Jumaat, 12 Oktober 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional

Barisan Nasional


IPOHMALAY

Posted: 12 Oct 2012 10:13 AM PDT

IPOHMALAY


Safee Sali Dihalang Bermain Untuk Harimau Malaya, Tetapi..

Posted: 11 Oct 2012 06:41 PM PDT


Caca marba bolasepak Indonesia meletakkan status Safee Sali dalam bahaya apabila mereka tidak membenarkan Harimau Malaya menggunakan khidmat pemain tersebut untuk kejohanan Piala AFF kerana pasukannya Pelita Jaya bermain di Indonesia Super League, liga yang tidak diiktiraf oleh Persatuan Sepakbola Seluruh Indonesia (PSSI).

Walaubagaimanapun, doubloe standard PSSI dalam hal ini dipertikaikan kerana mereka berusaha memanggil pemain-pemain ISL untuk mewakili pasukan negara mereka  dengan alasan, mereka 'anak bangsa yang terbaik' dan wajar mewakili negara untuk kejohanan tersebut.

Dah teman bilang, Safee Sali. Jangan main di Indonesia. Tapi wang mengatasi segala-galanya.


PSSI Sebut Klub-Klub ISL Masih Ilegal

Amalia Dwi Septi - detikSport
Kamis, 11/10/2012 17:12 WIBJakarta - PSSI membuat pernyataan bahwa kompetisi Indonesian Super League (ISL) belum sepenuhnya legal. Selama tidak mengikuti aturan federasi, keberadaan mereka adalah ilegal.

Hal itu dikatakan Sekjen PSSI Halim Mahfudz setelah membalas surat tembusan dari FAM (Federasi Sepakbola Malaysia) kepada Pelita Jaya, yang mempertanyakan status pemain mereka, Safee Sali.

Dalam surat balasannya itu PSSI menegaskan bahwa Pelita Jaya termasuk 32 klub yang masih menjalani skorsing (suspended) karena bermain di "breakaway league".

Kepada wartawan di Jakarta, Kamis (11/10/2012), Halim kemudian merilis lagi ke-32 klub yang statusnya masih suspended itu, yakni 14 klub ISL dan 18 klub Divisi Utama.

Klub-klub tersebut adalah Persipura Jayapura, Persiwa Wamena, PSPS Pekanbaru, Persisam Samarinda, Persib Bandung, Pelita Jaya, Sriwijaya FC, Persela Lamongan, Deltras Sidoarjo, Mitra Kukar, Persiba Balikpapan, Persiram Raja Ampat, Persidafon Dafonsoro, PSAP Sigli Divisi Utama: PSGL Guyo Lues. Persih Tembilahan, Persita Tangerang, Persip Pekalongan, Persitema Temanggung, Persiku Kudus, PSIM Yogyakarta, PSMP Mojokerto, PSBK Blitar, Persekam Metro Malang, Persid Jember, Persepam Pamekasan, PS Sumbawa Barat, Barito Putra, Persigo Gorontalo, Persin Sinjai, PSBS Biak, dan Perseru Serui.

Saat disinggung tentang hasil rapat Joint committee (JC) di Malaysia 20 September lalu, bahwa AFC mempersilakan ISL dan IPL menggelar kompetisi masing-masing di musim ini sebagai fase unifikasi sebelum membentuk satu liga di tahun 2014, hal itu tidak dianggap Halim bahwa ISL otomatis legal.


Akan tetapi, saat ditanya kenapa PSSI tetap memanggil sejumlah pemain klub ISL untuk masuk ke tim nasional, Halim menjawab, "Mereka anak-anak bangsa terbaik. Jadi kami beri mereka kesempatan."M Ridho Ramadhanabout 10 hours ago
PSSI (Johar Arifin,dkk)..MANUSIA PALING BODOH... Mereka memperingatkan FAM jangan panggil Safee Sali utk Timnas Malaysia... Tetapi PSSI malah maksa-maksa panggil Pemain ISL masuk Timnas... FIFA & AFC kan hanya mengakui Timnas yg pemainnya dari Klub LEGAL


udin.terongabout 12 hours ago
kalau klub nya ilegal kenapa pemain nya diminta masuk timnas.


halimsanjayaabout 14 hours ago
klo emang fam (malaysia) tdk bs membawa safe sali ke aff krn bermain di liga ilegal tambah hancur timnas djohar krn sudah pasti okto dan para pemain semen padang tdk bisa mengikuti aff


Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 12 Oct 2012 07:16 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


Tender Terbuka Telus Dan Jamin Kualiti Benih Padi - Noh Omar

Posted: 11 Oct 2012 06:00 PM PDT

PUTRAJAYA, 11 Okt - Tender terbuka pembekalan benih padi yang mulai dilaksanakan tahun ini untuk memastikan hanya syarikat yang memenuhi kriteria dan mampu membekalkan benih padi berkualiti dianugerahkan tender, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar.

Sebelum ini, beliau berkata tender pembekalan benih padi dilakukan secara rundingan terus dan banyak aduan diterima apabila petani dibekalkan benih padi tidak berkualiti selain syarikat yang dianugerahkan tender didapati melantik pihak ketiga untuk mendapatkan bekalan.

Sehubungan itu, beliau berkata mulai tahun ini, penganugerahan tender pembekalan benih padi dilakukan secara tender terbuka yang diiklankan dalam surat khabar dan setiap permohonan dinilai tiga jawatankuasa Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

"Setiap permohonan perlu memenuhi kriteria pembekalan benih padi dan mendapat kelulusan daripada Jawatankuasa Kewangan dan Jawatankuasa Teknikal sebelum disenarai pendek di peringkat Jawatankuasa Induk Lembaga Perolehan.

"Sebelum ini, kita beri tender secara rundingan terus dan tiada pihak yang bersuara dan membantah walaupun ia menimbulkan banyak masalah tetapi apabila kita memperkenalkan tender terbuka yang lebih telus ramai pula yang membantah. Saya pun berasa hairan," katanya kepada pemberita selepas Seminar Belanjawan 2013 Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani di sini Khamis.

Beliau berkata demikian apabila diminta mengulas berhubung laporan sebuah portal berita bahawa Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani telah menganuerahkan tender RM164.8 juta kepada syarikat pembekalan benih padi yang gagal memenuhi kriteria yang ditetapkan kementerian.

Ia juga melaporkan bahawa syarikat yang tidak memenuhi kriteria dianugerahkan tender kerana keperluan benih padi yang mendesak bagi musim penanam semula.

Noh berkata 11 syarikat yang memenuhi kriteria yang ditetapkan termasuk syarikat bumiputera yang mesti mempunyai kilang pemprosesan benih padi milik sendiri dan mesin mesin pengasing benih telah dianugerahkan tender pembekalan benih padi bagi 2013 hingga 2014.

"Mesin pengasing benih yang berharga kira-kira RM3 juta digunakan untuk mengurangkan padi angin yang akan menyebabkan hasil padi merosot kepada hanya 10 butir dalam setiap 36,000 butir padi atau sekilogram benih padi. Ini akan memastikan hanya benih padi berkualiti dibekalkan kepada petani," katanya.

Selain itu, Noh berkata penganugerahan tender kali ini juga terbuka mengikut kategori pengeluaran setahun yang bertujuan untuk memberi peluang kepada syarikat pembekal yang lebih kecil untuk membuat permohonan.

Turun Kuasa Percepat Proses Penyaluran Bantuan - Noh

Posted: 11 Oct 2012 12:56 PM PDT

PUTRAJAYA, 11 Okt - Semua pegawai Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani harus menurunkan kuasa kepada pegawai di peringkat negeri atau daerah bagi mempercepatkan proses pemberian bantuan kerajaan kepada golongan petani, penternak dan nelayan.

Menterinya Datuk Seri Noh Omar berkata pendekatan tersebut dapat mengurangkan kerenah birokrasi agar bantuan kerajaan seperti baja dan racun serangga sampai kepada penerima dengan lebih cepat.

"Prosedur permohonan dan kelulusan harus dipermudahkan dan dipercepatkan," katanya kepada pemberita selepas majlis Seminar Belanjawan 2013 kementerian itu di sini hari ini.

Beliau berkata pelaksanaan setiap keputusan, arahan dan peraturan yang baru perlu dilakukan menerusi surat pekeliling agar tidak menimbul kekeliruan dan rasa ketidakpuasan hati di kalangan rakyat.

"Jangan biarkan rakyat marah. Kita harus memastikan bantuan sampai tepat pada masa agar dapat memanfaatkan golongan sasar," katanya.

Politik Harian

Posted: 12 Oct 2012 03:51 AM PDT

Politik Harian


Pak Lah : Anggota Pas Perlu Nilai Kenyataan Shahnon

Posted: 12 Oct 2012 01:00 AM PDT


Tun Abdullah Ahmad Badawi meminta masyarakat terutama anggota PAS menilai sendiri kenyataan Sasterawan Negara Prof. Emeritus Datuk Dr Shahnon Ahmad yang mempertikaikan perjuangan parti itu sekarang.

Bekas Perdana Menteri itu berkata berkata kenyataan Shahnon jelas menggambarkan rasa kecewanya terhadap parti itu yang semakin tersasar daripada perjuangan asal mereka.

"Saya tidak perlu komen apa-apa kerana semua orang melihat dan mendengar apa yang beliau (Shahnon) cakap, jadi mereka (orang ramai) terutama ahli parti itu (Pas) patut berfikir.

"Saya juga rapat dengan beliau (Shahnon) dan saya percaya apa yang dia cakap itu adalah reaksi dan luahan kepada parti itu (PAS) yang dilihat tidak memperjuangkan dasar politik mereka," katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Abdullah yang juga Anggota Parlimen Kepala Batas ditemui selepas Program 'Jom P Bantu' anjuran Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda).

Beliau diminta mengulas kenyataan Shahnon tentang perjuangan politik PAS yang tidak lagi menepati kehendak Islam apabila bekerjasama dengan DAP.

Menurut Shahnon yang juga anggota PAS seumur hidup, tindakan parti itu menuruti kehendak politik DAP bercanggah dengan kehendak Islam kerana PAS sepatutnya memimpin dalam memperjuangkan Islam. - Bernama

Semakin Panas!!! Pendedahan Nasharudin... Zulkifli Nordin Tunjuk Bukti Dalam Dewan Rakyat

Posted: 11 Oct 2012 11:14 PM PDT


Sidang Dewan Rakyat panas seketika petang Khamis bila Ahli Parlimen Bebas Kulim Bandar Bharu,Datuk Zulkifli Nordin tunjuk bukti untuk backing pendedahan bekas Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa mengenai majlis doa anjuran DAP selepas pilihanraya negeri Sarawak.

Pada perbahasan Bajet 2013 itu beliau tunjuk gambar majlis berkenaan yang dakwanya dimana ada doa dibuat agar Kristian jadi agama rasmi dan Perdana Menteri dari orang Kristian.

 Suasana dalam dewan jadi panas bila sebilangan Ahli Parlimen  pembangkang cuba ganggu perbahasannya tetapi Zulkifli bertegas  meneruskan hujah  bagi menyanggah pemimpin DAP yang menafikan apa  didedahkan Nasharudin dalam seminar di Dewan Merdeka, PWTC, pada  Selasa.

Pemimpin DAP Sarawak mendakwa bacaan doa supaya Malaysia menjadi  negara Kristian dalam majlis makan malam anjuran parti itu tahun lalu  tidak benar, berniat jahat dan tidak bertanggungjawab.

Menurut Zulkifli, perkara itu memang berlaku malah didedahkan sendiri  ahli DAP, Razali Abdul Rahman yang juga membuat laporan polis  mendedahkan pembabitan paderi asing dalam politik negara ini.

"Majlis ini yang dinafikan (oleh DAP Sarawak), inilah pembohongan  DAP," tegasnya.

 Zulkifli mendedahkan, majlis berlangsung pada 5 Mei 2011, dianjurkan  selepas pilihanraya negeri Sarawak di sebuah tempat di Pulau Pinang  bagi meraikan paderi dan pastor yang bantu DAP dalam pilihanraya itu.

"Datuk Speaker (Datuk Wan Junaidi Jaafar), cuba bayangkan kalau yang  terlibat itu imam masjid dan  bantu BN, mereka punyalah  memekak dan  melalak," katanya.

Zulkifli berkata antara hadir ahli parlimen Jelutong, Adun-Adun dari  Sarawak serta kira-kira 30 paderi dan pastor dari Sarawak manakala  dari luar negara adalah United Kingdom dan Afrika Selatan.

Antara ucapan wakil rakyat DAP adalah berterima kasih kepad paderi dan  pastor serta gereja yang bantu DAP di Sarawak.

Katanya lagi, ada pastor akui bantu DAP dan mengutuk Ketua Menteri Sarawak.  "Mereka (DAP) kerjasama dengan paderi asing untuk jatuhkan kerajaan,"  ujar Zulkifli .

Malah turut didedahkan pengakuan seorang pastor yang katanya bertuah  dapat bantu DAP dan sanggup buka kaunter pendaftaran pengundi bagi  membantu DAP selain minta dibanyakkan aktiviti supaya BN tumbang.

Pastor daripada Afrika Selatan yang mengaku dijemput untuk pantau  pilihanraya negeri itu menyatakan kecewa kononnya penganut Kristian  dianiaya dalam isu Al-Kitab.

"Beliau minta dibuat sesuatu supaya Krtistian dikembangkan. Isu  kewangan tidak jadi masalah kerana gereja di Afrika akan bantu dan  hantar mubaligh sebar ajaran Krtistian," dedah Zulkifli.

Menurut beliau lagi, dalam majlis itu beberapa pemimpin DAP dan pastor  berkumpul untuk angkat sumpah dengan buat bulatan serta letak tangan  dibahu sama sendiri manakala hadirin lain berdiri.

Katanya, seorang paderi  membaca doa dan ikrar yang bermaksud pastikan  Kristian jadi agama rasmi dan Perdana Menteri akan datang daripada  Kristian.

Ketika ini terdengar jeritan ahli parlimen pembangkang menganggu hujah  Zulkifli dengan mengatakan ianya sudah diluar perbahasan bajet.

Zukifli tidak menghiraukan gangguna itu dan menunjukkan gambar-gambar  majlis tersebut.

Terdengar pula ada ahli parlimen berkata, "nak tipu apa lagi" dan  Zulkifli mengulangnya.

Beliau menjelaskan, perkara itu dibangkitkan setelah banyak isu  pembabitan dana asing daripada luar termasuk George Soros dan  sebagainya didedahkan.|

Katanya, kini ada bukti pembabitan paderi asing secara terang-terang.

"Minta kerajaan siasat macam mana paderi ini boleh datang campur  tangan dalam politik negara dengan tujuan tumbangkan kerajaan guna gereja," ujar beliau.

Melihat Zulkifli terus diganggu beberapa ahli parlimen pembangkang, Wan Junaidi menasihatikan ahli parlimen Bebas itu berhenti selain masa  diperuntukkan sudah mencukupi.

"Saya minta kerajaan siasat laporan polis dibuat Razali, bekas pegawai  (cawangan) khas  dan (siasat) paderi asing serta dalam negara kita  supaya kedaulatan negara tidak hancur akibat permainan kotor politik  pembangkang," katanya.

Dalam sidang akhbar di lobi Parlimen sejurus itu, Zulkifli minta DAP  nafi apa yang didedahkannya di  Dewan Rakyat supaya tindakan sususan  dapat diambil.

Katanya,  ini boleh soal perkauman tetapi takut campur tangan paderi asing akan menjejaskan keselamatan negara.

Menjawab soalan, Zulkifli menegaskan, beliau tidak akan bercakap  perkara itu kalau tidak ada bukti.

"Ini Dewan Rakyat. Tak boleh cakap kosong," katanya.|

Pada sidang media yang turut dihadiri ahli parlimen Bebas Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Hashim, Zulkifli menyelar tindakan seorang  pemberita portal pembangkang yang menuduhnya takut mengulangi apa  dicakapkan dalam Dewan Rakyat.

"Tanya bos you, adakah I jenis orang yang takut," katanya.

Sekarang tentu ramai nak tahu apa jawapan DAP ekoran pendedahan  Zulkifli dan pemimpin PAS terutama Khalid Samad yang turut berkempen  babitkan gereja ketika pilihanraya kecil Sibu tentu boleh bantu  pertahan penafian DAP itu.

Oleh: ROSLAN BIAN - Agenda Daily

Isu Tanah YBK: Pendedahan Surat YB Elizabeth Wong

Posted: 11 Oct 2012 08:41 PM PDT


Alhamdulillah, taktik kotor kerajaan PR Selangor untuk merampas tanah yang dimiliki Permodalan Yayasan Basmi Kemiskinan (PYBK) telah tidak berjaya. Tanah seluas 1,625 ekar di Serendah, Hulu Selangor itu termasuk di dalamnya perancangan pembangunan pembinaan UiTM yang melibatkan keluasan 218 ekar.

PYBK telah memenangi kes ini di mahkamah yang mana mendedahkan bagaimana kerajaan PR Selangor cuba mencampuri urusan PYBK dan apabila gagal, cuba merampas tanah tersebut dengan cara kotor.

PYBK adalah anak syarikat Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) yang bertanggungjawab mengadakan program-program kebajikan serta menyediakan bantuan serta sumbangan kepada anak-anak yatim dan orang-orang miskin. Syarikat ini boleh dikatakan berjaya kerana sehingga kini ternyata ia mampu menjana modal bagi menampung program-program kebajikan yang diadakan.

Pembinaan UiTM di atas tanah tersebut juga tentunya menepati objektif syarikat iaitu untuk membantu rakyat miskin kerana universiti itu merupakan antara universiti yang mengenakan yuran paling murah tertakluk kepada pendapatan ibubapa pelajar.

Berdasarkan hakikat ini, tindakan kerajaan PR Selangor yang bersungguh-sungguh cuba mencampuri urusan dan merampas hartanah syarikat tersebut menimbulkan kemusykilan di kalangan rakyat.

Namun, kemusykilan ini kini terjawab dengan pendedahan surat YB Elizabeth Wong di bawah:Antara kandunganya:

Dimaklumkan bahawa saya memohon kerjasama YAB Tan Sri Dato' Seri selaku Pengerusi Lembaga Pengarah Yayasan Selangor untuk menyerahkan sebahagian tanah milik Yayasan Selangor iaitu HS(D)/234356 PT 4221 Seksyen 21, Bandar Klang kepada Pusat Kebudayaan Cina. Diharap pihak YAB Tan Sri Dato' Seri maklum akan perkara ini. Perhatian dan kerjasama YAB Tan Sri Dato' Seri amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

Sungguh mudah sekali Elizabeth Wong meminta, atau mungkin lebih tepat mengarahkan Khalid Ibrahim menyerahkan tanah YBK kepada Pusat Kebudayaan Cina. Dan dari apa yang dicatatkan dengan tulisan tangan di surat tersebut, iaitu 'sudah dibincang, sila uruskan', menunjukkan yang ianya tidak mendapat bantahan di pihak Khalid.

Persoalannya, apakah alasan bagi Khalid mahupun Elizabeth Wong untuk mengambil tanah yang menjadi hak rakyat miskin melalui YBK, untuk dijadikan sebuah Pusat Kebudayaan Cina? Atau apakah signifikannya Pusat Kebudayaan Cina itu sehingga ia layak atau berhak untuk mengambil tanah rakyat miskin?

Tidak mustahil yang sebenarnya digusarkan oleh Elizabeth Wong ialah perancangan pembinaan UiTM di tanah itu kerana kita sedia maklum akan pandangan serong kaum Cina terhadap universiti yang sinonim dengan bangsa Melayu ini. Sebolehnya, mereka mahu universiti itu dihapuskan atau dibuka luas kepada kaum mereka, diuruskan secara komersial tanpa mengambilkira tanggungjawab sosial membantu rakyat miskin.

Atau mungkin juga ini adalah sekadar salah satu dari 'ujian' terhadap Khalid bagi mengukur tahap 'kesetiaannya' kepada kesepakatan PKR dengan DAP iaitu bersedia berkorban segala hak dan harta benda kaum Melayu untuk diberikan kepada kaum Cina tanpa banyak soal? Jika ya, nampaknya walaupun Khalid telah mendapat markah penuh dari segi kesetiaan, beliau telah gagal dari segi perlaksanaan.

PR selama ini begitu bangga mewar-warkan bagaimana Khalid yang berlatarbelakangkan korporat mengambil pendekatan mengurustadbir negeri dengan cara korporat juga. Melalui pendekatan ini, matlamat utama ialah keuntungan kepada negeri dari segi kewangan dan bukannya faedah kepada rakyat keseluruhan.

Dengan itu, Khalid pastinya melihat tanah YBK yang begitu luas, mampu membawa keuntungan kepada negeri, tauke-tauke dan pemaju-pemaju berbangsa Cina jika diambil dan dibangunkan pusat komersial. Bagi Khalid, visi dan misi YBK untuk menggunakan tanah tersebut bagi menjana faedah bagi rakyat miskin dilihat sebagai tidak produktif dan merugikan. Apatah lagi dengan tanah di negeri Selangor yang semakin hari semakin mahal berbanding di era pemerintahan Barisan Nasional.

Dalam hal ini, mungkin ada yang merasakan bahawa kenaikan harga hartanah adalah 'semulajadi' berdasarkan pasaran.

Namun, hakikatnya, tanah sebelum ini tidak begitu mahal kerana dasar kerajaan BN sebelum ini menjual tanah kepada pemaju dengan harga yang tersangat murah bagi membolehkan pemaju membina rumah yang lebih murah. Tetapi, kerajaan PR hari ini meletakkan harga tanah mengikut pasaran bagi membolehkan negeri mengaut keuntungan. Dari situ, pemaju kemudiannya terpaksa meletakkan harga yang jauh lebih tinggi lagi bagi memastikan keuntungan di pihak mereka pula. Akibatnya, rakyat dari golongan pendapatan sederhana dan miskin tidak lagi mampu memiliki rumah walaupun sekadar teres biasa.

Oleh itu, rakyat Selangor wajar melihat isu tanah YBK ini dari skop yang lebih luas dan mendalam. Ia bukan sekadar isu tanah orang miskin yang ingin dirampas oleh kerajaan PR, tetapi ia adalah gambaran agenda dan taktik DAP yang licik untuk menguasai segala-galanya di Selangor dan di bumi Malaysia ini.

Nasharudin Cabar Majlis Syura

Posted: 11 Oct 2012 07:35 AM PDT

Sahih dan jelas sekali, para pemimpin PAS dari kalangan Anwarinas masih lagi mempunyai perasaan dendam dan curiga terhadap bekas Timbalan Presiden mereka sendiri sekalipun 9 September lalu Majlis Syura PAS telah memutuskan untuk tidak memanjangkan polemik kedudukan Nasharudin Mat Isa dalam parti.

Apabila Nasharudin masih berterusan mempertikaikan dasar songsang parti termasuklah yang terbaru mengecam sikap PAS tika ini yang terlampau mendahulukan kuasa berbanding prinsip Islam, ia bagaikan satu peluru baru bagi golongan Anwarinas untuk melancarkan semula perang menentang bekas Timbalan Presiden PAS itu.

Nasharudin dalam ucapannya di Seminar Dakwah Islamiyyah Sebagai Tunggak Kekuatan Ummah antara lainnya menyebut;

"Jika umat Islam negara ini terus berpecah belah, apakah yang bakal terjadi kepada umat untuk 5, 10 atau 15 tahun lagi? Adakah umat Islam tergelincir? Adakah agama mengajar umatnya meletakkan ajaran Islam di tempat kedua semata-mata mahu mendapatkan kuasa?".

Selanjutnya Nasharudin juga menyatakan bahawa dalam konteks politik umat Islam hari ini, masalah perpecahan umat seperti sengaja dilupakan sedangkan perkara itu merupakan masalah utama yang perlu segera mencapai penyelesaian.

Selain itu, beliau turut meluahkan kehairanannya apabila usaha dalam bentuk perbincangan dan penyatuan diantara UMNO dan PAS sering dipandang serong atau kelihatan 'taboo' bagi segelintir pihak yang tidak senang duduk dengan usaha murni tersebut.

Nasharudin mungkin beranggapan ucapannya itu tidakpun menyalahi sebarang kod etika partinya malah untuk ditafsirkan telah melanggar dasar PAS pun tentu tidak sesekali.

Malah bagi umat Islam juga tidak melihat ucapan Nasharudin itu lari dari landasan perjuangan Islam yang sedari dulu lagi amat menitik beratkan perpaduan dan membenci perpecahan.

Apatah lagi Majlis Syura dalam mesyuaratnya sebelum ini pun jelas menyebelahi Nasharudin apabila badan tertinggi PAS itu enggan menurut perintah Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat yang mahu beliau dipecat maka bolehlah dikira sebagai satu lesen untuknya terus menegur dan mengkritik parti demi kebaikan bersama.

Hakikatnya tidak sedemikian. Bagi golongan Anwarinas dalam PAS, ucapan berbentuk teguran dan kritikan terbuka oleh Nasharudin itu dikira sebagai sengaja mencabar Majlis Syura dan PAS itu sendiri.

Ini dapat dilihat dari reaksi keras Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar yang memberi amaran bahawa teguran Nasharudin itu adalah tindakan yang sengaja mempertikaikan pendirian parti serta satu cubaan yang mencabar kewibawaan Majlis Syura itu sendiri.

Jelas sekali golongan Anwarinas tidak akan duduk diam begitu sahaja membiarkan Nasharudin terlepas dari tindakan disiplin. Kesempatan ini tentunya diambil peluang oleh mereka untuk menebus kekalahan mereka sebelum ini.

Barangkali benar Nasharudin telah mencabar kewibawaan Majlis Syura PAS dimasa yang sama secara langsung mengkritik sikap PAS yang terlampau kemaruk mengejar kuasa hingga hampir tergadai maruah agama, bangsa dan negara, namun bagi umat Islam, tindakan Nasharudin itu tetap kena pada tempatnya.

Mungkin kali ini Nasharudin agak sukar untuk Nasharudin terlepas dari hukuman yang sekian lama diidam-idamkan oleh kumpulan Anwarinas dalam PAS, pun begitu sejauh mana PAS berani bertindak keras termasuk memecat Nasharudin tentunya menarik untuk dikuti perkembangannya.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Khalid Ibrahim Jadi Gelabah Air Empangan Selangor Kritikal

Posted: 11 Oct 2012 06:00 AM PDT


Awal bulan Ogos tahun 2010 Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim pernah dengan angkuh dan sombongnya membuat kenyataan bekalan air di Selangor lebih dari mencukupi untuk kegunaan rakyatnya sehingga tahun 2019.

Kenyataan Khalid itu tentulah melegakan penduduk Lembah Klang kerana mereka tahu jika krisis air seperti mana pernah berlaku dulu, 1998/99, kesannya amat memeritkan kehidupan harian selain turut memberi kesan buruk pada perkembangan ekonomi.

Tambah melegakan khalayak umum bila mana pada pertengahan Julai tahun ini pula, Exco kanan kerajaan PKR Selangor, Ronnie Liu telah membuat lawatan ke empangan di seluruh Selangor dalam usahanya membuktikan negeri ini tidak berhadapan dengan sebarang risiko krisis air.

Rata-ratanya takungan air di semua empangan dan sungai tika itu mencatatkan paras takungan 100% penuh, ada juga yang terlebih-lebih hingga air melimpah serta perlu dilepaskan ke sungai dan ada pula yang paling tidakpun takungan semasa air dalam empangan hampir penuh.

Berdasarkan tinjaun tersebut, Ronnie merumuskan ura-ura Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) untuk melakukan catuan air adalah mengarut dan langkah sedemikian sebenarnya tidak perlu dilaksanakan kerana semua empangan masih dipenuhi air.

"Kita tidak percaya cerita mereka kerana semua empangan dan sungai dipenuhi air. Kenapa perlu catu? Adakah mereka mengaku tidak tahu bagaimana merawat air secara berkesan? Sebenarnya ada banyak air mentah," demikian katanya kepada sebuah portal pro pembangkang Julai lepas.

Tiada tanda kerisauan jauh untuk panik bila dilihat pada keyakinan Khalid dan Ronnie Liu itu. Seolah-olah hujan di negeri ini berlaku sepanjang masa atau turun mencurah-curah sehingga 3 jam sehari untuk mengekalkan paras air di semua empangan.

Realitinya SYABAS bercakap perihal air terawat yang mana sebahagian besar loji-loji rawatan utama kini sudah beroperasi melebihi kapasiti maksima. Manakala Ronnie pula bercerita pasal air mentah yang masih memenuhi empangan dan sungai.

Dah jadi macam ayam dengan itik bercakap manakala rakyat pula ternganga dan kerunsingan memikirkan apa bakal terjadi pada kehidupan mereka kelak.

Hakikatnya, baik air mentah mahupun air terawat, kedua-duanya penting untuk kehidupan, cumanya rakyat tak minum air mentah dan tak guna air lombong untuk menguruskan kehidupan seharian.

Rata-rata kita sebagai manusia waras dan berakal, untuk minum, membasuh atau apa saja aktiviti harian yang memerlukan air, kita memanfaatkan air yang sudah selesai dirawat di loji-loji rawatan air.

Kecuali, hanya binatang seperti kambing, lembu dan lain-lain spesis yang dinamakan haiwan sahaja yang sanggup minum air mentah, atau barangkali juga dikalangan manusia, hanya Khalid dan Exco-exconya sahaja yang sudah terbiasa minum dan mandi dari air mentah yang di ceduk dari lombong-lombong.

Berbalik pada kisah air mentah di empangan dan sungai, jika 3 bulan lalu, pemimpin DAP yang juga Exco kanan Selangor telah mengesahkan semua empangan dan sungai di Selangor masih dipenuhi air, persoalan sekarang apakah paras air itu masih kekal atau semakin bertambah?

Jawabnya ialah, tanda-tanda awal kemungkinan berlakunya krisis air sebagaimana dijangkakan dari kajian-kajian hampir 10 tahun dulu nampaknya bakal menjadi kenyataan.

Berdasarkan laporan terkini yang diperolehi, paras air di Empangan Sungai Selangor menunjukkan penyusutan ketara. Pada Julai 2012 bacaan paras kapasiti semasa ialah 217.35 juta meter, sekarang ini pula sudah jatuh kepada paras 199.20 juta meter.

Empangan tersebut umumnya mampu menakung kapasiti air maksima sehingga 235 juta meter, jelas sekali sejak Julai 2012 semasa lawatan oleh Exco negeri, paras tersebut sudah menyusut sehinggalah ke paras sekarang.

Sungai Selangor dan beberapa sungai berdekatan yang membekalkan air ke empangan tersebut juga sudah menyusut. Jika dalam tempoh 20 hari keadaan ini berkekalan, kesannya bukan sahaja menyebabkan empangan tersebut akan kekurangan air malah operasi Loji Rawatan Air Rasa dan Bukit Badong juga akan terjejas teruk.

Impaknya amat buruk kepada rakyat Selangor khususnya kepada mereka yang tinggal di sekitar Shah Alam, Klang, Petaling Jaya dan Kuala Lumpur serta 40 peratus penduduk Rawang, Selangor.

Sementara itu di Empangan Sungai Tinggi, bacaan terbaru yang direkodkan ialah 54.94 juta meter berbanding paras maksimanya ialah 59.5 juta meter. Bacaan yang direkodkan pada Julai lalu ialah 58.70 juta meter, ini juga menunjukkan telah berlaku kemerosotan kapasiti takungan air di empangan ini.

Pada 24 Mei tahun ini, MB Selangor pernah meminta pemimpin Kerajaan Pusat melakukan lawatan kesemua 7 empangan di Selangor dalam usaha Khalid untuk membuktikan Selangor tidak akan berdepan dengan krisis air.

Dan kini, dua bacaan paras air terkini yang diperolehi bagi dua empangan iaitu Empangan Sungai Selangor dan Empangan Sungai Tinggi sudah terbukti sedang mengalami penyusutan ketara walaupun belum lagi mencapai tahap kritikalnya.

Kita harap Khalid sendiri tidak keberatan untuk meluangkan masa melawat empangan tersebut. Bila Khalid melihat dengan mata kepalanya sendiri, pastinya senario semasa ini bakal menyebabkannya panik ataupun mungkin masalah gagapnya makin teruk.

Sudahlah sebahagian besar dari 34 loji rawatan air di seluruh negeri sekarang sedang beroperasi dan memproses air rawatan melebihi kapasiti maksima, tambah lagi dengan masalah takungan air mentah di empangan kian menyusut, mahu mereng Khalid dan anggota Exconya memikirkan alasan untuk meredakan kerunsingan rakyat Selangor.

Apapun, Khalid dan Ronnie usah terlalu panik sangat, tentu ada caranya untuk menangani permasalahan ini.

Mungkin Khalid boleh usahakan bantuan dari bomoh hujan, mana tahu dengan jampi serapah yang hebat, hujan lebat akan turun sekurang-kurangnya 3 jam setiap hari selama 20 hari berterusan, dengan demikian barangkali dapat menghindari air empangan dari terus menyusut.

tunku

Posted: 12 Oct 2012 03:20 AM PDT

tunku


Submarine Case 'On Trial' Does Not Even Exist

Posted: 11 Oct 2012 11:36 PM PDT

Today, SUARAM is 'slapped' again with another news of rejection from French court regarding their application to become plaintiff for corruption charge on the purchase of Scorpene submarine. As we all know, SUARAM, an organization which is led by opposition leaders and backed by Jews and currency criminal had filed a complaint to French court saying that there were corruption elements which occurred during the business transaction of Scorpene submarine. And according to the law in France, all complaints should be taken and investigated by investigation judge. If the complaint is justified, then the case can be brought to court. And today, it has been revealed that French court had rejected the application made by SUARAM ever since March 13, 2012. This means, after taking all the consideration from SUARAM's complaint, the court finds that the complaint has no basis and it should not be taken seriously. SUARAM however, re-filed the same complaint which they are still to receive any answer since. In other words, the complaint was rejected and there were case filed. Thus, where is the trial which they have been talking about? Subpoenas? Witnesses and evidence document? Is it from Anwar's imagination? Or from Soros'? Even newspaper Suara Keadilan dated October 9, 2012 still talks about the same thing to rakyat by publishing the list of seven witnesses, including the Prime Minister and as if one subpoena has been taken by one of the witnesses. Sometimes this got us confused, how far does SUARAM would go to fool rakyat? It is clear here that the Jews who has been backing SUAARAM all these while really look down upon the level of intellectuality among Malaysians. They think that we could all be fooled just like that just because they managed to fool a few. Based on these Jews' plan, SUARAM had performed one of the biggest lie where it did not just involve court and governments from two nations, but they also involve quite a sum of money in it as well. Just imagine how much they paid those famous foreign lawyers where one of them is Soros' lawyer. These people usually charge by the hour, not per case! And we are still yet to talk about the incidental costs such as accommodation and transportation for those lawyers and also for SUARAM's officers who goes back and forth between France-Malaysia as well as Thailand and now Singapore, and probably places which we might not know just so that they could hold press conferences regarding case which does not really exist. We do know that SUARAM do receive direct fund from two 'regime change' organizations where their actual target is to rule the world. That is why, such high cost to fabricate the lie is not something impossible for SUARAM with such huge power backing them up. Or, in a way, we could say that SUARAM has been receiving limitless fund. And this brings us to yet another question. With such big funding, why would SUARAM need to hold charity events to collect fund from Malaysians to assist their lies? This matter can be referred at their own website where they had organized a few dinner charity events to collect funds to 'gain justice in the Scorpene case'. Considering the fact that the case never really existed, so where did all the money go? Or to whose pocket did it get into? Anyone who fell for this should come forward to get their money back. SUARAM can fool you once but please do not let that happen again. Even if you hate the government, you do not have to make a fool out of yourselves.

bumiyang

Posted: 12 Oct 2012 03:18 AM PDT

bumiyang


Najib, Anwar dan Suaram Semuanya Boneka Soros (Yahudi)???

Posted: 11 Oct 2012 05:30 PM PDT

Lion XII Kecundang - Tahniah ATM !!!

Posted: 11 Oct 2012 09:38 AM PDT

Jual Satey 20 Sen - Walaupun Harga Barangan Naik Melambung!!!

Posted: 11 Oct 2012 06:58 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 12 Oct 2012 01:12 AM PDT

Taipingmali (tm)


Lawak petang Jumaat: Kes Kapal Selam Dibicara Tanpa Ada Kes

Posted: 11 Oct 2012 11:34 PM PDT

Hari ini, SUARAM 'ditampar' lagi dengan berita penolakan mahkamah Perancis terhadap permohonan mereka untuk menjadi plaintif bagi dakwaan rasuah dalam pembelian kapal selam scorpene.

Seperti yang diketahui, SUARAM, iaitu pertubuhan yang diterajui pemimpin-pemimpin pembangkang serta didalangi oleh Yahudi dan penyangak matawang telah membuat aduan kepada mahkamah Perancis bahawa terdapat unsur-unsur rasuah yang jelas dalam pembelian kapal selam scorpene.

Dan mengikut undang-undang negara tersebut, semua aduan perlu diterima dan disiasat sewajarnya oleh hakim penyiasat. Sekiranya aduan tersebut didapati berasas, maka kes tersebut mungkin dibawa ke mahkamah.

Dan hari ini, terdedah sudah bahawa mahkamah Perancis telah menolak permohonan SUARAM sejak dari awal lagi iaitu pada 13 Mac 2012. Ini bermakna, setelah membuat pertimbangan atas permohonan SUARAM, mahkamah mendapati bahawa aduan tersebut adalah tidak berasas dan tidak wajar untuk dilayan.

SUARAM bagaimanapun, memfailkan semula aduan yang sama di mana jawapannya masih belum diterima sehingga kini. Dalam ertikata lain, aduan ditolak dan tiada kes yang difailkan.

Justeru, dari mana datangnya kisah mengenai perbicaraan? Sepina? Saksi dan dokumen bukti? Dari imaginasi Anwar? Atau dari imaginasi Soros?

Malah, akhbar Suara Keadilan 9 Oktober 2012 masih lagi memomokkan rakyat dengan menyiarkan senarai tujuh saksi, termasuk Perdana Menteri dan kononnya sepina telah diterima oleh salah seorang saksi.

Kadangkala kita hairan, sejauh manakah lagi SUARAM ingin memperbodohkan rakyat? Bukankah tindakan mereka meneruskan penipuan yang telah terdedah berkali-kali, menunjukkan bahawa merekalah sebenarnya yang bodoh?

Jelas sekali di sini bahawa pihak Yahudi yang menjadi dalang di belakang SUARAM benar-benar memandang rendah terhadap intelektualiti rakyat Malaysia. Sangka mereka, kita semua boleh ditipu hidup-hidup hanya kerana ada segelintir yang berjaya diperdaya mereka.

Atas perancangan Yahudi, SUARAM telah melakukan penipuan secara besar-besaran yang mana ia bukan sahaja membabitkan mahkamah dan juga kerajaan kepada dua buah negara tetapi juga wang yang bukan sedikit. Bayangkan, berapakah upah peguam-peguam tersohor luar negara yang mana salah seorangnya adalah juga peguam kepada George Soros sendiri. Mereka ini semuanya meletakkan bayaran mengikut jam dan bukannya mengikut kes.

Ini belum termasuk kos sampingan seperti penginapan, pengangkutan bagi peguam-peguam terbabit dan juga pegawai-pegawai SUARAM untuk berulang-alik antara Perancis-Malaysia dan juga Thailand dan kini Singapura dan entah ke mana lagi yang dipilih oleh SUARAM untuk membuat sidang media atau kenyataan mengenai kes yang tiada kes ini.

Kita sedia maklum bahawa SUARAM menerima dana secara langsung dua dari rangkaian operasi pertukaran rejim di bawah pihak yang pada hakikatnya sedang menguasai dunia. Oleh itu, kos yang tinggi bagi mencipta dan meneruskan satu penipuan bukanlah sesuatu yang mustahil untuk dilaksanakan oleh SUARAM dengan pihak ini sebagai dalang. Atau, secara dasarnya, bolehlah dikatakan bahawa SUARAM mempunyai dana yang tiada hadnya.

Dan ini membawa kepada satu lagi persoalan iaitu dengan dana yang sebegitu banyak, kenapakah SUARAM perlu menganjurkan program-program untuk mengumpul dana dari rakyat Malaysia untuk menampung penipuan mereka? Perkara ini boleh dirujuk sendiri di laman rasmi pertubuhan itu, di mana mereka telah beberapa kali menganjurkan makan malam mengumpul dana kononnya untuk digunakan bagi 'mendapatkan keadilan dalam kes scorpene'.

Memandangkan kes scorpene sebenarnya tidak wujud, maka ke manakah semua dana tersebut dibelanjakan? Atau ke poket siapakah ianya disimpan?

Mana-mana rakyat yang terpedaya menyumbang wang kepada SUARAM untuk menampung kos kes yang tiada kes ini, wajar tampil ke hadapan untuk menuntut kembali wang mereka. Cukup-cukuplah minda anda terpedaya dengan penipuan SUARAM tetapi janganlah sampai terpaksa membayar pula untuk menampung kos penipuan itu. Kalaupun begitu benci dengan kerajaan, janganlah sampai memperbodohkan diri sendiri.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

RIMUP SEKOLAH RENDAH ZON KAMUNTING

Posted: 11 Oct 2012 08:03 PM PDT

JPA IKTIRAF PROGRAM KUISAS KUALA KANGSAR PERAK

Posted: 11 Oct 2012 06:37 PM PDT

Kerajaan negeri menangkis dakwaan pihak pembangkang yang baru-baru ini mendedahkan kepincangan dalam pengurusan Kolej Universiti Islam Sultan Azlan Shah (KUISAS) yang dahulunya dikenali sebagai Kolej Islam Darul Ridzuan (KISDAR).

 Exco Pendidikan negeri, Datuk Mohammad Zahir Abdul Kadir, mengesahkan bahawa setiap program pengajian di kolej itu mendapat pengiktirafan daripada Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia (JPA). 

"Penandatangan pada setiap sijil yang dikeluarkan kolej ini mengikut peraturan dan peruntukan-peruntukan dalam undang-undang tubuh kolej ini.

"Semakan mengenai senarai pengiktirafan baru itu juga boleh dilakukan menerusi laman web Jabatan Perkhidmatan Malaysia," jelasnya.

Mohammad Zahir berkata demikian sebagai mengulas kenyataan PAS Perak yang mempertikaikan pengiktirafan sijil dan diploma KUISAS serta kesahihan tandatangan pada sijil transkrip yang dikeluarkan oleh kolej berkenaan.

Sementara itu, pihak kolej katanya, sedang menimbang untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang mengeluarkan kenyataan yang tidak bertanggungjawab itu.

Tindakan pembangkang itu katanya, hanya bermotifkan politik tanpa mengambil kira kesannya kepada ibu bapa serta pelajar yang menuntut di kolej berkenaan.

Mengulas lanjut, Enakmen KISDAR (Pindaan) 2009 katanya, telah memberi kuasa kepada lembaga untuk melantik seorang pegawai kolej secara bertulis bagi menjalankan tugas pendaftaran. Sehubungan itu, majlis mesyuarat kerajaan negeri pada Disember 2009 telah menjelaskan maksud 'seorang pegawai kolej bertulis untuk menjalankan tugas berdaftar' sebagai Timbalan Rektor Pentadbiran dan Kewangan telah mendapat perkenan Sultan Perak.

"Tiada langsung isu keraguan tentang pengiktirafan atau kelayakan graduan KUISAS bagi menyertai apa-apa atau mana-mana jawatan dalam perkhidmatan awam Malaysia," ujar beliau.

Beliau berpendirian bahawa isu terbabit sengaja cuba dimainkan oleh pihak pembangkan yang cemburu dengan keberkesanan proses naik taraf kolej terbabit yang kini dinaiktaraf menjadi kolej universiti.

"Saya ingin menasihatkan pihak-pihak ini supaya membersihkan hati dari sifat mazmumah dan saya berdoa supaya Allah membuka pintu mereka untuk bertaubat daripada berterusan memfitnah, mensabotaj atau memburuk-burukkan nama kolej ini," tambahnya lagi.

Zahir berkata, sejak ditubuhkan pada 1999, lebih 1,000 graduan berjaya dilahirkan oleh kolej berkenaan dan kini berjaya mendapat pekerjaan mengikut kelulusan masing-masing.

http://peraktoday.com/?p=90008

YB Zahir Khalid mengulas belanjawan 2013

Posted: 11 Oct 2012 06:23 PM PDT

RIMUP Sekolah Rendah Zon Kamunting dan Taiping

Posted: 11 Oct 2012 10:21 AM PDT

Perak First State To Provide Housing Lots To Former Military And Police:...

Posted: 11 Oct 2012 07:37 AM PDT

PKNP Asked To Build More Medium And Low Cost Houses In Perak:- DS Zambry

Posted: 11 Oct 2012 07:29 AM PDT

UFB - Anak Teruk Salahkan UMNO..??

Posted: 11 Oct 2012 07:26 AM PDT

UFB - Ahli Politik Promosi Pluralisme

Posted: 11 Oct 2012 07:23 AM PDT

Tun Mahathir Imbau Kenangan Cetuskan Dasar Pandang ke Timur

Posted: 11 Oct 2012 06:58 AM PDT

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir menyifatkan kunci kepada kejayaan adalah bergantung kepada nilai sesuatu sistem yang diamalkan oleh sekumpulan manusia dalam melaksanakan tugas.

Dan atas faktor itu, beliau merasakan negara Jepun telah mendidik rakyat dengan suatu nilai yang baik dalam membentuk budaya kerja yang produktif dan berdisiplin.

Katanya, melalui amalan tersebut, Dasar Pandang ke Timur pada tahun 1982 diperkenalkan dengan motif untuk menjadikan budaya kerja yang diamalkan oleh rakyat Jepun turut digunapakai oleh rakyat Malaysia.

"Pada tahun 1961, saya mengadakan lawatan ke Jepun di mana ketika itu Jepun dalam proses pemulihan disebabkan oleh Perang Dunia.

"Apa yang menyebabkan saya kagum adalah dalam proses pemulihan itu Jepun telah berjaya menjadi sebuah negara yang begitu maju dan pesat jika dibanding dengan kepesatan pembangunan di Malaysia.

"Saya begitu ingin tahu apakah faktor yang menjadikan negara ini begitu cepat membangun... apakah sistem yang diamalkan kerajaan ketika itu sehingga membolehkan Jepun terus membangun dalam pelbagai industri," kata Tun Mahathir.

UFB - Mat Sabu Mahu Makan Babi (Hak Kebebasan)

Posted: 11 Oct 2012 06:52 AM PDT

PAS Semakin Sesat, Buang Ulama Calonkan Padri

Posted: 11 Oct 2012 06:25 AM PDT

Tidak perlu bagi seseorang itu untuk menjadi pakar atau pemerhati politik untuk mengagak kesudahan gabungan PAS-DAP/PKR. Cukup bagi seorang biasa yang rasional untuk mengetahui dengan lebih awal bahawa gabungan tersebut bakal membawa kecelaruan di dalam masyarakat Islam, kalaupun tidak kemusnahan secara rasmi.

Sebagai parti yang kononnya lahir kerana Allah SWT dan berpaksikan agama Islam, keputusan PAS untuk bekerjasama dengan DAP dan PKR samalah ertinya dengan membuat perjanjian dengan syaitan. Mungkin ini berlaku kerana 'masinnya mulut Tok Guru Nik Aziz' yang pernah membuat kenyataan sanggup bekerjasama dengan syaitan sekali pun, demi untuk menjatuhkan UMNO.

PAS suatu ketika dahulu menampilkan imej ekstrem, mengambil sikap memusuhi bukan Islam termasuk orang Islam yang tidak sehaluan dengan mereka, atas alasan jahil dan kafir. Kata PAS ketika itu, hanya Ulama yang layak memerintah dan memimpin umat dan masyarakat. Jika BN meletakkan calon Cina dari MCA atau India dari MIC bertanding PRU dalam sesuatu kawasan, PAS akan bermati-matian berkempen mengingatkan orang Islam tentang dosa mengundi bukan Islam.

Tetapi, itu cerita lama. PAS kini adalah PAS baru yang lebih terbuka untuk disesuaikan dengan arus politik semasa. Segala pendirian yang ektremis kini tidak lagi relevan, malah Negara Islam dan hudud juga sudah menjadi perkara subjektif.

PAS kini tidak lagi memusuhi bukan Islam tetapi berpelukan hangat dengan Lim Kit Siang. Pemimpin tidak semestinya di kalangan Ulama tetapi PAS bersedia menjulang peliwat dan penzina yang berfahaman liberal sebagai Perdana Menteri. Haram halal sesuatu sumber hanyalah tertakluk kepada UMNO, manakala bagi PAS, adalah 'sunat' untuk mengaut keuntungan politik dari dana Yahudi dan Soros yang disalurkan kepada SUARAM, BERSIH dan lain-lain lagi. Pendekatan PAS juga dilihat jauh lebih 'mesra' maksiat dari UMNO jika dilihat dari jumlah pusat hiburan yang tumbuh sejurus selepas PR mengambil-alih Selangor.

PAS telah mengtidak-apakan penggunaan nama Allah SWT dalam kitab-kitab agama lain serta menyokong pengedaran injil berbahasa Melayu sekali gus membantu penyebaran agama Kristian di kalangan umat Islam.

Tahniah diucapkan kepada PAS kerana berjaya membuktikan bahawa parti itu adalah jauh lebih terbuka dari UMNO sendiri.

Kini, PAS tidak lagi meletakkan Islam sebagai hak ekslusif parti, tetapi menerima bukan Islam ke dalam parti dengan menubuhkan Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP). Dan kemuncak keterbukaan PAS ini boleh dilihat melalui kesanggupan parti itu meletakkan Padri Kristian sebagai calon PRU ke-13 nanti. Keterbukaan yang ditunjukkan PAS ini adalah konsisten dengan sikap parti itu yang begitu berat untuk bekerjasama dengan JAIS dalam membendung kegiatan memurtadkan umat Islam oleh puak-puak Kristian.

Antara Padri Kristian yang dikenalpasti akan menjadi calon PAS melalui DHPP ialah Pastor Otou @ Francis Singoron. Beliau diletakkan sebagai calon di DUN Pitas, Sabah di mana 60 peratus penduduknya adalah beragama Islam manakala 40 peratus lagi penduduk Kadazan, Dusun dan Murut beragama Kristian. Gerak kerja kempen atau lebih tepat, dakwah, Pastor Francis banyak dibantu oleh dua rakan pendakwah Kristiannya iaitu Ondon Mangajil, 58, dan Rakilin Mahuda @ Melvin.

Tidak mustahil jika Pastor Francis menang, maka pecahan penduduk DUN Pitas dari segi agama akan memperlihatkan peningkatan dalam peratusan penduduk beragama Kristian, sekali gus pengurangan dalam peratusan penduduk beragama Islam.

Begitulah 'terbukanya' PAS hari ini sehingga sanggup mengenepikan Ulama, menjunjung artis, mengangkat Syiah, golongan 'professional', peliwat, penzina berfahaman liberal, hatta Padri Kristian juga, sebagai pemimpin masyarakat, parti mahupun negara.

Walau apapun, tidak perlulah untuk kita merasa terkejut dengan perkembangan terbaru di dalam PAS ini kerana apalah pengakhiran boleh diharapkan dari sebuah perjanjian dengan syaitan? Ke mana lagi sang syaitan boleh membawa manusia, melainkan ke neraka…

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Nik Aziz Patut Lempang Shahnon Ahmad

Posted: 11 Oct 2012 06:06 AM PDT

Semasa isu pemecatan Anwar Ibrahim selaku Timbalan Perdana Menteri begitu hangat diperkatakan ramai pada akhir 1990-an dulu, Sasterawan Negara Profesor Emeritus Datuk Dr Shahnon Ahmad telah menukilkan novel satira kontroversi SHIT bagi membela Anwar yang didakwa menjadi mangsa 'kezaliman' Perdana Menteri tika itu, Tun Dr Mahathir Mohammad.

Rentetan dari penerbitan novel satira itu, Mursyidul Am PAS Nik Aziz Nik Mat telah tampil mempertahankan hasil penulisan Shahnon yang waktu itu mendapat kritikan ramai berikutan isi kandungannya yang menjijikkan serta berbau lucah apabila istilah 'pukimak @ PM' digunapakai bagi merujuk pada Tun Dr Mahathir.

Istilah 'pukimak' dalam erti kata orang Utara bermaksud 'kemaluan emak engkau' dan dalam novel itu, istilah tersebut diulang berkali-kali bertujuan menghina Perdana Menteri serta bermaksud menjatuhkan maruah ibu kepada Tun Dr Mahathir.

Bagaimanapun disebabkan tika itu Shahnon adalah ahli seumur hidup PAS dan dikira amat bernilai untuk memantapkan pengaruh dan imej PAS dikalangan orang Melayu Islam, maka Nik Aziz yang juga adalah Menteri Besar Kelantan telah menghalalkan istilah lucah yang dinukilkan dalam novel satira karangan Sasterawan Negara itu.

Kata Nik Aziz, novel SHIT karangan Shahnon tiada salahnya kerana ia hanyalah simbolik naluri manusia dan mencarut itu pula adalah sebahagian dari naluri insan, ia tidak dapat dihalang dan tidak wajar diabaikan.

Menurutnya Mursyidul Am PAS itu lagi, karya SHIT itu tidak pun bertentangan dengan Al-Quran kerana Allah s.w.t itu sendiri turut mencarut dan memaki Abu Lahab.

Walhal hakikatnya dalam kitab suci Al-Quran tidak wujud walau satu pun huruf atau ayat yang berbunyi lucah mirip dengan istilah 'pukimak' dan fakta ini hingga sekarang tidak pernah disentuh oleh Nik Aziz.

Namun demikian, tika itu tentulah berkembang hati Shahnon melihat karya jeliknya itu mendapat pembelaan 'tok guru surat pekeliling' dari Pulau Melaka. Lagipun bagi ahli dan penyokong PAS, restu dari Nik Aziz amat bermakna hingga ada yang beranggapan ia seumpama restu sang paderi yang berupaya menghapus dosa.

Kini sudah lebih 13 tahun berlalu, Shahnon Ahmad yang juga adalah bekas Ahli Parlimen PAS Kawasan Sik, Kedah sekarang ini kelihatannya seperti sedang mengalami proses keinsafan atau sedang di hambat bayang-bayang kesilapan lampau barangkali.

Tak semena-mena Shahnon bangkit mempersoalkan kerjasama songsang parti kesayangannya dengan si harbi DAP. Pelik tapi benar, 13 tahun lampau sudah wujud kerjasama luar tabie antara PAS dan DAP melalui Barisan Alternatif, baru kini Shahnon membuka mulut mempertikaikan hubungan tersebut.

Mungkin Shahnon sudah tidak dapat mendiamkan diri lagi melihatkan sikap taat buta tuli pemimpin PAS pada kehendak DAP dan acapkali pula PAS mengekor sahaja dari belakang DAP lagaknya saling tak tumpah seperti seekor anjing yang dipimpin tuannya.

Tapi Shahnon terlupa satu perkara, yakni orang yang bertanggungjawab merestui PAS berada dalam keadaan hina sekarang ibarat anjing yang tertambat rantai di lehernya, tidak lain dan tidak bukan ialah Nik Aziz Nik Mat.

13 tahun dulu Mursyidul PAS itulah yang telah membela Shahnon hingga tergamak menyamakan zat kebesaran Allah s.w.t dengan istilah lucah 'pukimak' yang terdapat dalam novel SHIT, hari ini pula Shahnon seperti melupakan jasa tersebut hingga tergamak mengecam hubungan mesra PAS dengan DAP.

Barangkali Shahnon pun sudah tidak mampu menahan sabar membiarkan Nik Aziz sesuka hati menentukan halatuju dan dasar perjuangan PAS, jika demikian amatlah perlulah untuk Sasterawan Negara itu mempersiapkan dirinya untuk dilempang oleh Mursyidul Am PAS itu kelak.

Jadi amat patut dan wajar sekali untuk Nik Aziz melempang Sasterawan yang tak sedar diri dan tak kenang budi itu.

Lagipun, siapa Shahnon untuk sesuka hati mengatakan, "dasar PAS sekarang tersasar daripada perjuangan asalnya apabila terpaksa menuruti kehendak DAP". Jauh bezanya taraf Shahnon dengan Mursyidul Am PAS.

Hatta, bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa dengan selamba saja dapat diperlekehkan oleh Nik Aziz, apa sangatlah standard Shahnon untuk terkecuali dari terpalit dengan terjahan keras dari Nik Aziz yang terkenal dengan mulut berusnya itu. Tak gitu?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Khalid Panik Air Empangan Selangor Kritikal

Posted: 11 Oct 2012 06:03 AM PDT

Awal bulan Ogos tahun 2010 Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim pernah dengan angkuh dan sombongnya membuat kenyataan bekalan air di Selangor lebih dari mencukupi untuk kegunaan rakyatnya sehingga tahun 2019.

Kenyataan Khalid itu tentulah melegakan penduduk Lembah Klang kerana mereka tahu jika krisis air seperti mana pernah berlaku dulu, 1998/99, kesannya amat memeritkan kehidupan harian selain turut memberi kesan buruk pada perkembangan ekonomi.

Tambah melegakan khalayak umum bila mana pada pertengahan Julai tahun ini pula, Exco kanan kerajaan PKR Selangor, Ronnie Liu telah membuat lawatan ke empangan di seluruh Selangor dalam usahanya membuktikan negeri ini tidak berhadapan dengan sebarang risiko krisis air.

Rata-ratanya takungan air di semua empangan dan sungai tika itu mencatatkan paras takungan 100% penuh, ada juga yang terlebih-lebih hingga air melimpah serta perlu dilepaskan ke sungai dan ada pula yang paling tidakpun takungan semasa air dalam empangan hampir penuh.

Berdasarkan tinjaun tersebut, Ronnie merumuskan ura-ura Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) untuk melakukan catuan air adalah mengarut dan langkah sedemikian sebenarnya tidak perlu dilaksanakan kerana semua empangan masih dipenuhi air.

"Kita tidak percaya cerita mereka kerana semua empangan dan sungai dipenuhi air. Kenapa perlu catu? Adakah mereka mengaku tidak tahu bagaimana merawat air secara berkesan? Sebenarnya ada banyak air mentah," demikian katanya kepada sebuah portal pro pembangkang Julai lepas.

Tiada tanda kerisauan jauh untuk panik bila dilihat pada keyakinan Khalid dan Ronnie Liu itu. Seolah-olah hujan di negeri ini berlaku sepanjang masa atau turun mencurah-curah sehingga 3 jam sehari untuk mengekalkan paras air di semua empangan.

Realitinya SYABAS bercakap perihal air terawat yang mana sebahagian besar loji-loji rawatan utama kini sudah beroperasi melebihi kapasiti maksima. Manakala Ronnie pula bercerita pasal air mentah yang masih memenuhi empangan dan sungai.

Dah jadi macam ayam dengan itik bercakap manakala rakyat pula ternganga dan kerunsingan memikirkan apa bakal terjadi pada kehidupan mereka kelak.

Hakikatnya, baik air mentah mahupun air terawat, kedua-duanya penting untuk kehidupan, cumanya rakyat tak minum air mentah dan tak guna air lombong untuk menguruskan kehidupan seharian.

Rata-rata kita sebagai manusia waras dan berakal, untuk minum, membasuh atau apa saja aktiviti harian yang memerlukan air, kita memanfaatkan air yang sudah selesai dirawat di loji-loji rawatan air.

Kecuali, hanya binatang seperti kambing, lembu dan lain-lain spesis yang dinamakan haiwan sahaja yang sanggup minum air mentah, atau barangkali juga dikalangan manusia, hanya Khalid dan Exco-exconya sahaja yang sudah terbiasa minum dan mandi dari air mentah yang di ceduk dari lombong-lombong.

Berbalik pada kisah air mentah di empangan dan sungai, jika 3 bulan lalu, pemimpin DAP yang juga Exco kanan Selangor telah mengesahkan semua empangan dan sungai di Selangor masih dipenuhi air, persoalan sekarang apakah paras air itu masih kekal atau semakin bertambah?

Jawabnya ialah, tanda-tanda awal kemungkinan berlakunya krisis air sebagaimana dijangkakan dari kajian-kajian hampir 10 tahun dulu nampaknya bakal menjadi kenyataan.

Berdasarkan laporan terkini yang diperolehi, paras air di Empangan Sungai Selangor menunjukkan penyusutan ketara. Pada Julai 2012 bacaan paras kapasiti semasa ialah 217.35 juta meter, sekarang ini pula sudah jatuh kepada paras 199.20 juta meter.

Empangan tersebut umumnya mampu menakung kapasiti air maksima sehingga 235 juta meter, jelas sekali sejak Julai 2012 semasa lawatan oleh Exco negeri, paras tersebut sudah menyusut sehinggalah ke paras sekarang.

Sungai Selangor dan beberapa sungai berdekatan yang membekalkan air ke empangan tersebut juga sudah menyusut. Jika dalam tempoh 20 hari keadaan ini berkekalan, kesannya bukan sahaja menyebabkan empangan tersebut akan kekurangan air malah operasi Loji Rawatan Air Rasa dan Bukit Badong juga akan terjejas teruk.

Impaknya amat buruk kepada rakyat Selangor khususnya kepada mereka yang tinggal di sekitar Shah Alam, Klang, Petaling Jaya dan Kuala Lumpur serta 40 peratus penduduk Rawang, Selangor.

Sementara itu di Empangan Sungai Tinggi, bacaan terbaru yang direkodkan ialah 54.94 juta meter berbanding paras maksimanya ialah 59.5 juta meter. Bacaan yang direkodkan pada Julai lalu ialah 58.70 juta meter, ini juga menunjukkan telah berlaku kemerosotan kapasiti takungan air di empangan ini.

Pada 24 Mei tahun ini, MB Selangor pernah meminta pemimpin Kerajaan Pusat melakukan lawatan kesemua 7 empangan di Selangor dalam usaha Khalid untuk membuktikan Selangor tidak akan berdepan dengan krisis air.

Dan kini, dua bacaan paras air terkini yang diperolehi bagi dua empangan iaitu Empangan Sungai Selangor dan Empangan Sungai Tinggi sudah terbukti sedang mengalami penyusutan ketara walaupun belum lagi mencapai tahap kritikalnya.

Kita harap Khalid sendiri tidak keberatan untuk meluangkan masa melawat empangan tersebut. Bila Khalid melihat dengan mata kepalanya sendiri, pastinya senario semasa ini bakal menyebabkannya panik ataupun mungkin masalah gagapnya makin teruk.

Sudahlah sebahagian besar dari 34 loji rawatan air di seluruh negeri sekarang sedang beroperasi dan memproses air rawatan melebihi kapasiti maksima, tambah lagi dengan masalah takungan air mentah di empangan kian menyusut, mahu mereng Khalid dan anggota Exconya memikirkan alasan untuk meredakan kerunsingan rakyat Selangor.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Isu Tanah YBK: Percubaan Memperkasakan Cina Dan Mengenepikan Melayu

Posted: 11 Oct 2012 06:00 AM PDT

Alhamdulillah, taktik kotor kerajaan PR Selangor untuk merampas tanah yang dimiliki Permodalan Yayasan Basmi Kemiskinan (PYBK) telah tidak berjaya.

Tanah seluas 1,625 ekar di Serendah, Hulu Selangor itu termasuk di dalamnya perancangan pembangunan pembinaan UiTM yang melibatkan keluasan 218 ekar.

PYBK telah memenangi kes ini di mahkamah yang mana mendedahkan bagaimana kerajaan PR Selangor cuba mencampuri urusan PYBK dan apabila gagal, cuba merampas tanah tersebut dengan cara kotor.
PYBK adalah anak syarikat Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) yang bertanggungjawab mengadakan program-program kebajikan serta menyediakan bantuan serta sumbangan kepada anak-anak yatim dan orang-orang miskin. Syarikat ini boleh dikatakan berjaya kerana sehingga kini ternyata ia mampu menjana modal bagi menampung program-program kebajikan yang diadakan.

Pembinaan UiTM di atas tanah tersebut juga tentunya menepati objektif syarikat iaitu untuk membantu rakyat miskin kerana universiti itu merupakan antara universiti yang mengenakan yuran paling murah tertakluk kepada pendapatan ibubapa pelajar.

Berdasarkan hakikat ini, tindakan kerajaan PR Selangor yang bersungguh-sungguh cuba mencampuri urusan dan merampas hartanah syarikat tersebut menimbulkan kemusykilan di kalangan rakyat.
Namun, kemusykilan ini kini terjawab dengan pendedahan surat YB Elizabeth Wong di bawah:

Antara kandunganya:
Dimaklumkan bahawa saya memohon kerjasama YAB Tan Sri Dato' Seri selaku Pengerusi Lembaga Pengarah Yayasan Selangor untuk menyerahkan sebahagian tanah milik Yayasan Selangor iaitu HS(D)/234356 PT 4221 Seksyen 21, Bandar Klang kepada Pusat Kebudayaan Cina.

Diharap pihak YAB Tan Sri Dato' Seri maklum akan perkara ini. Perhatian dan kerjasama YAB Tan Sri Dato' Seri amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

Sungguh mudah sekali Elizabeth Wong meminta, atau mungkin lebih tepat mengarahkan Khalid Ibrahim menyerahkan tanah YBK kepada Pusat Kebudayaan Cina. Dan dari apa yang dicatatkan dengan tulisan tangan di surat tersebut, iaitu 'sudah dibincang, sila uruskan', menunjukkan yang ianya tidak mendapat bantahan di pihak Khalid.

Persoalannya, apakah alasan bagi Khalid mahupun Elizabeth Wong untuk mengambil tanah yang menjadi hak rakyat miskin melalui YBK, untuk dijadikan sebuah Pusat Kebudayaan Cina? Atau apakah signifikannya Pusat Kebudayaan Cina itu sehingga ia layak atau berhak untuk mengambil tanah rakyat miskin?

Tidak mustahil yang sebenarnya digusarkan oleh Elizabeth Wong ialah perancangan pembinaan UiTM di tanah itu kerana kita sedia maklum akan pandangan serong kaum Cina terhadap universiti yang sinonim dengan bangsa Melayu ini. Sebolehnya, mereka mahu universiti itu dihapuskan atau dibuka luas kepada kaum mereka, diuruskan secara komersial tanpa mengambilkira tanggungjawab sosial membantu rakyat miskin.

Atau mungkin juga ini adalah sekadar salah satu dari 'ujian' terhadap Khalid bagi mengukur tahap 'kesetiaannya' kepada kesepakatan PKR dengan DAP iaitu bersedia berkorban segala hak dan harta benda kaum Melayu untuk diberikan kepada kaum Cina tanpa banyak soal? Jika ya, nampaknya walaupun Khalid telah mendapat markah penuh dari segi kesetiaan, beliau telah gagal dari segi perlaksanaan.

PR selama ini begitu bangga mewar-warkan bagaimana Khalid yang berlatarbelakangkan korporat mengambil pendekatan mengurustadbir negeri dengan cara korporat juga. Melalui pendekatan ini, matlamat utama ialah keuntungan kepada negeri dari segi kewangan dan bukannya faedah kepada rakyat keseluruhan.

Dengan itu, Khalid pastinya melihat tanah YBK yang begitu luas, mampu membawa keuntungan kepada negeri, tauke-tauke dan pemaju-pemaju berbangsa Cina jika diambil dan dibangunkan pusat komersial.

Bagi Khalid, visi dan misi YBK untuk menggunakan tanah tersebut bagi menjana faedah bagi rakyat miskin dilihat sebagai tidak produktif dan merugikan. Apatah lagi dengan tanah di negeri Selangor yang semakin hari semakin mahal berbanding di era pemerintahan Barisan Nasional.

Dalam hal ini, mungkin ada yang merasakan bahawa kenaikan harga hartanah adalah 'semulajadi' berdasarkan pasaran.

Namun, hakikatnya, tanah sebelum ini tidak begitu mahal kerana dasar kerajaan BN sebelum ini menjual tanah kepada pemaju dengan harga yang tersangat murah bagi membolehkan pemaju membina rumah yang lebih murah. Tetapi, kerajaan PR hari ini meletakkan harga tanah mengikut pasaran bagi membolehkan negeri mengaut keuntungan.

Dari situ, pemaju kemudiannya terpaksa meletakkan harga yang jauh lebih tinggi lagi bagi memastikan keuntungan di pihak mereka pula.

Akibatnya, rakyat dari golongan pendapatan sederhana dan miskin tidak lagi mampu memiliki rumah walaupun sekadar teres biasa.

Oleh itu, rakyat Selangor wajar melihat isu tanah YBK ini dari skop yang lebih luas dan mendalam. Ia bukan sekadar isu tanah orang miskin yang ingin dirampas oleh kerajaan PR, tetapi ia adalah gambaran agenda dan taktik DAP yang licik untuk menguasai segala-galanya di Selangor dan di bumi Malaysia ini.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Nasharudin Cabar Majlis Syura

Posted: 11 Oct 2012 05:49 AM PDT

Sahih dan jelas sekali, para pemimpin PAS dari kalangan Anwarinas masih lagi mempunyai perasaan dendam dan curiga terhadap bekas Timbalan Presiden mereka sendiri sekalipun 9 September lalu Majlis Syura PAS telah memutuskan untuk tidak memanjangkan polemik kedudukan Nasharudin Mat Isa dalam parti.

Apabila Nasharudin masih berterusan mempertikaikan dasar songsang parti termasuklah yang terbaru mengecam sikap PAS tika ini yang terlampau mendahulukan kuasa berbanding prinsip Islam, ia bagaikan satu peluru baru bagi golongan Anwarinas untuk melancarkan semula perang menentang bekas Timbalan Presiden PAS itu.

Nasharudin dalam ucapannya di Seminar Dakwah Islamiyyah Sebagai Tunggak Kekuatan Ummah antara lainnya menyebut;

"Jika umat Islam negara ini terus berpecah belah, apakah yang bakal terjadi kepada umat untuk 5, 10 atau 15 tahun lagi? Adakah umat Islam tergelincir? Adakah agama mengajar umatnya meletakkan ajaran Islam di tempat kedua semata-mata mahu mendapatkan kuasa?".

Selanjutnya Nasharudin juga menyatakan bahawa dalam konteks politik umat Islam hari ini, masalah perpecahan umat seperti sengaja dilupakan sedangkan perkara itu merupakan masalah utama yang perlu segera mencapai penyelesaian.

Selain itu, beliau turut meluahkan kehairanannya apabila usaha dalam bentuk perbincangan dan penyatuan diantara UMNO dan PAS sering dipandang serong atau kelihatan 'taboo' bagi segelintir pihak yang tidak senang duduk dengan usaha murni tersebut.

Nasharudin mungkin beranggapan ucapannya itu tidakpun menyalahi sebarang kod etika partinya malah untuk ditafsirkan telah melanggar dasar PAS pun tentu tidak sesekali.

Malah bagi umat Islam juga tidak melihat ucapan Nasharudin itu lari dari landasan perjuangan Islam yang sedari dulu lagi amat menitik beratkan perpaduan dan membenci perpecahan.

Apatah lagi Majlis Syura dalam mesyuaratnya sebelum ini pun jelas menyebelahi Nasharudin apabila badan tertinggi PAS itu enggan menurut perintah Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat yang mahu beliau dipecat maka bolehlah dikira sebagai satu lesen untuknya terus menegur dan mengkritik parti demi kebaikan bersama.

Hakikatnya tidak sedemikian. Bagi golongan Anwarinas dalam PAS, ucapan berbentuk teguran dan kritikan terbuka oleh Nasharudin itu dikira sebagai sengaja mencabar Majlis Syura dan PAS itu sendiri.

Ini dapat dilihat dari reaksi keras Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar yang memberi amaran bahawa teguran Nasharudin itu adalah tindakan yang sengaja mempertikaikan pendirian parti serta satu cubaan yang mencabar kewibawaan Majlis Syura itu sendiri.

Jelas sekali golongan Anwarinas tidak akan duduk diam begitu sahaja membiarkan Nasharudin terlepas dari tindakan disiplin. Kesempatan ini tentunya diambil peluang oleh mereka untuk menebus kekalahan mereka sebelum ini.

Barangkali benar Nasharudin telah mencabar kewibawaan Majlis Syura PAS dimasa yang sama secara langsung mengkritik sikap PAS yang terlampau kemaruk mengejar kuasa hingga hampir tergadai maruah agama, bangsa dan negara, namun bagi umat Islam, tindakan Nasharudin itu tetap kena pada tempatnya.

Mungkin kali ini Nasharudin agak sukar untuk Nasharudin terlepas dari hukuman yang sekian lama diidam-idamkan oleh kumpulan Anwarinas dalam PAS, pun begitu sejauh mana PAS berani bertindak keras termasuk memecat Nasharudin tentunya menarik untuk dikuti perkembangannya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BUKAN SEKADAR "SALAM ..." TETAPI BERIKAN UCAPAN PENUH MENURUT AL-QURAN DAN AS-SUNAH

Posted: 11 Oct 2012 02:09 AM PDT

Ucapan Salam kepada Rasulullah saw (dalam Tahiyyad) itu adalah
"Assalamualaika An-Nabiyyi
Warahmatullahi Wabarakatuh".

Jadikanlan ucapan ini sebagai amalan kerana Allah swt berjanji akan ucapkan Salam 10 kali ke atas kita bagi setiap 1 kali Selawat dan Salam kita ucapkan ke atas Rasulullah saw.

RAMAI TIDAK TAHU
bahawa ucapan "Assalamualaika An-Nabiyyi Warahmatullahi Wabarakatuh" itu adalah ucapan salam kepada Rasulullah saw seolah Baginda masih hidup. Ini seiring dengan riwayat hadis-hadis sahih yang berpesan agar umat Islam tidak terlalu bersedih kerana tidak dapat bersalam dan bertemu dengan Baginda saw selepas kewafatan Baginda saw.

UCAPAN SALAM SESAMA UMAT
kita juga disunatkan memberi salam dan dibalas salam lebih dari yang diberi. Bererti, kalau seseorang memberi salam, "Assalamualaikum", balasan sepatutnya adalah "Walaikumussalam warrahmah" atau lebih dari itu, "Walaikumussalam warrahmatullah", atau sehingga habis, "Walaikumussalam warrahmatullahi wabarakatuh".

AMALAN HARI INI YANG PERLU DIELAKKAN
"Salam" dari ucapan mulut ataupun dalam pesanan ringkas adalah mirip "Salom" amalan ucapan umat Yahudi yang perlu kita hentikan segera mungkin.

Selain itu, menambah "taala" dalam ucapan seperti "Walaikumussalam warrahmatullahi TA'ALA wabarakatuh" tidak pernah diajar Rasulullah saw.

Semoga amalan ini membawa keberkatan dan ketenangan buat kita semua. Ayuh kita amalkan yang baik dari semalam.

Senyum selalu dan wassalam.
Mohon sebaran.
:) SMILING BARAKAH :)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sahabat-Gunung

Posted: 12 Oct 2012 01:06 AM PDT

Sahabat-Gunung


1515 Lagi Tuntut Hak Air Percuma Mereka

Posted: 12 Oct 2012 12:55 AM PDTDalam tempoh 30 hari, 5,500 pengguna air di Selangor telah pun menfailkan saman tuntutan terhadap kerajaan negeri, menteri Besar dan juga pihak Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas).

Peguambela, Kamarudin Ahmad berkata, hari ini seramai 1515 pengguna air Selangor lagi tampil menfailkan tuntutan di Mahkamah Tinggi Shah Alam bagi tujuan yang sama.

"Ini merupakan tuntutan yang keempat oleh kumpulan pengguna air dari kawasan Perumahan Flat Putra Perdana, Sepang, perumahan Flat SPNB Taman Medan Petaling Jaya dan perumahan Flat Seksyen 6 Shah Alam.

Jika sebelum ini, 5500 pengguna air dari Palimen Shah Alam, Kelana Jaya, Puchong, Hulu Langat dan Petaling Jaya Selatan telah pun memulakan langkah menfailkan saman tuntutan terhadap kerajaan negeri, menteri Besar dan juga pihak Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas), namun gerakan ini tidak akan berakhir begitu sahaja," ujarnya kepada pemberita selepas menfailkan saman di Mahkamah Tinggi Shah Alam, pagi tadi.

Tambahnya, dijangka ada 30,000 lagi pengguna air yang akan menfailkan saman tuntutan sebagai menuntut hak mereka sebagaimana yang terkandung dalam manifesto parti pembangkang iaitu setiap rakyat negeri ini yang mempunyai akaun bekalan air adalah layak menerima subsidi sebanyak RM11.40 setiap bulan.

"Lagi 30,000 yang bakal tampil membuat benda yang sama ialah dari kawasan Parlimen Subang, Ampang, Pandan, Gombak dan Serdang pada bulan-bulan yang akan datang. Proses saman tuntutan ini mengambil masa kerana pihak gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS) memerlukan masa untuk mengumpul data dan maklumat dari pengguna air di kawasan parlimen berkenaan," ujarnya lagi.

Noh: Turun Kuasa Percepat Proses Penyaluran Bantuan

Posted: 11 Oct 2012 08:24 AM PDT


Semua pegawai Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani harus menurunkan kuasa kepada pegawai di peringkat negeri atau daerah bagi mempercepatkan proses pemberian bantuan kerajaan kepada golongan petani, penternak dan nelayan.

Menterinya Datuk Seri Noh Omar berkata pendekatan tersebut dapat mengurangkan kerenah birokrasi agar bantuan kerajaan seperti baja dan racun serangga sampai kepada penerima dengan lebih cepat.

"Prosedur permohonan dan kelulusan harus dipermudahkan dan dipercepatkan," katanya kepada pemberita selepas majlis Seminar Belanjawan 2013 kementerian itu di sini hari ini.

Beliau berkata pelaksanaan setiap keputusan, arahan dan peraturan yang baru perlu dilakukan menerusi surat pekeliling agar tidak menimbul kekeliruan dan rasa ketidakpuasan hati di kalangan rakyat.

"Jangan biarkan rakyat marah. Kita harus memastikan bantuan sampai tepat pada masa agar dapat memanfaatkan golongan sasar," katanya.

GPRS Teruskan Sesi Penerangan Isu Air Selangor

Posted: 11 Oct 2012 06:33 AM PDT


Gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS) akan meneruskan sesi penerangan mengenai krisis air serta pemberian air percuma di negeri itu di seluruh kawasan parlimen bagi menjelaskan situasi sebenar yang berlaku.

Ia susulan daripada kejayaan empat siri jelajah diadakan sebelum ini yang mendapat maklum balas positif rakyat dengan lima saman difailkan di mahkamah menuntut kerajaan negeri menunaikan janji untuk memberikan air percuma seperti terkandung di dalam manifesto pilihan raya umum 2008.

Pengerusinya, Datuk Sohaimi Shahadan berkata, pihaknya sudah menerima undangan penduduk di beberapa kawasan untuk mengadakan majlis penerangan serta soal jawab serta menunggu masa yang sesuai untuk berbuat demikian.

"Sambutan dan maklum balas rakyat setakat ini baik dengan ada di antara mereka meminta supaya sesi taklimat ini dibuat di seluruh Selangor.

"Kita akan bergabung dengan beberapa badan bukan kerajaan lain seperti Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) untuk turun padang bertemu rakyat bagi memberi penjelasan ini," katanya pada Majlis Forum Rakyat Krisis Air Selangor dan Projek Rakyat 2 di sini, semalam.

Hadir sama, Aktivis Pengguna PPIM, Mohd Mustaffa Hamzah & Pakar Air, Dr Azuhan Mohamed.


Sohaimi berkata, sebagai NGO yang mewakili kehendak akar umbi, GPRS mengajak mana-mana individu atau badan berkaitan untuk bertukar pandangan mengenai isu berkenaan agar rakyat memahami kedudukan terkini isu itu selain mengelak ia dipolitikkan pihak tertentu.

Dosa Khalid Ibrahim Sebagai Anak Selangor- Halang & Tolak Pembinaan UiTM Serendah

Posted: 11 Oct 2012 04:30 AM PDT


Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor, Datuk Seri Noh Omar menyifatkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang merupakan anak Selangor sangat berdosa dan tidak boleh diampunkan apabila Khalid dan kerajaan negeri Selangor menghalang dan menolak pembinaan UiTM di Serendah, Hulu Selangor. 

"Kita semua tahu, UiTM ini untuk siapa? Kita nak masukkan 200,000 pelajar, itu merupakan satu usul yang dibuat oleh UMNO, empat tahun lepas seperti yang dijanjikan oleh Datuk Seri Najib Razak yang mahu memberikan peluang kepada 200,000 anak-anak kita belajar di UiTM.

Sebab itu UiTM begitu banyak dibuat di setiap negeri. Negeri Selangor, sebuah negeri maju, belum ada lagi cawangan UiTM, yang ada di Shah Alam dan di Puncak Alam, itu kampus induk. Sebab tu kita belanjakan RM400 juta, buat UiTM di Serendah, di tanah Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) kalau nak harap tanah kerajaan negeri, jangan harap dapat," ujarnya kepada jentera BN Bahagian Ampang pada Majlis Forum Isu Air di Ampang, malam tadi.

Tambahnya, kita nak buat UiTM di tanah YBK pun dihalang, ditolak dan ahirnya Datuk Ali Rustam yang untung kerana apabila nak buat UiTM di Serendah ditolak, projek UiTM itu terpaksa dipindahkan ke Jasin, Melaka.

"Tambah satu lagi UiTM di Melaka. Siapa yang rugi? Orang Selangor yang rugi, anak-anak kita yang rugi. Jika dibuat di sini, ia akan memberi peluang untuk anak-anak kita masuk di UiTM.

Nak tolak takpelah, tapi janganlah jadi penyamun. Dah tolak macam samseng, jadi penyamun pula, dia rampas tanah YBK walaupun YBK nak bayar premium tanah, dia tolak. Tapi Alhamdulillah, berkat doa orang-orang miskin di Selangor, baru-baru mahkamah beritahu rompakan tanah, rampasan tanah YBK oleh kerajaan negeri tidak mengikut undang-undang dan kerajaan negeri kena pulangkan tanah tersebut kepada YBK," tambahnya.

sekupangdua

Posted: 11 Oct 2012 11:41 PM PDT

sekupangdua


USAH LER NAK KENCING, TAK DAPAT UNDI TEMAN YOP!

Posted: 11 Oct 2012 08:06 PM PDT

INI RHOPER YANG NAK DIJADIKAN PEMIMPIN! kahak ptuii!!!
Boleh ker ada hampeh kata bagi kat PR kali nie, tengok macamana... semuanya pasal nak undi! tapi dia tak kata pulak kalau fill nak bagi BN balik, boleh gitu?

Macamana nak percaya dah kalau lansung tak ada pengalaman jadi kerajaan pusat pun kalau nak dibandingkan yang dah 55 tahun elok hidupnya kita!

Yang memerintah negeri pun huru hara, ayor free tah kemana sebaliknya cari bala pulak tak bagi 
lansung pembinaan empangan baru bagi tampung kehendak dan keperluan akan datang, ngapa pulak yop nak saja bagi masalah pada Bn kalau kalah atau nak dera rakyat?

Habis semua peniaga melayu islam diperalau, rumah mewah sampai RM400 ribu nak dibagi kononnya kemudahan dan kemajuan rakyat yang berapa kerat sangat melayu mampu beli?
senang benor dema nie, kalau pandai sekerat dua hadis dah boleh ditakbirkan lebai-lebai? ater idak nak bersunat atau masuk Islam ker?

44 tahun memeintah negeri sampai hari ni jalan pulak yang nak dibuat bila rakyat derita ayor bersih, pakai duit rakyat lagi tu

Yang sekor lagi pertikaikan segala kononnya duit di bazir dan disalahguna, tapi idak pulak nak bagi tau macamana datangnya pulak duit berjuta nak tampung bersih, bas mewah, jet, yg dalam akaun anak beranak, kawan cium molot laki bini dan memacam punca duit yang dema dapat dan didakwa dari yahudi sampai sekarang tak dijawab, tak jawab tu maknanya yeler tu!

Ater macamana teman boleh kena kencing dengan komer...

Tak Payah yop, untuk teman, bini, family, keluarga teman, kengkawan, jiran orang kampung nak bagi tau miker....

TAK KAN KOMER MERASA LER UNDI KUMER! CIHHH KAKI KENCING!

ater komer mana gayanyer?
Like ·  · 

PROJEK KECIK PUN GENGAM TAK TIRIS SI MEROYAN NIE, JANGAN SEMBANG LERPASAL KRONI YOP!

Posted: 11 Oct 2012 06:12 AM PDT

Bila ceramah bukan main lagi segala keroni yang dia tunding jari, bukan main meroyannya dia memekik melalak macam dia tak peronah buat! habih semua dia longgokan pada semua orang kononnya dialer yang paling lurus, turus, dan telus. APA SAJA YANG BURUK DILONGGOKANNYA PADA DS Dr Zambry Kadir. Dijaja merata segala buruk ada pada Zambry dia jer yang elok-elok jer walaupun mata yang nampak GETEK nengok Meroyan dan kuat sasaunya si Lambei nie, apa jer yang menafaat jepada rakyat dia akan kutuk selagi boleh dan buat cerita yang buruk semuanya di longgokan kepada Dr Zambry, yang baiknya pada dia jer ler...

Sebut pasal kroni nie teman terbaca dari salah seorang bloggers (KLIK) yang mendedahkan kisah bagaimana dia juga terbukti jaga kroni yang dia, bukan kata yang besor gedabak yang sekupang dua pun tak dilepaskannya. kisahnya bila dia menandatangi surat menyokong kepada satu syarikat supaya repair dan naik taraf jalan di kawasannya, dijalan lorong Mawar 1. RKT 7, lekir. surat sokongan khas nie terus kepada syarikat yang terus diberi peruntukan khas untuk repair dan naik taraf yang disokong terus darinya

Jangan ler meroyan fitnah Dr Zambry dan kerajaan yang ada sekarang ni pasal kroni, baru sebelas bulan jer duduk nyeronggeng at kerusi tingkat 2 tu yang kecik macam nie punya hei pun, siap keluor surat nyokong lagi tu wei! syarikat mana pulak nie? hehehe jeng jeng jeng... SIPCOMZU ENTERPRISE.... Adoi yop, apa cerita nie?

Elok ler kalau dah tau sapa pulak yang senang lenang boleh dapat surat sokongan peruntukan khas untuk buat jalan nie, sedara?, kawan?, Kawan Lama? Kawan suruh tanda tangan? arahan Tanda tangan? Arahan atau arahan atau pun arahan.... hehehe biasak ler, arahan ni kekadang dalam itu drama ada director, pelakun setakat angguk jer bro! sekali pun dalam itu cerita dia jadi watak hero sebagai menteri pasolla, yang powernya the Mr Director, suruh apa jer kena buat, palatkon ler katakan

Dari segi satu sudut lagi, cakap macam bangkai la ini macam, kutuk lain orang kroni sana, kroni sini, rasuah sana, rasuah sini, mulut macam hampeh rupanya dia lagi teruk dengan apa yang dia longgokan cerita bangkai merata, tak kira ler apa saja tender! projek! kenapa tak kasi tender, OPEN tender lah mangkuk! Macam gampang sembang dia ler yang telus, kerajaan dia amalkan tender, kera jagaan dia ler yang adil dan tidak menindas rakyat, tapi rupanya dia ler malaun besor, ini yang kemetut yang besor tak tau ler berapa banyak pulak? hehehe kuat meroyan nie, kena temas tang dahi nie, takut meragan seumor hidup pulak, bukan apa nyusahkan orang pulak nanti! hehehe... memang tepat komer gelorkan dia nie Meroyan... hehehe

hahaha... nidia, komer tengok sapa sian nie?  tak meroyan pulak?

ASOH TAK SAYANG MULUT! TAU LA LU ADA ANJING SOKONG SAMA LU!

Posted: 11 Oct 2012 04:27 AM PDT


INI ORANG KATA MALAYU PUN PENDTANG! lagi bikin SIDANG AKHBAR wooo! jadi apa patutla itu Ostad Bad boleh bilin suka hati. cornseling ikut suka dia macam ini negala macam indon, apa la lu ah soo lu ingat lu boleh bikin sendiri celita ka?  lu kasi hormat sikit sama Melayu boleh ka? 
Tak mau tau kalu lu boleh balik negala lu balik! tarak sapa mau selupa ini olang, mulut macam bangkai ikut suka lu kasi kriau! 

Panglima Perang Cyber

Posted: 11 Oct 2012 11:33 PM PDT

Panglima Perang Cyber


PM DS @NajibRazak Raikan Tujuh Penakluk Selat Inggeris Dihadiri DS @Zahid_Hamidi

Posted: 11 Oct 2012 07:28 PM PDT

Isu Scorpene : Rusia Halau NGO Amerika NED - Pembiaya SUARAM Di Malaysia !!!

Posted: 11 Oct 2012 06:55 PM PDTItulah kalau kalau selalu sangat menipu, lama-lama makan diri sendiri! Cari pasal buat cerita Makamah Perancis mendakwa Suaram sudah terbalik Suaram pula didakwa Perancis. Ambik kau " Suaram Perancis List Wanted " baru  Pecah Palak Mikir. Sekarang apa dah jadi Suaram Perancis List Wanted

SUARAM telah pun mengaku bahawa mereka menerima dana dari National Endowment for Democracy (NED) dan Open Society Institute (OSI) iaitu NGO asing yang mana misi utama mereka adalah melakukan 'pertukaran rejim' di negara-negara yang mempunyai nilai ekonomi dan sosial bagi mencapai matlamat Yahudi untuk menguasai dunia.

Kebimbangan mengenai usaha Yahudi untuk menguasai dunia bukanlah satu paranoia umat Islam, tetapi ianya telah disebut dengan tegas di dalam Al-Quran.

Peringatan Allah SWT kepada kita ialah agar bersikap hati-hati kepada bangsa Yahudi kerana mereka tidak akan rela kepada kaum muslim sampai kaum muslim tunduk serta mengikuti kemahuan dan keinginan mereka.

Hari ini, bukan sahaja umat Islam tetapi ramai di kalangan barat sendiri meragui kaum Yahudi, lalu mengkaji dan mendedahkan niat dan strategi Yahudi untuk menakluk dunia melalui berbagai-bagai NGO yang menggunakan berbagai nama yang kononnya membawa niat murni seperti memperjuangkan hak asasi, kebebasan, keadilan dan sebagainya.


Bertitik tolak dari itu, pada 1 Oktober lepas, Rusia telah bertindak tegas dengan mengambil tindakan menutup pejabat NED di negara itu setelah menyedari NGO dari Amerika tersebut mempunyai agenda jahat dan terlibat dalam pengubahan wang haram yang bertentangan dengan undang-undang antarabangsa.

Selain NED, semua rangkaiannya seperti International Republican Institute (IRI), the National Democratic Institute (NDI), the Center for International Private Enterprise (CIPE) and the American Center for International Labor Solidarity (ACILS) juga turut ditutup.

Apa yang berlaku menunjukkan bahawa bukan hanya negara-negara Islam seperti Tunisia, Libya, Mesir atau Syria yang disasarkan oleh Yahudi, tetapi juga negara bukan Islam. Dan tentu sekali, Malaysia, sebagai satu-satunya negara Islam yang maju dan aman tidak mungkin terlepas dari menjadi sasaran mereka.

Hari ini, hubungan langsung NED dan juga OSI dengan SUARAM dan pembangkang Malaysia bukan lagi rahsia. Ini terbukti apabila Ketua Pembangkang sendiri, iaitu Anwar Ibrahim tidak segan silu dan langsung tidak bersembunyi atau berahsia mengenai hubungan baiknya dengan pihak ini.

Untuk itu, Anwar, bagi pihak SUARAM telah ke Perancis baru-baru ini semata-mata untuk 'menjemput' seorang peguam bernama William Bourdon untuk memberi keterangan bagi pihak SUARAM yang sedang berhadapan dengan undang-undang Malaysia dalam kes menerima dana asing yang diragui.


William Bourdon adalah juga peguam kepada George Soros pemilik OSI iaitu seorang penyangak matawang berfahaman liberal yang radikal. Beliau diketahui umum menjadi 'kilang wang' bagi semua operasi pertukaran rejim yang dirancang oleh rangkaian Yahudi.

Tidak seperti Rusia, NED bergerak di Malaysia melalui perkakasnya iaitu SUARAM dan pembangkang. Oleh itu, yang bakal menerima akibat jika didapati bersalah dalam kes ini ialah SUARAM dan bukannya NED.

Dan malang bagi SUARAM kerana NED telah tersilap dengan memandang rendah akan kekuatan sebuah kebenaran serta kebijaksanaan pemimpin Malaysia. Akibatnya, SUARAM bukan sahaja terpaksa berhadapan dengan undang-undang Malaysia, tetapi juga Perancis.

Sumber dalaman memberitahu bahawa Mahkamah Perancis dikatakan bakal mendakwa SUARAM setelah mengambil kira beberapa fakta, antaranya:

1. SUARAM telah dengan sengaja mewar-warkan apa yang dipanggil mereka 'kertas siasatan' yang mengandungi Dokumen 87 dan Dokumen 144, kononnya diperolehi dari pejabat Pendakwaraya. Sedangkan, siasatan sepatutnya dijalankan secara tertutup dan rahsia. Jika benar wujud 'kertas siasatan' tersebut, maka tindakan SUARAM mewar-warkannya adalah salah dari segi undang-undang.

2. Dan jika kertas siasatan ini tidak wujud maka SUARAM telah dengan sengaja dan sedar mempermainkan undang-undang dengan menggunakan nama dan pejabat pendakwaraya Perancis.

3. SUARAM juga telah dengan tidak bertanggungjawab mengada-adakan cerita tentang perbicaraan di Perancis, sedangkan ia tidak benar sama sekali.

4. SUARAM bertindak terlalu jauh dengan menggunakan nama hakim Perancis, Le Loire, sesuka hati dalam pembohongan mereka.

5. SUARAM mengadakan perbicaraan melalui media dengan mendahului siasatan sulit oleh hakim penyiasat Perancis.

6. SUARAM menipu menggunakan nama mahkamah Perancis dan membangkitkan persoalan terhadap kecekapan Kementerian Luar Perancis dengan membuat kenyataan mengenai penyerahan sapina kepada warga Malaysia.

7. SUARAM dengan sengaja menimbulkan keraguan terhadap polis Perancis dengan menyatakan bahawa Altantuya memasuki negara tersebut yang mana menyanggah kenyataan rasmi polis Perancis yang menafikannya.

Berita ini membawa makna bahawa pembohongan SUARAM hanyalah setakat ini sahaja. Nampaknya, selepas ini, NED dan OSI perlu bergantung hampir sepenuhnya kepada pembangkang Malaysia untuk meneruskan agenda mereka di negara ini.

Namun, dengan hubungan pembangkang dengan Yahudi yang begitu jelas, apakah mereka yakin yang rakyat masih akan terpedaya?

Suaram Perancis List WantedSent from my iPad

Bukti Malaysia Mahu Dijadikan Negara Kristian Didedah Zulkifli Nordin Di Parlimen

Posted: 11 Oct 2012 06:41 PM PDT


Katanya, kini ada bukti pembabitan paderi asing secara terang-terang.
 
"Minta kerajaan siasat macam mana paderi ini boleh datang campur  tangan dalam politik negara dengan tujuan tumbangkan kerajaan guna gereja," ujar beliau.
 
Melihat Zulkifli terus diganggu beberapa ahli parlimen pembangkang, Wan Junaidi menasihatikan ahli parlimen Bebas itu berhenti selain masa  diperuntukkan sudah mencukupi.
 
"Saya minta kerajaan siasat laporan polis dibuat Razali, bekas pegawai  (cawangan) khas  dan (siasat) paderi asing serta dalam negara kita  supaya kedaulatan negara tidak hancur akibat permainan kotor politik  pembangkang," katanya.
 
Dalam sidang akhbar di lobi Parlimen sejurus itu, Zulkifli minta DAP  nafi apa yang didedahkannya di  Dewan Rakyat supaya tindakan sususan  dapat diambil.
 
Katanya,  ini boleh soal perkauman tetapi takut campur tangan paderi asing akan menjejaskan keselamatan negara.
 
Menjawab soalan, Zulkifli menegaskan, beliau tidak akan bercakap  perkara itu kalau tidak ada bukti.
"Ini Dewan Rakyat. Tak boleh cakap kosong," katanya.|
Pada sidang media yang turut dihadiri ahli parlimen Bebas Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Hashim, Zulkifli menyelar tindakan seorang  pemberita portal pembangkang yang menuduhnya takut mengulangi apa  dicakapkan dalam Dewan Rakyat.
"Tanya bos you, adakah I jenis orang yang takut," katanya.
Sekarang tentu ramai nak tahu apa jawapan DAP ekoran pendedahan  Zulkifli dan pemimpin PAS terutama Khalid Samad yang turut berkempen  babitkan gereja ketika pilihanraya kecil Sibu tentu boleh bantu  pertahan penafian DAP itu.OLEH ROSLAN BIAN - 11/10/2012

Baca penuh http://www.agendadaily.com/Muka-Hadapan/bos-bos-hala-senapang-gajah-ke-arah-nasaruddin.html

Ku Li Kupas Isu Royalti Minyak : Hanya 3 Batu Nautika

Posted: 11 Oct 2012 06:12 PM PDT


Baca pendedahan oleh Syed Azidi di blog beliau : 

http://kickdefella.net/2012/10/11/ku-li-mengakui-hak-laut-negeri-hanya-3-batu-nautika/

Video RTM : Detik Penalti ATM vs Lions XII #PialaMalaysia 2012 - Tahniah DS @Zahid_Hamidi

Posted: 11 Oct 2012 09:12 AM PDTLebih 10 Pegawai Kerajaan Jadi Agen SUARAM cc @NajibRazak @Alihamsa55

Posted: 11 Oct 2012 07:16 AM PDT


PETALING JAYA 5 Okt. – Pertubuhan Jaringan Melayu Malaysia (JMM) mendakwa terdapat lebih 10 pegawai kerajaan terlibat dalam komplot menjadi tali barut Suara Rakyat Malaysia (Suaram) untuk mendedahkan maklumat melibatkan keselamatan negara.

Presidennya, Azwanddin Hamzah mendakwa, pegawai kerajaan itu juga terlibat menutup maklumat Suaram menerima dana asing yang dikatakan bernilai kira-kira RM100 juta sejak 1998.

Azwanddin mendakwa pegawai kerajaan itu disogok Suaram melalui dua syarikat iaitu Suara Komunikasi Enterprise dan Suara Inisiatif Sdn Bhd.

"Saya dapat beberapa bukti dan ini merisaukan kerana bagaimana pegawai kerajaan ini berani menerima sogokan  Suaram untuk dedah rahsia kerajaan.

"Ia melibatkan beberapa kepentingan dalam kementerian dan jabatan antaranya Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Bank Negara," katanya pada sidang media di pejabatnya di sini, semalam.


http://www.malaysia-terkini.com/lebih-10-pegawai-kerajaan-jadi-tali-barut-suaram/Panglima : KSN mungkin dapat ambil tidakan tertentu terhadap pengkhianat ini. Jika benar dakwaan Azwandin.


Sent from my iPad

@TonyPua Berbuih Mulut Puji #Bajet2013 PM @NajibRazak Bantu Rakyat

Posted: 11 Oct 2012 06:55 AM PDT

Rakaman semalam sedang diulang siarannya di Astro Awani sekarang.

oyabun

Posted: 11 Oct 2012 11:32 PM PDT

oyabun


Sungai di Selangor tercemar, ancam bekalan air - Pakar?

Posted: 11 Oct 2012 08:43 PM PDT

Air sungai Langat yang keruh macam teh tarik akibat pencemaran oleh aktiviti manusia

Kebanyakan sungai di Selangor yang menjadi sumber utama bekalan air mentah didapati tercemar dan berpotensi menjadi ancaman serius kepada keperluan asas yang amat penting ini jika tidak ditangani, seorang ahli sains memberi amaran hari ini.

Ketua Unit Permodelan Alam Sekitar, Pusat Penyelidikan Forensik Alam Sekitar (Enforce) Universiti Putra Malaysia, Dr Hafizan Juahir, berkata bahagian air bersih di sungai-sungai ini semakin pendek akibat aktiviti guna tanah yang terlalu tinggi, terutama pembangunan kawasan perumahan.

Sebagai contoh, beliau mendedahkan panjang Sungai Langat, sungai utama di antara beberapa sungai di Selangor yang menjadi sumber air mentah ialah 149.3 km tetapi bahagian air bersih hanya tinggal 49.3km sahaja manakala selebihnya 100km sudah tercemar.

Dalam satu temuramah dengan Bernama, Hafizan berkata, pencemaran sungai dikategorikan kepada empat kelas iaitu 1 dan 2 belum tercemar, manakala 3 dan 4 tercemar secara serius.

"Sepanjang 100km Sungai Langat sudah masuk dalam kelas 3, 4. Dan jika kualiti air sungai lebih teruk daripada ini, ia sudah dikira sungai mati," katanya.

Hafizan menjelaskan data-data ini adalah terkini yang diperolehi oleh para pelajar beliau yang membuat persembahan penemuan mereka mengenai keadaan Sungai Langat hanya tiga hari lepas.


Beliau berkata di daerah Hulu Langat kini keadaan semakin meruncing dan mengancam sungai akibat terlalu banyak pembangunan terutama kondominium, rumah-rumah kedai dan peningkatan populasi yang memberi impak negatif terhadap kualiti air akibat air cucian, sisa-sisa domestik dan sampah yang masuk dalam sungai.

"Saya adalah ahli sains dan penyelidik. Saya bercakap berdasarkan fakta mengenai kualiti air. Saya lihat secara terperinci setiap parameter kualiti air atau pun trend indeks kuailiti air. Jadi kuantiti air yang bersih sahaja pun tinggal sikit sahaja," tambah beliau.

Hafizan berkata ramai orang terkeliru apabila bercakap mengenai sumber air kononnya negara yang kerap hujan untuk mengisi empangan seperti di Malaysia tidak perlu bimbang tentang sumber air.

"Empangan hanya air untuk tujuan rawatan sebelum kita bekalkan kepada pengguna akhir seperti kita semua, pengguna domestik atau perindustrian. Tetapi sumber air daripada ini tadi perlu kita teliti daripada mana datang sumber air ini. Sumber air ini datang daripada sungai.

"Kalau nak mengharapkan hujan, memang jumlah hujan kita tinggi tetapi ia jauh daripada mencukupi dengan keadaan pembangunan yang pesat, pertambahan dan peningkatan dalam populasi. Tidak dapat tidak, permintaan bekalan air bersih dan air terawat terus meningkat dari semasa ke semasa," katanya.

Wasabi Oyabun..

The Unspinners

Posted: 11 Oct 2012 11:17 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 11 Oct 2012 11:16 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


REPORTER MALAYSIAKINI DITEKAN, KHABARNYA DITENGKING RIDICOLOUS

Posted: 11 Oct 2012 07:37 PM PDT

TAJUK ASAL SEBELUM DIUBAH DI BAWAH

'Dakwaan Nasha tiada kena mengena dengan PAS'

  • Aidila Razak
  • 1:45PM Okt 10 2012
Dua orang anggota jawatankuasa PAS pusat – Khalid Samad dan Salahuddin Ayub hari ini berkata kenyataan bekas timbalan presidennya Nasharuddin Mat Isa tiada kena mengena dengan PAS. 

Bercakap dalam satu sidang media di lobi Parlimen berhubung dakwaan mengenai penganjuran doa supaya Malaysia menjadi negara Kristian itu, Khalid berkata, kenyataan Nasharuddin menimbulkan kecurigaan bahawa MP Bachok itu mengikut arahan "orang di luar PAS".


Tidak sampai beberapa jam, Tajuk Asal Artikel Aidila Razak, yang pernah menerima Hadiah kewartawanan, terpaksa dipaksa diubah daripada tajuk asal " Khalid, Salahudin Putus Hubungan Dengan Nasha" diubah kepada tajuk yang lebih lembut,
'Dakwaan Nasha tiada kena mengena dengan PAS'.

Sahabat kita di Malaysiakini memaklumkan, wartawan tersebut telah dimarah, ditengking dan pelbagai kata-kata yang buruk dilemparkan di belakangnya yang menjatuhkan maruah serta martabat kewartawanan. Khabarnya juga,terpaksa mengikuti arahan pihak atasan walaupun di dalam hatinya tidak bersetuju.

Peristiwa ini jelas membuktikan, betapa Malaysiakini merupakan agen provokatif berbayar, agen asing yang dibawa melalui dana Soros sebagaimana terhebah seminggu dua ini.  

Selepas tajuk artikel tersebut, wartawan tersebut terpaksa menulis tajuk-tajuk yang menghentam kerajaan seperti  "Polis didakwa 'peras' isteri mangsa kematian dalam tahanan" dan tajuk "Mana dana untuk 800,000 pelajar sekolah agama?"

Kedua-dua tajuk baru yang lebih pro-pakatan itu diharap dapat mengubat hati bos-bos Malaysiakini dan agen-agen asing yang menyelebungi Malaysiakini. Jelas agen-agen asing sedang mengontrol setiap patah perkataan di Malaysiakini, itulah harga yang terpaksa dibayar selepas menerima dana-dana mencurigakan itu.

1. Perkara ini membuktikan "Tiada Kebebasan Akhbar dan Tiada Kebebasan Bersuara di Malaysiakini

2. Wartawan terikat, diikat, dipaksa, dan menjurus kepada ditekan, diugut dan mencalar etika kewartawanan mereka... Jadi tukang tulis saja lah.

3. Jika Malaysiakini Berbangga Kononnya Pejuang Hak Kebebasan...Ia umpama suara-suara itu memenuhi Belon Terbesar dan tiba-tiba jatuh dari bangunan tertinggi dunia, dan suara-suara itu pecah bertaburan di atas lantai tak bernilai...itulah perumpamaan Malaysiakini.

Wartawan tersebut silalah bersuara menjawab isu besar ini, Isu Kebebasan Kewartawanan di Malaysiakini! Kenapa tukar tajuk? Siapa marah anda? Benarkah anda ditengking? Benarkah anda dibaling kertas? Benarkah anda dibaling dengan kata-kata "ridicolous"? Jika anda berdiam diri, anda patut gantung "tag" wartawan anda dan beralih ke dapur untuk memasak makanan anda, anda lebih bebas hendak meletak seberapa banyak garam dan lada! 

4. Nilai anda adalah kosong jika anda berdiam diri! Bacalah istilah ini "melacur kewartawanan" di kedai-kedai buku yang berhampiran anda. Kembalikan atau buangkan Hadiah Kewartawanan anda ke dalam laut...ia bukan asing, peninju Mohamad Ali juga membuang pingat Emas yang dimenanginya di laut kerana suasana yang sama seperti anda!!!

AHLI PARLIMEN TENOM BUKTIKAN ANWAR BERSEKONGKOL

Posted: 11 Oct 2012 07:01 PM PDT


Ahli Parlimen Tenom Datuk Raime Unggi mendakwa, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pernah menjadi panel acara National Endowment for Democracy's (NED) "Anugerah Demokrasi" di Washington, Amerika Syarikat.

Katanya, pendedahan tersebut ditulis oleh Nile Bowie dalam blognya, nilebowie.blogspot.com.


"Selain menyalurkan dana operasi berjumlah RM317,260 kepada portal Malaysiakini.com dan RM285,516 kepada Suaram (Suara Rakyat Malaysia), NED juga menganjurkan penyelidikan tentang pendapat umum dengan pemimpin di Pulau Pinang dan Selangor," kata beliau ketika membahaskan Bajet Tambahan 2013.

Raime berkata kerajaan perlu melihat sejauh mana pergerakan NED dalam negara ini dan peranan yang dimainkan terhadap negeri pembangkang.

AIRMATA MARAH NIK AZIZ KEPADANYA

Posted: 11 Oct 2012 05:00 AM PDT

Bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharauddin Mat Isa mendedahkan DAP dalam satu majlis kesyukuran di Sarawak tahun lalu telah menganjurkan doa supaya "Malaysia menjadi negara Kristian". 

 "Saya nak menyebut, dan saya sebut ini untuk mengajak suara ummah menjadi satu, berdepan strategi yang dirancang oleh musuh Allah khasnya di Malaysia ini. "Selepas pilihan raya di Sarawak baru-baru ini, untuk meraikan kemenangan, parti DAP contohnya, di Sarawak, telah ada satu perhimpunan yang diadakan di satu tempat sebagai majlis kesyukuran. 

 "Dan dalam majlis kesyukuran itu antara perkara yang disebut dan didoakan adalah doa supaya Malaysia menjadi negara Kristian. Kerana kemenangan yang besar sudah ada doa supaya Malaysia jadi negara Kristian," katanya ketika membentangkan kertas kerja dalam program Wacana Pemikiran Dan Peradaban Ummah ke-4: Seminar Dakwah Nasional anjuran Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC). 

 Dalam program itu Nasha juga turut menyokong pendapat Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din yang menegur tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang bersekongkol dengan penganut Islam berfikiran liberal sehingga menolak kesesuaian agama itu untuk membentuk sebuah negara.

Seorang pemimpin tertinggi PAS menuduh Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai tidak mendirikan PKR berlandaskan Islam demi mencari keuntungan politik peribadi.

Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din menegur tindakan Anwar bersekongkol dengan penganut Islam yang berfikiran liberal sehingga menolak kesesuaian agama itu untuk membentuk sebuah negara.

Panas lagi! Ahli Parlimen DAP mana yang kata Islam itu Ilmu Hitam?!!

Posted: 11 Oct 2012 03:00 AM PDT


Edisi ulang tayang. Untuk baca lanjut boleh klik link ini:
Agak-agaknya sebab inikah Dr Hasan Ali dipecat daripada PAS?!! Atau inikah puncanya Ustaz Nasha begitu vokal terhadap PAS sehinggakan Khalid Samad dan Din Pudu putuskan silaturrahim?!! Atau inikah yang menggerakkan saterawan SHIT untuk turut melanyak PAS?!!
Walau apa sekalipun, bermuhasabahlah. Selepas peristiwa mencemar rumah Allah SWT ini, berlaku kes murtad DUMC. Jangan kita lupa. Allah SWT sudah bagi kita peringatan dan tanda-tandaNya.
Hanya kita yang gagal menggunakan nikmat akal untuk berfikir!

ANWAR MEMBODOHKAN DATO' HARON DIN

Posted: 11 Oct 2012 01:00 AM PDT


Anwar bin Ibrahim berkumit-kumit mulutnya, entah apa yang dingomelnya, memandang tajam macam nak makan orang, menggeleng-geleng kepalanya lantas berlalu pergi. Itulah antara wajah dan respon Anwar apab ila ditanya mengenai komen Dato' Haron Din yang mengkritiknya dan menyeru supaya tinggalkan DAP yang anti Islam. Teruskan baca di sini http://www.anwaraidc.com/?p=28265 dan di sini http://antarapos.com/v1/index.php?q9nan56SpKPkoObnaNGXpVvZn7WqbJRf

Geleng kepala mempunyai dua makna. 
(1) Pertama, geleng kepala bermaksud dia bodoh. Siapa dia? Dia dalam konteks ini ialah Dato' Haron Din. 

(2) Kedua, geleng kepala dengan cepat yakni dua tiga kali geleng sambil berlalu pergi membawa maksud, biarlah dia, lantaklah dia, aku peduli apa, aku Anwar Ibrahim, anugerah Tuhan. Siapa dia? Dia dalam konteks kedua ini juga merujuk kepada Dato' Haron Din.

Nampaknya, Anwar sudah mula membelakangi ulama'-ulama' Pas seperti Dato Haron Din juga pemikir perpaduan Islam seperti Dato Dhahnon Ahmad, Dato Nasharudin, Dato Hassan Ali, Dato Harun Taib dan lain-lainnya.

Nampaknya, kini Anwar memberanikan dirinya dan menyerlahkan dirinya yang sebenar dengan menyokong para Liberalis dan Pluralis. Bak kata Anwar, "semua agama sama, semua agama punya satu Tuhan,"...

Anda nak ikut Anwar atau Dato Haron Din? Nak ikut Shahnon Ahmad atau nak ikot Mat Sabu Syiah? Fikir-fikirkanlah...

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 11 Oct 2012 11:07 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


J’ai passe beaucoup de temps dans le developpement

Posted: 10 Oct 2012 11:18 PM PDT

En fait, je la valeur de ce niveau de réalisation. Avez-vous d’avoir des amis ? Je ne prédicat que je ne pouvais ignorer tous les signes avant-coureurs. Quelle question ne vous casinos en ligne résoudre ?
Anyhoo, continuez à lire et nous allons explorer d’autres casino internet. Boy Howdy! Il ya un tel grand éventail d’options il n’y a pas moyen de savoir que, pour s’assurer si le point est que je suis très heureux en ce qui concerne casino.

Mon casino gratuit a été construit comme un camion.

Il doit être visible par tous aujourd’hui. Je suppose que les alliés qui écrivent sur casino partouche devriez prendre le temps de relire ce qu’ils écrivent sur le toucher. Dans mon expérience, je, dans la pratique, fortement reconnaître que la croyance très amusant. Il ya des pentes considérables sur cette conception. Ils sont sur un nuage, tant que vous ne pourriez pas savoir le résultat. Comme mon coéquipier dit toujours pertinents pour machine a sous, Si quelque chose peut mal tourner il. Comme je dis toujours, Il n’y a pas de place comme à la maison. Si vous comprends bien, il ya une raison pour interpréter quelque chose qui met en avant la conclusion de casino virtuel si bien. Il ne pouvait pas être plus suave avec un casino en ligne roulette cela va avec leur prédisposition. Voir d’autres voyageurs disent qu’ils veulent casino gratuit, mais très peu le font réellement.
Cela vous aidera à gagner du prestige. Comment les gangs de tambour en place de nouvelles informations jeux de casino ? Ce n’est pas pour le maven mode. Quoi qu’il en soit, Parting est douce tristesse. casino gratuit est plus fine que la poussière de lune. J’ai peut-être pour obtenir physique à ce moment-là et je suis pressé. Comment les gens récoltent distinctifs des groupes de discussion casino en ligne gratuit ? Party Crashers finalement décider s’il est bon ou pas. Je suis assez fort esprit. Je dois donner le sentiment d’être céleste.
C’est un bon moyen de perdre le respect de la récolte avec cela.

Belantan

Posted: 11 Oct 2012 11:06 PM PDT

Belantan


Kepimpinan Pas sudah ketandusan modal?

Posted: 11 Oct 2012 08:16 PM PDTBekas Naib Presiden Pas, Datuk Hasan Ali menyifatkan kepemimpinan Pas ketandusan modal sehingga mengambil jalan pemikiran paling mudah dan dangkal dengan mengaitkan UMNO dalam sebarang kenyataan yang bertentangan dengan kemahuan golongan parasit dalam Pas.

Katanya, tindakan beberapa pemimpin Pas mengaitkan UMNO dengan kenyataan yang dibuat oleh bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa berhubung DAP ketika membentangkan kertas kerja di dalam Seminar Dakwah Islamiah anjuran di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) jelas membuktikan perkara itu.

"Adakah kenyataan-kenyataan yang hampir serupa nadanya yang dibuat oleh Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Haron Taib, Timbalan Murshidul Am Pas, Datuk Dr.Harun Din dan lain-lain pemimpin mengenai hala tuju parti dewasa ini juga dikaitkan dengan UMNO?

"Adakah semua pendapat yang menyelar Pas sudah tergelincir daripada landasan perjuangan menegakkan negara Islam dan melaksanakan hukum hudud juga didalangi oleh UMNO? Adakah suara-suara yang semakin lantang di kalangan ahli dan penyokong Pas di merata-rata tempat menyuarakan ketidakrelaan mereka menjadi kuda tunggangan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) juga kerja UMNO?,'' tanya beliau dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Dalam kenyatan tersebut, Hasan yang juga Presiden Jati dengan penuh kiasan meminta pemimpin-pemimpin Pas yang disifatkan beliau tidak sedar diri melihat ke arah cermin menyaksikan wajah sendiri di samping mengkaji kerja-kerja yang dilakukan oleh PKR dan DAP.

"Kedua-dua rakan kongsi ini dikatakan begitu licik dan semakin berani mengutuk dan menghina Islam,'' tegas beliau.

Hasan menganggap reaksi oleh para pemimpin tahap kedua dan ketiga dalam hierarki Pas ketika mengulas kenyataan Nasharudin tidak lebih daripada memberi gambaran darjah kecelaruan dan kegoyahan Pas untuk menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13.

"Saya mendapat tahu dalam perjumpaan yang diadakan di pelbagai peringkat, pimpinan Pas tidak dapat berhujah dan memberi jawapan yang memuaskan kepada ahli serta penyokong parti terutama yang berkaitan dengan isu Pas terpaksa tunduk kepada kandungan Buku Jingga dan mengetepikan kitab Allah yang menghendaki hamba-Nya melaksanakan tatacara hidup berpaksikan Islam,'' katanya.

Oleh itu beliau berharap, Majlis Syura Ulama mengambil tindakan drastik dalam masa terdekat membebaskan Pas daripada musuh-musuh Islam dari luar dan golongan parasit dalam parti itu.

Suara Politik
Taminsari

Sungai di Selangor tercemar, ancam bekalan air - Pakar?

Posted: 11 Oct 2012 07:24 AM PDT


Air sungai Langat yang keruh macam teh tarik akibat pencemaran oleh aktiviti manusia

Kebanyakan sungai di Selangor yang menjadi sumber utama bekalan air mentah didapati tercemar dan berpotensi menjadi ancaman serius kepada keperluan asas yang amat penting ini jika tidak ditangani, seorang ahli sains memberi amaran hari ini.

Ketua Unit Permodelan Alam Sekitar, Pusat Penyelidikan Forensik Alam Sekitar (Enforce) Universiti Putra Malaysia, Dr Hafizan Juahir, berkata bahagian air bersih di sungai-sungai ini semakin pendek akibat aktiviti guna tanah yang terlalu tinggi, terutama pembangunan kawasan perumahan.

Sebagai contoh, beliau mendedahkan panjang Sungai Langat, sungai utama di antara beberapa sungai di Selangor yang menjadi sumber air mentah ialah 149.3 km tetapi bahagian air bersih hanya tinggal 49.3km sahaja manakala selebihnya 100km sudah tercemar.

Dalam satu temuramah dengan Bernama, Hafizan berkata, pencemaran sungai dikategorikan kepada empat kelas iaitu 1 dan 2 belum tercemar, manakala 3 dan 4 tercemar secara serius.

"Sepanjang 100km Sungai Langat sudah masuk dalam kelas 3, 4. Dan jika kualiti air sungai lebih teruk daripada ini, ia sudah dikira sungai mati," katanya.

Hafizan menjelaskan data-data ini adalah terkini yang diperolehi oleh para pelajar beliau yang membuat persembahan penemuan mereka mengenai keadaan Sungai Langat hanya tiga hari lepas.


Beliau berkata di daerah Hulu Langat kini keadaan semakin meruncing dan mengancam sungai akibat terlalu banyak pembangunan terutama kondominium, rumah-rumah kedai dan peningkatan populasi yang memberi impak negatif terhadap kualiti air akibat air cucian, sisa-sisa domestik dan sampah yang masuk dalam sungai.

"Saya adalah ahli sains dan penyelidik. Saya bercakap berdasarkan fakta mengenai kualiti air. Saya lihat secara terperinci setiap parameter kualiti air atau pun trend indeks kuailiti air. Jadi kuantiti air yang bersih sahaja pun tinggal sikit sahaja," tambah beliau.

Hafizan berkata ramai orang terkeliru apabila bercakap mengenai sumber air kononnya negara yang kerap hujan untuk mengisi empangan seperti di Malaysia tidak perlu bimbang tentang sumber air.

"Empangan hanya air untuk tujuan rawatan sebelum kita bekalkan kepada pengguna akhir seperti kita semua, pengguna domestik atau perindustrian. Tetapi sumber air daripada ini tadi perlu kita teliti daripada mana datang sumber air ini. Sumber air ini datang daripada sungai.

"Kalau nak mengharapkan hujan, memang jumlah hujan kita tinggi tetapi ia jauh daripada mencukupi dengan keadaan pembangunan yang pesat, pertambahan dan peningkatan dalam populasi. Tidak dapat tidak, permintaan bekalan air bersih dan air terawat terus meningkat dari semasa ke semasa," katanya. - Bernama

Suara Politik
Taminsari

Dakwa segera pencipta fitnah Scorpene?

Posted: 11 Oct 2012 01:16 AM PDTPolis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) didesak mengambil tindakan terhadap pihak yang mencipta fitnah berhubung perbicaraan dakwaan rasuah oleh sebuah syarikat Perancis berhubung pembelian dua kapal selam Scorpene buatan Perancis oleh Malaysia pada tahun 2002.

Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) turut menggesa tindakan sewajarnya diambil terhadap Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang menggunakan isu berkenaan dalam ceramah-ceramah dan kenyataan-kenyataan beliau bagi memfitnah kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Mereka turut meminta agar pertubuhan tidak berdaftar, Suara Rakyat Malaysia (Suaram) yang menjadi arkitek kepada fitnah berkenaan diharamkan kerana mengada-adakan isu perbicaraan yang kononnya sedang berlangsung di Perancis.

Presiden Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), Hamidzun Khairuddin berkata, pihak berkuasa harus bertindak memandangkan isu ini berkait rapat dengan maruah Malaysia dan rakyatnya di mata dunia, terutama dalam kalangan negara maju.

Katanya, pendedahan oleh pendakwa kerajaan Perancis yang terkenal, Yves Charpenel bahawa perbicaraan yang didakwa sedang berlangsung di negara itu sebenarnya tidak berlaku itu, harus dipuji.


Pengakuan Charpanel sekali gus menepis fitnah, tanggapan dan persepsi yang cuba diwujudkan Suaram serta parti-parti pembangkang terhadap Perdana Menteri demi matlamat politik sempit mereka semata-mata," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Semalam, Charpenel menafikan laporan-laporan media yang disebar oleh beberapa portal berita dalam talian Malaysia berhubung perbicaraan berkenaan tentang dakwaan isu kapal selam Scorpene.

Beliau berkata, media di Malaysia harus dapat membezakan antara khabar angin, fakta, siasatan dan perbicaraan.

Saya sedar tentang semua kekecohan yang dibangkitkan media tertentu di Malaysia berhubung perkara ini tapi apa yang saya boleh kata, ini adalah tidak lebih daripada satu perbicaraan oleh media," katanya.

Jelas Hamidzun, rakyat Malaysia berasa lega dengan kenyataan Charpenel yang membuktikan urusan pembelian peralatan ketenteraan oleh kerajaan adalah telus dan tidak meragukan.


Kenyataan daripada wakil Perancis ini sangat positif dan akan melonjakkan lagi imej Perdana Menteri sebagai pengamal nilai ketelusan, amanah dan keadilan terhadap segala urusan pentadbiran beliau," ujarnya.

Mursyidul Am Kelab Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI), Muhammad Zahid Md. Arip pula yakin kenyataan Charpenel itu akan meresahkan pakatan pembangkang yang kini merasakan mereka tergugat akibat tindakan jahat mereka sendiri dalam meracuni pemikiran rakyat.

Menurut beliau, pembangkang pasti akan mendakwa pula Charpenel merupakan tali barut atau perkakas yang digerakkan BN atau UMNO untuk mengaburi rakyat, seperti pernah mereka lakukan pada isu-isu lain yang tidak memihak kepada mereka.

Selama ini, Suaram dan pembangkang galak membuat perbicaraan sendiri di dalam portal-portal berita bagi mengelirukan rakyat, namun telah gagal. Mereka pastinya patah hati kerana rancangan mereka untuk memburuk-burukkan Malaysia rosak teruk, yang terdedah hanya keburukan mereka sendiri," kata beliau.

Perkara sama turut ditekankan Presiden Badan Bertindak Anti Penyelewengan Negeri Kedah, Khairul Anuar Ramli yang menyifatkan pendedahan Charpenel sebagai cerminan kepada sikap buruk pembangkang dan ketuanya, Anwar.

Suara Politik
Taminsari

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 11 Oct 2012 09:30 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 11 Oct 2012 09:20 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Nasruddin Tantawi Sokong Haron Din

Posted: 11 Oct 2012 05:07 PM PDT

Statistik Pengangguran, Malaysia Lebih Baik Dari AS dan Eropah

Posted: 11 Oct 2012 08:20 AM PDT

Figura Ini Bukti Pertumbuhan Ekonomi Malaysia Lebih Baik Berbanding US, UK, Jepun dan Korea

Posted: 11 Oct 2012 05:30 AM PDT


Kedudukan pertumbuhan ekonomi negara (4.7) adalah lebih baik pada tahun 2013 berbanding beberapa negara lain seperti United State (2.4), United Kingdom (2.0), Jepun (1.7) dan Singapura (3.9). 

Malah unjuran pertumbuhan ekonomi negara ini adalah lebih baik secara relatifnya berbanding pertumbuhan ekonomi di dunia iaitu 4.1. Ini menandakan bahawa Malaysia berada pada landasan yang baik untuk menjadi sebuah negara maju pada tahun 2020. 

Bajet 2013 dirancang untuk menjana pertumbuhan ekonomi yang mapan dan seimbang di samping menjaga kesejahteraan rakyat. Statistik ini akan tinggal sekadar statistik sahaja, jika rakyat gagal memahami dan membantu menjayakan sama agenda nasional secara bersama.

 Usah terlalu banyak bertanya, apa saya dapat. Memang banyak yang diberikan kepada rakyat, namun sesekali cubalah tanya kembali, apa yang kita sudah sumbangkan pada negara.

Bajet Pakatan Pembangkang Mampu Hancurkan Negara Ini

Posted: 11 Oct 2012 02:30 AM PDT


Bajet : Fakta & Angka Bukti Pembangkang Menipu

Posted: 11 Oct 2012 12:59 AM PDTBajet bayangan 2013 pakatan pembangkang dibuat berdasarkan anggaran angka yang tidak tepat dan tidak telus hingga boleh menyebabkan negara bankrap.

Kajian Kementerian Kewangan mendapati butiran yang diberikan pembangkang tidak mengambil kira kesan terhadap perbelanjaan operasi daripada beberapa janji yang dicadangkan dalam bajet mereka.


r b f

Posted: 11 Oct 2012 07:26 PM PDT

r b f


Mutiara Kata 4: PAS Berkasih Sayang Dengan Orang Cina Semata-Mata Nak Menang Pilihan Raya - Anwar Ibrahim

Posted: 11 Oct 2012 06:13 AM PDT

Video Buku Bertemu Ruas-Ahli Parlimen Tenggara Lembukan Zuraidah

Posted: 11 Oct 2012 03:23 AM PDTAES: Tahniah MP Sri Gading Kerana Bangkitkan Isu Saman Rakyat 1Malaysia (SR1M)

Posted: 10 Oct 2012 11:11 PM PDT

Inilah yang dinamakan wakil rakyat apabila hasrat rakyat atau rasa gundah gelana rakyat dibawa ke dalam Dewan Rakyat supaya diberi perhatian oleh kerajaan. 

Tahniah diucapkan kepada MP Sri Gading, Parit Sulong dan juga wakil pembangkang kerana bersatu suara membawa perkara ini.

Pagi tadi ada orang menghubungi saya mengatakan ada seorang kakitangan JPJ yang menjadi blogger menghentam saya di blognya dan memanggil saya blogger bangang kerana membangkitkan isu AES. Tidak saya ketahui blog mana yang dia gunakan untuk membangangkan saya. 

Saya tidak kisah dengan panggilan itu yang penting saya boleh gunakan cara saya untuk menyampaikan pendapat orang ramai agar diberi perhatian oleh kerajaan. 

Berbalik kepada isu AES, saya tidak menolak 100 peratus sistem yang diperkenalkan. Cuma pihak berkuasa atau kerajaan perlu faham kehendak orang ramai. Jika kerajaan tidak mengambil kira pendapat orang ramai tapi tetap dengan keputusan kerajaan membuta tuli, maka padahlah yang akan menimpa kerajaan.

Jika ada pemandu yang langgar lampu isyarat, potong garisan berkembar, guna telefon bimbit, dan kesalahan-kesalahan besar lain, teruskan dengan saman AES. Tapi dalam soal had laju undang-undang sedia ada perlu disemak balik selaras dengan peredaran zaman. 

Ada pembaca yang hantar komen seperti berikut, 
Antara kedunguan RBF ialah secara jahat menyatakan had laju lebuhraya ialah 90 KM/J sedangkan had laju lebuhraya ialah 110 KM/J. Kedua, kegunaan lebuhraya tiga lorong ialah untuk mengurangkan kesesakan jika berlaku kemalangan pada lorong yang lain. Ketiga, kamera AES bukan kamera tersembunyi, JPJ dah nyatakan lokasi siap dgn koordinat. Malah setiap lokasi AES dipasang papan tanda amaran dlm lingkungan 50-500 meter sebelum lokasi AES lampu isyarat, manakala lingkungan 2 KM sebelum lokasi AES had laju. Jangan biarkan diri anda diselubungi KEBODOHAN.
Inilah masalahnya apabila tak faham apa yang ditulis dan ilmu pula kurang. Kita nyatakan perkara yang benar kemudian dikatakan pula kita jahat. 

Dalam tulisan saya yang lepas secara jelas saya nyatakan kelajuan 90km/j di Lebuh Raya Kesas.
Sebagai contoh , Lebuh Raya Kesas adalah sebuah lebuh raya 3 lorong dari Bukit Jalil ke Klang. Logikkah had lajunya hanya 90km/j ? Sudah tentu tak logik..... 
Mungkin ada yang tak percaya atau kata saya menipu. Di sini saya sertakan sekali nombor telefon Lebuh Raya Kesas ( 03-5633 7188) dan anda telefon sendiri , tanya mereka berapakah had laju di lebuh raya itu.

Adalah lebih baik kerajaan tangguhkan dulu pelaksanaan kaedah AES dan kutip dulu pandangan orang ramai sebelum ia dilaksanakan semula.

Apa kata jika kerajaan wujudkan satu Jawatankuasa Pilihan Khas untuk sesi pendengaran awam mengenai AES. Jika kerajaan setuju melakukannya barulah dikatakan memahami denyut nadi rakyat. Kutip semua pandangan dari orang awam dibawah sebelum keputusan dibuat. 

Saya yakin jika itu diadakan rata-rata orang awam akan hadir dan minta supaya had laju dikaji balik. Yang sah mereka tidak akan minta supaya dibenarkan langgar lampu isyarat merah atau undang-undang pemakaian tali pinggang keledar dihapuskan. 

Jika majoriti orang awam yang hadir setuju dengan sistem yang ada maka teruskanlah sistem yang ada. Jika tidak setuju maka kerajaan kenalah cari kaedah lain.

Tidak guna kita berucap di pentas memahami denyut nadi rakyat dan jelalah keliling negara memakai baju oren untuk karnival Janji Ditepati  dan bagi BR1M seorang RM 500. Kemudian sampai Saman Rakyat 1Malaysia (SR1M) RM 300 kerana memandu terlebih 10 km/j. 

Satu perkara lagi yang menjadi bualan orang ramai berhubung AES adalah penglibatan pihak swasta dalam perlaksanaannya. Yang paling orang marah apabila dua syarikat yang mengendalikan kamera itu diberi bayaran RM 16.00 daripada saman yang dikeluarkan. 

Orang ramai merasa marah apabila wang yang mereka bayar saman kepada kerajaan diberi RM 16.00 kepada syarikat swasta. Itulah yang timbul tuduhan kononnya syarikat tersebut milik kroni BN, menteri dapat komisyen dan sebagainya. Persepsi-persepsi yang ditimbulkan itu sudah tentulah memberi imej yang buruk kepada parti pemerintah negara. Kita faham bayaran RM 16.00 itu adalah adalah bayaran kos kamera dan pengendalian. Tapi orang ramai tidak boleh terima. Apa salahnya jika kerajaan beli terus kamera daripada syarikat berkenaan dan dikendalikan oleh kakitangan JPJ dari urusan merakam kesalahan hingga ke penghantaran saman. Pembekal hanya terlibat memasang, melatih kakitangan JPJ, dan penyelengaraan.

Atau mungkinkah kakitangan JPJ tidak berminat dengan kerja-kerja tersebut tetapi lebih berminat untuk menahan lori-lori tanah atau pasir yang tidak tertampal lambang kepala harimau atau apa-apa lambang lain di cermin depan lori ? 

Hi...hi....hi....saya mempunyai ramai rakan-rakan yang bekerja sebagai pemandu lori dan saya tahu banyak cerita. Ish...ish....ish....RBF berniat jahatlah tu......

Kamera AES boleh rakam orang yang pandu lebih had laju, tetapi bolehkah kamera AES merakam lori yang melebihi had muatan ? Dah tentu tak boleh. 

Jadi siapa yang laksanakan undang-undang terhadap lori yang lebih had muatan ?

Dah tentu penguatkuasa JPJ sendiri......


Jadi kalau alasan JPJ kamera AES untuk menghalang kegiatan rasuah, itu hanya untuk yang melebihi had laju atau kesalahan-kesalahan lain. Bagaimana untuk lori yang melebihi had muatan ? Bolehkah JPJ beri jaminan lori-lori yang ditahan JPJ, tidak berlaku satu pun unsur rasuah ? 

Tunggu pendedahan selanjutnya.....

Kesimpulannya, adalah lebih baik kerajaan tangguhkan dulu perlaksaan AES dan kutip dulu pendapat dari orang ramai terutamanya untuk kesalahan melebihi had laju. Wujudkan sebuah Jawatankuasa Khas untuk orang ramai memberi pandangan mereka. 

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 11 Oct 2012 04:37 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Super hot Selena Gomez santai berbikini sambil kaki terbuka luas!

Posted: 11 Oct 2012 05:31 PM PDT

Phew..kami akui kami memang ada sedikit 'soft spot' pada Selena Gomez ni dan kami tak dapat memikirkan kenapa ianya berlaku.

Ya, memang gadis ini cantik, berbakat apatah lagi dengan hanya mengenakan bikini, ianya menjadi bertambah hot!

Hmmm..mungkin secara jelasnya, tidak seperti gadis-gadis seusianya, Selena jarang dikaitkan dengan skandal-skandal yang serius dan hangat. Beliau juga jarang berparti dan berkelakuan gila-gila.

Selena hanyalah seorang gadis remaja yang nampaknya berfikiran secara waras. Ini yang menyegarkan mata memandang apabila memandangnya.

Beberapa keping foto yang diambil oleh paparazzi di Miami, Florida memperlihatkan gaya remaja Selena yang sangat releks dan santai...kecuali cara lepak kangkang yang agak melampau tu biasalah kot...nama pun gambar curik!

Kami rasa Selena punya masa depan yang cerah dalam industri hiburan ini jika beliau bijak membuat pilihan.

There's a dunking machine at #ChurpOut2012 thanks to @xpaxsays! Get dunk and get #Whatchuwant!


Hidup mati PAS akan tetap dengan DAP...Takbir!!!

Posted: 11 Oct 2012 08:01 AM PDT

KOTA BHARU - Pas tetap bekerjasama dengan DAP bagi mencapai kemenangan dalam Pilihan Raya Umum ke- 13 (PRU-13), kata Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Menurutnya, beliau hairan dengan sikap sesetengah pihak khususnya orang Pas sendiri yang mengkritik kerjasama dengan DAP walaupun parti itu tidak mengacau perjuangan Pas.

"Saya pun tidak tahu mengapa tersasar dia tidak sebut mengapa kita beralah dengan DAP jadi tidak tahu kenapa yang keduanya saya tidak nampak DAP ganggu kita.

"Masalahnya ialah orang-orang Pas tengok televisyen, dengar radio dan baca surat khabar Umno jadi terbawa-bawa. Jadi oleh yang demikian saya nasihat orang Pas boleh baca surat khabar Umno tapi kena ada jawapanlah," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada sidang media selepas merasmikan Pasar Saidina Ali di Kok Lanas di sini semalam.

Nik Aziz diminta mengulas kenyataan Sasterawan Negara Prof. Emeritus Datuk Dr. Shahnon Ahmad kelmarin bahawa perjuangan politik Pas tidak lagi menepati kehendak Islam sejak parti itu bekerjasama dengan DAP.

Dr Puad: Tak mustahil Umno-Pas boleh kerjasama

Posted: 11 Oct 2012 07:45 AM PDT

SHAH ALAM - Ahli Majlis Tertinggi Umno, Dr Mohd Puad Zarkashi menyokong kuat agar Pas dan Umno menjalin kerjasama demi perpaduan umat Islam dan ia bukan sesuatu yang mustahil untuk dijadikan realiti.

Menurutnya, jika dilihat dari sejarah, Pas dan Umno sendiri pernah berada dalam kerajaan campuran pada awal 1970-an.

"Saya menyokong kuat supaya Umno dan Pas menjalin kerjasama, tetapi bukanlah dalam konteks bersatu tetapi jalinkan kerjasama. Jadi apa salahnya?" katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Sebelum ini, beberapa pemimpin Umno menyambut baik dan menerima secara positif saranan Ahli Majlis Syura Pas, Nasharudin Mat Isa yang mahu merencanakan semula perpaduan umat Islam terutamanya melibatkan Umno dan Pas.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, Umno tidak pernah menolak kemungkinan bekerjasama dengan Pas demi perpaduan ummah.

Sebelum ini, Nasharudin mengingatkan Pas supaya tidak terlalu mengejar kuasa hingga sanggup meletakkan prinsip Islam di tempat kedua.

Nasharudin berkata, masalah perpecahan umat Islam yang sepatutnya menjadi keutamaan sering dilupakan sedangkan ia adalah masalah yang perlu diselesaikan terlebih dahulu.

Beliau berkata, kemenangan Islam dalam perjuangan mendaulat agama suci itu berada dalam tangan umatnya sendiri, bukan dengan bantuan orang bukan Islam.

Puad yang juga Timbalan Menteri Pelajaran berkata, isu perpaduan yang dilihat Pas ialah dari kaca mata politik semata-mata dan ini harus dielakkan jika benar-benar mahu menjalin kerjasama serius bersama Umno.

"Umno sentiasa bersikap terbuka, bukan tertutup kerana kita sendiri bersikap terbuka semasa mewujudkan kerajaan campuran pada tahun 1973, jadi jika benar mahu jalinkan kerjasama dengan Umno, ia bukan sesuatu yang mustahil," tegasnya.

Sinar

Nasha nak pakat dengan UMNO, dia punya pasal, jangan babitkan PAS

Posted: 11 Oct 2012 07:31 AM PDT

KUALA LUMPUR - Pas hari ini menegaskan pemimpin Umno dan bekas Timbalan Presiden parti itu, Nasharudin Mat Isa boleh meneruskan kerjasama politik, jika itu yang diinginkan, tetapi tanpa kehadiran Pas.

Naib Presidennya, Datuk Mahfuz Omar berkata, Pas juga tidak mempunyai masalah sekiranya Umno mahu meneruskan perbincangan dengan Nasharudin, yang dilihat lebih dekat dengan parti teras Barisan Nasional (BN).

Menurutnya, Nasharudin, Ahli Parlimen juga tidak pernah membincangkan perkara tersebut dengan pemimpin-pemimpin Pas sebelum ini.

"Kita tak kisah, minta pemimpin Umno, bolehlah bekerjasama dengan dia(Nasharudin).

"Sebelum ini pun, dalam mesyuarat Majlis Syura, dia tak datang, dia tak pernah pun usulkan kepada kami, jadi Pas tak kisah kalau mereka (Umno-Nasharudin) nak teruskan pun," katanya kepada Sinar Harian Online hari ini, di lobi Parlimen, di sini.

Kata Mahfuz, "selama ini pun dia sudah ada pakatan dengan Umno... jadi kalau dia hendak teruskan, itu pasal dialah."

Sebelum ini, beberapa pemimpin Umno menyambut baik dan menerima secara positif saranan Nasharudin yang mahu merencanakan semula perpaduan umat Islam terutamanya melibatkan Umno dan Pas.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, Umno tidak pernah menolak kemungkinan bekerjasama dengan Pas demi perpaduan ummah.

"Saya harap kepimpinan Pas dapat mengesahkan persetujuan mereka terhadap kenyataan Nasharudin ini," katanya yang juga merupakan Ahli Parlimen Temerloh.

Justeru, Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, kedua-dua Umno dan Nasharudin boleh meneruskan perbincangan mereka tanpa Pas.

Kelmarin, Nasharudin dipetik berkata, Pas tidak seharusnya mengutamakan kuasa semata-mata dan meletakkan soal Islam di tempat kedua.

Kenyataan itu mendapat reaksi berbelah-bahagi di kalangan pemimpin kanan Pas.

(Gambar) Aksi pakar bius ambil kesempatan 'bersetubuh' dengan pesakit dirakam CCTV

Posted: 11 Oct 2012 06:01 AM PDT

Seorang pakar bius dari hospital di bandar Xiamen, tenggara semenanjung Fujian, China telah membuatkan orang awam marah setelah beliau didapati bersalah mencabul seorang pesakit wanita ketika beliau dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Menurut laporan polis, mangsa yang hanya dikenali sebagai Wenwen, telah menjalani pembedahan di Hospital Kesihatan Wanita dan Anak di Xiamen pada 19 Mac yang lalu.

Pada pukul 6.50 petang pada hari yang sama ketika pembedahan telah pun selesai, pesakit dibiarkan dalam keadaan separa sedar selepas dibius sementara menanti kesan tersebut hilang.

Namun begitu, ketika menunggu kesan bius itu habis, seorang pakar bius yang dikenali sebagai Pan, 38 tahun, telah mengambil kesempatan dengan mencabul dirinya ketika di dalam separa sedar itu.

Selepas Wenwen tersedar dari kesan bius itu, beliau merasa ada yang tidak kena dengan tubuhnya lantas membuat laporan polis.
Perbuatan lelaki berusia 38 tahun itu terbongkar apabila aksi cabulnya telah berjaya dirakamkan di dalam CCTV hosrpital tersebut. Beliau dijatuhkan hukuman atas kesalahan mencabul wanita secara paksa dan bakal merengkok dalam penjara selama dua tahun dua bulan.

*Xpax is igniting #ChurpOut2012 this Saturday, 13 October 2012 with a whole lot of fun and games, and awesome prizes too.

Tweet @Xpaxsays mentioning #Whatchuwant and #ChurpOut2012 to get dunked for a chance at prizes worth more than RM10,000. Pimp your own ride to win a Samsung Galaxy SIII too!

Join us and be part of the street fair with a cause. See you at Publika Boulevard & Square on Saturday!

Imam Muda mahu terjun ke bidang lakonan pula...

Posted: 11 Oct 2012 01:31 AM PDT

Heh! Lahirnya beliau selaku Imam Muda juga dari rancangan realiti television, dan jika beliau mahu terjun ke bidang lakonan, rasanya tidak pelik kerana masih lagi bermain dengan skrip dan juga kamera.

Cuma kadang-kadang apabila individu-individu yang jenis kuat pegangan agama ini memberi alasan untuk berdakwah melalui lakonan, ianya agak cliche.

Kami tidaklah mempertikaikan niat suci Imam muda (IM) Hassan yang dilaporkan oleh mStar hari ini yang ingin terjun ke bidang lakonan untuk berdakwah.

Mungkin kerana beberapa artis sebelum ini yang turut berniat sedemikian tetapi tidak ke mana, dan akhirnya mereka tinggalkan terus dunia penuh noda tersebut, malah ada juga yang jauh tersasar.

Namun, kami masih lagi menghormati impian Imam Muda Hassan. Kami doakan beliau semoga sukses dalam berdakwah melalui lakonan!

'Saya pakai tudung ikut majlis dan tempat aje...' - Raja Ema

Posted: 11 Oct 2012 12:00 AM PDT

Pada 9 Oktober lalu, pihak OHBULAN! telah mengeluarkan imej terbaru Raja Emma menerusi penampilannya sebagai penghias muka depan majalah NONA.

Berikutan imej terbarunya yang kelihatan sangat berbeza dengan sebelum ini, serta tidak lagi mengenakan hijab telah mengundang komen yang negatif daripada segelintir peminatnya.

Menerusi laporan Harian Metro hari ini, Raja Emma akui merasa sedikit kecil hati dengan pandangan negatif setiap pihak terhadap dirinya.

Saya masih bertudung dan berpakaian menutup aurat apabila menghadiri majlis yang sesuai seperti kenduri kendara dan ke masjid. Terus terang, saya tak faham kenapa isu buka tudung pula yang digembar-gemburkan kerana saya sudah bertahun-tahun tidak bertudung cuma ramai orang yang tak tahu kerana saya sudah lama tidak aktif dalam bidang hiburan lagi.

Raja Emma turut menyatakan pendapatnya berkaitan pemakaian tudung, di mana setiap individu haruslah dengan rela hati untuk melaksanakan kewajipan tersebut dan bukanlah kerana terpaksa.

Saya tidak mahu sekadar bertudung saja tapi pakaian tetap mengikut bentuk badan, menjolok mata atau bertudung tapi masih mendedahkan sebahagian rambut.

(Gambar) Payudara Katy Perry diraba...

Posted: 10 Oct 2012 11:01 PM PDT

Owh...bahagianya si monyet ini.

Panjat pokok, tak payah bercukur, dan sekarang diundang ke bilik persalinan Katy Perry dan kemudiaanya dapat pula meraba payudara selebriti itu!

Kami faham Katy Perry merupakan peminat kepada hidupan liar (dan yang terbaik pernah dilakukan adalah ketika 'menjadi' ikan paus) tapi peluang sebegini jarang dilepaskan walaupun ianya seekor binatang!

Mula-mula macam 'lesbian', lepas tu bergaduh macam 'gangster'

Posted: 10 Oct 2012 10:01 PM PDT

Ouch! Hubungan kasih sayang anak dan ibu kedua-dua wanita ini kami rasa tak akan panjang.

Pada satu ketika beliau kelihatan bermesraan dengan ibunya yang 'mengalami gangguan emosi' seolah-olah pasangan lesbian, bercumbuan, dan kemudiaanya bergaduh di kelab malam hanya kerana berebut untuk siapa dulu masuk ke dalam kenderaan hingga polis terpaksa dipanggil.

Keluarga bermasalah ini seperti yang kita tahu, mahu diletakkan semua kesalahan ke atas Lindsay Lohan mungkin tidak patut jika diperhatikan bagaimana ibunya sendiri yang kaki botol, itu belum lagi dilihat ayahnya yang dilabel sebagai 'retarded caveman' dengan rekod keluar masuk penjara, hmmm...keluarga ini memang sudah rosak dari sejak mula lagi!

Anda boleh klik SINI untuk mengetahui kisah lanjut 'perang' Lindsay dan ibunya.

Mangsa rogol 10 lelaki Myanmar bukan warga tempatan

Posted: 10 Oct 2012 08:30 PM PDT

Gambar hiasan
SHAH ALAM: Wanita berusia 28 tahun yang menjadi mangsa dirogol bergilir-gilir 10 lelaki warga Myanmar di Puchong Perdana, Sabtu lalu bukan warga tempatan seperti yang didakwa sebaliknya warga Indonesia yang tidak mempunyai dokumen perjalanan sah manakala 10 lelaki terbabit memegang status pelarian Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNCHR).

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner Adnan Abdullah berkata, wanita terbabit yang bekerja sebagai pencuci rumah kini masih dalam keadaan trauma dan sedang menjalani rawatan.

Harian Metro dalam muka depannya kelmarin melaporkan seorang wanita 'diculik' dua lelaki warga Myanmar ketika menunggu bas untuk ke tempat kerja di Puchong Perdana, Sabtu lalu.

Dalam kejadian kira-kira jam 3 petang itu, mangsa kemudian dibawa ke sebuah flat berhampiran dan di situ ada lapan lagi lelaki warga Myanmar menunggu. Mangsa kemudian diikat dan dirogol secara bergilir-gilir dan dilepaskan kira-kira jam 7 malam sebelum dibawa rakannya membuat laporan di Balai Polis Puchong.

Berdasarkan laporan mangsa, polis menahan tiga lelaki warga Myanmar berusia 20 hingga 30-an di flat berkenaan, Ahad lalu.

Adnan berkata, polis kini memburu tiga lagi rakan suspek dan masih menjalankan siasatan bagi mencari rakaman video perbuatan keji 10 suspek terbabit berikutan dakwaan mangsa yang mengatakan beberapa suspek turut merakamkan perbuatan itu dengan telefon bimbit.

"Kita belum menemui rakaman berkenaan di dalam telefon bimbit milik tiga suspek yang ditahan kerana telefon bimbit yang dimiliki mereka adalah model lama dan tidak mempunyai aplikasi rakaman video," katanya.

Klik SINI untuk laporan semalam.

Karier bola sepak Safee Sali kini bagai 'telur dihujung tanduk'

Posted: 10 Oct 2012 08:15 PM PDT

NASIB Mohd Safee Sali bersama skuad kebangsaan mungkin terancam selepas Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia (PSSI) didakwa mengambil tindakan menggantung 25 kelab Liga Super Indonesia (ISL).

Berita penggantungan membabitkan kelab diwakili Safee, Pelita Jaya FC itu disahkan Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Azzuddin Ahmad yang menerima surat rasmi dari PSSI, lewat petang semalam.

"Benar, FAM ada menerima laporan berhubung penggantungan beberapa kelab dari pihak PSSI. Ia dinyatakan secara rasmi dengan tujuan kelab-kelab yang digantung ini tidak boleh menjalin sebarang hubungan rasmi dengan negara luar termasuk Malaysia.

"Antara kelab-kelab yang dimaksudkan itu adalah Pelita Jaya yang diwakili penyerang negara, Safee," katanya.

Sebelum ini kes penganjuran ISL yang didakwa sebagai 'liga haram' kerana tidak diiktiraf PSSI hebat dibincangkan sejak tahun lalu hingga membabitkan campur tangan Fifa yang mahu perkara itu diselesaikan segera Mac lalu.

ISL sebelum ini adalah liga utama Indonesia sebelum kepimpinan baru PSSI diterajui Djohar Arifin Husin mengiktiraf Liga Premier Indonesia hingga liga negara itu terbahagi dua.

Bagaimanapun penggantungan oleh PSSI ke atas kelab Pelita Jaya menimbulkan tanda tanya sama ada Safee yang menandatangani kontrak lanjutan dua tahun dengan bayaran lebih RM2 juta bersama kelab itu boleh menyarung jersi Harimau Malaya dalam tempoh penggantungan itu.

Azzuddin menegaskan, berdasarkan maklumat yang diberikan PSSI kedudukan Safee masih selamat.

"Tetapi, laporan itu tidak menyentuh berhubung larangan pemain negara (Safee) untuk beraksi dengan skuad kebangsaan. Buat masa ini, FAM dimaklumkan pemain atau mana-mana pasukan negara tidak dibenarkan mengadakan sebarang urusan rasmi dengan kelab-kelab yang digantung itu," katanya yang enggan mendedahkan nama kelab terbabit.

Safee, 28, menjadi sandaran utama Datuk K Rajagobal untuk menerajui Harimau Malaya bagi aksi persahabatan menentang Hong Kong dan Vietnam bulan ini sebelum menghadapi misi mempertahankan Piala Suzuki AFF November ini.

Metro

Agenda tersembunyi M'kini benarkan komen keterlaluan yg timbulkan ketegangan

Posted: 10 Oct 2012 08:00 PM PDT

Laporan portal Malaysiakini semalam mengenai kenyataan bekas timbalan presiden PAS Nasharuddin Mat Isa yang mendakwa, satu majlis kesyukuran yang diadakan di Sarawak tahun lalu menganjurkan doa supaya "Malaysia menjadi negara Kristian.

Dakwaan itu dikata berlaku selepas pilihan raya negeri Sarawak baru-baru ini. Ia juga disambut untuk meraikan kemenangan, parti DAP yang sama sebagai satu perhimpunan merangkap sebagai majlis kesyukuran.

Kenyataan YB Nasharuddin itu dibuat ketika membentangkan kertas kerja di program Wacana Pemikiran Dan Peradaban Ummah ke-4: Seminar Dakwah Nasional anjuran Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia.

Apa yang dilaporkan oleh portal Malaysiakini hanya berbentuk laporan berita tetapi yang menjadi persoalannya sama ada secara sengaja atau tidak ruang komen dari pautan laman sosial diaktifkan.

Komen-komen yang disiarkan agak keterlaluan dan boleh menimbulkan syak wasangka yang tidak baik atas keharmonian masyarakat majmuk di Malaysia.

Justeru itu jika diteliti setakat 347 komen terawal jelas menjadi platform kepada penyokong pakatan pembangkang untuk menghentam kerajaan BN. Dakwaan yang berniat jahat dan menghina YB Nasharuddin turut disiarkan .

Malaysiakini mengambil langkah selamat dengan menyiarkan peringatan di portalnya yang mendakwa apa yang dikomen adalah tanggungjawab para pembaca atau orang yang komen sendiri.

Namun jika ia portal yang bertanggung jawab dan mahu menjaga keharmonian agama dan kaum seharusnya ruangan komen bagi isu-isu yang sensitif terutama melibatkan agama tidak disiarkan atau diaktifkan aplikasi komen itu.

Jika portal Malaysiakini masih mengaktifkan ruangan komen bagi isu-isu sensitif secara sengaja jelaslah kepada kita bahawa dakwaan kononnya portal ini dibiayai oleh dana asing yang sengaja berniat jahat yang hanya mahu menjejaskan keharmonian negara Malaysia . Pihak berkuasa yang memantau kandungan laman-laman Internet perlu turut memainkan peranan secara lebih aktif bagi memerangi budaya yang tidak sihat ini semakin merebak.


Bajet PR hidang fakta palsu, jerumus negara ke arah muflis

Posted: 10 Oct 2012 07:30 PM PDT

PUTRAJAYA: Bajet pembangkang dibuat tanpa perkiraan matematik secara mendalam, malah tidak menggambarkan kedudukan sebenar prestasi kewangan kerajaan, sekali gus boleh menyebabkan paras hutang negara lebih tinggi dan berada di ambang muflis.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, kajian menyeluruh yang dibuat Kementerian Kewangan mendapati bajet Pakatan Rakyat (PR) akan meningkatkan defisit fiskal 7.2 peratus berbanding 3.5 peratus yang diuar-uarkan.

Katanya, kadar defisit itu menyebabkan hutang negara kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) akan meningkat kepada 57.8 peratus, iaitu lebih tinggi daripada paras maksimum ditetapkan kerajaan sebanyak 55 peratus.

"Berdasarkan pengalaman kita membuat bajet sejak 1956, didapati ada beberapa aspek tidak dimasukkan seperti pelarasan gaji minimum, pemberian bonus tahunan kepada warga emas, penghapusan tol, hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) dan pengurangan subsidi.

"Ia menunjukkan bajet dibentangkan itu tidak membuat pengiraan secara mendalam. Apabila kita masukkan semua cadangan dalam kajian dilakukan inilah hasilnya, defisit lebih tinggi," katanya pada sidang media di Kementerian Kewangan di sini, semalam.

Ahmad Husni berkata, kedudukan defisit fiskal itu juga tidak mengambil kira cadangan PR untuk meningkatkan royalti 20 peratus kepada negeri.

"Sekiranya langkah itu diambil, ia akan mengakibatkan pengurangan hasil Cukai Pendapatan Petroleum (Pita) dan dividen kepada Kerajaan Persekutuan," katanya.

Malah, beliau berkata, apabila diambil kira semua langkah itu, PR terpaksa berhutang RM27.7 bilion berbanding RM11.8 bilion yang dinyatakan sebelum ini dan menyebabkan kerajaan terpaksa berhutang untuk membayar perbelanjaan mengurus.

Katanya, sedangkan dalam sejarah kerajaan di bawah pimpinan Barisan Nasional (BN), negara tidak pernah berhutang untuk perbelanjaan mengurus kerana meletakkan dasar hasil mesti melebihi daripada belanja mengurus supaya tidak meminjam.

"Bila kekurangan hasil untuk belanja mengurus, mereka kena pinjam RM27.7 bilion, bayangkan kerajaan terpaksa pinjam untuk bayar gaji, bayar hutang dan semuanya yang akan menyebabkan kemerosotan kewangan.

"Jadi, agensi penarafan akan menurunkan taraf kita sebab kos pinjaman lebih tinggi, selain turut membawa kepada pengurusan wang yang teruk dan akhirnya mengundang kepada muflis," katanya.

Selain itu, katanya, bajet PR juga tidak menyediakan peruntukan secukupnya iaitu RM6.9 bilion bagi emolumen (bayaran gaji) penjawat awam, pencen dan gratuiti serta khidmat hutang.

Menurutnya, berdasarkan cadangan PR mengenai pengiraan emolumen, PR terpaksa mengurangkan jumlah penjawat awam seramai 72,000 dengan andaian gaji seorang penjawat awam RM3,000 sebulan atau RM36,000 setahun.

Ditanya mengapa kerajaan mengambil pendekatan membuat penjelasan kepada rakyat berhubung perkara itu, Ahmad Husni berkata, sebagai negara sedang menuju ke arah negara maju dalam tempoh lapan tahun lagi, rakyat perlu dihidangkan dengan maklumat dan fakta yang betul.

Menurutnya, menjadi tanggungjawab kerajaan membetulkan fakta salah supaya rakyat tidak lagi dibelenggu dengan fakta tidak benar.

Nasha tak sebut nama parti pun...tapi PAS terasa lebih sebab 'tergigit cili'

Posted: 10 Oct 2012 07:15 PM PDT

KUALA LUMPUR 10 Okt - Bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa tidak mengait mana-mana parti atau individu ketika beliau membidas pemimpin-pemimpin Islam yang sanggup mengetepikan kepentingan agama demi kuasa.

Sehubungan itu, Presiden Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (Muafakat), Ismail Mina Ahmad menafikan dakwaan sesetengah pihak bahawa Nasharudin ada menyebut nama Pas ketika menyampaikan kertas kerja dalam Seminar Dakwah Nasional di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini, semalam.

"Kenyataan Nasharudin mengenai pemimpin-pemimpin Islam adalah bersifat umum dan tidak ditujukan kepada siapa-siapa. Hanya mereka yang makan cili akan terasa pedasnya," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Ketika menyampaikan kertas kerja bertajuk Dakwah Islamiah Mendepani Kemelut Politik Semasa Malaysia di seminar berkenaan, Nasharudin membidas golongan yang lebih mementingkan maslahah dan strategi daripada melaksanakan prinsip-prinsip asas dalam Islam semata-mata disebabkan percaturan politik.

Utusan

Nasha cakap benda betul kata Harun Taib

Posted: 10 Oct 2012 07:01 PM PDT

SHAH ALAM - Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib berpendapat apa yang dinyatakan Bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa itu adalah betul.

"Betullah tu apa yang dikatakannya. Islam perlu jadi perkara utama... hal-hal lain perlu jadi perkara susulan," katanya kepada Sinar Harian semalam.

Kelmarin, Ahli Parlimen Bachok itu mengingatkan Pas agar tidak mengutamakan kuasa semata-mata sehingga sanggup meletakkan prinsip Islam di tempat kedua.

Kata Nasharudin, dalam konteks politik hari ini, masalah perpecahan umat Islam sering dilupakan sedangkan ia adalah masalah utama yang perlu diselesaikan terlebih dahulu.

Kenyataan terbuka yang dikeluarkan Nasharudin itu telah menimbul pelbagai persepsi banyak pihak sehingga ada andaian menyatakan Pas telah lari dari perjuangan asal.

Harun berkata, Pas tidak pernah lari daripada perjuangan asal dan masih menjadikan Islam sebagai pegangan utama.

Ketika ditanya sama ada Nasharudin berhak berkata demikian, Harun berkata, Nasharudin boleh menyuarakan pendapat beliau tidak kira secara dalaman atau terbuka.

"Beliau bebas... boleh kata apa sahaja, beliau juga ahli Majlis Syura. Tidak salah beliau gunakan Majlis Syura untuk suarakan pandangan ini.

"Apa yang berlaku sekarang ini ramai yang berkata atas kepentingan diri sendiri,"katanya.

Dalam perkembangan sama, Ketua Penerangan Pas Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menyifatkan apa yang dikatakan Nasharudin itu sebagai perkara biasa.

"Saya tidak melihat kenyataan yang dikeluarkan oleh beliau (Nasharudin) sebagai sesuatu perkara yang pelik... apa yang diperkatakan adalah sebagai memperingati dasar perjuangan kita," katanya.

Sehubungan itu tegas beliau, untuk memerintah, kuasa yang diperoleh menerusi pilihan raya akan memberi jalan untuk melaksanakan dasar perjuangan Pas.

Tambah beliau, kuasa yang ada akan memberi parti jalan untuk memerintah.

Sinar

DAP: Nasha langsung tak ada semangat Pakatan Rakyat!

Posted: 10 Oct 2012 06:35 PM PDT

SHAH ALAM – Hubungan sesama komponen Pakatan Rakyat (PR) langsung tidak terjejas walaupun timbul kenyataan melaga-lagakan daripada bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa kelmarin, kononnya DAP berdoa untuk menjadikan Malaysia negara Kristian.

Bercakap kepada Sinar Harian Online di sini malam tadi, Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua berkata, "kita semua faham apa yang berlaku adalah unsur-unsur luar kawalan kita."

Meskipun mengakui imej DAP tercalar dengan kenyataan Nasharudin yang mendapat liputan meluas media, beliau kecewa kerana Nasharudin sama sekali tidak pernah membangkitkan hal ini dalam perbincangan parti itu.

"Beliau seorang pemimpin yang tidak bersemangat Pakatan Rakyat.

"Beliau tidak pernah pun membangkitkan isu ini sama ada dalam majlis Pakatan Rakyat atau pun kepada pihak DAP.

"Beliau seolah-olah tidak faham bahawa parti DAP bukan parti berdasarkan agama. Majoriti ahli dalam DAP bukan Kristian. Jadi kalau majoriti bukan Kristian, tidak terfikir pun, parti DAP mungkin nak tubuhkan negara Kristian," tambah beliau.

Semalam, Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat, Khalid Samad juga mendakwa Nasharudin mempunyai agenda politik tertentu sehingga tergamak mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang boleh menggugat hubungan di antara parti komponen PR.

Presiden Jalur Tiga (Jati), Datuk Dr Hasan Ali pula menerusi satu kenyataan media menyelar pihak dalam Pas yang dakwanya berfikiran dangkal kerana "sebarang kenyataan yang bertentangan dengan kemahuan golongan parasit dalam Pas pada setiap ketika dikaitkan dengan Umno."

"Adakah semua pendapat yang menyelar Pas sudah tergelincir daripada landasan perjuangan menegakkan negara Islam dan melaksanakan hudud juga didalangi oleh Umno," soal beliau.

Selain mendakwa berlaku pergolakan dalaman di dalam Pas sendiri, Nasharudin turut menyentuh hubungan sesama parti yang memperlihatkan seolah-olah Pas sentiasa tunduk terhadap PKR dan DAP.

Beliau mengeluarkan kenyataan mengenai majlis kesyukuran DAP Sarawak berdoa untuk menjadikan Malaysia negara Kristian dan parti itu mendakwa ia adalah kenyataan peribadi Nasharudin.

Sinar

Perompak sedang asyik bersetubuh ketika dicekup

Posted: 10 Oct 2012 05:05 PM PDT

Gambar hiasan
SIBU: Dua lelaki dan seorang wanita yang paling dikehendaki polis kerana disyaki menjadi dalang aktiviti pecah rumah di sekitar bandar ini, dicekup dalam keadaan khayal akibat pengaruh dadah ketika asyik melakukan aksi ranjang sesama mereka di sebuah rumah di Jalan Nangka, di sini, semalam.

Serbuan jam 12 tengah hari itu diketuai Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Bahagian Risikan, Deputi Superintendan David Ajek yang menemui pasangan kekasih sedang berasmara, manakala seorang lagi lelaki berbogel dikesan bersembunyi di bawah katil dalam bilik sama.

David berkata, serbuan ke atas rumah itu dilakukan selepas polis mengekori kumpulan terbabit sejak Isnin lalu, sebelum mengenal pasti kedudukan mereka berdasarkan Toyota Wish digunakan ketika melakukan jenayah.

Menurutnya, kumpulan dianggotai dua lelaki dan seorang wanita berusia antara 30 hingga 40 tahun itu dikehendaki polis kerana aktif melakukan jenayah di sekitar bandar ini.

"Dalam sekatan jalan raya Isnin lalu, suspek berjaya meloloskan diri, namun hasil maklumat orang awam dan risikan polis, kelibat suspek berjaya dikesan.

Metro


Kita MESTI Selamatkan Melayu

Posted: 11 Oct 2012 04:09 PM PDT

Kita MESTI Selamatkan Melayu


Perempuan Ini Statusnya JALANG…? Siapa Upah Perempuan Ini Buat Kacau Di Mahkamah Sewaktu Perbicaraan Shahrizat….??

Posted: 11 Oct 2012 06:00 AM PDT


Semalam sewaktu berlangsungnya perbicaraan kes saman Datuk Seri Shahrizat terhadap lembu pondan PKR, Rafizi Lembu di perkarangan Mahkamah Kuala Lumpur telah tercetus satu insiden yang sangat jelek dan memualkan….

Entah dari mana datangnya perempuan yang gedik berpakaian menjolok mata cuba "berkempen" memburuk-burukkan kerajaan Barisan Nasional.  Apakah perempuan ini tahapnya seorang Jalang Upahan…? Siapakah pula yang buat kerja gila sanggup mengkudakan perempuan ini…??

Berita sepenuhnya…, klik SINI

Sistem AES Menyusahkan RAKYAT…! Agenda Menjadikan Najib Ketua Pembangkang Selepas PRU Ke 13

Posted: 10 Oct 2012 07:40 PM PDTHeboh dan HANGAT bahan perbualan mutakhir ini…..!

Iya, sekarang ini sudah menjadi buah mulut rakyat Malaysia bercerita, mereka berang dan panas hati dengan perlaksanaan Automated Enforcement System [AES] yang kini digunapakai oleh pihak Jabatan Pengangkutan Jalan [JPJ] di bawah Kementerian Pengangkutan Malaysia.

Sistem AES mula beroperasi secara rasmi pada 23 September 2012. Tujuan perlaksanaanya adalah untuk merakam kenderaan yang melakukan kesalahan jalan raya terutamanya melebihi had laju, 24 jam sehari dan kemudiannya saman akan dihantar secara pos…..

Inilah yang dikatakan Janji TIDAK Ditepati…!!
Dua minggu yang lalu YAB Perdana Menteri kita Datuk Sri Najib membentangkan Bajet 2013.  Bersahut-sahutanlah suara suara yang manis bergema memuji lambung apa yang dijanjikan oleh Najib.

Pelbagai bayaran yang bakal diterima, bermacam-macam jenis "durian runtuh" juga menjadi juadah untuk RAKYAT….. Sayang seribu kali sayang, masih ada juga sedikit kesilapan yang dilaksanakan oleh agensi agensi kerajaan mengundang rasa benci RAKYAT..!

Apa tidaknya…?  Tangan kanan memberi, tangan kiri dihulurkan pula untuk meminta semula apa yang sudah diberi…, tambah menyakitkan hati permintaan dari tangan kiri itu melebihi dari apa yang sudah diberikan oleh tangan kanan.

Apa yang Najib mahu berikan…? BR1M sebagai contoh, dan berapakah nilainya….? Mencecah RM1,000 setiap RAKYAT yang layak…??

TETAPI apa pula yang dihulurkan oleh pihak JPJ dibawah Kementerian Pengangkutan bertopengkan perlaksanaan sistem AES…?  Sekiranya satu saman bernilai RM300 maka berapakah pula nilainya jika mendapat secara purata lima[5] hingga sepuluh [10] saman dalam tempoh 6 bulan…?

Berbaloikah apa yang diberikan oleh Najib berbanding dengan tindakan BODOH dan BANGANG sistem AES yang sudah pasti menyusahkan RAKYAT…??

Janganlah kerana kesilapan bodoh seperti ini akan mengundang protes RAKYAT untuk tidak mengundi BN pada Pilihanraya ke 13 nanti…. Natijahnya apabila diumumkan keputusan PRU ke 13, Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri dan Najib akan menjadi Ketua Pembangkang. Na'uzubillah…!

Kupasan dan ulasan yang bernas mengenai kebodohan pihak JPJ dengan AESnya ada disini

Mencari Damai Abadi

Posted: 11 Oct 2012 03:23 PM PDT

Mencari Damai Abadi


Business Card

Posted: 11 Oct 2012 07:29 AM PDT

Bismillah...


Semalam aku dapat barang ni. Pasting casing for business card. Beli secara online. So boleh la mula buat business kad nama ni. Murah-murah je aku jual. Kalau korang nak order business card, boleh msg kami..

:)

yeopPERAK

Posted: 11 Oct 2012 02:42 PM PDT

yeopPERAK


Fahamilah diri ini

Posted: 11 Oct 2012 07:42 AM PDTBila saya selalu call, awak tak jawab,awak suruh saya memahami.Bila saya selalu SMS, awak tak jawab,awak suruh saya memahami.Saya buat semua itu untuk memahami awak,tapi akhirnya awak kata pula saya tak nak memahami awak.


Bagaimana saya hendak memahami awak,sedangkan saya tak tahu tentang masalah awak?dan awak pun tak pernah hendak bercerita tentang masalah awak.Tapi akhirnya awak kata lagi saya tak nak memahami awak.


Tapi bila saya tak jawab call awak,bila saya tak jawab SMS awak,bila saya hilang pergi jauh daripada awak,saya berharap awak pula yang akan memahami saya.Bismillah. Singgah lagi di halaman "Blog chipsmore" ARB. He-He-He! Yalah, kan? Kalau diari akan ditulis hari-hari tetapi sebab ARB hanya menulis bila ARB rasa ingin dan perlu sahaja, maka eloklah kiranya ia digelar sedemikian rupa. Wah! Macam ahli bangsawan bunyi kata-kata ARB....Senyum... Alhamdulillah, semua perbuatan kita sebenarnya atas gerak dan keizinan dari Allah SWT semata...ARB nak berkongsi cerita tentang "memahami"..brp ramai antara kita yg faham dan memahami pasangan kita sama ada BF/GF atau wife/husband ???
Belajarlah memahami seseorang itu jika kita mahukan orang tersebut memahami diri kita... !!!!Hidup ini indah namun tersangat singkat untuk dinikmati, diruang ruang yang ada kita hiasi dengan kasih sayang dan senyuman...belajar menghargai...belajar menghayati..agar jalan yang kita pilih tidak sesekali disesali...

LOVE UOLS

Apa Yang Tersirat

Posted: 11 Oct 2012 02:39 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Peguam Rahman Bakri berjaya tangguhkan hukuman penjara

Posted: 11 Oct 2012 06:53 AM PDT

Mahkamah Tinggi Shah Alam menangguhkan pelaksanaan hukuman enam tahun penjara dan denda RM400,000 terhadap Ahli Parlimen Sabak Bernam, Datuk Abdul Rahman Bakri dan pembantunya,  Rosli Busro yang disabitkan atas tuduhan membuat tuntutan palsu.

Pada mulanya, mahkamah menolak rayuan mereka dan Hakim Datuk Akhtar Tahir memerintahkan hukuman tersebut dijalankan mulai hari ini.

Bagaimanapun, pihak peguambela berjaya berhujah meminta penangguhan hukuman tersebut lewat petang ini.

Bagaimanapun, jumlah ikatjamin terhadap Abdul Rahman dinaikkan daripada RM50,000 hingga RM80,000.

Tertuduh mempunyai peluang terakhir untuk mengemukakan rayuan terhadap sabitan hukuman tersebut di Mahkamah Rayuan.

Pada 1 Mac, Hakim Mahkamah Sesyen Azhaniz Teh Azman Teh menjatuhkan hukuman tersebut selepas mendapati Abdul Rahman dan Rosli bersalah terhadap lapan lapan tuduhan membuat tuntutan palsu bagi program-program yang tidak pernah diadakan berjumlah RM80,000.

Dakwaan Rasuah: Musa Bersih: SPRM

Posted: 11 Oct 2012 02:44 AM PDT

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membersihkan dakwaan rasuah terhadap Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman dan hartawan balak, Michael Chia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, Jabatan Peguam Negara turut memutuskan tiada elemen rasuah dibuktikan membabitkan Ketua Umno Sabah itu.

"Jabatan Peguam Negara telah meneliti dan mempertimbangkan keterangan yang dikemukakan oleh SPRM dan memutuskan bahawa elemen perbuatan rasuah tidak dibuktikan.

"Dana tersebut ialah sumbangan yang dibuat kepada Badan Perhubungan Umno Sabah dan bukannya untuk tujuan persendirian Ketua Menteri," katanya menerusi jawapan bertulis di Dewan Rakyat di sini, Khamis.

Beliau menjawab soalan Tian Chua (PKR-Batu) yang bertanyakan mengapa tiada tindakan lanjut diambil terhadap Musa dan Chia selepas SPRM selesai menjalankan siasatan berhubung dakwaan rasuah.

Selain itu Mohamed Nazri turut memberitahu bahawa kes tersebut turut disiasat Independent Commission Against Corruption Hong Kong (ICAC).

"Berdasarkan siasatan ICAC berkaitan kes ini dan keputusan siasatan SPRM yang tersebut di atas, ICAC juga tidak mengambil apa-apa tindakan lanjut.

"Mengenai kes yang turut difailkan di Mahkamah Switzerland, ia merupakan permohonan Bantuan Bersama dalam Perkara Jenayah (MACMA) oleh ICAC bagi tujuan menyiasat perkara yang sama, permohonan MACMA ini juga telah ditarik balik atas alasan yang sama," katanya.

Rahman Bakri mula menjalani hukuman penjara

Posted: 11 Oct 2012 01:40 AM PDT

Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini mengekalkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM400,000 terhadap Anggota Parlimen Sabak Bernam Datuk Abdul Rahman Bakri dan pembantunya Rosli Busro yang didapati bersalah atas lapan pertuduhan melakukan tuntutan palsu melibatkan RM80,000 empat tahun lepas.

Hakim Datuk Akhtar Tahir membuat keputusan itu selepas menolak rayuan mereka untuk mengetepikan sabitan dan hukuman yang diputuskan oleh Hakim Mahkamah Sesyen Shah Alam, Azhaniz Teh Azman Teh pada 1 Mac lepas.

Akhtar turut menolak permohonan Abdul Rahman dan Rosli untuk penangguhan pelaksanaan hukuman sebaliknya memerintahkan mereka menjalani hukuman penjara bermula hari ini.

Dalam penghakimannya, Akhtar berkata Abdul Rahman menghadapi lapan pertuduhan membuat tuntutan palsu ketika menjadi ADUN Sungai Air Tawar sementara Rosli didakwa bersubahat dengannya melakukan kesemua kesalahan itu.

Beliau berkata peguam perayu berhujah bahawa keterangan dua saksi terpenting dalam kes itu iaitu Mohd Harmizar Sulaiman dan Rizam Ismail tidak sepatutnya diterima oleh mahkamah atas alasan kedua-dua mereka merupakan rakan sejenayah.

"Saya telah baca keterangan kedua-dua saksi itu dan saya tidak anggap bahawa mereka rakan sejenayah. Mereka lebih merupakan pak turut atau menurut apa-apa yang diminta oleh tertuduh pertama (Abdul Rahman) dan tertuduh kedua (Rosli).

Kalaupun kedua-dua saksi ini dikatakan sebagai rakan sejenayah tetapi keterangan mereka telah disokong oleh keterangan saksi bebas lain.

"Justeru saya berpendapat Hakim Mahkamah Sesyen tidak melakukan kesilapan apabila menerima keterangan kedua-dua saksi ini. Jelas daripada keterangan mereka bahawa kedua-dua tertuduh jelas mempunyai niat untuk membuat tuntutan palsu," katanya.

Akhtar berkata perkara itu terbukti apabila wang yang diterima bukan digunakan untuk program atau aktiviti seperti dalam tuntutan tetapi lebih kepada untuk kegunaan sendiri.

"Peguam tertuduh juga berhujah bahawa tuntutan berkenaan bukan palsu kerana program berikut telah diadakan tetapi bukan di tempat yang dinyatakan seperti dalam tuntutan itu. Bagaimanapun saya lebih cenderung menyatakan ia adalah tuntutan palsu.

"Dalam rayuan ini saya puas hati bahawa Hakim Mahkamah Sesyen tidak membuat sebarang kesilapan bila mendapati kedua-dua tertuduh bersalah atas semua tuduhan dan hukuman juga adalah setimpal dengan kesalahan serta jawatan kedua-dua tertuduh. Justeru rayuan terhadap sabitan serta hukuman ditolak dan hukuman dikekalkan," katanya.

Abdul Rahman dan Rosli diwakili peguam Datuk Seri Dr Muhammad Shafee Abdullah dan Badrul Munir Mohd Bukhari sementara Ketua Unit Pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Abdul Razak Musa dan Timbalan Pendakwa Raya Mohd. Zaki Salleh mewakili pihak responden.

Abdul Rahman, 47, didakwa menggunakan dokumen peruntukan palsu iaitu Surat ADUN mengandungi butiran bagi tuntutan program dan aktiviti yang tidak pernah dijalankan.

Tuntutan itu membabitkan pembelian hadiah, cendera mata dan jamuan Program Motivasi Pelajar Peringkat Dewan Undangan Negeri Sungai Air Tawar; Program Mesra Rakyat dan Hari Keluarga di Dewan Simpang 4 Bagan Nakhoda Omar (BNO); Program Forum Perdana Peringkat Mukim BNO; Program Mesra Rakyat dan Sambutan Maulud Nabi dan Program Mesra Rakyat Hari Keluarga Guru Kemas.

Semua tuntutan palsu itu membabitkan RM10,000 setiap satu.

Abdul Rahman didakwa melakukan kesalahan itu di Pejabat Daerah Sabak Bernam antara 21 Jan dan 12 Feb, 2008.

Bagi setiap pertuduhan, beliau didakwa mengikut Seksyen 11(c) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 16 akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Rosli, 44, pula didakwa bersubahat dengan Abdul Rahman melakukan kesemua kesalahan itu.- Bernama

Teka Teki Wang RM40 juta terjawab

Posted: 11 Oct 2012 12:28 AM PDT

Menteri hal ehwal undang-undang Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata, kertas siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menunjukkan, wang berjumlah RM40 juta yang cuba diseludup ke Malaysia melalui Hong Kong merupakan sumbangan kepada Umno negeri dan bukannya kepada Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman.

Beliau berkata demikian dalam satu jawapan bertulis kepada anggota Parlimen Batu Tian Chua di Parlimen hari ini.

Usahawan tersebut yang dikenalpasti sebagai Michael Chia, ditahan pada 14 Ogos 2008 di lapangan terbang antarabangsa Hong Kong dengan matawang Singapura berjumlah RM40 juta di dalam bagasinya sebelum menaiki pesawat yang menghala ke Kuala Lumpur.

Ekoran jawapan daripada Nazri itu, pihak-pihak pembangkang yang membuat dakwaan bahawa Ketua Menteri Sabah itu terlibat pengubahan wang haram adalah fitnah.

Selain itu dakwaan pihak pembangkang, kononnya pihak pencegah rasuah Hongkong (ICAC) mengaitkan Musa dengan wang itu adalah fitnah, untuk mengwujudkan persepsi negatif kepada Ketua Menteri Sabah itu.

Kenyataan Nasharudin- Apa pula komen Dr Hassan Ali

Posted: 10 Oct 2012 03:15 PM PDT

KENYATAAN AKHBAR DR HASAN MOHAMED ALI, PRESIDEN JATI

Kenyataan YB Ustaz Nasharudin Mat Isa sewaktu membentangkan kertas kerja di dalam Seminar Dakwah Islamiyyah anjuran Muafakat di PWTC semalam telah menimbulkan berbagai reaksi daripada pimpinan Pas dan DAP.

Pimpinan Pas menganggap kenyataan Nasharudin sebagai pendapat peribadi tidak mewakili parti. Sementara pimpinan DAP mahu melihat pimpinan tertinggi Pas mengambil tindakan terhadap Nasharudin yang menyentuh kaitan DAP dengan pembentukan Malaysia sebagai negara Kristian.

Bagi saya Nasharuddin hanya mengulangi pendirian beliau terhadap masalah besar yang sedang dihadapi oleh Pas. Antaranya Pas terpaksa tunduk kepada DAP dan PKR berhubung dengan negara Islam dan hudud. Pas juga didakwa menjadikan isu negara Islam sebagai isu kedua manakala mendapatkan kuasa dengan menawan Putrajaya sebagai matlamat utama.

Nasharudin tidak berganjak dari segi posisi yang beliau ambil mengenai penguasaan DAP dan PKR terhadap Pas dan juga penghinaan terhadap Islam yang dilakukan oleh pimpinan DAP dan PKR.

Ada di antara pimpinan Pas seperti biasa mendakwa Nasharudin mempunyai agenda politik tersendiri yang dikaitkan dengan agenda Umno.

Jelas kelihatan pimpinan Pas benar-benar ketandusan modal sehingga mengambil jalan pemikiran yang paling mudah dan dangkal bahawa sebarang kenyataan yang bertentangan dengan kemahuan golongan parasit dalam Pas pada setiap ketika dikaitkan dengan Umno.

Adakah kenyataan-kenyataan yang hampir serupa nadanya yang keluar dari mulut Ketua Dewan Ulama, Timbalan Murshidul Am Pas dan lain-lain pemimpin yang mengeluarkan kenyataan yang agak keras mengenaihalatuju Pas dewasa ini juga dikaitkan dengan Umno? Adakah semua pendapat yang menyelar Pas sudah tergelincir daripada landasan perjuangan menegakkan negara Islam dan melaksanakan hudud juga didalangi oleh Umno? Adakah suara-suara yang semakin lantang di kalangan ahli dan penyokong Pas di merata tempat menyuarakan ketidakrelaan mereka menjadi kuda tunggangan DAP dan PKR juga kerja Umno?

Pimpinan Pas yang tidak sedarkan diri ini perlu melihat ke arah cermin menyaksikan wajah sendiri di samping melihat kerja-kerja dua lagi rakan kongsi mereka DAP dan PKR. Kedua-dua rakan kongsi ini dikatakan begitu licik dan semakin berani mengutuk dan menghina Islam.

Reaksi pemimpin-pemimpin tahap kedua dan tahap ketiga dalam hierarki Pas seperti yang dilaporkan bagi saya tidak lebih daripada memberi gambaran darjah kecelaruan dan kegoyahan Pas untuk menghadapi PRU13. Saya mendapat tahu dalam perjumpaan-perjumpaan yang diadakan di berbagai peringkat, pimpinan tidak dapat berhujah dan memberi jawapan yang memuaskan kepada ahli dan penyokong parti terutama yang berkaitan dengan isu Pas terpaksa tunduk kepada kandungan Buku Jingga dan mengenepikan Kitab ALLAH yang menghendaki hamba-Nya melaksanakan tatacara hidup berpaksikan Islam.

Sekali lagi saya menyokong pendirian dan ketegasan yang ditunjukan oleh Nasharudin. Dalam banyak hal saya sependapat dengan beliau terutama dalam perkara-perkara yang bersifat fundamental seperti negara Islam dan hudud. Juga termasuk usaha mempertahankan maruah Islam. Kami bersetuju kita tidak perlu berkompromi dalam perkara-perkara pokok ini.

Saya gembira melihat Majlis Syura Ulama telah mula kembali berwibawa. Saya harap Majlis Syura Ulama dapat mengambil tindakan drastik dalam masa terdekat membebaskan Pas daripada musuh-musuh Islam dari luar dan golongan parasit dari dalamnya.

Cucu Tok Selampit

Posted: 11 Oct 2012 02:20 PM PDT

Cucu Tok Selampit

Cucu Tok Selampit


Provokasi Perempuan Cina DAP Yang "Menyerang" PWTC Semalam Adakah Dirancang Untuk Mencetus Kekacauan?

Posted: 11 Oct 2012 02:51 AM PDTCTS ada menyiarkan video perempuan rasis DAP yang cuba membuat provokasi di PWTC, di posting awal pagi tadi. Menurut beberapa sumber yang CTS perolehi, sebelum perempuan Cina DAP ini memasuki bangunan PWTC semalam, wanita Cina suruhan DAP  ini telah bersiar-siar di ibu kota Kuala Lumpur dengan memakai T shirt yang dipelekat di depan dan di belakang baju t-shirtnya dengan perkataan-perkataan yang provokasi kepartian.

Maknanya perbuatannya itu adalah perbuatan terancang dan mengharapkan jika di Bangunan PWTC atau UMNO, akan ada berlaku perkara-perkara yang boleh menjadi berita sensasi. Alhamdulillah, tahniah kepada kawan-kawan yang berada di PWTC yang memberkas wanita tersebut kerana tidak bertindak semborono. Mereka memahami undang-undang dan bertindak secara waras.

Berlaku kekecohan di Bangunan PWTC semalam ialah kerana perempuan Cina suruhan DAP berkenaan enggan memberikan beg sandangnya untuk diperiksa kerana mereka mempercayai yang beliau mungkin mempunyai sebab lain untuk berada di bangunan UMNO itu. Mungkin untuk menyebarkan kertas-kertas provokasi? Melihat kepada dalam foto di atas beliau tidak memakai jaket seperti di dalam video yang dirakam.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Pakatan Haram Menggunakan Pelajar Sekolah Agama Rakyat Pula Untuk Meneruskan Tradisi Demonstrasi

Posted: 11 Oct 2012 01:06 AM PDTPada 6-7 Oktober 2012 yang lepas, bertempat di Shah Alam, sekumpulan guru-guru Sekolah Agama Rakyat (SAR) termasuk bekas calon Pilihan Raya Kecil (PRK) kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, Normala Sudirman atau lebih dikenali dengan nama Cikgu Mala dan suami telah mengadakan Bengkel Pengurusan Cemerlang bagi Sekolah-Sekolah Agama Rakyat. Matlamat bengkel berkenaan kononnya adalah supaya dapat melahirkan guru-guru dan pihak pentadbiran SAR yang terbaik dan cemerlang.

Sememangnya program yang dijalankan oleh guru-guru ini sungguh cemerlang! Pada 6-7 Oktober mereka buat bengkel, pada pagi tadi pula mereka berkumpul pula di depan bangunan Parlimen untuk bagi menyerahkan memorandum bantahan berhubung pengabaian peruntukan kepada sekolah agama dalam pembentangan belanjawan 2013. Terancang atau kebetulan? Tuntutan daripada kumpulan juga termasuk agar kerajaan menambah geran bantuan per kapita yang sedia ada, bantuan modal, buku teks, bantuan guru akademik dan bantuan-bantuan lain bagi melicinkan pentadbiran SAR. Memorandum tersebut diserahkan kepada Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang juga ahli Parlimen Permatang Pauh dan ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub yang juga Naib Presiden PAS untuk dipanjangkan kepada DS Najib Razak. 

CTS merasakan pelik dan curiga dengan tingkah laku kumpulan berkenaan. Kerajaan Barisan Nasional sememangnya selama ini telah, sedang dan akan membantu SAR walaupun sekolah-sekolah ini ditakrifkan sebagai sekolah swasta yang kebanyakannya dikendalikan oleh penentang-penentang Kerajaan. Apa yang menjadi isu di sini adalah kedegilan sekolah-sekolah ini untuk mendaftar dengan Kementerian untuk disenaraikan sebagai Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK). Mengapa? Ini tidak lain dan tidak bukan adalah supaya senang ideologi pembangkang diserapkan kepada pelajar-pelajar SAR dalam usaha untuk menentang Kerajaan. Tambahan lagi, pihak guru dan pengurusan SAR takut untuk mendaftar dengan Kementerian kerana takut kehilangan kuasa untuk menguasai pelajar-pelajar dan pentadbiran sekolah.

CTS juga ingin bertanya, bukankah SAR juga tertakluk di bawah Kerajaan Negeri? Bukankah ini menunjukkan pentadbiran Kerajaan Pakatan Haram di Selangor, Kedah, Kelantan dan Pulau Pinang tidak memperdulikan SAR mereka? Kebanyakan pelajar-pelajar yang hadir di Bangunan Parlimen hari ini adalah di sekitar SAR Negeri Selangor. Seolah-olah ini adalah skrip demonstrasi biasa yang kita acapkali dengar. Kalau kumpulan ini boleh menyewa bas dan bagi makan kepada anggota rombongan untuk ke bangunan Parlimen, rasanya bukan masalah peruntukan yang timbul. Rasanya bukan masalah duit atau kewangan lagi,  tapi masalah hati ... masalah busuk hati!

Video Provokasi Cina DAP Di Bangunan PWTC Semalam - Memang Kurang Ajar!

Posted: 10 Oct 2012 09:09 PM PDT


Inilah wajah perempuan Cina DAP yang memakai baju berunsur provokasi perkauman menceroboh Bangunan PWTC semalam bertujuan untuk membuat kacau bilau. Zaharin Mohd Yasin, Ruslan Moktar dan YDP Perkasa Wilayah Persekutuan berjaya menghalau beliau keluar dari bangunan PWTC. Cina DAP semakin berani dan bongkak kesan daripada pepecahan orang-orang Melayu itu sendiri. CTS macam nak terajang saja muka perempuan sial ini apabila beliau berkata, "Saya boleh buat apa yang saya suka!". Apa beliau ingat ini tanah komunis, suka-suka hati hendak menceroboh rumah orang dan membuat kacau?

Talamgate For Dummies - Debunking Talam

Posted: 10 Oct 2012 06:41 PM PDT


The Talam fiasco requires a good financial and accounting background person to fully understand or digest the spirit of the whole issue. I will present the surface of Talam scandal without involving complicated financial calculation or explanation.


 Here are some of simple questions and answers what Malaysian people should know regarding Talamgate's  scandal. 

1. What's the fuss about Talam?


Selangor Pakatan Rakyat government has been fishy (read: defensive) in so far as Talam Scandal is concerned.

2. Why are they being fishy?


 

Imagine today, a seller values a house at RM139,000  and yet somebody were to purchased the house at RM181,000. If the figure is lower of RM139,000 then it still make sense but RM181,000 for a RM139,000 house is something that is very unusual. How many times we ever heard of people buying things way higher than the seller's price? Much worse if you have a friend who owned a house in similar area and his value is only RM81,000!The example above is a good starting point to digest how come and why Selangor Pakatan Rakyat government purchased different land, property, office, shares and etc in extremely ridiculous price from what they are actually worth? And the total of overvaluation amount up to hundreds of millions

. 

If 1 or 2 purchase(s) are being overvalued or ridiculously priced, then maybe it is acceptable where human may overlook or being careless or whatever you name it. But then, there are easily more than 5 of their purchases that are overvalued. Would you call that a coincidence still?
Just imagine your friend has a house worth RM81,000, but I buy a nearby house from your neighbor at RM 181,000 even though seller values it at RM139,000. You want to sell a car that is valued at RM113,000, but I buy from you the same car at RM345, 000. Your watch is worth RM8,000, but I buy from you at a staggering RM27,000. Will there be so many coincidences that whenever I purchase things from you, they will always be overvalued? Will it still be a coincidence, or a mistake, or in reality, I actually do it on purpose with the intention of buying everything from you with at an overpriced value?

Then may be, you will come to a conclusion that I actually do it on purpose -- and what is the ultimate intention of me doing so? That alone should give you a cogent reply as to why Pakatan is so fishy about this whole Talam Scandal. I mean, who -- in the right frame of mind -- would buy anything at double or triple than its actual worth? Would you?
3. How did Selangor's Pakatan Rakyat gain anything if the purchases are being overvalued?


Imagine the one buying your house just now is actually a company, and the one buying from you is one of the company director. He buys it using the company money, not his own money. I repeat, it is the company money. If not, you would think that who will be so stupid to buy things at such an extreme overvalued rate?  

I am just pointing out a possibility here.  

Do you think it is possible for the company director to spend RM181,000 of his company money to buy your house to strike a deal with you since the property is only valued at RM139,000? For instance, let 's say I use my company money to buy from you the house at RM 181,000 and in return, you to have to reimburse me back RM21,000 and keep the remaining RM21,000 for yourself. If that's the deal, don't you think that you will actually agree to it since you can earn RM21,000 for doing nothing? Is a win-win situation, is it not?  

Don't you think it is also possible for the same scenario to happen in Talam's overvaluation issue? The company here is Selangor Pakatan Rakyat, meanwhile the directors are also Pakatan Rakyat's politicians. That also gives the answer why they purchased properties at an overvalued price


.  

4. What is the White Paper?

When Datuk Chua Tee Yeong (MCA) found out about the whole overvalued purchases's fiasco -- where the company money is actually Selangor's tax-payer money which is being abused -- he started questioning why this company never revealed its financial report during the company's meeting as promised two years ago? 

The metaphor of a company's financial report is actually the equivalent of the White Paper for a government. When you run a company you will then have to provide your company financial report during the company's meeting; similarly when you are running a state government, you will be required to present your White Paper during the State Assembly's meeting.

 

5. The overvalued properties are proven to be of low commercial value?

Datuk Chua Tee Yeong (MCA) has proven to us that all the overvalued purchases of Talam have low commercial value. That is why they mainly sell it only to their brothers and sisters, you can't sell it to outsiders who will not get higher price -- or any Return On Investment (ROI) --  after two years. 

As to date, they have bought an empty hill slope land, a mining pond, few vacant office lots (which can't be let out on tenancy basis) and underwater land in bad location.


 

6. Valuation Issue? 

Let's say today you want to buy a house.

Will you buy the house based on your own research and market valuation or based on what your vendor told you?


If the house you are interested in buying is worth RM81,000, and yet the vendor told you it is RM181 000, what would you do? Would you blindly pay the downpayment or would you instead start asking around to verify your vendor's information? 

That is why, in Talam fiasco - one of the main questions is: WHO ARE THE VALUER?  

They are supposed to engage JPPH (a neutral valuer) to value any particular house, land or property that they are interested to purchase. A department specializing in doing just the valuation.

Now, as a state government, who do you trust most? The JPPH department or the seller's personal valuation? 

2 Bukit beruntung piece of land were valued by JPPH at RM113 million, but you decided to buy the land at RM345million. Why?
7. Talam fiasco, despite being proven to be fishy, why the company directors still threaten to sue anyone who continues exposing and accusing them of wrongdoing? 

This is called a psychological attack. They take calculated risk to threaten you, and hopefully you will stop raising the scandal in the company.  

But then at the end of the day, even after he has threatened you, but you still march ahead to expose his fishy wrong doings -- he won't sue you. 

Why? The answer is simple, he already knew he has no case against you. Another reason will be, he does not want you to further expose his wrongdoings in the court of law, because if any issue were to be brought up in court, there'll bound to cause an extreme, detailed, investigation. What that they do not want you to find out is why and where the overvalued money goes


 to. The person I am talking about here will be none other than the Selangor Chief Minister Tan Sri Khalid Ibrahim

.

8. If they are innocent as claimed, what did they send one of the company worker to debate with Chua?

When they know they can't sue you, they will then seek another approach to spin the wrongdoings in Talam. They are just trying to 'create' the perception that they are 'innocent'. So when they challenged you for a debate, automatically people will think that there are really innocent otherwise they wouldn't dare challenged you. Moreover the one challenging you is not the company director himself. He might as well just send one of his company's toilet cleaner to provoke you for a debate.

You just imagine yourself in this situation now. You go all out to expose the wrongdoings of the company directors, but he ended up asking his office cleaner to challenge you for a debate. Will you accept it? I am sure you won't, because even if you accepted and won the debate, you will never get anything out of it.
The company director was very sneaky since he already preempted all these, and that is why he sent his least-qualified people to debate with you. 

And when you ignore this debate, he will score on the opportunity to tell people that he is innocent and you are indeed scared to debate with him.
You do not want to fall into his trap, therefore you end up challenge the company director for a debate. Subsequently,  you make your stand very clear that you will never debate with anybody other than him because he is the one that should be responsible and answerable to all the problems that is happening is his company.
This company director ended up during the day of your scheduled debate to travel to Bangkok and he openly told people that he got no time to debate with you (but he got time to travel to Bangkok?).  

Therefore he appointed another 4 people from his company to debate with you. Those 4 people he appointed are not even the company managers . There are so many company managers in Talam, yet none of them were taskedto debate with you. The manager I am talking about now is Selangor State Exco. Selangor State Exco are the 2nd line in hierarchy of the State after the Chief Minister. He is like after our Prime Minister, then our Minister will be the biggest in the country administration. 

You already told the company director clearly, you will only debate with him and none others. He already knew this fact.Yet he was adamant that the 4 people he appointed were never be accepted for the debate, that is just a show to create the perception that he is innocent.

During the debate day, 4 of them came just to walk away when you finally shocked them by allowing them to take part in Q and A session. They knew that they do not have the expertise to be involved in the Q and A session to defend the directors in this whole scandal. Therefore they quickly walked away and told the press that you did not allow them for a debate.
1 of the low class company workers even claimed that you got no rights to debate with his director ( Chief Minister). In reality you are a CFO of your company ( Federal Deputy Minister ). Even if you are not qualified to debate with their director ( just an excuse) then they are even smaller than their own company manager(  state exco ) to  debate with you.
9. Why did KPMG claim that there was no wrongdoing in Talam?

Every company do have their own auditors and accountants to make the company's account seemingly right. Therefore, as a corporate person, the director knew that he coulnd't just present his own financial statement and documents to seek for an advisory review. 

He again predicted the outcome of the review when the audit firm came out and claim that there nothing wrong with this account. When you present something that you have already adjusted and seek for another person's opinion on it --  will they tell you that anything is wrong with it?
Those who are in auditing business will know that there's a huge difference between Forensic Auditing and Advisory Review


.

They are actually seeking for advisory review to clear out the allegations in their game plan of creating the perception of they are not guilty. And in Advisory review opinion will be given base on whatever document or financial statements that is being presented to them. As I said earlier , if I were to just present everything that I have already fixed and adjusted, and asked you to find mistake wit it,  will you be able to find any? That is the reason why KPMG came out and say there nothing wrong with the Company (State Government)


.

That is why they dare not seek for Forensic Auditing where their entire transactions and account will be investigated in way much more complex and detail and the investigation will not only based on the documents that is given to you.10. Why the KPMG Director, when asked is there anything wrong, she said 'no'. But when asked again if there's anything that being overvalued, she claimed 'yes'?
There is nothing wrong with her answer. This whole issue in certain point of view in auditing and accounting is not technically wrong.
So, if your house is worth RM139, 000 but I want to buy it at RM181, 000 what we often termed as 'willing buyer and willing seller'. Technically, there is nothing wrong with it.

Just like when 2 unmarried couple is having a consensus sex. Since it is consensus, then technically it's not wrong in law. But in terms of morality, is it right to have sex before marriage?


 

So in this case of hundreds of millions of Selangor's tax payer money are being abused, can we claim there is nothing wrong with it, just because it is not technically wrong?
The question remains: Why is it being overvalued? 

Where did the extra money goes to? Who benefited the most from all the dealings? That is why it is a politician's job is to stand up and voice up what's right for the people. So politically speaking, Datuk Chua Tee Yong is right to question the company and its director.


Transmile and silverbird company have audit yearly and the report did not show any problem in their company, but then when finally there is a special investigation going on in the company, then they start to find out a lot of problems with the accounts -- even fraud sales.

Therefore Selangor Pakatan Rakyat government should prove their innocence by seeking for a special auditing service and just limited scope of work.

 

10. Why did Tony Pua claim that the state government is earning money from their purchased?

The seller told the Selangor state government is RM685 000, and Tony proudly told the whole world that they earned RM9000 out of it because they purchased it at RM676 000. Problem is, based on JPPH report, it should only be RM300,000 only.

tun faisal dot com

Posted: 11 Oct 2012 02:20 PM PDT

tun faisal dot com


[Video] Fathul Bari jelaskan perbezaan di antara Mat Sabu dengan Nasharuddin? #PasBukanIslam

Posted: 11 Oct 2012 08:00 AM PDT


Apakah perbezaan nyata antara Mat Sabu Timbalan Presiden Pas yang disokong oleh ahli Pas dan golongan Anwarinas dengan Nasharuddin Mat Isa? Dengar video ini untuk lihat kenapa orang yang bertanya dan yang mengundi Mat Sabu terdiam dan melopong? Akhirnya termakan `RACUN' dan Pas terkena `WABAK'.. Wallahua a'alam..

Syaikh Muhammad Khalifa - Fatwa halalkan demostrasi jalanan di Malaysia tiada asas?

Posted: 11 Oct 2012 05:30 AM PDT


Syaikh Khalifa - negara-negara dari dunia Islam yang lain wajar mengambil Malaysia sebagai contoh dalam usaha membina kejayaan di negara masing-masing.


Berikut adalah wawancara Mingguan Malaysia bersama Syaikh Muhammad Khalifa at-Tamimi juga merangkap sebagai Rektor Universiti Al-Madinah Shah Alam


MINGGUAN: Secara umum apa pandangan peribadi Sheikh terhadap Malaysia? Apa yang membuatkan Malaysia berbeza dengan negara-negara Islam yang lain?

MOHAMMAD KHALIFA: Untuk mengetahui mengenai Malaysia perlu ditanya orang pernah tinggal di sini. Saya telah tinggal di Malaysia selama enam tahun. Secara peribadi saya ada ikatan dengan negara ini. Malaysia ada kekuatan dari sudut keamanan, politik, ekonomi dan pembangunannya. Jika dilihat di seluruh dunia khususnya dalam kalangan negara-negara Islam, saya mendapati Malaysia adalah negara terbaik dan boleh dijadikan contoh dari sudut keamanannya. Saya juga melihat Malaysia sebuah negara yang sangat stabil dari sudut politik dan ekonominya. Jika dilihat dari sudut ekonomi, Malaysia berada pada kedudukan ke hadapan dalam kalangan negara-negara Islam. Begitu juga dengan wujudnya pelbagai bangsa, kaum dan agama yang mana terlihat corak kehidupan yang begitu bertoleransi. Kehidupan saya di sini bukti bahawa negara ini sebuah negara yang aman yang penuh sifat toleransinya. Keadaan ini sama dengan kisah tertubuhnya Universiti Antarabangsa Madinah (Mediu) di sini.

Bagaimana tercetusnya idea untuk meletakkan universiti ini di Malaysia?

MOHAMMAD KHALIFA: Peringkat awalnya kami berbincang dengan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi. Beliau secara terbuka menawarkan kami datang ke Malaysia dan menubuhkan universiti ini di sini. Dalam masa yang sama kami juga ada menerima tawaran lain seperti di Bahrain dan di United Kingdom (UK). Tetapi oleh kerana kemudahan yang diberikan oleh kerajaan Malaysia ketika itu menyebabkan kami terpanggil untuk mengasaskan universiti di sini. Kerajaan Malaysia juga cukup membantu dengan memudahkan serta melicinkan penubuhan universiti.

Apakah faktor-faktor lain yang mendorong pihak Sheikh menubuhkan universiti ini di Malaysia?

MOHAMMAD KHALIFA: Malaysia merupakan antara negara Islam yang boleh dianggap sebagai tonggak, contoh daripada sudut kemajuannya, pembangunannya, kestabilan politiknya dan keamanannya. Sebab itu kami membuat keputusan untuk meletakkan universiti ini di Malaysia. Keputusan ini juga ada kaitannya dengan kecenderungan kerajaan Malaysia untuk menjadikan negara ini sebagai pusat pendidikan. Kami juga mendapati urusan di sini iaitu antara kementerian -kementerian begitu mudah dan lancar terutama yang membabitkan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT). KPT telah menghulurkan bantuan yang cukup besar kepada kami.

Adakah faktor keamanan, kestabilan politik serta ekonomi penting kepada keputusan tertubuhnya universiti ini di Malaysia?

MOHAMMAD KHALIFA: Memang tidak dinafikan lagi dari sudut pandangan dunia terutama negara-negara Islam terhadap Malaysia dari sudut kestabilan politik dan ekonominya Malaysia kehadapan. Begitu juga dengan kemajuan prasarana serta faktor keamanannya. Apa yang lebih menarik adalah penguasaan dan kepakaran rakyat Malaysia khususnya dalam bidang-bidang teknikal seperti teknologi maklumat. Kami memanfaatkan kepakaran rakyat Malaysia dalam membantu kami untuk mencapai tahap yang lebih baik daripada sudut teknikal, latihan serta pengajian. Kami meyakini Malaysia sebagai sebuah negara yang lengkap dan sempurna. Dan atas faktor-faktor itu kami terpanggil untuk tubuhkan universiti di sini. Keadaan yang seperti ini sangat penting untuk memastikan kejayaan sesuatu institusi. Alhamdulillah tonggak-tonggak yang membawa kejayaan semuanya ada di Malaysia.

Sama ada Sheikh sedar atau tidak sedar perpaduan sebenarnya telah menjadi isu di Malaysia sejak sekian lama ekoran berlakunya perbezaan ideologi politik. Boleh Sheikh memberi penjelasan bahawa Islam menuntut umatnya bersatu tanpa mengira ideologi politik?

MOHAMMAD KHALIFA: Jika kita teliti di dalam al-Quran dan as-Sunnah, Islam menuntut perpaduan dan menentang segala bentuk perpecahan. Banyak ayat al-Quran yang membicarakan soal perpaduan antaranya surah ali-Imran ayat ke 103:''Dan berpegang teguhlah kamu sekalian pada tali Allah (agama Islam) dan janganlah kamu bercerai berai.''

Dalam satu lagi firman Allah dalam surah al-Anbiya ayat ke 92 ''Sesungguhnya umat (para anbiya') ini adalah umat kamu iaitu umat yang satu dan Aku adalah Tuhan kamu. Oleh itu sembahlah Aku.''

Kedua-dua ayat merupakan perintah Allah untuk kita bersatu dan larangan daripada berpecah. Perpecahan hanya akan melemahkan umat Islam. Perpaduan ini penting iaitu dari hujung timur hingga ke barat iaitu di mana-mana sahaja yang ada umat Islam. Perpaduan akan memberi kekuatan. Pertelagahan pula jika isu ini tidak dibendung dengan baik ia akan membawa kepada perpecahan yang tercela. Oleh itu setiap perselisihan yang berlaku hendaklah diselesaikan dengan adab dan bukannya melalui persengketaan yang akhirnya membawa kepada perpecahan. Sebab apa kita perlu terus berselisih dan berpecah sedangkan dalam keadaan sekarang pun dunia Islam dan negara Islam telah dihina manakala hak-hak orang Islam telah diambil. Adakah kita mahu berterusan dalam keadaan seperti ini. Sepatutnya kita memikirkan perpaduan antara kita. Ini juga merupakan agenda orang yang benci dan anti kepada Islam di mana mereka sentiasa merancang untuk menjatuhkan Islam.

Kita berpecah daripada pelbagai sudut. Berpecah di sudut akhlak, berpecah di sudut perpaduan dan antara puncanya disebabkan berbeza ideologi politik.

Oleh itu jika kita tidak kembali apa yang dituntut oleh Islam sudah tentu kita terus berada dalam keadaan hina. Sebenarnya banyak kelebihan yang Allah SWT berikan kepada negara-negara Islam dan ini semuanya adalah hikmah yang Maha Esa kepada kita. Antaranya di negara-negara Islam terdapat sumber petroleum, hasil pertanian serta bahan-bahan galian yang sangat banyak. Umat Islam juga tidak kurang hebatnya dalam bidang teknikal dan pelbagai bidang lain. Ini semua adalah anugerah Allah kepada kita. Namun begitu kita terus berpecah dan akibatnya juga terdapat umat Islam yang hidup di dalam kejahilan dan kefakiran. Cukuplah perpecahan yang berlaku ketika ini. Persoalannya mengapa kita terlalu tertumpu kepada perkara-perkara yang boleh menyebabkan kita berpecah. Mengapa kita tidak mencari titik temu dalam kita membina semula perpaduan serta kekuatan?

Dalam konteks perpaduan di Malaysia, mahu tidak mahu kita terpaksa akui punca berlakunya perpecahan adalah disebabkan wujud perbezaan ideologi politik. Secara spesifik berlaku pertembungan antara UMNO dan Pas. Apa pandangan Sheikh?

MOHAMMAD KHALIFA: Kita perlu melihat dari sudut pandangan yang lebih luas. Kita tidak harus bersifat jumud dalam menyelesaikan setiap permasalahan yang berlaku sesama umat Islam. Pertembungan antara parti politik jika kita mahu jadikannya titik perpecahan, titik perselisihan itu merupakan satu pandangan yang amat salah.

Sewajarnya parti-parti politik ini perlu memikirkan tentang hal dan masalah perpecahan umat yang lebih besar. Sesungguhnya jika mereka berpadu dan bersatu, ia akan memberi kekuatan.

Nasihat saya, mereka perlu bermuzakarah dengan berlapang dada dan terbuka. Mereka ini pemimpin-pemimpin umat, maka mereka perlu memberi contoh yang terbaik. Saya yakin melalui proses perbincangan ia boleh membuka ruang dalam usaha kedua-dua pihak mencari titik persamaan. Saya ingin menyentuh satu perkara iaitu selama ini mereka adalah punca menyebabkan negara ini membangun, negara ini maju. Oleh itu kita jangan sama sekali gadaikan kebaikan-kebaikan yang telah mereka lakukan kepada kita dengan menolak mentah-mentah tanpa ada perbincangan dan toleransi terutama dalam usaha menyelesaikan permasalahan umat.

Setiap umat Islam di negara ini tanpa mengira ideologi politik masing-masing wajib mempertahankan keamanan negara. Apa pendapat Sheikh?

MOHAMMAD KHALIFA: Menjadi kewajipan kita setiap umat Islam mempertahankan keamanan sedia ada. Bukan itu sahaja bahkan kita perlu melihat maslahah umum terutama isu-isu yang berkaitan dengan umat Islam ketika ini. Jangan disebabkan kepentingan politik kita mengenepikan kemaslahatan umum khususnya jika kita bercakap tentang akidah, akhlak yang mana terdapat laporan baru-baru ini yang menyatakan Malaysia adalah antara negara yang tinggi peratusannya dalam isu pembuangan bayi. Ini bukan melibatkan parti politik tertentu tetapi melibatkan kemaslahatan umat Islam. Jadi keruntuhan akhlak seperti zina yang akhirnya boleh memberi kemudaratan umat Islam perlu ditangani bersama. Kita perlu selesaikan kemaslahatan yang lebih besar. Kita perlu tinggalkan kepentingan-kepentingan politik dalam usaha kita membebaskan umat Islam daripada perbuatan-perbuatan yang boleh merosakkan mereka.

Kebanyakan pemimpin-pemimpin politik lebih mengutamakan kepentingan politik mereka daripada menyelesaikan masalah umat. Komen Sheikh?

MOHAMMAD KHALIFA: Antara puncanya terjadi perkara ini adalah disebabkan taksub. Pemimpin seperti ini melihat dirinya sahaja yang betul orang lain semua salah sedangkan prinsipnya jelas. Sewajarnya kita perlu mengetahui dan perlu berpegang padanya ada kebenaran dan padanya ada kebatilan. Begitu juga dengan diri kita padanya ada kebenaran dan padanya ada kebatilan. Perlu ada saling mengiktiraf yang diri manusia ini ada kelemahan dan kebaikan.

Apa keburukan perasaan taksub ini?

MOHAMMAD KHALIFA: Taksub ini boleh membawa kepada berlakunya pembohongan dan pendustaan. Taksub boleh membawa kepada perasaan hasad dengki. Taksub juga boleh membawa perpecahan dan ini berlaku disebabkan mereka mahu mempertahankan kebatilan. Mereka mahu membenarkan kebatilan.

Manusia sepatutnya berpegang kepada kebenaran di mana sahaja mereka berada.

Apa pandangan Sheikh ada pihak yang menolak salam perpaduan oleh satu pihak yang lain?

MOHAMMAD KHALIFA: Allah berfirman di dalam surah al-Maidah ayat ke 2 ''Dan bertolong-tolonglah dalam kebaikan dan ketakwaan, janganlah kamu bertolong-tolongan dalam dosa dan pencerobohan.'' Berdasarkan ayat di atas tiada pilihan lain sekiranya seseorang muslim itu jika menghulurkan tangan untuk kebajikan dan ketakwaan tetapi seseorang Islam yang lain menolaknya. Sesungguhnya kehidupan seseorang muslim itu sama seperti solat berjemaah. Apabila masuk ke dalam masjid kita masuk bersama-sama, apabila masuk saf secara bersama-sama dan apabila mengikut imam pun bersama-sama. Apabila imam bertakbir makmum pun bertakbir. Apabila imam sujud makmum pun bersujud, apabila imam rukuk makmum pun rukuk dan inilah kehidupan sebagai seorang muslim. Ada ketua dan ada pengikutnya. Ini contoh yang wajib dipraktikkan oleh semua muslim sama ada dalam urusan pentadbirannya mahupun kehidupan hariannya. Kita masuk ke dalam masjid bukan semestinya orang kaya berada di saf hadapan dan orang miskin di saf belakang. Kita masuk ke masjid dalam keadaan yang sama. Inilah hakikat kehidupan yang wajar dijadikan panduan. Kita perlu berbuat baik sesama insan sama ada dengan keluarga, sahabat, jiran tetangga mahu pun teman-teman sepejabat. Kita bukan malaikat kita adalah manusia biasa yang tidak terlepas daripada melakukan salah dan silap. Sebagai manusia juga ada mereka yang berjaya dan ada yang gagal. Bagi mereka yang berjaya mereka hendaklah memberi bantuan kepada mereka yang gagal.

Berbalik kepada penubuhan Mediu di sini, bilakah universiti ini memulakan pengajiannya di Malaysia dan apakah konsep yang dijalankan?

MOHAMMAD KHALIFA: Konsep universiti ini dibuat secara wakaf. Diasaskan pada 2006 dan memulakan pengajian serta mula mengambil pelajar pada tahun 2008. Sehingga kini tiga lepasan pelajar telah menamatkan pengajian mereka di universiti ini dan mereka terdiri daripada pengajian di peringkat sarjana dan sarjana muda. Insya Allah pada tahun depan universiti ini akan mengeluarkan pelajar di peringkat ijazah kedoktoran. Universiti ini ada beberapa kelebihan kerana di sini kami mempraktikkan pengajian secara langsung iaitu dengan kehadiran di bilik kuliah dan juga secara maya atau talian.

Universiti ini bukan bersifat perniagaan yang memfokuskan kepada keuntungan. Universiti ini juga bukan bersifat cawangan sebaliknya universiti ini berpusat di sini. Walaupun berpusat di Malaysia tetapi universiti ini bersifat antarabangsa. Sebab itu lima tahun pertama kami lebih fokus kepada pasaran luar berbanding daripada pasaran dalam. Pelajar-pelajar yang ada di sini pula datang dari 90 buah negara iaitu dari New Zealand sehingga Kanada. Kelebihan universiti ini juga ada kaitan dengan tumpuannya terhadap bidang teknologi. Namun begitu bermula tahun depan pihak universiti akan memulakan pengambilan pelajar-pelajar dari Malaysia. Kebetulan kami akan berpindah ke sebuah bangunan baru yang lebih selesa. Di sana kami akan kumpulkan pelajar dalam negara dan luar negara. Bangunan baru ini juga terletak di Shah Alam.

Bagaimana pula kursus-kursus yang ditawarkan di universiti ini?

MOHAMMAD KHALIFA: Kami di sini menawarkan pelbagai kursus antaranya bahasa, pengajian Islam, pengurusan, teknologi maklumat, kejuruteraan dan pendidikan. Pelajar-pelajar kita keseluruhannya kira-kira 3,000 orang. Jumlah ini termasuk mereka yang mengikuti pengajian secara talian atau maya dan mereka ada di seluruh dunia manakala para pensyarah terdiri daripada pelbagai latar belakang dan mereka datang dari 40 buah negara. Ada yang datang dari Mesir, Arab Saudi dan Syria.

Apakah harapan Sheikh kepada Malaysia dan negara-negara Islam yang lain?

MOHAMMAD KHALIFA: Sekali lagi saya katakan Malaysia adalah sebuah negara yang maju, sebuah negara yang mula memiliki tamadunnya yang tersendiri. Harapan saya negara-negara dari dunia Islam yang lain mengambil Malaysia sebagai contoh dalam usaha membina kejayaan di negara masing-masing.


Artikel Penuh: 
http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20121007/re_02/Pertahankan-keamanan

[Video] Ustaz Nasha - Karpal Anti Islam! #Muafakat

Posted: 11 Oct 2012 02:00 AM PDT


Nasha: Umat Islam harus bangkit untuk tunjukkan pendirian dalam isu liberalisme dan pluralisme.

#BelanjawanPR - 72,000 penjawat awam bakal hilang jawatan?

Posted: 10 Oct 2012 11:34 PM PDT


Ini tidak termasuk pekerja Proton, Perodua, vendor-vendor kedua-dua syarikat dan syarikat kereta terpakai jika PR laksana dasar turun Harga Kereta.Bajet Pakatan Tipu rakyat

Kajian dedah pembangkang tak beri angka tepat, negara boleh bankrap

Bajet bayangan 2013 pakatan pembangkang dibuat berdasarkan anggaran angka yang tidak tepat dan tidak telus hingga boleh menyebabkan negara bankrap.

Kajian Kementerian Kewangan mendapati butiran yang diberikan pembangkang tidak mengambil kira kesan terhadap perbelanjaan operasi daripada beberapa janji yang dicadangkan dalam bajet mereka. -BH

Shahnon sertai Nasha selar Pas tidak Islamik? #PartiAbdiSosialis

Posted: 10 Oct 2012 03:44 PM PDTTun M : Shahnon Sedar Hakikat Perjuangan Pas


KUALA LUMPUR 9 Okt. - Tindakan Sasterawan Negara, Prof. Emeritus Datuk Dr. Shahnon Ahmad mempertikaikan perjuangan Pas yang kini bersama dengan DAP, menunjukkan parti itu telah tersasar jauh daripada menuntut penubuhan sebuah negara Islam.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, Sasterawan Negara tersebut telah sedar tentang hakikat Pas yang semakin tersasar daripada perjuangan menegakkan Islam gara-gara terlalu tunduk dengan kehendak DAP.

Menurutnya, Shahnon kini dapat melihat matlamat sebenar Pas dalam pakatan pembangkang.

"Saya fikir Shahnon sudah sedar tentang apa yang Pas lakukan. Walaupun beliau tidak sihat, saya fikir Shahnon terpaksa nyatakan juga pendapatnya yang sebenar," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis penyampaian sijil perkhidmatan di Institut Jantung Negara (IJN) di sini semalam.

Majlis itu turut dihadiri Pengarah Urusan IJN Sdn. Bhd., Tan Sri Dr. Robaayah Zambahari.

Dr. Mahathir mengulas kenyataan Shahnon semalam tentang perjuangan politik Pas tidak lagi menepati kehendak Islam apabila parti itu bekerjasama dengan DAP.

Menurut Shahnon, tindakan Pas menuruti kehendak politik DAP bercanggah dengan kehendak Islam kerana Pas sepatutnya memimpin dalam memperjuangkan Islam.

Dalam pada itu, beliau menyifatkan Bajet 2013 yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini berupaya menarik sokongan rakyat terhadap Barisan Nasional (BN).

"Saya berpandangan bajet tersebut memang baik dan boleh meningkatkan sokongan rakyat terhadap kerajaan," ujarnya.

Mengulas kenyataan Ketua Publisiti DAP, Tony Pua yang menyifatkan beliau sebagai nyanyuk, Dr. Mahathir memberitahu, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu berhak untuk berkata apa sahaja. -Utusan

Kata Pakteh...!!

Posted: 11 Oct 2012 01:07 PM PDT

Kata Pakteh...!!


Bukti Jelas..!! Anwar# Memang saya main belakang

Posted: 10 Oct 2012 05:27 PM PDT

Kebenaran adalah sesuatu yang indah untuk dinantikan. Bersabarlah seketika jika keadilan masih belum muncul kerana akhirnya yang hak akan dibela, yang bathil akan ditunjukkan jalan keluar.

Pakteh mengimbau kembali betapa negara dikejutkan dengan gambar Altantuya melahap ayam disebelah DS Najib yang tersenyum penuh makna. PR memperguna sepenuhnya gambar tersebut untuk menunjukkan betapa teruknya DS Najib. Paling menjelikkan gambar itu bukan sahaja ingin membuktikan DS Najib ada hubungan dengan Altantuya tetapi sebenarnya dijadikan LESEN BESAR untuk menyatakan DS Najib adalah dalang sebenar dalam kes Altantuya mati dibunuh. Akhirnya kebenaran tetap muncul apabila Tian Chua mengakui itu adalah gambar superimpose. YB ZUL Kulim Bandar Baru mendedahkan Anwar adalah dalang untuk menfitnah DS Najib.

Pakteh juga ingin mengajak rakan-rakan mengingati kembali detik sebelum 16 September 2008. Negara seperti huru-hara dibuatnya. Anwar dengan angkuh mendabik dada meminta kerajaan pimpinan Tun Abdullah berundur dengan hormat kerana sokongan rakyat, pasukan keselamatan dan Agong kini sudah beralih kepada beliau. Pemburuan ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak adalah sekadar gimik murahan untuk membuktikan berapa BN sepatutnya telah tumbang. Akhirnya 16 September 2008 berlalu begitu sahaja seperti kentut busuk yang tidak diketahui siapa puncanya biarlah jelas kentut berbunyi dari punggung Anwar. Malaysia masih diperintah oleh BN hingga saat ini 11 Oktober 2012.

Pakteh juga ingin mengimbas peranan SUARAM dalam mempertikaikan pembelian kapal selam negara. rakyat seluruhnya menyambut baik penambahan kekuatan alatan pasukan keselamatan tetapi  NGO haram tidak berdaftar SUARAM memburukkan dalam segenap aspek pembelian tersebut sehinggakan DS Najih dianggap perasuah dalam isu tersebut. Rakyat dimomokkkan dengan segala siasatan dan pendakwaan oleh pihak Perancis berkaitan isu ini. Akhirnya terbukti segala dakwaan SUARAM selama ini sebenarnya satu penipuan.

Tiga isu yang Pakteh tunjukkan adalah kes ketiadaan isu namun DIBESAR-BESARKAN oleh Anwar untuk meneruskan hasrat politiknya. Kes kosong sebegini membuktikan Anwar hanya bergantung kepada fitnah dan pembohongan untuk terus mendapat tempat dihati rakyat. Pakteh melihat inilah faktor mengapa kini Anwar semakin dijauhi rakyat.

Rakyat boleh terpesona seketika dengan kaca yang dikata manikam namun akhirnya apabila terpancar sinaran mentari, rakyat akan mudah mengetahui manikam yang dipersembahkan itu sebenarnya palsu dan hanya kaca semata-mata.

Anwar boleh untuk menidakkan peranannnya sebagai dalang dalam isu kapal selam tetapi apabila SUARAM sudah hampir hilang semangatnya kerana terlalu banyak menipu, Anwar secara bodoh menonjolkan dirinya sebagai jurucakap kepada SUARAM. Biarpun secara tidak langsung, rakyat boleh menilai mengapa Anwar tiba-tiba bercakap soal kapal selam di Parlimen malah mengundang pihak luar untuk terus menipu rakyat. Anwarlah pemain belakang disebalik isu ini.  Pakteh faham, Anwar ingin spin dari isu bajet bodoh Pakatan Rakyat tetapi spinnya tidak menjadi apabila terdedah pula dirinya sebagai pemain belakang dalam isu kapal selam.

Inilah padahnya apabila penipu ingin menutup aib diri, terpaksa menipu dan terus menipu....

p/s: Tak sudah-sudah Anwar ni dengan main belakang.....Pas apa tunggu lagi?....takkan nak hanyut dengan tongkang penuh taik?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan