar dan nyata, bukankah nasib itu tidak boleh dipaksa-paksa?

THE FLYING KICK

Posted: 26 Oct 2012 01:26 PM PDT

THE FLYING KICK


ROSMAH MILIKI PERMATA BERNILAI RM1 BILION!!!

Posted: 25 Oct 2012 11:46 PM PDT

otai

Posted: 26 Oct 2012 11:32 AM PDT

otai


JAWATANKUASA KHAS HUKUM PENSABOTAJ CALUN BN

Posted: 26 Oct 2012 06:44 AM PDT

AKHIRNYA KOMUNIKASI PEMBUJUKKAN TIDAK BERKESAN MALAH TIDAK DIYAKINI UNTUK TENTUKAN CALUN BN MENANG, KHASNYA UNTUK MENDAPAT 2/3 MAJORITI KERUSI PARLIMEN MALAYSIA MENJELANG PRU KE 13 YANG DIJANGKAKAN SELEPAS RAYA CINA TAHUN 2013.MAKA BAGI MENJAMIN BN MENDAPAT KERUSI 2/3 MAJORITI ATAUPUN MENANG HANSEM, MAKA UMNO/BN TELAH MENUBUHKAN SATU JAWATANKUASA KHAS YANG DIPENGERUSIKAN OLEH TS TENGKU AHMAD RITHAUDEEN TENGKU ISMAIL IAITU PENGERUSI LEMBAGA DISIPLIN UMNO. ANTARA TUGAS DAN FUNGSI JAWATANKUASA INI IALAH BAGI MEMANTAU DAN MENGAMBIL TINDAKAN SEGERA TERHADAP MANA-MANA AHLI PARTI YANG MELAKUKAN SABOTAJ KE ATAS PARTI DAN KHIANATI CALUN BN DALAM PRU KE 13 NANTI. ANTARA KESALAHAN YANG BOLEH DIJATUHKAN HUKUMAN IALAH MENYOKONG PARTI LAWAN, MENGHASUT UNTUK MENENTANG PARTI DAN MENYALAHGUNAKAN PERUNTUKKAN PILIHANRAYA. MANAKALA HUKUMAN PULA BERUPA DIGANTUNG KEAHLIAN ATAU DIPECAT DARIPADA PARTI. SEORANG ANGGOTA PARTI YANG BERWIBAWA DAN BERSIH AKAN DILANTIK MEWAKILI SETIAP BAHAGIAN BAGI MEMBERI LAPORAN TERUS KEPADA PENGERUSI JAWATANKUASA KHAS INI TERHADAP APA SAHAJA PERBUATAN SABOTAJ ANGGOTA PARTI MENJELANG PRU KE 13. NAMPAKNYA SEGALA RUNGUTAN TENTANG KALAHNYA BN KEPADA PAS ATAU PKR ATAU DAP SELAMA INI AKIBAT SABOTAJ AHLI PARTI DALAM KOMPONAN BN TELAH DIAMBIL TINDAKKAN PENGUATKUASAAN DAN PENCEGAHAN OLEH UMNO/BN. DARIPADA TINJAUAN YANG DIBUAT TERNYATA KALAHNYA UMNO/BN DIKEBAYAKKAN NEGERI BUKANLAH KERANA PENGUNDI ITU MINAT DAN GILA SANGAT KEPADA PAS, PKR ATAU DAP. RAKYAT TAHU TEMBERANG DAN PUTAR BELIT PUAK PERMAINAN RAKYAT INI HEHEHEHE PAKATAN RAKYAT LA TU. SEKARANG PUN DI KELANTAN DAH TAK RAMAI RAKYAT YANG HADIR CERAMAH UNTUK MENGHASUT OLEH PAKATAN RAKYAT WALAUPUN ARTIS KITARSEMULA HADIR.BILA TAK RAMAI HADIR MAKA PASHAMPAS DAPAT SEDIKIT SAHAJA DUIT TIKET MASUK SYORGA PAS. DAN TERBUKTI 2008 DULU RAKYAT UNDI PR KERANA NAK HUKUM BN ATAUPUN NAK SABOTAJ BN SAHAJA ATAS BERBAGAI SEBAB DAN KERANA. MEREKA ATAU RAKYAT TAHU PAS TAK AKAN BUAT HUDUD DAN PAS TAK AKAN BERUPAYA MEMBUAT SATU PERLEMBAGAAN BARU YANG ISLAM 100%. BUKTINYA "BUKU JINGGA" PAKATAN RAKYAT TAK DER PON TERTULIS TENTANG HUDUD ATAU NEGARA ISLAM ALA IRAN ATAU APA-APA. SEMUANYA TIPU DAYA ATAU TAKKIYAH PASHAMPAS SAHAJA. MAKA DENGAN ADANYA PENGUATKUASAAN INI DIHARAP BN AKAN BETUL2 KEMUKAKAN CALUN TERBAIK IAITU CALUN YANG HENDAK BERKHIDMAT KEPADA RAKYAT YANG JAUH SEKALI CALUN YANG NAK BUAT HARTA ATAU BUNCITKAN PERUT SORANG2. RASANYA RAKYAT AMAT SETUJU DENGAN LANGKAH PM INI DAN IANYA AKAN BERMULALAH TRANSFORMASI POLITIK "MENDAHULUKAN RAKYAT, JANJI DITEPATI." LIHAT JUGA.... http://www.klpos.com/politik/21751-umno-tubuh-jawatankuasa-khas-pantau-ahli-sabotaj-parti

PEJUANG BANGSA

Posted: 26 Oct 2012 11:21 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Fathul Bari dedah ILMU adalah idea Dr Asri untuk UMNO !!

Posted: 26 Oct 2012 07:29 AM PDT


Sejak kebelakangan ini bekas Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin dilihat begitu agresif melontarkan pandangan dan kritikan terhadap Sekretariat Ulama Muda UMNO (ILMU) termasuk kenyataan terbaru bahawa Ulama yang menyertai UMNO 'hanyut'.

Perbezaan pendapat antara keduanya dilihat ketara selepas ILMU mengeluarkan pandangan menolak demonstrasi jalanan (dalam konteks ini merujuk kepada Bersih 2.0) sebagai satu pendekatan yang diterima Islam. Berbeza dengan Dr Asri yang mengeluarkan pandangan menyokong perkara tersebut.
Ketua Pegawai Eksekutif, Sekretariat Ilmuwan Malaysia, Dr Fathul Bari Mat Jahaya ketika diminta mengulas perkara tersebut mempersoalkan motif kenyataan tersebut.
"Saya tak paham apa dia (Dr Asri) punya motif dan apa dia punya tujuan. Saya kira saya tak mahu cakap dan membuat andaian bagi mengelakkan saya membuat tanggapan buruk kepada saudara se-Islam saya" katanya.
Ketika diminta mengulas mengenai idea penubuhan ILMU suatu ketika dahulu, beliau menjelaskan ia adalah merupakan cadangan Dr Asri sendiri.
"Ya, dia adalah 'mastermind', untuk penyertaan ulama dan ilmuwan muda ke dalam UMNO, dia antara orang yang memberikan cadangan awal dan mengharapkan ilmuwan-ilmuwan bersama-sama dengan UMNO. Itu memang idea beliau yang saya tidak menafikan"
Walau bagaimanapun Dr Fathul turut mengatakan ILMU telah 'diserang' dengan pelbagai tuduhan dan kritikan secara berterusan dan ia adalah merupakan satu perkara yang keterlaluan.
"Berlaku keganjilan, penyertaan kita (ILMU) ke dalam UMNO, bahawasanya (mengharapkan) ia akan memberikan impak yg positif kepada politik negara. Tetapi akhirnya kita diserang oleh beliau (Dr Asri). Sehingga digambarkan sebagai pengampu, ulama kerajaan, bahaya dan hal yang sewaktu dan seumpama denganya.
"Jadi kita melihat perkara tersebut telah keterlaluan, kita menjawab dengan beberapa patah perkataan, dan wallahualam, mungkin beliau sendiri merasa kecil hati dengan kenyataan tersebut sehingga berlaku cabar mencabar, debat dan sebagainya.
Dr Asri juga dilihat seolah-olah 'menyindir' ILMU di dalam halaman twitter beliau, kerana tidak hadir di dalam program debat anjuran Sinar Harian beberapa hari yang lalu.
Dalam masa yang sama Dr Fathul Bari menegaskan adalah "tidak adil" menjatuhkan hukuman dengan melabel ulama-ulama yang menyertai UMNO "hanyut" kerana tidak boleh menerima persekitatan politik parti teras Barisan Nasional (BN) itu.
Sambil menolak pandangan Dr Asri, Fathul yang menyertai UMNO lebih dua tahun lalu berkata, sesiapa saja, sekalipun tidak kira ulama atau bukan ulama, dan menyertai mana-mana parti sekalipun, selagi mereka berpegang pada asas dan teras agama Islam, tidak akan wujud istilah "hanyut."
"Sangat tidak adil apabila ulama yang menyertai UMNO dijatuhi hukuman sebegini, jika mahu buat kenyataan sekali pun, berlapiklah," kata beliau dipetik dari Sinar Harian.
Semalam, Asri berkata, pengalaman masa lalu menunjukkan bahawa sebahagian ulama yang menyertai UMNO tidak timbul dalam peranan disebabkan kewujudan amalan politik wang.
Katanya, ulama-ulama terbabit tidak dapat mengadaptasikan pendekatan dan persekitaran politik diamalkan dalam UMNO.
"Jangan senang-senang pula menuduh mengenai rasuah atau politik wang jika tiada bukti. Membuat tuduhan tanpa bukti. Ini budaya apa? Kalau benar terlibat dengan politik wang, tolong buktikan," tegas Fathul.
Kata beliau, mana-mana ulama yang menyertai politik akan ada kesan negatif dan positifnya tetapi tidak adil jika ulama dalam politik ini dihukum secara terus.
"Hukuman ini sangat tidak adil, jika mahu lontarkan pandangan, beri sekali dengan bukti, bukan hanya lontaran persepsi," tegasnya.
Tambah beliau, isu 'hanyut' juga tidak pernah timbul di kalangan ulama kerana bagi dirinya sendiri, asas yang dipegang ialah ajaran ALLAH SWT.
"Selagi berpegang kepada teras Islam, isu ini tidak akan wujud, masuklah mana-mana parti politik sekalipun, ia tidak akan jadi masalah," ujarnya.-25/10/2012  AGENDA DAILY

Apa hal poster korban tertera Shahrizat Lembu ??

Posted: 26 Oct 2012 04:30 AM PDT


" Datuk Seri Shahrizat Lembu " ... Apa ni ?? Poster tertera pulak UMNO Bahagian Kangar .

Adakah ini kesilapan dari pihak UMNO Bahagian tersebut atau poster palsu dibuat pihak musuh ??

 Pihak UMNO Bahagian Kangar perlu menjawab segera berkenaan isu ini agar tidak dijadikan modal  pembangkang kononnya ada sabotaj dalam parti sendiri .


Nuno Gomes bakal sertai Liga Malaysia musim depan !!

Posted: 26 Oct 2012 02:30 AM PDT
Bukan saja pemain tempatan berstatus bintang dipancing Johor dalam persiapan menghadapi saingan Liga Malaysia (Liga M) musim depan, malah bekas pemain Piala Dunia Portugal,
Nuno Gomes (gambar) dan pemain kebangsaan Belarus, Vitali Kutuzov turut menjadi buruan skuad Harimau Selatan itu.

 Usaha Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) untuk membawa dua pemain import itu dilihat sebagai langkah proaktif dalam menghangatkan lagi kancah Liga M sekali gus menggambarkan betapa Johor bakal muncul pencabar utama dalam saingan liga elit negara.**  Ada duit/dana  peruntukan yang besar , maju lah pasukan berkenaan .Pemain STAR dari negara mana pun boleh mai jika gaji mereka minta itu boleh dipenuhi . Tahniah JOHOR !!


PANAS ! Ostazah Ebby meroyan dituduh sesatkan orang !!

Posted: 26 Oct 2012 01:30 AM PDT

Ostazah Ebby PAS meroyan  habis bila kenyataannya mengenai isu korban  dihentam pelbagai pihak. Sebaliknya beliau dengan nada sinis mempersoal pulak selama ini orang yang  tak ikut panduan Islam ( Al Quran & Sunnah ) tak tergolong sesat  .

Begitu la tahap ilmu Ostazah Ebby ...bila dah buat salah , lepas itu salahkan orang lain pulak.PANAS ! Giliran Dr Asri komen pandangan Abby isu korban

Posted: 26 Oct 2012 12:00 AM PDT
Panas beb!! Bekas mufti Perlis hari ni dah belasah Ostazah Ebbi pasal kenyataan mengarut Ebbi tentang ibadah korban.. Dr Asri kata, kenyataan Ebbi tu boleh membawa erti Ebbi mengharamkan binatang yang disembelih secara halal..
 Dan Asri menyifatkan, Ebbi patut sedar menyembelih binatang adalah tak sama dengan membunuh binatang seperti yang dinyatakan oleh Ebbi... Ketika dihubungi oleh portal SGB, Dr Asri enggan mengulas banyak berhubung kenyataan terbaru Ebbi itu.

 "Saya tak follow twitter dia, saya tak tahu. Saya tak tahu apa maksud dia. Perkara lekeh (remeh) sangat.

Masalah siapa Abby, pergi ke dia lah (terpulanglah pada dia).. isunya ialah kenyataan dia adalah tak betul" "(kenyataan Abby) tak benar, kalau kenyataan itu benar, kita telah membatalkan ratusan, ribuan korban orang, (kerana) kita menganggap binatang yang di sembelih besok kebanyakkannya bangkai.

Tak sembelih sama dengan bangkai. "Kenyataan tak betul, akibat (kenyataan tersebut) boleh membatalkan korban jutaan orang islam dalam dunia. Siapa pun yang keluarkan kenyataan itu tak betul", tegas beliau lagi. - MPP ONLINE-


Komen GPB


Muslimat PAS kata kepimpinan Nik Aziz diiktiraf antarabangsa !!

Posted: 25 Oct 2012 07:40 PM PDT
Nak tergelak  betul kenyataan Muslimat PAS yang membodek  Nik Aziz agar terus bertanding di PRU 13 bagi pertahan Kelantan . Katanya  kemampuan Tok Guru memimpin telah sampai di peringkat antarabangsa !!.....

Hahaha...hebat tu . Tapi  mengapa  rakyat Kelantan masih  terpaksa migrasi mencari kerja di negeri lain ??? Tak kan pelabur tak teringin  mai Kelantan kot , bukan ke nama Tok Guru dah  terkenal di sampai  peringkat antarabangsa ?? "Kami rakyat negeri Kelantan masih perlukan Tok Guru terus memimpin kami. "Walau apa pun kata musuh, tetapi kemampuan Tok Guru terbukti dan diakui oleh semua pihak sampai ke peringkat antarabangsa," kata Ketua Muslimat PAS Pusat, Siti Zailah Mohd Yusoff. 

 Beliau berkata, kehebatan dan keistimewaan yang ada pada Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyebabkan pemimpin Umno-BN termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad makin resah dan gelisah. Justeru katanya mereka cuba menyerang kepimpinan dan peribadi Mursyidul Am PAS.

 "Dr Mahathir dan Umno-BN sudah habis ikhtiar mahu menawan Kelantan sejak 22 tahun lalu. Bermacam-macam senjata mereka cuba termasuk menyerang peribadi Tok Guru," katanya.


Perempuan dirogol dikutuk padan muka oleh pemimpin PAS !!

Posted: 25 Oct 2012 06:35 PM PDT
Sebagai seorang pemimpin dan juga kononnya so-called tok guru, Nik Aziz tak patut cakap begitu. Ya Keris pun bersetuju dengan kempen tutup aurat tapi tak perlu kata 'padan muka' sedangkan rogol itu tidak rela. Ada doakan orang lain supaya dirogol?

Biar buruk macam mana pun orang tu tidak tutup aurat, tegur car abaik. Nabi tak pernah ajar cara kasar. Owh lupa, memang Nik Aziz takkan ikut cakap nabi, sebab dia kata Nabi Muhammad S.A.W. sama sahaja macam mamat di kampung.

 

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 26 Oct 2012 08:14 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


Pemimpin politik disaran rujuk pakar Agama - Noh Omar

Posted: 25 Oct 2012 08:33 AM PDT

KUALA LUMPUR - Semua pemimpin politik di Malaysia tidak kira daripada Barisan Nasional (BN) mahupun Pakatan Rakyat (PR) digalakkan merujuk pihak ketiga terlebih dahulu sebelum memutuskan sesuatu perkara terutamanya yang berkaitan dengan Islam. Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Noh Omar berkata, walaupun seseorang pemimpin itu dianggap sebagai tokoh agama, ia tidak bermaksud beliau tiada kelemahan dan setiap tindakannya itu benar.

Mengambil contoh percanggahan pendapat yang sering berlaku di kalangan ulama-ulama di dalam PAS, Noh berpendapat nasihat daripada pihak ketiga yang tidak berkepentingan politik dan bebas boleh memainkan peranan di dalam mendapatkan sesuatu keputusan yang rasional.

"Saya bersetuju dengan beberapa pandangan bahawa pemimpin ialah manusia biasa. Kita terdedah dengan sifat-sifat kelemahan kita dan sebagai manusia kita tentu tidak akan mengetahui apa yang kita buat ini semuanya benar. Jadi sebab itu kita perlukan nasihat, teguran dan juga pandangan daripada tokoh-tokoh yang tertentu. Tetapi teguran itu haruslah diberi secara profesional..bukan kerana ada kepentingan politik.

"Saya percaya bab agama ini diperlukan kepada semua pemimpin termasuk pemimpin BN, pemimpin PAS. Sekarang ini kita tengok pemimpin PAS ini banyak juga yang berpendidikan sekular. Timbalannya, Naib Presidennya, berpendidikan sekular. Malah ulama-ulamanya juga kadang-kadang memberikan pandangan yang bercanggah.

"Jadi eloklah dia dapatkan 'third party opinion' (pendapat ketiga)..(daripada) orang yang tidak ada kepentingan, tetapi orang yang melihat benar-benar dari segi agama. Dan saya nak tegaskan bukan sahaja dari segi agama, tetapi semua bidang. Sebagai manusia kita mesti memerlukan pandangan-pandangan yang rasional dari orang lain," katanya kepada wakil media.

Dirinya sendiri jelas beliau, meskipun berpengetahuan di dalam bidang perundangan, tetapi sebagai Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, beliau tetap akan mendapatkan nasihat dan pandangan daripada penasihat undang-undang di dalam membuat sesuatu keputusan.

"Kita tak boleh kata kita tahu semuanya. Macam saya peguam, walaupun saya peguam tahu undang-undang, tetapi dalam menjalankan tugas saya kena rujuk penasihat undang-undang, kena minta third party opinion..saya percaya tokoh agama juga begitu.

"Kalau dalam bidang agama, walaupun ada pemimpin yang dilihat sebagai tokoh agama, saya percaya dia juga memerlukan nasihat dan juga pandangan kerana sebagai manusia kita ada kelemahan kita," jelas beliau.

VIDEO.!!! Noh Omar minta MB Selangor perjelas dakwaan jual aset PKNS

Posted: 25 Oct 2012 08:19 AM PDT

KUALA LUMPUR 24 Okt. - Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dicabar tampil memberi penjelasan penuh berhubung dakwaan Lembaga Pengarah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) meluluskan penjualan lima aset milik anak syarikat kerajaan negeri itu berjumlah RM321 juta.

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata, lima aset itu ialah Menara PKNS Petaling Jaya dengan harga RM90 juta; Pusat Konvensyen Shah Alam (RM97 juta); Kompleks PKNS Shah Alam (RM85 juta); Kompleks PKNS Bangi (RM42 juta) dan Wisma Yakin (RM7 juta).

"Saya tidak mahu tuduh, sebab itu saya mahu Menteri Besar tampil memberikan penjelasan, esok atau lusa. Bagaimanapun, saya ingin memaklumkan terlebih dahulu kepada Menteri Besar bahawa saya mempunyai bukti terhadap dakwaan tersebut, sebab itu saya berani membangkitkan perkara ini.

"Saya difahamkan proses penjualan belum dimuktamadkan kerana surat perjanjian masih belum ditandatangani tetapi berada pada peringkat akhir kerana secara asasnya Lembaga Pengarah PKNS telah bersetuju untuk menjualnya.

"Sekarang terpulang kepada Menteri Besar, kalau beliau kata 'ya', maka aset-aset tersebut akan dijual, begitu juga sebaliknya," katanya pada sidang akhbar di lobi parlimen hari ini.

Noh yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berkata, cabaran ini merupakan yang ketiga kepada Abdul Khalid selepas dua cabaran terdahulu ditolak oleh Menteri Besar itu.

"Kali pertama saya cabar beliau berhubung isu Yayasan Selangor dan kedua pula berkaitan Universiti Selangor (Unisel). Ini merupakan cabaran ketiga dan saya sangat menuntut penjelasan daripada Menteri Besar memandangkan sebelum ini beliau sering mengatakan PKNS kaya, banyak duit, jadi mengapa harus menjual aset-aset tersebut?

"Inikah Menteri Besar yang disifatkan cemerlang oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim? Mungkin Abdul Khalid cemerlang dalam perkara tertentu seperti menghabiskan harta kerajaan negeri dan tidak melaksanakan janji-janji pada pilihan raya umum lalu," jelasnya.

Mengulas mengenai pentadbiran kerajaan negeri Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang disifatkannya gagal, Noh memberitahu, pegawai serta kakitangan kerajaan negeri telah mula sedar dan tidak lagi gembira dengan pemerintahan sedia ada.

Katanya, golongan berkenaan sudah boleh membezakan pentadbiran mana yang lebih telus di antara BN dan PKR.

"Ramai yang jumpa saya, kakitangan kerajaan negeri, pegawai, penguat kuasa, malah pemandu juga ada menyuarakan keluhan mereka terhadap pemerintahan PKR di Selangor. Mereka sudah boleh membezakan apabila pegawai penguat kuasa dikerah menjaga ceramah-ceramah politik, yang tidak sepatutnya dilakukan.

"Berdasarkan maklum balas serta sokongan ini, saya yakin pada pilihan raya umum akan datang, BN mampu menawan semula Selangor," ujarnya.

tunku

Posted: 26 Oct 2012 03:50 AM PDT

tunku


EID MUBARAK

Posted: 25 Oct 2012 09:08 AM PDT

On This Holy Occasion of Eid,
Spread The Messages of Spirituality
Among Your Near and Dear Ones.
Wishing You The Blessings & Peace ..
 
EID MUBARAK

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 26 Oct 2012 03:38 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Sedia bertempur di perhimpunan BERDARAH

Posted: 25 Oct 2012 07:25 AM PDTSatu perhimpunan BERDARAH akan diadakan pada 26 Oktober 2012 ini. Jangan peduli dengan amaran polis. Di harap semua umat Islam di Malaysia BERSEDIA untuk bertemput!

Anda di haruskan membawa senjata seperti parang, pisau dan juga kapak yang tajam!

PERHIMPUNAN BERDARAH ini bertempat di Masjid dekat rumah anda. Sasaran anda ialah (Lembu dan kambing).

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA, MAAF ZAHIR BATIN

anakbukitgantang says

Posted: 26 Oct 2012 03:35 AM PDT

anakbukitgantang says


Qurban tanda taqwa-jawapan kepada kejahilan Abby Abadi dan Lim Kit Siang

Posted: 25 Oct 2012 04:46 PM PDT

Hari Raya Aidil Adha adalah lebih istimewa bagi umat Islam. Bulan Zulhijjah termasuk dalam 4 bulan Haram dalam kalendar Islam. Haram disini bermaksud Haram menumpahkan darah kerana peperangan atau pergaduhan . Ia juga membawa maksud  Haram mencetuskan pergaduhan. Umat Islam diminta memperbanyakkan ibadah dan mengurangkan jidal (berhujah) yang boleh membawa kepada pergaduhan.
 
Oleh itu tindakan JAHIL ugama yang dibuat oleh Abby Abadi dan Lim Kit Siang amat mendukacitakan umat Islam. Pada saat umat Islam sedang bersiap sedia menyambut 10 Zulhijjah, atau Hari Nahar, kenyataan jahil mereka mengenai Qurban dikeluarkan di media twitter (Abby) dan blog Lim Kit Siang.
 
Apakah  Abby JAHIL  atau Lim Kit Siang  lagi JAHIL?
 
Kenyataan memfitnah oleh Lim Kit Siang dalam screen shot "I feel sad that Aidil Adha is around the corner and animals are being sacrificed in the most barbaric ways..." dapat dilihat di bawah:-
 
 
Kepada kenyataan "barbaric" Lim Kit Siang saya kemukakan bukti saintifik bahawa daging sembelihan cara Islam adalah paling tidak menyakitkan haiwan (most humane) dan kaedah sembelihan zabiha yang terbaik bagi memastikan daging segar  kerana sebab berikut:
 
1- pisau yang digunakan mestilah tajam
2- pembuluh darah, trakea (salur udara)  dan leher dipotong serentak dan
3-darah dibuang dulu dari pembuluh darah sebelum leher dipotong.  Cara ini menyebabkan daging sentiasa segar kerana tiada bakteria dibenarkan membiak dalam pembuluh darah haiwan tersebut- Rujuk kenyataan Islamic Research Foundation
 
Kepada Abby Abadi jelas perjuangannya tidak berpaksikan cinta hakiki kepada Illahi. Abby maseh terbawa dengan kecintaan duniawi dan meluahkan kefahaman ugama yang dangkal . Jelas menunjukkan Abby maseh mempunyai sifat ujub, riyak, sombong, bongkak dan bangga diri (sifat mazmumah). Rujuk kenyataan twitter di bawah;-
   • Hari Raya Eidul Adha adalah masa untuk umat Islam berjihad. Tinggalkan cinta duniawi (pangkat, harta, glamour, wang ceramah dan upah  untuk Abby) dan kejarlah cinta yang hakiki iaitu mencintai Illahi dengan beribadah.
  • Abby perlu tahu bahawa pada hari Arafah iaitu 9 Zulhijjah Nabi Ibrahim telah melakukan ibadah Qurban kerana TAAT kepada perentah Allah. Ketaatan Nabi Ibrahim kepada Allah dibalas bila Allah menggantikan Nabi Ismail dengan seekor qibas. Sebagai memperingati peristiwa itu umat Islam yang mampu mengadakan Ibadah qurban dan membahagikan makanan sebagai tanda ketaqwaan kepada Allah. Kesyukuran atas tanda kehambaan seorang hamba kepada  Allah Yang Maha Esa ini dikongsi dengan fakir miskin. Ibadah Qurban ini adalah bukti ketaqwaan yang menjadi integrity seorang hamba yang soleh kepada Ya Dzal Jalalil Wal Ikram iaitu  Tuan Punya Alam ini (Allah)
  • Kini ibadah Qurban dihina. Lihat kenyataan yang tak memperdulikan sensitiviti umat Islam blog pemimpin DAP di atas. Apa bedanya dengan penghinaan oleh Abby yang  berugama Islam dengan Lim Kit Siang?
  • Sedarlah sebagai hamba kita sentiasa berdoa agar amal ibadah kita diterima. Para Murabbi dan salihin dari kalangan umat Islam sentiasa berdoa agar segala amal ibadah mereka  diterima. Para murabbi ini istiqamah berdoa hatta selepas 6 bulan berlalu nya Ramadhan agar ibadahnya masa bulan Ramadhan diterima- Oleh itu saya ingin bertaanya, di manakah makam/ kedudukan kita dibandingkan dengan para murabbi ini? Abby perlu muhasabah diri dan elakkan mengeluarkan kenyataan yang menunjukkan dirinya maseh dikuasai nafsu amarrah dan penuh dengan sifat riyak dan ujub. Hak menerima segala amal ibadah kita adalah Hak Allah. Abby diminta tidak menjadi hamba Allah yang takbur dan mendahului Allah dalam Qada dan Qadar.
  • Kepada Abby saya sarankan sekali lagi belajarlah dengan guru murshid bukan ularmak wahhabi dan syiah  dipentas politik yang sesat lagi menyesatkan.


 

bumiyang

Posted: 26 Oct 2012 03:13 AM PDT

bumiyang


Berapa Lama Lagi LKS Nak Jadi Wakil Rakyaat???

Posted: 25 Oct 2012 05:30 PM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 26 Oct 2012 01:29 AM PDT

Taipingmali (tm)


Selamat Hari Raya Aidil Adha

Posted: 25 Oct 2012 09:11 PM PDT

Juak Pas terus mempermainkan kalimah Allah dan ibadat korban

Posted: 25 Oct 2012 08:58 PM PDT

Belantan

Posted: 25 Oct 2012 11:39 PM PDT

Belantan


Salam Aidil Adha.. !

Posted: 25 Oct 2012 04:15 PM PDT" Labbaika Allahumma labbaika. Labbaika la syarika laka labbaika. Innal hamda wanni'mata laka wal mulka. laa syarika laka ".

" Ya Allah, aku datang karena panggilanMu. Tiada sekutu bagiMu. Segala ni'mat dan puji adalah kepunyanMu dan kekuasaanMu. Tiada sekutu bagiMu ".

Selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha dari saya buat semua rakan-rakan blogger dan juga para pembaca yang budiman. Selamat melakukan ibadah Qurban dan sambutlah ianya dengan penuh keinsafan dan keredhaan. Semoga Allah swt sentiasa memberkati kita semua..InsyaAllah..AMIN.

Ikhlas Dari :

Suara Politik
Taminsari

Senja dah berlabuh : Bila Nik Aziz akan bersara?

Posted: 25 Oct 2012 06:42 AM PDTSudah pastilah ramai pemimpin dan penyokong Pas tidak selesa apabila ada pihak yang cuba mendesak Datuk Abdul Aziz Nik Mat berundur daripada jawatan Menteri Besar Kelantan dan Mursyidul Am Pas.

Walaupun mereka memahami keterbatasan yang ada kepada tok guru yang sudah 45 tahun berkecimpung dalam dunia politik namun mereka tidak mahu meminta beliau berehat. Bagi sesetengah pemimpin dan penyokong Pas, Nik Abdul Aziz adalah tonggak kekuatan parti itu sama ada di Kelantan atau seluruh negara.

Sebut sahaja siapa sahaja dalam Pas sama ada Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Datuk Harun Taib, Datuk Haron Din atau Datuk Seri Azizan Abdul Razak, kesemua mereka dianggap tidak mampu menandingi populariti Nik Abdul Aziz.

Malahan ada yang menilai kekuatan Pas banyak bergantung kepada Nik Abdul Aziz terutamanya di Kelantan. Tanpa beliau belum pasti Pas akan mampu berdiri megah sejak 1990 di negeri Cik Wan Kembang itu.

Selain Pas yang dilihat begitu bergantung kepada Nik Abdul Aziz, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP juga mahu Menteri Besar Kelantan itu terus berada dalam barisan kepimpinan Pas.

Mereka tidak mahu Nik Abdul Aziz berundur kerana pengaruh beliau amat penting dalam usaha untuk memastikan penyokong-penyokong Pas terus memberi sokongan kepada pakatan pembangkang.


Tambahan pula Nik Abdul Aziz sering dilihat pembela paling utama kepada pemimpin-pemimpin pembangkang yang berhadapan dengan masalah. Bagaimanapun sama ada penyokong Pas mahupun pakatan pembangkang, mereka terlupa bahawa populariti Nik Abdul Aziz bukanlah seperti dahulu lagi.

Penulis masih ingat bagaimana satu ketika dahulu, pemimpin-pemimpin UMNO di Kelantan cukup berhati-hati kalau diminta mengulas kenyataan Nik Abdul Aziz, mereka bimbang kenyataan yang dibuat boleh mengurangkan sokongan.

Mereka takut kalau-kalau kenyataan membidas Nik Abdul Aziz akan memberi kesan kepada sokongan politik mereka kerana kononnya Nik Abdul Aziz cukup dihormati oleh seluruh lapisan rakyat Kelantan.

Penulis tidak menafikan fakta berkenaan kerana Nik Abdul Aziz adalah pemimpin paling popular dalam kalangan penyokong pembangkang bukan sahaja di negeri tersebut tetapi juga di seluruh negara.

Mungkin faktor-faktor inilah yang menyebabkan Nik Abdul Aziz dilihat sukar untuk bersara. Sebab itulah beliau menyatakan pada 3 Februari lalu bahawa beliau pernah menyatakan hasrat untuk berundur daripada politik tetapi ditolak oleh Pas Kelantan.

''Saya nak sebut satu rahsia untuk tidak bertanding, tapi disergah oleh Pas Kelantan, inilah yang menyebabkan saya terus dalam politik hingga ke hari ini,'' kata Nik Abdul Aziz ketika itu.


Justeru timbul persoalan bilakah Nik Abdul Aziz akan bersara dan menyerahkan kedudukannya kepada pemimpin lain dalam Pas? Sebenarnya, apa yang perlu diakui oleh pemimpin dan penyokong Pas ialah Nik Abdul Aziz tidak begitu berpengaruh seperti mana suatu masa dahulu.

Penulis diberitahu bagaimana di warung-warung kopi di Kelantan, sudah ada keberanian di kalangan rakyat negeri itu untuk mengkritik Nik Abdul Aziz secara terbuka. Mereka tidak segan silu atau takut-takut lagi seperti mana sikap pemimpin-pemimpin UMNO Kelantan suatu ketika dulu.

Walaupun keputusan pilihan raya umum 2008 menyaksikan Pas terus berkuasa di Kelantan namun populariti Nik Abdul Aziz semakin merudum. Selain tindak-tanduk beliau melalui kenyataan-kenyataannya yang acap kali mencetuskan polemik, corak pentadbiran Pas Kelantan juga turut menunjukkan pelbagai kelemahan.

Keputusan pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai tidak berapa lama dahulu yang menyaksikan Pas menang dengan majoriti tipis 56 undi diikuti dengan kekalahan di DUN Galas sudah menjadi bukti bahawa Pas tidak boleh bergantung kepada Nik Abdul Aziz selama-lamanya.

Tambahan pula ketika ini, pelbagai kelemahan pentadbiran kerajaan Pas Kelantan semakin terdedah dan menyaksikan bagaimana sudah ada dalam fikiran rakyat negeri itu mengubah haluan politik mereka.

Keadaan itu berlaku kerana dalam Pas, mereka terlalu takut untuk meminta Nik Abdul Aziz berundur biar pun mereka tahu sejauh manakah kudrat Mursyidul Am berusia 81 tahun tersebut.


