Rabu, 29 Ogos 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 28 Aug 2012 11:04 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


indah.com: Utusan mohon maaf pada Karpal Singh

Posted: 28 Aug 2012 04:38 PM PDT

31 Ogos ... Hari Merdeka.

Posted: 28 Aug 2012 04:36 PM PDT

Tinggal beberapa hari saja lagi kita akan meninggalkan August.  Setiap kali Ogos, saya teringat kepada arwah Aki saya, dia adalah ahli UMNO walaupun anak-anak dan menantunya pada waktu itu adalah anggota PRM. Dia turut ke Melaka apabila Tunku Abdul Rahman kembali dari London setelah merundingkan (atau lebih tepat lagi menerima syarat-syarat Inggeris) untuk kemerdekaan Malaya.

Dari dulu lagi, semasa saya di bangku sekolah, saya menyatakan bahawa Inggeris pergi dari pintu hadapan, tetapi kembali di pintu belakang.  Pada waktu itu sumber ekonomi Negara masih dipegang oleh Inggeris, pertahanan Negara masih dipegang oleh Inggeris, sehingga Bahasa Rasmi pun masih Bahasa Inggeris, dan semua pemimpin-pemimpin UMNO bercakap didalam Bahasa Inggeris.

England dianggap sebagai "mother country" dan semangat kemerdekaan hanyalah ada pada kertas tetapi tetapi tidak kepada roh perjuangan rakyat.  Saya mengikut langkah ayah saya, bapa saudara saya, emak saudara saya dan hampir kesemua pupu-pupu saya menentang UMNO pada waktu itu, dan keluarga kami menyertai Parti Rakyat Malaya pimpinan Ahmad Boestamam.

Setelah sedikit demi sedikit kepentingan Inggeris diambil alih oleh anak Negeri, sumber ekonomi, pertanahanan dan kepolisian diambil alih oleh golongan komprador kapitalist dalam Negeri.  Mereka itu komprador kerana mereka bertali-arus dengan kepentingan Inggeris.  Terlalu sedikit golongan kapitalis yang nasionalis pada waktu itu.

Politik didalam Negara juga mengikut langkah yang ditinggalkan oleh Inggeris, "Pecah-dan-Perintah".  UMNO memainkan peranannya dikalangan Orang Melayu membakarkan semangat Orang Melayu supaya bersatu jika tidak kedudukan mereka akan didominasikan oleh orang Cina.  MCA memainkan semangat chauvinismenya dan membakar semangat bahawa jika orang Cina tidak menyokong MCA, mereka akan ditelan oleh orang Melayu.  MIC memainkan semangat perkauman India bahawa kedudukan orang India di Malaya tidak ada jaminan masa depan melainkan mereka bersatu dibawah MIC.  Ketiga-tiga parti itu memainkan semangat perkauman, dan amatlah tidak disangka (unsangkarable - unbelievable) bahawa di peringkat nasional pimpinan parti-parti perkauman ini mengadakan Perikatan.

Orang Asal langsung tidak mendapat tempat didalam kerangka politik itu, tetapi mereka telah dimanipulasikan oleh UMNO sehingga ada Orang Asal menyokong UMNO lebih kuat dari orang Melayu menyokong parti perkauman Melayu itu.

Golongan pimpinan yang sedar politik amatlah kurang, dan walaupun kurang peranan mereka amat terasa, sehinggakan peranan yang dimainkan oleh Parti Rakyat Malaya dan Parti Buruh Malaya menggerunkan Perikatan sehingga Perikatan terpaksa menghapuskan Pilihanraya di peringkat Kerajaan-Kerajaan Negeri kerana orang Bandar-Bandar Besar memilih Fron Sosialis untuk mewakili mereka mentadbirkan Bandar-Bandar besar.

Perikatan cukup takut kepada Fron Sosialis kerana diantara program ekonomi pakatan kiri itu adalah memiliknegarakan sumber-sumber ekonomi dan dasar itu cukup mengancam kedudukan kapitalis-kapitalis yang bersekongkol didalam UMNO-MCA-MIC.

Pemimpin-pemimpin kiri itu ditangkap didalam jumlah ribuan, tuduhan yang paling mudah dicopkan kepada mereka adalah mereka itu pro-komunis.  Itu sudah cukup untuk meng-ISA-kan pejuang-pejuang rakyat termasuk dari Fron Sosialis, Kesatuan Sekerja dan Pelajar-Pelajar Sekolah Tinggi.

Demokrasi tulen tidak ada ruang diamalkan.  Apa yang dilakukan oleh Perikatan diturunkan kepada Barisan Nasional.

Sehingga kini Barisan Nasional takut mengamalkan demokrasi tulen, kerana jika berlaku demokrasi tulen dan pilihanraya yang bersih dan adil, Barisan Nasional akan tumbang dengan mudahnya.

Taktik kotor Perikatan diulangi Barisan Nasional, tetapi kejahatan Barisan Nasional di dalam mengotori demokrasi ini adalah lebih luas dan lebih canggih.

Saya berkesempatan belajar di London, England, dan di dalam tempoh pengajian saya itu, saya memerhatikan perjalanan Demokrasi di Negara itu.  Semua parti politik di England adalah dianggap sama, dan parti politik pemerintah dan parti politik pembangkang tidak ada kelebihanya dari sudut kepentingan dan perundangan Negara.

Parti Buruh England pada waktu itu memerintah United Kingdom.  Tetapi parti itu tidak ada kelebihan berbanding Parti Conservative dan Parti Liberal didalam penggunaan alat-alat Negara.

Polis ada berkecuali, 100% berkecuali dan tidak memihak kepada Buruh, Conservative atau Liberal.  SPR mereka adalah berkecuali, tidak ada kepentingan politik kepartian.  Kemudahan-kemudahan seperti TV boleh digunakan oleh semua parti politik jika mereka membeli "air time", dan tidak ada berita murahan seperti yang dilakukan oleh TV3 dan TV1 di Negara ini dimana hampir semua berita dikaitkan dengan kebaikan pemimpin-pemimpin kerajaan dan parti-parti yang memerintah dan sebaliknya hanya keburukan sahaja digambarkan kepada parti-parti pembangkang.

Mereka yang pulang ke Tanahair dari belajar di England terpaksa meng-adjust pandangan mereka apabila menonton berita-berita di TV di Negara ini kerana apa yang dipaparkan sebagai berita adalah sebenarnya sampah yang sepatutnya tidak dimasukkan kedalam Warta Berita.

Lagi jahat apabila Rakyat Asing termasuk PATI diberikan kad pengenalan untuk membolehkan mereka mengundi didalam Pilihanraya dan kerja-kerja menipu Barisan Nasional dengan undi pos tidak cukup untuk memenangkan Barisan Nasional sehingga pula mengrekrut rakyat asing menjadi pengundi-pengundi mereka.

Inilah sebuah kerajaan yang tidak patriotik, mereka sanggup membuat kerja-kerja bertentangan dengan kepentingan Negara semata-mata mahu mengekalkan kemenangan, maka tidak lama lagi, tidak ada apa yang boleh menghalang warga negara asing yang sudah menjadi warga negara secara mee-segera ini menerajui UMNO dan parti-parti komponen Barisan Nasional sehingga tidak ada apa yang boleh menghalang warga negara asing ini menjadi Menteri, Menteri Besar bahkan Perdana Menteri.

Pihak-pihak NGO telah mengadakan 3 kali Himpunan Besar-Besaran menuntut supaya demokrasi tulen dan pilihanraya bersih dan adil dilaksanakan, tetapi Barisan Nasional tidak mengendahkan tuntutan-tuntutan adil itu, dan mereka tetap dengan sikap mahu meneruskan Pilihanraya yang kotor untuk mereka kekal berkuasa tanpa memikirkan bahawa mereka telah memperjudikan kepentingan Negara ini.

Pada 30 Ogos jam 10.00 malam akan diadakan Himpunan Menyambut Merdeka di Dataran Merdeka dengan tema Janji Demokrasi.  Rakyat yang cintakan demokrasi perlu turun beramai-ramai menyokong Himpunan ini.  Inilah harapan rakyat Malaysia untuk melihat Negara mereka mengamalkan sistem Demokrasi yang sihat dan tulen.

Demokrasi yang sihat dan tulen adalah jentera yang adil kepada semua parti-parti politik didalam Pilihanraya, dan rakyat boleh menerima apa juga keputusan didalam demokrasi dan piliihanraya seumpama itu dengan berlapang dada.  Itulah harapan rakyat Malaysia.  Sokonglah Janji Demokrasi!!!


Kedahkini: Panas! Musa Hitam Buka Tembelang Mahathir..Sah Bapak Syaitan..???

Posted: 28 Aug 2012 03:39 PM PDT

Kedahkini: Panas! Musa Hitam Buka Tembelang Mahathir..Sah Bap...

Posted: 28 Aug 2012 03:39 PM PDT

Kedahkini: Panas! Musa Hitam Buka Tembelang Mahathir..Sah Bap...: seluar setan makin terlondeh...! Musa Hitam senyum saja ka ? Tun Musa: "kalau saya lawan, maka saya pasti akan dituduh seorang homoseksu...

Anwar Ibrahim

Posted: 28 Aug 2012 07:21 PM PDT

Anwar Ibrahim


Program Jelajah Bas Sempena Eidul Fitri Bersama Dato’ Seri Anwar Ibrahim 31 Ogos – 2 September 2012 (Jumaat – Ahad) Pahang / Kelantan / Perak / Kedah / & Perlis

Posted: 28 Aug 2012 01:46 AM PDT

1)    31 Ogos 2012 (Jumaat) – Pahang & Kelantan

No Masa Kawasan Pilihanraya Program Lokasi Program
1 9.00–9.45 pg Ibu Pejabat PKR Pelancaran Jelajah Bas & Sidang Media Merchant Square, Petaling Jaya
2 10.00–12.00 thgari Bentong (P) Sambutan Eidul Fitri No 3, Taman Meranti, Bentong, Pahang
3 1.00–3.00 ptg Benta (DUN) 1. Solat Jumaat

2. Sambutan Eidul Fitri

1.  Masjid Bandar Benta

2.  Bilik Gerakan PR DUN Benta,      Jln Benta-Jerantut, Pahang

4 4.00–6.00 ptg Nenggiri (DUN) Sambutan Eidul Fitri Pejabat Penyelia DUN Nenggiri,

Sungai Asap, Gua Musang, Kelantan

5 7.00–8.30 mlm Gucil (DUN) Solat & Tazkirah Maghrib Masjid Jauhar, Simpang 3, Lebuhraya Kuala Krai – Gua Musang, Kelantan
6 9.00–10.00 mlm Macang (P) Sambutan Eidul Fitri Pejabat PKR Cabang Macang,

Kweng Hitam, Macang,

Kelantan

7 9.00–12.00 mlm Tanah Merah (P) Ceramah Perdana – Merdeka Rakyat

Penceramah:

1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

2. YB Dato' Saifuddin Nasution

3. YB Dato' Nik Amar Nik Abdullah

4. YB Fatah Mahmud

5. YB Amran Abdul Ghani

Padang Majlis Tanah Merah, Kelantan

 

  

2)    1 September 2012 (Sabtu) – Kelantan & Perak

No Masa Kawasan Pilihanraya Program Lokasi Program
1 8.30 – 9.30 pg Kota Bahru (P) Sarapan Pagi Pasar Besar Siti Khadijah,

Kota Bahru, Kelantan

2 11.00 – 12.30 tghari Kuala Balah (DUN) Sambutan Eidul Fitri Pejabat PKR Cabang Jeli,

Bandar Jeli, Kelantan

3 1.30 – 3.30 ptg Temenggor (DUN) Sambutan Eidul Fitri Pusat Khidmat Masyarakat,

Kg Baru, Kuala Rui, Gerik, Perak

4 3.00 – 5.00 ptg Pengkalan Hulu (DUN) Sambutan Eidul Fitri Pusat Khidmat Masyarakat,

Taman Tembusu, Pengkalan Hulu, Gerik, Perak

 

3)    2 September 2012 (Ahad) – Kedah & Perlis

No Masa Kawasan Pilihanraya Program Lokasi Program
1 8.30-9.30 pg Bakar Bata (DUN)

Alor Setar (P)

Sarapan Pagi Restoran Zeti, Kg Berjaya,

Bakar Bata, Alor Setar, Kedah

2 10.00–11.30 pg Kangar (P)

Kuala Perlis (DUN)

Sambutan Eidul Fitri Belakang Mayban, Kuala Perlis
3 11.30-1.30 ptg Bukit Kayu Hitam (DUN) Sambutan Eidul Fitri Depan Pasaraya C-Mart, Changlun, Kedah
4 1.30- 3.00 ptg Pedu (DUN) Sambutan Eidul Fitri Pekan Naka, Pedu,

Padang Terap, Kedah

5 3.30 – 5.00 ptg Kuala Kedah (P) Sambutan Eidul Fitri Taman Damai, Mentalon,

Alor Setar, Kedah

6 4.00 – 6.00 ptg Alor Setar (P) Sambutan Eidul Fitri Pejabat PKR Kedah, Kompleks Perniagaan Utama, Jln Sultana Sambungan,

Alor Setar, Kedah

7 7.15 -8.30 mlm Alor Setar (P)

Bakar Bata (DUN)

Solat & Tazkirah Maghrib Masjid Al-Hussin, Seberang Pumpong, Alor Setar
8 9.00-12.00 mlm Alor Setar (P) Ceramah Perdana – Merdeka Rakyat

Penceramah:

1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

2. YB Dato' Mahfuz Omar

3. YB Tian Chua

Perkarangan Stadium Darulaman,

Alor Setar, Kedah

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.

Posted: 28 Aug 2012 11:59 AM PDT

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.


Sidang Media bersama Pimpinan Pakatan Rakyat Sabah - Agenda Perayaan Hari Raya Eidil Fitri Pakatan Rakyat Sabah - 1 September di Perkarangan PKR Sepanggar

Posted: 28 Aug 2012 07:20 AM PDT


Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 28 Aug 2012 11:16 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang


Rumah Terbuka PAS Jempol

Posted: 27 Aug 2012 11:22 PM PDT


Bukan 7, 12 tetapi Jengka 10, 11 dan 16 juga tiada air

Posted: 27 Aug 2012 09:16 PM PDT


Harakahdaily,  27 Ogos 2012 

JENGKA: Masalah ketiadaan air di Jengka 7 dan 12 pada hari raya baru-baru ini juga berlaku di Jengka 10, 11 dan 16.

Demikian beritahu seorang pembaca Harakahdaily melalui emailnya hari ini.

Beliau memberikan maklum balas itu hasil laporan Harakahdaily hari ini berdasarkan laporan khas yang dibuat oleh sebuah akhbar harian.

Dalam laporan itu, Sinar Harian melaporkan, penduduk Jengka 7 dan 12 sentiasa sahaja menghadapi masalah ketiadaan air pada setiap sambutan hari raya.

"Ini berlaku semenjak kami mula menetap di Felda tahun 70an," kata Khairi Muzakir dalam emailnya kepada Harakahdaily.

Menurut beliau, "kerajaan yang ada buat tak tahu je."

Sebelum ini, Harakahdaily melaporkan, penduduk beberapa kawasan di Temerloh termasuk taman perumahan juga menghadapi masalah ketiadaan bekalan air bersih.

Ia bukan sahaja berlaku semasa hari raya bahkan pada hari-hari lain juga.

Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yasin berkata, masalah air di Kelantan akan diselesaikan jika BN memerintah negeri itu.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib juga berkata, ia akan menyelesaikan masalah air di Kelantan jika BN diberikan mandat.

Sehubungan itu, ramai antara mangsa masalah air di Pahang ini meminta Najib menyelesaikan masalah air di Pahang ini sebelum sibuk memperkatakan masalah di negeri lain yang mempunyai masalah sendiri.

Ini kerana, Pahang dikatakan mempunyai sumber air yang banyak iaitu Sungai Pahang yang terpanjang di Malaysia itu.

Pihak BN pula sedang melobi agar kerajaan negeri Selangor meluluskan projek Langat 2, iaitu projek penyaluran air sungai Pahang ke Selangor melalui terowong dan sungai buatan manusia.

Namun kerajaan negeri Selangor tidak berapa bersetuju kerana ia melibatkan kos yang terlalu tinggi.

Jika dilaksanakan, kerajaan negeri yakin, tarif air akan dinaikkan di Selangor dan bakal membebankan rakyat.

Rumah Terbuka Pakatan Rakyat N.Sembilan

Posted: 27 Aug 2012 08:00 PM PDT


Tiada ulasan:

Catat Ulasan