Khamis, 6 September 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 05 Sep 2012 11:41 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Undang-Undang Anti-Lompat tidak dihormati di Mahkamah

Posted: 05 Sep 2012 04:45 PM PDT

Undang-undang anti-lompat menyalahi Hak Asasi Manusia, menyekat hak individu membuat pilihannya, dan Mahkamah telah menolak Undang-Undang Anti-Lompat yang diperkenalkan oleh Kerajaan Kelantan apabila berlaku ADUN PAS melompat ke BN.

Kini Pulau Pinang pula memperkenalkan Undang-Undang Anti-Lompat yang dianggap oleh Karpal Singh sebagai tidak relevan memandangkan kes Mahkamah yang menolak Undang-Undang seumpama itu.

Maka cara yang terbaik untuk mengelakkan wakil-wakil Rakyat daripada menukar parti setelah menang melalui parti asalnya, sistem Pilihanraya itu sendiri perlu diubah.

Indonesia mengamalkan sistem pemilihan yang berbeza dengan yang diamalkan di Malaysia.  Malaysia mengikut sistem yang ditinggalkan oleh British seratus peratus, dan seseorang wakil rakyat itu menang walaupun dengan satu undi majoriti, dan setelah ia menang tidak ada apa yang menghalangkan dia dari keluar dari partinya untuk menyertai parti lain.

Sistem di Indonesia yang mencorakkan demokrasi dan pemilihannya berlandaskan sistem yang diamalkan di kebanyakan Negara Eropah memperkenalkan representatif mengikut peratusan undi yang diperolehi oleh sesebuah parti politik itu.

Parti-parti politik mempertaruhkan parti masing-masing dan bukan mempertaruhkan politikus secara individu tetapi ahli-ahli politik disenaraikan oleh parti-parti politik untuk diangkat menjadi wakil rakyat.  Seramai mana wakil-wakil rakyat itu akan diangkat oleh satu-satu parti politik akan ditentukan oleh peratusan undi yang diperolehi oleh parti berkenaan, dan siapa wakil-wakil rakyat yang diangkat itu ditentukan mengikut senarai yang ditetapkan yang utama didalam senarai itu diutamakan.

Wakil-wakil rakyat itu mewakili parti, bukan bertanding atas nama individu; dan jika parti itu memperolehi jumlah peratusan undi katakan 45%, maka akan ada 45% wakil rakyat daripada parti itu di Parlimen, dan jika wakil rakyat itu keluar parti setelah diangkat oleh Parti itu menjadi ahli Parlimen, ia boleh dikeluarkan sebagai wakil rakyat dan tempatnya digantikan oleh mereka yang ada didalam senarai parti itu.

Dengan cara itu tidak akan berlaku lompat parti oleh mana-mana wakil rakyat.  Wakil rakyat itu masih boleh melompat parti tetapi kedudukannya sebagai wakil rakyat akan terbatal, dan perwakilan parti itu di Parlimen kekal sebanyak peratusan undi yang diperolehi oleh parti itu semasa PRU (Pemilu).

Tetapi Malaysia yang semuanya ikut model British tidak akan dapat mengatasi masalah lompat ini.

Mengikut sistem yang diamalkan di Indonesia, hak asasi individu tetap dihormati kerana wakil rakyat yang diangkat oleh parti masih boleh keluar parti; hanya yang ia tidak boleh lakukan ialah membawa kerusi wakil rakyat itu bersamanya, kerana kerusi itu adalah milik parti.

Sistem yang dilakukan di Indonesia itu adalah lebih demokratik kerana perwakilan wakil-wakil rakyat oleh sesuatu parti itu ditentukan oleh peratusan yang diperolehi oleh sesebuah parti politik didalam PRU; kalau diambil contoh bahawa di Semenanjung Malaysia, PR telah berjaya memperolehi 51% daripada undi popular di dalam PRU 2008, dan dengan itu PR berhak meletakkan 51% daripada wakil-wakil rakyatnya di Parlimen.

Keduanya, sesebuah parti politik yang katakan mendapat 30% daripada undi popular, tetapi kalah di setiap konstituensi, parti itu tidak akan mempunyai walaupun seorang wakil rakyat di Parlimen mengikut sistem Pilihanraya di Malaysia walaupun 30% daripada rakyat mahukan parti itu, dan suara 30% itu tidak didengar di Parlimen, tetapi sistem Pilihanraya di Indonesia akan menempatkan suara 30% itu melalui wakil-wakil rakyat yang disenaraikan oleh parti politik itu.  Ertinya, demokrasi yang lebih adil dan luas dapat dilaksanakan.

Ketiganya, amat sukar bagi parti-parti yang memerintah merasuah pengundi-pengundi kerana yang bertanding didalam Pilihanraya itu adalah parti politik dan bukan individu.

Maka sistem pilihanraya seumpama itu adalah jauh lebih baik dari sistem pilihanraya yang diceduk seratus peratus dari Britain!

Suara Sri Andalas

Posted: 05 Sep 2012 11:07 PM PDT

Suara Sri Andalas


Selangor Peruntuk RM165,000 Bangun Sekolah Tamil Dan Kuil di Ijok

Posted: 05 Sep 2012 06:16 PM PDT

BESTARI JAYA,5 SEPT : Kerajaan Selangor memperuntukkan kira-kira RM 165,000 bagi pembangunan sekolah Tamil dan kuil Hindu di kawasan Ijok bagi memastikan pendidikan dan kebajikan masyarakat India terus terjamin.

Dana itu diserahkan dalam bentuk cek oleh Adun Ijok Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim Menteri Besar yang juga kepada wakil-wakil sekolah dan kuil yang diadakan di Dewan Masyarakat di sini.

Sebanyak sembilan buah sekolah jenis Tamil dan lima buah kuil di DUN Ijok menerima sumbangan bantuan pembangunan itu.

Abdul Khalid dalam ucapannya berkata, kejayaan dalam pendidikan akan membawa kemajuan kepada Selangor justeru kerajaan memberikan keutamaan bagi membangunkan pendidikan kepada semua masyarakat.

"Sehingga kini sejak 2008, lebih RM 50 juta sudah diperuntukkan untuk pembangunan pendidikan di negeri ini," kata Abdul Khalid.

Turut hadir,Ahli Parlimen Kuala Selangor,Dr Dzulkefly Ahmad, Exco Pendidikan,Pendidikan Tinggi Dan Pembangunan Modal Insan,Dr Halimah Ali.

Juga hadir Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin,Dr Xavier Jayakumar, Yang Dipertua Majlis Daerah Kuala Selangor,Noraini Roslan dan Pegawai Daerah Kuala Selangor, Datuk Misri Idris.

Dr Xavier dalam ucapannya berkata, Sekolah Tamil Desa Coldfield yang telah dimulakan pembinaannya oleh Kerajaan Selangor dijangka siap dalam masa setahun.

Sekolah yang terletak di atas kawasan seluas 4 ekar itu dibina dengan kos RM 3 juta.

"Kita juga akan teruskan pembinaan rumah pekerja-pekerja ladang bagi menjaga kebajikan mereka," kata Dr Xavier.

Dr Halimah berkata, pelbagai rancangan telah dilaksanakan untuk membangunkan semua jenis sekolah di Selangor yang selama ini kurang diberi perhatian oleh kerajaan pusat.

"RM 16 juta telah diperuntukkan oleh kerajaan negeri kepada sekolah jenis Tamil sejak 2008," kata Dr Halimah.

Sementara itu, Ahli Majlis Kuala Selangor,R Tanarasu berkata, kerajaan Pakatan Rakyat dalam empat tahun telah banyak menyalurkan bantuan demi kebajikan rakyat khususnya masyarakat India di kawasan DUN Ijok ini.

"Sebelum 2008, sekolah-sekolah dan kuil-kuil kurang mendapat bantuan dan peruntukan daripada kerajaan negeri Selangor sebelum ini," ujarnya.


Sumber: Selangorku

Selangor Kutip Hutang, Bukan “Bailout” Talam

Posted: 05 Sep 2012 02:30 AM PDT

SHAH ALAM, 4 SEPT: Laporan firma audit, KPMG Transaction Restructuring Sdn Bhd (KPMG) mendapati keputusan Kerajaan Selangor mengutip hutang bernilai RM392 juta daripada Talam Corporation (Talam) sebagai satu keputusan komersil yang baik.

KPMG juga berkata usaha mengutip hutang itu bukan satu tindakan "bailout" di mana kerajaan negeri menggunakan duit rakyat untuk menyelamatkan sebuah syarikat daripada runtuh.

Laporan tersebut adalah bukti terkini yang menyangkal kritikan pemimpin Umno-BN terhadap proses pengutipan Talam itu yang mereka mendakwa satu "bailout".

Sebaliknya dalam isu ini, Talam merupakan pihak yang perlu membayar setiap sen dari hutangnya kepada kerajaan negeri tanpa sebarang pengecualian.

Hutang tersebut merupakan hutang yang gagal dikutip oleh Kerajaan Negeri ketika di bawah pentadbiran Umno-BN.

Proses ini berbeza dengan tindakan Kerajaan Pusat Umno-BN yang pernah "bailout" syarikat kroni mereka yang sakit seperti Perwaja Steel, Renong dan Time Engineering.

Selain itu, KPMG juga mendapati usaha tersebut telah dilaksanakan dengan tertib, mengikut undang-undang, beretika serta menjaga kepentingan negeri, anak syarikat dan rakyat Selangor.

Laporan audit yang diumumkan pada sidang akhbar selepas mesyuarat exco baru baru ini, menyebut penyelesaian hutang Talam itu dilaksanakan menerusi pelbagai mekanisma.

"Penyelesaian hutang ini dilaksanakan menerusi penyelesaian aset melibatkan sembilan plot tanah, dua hartanah, 60 peratus saham dalam anak syarikat Talam serta (wang) tunai.

"Perjanjian penyelesaian dengan Talam ini adalah semata-mata bertujuan mengutip hutang," menurut petikan laporan firma audit itu lagi.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif KPMG Advisory Unit Chan Siew May dalam sidang media sama pula berkata, semakan yang dibuat tidak berdasarkan mana-mana tuduhan.

Abdul Khalid dalam sidang media itu turut berkata, laporan tersebut akan dibentangkan dalam Dewan Negeri Selangor yang akan bersidang pada November akan datang sebelum diedarkan kepada orang ramai.

Selain itu Abdul Khalid juga mengumumkan perlantikan Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad dan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Phua sebagai jurucakap rasmi bagi Kerajaan Negeri berhubung isu ini.

Turut diberi kepercayaan sebagai jurucakap dalam isu sama adalah Ahli Parlimen Selayang, William Leong dan Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Husin.

Sumber: Selangorku

Jemput Sultan : Rekod Dedah Kerajaan Negeri Ikut Prosedur

Posted: 05 Sep 2012 02:00 AM PDT

SHAH ALAM : Penganjuran Majlis Sambutan Kemerdekaan Ke- 55 peringkat Selangor terbukti mengikut lunas amalan dan prosedur yang diamalkan sejak bertahun-tahun.

Merujuk rekod Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri, DYMM Sultan Selangor hanya pernah sekali dijemput iaitu pada tahun 2007.

Rekod yang diperolehi sehingga tahun 2003 menunjukkan hanya Menteri Besar bertindak sebagai tetamu kehormat pada sambutan ambang Merdeka pada setiap malam 30 Ogos.

Bukti ini menunjukkan bahawa sejak dari pentadbiran Umno-BN lagi sebelum 2008, Sultan Selangor tidak dijemput untuk menyertai acara ambang kemerdekaan.

Menteri Besar Besar, Tan Sri Abdul Khalid berkata Sultan Selangor menerima jemputan pada setiap tahun untuk Majlis Bacaan Yasin, Tahlil dan Doa Selamat yang diadakan pada setiap 31 Ogos sempena Sambutan Bulan Kemerdekaan.

Jemputan kepada Sultan Selangor pada 2007 itu melibatkan keberangkatan pada acara perbarisan dan perarakan sempena Sambutan Jubli Emas 50 Tahun Kemerdekaan Malaysia.

Abdul Khalid mendedahkan rekod jemputan daripada pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri ke pihak Sultan Selangor bagi menjawab persoalan mengapa baginda tidak dijemput ke acara ambang merdeka peringkat Selangor pada 30 Ogos lalu.

Persoalan itu ditimbulkan oleh beberapa pihak baru-baru ini yang mempertikaikan mengapa Sultan Selangor tidak dijemput ke acara tersebut.

"Saya terima penjelasan (Setiausaha Kerajaan Negeri) Datuk Mohamad Khusrin Munawi berkenaan perkara ini dan saya berterima kasih atas kerja-kerja jawatankuasa berkenaan," kata beliau.

Abdul Khalid juga menyangkal dakwaan dari bekas Menteri Besar, Dr Mohamed Khir Toyo yang beliau pernah menjemput Sultan Selangor ke Majlis Sambutan Kemerdekaan.

Katanya tiada sebarang rekod yang menunjukkan Dr Khir pernah menjemput Sultan.

"Buat masa ini tiada sebarang rekod ditemui, mungkin juga sudah terbakar," jawab beliau secara sinis dalam satu sidang media selepas Mesyuarat Exco di sini.

Selain itu, Abdul Khalid berkata tindakan Kerajaan Negeri mengundang Penasihat Ekonomi Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim hanyalah sebagai penceramah jemputan.

"Tetamu kehormat adalah Menteri Besar, dan Anwar pula hadir sebagai penceramah jemputan.

Sama seperti sebelum ini, kita ada penyanyi jemputan, cuma kali ini kita gantikan dengan penceramah jemputan," ujarnya.

Sumber: Selangorku

Anwar Ibrahim

Posted: 05 Sep 2012 07:47 PM PDT

Anwar Ibrahim


Selangor Debt Recovery Exercise Is A Sound Commercial Decision: Audit Firm

Posted: 05 Sep 2012 02:33 AM PDT

PRESS STATEMENT
SEPT 05, 2012

In July 2012, the State Government appointed KPMG Transaction & Restructuring Sdn Bhd (KPMG) to perform an independent review on the RM 392 million debt recovery exercise from Talam Corporation.

The state is pleased to announce that the review has been completed and a detailed report will be tabled at the next Dewan Negeri Selangor sitting scheduled for November 2012. Subsequently, the report will be made public.

We are satisfied with the review in which the independent accountants concluded: "The Selangor State Government entered into two debt settlement agreements with Talam in order to recover an amount of RM 392 million of debts owed by Talam to the Selangor State Government and its subsidiaries.

"The debt settlement was in the form of settlement assets, comprising 9 plots of land, 2 properties and 60% shares in a subsidiary of Talam and cash/debt assignment. The settlement agreements entered into with Talam were purely a debt settlement arrangement.

"From the review exercise, KPMG is of the view that the Selangor State Government made a sound commercial decision under the circumstances at that point in time in relation to the settlement arrangement.

"The settlement process is still ongoing and based on currently available information, the gross consideration is sufficient for Menteri Besar Selangor Incorporated (MBI), being the party tasked with recovering the debts on behalf of the Selangor State Government and its subsidiaries, to recover the Talam debts, with no debt waiver by MBI."

This conclusion demonstrates that the debt recovery was legal, ethical, done in good faith and has in no way compromised the interest of the state, its subsidiaries or the people of Selangor.

The state government has prepared a list of Frequently Asked Questions (FAQs) to assist the media and the public in obtaining a clearer understanding of this issue. These FAQs were vetted by KPMG to confirm the accuracy of the facts and details presented.

We would also like to take this opportunity to announce the appointment of official spokespersons for the Selangor Government for matter concerning the Talam debt recovery.

The spokespersons are members of Parliament YB Dr Dzulkifli Ahmad from Kuala Selangor, YB Tony Pua from Petaling Jaya Utara, YB William Leong from Selayang and political secretary to the Menteri Besar, Cik Faekah Husin.

These four are authorized to discuss and debate the issue with any individuals or organizations they deem fit. We are confident that with their expert command of the facts at hand, they will able to facilitate healthy and informative discourse.

The State Government would also like to thank former auditor general Dato Mohd Salleh Mahmud who assisted the state in monitoring the entire review process.

We reaffirm our commitment to manage the economy of Selangor and its finances in adherence to the strictest professional standards, and with the interest of the rakyat always our primary priority.

TAN SRI ABDUL KHALID IBRAHIM
DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

Pemulihan Hutang Oleh Kerajaan Selangor Adalah Keputusan Komersil Yang Baik: Firma Audit

Posted: 05 Sep 2012 02:28 AM PDT

KENYATAAN AKHBAR
5 SEPT 2012

Pada Julai 2012, Kerajaan Selangor telah melantik KPMG Transaction & Restructuring Sdn Bhd (KPMG) untuk menjalankan semakan bebas terhadap kaedah kutipan hutang tertunggak berjumlah RM392 juta daripada Talam Corporation.

Kerajaan negeri sukacita mengumumkan bahawa laporan ini telah siap sepenuhnya dan akan dibentangkan dalam Dewan Negeri Selangor yang dijadualkan bersidang pada November ini dan kemudian akan diedarkan kepada orang awam.

Kami berpuas hati dengan semakan yang dibuat oleh akauntan bebas dari KPMG yang telah membuat kesimpulan bahawa:

"Kerajaan Negeri Selangor mengadakan dua perjanjian penyelesaian dengan Talam bertujuan mengutip semula hutang RM392 juta yang dihutang kepada kerajaan negeri dan anak-anak syarikatnya.

"Penyelesaian hutang ini dilaksanakan menerusi penyelesaian aset melibatkan 9 plot tanah, dua hartanah, 60 peratus saham dalam anak syarikat Talam serta tunai. Perjanjian penyelesaian dengan Talam ini adalah semata-mata bertujuan mengutip hutang.

"Daripada semakan ini, KPMG berpandangan bahawa kerajaan negeri telah membuat keputusan komersil yang baik mengikut keadaan ketika itu untuk menyusun hutang-hutang ini.

"Proses penyelesaian hutang ini masih berterusan dan berdasarkan maklumat yang ada, anggaran nilai kasar mencukupi untuk Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) – sebagai pihak yang bertanggungjawab mengutip hutang bagi pihak kerajaan negeri dan anak-anak syarikat – mendapatkan semua hutang daripada Talam tanpa memberi sebarang pengecualian."

Kesimpulan tersebut menunjukkan bahawa usaha Kerajaan Negeri mengutip hutang RM392 juta daripada Talam telah dilaksanakan dengan tertib, mengikut undang-undang, beretika serta menjaga kepentingan negeri, anak-anak syarikat dan rakyat Selangor.

Kerajaan Negeri juga telah menyediakan soalan-soalan lazim bagi membantu pihak media dan orang awam lebih memahami isu ini. Usaha ini juga dibuat dibawah selian KPMG untuk mengesahkan kebenaran fakta.

Kami juga mengambil kesempatan ini untuk mengumumkan pelantikan Ahli Parlimen Kuala Selangor, YB Dr Dzukefli Ahmad, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, YB Tony Pua, Ahli Parlimen Selayang, YB William Leong dan Setiausaha Politik kepada Menteri Besar, Faekah Husin sebagai jurucakap rasmi bagi kerajaan Selangor berhubung perkara ini.

Mereka ini berkelayakan untuk berbincang dan berdebat berhubung isu Talam dengan mana-mana individu atau organisasi yang bersesuaian. Saya amat yakin mereka mampu mengendalikan perbincangan secara sihat dan berfaedah mengenai isu ini.

Kerajaan Negeri juga mengucapkan terima kasih kepada bekas Ketua Audit Negara, Dato' Mohd Salleh Mahmud kerana membantu kerajaan negeri memantau keseluruhan proses semakan ini.

Kerajaan Negeri komited untuk mengurus ekonomi dan kewangan negeri secara profesional dan berhemah serta sentiasa memberi keutamaan kepada rakyat.

TAN SRI ABDUL KHALID IBRAHIM
DATO MENTERI BESAR SELANGOR

Pejabat PKR Diserang Samseng Pakai Baju Umno

Posted: 05 Sep 2012 12:17 AM PDT

Harakah

Sekumpulan 30 samseng Umno mengadakan demonstrasi dan bertindak ganas dengan menyerang ibu pejabat PKR, Tropicana dekat sini tengahari tadi.

Menurut laporan awal Keadilandaily kumpulan samseng itu memakai kemeja-T Umno dan Barisan Nasional.

Mereka memegang kain rentang sambil menjerit antaranya, 'Jalur Gemilang' dan mengeluarkan kata-kata kesat terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Portal itu yang memetik kenyataan Setiausaha Wanita PKR, Juwairiya Zulkifli berkata kumpulan samseng itu juga cuba bertindak ganas ke atas mereka yang cuba mengawal keadaan.

Demonstrasi pada jam 12.30 tengahari itu tadi dileraikan sepuluh minit kemudian dengan bantuan polis seramai 20 anggota yang terpaksa membuat sekatan di hadapan pejabat.

Kejadian ini merupakan insiden terbaru samseng Umno yang dilihat semakin berani menyerang Pembangkang sejak kebelakangan ini.

Ahad lalu, Anwar turut diserang di Masjid Al-Hussain, Seberang Pumpong, Alor Setar, Kedah ketika sedang menyampaikan tazkirah Maghrib, selepas bas jelajah Merdeka Rakyat dibaling batu dan disimbah cat merah di Kelantan sehari sebelumnya.

‘I Saw A Man With Sickle At Kedah Mosque Fracas’

Posted: 04 Sep 2012 11:51 PM PDT

Jelajah Bas Sempena Eidul Fitri Bersama Dato’ Seri Anwar Ibrahim Negeri Sembilan, Melaka & Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 7 – 9 September 2012 (Jumaat – Ahad)

Posted: 04 Sep 2012 08:16 PM PDT

7 September 2012 (Jumaat) – Negeri Sembilan

MASA PROGRAM LOKASI
1.00 – 2.00 ptg Solat Jumaat Masjid Jamek Port Dickson

 

2.30 – 3.30 ptg Rumah Terbuka Eidul Fitri PKR Teluk Kemang

 

Pusat Khidmat ADUN Port Dickson,  Port Dickson Centre Point, Port Dickson.

 

4.30 – 5.30 ptg Rumah Terbuka Eidul Fitri DUN Sikamat Pusat Khidmat ADUN Sikamat, Taman Sikamat Jaya,  Seremban

 

 

5.45 – 6.30 ptg Santai Petang

(DUN Ampangan)

Tapak Pasar Malam Ampangan, Taman Ampangan, Seremban.

 

7.15 – 8.30 mlm Solat & Tazkirah Maghrib Surau An-Nur, Fasa 2, Seremban Selatan, Senawang.

 

9.00–12.00 mlm Ceramah Perdana – Merdeka Rakyat Lot 20290, Jalan Ribu, Rantau (berhampiran Klinik Kesihatan Rantau)

 

 

 

8 September 2012 (Sabtu) – Melaka

MASA PROGRAM LOKASI
3.30 – 4.30 ptg Rumah Terbuka Eidul Fitri PKR Jasin Kampong  Kelubi, Jasin.

 

 

 

5.00 – 6.00 ptg Rumah Terbuka Eidul Fitri PKR Melaka Jln Cempaka Off Taman Peringat Jaya, Melaka

 

 

8.00 – 8.45 mlm Rumah Terbuka PKR Tangga Batu

 

Tanjong Minyak, Tangga Batu, Melaka
9.00–12.00 mlm Ceramah Perdana Batu 25, Kg Ramuan China Kechil, Lubok Cina, Melaka

 

9.00– 2.00 mlm Ceramah Perdana – Merdeka Rakyat Food Court Pearl Park, Pekan Pulau Sebang, Alor Gajah, Melaka

 

 

 

 

 

9 September 2012 (Ahad) – Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

MASA PROGRAM LOKASI
11.00 – 12.00 tghari Rumah Terbuka Eidul Fitri PKR Lembah Pantai

 

Apartmen Pantai Permai, Pantai Dalam
12.30 – 1.30 ptg Rumah Terbuka Eidul Fitri PKR Bandar Tun Razak

 

Padang Flat Sri Labuan, Bandar Tun Razak
2.00 – 3.00 ptg Rumah Terbuka Eidul Fitri PAS Pusat

 

Padang Kelab Sultan Sulaiman, Kampong Baru
3.30 – 4.30 ptg Rumah Terbuka Eidul Fitri PKR Batu

 

Dataran 1, PPR Batu Muda
4.45 – 5.45 ptg Rumah Terbuka Eidul Fitri PKR Setiawangsa

 

No 9 -2, Jalan 46B/26, Pusat Bandar Sri Rampai, Setapak
6.00 – 7.00 ptg Rumah Terbuka Eidul Fitri PKR Wangsa Maju

 

Tapak Pasar Malam, Taman Melati (Dekat LRT Terminal Putra/LRT Gombak)

Debat Anwar-Najib Cara Terbaik Leraikan Politik Ganas

Posted: 04 Sep 2012 08:12 PM PDT

KeadilanDaily

Debat antara Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Najib Razak perlu diteruskan kerana ia merupakan langkah terbaik meleraikan kecelaruan politik semasa, kata Ketua Penerangan KEADILAN, Dr Muhammad Nur Manuty.

"Dengan cara ini, rakyat dapat dididik dengan budaya politik beraras tinggi, intelektual dan bertamadun.

"Namun demikian, kita amat kecewa kerana Najib bersungguh-sungguh ingin mengelak ia berlaku atas alasan yang begitu dangkal dan remeh," katanya dalam satu kenyataan.

Beliau mengulas insiden provokasi oleh pendesak Melayu Perkasa di Masjid Al-Hussain, Seberang Pumpong, Alor Setar, Ahad lalu ketika Anwar menyampaikan tazkirah.

"Tindakan agresif dan ganas mereka semasa Anwar sedang menyampaikan tazkirah ringkas adalah di luar batas susila bangsa Melayu dan Islam," tegasnya.

Pengerusi KEADILAN Perak itu berkata, provokasi tersebut merupakan rentetan dari siri politik ganas samseng Umno, sebagai manifestasi dari tekanan dan kekecewaan apabila menyedari mereka gagal menyekat sokongan rakyat kepada Pakatan Rakyat untuk menghadapi PRU ke 13 akan datang.

"Keputusan PRU-12 yang lalu benar-benar mengejutkan Umno. Lantaran begitu tertekan, mereka hilang kerasionalan dan kematangan politik, hinggakan pemimpin tertingginya pernah melafazkan ikrar akan mempertahankan Putrajaya dengan apa cara sekalipun," jelasnya.

"Demi mencapai matlamat ini, Perkasa salah satu instrumen yang digunakan," kata Muhammad Nur.

Beliau berkata, perbezaan pandangan dan pendirian politik adalah suatu yang fitrah.

"Justeru, kita  menyeru agar semua aktivis politik tanah air terutama para pendokong Umno dan BN agar bersama meneruskan perjuangan kita membela rakyat secara secara sihat, matang dan bertamadun," katanya.

KEADILAN juga menyeru agar pihak berkuasa keselamatan negara turut memberi sokongan dalam menjayakan hasrat murni mengukuhkan amalan budaya politik aras tinggi.

"Justeru, kita menuntut agar pihak keselamatan segera bertindak secara tegas dan drastik demi membanteras budaya politik ganas dan samseng yang sedang berleluasa," kata beliau.

Wee Choo Keong

Posted: 05 Sep 2012 03:16 PM PDT

Wee Choo Keong


Poor configuration of A380 & the cost that MAS could have saved

Posted: 05 Sep 2012 09:00 AM PDT

The airbus A380 is a beautiful aircraft but the configuration for the MAS A380 was most inappropriate if compared to the A380 of other airline. The upper deck of the A380 of Emirates, SIA and other airline is exclusively for First Class and Business Class. The upper deck has two huge toilets which could easily [...]

Soalan-soalan Parlimen untuk Sesi Oktober 2012

Posted: 04 Sep 2012 08:24 PM PDT

Soalan-soalan untuk jawapan lisan 1.   Tuan  Wee Choo Keong (Wangsa Maju) minta Menteri Wilayah Persekutuan Dan Kesejahteraan Bandar menyatakan apakah tindakan yang telah diambil bagi mengatasi masalah pusat-pusat Siber Cafe yang begitu banyak beroperasi di kawasan Wangsa Maju dan adakah tindakan pengawalan telah diambil bagi memastikan aktiviti di pusat Siber Cafe tidak menyalahi undang-undang serta memastikan  [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 05 Sep 2012 11:32 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang


Ceramah Pakatan Rakyat

Posted: 05 Sep 2012 02:37 AM PDT


CERAMAH PAKATAN RAKYAT
Tarikh : 18/9/2012, Selasa
Masa : 8.30 malam.
Tempat : Taman Desa Rhu, Sikamat, Seremban
Penceramah : Dato Arif Sabri, Aspan Alias, YB Anthony Loke, YB Dato Kamarul Bahrain, YB Taufek dan YB Aminudin

Ceramah Umum

Posted: 05 Sep 2012 02:37 AM PDT


PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 05 Sep 2012 11:02 AM PDT

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Jelajah Merdeka Rakyat DSAI Ke Negeri Sembilan

Posted: 04 Sep 2012 08:25 PM PDT

Program-Program Jelajah

7 September 2012/Jumaat
Sambutan Aidilfitri Dun Port Dickson Bersama DSAI
Perkarangan Pejabat ADUN Port Dickson
Bandar Port Dickson,
2:00-3:00 petang

7 September 2012/Jumaat
Sambutan Aidilfitri Dun Sikamat Bersama DSAI
Perkarangan Pejabat ADUN Sikamat,
Tmn Sikamat Jaya, Seremban
5:00-6:00 petang

7 September 2012/Jumaat
Santai Petang Dun Ampangan Bersama DSAI
Tapak Pasar Malam Ampangan
6:00-7:00 petang

7 September 2012/Jumaat
Ceramah Perdana Merdeka Rakyat
Jalan Ribu, Rantau
(berhampiran Klinik Kesihatan Rantau)
8:30 malam

Aminuddin Harun

Posted: 05 Sep 2012 07:22 AM PDT

Aminuddin Harun


Ceramah Pakatan Rakyat

Posted: 05 Sep 2012 02:36 AM PDT


CERAMAH PAKATAN RAKYAT
Tarikh : 18/9/2012, Selasa
Masa : 8.30 malam.
Tempat : Taman Desa Rhu, Sikamat, Seremban
Penceramah : Dato Arif Sabri, Aspan Alias, YB Anthony Loke, YB Dato Kamarul Bahrain, YB Taufek dan YB Aminudin

Tiada ulasan:

Catat Ulasan