Khamis, 23 Ogos 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


DIMENSI

Posted: 23 Aug 2012 11:49 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Khalid sila letak jawatan sebelum terlambat!

Posted: 23 Aug 2012 07:30 AM PDT


MB Selangor Perlu Letak Jawatan Jika Tak Berjaya Ambil Alih Syabas

PUTRAJAYA: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dicabar meletak jawatan sekiranya tidak berjaya mengambilalih Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) menjelang September nanti, sepertimana yang beliau janjikan.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar berkata sebagai seorang tokoh korporat, Abdul Khalid seharusnya lebih tahu tentang proses pengambilalihan syarikat.

"Kita tunggu dan kita takkan kacau, kita biar dia uruskan. Tapi kalau tak boleh ambil alih juga beliau harus letak jawatan," katanya selepas melancarkan papan seranta awam atas talian kedua Draf Rang Undang-Undang Kebajikan Haiwan, di pejabatnya di sini.

Noh yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor berkata, pada masa yang sama Abdul Khalid juga tidak boleh menghalang projek Loji Rawatan Air Langat 2 daripada diteruskan, kerana sama ada pengambilalihan itu Berjaya atau tidak, rakyat Selangor tetap memerlukan bekalan air bersih.

Beliau berkata kerajaan pusat bertolak ansur sebelum ini dengan membelanjakan sejumlah RM600 juta untuk projek-projek mitigasi air di Selangor bagi mengelakkan krisis air, termasuk membina loji Sungai Labu dengan kos RM298 juta untuk mengatasi masalah kekurangan bekalan air di sekitar Sepang.

"Kerajaan negeri masih berfikiran seperti pembangkang dan ini akan merugikan negeri itu sendiri. Mereka sepatutnya berfikir seperti kerajaan yang sentiasa mencari jalan untuk membela nasib rakyat," katanya.

Mengenai Loji Rawatan Air Langat 2, Noh berkata kerajaan masih akan memohon kepada Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) untuk pembinaan tersebut memandangkan ia terletak di bawah bidang kuasa pihak berkuasa tempatan itu.

Beliau berkata permohonan sebelum ini bukannya ditolak MPKj, tetapi ditangguhkan namun tidak diketahui tempoh masanya.

"Pada masa yang sama tender untuk pembinaannya akan dikeluarkan," katanya.

Mengenai penyaluran air dari Pahang, Noh berkata kerajaan pusat melantik konsultan yang mengambil masa tujuh tahun untuk membuat kajian dan perancangan mengenai cara terbaik untuk mengatasi krisis air di Selangor termasuk dengan cara tersebut.

# Dipetik dari Siasah

Omegay: Tema ‘ Sebangsa Senegara Sejiwa` macam sekular dan liberal

Posted: 23 Aug 2012 04:00 AM PDT


SLOGAN di atas adalah tema yang dikemukakan oleh pakatan pembangkang untuk menolak tema kerajaan "Janji Ditepati". Bunyinya yang puitis terkandung maksud yang boleh dipersoal. 

Apa maksud 'Sebangsa' di situ. Kalau ia bermaksud gabungan bangsa-bangsa yang ada di Malaysia apakah ikatan atas nama bangsa boleh disetujui oleh Pas. Nik Abdul Aziz Nik Mat umpamanya sering mengkritik perjuangan ke arah memartabatkan bangsa adalah asabiyyah kaumiyyah.

Pas tentunya lebih cenderung kepada konsep umat bukannya bangsa. Menyetujui tema itu tidak menjadikan Pas dominan dalam menentukan tema. DAP dan PKR lebih dominan menentukan hala tuju pakatan. Pendirian Pas mengenai isu bangsa ini tidak dihormati oleh warga pakatan yang lain.

'Senegara' juga menimbulkan persoalan. Negara apa yang sebenarnya hendak ditegakkan oleh pakatan. Negara Islam tentu sekali tidak. Pas berpendirian akan tetap teguh dengan tema negara Islam dan hukuman hududnya.

Sekali lagi pas terpinggir. Takkan Mustaffa Ali, Setiusaha Agung Pas tidak paham apa yg tersirat di sebalik tema itu. Dap pasti mahukan Malaysia sebagi sebuah Negara sekularndan sosialis demokratik. PKR tentu mahukan Malaysia menjadi sebuah Negara liberal dan pluralis. Element Islam di mana?

Di mana salahnya konsep Negara Islam yg mendukung faham universal dan ketamaduan. Pendirian kapal singh lebih banyak bersifat perpepsi dan salah faham terhadap maksud Negara islam sebenarnya. Semakin ramai orang barat masa kini sudah mula menerima islam sebagai suatu factor Islamphobia Barat dan Karpal Singh sama juga.

Yang peliknya, Anwar Ibrahim ada disitu. Sebagai bekas pemimpin Angkatan Belia Malaysia (ABIM) takan tema kemerdekaan nampaknya macam secular dan liberal. Kalau ia dating dari Pak Samad Said boleh dimengerti. Pak Samad bukan datangdan dewasa daripada kelompok gerakan islam seperti yang dialami oleh Anwar.

'Sejiwa' memberi makna memiliki roh yg sama dalam perjuangan. Pas memperjuangankan roh Islami seperti yang terkanun dalam perlembangaanya. Mampukah Dap dan Pkr menjiwai apa yg ingin diperjuangankan oleh Pas?

Kerajaan pakatan yg sedia ada umpamanya di Selangor adalah gabungan PKR, DAP dan juga Pas. Apakah wujud rasa kejiwaan antara perjuangan Pas dengan dasar-dasar yg dijalankan oleh PKR dan yg didukung DAP. Rumah urut dan pusat pelacuran tumbuh berkembang ibarat cendawan tumbuh. Pak Samad Said sebagai penyair tentu tahu hakikat ini.

Manifesto pakatan Rakyat di Selangor masih banyak yang belum ditepati lagi. Pembangkang memang suka berjanji sebelum dapat kuasa. Hal di pulau pinang pun sama. Rumah Rakyat adalah rumah untuk orng kaya dan rumah lereng bukit.

Dikelantan juga serupa. Isu bekalan air bersih ridak selesai sehingga kini. Kalau pun Kelantan dikuasai oleh Pas pada Pilihan Raya Umum ke-13 ini isu air bersih tidak akan dapat diselesaikan juga. Apakah tugas pembangkang hanya berjanji saja tetapi "Janji tidak ditepai"

Sebab itu tema Hari Kebangsaan bagi kerajaan di pilih iaitu 'Janji ditepati". Tema ini dari segi moral adalah baik dan bersesuaian. Bagi penulis tema ini Islamik. Salah satu amanah bagi orang beriman ialah menepati janji. Orang yang berjanji tetapi tiak menepati janjinya selalunya termasuk dikalangan orang yang munafik.

Orang Pas tentu tahu hal ini. Pentingnya "Janji Ditepati" adalah kerana pada masa lalu terlalu banyak pembohongan yang dilakukan oleh parti politik untuk memenangi hati rakyat supaya menyokong mereka. Apabila menang mereka lupa kepada janji atau melanggar janji

Tradisi ini adalah tidak baik bagi orang yang ada jiwa agama dan bertamadun. Bila penegasan tema "Janji ditepai" bagi sambutan Hari Kermerdekaan Ke-55 ini membawa gambaran bahawa menjelang pilihanraya akan dating jangan terlalu banyak janji dibuat untuk memikat menjadikan Islam sebagai dukunganya.

Belum pilihan raya terjadi Anwar sudah berjanji PTPTN akan dihapuskan dan pendidikan pecuma akan diberi. Kalai isu hutang UNISEL dan KUIS diselangor dimana Anwar menjadi penasihat Ekonomi tidak boleh diatasi, janji Anwar itu tentu menjadi bahan ketawa. Anwar juga berjanji harga minyak akan diturunkan, harga barang akan diturunkan dan banyak lagi janji yg diberi.

Membuat janji memang mudah. Melaksanakan janji akan timbul dalih. Inilah kerja pembangkang sekian lama. Oleh itu, tema "menepati janji" amat ditakuti oleh pakatan kerana bimbang ia mengenai bantang hidung pakatan sendiri. Pakatan memilih tema lain ibarat 'tidur sebantal'. - Utusan Malaysiaku sayang


Daripada Abu Musa r.a katanya, sabda Rasulullah SAW: "Bandingan seseorang mukmin dengan mukmin yang lain seumpama sebuah bangunan yang bahagianya saling menguatkan antara satu sama lain". Dan baginda menjalinkan antara jari jarinya.- hadis riwayat Bukhari dan Muslim.

Omegay: Anuwar belanja besar persiap jentera kempen pru..fuyoooOOo!

Posted: 23 Aug 2012 02:00 AM PDT Blogosfera dikejutkan dengan pembelian bas secara peribadi oleh Khalid Ibahim. Ini kerana, Khalid Ibrahim sedang berhadapan dengan saman Bank Islam atas bad debit yang belum dilunasnya lagi ketika berjawatan CEO di Gutrie. Bas mampu dibeli Khalid tetapi hutang bank liat untuk disetelkan. Strategi pembelian bas oleh Khalid Ibrahim adalah sama sepertimana gaya kempen AK Party Erdogan ketika menghadapi pilihan raya Turki.

Ini juga trend baru kempen dalam politik moden selain penggunaan mass blasting untuk merayu pengundi. Cabaran yang sangat besar kepada parti politik yang bertanding.

Perkara ini tidak mengejutkan kerana PKR kini sedang rancak mengubahsuai beberapa kontena untuk mengadaptasi seruan  penyumbang modal dari barat. Belanjanya besar sekitar RM156,000 untuk sebuah kontena belum ditambah dengan kos operasi dan bayaran gaji pekerja. Treler kontena pentas bergerak ini akan menjadi kenderaan rasmi PKR dalam kempen ceramah seluruh negara.

Pentas bergerak ini telah diubahsuai oleh Syarikat Established Metal Sdn Bhd. Dilengkapi dengan set generator elektrik berkapsiti 100kV, Sistem Audio dan Lampu, Skrin besar, Projektor dan pentas tambahan.

Pak Sheikh sangat tidak sabar dan amat berkeinginan agar pentas ini dapat digunakan dalam Jelajah Merdeka Rakyat dan juga kempen PRU Ke-13. Cita-cita ini makin kuat bila rumah terbuka yang dianjurkan Anwar di Pematang Pauh hanya seciput dan lemang tak habis dijamah pengunjung.

Cuba lihat preview ini….boleh klik untuk gambaran lebih jelas

Nampak gaya PKR sanggup berbelanja besar untuk menawan Putrajaya dan kita patut worry dengan trend ini kerana terlalu banyak idea barat menyelinap dalam kepimpinan PKR. Sudah dengan hal NED dan KAF yang menabur idealisme mencampuri sistem demokrasi ditambah dengan gaya kempen sudah pasti cabaran besar negara untuk mempertahankan kedaulatan dari dimasuki anasir yang dengkikan keamanan bumi ini.. - baca lagi di Sel13

Omegay: Pakatan jek amalkan undang2 katak! kehkehkeh

Posted: 22 Aug 2012 11:30 PM PDT


Undang-Undang Lompat Parti Tidak Akan Berkesan – Para Peguam
Oleh PRISCILLA DIELENBERG

GEORGE TOWN: Sebuah undang-undang menentang lompat parti tidak akan berkesan walaupun ia diluluskan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang kerana ia bukan perlembagaan, kata para peguam.

Peguam veteran, Datuk C.V. Prabhakaran berkata, undang-undang seperti itu bertentangan dengan ketetapan Mahkamah Agung 1992.

"Anda tidak boleh meluluskan undang-undang yang menyekat kebebasan peribadi. Ia adalah 'ultra vires' (melampaui batasan undang-undang).

"Wakil-wakil (rakyat) dipilih oleh rakyat. Apakah yang Ketua Menteri ingin lakukan," kata Prabhakaran.

Beliau mengulas mengenai kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng bahawa kerajaan negeri merancang untuk menggubal satu undang-undang menentang lompat parti bagi mengelakkan amalan "katak dan berudu" terus berleluasa di Pulau Pinang.

Pada 3 April 1992, Mahkamah Agung telah memerintahkan dalam kes Dewan Undangan Negeri (DUN) v Nordin Salleh bahawa kerajaan Kelantan yang dipimpin oleh PAS enakmen mengharamkankan lompat parti adalah tidak berpelembagaan.

Mahkamah itu memutuskan bahawa undang-undang sedemikian melanggar Artikel 10 (1)(c) Perlembagaan Persekutuan kerana ia menjejaskan hak untuk kebebasan berpersatuan.

Seorang lagi peguam veteran, Datuk K. Kumaraendran berkata, walaupun cadangan itu adalah satu tindakan yang baik, meluluskan rang undang-undang lompat parti sekadar cakap-cakap sahaja.

Semua parti politik, kata beliau, seharusnya menghalang apa-apa perbuatan untuk menarik diri, di mana beliau menyifatkannya sebagai sesuatu "yang buruk".

Pengerusi DAP, Karpal Singh, yang secara konsisten menyokong anti-melompat parti, berkata bahawa meluluskan undang-undang itu "akan menjadi masalah" kerana ia telah pun diisytiharkan sebagai tidak berpelembagaan. - mstar

Omegay: Lim anak beranak selesa di belakang Karpal >:D

Posted: 22 Aug 2012 09:05 PM PDT


Teruskan tekan Guan Eng, Kit Siang bersuara

KUALA LUMPUR 22 Ogos - Tekanan ke atas Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan anaknya, Setiausaha Agung parti itu, Lim Guan Eng perlu diteruskan bagi memastikan mereka tampil memberi penjelasan berhubung tindakan mengelak daripada bersuara mengenai hukum hudud dan penubuhan negara Islam yang dicadangkan Pas.

Presiden Badan Bertindak Anti Penyelewengan Negeri Kedah, Khairul Anuar Ramli berkata, ia penting kerana rakyat perlu tahu pendirian kedua-dua pemimpin kanan parti itu yang selama ini memilih pendekatan 'jalan selamat' untuk tidak menyentuh isu tersebut.

"Saya melihat tindakan Guan Eng dan Kit Siang ini semata-mata tidak mahu memudaratkan karier dan reputasi politik Guan Eng sebagai Ketua Menteri. Mereka tidak mahu terperangkap dalam isu yang sensitif.

"Tambahan pula, seperti yang kita maklum sejak dahulu lagi Pengerusinya, Karpal Singh begitu konsisten berjuang dalam membantah cadangan Pas itu," katanya ketika dihubungi di sini hari ini. - utusan malaysiaku sayang

pasrael tertekan. selagi karpal bernafas pasrael terus sesak nafas. tantaik pun sampai dah nak meletop tengok perangai deeayypig terutama si karpal. semestinye takde kata2 yang dapat menyembunyikan perasaan kesal pasrael yang terperangkap dengan gameplan kit siyal, guan siyal dan karpal siyal!

deeayypig dah lama tau hudud hanya satu permainan pasrael untuk meraih undi islam dan ketika mereka tersepit saje. mereka hanya pergunakan pasrael agar masuk dalam pakatan rakyat hasil dari pujuk rayu anuwar. mereka di 'gula-gula'kan dengan janji kemenangan. ketika itu rakyat di ajak mengundi pakatan. fatwa di keluarkan. melayu undi umno dosa..undi deeayypig tak dosa. maka kemenangan itu tergolek di depan mata pasrael sehingga kelabu mata

kemenangan tersebut menjadikan pasrael sangkak dan bongkak. deeayypig pun tunggu ape lagi cepat2 ler amik kesempatan cucuk hidung. persefahaman melalui buku jingga di meterai tanpa memasukkan agenda negara islam mahupun perlaksanaan hudud. sebaliknya pasrael terpaksa menukar kepada negara berkebajikan 

dalam bab hudud, Lim siyal anak beranak duduk selesa di belakang panglima mereka si karpal. sesama mereka pun bley kautim meng'auta'kan pemimpin pasrael. bapak kapir berkobar2 nak laksana hudud..karpal bentak langkah mayat  dia dulu...lim anak beranak kaver line kata tetap bersama pakatan...pasrael layu dan begitu ler adegan yang di mainkan pakatan seterusnye!

selepas pru2008 pasrael semakin terduduk lesu memikirkan kenapa nasib mereka terus di rundung malang. semakin dekat pru semakin bercelaru. adakah pasrael bakal mengadakan solat hajat pecah perut terhadap karpal sebelum pru13?..kalau dah terdesak macam2 bley berlaku! >:D

PEJUANG BANGSA

Posted: 23 Aug 2012 11:37 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Video K-Pop Aidilfitri rosakkan identiti bangsa Melayu !

Posted: 23 Aug 2012 10:00 AM PDT


Apa nak jadi  dengan anak muda generasi sekarang dalam video ini ... Kalau taksub sangat  dengan  muzik K-Pop pun agak-agak la ..Jangan la sampai terkinja-kinja macam orang hilang akal  , lepas itu pulak buat lagu sempena Aidilfitri .

Geng -geng rock kapak yang bikin lagu Raya seperti Wings , Search tak la terlampau sangat  seperti  budak seekor  ni . Malah geng rap terkenal  seperti 4U2C pun buat lagu 20 kali sedap dan sopan .

Ada kawan GPB cakap ..di hari raya ini  ada segelintir  orang Melayu tak tahu identiti bangsa sendiri . Sepatutnya kita hendaklah memakai baju Melayu /kurung/kebaya di hari raya kerana ia adalah lambang budaya bangsa kita menyambut perayaan   , tapi sayang  ada yang  jubah kononnya nak  ikut tok Arab .

Sama la seperti kes budak di atas ini ..seorang yang kreatif sampai boleh bikin lagu tapi sayang lupa identiti bangsa sendiri .

PANAS ! Mansor pun akui Guan Eng angkuh & diktator !

Posted: 23 Aug 2012 08:30 AM PDT
Bulan Jun  punya isu didedahkan , hari ini baru meletop ! hahaha ...

Mesti la  panas kerana  puak-puak chauvinis DAP dah percaya dalam  minit mesyuarat PKR sendiri mereka gelarkan tuhan tokong mereka iaitu   Guan Eng sebagai  Arrogant !!  Ia bukan keluar dari mulut ketua ranting tetapi Pengerusi PKR negeri iaitu TKM 1 Dr Mansor Othman yang juga Naib Presiden PKR .

Maknanya selama ini   Mansor bemuka-muka la  di depan Guan Eng dengan  berlakon  Yes Boss tapi bila dalam group parti mereka teruk juga anak Kit Siang ini  depa  kutuk !! hahaha...

Sebelum ini pihak lawan sahaja  iaitu BN sering melabel Guan Eng sebagai diktator dan angkuh , nampaknya kini  PKR juga akui perkara ini .

Kalau rakan mereka  dalam kerajaan PR sendiri akui DAP & Guan Eng terlampau arrogant & diktator , mahukah rakyat P.Pinang memilih apek dari Melaka ini lagi sebagai CM ???
Mansor rupanya marah betul dengan Guan Eng - DAP ...

DAP Pulau Pinang akan menuntut penjelasan rasmi daripada rakan kongsinya PKR berhubung kebocoran minit mesyuarat yang terbocor di Internet, didakwa mengandungi komen yang memperkecilkan setiausaha agung DAP Lim Guan Eng. 

 Pengerusi DAP negeri Chow Kon Yeow berkata, kandungan dokumen yang bocor itu turut mengandungi kenyataan ketua PKR negeri Datuk Mansor Othman yang menggelarkan Lim sebagai pemimpin "angkuh". 
Beliau turut menafikan dakwaan pemimpin PKR tersebut, seperti yang dipetik dalam dokumen berkenaan, bahawa DAP ingin bertanding di lebih banyak kerusi di Pulau Pinang serta kemungkinan berlakunya pertembungan tiga penjuru dengan parti dalam Pakatan Rakyat. 

 "Segala komen berhubung susunan kerusi di Pulau Pinang yang dilaporkan dalam portal berita itu hanya dibuat dalam konteks perbincangan pilihan raya dalaman PKR dan tidak mencerminkan realiti sama sekali," kata Chow yang juga anggota majlis kerajaan negeri. KLIK DI SINI


sumber : GELAGAT ANWAR
Minit Mesyuarat Strategik PKR PP – Siri 3

Dr Mansor:
Kita menang putra jaya..ada thousands of jobs.. i tak payah la…i nak jadi duta china ok la..hahahaha
Duta saje berapa ratus..nak isi untuk siapa kalau bukan org mcam kita..agencies in govt..beratus…
U want to put BN guys ka..penang port..risda, felda..felcra
Thousands of them..and gaji more than YB..so why nak jadi setakat YB..
If u win putrajaya, duta.. foreign affairs beratus jobs for us…
U think u want to retain umno guy …no way…
Senator?
Makan angin sahaja kita..tak pikir masalah banjir…
These are the things ..putrajaya can open flood gates for us…
Mansor:
Seats i agree…
Cume seng kiat tolong talk to haji rashid…i have already called him..
I punya problem…tasek gelugor punya cabang…johari kassim…mintak duit..
Kalau bukan sebab election..i will kick these people out…
I might give that seat to pas..sebb pas mintak one more seat sangat..
Mokhtar…boss nak turun sg acheh..die suruh orang boikot sbab tak go thru cabang die..
And he is the s/usaha phubungan negeri
Tulis surat sume jkkk ..and u imagine surat dapat kat umno…
Bila umno dapat..ayoyo…mampuih kita
Die punya argument…sebab tak discuss dgn die..juz like that…
Ini big boss punya programm..see the kind of problem we are dealing..
Tu la..jadi duta cukup la…
Now our job we kick umno..we have to swallow everything..we must not give an inch to umno..cannot make mistake..mistake mcam ni lah…
During election time, u all must come to malay areas..sg lembu, kg cross..u divide among urself…
Beberapa points yang perlu kita hadamkam:-
* Budaya SABOTAJ dalam PKR ini bukan mainan. Memang dari dahulu lagi. PKR ini memang parti ugut dan parti duit. Kalau tak ada duit, jangan harap Anwar boleh control Ketua Cabang yang semuanya macam penyamun. Ini diakui sendiri oleh Dr Mansor;
** PKR PP dalam keadaan yang sangat tidak stabil. Ramai kalangan Ketua Cabang dan penggerak nak gunakan PRU sebagai jalan mendapat sumber kewangan luar jangka. Usaha ugut, merajuk, sabotaj – memang dah jadi makanan PKR PP;
*** Dr Mansor sendiri sanggup beri kerusi kepada PAS – kerana PKR Cabang berpecah belah.
**** Dr Mansor dah BOOKED jawatan Duta Malaysia ke China kalau Anwar ke Putrajaya. Tugas senang.

Minit Mesyuarat Strategik PKR Pulau Pinang – Siri 2

Question:
What if they threaten a 3-corner fight if we dont bow to their their (dap) demand?
Mansor replied " "We will fight ..thats y i asked to preapare another list..like sg pinang, jawi… I have asked Lau to prepare..kite tak mau bising but we have to get ready for possibility."
"Must have names in potential seats..seri delima…sg pinang…you must prepare a number of extra candidates.not only 5…this election you must hv at least 10 chinese candidates..
Politics is the art of possibilities..macam2..but we hope not to believe in all our members
Prepare some extra names….get more young people..
Mansor : Machang bubok ada resentlment..(problem) he (incumbent) might not get it..
Question:
Resistant from where?
Mansor replied: Dalam kawasan pun ada,,,
Die (hock leong) pun ada history sikit tak brapa (turn kawasan)…kita tak mau kata..i sayang la die..we were together.. i was chairman and he was timbalan…u kene cakap hock leong..nanti i tak mau die bertanding bebas..
Mansor : Pusat might throw in kai loon (for machang bubok)…he is from penang what.. Others in meeting objected..
Mansor said : He is from Bukit Mertajam you know..permatang pauh..
Question:
What is our strategy in getting more seat from DAP in future?
Mansor: Where? In Penang? We prepare ghost areas lah.. get prepared.. die orang lawan satu u orang lawan la..
Statement:
The watihah will be issue if there is 3-corner fight..
Mansor:
We hope not happen..kita pun tau dap tak strong..
Guan eng macam tokong u know..to the chinese…
U cannot deny that..he is just like a tokong…
Itu yg buat die org sombng,,,very2 angkuh and arrogant..
Get ourselves stronger..
Every seat kita target nak bertanding..kene ada orang
Stock ready candidates for areas nak bertanding
I have already asked Lau to identify areas for pkr to stand
Die lawan kacau tampat kita, kite kene lawan
* apa yang nak disampaikan oleh Dr Mansor adalah kemungkinan DAP mahu membolot kemenangan DAP hanya untuk parti mereka. PKR tidak boleh ambil mudah dengan kemungkinan ini. Andai kata pertembungan PKR dan DAP berlaku di Pulau Pinang – maknanya. Pakatan Rakyat akan dengan sendirinya GAGAL.
** apakah dalam keadaan PRU semakin hampir, masih perlu ada elemen ketidakpercayaan di antara parti dalam PR? ini semua membayangkan pemikiran 'konspirasi' yang akan melanda sesama sendiri.
*** apakah DAP memang mempunyai pemikiran untuk mendapatkan PP sebagai 'Negeri Cina' yang tidak bergantung kepada mana-mana parti lain termasuk PKR dan PAS.

Minit Mesyuarat Perancangan Strategik PKR Pulau Pinang – Siri 1

PKR (PP) Strategic Meeting On Preparations for PRU13
ATTENDEES:-
Dr Mansor Othman – PKR Vice President, PKR State Liaison Committee Chairman and Penang Deputy Chief Minister
Felix Ooi – MPPP Councilor and Timb Ketua Bhgn PKR Bkt Bendera
Tan Seng Keat – MPPP Councillor and Timb Ketua Bhg Bayan Baru
Raymond Ong – Bekas calon DUN Batu Uban
Jason Ong – Adun Kebun Bunga n Ketua Bhgn Bkt Bendera
Ng Cheng Siang- MPPP Councillor and Ketua Pemuda Bhgn Tanjung
Cheah Peng Guan – Ketua Caw Batu Uban
Law Choo Kiang- State eco and Timb Ketua Phubungan Negeri
And John Ooi (the operative)
POINT 1
Mansor said – Penang scenario quite different with DAP's drive now (DAP adalah dictator dalam pentadbiran negeri PP)
The incumbent chinese would stay (for PKR In the next PRU)

Lau will be there
Hock Leong (ADUN Machang Bubuk) would be changed (he would be replaced in next PRU)
All incumbents except hock leong, i think u people have to convince him (convince hock leong not to stab in next PRU)
We have to put a young candidate (to replace hock leong)..bukan we dont like him as he has done a good job
You as a group (attendees at this meeting) have to think..must prepare names and leave to pusat to decide
To put young candidate..
You orang ada opinion..i will listen
Mansor said : On seats and candidacy..i leave it to pusat
Thats why i said 5+ 1 (five state seats and 1 parliament to be contested by PKR)
We are considering hj razali to replace him there
I look at the winning factor..maybe we have to look chinese who have more chance than malay in pantai jerejak (to win pantai jerejak)..decision is still pusat lah…
I have talked to felix and ready to stand there (Pantai jerejak) but up to pusat
Whatever pusat finalised we will support
BETWEEN THE LINES: DAP TIDAK SUKA DENGAN CALON CINA DARI PKR!
Question:
Datuk what about DAP..die orang ada mintak dr kita ka?
Mansor replied : "I will not budge in..die mintak apapun. Because chinese candidate to them is ancaman la.. Orang kita yang entice to go there…(DAP sees PKR Chinese candidates as threat as they (PKR) can win. DAP despite being part of PR wants to kill off PKR in next PRU and control power in Penang by themselve)
Statement:
But i think this time there will no fight (for seats between dap and pkr) and remain status quo
To this Mansor replied: "Tak tentu.. belom finalised. Die (guan eng) very arogant i tell u..corky and arrogant. Its not easy. Now more arogant. Because die (guan eng) menang banyak. They (DAP) are sure of winning 19 and they want more. Because by two more they can form their own govt and they can any tw from us (PKR) to be on their side and abandon us (PKR)."
Akan ada siri seterusnya dalam 'verbatim' report mengenai mesyuarat ini. Apa yang nyata adalah perkara-perkara berikut:-
DAP PP dan PKR PP sedang 'berlawan' sesama sendiri untuk mendapatkan kerusi yang lebih;
LGE dan DAP PP mahu menang dengan lebih besar dan tidak memerlukan sokongan PKR/PAS;
Dr Mansor dan LGE juga ada isu 'peribadi' – tidak sependapat;
Ramai calon PKR yang akan diganti (sebab – performance dan tidak mendapat sokongan rakyat);
PKR akan menyediakan lebih daripada satu list (bagi disesuaikan dengan keadaan);
Tidak ada kerjasama langsung setakat ini. Masing-masing menjaga parti masing-masing;


PANAS ! Dr Asri tak setuju hukum hudud ala PAS ???

Posted: 23 Aug 2012 07:30 AM PDT
 Pas telah memberikan gambaran yang salah mengenai hukum hudud sehingga ia ditentang keras oleh pemimpin DAP. Bekas Mufti Perlis, Prof. Madya Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin berkata, Enakmen Undang-undang Kanun Jenayah Syariah (ii) 1993 (Hukum Hudud) yang telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan telah menimbulkan salah faham hingga kini. "

Mereka telah memberi persepsi salah mengenai hukum ini umpama dalam kes rogol, ramai bukan Islam seperti Pengerusi DAP, Karpal Singh faham bahawa perlu empat saksi bagi mengadili penjenayah, jika kawan sudah lama tidak faham bagaimana dengan rakyat biasa.

 "Ia adalah gambaran salah yang cuba diberikan hingga menimbulkan persepsi negatif kerana tidak boleh membawa keadilan," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

 Beliau berkata demikian bagi mengulas pendirian Karpal yang mengulangi pendiriannya menentang keras hukum hudud dengan menyifatkan ia mustahil dipraktikkan di negara ini.

 Tambah Mohd. Asri, Pas perlu menyemak semula tafsiran hudud yang dicanangkan agar ia adalah yang benar dan tepat. "Kita tidak mahu menimbulkan salah faham kepada orang bukan Islam.

Jika mereka faham bagaimana hudud sebenar, ia tidak akan ditolak. "

Kritikan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad mengenai enakmen hukum hudud yang dibuat Pas adalah betul, ini kerana orang tidak mempertikaikan Islam, tetapi melihat enakmen yang dibuat oleh parti itu tidak lengkap," jelasnya.

 Menurut Mohd. Asri, adalah sesuatu yang biasa apabila bukan Islam di seluruh dunia tidak bersetuju dengan hukum hudud disebabkan persepsi salah terhadap maksud hukum tersebut. "Hukum itu yang dilaksanakan pada sesetengah negara telah disalah guna menyebabkan salah faham dan gambaran negatif kepada orang ramai,'' katanya

CEUPACS dah kena kencing dengan kerajaan DAP !

Posted: 23 Aug 2012 06:26 AM PDT
Tindakan memberhentikan ramai kakitangan awam Melayu di Pulau Pinang mungkin ada kaitan dengan hasrat pembangkang untuk mengurangkan 30 peratus jumlah golongan tersebut di negara ini. Sehubungan itu, Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman yang kesal dengan perkembangan terbaru tersebut menasihatkan kakitangan awam agar bijak membuat pilihan pada pilihan raya umum akan datang bagi memastikan nasib mereka terbela.

 "Jika benar dakwaan kerajaan DAP Pulau Pinang telah membuang ramai pekerja (kakitangan awam) Melayu dalam pentadbirannya, maka hasrat pembangkang mengurangkan 30 peratus kakitangan awam mungkin menjadi kenyataan.

 "Tindakan itu langsung tidak boleh diterima dan ia merupakan satu penghinaan kepada kakitangan awam," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
 Dakwaan ramai kakitangan Melayu diberhentikan kerja oleh kerajaan DAP Pulau Pinang ditimbulkan seorang wanita yang merupakan pekerja di sebuah jabatan kerajaan di negeri itu kepada Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada sesi dialog di majlis Rumah Terbuka Bersama Perantau anjuran Pas kelmarin. Wanita yang enggan dikenali itu juga mempersoalkan kerjasama Pas dan DAP dalam konteks menjaga hak orang Melayu di jabatan kerajaan di bawah pentadbiran parti yang diketuai Lim Guan Eng.

 Sebelum ini, Setiausaha Penerangan DAP, Tony Pua pernah mengeluarkan kenyataan bahawa kerajaan DAP akan mengurangkan kakitangan awam dan menamatkan perkhidmatan mereka yang tidak efisien jika parti itu memerintah. Abdul Hadi ketika menjawab soalan itu bagaimanapun dilihat seolah-olah menyokong tindakan diambil oleh rakan sekutunya apabila menyatakan tindakan tersebut adalah perkara biasa kepada setiap parti yang memerintah

Tun M dedah rekod Anwar sebagai Menteri Kewangan cukup teruk !

Posted: 22 Aug 2012 07:00 PM PDTTun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengingatkan rakyat bahawa tindakan memberi mandat percubaan kepada pembangkang untuk memerintah negara selama lima tahun sebagai langkah berbahaya.

 Bekas perdana menteri itu berkata ini kerana langkah itu boleh merosakkan banyak perkara.

 Beliau berkata banyak perubahan yang dijanjikan pembangkang seperti tiada yuran pendidikan dan tiada tol lebuh raya akan gagal seperti yang berlaku kepada sosialis dan komunis pada masa lepas yang mencuba idea negara kebajikan.

 "Malaysia tiada sebarang ideologi. Tetapi yang nyata kerajaan memerlukan wang untuk membangunkan negara dan memberi subsidi kepada kos sara hidup rakyat.

 "Tetapi apabila kerajaan menghapuskan cukai, tol dan yuran, ia akan kekurangan wang. Kerajaan sebaliknya perlu pula berbelanja lebih untuk mengurus dan mengekalkan utiliti, lebuh raya, sekolah, kos operasi dan pembangunan, pencen dan sebagainya," kata Dr Mahathir dalam blognya www.chedet.cc. 

 Dr Mahathir berkata dalam mengumpul dana, adalah tidak salah untuk meminjam jika wang itu dilabur dan memberi pulangan.

 "Tetapi meminjam wang hanya untuk dibelanjakan akan menyebabkan tidak dapat membayar balik pinjaman. Inilah yang terjadi kepada Greece. Ia kini bankrap," katanya. 


 Dr Mahathir berkata rakyat perlu melihat rekod Barisan Nasional (BN) memerintah negara sejak kemerdekaan dan membandingkannya dengan negara lain yang mencapai kemerdekaan pada waktu sama, atau dengan negara barat yang maju.

 "Mereka berada dalam kesulitan kewangan yang teruk, dan cuba sedaya mungkin, tetapi tidak dapat mengatasi krisis itu," katanya. 

 Beliau berkata sepanjang tempoh krisis kewangan 1997-1998, timbalan perdana menteri dan menteri kewangan pada masa itu (Datuk Seri Anwar Ibrahim) mencuba penyelesaian Tabung Matawang Antarabangsa (IMF) tanpa pinjaman IMF dan bank dan syarikat-syarikat menghadapi ancaman bankrap akibat pinjaman tidak berbayar, kenaikan kos import serta kos sara hidup.

 "Rekod menteri kewangan pada masa itu adalah buruk, walaupun gemar mendakwa kejayaan hasil usaha orang lain sebagai hasil usahanya. "Sekarang, sebagai pemimpin pembangkang beliau mendakwa akan membawa perubahan.

 Perubahan baik apakah yang beliau perkenalkan semasa berada dalam kerajaan dahulu?" kata Dr Mahathir.

 Beliau berkata Anwar hanya berminat untuk memegang pucuk pimpinan Umno supaya dapat menjadi perdana menteri dan berkata:

"Bagaimana beliau mencapai sasarannya itu tidak perlu lagi diperinci". Bekas perdana menteri itu berkata adalah mudah untuk membuat janji semasa kempen pilihan raya, tetapi untuk menunaikan janji adalah suatu perkara lain. 

 Dr Mahathir berkata pembangkang akan memastikan yang BN tidak akan kembali, dan akan menggunakan pegawai kerajaan untuk 'gempar' sesiapa sahaja yang ingin menukar kerajaan.

 Dr Mahathir berkata BN sentiasa mendengar pandangan rakyat dan telah mengubah banyak undang-undang dan dasar untuk membawa masa hadapan yang lebih baik kepada mereka. "Apa yang perlu dilakukan oleh rakyat ialah menggesa BN supaya membuat apa juga perubahan yang dihasratkan rakyat," katanya.MEDIA UMNO

PAS sokong kerajaan DAP buang penjawat awam Melayu !

Posted: 22 Aug 2012 05:30 PM PDT


GPB tak terkejut dengan kenyataan Hadi Awang yang rela pertahan Guan Eng  & kerajaan  membuang pekerja Melayu di P.Pinang tanpa sebab .  Kalau kerana fatwa kafir harbi & haram sokong DAP pun mereka pertahan , ini kan pulak pekerja kakitangan awam Melayu yang dibuang  .

Ternyata ini salah satu tanda awal bahawa PAS adalah boneka jika DAP berkuasa  sahaja  dan mereka langsung tidak berani & pertahan hak orang Melayu .

Hadi persoal mereka ini adalah  saki baki kakitangan kerajaan penyokong BN  dan setuju mereka dibuang ?  Nampaknya PAS lagi zalim  menindas bangsa sendiri jika berkuasa daripada kerajaan BN yang berkuasa sekarang .

Apa tidaknya , kerajaan BN pun walaupun tahu ada kakitangan awam seperti guru , pensyarah merupakan penyokong tegar PAS & PKR ..tetapi mereka tidak buang pun seperti dibuat DAP yang disokong PAS .

Sebagai contoh , Ustaz Abdullah Khairi  iaitu khatib kontroversi merupakan   seorang guru . Dia  tak dibuang walaupun sentiasa menghentam kerajaan di dalam ceramah-ceramah mereka.

Jadi , siapa yang zalim sebenarnya ? PAS atau BN ??


Jue Aziz nafi ada hubungan dengan suami Rita Rudaini !

Posted: 22 Aug 2012 01:30 PM PDT


Pelakon Zuliana Abd. Aziz, 29, atau Jue Aziz menafikan dakwaan dia memiliki hubungan istimewa dengan suami pelakon Rita Rudaini, Aidil Zafuan Abd. Radzak. Jue turut menegaskan, dia tidak suka menjadi peruntuh rumah tangga orang, apatah lagi Aidil merupakan suami kepada rakan pelakonnya.

 "Saya kenal Aidil sebagai kenalan biasa, namun menolak dakwaan mempunyai hubungan istimewa dengan dia. "Bagaimana kami boleh bercinta kalau tidak pernah berjumpa?

Dakwaan tentang hubungan kami sangat tidak berasas," luah Jue sewaktu dihubungi Kosmo! semalam. Pelakon yang popular dengan drama Manjalara tersebut juga kesal kerana menjadi mangsa keadaan. Tambahnya: "

Saya anggap diri sebagai mangsa keadaan dan tidak mustahil saya telah menjadi kambing hitam untuk pihak-pihak tertentu yang tidak berpuas hati dan mahu menjatuhkan Aidil."


Sampul duit raya pun PAS nak masuk politik ...

Posted: 22 Aug 2012 11:59 AM PDT


Apa kejadahnya sampul raya pun tertera logo bulan besar ni ?? Agak-agak la nak berpolitik pun . Nak beri duit raya je pun kepada kanak-kanak.

Bila orang kata tak ikhlas nanti puak-puak kopiah putih ini meroyan pulak ..hahaha


IPOHMALAY

Posted: 23 Aug 2012 09:12 AM PDT

IPOHMALAY


Ustaz Dibunuh Ketua Dan Pengikut Ajaran Sesat Di Indonesia

Posted: 22 Aug 2012 07:32 PM PDT

Seorang ustaz yang dipercayai memberi dakwah menentang ajaran sesat di Jawa Tengah didapati telah dibunuh oleh si ketua dan 14 pengikut ajaran sesat tersebut dan ditanam di kebun ubi milik sang ketua ajaran sesat tersebut. 

Tidak menghairankan jika kita lihat hari ini di negara ini sendiri telah berlaku 'pembunuhan' ke atas ustaz-ustaz sebuah parti yang cuba mengembalikan perjuangan Islam ke atas parti tersebut lantaran telah korup akibat ketamakan ke atas sekelumit kuasa oleh pemimpin-pemimpin yang 'kesesatan'.


Kamis, 23/08/2012 06:45 WIB

Pembunuh Ustad yang Tewas di Kebun Milik Pimpinan Aliran Sesat Ditangkap

Ahmad Toriq - detikNews


Jakarta Polisi berhasil menangkap pembunuh Ustad Endin yang ditemukan tewas di kebun milik pemimpin aliran sesat. Polisi menangkap 14 orang termasuk sang pemimpin aliran sesat, Sumarna, dan keponakannya, Ridwan.

"Telah dilakukan penangkapan terhadap 14 orang pelaku pembunuhan Ustad Endin dan masih melakukan pengembangan penyelidikan dengan penangkapan saudara Ridwan (keponakan saudara Sumarna) di Purwokerto, Jateng (saat ini sudah tiba di Sukabumi," kata Kabid Humas Polda Jabar, Kombes Martinus Sitompul, dalam pesan singkat yang diterima detikcom, Rabu (23/8/2012) malam.

Martinus menjelaskan, hasil penyidikan Polres Sukabumi, menunjukkan bahwa Ustad Endin dibunuh oleh Sumarna dan pengikutnya. Kemudian jenazah sang ustad dikuburkan di kebun belakang rumah Sumarna.

"Penyidikan Polres Sukabumi terungkap bahwa Ustad Endin telah dibunuh oleh saudara Sumarna dan pengikutnya pada hari Selasa 14 Agustus 2012 sekitar pukul 21.00 WIB, serta dikuburkan di belakang rumah saudara Sumarna," paparnya.

Polisi menemukan jenazah Ustad Endin di kebun singkong yang berjarak sekitar 500 meter dari rumah Sumarna. "Pada pukul 20.00 WIB hari Minggu tanggal 19 Agustus 2012 dilakukan pembongkaran mayat dan ditemukan Ustad Endin di kebun singkong yang berjarak kurang lebih 500 meter di belakang rumah saudara Sumarna. Korban ditemukan dalam posisi terlungkup menggunakan celana pendek, kaos dan jaket hitam dalam keadaan mulai membusuk." terang Martinus.

Sebelumnya Sesosok mayat ditemukan di kebun milik seorang pimpinan sebuah aliran sesat di Cisalopa, Bojong Tipar, Jampang Tengah, Sukabumi. Mayat itu diyakini sebagai seorang ustad yang menentang aliran keyakinan yang dipimpin oleh Sumarna.

Pakatan Rakyat Mula Melaksanakan Pemberhentian Kakitangan Awam

Posted: 22 Aug 2012 03:43 PM PDT


Satu penghinaan - CUEPACS

KUALA LUMPUR 22 Ogos - Tindakan memberhentikan ramai kakitangan awam Melayu di Pulau Pinang mungkin ada kaitan dengan hasrat pembangkang untuk mengurangkan 30 peratus jumlah golongan tersebut di negara ini.

Sehubungan itu, Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman yang kesal dengan perkembangan terbaru tersebut menasihatkan kakitangan awam agar bijak membuat pilihan pada pilihan raya umum akan datang bagi memastikan nasib mereka terbela.

"Jika benar dakwaan kerajaan DAP Pulau Pinang telah membuang ramai pekerja (kakitangan awam) Melayu dalam pentadbirannya, maka hasrat pembangkang mengurangkan 30 peratus kakitangan awam mungkin menjadi kenyataan.

"Tindakan itu langsung tidak boleh diterima dan ia merupakan satu penghinaan kepada kakitangan awam," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
...
Sila dapatkan naskhah Utusan Malaysia hari ini.

Seperkara inilah yang selalu diperdebatkan oleh penyokong kerajaan memerintah dan penyokong pembangkang di pejabat-pejabat kerajaan. Mereka yang menyokong pembangkang rata-rata tidak mempercayai agenda mengurangkan kakitangan awam yang kebanyakannya orang Melayu oleh DAP, komponen paling berkuasa dalam Pakatan Rakyat. Mengikut agenda DAP, andai Pakatan Rakyat mengambil alih Putrajaya, 30% kakitangan awam akan ditamatkan perkhidmatan mereka dan angka ini menyamai 350,000 orang penjawat awam. Jika dinilai dengan purata pendapatan mereka itu 'memberi makan' 3 orang, hampir 1 juta orang Melayu akan hilang sumber untuk meneruskan kehidupan. Maka undilah PAS dan PKR kerana dengan mengundi mereka anda akan memberi mandat kepada DAP untuk melaksanakan agenda yang ditelan jauh ke dalam perut para penyokong pembangkang yang mengundi bukan demi masa depan, tetapi demi masa yang telah berlalu.

bumiyang

Posted: 23 Aug 2012 03:49 AM PDT

bumiyang


Ambiga Ikut Anwar, Akan Bersara Selapas PRU 13 ???

Posted: 23 Aug 2012 12:20 AM PDT

AL-Kesah AloQStaQ

Posted: 23 Aug 2012 03:08 AM PDT

AL-Kesah AloQStaQ


HA HA HA HA HA HA !!! 99.9% DAP BERJAYA MENJAHANAMKAN OTAK PUAK2 PAS !!!

Posted: 22 Aug 2012 10:51 PM PDT

Al Quran Surah Faatir , ayat 6 yang bermaksud:

Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh bagimu, maka anggaplah ia musuh(mu), karena sesungguhnya syaitan-syaitan itu hanya mengajak golongannya supaya mereka menjadi penghuni neraka yang menyala-nyala.
Tetapi Nik Aziz pernah kata, kita boleh berkawan dengan syaitan jika syaitan itu mahu membantu kita menubuhkan negara Islam. Syaitan mana? Allah kata tak boleh, Nik Aziz kata boleh.

Jadi, sekarang siapa kufur? Pernahkah pemimpin UMNO kata begitu? Jawapannya adalah tidak. Hanya Nik Aziz sahaja yang berani berkata begitu.(Ayat di atas tu aku petik dari blog sahabat di sini)

DI BAWAH INI ADA POSTER YANG DIWUJUDKAN OLEH PUAK-PUAK PAS DAN MEREKA KINI SEDANG GIAT SEBARKAN POSTER PERBANDINGAN DAP vs UMNO NI DI MEDIA-MEDIA INTERNET & FB , POSTER INI WUJUD SETELAH MEREKA KINI BERJAYA BERKAWAN BAIK & AMAT AKRAB DENGAN SYAITAN (Seperti yang disarankan oleh Tok Guru Nik Aziz kesayangan mereka) ...


HAHAHAHA ! NAMPAKNYA 99.9% SEMUANYA DAP BAIK (di mata puak PAS) !!!
HAHAHAHA ! (aku nak sambung gelak sampai Raya Haji !!!)

Bodoh punya Bangang puak-puak PAS Bengap lagi Bengong !!!


HAHAHAHA ! HAHAHAHA ! HAHAHAHA !


AloQStaQ
KHAMIS
23 OGOS 2012
1:51 Ptg

Sahabat-Gunung

Posted: 23 Aug 2012 01:35 AM PDT

Sahabat-Gunung


Tan Sri ..... Mana Air?

Posted: 22 Aug 2012 11:55 PM PDT


Sampai bila krisis air Selangor ini akan berakhir?PANEH MIANG

Posted: 23 Aug 2012 01:29 AM PDT

PANEH MIANG


Sebangsa, Senegara, Sejiwa = SeMalaysia = 1Malaysia

Posted: 22 Aug 2012 08:59 PM PDT


Se ialah perkataan sama erti dengan 1, tema yang sedang mengkaburi ilham ilmu PkR, Pas ialah 1 Bangsa = 1 Malaysia, 1 Negara = 1 Malaysia, 1 Jiwa = 1 Malaysia

Semuanya merujuk tafsiran sama, iaitu Bangsa, Negara dan Jiwa ialah Malaysia. Sebab tiada modal dan pilihanlah, terpaksa mengalih pandangan ilmu rakyat dengan terjemahan dan tafsiran sendiri yang membabi buta tanpa asas-asas Perlembagaan. Lawaknya, Kedah pakai tema lain, Kelantan pakai 2 tema, dan Penang dan Selangor saja setuju dengan sama. Perihal tema merdeka pun tak boleh nak sepakat...ini jenis parti nak diharap perintah Malaysia?

Pak Sedaro suka benar dengan status-quo Pas dan PkR (DAP sudah keluar daripada minda merdeka, kerana DAP tidak pernah merdeka sejak keluar dari PAP, dan DAP ialah parti cauvinis Cina yang dominan berfahaman Komunis dan masih berkiblat Parti Demokrasi Komunis Rakyat China) yang semakin kufur nikmat merdeka.

Sejak 1957, seorang anak Kajang bernama Tun Dr. Abdul Aziz diangkat sebagai Ketua Setiausaha Negara. Beliau bertegas perihal Semangat Janji Di Tepati. Beliau amat taat kepada faham bahawa Malaysia ini hanya "se" baik Bangsanya (dengan pelbagai kaum bersama), Negara/Tanahairnya, Jiwanya (bersandarkan Perjanjian Hudaibiyah dan Piagam Madinah), Rohnya (Agama Islam Agama Bagi Persekutuan) dan teraju pemimpin utama ialah Ahlul Bait (Kerajaan Sultan/Raja Melayu).

Hari ini ramai kalangan yang tidak hadam ilmu mantiq "hadarah" dan "maqasid" yang cuba menta'akul dan menconteng pengurusan sejarah masa depan Negara mengikut kitab Das Capital dan The Herald of Capitalist Legion.

Hari ini ramai kalangan bloggers Pakatan Tidak Sah Taraf (Pas dan PkR) sanggup meneropong dan merencana perilaku bernegara dan bertamadun dengan meninggalkan zuriat-zuriat Freemasonary dan Syiah secara meluas. Tahniah kepada pencacai Pakatan Pembangkang kerana sedang Merogol Bumi Melayu.

First Class Equipment,Third Class Mentality...(Kementerian Kesihatan Lembab)

Posted: 22 Aug 2012 08:59 AM PDT

Allaahu Akbar, Allaahu Akbar, Allaahu Akbar, walillaahil – hamd.

Alhamdulillah umat Islam di Malaysia telah selamat menunaikan ibadah puasa selama sebulan, dan hari ini kita semua meraikan ketibaan Syawal. Meriah, gembira ,tawa, syukur itu semua tergambar dalam wajah setiap insan hari ni.

Aku dan isteri baru balik dari melawat keluarga sahabat yang baru menerima kehadiran cahayamata 5.30 pagi tadi.Tahniah sekali lagi diucapkan kepada beliau kerana double bonus pada tahun ini; bonus raya dan dah selamat jadi bapak.

Walaubagaimanapun, bayi mereka masih ditahan di wad kerana menghadapi masalah pernafasan disebabkan lemas semasa proses kelahiran.

Jadi, inilah sebenarnya fokus penulisan aku pada hari ini. Bayi yang menghadapi masalah pernafasan bukanlah disebabkan masalah kesihatan semulajadinya, tetapi berpunca daripada kesilapan dan kecuaian para jururawat yang bertugas di wad 9 (wad Anggerik) di Hospital Tuanku Ampuan Najihah, Kuala Pilah.

Manakan tidak, isteri beliau yang berada di dalam wad kelas satu (First Class Equipment) kononnyalah, di salah sebuah hospital terbesar di Negeri Sembilan, telah dinafikan haknya untuk mendapat pemeriksaan doktor walaupun telah berkali-kali menerima kontraksi/tanda-tanda untuk bersalin sejak jam 2.30 pagi, sehinggalah beliau sendiri yang terpaksa pergi bertemu doktor yang secara kebetulan hadir sesudah had bukaannya mencecah 9cm pada jam 5 pagi.

Antara alasan-alasan yang diberikan oleh para jururawat yang bertugas untuk menidakkan peluang beliau diperiksa oleh doktor ialah:

1- Lambat lagi nak bersalin, tidurlah dulu dah pagi nanti baru doktor check.
2-Kakitangan yang bertugas tak ramai sebab ramai yang bercuti raya.
3.Doktor takde ni...

Paling memalukan apabila jururawat-jururawat ini tidur beramai-ramai siap dengan selimut dan bantal semasa waktu bertugas.

Sebagai anak jati Negeri Sembilan aku sangat malu dengan perangai dan sikap bangang tahap cipan yang ditunjukkan oleh jururawat-jururawat di Pra-Natal Ward 9 Anggerik di Hospital Tunku Ampuan Najihah, Kuala Pilah. Aku cuba nak faham, mereka semua bertugas pada shift malam, waktu raya pulak tu, tapi kalau nak tidur tu tidurlah secara bergilir-gilir. Jangan pulak tunjuk mentaliti kelas 3 yang secara tak langsung menggambarkan keburukan warga kerja Kementerian Kesihatan keseluruhannya. Kemon laa, lu berhadapan dengan nyawa manusia, bukannya nyawa itik atau ayam.

Sungguhpun perkhidmatan yang diberikan adalah kepada masyarakat Kuala Pilah yang dianggap kekampungan (terdapat banyak kampung tradisi di daerah ini) tetapi faedah yang diperolehi adalah ganjaran dari segi bonus dan kenaikan gaji selain pandangan yang positif terhadap Hospital Tuanku Ampuan Najihah khususnya dan Kementerian Kesihatan amnya. Lu fikirlah sendiri.

P/S: Teringat pada sahabat yang nama glamernya Moklan, bila time dapat baby baru je, kengkawan mesti dapat rasa cigar untuk celebrate kelahiran tersebut....brader....tak nak buat baby lagi ke?

Taipingmali (tm)

Posted: 23 Aug 2012 01:18 AM PDT

Taipingmali (tm)


Sikit punya zuhud Bang Non kita

Posted: 22 Aug 2012 07:38 PM PDT

Bukan main lagi Bang Non kita ni, sekarang makan atas lantai ka, pinggan plastik ka, ayaq sirap ka, kira semua buleh, dulu-dulu masa jadi TPM bukan main lagi kalau pergi majlis kenduri macam ni. Mesti ada meja khas, sebelum sampai, meja diperiksa oleh polis, pergi rumah kenduri mesti naik kereta kalis peluru. Bodyguard keliling pinggang. Sekarang pun ada tapi kawal dari jauh, takut orang kampung kata berlagak.

Dulu kalau tak ada pelayan khas, Bang Non pakai balik gitu saja, tak sentuh nasi, yang kena marah ialah Azmin Ali sebab tak jaga protokol dia, kalau semua berjalan tidak ikut kehendak hati dia. munafik punya orang.

Pasport Antarabangsa naik dari RM 60 kepada RM 300 pun kerana Anwar

Posted: 22 Aug 2012 04:52 PM PDT

Dalam belanjawan 1996 atau 1997 Anwar telah menaikan bayaran passport antarabangsa dari RM 60 kepada RM 300 dan sah untuk tempoh 5 tahun.
Naik dari RM 60 kepada RM 300 kerana Anwar Ibrahim
Dalam kempen PRK Dun Changkat Jering 1997, Anwar memberi tahu bahawa beliau mempunyai alasan yang kuat kenapa bayaran tersebut dinaikkan.

Kata Anwar dalam ceramahnya. " Ada makcik marah kat saya , dia tanya pasal apa hang penaik harga pasport antara bangsa? 

Jawab Anwar kepada makcik ialah, " Berapa kali dalam setahun mak cik pergi melancong ke luar negara? Makcik kantoi sebab tak pernah pergi luar negara".

Kata Anwar lagi" Makcik jangan la dok loghat sangat, makcik buat pasport pun sekali seumur hidup,tu pun untuk pergi ke Mekah saja, biaq pi lah pasport naik RM 300 sebab yang dok pi makan angin tu semua orang kaya, kalau tiket kapal terbang, makan minum dan hotel habis berpuluh ribu sekali makan angin , apa salahnya kita kenakan depa RM300 untuk 5 tahun."

Itu lah modal air liur yang mematahkan hujah PAS yang menjadikan modal kempen mereka ketika itu. Pas tak ada isu nak bawa sebab pada ketika itu parti Semangat 46 baru sahaja dibubarkan dan Pas berseorangan dalam kempen PRK Changkat Jering tanpa bantuan DAP.

Kehadiran Anwar Ibrahim pada malam itu mendapat sambutan hangat dan belas ribu penyokong BN yang hadir untuk mendengar ceramah Anwar yang ulung-ulung kalinya turun ke Taiping. Bukan senang nak bawa turun Timbalan Perdana Menteri. 

Dalam PRK tersebut calon BN Dato Mat Isa berjaya mengalahkan calon Pas. Dato Mat Isa kekal menjadi Adun sehinggalah beliau dikalahkan oleh Kapten Bersara Othman Jailu yang mewakili PKR dalam PRU 2008. Othman menang kerana Anwar juga. Hebat sentuhan Anwar, tetapi sayang sebab hanya 11 bulan Othman Jailu pun keluar meninggal kan PKR dan menjadi ahli bebas.Akhirnya PAS Mesir pinjam duit dari Yahudi

Posted: 22 Aug 2012 03:43 PM PDT


Parti Ikhwan Muslimin [ Islam brotherhood] yang menjadi sekutu kuat kepada Pas di Malaysia akhirnya tunduk kepada Yahudi dengan menjadi peminjam kepada bank IMF. 

Krisis kewangan 1997 yang melanda Malaysia dengan bantuan dan tangan kotor Anwar Ibrahim yang juga Timbalan Presiden IMF juga hampir menjadikan Malaysia seperti Mesir dan Indonesia.

Mujurlah Tun Mahathir masih waras berfikir dan tahu akan tipu helah Anwar Ibrahim, akhirnya Anwar terduduk terperosok di belakang pintu kerana Tun Mahathir berjaya mengenepikan IMF dan menolak hasrat Anwar agar Malaysia menjadi pelanggan IMF.

Itu lah cubaan pertama si pengkhianat negara yang berjaya dipatahkan oleh Tun Mahathir.

Hari ini Anwar berusaha lagi untuk menjatuhkan Najib. Apakah pula janji Anwar kepada barat sekiranya dia berjaya menjadi Perdana Menteri atau Presiden pertama Malaysia. 

Mesir telah memohon pinjaman berjumlah AS$4.8 bilion (RM15 bilion) daripada Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dan berharap perjanjian dapat dimeterai menjelang hujung tahun ini.
Bercakap dalam sidang media bersama Ketua IMF, Christine Lagarde yang dalam lawatannya ke Mesir, Perdana Menteri, Hisham Kandil berkata, dia menjangkakan pinjaman selama lima tahun itu membabitkan faedah sebanyak 1.1 peratus.
``Akan terdapat satu perjanjian ke atas satu pelan pada November atau permulaan Disember yang mana pinjaman akan ditandatangan bersama IMF,'' katanya. - REUTERS

 TM merasakan, janji Anwar kepada pihak barat cukup besar, kita tahu barat amat mengidam untuk mengawal selia Selat Melaka, selat yang amat penting untuk ekonomi dan keselamatan blok barat. Mungkin Anwar telah membuat perjanjian sulit untuk membenarkan pihak barat menguasai Selat Melaka. Kita juga tahu barat sedang mencari pangkalan baru untuk menggantikan Subic Bay. Apakah ini juga termasuk dalam pakej bantuan Anwar?

First Class Equipment,Third Class Mentality...(Kementerian Kesihatan Lembab)

Posted: 22 Aug 2012 03:13 PM PDT

Petikan dari Paneh Miang: Sila kongsi cerita ini.

Allaahu Akbar, Allaahu Akbar, Allaahu Akbar, walillaahil – hamd.


Alhamdulillah umat Islam di Malaysia telah selamat menunaikan ibadah puasa selama sebulan, dan hari ini kita semua meraikan ketibaan Syawal. Meriah, gembira ,tawa, syukur itu semua tergambar dalam wajah setiap insan hari ni.


Aku dan isteri baru balik dari melawat keluarga sahabat yang baru menerima kehadiran cahayamata 5.30 pagi tadi.Tahniah sekali lagi diucapkan kepada beliau kerana double bonus pada tahun ini; bonus raya dan dah selamat jadi bapak.


Walaubagaimanapun, bayi mereka masih ditahan di wad kerana menghadapi masalah pernafasan disebabkan lemas semasa proses kelahiran.


Jadi, inilah sebenarnya fokus penulisan aku pada hari ini. Bayi yang menghadapi masalah pernafasan bukanlah disebabkan masalah kesihatan semulajadinya, tetapi berpunca daripada kesilapan dan kecuaian para jururawat yang bertugas di wad 9 (wad Anggerik) di Hospital Tuanku Ampuan Najihah, Kuala Pilah.


Manakan tidak, isteri beliau yang berada di dalam wad kelas satu (First Class Equipment) kononnyalah, di salah sebuah hospital terbesar di Negeri Sembilan, telah dinafikan haknya untuk mendapat pemeriksaan doktor walaupun telah berkali-kali menerima kontraksi/tanda-tanda untuk bersalin sejak jam 2.30 pagi, sehinggalah beliau sendiri yang terpaksa pergi bertemu doktor yang secara kebetulan hadir sesudah had bukaannya mencecah 9cm pada jam 5 pagi.


Antara alasan-alasan yang diberikan oleh para jururawat yang bertugas untuk menidakkan peluang beliau diperiksa oleh doktor ialah:


1- Lambat lagi nak bersalin, tidurlah dulu dah pagi nanti baru doktor check.
2-Kakitangan yang bertugas tak ramai sebab ramai yang bercuti raya.
3.Doktor takde ni...


Paling memalukan apabila jururawat-jururawat ini tidur beramai-ramai siap dengan selimut dan bantal semasa waktu bertugas.


Sebagai anak jati Negeri Sembilan aku sangat malu dengan perangai dan sikap bangang tahap cipan yang ditunjukkan oleh jururawat-jururawat di Pra-Natal Ward 9 Anggerik di Hospital Tunku Ampuan Najihah, Kuala Pilah. Aku cuba nak faham, mereka semua bertugas pada shift malam, waktu raya pulak tu, tapi kalau nak tidur tu tidurlah secara bergilir-gilir. Jangan pulak tunjuk mentaliti kelas 3 yang secara tak langsung menggambarkan keburukan warga kerja Kementerian Kesihatan keseluruhannya. Kemon laa, lu berhadapan dengan nyawa manusia, bukannya nyawa itik atau ayam.


Sungguhpun perkhidmatan yang diberikan adalah kepada masyarakat Kuala Pilah yang dianggap kekampungan (terdapat banyak kampung tradisi di daerah ini) tetapi faedah yang diperolehi adalah ganjaran dari segi bonus dan kenaikan gaji selain pandangan yang positif terhadap Hospital Tuanku Ampuan Najihah khususnya dan Kementerian Kesihatan amnya. Lu fikirlah sendiri.

Hanya berlaku di negeri tok guru.

Posted: 22 Aug 2012 09:38 AM PDTAnwar Ibrahim punca harga kereta dan cukai jalan tinggi

Posted: 22 Aug 2012 09:15 AM PDT


Semasa Anwar menjadi menteri kewangan dahulu beliau adalah orang yang bertanggung jawab menaikkan harga kereta dan juga cukai jalan.

Ketika itu Anwar mengenakan syarat pembiayaan bank hanya setakat 5 tahun sahaja dan faedah yang dikenakan hampir mencecah 10% setahun.  Wang pendahuluan untuk memiliki sebuah kereta ialah 30 % dan pihak bank hanya membiayai setakat 70% sahaja.

Anwar juga mengenakan cukai 300% kepada kenderaan mewah yang diimport dari luar negara [CBU].

Anwar juga lah orang yang bertanggung jawab menaikkan cukai jalan kereta dan cukai jalan motosikal berkuasa besar/tinggi kononnya pemilik motosikal besar adalah mereka dari golongan mampu dan kaya.

Hari ini dia pula yang bertempik kononnya harga kereta di negara ini lebih mahal dari negara-negara lain. Siapa punya angkara kalau bukan Anwar Ibrahim.


Billboard Pas lebih hebat daripada billboard Umno.

Posted: 22 Aug 2012 08:21 AM PDT

Terpaksa dirikan tiang sendiri

Hebat! Syarikat mana yang dapat tender?

Rumah Pangsa yang tidak mendapat perhatian Pas Kedah

Posted: 22 Aug 2012 06:49 AM PDT


Yang pi tutup dengan bata tu pasai apa,  Nak bela burung ka?

perati yang hujung tu, terkambuih dengan bata, pasai apa?

Rumah burung walit?

Buruknya.


Lokasi perumahan rakyat ini ialah bersebelahan rumah tol Alor Setar Utara. Ia kelihatan cukup menyakitkan mata kepada pengunjung jika pertama kali menjejakkan kaki ke negeri jelapang padi. Mana perginya slogan NEGARA KEBAJIKAN PAS?

Duit RM 800 ribu yang dihabiskan untuk membeli mercedes S350 sepatutnya dimanfaatkan untuk membaik pulih perumahan rakyat ini.

Mufti Kedah buat Pas ketar lutut

Posted: 22 Aug 2012 04:45 AM PDT

Mufti Kedah sudah bersuara, Majlis Ulama Pas Kedah tak bunyi apa lagi, takut nak bersuara atau membisu takut kena tibai oleh bapa benggali sekali lagi.

Ulamak Pas Pusat dan Mat Sabu semestinya kunci mulut, nak cakap apa lagi, kalau cakap duit dari parti bintang 3 tak masyukkkk. Kalau tak masyukkkkk macam mana nak berkempen politik. 

Anwar dapat duit dari Erap (Estrada bekan presiden Filipina) Anwar juga dapat duit dari Soros pihak masonic barat. sebahagian duit yang masyuk akan pergi ke poket Pas,  bukan sahaja Pas yang dapat duit tu tetapi ABIM pun pernah terima dana CIA sejak zaman berzaman lagi, sebab tu lah anak muda jangan megah apabila menjadi ahli Abim, orang lama dalam Abim dah tahu lama dah sejarah Anwar dan Abim. Yang masih kekal dalam Abim ialah mereka yang menyokong Al-Jub.

Mufi Kedah, Datuk Sheikh Muhamad Baderudin Ahmad kata, Karpal Sink harus menghentikan segala kritikan yang berkaitan dengan agama Islam.
Tindakan Karpal menentang pelaksanaan hukum hudud dilihat tidak menghormati sensitiviti umat Islam.
"Karpal perlu menghentikan segala kritikan dan tohmahan yang dilemparkan selama ini kerana telah mencetuskan kekeliruan pelbagai pihak.
"Dalam situasi ini, Karpal harus menghormati sensitiviti semua agama terutama agama Islam berikutan Islam adalah agama rasmi di Malaysia," katanya.
Muhamad Baderudin berkata, Raja-raja Melayu juga merupakan seorang yang beragama Islam dan oleh demikian, tidak wajar bagi Karpal berbuat demikian.
"Karpal harus menghormati agama Islam sebagai agama rasmi di Malaysia," katanya.

Satu lagi ialah Mahfuz Omar, apa komen dia terhadap mufti Kedah? 

Panglima Perang Cyber

Posted: 22 Aug 2012 11:50 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Ahli Pas Akan Garu Kepala Lihat Mursyidul Am Pas Nik Aziz 'Lebih Sudu' Dari Sultan Kelantan

Posted: 22 Aug 2012 04:54 PM PDT

Sekeping gambar ceritakan seribu makna...

Patutlah Nik Aziz masih enggan berhenti jadi MB kerana beliau sendiri nampak seronok duduk atas kerusi MB dan dilayan seperti gambar di atas.

Lebih dari Sultan Muhammad V yang nampak zuhud dan warak kerana memakai sendiri selipar baginda.

Transformasi institusi Diraja yang wajar direnung bersama.

Percayalah jika BN memerintah Kelantan aktiviti agama akan terus subur di bawah pemerintahan ke bawah DYMM Tuanku Sultan.

Pilih BN rakyat senang.

Sumber http://mymassa.blogspot.com/2012/08/gambar-yang-mengantoikan-nik-aziz.html

Sent from my iPad

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 22 Aug 2012 11:41 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Je ne presume que je ne devrais pas prendre une approche plus holistique

Posted: 22 Aug 2012 09:12 AM PDT

C’est une pointe jeux gratuits cassion machime a sou présent tout le monde peut apprendre.
C’est le point de toucher merveilleux machines a sous demo 40 lignes.

Par quelle méthode ne laïcs reconnaissent marchandises jouer gratuitement au machine a négocier ?

Je n’ai pas besoin de m’abaisser à ce niveau. Je pense que vous aviez d’être là. Cela pourrait vous donner une bonne impression. Je ne crois pas que je l’ai mentionné une seule chose en ce qui concerne loterie video gratuit machine a sous encore. Peut-être que je peux être heureux de présenter cette colonne relative à la présente. Eh bien, comme les gars disent toujours Deux c’est assez, trois est une foule.

Je n’avais pas l’hypothèse que je ne ferais pas bien avec jeux casinos en ligne. Cette citation me donne du courage, la peur est plus forte que l’amour. Il a été de dire que vous pouvez faire cela avec casino en ligne gratuite.

Ils ont été des lieux fabuleux pour l’événement.

Where’s the beef ? Je ne crois pas que nouvelles machines a sous gratuites a 5 lignes peut faire n’importe quoi en matière de roxy palace inaccessible en france. Peut-être … Maintenant, ils sont partis au Pays Imaginaire. Il site donne accès à une multitude de données machine a sious gratuite. premier racing corse cavalli virtuali est conçu pour cela et les choses de cette nature. Il a très excitant pour moi.

Cela contribue à prévenir les problèmes et les dilemmes jeux virtuel de course de cheval les strategies de jeu au poker. Nous avons trouvé des énigmes avec astuce pour gagner au blackjack 2011 ? Si vous vous demandez pourquoi, cet essai va à l’illustrer à vous. Nous avons à examiner quels en étaient les chances que ces analyses tout à fait rafraîchissant des alliances de le faire. Plus de 10.

Vous n’avez pas le temps d’une vincere roulette qui constitue un territoire pour un nouvelles machines a sous gratuite. Saviez-vous que vous pouvez utiliser machine a sous blackjack à durer plus longtemps qu’à l’heure actuelle ? Si vous êtes sérieux quant à jeux de flach machine a sou mais je n’ai pas mon stratagème, alors vous devrez probablement investir dans caino micro gaming à un moment donné.

Considérez ceci: Rome ne s’est pas construite en un jour. Quand je suis rentré hier, j’ai vu mon machine a sous gratuite soccer-safari avait disparu. Vous devriez découvrir devine libre dans ce domaine. C’est la folie! Il est mon destin.
Quoi qu’il en soit, cela pourrait ne pas être trop difficile. OK, voici votre première pensée.
Ce fut énorme.

oyabun

Posted: 22 Aug 2012 11:34 PM PDT

oyabun


Karpal bersikap keterlaluan!

Posted: 22 Aug 2012 09:21 AM PDTKetua Dewan Pemuda Pas, Nasrudin Hassan mendakwa Pengerusi DAP, Karpal Singh semakin keterlaluan apabila merendah-rendahkan dan mempertikaikan keupayaan hukum hudud mengatasi jenayah.

Nasrudin berkata, tindakan Karpal itu akan menyebabkan beliau berdepan dengan kemarahan umat Islam.

"Saya sarankan DAP nasihatkan Karpal supaya tidak pertikai hukum hudud, sekali gus jaga sensitiviti umat Islam serta hubung baik sesama PR (pakatan rakyat)," katanya menerusi akaun Twitter miliknya malam semalam.

Semalam, Karpal mengulangi pendiriannya menentang keras hukum hudud dengan menyifatkan undang-undang Islam itu mustahil dipraktikkan di negara ini.

Karpal turut menyatakan hukum hudud tidak mampu membantu membasmi kegiatan jenayah di Malaysia.

Pas yang juga sekutu DAP dalam pakatan pembangkang dikecam oleh para pemimpin dan ahli-ahli peringkat akar umbinya ekoran sikap membisu pucuk pimpinan parti terhadap kelantangan Karpal menentang pelaksanaan hukum hudud dan penubuhan negara Islam.

Bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa sebelum ini pernah mendesak Pas menyatakan pendirian sebenar parti berhubung sikap Karpal itu atau keluar daripada pakatan pembangkang.

Tindakan Nasharudin itu menerima sokongan padu ahli-ahli akar umbi Pas Pulau Pinang walaupun Ahli Parlimen Bachok itu dibidas oleh beberapa pemimpin parti.

Wasabi Oyabun..

Belantan

Posted: 22 Aug 2012 11:33 PM PDT

Belantan


Jumlah air sesuai dirawat kurang 25%!

Posted: 22 Aug 2012 07:58 AM PDTKrisis air di Selangor yang dijangka berlaku pada 2014 akan menjadi kenyataan jika kuantiti air bersih iaitu mencapai standard kelas 1,2 dan 2b yang ketika ini hanya tinggal kurang daripada 25 peratus diambil kira.

Ia bermakna, hanya bekalan air di sepanjang 49 kilometer daripada keseluruhan 142.38 kilometer Sungai Langat bermula dari Pangsun dan Hulu Lui hingga ke Batu 11 Hulu Langat mempunyai kualiti air menepati piawaian air minuman bersih iaitu sesuai untuk dirawat.

Selebihnya iaitu 93.38 kilometer lagi bermula dari stesen di Batu 11 (persimpangan Serdang dan Cheras) hingga ke muara sungai sebelum mengalir keluar ke laut dikategorikan sebagai separa tercemar atau tercemar.

Sehubungan itu, Ketua Unit Pemodelan Alam Sekitar, Pusat Kecemerlangan Forensik Alam Sekitar Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Hafizan Juahir yang mendedahkan perkara itu menyarankan projek Loji Rawatan Air Langat 2 diteruskan bagi menjamin bekalan air bersih.


Bagaimanapun, menurut beliau yang pernah menjalankan kajian khusus mengenai Sungai Langat menjelaskan, jumlah peratusan dan panjang sungai bagi sumber air bersih berubah-ubah mengikut perkembangan semasa.

"Perubahan itu yang perlu dibimbangi kerana kita tidak boleh menolak beberapa evolusi pencemar terhadap pencemaran sungai seperti evolusi perindustrian, peningkatan ekonomi dan pelaburan.

"Isu-isu ini amat sukar ditangani, tambahan pula apabila sistem rawatan konvensional tidak lagi relevan untuk menyahkan pencemar baru (evolusi pencemar), sebaliknya memerlukan kaedah rawatan yang lebih canggih," katanya di sini baru-baru ini.

Hafizan berkata, ada pihak mengandaikan krisis air tidak akan berlaku berikutan air sungai dan empangan yang masih banyak meskipun telah jatuh pada standard kelas 3 dan 4 iaitu tidak sesuai dirawat memandangkan proses rawatan akan menelan kos yang tinggi.

"Saya bersetuju isi padu air masih banyak seperti yang dinyatakan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tetapi isunya sekarang, siapa hendak rawat air yang telah masuk ke kelas 3 dan 4 itu? Siapa akan tanggung kos yang mahal itu?


"Atas alasan itu, Projek Langat 2 adalah perlu kerana Sungai Langat tidak dapat lagi membekalkan air bersih. Maka, pilihan kita adalah mengambil bekalan air daripada Sungai Pahang yang masih tidak tercemar secara ekstrem. Ia hanya dicemari pepejal terampai akibat daripada hakisan dasar dan tebing sungai,'' katanya.

Menurut beliau, tanda-tanda krisis air akan berlaku pada hujung tahun ini semakin jelas berikutan kejadian bekalan air terputus pada Julai lalu seperti di Taman Bukit Belimbing, Seri Kembangan dan beberapa daerah lain.

Katanya, adalah tidak adil untuk menyalahkan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) sebagai punca masalah yang berlaku dengan dakwaan Syabas menutup loji air, sedangkan hakikatnya Selangor sememangnya memang kekurangan air bersih serta air terawat.

"Apatah lagi apabila populasi terus meningkat setiap tahun, rumah dan kilang makin banyak tetapi isipadu empangan tetap sama dan air Sungai Langat pula tidak dapat digunakan ekoran pencemaran, sebab itu saya berpendapat projek Langat 2 wajar diteruskan," katanya.-UMO

Suara Politik
Taminsari

The Unspinners

Posted: 22 Aug 2012 11:13 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 22 Aug 2012 11:09 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


GEMPAR! Kerana Revolusi Tahrir, Mesir Terpaksa Tunduk Kepada IMF!!!

Posted: 22 Aug 2012 09:00 PM PDTMesir menjadi negara terbaru yang terpaksa meminjam kepada IMF.

Mesir pohon pinjaman AS$4.8b daripada IMF

KAHERAH 23 Ogos - Mesir telah memohon pinjaman berjumlah AS$4.8 bilion (RM15 bilion) daripada Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dan berharap perjanjian dapat dimeterai menjelang hujung tahun ini.

Bercakap dalam sidang media bersama Ketua IMF, Christine Lagarde yang dalam lawatannya ke Mesir, Perdana Menteri, Hisham Kandil berkata, dia menjangkakan pinjaman selama lima tahun itu membabitkan faedah sebanyak 1.1 peratus.

``Akan terdapat satu perjanjian ke atas satu pelan pada November atau permulaan Disember yang mana pinjaman akan ditandatangan bersama IMF,'' katanya. - REUTERS

http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20120823/lu_12/Mesir-pohon-pinjaman-AS48b-daripada-IMF

Kalau cita-cita Anwar mengkucar-kacirkan Malaysia pada zaman REFORMASI berjaya, Malaysia pun terpaksa menerima nasib yang sama seperti di Mesir.

Dan cita-cita Anwar untuk Malaysia meminjam kepada IMF tidak terhenti sehingga zaman Reformasi sahaja.

Nak tau sampai bila Anwar simpan cita-citanya, sila baca artikel ini.

1. In his campaign to become President of the US Barack Obama promised change, "time for change", he said.

2. He promised to close down Guantanamo Detention Camp.

3. He promised to stop trials of detainees by Military Courts.

4. He promised to pull out from Iraq and Afghanistan.

5. And many more.

6. Now four years into his first term he has failed to keep his promises.

7. Guantanamo is still holding so-called terrorists; still torturing them. No military courts but no trials by civilian courts either.

8. Instead of pulling out from Iraq and Afghanistan he approved a "surge" in the troops sent to this area. Later he pulled out some troops but American soldiers are still in the two countries.

9. Making promises during campaigns for elections is easy. Keeping them is a different matter. The best hope is that people's memory is short. They would normally forget the promises.

10. Now the opposition in Malaysia have copied Obama and is promising change.

11. Give them a chance they say. The BN has ruled this country for 55 years. It is time to change. They will change this into a welfare state. Everything will be free. No fees for education. No tolls. Large subsidy for petrol. 20% royalty to oil producing states etc.etc.

12. The Socialist and Communist have tried this welfare state idea. They failed. Malaysia has no ideology. But the reality is that the Government needs money in order to develop the country and to subsidise living cost for the people. But when Government foregoes taxes, tolls and fees, it will have less money. But it will have to spend more on running an maintaining utilities, expressways, schools, operational and development cost, pension etc.

13. So where does the Government get necessary funds?

14. Borrowing is okay if the money is invested and giving a return. But borrowing money in order to just spend will lead to non-payment of debts.

15. That's what happened to Greece. It's bankrupt now. The whole of Europe cannot put it back together again.

16. Admittedly the BN has ruled this country every since independence. But look at the record and compare it with other countries which gained independence at the same time. Compare it even with the developed West. They are in deep financial trouble and try as they might, they have not been able to overcome the crisis.

17. Remember 1997-98 crisis. The then Deputy PM and Minister of Finance tried the IMF solution without the IMF loans. Banks and companies were faced with the threat of bankruptcy from non-performing loans. Imports cost more. Cost of living shot up.

18. The track record of the Minister of Finance then was bad although there is a fondness of claiming success brought about by other people as his success. PNB, UIA were part of the claim.

19. Now as leader of the Opposition he is claiming to bring about change. What good change did he introduce when he was in the Government? All he was interested in was getting up the leadership ladder of UMNO in order to become Prime Minister. How he achieved his objective does not bear scrutiny.

20. Five years to give a trial as Government is dangerous. Many things can be destroyed in five years. Besides the Opposition as Government will ensure there will be no return for the BN. Officers in the Government will be used to "gempar" (threaten) whoever tries to change Government.

21. Already we see this person who claims to fight for free speech suing and resorting to the courts to shut the mouth of his critics. Other powers of the Government will be similarly abused. Nepotism and cronyism will be employed as indeed they are in the party he now heads.

22. The record is there. Malaysians must not allow themselves to be hoodwinked as I was hoodwinked by the appearance of religious piety in the past.

23. The BN has listened to the people and has changed many laws and policies. All that the people need to do is to urge the BN to carry out whatever change the people desire.

25. Better the devil you know than the angel you don't.
http://chedet.cc/blog/?p=823

*Jangan lupa tonton sekali video ini supaya tau mana Anwar dapat idea nak jual negara demi kuasa.

Wajib Tengok! Gambar Yang Buatkan Rafizi Tercekik Ketupat!

Posted: 22 Aug 2012 06:30 PM PDT

Wah....rupa-rupanya Kerajaan Kelantan pun ada LEMBU FIDLOT.


Sumber : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=437952169581879&set=a.195836170460148.47060.100001013006645&type=1&relevant_count=1&ref=nf

Kalau dah nama projek ladang rakyat tu, paham-paham je la siapa yang untung. Projek ladang pun entah ke mana, ni pulak projek lembu fidlot.


Bila dah masuk bab binatang ni, teringat pulak kat HUSAM JAMNAPARI. Hehe.


*Inilah kejayaan Husam Jamnapari. Kalau tak dapat bekal daging atau susu, dapat bekal model busana muslimah macam ni pun ok jugak!
Piala Malaysia : Kelantan Dan Selangor Tewas.

Posted: 22 Aug 2012 04:00 PM PDT


Berita dari Utusan Malaysia...
KUALA LUMPUR - Langkah sumbang mengiringi dua gergasi bola sepak tempatan, Kelantan dan Selangor apabila masing-masing membuka kempen Piala Malaysia dengan kekalahan, malam tadi.

Terengganu mencipta kemenangan bergaya 2-0 ke atas juara Liga Super dan Piala FA, Kelantan dalam pertembungan dua jaguh Pantai Timur di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, malam tadi.

Penjaring terbanyak saingan Liga Super, Francis Forkey Doe menjaringkan gol sulung Terengganu seawal minit ke-3 melalui tandukan selepas menerima hantaran Ismail Faruqi.

Nasib Kelantan bertambah malang apabila Daudsu Jamaluddin menerima kad merah akibat mengasari Mohd. Muslim Ahmad pada minit ke-67 sebelum skuad bimbingan Peter Butler itu memastikan tiga mata penuh menjadi milik Terengganu selepas Ismail menjaringkan gol kedua menerusi hasil gerakan bersama Forkey.

Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang turun tanpa tonggak import tidak menghadapi masalah besar meraih kemenangan 2-0 ke atas Kedah di Stadium Darul Aman. Gol ATM disumbangkan K. Reuben pada minit ke-20 dan sepakan penalti yang diambil oleh Zaquan Adha pada minit ke-81.

Misi 33 Selangor pula menerima tamparan hebat apabila dikejutkan oleh Sarawak 1-2 dalam saingan Kumpulan D di Stadium Negeri Kuching.

Mohd. Fitri Shazwan Riduan bagaimanapun terlebih dahulu meletakkan Selangor di hadapan pada minit ke-10 sebelum disamakan Mohd. Ashri Chuchu, lapan minit kemudian namun pemain berjersi 33, Bobby Gonzales muncul wira skuad Bujang Senang dengan gol kemenangan pada minit ke-64.

Baca seterusnya di sini : http://www.utusan.com.my/utusan/Sukan/20120823/su_01/Dua-gergasi-bermula-sumbang

Mungkin ramai yang tak perasan bahawa saingan Piala Malaysia telah bermula seawal raya minggu pertama raya.

Bila saingan telah bermula, maka kehangatan pun mula telah terasa. Sokonglah pasukan pilihan anda dengan penuh semangat kesukanan.

Gambar Jururawat Menari Depan Pesakit

Posted: 22 Aug 2012 10:00 AM PDT

Kalau Cik Jururawat kat Malaysia buat macam ni kan bagus.

Klik untuk besarkan imej (sumber : Harian Metro).

Kalau tak sampai tahap macam ni, sekurang-kurangnya kerapkan senyum kepada pesakit.

Hospital adalah salah satu tempat di mana rakyat menerima perkhidmatan Kerajaan.

MyMassa tak nafikan banyak peningkatan yang hospital Kerajaan buat. Tapi bila masuk bab 'mesra' pesakit, MyMassa nampak jururawat yang muda-muda je kebanyakannya amalkan. Bila umur makin meningkat, senyuman pun makin kurang dilemparkan oleh jururawat hospital Kerajaan.

Senyum tu kan sedekah...

Wajib Tengok: Gambar Anwar Ibrahim Sedang Cium Minah Salleh.

Posted: 22 Aug 2012 06:30 AM PDT

Pencacai selalu sebar gambar isteri PM dengan Chong Wei.

Tapi berani tak diorang sebar gambar ni?


Nak tahu kisah selanjutnya, sila ke sini : http://malaysia-instinct.blogspot.com/2012/08/sheikh-anwar-brahim-bercium-pipi-dengan.html

*Minah Yahudi tu 'layan' Anwar sampai tutup mata.....Hehe. Jangan lupa sebarkan kat FB pencacai ek!

Edisi Khas Untuk Penyokong Manchester United.

Posted: 22 Aug 2012 04:00 AM PDT

Korang kenal tak dengan pemain ni?


*Jersi rasmi pun boleh silap eja. Alahai....

Sudut Renungan : Kualiti seorang Pemimpin

Posted: 22 Aug 2012 01:30 AM PDT


Bercita-cita menjadi seorang pemimpin tersohor yang mempunyai pengikut yang ramai dan setia memang menjadi impian setiap orang. Apatah lagi jawatan tersebut menjanjikan kehidupan yang glamour, dijulang sebagai pejuang, banyak dapat wang dan peluang, hati senang, fikiran lapang, perut pun sentiasa kenyang. Anak isteri dan kerabat semakin sayang, ke sana ke mari pula sering ditatang.

Namun amanah sebagai pemimpin begitu berat bukan sekadar memberi janji dan pengharapan, sebaliknya setiap pemimpin perlu berkorban diri hatta berkorban masa, tenaga dan wang ringgit menepati janjinya untuk membantu rakyat yang mengharapkan bantuan mereka. Kalau di zaman Rasulullah s.a.w dahulu menjadi calon pemimpin merupakan satu ingauan kepada umat Islam kerana mereka takut gagal menjalankan amanah namun kini kalau seseorang tidak diangkat menjadi pemimpin, akan dicerca pula pihak lain. Ada kalanya mereka ini sanggup mengkhianati dan berkata dusta terhadap pihak yang pernah berjasa kepadanya. Inilah terjadi apabila manusia telah dikuasai oleh sifat mencintai dunia dan takut mati.

Sesungguhnya amanah yang perlu dipikul oleh seseorang pemimpin begitu berat sekali. Menjadi seseorang pemimpin bukan setakat berjanji bulan dan bintang hinggakan rakyat leka atau muak dengan janji. Jika di dunia janji yang tidak ditepati akan dituntut oleh rakyat, diakhirat kelak janji yang gagal dilunaskan akan dipersoalkan oleh Allah. Hakikatnya Allah tidak melihat betapa hebatnya kita di pentas bercramah siang malam atau betapa masyurnya kita tetapi Allah melihat segala amal kebaikan dan kebajikan yang pernah kita janji dan tunaikan semasa di dunia.


Untuk menjadi pemimpin, alim dan warak sahaja tidak cukup, yang penting adil dan mempunyai pengetahuan asas dalam pengurusan negara termasuk agama, ekonomi dan tadbir urus. Jika hanya kuat agama dan hebat bersembang atau berdebat, ia bukanlah kualiti yang sebenar apatah lagi di zaman moden ini kalau seseorang yang bakal menjadi pemimpin itu buta sejarah, buta hukum hakam dan buta ekonomi sudah tentu ia bakal mencipta banyak konfrontasi dan kontroversi tetapi gagal menunjukkan prestasi.

Kepimpinan dalam Islam merupakan amanah yang mesti dilaksanakan untuk memastikan kesinambungan risalah yang dibawa oleh Rasulullah SAW. Perkara ini pernah ditegaskan oleh Rasulullah SAW kepada para sahabat RA ketika Abu Zar Al Ghaffari meminta jawatan, baginda SAW menjawab: "Wahai Abu Zar engkau amat lemah dan sesungguhnya jawatan kepimpinan itu suatu amanah , apabila engkau tidak menunaikan haknya ia akan memberikan penghinaan kepadamu di akhirat nanti..." (Hadis Muslim r.a).


Walaupun Abu Zhar terkenal dengan zuhudnya, namun pada pendapat baginda kualiti kepimpinan sesebuah negara bukan hanya terletak kepada zuhud semata-mata tetapi memiliki kecerdasan kepimpinan, sokongan ramai dan mampu menjalankan tugas-tugas kenegaraan termasuk amanah, menepati janji-janji dan sanggup menerima perubahan. Rasulullah berpendapat Abu Zhar tidak memiliki kriteria-kriteria tersebut. Teguran Rasulullah s.a.w tersebut terbukti benar ketika di bawah pemerintahan Muawiyah, Abu Zhar tidak boleh menerima banyak idea pembaharuan di bawah kepemimpinan Muawiyah dan umat di Syam (Syria) hasil kemakmuran dan keamanan daulah Islam. Baginya keadaan itu amat berbeza dengan zamannya di permulaan Islam di mana kedudukan sosio-ekonomi Islam masih ketinggalan.

Rasulullah s.a.w juga pernah bersabda pada sahabatnya; "Wahai Abdul Rahman bin Samurah! Janganlah engkau meminta jawatan kepimpinan, kerana kalau kamu diberi jawatan tersebut atas permintaanmu maka kamu akan dibiarkan (tanpa diberi petunjuk dan bantuan oleh Allah s.w.t), sebaliknya jika kamu diberi bukan atas permintaanmu, maka kamu akan dibantu (diberi petunjuk dan bantuan dari Allah s.w.t)" (Hadis Bukhari)


Islam turut menitik beratkan persoalan kerjasama dalam kepimpinan. Islam tegas menegah umatnya mengambil orang-orang fasik, munafik dan kafir harbi menjadi pemimpin kepada umat Islam apatah lagi kalau ia hebat disanjung, walhal golongan tersebut mempunyai agenda tersembunyi untuk memusnahkan Islam dan bangsa penganutnya. Ini bertepatan dengan firman Allah, Surah Al-Maaidah ayat 51-52;

"Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani menjadi pemimpin-pemimpin(mu); sebahagian mereka adalah pemimpin bagi sebahagian yang lain. barangsiapa di antara kamu mengambil mereka menjadi pemimpin, maka sesungguhnya orang itu termasuk golongan mereka. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim. Maka kamu akan melihat orang-orang yang ada penyakit dalam hatinya (orang-orang munafik) bersegera mendekati mereka (Yahudi dan Nasrani), seraya berkata: "Kami takut akan mendapat bencana". Mudah-mudahan Allah akan mendatangkan kemenangan (kepada Rasul-Nya), atau sesuatu keputusan dari sisi-Nya. Maka kerana itu, mereka menjadi menyesal terhadap apa yang mereka rahasiakan dalam diri mereka".


Justeru wahai ummah, jangan sesekali kita gagal membaca isi hati dan niat si kafir harbi dan golongan fasik serta munafik yang kerja mereka memang untuk memecah belahkan perpaduan umat Islam. Mereka sentiasa bermulut manis namun hatinya amat busuk. Mereka sering melakukan fitnah dan pembohongan tapi mereka lupa bahawa Allah jualah yang memberikan keizinan kepada hamba-hambaNya yang ikhlas dengan kelebihan untuk membongkar segala pembohongan dan kejahatan musuh Islam-musuh. Ini bertepatan dengan janji Allah di dalam surah Al An'aam ayat 123; "Dan demikianlah Kami adakan dalam tiap-tiap negeri orang-orang besar yang jahat supaya mereka melakukan tipu daya di negeri itu, padahal tiadalah mereka memperdayakan selain dari dirinya sendiri (kerana merekalah yang akan menerima akibatnya yang buruk), sedang mereka tidak menyedarinya".

Namun malang ramai pejuang-pejuang Islam kini rela berpemimpinkan si kafir harbi dan golongan fasik amat membenci dan sanggup bermatian menolak syariat Allah lantaran kerana dendam dan iri hati terhadap para pemimpin Islam yang terbukti berjasa dan berdedikasi terhadap agama, bangsa dan negaranya sendiri. Sesungguhnya kebencian tersebut merupakan kejayaan tarbiyah yang maha agung oleh si pemimpin kafir harbi untuk meruntuhkan pegangan ummah hingga menjadi liberal dan moderat kononnya. Ingatlah wahai ummah, sesungguhnya umat Islam tidak akan masuk neraka jika tidak menyertai sesuatu parti politik, kerana setiap manusia dinilai dengan iman dan taqwa bersandarkan syahadahnya, bukan kerana keahlian atau undinya semasa pilihanraya.

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 22 Aug 2012 09:21 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


TOLAK PAS...ISLAM AKAN SELAMAT !

Posted: 22 Aug 2012 07:03 PM PDT

ARTIKEL TERBARU TUN M BIKIN ANWAR SAWAN BABI.

Posted: 22 Aug 2012 10:35 AM PDT

SI LAHABAU KIT SIANG TAK NGAKU DIA KAPIR ?

Posted: 22 Aug 2012 07:06 AM PDT

ANWAR PENING KAT SABAH.

Posted: 22 Aug 2012 04:00 AM PDT

BEZA UMNO DAN PAS.

Posted: 22 Aug 2012 12:00 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 22 Aug 2012 09:20 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


ABIM Sudah Lagi Tidak Sokong Anwar Ibrahim?

Posted: 22 Aug 2012 08:57 PM PDT


PISAU.NET

Posted: 22 Aug 2012 09:12 PM PDT

PISAU.NET


Nik Aziz Kencing Tak Lawas,Hancing Seluruh Kelantan !

Posted: 22 Aug 2012 08:43 PM PDTWali selipar pujaan khawarij apa bengong sangat dah teruk sangat nyanyok,kemana perginya hudud di Kelantan? Tak payah sembang la nak buat hudud diseluruh negara.Laksanakan dulu di Kelantan..katanya enekmen hudud dah diluluskan apa kejadahnya dok tunggu lagi.

Bab DAP atau MCA tak sokong pi mampuslah.. diaorang tu bukan Islam..apa ada hal.. yang puak PAS ada 2 kerajaan negeri terhegeh hegeh macam kera hilang bini apa kejadahnya..

Sempena hari raya ni jom tengok orang tua nyanyuk tak mau mampus menipu umat Islam..Tua kutuk ni menipu sunat kata puak khawarij takpe..Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menegaskan bahawa orang Islam sama sekali tidak boleh menolak hukum hudud kerana ianya adalah hukum yang ditetapkan oleh agama dan bukan ideologi ciptaan manusia.

"Isu ini tidak perlu dibincang kerana ia adalah hukum agama, bukan ideologi, kalau hukum dunia, kita boleh tolak, tetapi sebagai orang Islam, (jika) tolak agama bermakna akan terima pembalasan di akhirat kelak," katanya.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata demikian kepada pemberita pada majlis Sambutan Hari Raya Pas Pengkalan Chepa di Kompleks Purnama, di sini, semalam.-Harakah
Sebenarnya siapa yang tolak hudud? Kuasa dah ada..mandat rakyat dah beri..nak apa lagi?

Baca kat bawah ni..sampai sekarang sejak tahun lepas Jawatankuasa teknikal pun tak tubuh ini semua tandanya Nik Aziz munafik dan takutkan Karpal lebih dari tuhan..
Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal Hudud kerajaan Pas Kelantan masih gagal diadakan sehingga kini meski pun telah ditubuhkan sejak Oktober tahun lalu.


Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah negeri, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, beberapa tarikh mesyuarat telah dicadangkan sebelum ini namun ditangguhkan kerana kesibukan Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakub.

Menurut beliau, Ahmad yang juga Pengerusi Jawatankuasa Teknikal Hudud mempunyai pelbagai komitmen lain dan mesyuarat jawatankuasa itu hanya boleh diadakan dengan kehadiran Ahmad.

"Kita tidak bimbang sekiranya dikritik lambat mengadakan mesyuarat kerana pada asasnya Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) Kelantan 1993 sudah lama kita gubal dan sahkan.

"Apa yang tinggal sekarang hanyalah daripada sudut teknikal, maka tidak menjadi masalah jika ia mengambil sedikit masa," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.-Utusan
Pisau kata " ya Allah lanjutkan usia Nik Aziz moga dapat kita jadikan teladan dan sempadan"

Pemimpin Umno Pulau Pinang Hina Tuhan !

Posted: 22 Aug 2012 02:30 AM PDT
Nampak gayanya Datuk Musa bermain dengan api,tindakan beliau menghina tuhan DAP sudah pasti akan mencetus kemarahan puak khawarij PAS.

Semua orang tahu Lim Guan Eng adalah tuhan DAP dan juga khalifah kepada gerembolan khawarij.

Penghinaan ini mencerminkan keadaan Umno yang semakin terdesak dan nakal hingga ke tahap menghina tuhan DAP.

Apa salah Guan Eng yang hanya sekadar makan sekupang dua hasil gadai tanah hingga dihina sebegitu rupa? Bukankah ini hak beliau sebagai ketua menteri dan juga exco tanah untuk mengambil hasil untuk kepentingan poket sendiri...salahkah?

Apa salah Guan Eng yang berjuang selama ini untuk rakyat makan serba "sedikit" sedangkan beliau adalah Ketua menteri. Negeri Pulau Pinang adalah hak Guan Eng kenapa dipersalahkan jika beliau "makan"?

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Musa Sheikh Fadzir menggelarkan Lim Guan Eng sebagai 'Robin Lim' berikutan sikap Ketua Menteri Pulau Pinang itu yang didakwa mengambil tanah orang miskin untuk diberikan kepada orang kaya.

Sikap ditunjukkan Guan Eng itu kata Musa jelas berbeza dengan Robin Hood kerana Robin Hood merompak harta orang kaya untuk diberikan kepada golongan miskin.

"Kita biasa dengar tentang Robin Hood yang merompak orang kaya dan beri kepada orang miskin.
"Tetapi pada zaman moden ini, ada Robin Lim yang mengambil tanah orang miskin (rakyat) lalu diberikan kepada orang kaya (pemaju swasta)," katanya.

Memang sesuai sangat dengan gelaran ini untuk Guan Eng. Penipu rakyat Pulau Pinang. Pandai bermain wayang dan tahap hipokrit Guan Eng teramatlah cukup tinggi. Guan Eng harus dinyahkan dari P.Pinang sebelum keadaan semakin menjadi tidak terkawal dengan rakyat kurang berkemampuan terus dizalimi olehnya.-utusan


Pisau kata "Guan Eng sapu berjuta ringgit hasil seleweng tanah..minggu depan minggu paling ngeri buat haram jadah ni..korang tunggu lah.. "

PAS Is Not An Islamic Party: They Are Obsessed

Posted: 21 Aug 2012 11:30 PM PDT


It has become a routine for PAS's leaders and supporters to clash between one another, they would often put politics in front of everything and they would never accept one anothers' opinions.


Their arrogance had led to each of them often try to find their own excuses to show that they are never wrong, while everything which was accomplished by UMNO is always wrong.


To them, PAS is the only organization which fights for Islam and UMNO is kafir where they go against PAS.


As UMNO comes up with Islamic development programs such as the developing Islamic banking, Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Tabung Haji, building mosques and surau, PAS would be the forst to mock all of those efforts.


During the early establishments of Tabung Haji, Bank Islam and UIA, PAS mocked and said that BN was trying to gain support from rakyat which had shifted to PAS.


Not just that, PAS also mentioned that those who used the service from Tabung Haji to perform their haj, it would not mean anything and need to be done again.


When the fact is, since it was officially running in 1963, it is one of the biggest help for Muslims so that they would reach Mecca.


If it is true that Tabung Haji is haram, why should PAS supporters go there to find work? Perhaps those mockery that gave to UMNO were just jealousy.


As for Bank Islam, PAS mentioned that those were UMNO's new political weapons to weaken the support for PAS. But as PAS takes over Kelantan in 1990, how could the CM decide to keep the state money to Bank Islam. Nik Aziz even dared mention that Kelantan is the only state that keeps and operates with Bank Islam.


UIA in the other hand, after a while, it becomes the university which produces graduates from pro-PAS youth who are now even few of the leaders and supporters.


All of these showed that PAS is an Islamic party that uses the name of Islam for their own interest instead of working for people.


Their extreme movement had proven to be useless for both rakyat and the country.

bERANIKAN hATI

Posted: 22 Aug 2012 03:59 PM PDT

bERANIKAN hATI


UMUM BERSARA: USAHA TERDESAK ANU ARR

Posted: 22 Aug 2012 05:39 AM PDT

Saya tahu saya akan kalah nanti...tapi saja je nak buat gempak!! 
Orang yang bodoh akan tertipu juga, hehe!


1. Anu arr umumkan akan bersara jika kalah dalam PRU13 nanti. Ini strategi terakhir beliau, strateji terdesak dalam meraih sokongan, simpati dan belas kasihan rakyat. Demikian dilaporkan di MalaysiaKini.

2. Jikalau Anu arr seorang pemimpin dan politikus bermaruah sudah tentu beliau bersara sebaik sahaja isu peribadi dan moral beliau didedahkan kepada umum. Beliau tidak perlu menunggu sehingga PRU13 jika beliau pemimpin bermaruah dan ebrani sebagaimana para pemimpin dunia lainnya yang terlibat dengan skandal sebagaimana di Jepun dan bahkan di Amerika sendiri.

3. Apakah janji akan ditepati? Ramai kalangan pemim;in pembangkang hanya pandai berjanji namun gagal menepatinya. Jika kita masih ingat, tidak lama dahulu Nik Aziz pernah berjanji akan turut bersara dari jawatannya jikalau Tun Dr.Mahathir bersara dari politik, namun Nik Aziz juga gagal tunaikan janjinya. Jikalau seorang yang dihormati sebagai Tok Guru juga gagal patuhi janjinya, orang bagaimana lagikah yang akan kita percayai?

4. Kita harus sedar bahawa dalam politik sama ada ianya seorang alim atau tidak, sama ada ianya Tok Guru, Ustaz atau sesiapapun, mereka tetap sama.....orang politik.

5. Apa perlunya Anu arr umum bersara jika sudah ditolak rakyat?


- Sumber

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 22 Aug 2012 03:59 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Haji Hadi: 'Kerjasama Pas dan DAP adalah kerjasama berasaskan agama Islam'

Posted: 22 Aug 2012 03:30 PM PDT

KUALA TERENGGANU – Pas mendakwa kerjasama dijalinkan parti dalam komponen Barisan Nasional (BN) tidak fokus terhadap dasar dan konsep Islam, berbeza dengan apa dilakukan komponen Pakatan Rakyat (PR).

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, percampuran politik yang terjalin antara Umno, MCA dan MIC tiada kaitan dengan agama Islam dan tidak menekankan perkara itu sebagai asas utama dalam menjalinkan kerjasama.

"Kerjasama Pas dan DAP adalah kerjasama berasaskan agama Islam yang dinyatakan Rasulullah SAW, iaitu Islam wajib melaksanakan syarat-syarat dimeterai, kecuali syarat menghalalkan yang haram dan mengharamkan yang halal.

"Walaupun fahaman berbeza, tidak sama, tetapi ada persamaan berasaskan kemanusiaan. Disebabkan dasar kemanusiaan inilah, Islam benarkan kita bekerjasama dengan pihak lain," katanya.

Abdul Hadi berkata demikian ketika menjawab pertanyaan mengenai sikap terlalu tolak ansur orang Melayu sehingga ada pihak lain ambil kesempatan dan status hubungan Pas serta DAP pada sesi dialog dalam Majlis Ramah Mesra Bersama Perantau anjuran Badan Perhubungan Pas Terengganu, semalam.

Menjawab pertanyaan berhubung dakwaan sebuah jabatan kerajaan di Pulau Pinang melakukan diskriminasi dengan membuang pekerja Melayu, Abdul Hadi mendakwa, ia berlaku kesan pemerintahan BN di negeri itu sebelum ini.

"Lebih 90 peratus pegawai dilantik ketika mereka memerintah lebih mementingkan politik daripada tanggungjawab pentadbiran. Sebab itu tidak mustahil DAP di Pulau Pinang juga menghadapi perbuatan tidak dipilih oleh BN semasa pemerintahan mereka," katanya.

Beliau berkata, tidak mudah untuk DAP memerintah sekiranya saki baki parasit politik masih wujud.

Sementara itu, Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustaffa Ali berkata, beliau masih belum menerima maklumat mengenai kes itu dan akan melakukan siasatan bagi memastikan sama ada ia benar-benar berlaku.

Hentam Karpal Singh, PAS arah Nasha, Nasrudin diam

Posted: 22 Aug 2012 02:45 PM PDT

PETALING JAYA: PAS melarang ahli Parlimen Bachok yang juga bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa dan Ketua Pemudanya, Nasrudin Hassan Tantawi daripada mengeluarkan kenyataan lebih lanjut mengenai pendirian Karpal Singh yang menentang hukum hudud dilaksanakan jika berjaya menawan Putrajaya.

Bagaimanapun, Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mempertahankan kenyataan balas yang dikeluarkan oleh kedua-dua mereka.

Beliau memberi respon kepada kenyataan yang disifatkan beliau agak melampaui batas.

"Komen oleh mereka berdua tidak melampau, tidak betul juga jika kita (PAS) hanya berdiam diri tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan seolah-olah bersetuju dengan Karpal, ia sebagai menyatakan pendirian. Kenyataan Karpal telah mengakibatkan Nasha dan Nasruddin menyatakan pendapat mereka.

"Oleh itu, adalah lebih baik untuk mereka berdua tidak menambah apa-apa lagi kenyataan untuk mengelakkan kekeliruan dan isu ini diperbesarkan lagi, tambahan pula Mursyidul Am (Datuk Nik Aziz Nik Mat) sendiri telah menyatakan pendirian PAS dalam hal ini", katanya ketika dihubungi hari ini.

Disamping itu, Datuk Tuan Ibrahim berpendapat, Karpal mestilah menjaga sensiviti apabila membuat kenyataan berkenaan hukum hudud kerana isu berkaitan agama adalah sensitif kepada umat Islam dan agama-agama lain.

Keterlaluan

Nasrudin sebelum ini mendakwa Karpal semakin keterlaluan kerana cuba merendahkan dan mempertikaikan keupayaan hukum hudud dalam mengatasi jenayah. Beliau juga berkata, pendekatan Karpal yang juga Pengerusi DAP itu bakal berhadapan dengan kemarahan umat Islam.

Nasharuddin pula menggesa PAS keluar daripada Pakatan Rakyat (PR) kerana DAP menolak hukum hudud daripada dilaksanakan.

Sementara itu, apabila ditanya mengenai Nasharuddin yang akan dihadapkan ke Majlis Syura kerana kenyataan yang dibuatnya, Tuan Ibrahim berkata, bukan dibicarakan atau diadili, tetapi hanya meminta penjelasan lanjut sahaja.

" Nasharuddin hanya dipanggil untuk memberikan penjelasan lanjut mengenai kenyataannya yang menggesa PAS keluar dari PR sahaja. Isu beliau bergambar dan bertemu dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Makkah tiada kena mengena kerana ia adalah perkara biasa untuk wakil rakyat bertemu.

"Kemungkinan Nasharuddin akan diminta memberika penjelasan lanjut kepada Majlis Syura' pada mesyurat Pusat PAS yang akan bermula pada bulan depan",katanya.

FMT

 

‘How can DAP sack me after I quit?’

Posted: 22 Aug 2012 02:35 PM PDT

KAJANG: Former DAP Sungai Pelek parliament liaison committee member Tan Tuan Tat today questioned the party's logic in sacking him after he announced he quit DAP.

"How can DAP sack me after I had quit the party?" Tuan Tat asked, when contacted today.

Tuan Tat, who was also Selangor DAP auditor and Taman Sungai Pelek branch chairman, bowed out of the party on Thursday after raising issues relating to Selangor government-linked corporation, Talam Sdn Bhd, and expressing dissatisfaction against Selangor DAP leadership for sacking him simply because he was a strong supporter of Sungai Pinang state representative and Selangor State Legislative Assembly speaker Teng Chang Kim.

"I publicly announced that I quit the party at 12 noon and faxed a letter to DAP headquarters at 2.45pm," he said.

Tuan Tat was supposed to be attending a second disciplinary hearing at 4pm on that day as a result of a complaint against him by Salak Baru branch secretary Lee Kwi Keong in March, this year.

He was accused of creating 149 phantom members for the formation of three branches in Sungai Pelek.

Tan said he was surprised to read press reports quoting DAP disciplinary committee chairman and Cheras MP Tan Kok Wai announcing that he was sacked with immediate affect.

Tuan Tat also claimed that he never received a letter in black and white to say that he was booted out of the party.

"The last letter I received from DAP was a notification informing me to attend the hearing," said Tuan Tat.

Meanwhile in a related development, Sungai Pelek coordinator P Sivakumar issued a statement on Saturday and clarified that Tuan Tat's expulsion was due to the latter's dishonesty in creating bogus branches.


Dr M: Banyak perkara rosak jika pembangkang perintah

Posted: 22 Aug 2012 01:29 PM PDT

KUALA LUMPUR - Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengingatkan rakyat bahawa tindakan memberi mandat percubaan kepada pembangkang untuk memerintah negara selama lima tahun sebagai langkah berbahaya.

Bekas perdana menteri itu berkata ini kerana langkah itu boleh merosakkan banyak perkara.

Beliau berkata banyak perubahan yang dijanjikan pembangkang seperti tiada yuran pendidikan dan tiada tol lebuh raya akan gagal seperti yang berlaku kepada sosialis dan komunis pada masa lepas yang mencuba idea negara kebajikan.

"Malaysia tiada sebarang ideologi. Tetapi yang nyata kerajaan memerlukan wang untuk membangunkan negara dan memberi subsidi kepada kos sara hidup rakyat.

"Tetapi apabila kerajaan menghapuskan cukai, tol dan yuran, ia akan kekurangan wang. Kerajaan sebaliknya perlu pula berbelanja lebih untuk mengurus dan mengekalkan utiliti, lebuh raya, sekolah, kos operasi dan pembangunan, pencen dan sebagainya," kata Dr Mahathir dalam blognya www.chedet.cc.

Dr Mahathir berkata dalam mengumpul dana, adalah tidak salah untuk meminjam jika wang itu dilabur dan memberi pulangan.

"Tetapi meminjam wang hanya untuk dibelanjakan akan menyebabkan tidak dapat membayar balik pinjaman. Inilah yang terjadi kepada Greece. Ia kini bankrap," katanya.

Dr Mahathir berkata rakyat perlu melihat rekod Barisan Nasional (BN) memerintah negara sejak kemerdekaan dan membandingkannya dengan negara lain yang mencapai kemerdekaan pada waktu sama, atau dengan negara barat yang maju.

"Mereka berada dalam kesulitan kewangan yang teruk, dan cuba sedaya mungkin, tetapi tidak dapat mengatasi krisis itu," katanya.

Beliau berkata sepanjang tempoh krisis kewangan 1997-1998, timbalan perdana menteri dan menteri kewangan pada masa itu (Datuk Seri Anwar Ibrahim) mencuba penyelesaian Tabung Matawang Antarabangsa (IMF) tanpa pinjaman IMF dan bank dan syarikat-syarikat menghadapi ancaman bankrap akibat pinjaman tidak berbayar, kenaikan kos import serta kos sara hidup.

"Rekod menteri kewangan pada masa itu adalah buruk, walaupun gemar mendakwa kejayaan hasil usaha orang lain sebagai hasil usahanya.

"Sekarang, sebagai pemimpin pembangkang beliau mendakwa akan membawa perubahan. Perubahan baik apakah yang beliau perkenalkan semasa berada dalam kerajaan dahulu?" kata Dr Mahathir.

Beliau berkata Anwar hanya berminat untuk memegang pucuk pimpinan Umno supaya dapat menjadi perdana menteri dan berkata: "Bagaimana beliau mencapai sasarannya itu tidak perlu lagi diperinci".

Bekas perdana menteri itu berkata adalah mudah untuk membuat janji semasa kempen pilihan raya, tetapi untuk menunaikan janji adalah suatu perkara lain.

Dr Mahathir berkata pembangkang akan memastikan yang BN tidak akan kembali, dan akan menggunakan pegawai kerajaan untuk 'gempar' sesiapa sahaja yang ingin menukar kerajaan.

Dr Mahathir berkata BN sentiasa mendengar pandangan rakyat dan telah mengubah banyak undang-undang dan dasar untuk membawa masa hadapan yang lebih baik kepada mereka.

"Apa yang perlu dilakukan oleh rakyat ialah menggesa BN supaya membuat apa juga perubahan yang dihasratkan rakyat," katanya. - Bernama

Hudud: Mufti tegur pendirian Karpal

Posted: 22 Aug 2012 12:23 PM PDT

SHAH ALAM - Mufi Kedah, Datuk Sheikh Muhamad Baderudin Ahmad berkata, Karpal harus menghentikan segala kritikan yang berkaitan dengan agama Islam.

Katanya, tindakan Karpal menentang pelaksanaan hukum hudud dilihat tidak menghormati sensitiviti umat Islam.

"Karpal perlu menghentikan segala kritikan dan tohmahan yang dilemparkan selama ini kerana telah mencetuskan kekeliruan pelbagai pihak.

"Dalam situasi ini, Karpal harus menghormati sensitiviti semua agama terutama agama Islam berikutan Islam adalah agama rasmi di Malaysia," katanya.

Muhamad Baderudin berkata, Raja-raja Melayu juga merupakan seorang yang beragama Islam dan oleh demikian, tidak wajar bagi Karpal berbuat demikian.

"Karpal harus menghormati agama Islam sebagai agama rasmi di Malaysia," katanya.

Diberi Habuan Menonton Seks Setiap Kali Pulang Dari Mencuri

Posted: 22 Aug 2012 11:01 AM PDT

Gambar hiasan
JOHOR BAHRU: Akibat mahukan kesenangan berterusan menerusi jalan haram, segelintir pemuja toyol sanggup memeterai perjanjian luar biasa termasuk memenuhi permintaan pelik makhluk halus itu yang ingin melihat tuannya melakukan hubungan seks di luar nikah.

Perjanjian yang dibuat pemuja berkenaan selepas roh toyol itu dibangkitkan, adalah antara habuan diterima makhluk berkenaan yang mampu menyelinap bilik berkunci dan mencari wang disorok bagi melakukan tugas mencuri di kediaman penduduk.

Selain itu, toyol berkenaan juga diberi makan ayam dan dihadiahkan barang permainan kanak-kanak oleh pemujanya setiap kali berjaya menyerahkan wang curi.

Perbuatan tidak bertanggungjawab pemuja toyol itu yang berani melakukan perjanjian berkenaan walaupun menyedari ia perbuatan syirik dan dilaknat Allah, kebiasaannya tidak disedari ahli keluarganya.

Perkara berkenaan didedahkan seorang pengamal perubatan tradisional, Hafizan Abdullah, 55, yang turut terkilan dengan kewujudan perjanjian luar biasa antara pemuja toyol dan makhluk halus yang dikatakan mempunyai perangai seperti kanak-kanak.

"Apa yang pelik, apabila ditanya sama ada tuan mereka memberikan darah sebagai makanan supaya melakukan perbuatan mencuri, makhluk halus berwarna hijau, bermata merah dan setinggi paras betis sebaliknya memberitahu ganjaran mereka adalah melihat pemuja melakukan hubungan seks tanpa pengetahuan dengan pasangannya.

"Toyol berkenaan juga diberikan makan ayam dan barang permainan kanak-kanak oleh pemuja setiap kali berjaya menyerahkan wang dicuri itu.

"Apa yang mengecewakan, perbuatan tidak bertanggungjawab pemuja toyol itu yang berani melakukan perjanjian itu tanpa disedari ahli keluarganya mengakibatkan keseluruhan keluarganya terpaksa menanggung dosa," katanya yang mendakwa pernah menghalau makhluk halus berkenaan yang berjaya diperangkap di kediaman penduduk di sekitar Ulu Tiram dan Pasir Gudang beberapa bulan lalu.

Hafizan berkata, sikap tidak bertanggungjawab pemuja toyol yang sanggup membuat perjanjian luar biasa itu sebagai mengambil jalan mudah untuk mendapatkan wang bagaimanapun mengundang masalah kepada diri sendiri apabila ingkar permintaan makhluk itu.

Menurutnya, pemuja yang gagal memenuhi permintaan boleh mengakibatkan makhluk berkenaan mengganas termasuk merosakkan barangan di rumah atau menimbulkan perselisihan faham antara ahli keluarga.

"Ada juga yang berdegil dan enggan mengikut arahan pemuja atau pemiliknya apabila permintaan remeh itu gagal dipenuhi.

"Akhirnya pemuja terbabit yang melakukan amalan terpesong itu terdesak untuk memberi habuan dipinta bagi memastikan tidak dilanda masalah biarpun menyedari perbuatan perbuatan ini haram di sisi agama kerana ia menyekutukan Allah," katanya.

Menurut Hafizan, orang ramai boleh mengetahui kehadiran toyol dengan menabur kekacang dalam rumah mereka pada waktu malam.Katanya, sekiranya taburan berkenaan tersusun atau terkumpul di satu tempat, ia membuktikan kehadiran toyol berkenaan yang leka bermain dengan barangan terbabit.

"Kebiasaannya, orang ramai bingung berikutan kes kehilangan wang yang disimpan di rumah makin menjadi-jadi. Tambahan pula, jumlah wang yang hilang itu hanya bernilai kecil walaupun disimpan di tempat paling sukar dikesan.

"Cara yang paling berkesan bagi menghindari kediaman daripada gangguan syaitan mahupun iblis adalah bacaan ayat Kursi dan berdoa, " katanya.

Sementara itu, Mufti Johor, Datuk Nooh Gadot, berkata perbuatan membela iblis seperti toyol amalan orang jahiliah yang tidak bertamadun.

- MyTabloid


MCA Kedah minta Sinar Harian mohon maaf

Posted: 22 Aug 2012 09:45 AM PDT

Amboi..Sinar Harian pun dah pandai putar belit fakta berita dah sekarang ni ya? Nak jadi akhbar portal sepenuhnya atau masih mahu ada yang hardcopy?

Walaupun laporan dibawah tidak menyatakan akhbar mana yang dimaksudkan, ternyata tajuk yang ditulis adalah berdasarkan apa yang dilaporkan pada portal Sinar Harian.

Jadi, apakah Sinar Harian mahu berubah wajah dari neutral kepada portal akhbar seperti Malaysiakini?

Baca laporan di bawah:

ALOR SETAR: Pengerusi MCA Kedah, Datuk Chong Itt Chew meminta sebuah akhbar berbahasa Melayu memohon maaf berikutan laporan akhbar itu yang bertajuk 'MCA Kedah Sokong Hudud' pada Selasa.

Beliau kecewa dengan tindakan akhbar itu yang memetiknya sebagai berkata MCA Kedah bersetuju dengan undang-undang Islam itu sedangkan beliau tidak ditanya tentang hukum hudud semasa temu bual melalui telefon dibuat dua hari lepas.

"Saya sangat kecewa kerana lain yang ditanya dan lain pula yang ditulis. Semasa temu bual itu berlangsung, saya tidak dengar pun wartawan itu menyebut perkataan hudud tetapi apabila berita keluar, ia berkaitan dengan hudud," katanya kepada pemberita di sini Rabu.

Beliau berkata, beliau akan menghantar surat dalam masa terdekat kepada akhbar itu sebagai peringatan supaya semua wartawan berpegang kepada prinsip profesinalisme dalam menyampaikan maklumat kepada orang ramai.

"Saya tidak akan mengambil apa-apa tindakan undang-undang kepada wartawan dan akhbar itu sebaliknya saya mohon supaya mereka memohon maaf dengan laporan berita itu," katanya.

- BERNAMA

Polis Siasat Facebook Palsu Pemuda Umno

Posted: 22 Aug 2012 09:31 AM PDT

KUALA LUMPUR: Polis sedang menyiasat laporan mengenai kewujudan laman sosial Facebook palsu menggunakan nama 'Pemuda Umno Malaysia' yang memaparkan poster berbaur hasutan.

Ketua Jabatan Sisatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah berkata, setakat ini, hanya satu laporan polis mengenai laman Facebook palsu itu diterima.

"Polis setakat ini masih belum memanggil mana-mana individu untuk memberi keterangan," katanya kepada pemberita di sini Rabu.

Ku berkata, siasatan dijalankan mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Isnin lepas, Setiausaha Kerja Pemuda Barisan Nasional, Ibdilillah Ishak membuat laporan polis berhubung kewujudan laman sosial Facebook itu.

Poster dalam Facebook itu berbentuk tinjauan - Jika orang ramai setuju untukjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan, teruskan sokongan kepadagabungan pembangkang, Pakatan Rakyat.

- BERNAMA

Piala Malaysia: Keputusan penuh perlawanan pertama

Posted: 22 Aug 2012 09:16 AM PDT


BERIKUT keputusan perlawanan sulung saingan Piala Malaysia 2012 yang berlangsung hari ini. Empat perlawanan menyaksikan keputusan seri.

KUMPULAN A
PKNS (1) (1) Johor
(Stadium Petaling Jaya)

Johor FC (0) (0) Lions
(Stadium JCorp, Pasir Gudang)

KUMPULAN B
Kedah (0) (2) ATM
(Stadium Darul Aman)

Terengganu (2) (0) Kelantan
(Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah)

KUMPULAN C
Felda United (1) (1) Negeri Sembilan
(Stadium Hang Jebat)

Sime Darby (1) (1) Perak
(Stadium Selayang)

KUMPULAN D
Pahang (3) (2) T-Team
(Stadium Darul Makmur)

Sarawak (2) (1) Selangor
(Stadium Negeri Sarawak)

Remaja tingkatan tiga kantoi bersetubuh haram lebih 20 kali dengan teman lelaki

Posted: 22 Aug 2012 07:10 AM PDT

PETALING JAYA: Tindakan seorang kakak merampas telefon bimbit adik perempuannya membongkar rahsia perbuatan keji gadis terbabit yang terlanjur lebih 20 kali bersama teman lelakinya sejak beberapa bulan lalu.

Kejadian itu terbongkar jam 11.30 malam Sabtu lalu, selepas kakak berkenaan menemui SMS berbaur lucah dihantar teman lelaki adiknya berusia 19 tahun menyebabkan kakak berusia 20-an itu mendesak adiknya menceritakan perkara sebenar.

Menurut sumber, remaja perempuan berusia 15 tahun yang ketakutan selepas hubungan cinta terlarang itu terbongkar hanya berdiam diri dan menangis teresak-esak.

"Ibu bapa mereka yang mengetahui anak gadisnya itu yang menunggu keputusan peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) terlanjur hanya terdiam.

"Bagaimanapun, abang iparnya mendesak gadis terbabit menghubungi teman lelakinya sebelum mereka menangkap lelaki itu dan membawanya ke Balai Polis Kota Damansara," katanya.

Menceritakan semula kejadian itu, sumber berkata, perbuatan keji adiknya terbongkar apabila kakaknya yang menegur sikap gadis itu yang sering tidur lewat kerana bermain komputer terlihat SMS lucah dalam telefon bimbitnya.

Sumber berkata, kakaknya mendesak adiknya menceritakan perkara sebenar sebelum dimaklumkan mereka berkenalan melalui laman sembang sosial.

"Perkenalan itu bertukar percintaan sebelum kedua-dua mereka berjumpa secara sembunyi bagi bermadu kasih.

"Sebaik mendengar pengakuan itu, abang iparnya meminta gadis terbabit menghubungi teman lelakinya untuk berjumpa di padang sekolah berhampiran rumah mereka," katanya.

Menurutnya, sebaik mereka bertemu teman lelaki adiknya, abang iparnya meminta penjelasan sebelum lelaki terbabit mengaku terlanjur lebih 20 kali bersama gadis itu.Katanya, geram dengan pengakuan itu, lelaki terbabit dibawa ke balai polis untuk tindakan lanjut.

Wanita jadi hamba seks Bangla tujuh bulan

Posted: 21 Aug 2012 08:31 PM PDT

KUALA LUMPUR: Seorang wanita berusia 25 tahun terpaksa menempuh detik hitam dalam hidupnya apabila bukan saja dikurung sejak tujuh bulan lalu, malah dibelasah dan diperkosa seorang lelaki warga Bangladesh di sebuah rumah berhampiran sebuah pasar raya di Kepong, di sini.

Lebih kejam, mangsa mendakwa dipukul hampir setiap hari sepanjang tempoh itu disebabkan keengganannya menjadi pelacur biarpun dipaksa lelaki terbabit.

Bagaimanapun, wanita terbabit bernasib baik apabila berjaya meloloskan diri daripada 'neraka' berkenaan, jam 10 malam Isnin lalu, sebelum tampil membuat laporan di Balai Polis Kepong, Khamis lalu.

Menceritakan semula kejadian itu, sumber berkata, mangsa yang mengenali lelaki terbabit mendakwa ditawarkan pekerjaan di sebuah restoran dengan gaji lumayan.

"Mangsa yang tertarik dengan tawaran berkenaan kemudian dibawa lelaki itu ke sebuah rumah di Kepong sebelum dikurung," katanya.

Sumber berkata, mangsa kemudian dipaksa menjadi pelacur dan keengganannya berbuat demikian menyebabkan suspek berang lalu memukulnya.

"Penderitaan mangsa tidak berakhir di situ apabila dia mendakwa turut dirogol lelaki terbabit lebih 10 kali sepanjang tujuh bulan dikurung," katanya.

Mangsa yang berjaya meloloskan diri daripada kurungan berkenaan jam 10 malam kemudian segera menghubungi rakan dan meminta bantuan.

Katanya, selepas dinasihati rakannya, wanita itu membuat laporan di Balai Polis Kepong, di sini, menuntut tindakan tegas dikenakan terhadap lelaki terbabit.

Dalam laporannya itu, wanita terbabit mendakwa lapan lagi wanita turut dikurung dan dipaksa menjadi pelacur oleh lelaki terbabit.

Sementara itu, Ketua Penolong Pengarah Jabatan Siasatan Pencegahan Maksiat, Perjudian dan Kongsi Gelap (D7) Bukit Aman, Datuk Abd Jalil Hassan ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian berkenaan dan siasatan lanjut dilakukan.

Ayat al-Quran perjelas hukuman bagi homoseksual

Posted: 21 Aug 2012 08:00 PM PDT

Saya sudah beberapa kali menulis isu homoseksual dalam ruangan ini. Kebanyakannya saya mengulas mengenai kedudukan agama Islam dalam Perlembagaan serta falsafah negara. Namun, saya belum lagi menyentuh mengenai hukum dan dalil mengenainya secara terperinci. Kali ini perkongsian saya cuba membawa sumber dan asas hukum dan hukuman homoseksual.

Sesungguhnya tiada perbezaan dalam kalangan ulama Islam mengenai pengharaman perbuatan homoseksual. Homoseksual ini dimaksudkan sebagai orang yang tertarik nafsu syahwatnya kepada orang yang sejenis dengannya, terutama antara dengan lelaki.

Saya dapati tafsiran ini daripada Kamus Dewan, Dewan Bahasa dan Pustaka. Sekiranya dilihat kepada tafsiran ini, homoseksual bukan bermaksud hubungan seksual antara lelaki dan lelaki, tetapi, ia hanya merujuk kepada tarikan seksual. Sekiranya mahu dihujahkan, sekiranya tertarik nafsu syahwat... adalah sesuatu yang diharamkan, maka perbuatan seksual itu juga adalah diharamkan.

Ulama sepakat

Ulama menggunakan istilah liwat untuk hubungan seksual antara lelaki dan lelaki dan musahaqah untuk hubungan antara perempuan dan perempuan. Kedua-dua hukumnya adalah haram.

Walaupun berbeza mengenai hukumannya, ulama mencapai kata sepakat tentang haramnya homoseksual secara ijmak iaitu secara persetujuan dalam kalangan ulama Islam. Sebagai sumber hukum Islam, ijmak adalah antara sumber ketiga yang paling tinggi dalam sistem perundangan Islam.

Sekiranya berlaku liwat dalam, majoriti ulama Islam meletakkan hukumannya sama seperti hukuman kepada penzina, kecuali pandangan Imam Abu Hanifah.
Asas kepada hukum pengharaman ini ialah al-Quran dan hadis. Antara ayat al-Quran yang berkaitan ialah, surah al-Araf (7) ayat 80 hingga 84; surah ash-Shuara (26), ayat 165 hingga 174, surah Hudd (11) ayat 80 hingga 81, surah al-Hijr (15), ayat 51 hingga 60. Ayat-ayat suci ini menceritakan mengenai kaum Nabi Lut yang dihukum Allah dengan seksaan dahsyat sehingga mereka dihapuskan dari dunia ini.

Antara ayat suci al-Quran ini menggunakan istilah mujrimin kepada mereka yang tertarik kepada kaum sejenis. Perkataan mujrimin ini ditafsirkan sebagai orang yang berdosa. Dalam konteks undang-undang jenayah perkataan ini boleh ditafsirkan sebagai yang melakukan jenayah kerana kata asal kepada perkataan mujrimin ini ialah jurm iaitu antara perkataan yang ditafsirkan sebagai jenayah. Ada antara ayat suci ini yang menyebut mengenai status homoseksual sebagai orang yang melampaui batas.

Beri penerangan

Selain ayat suci al-Quran, ada juga hadis Rasulullah berkaitan homoseksual dan liwat. Antaranya, terdapat hadis yang menyatakan mereka yang melakukan perbuatan ini dalam kemurkaan Allah.

Walaupun kedudukan ini jelas, banyak perbahasan semasa cuba membawa pandangan baru dalam hal ini. Terdapat pendapat yang menyatakan homoseksual tidak disebut secara harfiah dalam al-Quran. Ini benar kerana perkataan homoseksual itu hanya diperkenalkan pada akhir kurun ke-18.

Walaupun perkataan homoseksual itu tidak disebut dengan nyata di dalam al-Quran, ini tidak bermakna al-Quran tidak mempunyai hukum mengenainya. Ayat suci al-Quran dengan jelas memberikan penerangan mengenai perlakuan tersebut.

Perlu diingat, ada kalanya dalam konteks undang-undang jenayah, sesuatu perbuatan jenayah tidak semestinya mempunyai nama tertentu ada kalanya memadai sekiranya perbuatan itu diperjelaskan menerusi perbuatan.

Jika berlaku pertuduhan, ada kalanya nama diberikan kepada sesuatu kesalahan tidak dapat memberi faham kepada tertuduh, maka cara perlakuan jenayah lebih penting daripada nama kesalahan itu.

Beri peringatan

Ada juga penyokong homoseksual yang menyatakan hukuman homoseksual adalah hanya kecenderungan ulama. Pendapat ini tidak benar. Jika dilihat ayat al-Quran di atas, hukuman yang dinyatakan dalam al-Quran itu begitu terperinci. Ia bukan kecenderungan ulama. Ia adalah peringatan yang jelas.
Dengan perincian mengenai seksaan dihadapi kaum Lut itu, ia menjadikan perbuatan mereka (kaum Lut) itu boleh dijadikan satu jenayah yang dihukum di dunia ini sebagai peringatan dan pengajaran.

Sesungguhnya, seksaan Allah itu benar. Sama-samalah kita berpesan-pesan mengenai seksaan Allah, semoga kita dapat menegakkan hukum Allah dan dapat menyelamatkan orang Islam daripada seksaan Allah yang benar dan dahsyat itu. 

UMNO tidak pernah menolak hudud

Posted: 21 Aug 2012 07:45 PM PDT

KUALA TERENGGANU – Umno menyelar kenyataan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang masih menganggap parti itu menolak pelaksanaan hukum hudud dalam negara.

Timbalan Pengerusi Biro Agama dan Pendidikan Umno Terengganu, Muhammad Ramli Nuh menegaskan, kenyataan itu sama sekali tidak benar kerana Umno tidak pernah menolak undang-undang syariah terbabit.

Bagaimanapun, katanya apa yang dipertikai Umno adalah kaedah digunakan Pas yang dilihat hanya menggunakan isu itu untuk meraih kemenangan dalam pilihan raya umum.

"Kita tidak tolak undang-undang hudud. Kalau orang Islam menolak hudud, dia terkeluar daripada Islam dan tidak semudah itu kita mahu menolak hudud.

"Apa yang kita pertikaikan adalah kaedah Pas menggunakan hudud untuk memperlihatkan mereka adalah pejuang Islam demi mencapai kemenangan dalam pilihan raya.

"Ini adalah isu politik untuk perangkap Umno kerana apabila Umno berbahas, mereka akan mengatakan Umno menolak," katanya.

Merujuk laporan Sinar Harian Ahad lalu, DAP berhak menyatakan pendirian termasuk tidak bersetuju dengan pelaksanaan hukum hudud.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, penolakan DAP terhadap undang-undang Islam terutama oleh pengerusinya, Karpal Singh bukan sesuatu yang menghairankan kerana Karpal dan majoriti ahli serta pemimpin DAP bukan beragama Islam.

Dalam nada sinis, Abdul Hadi berkata, Umno yang hampir kesemua ahlinya beragama Islam pun juga sudah lama menolak hudud.

(Gambar) Wartawan Jepun mati terkena tembakan tentera

Posted: 21 Aug 2012 07:30 PM PDT

Beirut/Tokyo : Seorang wartawan wanita Jepun terbunuh selepas tercedera di leher akibat kena tembakan tentera kerajaan Syria yang bertempur dengan pemberontak di Aleppo semalam, menjadikannya warga Matahari Terbit pertama terbunuh dalam konflik selama 17 bulan itu.

Mika Yamamoto, 45, pernah memenangi anugerah kewartawanan bekerja untuk agensi berita bebas Japan Press dan maut selepas cedera kena tembakan ketika berada bersama dengan Tentera Syria Merdeka (FSA), kata pegawai Kementerian Luar Jepun.

Dalam satu temubual telefon dengan program berita TV Jepun, rakan wartawan Japan Press, Kazutaka Sato yang turut bersama Yamamoto berkata, mangsa terkena tembakan 15 askar kerajaan.

Diserang tentera kerajaan

Sekumpulan lelaki seragam celoreng datang ke arah kami. Mereka tentera kerajaan dan terus melepaskan tembakan daripada jarak 20 hingga 30 meter atau mungkin lebih dekat, kata Sato.

Ini menjadikan empat wartawan asing dan tempatan terbunuh ketika membuat liputan konflik di Syria.

Pertubuhan Pemantau Hak Asasi Manusia Syria berkata, pertempuran berlaku di daerah Suleimaniya, Aleppo, tempat yang menyaksikan pertempuran sengit antara tentera kerajaan dan pemberontak.

Japan Press tidak dapat dihubungi untuk mengulas lanjut. Laman web agensi itu berkata, Yamamoto melaporkan dari Afghanistan ketika Taliban memerintah dan pernah membuat liputan perang Iraq 2003 di Baghdad.

Laporan Iraq oleh Yamamoto memenangi hadiah Vaughn-Ueda diberikan oleh Persatuan Pengarang dan Penerbit Akhbar Jepun yang diilhamkan dari anugerah media Pulitzer Amerika Syarikat.

Selamat daripada bedilanPada April 2003, beliau terselamat daripada bedilan kereta kebal tentera Amerika Syarikat terhadap Hotel Palestine di Baghdad, lapor agensi berita Jiji, agensi berita Kyodo menyifatkan wanita itu sebagai wartawan video perintis.

Yamamoto adalah rakyat Jepun pertama terbunuh dalam konflik bersenjata di Syria, kata pegawai kementerian terbabit.

Adalah amat dikesalkan bahawa seorang wartawan Jepun kena tembakan dan maut, kata Ketua Setiausaha Kabinet, Osami Fujimura.

Laporan sebelum ini menyatakan, tiga lagi wartawan turut hilang, dua warga Arab, seorang wanita Lubnan dan seorang lagi dari Turki.

Reuters/AFP

Godaan 'seks palsu' oleh gadis 'ting-ting' di Sabah

Posted: 21 Aug 2012 06:30 PM PDT

KELIHATAN sekumpulan wanita dipercayai gadis 'ting-ting' berkumpul di kaki lima kedai di Kampung Air, Kota Kinabalu.
KOTA KINABALU – Bermodalkan tubuh badan mengghairahkan, seorang gadis yang kononnya menawarkan perkhidmatan seks mampu meraih pendapatan lumayan tanpa perlu menggadai maruah kepada lelaki berhidung belang.

Dikenali dengan gelaran 'ting-ting', godaan gadis jalanan itu tidak hanya tertumpu kepada lelaki kelas bawahan, malah turut berjaya memperbodohkan ramai kaum Adam yang bekerja sebagai ahli perniagaan dan kakitangan kerajaan.

Modus operandi yang dilakukan cukup mudah iaitu hanya berdiri di kaki-kaki lima premis perniagaan bermula pukul 12 malam dengan hanya berbaju ketat dan berseluar pendek.

Tinjauan Kosmo! di kawasan popular di sekitar Kampung Air dekat sini mendapati rata-rata gadis yang dipercayai menawarkan khidmat seks palsu itu berusia belasan tahun serta berasal dari Filipina dan Indonesia.

Sumber memaklumkan, kepintaran gadis-gadis itu bermula pada detik pertama bertemu pelanggannya apabila mereka sanggup menawarkan harga serendah RM30 untuk satu perkhidmatan seks.

Amalan syirik pada kenderaan kereta

Posted: 21 Aug 2012 05:19 PM PDT

KUALA LUMPUR: "Perbuatan menggantung anak patung di bampar kereta jika dilakukan umat Islam adalah amalan sesat yang menjurus kepada syirik kerana ia meniru perbuatan orang kafir kononnya mampu mengelak roh mengganggu mereka dan mengakibatkan kemalangan," kata penceramah dan pendakwah, Datuk Mohd Zawawi Yusoh.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai perbuatan segelintir pemandu beragama Islam yang sesuka hati menggantung anak patung di bawah kenderaan mereka tanpa mengetahui ia sebenarnya amalan pemandu di Thailand untuk menghalau roh jahat.

Tinjauan Harian Metro mendapati segelintir pemandu menggantung pelbagai anak patung lembut berwarna-warni termasuk daripada karakter popular di bampar kereta dan perbuatan itu kini dianggap sebagai gaya menarik untuk mencantikkan kenderaan masing-masing.

Menurut maklumat dalam laman web thailandguru.com, perbuatan meletakkan anak patung bawah kereta adalah budaya orang Thailand kerana mereka percaya roh orang yang maut akibat kemalangan akan berkeliaran di kawasan mereka mati. Oleh itu, bagi mengelakkan roh terbabit terutama roh kanak-kanak mengganggu pemandu dan mengakibatkan kemalangan mendorong mereka menggantung anak patung pada bampar kereta. Ini kononnya dapat memperdaya roh itu yang akan leka bermain dengan anak patung berkenaan.

Trend ini kemudian dibawa oleh pemandu teksi Thai supaya roh mangsa kemalangan tidak mengganggu penumpang mereka. Kepercayaan terbabit dipercayai berasal dari Korea sebelum dimulakan di Thailand pada pertengahan 2007.

Menurut Mohd Zawawi, meniru budaya asing tanpa mengetahui latar belakang perbuatan itu sebenarnya akan menjerumuskan umat Islam kepada kehancuran dan perkara itu bukan sahaja menjejaskan akhlak, malah keimanan mereka juga.

"Jika pemandu melakukannya juga dibimbangi ia boleh merosakkan akidah mereka sendiri kerana akan mudah terjebak dengan segala macam unsur syirik dan khurafat.

"Ini kerana, patung itu dipercayai mampu membantu untuk menghalau roh dan mengelak nahas jalan raya. Tindakan ini hukumnya berdosa besar berikutan meminta pertolongan selain Allah," katanya.

Katanya lagi, pemandu beragama Islam tidak sewajarnya meniru perbuatan terbabit kerana ia sebahagian kepercayaan orang kafir yang boleh merosakkan akidah masyarakat Islam di negara ini walaupun ia dianggap aksesori terbaru kenderaan.

"Belum ada kajian membuktikan bahawa kemalangan berpunca daripada gangguan makhluk halus, sebaliknya ia berlaku disebabkan tindakan makhluk kasar iaitu pemandu yang hilang pertimbangan dan tidak menghormati undang-undang jalan raya.

"Dalam Islam, ada cara untuk kita mengelak gangguan dan supaya perjalanan selamat dengan berdoa sebelum dan selepas memandu, berikhtiar serta berserah kepada Allah," katanya.

Beliau berkata, pemandu yang terlanjur menggantung anak patung dinasihatkan segera meninggalkan perbuatan berkenaan dan wajib bertaubat serta memohon ampun kepada Allah atas kejahilan itu.

Nenek pun jadi mangsa lempias nafsu

Posted: 21 Aug 2012 04:15 PM PDT

IPOH – Rutin harian seorang nenek mengambil angin pada awal pagi bertukar menjadi pengalaman pahit apabila wanita berusia 76 tahun itu menjadi mangsa cabul di kawasan Pasir Pinji, Jumaat lalu.

Dalam kejadian kira-kira jam 6.40 pagi itu, Kuan Loo Moi dalam perjalanan pulang selepas selesai melakukan senaman pagi bersama rakan-rakannya di taman berhampiran.

Menurutnya, dia yang ketika itu berjalan sendirian menuju ke rumah, merasakan ada seseorang mengekorinya.

"Tiba-tiba seorang lelaki memeluk saya dari belakang dan meraba- raba di setiap bahagian badan," katanya dalam satu sidang media bersama Pengerusi Rukun Tetangga Taman Bunga Raya, Taman Pinji dan Taman Melor, semalam.

Loo Moi berkata, dia menjerit untuk menarik perhatian jiran-jiran berhampiran.

"Pada masa sama, saya berusaha melepaskan pegangan daripada lelaki itu namun pegangannya sangat kuat.

"Tidak lama selepas itu, dia melepaskan dan berjalan tenang ke motosikal yang diletakkan bersebelahan dengan rumah saya," katanya.

Loo Moi berkata, ia merupakan kejadian pertama yang dialaminya dan difahamkan ia merupakan kejadian ketiga berlaku di kawasan perumahannya.

"Anak-anak saya telah meminta saya untuk pindah, tetapi saya dan suami berkeras untuk tinggal disebabkan kemudahan yang terdapat di kawasan ini.

"Kejadian ini tidak mematah semangat saya untuk meneruskan rutin harian berjalan pagi dan meminta semua penduduk berhati-hati," katanya.


KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 22 Aug 2012 03:48 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


HJ HADI : PUTRAJAYA DIJUNJUNG, AGAMA DIKENDONG...PULAK!!!

Posted: 21 Aug 2012 09:48 PM PDT

Dua isu ini jelas menunjukkan bahawa PAS sebenarnya berada jauh di bawah garis  tanda aras tahap perjuangan Islam sebenar. 2 isu ini sudah cukup untuk membuktikan bahawa ahli dan pemimpin  PAS tidak ada lebih mana pun berbanding dengan ahli dan pemimpin UMNO di sisi tuhan. Ini membuktikan PAS tidaklah seislam mana perjuangannya.

Soalan dalam kubur yang ditanya kepada ahli dan pemimpin UMNO itu jugalah yang akan ditanya kepada ahli dan pemimpin PAS. Tiada mana-mana pihak yang mendapat privilege dari tuhan, kecuali mereka yang diredhai, beriman dan beramal soleh.

Isu Pertama, ketika Dr Hasan Ali cuba menegakkan prinsip perjuangan Islam dan cuba bersuara dalam soal murtad dan rumah urut, beliau ditendang keluar PAS. Hampir keseluruhan pemimpin PAS berdiri dibelakang pendirian kerajaan Selangor yang didominasi oleh DAP.

Ke dua, Ust. Nasharudin Mat Isa yang dilihat tidak sehaluan dan sering ditempelak oleh pemimpin PAS. Beliau juga mungkin bakal menerima nasib yang sama dengan Hasan Ali, apabila beliau menunjukkan sikap mesra UMNO melebihi DAP.

Dari sudut individu, ke dua-dua pemimpin PAS ini sedang menerima dugaan tuhan, sejauh manakah kekentalan prinsip perjuangan Islamnya. Dari prinsip berjemaah, PAS juga sedang diperhalusi oleh Allah tentang sejauh manakah keikhlasan, kejujuran dan kebenaran di dalam perjuangannya. Individu pemimpin PAS yang sedang menempelak Ust.Nasha juga sedang dinilai kiblat perjuangan mereka yang sebenar di sisi tuhan, samada di atas maksud kerana Allah atau di atas maksud selain dari Allah.

Dugaan bukan datang dari luar atau dari UMNO mahupun musuh Islam, tapi dugaan mereka datang dari dalam PAS sendiri. Pas yang selama ini dikatakan memperjuangkan agenda Islam tiba-tiba menentang agenda perjuangan Dr Hasan Ali dan Ust.Nasha yang cuba melaksanakan agenda perjuangan yang dibawa oleh PAS selama ini. 

Kenapa agenda dan pendekatan Islam yang mereka bawa tiba-tiba disanggah oleh kepimpinan PAS sendiri hingga segala prinsip Islam yang cuba diamalkan mendapat tentangan dari kepimpinan? 

Bila pula kalanya DAP bersetuju dengan agenda perjuangan PAS? Bila sesuatu yang dikatakan "hak" boleh bercampur dengan "kebathilan"? Jika PAS memperjuangkan yang hak, sudah pasti secara otomatik perjuangan mereka akan mendapat tentangan dari pihak yang bathil. Ini sunnatullah perjuangan. 

Penentangan yang ditunjukkan oleh Karpal Singh itu sebenarnya adalah lumrah pertentangan atau manifestasi perjuangan yang pasti berlaku di antara yang hak dan bathil. Kenapa harus kita hairan?

Kenapa PAS tiba-tiba berkompromi dengan perjuangan yang bathil? Cuba tunjukkan bukti sejak zaman perjuangan nabi Muhamad saw, jika ada terdapat mana-mana perjuangan hak dan bathil boleh bercampur dan secocok umpama aur dengan tebing? Cuba buktikan mana-mana penemuan baru atau invention yang boleh menyebabkan minyak dengan air boleh bercampur?  

Titik persamaan tidak mungkin wujud di antara hak dan bathil. Tetapi titik persamaan inilah yang cuba diwujudkan oleh Anwar. Bukan bertujuan untuk mendaulatkan Islam, tapi untuk mendaulatkan kuasa untuk ke Putrajaya. Hakikatnya, ia tidak kena mengena dengan Islam. 

PAS sedang berusaha berkompromi dengan DAP atau PAS sedang mengkompromikan kesucian Islam? Untuk apa dilakukan semua ini? 

Akhirat dijunjung, dunia dikendong, bererti "Maksud dijunjung dan keperluan dikendong". Ia memberi erti bahawa kepentingan "keperluan"(neccessity) tidak mungkin mengatasi kepentingan sesuatu maksud.

Mana satu yang lebih wajib? Ayat yang menyebut "setiap dari kamu (muslim) adalah bersaudara" yang lebih wajib diutamakan atau pun ijtihad PAS yang mendakwa "dibolehkan berkompromi dengan kafir DAP demi untuk menumbangkan UMNO yang menolak Islam" ?

Apa yang dilakukan oleh PAs hari ini ialah menterbalikkan keutamaan, di mana keperluan untuk ke Putrajaya dijunjung, manakala maksud sebenar ikatan persaudaraan sesama muslim yang amat dituntut oleh Allah dan rasulnya hanya dikendong. 

PAS bimbang jika tidak berkompromi dengan DAP maka peluang untuk ke Putrajaya akan terjejas. Maka PAS terpaksa mencampakkan saranan Allah dan rasul yang mewajibkan ikatan persaudaraan sesama muslim yang dikendongnya, demi untuk menyelamatkan hubungan dengan DAP agar tidak terjatuh daripada junjungannya.

Bukan Hasan Ali dan Ust Nasha saja, malahan sesiapa saja yang boleh menjadi penyebab kepada jatuhnya apa yang dijunjung di batu jemala PAS, pasti akan menerima nasib yang sama dengan mereka berdua ini.

Inilah rasmi perjuangan "PAS for all" ciptaan golongan erdogan PAS yang lebih totok assabiahnya dari Umno.

Kita MESTI Selamatkan Melayu

Posted: 22 Aug 2012 03:42 PM PDT

Kita MESTI Selamatkan Melayu


Nik Aziz Boleh Bunuh Diri Apabila Menonton Video Klip Ustaz Kazim Belasah PAS Isu Hudud

Posted: 22 Aug 2012 05:08 AM PDTKONFIMMM...!! Wan Azizah & Nurul Izzah Pasti Bengang Dengan Poster Ini....

Posted: 22 Aug 2012 01:37 AM PDT


EXCLUSIVE PKR...!! Anwar Ibrahim Maki Khalid Gagap "Kaw Kaw" Di Pagi Syawal....

Posted: 21 Aug 2012 10:00 PM PDT

Kisah Menarik....!! Klik SINI

Pergi MAMPOS Laa Itu Karpal Singh...! Tindakan Ustaz Nasharuddin Dapat Restu Dr Haron Din...

Posted: 21 Aug 2012 06:30 PM PDT


Laporan media cetak dan elektronik pada 14 dan 15 Ogos 2012 dan beberapa ulasan daripada pelbagai pihak sehubungan dengan kenyataan saya di Mekah al-Mukaramah adalah dirujuk.

HUDUD

Saya kekal dengan pandangan saya bahawa Karpal Singh bukan hanya sekadar anti hudud tetapi anti-Islam.

Sebagai seorang peguam yang lama, dia tahu apa itu substantive law dan apa itu procedural law. Pelaksanaan hudud memerlukan kepada standard of proof yang cukup tinggi untuk boleh dilaksanakan, ada kesalahan yang memerlukan tahap pembuktian ke taraf beyond any shadow of doubt iaitu tahap pembuktian yang maksimum, sebelum boleh ia dilaksanakan, tetapi dia menolak semua itu hanya kerana ia adalah undang-undang Islam.

Berapa kali sudah dia mengungkapkan bahawa pelaksanaan sistem perundangan Islam is over my dead body menunjukkan dia sanggup mati untuk pertahankan pendiriannya, maka saya juga sanggup melakukan apa saja at whatever cost untuk pertahankan agama saya.

Terpulanglah kepada mana pihak yang mungkin kerana percaturan politik akan mendiamkan diri seperti syaitan-syaitan bisu yang sering diungkap oleh pimpinan, insya-Allah saya tidak akan biarkan mana-mana pihak sewenang-wenangnya menghina agama saya.

Pas harus lebih tegas menyatakan pendiriannya dalam hal ini kerana sokongan yang diberikan oleh masyarakat umum kepada Pas adalah kerana perjuangannya untuk menegakkan syariah Allah SWT namun dalam isu hudud yang diserang dan dikecam oleh Karpal Singh ini, masih ramai yang tertunggu apa sikap Pas terhadap Karpal Singh.

Adakah tahaluf siyasi yang sedang diamalkan oleh Pas turut membolehkan kesepakatan dengan mereka yang menolak dan memerangi Islam. Harapan saya adalah apabila penjelasan dibuat oleh pimpinan tertinggi Pas kepada masyarakat umum, maka akan terjawablah kekaburan yang ada pada masyarakat umum.

Pemimpin Pas mungkin sudah faham, ahli Pas juga mungkin sudah mengerti tetapi masyarakat umum masih menanti penjelasan. Pas tidak akan menang hanya dengan undi daripada ahlinya sahaja.
- Isu pertemuan di Mekah

Kepada mereka yang membuat andaian, tuduhan dan suu' dzan (bersangka buruk), nasihat saya adalah ittaqillah, ittaqillah, ittaqillah (bertakwalah) dan beristghfarlah khasnya pada hari-hari terakhir Ramadan ini. Kasihan saya melihat mereka yang menghukum tanpa tahu hujung pangkal.

Berbaik sangkalah sesama Muslim. Hampir sebulan sepanjang Ramadan ini, doa qunut yang dibacakan di hadapan Kaabah ketika solat witir, menyeru kepada merapatkan saf dan menyatupadukan orang Islam. Imam solat saban malam memohon dengan doa Ya Allah satukanlah suara umat Islam.

Saya telah mengaturkan pertemuan di Mekah antara beberapa orang ulama di Mekah bersama dengan YAB Perdana Menteri bersempena dengan persidangan OIC. Saya dijemput ke Mekah dengan visa khas selepas YAB PM bersetuju untuk bertemu dengan ulama-ulama tersebut.

Perbincangan telah diadakan di sebuah villa kenalan bersebelahan dengan Masjidil Haram. Yang dibincang antara lain adalah isu di Syria dan Rohingya. Para ulama tersebut menyebut tentang peranan yang boleh dimainkan oleh Malaysia.

Perbincangan juga menyentuh beberapa kejayaan yang telah dicapai oleh Malaysia. Mereka juga telah meninggalkan beberapa pesanan kepada PM seperti memastikan Malaysia terus mengangkat pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah dalam memelihara kesucian Islam.

Pertemuan itu sedikit pun tidak berbincang tentang Pas atau UMNO, sebab isu yang dibincangkan adalah jauh lebih besar daripada Pas atau UMNO. Kami berbincang tentang keadaan semasa ummah.
Rasullullah menyebut, "Man lam yahtamma biamril muslimin falaisa minhum.." (Siapapun yang tidak menganggap penting urusan/perkara yang menimpa kaum muslim, maka dia bukan termasuk golongan mereka (muslim).

Adakah Berbincang Tentang Ummah Satu Jenayah?

Tiba-tiba dikaitkan dengan saya akan masuk UMNO....

Untuk kesekian kalinya saya sebutkan secara terbuka, saya tidak ada niat untuk masuk UMNO, cuma saya menganggap semua yang mengucap kalimah syahadah sebagai saudara saya seiman termasuklah pemimpin dan ahli UMNO, dan mereka yang bukan Islam sebagai saudara saya seinsan. Perbezaan pandangan politik tidak seharusnya dijadikan sebab untuk kita tidak memikirkan maslahat ummah.

Cucu Tok Selampit

Posted: 22 Aug 2012 01:51 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Setelah Rumah Terbuka P"Gay"R Gagal Mengumpul Tetamu Di Permatang Pauh, Kini Diadakan Pula Di Nibong Tebal

Posted: 22 Aug 2012 06:37 AM PDT


Setelah Rumah Terbuka Aidil Fitri yang diadakan oleh P"Gay"R di kawasan Parlimen Permatang Pauh gagal menarik pengunjung yang datang, P"Gay"R khususnya Anwar Ibrahim mencuba nasib pula untuk mengadakan Rumah Terbuka Aidil Fitri di kawasan Parlimen Nibong Tebal pada 02 September ini. Pada Hari Raya Pertama yang lalu, Rumah Terbuka Aidil Fitri yang diadakan di padang Taman Guar Perahu di dalam DUN Penanti dan di dalam Parlimen Permatang Pauh gagal mengumpulkan Rakyat Pulau Pinang terutama pengundi-pengundi Permatang Pauh. Kehadiran jumlah tetamu di antara 1,000 ke 2,000 orang amat mengecewakan Anwar Ibrahim. Anwar Ibrahim semakin resah dan gelisah. Ini kerana Rumah Terbuka Aidil Fitri lebih digunakan sebagai kayu pengukur dan menguji sokongan pengundi-pengundi setempat, yang diberitakan semakin menolak kehadiran Anwar Ibrahim di Permatang Pauh.

Tidak dapat tidak, Rumah Terbuka Aidilfitri terpaksa diadakan semula di kawasan Parlimen baru di Pulau Pinang iaitu Nibong Tebal. Bukan menjadi rahsia lagi Anwar Ibrahim telah lama menyuarakan kebimbangannya dengan penolakan pengundi-pengundi di Permatang Pauh dan beliau juga diberitakan telah bersedia untuk berpindah ke kawasan yang lebih selamat iaitu di Parlimen Nibong Tebal. Untuk mengaburi mata orang ramai, majlis ini kononnya akan diadakan dan diuruskan oleh Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) yang diketuai oleh Chegubard. Siapa yang tidak kenal dengan Chegubard. Chegubard bukan melakukan semua ini dengan percuma. Semuanya adalah untuk mengambil hati dan perhatian Ketua Umum P"Gay"R ini yang telah beralih kasih dan sayang kepada Rafizi Ramli.

Untuk memastikan kehadiran yang datang di Rumah Terbuka Aidil Fitri itu berjalan lancar dan dipenuhi dengan orang ramai, P"Gay"R telah menyediakan gula-gula atau hadiah berupa "door gift" atau cenderamata khas bagi 5,000 tetamu terawal. Belum pernah dalam sejarah di Malaysia, CTS mendengar bahawa cenderamata atau "door gift" terpaksa diiklankan dengan bertujuan menarik orang ramai untuk hadir di rumah terbuka Aidil Fitri. Begitu terdesak dan kemaruknya juak-juak P"Gay"R ini untuk mendapatkan sokongan dari penduduk di Pulau Pinang!!! CTS menjangkakan Anwar Ibrahim akan bertukar ke Parlimen Nibong Tebal sekiranya sambutan ke atas Rumah Terbuka Aidil Fitri di atas mendapat sambutan yang di luar jangkaan.

Apa Yang Tersirat

Posted: 22 Aug 2012 01:36 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Pas bincang status Ustaz Nasha pada Sabtu

Posted: 22 Aug 2012 01:11 AM PDT

PAS dijangka membincangkan isu kenyataan bekas timbalan presiden PAS Nasharuddin Mat Isa yang mencadangkan PAS keluar daripada Pakatan jika DAP menentang hukum hudud.

Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berkata perkara itu mungkin menjadi salah satu agenda dalam mesyuarat Biro Politik parti itu yang dijadual pada Sabtu ini.

Nasharuddin yang juga ahli parlimen Bachok dalam laporan TV3 dan Utusan Malaysia sebelum ini dilaporkan mencadangkan supaya PAS keluar daripada Pakatan jika DAP menentang hudud.

Pengerusi DAP Karpal Singh juga dilaporkan sedang menimbang untuk mengambil tindakan undang-undang susulan kenyataan Nasharuddin yang mendakwa peguam terkenal itu seorang yang anti Islam kerana menentang hukum hudud.

Bagaimanapun, Nasharuddin yang ahli Majlis Syura PAS mempertahankan kenyataannya dan sedia berdepan Karpal di mahkamah.

Sementara, dalam ceramahnya malam tadi, Mohamad menganggap wujudnya perbincangan mengenai hukum hudud khususnya di kalangan bukan Islam dan bukan Melayu merupakan "satu perkembangan yang sihat dan baik".

"(Kalau dulu nak) laksana hudud, (ada tuduhan akan) busuk sungai Kelantan. Banyak tangan (dilempar ke situ). Batu tak boleh buat jalan (kerana hukuman rejam).

"Tapi sekarang ia menjadi perbincangan antara kaum, semua agama. Ia satu perkembangan yang sihat.

"(Hukum hudud) bagi orang Islam sensitif... (Kalau) Karpal Singh tolak, saya tak panik, tapi kalau (beliau) terima, saya rasa pelik. Tapi bila orang Islam tolak hudud, kita tak kata apa," katanya.

Sambil membaca petikan kiriman SMS daripada seorang ahli Dewan Himpunan Penyokong PAS Perak yang menyatakan "Islam menyatukan kita" , Mohamad menganggap perbincangan tentang hukum itu di kalangan bukan Islam memperlihatkan "satu perkembangan yang baik" berbanding tahun-tahun sebelum ini.

"Perdebatan (hukum) syariah (jadi perbincangan) semua kaum... (Ini) satu perkembangan baik, ia jadi perbincangan ilmiah sekarang," katanya.

Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 22 Aug 2012 01:24 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


PANASS!! Apabila Maksiat Menjadi Satu Ibadat Kepada Pas Kedah!!

Posted: 22 Aug 2012 06:49 AM PDTPerghhhh..!!! Panassss dan hangatttttt dari House Bar Of PAS Kedah..!!! Video ni di upload pada 15 Ogos lalu oleh "v2link" yang dipercayai bekerja di premis hiburan tu sebagai promosi sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak!

Pelik tapi benar! Ini yang berlaku di Kedah pada bulan Ramadhan ni. Aku tak pi pun ke House Bar tu aaaaa...jangan main tuduh-tuduh! Heh!

Sebenarnya, pusat hiburan di Kedah memang dibenarkan beroperasi di bulan Ramadhan sejak di zaman BN lagi. Memang undang-undang benarkan depa beroperasi...

Tapi masa BN dulu, pengusaha pusat-pusat hiburan ni tutup kedai di bulan Ramadhan sebagai menghormati umat Islam. Kerajaan BN tak payah suruh pun depa tutup, tapi depa tutup sendiri pasal depa respect kat kerajaan BN...

Tapi sekarang ni, bila PAS memerintah, para pengusaha pusat-pusat hiburan tu tak heran pun! Depa bukak saja pusat-pusat hiburan tu. Dan lebih menarik, pengusaha-pengusaha yang dipercayai datang dari DAP Penang ni selamba buat promosi macam ni..! Heh!

Amacam PAS Kedah? Azizan? Sanusi Setpol? Amacam? Ada teloq ke nak tegur perkara ni? Heh! "Sebangsa, Sejiwa, Senegara"? Di Kedah ni PAS dah jadi "Sebangsat" macam ni pun dikerjakan DAP masih lagi takut nak bersuara? Heh!

P/s: Dey Sanusi Setpol...lu simpan la lu punya teloq tu dalam almari..!!! Kasi kunci dengan pedal ayam banyak-banyak..heh! Lu nak jadikan Kedah ni jadi "mini Danoq" kaaaa..???

DUKEOFUMNO

PANASS!! Penyokong Ustaz Nasha Mula Turunkan Bendera Pas!!

Posted: 22 Aug 2012 02:18 AM PDT


Akibat kecewa dan mula benci kepimpinan PAS yang seolah-olah mendiamkan diri bila mana Ustaz Nasha dihina dan di fitnah dengan bermacam tohmahan, ada segelintir ahli-ahli PAS yang tidak berpuashati telah menurunkan bendera PAS seperti dalam gambar di atas.

Gambar ini diambil di salah sebuah taman perumah di Selangor atau lebih tepat lagi di Puncak Alam, Kuala Selangor. Rentetan isu-isu luaran dan dalaman parti yang semakin jauh terpesong, ada ahli PAS yang semakin berang dengan permainan dan angan-angan PAS yang terkubur sejak menjerumuskan diri dalam kancah Pakatan Haram.

"Langkah mayat saya dulu." itulah ungkapan yang sering digunapakai oleh Presiden DAP, Karpal Singh setiap kali PAS melaungkan ungkapan hudud di Malaysia. Adakah ini yang dinamakan demokrasi bila umat Islam ingin menegakkan hukumnya maka dilarang dengan keras oleh individu OKU ini?

Berhentilah bermain permainan politik yang bakal menghancurkan gelaran parti Islam ini. Janganlah dibiarkan Islam itu dipijak oleh golongan kafir harbi yang terus terusan ingin menghancurkan dan menenggelamkan Islam di Malaysia.

Tiada larangan dalam menegakkan Islam dalam UMNO, jangan menuduh UMNO bukan Islam kerana 100% ahli UMNO adalah Islam dan Melayu tiada terkecuali. Jika kita tidak kuatkan bangsa bagaimana hendak kuatkan syiar Islam. Bersatu dahulu sebelum terfikir tegakkan agama Islam. Fikirkan.

JawaBer6

GEMPAR!! Anwar Punca Azmin Ali Derhaka Pada Ibunya!!

Posted: 21 Aug 2012 11:18 PM PDT


Semalam TV3 melaporkan kisah Azmin yang tak sudah-sudah menjadi anak derhaka. Seperti yang telah dijangka oleh rakyat Malaysia, Timbalan Presiden PKR Azmin Ali tidak pulang bertemu ibunya Mak Tom Yahaya sempena Syawal. Selepas daripada dia dipanggil sebagai anak derhaka oleh Mak Tom dalam temubual eksklusif bersama TV3 tempohari.

Malah menurut ibunya, Azmin langsung tidak pulang untuk berbuka puasa bersamanya sepanjang Ramadhan lalu. Bukan itu sahaja, malah telefon untuk bertanya khabar pun tidak pernah.

Inilah jenis pemimpin yang terlalu dihormati oleh pakatan rakyat dan Anwar sehingga jika dia menegur sesiapa sahaja pemimpin dalam pakatan rakyat maka keesokkan harinya pemimpin tersebut akan dipecat.

Menurut Mak Tom lagi, disebabkan kecewa dengan sikap Azmin, beliau mengajak anak-anak lain berhari raya di luar Kuala Lumpur buat pertama kali sejak lebih 40 tahun.

"Saya dan tiga anak perempuan termasuk Umi Hafilda dan cucu-cucu saya memilih untuk beraya di Melaka kali ini kerana begitu kecewa dengan sikap Azmin yang juga sudah lebih setahun tidak pulang menjenguk saya di rumah.

"Tahun ini, kami langsung tidak membuat persiapan menyambut Aidilfitri. Tiada makna untuk kami buat demikian, kalau dia sebagai anak langsung tidak sudi untuk pulang bersalaman dan memohon ampun daripada saya," katanya.

Inilah contoh pemimpin terbaik yang mengabaikan mak sendiri demi cita-cita politik songsangnya. Mak Tom juga akui, Azmin berubah sikap semenjak bersama Anwar. Anwar yang telah mendidik Azmin menjadi anak derhaka.


McTheory:
Orang cakap derhaka pada ibu, seksa woo.. nak mati nanti..

HOT!! Gambar Siti Nurhaliza Di Mekah Bersama Naib Presiden UMNO?!!

Posted: 21 Aug 2012 08:14 PM PDT


Mc tahu mengenai Naib Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi Ke Mekah untuk menunaikan umrah. Namun tak pula kita tahu bahawa Siti Nurhaliza penyanyi tersohor negara pun ke Mekah juga pada waktu yang sama bersama suaminya. Apakah mereka dalam satu rombongan? Atau rombongan Zahid dan Siti hanya bertemu untuk menjamu selera dalam satu majlis.

Tapi rasanya gambar ni takkan buat puak Pakatan meroyan seperti mana gambar Ustaz Nasharuddin dengan PM tempohari. Namun untuk pengetahuan pembaca semua, suami Siti ni memang orang kuat UMNO pun..tak heran la kalau Siti Nurhaliza mempunyai semangat patriotik yang kuat, anak polis memang sepatutnya macam tu. he he..

McTheory:
Kalau selitkan Siti sebagai calon kan bagus.. bagi lawan Mak Lampir.. dah tentu menang besar.. ha ha..

TUDIAA!! Oii Pas, Duit Zakat Pun Nak Rembat Ke?? #Pasrabut

Posted: 21 Aug 2012 05:25 PM PDT


Astaghfirullahal'azim.. rasanya dah sampai tahap melampau kali ni. Tak cukupkah derma tin milo korang dok rembat duit rakyat. Sampai duit zakat pun rembat juga. Kemana agaknya duit zakat ni disalurkan? Ke tabung zakat negeri atau ke tabung derma Pas?

Kesian la pada mana-mana umat Islam yang bayar duit zakat pada korang ni. Tah betul, tah tidak. Rasanya ni dah jadi zakat Pas, bukan lagi zakat dalam Islam. Teruk betul la..

Kalau duit zakat pun puak ni sanggup rembat, yang lain lagi banyak la..

McTheory:
Insaf la Pas.. Islam tu bukan hak milik kamu yang punya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan