Jumaat, 20 Julai 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


REVOLUSI

Posted: 20 Jul 2012 07:34 AM PDT

REVOLUSI


RAMADHAN AL-MUBARAK !!!

Posted: 20 Jul 2012 06:55 AM PDT

Salam..
Salam Revolusi..

Revo mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Berpuasa kepada seluruh pembaca blog REVO ini..

Semoga perjalanan kita sebulan ini, diberkati ALLAH.. Puasa tau, jgn x puasa !!!

Post kali x panjang sebab REVO hanya singgah untuk ucapkan Selamat Berpuasa.. Tapi untuk pengetahuan semua, REVO tengah membuat sedikit kerja-kerja untuk post dan artikel REVO yang akan datang.. Insya Allah dalam masa terdekat ini, REVO akan cuba keluarkan beberapa artikel yang agak panas ketika ini..

Sedikit penjelasan sedang REVO usahakan daripada pelbagai pihak yang terbabit.. Harap seluruh pembaca REVO dapat bersabar seketika.. Insya ALLah dalam minggu hadapaN akan keluar beberapa artikel yang menarik.. TUNGGU !!!!

Akhir sekali, sekali lagi REVO mengucapkan selamat berpuasa.. Semoga seluruh amalan kita di bulan yang mulia ini di terima ALLAH !!

AGAMAKU, BANGSAKU dan NEGARAKU !! Perjuanganku..

REVO terus menolak mereka yang MEMPERALAT agamaku !!
REVO terus menolak PEGKHIANAT, PEMBELOT bangsaku !!
REVO terus menolak PEMUSNAH, PARASIT-PARASIT negaraku !!

Politik Harian

Posted: 20 Jul 2012 03:37 AM PDT

Politik Harian


Khalid Ibrahim Merosakkan Masa Depan Rakyat Selangor

Posted: 20 Jul 2012 12:56 AM PDT


Tatkala Selangor dibawah tampuk pemerintahan BN, setiap perancangan pembangunan dibuat dengan mengambil kira keperluan jangka masa pendek dan panjang bersandarkan kajian data-data semasa dan sebelumnya.

Cadangan pembinaan cawangan UiTM bernilai RM300 juta di atas tanah milik Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) di Serendah misalnya, merupakan salah satu pandangan jauh ke depan yang mengambil kira tuntutan semasa dan impak kebaikan pada kawasan sekitarnya.

Apabila pusat pendidikan tinggi itu siap dibangunkan, ia akan membawa bersamanya limpahan kemakmuran untuk penduduk sekitarnya dan mampu mengubah wajah tempat tersebut sebagai salah satu pusat tumpuan pendidikan serta membuka banyak ruang perkembangan aktiviti ekonomi.

Namun apabila Selangor diambil alih oleh DAP, PKR dan PAS, cadangan tersebut diganggu oleh Khalid hanya semata-mata YBK tidak memenuhi permintaannya untuk menjadi Pengerusi baru bagi yayasan tersebut.

Selanjutnya, Khalid mula menunjukkan langkah pemusuhan dengan YBK dengan sengaja memulangkan semula bayaran cukai tanah oleh yayasan tersebut yang jelas berniat bagi menghalalkan tindakan jahat kerajaan negeri merampas tanah milik YBK.

Disebabkan mahu mengelak kontroversi berpanjangan dengan kerajaan negeri pimpinan Khalid, maka cadangan pembinaan kampus UiTM di Serendah terpaksa dibatalkan dan dipindah ke Jasin, Melaka. Akhirnya siapa yang rugi?

Demikian juga yang berlaku dengan projek pembinaan Loji Rawatan Air Sungai Langat 2 (Langat 2), sejak 2010 lagi kelancaran pembinaannya sengaja diganggu gugat oleh Khalid dan kerajaan negeri pimpinannya dengan berselindung disebalik alasan kenaikan tarif air.

Sedangkan projek yang dirancangkan oleh kerajaan sebelumnya itu bertujuan untuk menambah bekalan air bersih untuk kegunaan semasa dan akan datang yang manfaatnya bukan saja memberi kebaikan kepada rakyat malah menjamin kelangsungan ekonomi negeri.

Selepas dua tahun isu ini dipolemik dan diganggu gugat oleh kerajaan negeri yang diketuai Khalid Ibrahim, kesan negatifnya mula terasa bukan sahaja menyebabkan rakyat dirundum keresahan malah para pelabur mula menjauhi negeri ini.

Bayangkan apabila 138 syarikat swasta dan pelabur asing dengan nilai pelaburan berbilion RM tiba-tiba terpaksa membatalkan perancangan pelaburan mereka di negeri ini kerana tiada jaminan konkrit dari kerajaan negeri yang krisis air tidak akan berlaku.

Berikutan itu, sekurang-kurangnya 12,000 peluang pekerjaan hilang begitu sahaja. Bukankah ini satu dosa besar kerajaan negeri terhadap rakyat yang sepatutnya dapat dielakkan sekiranya Khalid dan pemimpin negeri yang lain dapat berfikir lebih jauh ke depan.

UiTM Serendah dan Langat 2 hanyalah secebis contoh klasik betapa ceteknya tahap pemikiran Khalid dalam mendepani tuntutan semasa sehingga kesan buruknya terpaksa pula diharungi oleh rakyat jelata.

Barangkali tidak keterlaluan kalau kita katakan untuk selama 5 dekad akan datang, rakyat Selangor akan mengenang Khalid Ibrahim sebagai satu-satunya MB yang banyak 'berdosa' dalam merosakkan masa depan negeri Selangor.

Krisis Air Bakal Jahanamkan Ekonomi Selangor

Posted: 19 Jul 2012 08:46 PM PDT


Tidak berapa lama dulu Kulim Hi-Tech Industrial Park (KHTP) di Kedah pernah di timpa dengan masalah bekalan air bersih yang pada peringkat awalnya menyebabkan banyak pelabur menanggung kerugian kerana terpaksa menghentikan operasi kilang mereka secara berkala.

Apabila masalah bekalan air bersih masih berterusan disebabkan sikap sambil lewa kerajaan PAS Kedah, akhirnya para pelabur mengambil keputusan drastik menutup operasi masing-masing menyebabkan beratus-ratus pekerja hilang mata pencarian.

Sedangkan sejak KHTP dibangunkan pada 1996, sekurang-kurangnya RM23 bilion nilai pelaburan asing berjaya dibawa masuk sekaligus membantu meningkatkan aktiviti ekonomi negeri dan rakyat.

Namun setelah pembangkang (PAS) mengambil alih kerajaan negeri, kawasan industri tersebut mula layu disebabkan ketidak mampuan kerajaan negeri mengurus tadbir dengan baik termasuklah gagal menyelenggara bekalan air untuk kegunaan kilang-kilang di kawasan tersebut.

Semacam sudah menjadi badi dikalangan pemimpin Pakatan Pembangkang apabila diberi peluang memerintah negeri, mereka akan menjadi seperti 'tikus membaiki labu', mengubah itu ini sesuka hati konon atas sebab untuk penjimatan atau tambah baik perkhidmatan, tapi akhirnya bukan kebaikan yang diperolehi sebaliknya banyak mengundang bala dan menjahanamkan.

Apa yang terjadi di KHTP tidak mustahil bakal berulang di Selangor kerana polisi dan dasar kerajaan negeri Selangor hampir sama dengan kerajaan Kedah - gemar mengubah perancangan asal pembangunan kemudian banyak beretorik bermain politik tanpa mengambil kira kesannya pada rakyat dan ekonomi.

Apabila MB Selangor, Khalid Ibrahim dari PKR secara rasmi dua tahun lalu menolak pelaksanaan projek Loji Rawatan Air Sungai Langat 2 (langat 2) dengan alasan untuk penstrukturkan semula bekalan air bersih, kesan negatifnya kini sedikit demi sedikit mula terasa.

Para pelabur mula menjauhkan diri, yang mana sudah bersetuju sebelum ini untuk membina kilang operasi mereka, kini masing-masing mengambil keputusan samaada membatalkan atau menangguhkan dulu pelaburan kerana ragu dengan sistem bekalan air di negeri ini.

Angka terkini menunjukkan Selangor telah kehilangan sekurang-kurangnya 138 syarikat swasta dan pelabur asing dengan nilai pelaburan berbilion RM dan sepatutnya mampu menawarkan peluang pekerjaan kepada 12,000 orang.

Mudah untuk Khalid Ibrahim ataupun pemimpin pakatan pembangkang yang lain berkata projek Langat 2 atas alasan bekalan air mentah mencukupi sehingga tahun 2019.

Tapi, kilang mana yang sanggup menggunakan bekalan air mentah dari lombong atau sungai untuk menjalankan operasi kilang mereka?

Isu sekarang bukannya soal air mentah masih memenuhi empangan atau sungai, sebaliknya isu sekarang ialah bekalan air bersih yang telah dirawat untuk kegunaan rakyat dan kilang-kilang.

projek Langat 2 bukan sekadar tambahan satu loji baru yang akan meningkatkan kapasiti pengeluaran air bersih untuk disalurkan kepada pengguna di seluruh Lembah Klang, ia juga satu perancangan jangka masa panjang yang berkait rapat dengan kehidupan rakyat dan pembangunan ekonomi Selangor.

Tapi, perkara sebegini sukar difahami oleh pemimpin-pemimpin negeri yang lebih selesa beretorik mencipta polemik politik.

Mereka hanya nampak banyak air di empangan tapi gagal memahami isu asas yakni sebahagian besar loji rawatan air sudah beroperasi melampaui kemampuan sebenar. Mahu tidak mahu, loji rawatan air yang baru tetap diperlukan dan penyelesaian jangka masa panjangnya ialah Langat 2.

Namun disebabkan Khalid Ibrahim terasa terlebih cerdik, tanpa berfikir panjang ditolaknya pembangunan loji rawatan air yang baru di Sungai Langat. Dua tahun berdolak dalik gagal mencari penyelesaian, masuk angin keluar asap.

Kesannya nanti sekiranya krisis air mula meluas ke seluruh Lembah Klang, bukan sahaja ekonomi Selangor akan jahanam, silap-silap pelabur asing pun akan menjauhi Malaysia.

#seratah#

Posted: 20 Jul 2012 03:30 AM PDT

#seratah#


KONFLIK PALESTIN DAN ISRAEL

Posted: 19 Jul 2012 07:34 PM PDT


I.             Latar Belakang Masalah

Keberadaan negara Israel yang diproklamirkan oleh David Ben Gourion pada tanggal 14 Mei 1948 tentu tak terlepas dari cita-cita awal pergerakan zionis yang didirikan Theodore Herzl pada tahun 1896 itu. Konggres pertama gerakan zionis di Basle-Swiss tahun 1897 merekomendasikan, berdirinya sebuah negara khusus bagi kaum Yahudi yang tercerai berai di seluruh dunia. Pada konggres kedua tahun 1906, gerakan zionis pimpinan Herzl itu baru merekomendasikan secara tegas, mendirikan sebuah negara bagi rakyat Yahudi di tanah Palestina.
Situasi politik di Eropa akibat Perang Dunia I, memberi awal peluang bagi gerakan zionisme itu untuk menggapai cita-citanya tersebut. Inggris yang terlibat dalam Perang Dunia I melawan Jerman, ternyata bekerja sama dengan gerakan zionis pimpinan Herzl dan bangsa-bangsa Arab yang berada di bawah otoritas dinasti Ottoman (Khalifah Usmaniyah).
Inggris di satu pihak mendorong bagi bangkitnya nasionalisme Arab untuk melawan kekuasaan dinasti Ottoman yang memihak Jerman saat itu. Di pihak lain, Inggris memberi janji pula sebuah negara di Palestina pada gerakan zionisme saat itu, hingga terjadi semacam konspirasi internasional yang membentangkan jalan berdirinya negara Yahudi di tanah Palestina.
Ada dua peristiwa sejarah penting yang menjadi fondasi bagi berdirinya negara Yahudi di tanah Palestina. Pertama, Perjanjian Skyes-Picot tahun 1916 antara Inggris dan Perancis, yang membagi peninggalan dinasti Ottoman di wilayah Arab. Pada perjanjian tersebut ditegaskan, Perancis mendapat wilayah jajahan Suriah dan Lebanon, sedang Inggris memperoleh wilayah jajahan Irak dan Jordania. Sementara Palestina dijadikan status wilayah internasional.
Kedua, Deklarasi Balfour tahun 1917, yang menjanjikan sebuah negara Yahudi di tanah Palestina pada gerakan zionis. Di bawah payung legitimasi Perjanjian Skyes-Picot dan Deklarasi Balfour tersebut, warga Yahudi di Eropa mulai melakukan imigrasi ke tanah Palestina pada tahun 1918.bersambung.

anakbukitgantang says

Posted: 20 Jul 2012 03:21 AM PDT

anakbukitgantang says


MCA - Pakatan has been shifting goal posts on Talam/Trinity scandal

Posted: 19 Jul 2012 07:11 AM PDT

bumiyang

Posted: 20 Jul 2012 03:21 AM PDT

bumiyang


Pas Cuma "Perkuda" DAP untuk Kuasa Politik??? - Nasrudin

Posted: 20 Jul 2012 12:00 AM PDT

Habislah Pas, Nik Aziz "Masuk" Umno???

Posted: 19 Jul 2012 05:30 PM PDT

tunku

Posted: 20 Jul 2012 03:04 AM PDT

tunku


Making Malaysia's Days In The Sun Last

Posted: 20 Jul 2012 12:57 AM PDT

New York, Hong Kong, London...Kuala Lumpur? Malaysia is going gangbusters. Now, it must sustain the momentum.
The Southeast Asian nation is home to the world's second and third largest initial public offerings this year—the $3.3 billion listing of Felda Global Ventures and IHH Healthcare's $2 billion IPO. Meanwhile, the benchmark KLCI hit a record Wednesday after rising almost 7% this year.
State backing for Malaysian equities is a factor. Felda's IPO was largely bought by government-backed investors such as individual Malaysian states. Mandatory retirement savings boosts domestic pension funds that typically invest a lot in the local market too.
The economy is also performing well. Unemployment is low. Inflation is benign at about 2%. Gross domestic product growth is around 5%. That is important because the Malaysian stock market is mainly comprised of domestically focused companies.
Diverse exports are also relatively robust. Commodities like palm oil, petroleum and gas make up about a quarter of exports, while electronics and manufactured goods make up the rest. HSBC notes that Malaysia's exports are down just 2% since last August, compared to a 13% aggregate decline for shipments from Singapore, Thailand, Indonesia and the Philippines.
The country's banks look healthy too. Asset quality is strong and deleveraging by European banks isn't a big threat, says Moody's. "Their claims on the Malaysian economy amount to a mere 5% of GDP," notes the rating company.
Still, there are risks that warrant caution. A prolonged slump in global trade would hurt. Net exports are equal to about 16% of GDP—much higher than the ratio for neighbors such as Indonesia and the Philippines.
Politics is a wildcard too. Prime Minister Najib Razak wants to improve infrastructure and boost investment in sectors including oil and gas and tourism. Investors must hope that agenda stays on track regardless of the outcome of an election expected by early 2013.
Much of the good news may be priced in. Malaysia's benchmark stock index trades at about 15 times current earnings. Some analysts say that is rich. Malaysia has momentum. But much now depends on domestic politics and the depth of the weakness in global trade.
By: Cynthia Koons

tunku : this is the news that the pakatan will try to avoid and make sure non of its members will read this. they will say that wall street journal get paid to publish this news but when come to their leaders "good" news they will make the whole world believe it.

PKNK CEO Might Be Sacked?

Posted: 19 Jul 2012 06:24 AM PDT

Y.Bhg Dato' Hj. Abdul Rahman bin Ibrahim, Chief Executive Officer of Kedah State Development Corporation (PKNK) risks the probability of being sacked for humiliating PAS through the issue of buying FGVH shares.
Dato' Abdul Rahman previously confirmed that PKNK had bought 500,000 FGVH shares which became controversial because it was fully objected by the opposition. His actions gave a huge blow to Dato' Seri Azizan Razak, Kedah's Chief Minister because it clashes with the mission of Pakatan Rakyat.
Mazlan Aliman who championed this issue within PAS was said to have been raged with the action and expressed the matter to leaders of central PAS.
Central PAS previously gave a special order to its members to help Mazlan Aliman by joining the Orange rally last Saturday with the objective of suspending FGVH shares. With PKNK buying the shares, this had put PAS in a tough, and weird position, while Mazlan Aliman is seen as a clown.
The objection towards FGVH listing is not a small issue. That matter was raised by PAS that it turned to one of the biggest issue for the coming election. Thus, PKNK's action in buying the shares which was objected by PAS is surely their biggest mistake. For that, a person should be fully responsible.
Dato' Seri Azizan Razak who is often blurry, confused and 'empty', tried to repair the situation by saying that it was 'technical error' and that PKNK could sell off the shares.
It is clear that the PKNK Chairman did not want to be responsible, as usual. That is the burden goes to PKNK's CEO, Dato' Abdul Rahman.
When the fact is, the decision made by Dato' Abdul Rahman was not fully on him, it should have been decided by the Board of Directors of PKNK. There is no way that they would invest RM2 million of their money without discussing the matter with the Board.
Dato' Abdul Rahman has been in the industry for a long time, obviously with his knowledge, he had given it a long thought before buying FGVH shares. He was obviously looking for profit.
Too bad, no he faces the pressure to sell off the shares.
It seems like his experience did not really matter among PAS who puts politics in front of everything. Dato' Abdul Rahman would probably end up being their scape goat for this issue to safe Azizan's face and to relief PAS's rage.
If this happens, then PKNK would suffer two losses where they had to sell of their FGVH shares and that they would lose Dato' Abdul Rahman. But all that do not really matter for PAS, as long as they have issues and materials for the campaign in the near future.

tunku : if azizan is saying that he's not responsible and do not know about the buying of FGV shares, then he as the chairman of PKNK must take action against the person who bought the shares or else he's lying that he doesn't know about those shares bought by PKNK.

OPPOSITION’S INTERPRETATION OF PUBLIC ORDER AND PUBLIC FREEDOM

Posted: 19 Jul 2012 05:00 AM PDT

Public freedom and public order – two different terms and meanings – but to the oppositions, whose aim is to take over Putrajaya, public order is meant to allow them to stage street protest in the name of public freedom.
To the oppositions, particularly Parti Keadilan Rakyat (PKR) and PAS, public freedom is staging street protests and writing twisted and slanted articles that created doubts towards the ruling Barisan Nasional (BN) leaders.
Articulate and refined in their writings, the issues and allegations they raised and the manner they were presented were thought provoking to the upper class population whose minds are filled with idealism, as propagated by the oppositions.
That is public order to the oppositions where street protests reflect democracy practice ignoring the need to care for the feelings and economic beings of others who have different minds than theirs.
Public order to them is for the authorities to allow them to do what they want in public because that is their public freedom, not withstanding to later claim police brutality, complete with videos and photos.
The recent Bersih 3.0 rally is a good example of how they managed to mould the public's minds on who is right and who is wrong…even Suhakam's inquiry seems to put the blame on the police who, the public acknowledged was very soft in their handling of the situation.
And this is where the pro-BN bloggers fail to compete as they (pro-BN bloggers) lack information to disseminate to counter the allegations. The BN leaders are not co-operative in this sense as knowledge is power and without that, pro-BN bloggers have not much to go with to counter the offensive.
Failure to effectively counter the issues raised and allegations made have dampened efforts to 'turn over or influence' members of the public whose doubtful minds have been slowly moulded with the so-called 'idealism' of public freedom and public order.
One thing the opposition bloggers possess which beats pro-BN bloggers – they have the stamina and drive to continue attacking, at times driving the hammer on the same issues again and again such as scorpene and Altantuya – while pro-BN bloggers are seasonal and always keep deviating from one issue to another.
But whatever the 'cyber war' is coming to, both side of the political divide seem very determine to fight till the end.

Taipingmali (tm)

Posted: 20 Jul 2012 01:38 AM PDT

Taipingmali (tm)


Pas Beruk : Kesian tengok si gemuk

Posted: 19 Jul 2012 07:46 PM PDT


"Aku nak balik,, sabaq lah abang" kata adik dia
orang lain tengok magic show

Ini baru duduk dan bantah

Kesian dan sedih tengok orang Pas yang diusung oleh pemimpin mereka untuk turut serta dalam demo di Kemta Batu 4 Kamunting. Abang ini nak bawa badan pun dah tak larat. Kerana RM 50 seorang abang ni sanggup turun.

Parti Pas dah tukar jadi Parti Islam

Posted: 19 Jul 2012 07:16 PM PDT

Dalam ceramah-ceramah di masjid, surau dan pentas politik tok-tok guru Pas hari ini secara senyap-senyap telah membuang perkataan Pas dan menggunakan perkataan ISLAM. Ia adalah propaganda secara halus dalam usaha menyakinkan umat Islam untuk menyokong mereka.

Di Masjid Kampung Expo Kamunting, ceramah politik kerap diadakan dalam kuliah magrib dan sudah banyak kali penceramah mereka berbuat demikian.

Contoh, " Marilah kita mempertahankan Islam, berjihad untuk Islam, Allah akan bersama-sama dengan pejuang Islam ", tak sebut langsung sepatah atau sekali pun nama Pas, begitu halus dan mulusnya mulut orang Pas sekarang.

Lihat gelagat budak yang memegang kad manila di atas semasa demo GMI di Batu 4 Kamunting Ahad lalu bertulis " ISLAM MENOLAK ISA" . Ini wahyu baru Nik Abduh agaknya. Nik Abduh Nik Aziz sudah boleh menyamakan dirinya dengan taraf nabi kerana boleh menerima wahyu.

Terbaru ialah Allah menyeru agar Islam menguasai Putrajaya. Islam tu Pas lah.....sekarang rakyat Malaysia lihat lah sendiri betapa sesatnya Pas dalam mempergunakan nama Islam dan perjuangan mereka.

Pada hal Pas bukan lah semuanya penganut agama Islam, ramai di dalam Pas adalah syiah, kawarij, ahzab dan lain-lain mazhab yang hanya bertopengkan Islam

Krisis Air Bakal Jahanamkan Ekonomi Selangor

Posted: 19 Jul 2012 05:22 AM PDT

Tidak berapa lama dulu Kulim Hi-Tech Industrial Park (KHTP) di Kedah pernah di timpa dengan masalah bekalan air bersih yang pada peringkat awalnya menyebabkan banyak pelabur menanggung kerugian kerana terpaksa menghentikan operasi kilang mereka secara berkala.

Apabila masalah bekalan air bersih masih berterusan disebabkan sikap sambil lewa kerajaan PAS Kedah, akhirnya para pelabur mengambil keputusan drastik menutup operasi masing-masing menyebabkan beratus-ratus pekerja hilang mata pencarian.

Sedangkan sejak KHTP dibangunkan pada 1996, sekurang-kurangnya RM23 bilion nilai pelaburan asing berjaya dibawa masuk sekaligus membantu meningkatkan aktiviti ekonomi negeri dan rakyat.

Namun setelah pembangkang (PAS) mengambil alih kerajaan negeri, kawasan industri tersebut mula layu disebabkan ketidak mampuan kerajaan negeri mengurus tadbir dengan baik termasuklah gagal menyelenggara bekalan air untuk kegunaan kilang-kilang di kawasan tersebut.

Semacam sudah menjadi badi di kalangan pemimpin Pakatan Pembangkang apabila diberi peluang memerintah negeri, mereka akan menjadi seperti 'tikus membaiki labu', mengubah itu ini sesuka hati konon atas sebab untuk penjimatan atau tambah baik perkhidmatan, tapi akhirnya bukan kebaikan yang diperolehi sebaliknya banyak mengundang bala dan menjahanamkan.

Apa yang terjadi di KHTP tidak mustahil bakal berulang di Selangor kerana polisi dan dasar kerajaan negeri Selangor hampir sama dengan kerajaan Kedah - gemar mengubah perancangan asal pembangunan kemudian banyak beretorik bermain politik tanpa mengambil kira kesannya pada rakyat dan ekonomi.

Apabila MB Selangor, Khalid Ibrahim dari PKR secara rasmi dua tahun lalu menolak pelaksanaan projek Loji Rawatan Air Sungai Langat 2 (langat 2) dengan alasan untuk penstrukturkan semula bekalan air bersih, kesan negatifnya kini sedikit demi sedikit mula terasa.

Para pelabur mula menjauhkan diri, yang mana sudah bersetuju sebelum ini untuk membina kilang operasi mereka, kini masing-masing mengambil keputusan samada membatalkan atau menangguh kan dulu pelaburan kerana ragu dengan sistem bekalan air di negeri ini.

Angka terkini menunjukkan Selangor telah kehilangan sekurang-kurangnya 138 syarikat swasta dan pelabur asing dengan nilai pelaburan berbilion RM dan sepatutnya mampu menawarkan peluang pekerjaan kepada 12,000 orang.

Mudah untuk Khalid Ibrahim ataupun pemimpin pakatan pembangkang yang lain berkata projek Langat 2 atas alasan bekalan air mentah mencukupi sehingga tahun 2019.

Tapi, kilang mana yang sanggup menggunakan bekalan air mentah dari lombong atau sungai untuk menjalankan operasi kilang mereka?

Isu sekarang bukannya soal air mentah masih memenuhi empangan atau sungai, sebaliknya isu sekarang ialah bekalan air bersih yang telah dirawat untuk kegunaan rakyat dan kilang-kilang.

projek Langat 2 bukan sekadar tambahan satu loji baru yang akan meningkatkan kapasiti pengeluaran air bersih untuk disalurkan kepada pengguna di seluruh Lembah Klang, ia juga satu perancangan jangka masa panjang yang berkait rapat dengan kehidupan rakyat dan pembangunan ekonomi Selangor.

Tapi, perkara sebegini sukar difahami oleh pemimpin-pemimpin negeri yang lebih selesa beretorik mencipta polemik politik.

Mereka hanya nampak banyak air di empangan tapi gagal memahami isu asas yakni sebahagian besar loji rawatan air sudah beroperasi melampaui kemampuan sebenar. Mahu tidak mahu, loji rawatan air yang baru tetap diperlukan dan penyelesaian jangka masa panjangnya ialah Langat 2.

Namun disebabkan Khalid Ibrahim terasa terlebih cerdik, tanpa berfikir panjang ditolaknya pembangunan loji rawatan air yang baru di Sungai Langat. Dua tahun berdolak dalik gagal mencari penyelesaian, masuk angin keluar asap.

Kesannya nanti sekiranya krisis air mula meluas ke seluruh Lembah Klang, bukan sahaja ekonomi Selangor akan jahanam, silap-silap pelabur asing pun akan menjauhi Malaysia.

Sahabat-Gunung

Posted: 20 Jul 2012 01:22 AM PDT

Sahabat-Gunung


Tanah Bawah Air : Kerajaan Selangor, DAP Sah Menipu

Posted: 19 Jul 2012 04:52 PM PDT


Dalam cuba mempertahankan tindakan kerajaan Selangor membeli tanah milik Talam yang 80% daripadanya berada di bawah air, Menteri Besar Khalid Ibrahim dan Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua telah menipu rakyat Malaysia dan Selangor khasnya dengan mendakwa Bursa Saham dan Suruhanjaya Sekuriti telah membuat penilaian mengenai harga tanah tersebut.

Pendek kata DAP dan kerajaan negeri Selangor cuba mempertahankan keputusan pembelian tanah yang lerlebih harga dan tidak mendatangkan keuntungan itu dengan cuba menjual nama Bursa Saham dan Suruhanjaya Sekuriti.

Gambaran yang cuba diberikan, pembelian itu adalah sah kerana telah diberi penilaian oleh pihak yang sepatutnya.

Bagaimanapun semuanya berubah pada 12 Julai lepas apabila Trinity Corporation Berhad (nama lamaTalam Corporation Berhad) mengeluarkan notis kepada Bursa Saham bahawa  kenyataan Khalid Ibrahim dan Tony Pua yang merujuk Bursa Saham dan Suruhanjaya Sekuriti sebagai pihak yang menilai dan memberi kelulusan kepada pembelian tanah di Bestari Jaya itu adalah TIDAK BENAR.

Rujukan boleh dilihat di  http://www.bursamalaysia.com/market/listed-companies/company-announcements/1010201

Ini seterusnya menimbulkan persoalan mengenai kredebiliti kedua-dua pemimpin tersebut yang berani menipu rakyat dalam mempertahankan tindakan tidak beretika yang dilakukan mereka, semata-mata untuk menutup kecurangan dalam pentadbiran kerana membelanjakan wang rakyat Selangor dengan sewenang-wenangnya untuk tujuan yang tidak selari dengan kepentingan rakyat.

Kita perlu ingat, sebelum 2008, Talam Corporation yang berhutang dengan kerajaan Selangor, tetapi apabila kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri selepas itu, sebaliknya pula yang berlaku – kerajaan negeri pulak berhutang untuk menyelesaikan masalah hutang Talam dengan tindakan Menteri Besar Incorporated (MBI) membeli hutang-hutang Talam dengan beberapa anak syarikat kerajaan negeri bernilai RM 392 juta.

Itu baru yang tunai, urus niaga lain melibatkan pemindahan aset hartanah bernilai RM 676 juta yang antaranya melibatkan pembelian tanah yang dijadikan isu sekarang inilah.

Dan sementara Khalid Ibrahim selaku Menteri Besar Selangor cuba meyakinkan rakyat Selangor bahawa pengurusan hutang tersebut adalah mengikut peraturan yang sebetulnya, kita dikejutkan dengan kenyataan dari Talam sendiri bahawa proses penentuan harga tanah itu tidak melibatkan penilaian dan kelulusan oleh pihak ketiga (Bursa Saham dan Suruhanjaya Sekuriti) seperti didakwa Khalid & Tony Pua.

Jadi bolehkah kita mengatakan disini bahawa BENARLAH dakwaan ketua Biro Profesional Muda MCA, Datuk Chua Tee Yong bahawa tanah di Bestari Jaya itu dibeli kerajaan Selangor dari Talam, RM 42 juta lebih mahal dari harga pasaran?

Penulis tidak nampak mengapa tidak boleh.  Walaupun dalam sidang media yang diadakan sebelumnya, kedua mereka bercakap tentang banyak perkara tapi setelah diringkaskan, alasan Khalid Ibrahim dan Tony Phua dalam mempertahankan urusniaga itu hanya satu – penilaian harga tanah telah mendapat kelulusan Bursa Saham dan Suruhanjaya Sekuriti, yang mana sudah terbukti tidak benar sekarang.

Itu menjadikan dalam tempoh dua minggu ini saja, Pakatan Rakyat 'tertangkap dengan seluar tersingkap ke bawah' sebanyak dua kali.

Kali pertama kerana 'menjual' nama Bursa Saham dan Suruhanjaya Sekuriti untuk menjustikasikan pembelian tanah dibawah air, kali kedua apabila semalam portal berita pro mereka Free Malaysia Today (FMT) secara terbuka mengaku menulis fakta yang salah berkenaan Lynas Corporation Berhad – fakta yang digunapakai oleh 100% penyokong Pakatan Rakyat dalam mempertahankan tindakan menentang pembinaan Lynas di Malaysia.

Kesimpulannya, memang banyak yang tidak kena dengan pengurusan wang rakyat Selangor dibawah pimpinan Pakatan Rakyat.

Duduk ditempat paling di atas, sudah tentulah bagaimana syarikat seperti Talam yang berhutang dengan kerajaan Selangor sebelum Mac 2008, boleh mempengaruhi kerajaan Selangor pimpinan Pakatan Rakyat untuk mengambil alih hutang-hutang tersebut sehingga rakyat Selangor pula yang tak pasal-pasal terpaksa menanggung akibat dari 'kepintaran' Khalid Ibrahim.

Dan itu baru satu, dihadapan ini ada lebih banyak isu besar dan penting yang menunggu, antaranya air.

Mahu Kutip Sampah Pun Kelam Kabut, Ada Hati Nak Urus Air Di Selangor

Posted: 19 Jul 2012 07:35 AM PDT


Pengerusi Gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS), Datuk Sohaimi Shahadan membidas kerajaan negeri Selangor kerana lebih sibuk mahu mencampuri hal pengurusan Syabas, daripada menumpukan usaha untuk menunaikan janji-janji pilihanraya mereka serta menambah baik sistem pentadbiran negeri Selangor yang kini dilihat semakin kucar kacir dan bercelaru.


Menurut beliau, tindakan pengambilalihan serta campur tangan kerajaan negeri dalam isu Syabas ini adalah semata-mata untuk mengalih perhatian rakyat daripada tertumpu kepada kegagalan kerajaan negeri,  dalam melaksanakan segala janji-janji dan manifesto mereka pada PRU yang lepas kepada rakyat di negeri ini.

"Kenapa kerajaan negeri Selangor sibuk-sibuk mahu ambil tahu tentang hal-hal pengurusan air, sedangkan mereka bukannya pakar dalam hal tersebut? Biarlah pakar yang uruskan hal itu. Masalah kutipan sampah pun masih tak dapat diselesaikan oleh kerajaan negeri,  sekarang ada hati pula nak uruskan hal air yang menjadi perkara penting dalam kehidupan rakyat.

"Kalau sampah pun tak mampu nak kutip, bagaimana nak uruskan hal air yang sudah tentu perlukan kepakaran yang lebih besar dari hal-hal kutipan sampah. Tindakan kerajaan negeri ini kelak bakal mengundang masalah bagi rakyat Selangor. Silap-silap haribulan,  isu air di Selangor akan menjadi lebih kritikal seperti mana yang  berlaku Kelantan hari ini," tegas beliau di sini hari ini.

Sepatutnya  menurut beliau, kerajaan negeri perlu menumpukan perhatian terhadap isu-isu rakyat yang sehingga kini masih banyak lagi isu-isu  permasalahan rakyat yang masih belum selesai.

"Selesaikan dulu permasalahan rakyat dan tak payah sibuk-sibuk mahu ambil alih Syabas dan biarkanlah mereka saja yang menguruskan hal air ini kerana Syabas merupakan syarikat yang pakar dalam hal-hal pengurusan air," ujar beliau.

Tambahnya lagi, lihat saja isu penyelewengan yang berlaku dalam isu Talam Corporation apabila kerajaan negeri mula campur tangan dengan alasan kononnya untuk membantu syarikat tersebut.

"Kita sebagai rakyat di negeri ini, tidak mahu isu air yang menjadi punca utama kehidupan manusia dipolitikkan oleh kerajaan negeri sehingga memberi kesan terhadap kehidupan dan kesihatan rakyat. Kita di Selangor tidak mahu menjadi seperti rakyat di Kelantan yang menderita dan kesusahan apabila krisis air yang berpanjangan itu masih tidak dapat diselesaikan oleh kerajaan seolah-olah tiada kesudahannya.

"Kami  nasihatkan Tan Sri Khalid sebagai ketua kerajaan, agar tidak sibuk-sibuk dengan hal Syabas, sebaliknya tumpukanlah perhatian bagaimana untuk melaksanakan janji-janji mereka yang sehingga kini masih banyak yang tidak dapat ditunaikan lagi," akhiri beliau.

Kerajaan Selangor Ada Muslihat Politik Di Sebalik Krisis Air Di Selangor

Posted: 19 Jul 2012 05:35 AM PDT


Shah Alam - Usaha kerajaan Selangor untuk mengambil alih pengurusan air di negeri tersebut daripada Syabas Konsortium dilihat mempunyai muslihat politik tertentu memandangkan terdapat beberapa percanggahan dalam kenyataan kerajaan negeri dan senario sebenar yang berlaku dalam isu ini.

Menurut Ketua UMNO Bahagian Shah Alam, Datuk Ahmad Nawawi Datuk M.Zin, berdasarkan kenyataan kerajaan negeri Selangor, antara punca-punca tindakan campur tangan itu terpaksa diambil ekoran beberapa kegagalan Syabas dalam menangani masalah air.

"Kerajaan negeri mendakwa Syabas gagal menurunkan kadar air tidak terhasil (non-revenue water) kepada 20 peratus serta mendapati Syabas tidak melaksanakan kerja-kerja CAPEX (capital expenditure) atau perbelanjaan modal mereka dengan baik.

"Namun hakikat sebenarnya, CAPEX  itu sudah dihentikan dan tidak ada lagi sebarang peruntukkan terhadap CAPEX yang sepatutnya menyelenggarakan kerja-kerja membaik pulih paip-paip air di Selangor"

"Agak pelik apabila kerajaan negeri sendiri yang menamatkan CAPEX  tetapi selepas itu menyalahkan Syabas kerana tidak menguruskan kerja-kerja penyelenggaraan paip-paip di Selangor," ujar beliau.

Selain itu tambah beliau, syarikat Syabas hanyalah bertanggungjawab untuk kerja-kerja pengagihan air yang telah dirawat dan tanggungjawab untuk melakukan kerja-kerja penyelenggaraan paip itu pula telah diberikan kepada beberapa syarikat lain.

"Saya bukan nak menangkan Syabas tetapi adalah tidak logik menyalahkan syarikat tersebut di atas sesuatu yang bukannya tanggungjawab mereka. Malah, Syabas juga telah membuat laporan kepada kerajaan negeri tentang beberapa permasalahan air di Selangor, namun kerajaan negeri mengambil sikap acuh tak acuh.

"Ketika di bawah pemerintahan BN, kita telah berikan kontrak CAPEX sehingga tahun 2020 berjumlah lebih kurang tujuh bilion untuk kerja-kerja penyelenggaraan paip air di negeri Selangor. Tetapi apabila Selangor jatuh ke tangan Pakatan Pembangkang, kerajaan negeri mengambil keputusan untuk menghentikan kontrak tersebut.

"Jadi, bagaimana syarikat yang diberi tanggungjawab untuk melaksanakan kerja-kerja tersebut mahu menjalankan tugas mereka, apabila dana dan peruntukan untuk itu telah dihentikan?," soal beliau.

Jelas beliau, Syabas telah diarahkan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) untuk membekukan kerja-kerja CAPEX   sehingga mendapat persetujuan semua pihak, namun sehingga ke hari ini masih belum ada sebarang keputusan berhubung perkara tersebut.

Tambahnya, apabila perbelanjaan modal SYABAS dibekukan dalam tempoh yang lama tanpa ada sebarang persetujuan, maka kerja-kerja penggantian paip lama pun tidak boleh dijalankan.

Sebab itulah jelas beliau lagi paip lama yang kesemuanya berjumlah lebih 6000 kilometer tetapi  hanya 800 kilometer saja  yang dapat dibaiki.

"Bukan setakat penggantian paip lama tergendala, malah juga melibatkan penggantian meter, komunikasi paip, pemasangan penyaluran dan lain-lain.

"Dalam hal ini, yang menanggung akibat ini adalah rakyat Selangor. Syabas juga  dilihat tidak dapat memberikan perkhidmatan yang efektif berpunca dari sekatan ini. Sekarang ini, Kerajaan Negeri Selangor melihat  Syabas gagal dalam kerja-kerjanya untuk  melaksanakan peningkatan perkhidmatan air," ujar beliau lagi.

Jelas beliau, isu sebenarnya bukanlah tentang penyelenggaraan atau pengurusan, tetapi isunya ialah tentang kekurangan loji air di sekitar Selangor.

"Sekarang ini ada 36 buah loji di sekitar Selangor yang berfungsi membekalkan air di seluruh negeri ini.  Loji ini perlu ditambah selaras dengan peningkatan penduduk dan kawasan industri-industri yang bertambah. Jika tidak ditambah,  pembekalan air bagi 36 buah loji itu tidak akan mencukupi untuk membekalkan air  di seluruh Selangor.

"Sebagai contoh, gerabak keretapi. Apabila penumpang penuh dan berlebihan, apakah kita patut menukar pengurusan ataupun bertindak menambah gerabak bagi mengatasi masalah ini. Sudah tentulah kita perlu menambah gerabak bagi menyelesaikan masalah penumpang yang begitu ramai dan melebihi had.

"Begitulah jugalah dengan isu air ini. Loji perlu ditambah untuk menampung jumlah penduduk yang semakin meningkat dan bukannya menukar sistem pengurusan. Jika tukar sistem pengurusan pun, ia takkan menyelesaikan apa-apa masalah kerana punca utamanya ialah kekurangan loji dan bukannya masalah pengurusan," tegas beliau.

- Gerakan Prihatin Rakyat Selangor

oyabun

Posted: 19 Jul 2012 11:31 PM PDT

oyabun


Krisis Air Lembah Kelang Berulang Kembali?

Posted: 19 Jul 2012 07:57 PM PDTSepertimana yang kita semua ketahui air adalah kehidupan dan tidak ada kehidupan yang boleh wujud tanpa air. Tanpa makanan manusia itu masih boleh bertahan, namun tanpa air tidak mungkin boleh.

Malangnya, walaupun kita sudah berkali-kali mengalami krisis air sedihnya seolah-olah kita tidak pernah mempelajari apa-apa dari insiden tersebut.

Laporan akhbar baru-baru ini melaporkan Selangor sudah mengalami krisis air lebih awal dari yang dijangkakan. Secara amnya yang dimaksudkan dengan krisis air adalah disebabkan oleh senario pembekalan dan permintaan air dengan kapasiti yang tidak dapat ditampung.

Ketika Sesi Penerangan Mengenai Isu-Isu Bekalan Air di Selangor di sini baru-baru ini, laporan terkini yang dikeluarkan dari Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), menunjukkan bekalan air terawat untuk Selangor, Putrajaya dan Kuala Lumpur berada dalam keadaan kritikal, iaitu sebanyak 1.06%.

Sementara itu, kadar penggunaan pula meningkat kepada 4,324.79 JLH (Juta Liter Sehari). Pendek kata, rizab air sedia ada tidak mampu untuk menampung permintaan air yang semakin meningkat hari ke hari.

Sejak El Nino yang melanda negara kita sekitar 1997/98, pihak kerajaan membuat pelbagai janji serta andaian untuk melaksanakan pelbagai langkah bagi menghadapi atau mengelak berlakunya lagi tekanan bencana El Nino pada masa akan datang.

Kerajaan amat mementingkan isu kekurangan air ini kerana ia akan memberi masalah kepada negara daripada segi perkembangan ekonomi dan kemajuan. Alasan yang biasa diberikan apabila isu ini berlaku ialah pertambahan penduduk dan pengguna industri komersial menyebabkan permintaan bekalan air bersih semakin meningkat.

Di samping sungai yang dipenuhi sampah sarap menjadi penghalang dalam memproses air terawat. Ironinya kita sering terlupa elemen tidak mensyukuri nikmat yang diberikan merupakan faktor utama kegagalan dalam menangani krisis air.

Buktinya, piawaian antarabangsa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengesyorkan setiap orang mendapat air sekurang-kurangnya 165 liter sehari. Namun kajian terbaru menunjukkan setiap rakyat Malaysia menggunakan kira-kira 310 liter air sehari (LPD).

Jadi, secara purata rakyat Malaysia terlebih mengguna air sebanyak 145 liter sehari. Sebagai perbandingan, seorang penduduk Afrika puratanya mengguna hanya 50 liter seorang sehari, penduduk di India secara puratanya menggunakan kira-kira 100 liter seorang sehari.

Jiran kita Singapura, seorang rakyatnya menggunakan kira-kira 150 liter sehari. Apakah faktor pendorong kepada pembaziran yang melampau ini?

Hanya satu sahaja jawapannya, rakyat Malaysia tidak menganggap air sebagai satu barang berharga. Lihat sahaja ketika mengambil wuduk, berliter-liter air dibazirkan, sedangkan Islam sendiri mengajar umatnya untuk berjimat cermat.

Pengguna semula air hujan juga masih lagi gagal untuk kita laksanakan. Sepuluh tahun lalu ketika saya menyiapkan tesis PhD saya telah mencadangkan agar Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan mewajibkan pelaksanaan pembinaan pagar yang boleh menyimpan air hujan yang boleh digunakan untuk menyiram pokok tanaman mahupun boleh digunakan untuk membasuh kereta.

Malangnya usul ini dipandang sepi, mungkin sekarang waktu yang paling sesuai untuk KPKT untuk memikirkan kembali akan cadangan tersebut.

Ingin juga saya suarakan kaedah yang digunakan oleh negara-negara maju dalam mengawal selia pengurusan air. Australia sebagai contohnya mengamalkan konsep pengharaman membasuh kereta di premis persendirian serta penggunaan air terawat dalam menyiram tanaman dikuatkuasakan ketika musim kemarau.

Penyiraman ke atas tanaman hanya boleh menggunakan air hujan ataupun air yang telah diguna pakai, manakala membasuh kereta hanya boleh dilakukan di kedai-kedai tertentu sahaja.

Begitulah ketatnya kawalan yang dikenakan oleh Kerajaan Australia - iaitu terdapat kawalan terhadap jumlah air yang digunakan untuk setiap rumah bergantung pada jumlah penghuninya.

Malah setiap rumah digalakkan mempunyai satu tangki menyimpan air hujan untuk kegunaan harian. Kerajaan Australia pernah memberi insentif tertentu kepada isi rumah yang mengamalkan kaedah ini.

Ramai orang bercakap tentang betapa tenatnya alam yang kita diami kini, namun berapa ramai di antara kita yang betul-betul walk their talk, atau hanya sekadar retorik.

Sejauh mana pula peranan yang dimainkan oleh badan-badan tertentu sebagai kuasa pendesak terhadap kerajaan. Dan sejauh mana pula kerajaan begitu prihatin dalam menangani isu ini.

Namun berapa ramai di antara kita yang menghargai hakikat bahawa air bukan sekadar komoditi tetapi sumber kehidupan yang amat penting, justeru ia tidak boleh dibazirkan begitu sahaja.

Dari Kyoto hingga Copahengen kita bersidang, namun apakah impak yang kita hasilkan? Hakikatnya air kita masih lagi tiris.

Oleh : DR. AHMAD ZAHARUDDIN SANI AHMAD SABRI (UUM)

Wasabi Oyabun..

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 19 Jul 2012 11:30 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


BANGSAKU DI BULAN RAMADHAN

Posted: 19 Jul 2012 11:00 PM PDT


BANGSAKU DI BULAN RAMADHAN...

Semua sudah mengetahui Ramadhan bulan pahala....bulan berkat...bulan pengampunan... namun perkara yang biasa berlaku sedikit sebanyak memalukan kita semua sebagai bangsa Melayu dan Islam....

1.         Ditangkap sebab tidak berpuasa.
Setiap tahun, mesti ada berita di tv, akhbar mengenai orang kena tangkap sebab tidak berpuasa.....ada yang makan selamba di kedai Cina, ada yang hisap rokok, ada yang bawa bekal sarapan pergi menoreh getah dan pelbagai lagi....seakan ia tidak pernah padam dalam sejarah Malaysia.....


2.         Cedera terkena mercun.
Sebagai anak Melayu, kita seharusnya saling mendoakan semoga anak bangsa kita sihat walafiat.....tetapi apabila datang bulan Ramadhan, pasti ada kisah anak Melayu yang cukup lima jari, hilang dua tiga jari sebab mercun.....Ada pula yang buta mata....dan ada juga yang jadi pekak....Kalau boleh kita semua mahu bangsa kita sempurna sifat tangan, kaki, hidung, telinga dan lain-lain... sebab mereka semua dilahirkan sihat (kecuali yang cacat sejak lahir atau kemalangan jalan raya). 
Setiap Ramadhan, kita berdoa agar dijauhkan daripada malapetaka mercun tetapi saban tahun pasti ada sahaja berita mengenainya.....
  
3.         Sikap peniaga yang tongsampahkan makanan dan minuman.
Ada juga peniaga pasar Ramadhan yang lebih suka buang semua makanan dan minuman yang tidak habis dijual ke dalam tong sampah daripada disedekahkan ke masjid atau surau kerana ia masih boleh dimakan selepas terawih....
  
4.         Jualan barang dapur naik mendadak.
Semua peniaga-peniaga ikan, ayam, daging dan seumpamanya sering berseronok kerana mereka mendakwa jualan barangan dapur naik.. ini disebabkan selera orang Melayu dalam bulan Ramadhan naik mendadak ....Ramadhan sepatutnya menginsafkan kita dengan kurang makan atau dengan kata lain makan secara bersederhana bukan melampau sehingga bagaikan 'ular sawa yang kekenyangan selepas membaham kambing'.
Kemanisan puasa adalah menikmati kesusahan dan kepenatan. Jika makan dan minum dengan kenyang yang melampau, kita tidak akan mendapat kemanisan berpuasa kerana antara hikmah berpuasa adalah merasai kesusahan dan kepayahan manusia miskin dan susah yang tidak mendapat makanan yang secukupnya. Umat Islam sering bermewah ketika makan dan minum pada Ramadhan dan ia wajar dijauhkan.

Sabda Baginda SAW : "Takungan buruk yang dipenuhkan oleh manusia adalah kantung perutnya, memadailah baginya beberapa suapan yang dapat meneguhkan tulang belakangnya. Jika dia enggan maka berikanlah sepertiga (bahagian perutnya) untuk makanan, sepertiga kedua untuk minuman dan sepertiga terakhir bagi pernafasannya."  (Hadis riwayat Imam  Ahmad dan at-Tirmizi).

5.         Orang yang tidak berpuasa mengaku berpuasa.
Di bulan Ramadhan, ramai di kalangan orang yang tidak berpuasa tetapi mengaku berpuasa kerana malu kepada khalayak tetapi dalam masa yang sama bau asap rokok menusuk ke dalam lubang hidung. Adakah mereka tidak mengetahui bahawa Allah mengetahui...?


6.        Rutin biasa diteruskan.
Sesetengah orang, bulan Ramadhan tiada bezanya...Yang kaki wayang seperti biasa pergi tengok wayang, yang kaki memancing pun tidak tahu bezanya antara malam dan siang, begitu juga dengan minah dan mat jiwang masih 'berdating' sehingga lupa akhirat ...apa sahaja mereka lakukan di bulan lain, begitu juga di bulan Ramadhan.... Ramadhan hanya sekali setahun...sebaiknya kita mengurangkan aktiviti yang kurang mendatangkan faedah dan manfaatkan dengan ibadat agar Ramadhan lebih bermakna....
  
7.         Berpuasa tapi tidak mengerjakan solat.
Di kalangan kita ramai yang rajin berpuasa tetapi solat tidak dilakukan, lebih malang lagi solat terawih dilakukan 20 rakaat tetapi solat subuh ditinggalkan..nau'zubillah.
Ini adalah satu kesilapan yang maha besar, solat dan puasa kedua-duanya adalah rukun Islam..kenapa hanya dilakukan salah satu sahaja...?

8.         Berbuka di hotel.
Tradisi terkini...trend berbuka puasa di hotel-hotel atau tempat yang mewah..tidak menjadi kesalahan pada asalnya bagi yang berkemampuan tetapi jika berlebihan dan keterlaluan adalah menjadi satu pembaziran..bayangkan harga seorang boleh mencecah RM150++, jika dihitung ia boleh dibelanjakan untuk lebih sepuluh orang berbuka puasa. 
Lebih baik berbuka di rumah atau di masjid sahaja...sudah tentu ada jaminan solat Maghrib....

9.         Gemar berbelanja di pasar Ramadhan.
Senario yang biasa di bulan Ramadhan, pasar Ramadhan di serata tempat. Si pembeli bagaikan tidak cukup tangan untuk membawa juadah dibawa pulang..laksa, mi, karipap, nasi lemak, nasi beriani dan berbagai-bagai lagi. Apabila sampai dirumah untuk berbuka puasa yang makan hanya karipap dan air...yang lain dibakulsampahkan...Jamu nafsu..
10.       Lagu raya.
Lagu raya tidak perlu dipertikaikan lagi....bulan Syaaban sudah kedengaran. Orang yang terlalu asyik dengan lagu raya umpama bencikan bulan Ramadhan.

11.       Sakit terkejut.
Bulan Ramadhan pelbagai sakit akan kedengaran daripada manusia-manusia yang pada bulan Syaaban sihat walafiat...gastrik, sakit perut dan sebagainya.


12.       Memanjang datang bulan.
Masalah kaum Hawa...bila ditanya...hari ni hari ke tiga saya...hakikatnya dah 15 hari tidak berpuasa..Masyaallah.
  
13.       Kaum ibu/isteri  bangun tidur dan masak.
Kaum ibu/isteri memang banyak memperolehi pahala di bulan Ramadhan. Pahala bila bangun awal pagi untuk memasak makanan untuk keluarga...tetapi lebih indah kalau sebelum memasak dimulai dengan solat, mengaji dan sebagainya.

14.       Berbuka terlampau.
Ada juga orang berbuka puasa dengan banyak pusingan..pusingan pertama minum air dengan kurma, pusingan kedua kuih dengan bihun, pusingan ketiga dengan nasi berlauk tom yam dan lainnya, kemudian pusingan keempat hisap rokok gudang garam dua batang...pukul 8.30 malam baru solat Maghrib....

15.       Tidak muhasabah diri.
Org yang biasa mengumpat, bulan Ramadhan pun mengumpat...biasa fitnah, bulan Ramadhan pun suka fitnah....sepatutnya Ramadhan menjadi bulan muhasabah diri..fikir dan kaji diri sendiri, ubah yang buruk kepada baik dan istiqamah dalam Ramadhan sampailah akhir hayat.....tetapi amat sedikit yang bermuhasabah....

Taqabbalallahu minkum salihal a'maal.....Amin.


Nasi Lemak 3.0 Untuk Kerajaan PKR Selangor

Posted: 19 Jul 2012 09:00 PM PDT

Nasi Lemak Untuk Fahamkan Kerajaan Selangor

KUALA LUMPUR – Mungkin kerana bosan dengan sikap kerajaan Selangor yang masih tidak faham-faham berhubung situasi air, Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (AWER) terpaksa menggunakan teori perniagaan nasi lemak untuk memahamkan kerajaan Selangor berhubung situasi kekurangan bekalan air bersih di negeri itu.

Presiden AWER, S.Piarapakaran mendakwa, kerajaan Selangor diminta memahami isu kekurangan bekalan air yang telah dirawat di Selangor dengan mengambil contoh daripada perniagaan nasi lemak kerana situasi bekalan air yang berlaku di negeri itu pada waktu ini hampir sama dengan konsep jual dan beli nasi lemak.

"Jika anda (penjual) mempunyai 500 bungkus nasi lemak dan pengguna pula mahu membeli 520 paket, adakah anda mampu memenuhi keperluan mereka?. Ini adalah contoh yang paling ringkas untuk menjelaskan isu bekalan air terawat yang sedang berlaku (di Selangor)," katanya melalui satu kenyataan media hari ini.

Justeru, Piarapakaran berkata, kerajaan Selangor diminta berhenti mengelirukan orang ramai dengan mengeluarkan kenyataan bahawa empangan adalah penuh dan selalu hujan untuk memaklumkan orang ramai bahawa bekalan air bersih adalah mencukupi.

Menurut beliau, empangan direka bentuk untuk menyimpan air mentah sebagai bekalan untuk beberapa bulan tanpa hujan manakala air bersih pula adalah air mentah yang telah dirawat melalui loji rawatan.

Maka, kata beliau, isu bekalan air yang timbul di Selangor adalah berkaitan dengan air yang telah dirawat atau air bersih dan bukannya air mentah di empangan.

Mengulas lanjut, katanya, sebarang cadangan untuk menambah loji rawatan baru ke empangan untuk menyelesaikan krisis bekalan air bersih hanya akan menjejaskan tujuan empangan tersebut.

Jelas beliau, meningkatkan kapasiti rawatan dengan menambah loji rawatan yang baru di empangan tersebut akan menyebabkan air mentah di empangan surut lebih cepat jika kemarau berlaku.

Tambah beliau, apabila bekalan air bersih kembali beroperasi seperti biasa, empangan mungkin tidak dapat diisi penuh kerana kadar penggunaan air terawat masih tinggi.

"Jika keadaan begini berlarutan, ia boleh menyebabkan gangguan bekalan air. Ini bukan fiksyen dan ia adalah situasi kejuruteraan yang sebenar," kata beliau.

Justeru, kata beliau, semua pihak perlu bekerjasama untuk mengatasi isu yang timbul kerana air adalah kehidupan dan bukan modal politik untuk mana-mana pihak.

Sumber: http://mynewshub.my/2012/07/18/nasi-lemak-untuk-fahamkan-kerajaan-selangor/


*Jom ramai-ramai kita buat kempen Nasi Lemak 3.0 Untuk Kerajaan Selangor yang masih bangang nak main politik air. Tak habis-habis guna paras air empangan supaya hujah nak bidas SYABAS sedangkan yang kurang bukan bekalan air mentah, tapi bekalan air terawat.

Nasi Lemak 3.0 Untuk Air Selangor.

Lawak Debat Antara Ulama PAS dan Ulama UMNO

Posted: 19 Jul 2012 07:00 PM PDTKisah lawak untuk renungan kita semua. Kisah ini MyMassa kongsikan sempena debat malam tadi.

Pemimpin sebuah Kerajaan Negeri telah memanggil kesemua Ulama' UMNO dan PAS, bertujuan untuk mengetahui perbezaan diantara mereka.
Kesemua Ulama' PAS menghadirkan diri lebih awal, tetapi seorang Ulama' UMNO tiba sedikit lewat bebanding Ulama' UMNO yang lain-lain.

Ulama' UMNO tersebut berjalan sambil mengepitkan kasutnya di celah lengannya.
Ulama' PAS memandang kehairanan sambil berkata, "Kenapa kamu mengepitkan kasut kamu begitu?"

Ulama' UMNO itu menjawab,"Saya terdengar bahawa semasa zaman Rasulullah s.a.w, PAS gemar mencuri kasut!"
Ulama' PAS menjawab, "Mana ada PAS semasa zaman Rasulullah s.a.w."
Ulama' UMNO seraya berkata,"Jadi perdebatan kita telah tamat. Kesimpulannya, ...""dari mana datangnya PARTI kamu ??""
Diubahsuai dari kisah Sheikh Ahmed Deedat.

Kalau betul PAS takde zaman Rasulullah S.A.W, macam mana Nik Abduh kata Allah S.W.T suruh mereka ke Putrajaya?*Fikir-fikirkan.

Santai Pagi: Azizan Kena 'Tembak' Dengan Pistol Nakal.

Posted: 19 Jul 2012 06:03 PM PDT

Karya kreatif pistolnakal.blogspot.com*Jangan lupa lawat blog pistol nakal ye.

Blogger Pembangkang Gelakkan Anak Nik Aziz Kerana Kebodohannya.

Posted: 19 Jul 2012 11:00 AM PDT

Entri kutukan dari Penarik Beca.Baca seterusnya di sini : http://penarikbeca.blogspot.com/2012/07/saya-simpati-nik-abduh-dia-dah-try.html

Yang ni pulak dari Aduka Taruna.

Baca seterusnya di sini : http://adukataruna.blogspot.com/2012/07/video-kebodohan-doktrin-jenama-oleh-nik.html


*Macam mana nak jadi pemimpin kalau anak buah pun tak respek. Harap jaja nama bapak je.

Siapa Nak RM550 Sebulan Dengan Mudah. Hubungi MiloSuam.

Posted: 19 Jul 2012 09:00 AM PDT

Kepada yang berminat.MyMassa jumpa iklan ini di sini (http://unitmediasiber.blogspot.com/2012/07/jawatan-kosong-sebagai-cybertroopers.html).


*Patutlah ranking MiloSuam naik mencanak baru-baru ni. Dari 600 lebih ranking Alexa naik sampai top 200. Duit dah masyuukk rupanya.

Edisi Malam Jumaat: Jangan Biarkan Suami Pergi Puchong, Ada Mandi Buih.

Posted: 19 Jul 2012 07:12 AM PDT

Salah satu tarikan ke Selangor selepas DAP, PKR dan PAS memerintah adalah terlalu banyak 'syurga' maksiat yang wujud seperti cendawan tumbuh selepas hujan.

Antara tempat yang berjaya dibangunkan oleh DAP, PKR dan PAS adalah Puchong dan tarikan terbaru ke Puchong adalah tempat mandi buih.


Sila saksikan video ini.Jadi kepada para isteri, jika suami anda mahu ke Puchong ini malam, berhati-hatilah.


*Selamat datang ke Selangor.


Pengumuman Penting! PKR, DAP dan PAS Bersedia Tukar Lambang Menjelang PRU.

Posted: 19 Jul 2012 05:00 AM PDT

Lambang-lambang baru parti pembangkang menjelang PRU akan datang.

*Kreatif betul budak yang 'cipta' logo pembangkang ni.

Wajah Sebenar Geng MiloSuam @ Jingga 13

Posted: 19 Jul 2012 02:00 AM PDT

Rakan blogger mungkin pernah dengar nama Jingga 13 iaitu sibertrooper puak pembangkang.

Antara yang menyertai Jingga 13 ini adalah MiloSuam.Jom kita tengok siapa lagi yang menyertai Jingga 13 selain daripada MiloSuam.Geng LGBT rupanya. Patutlah bermati-matian pertahankan Anwar Ibrahim.


*Yang betina nak jadi jantan, yang jantan nak jadi betina. Alahai.....

ABBY ABADI KUAR PAS GARA-GARA RM45JUTA INI

Posted: 19 Jul 2012 12:30 AM PDT

PENYELEWENGAN KOHILAL RM45JUTA AKAN MASUK SPRM

Kira-kira 20,000 ahli Koperasi Al Hilal Berhad (KOHILAL) kini mempersoalkan ke mana perginya wang KOHILAL sebanyak  RM45 juta wang yang mereka laburkan semenjak tahun 1986 hingga 2010.  Sehingga kini pihak KOHILAL masih menyembunyikan diri mereka daripada di tanya akan hal ini.

Abby Abadi dan Bob Lobman yang melihat kebersihan bahagian atas ajer Pas ini mula juga bertanya mengapa sebuah parti yang menggelar diri mereka Islamik sanggup menipubohong ahli-ahlinya dengan melesapkan wang ahli-ahli Pas sejumlah RM45 Juta itu.

Abby Abadi yang masih mentah dalam politik itu tergamam dan terkejut, Bob Lokman terkedu tetapi tidaklah sampai masuk Hospital Kerajaan kali kedua, mereka berdua hilang kata-kata dan mula bertanya kepada pemiumpin-pemimpin PAS ke mana wang itu? Sebagai ibu tunggal, Abby Abadi amat memerlukan wang jika boleh daripada RM45 Juta itu!

Abby Abadi tidak menyangka di dalam PAS rupanya lebih terok dan dasyhat perbuatan dosa-dosa yang tersembunyi, Abby Abadi yang sudah tiada lelaki nak dekat itu masih trauma dan tak dapat melupakan perbuatan suaminya diambik orang  http://mymassa.blogspot.com/2012/07/isu-bini-orang-abby-abady-timbang.html  Rupanya dalam Pas bukan selamat, lagi niaya...
The Unspinners

Posted: 19 Jul 2012 11:25 PM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 19 Jul 2012 11:25 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Kerajaan Naikkan Elaun Imam Kepada RM750 Sebulan Bukti Islam Didahulukan cc @NajibRazak @nasruddintantawi

Posted: 19 Jul 2012 09:50 PM PDT


Bukan tempat tabur fitnah

Oleh HUSSAINI AMRAN
pengarang@utusan.com.my

Najib Tun Razak bersalaman dengan warga imam dan jawatankuasa masjid pada Majlis Perhimpunan Perdana Warga Imam dan Jawatankuasa Masjid di Tapak Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) dekat Kuala Lumpur, semalam. - UTUSAN/MOHD. NAJIB MOHD. NOR

KUALA LUMPUR 19 Julai - Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan umat Islam di negara ini tidak menjadikan masjid sebagai gelanggang untuk melontarkan kebencian terhadap pemerintah.

Perdana Menteri berkata, kesucian masjid tidak seharusnya dicemarkan semata-mata kerana ingin mencari pengaruh atau mengaut keuntungan politik.

Jelas beliau, Nabi Muhammad SAW juga melarang masjid dijadikan platform untuk menabur fitnah, kebencian serta merosakkan perpaduan umat Islam.

"Masjid bukan gelanggang untuk mengecam umat Islam yang lain. Masjid adalah tempat untuk melakukan ibadah dalam keadaan tenang dan tenteram.

"Peranan sebenar masjid adalah berdakwah secara bijaksana dan berhikmah serta mengajak ummah ke jalan yang benar," katanya ketika berucap pada Majlis Perhimpunan Perdana Warga Imam dan Jawatankuasa Masjid Seluruh Negara di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) dekat sini hari ini.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom; Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mashitah Ibrahim; Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Othman Mustapha dan Tokoh Imam Kebangsaan 2011, Sheikh Roslan Abd. Halim.

Sementara itu, kata Najib, konsep islah atau pembaharuan yang besar yang dilaksanakan kerajaan menerusi pelbagai program transformasi mampu memacu negara mencapai status negara maju menjelang 2020.

Beliau memberitahu, konsep islah diterapkan dalam bidang ekonomi, pendidikan, politik dan pentadbiran dengan penekanan kepada aspek menjaga hak asasi manusia dan kebebasan dengan batas-batas tertentu.

Bagaimanapun, Najib menjelaskan, pendekatan islah itu amat berbeza dengan pendekatan golongan mufsidun yang ingin merosakkan perpaduan antara kaum dan sesama umat Islam.

"Contohnya, perhimpunan Bersih 3.0 yang lebih banyak merosakkan daripada memperbaiki keadaan.

"Demonstrasi turut diadakan di Mekah dan Madinah sehingga merosakkan imej umat Islam dari negara ini di Arab Saudi," ujarnya.

Sementara itu, Perdana Menteri turut menyatakan komitmen kerajaan untuk terus membela kebajikan warga imam di negara ini.

Menurut beliau, langkah menaikkan elaun bulanan imam daripada RM450 kepada RM750 mulai Januari 2011 merupakan satu pengiktirafan kerajaan terhadap peranan mereka dalam memartabatkan agama Islam.

Video Debat Fathul Bari vs Nasarudin Tantawi Sudah Disiar Untuk Dinilai Oleh Rakyat Melayu Islam Malaysia

Posted: 19 Jul 2012 08:54 PM PDT
Debat bertajuk "PRU13: Orang Muda Pilih Siapa?" di antara Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda Umno, Fathul Bari Mat Jahaya dan Ketua Pemuda Pas, Nasrudin Hassan Tantawi berlangsung pada hari Khamis, 19hb Julai. 

Prof Datuk Mohamad Abu Bakar dari Universiti Malaya bertindak sebagai moderator. 

Debat anjuran Sinar Harian ini diadakan di Auditorium Kompleks Kumpulan Media Karangkraf

Bekas Kapten Mengaku Nabi Akhir Zaman - Harian Metro

Posted: 19 Jul 2012 08:23 PM PDT


'Aku nabi akhir zaman'

Oleh Iskandar Shah Mohamed
iskandar@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
DIDAKWA...Roslan (tengah) dibawa keluar dari Mahkamah Tinggi Syariah Melaka, semalam.
DIDAKWA...Roslan (tengah) dibawa keluar dari Mahkamah Tinggi Syariah Melaka, semalam.

MELAKA: Akibat tindakannya membuat pengakuan dirinya Allah dan nabi akhir zaman, seorang bekas kapten kapal dihadapkan ke Mahkamah Tinggi Syariah di sini, semalam, atas tuduhan mempersendakan agama Islam di sekitar negeri ini, kelmarin.


Tertuduh, Roslan Abdul Rahman, 44, yang berjubah putih dan berkopiah hanya kelihatan tenang ketika pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah di depan Hakim Syarie Mohd Asri Tahir.

Tertuduh dari Pahang itu kemudian mengangguk faham akan pertuduhan yang terpaksa dibacakan dua kali berikutan tertuduh mencelah ketika ditanya mengenai pengakuannya.

Roslan membuat pengakuan tidak bersalah dan memohon dibicarakan.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa mengejek-ejek agama Islam dengan perkataan 'Aku ini nabi akhir zaman dan aku mengaku aku Allah' di sebuah rumah di Taman Rembia Perkasa, Alor Gajah, dekat sini, jam 3.15 petang, 18 Julai lalu.Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

Penipuan Pembangkang Anak Tun Mahathir Ahli Lembaga Pengarah PETRON Dibongkar !!! cc @NajibRazak @Anwaribrahim

Posted: 19 Jul 2012 06:01 PM PDT

Klik untuk lebih jelas tulisannya. Mohon disebarkan.

Link maklumat :

FB yang menfitnah anak Tun M klik sini :


Lembaga Pengarah San Miguel :


Lembaga Pengarah PETRON :


Nik Abduh Hina Nabi Demi Bela Ayah Sendiri - Celaka Celaka Celaka !!!

Posted: 19 Jul 2012 07:14 AM PDTPerkataan yang ditulis oleh anak Mursyidul Am PAS ini sangat batil ! Bagaimana tanpa merasa malu dan bersalah beliau telah menyamakan kepimpina Nabi yang maksum dengan ayah beliau yang tidak maksum sedikitpun ...


Maka jangan kerana mahu membela bapa atau ayah beliau mengaitkan kegagalan tersebut kepada kepimpinan Rasulullah saw.

Perbuatan ini sangat kurang ajar dan biadap, selepas kebiadapan ahli-ahli PAS di Mekah pakai baju dan kibar bendera BERSIH 3.0 Ambiga di masjid rumah Allah.

Jangan cari kebinasaan wahai Nik Abduh. Bertaubatlah selepas anda membaca kritikan dan teguran dari ana ini. Semoga Allah membuka pintu hati anda dari berlaku 'suu' adab ma'an Nabiy'

Ikuti Debat Fathul Bari vs Nasarudin Tantawi Di Sini

Posted: 19 Jul 2012 06:54 AM PDT


Jika anda mahu mengikuti perdebatan antara kedua tokoh anak muda antara dua parti Melayu Islam teramai di Malaysia maka anda boleh berbuat demikian dengan klik sini :

Ucapan Ahli Parlimen Putrajaya @TengkuAdnanReal Sempena Menyambut Ramadhan

Posted: 19 Jul 2012 02:29 AM PDT

Published with Blogger-droid v2.0.2

AZLI SHUKRI

Posted: 19 Jul 2012 11:23 PM PDT

AZLI SHUKRI


Keputusan Debat Nasrudin vs Fathul Bari : Jelas Ulama Muda Lebih Matang dan Berhujah Mantap

Posted: 19 Jul 2012 06:39 PM PDT


Muktamad! PAS Tak Mahu Anwar Ibrahim Sebagai PM

Posted: 19 Jul 2012 03:30 AM PDT


DARUL EHSAN TODAY

Posted: 19 Jul 2012 11:20 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Khalid Gagap Nakkan Faekah Duduk Dalam SYABAS...??

Posted: 19 Jul 2012 10:00 PM PDT


Macam-macam 'akai' Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim mencari alasan nak tutup kesilapan pertadbirannya selama lebih empat tahun berhubung isu krisis air di negeri tersebut.

Terbaru, kerajaan negeri akan menghantar pasukan khas terdiri empat profesional ke Syabas bagi memantau operasi harian syarikat itu.

Khalid Ibrahim, berkata tiga lagi anggota pasukan itu ialah  Ketua Eksekutif Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB), Suhaimi Kamaruzaman, Pengarah Konsortium ABBAS Sdn Bhd, Abas Abdullah; Pengarah Urusan (Pengurusan Air) Kumpulan Peransang Selangor, Karim Endut dan Ketua Perancangan Strategik dan Pelaburan Peransang Selangor, Kevin Lee.

"Kumpulan ini akan dihantar kerana mereka (Syabas) gagal memberikan butiran dan penjelasan memuaskan mengenai beberapa isu apabila mereka memberi taklimat kepada Setiausaha Kerajaan Negeri pagi ini," katanya.

Khalid yakin Syabas boleh memberi kerjasama kepada kumpulan profesional berkenaan kerana mereka mempunyai pengalaman mendalam dalam pengurusan dan pengagihan bekalan air. sumber: agenda daily.

VIDEO Debat Sinar Harian: Fathul Bari Lawan Hasan Tantawi...

Posted: 19 Jul 2012 07:00 AM PDT


Kenapa Pembangkang Beria-ia Mainkan Isu Pekerja Hotel Kena Pukul Dengan Polis...??

Posted: 19 Jul 2012 02:00 AM PDT


Jawapannya senang je, budak yang kena pukul dengan polis tu dua-dua orang tu budak kelantan, tak percaya cuba korang tengok jersi yang di pakai oleh mamat yang pakai cap tu, sama tak dengan gambar di bawah...

So aku rasa korang pun boleh paham kan kenapa pembangkang gila-gila main isu nie....

BN Berdepan DAP, PKR, PAS Dan Syaitan Dalam Pru 13 Nanti...

Posted: 19 Jul 2012 12:00 AM PDT


Agak sukar untuk bn mempertahankan putrajaya, seteru bn bukan sahaja dari manusia, tapi dari syaitan yang di rejam, ini di akui sendiri oleh nik ajis yang sanggup menerima bantuan dari syaitan untuk menentang umno/bn dalam pilihanraya kelak...

Belantan

Posted: 19 Jul 2012 11:17 PM PDT

Belantan


Siri 2/3 - ISU SKANDAL HUTANG TALAM CORPORATION!

Posted: 19 Jul 2012 06:13 PM PDT


...sambungan dari Siri 1/3..

Pengambilalihan hutang ini menunjukkan kerajaan negeri prihatin dengan syarikat korporat swasta tetapi menindas dan organisasi yang bermotifkan pembangunan sosial untuk rakyat Selangor.

Tujuan, keikhlasan dan justifikasi kerajaan negeri untuk menyelamatkan syarikat Talam adalah pelik, tidak munasabah dan zalim kepada rakyat.

Kerajaan negeri sanggup menggunakan wang rakyat semata-mata untuk menyelamatkan sebuah syarikat korporat swasta. Yang pelik dan memelikkan, pada masa yang sama kerajaan menekan Yayasan Basmi Kemiskinan Selangor (YBK) sehingga mahu merampas tanah milik YBK.

Kenapa kerajaan negeri begitu lunak dan sanggup bersusah payah membantu Talam Corporation sehingga mempertaruhkan wang rakyat? Pada yang sama kerajaan negeri menindas hak golongan miskin di negeri Selangor.

Apakah ada udang di sebalik batu? Apakah kerana dendam tidak dapat habuan maka YBK ditindas. Ingatlah pemimpin suka berdendam membawa negeri ke arah jahanam.

Inovasi pengambialihan hutang Talam Corporation hanyalah publisiti murahan untuk memperbodohkan ADUN dan rakyat yang tidak faham perakaunan.

Di fahamkan pula Menteri Besar Diperbadankan (MBI) yang menguruskan kutipan hutang Talam Corporation sebanyak RM 392juta. Lebih mengelirukan, sungguhpun ia diletak di bawah pentadbiran MBI, Menteri Besar, mengikut laporan Malaysiakini.com, kerajaan negeri masih mengarahkan anak syarikat kerajaan negeri seperti KDEB dan PNSB mengutip hutang tersebut dalam masa tiga bulan.

Justeru, di manakah letaknya releven kaedah yang diguna pakai ini jika hutang masih dikutip oleh anak-anak syarikat negeri seperti keadaan asal? Adalah pelik aksi silap mata ini dipertontonkan jika akhirnya hutang tetap dikutip oleh anak syarikat.

Jika itu yang berlaku, sebenarnya kerajaan masih boleh mengutip hutang cara biasa iaitu anak-anak syarikat mengutip terus dari Talam Corporation seperti keadaan asal.

Sedangkan sewaktu Barisan Nasional dahulu kerajaan negeri telah menubuhkan satu jawatankuasa khas pada 2007 yang diketuai oleh Setiausaha Kerajaan Negeri dan semua anak syarikat terbabit bagi mengutip hutang Talam kepada anak-anak syarikat kerajaan negeri.

Antara tindakan yang dalam proses ketika itu ialah rundingan pengambil alihan aset-aset dan hartanah Talam seperti Kelab Golf Bukit Beruntung dan beberapa hartanah lain. Selain itu tekanan juga dibuat dengan membekukan projek-projek "akan datang" yang membabitkan syarikat tersebut sehingga hutang mereka kepada kerajaan negeri dilangsaikan.

Persoalannya bagaimanakah usaha pengambilalihan hutang ini dapat memaksa atau melunturkan syarikat Talam Corporation agar membayar hutang? Justeru, tiada apa-apa inovasi, yang ada hanyalah permainan silap mata untuk memperbodoh, mengelirukan dan menghiburkan para ADUN dan rakyat Selangor yang tidak faham perakaunan.

bersambung ke Siri 3/3..

Suara Politik
Taminsari

Siri 1/3 - ISU SKANDAL HUTANG TALAM CORPORATION!

Posted: 19 Jul 2012 06:14 AM PDT


Kerajaan Selangor tidak bermoral dan tidak beretika kerana membeli" hutang daripada syarikat korporat Talam Corporation menggunakan wang kerajaan / duit rakyat.

Pada 9 November tahun 2009, Sidang Dewan Undangan Negeri telah meluluskan bajet tambahan berjumlah RM391.7 juta untuk sayap pelaburan Kerajaan Negeri, iaitu Perbadanan Menteri Besar (MBI) membeli hutang yang ditanggung Talam Corp kepada beberapa agensi kerajaan negeri.

Secara prinsipnya adalah tidak bermoral dan tidak beretika menggunakan duit kerajaan / "duit rakyat" untuk membeli mengambil alih hutang sebuah syarikat swasta.

Pada hal kaedah "menyelamatkan syarikat swasta dan korporat" ini telah ditentang habis-habisan oleh pakatan pembangkang ketika era krisis ekonomi tahun 1998. Justifikasi kaedah kerajaan membantu syarikat bermasalah ketika itu adalah untuk menyelamatkan ekonomi negara secara keseluruhannya akibat ketidakupayaan mantan Menteri Kewangan ketika itu dan kini Penasihat Ekonomi Selangor mengeluarkan negara dari kemelut ekonomi akibat serangan spekulator mata wang.

Tetapi mengapa kini kaedah tersebut digunakan kerana masalah hutang Talam Corporation ini tidak akan menjejaskan ekonomi Selangor keseluruhannya. Ya ia satu masalah tetapi kenapa tidak digunakan cara kutipan yang biasa sahaja.

Adakah pakatan pembangkang kini Pakatan Rakyat sudah berubah dan menggadai prinsip ATAU YB Menteri Besar terlalu cerdik sehingga semua EXCO, Adun Pakatan dan rakyat seluruhnya diperbodohkan.

Kerajaan Selangor mengaburi mata rakyat kerana "membeli" hutang daripada syarikat Talam Corporation untuk meningkatkan pendapatan negeri itu sebanyak RM392 juta lagi. Ia membuatkan rakyat keliru tetapi seronok mendengar kerajaan dapat tambah kewangan.

Pengambialihan hutang Talam Corporation oleh kerajaan negeri adalah satu pengumuman acara silap mata kewangan dalam sektor korporat yang dikenali sebagai round-tripping. Antara strategi round-tripping ialah "syarikat menjual aset yang tidak digunakan kepada syarikat lain, dan pada masa yang sama setuju untuk membeli kembali aset yang sama atau yang bersamaan nilainya pada harga yang sama" (dengan izin "a company selling an unused asset to another company while at the same time agreeing to buy back tke same or similar assets at about the same price").

Apakah tujuan round-tripping ini? Ia bertujuan untuk menunjukkan peningkatan untung dalam akaun biar pun tiada untung sebenar. Ia banyak dilakukan oleh syarikat-syarikat di Bursa Saham untuk memberi keyakinan kepada pelabur.

Kaedah round-tripping ini biasa digunakan oleh "penyangak korporat". Memetik kata-kata Mantan Setiausaha Agung PKR, Datuk Salahuddin Hashim yang turut mengkritik pembelian hutang Talam Corporation ini sebagai berkata "Ini adalah muslihat lama yang digunakan oleh penyangak-penyangak di dalam sektor korporat" (dengan izin - "This is an old trick used by the crooks in the corporate sector." )

Persoalannya siapakah penyangak-penyangak ini - "tepuk dada tanya selera", "sudah gaharu cendana pula, sudah tahu bertanya pula ".

Kaedah round-tripping yang digunakan oleh Kerajaan Negeri ini dianggap penyelewengan kerana ia bertujuan untuk menunjukkan tambahan pendapatan besar dalam akaun kerajaan negeri walhal keuntungan ini tidak tulen.

Walaupun aset-aset hutang Talam ini merupakan milik anak syarikat kerajaan negeri namun ia dimasukkan ke dalam akaun kerajaan negeri sebagai bayaran hutang mereka kepada kerajaan negeri.

Mengapa ia dimasukkan ke dalam akaun kerajaan negeri? Ini untuk menunjukkan akaun kerajaan negeri mempunyai pendapatan yang lebih baik berbanding tahun lalu dan juga lebih baik dari anggaran pendapatan dalam Bajet 2008.

Pengumuman Menteri Besar berkenaan dengan pengambil alihan hutang-hutang Talam merupakan satu strategi bagi memanipulasi rekod keuntungan organisasi tanpa mencerminkan nilai sebenar.

Maka benarlah anggapan bahawa tindakan ini tidak bermoral dan tidak beretika kerana turut memanipulasikan kaedah perakaunan untuk memperlihatkan seolah-olah kerajaan negeri cukup cerdik, cukup pandai mengurus wang dan hutang negeri di mata mereka yang tidak faham dan rakyat kebanyakan yang tidak arif hal-ehwal kewangan dan perakaunan.

Pengambilalihan hutang syarikat Talam Corporation oleh kerajaan Selangor tidak telus, pelik dan diselubungi pelbagai pertanyaan dan persoalan

Pertama: kerajaan negeri menggunakan mekanisme yang tidak ada semak dan imbang (dengan izin check and balance) dalam pengambilalihan hutang tersebut. Ini kerana aset hutang yang berjumlah RM 392 juta ini dijual kepada sebuah syarikat milik PKNS, Selangor Industrial Corporation Sdn. Bhd (SIC) yang tidak memerlukan kelulusan Kementerian Kewangan untuk membuat pinjaman berbanding PKNS, KDEB dan PNSB.

Pada hal SIC tidak disebutkan pun sebagai salah satu anak syarikat negeri di mana Talam Corporation berhutang dengannya. Malah SIC terpaksa pula membuat membuat hutang melalui pembiayaan dari CIMB Bank.

Apakah kerajaan negeri cuba melindungi kepentingan seseorang, syarikat atau apa sehingga memilih kaedah ini yang bebas daripada padangan pihak lain (dengan izin second opinion)?

Kedua: bagi kaedah perlaksanaan round-tripping ini adalah perlu kerajaan menggunakan khidmat konsultan kerana melibatkan perbagai entiti, dokumen tertentu, perjanjian dan ketepatan transaksi.

Tetapi adalah pelik YAB Menteri Besar mengakui bahawa tiada khidmat konsultan kerana beliau sendiri adalah konsultannya. Katanya pada media "Konsultan itu adalah Khalid Ibrahim kerana saya orangnya yang membuat cadangan tersebut dan saya akan memastikan proses pelaksanaannya nanti."... "kos untuk konsultansi dalaman itu adalah percuma melainkan saudara-saudari semua nak saya caj kerajaan negeri".

Sedangkan kita difahamkan bahawa SIC juga menanggung kos guaman dan konsultasi sebanyak RM 700 ribu. Siapakah peguam dan konsultan yang menguruskannya. Apakah kretaria pemilihan mereka?

bersambung ke siri 2/3..

Suara Politik
Taminsari

SELALU ADA YANG BARU

Posted: 19 Jul 2012 11:15 PM PDT

SELALU ADA YANG BARU


HIJAU BERUBAH WARNA DI PULAU MELAKA

Posted: 19 Jul 2012 09:23 PM PDT

SAHUT SERUAN NIK AZIZ TIDAK PERLU POSTER UNTUK KAMPEN PILIHANRAYA

PR pembangkang selalu mengitai dan mencari ruang bagi mengentam Umno. Banyak juga perkara yang tidak berlaku, Umno juga dipersalahkan. Tidak kurang juga perkara yang diada2kan semata2 untok melontar kesalahan itu kepada Umno. Seolah2 negara ini diperintah oleh PR bukannya Umno.

Ruang untok penyokong pas kearah ketaksuban kepada parti tersebut dibuka seluas2 oleh pemimpin pas bukti jelas seperti apa yang  berlaku hancurnya rumah tangga warga mas kerana perbezaan fahaman politik. Kenyataan seorang artis masuk pas kerana ingin bertaubat dan ingin kemabli kepada islam yang sebenar. 

Dalam pada itu juga pas bertubi2 dirundung masalah tambahan menjelang PRU yang anehnya bukan masalah itu ciptaan musuh politk tetapi dari kumpulan mereka sendiri dengan kata lain orang dalamnya sendiri. Bermula dari Kickdefella, Hassan Ali dan tidak kurang juga dari kalangan pemimpim mereka yang lain tapi masih berada didalam parti tersebut. Kenapa tamparan berupa cabaran begitu hebat di uji oleh Allah kepada Pas jika ia benar2 mengikut islam disaat umat islam di negara ini perlu kepada penyatuan?...

Corak dan tindak tanduk pas dari dulu lagi bukan untuk penyatuan Ummah banyak kesilapan yang pas seret islam untuk perkuatkan parti nya. Kesan dari kesilapan demi kesilapan menjadikan pas sebuah parti lara dan kita tidak boleh mengharap apa2 lagi dari pas sekaligus kita perlu mempastikan pemimpin tidak perlu lagi kita angkat memberi sokongan dalam pilihan raya akan datang. Jika kita menyokong pas bermakna kita memberi kuasa dan ruang kepada rakan sekutu kuat mereka DAP yang sudah jelas mendominasi PR yang bertanding 89 kerusi.

Rakyat sudah mulai sedar,dengan kebijaksanan kerajaan pada hari ini yang diketuai oleh DS Najib sebagai PM jelas  menambahkan lagi kesedaran pada rakyat. Fatwa2 yang pernah pas keluarkan sebelum ini pas sendiri sudah tidak terima pakai lagi. Umno tidak kafir lagi sekarang sebab pas juga bersama kafir bahkan lebih teruk lagi pas sanggup bersama kafir yang terangan2 tdiak mahu kepada islam.

ADDAKAH INI JUGA SALAH UMNO....?

Sila baca sini...

 KOTA BHARU, 19 Julai - Pulau Melaka kawasan kediaman Menteri Besaer Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mata dikejutkan setelah 160 orang penduduk menyerahkan borang keahlian UMNO kepada Dato Seri Jamil Khir Bin Baharom sambil disaksikan oleh Ketua Bahagian UMNO Pangkalan Chepa, Datuk Dali Bin Husin ketika majlis perasmian Gelanggang Silat 1Malaysia yang diadakan pada 18 Julai 2012, jam 3.30 petang di Kampung Babong, Pulau Melaka. 
Majlis berkenaan dihadiri oleh 1,000 orang penduduk dan Jamil Khir turut memberi bantuan sebanyak RM 5,000 untuk pembangunan silat di Kampung Pulau Melaka serta empat buah khemah untuk penduduk. Rata-rata yang hadir dalam majlis ini terdiri daripada pengikut PAS. Majlis yang dianjurkan sendiri oleh penduduk Kampung Babong.
Pulau Melaka yang diketuai oleh Haji Muhammad Din bergotong-royong sesama mereka untuk memanggil Menteri bagi mendengar rintihan rakyat memandangkan wakil rakyat mereka gagal melaksanakan tugas dengan baik walaupun tinggal berdekatan dengan rumah kediaman Menteri Besar Kelantan.
Borang keahlian UMNO diserahkan oleh empat wakil yang mewakili kampung masing-masing antaranya wakil Kampung Pulau Melaka yang di wakili oleh Azlan Che Pa, Kampung Babong oleh Mohd Fadhil, Kampung Ujong Tanjung oleh Raja Ali dan Kampung Tok Ku oleh Azwa. Mereka ini dahulunya adalah pengikut kuat PAS sebelum ini.
Antara punca mereka memasuki UMNO adalah disebabkan oleh tindakan PAS Pangkalan Chepa yang diketuai oleh MB Nik Aziz dan Nik Amar telah mengabaikan kebajikan penduduk di kawasan kampung Pulau Melaka itu sendiri yang menjadi tempat kediaman MB Kelantan. Malah menurut mereka kepimpinan Nik Aziz tidak mengendahkan kebajikan rakyat dan terus membiarkan rakyat hidup dalam kemiskinan walaupun tinggal hanya beberapa meter dari rumah Nik Aziz.
Nik Aziz juga dikatakan lebih mengutamakan rakyat dari luar kawasan termasuk dari negeri lain untuk berjumpa dan mendengar masalah berbanding dari rakyat di kawasan sendiri. Malah Nik Aziz juga sanggup memberi bantuan kewangan kepada peserta BERSIH 3.0 daripada bantuan kepada rakyat miskin di kawasan berkenaan. Ini menimbulkan ketidakpuasan hati rakyat dan menyebabkan penduduk bertindak memasuki UMNO sebagai manifestasi ketidakpuasan hati rakyat.
Sebaliknya penduduk lebih yakin dengan kepimpinan Perdana Menteri yang dilihat ikhlas dan bersungguh-sungguh dalam membantu rakyat tanpa mengira latar belakang kaum mahupun politik. Kesungguhan PM dalam membantu rakyat telah memikat hati mereka untuk memasuki UMNO dan bersama-sama ingin membantu menjayakan transformasi PM dalam memperkasakan agama, bangsa dan negara.
Salah seorang daripada wakil dari Kampung Pulau Melaka, Azlan Che Pa menyatakan mereka mahu melihat kemajuan dan perubahan di kampung mereka disamping ingin melihat kehidupan rakyat berubah setanding dengan rakyat di negeri lain.
Beliau juga mengharapkan rakyat di seluruh Kelantan bersama-sama berubah untuk kemajuan diri kerana selama 22 tahun PAS memerintah Kelantan mereka masih gagal memajukan rakyat. Tempoh masa yang terlalu lama telah diberikan kepada PAS dan kini sudah tiba masanya untuk rakyat Kelantan membuat perubahan.

Menurut beliau lagi kalau penduduk di Kampung Pulau Melaka sendiri sudah tidak mempercayai kepimpinan PAS apatah lagi penduduk di kawasan lain turut diminta menolak PAS. Beliau yang ditemui tidak mahu berceritakan tentang keburukan Nik Aziz kerana tidak mahu mengaibkan Nik Aziz namun hakikat sebenar yang rakyat perlu ketahui adalah Nik Aziz dan Nik Amar gagal menjalankan tugas dengan baik dan kesannya telah dirasai oleh penduduk Kampung Pulau Melaka sendiri.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 19 Jul 2012 09:46 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Siri II: 6 Punca Krisis Air Di Selagor

Posted: 19 Jul 2012 08:00 PM PDT


Mengapa tolak loji untuk air bersih di Selangor?

6 Punca berlaku krisis air di Selangor dikenalpasti adalah :

1) Peningkatan permintaan air tidak diiringi dengan pembangunan kapasiti bekalan air. Tiada peningkatan kapasiti bekalan air sejak 2002. Pembangunan kapasiti bekalan air terawat merupakan tanggungjawab Kerajaan Negeri. Malah Kerajaan Persekutuan Barisan Nasional telah berusaha membantu membangunkan pusat bekalan air dengan Projek Rawatan Air Langat 2 di mana air dibawa melalui saluran paip dari Sungai Semantan dan Sungai Kelau di Pahang.

2) Kerajaan Negeri Selangor pimpinan PKR-DAP-PAS enggan membina Loji Rawatan Air Langat 2 untuk menambah bekalan air terawat. Ini punca yang paling besar dan dipolitikkan oleh Ronnie Liu yang enggan memahami antara beza air mentah dan air dirawat.

3) Perlaksanaan CAPEX (menukar paip lama yang bermasalah kepada paip baru) yang dirancang tergendala. Berkuatkuasa Julai 2008, program kerja CAPEX SYABAS secara amnya telah dibekukan oleh SPAN setelah didesak oleh Kerajaan Negeri apabila SYABAS didapati menggunakan paip yang diimport dari Indonesia bukannya paip buatan tempatan.

Ianya memberikan kesan negatif iaitu kadar Non Revenue Water (NRW) tidak dapat dikurangkan dan aset lama termasuk paip lama yang selalu pecah/ bocor tidak dapat diganti. Juga meningkatkan insiden gangguan bekalan air akibat kegagalan peralatan elektrikal dan mekanikal yang telah usang atau telah sampai kapasiti maksimanya. Selain itu meningkatkan kejadian tekanan air rendah kerana kerja kerja memasang paip yang lebih besar kapasitinya dan sambungan baru ditangguh.

4) Pencemaran air mentah yang menyebabkan hentitugas Loji Rawatan Air sedia ada atau mengurangkan pengeluaran air bersih. Ini terjadi kepada sungai yang membekal air dicemari sisa toksik dan sisa kilang oleh pihak yang tidak bertanggungjawab apabila membuangkannya ke dalam sungai.

5) Kemarau yang berpanjangan. Walaupun masalah kemarau belum muncul sekarang, tetapi ia boleh berlaku bila-bila masa dalam tempoh 2012 hingga 2017 di mana rizab bekalan air adalah sangat rendah seperti berlaku krisis air tahun 1998. 

6) Penggunaan/ permintaan air yang mendadak dan tidak seimbang dengan pengeluaran air terawat. Permintaan air berubah setiap hari dan mengikut musim. Kadar pertumbuhan penduduk yang meningkat mendadak di Lembah Klang. Malah krisis ini mulai terasa apabila permintaan pembukaan perindustrian baru tidak dapat diluluskan ekoran bekalan air tidak mencukupi.


Krisis Air Siri 1 : Ronnie Liu Pasti Tidak Akan Baca Artikel Ini

Posted: 19 Jul 2012 06:00 PM PDTMaksud krisis bekalan air adalah air terawat yang selamat dan
tidak berbahaya untuk diminum, bukannya air semulajadi yang
masih dalam keadaan sedia ada yang belum diproses atau
dirawat.

Krisis air ini juga akan menjejaskan Wilayah Persekutuan Kuala
Lumpur/ Putrajaya yang menjadi pusat pentadbiran negara
kerana menerima bekalan air terawat dari sumber yang sama.

Melalui bacaan dan penyelidikan SYABAS di keseluruhan 
negeri bahawa rizab bekalan air dari tempoh 17hb Mei 2012 
hingga  8hb Julai 2012 adalah kurang dari 3%, di mana bacaan 
yang  diperolehi hanya 1.15% hingga 2.04% sahaja. 

Apabila berlaku permintaan puncak pada bila-bila masa 
terutama di musimperayaan yang mencecah 7%, kapasiti 
bekalan air tidak dapatmenampung permintaan air.

Berdasarkan situasi terkini di mana permintaan air melebihi
kapasiti bekalan sedia ada terdapat 47 lokasi di Klang, Petaling
dan Hulu Langat mengalami penyusutan paras air di kolam
simpanan utama akibat peningkatan mendadak. Kawasan
berikut adalah ;

a) Wilayah Klang : Seksyen 22, Seksyen 26 hingga Seksyen 28,
Batu Lapan Bukit Kemuning, Istana Kayangan Seksyen 12,
Istana Mastika Seksyen 7, Kawasan Perlabuhan Utara,
Tanjung Harapan dan Sungai Sireh, Kampung Perepat,
Sementa, Sungai Kapar Indah, Taman Andalas, Sentosa,
Pulau Indah, West Port, Pulau Ketam, Pandamaran, Bukit
Tinggi, Kampung Jawa, Desawan, Klang Jaya, Bukit Kapar,
Meru, Kapar, Kampung Lombong, Jalan Kebun, Seksyen 2, 3,
8, 9, 11 dan 12.

b) Wilayah Petaling : Bandar Baru Seri Petaling, Taman OUG,
Bukit OUG, Kampung Malaysia, Taman Salak Selatan dan

Desa Petaling.
c) Wilayah Hulu Langat : Taman Saujana Impian, Beranang,
Taman Hiew Piow, Taman Utama, Sungai Lalang, Harmoni
Indah, Seri Belimbing, Sungai Besi Indah, Taman Puncak
Utama, Balakong Jaya dan Juara Jaya.

Video Khasiat Buah Kurma

Posted: 19 Jul 2012 04:00 PM PDT

Apakah Motif Malaysiakini Pada Artikel Ini? Mahu Membela Gay?

Posted: 19 Jul 2012 09:30 AM PDT


Dato Seri @NajibRazak Umum 19 Julai Sebagai Hari Pesara

Posted: 19 Jul 2012 08:30 AM PDT

Lagu Tema #1M4U - I Am For Youth

Posted: 19 Jul 2012 06:30 AM PDT

Dato Seri @NajibRazak Lancar Skim Persaraan Swasta

Posted: 19 Jul 2012 05:30 AM PDT

Beli Tanah RM42 juta, Mana Khalid Ibrahim Sorok Duit Itu?

Posted: 19 Jul 2012 04:00 AM PDT


Azizan Razak Buktikan 8 Tuntutan Himpunan Oren Sudah Tidak Lagi Relevan

Posted: 19 Jul 2012 02:00 AM PDT


Ini bukti Azizan Razak mengiktiraf penyenaraian saham FGVH dan yakin dengan tindakan Felda untuk meningkatkan lagi pendapatan peneroka. Azizan Razak pula berkata pembelian itu tidak bercanggah dengan dasar pakatan pembangkang. 

Oleh itu, ini bermakna 8 tuntutan Himpunan Oren di bawah ini sudah tidak lagi relevan. Tidak menjadi satu masalah untuk orang PAS dan PKR untuk tidak bersetuju dengan 8 tuntutan di bawah ini. 

Mazlan Aliman harus malu, dulu tuduh Felda bankrup, hari ini PKNK pun iktiraf Felda tidak bankrup. Apa sudah jadi dengan PAS ni? Sudah kering isu hingga perkara yang baik pun hendak dijadikan isu. Ucapan Penuh Dato Seri @NajibRazak, Kibarkan Jalur Gemilang

Posted: 19 Jul 2012 12:00 AM PDT


Ronnie Liu Tidak Boleh Beza Antara Air Mentah Dengan Air Terawat

Posted: 18 Jul 2012 10:00 PM PDT


Air terawat yang tidak cukup. Ronnie Liu mahu kelirukan rakyat. Membandingkan air mentah dengan air yang terawat adalah dua perkara berbeza. Isunya sekarang adalah kekurangan air terawat. Krisis air pada 1998 adalah berbeza dengan krisis air yang bakal berlaku pada 2014 nanti. 

Hujah Ronnie Liu ini membuktikan bahawa kerajaan negeri Selangor memang sengaja mahu melengahkan pembinaan Loji Rawatan Air Hulu Langat 2 untuk menjadikan ianya alasan bagi mengambil alih Syabas. Rakyat dibiarkan merana tidak ada air oleh kerajaan negeri Selangor. 
PISAU.NET

Posted: 19 Jul 2012 09:17 PM PDT

PISAU.NET


Allah Mahukan Pas Merampas Kuasa Ke Putrajaya - Nik Abduh

Posted: 19 Jul 2012 06:07 PM PDT


Inilah produk Nik Aziz...korang tengok anak wali selipar berucap..doktrin sebegini yang masuk kedalam otak kacang khawarij PAS,yang pasti puak ini anggap adalah satu jihad fisabillah berjuang nak ke Putrajaya kononnya atas kemahuan Allah.
Pisau kata "allah tak suruh kapirkan umat Islam yang lain.. awat pas buat jugak.."

UPDATE: DAP Received Bribe From Scorpene

Posted: 19 Jul 2012 08:00 AM PDT
We are aware of how Pakatan Rakyat, through SUARAM had made a heavy accusation to the Malaysian Government and the Prime Minister that they were involved in corruption, and even murder, during the transaction of purchasing Scorpene submarines by the Defense Ministry.


To justify their accusation, SUARAM had linked the government and France's legal system by saying that the case is on trial at the country and a few names, including the PM, would be given subpoena.


But, recently, SUARAM had taken the action of keeping themselves quiet when the government managed to prove that there is no trial involving any Malaysian politicians nor the government. Thus, no subpoena is going to be given to anyone. Even the french embassy in Malaysia was confused with SUARAM"s rudeness where they used the name of Judges, Court and even the French government just so that that could bring down Malaysian government.


Companies such as Thales and Terasasi had no involvement with the business transaction for Scorpene. Even Perimekar clearly not the one who receive any commission, but legitimate pay on their service in preparing places to stay, allowance, holiday tickets, training cost for officers, crews and staff and the management cost and coordination for six years.


French police then confirmed that SUARAM lied when the name Altantuya which was linked to the PM and Abdul Razak Baginda had never entered France when the transaction was on process.


Things get more interesting when SAUARAM was found to be registered as business organization and that they receive funds from some mystery entity which makes then the NGO who 'fights for human rights'. That became doubtful, and up until now, SUARAM is still yet to explain the background of their establishment.


Whatever it is, everything is out, SUARAM now became passive and they are no longer agressive in handling issues.


From there, DAP began to take over by raising this issue which is now dying. For that, newspaper TheROCKET on July 15, 2012 published a flow chart showing the relationship between the government, PM and a few companies which were claimed to have received bribes during the purchase of the submarines. They are saying that the flow chart is a concrete evidence and rakyat should believe everything it says.


It is always easy to draw a flow chart with 'explanations' to create issues, accusations or just about anything, For example, the flow chart and the headline for the article itself. Anyone can accuse by writing article and creating the chronology and flow chart and push rakyat to believe in it.


Writer or anyone who plans for the PM's political strategy could also create documents to show that DAP has its role in accusing the government and the PM for this Scorpene issue and that they receive finds from Singapore and CIA.


But not everyone are liars like DAP and SUARAM. The Malaysian government is a responsible government and it is often prepared to face the enemy (opposition) professionally.


The government do not need to accuse anyone to raise rakyat's support/ As of for now, SUARAM, opposition's tool, have failed. DAP, PKR and PAS themselves are facing various scandals with evidence and witnesses. There were even cases where the main witness for DAP's corruption case was found dead where it made rakyat realize that DAP is not just corrupt, they are gangsters as well. And all of this is true, not made up by the government like how the opposition simply create the issue of Scorpene corruption.


We are well aware that the strategy to accuse without evidence is a culture for the opposition and it is eating them. The peak of it was when their 'famous fiction writer', Raja Petra Kamaruddin had to surrender after creating the spark towards the government in the Scorpene issue.


And now, it seems that SUARAM is giving up as well. The only one that is left would be DAP who really want to raise up the issue again. Hence, this raises question, is the flow chart just another one of their fantasy?

Anwar Menghadiri Persidangan Pemimpin Boneka Barat di Indonesia?

Posted: 19 Jul 2012 06:00 AM PDT


Jaringnews.com melaporkan berita mengenai forum diskusi ilmiah dengan tema "Peace & Reconciliation in Southeast Asia" di Ballroom, Shangri-La Hotel, Jakarta semalam, yang menampilkan tiga tokoh kontroversi di Asia.
Mereka termasuklah mantan Perdana Menteri Thailand Thaksin Shinawatra, mantan Presiden Timor Leste Jose Ramos Horta serta mantan Timbalan Perdana Menteri Malaysia atau mungkin juga 'bakal' Perdana Menteri Malaysia, Anwar Ibrahim.


Forum yang dianjurkan oleh Strategic Review: The Indonesian Journal of Leadership, Policy and World Affairs ini dihadiri oleh Presiden RI Dr. H. Susilo Bambang Yudhoyono.


Seperti yang didedahkan oleh laman web anwaraidc: "Strategic Review Indonesia adalah Journal berbahasa Inggeris yang dilancarkan oleh Dr Hassan Wirajuda, bekas Menteri Luar Negara Indonesia pada 15 Ogos 2011.


Ahli Lembaga penasihat journal itu terdiri daripada tokoh-tokoh pro AS, terdiri daripada Prof. Juwono Sudarsono, bekas Menteri Pertahanan, Indonesia, Let Gen (Ret) Agus Widjojo, Member, Ahli Lembaga Pengarah the Partnership for Governance Reform, Prof. John Thomas, Harvard Kennedy School, AS, Prof. Erhard Friedberg, Peranchis dan Prof. Arne Westad, London School of Economics (LSE) UK.


Prof. Juwono Sudarsono seperti dilaporkan usindo.org adalah salah seorang ahli lembaga penasihat USINDO (United States-Indonesia Society). Laman vaticannewworldorder mencatatkan nama Juwono Sudarsono sebagai salah seorang alumni Jesuit dari LSE."


Dengan pendedahan ini, kita tertanya-tanya, apakah satu kebetulan atau ada agendanya sendiri apabila penganjur memilih ketiga-tiga tokoh yang punya kaitan dengan CFR sebagai panel kehormat tidaklah dapat dipastikan.


CFR atau (Council on Foreign Relations) adalah "the Power Elite" warisan The Trilateral Commission kata C. Wright Mills. CFR juga dikenali sebagai 'private policymakers' atau 'pemikir' bukan kerajaan, yang mempengaruhi dasar-dasar dan keputusan kerajaan Amerika. Antara polisi luar Amerika yang telah diterajui oleh CFR, termasuk "keputusan awal mengesyorkan serangan ketenteraan ke atas Vietnam dan kemudiannya mengesyorkan penarikan balik serangan itu".


CFR ditubuhkan pada tahun 1921 oleh badan-badan kewangan Yahudi yang berengaruh di Amerika. Antara yang berada di belakang CFR hari ini ialah The Rockefellers, Woodrow Wilson dan J.P. Morgan. CFR juga dibiayai oleh Carnegie foundation, dan kemudiannya oleh Ford Foundation.


Anwar Ibrahim merupakan Diplomat Jemputan CFR pada tahun 2005 iaitu ketika beliau berhijrah dan menetap di Amerika Syarikat (AS). Ini diakui oleh Anwar sendiri dalam dalam writ samannya kepada Chandra Muzafar pada 7 Mac 2008.


Ramos-Horta pula semasa mudanya melarikan diri ke Amerika Syarikat (AS) dan menggunakan pentas antarabangsa termasuk CFR untuk menuntut pemisahan Timor Leste daripada Indonesia.


Manakala, Thaksin Shinawatra juga menggunakan pentas CFR ketika menjadi pelarian politik Thailand ke luar negara.


CFR juga bertanggungjawab ke atas serangan Amerika terhadap Iraq. Pengerusi CFR, iaitu Richard Haas, yang berbangsa Yahudi dan mempunyai pertalian dengan keluarga Rockefeller, pernah menyambut Anwar sejurus selepas Anwar tiba di New York pada 25 September 2009. Beliau merupakan Pengarah Perancangan Dasar Jabatan Negara dan Senior Fellow pada ketika Iraq diserang. Beliau, dan juga Paul Wolfowitz yang mana keakrabannya dengan Anwar Ibrahim telah menjadi pengetahuan umum, disenaraikan sebagai antara 42 orang tokoh neo-con yang bertanggungjawab membuat keputusan menyerang Iraq.


Bukan rahsia lagi bahawa pihak neo-con berada di belakang pemberontakan mana-mana negara di dunia. Penglibatan mereka telah didedahkan sendiri oleh bekas-bekas pegawai CIA melalui buku-buku dan juga pentas-pentas keamanan dunia.


Kita sedia maklum bahawa barat tidak akan senang selagi tidak dapat menguasai dunia sepenuhnya dan ini dilakukan dengan meletakkan pemimpin-pemimpin boneka yang akan menurut perintah mereka di kesemua negara di dunia. Mana-mana negara yang tidak dapat dikuasai mereka, akan dimusnahkan dengan cara menghasut, memecah-belah dan mencetuskan pemberontakan agar mereka dapat masuk campur dan menabalkan pemimpin boneka mereka sebagai pemerintah.


Justeru, apakah satu kebetulan di mana ketiga-tiga tokoh yang mempunyai kisah tersendiri dari segi 'pemberontakan' di negara masing-masing, dijemput ke forum tersebut? Dengan mengadakan persidangan yang membawa kesemua personaliti CFR Asia ini ke Indonesia, mungkinkah bermakna bahawa CFR a.k.a pihak neo-con sedang merancang sesuatu yang besar di rantau ini?


Jika ya, apakah peranan Anwar kali ini? Dengan pilihanraya yang semakin hampir, kita yakin bahawa Anwar tidak akan duduk diam dan membiarkan pilihanraya berjalan dengan tenang terutamanya apabila beliau dapat merasakan yang sokongan terhadapnya semakin nipis.


Persoalannya, apakah rancangan yang sedang diatur oleh Anwar dan rakan-rakannya?

MB Arah Jual Saham FGVH: Bukti Kedah Tak Pandai Berniaga

Posted: 19 Jul 2012 01:29 AM PDT


Demi menjaga 'air muka' partinya, Dato' Seri Azizan Razak membuat kanyataan merelakan PKNK melepaskan 'tuah' dan membiarkan negeri kerugian.


Walaubagaimanapun, ini bukanlah sesuatu yang menghairankan kerana selama ini juga PAS sentiasa mendahulukan politik daripada rakyat, mahupun agama.


Alasan Azizan bahawa pembelian saham tersebut adalah 'masalah teknikal' membuktikan cakap-cakap orang selama ini bahawa beliau sememangnya tidak tahu apa-apa. Kerana tidak mengambil tahu apa-apa termasuk apa yang berlaku di dalam organisasi di bawah kawalannya, negerinya malah partinya, membuatkan Azizan seringkali terhantuk baru tergadah.


Mungkinkah Azizan tidak tahu bahawa beliau merupakan Pengerusi PKNK? Bagaimana seorang Pengerusi merangkap Menteri Besar boleh terlepas pandang akan pelaburan berjumlah RM2 juta lebih yang dilakukan oleh organisasi utama kerajaan negeri yang bertanggungjawab untuk menjana pembangunan sosio ekonomi negeri?


Bagaimana satu keputusan yang baik ditafsir sebagai 'masalah teknikal'?


Sebenarnya, 'masalah' di sini bukan pembelian saham tersebut, tetapi Azizan itu sendiri.


Azizan sendiri keliru atau mungkin terpinga-pinga apabila disoal mengenai perkara ini. Ini dapat dilihat dalam jawapan beliau yang menyatakan bahawa keputusan PKNK itu tidak bercanggah dengan PR, sedangkan isu besar di sini ialah 'PR menentang keras penyenaraian Felda'. Justeru bagaimana beliau dapat menjelaskan 'tiada pertentangan' antara keputusan PKNK dengan PR?


Malah Azizan juga seolah-olah memberi jawapan tidak yakin dan tidak tegas bila menyatakan yang beliau "menyerahkan kepada PKNK untuk mempertimbangkan dan membuat keputusan selanjutnya termasuk untuk menjual saham tersebut." Nampaknya Azizan tidak dapat atau tidak tahu bagaimana untuk membuat keputusan dan mengembalikan persoalan tersebut ke bahu PKNK. Walhal, peneraju utama PKNK adalah beliau sendiri.


Tidak mungkin PKNK tidak pernah mengadakan mesyuarat dengan Pengerusinya dan tidak mungkin Pengerusi tidak diberitahu mengenai pembelian saham yang menjadi kontroversi. Sebagai Pengerusi, Azizan sewajarnya duduk bersama Ketua Eksekutif PKNK sama-sama meneliti dan menganalisis saham FGVH sebelum membuat keputusan.

Kita faham bahawa PKNK bukan satu-satunya organisasi yang dibawah tanggungjawab Azizan tetapi PKNK adalah organisasi paling utama, atau nadi bagi negeri Kedah. Justeru, tidak ada alasan bagi Azizan untuk terlepas pandang akan hal-hal yang melibatkan PKNK terutama yang membabitkan jumlah wang lebih RM2 juta. Kita sedia maklum bahawa kewangan negeri Kedah berada di tahap kronik dan jumlah RM2 juta adalah besar bagi negeri tersebut.


Apalah nasib negeri Kedah di bawah kepimpinan Menteri Besar yang tidak tahu apa-apa. Sudahlah tiada satu pun projek yang mampu menjana pendapatan negeri yang dapat dilaksanakan dan kini untuk melabur atau berniaga juga mendapat halangan.


Sepatutnya, Azizan membuat keputusan yang terbaik untuk negeri dan rakyatnya, bukan partinya. Rakyat memilih beliau untuk menjaga kebajikan mereka dan juga mentadbir negeri, bukannya parti. Justeru, beliau wajar memikirkan semasak-masaknya kepentingan siapa yang perlu diutamakan. Dengan meletakkan kepentingan politik mendahului rakyat dan negeri, serta meletakkan tanggungjawab sendiri ke atas bahu orang lain, maka Azizan telah dengan sendirinya menunjukkan yang beliau tidak layak duduk di kerusi Pengerui PKNK mahupun kerusi Menteri Besar.

Hot ! Lajim Ukin Sah Lompat Parti PKR.

Posted: 18 Jul 2012 11:17 PM PDT

Sebelum ini panas menyatakan Dato Lajim Hj Ukin bakal lompat parti ke PKR,namun dinafikan oleh beliau.


Yang dikatakan panas itu bukan reda malah semakin panas apabila berita yang diterima Pisau kelmarin disahkan oleh seorang ahli jawatankuasa bertindak.


Kelmarin 18/7 satu mesyuarat diadakan,rupanya mesyuarat ini adalah perbincangan jawatankuasa persiapan lawatan Anwar Ibrahim ke Beaufort. Menariknya mesyuarat ini diadakan di pejabat ahli parlimen P.177 Beaufort berlangsung selama 2jam yang dipengerusikan oleh Dato Lajim sendiri.


Apa yang dinafikan sebelum ini terjawap apabila mesyuarat itu adalah untuk menyambut kehadiran Anwar Ibrahim dan mengadakan persiapan majlis berbuka puasa dan bersempena majlis tersebut Datuk Lajim akan membuat pengumuman menyertai PKR.Tarikhnya telah ditetapkan 29 Julai 2012.


Turut diumumkan didalam mesyuarat tersebut Hj Hadi Presiden PAS dan juga ultrakiasu Lim Guan Eng ketua menteri regim DAP Pulau Pinang.Datuk Lajim mengarahkan agar jenteranya berusaha mengumpul sekurang kurangnya 5 hingga 10 ribu orang untuk hadir bagi majlis berbuka puasa di rumahnya di Kampung Kuondo Kebatu Beaufort.


Tindakan Lajim sudah pun diketahui oleh pucuk pimpinan Umno,namun dikhabarkan beliau sejak dari awal lagi mahu dipecat oleh Umno ,Blog suara rakyat turut melaporkan hasrat Lajim untuk lompat parti.

Semasa menghadiri satu perjumpaan di rumah mantan ADUN Kuala Penyu -John OT Gani di Kuala Penyu semalam, Lajim membayangkan akan menyertai salah satu parti dalam Pakatan Rakyat.

Mengapa Lajim menunggu dipecat? Kalaulah beliau seorang pemimpin yang mempunyai pendirian, tidak perlulah menyusahkan orang lain dengan menunggu dipecat.

Dalam pelembagaan Umno, jika seseorang ahli menyertai mana-mana parti, maka secara automatik keahilan individu itu gugur.
Lajim di Rumah John OT Gani
Harapan Lajim untuk dipecat untuk mendapatkan simpati tidak akan kesampaian, namun berasaskan perkembangan terkini, sekiranya MP Beaufort itu tidak meletakan jawatan sebagai Timbalan Menteri Perumahan Persekutuan, maka Najib tiada pilihan lain, terpaksa mengugurkannya.:klik Suara Rakyat
Anwar berbekalkan ratusan juta ringgit sedang dalam proses membeli belah . beliau dikatakan amat terdesak untuk mendapatkan sokongan sebanyak mungkin dan Sabah adalah sasaran Anwar untuk menumbangkan BN.

Pisau kata " dia dah lama merungut tak puas hati..."

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 19 Jul 2012 09:05 PM PDT

r b f

Posted: 19 Jul 2012 07:32 PM PDT

r b f


DAP Semakin Tidak Senang Dengan Syed Mokhtar Al Bukhari

Posted: 19 Jul 2012 06:10 PM PDT

Tan Sri Syed Mokhtar Shah bin Syed Nor Al-Bukhary, satu nama besar yang dikenali umum di negara kita. Ramai diantara kita tahu beliau seorang hartawan dan dermawan. Tetapi tidak ramai diantara yang tahu bagaimana kehidupannya sebelum menjadi hartawan.

Tahukah anda bahawasanya Syed Mokhtar tidak dapat mengambil peperiksaan SPM kerana tidak mempunyai wang untuk membayar yuran ? 

Beliau membantu ibunya menanam sayur bagi menampung kehidupan keluarga dan menjual roti canai bagi mencari wang untuk membayar yuran peperiksaan. Akhirnya beliau dapat juga mengambil peperiksaan SPM. 

Beliau juga membantu bapanya menternak lembu dan kerbau. Kemudian datang pula penyakit kuku dan mulut. Semua lembu dan kerbaunya mati. Selepas mengambil peperiksaan SPM beliau memulakan karier baru sebagai penjual daging lembu dan kerbau pada usia 19 tahun. 

Selepas itu beliau mendapat empat buah permit untuk lori Kelas A dan pinjam duit daripada MARA untuk membeli lori . Selepas membeli dua buah lori itu, Tan Sri Syed membuka syarikat pengangkutan. Kemudian beliau mohon lesen beras dari Lembaga Padi Negara dan dapat peluang membekal beras kepada Felda. 

Itu serba sedikit gambaran yang saya nak tunjukkan bagaimana seorang yang susah boleh mendaki tangga kejayaan. 

Kini Syed Mokhtar seorang budak yang tidak mampu untuk bayar yuran peperiksaan SPM satu masa dulu adalah antara orang yang terkaya di Malaysia. 

Sebab apa Allah beri kejayaan kepadanya ?

Sebab beliau berkongsi dengan orang ramai apa yang Allah berikan kepada dia. Beliau telah banyak menggembirakan orang dan orang-orang yang gembira itu berdoa kepadanya. Lagi banyak beliau dapat lagi banyak beliau curah. Tidak sombong dan tidak berlagak. Serta sentiasa merendah diri. Padanya rezeki yang diberi Allah perlu dikongsi beramai-ramai.  Sebab itulah Allah limpahkan kekayaan , kejayaan dan rahmat kepadanya.

Sejak akhir-akhir ini wujud perasaan tidak senang hati segelintir kaum lain terutamanya dari DAP terhadap Syed Mokhtar. Tony Pua tidak lama dulu dengan bantuan malaysiakini dan malaysia insider telah berusaha untuk membunuh perniagaan NFCorp dengan mengatakan daging lembu yang dijual mereka beracun. Tony Pua itu juga dengan bantuan anak puaka si Nurul Izzah cuba membunuh perniagaan Kedai Rakyat 1Malaysia. Baru-baru ini pula Tony Pua itu juga cuba untuk memburuk-burukkan Syed Mokhtar. Lihat di sini.

Tidak cukup dengan itu baru-baru ini Ketua Menteri Pulau Pinang yang berlidah biawak turut mempertikaikan tindakan Syed Mokhtar untuk mengambil alih Pelabuhan Pulau Pinang.  Katanya pihak pengurusan Penang Port tidak mahu orang luar mengambil alih pelabuhan berkenaan. 

Sungguh melucukan....

Orang luar tidak boleh ambil alih pelabuhan, tetapi anak cina dari luar boleh pula mengambil alih pentadbiran Pulau Pinang ?

Tiada alasan untuk menolak Syed Mokhtar daripada mengambil alih pelabuhan berkenaan kerana beliau telah membuktikan bahawa beliau berjaya menguruskan pelabuhan lain dengan baik. 


Pada masa ini Pelabuhan Pulau Pinang dibawah pentadbiran Kerajaan Persekutuan. Seperti yang kita tahu ada sesetengah entiti perniagaan yang berada dibawah kerajaan sukar untuk mereka membuat untung. Sebab semua pihak yang yang berada dalam entiti tersebut berfikiran untung atau rugi tidak menjadi masalah kerana mereka sentiasa dipayung oleh kerajaan.

Contoh terbaik adalah MAS....

Pelabuhan Pulau Pinang adalah pelabuhan utama di bahagian utara tanah air. Banyak kilang-kilang di Pulau Pinang , Kedah dan Perak bergantung kepada pelabuhan tersebut untuk urusan import eksport kargo. Pengeksport dan pengimport dari Selatan Thailand juga turut bergantung kepada pelabuhan itu. Tetapi pelabuhan tersebut berada dalam kerugian. Sehingga tahun 2010 pelabuhan tersebut menanggung hutang lebih RM 800 juta. Siapa yang tanggung hutang tersebut ? Sudah tentulah kerajaan..... Duit siapa ? Duit pembayar cukai....

Semakin hari rakyat semakin bertambah dan setiap tahun bebanan kerajaan juga meningkat. Mengapa perlu kerajaan nak tanggung semua itu jika ada cara lain yang boleh dilakukan untuk mengelak kerajaan menanggungnya ?

Sebab itulah kerajaan memilih untuk menswastakan pelabuhan itu. Kenapa pula kerajaan pilih Syed Mokhtar ? Kerana Syed Mokhtar telah membuktikan kejayaan dalam mengendalikan dua pelabuhan di Johor. 

Melalui dasar penswastaan yang diperkenalkan oleh Tun Dr M, Syed Mokhtar telah membeli Pelabuhan Johor melalui tender pada harga RM 330 juta dari kerajaan. Kemudian beliau bangunkan pelabuhan tersebut sehingga menjadi sebuah pelabuhan yang hebat. Kehebatan Pelabuhan Tanjung Pelepas telah membuatkan beberapa buah syarikat perkapalan besar antarabangsa yang sebelum itu bertapak di Pelabuhan Singapura telah memindahkan operasi mereka ke Tanjung Pelepas. Saya masih ingat lagi bagaimana marahnya Singapura pada waktu itu. 

Dibawah Syed Mokhtar Pelabuhan Tanjung Pelepas berada dalam keadaan yang cukup berjaya hari ini. Sekarang mereka mengendalikan 6 juta TEU setahun. Apabila syarikat maju pekerja dapat gaji dan kemudahan yang baik. Kerajaan juga dapat pungut cukai daripada syarikat. Situasi menang-menang...

Jika Syed Mokhtar telah membuktikan kejayaannya di Johor, tidak ada salahnya kerajaan hendak swastakan Penang Port kepada beliau.Semuanya untuk menjamin pelabuhan berkenaan agar terus maju dan pekerja juga akan mendapat pendapatan yang baik.

Kita lihatlah bagaimana antara MAS dan Air Asia. MAS berada dibawah kerajaan dan Air Asia milik individu. Setiap tahun MAS rugi dan Air Asia pula setiap tahun untung, sedangkan harga yang ditawarkan oleh Air Asia lebih murah dari apa yang ditawarkan oleh MAS. Sebab apa MAS rugi ? Sebab semuanya bermentaliti mereka dipayung oleh kerajaan. Manakala Air Asia pula perlu berusaha bersungguh-sungguh kerana mereka tidak dipayungi kerajaan. 

Apabila Air Asia masuk ke dalam MAS , pekerja-pekerja MAS cuba nak buat hal. Sebab apa ? Sebab mereka takut diminta bekerja bersungguh-sungguh untuk memastikan syarikat mencapai keuntungan. Pekerja MAS semuanya dah banyak lemak kerana bagi mereka apa pun terjadi syarikat mereka dipayung oleh kerajaan dan pendapatan serta kemudahan untuk mereka terjamin. Sebab itulah MAS tak boleh maju....dan sampai bila kerajaan nak tanggung biawak hidup tersebut ?

Tetapi saya difahamkan situasi di Penang Port berbeza dengan di MAS. Difahamkan tidak menjadi masalah kepada pekerja-pekerja mereka untuk pelabuhan itu diswastakan. Yang cuba menghalang adalah Ketua Menteri Pulau Pinang. Semuanya kerana sikap rasis. Kemudian bagi alasan kerana Syed Mokhtar orang luar.

Halo Guan Eng, lu kencing dalam tempulung dan lu kasi tilik lu punya muka. Tanya lu punya muka lu mana punya olang ? 

Sama-sama kita doakan kejayaan kepada Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhari.....

Isu Saham Felda Tonjolkan Amalkan Politik Syaitan Pas

Posted: 18 Jul 2012 10:41 PM PDT


Untuk menutup malu MB Kedah telah mengarahkan agar PKNK menjual kembali saham Felda yang telah mereka beli

Berikut laporan yang dipetik dari sinarharian.com
ALOR SETAR - Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak mengarahkan Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) menjual saham milik perbadanan itu dalam Felda Global Ventures Holdings (FGVH), yang dibeli tanpa pengetahuan beliau sehingga menimbulkan isu seolah-olah pendirian Kerajaan Negeri berhubung penyenaraian syarikat Felda itu di bursa saham bertentangan dengan pemimpin Pakatan Rakyat (PR) yang lain.

Setiausaha Politik Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md Nor berkata, tindakan itu perlu dilakukan bagi meredakan salah faham dalam kalangan penyokong pembangkang seolah-olah Kerajaan Kedah tidak sensitif dengan isu berkenaan.

"Jika ada mana-mana pihak yang anggap begitu (tidak sensitif) sebenarnya tidak betul. Walaupun MB (Azizan) Pengerusi PKNK, namun dalam isu pembelian saham FGVH, beliau tidak dimaklum langsung. Keputusan itu dibuat oleh pengurusan PKNK sendiri. MB hanya dimaklumkan selepas pembelian dibuat dan beliau terus mengarahkan supaya saham-saham itu dijual kerana menyedari ia boleh menimbulkan salah faham terhadap Kerajaan PR Kedah," katanya.

Itulah Pas....

Seperti yang saya sering kata di blog ini demi politik mereka sanggup buat apa sahaja termasuklah menjadikan isteri sebagai taruhan politik. 

Ketua Eksekutif PKNK , Datuk Abdul Rahman Ibrahim semasa mengulas pembelian saham berkenaan telah berkata ianya satu keputusan perniagaan yang bijak.

Laporan dari sinarharian.com
"PKNK mohon saham FGVH sebanyak 1 juta unit tetapi Miti hanya luluskan 500,000 unit. Kita beli pada harga RM4.55 seunit, di mana jumlahnya mencecah RM2,275,000," katanya.

Menurutnya, mana-mana syarikat atau individu layak dibenarkan membeli saham itu setelah disenaraikan di Bursa Malaysia dan PKNK berbuat demikian atas prospek perniagaan.

"Bagi saya ia satu keputusan perniagaan yang bijak, di mana PKNK sasarkan akan beroleh keuntungan RM500,000 daripada pembelian saham itu.

PKNK yakin dengan Felda dan tahu mereka akan dapat banyak faedah daripada pembelian saham berkenaan sebab itu mereka beli. Malah mereka minta nak beli sampai 1 juta unit. Itu bukti keyakinan mereka kepada Felda.

Tetapi malangnya oleh kerana parti Pas sebuah parti ajaran syaitan yang meletakkan politik lebih atas dari segala-galanya, mereka membutakan mata dan menggelapkan hati dari melihat semua kebaikan dan keuntungan yang bakal diperolehi oleh PKNK hasil pembelian saham tersebut, dan meminta PKNK jual kembali saham-saham itu. 

Semata-mata nak memuaskan nafsu politik syaitan mereka....

Begitulah dalam soal hubungan mereka dengan Anwar Ibrahim. Pas tahu Anwar seorang peliwat, Pas tahu Anwar lelaki yang beraksi dengan perempuan cina dalam video yang didedahkan Eskay. Malah Pas tahu lebih awal daripada orang-orang Umno yang Anwar seorang peliwat hingga mereka yang memberikan gelaran Al Jub**i, tetapi Pas ketepikan semua itu demi kerana nak memuaskan nafsu politik syaitan mereka. Kini tok-tok guru Pas yang jubahnya meleret sampai ke tapak kaki dan serban sebesar bakul sanggup menjulang seorang manusia yang Nabi tidak mengaku umatnya kerana nak kejar keuntungan politik.

Begitu juga dengan perjuangan negara islam yang dibawa mereka sejak tertubuhnya Pas. Berbelas-belas orang mati di Memali kononnya berjihad untuk menubuhkan negara islam. Kini kerana nak memuaskan nafsu politik syaitan mereka, perjuangan negara islam digugurkan kerana katanya dalam Quran tidak dinyatakan tentang negara islam. Dah tua-tua bangka baru habis mengaji dan baru tahu dalam Quran tiada negara islam. Sebelum itu mereka kafirkan Umno mereka tak habis lagi baca Quran.

Dalam hal saham Felda inilah yang kita boleh lihat bagaimana Pas sanggup buat apa sahaja demi politik. Sanggup tolak kebaikan dan sanggup tolak kebenaran semata-mata politik. 

MB Kedah arahkan PKNK jual saham-saham Felda yang dibeli. PKNK beli saham Felda pada harga RM 4.55/unit. Harga saham berkenaan sekarang RM 5.40. 

Kalau MB Kedah nak jual kerana semata-mata berpegang pada prinsip Pas dan nak memuaskan nafsu politik Pas, tolong jangan ambil untung hasil penjualan tersebut. PKNK hanya ambil modalnya balik manakala keuntungan hendaklah diberikan kepada Felda atau para peneroka, atau campak saja duit itu ke laut. Duit itu haram untuk Pas. Haram....haram....haram......Jangan pula buat muka tak malu nak kaut untung. Nak pegang pada prinsip tolong pegang prinsip sepenuhnya dan jangan ambil untung satu sen pun. 

Kita MESTI Selamatkan Melayu

Posted: 19 Jul 2012 03:21 PM PDT

Kita MESTI Selamatkan Melayu


Yb DAP Adun Sekinchan "Kena Jawab" Isu 24 Unit Pangsapuri Dijual Harga Rendah Dari Market Price

Posted: 19 Jul 2012 04:38 AM PDT

Sekretariat Orang Muda Selangor (Serang) hari ini tampil mendedahkan kepincangan penjualan Pangsapuri Damai, Taman Sekinchan Damai di Pekan Sekinchan bagi menuntut penjelasan dari pihak Kerajaan Negeri khususnya melalui ADUN Sekinchan, Ng Suee Lim.

Pengerusinya, Budiman Mohd Zohdi berkata, pada tahun 2003, syarikat Pemaju Montiara bersetuju mengusahakan sebidang tanah milik Majlis Daerah Sabak Bernam (MDSB) dan memberikan pemilikan 22 unit pangsapuri kepada pihak MDSB.

Kemudiannya pihak MDSB membeli 2 unit lagi pangsapuri bagi membolehkannya memiliki keseluruhan blok pangsapuri berkenaan (jumlah keseluruhan 24 unit)

"Namun pada tahun 2010, pihak MDSB telah menawarkan tender penjualan 24 unit pangsapuri tersebut kepada syarikat NKK Enterprise dengan harga RM 1.74 juta bersamaam dengan RM 72,500 seunit sedangkan harga pasaran pangsapuri tersebut bernilai RM 130,000.

Sehubungan dengan itu, saya ingin ADUN Sekinchan, Ng Suee Lim menjawab beberapa persoalan yang menjadi tanda tanya masyarakat setempat, mengapa pangsapuri ini perlu dijual sedangkan dalam suasana industi pelancongan desa yang giat dijalankan di Sekinchan....

Sepatutnya pangsapuri tersebut boleh disewakan sebagai homestay untuk mengisi jumlah pelancong yang datang ke sini," ujarnya kepada pemberita selepas membawa pihak media meninjau ke lokasi Pangsapuri Damai di Taman Sekinchan Damai.

Dalam masa yang sama, masyarakat sekitar hairan mengapa pangsapuri ini dijual di bawah harga pasaran. Apakah asas pertimbangan yang digunakan dalam menentukan harga penjualan pangsapuri ini.

"Kita nak tahu, apakah motif sebenar penjualan pangsapuri tersebut di bawah harga pasaran. Walaupun penjualan ini secara tender, satu lagi persoalan ialah mengapa hanya satu syarikat sahaja iaitu NKK Enterprise yang memasuki tender?

Kenapa tidak ada pembida lain yang berlumba-lumba untuk mendapatkan pangsapuri ini supaya lebih mendatangkan keuntungan kepada kerajaan negeri. Inikah kebijaksanaan kerajaan negeri dalam membuat pengiraan pelaburan hartanah?," ujarnya yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Sungai Besar.

Persoalan seterusnya yang harus dijawab Ng Suee Lim ialah mengapakah penjualan pangsapuri sebanyak 24 unit ini tidak ditender secara unit supaya seluruh penduduk Sekinchan khususnya dan di parlimen Sungai Besar juga berpeluang mendapatkan pangsapuri ini? Malah terdapat rakyat Sekinchan yang mahu membeli pangsapuri tersebut mengikut harga pasaran.

"Ada atau tidak unit yang dijual merupakan unit yang diperuntukkan untuk bumiputera? Sehubungan dengan itu, kami berpendapat ada sesuatu yang tidak kena dalam penjualan aset milik kerajaan negeri.

Kita kesal kerana Ng Suee Lim dan ahli Majlis yang terlibat membenarkan penjualan ini berlaku. Bukankah ini menyalahi pendekatan kerajaan negeri yang berkehendakkan ketelusan dan keterbukaan dalam pentadbiran.

Kami akan membuat laporan kepada pihak SPRM agar siasatan boleh dilakukan untun melihat pertalian antara syarikat ini dengan ADUN Sekinchan. Kita juga mahu mengingatkan Ng Suee Lim dan konco-konconya agar berhenti dari terus memperbodohkan dan memperlanunkan harta milik rakyat Selangor," tambahnya lagi.

Sumber

Cereka Terbaru Anwar Ibrahim LIWAT Mahasiswa Yang Nurul Izzah Cuba COVER LINE...

Posted: 18 Jul 2012 08:25 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 19 Jul 2012 03:03 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Bersih slams Hanif's 'weak' response

Posted: 19 Jul 2012 03:00 PM PDT

PETALING JAYA: Former Inspector-General of Police Hanif Omar has failed to recognised the extent of police brutality that took place during the Bersih rally, charged the electoral watchdog.

Hanif heads the independent panel tasked with investigating the violence which erupted during the April 28 rally.

"We view the recent statements by Hanif in which he termed the allegations of police brutality as 'unprofessional' as a weak response in the face of numerous eyewitness accounts of violence from the authorities during the peaceful assembly," the Bersih committee said in a statement today.

On Monday, Hanif said certain policemen did not handle the protesters in a professional manner and Kuala Lumpur police chief Mohmad Salleh had to order his officers on the ground to stop them from doing so.

"There were no specific instructions given to them, but we are currently trying to get the police to declare whether they received the three United Nations guidelines on treatment of the media and handling of crowds, among others," Hanif was quoted as saying.

The Bersih committee said that as a former police chief, Hanif should realise that "the police surely received their instructions from those higher up; thus, the IGP and home minister are also responsible".
The committee added that the police brutality during the rally suggested "that they acted in vengeance due to orders given to them or because they had lost control".

It further added that IGP Ismail Omar's remark that the standard operating procedure for police to handle media personnel would be issued "soon" failed to address the concerns of those who witnessed the perpetuation of violence against media personnel.

The committee also raised a question that remain unanswered since the rally took place.

"Who is responsible for the untold violence on participants of the peaceful assembly that occurred after the first tear gas was fired?" it asked.

FMT

Najib dan Umno tak faham derita rakyat - DS Anwar

Posted: 19 Jul 2012 02:01 PM PDT

SHAH ALAM: Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak memahami masalah dan penderitaan rakyat negara ini, apatah lagi program bantuan yang dilaksanakan tidak sesuai.

Kata beliau, Umno pimpinan Najib lebih mementingkan diri daripada mengambil berat akan masalah yang dihadapi rakyat.

"Umno tidak jawab hal-hal ini, dia tak jawab persoalan yang kita cadangkan...harga minyak turun, gaji minima, bila sebut RM1100 bankrap. Bila tengok pekerja-pekerja dia kata RM900, kalau Sabah dan Sarawak RM800," pada ceramah Merdeka Rakyat di Jalan Kebun anjuran Parlimen Kota Raja di sini, malam tadi.

Tegas Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh dan Ketua Pembangkang, pemimpin-pemimpin Umno banyak mengambil kesempatan dan menindas rakyat di bawah.

"Macam pemandu teksi, orang minta permit dia bagi tayar. Saya kadang-kadang fikir kasihan juga Najib ini, dia tak faham rakyat. Dia tak faham derita rakyat dan dia tak tahu pemandu teksi masalah apa. Kerja teruk, sebab itu kita minta beri pemit dan bantu mereka biar ada keyakinan dan boleh hidup.

"Mana ada pemandu teksi yang kaya, kalau tuan permita banyak yang kaya. ada pemimpin Umno bahagian ada 250 permit, ada Pemuda Umno. Itulah hidup Melayu, hidup permit dan ada yang sampai baling batu," katanya.
Sejak mengambil alih pentadbiran negara, Najib telah memperkenalkan konsep 1Malaysia, ia diikuti dengan pelaksanaan program bantuan rakyat.

Ia termasuk Kedai Rakyat 1Malaysia, Skim Amanah Rakyat 1Malaysia, Bantuan Rakyat 1Malaysia, Rumah Mesra Rakyat 1Malaysia dan banyak lagi.

Pelaksanaan program ini disambut baik rakyat namun pemimpin Pakatan Rakyat (PR) mendakwa ia tidak telus.

AP

Pembangkang akui SPR komited

Posted: 19 Jul 2012 01:01 PM PDT

PUTRAJAYA: Pengarah Komunikasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad mengakui terdapat inisiatif oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) untuk menambahbaik proses berkaitan pilihan raya di negara ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Setia itu berkata, antara perubahan yang akan dilaksanakan termasuk memperkenalkan proses pengundian awal dan menggantikan undi pos bagi anggota polis dan tentera serta pasangan mereka yang berkelayakan.

"Saya tidak nafikan ada sedikit sebanyak perubahan (pilihan raya) tetapi kita harus ingat perubahan ini berlaku selepas tiga kali (perhimpunan) BERSIH diadakan," katanya ketika ditemui AntaraPos selepas menghadiri Majlis Perjumpaan SPR bersama Pemimpin Parti Politik dan Taklimat Pilihan Raya Umum Ke 13 (PRU13) di sini, hari ini.

Diminta mengulas mengenai majlis itu, Nik Nazmi menyifatkan SPR bersikap "defensif" dalam ucapan awalnya.

"Kita pelik kenapa kalau ada anggota tentera (Malaysia) di Timor Leste boleh undi pos kenapa warganegara Malaysia yang belajar dan bekerja di luar tidak boleh dapat undi pos.

"Kita hendak perkara ini dijawab secara spesifik dan bukannya secara defensif dan banyak lagi isu yang kita bangkitkan tidak ditekuni oleh SPR secara keseluruhanya," soalnya lagi.
Mengulas lanjut, Nik Nazmi berharap dapat melihat komitmen jitu daripada SPR terhadap reformasi pilihan raya tersebut.

"Selain daripada itu.. penerangan (program) itu semua berguna, walaupun setengah orang sudah mengetahui. Saya tidak ada masalah, cuma saya nak tengok iltizam dan komitmen terhadap reformasi pilihan raya yang saya nampak kurang.

"Sepatutnya perlu ada sesi soal jawab, sebab kita datang kalau boleh kita nak bertanya dan bertemu dengan penjawat atasan SPR. Kalau tiada kita rasa kecewalah sebab datang dari jauh,"jelasnya.

AP

Penggunaan dakwat kekal mandatori - SPR

Posted: 19 Jul 2012 12:01 PM PDT

PUTRAJAYA: Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof menegaskan keputusan menggunakan dakwat kekal pada Pilihan Raya Umum Ke 13 (PRU13) adalah mandatori.

Justeru beliau mengingatkan agar keputusan tersebut tidak dipertikaikan oleh mana-mana pihak.

"Diantara yang akan dilaksanakan dalam PRU13 nanti, keputusan telah dibuat, undang-undang telah dipinda dan sebagainya, pertama berkenaan penggunaan dakwat kekal akan dilaksanakan.

"Janganlah diperkatakan pula dengan sejarah yang lama SPR bila dah dekat pilihan raya esok akan batalkan penggunaannya. Sebagai Pengerusi di sini, saya memberi jaminan dakwat kekal akan digunakan dalam PRU13 dan penggunaannya adalah mandatori dan bukannya pilihan," katanya ketika berucap dalam ucaptama di majlis Perjumpaan SPR bersama Pemimpin Parti Politik dan Taklimat Pilihan Raya Umum Ke - 13 di sini, hari ini.

Justeru itu, Abdul Aziz menjelaskan bahawa Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar akan memberikan taklimat kepada pemimpin parti politik berhubung persediaan PRU13 serta akan melihat demonstrasi penggunaan dakwat kekal ini.

Jadi selepas Datuk Wira Wan memberi taklimat dan (kita) akan melihat demonstrasi ini. Jangalah persoalkan tentang dakwat ini haram ataupun dakwat ini tidak kekal dan sebagainya, Insyallah.

Tambahnya lagi, tiga kumpulan telah memberi jaminan tentang penggunaan dakwat kekal ini iaitu pertamanya daripada Jabatan Kimia menyatakan bahawa kandungan bahan digunakan dalam dakwat kekal itu adalah herba dan ia tidak melibatkan bahan kimia dan halal.

Tapi tak boleh minumlah dakwat itu, kalau minum saya tak tahu apa akan jadi, dia (dakwat) halal dan tidak mengganggu kalau umat islam mengambil wudhu," ujarnya secara seloroh.

Selain itu, Abdul Aziz memberitahu bahawa badan bebas pilihan raya itu turut merujuk dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melalui Jabatan Kesihatan sekiranya dakwat kekal ini boleh mendatangkan apa-apa penyakit.

"Jabatan Kesihatan kata tidak ada (penyakit) kecualilah ada pengundi yang alergik dakwat, yang itu kena bagitau kitalah, manalah tahu ada orang tak boleh celup dakwat, letak sikit sahaja tangan dia berkudis, bernanah dan sebagainya.

"Dan yang penting sekali adalah Majlis Fatwa telah mempersetujui (dan) menyatakan penggunaan (dakwat kekal) ini harus," jelasnya.

Antara tuntutan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) untuk reformasi proses pilihan raya termasuk penggunaan dakwat kekal yang dilihat mampu mengelakkan penipuan pada hari mengundi.

Justeru SPR komited untuk melakukan penambahbaikan demi kepentingan semua pihak.

AP

(Gambar) Abby kini sah menjadi ahli PAS seumur hidup

Posted: 19 Jul 2012 11:00 AM PDT

Setelah beberapa minggu hadir memberi ceramah, mengikuti beberapa program-program menentang kerajaan, bertekak di twitter dan facebook, akhirnya Abby 'lulus' untuk menjadi ahli PAS seumur hidup.

Rupa-rupanya bukan senang nak jadi ahli PAS, kena lalui beberapa program orientasi dahulu, baru boleh isi borang.

Gambar-gambar ini dikutip dari akaun Facebook Cucu Mat Kilau (CMK). Kelakar juga membaca komen-komen yang terdapat pada posting tersebut.

Ada yang mengatakan Abby perlu lalui beberapa peringkat ceramah sebelum diterima masuk PAS. Tetapi dijawab oleh CMK, "cmk dah banyak kali ceramah atas pentas PAS hehehe.. x lulus gok.. hehehe..."Abby Abadi menyerahkan borang keahlian Pas seumur hidup kepada Nik Aziz di Ceramah Perdana Ambang Ramadhan @ Padang YIK Nilam Puri dan bakal menggegarkan pentas-pentas ceramah PAS akan datang.

p/s: Dah jadi ahli, bayaran pun mesti 'naik' jugak la kot? Hehehehe...

Selebriti popular bakal lahirkan anak luar nikah September ini

Posted: 19 Jul 2012 09:24 AM PDT

Walaupun sudah mengumumkan kehamilannya kepada pihak umum kira-kira 2 minggu lalu, namun sebuah laman gosip British telah melaporkan bahawa pemenang Grammy, Adele, 24, ini sebenarnya bakal melahirkan anak pada September akan datang.

Berita ini nyata memeranjatkan. Adakah penyanyi lagu Someone Like You ini telah merahsiakan kehamilannya selama 7 bulan? Nampaknya begitulah...Namun, apa yang pasti, Adele kini sudah lama mengurangkan aktiviti nyanyiannya untuk berehat.

"Adele sudah jarang keluar dari rumah sejak kebelakangan ini. Dia juga sudah berhenti membuat senaman. Semuanya disebabkan oleh kehamilannya. Dia sangat pentingkan bayi yang dikandungnya itu,"kata satu sumber memberitahu.
Memiliki tubuh yang bersaiz besar sepertinya barangkali memudahkan lagi untuknya menyembunyikan kehamilannya itu berbanding artis yang kurus seperti Angelina Jolie. Namun, beberapa artis yang memiliki tubuh badan yang mungil seperti Beyonce dan Jessica Simpson dari awal lagi sudah pun memberitahu kehamilan mereka kepada umum.

Berbeza dengan Adele. Bermula daripada Anugerah Grammy, sewaktu menonton permainan bola sepak bersama teman lelakinya, Simon Konecki, 37, Anugerah Billboard Music sehinggalah kepada Ivor Novelle, dia masih lagi merahsiakan tentang kehamilanya itu.

Sehinggalah dia membuat kenyataan di dalam laman web rasminya apda 29 Jun lalu yang menyebut: "Saya sangat gembira memberitahu bahawa saya dan Simon sedang menanti kelahiran bayi pertama kami. Saya mahu anda mengetahui berita ini terus dari saya. Apa yang pasti kami benar-benar sangat gembira dan sangat teruja. Tolong hormati privasi kami buat masa ini".

Adele bagai tidak mahu memberikan apa-apa komen tentang bila dia akan melahirkan anaknya.

Penjawat awam raba kemaluan kerani atas bas dicekup

Posted: 19 Jul 2012 09:17 AM PDT

KUALA LUMPUR - Seorang penjawat awam ditahan selepas mencabul seorang wanita dalam sebuah bas ekspres, kelmarin.

Dalam kejadian itu, mangsa yang bekerja sebagai kerani berusia 23 tahun berasal dari Kedah dikatakan menaiki bas ekspress berkenaan dari Gemas, Johor dan duduk bersebelahan lelaki berusia 29 tahun itu menuju Kuala Lumpur.

Sumber polis berkata, ketika dalam perjalananitu, lelaki terbabit dikatakan bertindak mencabul mangsa dengan meraba dan memegang kemaluannya.

Menurutnya, pada mulanya, lelaki itu hanya meraba kaki, pinggul dan tangan ketika mangsa yang ketakutan dikatakan berpura-pura tidur.
"Akibat tidak tahan dengan perbuatan lelaki itu, mangsa dikatakan bangun dan melihata keadaan itu, lelaki itu pula berpura-pura tidur menyebabkan mangsa terpaksa mendiamkan diri semula.

"Bagaimanapun ketika tiba di kawasan Nilai, lelaki itu sekali lagi meraba kemaluan mangsa dan wanita itu terus bangun dan melaporkan kejadian itu kepada pemandu bas sebelum mangsa membuat laporan polis sebaik tiba di Terminal Bersepadu Selatan (TBS) jam 7.30 malam," katanya.

Beliau berkata, lelaki berkenaan ditahan anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Cheras sebaik menerima maklumat daripada mangsa.

Hmetro

Selebriti Wanita PAS dibayar RM 2,500 sekali ceramah...kalau 10 kali sebulan..? Fuh!

Posted: 19 Jul 2012 07:01 AM PDT

Sejak kebelakangan ini begitu ramai artis yang mula melibatkan diri dalam bidang politik tidak kira pro atau anti-kerajaan.

Namun, rata-rata selebriti yang memilih untuk menyertai Pas adalah dengan alasan ingin berhijrah.

Ya, itu menjadi hak serta prinsip masing-masing. Tidak menjadi satu kesalahan mahupun satu pertikaian.

Cuma apa yang ditulis seorang blogger pro-pembangkang ini agak menarik untuk diperkatakan

Entrynya di http://orangni.blogspot.com/2012/07/artis-wanita-sekali-ceramah-rm2500apa.html mempertikaikan kewajaran penganjur yang sanggup membayar RM2,500 setiap kali artis wanita 'itu' memberi ceramah Pas walaupun artis itu belum menyerahkan borang keahlian parti.
Kalau benar dakwaan itu, penulis rasa pelik juga bagaimana pihak penganjur sanggup membayar lebih kepada artis yang baru berjinak dalam bidang politik sedangkan pejuang-pejuang parti yang begitu lama menegakkan prinsip parti kadang-kala hanya diberi saguhati apabila naik ke pentas ceramah.

Kita buat pengiraan mudah. Jika setiap kali ceramah dibayar RM2,500 dan sebulan artis itu menyertai 10 ceramah, dia akan dibayar RM25,000. Itu jika 10 kali dalam sebulan, jika lebih?

Mungkin ini sekadar khabar angin, namun jika ia benar, apakah nasib mereka yang sudah 'veteran' memperjuangkan prinsip parti?

Tidak hairan apabila ada suara-suara di dalam parti itu yang mempertikaikan isu ini.

Isu ini sesuai dengan ungkapan 'Kera DiHutan Disusukan, Anak Di Rumah Mati Kelaparan'.

Bagi penulis, seperti tidak adil jika penceramah veteran yang sudah lama memperjuangkan parti menerima hadiah atau bayaran yang sedikit berbanding mereka yang baru menyertai politik dan sudah beraksi 'ghairah' di pentas ceramah menerima bayaran yang lebih mahal atas tiket 'selebriti'.

Namun, yang masih menjadi persoalan, adakah artis-artis itu mahu benar-benar berubah kerana dirinya dan agama, atau kerana parti ataupun mengejar bayaran yang tinggi setiap kali memberi ceramah.

HK-74@Mynewshub

Umat Islam mula berpuasa Sabtu ini

Posted: 19 Jul 2012 06:15 AM PDT

KUALA LUMPUR - Umat Islam di Malaysia akan mula berpuasa Sabtu itu.

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Datuk Syed Danial Syed Ahmad mengumumkan tarikh permulaan puasa bagi negeri-negeri di seluruh Malaysia telah ditetapkan pada Sabtu ini, 21 Julai 2012, bagi mengikut perintah Yang di-Pertuan Agong setelah diperkenan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja.

Pengumuman itu disiar secara langsung menerusi Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Majlis Raja-Raja mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh permulaan puasa adalah berdasarkan Rukyah dan Hisab. - Bernama19 Julai Hari Pesara Penjawat Awam

Posted: 19 Jul 2012 06:01 AM PDT

KUALA LUMPUR - Setiap 19 Julai, Malaysia akan meraikan Hari Pesara Penjawat Awam sebagai menghargai jasa pesara penjawat awam dalam membantu membangunkan negara, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata kerajaan telah membela kebajikan lebih 400,000 pesara penjawat awam dengan baik dan berharap pihak lain turut menunjukkan keprihatinan terhadap mereka.

Ketika berucap merasmikan Perhimpunan Perdana Pesara Kerajaan 1Malaysia di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini, beliau turut mengucapkan terima kasih kepada mereka kerana memberi sokongan tidak berbelah bahagi kepada kerajaan.

"Sebagai Perdana Menteri dan wakil kerajaan, sokongan tuan-puan semua amat besar ertinya (bagi kami)," katanya kepada kira-kira 3,500 pesara penjawat awam dari seluruh negara yang menghadiri majlis itu.
Pada majlis sama, Najib turut melancarkan Kelab Pesara Kerajaan 1Malaysia (Kupekmas) yang akan menjadi perantara pesara penjawat awam dengan kerajaan serta membela nasib mereka.

Turut hadir Presiden Kupekmas Datuk Omar Osman yang juga Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs). - Bernama

ADUN PKR mengaku 'spin' berita

Posted: 19 Jul 2012 04:00 AM PDT

SHAH ALAM, 19 Julai - Satu sesi diskusi bertajuk "Peranan Media Baru Menjelang PRU ke-13" telah dianjurkan oleh Antara Pos bertempat di De Palma Hotel.

Sesi diskusi yang dilangsungkan selama 2 jam tersebut telah mengupas peranan Media Baru menghadapi PRU 13.

Antara panel yang hadir Tun Faisal (Pengerusi Unit Media Baru), Shuhaimi Shafie (ADUN Sri Muda, PKR) dan Hatta Wahani (bekas Presiden Kesatuan Wartawan sebagai ahli DAP).

Ketiga-tiga panelis telah bersepakat bahawa media baru sekarang ini berperanan sebagai cabang arus perdana di kawasan bandar. Media konvensional seperti surat khabar telah diakui penting bagi menyampaikan maklumat parti menyampaikan berita.

Tun Faisal berkata "masyarakat bandar sekarang ini tidak ramai yang bergantung kepada berita jam 8. Kehidupan mereka yang kian sibuk membataskan mereka untuk membaca surat khabar dan menonton buletin utama. Faktor ini memyebabkan mereka lebih cenderung mendapatkan maklumat melalui telefon bimbit. Contohnya twitter, saya sendiri mengamalkan cara ini kerana segala maklumat terkini boleh diperolehi di twitter."
Dalam pada itu, ADUN PKR Seri Muda Shahzimi Shafie berkata "Saya tidak menafikan bahawa media baru ini punyai peranan yang amat besar dalam penentu kemenangan dalam PRU-13. Sebagai orang politik, saya tidak dapat lari dari 'spin' sesuatu berita. Ini lumrah ahli politik"

Hatta Wahadi (ahli DAP), ketika ditanya mengenai kebebasan media "Ketika saya menjadi Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) saya dan ahli yang lain telah bersetuju mewujudkan kebebasan media.

"Saya melaksanakan perkara ini kerana kepimpinan sebelum ini hanya memperjuangkan hak gaji wartawan sahaja. Berkenaan dengan blog yang menggunakan penulisan yang tidak senonoh, saya tidak kisah kerana mereka bebas meluahkan pendapat dan menulis, namun saya cadangkan kita perlu wujudkan Majlis Media Kebangsaan bagi memantau pergerakan pengamal media di Malaysia"

Ketiga-tiga panelis telah bersetuju bahawa Media Baru memainkan peranan penting dalam menentukan kemenangan pada PRU ke 13 ini.

-KalamPena/PjO

Nafsu syaitan, penyewa perkosa tuan rumah dan anak angkat pada hari yang sama

Posted: 19 Jul 2012 02:00 AM PDT

KUALA LUMPUR - Nafsu syaitan. Itu gambaran bagi tindakan seorang lelaki yang berusia 20-an yang merogol tuan rumah yang berusia 50 tahun dan anak mangsa pada hari yang sama secara bergilir tanpa pengetahuan kedua-dua mangsa.

Difahamkan lelaki berkenaan menyewa di rumah mangsa di Kampung Bandar Dalam Sentul bersama adik lelakinya sejak tahun lalu dan mangsa pula tinggal di rumah berkenaan bersama anak lelakinya berusia 24 tahun dan anak angkat perempuan berusia 21 tahun.

Sumber polis berkata, pada 7 Jun yang lalu, lelaki terbabit merogolnya ketika anak lelaki dan adik angkatnya keluar bekerja

Menurutnya, selepas merogol mangsa, lelaki itu mengugut untuk membunuh anak lelaki dan mencederakan anak angkat perempuannya jika menghebohkan kejadian berkenaan dan bagi menyelamatkan kedua-dua anaknya itu, mangsa mendiamkan diri.

"Lelaki itu mengulangi perbuatan yang sama pada 16 Jun dengan mengacu pisau dileher mangsa.

"Mangsa masih tidak menceritakan kepada sesiapa apa yang berlaku hinggalah kelmarin apabila anak angkatnya mengadu dia dirogol lelaki yang menyewa rumah mereka," katanya kepada wartawan, semalam.
Lebih mengejutkan, anak angkat mangsa dirogol ketika mangsa sedang tidur beberapa jam selepas dia dirogol dua kali pada hari yang sama.

Berang mendengar pengakuan itu, mangsa kemudian bertanya lelaki terbabit mengenai perbuatannya merogol anak angkatnya.

Ketika itu, anak lelaki mangsa kebetulan berada di rumah. Lelaki berkenaan yang terasa rahsianya terbongkar kemudia bertindak memaki hamun mangsa sebelum membaling tin minuman keras ke arah anak lelaki mangsa dan melarikannya.

"Ketika kereta dinaiki mereka berhenti di lamou isyarat, anak lelaki mangsa sempat melarikan diri sebelum menaiki teksi pulang ke rumah," katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asissten Komisioner Khairi Ahrasa mengesahkan laporan dan siasatan sedang dijalankan.

Hmetro


p/s : Psst! Barang Jepun ni..baik punya!

(Gambar) Giliran Yatt Hamzah mengadap Nik Aziz

Posted: 18 Jul 2012 10:02 PM PDT

Yatt Hamzah pula berpeluang masuk mengadap Nik Aziz bagi menerima amanat-amanat penting untuk bersedia menginsafkan diri dan juga melibatkan diri dalam politik.

Turut bersama didalam pertemuan tersebut ialah artis Indonesia Khairul Azzam, pelakon filem 'Bila cinta bertasbih'.

MPP Online melaporkan bahawa kehadiran mereka adalah untuk memenuhi undangan kerajaan negeri Kelantan untuk program Bicara Selebriti semalam yang berlangsung di Balai Islam, Lundang.Heading to Lot 10 for a refreshing Fruttare surprise! Maybe I'll win an iPod for myself;) #FruttareLot10

p/s : Apasal semua jumpa Nik Aziz aja? Kenapa tak jumpa Presiden PAS juga? Tuan Guru jugak tu...(Video) Pelajar tingkatan satu bergelut elak dicabul 3 lelaki dalam kereta

Posted: 18 Jul 2012 09:04 PM PDT

KUALA LUMPUR: "Saya melihat rakan tergolek di jalan sebaik dicampak keluar dari kereta. Pada masa sama, tiga lelaki dalam kereta itu enggan melepaskan saya sebaliknya meraba seluruh badan dan memujuk saya melakukan perkara tidak senonoh.

"Demi mempertahankan maruah, saya memberanikan diri bergelut sebelum nekad terjun dari kereta yang sedang bergerak agak laju meninggalkan kawasan sekolah," kata pelajar yang mahu dikenali Nor Asmira, 13.

Asmira, seorang pelajar sebuah sekolah menengah di Kajang, di sini, berkata demikian ketika menceritakan pengalaman dia dan rakannya 'diculik' sekumpulan tiga lelaki tidak dikenali ketika makan di taman permainan di hadapan sekolahnya itu dalam kejadian kira-kira jam 11.30 pagi, kelmarin.
Ketika kejadian, dia dan rakan sekelasnya menjamah makanan di taman berhadapan sekolah.

"Kami dikepung sekumpulan 15 lelaki tidak dikenali yang mengajak kami mengikut mereka bersiar-siar dan berjanji menghantar pulang selepas itu," katanya.

Panas! Salahuddin Ayub fitnah Ning Baizura sertai PAS?

Posted: 18 Jul 2012 08:01 PM PDT

Lagi kisah selebriti dengan politik? Apa kita semua boleh buat, khabarnya pilihanraya semakin hampir dan kisah kisah sebegini menjadi lumrah sebelum musim gantung poster. Heh.

Jika semalam, ada kisah pihak mempersoalkan niat hijrah Abby Abadi sama ada kerana agama atau politik, Ning Baizura juga kini terkena tempias isu politik parti pembangkang.

Awal hari semalam, Ning Baizura melalui akaun Twitter beliau mengecam tindakan Parti Islam Semalaysia (PAS) yang mendakwa beliau sudah pun menyertai parti politik itu.

"PAS sebar fitnah katanya saya Ning Baizura sudah masuk parti pembangkang & sebarkan gambar saay bertudung untuk drama tahun lepas dari koleksi gambar!" tulis Ning Baizura.

Tindakan PAS menyebarkan gambar bertudung Ning Baizura juga di'kecam penyanyi ini kerana di'dakwa sebagai menggunakan hasil kerja lain untuk kepentingan politik.
Ning Baizura turut kongsikan keratan akhbar kenyataan salah seorang pemimpin tertinggi PAS tentang dakwaan yang Ning Baizura bakal menyertai PAS tidak lama lagi kepada Sinar Harian.

Rotikaya

Anak dicabul di sekolah, ibu tunggal dakwa dihalau guru besar

Posted: 18 Jul 2012 07:05 PM PDT

Maryam menunjukkan laporan polis dan borang aduan salah laku murid yang dibuat berhubung kejadian cabul melibatkan anak perempuannya, baru-baru ini.
SHAH ALAM – Seorang ibu tunggal mendakwa bukan hanya dimarahi malah dihalau guru besar ketika dia cuba mendapatkan penjelasan berhubung kejadian cabul melibatkan anaknya, baru-baru ini.

Wanita yang mempunyai tiga anak itu, dikenali Maryam, 32, dihalau guru besar di sebuah sekolah agama di sini, kira-kira jam 9.30 pagi, kelmarin.

Maryam mendakwa, guru besar sekolah tersebut memarahi dan menghalaunya kerana dia membuat laporan polis berhubung kejadian yang berlaku terhadap anak perempuannya yang berusia 9 tahun itu.

Menurut Maryam, kejadian cabul itu berlaku ketika anaknya berada di sekolah pada 8 Mei lalu.

"Apabila pulang daripada sekolah dia (anak) menceritakan rakan sekelasnya sering usik payu dara dan kemaluannya," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Maryam yang juga kerani Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) di sekolah itu berkata, keesokannya dia bertemu Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (PKHEM) dan menceritakan kejadian itu.

Menurutnya, dia diarahkan mengisi borang aduan salah laku murid dan PKHEM berjanji akan merujuk perkara tersebut dengan guru disiplin serta guru besar.

Bagaimanapun, katanya, dia tidak mendapat sebarang berita berhubung aduan yang dibuat.

"Sekali lagi saya bertemu dengan PKHEM iaitu tiga minggu selepas aduan dibuat, tetapi jawapan yang diberikan amat mengecewakan.

"Setelah berfikir dan mendapatkan nasihat, saya terus membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis lalu," katanya.
Maryam mendakwa, dia yang bekerja di pejabat PIBG di sekolah tersebut bagaimanapun diarahkan keluar daripada sekolah selepas laporan polis itu diketahui oleh guru besar.

"Dia (guru besar) kata sekiranya saya tidak berpuas hati dan ada masalah, saya perlu keluar serta membawa semua barang di dalam pejabat," dakwanya.

Menurutnya, disebabkan itu, dia membuat satu lagi laporan polis di IPD Shah Alam, kelmarin.

Katanya, dia juga sudah membuat aduan di Pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Tiga.

"Saya terkilan dengan apa yang berlaku. Saya mahu menuntut keadilan bagi anak saya tetapi tidak disangka diri saya turut menjadi mangsa," katanya.

Sinar Harian

Tun Mahathir 'diktator terpimpin'

Posted: 18 Jul 2012 06:58 PM PDT

SHAH ALAM - Jika tiada kepimpinan diktator seperti bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, negara pasti berlaku kacau-bilau kerana semua pihak meminta hak dan mengutamakan kepentingan sendiri.

Pakar Geo Strategis Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Azmi Hassan berkata, reaksi sesetengah pihak yang melabel dan mendakwa Dr Mahathir sebagai diktator adalah sesuatu yang berat.

"Dakwaan yang dilemparkan tidak boleh disamakan dengan diktator. Diktator yang dipimpin Dr Mahathir adalah diktator terpimpin, dalam erti kata yang sebenar pemimpin yang tegas dan berpegang kepada prinsip.

"Kepimpinan sebegini diperlukan negara seperti Malaysia yang majmuk kerana sering dibelenggu sensitiviti kaum. Pemimpin seperti ini juga diperlukan negara yang mahu pembangunan berterusan tanpa terencat," katanya kepada Sinar Harian.

Semalam, Dr Mahathir meminta pengunjung-pengunjung blognya di http://chedet.cc memberikan pandangan apa yang telah beliau lakukan sepanjang beliau menjadi Perdana Menteri sehingga ada pihak melabelnya sebagai diktator.
Sementara itu, Pensyarah Kanan Kajian Komunikasi Fakulti Sains Sosial Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), Dr Jeniri Amir pula menyifatkan Dr Mahathir boleh dilabel sebagai kepimpinan separuh diktator.

Katanya, separuh diktator yang dimaksudkan adalah apabila Dr Mahathir telah melakukan beberapa perkara bercirikan kepimpinan diktator.

Antara ciri yang dilabelkan Jeniri sebagai diktator adalah apabila Dr Mahathir telah menahan 106 orang termasuklah beberapa pemimpin pada 1987 di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

"Ciri keduanya, apabila Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 digubal, urusan undang-undang mengenai penggunaan percetakan, penerbitan dan agihan penerbitan telah dicampuri Dr Mahathir, sekali gus menghalang penerbitan akhbar parti pembangkang semasa pemerintahannya," katanya

Sinar Harian

Beli saham FGVH tak bercanggah, awat hangpa bodoh sangat?

Posted: 18 Jul 2012 05:31 PM PDT

ALOR SETAR - Pembelian saham Felda Global Ventures Holdings (FGVH) oleh anak syarikat Kerajaan Negeri tidak bermakna berlaku percanggahan perjuangan antara Pas Kedah dengan rakan lain dalam Pakatan Rakyat (PR).Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak menegaskan apa yang berlaku adalah disebabkan masalah teknikal dan tidak menyentuh mengenai dasar parti.

Beliau berkata, keputusan Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) membeli saham FGVH tidak sekali-kali menunjukkan wujud percanggahan Kerajaan Negeri ditadbir Pas dengan PR.

Sehubungan itu, Azizan menyerahkan kepada PKNK untuk mempertimbangkan dan membuat keputusan selanjutnya termasuk menjual semula saham berkenaan.

"Jangan ada pihak lain lagi mengatakan kita tidak bersama PR. Ia masalah teknikal kerana sebelum ini Amanah Saham Kedah yang wakili Permodalan Kedah Berhad (PKB) datang jumpa nak beli saham FGVH, tapi kita tahan kerana tidak mahu timbul kontroversi.

"Memang sudah menjadi amalan biasa bagi PKNK. Bila saham keluar kita boleh beli tapi kali ini kita tolak kerana isunya sangat sensitif. Kita harap kekeliruan berlaku di kalangan ahli serta penyokong mengatakan kita tidak bersama PR. Ia masalah teknikal kerana sebelum ini Amanah Saham Kedah yang wakili Permodalan Kedah Berhad (PKB) datang jumpa nak beli saham FGVH, tapi kita tahan kerana tidak mahu timbul kontroversi.

"Memang sudah menjadi amalan biasa bagi PKNK. Bila saham keluar kita boleh beli tapi kali ini kita tolak kerana isunya sangat sensitif. Kita harap kekeliruan berlaku di kalangan ahli serta dapat diatasi," katanya kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco, di Wisma Darul Aman, semalam.

Dalam pada itu, beliau difahamkan berdasarkan prospektus dikeluarkan FGVH pada 21 Januari lalu menunjukkan Felda sudah buat satu perjanjian dengan FGVH dan Felda Plantation untuk guna semua tanah Felda Plantation sebagai modal sahamnya.

"Tanah berkenaan dinyatakan dalam prospektus sedangkan tanah (Felda Plantation) adalah tanah milik Kerajaan Negeri. Kita tidak pernah maklumkan mengenainya dan tidak ada kebenaran diberikan untuk tujuan itu."Kerajaan Negeri pemilik sebenar tanah itu selagi tidak pindah nama dan Felda Plantation hanya diberi hak gunakan tanah berkenaan bukannya membuat perjanjian dengan pihak lain atas tanah itu. Kita minta FGVH menjelaskan perkara ini," katanya.

p/s: Dulu depa dok kalut, bila BN buat sesuatu yang menguntungkan rakyat, depa tuduh BN buat mak bapak, sedagkan tanggungjawab kerajaan mencari jalan untuk memberi faedah kepada rakyat, kerajaan negeri Kedah ambil pendekatan sedemikian, beranggapan ianya bukan harta mak bapak BN, jadi ianya tidak salah dan tidak bercanggah.

Penyokong2 yang buta tuli pulak, memandang semua perkara ini adalah tindakan politik, sedangkan saham Felda itu bukannya harta mak bapak BN, ianya harta rakyat.

Selalu depa sebut harta rakyat, harta rakyat, tapi hari ni depa tukar pulak stail, anggap saham Felda tu macam BN yang punya, jadi sebarang urusan berkaitan dengannya adalah menjurus kepada sokongan politik...

Hipokrit tahap biol la depa ni!

PRU13: Minat politik generasi muda meningkat

Posted: 18 Jul 2012 04:30 PM PDT

KUALA LUMPUR - Ekonomi, jenayah, masalah sosial, pendatang tanpa izin dan isu-isu berhubung kepimpinan negara menjadi pertimbangan utama golongan belia Malaysia hari ini dan isu-isu ini akan menentukan undi mereka.

Ketua Kajian Pilihan Raya Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (IIUM), Datuk Profesor Syed Arabi Idid menunjukkan bahawa kajian beliau terhadap 1,370 belia dalam kumpulan umur 21-35 tahun di seluruh negara mendapati mereka sensitif terhadap masa depan mereka dan negara.

Para responden dalam kajian yang dijalankan pada Mac 2012 juga mengesahkan tanggapan umum bahawa semakin ramai muda-mudi hari ini bergantung kepada Internet berbanding media arus perdana untuk mengikuti perkembangan dalam negara.

Syed Arabi berkata demikian dalam pembentangannya yang bertajuk 'Belia, Media dan Politik: Satu Identiti Baharu' di seminar satu hari yang dianjurkan Unit Kajian Pilihan Raya dengan kerjasama Jabatan Komunikasi dan Jabatan Sains Politik di sini, hari ini.

Satu lagi penemuan Syed Arabi adalah minat politik dalam kalangan generasi muda hari ini adalah tinggi dengan 60 peratus daripada responden berbahas politik dengan rakan-rakan, 52 peratus dengan anggota keluarga dan 32 peratus dengan aktivis politik.

Dalam kebimbangan mereka itu, 88 peratus daripada responden yang kesemuanya merupakan pengundi, menunjukkan keyakinan tinggi yang masa depan negara mereka adalah cerah atau sangat cerah.

Syed Arabi juga menarik perhatian bahawa responden Melayu dan India, jenayah dan masalah ekonomi merupakan kebimbangan utama mereka sekarang ini. Orang Cina nampaknya lebih mengutamakan isu ekonomi dan kepimpinan, disusuli jenayah.

Responden daripada ketiga-tiga kaum juga menyatakan kebanjiran pendatang tanpa izin merupakan satu lagi masalah negara.

Kajian juga menunjukkan bilangan pembaca akhbar harian aliran utama semakin menyusut dalam kalangan orang Melayu berbanding rakan-rakan Cina dan India mereka.

Hanya lebih kurang 30 peratus daripada responden Melayu membaca akhbar setiap hari sementara masyarakat Cina mencatatkan 44 peratus pembaca harian. Bilangan pembaca akhbar yang semakin merosot sebahagian besar berpunca daripada peningkatan jumlah mereka yang mencari maklumat melalui Internet - Melayu (29 peratus), Cina (27 peratus) and India (38 peratus).

Kajian Syed Arabi juga cuba menentukan sama ada belia hari ini memilih untuk mengundi calon atau parti dalam pilihan raya akan datang.

Walaupun sebahagian besar memihak kepada parti, nampaknya 40 peratus daripada golongan muda Cina dan 47 peratus India menunjukkan kecenderungan untuk mengundi calon sementara hanya 33 peratus daripada golongan muda Melayu memilih calon, berbanding parti.

Responden juga ditanya parti mana yang mereka akan mengundi jika 'pilihan raya diadakan esok', 52 peratus daripada responden menjawab BN adalah pilihan mereka.
Syed Arabi juga menyatakan bahawa kajian yang sama menunjukkan walaupun sokongan terhadap DAP meningkat pada Mac 2012 berbanding kajian yang sama pada Mac 2008, lain pula ceritanya bagi PKR.

Sokongan keseluruhan bagi PKR merosot kepada 10 peratus pada Mac 2012 berbanding peratusan menyokong 20 peratus pada Mac 2008 sementara sokongan bagi Pas menurun tiga peratus dalam kajian terbaharu.

Tidak seperti Mac 2008, hasil kajian itu juga menunjukkan 10 peratus daripada golongan muda ini adalah pengundi atas pagar dan menunggu untuk dipikat oleh parti pemerintah atau pembangkang. - Bernama

THE FLYING KICK

Posted: 19 Jul 2012 01:58 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 19 Jul 2012 01:39 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


KASI PANASS!! Islam UMNO Tidak Masuk Syurga!! - Nik Aziz

Posted: 19 Jul 2012 10:24 AM PDT


Mc minta semua orang Islam melihat perkara ini dengan serius. Ini bukan perkara baru.. keratan akhbar ini sudah lama, namun, kita jangan lupa apa yang telah Nik Aziz kata kepada penyokong dan ahli UMNO yang beragama Islam.

Kini anaknya pula.. menghina penyokong dan ahli UMNO/BN.. sekali lagi Mc menyiarkan video sesat ini kepada semua. Dengan video ini kita boleh membuktikan bahawa Pas memang sudah sesat dari akar hingga kepucuk!!

TUDIAA!! Blogger Pas SAHkan Guru Pukul Bini Tu Ahli Pas Seumur Hidup?!! #TukarKedah

Posted: 19 Jul 2012 05:37 AM PDT


Mc terkejut melihat pengakuan ikhlas dari Blogger Pas Kedah yang dibela oleh Zulkifli Yahya. Mc pun pelik apabila blogger Pas membuat pengakuan terbuka bahawa guru yang memukul isterinya itu rupanya ahli Pas seumur hidup!!

Wow!! buat pertama kalinya, blogger Pas Kedah melaporkan salahlaku ahli Pas di blognya. Alhamdullilah mereka semakin insaf dan sedar, bahawa rakyat Kedah kini tidak mudah terpedaya dan tertipu dengan tipu helah bodoh mereka .

Sebenarnya Mc pun taktau, guru tu ahli Pas seumur hidup, selepas depa mengaku sendiri. Mc pun akui, kebenarannya.. ahli Pas memang suka tambah bini dan suka pukul bini.

Blogger Pas Kedah sendiri akui perkara itu.. terima kasih la sesangat!!


McTheory:
dah la suka pukui bini, gila seks pulak tu.. teruk rupanya orang Pas nih..

TUDIAA!! Lagi Video Pelacur Mandi Buih Di Selangor!!

Posted: 19 Jul 2012 02:12 AM PDT


Makin lama makin teruk kisah pelacuran di Selangor. Hinggakan ada premis yang sanggup terang-terang berniaga lendir bagai ada lesen yang halal. Apakah ini kemajuan yang cuba dibawa oleh kerajaan negeri Selangor yang dalangnya ditadbir oleh Dap? Atau ini merupakan sumber utama pendapatan kerajaan Selangor sekarang?

Ternyata, apa jua alasan sekalipun, kita tidak dapat menerimanya dengan otak yang waras. Maksiat harus ditentang. Kemungkaran harus dihapuskan.. apakah semua ini dapat kita lakukan jika Pakatan memerintah Malaysia? Jika perintah Selangor pun mereka rosakkan dengan rumah urut dan pelacuran, apa tah lagi jika Malaysia.. Mc percaya, Malaysia akan lingkup disebabkan mereka-mereka ini menjadi pemerintah kelak.

Pelacuran ini bukan hanya di Selangor.. di Kedah pun dah ada, berlambak-lambak. Tak percaya? Insyallah kami akan BONGKARkan isu ini kelak.


McTheory:
Seks, Seks ni memang orang Pas suka!!

GEMPAR!! Mustafa Ali Nak Letak Jawatan?? Biar Betui ni?

Posted: 18 Jul 2012 11:15 PM PDT
Mc ada terbaca cerita menarik di blog Keris7Lok. Cerita mengenai Mustaffa Ali yang gagal mengerahkan ahlul-ahlul Pas ke perhimpunan Oren yang lepas.

Ahli PAS seluruh Malaysia ada menjangkau 1 juta namun pada perhimpunan oren yang lalu walaupun dikerah oleh pemimpin mereka, yang hadir tidak sampai 2000 orang. Kalau dah keluar surat arahan daripada pucuk pimpinan kepada bahagian dan cawangan PAS, mengapa hanya itu bilangan yang hadir?


Lihat bagaimana arahan yang ditulis melalui gambar diatas. Satu arahan serius bagi mewajibkan ahli PAS untuk pergi ke perhimpunan oren. GAGAL! Inilah buktinya orang PAS sendiri sudah tidak mahu lagi melayan kerenah poltik bodoh pemimpin PAS yang dikawal oleh DAP. Inilah bukti mereka akan tewas pada pilihanraya akan datang. Kuasa arahan seorang Setiausaha Agung PAS juga tiada makna lagi.

Menurut rakan yang bekerja di pejabat PAS satu parlimen ini. Katanya kerana gagal pada perhimpunan oren yang lepas, Mustafa Ali sedang ditekan oleh pimpinan pusat dan mungkin dia akan dipaksa untuk letak jawatan. Mustafa Ali tengah cuba menepis tapi bukti kegagalan arahan kuasa seorang Setiausaha Agung PAS membuatkan kredibilitinya tercabar. Mungkin dia sudah tidak layak lagi menyandang jawatan tersebut.

Ada satu kumpulan dalam PAS memang nak jatuhkan puak anwarinnas dalam PAS dan ini merupakan salah satu peluang buat mereka. Dengarnya lagi ada beberapa nama sudah disenaraikan untuk menggantikan Mustafa Ali bagi jawatan Setiausaha Agung PAS. Tunggu je bro!

Siapa agaknya yang akan menyandang jawatan Mustafa Ali jika beliau turun kelak? Mc dengar Nasha Tantawi antara calon yang disebut-sebut, untuk jawatan itu. Betul ke?


McTheory:
Kalau dah tak mampu pikul lagi.. turun saja la.. Pak Muss oii..

KASI PANASS!! Video Anak Nik Aziz Dah Sama Sesat Dengan Bapaknya!!

Posted: 18 Jul 2012 08:19 PM PDT


Eloklah.. bapak borek, anak rintik, bapak dah sesat.. anak lagi laaa bertambah sesatnya. Apa agaknya yang ada difikiran Nik Abduh pada masa dia mengeluarkan ayat 'Allah arahkan kita ke Putrajaya" Malah dia menuduh, orang-orang yang tidak menyokong Pas itu sembah syaitan. Ini bermakna, orang UMNO yang beragama Islam semuanya menyembah syaitan? Bagi Mc itu satu tuduhan yang sangat berat.

Apakah Nik Abduh lupa, bahawa bapaknya Nik Aziz pernah mengeluarkan kenyataan bahawa Pas sanggup bekerjasama dengan sesiapa pun untuk menumbangkan UMNO, hatta dengan syaitan sekali pun. Jadi siapa sebenarnya yang berkawan dengan syaitan?

Lagi satu, apakah Nik Abduh kini sudah menjadi Nabi, hingga dapat arahan khas dari Allah untuk menumbangkan kerajaan Malaysia sekarang?

Huu yoo.. ingat bapaknya dah terukk.. rupanya anaknya lagi teruk pada bapak. Main keluar mulut fatwa ikut suka hatinya saja.

Apakah Pas ingat Islam ni hanya untuk penyokong dan ahlul Pas sahaja? iskk.. bodoh sokmo!


McTheory:
Sesuai sangat ambil dia ganti tempat bapaknya kelak!!

PANASS!! Akibat Kelab Malam dan Tarian Separuh Bogel, Phahrolrazi Meroyan Teruk!! #TukarKedah

Posted: 18 Jul 2012 05:36 PM PDTAkibat pendedahan demi pendedahan yang dilakukan oleh Team Media Kedah. Mc diberitahu oleh orang Pas sendiri yang mengatakan Phahrolrazi sekarang sedang meroyan teruk akibat namanya dikaitkan dengan limpahan kelab malam di sekitar bandaraya Alor Setar dan Sungai Petani.

Hinggakan beliau mengarahkan orang-orangnya menyiasat siapa yang telah mengkhianatinya seingga surat sokongan beliau keatas sebuah kelab malam tersebar meluas di alam maya. Phahrol juga mengamuk mengelupur kemarahan apabila tembelangnya selama ini telah dipecahkan oleh Mc dan rakan TMK yang lainnya.

Beliau juga telah mengarahkan taukeh-taukeh kelab malam di sekitar Kedah (yang terpilih) untuk tidak membenarkan orang Islam masuk ke dalam kelab malam. Namun arahan itu hanya bersifat sementara. Mungkin selepas keadaan panas kembali reda, arahan itu juga akan ditarik balik.

Ada sumber yang mengatakan beliau rapat dengan taukeh-taukeh kelab malam, malah disebabkan beliaulah kelab malam di sekitar bandar Alor Setar tumbuh bagai cendawan lepas hujan.


Hinggakan ada sebuah cafe yang menayangkan tarian seksi dan penyanyi separuh bogel yang berhampiran dengan rumah beliau. Tak percaya boleh baca kat SINI.

Kalau tanya Phahrol, tentunya beliau kata tidak tahu dan tidak akan bertanggung jawab.. namun..

Bak kata orang, kalau kita tak salah, buat apa nak takut. Betui tak?

Tapi takkan kita nak salahkan Phahrol saja kot? Siapa yang lantik Phahrol kalau bukan kerajaan negeri.. Jadi tentunya kerajaan negeri Pas Kedah yang perlu bertanggung jawab keatas semua ini.

Kalau dibiarkan Pas terus di Kedah, Mc takut.. anak muda kita akan rosak. Sudah la gelaja moral semakin meningkat di Kedah. Kalau diteruskan lagi.. rasanya lingkup semua anak muda Kedah macam ni.

Apa yang perlu kita buat, ialah tolak kemungkaran yang telah dibawa oleh kerajaan negeri sekarang.

Macam nak buat?

Tak reti-reti nak bagi kat BN balik Kedah ni? Insyallah kerajaan BN Kedah yang sudah belajar dari kesilapan akan terus memakmurkan keharmonian rakyat di Kedah dan akan lakukan sehabis baik untuk rakyatnya.


McTheory:
Bagi kat Pas pun, nama saja ISLAM, tapi kelab malam bercambah-cambah jugak.

Cucu Tok Selampit

Posted: 19 Jul 2012 01:36 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Krisis Air Bakal Jahanamkan Ekonomi Selangor

Posted: 19 Jul 2012 10:35 AM PDT

Tidak berapa lama dulu Kulim Hi-Tech Industrial Park (KHTP) di Kedah pernah di timpa dengan masalah bekalan air bersih yang pada peringkat awalnya menyebabkan banyak pelabur menanggung kerugian kerana terpaksa menghentikan operasi kilang mereka secara berkala. Apabila masalah bekalan air bersih masih berterusan disebabkan sikap sambil lewa kerajaan PAS Kedah, akhirnya para pelabur mengambil keputusan drastik menutup operasi masing-masing menyebabkan beratus-ratus pekerja hilang mata pencarian.

Sedangkan sejak KHTP dibangunkan pada 1996, sekurang-kurangnya RM23 bilion nilai pelaburan asing berjaya dibawa masuk sekaligus membantu meningkatkan aktiviti ekonomi negeri dan rakyat. Namun setelah pembangkang (PAS) mengambil alih kerajaan negeri, kawasan industri tersebut mula layu disebabkan ketidak mampuan kerajaan negeri mengurus tadbir dengan baik termasuklah gagal menyelenggara bekalan air untuk kegunaan kilang-kilang di kawasan tersebut.

Semacam sudah menjadi badi dikalangan pemimpin Pakatan Pembangkang apabila diberi peluang memerintah negeri, mereka akan menjadi seperti 'tikus membaiki labu', mengubah itu ini sesuka hati konon atas sebab untuk penjimatan atau tambah baik perkhidmatan, tapi akhirnya bukan kebaikan yang diperolehi sebaliknya banyak mengundang bala dan menjahanamkan. Apa yang terjadi di KHTP tidak mustahil bakal berulang di Selangor kerana polisi dan dasar kerajaan negeri Selangor hampir sama dengan kerajaan Kedah - gemar mengubah perancangan asal pembangunan kemudian banyak beretorik bermain politik tanpa mengambil kira kesannya pada rakyat dan ekonomi.

Apabila MB Selangor, Khalid Ibrahim dari PKR secara rasmi dua tahun lalu menolak pelaksanaan projek Loji Rawatan Air Sungai Langat 2 (langat 2) dengan alasan untuk penstrukturkan semula bekalan air bersih, kesan negatifnya kini sedikit demi sedikit mula terasa. Para pelabur mula menjauhkan diri, yang mana sudah bersetuju sebelum ini untuk membina kilang operasi mereka, kini masing-masing mengambil keputusan samaada membatalkan atau menangguhkan dulu pelaburan kerana ragu dengan sistem bekalan air di negeri ini.

Angka terkini menunjukkan Selangor telah kehilangan sekurang-kurangnya 138 syarikat swasta dan pelabur asing dengan nilai pelaburan berbilion RM dan sepatutnya mampu menawarkan peluang pekerjaan kepada 12,000 orang. Mudah untuk Khalid Ibrahim ataupun pemimpin pakatan pembangkang yang lain berkata projek Langat 2 atas alasan bekalan air mentah mencukupi sehingga tahun 2019. Tapi, kilang mana yang sanggup menggunakan bekalan air mentah dari lombong atau sungai untuk menjalankan operasi kilang mereka?

Isu sekarang bukannya soal air mentah masih memenuhi empangan atau sungai, sebaliknya isu sekarang ialah bekalan air bersih yang telah dirawat untuk kegunaan rakyat dan kilang-kilang. Projek Langat 2 bukan sekadar tambahan satu loji baru yang akan meningkatkan kapasiti pengeluaran air bersih untuk disalurkan kepada pengguna di seluruh Lembah Klang, ia juga satu perancangan jangka masa panjang yang berkait rapat dengan kehidupan rakyat dan pembangunan ekonomi Selangor. Tapi, perkara sebegini sukar difahami oleh pemimpin-pemimpin negeri yang lebih selesa beretorik mencipta polemik politik. 

Mereka hanya nampak banyak air di empangan tapi gagal memahami isu asas yakni sebahagian besar loji rawatan air sudah beroperasi melampaui kemampuan sebenar. Mahu tidak mahu, loji rawatan air yang baru tetap diperlukan dan penyelesaian jangka masa panjangnya ialah Langat 2. Namun disebabkan Khalid Ibrahim terasa terlebih cerdik, tanpa berfikir panjang ditolaknya pembangunan loji rawatan air yang baru di Sungai Langat. Dua tahun berdolak dalik gagal mencari penyelesaian, masuk angin keluar asap.

Kesannya nanti sekiranya krisis air mula meluas ke seluruh Lembah Klang, bukan sahaja ekonomi Selangor akan jahanam, silap-silap pelabur asing pun akan menjauhi Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan