Rabu, 5 September 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


Suara Sri Andalas

Posted: 04 Sep 2012 11:35 PM PDT

Suara Sri Andalas


Xavier : Kenapa PDRM Bersikap Dwi-Standard?

Posted: 04 Sep 2012 09:00 PM PDT

PETALING JAYA, 4 SEPT: Ketiadaan anggota beruniform Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk menjaga keselamatan awam ketika sambutan ambang kemerdekaan peringkat Selangor menggambarkan sikap dwi-standard.

Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar berkata tindakan yang mengecewakan Kerajaan Negeri itu tidak menggambarkan slogan 'Tegas, Adil dan Berhemah'.

"Kita mahu, pihak polis bertindak adil berdasarkan slogannya, 'Tegas, Adil dan Berhemah' dan bukannya hanya bertugas apabila melibatkan program yang diadakan oleh Umno-BN sahaja dan pemimpin kerajaan pusat sahaja," kata beliau.

Menurut Dr Xavier, tiada seorang pun anggota polis beruniform kelihatan bertugas dalam acara sambutan yang berlangsung di Dataran Kemerdekaan Shah Alam pada Ogos 30.

Beliau turut berkata tindakan polis itu telah menyebabkan keselamatan orang ramai, pemimpin kerajaan negeri dan kakitangan awam terancam.

Menurutnya pihak polis sepatutnya mengutamakan keselamatan awam dengan tidak membiarkan diri mereka dipengaruhi unsur-unsur kepentingan politik mana-mana pihak.

Xavier sekali lagi melahirkan rasa kecewanya apabila PDRM dan Angkatan Tentera Laut Malaysia menarik diri dari acara perbarisan sambutan itu pada saat akhir.

"Adakah mereka menerima arahan dari 'tangan-tangan di atas' untuk menarik diri dari menyertai program anjuran kerajaan Pakatan Rakyat?

"Ini jelas menunjukkan bahawa walaupun kita sudah 55 tahun merdeka, kita sedih kerana institusi keselamatan masih tidak bebas dan terus dijajah," ujarnya lagi.

Sumber: Selangorku

Xavier Jayakumar: Pakatan Was Democratically Chosen & Has The Right To Invite Any Personality

Posted: 04 Sep 2012 02:30 AM PDT


Dragging Sultan into Selangor N-Day Issue an Act of Mischief, Says State Exco Man

Posted: 04 Sep 2012 02:00 AM PDT

KUALA LUMPUR, Sept 4 — A Selangor exco member today said it was "mischievous" to turn the state-level National Day celebrations into an issue, where leaders from the Barisan Nasional (BN) coalition had questioned why the Sultan of Selangor was not invited.

Prime Minister Datuk Seri Najib Razak, who is also Umno president, had suggested that the Pakatan Rakyat (PR)-led state government given more respect to Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim by inviting him for the celebrations.

"It is mischievous of certain people especially Umno leaders to involve the palace in this issue," Dr Xavier Jayakumar said at a press conference at the PKR headquarters today.

He said that "by protocol, the palace is usually not invited" for such events.

Xavier pointed out that Anwar was an elected MP and also Selangor's economic adviser.

"He (Anwar) was invited in his capacity as opposition leader in Parliament," Xavier said, adding that "in other countries, it's a minister position".

"I don't see why there is a query now," he said, pointing out that it was the democratic right of the state government to extend invitations for the celebrations.

The Selangor state government had on Sunday denied intentionally shutting out Sultan Sharafuddin Idris Shah from the event, saying that it has been the practice for the Ruler not to be invited even when the state was under BN rule.


Source: TheMalaysianInsider

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 04 Sep 2012 11:14 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Kedahkini: Panas ! Serang Masjid, Peserta Rombongan Nampak Ah...

Posted: 04 Sep 2012 06:26 PM PDT

Kedahkini: Panas ! Serang Masjid, Peserta Rombongan Nampak Ah...: PETALING JAYA 4 September: Salah seorang ahli Perkasa yang menyerang program tazkirah Datuk Seri Anwar Ibrahim di Masjid al-Husain di Seber...

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

Posted: 04 Sep 2012 11:03 PM PDT

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Jamuan DAP Pekan SUBANG

Posted: 04 Sep 2012 08:09 PM PDT

YB Sivarasa telah sempat hadir bersama dengan pimpinan DAP pada Jamuan Makan Malam DAP Pekan SUBANG. Antara pimpinan DAP yang turut hadir termasuk YB Lim Kit Siang, YB Teng Chang Kim dan YB Ronnie Liu.

YB Sivarasa turut diberi penghormatan untuk berucap di jamuan tersebut yang dihadiri lebih 800 warga Pekan SUBANG.

Anwar Ibrahim

Posted: 04 Sep 2012 07:31 PM PDT

Anwar Ibrahim


Jangan Jadi Orang Yang ‘Perkosa’ Masjid

Posted: 04 Sep 2012 02:47 AM PDT

Harakah

KUALA LUMPUR: Usaha menghalang masjid daripada disuburkan dengan risalah-risalah Allah merupakan satu usaha yang zalim dan tidak bertamadun.

Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura), Ustaz Abdul Ghani Shamsudin, berkata jika seseorang itu melakukan usaha bagi menghalang dakwah Allah, maka ia akan berdepan dengan tindakan Allah itu sendiri d akhirat kelak.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kejadian serangan di sebuah masjid, di Alor Setar, ketika Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyampaikan tazkirah Maghrib, baru-baru ini.

“Umat Islam sepatutnya menyedari segala perkara dalam dunia ini berkaitan, orang yang tidak berilmu akan menjadi jahat, dan begitu sebaliknya.  Dalam Islam, siapa yang ingin perkasa, perlu dengan Allah, kalau tidak jadi pekasam,” tegas beliau kepada Harakahdaily, hari ini.

Tambah beliau, setiap seorang yang ingin memperkasakan diri ia perlu bersama Allah, kerana hanya dengan Allah ia akan jadi perkasa.

Sambil menyatakan kekesalan terhadap insiden berkenaan, Ustaz Ghani yang juga Ahli Majlis Syura Ulama PAS, gangguan terhadap rumah Allah itu satu perbuatan yang biadap, lebih-lebih lagi ketika tazkirah dijalankan.

“Kalau mereka tidak mahu mendengar tazkirah tersebut, keluarlah dengan baik.  Ini tidak, setelah membuat bising di dalam dan setelah diminta keluar, berterusan membuat bising.  Ini tidak bertamadun,” kata beliau yang turut berada di masjid berkenaan.

Sedangkan, tambah beliau ketika itu tazkirah dijalankan oleh seorang yang dikenali dan pernah menjadi pemimpin negara suatu ketika dahulu yang begitu dikenali ramai.

Menurutnya lagi, mengganggu majlis dengan membuat andaian dan tuduhan yang bermacam-macam tanpa sebarang bukti hanya menunjukkan sikap yang tidak bertanggungjawab.

Justeru, beliau menasihatkan mana-mana pihak yang gemar ‘memperkosa’ majlis agama ini agar menghentikan perbuatan tersebut memandangkan perbuatan tersebut akan berdepan dengan tindakan Allah SWT di akhirat kelak.

“Nasihat saya, jangan jadi orang yang perkosa masjid.  Kalau nak jadi perkasa, kena bersama-sama dengan Allah, baru perkasa.  Bukan jadi perkosa,” tegas beliau.

Serang Masjid, Peserta Rombongan Nampak Ahli Perkasa Bawa Kerambit

Posted: 04 Sep 2012 02:36 AM PDT

KeadilanDaily

PETALING JAYA 4 September: Salah seorang ahli Perkasa yang menyerang program tazkirah Datuk Seri Anwar Ibrahim di Masjid al-Husain di Seberang Pumpong, Alor Setar Ahad lalu didapati membawa sebilah kerambit.

Perkara itu disaksikan oleh Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Abdul Rahman Yusof yang merupakan salah seorang peserta rombongan Jelajah Merdeka Rakyat yang tiba di Kedah.

Menceritakan insiden itu, beliau yang lebih mesra dipanggil Pak Rahman berkata, kejadian tersebut disedarinya ketika kumpulan pendesak Melayu itu menyerbu pintu masuk masjid selepas bekalan elektrik diputuskan.

“Saya melihat dengan jelas lelaki itu kerana lampu kecemasan di masjid masih berfungsi walaupun bekalan elektrik diputuskan.

“Dia menyimpan kerambit itu dipoket baju dan hulunya terkeluar membolehkan saya melihatnya dengan jelas,” kata Penyelaras Politik Pejabat Anwar itu lagi.

Beliau berkata demikian ketika menerangkan tayangan video insiden berkenaan di Ibu Pejabat KEADILAN di sini hari ini.

Pak Rahman berkata, gerak-geri lelaki itu begitu mencurigainya seolah-olah berniat mencederakan Ketua Pembangkang yang ketika itu sedang menyampaikan tazkirah.

Menurutnya lagi, lelaki itu juga dikatakan beberapa kali meletakkan tangan di poketnya seperti bersedia untuk membuat serangan.
Bimbang dengan keadaan itu, Pak Rahman mengawasi lelaki terbabit dan bersedia merempuhnya jika dia bertindak agresif.

“Mujur lelaki berkenaan tidak bertindak agresif disebabkan keadaan di kawasan itu terang apabila lampu kecemasan menyala. Saya percaya kalau blackout (gelap) lelaki itu akan menyerbu ke arah Anwar,” katanya.
Beliau yang mengecami lelaki berkenaan akan membuat laporan polis dalam masa terdekat.

“Dari segi bukti gambar, saya boleh kenal pasti dan saya percaya polis boleh menyiasatnya,” katanya.

Keadilan Daily sebelum ini melaporkan, sekumpulan ahli Perkasa yang bertindak ganas menyerang Anwar ketika menyampaikan tazkirah Maghrib di Masjid Al-Husain.

Samseng tersebut bertindak memadamkan lampu masjid dan alat pembesar suara berulangkali, di samping mengeluarkan kata-kata kesat serta membaling kasut ke dalam masjid ketika tazkirah disampaikan.

Kejadian serangan itu adalah insiden kedua selepas bas jelajah Merdeka Rakyat dibaling batu dan disimbah cat merah di Kelantan sehari sebelumnya.
 

Saiful Tidak Seperti Mangsa Penderaan Seksual Biasa

Posted: 03 Sep 2012 08:49 PM PDT

Malaysiakini

Pada pandangan Mark Trowell, seorang peguam yang berpengalaman dalam kes jenayah di Australia, mangsa dakwaan liwat Mohd Saiful Bukhari Azlan tidak sebagaimana mangsa serangan seksual “biasa” .

Pengarang buku ‘The Trial of Anwar Ibrahim, Sodomy 11′ (Perbicaraan Anwar Ibrahim, Liwat II’, yang mula dijual sejak
minggu lepas, berkata Saiful nampak seperti suka perhatian media dan dia tidak kisah – tidak sama sekali seperti mangsa serangan seksual yang lain .

Trowell, yang juga seorang pemerhati bagi Kesatuan Antara Parlimen (IPU) dan LawAsia di mahkamah di seluruh dunia, berkata ia juga tidak normal bagi mangsa serangan seksual tidak mandi selama dua hari.

“Saya difahamkan bahawa seorang Muslim, selepas persetubuhan, dikehendaki untuk mandi junub sebelum dia boleh melakukan solat. Jadi, soalan itu berterusan tentang bagaimana Saiful melakukan solat.

“Dalam 25 tahun pengalaman saya dalam undang-undang jenayah, saya tidak pernah lihat seseorang itu tidak mandi selama dua hari untuk mengekalkan bukti forensik.

“Sebaliknya, saya rasa mangsa mahu cepat mandi untuk menghilangkan bau badan pelaku.

“Dalam sesetengah kes penderaan seksual, mangsa akan menggosok badan mereka sehingga hampir luka untuk menghapuskan bau itu,” kata Trowell, yang merupakan seorang Queen Counsel.

Biasa dengan adat Malaysia

Peguam kanan itu, yang menyediakan laporan kepada IPU mengenai perbicaraan yang dipantaunya, berpengalaman luas sebagai peguambela dan pendakwa di Australia.

Yang menariknya, Trowell mempunyai beberapa kaitan di
Malaysia – bapanya tinggal di Ipoh semasa era pra-Merdeka dan oleh itu, peguam dari Australia Barat ini biasa dengan adat Malaysia.

Laporannya membantu IPU – organisasi Parlimen dunia – untuk mengambil pendirian berhubung perbicaraan Liwat II Anwar.

Buku Trowell setebal 306-halaman itu diterbitkan oleh Marshall Cavendish Editions dan mula dijual di semua kedai buku utama di Malaysia Rabu lepas.

Penulis telah mengikuti perbicaraan Anwar sejak kes Liwat I lebih sedekad lalu, dan kes dakwaan salahguna kuasa yang dibawa hingga ke Mahkamah Persekutuan pada tahun 2004.

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 04 Sep 2012 11:08 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang


Rumah Terbuka PKR DUN Labu

Posted: 04 Sep 2012 12:40 AM PDT


Jelajah Negeri Sembilan

Posted: 04 Sep 2012 12:39 AM PDT


Jamuan Raya PAS Felda Bukit Rokan, Gemencheh

Posted: 04 Sep 2012 12:39 AM PDT


CERAMAH JOM UBAH BERSAMA PAKATAN RAKYAT

Posted: 03 Sep 2012 08:41 PM PDT


Tarikh : 11 September 2012
Tempat : Kampung Kepis Hulu, Johol
Masa : 9.00 malam
Penceramah
- Sdr Rafizi Ramli ( Pengarah Strategik PKR )
- Dr Badrul Amin ( PKR )
- YB Teo Kok Seong ( Adun DAP Bahau )
- Sdr Sani Hamzan ( Exco DPP Pusat )
- Ustaz Nor Azman Mohamad ( Ketua Penerangan PAS N.Sembilan )
Semua dijemput hadir

Ceramah Merdeka Rakyat

Posted: 03 Sep 2012 08:41 PM PDT


Jamuan Hari Raya dan Ceramah

Posted: 03 Sep 2012 08:40 PM PDT


Tempat : Bilik Gerakan Kg Gunung Pasir, Seri Menanti (Rumah Hj Zainal)
Tarikh : 8 Sep 2012, Sabtu
Masa : 7.30 mlm – 12 mlm
Bersama : Ustaz Shamsul Firdaus Al Hafiz (Timbalan Ketua AMK Kota Damansara) dan Ustaz Syed Abd Kadir Aljoofre (Setiausaha Dewan Ulama PAS)
Semua dijemput hadir

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 04 Sep 2012 11:05 AM PDT

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Program Semasa

Posted: 03 Sep 2012 07:56 PM PDT


SEMUA DIJEMPUT HADIR

Tiada ulasan:

Catat Ulasan