Akaun fan page Facebook yang didaftarkan atas nama Pemuda Umno Pusat.
Akaun fan page Facebook yang didaftarkan atas nama Pemuda Umno Pusat.

SHAH ALAM - Ketua Pemuda Umno dan Barisan Nasional (BN), Khairy Jamaluddin menyahut cabaran Lim Guan Eng dengan berkata, Peguam Negara boleh mendakwa Pemuda Umno dan pihaknya bersedia untuk membuktikan siapa yang betul dalam isu laman sosial Facebook yang kontroversi.

Menjawab kenyataan Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang dan Setiausaha Agung DAP, Khairy berkata, "Guan Eng nak main politik, kata Pemuda (Umno) hasut."

"Kami sedia didakwa. Bawa ke mahkamah. Tengok siapa betul," kata beliau menerusi Twitter kira-kira 7 petang tadi.

Khairy membuat respons ini ekoran kenyataan Guan Eng di Georgetown awal hari ini, antara lain menggesa Peguam Negara supaya mendakwa Pemuda Umno berhubung poster provokasi yang dibawa oleh sebuah laman Facebook atas nama pergerakan itu hujung minggu lalu.

Sejam sebelum itu Khairy juga menulis: "Guan Eng yang terdesak mencabar (Peguam Negara) AG agar mendakwa Pemuda Umno atas penyebaran poster yang menyinggung, di mana saya sudah katakan ia bukan perbuatan kami."

Khairy juga menambah: "Saya mahu AG teruskan (langkah) dan mendakwa Pemuda Umno dan saya sebagai ketua."

"Walaupun tanpa (Seksyen) 114A (Akta Keterangan) saya yakin dapat membuktikan bahawa kami tidak bertanggungjawab (atas isu tersebut)," kata beliau merujuk kepada seksyen yang turut muncul sebagai perkara kontroversi itu baru-baru ini.

Khairy merupakan antara pemimpin BN yang mahu seksyen itu dikaji semula. Pakatan Rakyat juga mendesak ia disemak balik.

Menerusi Twitter hari ini, Khairy mengaitkan gesaan Guan Eng itu sebagai mainan politik dan menegaskan beliau sedia untuk didakwa di mahkamah.

Khairy menulis: "Guan Eng nak main politik, kata Pemuda hasut. Kami sedia didakwa. Bawa ke mahkamah. Tengok siapa betul."

Pada sidang media di Pulau Pinang, Guan Eng menggesa Peguam Negara mendakwa Pemuda Umno kerana cuba menyemarakkan kebencian kaum dan agama demi membuktikan mereka adil dalam menguatkuasakan Seksyen 114A.

"Jika AG tidak mendakwa Pemuda Umno, ini menunjukkan wujudnya 'double standard'," katanya.

DAP sebelum ini pernah menjadi sasaran dengan isu yang sama awal tahun lalu. Siasatan pihak berkuasa menunjukkan laporan yang dibawa sebuah akhbar tidak benar.

Awal hari ini, Sinar Harian Online membawa laporan, juga memetik mesej Twitter Khairy menegaskan, pihaknya akan membuktikan laman sosial Facebook kontroversi, yang didakwa membawa mesej berbaur hasutan, bukan dikendalikan oleh pihaknya.

Buat hari kedua berturut-turut semalam, Khairy yang juga Ketua Pemuda BN menegaskan, akaun yang menjadi tumpuan ramai tidak dikendali atau diuruskan oleh sayap muda Umno itu.

Pemuda Umno Pusat telah pun menafikan bahawa akaun 'fan page' yang didaftarkan atas nama Pemuda Umno Malaysia itu dikendalikan pergerakan tersebut.

Akaun itu masih aktif tetapi poster berkenaan telah dialihkan Ahad lalu selepas dikecam beberapa pihak termasuk Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

http://www.sinarharian.com.my/semasa/isu-fb-kami-sedia-didakwa-kj-jawab-dap-1.78037?localLinksEnabled=falsePanglima : DAP ada berani?