BLOG - BLOG PARTI PKR

Dicatat oleh Tanpa Nama | | Posted On Rabu, 14 Mac 2012 at 7:42 PG

sumber :-

BLOG - BLOG PARTI PKR


ANGKATAN MUDA keADILan CABANG PARIT SULONG

Posted: 14 Mar 2012 03:07 AM PDT

ANGKATAN MUDA keADILan CABANG PARIT SULONG


BEZA DATIN SRI WAN AZIZAH, SHAHRIZAT BAGAI LANGIT DENGAN BUMI

Posted: 13 Mar 2012 07:47 AM PDT


KUALA LUMPUR, 13 Mac: Perbezaan antara Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dengan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang mana keluarganya bertanggungjawab menyalahgunakan sebanyak RM250 juta adalah bagaikan langit dan bumi.

Demikian dinyatakan Naib Presiden PKR, N Surendran yang merujuk kenyataan Timbalan Menteri Ahmad Maslan bahawa Wan Azizah sepatutnya meletak jawatan sebagai Presiden Keadilan kerana Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan pada 1999.

Baginya, kenyataan Ahmad itu mendedahkan hipokrasi Umno.


Jelasnya, umum mengetahui Anwar dipenjarakan berikutan rekayasa Umno yang melibatkan Perdana Menteri ketika itu Dr Mahathir, Ketua Polis Negara, Peguam Negara dan sistem kehakiman yang sudah rosak.

Tambahnya, tuduhan dan hukuman terhadap Anwar mengejutkan rakyat Malaysia dan mengundang kritikan antarabangsa.

"Namun Ahmad Maslan terus membohongi dirinya sekiranya beliau menyatakan bahawa Anwar dibicarakan secara adil.

"Mengapa perlu Wan Azizah meletak jawatan apabila beliau dan keluarganya menjadi mangsa kezaliman dan politik kotor Umno?" soalnya dalam satu kenyataan.

Sebaliknya, kata beliau Wan Azizah mempunyai tanggungjawab sebagai seorang pemimpin politik untuk terus kekal di jawatannya dan terus memperjuangkan reformasi, keadilan dan kebebasan.

Menurutnya, selama 13 tahun Wan Azizah telah berjaya memimpin perjuangan dengan berani dan bermaruah, menghadapi cabaran besar.

"Perbezaan antara Wan Azizah dengan Shahrizat yang mana keluarganya bertanggungjawab menyalahgunakan sebanyak RM250 juta adalah bagaikan langit dan bumi," katanya.

Beliau berkata, hanya selepas berhadapan dengan kritikan Pakatan Rakyat dan rakyat, Shahrizat mengumumkan melepaskan jawatan menterinya pada bulan hadapan.

Ini, jelas Surendran bukannya tindakan sukarela.

Menruutnya, Ahmad Maslan, Muhyiddin dan pimpinan Umno lain tidak boleh membohongi rakyat dengan menyatakan bahawa Shahrizat telah 'mengorbankan' dirinya.

Malah, katanya pimpinan Umno dan BN tidak mempunyai budaya mengambil tanggungjawab terhadap penyelewengan mereka dengan melepaskan jawatan mereka.

"Dilindungi oleh polis, media dan sistem kehakiman yang dikuasai mereka, pimpinan BN tidak pernah melihat perlunya untuk patuh pada prinsip kebertanggungjawaban dan tatakelola yang baik," ujarnya lagi.

Baginya, kenyataan Ahmad Maslan ialah contoh terbaik kecurangan Umno tersebut.

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

Posted: 13 Mar 2012 07:47 PM PDT

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


CATATAN SEMBRONG : UMNO SEMAKIN NAZAK

Posted: 13 Mar 2012 03:41 PM PDT

Bagi orang yang cintakan kedamaian dan menghormati demokrasi tentu akan merasa sedih dan kesal bangat mengenangkan apa yang berlaku di Sembrong, Johor beberapa minggu sudah. 

Bila terkenang dan mengintai kejadian tempohari sehingga berlakunya provokasi melampau ala samseng oleh Pemuda Umno, menyebabkan tercetus di kepala saya apakah itu hasil perjuangan Umno selama 54 tahun? Itukah generasi wawasan 2020, atau anak didik Islam Hadhari atau pun pemuda Wasotiyah di era Najib Razak?

Kalau tidak mengalami sendiri sebahagian dari episod malam tersebut, saya tidak akan percaya apa lagi ia berlaku di Johor Darul Takzim negeri kubu Umno yang masyarakatnya dianggap kelas nombor wahid. Tentu saya akan mengatakan masakan orang Johor khasnya orang Sembrong sanggup bertindak rakus begitu. Menjadi liar bagaikan binatang yang tidak bertuan atau kurang ajar?

Bagaikan tidak percaya apa yang berlaku didepan mata.... Sepanjang saya berpolitik samada dalam Umno dahulu mahupun Keadilan sekarang, kejadian seperti ini tidak pernah berlaku. Mereka "membantai" kereta rasmi Anwar Ibrahim seperti sudah kerasukan "air syaitan" dan "dadah"... Apakah anak muda Umno ini dihidangkan dengan benda haram sebelum mereka membuat kacau....???
Cukup jengkil melihat anak-anak muda yang saya kira mereka rata-rata yang keciciran dalam pendidikan. Saya yakin kalau mereka bersekolah tinggi, peringkat IPTA atau pun pengajian pondok tradisi mereka tidak akan berkelakuan begitu. Lagak dan telatahnya lebih teruk macam kera berjumpa biawak. Paling memelikkan lagi kenapa mereka bersikap liar tidak tamadun begitu walhal sejak merdeka hingga ke hari ini orang Umno Johorlah yang paling ramai menjadi menteri pendidikan.

Mereka sedikit pun tidak merasa malu dan segan mengejek dan melaungkan kata-kata kesat di sepanjang Anwar berucap. Semua gelagat sifat Abu Lahab dan Abu Jahal dizahirkan pada malam tersebut. Peliknya polis yang ada hanya memerhati sahaja dan berdiri di depan mereka, seolah-olah mengawal kumpulan liar itu tidak diganggu bagi membolehkan mereka melakukan apa saja bentuk provokasi termasuk melontar batu, mercun, kayu, air kencing dan telor busuk termasuk kayu bendera yang runcing hujungnya. Itupun didiamkan oleh pihak polis walaupun kejadian itu berlaku didepan mata mereka. Apa akan jadi jika penyokong Pakatan Rakyat berbuat demikian ketika Ceramah Umno/BN berlangsung....??? Fikir sendiri.....

Melihat sikap polis itu menyebabkan saya tertanya dalam hati, apakah tujuan polis ke kawasan itu? Apakah sebenarnya yang dijaga dan dikawal? Apakah untuk keselamatan umum atau untuk melindungi kumpulan liar itu?

Kalau polis bersikap adil dan tegas mereka boleh menyuraikan kumpulan liar itu. Dengan kuasa yang ada kepada mereka, polis boleh menghalangnya. Ada sebuah trak yang siap dengan pasukan topi merah (FRU) cukup untuk menghuraikan kumpulan kira-kira 200 hingga 300 orang itu.


Antara Pemuda Umno yang terlibat
 Apakah ini anak muda yang diupah untuk membuat kacau???? Mereka memakai baju Pemuda BN dan  memakai t-shirt hitam tertulis Sembrong 13 dengan gambar Hishamuddin terdampar di depannya. Banggakah orang Umno Sembrong dan seluruh Johor dengan kejadian tidak bertamadun ini.
Masih segar dalam ingatan bagaimana penyokong Umno Semberong yang sudah kesaruk syaitan membantai kereta rasmi Datuk Seri Anwar Ibrahim. Kenderaan yang saya naiki berada dihadapan kereta yang dinaiki oleh Datuk Seri Anwar terpaksa berhenti akibat ditahan oleh samseng upahan Umno. Pada ketika itu saya segera keluar untuk melindungi Datuk Seri Anwar. Ketika itu juga AMK Johor diketuai oleh Timbalan Ketua AMK Johor meluru ke arah Datuk Seri Anwar untuk memberi perlindungan. Pada ketika itu jugalah penyokong Umno/BN membantai, memukul dan menendang kereta rasmi Datuk Seri Anwar. Saya meluru ke arah kumpulan tersebut apabila melihat salah seorang diantara mereka mengangkat batu untuk dihempaskan ke arah cermin kereta Datuk Seri Anwar. Saya cuba menahan dan pada ketika itulah berlaku tarik menarik. Saya cuba ditarik masuk ke dalam kumpulan itu sehinggakan baju saya koyak. Saya mempertahankan diri dan pada ketika itulah saya dikeroyok oleh samseng upahan Umno. Ketika itu keadaan sudah tidak terkawal. Mujurlah AMK Batu Pahat membantu dengan menarik saya keluar dari kawasan itu. Selepas itu penyokong Umno terus bertindak liar dengan membaling objek2 keras seperti batu, kayu, botol berisi air kencing dan juga mercun. Saya hampir2 terkena balingan kayu bendera yang runcing hujungnya dan masih terlekat bendera BN di kayu tersebut. Bayangkan jika balingan tersebut tidak disedari dan mengenai orang ramai....???? Apakah Hishamuddin selaku Ahli Parlimen Sembrong dan Menteri Dalam Negeri akan bertanggungjawab????

Pada ketika ceramah hampir selesai, saya dinasihati agar membawa Datuk Seri Anwar melalui "jalan dalam". Mereka khuatir "samseng upahan" Umno itu akan bertindak liar lagi.

Saya amat yakin mereka diajar dan digalakkan serta dilindungi oleh orang tertentu yang cukup berpengaruh dan kebal untuk ditangkap oleh pihak polis yang bertugas. Kalau mereka tidak "dipayung" oleh seseorang yang cukup berpengaruh masakan mereka boleh  dibekalkan dengan t shirt, bendera, mercun, telor tembelang dan segala macam alat untuk mengganggu ceramah tersebut. Mungkin mereka tembolok mereka telah disumbat dengan "air kencing syaitan" atau pil kuda sehingga mereka bertindak seperti orang hilang akal. Jelas mereka telah di ajar dan ada pengarahnya.


Soal kecederaan yang saya alami itu soal kecil tetapi tindakan liar dan samseng Pemuda Umno Sembrong seolah-olah cuba menguji kesabaran AMK Johor. Malahan pada malam itu ada petugas AMK Johor yang ingin menyerang balas. Mujur saya dan beberapa pimpinan AMK Johor yang lain cuba menenangkan keadaan. Jika tidak pasti akan berlaku pergaduhan besar.


 Pada 10 Mac 2012 yang lalu, ceramah Anwar Ibrahim di Sri Gading mendapat perlindungan 100% dari anggota polis dan FRU. Bahkan mereka sanggup meredah belukar dibelakang pentas untuk memastikan tiada gangguan dari "samseng upahan" Umno. Saya anggap itu arahan lakonan oleh Hishamuddin Hussein. Sejak jam 6.00ptg lagi Umno cuba melakukan provokasi dengan menggantung banner2 namun tiada sambutan. Terima kasih kepada anggota polis yang bertugas pada malam tersebut namun ianya tidak boleh mengubati luka di Sembrong. Sebagai pengajaran peristiwa di Sembrong, Keadilan Johor akan membawa kes ini ke mahkamah. Kepada AMK Johor, jadikan kejadian di Sembrong sebagai pengajaran. AMK Johor perlu sentiasa bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan. Komitmen di Sri Gading dan Bakri membuktikan bahawa kita mampu berdepan dengan sebarang provokasi oleh "samseng upahan" Umno. Ingat pesanan Ayahanda.... "Membujur Lalu Melintang Patah"


Lawan tetap Lawan


Ketua AMK Johor

ADIK DIRANG DIJUMPAI MATI DIBAKAR

Posted: 13 Mar 2012 12:10 AM PDTMisteri kehilangan kanak-kanak berusia lima tahun, Nurul Nadirah Abdullah (Dirang), dari kediamannya di Flat Seri Delima, Bandar Seri Alam pada 1 Mac lalu terjawab apabila polis mengesahkan dia mati dibunuh.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Roslan Zainuddin berkata, mayat rentung yang ditemui berhampiran kediaman berkenaan pada 8 Mac lalu dikenal pasti sebagai mayat Nadirah atau lebih mesra dipanggil Dirang.

"Kami menemui satu mayat rentung di Nusa Damai di sini, pada 8 Mac lalu dan siasatan di lokasi kejadian berjaya menemui serpihan tulang.

"Kami juga berjaya mendapatkan sampel deoxyribonucleic asid (DNA) daripadanya. Ia dihantar ke makmal dan hasilnya mendapati ia sepadan dengan DNA ibu mangsa," katanya, di sini, semalam.

Menurut Roslan, siasatan awal mendapati rangka berkenaan adalah milik manusia dewasa, tetapi selepas siasatan lanjut dijalankan, ia sebenarnya milik kanak-kanak malang itu.

"Berikutan pengesahan DNA itu, kes berkenaan kini disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh berbanding sebelum ini yang disiasat atas aduan orang hilang.

"Semua empat individu termasuk bapa kandung mangsa yang ditahan sebelum ini akan dilanjutkan tempoh tahanan reman bagi membantu siasatan," katanya.

Menurut Roslan, pihaknya juga belum dapat memastikan motif sebenar kejadian.

Roslan berkata, berdasarkan pemeriksaan di lokasi kejadian, mayat yang ditemui pada 8 Mac lalu itu rentung teruk hingga menyukarkan pihaknya membuat pengecaman.

Sebelum ini, penemuan serpihan rangka manusia di dalam kawasan ladang kelapa sawit Nusa Damai pada 8 Mac lalu menggemparkan penduduk sekitar kerana menyangka ia milik Dirang.

Rangka manusia yang awalnya disangka dewasa dibakar hingga rentung itu ditemui di dalam sebuah lubang oleh orang awam sebelum memaklumkannya kepada polis.

Siasatan awal polis mendapati serpihan rangka manusia berkenaan sudah dibakar lebih dari lima hari hingga menyukarkan proses untuk mengenal pasti identiti dan jantinanya.


AMK Gelang Patah turut membantu mengesan kanak2 malang ini dengan menyiarkan gambarnya di blog ini semenjak kehilangannya. AMK Gelang Patah turut bersimpati dengan tragedi yang menimpa keluarga mangsa. 

AMK Gelang Patah menasihati ibubapa agar mengawasi anak2 lebih dari biasa kerana semakin ramai manusia yang bertindak tanpa peri kemanusiaan akibat tekanan hidup.

Al-Fatihah untuk adik Nurul Nadirah Abdullah.......

GAMBAR2 MALAM SILATURAHHIM & BBQ BERSAMA AMK GELANG PATAH

Posted: 12 Mar 2012 11:52 PM PDT


 Penyokong Tegar Keadilan
(Uncle Balah & Uncle Tiong)

 AJK Ranting Taman Damai Jaya
(Yusree cukup berpuas hati......)


 AMK Pasir Gudang turut hadir....

 Vany (DAP Taman Nesa) bersama suami tidak sabar menanti air
yang sedang disiapkan oleh Naib Ketua Cabang, Sdr. Azman Idris

Tenaga Utama Majlis BBQ Arif (Pen. Ketua Penerangan), Helmi (Bekas Ketua Penerangan Umno Taman Damai Jaya) dan Zainalhelmi (Naib Ketua AMK Gelang Patah)... Di bahagian belakang kelihatan Ketua AMK Johor Bahru turut hadir memeriahkan majlis.....

Kerjasama Adik dan Abang..... 


Ketua AMK Johor, Sdr. Nazri sedang menyampaikan ucapan alu-aluan.... 


Pelbagai juadah disediakan..... Artis jemputan sedang makan sebelum beraksi... 


Sdr. Syahril sedang menghiburkan tetamu dengan petikan gitarnya.... 

Timbalan Ketua AMK Cabang, Sdr. Ramly Ahmad antara penyumbang pada majlis BBQ bersama 
Chef Helmi Jenglord..... peace yooooooo

Gambar yang bisa membuat Umno Gelang Patah mengigil........

KEMPEN KEAHLIAN BARU MELALUI SMS

Posted: 12 Mar 2012 11:22 PM PDT

AMK Johor telah melancarkan kempen keahlian melalui SMS bagi membantu Keadilan Johor memperhebat kempen keahlian yang mensasarkan 100,000 keahlian pada tahun ini. Kempen tersebut telah dirasmikan oleh Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 10 Mac 2012 yang lalu di Sri Gading. Beliau yang hadir ke Parlimen Sri Gading untuk satu siri Ceramah Umum di Parit Salleh Ros, Parit Raja.
Kira-kira 4,000 orang telah hadir pada malam itu untuk mendengar penjelasan oleh Datuk Seri Anwar tentang beberapa isu. Ceramah tersebut juga telah mendapat kawalan sepenuhnya dari anggota Polis dan FRU susulan dari tindakan provokasi melampau yang dilakukan oleh penyokong Umno/BN di Sembrong beberapa minggu yang lalu.
Ada juga cubaan melakukan provokasi dari Umno Sri Gading yang turut mendapat sokongan dari YB Parit Raja namun kehadiran Team AMK Johor yang ramai, dibantu pula oleh Unit AMAL sedikit sebanyak telah merencatkan perancangan mereka. Kurangnya sambutan dari anak muda setempat juga menjadi penyebab mereka berpindah ke kawasan lain.
Sebelum itu, Datuk Seri Anwar berceramah di Pt. Arab, Bakri dan merasmikan Pusat Bertindak AMK Cabang Bakri. Tiada provokasi dilakukan oleh penyokong Umno/BN. Walaupun begitu AMK dan Unit AMAL telah bergabung dan sentiasa bersedia menghadapi sebarang kemungkinan.
Keseluruhan program pada malam tersebut telah berjalan lancar dan mengikut jadual yang telah ditetapkan. AMK Gelang Patah sendiri telah menghantar kira-kira 15 orang AMK untuk membantu AMK Johor menjaga dan mengawal keadaan. Tahniah diucapkan kepada seluruh AMK Johor yang hadir pada malam tersebut.

Untuk mendaftar sebagai ahli baru Parti Keadilan Rakyat, sila taip TXT AMKJOHOR REG NAMAPENUH DAERAH dan hantar ke 32088 (Contoh : TXT AMKJOHOR REG AHMAD BIN SULAIMAN JOHOR BAHRU dan hantar ke 32088) - Pihak kami akan menghubungi anda....

Lawan tetap Lawan.....

Anwar Ibrahim

Posted: 13 Mar 2012 07:38 PM PDT

Anwar Ibrahim


Shahrizat Not Big Enough a Scapegoat to Save BN: NFC Still a ‘Weapon of Mass Destruction’

Posted: 13 Mar 2012 10:55 AM PDT

From Malaysia Chronicle
Written by Nawawi Mohamad, Wong Choon Mei

What is now the RM250 million NFC debacle was once part of a grand plan by the Agriculture ministry to make Malaysia self-sufficient in food, which was a good and feasible plan and could have been very successful. But unfortunately, it was hijacked by UMNO and turned into a money-making scheme for its elite leaders.

The same goes with the New Economic Policy and whatever that the nation’s planners have so far come up with for the government to implement so as to benefit the country. All have either been hijacked by UMNO or passed on to its BN partners. It is for the reason that while the UMO led government loudly proclaims ‘progress’, what the citizens really feel is ‘regress’.

With self-sufficiency in food, Malaysia would be able to save billions in the long term and even be a net food exporter. If the NEP had been implemented properly and diligently, the goals would have been achieved by now and the policy abolished. Malaysia could have been a success story for the rest of the world to emulate.

Unfortunately, UMNO spoiled everything. How? Well, they meddled, shortchanged, cheated, siphoned out and stole everything that they could put their hands on. It is not for nothing that UMNO is described as a pirate ship. So those thieves in Somali, watch out – UMNO Mari!

Classic example of an UMNO money-making scheme

The NFC mess is a classic example of an UMNO money-making scheme at its slickest – until of course internal infighting made the rival factions in UMNO turn against and spill the beans on each other. From the UMNO president, deputy president all the way down to the top guns in the youth and Wanita wings, they all willingly supported Shahrizat Jalil – the Women’s minister and head of the Women’s wing – as her family dug a huge hole for themselves with the National Feedlot Centre cattle breeding project.

So it is not surprising that Shahrizat got very angry when her UMNO colleagues later turned their backs on her and her family. After betraying her, they forced her and her family to step out and take on the full blame. Remember, someone leaked out those secret details to the PKR, some in UMNO claim it came from Prime Minister Najib Razak’s camp but in the end he had to beat a hasty retreat because the scandal got completely out of hand.

Then as if to show their gratitude, the duplicitous UMNO elite rushed out one by one to publicly thank her for her ‘sacrifice’ and her ‘magnanimous’ spirit in accepting responsibility and not tarring them in the process!

But if Shahrizat is smart, she should repent sincerely and fully. She should also blow the whistle on the other elite for their thievery. After all, she has gone on several Umrahs (trips to Mecca) in the past few stressful months alone and she should know very well that corruption is illegal and a sin in the eyes of God and Islam.

Tried to fight back

For a while, Shahrizat tried to fight back. Her famous giveaway comment that ‘which BN leader has no problem’ was meant to keep the wolves and fickle friends at bay. But in the end, it was just too much for the UMNO elite to handle. Loyalty has never been a quality they are known for anyway. It has always been money that was their common denominator. And when Najib, who is also the UMNO president, found his own ‘transactions’ in NFC being exposed, that’s when he finally started to move in on Shahrizat.

Being a trained lawyer, the Women’s minister must have made sure that the paper trail did not lead to her and her name is not in any of the documents. But the paper trail against her husband and three children is just too great for the usual UMNO runaround tricks to work here – not with the 13th general election looming and Najib facing the risk of another public tarring if his Kazakhstan connections in the NFC are exposed.

Remember, Najib has pitched to the UMNO warlords that BN can only win based on his popularity alone because the individual components like MCA, Gerakan, MIC and UMNO itself have all lost their credibility with the people. This is why he must protect himself at all costs – so as to protect them! That the UMNO-BN can fall for it and agree is a sign of how desperate the once-mighty coalition has become!

Crocodiles pit

One may wonder, why Salleh Ismail, the NFC chief and Shahrizat’s husband, did not engage a real full-fledged professional team to manage the project. Critics point out that such a move would have defeated their purpose. Managing the project by himself, helped by his own family, made the alleged plundering easier.

The NFC at the end of the day was just another UMNO money-making vehicle. Stealing is always the main agenda in UMNO projects and these include Proton, Malaysian Airlines, Port Klang Free Zone, Tenaga, Telekom, the Independent Power Producers and so on. For the past 5 decades, plundering has become what UMNO does best. It has become a well-honed art, with the UMNO elite also assuming a new skill – shielding, deflecting and protecting their colleagues who slipped up.

But for those who could not be saved – like the Shahrizats – these ruthless businessmen had no compunction in mercilessly withdrawing their support. Such is life in a crocodiles pit.

Najib’s hand in NFC flushed out

It is not surprising that Najib has said very little on the NFC case as the last bit of spicy NFC news involved the purchase of a RM1.7million luxury apartment in Kazakhstan. His daughter married into a powerful political family there and he is believed to have sanctioned a memorandum of understanding between NFC and a Kazakh party when he visited the nation on an official trip in June last year.

Firstly, such a deal is illegal as the NFC is not authorized to invest overseas. Secondly, why did Najib, who is also the Finance minister close an eye? Did he or his Kazakh friends get something out of it? No doubt, whatever ‘goodie’ Najib may have picked up in Kazakhstan would pale in comparison with the commission that he was accused of corruptly getting from the Scorpene submarines bought in 2002, but Najib is facing the battle of his life.

Najib knows he has to win GE-13 and does not need any more negative publicity. On the contrary, he needs to make himself out to be a hero and this is what he is now trying to fool Malaysians into thinking. That he is a corruption fighter, while poor Shahrizat is to be pitied and forgiven because she was ‘sabotaged’ by the Opposition.

Yes, Shahrizat faces seeing her husband and children being jailed. To the tender-hearted in UMNO, many of whom are rural housewives, this may be enough to make them take off their aprons and march to the ballot boxes and vote for the BN. But will it also fool the urban and educated members in UMNO? Certainly, the ruse won’t cut it with the other Malaysians.

New political dilemma – UMNO’s inability to tackle corruption

So, for now, Najib reckons he has done enough to save UMNO and to pacify voters. He hopes that such a move will also take the wind out from the sails of PKR and its strategy director, Rafizi Ramli, who has been at the forefront of the barrage of revelations made against the Shahrizats.

But here, Najib may have got it wrong. Whether Salleh is found guilty and jailed or not is by now secondary. The most important thing as far as Malaysians are concerned, is how Najib and the government cleans up the NFC mess.

The manner in which the Shahrizats bought condos and a supermarket in Singapore and their sale of a Singapore-incorporated firm has blown the whistle on how the UMNO elite have been siphoning national money overseas. Malaysians are now hungry for more juicy tidbits. They want to know how it was done and what will Najib do to make sure that the money is recovered.

This of course puts Najib in a new political dilemma. If he begins to clean up the government and UMNO, he can expect to face immediate resistance from other factions including from Mahathir Mohamad, the former premier who ruled Malaysia and UMNO for 22 years. Given that Najib has his own huge ‘baggage’ to carry, this is one task that he could never achieve – and that is to weed out corruption. In fact, no UMNO leader could, even if he had no baggage at all.

Those who have baggage in UMNO outnumber those who are clean and they will make sure that all attempts to ‘reform’ Malaysia are frustrated. This is the situation and this is why when former premier Abdullah Badawi was asked what were the main issues facing Malayia in a recent Bloomberg interview, Badawi only dared to mention race and religion.

Weapon of Mass Destruction

So, no – neither UMNO or Najib is safe yet. Shahrizat is a good scapegoat but not a big enough scapegoat to absorb all of the UMNO-BN’s misdeeds. Furthermore, the backlash from the Shahrizats and the other UMNO factions to Najib’s latest handling of the NFC – charging Salleh for CBT – have yet to be seen.

Malaysia’s Cowgate debacle remains the "weapon of mass destruction" for the PKR and Pakatan Rakyat to use to defeat the corrupt UMNO-BN in GE-13.

‘Malaysians Must Vote Out Corruption, Racism’

Posted: 13 Mar 2012 02:08 AM PDT

From IPS.news

Malaysia's charismatic opposition leader Anwar Ibrahim is tapping the spirit of the Arab Spring to end the 55-year unbroken rule of the United Malay National Organsiation (UMNO) and its allies in the Southeast Asian nation.

“Malaysia cannot be isolated from what is happening throughout the world, particularly the Muslim world,” said the 64-year-old head of the Parti Kedilan Rakyat (PKR), or People's Justice Party. “For us in Malaysia these are very reassuring signs: this trend towards democracy, freedom and more accountability in the Arab world.”

His ongoing campaign for more freedom will be tested in Malaysia's provincial and national legislatures, where the PKR made history in the 2008 polls, winning five state governments out of 13, and 82 seats out of 222 in the national parliament.

But Anwar admitted during an interview in the Thai capital that he faces a formidable challenge, given how UMNO where he was once a rising star has persecuted him since he was fired as the country's deputy prime minister in 1998 on charges of corruption and sodomy.

He was freed after six years in jail after a court overturned the charges. But fresh allegations were made in 2008 that he had sodomised a former male aide, another case that was overturned by a court in January this year.

Excerpts from the interview follow:

Q: Has your January court victory boosted your political fortunes?

A: It does not make a difference among my supporters because they know the case was based on trumped up charges. But it does make a difference for those who are non-committal or ruling party supporters. They received a daily barrage of news from the media during the case that Anwar is guilty and the judiciary is independent.

Q: Would you prefer a general election early this year? Or when the current parliament's term runs out in March 2013?

A: It is very likely the elections will be held this year. The massive campaign now by the government suggests that they may go for an election in late March or any time in June. So, we have to be prepared because elections in Malaysia are a mockery of the democratic system. The media is controlled and the campaign period is only seven to eight days – the shortest in the world.

Q: You have emerged as a symbol of a new Malaysia after decades of corrupt and authoritarian rule by the governing coalition. Do voters have a reason for optimism?

A: Although I am not that young (laughs) …, our policies are clear for Malaysia to mature as a democracy. What the Arab Spring people are talking about and the Occupy Wall Street movement is talking about in terms of justice and being opposed to unbridled capitalism that caters only to the very rich and the very few are what we have been articulating.

Q: Does that mean a break from the state-driven capitalism of UMNO?

A: Our economic agenda seeks to offer an alternative to this policy, which I consider obsolete. It only benefitted the rich families, members of the ruling clique and their cronies through contracts and shares. They became billionaires by using the Malay privileges. And they continue to defend this system tooth and nail because of their personal interest.

Q: UMNO's other defining feature has been its race-based politics. But you head a coalition drawing on many ethnic groups. Is Malaysia ready for your politics seeking to transcend these deep divisions, particularly the Malay majority?

A: It is challenging. I don't deny the fact that it will be difficult. I have been accused by the governing party of trying to sell the country to the Chinese, or under us the country will be Christianised, and if I attend Hindu functions it has also become an issue. So, they are using these racist lines to attack me.

To be discriminated because of race is something unthinkable and unacceptable in this day and age. I believe the majority of Malaysians can be convinced to accept this view.

Q: What about sodomy?

A: I have said that the law on sodomy is a crime. That does not mean I am pro-gay marriage. As a Muslim I and even the majority of non-Muslims in Malaysia believe in the sanctity of marriage.

Q: You are not the only opposition figure in Southeast Asia who has been harassed by their respective governments. Burma has Aung San Suu Kyi, Cambodia has Sam Rainsy and Singapore has Chee Soon Juan. Why do they fear a vibrant opposition?

A: We have been late in the process of understanding that our countries must mature as a democracy, to respect democratic institutions, respect the right to dissent and the right to freedom. The Arab Spring has been particularly useful for us in the Muslim world in this regard. It has had an impact about the meaning of democracy.

Q: So is it time to write a requiem for 'Asian Values,' which was asserted by strongmen like Singapore's former prime minister Lee Kuan Yew and your former prime minister Mahathir Mohamad to justify authoritarian rule for decades?

A: The notion of 'Asian Values' is obsolete. It was never relevant in the first place. It was not even Asian values as we talk about Islamic values. It was a perverted excuse to benefit those in power.

Q: But you were part of the system and benefited from it before you fell out with former premier Mahathir?

A: I cannot absolve myself. But in my speeches I did talk about the condescending view leaders had towards their citizens. Such views have no place in politics today.

Pakatan Akan Putuskan Jika Pilihanraya Berasingan

Posted: 13 Mar 2012 01:56 AM PDT

Malaysiakini


Ihsan TVPAS

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pemimpin di empat negeri yang dipimpin Pakatan Rakyat akan memutuskan sama ada akan mengadakan pilihan raya negeri serentak dengan pilihan raya umum ke-13.

Katanya, tiga menteri besar dan seorang ketua menteri Pakatan itu akan bertemu untuk memutuskan perkara tersebut secara konsensus.

“Mungkin kita boleh adakan pilihan raya Kelantan bersekali (dengan pilihan raya parlimen) tapi mungkin tidak untuk Selangor,” kata Anwar yang memberikan contoh.

Beliau bagaimanapun tidak menjelaskan faktor yang boleh dijadikan alasan untuk memutuskan perkara itu.

“Kita mesti dengar pandangan mereka (menteri besar dan ketua menteri),” katanya sambil menambah, perkara itu diputuskan dalam mesyuarat majlis pimpinan Pakatan Rakyat hari ini.

Selain itu, Anwar berkata mesyuarat berkenaan juga mendengar penjelasan ketua menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengenai satu projek pembangunan kontroversi di negeri itu.

Anwar berkata, Lim telah mengemukakan penjelasan bahawa penganugerahan projek tersebut dibuat mengikut proses tender.

No Comparison Between Wan Azizah & NFC Culprit Shahrizat

Posted: 12 Mar 2012 07:14 PM PDT

I refer to Deputy Minister Ahmad Maslan’s statement on 12.3.12 that Datin Seri Dr.Wan Azizah Wan Ismail should have quit as Keadilan president when her husband Datuk Seri Anwar Ibrahim was convicted in 1999. This statement exposes UMNO’s complete dishonesty and hypocrisy. It is well known that Anwar Ibrahim was convicted as a result of an Umno-led criminal plot involving then prime minister Dr Mahathir, the police, Attorney General and a compliant judiciary. Anwar’s convictions were greeted with shock and disbelief by Malaysians, and worldwide condemnation. Despite this Umno leaders like Ahmad Maslan continue to pretend that the convictions were properly and fairly obtained. Why should Wan Azizah quit her post when she and her family were the victims of Umno’s lawlessness and Machiavellian style of politics? On the contrary, she had a duty as a political leader to stay at her post and continue to fight for reform, justice and freedom. This she did with courage and dignity, against immense odds. It is simply absurd to compare Wan Azizah’s position with Shahrizat and her family,who are guilty of misappropriating and misusing RM250 millions in public funds.

It was increasing pressure from the political opposition that forced Shahrizat to announce that she is giving up her ministerial position next month. It was not a voluntary act. It is thus plainly deceitful for Ahmad Maslan, Muhyiddin and other UMNO leaders to now claim that Shahrizat has ‘sacrificed’ herself and that she acted magnanimously. In fact, Umno and BN leaders have no tradition of taking responsibility for their misdeeds by resigning their positions. Protected by extensive police powers, a controlled media and a timid judiciary, BN leaders have never seen the need to adhere to principles of public accountability and good governance. Ahmad Maslan’s statement is thus a fine example of UMNO’s essential and deep-rooted duplicity.

Issued by,
N SURENDRAN
VICE PRESIDENT
KEADILAN

Wee Choo Keong

Posted: 13 Mar 2012 03:56 PM PDT

Wee Choo Keong


AJ & Rashdan: “What Cost Cutting?” & PlaneConsult Part 2

Posted: 13 Mar 2012 12:52 PM PDT

Cost cutting to turn around MAS said the TRIO. The TRIO consists of En Ahamd Jauhari Yahya (AJ) Group CEO of MAS, En Mohammed Rashdan Yusof aka Danny (Rashdan), who is Tan Sri Azman Mokhtar's (Amok) crony and his ex business partner in BinaFikir Sdn Bhd, and En Rozman Omar, the newly crowned CFO of [...]

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 13 Mar 2012 12:09 PM PDT

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Ringkasan Belanjawan PR 2012

Posted: 13 Mar 2012 02:19 AM PDT

1. Kesejahteraan Untuk Semua

Belanjawan Kesejahteraan 2012 yang diluncurkan Pakatan Rakyat merupakan suatu permuafakatan merangka masa depan baru bagi Malaysia selari dengan pengikraran Agenda Bersama Disember 2009 dan Buku Jingga, Disember 2010.

Kesejahteraan Untuk Semua hanya boleh dicapai apabila mempunyai iltizam politik membawa reformasi secara menyeluruh terhadap institusi-institusi negara serta dipandu oleh prinsip ketelusan dan tadbir urus yang baik. Kepelbagaian Malaysia merupakan kekuatan kita. Pertumbuhan ekonomi kita bergantung kepada muafakat rakyat tanpa mengira gender, etnik dan agama.

Hanya melalui belanjawan yang responsif kepada gender dan berdasarkan agenda memperkukuh rakyat biasa untuk hidup dengan penuh rasa hormat serta punyai segala peluang akan membolehkan mereka menggunakan segala potensi yang ada dengan penuh semangat. Mengakui tekanan inflasi terhadap rakyat Malaysia. Belanjawan Kesejahteraan 2012 berhasrat pertumbuhan ekonomi dapat dinikmati semua melalui dasar dan kerangka yang bertujuan meningkatkan pendapatan 60 peratus isi rumah di Malaysia yang berpendapatan kurang daripada RM 3,000 sebulan.

Pengenalan gaji minima, mengurangkan jumlah pekerja asing tidak terlatih, meningkatkan kemahiran dan produktiviti secara besar-besaran akan memberi faedah kepada tenaga kerja rakyat tempatan. Keutamaan adalah memberi perhatian khusus untuk meningkatkan penyertaan wanita dalam tenaga kerja, maka gaji, kemahiran dan produktiviti juga dapat ditingkatkan.

Mempertingkatkan keupayaan pengangkutan awam, perumahan dan penjagaan kesihatan membolehkan pendapatan boleh guna rakyat yang semakin tinggi. Pendapatan boleh guna yang tinggi akan memberi kesan baik kepada perbelanjaan tempatan; sesuatu yang penting dalam persekitaran global yang semakin tidak stabil.
Monopoli dan oligopoli yang dipecahkan akan meningkatkan persaingan serta membantu ahli perniagaan Malaysia untuk mengurangkan kos. Persaingan akan mengurangkan tekanan inflasi dan menjana lebih banyak pilihan kepada rakyat.

2. Negara Kaya, Rakyat Miskin?

Malaysia merupakan negara yang kaya dengan sumber. Tetapi bagaimana keuntungan dari sumber alam semulajadi yang banyak dapat diagihkan kepada rakyat Malaysia? Pada masa ini, rakyat tidak menikmati pendapatan yang sepatutnya. Kumpulan terbawah iaitu meliputi 40 peratus keluarga hanya menikmati pendapatan purata RM1,500 sebulan manakala kumpulan pertengahan yang juga meliputi 40 peratus menikmati pendapatan purata RM3,500 sebulan.

Secara keseluruhan 80 peratus keluarga hanya menikmati pendapatan purata RM2,500 sebulan. Dari segi kelayakan, sesuatu yang memeranjatkan, 70 peratus penduduk hanya mempunyai Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sebagai kelayakan tertinggi manakala dari segi pekerjaan lebih satu pertiga ketua keluarga dalam sektor tidak rasmi. Ia sesuatu yang tidak memeranjatkan dalam ketidaksamaan pendapatan di Malaysia adalah tinggi di mana kumpulan 40 peratus dibawah hanya menikmati pendapatan 15 peratus manakala kumpulan 20 peratus diatas menikmati pendapatan 49 peratus.

Gejala sebuah negara yang terperangkap dengan kelembapan ternyata wujud di Malaysia berikutan dasar yang telah ketinggalan zaman dan pengurusan ekonomi yang lemah hanya mengutamakan sekumpulan individu.
Pada masa ini, apa yang kita lihat,

i) ketidakupayaan sekumpulan besar rakyat yang tidak mampu untuk berhadapan dengan kenaikan kos sara hidup.
ii) jumlah pengangguran di kalangan graduan tempatan yang tinggi dan pada yang sama wujud rungutan majikan mengenai kekurangan kemahiran dan bakat.
iii) perbelanjaan subsidi yang telah melambung naik 10 kali ganda.
iv) pelaburan tempatan dan asing adalah kurang menyebabkan Malaysia satu-satunya negara di ASEAN yang mengalami pengaliran keluar pelaburan asing (FDI) kasar.
Perkara ini tidak membantu apabila pada masa yang sama ekonomi global yang memasuki satu lagi fasa gelora. Keupayaan Amerika Syarikat dan Eropah untuk menjana pertubuhan adalah terhad. Eksport ke negara-negara barat bukan lagi sumber pertumbuhan untuk Asia. Kita perlu mencari sumber baru yang akan memberikan kelebihan.

Belanjawan Kesejahteraan 2012

Belanjawan Kesejahteraan Pakatan Rakyat 2012 menekankan pemerkasaan, peluang dan harga diri untuk seluruh rakyat Malaysia berteraskan kerangka kewangan dan lingkungan yang mampan. Belanjawan Pakatan Rakyat 2012 menumpukan usaha membangun rakyat Malaysia, bukannya projek mega. Ianya bukan untuk kroni dan mereka yang berkepentingan akan tetapi demi memperkukuh keusahawanan, produktiviti dan kerja yang baik.

3. Perbelanjaan Berhemah

Pakatan Rakyat akan memperuntukkan sejumlah RM 220 billion untuk belanjawan 2012 namun akan memastikan dana tersebut dibelanjakan secara berhemah, bertanggungjawab dan berkesan. Defisit akan dikurangkan kepada 4.4% dari KDNK berbanding 6% pada tahun 2011. Perbezaan itu bersamaan dengan RM 14 billion.
Pendapatan boleh ditingkatkan tanpa membebankan rakyat dengan memastikan konsesi kerajaan dan permit tidak disalahguna dan disalurkan dengan betul. Sebagai contoh, kita akan memperolehi pendapatan lebihan sekitar RM 1.2 billion sekiranya berjaya menaikkan harga Permit Import (AP).
Menumpukan usaha memastikan dana dibelanjakan secara berhemah dengan memastikan tiadanya ketirisan, pembaziran dan ketidakcekapan. Ini pastinya berjaya meransang lebih dari 20% keuntungan buat rakyat bersamaan dengan jumlah yang sama dibelanjakan. Sebagai contoh Pakatan Rakyat mampu untuk memperuntukkan RM 4.4 billion untuk:
Perkukuh pendidikan. Keseluruhan guru bakal menikmati elaun khas mengajar sejumlah RM 500 sebagaimana yang dijanjikan Buku Jingga.
Gaji minima yang memberi keuntungan buat 300 000 penjawat awam dan kenaikan keseluruhan skala gaji penjawat awam.
Formula dividen yang munasabah akan menggantikan amalan mendesak dividen yang besar jumlahnya dari Petronas. Sungguhpun harga petroleum kini lebih tinggi, dividen untuk 2012 hanya sekitar RM 26 billion, lebih rendah berbanding untuk tahun 2011 berjumlah RM 30 billion.

4. Meningkatan Pendapatan

Pakatan Rakyat akan mengutamakan polisi yang inisiatifnya menumpukan untuk meningkatkan tahap pendapatan keluarga dan kemahiran tenaga kerja.
Gaji adalah rendah di Malaysia. Kumpulan terbawah iaitu meliputi 40 peratus keluarga hanya menikmati pendapatan purata RM1,500 sebulan dan gaji rendah ini menyebabkan:
* Bekalan yang banyak untuk tenaga kerja asing tidak terlatih.
* Kekurangan tenaga kerja terlatih.
* Penghalang kepada syarikat swasta untuk meningkatkan produktiviti.
Mengakui bahawa gaji hanya boleh tumbuh secara mampan dengan peningkatan produktiviti, tetapi ia juga adalah satu realiti bahawa mekanisma penentuan gaji tidak berfungsi. Pakatan Rakyat mencadangkan iaitu:
- Gaji minima adalah gaji dasar yang dikuatkuasakan mengikut undang-undang untuk memastikan semua pekerja di peringkat terendah mendapat gaji berperikemanusiaan dan akibat langsung daripada ini, pekerja-pekerja lain akan turut menikmati peningkatan gaji.
- RM 2 bilion akan diperuntukkan untuk sebuah Tabung Pemudahan (Facilitation Fund) untuk membantu usahawan, pengusaha industri kecil dan sederhana (SME) dan firma-firma kecil untuk memperbaharui peralatan, menjentera dan merubah operasi mereka untuk mewujudkan pekerjaan-pekerjaan baru.
- RM 1.6 bilion akan disalurkan untuk memperluas latihan teknikal dan vokasional untuk mempertingkat kepakaran tenaga kerja.
- 10,000 orang guru akan dilatih dan RM200 juta akan diperuntukkan untuk mengatasi kekurangan guru-guru bahasa Cina, Inggeris, Tamil dan guru-guru agama, serta RM 200 juta akan diberikan dengan serta merta untuk memperbaiki bangunan-bangunan sekolah terutamanya SRJK (C), Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan SRJK (T).

5. Menamatkan monopoli

Pakatan Rakyat akan membawa masuk suatu era baru dengan melaksanakan reformasi dasar-dasar dan peraturan-peraturan sedia ada untuk mengurangkan kos sara hidup, menggalakkan usahawan kecil dan sederhana (SME) serta pelaburan.
- Dasar tender terbuka untuk perolehan kerajaan yang akan memberi ganjaran kepada mereka yang berkebolehan dan bukan mereka yang mempunyai kenalan dalam kerajaan.
- Langkah-langkah sokongan bagi golongan bumiputera dan mereka yang kurang bernasib baik akan menumpukan perhatian untuk menambah daya saing golongan-golongan ini melalui pendidikan, latihan dan bantuan kewangan.
- Suatu Akta Kontrak Awam Tidak Adil akan digubal untuk mengkaji semula konsesi-konsesi dan perjanjian-perjanjian yang dikenalpasti sebagai tidak adil kepada kepentingan umum.
- Mengembalikan tahap profesionalisme dan kemuliaan perkhidmatan awam agar mampu memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada rakyat, dari individu ke peniaga kecil hinggalah ke pelabur besar.
- Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) akan dibebaskan dari gangguan politik dan dibenarkan untuk beroperasi berdasarkan keutamaan perniagaan. Di masa hadapan, hanya GLC dalam sektor strategik sahaja akan dikekalkan.
- Akta Persaingan 2010 akan diperluas ke semua sektor ekonomi, termasuk syarikat telekomunikasi, perkhidmatan televisyen berbayar dan sektor tenaga.
- Monopoli-monopoli berikut (bukan menyeluruh) yang menghakis pendapatan boleh guna rakyat Malaysia dan mengakibatkan kos perniagaan yang tinggi akan distruktur semula pada tahun 2012:
➢ Memansuhkan monopoli Padiberas Nasional Berhad (BERNAS) ke atas import beras. Sebaliknya, lesen import akan diberi melalui proses yang kompetitif, terbuka dan telus;
➢ Telekom Malaysia (TM) akan diarah melepaskan genggaman ke atas pasaran "jarak terakhir" ("last mile") perkhidmatan internet jalur lebar dan fokus kepada perniagaan asas - data dan telefoni - lalu melahirkan pasaran "jarak terakhir" yang tegap dan berdaya saing. Ini akan mengurangkan kos dan menambahkan tahap penembusan internet jalur lebar;
➢ Kartel syarikat telekomunikasi akan dihapuskan;
➢ Kartel akhbar dan media akan dihapuskan;
➢ Kartel perkhidmatan penerbangan akan dihapuskan;
➢ Monopoli Astro ke atas perkhidmatan televisyen satelit siar terus berbayar akan dihapuskan;
➢ Lesen teksi akan diberi terus kepada para pemandu teksi.

6. Mempertahan Martabat di Waktu Susah

Pakatan Rakyat peka dan prihatin dengan kegusaran di hati rakyat untuk hidup bermaruah tatkala menghadapi tuntutan kehidupan seharian sebelum dasar-dasar untuk meningkatkan pendapatan membuahkan hasil.
- Langkah-langkah berikut dicadangkan diambil:
➢ Bonus RM1,000 setahun bagi setiap warga emas di Malaysia;
➢ Bayaran RM1,000 di tahun 2012 untuk warga suri rumah yang layak;
➢ Menambah pendapatan isi rumah golongan miskin tegar kepada RM550 sebulan dan memperkukuh jaringan keselamatan sosial dengan menambah bayaran kebajikan terus sebanyak RM550 sebulan untuk memastikan penjajaran dengan bantuan kepada golongan miskin tegar; dan
➢ Elaun RM700 setahun bagi penjagaan anak berumur 12 tahun ke bawah bagi keluarga yang berpendapatan kurang dari RM1,500 sebulan dan penubuhan pusat penjagaan kanak-kanak berkelulusan melalui penyediaan pinjaman khas dan insentif cukai. Pakatan Rakyat ingin melihat peningkatan kadar penyertaan buruh di kalangan wanita dari 46 peratus ke 55 peratus dalam masa lima tahun. Dasar-dasar lain untuk meningkatkan penyertaan wanita dalam tenaga buruh, melalui latihan dan peningkatan kebolehlenturan waktu bekerja, akan dibincangkan.
Bergantung kepada peningkatan pendapatan rakyat, subsidi ke atas barangan dan perkhidmatan akan dikekalkan pada jumlah RM 22 bilion. Dasar-dasar subsidi dan harga kawalan petrol akan dirombak untuk merasionalisasikan perbelanjaan kerajaan:
➢ subsidi kepada badan-badan dan syarikat yang bersifat monopolistik akan dihentikan;
➢ subsidi-subsidi umum akan distruktur semula untuk mendatangkan kebaikan terus kepada kumpulan-kumpulan sasar yang memerlukan.

7. Mengurangkan Jurang Bandar-Luar Bandar

Pakatan Rakyat akan meningkatkan pendapatan dan peluang pekerjaan untuk rakyat Malaysia yang menetap di luar bandar.
Pembangunan serantau dan luar bandar akan digalakkan melalui desentralisasi pentadbiran
Monopoli import beras yang dipegang BERNAS akan dihapuskan. Lesen import akan diberi melalui proses yang kompetitif dan terbuka. Subsidi akan diberi terus kepada para petani melalui institusi-institusi pertanian.
RM 100 juta akan diperuntukkan kepada peniaga-peniaga kecil untuk pertingkat tahap kebersihan untuk mewujudkan persekitaran yang bersih dan selesa.

8. Meningkatkan Kualiti Kehidupan

Pakatan Rakyat akan memperjuangkan kualiti kehidupan yang lebih baik buat semua rakyat Malaysia.
- Pasukan polis akan difokuskan semula kepada pencegahan jenayah dan meningkatkan keselamatan awam;
- Dasar "Bina dan Jual" ("Build then Sell") untuk projek perumahan kos rendah-sederhana akan diwujudkan, untuk menjaga keselamatan pengguna. Peruntukan kos perumahan awam akan dinaikkan ke RM 1 bilion.
- Dasar Pengangkutan Nasional akan mengutamakan pengangkutan awam dengan mengetengahkan prinsip "gerakkan rakyat, bukan kereta". Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) akan dipindahkan dari Jabatan Perdana Menteri ke Kementerian Pengangkutan.
- Mempertingkat penggunaan teknologi hijau untuk menggalakkan penggunaan tenaga yang lebih baik, efisyen, dan mendatangkan kebaikan kepada rakyat melalui penjimatan kos kemudahan awam asas dan lain-lain perbelanjaan isi rumah, dan kepada industri dengan meningkatkan produktiviti dan keberuntungan.

9. Mereformasi Landskap Politik

Pakatan Rakyat akan memperkukuhkan demokrasi berparlimen dan Persekutuan.
Pakatan Rakyat akan memperkukuhkan prinsip dan pelaksanaan persekutuan yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan dimana negeri-negeri akan diberikan lebih banyak kuasa melalui perkongsian kuasa dan pengagihan sumber. Pakatan Rakyat juga akan memperkenalkan refomasi berikut:
• Memansuhkan semua perintah darurat dan menghapuskan semua undang-undang yang membabitkan tahanan tanpa perbicaran seperti yang terkandung di dalam Akta Pemansuhan Darurat yang dibentangkan oleh Pakatan Rakyat pada sesi Parlimen Mac 2011.
• Menstruktur semula Biro Pengaduan Awam menjadi sebuah institusi Ombudsman.
• Meletakkan beberapa institusi awam utama seperti Jabatan Audit Negara, Jabatan Perangkaan, Suruhanjaya Pelantikan Hakim, Suruhanjaya, Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) dan institusi Obudsman dibawah bidang kuasa Parlimen.
• Untuk memastikan kebebasan media dengan menghapuskan keperluan permit dengan pemansuhan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984. Selaras dengan itu akan ditubuhkan Majlis Media yang bebas dan kawalan sendiri.
• Memulihkan autonomi dan kebebasan ahli-ahli akademik universiti- univesiti di Malaysia dengan menghapuskan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971,oleh itu membebaskan pelajar-pelajar daripadan cengkaman Jabatan Hal Ehwal Pelajar (HEP) dan kepimpinan universiti-universiti awam akan berdasarkan kepada merit.
• Memansuhkan Akta Rahsia Rasmi (OSA) dan memperkenalkan Akta Kebebasan Maklumat pada setiap peringkat kerajaan dengan dilengkapkan infrastruktur yang diperlukan. Ini akan memastikan akses kepada maklumat yang menjadi kepentingan awam, terkecuali ialah perkara-perkara yang secara tulen berkait dengan keselamatan negara.
Pakatan Rakyat berjanji untuk memperkukuh Parlimen sebagai sebuah institusi dan menolak amalan Perdana Menteri sebagai diktator:
- RM 10 bilion dari belanjawan budi bicara Perdana Menteri akan disalur keluar kepada Kementerian-Kementerian berkenaan.
- Cadangan-cadangan perbelanjaan akan diteliti dengan rapi di peringkat jawatankuasa parlimen. Sebagai langkah pertama, tujuh Jawatankuasa Belanjawan Parlimen akan ditubuhkan untuk meneliti belanjawan-belanjawan kementerian lalu membolehkan debat dan penilaian yang lebih berkualiti.
- Ahli-ahli jawatankuasa dan Ahli-ahli Parlimen akan diberi peruntukan untuk pembantu penyelidik parlimen demi meningkatkan keberkesanan kajian belanjawan serta meneliti implementasi dan hasil daripada perbelanjaan tersebut.

10. Anak Muda Mendepani Perubahan

- Bergantung kepada kajian semula dan siasatan yang menyeluruh ke atas perbelanjaan dan struktur kurikulum, Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) akan digantikan dengan program-program luar kurikulum atau program komuniti. RM 747 juta yang diperuntukkan kepada PLKN tahun lepas akan disalurkan kepada inisiatif terbaru ini.
- Sejumlah RM 100 juta akan diperuntukkan kepada program Pilihan Anak Muda, yang melibatkan anak muda Malaysia berumur bawah 30 tahun, untuk mengimplimentasikan projek-projek dan program-program pilihan mereka melalui sistem undian.
- RM 50 juta akan diperuntukkan kepada sebuah dana khas untuk meningkatkan penglibatan anak muda dalam aktiviti-aktiviti berdasar kreativiti dan mewujudkan lebih banyak ruang riadah dan rekreasi khusus untuk anak muda.

Kerajaan Pakatan Rakyat yang akan datang ini tidak akan berjaya melaksanakan dasar-dasar yang mustahak dan bakal merubah wajah negara ini dengan sendirinya tanpa sebarang bantuan. Rakyat Malaysia, sebagai majikan dan pekerja, sebagai suri rumah, sebagai pengasuh dan mahasiswa, dan yang paling utama sebagai warga negara mesti memainkan peranan sama ada secara individu mahupun bersama, dalam menjayakan agenda yang berani ini demi menggerakkan Malaysia ke hadapan, menuju masa depan yang lebih cerah buat semua.

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 13 Mar 2012 11:35 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang


Prof Dr Aziz Bari di Kuala Pilah 17 Mac 2012

Posted: 13 Mar 2012 07:47 AM PDT


MEMAHAMI PERLEMBAGAAN MALAYSIA

Bersama dengan Prof Dr Abdul Aziz Bari

Tarikh : 17 Mac 2012, Sabtu

Masa : 2 ptg – 5 ptg

Tempat : Melang Inn, Kuala Pilah, N.Sembilan

Tempat Terhad

Untuk tempahan/pertanyaan hubungi Zakir 017-3585530, Lan 013-3404598

BULETIN RAKYAT

Posted: 13 Mar 2012 11:15 AM PDT

BULETIN RAKYAT


BERSAMA PN MAZNAH, PENGUASA FRANCAIS MAT SALAI @ SG KAMIN, ULU YAM BHARU ~7 MAC RABU 10 PG ~ MEMANG WANITA HEBAT !!!

Posted: 12 Mar 2012 08:24 PM PDT

BERSAMA PENGUASA FRANCAIS MAT SALAI @ SIRI KEUSAHAWANAN WANITA HEBAT ~ 7 MAC RABU 3 PTG ~BT.16 PEKAN RAWANG

Posted: 12 Mar 2012 08:17 PM PDT

Comments:

There are 0 ulasan for BLOG - BLOG PARTI PKR

Catat Ulasan