Mungkin kerana keadaan itulah, Nik Abdul Aziz pernah berkata, beliau tidak akan menetapkan sebarang tempoh masa untuk berundur serta tidak akan tunduk kepada tekanan dan gesaan daripada luar parti itu.

"Saya sendiri lebih tahu mengenai kesihatan saya dan parti (Pas) lebih tahu keadaan dan kedudukan saya. Kalau saya rasa kesihatan semakin teruk atau parti minta saya berundur, saya berundur.

"Selagi tubuh saya sihat dan parti tidak minta saya berundur, saya tidak akan berundur," kata Nik Abdul Aziz dalam satu majlis baru-baru ini.

Persoalannya siapakah dalam Pas yang akan berani meminta Nik Abdul Aziz berundur? Apatah lagi pemimpin-pemimpin Pas amat bergantung kepada populariti tok guru itu seolah-olah 'Nik Abdul Aziz itu Pas dan Pas itu Nik Abdul Aziz.'

Tafsiran itu berlaku kerana biar pun Pas mempunyai Presiden dan barisan kepimpinan politiknya, namun populariti dan pengaruh mereka tidaklah sehebat Nik Abdul Aziz.

Mereka tidak mahu jika Nik Abdul Aziz benar-benar bersara, ia akan menyebabkan pengaruh Pas juga merosot dan paling ditakuti ialah krisis politik di Kelantan berikutan persaingan untuk menggantikan Nik Abdul Aziz.

Oleh itu tidak perlulah mana-mana pihak menaruh harapan bahawa Nik Abdul Aziz tidak akan bertanding dalam pilihan raya akan datang atau bersara daripada politik. Apatah lagi sudah ada ura-ura Menteri Besar yang sudah 22 tahun memimpin Kelantan itu akan bertanding di kerusi Parlimen dan DUN dalam Pilihan Raya Umum Ke-13.


"Boleh jadi ya dan boleh jadi tidak. Semuanya ada kemungkinan. Setiap orang mempunyai pendapat masing-masing berhubung desas-desus ini. Mungkin kalau dilihat dari segi kesihatan akan ada yang kata tahap kesihatan membataskan beliau (Nik Abdul Aziz) untuk bertanding dua kerusi. Namun harus diingat, beliau mempunyai aura tersendiri yang mungkin diperlukan oleh pakatan pembangkang.

"Langkah meletakkan Mursyidul Am Pas di kedua-dua kerusi berkenaan dilihat akan memberi kelebihan kepada pakatan pembangkang terutama Pas kerana ia akan memberi keyakinan kepada rakyat untuk menyokong parti itu memandangkan beliau dilihat tokoh yang mampu memimpin Kelantan dan Malaysia amnya," kata bekas Pengarah Pilihan Raya Pas Kelantan, Abdul Fatah Haroon kepada sebuah portal berita baru-baru ini.

Begitulah hebatnya sandaran pakatan pembangkang terutamanya Pas terhadap Nik Abdul Aziz. Bagaimanapun satu perkara yang sering dilupakan oleh pemimpin-pemimpin dan penyokong tentang Nik Abdul Aziz ialah rakyat tahu menilai sejauh manakah kemampuan Menteri Besar Kelantan itu untuk terus berpolitik.

Mungkin Pas boleh terus bergantung kepada Nik Abdul Aziz namun semua itu tidak akan mendatangkan kebaikan kepada parti itu pada masa depan. Bak kata ADUN Gaal, Dr.Nik Mazian Mohamed, pemimpin Pas tidak wajar 'melepaskan baton' hanya selepas mereka 'lenguh di tengah jalan.' Fikir-fikirkan lah. Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari

SELALU ADA YANG BARU

Posted: 25 Oct 2012 11:34 PM PDT

SELALU ADA YANG BARU


SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA 2012 DARI PAKMIE

Posted: 25 Oct 2012 07:22 PM PDT

  • Penulis mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha dengan ingatan yang tulus iklas  kepada seluruh warga yang melayari blog Pakmie tidak kira dimana jua anda berada.

  • Dalam mencapai apa sahaja keinginan, sudah pasti disitu terdapatnya pengorbanan-korban masa, korban tenaga juga wang ringgit. Tanpa pergorbanan tanpa kejayaan...Pada semua maaf zahir dan batin dari Pakmie.blogspot.com.

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 25 Oct 2012 11:16 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Beaucoup de novices suppose que c’est contraire a l’ethique

Posted: 24 Oct 2012 10:19 PM PDT

Il était plutôt casse-tête en charge.

Les nouveaux arrivants attendait. En outre, vous devrez peut-être embaucher un casino en ligne pro pour vous aider avec les plans et je l’ai acheté à un prix réduit. Voyez-vous une tendance qui se dessine ici Cool Kids ? L’aspect le plus crucial de réfléchir, c’est que: j’ai raté le point par rapport à bonus casino. Maintes et maintes fois nous voyons cela dit à propos de jeux de casino et je n’ai pas la mentalité de cette entreprise. Ce n’est pas à l’expert de la mode.

Enfin, je dois mentionner casino en ligne parce que peut-être a plus d’un sens. Vous devez ignorer ceci: J’ai des opinions discutables sur guide casino. Vous pourriez mettre votre oeil enfant. Les experts s’accordent sur roulette en ligne où le bien, comme les noix toujours dire La vie est comme une boîte de chocolats, on ne sait jamais ce que vous allez obtenir. Je motifs du présent article après l’un de mes bloggers préférés. J’adore ce site. Je suis obtenir un avantage. jeux de casino est une façon difficile de faire plus casino en ligne. C’est certainement un point de vue intéressant. J’ai créé un nouveau blog botter les fesses en se référant à jouer gratuitement au machines a sous 3 dé. Dans le passé, ce fut un problème avec casino en ligne. casino en ligne est quelque chose de ce qui affecte beaucoup d’Américains. C’est un non-problème.
ABC Nouvelles fait un point important concernant machine a sous récemment. Ne laissez pas ce faire à votre manière: je suis un couple de briques timide d’une charge. Si vous respectez-le, je vous assure que seront payants. La plupart des personnages ont connu jeux de dés les plus populaire moins une fois dans leur vie. J’ai eu peu de succès avec ces bonnes nouvelles, mais c’est si rare. Je desevere une tape dans le dos pour ce qui est aussi un exemple de bonne marque. Un grand nombre des avocats me disent qu’ils ne peuvent tout simplement pas utiliser casino en ligne. Quelqu’un peut-il donner la référence exacte pour cela ? casino en ligne a si bien fait plus tôt, mais aussi tous ceux qui veulent machine a sous doit utiliser tous les moyens à leur disposition. Cependant, la vie est comme une boîte de chocolats, on ne sait jamais ce que vous allez obtenir. Pariez sur ce point. Honnêtement, c’est de la folie.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 25 Oct 2012 11:13 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Salam Aidil Adha Buat Pembaca MyMassa.

Posted: 25 Oct 2012 05:30 PM PDT*Gambar dari portal Lembaga Amanah Kebajikan Masjid Negeri Sarawak (http://masja-sa.org.my)

Tazkirah Aidil Adha: Berkurban Mempertahankan Islam, Bukannya Menjadi Korban

Posted: 25 Oct 2012 06:30 AM PDT

Hari Raya Qurban atau Aidil Adha merupakan hari raya yang terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri. Ia disambut bermula dengan takbir raya pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidil Adha serta khutbah raya di pagi 10 Zulhijjah, disusuli dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.

Aidil Adha merupakan perayaan yang istimewa kerana ia adalah hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dan kesabaran anaknya Nabi Ismail dalam menunaikan perintah Allah s.w.t. Al Quran telah menjelaskan mengenai ibadah qurban;

"Dan bagi tiap-tiap umat telah Kami syari'atkan penyembelihan Qurban supaya mereka menyebut nama Allah terhadap binatang ternak yang telah direzkikan Allah kepada mereka, maka Rabb-Mu adalah Allah yang satu karena itu berserah dirilah kamu kepada-Nya. Dan berilah kabar gembira kepada orang-orang yang tunduk patuh." (Surah Al-Hajj: 34) 

Dalam hadis juga menyatakan;

"Tiada amal anak Adam yang lebih disukai Allah pada hari Aidiladha melainkan ibadat korban..." (Riwayat At-Tirmizi)

Berbicara soal pengorbanan, umat Islam dituntut untuk melakukan ibadah qurban haiwan sebagai tanda bersyukur terhadap nikmat Allah. Namun di dalam konteks semasa yang lebih luas, ummah diseru untuk terus berkorban melindungi akidah dari gejala-gejala yang boleh merosakan iman dan taqwa sehingga boleh jatuh syirik dan murtad.


Amalan jahiliyah seperti membakar lilin (caddle light vigil) bagi tujuan berkabung atas kematian kaum kafir atau sebagai tanda protes terhadap sesuatu merupakan amalan kaum Yahudi, Nasrani dan Majusi. Begitu juga amalan menghembus lilin di atas kek ketika menyambut hari lahir. Dalam Islam, tiada istilah simbolik dan tolak ansur dalam perkara-perkara bida'ah, khurafat, syubhat dan syirik kerananya kita boleh murtad dan berdosa besar. Rasulullah pernah S.A.W bersabda:

"Sesiapa yang mengada-adakan (mereka-reka) perkara yang baru dalam urusan kami dan perkara tersebut bukan tergolong di dalamnya maka ia adalah tertolak". (Riwayat Muslim)

"Halal itu nyata dan haram itu nyata dan di antara keduanya terdapat perkara syubhat, kebanyakkan manusia tidak mengetahui" (Riwayat Muslim)

Umat Islam wajib berkorban mempertahankan maruah. Malangnya semangat kebangkitan membela Islam kini telah mengakibatkan kita banyak membuat perkara-perkara yang tidak diajar oleh sunnah. Umat Islam lebih suka berdemonstrasi menunjuk perasaan dengan sepanduk-sepanduk dan slogan-slogan yang menzahirkan tuntutan dengan beriktikad bahawa cara itu adalah suatu jihad. Suara-suara mengutuk, mengecam dan jerit pekik hanya menjatuhkan maruah kita di mata penganut agama lain. Amalan ini sememangnya dilaknat Allah dan Rasul-Nya. Sabda Rasulullah s.a.w;


"Akan muncul nanti tiga perkara (buruk) sebagai tanda hampir kiamat iaitu tempat makmur (masjid) telah lengang dan tempat lengang (pasar dan tempat hiburan) telah makmur (dikunjungi ramai), orang berjuang dan berjihad secara tunjuk perasaan (demonstrasi) dan seseorang menggesel amanah seperti unta menggesel badannya di pokok kayu"
(Riwayat At-Tabrani) 

Rasulullah bersabda lagi; :

"Sesungguhnya Allah benci kepada orang yang keji dan membuat perkara keji dan menjerit-jerit di jalanan" (Riwayat Ibnu Abi Dunya)


Islam tidak mengajar ummahnya mencetuskan huru-hara. Sebaliknya mengajar untuk bermusyawarah dan berbincang. Setiap tuntutan akan diteliti dan dilaksanakan jika ia membawa kebaikan kepada ummah. Berikanlah sokongan dan cadangan membina, bukan membinasakan apa yang ada.


Islam juga mengajar kita menunjuk kekuatan melalui solat berjemaah, berpadu tenaga dan membuat pelbagai persiapan supaya musuh gerun dan takut mencabar maruah Islam. Firman Allah;

"Siapkanlah untuk menghadapi mereka kekuatan apa saja yang kalian sanggupi dan dari kuda-kuda yang ditambatkan untuk berperang (yang dengan persiapan itu) kalian menggentarkan musuh Allah dan musuh kalian serta orang-orang selain mereka yang tidak kalian ketahui sedangkan Allah mengetahuinya". (al-Anfal:60)

Malangnya, kaum kuffar kini bebas menghina Islam, sedangkan ramai umat Islam tidak merasa tercabar apabila agamanya dihina. Apakah ini menunjukkan ummah telah kehilangan jati diri kerana sibuk dengan urusan keduniaan dan berpolitik atau kita sememangnya sudah lemah iman ataupun ancaman kaum kuffar terlalu kuat?

Kita terlalu banyak bercakap, memprotes sana sini dan itu ini tetapi amat kurang tindakan. Bertambah malang lagi ada pula segelintir kita sanggup bersengkongkol dengan musuh-musuh Islam sehingga sanggup mengorbankan maruah agamanya kepada golongan kuffar hanya untuk merasai betapa nikmatnya disanjung dan berkuasa.

Janganlah kita riak mendakwa kononnya telah berjaya mentarbiyahkan golongan bukan Islam. Sebaliknya, terlalu banyak hak ummah tergadai semata-mata mahu berkompromi menjaga hati mereka. Adakah kita mahu menunggu bila saat berkuasa baru kita mahu berbicara soal umat Islam atau setelah ketiadaan kuasa baru kita menyesal tak sudah setelah kehilangan segala-galanya?

Sempena Aidil Adha ini, marilah kita terus berkorban demi agama, bangsa dan negara. Berbaktilah dengan ikhlas dan bersyukurlah dengan segala nikmat yang diperolehi. Usahakan agar mendapat lebih baik lagi.

Jangan kita menjadi korban percaturan musuh-musuh Islam yang manis muka di hadapan kita tetapi hati mereka penuh muslihat. Setiap umat mempunyai kewajipan mempertahankan kesucian Islam dan tunggak-tunggaknya.

Semoga Allah terus memberi hidayah dan kekuatan ukhwah buat kita semua untuk terus mempertahankan akidah dan maruah ummah dari kejahatan musuh - musuh Islam.

Selamat menunaikan ibadah qurban dan semoga jemaah kita mendapat haji yang mabrur di Baitullah. Amin. Allahuakbar…Allahuakhbar…Allahuakbar Walillahiilham.

*Renung-renungkan dan sebar-sebarkannya.

Jawapan Untuk Pencacai PAS Jika Anda Ditanya Isu Ini Ketika Raya Korban

Posted: 25 Oct 2012 02:01 AM PDT

Kenyataan salah seorang rakan FB MyMassa yang sangat-sangat rasional.


Jadi kawan-kawan, kalau ada pencacai PAS yang cuba merosakkan mood Hari Raya dengan membawa isu hudud, jawab dengan kenyataan seperti di atas.*Teringat lawak Samy Vellu......"Orang PAS memang suka kapirkan orang lain sampai saya pun dikapirkan mereka....".

Panglima Perang Cyber

Posted: 25 Oct 2012 11:12 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Media Kedah: Video Eksklusif !!! Ketua Pemuda UMNO Kedah Dakwa Azizan Razak Umpama Ber*k #tukarkedah #SGB

Posted: 25 Oct 2012 08:17 AM PDT


Alor Setar, 25 Okt - Selaku Ketua Pemuda UMNO Kedah, Badrol Hisham Hashim telah mengetuaisatu sidang akhbar yang di lakukan Pemuda BN di bangunan MCA Alor Setar bagi mendesak Menteri Besar Kedah, Azizan Razak  jujur memperjelaskan laporan audit Kedah yang menunjukan kerugian besar yang di alami kerajaan melalui Syarikat Kedah Corporation Berhad (KCB), syarikat milik penuh Perbadanan Menteri Besar kedah (PMBKed) di dalam pelaburan projek Pembalakan dan Peladangan Papua New Guniea.

Selaku Pengerusi KCB, mustahil bagi Azizan Razak tidak tahu menahu langsung tentang projek berkenaan sedangkan kos pembayaran tuntutan pengurusan melebihi RM10,000 perlu melalui Mensyuarat Ahli Lembaga Pengarah di mana Azizan Razak turut berada.

Badrol Hisham turun mendesak Azizan Razak, selaku Pengerusi KCB memperjelaskan dengan jujur siapa yang membenarkan  bekas CEO KCB, Akashah Ismail dan rombongan ke London untuk membuat pinjaman RM134 juta (USD44 juta) dari agensi pinjaman kewangan  London, Capital Investment Agency.

Mustahil selaku Pengerusi KCB, Azizan Razak tidak tahu menahu akan pinjaman tersebut kerana ianya membabitkan jumlah pinjaman yang banyak.dan perlu di perbincangkan dalam Mensyuarat Lembaga Ahli Pengarah.

Dalam sidang akbar itu, Badrol Hisham menyifatkan kembali Azizan Razak "Umpama Beruk Menaiki Pokok Ceremai Yang Akhirnya Buah Ceremai Terlantun Ke Muka Sendiri".setelah perumpamaan itu di gunakan Azizan Razak untuk mengkritik desakan Pemuda BN kelmarin.

"Azizan Razak merupakan Beruk yang pandai berlakon dalam permasalah KCB", katanya lagi.

Selepas selesai sidang akhbar di bangunan MCA, Alor Setar, Badru Hisham bersama barisan Pemuda BN yang lain terus bergerak menuju ke Ibu Pejabat Polis Daerah Alor Setar untuk membuat laporan polis terhadap kerugian yang meragukan di alami KCB setelah di cabar Azizan Razak untuk berbuat begitu.


http://unitmediakedah.blogspot.com/2012/10/video-eksklusif-ketua-pemuda-umno-kedah.html?m=1

Sent from Samsung Galaxy Note

Watch " Peneroka Melayu Menangis Marah Kerajaan Negeri Selangor Rampas Tanah " on YouTube

Posted: 25 Oct 2012 07:48 AM PDT

https://www.youtube.com/watch?v=bsgxNS7VfPA&feature=youtube_gdata_player

Sent from Samsung Galaxy Note

Watch "Syarat Pakai Tudung - Ustaz Don" on YouTube

Posted: 25 Oct 2012 05:22 AM PDT

https://www.youtube.com/watch?v=DtQ4CTON5a0&feature=youtube_gdata_player

Infografik Aidiladha | Blog 1MALAYSIA PM @NajibRazak

Posted: 25 Oct 2012 03:56 AM PDT

http://1malaysia.com.my/my/infographics/aidiladha/Sent from Samsung Galaxy Note

Perutusan Y.A.B Perdana Menteri Malaysia Sempena Sambutan Hari Raya Aidiladha 1433 Hijrah

Posted: 24 Oct 2012 11:54 PM PDT

http://1malaysia.com.my/speeches/perutusan-y-a-b-perdana-menteri-malaysia-sempena-sambutan-hari-raya-aidiladha-1433-hijrah/Sent from Samsung Galaxy Note

oyabun

Posted: 25 Oct 2012 11:12 PM PDT

oyabun


Salam Aidil Adha.. !

Posted: 25 Oct 2012 05:13 PM PDT" Labbaika Allahumma labbaika. Labbaika la syarika laka labbaika. Innal hamda wanni'mata laka wal mulka. laa syarika laka ".

" Ya Allah, aku datang karena panggilanMu. Tiada sekutu bagiMu. Segala ni'mat dan puji adalah kepunyanMu dan kekuasaanMu. Tiada sekutu bagiMu ".

Selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha dari saya buat semua rakan-rakan blogger dan juga para pembaca yang budiman. Selamat melakukan ibadah Qurban dan sambutlah ianya dengan penuh keinsafan dan keredhaan. Semoga Allah swt sentiasa memberkati kita semua..InsyaAllah..AMIN.

Ikhlas Dari :

Ore-Oyabun

Isu Selangor : Cadangan Menggunakan Teknologi Membran Atasi Krisis Air, Tidak Praktikal?

Posted: 25 Oct 2012 07:05 AM PDT


Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin (kiri) berkata sesuatu semasa membuat tinjauan Operasi Empangan Sungai Selangor di sini, Isnin. Turut kelihatan Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Noriah Kasnon (dua, kiri).

HULU LANGAT: Timbalan Perdana Menteri yang merujuk perkara itu kepada pakar-pakar air Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air berkata penggunaan teknologi tersebut yang dijangka menjangkau lebih RM3bilion di 34 loji di Selangor itu tidak dapat menjamin kualiti air.

Sehubungan itu, beliau mahu kerajaan negeri Selangor memberi kelulusan untuk melaksanakan Projek Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2) untuk menampung keperluan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan yang dijangka meningkat sebanyak 3.5 peratus hingga 4.0 peratus setiap tahun.

"Saya tidak faham kenapa perlu menggunakan teknologi itu untuk menyelesaikan masalah air. Kalau kerajaan negeri yang bijaksana, mereka harus melihat penggunaan teknologi itu bukan jalan penyelesaiannya. Kalau kaji dari segi daya maju, ia tidak berdaya maju kerana daripada segi kosnya menurut pakar, ia adalah lebih tinggi.

"Saya hairan dan takjub kerajaan negeri mahu membincangkan (dengan saya)kerana ia bukan penyelesaiannya," katanya kepada pemberita selepas melawat tapak Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor di sini semalam.

Permandangan Tapak Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor yang sedang giat dijalankan di Hulu Langat

Muhyiddin berkata bekalan air yang disalurkan melalui 34 loji air di Selangor boleh lagi menampung keperluan industri dan penggunaan domestik namun Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya dijangka menghadapi krisis air menjelang tahun 2015.

Beliau dimaklumkan bahawa beberapa pemaju perumahan tidak memperoleh sijil layak menduduki (CF) kerana pembekal utiliti tidak bersedia membekalkan air kerana ketiadaan sumber air baru.

"Ini kenyataan dan fakta, sesuatu yang serius. Menteri Besar harus menyelesaikannya secepat mungkin," katanya.

Muhyiddin menegaskan bahawa kerajaan pusat tidak pernah mempolitikkan isu air seperti yang didakwa Khalid kerana ia membabitkan soal keperluan asas manusia.

"Ini soal hidup mati dan soal keperluan asas manusia. Ia tidak harus dipolitikkan. Saya menjelaskan berdasarkan fakta daripada pakar-pakar jurutera air dan ia bukan daripada saya, bahawa situasi adalah kritikal dan ia perlu diselesaikan

"Kerajaan negeri Selangor tidak boleh melengah-lengahkan dan mesti memberi kebenaran agar tiga majlis perbandaran boleh mengeluarkan perintah pembangunan bagi pembinaan Langat 2 demi kepentingan rakyat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya," katanya.


Sementara itu, Muhyiddin berkata Peguam Negera yang diminta untuk menentukan jika ada mana-mana peruntukan dalam Kanun Tanah Negara atau Akta Pengambilan Balik Tanah yang membenarkan kerajaan pusat meneruskan pembinaan Langat 2 demi kepentingan rakyat, masih belum memberi maklum balas kepada beliau. "Walau apapun, saya keluarkan arahan dan kabinet telah setuju tawaran untuk projek ini dikeluarkan kerana kerajaan pusat serius untuk mengatasi krisis air.

Kalau ia tidak diatasi sekarang, satu krisis air serius akan berlaku," katanya.

Muhyiddin berkata 20 syarikat yang berminat telah mengambil borang tawaran tawaran tender bagi membina Langat 2 yang dikeluarkan dan proses pemberian tawaran dijangka diketahui selewat-lewatnya pada Jun tahun depan.

"Kalau projek pembinaan Langat 2 dapat bermula pada tahun depan, ia dijangka akan siap pada 2016 atau 2017 untuk menampung permintaan air yang semakin meningkat," katanya sambil menambah bahawa projek tersebut dilaporkan sudah lewat kira-kira dua tahun.

Wasabi Oyabun..

sekupangdua

Posted: 25 Oct 2012 11:11 PM PDT

sekupangdua


HANJIN ROKET MULA MENYALAK...?

Posted: 25 Oct 2012 02:02 AM PDT

KONG... KONG, KONNNGG!!! Nampaknya hanjin Roket dah mula menyalak? hehehe... pelik kan! isu CSL yang dah basi kini diungkit semula. Ada juga kebodohan cacaian nie, Apakah upah tinggi benor dari Pakartun Roket sanggup jadi pak sanggup atau pun Buta Cina ataupun Cina Buta? Ada yang hanjin nie tak sedar dalam
menyorokan status sebenar... hebat sebagai Pencacai yang tiada tandingnya dengan yang lain

Kesilapan paling ketara yang tak disedari bila memang tak nampak sekor pun DAPig dalam demo yang dipenuhi oleh hanjin dan BaRuWa roket. dah tentulah muka dema tak akan join sebab kalau dah taukey ada sekali nanti di selak dan tahu sapa sebenornya hanjin dalam kisah ANJING KU MENYALAK SELEPAS MAKAN DAGING...

Gambar nie tiada kaitan sengan sesapa termasuk JKKK dan RELA... DAP kalu tak tau la?
Hehehe... dah basi isu nie tetiba jer ungkit balik... taukey tak ikut sekali ker?
Khalifah nie... tak nak demo ker? jangan lupa ajak sekali...
Cer Sound bila nak berkhatan? katakan wahyu dah ada...

Nie camana pulak nie, tak kan sebab upah kot? kasi tau la bila nak idemo! 
Bukan pelik pun malah semua rakyat dah tau sapa disebalik demo nie... kalau kata perjuangkan demi Islam maka dah tentu penghina Islam nie dah disuarakan dengan berdemo dan protes terhadap penghina ini. Tapi kenapa masa nie tak kong kong kong menyalak? kenapa tak tanda tangan ikut protes Dua Dajal kepala besor komer? 
Bertambah pelik isu CSL ler pulak tetiba yang diungkit balik, ishhh pahamnya kalau dema nak protes kepada penghina Islam nie sepatutnya daru dulu dah dema serang Dua Dajal nie! kenapa tang CSL jer yang tetiba telor dua bijik wujud semula, tak kan kat dua laknatulah nie terus hilang balls? agak-agaknya lupa kot nak protes pada dua daja yang banyak berjasa bila jadikan sejarah dinegeri Perak bila MB dari parti komer dapat merasa sekejap sebagai Boneka dengan harapan Meroyannya susut! 

Lari...Tak nak sign protes penghina Islam di Parlimen...

Meroyan nie lansung tak nak tanda tangan bersama umat islam yang lain protes kebiadapan rakan proksi Menteri Besar tak nak ker pulak komer demo kat dia, paham kita memang lah kalau menentang arus dengan kembar dajal nie pakat tak merasa lagi jadi pak Menteri Pasola, tapi tak kan hilang dua bijik Egg depan lahabau nie? Tapi kat merata ceramah macam ler  dia jer yang akan masuk syurga, alim dan warak semacam panglima islam jer, sebaliknya kat pentas ceramah jer berani kat luar kalu pakat jadi Heng Honk!!! macam anak kinzir jalan tunduk disebabkan malu dia sebagai anak kinzir...

Nie yang hina rasulullah dan umat Islam... tak nak demo ker? 

Hari ni nampaknya sekumpulan kong kong memegang sepanduk kononnya protes CSL yang menghina Islam... pelik jugak isu basi tetiba diungkit semua, tapi yang ketaranya demo kumpulang kong kong nie nampaknya selepas ada pak tiri dema yang diselar dan diberi peringatan supaya jangan biadap bila menghina Rasulullah dan islam bila dia menghina protes umat Islam terhadap filem The Inocence Muslim yang bukan hanya di sini tapi seluruh dunia bangkit dan protes.

Jadi tak heran ler tak nampak sepet dah kalau lazimnya kita tau taukeh setakat bagi upah, komer kenaler jadi cacaian, lagi pun memang komer yang paling layak sebagai cai taukeh! Tak pa lah kot mana tau esok lusa kalau tetiba komer jadi kuat semangat kot jumpa balik balls komer balik, jangan lupa ajak teman pegi demo atau protes terhadap dua dajjal pemimpin tertinggi komer... tapi teman paham kerat kuku pun komer tak berani angkat muka kat lahabau tu... ye ler takut tak merasa nanti Meroyan duduk kerusi MB. jadi kena ler buat baik pada boss komer tu, pendek rezeki kang satu hal lak... Hehehehe... lain kali ajak taukeh komer sekalai... bodohnya komer. bila semua tau kenapa dan dari mana datangnya tetiba nak demo... camana pun teman respek dengan komer... memang terbaek lah sebagai PENCACAI... rasanya dah sepatutnya komer belajor jadi garang dan kuat menyalak macam anjing kurap... kong kong... Kongggg! 

Yop mintak tolong kengkawan... dah puas teman semak nama CSL tak ada ler dalam senarai ahli UMNO! ater apa ke bingungnya tetiba UMNO yang komer protes, dia MCA ler... ishhh makan ubat ceoat yop, jadi sasau macam meroyan tu nanti semua orang susah... 

The Unspinners

Posted: 25 Oct 2012 11:11 PM PDT

The Unspinners


PAS to sacrifice Nik Aziz and Islam ofr Anwar

Posted: 25 Oct 2012 10:52 PM PDT

Selamat hari Raya Aidil Adha

Posted: 25 Oct 2012 06:00 PM PDT

Royalti Minyak: Bodoh Husam macam lembu, Layak buat kurban

Posted: 25 Oct 2012 06:33 AM PDT

Anwar approved submarine purchase?

Posted: 25 Oct 2012 02:30 AM PDT

AKSB perlu wang ... bantu keluarga di Kelantan bayar air

Posted: 24 Oct 2012 11:30 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 25 Oct 2012 09:40 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


SALAM AIDILADHA KAWAN.

Posted: 25 Oct 2012 04:25 AM PDT

PISAU.NET

Posted: 25 Oct 2012 09:30 PM PDT

PISAU.NET


Bajet 2013 Adalah Candu -Nik Aziz

Posted: 25 Oct 2012 12:30 AM PDT


ANGIN PERUBAHAN

Posted: 25 Oct 2012 09:18 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Salam Aidiladha Buat Semua Umat Islam

Posted: 25 Oct 2012 09:43 AM PDT

PenangWasabi

Posted: 25 Oct 2012 09:05 PM PDT

PenangWasabi


Pok Nik Ajis memang sinonim dengan 'tidak tepati janji'?

Posted: 25 Oct 2012 08:09 AM PDTPada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-10 tahun 1999, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat mencabar Datuk Seri (Tun) Dr. Mahathir meletak jawatan kerana menganggap beliau (Dr. Mahathir) sudah tua, nyanyuk dan uzur.

Menteri Besar Kelantan itu juga berjanji akan meletak jawatan setelah Dr. Mahathir berbuat demikian.

Namun itu hanyalah janji yang tidak ditepati sehingga kini. Setelah sembilan tahun Dr. Mahathir meletak jawatan pada 2003, Nik Aziz masih sayang untuk melepaskan tampuk kuasa. Malah beliau membayangkan akan terus bertanding pada PRU ke-13.

Bagi Dr. Mahathir, seseorang yang tidak menepati janji tidak sepatutnya menjadi pemimpin. Seperti yang beliau tegaskan semalam, pemimpin yang tidak menepati janji akan terus berbuat demikian selagi berkuasa dan akhirnya boleh mendatangkan mudarat kepada negara.

Jika Nik Aziz mahu Dr. Mahathir melepaskan jawatan atas alasan sudah tua dan nyanyuk, adakah Nik Aziz pada usia 81 tahun beranggapan beliau masih bertenaga dan mempunyai daya ingatan yang kuat untuk terus menjadi pemimpin? Atau adakah beliau beranggapan dirinya sebagai `tidak boleh diganti' kerana tiada yang layak menjadi pengganti?

Sebenarnya bukan sahaja Nik Aziz mungkir janji untuk berundur, malah banyak perkara dalam manifesto pilihan raya Pas juga sehingga kini masih dimungkiri, masih belum ditunai.

Hakikat ini sewajarnya menjadi kayu pengukur kepada rakyat untuk memilih pemimpin yang boleh dipercayai serta berpegang kepada janji. Ingatlah, menepati janji adalah sesuatu yang amat dituntut dalam Islam. Sila klik di sini.

Penang wasabi..

r b f

Posted: 25 Oct 2012 07:18 PM PDT

r b f


Kalau Aku Jumpa Asri Aku Ludah Muka Dia Beb.....

Posted: 24 Oct 2012 08:28 PM PDT


Kalau ada 5 orang lagi manusia begini yang mengaku ulama tetapi mempunyai sekeping hati yang busuk maka hancurlah islam di Malaysia.

Terus teranglah saya katakan, kalau saya jumpa mamat yang hati busuk seperti diatas itu saya akan ludah muka dia.

Asri, kau jangan ingat orang tak tahu apa yang kau nak. Sebab kemahuan tak dipenuhi itulah sebab dok meroyan kan? 

Jangan ingat kita tak tahu........

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 25 Oct 2012 03:47 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Video seksi dalam lif yang menggerunkan... Jangan tonton jika anda buasir!

Posted: 25 Oct 2012 11:02 AM PDT

Gambar hiasan
Teknologi terhebat dari LG yang menghasilkan TV leper yang amat realistik.

Begitu realistik hingga ia kelihatan seperti benar-benar berlaku.

Dengan bantuan bunyi dan special effect, beberapa pengguna lif berasa begitu terkejut dengan hasil yang menakjubkan itu.

Tonton bagaimana ianya diuji ke atas pelanggan di dalam lif...enjoy!

(Gambar) Neelofa jawab isu baju terlalu jarang sambil menggayakan skirt belang yang amat hot!

Posted: 25 Oct 2012 06:31 AM PDT

Sekiranya minggu lalu aktres cantik ini panas dengan kontroversi 'kisah cintanya' bersama aktor kacak Hans Isaac, minggu ini timbul pula isu baru apabila pengacara NONA ini dikatakan telah memakai pakaian yang jarang sehingga menampakkan susuk pakaian dalam sewaktu sidang media Anugerah Skrin 2012 Khamis lalu.

Tak melatah, Neelofa amat tenang memberikan respon terhadap kritikan peminat mengenai isu berkenaan.

"Sebenarnya, masa hari tu Lofa pakai skirt rekaan Syaiful Baharim dan baju tu memang Lofa beli sendiri. Masa pakai baju tu tak nampak pun macam jarang."

"Tapi Lofa mengaku memang salah Lofa sebab tak perasan benda-benda macam tu. Lepas ni Lofa akan lebih berhati-hati untuk memilih pakaian," ujar Neelofa sambil tersenyum.

Nampaknya dalam sibuk dilanda kontroversi, rezeki Neelofa semakin melimpah ruah apabila aktres cantik ini dipilih sebagai pengacara untuk salah sebuah program hiburan terbitan Astro yang dikenali sebagai 'MeleTop.'

Menerusi program 'MeleTop,' Neelofa akan digandingkan dengan pelawak terkenal, Nabil dan mereka akan mengendalikan sebuah program hiburan yang berbentuk komedi dan diselitkan dengan cerita-cerita gosip artis. Program ini akan bersiaran setiap hari Selasa, jam 10 malam di saluran Astro Ria (104) dan Astro-On-the-Go bermula 30 Oktober ini.

Mengulas lebih lanjut mengenai penglibatan Neelofa dalam program 'MeleTop,' aktres cantik ini akui program yang bakal diacarakannya adalah amat berbeza dengan program sebelum ini.

"Program 'MeleTop' akan lebih menunjukkan perangai 'gila-gila' Lofa, tapi tak keterlaluan sangat. Lofa pun tak boleh terlebih lawak daripada Nabil."

"Lagipun untuk program ni Lofa ada karakter Lofa sendiri, di mana Lofa akan bagi maklumat yang berunsur fakta, manakala Nabil pula akan lebih kepada yang merapu. Jadi program ini akan lebih seimbang."

Oh Bulan!

Pelajar 17 tahun buang anak baru lahir ke dalam tali air

Posted: 25 Oct 2012 04:15 AM PDT

Gambar hiasan
KANGAR - Polis menahan seorang pelajar berusia 17 tahun kerana dipercayai membuang bayi perempuan yang baru dilahirkannya ke dalam sebatang tali air di Kampung Behor Rotan Pahit, Simpang Empat, di sini, awal hari ini.

Polis turut menahan tiga lagi individu termasuk teman lelaki pelajar berkenaan selepas mayat bayi itu ditemui mati kira-kira pukul 1 pagi dalam tali air yang terletak kira-kira tiga kilometer dari rumah pelajar itu.

Ketua Polis Perlis, SAC Zull Aznam Haron berkata, siasatan masih dijalankan bagi memastikan sama ada bayi itu masih hidup semasa dibuang atau dibunuh
sebelum dicampak ke dalam tali air itu.

Katanya, polis menerima laporan seorang pegawai perubatan Hospital Tuanku Fauziah (HTF) yang curiga dengan pendarahan seorang pelajar perempuan yang telah
dirujuk ke hospital itu kira-kira pukul 9.20 malam tadi.

Hasil laporan itu, polis dengan kerjasama Jabatan Bomba dan Penyelamat telah menjalankan gerakan mencari dan menyelamat bayi berkenaan setelah mendapat
maklumat bayi itu dibuang ke dalam tali air.

Zull Aznam berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan kesemua suspek ditahan reman selama tujuh hari untuk membantu siasatan. - Bernama

Najib: Hayati konsep korban sempena Aidiladha

Posted: 25 Oct 2012 04:01 AM PDT

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengucapkan selamat menyambut Aidilhadha kepada semua umat Islam yang merayakannya esok.

"Semoga Aidiladha tahun ini lebih baik daripada tahun sebelumnya dan Aidiladha yang akan datang akan menjadi lebih baik daripada tahun ini," katanya dalam perutusan yang dimuatnaik dalam blog 1Malaysia hari ini.

Beliau berharap agar Aidiladha diraikan dalam keadaan makmur, sejahtera dan penuh keberkatan sambil mengajak umat Islam menghayati konsep pengorbanan yang dituntut Islam, yang sanggup berkorban masa, wang ringgit, jiwa raga dan dan kepentingan diri bagi memperoleh keredhaan Allah.

Beliau berkata, konsep itu terkandung dalam Surah Al-Ankabut ayat 69 yang bermaksud :"Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keredhaan) Kami,
nescaya Kami tunjukkan kepada mereka jalan Kami. Dan sesungguhnya ALLAH benar-benar bersama mereka yang berbuat baik."

Malaysia sendiri turut mendukung konsep pengorbanan dengan bertindak sebagai mediator bagi mengakhiri konflik berdarah lebih 40 tahun antara Manila dan
Bangsamoro, katanya.

"Ini pastinya satu pengorbanan yang amat membanggakan," katanya dalam perutusan itu.

Najib berkata, kerajaan Malaysia mengambil pendekatan Perjanjian Hudaibiyah yang berlaku lebih 1400 tahun yang lalu, untuk memainkan peranan menjayakan
pelan damai antara pihak Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) dan kerajaan Filipina baru-baru ini.

Melalui Perjanjian Hudaibiyah antara Nabi Muhammad SAW dengan puak Kafir Quraisy di Kota Makkah, umat Islam dapat mengerjakan haji pada tahun yang
berikutnya.

"Iktibarnya, kita telah mengambil pendekatan yang sama dengan berperanan menjayakan pelan damai antara pihak Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) dan
kerajaan Filipina baru-baru ini," katanya.

Kerajaan Filipina dan MILF telah memeterai perjanjian damai bersejarah pada 15 Oktober, dengan Malaysia sebagai pengantara, untuk menamatkan konflik yang
berlarutan selama empat dekad di selatan Filipina.

Najib berkata, komitmen jitu dalam membantu menyelesaikan pelbagai konflik yang berlaku di sesebuah negara membolehkan Malaysia diiktiraf oleh dunia
sebagai negara Islam yang progresif dan dinamik.

"Ini terbukti dengan pengiktirafan ulama terkemuka dunia iaitu Sheikh Yusuf Al-Qardhawi yang melahirkan ucapan terima kasih dan penghargaan terhadap usaha Malaysia yang konsisten menyokong dan membantu perjuangan rakyat Palestin selama ini," katanya.

Perdana menteri turut mengajak umat Islam di negara ini berdoa agar jemaah haji di Makkah dapat menjalankan ibadah mereka dengan sempurna dan dikurniakan
haji mabrur serta kembali ke tanah air dengan selamat.

"Ibadah haji yang dilaksanakan pada setiap tahun ini membawa bersamanya seribu satu pengajaran dan pendidikan dalam kehidupan sejagat," katanya. - Bernama

Ulama UMNO memang hanyut, jangan nafi-nafi lagi - Dr Asri bidas UFB

Posted: 25 Oct 2012 02:30 AM PDT

SHAH ALAM - "Kenapa bila diajak berdialog tak mahu datang?" Ini persoalan dibangkitkan oleh bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin apabila ulama muda Umno, Fathul Bari Mat Jahaya mempertikaikan komentar beliau bersabit dakwaan wujud tokoh-tokoh ulama yang menyertai Umno sebagai hanyut.

"Padahal idea berhubung peranan ulama menasihati pemimpin ini idea beliau. Bila dijemput dan beliau tidak datang, itu salah satu tanda beliau sudah hanyut," kata Dr Asri kepada Sinar Harian Online.

Malah tambah Asri, komentar berhubung terdapatnya tokoh ulama dalam Umno terbabit politik wang dibangkitkan terlebih dahulu oleh panelis dari Umno sendiri.

"Kenapa beliau tidak berani tampil. Yang sebut berkenaan politik wang itu ialah wakil daripada Umno sendiri.

"Itulah masalahnya apabila beliau tidak ada di situ. Wakil Umno yang sebut, dalam Umno kalau tak ada wang, tak boleh bergerak. Saya dan seorang lagi panel hanya mengulas.

"Sinar Harian sudah jemput, datanglah. Bukannya bising di media, di Facebook, di Twitter," tegas Asri.

Dalam Wacana Sinar ke-15 yang membawakan tajuk 'Peranan Ulama Menasihati Pemimpin', Dr Asri menyifatkan segelintir tokoh-tokoh ulama yang menyertai Umno "hanyut" antara lainnya kerana tidak boleh menerima persekitaran politik parti teras Barisan Nasional (BN) itu.

Menurut beliau, berdasarkan pengalaman sebelum ini menunjukkan bahawa sebahagian ulama yang menyertai parti itu tidak berperanan disebabkan kewujudan amalan politik wang.

Malah dakwanya "masalah dalam parti pemerintahan, politik wang selalu digunakan dalam Umno, ini akan menyebabkan para ulama hanyut."

Semalam, kenyataan Asri itu kemudiannya dibidas oleh Fathul Bari yang merupakan Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda Malaysia sambil menekankan adalah "tidak adil" untuk menjatuhkan hukuman dan melabel ulama yang menyertai Umno sebagai "hanyut."

"Jangan senang-senang pula menuduh mengenai rasuah atau politik wang jika tiada bukti. Membuat tuduhan tanpa bukti. Ini budaya apa? Kalau benar terlibat dengan politik wang, tolong buktikan," tegas Fathul Bari.

Asri kemudiannya dengan nada sinis mempersoalkan apakah Fathul Bari merasakan pandangan beliau itu merujuk kepada dirinya.

"Adakah beliau merasakan ulama itu merujuk kepada beliau? Ini berlaku apabila beliau merasakan diri beliau sebagai ulama. Walhal bukan menjadi tradisi golongan ilmuan Islam mendabik dada diri sebagai ulama," selar Asri.

Fathul Bari antara ulama muda yang dilihat lantang menyuarakan pendapat supaya pemimpin negara menjalankan amanah yang diberikan oleh rakyat seadil-adilnya.
Beliau kerap menekankan agar pemimpin sentiasa mengutamakan penjagaan agama, nyawa, maruah dan keturunan, harta benda, dan akal fikiran.

Fathul Bari menyertai Umno dua tahun lalu.

Hudud: Antara Chua Soi Lek dan Karpal Singh, seorang bangang, seorang lagi buta tuli...

Posted: 25 Oct 2012 02:01 AM PDT

Ustaz Fathul Bari berkata Pengerusi DAP, Karpal Singh dan Presiden MCA, Chua Soi Lek sama-sama mencabar sensitiviti umat Islam, namun begitu katanya kenyataan kedua-dua pemimpin bukan Islam itu mempunyai perbezaannya.

"Isi kandungan Chua Soi Lek, saya melihat sangat naif, kurang analisa dari segi bahan-bahan rujukan Islam sebaliknya dia memilih bahan-bahan rujukan yang mungkin dari internet dan mungkin dari kajian beliau sendiri.

"Berbeza dengan kenyataan Karpal Singh, secara nyata beliau menyatakan 'langkah mayat saya sebelum nak melaksanakan hukum hudud', beliau tak pernah nak mengklasifikasikan di sana ada hudud PAS..di sana ada hudud UMNO..beliau menolak secara umum.

"Saya ragu, adakah Karpal Singh faham ataupun tidak faham. Kalau nak bersangka baik, maknanya Karpal Singh faham..maknanya ada kesan penjelasan PAS terhadap Karpal Singh..adakah kefahaman tersebut menyebabkan karpal Singh mengeluarkan kenyataan sedemikian rupa,"katanya.

Menurutnya, jika dibandingkan di antara keduanya, kenyataan Karpal Singh lebih biadap berbanding dengan Chua Soi Lek dalam penghinaan terhadap Islam.


(Gambar) Penampilan hot terbaru Lisa Surihani...alamak pendeknya!

Posted: 25 Oct 2012 12:03 AM PDT

Lama agaknya kami tak paparkan foto-foto terbaru Lisa Surihani semenjak pelakon diminati ramai ini berkahwin. Umum tahu Lisa Surihani adalah seorang yang peramah dan selalu berkomunikasi dengan peminatnya melalui video di Facebook sehinggalah dia berhenti dari melakukannya dan itu sangatlah menghampakan.

Terbaru, OHBULAN! telah menemui pelakon yang comel dan cantik ini di Golden Screen Cinema (GSC), Pavilion di sesi tayangan premier untuk filem 'Istanbul Aku Datang'. Hadir bersama Yusry, Lisa kelihatan cantik dengan dress hitam bercorak bunga serta rambut pendek yang sengaja dikembangkan sedikit.

Untuk pengetahuan, lakonan Lisa didalam filem 'Istanbul Aku Datang' bakal memberikan kelainan pada anda dan turut sama berganding dengannya ialah Beto Kusyairy dan juga Tomok. Filem arahan Bernard Chauly ini akan ke pawagam pada 8 November 2012.

Untuk para peminat Lisa diluar sana, mari lihat beberapa keping foto selebriti kesayangan anda ini.
#NESCAFEonthelife wants to be a part of your future aspirations. Share your  extraordinary story here!

Penganggur didakwa gesel kemaluan pada peha jururawat

Posted: 24 Oct 2012 10:41 PM PDT

Gambar hiasan
AYER KEROH - Seorang penganggur dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini, semalam, atas tuduhan mencabul dan menunjukkan kemaluannya kepada tiga kakitangan Hospital Melaka, bulan lalu.

Mazri Kamarudin, 36, bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap empat pertuduhan di hadapan Majistret Nor Azizah Yusof.

Pertuduhan pertama, Mazri didapati mengaibkan kehormatan seorang wanita berusia 34 tahun dengan menunjukkan kemaluannya di lorong sebelah Jabatan Dietetik dan Sajian Hospital Melaka, jam 7.50 pagi pada 21 September 2012.

Dia juga dituduh melakukan kesalahan sama kepada seorang wanita berusia 25 tahun di tempat letak kereta di Bahagian Forensik Hospital Melaka pada jam 7.20 pagi, 8 September 2012.

Bagi kedua-dua kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Mazri turut didakwa mencabul kehormatan seorang wanita berusia 27 tahun dengan menggeselkan kemaluannya pada paha wanita terbabit, jam 7.30 pagi pada 20 September 2012.

Dia didakwa mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan, jika sabit kesalahan boleh dipenjara 10 tahun atau denda atau sebatan atau kedua-duanya.

Dia sekali lagi didakwa melakukan kesalahan di bawah Seksyen 509 Kanun Keseksaan kerana mengaibkan kehormatan perempuan sama pada lokasi dan masa yang sama, pada 20 September 2012.

Pegawai Pendakwa, Inspektor Muhather Mohd Kudus meminta mahkamah memberikan jaminan RM16,000 bagi keempat-empat tuduhan.

Bagaimanapun, tertuduh merayu jaminan dikurangkan kerana tidak bekerja dan menanggung isteri tidak bekerja serta tiga anak.

Nor Azizah membenarkan tertuduh diikat jamin RM6,000 dan menetapkan tarikh sebutan dokumen pada 30 November depan.

Dalam prosiding berbeza di mahkamah sama, seorang pemandu lori mengaku tidak bersalah atas tuduhan mencabul kehormatan seorang kanak-kanak perempuan.

Ramizan Mustok, 37, didakwa mencabul kehormatan seorang kanak-kanak perempuan berusia 12 tahun 2 bulan di sebuah rumah di Taman Tanjung Minyak Setia, Tanjung Minyak kira-kira jam 12 tengah malam pada Julai 2011.

Ramizan yang didakwa mengikut Seksyen 352 Kanun Keseksaan ketika rayuan memohon jaminan dikurangkan selepas Muhather memohon mahkamah memberikan jaminan RM4,000.

Nor Azizah membenarkan tertuduh diikat jamin RM3,000 dan menetapkan 3 November depan sebagai tarikh sebutan semula kes bagi lantikan peguam.

Kondom dalam kotak rokok

Posted: 24 Oct 2012 09:01 PM PDT

BANDARAYA MELAKA -Sembunyi kondom dalam kotak rokok bagi mengelak dikesan pihak berkuasa.

Itu taktik digunakan sindiket pelacuran di sebuah hotel bajet di Jalan Munsyi Abdullah di sini, yang diserbu penguat kuasa Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim), semalam.

Serbuan yang turut disertai Polis Diraja Malaysia (PDRM), Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat, menahan tiga wanita tempatan dipercayai pelacur berusia 20 hingga 32 ditahan ketika mereka menunggu pelanggan.

Turut ditahan ialah pekerja hotel bajet berkenaan dan seorang pelanggan berusia 20-an.

Ketua Pegawai Penguat kuasa Jaim, Rahimin Bani berkata, hasil pemeriksaan pihaknya menemui 800 kondom yang belum digunakan disorok di dalam kotak rokok, celah tangga, bawah tilam dan di dalam laci.

"Kondom yang disorok dalam rokok ini akan diambil pelanggan yang melanggan pelacur di sini.

"Taktik ini mungkin digunakan bagi mengaburi mata pihak berkuasa. Jika tidak melakukan pemeriksaan teliti, kotak ini akan disangka kotak kosong yang dibuang," katanya kepada pemberita.

Rahimin berkata,pihaknya juga menemui ribuan pil hormon dan pencegah kehamilan di hotel 24 bilik itu yang beroperasi tanpa lesen.

"Pemilik premis nampaknya masih berdegil kerana masih meneruskan operasi walaupun telah diserbu beberapakali sebelum ini.

"Isnin lalu, kita menahan tujuh pelacur ketika melakukan pemantauan di kawasan ini bersama-sama Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Warisan negeri, Datuk Latiff Tamby Chik," katanya.

Menurutnya, semua yang ditahan disiasat mengikut Seksyen 72 dan Seksyen 75, Enakmen Kesalahan Syariah (Negeri Melaka) 1991.

Tegur pemimpin jihad paling besar, Harussani

Posted: 24 Oct 2012 08:25 PM PDT

SHAH ALAM - Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, menjadi satu keperluan untuk menegur pemimpin yang gagal menjalankan tanggungjawabnya dengan baik dan ia juga harus dianggap sebagai satu "jihad paling besar."

Beliau berkata, tugas itu wajib kepada semua umat Islam terutama yang mempunyai kelebihan.

"Golongan ulama memang perlu tegur pemimpin, saya juga tegur pemimpin, hampir ke semua Perdana Menteri pernah saya tegur termasuk Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (Mursyidul Am Pas).

"Memetik hadis Nabi, menasihati pemimpin yang zalim adalah jihad yang paling besar.

"Tugas itu perlu dimainkan oleh semua orang tetapi selalunya dilihat sebagai tugas ulama kerana mereka mempunyai kelebihan," katanya kepada Sinar Harian.

Menurut beliau, kelebihan itu bukan sahaja daripada ilmu yang dimiliki ulama terbabit tetapi termasuklah peluang yang lebih mudah untuk bertemu dan bercakap dengan pemimpin itu.

Kelmarin, bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berpendapat boleh menegur pemimpin tetapi perlu secara tertib.

"Kritik kesalahan dan pengurusan itu tapi pilih perkataan yang elok seperti manusia yang bertamadun. Sebut perkataan yang tegas dan bermaksud," katanya pada siri Wacana Sinar Harian ke-15 bertajuk Peranan Ulama Menasihati Pemimpin.

Harrussani berkata, ada orang menggunakan medan syarahan atau media massa menegur pemimpin.

Katanya, teguran yang dibuat perlulah secara beradap dan tidak menyinggung perasaan individu yang ditegur itu.

"Semua orang ada egonya, jadi adalah lebih baik menggunakan cara yang bersesuaian untuk menegur orang itu supaya tidak mengguris hatinya.

"Kalau kita mahu tegur cara tugas mereka, boleh menulis surat untuk menasihatinya dan jika punya kesempatan, bertemu secara terus adalah lebih baik," katanya.

Katanya, mereka yang menegur seseorang itu melalui ucapan dianggap sebagai mengumpat.

"Kita tidak perlu menegur orang itu sehingga memberi aib kepadanya. Gunakan cara yang lebih diplomasi," katanya.

'MCA-DAP' ada agenda tersembunyi'

Posted: 24 Oct 2012 06:31 PM PDT

SHAH ALAM – Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Ali mendakwa MCA dan DAP mempunyai "agenda besar" di sebalik pendirian kedua-dua parti itu dalam soal hukum hudud.

Secara tidak langsung kata beliau, ia mampu menarik sokongan masyarakat Cina kepada MCA dan DAP disebabkan pandangan dan kritikan yang dilontarkan pimpinan mereka selari dengan kehendak, kemahuan dan tuntutan masyarakat berketurunan Cina.

Hasan melahirkan pandangan ini ketika banyak pihak mempersoalkan Soi Lek dan juga Umno berhubung kenyataan Presiden MCA itu.

"Hati kecil saya terus membisikkan bahawa terdapat semacam wujudnya persefahaman di antara MCA dan DAP khususnya untuk menghadapi PRU ke-13.

"Hati kecil saya juga membisikkan bahawa masyarakat Cina seolah-olah mempunyai satu 'grand design' merentasi fahaman dan aliran politik," kata beliau yang juga bekas Exco Selangor dalam satu kenyataan menerusi laman sosial Facebook lewat malam ini.

Hasan selepas dipecat oleh Pas awal Januari lalu menubuhkan pertubuhan yang diberi nama Jati.

Sambil menyifatkan inti "agenda besar" DAP itu bukan satu rahsia lagi, jelas Hasan, tindakan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek yang menetang pelaksanaan Islam dan hudud di Malaysia baru-baru ini mencerminkan dua parti yang punyai fahaman dan aliran politik yang berbeza secara luaran hanya sekadar "pementasan lakonan politik" semata-mata.

"Dalam episod terbaru ini, Presiden MCA Dr Chua Soi Lek dengan secara tiba-tiba menjadi orang pertama yang menekan butang jentera menentang pelaksanaan Islam dan Hudud di negara ini.

"Ia dilakukan bagi menentukan DAP menjadi wakil mutlak masyarakat Cina dalam memperjuangkan tuntutan-tuntutan yang sekian lama dibuat oleh masyarakat keturunan Cina," katanya.

Nurul dakwa dicabul doktor selepas jalani rawatan buasir

Posted: 24 Oct 2012 06:02 PM PDT

Gambar hiasan
JOHOR BAHRU: Polis menjalankan siasatan terperinci berhubung kes Nurul, 34, yang mendakwa dicabul seorang doktor ketika mendapatkan rawatan di sebuah hospital swasta di sini, Jumaat lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan (JBS), Asisten Komisioner Zainuddin Yaacob berkata, pihaknya sudah menerima laporan mangsa dan menjalankan siasatan mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan kerana mencabul kehormatan.

"Hasil siasatan mendapati, mangsa sebelum ini adalah pesakit doktor terbabit dan baru sebulan selesai menjalani pembedahan membuang buasir," katanya kepada Harian Metro di sini, semalam.

Sementara itu, Pengarah Kesihatan Johor, Dr Mohd Khairi Yakub berkata, berdasarkan etika perubatan, seseorang doktor perlu ditemani jururawat atau kakitangan lain ketika menjalankan pemeriksaan dan memberikan rawatan bagi mengelak perkara mencurigakan.

Menurutnya, sehingga kini pihaknya belum menerima laporan mengenai kes membabitkan Nurul, namun memberi jaminan jika dakwaan itu benar, doktor terbabit bakal berdepan tindakan sewajarnya kerana kesalahan dilakukannya serius.

"Kes ini akan diserahkan kepada polis sekiranya mangsa sudah membuat laporan, namun siasatan akan dijalankan Majlis Perubatan Malaysia bagi mengenal pasti hukuman setimpal yang bakal dikenakan kepada pesalah," katanya ketika dihubungi, semalam.

Khairul Fahmi sah akan nikah dengan Leuniey Disember tahun ini

Posted: 24 Oct 2012 04:30 PM PDT

Setelah berteka-teki akhirnya penjaga gol popular, Khairul Fahmi Che Mat, 22, atau lebih mesra dengan panggilan Apex, akan menamatkan zaman bujangnya pada bulan Disember ini.

Wanita bertuah yang bakal menjadi suri hidup Apek itu adalah Nur Eilunie Natasha Nazri atau lebih dikenali dengan nama Leuniey, 21.

Menerusi Media Hiburan, hari ini, Apek mengakui hubungannya bersama Leuniey semakin serius.

Mereka tidak akan mengadakan majlis pertunangan sebaliknya akan bernikah terus.

Sekarang segala persiapan sedang rancak dilakukan.

Menurut mereka, dua majlis persandingan akan diadakan iaitu satu di Hotel Renaissance Kota Bharu dan satu lagi di Hotel Perdana Beach Resort Kota Bharu.

Kini segala-galanya telah terungkai. Tahniah diucapkan!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan