Rabu, 19 September 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


MEDIA Rakyat MALAYSIA

Posted: 19 Sep 2012 04:27 AM PDT

MEDIA Rakyat MALAYSIA


AGAMA SENTIASA DIHATI SAYA ~ ABBY ABADI

Posted: 18 Sep 2012 07:41 PM PDT

Suara Sri Andalas

Posted: 18 Sep 2012 11:15 PM PDT

Suara Sri Andalas


Lebih 50 Ribu Pengundi Baru Di Selangor Masih Belum Dikenalpasti

Posted: 18 Sep 2012 02:15 AM PDT


SHAH ALAM, 18 SEPT: Seramai 50,000 pengundi baru di Selangor masih belum dikenalpasti identiti mereka dan semakan akan dilakukan dalam masa terdekat.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, seramai 390,000 pengundi baru di Selangor sudah dikenalpasti melalui semakan yang dilakukan melalui Program Bersih Selangorku yang dilancarkan April lalu.

"Buat masa ini saya katakan yang kita telah pergi mencari pengundi baru ini dan kita telah berjumpa hampir 80 peratus daripada mereka.

"Tapi 20 peratus lagi melibatkan hampir 50,000 pengundi baru yang masih belum kita kenalpasti," katanya kepada pemberita ketika ditemui di lobi bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini hari ini.


Abdul Khalid berkata, 50,000 merupakan suatu jumlah yang besar dan beberapa penyelidikan dan semakan sedang dilakukan bagi mengenalpasti mereka.

Sebelum ini, Kerajaan Negeri melancarkan Program Bersih Selangorku bagi membuat semakan selepas negeri itu mencatatkan peningkatan mendadak jumlah pengundi baru sejak 2008.

Mengulas mengenai isu pilihanraya berasingan, Abdul Khalid menjelaskan, pendirian Kerajaan Negeri sama dengan persetujuan Pakatan Rakyat(PR) untuk mengadakan pilihanraya berasingan di Selangor.

Namun demikian, menurutnya, Kerajaan Pusat masih tidak mengumumkan tarikh Pilihanraya Umum ke-13 dan Selangor masih merancang strategi mengenai keputusan pilihanraya berasingan itu.

"Kita tidak tahu pilihanraya Parlimen bila, masih lagi spekulasi oleh Kerajaan Pusat.

"Ada baiknya pilihanraya berasingan dan ada yang tidak baiknya.

"Perbincangan yang dilakukan pimpinan PR berdasarkan spekulasi dan kita masih memikirkan strategi sesuai," jelasnya lagi.

Sumber: Selangorku

Saman Isu Air Peluang Kerajaan Negeri Beri Penjelasan Terbuka

Posted: 18 Sep 2012 02:00 AM PDT


SHAH ALAM 18 SEPT: Isu tuntutan saman daripada 711 penghuni pangsapuri terhadap Kerajaan Negeri berhubung subsidi air percuma merupakan peluang terbaik untuk beri penjelasan secara terbuka di mahkamah kelak.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata ini kerana subsidi pemberian air percuma hanya diberikan kepada pangsapuri yang mempunyai meter individu sahaja.

Katanya, sejak 2008 keputusan pemberian air percuma hanya dilakukan sekiranya penghuni mengikut garis panduan syarat yang ditetapkan.

"Tuntutan saman merupakan hak individu, mana-mana individu yang mahu menikmati subsidi air itu hendaklah menukar kepada meter individu.

"Meter individu adalah sangat penting dalam pemberian subsidi ini dan senarainya ada di tangan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas). Begitu juga senarai penghuni yang sudah menukar meter dan sudah menikmati pemberian ini," katanya.


Abdul Khalid ditemui pemberita sejurus selesai menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan mereka bentuk Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) baru di sini.

Beliau juga memberitahu selepas 2006 Kerajaan Negeri tidak lagi menggunakan meter pukal bagi penempatan baru yang dibina.

Menjawab pertanyaan pemberita mengenai perjumpaanya dengan penduduk, Abdul Khalid berkata perjumpaan itu hanya akan dilakukan oleh Lembaga Perumahan dan Hartanah Negeri (LPHS).

"Bukan itu sahaja mereka boleh berjumpa dengan Adun, Ahli Parlimen, Exco sekiranya mahu berjumpa untuk berbincang mengenai isu ini atau isu lain," katanya.

Sumber: Selangorku

SUARAM Terbuka Untuk Disiasat Tetapi Minta Siasat Juga Scorpene

Posted: 18 Sep 2012 01:45 AM PDT


SHAH ALAM, 18 SEPT : Di sebalik kesediaan untuk disiasat, Suara Rakyat Malaysia(Suaram) juga mengesa Kerajaan Umno-BN menyiasat juga pendedahan skandal pembelian kapal selam Scorpene yang melibatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Pengerusi Suara Anak Malaysia (Suaram) K Arumugam berkata  pihak Suaram terbuka untuk membantu siasatan terutamanya dalam kes berkaitan pendedahan Scorpene dan meminta hasil siasatan berkenaan didedahkan kepada umum.

Soalnya, mengapa pihak berkuasa tidak mahu siasat  kes Scorpene tetapi ingin mencari salah Suaram bagi mengalihkan isu ini daripada pengetahuan rakyat.


Arumugam yang dihubungi Tv Selangor turut memaklumkan, beliau akan memberikan keterengan esok di pejabat Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) bagi membantu siasatan berhubung status NGO berkenaan yang sebelum ini mendedahkan skandal pembelian kapal selam Scorpene.

Menurutnya, sehingga kini pihaknya masih belum menerima surat daripada Jabatan Peguam Negara berhubung apa-apa dakwaan yang melibatkan Suaram.

Hari ini menyaksikan empat individu tertinggi Suaram, Dr Kua Kia Soong,  Dr Yeoh Seng Guan, Nalini dan Diane dipanggil oleh SSM untuk memberikan keterangan.

"Setakat ini hanya menteri yang mengatakan tuduhan terhadap Suaram. Kami belum menerima apa-apa surat atau tuduhan.

"Jadi kita sedang menunggu dibawah seksyen berapa dan apakah bentuk kesalahan yang dilakukan Suaram. Kemudian kita akan keluarkan satu kenyataan media," katanya.

Suaram sebelum ini mendedahkan pembelian Scorpene melibatkan Syarikat Perimekar Sdn Bhd, milik Abdul Razak Baginda, kenalan rapat Najib yang terlibat dalam pembunuhan model Mongolia, Altantuya Sharibuu, menerima komisen RM570 juta daripada kerajaan Malaysia untuk urusniaga itu.

Susulan itu, Suaram melantik peguam Joseph Breham pada tahun 2009 untuk memfailkan kes terhadap firma pembuat kapal selam Perancis, DCN, yang terlibat dalam urusniaga itu.

Suaram ditohmah sebagai pengkhianat kerana mendapat bantuan dana asing sebanyak RM570,000 sejak 2007 dari Yayasan Open Society Institute kepunyaan George Soros yang dilabel sebagai penyangak matawang oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada 1997.

Dana yang diperoleh ditegaskan oleh Pengarah Suaram, Kua Kia Soong sebelum ini tidak ada kena mengena dengan operasi perniagaan spekulasi mata wang Soros, sebaliknya diguna untuk pencerahan hak asasi manusia di negara ini.

Penerimaan bantuan asing bukan perkara baru bagi NGO Malaysia. Bantuan dari negara Arab dan Eropah tidak dipersoalkan. Hanya Suaram yang menjadi mangsa kerana berani mendedahkan skandal kapal selam Scorpene yang melibatkan Najib.

Sumber: Selangorku

MB Debat Tentang Dasar, Hutang Talam Diserah Kepada Empat Wakil

Posted: 18 Sep 2012 01:30 AM PDT


SHAH ALAM, 18 SEPT: Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata beliau hanya akan berbincang mengenai isu pembangunan negeri atau pengubalan dasar.

Manakala penerangan mengenai proses teknikal kutipan hutang syarikat Talam Corporation (Talam) telah dipertugaskan kepada empat wakil rakyat yang dilantik kerajaan negeri.

Tambahnya, beliau hanya akan mempertimbangkan perbincangan secara profesional dengan pemimpin MCA Datuk Chua Tee Yong sekiranya dia memohon maaf kerana menuduh Kerajaan Negeri "bailout" Talam sebanyak RM1 billion.

Menurut satu kenyataan Pejabat Menteri Besar itu hari ini, tuduhan Tee Yong dibuktikan tidak benar apabila firma audit KPMG Transaction & Restructuring Sdn Bhd (KPMG) mendapati proses kutipan hutang itu bukan satu bailout.

Malah KPMG mendapati usaha kutipan Talam itu sebanyak RM 392 juta adalah keputusan munasabah dan bijak.


"Tuduhan itu telah dilaporkan hampir kesemua media arus perdana serta dibincangkan dari pelbagai sudut oleh editorial tetapi apabila terbukti tuduhan itu tidak benar, tiada satu patah perkataan maaf dibuat atau menarik balik tuduhan itu."

Tambahnya, proses teknikal kutipan Talam itu juga telah diterangkan di dalam laporan syarikat audit bebas KPMG.

Manakala di dalam satu sidang media berasingan, Abdul Khalid berkata Kerajaan Negeri memang bertanggungjawab untuk mengutip hutang yang ditinggalkan pentadbiran Umno-BN sebelum ini.

"Kalau yang boleh dibincangkan atau difahami ialah mengenai modus operandi pengutipan hutang, jadi modus operandi pengutipan talam itu sesuatu perkara yang rumit dan teknikal.

"Jadi supaya tidak membuang masa, saya menyemak sama ada usaha yang kita lakukan itu munasabah.

"Oleh itu, jadi untuk menerangkannya perkara ini saya sudah meminta satu jawatankuasa yang diwakili empat orang wakil untuk menerangkan mengenai isu itu kepada pelbagai pihak," katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan mereka bentuk pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri(SUK), di lobi bangunan SUK, hari ini.

Sebelum ini, Kerajaan Negeri telah melantik empat wakil untuk menerangkan proses kutipan hutang Talam berjumlah RM 392 juta.

Mereka adalah Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua ; Ahli Parlimen Selayang, William Leong ; Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Zulkefly Ahmad dan Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Husin.

Walaubagaimanapun, keempat-empat wakil terbabit dihalang untuk menyertai satu debat anjuran Ketua Biro Profesional Muda MCA, Datuk Chua Tee Yong pada Sept 12 tetang isu tersebut.

Ke-empat-empat wakil yang hadir di lokasi debat itu di Pusat Belia Antarabangsa, Kuala Lumpur, tidak dibenarkan berdebat dengan Chua walaupun telah membawa laporan KPMG untuk diterangkan kepada hadirin.

Sumber: Selangorku

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 18 Sep 2012 11:06 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Laman Rasmi: RANTING KG GEMURUH, BERA DITUBUHKAN - SATU LAGI KU...

Posted: 18 Sep 2012 08:21 PM PDT

Laman Rasmi: RANTING KG GEMURUH, BERA DITUBUHKAN - SATU LAGI KU...: Semalam (17 September 2012) pada jam 4.00 petang, satu lagi Ranting PKR telah ditubuhkan di kawasan Parlimen Bera.  Tiada sesiapa bol...

Semakin ligat aktiviti Parti

Posted: 18 Sep 2012 05:37 PM PDT

Seronok sungguh akhir-akhir ini kerana setiap Cabang PKR semacam berlumba-lumba mengadakan program di tempat masing-masing.  Ada yang buat ceramah, ceramah umum dan ceramah kelompok, ada yang buat kursus termasuk kursus PACABA, ada yang buat ziarah rumah ke rumah, ada yang edar bahan-bahan bacaan, ada yang pungut ahli-ahli baru dan ada yang tubuhkan ranting.

Didalam perjumpaan di Pejabat PKR Negeri semalam diantara parti-parti didalam Pakatan Rakyat Pahang bersetuju mengadakan Konvensyen Pakatan Rakyat Pahang pada 20hb Oktober 2012, dan agenda yang pasti mengundang puluhan ribu manusia adalah ucaptama-ucaptama oleh ketiga-tiga pimpinan Pakatan Rakyat iaitu Dato Seri Anwar Ibrahim, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang dan Sdr Lim Guan Eng.

Fokus kepada Konvensyen itu adalah perbincangan mengenai Isu Felda, Isu Tanah, Isu Alam Sekitar, Isu Orang Asal dan Isu Ekonomi Negeri Pahang.  Konvensyen itu tentulah ditunggu-tunggu oleh rakyat Pahang.

Selepas perjumpaan itu, pimpinan beberapa buah cabang pula menetapkan tarikh-tarikh untuk penubuhan ranting-ranting baru di kawasan masing-masing, dan yang paling banyak mengaturkan penubuhan ranting-ranting itu adalah didalam kawasan Parlimen Pekan.

Kawasan-kawasan DUN yang dulunya tidak memberikan sebarang harapan kepada kemenangan PKR kini dianggap sebagai kawasan yang mampu dimenangi oleh PKR kerana ramai dari kalangan ahli-ahli UMNO menyertai parti itu termasuk pemimpin-pemimpin cawangan-cawangan UMNO.

Jangan ingat bahawa kawasan Perdana Menteri tidak boleh ditembusi.  Ingat tak kepada satu peristiwa didalam PRU 1998 bahawa Najib sudah dikalahkan di Parlimen Pekan tetapi hanya dimenangkan kerana undi pos yang didatangkan selepas selesai pengiraan undi-undi lain?

Selepas itu Najib membuat kerosakan kepada kawasan persempadanan Pilihanraya untuk Parlimen Pekan dimana semua undi pos dari Kem Tentera Batu 10 yang terletak di Kuantan yang dulunya didalam kawasan Parlimen Paya Besar ditarik ke kawasan Parlimen Pekan.

Ada pulak perkampungan warga asing di Pekan yang tidak boleh dilawati oleh rakyat Malaysia menempatkan pendatang-pendatang asing dari Kampiuchea yang menjadi pengundi kawasan Parlimen Pekan.

Tindakan-tindakan ini menjadi Najib seorang pemimpin yang tidak percaya kepada demokrasi, dia mahu menang walaupun dengan melakukan kerosakan kepada sistem pengundian di negara ini.

Di kala ini ada sedikit kesukaran jika mana-mana Cabang mahu menjemput penceramah-penceramah dari luar kawasan kerana kesesua cabang-cabang di seluruh Negara kini membuat tumpuan kepada kawasan masing-masing.

Tetapi siri ceramah Merdeka Rakyat yang dianjurkan oleh PKR Pusat memberikan impak yang begitu baik kepada kawasan-kawasan PR di seluruh Negara, rombongan itu dinanti-nantikan oleh rakyat di mana-mana sahaja ia mengadakan programnya.

Tanda bahawa UMNO/BN cukup takut kepada siri ceramah Merdeka Rakyat ini amat jelas sekali kerana bas rombongan itu dibaling dengan batu dan disimbah cat.  Mereka itu tidak sedar bahawa semakin kuat mereka lakukan kerja-kerja samseng lebih ramai lagi rakyat berpaling tadah dari UMNO/BN menyokong PR.

Saya tidak pernah terlihat begitu ramai seperti sekarang ini ahli-ahli UMNO keluar dari parti itu samada menyertai PKR atau PAS.  Begitu ramai.

Kadang-kadang dari kalangan ahli-ahli UMNO yang saya kenali tiba-tiba mereka itu bercakap seolah-olah sudah berpaling kepada Pembangkang.  Rupa-rupanya mereka sudahpun menyertai parti-parti didalam gabungan Pakatan Rakyat.

Ada juga yang sudah menyampah dengan UMNO dan menunggu-nunggu untuk mengundi PR didalam PRU akan datang.  Golongan ini menyatakan bahawa sebagai ahli UMNO mereka dipinggirkan, ini tak dapat, itu tak dapat; yang dapat hanya puak-puak mereka sahaja, saudara mara mereka sahaja, anak buah mereka sahaja, dan didalam PRUlah mereka akan memberi ajaran kepada UMNO yang mereka anggap tidak akan pulih dari menjalankan dasar kroni itu.

Bagi kawasan DUN Jenderak pula di hampir setiap hari saya dan Ahli-Ahli Jawatankuasa Cabang mengadakan program, Insya Allah, semakin hari semakin rancak.


Anwar Ibrahim

Posted: 18 Sep 2012 07:42 PM PDT

Anwar Ibrahim


Dato Seri Anwar Ibrahim At France 4th October 2012 And London 21st September 2012

Posted: 18 Sep 2012 10:33 AM PDT

From Association of Muslim Social Scientists UK

AWARD – DR ANWAR IBRAHIM – OCTOBER 2012

AMSS (UK) LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD 2010 to be presented to DR ANWAR IBRAHIM. The Award will be presented by the Chair of AMSS UK Dr. Anas S. Al-Shaikh-Ali, CBE, FRSA, in recognition of long and distinguished service in the field of politics and economic thought, the promotion of the cause of good governance, and commitment to the principles of freedom, tolerance and justice. To be presented at a lecture by Dr Anwar Ibrahim, on 4th October 2012 at Sorbonne, Malesherbes,108 Boulevard Malesherbes 75850 Paris cedex 17, FRANCE.

anwar2
DOES THE ARAB SPRING HAVE THE POTENTIAL TO BECOME A MUSLIM SPRING?
SPEAKER : Dr Anwar Ibrahim
DATE : 4th October 2012 at 5pm – All Welcome
VENUE : Sorbonne, Malesherbes,108 Boulevard Malesherbes 75850 Paris cedex 17, FRANCE
—-

AWARD – PROFESSOR NADIA MUSTAFA

The Association of Muslim Social Scientists (UK) is presenting its 2012 Lifetime Achievement award to Professor Nadia Mustafa in recognition of her outstanding scholarship, research and prolific writing on the study of the impact of religion on society, Western and Islamic paradigms of international relations theory, and analysis of intercultural dialogue

anwar1

LECTURE – DR ANWAR IBRAHIM – LONDON 21st SEPTEMBER 2012
LECTURE: ISLAM AND MULTICULTURALISM: The South East Asian Experience
SPEAKER : Dr Anwar Ibrahim
DATE : 21st September 2012 at 5.30pm – All Welcome
VENUE : Fyvie Hall, University of Westminster, 309 Regent Street, London W1B 2UW

NOW Rancang Jalin Kerjasama Serantau Untuk Lindungi saksi

Posted: 18 Sep 2012 07:10 AM PDT

KeadilanDaily

Pengarah National Oversight and Whistleblowers (NOW), Akmal Nasir berkata, NOW bakal menjalinkan jaringan dengan badan perlindungan saksi di Asia Tenggara.

"Sekarang ia dalam peringkat perancangan dan mungkin kita akan umumkan program kerjasama perlindungan saksi pada minggu hadapan," katanya ketika dihubungi.

Menurut Akmal, langkah sebegitu sudah dilaksakan di Myammar dan Thailand, dan NOW kini ingin membawanya ke Malaysia.

Jelas beliau, program tersebut akan melindungi saksi dan pemberi maklumat yang tampil kepada NOW, termasuk pengadu yang diancam bahaya.

"Kemudian kita akan hubungi jaringan kita dan lihat keperluannya. (jika perlu) saksi akan disembunyi," katanya lagi.

NOW ditubuhkan oleh Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli selepas individu yang tampil memberi maklumat berhubung salah guna kuasa dan rasuah berhadapan risiko daripada kerajaan.

Beliau sendiri didakwa di bawah Seksyen 97 Akta Perbankan dan Institusi Kewangan selepas mendedahkan skandal National Feedlot Corporation (NFC) yang melibatkan keluarga bekas Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil.

Antara peranan lain NOW adalah mendedahkan skandal besar yang dilindungi badan berkepentingan awam serta menjalankan program kesedaran untuk menggalakkan pemberi maklumat tampil ke hadapan.

Dalam pada itu, beliau turut memaklumkan NOW sudah mula menerima maklumat secara rawak mengenai beberapa skandal dalam bentuk e-mel dan dokumen.

Ditanya tentang skandal melibatkan Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Muhammad Hassan, beliau berkata, NOW menerima dokumen berkaitan melalui seorang individu yang bertemu secara terus dengan Rafizi.

"Namun kita tidak boleh dedahkan identitinya lagi," kata Akmal lagi.

Ikrar Suaram: Siasatan Scorpene Diteruskan

Posted: 18 Sep 2012 06:59 AM PDT

Malaysiakini

Siasatan di Perancis terhadap dakwaan rasuah dalam perolehan kapal selam Scorpene oleh kerajaan Malaysia, akan diteruskan walaupun jika kerajaan memutuskan untuk mendakwa Suaram atau mengambil apa-apa tindakan terhadapnya, kata NGO hak asasi manusia itu hari ini.

Anggota sekretariat Suaram, Cynthia Gabriel berkata, pihaknya
telah dimaklumkan oleh peguamnya bahawa kes Scorpene akan diteruskan.
Ketika dihubungi, Cynthia berkata, tindakan terhadap Suaram itu tidak akan memberi kesan terhadap kes di Perancis itu.

Cynthia juga mengkritik pengumuman Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Ismail Sabri Yaakob bahawa Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) akan mencadangkan kepada Pejabat Peguam Negara hari ini tuduhan yang akan difailkan terhadap Suara Inisiatif Sdn Bhd

Katanya, ketika menteri itu membuat pengumuman tersebut, pengarah dalam lembaga pengarah dan pengarah eksekutif Suaram masih lagi berada di ibu pejabat SSM, untuk disoal.

Cynthia berkata, bagaimana menteri itu boleh membuat kesimpulan tersebut sedangkan siasatan masih berjalan di dalam bangunan SSM.

Wee Choo Keong

Posted: 18 Sep 2012 03:19 PM PDT

Wee Choo Keong


AJ gave Martin Barrow the boot?

Posted: 18 Sep 2012 07:41 AM PDT

Rumor has it that the services of Mr Martin Gilbert Barrow, who was appointed as Advisor after the MAS-AirAsia share swap, was terminated last week by En Ahmad Jauhari Yahya (AJ), the CEO of MAS . Can someone confirm this? If this was true then it must be a great relief to MAS in every [...]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan