Ahad, 30 September 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

Posted: 29 Sep 2012 11:29 PM PDT

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Sambutan Hangat di sekitar Perayaan PorTor

Posted: 29 Sep 2012 09:26 PM PDT

Sepanjang Bulan 7 Calendar China, masyarakat Tionghua meraikan perayaan Por Tor untuk menyembah roh-roh mereka yang telah meninggal.
Dalam budaya Tionghua, dipercayai bahawa setiap tahun dalam bulan 7, roh-roh yang masih belum menikmati keamanan akan berkeliaran. Maka, masyarakat Tionghua akan mengadakan upacara sembahyang untuk keamanan roh-roh ini.
Disamping upacara sembahyang ini, kutipan derma melalui jamuan makan dan lelongan barangan diadakan untuk mengutip derma bagi badan-badan kebajikan.
 

Perayaan ini kebiasaannya dianjurkan oleh Persatuan Peniaga-peniaga tempatan. Di kawasan Parlimen SUBANG terdapat hampir 15 Persatuan tempatan yang menganjurkan Perayaan ini. YB Sivarasa telah sempat hadir di kesemua lokasi perayaan ini sepanjang bulan.
Sivarasa telah menerima sambutan yang begitu hangat sekali di setiap lokasi Perayaan PorTor ini. Di Aman Puri, Perayaan Portor adalah yang terbesar di seluruh Selangor. Jamuan Makan Malam sebanyak 360 meja atau seramai 3600 jemputan berjaya dianjurkan. Derma yang dikutip di Perayaan ini, seperti biasa disalurkan ke Pusat Hemodialisis tempatan. Sokongan daripada para jemputan begitu hebat sekali. YB Sivarasa terpaksa mengambil masa selama 1jam 30 minit hanya untuk beredar keluar daripada jamuan tersebut kerana ramai warga tempatan yang ingin bersalaman dan bergambar bersama Wakil Rakyat mereka.
Kejohanan Bowling anjuran DUN Bukit Lanjan

Posted: 29 Sep 2012 09:00 PM PDT

Sivarasa bersama Elizabeth Wong telah merasmikan Kejohanan Bowling anjuran DUN Bukit Lanjan di CURVE. Seramai 48 pasukan (3 orang setiap pasukan) telah mengambil bahagian dalam program yang ulung kalinya dianjurkan.

Sokongan Kepada SUARAM

Posted: 29 Sep 2012 08:49 PM PDT

Sivarasa telah bersama teman-teman NGO beliau di Dataran Merdeka memberikan sokongan beliau kepada SUARAM.

Beliau sempat memberi sepatah-dua kata-kata sokongan dan sedikit latar belakang SUARAM dimana beliau adalah salah seorang pengasas NGO Hak Asasi ini.

Perayaan Tanglung

Posted: 29 Sep 2012 08:38 PM PDT

Masyarakat Tionghua meraikan Perayaan Tanglung bersempena dengan Bulan 8 calendar Cina setiap tahun. Perayaan ini mengingati kejayaan masyarakat China mengatasi kezaliman Mogul. Regim ini telah ditumbangkan dengan kebangkitan masyarakat yang telah mengantar mesej tersembunyi dalam 'kuih bulan' untuk rakyat bangkit berlawan regim zalim itu.

Dalam ucapan Sivarasa dalam setiap Perayaan Tanglung yang dianjurkan di sekitar kawasan Parlimen SUBANG, beliau mengingatkan masyarakat untuk bersatu suara menuntut Keadilan untuk rakyat Malaysia.
Anwar Ibrahim

Posted: 29 Sep 2012 07:35 PM PDT

Anwar Ibrahim


[KLIP] Semarak Reformasi

Posted: 29 Sep 2012 07:16 AM PDT

Audit Buktikan SPR Laksana Penipuan Besar-Besaran

Posted: 29 Sep 2012 07:14 AM PDT

KeadilanDaily

Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan sebanyak 64,100 pengundi pos dimasukkan dalam daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam tempoh sehari, tanpa melalui prosedur.

"Audit mendapati ada  penipuan besar-besaran dari daftar pemilih. Penemuan 64,100 pemilih pos dimasukkan dalam daftar pada 9 April 2010, berkemungkinan besar tidak melalui proses semakan dan bantahan rasmi.

"Sebanyak 77, 246 nama pengundi baru yang tidak ada dalam daftar pemilih PRU 12,imasukkan.

"Bezanya apa? Permohonan dibuat bertahun-tahun sebelum PRU 12. Ada lima, lapan tahun tetapi tidak semena-mena nama-nama itu terpancar semula," kata Ketua Pembangkang pada majlis Makan Malam Perdana Pakatan Rakyat di Stadium Tertutup Melawati itu yang dihadiri kira-kira 3,000 pemimpin

Menyifatkan ia didalangi Umno lantaran tidak yakin memenangi PRU 13, Anwar memberi amaran keras kepada SPR supaya membersihkan daftar pemilih itu.

Tambah memeranjatkan, kata Anwar, SPR mendaftar pengundi yang tiada alamat.

"Ini bukan perkara baru, sebanyak 5.75 juta pemilih tiada alamat dalam daftar pemilih SPR, 3.3 juta hanya ada nombor rumah.

"Ada 4.38 juta pemilih tanpa nombor rumah. Dia jawab, di kawasan Dayak, Kadazan, nombor rumah tiada tapi takkan sampai 4 juta. Manakala 1.99 juta boleh diperbaiki, ada alamat tapi tidak dibetulkan," katanya.

Selain taktik pertambahan pengundi meragukan, beliau berkata, kaedah SPR untuk menipu melibatkan isu lokaliti dan persempadanan.

"Kita tahu beberapa nama diumumkan oleh kawan-kawan kita yang terlibat tentang soal lokaliti. Lokaliti ini dulu banyak tetapi dikurangkan. Dulu jika ada enam, sekarang jadi tiga.

"Selangor sahaja jumlah lokaliti berkurang daripada 24,479 kepada 13,813. Masalahnya, kita mahu semak satu persatu jadi susah sebab kawasan jadi besar," katanya.

Selain itu, katanya masalah pemilih pos juga berlaku kecurigaan kerana nombor kad pengenalan tidak sepadan.

"Ada 304,136, ini bukan jumlah kecil. Kita tak kata semuanya penipuan tetapi ada kejanggalan tentang tarikh permohonannya.

"Malah, sebanyak 2,522 pemilih tentera dan polis tanpa nombor kad pengenalan baru yang berpadanan dengan nama-nama mereka," katanya.

Wee Choo Keong

Posted: 29 Sep 2012 03:18 PM PDT

Wee Choo Keong


Azhari Mohd Dahlan is still head of MAS Engineering

Posted: 28 Sep 2012 08:58 PM PDT

Both En Abdul Aziz Abu Bakar, Executive Vice President, Aircraft Finance & Management and En Al-Ishsal Ishak, Senior Vice President, Marketing & Products have resigned from MAS. En Azhari Mohd Dahlan is still holding on as the CEO of MAS Aerospace Engineering despite the MAS-AirAsia share swap has been reversed in May 2012.  Can someone [...]

BULETIN RAKYAT

Posted: 29 Sep 2012 11:05 AM PDT

BULETIN RAKYAT


BAJET PRU13 ~ ANWAR

Posted: 28 Sep 2012 11:06 PM PDT

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Bajet 2013 yang dibentangkan hari ini satu lagi gimik politik Barisan Nasional (BN).


Menurut Anwar, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini sekali lagi cuba memberi gimik politik bagi memenangi hati rakyat.

"Ini hanya gimik politik. Jelas memang pembentangan Bajet 2013 ini hanya bermotifkan politik," kata Anwar ketika ditemui pemberita selepas sesi pembentangan Bajet 2013 di Dewan Rakyat.

Menurut Anwar, rakyat sendiri bijak menilai motif permainan politik secara senyap yang cuba dimainkan oleh BN.

"Saya yakin rakyat bijak menilai ke mana perginya sebahagian besar wang rakyat," katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh turut menyindir Najib kerana tiada sebarang bajet diperuntukkan bagi mengubah struktur tahap rasuah di negara ini.

"Masalah besar negara ini ialah penyelewengan dan rasuah,

"Perubahan besar bagi membendung masalah rasuah ini yang perlu dititikberatkan," tegasnya.

Anwar turut menegaskan yang Najib tidak sepatutnya menggunakan gimik politik ini bagi memenangi hati rakyat kerana rakyat negara ini mampu berfikir secara waras bagi menilai sesuatu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan