Sabtu, 25 Ogos 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


waadat

Posted: 25 Aug 2012 01:23 PM PDT

waadat


hmm boleh tahan side income

Posted: 25 Aug 2012 05:36 AM PDT

Snapshot di atas adalah tulen. BUKAN diedit!

Jumlah kutipan sebenar bagi bulan Mei, Jun, dan Julai 2012 ialah RM118,245.00.

Ya. Itulah hasil jualan secara online untuk tiga bulan terakhir. Untuk bulan Ogos saya belum kira.

Read More...

Cucu Tok Selampit

Posted: 25 Aug 2012 01:15 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Rasuah RM100 Cara Baru - Hanya Di Penang

Posted: 24 Aug 2012 08:37 PM PDT

Bagi penduduk Pulau Pinang yang hadapkan wang RM100 daripada Kerajaan DAP, pastikan anda seorang pengundi berdaftar dan pastikan anda mengaktifkan keahlian dalam pertubuhan tidak berdaftar, Pakatan Haram. Inilah bentuk rasuah dan penyelewengan cara baru yang diperkenalkan oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang sejak mereka memerintah. Dengan menggunakan duit pembayar cukai, Mr Tokong menyeleweng dana berkenaan untuk tujuan rasuah dan membeli undi. Inilah konsep CAT terkeji yang diperkenalkan oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang.

Lihat lampiran borang di atas. Hendak mendapatkan bantuan kewangan RM100 pun dimestikan menjadi pengundi berdaftar di Pulau Pinang. Rakyat Pulau Pinang yang tidak mendaftar dan bukan mendaftar di Pulau Pinang tidak layak, walaupun beliau dilahirkan, dibesarkan dan seluruh keturunannya berasal dari situ. Kenapa borang bantuan kewangan berkenaan wajib dipulangkan kepada Pejabat ADUN PR? Untuk pengundi PR sajakah? Kalau ianya pun tidak mahu memberikan kepadapengundi BN, bagaimana dengan pengundi atas pagar? Mereka tidak pentingkah kepada Pakatan Haram?

Bantuan Rakyat 1Malaysia yang memberikan RM500 kepada Rakyat Malaysia sebelum ini dikritik hebat oleh juak-juak Pakatan Haram. Setidak-tidaknya bantuan berkenaan diberikan kepada semua lapisan masyarakat tanpa mengira latar belakang, taraf mengundi, ideologi parti dan sebagainya. Diharap Rakyat Pulau Pinang tidak lagi buta hati dalam melihat siapa yang sebenarnya yang memperjuangkan hak Rakyat.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Duke of UMNO

Posted: 25 Aug 2012 01:13 PM PDT

Duke of UMNO


PANASSS..!!! Berani Penyokong Anwar Sebut Pasal “16 September”..!!!?

Posted: 25 Aug 2012 07:31 AM PDT

anwar

Anwar Ibrahim Club (AIC) semalam telah mempertikaikan kenyataan mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang menyatakan Anwar Ibrahim kini di dalam keadaan tertekan ekoran gagal menunaikan janji-janjinya kepada rakyat di negara ini.

AIC yang merupakan sebuah pertubuhan yang ditubuhkan khusus untuk membodek "pemimpin anugerah Tuhan" itu berkata, Anwar tidak wajar disamakan dengan Obama yang kini dikatakan menerima tekanan politik domestik disebabkan isu yang sama – janji tidak ditepati.

AIC mempersoalkan kenyataan Tun Dr. Mahathir itu yang membidas Anwar secara "direct" yang dipetik oleh sebuah portal. Pertubuhan itu juga mendakwa Tun Dr. Mahathir mempunyai "dendam yang amat mendalam" terhadap Anwar selama ini…

Mungkin justeru kerana dendam itulah maka kononnya Tun Dr. Mahathir menyerang Anwar begitu, ulas AIC mengenai negarawan ulung yang banyak berjasa itu.

Saya tertanya-tanya, siapakah Presiden AIC yang bernama Saifuddin Shafi Muhammad ini dan apakah latar belakangnya?

Begitu teruk sekali ketaksubannya terhadap Anwar sehingga membuatkan dia "buta", "tuli" dan seolah-olah tidak mampu berfikir dengan waras lagi untuk menilai tentang kenyataan Tun Dr. Mahathir itu sama ada benar atau tidak.

Bukanlah saya mahu menyebelahi Tun M, namun di atas nama berkata benar tentang sesuatu kebenaran, saya berpendapat bahawa kenyataan mantan Perdana Menteri itu sangat tepat mengenai sifat Anwar.

Siapa tidak kenal Anwar dengan janji-janji bohongnya? Kalau sehari tidak berbohong, mungkin Anwar tidak mampu bergerak. Bohong mungkin adalah candu terbaik untuk Anwar berpolitik di zaman millenium ini…

AIC ingat tentang janji "16 September 2008" dulu? Kini kita sudah di tahun 2012, empat tahun selepas janji Anwar itu dilafazkan. Kenapa AIC tidak pertikai tentang janji itu dan melabelkan Anwar memiliki ciri-ciri seorang munafik? Adilkah AIC dalam sokongannya?

AIC masih ingat lagi cerita kampung Buah Pala di Pulau Pinang? Sebagaimana maklum, Anwar juga dari Pulau Pinang dan pada PRU ke-12 yang lalu dia telah bersumpah kepada penduduk kampung tersebut untuk mendapatkan geran tanah untuk mereka.

Itu sumpah dan bukan lagi janji. Malah lebih buruk lagi, sumpah tersebut Anwar lafazkan di atas kepala salah seorang penduduk beragama Hindu di kampung itu untuk menyelesaikan masalah mereka sekiranya Pakatan Haram berjaya menjajah Pulau Pinang.

Malangnya, selepas Guan Eng menjadi Ketua Menteri, bukan saja tanah kampung tradisi masyarakat India itu dijual kepada pemaju perumahan, malah mereka dihalau secara tidak wajar oleh Guan Eng melalui pemaju tersebut.

Itu baru satu kes dan belum lagi diceritakan bagaimana Anwar berjanji mahu menghapuskan DEB dan meramaikan JUSA dari kalangan bukan Melayu di PRK Bukit Selambau kemudiaannya.

Paling menarik, sekiranya diselak sehelai demi sehelai kitab suci pegangan Anwar, Buku Jingga, beratus-ratus janji "bulan dan bintang" yang dijanjikan Anwar sedangkan dia sedikit pun tidak mengemukakan formula yang realistik dan praktikal untuk melaksanakan janji-janji itu.

Mungkin kerana itulah Anwar rasa sangat tersinggung dengan tema Hari Kemerdekaan, Janji Ditepati, memandangkan dia sememangnya tidak menepati janji-janji yang ditaburkankepada rakyat sebelum ini.

Anwar mahu turunkan harga minyak ke paras paling rendah. Namun dia tidak beri formula terperinci untuk berbuat demikian melainkan mahu menggunakan wang petronas sebagai subsidi kepada rakyat.
Mana kerajaan nak cari duit untuk tanggung kos yang selama ini dibiaya melalui GLC terkaya itu?

Begitu juga baru-baru ini Anwar kecoh mahu menurunkan harga kereta di negara ini. Tapi apakah mereka berfikir secara waras tentang apa yang akan berlaku kepada peniaga kereta terpakai, pengimport kenderaan, Proton, Perodua dan lain-lain pengeluar kenderaan tempatan.

Memang sedap dengar janji Anwar mahu turunkan harga kenderaan. Benda murah, siapa yang tak suka? Tapi rasanya rakyat lebih suka kalau kereta-kereta itu diberi secara percuma kepada mereka. Kenapa Anwar tidak beri kereta percuma saja pada setiap rakyat Malaysia? "Gerenti" menang!

Rasanya AIC perlu berpijak di bumi yang nyata. Saifuddin Safie patutnya bubarkan saja AIC dari terus "hidup segan mati tak mahu". Atau lebih baik kelab tersebut tubuhkan kelab baru "Anti Anwar Ibrahim Club", tentu lebih ramai yang akan sertai..kan?

Sumber: Mykmu.net

PEDASSSS..!!! PKR Pulau Pinang Terletak Dibawah Kaki Guan Eng..!!!

Posted: 25 Aug 2012 05:33 AM PDT

CHOT 1

Agak menarik apabila Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Mansor Othman, kelam-kabut apabila minit mesyuarat tidak rasmi PKR negeri itu yang dibocorkan di media internet sehingga dia terpaksa memberi penjelasan mengenainya.

Minit mesyuarat yang dikatakan hanyalah lebih menjurus kepada perbincangan tidak berekod itu mendedahkan bagaimana Mansor menggelar Guan Eng sebagai "tokong" yang membayangkan pengaruh Ketua Menterinya itu yang dilayan seolah-olah "Tuhan" di Pulau Pinang.

Dan kerana itulah juga menurut Mansor, Guan Eng dan DAP di negeri dikatakan bersifat angkuh serta sombong terhadap PKR serta parti chauvinis ultra kiasu itu dijangka bakal menuntut lebih banyak kuota kerusi DUN di negeri itu pada PRU kali ini.

Justeru itulah maka Mansor dikatakan "geram" dan berjanji pada orang-orang bawahannya bahawa PKR akan memastikan kuota mereka tidak "dirampas" oleh DAP pada PRU ke-12 ini serta bersedia untuk bertanding tiga penjuru sekiranya DAP tetap berdegil mahukan kerusi mereka.

Kerana "kantoi" dan terdedahnya minit mesyuarat tersebut, maka mengamuklah DAP Pulau Pinang di mana Pengerusinya, Chow Kon Yeow, mendesak Timbalan Ketua Menteri I itu memberikan penjelasan segera mengenainya.

Maklumlah, Mansor kutuk Guan Eng macam-macam dan sudah tentu puak-puak DAP tidak beri muka terhadap "keldai" yang selama ini berada di bawah tapak kaki mereka.

Mungkin kerana itulah maka Mansor semalam terpaksa memberi penjelasan palsu mengikut skrip yang dipercaya telah disediakan Guan Eng untuknya mengenai apa yang berlaku meskipun tanpa rela dan berbohong kepada media.

Semua orang tahu bahawa kenyataan media Mansor tiba-tiba terganggu dan terpaksa dihentikan apabila Guan Eng hadir di majlis itu dan mahu bertemu dengan Timbalannya itu. Kenyataan media Mansor dilaporkan terhenti selama 15 minit!

Persoalannya, kenapa secara tiba-tiba Guan Eng "menyerbu" sidang media Mansor dan mengganggu sidang tersebut selama 15 minit?

Apakah Guan Eng tidak percaya dan tidak yakin dengan kreadibiliti Mansor sebagai Timbalannya untuk menjelaskan isu tersebut sehingga terpaksa bergegas ke sidang media itu dan berpakat untuk menggunakan satu skrip yang sama untuk isu tersebut?

Apakah sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang, Guan Eng tidak punya kerja lain yang lebih penting untuk dibuat berbanding hadir di sidang media itu untuk "membetulkan" kenyataan Mansor supaya selari dengan kenyataannya nanti?

Bukan itu saja, malah media juga melaporkan bahawa Guan Eng sendiri menulis nota di atas sekeping kertas dan diberikan kepada Mansor di sidang media tersebut. Apakah kandungan nota tersebut?

"Skrip" yang diberikan Guan Eng itulah yang dikatakan menjadi panduan kepada Mansor di dalam sidang medianya semalam dan pada saya ia adalah satu penghinaan yang jelas kepada PKR.

Nampaknya, Guan Eng pandai bermain politik. Nampaknya, dia seolah-olah mahu Mansor tertekan dan menjawab mengikut acuan apa yang dikatakannya di dalam nota tersebut. Ini akan menghilangkan kreadibiliti Mansor.

Mungkin juga Guan Eng mahu seluruh rakyat Malaysia tahu dan lihat sendiri bagaimana Mansor yang kononnya "orang kanan" Anwar begitu mudah diarah mengikut kemahuannya dan membuktikan bahawa PKR terletak di bawah kakinya sahaja…

Saya tertanya-tanya, apakah PKR tidak malu bila dipermaikan oleh anak lelaki Kit Siang ini sebegitu hina sekali? Mungkin PKR tak kisah "dikeldaikan" begitu asalkan mereka mendapat kuasa, mungkin…

Dan sekiranya PKR pun dilayan begitu hina sekali, cuba pula kita bayangkan kedudukan PAS di negeri itu. Saya berpendapat bahawa kedudukan PAS mungkin jauh lebih rendah "kasta"nya di mata DAP.

Kalau PKR disifatkan DAP sebagai "kuli batak yang terletak dibawah kaki", cuba pula kita bayangkan kedudukan PAS yang mungkin hanya "dibakul sampahkan" saja oleh parti kesayangan Nik Aziz itu. Kalau PKR tak malu, PAS lagilah tak malu…kan?

Memang memalukan Melayu Muslim saja PKR dan PAS. Entah bilalah mereka akan sedar tentang kejahilan dan kebodohan mereka yang "dilembukan" DAP. Kasihan…

Sumber: Mykmu.net

LAGI-LAGI BOCORRR..!!! Minit Mesyuarat Strategik PKR PP – Siri 3

Posted: 25 Aug 2012 04:09 AM PDT

Die (guan eng) very arogant i tell u..corky and arrogant. Its not easy.
Minit Mesyuarat Strategik PKR PP – Siri 3

Dr Mansor:Kita menang putrajaya..ada thousands of jobs.. i tak payah la…i nak jadi duta china ok la..hahahahaDuta saje berapa ratus..nak isi untuk siapa kalau bukan org mcam kita..agencies in govt..beratus…U want to put BN guys ka..penang port..risda, felda..felcraThousands of them..and gaji more than YB..so why nak jadi setakat YB..

If u win putrajaya, duta.. foreign affairs beratus jobs for us…U think u want to retain umno guy …no way…Senator?

Makan angin sahaja kita..tak pikir masalah banjir…These are the things ..putrajaya can open flood gates for us…Mansor:Seats i agree…Cume seng kiat tolong talk to haji rashid…i have already called him..

I punya problem…tasek gelugor punya cabang…johari kassim…mintak duit..Kalau bukan sebab election..i will kick these people out…I might give that seat to pas..sebb pas mintak one more seat sangat..

Mokhtar…boss nak turun sg acheh..die suruh orang boikot sbab tak go thru cabang die..And he is the s/usaha phubungan negeri

Tulis surat sume jkkk ..and u imagine surat dapat kat umno…Bila umno dapat..ayoyo…mampuih kitaDie punya argument…sebab tak discuss dgn die..juz like that…Ini big boss punya programm..see the kind of problem we are dealing..Tu la..jadi duta cukup la…

Now our job we kick umno...we have to swallow everything..we must not give an inch to umno..cannot make mistake..mistake mcam ni lah…During election time, u all must come to malay areas..sg lembu, kg cross..u divide among urself…- Sumber

BOCORRR LAGI..!!! Minit Mesyuarat Strategik PKR Pulau Pinang – Siri 2

Posted: 25 Aug 2012 02:17 AM PDT

Die (guan eng) very arogant i tell u..corky and arrogant. Its not easy.
Minit Mesyuarat Strategik PKR Pulau Pinang – Siri 2

Question:What if they threaten a 3-corner fight if we dont bow to their their (dap) demand?

Mansor replied " "We will fight ..thats y i asked to preapare another list..like sg pinang, jawi…

I have asked Lau to prepare..kite tak mau bising but we have to get ready for possibility."

"Must have names in potential seats..seri delima…sg pinang…you must prepare a number of extra candidates.not only 5…this election you must hv at least 10 chinese candidates..

Politics is the art of possibilities..macam2..but we hope not to believe in all our members Prepare some extra names….get more young people..

Mansor : Machang bubok ada resentlment..(problem) he (incumbent) might not get it..

Question:Resistant from where?

Mansor replied: Dalam kawasan pun ada,,,Die (hock leong) pun ada history sikit tak brapa (turn kawasan)…kita tak mau kata..i sayang la die..we were together.. i was chairman and he was timbalan…u kene cakap hock leong..nanti i tak mau die bertanding bebas..

Mansor : Pusat might throw in kai loon (for machang bubok)…he is from penang what.. Others in meeting objected..

Mansor said : He is from Bukit Mertajam you know..permatang pauh..

Question:What is our strategy in getting more seat from DAP in future?

Mansor: Where? In Penang? We prepare ghost area lah..get prepared.. die orang lawan satu u orang lawan la..Statement:The watihah will be issue if there is 3-corner fight..

Mansor:We hope not happen..kita pun tau dap tak strong..Guan eng macam tokong u know..to the chinese…U cannot deny that..he is just like a tokong…

Itu yg buat die org sombng,,,very2 angkuh and arrogant..

Get ourselves stronger..Every seat kita target nak bertanding..kene ada orang

Stock ready candidates for areas nak bertandingI have already asked Lau to identify areas for pkr to stand

Die lawan kacau tampat kita, kite kene lawan. - Sumber

BOCORRR..!!! Minit Mesyuarat Perancangan Strategik PKR Pulau Pinang – Siri 1

Posted: 24 Aug 2012 11:14 PM PDT

"Die (guan eng) very arogant i tell u..corky and arrogant. Its not easy."
Minit Mesyuarat Perancangan Strategik PKR Pulau Pinang – Siri 1

PKR (PP) Strategic Meeting On Preparations for PRU13

ATTENDEES:-Dr Mansor Othman – PKR Vice President, PKR State Liaison Committee Chairman and Penang Deputy Chief Minister Felix Ooi – MPPP Councilor and Timb Ketua Bhgn PKR Bkt Bendera Tan Seng Keat – MPPP Councillor and Timb Ketua Bhg Bayan Baru Raymond Ong – Bekas calon DUN Batu Uban Jason Ong – Adun Kebun Bunga n Ketua Bhgn Bkt Bendera Ng Cheng Siang- MPPP Councillor and Ketua Pemuda Bhgn Tanjung Cheah Peng Guan – Ketua Caw Batu Uban Law Choo Kiang- State eco and Timb Ketua Phubungan Negeri And John Ooi (the operative)

POINT 1

Mansor said – Penang scenario quite different with DAP's drive now (DAP adalah dictator dalam pentadbiran negeri PP) The incumbent chinese would stay (for PKR In the next PRU) Lau will be there Hock Leong (ADUN Machang Bubuk) would be changed (he would be replaced in next PRU)

All incumbents except hock leong, i think u people have to convince him (convince hock leong not to stab in next PRU)

We have to put a young candidate (to replace hock leong)..bukan we dont like him as he has done a good job You as a group (attendees at this meeting) have to think..must prepare names and leave to pusat to decide To put young candidate..

You orang ada opinion..i will listen

Mansor said : On seats and candidacy..i leave it to pusat Thats why i said 5+ 1 (five state seats and 1 parliament to be contested by PKR) We are considering hj razali to replace him there I look at the winning factor..maybe we have to look chinese who have more chance than malay in pantai jerejak (to win pantai jerejak)..decision is still pusat lah…

I have talked to felix and ready to stand there (Pantai jerejak) but up to pusat Whatever pusat finalised we will support

Question: Datuk what about DAP..die orang ada mintak dr kita ka?

Mansor replied : "I will not budge in..die mintak apapun. Because chinese candidate to them is ancaman la.. Orang kita yang entice to go there…(DAP sees PKR Chinese candidates as threat as they (PKR) can win. DAP despite being part of PR wants to kill off PKR in next PRU and control power in Penang by themselve)

Statement: But i think this time there will no fight (for seats between dap and pkr) and remain status quo

To this Mansor replied: "Tak tentu.. belom finalised. Die (guan eng) very arogant i tell u..corky and arrogant. Its not easy.

Now more arogant. Because die (guan eng) menang banyak.

They (DAP) are sure of winning 19 and they want more. Because by two more they can form their own govt and they can any tw from us (PKR) to be on their side and abandon us (PKR)." - Sumber

Amaran Untuk SANUSI SETPOL..Tempoh Dah Nak Expired..!!! Heh!

Posted: 24 Aug 2012 08:06 PM PDT


Opppsss...aku nak tanya Sanusi Setpol je...dah dapat trace ka projek-projek yang aku kata diberi pada adik beradik Ustaz Azizan tu? Heh! 

Okay laaa...aku bagi clue sikit...

1. Pi check kat PMBKed...
2. Projek Kuari...
3. Projek kasi clear 200 ekar...
4. Ada kena mengena dengan adik paling last...
5. Dia bukan "tauke sebenar"..dia dok no. 2...(pakai nama dia untuk lobi projek..!) Heh!

Amacam? Dah la tu...aku bagi 5 clues... Hang pi cari la Sanusi weiii...!!! Selamatkan Ustaz Azizan dari dianiaya dan dipecahkan rahsianya oleh puak PAS sendiri yang busuk hati perutttt...heh!

Aku panjangkan sikit tempoh Sanusi cari dokumen tu sampai 28 Ogos ni...sebab lepas tu aku ada hal sikit nak kasi settle! Heh! So, harap Sanusi appreciate la dan cari dokumen tu sampai dapat. Kalau dah dapat, sila inbox aku kat FB...heh!

P/s: Sanusi...Cheque hang kat PTG tu bila nak pi ambik? Dah bertahun dah tuuuu...!!! Lemau nanti wehhhh...dengar kata berpuluh ribu la jugakkkk...heh!

LAWAK PAGI INI..Kenapa Pok Nik Ajis Kena Marah Dengan Bini Nihhhh..???

Posted: 24 Aug 2012 06:13 PM PDT


Aku dah kata dahhhh...Pak-pak lebai PAS ni memang gatal-gatal belaka....

Tu...cuba tengok...Pok Nik pun teruja ke bebbbb...?

Bila artis masuk PAS...janda pulak tu...heh!

Tak kira la...janda gemuk ke...janda wayar putus ke...asalkan artis popular...heh!

Depa kira nak sebat je tuuuuhhhh...

Jom kita tunggu sapa bakal laki Abby...sapa bakal laki Aishah...heh!

Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 25 Aug 2012 01:10 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


PANASS!! Video Panas Tengah Malam, Lagi Hot Dari Video Anwar!! heh..

Posted: 25 Aug 2012 12:14 PM PDT


Memang layan, dia punya tarian terbaikk.. he he.. layan saja la pagi-pagi nih..

HOT!! Video Tragik Budak Perempuan Hampir Maut Di Gilis!!

Posted: 25 Aug 2012 08:13 AM PDT


Masyallah.. kalau tersilap mesti maut budak tu. Ajal maut di tangan tuhan..

HOT!! Kumpulan Siswi Bangga Tiada Dara!!

Posted: 25 Aug 2012 07:36 AM PDT


KOTA BHARU: Mereka menuntut di institusi pengajian tinggi (IPT), malangnya akhlak masing-masing amat rendah apabila aktif mengamalkan seks bebas, malah bergabung mewujudkan seolah-olah satu kelab bagi merancang kegiatan.

Tanpa mempedulikan dosa dan masa depan, kumpulan siswi berusia 19 hingga 21 tahun itu tidak mahu melihat ada ahli kumpulan mereka yang masih dara.

Malah, sesiapa yang masih dara dipecat 'keahliannya' atau tidak layak menyertai kelab itu dan dianggap sebagai kolot atau kekampungan.

Akibatnya, seorang daripada siswi yang pernah menjadi ahli 'kelab tiada dara' itu kini menanggung derita kerana disahkan doktor dijangkiti virus HIV berikutan terbabit kegiatan seks bebas.

Sumber: Harian Metro

P/s: Awat la banyak kejadian pelik macam ni jadi kat Kelantan? hmm...

PANASS!! Program @TwtUpMerdeka Peluang Anda Untuk Mencipta Rekod Dunia!! #Merdeka55

Posted: 24 Aug 2012 08:14 PM PDT


Apa Itu Tweet Merdeka?

Tweet Merdeka adalah satu program anjuran JASA di bawah Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan sempena dengan Sambutan Hari Merdeka Ke-55 yang bakal dianjurkan pada 31 Ogos 2012 di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Apakah Matlamat Tweet Merdeka?

Tweet Merdeka bertujuan untuk memecahkan rekod dunia dan menempa rekod baru di dalam Malaysia Book of Records berdasarkan kepada 2 kategori yang berikut:
A. Perhimpunan Pengguna Twitter Terbesar di Dunia
B. Jumlah Tweet Terbanyak dalam Tempoh 1 Jam Dengan Menggunakan Hashtag

Apakah Sasaran Tweet Merdeka? 

Untuk Memecahkan Rekod Tersebut? Untuk melayakkan Tweet Merdeka, untuk menempa rekod baru di Malaysia Book of Records, Tweet Merdeka perlu mendapatkan
sekurang-kurangnya:
A. 10,000 pengguna Twitter
B. 20,000 tweets dalam masa 1 jam menggunakan hashtag #Merdeka55

Siapa Boleh Sertai?

Sesiapa sahaja yang mempunyai akaun Twitter. Sekiranya anda belum lagi mempunyai akaun Twitter, masih sempat lagi untuk anda mendaftar di Twitter.com

Bagaimana Untuk Sertai?

Untuk kategori A:
1. Daftarkan diri anda di www.twtupmerdeka.blogspot.com
2. Hadir pada hari kejadian dan sahkan pendaftaran anda di kaunter pendaftaran. (Seperti rajah A)
3. Pastikan anda menerima tag peserta beserta nombor siri, t-shirt Tweet Merdeka (selagi stok masih ada), topi Tweet Merdeka (selagi stok masih ada) dan lain-lain yang ada di dalam beg goodies.
4. Masuk ke dalam Stadium dan duduk di kawasan yang telah ditetapkan untuk program Tweet Merdeka (Seperti rajah A)
5. Pengiraan peserta akan dibuat berdasarkan pengesahan yang dibuat di kaunter pendaftaran sehingga jam 8.00 malam.
6. Peserta akan turut serta menulis tweet untuk kategori B.

Nota tambahan: Peserta dinasihatkan hadir sebelum jam 6.00 ptg bagi mengelakkan kesesakan di pendaftaran.

Untuk kategori B:
1. Pada hari kejadian, tepat jam 8.15 malam, kesemua pengguna Twitter tidak kira di stadium ataupun di mana sahaja akan memulakan Tweet Merdeka dengan menulis tweet.
2. Perkara yang perlu ada di dalam tweet anda untuk melayakkan kiraan untuk kategori B adalah #Merdeka55 dan @NajibRazak. cth: "Bersama kita jayakan #Merdeka55 bersama @NajibRazak"
3. Tweet Merdeka akan berlangsung selama 1 jam sehingga jam 9.15 malam.
4. Pengumuman akan dibuat setelah 1 jam.

Apakah Tarikan Lain Yang Ada

Semasa Program Tweet Merdeka?

1. Selebriti tempatan seperti Fizo Omar, Lisa Surihani, Elfira Loy, Mia Sara Nasuha, Remy Ishak, Iqram Dinzly, Kamal Adli, Intan Ladyana, Adi Putra, Scha Al Yahya, Awal Ashaari, Kenchana Devi, Yana Samsudin, Amber Chia, Shaheizy Sam, Johan Asari dan ramai lagi akan turut serta bersama peserta di Stadium dan juga menulis tweet pada hari kejadian.

2. Cabutan bertuah yang sangat lumayan seperti Iphone 4s, New Ipad, Macbook, Blackberry Curve, dan banyak lagi termasuk sebuah kereta Proton Preve.

3. Sijil Pencapaian sebagai Penempa Rekod Dunia bagi kategori A.

4. Pada masa yang sama, terdapat juga sambutan hari raya peringkat kebangsaan yang diadakan di perkarangan stadium itu sendiri!

5. PM DS Najib Razak akan memilih 3 tweet bertuah pada hari tersebut untuk diberikan hadiah istimewa. (Mungkin makan malam bersama PM)

Bagaimana Untuk Mendapatkan Maklumat Terkini?

Pastikan anda follow @TwtUpMerdeka di Twitter dan Like FanPage 55 Merdeka, Janji Ditepati di Facebook.

Sekiranya anda mempunyai sebarang kemusykilan, bolehlah e-mail kepada twtupmerdeka@gmail.com atau pun terus bertanyakan di twitter ataupun Facebook seperti link di atas.

Sumber:truthvaccine


McTheory:
Perghh.. memang dahsyat la program TwtUpMerdeka ni.. jangan lepaskan peluang!! Daftar Segera~!!

KASI PANAS!! Alamak.. Mansor PKR Sudah KUTUK itu Guan Eng!! he he..

Posted: 24 Aug 2012 06:13 PM PDT


Alamakk.. PKR Penang pun sudah kutuk itu mamat bellcream.. haha.. Berlagak sombong, angkuh, perasan hensem, rambut skema, muka cam pig pig, lubang hidung besar, mulut busuk dan pelbagai lagi.. yang lain tu Mc tambah la.. hahaha..


McTheory:
Dah tua, ada hati nak makan ayam muda.. kes kes kess..

PEJUANG BANGSA

Posted: 25 Aug 2012 11:12 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Apa kaitan Cik P & Guan Eng dalam skandal tanah Taman Manggis ??

Posted: 24 Aug 2012 11:30 PM PDT

Semakin panas skandal penjualan tanah Taman Manggis oleh Guan Eng & kerajaan DAP . Rakyat P.Pinang perlu tahu segala akan perkara sebenar mengenai penjualan tanah untuk tapak rumah PPR ini ..

Ini kerana hari ini   Pemuda Barisan Nasional (BN) negeri mendakwa seorang perempuan yang digelar sebagai 'Cik P' dan merupakan pemilik sebuah banglo di Jalan Pinhorn yang kini diduduki Ketua Menteri, Lim Guan Eng, berkemungkinan mempunyai kaitan dalam penjualan tanah kosong seluas 0.45 hektar di Taman Manggis, Jalan Zainal Abidin di sini.

 Ketua Penerangannya, H'ng Khoon Leong mendakwa, Cik P merupakan rakan kongsi kepada seorang individu bergelar Datuk dari Sabah yang merupakan pemegang saham Kuala Lumpur International Dental Centre Sdn. Bhd. (KLIDC).


Siapa Cik P ini ??  

- Cik  P ini adalah pemilik rumah banglo yang sekarang diduduki Guan Eng dan Betty Chew . 

- Rakan kongsi dengan seorang Datuk  yang merupakan  pemegang saham KLIDC  iaitu syarikat yang mendapat tanah milik kerajaan negeri di Taman Manggis .

Malah siasatan Pemuda BN juga  mendapati Cik P telah membeli banglo itu dengan harga RM 2.5 juta dan membelanjakan kira-kira RM 1 jura untuk renovation dalam tempoh 6 bulan selepas PRU 12 iaitu pada 2008 .  Guan Eng pulak masuk rumah berkenaan pada Julai 2009 .

Jadi di sini  ,  apa hubungan istimewa  Guan Eng dengan KLIDC ini ?? Rumah banglo mewahnya saja di renovation RM 1 juta  oleh Cik P sebelum mereka  berpindah .

Adakah ia satu bentuk hadiah / rasuah untuk mendapat tanah Taman Manggis ?  Lagi Guan Eng mendiamkan  diri , satu persatu skandal penjualan tanah ini akan didedahkan Pemuda BN P.Pinang ..
Ingat Sombong Ingat DAP - bekas ahli parti .

Posted: 24 Aug 2012 09:52 PM PDT Gelombang penolakan ahli terhadap DAP semakin ketara apabila bekas-bekas pemimpin akar umbi yang dipecat hanya kerana bersuara menentang penyelewengan tampil mengecam corak kepimpinan parti tersebut. Rata-rata pemimpin akar umbi menyifatkan DAP kini diterajui golongan yang sombong setelah diberi kuasa untuk memerintah beberapa negeri apabila sanggup bertindak ala kuku besi ke atas ahli yang mendedahkan penyelewengan dalam parti.

 Terbaru bekas Ketua Audit DAP Cawangan Kampung Aman, Seri Kembangan, Yap Kon Min mendedahkan bagaimana beliau dipecat hanya kerana mempersoal bagaimana ahli yang didapati muflis boleh dibenarkan mengundi pada konvensyen tahunan parti.

Komen GPB 

Bila sudah terlampau berkuasa ..mula lah lupa diri .sombong & angkuh dikalangan ahli parti sendiri . Inilah yang terjadi kepada  DAP yang sudah digelar parti sombong serta tidak mahu mendengar pandangan ahli yang menyuarkan masalah  rakyat . Bila bersuara lantang je terus dikenakan tindakan tatatertib .

Kalau pemimpin  pulak seperti Manoharan itu ,  hanya minta maaf sahaja dan   tidak dikenakan apa-apa tindakan pun seperti tindakan beliau menghina Lee Chongg Wei .

Sudah  ramai ahli-ahli mereka di peringkat akar umbi sudah muak dengan kesombongan ini, malah ada yang sudah umum keluar parti . Mereka juga berharap parti DAP akan dihukum dengan oleh rakyat & ahli-ahli mereka sendiri di PRU 13 akan datang .

DIMENSI

Posted: 25 Aug 2012 11:04 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Datuk Zeti Tokoh Perbankan Terbaik..Anuwar Tokoh Gay Terbaik kehkehkeh

Posted: 24 Aug 2012 08:51 PM PDTKUALA LUMPUR - Gabenor Bank Negara Malaysia, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz (gambar) mengekalkan kedudukannya di kalangan ketua-ketua bank pusat yang dinamakan oleh majalah Global Finance sebagai Ahli Perbankan Pusat Terbaik di Dunia sejak beberapa tahun lepas.

Zeti adalah salah seorang daripada enam ketua bank pusat yang mencapai mata A di dalam Kad Laporan Ahli Perbankan Pusat yang diterbitkan oleh Global Finance.

Beliau juga mencapai mata A pada tahun lepas dan 2010.

Ketua bank pusat yang lain yang mengekalkan mata A termasuk Amando Tetangco Jr. dari Filipina, Fai-Nan Perng dari Taiwan, Gabenor Reserve Bank of Australia, Glenn Stevens dan Gabenor Bank of Israel, Stanley Fischer.

Nama baharu yang menyertai senarai itu ialah Mark Carney dari Kanada yang pada tahun lepas mendapat mata B+.

Sementara itu, Pengerusi Rezab Persekutuan Amerika Syarikat, Ben Bernanke menambah pencapaiannya kepada B daripada C pada tahun lepas.

Rencana Central Banker Report Card itu yang diterbitkan setiap tahun oleh Global Finance sejak 1994, menggred para Gabenor Bank Pusat 50 negara utama (dan Bank Pusat Eropah) pada skala A hingga F bagi kejayaan dalam bidang seperti kawalan inflasi, matlamat pertumbuhan ekonomi, kestabilan mata wang dan pengurusan kadar faedah.

Mata A mewakili prestasi cemerlang dan turun sehingga F bagi kegagalan mutlak.

Kriteria subjektif juga boleh digunakan.

Penerbit Global Finance, Joseph Giarraputo berkata: "Ahli-ahli Perbankan Pusat di Dunia kini diuji melalui tahun-tahun yang sangat mencabar pernah dicatatkan."

"Setiap tahun, kami menilai kecekalan Ahli-Ahli Perbankan Pusat untuk menghadapi campur tangan politik dan usaha mereka mempengaruhi kerajaan masing-masing menghadapi isu-isu seperti perbelanjaan dan keterbukaan ekonomi yang berhadapan dengan pelaburan asing dan perkhidmatan kewangan. - Bernama
anakbukitgantang says

Posted: 25 Aug 2012 03:43 AM PDT

anakbukitgantang says


ulamak dalam dunia politik adalah assobiyah-Syeikh Nurudin Al Banjari

Posted: 24 Aug 2012 07:17 PM PDT

Ulama tidak dimiliki oleh satu perkumpulan. Ini bermaksud ulama juga tidak boleh cenderung pandangannnya ke atas sesuatu kumpulan seperti party politik. Rujuk minit 0.52.
 
Ulama adalah milik semua umat Islam dan ulama perlu ikhlas berdakwah bukan untuk duniawi. Video Syarah Syeikh Nurudin Al Banhari di sini
 
 
 
Transkrip majlis tafaquf  Syeikh yang berkaitan menyentuh ilmu ugama, keadaan semasa politik di Malaysia , isu kafir mengkafir semsaam umat Islam dan ketentuan masuk syurga dan neraka yang mana adalah berdasarkan rahmat Allah (dan bukan party politik) adalah disini;-
 
1)      Syeikh Nuruddin Marbu al-Banjari mengingatkan kami Mahasiswa al-Azhar Asy Syarif dengan katanya: "ANDA KENA TAHU PASAL PERIHAL POLITIK DALAM MALAYSIA NAMUN TIDAK PERLU ANDA TERLALU FANATIK ATAU TERLIBAT DENGAN POLITIK..Kalau ANTUM jadi Ulama dalam BN,antum gerenti akan mengangkat2 BN dan menghentam PAS,kalau ANTUM jadi Ahli PAS pula,antum akan menghentam ahli BN dan mengangkat Ahli PAS pula...sebab itu jika anda tidak terlibat dengan mana2 politik,antum boleh menasihati KEDUA2NYA" ...Akhir kalam Syeikh mengatakan: INI PANDANGANKU,ANTUM KALAU ADA PANDANGAN SENDIRI, ANA HORMATI..:-) 
2)      Syeikh Nuruddin Marbu al-Banjari juga tadi ada menyatakan: "JANGAN KAMU ADA PERASAAN BENCI TERHADAP ORANG YANG BERIMAN DISEBABKAN KETAKSUBAN KAMU TERHADAP SESUATU PARTI POLITIK SEHINGGA BERANI MENDOAKAN "WA SALLIT ALAIHIM KALBAN MIN KILABIK" kepada mereka...Kata Syeikhuna:Ingat,Syafaat Rasulullah saw itu untuk ORANG YANG PERNAH MELAKUKAN DOSA2 BESAR KEPADA ALLAH....:-) "
 
3)      Syeikh Nuruddin Marbu al-Banjari juga tadi ada menyatakan baru2 ini terjadi di Malaysia suatu kenyataan HOT yang pernah dikeluarkan oleh Ustaz Abu Hasan Din al-Hafiz mengenai TIADANYA JAMBATAN SIRAT AL-MUSTAQIM di Hari Akhirat tetapi SIRAT AL-MUSTAQIM yang dimaksudkan adalah JALAN YANG LURUS sahaja,sedangkan menurut Syeikhuna,banyaknya hadith2 di dalam Kitab TAHZIB MISYKAT AL-MASOBIH BAB AS-SIRAT  WAL MIZAN WA HISAB menyatakan memang wujudnya JAMBATAN SIRATAL MUSTAQIM di Hari Akhirat..Syeikh akhir kalam menyatakan:TAKPELAH,WALAUPUN BELIAU PERNAH MENJADI PENASIHAT ISTANA,NAMUN BELIAU BUKANLAH MAKSUM,SEBAB ITU JANGAN KITA PELIK JIKALAU ADA INSAN YANG PERNAH TERSILAP DALAM KEHIDUPANNYA..:-)
 
4)      Alhamdulillah dah BALIK dari Majlis Tafaqquh Syeikh Nuruddin Marbu al-Banjari di Rumah Kedah,Mesir.....Tadi Syeikh bukak Kitab TAHZIB MISYKAT AL-MASOBIH... Syeikh syarah hadith2 mengenai Haudh yakni Telaga Rasulullah saw dan Syafaat Rasulullah saw di Hari Kiamat.Menurut Syeikhuna,MAQAMAN MAHMUDAN itu adalah SYAFAAT NABI kita saw,yang paling dapat banyak syafaat dan pertolonganan Rasulullah saw di akhirat kelak adalah terdiri daripada mereka yg melakukan DOSA2 BESAR,sebab itu Syeikh ingatkan jangan kita FANATIK dengan sesuatu POLITIK atau apa2 PERSATUAN sehingga menuding jari orang itu AHLI NERAKA kerana itu dosa dia dengan ALLAH dan kita tidak boleh MENGHUKUM..Ada yang akan dikeluarkan dari Neraka ,terdiri daripada mereka yang melakukan DOSA2 BESAR tetapi mempunyai iman umpama sebiji jagung,kemudian ada yang dikeluarkan terlebih kecil iman dari itu iaitu iman sebesar atom kemudian terlebih kecil dan terlebih kecil dari itu.Adanya AHLI SYURGA yang merintih kepada ALLAH agar mengeluarkan sahabat baiknya itu dari API NERAKA.Syeikh juga mensyarahkan mengenai ADAB kita dengan Rasulullah saw,syeikh mengatakan Rasulullah saw itu PEMBERI SYAFAAT kepada kita d hari akhirat tetapi WAJARKAH kita meninggalkan SUNNAH2 BAGINDA SAW dan mengkhianati Baginda SAW??...:-)
 5)      Alhamdulillah,baru balik dari Majlis Pengajian Tafaqquh Bersama Syeikh Nuruddin Marbu al-Banjari di Rumah Kedah,Mesir..Jam di Mesir menunjukkan pukul 12.04 tengah malam...Nak kongsi sikit pasal apa yg Syeikh syarah tadi...Tadi Syeikh Nuruddin Marbu al-Banjari al-Makki mensyarahkan Kitab Tahzib Misykat al-Masobih mengenai Hadith berkaitan dengan ORANG YANG TERAKHIR MASUK KE SYURGA ALLAH SEOLAH2 DIOLOK2KAN ALLAH LALU ALLAH "TERTAWA" MELIHATNYA......Diriwayatkan oleh Muslim dari Abdullah bin Mas'ud bahwa Rasulullah bersabda, "Sesungguhnya aku tahu penghuni neraka yang terakhir keluar darinya, dan penghuni neraka yang terakhir masuk syurga; yaitu seseorang yang keluar dari neraka dengan merangkak, lalu Allah berfirman, 'Pergilah dan masuklah ke surga.' Begitu masuk syurga ia melihat seolah-olah syurga sudah penuh. Karena itu, ia lalu kembali lagi dan berkata, 'Ya Tuhanku, aku mendapati surga sudah penuh.' Allah berfirman, 'Pergilah dan masuklah ke syurga, karena masih ada tempat untukmu seluas dunia atau bahkan sepuluh kali lipatnya.' Ia berkata, 'Apakah Engkau sedang mengolok-olok aku? Atau karena Engkau Yang Kuasa lalu Engkau menertawakan aku?' (Aku [Abdullah bin Mas'ud] melihat Rasulullah SAW tersenyum sehingga tampak gigi depannya) Konon, ia penghuni syurga yang paling rendah kedudukannya."
 6)      Diriwayatkan oleh Muslim dari Abdullah bin Mas'ud bahwa Rasulullah SAW bersabda, "Yang terakhir masuk syurga ialah seseorang yang sesekali berjalan kaki, sesekali tertelungkup, dan sesekali dibakar api neraka sampai hangus. Setelah berhasil melewati neraka ia menoleh kebelakang, 'Maha Memberkahi Allah yang berkenan menyelamatkan aku darimu, wahai neraka. Allah telah memberikan sesuatu yang tidak DiA berikan kepada siapa pun di antara seluruh makhluk yang pertama maupun yang terakhir.' la diperlihatkan sebatang pohon lalu berkata, 'Ya Tuhan, tolong dekatkan aku ke pohon itu. Aku ingin berteduh di bawah naungannya dan meminum airnya.' Allah bertanya, 'Wahai cucu Adam, seandainya Aku berikan pohon itu kepadamu, apakah kamu akan meminta kepada-Ku yang selainnya?' la menjawab, 'Tidak, ya Tuhanku.' Ia lalu berjanji bahwa ia tidak akan meminta kepada Allah yang lain.  Allah berfirman; "Aku tidak mengolok-olokmu. Tetapi Aku Mahakuasa untuk mewujudkan apa saja yang Aku kehendaki."

Setelah dekat, tiba-tiba ia mendengar suara-suara penghuni syurga. Ia berkata, 'Ya Tuhan, masukkan aku ke syurga.' Allah bertanya, 'Hai cucu Adam, apa yang membuat kamu berbuat seperti itu? Apakah kamu tidak senang kalau Aku beri kamu dunia dan yang sepertinya?' la menjawab, 'Ya Tuhan, apakah Engkau sedang mengolok-olokku? Bukankah Engkau Tuhan seru sekalian alam?"' Ibnu Mas'ud tertawa dan bertanya, "Apakah kalian tidak bertanya kenapa aku tersenyum?" Sahabat-sahabat yang lain pun bertanya, "Ya, kenapa Anda tersenyum?" la menjawab, "Kerana aku melihat Rasulullah tersenyum." Mereka bertanya, 'Lalu kenapa Anda tersenyum, wahai Rasulullah?" Beliau menjawab, "Karena Tuhanku seru sekalian alam juga tersenyum.  Setelah didekatkan oleh Allah kepohon tersebut, ia pun berteduh di naungannya dan meminum airnya. Selanjutnya diperlihatkan kepadanya sebatang pohon yang lebih indah dari pohon yang pertama tadi. Melihat itu ia berkata, 'Ya Tuhan, tolong dekatkan aku kepohon itu agar aku bisa meminum airnya dan berteduh di naungannya. Aku tidak akan meminta kepada-Mu yang lainnya.' Allah bertanya, 'Wahai cucu Adam, seandaikanya Aku dekatkan kamu pada pohon itu apakah kamu akan meminta yang lainnya?' Ia lalu berjanji lagi bahwa ia tidak akan meminta kepada-Nya yang lainnya. Tetapi, Allah memakluminya, karena ia sedang melihat sesuatu yang membuatnya merasa tidak sabar. Allah lalu mendekatkan ia ke pohon itu. Begitu ia telah berada di dekat pohon tersebut, diperlihatkan lagi kepadanya sebatang pohon di depan pintu syurga yang lebih indah daripada pohon yang pertama dan kedua tadi. la pun berkata seperti di atas, sehingga Allah mendekatkannya pada pohon tersebut.
7)      Seterusnya Syeikh Nuruddin membuka Kitab Ma'a Auliyak Was Solihin di antaranya mengenai Kisah Fudhail bin Iyadh dengan Khalifah Harun Ar-Rasyid.Di zaman Khalifah Harun Ar-Rasyid,bagi sesiapa yang menjadi MUAZZIN diberikan ganjaran sebanyak 1000 DINAR,sesiapa yang mempelajari al-Quran,menuntut ilmu agama,hadir di dalam Majlis Ilmu diberikan ganjaran sebanyak 4000 DINAR semuanya terjadi gara2 kerana NASIHAT DARI IMAM FUDHAIL BIN IYADH kepada KHALIFAH HARUN AR-RASYID sehingga disebutkan oleh IBNU AL-MUBARAK: Aku tidak pernah melihat jumlah ULAMAK yang terlalu RAMAI dengan QARI2 AL-QURAN yang terlalu ramai,RAMAINYA manusia yang BERLUMBA2 melakukan KEBAIKAN dan MENINGGALKAN perkara2 yang HARAM Selepas WAFATNYA Rasulullah saw dan Para Sahabat Baginda MELAINKAN DI ZAMAN KHALIFAH HARUN AR-RASYID....:-)
      Catatan ilmu Ustaz Hanif  Abu Talib darit Hayyu sabi', Cairo.
 
 
 
 

bumiyang

Posted: 25 Aug 2012 03:33 AM PDT

Politik Harian

Posted: 25 Aug 2012 03:27 AM PDT

Politik Harian


Mansor And Geng Need To Review Their Positions

Posted: 25 Aug 2012 12:15 AM PDT


Now it is in the open...the relationship between the three parties in Pakatan Rakyat (PR) is not as good as it is made to be and believe. Except for the top leadership of the parties that project the 'so-called closeness', the undercurrent is far from what is shown in public.

Penang deputy Chief Minister Mansor Othman's comments about his boss Lim Guan Eng that was leaked in the minutes of his meeting showed a clear 'antagonistic' attitude towards Guan Eng.

Not just the words 'arrogant and to'kong', more so the internal bickering on their working relationship was revealed indirectly – they just cannot work together on seat allocations what more to rule on consensus as the leadership have projected.

Guan Eng's antics are no longer a secret, dictatorial with a slant in racism – Malays and Indians do not seem to exist in his administration of the state.

Mansor and other Malay leaders in state PKR as well as PAS should by now decide whether to continue playing second fiddles on tools to dominant DAP or leave the party and join Barisan Nasional (BN).

There is still time for them to reflect on their past and chart a new path for the future – that is if all of them think the Malays and Indians in the state should be treated equally economically and politically.

There is nothing wrong in admitting one's mistakes and return to the right path because every human make mistakes and returning to the right path is considered as brave and honest.

Right now, Mansor and other Malay leaders including PAS leaders in the state are mere followers to a seemingly dictatorial administration where they cannot even open ntheir mouths to proetc or promote the Malays or the Indian voters.

It is no wonder that Guan Eng is so powerful and the Chinese voters in Penang love him as whatever he said is taken as orders – no two ways about it.

Mansor and PAS leaders in the state cannot depend on de factor Chief Anwar Ibrahim to defend them because that man is busy planning his own future to be the Prime Minister, no matter what it takes – even selling his loyal friends like Mansor and PAS leaders in the state.

Anwar just wanted the support for him to be number one in the country and he could not care less about the rest.

Given such situation, Mansor and the Malay leaders in PKR and PAS leaders in the state should think for themselves and the future of their struggle for the Malays and Islam.

PRU 13 - Nurul Izzah Lari Ke Titiwangsa

Posted: 24 Aug 2012 10:08 PM PDT


Sebelum ini kita pernah dikhabarkan yang Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim telah berura-ura untuk lari dari kampung halaman untuk mencuba nasib di Parlimen Nibong Tebal bagi menyelamatkan karier politik peribadi setelah mengetahui cengkaman pengaruhnya di Permatang Pauh saban waktu semakin merosot.

Pun demikian apabila menyedari hasratnya itu sudah terdedah pada umum, mahu tidak mahu untuk mengelak malu dan polemik yang berpanjangan, terpaksa digagahkan jua kakinya untuk terus bertahan di Permatang Pauh sekalipun tahu hujung hayat politiknya dalam PRU 13 mungkin bakal ternoktah di sana.

Rupanya bukan Anwar sahaja yang mengalami sindrom ketakutan untuk menerima penolakan rakyat kerana ia turut menjangkiti anak sulungnya, Nurul Izzah yang sekarang ini adalah Ahli Parlimen Lembah Pantai merangkap Naib Presiden PKR.

Perkembangan terbaru yang diperolehi dari sumber-sumber PKR menyebut, Nurul Izzah sudah pasti akan lari meninggalkan Parlimen Lembah Pantai setelah tidak tahan menerima asakan dari Menteri Wilayah Persekutuan & Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin yang kian melebarkan pengaruhnya di sana.

Nurul Izzah sedar kehadirannya di Lembah Pantai langsung tidak memberi impak positif kepada penduduk dan pengundi di sana, apatah lagi selepas beberapa kajian yang dilakukan oleh jentera PKR turut mengesahkan senario semasa tidak lagi memihak kepada PKR.

Hasil kajian-kajian itu turut menjangkakan peluang PKR di Lembah Pantai bukan sahaja terlampau malap malah kemenangan pastinya condong kepada BN dengan kelebihan sekitar 2,000 undi.

Sementelah lagi sudah sekian ramai hulubalang dan orang kanannya di kawasan parlimen itu telah beramai-ramai terjun dari kapal mencari perlindungan di bahtera BN, nampak gayanya terpaksa juga Nurul Izzah mengorak langkah mencari kawasan baru yang difikirkannya masih putih untuk menerimanya.

Mengikut maklumat tersebut lagi, kawasan parlimen baru yang bakal ditandingi oleh Nurul Izzah ialah Titiwangsa yang sebelum ini dikuasai oleh calon PAS, Allahyarham Dr. Lo'Lo yang memenangi parlimen tersebut dengan majoriti 1,972 undi.

Sebagai ganti peralihan kerusi tersebut, PKR akan menyerahkan kerusinya di Parlimen Wangsa Maju untuk ditandingi oleh calon PAS.

Pada PRU 2008, Parlimen Wangsa Maju dimenangi calon PKR, Wee Choo Keong selepas menewaskan penyandang asal dari BN dengan majoriti 150 undi. Wee, bagaimanapun meninggalkan PKR pada Mei 2010 dan kekal sebagai wakil rakyat Bebas sehingga sekarang.

Nurul Izzah mungkin berasa lega kerana merasakan sudah ketemu kawasan yang dikiranya selamat, tapi dengan senario hari ini yang makin memihak kepada BN dan gelombang penolakan rakyat terhadap pembangkang semakin kuat melanda negara, angan-angan Nurul Izzah untuk sekali lagi menjadi 'yang berhormat' nampaknya masih terlalu jauh dari jangkauan.

tunku

Posted: 25 Aug 2012 03:03 AM PDT

tunku


MANSOR AND GANG NEED TO REVIEW THEIR POSITIONS

Posted: 25 Aug 2012 12:07 AM PDT

Now it is in the open...the relationship between the three parties in
Pakatan Rakyat (PR) is not as good as it is made to be and believe. Except
for the top leadership of the parties that project the 'so-called
closeness', the undercurrent is far from what is shown in public.
Penang deputy Chief Minister Mansor Othman's comments about his boss Lim
Guan Eng that was leaked in the minutes of his meeting showed a clear
'antagonistic' attitude towards Guan Eng.
Not just the words 'arrogant and to'kong', more so the internal bickering
on their working relationship was revealed indirectly – they just cannot
work together on seat allocations what more to rule on consensus as the
leadership have projected.
Guan Eng's antics are no longer a secret, dictatorial with a slant in
racism – Malays and Indians do not seem to exist in his administration of
the state.
Mansor and other Malay leaders in state PKR as well as PAS should by now
decide whether to continue playing second fiddles on tools to dominant DAP
or leave the party and join Barisan Nasional (BN).
There is still time for them to reflect on their past and chart a new path
for the future – that is if all of them think the Malays and Indians in the
state should be treated equally economically and politically.
There is nothing wrong in admitting one's mistakes and return to the right
path because every human make mistakes and returning to the right path is
considered as brave and honest.
Right now, Mansor and other Malay leaders including PAS leaders in the
state are mere followers to a seemingly dictatorial administration where
they cannot even open ntheir mouths to proetc or promote the Malays or the
Indian voters.
It is no wonder that Guan Eng is so powerful and the Chinese voters in
Penang love him as whatever he said is taken as orders – no two ways about
it.
Mansor and PAS leaders in the state cannot depend on de factor Chief Anwar
Ibrahim to defend them because that man is busy planning his own future to
be the Prime Minister, no matter what it takes – even selling his loyal
friends like Mansor and PAS leaders in the state.
Anwar just wanted the support for him to be number one in the country and
he could not care less about the rest.
Given such situation, Mansor and the Malay leaders in PKR and PAS leaders
in the state should think for themselves and the future of their struggle
for the Malays and Islam.

Sahabat-Gunung

Posted: 25 Aug 2012 01:30 AM PDT

Sahabat-Gunung


MANSOR AND GANG NEED TO REVIEW THEIR POSITIONS

Posted: 24 Aug 2012 10:07 PM PDT

Now it is in the open...the relationship between the three parties in Pakatan Rakyat (PR) is not as good as it is made to be and believe. Except for the top leadership of the parties that project the 'so-called closeness', the undercurrent is far from what is shown in public.

Penang deputy Chief Minister Mansor Othman's comments about his boss Lim Guan Eng that was leaked in the minutes of his meeting showed a clear 'antagonistic' attitude towards Guan Eng.

Not just the words 'arrogant and to'kong', more so the internal bickering on their working relationship was revealed indirectly – they just cannot work together on seat allocations what more to rule on consensus as the leadership have projected.

Guan Eng's antics are no longer a secret, dictatorial with a slant in racism – Malays and Indians do not seem to exist in his administration of the state.

Mansor and other Malay leaders in state PKR as well as PAS should by now decide whether to continue playing second fiddles on tools to dominant DAP or leave the party and join Barisan Nasional (BN).

There is still time for them to reflect on their past and chart a new path for the future – that is if all of them think the Malays and Indians in the state should be treated equally economically and politically.

There is nothing wrong in admitting one's mistakes and return to the right path because every human make mistakes and returning to the right path is considered as brave and honest.

Right now, Mansor and other Malay leaders including PAS leaders in the state are mere followers to a seemingly dictatorial administration where they cannot even open ntheir mouths to proetc or promote the Malays or the Indian voters.

It is no wonder that Guan Eng is so powerful and the Chinese voters in Penang love him as whatever he said is taken as orders – no two ways about it.

Mansor and PAS leaders in the state cannot depend on de factor Chief Anwar Ibrahim to defend them because that man is busy planning his own future to be the Prime Minister, no matter what it takes – even selling his loyal friends like Mansor and PAS leaders in the state.

Anwar just wanted the support for him to be number one in the country and he could not care less about the rest.

Given such situation, Mansor and the Malay leaders in PKR and PAS leaders in the state should think for themselves and the future of their struggle for the Malays and Islam. (BB)

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Masalah Hudud Selesai Dengan Kata Putus Dari Anwar

Posted: 24 Aug 2012 06:39 PM PDT


Lakonan PAS, DAP dan PKR mengenai hudud semakin memualkan.  Tidak ada apa di dalam lakonan ini selain dari skrip berbelit yang bermain dengan kata-kata.  Sedangkan, umum sedia maklum bahawa hudud tetap tidak akan dilaksanakan sekiranya PR memerintah biar apapun perkataan yang PAS gunakan untuk menunjukkan kesungguhan mereka ingin melaksanakannya. 

Walaupun PAS cuba mengheret UMNO dalam kemelut hudud antara mereka dengan DAP, tetapi akhirnya PAS terpaksa juga berhadapan dengan DAP apabila DAP berterusan menempelak PAS yang mungkir janji untuk tidak lagi menyebut tentang hudud. 

Apapun, kata putus mengenai hudud pastinya terletak di tangan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim sebagai 'bakal' Perdana Menteri atau Presiden sekiranya PR memenangi PRU kali ini. 

Hari ini, Ketua Pembangkang itu telah pun menegaskan bahawa hudud tiada dalam Buku Jingga iaitu dokumen dasar serta program jangka panjang PR sekiranya mereka memerintah negara nanti.  Alasan Anwar lagi, hudud tidak akan dilaksanakan selagi tidak mendapat persetujuan DAP. 

Apa yang kita tahu ialah DAP tidak akan sekali-kali bersetuju dan sanggup mati dari membiarkan hudud dilaksanakan, manakala PAS pula sanggup merelakan apa saja asalkan dapat sehidup semati dengan DAP. 

Maka, kesimpulannya, hudud tidak akan sekali-kali dilaksanakan sekiranya PR memerintah.  Noktah. 

Justeru, eloklah Nasaruddin, Nik Abduh, Hadi Awang, Nik Aziz dan semua pemimpin dan penyokong PAS meletakkan senjata hudud mereka segera.  Tak perlulah dibazirkan air-liur dan tak perlulah menghabiskan masa berdebat di dalam laman-laman sosial.  Kata putus sudah pun nyata, hentikanlah lakonan yang sia-sia. 

Drama yang meleret-leret amatlah menjengkelkan dan tidak mustahil jika drama ini tidak ditamatkan segera akan mengakibatkan semakin ramai yang meninggalkan PAS di saat-saat akhir sebelum pilihanraya.  

Kepulangan George Lipih Ambo Dinanti Keluarga

Posted: 24 Aug 2012 05:00 PM PDTGeorge Lipih Ambo, 42, rakyat negara ini yang dibebaskan lanun kelmarin, selepas diculik selama 20 hari dijangka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) jam 2 petang ini selepas semua urusan di Lagos diselesaikan lebih awal.

Perkara itu disahkan Pengerusi Biro Aduan Komuniti Pemuda Umno, Datuk Muhd Khairun Aseh selepas mendapat lampu hijau daripada doktor yang menjalankan pemeriksaan kesihatan ke atas George mendapati dia sihat dan bersedia untuk dibawa pulang pada bila-bila masa.

Menurutnya, hasil maklum balas orang tengah yang membantu di dalam proses pembebasannya selepas ditahan kumpulan penculik Teluk Guinea, Nigeria, 4 Ogos lalu, biro bersetuju untuk membawa pulang George hari ini untuk bertemu keluarga dan sanak saudaranya.

"Saya sempat berbual dengannya menerusi panggilan telefon dari Lagos pagi ini (semalam) dan dia begitu gembira kerana dapat pulang ke Malaysia dengan kesihatan yang baik. Sebelum ini, dia mengadu banyak digigit nyamuk dan bimbang dijangkiti Malaria.

"Kebetulan pula, di Nigeria ketika ini dilanda wabak itu di sesetengah kawasan, jadi George bimbang dia turut dijangkiti tetapi Alhamdulillah, semuanya selesai dan dia akan tiba di tanah air seperti dijadualkan," katanya  semalam.

Muhd Khairun yang juga Exco Pemuda Umno berkata, kepulangan juruelektrik itu akan disambut isterinya, Bibi Suntek, 42, serta anak-anaknya Nathaniel Japang, 18, Bill Easter, 15, dan Aaron Jay, 10, bersama ahli keluarga yang lain.

Dia juga dijangka memberikan penjelasan berhubung kejadian kepada media menerusi satu sidang media sebelum bertolak pulang ke Miri untuk menemui saudara mara lain yang ingin mengetahui secara lebih lanjut kejadian menimpanya itu.

Akhbar Harian Metro melaporkan George dibebaskan kumpulan penculik apabila kapal Jascon 33 kelolaan syarikat industri hiliran dan sokongan petroleum, Sea Trucks Group diserang kumpulan terbabit.

Akibatnya, dua kelasi keselamatan warga Nigeria maut dibunuh kumpulan lanun selain empat anak kapal termasuk George diculik sebelum Biro Aduan Komuniti Pemuda UMNO mengambil langkah proaktif untuk membebaskan George selepas dimaklumkan ahli keluarganya.

Sementara itu, dalam perkembangan sama, Muhd Khairun turut merakamkan penghargaan kepada kerajaan khasnya Wisma Putra yang memberikan kerjasama baik bagi membolehkan usaha membebaskan dan serta membawa pulang lelaki itu menjadi kenyataan.

Lim ‘cocky, arrogant’

Posted: 24 Aug 2012 08:45 AM PDT


LEAKED MINUTES: Mansor vents frustrations on Penang CM

GEORGE TOWN: PENANG Deputy Chief Minister I Datuk Mansor Othman has been implicated in the making of nasty and disparaging comments against Chief Minister Lim Guan Eng, including describing him as "cocky and arrogant", during a state Parti Keadilan Rakyat strategic meeting in June.

State PKR leaders who attended the meeting were told that the Penang scenario was different now with DAP acting like a dictator in the administration of the state.

Mansor was quoted verbatim as saying that DAP, despite being part of Pakatan Rakyat, "wants to kill off PKR in the next general election and control power in Penang by themselves". "He is very arrogant I tell you … cocky and
 arrogant. It is not easy… now more arrogant because he won big.

"They are sure of winning 19 (state seats) and they want more. Because by two more, they can form their own government and they can take from us (PKR representatives) to be on their side and then abandon us."

The minutes quoting Mansor are posted on a blog, Gelagat Anwar.

The minutes also listed the names of the attendees besides detailing discussions on seat allocations and the problems faced by PKR in Penang.

Also minuted was how PKR members should rally together as there would be plenty of jobs to go round if Pakatan Rakyat managed to wrest Putrajaya in the next general election.

Matters discussed were centred on PKR's Chinese candidates, including those likely to be dropped, new faces and incumbents.

The Penang legislative assembly consists of 40 seats, with DAP holding 19; PKR, nine; Pas, one; and Umno, 11.

The leaked minutes have infuriated DAP with its Penang chairman, Chow Kon Yeow,  issuing a statement yesterday demanding an official clarification from Mansor.

"The Penang DAP views with concern the leaked minutes of the PKR strategic meeting where its Penang chairman was quoted as saying that Lim  is arrogant.

"We will await the official clarification from Mansor before making any further statement," he said.

Chow also claimed Penang DAP had not made any demand for additional seats and ruled out any possibility of three-cornered fights with its Pakatan  partners.

"Any comments regarding seat arrangements in Penang on news portals are solely made in the context of internal PKR electoral discussions and in no way reflects the reality."

Chow said the leaked information about DAP wanting to contest additional Chinese seats should not be taken "so seriously".

"It was a party strategy meeting. When you have a meeting like that, you look at the big picture and consider all possibilities. People talk and discuss about anything during such meetings but no final decisions are made."

PKR leaders, who were present at the meeting, have chosen to stay away from the controversy.   They, however, did not deny the contents of the  minutes, but said it was best left to Mansor to handle the issue now.

PKR Bukit Bendera division deputy chief Felix Ooi and the party's Bayan Baru deputy chief, Tan Seng Keat, who both attended the meeting, said the matter should be referred to the state party leadership.

"The leak is being investigated. I think it is not right for people other than Mansor to make statements," Ooi said.

Mansor, in a text message, claimed he had issued a statement concerning the matter last month, but did not state where and to whom the statement was made.Read more: Lim 'cocky, arrogant' – Top News – New Straits Times http://www.nst.com.my/top-news/lim-cocky-arrogant-1.128718##ixzz24QnS3tmh

Azmin Anak Derhaka .... Mak Tom Bukan Mak UMNO ....

Posted: 24 Aug 2012 07:30 AM PDTTajuk di Malaysiakini berbunyi, 'leave my mum alone, Azmin tells UMNO' (Jangan ganggu ibu saya, kata Azmin kepada UMNO) membuatkan kita tersenyum sinis.   


Mungkin Azmin tidak faham bahawa yang menghancurkan hati ibunya bukan UMNO, tetapi Azmin sendiri.

Yang menyebabkan ibunya memilih saluran media untuk meluahkan perasaan bukan UMNO, tetapi kederhakaan Azmin sendiri yang tidak memberi peluang dan ruang lain lagi untuk ibunya menariknya agar kembali ke pangkal jalan.   

Yang menyebabkan Azmin menjadi anak derhaka pula bukan UMNO, tetapi Anwar Ibrahim.

Justeru, jika Azmin perlu melepaskan kemarahan kepada seseorang, lepaskanlah kepada diri sendiri dan Anwar Ibrahim bukan UMNO. 

Tidak wajar juga bagi Azmin untuk menyalahkan stesen TV dan media yang memberi ruang kepada ibunya menyerunya pulang kerana media hanya menjalankan tugas, iaitu mencari berita sensasi.  Dan berita seorang ahli politik yang derhaka kepada ibu pastinya sensasi. 

Selagi berita tersebut benar dan bukannya fitnah, maka Azmin tidak ada hak untuk menghalang kebebasan media.  Sedangkan parti Azmin sendiri sering mempergunakan media untuk memburuk-burukkan keluarga dan sanak-saudara pemimpin-pemimpin UMNO maka apakah salahnya jika media pro-UMNO juga menyebarkan berita mengenai keluarga dan sanak-saudaranya?   Apatah lagi jika berita tersebut bukanlah fitnah, tetapi benar belaka. 

Paling jelek ialah apabila Azwan, abang Azmin dari golongan LGBT juga turut menghina ibu mereka di dalam twitter miliknya.  Azwan dengan biadapnya menghina ibunya sebagai 'sanggup menjadi bahan TV3 untuk ratings'.  Begitu rendah sekali kedudukan ibu sendiri di mata Azwan.   Namun, apa yang kita harapkan dari seorang pondan..

Begitupun, Azmin seharusnya mempunyai kredibiliti dan integriti yang jauh lebih tinggi dari Azwan kerana beliau bukan seorang penyanyi atau pelakon atau pengacara murahan seperti Azwan.  Sebaliknya beliau adalah seorang pemimpin dan punya tanggungjawab terhadap rakyat. 

Malangnya, Azmin tidak menunjukkan perbezaan taraf antara dirinya dengan Azwan, si pondan tua yang kehilangan arah kehidupan.  Persamaan mentaliti antara Azwan dan Azmin pastinya menakutkan rakyat.  Tidak mungkin manusia yang 'hilang arah' mampu memimpin? 

Seseorang pemimpin hanya akan mampu menjadi pemimpin yang baik, berkesan dan berjaya jika mendapat restu ibunya.  Tanpa restu ibu, Azmin seolah-olah telah dilaknat untuk musnah. 

Bagaimana kita mengharapkan pemimpin yang telah 'tersumpah laknat oleh ibu' dapat membawa kesejahteraan dan kecemerlangan kepada rakyat dan negara?

Kita bukannya hendak menyibuk dengan perihal keluarga Azmin dan kesudahan nasib Azmin di dunia mahupun akhirat.   Tetapi sikap dan perbuatan Azmin terhadap ibunya adalah cerminan corak kepimpinan Azmin sebagai pemimpin kanan PKR sekiranya partinya mendapat mandat untuk memerintah. 

Justeru, walaupun kita enggan menjadi penyibuk, soal restu ibu Azmin sedikit sebanyak tetap menjadi urusan seluruh rakyat jelata. 

Selain itu, sokongan kuat saudara kandung Azmin dari golongan LGBT terhadapnya juga turut menimbulkan persoalan mengenai pendirian PKR terhadap homoseksual, lesbian, biseksual dan transgender.  Tampak seolah-olah parti ini cenderung untuk menghalalkan LGBT andainya mereka memerintah nanti. 

Apa yang pasti, dua perkara yang melingkungi Azmin iaitu hubungan sejenis dan anak derhaka, sudah cukup untuk membawa kita ke arah kemusnahan yang dijanjikan Allah S.W.T sekiranya parti beliau memenangi pilihanraya.

***GPRS

'Belum Masa Laksanakan Hudud'

Posted: 24 Aug 2012 05:01 AM PDTShah Alam : Ketika pemimpin pas mahu hukum hudud dilaksanakan, Ahli Parlimen Pas Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad pula berbeza pendapat. Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, tidak setuju Hudud dilaksanakan selagi rakyat tidak menerima dan memahami  undang-undang islam itu secara mneyeluruh.

Katanya, sekarang bukan masa yang kondusif untuk hudud dilaksanakan kerana proses merealisasikan undang-undang itu memerlukan perbincangan secara terbuka serta membabitkan banyak proses perundangan.

"Selain itu, banyak pekara lagi yang perlu dibuat dan semua pihak harus memahaminya. Usaha menerapkan pemahaman mengenai hudud tidak boleh hanya melibatkan golongan tertentu, perlu merangkumi semua pihak agar tidak ada yang terkeliru," katanya.

Sehubungan itu, Dzulkefly berkata, hudud tidak mungkin dapat dilaksanakan dalam masa terdekat. Bercakap dalam satu program bual biacara anjuran televisyen internet, MobTV bersama Pengerusi Sekretariat Ulama Muda Malaysia, Fathul Bari Mat Jahaya bertajuk 'Hentikan Polemik hudud,' beliau berkata, isu hudud kini semakin menjadi permainan politik.

"Dalam keadaaan ini, jika ia tidak ditangani secara baik, banyak pihak akan terus tidak faham malah mungkin terkeliru mengenai hudud," katanya.

katanya, ini perlu diperjelaskan kerana bukan semua masalah boleh diselesaikan melalui hudud. Minggu lalu, Ahli Majlis Syura Ulama Pas, Nasharudin Mat Isa mencadangkan parti itu keluar daripada Pakatan Rakyat (PR) jika DAP yang menjadi rakan sekutunya dalam pakatan itu, terus menentang hudud.

Ini berikutan kenyataan pengerusi DAP, Karpal Singh yang terus mempertikaikan perlaksanaan hudud malah memberi amaran supaya 'langkah mayatnya dahulu' jika parti itu mahu melaksanakan undang-undang Islam itu jika diberi peluang memerintah negara ini.

#Petikan Sinar Harian Edisi Selangor 23/8/12

PANEH MIANG

Posted: 25 Aug 2012 01:16 AM PDT

PANEH MIANG


MISI POSSIBLE BN TAWAN PENANG?

Posted: 24 Aug 2012 11:22 PM PDT

Dap dan Lim Guan Eng yakin bahawa mereka akan menang di Pulau Pinang di dalam PRU13 nanti yang mana faktor sokongan  kaum cina bandar khasnya.

Tetapi Penulis berpendapat BN akan menawan balik Pulau Pinang kerana Puala Pinang adalah sebuah negeri yang mempolupori kegiatan anti Islam dan anti hudud (Karpal Singh di Parlimen Jelutong), penyokong aktiviti LBGT, purulisma agama (persamaan agama Islam dengan agama lain), penyokong kuat negara Israel, Freemason, penggunaan Kalimah Allah oleh agama lain dan pengamal LIWAT (Brother Anwar Ibrahim di Parlimen Permatang Pauh) dan pusat rasis dan penindasan kaum India dan Melayu termasuk peniaga Melayu dari sekecil perniagaan gerai kepada sebesar perniagaan Penswastaan Pelabuhan Pulau Pinang, berkiblatkan PAP Singapura, Chin Peng dan Mat Indera, pemansuh (eraser) DEB dan pemaju rumah kos tinggi rakyat (Lim Guan Eng di Parlimen Bagan).

Rakyat dan pengundi Pulau Pinang Melayu Islam wajib menghukum Dap dan (Komplot Pembangkang) dengan TIDAK MENGUNDI Dap atau Pkr atau Pas kerana idealogi anti Islam dan anti hudud yang diperjuangkan, kemaksiatan yang di dilakukan dan ditaja, penindasan dan sikap rasis terhadap kaum Melayu dan India yang diamalkan.

Selanjutnya sini.

Taipingmali (tm)

Posted: 25 Aug 2012 01:11 AM PDT

Taipingmali (tm)


Info Trafic

Posted: 25 Aug 2012 12:44 AM PDT

Trafik perlahan dari Genting Sempah-Plaza Tol Gombak, susur Tol Bukit Besi,Plaza Tol Juru, Sungai Perak-Terowong Menora dan Bidor-Sungkai.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Harga Honda City lebih murah di Thailand?

Posted: 24 Aug 2012 08:50 PM PDT

Berhati-hati lah dengan pembohongan pembangkang dalam memainkan isu harga kereta di Malaysia. Kenaikan harga kereta dan kenaikan cukai jalan adalah angkara Anwar Ibrahim semasa menjadi menteri kewangan dahulu.

Tok Pa sempoi bersama orang kampung

Posted: 24 Aug 2012 06:21 PM PDTTak payah nak promo-promo macam tok guru yang makan menunjuk-nunjuk. Tok Pa selamba sahaja.

Nissan Fuga / Infiniti jadi Proton Perdana

Posted: 24 Aug 2012 04:10 PM PDT

Setelah menyepi dari pasaran tempatan, kini Proton Perdana kembali dengan wajah baru, jika dahulu berkulitkan Mitshubishi Galant Eterna, kini disaluti kulit baru oleh Nissan Jepun.

Harap-harap jangan lah dari model yang telah dihentikan pengeluarannya seperti Nissan Teana. Di Malaysia Teana masih dijual kerana ia merupakan CKD dan model Teana telah dihentikan pengeluarannya di Jepun kerana tidak mendapat sambutan.

Fuga ialah nama yang digunakan di Jepun dan dikenali sebagai Infiniti bagi pasaran eksport. Kini di Malaysia ia akan dikenali sebagai Proton Perdana. Sudah tentulah model ini akan mendapat pengiktirafan oleh TUV German seperti Inspira dan Savy.

Pada mulanya ingatkan kereta ini adalah rekaan dan penghasilan teknologi dari negara China seperti beberapa model Proton sebelum ini, rupa-rupa datang dari negara matahari terbit. Tahniah kepada Proton.

Model mewah ini akan dipasang di kilang Proton di Tanjung Malim Perak dan tergolong dalam kumpulan kereta besar iaitu 2.5 liter V6.

Tan Chong Malaysia juga akan meneruskan pemasangan model Teana, Sylphy dan Livina di kilang nya di Serendah.


JV Proton dan Nissan

Perang sesama sendiri dalam DAP

Posted: 24 Aug 2012 02:45 PM PDT


Dap cipta rekod pecat ahli yang sudahpun keluar parti

Gelombang penolakan ahli terhadap DAP semakin ketara apabila bekas-bekas pemimpin akar umbi yang dipecat hanya kerana bersuara menentang penyelewengan tampil mengecam corak kepimpinan parti tersebut.

Rata-rata pemimpin akar umbi menyifatkan DAP kini diterajui golongan yang sombong setelah diberi kuasa untuk memerintah beberapa negeri apabila sanggup bertindak ala kuku besi ke atas ahli yang mendedahkan penyelewengan dalam parti.

Terbaru bekas Ketua Audit DAP Cawangan Kampung Aman, Seri Kembangan, Yap Kon Min mendedahkan bagaimana beliau dipecat hanya kerana mempersoal bagaimana ahli yang didapati muflis boleh dibenarkan mengundi pada konvensyen tahunan parti.

Di Perak juga penentangan ahli-ahli terhadap Ngeh dan Nga semakin menjadi-jadi , ia berpunca daripada perasaan tidak puas hati terhadap proses pengumpulan dana majlis makan malam yang tidak telus. Ramai pemimpin-pemimpin peringkat cabang, ranting dan dahan akan keluar parti.

Orang PAS patut hantuk kepala kat Jalan bila Anwar dapat bas 2 tingkat

Posted: 24 Aug 2012 10:00 AM PDT

Apa macam media PAS, seronok?

Minggu ini orang Pas dan blogger-blogger Pas sebaik-baiknya hantuk kepala sampai pecah kat pokok kelapa atau kat jalan kerana MB Selangor bagi bas 2 tingkat kepada punaisihat ekonomi Selangor iaitu Anwar Ibrahim.

Tahun lepas apabila Dato Seri Najib turun ke Perak dalam merayakan hari ulang tahun Umno, Najib ada menaiki bas bersama dengan MB Perak YAB Dato Dr Zambry Abd Kadir, dan juga sewaktu Najib merasmikan bas khidmat bergerak kepunyaan Umno Bagan Datuk.

Pada ketika itu bukan main hebat Pas mengutuk Najib, Zambry dan Zahid Hamidi. PAS sanggup mencetak poster isu bas dan mengedarkan ke seluruh negara, markas dan masjid yang dikuasai oleh Pas.
Gambar dirakam di Masjid Kampung Expo Kamunting

Tohmahan dan penghinaan Pas terhadap pemimpin Umno kononnya membazirkan wang rakyat dan sebagainya. Hari ini Allah bayar cash kepada orang Pas.  Tak sampai setahun Pas mengutuk Najib, hari ini MB Selangor pula bagi bas kepada Anwar, bas bukan seperti yang dinaiki oleh Najib di Perak, tetapi bas Anwar ialah bas dua tingkat seperti bas yang pernah dimiliki oleh Abuyu Al-Arqam.

Haaaa! Tunggu apa lagi wahai cai-cai PAS? Bila nak tibai Anwar dan Khalid Ibrahim?

PAS riuh nak buat hudud, rupa-rupa takut kat Dap dan Pkr.

Posted: 24 Aug 2012 04:23 AM PDT


Hudud belum boleh dilaksana
Oleh RAJA SYAHRIR ABU BAKAR
syahrir.bakar@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 23 Ogos - Di sebalik perbalahan berterusan Pas dan DAP mengenai aspirasi pelaksanaan hudud, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak awal lagi menegaskan undang-undang Islam itu bukan sebahagian daripada dasar pakatan pembangkang buat masa ini.

Menurut Anwar, undang-undang syariah itu juga bukan merupakan perkara yang terkandung dalam Buku Jingga iaitu dokumen dasar serta program jangka panjang pakatan pembangkang sekiranya berjaya memerintah negara pada masa depan.

Katanya, walaupun Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) bersetuju untuk melaksanakan hudud, undang-undang Islam itu masih tidak boleh dijalankan di negara ini selagi ia tidak mendapat persetujuan DAP.

Ini kerana, katanya, keputusan mengenai pelaksanaan hudud perlu dicapai melalui konsensus ketiga-tiga parti, dasar bersama dan pindaan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Bagaimanapun, katanya, pakatan pembangkang memperakui kewujudan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 dan Enakmen Jenayah Syariah Terengganu 2003.

"Kita menghormati hak (Pas) untuk menyuarakan dan mengambil inisiatif (melaksanakan hudud) tetapi pendirian kami adalah jelas, tanpa ragu-ragu, sekarang (hudud) bukan merupakan dasar Pakatan Rakyat (pakatan pembangkang) dan penentangan DAP perlu dihormati dan diambil kira," katanya.

Anwar berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat pakatan pembangkang di ibu pejabat Pas di sini pada 28 September 2011 seperti dipetik dalam video siaran blog propembangkang http://suarapakatanrakyat.comhari ini.

Video tersebut boleh ditonton di dalam entri bertajuk Hudud: Mufti Kedah Elok Diam, Jauhkan Diri Dari Politik.

Ia disiarkan berikutan ketidakpuasan hati pengendali blog itu terhadap kenyataan tegas Mufti Kedah, Datuk Sheikh Muhamad Baderudin Ahmad yang meminta Pengerusi DAP, Karpal Singh menghentikan segala kritikan berkaitan agama Islam kerana tindakan Karpal menentang hudud dilihat tidak menghormati sensitiviti umat Islam.

Menurut pengendali blog berkenaan, Sheikh Muhamad tidak sepatutnya masuk campur dalam soal politik yang hanya layak didebatkan oleh orang politik sahaja dan bukan pegawai kerajaan biasa yang 'makan gaji' seperti beliau.

Sheikh Muhamad, seperti dipetik dalam laporan sebuah akhbar hari ini berkata: "Dalam situasi ini, Karpal harus menghormati sensitiviti semua agama terutama agama Islam berikutan Islam adalah agama rasmi di Malaysia".

Perbalahan di antara Pas dan DAP dalam isu hudud muncul kembali apabila Ketua Pemuda Pas, Nasrudin Hassan dalam satu debat baru-baru ini mendakwa Karpal sedia berkompromi dalam isu pelaksanaan hudud namun perkara itu segera dinafikan Karpal.

Sementara itu, dalam entri sama, blog berkenaan turut memaparkan video sidang akhbar Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkenaan isu hudud tanpa menyatakan tarikh serta tempat sidang akhbar itu berlangsung.

Kata Guan Eng, isu hudud tidak timbul kini kerana ia bukan merupakan sebahagian daripada dasar yang dipersetujui pakatan pembangkang.

"Jika nak dilaksanakan sesuatu, seperti hudud, sekiranya mungkin kalau PKR atau Pas setuju tapi DAP tidak bersetuju, ia tidak boleh dilaksanakan dalam pakatan rakyat. Ia mesti dibincangkan dahulu sehingga ketiga-tiga pihak bersetuju," tegasnya.

Belantan

Posted: 24 Aug 2012 11:31 PM PDT

Belantan


Kendong modal insan kita, jangan sampai keciciran!

Posted: 24 Aug 2012 06:39 AM PDTSeramai 1,192 profesional tempatan bakal pulang ke tanah air menerusi program Program Membawa Balik Pakar (REP). Sebelum ini, nilai gaji menjadi faktor penolak kepada golongan profesional tempatan sehingga memaksa mereka berhijrah bekerja dan menetap di luar negara.

Masalah pengaliran keluar golongan bijak pandai warga kita bukan isu yang baru. Hairannya, jika kita perhatikan sekitar Kuala Lumpur, kelibat orang asing memakai kot dan bertali leher lengkap dengan kasut hitam berkilat begitu ramai merayap di jalan raya pada pagi dan petang hari bekerja.

Jika warga asing yang bekerja di sektor kilang atau ladang dipanggil "buruh", kelompok imigran kolar putih itu pula dipanggil ekspatriat. Anak-anak rakyat asing kelas tinggi inilah juga ramai dilihat di sekitar Lembah Klang berulang-alik dengan LRT ke sekolah antarabangsa.

Menurut sumber daripada seorang sahabat penulis yang bekerja dalam sektor swasta, jawatan seperti Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dimonopoli oleh warga asing dengan gaji mereka mencecah sekitar RM50,000 hingga RM70,000 sebulan.

Secara kasarnya, jumlah tersebut adalah lapan kali ganda lebih tinggi daripada gaji seorang jurutera tempatan!

Mengapa begitu ramai warga asing profesional diberi jawatan dengan gaji yang amat tinggi sedangkan golongan profesional tempatan kita dicampak gaji relatif rendah berbanding kepakaran yang dimiliki?

Peribahasa 'hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri' kini seperti sudah terbalik maksudnya jika dikaitkan dengan isu ini.

Sebenarnya, 'hujan emas' di negara ini sudah turun lebat dalam kantung dan akaun warga asing baik bergelar ekspatriat mahupun buruh.

Berbeza pula dengan warga kita yang menganggap lebih baik negara orang kerana menawarkan kualiti hidup yang jauh lebih baik daripada tanah air sendiri.

Terasa seperti hamba lebih rendah tarafnya daripada buruh walau bergelar profesional di negara sendiri apabila bekerja di bawah seliaan beberapa lapis hierarki organisasi yang atasnya majoriti warga asing!

Negara lain seperti Singapura lebih pantas meragut sejumlah tenaga pakar dan berkemahiran dari negara luar tidak terkecuali Malaysia. Baru-baru ini misalnya, Singapura telah berjaya 'merampas' Datuk Chef Wan untuk dijadikan ikon baru republik itu dalam perniagaan medan selera. Malah, nama 'One Market' digunakan sempena mengambil nama Chef Wan.

Singapura pula bukan berseorangan sebaliknya bekerjasama dengan Indonesia melalui sebuah konglomerat terkenalnya yang melabur sebanyak RM20 juta untuk tujuan projek tersebut.

Ketika Malaysia bercita-cita tinggi mahu muncul sebagai hab makanan halal sedunia, Indonesia dan Singapura telah mara ke depan dengan memanfaatkan warga kita pula untuk projek sajian makanan halal dari tujuh buah negara ASEAN!

Benar. Pengaliran profesional merupakan fenomena global. Eduardo salah satu nama besar di sebalik Facebook asalnya warga Amerika Syarikat (AS) tetapi kini rela memeluk taraf penduduk tetap Singapura. Namun, itu AS yang mempunyai lambakan cerdik pandai jauh lebih tinggi sesuai dengan statusnya sebagai negara maju berbanding negara kita.

Langkah membawa balik kepakaran tempatan yang masih ramai berselerakan di seluruh dunia memang wajar diteruskan. Dalam masa sama, jangan pula kelompok cerdik pandai yang masih setia berada di negara ini diabaikan.

Daripada menabur duit kepada profesional asing yang majoritinya buta budaya serta diragui taat setianya kepada organisasi malah negara ini, lebih baik gaji selumayan itu diberikan kepada para profesional tempatan sesuai dengan kualiti yang mereka miliki.

Usah keadaan seperti dalam peribahasa 'yang dikejar tak dapat, yang dikendong keciciran' berlaku dalam pengurusan modal insan rakyat kita sendiri.

Mohon pada PM agar golongan 'middle income' juga jangan dilupakan!

Suara Politik
Taminsari

Panglima Perang Cyber

Posted: 24 Aug 2012 11:31 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Gambar Kahwin Ust Don Daniyal dari Melayukini.net

Posted: 24 Aug 2012 07:44 PM PDT

Tahniah dan alfu mabruk kepada pasangan mempelai. Panjang umur diluas rezeki diucapkan.

@TwtUpMerdeka Sempena #Merdeka55 : Peluang Pecah Rekod Dunia Dan Menang Kereta Preve Ipad 3 Iphone 4S Macbook Blackberry - Baca Lagi Di Sini

Posted: 24 Aug 2012 05:22 PM PDT

Panglima menyokong usaha baik ini dan semoga ia akan menjadi detik bersejarah dalam perjalanan meraikan kemerdekaan negara kita. Bayangkan jika kita dapat merealisasikannya dan anda dan kita menjadi antara yang hadir maka ia sangat bermakna...

Ditambah dengan hadiah sangat hebat selain selebriti popular tanah air maka kita berbesar hati melihat usaha baik ini dilakukan dan begitu teruja untuk menjayakannya.

Harap anda juga akan dapat bersama memberitahu semuaberita dan peluang baik ini. Kita anak Malaysia dan kita kena menjayakan aktiviti hebat ini...

Baca keterangan lanjut di sini yang disalin dari http://unitmediakedah.blogspot.com/2012/08/anda-patut-mengetahui-apa-itu-tweet_24.html : 


Apa Itu Tweet Merdeka?


Tweet Merdeka adalah satu program
anjuran JASA di bawah Kementerian
Penerangan, Komunikasi dan
Kebudayaan sempena dengan
Sambutan Hari Merdeka Ke-55 yang
bakal dianjurkan pada 31 Ogos 2012
di Stadium Nasional Bukit Jalil.


Apakah Matlamat Tweet Merdeka?


Tweet Merdeka bertujuan untuk
memecahkan rekod dunia dan menempa rekod baru di dalam Malaysia Book of Records berdasarkan
kepada 2 kategori yang berikut:

A. Perhimpunan Pengguna Twitter
Terbesar di Dunia

B. Jumlah Tweet Terbanyak dalam
Tempoh 1 Jam Dengan Menggunakan
Hashtag

Apakah Sasaran Tweet Merdeka
Untuk Memecahkan Rekod Tersebut?

Untuk melayakkan Tweet Merdeka
untuk menempa rekod baru di
Malaysia Book of Records, Tweet
Merdeka perlu mendapatkan
sekurang-kurangnya:

A. 10,000 pengguna Twitter

B. 20,000 tweets dalam masa 1 jam
menggunakan hashtag #Merdeka55
Siapa Boleh Sertai?


Sesiapa sahaja yang mempunyai
akaun Twitter. Sekiranya anda belum
lagi mempunyai akaun Twitter, masih
sempat lagi untuk anda mendaftar
di Twitter.com


Bagaimana Untuk Sertai?
Untuk kategori A:

1. Daftarkan diri anda di www.twtupmerdeka.blogspot.com

2. Hadir pada hari kejadian dan
sahkan pendaftaran anda di kaunter
pendaftaran. (Seperti rajah A)

3. Pastikan anda menerima tag
peserta beserta nombor siri, t-shirt
Tweet Merdeka (selagi stok masih
ada), topi Tweet Merdeka (selagi stok
masih ada) dan lain-lain yang ada di
dalam beg goodies.

4. Masuk ke dalam Stadium dan
duduk di kawasan yang telah
ditetapkan untuk program Tweet
Merdeka. (Seperti rajah A)

5. Pengiraan peserta akan dibuat
berdasarkan pengesahan yang dibuat
di kaunter pendaftaran sehingga jam
8.00 malam.

6. Peserta akan turut serta menulis
tweet untuk kategori B.

Nota tambahan: Peserta dinasihatkan
hadir sebelum jam 6.00 ptg bagi
mengelakkan kesesakan di pendaftaran.

Untuk kategori B:

1. Pada hari kejadian, tepat jam 8.15
malam, kesemua pengguna Twitter
tidak kira di stadium ataupun di mana
sahaja akan memulakan Tweet Merdeka dengan menulis tweet.

2. Perkara yang perlu ada di dalam tweet anda untuk melayakkan kiraan
untuk kategori B adalah #Merdeka55
dan @NajibRazak. cth: "Bersama kita jayakan #Merdeka55 bersama @Naji
bRazak"

3. Tweet Merdeka akan berlangsung
selama 1 jam sehingga jam 9.15 malam.

4. Pengumuman akan dibuat setelah 1 jam.

Apakah Tarikan Lain Yang Ada
Semasa Program Tweet Merdeka?

1. Selebriti tempatan seperti Fizo Omar, Lisa Surihani, Elfira Loy, Mia Sara Nasuha, Remy Ishak, Iqram
Dinzly, Kamal Adli, Intan Ladyana, Adi
Putra, Scha Al Yahya, Awal Ashaari, Kenchana Devi, Yana Samsudin, Amber Chia, Shaheizy Sam, Johan Asari dan ramai lagi akan
turut serta bersama peserta di Stadium dan juga menulis tweet pada
hari kejadian.

2. Cabutan bertuah yang sangat
lumayan seperti Iphone 4s, New Ipad,
Macbook, Blackberry Curve, dan banyak lagi termasuk sebuah kereta
Proton Preve.

3. Sijil Pencapaian sebagai Penempa
Rekod Dunia bagi kategori A.

4. Pada masa yang sama, terdapat
juga sambutan hari raya peringkat
kebangsaan yang diadakan di perkarangan stadium itu sendiri!

5. PM DS Najib Razak akan memilih 3
tweet bertuah pada hari tersebut untuk diberikan hadiah istimewa. (Mungkin makan malam bersama PM)

Bagaimana Untuk Mendapatkan Maklumat Terkini?

Pastikan anda follow @TwtUpMerdeka di Twitter dan Like FanPage 55 Merdeka, Janji Ditepati di Facebook.

Sekiranya anda mempunyai sebarang
kemusykilan, bolehlah e-mail kepada twtupmerdeka@gmail.com atau pun terus bertanyakan di twitter ataupun Facebook seperti link di atas.

Sumber:truthvaccine 

Sent from my iPad

Jika Mahu Pindah Gambar DSLR Ke Ipad Iphone Tanpa Guna Laptop Ini Alatnya

Posted: 24 Aug 2012 05:02 PM PDT


Semalam ada rakan yang belum mengetahui tentang bagaimana gambar yang cantik di DSLR boleh dipindahkan dengan mudah ke ipad atau iphone menggunakan alat seperti gambar di atas telah pun diberitahu.

Pagi ini siap dengan gambar sekali panglima siarkan agar senang dilihat dan dicari di kedai benda kecil tetapi sangat memudahkan pencinta foto tanah air yang tentu teruja ingin menunjukkan hasil rakaman mereka kepada semua pengguna alam maya.

Panglima sendiri sudah mencubanya dan hasilnya gambar sangat cantik akan dapat disiarkan di fb twitter atau blog anda. Untuk dinikmati oleh kawan dan peminat anda.

Termasuklah Instagram jika ada.

Jadi apa tunggu lagi jom pergi beli alat ini lingkungan RM149 tidak silap hamba dan agar keindahan Allah Taala dapat kita rakam dan tunjukkan kepada manusia agar selalu kita dan mereka akan mengingatiNya setiap masa walau ketika sedang pegang guna Ipad Iphone atau Samsung Tab.

Sekian untuk berkongsi pengetahuan serba sedikit yang ada moga ada manfaatnya.

Jangan lupa lepas raya kita ada pilihanraya dan jangan ragu lagi undilah parti sedia ada yang perintah Malaysia.

BN pilihan kita dan Malaysia dulu kini selamanya!!!


Sent from my iPad

Situasi Dari Udara Highway Karak Guna Google Maps

Posted: 24 Aug 2012 04:43 AM PDT

Info terkini trafik highway Karak dari udara guna Google Maps.
merah jem teruk, kuning sederhana dan hijau lancar

Kembara Politik

Posted: 24 Aug 2012 11:26 PM PDT

Kembara Politik


Kestabilan kuasa politik dan keharmonian antara kaum

Posted: 24 Aug 2012 11:08 AM PDT


Assalamualaikum.. 

tulisan ini hanyalah pendapat dari pemerhatian saya terhadap keadaan politik Malaysia.

  1. Kajian dari CENSE telah menunjukkan peningkatan peratusan sokongan melayu terhadap UMNO (Alan Ting,Bernama, 19 jun 2012, BN mungkin kekalkan kerusi parlimen yang dikuasainya) 
  2.  Kajian oxford dan havard, menunjukkan peratusan undi cina akan mencapai 80% menyokong DAP (Roketkini,15 june 2012, tsunami politik bakal melanda johor). Melihat dari hasil kajian ini, semua kawasan majoriti cina dan yang mempunyai komposisi kaum yang hampir sama rata antara kaum akan dimenangi oleh DAP berikutan undi melayu telah berpecah (DAP juga telah melaungkan akan bertanding 90 kerusi). 
  3.  Melihat dari keadaan peratusan sokongan, penulis melihat ketidak seimbangan dalam kuasa politik dimalaysia. 
  4.  Jika mengikut kajian CENSE, UMNO akan Berjaya mempertahankan jumlah kerusi yg ada sekarang iaitu 79 kerusi (kawasan melayu), dan DAP akan mendapat 90 kerusi (kawasan cina + kawasan campuran). Sekiranya BN kalah ia akan memperlihatkan Parlimen akan dikuasai oleh orang cina (DAP) dan pembangkang melayu (UMNO).. PKR dan PAS akan kalah teruk. 
  5.  Ini akan membayangkan dua kaum yang dominan berada di pihak pembangkang dan kerajaan. Keadaan ini akan mewujudkan ketegangan kaum dan ketidakstabilan politik sepanjang penggal pemerintahan. Situasi ini juga akan memberi impak negative kepada keadaan ekonomi Malaysia, antara sebab pelabur datang ke Malaysia adalah disebabkan kestabilan politiknya. Sekiranya keadaan politik kucar-kacir, pelabur tidak akan datang kesini tambahan pula suasana ekonomi global yang suram yang menjadikan pelabur lebih berhati-hati. 
  6.  Sekiranya hasil kajian diatas diambil kira, didalam PR sendiri majority Ahli Parlimennya adalah dikalangan orang cina (DAP). Keadaan kacau bilau akan berlaku dengan perebutan jawatan dalam kerajaan. DAP akan cuba meletakkan Ahlinya yang menang sebanyak mungkin didalam kerajaan kerana majority di tangan mereka tambahan pula DAP berpegang kepada prinsip meritokrasi. Ini akan menyebabkan ketidakpuasan hati dikalangan parti komponen lain, selain itu ia akan meningkatkan suhu ketegangan kaum kerana parti politik di Malaysia adalah berasaskan kaum. PAS dan PKR adalah berasaskan kaum melayu, sekiranya parti ini tidak mendapat jawatan yang banyak seperti sekarang melayu akan rasa tertekan dan merasakan seperti  melayu dijajah semula. PR tidak mempunyai pembahagian jawatan dalam kerajaan yang baik seperti BN. 
  7.  Sebaliknya sekiranya BN menang dengan majority MP adalah melayu, parti komponennya tidak akan kacau bilau kerana pembahagian jawatan telah dipersetujui oleh semua komponen. Kaum lain juga tidak akan rasa tertekan kerana yakin dengan pembahagian jawatan dalam kerajaan bagi setiap komponen, selain mereka telah banyak kali melalui keadaan ini. 
  8.  Kekuatan BN terletak pada pembahagian kuasa yang baik dan dapat diterima semua. Walaupun semua parti komponennya berasaskan perkauman tetapi dengan pembahagian kuasa yang bijak dapat memberi kestabilan politik dan keharmonian antara kaum. 
  9.  Kesimpulannya kemenangan PR dalam PRU13 tidak akan memberi kesan positif tetapi lebih kepada kesan negative kepada keseluruhan rakyat Malaysia tidak kira kaum. Kesuraman ekonomi dan ketegangan antara kaum sudah cukup menyusahkan kita semua. Mengapa perlu undi PR hanya dengan retorik sahaja??... Undilah BN (ia bukan parti yang sempurna tetapi yang terbaik di Malaysia).

Kembara Politik Berhenti Menulis...

Posted: 24 Aug 2012 07:02 AM PDT

UPDATE: Sahabat penulis itu menggunakan nama pena "Anak Panji Semerang".

*********
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Penulis mengucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan batin buat semua pembaca blog Kembara Politik. Ucapan yang agak terlewat barangkali.

Penulis akan berhenti menulis bersendirian sebenarnya. Sudah ada sahabat yang ingin sama-sama berjuang menulis dalam blog Kembara Politik. Hendak harapkan penulis jarang-jarang kemaskini blog dengan artikel baharu. Jadi penulis pelawa sahabat penulis ini menulis di blog ini.

Sahabat penulis ini bukanlah orang lain. Sahabat lama semasa kami sama-sama belajar dahulu. Cuma bidang berbeza. Mungkin pembaca blog Kembara Politik dapat mencerna pandangan berbeza pula dari sahabat penulis ini.

Mungkin selepas ini akan ada lagi beberapa penulis yang akan sama-sama  menulis untuk blog Kembara Politik ini. Penulis sudah ada dua tiga nama sahabat untuk dijemput menulis. Semuanya mungkin dari bidang yang berbeza-beza tetapi bercerita dan memberi pendapat berkenaan politik tanahair kita. InsyaAllah akan menyusul juga nanti.

Apa pun, terima kasih buat semua pembaca blog Kembara Politik yang budiman kerana terus sudi membaca blog ini.

APANAMA

Posted: 24 Aug 2012 11:18 PM PDT

APANAMA


Setia Malaysia 2012

Posted: 24 Aug 2012 08:00 PM PDT

The Unspinners

Posted: 24 Aug 2012 11:17 PM PDT

sekupangdua

Posted: 24 Aug 2012 11:13 PM PDT

sekupangdua


MASA UNTUK ANUWA BERAHI+M 2nd Episode

Posted: 24 Aug 2012 06:42 PM PDTPEMBALASAN DARI ALLAH KEPADA UMNO DAN BN ? ALJUB BAKAL MENANG MUDAH DAN DAPAT 3/4 KERUSI DAN SETERUSNYA MEMERINTAH MALAYSIA? 
Semua umat islam di Malaysia tahu dan menyimpan niat untuk mengerjakan haji di tanah suci Mekah mukaramah, lewat bulan 9 nanti akan datang adalah musim Umat Islam menunaikan haji seperti tuntutan rukun, banyak persoalan akan terjawab bila Anuwa hanya perlu menunaikan HAJI

Peluang terbaik untuk Aljub mendapat kembali maruahnya, manakan tidak segala perbalahan sesama agama dan bangsa bakal terlerai, segala tomahan dan fitnah bakal terungkai dan banyak lagi pekara yang akan terlerai nanti
Pemergian Aljub ke Mekah dan Masjid Nabi boleh menjadikan bukti penginayaan serta fitnah keatasnya boleh terjawab. Berdoa lah didepan Kaabah dan Masjid Nabi yang menempatkan makam Baginda Rasullulah saw, sembahyang hajat dan mohon kepada Allah istikarah dan beri petunjuk. Berdoalah kepadanya yang Aljub tak pernah main China Doll, 
tak pernah menyontot belakang semua Cofee Boys, 
tak pernah sekalipun terlibat rasuah, 
tak pernah dapat pertolongan yahudi malah terus selar dan buat kenyataan demi Islam akan menentang Yahudi, 
tak pernah sekupang songlap duit rakyat, 
tak pernah seumur hidup fitnah UMNO dan BN lansung dan semua pembongkaran dalam ceramah adalah pekara yang sebenar benarnya, 
tak pernah berhasad lain mencacaikan umat lain utk BERSIH demi untuk dia sendiri, 
tak pernah terniat memang nak huru harakan demo bersih dan hanya suruh satu malaya datang duduk, t
ak pernah pernah terlibat membawa masuk orang luar,
tak pernah bagi Azmin dan geng Jutaan RM pada dema, 
tak pernah ambik duit orang luar termasuk israel dan amerika, 
tak pernahsalah guna kuasa, 
tak pernah berniat nak memecahkan umat islam dan melayu, 
tak pernah fitnah najib pasal isu kapal selam scorpene, 
tak pernah fitnah kaitkan Najib dan Rosmah denagn Altantuya, 
tak pernah gila sex, jadi gay balun pungkok saiful dan cofee boy yg lain,
tak pernah tipu dan kaitkan Najib walaupun kes balun pungkok tu masa zaman Tun, 
tak pernah fitnah dalam cermahnya selain benar belaka yang diperkatakan...

Dan banyak lagi perancangan Jahat UMNO dan BN menginaya dan memfitnah beliau. Berdoa betul-betul depan Kaabah atau makam nabi, tunjuk kan pada Rakyat Malaysia doa dia dan mintak Allah menghancurkan UMNO atau BN jika benarlah mereka yang menginaya dan fitnah aljub, biar mereka ditimpa bala dan musibah

Sebaliknya dengan berani pulak Mohon Allah turunkan malapetaka, musibah dan bala kepada dia sendiri, biar dilaknat sekalipun  jika dia berbohong atau menipu... bukan apa dengan cara begini sahaja rakyat akan yakin kebenarannya. LAGI PUN APA NAK TAKUT KALAU DAH MEMANG TAK PERNAH BUAT, NIAT ATAU MERANCANG segalanya memburuk dan memfitnah mereka, demi kerana bercakap benar rasanya tak perlu kita takut atau sembunyikan kebenaran yang sebenarnya. 

Sebaik dia pulang memijak bumi Malaysia nie, dah tentu semua rakyat menaruh keyakinan Aljub diinaya, dah tentu Melayu bertaut dan makin ramai lagi rakyat akan berubah menyokong Aljub, bertambah yakin dengan nya

Bukan setakat itu sahaja, kalau lah UMNO dan BN cuba berniat jahat atau nak sabotaj Aljub semasa tunaikan Haji dengan mengadakan PRU 13, Rakyat tidak akan teragak-agak mengundi PR kerana beranggapan UMNO dan BN lah takut kerana salah dan ambil kesempatan adakan PRU semasa musim haji,

Bagaimanapun di Mekah jugak kita tahu tempat tuhan mengabulkan doa dengan instant, apa tah lagi kalau doa umat yang terinaya, Banyak dosa dan pahala dibayar cash... terutamanya yang banyak buat dosa dan bermuka-muka macam orang baik, dengan manusia boleh ler berlakon dan kelentong, dengan Allah mana ko nak lari...
Macam-macam kejadian yang jadi, ada yang peginya sihat rapi baliknya sakit kuat, lumpuh dan macam-macam lagi wallahualam... tak kurang juga yang pergi tak sihat sebaliknya sihat bila pulang ketanah air. Bukan Hairan bagi kita bila tahu banyak jenis yang kaya raya dan berkemampuan tapi tak berani kemekah, hanya dia dan Allah Swt jer yang tahu, samalah macam kes Liwat Aljub dengan Saifol... hanya mereka berdua dan tentunya Allah sahaja yang tahu cerita sebenarnya. atas ketakutan ini lah sekalipun berupaya tapi tak berani untuk menunaikan Haji


Saifol juga ke Mekah dan berdoa mohon petunjuk 
 
Lagi pun kalau benarlah Aljub mahu ke Mekah bakal merungkai masalah pertelingkahan sesama bangsa Melayu sendiri, bukan setakat itu sahaja, sebenarnya banyak penyokong Aljub memang berharap dia mengerjakan haji kerana sekali gus menjadikan kepercayaan penuh mereka pada Aljub akan bertambah, bukan sekadar itu sahaja... sehingga ada yang sanggup edit dan buat super impose dengan mengunakan gambar Saifol ke Mekah dengan menukar muka Pojaan kesayangan mereka.

KESIAN SUNGGUH KAT DEMA NIE SAMPAI SANGGUP EDIT GAMBAR DAN MAHU RAKYAT PERCAYA ANUWA PERGI HAJI, BUKAN SETAKAT ITU SEBALIKNYA SAMPAI SANGGUP BUAT POSTING GUNA GAMBAR YANG DI EDIT KONONNYA ALJUB DI MEKAH..

Tengok jer lah gambar dua versi Aljub yang disuper impose dengan mengunakan gambar Saiful semasa dimekah. tengok jer disini bagaimana upahan cacaian yang cuba kencing dan fitnah kononnya Aljub pegi Haji (KLIK) Kesian sampai macam nie nak sesangat Tn Guru Aljub mengerrjakan Haji. tuan guru Aljub tal da hati dan perasaan ker pada pencacai yg setia dengannya...

Gambar yang sebenar...
kesian... ramai  Nak sangat Tengok Aljub ke mekah versi edit kedua
KESIAN PENCACAI NIE, NAK SANGAT ALJUB NI PEGI HAJI DAN YANG PENTINGNYA    AKAN BERTAMBAH YAKIN DAN PERCAYA JIKA MEMANG BENAR ALJUB KEMEKAH.

APAPUN DALAM SEDAR TAK SEDAR, PEMIMPIN. KITA SEKARANG INI BANYAK YANG AMBIL KESEMPATAN RAMADHAN DAN LEPAS RAYA KE MEKAH, SAMA ADA UMRAH ATAU PUN HAJI...TERBARU. DS NAJIB TERMASUK MB PERAK. DS DR  ZAMBRY KADIR JUGA DIANTARA YANG TIDAK AKAN LEPASKAN PELUANG KE TANAH SUCI ...  YANG PASTINYA , ALHAMDULILAH PERGI DAN PULANG DENGAN SELAMAT, MALAH NAMPAKNYA  RAMADHAN DAN MUSIM HAJI SENTIASA DI NANTIKAN... 

SO ANUWA ADA BRAN KER???... CACAIAN PUN MACAMANA? Setuju dengan cadangan gua? ada berani sound  Aljub  buat haji? hehehe kalau setakat sembang besor tapi hilang the two balls baik tak payah cita pasal kebenaran Aljub, pakat pangkah jer jenis depan lain apatah lagi belakang memang LAIN... 


Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 24 Aug 2012 11:02 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Bukti PAS Kedah Gagal Patuhi Arahan Anwar dan DAP.

Posted: 24 Aug 2012 11:00 PM PDT

Gambar yang dikirimkan oleh pembaca MyMassa.


Degil jugak DS Azizan ni yer. Dah PAS Pusat setuju untuk tunduk dan patuh kepada arahan Anwar dan DAP supaya tema Hari Kebangsaan yang sama digunakan, tapi PAS Kedah tetap dengan slogan mereka.


Lagu Yang Mampu Buatkan DAP, PKR dan PAS Meroyan.

Posted: 24 Aug 2012 08:00 PM PDT


Lagu Malaya Merdeka nyanyian Zaharah Agus.


Hayati lirik ini dan anda akan sedar bahawa seruan perpaduan Melayu telah bergema sejak Tanah Melayu merdeka lagi.


WAHAI MELAYU UMAT MALAYA
MARI KITA BEKERJASAMA
UNTUK NEGARA DAN BANGSA
AGAR MALAYA MERDEKA!

WAHAI PEMUDA HARAPAN BANGSA
TAK KAN MELAYU MENINGGAL BAKA
TUNJUK OLEHMU BUKTI DAN JASA
TANAH MELAYU NEGERI KITA

JANGAN TAKUT DAN NGERI
HIDUP MEMANG LWN MATI
BINA MALAYA JANGAN BERHENTI
AGAR MELAYU KEKAL ABADI

POLIS HOME GUARD, MALAY REJIMEN
PIMPIN BANGSAMU SEKALIAN
KORBANKAN DIRI BENTENGKAN DADA
TETAP MELAYA MERDEKA!!!


*Sebar-sebarkan.

Peringatan Khas Untuk Rakyat Yang Masih Tak Bersyukur Tinggal Di Malaysia.

Posted: 24 Aug 2012 05:00 PM PDT*Renung-renungkan.

Wajib Tengok! Gambar Pelukan 'Mesra' DS Najib

Posted: 24 Aug 2012 08:00 AM PDT


Gambar ini dirakam pada tahun lepas iaitu ketika Pilihan Raya Negeri Sarawak. Ketika itu, DS Najib secara kebetulan bertemu dengan Presiden PAS.


Oleh kerana gambar dan video ini dirakam media, ianya telah menimbulkan kemarahan ahli PAS.

Pelik bukan. PAS lebih suka Presidennya berpelukan dengan Kit Siang daripada DS Najib.

*Jangan jadi Ketua Pembangkang dah la. Rela cium pipi dengan wanita Yahudi.


Gambar Kangkang Girl, Eli Wong Tukar Nama Sebab Nak Rasmi Sambutan Raya?

Posted: 24 Aug 2012 05:30 AM PDT

Dijangkakan sambutan raya di sebuah masjid di DUN Bukit Lanjan akan menjemput Eli Wong sebagai tetamu khas.


Nama macam sama, tapi kenapa ada 'R' di tengah-tengah?

Pelik betul MyMassa dengan umat Islam sekarang ni. Eli kangkang yang pernah berskandal dengan pemuda Melayu yang dah kahwin pun diorang nak angkat jadi VIP di masjid. Macam dah takde pemimpin Islam lain ke?

Kalau betul masjid ni nak buat sambutan raya, kenapa tak jemput PEGAWAI DAERAH atau YDP Majlis untuk rasmikan program? Kecualilah program raya di masjid ni memang program politik.

*Untuk makluman pembaca, memang ini program Eli Wong sebab dalam kad raya dia pun dia ada nyatakan program ini.


Bukti Sudirman Bukan Penyanyi Asal Lagu Tanggal 31!

Posted: 24 Aug 2012 03:30 AM PDT

Kalau sebut lagu Tanggal 31, mesti ramai orang akan teringat Allahyarham Dato' Sudirman Haji Arshad.


Tetapi mungkin ramai yang tak tahu bahawa arwah bukan penyanyi asal lagu tersebut.

Pencipta dan penyanyi asal lagu Tanggal 31 adalah Ahmad CB. Jom layan rentak asal lagu yang berjaya menaikkan semangant ramai rakyat negara ini untuk sambut Hari Kebangsaan.*Hari Kebangsaan dah dekat tapi ramai yang lebih suka gantung bendera parti dari Jalur Gemilang.

PANAS! PKR Bagi Gelaran Corky Lim Kepada Guan Eng

Posted: 24 Aug 2012 12:35 AM PDTGelaran terhebat diberi oleh Naib Presiden PKR kepada Lim Guan Eng...

To this Mansor replied: "Tak tentu.. belom finalised. Die (guan eng) very arogant i tell u..corky and arrogant. Its not easy. Now more arogant. Because die (guan eng) menang banyak. They (DAP) are sure of winning 19 and they want more. Because by two more they can form their own govt and they can any tw from us (PKR) to be on their side and abandon us (PKR)."

Baca seterusnya di sini : http://gelagatanwar.wordpress.com/2012/06/16/

*Patutlah DAP meroyan semacam pasal. Hina betul pemimpin agung mereka di mata PKR.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 24 Aug 2012 09:49 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Akhirnya Anwar Menolak Hudud Cara PAS

Posted: 24 Aug 2012 08:55 AM PDT

Tweet #Merdeka55 Di Stadium Nasional Bukit Jalil Pada 31 Ogos 2012

Posted: 24 Aug 2012 12:00 AM PDTBukti DAP Bersikap Chauvinis Terhadap PAS-PKR

Posted: 23 Aug 2012 10:00 PM PDT


PAS sudah lama kena dengan DAP. Selepas ini adalah giliran orang Melayu dalam PKR pula akan kena dengan DAP. Bila DAP merasakan mereka terlalu kuat, hanya dinasti dan kroni tertentu sahaja yang boleh berada dalam DAP. 

Buktinya Prof Ramasamy pun sudah kena dengan DAP di Pulau Pinang. Inilah cara chauvinis dan ektrems DAP di Pulau Pinang. 

Mereka bukan sahaja mentadbir secara kuku besi dengan menghalau dan mengambil tanah rakyat tetapi turut sama menyingkir sesiapa dalam PKR-PAS yang mereka tidak sukai. 

Undilah lagi DAP dalam PRU13 nanti, akibat yang lebih buruk akan terjadi. 


PISAU.NET

Posted: 24 Aug 2012 09:37 PM PDT

PISAU.NET


Wujud Rakaman Mansor dan PKR Akui Beriman Kepada Dewa Lim Guan Eng.

Posted: 24 Aug 2012 06:00 PM PDTHari ini mengesahkan bahawa boneka memerangkap kaldai DAP si Dr Mansor Timbalan Ketua Menteri dan juga Ketua Perhubungan PKR Negeri bertuhankan Lim Guan Eng.

Pengakuan beliau juga memberi makna yang mendalam bahawa keseluruhan PKR Pulau Pinang amat walaq dan juga beriman kepada tuhan DAP.

Kelmarin Mansor menerima arahan agar menafikan mengenai laporan sulit mesyuarat tersebut walaupun baru 2 hari lepas Mansor sendiri mengakui memang apa yang dilaporkan adalah benar.

Semasa sidang akhbar semalam,Mansor dikatakan agak gugup dan juga tidak mampu untuk menjawap soalan bertubi tubi daripada wartawan. Akibat dari jawapan beliau yang tidak konsisten.Lim Guan Eng menghentikan sidang akhbar tersebut buat seketika dan mereka berbincang didalam bilik .

Menurut Salleh Man yang berada didalam bilik tersebut,Guan Eng tegaskan agar Dr Mansor konsisten menjawap soalan dan menafikan apa yang sepatutnya.Salleh Man turut mendakwa bahawa Guan Eng menulis diatas sehelai kertas berupa arahan agar hentikan segera sidang akhbar secepat mungkin kerana melihat keadaan Dr Mansor yang dikatakan gugup apabila ditangkap berbohong beberapa kali didepan wartawan.

Nah apabila wahyu turun ..nada Mansor berubah dan beliau dan PKR hari ini secara rasminya bertuhankan Lim Guan Eng.

"Sebagai contoh, perkataan tokong sebenarnya merujuk kepada sanjungan dan penghormatan rakyat Pulau Pinang kepada ketua menteri," katanya.

Mansor (berjaket)mengulas laporan berhubung kenyataannya dalam satu dokumen didakwa minit mesyuarat strategik PKR negeri yang turut dinafikannya.

Hoi Mansor..pembetulan..bukan rakyat Pulau Pinang angkat Guan Eng jadi tokong..hanya penyokong haprak pakatan saja yang angkat itu apek jadi tokong.

Paling menarik haprak pakatan mula menyalahkan Umno dan BN. Sedangkan dikalangan 3 parti haprak pakatan sekarang ini berantakan tikam sesama sendiri berebut kawasan.

Pisau kata "jangan nafi...nanti makan diri.. apa korang ingat takde rakaman ker? hehe"

Perang Dingin:Guan Eng Tuduh Pengerusi PKR Agen Umno

Posted: 23 Aug 2012 11:39 PM PDT


Timbalan Ketua Menteri 1 regim negeri Pulau Pinang mengaku secara terbuka mengenai dakwaan beliau mengelar Lim Guan Eng sebagai tokong tuhan pakatan. Mansor dalam masa yang sama didedahkan dalam rakaman mesyuarat tersebut mengaku mengelar Lim Guan Eng seorang yang angkuh dan sombong.

Sebelum ini Pisau pernah didedahkan bahawa memang berlaku persengketaan diantara para pemimpin PKR dan DAP. Begitu juga melibatkan diantara PAS dan PKR.

PAS juga menuntut kembali kawasan yang sebelum ini diberikan kepada PKR,hujahnya mudah,PAS pernah berkorban kepada PKR hinggakan mereka sendiri dianak tirikan apabila langsung tidak mendapat jawatan exco didalam regim negeri.

Ketiga tiga haprak pakatan ini sebenarnya indah khabar dari rupa.. berbalah tikam menikam diantara satu sama lain.

Ini pengakuan Mansor..

Ketua PKR negeri Datuk Mansor Othman kecewa apabila mendapati minit mesyuarat strategik parti itu berhubung persiapan untuk pilihan raya umum ke-13 dibocorkan di Internet.

Mansor yang juga timbalan ketua menteri 1 berkata beliau maklum dengan kebocoran tersebut dan kecewa kerana ia disiarkan bulat-bulat di satu blog yang tidak dikenali.
Berikut adalah petikan dari blog Gelagat Anwar.

Minit Mesyuarat Strategik PKR Pulau Pinang – Siri 2

Question:
What if they threaten a 3-corner fight if we dont bow to their their (dap) demand?
Mansor replied " "We will fight ..thats y i asked to preapare another list..like sg pinang, jawi… I have asked Lau to prepare..kite tak mau bising but we have to get ready for possibility."
"Must have names in potential seats..seri delima…sg pinang…you must prepare a number of extra candidates.not only 5…this election you must hv at least 10 chinese candidates..
Politics is the art of possibilities..macam2..but we hope not to believe in all our members
Prepare some extra names….get more young people..
Mansor : Machang bubok ada resentlment..(problem) he (incumbent) might not get it..
Question:
Resistant from where?
Mansor replied: Dalam kawasan pun ada,,,
Die (hock leong) pun ada history sikit tak brapa (turn kawasan)…kita tak mau kata..i sayang la die..we were together.. i was chairman and he was timbalan…u kene cakap hock leong..nanti i tak mau die bertanding bebas..
Mansor : Pusat might throw in kai loon (for machang bubok)…he is from penang what.. Others in meeting objected..
Mansor said : He is from Bukit Mertajam you know..permatang pauh..
Question:
What is our strategy in getting more seat from DAP in future?
Mansor: Where? In Penang? We prepare ghost areas lah.. get prepared.. die orang lawan satu u orang lawan la..
Statement:
The watihah will be issue if there is 3-corner fight..
Mansor:
We hope not happen..kita pun tau dap tak strong..
Guan eng macam tokong u know..to the chinese…
U cannot deny that..he is just like a tokong…
Itu yg buat die org sombng,,,very2 angkuh and arrogant..
Get ourselves stronger..
Every seat kita target nak bertanding..kene ada orang
Stock ready candidates for areas nak bertanding
I have already asked Lau to identify areas for pkr to stand
Die lawan kacau tampat kita, kite kene lawan

Pisau kata "Hari ni Mansor kena mengadap tuhan DAP.."

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 24 Aug 2012 09:15 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


PAS STIM DENGAN NASIK KANGKANG KIT SIANG.

Posted: 24 Aug 2012 03:52 PM PDT

PROTON PERDANA BARU MANTAP BEB !

Posted: 24 Aug 2012 10:27 AM PDT

LEPAS PARLIMEN SHAH ALAM, PARLIMEN LEMBAH PANTAI AKAN TUMBANG !

Posted: 24 Aug 2012 09:01 AM PDT

Kita MESTI Selamatkan Melayu

Posted: 24 Aug 2012 03:50 PM PDT

Kita MESTI Selamatkan Melayu


Hj Hadi : PUTRAJAYA Dijunjung, Agama Dikendong.... PULAK!!!

Posted: 24 Aug 2012 07:30 AM PDT

Dua isu ini jelas menunjukkan bahawa PAS sebenarnya berada jauh di bawah garis tanda aras tahap perjuangan Islam sebenar....

Kedua-dua isu ini sudah cukup untuk membuktikan bahawa ahli dan pemimpin PAS tidak ada lebih mana pun berbanding dengan ahli dan pemimpin UMNO di sisi tuhan. Ini membuktikan PAS tidaklah seislam mana perjuangannya.

Soalan dalam kubur yang ditanya kepada ahli dan pemimpin UMNO itu jugalah yang akan ditanya kepada ahli dan pemimpin PAS. Tiada mana-mana pihak yang mendapat privilege dari tuhan, kecuali mereka yang diredhai, beriman dan beramal soleh.

Isu Pertama, ketika Dr Hasan Ali cuba menegakkan prinsip perjuangan Islam dan cuba bersuara dalam soal murtad dan rumah urut, beliau ditendang keluar PAS. Hampir keseluruhan pemimpin PAS berdiri dibelakang pendirian kerajaan Selangor yang didominasi oleh DAP.

Kedua, Ustaz Nasharudin Mat Isa yang dilihat tidak sehaluan dan sering ditempelak oleh pemimpin PAS. Beliau juga mungkin bakal menerima nasib yang sama dengan Hasan Ali, apabila beliau menunjukkan sikap mesra UMNO melebihi DAP.

Dari sudut individu, kedua-dua pemimpin PAS ini sedang menerima dugaan tuhan, sejauh manakah kekentalan prinsip perjuangan Islamnya....

Dari prinsip berjemaah, PAS juga sedang diperhalusi oleh Allah tentang sejauh manakah keikhlasan, kejujuran dan kebenaran di dalam perjuangannya. Individu pemimpin PAS yang sedang menempelak UstazNasha juga sedang dinilai kiblat perjuangan mereka yang sebenar di sisi tuhan, samada di atas maksud kerana Allah atau di atas maksud selain dari Allah.

Dugaan bukan datang dari luar atau dari UMNO mahupun musuh Islam, tapi dugaan mereka datang dari dalam PAS sendiri...!

PAS yang selama ini dikatakan memperjuangkan agenda Islam tiba-tiba menentang agenda perjuangan Dr Hasan Ali dan Ustaz Nasha yang cuba melaksanakan agenda perjuangan yang dibawa oleh PAS selama ini.

Kenapa agenda dan pendekatan Islam yang mereka bawa tiba-tiba disanggah oleh kepimpinan PAS sendiri hingga segala prinsip Islam yang cuba diamalkan mendapat tentangan dari kepimpinan...?

Bila pula kalanya DAP bersetuju dengan agenda perjuangan PAS? Bila sesuatu yang dikatakan "hak" boleh bercampur dengan "kebathilan"...?

Jika PAS memperjuangkan yang hak, sudah pasti secara otomatik perjuangan mereka akan mendapat tentangan dari pihak yang bathil. Ini sunnatullah perjuangan.

Penentangan yang ditunjukkan oleh Karpal Singh itu sebenarnya adalah lumrah pertentangan atau manifestasi perjuangan yang pasti berlaku di antara yang hak dan bathil. Kenapa harus kita hairan...?

Kenapa PAS tiba-tiba berkompromi dengan perjuangan yang bathil? Cuba tunjukkan bukti sejak zaman perjuangan Nabi Muhammad s.a.w, jika ada terdapat mana-mana perjuangan hak dan bathil boleh bercampur dan secocok umpama aur dengan tebing..?

Cuba buktikan mana-mana penemuan baru atau invention yang boleh menyebabkan minyak dengan air boleh bercampur?

Titik persamaan tidak mungkin wujud di antara hak dan bathil. Tetapi titik persamaan inilah yang cuba diwujudkan oleh Anwar. Bukan bertujuan untuk mendaulatkan Islam, tapi untuk mendaulatkan kuasa untuk ke Putrajaya. Hakikatnya, ia tidak kena mengena dengan Islam.

PAS sedang berusaha berkompromi dengan DAP atau PAS sedang mengkompromikan kesucian Islam? Untuk apa dilakukan semua ini..?

Akhirat dijunjung, dunia dikendong, bererti "Maksud dijunjung dan keperluan dikendong". Ia memberi erti bahawa kepentingan "keperluan"(neccessity) tidak mungkin mengatasi kepentingan sesuatu maksud.

Mana satu yang lebih wajib...?

Ayat yang menyebut "setiap dari kamu (muslim) adalah bersaudara" yang lebih wajib diutamakan atau pun ijtihad PAS yang mendakwa "dibolehkan berkompromi dengan kafir DAP demi untuk menumbangkan UMNO yang menolak Islam" ?

Apa yang dilakukan oleh PAs hari ini ialah menterbalikkan keutamaan, di mana keperluan untuk ke Putrajaya dijunjung, manakala maksud sebenar ikatan persaudaraan sesama muslim yang amat dituntut oleh Allah dan rasulnya hanya dikendong.

PAS bimbang jika tidak berkompromi dengan DAP maka peluang untuk ke Putrajaya akan terjejas....

Maka PAS terpaksa mencampakkan saranan Allah dan rasul yang mewajibkan ikatan persaudaraan sesama muslim yang dikendongnya, demi untuk menyelamatkan hubungan dengan DAP agar tidak terjatuh daripada junjungannya.

Bukan Hasan Ali dan Ustaz Nasha saja, malahan sesiapa saja yang boleh menjadi penyebab kepada jatuhnya apa yang dijunjung di batu jemala PAS, pasti akan menerima nasib yang sama dengan mereka berdua ini.

Inilah rasmi perjuangan "PAS For ALL" ciptaan golongan erdogan PAS yang lebih totok assabiahnya dari UMNO...!

Posted by Kamarulzaman Kamdias

Hudud UMNO Sudah Mati....

Posted: 24 Aug 2012 04:25 AM PDT

Percubaan Adun Umno Johor menyarankan supaya kerajaan BN Johor melaksakan hudud mendapat sambutan panas sekejap dan cadangan Ulama Muda Umno supaya Umno ada sayap ulama juga panas sekejap.

Panas sekejap dalam peribahasa Melayu ialah panas-panas tahi ayam.
Sekarang hudud anjuran ahli Umno sudah mati dan seruan mengadakan Majlis Ulama atau seumpanya buat UMNO juga sudah mati.

Semuanya tenggelam dalam polemik hudud yang dicadangkan oleh PAS yang diloyar-burukkan oleh Umno sebagai hudud PAS dan hudud PAS adalah hudud palsu. Para pemimpin menolak dan tidak memberi laluan kepada enakmen berkaitan hudud yang diluluskan di Kelantan dan Terengganu kerana loyar buruknya mengira ia hudud palsu.

Loyar buruk itu sekadar helah bahawa golongan itu amat nipis imannya terhadap hudud. Bila ditanya adalah orang Umno menentang hudud, jawapannya tidak. Mereka pun mahu hudud.

Barang dijauhkan ia menyerupai orang yang solat di belakang Rasulullah SAW di Masjid Nabawi, yang mengaku beriman di hadapan baginda, tetapi menolak kerasulan baginda di belakangnya.

Ketika ADUN Johor itu menyarankan hal itu, beria-ia Umno menyahutnya untuk beberapa hari, tetapi seluruh jentera propaganda Umno Melaka-laga PAS dengan DAP atas isu hudud itu.

Hingga ada yang cuba mensabitkan tentangan DAP terhadap hudud itu malayakkannya dikatagorikan sebagai kafir harbi, lalu dikatakan haram hukumnya mengundi, menyokong dan bekerjasama dengan DAP.

Jika dilanjutkan lagi tentang kafir harbi, halal darahnya ditumpahkan.

Apa maksud segala perkembangan panas ini? Ia adalah untuk mematikan isu orang Umno minta hudud dilaksanakan dan ada ulama makan gaji dengannya minta Umno ada sayap ulama.

Apabila semuanya gamat dengan apa yang dikatakan polemik hudud antara PAS dan DAP, maka isu hudud yang dibawa PAS terus hidup menjadi perbincangan semua pihak.

Cadangan Adun Johor itu tenggelam dan mati. Maka Umno tidak sibuk lagi dengan hudud yang dikatakan hudud sebenar itu.

Yang timbul di tengah masyarakat ssekarang, yang benar-benar memperjuangkan hudud itu adalah PAS. Walaupun sekiranya Umno pula mati selepas PRU 13 nanti, tidak pula mudah bagi PAS melaksanakan hudud itu serta merta, kerana ia memerlukan kerelaan DAP dulu, tetapi isu tidak mati.

Mungkin PAS akan mengambil masa 20 tahun atau 30 tahun sebelum DAP mempersetujui ia boleh dikuatkuasakan kepada orang Islam saja, tetapi dakwah atas hudud itu akan berjalan.

Mungkin Tok Guru Nik Aziz dan Tok Guru Haji Abdul Hadi Awang mati dulu, Karpal Singh dan Lim Kit Siang juga mati dulu, isu hudud belum selesai, tetapi tidak boleh orang PAS yang kemudiannya berputus asa atas pelaksanaan itu.

Dalam suasana kedua-dua parti itu berbeza pandangan atas isu itu, Tok Guru Nik Aziz dan Tok Guru Haji Hadi memahami mengapa DAP bersikap begitu dan Lim Kit Siang dan Karpal juga memahami mengapa PAS konsisten dengan pendiriannya. Dengan satu perkara yang mereka tidak setuju tidak menghalang mereka untuk bersetuju dalam banyak pekara lain.

Sehingga ini Karpal dan DAP tidak melarang PAS terus berdakwah tentang hudud dan mahu melaksanakan hudud. Paling menarik dalam perkembangan yanag terbaru Zairil Khir Johari, Setiausaha Politik Setiausaha Agung DAP menyatakan DAP membuka pintu muzakarah dengan PAS tentang hudud.

Semua ini adalah perkembangan antara orang muda DAP dan orang muda PAS. Kedua-dua akan hidup lama lagi dan mereka ada tanggungjawab membangunkan negara dan bangsa Malaysia menuju ambang keadilan, merdeka dan sejahtera.

Hudud yang dibawa PAS tetap hidup tetapi yang mati hudud yang dicadangkan oleh Adun Umno.

Subky Latif


PAS Beri Gambaran Tidak Tepat Isu Hudud...!

Posted: 24 Aug 2012 12:10 AM PDT


Bekas Mufti Perlis, Prof. Madya Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin berkata Pas telah memberikan gambaran yang salah mengenai hukum hudud sehingga ia ditentang keras oleh pemimpin DAP.

Beliau memberitahu Enakmen Undang-undang Kanun Jenayah Syariah (ii) 1993 (Hukum Hudud) yang telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan telah menimbulkan salah faham hingga kini.

"Mereka telah memberi persepsi salah mengenai hukum ini umpama dalam kes rogol, ramai bukan Islam seperti Pengerusi DAP, Karpal Singh faham bahawa perlu empat saksi bagi mengadili penjenayah, jika kawan sudah lama tidak faham bagaimana dengan rakyat biasa.

"Ia adalah gambaran salah yang cuba diberikan hingga menimbulkan persepsi negatif kerana tidak boleh membawa keadilan," katanya.

Mohd Asri berkata demikian bagi mengulas pendirian Karpal yang mengulangi pendiriannya menentang keras hukum hudud dengan menyifatkan ia mustahil dipraktikkan di negara ini.

Tambah Mohd. Asri, Pas perlu menyemak semula tafsiran hudud yang dicanangkan agar ia adalah yang benar dan tepat.

"Kita tidak mahu menimbulkan salah faham kepada orang bukan Islam. Jika mereka faham bagaimana hudud sebenar, ia tidak akan ditolak.

"Kritikan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad mengenai enakmen hukum hudud yang dibuat Pas adalah betul, ini kerana orang tidak mempertikaikan Islam, tetapi melihat enakmen yang dibuat oleh parti itu tidak lengkap," jelasnya.

Menurut Mohd. Asri, adalah sesuatu yang biasa apabila bukan Islam di seluruh dunia tidak bersetuju dengan hukum hudud disebabkan persepsi salah terhadap maksud hukum tersebut.

"Hukum itu yang dilaksanakan pada sesetengah negara telah disalah guna menyebabkan salah faham dan gambaran negatif kepada orang ramai," katanya.

KLPos

YAHOO...!! Tuan Ibrahim Tuan Man Suruh Karpal Singh Diam..! Tutup Mulot...!! Gaduh Lagi La U oLLzz....

Posted: 23 Aug 2012 06:45 PM PDT

"Ini masalah Karpal...!!

"Dia tak faham bahawa dalam Islam, selain hudud dan qisas ada hukuman takzir iaitu kesalahan-kesalahan yang hukumannya merupakan dera, iaitu penjenayah-penjenayah tidak dijatuhkan hukuman hudud atau qisas. Hukuman takzir adalah hukuman yang tidak ditentukan kadar atau bentuk hukuman itu di dalam Al-Quran dan Hadis.

"Tapi beliau tidak beriman pada Allah, jadi tak pelik beliau menolak. Tapi lebih elok senyap daripada mempertikai apa yang beliau tidak arif kerana ia mengundang kemarahan apabila pertikaian itu bersifat menghina," kata Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Dalam mempertahankan pendirian DAP dalam menolak hukum hudud..! Presiden DAP Kebangsaan Karpal Singh baru-baru ini terlajak sehingga cuba merendah dan mempertikaikan keupayaan hukum hudud dalam mengatasi jenayah.

Sebelum ini, Karpal hanya menolak hukum hudud dari sudut perundangan dan perlembagaan negara. Tapi kali ini, Karpal dilaporkan berkata hukum hudud bukanlah satu undang-undang yang adil untuk semua pihak kerana hukumnya memerlukan bukti yang 100 peratus tanpa keraguan berbanding undang-undang jenayah sivil sedia ada yang hanya memerlukan bukti tanpa keraguan yang munasabah.

Karpal juga memberikan contoh dalam kes rogol, adalah mustahil untuk mendapatkan 4 orang saksi dan kesannya, tidak ada suspek yang akan didapati bersalah....

PAS mengingatkan sesiapa yang tidak bersetuju dengan hukum hudud agar jangan sesekali mengeluarkan kenyataan menghina hukum yang termaktub di dalam al-Quran itu kerana ia bakal mengundang kemarahan umat Islam tanpa mengira fahaman politik.

"Hudud bukanlah undang-undang baru.

"Ia telah dilaksanakan ribuan tahun dan pernah menjadi sistem ratusan negara di dunia Islam dan ia telah terbukti berjaya mencegah peningkatan kadar jenayah di zamannya, sebelum perundangan barat mengambilalih di negara yang dijajah mereka," kata Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man ketika dihubungi Harakahdaily.

Tuan Ibrahim mengingatkan bahawa penghinaan kepada asas pegangan suatu agama akan mengundang kemarahan umat Islam tanpa mengira fahaman politik.

Beliau berkata pihak yang tidak bersetuju dengan hudud tidak perlulah mengeluarkan kenyataan menghina hukum itu seperti keberkesanannya dalam menangani jenayah dan sebagainya.

Kata Pesuruhjaya PAS Pahang itu, penghinaan terhadap hukum hudud, walaupun tidak dilaksanakan lagi di dalam negara boleh mengguris hati umat Islam kerana ia seolah-olah menghina Allah.

p/s; Lantak korang lah wei...! Haah, gaduh.., gaduuhhh lagii...!! Macam kata P Ramlee dalam salah satu adegan filem Tiga Abdul, "...haa, dah kena la tu, penyamun bergaduh dengan penyangaakkk..."

Padan Muka Kau Setan....!!

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 24 Aug 2012 03:10 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Gila! Lelaki 'bersetubuh' dengan anjing setelah si isteri menolak keinginannya

Posted: 24 Aug 2012 11:01 AM PDT

Seorang bapa tiga anak yang telah mengadakan hubungan seks dengan anjingnya setelah keinginannya itu ditolak oleh isterinya terlepas dari hukuman penjara.

Nicholas Saunders, seorang kaki botol berusia 46 tahun, telah memanggil anjingnya ke bilik tidur setelah isterinya Kelly Thacker menolak ajakannya.

Kelly amat terkejut apabila melihat suaminya sedang berada 'di atas' anjing mereka ketika dua anak perempuan mereka sedang tidur di bilik sebelah.

Saunders telah menafikan dakwaan melakukan hubungan seks ke atas anjingnya itu dan mendakwa DNA yang dijumpai pada anjingnya itu berlaku secara kebetulan kerana beliau sedang tidur berbogel ketika haiwan itu datang kepadanya.

Namun begitu, pihak juri telah menatuhkan hukuman ke atasnya semalam dan mengarahkan beliau menghadiri rawatan kesalahan seksual bagi merawati keinginan peliknya itu.

Mahkamah diberitahu ketika hari kejadian, Saunder telah cuba menggoda isterinya dengan berbogel di dalam bilik, tetapi Kelly menolakknya dan keluar dari bilik tersebut untuk tidur di bawah.

Kelly kemudian mendengar suaminya itu memanggil anjing mereka ke atas dan terkejut apabila melihat anjingnya sedang 'disetubuhi' oleh suaminya.

Pendakwaraya Frank Abbot memberitahu mahkamah, Saunders kemudiannya ditahan setelah Kelly membuat laporan polis.

Saunders juga dikenakan larangan bertemu Kelly tanpa kebenaran mahkamah selama 4 tahun.

The Sun


Raba anak gadis, minum arak, aktiviti Awang Hitam resahkan penduduk

Posted: 24 Aug 2012 07:35 AM PDT

LEPAK...warga Afrika di kawasan Apartmen Mentari Court

SUBANG JAYA: Peningkatan bilangan warga Afrika di Apartmen Mentari Court, di sini, semakin ketara berbanding beberapa tahun sebelumnya sehingga membimbangkan penduduk berikutan kehadiran kumpulan terbabit mencetuskan pelbagai masalah sosial di kalangan masyarakat.

Setiap kali menjelang Aidilfitri, warga asing terbabit diibaratkan 'raja' kerana kesempatan itu dimanfaatkan sepenuhnya mereka untuk 'menguasai' penempatan berkenaan selain melakukan aktiviti sosial keterlaluan ketika penduduk pulang ke kampung.

Tinjauan ke kawasan berkenaan semalam mendapati kebanjiran warga asing terutama dari Afrika begitu jelas dengan kehadiran kumpulan Awang Hitam yang memenuhi setiap ruang di situ.

Setiausaha Badan Pengurusan Bersama apartmen terbabit, Jamal Ismail berkata, pada tahun lalu dianggarkan hanya 500 warga Afrika mendiami apartmen itu, namun tahun ini bilangannya mencecah lebih 1,000 orang.

"Kami (penduduk) bimbang dengan peningkatan Awang Hitam di sini kerana banyak masalah dilakukan mereka," katanya.

Menurut Jamal, apartmen itu mempunyai tujuh blok membabitkan 3,469 rumah dan 17,345 penduduk.

"Selain warga Afrika, turut mendiami perumahan itu ialah warga Indonesia, Bangladesh dan lain-lain. Namun, lebih menjadi tumpuan adalah warga Afrika kerana bilangan mereka lebih ramai," katanya.

Kata Jamal, warga Nigeria paling ramai tinggal di apartmen itu dan melakukan aktiviti memalsukan wang, bergaduh dengan penduduk, meraba gadis, mengganggu anak dan dan isteri penduduk.

"Laporan polis dan imigresen sudah beberapa kali dibuat, namun setiap kali serbuan dijalankan, Awang Hitam terbabit melarikan diri kerana terlebih dulu mendapat maklumat.

"Apartmen ini bagaikan syurga buat mereka, tambahan pula ketika Aidilfitri lalu, mereka menguasai sepenuhnya kawasan ini," katanya.

Penduduk yang mahu dikenali sebagai Iskandar berkata, warga Nigeria disifatkan sebagai kurang ajar kerana tidak menghormati adat dan budaya penduduk tempatan.

"Mereka berpakaian mencolok mata, membawa perempuan, minum arak dalam lif, membuang botol arak dari tingkat atas dan bersikap biadab ketika berkumpulan," katanya.

Menurut Iskandar, kemasukan golongan itu sebagai pelajar, namun kewujudan mereka meningkatkan kadar jenayah.

"Lebih mengecewakan apabila kumpulan itu juga mempunyai restoran dan kedai runcit di apartmen ini. Kami mohon supaya kerajaan memandang serius perkara ini," katanya.

Gadis jadi mangsa kerakusan nafsu bapa rakan

Posted: 24 Aug 2012 02:01 AM PDT

KUALA TERENGGANU: Seorang lelaki dikatakan menggunakan alasan hendak memperkenalkan seorang gadis dengan anak lelakinya sebelum dia mengambil kesempatan merogol remaja berusia 14 tahun itu dalam kejadian berhampiran Pantai Penarik, Setiu, kelmarin.

Akibat perbuatannya itu, lelaki berusia 49 tahun dan bekerja sebagai nelayan terbabit direman selama tujuh hari selepas perintah reman dikeluarkan Pendaftar Kanan Mahkamah Sesyen/Majistret Kuala Terengganu, Rusila Nik, di sini semalam.

Suspek yang juga bapa kepada lapan anak disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol.

Difahamkan sebelum kejadian, suspek yang juga kenalan bapa mangsa mengambil gadis itu di rumahnya kira-kira jam 4 petang dengan alasan hendak memperkenalkan mangsa dengan anak lelakinya.

Selepas perjumpaan itu, mangsa dikatakan meminta suspek menghantar ke Pantai Penarik, Setiu kerana  dia hendak bertemu dengan rakannya sebelum suspek mengambil kesempatan merogolnya ketika dalam perjalanan ke pantai berkenaan.

Bagaimanapun, selepas melakukan perbuatan terkutuk di dalam semak, suspek kemudia menghantar mangsa pulang ke rumahnya kira-kira jam 7 malam.

Mangsa yang ketakutan menceritakan kejadian itu kepada keluarganya yang kemudia membuat laporan di Balai Polis Setiu pada jam 1 pagi semalam.

Susulan laporan itu, suspek ditahan di rumahnya di  Kampung Telaga Papan, Setiu, jam 3 pagi semalam.


Hudud: PAS beri gambaran songsang dan mengelirukan

Posted: 24 Aug 2012 12:28 AM PDT

SHAH ALAM – Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, Pas beri gambaran yang salah mengenai hukum hudud sehingga ia ditentang keras pemimpin tertinggi DAP dan mengelirukan orang bukan Islam.

Menurutnya, Enakmen Undang-undang Kanun Jenayah Syariah (ii) 1993 (Hukum Hudud) yang telah diluluskan Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan, menimbulkan salah faham hingga kini.

Katanya, sebagai contoh dalam kes rogol, enakmen itu tidak jelas dan Pengerusi DAP, Karpal Singh mungkin terkeliru dengan memikirkan hanya memerlukan empat saksi bagi menghukum pesalah.

"Saya sudah jelaskan sejak dulu lagi bahawasa pesalah rogol masih boleh dihukum jika tidak mempunyai empat saksi, maka qarinah diguna pakai iaitu bukti kukuh lain.

"Jadi Pas sebagai rakan DAP dalam Pakatan Rakyat (PR) gagal menerangkan kepada mereka mengenai undang-undang Islam sebenar," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Mohd Asri mengulas pendirian Karpal yang mengulangi pendiriannya menentang keras hukum hudud dengan menyifatkan ia sebagai mustahil dipraktikkan di negara ini dan gagal membendung jenayah.

Menurutnya, Pas perlu bertindak lebih agresif dengan menerangkan hukum hudud kepada rakan dalam PR, selain semak semula tafsiran hudud yang dicanangkan agar ia benar dan tepat.

Dr Asri turut menggariskan tiga golongan yang mengkritik hudud. Golongan pertama kritik hudud kerana membenci hukuman itu semata-mata kerana ia terkandung dalam Islam.

"Golongan pertama adalah mereka yang sudah rosak akidahnya. Golongan kedua pula kritik kerana pentafsiran hudud itu sendiri, iaitu nas yang tidak jelas seperti berapa kadar yang perlu dipotong, latar dan syarat sebelum laksanakannya.

"Golongan kedua ini tidak terkeluar dari agama kerana mereka hanya mempertikaikan pendapat, tetapi setuju dengan hukuman tersebut,' katanya.

Golongan ketiga pula, mereka yang mahukan hudud, tetapi tidak melaksanakannya kerana keadaan dan suasana yang tidak kondusif dalam sesebuah negara Islam.

Mengulas kritikan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai hudud yang mahu dilaksanakan Pas di Kelantan, Dr Asri menegaskan tindakan Dr Mahathir tepat kerana melihat enakmen itu tidak lengkap.

"Hukum itu yang dilaksanakan pada sesetengah negara telah disalah guna menyebabkan salah faham dan gambaran negatif kepada orang ramai," katanya.

Sinar

Pas Pusat akui sukar laksana hudud sekarang

Posted: 24 Aug 2012 12:01 AM PDT

SHAH ALAM - Pimpinan Pas bersetuju dengan kenyataan Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad bahawa pelaksanaan hudud tidak dapat dilakukan dalam masa terdekat kerana pelbagai halangan dan suasana yang belum sesuai di negara ini.

Naib Presidennya, Salahuddin Ayub berkata, bagaimanapun Pas tidak akan berputus asa demi menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang menegakkan syiar Islam dari pelbagai aspek.

Menurutnya, antara halangan besar sebelum melaksanakan undang-undang Islam di negara ini adalah Akta Mahkamah Syariah 1965 yang perlu dipinda.

"Dalam konteks negara kita hari ini, adalah sukar untuk melaksanakan hudud kerana terdapat pelbagai halangan dalam perlembagaan itu sendiri," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Apabila ditanya mengenai hasrat bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mahu Pas menyertai Umno bagi melaksanakan hudud, beliau menegaskan Pas kini tidak mempercayai kenyataan Dr Mahathir tersebut.

Menurutnya, Dr Mahathir adalah orang yang menentang hudud sejak dari tahun 90-an sewaktu Kelantan ingin melaksanakan hudud.

"Kita tidak akan percaya lagi dengan janji manis Dr Mahathir dan pelawaan itu kerana dari dahulu lagi Pas pernah mempunyai pengalaman dengannya dalam isu ini," katanya.

Semalam, Dr Dzulkefly yang juga Ahli Jawatankuasa Pas Pusat menjelaskan hudud tidak boleh dilaksanakan selagi rakyat tidak menerima dan memahami undang-undang Islam itu secara menyeluruh.

Katanya lagi, sebelum merealisasikan undang-undang tersebut, ia memerlukan perbincangan secara terbuka serta membabitkan banyak proses perundangan.

Sementara itu, Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali berkata, kerjasama Pas dan Umno berhubung isu hudud hampir mustahil berlaku sekiranya Kerajaan Pusat iaitu Umno tidak serius untuk melaksanakannya.

"Pas dan Umno sudah tidak boleh berbuat apa-apa lagi. Sudah tidak mampu untuk berbincang berkaitan perkara apapun, bukan hanya isu hudud malah, berkaitan hal lain juga.

"Kita melihat hubungan kerjasama tidak dapat dilakukan," katanya.

Mansor nafi gelar Guan Eng ‘angkuh, sombong’

Posted: 23 Aug 2012 11:31 PM PDT

GEORGETOWN- Pengerusi PKR Pulau Pinang, Datuk Mansor Othman menafikan menggunakan perkataan sombong dan angkuh terhadap Ketua Menteri,Lim Guan Eng dalam perjumpaan bersama sekumpulan ahli-ahli PKR seperti yang dilaporkan media.

Sebaliknya beliau mengakui menggunakan perkataan tokong sebagai gelaran kepada Guan Eng berikutan sanjungan tinggi dan penghormatan rakyat Pulau Pinang kepada Ketua Menteri itu.

Mansor berkata,kenyataan yang kononnya beliau menyifatkan Ketua Menteri Lim Guan Eng sebagai sombong, angkuh dan tokong bertujuan memberi gambaran buruk tentang hubungan PKR dan DAP.

"Saya tidak pernah menggelarkan Ketua Menteri sombong dan angkuh dan saya tidak tahu dari sumber mana perkataan itu timbul sedangkan saya tidak mengatakanya.

"Yang pasti perjumpaan ini telah dirakam dan kemudianya disiarkan didalan blog anti-Pakatan Rakyat dengan niat jahat untuk merosakkan jalinan dan hubungan baik antara PKR dan DAP di ambang pilihanraya dan cuba mengeruhkan lagi hubungan baik antara saya dan Ketua Menter," katanya pada sidang media, hari ini.

Turut hadir, Guan Eng, Pesuruhjaya Pas Negeri, Datuk Salleh Man dan beberapa kepimpinan Kerajaan Negeri.

Dalam pada itu, Mansor menegaskan bahawa tidak ada langsung mesyuarat strategi parti sepertimana yang dilaporkan media sebaliknya pertemuan berkenaan adalah satu perjumpaan biasa antara ahli-ahli PKR dengan Pengerusi Perhubungan Negeri sahaja.

"Perbincangan tidak rasmi ini berpusat kepada hal-hal parti dan perkara berkaitan persediaan menghadapi pilihan raya umum ke-13.

"Jadi tidak ada minit mesyuarat tersebut," katanya.

Sinar

Antilompat Parti: BN pinda perlembagaan, DAP akan sokong

Posted: 23 Aug 2012 11:10 PM PDT

SHAH ALAM - Pengerusi DAP, Karpal Singh mahu Barisan Nasional (BN) meminda Perlembagaan Persekutuan bagi menghalang tindakan melompat parti membabitkan wakil rakyat dan berjanji Pakatan Rakyat (PR) akan memberi sokongan kepada Kerajaan Pusat.

Karpal berkata, Kerajaan Pusat pimpinan BN perlu mempertimbangkan langkah alternatif kepada keputusan Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang membawa usul berkenaan pada sidang Dewan Undangan Negeri (Dun) November ini.

"Dun Pulau Pinang boleh terus meminda perlembagaan negeri untuk menghalang (tindakan) lompat parti dan mengeluarkan kanser ini dari topografi politik negara. Lagi cepat lagi bagus.

"Kerajaan Negeri (Pulau Pinang) boleh membawa perkara ini kepada Mahkamah Persekutuan, pengganti kepada Mahkamah Agung, mahkamah tertinggi di negara ini, untuk menyemak semula deklarasi 1992 dalam kes Nordin Salleh.

"Pada pandangan saya, keputusan ini memerlukan kajian semula demi kepentingan awam," kata beliau dalam satu kenyataan.

Ahli Parlimen veteran ini menambah, sebagai alternatif, penyelesain terbaik adalah BN membawa pindaan ke atas Artikel 10(1) Perlembagaan Persekutuan.

"Sudah pasti, sokongan dua pertiga diperlukan bagi tujuan ini. Dalam hal ini, tiada masalah bagi Pakatan Rakyat untuk memberi sokongan kepada BN yang kurang (majoriti dua pertiga)," kata beliau lagi.

Dun Sabah pernah berbuat demikian tetapi diputuskan oleh mahkamah sebagai bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

Karpal berkata, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dikritik oleh pelbagai pihak mendakwa langkah itu bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

"Adalah benar pindaan Perlembagaan Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan ultra vires dengan Artikel 10(1)(c) Perlembagaan Persekutuan. Mahkamah Agung telah memutuskan begitu pada 1992.

"Bagaimanapun, ia tidak bermakna perkara itu berakhir di sana.

"Dun Pulau Pinang boleh meminda dan Kerajaan Negeri boleh membawa ke Mahkamah Persekutuan (untuk semakan)," kata beliau merujuk kepada laporan bahawa Kerajaan Negeri Pulau
Pinang bercadang menggubal undang-undang antilompat parti bagi mengekang tindakan wakil rakyat daripada mengosongkan kerusi yang dimenangi atas tiket parti.

Guan Eng berkata, cadangan itu akan dibincangkan adalah Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Beliau yang juga Setiausaha Agung DAP berkata, Kerajaan Negeri akan mempertimbangkan cadangan itu dengan mendapatkan nasihat daripada penasihat undang-undang Kerajaan Negeri.

Guan Eng berkata, sebelum ini Kerajaan Negeri Sabah telah meluluskan pindaan kepada Perlembagaan Negeri tetapi Mahkamah Agung memutusan undang-undang itu tidak sah kerana ia melanggar hak kebebasan yang dijamin dalam Artikel 10(1)(c) Perlembagaan Persekutuan.

"Kini, Kerajaan Negeri Pulau Pinang cuba meluluskan undang-undang ini supaya Mahkamah Persekutuan boleh menyemak semula undang-undang dalam hal ini," katanya.

Sebelum ini, Karpal menegaskan, tindakan 'lompat parti' ialah satu perbuatan khianat kepada pengundi yang memilih calon mereka daripada sesebuah parti tertentu.

Menurutnya, DAP sentiasa menentang tindakan melompat parti yang dipandang serius kerana ia adalah tindakan pengkhianatan dilakukan oleh anggota Parlimen atau Dun yang dipilih rakyat.

Sinar

Baju gadis dikoyak dan dicabul ketika di pesta air

Posted: 23 Aug 2012 09:00 PM PDT

Ianya merupakan acara tahunan pesta simbahan air yang diraikan di Dataran Qixi di Miao Nationality Autonomous County di timur wilayah Hainan, China sebagai sambutan Valentine's Day China Qi Xi (七夕) yang jatuh pada 23 Ogos tahun ini.

Menyimbah air kepada kepada orang lain adalah salah satu cara menunjukkan rasa hormat atau rahmat, tetapi lain pula jadinya pada sambutan kali ini apabila beberapa lelaki mengambil kesempatan apabila mencabul beberapa orang gadis pada sambutan tersebut.

Ketika sambutan baru sahaja bermula, beberapa orang gadis dijatuhkan ke tanah, dah pakaian mereka direntap hingga terkoyak coli dan baju.

Polis kemudiaanya dihubungi bagi meleraikan situasi berkenaan sambil mengiringi gadis-gadis tersebut.
[Ads:Register yourself for the #AstroEBilling system and you might win yourself an iPad!]Hubungan PAS – DAP Ditentang Ahli Sendiri, Bukan UMNO

Posted: 23 Aug 2012 07:28 PM PDT

Baru-baru ini, Anwar Ibrahim pulang ke kampungnya di Permatang Pauh setelah jarang-jarang balik jenguk kawasan sendiri. Sebagaimana biasa, dia sudah suruh orang-orangnya di sana sambut dia pulang, kononnya kepulangannya itu dinanti-nantikan…

Dalam satu ucapan di majlis rumah terbukan Aidilfitri di parlimennya itu, Anwar tiba-tiba menuduh UMNO takut kepada "hubungan baik" di antara PAS dan DAP.

Kononnya, kerana itulah UMNO berusaha memecah belahkan "hubungan akrab" PAS – DAP dengan menyerang mereka melalui isu Negara Islam dan perlaksanaan hukum hudud.

Semakin tua, semakin bodoh pula Anwar Ibrahim. Mungkin inilah bukti yang menunjukkan betapa Anwar tidak layak untuk menjadi Perdana Menteri. Malah, rasanya Anwar nak jadi Ketua Kampung pun dia tak layak!

Saya ingin bertanya kepada Anwar, sejak bilakah dia berkecimpung di dalam bidang politik di negara ini sehingga begitu bengap untuk melihat sendiri tentang perjuangan asal PAS yang mahu mendirikan Negara Islam dan melaksanakan hukum hudud di Malaysia.

Setahu saya, ketika Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri dulu pun dia tahu dan pernah "membelasah" PAS berkenaan isu negara Islam dan hukum hudud sehingga dia dibenci oleh pak-pak lebai PAS di masa itu.

Dan saya juga pasti bahawa Anwar arif, sedar dan mengetahui tentang betapa bencinya DAP, khususnya Karpal Singh dan Lim Kit Siang terhadap agenda perjuangan asal PAS itu sehingga sanggup mencabar PAS untuk melangkah mayat mereka untuk melaksanakannya.

Jadi, sudah tentunya dia sedar bahawa perbalahan dan sengketa di antara DAP dan PAS mengenai dua agenda tersebut memang tidak pernah reda atau mencapai titik pertemuan di antara mereka, bukan?

Oleh itu, apa pula kena mengenanya pula dengan UMNO? PAS dengan DAP yang bergaduh tentang agenda masing-masing, tapi UMNO pula yang dituduh dan disalahkan "agen Yahudi Zionis Israel kesayangan Woltfowitz" ini?

Tanpa sebarang alasan yang kukuh Anwar menuduh UMNO lagi? UMNO tidak perlu pun untuk menjadi "batu api" bagi melaga-lagakan PAS – DAP memandangkan kedua parti itu sememangnya berlainan dasar, agenda mahupun perjuangan.

Perbezaan yang ketara di antara PAS dan DAP sememangnya disedari oleh para penyokong kedua-dua parti itu dan ia menjadikan mereka saling ragu-meragui di antara satu sama lain.

Di depan rakyat, kedua parti pembangkang itu terpaksa memperlihatkan keakraban mereka sedangkan bila bercakap mengenai dasar dan perjuangan di meja bulat, mereka bercakaran antara satu sama lain yang dikatakan selalunya berakhir dengan kemenangan DAP dan kekalahan PAS.

Sebenarnya, yang mahukan PAS keluar dari Pakatan Haram ekoran "diperkudakan" dan dasar mereka yang dinafikan DAP itu datangnya dari dalam PAS sendiri, dan bukannya sebagaimana yang didakwa Anwar. Dia pun tahu tentang itu…

Ustaz Hasan Basri dan Ustaz Nasharudin Mat Isa misalnya adalah pemimpin PAS yang mahukan parti mereka itu bermufaraqah dari Pakatan Haram kerana sudah tidak sanggup lagi bertahaluf siyasi dengan DAP.

Iyalah. Asyik-asyik PAS saja yang dikeldaikan dan diperguna DAP dan PKR, tahaluf siyasi jenis apa begitu?

Maka ramailah ahli-ahli dan para pemimpin PAS, khususnya dari kem pro-ulama, marah dan mahu parti itu kembali kepada identiti asal serta keluar dari gabungan pembangkang yang haram tersebut. Pada mereka, biar mereka sendirian asalkan tidak berada di bawa h telunjuk "syaitan".

Kalau ada pun teguran dari para pemimpin UMNO mengenai hubungan PAS – DAP yang tidak lebih dari bersifat "plastik kosmetik" itu, ia hanyalah sebagai salah satu tanggungjawab dari saudara sesama Islam.

Bukan apa, UMNO mungkin tidak sanggup untuk melihat saudara seagama mereka dijadikan "balaci pencacai" atau "keldai malang" oleh DAP. "Cubit paha kiri, paha kanan terasa jua", mungkin itulah sifat UMNO meskipun PAS pernah mengkafirkan semua ahli dan pemimpinnya.

Justeru itu, Anwar tak payahlah memperlihatkan kebodohannya dengan mengada-adakan apa yang tidak ada mengenai UMNO.

Patutnya ketika ini Anwar perlu mendapatkan borang permohonan menjadi guru pelatih "veteran" dari jabatan berkaitan di Tel Aviv memandangkan mungkin dia diperlukan di negara haram Israel Yahudi laknatullah itu selepas PRU ke-13 nanti.

Anwar nak masuk kursus KPLI atau DPLI?

'Saya tahu angkara siapa sebar gossip dengan Aidil' - Jue Aziz

Posted: 23 Aug 2012 07:01 PM PDT

Maklumbalas pertama secara rasmi dari satu pihak berkaitan gossip yang mengatakan mereka kini sedang hangat bercinta sudah keluar dan ianya agak menarik.

Jue Aziz hari ini menerusi Kosmo! menegaskan yang beliau tidak mempunyai sebarang hubungan cinta dengan Aidil Zafuan yang kini masih suami kepada Rita Rudaini.

Namun, aktress berusia 29 tahun ini tidak menafikan yang beliau memang mengenali Aidil Zafuan secara peribadi tetapi hubungan mereka sekadar kawan biasa.

"Saya sendiri agak hairan apabila nama saya telah dikaitkan sehingga boleh menimbulkan impak yang buruk," ujar Jue Aziz yang kecewa dengan gossip ini.

"Bagaimanapun, saya akui memang mengenali Aidil & jujurnya ia sekadar kenalan biasa. Tidak lebih daripada itu."

Menariknya, Jue Aziz mendakwa yang beliau tahu gossip ini timbul angkara siapa kerana ia'nya turut melibatkan nama Ayu Raudhah — dan beliau meminta bukti.

"Saya beri tempoh seminggu kepada individu tersebut untuk mengemukakan bukti kalau betul saya ada hubungan dengan Aidil. Sekiranya tidak ada bukti yang dikemukakan, saya mahu dia membuat permohonan maaf secara terbuka malah saya berani tampil dan bersemuka dengannya kerana tahu diri saya memang tidak bersalah," tambah Jue Aziz.

Inikah minit mesyuarat PKR P. Pinang yang mengutuk Guan Eng?

Posted: 23 Aug 2012 05:31 PM PDT

Ketua PKR negeri Datuk Mansor Othman kecewa apabila mendapati minit mesyuarat strategik parti itu berhubung persiapan untuk pilihan raya umum ke-13 dibocorkan di Internet.

Mansor yang juga timbalan ketua menteri 1 berkata beliau maklum dengan kebocoran tersebut dan kecewa kerana ia disiarkan bulat-bulat di satu blog yang tidak dikenali.

Beliau yang juga ADUN Penanti bagaimanapun berkata, kandungan maklumat itu – berhubung isu yang dibangkitkan berhubung pilihan raya akan datang, serta jawapan yang disediakannya – merupakan isu yang benar-benar diambil berat olehnya.

Beliau ketika ditemui di majlis rumah terbuka di Guar Perahu berkata, beliau tidak dapat menerima kebocoran tersebut dan memerlukan masa beberapa hari untuk menyiasat perkara itu.

Blog bertajuk 'Gelagat Anwar' itu antara lainnya turut menyenaraikan individu yang hadir serta perbincangan mengenai agihan kerusi dan masalah yang dihadapi PKR di Pulau Pinang. – MALAYSIAKINI

————————————————————————————————————–
Berikut adalah petikan dalam blog http://gelagatanwar.wordpress.com, mungkinkah ini 'kebocoran' yang dimaksudkan oleh Mansor?

Minit Mesyuarat Strategik PKR PP – Siri 3

Dr Mansor:

Kita menang putra jaya..ada thousands of jobs.. i tak payah la…i nak jadi duta china ok la..hahahaha
Duta saje berapa ratus..nak isi untuk siapa kalau bukan org mcam kita..agencies in govt..beratus…

U want to put BN guys ka..penang port..risda, felda..felcra
Thousands of them..and gaji more than YB..so why nak jadi setakat YB..
If u win putrajaya, duta.. foreign affairs beratus jobs for us…
U think u want to retain umno guy …no way…
Senator?

Makan angin sahaja kita..tak pikir masalah banjir…
These are the things ..putrajaya can open flood gates for us…

Mansor:
Seats i agree…
Cume seng kiat tolong talk to haji rashid…i have already called him..
I punya problem…tasek gelugor punya cabang…johari kassim…mintak duit..
Kalau bukan sebab election..i will kick these people out…
I might give that seat to pas..sebb pas mintak one more seat sangat..
Mokhtar…boss nak turun sg acheh..die suruh orang boikot sbab tak go thru cabang die..
And he is the s/usaha phubungan negeri
Tulis surat sume jkkk ..and u imagine surat dapat kat umno…
Bila umno dapat..ayoyo…mampuih kita
Die punya argument…sebab tak discuss dgn die..juz like that…
Ini big boss punya programm..see the kind of problem we are dealing..
Tu la..jadi duta cukup la…
Now our job we kick umno..we have to swallow everything..we must not give an inch to umno..cannot make mistake..mistake mcam ni lah…
During election time, u all must come to malay areas..sg lembu, kg cross..u divide among urself…

Minit Mesyuarat Strategik PKR Pulau Pinang – Siri 2

Question:

What if they threaten a 3-corner fight if we dont bow to their their (dap) demand?

Mansor replied  "We will fight ..thats y i asked to preapare another list..like sg pinang, jawi… I have asked Lau to prepare..kite tak mau bising but we have to get ready for possibility."
"Must have names in potential seats..seri delima…sg pinang…you must prepare a number of extra candidates.not only 5…this election you must hv at least 10 chinese candidates..
Politics is the art of possibilities..macam2..but we hope not to believe in all our members
Prepare some extra names….get more young people..

Mansor : Machang bubok ada resentlment..(problem) he (incumbent) might not get it..

Question:
Resistant from where?

Mansor replied: Dalam kawasan pun ada,,,
Die (hock leong) pun ada history sikit tak brapa (turn kawasan)…kita tak mau kata..i sayang la die..we were together.. i was chairman and he was timbalan…u kene cakap hock leong..nanti i tak mau die bertanding bebas..

Mansor : Pusat might throw in kai loon (for machang bubok)…he is from penang what.. Others in meeting objected..

Mansor said : He is from Bukit Mertajam you know..permatang pauh..

Question:
What is our strategy in getting more seat from DAP in future?

Mansor: Where? In Penang? We prepare ghost areas lah.. get prepared.. die orang lawan satu u orang lawan la..
Statement:
The watihah will be issue if there is 3-corner fight..

Mansor:
We hope not happen..kita pun tau dap tak strong..
Guan eng macam tokong u know..to the chinese…
U cannot deny that..he is just like a tokong…
Itu yg buat die org sombng,,,very2 angkuh and arrogant..
Get ourselves stronger..
Every seat kita target nak bertanding..kene ada orang
Stock ready candidates for areas nak bertanding
I have already asked Lau to identify areas for pkr to stand
Die lawan kacau tampat kita, kite kene lawan

Minit Mesyuarat Perancangan Strategik PKR Pulau Pinang – Siri 1

PKR (PP) Strategic Meeting On Preparations for PRU13
ATTENDEES:-
Dr Mansor Othman – PKR Vice President, PKR State Liaison Committee Chairman and Penang Deputy Chief Minister Felix Ooi – MPPP Councilor and Timb Ketua Bhgn PKR Bkt Bendera Tan Seng Keat – MPPP Councillor and Timb Ketua Bhg Bayan Baru Raymond Ong – Bekas calon DUN Batu Uban Jason Ong – Adun Kebun Bunga n Ketua Bhgn Bkt Bendera Ng Cheng Siang- MPPP Councillor and Ketua Pemuda Bhgn Tanjung Cheah Peng Guan – Ketua Caw Batu Uban Law Choo Kiang- State eco and Timb Ketua Phubungan Negeri And John Ooi (the operative)

POINT 1
Mansor said – Penang scenario quite different with DAP's drive now (DAP adalah dictator dalam pentadbiran negeri PP) The incumbent chinese would stay (for PKR In the next PRU) Lau will be there Hock Leong (ADUN Machang Bubuk) would be changed (he would be replaced in next PRU)
All incumbents except hock leong, i think u people have to convince him (convince hock leong not to stab in next PRU) We have to put a young candidate (to replace hock leong)..bukan we dont like him as he has done a good job You as a group (attendees at this meeting) have to think..must prepare names and leave to pusat to decide To put young candidate.. You orang ada opinion..i will listen
Mansor said : On seats and candidacy..i leave it to pusat Thats why i said 5+ 1 (five state seats and 1 parliament to be contested by PKR) We are considering hj razali to replace him there I look at the winning factor..maybe we have to look chinese who have more chance than malay in pantai jerejak (to win pantai jerejak)..decision is still pusat lah…
I have talked to felix and ready to stand there (Pantai jerejak) but up to pusat Whatever pusat finalised we will support

Question: Datuk what about DAP..die orang ada mintak dr kita ka?

Mansor replied : "I will not budge in..die mintak apapun. Because chinese candidate to them is ancaman la.. Orang kita yang entice to go there…(DAP sees PKR Chinese candidates as threat as they (PKR) can win. DAP despite being part of PR wants to kill off PKR in next PRU and control power in Penang by themselve)

Statement: But i think this time there will no fight (for seats between dap and pkr) and remain status quo
To this Mansor replied: "Tak tentu.. belom finalised. Die (guan eng) very arogant i tell u..corky and arrogant. Its not easy. Now more arogant. Because die (guan eng) menang banyak. They (DAP) are sure of winning 19 and they want more. Because by two more they can form their own govt and they can any tw from us (PKR) to be on their side and abandon us (PKR)."


 

'Perang dingin' PKR-DAP Pulau Pinang?

Posted: 23 Aug 2012 05:16 PM PDT

GEORGETOWN - Adakah benar sedang berlaku perang dingin antara PKR dengan DAP Pulau Pinang yang turut melibatkan Ketua Menteri, Lim Guan Eng.

Dalam diam, komponen Pakatan Rakyat itu juga didakwa saling tidak mempercayai antara satu sama lain akibat ingin mempertahankan survival politik masing-masing di negeri ini.

Bahang ini menjadi lebih panas apabila sejak seminggu lalu, heboh mengenai beberapa dokumen yang didakwa sebagai 'Minit Mesyuarat Strategik PKR PP' yang antara lain dikatkan turut mengandungi kecaman terhadap Guan Eng.

Dalam minit yang didakwa dipengerusikan Timbalan Ketua Menteri 1, Datuk Mansor Othman yang juga Pengerusi PKR Pulau Pinang dan dihadiri lapan ahli jawatankuasa PKR Negeri antara lain membincangkan pelbagai perkara berkaitan PRU, calon yang akan bertanding, calon yang akan digugurkan serta 'habuan' yang boleh diraih jika PR berjaya menawan Putrajaya termasuk mengisi pelbagai jawatan dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan perkhidmatan diplomatik.

Keep hudud out of general election

Posted: 23 Aug 2012 04:31 PM PDT

PETALING JAYA: The hudud issue should not be given preference in the general election as there are more pressing matters.

According to Kuala Selangor MP Dzulkefly Ahmad, this ought to be done to ensure that real political issues such as policies, leadership, national debt, cost of living and corruption would not be overshadowed by debates on hudud.

Dzulkefly Ahmad, who is also the PAS Research Centre director, said : "Hudud is being played up by Umno so that DAP-PAS relations is strained.

"The Chinese voters will be instilled with fear. On that trajectory, the real election issues will be lost."

The call to stop using hudud as a general election issue came following Bachok MP, Nasharuddin Mat Isa's accusation that national DAP chairman Karpal Singh is an enemy of Islam, which prompted Karpal to file a suit against Nasharuddin.

After that, PAS Youth chief Nasruddin Hasan Tantawi called upon the DAP to advise Karpal not to rock the boat within Pakatan Rakyat coalition which is made up of PKR, PAS and DAP.

He also suggested that a forum be hosted to educate the public on hudud.

"People of all faiths must be involved in the forum so that they are made aware of their rights and responsibility although hudud law is for Muslims only.

"Only then sanity will prevail," said Dzulkefly.

Defending the implementation of hudud, he said that hudud is only part of syariah, which is mentioned in the Quran.

"Hudud is only for hardcore criminals," he said.

Circumstantial evidence

Hudud is the Islamic penal law, qisas is the laws of retribution and takzir is equivalent to civil law.

Crimes under hudud and the punishment are mentioned in the Quran. Under takzir, the crimes are mentioned in the Quran but the punishment is determined by court whereas under qisas the penalty is decided by the victim's family where forgiveness is emphasised.

Elaborating on this point, the first-term MP gave an example on the offence of adultery.

"If only one or two people witnessed someone committing adultery, hudud cannot be enforced. It does not mean they are innocent and they will be charged via takzir where circumstantial evidence would be taken into account," said Dzulkefly.

On another note, he also responded to the point raised by Islamic Renaissance Front director, Ahmad Farouk Musa, who said the implementation of hudud is subject to human error and fallibility and can always be challenged and questioned.

"God is not here to adjudicate. Man in the name of a judge can preside a case," he said, adding that while syariah law cannot be contested, interpretation of the various schools of jurisprudence can still be debated.

Antilompat parti: DAP sandiwara politik, kata Soi Lek

Posted: 23 Aug 2012 03:31 PM PDT

PETALING JAYA - Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek hari ini menyelar DAP yang bercadang meminda perlembagaan negeri Pulau Pinang bagi menyekat perbuatan melompat parti, dengan berkata cadangan itu hanya sandiwara politik DAP.

Beliau yang mempersoalkan keikhlasan DAP tentang perkara itu berkata, DAP amat menyedari cadangan berkenaan tidak akan mendapat kelulusan Dewan Undangan Negeri dan bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan yang tidak menyekat kebebasan politik mana-mana individu.

Kata beliau, sekiranya DAP benar-benar komited untuk mencegah perbuatan melompat parti, mereka boleh berbuat demikian dengan meminda perlembagaan parti.

"Meminda perlembagaan parti adalah jalan paling mudah. Pindaan boleh dibuat dengan mudah dan katakan saja parti itu tidak akan menerima mana-mana 'katak politik' dan jika mereka (pelompat parti) melompat, mereka tidak akan ditawarkan sebarang kerusi.

"Senang saja dan habis cerita! Kenapa perlu pergi ke Dewan Undangan Negeri? Akhirnya, anda buat gamat, menarik perhatian, tapi tidaklah semulia seperti yang cuba digambarkan DAP," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan penyerahan ganjaran kewangan oleh The Star Publications (M) Berhad kepada atlet Olimpik kebangsaan Datuk Lee Chong Wei dan Pandelela Rinong Pamg, di sini.

Soi Lek berkata demikian bagi mengulas cadangan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng untuk membentangkan undang-undang menghalang perbuatan melompat parti di dewan undangan negeri.

Sambil menyebut beberapa perbuatan melompat parti sejak 2008, termasuk dakwaan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa pembangkang akan membentuk Kerajaan Persekutuan pada 16 September 2008 kerana ramai anggota parlimen Barisan Nasional (BN) akan berpaling tadah, Soi Lek berkata, selama ini DAP memang menyokong perbuatan melompat parti.

Katanya, DAP menerima dua bekas pemimpin Umno ke pangkuannya awal tahun ini, malah menjanjikan kerusi untuk ditandingi mereka pada pilihan raya umum akan datang.

"Dalam kes terbaru, dua bekas pemimpin BN Sabah juga menyertai pembangkang, tetapi DAP hanya membisu," katanya merujuk kepada Ahli Parlimen Beaufort yang juga Pengerusi BN Beaufort Datuk Seri Lajim Ukin dan Ahli Parlimen Tuaran Datuk Seri Wilfred Bumburing yang juga Naib Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (Upko), yang meninggalkan BN bulan lepas untuk menyokong pembangkang.

"Sekiranya DAP ikhlas menentang perbuatan melompat parti, mereka tidak sepatutnya menerima orang yang melompat parti sejak mula lagi," katanya. - Bernama


Tiada ulasan:

Catat Ulasan