Ahad, 26 Ogos 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 25 Aug 2012 11:31 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


RAKYAT MARHAEN: MERDEKA - Siapa Penipu dan siapa yang kena tipu......

Posted: 25 Aug 2012 07:03 PM PDT

RAKYAT MARHAEN: MERDEKA - Siapa Penipu dan siapa yang kena tipu......: Tinggal beberapa hari sahaja lagi, maka rakyat Malaysia akan countdown jam beberapa saat nak menuju ke jam 12 tgh malam menunjukkan kononn...

RAKYAT MARHAEN: Dr Mahathir vs Dato Najib - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 25 Aug 2012 06:55 PM PDT

RAKYAT MARHAEN: Mahathir akui lebih baik syaitan yang anda kenal.....

Posted: 25 Aug 2012 06:54 PM PDT

RAKYAT MARHAEN: Hudud boleh dilaksana jika persediaan cukup, kata ...

Posted: 25 Aug 2012 06:54 PM PDT

RAKYAT MARHAEN: Robert Phang bebas tuduhan rasuah..Tapi maklumat p...

Posted: 25 Aug 2012 06:53 PM PDT

RAKYAT MARHAEN: Robert Phang bebas tuduhan rasuah..Tapi maklumat p...: KUALA LUMPUR 25 OGOS: Bekas anggota panel Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Robert Phang itu telah dibebaskan daripada...

RAKYAT MARHAEN: Tun Mahathit: BN syaitan yang dikenali.....

Posted: 25 Aug 2012 06:52 PM PDT

RAKYAT MARHAEN: Tun Mahathit: BN syaitan yang dikenali.....: " Tun Mahathir akhir akhir ini membuat kenyataan tidak masuk akal malah kenyataan akhbar dengan wartawan seperti beliau seperti perdana me...

RAKYAT MARHAEN: APA BEDA SYAITAN DENGAN MAHATHIR?

Posted: 25 Aug 2012 06:52 PM PDT

RAKYAT MARHAEN: APA BEDA SYAITAN DENGAN MAHATHIR?: Syaitan bukan nama makhluk, tapi nama perangai yang melekat pada makhluk. Imam tabari mendenisikan syaitan adalah, 'setiap yang jahat dari...

RAKYAT MARHAEN: 'Kejam'....yang alim Islam dalam Umno, Datanglah k...

Posted: 25 Aug 2012 06:51 PM PDT

RAKYAT MARHAEN: 'Kejam'....yang alim Islam dalam Umno, Datanglah k...: Menjadi pertanyaan, apakah sudah tidak ada orang-orang alim Islam dalam Umno? Apakah sudah tidak ada yang alim dan warak Islam dalam Umno ...

Omak Kau!!!!: SUDAH KANTOI!!!!... MENTERI DALAM NEGERI MENIPU RA...

Posted: 25 Aug 2012 06:49 PM PDT

Omak Kau!!!!: SUDAH KANTOI!!!!... MENTERI DALAM NEGERI MENIPU RA...: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein and CEO PEMANDU, Datuk Seri Idris Jala harus memperjelaskan isu data jenayah NKRA ...

Orang Kampung Jugalah yang kena tanggung kesusahan!

Posted: 25 Aug 2012 06:46 PM PDT

Belum sampai beberapa bulan BN berpesta dengan durian runtuh, dengan BRIM dan pemberian kepada murid-murid sekolah kini yang teraniaya dengan dasar "berjoli" BN itu adalah orang kampong.  Memang orang kampong dapat duit BRIM dan murid-murid sekolah dapat RM100.00 seorang, tetapi dasar "memberi ikan" tetapi "tidak menyediakan batang pancing" tidak kekal lama.

Hasil daripada "joli" tak berkira kerana semata-mata nak mendapatkan sokongan rakyat bawahan, kesan kepada ekonomi rakyat menjadi parah.

Betul "durian runtuh" Felda memberikan RM5000.00 kepada peneroka, RM5000.00 kepada isteri peneroka dan RM5000.00 kepada anak-anak peneroka, tetapi kesan sosialnya kini dirasakan oleh keluarga peneroka dan generasi kedua.

Bukan sedikit daripada keluarga peneroka bersengketa sesama sendiri kerana pemberian "durian runtuh" ini, peperangan antara isteri tua, isteri muda dan janda kepada peneroka-peneroka berlaku berterusan, para peguam boleh memberikan lapuran penuh mengenai ini kerana mereka yang bersengketa datang menemui para peguam.  Bukan sedikit pula antara anak-anak peneroka bersengketa sesama sendiri kerana pembahagian yang dibuat oleh Felda kepada mereka tidak adil jauh sekali dari mengikut hukum syarak.  Ada sengketa sehingga berlaku kerana isteri tua tidak tahu kewujudan isteri muda dan anak tiri yang menuntut hak.

Bagaimanapun, pemberian "durian runtuh" yang mengenepikan hak peneroka itu tidak membawa berkat sebaliknya membawa konflik rumah tangga dan keluarga sedangkan wang durian runtuh itu tidak sebanyak mana, dan habis dibelanjakan dengan cara yang amat cepat sekali, dan berlakulah usul balik asal, mereka kembali ke takuk yang lama.

Tidak mengapa juga kerana adanya "durian runtuh".  Tetapi kepada masyarakat kampong terutamanya yang bergantung kepada pekerjaan menoreh getah.  Kalau tuan tanah menoreh sendiri kuranglah bebannya, tetapi jika penoreh getah itu menoreh getah milik orang lain, maka terpaksa berbahagi dua pendapatan.

Beberapa bulan yang lalu harga getah adalah RM6.80 sekilo.  Tetapi apabila Kerajaan mula berjoli dengan pemberian memancing hati rakyat, sedikit demi sedikit harga komoditi getah ini jatuh.  Mulai bulan Ogos ini kejatuhan harga getah menjadi begitu mendadak.  Mula-mula jatuh kepada RM3.00 sekilo, keluhan orang kampung masih dapat dibendung.  Kemudian jatuh kepada RM2.70 dan semalam jatuh lagi kepada RM2.50 sekilo.

Penoreh-penoreh getah betul-betul mengeluh.  Dengan harga RM3.00 mereka sudah tidak berupaya mempertahankan kehidupan biasa.  Tetapi apabila jatuh kepada RM2.50 mereka terpaksa ikat kemas-kemas tali pinggang mereka.

Dulu semasa harga getah tinggi mereka membeli kereta baru dengan bayaran ansuran yang boleh mampu.  Kini sudah mulai terdengar dari kalangan mereka bahawa mereka terpaksa menjualkan kereta mereka.  Kemampuan mereka sudah sangat berkurangan.

Keadaan ini juga dirasakan oleh tuan-tuan tanah yang tidak menoreh sendiri.  Mereka tidak menoreh sendiri dan boleh menambah pendapatan dengan menjalankan kegiatan ekonomi yang lain.  Tetapi apabila ramai penoreh-penoreh getah mencari kerja-kerja lain di bandar-bandar dan di kilang-kilang, kebun getah mereka terbiar tidak bertoreh.

Keluhan orang kampung kali ini mengambil bentuk perubahan sikap.  Mereka mengeluh dengan mengatakan bahawa Perdana Menteri mengutamakan peneroka-peneroka Felda, maka didalam Pilihanraya Umum akan datang, mereka menyindir PM dan UMNO/BN supaya bergantung sahaja kepada undi peneroka-peneroka Felda, dan orang kampung akan merubah haluan dan menyokong pembangkang pula.

Keluhan orang kampung kali ini adalah keluhan yang real.  Mereka berhadapan dengan keperluan anak-anak bersekolah.  Mereka berhadapan dengan harga barang yang naik tidak ada hentinya.  Mereka berhadapan dengan bayaran-bayaran ansuran kereta, bil-bil, dan barang-barang elektrik iaitu keperluan kehidupan masakini.

Keluhan ini bukanlah boleh dipujuk dengan pemberian BRIM melainkan BRIM itu diberikan setiap bulan.

Bagi orang kampung, kerajaan UMNO/BN ini adalah kerajaan untuk orang-orang berada, orang-orang kaya, dan orang-orang korporat dan berharta.  Kerajaan UMNO/BN ini bukanlah untuk orang kampung yang hidup serba sederhana dengan pendapatan yang begitu sederhana.

Mereka tidak lagi terpikat dengan kata-kata Dr Mahathir Mohamed yang mengatakan bahawa ada lebih baik rakyat mengundi BN sebagai syaitan yang dikenali daripada mengundi pembangkang sebagai malaikat yang tidak dikenali.

Rakyat sudah melihat bahawa Malaikat (Pembangkang) yang memerintah Selangor dan Pulau Pinang, Kelantan dan Kedah telah berjaya mentadbirkan negeri masing-masing jauh lebih baik dari kerajaan-kerajaan negeri yang ditadbirkan oleh syaitan-syaitan yang dikenali (meminjam kata-kata Dr Mahathir).

Islam menunjukkan jalan Hijrah.  Jika Syaitan (BN) gagal mentadbirkan Negara ini untuk keadilan/kebajikan rakyat, maka wajiblah rakyat kena berhijrah memilih malaikat (PR).

Terima kasih.


Anwar Ibrahim

Posted: 25 Aug 2012 07:18 PM PDT

Anwar Ibrahim


Kenyataan Media: Hudud Dan Keterdesakan Politik UMNO

Posted: 25 Aug 2012 06:08 AM PDT

KENYATAAN MEDIA
UNTUK EDARAN SEGERA

25 OGOS 2012

HUDUD DAN KETERDESAKAN POLITIK UMNO 

Percubaan terkini UMNO menyemai sentimen perkauman dan kesangsian agama seperti yang dipaparkan menerusi permainan isu Hudud dan Negara Islam di dalam media-media kawalan UMNO sekali lagi membuktikan gejala politik melulu yang membudaya di kalangan mereka. Percubaan keji bersifat ugutan dan hasutan bertujuan membangkitkan persengketaan agama dan etnik merupakan langkah terdesak untuk mengalih perhatian rakyat dari isu-isu berkaitan rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

Tidak kira bagaimana sesuatu isu itu diputarbelit oleh media kawalan UMNO, kami dalam Pakatan Rakyat kekal komited terhadap prinsip asas yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan; kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan manakala pada masa sama menjamin kebebasan agama-agama lain untuk diamalkan dalam keadaan aman dan harmoni; Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dengan kebebasan untuk menggunakan bahasa ibunda pelbagai kaum; kedaulatan raja-raja Melayu berserta kedudukan hak istimewa kaum Melayu dan Bumiputera dan hak-hak kaum lain seperti yang dilindungi oleh Perlembagaan.

Dasar bersama Pakatan Rakyat dan Buku Jingga tetap kekal sebagai pernyataan rasmi kami tentang kebijakan dan prinsip tadbir urus kami. Marilah kita mengekalkan tumpuan terhadap agenda perubahan. Kita seharusnya perlu terus komited dalam meningkatkan daya saing negara, nilai pendapatan rakyat, mutu pendidikan dan kesihatan serta peningkatan kos hidup yang semakin membebankan rakyat.

Berkaitan persoalan Shariah, Hudud dan Negara Islam, kami mengiktiraf serta menghormati perbezaan pandangan dan kedudukan parti-parti komponen dalam Pakatan Rakyat. Ini mencerminkan penerimaan kami terhadap amalan konsensus politik. Sebagai seorang Muslim, saya tetap meyakini al-Quran dan Sunnah; dua asas yang membangunkan prinsip-prinsip Shariah. Saya percaya bahawa Maqasid al-Shariah adalah prinsip penting dalam tadbir urus dan tidak bercanggah dengan amalan demokrasi.

Dalam hal ini, Pakatan Rakyat akan kekal berpandukan prinsip-prinsip berteraskan keadilan sejagat, tadbir urus yang baik, kebertanggungjawaban, ketelusan dan keberdayaan dalam usaha memberikan yang terbaik buat rakyat.

Kita tak seharusnya terpengaruh dengan keterdesakan politik serta ugutan oleh UMNO-BN. Keyakinan dan kepercayaan sewajarnya diletakkan terhadap kematangan dan kebijaksaan rakyat untuk menilai dan membuat pilihan mereka sendiri.

ANWAR IBRAHIM

Press Statement: Hudud And UMNO’s Politics Of Desperation

Posted: 25 Aug 2012 02:53 AM PDT

PRESS STATEMENT
FOR IMMEDIATE RELEASE
25 AUGUST 2012

HUDUD AND UMNO’S POLITICS OF DESPERATION

The latest efforts to sow racial and religious distrust as evidenced by the incessant playing of the issue of Hudud and the Islamic state in the UMNO controlled media once again underscores the politics of recklessness. These vile attempts at intimidation, incitement to religious and ethnic strife are the last desperate attempts to deflect from issues of corruption and abuse of power.

No matter how the issue is being spun by the UMNO media, we in Pakatan Rakyat remain committed to the fundamental principles enshrined in the Federal Constitution; the position of Islam as the religion of the Federation while guarenteing the freedom of other religions to be practiced in peace and harmony; Bahasa Melayu as the national language with liberty to use the mother tongues of the various races; sovereignty of the Malay rulers together with the position of the special privileges of the Malays and bumiputras and the rights of other races as protected by the Constitution.

The Pakatan Rakyat joint policy and the Orange Book remain intact as clear statements of our policies and principles of governance. Let us remain focussed on the agenda for change. We need to increase our competitiveness, the peoples income, quality of education, health and check the increasing cost of living burdening the people.

As for the Shariah, Hudud, and the Islamic state, we recognise and respect the different views and positions of the component parties in the Pakatan Rakyat. This is reflective of the politics of consensus. As a Muslim, I remain steadfast in my believe in the Quran and the Sunnah from which the principles of the Shariah are derived. I believe that the Maqasid al-Shariah (the higher objectives of the Shariah) are important principles of governance and are not inconsistent with the precepts of democracy.

In this regard, Pakatan Rakyat will remain guided by the principles of universal justice, good governance, accountability, transparency and competency in order to achieve public good for the people.

Let us not be way laid by the politics of desperation and intimidation of UMNO-BN. Place our trust in the maturity and wisdom of the people to evaluate this situation and make their independent choice.

ANWAR IBRAHIM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan