BLOG - BLOG PARTI UMNO

Dicatat oleh Awanama | | Posted On Rabu, 25 April 2012 at 4:03 PG

sumber :-
BLOG - BLOG PARTI UMNO

BLOG - BLOG PARTI UMNO


Puteri Bahagian Segambut

Posted: 24 Apr 2012 11:10 PM PDT

Puteri Bahagian Segambut


BERSIH - Hanyalah Politik Kotor Pakatan Haram??

Posted: 24 Apr 2012 12:00 AM PDT


Apa yang kita tahu mengenai Bersih 3.0? Apakah tuntutan mereka?

1. Bersihkan senarai undi

2. Reformasikan Undi Pos

3. Gunakan Dakwat Kekal

4. Akses Media yang Bebas dan Adil

5. Tempoh Kempen Minima 21 Hari

6. Kukuhkan Institusi Awam

7. Hentikan Rasuah

8. Hentikan Politik Kotor

Dan apa yang kita tahu mengenai Bersih 2.0? Apakah tuntutan mereka?

1. Bersihkan senarai undi

2. Reformasikan Undi Pos

3. Gunakan Dakwat Kekal

4. Akses Media yang Bebas dan Adil

5. Tempoh Kempen Minima 21 Hari

6. Kukuhkan Institusi Awam

7. Hentikan Rasuah

8. Hentikan Politik Kotor

Dan inilah antara perkembangan yang terjadi antara jangkamasa Bersih 2.0 iaitu 9 Julai 2011 dan Bersih 3.0 yang bakal diadakan pada 28 April 2012.

Kerajaan telah menubuhkan Jawatankuasa Pilihan Parlimen yang dianggotai oleh wakil kerajaan dan pembangkang, serta bebas untuk mengkaji mengenai penambahbaikan sistem pilihanraya. Berdasarkan apa yang dicadangkan oleh jawatankuasa tersebut dengan merujuk kepada tuntutan Bersih, berikut adalah apa yang diumumkan oleh SPR pada 19 April lalu:

Bersihkan senarai undi

-

SPR juga bersetuju untuk menguakuatkuasakan undang-undang sedia ada mengenai mereka yang memberi maklumat palsu ketika mendaftar sebagai pengundi. SPR setuju untuk membersihkan senarai undi dan menyelidik berkenaan kes di mana terdapat begitu ramai pengundi di alamat yang sama.

Reformasikan Undi Pos

-

Rakyat Malaysia yang berada di luar negara juga boleh mengundi melalui pos Walaubagaimanapun, SPR tidak akan menubuhkan stesyen mengundi di negara-negara luar kerana ia amat sukar dilakukan. Ini kerana setiap pengundi pos dari luar negara ini perlu berdaftar mengikut kawasan mengundi yang berlainan mengikut alamat mereka ketika di sini.

Gunakan Dakwat Kekal

-

Awal tahun ini, SPR telah meluluskan penggunaan dakwat kekal

Akses Media yang Bebas dan Adil

-

SPR juga bersetuju mengambil langkah memberi akses media secara adil kepada semua parti politik dan calon-calon bertanding. Semua media perlu berdaftar dengan pegawai di kawasan undian masing-masing dan permohonan mereka perlu diluluskan oleh organisasi media yang mereka wakili.

Tempoh Kempen Minima 21 Hari

-

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) telah bersetuju menambah tempoh kempen pilihanraya daripada 7 hari kepada 10 hari.

Jelas, 5 dari tuntutan nyata Bersih telah pun diberi perhatian Sementara, tuntutan bersifat umum iaitu 6. Kukuhkan Institusi Awam, 7. Hentikan Rasuah dan 8. Hentikan Politik Kotor telah dan sedang dilaksanakan oleh kerajaan secara berterusan dari dahulu hingga sekarang. Dengan transformasi yang dilakukan, integriti institusi awam semakin menyerlah dan ini dapat dilihat sendiri melalui maklumbalas rakyat.

Kesungguhan kerajaan menangani rasuah sudah pun terbukti dengan kes-kes besar di dalam imigresen, kastam malah pemimpin politik sendiri, disiasat dan ditangkap. Semuanya berjalan dengan lancar dan professional. Hanya apabila kes melibatkan pemimpin pemimpin pembangkang sahaja maka siasatan mengalami gangguan, contohnya kes penyalahgunaan wang negeri oleh pemimpin DAP yang membawa kepada kematian saksi penting SPRM.

Dari satu segi atau dari segenap segi, Bersih itu sendiri adalah lahir dari politik kotor, maka bagaimana pula Bersih ingin menuntut agar politik kotor dihentikan? Bersih didalangi pembangkang dan dibiayai oleh NDI iaitu agensi asing yang tugasnya ialah menjatuhkan kerajaan yang sah. Ini diakui sendiri oleh Ambiga Sreevanesan, Pengerusi Bersih 2.0.

Jika ini tidak benar, apa gunanya menuntut kempen 21 hari yang menjadi punca tragedi 13 Mei 1969? Tidak lain tidak bukan, Bersih ingin sangat mengulangi tragedi itu, kalaupun tidak sekadar mencetus huru-hara. Untuk pengetahuan semua, mencetus huru-hara adalah strategi penting dalam menjatuhkan kerajaan sepertimana yang diajar oleh NDI kepada mereka.

Dengan kesemua tuntutan Bersih telah pun didengari, diberi perhatian, dipersetujui dan diambil tindakan sewajarnya, apa perlunya lagi berdemonstrasi pada 28 April ini?

Kini sudah terang lagi bersuluh bahawa Bersih hanya ingin mencetuskan kekecohan dan huru-hara dalam negara. Selain itu, Bersih juga perlu bagi pembangkang sebagai alasan untuk menolak keputusan pilihanraya sekiranya mereka kalah teruk dalam PRU yang akan datang.

Kita pasti, walaupun senarai undi benar-benar bersih dan negara benar-benar sifar rasuah sekali pun, Bersih tetap akan menafikan dan mencari alasan untuk mengadakan demonstrasi. Dan percayalah, jika mereka masih tidak berjaya menjatuhkan kerajaan, kita bakal menyaksikan Bersih 4.0, 5.0 dan seterusnya dengan senarai tuntutan yang sama seperti 2.0 dan 3.0 di atas.

Kerana bagi mereka, hanya apabila pembangkang menang walaupun dengan majoriti rakyat TIDAK mengundi mereka, maka pilihanraya itu akan diiktiraf sebagai bersih.

PANAS!!!!!! Penduduk Lembah Pantai Mengamuk @n_izzah Kantoi Menipu??

Posted: 23 Apr 2012 11:25 PM PDT

Malam semalam lebih kurang jam 11 malam, wartawan BLP menerima panggilan daripada beberapa rakan dari Flat Sri Pahang. Mereka dalam perjalanan ke Balai Polis Travers untuk membuat laporan polis. Apa yang memeranjatkan ialah mereka membuat laporan polis menuduh Ahli Parlimen Lembah Pantai cuba untuk MENIPU pengundi di Lembah Pantai!.

Wartawan kami pergi untuk mendapatkan berita yang lebih terperinci namun, mereka meminta agar kami bersabar dan hadir sekali untuk sidang akhbar yang dijadualkan pada pukul 11.30 pagi tadi.

Semua persoalan terjawab apabila Setiausaha BN Lembah Pantai, Y Bhg Dato' Sazali Kamilan menerangkan bahawa pada hari Isnin 23hb April 2012 pihak beliau telah menerima puluhan panggilan dan ada juga yang datang ke pejabat dengan membawa surat dengan letterhead dan ditandatangani oleh Ahli Parlimen Lembah Pantai atau diberi nama MP Zombie oleh Penduduk Flat Sri Pahang di siniAntara lain, kandungan surat ini:

Memulakan dengan menyatakan KERAGUAN terhadap Daftar Pemilih SPR dan mempromosikan Perhimpunan Bersih 3.0 yang akan diadakan pada 28 April 2012

2. Memaklumkan penerima surat samaada mereka a) dibuang dari daftar pemilih, b) dipindahkan ke kawasan Parlimen lain c) disenaraikan sbg pengundi di laman web SPR tetapi tiada dalam daftar pemilih SPR

Justeru – penerima tidak lagi LAYAK mengundi di Lembah Pantai

Namun yang demikian, penerima surat pertama yang disemak oleh Persatuan Penduduk iaitu Encik Kamarudin Bin Dali melalui laman web SPR DAN melalui daftar pemilih SPR menunjukkan beliau masih mengundi di Lembah Pantai, di kawasan yang SAMA seperti sebelum ini.

Lihat gambar dibawah ini menunjukkan nama Kamarudin Bin Dali masih tersenarai sebagai pengundi Lembah Pantai. Mungkin beratus atau mungkin beribu surat yang telah diedarkan oleh Nurul Izzah.


Surat yang dikeluarkan oleh Nurul Izzah Anwar kepada En Kamarudin


Semakan daftar SPR bertarikh 23 April menunjukkan Kamarudin masih pengundi di Lembah Pantai

Semakan ini telah menaikkan kerisauan penduduk tentang tujuan dan matlamat surat ini dikeluarkan. Ketika ditanya Sdr Kamarudin merayu kepada Nurul Izzah agar menghentikan perbuatan jahat yang mengelirukan rakyat seperti ini. Ini merupakan satu PENIPUAN dan cubaan MENGELIRUKAN rakyat yang dilakukan oleh PKR dan secara khususnya Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar.

BLP boleh merumuskan, TUJUAN DAN MATLAMAT PENIPUAN ini:

· Provokasi dan menaikkan kemarahan rakyat terhadap SPR agar mereka turun beramai-ramai untuk BERSIH 3.0 – ini antara sebab perenggan permulaan surat ini mempromosikan BERSIH 3.0 ini.

· Mengelirukan pengundi terutama di kawasan kubu kuat Barisan Nasional agar mereka tidak keluar mengundi(BN menang di Peti Undi Bukit Bangsar walaupun Tsunami melanda di Lembah Pantai)

· Menaikkan kemarahan rakyat agar mereka tidak keluar mengundi pada PRU 13 yang akan datang ini. Puluhan surat yang ditunjukkan kepada kami merupakan dari Bangsa Melayu di kubu kuat Barisan Nasional.

· Kaedah yang sama telah digunakan oleh Nurul Izzah Anwar ketika pertandingan cabang di Lembah Pantai iaitu dengan mengelirukan penyokong-penyokong lawannya

Akibat dari PENIPUAN YANG TERANG LAGI BERSULUH ini dan memandangkan ini bukan kali pertama ahli politik PKR ini cuba menipu rakyat dengan dakyah yang tidak berasas Nurul Izzah Anwar perlu bertanggungjawab –

· Menarik balik semua surat tersebut dan menghantar surat memohon maaf kepada setiap penerima surat tersebut serta setiap pengundi di Lembah Pantai dan seterusnya seluruh rakyat Malaysia yang sayang kepada demokrasi, kebenaran dan ketelusan

· Memohon maaf kepada SPR kerana selama ini menuduh SPR bukan sahaja tanpa asas tetapi sebenarnya beliau sendiri yang mengelirukan rakyat dan mencetus rasa ketidak puas hatian kepada agensi ini

· Memohon maaf kepada semua penjawat awam terutama yang bekerja di SPR kerana selama ini menuduh SPR tanpa asas, mengaibkan penjawat awam sebagai dalang penipuan dan pecah amanah tetapi sebenarnya beliau sendiri yang mengelirukan rakyat dan mencetus rasa ketidak puas hatian kepada agensi ini dan kakitangan agensi ini

· Memohon maaf kepada penganjur BERSIH kerana akibat penipuan yang dirancang dan dicanang oleh beliau telah mencetuskan kekeliruan dan ketidakpuas hatian segelintir rakyat

· Membatalkan perhimpunan BERSIH 3.0 kerana terbukti segala tuduhan yang dilemparkan kepada SPR sebenarnya bertunjangkan penipuan dan KEPENTINGAN POLITIK JUMUD Pakatan Rakyat semata-mata.

· Meletakkan jawatan sebagai Ahli Parlimen dan seterusnya meletakkan jawatan sebagai Naib Presiden PKR kerana telah didapati menipu rakyat di dalam kawasan beliau sendiri, menidakkan hak demokrasi rakyat dengan penipuan, demi kepentingan politik.

Ini merupakan PENYELEWENGAN proses DEMOKRASI secara terbuka yang tidak dapat dimaafkan. PKR telah cuba untuk memanupulasi hak dan suara rakyat dengan penipuan. Nurul Izzah Anwar HARUS BERTANGGUNGJAWAB terhadap tindakan beliau menghancurkan proses demokrasi yang kita perjuangkan selama ini!


Ikuti lagi pendedahan penuh emosi seorang lagi pengundi yang menceritakan bagaimana Nurul Izzah mempolitikkan arwah isterinya akan datang!

Jika Nurul Izzah Anwar tidak mahu menunaikan amanah dan tanggungjawab dengan melakukan perkara diatas, BLP akan terus membongkar perbuatan jahat Nurul Izzah Anwar kepada setiap rakyat Malaysia demi KEADILAN dan KETELUSAN!


Lagi berita di BERITA LEMBAH PANTAI

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

Posted: 24 Apr 2012 04:08 PM PDT

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


(5/10) Bersihkan Senarai Undi - Membetulkan Anggapan Mitos 8 Permintaan...

Posted: 24 Apr 2012 12:32 AM PDT

(2/10) Pengunaan Dakwat Kekal - Membetulkan Anggapan Mitos 8 Permintaa...

Posted: 24 Apr 2012 12:31 AM PDT

(1/10) Pembukaan - Membetulkan Anggapan Mitos 8 Permintaan Bersih

Posted: 24 Apr 2012 12:29 AM PDT

Assassin Cyber: SHEIKH FADZIR AKAN KETUAI BERSIH 3suku

Posted: 24 Apr 2012 12:09 AM PDT

Antara KR1M dengan aisKRIM.

Posted: 23 Apr 2012 11:58 PM PDT


Kedai ini menawaran harga yang rendah iaitu antara 30 hingga 40 % berbanding kedai biasa. Golongan yang berpendapatan sederhana dan rendah telah dapat menikmati potongan harga yang ternyata lehih dari kedai biasa. Ini adalh formula kerajaan BN untuk membantu mereka. Alhamdulillah ramai yang telah dapat menikmati skim ini. Walaupun demikian, pembangkang ternyata tidak senang hati dengan pencapaian kerajaan ini dengan menyebarkan beberapa info agar KR1M titolak oleh rakyat.BRITISH RESTUI PAS ? INGIN TAHU ! SILA BACA....

Posted: 23 Apr 2012 11:45 PM PDTMengapa British merestui penubuhan PAS?

Jawapannya ialah British ingin memperalatkan PAS bagi memecahbelahkan perpaduan umat Melayu Islam yang pada ketika itu begitu kuat di bawah payung UMNO. Kerana perpaduan yang jitu di kalangan umat Melayu Islam lah, Malayan Union berjaya ditumbangkan. Inilah yang digeruni oleh British.

Jadi penubuhan PAS ibarat 'orang mengantuk disorongkan bantal' oleh British. British ingin PAS memecahkan populariti UMNO di kalangan orang Melayu pada ketika itu. Biar orang Melayu berpecah belah. Jadi konsep 'pecah dan perintah' British boleh terus dilaksanakan.

Selepas itu, berlakulah seperti apa yang dirancang oleh British. PAS menanamkan kebencian umat Islam terhadap UMNO dengan isu kafir-mengkafir dan undi UMNO masuk neraka.

Kerja British telah dipermudahkan dengan adanya PAS. British tersenyum riang kerana kerja memecahbelahkan orang Melayu kini dilakukan sendiri oleh orang Melayu Islam juga.

Jadi, penubuhan PAS ini tiada kena mengena dengan perjuangan memartabatkan Islam. Hanya orang yang bodoh dan jahil saja yang percaya PAS itu Islam, Islam itu PAS. PAS sebenarnya syaitan yang kerjanya hanya mahu merosakkan anak Adam. PAS juga ibarat tentera Dajal yang ingin menghancurkan Islam.

British berjaya meninggalkan legasinya iaitu PAS untuk merosakkan Islam dari dalam. Jadi, adalah satu jihad untuk kita semua umat Melayu Islam menentang PAS. Membiarkan PAS berkuasa samalah seperti membiarkan Islam dirosakkan di mana dalam Hadits Soheh Nabi SAW akan muncul di akhir zaman nanti ramai puak Khawarij yang bertopengkan agama Islam semata-mata untuk menentang pemerintah negara (ulil amri yang terdiri dari orang Islam) di mana mereka ini semua matinya nanti adalah akhir hayatnya  dalam " Kematian Jahiliyah " .
Jadi di sini GAD ingin bersumpah selagi hayat dikandung badan, GAD akan memastikan diri ini berjuang menentang puak kafir PAS sehingga akhir nanti.

Sebab PAS lah puak kafir harbi DAP semakin berani mencabar Islam di bumi bertuah ini. Ayuh rakan-rakan semua....mari kita hancurkan puak kafir berserban putih wal Khawarij ini !


Sumber: http://assassincyber.blogspot.com/2012/04/pas-bukannya-parti-islam-islam-adalah.html#ixzz1swB66EPr
Under Creative Commons License: Attribution

www.pemuda-enggang.org

Posted: 24 Apr 2012 11:20 AM PDT

www.pemuda-enggang.org


Ustaz Fathul Bari – Lagi Isu Mansuh PTPTN & Awas Khalid Ismath SYIAH SESAT

Posted: 24 Apr 2012 07:31 AM PDT

Video ceramah bongkar perdana umno jalan enggang

Posted: 24 Apr 2012 07:18 AM PDT

HAMIM Ledang

Posted: 24 Apr 2012 03:33 AM PDT

HAMIM Ledang


Lebih RM1j BR1M diagih kepada 2,087 penerima

Posted: 23 Jan 2012 07:59 PM PST


HAMIM Samuri (depan tiga dari kanan) bersama sebahagian daripada penerima BR1M DUN Tangkak di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim, Tangkak, Johor, semalam.


LEDANG 18 Jan. - Lebih RM1 juta wang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) mula diagihkan kepada 2,087 penerima dalam Parlimen Ledang bagi fasa pertama yang bermula hari ini.

Ahli Parlimen Ledang, Ir. Hamim Samuri berkata, daripada jumlah itu 866 penerima adalah dari kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tangkak, 561 penerima dari DUN Bukit Gambir, 556 penerima dari DUN Serom dan selebihnya penerima yang tinggal di luar daerah ini.

"BR1M akan diagihkan secara tiga peringkat bagi Parlimen Ledang. Bermula hari ini bagi DUN Tangkak diikuti DUN Bukit Gambir pada Jumaat ini dan DUN Serom pada Sabtu ini.

"Pengagihan bagi fasa pertama akan mengambil masa tiga bulan manakala fasa kedua dan ketiga masih lagi dalam proses," katanya selepas majlis penyampaian baucer BR1M di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim, Tangkak di sini hari.
Beliau berkata, wang bantuan itu bukan untuk memancing undi menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 seperti yang didakwa pihak tertentu, sebaliknya bagi meringankan kos sara hidup rakyat.

Menurutnya, kerajaan sentiasa memberi pelbagai bantuan, sumbangan dan insentif tanpa mengira musim pilihan raya kerana sedar kesusahan dan keperitan rakyat dalam menjalani kehidupan seharian.

"Rakyat perlu tahu bahawa kerajaan memperuntukkan RM2.6 bilion untuk BR1M yang disasarkan kepada isi rumah berpendapatan bawah RM3,000 sebulan semata-mata mahu membantu mereka," katanya.

Seorang penerima, Hong Tiam Hoo, 71, berkata, bantuan itu akan digunakan untuk membuat persiapan menyambut Tahun Baru Cina beberapa hari lagi.
Bapa kepada lima anak yang tinggal di Taman Sentosa di sini juga akan menggunakan duit tersebut untuk membeli ubat bagi merawat penyakit kencing manis, jantung dan darah tinggi yang dihidapinya.

Hussein Mohamed, 70, dari Kampung Sialang, di sini pula bersyukur dengan pemberian RM500 itu yang meringankan beban untuk membeli ubat penyakit saraf yang dihidapinya sejak sedekad lalu.

Sumber : Utusan Online - 19/01/2011

Puteri Bahagian Segambut

Posted: 23 Apr 2012 11:24 PM PDT

Puteri Bahagian Segambut


Panas!!!! Bila Anak Muda Mengamuk Di WP YB @Rosnah_ARS Teruja & Menyokong???? #BN4WP #BNPilihanOrangMuda

Posted: 23 Apr 2012 08:53 PM PDT


Saya mewakili Pergerakan Puteri bersama Sdr Khairy berasa amat TERUJA melihat sokongan yang telah diberikan oleh kumpulan Anak Muda yang datang dari seluruh pelusuk Wilayah Persekutuan yang datang membawa sokongan untuk BARISAN NASIONAL
YB Datuk Rosnah Hj Abdul Rashid Shirlin

Semoga video ini dapat menjadi pembakar semangat kepada Orang Muda WP untuk terus berjuang demi memastikan BN kembali berkuasa di WP #BN4WP


PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS

Posted: 23 Apr 2012 11:26 AM PDT

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS


BARISAN NASIONAL PILIHAN ANAK MUDA

Posted: 23 Apr 2012 12:53 AM PDT

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengakui Pilihanraya Umum ke12, Barisan Nasional (BN) telah menghadapi ujian yang cukup getir, malah di beberapa kawasan penting telah dikuasai pakatan pembangkang.

"Kini selepas hampir tiga tahun berlalu, usaha yang telah dibuat Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak selaku Perdana Menteri, Pengerusi BN dan Presiden UMNO, semangat rakyat telah kembali untuk memberikan sokongan yang cukup padu kepada kerajaan BN.
"Hari ini, kita mengajak semua anak muda, sebagai pemimpin-pemimpin muda di akar umbi, tampil ke depan untuk memberikan satu kesedaran baru, komitmen tinggi kita untuk menyedarkan anak-anak muda sama ada mereka sudah bersama BN atau mereka masih di luar BN kerana peranan kita adalah untuk menentukan mereka yakin bahawa BN, parti yang terbaik, parti yang membela nasib rakyat secara keseluruhannya," ujarnya ketika merasmikan Program BN Pilihan Anak Muda peringkat negeri Wilayah Persekutuan di sini, Ahad.

Tambahnya, golongan muda di negara ini diajak untuk bersama-sama kerajaan menentang ideologi baru bawaan pakatan pembangkang, khususnya berkaitan keberanian mempertikai perkara yang terkandung dalam Perlembagaan Negara.

Menyifatkan perbuatan itu sebagai cuba "menjahanamkan kerajaan", Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata tindakan mempertikai apa yang dilakukan kerajaan dalam perkara yang termaktub dalam perlembagaan, yang didakwa tidak adil kepada rakyat oleh pembangkang merupakan satu tohmahan yang sengaja diputar belit untuk mengelirukan rakyat.

 "Puak pembangkang ini telah membawa ideologi baru dengan mempersoalkan banyak perkara yang telah kita terima selama ini, persoalkan sebahagian besar peruntukan dalam Perlembagaan Negara dengan menyatakan bahawa BN tidak berlaku adil kepada semua kaum dalam negara. Itu semua tohmahan.

"Sebab itu, saya nak mengajak anda semua untuk menentang mereka ini yang merupakan puak-puak yang hendak menjahanamkan Negara. Kita semua anak muda BN supaya meneruskan momentum sokongan yang bertambah baik kepada parti itu dengan turun padang bertemu setiap pengundi muda bagi menyedarkan kepentingan menyokong BN," tambahnya yang mengajak anak muda BN turun ke seluruh pelosok di Wilayah Persekutuan untuk bertemu pengundi dan memujuk mereka untuk bersama berjuang dalam BN.

Hadir sama Pengerusi Pemuda BN, Khairy Jamaluddin dan Ketua Puteri UMNO, Datuk Rosnah Rashid Shirlin manakala Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein turut hadir memberikan sokongan.

Muhyiddin yang juga Pengerusi BN Wilayah Persekutuan mahu golongan muda terutamanya Pemuda BN perlu tampil menjadi benteng bagi mempertahankan negara daripada menjadi bahan tohmahan pihak berkenaan yang semakin lantang kebelakangan ini.

"Saya mahu anak-anak muda BN, Pemuda BN mahupun Puteri supaya meneruskan momentum sokongan yang bertambah baik kepada BN hari ini. Kita turun padang bertemu setiap pengundi muda, lelaki mahupun perempuan bagi menyedarkan kepentingan menyokong BN.
"Janjikan kepada mereka bahawa BN akan membela nasib mereka. Jumpa mereka dengan cara kita yang baik, sopan, dengan perkataan yang sesuai, pujuk supaya mereka yakin BN akan membela nasib mereka sekarang dan juga di masa depan," ujarnya lagi. 

Sumber Berita -MediaUMNO

HAMIM Ledang

Posted: 23 Apr 2012 03:08 AM PDT

HAMIM Ledang


Serom residents get BR1M aid

Posted: 17 Jan 2012 06:40 PM PST


By AZIDAN NAHAR
LEDANG
johor@nst.com.my


556 householdsamong the first to receive RM500 aid in Serom state constituency
Serom residents collecting their RM500 BR1M aid at the Bukit Gambirmultipurpose hall recently.

SOME 556 residents were among the first batch to receive the RM500Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) vouchers at the Serom state constituency.

BR1M was initiated byPrime Minister Datuk Seri Najib Razak last year to be given to households thatearn less than RM3,000 a month.


 Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othmansaid the initiative was spurred by the Federal government after considering thecurrent state of the community.

Ghani said  this target group  was  facing the affects of rising costs  following a global trend of inflation in countries in Europeand  the United States.

  "The prime minister sees this and stresses that low-income earnersneed to be assisted in terms of cash," said Ghani during a speech at aceremony to hand out the BR1M vouchers.

  Also present were Ledang member of Parliament, Hamim Samuri and Tangkakstate assemblyman, Goh Tee Tee.

  Ghani said BR1M differs from previous forms of contribution, as thegovernment now  gives out cash instead of providing subsidies.

  He said low-income earners could now feel a direct affect with thecontribution of cash aid.

  "The government is aware and knows what is needed by the communityto ensure  their standard of living is raised.

  "The prime minister wants to turn Malaysia into a high-incomenation by 2020.

"The needy would be assisted in terms of finances and the imparting ofskills in order to achieve this target."

  Meanwhile, Hamim said 2,087 residents in the Ledang parliamentaryconstituency are entitled to the BR1M aid, and efforts were being made with theLedang District Council for them to receive it. 

  Serom is one of three state constituencies in the Ledang parliamentaryseat.


New Straits Times Online-15 February 2012

UMNO Cawangan Bukit Ampang

Posted: 23 Apr 2012 01:42 AM PDT

UMNO Cawangan Bukit Ampang


Pembangkang takut hadapi perubahan rakyat - Noh

Posted: 22 Apr 2012 08:59 AM PDT

SHAH ALAM 22 April - Cadangan pakatan Pas-DAP-PKR agar kerajaan Selangor tidak mengadakan pilihan raya serentak dengan kerajaan Persekutuan menunjukkan pakatan pembangkang itu takut menghadapi angin perubahan politik di negeri itu yang berpihak kepada Barisan Nasional (BN).

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Noh Omar berkata, pakatan ketiga-tiga parti itu "untuk memastikan daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)" terlebih dulu bersih adalah helah untuk mengelirukan pemikiran rakyat.

"Pembangkang sekarang sengaja cari alasan... sebab mula sedar bahawa angin perubahan politik di negeri ini yang menjejaskan sokongan rakyat terhadap mereka.

"Mereka takut melepaskan kuasa mereka kepada rakyat," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program Jimat Belanja Dapur FASA 3 di Pasar Tani di sini, hari ini.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini berkata, Selangor tidak akan mengadakan pilihan raya negeri serentak dengan Parlimen selagi SPR tidak membersihkan daftar pemilih negeri itu.

Mengulas lanjut, Noh berkata BN tidak mempunyai masalah sekiranya pakatan pembangkang yang menerajui Selangor mahu mengadakan pilihan raya negeri berasingan sebab yakin kemenangan itu akan berpihak kepada BN. - BERNAMA

Razlan's

Posted: 22 Apr 2012 11:34 PM PDT

Razlan's


Pilih BN! WP Milik Orang Muda.

Posted: 22 Apr 2012 07:21 PM PDT

Semalam telah menyaksikan seluruh jentera BN Orang Muda Wilayah Persekutuan turun padang menyatakan sokongan kepada Kepimpinan Teritinggi BN Malaysia.

Perlancaran telah disempurnakan oleh YAB Tan Seri Muhyddin Yassin selaku Pengerusi Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan dan juga merangkap Timbalan Presiden BN Malaysia.

Turut hadir bersama Yb Sdr Khairy Jamaluddin, Dato Wee Ka Siong, Dato Rosnah.

Pemimpin Muda Negeri yang bersama, Dato Rizalman, Cik Zauwiah dan seluruh kertua-ketua Pemuda UMNO/BN Wilayah Persekutuan.

Ternyata perhimpunan anak Muda Wilayah Persekutuan telah memeranjatkan Pembangkan dengan lautan anak muda yang meyokong BN di Wilayah Persekutuan.Lihat sahaja gambar-gambar dibawah ini... layannnnn......


Puteri Bahagian Segambut

Posted: 22 Apr 2012 11:28 PM PDT

Puteri Bahagian Segambut


Lautan Orang Muda membanjiri Bandar Tun Razak #BNPilihanOrangMuda

Posted: 22 Apr 2012 06:44 AM PDT

Syabas Anak Muda Wilayah Persekutuan. Anda telah menzahirkan sokongan anda kepada Barisan Nasional melalui kehadiran yang di luar jangkaan di Majlis Pelancaran BN Pilihan Orang Muda pagi tadi.


Let's pictures do the talking :-)
posted from Bloggeroid

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

Posted: 22 Apr 2012 03:19 PM PDT

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


SEBAB-SEBABNYA ADALAH :-

Posted: 21 Apr 2012 06:33 PM PDT


ANWAR MEMANG TAK LAYAK MENJADI PEMIMPN, APATAH CALON PM BAGI NEGARA UMAT ISLAM MALAYSIA INI!
 1. Mengapa Anwar liat sangat nak memberi sampel darah untuk ujian DNA yang boleh menyelesaikan segala pertuduhan dia meliwat Saiful?
 1. Mengapa Anwar liat sangat nak membuat sumpah mubahalah yang akan menyelesaikan segala isu perbuatan liwat dia terhadap Saiful;
 1. Mengapa Anwar liat sangat nak menyaman Saiful yang mengadu dia diliwat Anwar kalau benar ianya fitnah?
 1. Mengapa Anwar liat sangat nak menunjukkan jam Omega yang akan merungkai segala soalan serius mengenai videoklip China-DOLL?
 1. Mengapa Anwar liat sangat nak menyaman rakanbaik dia Datuk Eskay yang mendedahkan videoklip "China-DOLL" tu?
 1. Mengapa Anwar liat sangat nak menarik balik kenyataan menyokong usaha menjaga keselamatan negara zionis Israel?
 1. Mengapa Anwar liat sangat nak menyaman Wall Street Journal kalau benar mereka telah salah membuat lapuran itu?
Soalan-soalan diatas hanyalah secebis sahaja daripada terlalu banyak persoalan yang boleh ditanya mengenai Anwar Ibrahim! Tu belum mike tanya:

1. Kenapa Anwar menyokong kristian menggunakan kalimah ALLAH?
2. Kenapa Anwar menyokong murtadnya Lina Joy?
3. Kenapa Anwar menyatakan undang-undang liwat dah lapuk?
4. Kenapa Anwar menyokong Majlis Peguam bila dema melancarkan Seks Bebas LBGT?
5. Kenapa Anwar masih mempertahankan ucapan pluralisma di LSE yang menyatakan semua agama adalah sama?
6. Kenapa Anwar melancarkan manifesto Pakatan BiaDAP-PKR-PAS yang tidak menerima penubuhan Negara Islam dan menolak perlaksanaan hudud?
7. Kenapa kitab Jinggay langsung tidak sebut pasal Daulah Islamiyyah & perlaksanaan undang-undang Islam?
Isyk-isyk..isyk..terlalu banyak "Mengapa" dan "Kenapa" yang mike boleh tanya yang rumusannya satu sahaja:

ANWAR WAJIB DITOLAK!
ANWAR WAJIB DIBUANG!

Di petik dari blog Datuk Zulkefli Nordin.

GelombanG KicK: PANDANGAN DR ASRI MENGENAI BERSIH 3.0

Posted: 21 Apr 2012 06:09 PM PDT

GelombanG KicK: PANDANGAN DR ASRI MENGENAI BERSIH 3.0: Ada orang bertanya saya, apakah saya menyokong BERSIH? Saya kata saya masih di UK, tapi saya sokong keadilan dan pemberian hak secara yang w...

Artikel ini bernilai RM 10 juta - ‘Disaster if Anwar is PM’

Posted: 21 Apr 2012 05:58 PM PDT

Kes Anwar saman Chandra dibicarakan 10 Sept.

19/04/2012 5:29pm


KUALA LUMPUR 19 April – Kes saman fitnah RM10 juta yang dikemukakan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap tokoh akademik, Dr. Chandra Muzaffar akan dibicarakan selama dua hari bermula 10 September ini di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Tarikh itu ditetapkan oleh Hakim Datuk Nik Hasmat Nik Mohamad di kamar beliau setelah peguam Bani Prakash yang mewakili Anwar dan peguam Mohd. Zaharudeen Harun bagi pihak Chandra tidak bersetuju dengan cadangan mahkamah agar kes itu diselesaikan menerusi proses mediasi.

Dalam saman yang difailkan pada 6 Mac 2008, Ketua Pembangkang itu mendakwa Chandra telah membuat komen berunsur fitnah terhadapnya dakan satu forum yang dianjurkan oleh Star Publication Bhd. di Menara Star, Petaling Jaya pada 3 Mac 2008.

Kata-kata Chandra telah disiarkan dalam akhbar The Star di bawah tajuk "Disaster if Anwar is PM" dan "Chandra breaks silence on Anwar" dalam The New Straits Times pada 5 Mac 2008. - UTUSAN


MARI KITA NILAIKAN STRATEGI PEMBANGKANG.

Posted: 21 Apr 2012 05:44 PM PDT


l Menanam politik kebencian


Pendedahan mengenai gelagat beberapa pemimpin pembangkang ketika menghadiri istiadat pertabalan Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara telah menjadi bukti bahawa pembangkang semakin tidak matang berpolitik.

Mempersenda dan mengejek pemimpin-pemimpin kerajaan sememangnya sudah menjadi makanan politik pembangkang. Semuanya UMNO/ BN yang salah.

Sebelum ini, pemimpin-pemimpin juga telah menanam politik kebencian di kalangan rakyat dengan memburuk-burukkan apa juga usaha kerajaan dan memfitnah pemimpin-pemimpin BN termasuk ahli keluarga mereka.

Pembangkang semakin tidak matang berpolitik, sebab itulah di mana-mana sahaja sama ada di atas pentas ceramah, Dewan Rakyat, Dewan Undangan Negeri mahupun dalam Istana Negara - perangai mereka tidak ubah seperti berada di kedai kopi, bercakap ikut sedap mulut dan memperlekeh pemimpin negara sesuka hati.

Lihat sahajalah perangai mereka sewaktu dalam Dewan Rakyat. Anda sebagi pengundi sanggupkah melihat wakil anda bersikap demikan?

Soalnya, apakah pemimpin seumpama ini layak dipilih menerajui negeri atau negara?

l Membuat janji kosong


Pembangkang hakikatnya semakin rimas dan tertekan apabila kepimpinan YAB Datuk Seri Najib terus melaksanakan satu demi satu janji yang telah dibuat kepada rakyat.

Bukan sahaja daripada segi membantu taraf hidup rakyat, malahan dalam pentadbiran negara pun, kerajaan BN melakukan transformasi dengan menunaikan janji-janji yang dibuat termasuklah yang terbaharu pembentangan rang-rang undang-undang bagi menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Semua itu membimbangkan pembangkang kerana dalam masa yang sama mereka menyedari terlalu banyak janji yang masih belum mereka tunaikan di negeri-negeri di bawah penguasaan mereka sama ada di Selangor, Kedah mahupun Pulau Pinang.


Sebagai contoh, di Selangor kita perlu bertanya kerajaan PKR yang mentadbir bersama DAP dan Pas, apakah mereka sudah menunaikan antara janji-janji berikut yang dibuat dalam pilihan raya umum lalu.

n Membuka tabung permulaan RM100 bagi setiap anak kelahiran Selangor.
n Memberi bantuan RM75 sebulan bagi setiap anak yang dihantar ke nurseri.
n Memberi bantuan RM50 sebulan seorang bagi pendidikan anak prasekolah.
n Memberi hadiah RM1,000 kepada setiap anak Selangor yang mendapat tawaran ke universiti.

Ini belum lagi mengambil kira janji-janji manis yang berlambak-lambak tidak ditunaikan oleh pakatan pembangkang di Kedah dan Pulau Pinang dan sekarang kita melihat menjelang pilihan raya umum, pembangkang berjanji lagi. Inilah akibatnya apabila terlalu banyak berjanji hingga lupa pada apa yang telah dijanjikan. Cakap tak serupa bikin!

Pada masa ini sasaran mereka ialah golongan muda, justeru mereka berjanji akan menghapuskan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kalau diberikan peluang memerintah. Mereka juga berjanji untuk menurunkan harga minyak dan sudah pasti mereka juga berjanji menghapuskan tol.

Semua ini adalah nyanyian lagu lama oleh pembangkang bagi meraih undi.

l Menolak kebenaran

Satu lagi gelagat pembangkang yang turut memualkan kita ialah sikap menolak kebenaran dan tidak mahu mengakui kelemahan serta kepincangan yang mereka miliki.

Apabila sesuatu isu melibatkan pemimpin-pemimpin BN mereka akan menjajanya ke seluruh negara, soal benar atau salah itu perkara kedua yang penting ialah memburuk-burukkan pemimpin BN sebanyak mungkin.

Tetapi apa yang anehnya, apabila sesuatu isu melibatkan pemimpin-pemimpin mereka mulalah pembangkang mengeluarkan pelbagai hujah untuk menunjukkan mereka berada di pihak yang benar.

Biar pun ada sesetengah isu sudah diketengahkan dengan bukti namun pemimpin pembangkang tetap tidak mahu menerimanya, mereka akan mempertahankan antara satu sama lain, sedangkan ada antara mereka adalah terdiri alim ulama yang seharusnya amat memahami bahawa kebenaran perlu ditegakkan dalam keadaan apa sekali pun.

Namun oleh kerana kepentingan politik lebih diutamakan maka kepincangan dan salah laku oleh pemimpin mereka akan cuba dilindungi dan dipertahankan. Mereka lebih gemar menuding jari menyalahkan BN dan media arus perdana serta menganggap semua itu hanyalah fitnah dan konspirasi politik.

Oleh kerana mereka berkawan dan bersekutu dengan alim ulama yang ada dalam Pas maka pemimpin-pemimpin PKR dan DAP tidak pernah khuatir kerana pasti ada di kalangan alim ulama itu akan tampil membela mereka.

l Kufur nikmat

Allah SWT telah mentakdirkan pembangkang meraih kemenangan agak besar dalam pilihan raya umum 2008. Mereka berjaya menafikan majoriti dua pertiga BN di Parlimen dan menawan Kedah, Perak (selama 11 bulan), Selangor dan Pulau Pinang, manakala Kelantan pula terus berada dalam genggaman Pas.

Semua itu berlaku kerana perjalanan pilihan raya yang diuruskan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah berjalan secara telus, bersih dan adil. Tetapi pembangkang seolah-olah tidak mensyukuri nikmat ini. Berikutan kebimbangan mereka terhadap sokongan rakyat yang semakin kembali kepada BN maka isu proses pengundian dalam pilihan raya kembali dibangkitkan.

Walaupun Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) telah menerima kesemua cadangan pembangkang namun mereka masih belum berpuas hati. Keadaan itu berlaku bukan kerana tuntutan mereka tidak dipenuhi tetapi mereka bimbang tidak mempunyai alasan jika tewas dalam pilihan raya.

Menimbulkan keraguan terhadap kewibawaan SPR adalah taktik politik paling jijik kerana selama ini sudah terbukti suruhanjaya itu telah mengendalikan pilihan raya dengan telus dan adil.

Kalau SPR tidak bersikap sedemikian sudah pasti pakatan pembangkang tidak akan mampu meraih sebarang kerusi dalam pilihan raya, apatah lagi mencatatkan kemenangan seperti 2008.

Kesimpulannya, berdasarkan apa yang dibentangkan adalah jelas, Malaysia boleh dianggap bernasib malang kerana memiliki sekelompok pakatan pembangkang yang hanya mahu berpolitik sepanjang masa dan hanya bijak memutar belit fakta, menabur janji kosong, menolak kebenaran dan kufur nikmat.

CUBA BACA INI.

Posted: 21 Apr 2012 05:33 PM PDT


Penjelasan KENAPA PTPTN Tidak Boleh di Mansuhkan.

Memungut deposit dan mereka bentuk dan menyediakan skim simpanan bagi maksud menyimpan bagi tujuan pendidikan tinggi; dan

Melaksanakan apa-apa fungsi lain yang diberikan kepada PTPTN oleh mana-mana undang-undang bertulis.
PTPTN ditubuhkan dengan objektif untuk memastikan pembiayaan yang efisien disediakan kepada pelajar yang layak mengikuti pengajian di Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) telah ditubuhkan di bawah Akta Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional 1997 (Akta 566) yang mula berkuat kuasa pada 1 Julai 1997. Fungsi PTPTN ialah untuk:
  Institusi Pengajian Tinggi (IPT) selaras dengan hasrat Kerajaan bahawa tidak ada pelajar yang gagal memasuki IPT atas sebab kewangan.
  Untuk menjamin akses kepada pendidikan tertiari, pelbagai agensi telah menyediakan bantuan kewangan seperti Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Majlis Amanah Rakyat (MARA), Yayasan Tunku Abdul Rahman (YTAR), Petronas, Telekom Malaysia, Tenaga Nasional dan Khazanah Nasional serta Yayasan/Kerajaan Negeri. Namun, PTPTN merupakan sumber pembiayaan terbesar kepada pelajar yang memasuki IPT.
  Seiring dengan pertambahan bilangan enrolmen pelajar ke IPT, bilangan pinjaman PTPTN juga semakin meningkat. Pada tahun 1997, semasa PTPTN ditubuhkan, bilangan pinjaman yang diluluskan ialah sebanyak 11,956 dengan komitmen pembiayaan sebanyak RM219 juta.
  Bilangan pinjaman semakin bertambah pada setiap tahun di mana sehingga tahun 2010, sejumlah 1.7 juta pinjaman telah diluluskan dengan peruntukan sebanyak RM37.4 bilion. Daripada komitmen pembiayaan tersebut, sebanyak RM24.9 bilion telah dikeluarkan untuk membiayai pengajian pelajar di IPT. Manakala jumlah bayaran balik yang diterima ialah RM2.2 bilion iaitu 49% daripada jumlah keseluruhan yang patut diterima (RM4.5 bilion).
  Baru baru ini PR telah melancarkan satu lagi isu iaitu  Pendidikan percuma untuk memancing undi – Bagi pihak yang hanya tahu hal hal berkaitan hak asasi yang didewakan oleh Anwar Ibrahim tidak pernah mengambil tahu darimana datangnya  dana  yang di salurkan untuk pembiayaan pinjaman untuk pelajar Universiti.
  Apa yang ada didalam kepala otak mereka ialah memberontak  dan kurang nya pengetahuan tentang  hal sedemikian . Apakah Anwar Ibrahim akan memohon maaf akibat ketelanjuran perkataan memansuhkan  PTPTN dan dalam isu pendidikan percuma.
  Balaci daripada  Universiti yang diketuai oleh Adam Israel  digunakan untuk merosakkan pemikiran anak muda yang hanya tahu memberontak tanpa melakukan kajian dasar. Ini lah akibatnya bila otak telah dikawal oleh orang lain.
  PTPTN tidak pinjam dari kerajaan sebaliknya meminjam dari bank dan KWSP dengan interest 4% dan student hanya bayar 1% semula. 3 % lagi ditanggung oleh PTPTN Kutipan tahunan sekitar 750 juta manakala PTPTN terpaksa memberi pinjaman sebanyak 4 billion setahun kepada pelajar.
  Secara logik akal, sangat sukar untuk PTPTN melakukan pelaburan kerana kutipan dan pemberian pinjaman yg tak seimbang malah PTPTN terpaksa menanggung kos perkhidmatan dan pembayaran gaji 400 pekerja tetap dan ratusan pekrja kontrak yg lain melalui interest 1% .
  Itu pun secara terang memang tidak mencukupi. justeru, cadangan saudara Rafizi untuk memberi free education  sebanyak 2-4 billion setahun adalah logik namun tak masuk akal untuk jangka masa yg panjang.
  Perkara ini juga dapat dilihat  di selangor sendiri,
  Beberapa pakar ekonomi dan akademik berpendapat jika dasar itu dilaksanakan, rakyat bakal dibebankan dengan cukai yang tinggi. Di Selangor kerajaan negeri mempunyai dua universiti iaitu UNISEL (Universiti Selangor) dan Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS).
  UNISEL menerima pinjaman PTPTN sebanyak RM851,294,429.90 untuk faedah sebanyak 25,649 pelajar universiti itu sejak tahun 2000 sehingga 31 Mac 2012. Manakala di KUIS pula menerima sebanyak RM369 juta 977,659.00 untuk kemudahan sebanyak 13,763 pelajar.
  Datuk Seri Anwar Ibrahim terus menolak cabaran pelbagai pihak yang mahukan kerajaan pakatan rakyat Selangor menjadi perintis melupuskan hutang Pinjaman Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) di kolej universiti di bawah kawalan kerajaan negeri itu.
  Sebaliknya Anwar menuding jari kepada kerajaan Persekutuan yang didakwanya bertanggungjawab sepenuhnya untuk melupuskan hutang tersebut. Kita sedar sememangnya ini adalah cara Anwar Ibrahim untuk menutup kesalahan yang dilakukannya. Persoalannya kenapa berkenaan tidak dimasukkan dalam manifesto Buku Jingga Pakatan.
  Keberangkalian akan berlaku apabila PTPTN dihapuskan amat jelas sekali, ini belum diambilkira prihal yang melibatkan  kecelaruan sistem.
  .
  1.) 4 billion pd 2012 dan pada 2030 adakah 4 biilion masih kekal? bila prospek pendidikan semakin melebar, kos nya barangkali 10-15 billion ditambah dengan kegilaan mahu mengejar ranking universiti dunia. Kita terpaksa potong budget pembangunan untuk  disalurkan pada pendidikan walaupun semua tahu bahawa Malaysia adalah antara negara di dunia yang sudah sedianya memperuntukkan bajet pendidikan paling tinggi.
  Pada masa hadapan, memang ramai akan punya degree dan even master, Tetapi tidak punya pekerjaan kerana pembangunan yang terencat akibat kurang suntikan modal untuk pembangunan.
  2. ) Jika waktu itu baru krajaan hendak mengecilkan semula biasiswa atau menubuhkan kembali tabung pinjaman, pastinya yang akan terjerat adalah anak melayu ( yang pasti anak Melayu pada 2030 ke atas adalah anak2 mangkuk ayun yang berkhemah di dataran ) kerana bangsa cina sudah bijak dan cukup independce dalam soal survival pendidkan ini.
  3.) Mekanisme free education laungan PR tidak jelas. sampai peringkat mana pendidikan itu harus percuma? maknanya siapa juga mahu belajar di kolej swasta walaupun keputusannya teruk, kerajaan akan tetap tanggung. jika ada 'lantai' keputusannya, habis bagaimana peluang yang lain mahu meneruskan pengajian dengan keputusan SPM yg cukup makan jika tabung pinjaman dihapuskan? penghapusan PTPTN  memang suatu yang tidak masuk akal.
  4.) Mengapa harus korban duit cukai rakyat untuk disalurkan pada pendidkan tertinggi yg akan melahirkan doktor engineer guru peguam walhal apalah sangat jika mereka membayar RM 100 sebulan malah ada yang serendah rm 50 seberapa lama yang mak bapak mereka mahu adakan bayar sedang kelompok ini mampu membayarnya.
  Trend penajaan menunjukkan 70% dari keseluruhan penajaan pinjaman/pembiayaan pendidikan negara adalah dibiayai oleh PTPTN. Menjelang tahun 2020, defisit pembiayaan pendidikan dijangka meningkat sehingga RM46 bilion. Antara faktor yang telah dikenal pasti menyumbang kepada defisit tersebut adalah:
  • Peningkatan kemasukan pelajar ke IPT pada kadar 10 peratus.
  • Ketidakselarasan tempoh bayaran balik pinjaman dana (lima hingga sepuluh tahun) dengan bayaran balik pembiayaan (lima hingga 20 tahun).
  • Bayaran balik yang rendah disebabkan pembayar tidak membuat pembayaran ansuran bulanan yang sebenar.
  5.) Cadangan penubuhan SSPN jauh ke hadapan dalam memimpin orang Melayu menabung untuk pendidkan anak2 dan duit simpanan itu boleh membantu PTPTN untuk melakukan pelaburan bagi meningkatkan jumlah tabungan. malah jika waris atau ibu bapa penabung SSPN meninggal, jumlah tabungan meningkat 2 kali ganda. apakah usaha ini tidak cukup baik untuk rakyat?
  6.) Isu free education ini sebenarnya Anwar terlepas cakap dalam satu ceramah. kerana itu selepas tiga minggu baru pengarah strategiknya yang kendu lite2 keluarkan mekanisme pemansuahan yang lebih lanjut.
  Kata abg nuar dalam agenda daily kalau tak salah, Turki yang tak de minyak pun erdogan boleh beri fee education.. ermm betul ke? Di turki sehingga 2011 january ada 750 juta tong simpnan minyak dan salah sebuah univeristi middle east  di Ankara, Universiti terbaik di Turki dengan ranking 241 dunia ,
  Yurannya ialah 1000USD untuk undergrad per sem. so. mana yg percumanya? abg nuar kata Venezuela, Argentina dan cuba pun boleh bagi pendidkan free..ermm cukai disana bang 9% utk gaji 0-10k kalau tak silap? apa rkyat kita mahu begitu?
  7.)Tanpa sedar sebenarnya kita dah subsidise malah beri free education pd peringkat tinggi sgt bnyk. cuma bila galakan pd pendidkan tinggi dgn pertumbuhan kolej swasta dgn pelajar keputusan hnya 2 kepujian pun boleh further stdy maka pastilah yg menerima biasiswa itu kurang berbanduing yg menggunakan pinjaman. biasiswa  JPA, MARAa dan banyak lagi penglibatan GLC dalam memberi biasiswa pada pelajar di IPTA dan IPTS memang sudah cukup besar.
  Malah mana ada negara yang boleh sediakan pendidikan untuk pelajar2 yang meminati aliran teknikal atau apa juga aliran untuk peringkat sijil dan diploma di berpuluh ILP,IKBN,Kolej Komuniti secara percuma dan dapat ealaun bulanan lg semata2 tidak mahu kelompok yg gagal SPM ini tercicir dalam pendidkan. Apakah ini semua bukan free education pada skala yg besar? atau free education maknanya Kalau saya mahu smbung belajar walaupun dapat SPM semua fail maka  PR sanggup berikan biasiswa?
  Banyak lagi kalau mahu belasah pendekatan PR dalam membeli undi rakyat cuma apa yg lebih penting kita harus kehadapan dan terbuka dalam menengahkan isu. Pemansuhan adalah sesuatu yang bukan sekadar tidak logik malah lebih bodoh dari lembu yang makan taik kerbau ( maki ala dr rem )… cuma ada beberapa ruang kerajaan harus teliti semula.
  Akhirnya, kalau ikut hati kita semua mahu apa yg kita pinjam kaw tim lah kira halal.. kata PR pendidkan itu hak asasi, makanya harus dberi percuma pd rakyat. makan minum, rumah dan hari ini kereta juga hak asasi.. so?
  Bila menjelang PRU ni semua kalau boleh kita nak bagi tapi rasional dan terbuka untuk masa depan bangsa. hapus PTPTN 43billion, wifi seluruh Malaysia termasuk ceruk kampung dll 5billion, subsisdi minyak 4 billiom, pengahapusan tol, elaun warga emas 1k sebulan dan banyak lagi janji pada rakyat yang mana jumlahnya dekat 100 billion mahu diberi. Dua round bajet tu hanya utk puaskan hati rakyat. Bajet pengurusan dan pembangunan mahu campak dalam longkang belakang rumah? anak2 muda yang-g rasional ayuh kita fikir mana yg terbaik untuk kita..
  sekian
  Oleh: Khairul Afsan Abu Bakar

  Puteri Bahagian Segambut

  Posted: 21 Apr 2012 11:26 PM PDT

  Puteri Bahagian Segambut


  [LIVE] Pelancaran #BNPilihanOrangMuda - Let's Paint The Town Pink & Blue

  Posted: 21 Apr 2012 09:07 PM PDT

  Ketika ini sedang berlangsung pelancaran Program BN Pilihan Orang Muda WP bertempat di Institut Latihan DBKL. Bandar Tun Razak.

  Program telah dirasmikan oleh YAB Timbalan Perdana Menteri merangkap Pengerusi BN WP, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

  Program ini telah dihadiri oleh lebih kurang 10,000 anak muda tanda sokongan kepada Barisan Nasional.


  Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

  www.pemuda-enggang.org

  Posted: 21 Apr 2012 11:16 AM PDT

  www.pemuda-enggang.org


  Ceramah Bongkar Perdana

  Posted: 20 Apr 2012 05:01 PM PDT

  Semua pembaca dijemput Posted from WordPress for Android

  Puteri Bahagian Segambut

  Posted: 20 Apr 2012 11:37 PM PDT

  Puteri Bahagian Segambut


  Demo PTPTN atau Demo LGBT??

  Posted: 20 Apr 2012 08:00 PM PDT

  Awek yang menyebabkan Pemuda PAS sanggup SYAHID! Take Beer!!!

  Seksi itu. Mana boleh tahan Pemuda-Pemuda berani SYAHID PAS apabila 'wanita' semulia ini diancam nyawanya oleh samseng-samseng "upahan" UMNO!

  Perempuan botak itu perlu dibela. Jauh lebih layak dibela berbanding akidah ummah yang cuba dipertahankan oleh Hasan Ali dan UMNO. Kalau tidak, macam mana hendak raih syafaat dari Ambiga?

  Mana tahu untung sabut, boleh dapat seorang seround atas padang dataran!


  * Agak-agaknya khemah-khemah tersebut dipisah-pisahkan tidak antara muhrim dan yang bukan? Sebab nampak gaya macam stail woodstock sahaja.
  - Mymassa


  SP: Hahahahahaha..........

  Jom Kita Tolak #DemoPTPTN Kita Pakat2 Pi BTR #BNPilihanOrangMuda @NajibRazak @MuhyiddinYassin @KhairyKJ @Rosnah_ARS @rizalmanmokhtar @Zauyah_74 @umbkl

  Posted: 20 Apr 2012 07:30 PM PDT


  Dear #Youth

  Do drop by Institut Latihan DBKL Bandar Tun Razak for #BNPilihanOrangMuda at 10.00 am.Our Beloved Deputy Prime Minister will be there.


  See ya' there!!!!!!!!

  Pasir Oh! Pasir

  Posted: 20 Apr 2012 06:31 PM PDT

  Pantang nampak perkataan PASIR hehehe


  Jom layan video bawah ni. Memang best......  Minimum 10 Hari Berkempen Untuk PRU13

  Posted: 20 Apr 2012 01:36 AM PDT

  Pilihanraya Umum ke-13 kali ini akan menyaksikan tempoh masa kempen selama 10 hari minimum, akses penuh bagi media kepada semua parti-parti politik dan undi pos untuk media, pekerja pilihanraya dan juga rakyat yang berada di luar negara, menurut Suruhanjaya Pilihanraya.

  Panel SPR, yang ditemui kelmarin, telah bersetuju untuk melaksanakan kesemua cadangan yang dibuat, juga termasuk 22 cadangan lain yang diketengahkan oleh Jawatankuasa Khas Parlimen.
  Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof mengumumkan akan perkara tersebut dalam satu kenyataan.

  Suruhanjaya tersebut telah melaksanakan tujuh daripada 10 cadangan yang dibawa oleh jawatankuasa itu di dalam laporan mereka. Berkenaan dengan cadangan lain yang diketengahkan oleh Jawatankuasa Khas Parlimen, tujuh daripada  panel yang terlibat telah bersetuju untuk melaksanakan kajian terhadap perlaksanaan cadangan tersebut.

  "SPR kini sedang bertungkus-lumus dalam menyelesaikan pelbagai masalah yang berkaitan dengan PRU. Kami sentiasa berusaha untuk meningkatkan kualiti proses pilihanraya selaras dengan rangka kerja undang-undang dan keupayaan kami untuk melaksanakannya, " kata beliau.

  Bagi tempoh untuk berkempen, Abdul Aziz berkata bahawa SPR akan menentukan perihal tersebut dalam satu mesyuarat khas setelah Parlimen dibubarkan dan juga tarikh-tarikh penting bagi PRU-13.
  SPR juga telah bersetuju untuk mengambil beberapa langkah penting supaya setiap parti dan calon boleh mendapat akses yang adil kepada media.

  "Untuk perkara ini, kami akan mengadakan mesyuarat bersama ketua-ketua parti bagi membingcangkan akan hal ini," tambah beliau.

  SPR juga telah bersetuju untuk menambah jumlah kemudahan undi pos untuk digunakan oleh rakyat yang berada di luar negara.

  "Cara ini adalah cara yang paling sesuai. Setiap undi yang dibuat akan dihantar ke pegawai-pegawai negeri bagi mereka yang sudah mendaftar sebagai pengundi,"

  Bagi media pula, SPR menyatakan bahawa mereka perlu memohon untuk undi melalui pos kepada pegawai di kawasan masing-masing dan permohonan mereka perlulah disahkan oleh majikan mereka.
  Bagi pekerja pilihanraya pula, suruhanjaya tersebut berkata bahawa mana-mana pegawai pilihanraya yang bertugas semasa hari pengundian dijalankan, mereka boleh membuat undi secara pos.

  Bagaimanapun, SPR akan memberi lebih perhatian bagi mereka yang bertugas di kawasan pengundian. "Pengundi-pengundi ini akan membuat undian mereka di tempat kerja," kata beliau.


  BeruangBiru
  Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

  Razlan's

  Posted: 20 Apr 2012 11:29 PM PDT

  Razlan's


  Orang Muda Gegar WP!

  Posted: 20 Apr 2012 07:26 PM PDT

  Bahang pilihanraya semakin hampir, rata-rata kita lihat ada je bendera parti baik pembangkang mahupun BN.

  Pada minggu lepas, Perlancara BN Pilihan Orang Muda telah di adakan di Ipoh dan ianya telah mendapat sambutan hampir 10,000 orang muda yang menyokong BN berkumpul didalam majlis perlancaran Jentera BN Orang Muda.

  Esok tiba pula masanya anak muda akan berkumpul di Bandar Tun Razak untuk bersama didalam program Perlancaran BN Pilihan Orang Muda peringkat Wilayah Persekutuan.

  Ayuh kita semua anak muda Wilayah Persekutuan bersama kita gegar Bandar Tun Razak untuk memeriahkan majlis Perlancaran BN Pilihan Orang Muda Peringkat Wilayah Persekutuan....  JUMPA DI SANA!

  PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

  Posted: 20 Apr 2012 03:09 PM PDT

  PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

  PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


  DI LUAR LINGKARAN

  Posted: 19 Apr 2012 07:58 PM PDT


  A REPUBLIC OF VIRTUE
  Dr Azly Rahman
  I read with interest about ongoing governmental discrimination against Chinese schools, as highlighted by Dong Zong.

  Why are quality teachers and an abundance of resources still channeled only to Malay-dominated schools? Why are children in Chinese schools criminalised by the 'sanction on teaching staff" which will ultimately deprive students of a good mother-tongue education?

  dong zong chinese school 325 protest 250312What actually is our illness with regard to denial of the students' right to their own language? Do policy makers actually understand the relationship between culture, cognition, consciousness and citizenship?

  What does nationalism mean these days, and how do we understand it vis-a-viz use of language in schools? Whose brand of nationalism is being made dominant and what should an inclusive one look like?

  What is the real issue behind the age-old request for the Chinese schools to have more teachers? How are the children criminalised by all this? Where is the peaceful path to this gentle profession called education?

  When I think of education, I think of the children first and foremost. I think of each child as a gift brought into this world in all his/her cultural and cognitive complexities and of the pride of the family raising the child independent of what the 'state' wants the child to become.

  Schooling is a process of mass babysitting in a capitalist state, such that the child will be provided a place for eight hours a days, five days a week, to be taken care of, like in a kibbutz, while the parents go to work, selling their labour to the state.

  azlanThe child is supposed to behave and learn new things while the parents are supposed to be obedient and, as good workers, bring profit to the state. The state, through its apparatuses, uses the profits and products of 'alienated labour' of  parents/workers and 'develops' the country according to what the political and economic elite imagines what 'development' means.

  The child gets to be socialised to become citizens of the state. The mass baby-sitting agencies called public, private or parochial schools, tended by 'managers of virtue' called teachers - and wardens' in boarding schools.

  Their role is to ensure that the child learns to become nationalistic or even 'patriotic' in accordance to what this means vis-a-viz state ideology. In Malaysia, the current ideology is perhaps called '1Malaysia'.

  Polarised education system


  Are schools a happy place for the child? How shall the child be moulded? What language will he/she be proficient in? Whose culture will he/she inherit? In Malaysia, will it be the culture of the Malays? Or a hybrid of the Malay-Muslim culture? Who defines what will be it in the best interests of the child?

  What actually is Malaysia's philosophy of education in this age and time of growing restlessness demanding for radical change, inclusiveness, linguistic diversity and competency, and the demands of a globalised world?

  dong zong chinese school 325 protest 250312Why not let the child be schooled well first in his/her mother-tongue to develop cultural pride, and next let the medium of instruction at the secondary level be in English primarily?

  Why not teach even the subject of Islamic Studies and Moral Education in English, and next prepare the child well for tertiary education that is predominantly English-speaking, with courses such as Philosophy, Ethics, and Cultural Studies as compulsory first-year subjects?

  Malaysians: Let us not be dishonest, ignorant or hypocritical in the way we design the best cultural and cognitive environment for the child to grow up to become world-wise and productive citizens. As it is now, Malaysia's education system is polarising and inspired by the apartheid system.

  The products of the Malaysian educational system have for several batches passed through the conveyor belt. The issue of race relations has become more and more exacerbated, partly as a consequence of the inability of the education policy makers to design peaceful educational settings and peaceable learning environments to allow respect and appreciation for each other's culture to flourish. 

  NONEPublic discourse is becoming more plagued with calls by this or that racist-fascist groups in defence of the bankrupt and morally and nationally bankrupting ideology of Ketuanan Melayu or 'pseudo-Malay idiotic pride' as I would translate it.

  Has there been any effort by the Education Ministry to design and implement a curriculum on multicultural education? Has there been an interest in it at all, given the nature of Malaysia's communal politics that has evolved into the state of ethno-psychopathology bordering on irrationality, greed and massive corruption?

  As an educator involved in the teaching of cultural perspectives, philosophy, and education, I'd like to see children in Malaysian schools bring their culture with pride into the classroom, to be shared with others in a deeply engaging creative learning context.

  This is so that we bring in what the philosopher Charles Taylor would call the "ethics of authenticity" - of the ethical traditions of culture - into the learning process and not have these young curious cultural minds evolve into become 'knockers or boosters' of this or that brand of ultra-ethnocentrism.

  Let us see how the Education Ministry will resolve this Dong Zong issue once and for all, before another regime takes this important  task more seriously.
  DR AZLY RAHMAN, who was born in Singapore and grew up in Johor Baru, holds a Columbia University (New York) doctorate in International Education Development and Master's degrees in the fields of Education, International Affairs, Peace Studies and Communication. He has taught more than 40 courses in six different departments and has written more than 300 analyses on Malaysia. His teaching experience spans Malaysia and the United States, over a wide range of subjects from elementary to graduate education. He currently resides in the United States.

  BILA KUASA TERLEPAS........ini padahnya.

  Posted: 19 Apr 2012 07:24 PM PDT  "Perancangan Kotor DAP Jika Menawan Putrajaya"

  1. Malaysia akan bertukarmenjadi negara republik
  2. Agama Rasmi kristian
  3. YDPA/ YDPN perlu dilantik dr kalangan bukan Melayu
  4. Sistem Raja berpelembagaan Akan dihapuskan
  5. Laungan azan x dibenarkan waktu Suboh ( Di Penang sekarang ada arahan diminta perlahankan) coz azan menganggu Cina nak tido dipagi hari.
  6. Pertandingan Tilawah Quran juga akan dihapuskan. Coz membazirkan duit rakyat dan negara Arab pun x buat pertandingan sebegini.
  7. Badan NGO berteraskan perjuangan orang Melayu akan dibubarkan (Pekida/Perkasa)
  8. Perkahwinan campuran akan digalakkan.
  9. Anak yg baru lahir x semestinya agama Islam sehinggalah anak itu 18 tahun baru dia pilih agama mereka secara mutlak.
  10. Subjek Inggeris akan dijadikan bahasa rasmi. Bahasa kedua rasmi adalah Mandarin. 
  11. Mata pelajaran agama Islam akan dimansuhkan disekolah. Nak belajor hanya di masjid/surau. Sekiranya org Melayu nak juga diajar disekolah subjek Kristian, Hindu,Buddha juga kena diajarkan disekolah.
  12. Chin Peng akan dibenarkan balik semula ke Malaysia dan di beri gelaran TUN. Nga Dan Ngeh adlh anak saudara Chin Peng.
  13. MARA Akan dibubarkan coz jabatan RASIS hanya untuk org Melayu semata2.
  14. Syarikat GLC akan diterajui oleh org bukan Melayu. Org Melayu x bijak berniaga hanya orang Cina yang terbaik dalam ekonomi.
  15. Lagu negaraku akan diubah suaikan. Di PRN Sarawak lalu ada dinyanyikan lagu negaraku & bendera baru Malaysia jg sudah ada hanya tunggu menang sahaja ke Putrajaya dan tubuhkan negara republik.
  16. Rejimen Askar Melayu Diraja akan dibubarkan kerana dominasi untuk orang Melayu sahaja.
  17. Ketua Panglima Angkatan Tentera & Ketua Polis Negara akan dilantik dari kalangan orang Cina.
  18. Kakitangan kerajaan dari kalangan Melayu akan dikurangan terutamanya kementerian pelajaran coz nak bawa masuk lebih ramai guru Cina & India.
  19. 3 agensi Akan ditutup BTN, KEMAS Dan MKN.
  20. Good Friday Dan Easter Day akan jd cuti wajib Malaysia untuk memuliakan hari besar Kristian.
  21. Kedutaan Israel akan diwujudkan di Malaysia 
  22. (DAP dpt 300 jutaUSD diberikan oleh yahudi & duit diparking di bank Singapura sementara waktu standby utk PRU 13 nie.
  23. Base Tentera Israel akan diwujudkan di Port Dickson.
  24. Majlis agama Islam akan dibubarkan. Wujudkan Suruhanjaya IFC
  25. Wang zakat akan diguna sama oleh orang bukan Islam. 
  26. Mahkamah Syariah dibubarkan.
  27. DEB akan dimansuhkan.
  28. Parti yg berteraskan agama akan dibubarkan (PAS)
  29. Ketua Paderi Kristian akan dilantik sbg Menteri seperti Dato' Jamil Khir.
  TEPUK DADA TANYA IMAN WA CAKAP SAMA LU
  DAP ANTI ISLAM & MELAYU
  PKR KAKI PENIPU
  PAS DI BULI SEKUTU SAMPAI MATI KUTU
  18 tuntutan hindraf


  Part of the 18 point Demand In Hindraf Memorandum


  1. End 50 years of violations of the Malaysian Federal Constitution.
  2. Try to End Racism, Islamic extremism and Malay privileges on the 50th year golden jubilee celebrations of Malaysian independence.
  3. Call for affirmative action plans for all poor Malaysians including ethnic minority Indians.
  4. All 523 Tamil schools to be made fully aided government schools.
  5. All the aforesaid to e handled directly by the UMNO-controlled government and for UMNO to stop playing politics through the "Mandore" (Supervisor) system by abdicating Indian problems to the MIC.
  6. 20% of the government top most level posts are reserved for the Indians for the next 15 years.
  7. The UMNO-controlled government makes public and is transparent on all the the aforesaid affirmative action plan including specifying the Indian beneficiaries thereto.
  8. Stop the indiscriminate and unconstitutional demolitions of Hindu temples.
  9. Stop the victimization and direct discrimination by the Police and all other state authorities of the Indians.
  10. The UMNO-controlled government forms with immediate effect a Royal Commission of Inquiry into the Kampung Medan mini genocide.
  11. All homeless Malaysians are to be provided affordable homes and not low-cost flats by law.
  12. A Race Relations Commission Act and an Equal Opportunities Commission Act to be enacted to end direct discrimination and racism in both the public and private sectors.
  13. A minimum of 20 opposition members of parliament are elected exclusively by the Indian community to represent their interest at the highest political level.
  14. Appeal to refer Malaysia to the world court and international criminal court for crimes against it's own ethnic minority Indians.

  (15) A Royal Commission of Inquiry is initiated to report on the aforesaid constitutional violations by the UMNO controlled government and appropriate recommendations for amongst others further affirmative action plans for especially the 70% Indian poor and hardcore poor category.
  (16) All forms of racial and religious discrimination, oppression and suppression of the Indians / Hindus in both the public and private sectors are stopped with immediate effect and a Race Relations Commission Act 2007, an Equal Opportunities Commission Act 2007 and a Freedom of Religion Commissions Act 2007 be passed and powerful Commission thereto be put into force to give effect to anti racism, anti Islamic extremism and anti direct discrimination practices by the UMNO controlled government in both the public and private sectors.
  (17) The UMNO controlled government passes specific laws to give effect to the Independence of the Judiciary, the Attorney General's Chambers, Civil service, Police Force, Army, the Malaysian Human Rights Commission and the Malaysian media and for the Opposition parties, NGOs' Civil Society groups, Bar Council and the media not to discriminate and side step Indian issues but instead to voice out the same without fear or favour. The Malaysian media is also to be legislated to report the real happenings especially on the 70% Indian poor and hardcore poor without fear or favour.
  (18) A minimum of 20 Opposition members of Parliament are elected exclusively by the Indian Community to represent their interest at the highest political level and also as a Parliamentary Democracy check and balance and the same is safeguarded and entrenched into the Federal Constitution and which is to be increased proportionately with the increase in Parliamentary seats.
  Proposer: P.Waytha Moorthy Seconder: V.K Regu; (Chairman, Hindraf) (Secretary, Hindraf) Compiled by P.Uthayakumar legal Adviser, Hindraf based on the ground reality, sentiments, pulse, blood, sweat and tears of the Malaysian Indians after 50 years of marginalisation, discrimination, oppression and suppression by the UMNO controlled Malaysian Government.  DONG ZONG - APA YANG MEREKA TUNTUT ?
   Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong), 
  Tuntutan Dong Zong nyata mencabar kesabaran bangsa Melayu. Antara tuntutan yang mendesak Kementerian Pelajaran mengambil tindakan serta-merta ialah:-
  • Memindah keluar semua guru yang tidak mempunyai kelayakan Bahasa Mandarin peringkat SPM dari sekolah rendah Cina
  • Menyediakan kursus khas untuk guru Bahasa Mandarin yang mengajar Bahasa melayu (BM) atau Bahasa Inggeris (BI) sekurang-kurangnya bagi tempoh tiga tahun, bagi membolehkan mereka layak untuk mengajar ketiga-tiga matapelajaran iaitu Bahasa Mandarin, BM dan BI
  • Membuat reformasi silibus latihan guru bagi memastikan lebih ramai guru boleh berbahasa Mandarin yang diperlukan di sekolah-sekolah Cina
  • Mengkaji semula Akta Pendidikan bagi memastikan sekolah vernakular diberi status yang sama dan dijamin kedudukannya sebagai sebahagian sistem pendidikan kebangsaan.  ISU AGAMA -

  ANCAMAN PENUBUHAN IFC DI MALAYSIA
  Apa itu IFC(Inter Faith Commission)


  IFC berasal dari IRC( Inter Religion Council ) yang merupakan Suruhanjaya Antara Kepercayaan yang dicadangkan sebagai sebuah badan berkanun yang mempunyai kuasa undang-undang yang boleh mengubah ajaran sesetengah agama(cth: Agama Islam) atas desakan penganut agama lain. IFC berfungsi seakan SUHAKAM yang turut menerima dan melayan aduan berkaitan agama.

  IFC ditubuhkan oleh Malaysian Consultative Council Of Buddhism, Christianity, Hinduism dan Sikhism atau singkatannya MCCBCHS ataupun Majlis Perundingan Malaysia Agama Buddha, Kristian, Hindu dan Sikh melalui memorandum bertarikh 21 Ogos 2001 kepada Majlis Peguam Negara.


  Matlamat Penubuhan IFC

  IFC ditubuhkan untuk membolehkan mereka meminda beberapa ajaran asas Islam yang boleh merosakkan akidah umat Islam serta lebih berpihak kepada orang bukan Islam.

  Ancaman Daripada 14 Tuntutan IFC Terhadap Umat Islam
  1.Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibubapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.
  2.Orang-orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka(murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.
  3.Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh mahkamah syariah tetapi dikendalikan oleh mahkamah sivil.
  4.Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam
  5.
  Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam(murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.
  6.Seseorang atau pasangan suami-isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak penjagaan anak.
  7.Orang-orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya..
  8.Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.
  9.Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.
  10.Bibel dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.
  11.Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.
  12.Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.
  13.Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.
  14.Sepatutnya islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.
  Ancaman Utama IFC terhadap Islam
  1.Membuka ruang seluas-luasnya kepada orang bukan Islam mencampuri Hal Ehwal Agama Islam.
  2.Menjadikan undang-undang Allah pertu tunduk kepada norma-norma antarabangsa yang dicipta manusia yang jelas menjejaskan aqidah.
  3. Orang-orang Islam bebas melakukan apa saja tanpa batasan.
  4. Orang-orang Islam bebas untuk murtad.
  5.IFC berhak untuk menentukan status agama seseorang.

  Sebagai umat Islam yang berpegang teguh kepada ajaran Islam yang disampaikan oleh Nabi Muhammad S.A.W., kita haruslah menentang sekeras-kerasnya penubuhan IFC. Tiada satu pun agama di dunia ini yang sanggup menerima campurtangan oleh mereka yang bukan penganutnya. Penubuhan IFC pastinya akan menimbulkan ketegangan antara agama yang bakal menggugat keselamatan negara.


  Majlis Peguam telah menerima memorandum untuk menuntut pelaksanaan 14 tuntutan IFC yang jelas sekali bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.
  Dalam kes Lina Joy yang murtad, Ambiga telah mempertikaikan pelaksanaan hukum syariah di bawah Perkara 121(1A) Perlembagaan Persekutuan dengan menyatakan kebebasan beragama turut termaktub kepada semua penganut agama Islam.
  Beliau turut mengadakan forum mengenai memeluk agama Islam pada 9 Ogos 2008 yang membincangkan dan mempertikaikan secara terbuka Perkara 121 (1A). Biarpun mendapat bantahan daripada orang Islam, namun Majlis Peguam yang diterajui oleh Ambiga tetap meneruskan forum tersebut.
  Justeru penganalisis politik berpendapat tindak tanduk Ambiga memperlihatkan diri beliau sebagai seorang yang tidak menghormati undang-undang dan perlembagaan dan dengan itu orang Melayu terutamanya harus memikirkan semula hasrat untuk menyertai perhimpunan haram 9 Julai yang diketuai oleh Ambiga.


  The List of 29 Ways Towards an LGBTIQ-Friendly Malaysia

  1. Don't use terms associated with LGBTIQs as slurs.  Don't use terms like "gay", "fag", "dyke", "pondan", "bapok", "pengkid", "ah qua", etc. to disparage, insult, or hurt anyone, whether gay or straight. Don't perpetuate homophobic or transphobic jokes to tease someone or at the expense of LGBTIQs.

  2. Don't harass/threaten/stare.  If you notice a transgender or same-sex couple being affectionate, etc. don't stare. Don't laugh or sneer or do anything to make them feel threatened or uncomfortable. Show compassion and respect.

  3. Take a stand against homophobia and transphobia.  When someone is ridiculed, bullied, teased, or harassed for being LGBTIQ, stand up for them. If the problem is widespread, report it to the authorities (if they are unhelpful, email us). Refuse to tolerate or participate in creating a homophobic or transphobic space.

  4. Refer to individuals and groups as they would want to be identified.  If someone identifies as female, use "she", if male, use "he", and if you are not sure, politely ask. Use gender-neutral and inclusive pronouns when referring to a group of persons.
  5. Don't assume that there is only one way to be male or female.  Don't ridicule others for how they express their gender identity just because it contradicts or offends your ideas.
  6. Challenge society's attempts to box us into neat gender roles.  Be creative in countering the dichotomies of male vs female, effeminate vs butch, virgin vs whore, etc. Share your own stories. Make films, make art. Write poems and songs. Show that we are all so much more complex than we get credit for being.
  7. Create safe spaces for LGBTIQs.  Make flyers that carry the symbol for queer safe spaces (or use a rainbow or other queer symbol if you prefer!). Pin one up in your office or room. Discuss with friends what it means to be in a safe space. Make extra copies to hand out to friends so they too can help create safe spaces in their work place or school or organisation.
  8. Support your LGBTIQ friend.  If your friend or acquaintance comes out to you (i.e., tells you that they are queer), be kind and accepting, and let them know that your friendship does not depend on their gender identity or sexual orientation.
  9. Support your LGBTIQ family member/loved one.  If your family member comes out to you, accept and support them. Whatever you think of their life choices, trust that they are not acting to hurt you but only to pursue their happiness. Don't underestimate their need for affirmation and acceptance from loved ones.
  10. Respect people's right to privacy.  Relationships between consenting adults are their own business. Similarly, everyone has the right to choose when to come out/identify as LGBTIQ. If you know or suspect a person to be LGBTIQ but that person is not out, don't out him or her. This is each person's own decision to make.
  11. Get educated on the issues.  Try and understand the perspective of LGBTIQs as well as the history of and theory behind sexuality rights and queer rights. Start a reading group or study circle on issues related to sexuality rights. Click here for some suggested reading material.
  12. Learn the law.  Find out about laws relevant to LGBTIQs and same-sex couples. Note how some laws criminalise consensual victimless acts, diminish the human dignity of LGBTIQs, or prevent their full participation in society. Learn about your rights if stopped by the police or RELA or the Islamic Affairs Department. You never know when this information might be useful.
  13. Tell your MP you support sexuality rights.  Write to your elected representative to say you support sexuality rights (and therefore they should too!). Click here for a template email and contact information.
  14. Tell the government to respect, protect, and promote sexuality rights.  Sign this petition calling for the Malaysian government to stop discriminating against LGBTIQs and regulating the gender expressions and sexual behaviour of any and all Malaysians, whatever their gender identity or sexual orientation.
  15. Take a stand against homophobic and transphobic media.  Sign this memorandum calling for the positive portrayal of LGBTIQs in the media. If your newspaper, magazine, TV channel, or radio station carries homophobic or transphobic pseudo-news or programmes, write to them (or to an alternative media channel) to complain. Click here for the contact information of major media outlets.
  16. Tell SUHAKAM to support sexuality rights.  Write to SUHAKAM to let them know that you think sexuality rights is a fundamental human right and they should work harder to support LGBTIQs. Click here for a template letter and contact information.
  17. Support the right to bodily autonomy and dignity of all persons.  Sexuality rights include respect for bodily autonomy and dignity. Bodily autonomy is the right to determine for yourself what is right for your own body; bodily dignity the right to be treated with care and respect and to be safe from bodily harm or exploitation. Do not reduce people to sexual objects. Do not support products that rely on the objectification of others, specifically of women, in their ads.
  18. Support initiatives that seek to democratise Malaysia.  Sexuality rights cannot be seen as a separate set of rights from, for example, freedom of expression, freedom of association, or freedom of movement. Together, we have to work for a free and independent judiciary, free press, and a government that is accountable to all Malaysians, irrespective of gender identity and sexual orientation.
  19. Read the Yogyakarta Principles pertaining to sexuality rights.  These principles apply international human rights law to gender identity and sexual orientation. Discuss them with friends. Use them as a guide to help understand the rights that everyone, regardless of gender identity or sexual orientation, ought to be able to expect.
  20. Support the work of organisations and initiatives that address sexuality rights issues in Malaysia.  Click here for a list of these groups. Volunteer to help them. Make a donation. Support them by joining their mailing lists and attending their events.
  21. Don't assume God hates queers.  Some LGBTIQs are religious, and some religious people are strong advocates of sexuality rights for LGBTIQs. Don't assume that LGBTIQ identities and practices are antithetical to religious principles. Learn how some scholars and advocates have argued in support of LGBTIQ rights. (You need not agree with them, but don't ignore their arguments.) Click here for some links to get you started.
  22. Reflect on the nature of desire and identity; empathise accordingly.  Think about your male and female friends. What does it mean to be male or female, really? Think about your sexual desires and practices and what it means to be in love―Is love only possible among heterosexual, gender normative people? You don't need to answer these questions, but do reflect on them.
  23. Come out as an LGBTIQ supporter/ally.  Sexuality rights is relevant and important for everyone, not just LGBTIQs. Allies are those who support the community on principled grounds, who take a stand against discrimination and persecution on the basis of gender identity and sexual orientation. And who do so proudly.
  24. If you are LGBTIQ, be proud and reach out.  As much as possible, try to be open and honest about who you are. Support other LGBTIQs and those questioning their identity.
  25. Champion change in homophobic and transphobic environments.  If your office/club/school/place of worship faces a homophobic or transphobic environment, host an action (e.g., write a letter, host a sit-in, organise a protest, hold a forum, throw a diversity party, etc.) to address the issue.
  26. Attend Seksualiti Merdeka.  The annual sexuality rights festival is held around the end of the year. Better yet, volunteer or join the organising team. Check out the website for more information, and email if you'd like to be a part of this festival.
  27. Support/link to this campaign.  Use this virtual badge on your blog or website to declare yourself a supporter of this campaign. Or link to this page using Facebook or Twitter. Tell your friends! Blog about us! Tweet our #29Ways!

  28. Join this campaign.  We plan to host actions on the 29th of every month, and we are always looking for more people to be part of the team. Share your ideas and talents, and help us achieve an LGBTIQ-friendly Malaysia! Email us with the subject heading "Count me in!"
  29. Start your own sexuality rights initiative or campaign.  Don't wait for others to take the lead. Email us, and we will do our best to support your activism.

  Originally hosted on: http://29waysmalaysia.blogspot.com  MAIN IKUT-IKUT AJE. TAK TAHU UJUNG-PANGKALNYA.

  Posted: 19 Apr 2012 07:16 PM PDT


  DUDUK KOSONG AJE. STUDENT BAWA LAH BUKU, BACA. KAN LAGI BAGUS. 

  BERSATU KITA BERSATU.......

  Posted: 19 Apr 2012 07:10 PM PDT


  MESTI BACA.........!!!!! BERSATULAH MELAYU.....!!!!! 1


  Rencana ini adalah diterbitkan oleh sebuah majalah di London. Ditulis di dalam bahasa mandarin dan telah dialihbahasa oleh pelajar melayu yang belajar disana. Rencana ini telah disebarkan sekitar tahun 2006 dan kebenarannya telah terbukti. 

      TAJUK: 'BERSATULAH KAUM CINA'
   
  Kita semua kaum Cina di mana sahaja kita berada mestilah berbangga dengan bangsa kita; samada Cina Amerika, Cina Singapura, Cina Taiwan dan Cina Malaysia. Kita mestilah mengekalkan identiti kita. Di Malaysia, kita mesti memberitahu anak-anak kita dan mengajar mereka cara-cara perjalanan halus. 

  Setakat ini oleh kerana kedudukan kita, kita tiada pilihan untuk memilih kerajaan yang majoritinya dikuasai oleh orang Melayu. Tetapi kita sedar dibidang perniagaan dan perindustrian, orang Melayu tidak ada melainkan mengekalkan bangsa kita (Cina) sebagai unsur utama meninggikan ekonomi Malaysia dengan meletakkan keutamaan Bahasa Mandarin atau Kantonis di dalam akhbar tempatan sebagai syarat penerimaan atau syarat kelayakan perlu. Maka orang-orang Melayu tentunya terpinggir dari bidang pekerjaan tersebut.

  Jadi kita mengambil kesempatan ini atas kedudukan kita dan meminta hak-hak politik. Orang-orang kita yang bergiat di bidang pelajaran hendaklah pastikan bahawa generasi yang akan datang tidak akan diajar segala pengorbanan orang Melayu, terutama sekali dalam pelajaran sejarah, Ilmu Alam dan lain-lain mata pelajaran, baikpun di sekolah rendah mahupun di sekolah menengah. 

  Kita mesti mengajar anak-anak dan anak orang Melayu supaya mempunyai pendirian bahawa kejayaan itu bergantung semata-mata atas kebolehan. Untuk tujuan ini kerajaan Singapura yang kita harus banggakan kerana telah berjaya memecah-belahkan orang-orang Melayu dengan cara membahagikan mereka kepada banyak puak seperti Banjar, Acheh, Bugis, Mandaling, Boyan dan lain-lain. 

  Dari kesannya jiwa Rancangan ini, orang Melayu yang dulunya merupakan 19% daripada penduduk Singapura, sekarang hanya tinggal 10% sahaja. Sekarang mereka tiada pilihan melainkan memuji kerajaan Singapura kerana memberi mereka satu kestabilan, keadilan dan harapan untuk masa depan iaitu mana-mana bentuk yang kerajaan suka dan fikirkan, pasti mereka terima, sebabnya orang Melayu di sanatiada mempunyai suara lagi dan mereka akan tetap menemui kegagalan.

  Sebagai orang Cina tulin, saya juga berbangga dengan cara yang dilakukan oleh En. Lim Chong Eu di Pulau Pinanguntuk memecah-belahkan orang-orang Melayu di sana. Beliau telah berjaya mengambil tanah-tanah orang-orang Melayu dan memajukannya sebagai kawasan perumahan dan perindustrian. Oleh kerana harga rumah-rumah itu terlalu tinggi bagi orang Melayu, mereka tiada keupayaan langsung untuk memiliki rumah-rumah tersebut. Polisi ini tidak sahaja harus dilakukan di Pulau Pinang, tetapi juga di lain-lain tempat selain bandar-bandar besar seperti Ipoh, Kuala Lumpur, Seremban, Melaka, Johor Bahru dan Kuantan. Kita orang Cina harus mara ke Alor Setar, Kangar, KotaBharu dan Kuala Terengganu.

  Tujuan kita ialah untuk menguasai segala kegiatan perdagangan yang berkaitan dengan bahan makanan, enjin, bank-bank serta pertanian. Alasan yang munasabah perlu dicari dan dikemukakan kepada kerajaan untuk menaikkan harga barang-barang keperluan harian. Inilah yang kita akan terus gunakan untuk mendapatkan kekuasaan politik di Malaysia. Oleh kerana kita telah kukuh di bidang Antarabangsa, kita mesti menganggap bahawa saluran penyebaran am yang ada pada kita. Setakat ini, dunia menganggap bahawa kerajaan Malaysia sekarang adalah anti Cina dan Pro-Melayu dan juga kita orang Cina ditindas. Orang Cina tersingkir dari kebanyakan peluang, itulah anggapan mereka. Juga bahawa kepakaran dan titik peluh kita telah tidak diberi dan mendapat ganjaran yang sepatutnya. Walau bagaimanapun, kebelakangan ini terdapat langkah-langkah yang diambil oleh elit-elit Melayu untuk mengubah gambaran ini dan menyuarakan apa yang sebenarnya berlaku.

  Kita sebaliknya mematahkan langkah-langkah itu sebelum ianya berjaya dilaksanakan. Dalam bidang politik, orang-orang Cina haruslah bergembira dengan perpecahan demi perpecahan terlibat di kalangan orang-orang Melayu dengan keluarnya Pas dari Barisan Nasional, keluarnya ahli UMNO ke parti KeAdilan dan semakin perpecahan itu menguntungkan kita.

  Saya sebagai orang Cina, sangatlah bergembira untuk memberitahu anda bahawa salah satu sebab penyingkiran itu adalah jarum dan tindak-tanduk teman-teman kita Gerakan dan MCA di dalam Barisan Nasional dan DAP dari luar. Sekarang tibalah masanya untuk kita menanam perasaan benci di kalangan orang-orang Melayu terhadap pemimpin mereka. Kalau kita bijak menjalankan operasi kita, kita akan berjaya mengasingkan Perdana Menteri sekarang ini yang terlalu jujur menjadi seorang Ahli politik. Kalau kita orang-orang Cina bersatu, kita berjaya memecah-belahkan Dato' Sri Dr. Mahathir Mohamed dengan Dato' Sri Anwar Ibrahim, kumpulan Abdullah Ahmad Badawi dengan Kumpulan Najib Tun Razak.

  Apabila British meninggalkan Malaysia, pemerintahan adalah di tangan beberapa orang Melayu pilihan. Kita ketahui bahawa pemimpin-pemimpin Melayu ini kiranya disukai oleh orang Melayu sendiri. Pada keseluruhannya, mereka adalah orang-orang miskin tetapi bernafsu besar. Kita berkeupayaan memberikan apa yang mereka mahu. Kita akan terus mendapat apa yang kita kehendaki dari mereka. Kemudian sesudah kita memberi mereka secukupnya, kita akan mendedahkan mereka ini. Kita akan meminta mereka supaya dilucutkan daripada jawatan-jawatan mereka. Kita tidak akan rugi apa-apa dengan pemecahan itu, malah menguntungkan orang-orang Cina. Pekerjaan ini mesti dijalankan dengan licin, supaya intelek-intelek Melayu tidak akan menyedarinya.Setakat ini kawan-kawan kita di bidang perniagaan telah berjaya mengenepikan Dr Mahathir, Dr Abdul Rahman Yaakob dan semua pelampau-pelampau dalam UMNO termasuk juga sector kerajaan.


  Kita orang-orang Cina harus bangga kerana orang-orang Melayu yang menerima rasuah ini telah diletakkan di badan-badan berkanun. Di UDA kita telah mendapat keuntungan yang banyak walaupun orang kita nombor dua di situ. Mereka yang tidak mempunyai pandangan yang kuat akan terus
  sanggup menjual orang-orang dari bangsanya sendiri, kiranya mereka diberi apa yang mereka kehendaki dan kita pula hendaklah menggunakan kelemahan mereka ini untuk kepentingan diri kita.

  Kita akan gagalkan mereka dengan Tentera Darat, Laut dan Udara. Kita akan terus gagalkan mereka dalam polis. Kita telah buktikan bahawa tanpa kita orang-orang Cina, mereka tidak akan mendapat apa-apa maklumat berkenaan dengan kegiatan Komunis. Kita juga perlu bekerjasama
  dengan pergerakan di bawah tanah kerana tujuan kita adalah sama iaitu menguasai Malaysia.

  Kepada kita, caranya tidak lain sama ada menerusi politik atau perjuangan bersenjata. Satu perkara lagi yang patut kita gunakan adalah kebencian yang ada pada orang-orang Melayu dengan Sultan-Sultan
  mereka. Kita mesti menguatkan lagi kebencian ini supaya apabila orang-orang Melayu tidak mempunyai kepercayaan terhadap Sultan-Sultan mereka, mereka akan hilang suatu simbol perpaduan dan kita dengan mudah sahaja dapat membawa mereka kepada kemusnahan mereka sendiri. 

   
  Untuk membuktikan apa yang saya katakan, sebagai seorang Cina, kita tahu kerajaan Malaysia sekarang lemah. Kelemahan ini terbukti dengan kegagalan mengawal harga barang-barang keperluan. Kita boleh menurun mana-mana cukai dengan menurunnya harga buah oren menjelang Tahun 
  Baru Cina, tetapi kerajaan tidak berbuat demikian apabila tiba Hari Raya orang-orang Melayu kerana saya tidak pernah ingat harga buah Kurma diturunkan menjelang Hari Raya. 

  Pemimpin-pemimpin Melayu bertujuan untuk menolong orang-orang melayu dalam rancangan Malaysia ke-7. Kita orang-orang Cina harus menunjukkan sokongan kita terhadap rancangan ini kerana kita tahu mereka tidak akan mencapai matlamatnya. Di sebaliknya, apabila mereka hendak
  memajukan rancangan Felda, kita orang-orang Cina akan mendapat keuntungan melalui pembinaan jalan, pembinaan bangunan, pembinaan rumah-rumah, parit, pemotongan pokok, penyediaan tanah dan lain-lain.

  Segala bentuk pembangunan akan membawa keuntungan kepada orang-orang Cina, yang juga bermakna kejayaan serta kekayaan orang-orang Cina akan bertambah. Sekarang ini saya percaya, orang-orang Cina sudahpun memegang 60% daripada kekayaan negeri ini termasuklah tanah. Sebaliknya orang-orang Melayu hanya memegang 3% berbanding 4% kepunyaan asing. 

  Kita tidak boleh berpuas hati. Kita orang Cina hendaklah mendapatkan kekayaan orang-orang asing ini sebelum ianya jatuh ke tangan orang-orang Melayu. Taktik kita memberi saham kosong kepada orang-orang Melayu hendaklah disambung terus kepada orang-orang Melayu ini dan akan mengenepikan orang-orang Melayu lain daripada memasuki bidang kewangan terutamanya sebagai akauntan.

  Di bidang pelajaran kita mesti mewujudkan Universiti Merdeka secepat mungkin. Kita mesti terus menghantar beribu-ribu anak-anak kita ke Hong Kong, Taiwan , Amerika atau di mana-mana di dunia ini. Apabila mereka pulang kita akan memasukkan mereka di sektor-sektor Swasta yang mengandungi 80% daripada peluang pekerjaan. Oleh kerana keadaan ini, kerajaan sekarang ini yang pro-Melayu tidak akan berjaya menguasai keadaan pasaran. Petani-petani yang terdiri dari 75% orang-orang
  Melayu terus tidak bertanah. Nelayan akan tetap miskin oleh kerana pegawai-pegawai kerajaan mereka sendiri sudah tidak boleh dipercayai lagi.

  Orang Cina harus menolong untuk memusnahkan segelintir pegawai-pegawai Melayu yang dedikasi dengan membawa mereka ke golongan kita. Kita dengan demikian diharapkan akan membuat mereka gagal dalam tujuan asal mereka. Ini kita pastikan lakukan dengan usaha bersama
  antara sektor swasta atau kerajaan.

  Beberapa di kalangan Cina mungkin bertanya sama ada boleh atau tidak mengambil alih negara ini dengan pasukan tentera. Saya menjawab, mereka hanya general-general bodoh. 


   Lihatlah sahaja kelulusan mereka dan pengalaman mereka dan lihat pula apa yang berlaku di Indonesia. Di Indonesia mereka semua boleh dibeli. Jadi, setelah kita memegang kuasa politik, kita boleh ketepikan pasukan tentera ini. 
   
  Kita orang-orang Cina mempunyai kebolehan untuk bermuka manis dan dipercayai oleh orang-orang Melayu dan kita harus memainkan peranan kita dengan baik. Kita akan terus bermanis muka dengan berkawan bersama mereka kerana waktu ini kita belum boleh menunjukkan niat dan 
  belang kita yang sebenar. 
   


  Contoh yang paling konkrit kita mengalami kekalahan teruk dalam atasan dan saya tahu apa yang ada di dalam otak mereka dan apa yang difikirkan. Pada keseluruhannya,
  pemimpin-pemimpin sekarang sedang takut menemui pengundi mereka.

  Kita mesti mengumpulkan tenaga dan usaha mematahkan mereka dengan cara perlahan-lahan. Pada masa yang sama juga kita mesti perkuatkan dan mengapi-apikan risauan kesangsian orang-orang Melayu terhadap pemimpin-pemimpin mereka. Ini kerana terlalu jelas ketidakstabilan
  dan kemiskinan masyarakatnya. Akhirnya diharapkan mereka ini tidak akan berminat untuk mengundi dan membiarkan takdir yang menentukannya.

  Kita akan membuat penentuan ke atas mereka dan masa depan mereka kerana orang-orang Cina akan menjadi pemimpin-pemimpin mereka itu. 

  Oleh Dr. Ng. Seng 


  P/S:
  Setelah saudara/saudari meneliti akan hakikatnya, saya meminta saudara/saudari merenung sejenak jauh ke hadapan akan nasib bangsa kita. Tidak mustahil dalam jangka masa pilihanraya akan datang, segala hasrat dan cita-cita tersebut akan dapat dibuktikan kepada kita semua. Memandangkan kepada jumlah pengundi di Malaysia sekarang ini,hampir-hampir separuh darinya terdiri dari bangsa Cina. 

  Kita sebagai anak pribumi Malaysia Jati, wajiblah menginsafi dan bertindak cepat sebelum nasi menjadi bubur.Sedarlah, insaflah, bangunlah bersatu, pada menjalani kesedaran pertaruhan ini. Janganlah diabaikan. 

  Ingatlah kebangkitan kamu di hari ini walaupun kecil akan dapat menghindarkan kehancuran agama, bangsa dan tanah airmu BUMI MALAYSIA. Jangan biarkan generasimu dan anak buahmu di hari kemudian menangis tersedu sendirian. Jangan biarkan ayam mati kelaparan di kepuk sendiri dan itik kehausan di kolam sendiri.

  Nenek, ibumu dan bapamu yang telah lewat usianya itu tidak mungkin boleh dijaga atau disedarkan lagi. Hanya kamu golongan yang bersemangat waja ini saja yang boleh memainkan peranan ini. Panjangkan salam kesedaran ini kepada saudara-maramu yang lain demi bagi melindungi maruah bangsamu.

     "BANGUN MELAYU ISLAM DAN  PERTIWI".
                                 Bersatulah sebelum terlambat. 

  Mahasiswa akui pembangkang dalangi demo PTPTN

  Posted: 19 Apr 2012 06:05 PM PDT

  BAYANGKAN INI BERLAKU, APA JADINYA?

  Posted: 19 Apr 2012 05:49 PM PDT


  IPT tanpa PTPTN?

  AKHBAR Sinchew Daily bertarikh 14 April 2012 pula melalui ruangan Sudut Pendapat memaparkan tulisan Ketua Beritanya, Hou Yah Lun berkenaan usaha pembangkang memansuhkan PTPTN.

  Pemimpin pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menimbulkan isu ini dan berjanji jika pakatan pembangkang memerintah Kerajaan Pusat, mereka akan memansuhkan skim PTPTN dan kos pendidikan pengajian tinggi itu dicadang akan ditanggung oleh Petronas supaya golongan muda mudi semua kaum dapat pendidikan dari sekolah rendah sehingga ke universiti secara percuma.

  Pengajian tinggi adalah pendidikan yang menelan kos yang besar, siapa yang tidak mahu jika ia dapat secara percuma? Cadangan seperti ini memang baik tetapi bagaimana ia boleh direalisasikan? Sejak PTPTN ditubuhkan dan dilaksanakan, ramai pelajar dapat tamatkan pendidikan tinggi mereka kerana pinjaman itu.

  Kemasukan di institusi pengajian tinggi (IPT) awam memang terhad, menyebabkan ramai pelajar tidak dapat masuk. Walaupun keadaan sekarang agak berbeza, ramai pelajar yang cemerlang lepaskan peluang mereka masuk ke IPTA dan ambil keputusan belajar di IPT swasta.

  Mereka memilih IPTS yang bayaran yuran agak tinggi agar dapat memilih bidang yang mereka minati. Kos yang ditawarkan di IPTS juga lebih dinamik dan sesuai dengan keperluan di pasaran pekerjaan serta IPTS biasanya mempunyai program berkembar dengan universiti luar negara.

  Pada mulanya, skim PTPTN ini ditawarkan kepada pelajar di IPTA, kini diperluaskan ke peringkat IPTS. Ia memang banyak mengurangkan beban ekonomi pelajar-pelajar di IPTS dan telah memberi peluang kepada mereka untuk tamatkan pengajian.

  Ada sesetengah orang tidak setuju selepas mereka tamat pengajian dan bekerja, terpaksa pula bayar balik pinjaman PTPTN. Mereka anggap, pihak kerajaan sepatutnya beri pendidikan secara percuma kepada rakyat.

  Mansuhkan PTPTN dan beri secara percuma belajar di IPT bukan semudah apa yang diperkatakan, ini melibatkan kos yang amat tinggi. Walaupun kerajaan mampu menanggungnya, yang dapat menikmati kebajikan seperti ini bukan semua golongan muda mudi. Pendidikan tinggi itu bukan wajib ataupun pendidikan paksaan dan bukan semua orang memilih ke jalan itu.

  Selain itu, tempat di IPTA terhad. Jika PTPTN dimansuhkan, adakah bermakna pihak kerajaan akan serap kos dan yuran di IPTS juga? Jika pakatan pembangkang memerintah, benarkah mereka dapat lakukan semua itu? Jika pihak kerajaan tidak dapat menanggung kos dan yuran di IPTS tetapi mansuhkan juga PTPTN, bagaimana pula dengan pelajar-pelajar miskin mahu melanjutkan pelajaran mereka?

  Buat masa ini, faedah yang dikenakan oleh PTPTN hanya satu peratus. Bayaran balik dilonggarkan selama 15 tahun selepas mahasiswa tamat belajar dan mencari pekerjaan. Setiap bulan bayar balik pinjaman PTPTN sebanyak RM100 hingga RM200 sahaja. Sebenarnya, ia bukan satu masalah yang rumit, bukankah ini sebagai satu tanggungjawab mereka kepada masyarakat?

  Anwar pernah menjadi Menteri Pelajaran dan pernah menjadi Timbalan Perdana Menteri. Jika sejak zaman memegang jawatan dahulu beliau telah tukar sistem seperti ini untuk memberi pulangan kepada rakyat, bukankah itu satu yang lebih baik?

  Berkaitan isu memansuhkan skim PTPTN dan mencadangkan mahu memberi pendidikan di IPT secara percuma, diharap beliau dapat beri penjelasan langkah-langkah selanjutnya dengan butir-butir yang terperinci.

  Adakah dengan tidak menaikkan cukai tetapi boleh laksanakannya, ataupun naikkan harga cukai di sektor-sektor lain untuk pembiayaan pendidikan secara percuma di IPT?


  Terbelakah Melayu Pulau Pinang?

  Posted: 19 Apr 2012 05:42 PM PDT


  Apakah kesudahan nasib Melayu Pulau Pinang?

  DULU, kira-kira 40 tahun lalu, waktu Perikatan, kemudiannya Barisan Nasional (BN) memerintah Pulau Pinang yang diterajui Gerakan, UMNO, MCA, MIC bukannya tidak ada gerai Melayu yang diroboh. Memang ada gerai yang diroboh atas sebab-sebab tertentu. Paling popular sudah tentu tidak ada lesen atau untuk memberi laluan kepada projek lain.

  Dulu, bukannya tidak ada peniaga yang berniaga ikut suka sehingga mengganggu lalu lintas.

  Memang ada sehingga sekarang tetapi tidak ada tindakan yang drastik diambil dan mereka terus berniaga seperti biasa. Semuanya itu berlaku di Pulau Pinang ketika kerajaan BN diketuai oleh Ketua Menteri, Dr. Lim Chong Eu dan kemudiannya Dr. Koh Tsu Koon.

  Kini, kerajaan negeri pakatan pembangkang DAP, PKR, Pas yang baru berusia setahun jagung dan diketuai oleh Lim Guan Eng lebih berani bertindak. Tetapi kenapa riuh rendah jadinya? Mungkin kerana ramai yang terkejut disebabkan tindakan drastik kerajaan pakatan pembangkang ini. Mulanya mereka mungkin mengharapkan pakatan dapat memberi nafas baru kepada peniaga atau penjaja kecil

  Mereka tentu lega dengan slogan keadilan, kebebasan, ketelusan, kebajikan dan entah apa lagi slogan yang 'manis-manis' dan enak didengar yang dibawa oleh pakatan pembangkang semasa kempen pilihan raya. Malangnya, ibarat mendengar guruh di langit, air tempayan dicurahkan atau panas tidak sampai ke petang. Kebahagiaan yang diharap tidak muncul. 

  Gerai milik orang Melayu yang dulunya 'hidup bebas' di bawah naungan BN kini tinggal sejarah atau bakal menjadi catatan sejarah. Dua puluh tahun beroperasi tanpa masalah tetapi kini muncul masalah. Kalau tidak ada lesen, kenapa tidak diberi lesen? Sementara menurut dakwaan Persatuan Anak Jati Melayu Pulau Pinang (Pajim), gerai milik bukan bumiputera yang banyak beroperasi tanpa mengikut garis panduan ditetapkan oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) terlepas daripada sebarang tindakan. 

  Berjalanlah di sepanjang Jalan Weld Quay, Lebuh Chulia, Lebuh Kimberley, Jalan Macalister, Jalan Burma dan Sungai Dua. Lihatlah panorama indah ini yang boleh dijadikan juga produk pelancongan. Kalaulah semua ini - gerai-gerai Melayu dirobohkan - benar, maka sungguh malang nasib Melayu Pulau Pinang.

  Apakah ini sudah suratan takdir mengenai nasib kaum minoriti di Pulau Mutiara itu? Mungkinkah Melayu Pulau Pinang lebih terbela di bawah gandingan mantap dan mesra DAP, PKR, Pas?

  Media arus perdana sudah tentu akan dipersalahkan kerana membangkitkan isu orang Melayu ini dan akhirnya akan dilabel sebagai rasis. Sudah lumrah, apa yang mereka lakukan salah di sisi orang lain tetapi akan dianggap betul jika mereka sendiri yang melakukannya. 

  Tindak tanduk memijak atau melangkah kepala orang yang mereka lakukan secara spontan tidak dianggap satu tindakan provokasi yang boleh mencetuskan kemarahan. Tetapi apabila orang lain mengambil tindakan yang sama dalam keadaan marah, mereka pula tidak sabar dan membuat laporan polis. Itulah lumrah politik pihak sebelah sana yang sering melaungkan slogan yang enak didengar.

  Khabarnya selain kedai makan atas pokok Do Re Mi di Tanjung Bunga, Three N Ikan Bakar di Bukit Dumbar dan gerai buah di Permatang Pauh milik orang Melayu, ramai lagi yang akan menerima nasib sama selepas ini.

  Sejauh mana kebenarannya tidak pasti. Gerai-gerai ini bukannya wujud semalam atau kelmarin tetapi telah lama. Malahan sejak kerajaan BN memerintah. Apakah kerajaan BN yang silap? Atau adakah kerajaan BN lebih peka dan prihatin terhadap golongan peniaga seperti ini? Justeru, apakah tujuan sebenar di sebalik tindakan kerajaan DAP yang mengarahkan gerai-gerai ini dirobohkan?

  Gerai atas pokok memang unik. Dalam filem Do Re Mi ada kisah orang duduk atas pokok. Dalam cerita 'Dewan Undangan Negeri Perak' ada kisah bersidang bawah pokok sehingga pokok tersebut dijadikan satu tempat bersejarah. Dalam filem Laksamana Do Re Mi pula, raja bersemayam di bawah pokok. Begitulah cerita pokok. Maka kenapa restoran unik atas pokok ini mahu dihapuskan?

  Memang mudah untuk menumbangkan pokok. Seperti filem Do Re Mi, ugut nak gergaji pokok, maka Do Re Mi yang menjadi penghuni rumah pokok itu cabut lari.

  Agaknya siapa yang lebih bertimbang rasa jika dibandingkan dengan kerajaan BN Perak yang tidak memusnahkan tempat yang menjadi pujaan pakatan pembangkang dengan kerajaan DAP Pulau Pinang yang mahu 'mengusir' pengusaha restoran atas pokok.

  Siapakah yang lebih prihatin masalah rakyat terutama yang berpendapatan rendah apabila sejak 20 tahun lalu berniaga tetapi tidak diganggu gugat oleh kerajaan sebaliknya yang baru pegang kuasa sudah tunjuk belang.

  Jika ini berterusan - peniaga Melayu menjadi mangsa - maka ke ceruk mana lagi Melayu Pulau Pinang hendak pergi. Berapa kerat orang Melayu yang mampu berniaga di tengah-tengah Georgetown sama ada di Chowrasta, Komtar, Perangin Mall dan sekitarnya?

  Malang sungguh nasib Melayu Pulau Pinang. Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran, macam orang Tanjong selalu buat seloka... Balik Pulau, Bayan Lepas, Sana Terpelau, Sini Terlepas.

  Terbelakah Melayu Pulau Pinang?

  Terserahlah kepada rakan kongsi DAP iaitu PKR dan juga Pas. Jika PKR dan Pas mahu melihat semua kaum diberi layanan sama rata, maka Melayu Pulau Pinang tidak akan ke mana. Mereka akan terus ketinggalan dalam segala segi. Melayu umpama melukut di tepi gantang.

  Justeru Melayu Pulau Pinang perlu insaf dan sedar bahawa tidak ada sesiapa yang dapat membela nasib mereka kecuali diri mereka sendiri. Melayu perlu menghentikan sandiwara politik. Jika ada di antara Melayu yang ada kuasa lupa akan bangsanya, maka lambat laun, mereka juga akan terus hanyut. Janganlah kerana ketamakan kuasa, mereka akhirnya akan 'dijual' kemudian dilelong seperti yang berlaku ke atas Abdul Wahab dan Abdul Wahib dalam filem Tiga Abdul.

  Selain masalah gerai Melayu ini, menarik juga untuk disentuh ialah isu melibatkan bekas Pengerusi PKR Pulau Pinang, Zahrain Mohd Hashim. Apakah isu Zahrain 'menyerang' Guan Eng dengan kata-kata diktator, cauvinis dan berfikiran komunis' sebagai satu lagi sandiwara sekadar ribut dalam cawan menjelang hari bicara penasihat PKR?

   Sama ada sandiwara atau disebabkan masalah peribadi, sekurang-kurangnya rakan pembangkang DAP sendiri tidak puas hati dengan Guan Eng. Biar apa pun alasannya, Zahrain sudah berani mendedahkan sikap Guan Eng.

  Dan seperti yang dijangka, kepimpinan PKR akan menolak segala dakwaan Ahli Parlimen Bayan Baru itu. Atas semangat kerjasama politik, yang hitam tidak boleh dihitamkan lagi tetapi perlu diputihkan.

  Dalam politik, biarlah kritik orang di luar parti bukannya mengkritik parti sendiri. Jika tidak buruk padahnya seperti dialami Khalid Samad, Hasan Ali dan begitu juga Zulkifli Noordin, Zaid Ibrahim dan Zahrain. Semuanya ini menarik untuk dinantikan kesudahannya. 

  Adakah ia sekadar sandiwara politik atau masalah dalaman yang sukar dibendung.

  PEMBANGKANG "MENGINTAI" DUN INI .

  Posted: 19 Apr 2012 04:51 PM PDT
  DUN Bukit Baru kian berkembang


  Rumah Melaka di Bukit Baru sentiasa menjadi tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara. - Utusan/Gaie Uchel


   Tidak banyak maklumat terperinci mampu disingkap dari sudut sejarah pembukaan kawasan Bukit Baru yang terletak kira-kira lima kilometer dari pusat Bandaraya Melaka.

  Berdasarkan sejarah ketika era penjajahan Inggeris, pemerintah ingin membangunkan sebuah kawasan di atas bukit sebagai penempatan pegawainya.

  Pemerintah Inggeris ketika itu terus menamakan sekitar kawasan bukit yang turut menempatkan Sekolah Tinggi St. David itu sebagai Bukit Baru.

  Lama-kelamaan kawasan Bukit Baru semakin meluas hingga terbukalah beberapa penempatan lain yang mempunyai pelbagai nama tetapi termasuk dalam kawasan Bukit Baru.


  Apabila DUN Bukit Baru wujud ekoran persempadanan semula kawasan itu pada 2004, ia diletakkan di bawah Parlimen Bukit Katil dan dikuasai Barisan Nasional (BN) sejak tarikh tersebut hingga kini.


  Sejak itu juga, Bukit Baru semakin pesat membangun dan kebelakangan ini menjadi tumpuan dengan segala prasarana dan infrastruktur wujud bagi memberi keselesaan kepada penduduk.

  Kedudukannya di pinggir bandar raya Melaka menjadikannya lokasi sesuai untuk pelbagai aktiviti dengan segala kemudahan lengkap terdapat di sini.

  Segala pembangunan dilaksanakan di kawasan ini yang mempunyai jumlah penduduk seramai 35,000 terdiri daripada berbilang kaum dan agama membolehkan kawasan tersebut berkembang pesat dan hasilnya dinikmati oleh penduduk.

  Melihat kepada perkembangan terkini, Bukit Baru bakal menjadi bandar baru moden seperti Kota Laksamana, Ayer Keroh, Melaka Raya dan Banda Hilir.

  Kemudahan awam yang terdapat di Bukit Baru boleh dikatakan mencapai 100 peratus seperti bekalan air, elektrik, jalan raya berturap, pusat perniagaan, pusat pentadbiran dan sebagainya.

  Selain kemudahan elektrik dan kemudahan asas lain turut diberi perhatian termasuk pembinaan sekolah, masjid dan surau di kawasan-kawasan penempatan baru yang dibuka di DUN ini.

  Di bawah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), Datuk Seri Mohd. Ali Rustam yang juga Ketua Menteri, pembangunan yang ketara di Bukit Baru dapat dirasai sejak 2006.

  N17 BUKIT BARU
  Jumlah Pengundi: 15,904
  Peratusan Kaum: M:59.52% C:35.94% I:4.20% L:0.34% 
  1. Datuk Seri Mohd. Ali Mohd. Rustam (BN) (7,644) 
  2. Bakrin Sidek (Pas) (4,936) 
  Majoriti: 2,708
  Jumlah undi: 12,793
  Peratus mengundi: 80.44%
  Undi rosak: 213
  Penyandang: Datuk Seri Mohd. Ali Mohd. Rustam (BN)
  (Majoriti: 5,992 undi) 

  Tidak hairanlah sebanyak 29 taman perumahan baru wujud di bawah tujuh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) pada 2008.

  Tujuh JKKK adalah Bukit Baru Dalam, Kampungku Sayang, Bukit Baru, Bukit Katil, Bukit Beruang, Bukit Pulau dan Paya Ikan.


  Empat buah masjid pula dibina di DUN ini iaitu tiga daripadanya baru dibina dengan pelbagai kemudahan moden dan terbaru Masjid Saidina Ali di Bukit Katil yang dirasmikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tahun lalu.

  Kerajaan negeri turut membina 15 buah surau di setiap JKKK bagi menampung pertambahan penduduk yang semakin rancak sejak kebelakangan ini.

  Dari segi pendidikan pula terdapat tiga buah sekolah menengah kebangsaan, empat sekolah rendah jenis kebangsaan dan dua Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SRJKC) wujud di sini.

  Selain itu kemudahan lain yang terdapat di Bukit Baru untuk keselesaan penduduk adalah perkhidmatan jalur lebar yang liputannya mencapai 100 peratus, Wifi di Sekolah Tinggi St. David dan Sekolah Kebangsaan (SK) Datuk Palembang dan kemudahan 3G.

  Selain itu, pertambahan penduduk dan kewujudan pusat perniagaan serta pusat pentadbiran menjadikan kawasan itu hidup kerana kedudukannya yang terletak tidak jauh dari pusat bandar.

  Bukit Baru juga dibangunkan sebagai zon kediaman selesa yang dilengkapi dengan infrastruktur sosial dan memenuhi segala prinsip pembangunan bandar mapan.

  Rata-rata penduduk di DUN ini pula sama ada bekerja sebagai kakitangan awam, sektor swasta atau menjalankan perniagaan sendiri.

  Nikmat pembangunan yang dikecapi ini mewujudkan peluang pekerjaan kepada penduduk setempat dan pada masa sama mampu meningkatkan taraf ekonomi penduduk.

  Di Bukit Baru juga terdapat pejabat Pendidikan Negeri, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Akademi Kastam Diraja Malaysia, Hospital Melaka, Hospital Pakar Pantai, Kem Askar Rejimen 514 di Bukit Beruang, Kompleks Mahkamah, pejabat MBMB dan MPHTJ.

  Selain itu, terdapat pusat beli-belah seperti Jaya Jusco dan Melaka Mall.


  Rumah Melaka dan Dewan Tun Ali adalah antara dua mercu tanda baru di sini yang menjadi produk pelancongan terbaru.

  Dewan Tun Ali adalah dewan paling besar dengan pelbagai kemudahan dibina boleh disewa untuk sebarang majlis keraian seperti majlis makan malam dan sebagainya bagi kegunaan penduduk di sekitar Bukit Baru.


  Terbaru dewan tersebut telah menganjurkan Karnival Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah-sekolah Parlimen Bukit Katil dihadiri kira-kira 81,265 orang 10 Februari lalu.

  Ia merupakan karnival PIBG teramai pernah dianjurkan di negara ini hingga mendapat pengiktirafan Malaysia Book Of Records (MBR).

  Bagi Rumah Melaka pula ia dijadikan sebagai produk pelancongan apabila menempatkan galeri perabot.

  Di samping itu beberapa buah hotel penginapan terdapat di sini seperti Beruang Hill, Hotel Kings, Hotel Kancil dan Hotel Hallmark.

  SEJAK BILA PEMBANGKANG MENYOKONG KETUANAN MELAYU !

  Posted: 19 Apr 2012 04:44 PM PDT

  LAMAN BLOG PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN TELOK DATOK

  Posted: 20 Apr 2012 07:22 AM PDT

  LAMAN BLOG PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN TELOK DATOK


  Memang tak beradab lerr

  Posted: 20 Apr 2012 12:36 AM PDT

  Lihat foto..apa yang anda boleh katakan?bagi admin,mamat tu memang kurang ajar..dulu gambo PM diturunkan..yang ni,tengok,boleh pulak letak tangan kat bahu..hahaha..mana adab dan kesopanannya?
  Sent by PEMUDA UMNO TELOK DATOK®

  Comments:

  There are 0 ulasan for BLOG - BLOG PARTI UMNO

  Catat Komen